Apeldoorn Zuidkrant - juli 2020

Page 1

Verschijnt maandelijks

Jaargang 22 - juli 2020

uari

(uitgezonderd jan en augustus)

10 keer per jaar!

Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan”

pagina 4/5 SINDS

1952

Winkelcentrum

Het Schubertplein

Klinkt als muziek in uw oren

Het winkelcentrum met nog echte speciaalzaken pagina 6

De schakel tussen bewoners en de gemeente Apeldoorn

GROETEN UIT

Apeldoorn

pagina 16

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

Betrokken, adviserend en verantwoordelijk! pagina 18

FIJNE VAKANTIE! Wij wensen iedereen een fijne vakantie! Blijf gezond, zorg goed voor jezelf en elkaar... De eerstvolgende uitgave zal 8 september op de mat vallen in Apeldoorn Zuid, Ugchelen, Ugchelen Buiten, Beekbergen en Lieren.

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

ontwerp

Gezellig winkelgebied met horeca en winkels pagina 34

websites

YVONNERECLAME.NL

Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen


Juli 2020

Apeldoorn Zuid krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl

2.


3.

Juli 2020 ONDERTUSSEN IN ZUID EN UGCHELEN

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn Zuid, Ugchelen Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren. Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Oplage: 18.000 stuks Verspreiding: All-Inn Verspreidingen Druk: Janssen Pers Vormgeving: YVONNE RECLAME Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl Bezorgtijden: De krant wordt op dinsdag en woensdag bezorgd. Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Uw melding zal rechtstreeks worden doorgestuurd naar de verspreider, zodat deze direct in behandeling kan worden genomen. Mail uw klacht naar: klachten@mediabureauapeldoorn.nl De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn. Foto’s zijn mede mogelijk gemaakt door Freepik.

Na een periode waarin we dachten dat er nu niets meer kon, beginnen we inmiddels weer meer ruimte te krijgen. We zoeken de grenzen op van wat wél mogelijk is. Als stadsdeelmanager bij de gemeente Apeldoorn spreek ik veel met organisaties en bewoners in Zuid en Ugchelen. Om deze mooie wijk en dit fijne dorp nog mooier te maken. En mee te helpen aan een gezonde en prettige leefomgeving. Stadsdeelwethouder Jeroen Joon en ik vinden het belangrijk dat we ook in deze tijd contact blijven houden met bewoners. We horen vaak dat de gemeente meer moet vertellen waar ze mee bezig is. Het lijkt soms dat er niets gebeurt, terwijl er “achter de schermen” wel wordt doorgewerkt aan het realiseren van mooie initiatieven of het oplossen van problemen. Dus via de Wijkkrant Zuid en dorpsblad De Bron wil ik jullie graag informeren over wat er “ondertussen in Zuid en Ugchelen” gebeurt. In de afgelopen tijd zijn we oa samen met ondernemers bezig geweest met het coronaproof maken van winkelcentra en terrassen en het opengaan van buurt- en dorpshuizen. Als we allemaal met elkaar rekening houden kan er gelukkig weer meer. Intussen zijn in het Zuiderpark de hondenspeeltoestellen geplaatst, bankjes besteld en bij het verschijnen van dit artikel is als het goed is het kunstwerk in de vijver geplaatst. Voor het opknappen van het Staatsliedenkwartier zijn er speeltoestellen besteld en kijken we met het Waterschap hoe we deze zsm kunnen plaatsen. Met de woningbouwcorporaties kijken we naar de mogelijkheden om verkeers- en parkeerproblemen aan te pakken in de straatjes. In Ugchelen is inmiddels de centrumvisie voor het dorp vastgesteld en is de gemeente in gesprek met initiatiefnemers voor de uitwerking hiervan in projecten. Er blijkt altijd veel tijd te zitten tussen de gesprekken met bewoners en de uitvoering van de plannen. Achter de schermen maken we ontwerpen en voeren we technische onderzoeken uit. Onverwachte hobbels zijn niet zichtbaar, maar moeten wel genomen worden. Dit speelt ook bij het opknappen van de GP Duuringlaan, ondertussen komt er meer bij kijken dan in eerste instantie dachten. Veel dingen die nodig zijn of leuk zijn doen we samen met onze “partners” in Zuid en Ugchelen. Met oa.de woningbouwcorporaties, de dorpsen wijkraad, de politie, de welzijnsorganisaties. En met u, de bewoners. Samen blijven zoeken naar meer mogelijkheden voor buurtgerichte activiteiten! Zie ook elders in deze krant het artikel van initiatievenmakelaar Meri Ismirowa: Zuid verdient het dat er mooie dingen gebeuren dicht bij u in de buurt, dus neem contact met haar op als u een goed idee heeft! En ondertussen: denk aan elkaar en blijf gezond!

MONDHYGIENEPRAKTIJK

ONDERBERG Mondhygiënepraktijk Onderberg neemt nog patiënten aan. Voor professionele gebitsreiniging en preventieve zorg van uw gebit en tandvlees kunt u op korte termijn bij Mondhygiënist Milou Onderberg terecht. In mijn praktijk maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur, wat een aangename behandeling biedt bij mensen met extra gevoelige tandhalzen. Kinderen onder 18 jaar worden gratis behandeld! ! een eerste bezoek Ik zie u graag voor mondhygiënist Milou Onderberg,

BLESSURE? Bos & Weide fysiotherapie

Kom dan naar het sportblessurespreekuur bij Bos & Weide fysiotherapie Elke maandag van 17.30 - 18.30 uur.

Locatie: Oude Beekbergerweg 21 055-5331941 - Afspraak maken is niet nodig -

GRATIS www.sportblessurespreekuur.nl

Arnhemseweg 23, Apeldoorn (maandag t/m donderdag) info@mondhygienepraktijkonderberg.nl 055-3034329


4.

Juli 2020 TERRE DES HOMMES WEER OPEN De winkel van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes Apeldoorn aan de Schubertlaan is sinds de uitbraak van het Coronavirus weer open, zij het met aangepaste openingstijden en richtlijnen volgens het RIVM. “We zijn 6 dagen per week tijdens de ochtenduren (09.30-13.00 uur ma. t/m za.) geopend en draaien dus voorlopig nog op halve kracht. Maar dat is vele malen beter dan de afgelopen periode. Door de beperkte openingstijden en inzetbaarheid van onze vrijwilligers worden er op dit moment nog geen goederen ingenomen. Alle spullen die we te koop aanbieden zijn van vóór het Corona -tijdperk. Dit is een weloverwogen keuze; we hebben gelukkig nog genoeg voorraad en onze grootste zorg is de gezondheid en het welzijn van onze vrijwilligers EN klanten. We hopen dat mensen hun te doneren spullen nog even willen bewaren. Wij doen een dringend beroep op u om geen goederen voor de deur neer te zetten .Afgezien van het feit dat de goederen er doorgaans niet op vooruit gaan als ze buiten staan, leidt het ook tot dumpen van afval en vandalisme.”

DEBBY BEDANKT Debby heeft haar laatste werkdag, na ruim 13 maanden gehad bij Het Kletskopje. Ze is verder gegaan met een nieuwe uitdaging. Debby heeft het "donkere dagen ontbijt" bedacht. Dat sloeg zo aan dat ontbijten nu iedere dag mogelijk is. Debby, bedankt voor alles. Het is geen doei of dag, maar tot ziens met een glimlach.

Terre des Hommes beschikt in ons land over ruim 40 winkels. In elke winkel wordt als het ware het verhaal oftewel de boodschap van Terre des Hommes ‘verteld’. Want de klant koopt hier niet zomaar iets, iedere aankoop is immers een donatie voor het goede doel.

VOLOP INSPIRATIE VOOR EEN SUCCESVOLLE BBQ Ga jij binnenkort barbecuen? De perfecte manier om thuis samen met je gezin of vrienden te genieten van mooi weer en heerlijk eten in de zomer. We helpen je op weg voor een lekkere, makkelijke én voordelige bbq. Want bij Jumbo van de Bunt betaal je voor 4 bbq-producten maar 10 euro. Stel je bbq dus samen uit het grootste assortiment én ook nog met de laagste prijs. De hele zomer lang.

WIJNHANDEL EN SLIJTERIJ KOK

HAARSTUDIO ESMIRALDA

PLAZA DE MEERPAAL

TERRE DES HOMMES

MARGRIET

HET KLETSKOPJE

BIJZONDERE BONEN


5.

Juli 2020

EVEN BINNEN KIJKEN BIJ...

Jumbo van de Bunt

JUMBO VAN DE BUNT SCHUBERTPLEIN 1-5 7333 DJ APELDOORN INFO@JUMBOVANDEBUNT.NL WWW.JUMBOVANDEBUNT.NL

OPENINGSTIJDEN: MAANDAG T/M ZATERDAG VAN 7.00 UUR TOT 21.00 UUR ZONDAG VAN 10.00 TOT 18.00 UUR

LEKKER MAKKELIJK: LAAT JE BOODSCHAPPEN BEZORGEN OF HAAL ZE AF BIJ ONS PICK UP POINT. Met boodschappen sjouwen? Dat hoeft nu niet meer; Het is heel makkelijk! Als jij online boodschappen bestelt bij ons en deze thuis laat bezorgen of afhaalt, zijn er veel voordelen voor jou. Je bestelt de boodschappen waar en wanneer je maar wilt. Lekker relaxed vanaf de bank, tussen de bedrijven door of zelfs vanuit je bed op zondagochtend. En bij ons kan je producten blijven toevoegen, zodat je niets vergeet, totdat we jouw order netjes inpakken, zoals je het zelf zou doen. Al die wekelijkse, zware boodschappen worden 6 dagen per week bezorgd. Je hoeft alleen maar de deur open te doen en met pin te betalen. Zo simpel kan het dus zijn. Zo heb jij meer tijd over voor jezelf. Natuurlijk heb je ook online het grootste supermarkt assortiment tegen de laagste prijs. Wij bezorgen in Apeldoorn, Ugchelen en Beekbergen. Bestel gemakkelijk via Jumbovandebunt.nl of met de Jumbo app.

CLEMENS VIS

JUMBO VAN DE BUNT

PERFECT PET STYLING

MARCEL’S OPTIEKHUIS

DE KLEDING DOKTER

VAN BAMBOE

SNS


6.

Juli 2020

BEZOEKADRES: Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn 055-5339626, info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl Inloop spreekuur, woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en 1e dinsdagavond van de maand van 19.00 - 20.00 uur.

HERINNERING: ZUIDERPARKFESTIVAL 2020 GAAT NIET DOOR Voor de zekerheid brengen we nog een keer onder de aandacht dat het Zuiderparkfestival, dat gepland stond voor zaterdag 5 september 2020, wegens alle Coronamaatregelen niet doorgaat. Omdat de kans groot is dat de wijkraad Apeldoorn Zuid door de gemeentelijke plannen met de burgerparticipatie 2021 niet haalt, zou het zo maar kunnen zijn dat de succesvolle versie van het festival in 2019 voorlopig ook de laatste is geweest. We houden iedereen uiteraard op de hoogte.

KUNSTWERK GEPLAATS IN VIJVER ZUIDERPARK Dinsdag 23 juni 2020 werd door een grote hijskraan van de firma Burghout het kunstwerk ‘de Kayersbron’ van kunstenares Iris Burghout in de vijver van het Zuiderpark geplaatst. Het kunstwerk is bedoeld als cadeau en als blijvend aandenken aan de herinrichting van het Zuiderpark in de afgelopen jaren. Het initiatief ervoor is genomen door de wijkraad Apeldoorn Zuid en zo kwamen we in contact met Iris Burghout, een kunstenares uit Zuid. Zij heeft een werk ontworpen dat aansluit op een belangrijk onderdeel van het nieuwe Zuiderpark: de weer aangelegde Kayersbeek. Het verbeeldt zoals ze zelf zegt: “…de kringloop van het water, van een opspuitende bron naar spetterende druppels.” In het kunstwerk zijn geëmailleerde muntjes en kleurelementen verwerkt, die kinderen uit Zuid al in 2018 en

WIJKRAAD APELDOORN ZUID: DE ZOMERVAKANTIE EN ALV Door de Coronamaatregelen is het kantoor van de wijkraad Apeldoorn Zuid in het buurthuis Maasstraat de afgelopen maanden gesloten geweest en is ons inloopspreekuur op de woensdagmiddag niet doorgegaan. Dit houden we ook zo in de komende zomermaanden. Voor vragen en het melden

2019 op een tweetal feestelijke speelmiddagen hebben gemaakt. Het was de bedoeling van de wijkraad om van de plaatsing van het kunstwerk een feest te maken. Door alle Coronamaatregelen was dit echter niet mogelijk. In het najaar hopen we dit goed te maken. Dan wordt op feestelijke wijze een plaquette onthuld op de plek waar de Kayersbeek de vijver instroomt met daarop vermeld de namen van de financiers van het kunstwerk: de wijkraad Apeldoorn Zuid, het Waterschap Vallei en Veluwe, de gemeente Apeldoorn en het Prins Bernard Cultuurfonds. Daarnaast willen we ook Burghout Apeldoorn Kranen, Metaal Techniek Apeldoorn en Royal Talens bedanken voor hun belangeloze bijdragen. Iedereen een fijne zomervakantie gewenst en hopelijk tot ziens bij de feestelijke onthulling van de plaquette in het najaar.

van problemen zijn we wel altijd bereikbaar via de telefoon: 055-5339626 en via de mail: info@ wijkraadapeldoornzuid.nl. Vanaf 1 september hopen we weer open te gaan, maar ook dan is de 1,5 meter regeling van toepassing in ons kantoor(tje) en daarom maar geschikt voor kleine overleggen. Door de Coronamaatregelen is het tot op heden niet mogelijk geweest om in 2020 onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) te houden. Als de versoepelingen van

de regeringsmaatregelen in de komende maanden blijvend zijn, dan hopen we in het najaar de ALV te houden. We hopen dat in de tussentijd de gemeentelijke besluitvorming over de burgerparticipatie in Apeldoorn na 2020 heeft plaatsgevonden. Het belangrijkste agendapunt van de ALV zal dan ook het al dan niet voorbestaan van de wijkraad Apeldoorn Zuid zijn. Leden van de vereniging zullen voor de ALV per post een uitnodiging ontvangen.


7.

Juli 2020 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis 14055 Het Werkplein Activerium 14055 Brandweer (055) 548 3000/112 Politie: 0900 8844/112 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181 SOCIAAL IN DE WIJK Sociaal wijkteam 14 055 gemeente@apeldoorn.nl Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Zuid doet Samen 055 312 5076 http://zuiddoetsamen.nl Riwis zorg en welzijn (055) 539 45 35 Zorggroep Apeldoorn 055 - 549 52 49 WIJKRAAD APELDOORN ZUID Maasstraat 4 (Buurthuis Maasstraat) 7333 JG Apeldoorn info@wijkraadapeldoornzuid.nl www.wijkraadapeldoornzuid.nl DORPSRAAD UGCHELEN Voorzitter Wineke Blom: 06 - 41816541 info@dorpsraadugchelen.nl DORPSRAAD BEEKBERGEN Dorpstraat 34, 7361 AV Beekbergen (055) 506 1010

LUXURY HOUSE

Een nieuwe zaak aan het Schubertplein in Apeldoorn! Tristany Pieper (25) opende Luxury House op dinsdag 16 juni. “Het uitgangspunt is dat je hier altijd wat kunt vinden als je een cadeautje nodig hebt!” De leegte die koffiehuis ’t Kletskopje (die naar een groter pand verhuisde) achterliet aan de Debussylaan aan het Schubertplein, is weer snel opgevuld. Woonwinkel Luxury House opende daar deze week namelijk de deuren. Droom Pas in februari opende Tristany Pieper (25) samen met haar vriend Alain de la Haye een webshop voor woonaccessoires. “Dat liep uit de hand, op een gegeven moment was mijn aanrecht mijn inpaktafel”, lacht Tristany. “Ik wilde in ieder geval een ruimte hebben die ik als werkplek en opslagruimte kun gebruiken.” ‘Mijn droom was wel om ooit een winkel te openen’ Dat werd een volwaardige winkel. “Mijn droom was wel om ooit een winkel te openen”, zegt Tristany, “maar dat is dus iets eerder geworden”, grijnst ze. Zo moeder, zo dochter Toen de onderneemster het lege pand aan de Debussylaan zag, was ze direct verkocht. “Toen ik hier had gekeken, hoefde ik niet meer na te denken”, lacht ze. “Mijn moeder had ook ooit een woonwinkel aan het Schubertplein, een paar panden verderop”, wijst Tristany.

TANDARTSEN Tandartspraktijk Vervoorn (055) 533 1646 Van den Akker (055) 540 2936 Hartman en Mulder (055) 533 6916 Van Heijst (055) 533 3670 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

HYUNDAI I10 1.2 PLUS AIRCO, 5 DRS, PDC, FACELIFT! (BJ 2012)

€ 5.240,-

Hét betaalbare adres voor alle automerken! Onbezorgd autorijden? Alarm, 97.016 km, handgeschakeld,

elektrische ramen. Met trotsbenzine, laten wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN U O R T R E V DICHTBIJ! U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Maar liefst € 70,- goedkoper dan de ANWB! Ruitreparatie Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, schadeherstel en reparaties. Vakantie-, zomer- en wintercontroles voeren wij ook graag voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

HUISARTSEN Huisartsenpratijk Beekhuis, R.R Zeilstra en Versteeg (055) 538 0777 M. vd Velde (055) 533 2133 Van Bruggen (055) 533 3759 Zandkroon (055) 533 3288 Jens Gelegen (055) 055 533 2342 Bekel & Dijkzeul (055) 533 1250 Oosting en Flenter (055) 533 3361 Ugchelse kei (055) 533 1510 Struijk (055) 506 2555 Peters (055)c506 1221 APOTHEEK Apotheek Apeldoorn Zuid Schubertplein (055) 533 2154 Gelre apotheek (055) 581 1840 Benu de Heeze apotheek (055) 533 0020 Apotheek Ugchelen (055) 533 9994

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

Tristany (25) opent winkel aan Schubertplein: ‘Het moet een hebbedingenwinkel worden’

AR

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Tekst: Natalie Polman Bron: indebuurt

VAN DE BUURTREGISSEUR Afgelopen week heb ik een ontmoeting gehad met Floriske van Geest, de energieregisseur Zuid Apeldoorn. Een inspirerende ontmoeting waarin duidelijk naar voren gekomen is dat door bewust om te gaan met het thema ‘energie’ wellicht kosten bespaard kunnen worden. Helaas wordt dit onderwerp vaak naar de achtergrond gedrukt omdat men vandaag de dag andere prioriteiten heeft. Zeker in een tijd als deze, waarin de effecten van Corona zwaar kunnen drukken op het huishoudboekje, is het juist van belang bewust om te gaan met energie. Apeldoorn energie neutraal begint immers bij jezelf. Meer weten over energiebesparing of samen met de buurt inzetten op een gezamenlijk initiatief? Ga dan naar: https://www.de-a.nl/duurzame-wijken/ apeldoorn-zuid/ U kunt ook contact opnemen met Floriske van Geest via floriskevangeest@ de-a.nl en uw buurtregisseur. Ama Mual – buurtregisseur Apeldoorn ZW a.mual@stimenz.nl 06-25010470


Juli 2020

8.

NIEUWSBRIEF Bos & Weide fysiotherapie

Binnen Fysiotherapie Bos & Weide houden wij ons onder de naam TIGRA Apeldoorn bezig met de gezondheid van werkend Nederland. Sinds 2003 zijn we aangesloten bij het landelijke TIGRA netwerk (www.tigra.nl). Onze opdrachtgevers zijn bedrijven, verzekeraars en bedrijfsartsen. TIGRA THUISWERKCOACH De afgelopen maanden is er voor veel Nederlanders veel veranderd op werkgebied. Als gevolg van het coronavirus luidt het advies voorlopig nog steeds om indien mogelijk thuis te werken. Het lijkt erop, dat thuiswerken ook in de toekomst veel meer zal blijven plaatsvinden. Thuis werken heeft voor- en nadelen. Eén van de nadelen is dat bedrijven over het algemeen goed ingerichte ergonomische werkplekken hebben, waarbij bureaus, stoelen en beeldschermen individueel kunnen worden ingesteld. Thuis is dit meestal niet het geval, waardoor de kans op fysieke klachten toeneemt. TIGRA heeft de afgelopen periode verschillende nieuwe producten ontwikkeld, zodat beeldscherm-medewerkers die thuis werken hun werkzaamheden zo optimaal mogelijk kunnen uitvoeren. Onderstaande producten kunnen door werkgever en werknemer worden afgenomen. E-LEARNING ‘SLIMMER THUISWERKEN’ Voor maar € 9,95 leert de werknemer tijdens de

Duimbasis artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen: ongeveer één op de drie vrouwen boven de 40 jaar heeft in het duimbasisgewricht afwijkingen op een röntgenfoto. Vaak wordt gezegd dat u “er maar mee moet leren leven”. Duimbasis artrose kan echter goed worden behandeld met fysiotherapie. DUIMBASIS ARTROSE: IS DAAR ECHT NIKS AAN TE DOEN? De duim is het meest gebruikte én meest belangrijke onderdeel van de hand. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage) is daarom een veel voorkomende klacht. Bij duimbasis artrose is het kraakbeen tussen de gewrichtjes dunner, zachter en brokkeliger geworden. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging, bijvoorbeeld bij het omdraaien van een sleutel, het uitwringen van vaatdoek of bij het schillen van de aardappels. De duimmuis en duim kunnen pijnlijk worden, en deze pijn kan toenemen bij intensief gebruik van de duim. Ook kan er krachtsverlies optreden waardoor u dingen uit uw handen kan laten vallen. FYSIOTHERAPIE BIJ DUIMBASIS ARTROSE Omdat de pijn van de artrose meestal komt door zwelling en irritatie van het gewrichtskapsel, wordt er een rustspalk op maat gemaakt door één van onze handtherapeuten. Daarnaast krijgt u oefentherapie waarbij er

e-learning ‘Slimmer thuiswerken’ de optimale thuiswerkplek in te richten, met als doel om op dezelfde manier te kunnen werken als op kantoor. Adviezen op het gebied van gebruik en instellingen van meubilair, werkwijze en hulpmiddelen komen allemaal aan bod. Er bestaat zelfs een mogelijkheid vanuit de e-learning live videocontact te krijgen met een van onze adviseurs, om zo direct de thuiswerkplek te beoordelen. Ook vragen stellen en adviezen krijgen behoren tot de mogelijkheden. Aanmelden voor de e-learning kan via de link www.tigra.nl/thuiswerken TIGRA WERKPLEKCHECK @HOME Bij de medewerker thuis wordt een werkplekonderzoek uitgevoerd. De medewerker krijgt ter plekke persoonlijk advies. Waar nodig wordt gekeken naar laagdrempelig aan te schaffen hulpmiddelen. TIGRA WERKPLEKCHECK @HOME DIGITAAL Via beeldbellen wordt een werkplekcheck online uitgevoerd. De medewerker krijgt direct advies en wordt zo nodig geadviseerd in laagdrempelig aan te schaffen hulpmiddelen. TIGRA VERANTWOORD THUISWERKEN HULPLIJN Werknemers die momenteel thuiswerken en vragen hebben over fysieke belasting of klachten ervaren kunnen direct terecht bij de TIGRA verantwoord thuiswerken hulplijn. WEBINAR ‘SLIMMER THUISWERKEN’ Het webinar ‘Slimmer thuiswerken’ is een online vervanging voor de TIGRA workshop Voorlichting & Training en vindt plaats via een veilige webinar-omgeving. Voor meer informatie over de TIGRA Thuiswerkcoach kunt u contact opnemen met TIGRA Apeldoorn: bel 055-5402562 of mail naar apeldoorn@tigra.nl.

aandacht is voor spierversterkende oefeningen van de duim en training hoe bepaalde gewrichten anders te gebruiken zodat de belasting lager wordt. Ook is er aandacht voor andere trucjes en hulpmiddelen om de dagelijkse bezigheden makkelijker te maken. Vele onderzoeken laten de effectiviteit van fysiotherapie bij duimbasisartrose zien waardoor een operatie uitgesteld kan worden of zelfs niet nodig is! Voor de behandeling van duimbasis artrose of andere hand- en polsklachten kunt u contact opnemen met onze handtherapeuten Anouk Stemerding en Joycen Galang, per telefoon: 055-5331941 of per mail: info@bosenweide.nl.

BEHANDELING VAN LONGKLACHTEN Heeft u last van een longaandoening? Dan kan de (long)fysiotherapeut u mogelijk helpen. U kunt hierbij denken aan astma, COPD of longklachten na Covid-19. Longklachten zijn veelvoorkomende aandoeningen, die uw leven ernstig kunnen beïnvloeden en beperken. De fysiotherapeuten bij Bos & Weide Fysiotherapie bekijken samen met u wat er in uw geval nodig is om zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Longrevalidatie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die onder andere bestaat uit begeleiding en training, veelal in groepsverband. Op dit moment wordt individueel en in kleine groepen met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen de therapie weer opgestart. De therapie bestaat uit algemene conditietraining (bijvoorbeeld traplopen, fietsen en lopen) in combinatie met krachttraining. Deze krachttraining vindt plaats middels trainen met losse gewichten, functionele training of oefeningen op de fitnessapparatuur. Afhankelijk van uw hulpvraag en klachten kunnen ademhalingsoefeningen en het verbeteren van de ademspierkracht onderdeel vormen van de therapie. Uit onderzoek is gebleken, dat veel longpatiënten problemen hebben met hun balans, waardoor een verhoogde kans op valincidenten bestaat. Balanstraining vormt onderdeel van de longrevalidatie, maar bij ernstige balansproblemen kan geadviseerd

ONDERVOEDING BIJ KWETSBARE OUDEREN Nog voor de Corona crisis hebben Clarinda Telnekes (diëtiste bij Verian) en Ralf Dijkman (geriatriefysiotherapeut Bos & Weide Fysiotherapie) in totaal ruim 250 huisartsen en praktijkondersteuners uit Apeldoorn en omgeving bijgeschoold over ondervoeding bij kwetsbare ouderen. De afgelopen 2 jaar is er door een regiegroep (waar ook Ralf deel van uitmaakt) een zorgpad ontwikkeld om de multidisciplinaire zorg bij ondervoeding te verbeteren. De regiegroep hoopt hiermee een stevige eerste stap gemaakt te hebben om het veel voorkomende probleem (naar schatting 4700 ouderen in Apeldoorn zijn ondervoed!) onder de aandacht te brengen. Op de website: www. netwerkdementie.nl kunt u het zorgpad én de signaleringskaart ondervoeding, die ook door bijvoorbeeld mantelzorgers te gebruiken is, bekijken!

worden om extra therapie te volgen bij een gespecialiseerde valpreventietherapeut. Bij ernstig spierkrachtverlies en ernstige kortademigheid kan het zinvol zijn om NMES in te zetten. NMES is een apparaatje, dat u thuis kunt gebruiken om middels zwakstroom uw spieren aan te laten spannen. Bewegen levert een aantal voordelen op, wanneer u COPD-klachten heeft. Naast een toename van de conditie, spierkracht en sterkere botten, wordt u vaak ook minder snel benauwd of bemerkt u een afname van de benauwdheid. Naast een betere nachtrust voelen mensen zich vaak meer ontspannen of ervaren minder spanning, als ze regelmatig bewegen. Het trainen in een groep zorgt voor sociale contacten, waarbij u tegelijkertijd lotgenoten kunt ontmoeten. Bewegen zorgt er daarnaast voor dat de kans op een longaanval of ziekenhuisopname afneemt. Mocht u toch griep, een verkoudheid of een longaanval krijgen, dan zult u daar over het algemeen sneller van herstellen. Tenslotte blijkt dat regelmatig bewegen helpt uw kans te vergroten om uw werkzaamheden uit te kunnen blijven voeren. Heeft u COPD GOLD II (of hoger), dan komt u met ingang 1 januari 2019 vanaf de eerste fysiotherapie behandeling in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Houdt u er rekening mee, dat deze vergoeding meetelt voor uw jaarlijkse eigen risico! Heeft u vragen over longrevalidatie of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek? Neem dan contact op met het longteam van Bos & Weide. Dat kan per telefoon: 055-5331941 of per email: info@bosenweide.nl.

SPORTBLESSURESPREEKUUR: Iedere maandag van 17.30-18.30 uur

Iedere maandag organiseert Fysiotherapie Bos & Weide van 17.30-18.30 uur op de hoofdlocatie aan de Oude Beekbergerweg 21 een sportblessurespreekuur. Tijdens het sportblessurespreekuur kunt bij ons terecht met al uw vragen over sportblessures trainingsadvies en preventie. Een afspraak maken voor het spreekuur is niet nodig en een bezoek aan het sportblessure spreekuur is gratis! Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen (tel. 055-5331941 of info@bosenweide.nl).

NIEUWTJES, TIPS, INFORMATIE, ACTIES & OPEN DAGEN Volgt u ons al op Facebook? Wij informeren u regelmatig over tips bij klachten, voorlichtingsbijeenkomsten en ander nieuws. U kunt ons op vinden onder Bos & Weide Fysiotherapie of www.facebook.com/ bosenweidefysiotherapie. En we vinden het erg leuk alsu ons liked!

Hoofdvestiging: 2e vestiging: Oude Beekbergerweg 21 1e Wormenseweg 338, 7331 HL Apeldoorn 7333 GZ Apeldoorn

Telefoon: 055-5331941 Email: info@bosenweide.nl www.bosenweide.nl


9.

Juli 2020 APELDOORN PHOTO VERPLAATST FESTIVAL NAAR 2021 Het tweejaarlijkse foto festival van Apeldoorn Photo is verplaatst naar 15 mei - 26 juni 2021. Net als veel andere evenementen en festivals heeft het bestuur van Apeldoorn Photo gekeken naar de mogelijkheden die er in 2020 nog zijn voor het organiseren van een festival. Gezien de gezondheidsmaatregelen vanuit de overheid, is het houden van het festival in september van dit jaar niet haalbaar in de vorm die wij voor ogen hadden. Het is nu nog niet goed in te schatten of en hoe er na 1 september weer evenementen georganiseerd mogen worden, en op welke schaal. De kans is vrij groot dat een aantal van onze programma-onderdelen dan alsnog geen doorgang kunnen hebben. Denk aan de openingen, hoe doe je dat met 1,5 meter afstand tot elkaar? Wij kiezen ervoor om het festival 'compleet' te houden en dus ook de grote opening en bijzondere tentoonstellingen te kunnen tonen tijdens de festival-periode. Thema blijft Het thema van het festival blijft 'in de beperking toont zich de meester'. Het thema past uitstekend bij deze periode. Echter gunnen we de fotografen en de bezoekers een verrassend en afwisselend? festival en dat vraagt goede voorbereiding, zowel van onze kant als bij

de fotografen. Door het festival te verzetten nemen we deze tijd. Daarmee houden we het niveau van de exposities hoog en kunnen we (hopelijk snel) de voorbereidingen treffen die wij nodig vinden. “Wij hebben hier goed met elkaar en met onze partners over nagedacht. Dit jaar is de vijfde editie van het festival. Het is jammer dat wij het ritme van elke twee jaar (of om het jaar) in september moeten loslaten. Maar er zijn te veel onzekerheden. Wij willen graag een mooie jubileumeditie presenteren aan ons publiek, en dat komt nu in gedrang” aldus Jeffrey de Grijs, voorzitter van Apeldoorn Photo. “Met het verzetten van het festival hopen wij vanaf 15 mei 2021 weer een mooi programma te presenteren. Wij streven er naar de versie van 2018 te verbeteren, en daar zijn al een paar mooie exposities in de planning.” Over Apeldoorn Photo Apeldoorn Photo is hèt overkoepelende platform voor alle fotografie activiteiten in Apeldoorn en omstreken. Met o.a. het Fotocafé, de Stadsfotograaf en natuurlijk het bekende tweejaarlijkse Festival: het grootste tweejaarlijks fotografie festival in Apeldoorn (en omstreken) met een centraal thema (voorheen ‘Apeldoorn Fotostad’). Naast diverse exposities zijn er verschillende andere activiteiten zoals workshops. In 2021 organiseren we de vijfde editie! Meer informatie op onze website https://apeldoorn.photo.

In Beweging

Slaapoefentherapie

In Beweging naar balans TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS dokZuid / GOED 1e Wormenseweg 324 7333 GZ Apeldoorn Tel. 055- 534 19 41 E-mail: info@tppbroekhuis.nl Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN AFSPRAAK: 055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk. Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer: • het gebit verouderd is • het dragen van het gebit pijnlijk is • het gebit te los zit/ slecht passend is • er voedsel onder komt • het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis Het adres voor: • nieuwe protheses • gedeeltelijke protheses (plaatje) • protheses op implantaten • reparaties

MNP e in l n o K O O U N T N U JE K ! N E K A M K A A R P S F A JE


10.

Juli 2020 SCHRIJFWORKSHOP VAKANTIEHERINNERINGEN Nu we (mogelijk) niet op vakantie gaan kunnen we terugblikken op onze vakantieherinneringen. Over de vakantie schrijven is een perfecte manier om onze herinneringen aan te scherpen. En zo wordt deze coronaperiode van niet op vakantie gaan mogelijk toch nog gevuld met inspirerende vakantiemomenten. Aan de hand van afbeeldingen laat ik jullie een stukje tekst schrijven. Welke herinnering brengt de afbeelding met zich mee? De vakantie aan zee of was het misschien dat leuke stadje aan de zeekust? We gaan aan de hand van drie verschillende werkvormen onze vakantieherinneringen opschrijven en zo de vakantie herbeleven. Zelf pen en papier meenemen.

30 DAGEN FOTOCHALLENGE De eerste 30 dagen van de FotochallengeApeldoorn zitten erop en de challenge is daarmee ten einde. Uit alle inzendingen zal begin juli de winnaar over het geheel worden gekozen. Mooi om te zien dat een flink aantal mensen er elke dag op uit zijn getrokken en een foto hebben ingestuurd. We hebben gehoord van mensen dat deze challenge een mooie aanleiding is om er dagelijks op uit te gaan en dat ze daarmee een doel hebben voor die dag. En daar was het ook om te doen.

Datum en tijd: 15 juli van 14.00 – 16.00 uur Locatie: Zuiderpark Kosten: €6,00 Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463

ZOMERSE FIETSTOCHT DOOR HET ZUIDEN VAN APELDOORN

Gemiddeld zijn er 100 inzendingen per week ingestuurd waar bijzonder mooie, creatieve en sprekende foto’s tussen zitten. Opvallend is dat tussen de inzenders een 13 jarige zit die al meer dan 10 thema’s heeft aangegrepen om er op uit te gaan.

In Apeldoorn Zuid is er een mooi stukje natuur te ontdekken. Wij hebben in het zomerprogramma een mooie route van ca 35 km (+/- 2 uur) georganiseerd, die voor jong en oud te fietsen is.

Helaas heeft om persoonlijke redenen een van de juryleden zich moeten terugtrekken. De jury bestaat hierdoor nog uit 3 Apeldoornse vrijwilligers die elke maandag een winnaar van de week kiezen.

Startplaats bij ’t Vogelnest, Spreeuwenweg 1A Apeldoorn. Vanuit hier vertrekt u naar de Valkenweg 182 waar de fietsroute begint. Start tussen 09:00 en 15:00. Deze route gaat dwars door het zuiden van Apeldoorn met zijn omliggende dorpen. Geef uw ogen de kost, en geniet van alle bezienswaardigheden en de natuur die deze regio te bieden heeft.

Begin juli zal de jury uit alle inzendingen de winnende foto van de maand juni kiezen. Wie dat gaat worden gaan we zien. Gezien het animo en de positieve reacties, komen we later dit jaar terug met een tweede fotochallenge vol nieuwe opdrachten! Ga voor informatie naar: http://stimenz.nl/fotochallenge-apeldoorn/

BUURTPICKNICK WESTENENKERPARK Deze zomer organiseren we 2 keer een gezellige picknick in het Westenenkerpark. Wij zorgen voor lekkere dingetje en drinken als u zelf een kleedje meeneemt dan maken we er een gezellig middag van. Datum en tijd: 29 juli en 19 augustus van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: Westenenkerpark. Kosten: €5,00. Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463.

WANDELTOCHT DOK ZUID Startplaats bij de parkeerplaats Dok Zuid. Deze wandeling gaat door het Zuiderpark en loopt langs vijvers, sportvelden, zwerfkeien, hoogspanningsmasten en een moestuin. In dit park is altijd water aanwezig en de bomen, struiken en planten bieden het hele jaar door voedsel voor dieren. Er leven dan ook allerlei dieren zoals konijnen, muizen, vissen, insecten, spinnen en vogels. Datum en tijd: 04 augustus van 14.00 – 15.30 uur. Locatie: Start Dokzuid. Kosten: €3,00 Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463.

PROGRAMMA Deze zomer is anders dan andere zomers. Velen van ons zullen thuis blijven of misschien toch nog even ergens in Nederland op vakantie gaan. Om er voor te zorgen dat iedereen een fijne zomer heeft, hebben wij een aantal activiteiten opgezet voor deze zomer. In alle stadsdelen zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden. Het is belangrijk om te weten dat de activiteiten alleen bij droog weer door kunnen gaan. Mocht u interesse hebben in één van de activiteiten of u al willen opgeven, dan kan dit bij Anouk Smits via: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463. De activiteiten moeten contant en gepast betaald worden. Deze activiteiten zullen op 1,5 meter afstand plaats vinden en u kunt alleen deelnemen als u geen gezondheidsklachten gerelateerd aan corona heeft. Dit zijn de activiteiten voor zuidwest: Wanneer Wat Waar Kosten 07 juli 10.00 – 12.00 Workshop Portret tekenen Graanhof (tuin) €6,00 15 juli 14.00 – 16.00 Schrijfworkshop vakantieherin. Zuiderpark €6,00 21 juli 14.00 – 16.00 Workshop Action painting Zuiderpark €12,50 29 juli 14.00 – 16.00 Buurtpicknick Westenenkerpark €5,00 03 aug 10.00 – 11.00 Gymnastiek Graanhof €3,00 04 aug 14.00 – 15.30 Wandeltocht Start Dokzuid €3,00 10 aug 10.00 – 11.00 Gymnastiek Graanhof €3,00 17 aug 10.00 – 11.00 Gymnastiek Graanhof €3,00 18 aug 14.00 – 16.00 Workshop Action painting Zuiderpark €12,50 19 aug 14.00 – 16.00 Buurtpicknick Westenenkerpark €5,00 24 aug Fietstocht 24 aug 10.00 – 11.00 Gymnastiek Graanhof €3,00

Wij houden ons aan de voorschriften van het RIVM, d.w.z, fietsen in kleinere groepjes en met ca 15 minuten tussen elke groep. Datum en tijd: 24 augustus van 14.00 tot 15.30 uur. Locatie: Start ’t Vogelnest, Spreeuwenweg 1, Apeldoorn. Kosten: €3,00 p.p, inclusief de fietsroute, een pakje sap en een gevulde koek. Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463.

WORKSHOP PORTRET TEKENEN IN DE TUIN VAN DE GRAANHOF Na zoveel weken thuis is het hoog tijd om elkaar weer in de ogen te kijken en in de tuin van de Graanhof gaan we elkaars portret tekenen op anderhalve meter afstand. Dat doen we in de vorm van “speeddaten”: na een kwartier schuiven we door en begin je aan een nieuw portret. De hele morgen oefen je dus met verschillende gezichten en om twaalf uur ga je naar huis met een heleboel hoofden en een hoofd vol gezellige momenten! Meenemen: papier en potlood en evt. harde ondergrond om op te kunnen tekenen en een krukje om op te zitten. Datum en tijd: 07 juli van 10.00 – 12.00 uur Locatie: Graanhof (tuin). Kosten: €6,00 Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463

GYMNASTIEK U kunt 4 weken een uurtje meedoen met de gymnastiek buiten op het grasveld achter de Graanhof. Het adres is Graanhof 2. U bent van harte welkom om mee te doen! Graag om het gebouw heen naar tuin komen. Datum en tijd: 3, 10 , 17 en 24 augustus van 10.00 – 11.00 uur. Locatie: Graanhof. Kosten: €3,00. Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463.

WORKSHOP ACTION PAINTING Kenmerkend voor de actieschilderkunst is de slinger- en druptechniek, waarmee de verf op het doek wordt aangebracht, zodat er lijnen en vlekken ontstaan afhankelijk van je eigen beweging. Er wordt niet uitgegaan van een vooropgezet plan, maar je laat je leiden door toevallige inspiratie. Action painting is daarom spontane schilderkunst. De workshop is voor iedereen die houdt van creatief bezig zijn en open staat voor een bijzondere vorm van schilderen. Ervaring is niet nodig! Doe je oude kleren en schoenen aan. Datum en tijd: 21 juli van 14.00 – 16.00 uur Locatie: Zuiderpark Kosten: €12,50 inclusief materiaal Opgave: a.smits@stimenz.nl of 06-41831463

STIMENZ GAAT STARTEN MET DE MAATSCHAPPELIJKE DIENSTTIJD IN APELDOORN Goed nieuws! Jongeren tussen 14-27 jaar in Apeldoorn kunnen bij Stimenz terecht voor de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het MDT-project heet Yourcube. Binnen het Yourcube-traject gaan jongeren aan de slag met iets waarin ze zelf willen ontwikkelen en waarbij ze zich inzetten voor de maatschappij. Winwin dus! Een traject duurt 80 uur en dit kan een jongere uitsmeren over een half jaar, op één werkplek of meerdere werkplekken. Afhankelijk van interesses en wensen wordt gezocht naar een geschikte werkplek. Er is veel mogelijk; bijvoorbeeld taalles of huiswerkbegeleiding geven, praktijkervaring opdoen bij een opvang voor daklozen of een evenement organiseren. Yourcube biedt een veilige omgeving, er is begeleiding en regelmatig zijn er samenkomsten met de andere deelnemers voor een training en/ of gezellige activiteit. Na het afronden van het traject ontvangt de deelnemer een Europees erkent certificaat waarin is opgenomen wat hij/zij heeft geleerd en gedaan. Apeldoornse jongeren en vrijwilligerswerk YourCube komt naast SKILL-ABILITY, het vrijwilligersnetwerk voor jongeren in Apeldoorn. Bij SKILL-ABILITY gaat het vooral om kortdurend en mogelijk incidenteel vrijwilligerswerk. Yourcube is een aanvulling hierop omdat het hier gaat om intensief of langdurig vrijwilligerswerk. De twee projecten gaan nauw samenwerken om elkaar aan te vullen en overlap te voorkomen. Beide projecten zijn gekoppeld aan ApeldoornPaktAan, hét vrijwilligersplatform in Apeldoorn. Meer informatie of aanmelden Aanmelden kan via www.yourcube.nl of https://linktr.ee/skillability. Bellen of mailen met Stimenz kan ook: Jasmijn Lagerweij (06 83 59 03 28 | j.lagerweij@ stimenz.nl ) of met Mirjam Buurkes (06 54 23 83 32 | m.buurkes@stimenz.nl.


11.

Juli 2020 verkregen door 3x per week 20 minuten intensieve lichaamsbeweging uit te voeren (bijvoorbeeld sporten).

BEWEGEN De zomervakantie staat voor de deur, maar voor veel mensen ziet deze vakantie er als gevolg van de coronacrisis toch wat anders uit dan normaal. Gelukkig mag er steeds meer, mits het veilig gebeurt. Eén van de dingen die weer mag is sporten. De afgelopen maanden was sporten binnen, maar ook buiten in groepsverband niet of zeer beperkt mogelijk. Per 1 juli mag er door jong en oud weer binnen worden gesport. Indien mogelijk moet 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden, maar uitzonderingen op deze regel zijn toegestaan. Er bestaat een grote kans, dat u in de afgelopen maanden minder heeft bewogen dan normaal, doordat u thuis heeft gewerkt of niet naar uw sportschool of sportclub kon. Misschien bent u bewust gaan wandelen of fietsen om toch nog wat beweging te krijgen. Maar waarom is bewegen gezond? Bewegen hoeft niet perse sporten te zijn. Ook een dagelijkse wandeling van een half uur heeft een positief effect op je gezondheid. Lichaamsbeweging draagt bij aan het voorkomen van hart- en vaataandoeningen, overgewicht, diabetes mellitus en kanker (borst- en darmkanker). Daarnaast heeft bewegen een positief effect op depressieve klachten en gaat het geestelijke achteruitgang en dementie tegen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) stelt, dat je minstens 5 dagen per week 30 minuten matig intensief moet bewegen. Deze 30 minuten mogen worden opgesplitst in blokken van 10 minuten. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht wordt 60 minuten per keer geadviseerd. Matig intensief wil zeggen, dat de hartslag en ademhaling iets hoger zijn dan normaal, maar u kunt hierbij nog wel praten. Stevig doorwandelen of iets harder fietsen, maar ook intensief tuinieren of traplopen is voldoende om aan deze norm te voldoen. Naast de NNGB bestaat er ook nog een Fitnorm. Een goede conditie van het hart- vaatstelsel kan worden

Altijd een scherpe hypotheekrente

Matig intensief bewegen leidt al tot positieve gezondheidseffecten, maar in combinatie met sporten levert dit nog meer gezondheidsvoordeel op hierbij kunt u denken aan: • Minder stress; als gevolg van het aanmaken van serotonine en endorfine (‘gelukshormonen’) • Sterke botten; na je 30e neemt de botdichtheid af, waardoor de botten brozer worden. Botten moeten belast worden om sterk te blijven en worden. Een sport, waarbij je je gewicht moet dragen, zoals bijvoorbeeld hardlopen helpt hierbij. • Een gezond hart; bewegen heeft een positief effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen. Het voorkomt het dichtslibben van de aderen en verlaagt de bloeddruk, daarnaast vermindert het de kans op risicofactoren zoals diabetes, verhoogd cholesterolgehalte en overgewicht. • Een positief effect op de spijsvertering; darmklachten kunnen verminderen door bewegen. • Een goede lichaamshouding; sporters voelen zich over het algemeen beter dan mensen die helemaal niet bewegen en stralen dit uit. Daarnaast hebben ze een betere lichaamshouding en minder vaak last van klachten als rugpijn. • Meer energie; voelt u zich futloos en lukt het niet om in actie te komen, realiseer u dan dat uw lichaam door beweging weer op gang komt. Al na een paar weken regelmatig sporten zult u zich energieker voelen en meer zin krijgen in de dagelijkse activiteiten. Al met al voldoende goede redenen om (weer) in beweging te komen en te blijven. Misschien bent u inmiddels al weer gestart met sporten en heeft u geen aanmoediging nodig om in beweging te komen. Is de drempel te hoog om zelf weer te starten met sporten, dan kan sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut (fysio-fitness) u misschien een steuntje in de rug geven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Bos & Weide op onderstaand telefoonnummer of via info@bosenweide.nl.

door meerdere aanbieders Apeldoorn, Hofveld 121 Apeldoorn, Deventerstraat 14a

Aantrekkelijk tarief voor starters!

2019_122_Winkel_Apeldoorn_Hypotheken Citydisplay poster.indd 1

17-09-19 15:50

Bianca van Brink Fysiotherapie Bos & Weide Oude Beekbergerweg 21 tel: 055-5331941 e-mail: biancavanbrink@bosenweide.nl

Woon jij in Apeldoorn Zuid? Heb jij groene vingers en houd je van dieren?


Juli 2020

12.


13.

Juli 2020 EVEN VOORSTELLEN: ESSENSTAM SCHOENEN Hoe is dit bedrijf ontstaan? Mijn opa is met dit bedrijf gestart in 1922. Wat maakt dit beroep zo leuk? Het is de vrijheid die dit beroep zo leuk maakt. Elke dag sta ik op een andere markt en heb ik leuke contacten met veel mensen. Wie werken er in dit team? Ik doe dit werk alleen en mijn naam is Anja. Wat zijn jullie specialiteiten? Wij hebben veel merkschoenen, laarzen, klompen en pantoffels, ook voor moeilijke voeten. Daarnaast verkopen we ook losse steunzolen.

EVEN VOORSTELLEN: KIP VAN ‘T HAASJE Hoe is dit bedrijf ontstaan? In 1979 is het bedrijf begonnen met een winkel in Zwolle. Daarna zijn we gestart op de markt. Wat maakt dit beroep zo leuk? Elke dag is anders en de omgang met de vele

mensen maakt het werk erg leuk! Wie werken er in dit team? Yvonne, Leonie en Fleur. Yvonne werkt er inmiddels al ruim 15 jaar! Wat zijn jullie specialiteiten? Wij hebben de lekkerste verse kippen en rollades.

ELKE VRIJDAGOCHTEND

SCHUBERTPLEIN van 8:00 uur tot 12:30 uur

APELDOORNSE MARKTEN www.facebook.nl/ApeldoornseMarkten


14.

Juli 2020 GEEN BUSRITTEN MAAR… Ingrediënten vooraf: Buurtmensen – Bloemen – Corona - Eenzame en kwetsbare ouderen – Privacy wetgeving - Stimenz – 1,5 meter – RIVM-regels enzovoort. Op dinsdag 19 mei jl. hebben de Stichting Buurtmensen wederom samengewerkt met Stimenz. Waarom samenwerking met Stimenz? Stimenz levert diensten en kennis om te zorgen dat mensen zelfredzaam zijn en goed en prettig kunnen wonen en leven. Samen met inwoners, vrijwilligers, gemeenten en netwerkpartners bouwen ze aan sociale samenhang en een prettige leefomgeving in wijken, dorpen en buurten. Ook nu waren er een groot aantal mensen van deze organisatie op de afgesproken locatie aanwezig om zorg te dragen voor verspreiding en het afleveren van dit pakket waarvan iedereen blij en gelukkig wordt.

Wij konden deze 55 boeketten als Stichting Buurtmensen niet zelf bezorgen. De adressen komen van Stimenz en vanwege privacywetgeving mochten zij deze niet aan ons geven. Maar dat was en is voor ons geen probleem het gaat erom dat de ouderen deze boeketten en een attentie ontvangen! Het mooie en positieve van deze actie is dat men weer even direct contact heeft met de bewoners. De medewerkers van Stimenz waren in de gelegenheid om weer even te kunnen bij praten. Normaal staan de deuren voor hen altijd open, maar ditmaal gingen de deuren wagenwijd open… Achteraf vele leuke reacties mogen ontvangen van de ontvangers van de boeketten, iedereen weer voor even in het zonnetje gezet. En zo zie je maar: Bloemen maakt mensen blij. Frans Weijland

VERANDERDE OPENINGSTIJDEN KLEDINGWINKEL LEGER DES HEILS

aanbiedingen. Voor schoenen kunt u ook bij ons terecht. Een tweede aanpassing openingstijden zijn gewijzigd.

is

dat

We zijn drie keer per week open en wel op: maandagmiddag van 13.30 – 15.30 uur, dinsdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur, Vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en de laatste zaterdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur.

Ook de tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils aan het Hofveld 21-23 heeft te maken met aanpassingen vanwege de coronamaatregelen. De inrichting van de tweedehands kledingwinkel aan het Hofveld 21-23 is aangepast zodat er voldoende ruimte is om comfortabel te kunnen winkelen. De kledingrekken zijn goed gevuld met vrolijke en goede zomerkleding tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Ook zijn er regelmatig speciale

Voor optimale veiligheid mogen er vijf klanten tegelijk winkelen. Kom eens langs en verbaas u over ons assortiment én de prijzen. Leger des Heils, Hofveld 21-23, 7331 KB Apeldoorn. Meer weten: bel 06-25152176.

FAMILY ENTERTAINMENT CENTER ZERO55 APELDOORN IS WEER OPEN!

RIJBEWIJSKEURINGEN IN BUURTHUIS MAASSTRAAT Wie voor verlenging van het rijbewijs B een medische keuring moet ondergaan kan daarvoor terecht op woensdag 22 juli (vrijdag 17 juli is volgeboekt) in Buurthuis Maasstraat, Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn.

Ook Family Entertainment Center ZERO55 aan de Dubbelbeek (Malkenschoten) in Apeldoorn mag sinds deze week weer open. Na drie maanden dicht te zijn geweest in verband met UW het Corona virus is ZERO55 weer geopend voor bezoekers.

WONDER

IS

ONS

LIEF

Keuring voor B-rijbewijs kost 40,- euro, voor C/D-rijbewijs betaalt u 65,- euro.

Begin deze week kreeg ZERO55 Apeldoorn groen licht van de Gemeente Apeldoorn. Met uitzondering van de bowling zijn alle activiteiten weer te boeken.

Een afspraak maakt u via 06-10329560 of 06-20670105. Voor informatie zie website www.rijbewijs-keuring.com.

Per activiteit geldt een maximum van 30 gasten. Om hier goed zicht op te houden is vooraf reserveren verplicht. Het aantal spelrondes is verminderd zodat medewerkers voldoende tijd en ruimte hebben om alle Inschrijven? spelonderdelen goed te desinfecteren. Kijk Kijk voor meer voor onze aangepaste openingstijden en informatie op onze website. Let er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. online boekingsmogelijkheden op deop: website www.zero55.nl/apeldoorn . Adres

Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4 7333 JG Apeldoorn T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl

Openingstijden

in ere

07:30 - 18:30

Dinsdag

07:30 - 18:30

Woensdag

07:30 - 18:30

Donderdag

07:30 - 18:30

Vrijdag

07:30 - 18:30

Zaterdag en zondag

gesloten

De koffie en thee staan altijd klaar en parkeren kan voor de deur.

hersteld

Paramariboweg 9 7333 PA Apeldoorn 055 54 22 7 24 06 24 77 31 67

Maandag

Wacht niet en bel voor een afspraak naar 06-41281595.

Roodborstweg 32 7331 EJ Apeldoorn 06- 41281595 info@ilonasknipgarage.nl www.ilonasknipgarage.nl

Wij bieden: • Aandacht voor ontwikkelingsgebieden • Een vertrouwde, huiselijke sfeer • Warme maaltijden www.kdvwonderliefapeldoorn.nl • Educatieve en persoonlijke aandacht Adres Kinderdagverblijf Wonderlief Apeldoorn Maasstraat 4, 7333 JG Apeldoorn T: 055 - 303 41 38 E: info@kdvwonderliefapeldoorn.nl www.kdvwonderliefapeldoorn.nl

NAT U U R L I J K E B I O L O G I S C H E K A P P E R S C H U B E RT L A A N 4 A TEL: 055- 312 34 69 / 06- 38349380 mohlmannschade.nl

de


Juli 2020

“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

HET SEIN STAAT EINDELIJK WEER OP GROEN VOOR DE STOOMTREIN

Trein komt met vertraging van 2 maanden weer op stoom Het is de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM gelukt om ook deze zomer haar reizigers op een veilige én verantwoorde manier een heerlijk dagje uit te bieden! Op zondag 5 juli klinkt de stoomfluit dit jaar voor het eerst weer over de Veluwe. In de periode van 12 juli tot en met 30 augustus rijdt de stoomtrein zelfs elke dag, behalve zaterdag, door het afwisselende Veluwse landschap tussen Beekbergen en Dieren. Meereizen kan vanuit het museumstation Beekbergen om 10:00u en 13:30u Het sein op staat eindelijk op groen! Door de juiste maatregelen te treffen, mag de VSM haar gasten weer ontvangen in de stoomtrein en in het stoomdepot

in Beekbergen. Voor een rit met de trein is reserveren verplicht op de website www.stoomtrein.org. In de trein en in het stoomdepot zijn de nodige voorbereidingen getroffen, zoals een 1 ½ meter maatregel, gescheiden looproutes, een doorgaande dienstregeling, maximale aantallen bezoekers, enzovoort. Stap in de Veluwse stoomtrein De nostalgische treinreis naar Dieren en terug kan alleen in Beekbergen begonnen worden voor reizigers met een vooraf-reservering. Als om 10:00u en 13:30u het vertreksein klinkt, zetten de stoker en de machinist hun machtige machine in beweging richting Dieren. Op de stations en halte onderweg kan niet in- of uitgestapt worden. Nadat in Dieren de locomotief aan de andere kant van de trein is aangekoppeld, wordt de terugreis aanvaard over de meer dan 130 jaar oude spoorlijn. Met een rustig gangetje en met regelmatig fluiten bij overwegen bereiken de reizigers het beginpunt Beekbergen. Daar

wacht de reizigers nog een verrassing tijdens de depotstop. Nog meer te beleven Het station Beekbergen vormt het kloppend hart van dit levende museum. Hier bevindt zich het historische stoomdepot met een imposante collectie stoom- en diesellocomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, een draaischijf, klassieke seinpalen, overwegbomen en nog veel meer. De machtige stoomlocomotief wordt losgekoppeld van de trein en rijdt het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen. Vanaf het terras van de stationsrestauratie hebben de bezoekers een goed overzicht op de activiteiten in het stoomdepot. Nieuw bij de VSM Dit seizoen is er als extra service voor elk gezelschap dat de treinreis met de stoomtrein maakt, een gratis exemplaar van De StoomCourant. Deze nostalgisch vormgegeven krant staat boordevol informatie over de VSM,

het gebied waar de stoomtrein door heen rijdt en nog veel meer! Uniek is de mogelijkheid voor jong en oud, om de krant tot leven te laten komen met de bijbehorende mobiele app. Je zou bijna vergeten uit te stappen! De StoomCourant is met recht een bewaar-exemplaar. Reserveren en genieten maar Reserveer nu voor een treinreis in het verleden en boek uw zitplaatsen op www.stoomtrein.org Om toch een leuk uitje aan te kunnen bieden, heeft de VSM dit bijzondere jaar de prijzen gereduceerd. De kosten voor de rit vanuit Beekbergen naar Dieren en weer terug zijn €15,00 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. In Beekbergen is voldoende gratis parkeergelegenheid. Op de VSM-website www.stoomtrein.org vindt u alle verdere informatie, inclusief de VSMmaatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus. Stap in en reis mee!


16.

Juli 2020

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren VOLKSZANGER RENÉ KARST EN RADIONL OP BEZOEK BIJ WEGRESTAURANT MENDEL Het was vrijdagmiddag 26 juni een komen en gaan van vrachtwagens bij wegrestaurant Mendel aan de Arnhemseweg in Beekbergen. De truckers die uit alle provincies kwamen waren niet te beroerd om een groot stuk om te rijden om uit handen van volkszanger René Karst een gehaktbal (met of zonder mayo), een goed gevulde goodiebag en een t-shirt van RadioNL te ontvangen. Er stond daarom ook een lange file bij afslag 22 Hoenderloo/ Beekbergen. Radiozender Radio NL, de favoriete zender van vele truckers, wil de truckers van Nederland op deze manier een hart onder de riem steken. RadioNL had elke middag van 22 t/m 26 juni het programma “Op Volle Kracht” met presentator Hessel Wijkstra tussen 12.00 – 15.00 uur live vanaf locatie en deed als laatste vrachtwagenhotspot afgelopen vrijdagmiddag wegrestaurant Mendel aan. De chauffeur is nu, meer dan ooit, aangewezen op zijn eigen quarantainecabine, ziet RadioNL. René Karst, volledig genezen van het Covidvirus, weet als geen ander hoe dat voelt en vindt dat deze beroepsgroep wel eens in het zonnetje gezet mag worden. ,,We zijn allemaal afhankelijk van deze mannen en vrouwen want het is echt waar: zonder transport staat alles stil”, aldus de groen gebrilde zanger. Zanger René Karst, bekend van de feesthits “Liever te dik in de kist” en “Atje voor de sfeer” heeft een nieuwe hit met de titel: “Annemarie, ik wil je slaapkamer zien”. Maar speciaal voor de vrachtwagenchauffeurs heeft hij een aangepaste Truckers-versie gemaakt. “Hé truckchauffeur, ik wil je vrachtwagen zien”.

DE NIEUWSBRIEF Ook in deze “corona-tijd” proberen wij onze leden en in het algemeen de inwoners van Beekbergen en Lieren te informeren over ontwikkelingen in de dorpen. Vast onderdeel van de Nieuwsbrief is “Van de bestuurstafel”. Dan gaat het veelal over contacten die leden van het bestuur hebben (gehad) met vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn. Dan moet u denken aan overleg met de stadsdeelmanager voor de dorpen en het buitengebied en de stadsdeelbeheerder/ regisseur voor de dorpen en het buitengebied. Ervaren wordt - na bijna 4 maanden corona - dat de contacten met de gemeente anders maar daarom niet minder effectief plaatsvinden. Geen (lange) vergaderingen maar telefoon/ video overleg en mailverkeer. Het was even vreemd, maar het went. Niet meer een vaste plek op kantoor, maar ook vaak en veel vanuit huis werken. Wij proberen u met de Nieuwsbrief te informeren over actuele zaken. Zo vindt

ONDERHOUD KERKTOREN DORPSKERK Nu de toren van de Dorpskerk in Beekbergen in de steigers staat kunnen de werklieden bezig gaan met onderhoudswerkzaamheden, o.a. het voegwerk. Momenteel is het torenuurwerk uitgeschakeld om te voorkomen dat de klok elk (half )uur aanslaat. Ondertussen werd er in de Dorpskerk ook nog getrouwd.

er overleg plaats tussen gemeente en de eigenaren van De Smittenberg en van de Engelanderhof over de toekomstige bestemming van deze locaties. Over de door omwonenden ervaren overlast veroorzaakt door arbeidsmigranten (in het dorp en in eerder genoemde locaties). Het beter kenbaar maken van het alcohol verbod in de bebouwde kom van Beekbergen (met uitzondering de terrassen waarvoor een vergunning is afgegeven). Het handhaven van deze “alcohol verordening” vraagt ook extra aandacht. De gezamenlijke dorpsraden zijn al geruime tijd in discussie met de gemeente over het plan dat de wethouder heeft om de verordening dorpsen wijkraden af te schaffen en in te zetten op burgerinitiatief. De gezamenlijke dorpsraden hebben inhoudelijke commentaren op deze plannen. Geconstateerd moet worden dat de door de dorpsraden aangedragen argumenten niet worden geëffectueerd. Binnenkort neem de gemeenteraad een beslissing over deze zaak.

DE BUURTBELEVER 2020 ENGELANDERWEG IS EEN 30 KM-ZONE Door een verkeerde afstelling van de snelheidsdisplay reden veel (vracht)auto’s te hard op de Engelanderweg in Beekbergen waar een 30-km zone is ingesteld. Op de Kerkweg staat ook een snelheidsdisplay, maar die is momenteel buiten werking. De gemeente zal voor beide displays de nodige aanpassingen doen.

Weet de gemeente Apeldoorn wat de bewoners belangrijk vinden en omgekeerd weet ik (bewoner) waar de gemeente zich voor inzet om een goed woon- en leefklimaat te creëren? Weten we het echt of denken we het te weten? Om een goed antwoord op de vraag te kunnen geven is nader onderzoek vereist. De gemeente Apeldoorn heeft daarom een enquête samengesteld en deze aan een willekeurige groep bewoners (als steekproef ) toegezonden. Als het resultaat van deze enquête bekend is zal dat in de Nieuwsbrief van Dorpsraad Beekbergen/ Lieren worden vermeld.

VANAF 1 JULI MEER RUIMTE MÉT REGELS Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels in het kader van de Coronacrisis. Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. Als iedereen zich aan de regels houdt, zorgen we er samen voor dat we meer vrijheid krijgen door elkaar de ruimte geven. Met elkaar kunnen we zo corona onder controle houden. Vrijwel alle bedrijven, waaronder sportscholen zijn per 1 juli weer open. Uitzonderingen zijn dansvoorzieningen in discotheken. 1,5 meter afstand blijft de norm. Er zijn enkele uitzonderingen op de 1,5 meter. Bijvoorbeeld bij personen die tot een gezamenlijk huishouden behoren, en - nieuw bij het vervoer van personen, bij het beoefenen (voor zover noodzakelijk voor het beoefenen) van sport, theater en dans (als vorm van sport of culturele uiting) of op een horecaterras, als daar een ‘kuchscherm’ tussen tafels is geplaatst. De nieuwe noodverordening is ingegaan op 1 juli 2020 om 0.00 uur. Deze vervangt de eerdere noodverordeningen en is gepubliceerd op de website van de VNOG. Voor meer informatie over corona en maatregelen, zie www.rijksoverheid.nl en www.rivm.nl.


17.

Juli 2020

OMA WEET RAAD

Als je vroeger wat had, dan wist oma altijd raad. Grootmoeders wijsheid hielp je er zo weer bovenop. Hier krijg je de handigste tips uit grootmoeders tijd.

MIEREN Oma weet raadt met mieren, nuttige beestjes in de tuin, maar een plaag in het huis en op het terras. Mieren komen op alles af wat eetbaar is en zijn vooral gek op zoetigheid. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat je mieren tegenkomt in de keuken. Hier werken ze hard om etensresten terug te brengen naar het nest. Meestal bevindt dit nest zich buiten, maar soms kan het best zich ook in het huis bevinden. Het gaat dan om een tropische mier die eigenlijk niet in Nederland hoort voor te komen. Mieren zijn goed te bestrijden met enkele handige trucjes van oma. Eén manier om een mierenplaag tegen

te gaan is een stuiver of andere koperen munt bij de uitgang van het mierennest te leggen. Mieren mijden koper en zullen de uitgang niet meer gebruiken. Dit is een zeer diervriendelijke oplossing tegen mieren, ook geschikt voor vegetariërs en acceptabel voor dierenactivisten. Ook een lijn afwasmiddel trekken door de route die de mieren normaal afleggen werkt goed. Mieren vermijden het giftige zeep en zijn al snel vertrokken. Een effectieve manier om de mieren te doden is kokend water te gieten in de nestuitgangen. Het kokende water doodt alle mieren in het nest. Er kan veel water nodig zijn om alle mieren te doden, omdat de nesten vaak bestaan uit een erg uitgebreid gangenstelsel. Je kunt eventueel de mieren eerst naar boven lokken met wat suiker of siroop. Hierdoor hoeft het kokende water minder diep in het nest te komen om de mieren te kunnen doden.

YVONNE RECLAME.NL

! ! E I T C A VISITEKAARTJES 500 STUKS € 14,50*

PRODUCT: VISITEKAARTJES | FORMAAT: 85 X 55 MM BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 400 GRAM PAPIER

FOLDERS 1000 STUKS € 51,00* Tuincentrum

’’Tullekensmolen’’ Voor al uw tuinplanten, Voor al uw tuinplanten en vaste planten en bomen in bomen in omgeving. een een mooie groene mooie groene omgeving

PRODUCT: FOLDER (STAAND) | FORMAAT: A5 FORMAAT (A4 FORMAAT GEVOUWEN NAAR A5 FORMAAT) AANTAL PAGINA’S: 4| BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 170 GRAM PAPIER

FLYERS 1000 STUKS € 22,00* PRODUCT: FLYER (STAAND) | FORMAAT: A5 FORMAAT BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 170 GRAM PAPIER

ANSICHTKAART 500 STUKS € 27,00* PRODUCT: ANSICHTKAART | FORMAAT: A6 FORMAAT BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 300 GRAM PAPIER + ENKELZIJDIG GLANSLAMINAAT

Tullekensmolenweg 37 7361 EN Beekbergen 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

Tullekensmolenweg 37 | 7361 EN Beekbergen | 055-5063131 www.tuincentrumtullekensmolen.nl

* BOVENGENOEMDE TARIEVEN ZIJN EXCL. BTW, BESTANDSCONTROLE EN ONTWERPKOSTEN. NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.


18.

Juli 2020

IN 2021 BESTAAT VAKANTIEPARK HET LIERDERHOLT 70 JAAR! In 2021 bestaat Vakantiepark Het Lierderholt 70 jaar en dat gaan ze op een grootse manier vieren! In plaats van een groot feest gaan ze meerdere voorzieningen spectaculair uitbreiden/vernieuwen, zodat de gasten van het vakantiepark er het meeste aan hebben. Deze uitbreidingen/vernieuwingen zullen het verblijf op Vakantiepark Het Lierderholt in 2021, maar ook zeker in de jaren erna, veel aangenamer maken!

Om gelijk met de deur in huis te vallen onthullen ze nu al de eerste grote uitbreiding: vanaf april 2021 staat er op Vakantiepark Het Lierderholt een spectaculaire waterglijbaantoren met niet ĂŠĂŠn, maar twee waterglijbanen! Een brede family slide van 25 meter lang, waar je met het hele gezin of met je vrienden en vriendinnen, naast elkaar vanaf kunt glijden. En een supergave waterglijbaan van bijna 80 meter lang. Beide glijbanen komen uit in hun eigen zogenaamde skim outs en zullen niet in het zwembad uitkomen. Hierdoor wordt de zwemruimte in het huidige zwembad niet

minder. Benieuwd naar de andere uitbreidingen/ vernieuwingen op het vakantiepark? Houd dan de social media kanalen van Vakantiepark Het Lierderholt goed in de gaten! Contactgegevens: Vakantiepark Het Lierderholt Spoekweg 49, 7361 TM Beekbergen 055 506 14 58, info@lierderholt.nl www. lierderholt.nl Facebook en Instagram: vakantieparkhetlierderholt

Drogisterij en Parfumerie Beekbergen Eyelove Brillen Dorpstraat 39, 7361 AR Beekbergen 055-5064545 / www.dabeekbergen.nl

ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur

Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl

BHV een veilig gevoel BHV, EHBO, E-learning kinder EHBO reanimatie met AED Dorpstraat 54, 7361 AW Beekbergen

www.anitameekel.nl

Ook voor de leukste cadeautjes kunt u bij ons terecht!

Anita Meekel


19.

Juli 2020 MEESTER MARTIN KOOIJMANS MET PENSIOEN

oudhollandse spelen. Een mensenmens waarvoor het nu tijd is om de school los te gaan laten en te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen!

Vanaf 2008 tot 2020 is Martin Kooijmans de directeur geweest van de Prinses Juliana school in Lieren.

Er wordt op verschillende momenten stilgestaan bij zijn vertrek. Door de maatregelen vanuit het RIVM is het niet mogelijk om dit te doen met een receptie, dus is er gekozen voor de vorm van een defilé op donderdag 9 juli van 19.00 tot 20.30 uur. Wilt u meester Martin gedag zeggen, dan bent u van harte uitgenodigd om in het defilé aan te sluiten. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Jeannette de Graaf, dit kan per mail: jslofstra@pcboapeldoorn.nl of telefonisch 06-23238663.

In die tijd heeft hij deze school zijn natuurlijke uitstraling gegeven met geweldige groene speelpleinen, een moestuin en vlindertuin. Hij ontving dagelijks de kinderen, ouders, leerkrachten en de deur stond open voor een kopje koffie met elkaar. Ook de ouderen van Lieren en Beekbergen werden regelmatig uitgenodigd om in de school te genieten van een ouderenlunch met pannenkoeken en

Het DorpsVizier is onderdeel van Mediabureau Apeldoorn en zal maandelijks als bijlage worden verspreid in de Zuidkrant. Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op www.mediabureauapeldoorn.nl Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl

EEN BONTE MOL Elbert de Weerd uit Nijbroek ging vrijdagmorgen op pad om de mollenklemmen te controleren bij familie Vels in Oosterhuizen. Bij het openen van het gat waar de klem in staat was zijn verbazing groot: Een bonte mol! Elbert de Weerd, die zichzelf “de mollenvanger van de IJsselvallei” noemt vangt al jaren mollen. Gazons, weilanden, gemeenteplantsoenen, overal waar de molshopen tevoorschijn komen vangt hij ze met klemmen of met de schop. 2 Keer eerder ving hij een witte mol, ook weleens een oranje, maar dit is zeldzaam ondanks de duizenden mollen die hij jaarlijks vangt. Door de droogte sproeien veel mensen het gazon. Mollen trekken graag naar de nattere stukken omdat daar veel pieren zitten, waardoor De Weerd weer veel wordt opgebeld om de mollen te vangen bij mensen thuis. Heeft u ook last van mollen? Bel naar Elbert de Weerd (06-13456651).

PRIJSWINNAARS JUNI UITGAVE Hartelijk dank voor het meepuzzelen met de puzzel van Ondernemersvereniging Bemivo. JAN PRINS HEEFT GEWONNEN! HIJ WAS EEN VAN DE VELE DIE HEEFT MEEGEDAAN. HARTELIJK DANK VOOR HET MEEDOEN! Print de woordzoeker

25-05-2020 15:43

V

O

D

O

R

A

L

U

W

D

O

V

I

M

E

B

K

D

A

I

G

E

A

H

W

E

S

T

E

R

I

K

R

R

E

H

R

E

D

E

O

R

E

I

L

E

D

I

O

L

B

I

H

J

Z

K

S

T

E

L

B

W

O

S

G

V

O

R

D

G

S

U

H

N

E

R

E

I

L

T

I

I

B

C

I

H

I

C

I

K

A

N

P

B

E

A

S

A

P

E

E

L

A

L

N

D

Z

N

A

K

K

B

T

N

K

U

E

R

L

I

L

U

K

K

N

T

E

E

E

A

U

E

K

K

W

E

I

E

K

R

T

E

E

S

R

T

R

N

O

D

B

T

N

E

Z

E

A

C

M

S

V

I

U

O

H

L

B

K

T

E

I

N

J

R

N

E

D

A

I

Z

R

E

A

D

G

O

L

B

A

R

R

A

P

O

O

S

G

S

M

T

R

I

S

A

E

A

R

T

E

V

A

O

N

E

B

E

E

N

E

W

E

T

K

T

B

E

R

G

M

E

N

N

R

A

N

R

E

P

M

A

D

E

D

A

R

E

M

I

R

P

E

Oplossing AH WESTERIK

V

E

R

A T

DE BRILLENKAMER

MOOI BOEK

ANITA MEEKEL

DE LIERDERHOEVE

PRIMERA DE DAMPER

BAKKER ZOET

DROGISTERIJ

VIA NATURA

BEEKBERGEN

GEZELLIGHEID

WENZ UITVAART

BEMIVO

KRISTA BESSELSEN

WERELD WINKEL

woordzoekerfabriek.nl woordzoeker BRONKRACHT - maak je eigen LIEREN

ZUIDKRANT

AHWESTERIK ANITAMEEKEL BAKKERZOET BEEKBERGEN BEMIVO BRONKRACHT DEBRILLENKAMER DELIERDERHOEVE DROGISTERIJ GEZELLIGHEID KRISTABESSELSEN LIEREN MOOIBOEK PRIMERADEDAMPER VIANATURA WENZUITVAART WERELDWINKEL ZUIDKRANT

Puzzel mee en maak kans op een waardebon t.w.v. 25,Deze waardebon is in te leveren bij: De Brillenkamer, Boekhandel Beekbergen, Drogisterij en Parfumerie Beekbergen, Via Natura, Eeterij De Lierderhoeve, Albert Heijn Westerik, Wereld Winkel, Bakker Zoet, Primera de Damper*

* Bij Wenz Uitvaart, Centrum Bronkracht, Besselsen Makelaardij en Anita Meekel is het niet mogelijk een waardebon in te leveren maar ze hebben deze puzzel wel mede mogelijk gemaakt.

s groot Wegen i in de me succes , geven uitgave eens een we nog t.w.v. 25,waardbon g! we zier

zel ple

Veel puz

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl Inzenden kan t/m 15 juni 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

DE WINNAAR VAN DE PUZZEL IN DE MEI UITGAVE IS: MARIA VAN DEN BERG JETHS.

Het juiste antwoord van de vorige puzzel was: Beekbergen en Lieren zijn twee dorpen met een gezellig winkelgebied en horeca

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/RZUdQyCTQ3xx6UQNk3jT5NGaSvq5WjkY.html

Print de woordzoeker

E

V

E

O

H

R

E

D

R

E

I

L

E

D

P

W

D

W W

E

N

Z

U

I

T

V

A

A

R

T

I

E

J

E

K

E

O

B

I

O

O

M

I

A

W

B

B

G

E

R

N

S

E

N

U

V

M

B

N

A

A

R

E

E

Z

E

A

N

U

I

E

T

A

I

H

R

I

O

E

Z

U

L

I

E

R

E

N

K

T

W

U

L

B

N

K

E

I

D

A

E

E

K

K

A

E

T

L

B

E

K

B

L

D

W

R

G

E

E

M

S

A

E

N

O

E

R

E

L

K

I

E

N

R

E

T

N

N

H

E

V

D

A

R

I

R

N

L

Z

E

E

A

K

E

F

A

I

I

C

G

G

A

K

O

K

R

I

A

J

M

N

E

M

V

H

E

H

N

E

E

I

V

M

P

A

K

A

N

E

T

T

N

E

T

L

K

N

E

S

L

E

S

S

E

B

A

T

S

I

R

K

R

R

I

J

I

R

E

T

S

I

G

O

R

D

E

AH WESTERIK Oplossing

DE BRILLENKAMER

MOOI BOEK

ANITA MEEKEL

DE LIERDERHOEVE

PRIMERA DE DAMPER

BAKKER ZOET

DROGISTERIJ

VIA NATURA

BEEKBERGEN

GEZELLIGHEID

WENZ UITVAART

woordzoekerfabriek.nl - maak je KRISTA eigen woordzoeker BEMIVO BESSELSEN

BRONKRACHT

Pagina 1 van 1

01-07-2020 15:08

LIEREN

WERELD WINKEL ZUIDKRANT

AHWESTERIK ANITAMEEKEL BAKKERZOET BEEKBERGEN BEMIVO BRONKRACHT DEBRILLENKAMER DELIERDERHOEVE DROGISTERIJ GEZELLIGHEID KRISTABESSELSEN LIEREN MOOIBOEK PRIMERADEDAMPER VIANATURA WENZUITVAART WERELDWINKEL De Brillenkamer, ZUIDKRANT

Puzzel mee en maak kans op een waardebon t.w.v. 25,Deze waardebon is in te leveren bij: Boekhandel Beekbergen, Drogisterij en Parfumerie Beekbergen, Via Natura, Eeterij De Lierderhoeve, Albert Heijn Westerik, Wereld Winkel, Bakker Zoet, Primera de Damper*

* Bij Wenz Uitvaart, Centrum Bronkracht, Besselsen Makelaardij en Anita Meekel is het niet mogelijk een waardebon in te leveren maar ze hebben deze puzzel wel mede mogelijk gemaakt.

sen Wij wen e ijn u een f e ie en w vakant d iteraar zien u u eer in w graag rgen! Beekbe

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Mediabureau Apeldoorn, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. Of stuur het antwoord via de website www.mediabureauapeldoorn.nl Inzenden kan t/m 13 juli 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant.

DE WINNAAR VAN DE PUZZEL IN DE JUNI UITGAVE IS: JAN PRINS.

Het juiste antwoord van de vorige puzzel was: Voor al uw boodschappen kunt u terecht in de Dorpstraat van Beekbergen


20.

Juli 2020

OOSTERSE ROERBAK MET PITTIG GEHAKT hoofdgerecht • 25 min. • 4 pers. 2 el zonnebloemolie 1 schaal gemengd gehakt (300 g) 2 bosuitjes 2 cm verse gember 1 pak volkoren noodles (250 g) 2 zakken Cambodjaanse wokgroente (à 400 g) 2 el sojasaus (41% minder zout) 1 el sambal manis 1 zak Hollandse garnalen kroepoek (60 g) & rasp 1 Breng een pan water aan de kook voor de noodles. 2 Verhit in een koekenpan 1 el olie, voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur 5 min. 3 Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Schil de gember en rasp fijn. Kook de noodles in 3-4 min. beetgaar. 4 Verhit in een wok de resterende olie en roerbak de groenten in 5 min. beetgaar. Breng op smaak met 1 el sojasaus. 5 Voeg de gember, sambal en de rest van de sojasaus toe aan het gehakt en bak in nog 2-3 min. knapperig. 6 Giet de noodles af en laat uitlekken. Verdeel de noodles over 4 kommen, schep er de groentenop en verdeel er het gehakt over. Bestrooi met de bosuitjes. Serveer er de kroepoek bij.

VIND JIJ JE MOEDER OOK ZO

Geweldig?

VERTEL HET MET EEN PERSOONLIJK CADEAU!

el Kijk snop online is.nl le drukpa kijk en be ke alle leu s! design

Drukpaleis.nl De leukste producten met unieke teksten en opdrukken! Leuk om te geven en nog leuker om te krijgen...


21.

Juli 2020 KIT´S KINDERVAKANTIEWEKEN In juli en augustus organiseer ik 2 vakantieweken voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Het thema van deze weken is ‘Het circus der dieren’. Samen met mijn ezels, paarden en hond gaan we een leuke circusvoorstelling maken. Aan het eind van de week is er een echte voorstelling voor de ouders. Uiteraard gaan we elke dag onze circusacts oefenen, maar er is ook genoeg ruimte om een spelletje te doen, creatief bezig te zijn, lekker te knuffelen met de dieren en ze te verzorgen. We zijn de hele dag lekker buiten, maar bij een flinke bui is er gelegenheid om in de stallen te schuilen. Het ‘circusterrein’ bevindt zich in Beekbergen.

Je geeft je op voor de hele week, van maandag t/m vrijdag, dagelijks van 9.00 uur tot 16.30 uur. Op vrijdagmiddag is de voorstelling voor ouders, broertjes, zusjes, opa en oma.

WERELDWINKEL BEEKBERGEN VERRUIMT DE OPENINGSTIJDEN

De kosten voor een week zijn € 150,00. Dit is inclusief fruit, wat lekkers, drinken, en materialen. Je lunch moet je zelf meebrengen. Wil je meedoen? Geef je dan snel op, want het maximum aantal kinderen per week is 6. Je kan je opgeven voor week 1: 27 t/m 31 juli, of voor week 2: 3 t/m 7 augustus. Stuur een e-mail naar kit.mail@kpnmail.nl of stuur me een appje, 06 55390631. Meer info: www.kits-begeleiden-met-dieren.nl.

Met ingang van 1 juli 2020 hanteren we ruimere openingstijden. De winkel is dan op de volgende tijden open.

Wellicht tot ziens bij ‘het circus der dieren’! Kitty van Zwieten

Maandag t/m vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. U bent van harte welkom in onze mooie winkel.

DONEERDOEL BOERDERBIJ BEEKBERGEN GROOT SUCCES Wegens de verspreiding van het coronavirus en de getroffen maatregelen daarbij heeft De Boerderij in Beekbergen eerder dan gepland het seizoen af moeten sluiten. Terwijl de laatste evenementen van het seizoen eigenlijk pas in juni zouden plaats vinden, blijkt nu dat in het seizoen helaas al beëindigd is. Door

INTERACTIEVE STOOMCOURANT BRENGT INDUSTRIËLE VELUWE TOT LEVEN Op 5 juli start het rijseizoen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (kortweg VSM) op een bijzondere manier. Elke reiziger krijgt een interactieve krant met analoge en digitale informatie over de spoorlijn en de historische en toeristische plaatsen langs de 22 kilometer lange Koningslijn. Het project is een samenwerking van Veluwse partners die de spoorlijn thematisch en fysiek met elkaar verbindt. Stel je voor: je stapt in de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren, die je meer dan honderd jaar terugvoert in de tijd, dwars door de industriële Veluwe. Samen met je gezelschap neem je plaats in een historisch rijtuig en onder het geluid van de stampende en sissende machines brengt de conducteur je De StoomCourant, waarop in grote letters staat: 'Deze krant leeft!' En warempel, terwijl je met je smartphone over de krant beweegt, komen de foto's tot leven, het Veluwse landschap verrijst in 3D (Augmented Reality) uit de krant en je beleeft de spoorgeschiedenis alsof je er zelf bij was. Veluwse attractie De Zuidoost-Veluwe heeft een industriële geschiedenis in de papierindustrie. De spoorlijn is aangelegd met steun van Koning Willem III (1887) en werd vooral gebruikt

Foto Nathalie Stork

de inkomsten die De Boerderij hierdoor mis is gelopen, is er online een actie gestart om alle vaste lasten te kunnen blijven betalen. Deze actie via DoneerDoel.nl bleek een groot succes. Met 127 donaties is er in een korte tijd meer dan €4400 euro opgehaald! Een bedrag waarvan De Boerderij nooit had durven dromen. De vrijwilligers zijn ontroerd door alle donaties en steunbetuigingen. De Boerderij Beekbergen hoopt zo snel mogelijk haar deuren weer te kunnen openen voor jong en oud.

voor het personen- en goederenvervoer (hout en papier). Deze Koningslijn is nu in gebruik door de VSM, een van de grootste levende spoorwegmusea van Europa, met een omvangrijke collectie mobiel erfgoed. De VSM ontwikkelt zich steeds verder tot een attractie, niet alleen vanwege de diversiteit aan ritten en arrangementen, maar ook doordat halteplaatsen langs de Koningslijn met hun voorzieningen en horeca nu en in de toekomst attractiever worden. Dit komt ook ten gunste van de dorpen waar de VSM halte plaatsen heeft, mede door de toekomstige bouwplannen om het materieel goed te kunnen behouden. Eigen identiteit en eigen verhaal Als een 'rode draad' door industrieel erfgoed, landschap en toerisme heeft de spoorlijn de potentie om uit te groeien tot het verbindende element in een toeristisch netwerk, met een eigen identiteit en een eigen verhaal. Zo ontstond begin 2019 het idee om studenten Communication and Multimedia Design van de Hogeschool Arnhem Nijmegen dit verhaal te laten vertellen. De studenten kregen de opdracht om een onderbouwd plan te ontwikkelen om de historische beleving op een interactieve wijze te presenteren. Ze bedachten een papieren krant die ook toegang geeft tot digitale content, voor een zo breed mogelijke doelgroep. Er zijn diverse rubrieken zoals nieuwsberichten voor de algemene bezoeker, informatievoorziening over de Industriële Veluwe, een puzzelpagina voor de kinderen. Ontdek hier al vast de trailer over het concept: https://youtu.be/2GKN14BR1Co.

Ik ben Onno

wenz-uitvaart.nl

06 - 46 95 19 39


22.

Juli 2020

Vier Seizoenen genieten op de Veluwe Winnaar Camp

van he ing t Jaar 2020

chalets | cottages | boslodges | kamperen | camperen (H)eerlijk eten voorare prijs een betaalb

Ă la carte restaurant | friterie | grand cafĂŠ terras | feesten & partijen

www.lierderholt.nl | www.lierderhoeve.nl Spoekweg 49 7361 TM Beekbergen T. 055-506 1458


23.

Juli 2020

MIJN JEUGD HERINNERINGEN

Frits Reinders vertelt

In mijn jeugd circa 70 jaar geleden liep ik van de Fuutweg naar de boerderij van mijn opa en oma Berends aan de Nagelpoelweg 25, de boerderij heette “Het Stulpje” uit 1924. Mijn opa was hoofdbesteller bij de PTT/Post een leidinggevende functie. Daarnaast was hij een zogenaamde “Keuterboertje”; zo was Voor de boerderij liep de Wormensebeek, tante. waar je aan de overkant het pad opliep naar dat vroeger, hard werken! de voetbalclub Apeldoornse Boys. Daartussen stond een pomp waar je je kon wassen en achter de boerderij stond Links stond de boerderij van de familie een varkenshok achter het pand liep Veldhuis: een sloper, vlak bij had je een pad naar de Bazemolenweg waar de het “zwarte gat” waar de zogenaamde verfstoffenfabriek van Remmert Holaand Wormenseweg waterval was. stond. Bij de boerderij van opa Berends stond een mooi groot kippenhok dat later werd Dit zijn mijn jeugd herinneringen, ik zie het vertimmerd tot 2e woning voor een oom en nog zo voor me.

Frits Reinders


HUIS

Juli 2020

VERKOPEN? Bel

055 5 555 555 makelaarinapeldoorn.nl

24.


25.

Juli 2020 PATRICK VAN STEEN GROOTMEESTER NG YING KUNG FU

EVEN VOORSTELLEN

Patrick van Steen uit Apeldoorn Zuid is benoemd tot grootmeester in de vechtsport. Hij kreeg volledig meesterschap in Five Animal Kung Fu oftewel Ng Ying Kung Fu. Zijn leraar Christopher Fournier van de Pai Lum clan overhandigde deze titel namens de Ng Ying Kungfu World Federatie. Patrick geeft les bij de Long Juan Feng school voor Vijf Dieren Kung Fu in Apeldoorn.

Mijn naam is Sirilak Vuurens Osotprasat. Ik ben 35 jaar en kom uit Thailand. In 2006 ben ik naar Nederland gekomen. Sinds 1 april 2019 ben ik de eigenaar van Taste and Smile. Ik sta met mijn foodtruck op markten, evenementen en sinds mei 2020 sta ik op winkelcentrum “Hart van Zuid”. Tevens is catering voor feesten of bedrijven ook mogelijk. Ik verkoop Pad Thai. Dit is een wereldgerecht, uit Thailand, van gebakken rijstnoedels, groenten, ei, pinda’s in zoetzure tamarindesaus. U kunt kiezen uit: garnalen, kip of vegetarisch. Normaal gesproken sta ik op de zaterdagmarkt in Apeldoorn, maar vanwege de coronacrisis, is dit nu helaas niet mogelijk. Nieuwsgierig geworden of wilt u de smaak van uw vakantie nog een keer beleven, u bent elke donderdag van 11 tot 19 uur van harte welkom op winkelcentrum “Hart van Zuid”. U kunt mij volgen op Facebook: Taste and Smile Pad Thai en Instagram: Pad Thai_Apeldoorn Hopelijk tot gauw. Groetjes, Sirilak.

A.V.V. COLUMBIA Vanaf donderdag 2 juli is het clubhuis weer open op de donderdagavond (clubavond) en zaterdagmiddag (praat/spelmiddag). De openingstijden in de maand juli zijn: donderdag van 20.00 tot 24.00 uur zaterdag van 15.00 tot 19.00 uur Betaling kan alleen via pin!! Iedereen dient zich aan de RIVM-maatregelen en de protocollen van de horeca te houden. Dit

zomer aanbieding

betekent o.a. dat u bij het geringste vermoeden van verkoudheid en/of griepklachten niet kunt komen. Lees bij aankomst de huisregels en voorwaarden die op de tafels staan goed door. Houd altijd 1.5 meter afstand en was regelmatig uw handen. Volg altijd de aangegeven looprichting en de aanwijzingen van de barvrijwilligers. N.B. De heropening van het clubhuis is een proef, die na enkele weken wordt geëvalueerd. Het bestuur en de barcommissie.

SPAARKAART Spaar voor een GRATIS 2e menu t.w.v €20,95 bij Spare Rib Express Apeldoorn

Alleen geldig in de maand juli

Goed voorbereid de vakantie tegemoet? Laat je wenkbrauwen epileren en verven, in combinatie met een behandeling van € 15,50

voor € 13,50

Spaar nu bij Shell Lange Amerikaweg voor een in samenwerking met

GRATIS 2E MENU bij de Spare Rib Express.

Bij elke €10,00 shopartikelen, Starbucks en Carwash ontvangt u een stempel, bij 4 stempels krijgt u het 2e menu gratis. ---Tevens ontvangt u bij elke bestelling bij de Spare Rib Express een voucher waarmee u

€5,00 KORTING krijgt op het programma protect bij onze Carwash en daarbij een gratis handdoek en ruitendoekje. Graag zien we u bij Shell Lange Amerikaweg.

kayersdijk 24 - 7332 AT apeldoorn | 06-21605227 www.sylviashaarsalon.nl

in samenwerking met Spare Rib Express Apeldoorn


26.

Juli 2020

‘T BIKKERTJE DANKBAAR NAAR KLANTEN EN PERSONEEL Onder andere de horeca heeft het zwaar te verduren door de Corona, maar snackbar ‘t Bikkertje uit Ugchelen ziet het weer positief in.

aan de deur met de kassa erop, zodat niemand naar binnen hoefde en de snelheid die de klanten van ons gewend zijn, gewaarborgd kon blijven. Inmiddels mogen we weer klanten binnen ontvangen en daar zijn we enorm blij mee, want het was erg ongezellig zonder een praatje met de klant”, aldus eigenaresse Patricia de Bruijn

“De eerste weken was het wat ongemakkelijk door alle regels, maar uiteindelijk hebben we een succesvol systeem bedacht en kunnen we ons aan alle regels houden. Twee staantafels

Door alle regels hoopte compagnon Kevin Bonhof dat hij niet steeds zijn klanten moest wijzen op de regels. “Alle complimenten naar onze klanten, want we kunnen ons werk

uitvoeren zonder ons zorgen te maken over klanten die de regels overtreden. Iedereen begrijpt het dat we regels moeten hanteren en daar zijn we erg dankbaar voor. Ook ons personeel heeft vanaf dag één niet geklaagd om te werken in tijden als deze en dat is niet vanzelfsprekend. Fijn om met zo’n mooi team samen te werken. Het terras is weer open op anderhalve meter, mensen mogen weer aan de bar een biertje drinken, dus wij zijn klaar op een verantwoorde manier voor een drukke zomer”, sluit Kevin met een glimlach af.


27.

Juli 2020

Ugchelen PICKNICKTUIN DE CANTHAREL Bij de Cantharel is de voortuin deze zomer omgetoverd tot een tijdelijke picknicktuin die dagelijks geopend is van 10.00 - 22.00 uur. Het is hier onder de bomen en in het gras heerlijk vertoeven aan de picknicktafels, op

VAKANTIEGELD GEBRUIKEN VOOR ZONNEPANELEN? VIJF REDENEN OM DIT TE DOEN Al jaren wordt het vakantiegeld niet uitsluitend gebruikt voor de vakantie. Veel huishoudens sparen met het vakantiegeld, lossen schulden af of investeren het geld in de woning. Dit jaar ziet de vakantieperiode er door de coronacrisis sowieso heel anders uit. Vakantie in eigen land is populair en sommigen blijven helemaal thuis. Centraal Beheer liet onderzoeken hoe woningeigenaren hun vakantiegeld dit jaar willen gebruiken. Maar liefst 37 procent gaf aan het vakantiegeld te willen inzetten voor de woning. Van deze groep heeft 22 procent de wens om zonnepanelen te plaatsen. Andere populaire alternatieven zijn het verbouwen van de woning, opknappen van de tuin of het veranderen van het interieur. De respondenten gaven de volgende vijf redenen om te kiezen voor zonnepanelen: Kostenbesparing (65%), Milieuvriendelijke energie (64%), Vergoeding voor terugleveren (salderen) van energie (24%), Stijging van de woningwaarde (21%), Belastingvoordeel (11%). Twijfels over aanschaf zonnepanelen Toch zijn er ook ook twijfels over de aanschaf van zonnepanelen. Hier wordt over getwijfeld: Te grote investering (43%), Het past niet op mijn woning (23%), Onzekerheid salderingsregeling (15%), Wachten op betere technologie (9%), Het is zichtbaar op de woning (7%), Aanpassen van de meterkast (6%), Onderhoud van zonnepanelen (6%), Installatie (6%). Kunnen zonnepanelen op jouw dak? Op vrijwel ieder dak kan je zonnepanelen leggen. De hamvraag is of ze genoeg opleveren. Vooral de ligging van het huis is

de picknickkleden of zelfs in de hangmatten. Geniet van de zon of kruip onder de parasols bij iets minder mooi weer! Je kunt hier o.a. terecht voor lunch, borrel en bites. Fijn als koffiestop tijdens de fietstocht, een lunch of borrel met vrienden en een hapje eten met de kids. Meer informatie op de website. (www.vandervalkapeldoorn.nl/eten-drinken/ le-restaurant/picknicktuin).

daarbij van belang. Ideaal is een dak op het zuiden, met zo weinig mogelijk schaduw. Heb je dat niet, ook dan kunnen zonnepanelen rendabel zijn. Op deze overheidssite kan je een test doen om te achterhalen hoe het zit in jouw situatie. Overwaarde woning vrijmaken voor verduurzamen woning Het aanschaffen van zonnepanelen inclusief de installatie kost gemiddeld circa €3.500. Voor veel mensen is het vakantiegeld niet toereikend. Uiteraard kan je hiervoor spaargeld inzetten. Door de hoge huizenprijs hebben veel huiseigenaren overwaarde op hun woning. Deze overwaarde kan vrijgemaakt worden, zodat je er het verduurzamen van je woning mee kan financieren. Meer over de verschillende mogelijkheden om eventuele overwaarde te verzilveren lees je in dit eerdere artikel. Afbouwen salderingsregeling Hoewel 24 procent van de mensen aangeeft dat de vergoeding van het terugleveren van de energie een reden is voor het kiezen van zonnepanelen, wordt hierover ook getwijfeld. In 2023 wordt de salderingsregeling namelijk langzaam afgebouwd. Wat dat in de praktijk voor gevolgen heeft lees je hier. Ga jij je vakantiegeld gebruiken voor de installatie van zonnepanelen? Laat ze installeren door een erkende installateur. Onzorgvuldige installatie kan namelijk brand tot gevolg hebben. Verdiep je goed in de aanschaf van zonnepanelen zodat je het maximale eruit haalt. Meer informatie? Oprecht financieel advies en hypotheken B.V. Ugchelseweg 213b , 7339 CH Ugchelen 055-3031969, info@oprechtfinancieeladvies.nl www. oprechtfinancieeladvies.nl

DE KERK IS OPEN We zijn heel blij dat ook dit jaar gedurende de maanden juli en augustus de Bronkerk in Ugchelen geopend zal zijn op de dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 – 15.00uur. Belangstellenden uit het dorp of omgeving, maar ook vakantiegangers kunnen dan een kijkje nemen in de kerk. U kunt er luisteren naar muziek, een kaars aansteken of tot rust komen in een moment van stilte of bezinning. Tijdens de openstelling is er een expositie van schilderijen van : RONALD DE JONG, BEELDENDKUNSTENAAR Ronald de Jong maakt schilderijen in een lyrisch abstracte stijl, waarbij hij gebruikt maakt van verschillende technieken zoalsolieverf,pastel en acryl. Tevens schuwt hij het collage element niet en experimenteert hij graag met allerhande materialen zoals bijv. boomschors en zand. Zijn schilderijen zijn over het algemeen expressief van karakter wat betreft kleur en vorm en doen een beroep op de fantasie en het voorstellingsvermogen van de toeschouwer. Wel blijft zijn liefde voor de natuur(organische vormen)duidelijk te herkennen. Ook houdt hij zich bezig met digital art painting Hij gebruikt hiervoor zelf gemaakte foto's die hij bewerkt tot nieuwe composities . Deze werken worden afgedrukt op dibond en canvasdoek. Tevens is hij (na een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag) werkzaam als toonkunstenaar (organist,

DORPSKAMER UGCHELEN Mooi weer, groot terras, totaal 1058 m2, dus als het mooi weer is hebben we ruimte genoeg. Binnen ook wel. Ivm de RIVM regels hebben de hoofd ingang tijdelijk aan de achterzijde. Op uitdrukkelijk verzoek toch nog even een prijsvraag. Deze moet je blijven onthouden, want hier komen meer vragen over. Hoeveel kopjes hebben we staan in het Dorpshuis? De winnaar van het goede antwoord mag zondag 28 juni, voor 2 personen, GRATIS SPARERIBS komen eten in de Dorpskamer van Ugchelen. De ovens staan aan tussen 17 en 19 uur. We hebben ook varkenshaas, kipsaté en schnitzels. Onze keuken is open tijdens onze openingstijden. We gaan jullie zien

componist, docent en koordirigent.). Website : www.rdejong.exto.nl Voor de expositie in Ugchelen heeft hij 22 werken uitgezocht. Waaronder acrylverf schilderijen, pastel en digital art, zodat men een goed overzicht krijgt van hetgeen hij maakt. Op woensdag 22 juli om 13.30uur zal Ronald de Jong te beluisteren zijn op ons orgel in de Bronkerk. Wees welkom! Adres: Hoenderloseweg10. Voor informatie: Bea Rigterink tel. 06 517 06 301.

PONYCLUB DE BOSRUITERS HERVAT LESSEN Inmiddels zijn de lessen bij ponyclub de Bosruiters uit Ugchelen na een stop van 10 weken tijdens Corona weer van start gegaan. Dat betekent dat er weer wekelijks lessen zijn op woensdag vanaf 16.45 uur in de buitenmaneges van de Bosruiters aan de Zuster Meyboomlaan tegenover Randerode. Tijdens de verenigingsactiviteiten wordt er natuurlijk rekening gehouden met de geldende Corona maatregelen. Er wordt les gegeven voor beginners tot met de klasse Z, zowel in de dressuur als in het springen. Kinderen van 6 tot en met 18 jaar met een eigen of verzorgpony zijn van harte welkom om te komen kijken of om een keer een gratis proefles te komen rijden. Kijk voor meer info op de site van de Bosruiters: www.bosruiters.nl.

WAT ZIJN ZE TOCH LEUK! De bosdieren van ijzer in roestkleur voor in de tuin, maar ook leuk in je vensterbank voor het raam. Verkrijgbaar bij ‘t Achterhuus Ugchelen, Molencatenlaan 4a, 7339 LM Ugchelen.

Ugchelseweg 191 7339 CH, Ugchelen | 055-5423746


Juli 2020

28.


29.

Juli 2020

‘De grootste armoede is de eenzaamheid en het gevoel niet geliefd te zijn. Er is meer honger in de wereld naar liefde en waardering, dan naar brood. Wij denken dat armoede alleen bestaat in: honger lijden en geen kleding of huis bezitten…nee, de grootste armoede bestaat erin niet gewenst te zijn en geen liefde en zorg te ervaren. We moeten in onze eigen omgeving beginnen deze armoede weg te werken.’ Moeder Theresa Inleiding Jurrien en Janet ten Brinke leven een lang gekoesterde droom. Samen met hun 6 kinderen vanuit een groot pand het leven delen met mensen in de wijk. Van betekenis zijn voor hen die een beetje extra liefde, tijd en aandacht nodig hebben. Vanuit het perspectief dat ieder persoon even waardevol is. Een levensmotto dat zij proberen uit te stralen in hun werk en in de opvoeding van de kinderen. Zij leggen de lat hoog; ‘Je leeft niet van half negen tot vijf, maar vanaf het moment dat je opstaat totdat je gaat slapen.’ Droom Het was hun droom om deze aandacht voor anderen verder uit te werken middels de ANBi stichting Old School in Apeldoorn. Via deze stichting hebben zij in december 2016 de Sebastiaanschool aangekocht en verbouwd, waar naast een eigen woongedeelte voor het gezin een buurthuis, opstartende zorgboerderij en huiskamer voor de wijk is gerealiseerd. Ook zijn een aantal lokalen verbouwd tot 5 woonunits, waar jonge moeders worden opgevangen om voor een periode van 1,5 tot 2 jaar middels professionele zorgverlening weer zelfredzaam te zijn. Naast de familie ten Brinke is er een ander jong gezin in het pand komen wonen, om als goede buur relatie op te bouwen met de medebewoners. Eenmaal per week wordt er gezamenlijk met elkaar gegeten in de activiteitenruimte, om een vorm van simpele community te realiseren. De wijkactiviteiten (voor alle generaties) worden vormgegeven door zelfsturende vrijwilligers teams, bestaande uit wijkbewoners, bewoners van Old School, leden van diverse kerken uit Apeldoorn en natuurlijk in samenwerking met de diverse maatschappelijke organisaties uit de directe omgeving. Dit alles is gericht om meer verbondenheid onderling en weer meer samen optrekken en er voor elkaar zijn.

Doelstelling stichting Old School Concreet heeft Stichting Old School als doelstelling: Het organiseren van activiteiten voor inwoners (kinderen, tieners, volwassenen en kwetsbaren in de samenleving) van de wijk Apeldoorn

Zuid, met als doel om mensen aan elkaar te verbinden waardoor de samenleving in de wijk wordt bevorderd, mensen elkaar beter leren kennen en voor elkaar zorgen waardoor eenzaamheid wordt bestreden, als ook de tijdelijke opvang van mensen in nood, die voor een periode niet geheel zelfstandig kunnen leven en wonen; Kortom; vanuit stichting Old School in Apeldoorn worden voor alle generaties activiteiten ontwikkelt waarin mensen ervaren dat zij geliefd, bedoeld en gewild zijn, waarin eenzaamheid bestreden wordt en (nieuwe) vriendschappen groeien. Vanuit de relatie met de mensen in de wijk en vrijwilligers vanuit diverse kerken in Apeldoorn, delen we wie we zijn en over ons geloof in God. We proberen echt te luisteren naar de mensen die we ontmoeten. In deze gesprekken kunnen we op een normale manier iets vertellen over de liefde van God voor gebroken mensen, die zonder dat zij het soms zelf kunnen benoemen, uiteindelijk verlangen naar die onvoorwaardelijke liefde van hun Schepper! Wervelende start en groei Na een verbouwingsjaar in 2017 zijn we in januari 2018 gestart met het opzetten van diverse werkgroepen en projectteams. Vanaf de start van de activiteiten heeft de stichting een onstuimige groei gekend, waarin we hard aan de slag zijn gegaan met het leggen van relaties in de wijk en het opzetten van diverse vrijwilligers teams. Inmiddels telt Stichting Old School ruim 40 vrijwilligers die samen verantwoordelijkheid dragen voor alles wat binnen en rondom Old School gebeurt. Waar in 2018 en voorjaar 2019 de eerste activiteiten vrij snel in aantal en kwaliteit zijn gegroeid, werd de financiering vooral bekostigd door enkele giften van ondernemers en betrokkenen, collecten uit kerken en een eenmalige grote gift. Komend jaar willen we graag de volgende activiteiten organiseren en door ontwikkelen.

Kinderfeest Vijf keer per jaar organiseren we een Old School Kinderfeest, om kinderen in zuid een onvergetelijke middag te bezorgen. Kinderen genieten van springkussens, waterglijbaan, knutselwerkjes nav een thema, genieten van terugkerend theater, zingen liedjes over God als Schepper van ons leven, horen Bijbelverhalen en krijgen onderwijs in het samen spelen, voor elkaar zorgen, elkaar bemoedigen enz. Er wordt vooral ook veel lol gemaakt, omdat we

geloven dat geluk en plezier op deze jonge leeftijd ongelooflijk belangrijk is! Natuurlijk bouwen we parallel aan het contact met de ouders die geregeld blijven ‘hangen’.

plenair programma onderdeel aangemoedigd met elkaar in gesprek te zijn over het leven via een kleine groepsopdracht en worden zij bemoedigd tijdens een inspiratietalk rondom thema’s als karakter groei, transparant zijn, zorgen voor elkaar, enz. Ontmoeting koffie/buurtborrel Voor volwassen organiseren we maandelijks een ontmoetingsmoment in de gezellige huiskamer van Old School. Dit is de ene x een koffieochtend, een andere keer een buurtborrel op vrijdagmiddag. Gezellig in gesprek met elkaar als wijkbewoners, om zo de sociale verbinding niet te verliezen maar juist te versterken!

Mini kinderboerderij Bij Old School leven allerlei dieren, zoals pony’s, geiten, konijnen, kippen, poezen, etc. bij elkaar. We zien dat onze mini boerderij een aantrekkingskracht heeft op kinderen/ ouders uit de wijk, waarin kinderen al vroeg leren genieten en te zorgen voor mens en dier. Ook zijn er regelmatig knuffel uurtjes waar kinderen uit de wijk met kleine dieren kunnen knuffelen. Avondmaaltijd bewoners/vrijwilligers/wijk Elke maandagavond eten we met alle tienermoeders en kernbewoners van Old School. Deze maaltijd wordt voorbereid door vrijwilligers van ons cateringteam. Naast alle bewoners van Old School zijn ook vrijwilligers uit de diverse teams of mensen uit de wijk welkom. Kortom; een maaltijd in een gastvrije sfeer, waarin elke week weer andere mensen aanschuiven en mee-eten. We delen onze levens, luisteren naar elkaars verhalen, leren van elkaar en bemoedigen mensen die een schouderklopje nodig hebben. Vakantieweek In de laatste week van de zomervakantie bieden we kinderen, tieners en ouderen een feestweek aan, boordevol leuke activiteiten. Op deze manier kunnen mensen die minder te besteden hebben in Apeldoorn Zuid en daardoor niet op vakantie kunnen, toch een week lang genieten van allerlei activiteiten, zoals een buurt-BBQ, sportdag voor tieners, een kinderfeest in de ochtenden, en een inspiratiemoment op zondagmorgen. Tienerclub Gemiddeld twee keer per maand komen rond de 30 - 40 tieners op de vrijdagavond in de kelder van Old school bij elkaar, voor inspiratie, vriendschap, plezier enz. Dit zijn tieners die elkaar kennen vanuit de wijk, de sportclub en/of via de diverse kerken. Vanuit Old School hechten wij er waarde aan dat iedereen uniek en gelijk is, ongeacht geloof en/of achtergrond, maar dat je door elkaar te ontmoeten heel veel van elkaar kunt leren. Op deze manier worden tieners ook uit hun sociaal isolement gehaald. Sport en inspiratie (nieuw in 2020) Drie keer per jaar organiseren we specifiek voor tieners een outdoor sportevenement, met en door tieners georganiseerd. Dit is bijv. een 6 kamp, voet - of volleybal toernooi en/of opblaasbaar waterpark festijn. Tijdens dit sportevent worden tieners middels een

Themabijeenkomsten (nieuw in 2020) Dit najaar starten we met een themabijeenkomst of mini cursus rondom thema’s als opvoeding, omgaan met je financiën of investeren in relaties/je huwelijk, gericht op het versterken van familiebanden / relaties. Om zorg op maat te leveren qua onderwerp zullen we dit voorjaar een enquête afnemen in de wijk, om helder te krijgen waar welke behoeften liggen bij wijkbewoners. Buurtrestaurant (nieuw in 2020) Dit jaar willen we drie maal een hoogwaardig buurtrestaurant organiseren, en worden mensen uit de wijk in Apeldoorn Zuid via de voedselbank uitgenodigd om te komen eten. Tijdens deze avond willen we mensen echt in de watten leggen en naast een 5 gangen diner (verzorgt door de vrijwilligers van het cateringteam, aangevuld met een of twee koks) een muzikaal intermezzo en/of cabaret aanbieden. Moestuin Gedurende het jaar zijn wijkbewoners bezig met de moestuin van Old School, en wordt de oogst gedeeld met mensen die graag uit onze moestuin eten. Ook eten we met de 5 tienermoeders die bij Old School wonen 1 avond in de week, met groente uit onze moestuin. Dit jaar hopen we de tienermoeders ook te betrekken bij het onderhoud van de moestuin, als leerervaring om te zorgen voor jezelf en eten op tafel te krijgen. Seizoenshuisje (nieuw in 2020) Het voormalige speeltoestellen huis op het schoolplein van Old School willen we een nieuwe bestemming geven. Het plan is om dit te koppelen aan een jaardoelstelling, en elk jaar een andere bestemming hieraan te geven. Dit jaar willen we van dit huisje een minibioscoop maken, waar 1 keer per maand (10 x dit jaar) een film draait voor een beperkt aantal mensen met een boodschap om over door te praten met elkaar.


30.

Juli 2020 HET WAS WEER GEZELLIG

lijkt het mij leuk om deze vroegere ervaringen en herinneringen te delen. Het gaat hierbij niet alleen om onze generatie maar ook generaties na ons.

Woensdag 17 juni zijn Lia, Frans, John, Diny en Fennemarie, vrijwilligers van de Buurtmensen bij Rumah Saya geweest om de bewoners te verrassen.

Ik wil hier veel info op vergaren wat over deze wijk gaat, zoals de buurthuizen, Schubertplein, Guus Nep, Zuiderpark, Hart van Zuid, Kayershof, Seminari etc etc. Heel belangrijk is dat ik graag verhalen van vroeger uit de wijk wil verzamelen met eventuele foto’s . Die verhalen plaats ik dan met naam en toenaam. Onder elk verhaal kunnen mensen ook reageren en het verhaal eventueel aanvullen.

Ook Rumah Saya zit nog gedeeltelijk op slot. Wel mag er 1 familielid op bezoek komen maar wij mochten de bloemetjes buiten zetten. Om 13.00 uur werden wij ontvangen door Iris met een kar waarop vazen met de namen van de bewoners klaar stonden. Op 3 tafels die voor ons waren klaargezet konden wij de boeketten netjes op de vazen plaatsen. Wij mochten de bloemen in de vazen zetten en enkele medewerkers brachten ze weer naar binnen. Tezamen met een pak koeken werden de ‘blij makers’ afgeleverd bij de bewoners. Het waren weer prachtige bossen bloemen die met plezier worden uitgedeeld. Zo hebben we weer heel wat lieve mensjes blij mogen maken en ook wij hebben ervan genoten en gingen met een heerlijke spekkoek voldaan naar huis.

DE WEBSITE VAN APELDOORN ZUID Ik ben Alex Schiphorst, 72 jaar oud, geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Zuid.

Vrijwilligers van de Buurtmensen

NIEUW MEUBILAIR VOOR DE RIETENDAKSCHOOL De leerlingen van De Rietendakschool zitten deze week voor het laatst op hun oude stoeltjes en aan hun tafels. Alle leerlingen en het team van De Rietendakschool krijgt namelijk nieuw meubilair. In de laatste week van de zomervakantie wordt het nieuwe meubilair geleverd zodat de leerlingen op de eerste schooldag na de zomervakantie een volledig nieuw ingerichte school binnenstappen. Het oude meubilair wordt opgehaald door stichting Whoe. Zij leveren het meubilair af in Oost-Europa zodat het daar een tweede leven krijgt. Petra Bos, directeur van De Rietendakschool: “Samen met het team hebben we gekozen voor stoelen met een verstelbaar voetenplankje. Hierdoor zitten alle leerlingen aan een tafel van dezelfde hoogte. Dit geeft een fijne, rustige uitstraling en het maakt het samenwerken tussen de grote en de wat kleinere leerlingen

Omdat ik gestopt ben met diverse vrijwilligersactiviteiten en toch iets om handen wil hebben kreeg ik het idee voor deze website. makkelijker.”. Ook in de laatste schoolweken wordt er nog hard gewerkt door de leerlingen van De Rietendakschool en daarnaast is het schoolteam bezig om het gebouw op te ruimen en de inrichting van de lokalen te opnieuw vorm te geven. Petra Bos: “Er komt meer eenheid in de school en de lokalen zullen nog meer uitdagen tot leren. We zetten steeds mooie stappen in de ontwikkeling van onze school en dat merken we terug in de groei van het aantal leerlingen. Ons motto is ook niet voor niks Samen elke dag een klein beetje beter.”

Omdat ik in mijn tienerjaren best wel veel lol heb gehad in de buurt (Componistenbuurt) waar ik woon, met vriendjes en vriendinnetjes van toen en die ik nu tegenkom op facebook,

Ik weet dat er op facebook ook veel over vroeger wordt geplaatst maar dat is tijdelijk zichtbaar. Wat ik wil doen moet een leuke herinnering blijven. Ik denk dat jullie wel een en ander te vertellen hebben over vroeger. Je mag er foto’s bij doen en ook een foto van jezelf. Dus het gaat meer om verhalen en belevenissen dan alleen foto’s. Ook komen er interviews o.a. met de eigenaresse van de voormalige viskwekerij. Hiervoor heb ik de hulp van Stefan Elvers die naast zijn drukke werkzaamheden af en toe tijd voor mij wil vrijmaken.Dus ik zou zeggen kom maar op met jullie verhalen en leuke foto's. Je kunt het verhaal en eventuele foto’s aan mij mailen alexschiphorst@gmail.com. www.apeldoornzuid.nl

De Rietendakschool krijgt in het nieuwe schooljaar ook een groen en uitdagend schoolplein. Het ontwerp hiervoor is inmiddels goedgekeurd. In de plannen is naast groen en water ook nadrukkelijk aandacht voor meer speelplezier en ruimte voor buitenlessen. Na de zomervakantie kan de school dit plan met subsidie van Gemeente Apeldoorn gaan uitvoeren.

WERKZAAMHEDEN STAATSLIEDENKWARTIER In het Staatsliedenkwartier zijn diverse werkzaamheden gepland. Onlangs ontvingen buurtbewoners een brief van Liander en Vitens over het uitstel van werkzaamheden aan de riolering. Deze werkzaamheden zijn stilgelegd omdat er nader onderzoek gedaan moet worden naar de kwaliteit van de riolering. Dit heeft ook gevolgen voor bepaalde werkzaamheden van de gemeente, die heeft hier vorige week een brief over verspreid. Bij deze een samenvatting van de update van de gemeente:

Puck en Yfke testen het meubilair. De kleinste stoel is voor de kleuters. De grote stoel voor groep 3-8.

Vervangen straatwerk Wij zouden binnenkort starten met het vervangen van asfalt en bestrating in het Staatsliedenkwartier, aanleg van een hemelwaterriolering en meer vergroening toevoegen. Het wegprofiel wordt waar mogelijk aangepast waardoor extra parkeerruimte ontstaat aan de Schimmelpenninckstraat en een deel van de Colijnstraat. Door het onderzoek naar de kwaliteit van de riolering loopt het vervangen van de verharding helaas vertraging op. Zodra de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn kunnen we dit

opnieuw plannen. We gaan er wel vanuit dit jaar te kunnen starten. Natuurvriendelijke oever Samen met het waterschap maken we een natuurvriendelijke oever bij de speelplek aan de Talmastraat. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Speelplek De huidige speelplek aan de Talmastraat krijgt, in goed overleg met buurtbewoners, een nieuwe indeling en nieuwe toestellen. Daarnaast schenkt de wijkraad een speeltoestel, dat vinden wij een heel mooi gebaar en we zijn druk bezig met de inpassing daarvan. Robbedoes We hebben onderzocht of het opknappen van Robbedoes haalbaar was. Vanwege de slechte staat van het gebouw bleek dat geen reële optie. We onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn om de kavel te verkopen aan een maatschappelijke partij, die iets nieuws op die plek zou kunnen bouwen wat past bij de speelplek en de buurt. Gemeente Apeldoorn


31.

Juli 2020

In Beweging

ALBERT SCHWEIZERLAAN EN OMGEVING

02-09-1982

Onder in beeld nog net zichtbaar een stukje Laan van Westenenk. Er dwars op de A. Schweizerlaan met aan de linkerkant het Zusterhuis van het Lukas Z.H.

Veel nieuwbouw in het gebied genaamd De Bouwhof. Diverse straatnamen worden hier gerealiseerd waaronder Kruisvoorde, Doddendaal, Molecatenlaan, Klingelbeek en Vosbergen.

Erboven de toen al bestaande woningen aan de Richtersweg, Bogaardslaan, Karhulweg en Voorhoevelaan. De laatste twee zijn indertijd “omgedoopt” tot straat.

In Beweging naar balans

BALANS IN CORONATIJD De Coronamaatregelen zijn vanaf 1 juli weer verder versoepeld. Hoe voel je je daarbij? Opgelucht omdat er meer mogelijk is of juist bezorgd of het wel goed gaat en wat het voor jou persoonlijk betekent? Volgens het blad Psychology Today slapen veel mensen tijdens de Coronacrisis slechter. Dat heeft te maken met minder sociale contacten, een verstoorde dagelijkse routine en bezorgdheid om gezondheid en financiën. Daarbij kan ook nog komen dat ons bewegingspatroon veranderd is. Alles bij elkaar moet er veel verwerkt worden en dat doe je normaal in je slaap. Alleen kan juist het slapen verstoord raken door alles wat er speelt. Soms wordt je hoofd niet stil als je in bed ligt, voel je stress en onrust of droom je veel levendiger en word je minder uitgerust wakker. Angst en stress geven signalen af in ons lichaam. Zo kunnen we duizelig zijn, hartkloppingen

ervaren, druk ervaren op de borst en merken dat onze ademhaling beïnvloed wordt. Als we deze klachten herkennen als angst of stress zijn ze beter hanteerbaar. Als we de klachten op zichzelf staand zien, kan dat leiden tot meer focus op wat je voelt, het niet meer goed los kunnen laten en je extra zorgen maken over wat er in je lichaam gebeurt. Gelukkig merken veel mensen dat met het normaler worden van ons leven angst en stress afnemen en het slapen weer verbeterd. Als dat niet zo is, is het goed om te kijken wat de klachten onderhoudt. Blijf daar niet te lang mee doorlopen. Simpele dingen als er over praten in je omgeving of het bespreekbaar maken bij je huisarts kunnen al iets positiefs in gang zetten. Ook kun je bij ons terecht voor vragen of hulp bij klachten rond slapen, angst, stress of ademhaling. Wij helpen je graag in beweging naar balans! Annemarie Agterberg| Gerie van de Vlekkert In Beweging naar Balans praktijk voor slaap- , psychosomatische- en ademtherapie www.inbewegingnaarbalans.nl

Verder boven in beeld het oude Ugchelen met in het midden naar boven lopend de Ugchelsegrensweg uitkomende op de Europaweg. Als laatste zien we rechts in beeld de Bazemolenweg, Markendoel en Derk Kamphuisweg.

Foto en tekst: Hans Snelleman

Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com

Ga naar: CODA Beeldbank-aanvinken vrij zoeken (dus straat of onderwerp invoeren)documenttypes: luchtfoto-zoeken.

Tip: Op de Beeldbank van CODA staan inmiddels bijna 2000 luchtopnamen gemaakt door mij. Misschien zit uw straat er ook bij!


32.

Juli 2020 YES!!! Ten Tije Sport is weer open!!! Denk aan de volgende punten bij het bezoek: • Zorg dat je op zijn vroegst 5 minuten voor aanvang aanwezig bent • Desinfecteer je handen bij binnenkomst (dit staat bij de deur) • Volg de aangegeven looproutes in ons centrum • Trainen/Sporten met een handdoek is verplicht • Ben je grieperig en/of verkouden? Kom dan niet • Geef elkaar minimaal 1,5 meter de ruimte • Indien nodig kan er gebruik gemaakt worden van de kleedkamer/douche. Houd dit bezoek zo kort mogelijk

NIEUW LEEFSTIJLPROGRAMMA BIJ TEN TIJE SPORT: X-FITTT GLI X-Fittt GLI is een aanpak gericht op een gezondere leefstijl die op de lange termijn is vol te houden. Het traject bestaat uit sporten, individuele consulten met de leefstijlcoach en workshops. De leefstijlcoaching wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico! De enige kosten die deelnemers hebben aan dit programma bestaan dus uit het sportabonnement bij Ten Tije. X-Fittt GLI is gebouwd op drie pijlers: • Gezonde voeding • Meer bewegen

Factoren die invloed hebben op een gezonde leefstijl. Denk aan hormonen, slaap, stress, alcohol, etc.

X-Fittt GLI duurt 2 jaar. In het eerste jaar staat begeleiding centraal, in het tweede jaar het onderhouden van gezond gedrag. Resultaten die worden behaald met X-Fittt GLI zijn o.a. ewichtsverlies, fijner voelen in je lichaam, minder medicatie en gedragsverandering. Ben je zoekende naar een gezondere leefstijl die je op lange termijn kan volhouden? Dan past dit programma bij jou! We hebben al vele positieve resultaten bereikt. Zie hiernaast het voorbeeld. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met leefstijlcoach@tentijesport.nl of bel naar 0555433266.


33.

Juli 2020 ENERGIEREGISSEUR APELDOORN ZUID Misschien heb je de afgelopen weken al borden van Energiek Apeldoorn gespot? Dit jaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd om je te helpen met het besparen op energie of zelf energie op te wekken: nu de zonnepanelenactie en vanaf september andere activiteiten. Ik hou je hier op de hoogte. Wil je in de tussentijd nu al eens specifiek advies voor jouw huis? Vraag dan een energiecoach: kosteloos en onafhankelijk advies.

WIJ WILLEN GRAAG HELPEN

waar u een beroep op kunt doen.

Wilt u iets doen voor uw buurt of wijk? Zelf een initiatief nemen waarbij u wel wat financiële steun kunt gebruiken? De gemeente waardeert het enorm als inwoners zich voor elkaar en voor Apeldoorn inzetten! Daar willen wij graag bij helpen. Dat deden we al door het opzetten van het online crowdfundingsplatform ‘VoorApeldoorn’. En vanaf nu versterken wij dat met de Subsidieregeling Inwonersinitiatieven

Op www.apeldoorn.nl/inwonersinitiatieven. nl leest u alle informatie over deze nieuwe regeling en hoe u een aanvraag kunt indienen. Heeft u al een idee maar twijfelt u over de vervolgstap? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de gemeentelijke initiatievenmakelaar Meri Ismirowa. Ze zal haar best doen om u verder te helpen. U kunt haar bereiken via het mailadres: initiatievenmakelaar@apeldoorn.nl.

Heb je vragen, kun je hulp of meedenken gebruiken? Mail mij en ik neem snel contact met je op: floriskevangeest@de-a.nl. Of neem alvast een kijkje op www.de-a.nl/duurzame-wijken/apeldoorn-zuid

EN… HEB JIJ AL ZONNEPANELEN? Zo ja, gefeliciteerd! En nu hopen op een nét zo goede zomer als het afgelopen voorjaar: genieten en ondertussen verdienen. Zo nee, mis dan nu de zonnepanelenactie niet! Op energiekapeldoorn.nl/ zonnepanelenactie kun je alles vinden om verder te komen. Deze zonnepanelenactie wordt georganiseerd door de gemeente Apeldoorn, energiecoöperatie deA en het Regionaal Energieloket. Leuk weetje: de gemeente Apeldoorn stelt ook groene leningen beschikbaar voor zonnepanelen. Is je eigen dak niet geschikt? Kies dan voor zonnepanelen op een ander dak met buurtstroom: er

zijn nog een paar panelen beschikbaar op Aruba. Richard Wieland heeft in 2012 de eerste 16 panelen aangeschaft en afgelopen november nog eens 20 extra. Voor hun is dat een win-win situatie: leuk om je eigen energie op te wekken, goed voor het milieu én de portemonnee. Hij constateert dat de terugverdientijd intussen al van 10 naar 5 jaar is gegaan. En de opbrengst is inmiddels al een heel stuk hoger. Meld je voor 24 augustus aan om mee te doen met de zonnepanelenactie! www.energiekapeldoorn.nl/ zonnepanelenactie Buurtstroom? Kijk op www.de-a.nl/alle-daken-zon

GROEP 8 NEEMT AFSCHEID VAN OBS MEESTER LUGTMEIJER

CADEAUBON

WASTIPS

Iedere huiseigenaar in Apeldoorn kan zich vanaf nu inschrijven voor een cadeaubon van 45 euro. Hiermee kun je in een speciale webshop energiebesparende producten uitzoeken als een tochtstrip, radiatorfolie of ledlampen. Je mag zelf kiezen welk product je wilt ontvangen. De producten worden bij je thuisbezorgd.

Wassen… Zet de wasmachine op de eco-stand: het duurt iets langer voor de was klaar is, maar je verbruikt minder water én minder energie. Juist omdat het iets langer duurt, wordt de was wel goed schoon bij een lagere temperatuur. Bij een verkeerd gebruik van de ecostand wordt je wasmachine met A++label in de praktijk zelfs een B-label. En… natuurlijk blijft het handig om de trommel goed te vullen en zo min mogelijk wasmiddel te gebruiken.

De gemeente heeft dit jaar extra geld ontvangen van het Rijk om zo haar inwoners op gang te helpen met het besparen op het energieverbruik. Meld je nu aan, want op=op. Je ontvangt dan bericht zodra de webshop live staat. www.energiekapeldoorn.nl/cadeaubon

…en drogen Het is mooi weer én we zijn meer thuis. Hang dus lekker je was buiten te drogen. Uiteraard zijn we heel blij met het bestaan van wasdrogers (waar waren we zonder…), alleen verbruiken ze wel veel stroom. Door je was in de zomer buiten op te hangen, bespaar je lekker wat geld. En bovendien heb je dat ultieme gevoel van een schone, frisse was. Dat is toch onbetaalbaar?

Wij zijn Selina en Shenaya van de Meester Lugtmeijerschool. Wij zitten dit jaar in groep 8, ons laatste jaar dus, maar dit jaar zag er anders uit vanwege Covid-19. Met 10 kinderen in de klas zijn we samen gaan bedenken hoe we er toch nog een leuk afscheid van konden maken. Corona-pech Door het Coronavirus hebben we best lang thuisgezeten. En dat uitgerekend in ons afscheidsjaar! Als je zo lang thuis zit, verheug je je natuurlijk op het kamp en de musical, maar als je het nieuws krijgt dat het kamp niet kan doorgaan en dat de musical ook lastig wordt, moet je iets anders verzinnen. En dat hebben we ook gedaan. Toen we weer (gedeeltelijk) naar school gingen, hebben we in de klas met elkaar besloten dat we een afscheidsfilm gaan opnemen. De film gaat over 8 jaar basisschool

en wat daar allemaal kan gebeuren. In plaats van kamp hebben we een filmdag gehouden en organiseren we een feest op onze laatste schooldag. Zoals het er nu uit gaat zien wordt het een heel leuk afscheid. Afscheidsfilm, tegel en feestje. We hebben een mooie film om te vertonen in plaats van de musical. Die gaan we samen met onze ouders op school bekijken. Maar obs Meester Lugtmeijer heeft nog een traditie. Elk jaar legt groep 8 een tegel in de grond op het schoolplein, als herinnering. Dit jaar gaat de tegel gewoon door, met ouders die op 1,5 meter afstand meekijken hoe wij over de rode loper voor de laatste keer de school binnengaan. Wij hebben met de klas bedacht om een feestje te houden voor groep 8, onze meester en juf en met max. 2 ouders per persoon. Hoe dat feest er precies uit gaat zien, weten we binnenkort. Maar in ieder geval komt er een versierde partytent op ons schoolplein en er zijn voor iedereen lekkere hapjes en drankjes.


34.

Juli 2020

COLOFON Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak! Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk! Buurthuis Ons Honk Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn Tel.: 055-3125076* Mail: info@zuiddoetsamen.nl Web: www.zuiddoetsamen.nl Facebook: Zuid Doet Samen

BEL ONS GERUST!

U kunt ons elke dag bellen van 8.00 tot 20.00 uur, ook in het weekend. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of het maken van een praatje. Bel ons gerust! Ons nummer is 055 - 312 50 76. Tot snel!

BUURTASSISTENT WORDEN… IETS VOOR U? Wilt u als inwoner een luisterend oor zijn voor andere inwoners in de wijk, verbindingen leggen en mensen op weg helpen? Niet vanuit een professionele benadering, maar als mede-buurtbewoner die begrijpt wat mensen kunnen meemaken in hun leven, die belangstelling voor hen heeft en hen helpt hun eigen wensen te ontdekken? Doe dan mee aan onze cursus buurtassistent! De cursus combineert de volgende onderdelen: burgerkracht, de gezondheidsgerichte benadering, wmo, en de inhoud van de functie van buurtassistent. Tijdens deze cursus krijgt u de nodige achtergrondkennis, leert u de specifieke inhoudelijke aanpak en oefent u in de functie van buurtassistent. Deze cursus start in september en duurt 10 weken. Deelname is voor u als buurtbewoner van Zuid gratis, wel betaalt u €7 per cursusdag voor eten en drinken. Interesse? Neem dan contact op met Aart Meiling voor meer informatie: 06 – 8355 1251.

Jeroen Krijt

‘IN ZUID KENNEN WE ELKAAR’ Een van de vaste bezoekers van Ons Honk is Richard Pieper. ‘Afgelopen maanden heb ik de gezelligheid van Ons Honk erg gemist! Vooral het samen kletsen over van alles en nog wat. En natuurlijk het grappen en plagen! Ik ben blij dat Ons Honk weer open is en ik straks daar weer kan eten.’ IIk woon al bijna mijn hele leven in Apeldoorn. Met mijn inmiddels overleden vrouw heb ik eerst in de Lekstraat gewoond. Toen lange tijd

FINANCIËN, EEN INGEWIKKELD ONDERWERP OF TOCH NIET? Financiën met alle bijkomende zaken kunnen soms best een beladen onderwerp zijn. Toeslagen zijn ingewikkeld, omgaan met geld is soms best lastig, ziektekosten kunnen hoog oplopen. Maar wat dacht u van het financiële plaatje na bijvoorbeeld een scheiding, het verlies van uw baan, de kinderen die gaan studeren of een overlijden?

in de Maten en inmiddels alweer een aantal jaren terug in Zuid.’ Pieper woont aan het Sebastiaanplein. ‘Dat is wel grappig: vroeger stond hier café De Veste, als kind kwam ik daar wel eens voor familiefeestjes en nu woon ik hier.’

BEELDBELLEN Het kom eigenlijk al lang. Met je telefoon bellen en de camera aan. Meestal schrok ik toch wel even als er een gezicht in beeld kwam. Daar was je niet aan gewend. Inmiddels is de situatie drastisch veranderd. Als opa’s en oma’s hun kinderen en kleinkinderen maar lang genoeg niet zien, ontstaat ook de bereidheid om met nieuwe dingen te experimenteren. Het lijkt erop dat de oma’s het sneller onder de knie hebben dan de opa’s. En het zijn vooral de kleinkinderen die behulpzaam zijn bij de instructies hoe het moet.

‘Het bevalt me goed hier. Ik ken veel mensen en we kunnen op elkaar terugvallen. We lopen niet de deur plat bij elkaar, maar het zit ook meer in de kleine dingen. Een visje meenemen van de markt voor de buurman bijvoorbeeld. Dat is het mooie aan Zuid: we kennen elkaar en zijn er voor elkaar.’

Op maandag 13 juli bent u van harte welkom op de inloopochtend ‘Administratie & Financiën’ op Ons Honk tussen 10:00 en 12:00 zodat wij uw vragen, op gepaste afstand, over uw administratie en/of financiën kunnen beantwoorden.

Zuid Doet Samen is ook in grote snelheid overgegaan op beeld vergaderen. Iedere maandagmorgen starten we de week daarmee op en op donderdag middag kijken we terug op de week. Ons Honk is weer open maar we kunnen per dagdeel maximaal 12 mensen kwijt. Ook hier helpt het beeldbellen ons. Er zijn nu 3 groepjes van vier die via het programma Zoom koffie met elkaar drinken of klaverjassen. We hebben een aantal middagen computerles gegeven en dat doen we nog steeds. Indien u daar belangstelling voor heeft bel Paula (055 – 312 5076) Geen computer of tablet? Wij kunnen er u een lenen. Maar wat ook blijkt: het blijft belangrijk om elkaar in het echt te blijven zien. De computer kan dat niet vervangen. Wel aanvullen.

Mijn naam is Emmelie Hagedoorn en u kunt mij bereiken via telefoon/sms/WhatsApp op nummer 06-33376994 of via mail op emmelie@ zuiddoetsamen.nl “U hoeft het niet alleen te doen, samen komen we een heel eind!”

Erover praten kan enorm opluchten, maar dit is soms lastig omdat er een gevoel van falen of schaamte kan zijn. Toch is het belangrijk om het wel bespreekbaar te maken. Wij willen juist voor u dit taboe doorbreken en dit onderwerp bespreekbaar maken. U bent namelijk niet de enige die hiermee worstelt.

Ton Kunneman Voorzitter Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid

Graag wil ik u vertellen dat u niet gefaald hebt omdat het allemaal even niet meer lukt, vaak kunt u er zelfs niets aan doen. Het belangrijkste is wel dat het wordt opgelost zodat er bijvoorbeeld geen (problematische) schulden ontstaan. Met uw vertrouwen zetten we samen de eerste stap naar een gezonde financiële situatie.

BEL GERUST UW BUURTASSISTENT! • •

Ik bied oordeelvrije oordeelvrije ondersteuning en wil u graag helpen uw zorgen weg te nemen.

ZUID DOET SAMEN ZOMERWEKEN

kinderen van 6 t/m 12 jaar. Knutselen, muziek maken, barbecueën, kinderdisco, voor ieder wat wils!

De zomervakantie staat voor de deur! Na maanden thuisonderwijs en onderwijs op school, heerlijk 6 weken vrij. In Ons Honk zijn in de zomervakantie iedere woensdagmiddag en donderdagochtend leuke activiteiten voor

Graag even aanmelden via 055 – 312 5076 of info@zuiddoetsamen.nl. Op pagina 12 in deze krant vindt u de poster met het gehele programma.

Vincent van Nieuwland

Tomaz Pattiapon

Mhamed Elouardi

Rosalie Strampel

• • • •

Staatsliedenbuurt: André van der Nat 06 – 8355 0235 Metaalbuurt, Westenenk & BouwhofNoord: Kees van Buchem 06 - 1728 4301 Rivierenbuurt: Mhamed Elouardi 06 – 8355 0560 Componistenbuurt: Jeroen Krijt 06 – 1766 7733 De Heeze: Tomaz Pattiapon 06 – 8354 7365 Brummelhof: Vincent van Nieuwland 06- 8355 0092 Vogelbuurt, Edelmetaalbuurt & Winkeweijert: Rosalie Strampel 06 – 8355 0009

Andre v/d Nat

Kees van Buchem


Juli 2020

35.


gRaTiS BoOdScHaPpEn, De hOoGsTe kOrTiNg oP dAgJeS UiT En nOg vEeL MeEr eXtRa’s

sPaAr dE nU VoOXrtRa’s lEuKsTe e

jOuW BoOdScHaPpEn, JoUw eXtRa’s

KIES & MIX BARBECUE 4 bakjes vlees, vis, vega of groente met de sticker ‘kies & mix barbecue’

4 VOOR

10,-

Hallo

ELKE DAG

Schubertplein 1-5, Apeldoorn WC Het Schubertplein (Zuid) jumboapeldoorn EURO’S GOEDKOPER Van de Bunt Volg ons ook op

Geldig t/m di 22 september 2020

OPENINGSTIJDEN MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 10.00 - 18.00

www.jumbovandebunt.nl

Jumbo Van de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5