Over de Pleinen - september 2022

Page 1

OVER DE PLEINEN

DEVENTER

Jaargang 25 - September 2022

TROUWRINGEN Ruim keus, voor ieder budget!

Aan het werk in Deventer

12-13

Lees het hele verhaal op pagina 5

HEIN VAN LANGEN BREIDT ZIJN BEDRIJF UIT MET BAKFIETSKOPEN.COM IN DE NIEUWSTRAAT

Kom proeven in het nieuwe proeflokaal

“Wij zijn een echte ‘ouderwetse’ authentieke tweewieler fietsenzaak met een ongekend concept.Het is ons vak om iedereen van dienst te kunnen zijn op het gebied van nieuwe en gebruikte (elektrische) bakfietsen, driewielfietsen, scootmobielfietsen, rolstoelfietsen, tandems, duofietsen, rolstoeltransportfietsen en lage instapfietsen ofwel comfortfietsen”, aldus Hein van Langen.

VAN DER MOLEN

Persoonlijk advies op maat Beste prijs-kwaliteitsverhouding Vakkundig inmeten en monteren

Holterweg 8A

Eigen montageteam Altijd maatwerk

17

Buitenjaloezie

De meest effectieve zonwering!

7418 EB Deventer T (0570) 622 070 www.ambiancevandermolen.nl


September 2022

2.

over de pleinen

NAAST GROTE Zandpoort 9 7411 BL Deventer info@monroe-s.nl 0570 594 861 www.monroe-s.nl

NU OOK OP KLEINE FLES

davobieren

er .nl/caferac

Monroe’s is new in town. Aan de entree van de prachtige Brink vind je hier de lekkerste koffie’s, cava’s, ontbijtjes, appeltaarten met een verhaal, goede wijnen, diverse cocktails, Spaanse borrelplanken & dè echte en allerlekkerste Flammkuchen.

Feel like Marilyn at Monroe’s … we are all stars and deserve to twinkle!

Onlangs noemde iemand ons verzamelaars en dat zijn we eigenlijk ook. Verzamelaars van mooie, bijzondere producten. In onze winkel vindt u een groot assortiment aan azijn, olijfolie, balsamicoazijn, kruiden, chocolade, limonadesiroop te veel om op te noemen. Meer dan 600 producten om mee in de keuken aan de slag te gaan, lekker van te genieten of cadeau te doen. En mochten we iets niet hebben dan gaan we voor u op zoek. Tot ziens in onze winkel aan de Kleine Overstraat 17 Deventer.

het Bouwhuis fine art & fine food

... waarvan de kwaliteit een intieme is...

Harm Janssens & Gryanne Stunnenberg Kleine Overstraat 17 Deventer 06 51463812 info@hetbouwhuis.net www.hetbouwhuis.net


September 2022 DEVENTER (H)EERLIJKE HANZEMARKT

De markten in 2022 zijn als volgt gepland: 24 September, 29 Oktober en 26 November

Rechtstreeks van de bron De behoefte aan ambachtelijk gemaakte, lekkere producten, rechtstreeks van de boer groeit. Op de (h)eerlijke hanzemarkt staan producenten uit de regio met authentieke, pure, eerlijke en met veel kennis en ervaring gemaakte producten. Hier kun je proeven en beleven wat ambacht is. Bovendien zijn het producten met een eigen verhaal. Elke producent wil dit graag op de markt persoonlijk vertellen en laat je graag proeven. Alle producten zijn op een kleinschalige wijze gemaakt.

Vanaf Augustus 2022 zal er op de laatste zaterdag van de maand op het vernieuwde plein van de GROTE KERK een idylische streekmarkt plaats vinden. Van 10.00 tot 16.00 is er de (h)eerlijke hanzemarkt. De plek die gekozen is ademt een en al historie uit.Het Grote Kerkhof is een plein in de stad Deventer aan het plein bevinden zich de Grote of Lebuinuskerk en het Stadshuis van Deventer. Nadat u uw boodschappen heeft gedaan kunt u lekker genieten van de vele terrasjes die het plein kent

Ontstaan De Deventer (h)eerlijke hanzemarkt is een initiatief van een aantal enthousiaste producenten en belangstellenden die dit hebben opgezet. Op 27 augustus 2022 is de eerste (h)eerlijke hanzemarkt met een aanbod van groente, fruit, vlees vis, brood,koek,koffie en zuivel. Stuk voor stuk vol van smaak, vers en met veel aandacht gemaakt. Ofschoon het assortiment producten elke maand toeneemt , is de filosofie hetzelfde gebleven: het zijn echt pure, regionale (h)

Elke laatste zaterdag van de maand in Deventer op het Grote Kerkhof laat u verrassen door de kwaliteit en de ambacht van de producenten Eerstvolgende: 24 september van 10.00 tot 16.00 uur Deze vindt plaats bij de Lebuinuskerk te Deventer.

ESTHER GROENENBERG & BAND - UIT HET HOOFD Vrijdag 14 okt.

Aanstekelijk, geestig, sprankelend, onderhoudend en met loepzuivere stem, prachtig pianospel en zingende topmuzikanten. Voor taalliefhebbers, maar zeker ook voor iedereen die beweert ‘geen tekstmens’ te zijn Een ode aan de songtekst. Esther Groenenberg maakte in het theater furore met ‘A Natural Woman’, een ode aan haar grote heldin Carole King en ‘Back to the Garden’, een eerbetoon aan de grote vrouwelijke singer-songwriters uit de jaren zeventig. In ‘Uit het hoofd’ eert ze geen artiest of muziekstroming, maar brengt ze een ode aan de songtekst. Op de belangrijke momenten in ons leven, luisteren we opeens extra goed naar teksten: muziek kan ons gevoel

3.

Over de pleinen

vertalen. Esther vraagt zich af waarom bepaalde liedjes haar zo raken en waarom sommige teksten ons collectief ontroeren. Haar eigen Nederlandstalige popliedjes staan centraal; ze schreef ze zelf maar ook met Bertolf en Daniël Lohues. Maar ze put ook uit de tekstuele parels uit haar platenkast (gevuld met Beatles, Joni Mitchell, Nina Simone en andere grootheden), spit haar gedichtenbundels door en analyseert de beste, grappigste, mooiste en domste spreuken die dagelijks in haar Facebooktijdlijn voorbijkomen. Aanstekelijk, geestig, sprankelend, onderhoudend en met loepzuivere stem, prachtig pianospel en zingende topmuzikanten. Voor taalliefhebbers, maar zeker ook voor iedereen die beweert ‘geen tekstmens’ te zijn. zang en piano: Esther Groenenberg gitaar en zang: Milo Groenhuijzen bas en zang: Sebastiaan van Olst drums en zang: Dave Menkehorst

eerlijke producten. Deventer (h)eerlijke hanzemarkt biedt heel bewust alleen foodproducten aan is met recht de (h)eerlijkste streekmarkt van het Oosten van Nederland. Wil je proeven wat Deventer (h)eerlijke hanzemarkt zo uniek maakt? Laat je inspireren en kom naar de Streekmarkt in Deventer. Kijk ook op: www.verslingerdaansalland.nl/agenda/all/ voor tips voor een dagje uit!

IK WERK IN DE WINKEL – THE CUTS COMPANY Ik ben Erol Kinaci, 27 jaar en kom uit Deventer. Ik ben barber en ook eigenaar van The Cuts Company. Ik heb van alles al gedaan, van horeca tot logistiek en ik ben ook taxichauffeur geweest. Uiteindelijk ben ik een opleiding begonnen aan de Barberschool in Amsterdam. Ik was wel geïnteresseerd in het barbervak maar nu is het echt mijn passie geworden. In januari 2019 is The Cuts Company ontstaan gewoon bij mij thuis. Ik heb de garage omgebouwd tot barbershop en ben daar begonnen met knippen. In maart 2021 ben ik verhuisd naar de Lange Bisschopstraat 12. Waar ik ook niet meer alleen ben, maar samen met een sterk team. We hebben nog binnen dit pand een hoop te groeien en ontwikkelen, ook individueel als barbers. Dat zal altijd onze prioriteit zijn. Mijn moeder is een kapster en mijn vader een ondernemer. Ik denk dat ik een combinatie van beide ben. Vandaar dat ik mijn passie heb gevonden in het knippen en nu heb ik de kans om ook mijn doelen als ondernemer na te kunnen jagen. En dat allemaal in het mooiste stadje van Nederland, Deventer! Openingstijden: Zo/ma gesloten, di/wo/do 09:00-18:00, vrij 09:00-20:00 en za 09:00-16:00. The Cuts Company Lange Bisschopstraat 12, 7411 KK Deventer


WANNEER: 27 Augustus 29 Oktober

26 November

HOELAAT 10.00 tot 16.00 uur WAAR Grote kerkhof Deventer www.deventer-heerlijke-hanzemarkt.nl


September 2022

5.

Over de pleinen

MONUMENTEN INFORMATIEMARKT VERDUURZAMEN Voor wie? Omdat je eigenaar bent van één van de ruim 1500 rijks-en gemeentelijke monumenten in gemeente Deventer, nodigen we je van harte uit voor een informatiemarkt over de verduurzaming van monumenten in Deventer. De markt wordt, in opdracht van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, georganiseerd door de Ulebelt en in samenwerking met gemeente Deventer en het Duurzaamheidscentrum. Deventer Verhaal is onder andere organisator van Open Monumentendag Deventer.

Het hele voorpagina verhaal

HEINVAN LANGEN BREIDT ZIJN BEDRIJF UIT MET BAKFIETSKOPEN. COM IN DE NIEUWSTRAAT “Wij zijn een echte ‘ouderwetse’ authentieke tweewieler fietsenzaak met een ongekend concept. Het is ons vak om iedereen van dienst te kunnen zijn op het gebied van nieuwe en gebruikte (elektrische) bakfietsen, driewielfietsen, scootmobielfietsen, rolstoelfietsen, tandems, duofietsen, rolstoeltransportfietsen en lage instapfietsen ofwel comfortfietsen”, aldus Hein van Langen. Bakfietsen Zij leveren nieuwe en gebruikte bakfietsen uit voorraad leverbaar. Tevens hebben zij een winkel waar u deze bakfietsen kunt bekijken en proefrijden.

Programma Diverse partijen zoals aannemers, bouwfysici, architecten, schilders, glaszetters en financiers, allen met expertise op het gebied van erfgoed, zullen op deze markt aanwezig zijn om je van informatie voorzien. Ook gemeente Deventer is aanwezig als vraagbaak voor het vergunningentraject. De energiecoaches van Deventer Energie kunnen direct een afspraak inplannen voor een huisbezoek en een eerste scan van uw pand, ook prettig voor doehet-zelvers. En voor kwesties rond groene daken, regenwaterafkoppeling, geveltuinen en vergroenen van uw terrein kan de Ulebelt je verder helpen.

Naast het verkopen van bakfietsen zijn ze gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van alle soorten merken en modellen bakfietsen.

Datum, tijd en locatie Datum: vrijdag 9 september 2022 Tijd: 16:00 – 20:00 uur

Aangepaste fietsen Wij leveren nieuwe en gebruikte comfortfietsen uit voorraad leverbaar. Tevens hebben wij een winkel waar u onze comfortfietsen kunt bekijken en proefrijden. Naast het verkopen van comfortfietsen zijn wij gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van alle soorten merken en modellen comfortfietsen. Wij zijn een officieel erkende dealer van: Van Raam.

Aanmelden voor de informatiemarkt over verduurzamen van monumenten kan op https:// www.dcdeventer.nl/monumenten/

Aangepaste bakfietsen Tevens bieden zij voor nieuwe en gebruikte bakfietsen diverse accessoires en aanpassingen zoals een luik, deurtje etc… en bieden op maat gemaakte mogelijkheden voor elk type bakfiets. Wilt u meer weten over het aanpassen van uw bakfiets, neem dan gerust contact op met Hein van Langen, 0570-750921 of loop binnen bij Hein van Langen Tweewielers, T.G. Gibsonstraat 7 in Deventer.

BOEK VAN DE MAAND Vier wandelaars en een Siciliaan € 22.99 Unieke roman geschreven door vier schrijfsters Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis. Lukt het ze om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen

voor de toekomst bij te stellen? Avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen. Het wordt hoe dan ook een tocht die ze niet snel zullen vergeten. Naar een idee van Elle van Rijn.

Dit boek is verkrijgbaar bij: Bruna, Korte Bisschopstraat 33, 7411 HJ Deventer 0570 612 354, info@brunadeventer.nl


September 2022

over de pleinen

THE PROM – VR. 21 | ZA. 22 OKT. | ZO. 23 OKT.

productie The Prom! Het belangrijke en actuele thema van inclusie verpakt in een feest vol humor”, vinden beide musicalactrices.

Twee grandes dames van de Nederlandse musical, Pia Douwes en Joke de Kruijf, staan na 30 jaar weer zij aan zij in een grote muzikale productie The Prom!

Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor. Speld je corsage op, grijp je danspartner en gooi die jazz hands in de lucht, want… het is tijd voor een feestje!

Met Pia Douwes, Dennis Willekens, Joke de Kruijf, Barry Beijer, Wieneke Remmers, Juliëtte van Tongeren, Soraya Gerrits e.v.a. Twee grandes dames van de Nederlandse musical, Pia Douwes en Joke de Kruijf, staan na 30 jaar weer zij aan zij in een grote muzikale

Vier uitgedoofde Broadway-sterren doen alles om weer te gaan stralen en krijgen lucht van een provinciaal relletje. Emma wil maar één ding: met haar vriendin en liefde Alyssa naar de Prom, het feestelijke eindejaarsbal van

6. haar school. Maar dat ligt moeilijk in haar conservatieve woonplaats. De ouderraad blaast het hele feest af. De ijdele artiesten grijpen hun kans om zelf weer in de spotlights te staan en trekken ten strijde. Maar wat begint als een slim zakelijk project om hun eigen imago op te poetsen, mond uit in een emotionele reis met maar één einddoel: jezelf kunnen en mogen zijn! De Broadway-musical ontving zes Tonynominaties en won de Drama Desk Award voor beste musical. In de succesvolle Netflix Original Film werden de hoofdrollen gespeeld door Meryl Streep, James Corden en Nicole Kidman.


September 2022

Over de pleinen

7.

KELDERPARELS

Geschreven door Anouk den Ambtman Bij The Lemon Tree verrassen we gasten graag. De juiste combinatie van een gerecht en een glas tilt de ervaring naar een hoger niveau. Onze collega Job Oorthuis, 21 jaar en gepassioneerd wijnliefhebber, verdiept zich al geruime tijd in de wijnwereld en wijnspijscombinaties. Job walst, ruikt en proeft en legt zijn kijk op wijn als volgt uit: “Met een jeugdige, maar toch correcte blik kijken we naar het gastronomische vak. Ik probeer mensen te verrassen en inspireren met een goed en puur verhaal”. Benieuwd welke kelderparels hij voor u heeft gevonden? Iets uit Moldavië of Zweden? Het bestaat. “In samenwerking met Wijngoed Gelders hebben we zelfs onze eigen Lemon Blanc gemaakt”, vertelt Job trots. Een blend gemaakt van verschillende jaargangen Nederlandse Cabernet Blanc. Een vol, aromatisch en puur glas wijn, met frisse zuren. Deze wijn sluit perfect aan op de Scandinavische keuken van The Lemon Tree. Heeft u tijdens uw vakantie verrassende wijnhuizen ontdekt? We horen uw verhalen meer dan graag.

HET HAVENKWARTIER, DÉ PLEK VOOR FESTIVAL KLASSIEK MET EEN TWIST! Zaterdag 17 september vindt de 2e editie van Klassiek met een Twist plaats. Na twee jaar is het weer tijd voor korte verrassende optredens in het Havenkwartier: klassieke muziek, maar dan net even anders. Waar zit die twist dan precies? Kom het zelf ontdekken. Soms is het een onverwachte combinatie van instrumenten of pop en klassiek komen samen of een muzikant kiest voor een gedurfd thema… Je hoeft echt geen kenner te zijn van klassieke muziek. Het is leuk voor iedereen van jong tot oud én zeker ook voor gezinnen. Er zijn kleine concerten, workshops, voorstellingen, Deventer Maestro en een groot slotconcert door vijf klassieke zangers, echte toppers. Jong talent Op het programma staat veel jong talent, ook uit de regio! Fagottist Thomas Dulfer zet in zijn optreden zijn eigen hartslag centraal; Saxofoon duo di Alloro beweegt zich tussen klassiek en pop; twee jonge viooltalenten, Freke van Krimpen en Wieke Kramer, laten horen wat er allemaal mogelijk is met twee violen. Meedoen! Er zijn workshops kennismaken met muziek. En… heb je ooit zelf een echt orkest willen dirigeren? Doe je mee aan Deventer Maestro? Dirigent Peter Bogaert en ‘zijn’ Deventer Kamer Orkest gaan graag met de aangemelde kandidaten aan de slag. Hij laat zien hoe het dirigeren in zijn werk gaat. Natuurlijk wordt ook duidelijk dat iets soms juist niet werkt! Voor kinderen (4+) is er een interactieve voorstelling over Assepoester met muziek, dans en theater! Het programma in het kort We starten om 14.30 uur centraal in de Zwarte Silo met het Deventer zangensemble De Notru Damus. Daarna zijn er optredens op zeven locaties. Klassiek met een Twist kijkt ook over de landsgrenzen: het Hydra Ensemble met spannende minimale muziek; percussionist

Marianna Soroka verbindt klassieke muziek met percussie; muziek uit de Oekraïne door professionele muzikanten die nu in Deventer verblijven. Of ga je mee op een muzikale wereldreis? En loop ook eens binnen voor de volksmuziek van Trio De Vooruit, een bijzondere combinatie van altviool, basklarinet en accordeon. Slotconcert door Frommermann Het festival sluit om 19.30 uur af met een feestelijk programma met de grootste hits van de Close Harmonyformatie Frommermann. Zij bestaan al 17 jaar. De groep werd speciaal voor het Amsterdamse Grachtenfestival opgericht en besloot door het succes permanent te gaan optreden! Zij zingen o.a. de muziek van de Comedian Harmonists, de groep die in Berlijn in de jaren dertig de grens tussen klassiek en populaire muziek als eerste opzocht (en nooit overtroffen werd!).

En natuurlijk is er voldoende gelegenheid in het Havenkwartier voor een hapje en drankje tussendoor. Het Festival is gratis toegankelijk. We ontvangen graag een vrije gift (contant!). Je bent van harte welkom! Zie voor programma en blokkenschema: www. klassiekemuziekdeventer.nl Graag vooraf aanmelden voor Deventer Maestro via www.deventerkamerorkest.nl Klassiek met een Twist is een initiatief van de werkgroep Klassieke Muziek Deventer bestaande uit de Stichting Musora, Stichting Kamermuziek Deventer, Stichting Zaterdagmiddagconcerten, Deventer Schouwburg, de Muziekkring Bathmen, Stichting Kapel op ‘t Rijsselt, De Perifeer en Kunstcircuit Deventer. Locaties: Zwarte Silo, Loods570, Theaterschip, Studio Femke Teussink, De Punt Deventer.


September 2022

8.

over de pleinen

Trinibra haalt het vakantie gevoel naar de Walstraat door middel van de nieuwe oesterbar. Heb jij al een favoriete oester? Zo niet, probeer dan onze mix van diverse oesters en kom er achter!

Spaans zijn haar schoenen Kleurrijk is haar kleding Mina Loba is haar naam Kleine Overstraat 20 Deventer www.minaloba.nl

Trinibra Sushibar Golstraat 6, 7411BP Deventer 0570 545 026 Reserveer snel jouw favoriete spot via Trinibra.nl

KOM PROEVEN IN ONS NIEUWE PROEFLOKAAL

Ervaar de echte smaak van ambachtelijk en authentieke kruiden in ons proeflokaal. Walstraat 45 7411 GJ Deventer info@roemarkoffiebranderij.nl 06-42270957


September 2022

9.

Over de pleinen

WEES WELKOM BIJ DE GULDEN KNOOP IN DE SPIJKERBOORSTEEG 8 De Gulden Knoop bestaat al vanaf 1991 en heeft in Deventer vele vaste klanten. Ook de toevallige bezoeker die door de mooie winkelstraten van Deventer loopt, wordt verrast door het grote aanbod en de scherpe prijzen die we leveren. Overtuig u zelf en kom ook eens kijken.

HAARPARTNERS Mensen mooier maken, laten genieten en heerlijk ontspannen de deur uit laten gaan is onze missie. Onze passie voor vaktechniek gecombineerd met respect voor gezondheid en de natuur is onze kracht. Onze ambitie is werken met organische producten waar mogelijk. Een veilige manier van werken zonder toxische ingrediënten, een uitkomst voor mensen met huidproblemen of allergieën. Gun uzelf een moment van wellness en geniet van onze nieuwste knipen kleurtechnieken. U ontvangt van ons altijd eerst een heerlijk ontspannen welkomstmassage waarna wij een uitgebreid adviesgesprek zullen houden over uw haar- en huidwensen en advies voor de verzorging thuis. Tijdens de behandeling kunt u natuurlijk genieten van onze heerlijke koffie of een lekker kopje verse thee met versnapering. Haarpartners Grote Overstraat 52 Deventer | 0570-613333 | www.haarpartners.nl

Leyla Karabük

MINI MOESTUIN CAFÉ Kom gezellig naar de Ulebelt voor het Mini Moestuin Café. Onder het genot van een drankje (eigen bijdrage per drankje € 2,00) kun je tijdens het Mini Moestuin Café plantjes, zaden en groentes gekweekt op je eigen vensterbank, balkon of tuin met elkaar ruilen. Voor beginners, maar ook experts worden van harte uitgenodigd. Deel je ervaringen en doe inspiratie op bij elkaar!

ZOMERRONDE BIJ EICAS! Elke tweede zondag van de maand gratis rondleiding Op 14 augustus en 11 september 2022 van 13.30 tot circa 15.00 uur ben je van harte welkom om kosteloos een verdiepende rondleiding te krijgen in de kunst van Nu. Hilde Dorrestein, een van de rondleiders: “Nul-kunst is niet makkelijk. Nul doet een ander beroep op de kijker. Bij het bekijken van het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters heb je al je zintuigen nodig. Het is boeiend om met een aantal bezoekers wat dieper op de kunstwerken in te gaan. Er ontstaan telkens weer bijzondere discussies en het maakt dat je anders gaat kijken.” Je bent van harte welkom om mee te doen met deze ontmoeting met Nul-kunst. Wel vragen we je vriendelijk om je aan te melden via info@eicas.nl onder vermelding van de datum waarop je wilt komen en de naam Zomerronde.

Het team vlnr Maaike Villiger, Ellen Kuiper en Rakoen Bernhard Achtergrondinformatie EICAS EICAS: Museum voor hedendaagse kunst In het Europa ontstaan rond 1960 nieuwe kunstenaarscollectieven waaronder de Duitse ZERO- en de Nederlandse Nul-beweging. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst. In Museum EICAS preview maak je kennis met kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging. Laat je inspireren door het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters. Op dit moment wordt het voormalige Hegius Gymnasium getransformeerd tot een nieuw museumgebouw. De opening staat eind 2022 gepland. Tot dat moment is er Museum EICAS preview aan de Polstraat: twee ruimtelijk gerenoveerde pakhuizen met maar liefst drie verdiepingen aan hedendaagse kunst. Zie voor meer informatie: www.eicas.nl

Museum EICAS Preview, Polstraat 6A Deventer Geopend van dinsdag t/m zondag 10.00 –17.00 uur.

Foto kunstwerk Wanderzirkus Eva Westra; vrij van rechten.


September 2022

10.

over de pleinen

•Drukwerk•Verspreiding•Distributie

Verspreidingsconcurrent helpt graag met de bezorging in Deventer! Dit kan om drukwerk, post en bestellingen gaan...

www.verspreidingsconcurrent.nl 085-0022355

nd 's Avo ren parke

ds* Av,o5n0 ‘s 0 €parkerenr r u- u* an de pe1 , ring v € zonde t i u t *Me ndren vou oorpau pke an ndering v * Met uitzo onden de koopav

De dichtstbijzijnde én voordeligste parkeergarage van Deventer

Een Een warm welkom bij de Centrumgarage! w E

In het centrum van Deventer 24/7 In Open Centrumgarage Deventer Oplaadpunten In het centrum van Deventer 24/7 Open het Oplaadpunten cen Centrumgarage

Centrumgarage Op de Keizer 1 - 7411 TC Deventer Op de Keizer 1 0570 - 616 099 7411 TC Deventer www.centrumgaragedeventer.nl 0570 - 616 099 Meer weten over de laatste acties? Volg ons op Facebook! www.centrumgaragedeventer.nl


September 2022

11.

Over de pleinen

EXPOSITIE SCHILDERIJEN VAN PETER MUNNIK Schilderen is voor Peter Munnik een uitlaadklep voor zijn gevoelens. Wat er op het doek komt is een weergave van wat hem op dat moment bezig houdt. Dat kunnen gevoelens zijn als geluk, frustratie, verdriet, afscheid, verwondering, boosheid of blijdschap. Zijn werk is nu te zien bij galerie DNA. Peter Munnik is een kunstschilder uit Deventer. Hij woont sinds 5 jaar in deze prachtige stad. De mensen en de sfeer maken hem een gelukkig mens. Kenmerkend voor zijn werk is het kleurgebruik en de combinatie van spanning en evenwicht. Vaak zijn er in zijn abstracte schilderijen

figuren te herkennen. De doeken hebben geen titels: Peter wil de kijker alle ruimte geven voor een eigen interpretatie. Galerie DNA toont ook een collectie van zijn ‘Deventer doeken’. Een vrolijke weergave van zijn geliefde Deventer. Ben je nieuwsgierig naar deze bijzondere expositie? Kom dan naar galerie DNA! Zijn werk is te zien samen met de beelden van Anneke Mensink en Noëlla Moen. Expositie van de schilderijen van Peter Munnik t/m 10 september 2022 Open: do. t/m za. 12.00 – 16.00 uur en de 1e zondag van de maand

DELICATESSEN & CADEAUS Bri�sh Food Specialist Pontsteeg 24, 7411 KR Deventer 0570-769215, info@de3ridders.nl www.de3ridders.nl www.facebook.com/De3Ridders

OOK VOOR DE MOOISTE MOEDERDAG-, CULINAIRE CADEAUS EN CADEAU PAKKETJES HET LEUKSTE ADRES IN DEVENTER

Galerie DNA Golstraat 9 7415 BN Deventer www.galeriedna.nl

BBEN WIJ HE ZIJN TIE EN N A K A V TEN GESLO M O R A DA R TEMBE P E S 5 VAN ! TOBER K O 5 TOT

COLOFON Over de Pleinen verschijnt 10 maal per jaar.

yvonne@overdepleinen.nl of kijk op www.overdepleinen.nl

Uitgever: Mediabureau Apeldoorn Verspreiding: All-Inn Verspreidingen Druk: Janssen Pers Vormgeving:YVONNE RECLAME

Is de krant niet bezorgd? Geef het aan ons door. Mail uw klacht naar: yvonne@overdepleinen.nl

Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met:

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

WE VINDEN DAT CHOCOLADE ALTIJD EEN CADEAUTJE MOET ZIJN…. Daarom zijn we al jaren fan van het Nederlandse ‘Van der Burgh Chocolaad’ uit Delft. Fair-trade chocolade, kleinschalig en met heel veel liefde gemaakt. Elke reep is zorgvuldig met de hand in de mooiste wikkels verpakt Niet de goedkoopste, maar wel de allerlekkerste chocolade! Onze favoriete reep is de romige melkchocolade met Ethiopische koffie. Daarom zijn we extra trots dat deze reep nu ook in een eigen wikkel verkrijgbaar is.

wegens vakantie gesloten van 26 mei t/m 18 juni


September 2022

over de pleinen Dit is een kleine greep van alle openstaande vacatures in Deventer! Heb je nog wat overtuiging nodig om te werken in onze mooie stad? Kijk dan voor meer informatie op werken-indeventer.nl. Ben je al om? Bekijk dan alle vacatures op vindwerk.nl.

vacatures

VOLKSHUIS

PILLOW HOTELS

Zelfstandig werkende Kok Het Volkshuis is een ongewoon goed lunchcafé in hartje Deventer. Ongewoon omdat er twintig mensen met een verstandelijke handicap werken. Goed omdat we de lekkerste maaltijden, gebak en soepen serveren die we maken van verse producten, het liefst vegetarisch, biologisch en uit de regio. In het Volkshuis is plaats voor veertig gasten, we hebben een terras, verhuren zalen en verzorgen catering.

Medewerker Huishouding (Housekeeping) Eén van onze unieke hotels is het IJsselhotel te Deventer. Dit prestigieuze hotel, direct gelegen aan de IJssel, heeft een prachtig uitzicht over de skyline van Deventer en beschikt over 29 kamers, meerdere vergaderzalen- en suites en een à la carte restaurant. Het team is gewend hele diverse werkzaamheden uit te voeren door de diverse mogelijkheden in het hotel; (zakelijke) feesten en partijen, zoals bruiloften, waarbij wij als team onze gasten willen voorzien van de beste service.

Als nieuwe kok ben je een van de pijlers in ons team. Je stuurt de keukenbrigade aan die bestaat uit medewerkers met een verstandelijk handicap. Zij werken bij ons op basis van dagbestedingsplannen die opgesteld worden door onze zorgmedewerkers. Het hele team is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze werkplannen en de organisatie van een perfecte horecabeleving.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste kandidaten die flexibel beschikbaar zijn om onze Housekeeping afdeling te ondersteunen. Jij zorgt er samen met het team voor dat de kamers van de gasten tip top in orde zijn. Je houdt de kamers in perfectie conditie door ze schoon te houden, het linnen te vervangen en de accessoires volgens de gewenste layout aan te vullen. Indien nodig begeleid je de gasten naar de kamer. In deze functie heb je wisselende diensten; je draait voornamelijk ochtend- en weekenddiensten. De werktijden zijn flexibel en in overleg met jou af te stemmen.

• • • • •

Jij mag 10 nachten per jaar tegen een hele kleine prijs in een van onze Pillows Hotels slapen; Aantrekkelijk Friends & Family tarief binnen onze hotelcollectie en restaurants; Een korting van 35% bij al onze Food & Beverage locaties; Collectiviteitskortingen op verschillende verzekeringen bij Centraal Beheer Achmea; Gezellige collega’s die allemaal een passie voor de hotelbranche delen;


Over de pleinen

RUBIA PATISSERIE

TRAVELBAGS

DIS IT STADSTRAINEESHIP

Verkoopmedewerker gezocht! Bij RUBIA patisserie draait alles om beleven, genieten en verrassen. In onze open productieruimte maken we luxe patisserie en allerlei ander lekkers, alles in een nieuw jasje en met verrassende smaken. RUBIA is een uniek en vernieuwend concept waar we alles net even anders doen. Onze gasten kijken hun ogen uit in onze zaak, relaxen in de lounge met een kop koffie en een gebakje, of nemen de creaties mee naar huis om daar ervan te genieten.

Winkelmedewerk(st)er Deventer (weekendbaan) Travelbags is een bekend begrip in de (online) winkelstraat. Door de jaren heen hebben wij een mooie verzameling aan productkennis opgebouwd. Daarom weten wij precies welke koffer of tas geschikt is voor het avontuur van de klant. Gaat de klant op een verre reis of een nachtje weg in eigen land? Fancy uiteten of naar het werk? Voor elke reis is er een geschikt product te vinden in het assortiment van Travelbags. Lijkt het jou leuk om de klant te adviseren en inspireren tijdens het vinden van het juiste product? Dan ben je bij Travelbags aan het juiste adres.

In Deventer doen we graag dingen samen. Daarom heeft groep van 4 bedrijven hun krachten gebundeld in een 2-jarig programma waarin young professionals zichzelf kunnen ontwikkelen, met elkaar en in de stad. Je komt direct in dienst bij een van de aangesloten organisaties: Royal GD, Gemeente Deventer, Parantion of Stipp. Tijdens het traineeship ga je met je mede trainees iedere week aan de slag met de ontwikkeling van soft-skills, het ontdekken van de nieuwste innovaties of een maatschappelijk project in de stad.

Als verkoopmedewerker ben je het gezicht van RUBIA en heb je intensief contact met onze gasten. Je adviseert hen over de producten, pakt de producten netjes in en schenkt een kopje koffie voor ze in. Je zorgt ervoor dat de winkel netjes en representatief is.

Binnen het traineeship zijn er veel verschillende vacatures beschikbaar: Sales, Developers, Geo-data analist of testspecialist. Zo is er voor ieder wat wils – van de doorgewinterde programmeur tot sales professional. Nieuwsgierig? Kijk voor meer informatie op www. informatiestad.nl.

HOTEL - RESTAURANT HUIS VERMEER Wijnliefhebber gezocht! Hotel - Restaurant Huis Vermeer is gevestigd in de voormalige bankierswoning van de familie Vermeer. De huiselijke sfeer van het pand en het kleinschalige team zorgt ervoor dat de gasten zich snel thuis voelen. Door de hoge motivatie en kunde binnen ons team worden we dagelijks overladen met complimenten en tevreden gasten. Er wordt nauw samengewerkt tussen de verschillende afdelingen, wat er ook voor zorgt dat elke baan zeer veelzijdig is. Als sommelier en gastheer-vrouw bedenk jij welke wijnen wij serveren, creëer jij de wijn-spijs combinaties, maak je onze wijnkaart, sta je nauw in contact met onze wijnleveranciers én leid je het personeel op door jouw wijnkennis te delen. Uiteraard sta je ook 's avonds paraat om jouw kennis te delen met onze diner-gasten!


September 2022

14.

over de pleinen

IEMAND DIE NOG WEET HOE JE SERVICE MOET VERLENEN

HET KLINKT SIMPEL, MAAR TEGENWOORDIG BEN JE AL SNEL

BIJZONDER ALS JE ‘GEWOON’ DOET WAT JE ZEGT.

ALS JE DE KLANT ALS KONING

BESCHOUWT EN UITSTEKEND WERK AFLEVERT.

HET MAAKT NIET UIT OF DE FIETS WEL OF NIET BIJ HEIN VAN LANGEN TWEEWIELERS IS GEKOCHT, DE SERVICE IS VOOR IEDEREEN EN VOOR ELKE FIETS.

DAT IS WAT JE VAN HEIN VAN LANGEN TWEEWIELERS MAG VERWACHTEN; UITSTEKENDE SERVICE EN VAKMANSCHAP TEGEN EEN SCHERPE PRIJS MET HET GEMAK DAT JE VERWACHT.

T.G. GIBSONSTRAAT 7, 7411RN DEVENTER 0570-750921, INFO@FIETSBEURT.NL WWW.HEINVANLANGENTWEEWIELERS.NL 06. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Theewinkel

to-go loket

Koffiewinkel

Roemar koffie & thee Al meer dan 10jaar een begrip in de Deventer Walstraat op het gebied van koffie en thee. Waar ambacht , vakmanschap,kennis van en gastvrijheid hoog in het vaandel staan. We verwelkomen U graag om onze 15 soorten koffie te laten zien,ruiken en proeven of U mee te nemen in de wereld van de 200 soorten thee of kruiden ook lokaal geteelde. Natuurlijk hebben wij ook leuke kadootjes. Wist U dat we lokaal gebakken taart bij onze koffie serveren?

Walstraat 45, 7411 GJ Deventer | 06 42270957 info@roemarkoffiebranderij.nl www.roemarkoffiebranderij.nl KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 07.


September 2022 EVEN VOORSTELLEN Jullie kennen natuurlijk allemaal de kledingwinkel van Nadine, Pritty Woman! Nadine is met haar vriend Danny een stuk bekender geworden nadat ze mee hebben gedaan aan het tv programma Steenrijk Straatarm. Niet omdat ze steenrijk zijn maar omdat ze het andere gezin wilden laten genieten van hun mooie en gezellige leven! Pritty Woman gaat verhuizen! Danny heeft zelfs zijn huidige job even op een lager pitje gezet om samen met Nadine dit avontuur aan te gaan en de zaak tot de mooiste zaak van Deventer te maken! En het stel vind dat het zeker gelukt is! We hebben nu lekker 4 ruime paskamers ipv 2 en de bezemkast waar veel klanten de laatste weken hun kleding gepast hebben haha. Pritty Woman opent de deuren op donderdag 1 september a.s. om 18:00 met een hapje & drankje, heel veel gezelligheid en maar liefst 260m2 aan NIEUWE COLLECTIE! Bij ons kan echt iedereen nu slagen. Van

Over de pleinen

15.

jonge tot oude dames kleden we geheel aan in combinatie met tassen, schoenen en andere accessoires! En... We krijgen een heren collectie, dus de heren kunnen gezellig mee komen. Bij Pritty Woman is er altijd al een plekje geweest voor de mannen aan de gezellige tafel achterin de winkel. Die ook hier weer groter en gezelliger is met een koffie barretje erbij. Bij ons is echt iedereen welkom, wij houden van gezelligheid en mensen moeten het leuk vinden om een middagje naar Pritty Woman te komen! Wilt u alsnog een huis kopen op Gran Canaria, staat Danny absoluut voor u klaar! Hij komt bij u aan huis, of u komt ook naar de prachtige zaak waar ook een kantoor ruimte is om in alle rust uw wensen te bespreken! Nou lieve mensen, wij hopen jullie allemaal te zien op donderdag 1 september om 18:00 om samen het lint door te knippen! Liefs Danny en Nadine Pritty Woman, Grote Overstraat 32 7411 JC Deventer, www.prittywoman.com

BOEIENDE EXPOSITIES BIJ GALERIE DNA In de bekende galerie DNA te Deventer wisselen 2 exposities elkaar de komende weken af. Tot en met zaterdag 10 september is het kleurrijke werk van Peter Munnik te bewonderen. Peter is kunstschilder en woont sinds 5 jaar met veel plezier in Deventer. De mensen en de sfeer maken hem een gelukkig mens. Kenmerkend voor zijn werk is het kleurgebruik en de combinatie van spanning en evenwicht. Vaak zijn er in zijn abstracte olieverf schilderijen figuren te herkennen. De doeken hebben geen titels: Peter wil de kijker alle ruimte geven voor een eigen interpretatie.

3 viltkunstenaars laten ieder op hun eigen manier de veelzijdigheid van dit natuurproduct van wol zien. Annie Veldkamp werkt op een intuïtieve manier waarbij structuren hun vorm krijgen. Linda de Beer maakt werk met diepgang waarin persoonlijke thema’s verwerkt worden. Het werk van Lilian van den Einden nodigt uit om waar te nemen wat er schuilt achter het beeld. Een vernieuwend beeld is ontstaan doordat de eeuwenoude ambachtelijke techniek van vilten is gecombineerd met zeefdruk, het gebruik van structuren en vezels als zijde en vlas en borduurwerk. De abstracte werken nodigen uit tot kijken en beleven. Het vilt zorgt ook voor verbetering van de akoestiek.

Galerie DNA toont ook een collectie van zijn ‘Deventer doeken’. Een vrolijke weergave van zijn geliefde woonplaats.

Ben je nieuwsgierig naar deze bijzondere en afwisselende exposities? Kom dan naar galerie DNA! Het werk is te zien samen met de beelden van Anneke Mensink en Noëlla Moen.

Van donderdag 15 september tot en met zaterdag 22 oktober 2022 hangt er in de galerie een compleet andere sfeer door de expositie van 3 viltkunstenaars: ‘De kracht van zacht & eenvoud, kunst waar je stil van wordt’.

Galerie DNA Golstraat 9, 7415 BN Deventer www.galeriedna.nl Open: do. t/m za. 12.00 – 16.00 uur en de 1e zondag van de maand.

JOUW HUIS VERDUURZAMEN MET WOAB Om de week op donderdag (oneven weken) van 15.00-17.00 uur is het WOAB in het Duurzaamheidscentrum Deventer. Wil jij jouw huis verduurzamen en wil jij graag dat dit geregeld wordt, ook op financieel gebied? Dan is het WOAB wat voor jou en kom in het centrum langs. Het WOAB zal op de oneven weken op donderdag van 15:00 tot 17:00 uur aanwezig zijn in het Duurzaamheidscentrum. Het WOAB vindt het, net zoals wij, belangrijk dat iedereen zijn woning kan verduurzamen. Dit vinden zij van belang aangezien een duurzaam huis meer comfort geeft, namelijk minder kou en minder vocht. Daarnaast wil het WOAB graag haar kennis inzetten om de klimaatdoelen te behalen, want het verduurzamen van huizen is van groot belang voor het verminderen van de CO2uitstoot. “Jouw huis zonder gedoe en zonder financieel risico door WOAB laten verduurzamen.” Wil je meer weten over hoe zij te werk gaan? Klik dan hier. Wil je meer info dan kun je Ben Dull bellen: 06-51560396.


September 2022

16.

over de pleinen

NECESSARIES BY MARLOU

Uw adviseur in licht

Laat u verrassen en kom eens langs in onze winkel.

N WIJ ZIJ ISD! U H R E V

Lange Bisschopstraat 28, Deventer 0570 - 615 121

KLEINE OVERSTRAAT 36A DEVENTER

an Pritty Wom uren op opent de de 1 september donderdag 0 met een a.s. om 18:0 eel nkje, heel v a r d & je p a h t en maar liefs gezelligheid NIEUWE 260m2 aan IE! COLLECT

Pritty Woman Grote Overstraat 32, 7411 JC Deventer | info@prittywoman.com

www.prittywoman.com


September 2022 DE RUIMTE: NIEUW KUNSTRESIDENTIE-PROJECT IN DEVENTER Kunstresidentie-project De Ruimte gaat deze week van start in Deventer! Van eind augustus t/m eind november 2022 vindt De Ruimte plaats voor cultuurmakers uit Deventer en omgeving. Makers van verschillende culturele disciplines hebben de mogelijkheid om ongeveer een week lang op een zichtbare plek in de binnenstad van Deventer te resideren: werken en verblijven. Tijdens de residentie komt de maker tot nieuw werk dat zij/hen/hij zichtbaar maakt voor het publiek. De deuren staan de gehele residentie open wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de verbinding met publiek én voorbijgangers. Elke residentie-periode wordt (onder voorbehoud) afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk. Ruimte om te maken De Ruimte is ingericht om makers na de corona-crisis te ondersteunen en zichtbaar te maken voor de wereld. Door middel van een estafette van residenties dragen we bij aan de heropening van de cultuursector, het weerbaar maken van haar makers en het (opnieuw) verleiden van haar bezoekers. Centraal tijdens dit project staat de gedachte ‘Ruimte om te maken’. Dit komt direct voort uit de wetenschap dat, door lockdowns, gebrek aan inkomen etc., het haast letterlijk aan ruimte ontbrak om te

Over de pleinen

17.

kunnen maken en creëren. De ruimte om te maken slaat tevens op de ruimte waarin de maker zich begeeft; in een winkelpand, aan een plein, in de buurt van een park, omgeven door Deventenaren, publiek en toeristen. De Ruimte gaat ook om financiële ruimte; de makers krijgen op een eerlijke wijze betaald voor deze residentie, wat ook buiten deze residentie-week om bijdraagt aan een gezonde beroepspraktijk. We vinden het daarbij belangrijk dat de maker zoveel mogelijk vrijheid en autonomie krijgt gedurende de residenties om qua inhoud en vorm te kunnen maken en creëren naar eigen inzicht.

compositie, orde en evenwicht. Door voortdurend op zoek te zijn naar nieuwe vormen en variaties ontstaat er een eindeloos spectrum aan mogelijkheden. Voor De Ruimte gaat Bart Koldewee een nieuw groot werk op locatie maken dat tussen een object, een muurschildering en een groot schilderij in zit wat specifiek voor De Ruimte is gemaakt. ETSUKO (Ruben Cronie, 1992) is een producer uit Amsterdam met roots in Deventer. Hij maakt elektronica met zachte, hypnotiserende beats en dromerige melodieën. Tijdens dit event geeft hij een live performance met analoge synthesizers.

"Het maakt mij ontzettend blij dat we met dit project culturele makers uit onze stad een plek kunnen geven. Een ruimte waar ze in contact kunnen komen met voorbijgangers en zo buiten hun bekende omgeving tot nieuw werk kunnen komen." - Stephanie Habicht, projectleider De Ruimte.

De residenties worden gecureerd door de verschillende cultuurorganisaties uit Deventer. Zij dragen zorg voor de keuze van een maker, zijn betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van de residentie en dragen bij aan de zichtbaarheid ervan. Project de Ruimte wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer in samenwerking met Kunstenlab, Evenementenbureau dEVENTer, productiehuis BRUT en de deelnemende cultuurorganisaties.

De eerste residentie De Ruimte gaat in de Bergkerk van start met Bart Koldewee (van 23 aug tot en met 4 sep), de eerste maker, gecureerd door Kunstenlab. Vanaf dinsdag 30 aug t/m 4 sep is Bart vooral te zien in de Bergkerk. Op 4 september vindt de opening van het project om 13:00 uur plaats samen met een eindpresentatie van Bart Koldewee en muzikant Etsuko. De toegang is gratis en vrij toegankelijk. Het werk van Bart Koldewee bestaat uit schilderijen en muurschilderingen waarin de focus ligt op

KOM KOFFIE & THEE PROEVEN IN HET NIEUWE PROEFLOKAAL VAN ROEMAR KOFFIE EN THEE Van ambachtelijk gebrande koffie tot de serieus gezette koffie. Roemar Koffiebranderij is een uniek concept in hartje Deventer waar u koffie drinkt zoals het hoort: eerlijk, ambachtelijk en authentiek. Daarnaast heeft Roemar een keur aan theesoorten die u zelf kunt scheppen en mêleren in de Theesteeg. Het bijzondere kopje koffie, de mooiste kop thee of een heerlijk zelfgemaakte ijsthee: voor elke smaakpurist en liefhebber is er Roemar koffie & thee. U bent van harte welkom in onze authentieke koffiewinkel aan de Walstraat in Deventer. De bonen worden vers voor u gebrand en de thee met de hand geschept en gemengd. Koffie en thee worden een ervaring bij Roemar Koffiebranderij. Na enige verbouwingen is Roemar’s proeflokaal af. Een mooie plek naast de winkel om specialty coffee en specialty tea te laten proeven. Maar ook om workshop’s te geven over koffie of thee. Op deze manier ervaart u direct de echte smaak van ambachtelijk en authentieke kruiden. We hopen u snel te mogen begroeten in de Walstraat te Deventer. Wilt u meer weten bel dan naar 06-42270957 of stuur een mail naar: info@roemarkoffiebranderij.nl.


September 2022

18.

over de pleinen

De Gulden Knoop

After Summer

Spijkerboorsteeg 8 tel. 0570-649774

Edelsmederij Facet

Kleine Overstraat 63, tel. 0570-546433 Stoere boodschappen trolley met echte Ortlieb tas. Wie doet er vandaag boodschappen? IK nee ...ik ,ikke toch ahh toe dan

De Hipshop

Brink 21 Ingang roggestraat,(om de hoek, 7411 BS Deventer

Classy Kappers

Gevestigd in één van de knusse steegjes van Deventer, zorgen wij al sinds 1993 dat jouw kapsel er op zijn best uitziet!

Je kan ook online afspraken maken! Wij specialiseren ons in het vlechten en/of opsteken van lang haar (zoals bruidskapsels) en haarkleuringen.

Ook scheren wij de heren op de ouderwetse barbier-methode. Afspraak maken? Bel 0570-641917 of kijk op www.classykappers.nl of


September 2022

19.

Over de pleinen

SINÉAD O’CONNOR Laatst nog even op YouTube ‘Troy’ van Sinéad op Pinkpop 1988 teruggekeken. Een 21-jarige godin aan het begin van een prachtige carrière. Goedgemutst omdat ze van haar muziek kan leven. Toch is er de laatste 30 jaar iets goed mis gegaan. Mentale problemen, kort samengevat. Ze ging van conflict naar conflict, met als tragisch dieptepunt de zelfmoord van haar 17-jarige zoon begin dit jaar. Hierna heeft ze zichzelf laten opnemen met depressieve klachten. De tekst van Troy lijken met alle info van nu aardig profetisch. Hoe kom je daar achter? Door oa haar debuutcd ‘The Lion and the Cobra’ (met ‘Troy’!) de hele maand voor maar € 2,95 bij Bep Dylan aan te schaffen. Waar? Bij Bep Dylan Grote Overstraat 60 Deventer natuurlijk!!!

SPELLENWINKEL KONING WILLEM HOUDT VOOR 2E KEER NK KOEHANDEL DEVENTER – Spellenwinkel Koning Willem houdt voor de tweede keer het Nederlands kampioenschap Koehandel. Na drie voorrondes op verschillende locaties in Deventer, wordt de finale op 18 september in de winkel aan de Kleine Overstraat gehouden. Vraag het aan de Nederlander: een spel spelen staat altijd in de top vijf als een belangrijk ingrediënt voor een gezellige avond wordt gevraagd. Om die reden houdt spellenwinkel Koning Willem regelmatig speltoernooien. Er wordt gestreden, er is fanatisme, maar er hangt voornamelijk een fijne sfeer. In de spellenwinkel werden onder meer voorrondes gehouden voor het Nederlands kampioenschap Catan, het NK Ticket to Ride, het wereldkampioenschap monopoly en het Deventer kampioenschap poker.

is een beetje tactisch, leent zich goed om flink te bluffen, maar is vooral erg leuk. Dat is waarschijnlijk een van de redenen dat de eerste editie van het NK in 2013 al heel snel was volgeboekt en er tientallen spelers op de wachtlijst moesten worden gezet. Voordat de finale bij Koning Willem wordt gespeeld, worden er drie voorrondes afgewerkt bij drie Deventer horecabedrijven: Glas in Lood (1 september), Coffee Together (8 september) en Café Persee (15 september). Inschrijven kan tot en met 26 augustus via info@koning-willem.com met als extra vermelding je voorkeurslocatie.

INLOOPMIDDAGEN VOOR 50PLUSSERS Netwerk Deventer Huisgenoten start in september weer met inloopmiddagen. Elke vrijdag is iedereen, lid of nog geen lid, welkom in de ontmoetingsruimte van het vroegere Thomas Wildey, nu een wooncomplex van Woonzorg Nederland. Het adres is J.P. Thijsseweg 100, een woonerf aan de Overstichtlaan. De toegang is vrij. Consumpties zijn voor eigen rekening: alles kost € 1,25, contant te betalen. Er staan twee biljarten die gebruikt kunnen worden en bezoekers kunnen ook andere spelletjes doen. Er zijn altijd gastvrouwen of -heren aanwezig. Wie vaker komt en nog geen lid is van de vereniging, wordt gevraagd lid te worden. De eerste inloopmiddag is op vrijdag 2 september vanaf 14 uur. Ook het zondagmiddagcafé van Deventer Huisgenoten vindt op deze plek plaats met ingang van september: 11 en 25 september vanaf 14 uur. Voor informatie: 06-51435595

Koehandel is een kaartspel dat het competitieve in spelers naar boven haalt. Het heeft een hoge pestfactor,

IK WERK IN DE HORECA – EL POPO Ik ben Abe Zijlstra, 26 jaar, kom uit Doesburg en ik woon in Deventer. Na de Havo te hebben afgerond ben ik op mezelf gaan wonen en ik werk met veel plezier sinds 2016 bij El Popo. Ik ben begonnen in de afwas maar inmiddels doe ik van alles. Ik ben er een half jaar tussenuit geweest om te gaan reizen en werken in Panama waar de ouders van een vriend een hotel runnen. Ik heb daar in de keuken geholpen maar ook in de receptie en meegeholpen met klussen. Weer terug bij El Popo ben ik fulltime aan de slag gegaan. El Popo draaide de eerste jaren bij brouwerij DAVO de keuken en dat vond ik erg leuk. Ik werk nu vaak door de week in de keuken en in het weekend in de bediening. Het team is hecht en na al die tijd is het een beetje familie van me geworden. Ik heb inmiddels meer verantwoordelijkheid gekregen en ik werk mensen in en leer ze hoe het vak in elkaar steekt. Ooit wil ik toch wel weer graag naar het buitenland. En ik ben bezig om Hotelschool te gaan studeren. Daarvoor moet je wel een vreemde taal spreken naast Nederlands en Engels dus ga ik binnenkort een cursus Spaans volgen. Voorlopig heb ik het erg naar mijn zin hier en zit ik hier prima op mijn plek! El Popo, Brink 13, 7411 BR Deventer, www.elpopo.nl Alle dagen open van 16.30 – 22.00


September 2022

20.

over de pleinen

Come and get some of Freddie's comfort fashion schoenen, kleding en accessoires

.

Wij bereiden het eten te op de traditionele Vietnamese manier, vers met een vleugje van ons cultuur tegen een betaalbare prijs.

.

.

.

.

.

Always get your socks for free (Bij een besteding van minimaal €100) #jointheparty #readyfreddiedeventer Engestraat 25 Deventer www.readyfreddie.nl

Kai, Vietnamese street food Nieuwstraat 86, 7411 LP Deventer 06 - 16493702

spel van de maand

.

4FF Ato Berlin Gola Timezone Asportuguesas BB Chum Genesis Bonnie Doon Ton Sur Ton Qoss

GEHARREWAR IN DE SUSHIBAR TERUG VAN WEGGEWEEST

maakt het overal gezellig Kleine Overstraat 24-26, Deventer 06-39780535 info@koning-willem.com | www.koning-willem.com www.facebook.com/koningwillempret www.twitter.com/koningwillem_/ www.koning-willem.com Na jaren is een van de leukste dobbelspellen weer terug: Geharrewar in de Sushibar. Lijkt een beetje op Regenwormen, maar is volgens Koning Willem nóg leuker. De beste sushi eet je het liefst natuurlijk zonder graten. Maar sushi is gemaakt van rauwe vis en vissen hebben nu eenmaal graten. Je snapt het al, van beide zitten stenen in het spel en die moet je beide verzamelen.

een gratentegel aan kunt koppelen. Je moet dus wel gratentegels verzamelen. Naast graten- en sushisymbolen bevatten de dobbelstenen symbolen van eetstokjes. Bij genoeg dobbelstenen met eetstokjes mag je tegels van je tegenspelers stelen. Je wint het spel door zo de beste sushi- en gratentegels te verzamelen.

Geharrewar in de Sushibar is een vrolijk dobbelspel, waarbij je zoveel mogelijk sushitegels moet verzamelen. Naast de sushitegels zijn er ook gratentegels, die minpunten waard zijn. Hoewel je dus liever geen gratentegels pakt, is een sushitegel alleen geldig als je hier

Geharrewar in de Sushibar is spel van de maand september en kost € 15,99. Zolang de voorraad strekt krijg je bij aankoop van dit spel een setje eetstokjes. Uiteraard ligt dit geweldige dobbelspel uitgestald op onze speeltafel, dus schuif gezellig aan om een potje uit te proberen.


September 2022

HET BOUWHUIS

Fine art en fine food

DUTCH EAGLES | NEW HORIZON DO. 26 JANUARI 2023 |20.00 UUR Geniet van de hits van The Eagles gecombineerd met juweeltjes van andere artiesten. Een fantastische avond vol tijdloze muziek met de Eagles van de lage landen. New Horizon is de nieuwe show van The Dutch Eagles. Met weergaloze gitaarsolo’s en meerstemmige zang zijn de hits en vergeten parels van toen weer helemaal van nu. Verken samen met The Dutch Eagles een nieuwe horizon van de Amerikaanse country rock. Zes bevlogen muzikanten voeren je mee op een onvergetelijke muzikale roadtrip door de 70’s. Al vijftien jaar brengen zij hun passie voor deze muziek naar je toe en dat zij niet stilstaan bewijzen ze wederom met New Horizon. Of het gaat om ‘Lyin’ Eyes’ of ‘Life In The Fast Lane’, of juist een onverwachte muzikale verrassing: The Dutch Eagles geven steevast een eigen gezicht aan de oneindige bron van klassiekers uit de jaren zeventig. Dat brengen ze met verve, zoals je van ze gewend bent. Beleef het zelf in New Horizon - The Dutch Eagles.

21.

Over de pleinen

Onlangs vroeg een klant mij wat voor soort winkel Het Bouwhuis nu eigenlijk is. Mijn antwoord was even eerlijk als niets zeggend. “Het is mijn winkel.” Het Bouwhuis is, denk ik, uniek in Nederland. We hebben een combinatie van kunst en delicatessen. In onze winkel hangen en staan werken van een aantal kunstenaars die wij vertegenwoordigen. We maken geen echte tentoonstellingen maar er is het hele jaar door werk te zien. De werken zijn abstract, gerelateerd aan de Zero beweging uit de jaren 50 en 60. Gewoon omdat daar ons hart ligt. Mijn medewerker Gryanne Stunnenberg is verantwoordelijk voor dat deel van de winkel. Dat betekend dat ze veel op pad is met kunstenaars en kopers en u haar vooral op zaterdag in de winkel kunt vinden. Behalve kunst hebben we een uitgebreid assortiment aan delicatessen.

Uiteenlopend van azijn, olijfolie, balsamicoazijn, limonadesiroop, koekjes, tapenade en noem maar op. Het assortiment is zo uitgebreid omdat ik niet kan kiezen. Als ik een mooi product tegen kom wil ik het in mijn winkel hebben en ga ik net zo lang aan het schuiven tot er een plekje gevonden is. Het resultaat is dat de winkel met meer dan 600 producten bomvol is. We hebben twee wat grotere importeurs maar ook een aantal kleintjes die soms zelf naar de producent gaan om iets op te halen. Ook importeren we wat dingen zelf, bijvoorbeeld pasta van Cipriani uit Italië. Onze winkel is geopend dinsdag tm zaterdag van 10 tot 17.00 zo ongeveer. Zondag ook wel vaak maar niet altijd. U bent van harte welkom om te kijken en genieten. We zien u graag aan de Kleine Overstraat 17 in Deventer of bezoek eens onze website hetbouwhuis.net Tot gauw Harm Janssens

Voorafgaand aan de show van The Dutch Eagles gaat Anne Hurenkamp in gesprek met bandleden van deze "Eagles van de Lage Landen". Deze inleiding is gratis voor de kaartkopers voor The Dutch Eagles.| aanvang 19.00 uur Met hun meerstemmige countryrock kleurden The Eagles vanaf de jaren ‘70 de sound van de Amerikaanse westcoast. De band werd groot, groter, grootst met hits als Take It Easy, One Of These Nights en Lyin’ Eyes, waarna er met het megasucces van Hotel California nog een schepje bovenop ging. Maar heftige ruzies zorgden voor een tijdelijke breakup tussen 1980 en 1994. Miden jaren 90 gebeurde er echter iets dat niemand nog voor mogelijk gehouden had: The Eagles kwamen weer bij elkaar. Tot vorig jaar tourde de band nog in de VS en Europa. Kijk voor meer infornatie op www.deventerschouwburg..nl

NECESSARIES BY MARLOU IS OP WOENSDAG 24 AUGUSTUS (HER)OPENT! Necessaries by Marlou is verhuisd naar Kleine Overstraat 36A. Met een oppervlakte die ruim viermaal zo groot is als de oude winkel en met een enorm hoog plafond van 5,50 meter zijn de beide winkels eigenlijk gewoon niet te vergelijken. Wat gebleven is, is de sfeer. Typisch Marlou. Gezellig, natuurlijke producten en tóch een tikkeltje ondeugend. Maar het assortiment is meegegroeid met de groeispurt die de winkel zelf met de verhuizing heeft ondergaan. Een enorme Barbour-collectie, nieuwe merken als NKN (uit Barcelona), Be you, Bindy, Hunter laarzen. Hoeden: heel veel hoeden! Stetson, Borsalino, Hatland etc. Oh ja, Sir Redman hebben we ook. De streepjestruien van Saint James, niet te vergeten. En vriendelijk geprijsde juwelen? Nog veel meer. Rekken vol met het bekende Nederlandse Camps&Camps.

Zijden bloemen? Volop keuze, nu ook met Silka in het assortiment. En om het extra gezellig en gastvrij te maken, serveren wij koffie, gemaakt van versgemalen bonen uit een volledig gerestaureerde Faema President Idrocompresso uit 1955 (!) en heel soms een Spaanse bubbel uit eigen import.


OVER DE PLEINEN MIMIK FILM

Vanaf 01-09 - Drii Winter - Evolution - Decision To Leave

MIMIK THEATER do 01-09: De grote Deventer dichter wissetruc | Afscheid Robin Bleeker en presentatie nieuwe stadsdichter wo 07-09: Freek de Jonge | De Schreef vr 09-09: Sanne en Elena Presenteren | Seizoenspresentatie MIMIK za 10-09: Nathalie Baartman | SNAK - reprise vr 16-09: Theo Nijland, Bart Rijnink en JanPaul Buijs | De Joke’s - try out za 17-09: Uitgelezen verhalen | Literatuur ontmoet theater do 22-09: Werkplaats Walhalla - Jantien Fick | Meisjes en Messen za 24-09: Pieter Verelst | Ten Aarzel - try out zo 25-09: Thuis (2+) | Mime Wave do 29-09: Mira van der Lubbe | Nog altijd nog vr 30-09: Andries Tunru | In theorie Kijk voor alle informatie, tijden en tickets voor de film- en theatervoorstellingen op www.mimik.nl. MIMIK Achter de Muren Vispoort 8-10 7411 SL Deventer

Vanaf 08-09 - Avec Amour et Acharnement - The Last Ones - Sundown Vanaf 15-09 - Wolf - Moonage Daydream - See how they run - Unclenching the fists - Corsage Vanaf 22-09 - Don’t worry darling Vanaf 29-09 - Bo - Napoleon: in the name of art Vanaf 06-10 - Bowling point - Cow Vanaf 10-11 Vortex Kijk voor alle informatie, tijden en tickets voor de film- en theatervoorstellingen op www.mimik.nl.

MIMIK Film + Theater + Café Achter de Muren Vispoort 8-10 Deventer 0570 618822 | www.mimik.nl

KUNSTENLAB

No.129 heavy frost - Roos van Haaften 10 september 2022 t/m 6 november 2022 Roos van Haaften toont in de grote zaal en podiumruimte een serie nieuwe werken en installaties De afgelopen jaren werkte de kunstenaar vooral met zwart, wit en grijstonen. Opening: Zondag 11 september, 16.00 uur. Cut It! - Maaike Folmer 10 september t/m 6 november 2022 Maaike Folmer toont in de projectruimte en Kunstenlabsteeg haar gedetailleerde digitale collages, die zowel dystopisch als sereen te noemen zijn. Opening Zondag 11 september om 16.00 uur. Pop-up tentoonstelling Kunsthalte 7 Esmay Groot Koerkamp 22 aug t/m 14 sep 2022 Stationsplein Deventer Esmay Groot Koerkamp tovert de Kunsthalte om tot een glazen kist waarin een reusachtig Sneeuwwitje ligt te wachten. Open Monumentendag Elen Braga in de Lebuinuskerk 10 t/m 11 sep 2022 Tijdens Open Monumentendag is in de Lebuinuskerk het werk ‘als een vis op het droge’ van Elen Braga te zien, een piranha van 4 meter lang gemaakt van tapijt. Het ‘wandtapijt’ is met de hand getuft. Meet the artist, 10 en 11 september, 14.00 uur. De kunstenaar vertelt over haar werk en je kunt haar vragen stellen. (De duur van de bijeenkomst is 30 minuten en is Engelstalig).

Kunstenlab Havenplein 20, 7411 ME Deventer 0570 - 611848 Info@kunstenlab.nl www.kunstenlab.nl


SEPTEMBER AGENDA 2022 DEVENTER SCHOUWBURG

ZO 18 sep: OG3NE | SAMEN UIT, SAMEN THUIS | Muziek OG3NE laat ons genieten van heerlijke muziek en ons samen ‘thuis’ voelen. VR 23 t/m ZO 25 sep: Een reis naar de mens | Immersief theater | Specials Het nieuwe theatergezelschap Maria Guerrera maakt immersief theater: bijzondere belevingen waar je midden in staat en waarbij al je zintuigen worden aangesproken. Een ontdekkingsreis voor avonturiers. ZA 24 sep: Seizoensopening 22-23 Kom naar onze feestelijke seizoensopening en krijg vast een sneak peak van al het moois dat er komend seizoen te bewonderen is! De presentatie is in handen van cabaretier Jeffrey Kleine Koerkamp. VR 30 sep: Pink Floyd Project | The Wall 40 Years | Specials The Wall 40 Years’ is een grootse, twee uur durende voorstelling. ZO 2 okt: Nina Bobo: Joop | Deel II van de Nina Bobo-trilogie | Toneel Een caleidoscopische herinneringsreis. Regisseur en schrijver Koen Verheijden stelt als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal om op het verleden te reflecteren.

WO 5 okt: FUSE 10 jaar | Klassiek In 2022 bestaat het Amsterdamse ensemble FUSE 10 jaar. De formatie viert dat met muziek en anekdotes uit de begintijd, bijzondere covers, vergeten stukken en hoogtepunten bij Podium Witteman.

WO 5 okt: Alex Ploeg | EGO | Cabaret De Volkskrant koos hem als hét comedytalent. Alex fileert zichzelf en de wereld op ongekend hilarische wijze. Harde grappen, persoonlijke verhalen en meeslepende liedjes komen in hoog tempo op je af. DO 6 okt: Hedwig and the Angry Inch | met o.a. Sven Ratzke | Muziektheater Een tragikomische punkrockmusical met rasentertainer Sven Ratzke vol ironie en humor, over het verlangen naar symbiose en de zoektocht naar de perfecte wederhelft. You just love her! DO 6 okt: Moeder van Glas | Gekte is dichterbij dan je denkt | Toneel Naar het boek van Roos Schlikker over haar bipolaire moeder. Een ontroerend en vaak ook humoristisch stuk, gespeeld door Sandra Mattie. Een mens is meer dan zijn gekte.

DO 13 okt: Stefano Keizers | Hans Teeuwen | Cabaret Niemand lijkt meer om Stefano heen te kunnen. En dat komt goed uit. Want hij komt terug in de theaters met zijn derde voorstelling: HANS TEEUWEN. De pers is lovend. NRC: “Overdonderend en opwindend”. VR 14 okt: Seksklimaat | Toneel Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot delen in Seksklimaat hun ontdekkingen over de link tussen de klimaatcrisis en hun seksleven. Confronterende vragen en verhitte blikken.

VR 14 okt: Esther Groenenberg & band | Uit het hoofd | Muziek Esther brengt een sprankelende avond met een loepzuivere stem. Een ode aan de songtekst. Waarom raken bepaalde liedjes en sommige teksten ons collectief zo? Muziek kan ons gevoel vertalen.

VR 7 okt: Mart Hoogkamer | Met een lach en een traan | Muziek De sympathieke entertainer Mart Hoogkamer ken je van zijn aanstekelijke hit ‘Ik ga zwemmen’ of zijn indrukwekkende vertolking van ‘Unchained Melody’. Hij geeft een show met zijn 7-koppige liveband. ZA 8 okt: PRYOR | George & Eran Productions | Show In de jaren 70 gaf stand-up comedian Richard Pryor een stem aan een grote groep AfroAmerikanen. Theatermakers George en Eran maken over hem een persoonlijk stuk met universele zeggingskracht. ZA 8 okt: Malford Milligan & The Southern Aces | I Was A Witsness | Muziek Opgroeiend als zwarte albino in een gesegregeerd Texas vond Malford Milligan zijn stem in de soul & blues. Onder begeleiding van zijn vaste band The Southern Aces deelt hij zijn muziek en anekdotes. WO 12 okt: EXIT Macbeth | Noord Nederlands Toneel | Toneel Hoe kunnen we onze relatie met de natuur herstellen? In deze bewerking van Shakespeares’ Macbeth krijgen de natuur en de dieren de hoofdrol. Een bijzondere mix van theater en poppenspel.

VR 21 t/m ZO 23 okt: The Prom | Musical Vier uitgedoofde Broadway-sterren doen alles om weer te gaan stralen. Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor. ZO 23 okt: Hans Dorrestijn | t Houdt een keer op | Cabaret Een gezellige mix van kleine en grote rampspoed, aftakeling, verlies en het menselijk teveel. Hans geeft de schuld vooral aan de paus. Een geestig en zwartgallig cabaret zoals je van hem gewend bent. WO 26 okt: Story of Robbie Williams | by Charly Luske | Muziek Charly Luske is terug met een flitsende show met de bekendste nummers van Robbie Williams. Geniet van ‘Feel’, ‘Come Undone’, ‘Rock DJ’, ‘Let Me Entertain You’ en natuurlijk ‘Angels’. Deventer Schouwburg Leeuwenbrug 2 7411 TJ Deventer 0900 - 3000 200 www. deventerschouwburg.nl


op n e n e p o e W donderdag ! r 1 septembe We gaan op 1 september open in onze tijdelijke winkel, het voormalige pand van Praamstra. Kom je volgende week donderdag ook langs voor een lekker stukje kaas? Wij willen dan ook iedereen bedanken die dit samen met ons mogelijk hebben gemaakt en in het bijzonder Henk Koning; Dank je wel! Wij waarderen dit heel erg...