Page 1

Hallå

nr 1 2019 hallå bostadsrätt

BOSTADSRÄTT NR 1 2019 • PRIS: 25 KR

För dig som vill se om din förening

Historien om

BOSTADSRÄTTEN PRISUTVECKLINGEN I DITT OMRÅDE NYHETER OM BRF

Måleriföretaget med det lilla extra!

Välkommen att kontakta oss! Joakim Skoglund | 0736-55 21 82 | joakim.sbmaleri@telia.com Mattias Björnsson | 0736-55 25 53 | mattias.sbmaleri@telia.com

BENJAMINSVÄG 4, 433 38 PARTILLE www.sbmaleri.com

1


fixer tar hand om er förening! vi kan takvård Taket är utan tvekan den viktigaste delen

regelbunden skötsel/översyn av taket

dyraste delen att byta. Med en regelbunden

framförallt, håller tätt.

av våra bostäder. Taket är också den kontroll av ert tak kan småproblem upptäckas och åtgärdas i tid.

Fixer takservice består av två delar:

Estetiskt: Taket och därmed fastigheten

som helhet skall framstå så attraktiv som möjligt. Tekniskt: Genom en god och

Estetiskt tråkigt tak. Dags för Fixer takservice!

inse att ett väl skött tak håller längre och Vi erbjuder två alternativ att rengöra takpannor:

4 Högtryckstvätt och därefter behandla

taket med ett anti-algmedel. 4 Enbart anti-algmedel

Fixer hjälper er även med takmålning.

Samma tak är nu kontrollerat, åtgärdat, tvättat, algbehandlat och målat.

vi kan fastighetsskötsel

Vi erbjuder en heltäckande fastighetsskötartjänst för bostadsrättsföreningar. Med vår kunskap, kompetens och erfarenhet kan vi se till att er fastighet får den förebyggande vård den kräver, för att behålla och öka sitt marknadsvärde. Ser vi att något behöver fixas, utöver det vardagliga underhållet, ser vi till att ni får veta det. Vi lägger sedan gärna upp en plan, i samarbete med er, så att fastigheten och era medlemmar ska må så bra som möjligt.


Vi kan fasadtvätt Planerar ni att rengöra tak och fasader eller behöver er fastighet klottersaneras? Vi har flera olika sätt att tvätta fasader med.

Kallt eller varmt vatten, hög eller lågtryck, biokemisk teknik eller ultrarent vatten. Vi tvättar från marken eller med skylift.

Plåt/Aluminium fasad tvättad från marken med SoftWash helt utan skylift. Brf Hisingen.

Putsad fasad tvättad med SoftWash. Brf Varberg

Softwash – vår nya tvättmetod som vi är väldigt stolta över att presentera. Från marken tvättar vi av väldigt stora ytor på väldigt kort tid.

Faktum är att vi sällan högtryckstvättar fasader. Det finns framförallt två orsaker till detta: 1. Det som oftast ska tvättas bort är påväxt som lav, alger etc. Då detta är levande organismer krävs att man får död på rotsystemet annars är det som att klippa gräsmattan. Med högtryck tvättar man rent för ögat så att säga, “roten” till det onda finns kvar och syns snart igen. 2. Risken att skada fasaden eller få oönskat vattenintrång är stor.

Kontakta oss för fri offert: info@fixer.nu Växel: 031-757 00 40 www.fixer.nu


hallå bostadsrätt nr 1 2019

J

Välkomna till Hallå Bostadsrätt!

ust nu håller du i det första numret av vår nya tidning Hallå Bostadsrätt, en tidning som riktar sig till er i styrelsen för bostadsrättsföreningar. I den här tidningen kommer matnyttig information om till exempel nya regler och lagar för bostadsrättsföreningar varvas med intressanta reportage med anknytning till bostadsrättsföreningar, dess historia och allt som det är innebär att vara engagerad i en styrelse. Inom Stor-Göteborg finns det över 1600 bostadsrättsföreningar och arbetet med dessa är något som fortgår året runt. Vi hoppas att denna tidning även ska kunna underlätta i processen när det gäller att sköta om föreningen och att tidningen ska ses som en tillgång för er i styrelsen. För oss i redaktionen är det ny och spännande utmaning och det är med glädje vi ser på uppdraget att kunna erbjuda en underhållande och hjälpsam tidning till bostadsrättsföreningsstyrelserna i Göteborg.

nr 1 2019 hallå bostadsrätt

Hallå

BOSTADSRÄTT NR 1 2019 • PRIS: 25 KR

För dig som vill se om din förening

Historien om

BOSTADSRÄTTEN PRISUTVECKLINGEN I DITT OMRÅDE NYHETER OM BRF

MICKEL HALVARSSON

Hallå

BOSTADSRÄTT

Upplaga: 1 700 ex. Producerad av: Askims Industriväg 1a, 436 34 Askim, tel: 031-748 07 10, e-post: info@media-konsult.com, www.media-konsult.com. Ansvarig utgivare: Mikael Robertsson Redaktör: Jonas Egfors & Mickel Halvarsson Grafisk formgivare och produktion: Mattias Malmgren, Stefan Karlsson Annonsförsäljning: Mikael Robertsson, tel 031-748 07 11, mikael.robertsson@media-konsult.com Ettabilden: Adobe Stock www.media-konsult.com

Tipsa oss!

Måleriföretat get med de lilla extra! Vad tycker du att vi ska skriva om i kommande nummer? Mejla: bostadsratt@media-konsult.com Välkommen att kontakta oss!

Joakim Skoglund | 0736-55 21 82 | joakim.sbmaleri@telia.com ri@telia.com Mattias Björnsson | 0736-55 25 53 | mattias.sbmale

www.sbmaleri.com

1

NÄSTA NUMMER KOMMER VECKA 48

Störst och minst – båda finns i Göteborg SVERIGES TIO STÖRSTA bostadsrättsföreningar omfattar över 9000 lägenheter och motsvarar i dagsläget cirka 1 procent av alla bostadsrättslägenheter i landet. Sveriges största bostadsrättsförening finner man i Göteborg. Det är Bostadsrättsföreningen Masthugget i Göteborg som omfattar 1 172 lägenheter. Samtidigt finner man även en av Sveriges minsta bostadsrättsföreningar i Göteborg. Det är BRF Distingsingsgatan 4 som omfattar 3 lägenheter enligt hemsidan www.bobattre.se. 

4

BENJAMINSVÄG 4, 433 38 PARTILLE

VILL NI HA FLER EXEMPLAR?

Vill du att fler i styrelsen ska få Hallå Bostadsrätt? Få nr 2 2019 och samtliga 6 nummer 2020 för 125 kronor. Mejla era adresser till: bostadsratt@media-konsult.com


HÅLLBARA DÖRRAR & FÖNSTER K O M TI LL N IN G V Å R U TS TÄ LL A OCH SE VÅR CH NYHETER O EN D N A E R B JU D

Våra produkter är hållbara ur många perspektiv. De är inte bara de mest miljövänliga, de är dessutom hållbara över tid och har marknadsledande prestanda.

MILJÖVÄNLIGARE

Ekstrands har en unik träfönsterkonstruktion där bara kvistrent virke används. Impregnering och ytbehandling är av ett miljövänligare vattenburet system som tål alla olika väderförhållanden. Därför kan vi lämna 10 års målningsgaranti även på svarta och mörka kulörer.

PRESTANDA

Marknadsledande värmeisoleringsförmåga, från U = 0.73W/(m2K).

VÄLKOMMEN TILL VÅR UTSTÄLLNING AV DÖRRAR & FÖNSTER PÅ Datavägen 20, Sisjön (mitt emot Ö&B) eller ring 031-748 08 50 För öppettider se www.ekstrands.com

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945


hallå bostadsrätt nr 1 2019

PRISUTVECKLING

7,3 %

bostadsrätter i Göteborg senaste 3 månaderna

5,5 % 4,6 %

Källa: www.maklarstatistik.se

1,8 %

-0,6 % -1,9 %

Örgryte Härlanda

Torslanda Björlanda

Lundby

Norra Hisingen

1,1 %

Majorna Linné

Centrum

Askim Frölunda Högsbo

Angered Bergsjön

Centrala Göteborg

Kortedala Nylöse

2,7 %

Västra Göteborg

5,0 %

7,6 %

-1,9 %

Jämna prisnivåer på Hisingen DE SENASTE ÅRENS prisnivåer gällande bostadsrätter på Hisingen ser ut att hålla i sig enligt www.maklarstatistik.se. Bortsett från topparna som rådde i juli och augusti 2017 har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter legat på hyfsat jämna nivåer. På norra Hisingen låg priset per kvadratmeter i juli månad 2019 på dryga 29 000 kronor vilket om man jämför med priset samma månad föregående år har en differens på några ynka hundra kronor. Liknande statistik finns att hitta i Lundby-området samt i de södra delarna av Hisingen. I juli månad 2019 låg priset per kvadratmeter på cirka 45 000 kronor och jämfört med föregående års julimånad ligger även här differensen endast på ett par hundralappar.

PRISUTVECKLING

4,1 %

Bostadsrätter senaste 3 månaderna

Prisökning i storstäderna

Källa: www.maklarstatistik.se

6

Ale

Härryda

Mölndal

-0,8 %

Partille

Kungälv

1,6 %

Kungsbacka

2,5 %

-2,0 %

-9,3 %

SETT UR ETT nationellt perspektiv så har det skett ovanligt många fastighetsaffärer, och det är framför allt bostadsrätter som har bytt ägare, de senaste månaderna. I Sveriges tre storstadsområden har priserna på bostadsrätter ökat. Styrräntan ligger fortfarande på -0,25 procent och många bedömare tror att den kommer att fortsätta ligga där ett bra tag med tanke på de allt tydligare tecknen på en annalkande lågkonjunktur.


ING

EN

BIN

DN

ING

STID

EN BIN FÖRMÅNLIGFÖNSTERPUTS FÖNSTERPUTS FÖRMÅNLIG DN ING STID TILL DIG OCH DINA GRANNAR TILL DIG OCH DINA GRANNAR FÖRMÅNLIG FÖNSTERPUTS ING

TILL DIG OCH DINA GRANNAR

Till bostadsrättsinnehavare i <<namn>> <<postnummer>> <<ort>>

Så här jobbar vi med bostadsrättsföreningar: ■ Ni ringer oss och får en gratis offert.

ERBJUDANDE!

■ Ni kollar hur många som är intresserade i Brf.

Vid bokning av sexsom lägenheter eller så bjuder ■ Vi bokar en tid för arbetet utförs vid ett ochfler samma tillfälle för alla som vill vara med. I samband med bokning får vi namn och telefonnummer till en som Ni vill ha som kontaktperson. vi på fönsterputsning i ett gemensamt utrymme. ■ Kontaktpersonen håller kontakten med entré oss ocheller samlar in de uppgifter som behövs för T.ex. trapphus, samlingslokal, liknande. att vi Kontakta ska kunna skicka till de är med i bokningen samt personnummer så oss såfakturor berättar visom mer. att vi Vid kan göra skatteavdrag var och en. eller fler så bjuder bokning av sextilllägenheter ■ Man binder sig inte för mer än den bokningen och vill man beställa olika många vi på fönsterputsning i ett gemensamt utrymme. per gång så går det bra.

ERBJUDANDE!

T.ex. trapphus, samlingslokal, entré eller liknande. Kontakta oss så berättar vi mer.

Vid en gruppbeställning kan vi lämna ett förmånligare pris, effektivisera vårt arbete och Vid en gruppbeställning kan visom lämna pris, minska antalet resor. Samtidigt detförmånligare stärker gemenskapen och vi-känslan i föreningen. effektivisera vårt arbete och minska antalet resor. Samtidigt som det stärker gemenskapen och vi-känslan i föreningen.

VILL DU VETA MER?

Besök vår hemsida www.saklart.se eller ring oss på 031-701 09 00. Du kan även skicka e-post till kontor@saklart.se

Servicekänsla och personlig kontakt sedan 1994.

www.saklart.se • kontor@saklart.se • Tel: 031-701 09 00 Servicekänsla och personlig kontakt sedan 1994. Servicekänsla och personlig kontakt sedan 1994.

www.saklart.se • kontor@saklart.se • Tel: 031-701 09 00

www.saklart.se • kontor@saklart.se • Tel: 031-701 09 00

ERBJUDANDE! Vid bokning av sex lägenheter eller fler så bjuder vi på fönsterputsning i ett gemensamt utrymme. T.ex. trapphus, samlingslokal, entré eller liknande. Kontakta oss så berättar vi mer.


Balkonginglasning En inglasad balkong ger extra bekvämt boende och skyddar mot regn, vind och smuts. Dessutom minskar bullret och du sparar energi. På grund av bättre skydd förlängs dessutom underhålls- och reparationsintervallerna.

INVESTERA I KVALITET, INVESTERA I FRAMTIDEN.

Skapa en ny dimension och öka värdet på din lägenhet eller villa. Nu erbjuder vi Windoor kompletta system för allt från enklare balkonginglasningar till vinterisolerade uterum.

UTNYTTJA BALKONGEN ÅRET RUNT MED EN BALKONGINGLASNING

KO N TA K TA OS S R EDA N IDAG FÖ R E N KO STNADSFRI O F FE RT !

ALULUX

Järnstångsvägen 5, 433 30 Partille Mob: 0722 507 349 • E-post: Tony@alulux.se www.alulux.se


Balkonginglasning och solskydd En trygg partner från första idé till färdig inglasad balkong.

HALLÅ DÄR!

Tony Mikszath, försäljningschef på Alulux.

VILKA ÄR ALULUX OCH VAD GÖR NI? – Alulux har funnits i Göteborg sedan 1977. Vi arbetar med balkonginglasningar. Vi riktar oss främst till bostadsrättsföreningar och vi gör oss behjälpliga i hela processen. Från att hjälpa föreningen att skaffa ett generellt bygglov till att tillhandahålla med egna montörer. Vi behandlar varje boende som sedan vill ha en inglasad balkong som en egen kund där de får ett eget kontrakt. Hög kvalitet på systemen Systemen vi erbjuder håller mycket hög kvalitet med en design som tydligt präglas av vårt nära samarbete med arkitekter och förutom inglasning med välutvecklade och flexibla system erbjuder vi även att glasa innanför befintligt räcke. Varje del är måttanpassad på millimetern och specialgjord för varje balkong. Dessutom erbjuder en inglasad balkong ett effektivt bullerskydd samt och på vintern håller den värmen men ger även möjlighet att vädra.


hallå bostadsrätt nr 1 2019

Köksinteriör från 1890-talet. Runt sekelskiftet var pigorna en självklar del i det borgerliga hushållet. BILD: STOCKHOLMS STADSMUSEUM

BOSTADSRÄTTEN – Bostadsrättsföreningens historia är lång och fylld med politiska utspel från välkända svenskar svenskar och politiker. text: MICKEL HALVARSSON REDAN KRING SEKELSKIFTET 1900 rasade

en omfattande debatt kring bostads- och boendefrågor i Sverige. Många av dåtidens stora kulturprofiler och författare var starkt engagerade i bostadsfrågan. Några av de som var engagerade var August Strindberg, Selma Lagerlöf, Ellen Key och Karl-Erik Forslund. Bakgrunden till debatten var bland annat 10

den stora emigrationen från Sverige som ansågs ha triggas av de rådande och ofta dåliga boendeförhållandena samt fördelningen av jord. I efterdyningarna av dessa debatter bildades en rad olika föreningar och rörelser, bland annat Egnahemsrörelsen och Nationalföreningen mot emigrationen. Staten tillsatte även en mycket omfattande utredning i form av emigrationsutredningen.

Den rådande urbaniseringen i landet sågs också som en bidragande faktor till ökade bostadsproblem, något som uppmärksammades främst av kyrkliga organisationer och arbetarrörelsen. Även detta resulterade i en utredning, Bostadskommissionen.

BODDE TRÅNGT OCH DYRT I de offentliga debatterna och statliga utredningarna kunde man under 1910-talet konstaterades att många människor i städerna ofta bodde alldeles för trångt och dyrt. Ofta bodde man även inneboende eller hos privata hyresvärdar. Under samma period


nr 1 2019 hallå bostadsrätt

FAKTA

Registrerade* bostadsföreningar och bostadsrättsföreningar per årtionde HSB drev på för att utveckla lägenhetsboendet. Inte minst för köksmiljön spelade HSB en viktig roll under 40- och 50-talen.

2010 - 2000 - 2009 1990 - 1999 1980 - 1989 1970 - 1979 1960 - 1969 1950 - 1959 1940 - 1949 1930 - 1939 1920 - 1929 1910 - 1919 1900 - 1909 1890 - 1899 Totalt:

7 898 st 9 353 st 5 135 st 7 027 st 1 194 st 1 684 st 2 711 st 2 224 st 632 st 326 st 85 st 33 st 18 st 34 334 st

Källa: www.hittabrf.se

Ellen Key och August Strinberg var båda engagerade i bostadsfrågan.

Registrerade Brf omfattar även ej byggda föreningar och föreningar som lämnat intresseanmälan om ombildning som ännu inte ombildats. Utav de 34 367 registrerade bostadsrättsföreningarna har ca: 4 963 likviderats, gått i konkurs, ingått fusion eller blivit avförda. Kvar finns ca 32 700 registrerade bostadsrättsföreningar.

EN LÅNG HISTORIA ”Högern och kommunisterna var emot bostadsrätter som boendeform”

börjar man även på allvar att diskutera hur en form av kooperation eller samägande kunde skapas inom bostadssektorn där förebilderna bland annat var olika former av konsumentkooperativ samt de demokratiskt styrda folkrörelserna. Detta blev startskotten till bostadsrättsföreningarna och sedan 1930 kunde de första föreningarna bildas efter att den första bostadsrättslagen stiftades. Idén var att bostadshuset skulle ägas gemensamt av de boende och med en boenderepresentativ styrelse som kunde kontrollera intäkter och utgifter till föreningen. Rent politiskt

var det liberaler, centerpartister samt socialdemokrater som var förespråkare av bostadsrätter som boendeform medan högern och kommunisterna var emot.

FÖRENINGARNA IDAG I Sverige i dagsläget finns det någonstans mellan 25 000 och 26 500 bostadsrättsföreningar och bostadsrätten är idag den tredje största boendeformen efter äganderätt och hyresrätt. Enligt SCB finns det totalt 4,8 miljoner bostäder i Sverige idag och av dessa är 1 017 000 lägenheter som utgörs av bostadsrätter. 11


hallå bostadsrätt nr 1 2019

Vattenläcka fall för HD

Vem ska stå för kostnaden?

NU SKA EN försäkringsfråga rörande vattenläcka från tak provas i högsta domstolen. Frågan handlar om bostadsrättshavaren eller bostadsrättsföreningen ska svara för kostnader för att återställa innertaket efter reparation av en fuktskada som beror på skador i yttertaket. Normalt sätt så täcks en sådan skada inte av försäkringsbolagen eftersom det anses att skadan uppkommit endast av den anledningen att underhållet varit eftersatt. Nu ska alltså högsta domstolen ta ett beslut för att avgöra vem som skall stå för kostnaderna att återställa innertaket efter fuktskada som beror på skador i yttertaket. 

Nya lagen underlättar kameraövervakning för BRF UNDER DET GÅNGNA ÅRET har Citypolisen i Göteborg valt att satsa mer på kamera­ övervakning. 300 nya kameror har under året placerats ut för att övervaka de centrala delarna av Göteborg för att stävja olika former av brott. Sedan den nya kamerabevakningslagen som infördes i augusti förra året är det även väsentligt lättare för bostadsrättsföreningar att installera kameraövervakning på de gemensamma områdena. Däremot krävs det fortfarande tydliga motiveringar till varför bevakningen är nödvändig och i de flesta fall handlar det om att förebygga brott eller öka tryggheten för de boende på gemensamma ytor. Styrelsen i bostadsrättsföreningar måste även väga behovet av kameraövervakning mot det intrång i människor personliga integritet som övervakningen innebär.

Styrelsemässan i Göteborg

Bostadsrättens dag

DEN 23 APRIL äger Styrelsemässan 2020 rum i Göteborg. Styrelsemässan är en mötesplats för leverantörer och bostadsrättsföreningar och arrangeras varje år i sju olika städer runt om i Sverige. Styrelsemässan arrangeras av Svenska Bolån AB och mässan öppnar mellan 14.00 till 15.30 beroende på i vilken stad arrangeras och håller på fram till cirka 19:30. Mat och dryck ingår utan kostnad och anmälan till mässan sker på www.styrelsemassan.se. 

DEN 9 NOVEMBER är det dags för årets största kostnadsfria event för styrelser i bostadsrättsföreningar. Eventet tar plats på Stockholm Waterfront Congress Center och arrangeras av Bostadsrätterna. Med start 09:30 på morgonen följer ett digert schema seminarier och föreläsningar som berör bostadsrätter. Bland annat kan man här ta del av information om hur man på ett bra och tydligt sätt kommunicerar med sina boende, hur ett stambyte sker i en bostadsrättsförening samt prisutvecklingen på bostadsrätter och vad man kan förvänta sig av framtiden. Anmälan sker senast den 25 oktober på www.bostadsratterna.se/bostadsrattsskolan.

12


både in- och utvändigt!

Ring 0705-570 580

0% UT

www.malerikonsult.com Tel. 0707-47 50 05

Sätter färg på hemmet både in- och utvändigt

dig med rotavdraget. Vi hjälper580 Ring 0705-570 Kontakta oss för en fri offert.

50% RUT

ANLÄGGNING • SKÖTSEL • MASKINTJÄNSTER LP Entreprenad är ett av västsveriges ledande företag inom utemiljö. Vi skapar och underhåller livsmiljöer och hjälper till med allt från enstaka tjänster till helhetslösningar.

Långavallsgatan 11, 424 57 Gunnilse Tel: 031-332 55 30 • www.lpe.se

bygg

BADRUM & KÖKS RENOVERINGAR

v att

Total projektledning från början till slut

kan lita på!” “Trygghet flerdu än 590 badrum och kök byggda

Vi hjälper er Brf med kompletta badrums och köksrenoveringar!

SFRITT D A N T S O K T T E BOKA RF IDAG! B IN D R Ö F E T Ö M n för er Vi löser helhetelemmar! förening & med

Amhult Bygg • Sankt Pauligatan 11 • 416 60 Göteborg

031-24 14 12 • www.amhultbygg.se

r ö f t iu

Tel: 031-788 65 00

? G IN

N u d D e TÄ sst

Vi

S P P

A R T

TA STEGET & ANLITA OSS! Kontakta oss för kostnadsfri offert 031-788 65 00 • www.goteborgsflyttstad.se


hallå bostadsrätt nr 1 2019

Kvarteret Bränneriet byggs av Balder.

BILD: BALDER

500 nya bostadsrätter i Majorna DEN 23 SEPTEMBER togs det första spadta-

get till det som ska bli 500 nya bostadsrätter samt butiker, skola, förskola och äldreboende. I ett tomt industriområde mellan Vagnhallen Majorna och Älvsborgsbron ska området som man valt att kalla för Fixfabriken upprättas. – Vår ambition har varit att skapa arkitektur som är förankrad i platsen och som samtidigt tillför området nya kvaliteter. Den

traditionella låga kvartersstrukturen, sadeltaken och portiker som leder till innergårdarna. Ett annat exempel är tegelfasaderna som är vanliga både i landshövdingehusens bottenvåningar och på byggnaderna vid Klippan. I Klippan finns också kopplingen till högre byggnader som har inspirerat till idén om kvarterens torn, säger Peter Hulting, ansvarig arkitekt på What! Arkitektur i ett pressmeddelande på HSB Göteborgs

hemsida. De första bostadsrätterna beräknas vara klara för inflyttning år 2021, och år 2028 ska resterande 500 bostäder stå klara öster om Fixfabriken. De ansvariga bostadsbolagen för Fixfabriken är HSB Göteborg och Fastighets AB Balder. Fixfabriken är en del av BoStad 2021 som är ett samarbete för att bygga 7000 extra bostäder fram till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.  MICKEL HALVARSSON

Svårt för unga på bostadsmarknaden UNGA BÖRJAR i allt större utsträckning undvika att söka jobb i storstäder med hänvisning till den rådande bostadssituationen. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Unionen som Dagens Nyheter har tagit del av. Totalt har 1017 tjänstemän inom den privata sektorn blivit tillfrågade i rapporten och 22 procent av dessa uppger att de undviker att flytta till storstäderna trots att det är där de flesta jobb finns. Studien visar även att de som lyckats köpa en bostad i många fall 14

fått hjälp med ekonomin av närstående eller föräldrar. I Dagens Nyheters artikel redovisas det för konsekvenserna av problemen för unga att ta sig in på bostadsmarknaden i storstäderna. – Man går miste om kompetens, vilket gör att man tappar i konkurrenskraft gentemot företag i andra städer, samtidigt är det just unga som har den digitala kompetensen som efterfrågas, säger Katarina Lundahl på Unionen. Katarina Lundahl, Unionen


Målerifronten tar hand om ditt måleriuppdrag från början till slut VÅRA TJÄNSTER l Tapetsering l Ommålning l Nybyggnationsmålning l Ombyggnadsmålning l Reperationsmålning

l Fasadmålning l Trapphusmålning l Industrimålning l Föntermålning l Snickerimålning l Kontorsmålning

Målerifronten i väst AB är ett måleriföretag i Göteborg med bred kompetens. Våra målare utför arbeten såsom invändig och utvändig målning, golvmålning, takmålning, tapetsering med mera. Vi utför måleritjänster åt fastighetsbolag, byggentreprenörer, företag och privatpersoner i Göteborg med omnejd.

30%

Kryddhyllan 122, 42439 Angered Tel.: Sebastian Ericsson: 0724 49 65 38 Rotavdrag Martin Sundqvist: 0721 50 65 92 E-post: info@malerifronten.se • www.malerifronten.se

ROPE ACCESS

Ibland fungerar det inte att använda lift. Då krävs speciella åtgärder. Det är här vår SPRAT-utbildning kommer in. Vi är utbildade för Rope Access.

TRAPPSTÄDNING GÖTEBORG

Vi utför trappstädning i Göteborg åt BRF och mindre fastighetsägare. Du får en trappuppgång som blir inbjudande att stiga in i för både besökare, kunder och bofasta. l Rengöring av golv l Torkning av räcken l Rengöring av hiss l Rengöring av entréglas l Rengöring element l Tömma skrapgaller l Hålla väggar rena

Telefon: 076-267 17 20 info@palstad.se www.palstad.se

ALLT INOM AVLOPP Anlita oss för allt från akut stoppspolning till renovering. Teckna vårt serviceavtal så ser vi till att avloppet alltid är i gott skick. Läs mer på spolarna.com.

Serviceavtal från

16

KR

månadspris/ lägenhet

Vi är proffs på att hjälpa företag & privatpersoner att se bra ut genom fönstren Inget jobb är för stort eller för litet! P-fönster, H-fönster, skyltfönster, underhängda, överhängda, sidohängda, utåtgående, inåtgående, fasta, MV-glas, 2-sidiga eller 4-sidiga

– det spelar ingen roll, vi löser det! Boka din fönsterputs via telefon, sms, mail eller på vår hemsida

goteborgsfonsterputs.se • Tel. 076-865 94 03 viktor@goteborgsfonsterputs.se

a oss Kontakt adsostn för ett k lag! fritt förs


<<Personnamn/tilltryck>> <<C/O-adress>> <<Enhetsnamn 1>> <<Enhetsnamn 2>> <<Gatu/box-adress>> <<Postnummer>> <<Ort>> B-PORTO BETALT

HALLÅ BOSTADSRÄTT

Produktion: MediaKonsult www.media-konsult.com Returadress: Askims industriväg 1A, 436 34 Askim

<<Adresskälla rad 1>> <<Adresskälla rad 2>>

R E V BEHÖ R E A V T Ö Y H BENI BA T Y B I N TAK? TAK?

g. rföreta. a g g ä l ak tag et ande tklägvgiairfdöaregslägt k c ä t l r ta a geord. he gstilgäa är ett eltäacrkeanredneoverr vi itdvaik B A k . a g h g a r i g och T k ABtigäar ettatklä are rjednhoevteväldt viktiga ord g g y B ö g g k a i T u ds äg dn et väld ötalands sBymgegdovcåhradduktitigeat otackhl kun jdh G a r t n s l laman ed våerta, kva och kundnö Vä a Göa a t m t h rannhet, kvalite Vtäasktr. Tillsammnaongsgm m s r l o l n ä i n i T s . t r s t.aFkör o är nogg an ed allllt inorm m r r å s a s b o e edtaak p r år. För Vi jobbbarkmvm j5o000 i V tak pe ca 225 000 kvm ca

er!

ell c l o s ! en ler Nu äsvolcel

n Nu äve

EnEn fullständigt fullständigtsuverän suveränservice service från början från börjantilltillslut. slut.Vid Vidarbetet arbetetmed med takläggningen takläggningeni våran i våransamfällighet samfällighet i Bollebygd i Bollebygdhade hademan manhelt heltunderunderbara baraoch ochyrkesskickliga yrkesskickligaarbetare. arbetare. Mycketnöjd nöjdmed medallt. allt.//Ralph RalphAA Mycket VGBThar harbytt bytthela helavår vårtakbeklädtakbeklädVGBT nad drygt500 500m2 m2med medtillhörande tillhörande nad drygt plåt ochsolcellsinstallation. solcellsinstallation.Tider Tider plåt och och offerthölls höllsoch ochinga ingaöverrasköverraskoch offert ningartillkom. tillkom./ /Thomas ThomasGG ningar

Västra ABAB VästraGötalands GötalandsBygg Byggoch ochTak Tak Floda FlodaStationsväg Stationsväg3,3,448 4483030Floda Floda Telefon: Telefon:031 031- -88 8811 1114 14 info@vgbt.se • www.vgbt.se kontakt@vgbt.se • www.vgbt.se

Profile for MediaKonsult

Hallå Bostadsrätt nr 1 2019  

Hallå Bostadsrätt nr 1 2019