a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

EN LOKAL BOSTADSTIDNING FÖR DIG I TORSLANDA / N R 1 / FE B R UA R I 2 0 2 0

Ett hus med rymd Dags för sticklingar

Så får du ordning på tavlorna!

ATT TÄNKA PÅ INFÖR TAKBYTET Bohusläns Stenkompani ligger i Torslanda och vi har lagt in sten i folks hem sedan 2004. Vi hjälper er med allt från mätning till montering, vi tillhandahåller snickare för köksrenovering och kan även erbjuda diskhoar och blandare.

Bohusläns Stenkompani BÄNKSKIVOR BADRUM FÖNSTERBRÄDOR Ny adress: Gamla Flygplatsvägen 2 (Brevid Byggmax i Torslanda)

Ring för tidsbokning (Kalle) 0735-34 65 21 www.bohuslansstenkompani.se


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

2

KRÖNIKA

DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA är en bostadstidning som ges ut av och är producerad av i Göteborg AB, Askims Industriväg 1 A, 436 34 Askim, tel. 031-748 07 10, e-post: info@media-konsult.com, www. media-konsult.com Upplaga: 11 500 ex. Tryck: Printall Redaktör: Jonas Egfors Ansvarig utgivare: Mikael Robertsson, mikael.robertsson@media-konsult.com Annonsförsäljning: Mikael Robertsson, tel 031-748 07 11, Katarina Elowson 0708-58 50 93 Produktion: Stefan Karlsson Mattias Malmgren

Varsågod, Torslanda! Här kommer ytterligare ett nummer av er bostadstidning, Din Bostadstidning Torslanda. Välkomna att vara med och påverka innehållet genom att maila förslag till: info@media-konsult.com Vi kommer ut sex gånger per år, Nästa nummer kommer i april.

TOTALENTREPRENAD

inom nybyggnation om- och tillbyggnad, renoveringar, kök, badrum uterum och altaner.

Vi lägger era golv

0707-880 884 stefansnickare@live.se där ni behöver dem!

Ny matta i badrum, kök eller sovrum? lägger era golv där Kakel &Vi klinker, trapprenovering. Ny matta i badrum, parkettslip kök eller sovrum? Även parkett! Dammfri

ni behöver dem!

Kakel & klinker, trapprenovering. Även parkett! Dammfri parkettslip

mmfri Dammfri slipning golvslipning

Vi kommer till er

Textilmattor, Textilmattor, linoleumgolv, linoleumgolv, vinylmattor, parkett, vinylmattor, parkett, plastmattor och och plastmattor mycket mer. mycket mer.

Vi kommer er & lämnar pris - visartill prover visar prover & lämnar pris

Golvbiten

Golvbiten i Torslanda

Proffs på flytspackling

Proffs på flytspackling

Golvbiten i Göteborg AB • www.golvbiten.eu Telefon: 031-760 10 46 • Mobil: 0708-63 55 55 dennis@golvbiten.eu

Golvbiten i Göteborg AB • www.golvbiten.eu Telefon: 031-760 10 46 • Mobil: 0708-63 55 55

Varför bygger vi inte som i Tyskland?

B

ostadsbristen i Storgöteborg är som bekant på en mycket kritisk nivå och ser inte ut att lösas de närmaste åren. De alternativ som finns är för många bostadssökande alldeles för dyra, vilket det finns otaliga exempel på. Fortfarande står exempelvis flera bostäder tomma i Partille Port, trots att försäljningspriset på ettorna sänkts med så mycket som 200 000 kronor. Det finns med andra ord lediga lägenheter, men extremt få av dem möter den efterfrågan som finns. Att nybyggda lägenheter måste vara dyra är en sanning med modifikation, vilket svenska Bonava visat i sina byggprojekt i Tyskland. I en förort till Berlin bygger de ett stort antal billiga hyresrätter för vanligt folk. Det står i bjärt kontrast till Sverige där företag nästan uteslutande bygger dyrt med ekparkett, tvättmaskin och torktumlare i varenda bostad. Varför kan vi inte göra så även i Sverige?

SAMTIDIGT SOM DET endast byggs dyra bostäder i Sverige tjänar hälften av de kommunala bostadsbolagens chefer över en miljon kronor om året, visar en granskning som tidningen Hem & Hyra har gjort. Exempelvis tjänar Partillebos vd Katarina Elfverson 127 000 kronor i månaden (inklusive ett lönetillägg för att hon även ansvarar för Partille Energi). Värt att påpeka är att tjänsten som Partillebo-vd är en deltidstjänst och att hennes lön nästan ligger i linje med självaste bostadsministern Per Bolund (han tjänar 139 000 kronor i månaden). Är det verkligen rimligt att de kommunala bostadscheferna har så höga löner samtidigt som vanligt folk inte har råd eller möjlighet att över huvud taget hitta en bostad? JAG SKULLE FÖRESLÅ att dessa höga löner skulle vara förbehållna de personer som lyckas lösa bostadskrisen istället för att förvärra den. Och fram till dess skulle en del av de överbetalda chefernas löner kunna gå till billigare bostadsprojekt.

JONAS EGFORS


SVERIGES BREDASTE SORTIMENT AV INREDNINGSBESLAG

Din lokala Jotun-leverantör

Förnicklat

49:-

198:-

598:-

OBS! Kolla även vårt REABORD på vår hemsida!

BESLAGSSPECIALIST Besök vår webshop www.specialbeslag.se

Norra Deltavägen 3

NÄRA BLOMSTERLANDET & BILTEMA PÅ BACKAPLAN Öppettider: vardagar 7.30-18, lördagar 10-14 • Tel. 031-50 89 90

Flygledarevägen 1, Torslanda • 031-923385 • www.fargboden.se

ETT MÅSTE ATT BESÖKA REGELBUNDET

BJÖRLANDA, HÖGÅSA • TEL. 031-46 46 96 MÅNDAG-FREDAG 10-18 LÖRDAG 10-15 • (BIL/MASKIN STÄNGT)

KVIBERG - STÖRRE ÄN NÅGONSIN! PASSA PÅ! ÖVER 5000 OLIKA VAROR TILL OSLAGBARA PRISER! Fräck fritidsbyxa i flera färger

Nu 690:Ord. 1900:-

Nu 390:Ord. 790:-

Ryggsäck 65 liter.

En av dom största på

Lådor fr. försvaret.

190:10 st 1500:1 st

Auktioner!

Här hittar du Fordon – Maskiner – Övrigt. Mängder av utrop kan köpas direkt. Billiga frakter.

www.kvibergs.se

Billiga verktyg

Nu 18:-

ex presening 1,7x2 Ord. 29:-

Nu 4st

Via tvättmedel 4,7 kg

Ord. 149:-

Ord. 149:-

99:-

99:-

PRISEXEMPEL Lambi toapapper ca. 29:- ........ 23:Plasthink 10 l ca. 19:-.............. 13:Strumpor 5 par ....................... 50:Boxer kalsonger 3 st ............ 100:Skruvmejsel ca. 29:- ................ 15:Jeepdunk 20 l ca. 150:- ........... 89:Softlan 1 l ca. 29:- ................... 17:Spett sv.försvaret ca. 575:- .... 175:Maskeringstejp ca. 29:- ........... 15:Gummistövlar M-90 .............. 350:Fritidsbyxa ca. 795:- .............. 395:Hammare ca. 150:- .................. 79:Pensel 2-p ca. 29:-..................... 7:Reflexväst ca. 299:- ................. 75:Roll-on ca. 19:- ........................ 10:Officerströja blå ca 450:- ....... 150:Flytväst fr Fladen ca. 399:- .... 149:Yxa ca. 250:- ............................ 75:Plastdunk 20 l ca. 140:-........... 75:Tvättmedel 4,4 kg ca. 69:-....... 59:Arbetsbyxor Fristad ca.575:- .. 295:-

WEBBSHOP

Här hittar du mängder av kvalitetsvaror direkt från olika försvar, Företag, Konkurser mm. Nya partier inkommer regelbundet

www.kvibergs.se • WWW.KVIBERGS.SE


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

4

MÄKLARKOLLEN

DANIEL BERNTSSON HUSMAN HAGBERG TORSLANDA Hur går man bäst till väga om man bor i en lägenhet och vill flytta till en villa exempelvis? Hur bör man tänka kring köp och försäljning? Det vi rekommenderar är att man tar kontakt med en mäklare som hjälper till att hitta ett hus. Mäklaren kan då ge tips om olika hus samt förbereda lägenhetsförsäljningen.

”Självklart önskar säljaren en härlig budgivning, men det är marknaden som i slutändan bestämmer” Utgångspris och slutpris skiljer sig ofta åt. Finns det någon generell tumregel kring utgångspris och slutpris man kan tänka på när man letar bostad och har ett lånelöfte att förhålla sig till? Det finns ingen generell tumregel för budgivning. Självklart önskar säljaren en härlig budgivning men det är marknaden som i slutändan bestämmer. Min rekommendation är att gå och kolla på allt som är intressant och där utgångspriset täcks av lånelöftet.

Nya hus på gång i Kronängen Nu uppförs 5 villor i trä i Kronängen i Torslanda. Husen är placerade på plana tomter i söderläge och byggs av A-hus.

K

ronängen är en del av Björlanda och befinner sig i en stark utvecklingsfas med ständigt nya bostäder. Nu uppför hustillverkaren A-hus fem trähus på friköpta tomter i området. Husen kommer att byggas i 1,5 plan om 156 kvadratmeter, placeras i söderläge och ha generösa ytor med fyra sovrum, öppen planlösning och bra förvaring. Frånluftsvärme från Nibe och vattenburen golvvärme är standard i husen. Priset ligger på 6 350 000 kronor. I Kronängen har man närhet närhet till både skola, förskola, hav och kommunikationer. Husen säljs via Svensk Fastighetsförmedling.


takbyte taktvätt takmålning

SOFT WASH

Hur ser ditt tak ut?

På Fixer är vi experter på tak. Många företag erbjuder endast målning, tvätt eller renovering och utgår alltid från sin specialitet. Med oss på Fixer får du en leverantör som är experter på samtliga områden. Därför utgår vi istället från skicket på ditt tak innan vi föreslår en åtgärd. På så sätt får du den mest kostnadseffektiva och bästa lösningen för just ditt tak.

PROPERTY SERVICE

Certifierade takläggare

www.fixer.nu 031-757 00 40 info@fixer.nu

Fixer Göteborg AB


6

POSITIVA PRISTRENDEN PÅ VÄG TILLBAKA Den positiva pristrenden som rapporterades under oktober månad i Torslanda ser ut att kunna komma tillbaks.

D

et var i oktober månad som Svensk Mäklarstatisk rapporterade 2019 års pristoppar beträffande bostadsrätter i Torslanda. Då rapporterads ett genomsnittligt kvadratmeterpris på bostadsrätter på över 41 000 kronor per kvadratmeter, ett pris som sedan kom att sjunka under både november och december månaderna. Nu ser priset påväg att kunna återstabilisera sig till topparna som rapporterats i oktober. I januari månad 2020 låg snittpriset per kvadratmeter på ungefär 40 900 kronor, en ökning med cirka 700 kronor per

kvadratmeter jämfört med december månad föregående år. FÄRRE HUSHÅLL TROR PÅ SJUNKANDE BOPRISER

Senaste Boprisindikationen från SEB pekar på att färre hushåll tror på sjunkande bostadspriser. Efter ett oförändrat resultat i mätningen som kom före den senaste går indikatorn upp med två punkter under februari månad. Boprisindikatorn som är en månatalig undersökning som Demoskop genomför på uppdrag

av SEB tillfrågar hushåll i landet om hur de tror att bopriserna kommer att kunna utvecklas under det kommande året. Den andel av de tillfrågande hushållen som tror på stigande priser ligger nu på 53 procent medan de som tror på sjunkande priser uppgår till enbart 8 procent av de tillfrågande. Resterande tror på oförändrande priser.

KÄLLA: WWW.MAKLARSTATISTIK.SE WWW.SEB.SE


IL L KOM T IN G TÄLLN S T U VÅR A E VÅR OCH S CH TER O NYHE EN DAND U J B R E

HÅLLBARA DÖRRAR & FÖNSTER Våra produkter är hållbara ur många perspektiv. De är inte bara de mest miljövänliga, de är dessutom hållbara över tid och har marknadsledande prestanda.

MILJÖVÄNLIGARE

Ekstrands har en unik träfönsterkonstruktion där bara kvistrent virke används. Impregnering och ytbehandling är av ett miljövänligare vattenburet system som tål alla olika väderförhållanden. Därför kan vi lämna 10 års målningsgaranti även på svarta och mörka kulörer.

PRESTANDA

Marknadsledande värmeisoleringsförmåga, från U = 0.73W/(m2K).

SIDOHÄNGT TRÄFÖNSTER I ÄLDRE STIL MED ÄKTA WIENERSPRÖJS I TRÄ

ASCOT 300 G48 SP0:3

VÄLKOMMEN TILL VÅR UTSTÄLLNING AV DÖRRAR & FÖNSTER PÅ Datavägen 20, Sisjön (mitt emot Ö&B) eller ring 031-748 08 50 För öppettider se www.ekstrands.com

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945


8

SETT OCH HÖRT

DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 2019 20 20 DIN BOSTADSTIDNING PARTILLE LERUM D EC EM B ER

Planer på Obama Presidential Center i Chicago l Just nu pågår insamlingen för att kunna bygga Obama Presidential Center i Chicago. Tanken är att det ska bli ett museum och en mötesplats för allmänheten som både kan generera ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen. För arkitekturen står Tod Williams Billie Tsien Achitexts Partners

BLÅ

Färgföretaget Pantone har sedan 20 år tillbaka utsett årets färg i inredningssammanhang. 2020 års färg är Classic Blue, närmare bestämt ”Pantone 19-4052 Classic Blue”. Enligt Pantone är färgen är en tidlös och hållbar blå ton som är elegant i all sin enkelhet.

Nytt tvättmedel från Steamery l Tvättmedlet ”Sport Wash” från Steamery är inte bara en stilig flaska, utan är även ett högteknologiskt tvättmedel som endast kräver 30-graderstvätt, samtidigt som den neutraliserar odörer och ger plaggen en doft av citrus och cedar. 180:-

Travel tumbler från Kinto l I den här lilla termosen kombineras japansk teknik och form. Med en helt tätt, smart lock är den lilla 350 ml-behållaren säker att ha i väskan och håller drycken varm eller kall i sex timmar. ca 390:- COS, Johan & Nyström

Fläckborttagning med ultraljud från Electrolux l Electrolux har utvecklat en fläckborttagningspenna som använder en kombination av vatten och tvättmedel för att få bort fläckar. Pennan är tänkt att använda till förbehandling av plagg.


ÄR DU VÅR NYA

ANNONSSÄLJARE? Nu förstärker vi vår organisation med ytterligare en mediasäljare Det är viktigt att du: 4 Är en driven person. 4 Van vid att arbeta mot såväl en budget som ett besökskrav. 4 Trivs med ett högt tempo. 4 Är självgående och kundorienterad. 4 Har körkort och bil.

Är du intresserad? Välkommen att skicka in din ansökan till: mikael.robertsson@media-konsult.com Alla ansökningar behandlas konfidentiellt.

Vi producerar 11 egna lokala livsstils- och bostadsmagasin, flera B2B-tidningar och ett tiotal kundtidningar med hela Västra Götaland som spridningsområde. Lokaljournalistik är något vi brinner för och har en mångårig och gedigen erfarenhet av. Vår egen profiltidning Hallå läses varje månad av över 200 000 läsare i Göteborgs olika stadsdelar, från Hisingen till Långedrag. Samtidigt når vårt bostadsmagasin, Din Bostadstidning, ut till 89 500 villor och bostadsrätter i Kungsbacka, Partille, Lerum, Kungälv, Torslanda och Bohuslän. Vi har ett stort kunnande och lång erfarenhet i branschen.

Askims1A, Industriväg 1A, 436 34031-748 Askim •07 Tel. 07 18 Mediakonsult,Mediakonsult, Askims Industriväg 436 34 Askim • Tel. 11 031-748 • www.media-konsult.com


KAMPANJPRISER – PASSA PÅ! TJUVSTARTAR BLACK WEEK TJUVSTARTAR BLACK WEEK TJUVSTARTAR BLACK WEEK ALLT INGÅR

13590:Ord. pris: 18.590:-

7995:-

3995:-

Amber boxsäng 180 *200

Bergen fåtölj med pall

Ord. pris: 9.995:-

Västervik 180

vvikelser i våra lokala butiker. Lager- och utlämning på Gamlestadsvägen 20.

Västervik kontinentalsäng 180*200. Komplett säng med knappad gavel. Finns i olika färger.

Ord. pris: 4.995:-

Säng med fast komfort och praktisk förvaringsfunktioner. Pocketresår med en bäddmadrass på 6cm. Gavel tillkommer.

Snurrbar fåtölj som går att luta bakåt för ultimat sittkomfort.

ALLT INGÅR Oxford 3+2+1

14.995:(24.995:-) 14.995:(24.995:-) 14.995:19995:Oxford 3+2+1

7995:-

Oxford 3+2+1

RABATT Ord. pris: 25.585:RABATT 10.000:Nicole 3+2+1 RABATT 10.000:Dansk design av finaste kvalité till kanonpris. Finns i fler färger. (24.995:-)

Ord. pris: 10 339:-

Fåtölj Alura

Ord. pris: 4.495:-

Alura fåtölj med pall.

Ord. pris: i olika färger. Snurrbar med 4.495:Alura Extra kontinental sängLagervara 180Fåtölj

Med reservation för ev. tryckfel, slutförsäljning och produktavvikelser i v

Alura fåtölj med pall.

kromunderrede och slitstarkt tyg Snygg och prisvärd säng! Bonell/pocketfjädrar. Lagervara i olika Bäddmadrass, färger. Snurrbar med 10 cm. 10-års garanti mot ram- ochkromunderrede fjäderbrott.och slitstarkt tyg

10.000:-

Oxford 3+2+1 Oxford soffgrupp i sammettyg. Finns i olika färger. Oxford 3+2+1 Oxford soffgrupp i sammettyg. Finns i olika färger.

2995:2995:-

Oxford ALLT3+2+1 Oxford soffgrupp i sammettyg. Finns i olika färger.

INGÅR

5790:Ord. pris: 9.790:-

Brännö 120

Brännö kontinentalsäng 120*200 Komplett säng med knappad gavel Finns i olika färger. Allt ingår.

1995:Gina ramsäng 90*200

21995:21995:21.995:(37.990:-) (37.990:-) (37.990:-)

Björköställbar ställbar säng Björkö sängmed dubbla pocketfjädrar på cirka 30 cm hög pocket resårer. eller latex bäddBjörkö ställbar säng med dubblaMemoryskumpocketfjädrar på cirka 30 cm ingår i Memoryskumpriset samt valfritt ben. bäddmadrass Missa inte att högmadrass pocket resårer. eller latex ingår i priset samt valfritt ben. Missa inte att provligga Björkö. provligga Björkö. Finns i storlekar 80,90 eller 120*200cm.

L-302 *D-113.cm. Finns som 3 och 2 sits samt fåtölj

Sandvik Sandvik Sandvik Sandvik Kontinentalsäng Kontinentalsäng Kontinentalsäng Kontinentalsäng 180*200 180*200 180*200 180*200

AALLLTLATALLT LLT En av de finaste R Å G kvaliteternaIN GIÅ NRGÅR IN INGÅR på kontinentalsängar.

En av de En av de Pocketresårer i En av definaste finaste underbädden, finaste kvaliteterna kvaliteterna dubbla påkvaliteterna kontinentalpåmultikontinentalsängar. Pocketresårer i påpocket-resårer kontinentalsängar. Pocketresårer i underbädden, dubbla multisängar. Pocketresårer i underbädden, dubbla multii mellandelen. pocket-resårer i mellandelen. underbädden, dubbla multipocket-resårer i mellandelen. Memoryskum bäddmadrass Memoryskum bäddmadrass Memoryskum bäddmadrass pocket-resårer i mellandelen. svept med ullbomull. och bomull. svept medsvept ull och med ull och bomull. Memoryskum bäddmadrass Gavel med kristallknappar. Gavel med kristallknappar. Gavel med kristallknappar. svept med ull och bomull. Olika storlekar. Ord. Olika storlekar. Olika storlekar. Gavel med kristallknappar.

Olika storlekar.

krom underrede och slitstarkt tyg

ALLATLALLTLT ÅRGÅGR INGIN IN ÅR

pris: 27.585:Ord. pris: 27 585:-

Tel. 031-388 4901 01 Tel. 031-388 49 Tel. 031-388 49 01 Bäcksins Tel. 031-388 49 01 Möblera Agnesberg, väg33• •Öppet Öppet Mån-Fre 10-19 & Lör-Sön • möblera.com Möblera Agnesberg, Bäcksins väg Mån-Fre 10-19 & Lör-Sön 11-1611-16 • möblera.com

A HALV T E S I PR

9995:-

14 14 995:995:-

@moblera_ab @moblera Följ @moblera Följ @moblera_ab @moblera @moblera Följoss: oss: @moblera_ab @moblera_ab Följoss: oss: @moblera_ab @moblera Följ oss: @moblera_ab @moblera Följ oss: Möblera Agnesberg, väg33Mån-Fre Öppet Mån-Fre & Lör-Sön • möblera.com Möblera Agnesberg, Bäcksins väg • •Öppet Mån-Fre 10-19 & Lör-Sön 11-16 • möblera.com Möblera Agnesberg, Bäcksins väg33• •Öppet Öppet Mån-Fre 10-19 &10-19 Lör-Sön 11-16 • 11-16 möblera.com Möblera Agnesberg, BäcksinsBäcksins väg 10-19 & Lör-Sön 11-16 • möblera.com Tel. 031-38849 4901 01 Tel. 031-388

2.995:-

Ord. pris: 17.190:-

Gina ramsäng 90*200. Komplett Ord. pris: 4.495:Fåtölj Alura Lincoln 3+2 med ben och bäddmadrass. Gavel Alura fåtölj med pall. Bornholm 4 sits svängd. Bornholm 4 sits svängd. Bornholm 4 som sitssom L-302 *D-113.cm. Finns 3svängd. och sits2samt fåtölj fåtölj Lagervara i olika färger. Snurrbar med köps separat. Finns i olika färger. Soffgrupp i klassisk med hög sittkomfort. L-302 *D-113.cm. Finns 3 2och sitsdesign samt

Björkö, ställbar Björkö, ställbarBjörkö, ställbar

Finns i storlekar 80,90 eller 120*200cm

9.595:9595:9595:(10.695:-) (10.695:-) 12(10.695:-) 995:-

Ord. pris: 2.995:-

st sängar 2 st2sängar 2 st sängar 90”200 endast 90”200 för för endast 90”200 för endast

Björkö ställbar säng

Bornholm 4-sits Bornholm 4-sits Bornholm 4-sits

Ord. pris: 19.990:-

6.990:6.990:6.990:-

Sleep kontinentalsäng

Brännö Brännö säng 180*200 i mörkgrått tyg. Kontinental Brännö Kontinentalsäng Kontinentalsäng Ord. pris: 12 790:Bonell/pocketresår med kraftig på 10 cm. Ord.bäddmadrass pris: 12 790:180 xKontinentalsäng 200 cmx 200 cm 180 Allt ingår inkl. knappad gavel. Snabb leverans. Ord. pris: 12 790:180 x 200 cm

God Jul & Gott Nytt År!


Ett hus med rymd TEXT: JONAS EGFORS FOTO: JESUS PERALES

Almudena och Jordi längtade efter ett hus där de kunde få plats med både barn och familjens många hobbies. Med hjälp av arkitekt Jesus Perales fick de ett luftigt hus, som gjort för gemenskap och kreativitet.


12

DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

”Ojämnheter har fått vara kvar, vilket skänker personlighet och karaktär åt huset”

C

asa Almudena uppfördes 2017 i hamnstaden Tarragona, inte långt från Barcelona i Spanien. Almudena Álvarez Sánchez och Jorge Ybarra Corpas längtade efter ett hus med plats för hela familjen. Familjen har många intressen såsom musik, konst och matlagning och i det nya huset ville de få möjlighet att utöva allt det och samtidigt få bra ytor till gemenskap och umgänge. NATURMATERIAL OCH ÖPPENHET

Resultatet blev ett hus byggt på traditionellt spanskt vis med synliga materialval. Här syns keramik, betong, trä och tegel och materialen gifter sig fint med varandra. Ojämnheter har fått vara kvar, vilket skänker personlighet och karaktär åt huset. Tack vare individuell planering av vart och ett

REPORTAGET FORTSÄTTER PÅ NÄSTA UPPSLAG


”Familjen har många intressen såsom musik, konst och matlagning och i det nya huset ville de få möjlighet att utöva allt det ” av rummen har arkitekten lyckas skapa en unik känsla i varje rum. Husets är planerat utifrån en central axel i mitten av huset. Den har blivit en central samlingspunkt och tack vare de stora öppningsbara glasdörrarna skapas ytterligare en utedimension som även suddar bort gränsen mellan vad som är ute och inne. Dessutom förvandlas hela ytan till ett enormt rum när temperaturen tillåter och dörrarna står öppna. Oavsett om familjen lagar mat eller om barnen gör läxor så är de ändå ald-

rig långt ifrån varandra i detta hus. Samtidigt är huset placerat på så vis att att familjen får en tydlig privatsfär från vägen och öppenhet mot den vackra vingården intill. IMPONERANDE TAKHÖJD

Takhöjden i huset är genomgående hög och på sina håll finns det till och med möjlighet att lägga på ytterligare ett golv på och på så vis få ytterligare en våning inne i huset, en smart detalj som gör att huset även går att växa i. n


av högsta kvalité Skorstensskydd av högsta kvalité Skorstensskydd Skorstensskydd Skorstensskydd Skorstensskydd Skorstensskydd Skorstensskydd av högsta kvalité Skorstensskydd av högsta kvalité av högsta kvalité av högsta kvalité av högsta kvalité av högsta kvalité av högsta kvalité av högsta kvalité Öppnas Öppnas lätt lätt vid vid t.ex. t.ex. sotning sotning

Varje dag drabbas ett barn av cancer. Men det finns hopp. Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen. Tack.

Finns Finns ii flera flera färger färger

Öppnas Öppnas lätt lätt vid vid t.ex. t.ex. sotning sotning

Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning frå från n Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning Finns ii flera färger Finns flera färger Finns i flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning Finns i flera färger Öppnas lättlätt vidvid t.ex. sotning ii flera färger Öppnas t.ex. sotning »Finns Skyddar mot fukt och nederbörd Finns flera färger Öppnas lätt vid t.ex. sotning in inkl kl.. m mom oms s Snö Snö och och regn regn kan kan leda leda till till fukt, fukt, vilket vilket ii sin sin tur tur gör gör att att skostenen skostenen vittrar sönder. Vatten tränger in i murstocken och när tempera vittrar sönder. Vatten tränger in i murstocken och när tempera turen turen sjunker sjunker fryser fryser skorstenen skorstenen sönder. sönder.

2.400:-

» Skyddar mot fukt och nederbörd Snö och kan vilket Snö och regn regn kan leda leda till till fukt, fukt, vilket ii sin sin tur tur gör gör att att skostenen skostenen »vittrar mögelsvamp i kanalerna » Undvik Skyddar ochin nederbörd sönder. mot Vattenfukt tränger i murstocken och när tempera

frå från n

2.400:2 :2.4 M .40 ST AR -NJ 00 KA Kampanj 0SO MMPA :-HÖ 2 .4 KA M 0 PAn.NJ 0 :frå 2 2 .4 .4 0 0 22.4 0::00fr.00fr.00:-:-2.490:2.4 .4 :-0 2.8 .7moms 2inkl. 0000:-:-

från vittrar sönder. Vatten tränger in i murstocken och när tempera inkl från in kl.. m mom oms Fukt ii sjunker din skorsten gör att mögelsvamp kan Mögel Snö kan till vilket ii sin tur gör s turen fryser skorstenen sönder. Fukt dinregn skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel Snö och och regn kan leda leda till fukt, fukt, vilket sin turutvecklas. gör att att skostenen skostenen turen sjunker fryser skorstenen sönder. från medför en som omvänt sig vittrar Vatten tränger in ii murstocken och när tempera » Skyddar mot fuktlukt och nederbörd medför en obehaglig obehaglig lukt som vid omvänt drag, drag, kan sprida sig vittrar sönder. sönder. Vatten tränger invid murstocken ochkan närsprida tempera frå frå frå n n n in »Snö Skyddar mot fukt och nederbörd frå kl . mnoms frå iituren husets innemiljö. sjunker fryser sönder. nnfrå frå husets innemiljö. sjunker fryser skorstenen sönder. och regn kan leda skorstenen till fukt, vilket i sin tur gör att skostenen inkl frå . mn noms »turen Undvik mögelsvamp i kanalerna rd gör regnr. kan leda till fukt, i sin tur Vatten tränger in vilket i murstocken ochatt närskostenen tempera inkl. mom rd » Skyddar mot fukt och nederbörd s r. Vatten tränger innederbörd i murstocken och när tempera regn kan leda till fukt, vilket i sin tur gör att skostenen Fukt i din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel »turSkyddar mot fukt och Fukt i din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel in in kl in kl .inmkl Skyddar mot fukt och nederbörd . sm .. m »Fukt Fågelskydd mot fågelbo Undvik mögelsvamp i vid kanalerna klom om om in m s »Fukt om regn kan leda till fukt, vilket i r. sinii sin tur gör att skostenen och regn kan leda till fukt, vilket tur gör att skostenen m ii regn din gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel ss inkl kl..in turSnö r.sin r.skorsten Vatten tränger in i murstocken och när tempera medför en obehaglig lukt drag, kan sprida sig Snö och regn kan leda tillsom fukt, vilket sin tur gör att skostenen din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel mkl .. m in om Snö och kan leda till fukt, vilket iomvänt tur gör att skostenen medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida sig klom mssom oms Snö och regn kan leda till fukt, vilket i sin tur gör att skostenen s skorstenen Snö och regn kan leda till fukt, vilket i sin tur gör att skostenen r. Vatten tränger in i murstocken och när tempera fågelbo ii skorstenen kan ställa till bekymmer. Kajor Vatten tränger in ii murstocken och när tempera medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida sig Fukt ii sönder. din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel turvittrar r. med iEtt husets innemiljö. fågelbo skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor vittrar sönder. Vatten tränger in murstocken och när tempera medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida sig Fukt din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel vittrar sönder. Vatten tränger in i murstocken och när tempera iEtt husets innemiljö. Välkommen att vittrar sönder. Vatten tränger in iisönder. murstocken och när tempera sönder. Vatten tränger in murstocken ochkan nären tempera turturen r. rna och starar släpper ner pinnar ii pipan och det bildats propp ivittrar innemiljö. sjunker fryser skorstenen medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, sprida sig och starar släpper ner pinnar pipan och det bildats en propp i husets husets innemiljö. turen sjunker fryser skorstenen sönder. medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida sig turen sjunker fryser skorstenen sönder. rnaUndvik ren fryser skorstenen sönder. även mögelkontakta oss! tukanalen. ren sjunker sjunker fryser skorstenen sönder. Undvik som äventillval mögel. iitu Undvik detta enkelt med fågelskydd husets innemiljö. kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval husets innemiljö. »svamp Fågelskydd motfukt fågelbo rna orsakad svamp orsakad p.g.a. p.g.a. fukt Vi Vi tillverkar tillverkar och och monterar monterar »Ett Undvik i kanalerna » Undvik mögelsvamp i kanalerna fågelbo iimögelsvamp skorstenen kan ställa till med korstensskydd Ett fågelbo skorstenen kan ställa tillrna med bekymmer. bekymmer. Kajor Kajor korstensskydd »» Taksäkerhet Undvik mögelsvamp i kanalerna Välkommen att Fågelskydd mot fågelbo » Fågelskydd mot fågelbo Ett fågelbo i skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor och starar släpper ner pinnar i pipan och det bildats en propp och hjälper till Ett fågelbo i skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor Fukt i din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel och starar släpper i pipan kan ochkan detutvecklas. bildatsMögel enMögel propp och hjälper till med med Fukt ii din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel Fukt i din skorsten görner attpinnar mögelsvamp utvecklas. Välkommen att Fukt skorsten gör att mögelsvamp Fukt i din din skorsten gör att mögelsvamp kan utvecklas. Mögel kontakta oss! och starar släpper ner pinnar i pipan och det bildats en propp Vi säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd Ett fågelbo i skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor . i kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval och starar släpper ner pinnar i pipan och det bildats en propp måttagningen. Vi säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida sig imedför kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval Ett fågelbo i skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor måttagningen. medför en en obehaglig luktlukt som vid omvänt drag, kan sprida sig sig medför obehaglig som vid omvänt drag, kan sprida sig Välkommen att en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida Välkommen att kontakta oss! medför en obehaglig lukt som vid omvänt drag, kan sprida sig Vi tillverkar och monterar . i kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval och råkor släpper ner pinnar i pipan och det bildats en propp starar släpper ner pinnar i pipan och det bildats en propp Vi tillverkar och monterar i kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval iioch husets innemiljö. starar släpperner nerpinnar pinnari ipipan pipanoch ochdet detbildats bildatsen enpropp propp takstegar. råkor släpper i husets innemiljö. innemiljö. och takstegar. Skorstensskydd finns Skorstensskydd finns ii iihusets husets innemiljö. kontakta oss! Vi tillverkar och monterar husets innemiljö. korstensskydd . kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval kontakta oss! Vi tillverkar och monterar korstensskydd r. Kajor Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval. ett flertalet färger. »i kanalen. Taksäkerhet ettkorstensskydd flertalet Välkommen att r. Kajor Vi och och hjälper till med korstensskydd Vi tillverkar tillverkar ochfärger. monterar och hjälper tillmonterar med ropp Välkommen att Färgkartan hittar du »»Vi Fågelskydd mot fågelbo Glidgjutning och insatsrör Färgkartan hittar du » Fågelskydd mot fågelbo Övriga plåtarbeten säljer monterar taksäkerhet och hjälper till med korstensskydd kontakta oss! Fågelskydd mot fågelbo måttagningen. säljer och och monterar taksäkerhet så som som taksteg, taksteg, glidskydd glidskydd »Vi Glidgjutning och insatsrörså och hjälper till med korstensskydd Övriga plåtarbeten måttagningen. .ropp Välkommen att » Taksäkerhet på hemsidan. kontakta oss! r. Kajor på hemsidan. Vi klär även in din skorsten i plåt. Vi byter även ut dina gamla . måttagningen. och hjälper till med Vi utför även glidgjutning av skorstenar och installerar insatsrör. fågelbo i skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor EttEtt fågelbo i skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor Vi tillverkar och monterar måttagningen. och hjälper till med Välkommen att och takstegar. utför även glidgjutning avi skorstenar och installerar insatsrör. Vi klär även din skorsten plåt. byter även ut r.dina gamla Ett fågelbo iiiin skorstenen kan ställaVitill till med bekymmer. Kajor Välkommen att Kajor och takstegar. Skorstensskydd finns Ett fågelbo skorstenen kan ställa med bekymmer. Kajor Välkommen Välkommen att attii Skorstensskydd finns Ett fågelbo skorstenen kan ställa till med bekymmer. Kajor kontakta oss! ropp ViVälkommen tillverkar och monterar att Vi säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd hängrännor och stuprör. Välkommen att måttagningen. Vistarar säljer och monterar taksäkerhet så och som taksteg, och starar släpper ner pinnar pipan det bildats en propp och släpper ner pinnar i pipan och detdet bildats en propp korstensskydd måttagningen. hängrännor och stuprör. och ner pipan och det bildats en propp Skorstensskydd finns iiglidskydd Sverige AB och starar släpper ner pinnar iiii pipan och bildats en propp kontakta oss! ett flertalet färger. Skorstensskydd finns ii kontakta oss! Skorstensskyddaren Sverige ABVi tillverkar och starar starar släpper släpper ner pinnar pinnarSkorstensskyddaren pipan och det bildats en propp ett flertalet färger. .ropp korstensskydd ochtill monterar T kontakta oss! kontakta oss! takstegar. kontakta oss! . i»kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval . ii och kanalen. Undvik detta enkelt med fågelskydd som tillval och hjälper med kontakta oss! takstegar. kanalen. Undvik med fågelskydd fågelskyddsom somtillval tillval ett flertalet färger. Skorstensskydd finns . . kanalen. Undvik med Färgkartan hittar du ett flertalet färger. Vi67 tillverkar ochoch monterar Skorstensskydd finns kanalen. Undvik detta detta enkelt med fågelskydd som tillval »»iioch Glidgjutning och enkelt insatsrör Vi tillverkar monterar Färgkartan hittar du ii Taksäkerhet Vi tillverkar och monterar och hjälper till med Malmö 17 Vi tillverkar och monterar Vi tillverkar och monterar Malmö 040-30 040-30 13 13 10 10 II Helsingborg Helsingborg 042-26 042-26 17 Taksäkerhet Vikorstensskydd tillverkar och monterar Vi67 tillverkar och monterar måttagningen. Vi tillverkar och monterar Färgkartan hittar du ett flertalet färger. Vi tillverkar och monterar »V TVi på hemsidan. Färgkartan hittar du ett flertalet färger. korstensskydd korstensskydd på hemsidan. Vi utför säljeräven och monterar Landskrona 0418-767 40 II Lund 046-73 81 14 korstensskydd måttagningen. och hjälper till med glidgjutning av skorstenar och installerar insatsrör. Landskrona 0418-767 40 korstensskydd Lund 046-73 81 14 korstensskydd Vi utför även glidgjutning av skorstenar och installerar insatsrör. »T korstensskydd spå korstensskydd säljer. och monterar korstensskydd hemsidan. Färgkartan du korstensskydd »» Taksäkerhet Glidgjutning och insatsrör Skorstensskydd finns i på hemsidan. Färgkartan hittar du och hjälper tillhittar med och hjälper till med II www.skorstensskyddaren.se »taksäkerhet så sominfo@skorstensskyddaren.se och hjälper till med måttagningen. »V T info@skorstensskyddaren.se www.skorstensskyddaren.se Taksäkerhet och hjälper till med och hjälper till med Skorstensskydd finns i och hjälper till med taksäkerhet så som och hjälper med och till på hemsidan. V taksteg, och hjälper tilltillmed med ettmåttagningen. flertalet färger. påhjälper hemsidan. måttagningen. glidskydd Vi utför även glidgjutning av skorstenar och installerar insatsrör. måttagningen. Vi leverarar och utför jobb i hela Skåne . Vi utför även glidgjutning av skorstenar och installerar insatsrör. säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd måttagningen. Vi levera rar och u tför jobb i h ela Skå ne V Vi måttagningen. ett flertalet färger. Skorstensskydd finns i Vi säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd Vi säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd taksteg, glidskydd måttagningen. måttagningen. måttagningen. Vi säljer och monterar taksäkerhet så som taksteg, glidskydd måttagningen. Färgkartan hittar du Malmö och takstegar. 67 17 finns i ii Malmö 040-30 040-30 13 13 10 10 II Helsingborg Helsingborg 042-26 042-26Skorstensskydd 67 17 Skorstensskydd finns ... Skorstensskydd finns Färgkartan hittar du ett flertalet färger. och takstegar. och Skorstensskydd finns i och takstegar. och takstegar. Skorstensskydd finns Skorstensskyddaren i Sverige AB Skorstensskydd finns i ii ii på hemsidan. och takstegar. takstegar. Landskrona 0418-767 40 I Skorstensskydd finns 81 14 Skorstensskydd finns Skorstensskyddaren Sverige Landskrona 0418-767 40 I Lund Skorstensskydd finns Lundi 046-73 046-73 81AB 14 Färgkartan ett flertalet färger. ett flertalet färger. ett flertalet färger. på hemsidan. hittar du ett flertalet färger. ett flertalet färger. I ett flertalet färger. info@skorstensskyddaren.se Malmö 040-30 13 10 www.skorstensskyddaren.se Helsingborg 042-26 67 17 V ett färger. ettflertalet flertalet färger. info@skorstensskyddaren.se Malmö 040-30 13 10 I www.skorstensskyddaren.se Helsingborg 042-26 67 17Färgkartan ett flertalet färger. Färgkartan hittar du hittar du Färgkartan hittar dudu på hemsidan. hittar du Landskrona 0418-767 046-73 81 Färgkartan hittar Färgkartan hittar du du V »» Glidgjutning Färgkartan hittar Landskrona 0418-767 40 40 II Lund Lund 046-73AB 81 14 14 Färgkartan och insatsrör Färgkartan hittar Skorstensskyddaren i Sverige Glidgjutning insatsrör Färgkartan hittar dudu VI UTFÖR ÄVEN på hemsidan. och på hemsidan. på hemsidan. insatsrör på Skorstensskyddaren i26 Sverige AB V » Glidgjutning och II www.skorstensskyddaren.se info@skorstensskyddaren.se på hemsidan. hemsidan. på hemsidan. info@skorstensskyddaren.se www.skorstensskyddaren.se på hemsidan. Göteborgoch 031-76 900 insatsrör. på hemsidan. på hemsidan. GLIDGJUTNING OCH V Vi utför även glidgjutning av skorstenar installerar utför även glidgjutning skorstenar och installerar insatsrör. VVi ör. Vii utför utför även även glidgjutning glidgjutning av skorstenar och installerar insatsrör. Göteborg 031-76 26 900 Skorstensskyddaren i Sverige AB av skorstenar och installerar insatsr Varberg 0340-836 17 Skåne Vi leverarar ochoch utför ijobb hela Skorstensskyddaren Sverige ABSkå Vi levera rar u| jobb tförii26 i h ela Skorstensskyddaren i17 Sverige AB MONTERAR INSATSRÖR Varberg 0340-836 Göteborg 031-76 Skorstensskyddaren i900 Sverige AB ne info@skorstensskyddaren.se www.skorstensskyddaren.se Skorstensskyddaren Sverige AB Skorstensskyddaren i26 Sverige ABAB Skorstensskyddaren iSverige Sverige AB Skorstensskyddaren i17 Skorstensskyddaren i900 Sverige AB Göteborg 031-76 info@skorstensskyddaren.se | www.skorstensskyddaren.se Varberg 031-76 0340-836 I DIN SKORSTEN Göteborg 26 900 Göteborg 031-76 26 900 Skorstensskyddaren i Sverige AB Malmö 040-30 13 10 Helsingborg 042-26 I 040-30 13 10 Helsingborg 042-26 6717 17 I Varberg 0340-836 17 Malmö 040-30 130340-836 10 042-26 67 67 17 I Helsingborg info@skorstensskyddaren.se | www.skorstensskyddaren.se Varberg 17 Varberg 0340-836 031-76 2617046-73 900 Landskrona 0418-767 40 II I Lund Landskrona 0418-767 Lund 046-7381 8114 14 info@skorstensskyddaren.se |40 www.skorstensskyddaren.se LandskronaGöteborg 0418-767 40 Lund 046-73 81 14 info@skorstensskyddaren.se | www.skorstensskyddaren.se info@skorstensskyddaren.se | |www.skorstensskyddaren.se info@skorstensskyddaren.se www.skorstensskyddaren.se II I www.skorstensskyddaren.se info@skorstensskyddaren.se info@skorstensskyddaren.se www.skorstensskyddaren.se info@skorstensskyddaren.se www.skorstensskyddaren.se Vi ochoch utför hela iSkåne Vi leverarar levera rar u jobb tför ijobb h ela Skå ne Vi leverarar och utför jobb hela Vi levera rar och uutför tför ijobb iSkåne h ela Skå neSkåne Vi levererar och jobb i hela


TEMA TAK

1 Rätt tidpunkt. Det kan vara svårt att veta när det är dags att byta sitt tak, och många väntar tills man får problem med läckor eller mögel. Tyvärr blir det ofta en dyrare affär om man väntar så länge eftersom det kräver större ingrepp och åtgärder på huset om fukten redan börjat tränga in. Generellt brukar det vara dags att byta tak efter 30-40 år, beroende på hur välgjort det är från början. För papptak gäller drygt 20 år. Är man osäker är det alltid bra att beställa en offertförfrågan från en takläggare. Det är oftast kostnadsfritt och då får du också ett omdöme om skicket på ditt tak.

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ INFÖR TAKBYTET TEXT: JONAS EGFORS

Inför takbytet finns det flera saker som kan vara bra att tänka på och med rätt förberedelser blir det ett friktionsfritt projekt vars resultat håller i många år.

2 Vädret. Visste du att årets torraste månad är februari? Och den blötaste månaden brukar vara augusti. Med andra ord kan takbytet med fördel göras tidigt på våren. Framförallt finns det en del kritiska moment i takrenoveringen då man vill ha uppehållsväder, exempelvis om man river gammal råspont. Det är därför viktigt att man är beredd på att takläggare behöver ha flexibilitet i arbetstiden så att de kan anpassa arbetet efter vädret. Sedan är det mycket arbete runt omkring som kan göras oavsett väderlek, exempelvis bygga ställning, lägga ut takpannor etc.


Flygblad, visitkort, folders etc… Vi löser ditt behov av trycksaker!

! R E S I R P J N A P M KA

Priserna gäller tom 31 mars 2020

Är ditt företag i behov av

FLYERS? Är ditt företag i behov av

KUVERT

is Tryckpr -flyers 5 A t s 0 100

990:s ex mom

is Tryckpr uvert k 5 C t s 500 ck med try

0:5 7 1 MED TRYCK? s ex mom

VI HJÄLPER ER MED LAYOUT! KONTAKTA OSS: Askims industriväg 1A 031-748 07 10 www.media-konsult.com

Mikael Robertsson • 0706-42 50 80 mikael.robertsson@media-konsult.com


TEMA TAK

3 Material. Vanliga material i Sverige är betong, lera, papp och plåt. På senare år har även sedumtak börjat bli allt vanligare. Vilket man ska välja är ofta en fråga om plånbok och arkitektur. Platta tak (upp till 5 graders lutning) lämpar sig utmärkt för sedum och papp, låglutande tak (5-10 graders lutning) passar för papp, sedum och plåt och från 14 graders lutning passar betongpannor, från 22 graders lutning passar lertegel. Betongpannor är billigare än lerpannor, men åldras mycket snabbare än lerpannor som åldras åldras med värdighet och får patina. Ett falsat lertegeltak kan ligga i upp till 100 år om det är välgjort. Både estetiken och tekniken bör vägas in till lika delar när det kommer till valet av tak och tänk på att prislappen ofta säger något om livslängden.

4 Finansiering. Ett takbyte kostar ofta mycket pengar och det kan vara bra att ha finansieringen klar för sig innan man sätter igång. Ta gärna in flera offerter för att se eventuell prisskillnad och tänk på att även gedigna plåtarbeten runt skorstenar, inklusive underbeslag kostar pengar och är ofta avgörande för ett fint och hållbart slutresultat. Här förekommer ibland slarv inom branschen och det är därför bra att ta in en duktig plåtslagare. Vill man låna till takomläggningen är det vanligtvis billigast att utöka ett redan befinligt bolån.

5 Solceller. Att installera solceller på taket är utmärkt att göra i samband med takbytet. Det är en bra investering som kommer att höja fastighetsvärdet och sänka energikostnaderna för såväl plånboken som miljön. Optimalt läge för solceller är 30-40 graders lutning i sydlig riktning, men även en flackare öst-västlig riktning kan vara effektiv då elen då produceras på morgonen och kvällen då man vanligtvis behöver som mest el.


20

TEMA TAK

DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

Diskreta solceller. Med solcellspannan Nibra från S:t Eriks kan man utvinna el utan att göra avkall på formgivningen på taket. Pannan är gjord av äkta tegel och det finns identiska pannor utan solceller för den som bara vill ha solceller på en del av taket.

CWL-kroken. Med den lilla smarta kroken från CW Lundberg hindras snö från att rasa ner från taket. Kroken är ett diskret och prisvärt alternativ till större snörasskydd och hakas enkelt över kanten på en takpanna.

Tegel med lång historia. Egyptierna använde brända lerplattor som tak redan för 3000 år sedan och i Sverige kom tekniken hit med klostren under medeltiden. Än idag är det ett nästintill oslagbart takmaterial.

Smått och gott från takvärlden Visste du att sedumtak ökar livslängden på papptaket? Orsaken är att jorden och växterna hindrar papptaket under från att exponeras mot uv-ljus och skapar dessutom en jämnare temperatur och miljö för taket.

Takets delar. Här kan ni se vad takets alla delar kallas. Det kan vara bra att ha lite koll på begreppen innan man påbörjar takbytet. (Illustration: dinbyggare.se)

1. Nockbräda. 2. Takstol. 3. Hanbjälke. 4. Nockpanna. 5. Ströläkt. 6. Bärläkt. 7. Underlagspapp. 8. Nedre pannrad. 9. Yttre pannrad. 10. Underlagstak. 11. Högben. 12. Kortling. 13. Vattbräda.

14. Vindskiva. 15.Vindsbjälklag. 16. Bjälklagsisolering. 17. Gavelspets. 18. Takfot. 19. Takskägg. 20. Murstock. 21. Golvträ. 22. Takränna. 23. Skorsten. 24. Skorstensbeslag. 25. Skorstenskrona.

26. Tappstycke. 27. Fönsterdörr. 28. Dörrfoder. 29. Fönsterfoder. 30. Balkongbjälke. 31. Trallbräder. 32. Spjälor. 33. Räckesöverliggare. 34. Innertakspanel. 35. Spikningsplåt.


”Det lönar sig alltid att reparera en originalfälg”

I

När fälgarna på bilen har sett bättre dagar kan det vara svårt att hitta någon som kan reparera och fräscha upp dem. I Sverige finns nämligen bara tre fälgreparatörer. En av de med lång och gedigen erfarenhet, Fälgfixarn Däckman, finns i Västra Frölunda.

snart 30 år har fälgreparatören Cina Timle reparerat fälgar. Det hela började med att hon jobbade extra hos sin mamma som grundade företaget Däckman redan 1971. Snabbt fick Cina upp intresset för att fixa och rusta upp fälgar och 1992 expanderade firman och blev Fälgfixarn Däckman. Idag är man en komplett däck- och fälgservicefirma. DE BLIR SOM NYA Hos Fälgfixarn Däckman blir även de mest skadade och utsatta fälgarna som nya igen och det märks att de flesta bilägare och även företagare idag ser ett stort värde i att reparera bilens fälgar. Enligt Cina Timle lönar det sig alltid att reparera en originalfälg, något som kanske inte alla känner till. – Generellt så sitter det aluminiumfälgar på de flesta bilarna idag, säger Cina och fortsätter: Leasingbilar har det alltid och även småbilar som inte är speciellt dyra har det också. Faktum är att en originalfälg i aluminium är ganska dyr att köpa ny och då är det värt att istället få dem reparerade och uppfräschade av någon som vet hur man gör och behärskar finarbetet som det innebär att rusta upp fälgar, som Fälgfixarn Däckman. ETT HANTVERK SOM TAR LITE TID Kärleken till att arbeta med fälgarna kommer från början från Cinas intresse för hantverk och det är precis så hon ser arbetet med fälgarna; under vilket man måste vara ytterst noggrann. Fälgreparation kan innebära allt från svetsning, riktning, lackering till att piffa upp fälgarna lite extra. Hon får ofta förfrågningar om att ändra utseende och färg på fälgar, något hon gärna pillar lite extra med när tid finns. Men man ska veta att all fälgreparation är ett noggrannhetsarbete som måste få ta lite tid. – Trots att jag gjort det här så länge, får jag fortfarande många utmanande uppdrag från mina kunder och det är fantastiskt givande att sitta och fundera hur man kan fixa till en fälg på bästa sättet, säger Cina som just nu har fullt fokus på att fixa reparera, svetsa och lacka fälgar som fått sprickor eller skadats på andra sätt. Fälgfixarn Däckman har storkunder som BMW, Hedin Bil, Bilia och Audi. Genom åren

har Cina märkt att hennes kunder uppskattar hennes gedigna kunskap och erfarenhet. Något annat som också uppskattas är verkstadens fördelaktiga öppettider. Redan klockan 06.00 varje vardag slår Fälgfixarn upp portarna för sina kunder. – Många vill få bilen fixad innan de ska till jobbet och för företagen är det viktigt att till exempel servicebilarna blir färdiga i tid och inte står inne för reparation under dagarna när folk behöver dem, säger Cina och tillägger att det

inte är det minsta ovanligt med full ruljangs redan under den tidiga öppningstimmen.

Text: Victoria E. Kiss Nylund

Ingela Gathenhielms gata 7, Västra Frölunda 0709-46 01 80 • www.falgfixarn.se


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

22

Skonsam och miljövänlig takvård LA Takvård erbjuder miljövänlig och skonsam takvård

F

www.takvård.se www.takvård.se LA Takvård • Tel. 076-5353300 e-mail: jeff.niklasson@takvard.se

öretaget LA Takvård har funnits i totalt 16 år och har franchisetagare som täcker varenda kommun i hela landet. Jeff Niklasson är en av dessa franchisetagare. – Vi arbetar med skonsam takvård och använder oss inte av högtryckstvättar. Istället använder vi oss av ett mekaniskt takverktyg och vi manuellt skrapar bort majoriteten av påväxten med. Efter det blåser vi bort all lös påväxt som finns på taket för att sedan behandla det resterande med ett miljöcertifierat medel. Medlet tar, tillsammans med väder och vind, den allra mest ingrodda påväxten. Sedan tar det ett till två år innan taket är helt rent. Vi erbjuder även ett kostnadsfritt hembesök där vi gör en enklare besiktning av taket för att se vilken typ av behandling som behöver göras och kunden får även alltid offert direkt på plats. KAN LEDA TILL FUKTSKADOR

Att behandla och vårda sitt tak är viktigt. Påväxt på taket är inte bara negativt för takets utseende utan kan även leda till allvarliga fuktskador. – Påväxten som samlas på tak består av tre olika saker: mossa, alger och lav. Mossan kan man i det närmaste beskriva som en Wettex-trasa. Den binder mycket fukt och när den sedan fryser så frostspränger den sönder små sprickor i takpannorna vilket gör att det sedan rinner in

vatten där - dag för dag. Tillslut blir taket så pass fuktskadat att det inte längre är brukbart. Även alger binder mycket fukt och ger även ett väldigt fult och smutsigt intryck. Beträffande laven så fräter den på takpannorna vilket skapar små hål. RIKTAR SIG TILL ALLA

Företaget och dess franchisetagare riktar sin verksamhet till alla olika typer av kunder, oavsett om det är privatpersoner, företag eller bostadsrättsföreningar. – Vi arbetar främst inte med att göra taken snyggare utan vi arbetar med att förlänga takets livslängd. Efter att vi har varit och behandlat ett tak gör vi per automatik en uppföljning och erbjuder en återbehandling efter fyra år. Gör man behandlingen vart fjärde år så skjuter man upp takbytet länge och i och med att förarbetet där vi skrapar bort stora delar av påväxten redan är gjort så kan vi alltid erbjuda den här återbehandlingen till ett förmånligt pris.  SUPERNÖJDA

En av alla som använt sig av företagets tjänster är Ingalill Wikberg Norman. – Vi anlitade firman förra våren till vårt hus med betongpannor. Pannorna var täckta av mycket mossa. Vi är supernöjda med resultatet som vi har fått, berättar hon. 


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

23

som förlänger takets livslängd med flera år.

Vi arbetar främst inte med att göra taken snyggare utan vi arbetar med att förlänga takets livslängd


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

25

Art!

Det kan vara svårt att få till tavelväggar, men med hjälp av några klassiska knep kan det vara lättare lyckas.

A

tt hänga tavlor är inte det lättaste och det är en gedigen konst som kräver lite förberedelser. Hur många tavlor, vilka färger etc. är givetvis en fråga om tycke och smak, men det finns ändå några tumregler som kan underlätta arbetet med väggbeklädnaden. Vill du låta en bild sticka ut och ta plats kanske den kan få vara ensam på en vägg? Då kan det vara bra att hänga tavlan så att bildens mitt är i ögonhöjd. Tavlan hamnar då på en behaglig nivå och blir naturlig att vila blicken på utan att man vare sig behöver titta upp eller böja sig ner. Ta hjälp av någon som kan hålla upp tavlan på väggen för att se var den passar. Det gyllene snittet kan många gånger vara en bra placering och balans – inte symmetri kan vara ett bra riktmärke. Liggande tavlor passar i regel bättre på smalare väggar och stående tavlor passar ofta bättre på bredare väggar. Vill man istället skapa en tavelvägg med många tavlor kan det vara bra att lägga ut dem på golvet först för att prova sig fram. En tumregel är att skapa åtminstone

en linje i kollaget och utgå från den tavla som är viktigast. Det kan vara baslinjen, en lodrät linje eller mittlinjen på tavlorna. Detta hjälper till att skapa harmoni.

hyresrätt och inte vill riskera att behöva ersätta väggskador den dagen man flyttar. Vill du ändå rama in dina bilder, välj ramar med omsorg och gärna med härdat glas istället för plexiglas, då plexiglas ofta bågnar, särskilt i större ramar.

”Fästkuddar kan vara bra om man inte vill göra åverkan på väggarna ” PROVA ATT SKIPPA RAMEN

Har man många bilder som man vill sätta upp på väggen kan det vara en bra idé att skippa ramar. Det kan skapa ett mer harmoniskt intryck göra att kollaget blir mer diskret. Det här fungerar bäst med mindre bilder och fotografier (upp till cirka A4). Har man tapetserade väggar kan det dock vara bra att undvika häftmassa då denna efterlämnar fettfläckar, men det finns många andra lösningar på marknaden såsom fästkuddar från Scotch. Dessa är lätta att ta bort och efterlämnar inte några märken. Det kan även vara bra om man bor i

BLANDA GÄRNA MOTIV

När det kommer till att välja motiv finns det egentligen inte mycket regler kring vad man kan sätta upp. Ett inramat gammalt recept, en barnteckning och ett geometriskt mönster kan mycket väl skapa en intressant vägg. Kanske en ofärdig skiss eller ett gammalt vykort? Tänk på att det är bara du som slutligen sätter reglerna för just din vägg. Och vad gör dig glad? TEXT: JONAS EGFORS

REPORTAGET FORTSÄTTER PÅ NÄSTA UPPSLAG


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

26

Citrus Noir Det här föreställer en svart citron i svartvitt mönster och grov textur. Tryckt på 200 grams Fine Art papper med varm ton och matt yta. Av Julia Hallström. Från 349:- Wallofart.se

The man and a dog Fotografi föreställande en man och en hund. Tryckt på 240 grams obestruket papper. 299:- Ellos home.

Write Illustratören Helene Egeland har sin bas i Oslo och hennes kompositioner representeras av fina organiska linjer och djärva borstar. Det här trycket är 50x70cm och säljs på Artilleriet. 860:-

Elephant Walk Fotografi föreställande en elefant med sin unge. Tryckt på 300 grams Fine Art Paper 449:- Ellos home.


Sveriges

MEST PRISVÄRDA GLASRÄCKE

UNDERHÅLLSFRITT! CLASSIC MED STOLPAR AV VARMFÖRZINKAT STÅL Vetro Glasräcke Classic är en serie snygga och prisvärda produkter. Enkla att montera, enkla att bruka och håller länge. Stolparna är tillverkade av varmförzinkat stål, men går även att beställa i valfri lackerad kulör. Hör av dig till oss med en ritning eller skiss så hjälper vi från planering och dimensionering till leverans av ett nytt, prisvärt och hållbart glasräcke.

WWW.VETRO.SE | 031 - 46 18 00


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

28

NOTISER Planerad fördjupning av farleden Göteborgs hamn och Sjöfartsverket planerar att bredda och fördjupa farleden för att öka kapacitetet till och från Skandiahamnen, skriver Torslanda-Öckerö-tidningen. Detta kommer att ske med hjälp av muddring vilket tillfälligt kan påverka klarheten i vattnet utanför Torslanda. Projekt för demokrati och tolerans har gett resultat i Torslanda Göteborgs stad har gjort en satsning för att hjälpa ungdomar att ta avstånd från extremism och främlingsfientlighet. Genom en pedagogisk metod har man velat hjälpa ungdomar att bli stärkta i sina värderingar. Enligt kommunen har demokratisatsningen nu gett resultat. Bland annat har klotter, skadegörelse, hot och trakasserier minskat.

Öko-Tex /Oeko-Tex Det är en schweizisk kvalitetsmärkning som tillämpas internationellt. Symbolen visar att en textilprodukt garanteras att vara fri från hälsoskadliga ämnen enligt Öko-TexStandard. Användning av symbolen är avgiftsbelagd för leverantörer och innebär att varje steg i kedjan från råmaterial till färdig produkt måste vara certifierad.

Visste du att endast en procent av all bomull som odlas i världen är ekologisk?

GOTS (Global Organic Textile Standard) GOTS är en internationell certifiering av textilprodukter. Certifieringen har sitt ursprung i Tyskland med har samma standard oavsett var i världen som kontrollerna sker. Det finns olika nivåer av märkningen. Bland annat är asbest, kolfiber, PVC, material från utrutningshotade djur eller växter, hormonstörande ämnen, tungmetaller, allergiframkallande färgämnen med mera är strikt förbjudet vid denna märkning.

Vad innebär egentligen alla märkningar? Hemtextil har ofta otaliga märkningar som ska signalera miljömedvetenhet. Men vad betyder egentligen märkningarna? Här kommer några.

Villa med spektakulär utsikt till salu i Hällsvik En villa på 234 kvadratmeter är till salu i Hällsvik i Torslanda. Villan är byggd 1998 och har ett mycket havsnära läge med en spektakulär utsikt över havet. Bostaden säljs via Svensk Fastighetsförmedling och utgångspris ligger på 12,9 miljoner kronor.

Svanen Svanen är Nordens officiella miljömärke och arbetar på uppdrag av regeringen för hållbar produktion och konsumtion. Märkningen grundades 1989 och sköts av Miljömärkning Sverige AB. De granskar hela kedjan från råvara till avfall och omfattar idag 63 olika grupper av varor och tjänster.

European Flax Det här är en kvalitetsmärkning för europeisk linfiber i premiumkvalitet. Linnet i en certifierad produkt har odlats och förädlats i Europa under hållbara omständigheter. Flax betyder lin på engelska, vilket också är tänkt att ge en signal om att Flaxmärkt lin just kommer från linfiber.

CARE & FAIR CARE & FAIR – Carpet Trade Against Child Labour är ett industriinitiativ som grundades 1994. Syftet är att arbeta för regelbunden skolgång för barn till mattvävare samt skapat möjligheter för såväl barnens mödrar som systrar att lära sig att läsa och skriva. De hjälper till att stävja olagligt barnarbete i Indien och Pakistan.


RADONKOLLEN HÅKAN HILLBORG, Hillborg Fastighets Consulting AB

Har du bokat radonmätning för din fastighet/bostad?

Kundanpassade Friggebodar Gäststugor, Förråd, Garage,Carport, Attefallshus

Kund

Gästst l När kan man mäta radonhalten i sin fastighet/bostad? För att få ett årsmedelvärde godkänt av myndigheten måste man mäta i minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april. l Vems är ansvaret för att en mätning utförs? Det är fastighetsägarens och bostadsrättsföreningen ansvar att visa att kraven avseende radon är uppfyllda och att radongashalten inte överstiger gränsvärdet på 200 bequerel kubikmeterluft.

VI UTFÖR ÄVEN BESIKTNINGAR OCH ÅTGÄRDER AV HÖGA RADONHALTER SAMT OVK-BESIKTNING.

Beställ din ing radonmätn ! redan idag

För mer information, kontakta Håkan på Hillborg Fastighets Consulting AB, 0704-888 460 och hillborgfc@gmail.com

www.hillborgfc.se

Kontakt: www.eja.se – anders@eja.se – 0

Kontakt: www.eja.se • anders@eja.se • Tel. 033-249524, 0705-109904

L.A. BYGG & ENTREPRENAD AB En firma med öga för entreprenad och ombyggnad

Vi utför allt inom renovering/byggnation för ert projekt

F-skatt och ROT Fulla försäkrin gar

Fasader, takrenoveringar, attefallsbyggnationer, altaner m.m. Samt målning, golvläggning och våtrum

Kalkstensvägen 8 SE 437 32 Lindome 0735331659 • kontakt@labygg.com

www.labygg.com


DIN BOSTADSTIDNING TORSLANDA F EB R UA R I 20 20

30

UNDER-

BLÅSINÄKTA STRUMENTEN HÄLFT

MÖ- OCH PÅS- I MÅNGA GEL

DIREKT

BÄDDAR

DETALJERAD SUSPEKT

GILLAR HYENOR MISSELÅTANDE

RYSKA DOCKAN

ÄR LIVLIGA VID SLÄPP

UTFORMAT

SÄNTS BILD ÖVER NÄTET SPELADEN DES IN FÅR PÅ BAND VALPAR

AVSLOG OKEJ

INDONESISK Ö

BEKYMMER

PÅ ENTRÉ

FRANSK BORGMÄSTARE LAND

PLATTFORM BÖKAT

ÅTNJÖT MODERSMJÖLK

PÅ MILANOÅK URAN MISS I MUSIKEN

STOPPAT CLADONIA

MORGENMAD I ÅRHUS

SUSA

SNABBA JAVAN PRONOMEN

FIN FISK

HYSTERI

DEDICERAD

ESPLANADEN

LÄGGA DUBBEL

BEHÖVER VI ALLA IBLAND

MISSTÄNKT

KALLE ANKA

PÅVENAMN VERA OLSSON

AD INTERIM SKRIDSKOLADA

REV OCH NAMN

JOD MÅTTLÖSHETERNA

FÖDA

ALLKAMRAT DELES I SAMMA AKADEPLUTON MI-PLATS

URAN

DUNST

KADAVER

REDO GYMNASTIKREDSKAP

SLAGITS AV CIGARR SEN

STÖTA UPP

SUPERLATIV

MAGSTÖD TRAVERS

FÖR MEDIKAMENTER MOJAVE FÖLJER EFTER VINDEN KULA

6:E TONEN GLOSA ON ÅT BÅDA HÅLL

MÄKTAR

NÅDATID

EN BOOK

INTE VÅRAN

FORNMINNE PÅ KARTA STYRANORDNING

LETAR DU EFTER ETT EXTRAJOBB?

TIDNINGSBUD

OXUDDE 1143

BRÖDERNA DAN OCH ANDERS

BUTIKSGATOR

JUST NU SÖKER VI

BLUFF I BLASKA

DÅSA REKLAMARE

GASSA

FÖRVARINGSKÄRL

På vår hemsida kan ni läsa om vår unika Nöjd Kund-garanti.

Som tidningsbud för MediaKonsult kommer du hjälpa oss med distributionen av tidningar och direktreklam. Vill du tjäna extra pengar och har ett bra lokalsinne är du den vi söker! Intresserad? Gå in på www.media-konsult.com

Askims Industriväg 1A

Skicka din ansökan i ett e-mail till: distribution@media-konsult.com

Vi är en städfirma som specialiserat oss på flyttstädningar och utför dagligen objekt mellan 20-600 m2 – både villor och lägenheter. Även flyttstädning för företag 10-4000 m2.

Billgare än vad man tror, då man endast betalar 50% av arbetskostnaden tack vare Rut-avdraget.

Goda samarbeten med ledande mäklare och flyttfirmor i Göteborg har gett oss en stark position inom just flyttstädningar i Göteborg. Tel: 031-788

65 00


po

v a: o l sid hg em c

ap

h Ny

för att förtydliga vår bredd!

tr w.

Trapp & Golv Renovering

ww

F.d ”Trappstegsrenoverin heter nu

.se

Urban Madelene Dennis Erbjuder bl a: Dammfri slipning, målning och ytbehandling av trappor och golv.

Vi är:

Kontakta: www.trappochgolv.se info@trappochgolv.se 031-757 90 80 Trapp & Golv Renovering Väst AB

Nya trappsteg av massiv ek, ask och halkfri behandling.

ar Vi tillverk or även luck ök till Ikea-k

FRÄSCHA UPP DITT KÖK – BYT LUCKOR ELLER HELA KÖKET!

Vi har måttanpassade kök & luckor i alla färger & prisklasser. Boka kostnadsfritt hembesök!

2

KÖK I ASKIM AB

Datavägen 6a • 436 32 Askim • Tel 0705-479644


UTKÖRNING AV

BJÖRKVED I 40 -LITERSSÄCKAR 5 SÄCKAR med utkörning: 550 KR 10 SÄCKAR med utkörning: 950 KR Utkörning inom tre mils radie från vårt lager. Leverans till tomtgränsen.

Ring Katarina, tel 0708 42 63 42 Öppet måndag-fredag 08 .00 – 17.00 • ASKIMS INDUSTRIVÄG 1A

Profile for MediaKonsult

Din Bostadstidning Torslanda februari 2020  

Din Bostadstidning Torslanda februari 2020  

Advertisement