Marketplace Borås – Fashion Magazine

Page 1

Intervju Giyo, Olof, Stina. Editorial Bohemian rock. Snapshots 54 bilder.

invigning / textile fashion center / marketplace bor책s

14 05 23MPBTFC140523

Borås stad har skrivit textil- och modehistoria genom tiderna. Nu är det dags igen – eller rättare sagt – idag är det dags. Du är just nu med om något historiskt, något fint som du delar med alla dessa härliga människor som är på plats för att fira och inviga Textile Fashion Center.

modiga visioner

Allt började med en tanke. Det ledde vidare till första spadtaget i mars 2011 – och här står vi nu i denna fantastiska kreativa byggnad. Textile Fashion Center tornar upp sig som en gigantisk knalle. Här har vi nytänkande, entreprenörskap och historia som samsas under ett och samma tak. Mode och textil är självklart en central del, men framförallt är människan i fokus. Det är här människor möts, utbyter tankar och inleder samarbeten. ”Jag är nästan ledsen att jag inte är student idag” påpekade Lars Wallin i sitt inledningstal. Ja, man får nästan gåshud av alla modemöten och kreativitet! Magasinet du nu håller i din hand är ett initiativ av Marketplace Borås som arbetar för att stärka Borås och Sjuhärads position inom mode, textil och design. Magasiet har producerats i realtid under dagen. Ja, du läste rätt. Vi har varit en liten redaktion här på plats med skribenter och fotografer som jobbat fram det här magasinet. Allt för att du ska få en så aktuell och rykande färsk summering av dagen som möjligt. Förutom spännande intervjuer blir det även modereportage, mingelbilder och makeoverbilder av stylistsalongen Youniqe Studio. Trevlig läsning!

sid 3


MPBTFC140523

sid 4


MPBTFC140523

DESIGNER – GIYO Vad står GIYO för och vilka är ni som står bakom märket? GIYO var faktiskt den första textilhögskolan i Iran. Vi som har startat märket heter Mehrdad, Farid och Soroush. Vad inspirerar er? Vi inspireras av den iranska kulturen med härliga färger och vackra mönster. Vi vill liva upp Sverige. Varför gå i svarta kläder när vi lever i ett mörkt klimat så stora delar av året?

Har ni någon tanke bakom det ni skapar? Vi vill skapa klassiska kläder med kvalitet som håller länge. Vi jobbar också mycket med färger och vill faktiskt försöka jobba fram en ny modestil. Iran ligger som en medelpunkt mellan öst och väst och vi har en otroligt vacker textiltradition som borde få ta mer plats. Vad betyder det att få visa upp era kläder här? Det betyder jättemycket, vi har precis öppnat vår butik i Fashion Gallery och är nystartade sedan januari här i Borås. Har ni både kläder för dam och herr? Ja det har vi, dessutom säljer vi porslin, kuddar, väskor, tavlor och skor i många härliga färger och mönster. Så det finns något för alla!

sid 5


MPBTFC140523

Fotograf – Olof Händén Berätta lite om vad du gör här idag på invigningen av Textile Fashion Center? Jag plåtar en modestory live här idag som är ganska arty i sitt uttryck. Vad tycker du utmärker ett bra modefoto? Det är en ganska komplex fråga. För mig handlar det mycket om att det ska vara tekniskt snyggt, så som att ljussättningen ska vara rätt. Sedan är teamwork otroligt viktigt, att jobba med rätt modell och stylist. Att alla är inne på samma linje och förstår tanken bakom fotograferingen och storyn innan man drar igång. Det är det som avgör om det blir ett bra resultat. Vad inspirerar dig som fotograf? Jag inspireras otroligt mycket av modemagasin och läser dem ibland pärm till pärm. Jag går igång på tidlösa bilder. Även kläder kan väcka en idé och inspirera till en modestory. Vad ser du för trender inom modefotografering - Uttryck, attityd eller liknande? Självklart handlar det om uttryck i motivet där trender kring kläder och makeup står i fokus. Sedan kan jag se tendenser kring att framgångsrika fotografer idag använder sig av mycket dagsljus. Det har även växt fram en riktning som kallas för skandinavisk stil där bilderna är rena och seriösa i sitt uttryck.

sid 6


Berätta om vad du gör på invigningen av Textile Fashion Center idag Idag har jag hand om make up och hår på fotograferingen. Vi har totalt fem olika outfits som ska fotograferas och även om vi kommer använda samma make up på dem alla kommer jag göra några små justeringar med frisyren. Vad inspirerar dig när du ska lägga en make up eller fixa en frisyr? Flera saker faktiskt men självklart inspirerar själva modellen mig. När jag vet hur han eller hon ser ut kan jag börja fundera kring hur jag på bästa sätt kan skapa ett uttryck som stämmer överrens med övrig styling. Vad utmärker en bra make up? Man måste utgå från modellen och sedan bygga en bra make up kring det. Samtidigt som det är viktigt att följa trender är det också viktigt att lyfta fram modellen på bästa sätt. Vad ser du för trender inom make up och hår? Idag kan man blanda stilar lite hur man vill, det finns inte enbart en stil som är rätt. Länge har det varit inne att huden ska se slät och matt ut, idag är det snarare tvärt om. Oljig make up är supertrendigt just nu. Idag har jag dessutom valt att inte använda mascara på modellen för att få fram ögonens lyster.

sid 7

MPBTFC140523

Hår & Make up – Stina Rebelius


over. Make MPBTFC140523

Amanda Bergholm

Louise Hรถglund

Alva Cronehag

sid 8


over. Make

MPBTFC140523

Elsa Nilsson

Isabelle Dise

Asia Touheir

sid 9


MPBTFC140523

Bohemia Foto: Olof Händén Styling: Stina Rebelius

Jacka: Shank Parkas NOR AUTONOM: 11 800 kr Strumpbyxor: Black PIERRE ROBERT: 79 kr

sid 10


L채derv채st: Tank Collar THOMAS DEMESS: 8 555 kr MPBTFC140523

Strumpbyxor: Black PIERRE ROBERT: 79 kr

an rock

sid 11


MPBTFC140523 Kl채nning: Sleeping Beauty FEBRUARY FIRST: 2185 kr L채derjacka: Leather Jacket THOMAS DEMESS: 11 025 kr Strumpbyxor: Nude PIERRE ROBERT: 79 kr

sid 12


MPBTFC140523

Byxor: Ace Ventura THOMAS DEMESS: 1665 kr Top: Collab Print Short Top SONJA JOCIC: 740 kr

sid 13


MPBTFC140523 Byxor: THOMAS DEMESS Kofta: Faux Jacket White TRY SWEDEN: 1495 kr Halsband: Leaf Mesh MALLEKA: 1200 kr

sid 14


MPBTFC140523

Topp: Folded vest XVEMIUL: 650 kr Byxor: Faux leather pants SONJA JOCIC: 1134 kr

sid 15


MPBTFC140523

sid 16


MPBTFC140523

sid 17


MPBTFC140523

sid 18


Maria Karlsson Maria von Wachenfeldt Lina Larsson Ellinor Carlsson


Shop to be cute.

Upcoming designers in Borås. Find your style at Textile Fashion Center. Open Thi 12–20 & Sat 12–16 Card payments only. fashiongaller y.se