Page 1

ÅR. 2012


Omslag: Anders Petersen

Bengt och Berit Swegmark framför ”Male/Female” av Jonathan Borofsky. Foto: Mats Alfredsson


INGET VANLIGT KONSTMUSEUM. Abecita Konstmuseum är inte som andra konstmuseer. Verken som hänger här var från början aldrig menade att ställas ut på museum. Istället dekorerade de väggarna hemma hos Berit och Bengt Swegmark och deras fyra barn i Borås. Bengt: Ja, det var ju med oss som med alla andra ungdomar som sätter bo. Man köper möbler, mattor och andra tillbehör för hemmet. Och så tycker man att det väl vore roligt att ha en tavla över soffan. Det första verket köptes av en lokal konstnär. Året var 1960 och ett livslångt intresse hade just fötts. Men kunskapen var från början ganska begränsad. Berit: Tidigt kom vi i kontakt med en gallerist från Varberg, Björn Bengtsson. Han var i vår ålder och reste ofta runt i Europa och USA där han handlade konst. Björns intressen var nutidskonst och grafik. Han visste i vilka gallerier han skulle leta, vilka konstnärer som var att räkna med och vilka som var spännande för framtiden. Mellan sina olika resor besökte han Berit och Bengt. Med sig hade han grafiska blad från unga, relativt okända konstnärer som Hamilton, Rauschenberg, Lichtenstein och David Hockney. Namn som idag är de mest framstående i genren, världskända för sina verk.

År 2000 föddes därför Stiftelsen Fokus Borås och till den skänktes alla verk. Eftersom stiftelsen nu var ägare av konsten kunde samlingen aldrig splittras. Samtidigt blev Berit och Bengt juridiskt tvungna att flytta samlingen från sitt privata hem. Att hitta en lokal var dock inget problem. Bengt och hans bror Gösta hade i flera decennier drivit underklädesföretagen Abecita och Swegmarks, och eftersom textilbranschens produktion var flyttad utomlands stod den gamla tillskärningsavdelningen i Abecitas fabrikslokaler ledig. Här fanns gott om plats för alla verk. Bengt: Det var först nu, efter alla år, som vi kunde se hela vår samling upphängd i en och samma lokal. Verken kom i en helt annan dager, precis som på ett museum. Det blev helt klart en tändande gnista till att fortsätta. Men visst kände vi oss ganska ensamma när vi gick runt i de stora lokalerna. Efter ett tag frågade vi oss: ”Finns det verkligen ingen annan som är intresserad av det här? Kanske kan det här vara någonting för andra att titta på också?” Berit och Bengt började lite försiktigt. Några goda vänner bjöds in till en första visning i de nya lokalerna. Paret guidade besökarna själva och berättade allt de hade lärt sig om sin konst. Idén mottogs väl, och snart hade man omkring 100 guidade visningar per år.

Berit: Det var fantastiskt! Framför oss hade vi upp emot 20 olika verk liggandes på vårt vardagsrumsgolv. Naturligtvis hade vi inte råd att köpa allihopa, utan nöjde oss med ett eller två åt gången för varje resa som Björn gjorde.

Några museiintendenter blev under en visning så fascinerade att de ville visa samlingen på egna museer runt om i Sverige och Danmark. Och så blev det. Från att ha hängt i Abecitas lokaler skickades samlingen nu runt till konstmuseer i Borås, Norrköping, Västerås, Uppsala, Sundsvall, Silkeborg och Mjällby.

Bengt: Och på det här viset fördjupade vi vår egen kunskap. Vi lärde oss vad som var bra och mindre bra, samtidigt som Björn blev en allt närmre vän till oss. Konsten som vi köpte var ung och banbrytande, nästan helt okänd för gemene man. Men idag, under alla år som har gått, är både konstnärerna och verken välkända.

Berit: Bengt och jag åkte med till samtliga museer och blev lika förtjusta varje gång. Trots att det var samma verk som vi tittat på i massor av år såg de helt annorlunda ut på de olika museerna. Under turnén passade vi samtidigt på att komplettera samlingen med ytterligare konst.

Efter en tid drabbades Björn av en sjukdom och när han så småningom gick bort fick paret klara sig allt mer på egen hand. Men intresset avtog aldrig. Tvärtom blev det allt fler resor till olika konstmuseum världen över.

Idag är alla verk tillbaka på Abecita Konstmuseum. Samlingen har utökats och museet består nu av tre våningar med internationell grafik, prisbelönt nordisk textilkonst och fotografiska utställningar av kända konstnärer.

Berit: Så en dag ringde telefonen. På tråden var en museichef som befann sig i Borås, och hon ville ta med sina kollegor för att komma och titta på vår samling. ”En samling? Har vi det?”, sa Bengt och jag till varandra. Men okej, de var välkomna. Det visade sig ganska snabbt att de aldrig hade sett något liknande förut. Dessutom undrade de hur många barn vi hade. ”Fyra”, sa vi. ”Förfärligt”, tyckte de. Då skulle ju samlingen delas upp i fyra delar vid ett arvsskifte, och det var absolut inte bra. Sen tackade de för sig och lämnade oss med något att verkligen fundera kring.

Mycket är annorlunda sedan parets konstintresse föddes. Men vissa saker påminner fortfarande om svunna tider och sätter ytterligare en personlig prägel på museet. Längst in i den gamla tillskärningssalen, bakom en dörr som inte riktigt passar in i museimiljön, hittar man det lilla Abecita-museet. Här visas skyltdockor, fotografier och underkläder från en tid då byggnaden var fylld av sömmerskor som sydde korsetter, behåar, strumpbyxor och andra underkläder.

Museichefen hade en bra poäng. Samlingen var för unik för att splittras. Paret hade också brist på plats hemma i bostaden. Väggarna började bli ganska fulla vid det här laget.

Bengt: Ja, det här museet är byggt som inget annat museum. Berit och jag vill ju att man ska känna glädje och nyfikenhet här, och att man ska lära sig mycket nytt. När man går härifrån ska man kunna säga till sig själv att: Hit måste jag snart återvända!


Richard Hamilton. ”Motel lobby” 1984/BUS 2012

SAMLINGEN. Abecita Konstmuseum visar internationellt foto och grafik samt nordisk textilkonst. Samlingen är unik i Europa och består av lite mer än 400 verk, representerade av ett 30-tal konstnärer från 1961 och framåt. Den utgår från popkonstens genombrott på 1960-talet med framstående verk från varje decennium fram till idag. Här hänger de allra största konstnärsnamnen i modern tid, bland annat Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney och Hamilton. Samlingen har långsamt fått växa fram under mer än 40 år och innehåller i huvudsak grafik från Europa och USA. Bredden är stor, med allt från Ellsworth Kellys mer minimalistiska konst till Jim Dines djärva färgexplosioner. Museets kanske mest betydelsefulla verk är också det allra minsta till storleken – Richard Hamiltons collage från 1956 som definierade och lade grunden till hela den popkonstnärliga vågen. En av popkonstens grundtankar var att den goda konsten skulle tryckas i stora upplagor så att alla människor skulle ha råd att köpa den. Många verk massproducerades därför i tusentals exemplar och var relativt enkla att få tag på. Verken du ser på Abecita konstmuseum är däremot mer sällsynta eftersom deras upplagor vanligtvis ligger på 10-100 exemplar.

Jonathan Borofsky Louise Bourgeois Chuck Close Jim Dine

Denise Grünstein Richard Hamilton David Hockney Zhang Huan Alex Katz

Ellsworth Kelly Anders Krisár

Roy Lichtenstein Julian Opie

Hasse Persson Marc Quinn

Robert Rauschenberg Kiki Smith

Andy Warhol


LOUISE BOURGEOIS. 1911–2010 Franskfödd amerikansk skulptris och tecknare. Studerade tidigt på flera av Paris konstskolor och fick sitt genombrott 1982 med en utställning på MoMA i New York. Bourgeois var konstnärligt aktiv fram till sin död och på femte våning hittar man flera av hennes verk, exempelvis ”Together”, ”Saint Sebastian” och sin självbiografiska svit om hur hon utvecklas i livet som kvinna. Foto: Mathias Johansson

RICHARD HAMILTON. 1922–2011

Foto: Edvard Thordén

En av popkonstens pionjärer. Inspirerad av Marcel Duchamps idéer skapade han år 1956 collaget ”Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?”. Resultatet skakade om den etablerade konstvärlden och verket fick stor betydelse för genrens utveckling. Idag är Hamilton ansedd som en av 1900-talets största konstnärer och en inspirationskälla för många. Själv slutade han aldrig att experimentera och blev dessutom den förste att göra grafiska blad med hjälp av datorn. Med start den 21 april 2012 visar museet cirka 40 verk med fokus på Hamiltons datakonst.

HASSE PERSSON. 1942–

Foto: Mats Landerberg

Född 1942 i Borås och en av landets mest respekterade fotografer. Under åren 1967–1990 var han bildjournalist i USA med New York som bas. Hasse har gett ut flera fotoböcker med bilder från bland annat historiska presidentkampanjer, protesterna mot Vietnamkriget och den legendariska nattklubben Studio 54 i New York. Han har publicerats i tidningar som LIFE, Newsweek och The New York Times. Ett stort urval av Hasses bilder finns idag i museets samling, och mellan den 21 april 2012 och 12 februari 2013 håller han även utställningen ”Made in U.S.A.”.


FOTOUTSTÄLLNINGAR. I dag är fotografi en av de mest populära konstarterna. Många konstnärer experimenterar med olika arbetsmetoder och det har blivit allt vanligare att även arbeta med kamera och bild. Förutom popkonst och grafik har Abecita konstmuseum också en stark inriktning på foto, med utställningar som kompletterar den ordinarie samlingen. Här hålls varje år minst åtta olika utställningar av både svenska och internationella fotografer. Utställningarna sker alltid ett par åt gången, med varierade teman och ibland installationer av rörlig bild. Under de senaste åren har museet bland annat ställt ut större sviter av Anders Petersen, Maria Friberg, Walter Hirsch, JH Engström, Lars Tunbjörk, Hans Hammarskiöld och Robert Nettarp. I samband med museets nyinvigning under våren 2012 visas även delar av Karin och Lars Halls respekterade fotosamling.

FOTOKVÄLLAR. KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR Tore Hagman/Jan Grahn 27 jun-16 sep Bruno Ehrs 27 jun-9 sep Maria Espeus Jan Töve

På fotokvällarna får man chansen att träffa aktuella konstnärer som samtidigt ställer ut på museet. Kvällarna inleds med ett föredrag av fotografen själv, och fortsätter med bildvisning och frågestund. Kaffe och smörgås serveras i pausen. Läs mer på abecitakonst.se


KAFÉ. I anslutning till entrén ligger kaféet. Slå dig ner i de italienska designstolarna och njut av en hembakad kaka. Kaffet bjuder museet på. I kaféet visas oftast verk från museets aktuella utställningar tillsammans med attraktiva presentartiklar.

NEVA BOOKS. I museets nya shop hittar du unika fotoböcker som oftast inte går att finna i din vanliga bokhandel. Shopen drivs i samarbete med Neva Books som är landets största aktör på området. Neva startades av eldsjälarna Erkki och Gunilla och levererar dessutom böcker till galleriet Swedish Photography i Berlin. Nu blir Abecita Konstmuseum den första samarbetspartnern i Sverige. Sortimentet består av allt från grundläggande läroböcker om fotografi till utländska samlarutgåvor i mycket begränsade upplagor. Självklart kommer bokhandeln också att fyllas med intressanta böcker om konst.

FOTOKURSER. Det är aldrig för sent att lära sig att fotografera. Anmäl dig till en fotokurs med fotograf Bo Hellemar i samarbete med Abecita konstmuseum. Bo har varit yrkesverksam fotograf i över 30 år. Hans specialitet är porträttfotografi, med erfarenhet från uppemot 2500 brudparsfotograferingar. Hellemar har drivit fotobutik fram till helt nyligen, är väl insatt i branschen och har många goda råd att ge till dig som kursdeltagare. Mer information hittar du på abecitakonst.se


ANDY WARHOL DAVID HOCKNEY JIM DINE LOU ISE BOURGEOIS HASSE PERSSON ROY LICHTEN STEIN IRVING PENN RICH ARD HAMILTON ANDERS KRISAR ELLSWORTH KE LLY JULIAN OPIE ROBERT RAUSCHENBERG

ABECITAKONST.SE

Samarbetspartners:

Öppettider: Tisdag–fredag 11–17 Lördag–söndag 11–15 Abecita Konstmuseum. Herrljungagatan 15, Knalleland SE-506 30 Borås, Sweden Tel +46 (0)768-350 100 info@abecitakonst.se www.abecitakonst.se facebook.com/abecitakonst

Abecita Konstmuseum 2012  

Abecita Konstmuseum 2012