Page 1

S P ECI A L

Bi jvoeg sel va n EO S en Motoren & Tou ri sm e

Trekking & running " Tramping" in de modder  e wereld rond D per tandem Hoe word je Iron Man?


03

05

E D I TO

08

Het leven van elke dag levert de nodige spanningen op. In de file, op het werk, met de kinderen... noem maar op. Wat is een betere remedie om even alle stress achter je te laten dan een weekendje hiking, een avontuurlijke fietstrekking of een heerlijke bosloop? Het verzet je zinnen, en ontspant je lichaam en je geest.

HOOFD R E DACT EUR Luc Van Ginneken E I ND R E DACT E UR Jan H. Verbanck 10

Er is meer. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat mensen na negentig minuten hiken in de natuur veel minder piekeren en aanzienlijk minder zenuwachtig zijn, dan een controlegroep van mensen die negentig minuten door de stad hadden gewandeld. Kortom, verstedelijking vertoont een nauw samenhang met de toename van het aantal depressies en andere psychische aandoeningen. Neem dus je tijd en trek de natuur in om je te ontspannen en tot rust te komen. In deze Outside Special vind je verhalen van en interviews met mensen die ons inspireren om de stap richting natuur te zetten. Veel leesplezier!

FOTOG R A FI E Pat Verbruggen ME D E W E R KE R S Sandra Gyles, Jurgen Groenwals U I TG E VE R I J Cascade nv

14

Inhoud 03

Luc Van Ginneken, hoofdredacteur

Hoe je Iron Man wordt... Paul Van Den Bosch vertelt

05 Producten Running

08 Tramping in de modder op Stewart Island (NZL)

Coverbeeld Dit adembenemende zicht en nog veel meer natuurschoon kom je tegen op de Fjällräven Classictrekkingroute in Zweden. http://classic.fjallraven.com

A R T D I R ECTOR Norma Chávez

10

De wereld rond

14

Producten

met een tandem

Trekking

R E DACT I E A D R E S Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen Tel.: +32 (0) 680 25 60 D I R ECT I E J.J.A.M. De Leeuw Kristine Ooms (kd bvba) Koen De Buck (kd bvba) S A L E S CONTACT Luc Van Ginneken luc.vanginneken@cascade.be R ECL A ME R EG I E IP Press Jacques Georginlaan 2, 1030 Brussel Tel. +32 (0)2 337 62 95 aroelants@ipb.be MA R KE T I NG Violette Peters VE R A NT WOOR DELIJK E U I TG E VE R Luc Van Ginneken

P r ij ze n e n a n d e re g e g e ve n s ( t e c h n is c h e i nf o , k leuren ) z i jn o n derh ev i g aan w i jz i gi n gen en de i n deze A-Sp ec i al geh an teerde data kun n en dus i n de p rak ti jk verschil l en ve r t on e n . H oe w e l d e A-S p e c ia l m e t d e ui ters te zo rg i s s amen ges teld, k an de ui tgev eri j n i et v eran tw o o rdeli jk w o rden ges teld v o o r de jui s th ei d v an de i n h o ud ervan.

2

A-SPECIAL

o uts i de


INTERVIEW

PAUL VAN DEN BOSCH

MET WETENSCHAPPELIJKE OMKADERING De wetenschappelijke begeleiding van atleten is al sinds de jaren tachtig, toen hij zelf als triatleet actief was, een dada van Paul Van Den Bosch, die vooral bekend is als “de man achter het succes van Sven Nys”. Bij een breed publiek is wellicht minder bekend dat hij ook heel wat triatlontoppers geholpen heeft om het hoogst haalbare uit hun lichaam te halen.

W

e ontmoeten Paul Van Den Bosch in Energy Lab (www.energylab.be) in Beringen-Paal, dat gehuisvest is in de kantoren van de Golazo Groep, sportbedrijf waar het deel van uitmaakt. Daar testen Paul Van Den Bosch en zijn collega’s het fysieke vermogen van atleten en recreanten, om hen deskundig trainingsadvies te kunnen geven. Het Energy Lab is een uitvloeisel van wat ooit, begin jaren negentig, thuis in zijn garage begonnen is. Pionierstijd “Mijn betrokkenheid bij de triatlon gaat inderdaad al een hele tijd terug,” zo steekt Paul Van Den Bosch van wal. “Mijn eerste wedstrijd zal in 1982-1983 geweest zijn, en ik ben als

atleet actief geweest tot 1988. Eén keer heb ik een selectie van het nationale team gehaald voor een EK. Meteen in 1988 ben ik dan zelf bondscoach geworden en celhoofd triatlon bij het BOIC. Begin jaren negentig ben ik met een eigen team begonnen.” Dat Lion Team, met als sponsor de gelijknamige producent van snackrepen, maakte een erg professionele omkadering van de triatleten mogelijk. Paul Van Den Bosch had toen zelf al een boekje uit over geavanceerde trainingsmethoden – Triatlon: trilogie voor de duursporter – dat flink vooruit was op zijn tijd. Het waren heel andere tijden, waarin een wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodiek nog lang niet mainstream was.

»

outsi d e

A-SPECIAL

3


Onder meer Dirk Van Gossum, meervoudig Belgisch triatlonkampioen en Iron Man-winnaar (Lanzarote), boekte in de jaren negentig successen voor het Lion-team van Paul Van Den Bosch.

Belastbaarheid testen De activiteit van Paul Van Den Bosch is sterk toegespitst op het analyseren van parameters die indicaties geven over de belastbaarheid van het menselijke gestel tijdens sportprestaties. Daaruit kun je vervolgens trainingsinzichten distilleren. “In de loop van de jaren zijn de basisprincipes van de triatlontraining niet drastisch veranderd,” geeft Paul Van Den Bosch aan. “Pas als de mens evolueert, zullen we die ingrijpend moeten bijsturen. Door de evolutie van de registratietools is het allemaal wel wat preciezer en ook weer net iets ingewikkelder geworden. Met vermogensmeters op de fiets kun je in real time data verzamelen tijdens het fietsen, seconde per seconde als het ware, maar in pure essentie voegt dat niet echt iets toe. Wat wij doen, is een all-in-one approach van testen, metingen verrichten, gegevens interpreteren, er software op loslaten en er trainingstoepassingen uit afleiden.”

Over the top “Triatlon was toen, begin jaren negentig, haast even populair als het veldrijden nu, met veel media-aandacht en zelfs rechtstreekse tv-uitzendingen,” zo brengt toenmalig co-commentator Paul Van Den Bosch ons in herinnering. “Vanwege mijn eigen team kon ik geen bondscoach meer blijven, maar ik was toch op alle vlakken nauw betrokken bij het triatlongebeuren in die jaren.” Na 1995 stopte Lion de sponsoring en werd het team kleiner.

4

A-SPECIAL

o uts i de

“Een coach is maar een schakel in het benutten van een potentieel dat eerst aanwezig moet zijn.” “Door het grote succes van supertalent Luc Van Lierde, die als eerste niet-Amerikaan de Iron Man in Hawaï won, ging alle media-aandacht naar die race en raakte het superprestigecircuit van lokale wedstrijden bij ons wat op de achtergrond,” zo vervolledigt Paul Van Den Bosch het beeld van het verleden. “Het succes aan de wereldtop was dus in feite contraproductief voor de belangstelling voor de triatlonsport in België in de breedte.”

Omkadering De getaande interesse is sindsdien niet meer echt weergekeerd. Het onooglijke België is na Luc Van Lierde met Marc Herremans, Marino Van Hoenacker en andere Rutger Bekes nog wereldtoppers blijven afleveren, waardoor de aandacht voor de top gebleven is, maar de vele lokale clubs en wedstrijden zitten in vergelijking met vroeger toch meer in de schaduw. “Daar gebeurt nochtans veel prima werk,” aldus Paul Van Den Bosch. In de jaren tachtig en negentig was triatlon quasi een nieuwe sport, die pas in 1978 in Hawaï is ontstaan. Heel snel kwamen er onder impuls van enkele pioniers structuren, een federatie, lokale wedstrijden, teams en clubs, en dus ook trainingsmethodes. “Begin jaren negentig is de professionele omkadering bij het voorbereiden van wedstrijden in zwang gekomen,” zegt Paul Van Den Bosch, “ en dat is gebleven, ook al zijn de teams en de budgetten kleiner geworden.” Meten is weten Zelf is Paul Van Den Bosch in 2012 gestopt met de begeleiding van triatleten, om zich vanaf dan nog vrijwel uitsluitend op het wielrennen toe te leggen (Sven Nys, Lars van der Haar en Lotto-Soudal wegrenners als André Greipel, Tim Wellens en Thomas De Gendt). “Wat ik in de vroege jaren negentig in mijn garage aan het doen was, ben ik blijven toepassen, ook nadien in het wielrennen. Meting van hartslag, melkzuur, vermogen en zuurstofopname is intussen ingeburgerd geraakt.” In al die jaren is er niet zo heel veel veranderd, vindt Paul Van Den Bosch. “De technologie is geavanceerder, waardoor je meer data kunt verzamelen en analyseren. De trainingsinzichten en de voeding zijn echter niet zo fel veranderd. De apparatuur is vooral goedkoper geworden, én nauwkeuriger, maar de menselijke belastbaarheid is dezelfde gebleven. Wonderschema’s bestaan trouwens sowieso niet, in 1990 niet en in 2017 ook niet.”


PRODU

CT

Odlo Sports Underwear

Eén graad maakt veel verschil! Met Ceramicool brengt Odlo een nieuwigheid op de markt, waardoor het lichaam van sporters ook op warme dagen en bij hoge temperaturen topprestaties blijft leveren. De technologie kan de huid immers met ongeveer 1°C afkoelen, zo hebben tests overtuigend bewezen. In de drie Ceramicool-uitvoeringen is ook de Effect by Odlo-technologie geïntegreerd. De printdetails geven de kledingstukken (shirt, T-shirt, singlet en boxer of panty) een frisse look.

Craft Brea

kawa y

Functio n fashion eel én able D

e nieuw looplijn e Breakaway-h co a met fash mbineert fun rdctie ion. Bre ontwik a k away is keld vo or toeg hardlop ewij ers die hard tra de om opti ine m op hun aal te prestere n n volgen de even maar d t, ie e willen u r tevens stijlv ol itz pasvorm ien. Comforta bele e tilatie, e n, een goede ve en patrone gave look, m noo n kenme en kleurcontr ie asten rken de ze ceerde hardloo geavanwww.c plijn. raftsp

www.odlo.com

orts.co

m

Skechers GOrun 5 nu met veters

Skechers GOrun 5 is de vijfde generatie van de Skechers GOrun-serie. Die is speciaal ontworpen met het oog op meer snelheid en ondersteuning. De gloednieuwe ultralichte maar duurzame buitenzool geeft meer tractie en de 5Gen®-demping verhoogt het comfort. De bekleding in ademend stretch past zich als een sok perfect aan de voet van de loper aan. www.be.skechers.com

Garmin Fenix 5

Multisporthorloges met gps

Enervit

Krachtvoer voor duursporters De Enervit Isotonic Drink is een sportdrank met koolhydraten en minerale zouten. Die zorgen ervoor dat tijdens langdurige inspanningen meer water wordt opgenomen en ze dragen ertoe bij dat het uithoudingsvermogen op niveau blijft. Door het gebruik van maltodextrine en minerale zouten is de Enervit Isotonic Drink niet plakkerig. Smaken: sinaasappel of citroen. Enervit Sport Liquid Gel wordt vlot en in enkele minuten opgenomen. Met de hersluitbare cheerpack kun je het product met kleine slokjes drinken. Een of twee cheerpacks zijn in een waterbidon gemakkelijk te verdunnen. De Enervit Liquid Gel is een bron van thiamine, wat bijdraagt aan het normale energiemetabolisme. Smaken: sinaasappel of citrus met caffeïne. ww.enervitsport.com

Deze elegante en robuuste horloges zijn speciaal voor sporters en avonturiers ontworpen door dé pionier van gpsnavigatie, draadloze toestellen en applicaties voor actievelingen. De drie nieuwe premium gps-multisporthorloges zijn uitgerust met polshartslagmeter, geavanceerde fitnessfuncties en verwisselbare polsbandjes, assorti met elke levensstijl. Alle Fenix 5-modellen zijn compatibel met Connect IQ, zodat de gebruikers hun horloge kunnen personaliseren met apps, widgets, gegevensvelden en leesmodaliteiten. Indien gekoppeld met een compatibele Smartphone krijgen gebruikers op hun polsbandje een signaal bij een oproep, sms of e-mail. www.garmin.com/fenix

outsi d e

A-SPECIAL

5


S ke che rs

s p eci al

MET SKECHERS PERFORMANCE Op 19 maart heeft triatleet Ruben Geys, die zich tot nu toe toelegt op halve en kwart triatlons, zijn eerste marathon gelopen, de Skechers Performance LA Marathon. In Los Angeles dus, waar het hoofdkantoor van zijn footwearsponsor Skechers gevestigd is. Een verhaal van een loper en zijn schoenen.

“M

ijn trainer had me uitgedaagd om zijn toptijd van 2 uur 27 min. 54 sec. te kloppen en dat is me helaas niet gelukt.” Klinkt daar ontgoocheling door in je woorden, Ruben? Wie in zijn eerste marathon ooit 2 uur 34 min. 31 sec. neerzet, levert toch een topprestatie! Ruben lacht: “Natuurlijk wel, maar een sporter moet zijn lat hoog leggen en ontgoocheld zijn, als je er dan onderdoor gaat. Op kilometer 28 ging het licht een beetje uit...”

LIFESTYLE FOOTWEAR Aan zijn schoeisel lag het niet, dat weet Ruben wel zeker. Sinds vijf jaar loopt hij op de Per­formance-

schoenen van Skechers en daar is hij zeer tevreden over. Ook buiten competitie dragen Ruben en zijn vriendin Birgit Massagé – die net als Ruben zelf ook bij de Belgische top aanleunt in de Olympische triatlonafstand, zij het dan bij de dames – vrijetijdsschoenen van Skechers. “Een zalig gevoel na een wedstrijd,” bevestigen ze. Tijdens de Olympische Spelen in Rio liep trouwens zowat de hele Belgische delegatie rond op de Skechers lifestyle footwear. Greg Van Avermaet en de andere Olympiërs hebben de Skechers Memory Foam daar leren kennen én appreciëren. “Het is alsof je op een matras stapt,” verduidelijken

Toptriatleet Ruben en Birgit. “De schoen zet zich helemaal naar je voet. Heerlijk voor een triatleet, want de voeten zijn de lichaamsdelen die veruit het meeste afzien. Onze hele schoenkast staat vol Skeckers.”

SPONSORING IS VITAAL Aangezien Ruben en Birgit geen profs zijn, hebben ze er nog een dagtaak bij. Ze kunnen bovendien niet zomaar overal aan de start komen. Een sponsor als Skechers is dan wel een hele hulp, want zij kunnen ervoor zorgen dat atleten bijvoorbeeld in de Skechers Performance LA Marathon, en binnenkort ook

6

A-SPECIAL

o uts i de

Ruben Geys heeft de microbe voor de triatlon opgelopen door in Mol les te krijgen van Paul Van Den Bosch. Op tien jaar tijd (hij is nu 28) heeft Ruben zich als niet-prof in de Belgische subtop weten te nestelen, op de rand van deelname aan Olympische Spelen. Eénmaal was hij top-5 op het BK kwart triatlon en hij was 12de op het WK crosstriatlon. Als sportleerkracht in het buitengewoon onderwijs (Lommel) moet hij soms puzzelen om het werk te combineren met een qua trainingsarbeid zeer veeleisende sport als triatlon. Eerlang schakelt hij over op de volledige triatlon om daarin helemaal tot ontbolstering te komen als triatlontopper.


in de Iron Man-wedstrijden in Luxemburg en Maastricht, bij de profs kunnen starten. Voor Ruben is een sponsor als Skechers dus van levensbelang om zijn sport op topniveau te kunnen bedrijven. Hij liep zijn eerste wedstrijd destijds trouwens al op Skechers. Die tien kilometer in Hasselt won hij ook, en dat trok de aandacht van het merk. Het zou het begin worden van een hechte samenwerking, die intussen tot een vriendschap is uitgegroeid. “Onze sponsor weet dat we er alles voor doen, en zij doen ook het nodige voor ons terug. Die wisselwerking in wederzijds respect is het lang leven van het sponsorschap en van ons mini-triatlonteam.”

Oog voor detail Wat Ruben Geys vooral apprecieert aan het materiaal van Skechers is het oog voor details. “Een triatleet levert een inspanning van vier of acht uur, en is daarbij niet afhankelijk van iemand anders. Hij wil dan ook dat zijn materiaal top is. Je blijft niet zomaar klakkeloos voortdoen met wat je kent, je experimenteert voortdurend, op zoek naar het allerbeste. Als je als sponsor ook zo denkt, dan klikt het. Elk klein dingetje kan ertoe bijdragen dat de prestaties beter worden. Voor een leek lijken bepaalde features misschien details, maar voor ons zijn ze cruciaal bij het opvangen van schokken, het onderhouden van snelheid, het vermijden van blaren en zo meer.” Skechers en lopers/triatleten: ze lijken voor elkaar voorbestemd.

“S kechers en triatleten: ze lijken voor elkaar voorbestemd!” WEDSTRIJD VS. TRAINING Vijf jaar geleden dus werd Skechers zijn sponsor, net toen het merk met zijn Performance­-lijn van start ging. “We hebben alle modellen voor de Benelux kunnen testen, feedback gegeven en zo bijgedragen tot de verdere ontwikkeling in de voorbije jaren. Het zijn sterke en stevige, maar toch heel flexibele schoenen. Ze zijn zo ontworpen, dat je er tussen het landen van de voet en de afrolfase een voorwaartse stuwing mee krijgt.” Je kùnt er dus gewoon niet traag mee lopen? “Met de wedstrijdschoenen niet! Tenzij het licht bij de atleet uitgaat...” Ruben lacht. “De trainingsschoenen zijn zwaarder, steviger, duurzaam. Die zijn gemaakt om er 800

tot 1000 km mee te lopen, terwijl de wedstrijdschoenen bedoeld zijn voor zo’n 200300 km. Op training moet een schoen comfortabel zitten, je mag hem bij wijze van spreken niet voelen. Morgen – of misschien straks al – train je weer.”

CARBONPLAAT IN DE ZOOL In een wedstrijd is dat anders: er komt niets meer na, je gaat helemaal voluit en je put als het ware jezelf én je schoenen helemaal uit. “Zo’n wedstrijdschoen weegt bijna niets, je loopt op wolkjes – zo licht en soepel.” Een carbonplaat in de zool helpt om de voet sneller af te rollen. Skechers is het enige merk dat die feature heeft. Er zijn ook geen stiksels, zodat je geen blaren kunt oplopen door wrijving.

“Nog een heel aantrekkelijke feature bij de Skechers­loopschoenen is het feit dat de tong één geheel vormt met de schoen in plaats van dat het een los element is,” vult Ruben aan. “Veters strikken hoeft bovendien niet doordat de veters elastisch zijn. Je kunt de schoen in één vlotte beweging aantrekken. Daarmee win je tijd tijdens de wissels in een triatlon.” Ideaal gewoon! Meer informatie over Skechers en Performance op w­ww.skechers.com.

outsi d e

A-SPECIAL

7


TREKKING

EWART TRAMPING OP ST

ISLAND

Trampen in Nieuw-Zeeland

“Oh, je gaat naar Nieuw-Zeeland? Naar het Noorder- of het Zuidereiland?” Die clichévraag gaat voorbij aan het feit dat er nog meer stukjes land in dit deel van de Stille Oceaan liggen. Het derde grootste eiland, Stewart Island, is nochtans een droom voor de outdoorliefhebber! 85% van het eiland is nationaal park, waar je naar hartenlust kunt wandelen, kamperen, kajakken, vissen of vogels spotten, en de fauna en flora is er uniek. © Lundtoft, Wikimedia

O

nze reisgids vat Stewart Island op zeven bladzijden samen. Dat doet deze plek zéér tekort! De ruige kustlijn (750 km) omvat maagdelijke baaien en ongerepte stranden, het binnenland is overheerst door dicht regenwoud, en... dat alles heb je zo goed als voor jou alleen! Met nog geen 400 inwoners op een oppervlakte van 1746 km² is immers slechts 1% van het eiland bewoond. We kiezen voor de Southern Circuit-lus in het Rakiura National Park (72 km).

KNIEDIEP IN DE MODDER We zijn redelijk beslagen in trekking in de wildernis, maar niet in koudere oorden. Voor de zekerheid stop ik dus heel wat extra warme, wind- en waterdichte spullen in mijn rugzak, plus extra wandelschoenen, een volledige trekkersuitrusting, inclusief

8

A-SPECIAL

o uts i de

bevoorrading, want die kun je alleen kopen in Halfmoon Bay, het enige stadje van Stewart Island. Totaal: 16 kg, en niet de gebruikelijke 10-12. Dat verschil zal zich laten voelen... We vullen een intentieformulier in op het DOC-kantoor (Department of Conservation): ja, ze mogen ons komen zoeken, als we niet op de aangegeven dag +1 terug zijn. We plannen de tocht in vier dagen. Nadat we netjes met een watertaxi aan de start zijn afgezet, gaan we in het eerste deel vlot vooruit. Over de amper 12 kilometer van Fred’s Camp naar Rakeahua Hut doen we evenwel 6,5 uur. Nooit meegemaakt! Mijn rugzak weegt als lood en ik zink bij elke stap verder weg in de dikke modderbrij. Waar zijn we aan begonnen?

Trekkings ondernemen – of tramping, zoals de Kiwi’s het zelf noemen – is de nationale sport in Nieuw-Zeeland. Overal vind je bewegwijzerde paden: van geplaveide luswandelingen van een kwartier tot meerdaagse tochten door min of meer onherbergzaam gebied. Tot de laatste categorie behoren de Great Walks. Er zijn er negen: Abel Tasman Coastal Track (51 km), Heaphy Track (82 km), Kepler Track (60 km), Lake Waikaremoana (46 km), Milford Track (54 km), Raikura Track (36 km), Tongariro Northern Circuit (50 km) en Wanganui Journey (145 km). De naam en faam van de Great Walks maakt dat je in het hoogseizoen soms maanden vooraf een plekje moet reserveren, maar gelukkig zijn er tal van alternatieven.


“M ijn rugzak weegt als lood en ik zink bij elke stap verder weg in de dikke modderbrij...” MOSSELEN RAPEN De optionele trip naar de top van Mount Rakeahua zie ik niet zo zitten. De overtuigingskracht van mijn wandelgenoot geeft me echter vleugels. Of ligt het aan het feit dat we onze rugzak en spullen in het kamp kunnen achterlaten? Het uitzicht vanaf

de top over Freshwater Valley is ronduit om in te kaderen. Lang kunnen we niet genieten, want we willen immers nog verder door naar Doughboy Bay. Het terrein is eerst modderig, daarna licht zompig. Dat geeft moed. Ik geef mijn ogen de kost, want aan de verschillende inheemse boomsoorten en de zwaluwstaarten, geelkopparkieten, robins en tui’s die ons vergezellen, kun je je hier flink vergapen. Na een uur trampen maken mos, bomen en varens plaats voor grasland, moeras... en meer modder! Het laatste stuk is het ergste: de afdaling naar de baai is een soort glibberige glijbaan. Met mijn wandelstokken zoek ik steun, in de hoop niet recht voorover te vallen. Doughbouy Bay is wel... wauw! Het strand is – op een paar scholeksters na – helemaal verlaten. In het zeewater spoelen we de modder van ons af. Het avondmaal bestaat uit zelfgeraapte mosselen met verse tomaten en pasta. Wat wil een trekker nog meer?

KLEURSCHAKERINGEN ZAT De tocht naar Mason Bay is een pret voor het oog: zo afwisselend! Eerst klimmen we steil omhoog op Adams Hill. Dan volgt na een lange afdaling een open vlakte van veen en moeras. Een dik tapijt met kleurschakeringen van roestbruin, dieprood, groen en geel, en hier en daar wat witte bloempjes. De omgeving verandert langzaam. Veen maakt plaats voor halfhoge struiken, dan boompjes, bos en plots: spierwitte duinen. Bizar. Het laatste stuk marcheren we kilometerslang over een breed strand, met wind in de rug. In Mason Bay wacht ons een cultuurschok. Na drie dagen niemand te heb-

Praktische tips De beste reisperiode is van december tot februari, wanneer het in Nieuw-Zeeland volop zomer is. Houd in die periode wel rekening met zandvliegen – een echte plaag! Weersinformatie check je op www.metservice.co.nz, al kloppen de voorspellingen zelden, zo leert onze ervaring. Neem dus altijd voldoende warme, waterdichte kledij mee. Maak geen te strakke planning en geniet! Wacht gerust een dagje: morgen schijnt de zon wel weer. Veel trekkings zijn trouwens zwaarder dan zelfs Alpenwandelaars gewend zijn. Op www.doc.govt.nz (site van het Department of Conservation – DOC), kun je een folder met de wandelingen downloaden. Er staat ook in welke uitrusting je best meeneemt. Toeristische informatie: www.newzealand.com, www.stewartisland.co.nz.

ben gezien, treffen we op het strand een horde mensen aan. Blijkbaar nemen veel toeristen een klein vliegtuigje naar Mason Bay, om vandaaruit een dagtocht te maken en de volgende dag terug te vliegen. We besluiten door te wandelen naar Freshwater Hut. Dat leek een goed plan, maar na twee uur krijgen we het zwaar: te veel kilometers in de benen. Het tempo zakt gevoelig en we komen pas tegen valavond aan. In de hut verblijft een gezin van acht dat ons hartelijk uitnodigt voor een kop warme milo (soort chocomelk). Lichamelijk en geestelijk voldaan kruipen we tussen het dons. Nog één dag te gaan.

© Fern_Gully outsi d e

A-SPECIAL

9


BIKING

“Er was niet echt een strak plan en eigenlijk waren we helemaal niet zo goed voorbereid. We waren zelfs geen fanatieke fietsers, toen we aan onze eerste fietsreis begonnen.” Die eerste reis zou Tom Vanhulle en partner Jemina Sabbe van de Canadese Rocky Mountains naar Argentinië brengen. De tocht zou anderhalf jaar lang duren...

E

ven terug naar een mooie zomeravond in 2006: gemijmer bij een kom mojito over de dingen des levens, en over wat Tom en Jemina met hun leven willen. In een impuls beslissen ze om met een tandem de wereld rond te fietsen! Anderhalf jaar later – na veel werken en sparen – landen Tom en Jemina in Calgary. De tandem volgt een paar dagen later. Tom vertelt een bijwijlen hallucinant en grappig verhaal over een waanzinnig en erg verslavend avontuur.

ONVOORBEREID “April leek ons geschikt om met onze wereldreis te beginnen. De Canadese lente verschilt evenwel grondig van de onze. In de Rocky Mountains was het nog hartje winter en ijskoud. Het plan om al rijdend met ritjes van dertig à veertig kilometer per dag onze conditie aan te scherpen, moesten we al snel laten varen.” De dorpjes liggen immers te ver uit elkaar, zo blijkt. “De eerste dag rijden we zowaar meer dan honderd kilometer in de Rocky Mountains, totaal onvoorbereid en ongetraind. Met om en bij de tachtig kilogram bagage waren we bovendien veel te zwaar beladen en we moesten de bagage dan ook voortdurend herschikken.”

10

A-SPECIAL

o uts i de

ZIEN TE OVERLEVEN De eerste dag was een ware hel. Tom en Jemina waren volstrekt uitgeput en hopeloos. Fietsen met klikpedalen was nieuw voor hen, de beklimmingen waren moordend. “Noodgedwongen stopten we alweer en we keken om ons heen: eindelijk zagen we de pracht van de natuur – de enorme besneeuwde bergen, groepjes herten die wegsprongen... – en we beseften dat dit de ultieme vrijheid was waarvan we altijd al droomden.”

In de eerste weken gaat het echt om overleven. Letterlijk vallen en opstaan. Ze leren snel, de conditie wordt beter, het schikken van en rijden met bagage op een tandem gaat steeds vlotter. Ze verlaten de ontwakende beren en de smeltende sneeuw van Canada, komen in contact met indianen in de Verenigde Staten en met Park Rangers die hen helpen met een gebroken ketting. Het brengt hen zelfs in een lokale krant...


Volg je buikgevoel “Geef ons eens wat praktische tips, Tom...” – “Vraag maar raak!” – Daar gaan we. Waarom een tandem? “Een tandem heeft voor- en nadelen. Voornaamste nadelen zijn: je kunt minder bagage meenemen, het is zwaar om te klimmen en logistiek is het vaak een nachtmerrie. Grote voordelen zijn dat je steeds samen bent, elkaar kunt aanmoedigen en de krachten bundelt.” Wat is belangrijk in de materiaalkeuze? “Bezuinig zeker niet op je materiaal. Investeer in goede fietsbroeken van topkwaliteit en in degelijke kleding. Neem een eenvoudige fiets met onderdelen die eender waar ter wereld beschikbaar zijn. Neem ducttape en superglue mee, en gebruik een lekke binnenband als rekker. Ga je kamperen, let dan op waar je je tent opslaat en houd rekening met voedsel in je tent, want dat trekt wilde dieren aan.”

“J e buikgevoel is vaak de beste graadmeter voor je gezond verstand.”

Hebben jullie je ooit onveilig gevoeld? “Een belangrijke tip die ik wil meegeven, is: rijd niet in de duisternis. Vanwege de verkeersveiligheid en niet vanwege angst om overvallen te worden: het verkeer is veel gevaarlijker dan het fundamentalisme in deze wereld.” Je ultieme tip? “Plan niet teveel vooraf. Praat en luister naar de bevolking, en beslis dan over het verdere verloop. Volg bovenal je buikgevoel. Als je buik je zegt om iets niet te doen of ergens niet op in te gaan, hoe vriendelijk het voorstel ook is, doe dat dan ook niet. Je buikgevoel is vaak de beste graadmeter voor je gezond verstand.” Nog veel meer over Tom en Jemina lees je op hun website: www.opdentandem.net.

FIETS- EN REISMICROBE “Hoeveel pagina’s heb je? Ik kan een heus boek vullen met alle anekdotes, hoor,” lacht Tom. Fietsen naar Mexico blijkt onmogelijk; de bus brengt soelaas. Naar Panama moet het vliegtuig zelfs bijspringen. Uiteindelijk bollen ze Latijns- en vervolgens Zuid-Amerika binnen. En ja, de moraal volgt het grillige bergpatroon van de route: soms helemaal euforisch, soms zijn ze totaal uitgeput en hebben ze er geen zin meer in. Van opgeven is echter nooit sprake. De reis- en fietsmicrobe heeft hen nu helemaal in zijn greep, en de trip door de Atacama-

woestijn en de Andes zal die microbe nog aanwakkeren. De Atacama-woestijn is de droogste woestijn ter wereld. Om daar doorheen te fietsen, hebben ze het frame van hun tandem vol tienliterflessen water gekleefd.

TERUG NAAR EUROPA “De zoutvlaktes waar we vervolgens doorheen rijden, zijn onvoorstelbaar droog en dor. We rantsoeneren eten en water. Al worden we af toe ‘bevoorraad’ door een bijzonder vriendelijke lokale bevolking.” Van de woestijn gaat het richting Andesgebergte. Fietsen op 4800 meter hoogte, het doet wat met een mens.

»

outsi d e

A-SPECIAL

11


“Wanneer je zo lang reist, heb je geen heimwee meer. Je thuis is overal.” “Omdat de dorpen zo ver uit elkaar liggen, zijn we vaak vier tot vijf dagen onderweg zonder iets of iemand tegen te komen. De tandem hangt vol eten en drinken.” Het vliegtuig brengt Tom en Jemina terug naar Europa. Een tripje Spanje-België is als een soort uitbollen, wanneer je net van de Rocky Mountains naar de Andes bent gefietst.

KOALA’S EN WALVISSEN Thuiszitten blijkt al snel onmogelijk. Wie geproefd heeft van het eenvoudige leven onderweg, elke dag een nieuw avontuur, het leven in de natuur, ver weg van dagelijkse sleur, comfort en materialisme... kan niet weerstaan aan de luide lokroep. Nieuwe plannen worden gesmeed. Nieuw-Zeeland, Australië, Azië en Afrika loeren om de hoek. Met de ervaring van de trip doorheen Amerika wordt de tandem opnieuw geladen en richting Auckland (Nieuw-Zeeland) verkast. Wat volgt, is alweer een onwaarschijnlijk avontuur van maandenlang fietsen doorheen de meest onvoorstelbare natuur, mensen ontmoeten, ontbering en afzien, maar ook intens geluk.

12

A-SPECIAL

o uts i de

“Onze reis door Zuidoost-Azië was prachtig. Met de ervaring van onze eerste trip verliep alles ook net dat tikkeltje vlotter. De hoeveelheid bagage, hoe die te verdelen, kleding, voedsel en drank... We weten beter waaraan en waaraf. De natuur is ruig en prachtig. We fietsen langs vulkanen en gletsjers, fjorden, kiwiplantages, kliffen en een oceaan vol walvissen, zeehonden en albatrossen. We zien koala’s en intense sterrenhemels.”

EEN EMOTIONELE DIP 3500 kilometer woestijn in de Outback betekent eens te meer: de fiets volladen met eten en drinken. “We kamperen in het land van de Aboriginals. Prachtig gewoon. Kangoeroes komen een kijkje nemen. Enkel de Rohloff-naaf waarvoor we deze keer gekozen hebben, gooit roet in het eten.” Onze wereldfietsers werd inderdaad aangeraden om met de onverwoestbare Rohloff te rijden, maar dat is even anders uitgedraaid. Het Rohloff-verhaal is er eentje van springende spaken en gebarsten naven... Van frustratie ook, vanwege het wachten op onderdelen. Tijd-, geduld- en

geldverlies leiden tot radeloosheid en een emotionele dip. Over Oost-Timor gaat het richting Indonesische eilanden, Maleisië en Thailand. Dat gaat gepaard met azuurblauwe zeeën, kurkplantages, tempels, apen en een vriendelijke bevolking. Het vliegtuig brengt Tom en Jemina in Zuid-Afrika, waar de trip richting Kenia begint. Wat volgt, is alweer een duizelingwekkend verhaal vol sappige anekdotes.

EN NU? Het verhaal eindigt helaas bitter met malaria, een tandarts die eerder een beul is, en een onverhoopte spoedige terugkeer om bij een ziek familielid te zijn. “Wanneer je zo lang reist, heb je geen heimwee meer. Je thuis is overal. Je kiest niet altijd zelf de weg die je opgaat, maar je familie blijft toch het allerbelangrijkste.” Ik heb er een wereldkaart bijgenomen. Ik merk dat er nog wat blinde vlekken op die kaart zijn. “En nu?” vraag ik aan Tom. “We hebben een zoontje van twee en dus stoppen we onze reizen even in de koelkast. Zodra hij wat ouder is en zich bewust wordt van de omgeving, plannen we een volgende trip.” Mongolië, Kazakhstan en die andere ‘stannen’ spreken Tom en Jemina wel aan. Rusland lijkt ook een immense uitdaging. “We keren zeker nog eens terug naar Afrika en Brazilië willen we ook graag ontdekken. Weet je, reizen met de fiets is echt een intens leven. We hebben een prachtige wereld ontdekt. We hebben veel armoede gezien, maar ook veel gastvrijheid gekend. Geluk wordt niet bepaald door het materiële, maar schuilt in veel kleine dingen.” Tom weet wat afstand nemen is.


AIGLE

special

Outdoorambacht

TENERE VAN AIGLE

Aigle is al sinds 1853 een erkende meester in het rubberambacht. Vooral de handgemaakte laarzen zijn dan ook vermaard. Aigle biedt een unieke ervaring, terwijl het de mens beschermt tegen de natuurelementen. Naast laarzen heeft Aigle ook wandelschoenen en kleding in zijn gamma, gekenmerkt door authenticiteit, stijl, gebruiksgemak, kwaliteit en oog voor details, wat ertoe bijdraagt dat de producten in het assortiment langdurige tevredenheid verschaffen.

TENERE 2 men/women Authentieke avonturiersschoen

TENERE LIGHT men/women Ultralichte canvasschoen

TENERE LIGHT – LOW CVS men

De stevige reputatie die Aigle op het vlak van outdoorproducten al heeft, wordt met de Tenere alleen maar extra bevestigd. De Tenere is immers de ideale schoen voor lange wandelingen.

H

et canvas van de Tenere is zo behandeld, dat waterpenetratie zo goed als uitgesloten is. De Eco Ortholitebinnenzool zit comfortabel. Door zijn lichte maar stevige rubberen buitenzool is de Tenere de ideale stapschoen om kilometerslang lichtvoetig mee te wandelen. Er zijn een aantal verschillende modellen (zie rechterkolom).

COMFORTABEL De modellen zijn in een aantal kleuren beschikbaar. Veelal is enkelondersteuning voorzien. De bovenkant is licht, ademend en waterafstotend. De katoenen bekleding en de gewatteerde kraag zitten supercomfortabel. De buitenzool van de Tenere 2 is gevulkaniseerd en biedt extra grip. De Eco Ortholite-binnenzool absorbeert schokken.

Lage lichte schoen

LICHT EN FLEXIBEL De schoen volgt mooi de anatomie van de voet. De middenzool is zeer licht en de buitenzool is flexibel. De bekleding van de Tenere Light is in polyester en katoen, de binnenzool in polyester, Eco Ortholite-katoen en polyrethaanschuim. De middenzool is in gegoten en samengeperst ethyleen-vinylacetaat, de buitenzool in rubber.

TOPPRESTATIES De waterdichte en ademende schoen mag dan al ultralicht zijn, toch is hij ook erg duurzaam. Bovendien zorgt een GoreTex-membraan op de nubuckleren GTX-schoen voor topprestaties op het vlak van waterdichtheid en ademend vermogen.

TENERE LIGHT – LTR GTX® men Lederen GTX®-schoen

De Tenere-modellen zijn te vinden in AS Adventure-verkooppunten, bij de Kampeerder,in Aigleen Berghen-winkels, en in gespecialiseerde outdoorzaken. Voor meer inlichtingen : info@jdubois.be

outsi d e

A-SPECIAL

13


Camel Active Wear

Duidelijke outdoorinvloeden

Naast waterbestendigheid, UV-bescherming en ademend vermogen zijn voor de mannenreeks ergonomie, elasticiteit en praktische details (multipockets, garnituren, gesealde tapes) essentieel. Het gebruik van mesh wordt bij lightdown- en utility-jacks steeds belangrijker. Voor de dames zijn waterafstotende coatings en gelaste ritsen voorzien, zowel bij de regenparka met gestreepte voering (100% katoen) als bij de functionele trenchcoats met afneembare capuchon. www.vgfashion.be www.camelactive.de

Vaude Aquafietstassen

Helemaal vernieuwd Innovatieve technologie en een modern design kenmerken de Aquafietstassen van Vaude. De nieuwe reeks is lichter, steviger en handiger dan ooit. Ze zijn ook duurzaam, waterdicht, volledig PVC-vrij en uitgerust met een hoogwaardig QMR-ophangsysteem, afsluitbare bevestigingshaken tegen diefstal en symmetrische hardbackplaten met 350° draaibare geleidehaak die op elke bagagedrager passen. De stuurtas, voor- en achtertassen, en topcase bestaan in stijlvolle kleuren. www.hikeaway.be

Berghen Morillon High

Roh

Hoge wandelschoenen voor volwassen Deze stevige maar lichte en uiterst comfortabele bergschoen is ideaal voor wie regelmatig in België trekkingtochten onderneemt. De schoen geeft de nodige steun, zij het met behoud van souplesse. Hij is bovendien waterdicht en ademend dankzij Berghen-tex. Deze schoen van Europese makelij is uitgevoerd in behandeld nubuck en Cordura, en heeft een Vibram-zool. www.berghen.com

PRODUCT

Vo o

an

y.e u

14

A-SPECIAL

o uts i de

ner

-so

De r kin Fib lop zij gso er H ers en bl n za kke igh hi co aren cht n v Te lan mfo voo voo an R ch-t ker r r o r g r e ad e tab ko de hn k- s an em toch el a mt, hu er go tista end ten an. en id, w sc ede tisc e, an bie Ook sluit at ko hoe klim he tib dt h op en die mt. n, w aa mat acte et e t r E va nen las at g rege riaa iële n d al tis eu lin l e en c r s na e s o he tje g i en de pi nd in s v n d e o n e z len vo ren rste etst or- e de ork en un uk ww dru om vla ing ken w. kp en kke ra un ve co te rv m n. ep

k ke

n


Abisko Shade-broek

Fjällräven houdt het luchtig Deze lichte outdoorbroek is ontworpen voor maximale luchtcirculatie en met zo min mogelijk dubbele stof, om er in warme klimaten mee te reizen en te wandelen. Ritsen van heup tot knie, een ventilerend heupstuk, oprolbare pijpen (tot 3/4), wijdere pijpuiteinden... het helpt allemaal. Ook handig: steekzakken met meshvoering, een kleine zak met ritssluiting op de rechterpijp, een veiligheidszak voor waardevolle spullen en een kleine lus om uitrusting vast te maken. www.fjallraven.com

Lafuma Shift-28 Gedroomd voor fast hiking

Yeti Fever Zero

Ultralichte slaapzak Een super lichtgewicht slaapzak nodig om je warm te houden? Dan is de Yeti Fever Zero ideaal. Hij weegt amper 280 gram, kan extreme temperaturen aan, terwijl isolatie maximaal gegarandeerd is dankzij de beste kwaliteit Europese ganzendons. De slaapzak is een echte topper voor ultra endurance evenementen. Hij is zacht, waterafstotend en zeer comfortabel. www.yetiworld.com

De lichtgewicht Shift-28 (630 gram) is compact en robuust, ideaal dus voor buitenactiviteiten. Hij zit comfortabel strak tegen de rug, maar met de luchtcirculatie bevorderende Dot Air blijft je rug toch goed geventileerd. Vlotte toegang tot de vele zakken, reflectoren, anatomische heupgordel en schouderbanden, en compartimenten voor een laptop (14 inch) en een drinksysteem maken het af. Een superefficiënte en betrouwbare partner dus voor elk terrein. www.lafuma.com

MORILLON LEATHER HIGH & LOW Leather Berghen®-Tex Vibram® sole 36 48 Weight per shoe, size 41 : LOW : 350 gr / HIGH : 500 gr

Follow us on 02 344 18 71 info@berghen.com

www.berghen.com outsi d e A-SPECIAL

15


T HE ALOHA WAY HAWAII SPRING/SUMMER 2017

Profile for UitgeverijCascade

A-Special - Outside Zomer 2017  

A-Special - Outside Zomer 2017