Page 1

TAMMIKUU nro 1/2012 • 4,90 e (sis. alv 9%, 0,40 e) • www.matkatenava.fi

Olemme

MATKA

mukana

20

messuill 12 osastolla a 7n20

Talven

TAPAHTUMAT & MENOVINKIT Maailman designpääkaupunki

HELSINKI Upea kokemus:

KEMIN LUMILINNA

Kun ei ole tekemistä, mennään

SISÄLEIKKIPUISTOON!

Matkalla TERVEENÄ

ässä:

tunnin pä n ä lj e n in a v t e et kohte

S O R P Y K & TURKKI

Aurinkois

an merimuseo avata n e in tu a a tl u in A •

Tallinnassa


Aurinko Kids Club – lomaa koko perheelle Olemme kuunnelleet toiveitanne. Aurinkomatkojen uusi lastenkerho Kids Club aloittaa ensi kesänä Haniassa, Falirakissa ja Alanyassa. Pientä maksua vastaan lapset voivat osallistua koulujen kesälomaaikana suomalaisten ohjaajien vetämiin kerhoihin vanhempien nauttiessa omasta ajasta.

Kids Club -hotellit ovat lapsiperheille hyvin soveltuvia ja sieltä järjestetään koko konkkaronkalle sopivia retkiä. Aurinko Kids Club -hotelleissa vierailee myös Muumipeikko, joka ottaa mielellään vastaan halauksia. Varaa paikka Kids Clubista pian, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Lapsiperheille hyvin soveltuvia hotelleja löydät lähes kaikista kohteistamme nimellä Aurinko Kids. Muista myös lapsialennus, jopa 50 %.

Kysy lisää lähimmästä matkatoimistostasi tai soita 0600 060606 (ma–pe 9–19, la 10–16) (1,99 €/vast. puhelu + pvm).

aurinkomatkat.fi/kidsclub Alanya • Faliraki • Hania


te Tekemisen puu kiusaa rassaa, muttei immän kauaa, kun läh n sisäleikkipuisto ovi aukeaa.

22

Matkatenava 5/2011 HEVI-KISAN voittajat & piirrokset näkyvillä nettisivuillamme www.matkatenava.fi

M a t k a tenav a 1/2012

3


Lapsiperheiden matkailu- & tapahtumalehti

40

Only a Game? jatkaa Logomossa

20

Hiihtolom elämyksiä alla lähellä

TOIMITUS TURUN TOIMITUS Linnankatu 45 A 15, 20100 TURKU Urpu Jylhä Puh. 050 552 4030 urpu@matkatenava.fi HELSINGIN ALUETOIMITUS Sirkkalanmäki 30, 00760 HELSINKI Kristina Ahlström Puh. 050 382 8988 kristina.ahlstrom@pp.inet.fi TOIMITTAJAT toimitus@tenavalehdet.fi Merja Forsman Jouko Kiesiläinen Henna Malmberg Johanna Laine Terhi Palmu Tämän lehden avustavat toimittajat: Anu Kuusisto Ilona Hilla Eva Loikkanen ILMOITUSMYYNTI CountryMedia Oy Liisankatu 11 C 66, 28100 Pori www.countrymedia.fi Davidsson Päivi Puh. 0400 265 466 Huhtala Leena Puh. 0400 265 422 Perämäki Hannele Puh. 0400 885 635 Rintala Jaana Puh. 0400 265 443 etunimi.sukunimi(at)countrymedia.fi GRAAFINEN SUUNNITTELU Katja Ilmanen Puh. 044 514 6789 katja@matkatenava.fi

i Matka-apteekk ajantasalle

61 4

M atk atenava 1/2012

TILAUKSET Kestotilaus 15 euroa /vuosikerta (sis. alv 9 %) Puh. 044 514 6789 tilaus@matkatenava.fi PAINOPAIKKA Art-Print Oy KUSTANTAJA M&T Grafidee JAKELU Itella Oyj ISSN 1799-2931 Tenavalehden kirjoitusten ja kuvien osittainenkin lainaaminen ilman lupaa ON KIELLETTY. Lehti ei korvaa taloudellisesti ohjeissa mahdollisesti esiintyvistä paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia. Tilaaja- sekä arvontarekistereitä voidaan käyttää TENAVAlehden omassa suoramarkkinoinnissa.

KANNEN KUVA Kristina Ahlström


matkamessut.fi

20.–22.1.2012

Helsingin Messukeskus ALBANIA, AHVENANMAA VAI AMERIKKA? Matkamessuilta parhaat vinkit kotija ulkomaan PERHEMATKOIHIN. LASTEN SUNNUNTAI 22.1. • Muksuja viihdyttää SÅS & KOPP -lastenorkesteri • Tapaa monet tutut MASKOTIT Show-lavalla • Maksuton LASTENPAIKKA la–su

KOKO PERHE MESSUILEMAAN 35 €:lla! Aukioloajat: pe klo 12–19, la klo 10–18, su klo 10–18. Maksuton lastenpaikka palvelee la ja su. Liput: lapset 10 €, aikuiset 15 €, perhelippu 35 € (2 aikuista + perheen alle 16 v. lapset)

Muutokset mahdollisia

Juna – kätevin tapa tulla messuille

Yhteistyössä:

Matka 2012 Kotimaan Helmi


Lähdetjä perhelomalle? Sunwing Resort -perhehotellimme on suunniteltu lapsiperheiden tarpeet ja vaatimukset muistaen. Ne tarjoavat nautinnollisen loma-asumisen, jossa kaikki toiveet suomenkielisiä opaspalveluja myöten on otettu huomioon. Allasalueelta kantautuva riemukas kikatus sen kertoo: lapset nauttivat ja koko perhe viihtyy. Hotellimaskottimme Lollo-kirahvi ja Bernie-karhu ovat tästä asiasta täysin samaa mieltä.

SOITA JA VARAA 0303 8080. ARKISIN 8.30�18, LAUANTAISIN 10�14.

Lankapuh.: 8,21 snt/puh + 5,90 snt/min, matkapuh.: 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min. (sis. alv 23 %)

Jos lapset saisivat valita → tjareborg.fi/sunwing

Sunwing Resort Kamala Beach, Thaimaa ••••+


TEKSTI Kristina Ahlström stina Ahlstrom kristina.ahlstrom@pp.inet.fi

KUVA © Maxim Blinkov | Dreamstime.com

Psykologiaa ja kalentereita Opiskelin aikoinani matkailun sosiologiaa. Kiehtova aine sosiologia tutkii ihmisten välistä vuorovaikutusta ja suhteita. Se yhdistettynä matkailuun tuo mukaan jo kulttuuriset ja maantieteelliset puolet. Ilman sen suurempia tieteellisiä raameja jokainen meistä on oman elämänsä tutkimusmatkailija ja havainnoija. Usein juuri yksityinen on yleistä. Se, mitä luulin vain omaksi mietteekseni, on myös kanssakulkijan ajatuksissa. Kirjoittaessani Turkki-päiväkirjaa tähän numeroon jäin miettimään, opetetaanko jossain matkailun psykologiaa? Etsin mielessäni sanaa millä kuvaisin loman keskikohdan taittumisen mukanaan tuomaa tunnetta. Sitä lievää haikeutta, joka yllättää kesken juhlan. Sitten jäinkin jo epäröimään, että tuo nyt taitaa olla vain oman höperön pääni mietteitä. Mutta otan riskin, että tässäkin yksityinen on yleistä. Yksi oivan tutkimuksen kohde voisi olla ilmiö Matkamessut. Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma on huima sekoitus unelmia ja toiveita. Alan ihmisille se on kunnon alkuvuoden rutistus. Kuin huomaamattaan on tehnyt itselleen uuden kalenterin: ”Hups, onko jälleen matkamessujen aika? Menikö taas kokonainen vuosi?” Kalentereista puheen ollen, tässä vinkki perheille, jossa taaperot siirtyvät pikkuhiljaa eskari- ja koulumaailmaan: nyt on aika hankkia perhekalenteri. Se on sellainen pitkulainen läpyskä, joka laitetaan seinälle roikkumaan. Lokeroita on yleensä viisi. Siinä on sitten äidin kokousmatkat ja kuopuksen hammaslääkärit sulassa sovussa. Arjen vastapainoksi siihen on mukava kirjata tuleva teatterivierailu tai lähikirjaston ohjelma. Erikoisen innostavaa siihen on merkitä odotettu loma. Viikon loman voi merkitä kuin ison suorakaiteen muotoisen laatikon. Joka vilauksella se näyttääkin sitten lahjapaketilta. Keittiöpsykologiaa parhaimmillaan.

M a t k a tenav a 1/2012

7


Päiväkirja

Bodrumista l TEKSTI & KUVAT Kristina Ahlström

8

M atk atenava 1/201 2


Turkki on maa, jolla on kahdeksan naapuria, kolme ympäröivää merta ja välissä vielä Marmaranmeri, joka erottaa Euroopan ja Aasian mantereet toisistaan. Turkin lumosta kertoo se, että siellä vierailee vuosittain noin 20 miljoonaa turistia. Maa on sekoitus itää ja länttä, kuin suolaista ja makeaa samaan aikaan. Tai sitten kuumaa ja kylmää, kuten meidän lomallamme kävi. Tervetuloa Turkin Rivieralle, Bodrumiin.

T

elevision Matkaoppaita katsottuaan voisi ajatella, että Turkki on yhtä kuin sadat suomalaiset turistit käristämässä itseään kansoitetuilla rannoilla ja syömässä suomalaiskuppiloissa turvallisia lihapullia. Kuten usein, tässäkin on totta vain toinen puoli: Turkilla on monta ilmettä myös turistille. Tällä kertaa matkamme suuntautuu lounaaseen, kohti Bodrumia, jota myös Turkin Saint Tropeziksi kutsutaan. Loman ensimmäisenä päivänä heräämme aiemmin kuin kukot edes kiekaisevat. Toisaalta aikainen lento, ja perilläkin lähellä oleva lentokenttä takaavat sen, että kohteessa ollaan jo puoliltapäivin. Ersan Resortin oma paratiisi aukeaa meille vahdittujen porttien takaa. Huoneemme ei ole vielä valmis, joten siirrymme ulkopatiolle ja alamme nauttia auringosta samoin tein. Ympärillä ranskankieliset turistit siemailevat päiväkahvia osan lueskellessa kirjaa. Pari kissaakin vilahtaa. Niitä onkin sitten luvassa oikea pieni laumallinen lomamme aikana. Nuorimmainen kirjoittaa niistä neljän luvun novellin sateisena päivänä. Tutustuessamme laajaan alueeseen löydämme ravintolan, jossa ahavoitunut vanha rouva päivystää. Hän paistaa auringon paahteessa turkkilaisia burek-taikinasta tehtyjä ohukaisia. Näistä tuleekin iltapäiväsuosikkimme: aina löytyy sellainen kolo vatsasta, että pinaattifetalla tai jauhelihalla täytetty ohukainen maistuu. Pian tytöt käyvät snorklaamassa ensimmäisen kerran ja

törmäävät suureen kalaparveen ja yhteen kuolleeseen kalaan. Meri on yllättävän lämmin ja juuri sopivan suolainen. Buffet-illallinen ylittää itsensä ilta illan jälkeen. Pitkät pöydät notkuvat erilaisia salaatteja, yrttejä, tahnoja – kaikkea mitä keksiikään alkupalaksi haluta. Pääruoat vaihtuvat joka päivä. Jälkiruoan ystäville tämä taitaa olla taivas. Jolleivät lampaan osso bucco ja grillatut linnut ja kalat sulaisi kielen päälle voisin ajatella siirtyväni kasvissyöjäksi. Sienet, paprikat, kurkut, herneet, pähkinät, kesäkurpitsat nousevat mausteineen aivan uusiin mittoihin. Puhumattakaan munakoisosta - nämä turkkilaiset keittiömestarit ovat taikoneet ne täyteen syviä makuja. Nopeasti ihminen poispilataan. Yhtenä iltana en juhlapatojen ääreltä löydäkään hummusta, ja olen kuin vieroitusoireista kärsivä. All inclusivessa juuri buffet on se herkkä paikka: laajaan ihanuuteen kyllästyy kuitenkin ajan mittaan. Tämä ansa on Ersanissa aika hyvin vältetty: vaihtelevat lämpimät ruoat antavat kulinaristisia yllätyksiä ilta illan jälkeen. Hotellissa on myös neljä teemaravintolaa: italialainen, meksikolainen, turkkilainen ja kalaravintola. Testaamme italialaisen ja ruoka on hyvää. Hauskinta on lähinnä ravintolatilan vaihto. Koska olemme matkalla aivan sesongin loppuvaiheessa, on kaksi meren äärellä olevaa ravintolaa tuulisten iltojen takia jo kiinni. Kesällä niiden uskoisi olevan aika vastustamattomia?

INFO KOHDE: Lounais-Turkki, Bodrum. MATKANJÄRJESTÄJÄ: Finnmatkat ERIKOISTA: Ersan Resort and Spa kuuluu matkanjärjestäjän valikoimassa ”hyvän olon hotelleihin”, jotka on määritelty näin: ”Näissä hotelleissa saat hyvän olon, joka kestää pidempään kuin itse loma. Tänne sinua vetävät houkuttelevat spa-osastot, hyvin varustellut kuntosalit ja valikoima erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Osa hotelleista sijaitsee lähellä golf-kenttää, useimmat tarjoavat tai chita, joogaa tai pilatesta. Vahvista niin henkistä kuin ruumiillistakin hyvinvointiasi.” VÄESTÖ, BODRUM: N. 60 000 asukasta. Turisteja vuosittain n. 700 000. VÄESTÖ, TURKKI: N. 77 miljoonaa asukasta LENTOAIKA: N. 4 tuntia VALUUTTA: Turkin liira USKONTO: Islam VALTIOMUOTO: Tasavalta MATKUSTUSAIKA: Touko-lokakuu AIKAERO: Sama aika kuin Suomessa PASSI: Oltava voimassa 3 kk matkan jälkeen OSTOKSET: Esim. kultakorut ja nahkatuotteet

M a t k a tenav a 1/2012

9


Itse hotelli koostuu useammasta kolmikerroksisesta talosta. Tällainen on näkymä aamulla omalta pieneltä parvekkeelta. Merinäköalalisä on kieltämättä hintansa arvoinen. Hotellin ympäristöä hoitaa päivisin monen monta käsiparia. Illalla kuun valossa nähtävyyksistä käy salaisessa puutarhassa kävely. Kissatkin ovat tietysti hereillä.

Kalaravintolassa tarjoillaan iltapäiväherkkuna turkkilaisia ohukkaita. Musta kissa saa tietysti nimekseen Nokinenä. 10

M atk atenava

1/20 1 2


Hamam! Toisena lomapäivänä vaativa turisti saa purkaa aamukiukkuaan siihen, että pekonia ja munakokkelia ei sitten tulekaan viikkoon. Aamukahvin myötä silmät aukeavat onneksi näkemään upeat salaatit, yrttitarjonnat, seesamirinkelit ja toiveen mukaan paistetut omeletit. Aamiaisen jälkeen on vuorossa vierailu mäen päällä sijaitsevassa kylpylärakennuksessa. Näköalat ovat huikaisevat. Läpsyttelen tohveleissani balilaisten naisten perässä kohti turkkilaista saunaa. Mutta mikä pettymys, he ohjaavat minut lämmittelemään – suomalaiseen saunaan! Tuijotan typertyneenä suomalaisen kiuasvalmistajan logoa minuutin verran kunnes kuulen askelten loitontuneen. Ulos! Minä en halua kuivaa 80 astetta vaan lempeää kosteaa ilmaa ja kuumaa marmoria luitani lämmittämään. Siitä ovensuusta minut onneksi kohta johdatetaan puhtauden lähteille. Hamamin sydän on lämmin marmoripaasi, jonka päällä jännittyneet lihakset sulavat kuin varkain. Oma pesijä takaa sen, että kylpijän osaksi jää vain nauttia. Kinnas kädessään pieni sisukas nainen rupeaa jynssäämään minua olan takaa. Kihelmöinti ihollani vie minut mielikuvissani vuosikymmenten taakse. Olen pimeässä savolaisessa savusaunassa, jossa mummo harjaa lettipään ihoa puhtaanpunertavaksi. Kehon muisti on uskomaton! Nostalgisista mietteistäni minut palauttaa ilkikurisesti virnistävä pesijä, joka osoittaa harmaantunutta kinnasta: ”Madam, dirty?”. Jälleen vatsalleni käännyttyä tunnen jotain kevyttä, mutta samalla suurta selkäni päällä. Kuin jättiläismäinen perhonen räpyttelisi hiljaa siipiään. Sitten tajuan olevani valtavan vaahtopilven alla. Tunne on kutkuttava – kukapa ei vaahtokylpyjä rakastaisi? Lopuksi minut vielä ohjataan istumaan seinäkaivon luo ja hiukseni pesJokaisesta tään. Kyllä sitä nyt ollaan ei vain spasta oppii puhtaita, vaan syväpuhtaita! Pesun jälkeen on vuorossa jotain lisää rentouttava hieronta. Jokaisesta hemmottelusta. spasta oppii jotain lisää hemmottelusta. Täällä olo on kuin Täällä olo perhosella kotilossa. Monen monella pyyhkeellä minut peion kuin tetään aina hierottavaa paikkaa perhosella lukuunottamatta. Erityisesti silmien päälle asetettu pyyhe antaa kotilossa. kuin luvan vetäytyä omaan koloon nauttimaan. Ei tarvitse seurustella tai havainnoida. Jo hetkessä on puoli tuntia kulunut, ja vuorossa on teehetki pikkuleipien kera. Ei hassumpaa, kun saa samalla silmäillä gulet-laivojen lipumista Aigeian-merellä horisontin taa. Tämä on nyt testattu ja hyväksi havaittu: tänne tuon koko perheen sateisena päivänä. Hoitolan ulkopuolella huomaavainen mieshenkilö noukkii minut golfkärryn näköiseen ajopeliin, joita huristelee pitkin hotellin aluetta. Nautin saadessani verestää ranskan kielen taitojani. Hollantilaiset ja-

Ylempänä vuorenrinteellä sijaitsevasta spa-osastosta on upea näköala merelle. Sateisena päivänä voi pulahtaa sisäaltaaseen uimaan.

Turkkilainen Hamam on Lähi-idän alueelta kotoisin oleva höyrysauna. Kylpijät makaavat alta lämmitetyillä isoilla marmoritasoilla, ja ilma on lähinnä kosteanlämmin, ei kuuma. Pesijät ottavat vettä seinäkaivoista ja peittävät välillä ison vaahtokeon alle. Vaalea kinnas kädessään he hinkkaavat nahan punaiseksi ja kintaan enemmän tai vähemmän harmaaksi.

Rauhaisa kahvihetki. M a t k a tenav a 1/2012

11


Laiturille rakennetaan romanttinen alttari illan vihkiseremoniaa varten. Hääparin taustalla on Aigeian-meri auringonlaskun aikaan. Ei hassumpi näkymä.

kavat mielipiteeni siitä, että ensi talvena ei tarvitse tulla niin paljon lunta kuin kahtena viimeisenä. Hyppään pois laiturilla, jossa valmistaudutaan erilaiseen maailmaan: unohtumattomiin häihin meren rannalla satojen ruusujen alla.

Bodrumin linna rakennettiin satamaan 1406 suojaamaan kaupunkia. Tänä päivänä satama on pullollaan toinen toistaan upeampia veneitä. Väitetään, että sataman ihmisvilinässä voi törmätä kuuluisuuksiinkin. 12

M atk atenava 1/201 2

suomalaista tyttöä on nyreissään, sillä he häpeävät vanhempiaan. Jälleen kerran.

Kaatosade!

Kotimaan säätiedotukset olivat oikeassa. Aamulla sataa kuin saavista kaataen. Kesällä oli satanut vain yhden päivän aikana, mutta nyt Shakira! on toisin. Hotelli sijaitsee kallion kupeessa, Illalla ihailemme hääparin tarjoamaa ilotu- joten tuhoja on odotettavissa. Maa-ainesta litusta. Flaneeraus upeasti valaistussa puu- valuu uima-altaisiin, joten ne tyhjennetään. tarhassa johdattaa meidät amfiteatterin luo, Puutarha kuhisee työntekijöitä. Uskomajossa tuntuu alkavan jotain ohjelmaa. Illan tonta, mutta vuorokauden päästä kaikki on mittaan huomamme, että ohjelma olemme- ennallaan. Vasta kotimaahan palattuamme kin me katsojiksi istahtaneet. Punapaitai- kuulemme, että Suomessakin uutisoitiin louset leikinohjaajat, joita näkyy joka puolella naisen Turkin tulvivista puuvillapelloista. päivän mittaan, saavat kutakuinkin kaikki Iltapäivän pilvisäässä on hyvä valita kautanssilattialle kokeipunkikierros. Bodrum ei olekaan lemaan rytmin jos Ilta on ihanan ihan mikä tahansa kylä, vaan se on toisenkin. vanha Halikarnassos, antiikin ajan Vieraita on Islan- hetkunketkun kreikkalainen kaupunki. Sen maunista Amerikkaan, ja lanteet ja nauru- soleumi oli yksi antiikin ajan seitsemutta niin vain kaikmästä ihmeestä. Valtasipa jopa Alekki taipuvat Shakiran lihakset ova viisi santeri Suuri sen aikoinaan. KreikAfrikka-rytmeihin ja kalaisessa amfiteatterissa järjestetään turkkilaisiin rivitans- vaille krampissa. konsertteja vielä tänäkin päivänä. seihin. Shakira on Historiasta kiinnostuneet voivat vietäällä pop. Kuinkas muutenkaan, sillä hänellä railla satamassa sijaitsevassa linnassa. on tajua lomailla juuri Bodrumissa! Ilta on Kaupunkikierrokseen kuuluvat pakolliset ihanan hetkunketkun ja lanteet ja nauruli- käynnit kulta- ja nahkakaupassa. Vieläkö hakset ovat viisi vaille krampissa. Vain kaksi tällaisia kuljetuksia järjestetään? Jotkut asi-


Bodrumin kylään pääsee kätevästi pikkubussilla Dolmuksella. Asemalla voikin sitten testailla paikallista jäätelöä, Dondurmaa. Sen koostumus on jännästi hieman purkkamainen. Jäätelönosto sinänsä on pieni show, kun jo valmis tötterö tarttuukin myyjän pitkään sekoituskeppiin ja ostaja saa kahmia ilmaa kerran jos useammankin.

at eivät näköjään muutu vuosikymmeniin. Toisaalta nahkatuotteet tuntuivat pehmeiltä ja italialaisen muotoilijan sormukset houkuttelevilta. Tuotteiden hinnat tuntuvat tosin välillä hatusta vedetyiltä. Hurjat ”alennukset” sekoittavat helpolla pään. Jos takki maksaa 800 ja tinkaamisen jälkeen 300 – niin tuliko oikeasti tehtyä hyvät kaupat?

Viikon puolivälissä Loman keskipäivä. Tuo maaginen päivä, joka jakaa loman yhtä suuriin osiin. Ennen sitä lomaa on enemmän edessä kuin takana, ja mieli on innostuneen odottava. Silloin voi hyvällä omallatunnolla olla täysin turisti: eksyksissä, uteliaana, noviisina - kaikki on vasta vielä tulossa. Mutta nyt on korkea aika tietää kaikki oleellinen lomakohteesta. Hui kauhistus, jos joku tärkeä asia tulisi ilmi vasta viimeisenä päivänä. Silloin harmittelisi köykäisyyttään ottaa asioista selvää. Loman keskipäivä on vedenjakaja. Se on siirtymäriitti, jonka jälkeen mieli hieman apeutuu, rupeaa jo jättämään pitkiä jäähyväisiä paolle arjesta. Mietteet kotiinlähdöstä ja pakkaamisesta luikertelevat kuin salaa ajatuksiin. Kahden viikon loman ihanuus on juuri siinä, että jokaisena viikonpäivänä voi lohduttaa itseään, ettei se ole ainutkertainen. Mennäkö markkinoille maanantaina vai ei?

Kas siinä kysymys, minkä voi ottaa lomalaisen rennosti. Viikon lomalla tajuntaan piirtyy selvästi se, että jos ei nyt - niin ei sitten koskaan. Ja se loman keskipäivä juoksee vastaan nopeammin kuin arvaakaan. Siksi viikon lomat ovat rentoutujalle haastavia! Tai sitten mietteet johtuvat vain sateesta. Tämä on se päivä, jolloin olemme kaikki iloisia pakkaamistamme kirjoista. Lauma kasassa nautimme huoneestamme ja hieman huokailemme auringon perään. Nuorimmainen naputtelee neljän luvun novellin hotellikissojen seikkailuista. Esikoinen on omassa maailmassaan nappikuulokkeiden takana. Puutarhassa paksut letkut syöksevät puhdasta vettä tyhjennettyihin uima-altaisiin. Tämä sade hajoittaa trooppisen kuumuuden tavalliseksi kesäiseksi lämmöksi. Ilma alkaa tuoksua kesäkauden lopulta.

Markkinoita ja monopolia Sade on muuttunut satunnaisiksi kuuroiksi, ja se onkin oiva päivä markkinoille. Tiistaisin on vuorossa Bodrumin markkinat, joissa rompetta riittää. Koruja, vaatteita, mausteita, kenkiä – kaikkea turistille tuiki tarpeellista. Turkissa on oiva muoto joukkoliikennettä: pienet Dolmus-bussit. Niitä liikkuu tiheästi, ne pysähtyvät käden heilautuksella missä vaan, ja maksavat vähän.

Turkista kannattaa ostaa tuliaisiksi kultakoruja ja nahkatuotteita. Italialaisen Roberto Bravan luontoaiheiset korut ihastuttavat. Korukuvauksissa käytetään muuten usein hyvin, hyvin nuoria käsiä. M a t k a tenav a 1/2012

13


Hotellin viidestä altaasta matalin on 40 cm syvä. Siinä pienimmät pääsevät lohikäärmeliukumäkeen ja sienisateeseen. Perhehuoneet ovat tämän altaan viereisessä talossa. Kolme pitkää vesiliukumäkeä johdattavat syvempään altaaseen ja vauhtia riittää koko testiseurueelle. Ylhäällä vasemmalla näkyy hotellin spa-osasto.

Pääaltaalla on lounasaikaan hiljaista. Sekä rannalla että altailla on jalalle mukavat puupatiot.

”Infinity pool”, allas josta puuttuu rajat. Tämä osasto on rauhoitettu ainoastaan aikuisille ja hiljaiselle oleskelulle. Uidessa aukeavat upeat näkymät länteen pienelle telakalle, jossa on Gület-veneitä. 14

M atk atenava 1/201 2


Hotellin ulkopuolella on Dolmuksen päätepysäkki, joten istumapaikka on taattu kylämatkalla. Takaisin tulemme tuhannen nyssäkän kanssa: huppareita, paitoja, koruja, huiveja ja mausteita. Samaan aikaan kanssamme aurinko palaa hotellille. Nautimme valosta ja lämmöstä laiturinnokalla. Pääsen mukaan petanque-joukkueeseen, mutten ole aivan varma voitammeko vai häviämmekö. Illallisella meitä hemmotellaan hautuneella lampaan ossubuccolla ja italialaisittain valmistetulla maksalla. Iltakävely hotellin puutarhassa on maaginen. Sade on houkutellut kaikki tuoksut tiheiksi ja pilvistä repeilevä kuun loimotus sävyttää hopealla kiveykset. Pimeys nostaa äänet esille: meren vaimea kohina, yölintujen sirkutus ja äitikissan kehräys salaa sujautetun iltapalan jälkeen. Kansainvälistymme päivä päivältä. Seuraavana päivänä pelaamme kymmenien ranskalaisten valtaamassa baarissa monopolia. Koska itse pelikin on ranskaksi, on yhdellä perheenjäsenistämme oikeus tulkita kaikki kortit. Muut joutuvat suoraan vankilaan ja maksavat sakkoja. Yksi voittaa kauneuskilpailuja. Outoa.

Sade on houkutellut kaikki tuoksut tiheiksi ja pilvistä repeilevä kuun loimotus sävyttää hopealla kiveykset.

Turkista kannattaa ostaa mausteita. Liha-, kala- ja kanaruoillekin on omat valmiit sekoitukset. Kaikki kunnia suolalle ja pippurille, mutta kyllä elämään pitää makua mahtua.

Altaita moneen makuun Testaamme vihdoin vesiliukumäet. Sinne sitten jäädäänkin koukkuun. Nuorimmainen jaksaa ja jaksaa ravata rappuja ylös. Äiti voipuu pelkästä katsomisesta. Silloin on oiva aika käydä hotellin infinity-altaalla. Se on ainoa allas, joka on kielletty lapsilta. Se on se paikka, mikä on tarkoitettu hiljaiseen rentoutumiseen. Allas on huikea, se on ääriään myöten täytetty, ja tuntuu kuin se jatkuisi mereen asti. Täällä voisi kellua tuntikaupalla. Kellunnan vastapainona osa perheestä viihtyy kuntosalilla. Tenniskentät ja sukelluskurssit saavat meidän puolestamme sentään olla. Illalla osallistumme merenrantabaarissa tietokilpailuihin. Keksimme lauluja, joissa mainitaan väri ja elokuvia, joiden nimessä on numero. Ranskalaiset buuaavat James Bond -virityksillemme. Toisaalta – voisimme väittää mitä vain suomeksi, eikä kukaan voisi väittää vastaan. Visailut osoittavat taas kuinka yksinkertaisetkin jutut toimivat iloisessa seurassa. Viimeisenä iltana ravintolassa on turkkilainen teema. Suuri punainen lippu koristaa seinää ja kokit veistävät kanakebabista paksuja maistuvia suikaleita. Haikeina käymme hyvästelemässä kissat, piipahdamme ulkodiscossa ja lähdemme huoneeseen. Aamulla on aikainen lähtö, mutta se tuntuu hyvältä. Lähtöpäivä on aina lähtemistä, joten on mukava olla kotona ajoissa. Kotona huomaamme, että meillä kaikilla on pitkään ikävä tätä hotellia. l

Voi kissanpäiviä auringossa. Hotellin alueella on monen monta kissaa ja jokaisella oma luonne. Kaikille annamme nimet ja tässä loikoilee Paju auringossa. Se on oikea aurinkotuolien valtias: yksi miespuolinen turisti ei hievahtanutkaan tuntiin kun kissa asettui jalkojen päälle loikoilemaan.

KAMERATESTI Matkan kuvat on otettu testikäytössä olleella Nikonin ”ensimmäisellä retkikameralla” Coolpix AW100:lla. Kamera on suunniteltu erityisesti ulkoilmakäyttöön. Se on vesitiivis, sekä pakkasen- ja iskunkestävä. Tässä ulkoilmakamerassa on sisäänrakennettu Global Positioning System, elektroninen kompassi ja maailmankartta. Kamerassa on 16 megapikselin CMOS-kuvakenno ja viisinkertaisella zoomilla varustettu laajakulmaobjektiivi. Full HD-videokuvaus käyttää epätarkkuutta vähentävää tekniikkaa ja tallentaa stereoääntä. Kameraa on saatavissa kolmessa eri värissä: maastoväri, oranssi ja musta. Ovh n. 370 euroa. M a t k a tenav a 1/2012

15


Johanna, Manu, Eero 5 v. ja Aapo 2 v. Järvi Vantaalta

Rantaloikoilu jää vauhdikkaitten lasten jalkoihin

U

ima-altaalla tapasimme Järven perheen, joka on ensimmäisellä yhteisellä aurinkolomallaan. He varasivat matkan aivan viime tipassa ja valinta oli Turkin ja Kreikan välillä. Kreetalle oli kuitenkin luvassa kylmempää, joten Bodrum vei voiton. Äiti-Johanna kertoo lomasta: - Hotellivalinnassa Bamse-klubipaikan sulki pois se, että nuorimmainen on alle kolmivuotias. Pikkuveli-Aapo on kuin perävaunu Eeron perässä, ja lomatunnelma olisi kyllä kadoksissa jos isoveli olisi muualla. - Meillä on tilava ja hyvä huone ylimmässä kerroksessa. Tämän hotellin ympäristö on upea. Kauneus alkaa jo tyylikkäistä aurinkovarjoista, ei mitään cocacola-varjoja tääl-

16

M atk atenava 1/201 2

lä. Ei voi kauniimpaa olla. - On mukava, kun hotellissa on omat vesiliukumäet. Ne ovat kuitenkin enemmän kouluikäisille, meillä pelätään vielä sitä, kun pää menee veden alle. - Ruoassa on paljon valinnanvaraa. Jogurttisalaatit ovat ihania, mieheni taas ei tykkää tillistä ja sitä on monessa annoksessa. Pojilla on tietysti koko ajan kiire kun ruokailemme. Lapsille toivoisi iltapäivällä neljän ja seitsemän välillä hieman enemmän valinnanvaraa ruokatarjonnassa. - Olisi ihanaa, jos olisi isovanhemmat tai tuttu perhe mukana. Silloin jokainen saisi oman hetken rentoutuakseen. Eerokin on vähän kaveria vailla. - Kaupankäynti on täällä rauhallista ja ys-

tävällistä, kauppoihin ei retuuteta helmasta kiinni pitäen. Löysin itselleni juuri omanväriseni purppuranpunaisen ihanan laukun Bodrumin markkina-alueelta. Merkkiliikkeitä löytyy läheisestä Gümbetin Oasis-keskuksesta. Sekin on siisti alue, kuten täällä kaikkialla. Itselläni ei ole vertailukohteita, mutta mieheni sanoi että tämä on aivan eri maailma kuin Alanyassa. Entä kenelle suosittelisit tätä kohdetta? - Suosittelen ehdottomasti tätä paikkaa. Nauttimaan pääsee kenties enemmän hieman vanhempien tai rauhallisempien lasten kanssa. Jos lapset eivät pidä suolavedestä, ei äitikään pääse niin usein rannalle… l TEKSTI Kristina Ahlström KUVAT Miri/Ersan Resort


Jaana, Harri ja Samuli, 9 v., Ahlgren Tuusulasta

Kyllä snorklailu aina läksyjen luvun voittaa

L

aiturinnokassa meren äärellä nauttii Ahlgrenin perhe auringosta Samulin snorklaillessa Aigeianmeressä. Perhe on matkustanut paljon, mutta tämä on ensimmäinen kerta Turkissa. - Halusimme kunnon uima-altaita eikä mitään pientä lätäkköä. Sitten löysimme tarjonnasta tämän hotellin jossa on omat vesiliukumäet ja merikin vieressä. Nyt viikolle sattui pari sateista päivää, muuten olisimme käyneet myös Kosilla samalla reissulla, äiti kertoo. Samulin aika on kulunut snorklaillen, vesiliukumäissä ja läksyjäkin on keritty lukea n. 30 sekuntia päivässä. Läksyjen vähäisyyden lisäksi mukavinta on ollut kalojen syöttäminen ja uiminen. - Vesiliukumäissä pääsi kovaa, vihreä

ja punainen ovat parhaimmat! Jälkiruoat ovat muuten hyviä ja monipuolisia, Samuli vinkkaa. - Turkki vaikuttaa mukavalta. Egyptiin verrattuna naisiakin näkyy katukuvassa. Hotellista on hyvät pikkubussiyhteydet. Kävin tänään Bodrumissa syömässä sen pakollisen kebabin. Hyvää oli! Kaupunki on tosi siisti, kaupankäynnissä tullaan toki iholle, mutta ei törkeästi. Tinkiminen tietysti kannattaa, isä kertoo ja jatkaa: - Meri on täällä puhdas ja lämmin. Kyllä ainakin rahoille on vastinetta saatu. Siihen saa kyllä varautua, että kotiin päästyä huomaa kiloja tulleen pari lisää. Entä kenelle tätä kohdetta voisi suositella? - Tämä on iso, hyvätasoinen ja rauhal-

linen hotelli. Paljon ranskalaisia vieraita. Tämä kohde käy kaiken ikäisille, lapsiperheille tosi hyvä. Teini-ikäisiä ei tosin paljon näy. Paikka on hieman syrjässä, mutta se ei haittaa, koska täällä on kaikki mitä tarvitsee, äiti kiteyttää. l TEKSTI & KUVAT Kristina Ahlström M a t k a tenav a 1/2012

17


Tenavaperheen

Elämykset Lähetä meille matkavinkkisi sähköpostilla

toimitus@matkatenava.fi tai postitse Matkatenava, Linnankatu 45 A 15, 20100 Turku. Vaasan Kaupunginteatteri

MELUKYLÄN MEININKIÄ lastenkonsertti

Koko maailma Helsingissä Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matka 2012 tuo koko maailman Helsingin uusittuun Messukeskukseen 19.–22. tammikuuta. Teemana messuilla on tällä kertaa “Sinun matkasi – Design Your Journey”, joka kertoo toisaalta yksilöllisen matkailun trendeistä, mutta toisaalta kiinnittää katseet design-kulttuuriin ja -kohteisiin. Ammattilaisille suunnatun alun jälkeen messujen ensimmäinen yleisöpäivä on perjantai 20.1.2012.

Unelmia, ideoita ja suunnitteluapua messuilta Messuilla nähdään runsaasti ulkomaisia näytteilleasettajia kaikkialta maailmasta, mutta myös kotimaisen matkailun koko kirjo.

vuoden World Design Capital Helsinki on valitu messujen Kotimaan Helmeksi. – Kansainvälisyys tekee Matkamessujen tunnelmasta ainutlaatuisen. Maailman ympäri pääsee tosiaankin päivässä, sillä Matka 2012 tuo Messukeskukseen taas noin 1200 näytteilleasettajaa yli 70 maasta. Unelmat saavat siivet, kun matkaa voi suunnitella yhdessä sellaisen näytteilleasettajan kanssa, joka itse tulee kohdemaasta, kertoo näyttelyryhmäpäällikkö Anita Mäkelä Suomen Messuilta. – Toisaalta myös kotimaan matkailun suosio jatkaa kasvuaan – tammikuisilla Matkamessuilla nähdään koko Suomi minikoossa.

Värikästä ohjelmaa koko viikonlopun ajan Matka 2012 tarjoaa messukävijälle entistä enemmän elämyksiä. Sukelluskylän altaassa pääsee kokeilemaan miltä vedenalainen maailma tuntuu ja uudella Tasty Travel teema-alueella esitellään ruokakulttuuria. Ensimmäistä kertaa Matkamessuille toteutetaan myös neljä yli 400 m2 elämyksellistä superkorttelia, joita isännöivät World Design Capital Helsinki, Turku, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Levi. Show-lavalla on ohjelmassa muun muassa oopperaa, afrikkalaista rumpumusiikkia ja keskiaikainen muotinäytös. Matkakertomuksia ja tietoiskuja päästään seuraamaan Mondo-lavalla ja Travel Stagella. Rantapallo on tuttuun tapaan mukana messujen mediakumppanina. Tammikuun alussa avattavalla messujen erikoissivustolla kerrotaan uusimmat tapahtumauutiset, kootut messutarjoukset ja -kilpailut sekä videotunnelmat paikan päältä. l Matkatenavan osastolle voi tänäkin vuonna tulla piirtelemään ja hengähtämään. Meidät löydät osastolta 7 n 20.

Astrid Lindgrenin teksteihin pohjautuva kaksikielinen lastenkonsertti. Iloisia sävelmiä Peppi Pitkätossusta Eemeliin, Ronjaan ja Katto Kassiseen. Esiintyjinä Kuula-opiston esikouluikäiset muskarilaiset ja heidän opettajansa. Mukana myös näyttelijät Taavi Vuokkovaara ja Hanna Raita-aho, rooleissa myös Kuula-opiston lauluoppilaita. Säestää Kuula-opiston oppilasorkesteri. • Su 19.2.2012 klo 13.00 ja 15.00 • Vaasa, Suuri näyttämö Romeo • http://teatteri.vaasa.fi Turun kaupunginteatteri, Sopukka

Mauri Kunnas

Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä Unissa kävelevä herra Hakkarainen on tuttu näky Tassulan öisillä kaduilla. Yöllisen seikkailun tuloksena Hakkarainen huomaa voittaneensa tavaratalo Jumpurassa maailmanympärimatkan. Yhdessä herra Röörin ja neiti Virtasen kanssa Hakkarainen kiertää maailmaa ihastellen niin Kiinassa, Egyptissä kuin Pääsiäissaarillakin. Maailman ihmeitten äärellä matkalaiset ottavat toisistaan mittaa valokuvakilpailun merkeissä. Onko kilpailussa kaikki keinot sallittuja ja kuka on voittaja? Herra Hakkaraisen vauhdissa mikä tahansa on mahdollista ja vauhti on huimaa! • Yli 5-vuotiaille. • Esitykset 2.2. - 12.5.2012

Lisää tapahtumia & käyntikohteita

www.matkatenava.fi M a t k a tenav a 1/2012

19


Tenavaperheen

Elämykset

Hiihtolomalla ELÄMYKSIÄ LÄHELLÄ Mitä jos ei halua tai ei pysty lähtemään hiihtolomalla kauemmas reissuun? Miten saa lapset viihtymään koko viikon ilman tylsistymistä? Kokeile uutta harrastusta Tehkää jotain ihan uutta yhdessä! Kokeilkaa esimerkiksi uutta harrastusta, jota ette ole testanneet aikaisemmin. Ota yhteyttä lähimmälle tallille ja kysy kuinka pääsisitte kokeilemaan esimerkiksi ratsastusta. Tai lähtekää porukalla Karting-radalle, pelaamaan paintballia tai biljardia tai kokeilemaan keilausta.

Tehkää oma elokuva Jos teillä on kotona videokamera, tai voitte helposti lainata sellaisen kavereilta tai sukulaisilta, on oman elokuvan tekeminen hauska projekti, jonka parissa riittää

helposti puuhaa koko viikoksi. Kutsukaa mukaan muutama kaveri ja antakaa lasten itse keksiä aihe omaan pieneen elokuvaan. Elokuvan toteutuksen kannalta hyvä vinkki on pitää tarina aika lyhyenä ja yksinkertaisena. Voitte tehdä oman elokuvan myös esimerkiksi tutusta sadusta tai muusta hauskasta tarinasta. Hanki sopivaa rekvisiittaa ja vaatteita ja anna lasten leikkiä näyttelijöitä samalla kun itse kuvaat elokuvan, joko yksin tai yhdessä lasten kanssa. Harjoitelkaa vuorosanoja ja näyttelemistä ennen kuvaamisen aloittamista. Jos olette oikein kunnianhimoisia, voitte leikata elokuvan jälkeenpäin yksinkertaisella tietokoneeseen asennettavalla ohjelmalla. Viikon

lopussa on aika kutsua kaverit ja heidän vanhempansa katsomaan valmista elokuvaa. Muista hankkia popcornia ja limua elokuvanäytökseen. Toimituksen ekstravinkki: katsojaystävälliseen tulokseen pääsee, kun malttaa käyttää jalustaa.

Hiihtoretki, pulkkamäki tai luistelu Hiihtoretki, jos mikä, kuuluu hiihtolomaan. Retkelle tarvitsette lämpimät vaatteet ja selkään eväsrepun, johon pakataan eväsleipiä ja termospulloon kuumaa kaakaota. Tai miksette lähtisi porukalla pulkkamäkeen? Jos on käynyt niin hassusti, että ulkona ei hiihtolomasta huolimatta ole lunta, voitte harrastaa jotain muuta talvista liikuntaa, esimerkiksi luistelua, joko ulkojäällä tai jäähallissa.

Järjestäkää kirpputori Kerätkää käyttämättömät lelut ja muut turhat tavarat lastenhuoneesta. Samalla voitte käydä läpi myös muita kaappeja ja laatikoita ja ehkä auttaa myös mummoa tai vaaria, mikäli heillä on tavaroita, joita kukaan ei enää käytä ja jotka oikeastaan ovat vain tiellä. Melkein kaikilta paikkakunnilta löytyy jonkinlainen kirpputori. Varatkaa sieltä oma pöytä ja myykää turhat tavarat pois. Se, että lapset saavat itse päättää, mitä tavaroita he eivät enää käytä ja osallistuvat niiden myymiseen, auttaa heitä ymmärtämään tavaroiden arvon.

Harrastekerho! Erilaiset toiminta- ja harrastekerhot, joita löytyy ympäri maan, järjestävät toimintaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille lomaviikkoina. Etsikää yhdessä sopivaa tekemistä 20

M atk atenava 1/201 2


Päivälehden museo esittelee Helsingin Sanomien historiaa ja suomalaista uutistyötä. Historialliset interiöörit, toimittajien työvälineet ja eri vuosikymmenten tärkeät uutiset elävät näyttelyssä kuvien, filmien ja tietokonepelien avulla. Museon pohjakerroksessa on uusi painokellari kirjapainotekniikkaa ja työnäytöksiä varten. Pääsymaksu 0 euroa. www.paivalehdenmuseo.fi

lapsille; nuoremmat voivat osallistua enemmän leikkiä painottaviin aktiviteetteihin, kun taas vähän vanhemmat lapset voivat osallistua esimerkiksi käsityö- tai muille puuhakursseille.

Tehkää oma kirja Anna lasten valita oman kirjan aihe. Kirja voi käsitellä mitä tahansa mistä lapsi juuri tällä hetkellä on kiinnostunut, hyviä aiheita ovat esimerkiksi dinosaurukset, tutkimusmatkailijat, maailman eri maat, eläimet tai planeetat. Auta lapsia etsimällä kirjaan materiaalia joko kirjahyllyn kirjoista tai internetistä. Tulosta sivut, jotka löydät internetistä. Kirjan voi tehdä kirjoittamalla ja piirtämällä, mutta sen sivuille voi myös liimata faktoja tai kuvia, joita olette tulostaneet netistä.

Leipominen Melkein kaikki lapset pitävät leipomisesta, eikä sen aina tarvitse johtaa kaaokseen keittiössä. Anna lasten olla mukana leipomisessa alkuvalmisteluista loppusiivoukseen saakka. Tee leipomisesta koko päivän aktiviteetti, leipokaa useita eri leivonnaisia, ilman stressiä. Ota esille useampi resepti ja

hanki tarvittavat ainekset kotiin. Jos käytät keittokirjaa, voi olla hyvä idea ottaa reseptistä kopio, muuten kirjan sivut voivat olla täynnä tahmaa ja taikinaa ollessanne valmiita. Pullan ja piparien lisäksi kannattaa leipoa myös leipää. Anna lasten käyttää mielikuvistustaan ja lisätä mukaan aineksia, joista he pitävät, siitäkin huolimatta, että ne eivät kuuluisi alkuperäiseen reseptiin. Esimerkiksi auringonkukansiemenet, pähkinät, mantelit ja rusinat sopivat moniin leivonnaisiin.

Sirkus Anna lasten järjestää oma sirkusnäytös. Joku lapsista on ehkä taitava jonglööraaja, toinen osaa tanssia tai tehdä voltteja ja kolmas haluaa ehkä kokeilla nuorallakävelyä tai soittaa jotain soitinta. Naapurin koira osaa ehkä hauskoja temppuja tai lemmikkihamsterinne voi osoittautua luonnonlahjakkuudeksi ja löytää hetkessä tiensä ulos paperilabyrintistä? Taikuri ja kompuroiva pelle ihastuttavat ja naurattavat yhä uudestaan! Vain mielikuvitus asettaa rajat tälle sirkukselle. Yksi lapsista voi esimerkiksi pukeutua leijonaksi, ja toinen lapsista esittää leijonankesyttäjää. Askartele sirkusta mainostavia julisteita ja tee pääsylippuja, jotka voitte

myydä näytökseen tuleville kavereille, naapurin lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Retki uimahalliin Uimisesta nauttii koko perhe. Tehkää retki läheiseen uimahalliin tai kylpylään. Aarteensukellus altaan pohjalta tai pellehyppyjen harjoittelu pistää lapset liikkumaan kuin huomaamatta.

Museopäivä Kotikaupungistasi tai sen läheisyydestä löytyy ehkä joku mielenkiintoinen museo tai hauska näyttely, joka sopii koko perheelle? Ota selville mitä lähistöllä on tarjolla! Museon tai näyttelyn ei tarvitse olla suunnattu ainostaan lapsille, esimerkiksi kotiseutumuseosta löytyy taatusti hauskoja yllätyksiä kaiken ikäisille, samalla kun pääsette tutustumaan kuinka elämää elettiin ennenaikaan. Myös mummo tai vaari lähtee varmasti mielellään mukaan ja voi kertoa kokemuksiaan omasta lapsuudestaan. Monet teatterit ja kirjastot järjestävät erityistä toimintaa juuri lasten lomaviikkoina. l www.goodies.nu

M a t k a tenav a 1/2012

21


Tenavaperheen

Kun tekemisen puute pamahtaa päälle l TEKSTIN KOONNUT K.Ilmanen & U. Jylhä

Nenänpään jälkiä ikkunassa, nahistelua, kiukunpuuskia... Mikä mättää? Sataa ties monettako päivää ja on tylsää. Riita syntyy turhautuneille tenaville vaikka nauhannenästä. Melkein kuulee, kuinka pikkuiset pihisevät, eikä isompien synkistely käskemällä lopu. Tekemisen puute rassaa, muttei kiusaa kauaa, kun lähimmän sisäleikkipuiston ovi aukeaa. Räpistelkööt rähisemiset ulkona lätäköissä, kun muksuilla on energianpäästöpäivä! Se, joka keksi sisäleikkipuistot, ansaitsisi Nobelin rauhanpalkinnon.

22

M atk atenava 1/201 2

Kuva: Dockteaterverkstanin arkistosta

© Kmitu | Dreamstime.com

Elämykset


Naurusaaressa temmelletään niin kauan kuin jaksetaan - sen jälkeen voi vaikka pulahtaa Flamingo Span Vesipuistoon!

Uusi sisäseikkailupuisto Vantaan Flamingoon Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs pitämään hauskaa. Nimittäin Flamingo viihdekeskuksessa avautui joulukuun puolivälissä saaristomeriaiheinen Naurusaari, jossa lasten on hyvä leikkiä ja pitää hauskaa. Siellä temmelletään niin kauan kuin jaksetaan - sen jälkeen voi vaikka pulahtaa Flamingo Span Vesipuistoon. Turvallinen leikkiympäristö on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä kotimaisen Lappsetin kanssa, jonka laitteissa voi roikkua, kiipeillä, pomppia, tanssia tai ihan mitä ikinä keksiikään tehdä. Naurusaaressa on myös Microsoftin Xbox 360 -pelialue, jossa ovat aina uusimmat pelit. Lisäksi siellä on jättimäisen suosion saanut viihde-elektroniikkalaite Kinect for Xbox 360, jossa peliä hallitaan oman kehon avulla. Naurusaarella lapset ovat tähtiä! • Tasetie 8, Vantaa • www.flamingospa.fi

Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa Leikkiluolassa viihdytään liikunnan ja leikkien lomassa viikon jokaisena päivänä. Leikkiluolassa on erilaisia aktivoivia ja liikunnallisia elämyksiä kaikille lapsille. Puuhaa riittää seikkailupomppulinnojen ja suuren leikkipaikan parissa. LeikkiLuolassa on paljon aktivoivia leikkipisteitä, jotka kehittävät lasten erilaisia taitoja (mm. kiipeämistä, hyppimistä, liukumista, ratsastusta ja tasapainoilua, tarkkuutta, tähtäämistä, sorminäppäryyttä ja luovuutta). Kaikki tapahtuu tietenkin leikkien sekä hauskaa pitäen. Pallokanuuna-areenalla ammuskellaan ja LEGO rakennuspiste aktivoi rakentamaan mitä mielenkiintoisempia rakennelmia. Lisäksi pienimmille on pallomeri ja omat leikkialueet. Leikkiluolassa on myös kahvio, josta saa pientä purtavaa ja virkistäviä juomia. Leikkiluolassa on yli 1000 m2:tä ilmastoitua tilaa leikkiä ja temmeltää sisätiloissa säällä kuin säällä.

Leikkiluolassa on paljon aktivoivia leikkipisteitä, jotka kehittävät lasten erilaisia taitoja.

• Jaffa Station, Hakaniemen tori • Sörnäisten rantatie 6, Helsinki • www.leikkiluola.fi M a t k a tenav a 1/2012

23


Tenavaperheen

Elämykset

HopLopissa lapset saavat päivittäisen liikunta-annoksen kuin huomaamattaan! HopLop leikkialueet muodostavat usei-

den satojen neliöiden kokoisia leikkikokonaisuuksia, joissa on tutkimista, tekemistä ja seikkailua rajattomasti. Peuhupaikkoja on jo yli kymmenessä Suomen eri kaupungissa. Lähimmän HopLopin löydät nettisivuilta. HopLopeissa on valtavia seikkailulabyrinttejä, liukumäkiä, pelejä, palikoita, pomppulinnoja ja kaikkea muuta hauskaa tekemistä! Lapset  saavat päivittäisen liikunta-annoksen kuin huomaamattaan! Leikkialueille ovat tervetulleita niin lapset kuin aikuisetkin. Kaikki leikkialueet on suunniteltu siten, että lapset voivat kiipeillä, kavuta, möyriä ja liukua motorisia taitojaan kehittäen täysin turvallisesti. Kannattaa muistaa myös Espoon kauppakeskus Sellon HopStop, jossa meno on HopLopin tapaan yhtä lailla puuhakasta ja hilpeää. • www.hoplop.fi

Espoon Huimala on liikuntapaikka, jos-

Espoon Huimalassa pienet ja isot nauttivat saadessaan juosta ja touhuta itsensä hikeen. 24

M atk atenava 1/20 1 2

sa lapset voivat harrastaa hauskalla tavalla, leikkimällä. Pienet ja isot nauttivat saadessaan juosta ja touhuta itsensä hikeen. Huimalan filosofiassa reippailukulttuuri tarkoittaakin fyysisen, henkisen ja sosiaalisen reippauden luomista ja ylläpitämistä. Välineiden suunnittelussa on otettu huomioon lapsen erilaisia taitoja ja motoriikkaa kehittävät ominaisuudet. Useimmissa kohteissa koko perhe voi viettää aikaa yhdessä. Trampoliini, valtava seikkailulabyrintti, pomppulinna, liikunnalliset pelit ja monet muut välineet innostavat sekä lapsia että aikuisia oppimaan uutta. Huimala on erittäin sosiaalinen paikka. Kä-

vijät voivat viettää yhteistä aikaa ja vaihtaa ajatuksia. Kotiruokaravintola ja jätskibaari tarjoavat tankkausapua nälän yllättäessä ja jos aikuisilta loppuu virta ennen lapsia, he voivat reippailun lomassa lueskella lehtiä, pelata biljardia, kuntoilla heitä varten hankituissa kuntolaitteissa, surffailla internetissä tai katsella vaikkapa formulakisoja tv:stä. • Juvankartanontie 15, Espoo • www.huimala.fi

Lempäälän Pii Poo

on uudenlainen, avoin lasten ja nuorten kulttuurikeskus Ideaparkissa. Pii Poossa kaikki lapset, nuoret ja perheet pääsevät kokeilemaan ja tutustumaan taidetouhujen mielenkiintoiseen ja hauskaan maailmaan! Pii Poon lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen ajatus on syntynyt suuresta ihastuksesta lapsen rajattomaan luovuuteen ja ennakkoluulottomuuteen. On ihmeellistä kuinka pienikin ihminen voi tuottaa mitä mielikuvituksellisimpia, aitoja ja monimuotoisia kokonaisuuksia ja omaksua erilaisia tekniikoita sekä metodeja. Taiteen eri muodot tulevat tutuiksi ja monenlainen ääni- ja kuvamaailma avartaa maisemia. Pii Poossa voi hullutella ja pitää hauskaa.

• Ideaparkinkatu 4, Lempäälä • www.lastenpiipoo.fi

Hyvinkään Villen Viidakon

viidakkomaisessa, 450m2 kokoisessa sisäleikkipaikassa voivat kaikki lapset ja lapsenmieliset seikkailla monipuolisessa leikkitelineessä, josta löytyy mm. pallomeri, karuselli, liaanikeinu, hämähäkinseittejä ja putkiliukumäkiä. Villen Viidakossa on myös minijalkapallokenttä,


Namilassa on hauskaa tekemistä kaikenikäisille.

vauvaviidakkoa unohtamatta. • Muottikatu 5, Hyvinkää • www.villenviidakko.fi

Salon Namila on koko perheelle suunnattu vapaa-ajan aktiviteettikeskus jossa on monipuolista ja hauskaa tekemistä erilaisten huvittelulaitteiden ja toimintaratojen muodossa. Namilasta löytyy monenlaista viihdykettä lapsille ja aikuisille, vauhdikkaita ryhmäpelejä, mukaansa tempaavia seikkailuratoja sekä muita hauskoja kokemuksia. Tutuiksi tulevat Namilan asukkaat, Namilan Pomppulassa majailevat Miu ja Pate sekä Krisu ja Tiidu. Parasta Namilassa on tekemisen ilo. Koko perhe voi viettää yhdessä hauskan ja nautinnollisen päivän mielenkiintoisten ja innostavien seikkailujen parissa. Namilassa tekemistä riittää. Kun lapset seikkailevat, aikuiset voivat hengähtää ja nauttia vaikkapa rentouttavat kahvit. Namilassa on myös ruokaravintola Cafe Namila, joka palvelee kävijöitä päivittäin.  • Kiertokatu 4, Salo • www.namila.fi

Rovaniemen Lappset Funpark sisälii-

kuntapuistossa seikkaillaan viidakkoteeman vauhdissa. Liukumäet, trampoliini, kiipeilytelineet, volttikone, sekä pallopelit pitävät huolta lasten viihtymisestä ja leikin riemusta. Lappset Funpark -sisäliikuntapuisto on suunniteltu niin, että siellä olevat välineet kehittävät lasten motorisia perusvalmiuksia ja taitoja leikin keinoin. Välineet tarjoavat haasteita lasten ja nuorten lisäksi myös muille ikäryhmille. Leikki- ja liikuntamaailman tarkoitus onkin tarjota monipuolisia liikuntapalveluja,

joissa huomioidaan ihmisen elämänkaaren eri vaiheet, vauvasta mummoon -periaatteella. Jaetut liikuntakokemukset vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tavoitteena on lisäksi ollut luoda moniaistinen oppimisympäristö, jossa leikillisellä oppimisella on keskeinen rooli.

Peukkulassa rakastetaan satuja ja vuorovaikutteisia leikkejä.

• Hiihtomajantie 2, Rovaniemi • www.santasport.fi

Jyväskylän Peukkulan

sisäleikkipuistossa on pomppulinnaa, seikkailurataa, pallomerta, ilmakiekkoa ja nukketeatteria… Ennen kaikkea Peukkulassa on kuitenkin tilaa luovuudelle ja lastenkulttuurille, sillä siellä rakastetaan satuja ja vuorovaikutteisia leikkejä. Peukkulassa tapaa satulauantaisin soittavia, ja lasten kanssa leikkiviä hahmoja. Parillisten viikkojen maanantaisin ja torstaisin on avoin muskari. Siellä myös tanssitaan ja lauletaan milloin mistäkin ilosta. Tärkeintä on että iloa riittää!

• Kammintie 4, Jyväskylä • www.peukkula.fi

Savonlinnan Pikkuässä on oikea seikkailujen maailma, jossa on kiipeilyseinä, pomppulinna, trampoliini, erilaisia kiipeilytelineitä, monenlaisia liukumäkiä ja pelejä. Pienimmille, alle 4-vuotiaille, on vielä erikseen oma pehmustettu peuhupaikka ihan kahvilan vieressä. Pikkuässä on lapsille tarkoitettu leikki- ja puuhamaailma, jossa toimintaa on pienille ja hieman isommillekin lapsille. Lapset voivat riemuita vaikkapa huikealla seikkailuradalla, pelata erilaisia pelejä, hyppiä trampoliineilla, laskea liukumäessä tai ajaa polkuautoilla.

Savonlinnan Pikkuässässä voi piipahtaa kauppareissulla.

M a t k a tenav a 1/2012

25


Tenavaperheen

Elämykset

Mehukatti lastenmaailman huikeissa tiloissa on mahdollista purkaa kaikki ylimääräinen energia monella eri tavalla. Lasten touhutessa vanhemmat voivat virkistäytyä Pikkuässän kahviossa, jossa tarjolla kaikenlaista purtavaa.

golf ja monet muut ajanvietteet. Mikäli Leaf Areenan liikuntapalvelut houkuttelevat, voi jättää lapsen henkilökunnan hoitoon omien harrastusten ajaksi (maksullinen palvelu).

• Savonlinnan Prisman toisessa kerroksessa • Nojanmaantie 15, Savonlinna • www.pikkuassa.fi

• Kärsämäentie 35, Turku • www.leafareena.fi

Turun Leaf areenan

Seinäjoen Pomppula tarjoaa 2-13-vuo-

Mehukatti lastenmaailman huikeat tilat antavat mahdollisuuden kiipeillä, seikkailla, hyppiä, pomppia ja pelata. Lastenmaailmassa on erityisesti huomioitu alle 3-vuotiaat lapset tilasuunnittelussa ja laitteissa. Pienimmille on varattu oma leikkialue pallomerineen, liukumäkineen ja kiipeilymahdollisuuksineen. Kaiken kruunaa upea pomppulinna, jossa pienet eivät jää isompien jalkoihin. Isommille on mahtavankokoinen toimintakompleksi, jossa on liukumäkeä, köysirataa ym. Voi vaikka ottaa kisaa, kuka löytää paikasta pingviinin ja palaa ensimmäisenä trampoliinien luokse. Lisäksi Leaf areenalla voi pelata biljardia, heittää koreja, soittaa ”pehmokoskettimilla” jne.. Lasten kanssa tulevan aikuisenkaan aika ei käy pitkäksi, sen takaa kahvio,internet-asiakaspäätteet, televisiot, lehdet, biljardi, mini-

tiaille lapsille elämyksiä virikkeisessä ympäristössä. Lapset pääsevät purkamaan ergiaansa pomppulinnassa ja jättimäisessä seikkailutelineessä, josta löytyy mm. hurja liukumäki, trampoliini ja pallomeri. Ajotaitojaan voi hioa Moottori Mikun akkuautoradalla. (HUOM! Auto toimii kolikoilla). Myös Piraatti Patun kajuutta ja Prinsessa Lilin koti löytyvät sisäleikkipuistosta. Perheen pienimmille on oma leikkialueensa. Leikkiaikaa Pomppulassa ei ole rajoitettu, joten kaikkeen ehtii tutustua rauhassa turhia hätiköimättä. VIP-passilla sisäleikkipuistoon voi tulla vaikka joka päivä leikkimään. Lapset ovat puistossa vanhempiensa vastuulla.

• Kaarretie 2, Seinäjoki • www.pomppula.fi

Pomppulassa voit temmellyksen ohessa hioa ajotaitoa Moottori Mikun akkuautoradalla. 26

M atk atenava 1/20 1 2


Bravo! -festivaali tulee taas Kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterifestivaali Bravo! järjestetään 11.-18.3.2012 ja esitykset kiertävät Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

F

estivaalin järjestäjä Suomen Assitej ry perustettiin vuonna 1975 ja se vietti 35-vuotisjuhlavuottaan 2010. Kotimaisen toiminnan lähtökohtana on lisätä lasten- ja nuortenteatterin arvostusta. Assitej palvelee yhteyslinkkinä ulkomaisiin lasten- ja nuortenteattereihin sekä alan järjestöihin ja tapahtumiin.

vat arjessa suuria tunteita. Kesto 40 min. ja ikäsuositus 3-36 kk. Stradevarie Compagnia Teatrale (Italia): Carta Canta/Singing Paper - Laulava paperi yhdistää teatterin, performanssin, kuvataiteen ja musiikin elementtejä sanattomaksi tarinaksi. Esityksen jälkeisessä työpajassa saavat lapset piirtää itse. Kesto 30 min, työpajan kesto 30 min., 1-5-vuotiaille.

Nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille

Tanssiteatteri Auraco (Suomi-Ranska-Japani): Petit Câlin. Nimi tarkoittaa ensimmäistä ha-

AEIOU (Suomi-Slovenia): Pää alas – jalat ylös! kertoo sirkusperheen värikkäästä päivästä ja on suunnattu perheen pienimmille. Esityksessä on lämpimiä ja helposti lähestyttäviä henkilöhahmoja, jotka koke-

lausta, jonka lapsi saa heti synnyttyään. Lujassa, lempeässä halauksessa voi rimpuilla tai levätä, nauraa tai itkeä, sekä hullutella tai olla vakava. Lähtökohtana ovat lasten tunteet ja kommentit; miltä tuntuu kun

on ikävä äitiä, sylin tarve, tylsistyminen tai se, että pelottaa. Kantaesitys Kanneltalossa 13.3.2012. Kesto on avoin, kaikenikäisille 3-vuotiaista alkaen. Teatergruppen Batida (Tanska): Maria Bonita

kertoo kauniista Mariasta ja se on EteläAmerikkaan sijoittuva ryöväriseikkailutarina. Maria haaveilee vauraudesta ja vapaudesta, mutta päätyykin Lampiao-rosvopäällikön puolisoksi. Esityskielenä on tanska, englanninkielinen tekstitys. Kesto noin 70 min., yli 11-vuotiaille. Divaldo Alfa Theatre (Tsekki): James Blond, aikamme suurin agentti seikkailee jälleen! Parodian hengessä toteutettu nuorille ja aikuisille suunnattu nukketeatteriesitys, joka sukeltaa James Bond -elokuvan kulissien taakse. Toimintaa, teknisiä vempaimia ja kauniita Bond-tyttöjä! Esityskielenä englanti, kesto 60 min., yli 13-vuotiaille ja aikuisille. l

M a t k a tenav a 1/2012

27


Kuva Petri Kivinen

Leijonamieli

Tampereen Työväen Teatteri

Bremenin Soittoniekat Aasi on väsynyt vetämään kuormaa ja vahtikoira makoilee mieluummin kuin vahtii. Hiiret ilkkuvat pöydällä likinäköisen kissanreppanan yrittäessä niitä kiinni ja kukon kanalassa ei ole munia nähty enää aikoihin. Isännätkin äkäilevät eläimille aamusta iltaan. Huikea seikkailu saa alkunsa kun kaltoin kohdellut eläimet lyöttäytyvät yhteen ja suuntaavat vapaudestaan kuuluisaan Bremenin kaupunkiin. Riemukas elämä musikantteina voi alkaa. Hauskat sattumukset ja uskomattomat kommellukset siivittävät ystävysten matkaa kohti uutta elämää ja kotia. • Ikäsuositus yli 4v, kesto 1 h 30 min. sis. väliaika • Esitykset 29.3. saakka. • www.ttt-teatteri.fi

Hiihtolomien paras kulttuurikohde koko perheelle! Koko perheen sirkus, bändi ja teatterityöpajoja.

Lue lisää www.lastenpiipoo..

Joensuun Kaupunginteatteri

The Sound of Music valloittaa Joensuussa Maailman rakastetuin musikaali, The Sound of Music, perustuu itävaltalaisen Von Trappin perheen huikeaan tositarinaan. Nonnebergin luostari lähettää nunnakokelaansa Marian ankaran leskikapteeni von Trappin lasten kotiopettajattareksi. Marian sydämellisyys ja iloinen musisointi tuovat lohtua äidittömälle lapsikatraalle - lopulta hän valloittaa myös kapteenin sydämen. Tarina päättyy toisen maailmansodan kynnykselle. Pääseekö perhe pakenemaan turvaan rajan yli Sveitsiin? Teoksen musiikki on koskettanut kaiken ikäisiä ihmisiä ympäri maailman yli 50 vuoden ajan. Musikaalisävelmistä tunnetuimpia ovat mm. My Favourite Things, Do-Re-Mi, Edelweiss, Climb Ev’ry Mountain ja tietenkin nimikkokappale The Sound of Music. • Näytökset 31.3. saakka. Esitys kestää noin 2 h 45 min, sis. väliajan. • www.kaupunginteatteri.jns.fi

28

M atk atenava 1/201 2


Kajaanin Kaupunginteatteri

Ainakin miljoona sinistä kissaa

100

- Kuvittele, Samuel, kuvittele. Se, mikä kerran on kuviteltu, on aina olemassa ja totta, sanoo ilmanhenki Ariel 11-vuotiaalle Samuel Tuulelle. Ja Samuel kuvittelee Sinisen kissan, niinkuin mummon kissa, jonka Samuel lapsena värjäsi siniseksi äidin luomivärillä. Ja kissoja ilmaantuu. Mustansinisiä, lemmikin värisiä, yönsinisiä - ja erityinen hirviökissa Kalivan kostamaan kaikille Samuelia kiusanneille. Näytelmä on hauska ja viisas tarina näkemisestä ja nähdyksi tulemisesta, unelmista ja peloista, yksinäisyydestä, kiusaamisesta, kuuluisuudesta ja maineesta, salaisuuksista, kuvittelun voimasta, kauneudesta ja armosta. Sekä siitä, kuinka maaginen paikka maailmamme on, vaikka harvat sitä näkevät.

95 75

25 5 0

• Ensi-ilta 28.1.2012, ikäsuos. kaikille 6 v. ylöspäin. • Kuva Irja Samoil

Suomen Kansallisteatteri

Fedja-setä, kissa ja koira

matka-tenava lehti 15. joulukuuta 2011 23:12:52

Poika nimeltä Fedja-setä karkaa kotoaan Matroskin-kissan kanssa, sillä Fedjan äiti ei tykkää kissoista. Matkalla Fedja ja Matroskin kohtaavat Musti-koiran ja kolmikko lyö hynttyyt yhteen. He muuttavat maalle, jossa sattuu ja tapahtuu monenmoista. Tutuiksi tulevat niin utelias posteljooni Petškin kuin kaalipiirakalle perso traktori! Eduard Uspenskin rakastetun Fedja-sedän seikkailut hurmaavat lapset ja vanhemmat hulvattomalla huumorillaan ja nokkelalla sanailullaan. Vuonna 1974 ilmestynyt Fedja-setä, kissa ja koira on Uspenskin Fedjatarinoista ensimmäinen ja suosituin. Lapset voivat tuoda esitykseen mukanaan omia piirustuksiaan Fedja-sedästä! Piirustuksista kootaan näyttely Willensaunan lämpiöön. Esityksen yhteydessä on myös mahdollisuus ottaa valokuvia Fedja-tarinan hahmoina tintamareskissa Willensaunan lämpiössä. Omat kamerat mukaan! • Ensi-ilta 7.3.2012 Willensaunassa • Ikäsuositus: 3 +

Tampereen Komediateatteri

Katto-Kassinen “Hauskaa pitää olla, muuten minä en ala mitään”! Katto-Kassinen on lyhyt, tukeva ja itsevarma mies, joka asuu kerrostalon katolla ja lentää propellin avulla. Omien sanojensa mukaisesti KattoKassinen on ”sopivan pullea mies parhaassa iässä ja maailman paras kaikessa”. • Suositellaan yli 3v. • Esitykset 12.2. saakka. • www.tampereenkomediateatteri.fi • Kuva Petri Heinonen

Aiemmat numerot luettavissa digilehtinä

www.matkatenava.fi M a t k a tenav a 1/2012

29


Tenavaperheen

Elämykset

Kuva Mati Salmi Jyväskylän kaupunginteatteri

Viiru ja Pesonen - kun Viiru oli pieni ja katosi! Kauniina kesäpäivänä vuosia sitten ukko Pesosen kotiin tupsahtaa pieni kissanpoikanen viirullisessa laatikossa ja saa tietenkin nimekseen Viiru. Elämäniloinen ja utelias kissa tuo valoa ja riemua Pesosen vähän yksinäiseenkin elämään. Heistä tulee erottamattomat ystävykset, jotka yhdessä elävät onnellisina Pesosen pienessä mökissä. Mutta sittenpä Viiru yhtenä aamuna lähtee omille teilleen - katoaa! Miksi? Mitä Pesonen siitä tuumaa ja tietävätkö kanat jotain? Keitä ovat muklat ja entä Mäyrä? Liittyvätkö ne Viirun katoamiseen? • Kesto 1 h 35 min. sis. väliajan. • Ikäsuositus 3 v. ylöspäin. • Esitykset 19.3. saakka. • www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

Kotkan Kaupunginteatteri

Lahden kaupunginteatteri

Kaukana Kalevalan mailla asui villi ja vapaa koirien heimo. Sen naapurina pimeässä Pohjolassa hurja ja häijy susien kansa, ja niiden välissä pieni mutta sitkeä kissojen heimo. Koirat ja sudet kilpailivat metsien kuninkuudesta, ja usein niiden välille syntyi kiivaita kahinoita. Koko perheen näytelmässä kalevalaisen ajan jännittävät tarinat ja henkilöt Väinämöisineen ja Pohjan akkoineen saavat uuden ulkomuodon. Koiramaisesti uudistettu kansalliseepokseemme tekee muinaisten tapahtumien kulusta myös omia riemastuttavia tulkintojaan.

Pieni lintu on aikeissa muuttaa etelän lämpöön. Viimeisenä iltana kaupungissa lintu tutustuu kultaiseen patsaaseen nimeltään Onnellinen Prinssi. Patsas kertoo surusta ja kurjuudesta jonka hän on nähnyt kaupungissaan. He päättävät yhdessä auttaa kaikkia apua tarvitsevia, tutustuen samalla mitä eriskummallisimpiin ihmisiin. Syksy on kuitenkin tekemässä tuloaan, ja linnulla alkaa olla kiire etelän lämpöön... Mukaansa tempaavaa, kantaaottavaakin satua kerrotaan humoristisesti myös animaation ja elokuvan keinoin.

Koirien Kalevala

• Suositusalaikäraja 5-6 vuotta, kesto n. 2 tuntia. • Esitykset 16.5. asti. • www.kotkanteatteri.fi • Kuva Pekka Kurtz

Helsingin Musiikkiteatteri Kapsäkki

Lisää tapahtumia & käyntikohteita www.matkatenava.fi

Supermarsu pelastaa Itämeren silakat Susanna Haaviston dramatisoima ja ohjaama koko perheen musikaali pohjautuu Paula Norosen Supermarsu-kirjoihin. Musikaalin päähenkilö on rohkea ja topakka tyttösankari, 11-vuotias Emilia, joka saa tehtäväkseen pelastaa Itämeren. Musikaalissa seikkailevat tavalliset, mutta herkullisesti satumaiset ihmiset. Arjen kommellukset ja tapahtumat kuitataan tarinassa huumorilla, mutta suurissa eettisissä asioissa ollaan vakavia; ympäristöasiat ovat yhteisellä vastuullamme. • Esitykset 15.3.-15.4. • www.kapsakki.fi

30

M atk atenava 1/201 2

Onnellinen prinssi

• Ikäsuositus 4-7 v. ylöspäin. • Kesto n. 40 min. • Esitykset 29.3. saakka. • www.lahdenkaupunginteatteri.fi • Kuva Tarmo Valmela


Savonlinnan Teatteri

Eemeli metkuilee Kissankulman talosta kantautuva huuto EEEMELIII!! on varma merkki siitä, että Eemeli Nieminen on tehnyt taas metkun. Vahingossa tietysti, sillä ei metkuja keksitä, niitä vaan sattuu. Ja sen tietää vasta jälkeenpäin, että on metkuillut. Pellavapäinen poikakulta, Vaahteramäen Eemeli ei suinkaan ole pahantahtoinen, kekseliäs ja kerkeä käänteissään vain. Aikuiset eivät aina kuitenkaan osaa sitä arvostaa, ja niinpä verstashuoneessa syntyy kaiken kaikkiaan 369 puu-ukkoa, yksi joka metkusta. Näytelmässä tavataan tietysti muitakin vaahteramäkeläisiä: Aatu-renki, Liina-piika, PöperöMaija ja tietenkin Eemelin pikkusisko Iida, joka myös tahtoisi joutua verstashuoneeseen...

Porin Teatteri

Hyvää yötä, Herra Hakkarainen Herra Hakkarainen on Suomen kuuluisin unissakävelijä. Päivisin Hakkarainen käy töissä ja viettää tavallista arkea. Mutta öisin hän lähtee liikkeelle, ja koska hän kävelee unissaan, hän ei tiedä mitä hän tekee. Herra Hakkaraisella on uskollinen ystävä Masa Marsu, joka joutuu kiperiin tilanteisiin seuratessaan Hakkaraista tämän yöllisillä retkillään. Ilman Masan apua Herra Hakkarainen olisi pulassa!

Oulun kaupunginteatteri

Viiru ja Pesonen Kertakaikkisen herttainen kaksikko Viiru ja Pesonen seikkailee pienellä näyttämöllä joutuen välillä vaikeuksiin, välillä taas hassuihin tilanteisiin. Mitä tapahtui, kun Viiru katosi pikkukissana? Saako Pesonen leivottua syntymäpäiväkerrospannukakun? Mitä onkaan rouva Anttonen lopulta vailla? Ja kuinka käy Viirulta jumppahetki! • Kesto n. 1 tunti, yli 4-vuotiaille. • Esitykset 31.5. saakka. • http://teatteri.ouka.fi/

• Kesto 1 h 10 min. (sis. väliaika). • 3 -vuotiaasta ylöspäin. • Esitykset 19.5. saakka.

• Esitykset 12.5. asti. • Kesto 1 h 40 min väliajan kanssa. Espoon Teatteri Hevosenkenkä

Risto Räppääjä vauvana Risto Räppääjä tulee hetkeksi hoitoon tädilleen Rauha Räppääjälle, joka ei ole ollut koskaan tekemisissä vauvan kanssa. Naapurin herra Lindberg ihmettelee: "Onko tuo jonkin afrikkalaisen kääpiöheimon edustaja?" Kun Rauha ja herra Lindberg tutkivat vauvanhoito-oppaan ohjetta "älä jätä vauvaa hetkeksikään yksin", Risto karkaa kerrostalon uumeniin. "Onko Ristoa näkynyt?", Rauha ja herra Lindberg kyselevät naapureilta. "Joku pienikokoinen henkilö näytti rassaavan katolla savupiippua", he sanovat. Ehtivätkö Rauha ja herra Lindberg palauttaa Riston ennen kuin hänen äitinsä tulee? • Lapsille 3 v. ylöspäin. Kesto noin 45 min. • Esitykset 15.2.-31.5. • www.hevosenkenka.fi

Seinäjoen kaupunginteatteri

Kuningas Ei!

Mä en tahdo syödä muumilautaselta, mä en tahdo syödä mitään! Mä en tahdo istua ruokapöydässä, mä en tahdo tehdä mitään. Tuure Kilpeläisen laulu Kuningas Ei! huvittaa lapsia ja varsinkin vanhempia. Uhmaikäisen tahtoa puhkuva ralli kertoo osuvasti tilanteista, joiden parissa lapsiperheissä päivittäin painitaan. Aikuisen mielestä lapsen, uhmaikäisenkin, on toteltava. Jälkikasvu taas katsoo olevansa oikeutettu ilmaisemaan voimakasta tahtoaan vuorokaudet läpeensä. Vanhemmat paiskikoot päivätyönsä vaikka silmät ristissä. Samainen Tuure Kilpeläisen laulu toimii lähtökohtana uudelle kotimaiselle lastennäytelmälle. Lasten, vanhempien ja perheen koirankin uhmasta kertovan Kuningas Ei! -näytelmän on kirjoittanut Esko Janhunen. Suurelle näyttämölle sen ohjaa Eija-Irmeli Lahti. • Ensi-ilta 14.4.2012 Alvar-näyttämöllä • www.seinajoenkaupunginteatteri.fi M a t k a tenav a 1/2012

31


Kok o pe rhe, y ks i h in ta!

ARKTIKUM RANUAN ELÄINPUISTO OUNASVAARAN HIIHTOKESKUS SANTASPORT KYLPYLÄ LAPPSET FUNPARK JOULUPUKIN KAMMARI

Talvipassilla seikkailuun! 1.2.-15.4.2012

Katso lisätiedot ja osta Rovaniemen Talvipassi majoituksineen: WWW.VISITROVANIEMI.FI/TALVI NI AT S I K U S I A K E S PULUO J

NI AT S I K U S I A K E S PULUO J

LEVI • LÄÄKÄRIASEMA BENE • RUKA LEVI • DOCTOR SERVICE • RUKA LEVI Lääkäripäivystys / Doctor, Call 24/7

0400 808 804

BENE LEVIMARKET

HOTELLI K5LEVI

LEVIN MATKAILU

HOTELLI LEVITUNTURI

innevammojen hoito, 7 v kokemus R - Digitaalinen röntgenlaitteisto

RUKA Lääkäripäivystys / Doctor, Call 24/7

040 70 77 123

Älä huoli, me hoidamme! Don´t worry, we care!

- Nykyaikaiset synteettiset kipsimateriaalit - Mukavat rannetuet ja vartalosidokset - Laboratorion pikatestinä crp, influenssa, streptokokki, ripulitaudeissa noro- ja adenovirus sekä e. coli, ym.

Kauppakeskus Kumpare, Ruka

ith 7 years expertise W - Digital X-ray facilities

- Modern synthetic cast materials - Comfortable wrist and shoulder bandages - Bedside laboratory test for crp, influenza, streptococci, diarrheal noro- and adenoviruses, e. coli, etc.


Tenavaperheen

Matkailu

KOTIMAA

Lähetä meille matkavinkkisi sähköpostilla toimitus@matkatenava.fi tai postitse Matkatenava, Linnankatu 45 A 15, 20100 Turku.

Kotimaan lennoissa

suuria hintaeroja

Metsähallitukselle Pro Silvis -ansioplaketti Pilkkeestä Rovaniemellä sijaitseva Metsähallituksen puurakenteinen Pilke-talo sai jo kolmannen merkittävän tunnustuksen vuonna 2011. Suomen Metsäyhdistys palkitsi Metsähallituksen Pilke-talosta ja siellä sijaitsevasta tiedekeskus Pilkkeestä Pro Silvis -ansioplaketilla, joka annetaan instituutioille huomattavista ansioista Suomen metsäalan hyväksi. Kaksi aiempaa palkintoa Pilke sai Vuoden puurakennuksena ja Vuoden metsätekona. Kohderyhmänä koululaiset Tiedekeskus Pilkkeen 650 neliömetrin kokoinen näyttelyalue kertoo pohjoisten metsien kestävästä käytöstä, tuotteista ja antimista. Näyttely välittää tietoa tutkimisen ja tekemisen keinoin. Suunnittelussa keskeiseksi kohderyhmäksi on valittu koululaiset. Pilkkeen innovatiivinen näyttely ja työpajat tarjoavat kouluille erinomaisen tavan toteuttaa

uudenlaista oppimista. Pienen hiilijalanjäljen omaava Pilke on jo sinällään vahva viesti tulevaisuuden kestävästä rakentamistavasta. Tiedekeskuksen näyttely tukee erinomaisesti metsäalan yhteistä tulevaisuushanketta 'Metsä puhuu'. Huomionosoituksen vastaanottivat vastaava näyttelytuottaja Heikki Hepoaho ja yhteyspäällikkö Kristiina Vuopala. - Pilkkeessä tärkeintä on yhdessä tekeminen ja yhdessä oppiminen, kertoo vastaava näyttelytuottaja Heikki Hepoaho. - Tämän pitää olla hauskaa, oivaltavaa ja innoittavaa kaikille vierailijoillemme. Pilke edustaa uudentyyppistä tiedekeskusta, joka on paljon enemmän kuin tiedekeskusnäyttely. Pilkemäinen toimintatapa tarkoittaa ketteryyttä ja myönteistä asennetta. l U.J. • www.tiedekeskuspilke.fi

Peurungan uusi kylpylä on avattu Uuden kylpylän myötä palvelutaso nousee merkittävästi erityisesti lapsiperheiden näkökulmasta. - Ainutlaatuinen projisointitekniikka mahdollistaa erilaisten teemojen tuomisen kylpylämaailmaan, ja ensimmäinen teema tulee olemaan avaruuden painottomuuden illuusio. Lisäksi 14 metriä korkeasta lasitornista lähtevä Pohjoismaiden pisin vesiliukumäki on täysin uutta Peurungassa, kertoo

toimitusjohtaja Seppo Virta. Mitä kaikkea on tarjolla pitkänpitkän liukumäen ohella? Pienille on lastenallas, oma liukumäki ja ihan vauvoille Baby Bungee -vesikeinut. Suihkumaailmassakin lapset viihtyvät. Joka haluaa ja tarkenee, voi uida kylmävesialtaassa ja me muut mukavan lämpimässä vedessä. • www.peurunka.fi Seuraavassa Matkatenavassa enemmän uudesta Peurungan kylpylästä.

Lentovertailu.fi-verkkopalvelun ylläpitämät hintatilastot näyttävät suuria eroja kotimaan lentojen hinnoissa. Hinnat elävät jatkuvasti ja nousevat sitä mukaa kun paikat täyttyvät ja lähtöpäivä lähestyy. Lentoyhtiöitä vertailemalla voi säästää useita kymmeniä euroja. Sanonta 'aikainen lintu madon nappaa' pätee erityisesti reittilentoihin. Edullisia äkkilähtöjä kärkkyvä pettyy, sillä hinnat yleensä nousevat selvästi lentopäivän lähestyessä. Myös sesongit vaikuttavat hintoihin, mikä näkyy erityisesti joulun, vuodenvaihteen ja hiihtolomaviikkojen lentohinnoissa. Lentovertailu.fi -verkkosivusto on koonnut yhteen kotimaan lentojen hintoja eri päivinä lentoyhtiöiden mukaan. Lähtöpäivän merkitys on suuri. Tilastojen perusteella halvimpien ja kalleimpien Helsinki-Vantaalta lähtevien suorien lentojen välinen hintaero voi olla yli viisinkertainen. Korkeat hinnat välttää parhaiten varaamalla lennon vähintään muutamaa kuukautta ennen matkustuspäivää sekä vertailemalla matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden hintoja. Flybe ja Norwegian Airlines ovat tulleet markkinoille kilpailukykyisellä hinnoittelulla ja tuoneet lisää vaihtoehtoja Finnairin ja Blue1:n rinnalle. Hintavertailussa Flybe ja Norwegian pärjäsivät hyvin. Norwegian tarjosi edullisimmat lennot Ivaloon, Rovaniemelle ja Varkauteen. Pohjoisen tuntureille matkustavien kannattaa silmäillä Blue1:n hintoja, sillä yhtiö tarjosi edullisimmat lennot Kittilään ja Kuusamoon. 24 tunnin välein päivittyvä lista ja lentojen hintakalenteri löytyvät osoitteesta www.lentovertailu.fi

Turku valittiin kotimaanmatkailun huippukohteeksi 2011 Suomen Matkailijayhdistys ry on valinnut Turun vuoden 2011 kotimaanmatkailun huippukohteeksti. Palkinto myönnettiin Turun kaupungintalolla keskiviikkona 26.10.2011. Suomen Matkailijayhdistyksen myöntämän palkinnon perusteluissa todettiin, että Turussa on tehty pitkäjänteistä työtä matkailun kehittämiseksi ja se myös näkyy kasvaneissa matkailijamäärissä. Vuosi 2011 on ollut Turussa erityinen Euroopan kulttuuripääkaupunki -tittelin vuoksi. Turku 2011 -säätiön organisoima ohjelma on tarjonnut runsaasti matkailijoita houkuttelevia tapahtumia, näyttelyitä ja esityksiä. Turku on saanut tänä vuonna myös paljon kansainvälistä huomiota. • www.matkailijayhdistys.com

M a t k a tenav a 1/2012

33


Tenavaperheen

Matkailu

KOTIMAA

Maailman designpääkaupunki, Helsinki

Iloista luovuutta, festivaalitunnelmaa, tapahtumia & näyttelyitä l TEKSTIN KOONNUT U. Jylhä

Helsinki on yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa maailman designpääkaupunki vuonna 2012. Ohjelma sisältää noin 250 hanketta. Kyseessä on laajin Suomessa koskaan toteutettu designkokonaisuus, ja yksi suurimmista koko maailmassa. Se sisältää mm. yli 100 näyttelyä ja yleisötapahtumaa, joista voi valita mieleisensä sekä lapsille että aikuisille. Skidit Festarit -lastenkulttuuritapahtuma Urbaani lastenkulttuurifestivaali Skidit Festarit tarjoaa merkityksellistä kulttuuria, kiireetöntä aikaa yhdessäoloon, kokemuksia, monikulttuurisuutta, suvaitsevuutta, kohtaamisia taiteilijoiden ja taiteen parissa. Avainsanana on osallistuvuus. Kolmatta kertaa Helsingin Kalliossa järjes-

tettävä kaupunkitapahtuma tarjoaa yhteistä aikaa musiikin, tanssin, teatterin, sirkuksen ja erilaisten työpajojen parissa. Helsingin seudulta on toistaiseksi puuttunut lastenkulttuurifestivaali, joka antaisi mahdollisuuden tutustua eri kulttuurimuotoihin yhdellä kertaa. Skidit Festarit pyrkii korjaamaan tämän puutteen ja tarjoamaan laadukasta ohjelmaa koko perheelle. • Skidit Festarit -lastenkulttuuritapahtuma 29.7.2012 klo 10-15 Kallion kulttuuripihalla (Kaikukatu 4, Helsinki) www.skiditfestarit.fi

Annantalon kahvilasta lasten Kirjakahvilaksi Annantalon kahvila muuntuu sekä sisustukseltaan että toiminnoiltaan Suomen ensimmäiseksi lasten muotoilemaksi Kirjakahvilaksi. Lasten Kirjakahvilassa ja viereisessä Studio Annassa voi lukea kirjoja ja lisäksi tilassa järjestetään mm. kuvitusnäyttelyitä, kirjanjulkistamistilaisuuksia, kirjailija- ja kuvittajahaastatteluja, työpajoja, runoraateja, pienimuotoisia konsertteja ja myyntitoimintaa. Kirjakahvilaa suojelee akateemikko, rakastettu lastenkirjailija, runoilija ja kääntäjä Kirsi Kunnas. Kampin palvelukeskuksen satumummot ja -papat tulevat lukemaan lapsille satuja ja puolivuosittain vaihtuvat kummit houkuttelevat yleisöä erilaisiin tapahtumiin. En34

M atk atenava 1/201 2

simmäisiksi kummeiksi ovat lupautuneet näyttelijä Seela Sella, rap-artisti, kirjailija Paleface sekä kuvittaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja Antonia Ringbom. He vievät tarinoita mm. sairaaloihin niille lapsille ja nuorille, jotka muuten jäisivät Kirjakahvilan annista osattomiksi. Tapahtumien yhteydessä Studio Annaan kuljetaan narnialaisen kaapin kautta. Annantalon vapaa-ajan opetusryhmissä suunnitellaan ja valmistetaan kahvilaan astioita sekä valaisimia. Projektin kannalta on tärkeää, että lapset pääsevät itse vaikuttamaan oman elinympäristönsä kehittämiseen osallistumalla kahvilan suunnitteluun. Lasten Kirjakahvila kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tukemiin Taikalamppu-hankkeisiin. • Lasten Kirjakahvila, Annankatu 30, Helsinki Avoinna 23.1.-31.12.2012 www.annantalo.fi

Kauneus - 6 näytöstä Vantaan taidemuseon näyttely Kauneus - 6 näytöstä esittelee muotoilua ja kuvataidetta rinnakkain uudella ja mielenkiintoisella tavalla. Näyttely rakentuu kuudesta rinnakkaisesta ja keskenään erilaisesta dioraamasta. Dioraama on osittain kolmiulotteinen maisemamalli tai asetelma, joka esittää tapahtumaa tai tilannetta. Kunkin toteuttaa eri taiteilija, muotoilija tai työpari. Dioraamat


Annantalon kahvila muuntuu sek채 sisustukseltaan ett채 toiminnoiltaan Suomen ensimm채iseksi lasten muotoilemaksi Kirjakahvilaksi. Kuva: Mauri Tahvonen

M a t k a tenav a 1/2012

35


Tenavaperheen

Matkailu

KOTIMAA

Nalle-nukke, valmistaja Sigikid, Saksa, 1993 © Photo Les Arts Décoratifs /Jean Tholance

ovat vahvasti tekijöidensä näköisiä, elämyksellisiä ja tarinallisia kokonaisuuksia. Tekijät tulkitsevat näyttelyn teemaa omista lähtökohdistaan ottaen kantaa taiteen ja muotoilun vuoropuheluun. Näyttelyn taiteilijat: muotoilija Nathalie Lähdenmäki, graafikko Rami Niemi, muotoilija Naoto Niidome, vaatesuunnittelija Tuula Pöyhönen, kuvanveistäjä Tommi Toija, kuvataiteilija Anna Tuori, graafikko Teemu Väätäinen sekä kuvataiteilija Maaria Wirkkala. Näyttelyyn liittyy monipuolinen oheisohjelmisto, josta löytyy tapahtumia kaikenikäisille. • Avoinna 10.2.-4.8.2012 Vapaa pääsy, ti - to 11-18, la 10-16, su - ma sulj. Vantaan taidemuseo, Paalutori 3, Vantaa www.vantaa.fi/taidemuseo www.aaltoaalto.com

Lelun lumo ”Leikkikalu on lapsen ensimmäinen johdatus taiteen maailmaan”, kirjoitti ranskalainen runoilija Charles Baudelaire vuonna 1853. Leikin ja taiteen suhdetta monipuolisesti luotaava suurnäyttely esittelee leikkikalujen historiaa, muotoilua ja estetiikkaa muinaisesta Mesopotamiasta 2000-luvun globaaliin tietoyhteiskuntaan. Eri ai36

M atk atenava 1/201 2

kakausia ja maantieteellisiä alueita edustavat lelut, kirjat, valokuvat sekä taideteokset havainnollistavat, miten leikki on paitsi ihmisen perusominaisuus, myös inhimillisen kulttuurin tärkeimpiä perustuksia. Näyttelyssä esillä olevat leikkikalut ja leikin kuvaukset heijastavat yhteiskuntaa ja kulttuuria, jossa ne ovat syntyneet. Esimerkiksi nukketalot sisustuksineen, pikkuautot, robotit ja nuket ilmentävät aina kulloisenkin aikakauden esteettisiä mieltymyksiä, muoti-ilmiöitä ja arvoja. • Avoinna 24.2.-20.5.2012 Helsingin taidemuseo, Tennispalatsi www.taidemuseo.fi

Designpääkaupunkiviikonloppu Designpääkaupungin tekijöiden ovet avataan ja kaikki kutsutaan tervetulleiksi mukaan tutustumaan suunnittelijoiden työhön. Designpääkaupunkiviikonloppuna designia lähestytään monin eri tavoin niin työpaikoilta kouluihin ja klubeilta työmaille. Projekteihin voi tutustua demojen, tapahtumien, presentaatioiden ja keskustelutilaisuuksien kautta mitä erilaisimmissa paikoissa. • Aika 3.2.-5.2.2012 Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti


20X0 - Matka tulevaisuuteen Aikajuna kuljettaa kävijät matkalle tulevaisuuden kaupunkiin vuonna 20X0. Näyttely on kaupunkisimulaattori, joka tutustuttaa mm. tulevaisuuden asumiseen, liikkumiseen, kuluttamiseen ja terveydenhuoltoon. Kävijä tekee näyttelyssä tunnisterannekkeen avulla valintoja, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen. Sen mukaan muodostuu hänen oma kestävän elämän barometrinsa, jota voi verrata kaikkien kävijöiden valintojen kokonaisvaikutukseen. Matkasta tulevaisuuteen jää näyttelykävijöille muistoksi myös sähköinen matkakirja, jota voi tutkia näyttelyssä tai vierailun jälkeen verkossa. Näyttelyssä on kaikkiaan 20 kohdetta. Vetonaulakohde on avaruushissi, joka kuvastaa tulevaisuuden kaupungin ykkösnähtävyyttä. Hissillä noustaan maan kiertoradalle ja samalla saadaan tietoa siitä, mihin kaikkeen avaruutta tarvitaan ja käytetään tulevaisuudessa. Matkalla tulevaisuuden kaupungissa vieraillaan myös mm. tulevaisuuden ravintolassa, museossa ja kaupassa. Itsehoitoklinikalla kävijä tutustuu terveyden ja terveydenhuollon tulevaisuuteen.

tuuriooppera, joka saa ensi-iltansa Suomen rakennustaiteen museossa maaliskuussa 2012. Esitysten lisäksi projektiin liittyy arkkitehtuurikasvatuksellisia työpajoja ja opetusmateriaalia. Lastenoopperan ”Wir Bauen eine Stadt” on alunperin säveltänyt saksalainen Paul Hindemith vuonna 1930. Rakennetaan kaupunki! on oopperan ensimmäinen suomenkielinen produktio. Oopperan esiintyjät, lavastajat ja puvustajat ovat Kaisaniemen ala-asteen oppilaita. Koulun 4C-luokkalaiset, opettajansa Satu Hakulisen johdolla, laulavat ja näyttelevät oopperan. Rinnakkaisluokka 4A suunnittelee puvustuksen ja lavastuksen opettajansa Peki Kaipiaisen kanssa.

Oopperaesityksiä on maaliskuussa 2012 yhteensä 24. Esitysten yhteydessä on työpajoja. Lisäksi Rakennustaiteen museon tilat toimivat oopperaprojektin näyttelytilana silloin, kun esitykset eivät ole käynnissä. Työpaja ”Musiikkitalo”, on projekti, jota toteutetaan ympäri maailmaa paikallisten lasten ja nuorten kanssa. Musiikkitalo-työpajoissa he tekevät rakennuksen musiikille, musiikin avulla. Videot Musiikkitalo-työpajoista ovat osa Rakennetaan kaupunki! –oopperaa ja -näyttelyä. l • Suomen rakennustaiteen museo Kasarmikatu 24, Helsinki Ensi-ilta lauantaina 3.3.2012. www.rakennetaankaupunki.fi

• Avoinna 8.10.2011-27.1.2013 Tiedekeskus Heureka, Vantaa

Rakennetaan kaupunki Rakennetaan kaupunki! on lasten arkkitehM a t k a tenav a 1/2012

37


Tenavaperheen

Matkailu

KOTIMAA

TALVISEIKKAILUUN Rovaniemen Talvipassilla T

änä talvena perheet voivat taas nauttia koko lapsikatraansa kanssa seikkailullisesta menosta Rovaniemen Talvipassilla. Passiin on paketoitu kuusi kohdetta ja kivaa tekemistä laskettelusta kylpyläriemuihin. Ounasvaaran Hiihtokeskuksessa Talvipassi oikeuttaa kuuden tunnin lasketteluaikaan, jonka perhe voi jakaa haluamallaan tavalla hissilipuiksi. Lisäksi passilla pääsee Ranuan Eläinpuistoon tervehtimään jääkarhuja, Arktikumiin sekä Santasportin kylpylään ja Lappset Funparkiin. Joulupukin Kammarilla perhe saa Pukin tapaamisen yhteydessä yllätyslahjan.

Ranua Zoo

Eläinpuistossa on noin 50 villieläinlajia ja 200 eläinyksilöä. Siellä palvelevat myös ohjattuja retkiä tarjoava Wildlife Safaris, ravintola, caravan-alue, eläinpuiston kauppa sekä Fazerin tehtaanmyymälä. Puistossa asuvat mm. vanha herra jääkarhu Manasse ja nuoret neidot Venus ja Valeska. Pulkalla tai potkurilla liikkuminen talvella on mukavaa ja ne ovat ilmaiseksi asiakkaiden käytössä. Puistoreitillä on myös laavu, jossa voi lämmitellä tai paistaa makkaraa. Vinkki: Jääkarhupentu pääsee ulos jaloittelemaan helmi-maaliskuussa. • Avoinna päivittäin klo 10-16 www.ranuazoo.com

Arktikum

on nykyaikainen tiedekeskus ja näyttelyt on rakennettu myös lasten ehdoilla. Löytöretkikartta kuljettaa vieraat näyttelyihin liittyvien kysymysten avulla halki Lapin ja arktisten alueiden. Matkan varrella pääsee etsimään mm. saamenkielisen version Aku Ankasta ja Napapiirin määritelmän. Esillä ovat mm. arktisen alueen eläimet, revontulet ja kylmyys - koskettavana ja tunnettavana. Vinkki: Museokaupasta löytyy uniikkeja käsitöitä, koruja ja taide-esineitä. • Avoinna ti-su klo 10-18 www.arktikum.fi

Ounasvaaran Hiihtokeskus

Mainiot olosuhteet lasketteluun, lautailuun tai telemark-hiihtoon. Välineet voi vuokra38

M atk atenava 1/201 2

Lapsiperheille tuote tarjoaa valmiiksi pohditun kokonaisuuden joko lomalle tai vaikkapa koko kevättalven ajalle arjen piristykseksi lähialueilla asustaville. Talvipassilla voi vierailla sen voimassaolon aikana kerran jokaisessa kohteessa (1.2.-15.4.2012). Passin hinta (119 e) oikeuttaa aktiviteetteihin vanhemmat ja kaikki perheeseen kuuluvat 18-vuotiaat tai nuoremmat lapset. Lapsimäärää ei ole rajoitettu, vaan samalla hinnalla sisällöstä nauttii koko katras päälukuun katsomatta! • Sähköisen kaupan osoite www.visitrovaniemi.fi/talvi

ta erillistä maksua vastaan Hiihtokeskuksen välinevuokraamosta. Lapsille ja vasta-alkajille on uusi viihtyisä laskettelualue taikamattohissin kera. Pulkalla laskemisen ja laskettelun lisäksi voi pyöriä karusellissa tai viihtyä leikkikentällä samalla lumessa peuhaten.

puisto sisältää runsaasti perinteisiä leikkipaikkavälineitä kuten kiipeilytelineitä, kiipeilyverkkoja, liukutunneleita, liukumäkiä ja volttikoneen sekä aallokon tasapainoilua ja hyppelyjä varten. Vinkki! Tossut tai liukuestesukat kotoa mukaan!

• 1.-19.2. ma-pe klo 12-20, la-su klo 10-18 20.2.-15.4. ma-pe klo 10-20, la-su klo 10-18 www.ounasvaara.fi

• www.santasport.fi • Lappset Funpark Avoinna ma-pe 13-20, la-su 10-19 www.santasport.fi

SantaSport & Lappset Funpark

SantaSport on iloisen liikunnan, puhtaan luonnon ja urheilun keskus. Passilla pääsee nauttimaan saunojen ja kylpylän lämmöstä. Allasosastolla on kuntouima-, kylmä-, kuuma-, pore-, hieronta- ja lastenallas jossa on vesiliukumäki. Ulkoilun ja kylpemisen vaihtoehdoksi on tarjolla keilailua ja erilaisia hyvintointipalveluita. Lappset Funpark -sisäleikkipuisto on suunniteltu niin, että siellä olevat välineet kehittävät lasten motorisia perusvalmiuksia ja taitoja leikin keinoin. Passilla pääset tutustumaan niin digitaalisiin kuin perinteisiinkin leikkivälineisiin. Puistossa on mm. interaktiivinen hyppelyruudukko, Lappset Puzzle, joka koostuu erilaisista muisti- ja matematiikkapeleistä, joissa pelaaja joutuu käyttämään sekä aivoja että kehoa. Tanssipelikaari Sona puolestaan kutsuu erilaisiin musiikkileikkeihin, ja interaktiivinen palloseinä Sutu haastaa palloilijat kokeilemaan ja kehittämään potkutarkkuutta. Pallopelejä varten tilassa on minikokoinen palloiluareena. Digileikkivälineiden lisäksi sisäleikki-

Joulupukin Kammari Pajakylässä

Joulupukin Pajakylässä voi tehdä kaikenlaista hauskaa kesät talvet, kuten tavata vanhan valkoparran tai vierailla hänen postikonttorissaan. Joulupukin Kammari on paikka jossa satu muuttuu todeksi. Pukki saapuu päivittäin tapaamaan pieniä ja hieman isompiakin ystäviään. Kammarissa leijuu sadunomainen ilmapiiri vuoden jokaisena päivänä. Joulutalossa on näyttely joka esittelee niin tämän päivän talven juhlan tapoja kuin kotimaisia ja ulkomaalaisia satoja vuosia vanhoja perinteitä. Pajakylän matkamuisto-, lahja-, tehtaanja verstasmyymälöistä voi ostaa mm. paikallisia käsitöitä niin itselle muistoksi kuin tuliaisiksikin. Pääpostin tontut puolestaan toimittavat pakettisi minne tahansa maailmassa ja mihin aikaan vuodesta tahansa! l U.J. • www.santaclausvillage.info/fi/


Ounasvaaran Hiihtokeskus

Lappset Funpark

Arktikum

Ranua Zoo

SantaSport

Joulupukin Kammari M a t k a tenav a 1/2012

39


Tenavaperheen

Matkailu

KOTIMAA

Logomossa edelleen Only a Game? ja Tuli on irti! Suuren suosion saavuttaneet näyttelykeskus Logomon kaksi näyttelyä jatkavat vuoden 2012 puolelle. Turun palosta ja tulen voimasta kertova Tuli on irti! jatkaa heinäkuun loppuun ja jalkapalloa esittelevä Only a Game? huhtikuun puoliväliin asti. Näyttelyt avataan uudestaan yleisölle tiistaina 17.1.2012. 40

M atk atenava 1/2012

N

äyttelyjä jatketaan positiivisen yleisöpalautteen vuoksi ja niihin on tutustunut erityisen paljon lapsia ja perheitä. - Kaksi nyt jatkavaa näyttelyä ovat ehdottomia vetonauloja. Halusimme tarjota ihmisille vielä mahdollisuuden käydä niissä, sanoo Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón. Tuli on irti! -näyttely on esillä koko jatkokauden ajan. Kun näyttely Only a Game? päättyy Logomossa huhtikuussa, osa näyttelystä siirtyy Turun jalkapallostadionin eli Veritas-stadionin ala-aulaan pysyväksi näyttelyksi ja osa matkaa Puolan Wroclawiin jalkapallon EM-kisoihin kesäksi 2012. Näyttelyiden jatkamista Logomossa on ajanut vahvasti Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell. - Olen tyytyväinen, että suuren suosion saaneet näyttelyt voivat jatkua vielä ensi vuonnakin ja että Only a Game? -näyttely voidaan osittain sijoittaa pysyvästi Veritasstadionille, jossa sen tulevat näkemään tuhannet ja taas tuhannet jalkapallon ystävät.

- Tuli on irti! -näyttelyyn liittyen kaupunki tulee selvittämään, voitaisiinko sen pohjalta toteuttaa pysyvä Turun ja Suomen historiasta kertova näyttelykokonaisuus Turkuun, Randell kertoo.

Valokuvanäyttely korvaa jalkapallon huhtikuussa Only a Game? -näyttelyn tiloissa Logomossa avataan huhtikuun lopussa  Turun historiaa käsittelevä suuri valokuvanäyttely, jonka


tuottaa Turun museokeskus. - Näyttelyn lähtökohtana on Turku valokuvissa, pääpainon ollessa vanhemmasta valokuva-aineistosta toteutetuissa isokokoisissa reproduktioissa. Moni on kaivannut Turkuun omaa kaupungin historian museota. Nyt yhdessä Tuli on irti! -näyttelyn vahvan Turun historiaan liittyvän sisällön kanssa kahden näyttelyn kokonaisuus toimii monipuolisena Turun historian näyttelynä, sanoo Turun museotoimenjohtaja Olli Immonen. Tuli on irti –näyttely säilyy maksullisena, kun taas Only a Game? ja sitä seuraava valokuvanäyttely ovat maksuttomia. - Tulevan puolen vuoden aikana on joka ikisellä vielä mahdollisuus tutustua upeaan kokonaisuuteen, jonka kruunaa Turun palosta kertova pienoismalliteatteri. Näyttelyyn liittyy myös esimerkiksi tyky-vierailuksi hyvin sopiva Burn Out! -kierros, sanoo Turun kulttuurijohtaja Minna Sartes. Kuvataidenäyttelyiden tiloihin avataan helmikuussa yrityskylä, 5.-6.-luokkalaisille suunnattu opintokokonaisuus, jossa oppilaat pääsevät elämään päivän aikuisen roolissa. - On hienoa että saamme heti käyntiin

vaihtuvien näyttelyiden sarjan, joka on tulevaisuudessa yksi tärkeä osa Logomon toimintaa, sanoo Logomo Oy:n toimitusjohtaja Päivi Rytsä. Tuli on irti! -näyttely on ollut Turun kulttuuripääkaupunkivuoden päänäyttely Logomossa. Näyttely on Tiedekeskus Heurekan ja Turun museokeskuksen yhteisprojekti. Only a Game? puolestaan on Euroopan jalkapalloliitto Uefan tuottama koko perheen interaktiivinen näyttely, joka on ennen Turkua ollut esillä Brysselissä, Liverpoolissa ja Istanbulissa. Näyttelyn on tuottanut belgialainen Album. l U.J. Näyttelyt ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10– 18, Tuli on irti! ajalla 17.1.-29.7., Only a Game? ajalla 17.1.-15.4. ja Turku valokuvissa ajalla 28.4.-29.7.

TAIKATALVEA vietetään Muumimaailmassa

Talven taika saa herättää Naantalin Muumimaailman talviuniltaan ja luvassa on touhuntäyteisiä päiviä satumaailmassa. Koko viikoksi on luvassa tekemistä, tarinoita, riemukkaita hetkiä ja voimakasta hyvää tuulta Muumiperheen vieraana. Odotettavissa on liukkautta ja puuskittaista kikatusta luistinradalla sekä paikallisia pyllähdyksiä pulkkamäessä. Puuhapisteessä voimistuva luovuuden ja leikkisyyden rintama saavuttaa koko perheen, iltaan mennessä posket punoittavat ja riemunkiljahdukset kuuluvat ainakin Turkuun asti!

Vetokoirakyytiä, piparikoristelua ja Niiskuneidin rusettiluistelua Mamman Keittiöllä ollaan luovia ja koristellaan piparit ihan oman mielen mukaan. Lasten karaoke saa rohkeimmat laulamaan ja Nuuskamuikkunen opettaa hiihtämistä (jos on lunta). Ihan uutta on Tuutikin Jäähevonen! Mahtaako sillä voida ratsastaa? Luistimia ja retkiluistimia, pulkkia, liukureita, suksia ja lumikenkiä on lainattavissa poliisiasemalta. • Naantali 18.- 26.2.2012 klo 10-16 • www.muumimaailma.fi/taikatalvi

M a t k a tenav a 1/2012

41


Tenavaperheen

Matkailu

KOTIMAA

Kemin Lumilinnassa asuvat Arttu ja Terttu Joka vuosi Kemiin kohoaa Lumilinna ravintoloineen, hotelleineen ja kappelikin siellä on. Joka vuosi Lumilinnassa ovat myös Arttu ja Terttu, lasten kaverit, sillä Linna on lastenkin valtakunta.

L

innan pihalla on monenlaista ajanvietettä. Ulkona oleva tuubiliukumäki antaa hurjat vauhdit hieman isommille lapsille ja pienimmät voivat lasketella lasten pikkumäissä. Linnanhenki Arttu on ollut vieraiden ilona ensimmäisestä LumiLinnasta lähtien. Arttu on kotoisin kaukaisesta, ikilumisesta laaksosta, jossa hän asustaa vaimonsa Tertun ja heidän paaperoidensa, Pilven ja Pyryn kanssa. Lumipalloperhe asuu valkoisessa laaksossaan muun ajan vuodesta, mutta aina LumiLinnan porttien auetessa myös Arttu ja Terttu ovat paikalla. Lapsilla on heiltä aina paljon kysyttävää.

42

M atk atenava 1/201 2

Hulluja nuo suomalaiset! Ulkomailta tulevat matkailijat ovat silmät ymmyrkäisinä. - Ihanko oikeasti te nukutte tuolla? Sinnehän jäätyy ja ruokakin on varmaan kylmää. Ties millaisia juttuja kotiin palattuaan kertoilevat, mutta mielen pohjalla kytee, että jospa seuraavalla reissulla kokeilisi kuitenkin itse. Vaikka yhden yön. Siinähän olisi naapureilla kummastelemista. Uteliaille voi kertoa, että LumiRavintolan ruoka on aina lämmintä ja herkullista. Ruokalautasen alle katetaan aina puinen

lautanen, joka estää jääpöydästä hohkavan kylmän tarttumisen ruokalautaselle. LumiLinna-alueella on myös lämmin LinnanTupa, jossa toimii kahvila ja baari, josta saa pientä purtavaa. Entä sitten nukkuminen? Pysyykö siellä lämpimänä? Huoneen lämpötila on noin -5 astetta. Ilta-aikaan, Linnan porttien sulkeuduttua hotellihuoneita valmistellaan majoittujille. Huoneeseen viedään arktinen makuupussi, jonka sisällä on fleecepussi. Makuupussi on niin lämmin, että majoittuja tarvitsee vain ohuet alusvaatteet, sukat ja pipon. Omat


LinnaiNFO

LumiHotelli • 18 kahden hengen huonetta, kaksi viiden hengen ryhmähuonetta ja yksi sviitti • Petipaikkoja yhteensä 48 • Huoneen korkeus 3 m ja pinta-ala 9 m2 • Käytävän korkeus 5 m, pituus 60 m ja leveys 5 m

LumiRavintola

vaatteet asetellaan makuupussin ja sängyn väliin. Ei siis mitään hätää!

Teemana urheilu LumiLinnan arkkitehtuuria on määritellyt jo kuusi vuotta eri teema, joka ohjaa etenkin jää- ja lumenveistosuunnittelua. Ympäri linnaa kävijä voi törmätä sekä tuttuihin että tuntemattomampiinkin urheilulajeihin, kesäisiin ja talvisiin. Vuosi 2012 on urheilun saralla monessa mielessä merkittävä. Helsingissä järjestetään toukokuussa jääkiekon MM-kilpailu sekä kesä-heinäkuussa yleisurheilun EMkilpailut. Lontoossa puolestaan heinäelokuussa Olympialaiset ja elo-syyskuussa paralympialaiset. Teemaksi pyritään aina valitsemaan aihealue, joka on mahdollisimman puhutteleva sekä kotimaisille että ulkomaisille asiakkaille, niin lapsiperheille kuin yritysryhmillekin. Teeman tulee lisäksi olla tarpeeksi monipuolinen, jotta Linnassa riittää katseltavaa ja koettavaa. Olennainen osa jää- ja lumitaidetta ja sen näyttävyyttä on valaistus, joka vuosien aikana on kehittynyt, kiitos led-valaistuksen yleistymisen. LumiLinnan jääveistosten suunnittelusta ja teosta vastaa jo monetta vuotta Frostiart Oy Lappeenrannasta. Yrityksen omistajalla Kimmo Frostilla on pitkä kokemus

jäänveistosta. Hän tekee päätyökseen mm. jääsaunoja ja jääbaareja sekä suuria jää- ja lumitapahtumia keski-Eurooppaan. Kemin Lumilinna on käyntikohde, joka täytyy kokea ihan itse. 29.1. alkaen LumiLinna on avoinna päivittäin klo 10-19. Kausi kestää säävarauksella 9.4 saakka. l U.J.

• Asiakaspaikkoja kolmessa kabinetissa yhteensä 150 • Ravintolan pöydät on tehty Perämerestä nostetusta jäästä, asiakasistuimet ovat puuta ja niiden peitteenä on poron- tai lampaantalja • LumiRavintola on avoinna LumiLinnan aukioloaikojen mukaisesti, iltaisin tilauskäytössä

• www.snowcastle.net

LumiKappeli • Istumapaikkoja noin 60 • Kaikkien kirkkokuntien käytössä • Vuosittain keskimäärin 15 paria ulkomailta ja Suomesta antaa kappelissa avioliittolupauksen

Tapahtumat LumiLinna 2012:n avajaisia juhlitaan lauantaina 28.1. klo 18. Avajaisohjelma on huikea musiikkishow, joka mukailee Olympialaisten avajaisia. Esityksen aikana nähdään myös urheiluhistorian sykähdyttävimmät hetket. 17.-18.3. sadat hiihtäjät saapuvat LumiLinna-kaupunkiin nuorten SM-sprinttikisoihin, yhtä aikaa järjestetään myös Koululiikuntaliiton mestaruushiihdot. M a t k a tenav a 1/2012

43


Lapsiperheiden matkailu- & tapahtumalehti

Matkatenava

- sieltä löydät vinkit menoon ja meininkiin! Tutustu Tenavaan www.matkatenava.fi

Rakkaudella koko perheelle euroa/vuosi kestotilaus, 5 nroa/vuosi (sis. alv 9% 1,23 euroa)

✗ Kyllä kiitos!

Tilaan Matkatenavan hintaan 15 e/vuosi/kestotilaus 5 nroa (sis. alv 9% 1,23 euroa)

Vastaanottaja maksaa postimaksun Mottagaren betalar portot

Tilaaja (tilaajan oltava 18 vuotta täyttänyt) NIMI

OSOITE

Matkatenava Linnankatu 45 A 15 20100 TURKU Puh. 050 552 4030

Matkatenava mukana LAPSIMESSUILLA 27.-29.4.2012

Tenavalehdet PUHELIN & SÄHKÖPOSTI

Tunnus 5016698 00003 VASTAUSLÄHETYS

PERHEEN LASTEN SYNTYMÄVUODET

www.lapsimessut.fi Tietoja voidaan käyttää Matkatenavan omaan suoramarkkinointiin.


Tenavaperheen

Matkailu

ULKOMAAT

Koko perheen liikunnallinen viikonloppu talvisessa Tartossa! Perinteinen ja maineikas Tarton Maraton hiihdetään jo 41. kerran Etelä-Virossa. Hiihtoviikonloppu alkaa lauantaina 18. helmikuuta lasten hiihtotapahtumilla. Maratonin päämatka 63 km ja puolimaraton 31 km sauvotaan sunnuntaina 19. helmikuuta. • www.tartumaraton.ee/fin

Ainutlaatuinen merimuseo avataan Tallinnassa Viron merenkulkumuseo Lentosatama (Lennusadam) avataan toukokuussa Tallinnassa. Uusi nähtävyys ja mielenkiintoinen käyntikohde kertoo vanhan merenkulkumaan tarinaa visuaalisella kielellä ja tarjoaa meren täydeltä jännitystä koko perheelle. Voit lentää lentosimulaattorilla kaupungin yläpuolella, laskeutua sukellusvenesimulaattorilla meren syvyyksiin, uittaa altaassa laivojen pienoismalleja ja katsella erilaisia mereneläviä. Museolaivat ja muut näyttelyesineet sijaitsevat kolmessa tasossa: meren pohjassa, meren pinnalla ja ilmassa. Lentosataman museo sijaitsee vesilentokonehalleissa, jotka rakennettiin Pietari Suuren merilinnoitusvyöhykkeen osaksi vuosina 1916-1917.

Sukellusvene Lembit museon vetolaulana Legendaarinen sukellusvene Lembit oli maailman vanhin vesillä oleva sukellusvene vielä keväällä 2011. Se on ainoa ennallaan säilynyt sota-alus toista maailmansotaa edeltäneen ajan Viron laivastosta. Sisätilojen kunnostuksen jälkeen vierailijoilla on harvinainen mahdollisuus tutustua miehistön jäsenten elämään n. 80 vuotta sitten – ympäristössä, joka on säilynyt lähes alkuperäisenä. Lentosataman museolaiva on kuuluisa historiallinen jäänmurtaja Suur Tõll, joka pur-

jehti aikoinaan Suomen lipun alla nimellä Wäinämöinen. Laiva kaapattiin venäläisiltä Helsingin lähellä vuonna 1918 ja luovutettiin Suomesta Tarton rauhan ehtojen mukaisesti Viroon neljä vuotta myöhemmin. Museossa on myös vesilentokoneen Short Type 184 täysimittainen kopio. Se oli ensimmäisen maailmasodan aikana laajalti käytetty vesitaso, jolla tehtiin maailman ensimmäinen torpedohyökkäys ilmasta. Yhtään alkuperäistä Short 184 -vesitasoa ei ole säilynyt, ja Lentosatama on ainoa paikka, jossa lentokoneen voi nähdä täysimittaisena. l U.J.

Air Finlandin uusi lomalentoreitti lyhentää matkustusaikaa Alanyaan Air Finland aloittaa lennot uudelle Gazipasan lentokentälle Turkin Alanyan lähelle huhtikuussa 2012. Suurin osa ensi kesän noin 7500:sta Alanyan kentälle lentävästä matkustajasta tulee olemaan Air Finland Holidaysin valmismatkalla lomailevia. - Alanyan kupeessa oleva Gazipasan lentokenttä tulee palvelemaan kaikkia Alanyan ystäviä. Lähes neljän tunnin bussimatka Antalyan kentältä Alanyaan lyhenee reiluun puoleen tuntiin, kertoo Air Finlandin toimitusjohtaja Mika Helenius. Alanyassa on myös tuhatkunta suomalaisten perheiden omistuksessa olevia loma-asuntoja. - Suora lomalento Alanyan Gazipasan kentälle palvelee myös kasvavaa, pelkkiä lentoja käyttävää asiakasryhmää, uskoo Helenius. l U.J.

M a t k a tenav a 1/2012

45


Tenavaperheen

Matkailu

ULKOMAA

Afroditen saari l TEKSTI & KUVAT Kristina Ahlström

KUVA © Bensliman Hassan | Dreamstime.com 46

M atk atenava 1/2012


Välimeren kolmanneksi suurin saari Kypros on lämpöä ja valoa etsivän turistin unelma. Tuo saari hehkuttaa jokaisessa logossaan aurinkoa, sydäntä ja merta. Kypros on nimittäin myös rakkauden ja kauneuden jumalattaren Afroditen saari. Ei hassumpi maine!

K

ypros on saari, jonne lentää neljässä tunnissa ja jossa on kesä puolet vuodesta. Silloin aurinko paistaa yli 11 tuntia päivässä, joten se on hyvin suositeltava paikka meille pohjolan asukkaille. Koneen lähestyessä Larnakan lentokenttää voi nähdä vuoriston juurella suuren valkoisen Turkin lipun. Saarella onkin erikoisuus: se on jaettu turkkilaisten ja Kyproksen kreikkalaisten kesken. Suurin osa turistimatkoista suuntautuu saaren eteläpuolelle, mutta pohjoisella turkkilaispuolella voi käydä vierailemassa. Matkalla lentokentältä näkee pieniä taloja vieri vieressä. Niiden kaikkien katolla nököttää pari aurinkopaneelia ja vesitankki. Näin aurinkoisen saaren asukkaat saavat lämpimän vetensä. oma vesisäiliö onkin tärkeä asia saarella, jossa asukkailla välillä säädellään veden kulutusta. Puolet Kyproksen pinta-alasta on viljelykelpoista ja merivettä puhdistetaan talouskäyttöön. Kyproksen lomailu on monen muotoista: on biletyspaikkoja nuorisolle, mutta myös pienempiä rauhallisia kyliä, jotka kiinnostavat enemmän pienten lasten aikaan. Kyproksella on turisteja myös talvella, jolloin viikkolomalaiset vaihtuvat usean kuukauden viihtyviin muuttolintuihin. Aiya Napassa on 20 pelikenttää, joten talvisin siellä näkee paljon myös jalkapalloleireihin osallistujia. Kaupunki on muuten saanut nimensä aikoinaan luolasta löydetystä ikonista (aiya=pyhä, napa=metsikkö). Me suuntaamme Protaraksen alueelle pieneen Perneran kylään Kyproksen kaakkoisosassa. Matkaa kentältä sinne on 45 kilomet-

riä. Blue Village –konseptiin kuuluva Althea Beach -lomakylä levittäytyy kuin viuhka meren rannalle viehättävin matalin taloin. Althea Beach on suunniteltu juuri niin mukavaksi, että aurinkoa kaipaava ei muuta malttaisi kuin nauttia allasalueesta. Allasleikeissä voi välillä sujahtaa varjoon pieneen luolaan vesiputouksen äärelle. Meri on muutaman askeleen päässä. Ensi kesäksi hotelliin on rakennettu lisäksi uusi allas, jossa on neljä erimuotoista osaa eri tasoilla. Vesille mielivä voi myös valita Kyproksen retkitarjonnasta katamaraaniristeilyn, joita on myös iltaisin auringonlaskun aikaan, perheristeilyt tosin ajoittuvat päiväaikaan. Snorklausretkellä voi hyvällä onnella nähdä delfiinejä.

Lastenohjelmaa! Koko perhettä ilahduttaa varmasti lastenkerhot, jotka antavat ohjelmaa päivään ja uusia ystäviä. Parin tunnin oman loman aikana vanhemmat voivatkin sitten pulahtaa mereen käsi kädessä, kuin televisiomainoksessa konsanaan… Finnmatkat testasi kesällä 2011 Kyproksella ja Kreetalla uimakoulutarjontaa. Tulevana kesänä onkin kaikissa Blue Villageissa kesällä suomenkielinen uimakoulu ja vesipeuhula, joiden ajat eivät mene päällekkäin kerho-ohjelmien kanssa. Iltaohjelma on hotellissa taattua skandinaavista iloittelua. Ei viikkoa ilman Abbaa ja sirkusta. Kavalkaadissa kulkee niin monta jättipehmoa, että jokaiselle riittää halattavaa. Jos ei hymy muuten irtoa, niin sokerina pohjalla on aina Coco-klowni.

INFO

KOHDE: Kypros Kypros on saari Välimeren itäosassa. Se kuuluu maantieteellisesti Aasiaan, mutta kulttuurisesti sen katsotaan kuuluvan Eurooppaan. Saari on jaettu kahtia kreikkalaisten hallitsemaan etelään ja turkkilaisten valtaamaan pohjoiseen. MATKANJÄRJESTÄJÄ: Finnmatkat VÄESTÖ: Asukkaita saarella on n. 875 000. USKONTO: ortodoksisuus LENTOAIKA: n. 4 tuntia. VALUUTTA: euro MATKUSTUSAIKA: touko-lokakuu AIKA: sama kuin Suomessa KIELI: Kreikka. Paikalliset puhuvat hyvää englantia. PIKKUTIETOA Kyproksen kansallispuu on kultatammi. Se kasvaa vain tällä saarella. Merikilpikonnat munivat Karpasian niemimaalla, Kyproksen koillisrannikolla. Larnakan ulkopuolella on suolajärvi, jossa on talvisin tuhansia flamingoja ja muita muuttolintuja. M a t k a tenav a 1/2012

47


Tenavaperheen

Matkailu

ULKOMAA

Mazotoksen kylässä pääsee ihailemaan kameleita, noita uskomattomia otuksia. Ne voivat hörpätä 180 litraa vettä viidessä minuutissa. Vastavuoroisesti ne voivatkin olla viisi päivää ilman ruokaa ja kaksi ilman vettä. Yksikyttyräiset ovat kestävämpiä kuin kaksikyttyräiset. Ne vaeltavat lastin kanssa jopa 120 km vuorokaudessa ja senkin jälkeen vain vartin tauko riittää.

Larnaka Bayn markkinoilla kohteliaat myyjättäret puhuivat loistavaa englantia, niin kuin Kyproksella paljon osataankin. Tarjontaa on niin että heikottaa. Oiva paikka ostaa kauniiden vaasien lisäksi vaikka edullinen kankainen matkalaukku. Markkinat ovat suositut niin paikallisen väestön kuin turistienkin keskuudessa. Brittiläiset turistit lienevät opettaneet hauskan ”darling”-sanan käytön, millä tervehditään markkinoilla kojusta jos toisestakin.

Vaikka kyproslainen keittiö houkuttelee ihanuudellaan joka päivä, voi yhtenä iltana lisätä ohjelmaan vierailun japanilaisessa ympäristössä. Ravintolat Hokkaido sekä Sapporo Ayia Napassa tarjoavat suussa sulavan ruoan lisäksi koko perhettä hauskuttavan shown. Taidokkaan kokin käsittelyssä munakkaat muotoutuvat käärmeiksi, veitsi tekee ihmeitä ja liekityskin tehdään suojalasit päässä. Lapset nauroivat kauhusta kippurassa ja nostivat illan yhdeksi loman kohokohdaksi. 48

M atk atenava 1/201 2


Lomakylä on heräämässä uuteen aamuun. Kukat tunnistaa parhaiten muistisäännöstä: bougainville on punainen ja jasmiini valkoinen.

Aurinkoinen, hedelmällinen, terrakotan värinen maa tuottaa kasviksia, jotka ovat imeneet auringon maun moninkertaisina. Ruoka Kyproksella on yhdistelmä Kreikkaa, Turkkia ja Lähi-itää. Aurinkoinen, hedelmällinen, terrakotan värinen maa tuottaa kasviksia, jotka ovat imeneet auringon maun moninkertaisina. Siksipä tomaatitkin maistuvat täyteläisiltä kuin omassa kasvihuoneessa kasvatetut valioyksilöt. Perunat istutetaan täällä punamultapeltoihin syksyisin, valmiita ne ovat sadan päivän päästä. Kyprokselta on peräisin suomalaisiinkin grilleihin tiensä löytänyt halloumi-juusto. Lomalla sitä syödään tietysti aamiaisesta lähtien. Mezé on kyproslaisen keittiön herkuttelua: ruokalajeja on 10-20. Kylmiin alkupaloihin kuuluu dippitahnoja jonka jälkeen on vuo-

rossa pieniä annoksia lämpimiä ruokia. Valita voi lihaa tai kalaa, tai molempia. Saaren ravintolat ovat myös tunnettuja kalaruuistaan. Hotellissa voi valita erilaisia ateriapaketteja aina pelkästä aamiaisesta all inclusive –vaihtoehtoon. Jälkimmäinen on kieltämättä kätevä. Jäätelöt ja smoothiet löytyvät allasbaarista ja iltapäivän hiukoessa voi muksut lähettää yläterassille vaikka hampurilaisille. Jos ei jaksa kavuta muutamaa rappusta, voi baarista myös tilata annoksia lounaalla. Illallinen nautitaan tietysti pääravintolan laajasta buffet-tarjonnasta. All inclusive – paketit vaihtelevat hieman hotellista toiseen, mutta Althea Beachissa tarjonta oli juuri lapsiperheiden näkökulmasta hyvin toimiva. Oikeastaan Kyprokselle pitäisi tehdä kaksi matkaa. Aurinkoinen sää ja leppoisan mukavat allasosastot laiskistuttavat uteliaammankin turistin. Toisella matkalla voisi sitten huristella ympäri saarta ja testata miten vasemmanpuoleinen liikenne sujuu. Kyproslaiset ihmiset ovat charmikkaan ystävällisiä ja puhuvat loistavaa englantia. Historian yhteys Britanniaan on ilmeinen. l

Auringossa kun ollaan, niin hotellin day spa –osastolla on useita vartalonhoitoja sekä kuorintaan että rusketuksen kosteuttamiseen. Hemmottelua on myös pienille. Ahkeran polskijan kannattaa jättää manikyyrin otto ihan loman loppuun. M a t k a tenav a 1/2012

49


Tenavaperheen

Matkailu

ULKOMAA

Suosittelemme

VESIPEDOILLE Waterworld-vesipuisto Agia Napassa on hulppea kreikkalaisen mytologian näyttely. Euroopan suurimmassa vesipuistossa on toinen toistaan hurjempia liukumäkiä ja aikaa siellä saa kulumaan vaikka koko päivän. Nauttia kannattaakin, sillä sisäänpääsymaksu on hintava. Aivan pienimpien kanssa rahoille ei saa katetta, mutta ”vesiliukuikäisten” kannattaa paikka testata. Minotauruksen labyrintissä pomppiminen on pienten mieleen: pallon päältä liu’uttuaan pääsee takaisin ylös taas narua pitkin. Ison altaan aaltokone tasatunnein antaa hurjan merenkäynnin. Kaikille antiikin sankareille lienee oma liukumäki. Miltä kuulostaa Ikaroksen putous, Odysseian joki, Apollon pulahdus tai kamikaze Olympus-vuori? Katso lisää: www.waterworldwaterpark.com

50

M atk atenava 1/201 4/201 21


Bamset ja Blue Villaget?

F

innmatkoilla lasten tarjonta on tuotteistettu tiettyjen nimien alle. Tässä aakkosia: - Bamse: suuri hymyilevä nalle, joka hyppää milloin minkäkin kulman takaa ja on aina valmis halimaan. Bamsen pikkuystävillä on usein samannäköinen paita kuin oppailla ja selässä vielä reppu. - Bamse-klubi: 3-6 –vuotiaiden kerho. - Blue Village: Vähintään neljän tähden perhehotelli rannalla. Allasalueella on erillinen lastenallas ja varjostettu vauva-allas. - Coco-klowni: Siitä hassu pelle, että viettää kerran viikossa synttärijuhlia. Kaikki yli 3-vuotiaat ovat kutsuttu juhliin. - Super Kids: 7-12 –vuotiaiden kerho.

Uutta kesälle 2012, kaikissa Blue Village –hotelleissa: - Abs SHOW kidz: tanssikoulu, ryhmät 6-8 v. ja 9-12 v. Ilmoittautuminen oppaalle kohteessa riittää. - Uimakoulu: vesipeuhula 4-7 v., uimakoulu 5-9 v (11.619.8.). Paikkoja rajoitetusti, varataan matkavarauksen yhteydessä. Suomenkieliset opettajat.

Leikinohjaaja Suzan kertoo lasten lomapäivistä Kyproksella: - Meillä on loman aikana viisi kerhopäivää, klubitalomme on auki 10-12. Jokaiselle päivälle on oma teema. Vietämme musiikkipäivää, suden siivouspäivää, pommin porkkanajahtia ja intiaanipäivänä etsimme kadonnutta päähinettä. Meitä on useampi skandinaavinen ryhmä täällä, mutta Blue Villagessa on aina myös suomenkielinen lastenohjaaja. - Super Kidsien, eli 7-12 –vuotiaiden kanssa olemme aina ulkona. Vietämme paljon aikaa rannalla. Nimileikkien kautta tutustumme toisiimme ja teemme mm. useita hiekkalinnakilpailuja. Voittaja voi olla vaikka hienoin tai nopein. - Tämä kohde on lapsille mukava, sillä täällä on lämpöä, rannat ovat lähellä ja maasto on hyvä ja tasainen. Kalaruokia on paljon, ja niistä lapsetkin pitävät! l

Mistä Bamse tulee? Bamse eli Maailman vahvin Nalle on ruotsalaisen Rune Andréassonin vuonna 1961 luoma sarjakuvahahmo ja sarjakuvalehti. Sarjakuva alkoi ilmestyä Allers-lehdessä vuonna 1966 ja sai oman sarjakuvalehtensä vuonna 1973. Lehti ilmestyy Suomessa 17 kertaa vuodessa nykyisin nimellä Bamse. Bamsesta on tehty myös piirroselokuvasarja, joka ilmestyi 1966. Sarjakuvaa julkaisee nykyään Egmont.

Yhteensä 1400 euroa, josta puolet nukkumiseen ja puolet muuhun. M a t k a tenav a 1/2012

51


Virpi, Petra,15, ja Marie-Susanne,10, Siekkinen Lapualta

Arpajaisonni herätti perheen matkustusinnon

K

ameliratsastuskierroksen päätteeksi pääsemme jututtamaan Siekkisen perhettä uima-altaan äärellä. - Olemme nyt neljännellä matkalla lasten kanssa. Välimeren alueella olemme lomailleet Kreetalla, Kyproksella ja Rodoksella. Seuraavaksi menemme Kanarian saarille, ja sitten varmaan taas istutaan Kreikkaan menevässä koneessa, äiti naurahtaa ja jatkaa: - Matkustusintoni alkoi siitä, kun voitin 12-vuotiaana Citymarketin arpajaisissa lahjakortin Tunisian Sousseen. Perheen äidille Kyproksen vierailu on jo kolmas. Teinivuosien jälkeen on perheen kera käyty Pafoksessa ja nyt on siis vuorossa Protaras. - Tällä kertaa valitsimme Finnmatkojen loman, sillä hotellivalikoimat tuntuivat paremmilta ja edullisemmilta. Kolmen tähden hotellimme Jaccaranda oli ”perhelöytö”-

52

M atk atenava 1/201 2

maininnalla ja se onkin sopinut meille loistavasti. Kiva hotelli: kaikki löytyy, altaat ovat mukavia, ruoka hyvää ja henkilökunta ystävällistä. Sitä paitsi hotelli sijaitsee lähellä keskustaa. - Olemme shoppailleet vaatteita ja Petralle paljon paitoja. Kävimme myös Aiya Napassa taksilla ostoksilla ja ruokailemassa. Olemme syöneet kyproslaisia meze-herkkuja ja myös hotellin vieressä sijaitsevan grilliravintolan antimia. Emme valinneet all inclusivea, sillä ajattelin että se sitoisi niin paljon hotelliin. Nyt olemmekin sitten olleet paljon juuri hotellilla, joten seuraavalla lomalla taidan valita all inclusive –vaihtoehdon. - Kyproslaiset ihmiset ovat tosi ystävällisiä! Perheen tytär Petra kertoo tutustuneensa hotellissa ruotsalaisperheeseen, jonka pieni poika onkin saanut oppia Kyproksella jo monen monta suomen sanaa.

- Me tykätään ruotsin kielestä, pikkusiskokin valitsi sen koulussa. Nyt saimme uusilta tuttavilta kutsun kylään, joten kenties seuraava matkakohteemme onkin Ruotsi! Petra nauraa. Entä onko Petralla vinkkejä lomalle lähtijöille? - Teiniväen kannattaa ottaa nuorten kirja mukaan altaalle. Ja mp3-seen paljon omaa musaa. Pienempien leikkitunnit ovat osallistumisen arvoisia. Ja vesipuistossa täytyy tietysti käydä! - Olen viettänyt lomalla paljon aikaa altaalla, uinut ja osallistunut vesijumppaan. Pikkusisko on käynyt myös minidiskossa. Oman ikäinen seura matkoilla on aina mukavaa, kansallisuudella ei sitten olekaan niin väliä, kertoo selvästi metropoliitiksi kasvava iloinen nuori nainen. l TEKSTI JA KUVA Kristina

Ahlström


Maria, Janne ja Jere, 4v., Nevalainen Porvoosta

Päivän päätteeksi tanssitaan

SUTSISATSIA!

Nevalaisen perhe on ensimmäistä kertaa Kyproksella, mutta Välimeren seutu on muuten ahkerasti vierailtu: - Olemme käyneet Kreikassa, Maltalla, Madeiralla ja Kanarialla kolmasti. Välimeren matkailu kiinnostaa, sillä lennot tänne ovat niin lyhyitä. Kauemmas matkustettaessa olisi jo hyvä olla kaksi viikkoa lomaa. - Kävimme Finnmatkojen kanssa viime kesänä Kreetalla, mutta tämä on ensimmäinen Blue Village – hotellimme. Hotellivalinnassa tärkeä kriteeri oli tarjonta lapsille. Kolmivuotias Jere ei ole osallistunut Bamse-klubiin, mutta aika on kulunut rannalla, altaalla ja ruokaillessa. - Täällä on mukavaa viihdettä lapsille. Isot pehmot näkyvät usein ja pari kertaa niitä on käyty halimassakin. Sutsisatsia olemmekin sitten tanssineet joka ilta, äiti nauraa. - Ruoka on hyvää ja monipuolista. Jerekin uskaltautui maistamaan simpukkaa! l TEKSTI JA KUVA Kristina Ahlström

TENAVAT TESTAA

Kapsäkki mukaan ja matkalle! Maailma on täynnä ihania laukkuja. On käsilaukkua, reppua, matkalaukkua, ostoslaukkua ja tietenkin lasten riemukkaan hauskoja laukkuja. Testasin Samsoniten Cubelite-sarjan lentolaukkua ja meistä tuli heti erottamattomat. Vanha rakas lentolaukkuni painoi tyhjänä saman verran kuin uusi täytenä. 'Cubis' rullasi sutjakkaasti ja oli kovakantisena helppo käsitellä. Laukussa on hyvät sisätilat ja käteviä taskuja, joihin pakata vaikka uikkarit ja muut hepenet. Cubelite on valmistettu kestävästä ja kierrätettävästä Curvmateriaalista ja se sietää hyvin myös kylmyyttä. TSA-lukko on näppärä ominaisuus erityisesti Yhdysvaltoihin suuntautuvilla matkoilla, sillä se voidaan tarvittaessa avata turvatarkastuksessa rikkomatta. Huom! Tullivirkailijat eivät ole korvausvelvollisia hajotetuista laukuista.

Uutta ja raikasta B-lite Fresh on Samsoniten kevyin matkalaukku joka soveltuu sekä loma- että työmatkoille. Uutuusmalliston tuotetestatut laukut ovat äärimmäisen kestäviä. Laukun ulkokuori on valmistettu kovaa kulutusta kestävästä nylonista ja sisäpuoli verhoiltu hienolla polyesterilla. B-lite Fresh -laukut ovat käteviä ja helppokäyttöisiä, ja kulkevat myös kevyesti mukana. Laukkuja on saatavilla viidessä pirteässä värissä, mm. vihreänä, oranssina ja vadelmanpunaisena. l UJ

• www.samsonite.fi

Lisää tapahtumia & käyntikohteita

www.matkatenava.fi M a t k a tenav a 1/2012

53


Tenavaperheen

Matkailu

ULKOMAA

Kaukomaan yllättävät

TERVEHTIMISTAVAT Matkailijana törmää usein omalaatuisiin tervehtimistapoihin – hierotaan neniä, haistellaan poskia... Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, ja asiaankuuluvalla tervehdyksellä pääsee pitkälle.

U

udessa-Seelannissa maorien perinteinen hongi-tervehdys on vuosisatoja vanha perinne, jossa hierotaan neniä yhteen. Se symboloi jumalilta lähtöisin olevaa 'elämän henkäystä', jonka paikalliset tuntevat nimellä 'ha'. Kun on osallistunut hongiin, ei ole enää 'manuhiri' eli vieras vaan 'tangata whenua', yksi maan asukkaista. Vinkki: Pidä silmät auki ja vältä välimatkan virhearviointia neniä hieroessasi. Liian läheinen kontakti saattaa johtaa kiusalliseen tilanteeseen ja kipeään nenään.

Saat näyttää kieltäsi Tiibetissä Kielen näyttäminen on muualla maailmassa epäkohteliasta ja siitä joutuu monesti etenkin lapsille huomauttamaankin. Tiibetissä se on kuitenkin yleinen tapa tervehtiä tuttuja 54

M atk atenava 1/201 2

ja tuntemattomia. Perinne juontaa juurensa 800-luvulle, jolloin julma kuningas Lang Darma hallitsi Tiibetiä. Tarinan mukaan Lang Darmalla oli musta kieli. Asukkaat pelkäsivät julman hallitsijan uudestisyntymistä niin, että ryhtyvät näyttämään toisilleen kieltä todis-


taakseen, etteivät olleet pahan kuninkaan uusia ilmentymiä. Vinkki: Jätä perinteinen tervehdys suosiolla väliin, jos olet juuri syönyt salmiakkia tai lakritsia.

Japanissa kumarrellaan syvään Tervehtiminen on Japanissa tärkeä osa kulttuuria ja kumartaminen perinteinen tapa toivottaa vieraat tervetulleeksi. Kumarrus voi vaihdella pienestä nyökkäyksestä aina syvään 90 asteen kumarrukseen. Jos tervehtiminen tapahtuu perinteisellä japanilaisella tatami-lattialla, kumartajien tulee laskeutua polvilleen. Mitä pidempi ja syvempi kumarrus on, sitä enemmän osoitat kunnioitusta. Pienet nyökkäykset ovat kuitenkin yleisiä nuorempien japanilaisten päivittäisenä tervehtimistapana, joten sekin sopii. Thaimaalainen tervehdys tunnetaan nimellä 'wai', jossa pienen kumarruksen ja yhteenpainettujen kämmenten ohella lausutaan 'sawaddee'. Mitä korkeammalla käsiä pidetään, sitä kunnioittavampi on 'wai'. Vinkki: Vaikka 'wai' saattaa aluksi tuntua matkailijasta oudolta, monelle thai-tervehdyksestä tulee nopeasti osa omaa luontaista käyttäytymistä.

Filippiineillä kunnioitetaan iäkkäämpiä ihmisiä Yksi erikoisimmista tervehdyksistä tulee Filippiineiltä. Kun nuori ihminen kohtaa vanhan, tulee nuoremman kumartaa kevyesti, tarttua oikealla kädellään vanhemman oikeaan käteen ja viedä käsi omalle otsalleen koskettaen sitä kevyesti vanhemman henkilön rystysillä. Tapa tunnetaan nimellä 'mano po'. 'Mano' tarkoittaa kättä ja 'po' kunnioitusta. Vinkki: 'Mano pon' tarkoitus on osoittaa kunnioitusta vanhempaa ihmistä kohtaan, joten varsinkin nuorempien matkaajien kannattaa tutustua tapaan ennen Filippiineille matkustamista. l • TEKSTI Hotels.com • KUVAT Dreamstime.com


Tenavaperheen

Matkailu

ULKOMAA

’Meidän on kuljettava auringon mukaan,’ tuumasi Nuuskamuikkunen

A

urinkomatkat ja Moomin Characters ovat allekirjoittaneet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoite on ilon tuottaminen pienille ja toki vähän isommillekin lomalaisille. Matkatarjonnan ja -palvelun kehittämisessä lapset ja lapsiperheet ovat erityisasemassa. Parempaa apulaista kuin Muumipeikko ystävineen on vaikea kuvitella. 'Minulla on hiukan puuhaa hiekkarannalla. Tapaan siellä erään tuttavani' Muumipeikko toimii Aurinko Kids Clubien maskottina ja hänen avullaan löytyvät lapsiperheille sopivimmat hotellivaihtoehdot. Muumeista kuullaan tammikuussa 2012 mm. matkamessujen yhteydessä. Kesällä 2012 alkavassa Aurinko Kids Club toiminnassa muumit ovat pääroolissa, sillä muutamissa lomakohteissa on luvassa halauksia ihka oikealta Muumipeikolta.

56

M atk atenava 1/201 2

’Ikinä ei tule aivan vapaaksi, jos ihailee toista liikaa. Sen minä tiedän' Aurinkomatkojen toimintaa siivittää ajatus 'Löydä tiesi vapauteen'. Palvelulupauksena se tarkoittaa sitä, että yhtä ja parasta lomamatkaa ei ole, ja jokaisella on oltava vapaus toteuttaa itselleen sopiva loma. Muumilaakson väkikin arvostaa vapautta ja Muumilaaksossa yhdessä oleminen merkitsee aina huolenpitoa toisista. Kids Club toiminta käynnistyy kesällä 2012 ja aluksi ne toimivat kolmessa kohteessa: Kreikassa Kreetan Haniassa huoneistohotelli Maleme Imperialissa, Rodoksella Falirakissa huoneistohotelli Epsilonissa ja Turkin Alanyassa hotelli Orient Suite'ssa. Kids Clubit toimivat kohteissa koulujen kesälomien aikana 4.6.-12.8. Pienille lapsille (4-6-vuotiaille) ja kouluikäisille (7-12-vuotiaille) on järjestetty omat ryhmänsä. Suomalaisten ohjaajien vetämät kerhot

kokoontuvat kolme kertaa viikossa ja kerhopaikat jaetaan varausjärjestyksessä. Lapset voivat osallistua kerhotoimintaan lisämaksusta. Toimintaan osallistuvat lapset saavat omakseen mm. muumirepun ja Aurinko Kids Club -hotellien ohjelmassa heille on järjestetty ohjelmaa kasvomaaluksista tanssi- ja pelihetkiin. Myös retkitarjonta on suunniteltu erityisesti lapsiperheet huomioon ottaen. Kesän paras uutinen pienille lomalaisille lienee kuitenkin se, että Muumipeikkokin asustaa hotellissa. l U.J. Lainaukset: Tove Jansson, Muumipeikko ja pyrstötähti, Muumipappa ja meri sekä Näkymätön lapsi.

Kuvassa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi sylissään poikansa Aarre. Vieressä nuori neiti Alina Savela ja laitimmaisena Moomin Carachters'in taiteellinen johtaja Sophia Jansson.


New York on suomalaisten suosikkimatkakohde

Lufthansa lisää lentoja Suomesta ja Ruotsista Lufthansa aloittaa uudet suorat reittilennot Suomesta ja Ruotsista Düsseldorfiin. Euroopan johtava lentoyhtiö Lufthansa tarjoaa 25.3.2012 alkaen Helsingistä päivittäiset lennot ja Göteborgista lennot viitenä päivänä viikossa Düsseldorfiin. - Nämä lentoreitit korostavat sekä Suomen että Ruotsin merkitystä Lufthansalle, sillä matkustajamäärämme ovat kasvaneet tällä alueella merkittävästi, kertoo Lufthansan

Skandinavian, Suomen ja Baltian johtaja Harro Julius Petersen. Lufthansalla tulee olemaan kymmenen päivittäistä Helsingistä lähtevää lentoa kesästä 2012 alkaen. Düsseldorf on myös erittäin sopiva kaupunkikohde vapaa-ajan matkailuun. Vuosittain heinäkuussa Rein-joen rannalle pystytetään suuri huvipuisto, jossa käy yli 4,5 miljoonaa vierailijaa. l

Viisumivapaasti Pietariin – lisää lähtöjä luvassa!

St.Peter Line lisää lähtöjä Helsinki-Pietari -reitillä. Helmikuussa laivayhtiö lanseeraa uudenlaisen risteilypaketin Itämerellä. Viisumivapaiden risteilyjen määrä kasvaa Helmikuun 2012 alussa St.Peter Line nostaa kuukausittaisten viisumivapaiden Pietarin risteilylähtöjen määrän Princess Maria aluksella kahdeksasta neljääntoista. Myös viisumivapaiden hotellipakettien määrä nousee huomattavasti. Uusi aikataulu mahdollistaa matkustamisen Pietariin jatkossa myös perjantaisin kahden viikon välein. – Kapasiteetin nostolla St.Peter Line pyrkii vastaamaan Pietarin risteilyiden kysynnän kasvuun Suomen markkinoilla ja tarjoamaan entistä kiinnostavampia lähtöpäiviä ja tuotteita erityisesti Suomea ja kansainvälisiä mark-

Suomalaisten suosituin ulkomaan matkakohde on tuoreen Hotels.com'in Hotel Price Index -raportin mukaan New York. Kotimaan suosituin matkakohde on Helsinki ja kulttuuripääkaupunki Turku nousi toiseksi suosituimmaksi kotimaan matkakohteeksi ohi Tampereen. Listat on tehty Hotels.comin kautta varattujen hotelliöiden määrien perusteella. Suomalaisten suosituimmat ulkomaan matkakohteet ovat viime vuosina olleet New York, Tallinna ja Lontoo. Vuoden 2011 alkupuoliskoa tarkasteltaessa Tallinna jää kolmannelle sijalle Lontoon sijoittuessa New Yorkin jälkeen toiseksi. Riika oli aiemmin listan neljäs, mutta putosi vuonna 2011 sijalle seitsemän. Tokio, vuoden 2010 listan 15., putosi 2011 maaliskuisten maanjäristyksen, tsunamin ja ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena pois top 50 -listalta. Turun suosio kasvanut

Helsinki piti paikkansa suosituimpana kotimaan kohteena. Seuraavaksi suosituimmat kaupungit, Turku ja Tampere, vaihtoivat paikkoja verrattuna vuoden 2010 vastaavaan ajanjaksoon sekä suomalaisten että ulkolaisten listalla. Listan neljänneltä sijalta löytyy Vaasa ja viidenneksi suosituin kohde Suomessa ulkomaalaisille oli Rovaniemi. Sija Kohde 1 Helsinki 2 Turku 3 Tampere 4 Kuopio 5 Jyväskylä 6 Vaasa 7 Rovaniemi 8 Lahti 9 Mikkeli 10 Lappeenranta

Sija Kohde 1 New York 2 Lontoo 3 Tallinna 4 Pariisi 5 Berliini 6 Rooma 7 Riika 8 Barcelona 9 Tukholma 10 Kööpenhamina

kinoita silmällä pitäen, kommentoi St.Peter Linen pääjohtaja Igor Glukhov. St. Peter Line aloitti risteilyliikenteen M/S Princess Marialla Helsingin ja Pietarin välillä keväällä 2010. Uudenlainen Itämeren risteily St.Peter Linen toinen alus Princess Anastasia aloittaa helmikuun 2012 alussa Itämerellä uudenlaiset risteilyt, jossa risteillään Helsingistä Tukholman ja Tallinnan kautta Pietariin. Jokaisessa kaupungissa asiakkaat voivat viettää koko päivän ja Princess Anastasia vie heidät aina yön aikana uuteen kaupunkiin. Koko risteily tehdään samalla laivalla, joten asiakkaiden ei tarvitse vaihtaa laivaa matkan aikana. Lähtöjä uudelle risteilylle on kaksi kertaa viikossa Helsingistä. l Lähde: rantapallo.fi M a t k a tenav a 1/2012 5/2011

59 57


Helppo ja miellyttävä tapa hoitaa lapsen särkyä! Parasetamoli Lasten lievän tai kohtalaisen kivun ja kuumeen oireenmukaiseen hoitoon. Sopiva annos määräytyy lapsen painon mukaan. Pamol® F 125 mg on tarkoitettu 9–16 kg painaville lapsille ja Pamol® F 250 mg 17–50 kg painaville lapsille. Alle 6-vuotiaille tabletit liuotetaan lusikalliseen vettä tai maitoa. Alle 9 kg painaville lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan. Noudata pakkauksessa olevia annostusohjeita ja tutustu pakkausselosteeseen. 13/12 O 01.2012

Jos oireet pitkittyvät, ota yhteys lääkäriin. Säilytä pakkaus lasten ulottumattomissa esimerkiksi lääkekaapissa.

www.facebook.com/kysylastenlaakarilta

Nopeasti No suussa liukeneva särkylääke, y , joka maistuu banaanille!


Tenavaperheen

Hyvä olo Turistiripulia? EI KIITOS! Lepoloma auringossa tai viikonloppu kaupungin sykkeessä on kohteena monella matkalaisella tänäkin vuonna. Samalla uusia kokemuksia on tiedossa myös vatsalle. Ennen matkaa ja matkan aikana on hyvä huolehtia myös vatsan hyvinvoinnista, jotta odotetusta lomasta tulee ikimuistoinen. Lämpimiin maihin matkustettaessa ripuli on yleisin suomalaisen matkailijan terveysongelma. Ripuliin sairastumisen todennäköisyys vaihtelee huomattavasti matkan kohteen ja vuodenajan mukaan. Eräät mikrobit ovat ominaisia tietyille maantieteellisille alueille, mutta useimpia esiintyy kaikkialla maapallolla. Useimmiten turistiripuli puhkeaa ensimmäisen matkaviikon lopulla. Turistiripulin tyypillisiä oireita ovat eriasteinen ripuli, vatsakouristukset ja pahoinvointi. Usein esiintyy myös alle vuorokauden kestävää kuumetta tai päänsärkyä. Varmimmin harmillisilta vatsavaivoilta säästyy, kun pesee käsiään huolellisesti ja välttää vesijohtoveden juomista. Myös pesemättömiä kasviksia, kylmänä tarjoiltavaa kalaa sekä maitopohjaisia ruokia kannattaa välttää. Jääkuutioistakin voi saada vatsataudin, jos niissä on käytetty hanavettä. Mikäli on hyvin arkavatsainen, kannattaa hampaat harjata eksoottisimmissa matkakohteissa pullovedellä. Liikaa ei kuitenkaan kannata hätäillä jos mukana on hyvät lääkkeet. Ei reissua kannata pilata karttamalla uusia makuja ja kantamalla kotimaasta mukanaan kassikaupalla näkkileipää. Tutustu etukäteen maahan, johon olet menossa. Ollessani Kiinassa hienon ravintolan vessa oli oveton betonilattiainen luukku, jossa lattiassa oli paikalliseen tyyliin reikä. Paperia tai juoksevaa vettä ei tietenkään ollut, mutta onneksi lautasliina oli taskussa. Olisipa ollut vielä käsidesi -papereitakin. KUVA © Tetiana Zbrodko, Dreamstime.com

l U.J.

Toimituksen 3 vinkkiä mahan hyvinvointiin

Idoform Matka maitohappobakteeri Idoform maitohappobakteeri tuoteperheeseen on tullut uusi perheenjäsen Idoform Matka. Uusi Idoform Matka-maitohappobakteerivalmiste on huoleton ja helppo tapa tasapainottaa vatsan ja suoliston toimintaa ja hyvien bakteerien määrää. Hyvänmakuinen purutabletti maistuu koko perheelle ja sisältää huikeat 3000 milj. maitohappobakteeria. Yksi purutabletti päivässä riittää ja 30 tabl. pakkauksella nelihenkinen perhe pärjää jo viikon matkan. Se voidaan ottaa ilman nestettä ja tablettien ottamista kannattaa jatkaa muutama päivä matkan jälkeenkin. Idoform Matka sisältää myös toimintaperiaatteen, jossa bakteerit vapautuvat ja vaikuttavat juuri siellä missä pitääkin, eli ohutsuolessa. • www.idoform.f

Biophilus Drops + D3 -maitohappobakteeritipat Biophilus-perhe on saanut uuden jäsenen, jolla on entistä tärkeämpi rooli kehon hyvinvoinnin kannalta: kaikenikäisille sopivat, D3-vitamiinia sisältävät Biophilus Drops + D3 -maitohappobakteeritipat. - Pienellä lapsella normaalifloora vielä kehittyy, eikä lapsen hankittu vastustuskyky ole yhtä voimakas kuin aikuisella. Lapset sairastuvat tartuntatauteihin aikuista helpommin, toteaa lastentautien erikoislääkäri Mika Mäkelä Helsingin Yliopistollisesta Keskussairaalasta. Uusi Drops + D3 - ja Balance on suunniteltu erityisesti lapsia ajatellen. Se sopii hyvin päivittäiseen käyttöön ja annostellaan mauttomina ja hajuttomina tippoina vaikkapa mehun, äidinmaidon tai ruuan sekaan. D-vitamiiniahan pohjolan pimeässä talvisessa pimeydessä tarvitaan aina. Myös matkalle mukaan niin aikuisille kuin ipanoillekin masuja suojelemaan. • www.orion.fi

Juoma nestetasapainon palauttamiseen Ripuli ja oksentelu aiheuttavat nesteiden menetystä ja saattavat johtaa elimistön kuivumiseen. Erityisesti pienille lapsille ja vanhuksille vakava nestetasapainon häiriö voi olla jopa hengenvaarallinen. Abdosol on heti käyttövalmis neutraalin- tai mansikanmakuinen juoma, joka on suunniteltu korvaamaan ripulissa tai oksennustaudissa menetettyjä nesteitä ja mineraaleja. Nestetasapainon palauttamisessa on erityisen tärkeää, että juoma sisältää sokeria ja suoloja oikeassa suhteessa. Lisäksi Abdosoliin on lisätty sinkkiä, jonka on tutkitusti todettu vähentävän ripuliulosteiden määrää ja lyhentävän ripulin kestoa noin vuorokaudella. Nestehoito tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti ripulitaudin alkaessa. - Valitettavan usein ripulia hoidetaan väärällä tavalla, jolloin se saattaa pahentua. Esimerkiksi yleisesti kotoa löytyvät juomat, kuten urheilu- ja virvoitusjuomat sekä mehut ovat ripulin hoitoon yksistään liian sokeripitoisia ja sisältävät liian vähän natriumia, tärkeää elektrolyyttiä, jota ripulissa ja pahoinvoinnissa menetetään, kertoo Biofilen toimitusjohtaja, lastenlääkäri Vesa Kleimola. Abdosolia ja muita nesteitä annetaan potilaan painoon perustuvan taulukon mukaisesti. Abdosol soveltuu kaikenikäisille, mutta alle 6 kk:n ikäisille tai alle 8 kg:n painoisille lapsille vain lääkärin ohjeiden mukaisesti. • www.abdosol.fi M a t k a tenav a 1/2012

59


Tenavaperheen

Hyväolo

Muista aina matkatessa, monta vaaraa ompi eessä… Mitä pitäisi ottaa huomioon rokotusten suhteen, jos toivematka on varattu? Vaikkapa sen, että talviinfluenssa saapuu meille usein juuri hiihtoloman aikoihin. Maakohtaiset rokotussuositukset kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen matkaa. 60

M atk atenava 1/201 2

N

ykyelämä on monella perheellä hyvin kiireistä. Matka on ehkä tullut varattua jo paljon etukäteen ja ennen kuin ehtii huomatakkaan, matkalle lähtö on jo ovella. Lomamatkalle ei kannata lähteä aivan suunnittelematta, sillä lasten ja aikuisten terveysongelmat pilaavat hyvin monen perheen lomamatkan. Mahdollisuus saada reissusta ilo irti kasvaa, kun ottaa selvää rokotus- ja estolääkityssuosituksista hyvissä ajoin ennen matkaa, hankkii laadukkaat aurinko- ja hyttyssuojat, pitää huolta ruoka-, juoma- ja käsihygieniasta ja karttaa ilmeisiä tapaturmariskejä. Ohessa on listattu matkailevan perheen terveysasioita, joista kannattaa aina huolehtia.

Huolehdi heti: lasten rokotusohjelman rokotukset

Suomalainen lasten rokotusohjelma antaa yleensä riittävän suojan läntisen Euroopan maissa matkailtaessa. On kuitenkin hyvä huomata, että suoja ei kehity heti ensimmäisen annoksen jälkeen. Käytännössä suoja jäykkäkouristusta, kurkkumätää, hinkuyskää, poliota, rotavirusta sekä hemofilus- ja pneumokokkibakteereja vastaan on kohtalainen vasta kahden rokoteannoksen jälkeen (noin kuuden kuukauden iässä) ja hyvä kolmen annoksen jälkeen (yli 12 kuukauden iässä). Tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti-yhdistelmärokotteen suoja alkaa noin kuukausi rokottamisesta eli nykyisten suositusten


mukaan rokotettuna yli vuoden iässä. Mikäli nopeampi suoja on tarpeen vaikkapa pidemmän matkan tai ulkomaille muuton johdosta, voidaan rokoteaikataulua yleensä aikaistaa. Tämä vaatii kuitenkin normaalin rokoteaikataulun noudattamista jatkossa.

Huolehdi 1-2 kk ennen matkaa

Ennen matkalle lähtöä on tärkeää selvittää kohdemaan rokotussuositukset sekä mitkä matkailijan rokotukset perheenjäsenillä on voimassa. Perheen matkasuunnitelma on myös hyvä käydä tarkkaan läpi, sillä tartuntatautiriskit saattavat vaihdella paljonkin saman maan sisällä. Matkavakuutus kannattaa myös tarkistaa hyvissä ajoin. Usein on taloudellisesti kannattavaa miettiä tilanne myös perheen tulevia matkoja varten, sekä rokotusten että vakuutusten osalta. Itä- ja Etelä-Euroopassa esiintyy saastuneen veden, ruuan tai kosketustartunnan kautta leviävää hepatiitti A -viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta. Vaikka tauti on aikuisilla raju ja pitkä, lapset sairastavat hepatiitti A:n yleensä oireettomana. Lapset voivat kuitenkin tartuttaa tautia lähipiirissä muihin lapsiin tai aikuisiin vielä viikkoja matkan jälkeen. Myös hepatiitti B -viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta esiintyy lähes kaikkialla Suomea enemmän. Itäisellä Venäjällä tulee ottaa huomioon myös uusitut poliotehostesuositukset. Eurooppaa kauemmas tai pidemmäksi aikaa matkatessa voidaan lisäksi tarvita rokotteita esimerkiksi keltakuumetta, lavantautia ja Japanin aivotulehdusta vastaan. Lisäksi voi olla tarpeellista varautua malariaan estolääkityksellä. Malariaa vastaan ei ole rokotetta, mutta malaria-alueella liikuttaessa tautia tulee ehkäistä suojautumalla malariaa levittäviltä hyttysiltä ja käyttämällä sopivaa estolääkitystä. Lääkäri valitsee estolääkityksen aina matkakohteen mukaan. Lapset sairastuvat aikuisia herkemmin malarian vaikeisiin muotoihin, joten heillä malarian ehkäisyyn on kiinnitettävä erityistä huomiota. Varsinaisten matkarokotteiden lisäksi on hyvä muistaa influenssa- ja vesirokkorokotteet. Influenssa saapuu Suomeen yleensä hiihtoloman aikoihin. Joka vuosi noin 1015 % lapsista sairastuu influenssaan, ja rokote voi ehkäistä talvilomareissun peruuntumisen. Vesirokko sairastetaan yleensä leikki- tai kouluiässä. Tälle ikävälle taudille tyypillistä on pitkä, vähintään viiden päivän karanteeni. Rokote suojaa vielä kolme vuorokautta vesirokolle altistumisen jälkeenkin annettuna eli vesirokon puhkeamiseen voi vaikuttaa, mikäli tauti uhkaa lomavalmisteluja.

Matkalle lähdettyäsi: hyvä hygienia ja puhdas ruoka

Taudinaiheuttajat leviävät helposti käsien välityksellä. Siksi ahkerasta käsienpesusta kannattaa huolehtia erityisen hyvin lomamatkoilla. Juomaveden tulee olla puhdasta (juo aina pullotettua vettä jos et ole varma hanaveden turvallisuudesta) ja ruoan hyvin kypsennettyä. Tasokkaankin hotellin seisova pöytä, jossa ruoka saattaa muhia lämmössä tuntitolkulla, voi olla katukeittiötä suurempi terveysriski. Perheen pienimmille voi ottaa kotimaasta omat ruoat matkalle mukaan, vaikkakin esimerkiksi äidinmaidon korvikkeita saa jauhemuotoisena lähes kaikkialta. Muista, että myös saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai sillä tehdyt jäätelö tai jääpalat voivat levittää tauteja. Myös hyönteisten pistoja ja puremia tulee välttää, sillä kutinan tai ihon tulehduksen lisäksi hyönteiset piston kautta voi saada esimerkiksi malarian, dengue-kuumeen, Japanin aivotulehduksen tai keltakuumeen.

Matkan jälkeen

Jokaisen malaria-alueelta palanneen kuumeilevan potilaan tulee aina hakeutua lääkäriin malarian poissulkemiseksi, vaikka oireet olisivat alkaneet vasta kotimaassa. Jos vatsa alkaa matkan jälkeen oireilla pidempään, kannattaa hakeutua lääkäriin lois- ja alkueläininfektioiden poissulkemiseksi. l Artikkelin asiantuntijana: Taneli Puumalainen, LT Lastentautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Kansainvälisen lääketieteen erityispätevyys GlaxoSmithKline

iNFO

Matka-apteekki ajan tasalle • Kuume-/särkylääkettä • Ripulitaudin hoitoon tarkoitettua jauhetta liuosta varten • Kortisoni- ja/tai tulehdusta lievittävää voidetta erilaisten hyönteisten pistojen ja iho-ongelmien hoitoon • Tavanomaiset haavan desinfiointi- ja sitomistarvikkeet • Huom. mahdollisten perussairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä tulee olla riittävästi, siltä varalta, että matka-aika venyisikin. Kaikki lääkkeet ja reseptit on hyvä pakata käsimatkatavaroihin.

Miten rokotteen hankinta tapahtuu? • Neuvolan rokotusohjelmaa täydentäviin rokotteisiin sekä malarian estolääkkeisiin tarvitaan aina lääkärin resepti, vaikka itse rokottaminen tapahtuu terveydenhoitajan toimesta • Reseptin saa joko terveyskeskuslääkäriltä, yksityiseltä lääkäriasemalta tai rokotusasemalta • Terveyskeskuksessa tai neuvolassa annettavat täydentävät rokotteet pitää yleensä ostaa itse apteekista • Yksityisillä lääkäriasemilla rokotteita on usein valmiina ja rokottamisesta pitää maksaa erikseen toimenpidemaksu

Mistä tietoa rokotuksista? Tietoa tartuntataudeista, niiltä suojautumisesta sekä maakohtaiset rokotus- ja malarian estolääkityssuositukset löytyvät osoitteista www.rokote.fi ja www.thl.fi

M a t k a tenav a 1/2012

61


Tenavaperheen

Hyväolo

On niin ihanaa olla auringossa...

Auringon ihanan vaaralliset säteet...

I

hon ruskettuminen johtuu siitä, että auringon säteet tunkeutuvat ihosoluihin ja stimuloivat soluissa olevan väriaineen, jota kutsutaan nimellä melaniini. Melaniini suojaa ihosoluja imemällä itseensä UV-säteitä. Ihon altistuessa UVsäteille melaniini nousee ihon pintaan suojellakseen ihoa tulevalta säteilyltä - samalla ihomme ruskettuu. Tummaihoisten soluissa on enemmän melaniinia kuin hyvin vaaleaihoisten soluissa. Heidän ihonsa on näin ollen luonnolliseseti paremmin suojattu. Mutta myös tummaihoisten ihmisten iho voi palaa, eivätkä he siis ole täysin suojassa auringon säteiltä.

UV-säteily Auringon UV-säteily voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin, UVA- ja UVB-säteilyyn. Tällä hetkellä uskotaan, että lähinnä UVB-säteily saa ihomme punottamaan. Tämän säteilyn syytä olisi silloin myös se, että ihomme pa62

M atk atenava 1/201 2

laa. UVB-säteilyn uskotaan lisäksi vanhentavan ihoamme ennenaikaisesti ja se yhdistetään ihosyövän syntyyn. UVA-säteily saa aikaan ihon ruskettumisen, mutta sen uskotaan aiheuttavan myös näkövammoja, ihottumaa ja erilaisia allergioita. Se, kuinka paljon saat UV-säteilyä, riippuu siitä missä olet. Pohjoisilla leveysasteilla ilmakehä on paksumpi kuin esimerkiksi päiväntasaajalla. Lisäksi mitä korkeammalla merenpinnasta olet, sitä enemmän saat UV-säteilyä. UV-säteily on esimerkiksi voimakkaampaa vuorenhuipulla kuin lähellä merenpinnan tasoa, minkä olet varmasti huomannut, jos olet ollut laskettelemassa. Lisää UV-säteilystä ja UV-indeksistä voit lukea Ilmatieteen Laitoksen kotisivuilta: www.ilmatieteenlaitos.fi

Ihon vahingoittuminen Iho vahingoittuu, jos otamme liikaa aurinkoa, varsinkin ollessamme nuoria, tai jos

annamme ihon palaa kerta toisensa jälkeen. Liiallinen auringonotto vaikuttaa ihon elastisuuteen ja ihosta tulee helpommin veltto ja ryppyinen. Lisäksi sen pinnasta tulee nahkamainen. Ihoon saattaa myös ilmestyä ruskeita läikkiä. Muista, että auringon aiheuttamia vahinkoja ei voi korjata jälkeenpäin.

Muista suojata perheen pienimmät! Lapsen iho on erityisen herkkä ja palaa siksi helpommin kuin aikuisen iho. Riski ihon vahingoittumiseen on suurempi alle 18-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Alle 3-vuotiaiden lasten ei suositusten mukaan tulisi lainkaan oleskella auringossa, koska heidän ihonsa ei vielä ole ehtinyt kehittää luonnollista suojaa UV-säteitä vastaan. Rannalla ja vedessä leikkivien lasten iho tulee rasvata vesipitoisella aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Tätä on monesti melko


vaikea toteuttaa käytännössä ja siksi onkin hyvä idea hankkia lapsille pitkähihaiset ja -punttiset uimavaatteet, jotka on valmistettu auringolta suojaavasta materiaalista. Muista suojata myös lapsen pää, ota mukaan aurinkohattu tai lippis! Myös lapsilla tulee olla kunnolliset aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä auringon voimakkailta säteiltä. SK - Suojakerroin - kertoo kuinka paljon pidempään voit olla auringossa, verrattuna siihen, ettet olisi lainkaan käyttänyt aurinkorasvaa. Annettu aika on kuitenkin aina riippuvainen ihmisen henkilökohtaisesta ihotyypistä. Jos ihosi alkaa normaalisti punoittaa oltuasi auringossa 20 minuuttia, voit olla auringossa kuusi kertaa tavallista pidempään, siis vielä 120 minuuttia, mikäli rasvaat itsesi rasvalla, jonka suojakerroin on 6. Mitä korkeampi SK, sitä enemmän suojaa. l www.goodies.nu/lapsille/aurinkoopas.htm

Vinkkejä aurinkoon!

Reissu aurinkoon tiedossa? Muistathan suojata koko perheen herkän talvi-ihon! Etelän lomien suurimpia nautintoja ovat lämmin vesi ja aurinko. Aurinkoa voi kuitenkin helposti saada liikaa. Mitä useammin ja mitä nuorempana iho palaa, sitä suurempi on sen aiheuttama terveysriski. Vastuu on aikuisen.

Pakkauksessa 7 ranneketta

Huolehdi, että pystyt aina suojaamaan sekä oman että lapsesi ihon auringolta. Ota mukaasi aurinkorasva, mutta myös aurinkohattu, t-paita, lapsen ihon peittävä uimapuku sekä kunnolliset aurinkolasit.

UVSunSense -ranneke on helppo tapa seurata aurinkovoiteen tehoa ja saatujen auringonsäteiden määrää itsellä ja erityisesti lapsilla.

Vältä aurinkoa sen ollessa kaikkein korkeimmillaan, pysyttele varjossa kello 12 ja 15 välillä.

Väriään muuttamalla ranneke kertoo sen, milloin suojavoidetta on lisättävä tai auringossa oleskelu lopettava kokonaan, jotta iho olisi turvassa.

Käytä aurinkorasvaa reilusti ja rasvaa itsesi ja lapsesi jo hyvissä ajoin ennen ulos lähtöä. Muista toistaa käsittely sen jälkeen joka toinen tunti. Ole erityisen tarkka ollessasi ympäristössä, jossa aurinko on tavallista vaarallisempi - esimerkiksi vedessä tai valkealla hiekkarannalla, joka heijastaa auringon säteitä. Aurinko tunkeutuu myös vedessä noin puolen metrin syvyyteen, joten et ole suojassa auringolta uidessasi tai leikkiessäsi vedessä.

Ohut ranneke kestää hyvin vettä ja uimista, eikä haittaa rantaleikkejä. Yhdessä pakkauksessa on 7 ranneketta.

Pidä huolta, että lapsesi ja sinä juotte paljon vettä ollessanne auringossa. Rasvaa iho vilvoittavalla after sun -voiteella auringontäyteisen päivän päätteeksi.

Nyt huippuhintaan

9

93

(norm 14,90 e)

Tilaa UV-ranneke hintaan 9,93 euroa tekstaamalla:

HYVINVOINTIA etunimi sukunimi osoite postinumero postitoimipaikka numeroon 16160 (0,60 e/viesti). Saat paluuviestissä ohjeet tilauksesi maksamisesta, se onnistuu helposti kännykällä.

Voit tilata rannekkeen myös osoitteesta: www.viakauppa.fi/uvranneke tai soittamalla numeroon 010 422 9107. UV-ranneke toimitaan kirjeitse viikon sisällä tilauksesta.


Tenavaperheen

Kotinurkilla Lapsille oma nettiradio Targukselta akkulatureita matkakäyttöön Targus, kannettavien tietokonelaukkujen ja lisätarvikkeiden valmistaja, toi markkinoille kaksi kätevää akkulaturia kannettaville tietokoneille, tablettilaitteille ja älypuhelimille. Laitteiden lataaminen on uudella laturilla vaivatonta ja helppoa sekä kotona että matkalla. Targuksen valmistamat kaksoislaturit sopivat yhtäaikaisesti sekä usb-yhteensopivan laitteen että kannettavan tietokoneen lataamiseen. Molempien latureiden usb-liitäntä on tehokas (2.1 A),

joten esimerkiksi iPad latautuu oikealla nopeudellaan. Pieni ja tehokas Kätevä ja pienikokoinen Targus Compact Charger for Laptop & USB Tablet on 90 watin kaksoislaturi normaaliin seinäpistokkeeseen. Se on kooltaan n. 25 prosenttia tavanomaista laturia pienempi ja sopii erinomaisesti matkakäyttöön. Laturissa on myös suojaus virtapiikkien varalta. Laturin mukana tulee yhteensä seitsemän eri sovitinta, joiden ansiosta se on yhteensopiva seuraavien valmistajien kannettavien tietokoneiden kanssa: Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, HP, IBM, Lenovo, Samsung, Sony ja Toshiba. Usb-liitännän kautta ladattavat laitteet – kuten iPad, iPad 2, iPhone, Android-tablettilaitteet ja monet mp3-soittimet – voidaan ladata helposti suoraan laturin usb-liitännästä.

Äitiyspakkaus uusi ilmeensä Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun (TAIK) opiskelijat loivat äitiyspakkauslaatikolle uuden raikkaan ja iloisen ilmeen. Suunnittelun voittajaksi valittiin Johanna Öst Häggblomin työ Sukupuu. Kuvitus otetaan tuotantoon, kun äitiyspakkaus seuraavan kerran vaihtuu eli arviolta elokuussa 2012. Laatikon kuvituksessa on sukupuu, johon voi kirjoittaa vauvan ja hänen läheistensä nimet. Nimien sijasta siihen voi kiinnittää myös valokuvia, ja laatikon kannesta voi tehdä vaikka taulun.

Lasten Oma Radio -niminen nettiradio aloitti toimintansa 1. tammikuuta. Se lähettää netissä ohjelmaa lapsille joka päivä kello 6-20. Musiikin lisäksi kuullaan satuja, kuunnelmia, tarinoita ja huumoria. Alkuillasta kanava soittaa nukkumaanmenolauluja ja sen jälkeen klassista musiikkia aamukuuteen saakka. Lasten Oman Radion isä on musiikin ja median monitoimija Luca Gargano, joka on itse työskennellyt mm. Radio Cityssä ja Radiomafiassa. Hän alkoi kerätä omalle lapselleen musiikkia ja lastenkuunnelmia ja huomasi samalla, kuinka vähän radiotarjontaa lapsille on olemassa. Radio on hieno media - Radio on hieno media, koska sitä voi kuunnella koko päivän muun tekemisen ohessa. On myös tärkeää opettaa lapset jo pieninä kuuntelemaan radiota, sanoo Gargano. - Ohjelmistoon tulee myös ajankohtaisia, lapsia kiinnostavia aiheita, jopa lasten uutiset. Se suunnitellaan huolellisesti niin, että vanhemmat voivat antaa lasten kuunnella Lasten Omaa Radiota milloin hyvänsä, Gargano vakuuttaa. Radiokanava kuuluu osoitteessa www. lastenradio.fi ja sitä voi kuunnella myös matkapuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Yle on ilmoittanut lopettavansa lastenmusiikin soittamisen radiokanavillaan vuodenvaihteessa ja korvaavansa sen keväällä nettisivuille tulevalla 'karaokekoneella'. Lasten Oma Radio pysyttelee aluksi vain nettiradiona. Myöhemmin sille haetaan tilapäistä lupaa ula-taajuudelle. l U.J. M a t k a tenav a 1/2012

65


Tenavaperheen

Kotinurkilla

66

M atk atenava 1/201 2


Onko mahdotonta löytää lapselle hauska, mutta samalla kehittävä lahja? jo ennen kouluikää niin, että hänelle lue-

Lasten koko elämä on taan ääneen, tai yhdessä pelataan kirjaimiin liittyviä pelejä. Lapsen kiinnostuksen heyhtä oppimista, he oprääminen kannattaa hyödyntää, mutta tuputtaminen ei ole oikea keino, muistuttaa pivat lähestulkoon mistä Sanoma Pron Oppi&Ilo-tuotesarjan tekijä tahansa. Lastenpsykiatrian Riitta Nisonen, joka on tehnyt pitkän uran myös rehtorina ja oppikirjailijana. Myös lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vaerikoislääkäri ja Pelastaroittaa liiallisesta tyrkyttämisestä: ylhäältä kaa lapset ry:n ylilääkäri käsin opettamalla ei saa aikaan hyvää jälkeä. Jari Sinkkonen muistut- Sain kerran arvioitavakseni lastenkirjan, jonka ajatuksena oli, että jokaisessa tarinastaa, että kaikki on kiinni sa oli jokin opetus. Se oli aivan hirveä tekele! Sormi pystyssä saarnaaminen ei toimi, mielihyvästä, jota ilman vaan lasten kanssa pitää puhua. oppiminen on varsinaista Afrikan tähti opettaa tervanjuontia.

-L

apset tekevät mielellään asioita, jotka ovat heidän mielestään hauskoja, ja joiden parissa he tuntevat saavuttavansa jotain. He eivät ajattele oppivansa siinä samassa, vaan se tulee sivutuotteena, Sinkkonen sanoo. Oppimisen kannalta tärkeää on se, millaiseksi lapsi tuntee olonsa. Kun hänellä on turvallinen olo ja hän on kiinnostunut jostakin asiasta, hän oppii ilman opettamistakin jatkuvasti uutta.

Mitä lapset sitten voivat oppia leikkien ja pelien avulla? Aivan pienten lasten kohdalla lähdetään liikkeelle kädentaidoista, hienomotoriikasta ja hahmottamisesta.

- Jokainen lapsi oppii ja haluaa oppia omaan tahtiinsa. Esimerkiksi meiltä kysytään eniten esikouluikäisille lapsille tarkoitettuja pelejä ja puuhakirjoja, Riitta Nisonen kertoo. Opettavainen, mutta samalla hauska lahja lapselle on esimerkiksi kirja, tehtävävihko tai jokin tekemiseen aktivoiva peli. - On hyvä muistaa, että useimmat pojat ovat kilpailuhenkisiä ja kaipaavat leikkiessäänkin mitattavia tuloksia, kun taas tytöt pitävät enemmän emotionaalisista, ihmissuhdekeskeisistä leikeistä. Tämä on kuitenkin vain karkea jaottelu: tärkeintä on tuntea lapsen tapa toimia ja lähteä liikkeelle siitä, Sinkkonen sanoo. - Muun muassa klassiset lautapelit ovat hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi Afrikan tähteä pelatessaan lapsi on aikuisen kanssa aivan tasaveroinen, sillä kummankin mahdollisuudet voittaa ovat yhtä suuret. Lapsi oppii voittamisen riemua ja häviön sietämistä, ja samalla harjaantuu rahojen laskemisessakin. l Kirj. Riitta Säteri

Kannusta, älä tyrkytä! Vanhempien tehtävänä on tarjota lapselle mahdollisuus oppia. Oppimista ei pidä kuitenkaan suorittaa järjestelmällisesti vaan se on hyvä pitää leikinomaisena. - Moni lapsi oppii esimerkiksi lukemaan M a t k a tenav a 1/2012

67


Tenavaperheen

Kotinurkilla

’Lähe menee! ’ Madventures reissaa taas Kaverukset Tuomas Milonoff ja Riku Rantala lähtivät 'menee'. Esikoiskirjan 'Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas' kiehtoi ja herätti lukijoiden tiedonnälkää. - He halusivat vinkkejä minne täällä pallolla kannattaa mennä, mihin vuodenaikaan, mitä duunata, safkata, nähdä ja kokea, kertovat seikkailevat kaverukset. - Kun itsenäisen reissaajan ennakkoluulottomalla näkökulmalla varustettua kohdeopasta ei ollut, me sitten tehtiin se.

Mad World - Seikkailijan Atlas on matkasuunnittelun työkalu Mad World vastaa lukemattomiin reissukysymyksiin. Se on itsenäisen matkaajan atlas, joka puristaa koko maailman yksiin kansiin - Madventuresista tuttua huumoria ja kantaaottavuutta unohtamatta. Siihen on koottu matkailijan kannalta kaikki olennaiset tiedot maailman jokaisesta maasta.

68

M atk atenava 1/201 2

Teos tarjoaa yli sata matkavinkkiä ja -reittiä paikkoihin ja aktiviteetteihin, joihin muut matkaoppaat eivät osaa tai uskalla neuvoa. Matkakuumetta nostavat laaja kartasto-osuus, Tunnan ja Rikun kulissientakaiset tarinat sekä mahtavat valokuvat. Reissu-unelmointia varten mukana on seinälle ripustettava Madventures -maailmankartta. Siihen voi sitten laittaa nuppineuloja käytyihin kohteisiin. - Meille on ollut aina tärkeää, että matkaa suunnitellessa, sen aikana ja vielä himaan palattua pyrimme ottamaan asioista selvää, kaverukset sanovat. - Kivisydäminen olisi sellainen matkaaja, joka ei ryhtyisi näkemänsä ja kokemansa jälkeen kelailemaan maailman eriarvoisuutta sekä niihin vaikuttavia syitä. Mitäpä siihen lisäisi! l U.J. • Tuomas Milonoff & Riku Rantala Mad World – Seikkailijan Atlas WSOY 2011


ttu

Pinosta noste

GUMMERUKSEN KAUNEIMMAT SATUAARTEET Kirja on jo itsessään kuin aarre kultauksineen. Kuvat tekisi mieli leikata irti ja kehystää seinälle. Muttei tietenkään voi, sillä kirjat ovat hyvin pidettyinä yhtä ikuisia kuin sadutkin. Liki 200-sivuisessa jättiläisessä ovat vanhat, tutut sadut, kuten Tuhkimo ja prinsessa Ruusunen, Lumikuningatar, Saapasjalkakissa, Sammakkoprinssi ja monia muita. Kukapa muuten tietää, että Tuhkimon vanhin versio on lähtöisin muinaisesta Egyptistä tai että vaikka niitä on kerrottu tuhansia

KIRJAESITTELYSSÄ

vuosia, niin vasta 400 vuotta sitten satuja alettiin kirjoittaa muistiin ja kutsua saduiksi. Tässäkin kirjassa on monta tarinaa, kertomusta ja kansansatua, joiden kirjoittajaa kukaan ei tiedä. Monenmonet ’aikuisten’ kirjat unohtuvat, nukahtavat pois, mutta sadut jatkavat elämäänsä isoisomummeilta ja -vaareilta ties monenteenko polveen. ’Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti’, niin päättyvät hyvät sadut. l U.J. • Gummerus • Koonnut Rosie Dickins • Suom. Tuula Syvänperä • Upea kuvitus Alan Marks

Koonnut Urpu Jylhä

Kaukana omalta maalta

Kesälomalla

Historiallinen nuortenromaani 13-vuotiaasta, inkerinsuomalaisesta Paavosta, jonka perhe siirretään Siperiaan. Eletään vuotta 1942 piiritetyssä Leningradissa. Paavo on sisarussarjan vanhin, ja isä on rintamalla. Eräänä aamuna äiti palaa leipäjonosta mukanaan järisyttävä tieto – heidät siirretään Siperiaan. Edessä on pitkä matka, jonka aikana Paavon on nopeasti aikuistuttava ja selviydyttävä rankkojenkin kokemusten yli. Arkiset onnistumiset ja toivo paremmasta huomisesta auttavat häntä kestämään, ja ennen kaikkea muisto vaaleatukkaisesta Maresta, jonka mukiin Paavo tipautti muutaman ruusunmarjan... Kirja oli Finlandia Junior -palkintoehdokas 2011. ”Teos kertoo koskettava tarinan perheestä, joka joutuu sodan vuoksi rakentamaan arjen joka päivä uudestaan. Sisko Latvus kuvaa hätkähdyttävän todentuntuisesti niitä inkerinsuomalaisten kokemuksia, joiden vaikutuksia nuoren lukijan lähipiiri saattaa yhä itsessään tunnistaa.”

Nellan ruskea matkalaukku on niin täynnä, ettei se mene kiinni. Voisiko jotakin jättää kotiin? Ja kuinka kesäloman käy, ellei kaikkea saada mukaan? Pikku Lennin leikkihetki on kuvakirjasarja, jonka kuvituksessa on ripaus retrohenkeä. Tarinoissa korostuu mielikuvituksen ja yhdessä tekemisen merkitys.

• WSOY, Kirj. Sisko Latvus

Maailmalla (Keltanokka)

Kaisa saa tärkeän viestin äidiltä, joka asuu Ulkosaarella. Mitä oikein on tapahtunut Kaisan poissa olevalle äidille? Kaisan on aika pakata reppunsa ja lähteä ensimmäistä kertaa maailmalle. Matka Ulkosaarelle on pitkä, mutta onneksi Kaisa saa turvallista seuraa Lempi-kärpäsestä sekä rakkaasta pupujoukostaan. Tuttu talonmies Lainekin sattuu lomailemaan samalla suunnalla. Tapani Bagge tavoittaa hienosti lapsen tavan katsoa maailmaa helppolukuisissa Kaisa-kirjoissaan. Kaisasta kertova Kylässä-kirja voitti vuonna 2005 Arvid Lydecken -palkinnon, ja Maalla, oli Finlandia Junior -ehdokas vuonna 2010. • Tammi, Kirj. Tapani Bagge • Kuvitus Hannamari Ruohonen

• Tammi, Lennyn Corda

Kesäkaaos kultarannikolla Kesäloma on koittanut – muttei Rantasen perheelle, sillä kesä on hotellibisneksessä vuoden kiireisintä aikaa. Kunhan rannalle levitetään autolastillinen hiekkaa ja turistilehdessä julkaistaan Hotelli Kultaisen teeren mainos, hotelli on pian täpötäynnä asiakkaita – ainakin teoriassa. Ensin tuli neljä vanhaa rouvaa, jotka pelaavat ja sitten hevibändi nimeltä Tinnitus, Isadoran lempiyhtye. Mutta kuinka ihmeessä rauhaa rakastavat rouvat ja kovaääninen rokkibändi saadaan viihtymään saman katon alla? • Tammi, Måns Gahrton ja Johan Unenge

Uppo-Nalle Kokonaisen vuoden UppoNalle on uinut maailman meriä ja toivonut löytävänsä rauhallisen sataman, jossa on valkeaa hiekkaa ja joku ystävällinen mikä tahansa odottamassa. Reeta on pieni tyttö valkealla hiekkarannalla ja Reetalla on Laulava Lintukoira, villi ja menevä otus. Mutta Reeta toivoo omaa ystävää, jota voi syleillä ja helliä. Ja eräänä päivänä hän kokee ihmeen… …sillä tapahtuu kovin harvoin että tulee armas ystävä pitkin vettä…

Rantaan ajautuu likomärkä Uppo-Nalle. Se kertoo hurjia tarinoita maailman meriltä, mutta pelkää peipposia. Se seikkailee katujyrällä ja rakastaa syvämietteisiä keskusteluja. Ja on nokkela runoniekka, joka haaveilee omasta runokirjasta. • WSOY, Kirj. Elina Karjalainen • Kuvitus Hannu Taina

Reppu ja reissumiehet Pelastuspartio Reppua tarvitaan taas, olisihan katastrofi jos reissu Linnanmäelle ja Fazerin suklaatehtaaseen peruuntuisi. Neuvokas Emppu kutsuu porukan koolle ja reppulaiset tarttuvat toimeen. Rahankeruu ei olekaan aivan helppoa: lumenluonnin ja kauppakassien kantamisen lisäksi on karmiva Unelma Roivainen ja Tipsu-bulldog, jota pitäisi ulkoiluttaa päivittäin. • WSOY, kirj. Marja-Leena Lempinen • Kuvat Inari Savola

Viivi Pusu ja omenankukkien yö Viivi on alkanut työskennellä viikonloppuapulaisena kirjakauppa Peter Panissa. Viivin mielenkiinto herää, kun kaupassa alkaa yhä useammin käydä mies, joka tutkii kaupungin historiaa ja kyselee tietoja Laura Lehmuksesta. Kuka tämä salaperäinen Laura Lehmus oikein voi olla? Viiville tulee myös vieras Ranskasta: Maya, johon hän tutustui Marseillen-reissullaan. Viivi saakin keksiä oikein urakalla tekemistä iloiselle mutta vaativalle vieraalleen. Maya kulkee Viivin mukana sekä koululla että bändiharjoituksissa. Hän seuraa myös Sofia Kuppilan uuden leffan kuvauksia, jotka nyt jatkuvat Ruusuvuoressa. • Tammi, kirj. Tittamari Marttinen • Kuvitus Erika Kallasmaa)

M a t k a tenav a 1/2012

69


Tenavaperheen

Kotinurkilla

Arvostelussa Roskisprinssi ELOKUVAN JUONI Juuri ylioppilaaksi päässyt helsinkiläinen Jed on kaikin puolin menestynyt. Muiden mielestä hänellä on edessään ruusuinen tulevaisuus, mutta Jed ei itse tiedä mitä elämältään haluaa. Eräänä päivänä hän jättää kaiken taakseen, hyppää junaan ja päätyy lopulta itäsuomalaiseen pikkukaupunkiin tanssivan roskakuskin apupojaksi. Asunnon Jed saa viinaanmenevän leskirouvan luota, ja ystäväksi lyöttäytyy väkisin Jesse James -koira. Kaupungilla Jed törmää jatkuvasti särmikkääseen ja railakkaasti bailaavaan Luluun. Räiskyvä suhde panee runoja rustaavan stadilaispojan tiukille. Kaksikon sanailu käy kuin florettimiekkailu. Eikä kumpikaan aio antautua – ainakaan ensimmäisenä. Raimo O Niemen ohjaama nuorisoelokuva Roskisprinssi perustuu Tuija Lehtisen suosittuun, Otavan vuonna 1991 julkaisemaan samannimiseen romaaniin. Elokuvan on käsikirjoittanut Juuli Niemi. • Kesto 1 h 41 min. • Ikäsuositus K7

ELOKUVAN ARVIOINTI

Lemun koulun 6b-luokka, 12/ 2011

• Elokuva on mielestämme hyvä.

• Elokuvassa on paljon käänteitä.

• Huono puoli on ikäraja, koska elokuvassa on paljon kiroilua sekä epäilyttäviä kohtauksia, jotka eivät sovellu lapsille. Ikärajan pitäisi olla K-13.

• Plussia: hyvin tehty elokuva, kansi ja nimi ovat houkuttelevia

• Hyviäkin puolia elokuvasta löytyy, kuten huumori ja hauskuus. Nauroimme ainakin nimille esim. Jesse James, Jed/ Jerker jne. • Suosittelemme elokuvaa niille, jotka pitävät kotimaisista elokuvista ja haluavat kokeilla jotain aivan uutta. Se sopii niille, jotka haluavat naurua ja itkua. • Elokuvassa on myös hieman jännitystä ja paljon kiinnostavia kohtauksia, jotka etenivät sujuvasti.

• Miinukset: kestää kauan, kiroillaan paljon, väkivaltaa • Roskis prinssi on yli 7-vuotiaille tarkoitettu elokuva. Mielestämme se on hyvä, koska siinä on jännitystä ja se vain on hyvä. • Elokuva ei ehkä sovi koulussa katsottavaksi, tai ainakin se vaatii paljon keskustelua katsomisen jälkeen. • Elokuvan alku oli mielestämme hyvä, koska se sai katsojan odottamaan mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Tähdet:

Lippe, Renzo ja Dumbo (Jesse James) Raimo O Niemen elokuville tyypilliseen tapaan myös Roskisprinssissä esiintyy eläin, tällä kertaa berninpaimenkoira. Jesse Jamesia näyttelevät Lippe ja Renzo Kontiolahdelta sekä Dumbo Helsingistä. 70

M atk atenava 1/2012

✰✰✰✰


DVD-esittelyssä Ystävien kylä Ystävien kylä on suunnattu 2- 6-vuotiaille lapsille, ja inspiraation lähteenä on lasten pelastuslaitoksia kohtaan tuntema kiinnostus. Yhteistyö, ystävyys, sietokyky, tietämys, aktiivisuus ja hauskanpito ovat avainsanoja Ystävien kylän asukkaille. Sarjassa kohtaa ihmisiä, sekä aikuisia että lapsia, ja eläimiä jotka kaikki tekevät parhaansa jotta Ystävienkylä voisi elää nimensä mukaisesti – kaupunkina jossa eletään ystävinä ja pidetään huolta toinen toisistaan. http://ystävienkylä.com Ystävien kylä 3 -DVD: Paavon merkkipäivä Paavo juhlii 15-vuotista uraansa palokunnassa, mutta moottorivika saa hänet epäilemään, onko hän liian vanha paloautoksi. Martin ja Miian kalaretki saa yllättävän lopun narun takerruttua veneen potkuriin. Onneksi Aku ja Heli rientävät apuun. Elli uhraa kaiken aikansa omenoihin sen sijaan, että auttaisi sammuttamaan tulipaloja. • Kesto 1 t 10 min. • Ikäsuositus 3+

Ystävien kylä 4 -DVD: Kylän teemapäivät Kalle onnistuu lukitsemaan itsensä paloasemalle, ja vara-avaimen saamiseksi poliisiasemalta joudutaan järjestämään suuri pelastusoperaatio. • Kesto 1 t 10 min. • Ikäsuositus 3+

Herra Popper ja pingviinit Vuonna 1938 julkaistuun lastenkirjaan perustuva Mr. Popper’s Penguins kertoo taloja maalaavasta Mr. Popperista (Jim Carrey), joka haaveiltuaan retkestä napajäätikölle päättää kirjoittaa oikeille naparetkeilijöille. Yksi heistä lähettää Popperille pingviinin, jota hän säilyttää jäillä täytetyssä laatikossa. Ja ennen kuin Pepper arvaakaan niin hänellä onkin 12 pientä suurisuista pingviiniä. Heidän vaatiessaan suunnattomat määrät ruokaa Popper perustaa ”Popperin esiintyvien pingviinien” - ryhmän, joka lähtee kiertueelle ja luo huikean suosion. • Julkaistaan DVD:llä 4.1.2012 • Kesto 1 h 35 min. • Ikäsuositus S

Zookeeper Franklin Park-eläinpuiston eläimet rakastavat heidän hellää ja lämminsydämistä hoitajaansa Griffin Keyesiä (Kevin James). Kun Griffinistä alkaa tuntua, että hän viihtyy paremmin leijonan kuin leidin kainalossa niin hän päättää, että löytääkseen itselleen tyttöystävän hänen täytyy jättää eläinten hoito ja etsiä itselleen hohdokkaampi työpaikka. Eläintarhan eläimiin iskee paniikki, ja he päättävät paljastaa heidän pitkäaikaisen salaisuutensa - he osaavatkin puhua. Saadakseen Griffinin jäämään eläintarhaan elämet päättävät opettaa Griffinille seurustelun taitoja - eläinmaailman tyyliin.

• Julkaistaan DVD:llä 25.1.2012 • Kesto 1 h 42 min. • Ikäsuositus K7

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus Tintin seikkailut on belgialaisen sarjakuvataiteilija Hergén luoma sarjakuva. Nyt Tintti saapuu 3Danimaationa valkokankaille ja taustalta löytyy lähes häkellyttävä joukko elokuvataivaan kuumimpia nimiä ja tähtiä. Elokuvassa Tintti ja hänen ystävänsä löytävät ohjeet, jotka johdattavat heidät uponneen, Kapteeni Haddockin jälkeläisten ohjaaman laivan jäljille. Tiedossa on valtaisa aarrejahti...

puulelut t e is a v a t t e p Voilàn o lapsille ja aikenikäisille

lelut k — laadukkaat keihin! erilaisiin leik Tutustu mon

likoimaan: ipuoliseen va

fi/voila

www.leikkien.

• Julkaistaan DVD:llä 28.4.2012 • Kesto 1 h 44 min. • Ikäsuositus K11

M a t k a tenav a 1/2012

71


Tenavaperheen

Kotinurkilla

Vuosisadan rakkaustarina herää uudelleen eloon

14.4.2012 tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta maailman kuuluisimman laivan Titanicin uppoamisesta. Tätä muistoa kunnioittaen tuodaan yksi kaikkien aikojen menestynein elokuva ja tunnetuin rakkaustarina uudelleen valkokankaille – ensimmäistä kertaa 3D:nä. Ohjaaja James Cameronin visuaalisesti häikäisevä elokuva on digitaalisesti uudelleenmasteroitu ja 3D-ulottuvuus saa tarinan tuntumaan entistä todellisemmalta. Titanic on James Cameronin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama romanttinen draamaelokuva vuodelta 1997. Elokuva kertoo matkustajahyörylaiva RMS Titanicin uppoamisesta. Sen pääosia näyttelevät Leonardo DiCaprio (Jack Dawson) ja Kate Winslet (Rose DeWitt Bukater). Jack ja Rose kuuluvat eri yhteiskuntaluokkiin, jotka rakastuvat toisiinsa laivan huono-onnisella neitsytmatkalla. Cameronin kiinnostus elokuvaan lähti tämän kiinnostuksesta haaksirikkoihin: hän halusi välittää tragedian tunnepuolisen sanoman ja hänen mielestään rakkaustarina ja ihmishenkien menetys olisivat yksi keskeisimpiä asioita tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Elokuvan

leffateattereihin

Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka 3D

Jo kauan ennen kuin Saapasjalkakissa tapasi Shrekin, tulee tästä taistelija- ja hurmurikissasta suuri sankari. Hän lyöttäytyy yhteen katujen kasvatin, viekkaan Kitty Pehmotassun, ja älykkään Tyyris Tyllerön kanssa pelastaakseen kotikaupunkinsa. Tämä on tarina kissasta, myytistä, legendasta… ja saappaista. Saapasjalkakissa elokuva on amerikkalainen DreamWorks Animation studion tuottama tietokone-animaatio, ohjaajana Chris Miller.

Kauan sitten, hyvin kaukaisessa galaksissa... Galaktinen Tasavalta on sekasorron vallassa. Kauppaliitto on pannut Galaktisen Tasavallan kauppasaartoon kauppareittien verotuksen johdosta. Liittokansleri Valorum on lähettänyt kaksi jedi-ritaria, Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin neuvottelemaan Kauppaliiton varakuninkaan kanssa, mutta he joutuvatkin ansaan Lord Sidiouksen tehtyä sopimuksen Kauppaliiton kanssa. Samaan aikaan Kauppaliitto on aloittamassa Naboo-planeetan valtauksen, mutta nuori kuningatar Amidala aikoo taistella vastaan...

M atk atenava 1/2012

ja oli yli kymmenen vuotta maailman taloudellisesti menestynein elokuva, kunnes samaisen Cameronin ohjaama Avatar rikkoi sen ennätyksen.Suomessa elokuva ylitti miljoonan katsojan rajan ensimmäistä kertaa sitten Tuntemattoman sotilaan. Titanic on Suomen kaikkien aikojen katsotuin ulkomainen elokuva. • ENSI-ILTA 6.4.2012

Lisää elokuvia: www.finnkino.fi

Saapasjalkakissa

• ENSI-ILTA 27.1.2012

72

tuotanto käynnistyi vuonna 1995, kun Cameron tallensi kuvamateriaalia Titanicin todellisesta hylystä. Elokuvan modernit kohtaukset kuvattiin Akademik Mstislav Keldysh -aluksella. Titanic jälleenrakennettiin Rosarito Beachille Meksikoon ja sen uppoamiseen käytettiin myös pienoismalleja ja tietokoneella luotuja kuvia. Elokuvaa rahoittivat osittain Paramount Pictures ja 20th Century Fox ja tuohon aikaan se olikin kallein elokuva koskaan tehty, budjetti oli arviolta 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Elokuvan ilmestyessä 19. joulukuuta 1997 se sai hyviä arvosteluja kriitikoilta että taloudellista menestystä. Se oli ehdolla ennätykselliseen neljääntoista Oscar-palkintoon, joista se voitti yksitoista, mukaanlukien Parhaan elokuvan ja Parhaan ohjauksen Oscarpalkinnon.Elokuva keräsi yli 1,8 miljardin lipputulot

• ENSI-ILTA 10.2.2012

Lorax

Lorax on 3D-animaatio maailman menestyneimpiin kuuluvasta Dr. Seussin lastensadusta. Elokuva kertoo ikuista toivoa jakavasta metsänelävästä Loraxista sekä Ted-pojasta, joka yrittää hurmata unelmiensa tytön. Poika etsii Loraxia, äreää mutta sympaattista olentoa, joka suojelee metsäänsä raivokkaasti. Elokuva on Universal Picturesin ja Itse ilkimyksen ja Hopin tuottaneen Illumination Entertainmentin kolmas animaatio. • ENSI-ILTA 30.3.2012


loa:

ni Oivallukse

Kun kuvio saakin merkityksen

Hei äiti tai isä! Milloin kokosit viimeksi palapelin? Siis ihan oikeasti? Avustajan roolia 46 palan muumipalapelin kokoamisessa ei lasketa. Jos lapsuuden muistoja painavat tuhannen palan palapelit, joissa oli aina liikaa samanväristä pintaa – on aika tutustua hollantilaisen Jan Van Haasterenin palapeleihin. Niissä jos jossain sattuu ja tapahtuu.   Vuonna 1936 syntynyt sarjakuvapiirtäjä tekee Jumbo-pelinvalmistajalle vieläkin useita palapelejä vuodessa. Aiheet vaihtelevat autokorjaamosta sirkukseen. Yhteistä niille on se, että päällä on aina täysi kaaos ja viisi vaille katastrofi. Omanlaatuisensa palapelit ovat niin koukuttavia, että paluu tavalliseen sinisen taivaan tai maan täyttämiseen on kutakuinkin mahdotonta. Yksi asia toistuu palapelistä

toiseen: jossain kylvää tietään hai, josta näkyy vain evä. Nämä palapelit eivät ole ihan joka kaupan valikoimissa, mutta satunnaisesti niitä löytää ainakin Claes Ohlsonilta, Br-lelukaupasta ja Toys‘r’us:ista. Nettikaupoissa on paljon valinnanvaraa.   Varoitus: näitä palapelejä saa harvoin tehdä rauhassa loppuun asti. l K.A.

Peppi Pitkätossu -peli tulossa Astrid Lindgrenin luoma Peppi Pitkätossu on yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja rakastetuimmista lastenkirjahahmoista. Maailman vahvimman tytön, Peppi Pitkätossun tarinat saivat alkunsa jo 1940-luvun alussa, kun Lindgren halusi kertoa tarinoita sairaana olleelle tyttärelleen. Myöhemmin, lastenkirjakisan voittaneena, Peppi alkoi saada suosiota ja hänestä kertovia kirjoja onkin ilmestynyt toistakymmentä. Yhteensä Peppi-kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia kappaleita. PAN Vision julkaisee norjalaisen Ravn Studion luoman Peppi Pitkätossu -pelin Nintendo DS -käsikonsolille kesän 2012 aikana. Peppi Pitkätossun seikkailut sisältävät seikkailua Pepin maailmasta tutuissa ympäristöissäja valikoiman erilaisia minipelejä. Luvassa on Peppi-kirjoista ja -elokuvista tuttuja tapahtumapaikkoja ja hahmoja, unohtamatta Pepin kuuluisia eläinkavereita, Herra Tossavaista ja Pikku-Ukkoa. Peli on suunnattu erityisesti 4-10-vuotiaille lapsille. Se tarjoaa kokonaisvaltaisen Peppi-pelikokemuksen täynnä hauskoja hetkiä ja Astrid Lindgrenin hellyttäviä hahmoja. • Nintendo DS -käsikonsoli • Ikäsuositus 4-10-vuotiaat

peliesittelyssä

Kinect Disneyland Adventures

Pelissä pääsee tutustumaan Disneyland-huvipuistoon omassa olohuoneessaan. Voi lentää, tanssia ja sukeltaa klassikkovetonaulojen pyörteisiin ja viettää hetkiä rakastettujen Disney-hahmojen kanssa Mikki Hiirestä prinsessoihin. Pelissä on noin 100 seikkailua, joissa pääsee auttamaan esim. Pinokkiota tai Peter Pania. Pienempien lasten kannalta on hyvä, että kaikki pääsevät helposti mukaan. Tehtävät ovat helppoja ja anteeksiantavia. • Xbox 360 Kinect • Ikäsuositus 7+

Kirby’s Adventure

Kirby ja kumppanit ovat palanneet uudessa seikkailussa, joka on suunniteltu sekä pitkäaikaisille faneille että ensi kertaa pelisarjaan tutustuville. Peli alkaa siitä, kun vieras avaruusalus törmää rauhalliseen Pop Star -maailmaan ja sen osat lentävät ympäri maata. Pelaajien tehtävänä on auttaa Kirbyä löytämään aluksen kadonneet osat, jotta muukalaiset voivat palata kotiplaneetalleen. Tällä kertaa Kirby ei ole kuitenkaan yksin. Milloin tahansa pelin aikana kolme muuta pelaajaa voi liittyä peliin. • Wii-ohjain • Ikäsuositus 7+

Kinect Disneyland Adventures

Carnival Island vie salaiselle saarelle hauskanpitoon. Jännitystä riittää, kun tutustuu salaperäisen saaren salaisuuksiin lyhyen ja ihastuttavan piirroselokuvan kautta. Hyppää mukaan menoon, kun kaksi innokasta lapsukaista löytää erikoisen tivolin ja yrittää herättää sen entiseen kukoistukseensa pelaamalla pelejä. Pelin musiikki on yhtä iloinen kuin visuaalinen ilme, ja molemmat henkivät huvipuiston tunnelmaa. Siksi onkin helppo uskoa, kun eräs pelin hahmoista kertoo, että tivoli saa voimansa lasten mielikuvituksesta. • PS3 Move • Ikäsuositus 3+

M a t k a tenav a 1/2012

73


VASTAA & VOITA Kerro mitkä olivat sinun mielestäsi tämän lehden kaksi parasta juttua.

Kestotilaus 15 euroa /vuosi /5 numeroa (hinta sis. alv 9% 1,23 euroa)

Tilauksen voit tehdä: - alla olevalla tilauskupongilla - osoitteessa www.matkatenava.fi - puhelimitse numerossa 044 514 6789 - sähköpostitse: tilaus@matkatenava.fi Lehden kestotilauksen säännöt ja irtisanominen Kestotilaus on tilaamistapa, jossa tilausmaksu laskutetaan sovituin laskutusvälein kulloinkin voimassa olevaan kestotilaushintaan. Kestotilaus jatkuu ilman erillistä uudistamista ellei tilaaja irtisano tilaustaan. Irtisanominen tulee voimaan aina seuraavasta numerosta lähtien, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa irtisanomisilmoituksesta. Jos lasku on maksettu ennen irtisanomisen voimaantuloa, päättyy tilaus maksetun jakson päättyessä.

TILAUSLOMAKE / PALVELUKORTTI

PALVELUKORTTI 2009-2010

Vastanneiden kesken arvomme 2 x 4 kpl lippuja LAPSI2012 -messuille Helsingin messukeskukseen 27.-29.4.2012 MatkaTenava nro 5/2011 lehden lukijakyselyyn vastanneiden kesken arvottiin 2 pakettia Herra Hakkaraisen pussilakanasettiä. Voittajat ovat: Tarja Nevala, Hollola Liisa Perkonoja, Turku

Tilaan Matkatenavan (tilaajan oltava 18 vuotta täyttänyt) Tilaan TENAVAlehden: (tilaajan oltava 18 vuotta täyttänyt) itselleni lahjaksi itselleni lahjaksi kestotilauksena 15 euroa /vuosi/5 nroa (sis. alv 9% 1,23 euroa) kestotilauksena, 12 euroa / vuosi (laskutus alkaa vuodesta 2010)

Tilauksen maksaja / vanha osoite: Nimi:

Tilauksen maksaja / vanha osoite:

Osoite: Nimi:

Täytä alla oleva kuponki ja palauta meille 29.2.2012 mennessä niin osallistut arvontaan. Matkatenavan kysely

Osoite:

Postita kuponki os. Tenavalehdet, Linnankatu 45 A 15, 20100 Turku 29.2.2012 mennessä. Muista postimerkki!

Puhelin/sähköposti:

Puhelin:

Tämän lehden kaksi kiinnostavinta juttua olivat sivuilla

Perheen lasten syntymävuodet:

Perheen lasten Lahjatilauksen saajasyntymävuodet: / uusi osoite, alkaen Lahjatilauksen saaja /uusi osoite Nimi: Nimi: Osoite:

Juttutoiveeni toimitukselle:

/

.2009 alkaen

Osoite: Olen tilaaja

Luin lehden muualla, missä

Puhelin/sähköposti:

Puhelin:

15 euron tilaushinta koskee vain kotimaahan lähetettäviä lehtiä. Ulkomaan tilauksiin Tietoja voidaan käyttää TENAVAlehden markkinoinnissa. suoramarkkinointiin. lisätään 5 euroa/tilaus. Tilaajatietoja voidaan käyttää Matkatenavan

Sukunimi

M atk atenava 2/201 1

TENAVAlehdet maksaa postimaksun

TENAVAlehdet Tunnus 5016698

00003 VASTAUSLÄHETYS

82

Jakeluosoite Postinumero

Postitoimipaikka

Puhelin / sähköpostiosoite

Etunimi

ja


Seuraavassa Matkatenavassa

Valmistaudutaan ensi kes채n lomareissuihin

Olemme mukana LAPSI2012 messuilla 27.-29.4.2012


MATK A MATKAVAKUUTUS VATSALLESI

I PÄIVÄSS KS

TÄSMÄTUOTE JOKAISEN ANTIBIOOTTIKUURIN YHTEYDESSÄ! www.idoform.fi

LE

KO

KO

Ä

on erityisesti matkailijoille suunniteltu maitohappobakteerivalmiste. Lapsillekin maistuva pieni purutabletti.

Y

IDOFORM MATKA

PER HEE

L

Matkatenava 1_2012  

Lapsiperheiden oma matkailu- ja tapahtumalehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you