Page 1

www.trenchlessromania.ro

JOB REPORT

AMIBLU

REABILITARE MAJORĂ ÎN BUCUREȘTI INTERVIU

DYMITR PETROW-GANEW

Anul IV, Nr. 8 (08) AUTUMN/WINTER 2019

AREA SALES MANAGER HERRENKNECHT AG TEHNOLOGII

STEINZEUG-KERAMO

INSTALAREA CONDUCTELOR CERAMICE PRIN METODA PIPE-JACKING

NOUTĂȚILE PREZENTATE LA BARCELONA


Trenchless perspectives for 2020

S

untem la finalul unui an plin de proiecte și acțiuni extrem de interesante, un an ce ne-a permis să acumulăm informații valoroase pentru a ne dezvolta constant și durabil. Atât pentru noi, ca mediu de presă specializat în zona de trenchless, dar și pentru toți partenerii noștri care activează în industria de foraje orizontale, anul 2019 a fost unul de creștere cu perspective foarte bune pentru viitor. Pe fondul îmbătrânirii rețelelor de utilități subterane, țările din Europa devin tot mai receptive la tehnologiile inovative de instalare a conductelor. Spre exemplu în București, rețeaua publică de canalizare are o vechime de până la 100 de ani. În condițiile actuale de dezvoltare urbană, cu trafic intens și zone naturale protejate, devine o necesitate folosirea tehnologiilor no-dig. Cea mai amplă acțiune a noastră pentru promovarea tehnologiilor trenchless este fără îndoială evenimentul Trenchless Romania Conference & Exhibition aflat anul acesta la cea de-a patra ediție. În data de 13 Iunie la Caro Club-București, am reunit specialiști din 10 țări (Germania, Austria, Belgia, Olanda, Polonia, Grecia, Spania, Italia, Bulgaria și Huston-USA). Am fost extrem de bucuroși să îi avem alături pe reprezeranții din SUA, participarea oferind un vot de încredere pentru acțiunile noastre de promovare a tehnologiilor de subtraversare. După cum v-am obișnuit deja, evenimentul s-a închis cu sesiunea de decernare de premiiTrenchless Romania AWARDS, în această ediție remarcându-se o categorie specială de proiecte, aceea a folosirii tehnologiei BIM (Building Information Modeling) în proiecte de infrastructură subterană. Anul acesta am avut onoarea să fim parteneri media la cel mai important eveniment internațional pentru industria de trenchless din lume, NO-DIG International organizat la Florența în perioada 30 septembrie – 2 octombrie. Participarea la eveniment ne-a dat ocazia să interacționăm cu cei buni specialiști în domeniu și să consolidăm relațiile pe care le aveam în această industrie. Evenimentul s-a bucurat de un real succes și a înregistrat un număr record de prezentări tehnice, aproximativ 100 de speakeri au luat cuvântul în cadrul sesiunilor tematice. Vom valorifica toate experințele și cunoștințele dobândite pentru a crește notorietatea tehnologiilor trenchless în regiune și mai ales pentru a educa cu privire la avantajele acestor tehnologii. Noi proiecte interesante sunt prefigurate pentru anul 2020, așa că rămâneți alături de noi!

4

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

A

year full of interesting projects and it's coming to an end, one that allowed us to accumulate valuable information in order to grow in a constant and sustainable way. For us, as specialized media press, and for our partners operating in the trenchless industry, 2019 has been a growing year that offers good perspectives for the near future. European countries have an aging underground pipeline network and thus are more focused on rehabilitation technologies. If we consider the capital of Romania, Bucharest, the public sewerage network is up to 100 years old. In the current conditions of urban development, with intense traffic and protected natural areas, it becomes a necessity to use no-dig technologies. Our biggest action for promoting trenchless technologies is undoubtedly Trenchless Romania Conference & Exhibition, this year we organised the 4th edition of the event. On 13th of June at Caro Club-Bucharest, we brought together specialists from 10 countries (Germany, Austria, Belgium, Holland, Poland, Greece, Spain, Italy, Bulgaria and Huston-USA). We are extremely pleased to have had representatives from the United States with us, their participation offered us a vote of confidence for our efforts promoting trenchless technologies. As you already know, the event closed with the awards ceremony - Trenchless Romania AWARDS, in this edition we had a special category of projects, that of the use of BIM technology (Building Information Modeling) in underground infrastructure projects. This year we had the honor to be media partner for the most important international event within the trenchless industry in the world, NO-DIG Internațional, organized in Florence from 30th of September – 2nd of October. Attending the event gave us the opportunity to interact with the best specialists in trenchless industry and to consolidate our connections. The event was a real success and reached a record number of technical presentations, almost 100 speakers took part in the thematic sessions. We will value all our knowledge in order to help grow the trenchless market in the region and most of all to educate people about the benefits of these technologies. Stay close to us for more interesting projects coming up in 2020!

Yours sincerely,

Maria Nae Project Manager Trenchless Romania


NEWS 8

9

9

12

12 16 20 24

Job Report – Ţevi non-circulare (ovoid) din GRP pentru o reabilitare majoră în București Cover Story – Noutățile Ditch Witch prezentate la Barcelona Eveniment – Trenchless Romania Conference & Exhibition, ediția a IV-a Interviu – Dymitr Petrow-Ganew, High expertise down under Advertorial – Tera Plast – Cămine de inspecție și vizitare

MACHINERY 26 30

26 34

Tehnologii – Soluții trenchless pentru rețelele de distribuție a gazelor naturale Software – Instalarea și repararea conductelor utilizând metodele trenchless

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V. BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Project Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro PR & Communication Manager

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian Victor IORGULESCU

Foraje – Iridex Group Plastic și Cetco maximinează eficiența forajelor

ORGANIZATOR TRENCHLESS ROMANIA CONFERENCE & EXHIBITION

34

Utilaje – New entry on the trenchless market

FONDATOR TRENCHLESS ROMANIA CLUB

36

Tehnologii – Avantajele instalării fără săpătură a conductelor de ceramică pentru canalizările gravitaționale

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Echipamente – ECHIPAMENTE CONSULT SRL

FOCUS PLUS

6

PARTENER OFICIAL:

32

40

46

Str. Roma, nr. 16, Parter, ap. 2, sector 1, cod 011744, București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631

NO-DIG INTERNATIONAL 2019

INDUSTRY 10

16

Romned Industrial Foundation Equipment SRL împreună cu Drilling Innovation BV au achiziționat Kampen Machinefabriek Velsen și se extinde pe segmentul de producție

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG

42

Interviu – AQUASERV CLUJ a achiziționat echipamente TERRA JET

44

Advertorial – DEWATERING & PILING

46

Interviu – Dr. Samuel T. Ariaratnam ”Cheia succesului este educația și demonstrarea beneficiilor tehnologiilor trenchless”

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul IV, Nr. 8 (08)

AUTUMN/WINTER 2019 www.trenchlessromania.ro

JOB REPORT

AMIBLU

REABILITARE MAJORĂ ÎN BUCUREȘTI INTERVIU

DYMITR PETROW-GANEW

Anul IV, Nr. 8 (08) AUTUMN/WINTER 2019

AREA SALES MANAGER HERRENKNECHT AG TEHNOLOGII

STEINZEUG-KERAMO

INSTALAREA CONDUCTELOR CERAMICE PRIN METODA PIPE-JACKING

NOUTĂȚILE PREZENTATE LA BARCELONA


Romned Industrial Foundation Equipment Srl împreună cu Drilling Innovation BV au achiziționat Kampen Machinefabriek Velsen și se extinde pe segmentul de producție În luna noiembrie Romned Industrial Foundation Equipment împreună cu Drilling Innovation BV au achiziționat compania Kampen Machinefabriek Velsen, companie înființată în anul 1983 având ca principal obiect de activitate producerea de piese de schimb pentru echipamente de foraj folosite în industria extractivă a petrolului, a gazelor naturale și foraj orizontal dirijat.

R

omned Industrial Foundation Equipment este distribuitor oficial, în România și Republica Moldova, pentru echipamentele de foraj orizontal Vermeer. Drilling Innovation BV este acționar în Sharewell HDD Europa.

Atelierul de producție este localizat în Velsen Noord, Olanda și se întinde pe o suprafață de aproximativ 600 m2, la care se adaugă halele de depozitare. Atelierul este dotat cu mașini specializate pentru frezare și strunjire; strung Dean Smith & Grace de lungime 3 m pentru rotirea și găurirea țevilor, strung CNC Poreba de 3 m lungime cu dimensiune pasaj de 320 mm și transport hidraulic, strung CNC, mașini de găurit adânc, mașini de alezat și frezat. Unul dintre strunguri poate fi încărcat prin partea din spate, în vederea prelucrării, cu prăjini de 10 metri lungime.

Această diversitate de echipamente oferă posibilitatea de a executa prelucrări complexe pentru diverși beneficiari, respectând cerințele acestora în ceea ce privește calitatea produselor.

8

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Achiziția unității de producție este realizată în parteneriat cu Daniel Billig, cel care va coordona direct activitatea. Experiența managerială pe care o are Billig este un avantaj major în preluarea acestei noi activități.

”Dorim să creștem cât mai mult în această industrie și să ne extindem și către zona de producție. Acesta a fost și motivul pentru care am hotărât să achiziționăm fabrica din Olanda, vrem să fim mult mai flexibili și să oferim soluții la toate cerințele partenerilor. Dorim să devenim cât mai puternici în Europa de Sud-Est. Produsele pe care le vom fabrica sunt extrem de solicitate la momentul actual. Fiecare produs o să fie realizat custom-made, pe criteriile și cerințele comunicate de client.”

Ron Van Dam

Director General Romned Industrial Foundation Equipment


NO-DIG INTERNATIONAL 2019 Cel mai important eveniment pentru industria de foraje orizontale dirijate s-a organizat anul acesta în perioada 30 septembrie – 2 octombrie la Florența în strânsă colaborare cu asociația italiană pentru tehnologii trenchless (IATT). NO-DIG INTERNATIONAL se află la cea de-a 37-a ediție și reunește anual cele mai importante companii din industria de foraje orizontale. Au fost 4 zile de eveniment extrem de dinamice în care am avut ocazia să interacționăm cu reprezentanți de seamă din domeniul trenchless și să aflăm noutăți despre tehnologiile din sector.

L

ocația evenimentului a fost una plină de istorie, Cetatea Basso, iar în deschidere participanții au fost întâmpinați de primarul Florenței, Dario Nardella, care a subliniat importanța fiecărei fațete a inovării pentru capitala toscană. În deschidere au urmat, Jari Kaukonen – președintele ISTT, Paolo Trombetti – președintele IATT, Piero Petrucco – Vicepreședinte ANCE (asociația italiană a firmelor de construcții de clădiri), Mattia Sica – directorul sectorului energetic din Utilitalia și Sjarief Burhanuddin – director general al Ministerului Indonezian pentru lucrări publice. Spațiul de expoziție de peste 1600 mp a oferit o oportunitate companiilor participante să arate cele recente inovații tehnologice disponibile acum la nivel mondial. Vizitatorii au arătat un mare interes pentru schimbul de informații și crearea de oportunități de afaceri. 50% dintre expozanți au fost din Europa, 10% din America și Asia și 40% din Italia. Evenimentul a prezentat, de asemenea, o demonstrație practică fascinantă, cu mașini de foraj orizontal dirijat, realizată de unul dintre expozanții de la Parcul de Artă Enzo Pazzagli, folosind țevi din PVC pentru no-dig.

La fel de populare au fost cele patru ateliere organizate pentru profesioniștii înregistrați la asociațiile de inginerie și geologie, precum și pentru proiectarea și birourile tehnice ale departamentelor de utilități și lucrări publice. Aceste ateliere au atras 150 de participanți și au creat dezbateri interesante. Evenimentele sociale au inclus Gala organizată marți, 1 octombrie, la Certosa (Charterhouse) din Florența, unde cei 283 de oaspeți au fost primiți într-un cadru antic pentru o seară de distracție. ÎN CADRUL GALEI, ISTT A DECERNAT PREMIILE 2019:

• Categorie “New project”: McConnell Dowell Constructors Ltd Watercare;

• Categorie “New technology”: SAERTEX multiCom GmbH;

• “Academic Research”: Zahra (Ellie) Kokankar Kouchesfehani și Amin Darabnoush Tehrani de la Centrul de Cercetare și Educație pentru infrastructură subterană (CUIRE);

• Dr. Mohammad Najafi (PI) de la

Departamentul de Inginerie Civilă al Universtății din Texas Arlington;

NO-DIG INTERNATIONAL 2019 în cifre:

95 proiecte 287 delegați din țări 106 expozanți 14 sponsori 1025 de vizitatori din 40 de țări

Următoarea ediție NO-DIG INTERNATIONAL 2020 va avea loc în Kuala Lumpur

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

9


Ţevi non-circulare (ovoid) din GRP pentru o reabilitare majoră în Bucureşti Sistemul de canalizare al capitalei României – Bucureşti are o vechime cuprinsă între 25 şi 100 de ani. S-a decis astfel renovarea pas cu pas a sistemului pentru creşterea eficienţei si fiabilităţii acestuia. Câteva secţiuni de reabilitat sunt in mod particular provocatoare deoarece sunt chiar lângă Palatul Parlamentului, în centrul vechi, acolo unde spaţiul și accesabilitatea sunt limitate. Aceste condiţii cer o abordare specială – şi soluţia perfectă a fost găsită la Amiblu. După considerente tehnice amănunțite, a fost semnat un contract privind furnizarea a 5.200 m de profile de țeavă GRP non-circulare în formă ovoidală într-o serie de secțiuni transversale cu lungimi cuprinse între 1 m si 2,35 m.

Î

n aproape doi ani, șase din cele șapte secțiuni ale vechii canalizări au fost reabilitate cu succes cu conductele Amiblu NC Line - fiecare cu profiluri de lățime diferită (780-1700 mm), înălțime (1.200-2.550 mm) și grosime a peretelui (14 -24 mm). Cea de-a șaptea și ultima parte este livrată în prezent și va fi instalată până la sfârșitul anului 2019. Alți 63 m de conducte circulare GRP Hobas au fost, de asemenea, instalate. Odată terminat, proiectul de reabilitare va îmbunătăți protecția mediului, precum și siguranța sistemului de apă și de canalizare din București și va reduce considerabil costurile generale de exploatare. Costin Berbecaru, director de vânzări Amiblu pentru Europa de Sud-Est, vorbește despre complexitatea proiectului. Să începem chiar de la început: Care este background-ul acestui proiect? Costin Berbecaru: Reabilitarea canalizării din București implică o serie de etape și locații. În aprilie 2016, TAHAL și Primăria Municipiului București au semnat un contract pentru implementarea diferitelor lucrări. Printre acestea se numără secţiuni de reabilitare prin torcretare, etanșarea îmbinărilor, microtunelare a unui nou colector și reabilitarea prin GRP cu o lungime de aproape cinci kilometri. Pentru această ultimă secțiune, TAHAL a avut inițial un alt furnizor de conducte, dar la final i-am convins în totalitate de beneficiile folosirii ţevilor GRP Amiblu: marca și calitatea consacrate, cel mai bun raport calitatepreț, disponibilitatea cunoștințelor și experienței noastre complete, dar și flexibilitatea cu care am putut adapta ritmul livrărilor la nevoile lor.

10

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Contractul de furnizare a fost semnat în noiembrie 2016. Prima comandă pentru jumătate din proiect a fost furnizată în decembrie 2017, a doua în septembrie 2018 și a urmat o a 3-a și a 4-a comandă. Ce muncă pregătitoare a făcut Amiblu? Costin Berbecaru: Echipa noastră de experți a efectuat mai multe teste și calcule FEM, a creat rapoarte și proceduri, pentru a personaliza perfect profilurile non-circulare la diametrele și condițiile variate ale canalului existent. Grosimea peretelui conductelor, de exemplu, a fost definită și calculată în funcție de sarcina proiectului, folosind metodele 3R2014 și ISO 16611. Produsul NC oferă o rezistență de deformare verticală egală sau chiar mai mare în comparație cu o conductă circulară de 10.000 SN de aceeași înălțime.

Costin BERBECARU Director de Vânzări Amiblu

Spațiu și accesibilitate limitate la șantierul din centrul orașului București.


Cum au fost transportate conductele pe diversele puncte de lucru din oraş? Costin Berbecaru: Țevile au fost livrate în diferite locații chiar în centrul Bucureștiului pe camioane mai mici, care erau echipate cu macarale. Astfel ne-am putut adapta optim la străzile înguste și la traficul intens, precum și la posibilitățile restrânse de descărcare și depozitare a conductelor pe șantier. Echipele noastre de proiect Amiblu se potrivesc perfect ca și logistică și condiții atât de provocatoare, deoarece multe proiecte trenchless sunt realizate în zonele urbane. Cu siguranță, acesta este un beneficiu uriaş! Deci, conductele au fost apoi introduse în vechiul canal? Constin Berbecaru: Exact. Atât profilele Non-Circulare, cât și conductele circulare au fost coborâte în canalizarea veche de cărămidă cu ajutorul unei macarale sau a unui stivuitor și apoi mutate orizontal de un cărucior sau trase cu un cablu de oțel de un troliu din partea opusă. Segmentele de țeavă de aceeași dimensiune au fost îmbinate prin îmbinări cu clopot - cep cu garnituri elastomerice cu sprijinul personalului de lucru, care a ajutat la reglarea perfectă a poziției profilelor.

O instalare trenchless cu impact scăzut - procedeul de relining a afectat foarte puţin traficul

Secțiunile cu formă diferită au fost conectate prin intermediul căminelor, după centrarea și fixarea conductelor cu ajutorul distanțierelor din diferite materiale. În funcție de greutatea, poziția și dimensiunea conductelor, forța necesară de conectare a fost asigurată fie cu stivuitor, troliu sau scule manuale. Noile conducte au fost apoi fixate în interiorul canalului vechi cu o metodă inovatoare de sudare a șuruburilor și piulițelor în fiecare conductă, pe minim patru și maxim opt puncte, ceea ce duce la o fixare puternică între conducta veche și cea nouă.

Cum rămâne cu părțile rămase de executat ale acestei mari inițiative de reabilitare? Constin Berbecaru: Încă mai sunt multe de făcut și Amiblu a fost implicat dintr-un stadiu incipient. Bucureștiul pregătește în prezent o documentație pentru accesarea fondurilor UE prin programul POIM (program operațional pentru infrastructura mare). Un alt proiect este în prezent în curs de pregătire, care presupune măsuri de reabilitare, atât cu conducte circulare, cât și Non-Circulare ale rețelei de canalizare din trei cartiere: Cotroceni, Regina Maria și Tineretului. După finalizarea acestui proiect, clientul este foarte mulțumit de demersul nostru profesional și este interesat să mențină parteneriatul pentru etape suplimentare.

Ceva implicații notabile ale lucrărilor de instalare asupra traficului şi a bucureştenilor? Costin Berbecaru: Nimic considerabil, nici măcar în timpul injectării cu mortar, care este faza de instalare care necesită majoritatea utilajelor - compresor, camion mortar, pompă mortar, rezervor de apă etc. - și spațiu. 90 la sută din lucrările de cimentare au fost executate noaptea, pentru a nu perturba traficul.

Ţevile Amiblu Non-Circulare fac ca vechiul canal să arăte ca nou

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

11


NOUTĂȚILE Ditch Witch PREZENTATE la Barcelona În perioada 25-26 octombrie compania Ditch Witch și-a așteptat clienții și angajații la întâlnirea anuală din Barcelona, ocazie cu care a prezentat noile produse din portofoliu. Peste 350 de participanți, din Europa și Orientul Mijlociu, au luat parte la eveniment. În cadrul evenimentului au fost prezentate în premieră utilajul de foraj orizontal JT24 și încărcătorului frontal SK3000. TEXT: Maria NAE, ING. VALERIU BEZDEDEANU

E

chipamentul JT24 este extrem de ergonomic, pentru că au fost integrați toți indicatorii de control într-un singur display, inclusiv sistemul de localizare. Tehnologia este, de asemenea, schimbată: utilizarea sistemelor recent dezvoltate permite operatorului să monitorizeze poziția exactă a tuturor elementelor de foraj orizontal. Datorită acestui lucru, în ciuda creșterii presiunii, munca nu trebuie întreruptă și nu trebuie totul resetat și repornit. Cu noul echipament, ne bazăm pe automatizare pentru a elimina, pe cât posibil, erorile umane.

”Întotdeauna ne gândim la nevoile actuale ale clienții noștri. Am constatat că au nevoie de un echipament de foraj orizontal de mare putere pentru a putea realiza proiecte mai mari fără a fi nevoie de o mașină de 9 tone. Am observat această nișă, care apare în principal din numărul tot mai mare de comenzi pentru rețele de fibră optică și am decis să răspundem la această cerere.”

Corey D. Maker

Product Manager Ditch Witch

12

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

În prezent cele mai multe proiecte pentru care sunt solicitate echipamente de foraj orizontal sunt cele pentru instalarea rețelelor de fibră optică. În acest segment echipamentele JT10 și JT20 sunt cele mai folosite, mai ales în zonele urbane. Pe viitor locul acestora va fi preluat de JT24 ce aduce și un regim de putere mai mare, fiind astfel soluția ideală și pentru instalarea rețelelor de apă și gaze.

Cu ocazia evenimentului de anul acesta, Ditch Witch a prezentat și noua versiunea a încărcătorului frontal SK3000.SK3000 a fost optimizat pentru a lucra în șantiere mici, având o lățime de 147 cm și o înălțime de 3 m. Capacitatea de încărcare este de 1.407 kg, ceea ce face posibilă ridicarea unei greutăți foarte mari cu un echipament extrem de compact și ușor manevrabil. De asemenea, toți cei prezenți la eveniment au putut vedea și oferta pentru produsele Subsite, HammerHead și American Augers.


Ditch Witch a pregătit și un moment de divertisment pentru oaspeți: echipele naționale au putut participa la așa-numitul Rodeo HDD. Echipele din Suedia, Italia și Polonia au concurat anul acesta. Pe locul secund în cadrul competiției s-a clasat echipa din România. PRIMUL UTILAJ DE FORAJ ORIZONTAL AMERICAN AUGERS, LIVRAT DE DEFIGO LTD ÎN BULGARIA Defigo Ltd este o companie de succes ce activează în sectorul de vânzări de echipamente de subtraversare. Începând cu anul 2010, compania este reprezentantul oficial pentru Bulgaria al echipamentele Hammerhead și Ditch Witch – lideri mondiali în dezvoltarea tehnologiilor fără săpătură (trenchless). De asemenea, Defigo Ltd comercializează și utilaje American Augers, care proiectează și produce mașini de mari dimensiuni pentru lucrări trenchless. Recent, Defigo Ltd a intermediat livrarea în Bulgaria a primului utilaj de foraj orizontal dirijat (HDD) de la American Augers, model 60-1200.

DOMENII DE UTILIZARE ȘI BENEFICII Instalațiile HDD model 60-1200 de la American Augers pot fi utilizate pentru lucrări în următoarele domenii: • comunicații; • alimentarea cu apă; • transportul și distribuția de gaze; • sisteme de canalizare; • instalarea de cabluri; • rețele de drenare.

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

13


Instalația HDD model 60-1200 de la American Augers este foarte potrivită pentru instalarea în subteran a conductelor de gaz și pentru alte proiecte, legate de instalarea țevilor. Se pot instala conducte cu diametrul nominal cuprins între 610 mm (24 inch) și 1524 mm (60 inch), iar pentru această operațiune forța maximă de tracțiune / împingere, dezvoltată de mașină, ajunge la 554 de tone. Mașina este prevăzută cu un motor Volvo, ce dezvoltă o putere de 175,44 CP (129 kW) și este conform cu norma de poluare americană EPA Tier 4 Final. Masa totală a mașinii este de 13.807 kg.

Avantajele utilizării instalației HDD model 60-1200 de la American Augers constau în: • un control facil al utilajului în timpul operării; • posibilitatea efectuării de lucrări trenchless în aproape toate categoriile de soluri; • posibilitatea de instalare a conductelor de diametre diferite. PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE Pentru executarea unui proiect dat, instalația de foraj orizontal dirijat este coborâtă într-o groapă de lansare, de unde se începe efectuarea forajului. Pentru siguranța lucrării, calea de rulare pe care este instalat utilajul este ancorată la sol sau la o platformă de beton prin intermediul unor stâlpi, scoabe sau cu organe de asamblare mecanice. Mașina, deplasându-se pe șinele cu cremalieră

ale căii de rulare, împinge tronsonul de conductă prin sol, iar în timpul acesta, materialul excavat de capul de forare, dispus în fața conductei ce trebuie instalată, este împins în spate, prin conductă, de un șurub fără sfârșit, evacuarea materialului excavat făcânduse în groapa de lansare. Capul de forare și șurubul fără sfârțit sunt acționate de un cuplaj instalat la partea frontală a utilajului. Tronsoanele de conductă se sudează succesiv, pe măsură ce sunt împinse în sol. În fiecare tronson de conductă, înainte de a fi sudat de celălalt tronson, este instalat un șurub fără sfârșit care este cuplat cu cel din conducta din față. În sol normal, instalarea conductelor prin efectuarea de găuri de foraj orizontale folosind instalația HDD model 60-1200 de la American Augers este de trei ori mai productivă în comparație cu alte metode (foraj, presare, etc.), deoarece nu mai sunt necesare lucrări de forare pilot, mărirea succesivă a diametrului găurii sau utilizarea de fluide de foraj speciale.

ECHIPAMENTE ȘI ACCESORII Un alt factor care contribuie la realizarea unor performanțe ridicate a modelului 601200 de la American Augers, este capul de forare. Capetele de forare folosite pot fi de diferite tipuri, în funcție de caracteristicile geologice ale solului în care se efectuează lucrarea. Adaptoarele de țevi și de cap de forare pentru acest model de foreză sunt cele mai bune din industrie, permițând nivelarea și ajustarea. Țeava este centrată pe ele și astfel nu se pierde timp pentru reglare și poziționare, iar productivitatea lucrului crește. Completarea utilajului 60-1200 cu o structură de cale de rulare se facilitează poziționarea și reglarea înclinării potrivite a utilajului înainte de a începe lucrarea de forare a solului. Secțiunile de lungime diferită ale căii de rulare oferă libertatea de a alege tronsoane de conductă de diferite lungimi, care nu necesită mult spațiu pentru transport și pot fi asamblate cu ușurință cu sudură pe șantier. PERSONALUL DE LUCRU, AVANTAJE ȘI PERFORMANȚĂ Pentru operarea instalației sunt necesari un operator al mașinii și o persoană ca personal auxiliar, pentru asamblarea șurubului fără sfârșit și a capului de forare.

Avantaje: • asamblare ușoară; • cost redus de exploatare; • siguranță în exploatare; • fiabilitate. Instalarea unei conducte pe o distanță de 40 m poate fi executată într-o zi (exclusiv pregătirea gropii de lansare).

14

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019


ORAȘELE SMART AU NEVOIE DE TEHNOLOGII TRENCHLESS!

TRENCHLESS ROMANIA

CONFERENCE & EXHIBITION EDIȚIA A IV-A, 13 IUNIE 2019, BUCUREȘTI Singurul eveniment din România care promovează tehnologiile no-dig de foraj orizontal dirijat și-a deschis porțile celei de-a patra ediții în data de 13 Iunie 2019 la Hotel Caro Club din București. Ampla manifestare a reunit companii naționale și internaționale din domeniu și a adus împreună producători și distribuitorii de utilaje și tehnologii dedicate sectorului no-dig, pentru foraj orizontal dirijat (HDD), pipejacking, pipe bursting, microtunnelling, reabilitare a conductelor (CIPP), precum și alte tehnologii trenchless ce reprezintă soluții ideale pentru instalarea utilităților subterane din zonele urbane cu trafic intens. De la eveniment nu au lipsit nici reprezentanții Ambasadei Austriei la București, aceștia manifestându-și dorința de strânsă colaborare cu companiile prezente la conferință.

TEXT: Maria NAE

16

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019


O susținere deosebită a venit și din partea asociațiilor naționale ADUC (Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcții), ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii), PSC (Patronatul Societăţilor de Construcţii), și APMCR (Asociaţia Producătorilor de materiale pentru construcţii din România). Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de Mark André Haebler, Președinte AATT și membru în board-ul ISTT. De asemenea, în deschiderea oficială a evenimentului au luat cuvântul și Klaus Beyer, Director Executiv GSTT și Vicepreședintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilittate, Cristian Dragu.

Dr. Klaus Beyer

Director Executiv GSTT

E

venimentul a fost susținut de ISTT (Societatea Internațională pentru tehnlogii trenchless), GSTT (Asociația Germană pentru tehnologii trenchless) și AATT (Asociația Austriacă pentru Tehnologii Trenchless). De asemenea, printre susținătorii evenimentului s-au numărat membrii ARA (Asociaţia Română a Apei), ARSCM (Asociația pentru Smart City și Mobilitate), APPFE (Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene), Petroleum Club România și AHK (Camera de Comerţ Româno-Germană).

Evenimentul a fost împărțit în 4 paneluri. Primul panel a fost dedicat deschiderii oficiale și a fost urmat de două paneluri cu prezentări tehnice din zona tehnologiilor pipeline și a sistemelor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare. Prezentările au inclus expuneri de proiecte locale și internaționale pentru direct pipe, microtunneling și reabilitarende conducte de gaze. Ziua de conferință s-a încheiat cu sesiunea de decernarea a premiilor pentru proiecte din domeniul tehnologiilor trenchless TRENCHLESS AWARDS. Împreună cu partenerul de mobilitate Volkswagen Vehicule Comerciale invitații au avut plăcerea sa fie preluați de la aeroport cu un VIP Shuttle beneficiind astfel de o experiență de neuitat.

”Ambiție, loialitate, integritate și o minte deschisă! Mi-a plăcut orașul București încă de la prima vizită și am cunoscut aici oameni extraodinari care mi-au devenit prieteni. Sunt foarte bucuros să fac parte din proiectul Trenchless Romania. Doresc să aduc salutările mele în calitate de Președinte AATT și totodată aduc și salutările lui Jari Kaukonen, Președinte ISTT. Este deosebit de plăcut să văd că numărul participanților crește de la an la an și să observ că industria de tehnologii trenchless din România este în creștere. România este o țară cu multiple oportunități, dacă oferim soluții rapide și sustenabile pentru construcția și reabilitarea utilităților acest lucru ajută nu numai economia, cât și angajatorii acestei țări frumoase. Sigur, avem nevoie de mai multă formare și training pentru profesioniști astfel încât România să joace un rol principal pe harta pieței de tehnologii trenchless în Europa de Est.” Mark André Haebler

Președinte AATT și membru în board-ul ISTT

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

17


Pe toată durata evenimentului participanții s-au putut bucura de o degustare specială de vin, asigurată de Crama Viișoara, dintr-o zonă viticolă a județului Constanța plină de istorie. Gala Trenchless Romania Awards nu este doar despre proiectele din domeniul trenchless, ci este mai ales despre oamenii din spatele acestor proiecte, oameni ce au reușit ca prin întreaga lor activitate să contribuie semnificativ la dezvoltarea acestor tehnologii. În această ediție, câștigătorul premiului la categoria soluții de reabilitare a conductelor/Trenchless Pipe Relining a fost CIS GAZ SA pentru folosirea tehnologiei Primus Line în lucrarea de relining pentru o conductă de țiței OMV PETROM.

Sebastian Călugăr CEO CIS GAZ S.A.

La categoria Tunneling premiul a mers către METROUL SA pentru proiectul Town to Countryside connectivity design with trenchless BIM.

Anton Ioanidi

Project Management Department METROUL S.A.

Dupa cum spuneam, Trenchless Romania Awards este despre oamenii din spatele proiectelor, prin urmare premiul pentru contribuție semnificativă pentru tehnologiile trenchless în Europa de Est a mers către ROMNED INDUSTRIAL FOUNDATION SRL reprezentată de Ron Van Dam, General Manager.

PARTENERII TRENCHLESS ROMANIA EDIȚIA A 4-A AU FOST: Iniţiator - Tracto-Techink GmbH&Co.Kg; Sponsor Platinium - Herrenknecht AG; Local Sponsor – RomNed Industrial Foundation Equipment - VERMEER ROMANIA. Sponsor Conferință - Ludwig Pfeiffer, Metroul SA; Sponsori Bronz – DEFIGO Ltd, BKP Berolina GmbH&Co. KG; Derrick Company (USA), Funke Gruppe, Gerodur, Hermes Technologie, IBG Hydrotech , International Investments, Iridex Group Plastic, Primus Line GmbH. Expozanți – Titan Technik AG - Uhrig Rausch, CALA SA și TUSS.

18

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Ron Van Dam

General Manager Romned Industrial Foundation Equipment/Vermeer Romania


DYMITR Petrow-Ganew High expertise down under Dipl.-Ing. Dymitr Petrow-Ganew are o experiență internațională de peste 20 de ani în industria de tehnologii trenchless, el fiind și pionierul HDD în Polonia la începutul anilor 1990. Începând cu anul 2003 Dymitri ocupă funcția de Area Sales Manager pentru piața CEE în cadrul companiei Herrenknecht AG. Cunoștințele sale în domeniul mecanic împreuna cu expertiza sa în dezvoltarea de soluții de tunele pentru multiple proiecte de utilități, îl fac un partener competent pentru firmele de consultanță și companiile de construcții, în materie de execuție de tuneluri. TEXT: Maria NAE, ING. VALERIU BEZDEDEANU

DESPRE HERRENKNECHT AG

H

errenknecht AG este lider în domeniul tehnologiei pentru sisteme mecanizate de execuție a tunelurilor (TBM – Tunnel Boring Machine). Fiind singura companie globală, Herrenknecht livrează inovatoare mașini TBM pentru toate condițiile la sol și pentru toate diametrele - de la 250 mm până la 19 metri. Gama de produse Herrenknecht include mașini personalizate pentru tuneluri de transport (Tunel de trafic) și tuneluri de furnizare și de eliminare (Tunel utilitar). Mașinile TBM funcționează în întreaga lume, instalând sisteme de apă și ape uzate, guri de vărsare în mare pentru apa din canalizare sau guri de alimentare cu apă de mare pentru desalinizare, precum și conducte de protecție, de ex. pentru cabluri sau țevi. Sub umbrela grupului Herrenknecht, o echipă de specialiști inovatori s-a format pentru a oferi soluții integrate în jurul construcției de tuneluri cu echipamente specifice proiectului și pachete de servicii adaptate oricăror cerințe. Trenchless Romania: Care este rolul tehnologiei trenchless? D. Petrow-Ganew: În general, tehnologia trenchless este aplicată acolo unde condițiile de suprafață sunt restrictive sau unde, din motive ecologice și economice, sunt necesare metode de instalare prietenoase mediului. Cel mai des tehnologiile de subtraversare se folosesc în zonele urbane sau în locații unde sunt necesare metode minim invazive. Cel mai des întâlnit domeniu de aplicare al tehnologiilor de execuție a micro-tunelurilor (microtunneling) este construcția de tuneluri de canalizare în interiorul orașelor, pentru a reduce impactul asupra traficului și a împrejurimilor.

20

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Pentru subtraversarea obstacolelor, precum râurile sau liniile feroviare de exemplu, este singura alegere. În instalarea conductelor, sunt disponibile metode convenționale HDD (Horizontal Directional Drilling - foraj orizontal dirijat) și bine cunoscuta metodă Direct Pipe. Trenchless Romania: Este metoda de «microtunnelling» cunoscută și acceptată în Europa? D. Petrow-Ganew: Gradul de acceptare și de utilizare a acestei tehnologii depinde de regiunea în care ne aflăm. În Europa, termenul «microtunnelling» este de obicei cunoscut și consacrat ca tehnologie de ultimă generație, în special pentru construcția de sisteme de canalizare gravitațională. Contractorii sunt destul de independenți, iar inginerii și consultanții sunt familiarizați deja cu această tehnologie. Acesta este rezultatul a 35 de ani de muncă asiduă pentru ca inginerii și antreprenorii să fie convinși de tehnologia de «microtunnelling» și de beneficiile pe care le pot obține dacă o utilizează. Trenchless Romania: Dar în România? D. Petrow-Ganew: În România, municipalitățile și consultanții de proiecte iau în considerare tehnologiile «microtunnelling» în principal pentru construcțiile rețelelor de canalizare. De-a lungul ultimilor ani, echipamentele Herrenknecht de «microtunnelling» au funcționat în cadrul mai multor proiecte de canalizare, în București, Hunedoara și Galați. Aceste proiecte au necesitat în principal instalarea conductelor cu diametru mic, de până la 1200 mm (ID). Cu toate acestea, piața românească poate fi încă dezvoltată. Trebuie să ne continuăm eforturile de conștientizare a clienților și consultanților de beneficiile metodelor “fără tranșee”.

"Împărtășind cunoștințele noastre și experiența noastră în dezvoltarea proiectelor din întreaga lume, constructorii și birourile de proiectare vor putea folosi posibilitățile noastre tehnice pentru a face ca proiectele de «microtunnelling» să devină mai eficiente și mai atractive în viitor."

Dipl.-Ing. Dymitr Petrow-Ganew Area Sales Manager Herrenknecht AG


Trenchless Romania: Ce înseamnă “posibilități tehnice”? D. Petrow-Ganew: Încă de la debutul activității companiei Herrenknecht în domeniul tehnologiilor de execuție a micro-tunelurilor cu șlam, în anii '80, tehnologia a fost continuu dezvoltată și îmbunătățită. Odată cu know-how-ul ingineresc dobândit de-a lungul timpului și experiențele acumulate din proiecte provocatoare, s-au creat noi soluții și tehnologii care au stabilit limite superioare pentru ceea ce este posibil. Acest lucru se referă, de exemplu, la modul de aliniere a micro-tunelurilor: utilizarea unui sistem inteligent de lubrifiere a exteriorului conductelor în timpul execuției și utilizarea stațiilor intermediare de împingere a conductelor, sunt factori importanți atunci când vorbim despre posibila lungime de împingere a conductelor în cadrul unui proiect ce folosește mașini TBM și echipamente de împingere a conductelor. Odată cu dezvoltarea componentelor de urmărire a traseului unei mașini TBM în subteran, se pot realiza chiar și curbe tridimensionale, care pot să ofere un nivel ridicat de precizie la instalarea conductelor și pot să contribuie la ocolirea obstacolelor subterane sau a bunurilor asupra cărora sunt stabilite drepturi de proprietate (privată sau publică).

Mașina Herrenknecht AVN 1000 (OD1295) a fost utilizată în proiectul de canalizare Hunedoara (România, 2015)

Noile abordări în proiectarea capului de tăiere, pentru reducerea uzurii uneltelor de tăiere și dezvoltarea unui sistem de pompă cu jet pentru mașinile TBM mici, stabilesc noi standarde pentru acționări mai lungi, pe întreaga gamă de diametre cuprinse între 250 mm și 4.000 mm. În Statele Unite, a fost stabilit recent un nou record de distanță, de 1.200 m, cu o mașină Herrenknecht AVN (Automatische Vortriebsmachine Nass - Mașină Automată pentru Excavarea Umedă a Tunelelor), pentru un diametru interior de 1.500 mm. Trenchless Romania: Ce ne puteți spune despre noile metode?

Instalare conductă cu diametrul de 42 inch, în Polonia, prin metoda Direct Pipe® - cu echipament Pipe Thruster (500 tnf) pe partea de lansare.

D. Petrow-Ganew: În conformitate cu cerințele clienților și ale contractanților, sunt dezvoltate concepte inovatoare. Ele pot ajuta la îmbunătățirea tehnologiilor existente, dar pot fi implementate și în noi metode precum tehnologiile AVNS, Direct Pipe® sau Pipe Express®. Cu tehnologia AVNS, dezvoltată în 2016, Herrenknecht a integrat sistemul de pompe cu jet de la o instalație HDD într-o mașină pentru excavarea umedă a tunelurilor de diametru mic. Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

21


Aceasta a fost utilizată pentru prima dată, când s-a aplicat noua metoda în două etape, E-Power Pipe®, pentru instalarea țevilor de protecție a cablurilor subterane. Proiectată pentru un diametru de excavare de 505 mm, lungimile de instalare de peste 1.000 de metri sunt acum posibile în funcție de structura geologică. În viitorul apropiat, de asemenea, conceptul de mașină AVNS va fi integrată în tehnologia Direct Pipe® pentru a permite instalarea unei conducte dintr-o singură trecere, pentru subtraversări mai lungi a țevilor cu diametrul mai mic de 914,4 mm (36”). Mai mult, Herrenknecht a dezvoltat noul sistem Pipe Express®, care este o metodă complet nouă de mecanizare a aplicațiilor de instalare a conductelor cu o lungime de până la 1.000 de metri și diametre de la 800 mm până la 1.500 mm (32"la 60"), aproape de suprafața solului. Grație acestei metode semi-trenchless, este posibilă instalarea a până la 800 - 1.000 de metri de conductă prefabricată într-o singură zi. Trenchless Romania: Ce este metoda Direct Pipe®? D. Petrow-Ganew: Metoda Direct Pipe® a fost dezvoltată în 2007, ca o alternativă la forajul HDD în sol puternic permeabil. Acestă metodă combină tehnologia AVN cu tehnologia Pipe Thruster pentru a instala conducte de oțel prefabricate într-o singură etapă. Din 2007 și până acum, peste 130 de subtraversări au fost finalizate cu succes în întreaga lume, iar industria de instalare a conductelor a descoperit avantajele pe care Direct Pipe® le oferă în ceea ce privește siguranța.

În cadrul Trenchless Romania Conference & Exhibition 2018 AWARD Dymitr Petrow-Ganew, Area Sales Manager Herrenknecht AG Outstanding contribution for trenchless technology in Eastern Europe Trenchless Romania: Când este aplicată metoda Direct Pipe®? D. Petrow-Ganew: Metoda Direct Pipe® este utilizată oriunde râurile, străzile sau căile ferate trebuie se încrucișează cu traseul conductelor. În 2017, pentru prima oară, o secțiune a unei conducte a fost instalată în aproprierea coastei folosind tehnologia Direct Pipe®. În mod similar cu procedura de ieșire în mare a unei conducte instalate cu metoda «jacking pipe», mașina TBM va fi recuperată de pe fundul mării direct în punctul țintă, situat într-un batardou. Astfel, comparativ cu utilizarea metodelor convenționale, riscurile de mediu pot fi reduse în apele de coastă, iar natura este conservată.

Recuperare echipament Direct Pipe® 48 inch, după subtraversarea mării pe o lungime de 1.930 m, în Noua Zeelandă 22

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

În plus, riscurile generate de fenomenele meteorologice și de planificare asociate cu lucrările de construcții off-shore pot fi reduse și pot fi evitate creșterile bugetare. În 2018, recordul de distanță pentru instalarea unei conducte în aproprierea coastei, prin metoda Direct Pipe®, a fost de de 1.930 m și a fost stabilit în Noua Zeelandă. Trenchless Romania: Este un beneficiu pentru Europa de Est? D. Petrow-Ganew: Pentru alimentarea cu gaze naturale a țărilor din Europa, instalarea unei rețele fiabile de conducte are cea mai mare prioritate. Diferite puncte de vedere ale tuturor părților implicate trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de planificarea traseelor și evaluarea tehnologiilor potențiale de instalare. Datorită creșterii atenției acordate problemelor de mediu și preocupărilor proprietarilor de terenuri, impactul instalării conductelor asupra mediului înconjurător trebuie redus la minimum. În timp ce o mare parte dintre conductele transfrontaliere sunt încă instalate prin metode convenționale, în tranșee deschise, tehnologiile fără șanț sunt utilizate doar pentru subtraversări mai dificile sau pentru instalarea de conducte în mare, în aproprierea țărmurilor. Aici intervine metoda Direct Pipe®. Ca exemplu, în Polonia, au fost executate peste 20 de subtraversări ale conductelor cu diametrul de 42 inch. În Serbia, prima instalație Direct Pipe® a fost finalizată în noiembrie 2019, realizându-se subtraversarea Dunării pe o lungime de peste 1.400 m.


Soluții trenchless pentru rețelele de distribuție a gazelor naturale, pentru o instalare profesională și sigură a conductelor și țevilor subterane Rețelele de distribuție a gazelor naturale joacă un rol important în succesul tranziției energetice. Pentru ca rețeaua de conducte și țevi să poată transporta și depozita suficiente cantități de gaz natural fosil, tot mai mult utilizat pentru a completă sursele de energie regenerabilă, sunt necesare investiții mari pentru întreținerea și extinderea infrastructurii. Aceste cheltuieli pot fi reduse semnificativ prin implementarea tehnologiilor trenchless (de săpare fără șanț), care permit instalarea și întreținerea acestor conducte și țevi cu o deteriorare minimă a suprafețelor de teren, fără a compromite calitatea și siguranța transportului de gaz. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

G

azul natural furnizează 22% din nevoile energetice la nivel mondial și reprezintă aproape un sfert din forma de energie utilizată pentru producția de energie electrică. Totodată, el joacă un rol crucial ca materie primă pentru industrie. Gazul natural este un combustibil polivalent, iar creșterea gradului de exploatare este legată de beneficiile aduse mediului în raport cu alți combustibili fosili, în special în ceea ce privește creșterea calității aerului și emisiile mai scăzute de gaze cu efect de seră. Consumul de gaze naturale este în continuă creștere, estimându-se o creștere cu o rată medie anuală de 1,6% până la 2024. Această creștere se va produce în aproape toate regiunile lumii, trendul fiind fiind susținut de China și țările producătoare de gaz. În Europa, cererea de gaz va spori ușor pe măsură ce numărul centralelor electrice consumatoare de cărbune, a centralelor nucleare și a autovehiculelor consumatoare de combustibili lichizi fosili va scădea. Dar va fi limitată din cauza extinderii ponderii celorlalte surse de energie regenerabilă și a scăderii consumului de gaz pentru încălzirea clădirilor. Creșterea cererii de energie dobândită prin utilizarea gazului înseamnă că va fi necesară instalarea de rețele noi de transport și, în special, de distribuție, dar, de asemenea, este necesară reînnoirea rețelelor de gaz existente și, totodată, extinderea lor pentru a îndeplini noile cerințe.

26

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019


În funcție de condițiile generale ale proiectului, se aplică diferite soluții trenchless. În acest sens, se face o diferențiere între sistemele de foraj orizontal nedirijat, cu acționare pneumatică (prin percuție sau prin împingere și doar pe trasee în linie dreaptă) și cel de foraj orizontal dirijat (HDD). Instalațiile HDD, cu ale lor traiectorii de forare urmate cu precizie, sau ajustate în timpul forajului prin intermediul unor moderne sisteme de detecție, sunt utilizate atât pentru trasee de instalare a conductelor în linie dreaptă cât și pentru trasee sinuoase, oricare de mai multe sute de metri.

Avantajele economice și ecologice ale instalării conductelor prin folosirea tehnologiilor trenchless sunt evidente, în comparație cu soluțiile ce implică săparea șanțurilor lungi: • emisii reduse de CO2 (cu 50% mai scăzute), de praf fin (eliminate 100%) și de zgomot, prin excavarea minimă a pământului și operarea optimă a mașinilor pentru construcții; • folosirea autovehiculelor grele este redusă la minimum (necesar redus de spațiu pentru operare); • nu sunt afectate suprafețe întinse de teren și resurse valoroase aflate la suprafață (sunt efectuate doar mici gropi, la punctul de lansare și cel de primire a țevii);

În acest sens, sunt necesare investiții mari în întreținerea și extinderea infrastructurii conductelor și țevilor. Iar aceste costuri pot fi reduse semnificativ prin utilizarea tehnologiilor minim invazive, trenchless, fără a fi afectate calitatea și siguranța aprovizionării cu gaz natural.

Pe lângă instalarea de conducte noi, înlocuirea conductelor deteriorate prin utilizarea tehnologiei trenchless, aplicând metoda de spargere a țevii, este o soluție tehnică sustenabilă pentru refacerea durabilă a conductelor de alimentare și evacuare, chiar și pentru branșamentele la case. METODA DE FORAJ ORIZONTAL NEDIRIJAT, PRIN PERCUȚIE Prin metoda de foraj orizontal nedirijat prin percuție, ciocanul de dislocare a solului este acționat pneumatic pentru a crea în subteran o cavitate în care se introduc imediat sau ulterior conducte scurte cu diametrul de până la 150 mm și cabluri de orice tip, pe o lungime de până la 25 m. Metoda este deosebit de potrivită pentru branșamente la clădiri.

• copacii sunt protejați (nu sunt distruse nici rădăcinile); • zonele rezidențiale nu sunt în nici un fel afectate (efect pozitiv asupra calității vieții locuitorilor); • timp mai scurt de instalare a țevilor; • costuri de instalare a țevilor cu până la 30-40% mai scăzute în comparație cu soluțiile clasice, cu șanț deschis (în funcție de proiect).

Branșarea unui imobil la țeava de alimentare cu gaz metan, folosind metoda de dislocare a solului prin percuție

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

27


METODA DE FORAJ ORIZONTAL NEDIRIJAT, PRIN ÎMPINGERE DINAMICĂ Prin metoda de foraj orizontal nedirijat prin împingere dinamică, conducte de oțel cu diametrul de până la 4.000 mm sunt împinse în sol utilizând energia de împingere dinamică. Aceste conducte pot fi instalate pe o lungime de maxim 100 de metri, pe sub drumuri, căi ferate, arbori și clădiri, fără riscul tasării solului. După terminarea instalării conductei, solul adunat în interiorul conductei este sfărâmat și evacuat cu ajutorul aerului și/ sau al apei sub presiune. METODA DE FORAJ ORIZONTAL DIRIJAT (HDD) Metoda HDD implică folosirea unei instalații HDD cu cap de forare orientabil, pentru efectuarea unei găuri pilot de-a lungul traseului de foraj, care poate fi stabilit cu precizie și, totodată, poate fi adaptat în funcție de condițiile geologice. Lungimea găurii pilot este de maxim 500 m. După retragerea capului de forare, diametrul găuri de foraj este mărit cu ajutorul unui alezor, iar conducta atașată de acesta este introdusă în gaura de foraj. Astfel, conductele cu diametrul de 32 – 710 mm pot fi instalate sub nivelul solului, de-a lungul unor trasee sinuoase pe sub ape, drumuri, căi ferate și clădiri sau a unor trasee paralele cu drumurile, căile ferate sau clădirile. Deoarece conductele de diametre mari pot fi instalate pe trasee stabilite cu precizie și, totodată, adaptabile, metoda HDD este adecvată în special pentru extinderea rețelelor de conducte, atât în infrastructurile urbane complexe, cât și în zonele rurale. Pentru spații restrânse sau în cazul branșamentelor la casele în pantă, sub scări ori ziduri, etc., unde nu este posibilă utilizarea unui ciocan de dislocare a solului, găurile de forare sunt realizate cu mici platforme de forare, cunoscute și sub denumirea de mini-unități HDD. Lungimea maximă de forare este de 100 m, iar țevile instalate au un diametru de 32 – 160 mm. Partenerul TRACTO-TECHNIK în Romania

Voltrak Srl

Cal. Văcărești 234, Bl.83,ap.2 Sector 4, Bucuresti Mobil: 0722 260 701 e-mail: office(@)voltrak.ro www.voltrak.ro

28

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Instalarea pe sub un drum cu trafic intens a conductelor de diametru mare, folosind metoda de împingere dinamică a conductei METODA DE FORAJ ORIZONTAL DIRIJAT TEHNOLOGIA «KEYHOLE»

ÎNLOCUIREA CONDUCTELOR PRIN METODA DE CRĂPARE A TUBULUI

Tehnologia „găurii de cheie” este o metodă minim invazivă dezvoltată ca o variantă particulară a metodei HDD. Ea se dovedește a fi deosebit de eficientă pentru realizarea branșamentelor de la conductele principale de gaz sau apă și chiar cabluri, direct în casă sau într-un mic puț de construcție situat în fața casei, putându-se instala conducte cu diametrul de până la 90 mm, pe o lungime de maxim 60 m. La stabilirii conexiunilor, datorită unor supape speciale, linia principală nu trebuie oprită.

În timpul procesului de crăpare a tubului, vechile conducte defecte sunt sparte și sfărâmate în timp ce sunt înlocuite cu conducte noi, care sunt trase pe traseul vechii conducte. Metoda de crăpare a conductelor este potrivită pentru aproape toate tipurile de avarii și oricare ar fi materialele vechilor conducte de gaze sau apă ori pentru evacuarea apelor uzate, permițând instalarea de conducte cu diametru mai mic, egal sau mai mare decât al vechilor conducte.

Puțul circular de inițiere a forajului orizontal dirijat («keyhole» cu diametrul de 65 cm), este executat deasupra conductei principale, situată în stradă. O coroană de foraj produce un miez cilindric în stratul superficial al îmbrăcăminții rutiere, care este extras cu grijă pentru a fi refolosit când se astupă gaura. Pentru finalizarea puțului de inițiere se folosește un excavator cu vacuum, care protejează conductele, țevile și cablurile din pământ. Pământul, pietrișul, chiar și cele mai mari pietre sunt aspirate și extrase din puțul circular, fiind refolosite ulterior pentru astuparea puțului, la finalizarea lucrărilor.

Sunt disponibile două variante ale acestei metode de înlocuire a conductelor fără săparea unui șanț: prin crăpare dinamică a conductei (deosebit de potrivită pentru aplicațiile «keyhole» și conducte fabricate din materiale fragile) și prin crăpare statică (ideală pentru înlocuirea conductelor de orice fel, fabricate din materiale fragile sau ductile). Prin utilizarea acestei metode pot fi înlocuite conducte cu diametrul de până la 1.200 mm, fără a fi necesare săparea de șanțuri lungi.

Branșarea unui imobil la țeava de alimentare cu gaz metan, folosind metoda «keyhole»


Instalarea și repararea conductelor utilizând metodele trenchless Există multe motive pentru a utiliza metodele minim invazive trenchless pentru a instala conducte în subteran: nicio deplasare a solului, nicio distrugere a drumului ce ar implica o perturbare majoră a traficului, afectare minimă a zonelor rezidențiale, conservarea mediului și multe altele.

L

ucrările de construcție «trenchless» sau așa numitele lucrări de excavare fără șanț, includ metode de construcție precum străpungerea cu mașini ultra-specializate a tunelurilor și microtunelurilor, forajul orizontal direcțional (HDD), instalarea conductelor și țevilor în subteran prin tracțiune sau împingere dinamică, precum și alte metode pentru instalarea conductelor, cu excavare minimă la suprafață. Tehnicile de reabilitare «trenchless» includ metode de construcție precum glisarea unei noi țevi pe traseul vechii țevi, acestea din urmă fiind sparte, protejarea la interior a conductelor, locală sau pe întreaga lungime, precum și alte metode de reabilitare a conductelor și țevilor îngropate, fără săpături.

Pentru instalația de împingere a țevilor în subteran, designul inelului de presiune joacă un rol major în calculul forței de presare

Calculul static reprezintă o parte esențială a oricărei pregătiri a unor lucrări de construcții. Pentru aplicațiile de instalare/ reabilitare a conductelor, calculul static asigură siguranța conductelor, previne deteriorarea drumurilor de deasupra conductei, a clădirilor din jur și asigură proiectarea economică a conductelor. În conformitate cu metoda «trenchless» optim aleasă, mai multe standarde ghidează inginerii în elaborarea calcului static al conductelor.

Astfel, există posibilitatea de a studia din standard toate metodele de instalare a conductelor în subteran prin foraj orizontal nedirijat sau dirijat în soluri coezive sau necoezive (cu ciocan de dislocare a solului, cu scut de protecție împingător, foraj hidraulic, HDD, foraj cu blindaj de spargere, etc.). Totodată, această reglementare se aplică, din considerații speciale, aplicațiilor totale sau parțiale de împingere a conductelor prin roca solidă.

DWA este o asociație germană care elaborează norme și directive și care joacă rolul unei instituții de învățământ pentru studiul transportului apei, apelor uzate și deșeurilor. În acest sens, DWA-A 161 reprezintă un set complet de recomandări pentru calculul static al conductelor de legătură cu secțiune circulară, instalate prin intermediul unei forțe statice în soluri coezive sau nu, în noile construcții «trenchless». Acest ghid de lucru reprezintă prima reglementare DWA pentru calculul structural al conductelor, cu coeficienți de siguranță parțiali în conformitate cu normele europene de proiectare Eurocod (abordare semi-probabilistică).

DWA-A 143-2 reglementează calculele statice pentru aplicațiile «trenchless» de reabilitare a canalelor de scurgere și de colectare a apelor uzate. Pentru o evaluare de bază a stabilității canalelor de colectare a apelor uzate care urmează să fie reabilitate (denumite conducte gazdă în DWA 143-2), se diferențiază trei «condiții de conductă gazdă» de bază (figura 1).

30

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

STAREA I A CONDUCTEI GAZDĂ Conducta gazdă poate suporta singură sarcinile statice. În acest caz, căptușeala trebuie să asigure etanșeitatea canalului colector. Întrucât conducta gazdă este capabilă singură să suporte toată sarcinile externe, căptușeala interioară trebuie să asigure etanșeitatea conductei, să suporte forțele determinate de apa subterană ce se scurge prin canalul colector și creșterea presiunii externe corespunzând nivelului apei subterane. STAREA II A CONDUCTEI GAZDĂ Conducta gazdă nu este capabilă să suporte singură sarcinile statice, iar fisuri longitudinale se dezvoltă în patru puncte pe circumferința sa (de obicei coroana, linia de crăpare și invers). Pe verticală diametrul se reduce, iar pe orizontală crește, astfel încât, în secțiune transversală conducta devine ovală. Apar forțe de împingere în conductă, în zona liniei de crăpare. Solul susține canalul colector, rezultând un sistem portant, format din conducta gazdă crăpată și solul ce o susține.


Dacă acest sistem este stabil din punct de vedere structural, cu coeficienții de siguranță necesari, conducta gazdă este în starea II. În acest caz, similar cu starea I, căptușeala trebuie să asigure doar etanșeitatea canalului colector. Întrucât conducta gazdă este capabilă să suporte toate sarcinile externe, căptușeala va trebui să suporte sarcinile cauzate de apa subterană care curge prin canalul colector și creșterile presiunii externe. Spre deosebire de starea I a conductei gazdă, poate fi necesară o căptușeală ovală, pre-formată.

Figura 1

Starea I conductă veche nedeteriorată

Starea II conductă veche deteriorată

Starea III conductă veche deteriorată

STAREA III A CONDUCTEI GAZDĂ Conducta gazdă corespunde stării a II-a, cu diferența crucială că stabilitatea structurală a sistemului format din conducta gazdă și solul din jurul acesteia nu mai poate fi verificată. În acest caz, căptușeala trebuie să suporte nu numai sarcinile generate de curgerea apei subterane prin conductă, ci trebuie să poată face față, cel puțin parțial, la toate forțele exercitate asupra conductei de presiunea solului, de trafic și de suprasarcini.

IngSoft EasyPipe este o aplicație software pentru analiza structurală a construcției și reabilitării conductelor, căptușelilor și gurilor de vizitare, prin folosirea metodelor «trenchless», dezvoltată de compania IngSoft GmbH din Germania, din 1997. Ca membră a Institutului German de Standardizare DIN și a asociației germane DWA, IngSoft și-a dezvoltat aplicația EasyPipe pornind de la respectarea standardelor ATV-DVWK-A 127, DWA-A

161, DWA-A 143-2, precum și a altor standarde internaționale. În plus, IngSoft se ocupă și de efectuarea de analize numerice pentru probleme speciale. Producători de renume la nivel național (Germania) și internațional, de țevi, conducte și guri de vizitare/acces în subteran, municipalități, universități, companii și corporații precum German Rail și Aeroportul Frankfurt am Main, folosesc programe și servicii de inginerie de la IngSoft.

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

31


IRIDEX GROUP PLASTIC ȘI CETCO MAXIMIZEAZĂ EFICIENȚA FORAJELOR Compania CETCO este recunoscută pe plan mondial pentru calitatea şi performanţele produselor sale în domeniul forajelor, dezvoltând cea mai largă gama de produse profesionale pentru foraj pe baza de bentonită, polimeri, agenţi de etanşare, detergenţi, şlamuri, aditivi etc. TEXT: ING. CRISTIAN TĂNASE - IRIDEX GROUP PLASTIC

C

ETCO transformă mineralele şi polimerii în tehnologii care îmbunătăţesc productivitatea şi performanţele activităţilor de foraj prin controlul şi îmbunătăţirea proprietăţilor fluidelor de foraj, ajutându-şi clienţii să-şi maximizeze eficienţa şi să-şi depăşească dificultăţile. Începând de la rezolvarea tehnică a problemelor şi, după caz, până la supravegherea in situ, echipa de specialişti CETCO se consultă cu clienţii pentru a răspunde celor mai dificile provocări din domeniul forajelor, prin soluţii practice şi eficiente. Fiecare produs CETCO pentru foraj este susţinut de o echipă de profesionişti formată din cercetători şi ingineri cu vastă experienţă. Dispunând de un suport tehnic avansat şi de cea mai bună inginerie in situ din domeniu, CETCO are capacitatea să asigure succesul în orice proiect de foraj. Oferind o gamă largă de produse de foraj pe bază de bentonită, polimeri, agenţi de etanşare, şlamuri, aditivi etc. CETCO este lider mondial în industria de profil, fiind experimentată în abordarea oricăror condiţii de foraj, indiferent de complexitate şi de domeniu: construcţii, extracţie petrol şi gaze, cercetări geologice, exploatarea apelor subterane, puţuri şi găuri de ventilaţie pentru industria minieră, cercetări geotehnice etc.

Dacă ne referim de exemplu la forajele pentru construcţii, gama profesională de produse pentru foraje pentru fundaţii cuprinde o serie de fluide de foraj şi aditivi, reprezentând cea mai bună combinaţie de tehnologie aplicată a polimerilor din industria de profil. Aceste produse (cum ar fi de exemplu SHORE PAC®) fac faţă în cele mai dificile condiţii de sol, iar gama completă CETCO de aditivi speciali şi-a dovedit capacitatea în a furniza perfomanţe superioare şi reduceri importante de costuri.

32

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

De asemenea, pentru aplicaţii ecologice, nepoluante, produsele pe bază de polimeri naturali sunt utilizate pe scară largă atunci când nu se acceptă utilizarea bentonitei. Aceşti polimeri sunt biodegradabili, ecologici şi pot fi descompuşi la finalizarea proiectului în enzime proteice, care sunt, de asemenea, ecologice. Aceşti polimeri naturali sunt utili pentru că sunt uşor de amestecat, asigură viscozitatea, ajută la controlul filtratului, asigură rezistenţa gelului şi stabilizează puţurile forate. Acestea pot fi folosite la aplicaţii ce implică apă dulce sau apă sărată.

SC Iridex Group Plastic SRL colaborează de peste 15 ani cu firma CETCO în domeniul hidroizolaţiilor pentru fundaţii cu membrană bentonitică Voltex şi a geocompozitelor bentonitice Bentomat, utilizate pe scară largă pentru depozite ecologice. Recent, această strânsă colaborare s-a extins şi în domeniul distribuţiei de produse pentru foraje, pe bază de bentonită, polimeri, aditivi etc. CÂTEVA DINTRE PRODUSELE CETCO PENTRU FORAJE: HYDRAUL-EZ® este o bentonită sodică cu randament ridicat, în amestec cu un aditiv polimeric uscat special, conceput pentru a menţine stabilitatea solului la forajele unghiulare şi orizontale, fiind certificat conform standardului NSF/ANSI 60, "Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile - Efecte asupra sănătăţii". Poate fi utilizat la toate tipurile de foraje rotative cu noroi şi apă proaspătă şi ca lubrifiant. SUPER GEL-X® este un lichid de foraj uşor de amestecat, cu viscozitate ridicată, produs din bentonită natural sodică de Wyoming de cea mai bună calitate, fiind certificat NSF/ANSI 60, "Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile Efecte asupra sănătăţii". Poate fi utilizat pentru toate tipurile de foraj rotativ cu noroi preparat cu apă curată.


PREMIUM GEL® este un produs pe bază de bentonită sodică, pentru foraje de exploatare a apei potabile, pereţi mulaţi, săpături pentru tuneluri şi este conform cu cerinţele API 13A Secţiunea 9, "Specificaţii pentru materialele utilizate la fluidele de foraj". Se poate utiliza pentru toate tipurile de foraje cu noroi şi apă prospătă unde se cere un corp solid ridicat şi, de asemenea, ca etanşeizant pentru structuri de pământ, excavarea şanţurilor, săpături pentru tuneluri şi foraje pentru fundaţii.

BENT DRILL® este o bentonită pentru foraj cu o capacitate ridicată de expandare şi randament deosebit, care asigură valori ridicate şi stabile ale viscozităţii în suspensia de apă în timpul forării puţurilor. BENT DRILL® este produs din argilă brută atent selecţionată în conformitate cu API Spec 13 A Sec. 11 şi TS EN ISO 13500 sec. 11 (tipul Ocma). Compoziţia chimică a BENT DRILL® este alcătuită în principal din hidroxilicat de

aluminiu având componenta principală montmorilonitul. SUPER GEL-X ® este un lichid de foraj uşor de amestecat, cu viscozitate ridicată, produs din bentonită naturală sodică de Wyoming de cea mai bună calitate, fiind certificat NSF/ANSI 60, "Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile - Efecte asupra sănătăţii". Poate fi utilizat pentru toate tipurile de foraj rotativ cu noroi preparat cu apă curată.

CETCO este membră a companiei americane Mineral Technologies, lider mondial în domeniul fluidelor pentru foraje. Mineral Technologies are sediul central în New York, Statele Unite ale Americii şi operează peste 70 de unităţi de producţie în Asia, Australia, Europa, America de Nord şi America de Sud.

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

33


NEW ENTRY ON THE TRENCHLESS MARKET Compania ALLEMANIA EUROTECH închiriază, vinde şi oferă service pentru tehnologii, utilaje şi echipamente pentru drumuri, construcţii şi industria minieră: cuţite de frezat asfalt/beton, cilindri compactori, instalaţii automate de nivelare, instalaţii de preparat emulsie bituminoasă, cisterne de emulsie, maşini de amorsat cu emulsie bituminoasă, plăci vibratoare, vibrofinisoare de asfalt, piese de schimb etc.

Î

ncepând cu luna Noiembrie 2019 Allemania Eurotech a devenit dealer exclusiv al utilajelor TRACTOTECHNIK GmbH, pentru nordvestul României. TRACTO-TECHNIK dezvoltă, produce și comercializează mașini și accesorii pentru instalarea subterană și reînnoirea conductelor. Aceste tehnologii NO-DIG fără șanț deschis sunt utilizate pentru construcția rețelelor de alimentare cu apă, gaze și energie electrică, telecomunicații, încălzire urbană, rețea de cabluri cu fibră optică, construcția conductelor dar și pentru evacuarea apelor uzate.

TRACTO-TECHNIK GRUDOBURST 800G

Calitatea și profesionalismul cu care angajaţii companiei întâmpina fiecare colaborare sunt caracteristici care determină succesul acestei firme. Allemania Eurotech se impune pe piaţa din România prin intermediul inginerilor și muncitorilor calificaţi care răspund întotdeauna cu promptitudine și corectitudine la fiecare solicitare.

TRACTO-TECHNIK GRUNDODRILL - 4X

34

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Specialiștii companiei îţi asigură servicii specifice de închiriere și vânzare utilaje și echipamente pentru orice gabarit. Clienţii beneficiază de service pentru o gamă masivă de unelte, aparate, mașini și utilaje necesare în domeniul construcţiilor de drumuri și industriei miniere.


Instalaţie de preparate emulsii bituminoase cu încălzire electrică de la IMPIANTI GUTHERM

În portofoliul companei ALLEMANIA EUROTECH se regăsesc următoarele mărci: • C.E.E.I. SNC Italia – Echipamente electrice industriale;

• IMPIANTI GUTHERM Italia –

Instalaţii pentru produs emulsie bituminoasă, cisterne pentru transportul şi răspândirea emulsiei;

• PACLITE EQUIPMENT Franţa –

Echipemente de mica mecanizare/ tehnica de compactare;

• MECLEAN PROFFESIONAL

CLEANING MACHINES B. V. Olanda - Instalaţii mobile de curăţat ecologic tip TrailerJet şi autovehicule multifuncţionale tip CityCleaner;

• TRACTO-TECHNIK GmbH

Germania – Echipamente pentru subtraversare.

Cu un istoric de peste 40 de ani de experiență, C.E.E.I. studiază şi produce echipamente electrice industriale specializate, produse specifice pentru utilaje de pavaj rutier, maşini de terasament şi agricultură. În anii ’70 şi-a început activitatea GUTHERM, o companie de dimensiuni medii specializată în producţia de instalaţii pentru produs emulsie bituminoasă, dar şi cisterne pentru transportul şi răspândirea emulsiei.

Cu fabrici ultramoderne în Singapore care aderă la cele mai bune standarde de calitate ale industriei, compania PACLITE EQUIPMENT/UNICORP EUROPE oferă o gamă largă de echipamente industriale pentru compactare, lucrări de beton, tăiere, şlefuire. MECLEAN este un producător de echipamente profesionale de curățare. În dezvoltarea, testarea şi producerea de maşini, Meclean pune accentul pe utilizator. Indiferent de modelul conceput, obiectivul companiei are întotdeauna ca rezultat maşini de curățare mecanice extrem de funcționale, fără elemente electronice sau funcții inutile.

SC Allemania-Eurotech SRL Adresă: Str.Antim Ivireanu nr. 33, Cluj-Napoca, cod. 400461, România Punct de lucru: Cluj Napoca, Piaţa 1 Mai nr 4-5

Autogrudronator de la IMPIANTI GUTHERM

Email: office@allemania.ro Telefon: +40 741 084 764 +40 264 437 221 / +40 741 275 690

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

35


AVANTAJELE INSTALĂRII FĂRĂ SĂPĂTURĂ A CONDUCTELOR DE CERAMICĂ PENTRU CANALIZăRILE GRAVITAȚIONALE Prin comparație cu metoda instalării în săpătură deschisă, ”pipe-jacking” definește un concept de instalare fără săpătură. Punerea în operă a conductelor se desfășoară în mare parte în subteran fără a exista necesitatea excavării stratului de pământ de deasupra conductei.

U

n avantaj decisiv oferit de aceasta metodă este faptul ca în timpul operațiunilor de instalare a conductelor viața de la suprafața continuă în mare parte netulburată. Cu excepția puțurilor de lansare și de recepție – și a unora intermediare în funcție de lungimea traseului – nu există restricții majore la suprafață de-a lungul traseului conductelor. Se poate evita astfel apariția de zone cu trafic congestionat sau restricții de desfășurare a activităților comerciale. Zgomotul este în mare parte limitat, emisiile de praf și dioxid de carbon sunt reduse, drumurile rămân intacte, iar flora și fauna sunt protejate. Pe scurt, pierderile economice și impactul asupra mediului sunt menținute la un nivel minim. În funcție de caracteristicile geotehnice ale terenului, adâncimea de instalare, nivelul apei subterane și diametrul conductelor se pot utiliza diverse metode de execuție, printre care: FORAJUL PILOT În funcție de tipul de pământ, se utilizează aceasta metodă fie cu deplasarea/ îndesarea pământului, fie cu excavarea acestuia. Metoda forajului pilot permite atingerea unei lungimi maxime de forare de până la 80 m în cazul variantei cu deplasarea pământului și de până la 100 m în cazul variantei cu excavare.

36

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

FAZE DE EXECUȚIE PRIN METODA FORAJULUI PILOT: Faza 1 – execuția forajului pilot între puțul de lansare si cel de recepție. În timpul acestei operațiuni direcția și panta sunt în permanență monitorizate cu echipamente speciale.

DOMENIUL DE APLICABILITATE A TEHNOLOGIEI ”TRENCHLESS” •

Zone urbane dezvoltate;

Reabilitări;

Subtraversări de drumuri/ autostrăzi;

Subtraversări de căi ferate;

Subtraversări ale cursurilor de apă;

Instalarea de conducte în zonele de captare a apei.


Faza 2 – atașarea șnecului cu tubaj de țeava pilot. Excavarea pământului se realizează în puțul de lansare. Recuperarea țevii pilot în interiorul puțului de recepție.

Faza 3 – recuperarea tubajului în interiorul puțului de recepție. Împingerea țevilor de ceramică între puțul de lansare si cel de recepție.

MICROTUNELARE Proces avansat de forare, prin utilizarea unui scut de săpat si accesoriile aferente. Scutul este împins în pământ cu ajutorul unui cadru cu cilindri hidraulici montat în camera de lansare. Scutul are un cap de taiere rotativ pentru a excava pământul și un con de concasare pentru zdrobirea părților mai mari in vederea facilitării transportului prin țevile de evacuare și apoi în stația de separare. Variațiile acestei metode sunt forajul cu șnec și forajul sub protecția noroiului bentonitic. Microtunelarea permite atingerea unei lungimi maxime de forare de până la 100 m în cazul forajului cu șnec și de peste 250 m în cazul variantei cu noroi bentonitic.

Foraj cu șnec atașat capului de tăiere, conductele de ceramică sunt inserate imediat în spatele acestuia. Evacuarea pământului excavat se realizează în puțul de lansare.

Foraj executat sub protecția noroiului bentonitic; aceasta metodă poate fi utilizată în orice tip de pamânt, nu necesită reducerea nivelului apei subterane și permite realizarea celor mai mari lungimi de foraj între puțuri (peste 250 m). Introducerea conductelor de ceramică se realizează în acest caz imediat în spatele utilajului de forare. Pământul excavat este eliminat prin recircularea noroiului bentonitic către stația de separare. Colmatarea cu noroi bentonitic sub presiune a secțiunii forate, alaturi de efectul de boltă datorat formei circulare a acesteia sporește nivelul de siguranța al procesului.

Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

37


PORTOFOLIUL STEINZEUG-KERAMO

Puț de lansare pentru instalarea de conducte de ceramică

Cu o experiență de peste 40 de ani în domeniul instalării ”trenchless”, Steinzeug-Keramo oferă clienților conducte de ceramică pentru canalizări gravitaționale cu diametre între DN 150 și DN 600 pentru instalare prin ”pipe-jacking” produse în conformitate cu prevederile standardului european armonizat EN 295 și accesoriile necesare pentru această metodă de execuție a lucrărilor – cuplaje din oțel inoxidabil, garnituri de etanșare, inele de transfer a presiunii, piese de racord, conectori pentru cămine de vizitare.

Conductele de ceramică sunt supuse la solicitări extreme în timpul execuției, trebuind să îndeplinească astfel cele mai înalte cerințe de rezistență și calitate. Alături de proprietățile deosebite ale materialului, specificațiile conductelor pentru ”pipejacking” transformă conductele noastre în materialul optim pentru instalare prin metodele ”trenchless”: • Fațete perfect paralele pentru transferul uniform al presiunii; • Tăiere și șlefuire ultra-precise pentru cepul conductei; • Cuplaje din oțel inoxidabil; • Garnituri profilate din cauciuc elastomer pentru a preveni intrarea pământului in zona de etanșare a cuplajelor; • Sisteme de îmbinare etanșe la interior si exterior la o presiune a apei de cel puțin 2.4 bar; • Transmiterea presiunii de la o conducta la alta prin inele de PAL; • Montarea in-situ a adaptoarelor pentru bentonită și a duzelor de injectare.

38

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

• De asemenea, cu o simpla înregistrare pe site-ul nostru www.steinzeugkeramo.com aveți acces la toate documentele tehnice aferente conductelor de ceramică pentru pipejacking și la portalul nostru tehnic Infopool, unde se poate efectua calcul static pentru conductele de ceramică instalate prin metodele ”trenchless”.

În concluzie, o metodă neinvazivă de execuție a lucrărilor bazată pe efecte minime asupra confortului populației și mediului înconjurător, dublată de calitățile de excepție a materialului pus în operă, oferă operatorului de rețele un sistem de canalizare modern și sustenabil pentru generațiile viitoare.


ECHIPAMENTE CONSULT SRL Este o echipă ambiţioasă, orientată spre client şi calitate, cu experienţă în furnizarea echipamentelor în domeniul construcţiilor.

Î

ncepând cu anul 2016 comercializează sisteme de sprijiniri de maluri de diferite dimensiuni, realizate din oţel sau aluminiu. Acestea oferă protecţie şi sprijină pereţi de la 1,5 până la 7 metri adâncime. La cererea clientului comercializează panouri şi distanţieri la dimensiuni preferenţiale. De asemenea, o soluţie pentru sprijinirea săpăturilor sunt palplanşele metalice laminate din oţel. Palplanşele reprezintă o soluţie şi pentru sistemele de îndiguiri şi bariere necesare evitării infiltrării substanţelor toxice din solurile contaminate. Pentru probele de etanşeitate a ţevilor la lucrările de canalizare sau alimentare cu apă vă oferă obturatoare pneumatice multidimensionale cu diametre cuprinse între 50 şi 3.000 milimetri. Aceste obturatoare se pot folosi şi în industria petrolului sau gazelor având rezistenţă mare la diferite substanţe, hidrocarburi, uleiuri, petrol sau combustibili.

În aplicaţii industriale furnizează grupuri de pompare pentru apă potabilă, apă uzată, antiincendiu, pentru sistemele de tratare a apei, pentru echipamente de spălare industrială precum şi pentru instalaţiile de răcire ale maşinilor unelte. Grupurile de pompare antiincendiu sunt echipamente complete compuse din 2, 3 sau 4 electropompe principale şi eventual o electropompă pilot pentru menţinerea presiunii în instalaţia de alimentare cu apă a hidranţilor exteriori şi interiori. Asigură pornirea automată în cascadă a electropompelor în funcţie de cerinţă de apă dată de numărul hidranţilor puşi în funcţiune. Debite cuprinse între 20 şi 500 mc/oră şi presiuni de lucru cuprinse între 2 şi 20 de bari. Echipamente Consult a introdus un produs nou pentru piața din România, filtre antimiros pentru cămine de canalizare, staţii de pompare, staţii de epurare şi alte aplicaţii. Datorită designului compact, instalarea lor este uşoară şi rapidă. Filtrele funcționează imediat după instalare. În funcție de intensitatea mirosului, se folosesc filtre catalitice, carbonice sau biologice.

Stație pompare NIXOR

Filtru antimiros cămin Obturatoare by-pass 40

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

www.echipamente-constructii.com.ro


AquaServ Cluj a achiziționat echipamente TERRA JET Compania AquaServ Cluj este prezentă din 2004 în domeniul prestărilor de servicii pentru inginerie civilă, ingineria instalațiilor si a protecției mediului. Recent compania și-a dotat flota cu echipamente de foraj orizontal dirijat marca Terra, achiziționate de la Imocon. TEXT: Maria NAE

D

espre necesitatea utilizării tehnologiilor de foraj orizontal și decizia de achiziție am discutat cu Vlad Mureșan, Director Tehnic AquaServ Cluj.

Trenchless Romania: Când ați aflat despre oferta de produse de foraj orizontal aduse de compania Imocon? Vlad Mureșan: Am luat cunoștință de oferta de produse a companiei Imocon în anul 2016, iar anul trecut am făcut prima achiziție de echipamente. Este vorba despre doua echipamente: un utilaj de echipament de foraj orizontal dirijat – Terra Jet JD 20 și un echipament de instalat țevi metalice prin percuție. Echipamentele au fost achiziționate cu finanțare prin fonduri europene prin procedura de licitație. Trenchless Romania: Pentru ce tip de aplicație folosiți aceste noi tehnologii? Vlad Mureșan: Echipamentele pe care le-am achiziționat sunt utilizate pentru montarea conductelor cu apă și canalizare. Utilizăm aceste echipamente în lucrările pe care le desfășurăm în județul Cluj, Sălaj și Hunedoara. Trenchless Romania: Sunt folosite în totalitate tehnologii de foraj orizontal dirijat? Vlad Mureșan: Înainte utilizam metoda clasică de excavare sau subcontractam companii ce oferă servicii de foraj orizontal. Din punct de vedere al execuției, pentru lucrările noastre ne este trimis un proiect realizat de către un proiectant, în cadrul acestor proiecte sunt necesare efectuarea de foraje orizontale dirijate în zonele unde drumurile sunt în garanție sau costurile pentru refacere sunt foarte mari. În special aceste metode de subtravesare sunt puse de către proiectanți și noi trebuie să executăm conform cu proiectul primit.

42

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019


Trenchless Romania: Care sunt avantajele în folosirea echipamentelor de foraj? Vlad Mureșan: Cu ajutorul acestei tehnologii și a utilajului fabricat în Elveția, putem executa într-un timp scurt și cu costuri competitive introduceri în subteran de conducte pentru apă, canalizare, gaze, cu diametre de până la 420 mm (în funcție de condițiile de teren), se pot monta cabluri electrice și de telecomunicație, se pot practica traversări pe sub drumuri, piste aviatice, râuri, suprafețe cultivate și în principiu în orice situație unde folosirea metodelor clasice de săpare la suprafață nu se doreste sau nu este posibilă. În primul rând este un mare avantaj faptul că nu mai trebuie să subcontractăm aceste lucrări, avem echipele noastre care pot realiza forajul, astfel încât dacă luăm o lucrare putem să o realizăm prin forțele proprii de la cap la coadă. Automat ne putem programa mult mai ușor fazele de excuție astfel încât să nu existe întârzieri în realizarea lucrărilor. Totodată există și o reducere a costurilor operaționale, costurile prin utilizarea echipamentelor de foraj sunt diminuate,cu atât mai mult cu cât ai propriile echipamente. Timpii de execuție sunt mult reduși și costurile de execuție sunt diminuate, nu mai există acele costuri cu compactarea solului care se regăsesc în cazul lucrărilor cu excavare clasică.

Utilaj de foraj orizontal dirijat DJ-20 pe șantier

Trenchless Romania: Dacă ar fi să recomandați compania Imocon pentru 3 dintre principalele avantaje pe care le-ați descoperit, care sunt acestea? Vlad Mureșan: Un criteriu este cel de calitate al echipamentelor, fiind un producător elvețian am avut încredere în calitatea lor. Al doilea criteriu este cel al existenței unui suport de service în țară la care să putem apela oricând. Desigur am luat în calcul și oferta lor financiară, însă acesta nu a fost un criteriu decisiv în alegerea noastră. Trenchless Romania: Aveți în plan și alte achiziții pentru perioada următoare? Vlad Mureșan: Ne gândim și la achiziționarea altor echipamente pe viitor. Am optat acum pentru un utilaj cu percuție cu un diametru mediu, însă ne propunem ca pe viitor să avem echipamente pentru toate diametrele ca să ne putem mări gama de conducte. Noiembrie 2019 trenchlessromania.ro

43


D

ewatering & Piling este specializată în lucrări de fundații adânci, parcări și pasaje subterane, construcții hidrotehnice și hidroedilitare, deținând o flotă de utilaje pentru sprijinirile săpăturilor, foraj orizontal, excavații, ridicat, coborârea pânzei freatice. Acest lucru le permite să construiască în aproape orice condiții. Printre tehnologiile disponibile în portofoliul companiei menţionăm un utilaj de tip Silent Piler pentru introducerea palplanselor fără vibrații și un utilaj de tip Auger Boring care permite introducerea conductelor cu diametru până la 1.500 mm la adâncimi de 4-13 m. Cu aceste două utilaje devine posibil montajul conductelor de canalizare în centre urbane, la adâncimi mari, în condiții dificile (apă subterană, fragmente de rocă), fără săpătură deschisă. Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este eliminarea săpăturilor deschise și implicit a organizărilor de șantier extinse, a întreruperilor aduse în activitățile umane din zona de lucru și a poluării fonice și mecanice a mediului.

www.dewateringandpiling.com

44

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019


”Cheia succesului este educația și demonstrarea beneficiilor tehnologiilor trenchless” - Dr. Samuel T. Ariaratnam Cea de-a 37-a ediție a celui mai important eveniment al anului pentru sectorul de tehnologii trenchless, NO-DIG International, organizat anul acesta la Florența a fost un prilej perfect pentru a realiza un interviu în exlusivitate cu Samuel T. Ariaratnam, Ph.D., P.E., P.Eng., F.ASCE, F.CAE, NAC – Professor & Construction Engineering Chair, Arizona State University. TEXT: Maria NAE

T

renchless Romania: Aveți o experiență bogată în industria trenchless. Când ați început activitatea în acest domeniu?

Samuel T. Ariaratnam: Am început să activez în industria de tehnologii trenchless în 1996, în timp ce eram Asistent Universitar la Universtatea din Alberta, Canada. Făceam parte dintr-un grup local de profesioniști din Edmonton, Alberta care lucrau să creeze o nouă filială regională pentru Asociația de Trenchless din America de Nord (NASTT). În această perioadă eram angajat și într-un amplu proiect de cercetare în domeniul forajului orizontal dirijat, astfel că așa a început călătoria mea în sectorul trenchless. Trenchless Romania: În calitate de fost președinte ISTT cum vedeți expansiunea tehnologiilor trenchless la nivel global? Samuel T. Ariaratnam: Sunt încântat de dezvoltarea pe care o au tehnologiile trenchless. În calitate de președinte ISTT în perioada 2010-2013, am avut ocazia să călătoresc în foarte multe regiuni și să constant nemijlocit interesul pentru aceste tehnologii. Chiar si azi călătoresc foarte mult și pot observa cu ușurință cum sectorul de tehnologii de foraj orizontal este în continuă creștere. Trenchless Romania: Care sunt cele mai dezvoltate regiuni din punct de vedere al utilizării tehnologiilor trenchless? Samuel T. Ariaratnam: Cele mai dezvoltate regiuni sunt: Europa de Vest, America de Nord, Australia si China. De asemenea, observ o creștere și în India, America de Sud si sudul Asiei (Thailanda, Filipine, Indonezia, Japonia). Trenchless Romania: Dintre țările europene care este cea mai receptivă la aplicarea acestor tehnologii?

46

trenchlessromania.ro Noiembrie 2019

Dr. Samuel T. Ariaratnam & Jari Kaukonen, Președinte ISTT Samuel T. Ariaratnam: Germania continuă să fie un lider european în dezvoltarea tehnologiilor și soluțiilor trenchless; cu toate acestea și alte țări precum UK sau Finlanda au început să se dezvolte din ce în ce mai mult în această direcție. Trenchless Romania: Cum vedeți situația din România? Observați unele îmbunătățiri pentru piața de foraje orizontale din România? Samuel T. Ariaratnam: Piața de trenchless din România este destul de mică comparativ cu celelalte țări europene. Cu siguranță există oportunități multiple pentru utilizarea tehnologiilor no-dig, mai ales în București. Cheia succesului este educația și demonstrarea beneficiilor utilizării unor astfel de metode. Trenchless Romania: După cum știți deja, organizăm evenimentul de trenchless din România – Trenchless Romania Conference & Exhibition. Cum vedeți evoluția acestui proiect? Samuel T. Ariaratnam: Cred că este minunat! Cu cât se face mai multă educație despre trenchless, cu atât este mai bine pentru promovarea beneficiilor acestei tehnologii. Am auzit lucruri extrem de frumoase despre evenimentul Trenchless Romania Conference & Exhibition și sper să reușesc să particip în viitorul apropiat.

Trenchless Romania: Am participat anul acesta la NO-DIG Florența, cel mai imporant eveniment al anului pentru industria de trenchless. Cum vi s-a părut această ediție? Samuel T. Ariaratnam: No-Dig Florența a fost un eveniment de succes. Asociația Italiană pentru tehnologii trenchless (IATT) a făcut o treabă extraordinară în organizarea și promovarea evenimentului. Programului sesiunilor tehnice a fost cel mai lung din ultimii ani, cu peste 100 de prezentări. Zona de expoziție a fost extrem de complexă, cu companii din toate regiunile lumii dornice să își prezinte cele mai noi produse și tehnologii. Mai mult decât atât, IATT a organizat cu succes și sesiuni de networking și relaxare pentru toți participanții. Trenchless Romania: Felicitări pentru distincția oferită de către ISTT pentru recunoașterea întregii dumneavoastră activități. Cum vă simțiți în posesia unei medalii de aur? Samuel T. Ariaratnam: Sunt onorat să primesc această medalie de aur, cu atât mai mult cu cât sunt cea de-a șaptea persoană care primește o astfel de recunoaștere în cei 33 de ani de existență a ISTT. Este cu adevărat un premiu pe care îl voi prețui pentru totdeauna, sunt un campion al industriei trenchless și voi continua să fiu un ambasador de succes.


Profile for Masini si Utilaje

Trenchless Romania Magazine Autumn/Winter 2019  

Trenchless Romania Magazine Autumn/Winter 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded