Page 1

www.trenchlessromania.ro

EVENIMENT

Trenchless Middle East Dubai, 18-19 Februarie 2019

AWARD

Anul IV, Nr. 7 (07) SPRING/SUMMER 2019

Metoda E-Power Pipe® de la Herrenknecht AG premiul pentru inovație la Bauma 2019 JOB REPORT

CIS GAZ lucrează cu tehnologie Primus Line

RAPID COMPLEX SRL ȘI VERMEER ROMÂNIA CHEIA SUCCESULUI ESTE UN PARTENERIAT SOLID


EDITOR'S NOTE

Orașele smart au nevoie de tehnologii trenchless!

Smart cities require trenchless technologies!

W

e started our trenchless year at Trenchless Midlle East, the international event from MENA region that focuses entirely on the innovative no-dig technologies and equipments used for underground infrastructure and pipelining. The show was an extraordinary occasion to find out the latest news and I was delight to finally meet in person some of the representative figures within the trenchless industry. Although we were already in contact for years, there is no communication technology that can replace a nice and constructive discussion while having a great coffee at Jumeirah Beach Hotel from Dubai. With this great start of the year we continue growing our Trenchless Romania project and as we are now at the 4th Edition of the conference I can see a special need of trenchless solutions for smart cities. Smart city brings under the same umbrella smart buildings, smart connectivity, electric vehicles, and for all these we need smart installation technologies in order to create the infrastructure for the system of smart city to work. This is the main role of trenchless technologies, it helps bringing the essentials to everyone's needs.

A

m început anul prin participarea la Trenchless Middle East, singurul eveniment din regiunea MENA care prezintă exclusiv tehnologii și echipamente de subtraversare no-dig folosite pentru instalarea rețelelor subterane. Evenimentul a fost o ocazie extraordinară pentru a afla ultimele noutăți în domeniu și totodată am avut plăcerea să intâlnesc persoane cu o activitate deosebită în industria trenchless. Deși eram deja în contact de câțiva ani prin email și telefon, dar nimic nu poate să înlocuiască o discuție plăcută și constructivă savurând o cafea la Jumeirah Beach Hotel din Dubai. Cu acest început grozav de an ne-am continuat planurile de dezvoltare a proiectului Trenchless Romania și pregătind conferința care se află azi la cea de-a 4-a ediție, îmi este din ce în ce mai clar că orașele inteligente au nevoie de tehnologii trenchless. Conceptul Smart City aduce sub aceeași umbrelă clădiri inteligente, conectivitate smart, vehicule electrice, iar toate acestea au nevoie de tehnologii inovative de instalare și racordare care să asigure o bună funcționare a întregului sistem. Acesta este rolul principal al tehnologiilor trenchless care ajută la conectarea utilităților atât de necesare fiecărui individ.

Benefits of NDRC technology were also presented during Bauma 2019, the biggest exhibition for the construction market in the world that took place in Münich, Germany. Within this exhibition TractoTechnik launched the new generation of GRUNDODRILL that offers a complete series with six models in the performance classes from 60 to 280 kN. Within the pages of this full magazine you can find a complex material about this new launch of TT.

Avantajele tehnologiilor no-dig au fost prezentate și la Bauma 2019, cel mai mare târg de utilaje pentru construcții din lume, ce a avut loc la Munchen, Germania. Cu această ocazie Tracto-Technik a lansat noua generație de GRUNDODRILL ce oferă o gamă completă compusă din 6 modele cu capacități cuprinse între 60 și 280 kN. In paginile revistei veți găsi o prezentare completă a acestei lansări.

One of the highlights of the Bauma show is the Awards Ceremony, where Herrenknecht AG received the Bauma Innovation Award in the "Machine" category for the E-Power Pipe® installation method. This reconfirms once again the Herrenknecht company as technology leader in tunnelling systems.

În cadrul aceluiași eveniment Herrenknecht AG și-a reconfirmat poziția de lider în domeniul tehnologiilor pentru tunneling fiind distins cu premiul pentru Inovare la categoria "Machine" pentru metoda E-Power Pipe®, metoda patentată de către producătorul german.

This year continues with a full agenda of projects and event, and I’m now looking forward to NO-DIG International that will take place in Florence.

Anul va continua cu o agendă plină de proiecte și evenimente dintre care așteptăm cu interes evenimentul internațional NO-DIG care va avea loc anul acesta în Florența.

See you all in Florence!

4

trenchlessromania.ro Mai 2019

Yours sincerely,

Maria Nae

Project Manager Trenchless Romania


SUMAR NOIEMBRIE 2017

NEWS

8 • Eveniment CCIFER, Orașul durabil – catalizator economic 10 • Soluția pentru Smart City este trenchless

INDUSTRY

8

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

12 • Cheia succesului este un parteneriat solid, Rapid Complex și Vermeer Romania

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro

16 • Trenchless Middle East 2019

PR & Communication Manager

20 • Un start bun pentru Herrenknecht la Bauma 2019

oana.patache@masinisiutilaje.ro

Oana PATACHE Redactor

Dan SCARLAT

20 MACHINERY 24 • Pentru Tracto-Technik, la Bauma 2019, designul a reprezentat vectorul inovației 28 • Proiect Relining Primus Line & CIS GAZ 30 • Ditch Witch - Randament superior pentru un proiect maxim 32 • Iridex Group Plastic și Cetco maximizează eficiența forajelor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian Victor IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri.

Anul IV, Nr. 7 (07) SPRING/SUMMER 2019 www.trenchlessromania.ro

EVENIMENT

Trenchless Middle East Dubai, 18-19 Februarie 2019 AWARD

Anul IV, Nr. 7 (07) SPRING/SUMMER 2019

Metoda E-Power Pipe® de la Herrenknecht AG premiul pentru inovație la Bauma 2019 JOB REPORT

CIS GAZ lucrează cu tehnologie Primus Line

CATALOG 34 • Trenchless Romania Conference & Exhibition Catalog 2019 trenchlessromania.ro Mai 2019

Redactor

Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

24 6

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro

RAPID COMPLEX SRL ȘI VERMEER ROMÂNIA CHEIA SUCCESULUI ESTE UN PARTENERIAT SOLID


NEWS

Conferința

”ORAŞUL DURABIL CATALIZATOR ECONOMIC” Orașele care au politici durabile sunt mai atractive pentru investitori, creatoare de valoare adăugată şi de locuri de muncă

P

rovocările economice ale orașelor sunt multiple: pe de o parte, strategiile durabile creează noi locuri de muncă și activităţi, pe de altă parte, ele au un impact pozitiv în economie, atrăgând investitori și antreprenori. CCIFER și partenerii săi, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România și Business France a organizat pe 15 mai a.c. o zi dedicată orașului durabil, invitând actori publici și privaţi, companii și autorităţi publice la un schimb de bune practici, pentru a ameliora calitatea vieţii comunităţilor locale și a economisi resurse.

A treia ediţie a conferinţei “Orașul durabil” a avut în centru dezbateri pe mai multe axe: provocările autorităţilor locale și soluţiile oferite de companii, educaţia și impactul economic. Această conferinţă se înscrie în cadrul Sezonului FranțaRomânia, oferind vizibilitate unei tematici de cooperare franco-română, într-un context deja recunoscut în România.

CITIES OF TOMORROW #7: COMMUNITIES IN FOCUS

GÂNDIRE GLOBALĂ. ACȚIUNE LOCALĂ.

"Nu există cooperare fără încredere, încrederea este moneda participării" - Dr. Arnold Voss

AVEȚI SOLUȚII DEDICATE AUTORITĂȚILOR PUBLICE? Peste 120 de reprezentanți ai administrațiilor locale și experți ai companiilor de tehnologie în domeniul smart city s-au întâlnit în data de 16 mai 2019 la București

C

el mai important eveniment în domeniul Smart City din România a avut loc pe data de 16 mai la București. Dezbaterea Smart City 20172020, aflată la cea de a VIII-a ediție a reunit reprezentanți ai unor importante primării, dar și companii care și-au câștigat un loc bine meritat în domeniu și au dezvoltat soluții inteligente pentru orașele viitorului. La acest eveniment s-au discutat și s-au prezentat soluții pentru toate verticalele unui oraș, pornind de la mobilitate, trafic, iluminat și parcări inteligente, continuând cu educație, turism și sănătate, incubatoare de afaceri, până la soluții inovative care sunt dedicate să ușureze rutina zilnică a oamenilor.

C

amera de Comerț și Industrie RomânoGermană (AHK România) a organizat marți, 26 martie 2019, la hotelul JW Marriott Grand Hotel din București, cea de-a șaptea ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 300 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și numeroși reprezentanți ai sectorului public, confirmând încă o dată că manifestarea are un caracter internațional, dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale. Tema centrală din acest an a fost trialogul dintre administrație, mediul de business și societate civilă, deviza evenimentului fiind "Gândire globală. Acțiune locală."

8

trenchlessromania.ro Mai 2019

Înaintea acestei a 7-a ediții a Cities of Tomorrow a fost organizat un concurs de proiecte adresat administrației publice, mediului de business și societății civile. S-au avut în vedere, în delimitarea proiectelor câștigătoare, factorul dezvoltării sustenabile. S-au căutat, așadar, inițiative cu un impact deosebit asupra acestui tip de dezvoltare, cât și asupra marketingului regiunii, calității vieții, dar și dialogului între stakeholderi.

“Dezbaterea începută în 2016 deja are rezultate semnificative, accelerând adoptarea soluțiilor smart city și aducând beneficii românilor. Avem orașe campion pe care dorim să le promovăm și avem companii inteligente cu tehnologii de vârf care aplicate dau un impuls semnificativ și dezvoltării economice. Autoritățile locale ajută România să devină mai dezvoltată și mai inteligentă!” a declarat moderatorul evenimentului, Marius Bostan, inițiatorul programului pilot smart city de la Alba Iulia și fost ministru al comunicațiilor.


NEWS

SOLUȚIA PENTRU SMART CITY Trenchless (no-dig)

Orașul viitorului este inteligent și orice plan de dezvoltare a infrastructurii trebuie să țină cont de crearea/construcția/instalarea, renovarea, repararea, întreținerea și înlocuirea serviciilor utilitare fără posibilitatea accesului uman pentru intervenție directă și utilizând metode neinvazive de localizare și topografiere a obstacolelor și utilităților subterane existente, adică a tehnologiilor de subtraversare ("no-dig"). SOLUŢII INOVATOARE PENTRU SUSTENABILITATEA MANAGEMENTULUI INFRASTRUCTURILOR URBANE

I

novativele tehnologii de forare „Trenchless”, cunoscute și sub numele de tehnologii NO-DIG (tehnologii de excavare fără șanţ deschis), sunt aplicabile soluţiilor tehnice folosite în cadrul complexelor proiecte de instalare și reabilitare a conductelor și ţevilor subterane, chiar și în cele mai aglomerate zone urbane. Datorită beneficiilor evidente și a calităţii superioare a lucrărilor efectuate la un standard ecologic ridicat, le face ideale pentru dezvoltarea unor infrastructuri subterane urbane complexe și pentru menţinerea acestora în stare optimă de funcţionare, pentru o lungă perioadă de timp. Este necesară această schimbare deoarece cantitatea de conducte de alimentare și eliminare care necesită reparații sau înlocuire este în continuă creștere la nivel mondial.

10

trenchlessromania.ro Mai 2019

Comparativ cu tradiţionala metodă de excavare cu șanţ, avantajele folosirii metodelor și tehnologiilor „Trenchless” la instalarea ţevilor, sunt următoarele: • reducerea semnificativă a perioadei

de timp alocată efectuării lucrării;

• reducerea la minim a costurilor

de excavare și de restabilire a funcţionalităţii infrastructurii supraterane;

• protejarea zonelor urbane cu

construcţii valoroase;

• evitarea blocajelor și devierilor de

trafic;

• reducerea semnificativă a

zgomotului pe șantier, a prafului și a emisiilor de CO2;

• folosirea unor soluţii tehnice

recunoscute, conforme cu cele mai recente standarde aplicabile;

• costuri de execuţie mai scăzute cu

până la 40%.

În plus, faţă de beneficii economice și ecologice fundamentale, permanentele îmbunătăţiri tehnice, aduse de producători ai acestor echipamente inovatoare, garantează menţinerea unui standard de calitate ridicat, în deplin acord cu cerinţele în continuă creștere impuse de intensa dezvoltare urbană. Conducte de gaz sau de apă, pentru canalizare, drenare sau termoficare, trasee de cabluri electrice, de telecomunicaţii ori de date, cu fibră optică, toate pot fi înlocuite sau conectate în subteran, cu un minim efort, la clădiri individuale, blocuri de locuinţe sau de birouri, spaţii comerciale ori industriale. Cele mai recente tehnici permit chiar și realizarea conexiunilor din interiorul clădirilor până la reţelele subterane de utilităţi urbane.


COVER STORY

Cheia succesului este un parteneriat solid

RAPID COMPLEX ȘI VERMEER ROMÂNIA Cu o activitate de aproape 30 de ani în domeniul execuției de foraje orizontale dirijate compania Rapid Complex oferă pentru piața din România servicii complete de instalare a utilităților publice. Compania este agreată AFER pentru proiectare și execuție foraje orizontale cu diametre până la 2000 mm. Text: Maria NAE

A

m avut plăcerea să aflăm mai multe detalii despre lucrările companiei întrun interviu exclusiv cu Costin Vasile – Director General Rapid Complex.

12

trenchlessromania.ro Mai 2019

Trenchless Romania: Cum ați început activitatea companiei? Costin Vasile: Firma Rapid Complex activează pe piața forajelor încă din anul 1991 și a fost înființată de tatăl meu, Vasile Ion. La început utilajele folosite au fost manuale, însă pe parcurs, urmând trendurile evoluției tehnologice, ne-am dotat cu utilaje performante de ultimă generație.

Trenchless Romania: Pentru ce tip de aplicații asigurați foraje orizontale dirijate? Costin Vasile: Executăm lucrări de foraj orizontal dirijat cu pozare de conducte pentru transportul și distribuția gazului metan, canalizare gravitațională, apă potabilă, drenaje, sisteme de protecție a cablurilor electrice etc.


Trenchless Romania: Ce dificultăți întâmpinați în activitatea dumneavoastră? Costin Vasile: Dificultățile majore vin din partea deținătorilor de utilități deoarece aceștia nu ne pot furniza detalii complete despre rețelele subterane și mai ales nu cunosc adâncimea exactă la care se regăsesc aceste rețele. În procesul de predare-primire, înainte de începerea forajelor în orașe și comune, sunt foarte puține situații când avem o hartă a rețelelor subterane și astfel există riscul să le avariem în momentul execuției forajului. De asemenea, piața forajelor este afectată de o problemă majoră la nivelul țării, aceea a lipsei de forță de muncă calificată. Trenchless Romania: Cum se desfășoară colaborarea cu compania Romned Industrial Foundation Equipment? Costin Vasile: Firma Romned Industrial este cel mai important colaborator al companiei noastre. Profesionalismul și rapiditatea cu care tratează orice solicitare a noastră sunt criterii care au contribuit la construirea unui parteneriat stabil și foarte frumos.

Trenchless Romania: Pentru ce tip de aplicații ați efectuat cele mai multe lucrări? Costin Vasile: Societatea noastră efectuează lucrări de subtraversare cu pozare de conducte pentru transportul și distribuția gazului metan, apei potabile, canalizării, drenaje, sisteme de protecție a cablurilor electrice, telefonie etc. Printre cele mai întâlnite aplicații pentru care am efectuat lucrări de subtraversare pot menționa proiectele cu rețelele electrice și fibră optică.

Trenchless Romania: Ce utiliaje dețineți în prezent în flota companiei? Costin Vasile: Flota firmei Rapid Complex se compune dintr-o gamă completă de utilaje care servesc atât proiectelor mici cât și proiectelor de infrastructură majore. Deținem utilaje de ultimă generație care permit executarea unor lucrări de mare precizie și calitate într-un timp foarte scurt și fără a afecta mediul înconjurător. Pe partea de foraj orizontal dirijat sunt utilaje Vermeer furnizate de către firma Romned Industrial Foundation Equipment, pe partea de foraj prin percuție avem utilaje Tracto-Techink furnizate de către firma Voltrak.

Trenchless Romania: Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei? Aveți în plan achiziționarea de noi utilaje? Costin Vasile: Ne dorim să menținem compania în varful pieței forajelor orizontale din România. Prin urmare luăm în considerare extinderea flotei noastre de utilaje, astfel încât să putem răspunde prompt la cât mai multe proiecte. Cu siguranță și pentru viitoarele achiziții vom apela la compania Romned Industrial pentru achiziționarea de noi echipamente Vermeer.

Mai 2019 trenchlessromania.ro

13


COVER STORY Prezentare proiect Foraj Orizontal Dirijat (Canalizare gravitațională) în comuna Flămânzi – Botoșani cu diametru de 500 mm și o lungime de 540 ml (pe cotă). Beneficiarul lucrării a fost Primăria din Flămânzi, firma având contract cu SC Tehnic Asist Srl. Proiectul a presupus execuția forajului dintr-o singură bucată pe lungimea de 540 ml (pe cotă), adâncimea a variat între 6-8 ml (în funcție de diferențele de nivel ale terenului). S-a mers cu o pantă de 0.3% pe toată lungimea forajului. Întregul proiect a fost fost realizat în termen de 4 zile. Datorită solului dificil (lipicios) s-a apelat la firma Romned pentru a recomanda polimerii potriviți, iar rezultatele au fost cele așteptate.

Flota utilajelor de foraj orizontal dirijat deținută de Rapid Complex se compune din: Echipament Echipament Echipament Echipament Echipament Echipament

Vermeer Vermeer Vermeer Vermeer Vermeer Vermeer

D16 8 Tone D24 12 Tone D36 18 Tone D50 25 Tone D80 40 Tone D130 65 Tone

AVANTAJELE TEHNOLOGIEI NO-DIG • nu dislocă terenul și nu se produc tasări; • nu produce disconfort în traficul feroviar sau rutier și nu periclitează siguranța circulației; • elimină decopertările de teren, săparea de șanțuri neafectând traficul rutier din zonă; • ocolește obstacolele subterane anterioare (conducte, cabluri etc.); • scurtarea timpilor de execuție în raport cu alte tehnologii; • ocuparea unei suprafețe de teren reduse pentru montarea echipamentelor și execuție; • respectă toate normele europene de protecția mediului.

14

trenchlessromania.ro Mai 2019


EVENIMENT

TRENCHLESS MIDDLE EAST 2019

Tehnologiile trenchless sunt din ce în ce mai prezente în Orientul Mijlociu și se încadrează perfect în peisajul orașelor extrem de dezvoltate așa cum este Dubai. În perioada 18-19 februarie a.c. orașul a găzduit cea de-a 11 ediție a Trenchless Middle East, cel mai important eveniment dedicat tehnologiilor de subtraversare din zona MENA. Text: Maria NAE, Cornelia ROTARU, Oana PATACHE - Dubai, UAE

T

renchless Middle East 2019 a reunit reprezentanți de la mai mult de 85 de companii din 16 țări care și-au prezentat produsele și soluțiile. Locația a oferit posibilitatea de expoziție atât de stand-uri interioare pentru echipamente de dimensiuni mici și medii, iar pentru echipamente și mașini de mari dimensiuni a fost pus la dispoziție un spațiu special de expunere la exterior. Conferința ce a durat două zile a fost elaborată în colaborare cu Societatea Internațională pentru Tehnologii Trenchless (ISTT). Pe agenda conferinței au existat prezentări pentru tehnologii de instalare, înlocuire și reabilitare de conducte pentru utilități publice precum apă, gaze, canalizare, dar și pentru fibră optică. Mai mult decât atât conferința a inclus și un program de instruire și formare cu studenți, program susținut și cu ajutorul universităților din Dubai. Acest program a fost lansat cu ocazia ediției din anul 2017 și a fost primit cu mare succes de către toți cei prezenți la eveniment, oferind încă o dată dovadă a faptului că la nivelul comunității locale din Dubai se iau măsuri în perspectivă pentru a asigura aportul de forță de muncă necesar pentru viitor.

16

trenchlessromania.ro Mai 2019

Printre speakerii evenimentului s-au numărat reprezentați ai Autorității de Drumuri și Transport (RTA) și ai Autorității de Electricitate și Apă din Dubai (DEWA). De asemenea, la eveniment s-au alăturat companii importante pentru sectorul de tehnologii no-dig: Tracto-Technik GmbH & CO, Herrenknecht AG, Vermeer, Digital Control Incorporated (DCI), International Aramoon Corporation (IAC) și International Drilling Services (IDS), Institution of Civil Engineers (ICE), Bohrtec GmbH, Apollo Techno International Fzco, TBM Trading Middle East Fzc, Primus Line Gmbh, BKP Berolina Polyester GmbH & Co. Kg etc.

Cele mai multe dintre companiile prezente la eveniment și-au prezentat o serie de noutăți. BKP Berolina GmbH & Co. KG, lider mondial în tehnologia furnizării de materiale plastice din rășină armată cu fibră de sticlă (GRP) și sistemele de căptușire (CIPP) pentru reabilitarea conductelor folosind tehnologia trenchless este de peste 20 de ani furnizorul principal pentru municipalitățile locale. Împreună cu partenerul local Aramoon Co. Ltd (IAC) acesta a lucrat pentru reabilitarea a peste 3 km de rețea de canalizare în regiunea Ras Al Khaimah. Colaboarea dintre cele două companii a început în anul 2009 și a făcut posibilă prima instalare de rețea de utilități publice din Arabia Saudită utilizând Berolina Liner.


Trenchless Romania Team, Paul Harwood - Managing Director Westrade Group și Jari Kaukonen, Chairman of ISTT

"No matter how big the challenges, strong faith, determination and resolve will overcome them." His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

International Aramoon Co. Ltd (IAC) este un pionier în utilizarea tehnologiilor fără șanț deschis în țările din Arabia Saudită. Sediul central al companiei este în Riyadh, cu 11 sucursale în Saudi care acoperă Jeddah, Makkah, Taif, Dammam, Al-Khobar, Ahsa, Hafar Al Batin, Madinah, Abha & Tabuk. În 2014 a început operațiunile sale în Emiratele Arabe Unite cu un birou din Abu Dhabi și două birouri în curs de deschidere la Bahrain și Qatar. Grupul de companii IAC include și Faiz Alelweet Engineering Consulting (FAE), cea mai importantă companie de consultanță în domeniul tehnologiilor trenchless din Arabia Saudită. FAE a semnat o alianță cu

Downley Consultants Ltd și astfel acoperă global proiecte din domeniul tehnologiilor de subtraversare. Alianța FAE/Downley și IAC a adus cu succes un număr foarte mare de proiecte în zona Arabiei Saudite și nu numai. Dezvoltarea accelerată a orașului Dubai oferă oportunități de lucru extrem de interesante pentru viitorii ingineri iar în acest sens programele de susținere și formare sunt foarte bine implementate și generează noi oportunități de business. Autoritățile locale cum sunt DEWA (Autoritatea din Dubai de Electricitate și Apă), RTA (Autoritatea de transport și drumuri) și dezvoltatori precum Dubai Holdings (Global Investment Holdings Company), Nakheel și Emaar, își propun planuri ample de infrastructură.

Expoziția a avut loc la Jumeirah Beach Conference & Exhibition Center, într-un cadru extrem de elegant, iar pe parcursul celor două zile au fost susținute prezentări tehnici despre aplicații, noutăți și inovații în domeniul tehnologiilor trenchless. Am fost prezenți la eveniment unde am avut deosebită plăcere să aflăm noi informații și să cunoaștem reprezentanți internaționali de seamă pentru industria trenchless.

Mai 2019 trenchlessromania.ro

17


EVENIMENT

”Adoptarea de tehnici de trenchless (cunoscută și sub numele de NDRC - Crossings Road Non Disruptive) în Orientul Mijlociu a continuat în mod repetat, iar evenimentul Trenchless Middle East este o dovadă a importanței acestor tehnologii în piața de construcții de astăzi.” Paul Harwood Managing Director Westrade Group Ltd.

18

trenchlessromania.ro Mai 2019

În perioada 2014-2016 RTA a lansat 29 de iniţiative sub egida proiectului Smart City, scopul fiind acela de a transforma Dubai într-un centru global pentru inovație şi tehnologie pentru planificările urbanistice.

Un proiect impresionat care a fost prezentat cu ocazia ediției de anul acesta este proiectul Hyperloop, un sistem de transport care va duce călătorii pe distanța dintre Dubai şi Abu Dhabi 87 mile (140 km) în 12 min.

Cu planuri ample de infrastructură anunțate de către municipalităţile şi autorităţile locale DEWA Nakheel şi Emaar, tehnologiile trenchless sunt din ce în ce mai prezente în Orientul Mijlociu. Lansarea noului plan cincinal pentru industria de transport, a fixat RTA ca principal investitor în infrastructura din Dubai.

De asemenea, Guvernul a aprobat recent un buget de 354 milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului de scurgere a apelor pluviale şi a apelor subterane pentru districtele din jurul Aeroportului Internaţional Al Maktoum, Expo 2020 şi alte centre urbane. De asemenea, municipalitatea din Dubai a acordat companiei Parsons Overseas Ltd. (SUA) contractul de consultanță şi supraveghere a proiectului în valoare de 12,5 miliarde AED, pentru proiectul tunelului de canalizare.


BAUMA WINNER

Un start bun pentru

HERRENKNECHT la Bauma 2019

În competiție cu cei mai buni producători de echipamente pentru construcții, Herrenknecht a fost distins cu Premiul pentru Inovare Bauma 2019, la categoria "Machine", cu nou dezvoltata și deja dovedită metodă E-Power Pipe®, de pozare „prietenoasă” a cablurilor subterane. Ulrich Schaffhauser, membru în consiliu de administrație, a primit acest disputat trofeu în numele companiei Herrenknecht AG. Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

S

ub motto-ul "The Future Tunnels", la cel mai mare târg comercial din lume – Bauma 2019, Herrenknecht – liderul tehnologic al sistemelor mecanizate pentru execuția tunelurilor, a prezentat vizitatorilor tehnologiile sale de ultimă generație, proiecte remarcabile și concepte inovatoare pentru viitor.

"Încă de la primele proiecte ce implicau folosirea metodei E-Power Pipe®, aceasta s-a dovedit a fi foarte convingătoare. Datorită instalării cablurilor subterane prin aplicarea tehnologiei trenchless, impactul lucrărilor asupra mediul a fost redus în cea mai mare măsură, iar construcția ce a evoluat rapid și la un nivel ridicat de calitate, a fost și foarte economică." Ulrich Schaffhauser

Membru în consiliul de administrație al Herrenknecht AG.

20

trenchlessromania.ro Mai 2019

Metoda a fost dezvoltată în comun de Herrenknecht în colaborare cu Amprion GmbH și RWTH Aechen Univerity, iar primele proiecte finalizate s-au bucurat deja de succes, ceea ce a fost o condiție prealabilă pentru câștigarea premiului pentru inovație. Metoda E-Power Pipe® continuă dezvoltarea tehnologiilor trenchless deja dovedite, modificările aduse permițând pozarea cablurilor subterane aproape de suprafață, la o adâncime cuprinsă între 1,5 și 4 metri, cu o intervenție minimă asupra peisajului. În centrul sistemului este echipamentul pentru execuția tunelurilor AVNS350XB, cu un diametru de excavare de 505 mm, care a fost proiectată pentru lungimi de tunel de peste 1.000 m.

Această mașină poate respecta cu o mare precizie traseul prevăzut pentru execuția tunelului, putând ocoli în deplină siguranță infrastructurile existente, cum ar fi, conductele, drumurile, căile ferate sau cursuri mici de apă. Găurile individuale pentru introducerea cablurilor pot fi realizate la mică distanță între ele, de la 1 la 2 metri, astfel încât mai multe cabluri pot fi instalate în paralel. Utilajul pentru execuția tunelului (TBM – Tunnel Boring Machine) este echipată cu o pompă cu ajutaj și o unitate hidraulică integrată.


Totodată, Herrenknecht a dezvoltat și o nouă unitate de împingere/ tragere, cu o cursă de 10 m și o forță de tracțiune de 350 tone. Tehnologia are la bază un sistem de ghidare cu cremalieră și pinion, pus în mișcare de motoare electrice. Drept rezultat, inovatorul concept asigură performanțe superioare de instalare care, împreună cu reducerea emisiilor sonore, garantează o mai rapidă aprobare de mediu. Eficiența metodei E-Power Pipe® a fost deja dovedită cu succes în diverse proiecte pilot. Cea mai bună performanță zilnică realizată a fost de 184 m, atunci când se executa tunelul de 266 m, când a fost introdusă conducta de protecție. Dezvoltarea metodei a fost finanțată și de Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania (proiectul de cercetare BMWi IboTec). Spațiul interior nu permitea evacuarea materialului excavat prin metodele clasice, care ar fi limitat lungimea posibilă a tunelului, dar prin utilizarea unei pompe cu ajutaj pentru transportul șlamului a fost posibilă execuția tunelurilor de 10 ori mai lungi în gama de diametre mici, la viteze de lucru ridicate.

METODA E-POWER PIPE® - INSTALAREA CABLURILOR SUBTERANE ÎN DOUĂ ETAPE În groapa de lansare este instalată o unitate de împingere/tragere, nou dezvoltată de cei de la Herrenknecht, a cărei forță de tracțiune este utilizată pentru a împinge țevile și TBM-ul de-a lungul traseului specificat pentru execuția tunelului, până la punctul țintă. Pereții tunelului astfel forat sunt susținuți de TBM și țevile împingătoare. După ce este realizată străpungerea tunelului la punctul țintă, TBM este separat de țevile de împingere. Urmează conectarea conductei de protecție a cablurilor subterane la țevile împingătoare aflate încă în tunel. După conectare, țevile sunt trase înapoi la groapa de lansare de către unitatea de împingere/tragere și o dată cu acestea, conducta de protecție este introdusă în tunel. După instalarea conductei de protecție, misiunea E-Power Pipe® este finalizată. Instalarea finală a cablurilor subterane este realizată de companii specializate. Partea inovatoare a acestei metode constă în dezvoltarea unor țevi de împingere mai lungi, care permit un avans al TBM-ului cu mai puține opriri pentru conectarea țevilor de împingere.

Mai 2019 trenchlessromania.ro

21


BAUMA WINNER O ALTERNATIVĂ ECOLOGICĂ LA TEHNOLOGIA DE EXCAVARE CU ȘANȚ DESCHIS

TEHNOLOGIA TRENCHLESS, ÎN SPRIJINUL EXTINDERII REȚELEI DE CURENT DE ÎNALTĂ TENSIUNE

Pozarea cablurilor subterane prin utilizarea metodei E-Power Pipe® oferă o alternativă pentru conservarea mediului la construcțiile deschise convenționale. Prin utilizarea metodei trenchless de pozare a cablurilor subterane, mișcările pământului sunt mult mai reduse acolo unde cablurile de înaltă tensiune trebuie conectate ulterior.

În cadrul extinderii prevăzute a rețelei de curent de înaltă tensiune, inclusiv conectarea la rețeaua din vecinătatea coastei Mării Baltice, cu investiții totale de circa 50 miliarde de euro, în Germania se simte nevoia de consolidare a rețelei existente de 3.050 km și de creare a circa 2.400 km de noi linii de curent de înaltă tensiune, care urmează a fi instalate în primul rând în subteran.

Aceasta poate însemna o reducere a lungimii de instalare a cablurilor de înaltă tensiune cu aproximativ 90% în raport cu întregul traseu. Cu această metodă, instalarea cablurilor subterane se poate face pe distanțe mari, fără impact asupra mediului, deoarece suprafața și structura solului sunt în mare parte conservate. Utilizarea utilajelor pentru construcții și a autobasculantelor este, de asemenea, semnificativ redusă, la fel ca și nivelul de zgomot și de emisii poluante.

Prin utilizarea tehnologiilor trenchless pentru pozarea cablurilor subterane de curent de înaltă tensiune, rezidenții și proprietarii locali pot fi mulțumiți, nivelul de acceptare socială este în creștere, iar procedurile stabilite de autorități de acceptare a lucrărilor se acordă mai rapid.

Personalul necesar și costurile aferente sunt, de asemenea, semnificativ mai scăzute în comparație cu instalarea cablurilor subterane de înaltă tensiune prin metode convenționale. Astfel, cu același număr de personal, mai multe secțiuni de linie pot fi lucrate simultan. Aceste economii de timp și costuri sporesc semnificativ eficiența acestor proiecte. Astfel, în ultimul proiect pilot de lângă localitatea Bacharach, din landul Renania-Palatinat, Germania, utilizarea metodei E-Power Pipe® a impresionat prin viteza record de pozare a conductei de protecție a cablurilor, pe o distanță de 700 de metri, încheiată cu succes în doar nouă zile. Prin utilizarea acestei metode, industria germană de construcții va putea să exploateze noi domenii de activitate, beneficiind de un potențial de creștere global.

SPECIFICAȚII GENERALE, E-POWER PIPE® • Tip TBM: AVNS350XB • Diametru de forare: 505 mm • Cuplu maxim: 10 kN • Diametrul conductei de protecție: aprox. DN250 la DN400 • Distanța de instalare a conductei de protecție: mai mare de 1.000 m • Distanța dintre conductele de protecție: de la 1 m la 2 m.

22

trenchlessromania.ro Mai 2019


BAUMA 2019

Pentru TRACTO-TECHNIK la BAUMA 2019

Designul a reprezentat vectorul inovației La Bauma 2019, producătorul german TRACTO-TECHNIK GmbH & Co. KG a fost nominalizat pentru Premiul pentru Inovație, la categoria Design, pentru proiectarea noii generații de platforme de forare orizontală dirijată, GRUNDODRILL HDD.

Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

T

racto-Technik, o companie de familie cu sediul în localitatea Lennestadt, Germania, binecunoscută în întreaga lume pentru producția și comercializarea de mașini și accesorii pentru instalarea și reabilitarea conductelor subterane, pentru construirea rețelelor de alimentare și de evacuare cu folosirea tehnologiilor «Trenchless», cunoscute și sub numele de tehnologii NO-DIG (tehnologii de excavare fără șanț deschis). Aceste tehnologii oferă numeroase avantaje deoarece intervenția asupra solului se produce numai în anumite locuri, protejând astfel suprafețe valoroase, reducând impactul asupra mediului și fără a împiedica traficul rutier și viața economică.

24

trenchlessromania.ro Mai 2019

Ca pionier în dezvoltarea tehnologiilor NO-DIG, TractoTechnik a devenit una dintre cele mai importante companii din cadrul industriei «Trenchless» bazându-se în permanență pe inovație. Astăzi portofoliul de produse acoperă întregul spectru de construcții pentru dezvoltarea unor complexe infrastructuri subterane urbane și pentru menținerea acestora în stare optimă de funcționare, pentru o lungă perioadă de timp. Între aceste produse sunt incluse și platformele de foraj orizontal direcțional – HDD, care sunt comercializate sub marca GRUNDODRILL.


TEHNOLOGIA PROCESULUI ȘI A ECHIPAMENTELOR Atunci când se instalează conducte prin utilizarea tehnologiei HDD, mai întâi se forează o gaură pilot de-a lungul traseului planificat pentru instalarea conductei. Apoi se mărește gaura, iar conducta atașată de alezor este trasă pe traseu. Tehnicile de detectare și monitorizare au evoluat într-atât încât acum se pot executa lucrări de forare, chiar și pe sub complexe industriale. Domeniile de aplicare a tehnologiei HDD includ, de asemenea, instalarea conductelor de gaz, de termoficare, de alimentare cu apă, a conductelor de presiune pentru canalele colectoare, precum și conductele ce protejează traseele de cabluri pentru telecomunicații sau sistemele de dirijare a traficului, conductorii optici sau electrici de joasă, medie ori înaltă tensiune. Datorită multiplelor sale avantaje și gamei largi de aplicații tehnologia HDD este folosită din ce în ce mai frecvent la nivel mondial, ceea ce a condus la o cerere tot mai mare de astfel de echipamente. Petru oricare dintre aceste aplicații TractoTechnik a conceput seria de utilaje GRUNDODRILL, ce beneficiază de o caracteristică unică – percuția hidraulică și care, grație polivalenței și profitabilității în exploatare, reprezintă adevărate etaloane ale noii tendințe „trenchless”. Aceste utilaje constau dintr-un șasiu pe șenile, un braț rigid, o unitate de antrenare diesel-hidraulică, un dispozitiv de alimentare și antrenare rotativ, o magazie pentru țevile de foraj și o cabină pentru operator.

CONCEPTUL «STRAIGHT DINAMIC» Pentru cea mai recentă generație a echipamentelor GRUNDODRILL, a fost creat un design special care să reflecte suflul brandului TRACTOTECHNIK. În acest sens, s-a ținut cont de conceptul modular de construcție pentru diferite dimensiuni, precum și de calitatea superioară a tehnologiei utilizate. Strategia de concepție a fost încredințată companiei SCHINDLER CREATIONS. Rezultatul s-a concretizat în conceptul «Straight Dinamic» al noii platforme de foraj GRUNDODRILL, unde

alăturarea tuturor componentelor îți creează o unitate optică remarcabilă, cu o valoare de recunoaștere ridicată. Elementul central este cabina operatorului, echipată cu cea mai recentă tehnologie de comandă și control și prevăzută cu mari ferestre panoramice. Aspectul vizual este accentuat de o linie de contur de culoare bleu, culoarea brandului TRACTO-TECHNIK, care contrastează frapant cu culoarea neagră a mașinii și a cabinei. La solicitarea clientului, partea laterală a capotei unității dieselhidraulice poate fi inscripționată, iar culoarea liniei de contur poate fi înlocuită cu o altă culoare.

Mai 2019 trenchlessromania.ro

25


BAUMA 2019

CARACTERISTICILE CONCEPTULUI «STRAIGHT DINAMIC» • Noul design al cabinei, adaptat strict pe nevoile operatorului, oferă o vizibilitate perfectă asupra platformei HDD și a frontului de lucru, nemaifiind necesară rotirea cabinei ca la modelele anterioare. • Rotirea cabinei nemaifiind necesară, s-a redus și spațiul de lucru necesar utilajului, astfel încât se optimizează toate procesele ce se desfășoară pe lângă platforma HDD. • Mulțumită suspensiei cabinei, a scaunului ergonomic, opțional cu suspensie pneumatică, a dispunerii optime a comenzilor și a altor detalii de confort, cum ar fi diverse compartimente de depozitare, prize de încărcare etc., controlul echipamentului HDD a devenit pentru operatorul platformei mai simplu și mai eficient, indiferent de cât de complexe ar fi găurile de foraj.

26

trenchlessromania.ro Mai 2019

Conceptul «Straight Dinamic», cu al său design futurist, ilustrează în mod clar compania TRACTO-TECHNIK, cu noua sa generație GRUNDODRILL și dorește să ofere echipamente HDD cu o tehnologie avansată și un grad înalt de inovare, precum și cu o ergonomie îmbunătățită care să-i ofere operatorului o capacitate de manevrare mai ușoară a platformei de foraj. Cu noua generație GRUNDODRILL, TRACTO-TECHNIK propune o serie completă cu șase modele din clasele de performanță de la 60 la 280 kN, bazate pe un concept integrat ce convinge din toate punctele de vedere: • Concept modular flexibil – concepția modulară pentru diferite dimensiuni de mașini și o multitudine de opțiuni permit utilizatorului să-și configureze echipamentul de foraj în funcție de nevoile sale de forare sau de confort. • Productivitate de înaltă performanță – creșterea semnificativă a puterii de rotație și a volumului de fluid de foraj, asociate cu puterea de antrenare ridicată corespondentă, asigură o creștere considerabilă a productivității. • Forajul rocilor în toate clasele de performanță – datorită conceptului unic al mașinii, întreaga serie poate

fi folosită pentru forare în soluri convenționale, cu tije de forare normale, versiunea JCS sau pentru forare în orice strat geologic, inclusiv roci dure, cu tije de forare concentrice, versiunea ACS. • Concept de funcționare intuitiv – conceptul de comandă intuitiv, cu aproape toate funcțiile platformei de foraj controlate prin intermediul unui ecran tactil central este totdeauna adaptat la nevoile operatorului. Gradul sporit de automatizare asigură operatorului un mod de lucru ergonomic, fără ca acesta să obosească. • Foraj comandat de la distanță – automatizarea extensivă a tuturor proceselor și un concept integrat de supraveghere video, ce asigură vizibilitatea în orice moment asupra principalelor zone ale echipamentului de forare, permite un foraj controlat de la distanță prin intermediul unei inovatoare telecomenzi radio special dezvoltată de TRACTO-TECHNIK. • Digitalizare – soluțiile software inteligente, care asigură o legătură reciprocă centralizată între serviciile de planificare, execuție, facturare, documentare și mentenanță, permițând astfel un control individual și o creștere a productivității.


JOB REPORT

Relining conductă de țiței pentru OMV Petrom

CIS GAZ & Primus Line Depozit 4 Anghelești – Parc 43, L=11842 ml.

CIS GAZ S.A. este o societate cu capital privat, 100% românesc, aflată azi la a treia generație de specialiști în industria gazelor naturale. De aproape 3 decenii, CIS GAZ S.A. oferă soluții și servicii în industria energetică la cele mai înalte standarde și performanță. Activitatea companiei acoperă în întregime segmentul de construcții de conducte noi și servicii de reabilitare a colectoarelor de petrol și gaze, a liniilor de injecție, a magistralelor de transport și sistemelor distribuție gaze, precum și construcția și mentenanța instalațiilor de suprafață de orice tip. Text: Maria NAE

C

ompania furnizează servicii de integritate a conductelor, de la curățare și inspecție cu pig inteligent, operațiuni de perforare sub presiune și obturare, relining de conducte, repararea și reabilitarea acestora, până la servicii de consultanță pentru managementul coroziunii.

Compania produce toată gama de gări de lansare și primire godevil (smart pig traps), precum și o gamă variată de rezervoare de carburanți și cisterne de transport GPL. Din 2005, CIS GAZ este furnizor de gaze naturale atât pentru consumatori industriali, cât și casnici. Producția de energie solară și furnizarea de energie electrică au fost adăugate la portofoliul CIS GAZ S.A. ca o extindere naturală a serviciilor oferite clienților.

28

trenchlessromania.ro Mai 2019

PRIMUS LINE este producătorul unui sistem unic de reabilitare a conductelor fără săpătură. Rädlinger Primus Line GmbH a fost înființată în 2001 ca parte a grupului Rädlinger. De atunci, rețeaua globală de parteneri de instalare și sistemul flexibil de relining au crescut odată cu aplicarea sa într-un număr mare de proiecte din întreaga lume. Astăzi, producătorul tehnologiei cu sediul în Germania și filialele din SUA și Australia, are numeroși angajați activi în domeniul tehnologiei și dezvoltării, producției și vânzărilor internaționale.


Recent compania CIS GAZ a executat o lucrare de relining pentru o conductă de țiței pentru OMV Petrom cu tehnologia Primus Line. Conducta existentă DN300 care transportă ţiţei de la Parc 10 Bălăria la Depozitul 4 Anghelești, cu o lungime totală de 15,5 km (pusă în funcțiune în 2011) prezenta un grad avansat de uzură, înregistrându-se un număr mare de spărturi la intervale scurte de timp datorate coroziunii și eroziunii interioare care au produs pierderi de ţiţei și infestarea terenurilor, rezultând cheltuieli mari pentru repararea conductei și ecologizarea terenurilor, precum și mari probleme de mediu. Consecințele defecțiunilor tehnice ale conductei duceau la oprirea neprogramată a procesului, ocuparea echipamentelor de intervenție, poluarea mediului și alte costuri adiționale pentru manoperă și echipamente. În aceste condiţii menţinerea în funcţiune a conductei existente nu mai prezenta siguranţă în exploatare.

Traseul conductei reabilitate urmărește pe interior conducta existentă. Într-o descriere pe scurt a lucrărilor de reabilitare prin relining, etapele parcurse au fost următoarele:

Până în momentul de față s-au reabilitat prin relining cu Primus Line 11842 ml conductă DN300, în număr de 15 tronsoane (T6 – T20). Lucrările de execuție au fost împărțite în 3 etape bine stabilite, reabilitându-se câte 5 tronsoane la fiecare oprire a conductei.

• Secționarea conductei și montarea gărilor de godevil;

• Decembrie 2018 – T16, T17, T18, T19, T20; • Februarie 2019 – T11, T12, T13, T14, T15; • Martie 2019 – T6, T7, T8, T9, T10.

• Trasarea gropilor de poziție; • Săparea gropilor de poziție la capetele tronsoanelor;

• Curățarea conductei cu piguri de curățare; • Introducerea cablului de oțel în conductă cu ajutorul pigului; • Instalarea conductei Primus Line în interiorul conductei DN300 prin tragere cu troliul hidraulic; • Montarea conectorilor la capetele tronsoanelor; • Probarea pneumatică a conductei; • Cuplarea conductei Primus Line.

Mai 2019 trenchlessromania.ro

29


ECHIPAMENTE

Randament superior pentru un profit maxim cu noua unitate de foraj direcțional

JT20 de la DITCH WITCH

Pentru a dezvolta o nouă unitate de foraj direcțional, special dedicată șantierelor urbane și locurilor de muncă aglomerate, Ditch Witch a reproiectat popularul model JT2020 pentru a crea modelul JT20. Dispunând de mai multă putere ambalată într-un gabarit compact și de noi caracteristici, cum ar fi un mod mai ușor de utilizat de forare și un ecran LCD ce vă ajută să economisiți timp, JT20 garantează operatorilor posibilitatea de a lucra mai rapid pentru instalarea utilităților, pentru a face față lucrului pe mai multe șantiere. Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

U

nitatea de foraj direcțional JT20 de la Ditch Witch a fost proiectată să combine într-un gabarit compact, un raport mare de putere. Modelul cu cremalieră și pinion oferă o forță de împingere de 75,62 kN și o forță de de tracțiune de 88,96 kN, performanțe remarcabile pentru o gamă largă de aplicații subterane, obținute grație unui motor diesel cu turbocompresor Deutz® (55,6 kW) care respectă standardul US-EPA Tier 4 (UE Stage IIIB) doar cu un catalizator de oxidare diesel în locul tobei de eșapament, fără a necesita post-tratarea gazelor de evacuare, iar nivelul de zgomot nu depășește 87 dBA. Foreza JT20 dispune de un mod automat de forare, ușor de configurat și de reglat, care ajută la reducerea substanțială a oboselii operatorului, la creșterea eficienței producției și a echipamentelor. Funcția de asamblare coordonată sporește durata de viață a îmbinărilor țevilor de foraj prin potrivirea automată a vitezei căruciorului la turație, la asamblarea și dezasamblarea tijelor. Cel mai bun sistem de ancorare din categoria sa, destinat unei utilizări intensive, care alături de cele două stabilizatoare independente din spate, asigură o stabilitate extraordinară în timpul forării. Foreza este echipată cu avansatul sistem Ditch Witch SaverLok® care asigură o conexiune etanșă și protejează împotriva uzurii și deteriorării atât țevile de foraj, cât și sistemul de antrenare. Alte caracteristici suplimentare ale forezei JT20, care simplifică forajul și alezarea ulterioară a găurii, sunt:

30

trenchlessromania.ro Mai 2019

• tija de forare cu mandrină Ditch Witch HD TriHawk® și Powerhouse®, pentru fixarea capetelor de forare, care oferă o productivitate optimă în soluri dure și compacte, ca și în roci friabile; • cel mai performant sistem de control al vitezei de lucru; • un sistem automat de monitorizare a operațiunii de forare, care reduce turația motorului la ralanti după 15 secunde de inactivitate; • un sistem hidraulic simplificat, în care un rol important îl au pompele hidrostatice Sauer H1 și care permite forezei să funcționeze mai eficient în timp ce sunt utilizate mai multe funcții ale mașini; • un sistem de răcire avansat; • sistemele mecanice în mișcare nu necesită puncte de ungere, iar celelalte puncte zilnice de întreținere sunt grupate într-un spațiu ușor accesibil, pentru a simplifica întreținerea forezei, a reduce timpul de service și a crește perioada de funcționare; • debit de fluid de foraj superior forezelor concurente din aceeași categorie (113,55 l/min). Debitul

ridicat de fluid de foraj permite instalarea conductelor de diametru mai mare și o performanță mai bună în diferite condiții de sol; • o telecomandă, opțional wireless, este disponibilă pentru manevrarea forezei din exteriorul cabinei, inclusiv pentru încărcarea/ descărcarea țevilor de foraj. Foreza JT20 este compatibilă cu sistemul de orientare HDD Subsite® Electronics TK RECON™, inclusiv cu displayul Commander 7™, utilizat pentru mai multă eficiență și o mai mare productivitate, la adâncimi de până la 33,5 m. Noul post de lucru al operatorului este prevăzut cu un scaun ergonomic reglabil, pentru a reduce solicitarea operatorului și pentru a menține confortul operatorului pe întreaga perioadă de lucru. Pe ecranul LCD în culori sunt vizualizate toate informațiile necesare bunei funcționări a forezei pe șantier, inclusiv diagnosticarea motorului și a celorlalte sisteme. De pe scaunul său, operatorul are o vizibilitate excelentă asupra joncțiunii țevilor de foraj și a zonei de forare.


FORAJE

IRIDEX GROUP PLASTIC ȘI CETCO Maximizează eficiența forajelor

Compania CETCO este recunoscută pe plan mondial pentru calitatea şi performanţele produselor sale în domeniul forajelor, dezvoltând cea mai largă gama de produse profesionale pentru foraj pe baza de bentonită, polimeri, agenţi de etanşare, detergenţi, şlamuri, aditivi etc. Text: Ing. Cristian TĂNASE - IRIDEX GROUP PLASTIC

C

ETCO transformă mineralele şi polimerii în tehnologii care îmbunătăţesc productivitatea şi performanţele activităţilor de foraj prin controlul şi îmbunătăţirea proprietăţilor fluidelor de foraj, ajutându-şi clienţii să-şi maximizeze eficienţa şi să-şi depăşească dificultăţile. Începând de la rezolvarea tehnică a problemelor şi, după caz, până la supravegherea in situ, echipa de specialişti CETCO se consultă cu clienţii pentru a răspunde celor mai dificile provocări din domeniul forajelor, prin soluţii practice şi eficiente. finalizarea proiectului în enzime proteice, care sunt, de asemenea, ecologice. Aceşti polimeri naturali sunt utili pentru că sunt uşor de amestecat, asigură viscozitatea, ajută la controlul filtratului, asigură rezistenţa gelului şi stabilizează puţurile forate. Acestea pot fi folosite la aplicaţii ce implică apă dulce sau apă sărată.

Fiecare produs CETCO pentru foraj este susţinut de o echipă de profesionişti formată din cercetători şi ingineri cu vastă experienţă. Dispunând de un suport tehnic avansat şi de cea mai bună inginerie in situ din domeniu, CETCO are capacitatea să asigure succesul în orice proiect de foraj. Oferind o gamă largă de produse de foraj pe bază de bentonită, polimeri, agenţi de etanşare, şlamuri, aditivi etc. CETCO este lider mondial în industria de profil, fiind experimentată în abordarea oricăror condiţii de foraj, indiferent de complexitate şi de domeniu: construcţii, extracţie petrol şi gaze, cercetări geologice, exploatarea apelor subterane, puţuri şi găuri de ventilaţie pentru industria minieră, cercetări geotehnice etc.

32

trenchlessromania.ro Mai 2019

Dacă ne referim de exemplu la forajele pentru construcţii, gama profesională de produse pentru foraje pentru fundaţii cuprinde o serie de fluide de foraj şi aditivi, reprezentând cea mai bună combinaţie de tehnologie aplicată a polimerilor din industria de profil. Aceste produse (cum ar fi de exemplu SHORE PAC®) fac faţă în cele mai dificile condiţii de sol, iar gama completă CETCO de aditivi speciali şi-a dovedit capacitatea în a furniza perfomanţe superioare şi reduceri importante de costuri. De asemenea, pentru aplicaţii ecologice, nepoluante, produsele pe bază de polimeri naturali sunt utilizate pe scară largă atunci când nu se acceptă utilizarea bentonitei. Aceşti polimeri sunt biodegradabili, ecologici şi pot fi descompuşi la

SC Iridex Group Plastic SRL colaborează de peste 15 ani cu firma CETCO în domeniul hidroizolaţiilor pentru fundaţii cu membrană bentonitică Voltex şi a geocompozitelor bentonitice Bentomat, utilizate pe scară largă pentru depozite ecologice. Recent, această strânsă colaborare s-a extins şi în domeniul distribuţiei de produse pentru foraje, pe bază de bentonită, polimeri, aditivi etc.

CÂTEVA DINTRE PRODUSELE CETCO PENTRU FORAJE: HYDRAUL-EZ® este o bentonită sodică cu randament ridicat, în amestec cu un aditiv polimeric uscat special, conceput pentru a menţine stabilitatea solului la forajele unghiulare şi orizontale, fiind certificat conform standardului NSF/ ANSI 60, "Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile - Efecte asupra sănătăţii". Poate fi utilizat la toate tipurile de foraje rotative cu noroi şi apă proaspătă şi ca lubrifiant.


PREMIUM GEL® este un produs pe bază de bentonită sodică, pentru foraje de exploatare a apei potabile, pereţi mulaţi, săpături pentru tuneluri şi este conform cu cerinţele API 13A Secţiunea 9, "Specificaţii pentru materialele utilizate la fluidele de foraj". Se poate utiliza pentru toate tipurile de foraje cu noroi şi apă prospătă unde se cere un corp solid ridicat şi, de asemenea, ca etanşeizant pentru structuri de pământ, excavarea şanţurilor, săpături pentru tuneluri şi foraje pentru fundaţii.

SUPER GEL-X® este un lichid

de foraj uşor de amestecat, cu viscozitate ridicată, produs din bentonită natural sodică de Wyoming de cea mai bună calitate, fiind certificat NSF/ANSI 60, "Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile - Efecte asupra sănătăţii". Poate fi utilizat pentru toate tipurile de foraj rotativ cu noroi preparat cu apă curată. BENT DRILL® este o bentonită pentru foraj cu o capacitate ridicată de expandare şi randament deosebit, care asigură valori ridicate şi stabile ale viscozităţii în suspensia de apă în timpul forării puţurilor.

BENT DRILL® este produs din argilă

brută atent selecţionată în conformitate cu API Spec 13 A Sec. 11 şi TS EN ISO 13500 sec. 11 (tipul Ocma). Compoziţia chimică a BENT DRILL® este alcătuită în principal din hidroxilicat de aluminiu având componenta principală montmorilonitul. SUPER GEL-X® este un lichid de foraj uşor de amestecat, cu viscozitate ridicată, produs din bentonită naturală sodică de Wyoming de cea mai bună calitate, fiind certificat NSF/ANSI 60, "Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile - Efecte asupra sănătăţii". Poate fi utilizat pentru toate tipurile de foraj rotativ cu noroi preparat cu apă curată.

CETCO este membră a companiei americane Mineral Technologies, lider mondial în domeniul fluidelor pentru foraje. Mineral Technologies are sediul central în New York, Statele Unite ale Americii şi operează peste 70 de unităţi de producţie în Asia, Australia, Europa, America de Nord şi America de Sud.

Noiembrie 2017 trenchlessromania.ro

33


CATALOG Tracto-Technik GmbH&Co.KG Compania TRACTO-TECHNIK, cu sediul în Lennestadt-Saalhausen, Germania dezvoltă şi produce utilaje pentru instalarea subterană şi reînnoirea conductelor prin metoda tehnologiei “trenchless”. Clienții acestei piețe în continuă creştere provin din toate zonele de aprovizionare, cum ar fi gaze, apă, electricitate şi telecomunicații, precum şi sectorul de eliminare a apelor reziduale. Un pilon principal al TRACTO-TECHNIK sunt utilajele, sistemele de producţie şi soluțiile software pentru formarea țevilor şi prelucrare țevi/conducte.

Companii din toată lumea şi varietate largă de activități a ramurilor, de la lăcătuşării locale până la “jucători globali” în industria de automobile, navală sau de construcții îşi asigură succesul cu produsele TRACTOTECHNIK. Clienții satisfăcuți, produsele bune, calitatea profesională şi angajații calificați şi motivați sunt o garanție a succesului pentru companie. Compania a fost fondată în anul 1962 şi numără în prezent aproape 500 de angajați la nivel global, din care 10% reprezintă ingineri implicați în proiectare. Cu parteneri de vânzări în peste 50 de țări, circa 60% din producție este destinată exportului.

Paul-Schmidt-Strase 2 57368 Lennestadt, Germany Tel: +49 2723 808-0 Fax: +49 2723 808-0 www.tracto-technik.com

Herrenknecht AG Pentru cei ce lucrează în domeniul construcției de tuneluri, numele „Herrenknecht” este asociat cu inovatoarea tehnologie de construire, cu ajutorul maşinilor specializate cu scuturi frontale de excavare şi roți de tăiere de mari dimensiuni, a tunelurilor căptuşite cu bolțari prefabricați de beton. Compania Herrenknecht GmbH, cu sediul central în localitatea Schwanau, Germania, a luat ființă în anul 1975 ca o afacere de familie, care s-a ghidat întotdeauna după moto-ul: „Gândeşte pozitiv. Împreună construim viitorul nostru”. Astăzi este liderul de necontestat pe piață, la nivel mondial, în domeniul producției de echipamente mecanizate

pentru construcția tunelurilor orizontale, cât şi a puțurilor verticale. Herrenknecht este singura companie la nivel mondial care poate livra maşini pentru excavarea tunelelor în toate structurile geologice ale solului şi pentru diametre de până la 19 metri. Până acum, cu ajutorul maşinilor produse de compania Herrenknecht AG, s-au excavat peste 2.550 km de noi tuneluri, cu diametre de peste 4,20 m, destinate atât traficului rutier cât şi celui feroviar. În plus față de gama de maşini pentru construcția de tuneluri de mari dimensiuni, Herrenknecht AG dezvoltă şi furnizează echipamente cu tehnologie „trenchless” - de săpare fără şanț deschis, ce implică subtraversări cu foreze hidraulice la instalarea conductelor.

Herrenknecht AG Schlehenweg 2 77963 Schwanau Germany Phone: +49 (0) 7824-302-0 Fax: +49 (0) 7824-3403 info@herrenknecht.com www.herrenknecht.com

Metroul SA În cei peste 40 de ani de activitate, METROUL S.A. a evoluat de la proiectantul şi antreprenorul general pentru dezvoltarea rețelei de metrou a Bucureştiului la o companie modernă şi competitivă, cu proiecte complexe în domeniul infrastructurii urbane de transport, construcții civile şi administrative. Prin profesionalismul echipelor de ingineri de ieri şi de astăzi, s-a construit un portofoliu impresionant de proiecte care sunt dovada capacității tehnice şi manageriale de a integra, dezvolta şi coordona proiecte din domenii diverse şi cu specialități multiple. Abordarea integrată înseamnă parcurgerea

34

trenchlessromania.ro Iunie 2019

tuturor etapelor pentru realizarea unei investiții, pornind de la identificarea sursei de finanțare din fonduri naționale sau internaționale şi continuând cu studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuție, asistență tehnică, consultanța şi supervizarea lucrărilor. Performanța, seriozitatea şi inovarea sunt repere esențiale în funcționarea companiei, pentru care personalul înalt calificat reprezintă resursa principală. Prin prisma celor 40 de ani de experiență METROUL S.A. va continua să proiecteze, viitorul metropolelor româneşti, răspunzand cerințelor evolutive ale societății.

Metroul SA Str. Gutenberg nr. 3 bis, Sector 5, Bucharest 050027, Romania Email: metroul@metroul.ro Telephone: +40 311 047 102; +40 21 315 1189 www.metroul.ro


CATALOG Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG L udwig Pfeiffer este o companie

germană de familie, înfiinţată la începutul anilor 1930, care s-a axat pe construcţia reţelelor de alimentare cu apă și de eliminare a deșeurilor. Astăzi, în calitate de antreprenor complet EPC (Engineering, Procurement, Construction), operează în mai mult de 30 de ţări din întreaga lume, adoptând cele mai noi tehnologii atât pentru lucrări deschise, cât și pentru lucrări fără săpătură. Activităţile companiei acoperă întreg ciclu al apei, de la extracție și captare, prin transport, tratare și distribuţie până la colectare, tratare și eliminare (inclusiv evacuare). Activităţile includ și alte tipuri de reţele, cum ar fi gazul și încălzirea centralizată.

Oferă soluţii la cheie pentru construirea, extinderea și înbunătățirea noilor reţele, a staţiilor de pompare și a staţiilor de epurare complete. Mai mult, compania se specializează în repararea și reabilitarea reţelelor existente utilizând un portofoliu larg de soluţii de tehnologii trenchless. Indiferent de tipul sau dimensiunea proiectului, se urmărește o abordare inteligentă folosind o tehnologie sustenabilă. Clienţii beneficiază de o experienţă de peste 80 de ani. Oferind o gamă întreagă de metode sunt capabili să gestioneze fiecare proiect – de la conexiuni individuale de uz casnic până la construirea de șantiere complete, pe orice continent.

Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG, Lilienthalstr. 33 34123 Kassel/Germany T: +49 (0) 561/95347-46 F: +49 (0) 561/95347-80 M: +49 (0) 173/7952469 E-mail: ciprian.neag@ ludwigpfeiffer.com https://ludwigpfeiffer.com

RomNed Industrial Foundation Equipment SRL RomNed Industrial Foundation Echipament SRL este reprezentant oficial Vermeer în România, cu peste 17 ani de activitate. RomNed asigură echipamente pentru fundaţii și echipamente pentru foraj orizontal dirijat și dispune de o gamă extinsă de echipamente și produse: ciocane vibratoare, unităţi de putere hidraulice, spărgătoare capete piloţi, compactoare pentru sol, vibroflote, pompe, drage, echipamente de foraj orizontal dirijat, unităţi de mixare și reciclare a fluidelor de foraj, polimeri, bentonită, sisteme de detecţie etc. RomNed este partenerul dumneavoastră pentru lucrările de infrastuctură, fundații pentru

construcţii civile, lucrări cum ar fi poduri, docuri, porturi, parcuri eoliene și clădiri. Compania dispune de expertiză și experienţă în proiecte offshore și pune la dispoziţia clienţilor o gamă largă de piese de schimb disponibile în stoc, program Trade In pentru echipamentele uzate, soluţii de finanţare flexibile și o flotă extinsă de echipamente de închiriat. RomNed este o organizație inovatoare orientată spre client, cu o echipă profesională de service disponibilă 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, care oferă service, training și punere în funcţiune a utilajelor.

Str. Buiacului Nr. 29 Mogoșoaia, Ilfov Tel. +40 31 4253 800 Fax +40 31 4253 900 E-mail: info@romned.ro www.romned.ro www.vermeer-romania.ro

Rädlinger Primus Line GmbH Rädlinger Primus Line GmbH este producătorul sistemului Primus Line®, soluție inovatoare pentru reabilitarea conductelor de presiune utilizate în diferite aplicații de transport a fluidelor, cum ar fi apa, gazele și uleiul. Sistemul este alcătuit dintr-o căptușeală flexibilă, întărită cu Kevlar ® și fitinguri special amenajate. Clienții beneficiază de lungimi de inserție lungi de până la 2.500 m, într-o singură treaptă și de capacitatea produsului de a parcurge conducte curbate de până la 45 de grade.

Primus Line® nu este lipit de țeava gazdă, fiind autoportantă. Un inel circular rămâne între Primus Line® și conducta reabilitată. Gropile mici de acces la conducta ce trebuie reabilitată, duratele de reabilitare scurte și nivelul scăzut al impactului asupra mediului, fac din Primus Line® tehnologia ideală pentru reabilitarea conductelor defecte în medii sensibile. Dezvoltat de ingineri experimentați cu peste 15 ani în urmă, sistemul este potrivit pentru diverse aplicații, fiind dovedit deja în numeroase proiecte.

Rädlinger Primus Line GmbH Kammerdorfer Straße 16, 93413 Cham Tel. : +49 (9971) 4003 274 Mobil: +49 (160) 95 31 37 81 Fax : +49 (9971) 4003 123 Email: peter.lorenz@primusline.com www.primusline.com Iunie 2019 trenchlessromania.ro

35


CATALOG Defigo Ltd DEFIGO LTD. oferă servicii de vânzare, închiriere și întreținere a echipamentelor pentru construcții de infrastructură - linii de apă, canalizare, cabluri, fibră optică etc. Defigo Ltd. este angajat în vânzarea și închirierea de sisteme de oțel de armare tranșee și orice echipament legat de excavare și țevi și cabluri trenchless. DEFIGO este reprezentantul oficial pentru: Ditch Witch - foreze orizontale direcționale, excavatoare, șaibe, excavatoare cu vacuum, sisteme de localizare, mixere de fluid, unelte HDD, piese CTS.

Hammerhead - foreze pneumatice, ciocane, troliuri, echipament pneumatic și static de crapare a conductelor, echipament de captusire și reabilitare a conductelor - CIPP, sisteme de inspecție etc. Baroid - bentonită, polimeri și alte produse pentru aplicații industriale de foraj; SBH - Sisteme de susținere a șanțurilor; Sava - conectori de țeavă; Weltech - mașini de sudură cap la cap, echipamente de electro-fuziune; Altele - ferăstraie de pământ, generatoare, turnuri de lumină, sisteme de deshidratare, compresoare, jeturi de cablu etc.

Defigo Ltd - Romania Str. Ardeleni nr. 22A, Sector 2, Bucuresti, Romania Tel: +40312295887; +359887556559 Defigo Ltd - Bulgaria Simeonovsko Shose 93B, entrance A, floor 3, office 5, 1734 Sofia, Bulgaria Tel:+359887556559; +359889528779 www.defigo.bg //www.defigo-ro.com

FUNKE Kunststoffe GmbH - România Firma FUNKE Kunststoffe GmbH este o firmă germană și se numără printre producătorii de vârf din Europa, pentru ţevi, fitinguri și fitinguri speciale din PVC-U pentru canalizare, precum și sisteme de epurare și evacuare descentralizată a apelor meteorice. Succesul societăţii s-a bazat, încă de la începuturi, pe Know-how-ul probat, pe angajamentul dovedit, pe calitatea și diversitatea mereu în creștere a produselor oferite pieţei, dar mai ales prin rolul de pionier în crearea de multe soluții inovatoare în domeniul fitingurilor speciale și al produselor pentru evacuarea descentralizată a apelor pluviale. Prin aceste calităţi firma a reușit să ocupe un loc de vârf pe piața europenă.

În Romania firma FUNKE este prezentă din 2007. Gama de produse oferite cuprinde un program complet de ţevi, fitinguri, fitinguri speciale, cămine etc, atât pentru canalizarea privată, cât și pentru cea a domeniului public. Oferă, de asemenea, produse și sisteme inovatoare, de ultimă oră pe plan mondial, în ce privește managementul apelor pluviale: epurare, stocare temporară și evacuare în sol, precum și consolidarea și autodrenarea suprefeţelor înverzite, ușor circulabile. Aceste produse au un impact deosebit în special în ce privește o gestionare ecologică a apelor pluviale poluate sau convențional curate.

Funke Kunststoffe Reprezentanţa România Str. Dumbravei nr. 11, Pitești Tel: 0248 - 22 10 50 Fax: 0248 - 22 10 51 Funke Kunststoffe GmbH www.funkegruppe.de Siegenbeckstraße 15 office@funkegruppe.de E-Mail:office-ro@funkegruppe.de Tel.: +49 23 88 / 3071- 0 Fax: +49 23 88 / 3071-550

Gerodur MPM Kunststoffverarbeitung GmbH & Co. KG Compania Gerodur și-a început activitatea în anul 1993 cu o viziune globală de extindere a capacității sale de producție. Gerodur este azi unul dintre cei mai mari producători de sisteme de conducte de înaltă calitate menite să satisfacă cerințele și exigențele clienților din domenii diferite. Gama variată de sisteme de conducte propuse de Gerodur se adresează tuturor aplicațiilor în care sunt folosite tehnologii trenchless de instalare a utilităților publice. Gama Gerodur se compune din conducte pentru sisteme de apă, canalizare, petrol și gaze.

36

trenchlessromania.ro Iunie 2019

Printre produsele Gerodur se numără: GEROthen®, GEROthen® coex, Rcprotect®, GEROfit®R, GEROfit® Rex, GEROcross® X2. Pentru cele mai dificile proiecte Gerodur a creat mereu produse inovative. Acesta este motivul pentru care Gerodur este astăzi printre liderii de pe piețele germane și europene pentru sisteme inovatoare de conducte de polietilenă de înaltă calitate.

Gerodur MPM Kunststoffverarbeitung GmbH & Co. KG

Relația cu clienții, expertiza de specialitate și hotărârea absolută de a sprijini proiectele și obiectivele clienților face din compania Gerodur un partener puternic.

Andreas-Schubert-Str. 6 D-01844 Neustadt in Sachsen Telefon: +49 3596 5833540 E-Mail: T.Pietsch@gerodur.de www.gerodur.de


CATALOG Derrick Equipment Company Derrick Equipment Company (Derrick®) este cea mai cunoscută companie internațională din domeniul petrolier, care oferă soluții inovatoare de control al solidelor, câștigător al locului 1 în studiul EnergyPoint Research 2018-2019 Customer Satisfaction Survey pentru a treisprezecea (13) victorie consecutivă la categoria Solids Control Equipments. Începând cu anul 1988, Derrick® fabrică tehnologii inovatoare de separare a șlamurilor cu soluții de vârf pentru industria construcțiilor civile. Derrick oferă clienților săi soluții complete pentru maximizarea eficienței controlului substanțelor

solide, reducând în același timp timpul neproductiv. Se oferă astfel o performanță de neegalat pentru eliminarea solidelor, ceea ce duce la economii totale de costuri pentru operatori. Folosind echipamentele Derrick clienții pot recicla și reutiliza continuu lichidul de foraj, controlând în același timp solidele forate și impactul asupra mediului. Familia Derrick este o comunitate compusă din mii de indivizi din țări din întreaga lume. Spiritul de pionierat este cel mai bine demonstrat de angajamentul companiei pe termen lung față de inovarea continuă, care conduce la fabricarea soluțiilor noastre de vârf.

15630 Export Plaza Drive Houston, Texas 77032 U.S.A. Phone: +1 (281) 590–3003 Email: reclayton@derrick.com www.Derrick.com

Hermes Technologie GmbH & Co KG Hermes Technology a fost înfiinţată în anul 1987 iar astăzi, compania operează în întreaga lume și a dezvoltat multe tehnologii pentru a furniza linii de canalizare mai sigure și de calitate. Compania a dezvoltat primele mortare de reabilitare a canalizărilor, Ergelit-KS1 și Ergelitks2 în 1982. Ulterior, multe alte materiale speciale de canalizare au fost inventate și dezvoltate. În mod similar, în 1982 echipa Hermes și ERGELIT a dezvoltat un sistem inovator pentru reparaţii cadru pentru guri de vizitare folosind Ergelit-SUPERFIX. Astăzi gama de produse acoperă aproape toate domeniile de reparații de canalizare și de renovare.

Ceea ce deosebește compania Hermes Technolgy este angajamentul față de calitate și dezvoltarea continuă, combinată cu determinarea de a oferi clienților o satisfacție deplină. Unul dintre rolurile cheie ale companiei este acela de a participa la toate comitetele de experți ai tehnologiei de pionierat cum ar fi, de exemplu, UKSTT și ISTT precum și TGST, DWA, VSB și DIN. Compania dispune de ingineri, tehnicieni și economiști de afaceri. Personalul tehnic al companiei dispune de calificări suplimentare, cum ar fi "consultant de reabilitare de canalizare certificat" (ZKS), calificări pentru protejarea, repararea și consolidarea structurilor din beton (SIVV) sau certificate de experți pentru drenarea terenurilor.

HERMES Technologie GmbH & Co KG Bürenbrucher Weg 1a 58239 Schwerte Phone: +49 23 04 97 123 0 M: +49 172 231 09 03 Fax +49 23 04 97 12345 office@hermes-technologie.de

IBG HydroTech GmbH Partener global pentru sisteme de reabilitare a rețelelor de canalziare și reabilitare prin tehnologii trenchless, compania iși are sediul principal în Budingen, Germania.

Produsele sunt customizate în funcție de necesitățile fiecărui client în parte, de la un simplu sistem de componente la un sistem complex de mașini cu aplicații diverse.

Cu o experiență de peste 40 de ani compania IBG HYDROTECH își desfășoară activitatea în dezvoltarea de produse de înaltă calitate în domeniul robotizării și reabilitării de sisteme de canalizare (CIPP).

IBH HYDROTECH dispune de o rețea internațională de sucursale ceea ce ii permite să fie prezentă în proiecte internaționale. Deviza companiei este: ”Nu există soluție standard pentru toate provocările”.

IBG HydroTech GmbH Seeweg 6 • 63654 Büdingen Germania Mobile: +49 151 140035 82 Phone: +49 6042 9564-285 Email: P.Zimmermann@ibg-hydro-tech.de www.ibg-hydro-tech.com Iunie 2019 trenchlessromania.ro

37


CATALOG International Investments Compania International Investments s-a înființat în 1994 și este azi una dintre companiile reprezentative în domeniul sudurii din România. Cu o echipă dinamică, recunosctă pentru profesionalism, compania oferă cele mai bune soluții tehnologice de sudare și debitare, particularizate conform exigențelor clienților. Începând cu anul 2000 International Investments SRL este distribuitor autorizat al companiei austriece FRONIUS International GmbH, lider mondial în tehnologia sudurii.

De asemenea, compania asigură consultanță, livrare și servicii la același nivel calitativ, pentru: • Instalații de tăiere cu plasma Hypertherm – S.U.A.; • Echipamente de exhaustare Teka – Germania; • Mese de tăiere Swift Cut – Marea Britanie; • Echipamente oxigaz și masini de debitare cu CNC Koike-Japonia; • Echipamente de sudare în puncteTecna-Italia.

International Investments Str. Dumitru Florescu Nr. 20 012115 București Tel. 021 222 5150 office@iisudura.ro www.iisudura.ro

Iridex Group Plastic S.R.L. Societatea Iridex Group Plastic S.R.L.,înfiinţată în 1993, reunește domenii de activitate diverse – construcţii, mase plastice, salubritate, compostare - având ca numitor comun grija pentru mediu. În portofoliul de lucrări pe care Iridex Group Plastic le execută se află următoarele: depozite de deșeuri municipale și industriale (periculoase și nepericuloase), lucrări hidrotehnice, lucrări de îmbunătățiri funciare, reintegrarea haldelor miniere în mediul înconjurător, rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, stații de tratare apă potabilă, stații de epurare ape uzate, drumuri, platforme și piste aeroportuare, demolări, construcții civile și industriale.

La execuția acestor lucrări de construcții se folosesc tehnologii și utilaje moderne care reduc consumul de materiale convenționale. Iridex Group Plastic este distribuitor de materiale hidroizolatoare pentru structuri subterane și poduri, materiale pentru impermeabilizarea și protecţia betonului prin cristalizare, benzi și cordoane apastop pentru etanșarea rosturilor tehnologice, sisteme poliuretanice pentru pardoseli, poliuree pentru protecţii și impermeabilizări, rășini poliuretanice pentru injectia fisurilor, fibre de celuloză pentru mixturi asfaltice și fibre de polipropilenă pentru îmbunătăţirea performanţelor betonului, precum și mortare speciale pentru repararea elementelor structurale din beton.

Iridex Group Plastic S.R.L. Bd-ul Eroilor Nr. 6-8, 077190, Voluntari, Jud. Ilfov, Romania Tel: +40 (21) 240 40 43 Fax: +40 (21) 240 40 43 Mobil: +40 (771) 236 619 E-mail: tudor.marinescu@iridexgroup.ro www.iridexplastic.ro

Titan Technik AG TITAN TECHNIK AG asigură un pachet complet de servicii (vânzare echipamente și service specializat) pentru: • Utilaje curăţare canalizare (autovidanje Muller CanalMaster Germania); • Echipamente video de inspecţie CCTV (Rausch TV Germania); • Utilaje de excavat prin aspirare (RSP Germania); • Duze curăţare canalizare (USB DUSEN Germania); • Sisteme pentru reparat conducte canalizare și apă, fără a fi necesară săpătura (QUICK-LOCK, produs în Germania).

38

trenchlessromania.ro Iunie 2019

Având la bază, cei mai importanţi producători de echipamente specializate, un service format din profesioniști aflaţi oricând la dispoziţia beneficiarilor și o echipă de vânzări dedicată, TITAN TECHNIK AG oferă: • Consultanță în vederea identificării corecte a utilajului sau echipamentului, în raport cu necesităţile beneficiarului; • Consultanță privind identificarea unui finanţator și a unor soluţii de finanţare cât mai avantajoase; • Furnizare accesorii și piese de schimb; • Lucrări de reparaţii efectuate atât de service-ul propriu, cât și la sediul beneficiarului, cu ajutorul auto-atelierelor mobile.

Strada Calea București Pielești, Județul Dolj Tel: 0251.430.292 / 0721.305.560 E-mail: office@titantechnik.ro Website: www.titantechnik.ro Reprezentant unic în România


Profile for Masini si Utilaje

Trenchless Romania Magazine, Spring-Summer Edition 2019  

Trenchless Romania Magazine, Spring-Summer Edition 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded