Page 1

www.masinisiutilaje.ro

Anul I, Nr. 1, OCTOMBRIE 2017

TEST DRIVE

SCANIA

își continuă ofensiva începută anul trecut INTERVIU

FORD Trucks

are șanse să se impună pe piața din România

Noile DAF CF si, XF

sub sloganul "Excelentă, pură" IVECO STRALIS TRAVERSEAZĂ TOATĂ EUROPA, DIN LISABONA PÂNĂ ÎN SANKT PETERSBURG


EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Bld. Corneliu Coposu, nr. 7, bl. 104, sc. 2 ap. 33, et. 1, sector 3, cod 030606, București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro PR & Communication Coordinator

Truck Power - Un nou început!

Oana PATACHE

entru că multe dintre mașinile pentru construcții, despre care noi scriem deja în Revista Mașini și Utilaje pentru Construcții de peste 12 ani, sunt vehicule utilitare cu destinație specială, divers carosate, care pot circula pe drumurile publice, dar și în afara acestora (autobasculante, automacarale, autovehicule și remorci pentru transporturi speciale, autovehicule pentru utilități publice ș.a.), ele fiind omologate în conformitate cu Directivele Europene și Regulamentele ECE-ONU aplicabile vehiculelor rutiere construite în principal pentru transportul mărfurilor și clasificate în categoriile N și O.

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro

Cu „Truck Power” ne propunem să oferim trimestrial, alături de Revista Mașini și Utilaje pentru Construcții, o platformă alternativă, complementară și de calitate, dedicată vehiculelor comerciale, de la cele cu masa totală de până în 3,5 t și până la cele de peste 12 t, prin care dorim să punem la dispoziția companiilor din sectorul construcțiilor și minier, al demolărilor și reciclării, o sursă de informare documentată, care să includă noutăți din lumea vehiculelor utilitare, a sistemelor tehnice, accesoriilor și produselor profesioniste dedicate acestor vehicule.

Responsabil distribuție/abonamente

P

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT Redactor

Valentin TUFAN

valentin.tufan@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU

Truck Power, de la profesioniști pentru profesioniști!

Graphic Designer

Lucian IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Cu stimă, Valeriu BEZDEDEANU Redactor Șef AUDIENTA GENERALA AG SRL

4

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

Anul I, Nr. 1 OCTOMBRIE 2017


NEWS

Compania Trelleborg a prezentat la Steinexpo Compania SSAB Shape soluții excepționale din industria anvelopelor ajută Scania la creșterea competivității în India pentru construcții și pentru medii extreme Trelleborg Wheel Systems a prezentat la standul B53 de la Steinexpo, în perioada 30 august – 2 septembrie 2017 soluții de calitate excepțională din industria construcțiilor, prin solidele anvelope pneumatice fiabile și de calitate superioară.

T

relleborg Wheel Systems oferă o gamă globală completă de anvelope și roți pentru mașinile agricole, forestiere, stivuitoare și alte vehicule de manipulare a materialelor. Printre produsele prezentate se află cele mai recente anvelope pneumatice radiale și diagonale recent dezvoltate de companie, pentru încărcătoare și gredere, precum și solidele pneuri pentru medii extreme. Pentru mediile extreme, în care o mașină poate lucra, cum ar fi reciclarea metalelor, stațiile de transfer pentru deșeuri și operațiunile miniere, anvelopele Trelleborg oferă soluții durabile și o rezistență la tăiere excelentă, eliminând astfel timpul de staționare al mașinilor în urma unor acțiuni de acest fel. "Trelleborg a păstrat întotdeauna cele mai bune produse de calitate, în special soluțiile noastre pentru industria construcțiilor" susține domnul James Pick, Director de Marketing și comunicare în cadrul companiei Trelleborg Whell Systems. Cea de-a 10-a ediție a Steinexpo a avut loc într-o impresionantă mină de bazalt, localizată în orășelul Homberg din centrul Germaniei.

Soluții inteligente dezvoltate în urma parteneriatului dintre Siemens și Scania Companiile Siemens și Scania au creat un parteneriat prin care au dezvoltat o soluție inteligentă în ceea ce privește sustenabilitatea, prin folosirea unor soluții electrice. Sistemul eHighway, combină tehnologia feroviară eficientă din punct de vedere al resurselor cu flexibilitatea transportului rutier. 6

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

C

amioanele hibride adaptate tehnologiei eHighway sunt alimentate cu energie electrică din liniile aeriene de contact, printr-un pantograf activ care se poate conecta și deconecta de la linia aeriană de contact la viteze de până la 90 km/h. Transmisia directă de energie oferă garanții foarte bune în ceea ce privește eficiența, 80-85% din energie fiind transmisă la roată. Aceasta eficiență este de două ori mai mare decât la motoarelor Diesel convenționale. Porțiunea de șosea întinsă pe 10 km va fi disponibilă pentru vehiculele tip hibrid care au posibilitatea de a funcționa de două ori mai eficient decât motoarele tradiționale, au precizat oficialii Siemens, adăugând că un camion de 40 t va rula 100.000 km pe o șosea de acest tip, iar acest lucru va conduce la economii de peste 20.000 euro.

SSAB Shape a dezvoltat un nou model inovator de benă pentru autobasculantele Scania folosite în industria minieră din India, care le asigură performanțe ce depășesc cu mult soluțiile celor actuale.

P

rin utilizarea soluțiilor de dezvoltare pe care compania SSAB le urmărește și în principal prin execuția noului model de benă de 20,3 m3, Scania a fost capabilă să producă o benă mai ușoară, dar durabilă, dezvoltată pentru piața indiană, astfel este sporită sarcina utilă a autobasculantei, iar consumul de combustibil scade. "Pentru acest proiect cuprinzător de dezvoltare a produsului, am reușit să livrăm o benă care a fost cu 20% mai ușoară decât soluțiile existente în India, ceea ce oferă aproximativ 1,3 tone în sarcină utilă suplimentară" explică Hans Kell, manager SSAB Shape pe partea de business pentru India și Indonezia.


ADVERTORIAL

Semiremorca Kögel FlexiUse S

Hochstaffl România, reprezentant general al producătorului german Kögel Trailer & Co KG, vă prezintă semiremorca cu prelată cortină S 24 P90/1.100 Kögel FlexiUse, un produs mai nou venit în familia de semiremorci.

emiremorca are o înălţime normală de cuplare cuprinsă între 990 şi 1.180 mm, anvelope 385/55 R22,5, prelată cortină şi uşi spate. Această semiremorcă are particularitatea de a avea înălţimea interioară reglabilă de la 2.700 mm la 3.000 mm din 50 în 50 mm în 6 poziţii în faţă şi 2.800 mm la 3.000 mm în 4 poziţii în spate. Aceste dimensiuni interioare permit transportul mărfurilor care până acum se transportau în semiremorci mega.

Avantajul acestei semiremorci constă în echiparea cu axe şi anvelope 385/55 R22,5, echipamente care au un cost de întreţinere mai mic decât axele şi anvelopele 445/45 R19,5 sau 435/50 R19,5 care se găsesc acum montate pe semiremorcile mega. Dezavantajul acestei semiremorci este că înălţimea totală, cu acoperişul ridicat la 3.000 mm interior, poate ajunge la 4.100 mm, dimensiune cu care nu se poate circula peste tot. Semiremorca FlexiUse poate fi construită cu toate echipamentele obişnuite pentru o semiremorcă cu înălţime normală.

Din experienţă, compania Hochstaffl România a învăţat că majoritatea clienților au nevoie de două suporturi de roţi de rezervă, prin urmare toate semiremorcile sunt echipate astfel. Pentru a evita problemele de cuplare electrică cu capul tractor semiremorcile sunt echipate cu adaptor electric care are priză 1x15 pini şi priză 2x7 pini. Pentru diverse mici echipamente necesare în transport, semiremorca are şi o cutie de plastic, denumită cutie de scule, dar în care se pot depozita şi altele. Pentru accesul în semiremorcă este montată o scară, în partea dreaptă spate, scară introdusă într-un locaş special în timpul deplasării. Semiremorca are certificat EN 12460 XL, cunoscut ca certificat XL, din ce în ce mai solicitat în transport. De asemenea semiremorca poate avea şi certificatul ADR, Daimler şi transport anvelope. Avantajele produselor Kögel sunt rezistenţa la coroziune obţinută prin procedeul de acoperire electro-chimică KTL, greutate redusă obţinută prin folosirea de profile din aliaj de aluminiu şi robusteţea în exploatare.

Octombrie 2017 masinisiutilaje.ro

7


LANSARE

Noua gamă de camioane de la DAF lansată de EVW Holding pe circuitul Academiei Titi Aur TEXT: Valentin Cosmin TUFAN

Pe data de 19 septembrie 2017, producătorul olandez DAF a prezentat cele mai noi modele de camioane DAF CF și XF, pe pista autodromului Academiei Titi Aur. Sloganul a fost unul de-a dreptul impunător și a reușit să acapareze întreaga gamă de camioane care se ridică la rangul de „Excelență pură”.

Î

ntr-o atmosferă deschisă, care scoate în evidență forța și profesionalismul celor din cadrul academiei, am fost întâmpinați cu brațele deschise în incinta academiei de către organizatori și de către domnul Ștefan Vâju, CEO al EVW Holding, care ne-a și prezentat câteva aspecte legate de evoluția pieței din România . Noua flotă de utilaje a fost prezentată în fața a 200 de clienți, parteneri, furnizori sau potențiali clienți, care au avut ocazia să descopere noile îmbunătățiri cu care vin noile modele. Evenimentul a fost marcat și de un test-drive special pregătit de organizatori. Printre principalele îmbunătățiri pe care le prezintă noua gamă de camioane, se numără reducerea cu 7% a consumului de carburant, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, un nivel de sunet redus,100 kg în plus de încărcătură utilă și un interval extins în ceea ce privește revizia, de până la 200.000 de km. Cutia de viteze TraXon este disponibilă în variantele cu 12 sau 16 trepte, DD sau OD, cu o plajă de rapoarte de transmisie mărită, cuplu mărit, precum și implementarea unor softuri utile pentru diferite aplicații. Motoarele MX11și MX13 Multi Torque livrează în priză directă sau în suprapriză un cuplu mărit. Interiorul prezintă și el îmbunătățiri evidente, în ceea ce privește noile funcții de control a vitezei și a distanței, prin adăugarea funcțiilor, limitator personal și a funcției „cruise”. Pe de altă parte interiorul vine cu îmbunătățiri evidente, finisajul panoului de bord fiind unul elegant, care atrage privirile, având opțional varianta Rustica, pe lângă varianta standard pe gri deschis. Alte modificări apar odată cu introducerea sistemului ECAS5, sistem nou de control al suspensiei pneumatice, un sistem de monitorizare a curentului din baterie (BEM) și un sistem de monitorizare a presiunii corecte din pneuri (TPMS). Pe parcursul zilei, participanții au testat noile modele demo, și anume două camioane XFSpaceCab și SuperSpaceCab, cu semiremorci, puse la dispoziție pentru circuitul pe asfalt și un cap tractor model CF pus la încercare pentru circuitul cu jaloane.

8

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

Pe lângă toate aceste aspecte tehnice, am avut onoarea să discutăm cu domnul Michiel Kuijs, Director Sales Operations DAF, care a răspuns cu amabilitate și promptitudine întrebărilor noastre. Mașini și Utilaje: Ce părere aveți despre acest loc de testare a noilor modele de la DAF? Michiel Kuijs: Cred că este un loc excelent pentru a testa camioanele și pentru a vedea beneficiile și îmbunătățirile acestor noi modele din gamă. Partenerul nostru EVW Holding a găsit acest loc, ei au decis unde vor prezenta noile camioane și unde să le testeze. Toată lumea este mulțumită de acest loc. Mașini și Utilaje: Care sunt noutățile pe care le vom vedea aici? Michiel Kuijs: În primul rând am introdus la începutul anului 2017 un update pentru modelele CF și XF, cu un tren de rulare complet nou, un interior îmbunătățit și multe caracteristici noi, precum și un consum mic de combustibil și costuri mai mici, acest lucru reprezentând un lucru foarte important pentru clienții noștri și


pentru această industrie a transporturilor. Ceea ce prezentăm aici este întreaga gamă de produse îmbunătățite, iar primii clienți sunt foarte mulțimiți de îmbunătățirile aduse, le-am promis cu 7% mai puțin consum de combustibil, iar reacțiile acestora sunt peste așteptări, lucru care ne bucură. Mașini și Utilaje: Care au fost cele mai grele provocări pe care le-a întâmpinat compania pentru a satisface nevoile clienților? Michiel Kuijs: Cele mai importante provocări au fost legate de consumul de combustibil, de timpul de funcționare, dar cea mai mare provocare a reprezentat-o acest impact cu mediul înconjurător, minimizarea emisiilor de dioxid de carbon, de asta cred că am făcut un uriaș pas înainte și astfel ne distingem de ceilalți competitori din piață. Fiabilitatea camioanelor reprezintă un aspect foarte important, iar clienții noștri așteaptă să vadă aceste schimbări. Suntem foarte mulțumiți de faptul că am reușit să satisfacem aceste nevoi ale clienților noștri. Mașini și Utilaje: Excluzând piața construcțiilor, în general vă îndreptați atenția către camioanele electrice, sau, există un proiect în acest sens?

Michiel Kuijs: Ca și producători de camioane, căutăm să ne dezvoltăm și știm că acesta este viitorul, însă planurile de afaceri sunt în continuare negative, astfel producerea unui astfel de camion nu este o problemă, testăm astfel de produse, producem în paralel camioane electrice și hibride. Le testăm dar încă nu le vindem pentru că nu există încă o piață pregătită pentru așa ceva. Când va fi totul gata, atunci vom veni pe piață cu astfel de produse. Mașini și Utilaje: În general, care este tendința pentru piața camioanelor anul acesta și care sunt așteptările pentru anii care vin? Michiel Kuijs: Este puțin ciudat pentru România și pentru Bulgaria, că piața nu este la fel de pozitivă, la fel ca piața europeană care este în creștere, pentru noi ca producători vrem să avem o piață europeană în continuă dezvoltare, piața va fi în creștere pentru acest an, cu un interval de peste 300.000 de camioane, ceea ce este mult, dar dacă vorbim cu partenerii noștri de aici, EVW vor fi mai rezervați de cum evoluează piața, cea mai mare problemă este legată de găsirea unor șoferi buni. Dacă mă întrebați pe mine, despre DAF în Europa, tendința este pozitivă. Pentru anul viitor ne așteptăm la o creștere pentru această piață a camioanelor, tendințele privind economia în Europa sunt

pozitive, dar o chestiune mai sensibilă vine din Marea Britanie, cea mai importantă țară unde vindem camioane DAF, suntem puțin rezervați vizavi de ce se va întâmpla în urma Brexit-ului, fiindcă 30% din cifra de afaceri a companiei se bazează pe activitatea din Marea Britanie. Dacă se va întâmpla ceva în Marea Britanie, vom fi afectați. Se pot scrie multe scenarii despre ce se poate întâmpla, dar încă nu vom schimba nimic, vom vedea ce se va întâmpla între guvernul Marii Britanii și Uniunea Europeană și cred că se vor găsi soluții bune pentru a se ajunge la un consens privind costurile scăzute între continent și insulă. Acest lucru este esențial pentru toate schimburile comerciale, în general, nu numai pentru piața camioanelor DAF.

Octombrie 2017 masinisiutilaje.ro

9


TEST DRIVE

SCANIA

A trecut la ofensivă în segmentul de construcții

Nimic nu se compară cu experiența extraordinară pe care am avut-o atunci când am condus câteva dintre modelele gamei XT pe pistele de testare din incinta DemoCenter, cu piste asfaltate, macadam sau pământ, cu viraje și declivități diferite, dar și pe drumurile din jurul centrului de testare Scania, inclusiv pe o porțiune de autostradă.

TEXT: ing. Valeriu BEZDEDEANU - Södertälje, Suedia

A trecut doar un an de când, la Paris, la sfârșitul verii, Scania a demarat cea mai mare lansare de camioane dintr-o nouă generație, o dată cu prezentarea a 11 modele de camioane pentru operare pe distanțe lungi. La mijlocul primei decade a lunii septembrie 2017, Scania a intrat în cea de a doua fază a celei mai mari desfășurări din istoria brandului, care s-a deschis cu lansarea de produse și servicii cu un accent deosebit pus pe segmentul de construcții din Europa. În final, va urma cea de a treia fază de lansare în Europa a noii generații de camioane, cea destinată segmentului de piață dedicat operațiunilor urbane. Lansarea noii generații de camioane pe piețele de pe întreg mapamondul se va desfășura până în 2019.

10

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

P

oziția pe care a atins-o Scania în piața vehiculelor de șantier a îndreptățit-o să facă în momentul de față un important salt spre înainte cu noua generație de camioane. Gama XT este acum noul profil al camioanelor Scania dedicate industriei forestiere și de construcții. Modele mai robuste, mai puternice, mai fiabile, dar și mai prietenoase cu mediul înconjurător, care se adresează în principal, prin liniile și funcționalitățile lor, clienților care îndeplinesc misiuni de lucru dintre cele mai dificile și mai pretențioase în ceea ce privește disponibilitatea, productivitatea și robustețea. Lansarea din septembrie a inclus întâlniri cu reprezentanții presei de specialitate și cu clienți din exigentul sector al construcțiilor de pe piețele europene. Inițial, pe 4 septembrie, seara, a avut loc lansarea live, în mediul on-line, a noii game Scania XT. Clipul video de prezentare (Get Ready to get Tough) poate fi vizualizat pe site-ul nextgenscania.com sau pe YouTube.

Ca reprezentant al revistei «Mașini și Utilaje pentru Construcții» am fost invitat în perioada 6 - 7 septembrie în localitatea Södertälje, Suedia, acolo unde s-a născut Scania, pentru ca, alături de alți peste 45 de ziariști ai unor publicații de specialitate din România, Republica Cehă, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Spania și Slovacia, să vedem de aproape și să conducem câteva dintre modelele de vârf ale gamei XT. Prezentarea vehiculelor a avut loc la Scania DemoCenter. Văzând aceste vehicule și ascultând informațiile tehnice furnizate de personalul de specialitate, am realizat volumul foarte mare de muncă, profesionalismul și dedicarea celor ce au contribuit pe parcursul a peste 10 ani de eforturi la realizarea acestor vehicule admirabile. În scurtul timp disponibil, am remarcat stabilitatea și ținuta de drum excepțională, dar și maniabilitatea și manevrabilitatea cu totul deosebite ale acestor camioane, mai cu seamă pe


traseele sinuoase cu macadam și pământ, dar și la abordarea cu viteză a virajelor pe asfalt și la executarea testului de simulare a unei depășiri bruște la viteza de 70 km/h. La aceste caracteristici pronunțate se adaugă confortul excepțional asigurat în timpul conducerii vehiculului de scaunul cu suspensie pneumatică, cu multiple posibiltăți de reglaj, de reglajul continuu al poziției volanului, de vizibilitatea foarte bună spre înainte și în apropiera vehiculului și de completul oglinzilor retrovizoare. În plus, sunt de evidențiat eficiența remarcabilă a sistemului de frânare de anduranță și, mai ales, cutia de viteză Scania Opticruise cu ambreiaj la cerere, ce se caracterizează prin sistemul automat de schimbare a treptelor de viteză și prin viteza mare de reacție, grație sistemului de control electro-hidraulic al ambreiajului automat. De menționat la această cutie de viteze este și existența pedalei de ambreiaj care este folosită doar în anumite aplicații, atunci când este nevoie. De asemenea, funcția de asistență la pornirea din rampă, activată automat, pentru un timp îndelungat, se dovedește foarte utilă în cazul în care camionul este oprit din mers prin acționarea frânei de serviciu, pe o rampă. Automatizarea cutiei de viteze și celelalte facilități constatate în timpul testelor, sporesc considerabil gradul de confort și îi permit conducătorului autovehiculului să fie mai atent la drum și la trafic. Vehiculele din noua gamă XT de la Scania se caracterizează prin atribute incontestabile ce ies în evidență la o simplă privire. Panoul frontal extrem de robust, cu forme agresive prezentate cu stil în ansamblul cabinei, este fără îndoială semnul distinctiv al gamei XT. După cum spunea și Anders Lampinen, Product Manager la Construction Scania Trucks, acesta „afișează clar ambițiile noastre de creștere în segmentul construcțiilor”. Scania s-a poziționat treptat la nivelul unui jucător puternic pe această piață, ceea ce i-a asigurat acea poziție ce a marcat punctul de plecare pentru introducerea vehiculelor de construcții în noua generație de camioane. Vehiculele Scania din gama XT acceptă toate versiunile de cabine P, G, R și S, indiferent de motorizare. Componenta distinctivă ce reunește în jurul ei întregul vehicul, este ultra-rezistenta și extrem de solida bară de protecție din față, situată la 150 mm în fața cabinei. Ea îi conferă vehiculului din gama XT un look caracteristic care exprimă putere și robustețe.

Totodată, Scania a introdus caracteristici și soluții tehnice inovatoare, care sunt în mod specific asociate cu aplicațiile din construcții, cum ar fi:

priză opțională pentru admisia aerului amplasată la înălțime, în două configurații, care asigură, în versiunea HD, sporirea de până la patru ori a perioadei de exploatare a filtrelor de aer;

traseu de evacuare verticală a gazelor de evacuare;

mai multe opțiuni de suspensii cu arcuri lamelare, inclusiv o suspensie cu arcuri parabolice 2x33 mm pentru axa de 9 tone;

o nouă bară stabilizatoare pentru axa a II-a directoare la vehiculele cu patru axe, ce contribuie la creșterea stabilității în timpul deplasării pe orice categorie de drum și mai ales pe teren accidentat;

sistem de frânare EBS pentru frânele cu tambur, la vehiculele cu trei axe;

combinarea frânelor cu disc cu axele tandem de 26 tone RBP735, cu reductoare în butucii roților;

angrenaje planetare în butucii roților cu roți dințate cu dantură eleicoidală, pentru reducerea nivelului de zgomot și creșterea duratei de viață;

opțional, frână de staționare electrică, similară cu cea de pe autoturismele de clasă superioară, care se activează automat (la viteză redusă) dacă ușa conducătorului auto este deschisă sau acesta și-a decuplat centura de siguranță.

Au trecut trei sau patru ani de când Scania a declanșat o puternică ofensivă pe piața vehiculelor de construcții din Europa.

Treisprezece motoare EURO VI sunt disponibile la această dată pentru noua generație de camioane Scania. Ele au la bază trei familii de motoare (DC09, DC13 și DC16), cu 5 și 6 cilindri în linie, respectiv 8 cilindri în V, care furnizează la 1.900 rpm o putere maximă ce variază între 206 și 537 kW (280 și 730 CP). Pentru tratarea post-combustie a gazelor de evacuare, toate motoarele utilizează doar reducerea catalitică selectivă SCR (excepție face motorul de 537 kW, care, în plus, necesită și sistemul de recirculare a gazelor de evacuare EGR). În configurația de bază toate motoarele pot funcționa cu combustibil Diesel sau un amestec de până la 10% biodiesel. Două dintre motoarele din familia DC09 pot fi configurate pentru a funcționa cu combustibil diesel sau cu biodiesel 100%. Totodată, toate motoarele EURO VI pot funcționa cu un amestec de până la 100% ulei vegetal hidrotratat. Din punct de vedere al carosierilor, se remarcă disponibilitatea extraordinară pe care o asigură Scania pentru a simplifica și facilita pregătirea autoșasiurilor pentru carosieri, simplificându-le acestora munca și eliminând posibilitatea improvizării unor soluții tehnice inutile. Octombrie 2017 masinisiutilaje.ro

11


INOVAȚIE

Iveco Stralis traversează toată Europa, din Lisabona până în Sankt Petersburg, în cadrul raliului "Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia"

în demersul acestora de a sprijini utilizarea gazelor naturale TEXT: Valentin Cosmin TUFAN

Compania IVECO, un pionier în ceea ce privește tehnologiile cu gaze naturale, folosite pentru industria transporturilor, participă anul acesta la raliul "Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia" cu modelul Stralis NP, primul camion alimentat cu ajutorul tehnologiei ce folosește gaze naturale, fiind special conceput pentru operațiuni pe distanțe lungi, pe gaz natural comprimat sau lichid. Prin participarea la acest eveniment, Iveco își propune să sprijine dezvoltarea tehnologiei ce folosește gazele naturale, pe care le consideră drept cel mai bun și singurul combustibil alternativ pentru o industrie durabilă în domeniul transporturilor.

R

aliul "Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia” care este organizat și promovat de către Gazprom Group și Uniper, reunește în fiecare an reprezentanți ai companiilor din industria energetică și logistică, producători de vehicule și operatori pe piața NGV (Natural Gas Vehicle), pentru a demonstra beneficiile gazelor naturale ca și energie a viitorului. Raliul a început în data de 18 septembrie, cu ceremonia de deschidere, în Carregado (Lisabona). De aici, participanții vor conduce camioanele și vor traversa toată Europa, până în Sankt Petersburg.

un motor IVECO Cursor 9 LNG/CNG, care generează cea mai bună putere pentru această gamă de motorizare : 400 CP și un cuplu de 1700 Nm.

Caravana care travesrsează Europa pe o distanță de peste 5.500 de kilometri, își propune să scoată în evidență progresul realizat în dezvoltarea infrastructurii privind gazele naturale din Europa, confirmând viabilitatea acestui combustibil durabil pentru operațiunile pe distanțe lungi.

Camionul va traversa mai mult de 5.500 de kilometri, prin 12 țări, cu scopul de a spori gradul de conștientizare a beneficiilor utilizării combustibilului LNG în sectorul transporturilor.

Pe parcursul traseului, caravana se va opri pentru o serie de mese rotunde și evenimente în care cei de la IVECO, precum și reprezentanți ai industriei de gaze naturale, reprezentanți ai companiilor de transport și oficiali guvernamentali, vor discuta despre această tehnologie și despre aspectele juridice privind utilizarea gazelor naturale în transport. IVECO, este prezent în concurs cu modelul Stralis NP AS440S40T/P, care dispune de

12

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

Stralis NP este primul camion care funcționează cu ajutorul gazelor naturale, proiectat special pentru operațiuni pe distanțe lungi, fiind și singurul camion care rulează pe gaz natural comprimat și lichefiat. Cu o autonomie record de până la 1.500 de kilometri, Stralis NP, oferă o soluție viabilă prin folosirea acestui tip de combustibil, pentru distanțele lungi.

Ediția din acest an a Raliului, se concentrează pe gazele naturale lichefiate în ceea ce privește transportul mărfurilor. Acest combustibil durabil combină avantajele unei performanțe ecologice excelente, cu eficiența costurilor și oferă o alternativă viabilă pentru motorină, care este folosită în acest moment. Accentul pus de cei de la IVECO, privind folosirea acestor combustibili alternativi, reprezintă viziunea companiei asupra viitorului pentru sectorul de transporturi, fiind următorul pas spre calea transportului durabil.


AGABARITIC

Două noi remorci Cometto MSPE livrate companiei Transportes Teixu Menéndez S.L TEXT: Valentin Cosmin TUFAN

Compania spaniolă Transportes Teixu Menéndez S.L a recepționat recent două remorci MSPE de 48 de tone din partea companiei italiene Cometto

A

ceastă livrare include două module cu 6 axe, tip MSPE 6/4/3,00 de 48 tone și două grupuri de putere, care dezvoltă 175 kW fiecare.

Modulul MSPE de la Cometto oferă o interschimbabilitate și o extensibilitate a sistemului pentru a se potrivi oricăror nevoi viitoare ale clientului.

Compania este specializată în transportul încărcăturilor grele și de volum mare, fiind fondată în anul 2005 și având sediul central în provincia spaniolă Asturia Această livrare marchează într-un mod remarcabil expansiunea companiei Cometto pe piața semiremorcilor și pentru transporturile speciale.

Performanțele de top în ceea ce privește capacitatea încărcăturii, flexibilitatea în configurare și manevrabilitatea seriei MSPE de 48 de tone, reprezintă cel mai bun compromis între dimensiunea platformei, performanța încărcăturii și investiția. „Aceste două remorci autopropulsate reprezintă completarea perfectă alături de cele 27 de remorci multiax CombiMAX de la Faymonville pe care Teixu le utilizează deja” susține domnul Alessandro Giordano, responsabil cu vânzările Cometto în Spania. Un singur modul MSPE cu 6 axe, poate susține o greutate totală de 288 de tone pe roți. „Teixu este unul dintre principalii jucători de pe piața transporturilor, de la transportul pieselor pentru centralele eoliene de pe diferite șantiere, până la transportul pieselor pentru diferite echipamente în porturi. Aceste elemente continuă să devină tot mai mari” explică domnul Alessandro Giordano, despre principalul domeniu de activitate al clientului său, Teixu Menéndez S.L.

Lățimea de trei metri asigură cea mai mare stabilitate laterală de pe piață, cu un ecartament de 2020 mm, cu aproximativ 14% mai mare decât setarea obișnuită. Cele două module, cu o putere de 175 kW fiecare și toate seturile necesare pentru cuplarea și conectarea la distanță, completează beneficiile acestor module pentru transportul încărcăturilor grele, oferind clientului toate posibilitățile de alegere în ceea ce privește platformele de ridicare de orice dimensiune și formă, în conformitate cu cerințele specifice.

Octombrie 2017 masinisiutilaje.ro

13


UTILAJE

Daimler demarează producția lui

FUSO eCanter

Primul autocamion ușor complet electric produs în serie mică, în Europa 100% electrice, zero emisii poluante și zero zgomot, precum și testele în trafic real, încheiate cu succes, au dovedit viabilitatea camioanelor ușoare FUSO Canter E-CELL și adecvația pentru utilizarea de zi cu zi. „Proiectul FUSO Canter E-CELL este un excelent exemplu de inovație și colaborare între guvernul portughez, agențiile sale, FUSO și Daimler” declara acum trei ani Marc Llistosella, Președinte și CEO al Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC).

M

itsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) a anunțat, pe 28 iulie, startul producției în serie mică a primului autocamion ușor complet electric din lume - Fuso eCanter. Fuso este o companie aflată în portofoliul Daimler Trucks Asia. Evenimentul de deschidere s-a desfășurat în cadrul uzinei Tramagal (Portugalia), unde vor fi produse toate modelele eCanter destinate piețelor europene și americane, alături de versiunile cu motoare și transmisii convenționale ale autocamionului Fuso Canter. La evenimentul de lansare au fost prezenți inclusiv președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, și mai mulți reprezentanți ai autorităţilor. Guvernul portughez a sprijinit dezvoltarea eCanter încă din prima parte a anului 2010.

Marc Llistosella, Președinte și CEO al MFTBC și Head of Daimler Trucks Asia, a declarat în cadrul evenimentului: “Odată cu startul producției eCanter, Daimler devine prima companie auto din lume care produce în serie un autocamion complet electric. Prin această lansare, venim în întâmpinarea cererii crescute de autocamioane cu emisii 0 la nivelul mega-orașelor. Am înregistrat deja primele comenzi și, în cursul lunii noiembrie, vom marca lansarea globală a acestui autocamion într-unul dintre cele mai emblematice megaorașe din lume – New York. Uzina noastră

14

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

din Portugalia nu doar că produce aceste autocamioane pentru Europa și Statele Unite ale Americii; ne bucurăm, de asemenea, de o colaborare strânsă cu autoritățile din Portugalia și Lisabona, care testează autocamioanele noastre încă din 2014.” Fuso eCanter este produs pe aceeași linie cu autocamionul ușor Canter cu motorizare convențională; doar componentele specifice transmisiei electrice vor fi instalate în segmente dedicate ale liniei de producție. Fuso eCanter contribuie la reducerea problemelor de poluare și de zgomot în ecosistemele urbane. Pe lângă aspectele ecologice, autocamionul ușor complet electric este, de asemenea, eficient din punct de vedere al costurilor, asigurându-le utilizatorilor economii considerabile. În comparație cu un autocamion cu motorizare tradițională diesel, Fuso eCanter permite economii la nivelul costurilor de operare în valoare reală de până la 1.000 euro pentru fiecare 10.000 kilometri parcurși. Autocamionul ușor Fuso eCanter are o autonomie de 100 kilometri și o capacitate de încărcare de 2 până la 3 tone – în funcție de caroserie și modul de utilizare. Sistemul de propulsie electric al autocamionului conține 6 acumulatori litiu-ion de înaltă tensiune, producând 420 V și 13,8 kWh fiecare, furnizați de Accumotive - subsidiara Daimler din Kamenz, Germania.

Uzina din Tramagal are o suprafață de 160.000mp. Peste 400 de angajați produc modelele Fuso Canter pentru circa 30 țări din Europa, alături de Israel, Maroc și Turcia. Aproximativ 95% dintre vehiculele produse în Tramagal sunt destinate exportului. De asemenea, începând cu anul 2012, angajații de la uzina Tramagal produc versiunea hibrid a Canter - Fuso Canter Eco Hybrid.


Mercedes-Benz lansează noua gamă X de pickup-uri ultra-versatile Mercedes-Benz anunță lansarea clasei X și a pickup-ului premium ultra-versatil ce are la bază Conceptul Clasa X, adus în producție aproape neschimbat față de prima sa apariție, din octombrie 2016. Noul MercedesBenz Clasa X este unic prin gama extinsă de utilizări și aplicații, putând fi folosit ca pickup tradițional, pentru transporturi pe cele mai dificile condiții de drum, dar și pentru un stil de viață urban.

C

lasa X reinventează pickupul tradițional, îmbinând trăsăturile clasice și robustețea unui pickup de dimensiuni medii cu atributele tipice Mercedes-Benz, de la dinamism, confort și siguranță, până la design, conectivitate și opțiuni extinse de personalizare. Prin Clasa X, Mercedes-Benz vine în întâmpinarea nevoilor moderne ale pieței, deschizând totodată acest segment de piață pentru noi categorii de consumatori.

Disponibil în trei variante de design și echipare, cu motorizări de 4 și 6 cilindri, tracțiune spate, variabilă sau 4MATIC4 permanentă, și cu o cutie de viteze manuală, în șase trepte, sau automatică, cu șapte trepte. Ca niciun alt pickup, noua Clasă X etalează trăsături aparent contradictorii: design modern și robustețe fără compromisuri, capacități impresionante de off-road și dinamism ridicat la conducere, confort și funcționalitate. Astfel, Clasa X asigură o manevrabilitate adecvată mai multor nevoi, fiind deopotrivă dinamică, robustă și confortabilă.


INTERVIU

Ford Trucks

se impune pe piața Vehiculelor Municipale

Cu o activitate de 22 de ani pe piața de vehicule comerciale, compania Cefin Trucks are în portofoliu începând cu decembrie 2016 și vehicule comerciale noi marca Ford Trucks. Acest nou parteneriat strategic este una dintre cele mai importante mișcări din piața vehiculelor comerciale din ultimii ani. Parteneriatul are șansele să devină în timp unul foarte fructuos, beneficiind de premise favorabile: echipă experimentată, rețea națională de service și vânzări, produse calitative cât și ofertă financiară competitivă. Am stat de vorbă cu Virginia Maftei, Manager de Vânzări Vehicule Specializate și Municipale Ford Trucks, care ne-a detaliat oferta pentru piața din România a Cefin Trucks în parteneriat cu proaspătul său partener, Ford Trucks.

C

are este oferta Ford Trucks pe piața din România în general? Ce modele și ce configuraţii aveţi în oferta de Vehicule Municipale? Ford Trucks oferă 3 game de produse – Construcții, Vehicule Specializate și Autotractoare. Gama de vehicule Ford Trucks (masă maximă autorizată cuprinsă între 18 și 41 de tone) se remarcă prin consum scăzut de combustibil, servisare ușoară, posibilitatea montării unei varietăți de suprastructuri pentru solicitări diferite și preţ competitiv. Trebuie menționat faptul că Ford Trucks a fost premiat ca fiind cel de-al treilea cel mai bun brand în cadrul evenimentului International Truck of the Year 2016, cu noua linie de camioane pentru construcţii. În domeniul Vehiculelor Municipale Ford Trucks vine cu o gamă largă care include: autogunoiere cu capacități cuprinse între 15-23 mc, pe șasiu 4x2 sau 6x2 pentru transportul gunoiului menajer, automăturători, hooklift-uri și skip loadere pentru transportul containerelor, vehicule specializate echipate cu macara, platformă sau benă basculabilă. De când sunt disponibile pe piaţa româneasca? Dar internațională? Ce vânzări ați inregistrat până în prezent și câte estimaţi să vindeţi până la final de an, în funcţie și de comenzile pe care le aveţi deja? Ford Trucks combină o experienţă de producţie de 55 de ani cu abilitaţile de dezvoltare a produselor specifice pieţei, pentru a crea principalele componente ale vehiculelor, inclusiv noile motoare. Noua gamă de produse se adresează atât micilor întreprinzători cât și proprietarilor de flote de dimensiune medie sau mare, care activează în segmentul construcţiilor, al distribuţiei locale și al instituţiilor publice, cu nevoi de transport foarte specializat. Gama de vehicule municipale Ford Trucks este disponibilă pe piața româneasca din luna mai 2017. Deși au trecut doar câteva luni, până în prezent am livrat deja 10 unități. Având în vedere activitatea de până acum putem spune că până la sfârșitul anului 2017 vom livra cel puțin 35 unități – marea majoritate fiind deja contractate. Care sunt principalele avantaje competitive ale produselor Ford Trucks comparativ cu altele de pe piaţă? În prezent, Ford Trucks lansează pe piaţă vehicule care respectă standardele EURO 6,

16

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

Virginia Maftei

Municipal and Specialized Vehicles Sales Manager Ford Trucks

cu oferte de produs înalt competitive. 4 ani de lucru ai unei echipe formate din 750 de ingineri, 150 milioane de euro investiţi în dezvoltare, peste 2 milioane de kilometri de test drive, în 8 regiuni diferite de pe 3 continente, în cele mai dificile condiţii din lume – toţi acești factori au ca rezultat noua serie de camioane grele, echipate cu motoare Ecotorq®, fabricate de Ford. Această serie se remarcă prin putere, eficienţă și performanțe tehnologice. Ținem să menționăm și faptul că în România Ford Trucks oferă o rețea de distribuție și asistență tehnică prezentă în orașele București, Constanța, Craiova, Timișoara, Arad, Deva, Cluj și Brașov, urmând ca până la finalul anului 2017, acoperirea teritorială să fie extinsă pentru toate zonele țării. Aveţi astfel de vehicule pe stoc? Câte și ce modele? Intenţionaţi să creșteţi numărul unităţilor de pe stoc și eventual să extindeţi gama? Pentru a asigura promptitudinea livrării am consolidat un stoc de aproximativ 40 de unități. Structura stocului este


Cât la sută din vânzări sunt către municipalităţi direct şi cât la sută către firme care lucrează pentru municipalităţi? În domeniul salubrității, majoritatea clienților noștri provin din domeniul privat – aceștia participă la licitațiile organizate de municipalități cu vehiculele achiziționate de la noi.

optimizată permanent pentru a răspunde cu promptitudine nevoilor pieței. Stocul de Vehicule Municipale Ford Trucks existent asigură livrarea imediată a autogunoierelor de 15m3 si automăturătoarelor, fiind produsele cele mai solicitate. Pentru optimizarea stocului existent se vor lua în calcul cererile din perioada următoare, aceasta fiind o acțiune cu caracter permanent.

Ce estimări aveţi pentru 2018 în acest domeniu? Având în vedere că în aceasta perioadă se derulează foarte multe licitații pentru servicii de salubritate în diverse orașe din România, odată cu încheirea acestor licitații ne așteptăm la o creștere a vânzărilor de vehicule munincipale în anul 2018.

Care este termenul de livrare pentru camioanele care nu sunt pe stoc? Unul dintre avantajele competitive ale Ford Trucks pe piața românească este termenul de livrare. Pe lângă promptitudinea livrării vehiculelor comerciale Ford Trucks, unde putem spune că termenul de livrare este de aproximativ două luni de la data comenzii (lansare în producție) până la livrarea efectivă, ne mândrim și cu termene excelente de livrare în cazul suprastructurilor complexe – beneficiem de parteneriate care ne asigură livrarea într-un termen de maxim 4 luni pentru cele mai complexe suprastructuri. Ce opţionale şi accesorii solicită de obicei cumpărătorii? Există anumite pachete de servicii pe care le preferă (finanţare, service complet, intervenţii în teren ş.a.) clienţii din domeniu? Cabina șasiului Ford Trucks este dotată standard cu o multitudine de opțiuni care asigură confortul șoferului și ușurința în utilizare: aer condiționat, senzor ploaie, senzor faruri, cruise control, radio CD. Din gama de servicii țin să amintesc faptul că toate vehiculele Ford Trucks sunt livrate cu sistem GPS și un abonament inclus de Fleet Management pentru 24 luni asigurat de Viasat. Această soluție profesională de monitorizare permite proprietarului să aibă la îndemână toate informaţiile tehnice și operaţionale legate de vehicul (kilometraj, consum, poziţie, eficiență stil condus) și funcționează perfect integrat în orice sistem ERP de companie sau ca furnizor independent de informații. În ceea ce privește sistemele de finanțare trebuie spus că în prezent oferim un sistem de Leasing Financiar foarte avantajos, pe care îl derulăm în parteneriat cu Unicredit Leasing. Am amintit mai sus rețeaua națională de service Ford Trucks, rețea prin care putem asigura clienților noștri intervenții în cel mai scurt timp atât în locații cât și prin intermediul atelierelor mobile care se pot deplasa și pot derula intervenții pe teren, în cazul unui incident. Nu în ultimul rând, la solicitarea clientului putem mări perioada standard de garanție oferită (2 ani garanție integrală la toate vehiculele comerciale Ford Trucks) la 3 ani. Pentru carosare, acolo unde este cazul, colaboraţi cu firme din România, sau din alte ţări? Așa cum aminteam mai sus, în principal, aducem în România vehiculul carosat, gata de livrare, dar bineînțeles că avem deja discuții cu mulți carosieri din țară și putem colabora în funcție de proiecte.

Cum apreciaţi ca a mers în 2017 piaţa românească a vehiculelor de uz municipal comparativ cu anii anteriori? Ce domenii au înregistrat cea mai mare variație? Piața de vehicule municipale cu masă mai mare de 16T a înregistrat o ușoară scădere în prima parte a anului, ianuarie – august 2017, comparativ cu anul trecut, tendință manifestată în ansamblu în cadrul pieței vechiculelor comerciale cu masa mai mare de 16T. Modificările notabile în cadrul structurii pieței de vehicule municipale sunt reprezentate de creșterea segmentului de gunoiere, care în perioada ianuarie – august 2017 au ajuns la o pondere de 47%, față de 21% în 2016. Care este forma de finanţare preferată de cumpărătorii din aceste domenii? Cât la sută din vânzari s-au făcut pe bază de fonduri europene? Vânzarea vehiculelor municipale Ford Trucks a început în mai 2017, și putem spune că până în prezent principala formă de finanțare preferată de cumpărători a fost Leasingul financiar. În legatură cu vânzările făcute pe baza fondurilor europene, deocamdată nu am livrat nimic, dar am fost deja contactați de către potențialii beneficiari ai acestora și suntem în discuții pentru dezvoltarea unor astfel de parteneriate. Câte dintre ele au fost vândute prin licitaţie? Sunt licitaţii pentru care vă pregătiţi în prezent? Când vor avea loc ele, pentru ce tip de vehicule sunt şi despre câte unităţi este vorba? Chiar dacă suntem la început de drum, am câștigat deja o licitație publică și am și livrat vehicule destinate domeniului public – capete tractor și semiremorci basculabile. Participăm în continuare la licitații și desigur sperăm să câștigăm cât mai multe.

Vindeţi şi astfel de echipamente second-hand? În cadrul companiei noastre există Divizia de Camioane Rulate Cefin Trucks care integrează servicii de achiziții și vânzarea de camioane și semiremorci rulate aparținând tuturor mărcilor. Prin Cefin Trucks le oferim clienților noștri posibilitatea unui trade-in – cumpărăm de la ei vehiculul uzat și le livrăm unul nou. Cefin Trucks activează de peste 20 de ani în domeniul auto ca furnizor de servicii și produse pentru profesioniștii din lumea transporturilor. În prezent Cefin Trucks își derulează activitatea prin trei divizii: Ford Trucks, Divizia de Camioane Rulate și Service. Cefin Trucks este unicul importator și distribuitor în România al Ford Trucks – unul dintre cei mai mari constructori de camioane la nivel mondial. Rețeaua de distribuție și asistență tehnică Ford Trucks este prezentă în orașele București, Constanța, Craiova, Timișoara, Arad, Deva, Cluj și Brașov, urmând ca până la finalul anului 2017, acoperirea teritorială să fie extinsă pentru toate zonele țării. Activitatea Diviziei Camioane Rulate Cefin Trucks integrează servicii de achiziții și vânzarea de camioane și semiremorci rulate aparținând tuturor mărcilor. De asemenea, oferă consultanță în finanțarea achiziției beneficiind de parteneriate de tradiție cu societățile de leasing din România. Nu în ultimul rând, Cefin Trucks include și cel mai mare service de camioane din România și unul dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est. Acesta oferă servicii de reparații mecanice, electrice, de tinichigerie și vopsitorie complexe pentru toate tipurile de vehicule comerciale și semiremorci.

Octombrie 2017 masinisiutilaje.ro

17


TEHNOLOGII

Volvo Trucks face un pas important

în ceea ce privește soluțiile alternative, prin folosirea gazului lichefiat,

cea mai bună soluție ecologică pentru mediul înconjurător TEXT: Valentin Cosmin TUFAN

Într-o piață care își propune găsirea unor soluții privind protecția mediului înconjurător, înlocuirea motorinei cu alți combustibili alternativi, reprezintă un prim pas pe care companiile de transport doresc să îl facă pentru a se alinia către soluții sustenabile.

S

oluțiile alternative reprezintă viitorul, atât pentru operațiunile industriale cât și pentru companiile de transport de mare tonaj și de cursă lungă.

Anul acesta Uniunea Europeană a prezentat o reglementare prin care solicită firmelor declararea emisiilor de CO2 produse de către vehiculele de mare tonaj, iar din anul 2019, accentul se va pune pe reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 . „Mulți dintre clienții noștri și, la rândul lor clienții acestora se străduiesc deja să își reducă amprenta asupra mediului. Această reglementare va stimula producerea unui nivel mai mic de emisii, iar noi considerăm că posibilitatea creșterii cotei de piață pentru LNG este o parte vitală a soluției. În viziunea noastră autocamioanele Volvo vor avea, în cele din urmă, zero emisii, deși calea spre această reușită nu se va realiza printr-o singură soluție, ci prin numeroase soluții, în paralel" afirmă Lars Mårtensson, Director pentru mediu și inovație Volvo Trucks. Volvo Trucks lansează autocamioanele Euro 6 alimentate cu gaz petrolier lichefiat sau cu biogaz pentru transporturi grele, având același nivel de performanță, manevrabilitate și consum de combustibil. Gazul lichefiat produce cu 20% mai puține emisii de CO2 decât motorina, iar dacă este folosit biogazul, impactul asupra mediului poate fi redus cu până la 100% Noile modele Volvo FH LNG și Volvo FM LNG sunt disponibile în configurații cu 420,

18

masinisiutilaje.ro Octombrie 2017

respectiv 460 CP, pentru operațiuni de cursă lungă și transport regional. Soluțiile pentru maximizarea autonomiei, survin din faptul că rezervoarele sunt alimentate cu LNG, stocat la o presiune de 4 - 10 bari, și la o temperatură situată între -140 și -125o C. Cel mai mare rezervor de combustibil poate are o autonomie de aproximativ 1.000 km, iar timpul de alimentare cu gaz este similar cu cel necesar pentru alimentarea rezervorului cu motorină. În timpul funcționării, combustibilul este încălzit, presurizat și transformat în gaz, înainte de a fi injectat în motor. Pentru a aprinde gazul, este adăugată o cantitate foarte mică de motorină, la momentul injecției. Volvo Trucks colaborează atât cu furnizorii de gaz, pentru extinderea infrastructurii LNG în Europa. Această dezvoltare este susținută politic în multe țări, dar și de către Uniunea Europeană. Strategia pentru extinderea infrastructurii LNG în Europa este în vederea Comisiei Europene și a Statelor membre, acest aspect reprezentând un aspect esențial în ceea ce privește securizarea pe termen lung a rezervelor de energie din Europa. Vânzările pentru modelele Volvo FM LNG și Volvo FH LNG vor începe în anul 2018.


Profile for Masini si Utilaje

Suplimentul Truck Power - Octombrie 2017  

Suplimentul Truck Power - Octombrie 2017  

Advertisement