Page 1

www.masinisiutilaje.ro

LIVRARE ÎN PREMIERĂ

WIRTGEN ROMANIA

LIVREAZĂ LA ORADEA STAȚIA MOBILĂ KMA 220i

UTILAJE

Anul XIV, Nr. 10 (164) OCTOMBRIE 2019

METSO LOKOTRAK

SERIA URBAN

UTILAJE NOUA SERIE DE CIOCANE DE FORAJ DE LA

DEMO SHOW

TERRA ROMANIA

EPIROC


EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro

I

Robuild 2019

Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro PR & Communication Manager

Oana PATACHE

ată-ne pregătind a 9-a ediţie a evenimentului anual care aduce în prim plan tehnologiile, utilajele de construcţii, vehiculele comerciale heavy-duty cât şi toţi jucătorii importanţi din piaţa specifică de construcţii din România. RoBuild Conferences & Exhibition – Concrete & Asphalt – 2019 va avea loc pe 6 şi 7 noiembrie la Hotel Caro din Bucureşti.

RoBuild are o istorie sinuoasă şi reflectă realitatea pieţei de construcţii la fiecare moment zero al organizării acestuia. Anul acesta, pentru prima dată, la cererea partenerilor, am decis să îl organizăm pe perioada a două zile, în aşa fel încât acesta creşte încet spre a deveni şi unica expoziţie de utilaje şi tehnologii de construcţii din România. RoBuild reprezintă şi o consecinţă a exemplelor pe care le-am văzut în ultimii ani în multe zone în care am participat la evenimente similare, însă şi o consecinţă a propriei noastre experienţe şi creşteri calitative. Gândindu-ne numai de la începutul anului 2019, am călătorit în Las Vegas la World of Concrete, apoi în Dubai unde am participat la Trenchless Middle-East. A urmat apoi Bauma 2019 – eveniment de primă referinţă în sectorul de utilaje şi tehnologii, cu care e clar că nu ne putem compara, dar de la care putem învăţa “how it's done” la scară globală. În septembrie am fost la Florenţa, unde am participat la No-Dig Florence, cel mai mare şi important eveniment pentru tehnologii de săpare fără şanţ deschis din lume! Au fost trei zile animate, pline de noi informaţii, în care am jonglat între tehnologii no-dig de ultimă generaţie şi fantasticele gelato ale italienilor. Toate exemplele considerate de noi interesante şi bune le-am însuşit şi pus în practică în noul format al RoBuild de acest an. Tuturor elementelor de mai sus le-am adăugat şi o primă expoziţie auto special gândită pentru piaţa construcţiilor, piaţă în care se găsesc atât o multitudine de pasionaţi auto, cât şi utilizatori auto pornind de la nivel directoral până la autovehicule de intervenţie service sau pentru vizite pe şantiere. Suplimentul nostru auto - Next Auto deja se află în al 4-lea an de apariţie şi este citit cu interes de cititorii tradiţionali ai Maşini şi Utilaje pentru Construcţii. Aceste săptămâni pre-eveniment erau acum mulţi ani pentru noi o perioadă stresantă în care eram cu toţii foarte atenţi să nu ne scape ceva esenţial şi mereu aveam impresia că nu am făcut ceva. Acum această perioadă premergătoare evenimentului a devenit una incitantă, frumoasă, în care ne bucurăm în fiecare zi de construcţia realizată. Forţa experienţei ne susţine şi ne face să ne schimbăm registrul din unul stresat în unul plin de emoţia reîntâlnirii cu parteneri şi amici dragi, ca într-o familie. Profit de acest editorial pentru a vă adresa invitaţia la RoBuild 2019 şi de a fi alături de noi pentru două zile pline de informaţii constructive! Cele bune, Cornelia

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian Victor IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XIV, Nr. 10 (164) OCTOMBRIE 2019 www.masinisiutilaje.ro

LIVRARE ÎN PREMIERĂ

WIRTGEN ROMANIA

LIVREAZĂ LA ORADEA STAȚIA MOBILĂ KMA 220i

UTILAJE

Anul XIV, Nr. 10 (164) OCTOMBRIE 2019

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

SERIA URBAN

UTILAJE NOUA SERIE DE CIOCANE DE FORAJ DE LA

DEMO SHOW

TERRA ROMANIA

4

METSO LOKOTRAK

EPIROC


ZOOM IN 8 – NEWS – Foreze orizontale EUROKOMAX 8 – NEWS – Premiile pentru inovaţie SAMOTER 2020 10 – AWARD – Profesionalismul IRIDEX GROUP PLASTIC recunoscut în cadrul zilei naţionale a constructorului

12 16

20

INDUSTRY 12 – COVER STORY – Demo Show TERRA ROMANIA 16 – UTILAJE – Excavatoarele SUNWARD SWE 150F şi SUNWARD SWE 210F 20 – UTILAJE – Excavatorul pe şenile de clasa medie DX300LX-7 de la DOOSAN 24 – UTILAJE – Încărcătoarele de la MANITOU, mereu conectate 28 – ECHIPAMENTE – Echipamente CONSULT SRL 30 – UTILAJE – Concasoarele şi staţiile de sortare METSO LOKOTRACK® URBAN™

MACHINERY

34

34 – JOB REPORT – WIRTGEN ROMANIA livrează în premieră o staţie mobilă KMA 220i 38 – FORAJE – EPIROC îşi prezintă noua serie de foraj COP M 42 – JOB REPORT – Povestea BERGERAT MONNOYEUR şi WIENERBERGER – Sisteme de cărămizi

38

FOCUS PLUS 46 – ECHIPAMENTE – WOMA ECOMASTER MK3, echipament compact cu o performanţă ridicată

42

48

UMAR

48 – EVENIMENT – Road Show MERCEDES-BENZ TRUCKS 2019


NEWS

FOREZE ORIZONTALE EUROKOMAX

F

orezele orizontale fac posibile subtraversarea fără demolarea unui pavaj solid sau a altor obstacole de la suprafaţă. Astfel putem construi repede şi cu eficacitate conducte de apă, gaz, apă reziduală, curent şi altele. Distanţa maximă de acţionare a sfredelului este de 15 metri. Pot fi utilizate în soluri de duritate diferită. Acestea sunt comercializate cu un număr de 10 prăjini de foraj, a câte 1 metru fiecare, cap de sfredel, bara de avansare, rigla de ghidare. Maşinile pot fi comandate cu prăjina de foraj de 130, 200, 250 mm diametru. Există posibilitatea de lărgire de la 250 mm la 300 mm cu un nou model de cap lărgitor.

Extragerea materialului din zona de acţiune a aparatului (şanţul de pornire) este efectuată de către operator. Avansul se realizează prin soluţii manuale. Există două variante de motorizare, unul cu motor electric trifazat şi unul cu motor termic Honda. Sunt echipamente din industria de construcţii, care au fost certificate de Institutul de Testare, Control şi Certificare EMI-TUV Bayern.

Numărul de înregistrare este: EMITUV/MMT 505/04. Aceste echipament au fost fabricate prin respectarea strictă a standardelor instituţiilor de atestare a calităţii, care corespund din toate punctele de vedere standardelor armonizate de protecţia muncii şi a celor tehnologice române şi europene.

Forarea este efectuată de capul de forare montat pe prăjini, a cărei mişcare de rotaţie este asigurată de un motor electric prevăzut cu un reductor. Extragerea materialului rezultat în urma forajului este realizată de prăjinile de forare conectate între ele.

S-AU DESCHIS ÎNSCRIERILE PENTRU CEA DE-A 23-A EDIŢIE

A PREMIILOR PENTRU INOVAŢIE SAMOTER 2020

S

aMoTer, expoziţia internaţională dedicată utilajelor pentru construcţii, va promova din nou evoluţia tehnologică şi cercetarea la următoarea ediţie programată la Centrul Expoziţional Verona, 21-25 martie 2020. Înscrierile pentru cea de-a 23 a ediţie a premiilor pentru inovaţie se pot face până la data de 28 octombrie 2019. Evidenţiem faptul că anul viitor va avea mai multe categorii care să asigure o reprezentativitate şi mai bună a sectorului. Există zece secţiuni de competiţie: excavatoare hidraulice, încărcătoare pe roţi, buldozere, încărcătoare, buldoexcavatoare, gredere, telehandlere, ataşamente, aplicaţii software şi instalaţii. Premiul impune ca utilajele, echipamentele sau prototipurile să fie inovaţii sau îmbunătăţiri autentice ale gamelor de producţie ale companiei şi să îşi facă debutul absolut pe piaţa italiană în 2020. Juriul, prezidat pentru prima dată de jurnalistul tehnic Costantino Radis, va evalua investiţiile inovatoare, precum soluţii

8

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

pentru eficienţa energetică, optimizarea producţiei, eliminarea problemelor ergonomice sau de siguranţă a operatorului, durabilitatea în construcţii şi utilizarea maşinilor. Nu mai vorbim de designul aplicat, care, din această ediţie a premiilor SaMoTer, va primi un premiu special. „Sectorul utilajelor terasiere”, a spus Radis, „evoluează spre o mai mare digitalizare şi, prin urmare, acest aspect va juca un rol central şi în propunerile înscrise în competiţie. Viitorul de acum al acestei pieţe se va concentra pe controlul proceselor şi eficienţa vehiculului, inclusiv cu telecomanda datorită reţelelor 5G sau, în situaţii speciale, să lucreze în deplină autonomie exploatând inteligenţa artificială."

Câştigătorii competiţiei vor fi ulterior principalii exponenţi ai iniţiativei „B2Press”, care include o ceremonie de premiere la Verona în seara zilei de 23 ianuarie 2020 şi, a doua zi, întâlniri „face to face” cu jurnaliştii din presa internaţională de specialitate.


AWARD

PROFESIONALISMUL

IRIDEX GROUP PLASTIC

RECUNOSCUT ÎN CADRUL ZILEI NAȚIONALE A CONSTRUCTORULUI

Iridex Group Plastic, companie cu experiență în domeniul construcțiilor și protecției mediului, anunță că profesionalismul inginerului Cezar Caramihai, managerul de proiect al lucrării ”Stație de sortare a deșeurilor și de tratare mecano-biologică” de la Vădeni, județul Brăila, precum și profesionalismul întregii echipe Iridex Group Plastic a fost recunoscut prin acordarea ”Diplomei de merit” în cadrul Zilei Naționale a Constructorului – 2019.

L

a solicitarea Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) pe data de 14 septembrie se sărbătorește Ziua Naţională a Constructorului, fiind și data inaugurării Podului de la Cernavodă, construit de inginerul român Anghel Saligny. Cu acest prilej, sâmbătă, 14 septembrie 2019, în cadrul primei ediţii a Zilei Naţionale a Constructorului, s-au acordat premii și distincţii importante profesioniștilor din acest domeniu. Astfel, inginerii Iridex Group Plastic, precum și echipele companiei, sunt apreciaţi în domeniul construcţiilor pentru nivelul înalt de competenţă dovedit de-a lungul anilor prin implementarea unor lucrări cu un grad sporit de dificultate. Printre acestea se numără centrele conforme de management al deșeurilor, lucrările de amenajare a unor porţiuni de drumuri deosebit de dificile, precum și amenajarea unor baraje.

10

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Judeţul Brăila” a beneficiat de finanţare europeană cu o investiţie de 25.581.736 lei din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. ”Componentele variate, cerinţele restrictive pentru a reduce emisiile și condiţiile stipulate în legislaţia privind protecţia mediului, cu scopul tratării cu eficienţă maximă, precum și încadrarea în termene stricte au făcut acest proiect deosebit de complex. Iar echipa Iridex Group Plastic a răspuns corect, cu dedicare, cu luni de zile petrecute pe șantier și îndeplinirea tuturor acestor cerinţe pentru predarea proiectului la un nivel calitativ deosebit și în termenul asumat, lucru realizat de echipa condusă de către inginerul Cezar Caramihai”, a declarat dl. Valentin Feodorov, reprezentantul legal al companiei Iridex Group Plastic. Staţia de sortare a deșeurilor și staţia de tratare mecano-biologică (MBT) de la Vădeni, Brăila, are o capacitate de 30.000 de tone pe an, iar staţia de tratare mecano-biologică are o capacitate de 26.000 de tone pe an. Suprafaţa totală a amplasamentului staţiei de sortare și a staţiei MBT este de 25.537 de metri pătraţi. Instalaţiile vor asigura reciclarea unei cantităţi maxime de materiale reciclabile ce vor putea fi refolosite în alte domenii, precum și separarea și minimizarea cantităţii de deșeuri prevăzute a fi depozitate în depozitul ecologic. În funcţie de cerinţele individuale, aceste obiective se pot obţine prin descompunerea materiei organice în sectorul de tratare biologică sau prin bio-uscarea pentru stabilizarea și uscarea deșeurilor, care pot fi utilizate în agricultură sau în alte scopuri.

Cu prioritate maximă funcţionarea instalaţiei are în vedere ca impactul asupra mediului să nu depășească nivelurile stabilite drept acceptabile prin reglementările reglementate de ţara noastră, la cel mai înalt grad de eficienţă. În plus, lucrarea implică una dintre cele mai mari instalaţii de compostare și bio-uscare din ţara noastră, prin utilizarea tehnologiei GORE® Cover. Recunoscută în industrie ca una dintre cele mai fiabile soluţii pentru tratarea tuturor tipurilor de deșeuri organice, tehnologia GORE® Cover asigură un proces eficient de descompunere biologică pentru reintroducerea acestui tip de deșeu în Economia Circulară.


COVER STORY

DEMO SHOW TERRA ROMANIA

TERRA Romania Utilaje de Constructii SRL a organizat în data de 19 septembrie 2019 un eveniment DEMO în care au fost prezentate tehnologii privind soluțiile profesionale pentru proiecte de decolmatare, ecologizare, dragare și extracție. Evenimentul s-a desfășurat în Cantonul de Exploatare Snagov – Ilfov, locația aleasă fiind propice pentru prezentarea demonstrativă a echipamentelor. Text: Maria NAE

L

a eveniment au participat peste 150 de persoane și au putut vedea demonstrații live de excavatoare de 24t pe șenile cu braț lung, excavatoare pe șenile (JCB 220X) cu accesoriu bătător palplanșe, pompe și sisteme de pompare de mare capacitate, precum și alte echipamente specifice sectorului de construcții civile și industriale. Vedeta evenimentului a fost excavatorul AMFIBIU cu accesorii în aplicații de decolmatare sau dragare cu pompe submersibile cu rezistență mare la uzură. Mai multe detalii despre acest echipament special am putut afla de la amfitrionul evenimentului, Sebastian Ercuță, Key Account Manager în cadrul companiei Terra România.

12

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


Mașini&Utilaje: Tematică este foarte interesantă, și nu prea des abordată pe piața din România, în cadrul prezentărilor publice. De ce ați ales ca subiect principal dragare decolmatare? Existat un interes mai mare în acest sens în România? Sebastian Ercuță: Majoritatea luciurilor de apă, fie ele staționare sau curgătoare trebuie decolmatate/dragate ca urmare a procesului natural de depunere sedimentară/invegetare. Acest proces este unul care trebuie repetat periodic, iar neexecutarea lui duce, în timp, la scăderea sau chiar pierderea capacităților de utilizare optimă a acestor suprafețe de apă: pescajul limitat care să permită navigația ambarcațiunilor, scăderea volumului de apă stocat, dispariția canalelor de navigație și altele. Executarea acestor categorii de lucrări este o necesitate, amânarea sau neexecutarea lor nu face decât ca procesul de curățare să fie și mai anevoios și mai costisitor.

Mașini&Utilaje: Seria X de la JCB reprezintă o realizare tehnică deosebită. Cum a fost primită în România? Ați înregistrat o creștere a cererilor de utilaje terasiere de acest tip? Sebastian Ercuță: Modelul 220X este primul dintr-o serie de excavatoare pe șenile de la JCB, un concept nou prin care s-a obținut un excavator puternic, ergonomic, robust și rafinat, un utilaj care merită toată atenția, un utilaj în care puteți avea încredere. Cifrele confirmă atingerea obiectivelor stabilite: 15% economie de carburant, 10% mai productiv, nivel de zgomot în cabina redus cu 7% (67dB), lucrări de service mai rare. Creșterea solicitărilor înregistrată la nivel european și chiar mondial a făcut ca producătorul să extindă gama și astfel, cât de curând, vor fi lansate și alte modele aparținând aceluiași nou concept.

Provocările clienţilor noştrii reprezintă tot atâtea şanse pentru noi de a le deveni parteneri. Încercăm să răspundem cât mai concret şi prompt cerinţelor acestora. Multifuncţionalitatea unui utilaj permite lărgirea gamei de lucrări pe care deţinătorul o poate aborda. De exemplu, un excavator pe şenile prin transformarea lui într-un excavator amfibiu reprezintă o soluţie concretă prin care clienţii noştrii îşi lărgesc profilul de activitate, într-o piaţă nu prea ofertantă din punct de vedere al numărului de lucrări.

Octombrie 2019 masinisiutilaje.ro

13


COVER STORY Mașini&Utilaje: TERRA România ne-a obişnuit cu... surprizele. La fiecare prezentare sau expoziţie au fost prezentate utilaje sau tehnologii noi. Ce noutăţi au putut vedea cei prezenţi la Demo Show? Sebastian Ercuță: De această dată neam propus să demonstrăm, în condiţii cât mai apropiate de realitate, eficienţă şi productivitate a unei întregi game de soluţii. Aplicaţiile abordate sunt proiectele de decolmatare, dragare, ecologizare sau chiar extracţie de agregate minerale în exploatări sub nivelul hidrostatic:

• EIK Engineering - orice excavator poate fi transformat într-un excavator amfibiu;

• braţe lungi şi diverse accesorii (cupă taluzare, cupă cositoare) adaptate excavatoarelor pe şenile;

• pompe submersibile cu rezistenţă mare la uzură, Dragflow, pentru extracţie nisip, pietriş sau mâl; accesoriu pentru excavator sau în varianta autonomă;

• BBA Pumps - sisteme autonome de

pompare, mobile, cu auto-amorsare.

Mașini&Utilaje: Ne puteţi spune mai multe despre sistemele autonome de pompare de mare capacitate? Sebastian Ercuță: Olandezii de la BBA Pumps produc cele mai bune soluţii de pompare portabile din lume, oferind clienţilor echipamente fiabile şi cu cel mai mic “cost of ownership”. Având acţionare diesel, electrică sau PTO-ul tractorului purtător, sistemele de pompare prezentate pot atinge debite de până la 8.000 mc/ h(producţia de serie sau chiar mai mari pentru proiecte speciale) reprezentând peste 2mc/secundă. Sunt dotate constructiv cu sistem de amorsare automată, atât absorbţia cât şi refularea putându-se face pe furtune dotate cu cuple rapide (<300 mm). Structură pe care sunt montate poate fi una închisă(un nivel de zogomot redus pentru lucru în mediul urban) sau deschisă, manipularea lor putându-se face în mai puţin de 2 minute cu hook-loader, dacă sunt prevăzute cu cadru tip ab-roll. Mașini&Utilaje: La fel, câteva informaţii despre excavatorul care se poate transforma într-un utilaj amfibiu. Pentru ce aplicaţii se poate utiliza echipamentul amfibiu? Care sunt avantajele folosirii echipamentului amfibiu? Sebastian Ercuță: Partenerul nostru, EIK Engineering – produce, la un nivel tehnologic foarte înalt, sisteme de şenile flotoare prin care orice excavator poate fi transformat într-un excavator amfibiu, braţe lungi şi braţe de demolare.

14

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Fiecare din cele două şenile flotoare cu care un excavator poate fi dotat, este acţionat de câte două hidromotoare folosind tehnologiile patentate Multi-Sincron şi Direct Drive, iar dacă se doreşte să se execute lucrări în regim de flotabilitate completă, atunci se pot monta suplimentar câte un flotor suplimentar prevăzut cu piloni de fixare pe fiecare parte. Extinderea hidraulică a ecartamentului excavatorului amfibiu, papucii şenilelor realizate din polimer şi prinderea acestora de fiecare din lanţurile de acţionare prin şuruburi reprezintă tot atâtea avantaje pe care producătorul le-a intergat în echipamentul oferit. Aplicabilitatea lor este foarte mare, un astfel de utilaj multifuncţional poate abordă cu succes lucrări care altfel, de pe mal, sunt imposibil de realizat. Decolmatarea, dragarea, ecologizarea, extracţia, îndepărtarea vegetaţiei acvatice, întreţinerea şi îmbunătăţirea exploataţilor piscicole şi de agreement sunt doar câteva din serviciile/ lucrările pe care deţinătorul unui excavator pe şenile le poate efectua prin achiziţia unui sistem amfibiu corespunzător dimensionat Mașini&Utilaje: Demo Show-ul a atras foarte mulţi participanţi. Vă gândiţi să reluaţi acest tip de eveniment? Sebastian Ercuță: Într-adevăr numărul clienţilor interesaţi a fost mare şi le mulţumim şi prin intermediul dumneavoastră pentru interes şi pentru efortul pe care l-au făcut pentru a ajunge la eveniment, unii chiar de la sute de kilometrii. Acest fapt ne onorează şi în măsura în care vor fi interesaţi şi de celelalte soluţii pe care le pregătim, de exemplu cele pentru domeniul, atât de discutat, al reciclării sau altele, vom continua să investim în acest tip de evenimente.

Echipamente prezentate în cadrul evenimentului: • Excavatoare de 24 tone pe șenile cu braț lung și diverse accesorii în aplicații de dragare, excavare, cosire vegetație; • Excavator pe șenile transformat în echipament AMFIBIU cu accesorii în aplicații de decolmatare sau dragare cu pompe submersibile cu rezistență mare la uzură; • Excavator pe șenile (JCB 220X) cu accesoriu bătător palplanșe în aplicații de apărări/consolidări de maluri, fundații speciale și alte lucrări hidrotehnice speciale • Pompe și sisteme autonome de pompare de mare capacitate pentru intervenții la inundații, drenare, pompare șlamuri și alte aplicații speciale; • Alte utilaje, echipamente și accesorii specifice activităților terasiere, construcții civile și industriale, infrastructură, exploatări de balastieră și nu numai: buldoexcavatoare, mini/midi excavatoare, mini încărcătoare, încărcătoare frontale și telescopice, accesorii.


UTILAJE

EXCAVATOARELE

SUNWARD SWE 150F și SUNWARD SWE 210F O ALEGERE INSPIRATĂ

Excavatorul este utilajul ideal pentru săpături, demolări și manipularea materialelor grele. Este puternic, rezistent și compact. Recomandarea noastră este să alegeți un echipament care să îmbine fiabilitatea cu performanța, fără să vă curețe de bani. Pentru că rolul unui utilaj este să vă aducă profit, nu o gaură în buget. Iar soluția cea mai potrivită nu poate fi decât Sunward. Producătorul chinez se află într-o companie selectă. În top 50 producători de utilaje de construcții, la nivel mondial! Totodată, Sunward este unul dintre puținii producători chinezi care are succes pe o piața pretențioasă, așa cum este cea europeană. Rețeta reușitei: performanțe superioare, costuri mici de întreținere și confort în utilizare. Totul, la prețuri accesibile. În plus, utilajele Sunward au dotări premium standard. Confortul nu mai trebuie să fie un lux!

U

TILBEN își alege cu atenție partenerii, după o verificare atentă și îndeplinirea unor condiții riguroase. Tocmai de aceea, compania clujeană este unic importator al utilajelor Sunward în România. Această relație s-a construit în timp și a devenit solidă, datorită seriozității serviciilor și eficienței produselor Sunward. Totodată, grație calităților și performanțelor dovedite în timp de echipamentele producătorului chinez, UTILBEN este pe locul 3 în Europa la vânzarea de echipamente Sunward! Compania Sunward are o viziune progresistă și pune accent pe dezvoltare tehnologică. Combinat cu 20 de ani de experiență în domeniu, producătorul chinez a dezvoltat o gamă largă de utilaje fiabile. Sunward dispune de echipamente de ultimă generație, care asigură producția de utilaje de o calitate superioară. Bineînțeles, tehnologia este susținută de experți în domeniu și o selecție atentă a personalului. Avantajele Sunward în detrimentul concurenței constau în folosirea unor motoare de anduranță și a unor sisteme hidraulice fiabile. Producătorul chinez colaborează cu furnizori internaționali de componente renumiți și de încredere.

16

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


UTILAJE Excavatorul Sunward SWE 150F are o greutate de operare de 14,8 tone și 127 de cai putere. Motorul Isuzu este puternic și, totodată, economic. Forța cupei de excavare ajunge la 100 de kiloNewtoni și are o capacitate de 0,6 metri cubi. Comparativ, Sunward SWE 210F cântărește 21,3 tone și are un motor ce produce 172 de cai putere. Cupa de excavare are o forță de până la 155 de kiloNewtoni și o capacitate de 0,95 metri cubi. Toți parametrii aceștia se traduc într-o productivitate ridicată și ușurință în operare. Excavatoarele Sunward sunt robuste și adoptă ideea de integrare a inovației. Dedicate construcțiilor urbane, asigură o eficiență mărită în lucru și un consum redus al resurselor. De la așezarea primei componente pe linia de producție până la ieșirea pe poarta fabricii, Sunward SWE 150F și SWE 210F sunt atent construite și inspectate, pentru a vă garanta obținerea unui produs de înaltă calitate. Excavatoarele Sunward respectă toate standardele de siguranță și normele în vigoare. Sunt perfect adaptate pentru piața europeană și au fost special concepute pentru comercializarea la nivel internațional. Pornind de la cabina care asigură standardul FOPS – structură de protecție împotriva obiectelor externe – și ROPS – structură de protecție în caz de răsturnare –, până la respectarea normelor ISO de vizibilitate în timpul operării. Nu este loc de compromisuri, atunci când vorbim de siguranță! Confortul nu este de neglijat, așa că scaunul este unul ergonomic și permite reglarea în funcție de înălțimea și greutatea utilizatorului, grație sistemului cu suspensie. Conferă un mediu spațios și are rolul de a reduce oboseala operatorului. Comenzile interioare sunt ușor de folosit și deosebit de practice. Joystick-urile sunt intuitive și atent proporționate, astfel încât sunt facilitate mișcările delicate și controlul de precizie. Excavatoarele Sunward SWE 150F și Sunward SWE 210F sunt dotate cu sistem de încălzire și aer condiționat, pentru asigurarea stării de bine a utilizatorului.

Excavator Sunward SWE 150F Greutate operare

14,8 t

Tracțiune maximă

115 kN

Capacitate cupă

0,56 m 3

Capacitate cilindrică

2.999 l

Forță de excavare cupă

100 kN

Alternator

24 V - 50 A

Putere motor

127,4 CP

Presiune (Mpa)

31,4/34,3

Adâncime max. săpare

5,64 m

Înălțime max. excavare

8,63 m

Voltaj nominal

24 V

Motor

ISUZU

Costurile de mentenanță sunt reduse, datorită folosirii de componente fiabile. Toate piesele care alcătuiesc un excavator Sunward sunt de o reală calitate și vă asigură achiziția unui echipament de încredere. Totodată, accesul la componente și subcomponente, felul în care sunt distribuite și așezate la locul potrivit, fac din utilajele Sunward alegerea cea mai inspirată. Beneficiul cel mai mare este reducerea costurilor cu întreținerea și reparații mai rapide. Eficiența este cuvântul de ordine!

Excavator Sunward SWE 210F

18

Greutate operare

21,3 t

Tracțiune maximă

193 kN

Capacitate cupă

0,95 m 3

Capacitate cilindrică

5.193 l

Forță de excavare cupă

155 kN

Alternator

24 V - 50 A

Putere motor

172 CP

Presiune (Mpa)

32,4/34,3

Adâncime max. săpare

6,75 m

Înălțime max. excavare

9,74 m

Voltaj nominal

24 V

Motor

ISUZU

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Acum, să vorbim despre avantajele majore care vin la pachet cu achiziția unui excavator Sunward. Toate utilajele producătorului chinez au garanție standard 2 ani, cu posibilitate de extindere. Livrarea produselor este rapidă, datorită unui management eficient al stocului, ce garantează timpi record de livrare. Costurile de întreținere sunt mici, pentru că toate echipamentele Sunward sunt gândite pentru a fi ușor de servisat. Producătorul chinez și-a luat angajamentul de a oferi un raport calitate-preț excepțional pentru utilajele comercializate, promisiune pe deplin respectată! Dovadă stau cele peste 10.000 de unități vândute în întreaga Europă. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui excavator performant, versatil și fiabil, la un preț corect și accesibil, Sunward este alegerea firească. Avantajele și beneficiile care vin la pachet cu alegerea unui echipament Sunward au fost dovedite în timp și stau mărturie pentru numărul exponențial de vânzări. UTILBEN recomandă utilajele Sunward și garantează pentru fiabilitatea lor!


UTILAJE

DX300LC-7 DE LA DOOSAN PRIMUL EXCAVATOR PE ȘENILE DE CLASĂ MEDIE DE PE PIAȚĂ CARE RESPECTĂ REGLEMENTĂRILE UE STAGE V PRIVIND EMISIILE POLUANTE Cu noul model de excavator pe șenile de 30 de tone, DX300LC din seria „7”, Doosan oferă o combinație inegalabilă de performanțe ridicate, caracteristici de funcționare deosebite, consum optim de combustibil, fiabilitate și durabilitate.

N

Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

oul model DX300LC-7 are la bază designul de succes al predecesorului său, care respectă reglementările UE Stage IV, cu îmbunătățiri majore aduse confortului operatorului, controlabilității excavatorului, productivității, disponibilității operaționale și randamentului investiției, cu accent pe eficiența energetică, putere, robustețe și polivalență.

Noua cabină presurizată, instalată pe DX300LC-7, este omologată ROPS și se remarcă în mod deosebit prin spațiul interior și dispunerea ergonomică a comenzilor și display-urilor multifuncționale. Pe lângă un nou scaun cu suspensie pneumatică și sistem de încălzire integrat, superior calitativ, noua cabină oferă standard mult mai multe caracteristici decât alte excavatoare din aceeași clasă de pe piață, garantând operatorului o manevrabilitate și o precizie excepționale, în toate aplicațiile, precum și un confort ridicat:

• Ecran tactil LCD de 8 inch, în culori, care oferă o densitate mai mare de informații datorită ecranului cu 30% mai mare;

• Sistem stereo integrat în ecranul tactil; • Design îmbunătățit al interiorului cabinei; • Nivelul vibrațiilor cabinei și a zgomotului interior (72 dB(A)) remarcabil de scăzut;

• Sistem de climatizare cu reglaj automat; • Sistem inteligent de pornire a excavatorului, fără cheie (opțional);

• Sistem de detectare a obstacolelor, cu senzori cu ultrasunete (opțional);

• Lumini LED (opțional); • Protecții laterale pe platforma superioară de acces la motor(opțional);

• Compresor de aer (opțional).

20

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


UTILAJE Tot ca dotare standard, excavatorul DX300LC-7 este prevăzut cu camere video pe fiecare parte a mașinii, care asigură o vedere panoramică completă a întregii zone din exterior, de jur împrejurul mașinii, de sus în jos și chiar din aproprierea ei. Cele patru imagini, din față, spate și lateral, sau doar una dintre ele, sunt vizualizate pe un ecran separat de cel al panoului de bord. Pentru a respecta reglementările UE Stage V privind emisiile poluante ale motorului, noul excavator DX300LC-7 este pus în mișcare de un motor diesel cu 6 cilindri, de ultimă generație, Doosan DL08V, care dezvoltă o putere de 202 kW la 1.800 rpm. Motorul DL08V oferă o nouă soluție tehnică pentru a asigura conformitate cu standardul european de poluare, fără a folosi tehnologia de recirculare a gazelor de evacuare (EGR).

În plus, prin activarea funcției «Power Boost» suprapresiunea hidraulică mărește puterea de excavare cu 10%. Implementarea a doar patru moduri selectabile de livrare a energiei hidraulice pe noul excavator DX300LC-7 ajută la simplificarea exploatării noului excavator în comparație cu sistemul mai complex cu opt moduri de putere, la care se adaugă și combinațiile SPC, existent pe generația anterioară de excavatoare. Pentru obținerea puterii necesare aplicației în curs și a unui consum de combustibil optim, operatorul are posibilitatea să selecteze modul de putere: P +, P (putere), S sau E (economic), la care se adaugă, funcție de aplicație, patru moduri de lucru: simplu, cu dublu efect, excavare și ridicarea sarcinilor.

Pe noul model DX300LC-7 este instalat din fabrică sistemul wireless de monitorizare a flotei DoosanConnect, de ultimă generație. Acest sistem telematic oferă o soluție extrem de utilă de gestionare a flotei, bazată pe o platformă web, care permite controlul de la distanță al performanțelor și siguranței mașinilor și care, totodată, promovează întreținerea preventivă. Sistemul este disponibil ca o caracteristică standard pentru toate excavatoarele Doosan noi (de la 14 tone în sus), toate noile încărcătoare și basculante articulate Doosan.

Această soluție tehnică constă într-un turbocompresor cu geometrie variabilă care alimentează cilindri cu un volum de aer optim la admisie, iar procesul de combustiei se face la o temperatură mai ridicată, reducându-se astfel substanțial cantitatea de particule produse. Această tehnologie, combinată cu tehnologiile de post-tratare a gazelor de evacuare ce includ un catalizator de oxidare diesel (DOC), un filtru de particule diesel (DPF) și un sistem de reducere catalitică selectivă (SCR), se dovedește super-eficientă pentru a asigura emisii poluante minime. Datorită noii tehnologii, întreținerea filtrului de particule (DPF) a fost redusă considerabil, intervalul de de întreținere fiind extins la 8.000 de ore de funcționare. Cu noul excavator pe șenile DX300LC-7, Doosan a încercat să se asigure că productivitatea și protecția mediului sunt cu adevărat compatibile. Eficiența energetică mai mare a motorului DL08V, datorată și funcției de «ralanti automat», la care se adaugă o nouă supapă hidraulică principală integrată în sistemul hidraulic și noul sistem electronic de gestionare a energiei SPC3 (Smart Power Controls – două sisteme ce controlează regimul de funcționare a motorului și ajustează debitul pompelor hidraulice în funcție de aplicație), asigură o economie de combustibil crescută cu 7% în modul de funcționare S (standard) și cu 6% în modul de funcționare P + (putere plus), față de generația anterioară de excavatoare și, în plus, reduce emisiile poluante.

22

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Fișa tehnică sintetică: Doosan DX300LC-7, braț de 6,245 m și balansier de 3,1 m Masa operațională, cu șenile de 600 mm

30,3 t

Presiunea la sol, cu șenile de 600 mm

0,58 kgf/cm 2

Lungime maximă, în poziție de transport

10.605 mm

Lățime maximă, cu șenile de 600 mm

3.200 mm

Înălțime maximă, la cabină

3.050 mm

Înălțime maximă, la braț în poziție de transport

3.265 mm

Adâncimea maximă de excavare

7.305 mm

Lungimea maximă de excavare, pe orizontală

10.725 mm

Lungimea maximă de excavare, la sol

10.530 mm

Înălțimea maximă de excavare

10.325 mm

Forța de excavare la cupă, presiune normală

18,9 t

Forța de excavare la cupă, Power Boost

20,0 t

Forța de excavare balansier, presiune normală

13,2 t

Forța de excavare balansier, Power Boost

13,9 t

Viteza maximă, gama lentă - gama rapidă

3 - 5,5 km/h


Mai 2019 masinisiutilaje.ro

23


UTILAJE

ÎNCĂRCĂTOARELE DE LA

MANITOU MEREU MAI CONECTATE Conectivitatea servește la optimizarea costului mașinilor. Pentru grupul Manitou aceasta înseamnă concentrarea informațiilor despre locație, consum, starea de funcționarea sau documentație. Soluțiile digitale oferite de Manitou clienților și dealerilor săi permit gestionarea, optimizarea și securizarea în timp real a flotei de echipamente deținută de aceștia. Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

FIECARE MAȘINĂ CONTRACTATĂ CU MANITOU ESTE O MAȘINĂ CONECTATĂ!

I

nternetul obiectelor” reprezintă o piață în continuă creștere. Grupul Manitou utilizează această tehnologie avansată pe produsele sale de serie, pentru conectarea noilor mașini contractate de la începutul lunii ianuarie 2019, în Europa – mai puțin a stivuitoarelor industriale, stivuitoarelor TMM/TMT, excavatoarelor, încărcătoarelor articulate compacte, platformelor de lucru la înălțime tip foarfecă. Datele colectate le asigură cumpărătorilor de mașini Manitou, o nouă experiență și servicii noi. * Studiul a fost efectuat pe 350 de modele noi MLT 741-140 V+ aflate în exploatare de mai mult de un an. Măsurătorile au fost efectuate conform protocolului de încercări „REDUCE Fuel”, validat de UTAC. Economiile au fost realizate pentru o perioadă medie de utilizare de 1.000 de ore pe an.

24

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

"Mașinile conectate reprezintă o sursă esențială de date pentru obiectivul nostru de a reduce TCO (Costul Total de Proprietate) la utilizator. Datorită modelelor MLT 741-140 V+ deja echipate, am constatat un consum mediu de numai 5,78 l/h* pe toate cele patru aplicații ale încărcătorului telescopic: încărcare, deplasare, manipulare și funcționare la turația de ralanti. Acesta reprezintă o economi de peste 4.660 EUR pe parcursul a trei ani de utilizare, față de media pieței."


UTILAJE MYMANITOU Așa cum ne-a obișnuit, grupul Manitou oferă soluții pentru a ușura și eficientiza munca operatorului. În prezent Manitou dezvoltă o nouă aplicație mobilă pentru a permite celor ce o utilizează să afle totul despre mașina lor. În cadrul eforturilor grupului Manitou îndreptate spre digitalizare, noua aplicație «MyManitou» pentru telefoanele inteligente și tablete este proiectată mai ales pentru a oferi un servicii instantanee. Datorită datelor transmise în timp real, proprietarii de mașini Manitou au posibilitatea să cunoască în orice moment poziția mașinii, consumul de combustibil, dar și nivelul acestuia în rezervor, chiar și indicatorul de cost TCO și, cel mai important, să detecteze orice probleme tehnice înainte de a apărea avarii majore. Pentru a evita timpii de oprire ce ar afecta productivitatea, utilizatorii au posibilitatea, de asemenea, să contacteze cu ușurință cel mai apropiat dealer prin intermediul aplicației «MyManitou», pentru a anticipa orice intervenție a unui tehnician pe mașină. Totodată, prin intermediul aplicației «MyManitou», proprietarul are acces la întreaga documentație disponibilă pentru mașină, inclusiv garanția, carnetul de service, contractul de întreținere și manualul cu instrucțiunile de exploatare a mașinii.

PENTRU ORICE CERINȚĂ, O SOLUȚIE: NOUA PLATFORMĂ DIGITALĂ EASYMANAGER! În octombrie 2019, grupul Manitou și-a propus să lanseze o platformă web reproiectată, dedicată managerilor de flote și echipelor de service, prin intermediul căreia aceștia își vor putea urmări activele conectate, din sfera lor de activitate. Managerii de flotă își vor putea începe ziua de lucru verificându-și lista de probleme de rezolvat în funcție de nivelul de alertă, pentru a-și stabili prioritățile de lucru asupra mașinilor. Noua platformă web este mai receptivă, are noi funcționalități ce vizează monitorizarea la distanță, un timp de răspuns mai rapid și poate transmite notificări cu privirea la apariția unor evenimente neașteptate. În combinație cu aplicația mobilă «EasyMANAGER» (optimizată prin intermediul sistemului telematic Trackunit), tehnicienii de la Manitou pot stabili o legătură cu utilizatorii și cu echipa de service, pentru a oferi consultanță, a urmări și limita orice apariție a vreunei defecțiuni a mașinii. Un răspuns mai rapid reprezintă prioritatea numărul unu a suitei de soluții digitale a grupului Manitou pentru îmbunătățirea nivelurilor de servicii cu indicatori cheie de performanță pentru a maximiza disponibilitatea mașinilor.

26

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Datorită acestor caracteristici, care abordează toate aplicațiile, proprietarii de mașini de la Manitou vor putea colecta toate informațiile utile pentru a înțelege mașina și pentru a o exploata astfel încât TCO să fie cât mai scăzut. În acest sens, Maxime Deroch, președintele diviziei Service & Solutions, spunea: „Suntem foarte mândri că putem oferi clienților noștri servicii conectate, care să le permită să lucreze fără a-și face griji pentru mașina lor și pentru alte active valoroase. Astfel, ei vor fi liberi să se concentreze asupra activității lor de bază și, beneficiind de o mașină conectată, vor avea posibilitatea de a-și reduce TCO-ul, de a economisi timp și de a îmbunătăți siguranța lucrului.”

COLABORARE SPORITĂ: NIVELURI MAI BUNE DE SERVICII ȘI GARANȚIE CONTRACTUALĂ DE DOI ANI! Prin comunicarea datelor despre mașini, în conformitate cu cerințele GDPR, proprietarii de mașini pot beneficia de servicii la un nivel superior. Totodată, prin abonarea la servicii conectate, proprietarii de mașini vor avea posibilitatea de a obține o garanție contractuală de doi ani sau 2.000 de ore de funcționare.


ECHIPAMENTE

ECHIPAMENTE CONSULT SRL Este o echipă ambiţioasă, orientată spre client şi calitate, cu experienţă în furnizarea echipamentelor în domeniul construcţiilor.

Î

ncepând cu anul 2016 comercializează sisteme de sprijiniri de maluri de diferite dimensiuni şi realizate din oţel sau aluminiu. Acestea oferă protecţie şi sprijină pereţi de la 1,5 până la 7 metri adâncime. La cererea clientului comercializează panouri şi distanţieri la dimensiuni preferenţiale. De asemenea, o soluţie pentru sprijinirea săpăturilor sunt palplanşele metalice laminate din oţel. Palplanşele reprezintă o soluţie şi pentru sistemele de îndiguiri şi bariere necesare evitării infiltrării substanţelor toxice din solurile contaminate. Pentru probele de etanşeitate a ţevilor la lucrările de canalizare sau alimentare cu apă vă oferă obturatoare pneumatice multidimensionale cu diametre cuprinse între 50 şi 3.000 milimetri. Aceste obturatoare se pot folosi şi în industria petrolului sau gazelor având rezistenţă mare la diferite substanţe, hidrocarburi, uleiuri, petrol sau combustibili.

În aplicaţii industriale furnizează grupuri de pompare pentru apă potabilă, apă uzată, antiincendiu, pentru sistemele de tratare a apei, pentru echipamente de spălare industrială precum şi pentru instalaţiile de răcire ale maşinilor unelte. Grupurile de pompare antiincendiu sunt echipamente complete compuse din 2, 3 sau 4 electropompe principale şi eventual o electropompă pilot pentru menţinerea presiunii în instalaţia de alimentare cu apă a hidranţilor exteriori şi interiori. Asigură pornirea automată în cascadă a electropompelor în funcţie de cerinţă de apă dată de numărul hidranţilor puşi în funcţiune. Debite cuprinse între 20 şi 500 mc/oră şi presiuni de lucru cuprinse între 2 şi 20 de bari.

Stație pompare NIXOR

Începând cu această lună introduce un produs nou pe piaţa din România, filtre antimiros pentru cămine de canalizare, staţii de pompare, staţii de epurare şi alte aplicaţii. Datorită designului compact, instalarea lor este uşoară şi rapidă. Filtrele funcţionează imediat după instalare. În funcţie de intensitatea mirosului, se folosesc filtre catalitice, carbonice sau biologice.

Filtru antimiros cămin

Obturatoare by-pass

www.echipamente-constructii.com.ro 28

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


UTILAJE

CONCASOARELE ŞI STAŢIILE DE SORTARE

LOKOTRACK URBAN™ ®

Sunt concepute pentru a vă ajuta să duceţi afacerea la un alt nivel cu totul nou, având capacitatea de a concasa materialul din demolări chiar şi în cele mai puternic reglementate medii urbane (ex. centrul oraşului).

GAMA LOKOTRACK ® URBAN™ ARE UN SISTEM UNIC DE CAPSULARE CARE REDUCE ZGOMOTUL CU PÂNĂ LA 60% ÎN ZONA DE OPERARE

G

ama Lokotrack Urban include sisteme de capsulare şi anti-praf pentru a diminua deranjul provocat de aceste două probleme dacă aceste utilaje lucrează într-o zonă locuită. Sunt disponibile modele cu diferite configurări şi capacităţi cu sisteme de sortare integrate.

FĂRĂ PROBLEME CU AUTORIZAŢIA Mulţumită sistemului de emisii scăzute şi sistemului anti-praf, gama de concasoare mobile Lokotrack Urban poate fi folosită lângă zone rezidenţiale. Datorită sistemul unic de capsulare nivelul de zgomot în zona de operare este redus cu 60% în comparaţie cu un concasor fără acest sistem. Acest lucru îţi permite să concasezi chiar şi în cele mai pretenţioase zone urbane din punct de vedere al restricţiilor de zgomot şi praf şi pot fi câştigate contracte care nu pot fi realizate cu utilaje care nu au aceste sisteme de protecţie.

CONCASARE RENTABILĂ Prin concasarea la faţa locului se pot reduce unele costuri de exploatare eliminând costul cu trasportului în zona de procesare. Acest lucru înseamnă termen de execuţie mai scurt, costuri reduse, poluare redusă şi rentabilitate mărită. Reducerea poluării sonore va aduce un plus de ore de lucru deoarece nu mai depindeţi de orele de linişte impuse de lege.

30

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


UTILAJE

UŞOR DE TRNSPORTAT ŞI ÎNTREŢINUT

OPERARE OPTIMIZATĂ

ECONOMII SEMNIFICATIVE

Toate caracteristicile de eliminare a poluării fonice şi a poluării cu praf nu compromit dimensiunile şi greuatea acestor utilaje şi pot fi trasportate şi operate în siguranţă la fel de uşor în zonele urbane.

Cu sistemul de automatizare Metso IC pot fi monitorizate o multitudine de funcţii şi poate fi monitorizat întreg procesul pentru o productivitate cât mai bună, fără timpi morţi şi un produs final de calitate.

Reglementările cu poluarea fonică din centrul oraşelor pot fi un impediment împotriva concasării în aceste zone, iar concasarea trebuie făcută în altă locaţie. Distanţa până la zona adecvată de concasare poate fi de aproximativ 1 km, ceea ce înseamnă că materialul trebuie transportat pe această distanţa dus-întors.

De asemenea, se oferă şi Metso Metrics care poate să vă ofere informaţii cu privire la performanţele şi necesităţile de întreţinere ale concasorului şi care poate permite monitorizarea şi controlul de la distanţă, de exemplu din cabina excavatorului. Gama Lokotrack® Urban™ specificații tehnice

32

MODEL CONCASOR

LUNGIME

LĂŢIME

ÎNĂLŢIME

MODEL CAMERA CONCASARE

GURA DE ALIMENTARE

Lokotrack® Urban LT96™

12.700 mm

2.500 mm

3.100 mm

Nordberg® C96™

930 x 580 mm

Lokotrack® Urban LT106™

15.200 mm

2.800 mm

3.450 mm

Nordberg® C106™

1.060 x 700 mm

Lokotrack® Urban LT120™

16.650 mm

3.000 mm

3.900 mm

Nordberg® C120™

1.200 x 870 mm

Lokotrack® Urban LT120E™

16.650 mm

3.000 mm

3.900 mm

Nordberg® C120™

1.200 x 870 mm

Lokotrack® Urban LT130E™

21.500 mm

3.500 mm

3.900 mm

Nordberg® C130™

1.300 x 1.000 mm

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


JOB REPORT

WIRTGEN ROMANIA

LIVREAZĂ ÎN PREMIERĂ O STAȚIE MOBILĂ KMA 220i

Wirtgen Group, cel mai mare furnizor de echipamente si tehnologii pentru infrastructură rutieră din lume, oferă un portofoliu complet ce răspunde cerințelor fiecărui client. În luna septembrie Wirtgen România a livrat pentru prima dată în România, o stație mobilă de producere mixturi asfaltice la rece - Wirtgen KMA 220i. Text: Maria NAE, Augustin VASS

L

ivrarea reprezintă o premieră pentru piața din România și a fost făcută pentru divizia SAT din cadrul companiei Strabag, beneficiarul produsului finit fiind compania de construcții Selina. Am fost prezenți la această livrare specială realizată de echipa Wirtgen România și am putut discuta mai multe detalii cu Paul Peter, inginer în cadrul diviziei SAT.

34

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


Mașini&Utilaje: Wirtgen KMA 220i este un echipament nou pentru piața din România. Cum a apărut necesitatea folosirii unui astfel de echipament? Paul Peter: În multe șantiere se caută un produs făcut din balast stabilizat. Pentru obținerea acestuia avem două opțiuni, fie cu stație mobilă de tip KMA, fie făcut in situ cu utilajul WR. Mașini&Utilaje: De ce ați optat pentru achiziționarea stației mobile Wirtgen KMA 220i?

Mașini&Utilaje: Care va fi modalitatea de lucru cu stația, o veți utiliza direct în șantier? Paul Peter: Stația mobilă este folosită în funcție de spațiul oferit de către beneficiar. Cea mai economică variantă este să fie folosită direct pe șantier. Mașini&Utilaje: Wirtgen KMA 220i optimizează costurile de producție și eficientizează fluxul de transport. Cum veți profita de aceste avantaje?

Paul Peter: În flota de utilaje de care dispunem avem atât utilaj WR, iar acum și stație mobilă, astfel că ne putem adapta la cerințele și dorințele clientului.

Paul Peter: Din punct de vedere economic este clar un avantaj major, productivitatea noastră crește considerabil prin utilizare unui astfel de echipament. De exemplu in situ este extrem de important să avem un ritm de producție mare.

Mașini&Utilaje: Pentru ce aplicații veți utiliza utilajul?

Mașini&Utilaje: Pentru ce tipuri de lucrări veți utiliza materialul mixtura asfaltică?

Paul Peter: Utilajul se poate utiliza în egală măsură pentru partea de reabilitare de drumuri, dar și pentru execuția de autostrăzi noi.

Paul Peter: Mixtura asfaltică se va produce pentru stratul de bază al drumului. Partea de reciclare se face doar pentru stratul de bază, peste el vine un binder.

Octombrie 2019 masinisiutilaje.ro

35


JOB REPORT Mașini&Utilaje: Ce tipuri de mixtură asfaltică veți produce cu KMA 220i? Paul Peter: KMA 220i va produce stratul de bază cu aportul de lianți. Stația poate să utilizeze trei tipuri de lianți: ciment, emulsie bituminoasă sau bitum spumant. Pentru partea de reciclare se folosesc preponderent emulsia și bitumul spumant. Pentru partea de bitum stabilizat se folosește cimentul. Mașini&Utilaje: Aveți în plan și achiziționarea altor echipamente de acest de la Wirtgen? Paul Peter: Flota noastră este exclusiv compusă de numai din echipamente Wirtgen, anul acesta ne-am dotat și cu o freză nouă pentru asfalt, este vorba despre W200i.

Specificație tehnică: Malaxor mobil de reciclare la rece KMA 220 / KMA 220i Capacitatea instalației

KMA 220

KMA 220i

Producție

Max. 220 t/h

Granulozitatea maximă

45 mm

• Prepararea materialului de amestec direct pe șantier

Dozajul agregatelor minerale Capacitatea buncărului

2 x 6 mc

Lățimea gurii de alimentare

3.710 mm

Înălțimea gurii de alimentare (medie)

3.600 mm Malaxor

Tip

Malaxor cu amestecare forțată, cu doi arbori

Principiul de funcționare

Amestecare continuă

Puterea de antrenare

2 x 30 kW

Protecție anti-uzură

Acoperire anti-uzură pe toți pereții Motor

Tip

Deutz

Deutz

Număr de cilindri

TCD 2012 L06 2V

TCD 6.1 L6

Puterea nominală la 2.100 rpm

129 kW

129 kW

Cilindree

6.060 cm3

6.060 cm3

Consum de combustibil la puterea maximă

35 l/h

33 l/h

Norma de emisii poluante

UE Stage 3a/US Tier 3

UE Stage 4 / US Tier 4f

Sistemul electric Tensiunea de alimentare

24 V

Capacitatea rezervoarelor

36

Rezervorul de combustibil

400 l

Rezervorul de ulei hidraulic

400 l

Rezervorul de apă

4.500 l

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Despre WIRTGEN KMA 220i. Staţie mobilă producere mixturi asfaltice la rece.

• Conceptul mobil al instalaţiei de amestec cu reciclare la rece permite utilizarea mașinii în imediata vecinătate a punctului de lucru, ceea ce economisește costuri și timp; • Malaxorul robust cu regim forţat și doi arbori asigură un randament ridicat de amestecare, în condiţiile unei calităţi constante; • Mixarea precisă, în conformitate cu reţeta, este asigurată de instalaţiile de injecţie comandate de microprocesor, pentru adăugarea unei game foarte variate de lianţi; • Datorită benzii de evacuare cu unghi de pivotare foarte mare, materialul preparat poate fi alimentat la haldă, sau încărcat continuu în autocamion; • Suporţii stabili, extensibili prin rabatare, respectiv glisare în afară, asigură poziţionarea fermă a mașinii și alinierea rapidă și precisă a acesteia.


FORAJE

EPIROC

ÎȘI PREZINTĂ NOUA SERIE DE CIOCANE DE FORAJ – COP M Noua serie de ciocane de foraj de la Epiroc, de 6, 7 și 8 inch, sunt proiectate și fabricate pentru execuția unor foraje perfecte. Ciocanele de foraj din noua serie COP M, sunt mai rapide, mai ușoare, mai ușor de întreținut și mai durabile ca niciodată. Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

COP M6

E

ste cel mai rapid ciocan de foraj de 6'' de pe piață. Ea acoperă cele mai comune diametre de găuri de foraj, de la 165 mm la 171 mm, dar poate lucra cu diametre ale coroanei sapei de foraj de până la 216 mm.

COP M7 Ciocanul de foraj de 7'' este un produs complet nou, conceput pentru a reduce decalajul de productivitate dintre ciocanele de foraj de 6'' și 8''. Diametrele ideale ale găurilor de foraj pentru COP M7 sunt cuprinse între 200 mm și 229 mm, dar pot ajunge la 254 mm. Testele comparative de forare cu COP M6 și COP M7, realizate cu coroana sapei de foraj cu diametrul de 203 mm, arată că COP M7 este cu 27% mai rapidă.

COP M8 Este cel mai puternic ciocan de foraj din seria M. COP M8 este un ciocan de 8'' conceput pentru diametre uzuale ale coroanei sapei de foraj de la 229 mm la 254 mm, chiar și până la 305 mm.

38

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

COMPARABILITATE CU TOATE DIAMETRELE COROANEI SAPEI DE FORAJ

DOUĂ CIOCANE DE FORAJ ÎNTR-UNUL SINGUR: LOWFLOW (LF) SAU HIGHFLOW (HF)

Alegând ciocanul de foraj potrivit din seria COP M, utilizatorii pot fi siguri că ating viteza de lucru și productivitatea maximă de foraj pentru fiecare diametru al găurii de foraj, de la 165 mm până la 305 mm.

Prin simpla schimbare a unuia sau a două componente, fiecare ciocan de foraj din seria COP M poate fi rapid adaptat la diferite presiuni de aer și debite de fluid ale diverselor echipamente de forare. Această caracteristică „doi în unu” permite adaptarea ciocanelor de foraj de la Epiroc la oricare echipament de forare, indiferent de variate sunt altitudinea și clima.


FORAJE TEHNOLOGIE REVOLUȚIONARĂ

COROANĂ DURABILĂ A SAPEI DE FORAJ

FIABILITATEA ESTE ESENȚIALĂ

Ciocanele de foraj din seria COP M integrează o tehnologie nouă, inovatoare și patentată. Un ciclu unic de circulație a aerului și un design nou al coroanei sapei de foraj asigură avantaje deosebite operațiunilor de forare, în ceea ce privește creșterea performanțelor și a randamentului investițiilor.

Noile coroane reproiectate ale sapelor de foraj disponibile pentru seria COP M sunt prevăzute cu un ax plin, brevetat, din oțel mai dur și mai rezistent, cu un nou și inovator sistem de circulație a aerului, de asemenea patentat, și pastile speciale de tăiere, tratate termic cu tehnologia brevetată Enduro Extra, ce oferă o rezistență mai mare la impact și la uzură. În consecință, coroanele sapelor de foraj pentru noua serie COP M sapă mai repede, durează mai mult și oferă intervale mai lungi între reascuțiri, cu până la 20%, fiind superioare celor ale concurenței.

Ciocanele de foraj din seria COP M sunt mult mai fiabile datorită folosirii unui număr mai mic de piese, executate din materiale de calitate superioară, mai robuste. Totul este conceput să asigure o durată de viață extinsă.

CICLUL UNIC DE AER, PATENTATĂ Noul ciclu de aer brevetat al ciocanelor de foraj din seria COP M înlocuiește un design care a dominat piața sculelor de foraj mai bine de 40 de ani. Noua tehnologie, inovatoare, asigură acum un ciclu de aer mult mai rapid, care permite construcția unui ciocan de foraj mai compact, mai ușor și mai rapid decât ciocanele de foraj similare de pe piață. Ciocanele de foraj de la Epiroc sunt cu 25% mai compacte decât înainte.

MAI UȘOARE ȘI MAI SIGURE Ciocanele de foraj din seria COP M cântăresc cu aproximativ 30% mai puțin decât alte ciocane din clasa lor. Aceasta înseamnă manevrare ușoară și siguranță sporită pentru utilizator.

CEL MAI RAPID CIOCAN DE FORAJ DE PÂNĂ ACUM Concepția unică a pistonului permite ciocanelor de foraj din seria COP M să lovească roca cu o frecvență mult mai mare decât alte ciocane similare de foraj. Aceasta însemnă un consum de combustibil mai scăzut care, la final, reprezintă costuri de exploatare considerabil mai mici.

DURATĂ DE FUNCȚIONARE CRESCUTĂ Noul design al seriei COP M asigură, cu mai puține piese, o performanță echivalentă sau chiar mai bună. Materialele de înaltă calitate folosite, construcția precisă și concepția simplă, dar robustă, oferă acestor ciocane de foraj o întreținere redusă și o durată lungă de viață.

40

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

ORICARE AR FI CONDIȚIILE DE EXPLOATARE, PERFORMANȚELE SUNT SUPERIOARE CONCURENȚEI PRODUCTIVITATE DE EXCEPȚIE Până în prezent, cel mai de succes test comparativ arată o creștere cu 64% a penetrării rocilor cu ciocanul de foraj COP M7, față de unul al concurenței, de aceeași clasă. Ciocanele de foraj din seria COP M s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru o gamă largă de platforme de foraj, indiferent de tipul de rocă și în toate condițiile climaterice.

ÎNTREȚINERE SIMPLĂ ȘI RAPIDĂ Datorită designului mai compact și mai ușor, manipularea este mai ușoară și mai sigură. Un exemplu este și faptul că, coroana sapei de foraj poate fi schimbată în câteva minute, iar acest lucru, în comparație cu modelele concurenței, reprezintă o economie considerabilă de timp. Prin folosirea kiturilor de reparație livrate de Epiroc, se poate repara rapid un ciocan de foraj, la un preț mult redus, schimbând doar piesele exterioare și păstrându-le pe cele interioare. Iar productivitatea scade foarte puțin sau deloc.

TEHNOLOGIE PRIETENOASĂ CU MEDIUL Pentru fabricarea ciocanelor de foraj din seria COP M se folosește mai puțin material și mai puțină energie. În plus, ciocanele de foraj din seria COP M consumă semnificativ mai puțin combustibil pe metru forat.


Octombrie 2019 masinisiutilaje.ro

41


JOB REPORT

UN PARTENERIAT CONSTRUIT CĂRĂMIDĂ CU CĂRĂMIDĂ

POVESTEA BERGERAT MONNOYEUR

ȘI WIENERBERGER –SISTEME DE CĂRĂMIZI Grupul austriac Wienerberger este cel mai mare producător de cărămidă din Europa și liderul pieței locale de profil, având patru fabrici în România - la Gura Ocniței (jud. Dâmbovița), Sibiu, Tritenii de Jos (Cluj) și Berca (Buzău) - și afaceri anuale de circa 40 de milioane de euro. Fabrica din apropierea Buzăului este cea mai recent inclusă în portofoliul companiei, fiind preluată în 2016 de la Search Corporation.

D

in anul 2017, în curtea fabricii din Buzău poate fi văzut la lucru încărcătorul frontal Cat 966M, utilaj închiriat de la Bergerat Monnoyeur pentru o perioadă de 3 ani. Echipamentul Cat are o misiune esențială pentru producția de la Berca: încărcarea materiei prime - argilă, nisip - în alimentatoare, de eficiența sa depinzând în mare măsură productivitatea activității fabricii.

42

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

"În primul rând, ai liniștea sufletească: servicii complete, intervenții rapide, mentenanță, nu este nevoie de un stoc de piese de schimb, iar productivitatea este ridicată", ne spune dl. Florin Castravete, Specialist de Proces în cadrul fabricii de cărămidă Wienerberger de la Berca (Buzău), după o experiență de mai bine de un deceniu de lucru cu utilajele, în care a experimentat atât achizițiile, cât și serviciile de închiriere full service.

"Utilajul este foarte bine dimensionat. Înainte de a semna contractul de închiriere, reprezentanții Bergerat Monnoyeur au venit la Berca și au analizat în detaliu mediul de lucru și nevoile fabricii în termeni de capacitate și materie primă. De pildă, argila este un material mai dificil, o rocă sedimentară cu granulație fină, mult mai compactă și se dislocă mai greu. De aceea, avem nevoie de un utilaj cu putere mai mare."


"Berca este o unitate cu flux continuu. Dacă staționează utilajul, stă și fabrica, însă cuptorul funcționează în continuare. Costurile rămân deci la fel de mari, iar producția scade, fapt care duce la diminuarea productivității", a explicat Florin Castravete.

Pentru a asigura continuitatea operațiunilor, Cat 966M este dotat cu un sistem de monitorizare a performanței utilajului și a operatorului, care furnizează date în timp real din teren: locație utilaj, timp de funcționare vs. timp în ralanti, consum de combustibil, coduri de diagnoză service, planificare mentenanță periodică etc.

Contractul pentru închirierea încărcătorului frontal Cat 966M a fost semnat între Bergerat Monnoyeur și Wienerberger Sisteme de Cărămizi în aprilie 2017 pentru trei ani, cu suport tehnic și comercial pe întreaga perioadă și înlocuirea utilajului când atinge anumiți parametri.

Pentru a optimiza comunicarea între echipe, la datele furnizate de sistem au acces atât specialiștii Bergerat Monnoyeur, cât și reprezentanții Wienerberger. Fabrica de cărămidă de la Berca funcționează din anul 1970, iar domnul Florin Castravete lucrează acolo de aproape 30 de ani, timp în care a ocupat mai multe poziții în cadrul companiei, din anul 2008 fiind responsabil de procesele de producție, care presupun și gestionarea utilajelor de producție din dotare. "Din 2008, mă ocup și de partea utilaje grele. Atunci aveam un parc propriu de utilaje, mult mai diversificat. În fabrică aveam un încărcător frontal, stivuitoare și un buldozer; aveam și o stație de sortare unde produceam o parte din materia primă și unde lucram cu încărcătorul frontal, buldozerul și un excavator. În plus, mai era și partea de exploatare, unde foloseam excavator, buldozer, patru basculante pentru transportul materiei prime de la carieră la fabrică, plus alte mașini pentru transportul mărfurilor.

Acum aceste servicii sunt externalizate și utilajele sunt închiriate. Flota de utilaje era mult mai mare decât acum, însă nu produceam mai mult", își amintește oarecum nostalgic Florin Castravete. Decizia de închiriere a încărcătorului Cat a fost luată de grupul Wienerberger România la nivel central, externalizarea serviciilor fiind o soluție eficientă, fiabilă și tot mai utilizată în business-ul modern. Avantajele serviciului de închiriere oferit de Bergerat Monnoyeur sunt majore în termeni de consultanță, flexibilitate, disponibilitate, fiabilitate, tehnologie și siguranță. “Cat 966M este exact utilajul de care avem nevoie pentru operațiunile din cadrul fabricii și sunt foarte mulțumit de serviciile Bergerat Monnoyeur” a concluzionat încântat dl. Florin Castravete, Specialist de Proces în cadrul fabricii de cărămidă Wienerberger de la Berca – Buzău. Octombrie 2019 masinisiutilaje.ro

43


ECHIPAMENTE

ECHIPAMENT COMPACT CU O PERFORMANȚĂ RIDICATĂ

WOMA ECOMASTER MK3 În industria de petrol și gaze condițiile extreme de lucru sunt o provocare atât din punct de vedere al echipamentelor, produselor cât și al materialelor implicate. De aceea sunt necesare măsuri ridicate de securitate și un bun control al proceselor în toate zonele. Pentru a garanta aceste standarde, sunt necesare intervale regulate de mentenanță pentru toate instalațiile on și offshore ce operează atât pe uscat cât și în apă. O metodă uzuală și recomandată de întreținere a acestor echipamente este curățarea cu apă la presiune înaltă (UHP).

Î

n întreaga lume, industria de petrol și gaze utilizează milioane de conducte și prăjini de foraj. În funcționare, prăjinile de foraj și conductele pot fi blocate parțial sau complet și corodate de mediul de lucru agresiv. Sulfatul, sarea și zgura sunt o reală problemă. De asemenea, rugina, țițeiul și depunerile de pe tancurile de balast și stocare trebuie înlăturate cu regularitate. Curățarea mizeriei de la exteriorul și interiorul conductelor și prăjinilor de foraj corodate se poate realiza cu ajutorul aparatelor de curățat cu apă la presiune mare care înlătură răpind și eficient toate de depuneri. Uneori pentru a schimba componente sau pentru a fi pregătite în vederea transportării poate fi necesară tăierea locală a instalațiilor sau a țevilor. Pentru toate acestea, WOMA produce echipamentele adecvate de presiune înaltă și accesoriile necesare.

ECOMASTER MK3 – ECHIPAMENTUL UHP CEL MAI UTILIZAT ÎN TOATĂ LUMEA WOMA EcoMaster MK3 este un echipament compact, de performanță ridicată proiectat să facă față celor mai exigente cerințe din cadrul aplicațiilor UHP. EcoMaster MK3 are o pompa puternică cu fiabilitate mare din seria M, tip 190M si 250M. Sunt disponibile trei versiuni, cu presiuni de operare de 2500 bar, 2800 bar și 3000 bar și debite între 15 l/min și 40 l/min. Acestea sunt ideale pentru înlăturarea depunerilor, curățarea conductelor și prăjinilor de foraj precum și pentru separarea și tăierea diferitelor materiale.

46

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Accesoriile și echipamentele de curățat cu apă sub înaltă presiune sunt adaptate pentru toate necesitățile de curățare. Cu operare manuală, prin telecomandă sau automatizată – datorită unei echipe de ingineri cu o bogată experiență, dobândită de-a lungul anilor, în curățarea și înlăturarea diferitelor tipuri de materiale de pe suprafețe diverse, Woma oferă soluții cu diferite grade de automatizare. Woma vă ofertă toată gama de accesorii: începând cu suprafețe mari ce pot fi curățate cu MagnetLizard – accesoriu controlat de un operator sau VacuJet – accesoriu împins de operator și până la suprafețe mici sau configurații complexe ce pot fi curățate manual cu pistoale de presiune. Gama de accesorii și pistoale UHP (Ultra High Pressure) au fost proiectate și testate până la cele mai mici detalii, atât din punct de vedere tehnic cât și funcțional. Pistoalele Woma sunt caracterizate prin manevrabilitatea ușoară și calitatea înaltă. Cu un nivel de performanță de până la 3000 bar și până la 65 l / min, pistoalele UHP Woma se potrivesc mai multor sarcini de curățare și sprijină utilizatorul evitând rănirea acestuia.

Turboduza WOMA TD3000-SCS este o unealtă de curățare cu apă extrem de eficientă, cu cap rotativ de curățare ce poate fi adaptat atât la curățare manuală cât și automatizată. Aceasta este potrivită atât pentru curățarea suprafețelor plane, cât și pentru curățarea conductelor asigurând o putere ridicată de curățare datorită vitezei reglabile a capului de curățare. Țevile de foraj, precum și tuburile de orice diametru, pot fi curățate manual sau automat cu un sistem de ghidare a furtunului sau curățate doar manuală, în combinație cu supapele de alimentare tip pedală WOMA utilizând furtunurile de curățare a conductelor și duzele cu jet autopropulsate. Jeturi de apă de înaltă presiune în combinație cu sistemul de tăiere cu precizie EcoTopCutter, nu ajută numai la sarcinile de curățare, ci și la tăierea țevilor sau chiar tăieri liniare. WOMA face parte din grupul Kärcher, lider pe plan mondial în ceea ce privește echipamentele și produsele de curățare, furnizând soluția optimă pentru orice aplicație.


EVENIMENT

ROAD SHOW

MERCEDES-BENZ În perioada 21 septembrie-12 octombrie a avut loc turneul de promovare a noii generații de camioane Actros și Arocs, ce a cuprins 3 locații: Sebeș, București și Suceava. Cei care au participat la ROAD SHOW au avut ocazia să descopere inovațiile noilor modele, să primească informații despre serviciile de telematică și post-vânzare oferite de Mercedes-Benz Trucks și să testeze cele mai inteligente camioane din lume în prezența instructorilor TruckTraining. Totodată, în locații au fost prezenți și reprezentanți ai Mercedes-Benz Financial Services pentru consiliere referitor la opțiunile de finanțare. TOȚI VORBESC. DOAR UNUL ACȚIONEAZĂ.

L

a un an de la lansarea în cadrul evenimentului de la Berlin din septembrie 2018, urmat de prezentarea noii generații de camioane la Salonul Auto de Autovehicule Comerciale IAA 2018 de la Hanovra, noile Actros și Arocs redefinesc standardele în segmentul autovehiculelor comerciale grele, prin nenumăratele inovații tehnologice introduse. Acest fapt este confirmat de clienții care au început să intre în posesia noilor modele din iunie 2019.

48

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019


TRUCKS "Noile Actros și Arocs îmbină inovația și tehnologia pentru a desăvârși experiența de utilizator a șoferilor și, în același timp, pentru a satisface așteptările proprietarilor în ce privește costurile totale reduse și nivelurile înalte de siguranță. Suntem mândri să prezentăm noile generații Actros și Arocs, acest turneu reprezentând pentru noi oportunitatea de a le demonstra clienților din România că noile modele reprezintă viitorul autovehiculelor comerciale de transport pe distanțe lungi, respectiv construcții."

Octombrie 2019 masinisiutilaje.ro

49


EVENIMENT Noua generaţie Actros, camionul emblematic al Mercedes-Benz Trucks, este cel mai modern camion din lume, cu cel mai înalt grad de siguranţă, eficienţă și confort. Oferă o gamă generoasă de sisteme de asistenţă, printre care se numară:

• Active Drive Assist - sistemul ce îi oferă șoferului posibilitatea conducerii semiautonome la orice viteză;

• MirrorCam - ce aduce o îmbunătăţire

semnificativă în ceea ce privește vizibilitatea în oglinzi - înlocuite cu camere video și display-uri interioare, aerodinamica, siguranţa și manevrarea autovehiculului;

"Așteptăm cât mai mulți doritori să urce la bord și chiar să conducă noile camioane, pentru că experiența la volan este cu totul alta decât atunci când citim despre inovațiile noului Actros. Este camionul cu cel mai ridicat nivel de digitalizare, iar sistemele îmbunătățite de asistență sporesc atât eficiența, cât și siguranța camionului și a șoferului. Să nu uităm de Uptime, serviciul prin care disponibilitatea camionului este la cel mai înalt nivel, Fleetboard și desigur întregul pachet de servicii post-vânzare, împreună cu ofertele atractive de finanțare ale partenerului nostru Mercedes-Benz Financial Services."

50

masinisiutilaje.ro Octombrie 2019

Noile îmbunătăţiri tehnologice asigură, de asemenea, o reducere a consumului de până la 5% pe drumurile naţionale și cu până la 3% pe autostrăzi, faţă de performanţele deja economice ale modelelor anterioare. Aceste noi caracteristici inovatoare sunt disponibile și pentru Arocs, camionul pentru construcţii de la MercedesBenz Trucks. De exemplu, fiecare Arocs beneficiază de Predictive Powertrain Control îmbunătăţit, ca dotare standard, crescându-i astfel eficienţa, mai ales în cazul traficului în construcţii, cu dese opriri scurte.

• Active Brake Assist 5 - cel mai avansat

Noile Actros și Arocs beneficiază acum și de Mercedes-Benz Truck App Portal, o platformă deschisă pentru utilizarea aplicaţiilor, care poate fi folosită pentru întreaga flotă a clientului, inclusiv pentru modele de la alţi producători.

• Multimedia Cockpit - ce oferă șoferilor

Până în prezent, în România, au fost livrate deja 50 de camioane din noua generaţie Actros, iar alte zeci de unităţi sunt în producţie sau în curs de livrare.

sistem de asistenţă la frânare din lume, ce recunoaște vehiculele, obstacolele, dar și pietonii aflaţi în mișcare sau staţionari în faţa camionului și frânează până la oprirea completă a camionului, evitând impactul; ușurinţă în utilizare și confort la citirea afișajelor;

• Traffic Sign Assist - ce asistă șoferul în respectarea regulilor rutiere;

• Stability Control Assist pentru

semiremorci și remorci, precum și Highbeam Assist.


Profile for Masini si Utilaje

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Octombrie 2019  

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Octombrie 2019  

Advertisement