Page 1

www.masinisiutilaje.ro

SPECIAL PLATFORME DE LUCRU LA ÎNĂLȚIME

EVENIMENT

Un Român pe podium! Finala CASE Rodeo

Anul XII, Nr. 11 (141) NOIEMBRIE 2017

COVER STORY

Doosan Bobcat Demo Days 2017

ROBUILD EDIȚIA A 7-A - STRONG, SMART & SUSTAINABLE - 3S OF CONSTRUCTION MACHINERY


SCANEAZĂ

DESCOPERĂ

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Bld. Corneliu Coposu, nr. 7, bl. 104, sc. 2 ap. 33, et. 1, sector 3, cod 030606, București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Despre provocări

Î

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE n fiecare an în perioada de final octombrie – început noiembrie reuşim să facem o radiografie completă a pieţei de construcţii prin intermediul evenimentului nostru anual, RoBuild, ajuns anul acesta la ediţia a 7-a.

Deoarece la eveniment participă reprezentanţi ai celor mai importante asociaţii din sectorul public, dar şi ai societăţilor distribuitoare de utilaje pentru construcţii din România şi domenii conexe, după ce am ascultat discursurile acestora şi am asistat la discuţiile destul de aprinse care au avut loc în sală, ne putem da seama de asperităţile anului 2017 în ceea ce priveşte sectorul de construcţii. Şi acestea nu sunt puţine. Am descris mai pe larg aceste provocări în materialul post-eveniment, cuprins în această ediţie. Soluţii ar fi câteva, unele enunţate chiar pe loc la eveniment, altele care ar rezulta din analiză. Însă aceste soluţii, dacă ar fi să luăm în calcul perioada extrem de tulbure d.p.d.v. politic, social, cât şi economic prin care trecem în prezent, pot fi bune pentru azi, dar pentru mâine este posibil deja să fie literalmente “expirate”. Viteza cu care se modifică datele de input care servesc la luarea unor decizii pe termen lung se derulează atât de “cu pedala apăsată până la podea” încât planurile făcute azi se năruie mâine datorită unor factori noi apăruţi peste noapte. Aşadar, constantă este doar incertitudinea şi schimbarea şi cumva trebuie să reuşim să ne adaptăm la acest ritm.

maria.nae@masinisiutilaje.ro PR & Communication Coordinator

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

Valentin TUFAN

valentin.tufan@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Pentru a contrabalansa, observ cu admiraţie că există societăţi comerciale care fac performanță chiar şi în aceste condiţii. Puterea exemplului lor dă şi altora curajul şi încrederea că se poate. Mă gândesc că suntem oricum, una dintre cele mai antrenate naţii din lume, cu un mare procent de posibilitate de reuşită unde alţii nici nu îndrăznesc să încerce, tocmai datorită acestor vremuri tulburi în care ne-am obişnuit să acţionăm. O fi şi acesta un avantaj...mă gândesc.

Olga JUC

Play hard, work hard!

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Cu stimă, Cornelia Rotaru Publisher AUDIENȚĂ GENERALĂ AG SRL

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian IORGULESCU

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XII, Nr. 11 (141) NOIEMBRIE 2017

4

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017


Innovating Simplicity

Automacaraua

AT 253 Combinația optimă între tehnologia de ultimă oră și ușurința în utilizare


Noiembrie Sumar

10

Zoom In

8 News Himoinsa intră pe piaţa din România

Industry

10 Eveniment RoBuild 2017 - Strong, Smart & Sustainable, 3S of Construction Machinery 14 Eveniment Demo Days Doosan Bobcat 18 Concurs Finala CASE Rodeo 20 Interviu CDP ACCESS, de peste 16 ani furnizorul echipamentelor Haulotte 24 Interviu Proenergy – Reliability in Action!

14

Machinery

40 Utilaje Manitou Man’Go 12

18 20

42 Utilaje Segmentul platformelor de lucru la înălțime, mediu concurențial sever 44 Eveniment INTERMAT 2018 46 Profil MOLDTECH Spania, 30 de ani de experiență 48 Utilaje Adaptabilitatea tehnologiei Metso HRCTM

24

Focus Plus

46

60 Interviu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, partea a II-a

Pag. 28 Utilaje Sistem de cântarire PFREUNDT pentru încărcătoare frontale Pag. 30 News O nouă generație de motoare hidraulice de la Linde Hydraulics Pag. 32 Livrare Cu Ford Trucks fiecare kilometru parcurs este mai ieftin Pag. 34 Lansare IVECO Stralis NP Pag. 50 Interviu Sorin CIUFUDEAN, administratorul societății Industrial Construct Ardeal SRL Pag. 54 Utilaje Stații de betoane mobile marca ELKON Pag. 56 Job report Wirtgen W 100 Cfi Pag. 58 Profil Hesper S.A. București Pag. 62 Pastila de Istorie Grederul elevator


UMAR


NEWS

Himoinsa intră pe piaţa din România

şi investeşte într-un centru logistic la Chiajna

C

ompania Himoinsa investeşte într-un centru logistic în Chiajna, care va deservi pieţei din Europa de Est.

Centrul logistic are o suprafaţă de peste 1.500m2, spaţiul de depozitare fiind alocat stocării generatoarelor industriale şi va fi administrat de All Generating, distribuitorul Himoinsa în România. Prin deschiderea acestui centru, Himoinsa şi All Generating vor reduce timpii de livrare către clienţii din regiune, vor scădea costurile logistice cu până la 5% şi vor asigura un stoc tampon de generatoare din gama uzuală, oferind în acelaşi timp clienţilor un serviciu rapid şi un punct de distribuţie pentru piese de schimb.

8

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

"Prin investiţia în centrul logistic din Chiajna, vom pune la dispoziţia clienţilor pentru care alimentarea continuă cu energie electrică este vitală soluţiei de funcţionare permanentă şi back-up. De asemenea, le vom oferi turnuri de iluminat şi generatoare dintr-o gamă largă de categorii de putere, de la 20 la 900kVA, deoarece aceste modele sunt cele mai populare în această regiune.”


EVENIMENT

Robuild 2017 - Strong, Smart & Sustainable 3S of Construction Machinery Viitorul nu sună bine... Echipa Mașini și Utilaje pentru Construcții se concentrează de 11 ani să prezinte ultimele noutăți din domeniul construcțiilor, precum și să creeze un climat prietenos și transparent între autoritățile statului, asociațiile de profil și jucătorii din piață. TEXT: Valentin Cosmin TUFAN, Cornelia ROTARU

E

venimentul nostru anual care se află la ediția a 7-a deja (știu, incredibil ce repede trece vremea!), acest tip de eveniment a reușit să păstreze și o parte din structura cu care a fost gândit inițial, dar a și evoluat într-o comunicare mult mai focusată asupra tehnologiei utilajelor de construcții – element unic pentru un eveniment românesc, noi fiind singurii care am reușit în România să organizăm, să creștem și să gestionăm o astfel de conferință!

"Este o diferență enormă față de ceea ce s-a promis la alegerile de anul trecut și ceea ce se întâmplă acum (...) pentru primul semestru absorbția fondurilor europene a fost zero (...)

Pot să spun că nu este ușor, asperitățile domeniului sunt prezente în oricare din aspectele organizării, însă văzând rezultatele de la an la an, ne putem declara mulțumiti. Sub umbrela noastră se comunică atât la nivel de asociații reprezentative ale sectorului, cât și la nivel de inovație tehnică, realizându-se la final un mix absolut autentic și original de concluzii, cu care participanții pot lucra ulterior în procesul decizional.

La jumătatea acestui an, declinul față de anul trecut era de 17% (…). Încercăm să gestionăm problema forței de muncă, trebuie să lucrăm la reatragerea forței de muncă în România.”

Strong, Smart & Sustainable 3S of Construction Machinery denumirea de acest an a RoBuild 2017 înglobează în cele 3 cuvinte idei fundamentale, fără de care nu se poate supraviețui și dezvolta în această piață foarte pretențioasă. Evenimentul anual dedicat sectorului utilajelor pentru construcții, Robuild, ajuns la cea de-a 7-a ediție, își propune să aducă în prim plan principalele probleme spinoase cu care se confruntă piața construcțiilor și să se găsească soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Primul pannel a prezentat o sinteză a situației pieței construcțiilor, astfel, cele mai importante asociații care activează în domeniu au vorbit despre aspectele din prezent și dificultățile cu care se confruntă piața, dar și perspective viitoare și prognoze pentru ce va urma.

10

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Primul speaker din cadrul asociațiilor de profil care a oferit o imagine de ansamblu asupra asperităților prezente pe piața construcțiilor din România, a fost Laurențiu Plosceanu, Președinte ARACO. Acesta a vorbit despre problemele de comunicare și de transparență care apar între asociațiile de profil și autoritățile statului, despre absorbția fondurilor europene si despre eforturile de reatragere a forței de muncă în sector.

Din partea ADUC, Liviu Neagu a adus în discuție situația actuală a pieței utilajelor de construcții, precum și perspective și estimări pentru anul 2018. „În România se achiziționează cu precădere utilaje mici și foarte mici, un procent de 75% din totalul pieței utilajelor de construcții din România susține acest lucru (...)


Federația Patronatelor Societăților de Construcții a fost reprezentată de către Adriana Iftime, Director General, care a vorbit despre certificarea profesională a firmelor și despre problemele cu care se confruntă piața construcțiilor în general.

În ceea ce privește contractele de execuție există un total de 187,794 km de autostradă, reprezentând tronsoane din A1, A3 și A10 Pentru anul 2017 se preconizează că vor fi inaugurați 43,75 km de autostradă, însă pentru tronsonul Aiud-Decea a autostrăzii A10, apar probleme, iar tronsonul Decea-Turda există probabilitatea să fie inaugurat în luna decembrie. Pentru anul 2018, pe lângă cele două muzee de pe autostrada A3, însumând în total 13,7 km, se preconizează să fie inaugurați 37,141 km de autostradă, iar în total 50,841 km cu tot cu muzee. În ceea ce privește licitațiile de execuție a lucrărilor, acestea însumează 159,465 km, multe din ofertele de depunere fiind amânate chiar și de 5 ori.”

S-a estimat pentru anul 2017 că se va înregistra o creștere a numărului de utilaje față de anul 2016, de la 1.100 la 1.200, însă realitatea a arătat o scădere, la 950 de unități. Pentru anul 2018 sunt premise optimiste, fiind estimată o creștere de până la 1.400 de unități.”

Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMRC), reprezentată de către Claudiu Georgescu, Președinte, a avut un discurs orientat către criza forței de muncă din construcții și investițiile în echipamente.

"Forța de muncă este corelată cu dezvoltarea economică de 5,7%, creștere pe semestrul I. Ponderea industriei construcțiilor în PIB este de 3,7%, iar ponderea tranzacțiilor în imobiliare este de 8,2%, deci vindem de două ori mai mult decât construim.”

“În ceea ce privește certificarea firmelor, am solicitat o întâlnire ministerului, însă răspunsul a fost unul dezarmant. Ni s-a spus că nu se dorește o certificare profesională a firmelor, ci doar una formală. Noi am crezut inițial că este doar o scăpare a unui reprezentant al ministerului, și am înaintat o scrisoare oficială, cerând să ni se prezinte opinia oficială a ministerului legată de certificarea profesională a firmelor, însă nici până în prezent nu am primit un răspuns oficial.”

Asociația ProInfrastructura a fost reprezentată de către Ionuț Ciurea, Vice-Președinte al Asociației, care a vorbit despre stadiul proiectelor de autostradă în România și despre discrepanțele care apar între estimările oficiale făcute de autorități și cele reale.

"În momentul de față avem 747,95 km de autostrăzi operaționale, dintre care doar autostrada A2 este finalizată în proporție de 100%, restul sunt în lucru."

Sebastian Ercuță, Key Account Manager la Terra România Utilaje de Construcții, a făcut o prezentare mai amplă a utilajului JCB Hydradig care a fost și expus în zona exterioară. Utilajul JCB Hydradig este excelent pentru utilizarea în spațiile mici, în zonele urbane, având o vizibilitate excelentă, o stabilitate de neegalat, o mobilitate foarte bună. În ceea ce privește manevrabilitatea, răspunde foarte repede la cerintele operatorului, sistemul de direcție cu patru roți asigură ușurință în manevrare, putând să se deplaseze cu până la 40 km/h. În ceea ce privește servisarea, accesul se face foarte ușor la nivelul solului, datorită poziționării la nivelul șasiului a motorului și a rezervorului de combustibil. În pauza dintre cele două pannel-uri a avut loc o prezentare a utilajului Hydradig 110W, cei interesați putând vedea de aproape utilajul și adresa întrebări în legătură cu performanțele acestuia. A doua prezentare live i-a avut în prim plan pe cei de la Roboterr Sewage, care au prezentat robotul inovator 100% românesc, proiectat să execute lucrări de canalizare. Al doilea pannel a început în forță după 30 de minute de pauză de cafea, cu o prezentare vastă a tehnologiei de prelucrare a rocilor minerale și betoane, prezentare oferită de către domnul Giovanni Lanceni, din partea companiei italiene MEC Italia, împreună cu doamna Elena-Daniela Sgondea, CEO Poema SRL, distribuitorul românesc al societății italiene. Problemele legate de fiscalitate au devenit din ce în ce mai actuale în România, iar problema defalcării TVA a fost un aspect care a ridicat interesul celor din sală. Despre fiscalitate și TVA split, compania Pwc (Price Waterhouse-Coopers) reprezentată de către Inge Abdulcair – Tax Manager - a adus lămuriri suplimentare în legătură cu aceste probleme strigente cu care ne confruntăm în acest moment. Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

11


EVENIMENT

JCB Hydradig 110W

"Mediul de afaceri din România se află într-un moment de incertitudine în legătură cu aplicarea acestui sistem de plată defalcată TVA (...)" Această nouă prevedere se aplică pentru următoarele categorii de contribuabili: cei care la data de 31 decembrie 2017 au obligații restante reprezentând valori TVA mai mari de 1.500 de lei pentru contribuabilii mari, 1.000 de lei pentru cei mijlocii, 500 de lei pentru contribuabilii mici și 100 de lei pentru persoanele fizice. Din această primă categorie, sunt exceptate obligațiile de TVA pentru care s-a acordat eșalonare de plată. A doua categorie, pentru contribuabilii care, începând cu data de 1 ianuarie 2018 au obligații restante care reprezintă TVA mai vechi de 30 de zile în același cuantum ca cei din prima categorie, fiind exceptate obligațiile de TVA pentru care s-a acordat eșalonare de plată, la fel ca la prima categorie.

Roboterr Sewage Din partea companiei Support Soft, Marius Ațițienei a vorbit despre gestiunea și managementul utilajelor, iar ultima prezentare l-a avut în față pe Dinu Sorin, Director General Roboterr Sewage care a vorbit despre tehnologia de construcție de canalizare și a prezentat în spațiul exterior din afară, robotul inovator 100% românesc care poate executa șanțuri pentru canalizare. La finalul celui de-al doilea pannel, participanții au servit masa de prânz, angajându-se într-o lungă sesiune de networking. Concluziile adunate din opiniile avizate care și-au exprimat părerile în cadrul RoBuild 2017 nu conduc, din păcate, la elemente pozitive, ci atrag atenția asupra pericolelor multiple care deja se întâmplă pe piața utilajelor, cât și în piața generală de construcții.

RoBuild este singurul eveniment din Romania care face radiografia sectorului utilajelor pentru construcții și devine de la an la an mai puternic și mai focusat. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru susținerea acordată de-a lungul anilor, cât și partenerilor care au susținut RoBuild ediția a 7-a: Terra România Utilaje de Construcții MEC Italia cu Poema SRL Garanti Leasing Utilben Gradinariu Import Export Energoutilaj Roboterr Sewage Toyota Material Handling CTE Solution Utilaje Specializate Standart Park AA Total Insolvency

În a treia categorie intră societățile aflate în procedură de prevenire a insolvenței sau de insolvență (...) Societățile care nu aplică sistemul de plată defalcată, dar care achiziționează bunuri de la furnizori care aplică sistemul vor fi nevoiți să efectueze plățile în conturi separate, respectiv în cont curent pentru baza de impozitare și cont dedicat de TVA, pentru contravaloarea TVA, în caz contrar fiind pasibili de amenzi contravenționale ce pot ajunge la 50% din cuantumul TVA” a spus Inge Abdulcair din partea companiei Pwc. Marc Steib, Manager Dezvoltare la Utilben Cluj-Napoca a vorbit despre Total Cost of Ownership, precum și optimizarea eficientă a acestor costuri, subiect viu și de continuu interes pentru întreaga piață.

12

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

RoBuild 2017 a oferit un cadou celui mai tânăr fan al utilajelor de construcții, Vlad, cu ajutorul Bergerat Monnoyeur România și Titan Machinery România, cărora atât Vlad, cât și noi, le mulțumim.


EVENIMENT

DEMO DAYS DOOSAN BOBCAT Cu aproape 800 de vizitatori pe parcursul celor două săptămâni, evenimentul Doosan Bobcat Demo Days a fost un succes total. Ultimele zile demo au arătat cât de mult a crescut evenimentul la nivel internațional, dealerii Doosan și Bobcat și clienții din aproximativ 30 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), au călătorit în Cehia pentru a lua oarte la această manifestație. TEXT: Maria NAE, Praga-Cehia

La Demo Days, spațiul extern a fost maximizat pentru a oferi clienților cât mai mult spațiu pentru a conduce și a opera chiar și cele mai mari mașini din gama Doosan, inclusiv excavatoare pe șenile și cu roți, încărcătoare frontale și autobasculante articulate.

14

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

S

uccesul imens al Zilelor Demo poate fi explicat prin conceptul în sine: este o oportunitate unică pentru dealeri de a invita clienții și potențialii clienți pentru a încerca întreaga gamă de mașini Doosan și Bobcat în condiții de lucru, ceea ce le oferă și posibilitatea de a vorbi cu specialiștii de produse și demonstrații de la Doosan Bobcat. Evenimentul este monitorizat îndeaproape de companie, cu studii realizate pentru a obține informații atât de la clienți, cât și de la dealeri, pentru a se asigura că au cea mai bună experiență posibilă la Zilele Demo. Locul de desfășurare a evenimentului a fost Campusul Doosan Bobcat de la Dobris, aproape de capitala Praga. Campusul cuprinde o fabrică de producție, un centru de inovare și un centru de instruire. De asemenea, este punctul de dezvoltare al mașinilor și tehnologiilor noi, incluzând gama Doosan Portable Power, prototipuri și pre-producții.

Deschis în 2007 și extins recent în 2015, Centrul de instruire de 6000 de metri pătrați oferă instruire pentru întregul portofoliu de produse Doosan și Bobcat, cu scopul de a încuraja creșterea afacerii prin dezvoltarea de competențe profesionale în întreaga afacere, oferind traning de înaltă clasă pentru management, vânzări, personal de service și echipele post-vânzare, precum și pentru angajații companiei Doosan Bobcat.

Pe lângă gama completă de mașini Doosan, Demo Days le oferă clienților întreaga gamă de produse de ultimă generație sub marca Bobcat, incluzând încărcătoare pe șenile, compactoare, excavatoare compacte, telehandlere și o serie de atașamente pentru mașini. În cadrul evenimentului a fost prezentat în detaliu și noul model de excavator pe șenile de 22 t DOOSAN DX225-LC5. După cum se știe Doosan este un specialist al acestei categorii iar DX225LC-5 confirmă aceasta – motor Stage IV de la același producător și multe dotări în standard (supape de siguranță la ambele brațe, pompă electrică de alimentare, circuite hidraulice suplimentare inclusiv pentru Pulverizator, moduri de lucru separate pentru fiecare aplicatie și altele).


Este inclus și un complex sistem de monitorizare GPS/GSM cu ajutorul căruia se pot analiza date multiple din exploatarea curentă pentru eficientizarea acesteia – se poate afla nu doar unde și cât carburant s-a consumat dar și cum a fost utilizat utilajul, dacă s-a utilizat modul de lucru adecvat aplicației - de ex. nr. ore/ carburant consumat în fiecare mod de lucru - și alte informatii similare.

În acelaşi timp Bobcat şi-a propus să menţină un design consistent şi o platformă comună pentru a uşura întreţinerea echipamentelor şi a mări disponibilitatea pieselor de schimb scăzând perioada de eventuală nefuncţionare.

Unul dintre cele mai importante momente ale Zilelor Demo este - așa cum spune și numele - demonstrația demo. Demo Show-ul este un spectacol unic de muzică live și coregrafie gândită în tandem cu modul de lucru și deplasare al utilajelor. Spectacolul este completat de un joc unic de lumini color laser, efecte de ceață și focuri de artificii.

Transmisia hidrostatică crește productivitatea (ciclu de lucru mai rapid) cu un consum redus de carburant faţă de transmisia mecanică. Pentru a spori manevrabilitatea acestor echipamente, Bobcat a conceput trei moduri de deplasare, în funcţie de mediul de lucru. La deplasare și în condiţii normale de operare, echipamentul poate vira doar cu roţile din faţă. În cazul condiţiilor speciale de operare, în spaţii restrânse sau în cazul limitărilor de orice fel, echipamentele pot vira și cu roţile din spate sau se poate opta pentru deplasarea laterală în stil crab.

Tot în cadrul evenimentului Demo Days a fost prezentată și gama de încărcătoare telescopice Bobcat. Bobcat se preocupă de siguranţa operatorilor astfel a introdus sisteme ce pot preveni mișcările periculoase în timpul funcţionării prin sistemul AMA (Aggravating Movement Arrestor) în timp ce indicatorul de deplasare longitudinală (LMI - Longitudinal Movement Indicator) afișează poziţionarea echipamentului pentru a determina stabilitatea. Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

15


EVENIMENT

Încărcătoarele telescopice BOBCAT se împarte în două mari categorii: manipulatoare clasice şi manipulatoare rotative. Domeniile principale de utilizare ale acestora sunt:

Construcţii - şantiere construcții civile, construcţii hale etc. (în special gama celor clasice de 14-18 m şi întreaga gamă a celor rotative). Aici clientul poate alege dintr-o gamă largă de accesorii care fac utilajul un înlocuitor al macaralei de şantier - de ex. Troliu hidraulic, cârlig ridicare (inclusiv cu prelungitor), furci pentru paleţi, cupă încărcare, betonieră, nacelă de intervenţie la înălţime s.a.;

• •

Industrie;

Agricultură - în special gama cu ridicare la 6 -10 m înălţime având furci, cupa cereale sau accesorii specifice (suport big-bag, greifer baloţi s.a.).

Conducte hidraulice cu traseu prin braţul telescopic - protejate;

Sistem de telescopare fără cilindri expuşi lovirii - protejaţi;

Cuplaje rapide hidraulice în capătul braţului – pentru conectare accesorii.

La modelele pentru AGRI sau FORESTIER (TL26.60 - TL38.70 HF):

Cabină curbată pentru vizibilitate sporită;

Joystick multifuncţional - buton înainte/înapoi - operare rapidă;

Modelele TL 38.70 HF şi TL 34.65 HF - pompă debit mărit = permite cele mai scurte cicluri de lucru = productivitate maximă.

Forestier - ex. cu greifer buşteni sau furci paleţi;

Caracteristici Încărcătoare Telescopice BOBCAT:

La modelele cu SAŞIU RIGID pentru Construcţii (ex. T41.140/ T40.180):

Sistem de monitorizare presiune în cale - de ex. previne răsturnarea utilajului în cazul unor spargeri de furtune;

Sistem de deplasare laterală a paletului ( side-shift ) până la +/700 mm - PATENT = permite o poziţionare precisă şi rapidă chiar în spaţii înguste;

La toate modelele:

16

Diagrame de ridicare performante permit sarcini de ridicare mai mari la înălţimi sau distanţe mai mari faţă de modele similare; masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Sistem de re-pozitionare saşiu funcţie de teren.

În plus la modelele de Încărcătoare Telescopice cu saşiu RIGID se asigură o garanţie de 3 ANI în limită a 3000 ORE de funcţionare! La modelele ROTATIVE pentru construcţii: Dotări PREMIUM (de obicei opţionale) în STANDARD ex.:

• • • • •

Aer condiţionat; Sistem de re-aliniere saşiu; Diferenţial cu alunecare limitată; Sistem automat de re-aliniere roţi; Al doilea Joystick în cabină pentru operare rapidă şi facilă.

Prin gama completă, dotări şi accesorii ÎNCĂRCĂTOARELE TELESCOPICE BOBCAT sunt soluţia perfectă pentru clienţii din domeniile respective.

Toate utilajele din gama DOOSAN sunt comercializate în România de către unicul importator

IRCAT-CO

www.ircat.ro


CONCURS

Finala CASE Rodeo aduce în premieră un operator din România pe podium Cel mai așteptat eveniment de etalare a abilităților în mânuirea mașinilor din industria construcțiilor, și-a consumat ultimul act la Paris, în finala CASE Rodeo, desfășurată între 13 și 14 octombrie 2017. TEXT: Valentin Cosmin TUFAN venimentul a reprezentat un prilej de întâlnire a celor mai importanți 13 operatori din 13 țări europene, printre care și a operatorilor din echipa României.

E

Operatorii au încercat să arate cât sunt de pricepuți și de rapizi în manevrarea mașinilor, având de trecut prin patru probe dificile, iar la final concurenții și-au testat echilibrul și rezistența călare pe șaua unui taur mecanic. În spațiul special amenajat pentru concurs au intrat cei 13 operatori din Polonia, Danemarca, Franța, Germania, Olanda, Cehia, Bulgaria, Marea Britanie, Suedia, Slovacia, Norvegia, Italia și România. Competiția a fost pe muchie de cuțit și a presupus o luptă contracronometru, prima probă, având denumirea "Lawless Loader". Proba a însemnat conducerea unui încărcător pe șenile compact CASE, model TV380, de-a lungul unui traseu prestabilit, ridicarea pe un palet a trei cutii numerotate, toate pe rând și așezarea lor pentru a forma o piramidă. Traseul de întoarcere a presupus aducerea cutiilor în locul inițial și gararea mașinii. Această probă a fost câștigată de către Tomas Sooky din Republica Cehă.

18

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Următoarea probă, sub denumirea "Cherokee Crawler", a presupus utilizarea unui excavator pe șenile CASE CX 145 SR amplasat într-o poziție fixă, cu o greutate suspendată de cupă, cu scopul de a scrie cuvântul "CASE" pe o masă, fără a mișca masa. Acest test de precizie a fost câștigat de către Danny Walsh din Marea Britanie. A treia probă, intitulată "Little Bighorn", a presupus manevrarea unui mini-excavator CX 60C, pentru ridicarea unor bile de golf dintr-o groapă de nisip, utilizând cupa de excavare, apoi de transportat bila într-un timp prestabilit de organizatori.

Tommy Brus Pedersen, Danemarca Elias Julian Răduță, România Ludovic Fronteau, Franța

Această probă a fost câștigată de Tommy Brus Pedersen din Danemarca. La ultima probă "Wild Wheels" competitorii au trebuit să conducă un încărcător frontal 621G XT de-a lungul unui traseu prestabilit și înapoi, transportând 4 cuburi plasate pe o placă așezată în cupă. Provocarea consta în a efectua deplasarea fără a mișca cuburile din poziția inițială.


Este pentru prima oară când un român reușește să câștige o medalie la un concurs CASE Rodeo, fiind printre cei mai buni concurenți și reușind să surclaseze campioni cu "ștate vechi" în industrie.

Podiumul a fost ocupat de operatorii din Suedia, care au reușit și câștigarea titlului pe echipe, pe locul doi s-a clasat Marea Britanie, iar pe a treia poziție Olanda. România s-a clasat pe locul al 8-lea, cu un timp total de 45 de minute și 4 secunde. Acest lucru arată un progres vizibil pe care operatorii români îl fac, medalia de argint de la această ediție reprezentând recompensa venită în urma progresului și valorii din ce în ce mai mari pe care operatorii noștri o au de la an la an în cadrul evenimentelor Titan Machinery.

Câștigătorul la general, danezul Tommy Brus Pedersen, a primit ca premiu o excursie în China, care va include un program de vizitare a obiectivelor turistice din Shanghai și Yunnan, precum și o vizită la sediu CASE din China. Evenimentul a inclus, printre altele și oportunități de networking, o cină de gală și divertisment live. Pentru a sublinia și mai intens tema evenimentului, oaspeții s-au delectat cu o demonstrație impresionantă de dresaj, disciplină care necesită un nivel asemănător de control și stăpânire de sine ca și în cazul manevrării mașinilor.

În acest an, concursurile cu tematică "Wild West", au fost organizate la Domaine de Chaalis, într-o zonă cu tentă exclusiv ecvestră, din Chantilly, Franța.

Timpul scos de Julian la această probă a fost de 3 minute și 26 de secunde, ceea ce l-a clasat pe locul doi, câștigătorul fiind același danez Tommy Brus Pedersen, care a fost și marele câștigător de anul acesta.

Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

19


INTERVIU

CDP ACCESS De peste 16 ani furnizorul vostru pentru echipamentele Haulotte M Segmentul platformelor de lucru la înălțime a avut o evoluție ascendentă în România. Acest lucru ne-a fost confirmat și de către Claudiu Ispas, Director Comercial al companiei CDP ACCESS, importator și distribuitor unic al echipamentelor Haulotte în România.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru revista Mașini și Utilaje pentru Construcții, acesta ne-a prezentat ultimele noutăți din cadrul companiei precum și planurile de dezvoltare pentru următorii ani. TEXT: Maria NAE, Dan SCARLAT

așini & Utilaje: Care va fi tendința în ceea ce privește segmentul platformelor de lucru la înălțime?

Claudiu Ispas: Consider că la anul nu vom avea un progres sau un regres, va fi mai mult ceva liniar, vom vedea ce va fi.

Mașini & Utilaje: Care sunt direcțiile de investiție ale companiei pentru anul viitor?

S-a discutat despre noi investiții în flotă, despre vânzarea de utilaje vechi din actualul parc de inchiriere și de cumpărare de utilaje noi pentru lucrul la inaltime, marca Haulotte. Chiar și anul acesta 2017 s-a realizat o investiție majoră în parcul de rental fiind achiziționate în jur de 50 de utilaje noi Haulotte. Mașini & Utilaje: Pentru cele care se vor vinde din flota actuală de închirieri veți face niște pachete speciale? Claudiu Ispas: Se va realiza o recondiționare și o servisare completă a echipamentului care urmează să fie vândut. Utilajul second hand se vinde, imediat ce se finalizează fișa de reparații în care este stipulat dacă este funcțional din punct de vedere tehnic și cum anume s-a intervenit asupra lui.

20

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Se oferă o garanție în funcție de starea utilajului, care variază până la 6 luni. Reparațiile se fac ca la carte, exact după normele Haulotte, folosim uleiurile recomandate și piese numai de origine. Suntem foarte drastici pe segmentul de service, grație colegului meu Emil Diaconu - Director Tehnic.


INTERVIU Mașini & Utilaje: Vorbind de cifre, care este tendința, apare o creștere? Claudiu Ispas: Nu cred că va exista o creștere pentru anul viitor, părerea mea fiind că va fi doar o stagnare a pieței de rental. Anul 2017 față de anul trecut a fost resimțit printr-o mică creștere în domeniul nostru. Peste 90% din flota de echipamente a fost închiriată în decursul anului în curs, ceea ce este foarte bine, în condițiile în care și flota s-a mărit cu un număr semnificativ de utilaje.

Ceea ce este important este faptul că s-a investit anul acesta în flota de închiriere, s-au achizitionat nacele din toata gama de înălțimi de lucru, începând de la 6 m și ajungând până la 32 m, exclusiv gama Haulotte așa cum era și normal.

Mașini & Utilaje: Câte unități de nacele ați vândut până în prezent? Claudiu Ispas: Durata medie recomandată de viață dată de producător este de aproximativ 10 ani, dar și utilajele second hand cumpărate de la noi au fost din punct de vedere tehnic în stare de perfectă funcționare. Mai mult decât atât, ne asigurăm ca siguranța în exploatarea utilajului să fie la 100%, aceasta este regula de bază a noastră.

În prezent lucrează peste 800 de unități gama Haulotte în toată țara, distribuite exclusiv de către CDP Access. Nacelele sunt foarte fiabile atâta timp cât sunt întreținute conform normelor impuse de către Haulotte. Mașini & Utilaje: Cum administrați partea de resurse umane? Claudiu Ispas: Personalul CDP Access este format din oameni vechi cu experiență de câțiva ani în cadrul firmei, instruiți în centrele tehnice și comerciale Haulotte Grup și bineînțeles așa cum era și normal, echipa s-a mărit cu câțiva tineri care vor avea multe de învățat din punct de vedere atât tehnic cât și comercial și care sunt pregătiți să facă față tuturor cerințelor impuse de acest segment de activitate.

22

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Tinerii sunt mulțumiți de condițiile de muncă. Sunt formați individual, iar cele mai bune formări profesionale se fac la fața locului, pe teren, fiindcă problemele adevărate apar în șantiere. Din fericire avem oameni care sunt dispuși să învețe tot timpul și să aprofundeze noi informații atât tehnice cât și comerciale. Toată echipa CDP Access este într-o strânsă legătură, fiind nevoie de acest lucru pentru a merge mai departe în acest domeniu în care apar probleme în fiecare zi, mai mici sau mai mari.

Compania CDP ACCESS pune la dispoziția clienților o flotă impresionantă de utilaje de lucru la înălțime: • foarfeci electrice -180 bucăți; • foarfeci diesel - 55 bucăți; • articulate diesel - 45 bucăți; • articulate electrice - 30 bucăți; • verticale Star- 35 bucăți.


INTERVIU

Reliability in Action!

Importăm brandul SDLG produs în China, această firma produce utilaje din 1972 și este listată în top 100 companii de succes din China. Fiabilitatea acestora a făcut posibil în 2006 parteneriatul cu Volvo CE, moment din care calitatea și eficiența utilajelor sunt într-un continuu proces de optimizare, având ca rezultat dezvoltarea și prezenţa globală a mărcii SDLG.

Compania Proenergy Contractor Division este specializată în importul, distribuţia anexelor şi pieselor de schimb pentru utilaje de construcţii şi pune la dispoziţie un sistem logistic rapid pentru rezolvarea urgentelor survenite în exploatarea acestora. TEXT: Cornelia ROTARU

C

ompania colaborează cu firme recunoscute din Comunitatea Europeană, SUA şi Asia, reprezentanţi ai liderilor mondiali în domeniul utilajelor terasiere, dealeri sau companii independente. Recent, compania importă utilajele terasiere SDLG şi are planuri mari de dezvoltare a acestei activităţi în România. Am stat de vorbă cu Directorul General Proenergy Contractor Division, Adrian Năstase, care ne-a istorisit argumentele acestei decizii şi câte ceva din planurile de viitor ale societăţii.

24

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Mașini & Utilaje: Piața utilajelor pentru construcţii din România nu este una uşoară, iar continuarea şi dezvoltarea acestei activități, în condiţiile dificile ale pieţei, cât şi a concurenţei din ce în ce mai acerbe, este o sarcină grea. Care este axa strategică a Proenergy pentru a-şi îndeplini cu succes targeturile şi a continua activitatea de succes în piața? Adrian Năstase: Din activitatea curentă, aceea de importatori piese schimb pentru utilaje terasiere, avem o imagine relevantă în ceea ce priveşte evoluţia pieţei de utilaje şi anticipăm dificultăţile existente şi cele viitoare.

Adrian Năstase: Activitatea de vânzare a utilajelor este la început, statistica nu este încă un indicator relevant, dar eforturile noastre sunt îndreptate spre a fi din ce în ce mai prezenţi, motiv pentru care alocam în mod sporit resursele necesare. Mașini & Utilaje: Ce părere aveți cu privire la situația pieţei de profil din România în anul 2016, comparativ cu anii trecuţi? Care ar fi punctele forte, dar şi cele slabe ale acestei evoluţii/involuţii/stagnări ale pieţei?

Cu toate acestea, prin raportul calitate-preţ al utilajelor SDLG, vom fi tot mai prezenţi în fata clienţilor specifici, adică a celor care nu au aplicaţii de tipul mining sau carieră de piatră.

Adrian Năstase: Am remarcat o prezență constantă în vânzările de utilaje noi a celor de tipul "utility"‚ destinate în special sectorului de construcţii şi un volum relativ scăzut a utilajelor mari de tipul excavator, greder sau încărcător frontal, acest segment fiind ocupat cu precădere de utilajele second-hand.

Mașini & Utilaje: Care este procentul din activitatea totală pentru veniturile din vânzări utilaje noi, piese schimb, cât şi alte servicii post-vânzare?

În ceea ce ne priveşte, suntem opţiunea imediată după utilajele noi de top şi un second-hand, prin calitatea oferită şi bugetul atras.


INTERVIU Mașini & Utilaje: Care este evoluţia cifrei de afaceri a Proenergy rezultată din întreaga activitate pentru anii 2015 și 2016? Cum veți estimaţi că veți termina acest an din acest punct de vedere? Cum estimaţi cifrele pentru final de Q3? Mașini & Utilaje: Ce planuri are Proenergy pentru perioada imediat următoare? Dar pe termen mediu și lung? Adrian Năstase: Pe termen relativ scurt estimăm că prin vânzarea preconizată de gredere vom oferi prin acest produs cu tradiție și dezvoltat cu Volvo CE, o referinţă optimală în ceea ce privește achiziţia unui astfel de utilaj. Pe termen lung sperăm să impunem prezența încărcătoarelor frontale la clienţii targetați precum s-a reușit de către SDLG și pe alte pieţe exigente.

Adrian Năstase: Ca rezultat al dedicării și al preocupării de a diversifica gama serviciilor oferite, înregistrăm o creștere a cifrei de afaceri chiar în condiţiile în care piaţa în care activăm nu este în parametrii scontați. Mașini & Utilaje: Ce părere aveți cu privire la concurenţa din piața? Ați avut de-a face cu practici de concurenţă neloială? Cum le-ați combătut?

Mașini & Utilaje: Povestiţi-ne cum a început colaborarea cu producătorul utilajelor SDLG, care sunt avantajele competitive ale acestor utilaje în piața și cum le primește piața? Mașini & Utilaje: Care sunt noutăţile din punct de vedere a evoluţiei tehnologiei, care se regăsesc în utilajele comercializate? Adrian Năstase: SDLG oferă diferenţiat, pieţelor unde este prezent, diferite niveluri de dotare și echipare, iar ca rezultat, este masiv prezent în Africa, dar și în America de Nord.

Adrian Năstase: Colaborarea cu SDLG a fost rezultatul unei atente analize a producătorilor din Asia, a potenţialului și resurselor de imagine și dezvoltare al acestora și o bună cunoaștere a competitorilor. Suntem siguri că am făcut alegerea bună și acest fapt va fi demonstrat pe parcurs.

Adrian Năstase: Concurenţa neloială, cred, este în final un bumerang în încercarea de a vinde ceea ce nu oferi sub aspectul calităţii, al preţurilor sau al serviciilor. Mașini & Utilaje: Ce feedback aveţi de la clienţii care deja folosesc utilajele comercializate de Proenergy? Care este procentul de returning clients și cum reușiți să păstrați mereu aproape clientul? Comparativ, care este procentul clienților noi? Adrian Năstase: "Reliability in action!” așa cum spune și sloganul companiei, utilajele SDLG se dovedesc a fi într-adevăr fiabile și ușor de întreținut. Preocuparea noastră este evident îndreptată în sensul asigurării garanției, a serviciilor post-garanție optime prin diagnoza și livrarea rapidă de piese schimb. Mașini & Utilaje: Există anumite servicii de finanțare speciale pe care le oferiţi? Adrian Năstase: Suntem în curs de stabilire a parteneriatelor necesare susţinerii activităţii de finanţare a vânzării de utilaje în condiţii avantajoase pentru viitorii noștri clienţi sau parteneri.

26

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

TERRAMACHINERY

Importator utilaje SDLG în România Tel.: (+40) 747 101 841 Fax: (+40) 348 445 822 Adresa: Str Depozitelor, nr.8-10, Pitești-Argeș Email: hello@terramachinery.ro sales.terramachinery@gmail.com www.terramachinery.ro


UTILAJE

PFREUNDT Câştig cu fiecare cupă

Sistem de cântarire pentru încărcătoare frontale Totul se află sub control: Datele. Costurile. Timpul.

Verificabil Metrologic

• • • • •

Montare simplă, chiar şi ulterior; Rapid şi de înaltă precizie; Nu necesită întreţinere; Acces global la date; Alternativă avantajoasă la cântarul pentru camioane.

Sistem electronic de cântărire

• • •

Sisteme consacrate pentru utilizarea îndelungată; Operare intuitivă; Conectare la PFREUNDT Web Portal.

Senzori digitali de presiune

• • •

Senzor de presiune a uleiului cu protecţie împotriva suprasarcinii; Control integrat al temperaturii; Elemente de asamblare filetate uşor de montat.

Senzori ai domeniului de măsurare

• • •

Pentru o cântărire dinamică în fluxul muncii; Definire fiabilă a domeniului de cântărire; Montare simplă.

COLCEAR GROUP Tel./Fax: 0256-206.611 Mobil: 0741-219.081 E-mail: office@colceargroup.ro

www.colceargroup.ro 28

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017


NEWS

O nouă generație de motoare hidraulice cu pistoane axiale,

construcție ax înclinat, a fost lansată în producție de

Linde Hydraulics

"Noua generație de motoare cu pistoane axiale de la Linde Hydraulics completează perfect gama de sisteme Linde Hydraulics își extinde gama de componente de hidraulice mobile orientată înaltă calitate pentru sistemele hidraulice prezentând în spre client și îndeplinește premieră, la târgul internațional Agritehnica 2017, noua numeroasele cereri formulate de clienți de a continua generație de motoare hidraulice cu pistoane axiale, tradiția seriei BMV.” construcție ax înclinat. TEXT: ing. Valeriu BEZDEDEANU

L

inde Hydraulics GmbH & Co. KG este un producător german de talie mondială, de sisteme de acționare hidraulice și electronice. Ca lider tehnologic în domeniul hidraulicii de înaltă și medie presiune, Linde Hydraulics și-a stabilit standarde superioare de calitate a producției pentru sistemele sale hidraulice, scopul declarat fiind reducerea semnificativă a consumului de combustibil și a emisiilor de CO2. Linde Hydraulics este un partener de dezvoltare și furnizor de componente pentru producători renumiți de mașini mobile nonrutiere, utilaje agricole și mașini industriale. Motoarele hidraulice cu pistoane axiale și corp înclinat (construcție ax înclinat) – modelele cu cilindree variabilă (CMV) și cele

Linde Hydraulics și-a stabilit standarde superioare de calitate a producției pentru sistemele sale hidraulice, scopul declarat fiind reducerea semnificativă a consumului de combustibil și a emisiilor de CO2.

cu cilindree fixă (CMF) – se caracterizează prin sarcina externă ridicată și capacitatea de a lucra la turații ridicate. Datorită concepției constructive cu interfețe standardizate, de exemplu, flanșă de conectare conform ISO, cele două versiuni de motoare hidraulice cu pistoane axiale și corp înclinat, CMV și CMF, pot fi integrate rapid și ușor în sistemele hidraulice existente pe mașini, potrivinduse la o mare varietate de aplicații, fără a mai fi nevoie de adaptoare. Ambele tipuri de motoare hidraulice sunt disponibile în versiunea standard și „plug-in”, putând fi folosite atât în circuite deschise, cât și circuite închise. În plus, pierderile reduse prin frecare, la care se adaugă masa redusă a motoarelor, le asigură o funcționare mai eficientă în cadrul aplicației, cu consecințe favorabile asupra costurilor finale de exploatare. Motorele hidraulice cu pistoane, construcție cu ax înclinat, înlocuiesc vechile modelele BMV, scoase din fabricație. Motoarele hidraulice CMV și CMF au succedat motoarelor din seria BMV, construcție cu ax înclinat, pe care compania Linde le-a introdus pe piață la începutul anilor '60. Cele două noi modele de motoare completează motoarele hidraulice cu disc de distribuție înclinat, oferite de Linde Hydraulics într-o gamă de cilindree de la 55 cc până la 280 cc. Noua generație de motoare hidraulice cu pistoane axiale și construcție cu ax înclinat, are capacitatea de a funcționa la turații ridicate, de până la 7.200 rpm, oferind o presiune nominală de 450 bar și o presiune maximă de 500 bar. Primele tipodimensiuni ce vor apărea pe piață vor fi motorul pentru transmisii CMF89, cu cilindreea fixă (80 cm3), și motorul CMV115, cu turație variabilă și cilindree de 115 cm3, amândouă fiind livrate împreună cu comenzi electro-proporționale. Modelul CMF de motor hidraulic cu corp înclinat, este adecvat utilizării la mașinile agricole, cum ar fi combinele de recoltat

30

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

sau mixerele de furaje, la mașinile pentru construcții, ca de exemplu, excavatoarele pe roți, compactoarele cu un singur tambur, precum și la antrenarea vinciurilor din componența diverselor tipuri de macara. Motorul hidraulic model CMV intră în componența sistemelor hidraulice instalate pe mașini agricole, cum ar fi mașinile de stropit, de recoltat sfeclă și sfeclă de zahăr, dar și mașini forestiere pentru manipularea buștenilor. Motorul CMV este utilizat, de asemenea, pe mașini pentru construcții, cum ar fi încărcătoarele pe roți, compactoarele cu tambur dublu, finisoare de asfalt, echipamente de forare etc.


LIVRARE

Cu Ford Trucks fiecare kilometru parcurs este mai ieftin

Concepută de inginerii de la Ford și preferată în întreaga lume, rentabilitatea Seriei AutoTractor marca Ford participă în mod hotărâtor la creșterea profitabilității companiilor.

La câteva luni de la intrarea pe piața din România, Ford Trucks livrează o serie de 16 autotractoare către Vlase Internațional.

F

ord Trucks, constructor de vehicule comerciale cu o vechime de peste 55 de ani, vine pe piața românească cu seria de AutoTractoare de o înaltă performanță. Consumul redus de combustibil, datorită puternicului motor Ford Ecotorq, intervalele lungi între lucrările de service și conformitatea cu diferite opțiuni de remorci transformă seria AutoTractor într-un jucător redutabil pe piața vehiculelor comerciale din România. Datorită caracteristicilor de siguranță activă nou dezvoltate și cabinei ergonomice, care îmbunătățește calitatea de operare a conducătorului auto, Seria Cap Tractor marca Ford este partenerul de încredere pentru cei care au în perspectivă transportul pe distanțe lungi.

“Ford Trucks reprezintă angajamentul nostru față de creșterea profitabilității partenerilor din piața româneasca. Avem deja experința care ne dă siguranța alegerii celor mai potrivite soluții de business, iar camioanele Ford Trucks se constituie în cel mai potrivit sistem de optimizare a costurilor care ceritifică creșterea profitabilității.”

32

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

“Apreceim în mod deosebit colaboararea cu domnul Vlase. Suntem parteneri de mai bine de 20 de ani și împreună suntem convinși că participăm la creșterea calității serviciilor de transport pe piața românească“, mai adaugă domnul Albarosa. După o perioadă de testare de 3 luni si 30.000 de kilometri, Vlase Internațional a decis achiziția a 16 Autotractoare Ford Trucks care vor fi utilizate în transport internațional cu cisternă. Printre caracteristicile definitorii în luarea deciziei de achiziție s-a numărat experiența brandului și calitatea furnizorilor de componente Ford Trucks: "Ford a trecut prin două razboaie mondiale, iar furnizorii de ansamble și subansamble sunt renumiți, precum ZF pentru cutia de viteze sau Bosch,

chiar dacă asamblarea se face, asa cum obișnuiesc și alți producători renumiți, în Turcia“, a explicat domnul Gheorghe Vlase administratorul companiei Vlase Internațional. "Din punct de vedere tehnic și al exploatării FORD TRUCKS este o mașină prietenoasă și ușor de lucrat cu ea” mai adaugă domnul Vlase. Cele 16 autotractoare sunt echipate cu motor Ford Ecotorq de 13 litri de 480 CP cu o capacitate de cuplu de 2500 Nm care oferă performanțe colosale cu un consum incredibil de redus de combustibil. Cabina șasiului Ford Trucks este dotată standard cu o multitudine de opțiuni care asigură confortul șoferului și usurința în utilizare: aer condiționat, senzor ploaie, senzor faruri, cruise control, radio CD.


Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

33


LANSARE

IVECO Stralis NP IVECO, marcă de vehicule comerciale a CNH Industrial, a reușit să facă din gama Stralis unul dintre cele mai cunoscute și mai longevive branduri europene de autovehicule de mare tonaj pentru transportul pe distanțe lungi, cât și pentru operațiuni la nivel regional, urban și în construcții. TEXT: ing. Valeriu BEZDEDEANU ULM - Germania

V

ehiculele de top din gama Stralis, lansată în anul 2002, au ajuns după 10 ani la cea de a treia generație și se dezvoltă în continuare. Grație pachetelor complete care includ funcții de ultimă generație, tehnologii inovatoare și servicii personalizate pentru satisfacerea tuturor misiunilor de transport, gama Stralis, la doar cinci ani de la lansarea celei de a treia generații, atinge niveluri de performanță, productivitate și profitabilitate, dintre cele mai înalte.

34

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

IVECO, înțelegând foarte bine impactul motoarelor cu ardere internă asupra mediului și beneficiind de aportul și experiența specialiștilor în motoare de la FPT Industrial, a reușit să demonstreze, pe baza a peste 20 de ani de optimizare continuă a unei tehnologii revoluționare, că gazele naturale reprezintă o alternativă reală la combustibilii tradiționali, dovedindu-se o soluție perfect abordabilă și viabilă pentru un transport durabil, inclusiv pe distanțe lungi. Gazele naturale se dovedesc a fi pentru vehicul la fel de eficiente ca motorina în ceea ce privește performanțele, autonomia, sarcina utilă și polivalența, oferind în plus avantaje semnificative în ceea ce privește nivelul de poluare chimică și fonică, precum și a costului total de proprietate.

În această conjunctură, la sfârșitul lunii octombrie, la noul sediu al Centrului de Pregătire IVECO din localitatea Ulm, Germania, a avut loc, în prezența a numeroși reprezentanți ai presei de specialitate și a promotorilor din Europa, lansarea noului Stralis NP 460, destinat transporturilor pe distanțe lungi, precum și a noiilor Stralis X-WAY, din gama completă de vehicule destinate serviciilor logistice de construcții și serviciilor urbane. Pe parcursul a două zile, în cadrul workshopurilor, au alternat prezentări tehnice cu sesiuni de întrebări și răspunsuri, adresate specialiștilor chiar lângă câteva dintre variantele vehiculelor prezentate. Bineînțeles că nu au lipsit demonstrațiile practice, care ne-au permis să cunoaștem direct calitățile și performanțele vehiculelor IVECO Stralis NP și Stralis X-WAY.

IVECO Stralis NP (Natural Power) pentru o planetă curată

Noul IVECO Stralis NP 460 este considerat, la data scrierii acestui articol, ca fiind camionul cel mai prietenos cu mediul din toate timpurile. Stralis NP este singura gamă completă de camioane grele alimentate cu gaz natural, lichefiat sau comprimat (GNL sau GNC), prevăzută cu cutie de viteze robotizată de ultimă generație concepută pentru a răspunde la orice misiune de lucru și care reușește să combine durabilitatea cu performanța, productivitatea și autonomia, pentru a efectua deplasări pe distanțe lungi, în condiții de deplină siguranță și confort.


Pure Power Giovanni ,"un italiano vero”

Cu cei 460 CP, noul Stralis NP se poziționează în vârful ierarhiei camioanelor și autotractoarelor cu șa, de cursă lungă sau pentru transport regional, cu o gamă completă de vehicule cu șasiu coborât, cu diverse caroserii sau amenajate ADR, la fel ca și cu noile variante NP X-WAY, pentru activități de logistică și șantier. Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

35


LANSARE

Echipament protecție la umplerea rezervorului GNL

Cel mai ecologic camion de până acum este chiar mai puternic și mai eficient decât modelul de 400 CP lansat anul trecut, asigurând un adevărat avantaj competitiv transportatorilor care urmăresc să răspundă cererii în creșterea de vehicule „verzi”.

36

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Noul Stralis NP 460, echipat cu două rezervoare criogenice GNL (- 1600) și cu noul motor Cursor 13, monocarburant, ce dezvoltă 460 CP, are o autonomie ce poate ajunge până la 1.600 km. Sistemele tehnice, tehnologia și funcțiile implementate de IVECO pe autotractorul cu șa Stralis NP 460 garantează cel mai bun randament energetic la deplasarea pe șosea, asigurând o economie de combustibil de până la 15% și de până la 9% a costului total de propietate, comparativ cu un vehicul diesel. Emisiile poluante sunt mai reduse decât cele impuse de standardul EURO VI, semnificativă fiind scăderea cantității de particule (-99%) și a emisiilor de Nox (-60%). De asemenea, nivelul sonor exterior emis de vehicul este redus drastic, situându-se la o valoare de sub 71 dB(A), conform testului Piek, pentru determinarea nivelului sonor maxim. Dacă drept carburant se folosește biometanul comprimat sau lichefiat, atunci se constată și o reducere de 95% a emisiilor de CO2. În plus, utilizarea biometanului drept combustibil conduce la reducerea dependenței față de combustibilii fosili, deoarece acesta este generat din deșeuri agricole și urbane, din ape uzate și deșeuri din industria alimentară. Totodată biometanul poate fi produs la nivel local, reducând considerabil emisiile de CO2 asociate transportului gazului natural și, în plus, în procesul de producție al biometanului sunt create produse secundare valoroase, ca de exemplu: bio-CO2 pentru sistemele frigorifice și îngrășaminte bio pentru agricultură.

Alături de noul motor Cursor 13 protejat de două brevete, noua cutie de viteze robotizată de ultimă genearație, HI-TRONIX cu 12 trepte de viteze, ce echipează noul Stralis NP 460, aduce o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește rapoartele de transmitere, care, alături de alte funcțiuni implementate (Eco-Roll și HI-CRUISE), îmbunătățește în continuare confortul și performanțele de conducere excelente ale versiunii anterioare. Noul Stralis NP 460 demonstrează pe deplin avantajul tehnologic al lui IVECO în ceea ce privește randamentul energetic, polivalența vehiculului rezultând din posibilitatea de a funcționa cu combustibil GNC, GNC și GNL combinat sau numai GNC, dar și din posibilitatea de a instala combinații de rezervoare omologate R 110 CEE-ONU, de diferite dimensiuni și capacități, în timp ce cabina Hi-Way, special concepută pentru misiuni pe distanțe lungi, oferă confort maxim. Totodată, modelul Stralis NP 460 se dovedește extrem de flexibil, deschizând astfel oportunități de proiectare nelimitate pentru personalizarea vehiculului. Cu ocazia lansării lui Stralis NP 460, Pierre Lahute, Președintele brandului IVECO, spunea: „Anul trecut noi am început să revoluționăm domeniul transportului de mărfuri pe distanțe lungi, prin prezentarea lui Stralis NP 400 CP alimentat cu gaz natural. Urmând succesul acestui vehicul revoluționar, lansăm astăzi o nouă gamă completă de vehicule monocarburant alimentate cu gaze naturale care va reprezenta punctul culminant


Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

37


LANSARE al pieței de vehicule de lungă distanță. Noul Stralis NP 460 CP oferă performanță, alături de productivitate pentru misiuni de lungă distanță, având posibilitatea de a realiza emisii poluante apropiate de zero cu bio-GNL: «Putere în stare pură».”

Putere maximizată și eficiență energetică fără compromis Noul motor Cursor 13, proiectat de FPT Industrial, a fost special conceput pentru a echipa vehiculele destinate transportului internațional pe distanțe lungi. Funcționând 100% cu gaz natural, acest motor – cel mai puternic de pe piață – oferă performanțele necesare pentru îndeplinirea acestui gen de misiuni. Procesul de combustie îmbunătățit al acestui motor cu capacitatea de 12,9 litri garantează cel mai optim consum de combustibil în timpul deplasărilor pe distanțe lungi. Raportul de compresie a fost scăzut la 12:1 (mult sub raportul de 17:1 al ciclului diesel), utilizându-se un regim de combustie stoechiometrică cu aprindere comandată a gazului natural. De altfel, noul software pentru controlul raportului stoechiometric al amestecului combustibil – aer în timpul schimbării automatizate a treptelor de viteză, reprezintă unul dintre cele două brevete deținute de FPT Industrial asupra noului motor Cursor 13. Injectoarele de gaz cu debit mare, rampa de injecție a combustibilului, pistoanele și turbina de supraalimentare au fost reproiectate pentru a furniza cea mai ridicată putere și cel mai bun cuplu motor posibil pe o plajă largă de turații. Tratarea post ardere a gazelor de evacuare se bazează doar pe un catalizator compact și ușor, cu trei căi, fără regenerare și aditiv. În plus, față de motorul diesel, motorul are o funcționare mult mai liniștită. Noua cutie de viteze robotizată HI-TRONIX, de ultimă generație, oferă cea cea mai avansată tehnologie din categoria sa, având un randament de 99,7%, o durabilitate excepțională, cele mai bune rapoarte de transmisie și un bun raport cuplu motor – masă. În plus, timpul de schimbare a vitezelor este redus cu circa 10% în comparație cu modelul anterior și sunt oferite funcții suplimentare, cum ar fi cea de mișcare de balansare, patru rapoarte de transmiterea pentru mers înapoi și o nouă priză de putere. Cutia de viteze HI-TRONIX este disponibilă standard cu retarder hidraulic integrat și cu funcția „Hill-Holder”, de asistență a conducătorului auto la pornirea în pantă.

38

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

În afară de randamentul energetic remarcabil al motorului, o serie de sisteme tehnice implementate standard pe acest vehicul asigură soluții de economisire a combustibilului, cum ar fi: sistemul de evaluare a stilului de condus, limitatorul de viteză și de cuplu ECO-SWITCH, sistemul de asistență la schimbarea treptelor de viteză ECOFLEET, un raport de transmisie final optimizat la axa motoare, anvelope cu rezistență scăzută la rulare și, nu în ultimul rând, serviciile de consultanță pentru combustibil asigurate de IVECO. La acestea se adaugă și sistemul integrat de asistență pentru conducătorii auto HI-CRUISE, care include sisteme bazate pe geolocație, cum ar fi regulatorul de viteză predictiv și managementul anticipativ al schimbării vitezelor, precum și funcția Eco-Roll îmbunătățită.

Cost Total de Proprietate (TCO) cu 9% mai scăzut decât la un vehicul diesel echivalent Stralis NP 460 se dovedește a fi vehiculul ideal pentru activitatea de transport de lungă distanță, deoarece oferă un TCO excepțional și un confort, o sarcină utilă, performanțe și polivalență echivalente sau superioare unui vehicul echipat cu un motor diesel. Acum, cu noul Stralis NP 460 TCO se reduce cu 9%, comparativ cu un vehciul diesel echivalent, iar performanțele dinamice sunt superioare. Aceasta este o îmbunătățire suplimentară față de reducerea TCO cu 7%, deja realizată cu Stralis NP 400, lansat anul trecut. Aceste economii semnificative în ceea ce privește TCO, se datorează consumului de combustibil cu 15% mai scăzut și costului redus al gazelor naturale comparativ cu motorina. Ele pot fi îmbunătățite în continuare cu noile servicii oferite exclusiv de IVECO: «TCO2 – Live Fuel Consultancy Services» servicii de consultanță în timp real privind consumul de combustibil, care includ rapoarte inteligente cu scorul de evaluare a stilului de conducere, consumul de combustibil și controlul presiunii de umflare a pneurilor, «TCO2 – ADVISING» - servicii de consiliere privind economisirea combustibilului,

cursurile «TCO2 – DRIVING» - care se concentrează pe economiile ce se pot realiza în timpul conducerii vehiculului și garanția Uptime, o formă de garanție exclusivă IVECO. De asemenea, la scăderea TCO o contribuție însemnată o are și extinderea la 90.000 km a intervalelor de întreținere programată pentru garantarea celor mai bune performanțe, în timp ce timpii de nefuncționare au fost reduși și datorită simplificării sistemului de posttratare a gazelor de evacuare.

Test drive În scurtul timp pe care l-am avut la dispoziție, am avut ocazia să fiu copilotul lui Giovanni, pilot de teste de la IVECO și «un italiano vero», care a condus un Stralis NP 460 cu semiremorcă, cu o masă totală de 38 tone, pe o distanță de circa 200 km, în principal pe autostrada dintre Munchen și Ulm. Am remarcat nivelul înalt de confort asigurat de cabina HI-WAY cu înălțimea interioară de aproximativ 2 m, ergonomia și funcționalitatea postului de conducere, dar mai ale nivelul incredibil de redus al zgomotului din habitaclu, similar cu cel dintr-un autoturism de clasă medie, poate chiar mai scăzut atunci când circulăm în regim de croazieră. Plăcerea de a conduce relaxat și în siguranță pe distanțe lungi, dar și pe trasee sinuoase, este asigurată în primul rând de combinația de excepție dintre cutia de viteze automatizată HI-TRONIX și cei 460 CP pe care îi dezvoltă motorul, la care se adaugă eficiența remarcabilă a sistemului de frânare, în special a sistemului de frânare de anduranță, asigurat de retarderul integrat cutiei de viteze. La toate acestea se adaugă funcțiile de securitate activă implementate pe Stralis NP 460, cum ar fi: avertizarea conducătorului auto la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație, sistemele avansate de frânare de urgență și regulatorul de viteză adaptativ, sistemul electronic de control al stabilității, sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri.

În numărul viitor al revistei noastre vă vom prezenta și gama IVECO X-WAY.


Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

39


UTILAJE

Manitou Man'Go 12 sau R-evoluția nacelei de lucru la înălțime Cu noul său concept revoluționar de nacelă de lucru la înălțime Man'Go 12, Manitou oferă o soluție competitivă în timp care îndeplinește așteptările pieței. TEXT: ing. Valeriu BEZDEDEANU

M

an'Go 12 este nacela de lucru la înălțime pe care Manitou a lansat-o în premieră acum 2 ani și jumătate la Intermat 2015 și care, cu designul ei, a creat o falie între forma și stilul acestor echipamente, demonstrând încă o dată că Manitou consideră inovația drept unic factor de dezvoltare. Această nouă nacelă de lucru la înălțime oferă toate avantajele ADN-ului Manitou: siguranță, calitate, fiabilitate, fiind una dintre nacelele cele mai avantajoase din punct de vedere economic de pe piață. Cu un design nou și un concept inovator în tehnologia de ridicare a nacelei, acest echipament, propulsat de un motor diesel, reprezintă o dezvoltare revoluționară în gama platformelor de lucru la înălțime, oferind în același timp o alternativă pentru piața de închiriere. Capabil de a ridica doi lucrători și echipamentul lor de lucru până la o înălțime de lucru de aproape 12 m, nacela de lucru la înălțime Man'Go 12 a fost proiectată pentru execuția de lucrări structurale la clădiri, lucrări de finisare, tăiere și curățare industrială și multe altele. Man'Go 12 îndeplinește în totalitate specificațiile clienților în ceea ce privește performanțele de lucru, accesul facil la componente și transportul ușor de la un șantier la altul, datorită gabaritului compact și masei reduse (4.100 kg). Cu un nou sistem de ridicare a nacelei la înălțime, mai rapid, o nouă transmisie cu motor hidraulic la fiecare roată și un nou șasiu, cu un centru de greutate mai aproape de sol, Man'Go 12 inovează la toate nivelurile, dar întotdeauna se bazează pe caracteristicile fundamentale pe care produsele Manitou le evidențiază: robustețea brațului de ridicare a nacelei, mișcări line și precise și, bineînțeles, capacitatea de a se deplasa pe terenuri accidentate și în spații strâmte.

40

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Specificații tehnice Înălțimea de lucru

11.910 mm

Înălțimea platformei Rotație turelă

9.910 mm 350o

Rotație nacelă (dreapta/stânga)

125o

Masa mașinii

4.100 kg

Dimensiune nacelă (Lxl)

1.500 x 987 mm

Ampatament

2.000 mm

Viteza de lucru/deplasare

0,8-5,2 km/h

Tip motor

Kubota D1105-E2B

Putere motor

19.4/26.4 kW/CP


UTILAJE

Segmentul platformelor

de lucru la înălțime

- mediu concurențial sever

În acest moment, firma dispune de parcul propriu, format doar din utilaje marca Haulotte, decizându-se achiziţionarea vârfurilor de gamă de la acest producător, încă o dovadă a eficienței și fiabilității utilajelor Haulotte.

Într-un climat concurențial sever, compania West Lift Mobile înceacă să se impună pe piața de rental pe segmentul platformelor de lucru la înălțime. În acest context, s-a considerat absolut necesară dotarea companiei cu utilaje de ultimă generaţie performante, care pot să satisfacă clienţii tot mai pretenţioşi.

S

-a observat un interes deosebit pentru nacelele tip foarfecă cu acţionare electrică (acele utilaje care lucrează în interiorul halelor industriale) cu înălţimea de lucru de peste 12 m. Astfel s-a demarat încă din anul 2016 achiziţia de utilaje din gama Compact de la Haulote cu înălţimea de lucru de 14 m. Acest model de foarfecă electrică, Compact 14, reprezintă vârful de gamă al producătorului pe acest segment.

Caracteristici tehnice principale

Înălţime de lucru 13,85 m, înălţimea platformei 11,85 m, capacitatea de ridicare 350 kg, lungimea platformei extinsă 3,23 m, lăţimea platformei 1,2 m, masa utilajului 3175 kg, baterii 24V şi 340Ah. Aceste date ne arată clar că este vorba de un utilaj suplu care lucrează la o înălţime maximă de invidiat.

42

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

În acest an firma a optat şi pentru achiziţionarea de nacele care lucrează la exterior, cu motorizare diesel, aşazisele nacele telescopice, cu înălţimea de lucru de 25 m. Se încearcă astfel acoperirea gamei de lucru la înălţime la obiectevele industriale cu înălţimi ridicate. Nacelele Haulotte H 25 TPX vor satisface un segment de piaţă în care firma era deficitară. Până în acest moment înălţimile de lucru maxime care erau acoperite erau între 15 şi 16 m. Pentru ca aceste utilaje cu înălţimi de lucru mari să poată fi transportate a apărut nevoia dotării şi cu un utilaj de transport adecvat. Astfel în acest moment firma poate transporta cu ajutorul trailerului din dotare utilaje cu mase de până la 30.000 kg şi lungimi de 12 m. Acest mijloc de transport nou asigură independența firmei şi din punct de vedere al comenzilor primite pentru utilajele mari şi care nu puteau fi transportate în timp util cliențior.

Perspectivele în domeniul închirierii de utilaje pentru lucrul la înălţime se anunţă destul de interesante. Proiectele în derulare la care este angajată firma sunt numeroase şi se desfăşoară pe o zonă destul de vastă din vestul ţării. Au utilaje pe şantierele din Apahida, Turda, Oradea, Arad, Hunedoara, Lugoj şi evident Timişoara. Deservesc şi mulţi clienţi care au o serie de lucrări de întreţinere la companiile multinaţionale din vestul ţării. Pentru proiectele viitoare în domeniul construcţiilor firma este pregătită cu o gamă variată de utilaje pentru lucrul la înălţime: nacelă foarfecă electrică cu înălţimi de lucru de la 8 la 14 m, nacelă foarfecă diesel cu înălţimi de lucru de la 12 la 15 m, nacelă electrice cu braţ articulat de la 12 la 15 m, nacelă diesel cu braţ articulat de la 12 la 16 m, nacelă diesel telescopice de la 16 la 25 m.


EVENIMENT

INTERMAT

Evenimentul internațional din domeniul construcțiilor și infrastructurii gata să prezinte ultimele noutăți și inovații Unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul construcțiilor care își deschide porțile în 2018 este cu siguranță expoziția internațională INTERMAT, care are loc la Paris, Franța. Evenimentul adună în același loc 1.500 de expozanți care prezintă oferta de echipamente, materiale și soluții pentru ingineria civilă și pentru construcțiile structurale, iar în ceea ce privește numărul vizitatorilor cifrele sunt impresionante, ajungând la 183.000 de vizitatori.

C

hiar dacă evenimentul propriuzis are loc în luna aprilie, un eveniment denumit sugestiv Pre-INTERMAT are loc cu trei luni înaintea evenimentului mare.

Pre-INTERMAT este o întâlnire crucială așteptată de toate mediile de specialitate din întreaga lume, întâlnire care pune în ordine toate problemele înaintea marei expoziții internaționale de construcții și demolări INTERMAT. Pentru evenimentul propriu-zis, care se va desfășura în intervalul 23-28 aprilie 2018 se bucură de prezența invitaților care sosesc din afara Franței din 40 de țări de pe întreg globul. Evenimentul va avea patru secțiuni diferite, grupate pe mai multe sectoare de activitate, cum ar fi: sectorul demolărilor și utilajelor de terasare, sectorul pentru betoane și construcții, sectorul construcțiilor de drumuri și nu în ultimul rând, sectorul utilajelor de ridicare și manevrare a materialelor. Ca și un lucru interesant, anii trecuți peste 50% din firmele de construcții din întreaga lume care se află în top 100 au vizitat evenimentul INTERMAT.

Pre-INTERMAT are loc în perioada 18-19 ianuarie și aduce două zile pline, în care accentul se pune pe relaționarea dintre expozanți și presa internațională.

O serie de discuții și mese rotunde vor avea ca subiecte de interes toate soluțiile viitorului.

Pentru aceste două zile, pe lângă cei 100 de participanți din domeniul construcțiilor, vor fi prezenți și 150 de jurnaliști, iar la final vor fi anunțați câștigătorii premiilor pentru inovație (INTERMAT Innovation Awards). Evenimentul Pre-INTERMAT generează mai mult de 30% din mediatizarea înainte de eveniment și permite fiecărei companii să se întâlnească față în față cu toți jurnaliștii invitați.

Pentru industria betonului, vor fi prezentate echipamente, mașini și instalații pentru producerea betonului, utilaje pentru beton prefabricat, materiale pentru beton, echipamente și utilaje pentru construcții speciale și decorative din beton, echipament pentru livrare și montare beton turnat, precum și noi tehnologii și servicii din industria de specialitate.

44

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Pre-INTERMAT este fără îndoială unul dintre cele mai importante evenimente la nivel global pentru mediile de comerț și de afaceri, reprezentând o întrunire de două zile unde se vor întâlni cei mai importanți 100 de jucători din industria construcțiilor, înregistrați la INTERMAT.

În ceea ce privește industria construcțiilor de drumuri și a infrastructurii, vor fi prezentate echipamente și materiale pentru infrastructură și mentenanță, mașini și echipamente pentru industria minerală, echipamente din industria forajelor, echipamente și tehnologii noi topografice, precum și accesorii și componente pentru drumuri. Industria de terasare și demolare prezintă echipamente și mașini pentru terasare și inginerie civilă, mașini și echipamente pentru demolare, soluții pentru mediul înconjurător și pentru reciclarea materialelor, precum și accesorii și componente din această industrie. Industria utilajelor de ridicare și manevrare a materialelor, vine în fața vizitatorilor interesați cu vehicule și echipamente pentru transportul materialelor, vehicule pentru transportul pasagerilor, sau noi tehnologii de ridicare, manevrare și transport.

Expozanții prezenți fac parte din 40 de țări ale lumii, printre care: Franța, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, China, Germania, Finlanda, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Corea de Sud, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie, SUA etc. Evenimentul reprezintă un important loc de întâlnire a importanților jucători de pe piața construcțiilor din toată lumea, fiind un prilej important pentru etalarea ultimelor noutăți din industria complexă a construcțiilor și a celor mai importante ramuri ale acesteia.


Aprilie 2017 masinisiutilaje.ro

17


PROFIL

MOLDTECH Spania 30 de ani de experiență

Începându-şi activitatea acum 30 de ani ca şi o mică afacere de familie, furnizând servicii de reparaţii şi întreţinere producătorilor de prefabricate din beton din Spania, a făcut ca experienţa dobândită de compania MOLDTECH, să fie una incomensurabilă.

D

obândind o perspectivă substanţială a defectelor şi dezavantajelor sistemelor existente pe piaţă, viziunea MOLDTECH este de neegalat, tocmai pentru că a privit fiabilitatea echipamentelor din punctul de vedere al utilizatorului final. Astfel compania spaniolă MOLDTECH a început producţia propriilor sale matriţe, ajungând un important producător pentru industria de elemente prefabricate şi precomprimate din beton, nu doar la nivel European, şi în întreaga lume. Având propriul departament de proiectare, soluţiile

46

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

MODLTECH sunt personalizate pentru fiecare client, satisfac nevoile specifice ale domeniilor vaste de aplicabilitate şi răspund cerinţelor fiecărui sector, atât în construcţii industriale, civile, rezidenţiale şi lucrări publice, prin echipamente precum: Matriţele autoportante pentru plăci TT, prin sistemul autoreactor de comprimare, permit ca printr-o singură matriţă, numărul, lungimea şi înălţimea elementelor fabricate să fie variate. Mesele basculante proiectate pentru fabricarea panourilor prefabricate din beton,

de diferite grosimi şi lungimi, care pentru construcţii industriale au un brâu lateral fix, şi unul lateral pliabil. Mesele fixe sunt folosite


pentru a produce plăci, predale şi pardoseli, de diferite dimensiuni. Sistemele electrice sau pneumatice de vibraţii compactează betonul, iar sistemele de încălzire duc la accelerarea procesului de întărire. Matriţele pentru grinzi şi bancurile pentru elementele precomprimate concepute de MOLDTECH, încorporează bancul universal, a cărui structură permite turnarea de elemente de diferite lăţimi, echipamentul şi capetele de precomprimare în funcţie de capacitatea de precomprimare cerută, şi matriţele laterale folosite pentru fabricarea segmentelor de structuri cu înălţimi şi lăţimi variate.

Matriţele pentru coloane, proiectate de MOLDTECH în trei modele: cele manuale pentru turnarea coloanelor din beton armat, cele hidraulice special concepute pentru a produce simultan două coloane de diferite grosimi, şi matriţele versatile pentru producerea coloanelor de diferite înălţimi, cu console pe toate cele patru laturi.

Pentru proiecte de infrastructură de autostrăzi şi căi ferate, MOLDTECH proiectează matriţe pentru parapeţi New Jersey, pereţi de susţinere în formă de L, poduri batante.

Unic distribuitor al societății Moldtech în România First Technology SRL Sediul central în Cluj-Napoca Fax: 0364.104.111; Contact: Lucia-Vali Dobrescu Mobil: 0721.249.367 www.cofraje-prefabricate.ro

În acele cazuri în care timpul alocat construcţiei unei clădiri este scurt, se vor folosi elemente din beton precomprimate şi prefabricate. Pentru acestea, MOLDTECH a creat diferite echipamente. Grup de matriţe verticale pentru fabricarea de panouri, cu o fată sau ambele finisate, matriţe speciale pentru construcţia pereţilor armaţi dubli, tip sandwich, cu izolaţie şi goluri de uşi şi ferestre, matriţele speciale pentru golurile de lift şi scările interioare.

Cofrajele pentru semi cadre şi pentru cutiile de aducţiune permit fabricarea simultan a unui număr mare de bucăţi, dar şi de mărimi diferite. Constructia cu prefabricate din beton este incomparabil mai calitativă şi trainică, întrucât elementele sunt turnate într-un mediu controlat, sunt lăsate să se întărească în mediu optim, poate fi produsă o mare varietate de forme, culori şi finisaje, care pot fi testate înainte de montaj. Utilizând aceste matriţe, MOLDTECH asigură utilizatorii că timpii totali de construcţie, costurile, riscurile, necesarul tehnic şi cel de personal, scad în comparaţie cu tehnicile convenţionale de construcţie, însă în schimb, controlul, calitatea, rezistenţa dar şi productivitatea cresc considerabil.

Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

47


UTILAJE

Adaptabilitatea tehnologiei confirmată în testul pilot din Chile

"Concasarea prin intermediul tehnologiei HRCTM Metso de concasare între tamburi de înaltă presiune reprezintă un salt tehnologic semnificativ pentru industria minieră și, astfel, rezultatele testelor de adaptabilitate sunt extrem de valoroase.

Adaptabilitatea tehnologiei HRCTM Metso de concasare între tamburi de înaltă presiune a fost dovedită cu succes în testele pilot. Testele au fost efectuate la o instalație pilot ale unui client din Chile în perioada 2016 și 2017. În urma succesului testelor, proiectele similare vor fi operaționale în viitorul apropiat.

Așteptăm să primim în continuare cereri pentru aceasta inovație Metso."

Metso HRC L

a proiectarea extinderii unei instalaţii, este important ca în afara testelor de laborator, este necesară şi confirmarea că tehnologia selectată este optimă pentru procesul în cauză. Convinşi de rezultatele excelente ale tehnologiei HRCTM câştigate de Metso şi de rezultatele operaționale impresionante din SUA, mai mulți clienți şi-au exprimat dorința de a vedea dacă soluțiile HRC ale Metso ar corespunde, de asemenea, nevoilor lor de creştere a producției şi ar dovedi adaptabilitate maximă la instalaţia deja existentă. Testele au confirmat faptul că tehnologia HRCTM Metso de concasare între tamburi de înaltă presiune îndeplineşte aşteptările capacitaţii preconizate pentru aplicație şi testele efectuate de Metso în laborator s-au dovedit a fi exacte, independent de tipul de material. Pe baza rezultatelor, recomandării Metso şi a simulărilor, a fost indicat echipamentul necesar extinderii instalației.

Tehnologia Metso HRCTM în teste în Chile 48

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Proiecte suplimentare în curs de desfășurare cu această tehnologie de economisire a costurilor

Tehnologia HRCTM este o alternativă de înaltă performanță față de concasarea între tamburi de înaltă presiune convențională. Pe baza testelor pilot, permite scăderea cheltuielilor operaționale de 10-20%, în funcție de tipul de minereu. Instalația-pilot unde tehnologia a fost testată, a procesat cupru şi aur la o capacitate de 50 de tone pe oră, permițând personalului Metso să verifice echipamentul necesar pentru nevoile viitoare ale clientului. Următorul pilot cu tehnologia HRCTM va avea loc în noiembrie 2017 în Chile.

Am să confirmam ipotezele asumate și să satisfacem așteptările clientului 100%.


INTERVIU

În Ardeal, piața de construcții merge încă bine și datorită

VOLVO Trucks!

"Autobasculantele Volvo 8x4, echipate cu transmisie inteligentă I-Shift cu trepte de forță și cu Direcție Dinamică se potrivesc foarte Cu toate că segmentul de construcții a pornit cu stângul bine la condițiile întâlnite pe în anul 2017, iar piața de construcții, în special cea șantierele noastre.” a marilor lucrări de infrastructură, funcționează cu sincope, în zona Ardealului se poate spune că nu se duce lipsă de proiecte în desfășurare. Ținând seama de acestea, ne-am îndreptat atenția spre societatea Industrial Construct Ardeal SRL, una dintre acele autotractor cu șa MAN 6x4 cu societăți românești dedicate, caracterizată de optimism. • un semiremorcă de 40 t; La întrebările noastre a răspuns cu multă amabilitate • un autotractor cu șa IVECO 6x4 cu semiremorcă de 60 t; Sorin CIUFUDEAN, administratorul societății. • o automacara HIDROM de 18 t;

TEXT: ing. Valeriu BEZDEDEANU

M

așini și Utilaje: Care este istoricul Industrial Construct Ardeal? Cum a luat naștere compania și care au fost punctele cheie ale creșterii și dezvoltării companiei până în prezent? Sorin Ciufudean: Societatea Industrial Construct Ardeal Srl a fost înființată în anul 2007, ca societate comercială cu capital privat ce are ca obiect principal de activitate construcțiile civile și industriale. Societatea și-a început activitatea având ca mijloace de producție două autobasculante 8x4, două excavatoare și un buldoexcavator. La acea vreme executam lucrări de terasamente, canalizări și mici construcții civile. După anul 2010 societatea s-a dezvoltat și am căpătat renume pe piața de construcții din zona Ardealului. Astfel, am început să construim supermarketuri, să efectuăm lucrări de infrastructură și lucrări speciale de construcții (pentru Lidl, Strabag, Trans Gaz etc.). Mașini și Utilaje: Care sunt domeniile de activitate în care activați preponderent și care este specificul fiecăruia dintre acestea? Sorin Ciufudean: Din anul 2014, de când societatea a început să aibă un portofoliu vast de lucrări în domeniul construcțiilor civile, de drumuri, poduri, construcții hidrotehnice speciale (îndiguiri, baraje, protecții și consolidări de maluri cu ziduri de apărare sau gabioane, etc.) s-au înmulțit și contractele, lucru care a dus la dezvoltarea societății. Astăzi, 80% din activitatea noastră o reprezintă lucrările hidrotehnice, iar 20% lucrările mari de infrastructură rutieră.

50

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Mașini și Utilaje: În ce constă parcul de vehicule și utilaje al Industrial Construct? Ce vechime are acesta și care este perioada de amortizare pe care o considerați normală pentru aceste vehicule? Sorin Ciufudean: La ora actuală parcul de vehicule și utilaje ale firmei este format din: • 18 autobasculante VOLVO FMX 8x4, dintre care 16 bucăți recent achiziționate și două din anul 2006; • două autobasculante IVECO Traker 8x4, din anul 2014; • două autotractoare cu șa MAN 4x2, cu semiremorcă cu benă basculabilă; • un autotractor cu șa VOLVO 4x2, din 2004, cu semiremorcă; • un autotractor cu șa nou VOLVO 6x4, cu axă motoare liftabilă și semiremorcă de 60 t;

• o autocisternă RENAULT de 16.000 l; • 24 excavatoare cu capacitatea cuprinsă între 22 și 35 tone, dintre care două noi și restul din perioada 2007 – 2014; • 4 autobetoniere VOLVO 8x4, recent achiziționate, și 3 autobetoniere IVECO 8x4, din anul 2015; • 6 buldozere, 2 cilindri compactori, două buldoexcavatoare ș.a. Consider că o autobasculantă ar trebuii amortizată în 3 – 4 ani în mod normal. Mașini și Utilaje: Cum a început colaborarea Industrial Construct Ardeal cu Volvo Trucks România? Ce anume v-a determinat să faceți primele achiziţii, dar să și continuați achiziția de vehicule Volvo? Cum puteți caracteriza autovehiculele Volvo comparativ cu alte mărci? Care sunt punctele forte ale acestora? Au și puncte slabe?


Sorin Ciufudean: Colaborarea cu Volvo a început încă din anul 2000, când aveam o societate de transport internațional și am achiziționat atunci patru autotractoare cu șa și patru semiremorci. Un lucru bun pe care îl are Volvo în comparație cu alte firme este personalul, de la vânzător și până la ultimul mecanic din service. Dar să nu fiu părtinitor, căci vor crede unii că am obținut și alte foloase. Ori, numai profesionalismul ce îi caracterizează pe cei de la Volvo m-au făcut să am aceste păreri despre autovehiculele acestui renumit brand. Dar nu putem spune că autovehiculele Volvo nu au și carenţe, dar comparativ cu alte mărci acestea sunt mult mai puţine.

Mașini și Utilaje: Costurile de exploatare și întreţinere sunt un factor foarte important în decizia de achiziție viitoare. Cum se comportă vehiculele Volvo prin comparație cu alte mărci din acest punct de vedere? Sorin Ciufudean: Dintre toate mărcile de autobasculante și autotractoare pentru semiremorci pe care le avem în dotare, suntem cel mai mulțumiți de produsele Volvo, deoarece preţul de cost in exploatare este cel mai redus. Bineînțeles că preţul de cost în exploatare este un factor care influențează decizia de achiziție a unei anumite mărci de vehicule, iar pentru mine marca Volvo a trecut acest examen cu brio.

Un lucru bun pe care îl are Volvo în comparație cu alte firme este personalul, de la vânzător şi până la ultimul mecanic din service Dar să nu fiu părtinitor, căci vor crede unii că am obținut şi alte foloase. Ori, numai profesionalismul ce îi caracterizează pe cei de la Volvo m-au făcut să am aceste păreri despre autovehiculele acestui renumit brand.

Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

51


UTILAJE "Colaborarea cu Volvo a început încă din anul 2000, când aveam o societate de transport internațional și am achiziționat atunci patru autotractoare cu șa și patru semiremorci.

Mașini și Utilaje: În funcție de performanţele actuale ale vehiculelor Volvo din parc, doriți să achiziţionaţi în continuare aceeași marcă? Cât de mult vă ajută în activitate inovaţiile tehnice din noile vehicule Volvo (de exemplu Direcția Dinamică, transmisia I-Shift...)? Sorin Ciufudean: Bineînțeles că da, deoarece, având un portofoliu de contracte foarte mare, ne-am propus ca pe viitor să mai achiziționăm autovehicule de la acest brand. Sunt în domeniul auto de foarte mulţi ani și aveam oroare de autovehiculele cu cutii de viteze automate dar, după ce am fost la prezentarea de la cariera Grandemar din Morlaca, județul Cluj, am realizat că Volvo are o cutie de viteze de top, asistată de calculator, care schimbă automat treptele de viteză, la fel ca și cum le-aș schimba eu. Acest lucru m-a determinat ca, pentru șantierele noastre, pe lângă cele 10 autobasculante Volvo 8x4 cu cutie de viteze manuală achiziționate înainte de această prezentare, să mai achiziționez în plus încă 10 bucăţi, unele chiar dintre autovehiculele prezentate, cu transmisia inteligentă I-Shift cu trepte de forță, dintre care două cu Direcţie Dinamică Volvo. Patru dintre ele au fost livrate cu echipament de mixare CIFA. Mașini și Utilaje: Ce proiecte are în desfășurare, dar și în perspectivă, Industrial Construct Arad? Sorin Ciufudean: A trecut puțin timp de când am finalizat lucrările de refacere a barajului tip priză de apă de pe râul Crișul Negru, în amonte de Tăut, comuna Batâr, iar acum, printre alte numeroase lucrări, sunt în desfășurare lucrări hidrotehnice complexe pentru regularizarea bazinului hidrografic al Crișului Negru, în zona Meziad. Avem deja contracte în derulare cu finanțare din fonduri europene și suntem acoperiți de contracte până în anul 2021, cu precădere în sfera amenajărilor hidrotehnice.

52

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Mașini și Utilaje: Cu ce probleme vă confruntaţi activând pe piața din România, din punct de vedere economic, forța de muncă profesionistă, relația cu instituţiile statului etc? Sorin Ciufudean: Problema mare însă este instabilitate apolitică și economică din ţara noastră care ne pune serios pe gânduri dacă să mai investim sau nu. Dar cum poporul acesta este optimist, sperăm să se reglementeze totul să ne putem face și noi planuri pe o perioadă mai lungă. Probleme cu personalul? Toată ţara le are, dar ne străduim pentru angajaţii noștri să le oferim un salariu motivant și un cadru de activitate cât mai familiar. Mașini și Utilaje: Ce sugestii sau soluții ați avea din experiența dumneavoastră, pentru rezolvarea acestor probleme? Sorin Ciufudean: Sugestii? Am avea multe, dar ar trebui să vorbesc o săptămână, așa că așteptăm de la aleșii noștri să rezolve problemele stringente din ţara asta și, totodată, și noi să ne schimbăm mentalitatea, să muncim mai mult și să vorbim mai puţin.

Sunt în domeniul auto de foarte mulţi ani și aveam oroare de autovehiculele cu cutii de viteze automate dar, după ce am fost la prezentarea de la cariera Grandemar din Morlaca, județul Cluj, am realizat că Volvo are o cutie de viteze de top, asistată de calculator, care schimbă automat treptele de viteză, la fel ca și cum le-aș schimba eu."


UTILAJE

Stații de betoane mobile marca ELKON, mobilitate şi flexibilitate în sectorul producţie de betoane Fondată în 1975, Compania ELKON are o istorie bine stabilită şi o vastă experienţă în proiectarea, producţia şi tehnologizarea staţiilor de betoane.

A

Realizând nevoia din ce în ce mai mare de mobilitate şi flexibilitate în sectorul betoanelor şi al construcţiilor, ELKON a proiectat şi produs, în urmă cu 20 de ani, prima staţie de betoane mobilă din Turcia. Până la momentul actual, din Canada până în Germania, din Anglia şi până în Africa de Sud, mai mult de 700 de unităţi de staţii mobile au fost instalate în peste 100 de ţări şi au realizat producţia de beton în proiecte importante.

Staţiile mobile de capacitate de producţie de până la 90 mc/h sunt dotate cu buncăre în pătrat(cruce) iar staţii de capacităţi mai mari pot fi dotate şi cu buncăre de alimentare agregate în linie. În această ultimă verisiune buncărele sunt echipate cu axă şi anvelope proprii, separate de unitatea principală. Când este aleasă varianta cu buncăre în linie, unitatea principală şi buncărele pot fi separate, remorcare şi transportate de un trailer fiecare.

Staţiile de betoane din gama mobile pe roţi sunt dotate cu malaxoare de beton cu capacităţi de la 750/500 litri până la 6750/4500 litri şi de diferite tipuri cu ax vertical, planetar sau cu dublu ax. Malaxoarele cu ax vertical sunt preferatele clienţilor din întreaga lume datorită mentenanţei facile şi costurilor reduse, operare simplă şi performanţă în dozare. Malaxoarele planetare oferă cea mai mare omogenitate privind betonul furnizat, chiar şi într-un timp scurt de amestecare, sunt concepute pentru realizarea de performante ridicate ale amestecului pentru aplicaţii provocatoare şi preferate în cea mai mare parte pentru producerea prefabricatelor.

Datorită structurii sale pre-asamblate, instalaţiile mobile de dozare a betonului pot fi instalate într-o perioadă foarte scurtă de timp, pe o bază simplă din beton şi pot fi uşor pregătite pentru producția de beton. Un model aparte din gama de staţii de betoane mobile este staţia Mobile Master -60 BEAR dotată cu malaxor cu ax vertical, capacitate de 1500/1000 l, şi siloz de 36 tone integrat. Staţia de betoane mobilă model Mobile Master -150 ELEPHANT dotată cu malaxor de capacitate 6750/4500 litri este staţia mobilă cu cea mai mare capacitate de producţie din lume.

ceasta produce o gamă variată de staţii de betoane, configurate în funcţie de necesităţile fiecărui client, accesorii pentru staţiile de betoane (silozuri, sistem de alimentare automată a agregatelor, sistem de spălare automată a malaxorului, sisteme de măsurare a umidităţii în buncăre şi malaxoare, sisteme telescopice de încărcare a cimentului, etc ), instalaţii de reciclare a betonului, sisteme de transport beton şi pompe de beton. ELKON îşi prezintă marca cu un mare succes, având vândute peste 3000 de staţii de dozare a betonului care funcţionează în peste 107 ţări pe 6 continente. Mai mult decât atât, prin tehnologia sa avansată şi nivelul de calitate superioară, ELKON a reuşit să fie prima alegere a companiilor lider în construcţii şi a celor producătoare de beton din întreaga lume. Experiența sa demonstrează că produsele ELKON sunt bine acceptate şi au demonstrat performanața şi eficiența în multe aplicaţii diferite. Scopul principal al companiei ELKON este inovaţia, tehnologia cea mai avansată în producţie şi satisfacerea nevoilor clienţilor din diferite regiuni geografice. Societatea produce o gamă variată şi cu configuraţii multiple de staţii de betoane şi anume: staţii de betoane de şantier MIX MASTER 30, gama de staţii de betoane mobile (Mobile Master -30 Eagle, Mobile Master -60 Pegasus, Mobile Master -60 BEAR, Mobile Master -60 PANTHERA, Mobile Master -100 LION, Mobile Master -135 JAGUAR, Mobile Master -150 ELEPHANT), gama de staţii de betoane compacte (ELKOMIX-35 Quick Master, ELKOMIX-60 Quick Master, ELKOMIX-90 Quick Master, ELKOMIX-120 Quick Master, ELKOMIX-135 Quick Master) şi staţii de betoane fixe (ELKOMIX-60, ELKOMIX-90, ELKOMIX-120, ELKOMIX-135, ELKOMIX-160, ELKOMIX-180). În cursul lunii noiembrie s-a finalizat instalarea şi punerea în funcţiune a celei mai recente staţii livrate în România, model ELKOMIX-90 Quick Master, la Real Concrete Land din Buzău.

54

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Corpul malaxoarelor dublu-ax este confecţionat din oţel, proiectat astfel încât să ofere utlizatorului un grad de durabilitate deosebit de ridicat şi durată de viaţă extinsă. Acestea sunt produse de roboţi de sudură complet automatizaţi fără interferenţe umane. Unitatea principală a instalaţiilor mobile de dozare a betonului ELKON este proiectată şi instalată pe un şasiu monobloc echipat cu axe şi anvelope astfel, poate fi uşor de transportat prin remorcare. Staţiile au în dotare buncăre depozitare agregate iar alimentarea agregatelor în buncăre se poate realiza fie prin construirea unei rampe din beton fie printr-un sistem de alimentare a agregatelor (sistem de prealimentare) eliminând în acest fel cerinţa privind construirea unei rampe din beton.

Abordarea serviciilor post-vânzare orientate spre client, oferită pe lângă producția tehnologică în sine, a reuşit să satisfacă în cel mai scurt timp cerințele privind serviciile şi piesele de schimb ale utilizatorilor staţiilor de betoane ELKON şi aproape jumătate din noile vânzări au fost făcute către clienţii existenţi şi către clienţii recomandaţi de aceştia.

Reprezentant ELKON în România

Lucia Vali Dobrescu (+40)721.249.367 www.statii-beton.ro


JOB REPORT

O misiune specială pentru mașina de frezat

Wirtgen W 100 Cfi În Austria, înainte de frezarea îmbrăcăminții rutiere a unui drum în curs de reabilitare, o mașină compactă de frezat Wirtgen W 100 CFi, echipată cu o unitate de frezare profundă, a fost utilizată pentru săparea șanțurilor de pozare a cablurilor optice. TEXT: ing. Valeriu BEZDEDEANU

P

rin folosirea intensivă a fibrei optice, dezvoltarea rețelelor de bandă largă avansează rapid pe plan internațional, iar districtul Schärding, din landul Austria Superioară, nu departe de granița cu Germania, nu face excepție de la această regulă. Comunitățile din acest district au început să beneficieze de acces la Internet de bandă largă. Engelhartszell este cea de a doua comunitate care beneficiază de această tehnologie de comunicație a viitorului. Pentru implementarea rețelei, tehnologii de vârf sunt, de asemenea, folosite de antrepriza Hemmelmair Frästechnik GmbH de Linz, dar acum vorbim de oțeluri și carburi, deoarece, pentru realizarea lucrărilor locale la infrastructură rutieră, lucrările de săpare sunt executate cu utilajul W 100 CFi, model de ultimă generație cu freză compactă, echipată cu un grup de frezare profundă, special dezvoltat de WIRTGEN pentru aceste aplicații. Folosirea acestui modern procedeu de săpare a șanțului pentru pozarea conductelor și cablurilor asigură reducerea costurilor și accelerează procesul de implementare a rețelei de fibră optică.

"Avem în acțiune 15 mașini Wirtgen de frezat la rece. Având în vedere colaborarea noastră de lungă durată, noi am ajuns să apreciem în mod deosebit profesionalismul companiei și de aceea am ales să ne adresăm și de această dată grupului Wirtgen din Austria.”

56

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Trecere rapidă de la săparea șanțurilor la refacerea căii de rulare Odată ce specificațiile de lucru au fost stabilite cu responsabilii de produs de la WIRTGEN, departamentul de concepție al uzinei producătoare din Germania a fost însărcinat cu dezvoltarea acestui produs specific. „Clientul nostru trebuie să poată folosi freza cu maximum de flexibilitate, respectiv să poată trece cât mai rapid posibil de la aplicații speciale (săparea șanțului) la lucrări convenționale de reparare a căii de rulare”, declară Manfred Stiegler, responsabil Service și Relații cu clienții, la compania de vânzare și service a grupului Wirtgen din Austria.

Soluția tehnică pentru săparea șanțurilor înguste: un nou inel de tăiere de la Wirtgen Modelul W 100 CFi a reprezentat cea mai potrivită freză la rece pentru aplicația specifică ce urma a se desfășura în landul Austria Superioară. Făcând parte din noua generație de freze compacte de la WIRTGEN, acest utilaj încorporează numeroase funcții suplimentare inovatoare care, prin automatizarea operațiilor, oferă

Pentru pozarea cablurilor optice în Austria Superioară, compania Hemmelmair Frästechnik GmbH a optat pentru freza la rece compactă W 100 CFi. utilizatorilor un sprijin extrem de eficient atunci când operează mașina și optimizează procesele de lucru. Special pentru aplicația de săpare a șanțurilor pentru pozarea cablajelor de fibră optică, specialiștii de la WIRTGEN au dezvoltat o soluție tehnică specială pentru metoda de frezare. Respectiv, în spatele șenilei rabatabile din dreapta, a fost montată o carcasă ce acoperă un inel de tăiere îngust, echipat, pe întreaga circonferință, cu dinți de frezare standard W6. Având un diametru foarte mare de tăiere (1.620 mm), cu acest inel de frezare se pot realiza canale cu o lățime de 300 mm și o adâncime de până la 600 mm.


Wirtgen oferă o soluție tehnică eficientă pentru instalarea cablurilor de fibră optică – freza la rece compactă W 100 CFi echipată suplimentar cu inel îngust de frezare profundă.

Inelul tăietor rotindu-se în sensul acelor de ceasornic, materialul frezat este evacuat în sus, de unde, o placă de ghidare îl dirijează spre un jgheab de deversare a materialului lângă șanțul săpat. Controlul și comanda unității de frezare în adâncime este asigurată de la tabloul de comandă existent al frezei W 100CFi. "Aceasta înseamnă că operatorul îți conduce mașina de frezat așa cum și-o conduce de obicei”, explică Andreas Salz, responsabil pentru proiectarea și dezvoltarea tehnologiei de tăiere.

Flexibilitate în aplicații standard și speciale Manferd Grössing, director executiv al companiei Hemmelmair, a fost imediat convins de soluția tehnică de frezare propusă de WIRTGEN: "Simplitatea cu care se montează și se demontează unitatea de frezare profundă, precum și ușurința cu care se poate transporta W 100 CFi de la un șantier la altul, ne permit să exploatăm această mașină de frezat cu maximum de flexibilitate, prin urmare să o utilizăm de o manieră optimă. Așa a fost și cazul lucrărilor executate în Austria Superioară unde, la scurt timp după executarea lucrărilor de frezare profundă, freza compactă W 100 CFi a fost relocată pentru repararea unui drum local. W 100 CFi a reușit să convingă cât de rentabilă este funcționarea sa, în acest caz, datorată în principal sistemului FCS.”

O dată ce au fost pozate tuburile goale de protecție, materialul frezat este în mare măsură măcinat, șanțul este acoperit și un nou strat de asfalt este turnat.

FCS asigură un vast câmp de aplicații Cu sistemul de schimbare rapidă a tamburului de frezare FCS (Flexible Cutter System), WIRTGEN propune soluția ideală pentru a atinge un coefient de utilizare optim al mașinilor: tamburii de frezat având diferite distanțe între dinții de frezare și diferite lățimi pot fi schimbați în minimum de timp. În funcție de modelul de mașină, sunt suficiente de la 30 până la 90 de minute pentru a înlocui tamburul unei freze la rece și de a o transforma dintr-o freză standard într-una pentru frezare fină. Acum, repararea suprafeței carosabile a drumurilor cu un tambur de frezare fin sau îndepărtarea suprafețelor deteriorate de asfalt sau beton cu un tambur de frezare microfin sunt tot atâtea aplicații care pot fi realizate cu unul și același utilaj. Cu cât gama de tamburi de frezat disponibili la o freză la rece este mai largă, cu atât mai mult se extinde domeniul de utilizare al unei freze la rece cu FCS.

Cu sistemul său de schimbare rapidă a tamburului de frezare, Wirtgen oferă soluția ideală pentru obținerea unui coeficient de utilizare optim a frezei la rece. Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

57


PROFIL

HESPER

HESPER este certificată şi lucrează în conformitate cu normele de asigurare şi control al calităţii ISO 9001:2008 şi cu normele de securitate a muncii OHSAS 18001. Liniile de fabricaţie au dotări de HESPER S.A. Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în ultimă generaţie cu diverse principal în domeniul hidraulicii şi este unul dintre maşini-unelte cu comandă principalii producători din Europa de pompe şi motoare cu numerică, dispozitive, roţi dinţate. Fondată în 1877 firma are o îndelungă tradiţie standuri de probe şi în producţia industrială, atât produsele cât şi clienţii fiind o instrumente moderne de măsurare. garanţie a calităţii şi competitivităţii pe orice piaţă.

O

feră o gamă largă de produse, executate în capacităţi de producţie proprii, cu nivele ridicate de prelucrare şi tehnologie încorporată. Sunt în permanent contact cu clienţii şi lucrează împreună pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru aplicaţiile acestora dovedind flexibilitate în proiectare şi producţie. Dezvoltarea constructivă şi tehnologică sunt preocupări permanente în cadrul companiei. HESPER este certificată şi lucrează în conformitate cu normele de asigurare şi control al calităţii ISO 9001:2008 şi cu normele de securitate a muncii OHSAS 18001. Liniile de fabricaţie au dotări de ultimă generaţie cu diverse maşini-unelte cu comandă numerică, dispozitive, standuri de probe şi instrumente moderne de măsurare.

Produsele companiei se regăsesc pe următoarele sisteme hidraulice/utilaje

Sisteme elevatoare şi de lucru la înălţime -platforme, nacele, mese elevatoare (pompele cu cilindree cuprinse între 0.2 cm3/rot şi 27.9 cm3/ rot), macarale, buldozere, excavatoare, încărcătoare, tractoare, combine agricole, semănători, maşini-unelte, sisteme eoliene, instalaţii hidraulice industriale, diverse. Principalele produse din gama de fabricaţie sunt pompele şi motoarele cu roţi dinţate. Asigură toate variantele uzuale de tip de prindere şi configuraţie, precum şi produse la temă, conform specificaţiei clientului.

58

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Oferta cuprinde: • Pompe cu roţi dinţate simple, duble şi multiple, gama completă cu cilindree Vg=0,2...250 cm3/rot, în seriile 0.5, 1, 2, 3 şi 4, în variantele unidirecţionale sau bidirecţionale, silenţioase, supersilentioase, de presiune ridicată şi opţional echipate cu supapă de sens;

HESPER are, de asemenea, în domeniul de fabricaţie şi produse de tehnică de securitate mecanică: seifuri, containere de securitate pentru documente secrete, dulapuri metalice pentru documente, valori şi arme.

• Motoare cu roţi dinţate simple sau duble, cu cilindree Vg=2,2...27,9 cm3/rot, în seriile 1 şi 2, în variantele unidirecţionale sau bidirecţionale;

HESPER exportă în mod curent produsele sale de hidraulică în ţări din întreaga lume, dar în principal în Uniunea Europeană, numărul mare de clienţi confirmând calitatea produselor.

• Divizoare de debit grupa 2: cu cilindree Vg=8,2...25 cm3/rot.


INTERVIU

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prezintă pe larg stadiul proiectelor operaționale privind infrastructura și Relațiile Transfrontaliere (Partea a II-a) Necesitatea implementării unor proiecte de anvergură pentru îmbunătățirea infrastructurii din țară, precum și a cooperării transfrontaliere cu celelalte state membre, reprezintă aspecte deosebit de importante pe care MDRAP își propune să le îndeplinească. Revista Mașini și Utilaje pentru Construcții a intrat în discuție cu cei din aparatul de conducere al MDRAP, din dorința de a prezenta cititorilor ultimele noutăți legate de stadiul proiectelor operaționale. TEXT: Valentin Cosmin TUFAN așini și Utilaje: Din punct de vedere al Programului Operațional Sectorial „Transport”, care este stadiul de implementare a celor prezentate în cadrul acestui proiect?

M

M.D.R.A.P: În cadrul Programului Operațional Sectorial Transport 2007 - 2013(POST) au fost finanțate 148 proiecte aferente celor 4 axe prioritare, ce vizează sectoarele de transport rutier, feroviar, aerian, naval. Din totalul acestor proiecte, 32 au fost fazate, finalizarea acestora fiind finanțată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Alocarea POST a fost de 4.288.134.779 euro (FC + FEDR). În condițiile certificării tuturor cheltuielilor angajate în cadrul programului, rata de absorbție este de 81% din alocarea de fonduri nerambursabile. Subliniem totuși că în urma misiunilor de audit aferente închiderii POST, valoarea cheltuielilor autorizate va suferi modificări prin reducerea sumelor ce vor fi solicitate Comisiei Europene. În data de 30 martie 2017 au fost transmise la Comisia Europeană documentele de închidere a POST prevăzute de legislația comunitară/ națională din domeniu (Raportul Final de Implementare, Declarația de Închidere, Raport Final de Control, Declarația Certificată de Cheltuieli). În prezent acestea se află în evaluare la Comisia Europeană.

60

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

Mașini și Utilaje: O mare problemă o reprezintă în continuare absorbția fondurilor europene, cât de eficient s-a făcut acest lucru până acum? M.D.R.A.P: Atragerea fondurilor europene alocate în exercițiul financiar 2014 – 2020 reprezintă o prioritate atât la nivelul Guvernului României, cât și al structurilor implicate în coordonarea și gestionarea acestora. Prin înființarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) s-a urmărit consolidarea coordonării fondurilor ESI și asigurarea unei abordări unitare în implementare. Anul 2017 este anul în care toate eforturile trebuie să se concentreze pe deschiderea tuturor liniilor de finanțare, accelerarea ritmului de evaluare și contractare a proiectelor concomitent cu susținerea beneficiarilor pentru dezvoltarea de proiecte noi, mature. Pentru proiectele care vor fi implementate în cadrul financiar 20142020, MDRAPFE are în vedere mai multe măsuri de ordin procedural și

Este necesar ca procesul de implementare a programelor operaționale 2014-2020 să fie urgentat, cât mai transparent, cu accent pe creșterea corectitudinii în utilizarea fondurilor europene. legislativ, pe de o parte pentru facilitarea accesului beneficiarilor la fonduri, pe de altă parte pentru asigurarea unui sprijin mai eficient în implementarea proiectelor și, în felul acesta, pentru finalizarea lor la timp și cu rezultatele preconizate. Importanța obținerii desemnării autorităților implicate în sistemele de management și control ale programelor operaționale 2014-2020 a fost pe deplin conștientizată și asumată de către MDRAPFE, eforturile susținute pentru îndeplinirea condițiilor de desemnare concretizându-se în definitivarea pachetelor de acreditare a tuturor programelor operaționale gestionate de MDRAPFE.


operaţionale: POIM (152 milioane euro), POR (31 milioane euro), POC (84 milioane euro), POCA (12 milioane euro), POIIMM (93 milioane euro) și POAT (17 milioane euro).

Prefinanțarea totală primită de la CE pentru programele gestionate de MDRAPFE (PO Infrastructură Mare, PO Capital Uman, PO Competitivitate, PO Regional, PO Inițiativa pentru IMM-uri, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică) este de aprox.1,3 miliarde euro (5,7% din alocarea UE). În plus față de avansuri, au fost realizate rambursări de către CE pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) și Programul Interreg VA Romania– Bulgaria (programe gestionate de MDRAPFE) - aprox. 9 mil. euro (1,37% din alocările celor 2 PO).

Stadiul implementării Programelor Operaționale 2014 – 2020

Pentru perioada 2014-2020, România are la dispoziție peste 43 miliarde euro, conform Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, din care alocarea pentru Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) este de aprox. 31 miliarde euro. Alocarea pentru politica de coeziune, finanțată în cadrul FESI, este de aprox. 23 miliarde euro. Până în prezent, au fost lansate 112 apeluri de proiecte pentru cele 7 programe operaționale (PO) gestionate de MDRAPFE. Bugetul total pentru apelurile lansate este de aprox. 17,6 miliarde euro, ceea ce reprezintă cca. 63,5% din alocarea totală de aprox. 27,66 miliarde euro disponibilă pentru implementarea acestor programe.

La nivelul MDRAPFE, se estimează că până la finalul anului 2017 se vor lansa apeluri de proiecte în valoare totală de aprox. 7,7 miliarde euro (28,1% din alocarea totală), ceea ce va conduce la o rată a sumelor lansate de peste 90% din suma totală alocată acestor PO.

În cadrul apelurilor lansate, au fost depuse 8.250 proiecte, în valoare de peste 14,4 miliarde euro (52% din alocarea totală a PO). Până în prezent, au fost respinse 2.315 proiecte, cu o valoare de aprox. 3,26 miliarde euro, procesul de evaluare și selecție desfășurându-se în continuare. Numărul contractelor de finanțare semnate cu beneficiarii este de 541, totalizând cca. 3,9 miliarde euro, din care 3,1 miliarde euro contribuție UE (aprox. 13,8% din alocarea UE a PO), respectiv: PO Regional - 159 contracte de finanțare în valoare totală eligibilă de aprox. 634 mil. euro; PO Infrastructură Mare - 92 de contracte de finanțare în valoare totală eligibilă de aprox. 2,15 mld. euro; PO Competitivitate - 200 contracte de finanțare în valoare totală eligibilă de aprox. 791 mil. euro; PO Capital Uman –17 contracte de finanțare în valoare totală eligibilă de aprox. 5 mil. euro; PO Asistență Tehnică - 36 contracte de finanțare în valoare totală eligibilă de aprox. 93 mil. euro; PO Capacitate Administrativă - 36 contracte de finanțare în valoare totală eligibilă de aprox. 140 mil. euro și un contract în valoare de 100 milioane euro în cadrul PO Inițiativa pentru IMM-uri. De asemenea, în cadrul contractelor semnate, autoritățile de management au efectuat plăți în valoare totală de aprox. 389 milioane euro, din care 344 milioane euro contribuție UE (1,5% din alocarea UE a PO), pentru următoarele programe

Aprox. 1,54 miliarde euro reprezintă suma estimată a fi solicitată Comisiei Europene, prin aplicațiile de plată ce vor fi transmise de Autoritatea de Certificare până la data de 31 decembrie 2017, pentru programele operaționale gestionate de MDRAPFE: PO Infrastructură Mare, PO Capital Uman, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Inițiativa pentru IMM-uri, PO Asistență Tehnică și PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. În conformitate cu prevederile regulamentelor europene aplicabile acestui cadru financiar, declarații intermediare de cheltuieli se pot transmite numai după desemnarea autorităților implicate în procesul de management și control al fondurilor, care implică evaluarea acestora de către Autoritatea de Audit din România și emiterea unei opinii cu privire la conformitatea sistemului cu cerințele de acreditare. Procesul de desemnare este în curs de finalizare. Menționăm că implementarea programelor operaționale (lansare apeluri proiecte, depunere cereri de finanțare, evaluare și selecție, contractare, derulare proiecte, inclusiv plata către beneficiari) nu este condiționată de acreditarea autorităților de management, imediat după obținerea desemnării putând fi solicitate la rambursare Comisiei Europene cheltuielile eligibile plătite deja în cadrul proiectelor. Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

61


PASTILA DE ISTORIE A MAŞINILOR

Grederul elevator Scurta istorie a folosirii grederelor elevatoare în țara noastră poate fi asociată tot cu prima tentativă de construire a Canalului Dunăre - Marea Neagră, acestea aflându-se printre utilajele de construcții uzate moral, a căror resursă tehnică era epuizată, aduse din URSS, recondiționate și revopsite. TEXT: Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU

Î

n iulie 1953, Comisia Guvernamentală pentru închiderea lucrărilor Canalului Dunăre-Marea Neagră a hotărât ca toată dotarea tehnică funcțională existentă la canal, inclusiv grederele elevatoare, să fie transferată la T.U.C. (Trustul de Utilaj Greu de Construcții) – devenit ulterior TUG (Trustul de Utilaj Greu din București). Începând cu data de 1 octombrie 1969, după intrarea în vigoare a Decretului nr. 650/1969 privind înființarea, organizarea și funcționarea Ministerului Construcțiilor Industriale, semnat de președintele Consiliului de Stat, Nicolae Ceaușescu, Ministerul de Construcții pentru Industria Chimică și Rafinării își încetează activitatea. La ministerul nou înființat a trecut, de asemenea, și activitatea de construcții din fostul Minister al Industriei Construcțiilor, inclusiv TUG. Așa cum își amintește domnul profesor Ioan Bărdescu, grederele elevatoare au fost folosite apoi pentru lucrările de terasamente de pe platforma Militari, ulterior fiind casate. Grederul elevator, o mașină tractată sau autopropulsată, caracterizată prin asocierea unui cuţit-disc cu o bandă transportoare, avea o funcţionare continuă și era folosit la săparea pământurilor ușoare și mijlocii, cu excepţia celor necoezive sau a celor lipicioase (argile umede).

Pământul săpat cu ajutorul cuțitului-disc era extras sub forma unei brazde, care se răsturna pe un transportor cu bandă, fiind încărcat direct în mijloace de transport sau depus în depozit. Pământul putea fi depus în cordon continuu de pământ (cavalier) format de-a lungul unui drum prin curățarea șanțurilor sau folosea la realizarea unor

62

masinisiutilaje.ro Noiembrie 2017

rambleuri până la 1,5 m din gropi de împrumut laterale, apropiate (maximum 15 m). Adâncimea de tăiere varia între 30 cm în pământuri moi și afânate și 15 cm în cele mai compacte. Lăţimea fâșiei tăiate la o trecere a mașinii era de 20...25 cm. În contextul precizat anterior, pe șantierele din țara noastră au fost folosite prin anii '50 - '60 gredere elevatoare pe pneuri, tractate, tip D-192, fabricate în URSS. Caracteristicile tehnice ale acestora sunt precizate în "Catalog de utilaj pentru lucrări de construcții", Ed. Tehnică, 1961. Aveau o productivitate teoretică de 400 m.c./oră și lucrau remorcate de tractorul pe șenile S-80 (80 CP), dar dispuneau și de un motor propriu D-54, de 51 CP, care era folosit pentru acționarea și manevrarea benzii transportoare. Pe plan mondial, cele mai vechi gredere elevatoare funcționale prezentate la diverse parade ale vechilor mașini recondiționate sunt de tip Russell Grader Company Township 1917. Originile grederului elevator sunt legate de J. D. Adams & Company, când Joseph D. Adams a creat în anul 1885 un greder elevator, o invenție utilă în procesul de construire și întreținere a drumurilor. În 1903, doi antreprenori, Richard Russell și C.K. Stockland, au organizat firma Russell Grader Manufacturing din Stephen, Minneapolis. Primul lor produs a fost un greder elevator tras de cai, cu un motor pe benzină folosit pentru a antrena transportorul, până în momentul în care a fost creat Caterpillar Tractor. Astfel, Russell a devenit unul dintre cei mai importanți

producători de gredere și pentru că acestea foloseau tractoarele Caterpillar era normal ca cele două companii să se unească pe o bază corporativă. La rândul acesteia, Caterpillar este firma care timp de peste un secol a avut o contribuție definitorie la evoluția tehnologică a motoarelor și mașinilor, devenind unul dintre cei mai mari producători mondiali de utilaje pentru construcţii. Fondatorii Caterpillar sunt Benjamin Holt, inventatorul primului tractor pe șenile ''Holt Caterpillar'' (1904), despre care la ședinta foto organizată cu ocazia testării se spunea că se deplasa precum o omidă (caterpillar), pentru că urmărea profilul terenului, și Daniel Best, de asemenea constructor de mașini agricole. Companiile celor doi au fuzionat în 1925, formând ''Caterpillar Tractor Co". Istoria utilajelor Caterpillar consemnează importante invenții și inovații sau dezvoltări, unele dintre acestea având apariții episodice, precum grederul elevator (Elevating - CATERPILLAR Motor Grader modelele 42, 48, 60 și Rivinius Domor - 12B), din 1928, când Caterpillar a achiziționat Russell Grader Manufacturing. În funcție de modelul constructiv, cuțitul disc sau plugul putea avea diverse diametre, de exemplu: 711 mm pentru modelul 42, 762 mm pentru modelul 48, respectiv 914,4 mm la modelul Rivinius Domor - 12B. În prezent, pe șantierele mondiale de construcții nu se mai folosesc grederele elevatoare.


Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Noiembrie 2017  
Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Noiembrie 2017  
Advertisement