__MAIN_TEXT__

Page 1

www.masinisiutilaje.ro

EVENIMENT

CASE CE

La Bauma 2019 JOB REPORT

Liebherr R 950

Demolition Litronic

Anul XIV, Nr. 3 (157) MARTIE 2019

RETROSPECTIVĂ

Participarea la

Trenchless Middle-East 2019

LIDER DE PIAȚĂ PE SEGMENTUL CONSTRUCȚIILOR

FORD TRUCKS


SCANEAZĂ

DESCOPERĂ

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

Sustenabilitatea – una din tendinţele generale ale momentului

P

iaţa tehnologiilor trenchless se află în creştere la nivel mondial, mai ales datorită tendinţei de a gândi sustenabil, eficient şi echilibrat dpdv costuri vs rezultate. Am luat pulsul acestei industrii în cadrul celui mai important eveniment no-dig de la începutul anului 2019, Trenchless Middle East, desfăşurat pe parcursul a 2 zile – 18-19 februarie 2019. Evenimentul este organizat odată la 2 ani în Dubai, Emiratele Arabe Unite şi se înscrie în lista evenimentelor de top din piaţa de tehnologii de săpare fără şanţ deschis.

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro PR & Communication Manager

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

După ce am organizat şi noi deja 3 ediţii de Trenchless România şi o pregătim în prezent pe cea de a 4-a (nu rataţi 13 iunie 2019 la Hotel Caro Bucureşti!), am decis că începând cu anul 2019 să avem o deschidere mai mare către internaţional şi să fim prezenţi punctual la câteva evenimente la care nu am mai fost până acum. Din două motive: în primul rând pentru a ne perfecţiona şi îmbunătăţi constant nivelul profesional atât ca jurnalişti, cât şi ca organizatori de evenimente internaţionale, iar în al doilea rând pentru a aduce cât mai aproape de cititori noutăţile pieţei internaţionale, cât şi tendinţele actuale ale momentului. Mai multe puteţi citi în paginile ediţiei prezente, în articolul dedicat evenimentului Trenchless Middle-East 2019.

Ing. Teodor JERPELEA

Ideea de sustenabilitate a început acum ani buni, pornită de la necesităţi de zi cu zi şi urgenţa aplicării acesteia în toate acţiunile noastre, pentru a avea rezultate cu impact global. Alinierea la această tendinţă este făcută gradual şi este conştientizată şi aplicată şi în rândul tehnologiilor, iar aici nu mă refer numai la tehnologia trenchless, ci la nivel general, producătorii de echipamente ţinând cont din ce în ce mai mult de aceasta (întrepătrunsă cu alte câteva tendinţe globale – le puteţi citi în materialul “Top 5 tendinţe din piaţa utilajelor de construcţii” răsfoind puţin revista).

Graphic Designer

Chiar şi la noi în România observăm o creştere a awareness-ului ideei folosirii tehnologiilor no-dig! De exemplu, spre deosebire de acum câţiva ani când începeam o discuţie despre tehnologiile trenchless şi eram în primul rând întrebaţi ce sunt acelea, în prezent constatăm că mulţi interlocutori cunosc tehnologia chiar în detaliu, unii chiar folosesc utilajele specializate şi le înţeleg perfect beneficiile! Mai mult, în drum spre birou, în zona Dorobanţi din Bucureşti chiar am observat cu uimire şi plăcere că o subtraversare a unei intersecţii importante (zona Perla pentru cine trece pe aici şi ştie) s-a făcut cu un utilaj de subtraversare, în loc ca traficul să fie blocat şi spart tot asfaltul! Uimire maximă! Deci, se poate! Bineînţeles, putem găsi şi multe exemple negative despre multe lucruri care clar nu se fac cum trebuie sau nu se fac deloc, însă hai să vedem picătura de apă din pahar în loc să vedem restul spaţiului rămas neocupat din acesta. :)

Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri.

Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU

Lucian Victor IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului.

Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XIV, Nr. 3 (157) MARTIE 2019 www.masinisiutilaje.ro

EVENIMENT

CASE CE

La Bauma 2019 JOB REPORT

Liebherr R 950

Demolation Litronic

Anul XIV, Nr. 3 (157) MARTIE 2019

RETROSPECTIVĂ

Participarea la

Trenchless Middle-East 2019

LIDER DE PIAȚĂ PE SEGMENTUL CONSTRUCȚIILOR

Aşadar, să fim sustenabili în orice întreprindem! Cornelia

4

masinisiutilaje.ro Martie 2019

FORD TRUCKS


ZOOM IN

8

NEWS Propunerile ARACO pentru completarea OUG 114/2018 10 NEWS Premiu pentru ASCENSORUL STONE, proiect al braşovenilor de la ELMAS 12 EVENIMENT TRENCHLESS MIDDLE EAST 2019

12 16

INDUSTRY

16 COVER STORY CEFIN TRUCKS pe cale să devină unul dintr cei mai mari jucători din piaţa camioanelor 20 UTILAJE METSO la Bauma 2019 24 JOB REPORT Echipamentele YALE oferite de VECTRA EUROLIFT SERVICE, soluţia logistică adaptată oricăror cerinţe

MACHINERY

26 UTILAJE KLEEMANN la Bauma 2019

26

30 UTILAJE Reciclarea materialelor de construcţii rezultate din demolări 34 UTILAJE CASE CE la Bauma 2019

20

36 UTILAJE MB CRUSHER, marea revelaţie la Bauma 2019 38 LICITAȚIE Vânzări sporite la licitaţia Euro Auctions

34

40 UTILAJE YANMAR, Solutioneering together 44 INOVAȚIE Noul VOLVO FH cu I-SAVE reduce costurile pentru combustibil cu până la 7% 46 TENDINȚE TOP 5 tendinţe în piaţa utilajelor de construcţii 50 JOB REPORT LIEBHERR R 950 DEMOLATION LITRONIC

FOCUS PLUS

44

54

UMAR

54 LANSARE KOBELCO a lansat în Europa cel mai mic echipament pentru demolări din generaţia a 10-a 57 ANALIZĂ Impresii mixte despre cum va evolua piaţa rezidenţială în România


NEWS

PROPUNERILE ARACO PENTRU COMPLETAREA OUG 114/2018

Î

n contextul apariției OUG 114/2018 și ca urmare a sesizărilor/solicitărilor primite din partea unor operatori economici, membri ARACO, asociație înființată în 1990 și reprezentând interesele societăților de construcții care activează în România, având peste 42.000 salariați, executanți ai principalelor proiecte de infrastructură energetică, rutieră și CF, de mediu și de sănătate, atât proiecte civile cât și industriale, salută prevederile aferente sectorului de construcții din acest izvor de drept însă apreciază ca absolut necesară analiza unor observații și promovarea urgentă a unor propuneri de amendare a actului normativ mentionat. În acest sens, ARACO a transmis către Guvern și către comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților următoarele propuneri: 1. Eliminarea discriminării introduse de pragul precizat in OUG 114/2018 în sensul în care obligația de majorare a salariilor se aplică tuturor societăților de construcții/ materiale de construcții aferente codurilor CAEN precizate în timp ce de facilități pot beneficia doar cele care îndeplinesc condiția pragului de 80%. Această prevedere este de natură să afecteze și elemente de concurențialitate din sector. Pe cale de consecință, solicităm eliminarea pragului de 80% prevăzut în cadrul Art.66 pct.5 lit.b). 2. Instrucțiunea ANAP nr. 2/2018 ține de legislația terțiară. Este necesar să se precizeze în OUG 114/2018 că beneficiarii de lucrări (atât publici cât și privați) trebuie să preia prin adiționale la contractele în derulare actualizările de prețuri la manoperă. Dacă nu se întâmplă așa, societățile de construcții obligate să majoreze manopera, începând cu 01.01.2019 vor fi afectate sever din punct de vedere financiar iar efectele aplicării ordonanței se pot întoarce împotriva lor prin efecte negative pe termen scurt si mediu. 3. Este imperativă adoptarea în cadrul Bugetului de Stat pe 2019 a unor prevederi prin care să fie asigurate resursele financiare necesare acoperirii diferențelor de prețuri la manoperă în cazul contractelor aflate în derulare.

8

masinisiutilaje.ro Martie 2019

4. Actualizarea de prețuri trebuie sa țină cont de efectele aplicării OUG 114/2018, atât la manopera directă cât și la cea indirectă, inclusiv deservenții de utilaje și transport, la care se adaugă efectul creșterii manoperei în prețul materialelor de construcții. 5. Gama de coduri CAEN precizate în OUG 114/2018 trebuie completată cel puțin cu o serie de coduri care lipsesc (stații de asfalt, diverși producători de materiale, laboratoare care lucrează pentru construcții etc.), respectiv: 2351 Fabricarea cimentului; 2352 Fabricarea varului și ipsosului; 2399 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.; 7120 Activitati de testări și analize tehnice (pentru laboratoare care activează pentru sectorul construcțiilor). 6. Completarea Art.66 din OUG 114/2018 cu următorul paragraf: Pentru veniturile ce depasesc 30.000 lei lunar, calculul scutirilor se face luând în calcul pragul de 30.000 de lei, urmând ca doar sumelor ce depașesc acest prag să nu li se aplice scutirile prevăzute la pct. 5.

Un alt efect negativ al aplicării OUG 114/2018 este legat de reducerea sau anularea unor programe de investiții anunțate deja de beneficiari din zona energetică (Hidroelectrica), mediul bancar sau sistemul de comunicații. Măsurile promovate prin OUG 114/2018 nu își vor putea atinge scopul dacă nu va exista o relansare în acest an a investițiilor publice, inclusiv din fondurile europene. În acest sens, solicităm în regim de urgență relansarea și monitorizarea dinamică a investițiilor publice, astfel încât previziunile din Bugetul de stat pentru anul în curs să fie confirmate în realitatea economică a sectorului de construcții din România. Laurențiu Plosceanu Președinte


NEWS

ASCENSORUL STONE AL BRAȘOVENILOR DE LA ELMAS UN PROIECT UNICAT, PREMIAT ALĂTURI DE ASCENSOARE

PRODUSE DE GIGANȚI DIN GERMANIA, MAREA BRITANIE SAU SUA Un proiect 100% românesc, liftul instalat în Tunelul Timpului de la Castelul Bran, a fost recunoscut pe plan internațional, unicitatea acestui model făcându-i pe jurații concursului mondial „Elevator World”, care s-a desfăşurat în SUA, să-i acorde premiul I la categoria „Ascensoare cu scop special”. Printre ascensoarele care au mai intrat în această competiție mondială şi au fost premiate la alte categorii s-au mai numărat modele produse de producatori de renume din Germania, Marea Britanie, SUA sau Japonia (Mitsubishi Electric). UN PROIECT COMPARAT CU UN DIAMANT

P

„Acest trofeu pe care l-am obținut se adresează întregii echipe care a dus proiectul la bun sfârșit. Performanța a fost posibilă doar prin efortul colectiv al tuturor celor 420 de angajați ai companiei. Este un proiect unicat, pentru care am obținut toate certificările și avizele necesare în vederea funcționării”, a precizat omul de afaceri Marton Geza Roth, Directorul General Elmas.

rin acest proiect, Castelul Bran a crescut paleta serviciilor pe care le oferă turiștilor fascinați de istorie, de frumoasa poveste a Reginei Maria, dar și de mitul Contelui Dracula. Prezent la Bran, cu ocazia înmânării oficiale a acestui premiu, domnul Bülent Yilmaz, Managing Director la Elevator World, divizia pentru Europa, a spus că liftul proiectat de compania brașoveană Elmas este ca un diamant. „Premiul acesta este unul foarte special, deoarece a fost acordat unui lift cu adevărat deosebit, față de cel folosit zilnic. În conformitate cu precizările specialiștilor din Comitetul Tehnic, numele companiei, Elmas, înseamnă diamant în mai multe limbi, iar și acest proiect este ca un diamant”, a explicat Bülent Yilmaz.

UN CONCEPT UNICAT, 100% ROMÂNESC Construcția întregului Tunel al Timpului este una unicat, 100% românească, și a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiții deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale deoarece geometria, atât a tunelului, cât și a domului, presupune secțiuni fără nici un fel de repetabilitate și un grad extrem de ridicat de dificultate de realizare. 12 mineri au dislocat 330 de metri cubi de stâncă de diverse durități pentru a putea fi mărită secțiunea puțului și a tunelului orizontal. S-au consumat 29.000 de ore de muncă, volumul total de săpătură fiind de 1.900 de mc, echivalentul a 100 de tiruri și s-au turnat 420 de mc de betoane speciale, echivalentul a 100 de betoniere.

10

masinisiutilaje.ro Martie 2019

TUNELUL TIMPULUI, ÎN CIFRE

De asemenea, cabina liftului este special proiectată pentru acest tunel, este unică, efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire. O provocare pentru proiectanți care au fost nevoiți să găsească o soluție inedită pentru evacuarea de urgență: o trapă în tavanul cabinei și un mecanism electric de ridicat ce a fost montat în partea superioară a puțului.

În conformitate cu datele Companiei de Administrare a Domeniului Bran, cifrele sunt elocvente: 20 de kilometri de trasee de cablu, peste 150 de senzori, 60 de servere și sisteme de control, 5 sisteme audio independente, 80 de canale de sunet comandabile, sisteme de iluminat inteligente, echipamente de efecte speciale, senzori de poziție, de prezență, de detecție a expresiei faciale, 120 de programe și aplicații software dedicate. Un proiect 100% românesc unde și coloana sonoră a fost realizată de compozitori și editori de sunet din România, întreg conținutul fiind produs pentru Tunelul Timpului pentru a descrie istoria și cultura Castelului Bran și a zonei geografice din care face parte.

Totodată, liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, de fum, de temperatură, umiditate, dar și senzori de detectare a gazelor. În cazul în care acestea se vor activa, cabina lifului va fi direcționată spre stația superioară. Viteza de deplasare este flexibilă pentru a putea fi adaptată nevoilor și scenariilor media, iar în interiorul liftului s-au montat ecrane de ultimă generație, camere foto și video, făcând posibilă modificarea spectacolului media ori de câte ori se va dori acest lucru.

Compania Elmas Brașov a fost înființată în 1990, având capital 100% românesc. Activitatea principală a firmei este fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat. Sediul central al societății este în Brașov, spațiile de producție, depozitare, reparații și cel administrativ întinzându-se pe o suprafață de 70.000 de metri pătrați. Compania are opt puncte de lucru la nivel național și trei societăți comerciale cu același obiect de activitate în țările vecine Moldova, Bulgaria, Ungaria.


EVENIMENT

NO-DIG PE TĂRÂMUL CELOR 1001 DE NOPȚI TRENCHLESS MIDDLE EAST 2019

Tehnologiile trenchless sunt din ce în ce mai prezente în Orientul Mijlociu și se încadrează perfect în peisajul orașelor extrem de dezvoltate așa cum este Dubai. În perioada 18-19 februarie a.c. orașul a găzduit cea de-a 11 ediție a Trenchless Middle East, cel mai important eveniment dedicat tehnologiilor de subtraversare din zona EMEA. Text: Maria NAE, Cornelia ROTARU, Oana PATACHE - Dubai, UAE

T

renchless Middle East 2019 a reunit reprezentanți de la mai mult de 85 de companii din 16 țări care și-au prezentat produsele și soluțiile. Locația a oferit posibilitatea de expoziție atât de stand-uri interioare pentru echipamente de dimensiuni mici și medii, iar pentru echipamente și mașini de mari dimensiuni a fost pus la dispoziție un spațiu special de expunere la exterior.

12

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Conferința ce a durat două zile a fost elaborată în colaborare cu Societatea Internațională pentru Tehnologii Trenchless (ISTT). Pe agenda conferinței au existat prezentări pentru tehnologii de instalare, înlocuire și reabilitare de conducte pentru utilități publice precum apă, gaze, canalizare, dar și pentru fibră optică. Mai mult decât atât conferința a inclus și un program de instruire și formare cu studenți, program susținut și cu ajutorul universităților din Dubai. Acest program a fost lansat cu ocazia ediției din anul 2017 și a fost primit

cu mare succes de către toți cei prezenți la eveniment, oferind încă o dată dovadă a faptului că la nivelul comunității locale din Dubai se iau măsuri în perspectivă pentru a asigura aportul de forță de muncă necesar pentru viitor. Printre speakerii evenimentului s-au numărat reprezentați ai Autorității de Drumuri și Transport (RTA) și ai Autorității de Electricitate și Apă din Dubai (DEWA). De asemenea, la eveniment s-au alăturat companii importante pentru sectorul de tehnologii no-dig: Tracto-Technik GmbH


Expoziția a avut loc la Jumeirah Beach Conference & Exhibition Center, într-un cadru extrem de elegant, iar pe parcursul celor două zile au fost susținute prezentări tehnici despre aplicații, noutăți și inovații în domeniul tehnologiilor trenchless. Am fost prezenți la eveniment unde am avut deosebită plăcere să aflăm noi informații și să cunoaștem prezentanți internaționali de seamă pentru industria trenchless.

”Adoptarea de tehnici de trenchless (cunoscută și sub numele de NDRC - Crossings Road Non Disruptive) în Orientul Mijlociu a continuat în mod repetat, iar evenimentul Trenchless Middle East este o dovadă a importanței acestor tehnologii în piața de construcții de astăzi.”

& CO, Herrenknecht AG, Vermeer, Digital Control Incorporated (DCI), International Aramoon Corporation (IAC) şi International Drilling Services (IDS), Institution of Civil Engineers (ICE), Bohrtec GmbH, Apollo Techno International Fzco, TBM Trading Middle East Fzc, Primus Line Gmbh, BKP Berolina Polyester GmbH & Co. Kg etc. Cele mai multe dintre companiile prezente la eveniment şi-au prezentat o serie de noutăți. BKP Berolina GmbH & Co. KG, lider mondial în tehnologia furnizării de materiale plastice din răşină armată cu fibră de sticlă (GRP) şi sistemele de căptuşire

(CIPP) pentru reabilitarea conductelor folosind tehnologia trenchless este de peste 20 de ani furnizorul principal pentru municipalitățile locale. Împreună cu partenerul local Aramoon Co. Ltd (IAC) acesta a lucrat pentru reabilitarea a peste 3 km de rețea de canalizare în regiunea Ras Al Khaimah. Colaboarea dintre cele două companii a început în anul 2009 şi a făcut posibilă prima instalare de rețea de utilități publice din Arabia Saudită utilizând Berolina Liner.

International Aramoon Co. Ltd (IAC) este un pionier în utilizarea tehnologiilor fără şanț deschis în țările din Arabia Saudită. Sediul central al companiei este în Riyadh, cu 11 sucursale în Saudi care acoperă Jeddah, Makkah, Taif, Dammam, Al-Khobar, Ahsa, Hafar Al Batin, Madinah, Abha & Tabuk. În 2014 a început operațiunile sale în Emiratele Arabe Unite cu un birou din Abu Dhabi şi două birouri în curs de deschidere la Bahrain şi Qatar.

Martie 2019 masinisiutilaje.ro

13


EVENIMENT Un proiect impresionat care a fost prezentat cu ocazia ediției de anul acesta este proiectul Hyperloop, un sistem de transport care va duce călătorii pe distanța dintre Dubai și Abu Dhabi 87 mile (140 km) în 12 min. De asemenea, Guvernul a aprobat recent un buget de 354 milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului de scurgere a apelor pluviale și a apelor subterane pentru districtele din jurul Aeroportului Internațional Al Maktoum, Expo 2020 și alte centre urbane. De asemenea, municipalitatea din Dubai a acordat companiei Parsons Overseas Ltd. (SUA) contractul de consultanță și supraveghere a proiectului în valoare de 12,5 miliarde AED, pentru proiectul tunelului de canalizare.

Grupul de companii IAC include și Faiz Alelweet Engineering Consulting (FAE), cea mai importantă companie de consultanță în domeniul tehnologiilor trenchless din Arabia Saudită. FAE a semnat o alianță cu Downley Consultants Ltd și astfel acoperă global proiecte din domeniul tehnologiilor de subtraversare. Alianța FAE/Downley și IAC a adus cu succes un număr foarte mare de proiecte în zona Arabiei Saudite și nu numai. Dezvoltarea accelerată a orașului Dubai oferă oportunități de lucru extrem de interesante pentru viitorii ingineri iar în acest sens programele de susținere și formare sunt foarte bine implementate și generează noi oportunități de business. Autoritățile locale cum sunt DEWA (Autoritatea din Dubai de Electricitate și Apă), RTA (Autoritatea de transport și drumuri) și dezvoltatori precum Dubai Holdings (Global Investment Holdings Company), Nakheel și Emaar, își propun planuri ample de infrastructură. În perioada 2014-2016 RTA a lansat 29 de inițiative sub egida proiectului Smart City, scopul fiind acela de a transforma Dubai într-un centru global pentru inovație și tehnologie pentru planificările urbanistice.

14

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Cu planuri ample de infrastructură anunțate de către municipalitățile și autoritățile locale DEWA Nakheel și Emaar, tehnologiile trenchless sunt din ce în ce mai prezente în Orientul Mijlociu. Lansarea noului plan cincinal pentru industria de transport, a fixat RTA ca principal investitor în infrastructura din Dubai.


“În 2018, când am văzut pe lista evenimentelor importante de tehnologii trenchless evenimentul Trenchless Middle East, m-am bucurat mult! Asta datorită faptului că mereu mă reîntorc cu plăcere în Dubai, oraşul care mă inspiră de fiecare dată! Se pot face o multitudine de speculaţii pe marginea Dubai-ului, însă spaţiul acesta rămâne mereu pentru mine unul care vorbeşte despre puterea exemplului şi despre aplicarea inovaţiei şi excelenţei la toate nivelurile. Mulţi sunt cei care spun că acolo unde sunt bani, sigur că se pot face multe.

"Dubai este într-adevăr un oraş impresionat, unul pe care trebuie să-l vezi ca să îl crezi. Cu realizări arhitecturale care doboară recorduri, precum Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume (828 m), alături de Fântâna Cântătoare care dispune de cel mai mare sistem din lume de coreografie pentru o fântână, dar şi „The Palm” una dintre cele mai mari insule artificiale din lume construită în forma unui palmier, se poate afirma că Dubai este un oraş al contrastelor.

Da, se pot face multe, însă pe lângă bani mai este necesară şi o viziune unitară, un plan coerent şi oameni care să îl urmeze an de an, pe parcusul unor decenii. Cunosc multe persoane care locuiesc în Dubai şi care au văzut oraşul când în mare parte era compus numai din dune de nisip. Şi acest lucru acum 15-20 de ani! Acum oraşul trăieşte şi este una din cele mai interesante, dorite şi posh destinaţii de pe glob! Cum să nu te inspire?”

Pe parcursul a celor două zile la evenimentul Trenchless Middle East am aflat ultimele noutăţi şi oportunităţi din domeniu, o imagine de ansamblu asupra mega proiectului Hyperloop, care va facilita transportul de pasageri din Dubai în Abu Dhabi în doar 12 minute, dar şi cele mai inovative utilaje care folosesc tehnologia de subtraversare fără şanţ deschis. Totodată am avut ocazia să discutăm cu parteneri şi suporteri ai evenimentului local organizat de noi, Trenchless România Conference&Exhibition, eveniment ajuns deja la cea de a 4-a ediţie şi care preconizam că va fi cel puţin la fel de interesant!”

Cornelia Rotaru

Oana Patache

Managing Director Trenchless România

PR&Communication Manager

Trenchless România

Martie 2019 masinisiutilaje.ro

15


COVER STORY

CEFIN TRUCKS PE CALE SĂ DEVINĂ UNUL DINTRE CEI MAI MARI JUCĂTORI DIN PIAŢA CAMIOANELOR Strategia Cefin Trucks de a maximiza profitul clienţilor săi prin cea mai competitivă combinaţie de produse și servicii se dovedește corectă. După numai 20 de luni de la începerea activităţii sale ca importator Ford Trucks în România, Cefin Trucks a atins în 2018 o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro și estimează o creștere de peste 20%, depășind 50 de milioane de euro în 2019, cu activităţile sale de vânzare și service.

C

efin Trucks, unic importator și distribuitor al brandului Ford Trucks în România anunţă că a devenit lider pe piaţa de vehicule destinate domeniului construcţiilor, precum și pe segmentul de vehicule municipale, graţie rezultatelor obţinute în 2018. Miza pentru 2019 este o creștere importantă a cotei de piaţă si a segmentului de cap tractor pentru transport internaţional, care reprezintă peste 75% din vânzările totale pe piaţa românească. Principala atracţie din portofoliul Cefin Trucks este noul F-MAX, desemnat Camionul Anului 2019.

16

masinisiutilaje.ro Martie 2019

“De la bun început, principalul nostru obiectiv a fost să maximizăm profitabilitatea clienţilor noștri prin cea mai competitivă ofertă, atât la vânzare, cât și la servicii post vânzare. Această strategie s-a dovedit corectă: în primii doi ani de activitate, realizările au depășit planurile iniţiale, dovedind că know-how-ul echipei Cefin Trucks și gama de produse Ford Trucks sunt o combinaţie sinergică și foarte potrivită pentru piaţa românească.

Câștigăm constant și în mod accelerat cotă de piaţă pe toate segmentele în care suntem prezenţi, consolidându-ne, în același timp, imaginea și recunoașterea, lucru dovedit de rata ridicată de clienţi fideli, astăzi peste 220, de care ne bucurăm. Suntem foarte recunoscători atât clienţilor noștri cât și partenerilor de la Ford Trucks pentru că ne-au dat, încă o dată, șansa de a ne demonstra profesionalismul în domeniu. Încrederea și suportul lor au fost decisive pentru a atinge aceste rezultate.


Vrem să ne menţinem poziţia de lider pe segmentele de construcţii și vehicule municipale și să extindem substanţial cota de piaţă pe segmentul capete de tractor, cu F-MAX în portofoliu. Pentru a doua oară în istoria companiei Cefin, suntem hotărâţi să devenim unul dintre cei mai mari jucători din piaţa camioanelor grele.

Ne-am propus să ajungem, în 2019, la un minim de 450 de vehicule vândute, în creștere cu peste 28% faţă de 2018. Creșterea este generată în primul rând de lansarea de anul trecut a F-MAX, Camionul Anului 2019, un produs de top în segmentul de transport internaţional. Dorim să fim prima alegere pentru transportatorii care își doreșc să își maximizeze profitabilitatea.”

Martie 2019 masinisiutilaje.ro

17


COVER STORY

"Anul 2018 a fost un an de succes atât pentru Ford Trucks, cât și pentru Cefin Trucks. România a devenit cea mai mare piață din punct de vedere al volumului de vânzări, iar Cefin Trucks a fost premiat cu “Champions Award” pentru performanțele lor remarcabile de vânzări și reparații. Cefin Trucks va continua să reprezinte marca noastră într-un mod care ne va face mândri. Pe măsură ce continuăm să extindem operațiunile europene, ne propunem să creștem atelierele noastre de service de la 27 la 70 în 2019. F-MAX este acum disponibil și pentru clienții noștri români. Distincția "2019 International Truck of the Year" arată unde ne aflăm în „călătoria” noastră de producție de camioane. Acest vehicul și premiul câștigat reprezintă rodul muncii noastre, munca noastră meticuloasă în domeniul cercetării și dezvoltării precum și cunoștințele și expertiza pe care le-am câștigat de-a lungul multor ani. Acest premiu reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea noastră. Faptul că 23 de membri ai juriului din 23 de țări diferite dau muncii noastre depuse în cercetare și dezvoltare recunoașterea pe care o merită este, de asemenea, foarte încurajator."

18

masinisiutilaje.ro Martie 2019

FORD TRUCKS – EVOLUŢIE ACCELERATĂ PE PIAŢA ROMÂNEASCĂ Luna mai 2017 a marcat o etapă importantă în evoluţia companiei, prin lansarea oficială și inaugurarea sediului Cefin Trucks, la finalul procesului de rebranding. În primul an de activitate, Cefin Trucks, în calitate de importator și distribuitor al Ford Trucks, a înregistrat vânzări de 157 de unităţi (1% pentru segmentul de transport, 17% pentru segmentul de construcţii și 7% pentru segmentul de vehicule specializate), cu o cotă de 2,36%.

În al doilea an, compania și-a îndeplinit și depășit obiectivul stabilit, surclasând deja, în semestrul al doilea, doi competitori cu o prezenţă tradiţională pe piaţă. Numărul unităţilor vândute s-a dublat, ajungând la 357 (1% pentru segmentul de transport, 35% pentru construcţii, unde Ford Trucks este lider detașat de piaţă, 13% pentru segmentul vehicule specializate, cu 35% din piaţa de autovehicule municipale, unde Ford Trucks deţine primul loc), iar cota de piaţă la 5%. Parcursul ascendent continuă și în 2019, cu peste 150 de unităţi de livrat în trimestrul întâi, datorită unui flux accelerat de comenzi începând cu trimestrul trei al anului 2018. Acest start este un semnal clar că obiectivul anului 2019, de 450 unităţi, poate sa fie ușor depășit.


OFERTĂ COMPLETĂ ȘI UN BILANŢ POZITIV La doi ani de existenţă pe piaţa românească, bilanţul companiei include 140 de acţiuni demonstrative și organizarea, de două ori pe an, a concursului Best Driver Challenge, dedicat exlusiv șoferilor conducători de Ford. Prezenţa companiei la toate evenimentele de profil din industrie a culminat cu evenimentul propriu de lansare a modelului F-MAX la București, promovat ulterior la nivel naţional. Numai în luna noiembrie a anului trecut, F-MAX, vedeta portofoliului Ford Trucks, a fost prezentat publicului avizat în alte 6 orașe din România (Baia Mare, Suceava, Cluj, Timișoara, Arad, Brașov). Cu această ocazie, peste 2.000 de potenţiali clienţi au făcut cunoștinţă cu noua cabină, iar mulţi dintre ei sunt deja mândri posesori ai acesteia.

Cefin Trucks oferă servicii de finanţare internă și externă complexe, incluzând și servicii de trade in - buy back. Mașinile Ford Trucks sunt livrate echipate standard cu sisteme de monitorizare prin GPS oferite de grupul Viasat. Echipa de vânzări s-a dezvoltat constant, de la 10 angajaţi, în 2016, la 16, în 2018. Tendinţa de creștere se va menţine și în acest an, când compania estimează că numărul membrilor forţei sale de vânzări va ajunge la 21, pentru o acoperire teritorială optimă.

Serviciile livrate de Cefin Trucks clienţilor săi le asigură acestora o ofertă completă, pe lângă activitatea propriu-zisă de vânzare de vehicule noi Ford Trucks. Cefin Trucks este lider de piaţă în vânzarea de vehicule rulate, oferă servicii de asistenţă tehnică de top prin centrele sale din București, Brașov, Deva și Arad și, prin reţeaua sa de parteneri de service, în Constanţa, Craiova, Bacău, Suceava, Baia Mare, Oradea, Timișoara și Cluj și are în plan deschiderea a 3 noi locaţii after-sales în 2019.

Martie 2019 masinisiutilaje.ro

19


UTILAJE

LA BAUMA 2019

METSO VA FACE CUNOSCUTE REVOLUȚIONARELE SALE INOVAȚII

DESTINATE SECTORULUI PRODUCȚIEI DE AGREGATE ȘI INDUSTRIEI MINIERE La Bauma 2019, binecunoscută expoziție internațională ce se va desfășura la München, între 8 – 14 aprilie, Metso va lansa o serie de noi soluții tehnice de ultimă generație destinate a fi utilizate în producția de agregate, în construcții și în industria extractivă. Prezentările vor include tehnologii și servicii menite a îmbunătății productivitatea și a reduce costurile. Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

20

masinisiutilaje.ro Martie 2019

"Metso continuă să investească în dezvoltarea de soluții pentru sectorul producției de agregate și al exploatațiilor miniere și noi suntem deosebit de mulțumiți că vom putea să lansăm aceste ultime inovații la Bauma. Multe dintre noile tehnologii pe care o să le prezentăm la Bauma se bazează pe feedbackul clienților noștri cu privire la funcționalitățile produselor și cerințele comerciale. Aceste soluții vor ajuta clienții noștri să-și îmbunătățească performanțele operațiunilor existente și să-și controleze costul pe tonă"

O

dată cu noile soluții de concasare și de sortare, Metso va face cunoscută o inovație care va produce o transformare radicală pentru vehiculele tot-teren cu bene basculante, care va permite exploatărilor miniere și carierelor să transporte mai mult cu un consum de energie mai mic. Această lansare majoră de produse va extinde oferta Metso peste un teritoriu cu totul nou și îi va ajuta pe viitorii clienți să atingă un volum util de transport mai mare, reducând în același timp costurile de operare.


UTILAJE În plus, Metso va prezenta o gamă largă de echipamente, piese de schimb și de uzură, precum și servicii concepute pentru a ajuta operațiunile să devină mai eficiente și să permită echipamentelor să funcționeze mai eficient. Soluțiile ce vor fi prezentate vor include:

22

concasorul cu con mobil Lokotrack® LT200HP, conceput pentru operațiuni de concasare secundare și terțiare, cum ar fi producerea de agregate pentru balast de căi ferate, pentru construcția de drumuri, producerea de asfalt și fracțiuni de beton; concasorul cu con Metso MX (TM), prevăzut cu tehnologia de concasare brevetată Multi-Action, concepută pentru a reduce costurile operaționale ale concasoarelor și pentru a le crește durata de exploatare, comparativ concasoarele cu con tradiționale. De la introducerea în exploatare, în anul 2017, Metso a vândut în întreaga lume 50 de concasoare MX;

masinisiutilaje.ro Martie 2019

gama Lokotack® Urban (TM), ce revoluționează operațiunile de concasare în aglomerările urbane, în special în centrele orașelor. Aceste concasoare mobile oferă o protecție acustică superioară cu 60% și reduc emisiile de praf. Aceste calități pot simplifica procesul de eliberare a autorizației de mediu și vor deschide noi oportunități pentru activitățile de concasare în mediul urban;

gama de pompe de șlam Metso, optimizate pentru o durată de funcționare maximă și costuri de operare reduse. Baza culisantă a pompelor asigură o întreținere facilă și rapidă și o înlocuire sigură a componentelor uzate, conducta de aspirație și cea de refulare rămânând pe poziție în timpul acestor operațiuni;

serviciile financiare, ce asigură simplificarea investițiilor în noi echipamente. Modelele de leasing ale companiei Metso permit un echilibru optim între costuri și veniturile de producție;

ca parte a serviciului «Metso Life Cycle for Aggregates», serviciile de protecție a echipementelor (EPS – Equipment Protection Services), oferă protecție suplimentară pentru cele mai valoroase bunuri. Aceasta înseamnă garanții extinse, inspecții programate cu tehnicieni certificați de Metso și Metso Metrics Services pentru monitorizarea de la distanță;

învelișul de uzură Poly-Cer, de înaltă performanță, ce asigură o durată de viață de cel puțin patru ori mai mare, comparativ cu unul tradițional din oțel. Această calitate, asociată cu schimbarea rapidă și sigură a pieselor uzate, garantează un timp minim de întrerupere și conduce în timp la costuri minime de operare;

suporturile sitelor, optimizate pentru fiecare aplicație, garantează o uzură redusă și o suprafață operațională deschisă mărită.


ÎNAINTEAZĂ UNDE ALȚII DAU ÎNAPOI.

CELE MAI BUNE ANVELOPE FORESTIERE.

Comandați anvelopele online, și noi vă oferim transport până acasă la Dvs.

CONTRUCȚII & INDUSTRIALE

EXCAVATOARE

FORESTIER

AGRICULTURĂ

MANIPULARE MATERIALE

CAMIOANE

MINERIT

MAVIPROD SRL • Distribuitor o�cial anvelope ATG - Alliance, Galaxy, Primex 0040 365 450 015, shop@maviprod.ro, www.maviprod.ro, shop.maviprod.ro

Septembrie 2018 masinisiutilaje.ro

23


JOB REPORT

ECHIPAMENTELE YALE OFERITE DE VECTRA EUROLIFT SERVICE SOLUȚIA LOGISTICĂ ADAPTATĂ ORICĂROR CERINȚE

Vectra Eurolift Service oferă pe piața din România un portofoliu bogat de produse și servicii dedicate domeniului logistic și a reușit de-a lungul timpului, prin seriozitate și profesionalism, să se poziționeze ca unul dintre cei mai importanți furnizori din acest sector de activitate. Aplicațiile pe care compania le poate deservi sunt multiple, de la construcții, la transport și depozitare, agricultură și industria alimentară.

I

ndustria alimentară prezintă numeroase particularități ce trebuie luate în considerare în alegerea echipamentelor de manipulat mărfuri. Acestea pot fi echipate special pentru aplicații precum lucrul în mai multe schimburi, operare în depozite frigorifice și trebuie să asigure maximă siguranță în manipularea bunurilor. Vectra Eurolift Service, beneficiind de expertiza furnizorului de stivuitoare Yale, a înțeles necesitățile unuia dintre cei mai importanți producători din industria panificației în România, Boromir Ind SRL Rm. Vâlcea. Boromir Ind SRL Rm. Vâlcea și-a început activitatea în 1994, plecând de la o mică brutărie și o moară de făină. Astăzi, Boromir are peste 700 de angajați și o cifră de afaceri ce depășește 50 milioane de euro. La sediul din Rm Vâlcea se desfășoară cea mai mare parte din activitate, acolo existând și unitatea de producție a majorității mărfurilor. În urma unor analize aprofundate legate de alegerea echipamentelor pentru ridicarea și manipularea mărfurilor, Boromir a ales soluția oferită de Vectra Eurolift Service. Astfel, compania a optat pentru achiziționarea a 12 utilaje Yale în sistem full rental: • 4 transpalete electrice model MP20X; • 1 transpaletă electrică model MS16; • 2 electrostivuitoare model ERP16VF; • 1 electrostivuitor model ERP15VT; • 1 motostivuitor model GP20MX; • 1 motostivuitor model GP25MX; • 2 reachtruck-uri model MR14.

Aceste echipamente sunt împărțite în trei sectoare: depozitul de materii prime, secția de producție și depozitul cu produse finite. Transpaletele electrice fără catarg MP20X sunt prevăzute cu platformă pentru operator, sunt robuste și ideale pentru aplicațiile ce au loc în depozitele Boromir.

24

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Acest model de transpaletă are o capacitate de transport de 2.000 kg. Toate transpaletele sunt echipate din fabrică cu baterii de tracțiune de 24V/250Ah. Cele două electrostivuitoare ERP16VF sunt modele cu 4 roți, au capacități de ridicare de 1.600 kg, înălțimi utile de ridicare de 3360 mm și sunt dotate cu baterii de tracțiune de 48V/625Ah. Electrostivuitorul ERP15VT este model în 3 roți și are o capacitate de ridicare de 1.500 kg la înălțimi de până la 4.600 mm. Modelele de motostivuitoare din gama MX au capacități de ridicare de 2.000 kg, respectiv 2.500 kg, la înălțimi de ridicare de până la 3.290 mm. Acestea sunt echipamente proiectate pentru lucrul în mai multe schimburi, asigurând o productivitate ridicată, consum și noxe reduse. Echipamentul MS16 este singurul model de transpaletă electrică cu catarg din flota Boromir. Utilajul are o capacitate de ridicare de până la 1.600 kg, la înălțimi de 4.040 mm. Această transpaletă este deosebit de manevrabilă, fiind proiectată special pentru manipulare în spații înguste.

Un alt model de echipament ce deservește activitatea desfășurată de Boromir îl reprezintă reachtruck-ul MR14. În flotă se regăsesc două modele, cu capacități de ridicare de 1.400 kg și înălțimi de până la 8.500 mm. Yale MR14 oferă un spațiu generos la nivelul operatorului și este ideal pentru operare în spații înguste. Așadar, flota de echipamente operată de Boromir este diversificată, cu modele proiectate în funcție de tipul activităților ce se desfășoară în depozite. Media paleților manipulați pe zi se ridică la 800 de bucăți, iar în perioadele de vârf se lucrează chiar și în trei schimburi. Utilajele manipulate la interior au contribuit la optimizarea spațiului de depozitare prin faptul că au fost proiectate astfel încât să lucreze în spații înguste. Reprezentanții Boromir au declarat că alegerea soluției oferite de către Vectra Eurolift Service s-a bazat pe raportul favorabil preț – calitate și pe buna comunicare între cele două companii în vederea alegerii celei mai bune variante logistice.


UTILAJE

LA BAUMA 2019

KLEEMANN VA PREZENTA SOLUȚII TEHNICE INOVATOARE PENTRU

APLICAȚII ÎN CARIERE, CU OPERARE ECOLOGICĂ Cu ocazia târgului internațional Bauma 2019, ce se va desfășura la München în perioada 8 – 14 aprilie, Kleemann va expune o largă gamă de produse inovatoare, în total șapte echipamente mobile de concasare și sortare. Vor fi prezentate mașini de înaltă performanță și soluții ecologice pentru aplicații de reciclare și de prelucrare a pietrei naturale.

TEXT: ING. VALERIU BEZDEDEANU

MOBICAT MC 120 Z PRO PENTRU APLICAȚIILE DIFICILE DIN CARIERE

C

u o capacitate orară maximă de 650 tone, MOBICAT MC 120 Z PRO, prin robustețea și eficiența sa, se dovedește ideal în cariere, pentru concasarea pietrei naturale. Puternicul concasor cu fălci, cu o deschidere a cuvei de alimentare de 1.200 x 800 mm, este echipat cu o falcă articulată foarte lungă. Pentru a asigura cel mai bun flux de materiale posibil, sistemul de alimentare continuă (CFS) reglează viteza de transport a materiei prime în funcție de nivelul de umplere a camerei de concasare. La majoritatea instalațiilor de concasare cu fălci, camera de concasare trebuie să fie golită de operator, cu destulă dificultate, în cazul blocării cu materiale. Sistemul de deblocare a concasorului, opțional, este o soluție pentru această problemă. În situația blocării cu material a camerei de concasare, sensul de rotație a concasorului, având în vedere acționarea electrică, poate fi inversat, iar blocajul se va elimina foarte rapid.

26

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Concasor mobil cu fălci, MOBICAT MC 120 Z PRO

O ASOCIERE OPTIMĂ CU CONCASORUL CU CON MOBICONE MCO 11 PRO

CONCASORUL MOBIL MOBIREX MR 130 ZI EVO2, VERSIUNEA CU PACHETUL ECOLOGIC ECO

La standul Kleemann, seria PRO va fi reprezentată, de asemenea, de concasorul mobil cu con MOBICONE MCO 11 PRO, care se dovedește o perfectă instalație de concasare secundară în asociere cu concasorul cu fălci MOBICAT MC 120 Z PRO. Aceste două instalații sunt perfect adaptate una cu cealaltă din punct de vedere al dimensiunilor și al performanțelor. În plus, MOBICONE MCO 11 PRO impresionează cu o capacitate orară maximă de 470 tone.

Din ce în ce mai multe țări, orașe și comunități introduc reglementări actualizate privind emisiile poluante, de zgomot și de praf. Având în vedere aceste cerințe de mediu, Kleemann propune pentru concasorul mobil cu percuție MOBIREX MR 130 Zi EVO2, două pachete de măsuri în acord cu mediul, suplimentare față de echiparea grupului electrogenerator cu un motor diesel Scania, de 368 kW, care respectă standardele US EPA Tier 4f/UE Stage IV.


Soluțiile nou dezvoltate, grupate în pachetele ECO Noise și ECO Dust, oferă îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește reducerea zgomotului și reținerea prafului. În plus, instalația este controlată prin intermediul noului sistem intuitiv de comandă „SPECTIVE”.

Concasor mobil cu percuție, MOBIREX MR 130 Zi EVO2

Ecranul tactil de 12" simplifică operarea instalației, deoarece toate funcțiile de lucru pot fi recunoscute dintr-o privire grație simbolurilor clare ce indică calea de urmat. Concasorul mobil cu percuție MOBIREX MR 130 Zi EVO2 impresionează cu o producție orară ce ajunge la un maximum de 450 tone și, de asemenea, cu capacitatea sa de a prelucra atât piatra naturală, în cariere, cât și betonul și alte materiale de construcții, în aplicații de reciclare.

MODELELE MC 110 Z EVO ȘI MCO 9 S EVO, COMPLETEAZĂ GAMA EVO Gama EVO se extinde cu doveditele concasoare mobile MOBICAT MC 110 Z EVO și MOBICONE MCO 9 S EVO. Ambele echipamente de concasare ies în evidență individual prin compactitate, putere și eficiență, dar, în același timp, ele pot fi asociate în mod optim. Instalația mobilă de concasare MOBICAT MC 110 Z EVO cerne extrem de eficient pulberile cu granulație mică, cu a sa sită de pre-sortare cu două etaje independente și vibrante. Printre altele, MCO 9 S EVO dispune de o unitate de sortare secundară, cu retur de granule supradimensionate.

Concasor mobil cu con, MOBICONE MCO 9 S EVO

Concasor mobil cu fălci, MOBICAT MC 110 Z EVO Martie 2019 masinisiutilaje.ro

27


UTILAJE MOBILITATE, RANDAMENT RIDICAT, SORTARE OPTIMĂ: MOBISCREEN MS 953 EVO Ciurul de sortare cu trei etaje, MOBISCREEN MS 953 EVO, este prevăzut la etajul superior cu o sită cu suprafața de 9,5 mp. La fel ca și concasoarele, echipamentele de sortare din gama EVO se dovedesc foarte flexibile în aplicații datorită dimensiunilor compacte de transport și a timpului scurt de instalare pe șantier și punere în funcțiune. Aceste avantaje fac din echipamentele mobile de sortare MS 953 EVO instalațiile cele mai solicitate de antreprizele de concasare, inclusiv cele de reciclare și, de asemenea, pentru aplicațiile exclusive din carierele de piatră. Echipamentul mobil de sortare MOBISCREEN MS 953 EVO atinge o producție orară de până la 500 de tone. Această performanță de lucru este realizată, în primul rând, datorită fluxului optimizat de material ce trece prin instalație. Datorită buncărului de alimentare de mari dimensiuni, încărcarea cu material a ciurului este posibilă nu numai cu un încărcător pe pneuri mare, dar și direct de la o instalație de concasare, prin intermediul benzilor transportoare. De la buncărul de alimentare, materialul este transportat până la sita de la etajul superior pe o bandă transportoare extrem de largă, de 1.200 mm.

Ciur mobil cu trei etaje înclinate, MOBISCREEN MS 953 EVO

28

masinisiutilaje.ro Martie 2019

CIUR MOBIL PENTRU SORTARE GROSIERĂ, MOBISCREEN MS 15 Z, CU POTENȚIAL DE PRODUCȚIE SPORIT Cu ciurul pentru sortarea fracțiunilor cu granulație grosieră MOBISCREEN MS 15 Z, Kleemann completează oferta sa de produse la Bauma 2019. Acest ciur mobil cu două etaje de sortare atinge o capacitate de producție orară de până la 400 de tone. Este o instalație de sortare robustă, concepută să poată fi alimentată cu materiale având o dimensiune de până la 400 mm. MOBISCREEN MS 15 Z este destinat la fel de bine prelucrării pietrei naturale, cât și aplicațiilor din industria reciclării.


UTILAJE

RECICLAREA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII REZULTATE DIN DEMOLĂRI În urma demolării construcțiilor din beton sau din beton armat (clădiri civile, hale industriale și fabrici, drumuri, poduri) rezultă materiale care se pot recicla cu ușurință (obținându-se plusvaloare), în loc sa fie duse la groapa de gunoi. Reciclarea se poate face prin concasare și sortare, rezultând beton concasat (care poate fi utilizat ca strat de baza la drumuri interioare, platforme sau parcări) și fierbeton (care poate fi vândut către firmele specializate în colectarea fierului vechi).

Alcătuirea tipică a unei linii de concasare – sortare pentru materiale de construcții rezultate din demolări

T

rebuie spus în primul rând că pentru acest tip de lucrări este recomandată folosirea echipamentelor mobile (pe șenile). Aceasta face posibilă deplasarea liniei de concasare - sortare foarte aproape de șantierul unde se efectuează demolarea, evitându-se astfel transportul dificil al bucăților mari de beton și, totodată, face posibilă reutilizarea betonului concasat chiar în cadrul aceluiași șantier. În mod uzual o linie de concasare

30

masinisiutilaje.ro Martie 2019

- sortare pentru materiale de construcții rezultate din demolări este alcătuită dintr-un concasor primar și o stație de sortare heavy-duty (Foto 1). Există posibilitatea utilizării și a unei variante minimale (doar concasor – Foto 2) sau a unei variante extinse (concasor primar, concasor secundar și stație de sortare). Varianta standard (concasor + stație de sortare) permite o foarte mare flexibilitate. În funcție de felul betonului reciclat (simplu sau armat), de dimensiunile materialului de alimentare și de ceea ce se dorește a se obține, cele doua echipamente se pot dispune în linie (unul după celalalt, cu alimentare directă sau nu) sau se pot folosi separat (Foto 3).


1 – Linie standard de concasare-sortare a materialelor rezultate din demolări – concasor + stație de sortare heavy-duty

2 – Linie minimală – concasor cu fălci

Martie 2019 masinisiutilaje.ro

31


UTILAJE Concasoare cu fălci versus concasoare cu impact A. Concasoarele cu fălci a. Avantaje: i. Acceptă dimensiuni mai mari ale materialului de alimentare (la gabarit similar); ii. Sunt mai puțin sensibile la prezența barelor sau plaselor de fier-beton; iii. Costuri mici de exploatare (mai ales în cazul materialelor de alimentare abrazive); iv. Sunt robuste și fiabile.

b. Dezavantaje

i. Raport de reducere mai mic decât în cazul concasoarelor cu impact.

B. CONCASOARELE CU IMPACT CU AX ORIZONTAL c. Avantaje:

i. Raport de reducere mare (se poate obține material mediu și fin într-o singură treaptă de concasare); ii. Coeficient de forma (cubicitate) foarte bun; iii. Ușor de operat.

d. Dezavantaje:

i. Foarte sensibile la prezenta fieruluibeton în materialul de alimentare (în special sub forma de plasă). Timpi mari de îndepărtare a fierului-beton de pe rotor; ii. Risc mare în cazul intrării accidentale în concasor a bucăților mari de fier (uneori trebuie înlocuite ciocanele sau chiar rotorul care se dezaxează); iii. Uzura mare a ciocanelor (deci costuri mari de exploatare) în cazul alimentării cu materiale abrazive sau dure.

3 – Stație de sortare heavy-duty folosită independent la reciclarea betoanelor

32

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Observație importantă: se va acorda atenție la pregătirea materialului rezultat din demolare în vederea reciclării. a. Dacă betonul conține și cantități de pământ va trebui realizată o sortare prealabilă a acestuia (cu ajutorul unui ciur heavy-duty independent sau cu ajutorul alimentatorului vibrant cu bare grizzly și a benzii laterale a concasorului) b. Bucățile mari de beton vor trebui sparte în prealabil pentru a se încadra în dimensiunile de alimentare ale concasorului c. Trebuie îndepărtate într-o proporție cât mai mare bucățile de fier și de fier-beton înainte de alimentarea concasorului. Aceasta observație este importantă mai ales în cazul concasorului cu impact, foarte sensibil la prezența fierului în materialul de alimentare.

Dotări ale concasoarelor folosite în operațiuni de concasare a betonului armat rezultat din demolări. Dotări obligatorii: 1. Bare grizzly la gura de alimentare și banda laterală de bypass. Servesc la separarea pământului și a bucăților foarte mici de beton înainte de intrarea în concasor.

2. Retragere rapidă a fălcii mobile. Facilitate care ajută la curățarea rapidă a camerei de concasare în cazul blocării concasorului cu bucăți mari de fier sau fier-beton. 3. Placă deflectoare. Este o placa de protecție așezată deasupra benzii de evacuare, sub camera de concasare, pentru a se evita ruperea sau găurirea benzii de evacuare în cazul căderii bucăților mari de fier-beton perpendicular pe bandă. 4. Magnet deasupra benzii de evacuare. Sortează bucățile de fier și de fier-beton și le aruncă în lateral.

Dotări opționale: 5. Sistem de stropire pe banda de evacuare. Reduce cantitatea de praf rezultat, facilitatea dovedindu-se utilă mai ales în cazul concasării in situ a betonului rezultat din demolări. 6. Plierea benzii de evacuare. Micșorează lungimea concasorului în timpul transportului pe trailer. Uniunea Europeana, prin programele de fonduri europene, susține în mod continuu reciclarea tuturor tipurilor de material (inclusiv pe cele rezultate din demolări), prin alocări financiare pentru diferite programe operaționale regionale.


UTILAJE

LA BAUMA 2019

CASE CE CELEBREAZĂ INOVAȚIA ȘI TEHNOLOGIA DE ULTIMĂ GENERAȚIE

Anul acesta, la expoziția internațională de mașini, utilaje și materiale pentru construcții Bauma 2019, ce se va desfășura între 8 – 14 aprilie la München, CASE CE își va prezenta oferta completă de soluții bazate pe (un feedback din surse multiple) o abordare de tip 360o a tendințelor pieței construcțiilor și va expune mașini pentru construcții concepute pentru a reflecta etosul brandului axat pe client și pe aplicații. PARTEA A 2-A Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

PRIMUL MINI-ÎNCĂRCĂTOR CASE SĂRBĂTOREȘTE A 50-A ANIVERSARE

A

nul 2019 marchează a 50-a aniversare de la lansarea primului mini-încărcător CASE, cu roți și virare prin derapare. Pentru a celebra acest eveniment, un mini-încărcător CASE 1530 original, din 1969, va fi prezentat cu onoare în cadrul standului. Încă de la crearea lor, mini-încărcătoarele cu roți și virare prin derapare au jucat un rol de bază pentru marca CASE. Gama actuală de mini-încărcătoare păstrează caracteristicile polivalente de operare care au determinat succesul de piață al acestor mașini, adăugând la acestea o serie de noutăți tehnice de ultimă generație, cum ar fi și noua cabină care oferă o vizibilitate de neegalat față de produsele similare din piață.

34

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Mini-încărcător CASE 1530

CARACTERISTICI TEHNICE DE VÂRF IMPLEMENTATE PE ÎNCĂRCĂTOARELE COMPACTE CASE Vizitatorii standului CASE de la Bauma 2019 vor putea descoperi numeroasele îmbunătățiri aduse încărcătoarelor compacte CASE din seria F, care vor ameliora experiența de lucru a operatorului.

Dintre acestea, se evidențiază un nou dispozitiv de cuplare rapidă a echipamentelor de lucru, care asigură o mai bună vizibilitate în timpul operațiunilor de încărcare, precum și noile cadre pentru furci și noile cupe, care asigură un unghi de răsturnare crescut și o mai bună reținere a încărcăturii la viteze ridicate de deplasare, permițând o manipulare mai sigură a încărcăturii. Însă, cea mai inovatoare caracteristică tehnică implementată pe încărcătoarele compacte pe roți din seria F este, fără îndoială, comanda electrohidraulică. Această inovație va putea fi văzută pe un încărcător compact model 321F, expus la standul CASE. Viitoarele modele de încărcătoare compacte pe roți, ce vor fi disponibile din al doilea semestru al anului 2019, vor fi echipate cu comenzi electrohidraulice. Având mai mult de 20 de senzori și 20 de servomotoare electrohidraulice instalate pe mașină, această nouă tehnologie de control a mașinii va îmbunătăți maniabilitatea încărcătorului, oferind operatorului posibilitatea de a selecta diferite moduri de funcționare și permițând efectuarea de manevre combinate. În plus, operatorul va avea un control mai mare asupra turației motoarelor hidraulice, atât pentru deplasare, cât și pentru descărcare. Egidio Galano, director al liniei CASE Compact, explică motivul implementării acestei tehnologii de control: „Clienții noștri sunt la originea acestei soluții tehnice. Știm că funcțiile automate reduc oboseala operatorului și permit acestora să fie mai productivi, chiar și cei cu mai puțină experiență. Am adoptat tehnologia electrohidraulică, deja dovedită pe încărcătoarele noastre pe roți din seria G și am adaptat-o la aceste modele mai compacte. Trecerea la comenzile electrohidraulice ameliorează experiența operatorului, prin reducerea numărului de mișcări pe care trebuie să le îndeplinească și, în plus, manevrarea joystick-ului devine mult mai ușoară, reducând foarte mult oboseala operatorului de-a lungul unei zile de lucru.” „Senzori automați oferă sisteme de feedback mai bune, avertizând operatorul asupra apariției unor defecțiuni și optimizând funcțiile mașinii pentru a economisi combustibil. Mașinile vor avea o productivitate sporită și o eficiență crescută a motorului, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a costului total al proprietății.”


cu scopul de a îndeplini sarcinile de nivelare. Acest mod de lucru poate duce la apariția oboselii operatorului și la o scădere a productivității.”

Încărcător compact CASE 321F

„De aceea, această tehnologie inovatoare reprezintă un model pentru viitoarele generații de autogredere. Direcția combinată realizează automat poziționarea optimă a celor trei componente ce contribuie la asigurarea direcției mașinii, simplificând sarcinile de lucru ale operatorului, permițând abordarea unor viraje mai strânse și reducând timpii de deplasare atunci când nu se nivelează.”

„Sistemul oferă și alte economii practice. Prin suprimarea furtunurilor hidraulice de comandă, am creat mai mult spațiu la interiorul mașinii. Având mai mult spațiu, sarcinile de mentenanță sunt mai facile, iar vibrațiile și zgomotul creat de mașină sunt de asemenea reduse, oferind astfel un mediu de lucru mai plăcut.” „În cele din urmă, am creat o nouă tehnologie accesibilă care face ca mașinile noastre să fie ușor de utilizat, iar sarcinile zilnice ale operatorilor să se simplifice. Aceste inovații sunt rezultatul abordării pe care compania CASE o are față de clienții săi în ceea ce privește construcția și concepția mașinilor.” „În fiecare sector de activitate, productivitatea este o preocupare majoră a clienților noștri, iar acest lucru reprezintă punctul central al dezvoltării încărcătoarelor noastre compacte pe roți. Prin tehnologii intuitive și funcții automate, noi dorim să ușurăm sarcinile operatorilor.”

"La CASE, oferim soluții concrete la problemele din lumea reală. Noi credem că experiența noastră contribuie la dezvoltarea acelor tehnologii ce fac diferența reală pentru clienții noștri. Ne ascultăm clienții și folosim capacitățile și experiența întregului grup CNH Industrial pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă aceștia.”

PREZENTAREA ÎN PREMIERĂ MONDIALĂ A DIRECȚIEI COMBINATE PENTRU AUTOGREDERELE CASE Anul acesta, la Bauma, CASE va prezenta în premieră mondială direcția combinată instalată pe un autogreder cu tracțiune integrală CASE 856C. Este vorba despre un sistem tehnic brevetat pentru gama de autogredere CASE, care va fi disponibil din 2021. CASE a combinat într-o singură funcție cele două funcții standard, cea pentru bracarea roților directoare și cea pentru modificarea unghiului de articulare a cadrului șasiului, controlul fiind asigurat fie de joystick, fie de volan. Pentru șantierele care necesită efectuarea unor viraje foarte strânse în spații strâmte, aceste două funcții pot fi completate și cu funcția de înclinare a roților directoare. Este suficient ca operatorul să apese un buton pentru a activa această funcție care ușurează considerabil conducerea autogrederului în timpul nivelării. Funcția de înclinare a roților poate fi oricând deconectată, atunci când nu mai este necesară, permițând mișcarea simultană a roților directoare și a cadrului articulat al șasiului. Antonio Strati, directorul liniei de produse CASE pentru construcții rutiere, pentru regiunea EMEA, explică această realizare tehnică: „Controlul precis al unghiurilor de înclinare, de bracaj și de articulare sunt cruciale pentru maximizarea productivității mașinii atunci când este utilizată în spații strâmte. Dar, în timp ce operatorii se concentrează mai mult asupra manevrelor ce trebuie efectuate cu mașina, mai puțin timp este alocat pentru a conduce eficient mașina

„Deoarece CASE este un brand orientat spre client, inovațiile noastre sunt motivate de cei care utilizează mașinile noastre. Noi căutăm în mod activ feedback-ul lor și folosim informațiile pentru a proiecta viitoarele mașini CASE. Prioritatea noastră este să facem munca operatorului mai ușoară, îmbunătățind automatizarea și sporind siguranța. I-am ascultat pe operatori și am răspuns prin inovații care le vor permite cât de curând să efectueze operațiunile de nivelare în conformitate cu cele mai înalte standarde, prin acționarea unor comenzi intuitive și ușor de utilizat.” Direcția combinată este o tehnologie unică care folosește o rețea de senzori de unghi pentru a furniza feedback-ul direcției către unitatea de control a autogrederului. Această funcție poate fi activată atunci când este necesar și poate fi utilizată în combinație cu rapoarte de direcție variabile pentru o adaptare mai bună la condițiile de pe șantier.

CASE RODEO - EUROPA SĂRBĂTOREȘTE CEA DE-A 10-A ANIVERSARE Celebrând propria aniversare de 10 ani, CASE Rodeo – Europa va sărbători evenimentul la standul CASE de la Bauma, cu o competiție special gândită pentru această ocazie. Vizitatorii sunt invitați să participe la această competiție zilnică pentru a-și demonstra competențele lor în manevrarea unui excavator hidraulic pe șenile CASE CX145D. În fiecare zi, spre sfârșitul zilei, vor fi anunțați câștigătorii competiției și, în plus de premiile decernate pentru abilitatea de a manevra excavatorul, se vor oferi și cadouri tematice Rodeo pentru recompensarea loialității și a angajamentului față de brand a operatorilor ce fac parte din larga comunitate CASE. Vizitați standul CASE Construction Equipment și IVECO începând cu luni, 8 aprilie, ora locală 12:00, pentru a asista la prezentarea noilor produse CASE, care cu siguranță vor face istorie. Martie 2019 masinisiutilaje.ro

35


UTILAJE

MB CRUSHER MAREA REVELAȚIE LA BAUMA 2019 Oare înțelegem mâncarea italienească? Când vorbim de ingredientele folosite pentru a găti o mâncare, poate nu toate rețetele ni se par a fi o reușită, chiar dacă folosim ustensile de bucătărie de top, dar dacă facem referire la alimentarea cu materie primă a atașamentelor MB Crusher, dacă amesteci bine ingredientele, chiar și pe șantier, la final rețeta iese perfect.

I

TEXT: ING. VALERIU BEZDEDEANU

novatoarele atașamente de producție MB Crusher, unele unice în acest sector, sunt echipamente de lucru rezistente la uzură și fiabile, adaptate pentru a lucra pe orice șantier (de construcții, de demolări, pentru reciclare, în cariere sau la lucrări publice) și cu orice tipuri de mașini (excavatoare, mini-încărcătoare cu roți sau șenile și virare prin derapare, încărcătoare frontale pe roți, buldoexcavatoare sau încărcătoare telescopice).

Folosirea atașamentelor de producție MB Crusher direct pe șantier asigură economii în ceea ce privește costurile de transport și de achiziție a materiei prime, costurile de întreținere mașinilor, precum și a timpului efectiv de lucru. 36

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Aceste echipamente, ce concasează, sortează, macină și prelucrează materia primă direct pe șantier, sunt proiectate pentru ca, în timpul prelucrării materialului, să producă zgomote de intensitate redusă și cantități diminuate de praf, fiind certificate în acest sens. În mai puțin de 15 ani, MB Crusher a devenit sinonim cu revoluția tehnică, schimbând radical metodele de prelucrare a materialelor (concasare, măcinare, sortare) utilizate în toate tipurile de șantier, oferind noi oportunități de câștig și răspunzând rapid la toate tipurile de cerințe tehnice și economice. Pentru a sublinia toate acestea, o parte din cea mai diversă gamă de cupe concasoare brevetate, alte atașamente de producție și accesorii, toate în serviciul șantierelor de construcții și a clienților din întreaga lume, va fi expusă la cel mai mare salon internațional de mașini, utilaje și materiale pentru construcții Bauma 2019, ce se va desfășura între 8 -14 aprilie la München.

MB CRUSHER VA FI PREZENT ÎN TREI ZONE DE PREZENTARE:

o zonă exterioară, amenajată ca un adevărat șantier, unde cupe concasoare, ciururi rotative și freze hidraulice (inclusiv ultimul născut, mica freză hidraulică MB-R500) vor fi puse la lucru pentru a realiza „un melanj al ingredientelor”;

un showroom, cu un punct promoțional;

un stand interior, de această dată mai mare și mai bogat în exponate care, cu siguranță, vor atrage atenția.

În plus, va exista și o componentă secretă, care va surprinde în chip neașteptat și plăcut vizitatorii. Dar pentru a o descoperi, va trebui să așteptați prima zi a târgului, când MB Crusher va dezvălui în premieră mondială ceva cu adevărat revoluționar.


LICITAȚIE

VÂNZĂRI SPORITE LA LICITAȚIA ORGANIZATĂ DE

EURO AUCTIONS ÎN DORMAGEN, GERMANIA

Licitarea loturilor prezentate în cele două zile s-a încheiat cu o cifră totală de afaceri de peste 14,5 milioane de euro, ceea ce a făcut ca aceasta să fie cea mai mare licitație de până acum, desfășurată de Euro Auctions la Dormagen.

C

TEXT: ING. VALERIU BEZDEDEANU

umpărătorii ce au participat pentru prima oară la o licitație atât de populară și de o asemenea anvergură (mai mult de 2.800 de mașini pentru construcții și agricultură vândute, uzate și aproape noi), s-au regăsit din nou în număr mare, înregistrându-se o creștere cu 62%. Numărul de cumpărători a crescut de la o licitație la alta pe parcursul ultimelor 12 luni, Euro Auctions înregistrând o creștere substanțială a numărului de înregistrări, licitatori și cumpărători de succes din Germania, Polonia, Olanda și Belgia, reprezentând 65% din totalul vânzărilor. În plus, pentru restul de 35% din totalul produselor licitate de Euro Auctions, peste 200.000 de consignatori și cumpărători din 190 de țări de pe întreg mapamondul și-au manifestat un viu interes. 2.800 de loturi, dintre care o proporție importantă formată din mașini aproape noi, provenind de la circa 200 de consignatori, au fost vândute în întregime. Acest eveniment a demonstrat din nou că cererea pentru echipamente de calitate este o cerere reală, iar această licitație desfășurată în Germania devine calea de achiziții din ce în ce mai privelegiată pentru un număr tot mai mare de cumpărători locali și din întreaga lume, de mașini pentru construcții și agricole. „În acest an, Euro Auctions celebrează 13 ani de la înființarea centrului din Dormagen și 21 de ani în calitate de organizator de licitații internaționale. Continuăm să atragem noi licitatori din Germania, Europa și chiar și mai de departe. Această licitație a atras cumpărători avizați din peste 50 de țări. Toți au căutat să achiziționeze la prețuri mai accesibile decât una nouă, mașini cu specificații de top, dar cu ore reduse de

38

masinisiutilaje.ro Martie 2019

funcționare, de care pot fi siguri că sunt fiabile și care le-ar satisface exigențele. De aceea, licitațiile desfășurate la Dormagen sunt atât de populare.” Mai mult de 1.100 de persoane s-au înscris pentru a asista sau pentru a participa on-line la această licitație. Licitarea pe Internet a crescut considerabil: 68% dintre cumpărători au licitat on-line și 55% dintre loturi au fost vândute ofertanților on-line. Printre mașinile vândute la această licitație, figurează: • un excavator Volvo EC220DL din 2018, cu șenilă de 600 mm, camere video laterale și spate, A/C, vândut la 100.000 €; • o basculantă articulată Bergmann 3012HKPlus din 2016, 4 x 4, cameră video spate, A/C, vândută cu 61.000 €; • un buldoexcavator JCB 4CX P21 ECO din 2018, 4WS, Turbo Powershift, SRS c/w Extendahoe, Cupă 4 în 1, A/C, vândut cu 69.000€; • un excavator pe roți Sennebogen 821M Material Handler din 2011, stabilizatoare, cabină cu ridicare hidraulică, A/C, vândut cu 46.000 €, ș.a. Următoarea licitație Euro Auctions ce va avea loc la Dormagen, în Germania, se va desfășura între 3 – 4 aprilie 2019.

"Euro Auctions și-a început activitatea în Dormagen în anul 2006, fiind un adevărat deschizător de drumuri al acestui tip de licitație internațională care, acum, este universal acceptată, atrăgând cumpărători și consignatori din întreaga Europă. În ultimii 13 ani, noi am înregistrat o creștere susținută și suntem încântați de calitatea echipamentului încredințat și de viul interes internațional suscitat de vânzările atât de populare de la filiala noastră din Dormagen."


UTILAJE

YANMAR SOLUTIONEERING TOGETHER Cu două uzine de producție europene, cu sediul în Saint-Dizier (Franța) și Crailsheim (Germania), Yanmar Construction Equipment Europe produce și distribuie mașini de construcții special concepute pentru construcții, inginerie civilă și amenajare a teritoriului.

C

ele două uzine de producție distribuie și deservesc, în Europa, aproape toată gama de mașini de construcții fabricate în fabricile japoneze Yanmar. Compact Material Specialist, Yanmar oferă o gamă completă de mașini, inclusiv mini și midi-excavatoare convenționale și zero tail swing, dumpere, încărcătoare compacte, excavatoare pe roți, turnuri de iluminat și atașamente. Inventatorul conceptului ViO (miniexcavatoare Zero Tail Swing), Yanmar produce mașini fiabile, sigure și robuste, care să satisfacă perfect cerințele pieței. De la proiectarea și producția mașinilor la urmărirea și serviciile oferite clienților, abordarea calității Yanmar pătrunde în cultura companiei la toate nivelurile.

YANMAR PREZINTĂ NOILE ÎNCĂRCĂTOARE COMPACTE Cinci noi modele se alătură gamei de încărcătoare Yanmar: V65, V80, V70S (cu cadru frontal pivotant), V100 și V120. Încărcătoarele Yanmar sunt suficient de economice și versatile pentru a face față unei game largi de aplicații. Cu noua lor tehnologie de motoare și concept de operare de ultimă generație, acestea vor fi cu siguranță un hit pe orice șantier. Ele sunt productive, eficiente și fiabile.

40

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Aceste utilaje sunt universale, de la grădinărit și agricultură până la construcții civile și industriale. Dotările din cabină oferă un mediu de lucru foarte plăcut. Sistemul de control al mașinii utilizează tehnologii inovatoare. Mașinile rămân ușor de manevrat, chiar și atunci când sunt utilizate în condiții dificile. Acest lucru ajută operatorul și mașina să aibă o productivitate ridicată.

O unitate centrală de comandă permite setarea încărcătoarelor la aplicație și la operator. Ecranul de 3,5" oferă informații despre mașini și motoare, ghidul de meniuri modern este similar cu cel al telefoanelor inteligente actuale, ecranul curbat spre interior reduce la minim efectul oglinzii. Joystick-ul permite operatorului să regleze debitul de ulei cu precizie reală, de la "zero" la "full", ceea ce face mult mai ușoară folosirea oricăror atașamente.


În anul 2018 IRUM a lansat noul Tractor AGricol ROmânesc - TAGRO, conceput în cadrul propriului Centru de Cercetare și Dezvoltare iFOR. Produsul nostru este unul competitiv, care a fost gândit pentru toți fermierii, cu precădere pentru cei mici și mijlocii, iar piața de desfacere se dorește a � atât în România, cât și în alte țări din Europa. Performanțele sale fac față cerințelor din piața mondială, având un raport calitate-preț competitiv. TAGRO este un tractor compact, ușor manevrabil, cu transmisie mecanică, confortabil și care este ușor de întreținut. În ceea ce privește designul acestui tractor, s-a urmărit crearea unei identități vizuale unice și proprii, care să �e cel puțin la nivelul oricărui mare producător mondial și să reprezinte fundația viitoarelor dezvoltări IRUM în gama agricolă. Astfel am ținut cont de aspecte legate de confort, dimensiuni dorindu-ne să păstrăm același logo,aceeași linie tradițională a tractoarelor noastre. Un accent important s-a pus și pe partea de ergonomie și siguranță a utilizatorului �nal, elemente care putem spune cu mândrie că sunt la cele mai înalte standarde.

SC IRUM SA, str. Axente Sever, Nr. 6, 545300, Reghin, jud. Mureș, România Telefon: +40 365 450 001, Fax: +40 377 101 431, E-mail: office@irum.ro, Web: www.irum.ro Septembrie 2018 masinisiutilaje.ro

41


UTILAJE Toate încărcătoarele compacte Yanmar sunt dotate cu transmisii permanente cu tracțiune integrală și diferențiale cu blocare automată pe axele din față și din spate (efect de blocare de 35%). Ambele oferă tracțiune îmbunătățită atunci când călătoriți în linie dreaptă și în curbe - perfect pentru încărcarea cupei. Diferențele de auto-blocare sunt activate automat în funcție de necesități. Acestea sunt echipate, de asemenea, cu o pedală de frână și joystick pentru comenzi precise de manevră și cicluri rapide de lucru. Această funcție permite operatorului să coreleze puterea motorului intre mecanismul de deplasare și sistemul hidraulic pentru ridicarea rapidă și stabilizarea sarcinilor.

NOUA GAMA DE EXCAVATOARE PE ROŢI YANMAR, CONFORT EXCEPŢIONAL Dimensiunea cabinelor oferă un spațiu suplimentar de 41% în comparație cu principalii săi concurenți. Spațiul imens oferă operatorului o ședere perfectă, confortabilă, cu mișcare liberă, pentru a lucra eficient și cu ușurință. Pedalele sunt pliabile cu un design ergonomic perfect. Punerea operatorului în centrul inițiativelor sale de proiectare, designul universal al companiei Yanmar face ca toate funcțiile să fie ușor accesibile din partea dreaptă a operatorului. Dotate cu aer condiționat oferă o temperatură plăcută chiar și în condiții meteorologice extreme. Scaunul standard cu suspensie pneumatică, oferă un confort optim pentru echipamentele din această categorie de greutate; complet reglabil și dotat cu o tetieră standard, reduce tensiunea și oboseala corporală.

COMPACTE ȘI STABILE Excavatoarele dispun de un șasiu unic proiectat în combinație cu o contragreutate mare și o distribuție excelentă a greutății, oferind o stabilitate de neegalat pentru această categorie de echipamente precum și capacități de ridicare remarcabile. Pot transporta încărcături mari până la înălțimi ridicate

NIVELUL SUPLIMENTAR AL PERFORMANŢEI Motoarele sunt rezultatul eforturilor neîntrerupte ale Yanmar de a face progrese rapide în ceea ce privește consumul de combustibil și emisiile prin tehnologie și inovare.

Cu aceste noi echipamente, Yanmar se concentrează pe poluarea redusă a mediul înconjurător și economia de combustibil: o unitate de comandă electronică gestionează turația în funcție de cuplu, optimizând astfel sarcina motorului, un sistem standard de accelerare/decelerare automată adaptează turația motorului automat în modul ECO. Sistemul hidraulic ViPPS oferă un debit de ulei hydraulic maxim și face posibilă obținerea unei combinații optime de viteză, putere, debit și echilibru. Toate operațiile pot fi efectuate fără probleme și simultan, chiar și în timpul deplasării.

Dispune, de asemenea, de o cameră video, cu vedere la spate, cu ecran LCD de 7 inch pentru o siguranță perfectă pe șantier și un confort sporit al conducerii operatorului.

Excavatoarele au o forță excelentă de săpat și productivitate în orice circumstanțe. Aceste performanțe fac ca acestea să se potrivească perfect celor mai exigente locuri de muncă.

DEALER AUTORIZAT

MEM IMPEX SRL

42

masinisiutilaje.ro Martie 2019


INOVAȚIE

NOUL VOLVO FH CU I-SAVE

REDUCE COSTURILE PENTRU COMBUSTIBIL CU PÂNĂ LA 7% Pentru a oferi clienților o eficiență a consumului superioară, Volvo Trucks prezintă Volvo FH cu I-Save. Prin combinarea unui nou motor, D13TC, cu noi caracteristici de economisire a combustibilului, această nouă soluție poate reduce costurile cu combustibilul cu până la 7%, pentru operațiuni de transport de cursă lungă, fără a compromite manevrabilitatea.

A

daptat pentru transporturile solicitante de cursă lungă, noul Volvo FH cu I-Save este autocamionul cu cel mai eficient consum oferit de Volvo Trucks până în prezent. Prin combinarea noului motor D13TC cu funcțiile actualizate de economisire a combustibilului, acesta poate reduce costurile cu combustibilul cu până la 7%. Cererea de transport în întreaga Europă este în creștere, iar camioanele parcurg distanțe din ce în ce mai mari. În același timp, operatorii de transport se confruntă cu creșteri ale prețurilor la motorină, ceea ce pune presiune asupra rentabilității. La baza modelului Volvo FH cu I-Save se află un nou motor, de ultimă generație, D13TC, acesta fiind motorul cu cel mai eficient consum de combustibil oferit de Volvo Trucks până în prezent. Este echipat cu pistoane cu interior ondulat brevetat, care îmbunătățește combustia și crește eficiența, conducând căldura și energia către centrul cilindrilor. Excesul de energie și gaze de eșapament este utilizat, apoi, pentru a alimenta motorul prin intermediul unei turbine suplimentare plasate în fluxul de evacuare, denumită „unitate Turbo Compound”. Motorul D13TC produce un cuplu suplimentar de până la 300 Nm, ceea ce înseamnă că este necesară o accelerație redusă și mai puțin combustibil pentru a menține o viteză constantă în traficul de pe autostradă. Este soluția ideală pentru clienții care desfășoară transport de cursă lungă.

44

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Printre alte caracteristici oferite de soluția I-Save, se numără noile axe spate eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, un sistem I-See actualizat, bazat pe hărți, care analizează înclinația drumului ce urmează să fie parcurs și se adaptează la aceasta, incluzând un software de schimbare a treptelor de viteză optimizat pentru aplicații pentru transport de cursă lungă. Beneficiile combinate ale eficienței oferite de toate aceste produse și servicii pot conduce la economii privind costurile cu combustibilul de până la 7%, comparativ cu un motor D13 Euro 6 step D*.

*Motorul D13TC Euro 6 Step D cu Pachetul pentru combustibil dedicat transportului de cursă lungă (I-Save), comparativ cu D13 eSCR Euro 6 Step D fără Pachetul pentru combustibil dedicat transportului de cursă lungă. Valoarea efectivă a economiei de combustibil poate varia în funcție de numeroși factori, precum utilizarea pilotului automat, topografia reală, experiența profesională a șoferului și condițiile meteo.


"Volvo FH cu I-Save este răspunsul nostru la această provocare. Este o soluție completă, care combină cele mai recente tehnologii, în vederea reducerii substanțiale a consumului de combustibil pentru operațiunile de transport de cursă lungă. Iar acest lucru este realizat fără a compromite manevrabilitatea."

DATE Fiecare caracteristică oferită de I-Save a fost concepută pentru a reduce costurile cu combustibilul.

Modelul Volvo FH cu I-Save include:

Motorul D13TC (cu tehnologia Turbo Compound) de 460 CP (2.600 Nm) sau de 500 CP (2.800 Nm);

Noi punți spate, caracterizate de o înaltă eficiență a consumului;

Oprire motor la ralanti;

I-Cruise cu I-Roll, care reglează viteza pentru a reduce consumul de combustibil;

Pompă de servodirecție cu debit variabil;

• •

Funcție I-See actualizată; I-Shift cu software optimizat pentru transporturile de cursă lungă. Martie 2019 masinisiutilaje.ro

45


TENDINȚE

TOP 5 TENDINŢE ÎN PIAŢA UTILAJELOR DE CONSTRUCŢII Industria utilajelor de construcții se află într-o schimbare permanentă datorită dezvoltării rapide a tehnologiilor. Dacă aruncăm o privire înapoi la modul cum funcționeză piața construcțiilor în 2019 față de 2010 putem observa schimbări majore. Experții preconizează o dezvoltare spectaculoasă prin inovare și în anul 2019 la nivelul utilajelor dar și tehnica de construcții. 2. SOFTWARE DE CONSTRUCȚIE ȘI ECOSISTEME DE DATE Software-ul de colaborare în timp real este considerat deja o componentă esențială a întregului proces de construcție. Cu toate acestea, se așteaptă ca impactul său asupra sectorului să crească substanțial în viitorul apropiat. Este de la sine înțeles că datele au jucat un rol esențial în această schimbare de paradigmă în construcții.

1. REALITATEA AUGMENTATĂ Lumea construcțiilor spune că, deși realitatea virtuală a fost o tendință emergentă în ultimii ani, ea se dezvoltă rapid - în special în comparație cu utilizările și beneficiile realității augmentate. Aceasta este abilitatea de a vizualiza lumea reală printr-o lentilă a camerei. Este ceva care va deschide multe oportunități noi pentru industria construcțiilor, chiar dacă va veni cu un cost. Pentru acele companii care își pot permite să înceapă să o folosească acum, va revoluționa modul în care proiectează și construiește lucruri. Aceasta este o tendință care va crește mult mai mult în următorii câțiva ani.

46

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Apariția unui ecosistem de date în care toți actorii inovatori ai industriei se vor unii și vor împărtăși datele, experiența și cunoștințele despre proiecte sunt mai aproape decât neam putea gândi. Și nu este o exagerare să susținem că este singura cale de urmat pentru sectorul construcțiilor. Abilitatea de a integra procesele și sistemele existente într-o singură platformă conectată pe deplin poate împuternici modul în care oamenii lucrează în industrie. O multitudine de soluții software pentru diferite funcții și discipline în cursul unui proiect de construcție pot fi acum combinate fără efort într-un singur loc.


TENDINȚE 3. CREȘTEREA PREFABRICĂRII ȘI A MODULARIZĂRII A existat o tendință în creștere pentru o dezvoltare în mai multe faze. Multi Trade Prefabrication Conference a fost prima conferință multi-comerț care a avut loc pentru numărul tot mai mare de companii de construcții care implementează strategii de prefabricare. Un exemplu excelent a avut loc în Dubai, unde a fost tipărită o clădire de birouri 3D în 17 zile, urmată de doar două zile petrecute în locație, pentru asamblare. Mulți experți în industria construcțiilor cred că vom continua să vedem această practică tot mai des în următorii ani, mai ales datorită costurilor și timpului. Acest lucru nu înseamnă că acestea nu mai sunt probleme ci pur și simplu sunt abordate în moduri care vor ajuta la propulsarea acestei industrii pentru următoarea perioadă.

5. UTILIZĂRI AVANSATE PENTRU GPS Analiza anterioară a situațiilor existente spune că soluțiile de urmărire GPS nu sunt ceva nou, ele sunt acum utilizate în moduri mai creative și mai pline de resurse, printre care: Cercetarea a fost îmbunătățită dramatic, deoarece echipajele nu mai au nevoie să utilizeze echipamentele de măsurare tradiționale;

Managerii de proiect folosesc și GPSul în managementul flotei. Astăzi, fiecare dintre vehiculele lor este echipat cu un dispozitiv care poate fi urmărit prin intermediul computerului și al telefoanelor inteligente. Acest lucru permite tuturor să știe unde sunt mereu vehiculele; Este mai ușor să găsiți un echipament pierdut sau furat, deoarece managerii pot genera hărți care să identifice locația exactă a oricăruia dintre aceste elemente.

Datele pentru șantierele potențiale ale proiectelor pot fi colectate rapid și precis;

4. DRONE Multe șantiere de construcții sunt deja în mare măsură independente datorită utilizării dronelor. Dronele de șantiere sunt foarte avantajoase prin faptul că economisesc mult timp. De exemplu, inspectorii pot cerceta un întreg șantier în doar câteva minute, în timp ce în trecut le lua câteva săptămâni sau luni. Evident, acest lucru ajută companiile de construcții să salveze timp și bani. Pe măsură ce tehnologia de tip drone continuă să se dezvolte rapid, în cadrul șantierelor va fi necesară și mai puțin implicarea umană.

48

masinisiutilaje.ro Martie 2019

În concluzie vom avea parte de mari schimbări în ceea ce privește tehnologiile folosite în domeniul construcțiilor atât pentru utilaje cât și pentru modul în care se construiesc clădirile. PENTRU A AFLA MAI MULTE:

WWW.UTILBEN.RO


JOB REPORT

LA NÜRNBERG, UN EXCAVATOR PE ȘENILE

LIEBHERR R 950 DEMOLITION LITRONIC A FOST UTILIZAT LA DEMOLAREA UNEI CLĂDIRI DE BIROURI Binecunoscutei companii germane M. Reithelshöfer GmbH, specializată în lucrări de demolare, i s-a încredințat sarcina de a demola o veche clădire de birouri, cu șase etaje, ce a aparținut poștei principale din Nürnberg. În această acțiune, ce avea drept scop final îmbunătățirea traficului auto și pietonal din jurul gării principale a orașului, a fost implicat și noul excavator pe șenile Liebherr R 950 Litronic Demolition, ce face parte dintr-o impresionantă flotă de mașini pentru construcții. TEXT: ING. VALERIU BEZDEDEANU

50

masinisiutilaje.ro Martie 2019

C

ompania M. Reithelshöfer GmbH este una dintre cele mai mari și mai importante companii de dimensiuni medii din acest sector industrial, acoperind întreaga regiune geografică tradițională Franken (Franconia), din Germania de sud. Cu un parc de mașini moderne și performante, format din 25 de mașini Liebherr, compania este capabilă să acopere cele mai diverse domenii de aplicare. Flota include cinci excavatoare pe șenile Liebherr R 926, precum și câte un excavator Liebherr model R 936, R 946, R 950 SME și R 950 Demolition.


ECHIPAMENT DE LUCRU INDIVIDUALIZAT PENTRU EXCAVATOARELE LIEBHERR FOLOSITE LA DEMOLĂRI Unul dintre marile avantaje pe care Liebherr îl oferă clienților săi este posibilitatea de a opta pentru un excavator pe șenile individualizat. Echipamentele de lucru și accesoriile opționale pot fi incluse în specificațiile de produs comandate, astfel încât fiecare mașină să fie fabricată în concordanță cu cerințele specifice ale fiecărui client individual. Un exemplu în acest sens este echipamentul de lucru special dezvoltat de biroul de proiectare al unității de producție Liebherr-France SAS, din localitatea Colmar, regiunea Alsacia, Franța, pentru excavatorul cu șenile R 950 Litronic Demolition, achiziționat de compania Reithelshöfer. Acest echipament de lucru asigură posibilitatea de a se lucra în siguranță cu excavatorul până la o înălțime de până la 29 de metri.

o supraveghere optimă a zonelor din spatele excavatorului și din lateral. Totodată, sistemele generale de cuplare rapidă economisesc timp, făcând posibilă schimbarea echipamentelor de lucru în doar 30 de minute, iar piesele de schimb de origine Liebeherr, pot fi reproduse și livrate rapid, atunci când este necesar.

R 950 DEMOLATION ÎȘI DEMONSTREAZĂ CAPACITATEA DE ADAPTARE Excavatorul pe șenile R 950 Demolition dezvoltat de Liebherr-France SAS are o masă operațională de 75 de tone, echipamentul de lucru fiind inclus. Motorul Liebherr D944 A7, cu patru cilindri, cu care acest excavator este prevăzut, dezvoltă o putere de 200 kW (272 CP) și respectă standardele de emisii poluante UE Stage IV / US EPA Tier 4 Final.

CERINȚE SPECIFICE LUCRĂRII DE DEMOLARE DIN NÜRNBERG Cartierul gării principale din Nürnberg este în plină restructurare. Pentru extinderea căilor de comunicație din zona gării centrale trebuia demolată clădirea poștei principale, iar această activitate necesita un excavator adaptat pentru lucrări la înălțime.

Pentru compania de construcții Reithelshöfer, care trebuia să realizeze demolarea clădirii, excelenta calitate, tehnologia inovatoare, confortul ridicat și siguranța în operare asigurate de mașinile Liebherr au constituit tot atâtea criterii cheie în achiziționarea excavatorului specializat Liebherr R 950 Litronic Demolition. Operatorul Ralf Stingl a apreciat noul echipament de lucru la înălțime special instalat pe noul excavator R 950 Demolation cu care lucrează, în special, camera video cu care este prevăzut și care îi asigură o vedere aeriană panoramică pe 360O, care îi garantează

Potrivit operatorului Ralf Stingl, faptul că excavatorul R 950 Demolition a câștigat în putere, consumând totuși mai puțin combustibil, comparativ cu modelul anterior R 944 C, reprezintă un avantaj substanțial. În plus, dispozitivul de pulverizare a apei asupra echipamentelor de demolare, garantează o generare scăzută a prafului și o vizibilitate mai bună în timpul lucrărilor de demolare. Pentru a răspunde cerințelor de securitate, Liebherr a prevăzut toate excavatoarele sale de demolare cu sistemul de control LDC (Liebherr Demolition Control), un sistem ce indică operatorului, pe un display, poziția echipamentului de lucru între limitele diagramei de lucru, garantând astfel stabilitatea mașinii în timpul operării. Martie 2019 masinisiutilaje.ro

51


JOB REPORT Când o valoare depășește un prag critic, se declanșează automat o limitare electronică a domeniului de aplicare. Acest sistem de siguranță, care limitează intervalul și previne orice mișcare suplimentară a echipamentului, reduce la maximum probabilitatea apariției unei erori umane care ar putea afecta stabilitatea excavatorului în timpul manevrării brațului și a echipamentului de lucru. În plus, cabina se poate înclina la 30o pentru a oferi operatorului o mai bună vizibilitate asupra zonei de lucru și a echipamentelor atașate. Siguranța operatorului este prioritară, de aceea cabina este prevăzută cu geamuri blindate (parbriz și acoperiș) și grătar de protecție contra căderii resturilor. La data când s-a scris acest articol, contorul excavatorului avea înregistrate deja peste 1.100 de ore de funcționare care, așa cum a confirmat operatorul Ralf Stingl, au fost realizate lucrând zilnic până la 10 ore. Compania M. Reithelshöfer GmbH a deținut anterior și alte mărci de excavatoare pe șenile, dar a optat pentru excavatoarele Liebherr din motive precum cele legate de siguranța în operare. Chiar înainte de a lua decizia de a achiziționa noul excavator R 950 Demolation, care începuse să fie utilizat în Germania din iulie 2017, alte excavatoare, de la alte firme concurente, au fost excluse din lista celor ce ar fi putut fi achiziționate de companie din cauza rezultatelor neconcludente obținute la testele de lucru.

52

masinisiutilaje.ro Martie 2019

PROVOCĂRILE REPREZINTĂ AFACEREA COMPANIEI REITHELSHÖFER Fondată în anul 1966, cu o autobasculantă și un excavator pe șenile, compania de construcții M. Reithelshöfer GmbH a evoluat rapid, cu precădere în sectorul demolării clădirilor. Având în prezent 230 de angajați, compania oferă în mod constant abordări personalizate de rezolvare a problemelor legate de fiecare aplicație și de fiecare client, precum și un nivel ridicat de profesionalism confirmate în mod regulat de personalul calificat, de stadiile de instruire continuă permanent actualizate și de operatori instruiți. Situată în regiunea geografică Franken, a cărui teritoriu se întinde în mare parte în nordul landului Bavaria, nordestul landului Baden-Württemberg și sudul landului Turigia, compania M. Reithelshöfer GmbH este lider în lucrări terasiere și de inginerie civilă, lucrări de demolare și de recuperare a solului, construcția de rețele subterane de canalizare și de căi de comunicație, extracția și rafinarea materiilor prime, reciclarea și gestionarea deșeurilor de pe șantiere. În toate aplicațiile, compania iese în evidență prin utilizarea tehnologiei de ultimă generație și prin nivelul ridicat de flexibilitate pe care aceasta îl poate oferi, pentru că își produce propriile materii prime în propriile cariere, poate furniza opțiuni de reciclare și poate asigura depozitarea deșeurilor rezultate din demolarea clădirilor, într-un cadru ecologic. Principiul său de lucru cu clienții se bazează pe calitate și performanță.


LANSARE

KOBELCO RENUMITUL PRODUCĂTOR JAPONEZ DE EXCAVATOARE

A LANSAT ÎN EUROPA CEL MAI MIC ECHIPAMENT

PENTRU DEMOLĂRI DIN GENERAȚIA A 10-A După câțiva ani de cercetare și dezvoltare intensivă, inclusiv un feedback valoros din partea pieței europene de profil, Kobelco a introdus anul trecut pe piața europeană trei modele de excavatoare pentru demolare. După lansarea pe piața europeană, în ianuarie 2018, a modelelor SK400DLC-10 și SK550DLC-10, Kobelco Construction Machinery Europe B.V. (KCME) a prezentat în octombrie 2018 noul SK350DLC-10 – cel mai mic excavator al său din generația a 10-a, destinat exclusiv sectorului pentru demolări. TEXT: ING. VALERIU BEZDEDEANU

Î

n timp ce, în Japonia, Kobelco era de peste 50 de ani lider de piață în producția de excavatoare dedicate lucrărilor de demolare, pătrunderea pe piața de profil din Europa a reprezentat o nouă provocare. Imediat după lansarea generației a 9-a de excavatoare pentru demolări, acum trei ani, un feedback intensiv s-a dezvoltat între departamentul de proiectare de la Kobelco și dealerii, clienții și operatorii din întreaga lume, iar multe dintre îmbunătățirile sugerate au fost implementate pe modelele generației a 10-a înainte ca acestea să fie introduse în producția de serie. În plus, departamentul de dezvoltare a produselor de la Kobelco a dorit să găsească o modalitate de a maximiza productivitatea pe șantierele de demolări. Echipamentele de demolare anterioare aveau o structură care nu permitea schimbul de atașamente, ceea ce implica utilaje specializate pentru finalizarea proiectelor de demolare, indiferent de complexitatea lucrării. De cele mai multe ori folosirea unor mașini dedicate însemna o productivitate scăzută, iar investiția în mai multe mașini dedicate pentru fiecare fază de lucru, ar fi fost costisitoare.

54

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Excavator SK350DLC-10

Lucrând în strânsă colaborare cu echipele de producție, designerii și inginerii de la Kobelco au venit cu o soluție tehnică inedită pentru dezvoltarea generației a 10-a de excavatoare pentru demolare – modularitatea va fi cea care va crește semnificativ productivitatea și rentabilitatea pe șantierele de demolări. Mașini polivalente, simplu și rapid de configurat în deplină siguranță, pentru fiecare fază de lucru, performante, fiabile, economice și

ușor de transportat de la un șantier la altul, astfel pot fi caracterizate excavatoarele pe șenile pentru demolări Kobelco din generația a 10a: SK400DLC, SK550DLC și mai nou, mezinul gamei, SK350DLC. În ciuda dimensiunilor sale mai mici, noul model SK350DCL-10 încorporează multe dintre caracteristicile fraților mai mari, fiind conceput pentru asamblarea/ dezasamblarea rapidă a brațului, transportul ușor între șantiere și economii semnificative de costuri.


LANSARE La fel ca și celelalte două excavatoare mai mari, noul SK350DLC-10 dispune de sistemul NEXT, care îi conferă un grad de polivalență remarcabil. NEXT este numele unui echipament de demolare brevetat de Kobelco. Pentru fiecare mașină, o multitudine de configurații de echipamente posibile, permit obținerea unor performanțe optime în fiecare fază de lucru și pentru fiecare specificație de șantier. Grație sistemelor sale de cuplare rapidă a brațului suplimentar, accesoriilor de lucru și conexiunilor hidraulice, schimbarea echipamentelor dedicate poate fi efectuată la fața locului, în deplină siguranță și în mai puțin de 30 de minute, astfel încât să se poată demola etajele superioare ale unei clădiri sau subsolul acesteia, inclusiv fundația. Brațul de demolare articulat ultralung NEXT al lui SK350DLC-10 este deosebit de potrivit pentru demolarea de la nivelul solului a clădirilor cu mai multe etaje – configurația sa ultralungă permițând să se lucreze până la o înălțime maximă de 21 m (cu balansier de 6,1 m) și cu un echipament de lucru de maximum 2,6 t. Totodată, configurația separată a brațului de demolare articulat scurt NEXT al mașinii (soluție tehnică introdusă pentru prima oară de Kobelco) se dovedește ideală pentru demolarea etajelor inferioare ale clădirilor, plăcile din subsol sau alte fundații, acolo unde grosimea betonului este mai mare – adâncimea maximă de lucru a lui SK350DLC-10 fiind de 6.320 mm. Șantierele pe care se desfășoară lucrările de demolări implică condiții de lucru dificile pentru echipamentele de demolare, motiv pentru care dispozitivele de fixare ale brațului lui SK350DLC-10 sunt ranforsate pentru a-i ameliora robustețea, durabilitatea și a-i reduce oboseala structurală. Totodată, structura lor solidă simplifică procesul de asamblare/dezasamblare pentru a reduce timpul de oprire a lucrului. Toate dispozitivele de fixare au liniile hidraulice montate lateral și sunt prevăzute cu un sistem de cuplare rapidă pentru un acces facil și operațiuni de mentenanță de la nivelul solului. Toate acestea favorizează efectuarea lucrărilor de asamblare/ dezasamblare fără efort și în siguranță. Un alt avantaj important al sistemului NEXT îl reprezintă înălțimea redusă a brațului de demolare articulat ultralung, atunci când acesta este pliat pentru transport. Datorită cinematicii în X a celor doi cilindrii hidraulici dintre brațul intermediar scurt și brațul balansier lung cu partea superioară

56

masinisiutilaje.ro Martie 2019

Excavator SK350DLC

plată, atunci când brațul articulat este pliat, înălțimea de transport nu depășește 2 m, brațul putând fi transportat pe un vehicul standard, ceea ce asigură costuri logistice mult mai reduse. Pentru o performanță mare în timpul operării și un consum redus de combustibil, pe modelul SK350DLC-10 este instalat același motor diesel Hino JO8EVV-KSDK, ce dezvoltă o putere netă de 201 kW și respectă standardele de poluare US EPA Tier 4 Final, și același sistem hidraulic, ca și pe excavatorul clasic model SK350LC-10 și excavatorul pentru demolare model SK400DLC-10. Sunt disponibile trei moduri de lucru ce ajută la creșterea eficienței consumului de combustibil: modul H pentru lucrări grele, modul S pentru optimizarea volumului de muncă cu consumul de combustibil și modul ECO, în care consumul de combustibil este prioritar față de volumul de muncă. Funcția AIS (Auto Idle Stop) contribuie, de asemenea, la scăderea consumului de combustibil, prin oprirea motorului după un minut de funcționare la turația de ralanti. Pentru producătorul japonez, confortul și siguranța operatorului au reprezentat aspecte importante ce au fost luate în seamă la dezvoltarea produsului. S-a investit enorm în această cabină care respectă standardul FOPS de nivelul II. Cabina este prevăzută cu geamuri securizate și cu grilaje la geamurile din față și de sus și poate să basculeze până la 30 de grade, pentru a permite operatorului să stea într-o poziție confortabilă atunci când efectuează lucrări de demolare la înălțimi mari. La fel ca și celelalte modele din gama de excavatoare pentru demolări, mezinul SK350DLC-10 încorporează o serie de caracteristici de siguranță importante, inclusiv un sistem de

prevenire a interferenței uneltei de lucru cu cabina în timpul operării, sistem ce emite o alarmă de avertizare. În plus, raza de lucru și stabilitatea mașinii sunt calculate în funcție de poziția accesoriilor de lucru, operatorul fiind avertizat sonor atunci când stabilitatea este compromisă. SK350DLC-10 este echipat, de asemenea, cu camere video pentru o mai bună vizibilitate spre spate și lateral-dreapta, un sistem de difuzoare, un deflector de obiecte în cădere și lumini de lucru puternice, cu LED, pentru o vizibilitate sporită pe șantier în condiții de lumină scăzută. „Feedbackul clienților despre SK400DLC-10 și SK550DLC-10, după introducerea acestora pe piață la începutul acestui an a fost foarte pozitiv, dar am constatat și o cerere pentru o versiune mai mică. Modelul SK350DLC-10 se dovedește mai mic, dar nu face niciun compromis în ceea ce privește tehnologia – includerea polivalentului sistem NEXT, care permite demolarea atât la înălțime, cât și a fundațiilor, cu aceeași mașină, este o dovadă a acestui fapt. SK350DLC-10 beneficiază, de asemenea, de un motor controlat electronic ce dezvoltă o putere mare și are un consum redus de combustibil – particulele și emisiile de NOx sunt suprimate prin eficiența ridicată a combustiei, a sistemului de posttratare a gazelor de evacuare și a sistemului SCR pe bază de injecție de uree. Astfel, SK350DLC-10 este compromisul ideal între o investiție economică și logistica de transport. Echipat cu un tren de rulare fix, acesta poate deservi piețele în care restricțiile de transport de 3,2 m lățime nu ridică probleme”, a afirmat Peter Stuijt, KCME Product Manager, la lansarea pe piața europeană a noului Kobelco SK350DLC-10, în octombrie 2018.


IMPRESII MIXTE DESPRE CUM VA EVOLUA PIAȚA REZIDENȚIALĂ DIN ROMÂNIA În România a apărut îngrijorarea că va scădea cererea pe piața construcțiilor rezidențiale, în ciuda informațiilor vehiculate că piața ar fi relativ stabilă – o schimbare atribuită intervenției guvernului.

TEXT: ING. VALERIU BEZDEDEANU

Î

ntr-un raport anterior, publicat sub auspiciile Ebuild, Dr. Sebastian Șipoș-Gug, membru al EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) din partea României, a analizat stabilitatea pieței construcțiilor rezidențiale din România, stabilind că riscul unei corecții majore în perioada 20182019 este scăzut, iar principala amenințare ce se întrezărea la adresa echilibrului de piață putea fi legată doar de excedentul datorat dezvoltării speculative.

Însă, în ultimul an de la publicarea raportului precedent s-au întâmplat multe lucruri în România. Acesta a mai spus că există o serie de impuneri ale acestui text legislativ care au, în mod direct și indirect, un impact asupra asupra construcțiilor rezidențiale, respectiv: majorarea cu circa 58% a nivelului salariului minim pe economie pentru lucrătorii din construcții, reduceri fiscale pentru societățile de construcții, modificarea impozitării companiilor de telecomunicații și energetice și un nou impozit pe activele bancare. În noul raport – în care sunt prezentate și tendințele specifice indicatorilor de preț și cost – Dr. Sebastian ȘipoșGug a menționat că, după o creștere constantă începând din 2015, prețul locuințelor a început să arate semne de încetinire la sfârșitul anului 2018,

ajungând la un nivel de creștere comparabil cu cel al prețurilor de consum, ceea ce a indus concluzia că se apropie sfârșitul ciclului economic actual. Însă, datorită impactului O.U.G. nr. 114/2018 asupra costurilor din ramura de construcții, acest echilibru nu mai există, iar prețurile ar putea continua să crească și în 2019.

IMPACTUL O.U.G. NR. 114/2018 Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim lunar pentru lucrătorii din construcții a fost majorat la 3.000 de lei, față de 1.900 RON anterior și peste 2.080 RON pentru restul economiei. De asemenea, guvernul a inclus în ordonanță o scutire de taxe pentru aceste salarii (scutire de impozitele pe venit și sănătate), generând un raport net/brut mult mai bun pentru angajați. Martie 2019 masinisiutilaje.ro

57


ANALIZĂ

"Construcțiile rezidențiale din România au fost destul de active în 2018, iar analiza noastră anterioară a indicat că, în ciuda creșterii semnificative din ultimii ani, piața ar putea fi considerată relativ stabilă. Acest lucru s-a schimbat dramatic din cauza intervenției guvernului la sfârșitul anului 2018, prin O.U.G. nr. 114/2018."

În raportul publicat de Ebuild se menționează că, pentru companii, impactul total asupra costurilor salariale a rămas semnificativ. Potrivit Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), aproximativ 60% din totalul angajaților din segmentul construcțiilor sunt plătiți cu salariul minim, ceea ce înseamnă că majorarea salariului minim va conduce la o creștere a costurilor operaționale de la 12% la 15%, pentru companiile de construcții cu mai mult de 50 de angajați (potrivit unui calcul al celor de la Cromwell Evan Global) - creștere care va avea repercursiuni asupra pieței și, în mod direct, se va transfera asupra beneficiarilor finali. Dr. Sebastian Șipoș-Gug a mai menționat în raport că, în cazul companiilor energetice care vor trebui să plătească o taxă de 2% asupra cifrei de afaceri, acest lucru ar determina, în mod normal, creșterea prețului (deoarece taxa de 2% pe cifra de afaceri ar urma să fie inclusă în tarifele plătite de consumatori). Cu toate acestea, el a raportat că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a afirmat că prețurile pe piața reglementată (beneficiari gospodăriile casnice) nu se vor schimba în 2019.

58

masinisiutilaje.ro Martie 2019

În aceste condiții, introducerea acestei taxe de 2% ar avea impact doar asupra activităților mari consumatoare de energie, care includ și fabricarea materialelor de construcții, cum ar fi oțelul, cimentul, betonul, cărămizile și așa mai departe. „Efectul combinat al costurilor mai ridicate cu forței de muncă și a costurilor materiale ar trebui să conducă la creșterea prețurilor finale pentru construcțiile rezidențiale noi și, prin urmare, echilibrul actual al pieței ar trebui să treacă la un nivel de preț mai ridicat, ceea ce va duce la o cerere mai mică” - menționa el. O altă schimbare juridică majoră, cu un impact important asupra pieței, a fost considerată și noua taxa asupra activelor bancare. Șipoș-Gug a declarat că un test de stres realizat de Banca Națională a concluzionat că această taxă va conduce, în cel mai bun caz, la imposibilitatea băncilor de a realiza profit în 2019. Întrucât este puțin probabil ca băncile să accepte să rămână pe piața bancară fără a avea un profit realist, ne putem aștepta ca acestea să-și reducă activele și/sau să încerce săși recupereze marjele de profit prin acordarea de împrumuturi mai scumpe. „În orice caz, obținerea unui credit va fi mai dificilă pentru persoanele fizice, mai ales când este vorba despre creditele ipotecare, deoarece acestea tind să aibă o valoare a activelor ridicată și o rată a dobânzii mai mică decât a creditelor de consum. Combinată cu limitarea ratei lunare la 40% din venituri, pentru creditele ipotecare și cu întârzierile în punerea în aplicare a subvențiilor publice pentru achiziționarea de locuințe în cadrul programului «Prima casă», taxa aplicată pe activele băncilor ar putea avea un impact mult amplificat pe piața construcțiilor rezidențiale” - este de părere Dr. Sebastian Șipoș-Gug, în recentul său raport Ebuild. „În prezent, între diferitele partide politice, guvern, companii private și publice, în special din domeniul bancar și energetic există dezbateri aprinse asupra efectelor O.U.G. nr. 114.2018, atenuarea efectelor sale negative și, poate chiar parțial sau total, abrogarea lui” - spunea Dr. Sebastian Șipoș-Gug. „De asemenea, forurile internaționale, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest aspect al legislaturii” - a adăugat el.

Totuși, la momentul publicării raportului, Guvernul susținea neabătut toate prevederile din O.U.G. nr. 114/2018, cel puțin pe termen scurt. În raport se mai menționează că măsurile prevăzute în ordonanță „au un efect pro-ciclic puternic și ajung destul de târziu în ciclul economic pentru a avea imediat un impact negativ puternic. Însă, cum noile construcții rezidențiale vor fi mai scumpe, iar accesul la credite mai dificil, cererea se va restrânge. În pofida unor creșteri semnificative ale veniturilor populației (potrivit INS, salariile au crescut cu + 9,7% în termeni reali, la nivelul lui 2018), acest aspect se dovedește insuficient pentru a compensa majorarea prețurilor de pe segmentul rezidențial.”

BLOCAREA PIEȚEI Un factor care nu poate fi ușor de analizat alături de ceilalți indicatori de piață este sentimentul public de încredere. Ebuild a simțit că, din ianuarie 2019, piața imobiliară pare să înghețe ușor. Așteptând de la legiuitor o corecție în viitorul apropiat, cumpărătorii de case au devenit mai timizi și întârzie achizițiile. Raportul Ebuid concluzionează că piața clădirilor rezidențiale din România se află într-un impas. Piața aflânduse într-o poziție sensibilă, orice ar putea rezulta în urma negocierilor dintre guvern și companii vis-a-vis de punerea în aplicare a O.U.G. nr. 114/2018. „În ciuda factorilor negativi analizați anterior”, spunea Dr. Sebastian Sipos-Gug, „susținem prognozele exprimate în cercetările anterioare, potrivit cărora un eveniment major de corecție în sens pozitiv, care să aducă domeniul la nivelul anului 2008, rămâne improbabil (cu sub 10% șanse să se întâmple). Cererea de locuințe în orașele mari ar putea susține piața pe termen scurt, chiar și în contextul creșterii prețurilor și al unui acces mai dificil la credite. Ne așteptăm ca piața rezidențială să aibă o performanță mai slabă în anii 2019-2020 și estimăm apariția, probabilă, a riscului unor corecții mici sau, eventual, moderate (cu șanse de peste 75% să se întâmple), pe măsură ce piața se adaptează la noul context.”


Profile for Masini si Utilaje

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Martie 2019  

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Martie 2019  

Advertisement