__MAIN_TEXT__

Page 1

www.masinisiutilaje.ro

INTERVIU

Ircat Co își lărgește portofoliul cu Keestrack INTERVIU

Piroux Industrie România crește capacitatea de producție INTERVIU

Nuevo Construct

pasiunea pentru brandul JCB

MANITOU

IANUARIE 2018

Anul XIII, Nr. 1 (143)

pentru

reinventează motostivuitorul pentru teren accidentat cu MC18

MADE IN ROMANIA: ROMWELD CONCEPT - CONSTRUCŢII METALICE ŞI PĂRŢI COMPONENTE METALICE


SCANEAZĂ

DESCOPERĂ

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro

Început de maturitate?

I

ată că a venit momentul în care scriu primul editorial al acestui nou an, început sub auspicii bune – cu condiţia de a nu ne uita la televizor pe oricare post de ştiri românesc. Acest început de an aduce multe noutăţi din punct de vedere procedural, care fac parte din începutul de implementare a “revoluţiei fiscale”. Fiecare dintre noi le simţim deja în realitatea curentă, în felul propriu. De la noile declaraţii care se cer a fi depuse, la split tva şi noi modalităţi şi proceduri de taxare - a început.

Mă bucur încă odată că vorbesc foarte rar cu cineva care este luat prin surprindere – oamenii se informează din timp, întreabă, se consultă, găsesc soluţii şi ştiu ce anume trebuie să facă. Cumva, ne-am maturizat. Acest fel de abordare matur îl întâlnesc la majoritatea interlocutorilor. Ba mai mult, chiar aflu lucruri interesante la care eu nu mă gândisem anterior şi le aplic la rândul meu gândindu-mă, uneori, cum de nu îmi venise mie ideea înainte! La schimb, unde aud o întrebare la care eu am găsit o parte sau chiar tot răspunsul, ofer informaţia. Este doar echitabil, cel puţin aşa consider eu. Mereu există un give-and-take. Acelaşi început de maturizare îl constat şi în piaţa utilajelor pentru construcţii, piaţă în care plan de business, marketing, lansare şi evenimente de awareness (printre multe altele) nu mai sunt străine – includ aici şi companiile mici şi mijlocii, care în ultimii ani au crescut şi s-au dezvoltat frumos. Iar exemplele sunt multiple şi unele le puteţi găsi la câteva pagini distanţă, chiar în această ediţie de început de an. Mai mult, constat o complexitate sporită din punct de vedere al înţelegerii şi abordării pieţei a companiilor mari, consacrate. Şi acestea au crescut – creşterea nu implică neapărat o creştere a cifrei de afaceri, ci o creştere organică a tuturor elementelor constitutive ale unei companii. Nivelul de dialog şi de înţelegere atât la nivel micro, cât şi implicaţiile macro, sunt uneori uimitoare. Da, este clar, nu este o perioadă grozavă pentru business-ul din zona de utilaje, însă dacă am depăşit noi ce a fost până acum, probabil că vom depăşi şi prezentul. Poate viitorul ne va uimi în mod constructiv. Poate ne va arunca mănuşa pentru cel mai mare challenge al vieţii noastre de până acum. Nu avem de unde să ştim. Însă suntem aici, acum. Numai bine şi un an superb vă urez!

Cornelia Rotaru Publisher AUDIENȚĂ GENERALĂ AG SRL

4

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

PR & Communication Coordinator

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XIII, Nr. 1 (143) IANUARIE 2018


Ianuarie Sumar

Zoom In

14

8 Eveniment Intermat 2018 8 Made In Romania Emaur by Policolor

Industry

14 Cover Story Cu MC18, Manitou reinventează motostivuitorul pentru teren accidentat! 18 Interviu Ircat Co își lărgește portofoliul de produse cu Keestrack 20 Award CASE Seria G câștigă premiul Good Design 2017 24 Trucks Echipa din România a câștigat locul al II-lea la Finala Internaţională Renault Trucks Optifuel Challenge 2017

18

Machinery

42 Made in Romania Elmas Brașov - Producător și furnizor de instalații de ridicat

20

44 Job Report Tehnologiile Wirtgen Group garantează succesul unor lucrări de reabilitare de calitate a pistelor aeroportului Frankfurt/Main

44

Focus Plus

48 Dezvoltare Nokian Heavy Tyres își mărește capacitatea de producție cu 50%, prin investiții de 70 milioane de euro

50 48

49 Vizită Studenții de la Facultatea de Utilaj Tehnologic în vizită la Bergerat Monnoyeur România 50 Record În 2017, divizia Vans a Mercedes-Benz a depășit pentru prima oară pragul de 400.000 unități vândute

Pag. 10 Eveniment Enrico Prandini este noul Președinte CECE Pag. 12 Eveniment IRIDEX câștigă Trofeul Calității ARACO Pag. 28 Interviu Piroux Industrie România crește capacitatea de producție Pag. 30 Interviu Nuevo Construct – pasiunea pentru brandul JCB Pag. 34 Job Report Metso Pag. 38 Interviu Made in Romania RomWeld Concept Pag. 54 Analiză IBC Focus - Estimări optimiste versus realități pesimiste: un nou minim pentru contribuția la PIB a sectorului construcțiilor Pag. 56 Analiză Asociația ProInfrastructura - Retrospectiva 2017: stadiul principalelor proiecte de autostrăzi în România Pag. 57 Inovație Bosch - Concentrare pe tehnologiile pentru orașe conectate


MADE IN ROMANIA

Intermat 2018 - Sub semnul inovației Unul din principalele evenimente internaționale în calendarul de construcții și infrastructură, următoarea ediție INTERMAT va avea loc în perioada 23-28 aprilie 2018 la Paris, și are ca temă principală inovația - Construiește lumea de mâine, azi. Cu o poziție puternică în zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), evenimentul a devenit de-a lungul anilor o oportunitate unică pentru întâlniri profitabile între toți actorii de pe piața internațională a construcțiilor.

C

u trei luni înainte de marele eveniment jurnaliști din toate colțurile lumii vor avea ocazia sa afle noutățile în premieră, în cadrul Pre-Intermat organizat în 18-19 ianuarie 2018 la Maison de la Mutualité, Paris. Prima zi se va încheia în mod ceremonios cu Gala Intermat Innovation Awards, în cadrul acesteia se vor anunța câștigătorii premiilor Intermat. Intermat 2018 stă sub semnul inovației, iar cele șase zile de târg vor prezenta un program unic și complex ce va îmbina zona de expunere cu cea de demo - o atracție incontestabilă pentru toți vizitatorii. Se va lansa un nou Observator Economic pentru sectorul de construcții pentru perioada 2025-2030. Observatorul oferă atât expozanților cât și vizitatorilor o viziune de perspectivă asupra proiectelor de construcție și de infrastructură în curs de desfășurare și viitoare.

Emaur, soluții complete pentru întreținerea vehiculelor comerciale, din agricultură și construcții, dar și a echipamentelor industriale Pentru utilajele mai noi, cât și pentru vehiculele comerciale, potrivită este vopseaua acrilică Emaur 2K. Aceasta se utilizează împreună cu întăritorul Emaur 2K și conferă suprafeței o mai bună rezistență împotriva razelor UV și produselor chimice și petro-chimice (uleiuri, carburanți etc).

Emaur este prima vopsea auto din România, lansată încă din anul 1974. În cei aproape 45 de ani de la începerea producției s-au vândut până acum peste trei milioane de litri.

D

in 2015, Emaur încorporează și tehnologia 2K într-un produs nou, întregind astfel valoarea unui brand național. În acest moment, Emaur oferă soluții complete pentru reparația și întreținerea autoturismelor, autovehiculelor pentru construcții și agricultură, precum și pentru echipamente și instalații industriale.

8

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Gama Emaur este un sprijin real în întreținerea flotei de utilaje și mașini comerciale, oferind o durată de exploatare mare, cât și un aspect comercial plăcut. Pentru utilajele agricole și de construcții este recomandată vopseaua Emaur 1K, care se aplică foarte ușor și protejează împotriva coroziunii și intemperiilor atmosferice.

În cazul retușurilor mici, ori pentru decorarea anumitor obiecte, recomandat este aerosolul Emaur Rapid, o vopsea acrilică cu uscare imediată și putere mare de acoperire. De la culori de tradiție ca, Alb Polar 101, Roșu Rubin 270, Argintiu 18, Albastru 650, Cărămiziu 331, Galben Caterpilar 490, până la culori pentru branduri moderne ca Blanc Glacier 369, Artikweiss 147, Blanc Artyika 11A, gama Emaur dispune de produsul potrivit pentru orice tip de flotă.


EVENIMENT

Enrico Prandini este noul Președinte CECE Începând cu 1 ianuarie 2018, Enrico Prandini este noul președinte al CECE (Committee for European Construction Equipment). Acesta a fost în prealabil Vice Președinte al organizației, urmând la președinție lui Berdd Holz. Președinția CECE se modifică odată la 2 ani, prin rotație, aceasta fiind deținută de fiecare reprezentanți ai fiecărui companii membru al asociației.

E

nrico Prandini este Managing Director la Komatsu Italia Manufacturing, unul dintre Global Officers ai Komatsu, cât și VP al UNACEA ( Italian Construction Equipment Association). În decursul celor 27 ani de lucru în cadrul Komatsu Italia, acesta a deținut diferite funcții în organizație, dezvoltând operațiunile Komatsu Italia în unul din cele mai importante poluri de dezvoltare din grup. Azi, Komatsu Italia Manufacturing este responsabilă de design, producție și distribuție de utilaje terasiere de la 1 la 17 Tone.

Loialitatea pentru client printr-o viziune comună Enrico Prandini va continua strategia pe termen lung începută de predecesorii săi. Unul dintre targeturile sale din timpul cât va fi președinte al CECE va fi acela de a construi loialitatea pentru client prin intermediul unei viziuni comune. Această idee este una dintre ideile esențiale asupra căreia membrii CECE au agreat că reprezintă unul dintre factorii de succes pentru a putea menține nivelul de competitivitate și continuitate, idee dezbătută în decursul summitului CECE din decursul anului trecut. Mai trebuie ținut cont deasemenea de schimbările tehnologiei, cât și de provocările a tot ceea ce impica construcțiile din era digitală.

“În anii următori dorim să creăm mai multe oportunități de dialog cu reprezentanții lanțului decizional de la Bruxelles.” 10

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Enrico Prandini (stânga) urmează lui Bernd Holz (dreapta) ca Președinte al CECE

“Împreună cu reprezentanții industriei de construcții vom organiza un seminar digital de construcții și vom invita pe toți cei interesați de zona de digitalizare să participe.”

CECE începe să pună în aplicare acest plan începând cu luna februarie 2018, când va avea loc European Industry Day 2018. Colaborarea pe tot parcursul lanțului valoric va fi deasemenea tema congresului CECE, care va avea loc la Roma pe 17-19 octombrie 2018.

Complexitate mai scăzută, comerț liber și vizibilitate sporită Dl. Prandini consideră că CECE ar trebui să se concentreze și pe alte două priorități în timpul mandatului său: continuarea creșterii vizibilității CECE și recunoaștere politică pentru sectorul de echipamente de construcții. Acestea sunt coroborate în următoarea perioadă, în care vor avea loc viitoarele alegeri Europene din primăvară 2019, cu nominalizarea noilor membri ai Comisiei Europene. “În această perioada ar trebui să profităm de ocazie pentru a obține mai multă atenție și impact”. Deasemenea, dl. Prandini va păstra atenția și asupra pieței unice europene. “Vom continua să promovăm indea de competiție loială și comerț liber pentru toți jucătorii de pe piața europeană. Ce ar trebui evitat este complexitatea inutilă a legilor și procedurilor, care este nenecesara.” Președintele Prandini reprezintă 1.200 de companii producătoare de echipamente de construcții din Europa, care generează 40 miliarde EUR anual și au aprox. 300.000 angajați.


EVENIMENT

ARACO a premiat IRIDEX

pentru calitate în construcţii Iridex Group Construcţii, parte a grupului Iridex - lider în tehnologii de mediu, construcţii civile şi industriale, a fost premiat în cadrul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) pentru calitatea a două lucrări finalizate în decursul anului trecut.

F

estivitatea de decernare a trofeului ARACO a avut loc în data de 29 noiembrie, în cadrul profesional oferit de Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), când prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Vacareanu, Rector UTCB, a înmânat distincţiile ARACO. ”Trofeul Calităţii ARACO se acordă anual, în anul următor celui în care a fost finalizată lucrarea, finalizarea lucrării fiind validată prin recepţia la finalizarea lucrării sau a recepţiei finale, într-un cadru festiv, mediatizat, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor publice, ai organizaţiilor profesionale din România şi străinătate din domeniul sectorului de construcţii, ai băncilor, reprezentanţilor presei, radioului şi televiziunii s.a. Iridex este una dintre companiile recunoscute de către ARACO, membră ARACO, pentru calitatea lucrărilor în domeniul construcţiilor pe care juriul format din profesioniştii ARACO le-a validat”, a declarat dl. Laurenţiu Plosceanu, preşedinte ARACO.

Trofeul a fost acordat pentru „Lucrări de construcţie aferente proiectului Închidere depozit neconform Ianca şi Construcţie depozit conform şi staţie de sortare Ianca” din cadrul proiectului „Sistemul de management integral al deşeurilor în judeţul Brăila”, lucrare executată de Iridex Group Construcţii, din poziţia de coordonator, alături de partenerii săi Hidroconstrucţia şi ARGIF Proiect. Un alt premiu ARACO primit de Iridex Group Construcţii a fost acordat pentru ”Proiectare şi lucrări de execuţie pentru investiţiile cuprinse în proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”, executat de asocierea Hidroconstrucţia - lider de asociere, Iridex Group Construcţii şi ARGIF Proiect. Cu prilejul evenimentului din 29 noiembrie 2017, ARACO şi-a făcut cunoscute direcţiile de acţiune strategică 2018 - 2019, direcţii la care Iridex Group aderă. Necesitatea readucerii sectorului de construcţii în atenţia autorităţilor naţionale/regionale ca sector de importanţă naţională strategică este una dintre direcţiile asumate de ARACO.

”Adept al calităţii şi seriozităţii în toate domeniile în care activează, Iridex Group are în portofoliu numeroase lucrări distinse cu acest prestigios trofeu de calitate. Recunoaşterea acordată de ARACO demonstrează încă o dată faptul că Iridex Group aderă la valorile asociaţiei.”

O altă direcţie de acţiune strategică este necesitatea protejării şi sprijinirii potenţialului etnic şi uman al societăţilor de construcţii din România, care a reprezentat şi va reprezenta în continuare un factor strategic în dezvoltarea ţării.

Despre Iridex Group Construcţii

Înfiinţat în urmă cu peste 25 de ani, Iridex Group are peste 700 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu acţionariat exclusiv românesc, grupul execută lucrări de infrastructură la cel mai înalt standard de calitate. Iridex Group distribuie produse necesare în lucrări de construcţii civile şi industriale în ţară şi străinătate, lucrări de îmbunătăţiri funciare, gestiunea integrată a deşeurilor, proiectare şi exploatare de depozite ecologice municipale pentru deşeuri nepericuloase. Iridex implementează proiecte de pionierat în diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabilă, instalaţii de producere de energie electrică din biogaz ş.a.m.d.

12

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


COVER STORY

Cu MC18, Manitou reinventează motostivuitorul pentru teren accidentat! Au trecut 60 de ani de când, pornind de la un tractor agricol, Marcel Braud a construit primul motostivuitor cu catarg din seria MC. Acum, având la bază experiența grupului Manitou acumulată de-a lungul anilor și noile dezvoltări ale tehnologiei, o nouă generație de motostivuitoare a apărut, răspunzând astfel noilor cerințe și deziderate ale clienților. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

F

ondat de familia Braud acum 60 ani, grupul Manitou este astăzi prezent pe întreg mapamondul. Lider mondial în manipularea materialelor pe teren accidentat, grupul Manitou proiectează, produce și distribuie o gamă largă de utilaje pentru construcții, agricultură și industrie, ce se pot deplasa și pe terenuri accidentate, furnizând în același timp pentru aceste produse și servicii de mentenanță.

Participarea grupului Manitou la expoziția internațională Agritehnica, desfășurată între 12 și 18 noiembrie anul trecut la Hanovra, Germania, a reprezentat acea oportunitate ce a dezvăluit publicului larg noile produse inovative dezvoltate de emblematicile branduri constitutive ale grupului, Manitou, Gehl și Mustang.

14

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Fără indoială că lansarea noului motostivuitor tot-teren MC18 a constituit una dintre atracțiile standului grupului Manitou. Conceput ca o mașină compactă, cu o lungime maximă la marginea plăcii furcilor de 2,95 m, o lățime maximă de doar 1,45 m și o înălțime de 1,99 m în versiunea „Buggy” (cabină fără părțile laterale vitrate), respectiv 2,145 m în versiunea cu cabină integrală, motostivuitorul MC18 are o capacitate cu totul deosebită de a se deplasa în spații strâmte, semnificativă fiind în acest sens manevrabilitatea mașinii printre rândurile de pomi fructiferi din livezi, iar garda la sol și celelalte capacități ale mașinii o recomandă pentru calitățile sale tot-teren.

O capacitate de trecere excepțională

Motostivuitorul tot-teren cu tracțiune integrală nepermanentă MC18 dovedește o capacitate de trecere excepțională ce îi permite abordarea cu ușurință a căilor de rulare dificile și a pantelor. Pentru aceasta el este echipat cu un motor diesel Kubota de 1.498 cm3, cu norma de poluare UE Stage IIIB, ce garantează puterea și cuplul motor necesare funcționării cu randament maxim a transmisiei hidrostatice ce asigură acționarea celor patru motoare hidrostatice performante, independente, integrate în roți.


Având o gardă la sol de 30 cm, modelul MC18 oferind cea mai ridicată gardă la sol de pe piața motostivuitoarelor compacte, deplasarea pe orice teren se dovedește mult mai ușoară. Pentru maximizarea gradului de utilizare a mașinii, MC18 este prevăzut cu un dispozitiv care îl ajută pe operator, prin simpla acționare a unui buton, să treacă de la modul de deplasare cu tracțiunea pe două roți motoare, la modul de deplasare cu tracțiune integrală pe 4 roți.

În modul de deplasare cu tracțiunea pe două roți, viteza maximă ajunge la 25 km/h, productivitatea sporește, iar consumul de combustibil este redus cu 12,5% în timpul ciclului de manipulare, la fel ca și uzura anvelopelor. În modul de deplasare cu tracțiune integrală pe 4 roți, motostivuitorul MC18 este capabil să facă față oricăror provocări: noroi, nisip și alte suprafețe dificile de teren.

Exploatare în deplină siguranță și confort Prin designul cabinei cu ale sale largi suprafețe vitrate, a contragreutății spate și a capotajului motorului, cu ale lor linii curbe și culorile distincte roșu și negru, la care se adaugă facilitățile de utilizare și confortul asigurat operatorului, MC18 a trezit un sentiment de admirație publicului ce a vizitat standul Manitou.

Opțional, întreg plafonul este disponibil în varianta de geam panoramic format din două foi de sticlă securizată separate de o folie de plastic (geam laminat duplex). Chiar și cu această opțiune operatorul este protejat de obiectele ce cad, plafonul cabinei îndeplinind cerințele standardelor de siguranță ISO 6055 (FOPS). Inovatorul plafon panoramic cu vizibilitate totală din geam laminat duplex asigură operatorului o vedere optimă în special pe parcursul operațiunilor de ridicare a sarcinilor.

Motostivuitorul MC18 poate fi echipat cu anvelope cu profile pentru orice teren, mixte, mixte de joasă presiune și agricole. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

15


COVER STORY

Având la bază experiența acumulată prin dezvoltarea modelelor din seria M, concepția lui MC18 a avut în vedere optimizarea triunghiului de stabilitate, cu un ampatament de 1.900 mm și o distanță de la marginea plăcii furcilor până la centrul axei față de doar 616 mm. Cu toate că garda la sol este de 30 cm, centrul de greutate a motostivuitorului MC18, fără sarcină, nu excede peste 500 mm față de sol. În plus, cu a sa rază de virare foarte mică, de numai 2.585 mm în versiunea cu două roți motrice, maniabilitatea acestei mașini este cu adevărat excepțională. În cabina închisă nivelul de zgomot la nivelul urechilor operatorului este de 79 dB în timpul deplasării. Această valoare deosebit de scăzută a nivelului de zgomot, având în vedere că media modelelor concurente se situează la 88 dB, se datorează izolației fonice duble a compartimentului motor, formată dintr-un sandvich compus dintr-o secțiune rigidă și o secțiune izolatoare flexibilă, care reduce zgomotul motorului. Pentru preluarea șocurilor din timpul deplasării, scaunul operatorului prevăzut cu suspensie mecanică sau, opțional, pneumatică. Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă este în concordanță cu codul rutier. În plus, opțional, sunt prevăzute un girofar și faruri de lucru. O oglindă retrovizoare interioară echipează standard motostivuitorul, iar oglinzi retrovizaore exterioare, stânga și dreapta, sunt disponibile la cerere.

16

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Profitabilitate ridicată

Încă din etapa de concepție, specialiștii de la Manitou au integrat caracteristici tehnice inovatoare care au condus la îmbunătățirea Costului Total de Propietate (TCO) a modelului MC18 cu tracțiune integrală (o valoare cu 15% ... 20% mai scăzută decât concurența):

• • •

Pentru a ușura accesul la motor, în special pentru a facilita controalele cotidiene asupra nivelurilor fluidelor și a filtrelor fără ca operatorul să ridice cabina, a fost special proiectat pentru acest model un capac situat chiar în spatele scaunului operatorului; Acces ușor la componentele sistemelor pentru facilitarea operațiilor de mentenanță; Intervalul de schimbare a uleiului hidraulic extins la 2.000 ore de funcționare; Consumul de combustibil redus cu circa 30% (consumând doar 3,5 l/h, MC18 este cel mai eficient din punct de vedere energetic motostivuitor tot-teren de pe piață); Costuri reduse de întreținere, de numai 11,8 €/h (pentru 750 h/an);

Simplitate în exploatare și fiabilitate.

Catargul Duplex, ce echipează standard motostivuitorul, asigură ridicarea sarcinii până la o înălțime de 3,3 m. Opțional, sunt disponibile catarge Duplex sau Triplex pentru diferite înălțimi. Toate aceste inovații îi permit lui MC18 să beneficieze de o valoare reziduală ridicată, dintre cea mai bună de pe piață. Având în vedere toate aceste aspecte, Patrick Laridan, director de marketing și dezvoltare motostivuitoare, spunea următoarele: „În strânsă colaborare cu departamentul nostru de concepție, am proiectat un motostivuitot ultracompact, care permite fermierilor să se deplaseze cu ușurință pe drumuri specifice. Este un produs care se dovedește potivit pentru ferme și pepiniere situate, uneori, pe terenuri dificile. Cu un TCO dintre cele mai mici de pe piața, putem spune despre MC18 că am reinventat motostivuitorul pentru teren accidentat.”

Specificații tehnice generale

MC18-2

MC18-4

Masa operațională, cu furci, (kg)

3.405

3.562

Sarcina maximă, (kg)

1.800

1.800

Înălțimea maximă de ridicare, (m)

5.500

5.500

Raza minimă de virare, (m)

2.585

3.370


Innovating Simplicity

Automacaraua

AT 253 Combinația optimă între tehnologia de ultimă oră și ușurința în utilizare


INTERVIU

IRCAT CO își lărgește portofoliul de produse cu Keestrack Cu o activitate de peste 15 ani în România, compania Ircat Co Srl este unul dintre cei mai importanți distribuitori de utilaje și echipamente pentru construcții. Bobcat, Doosan, Ingersoll-Rand, TANA, sunt doar o parte din brandurile comercializate. Recent compania și-a mărit portofoliul de produse devenind dealer oficial al echipamentelor mobile de concasare și sortare KEESTRACK. Interlocutor - Alexandru Soare, Ircat Co SRL

M

așini & Utilaje: Cum s-a luat decizia preluării brandului de concasare și sortare Keestrack?

Alexandru Soare: Colaborarea noastră cu producătorul KEESTRACK a început din dorința de a ne extinde gama de echipamente mobile pentru concasare și sortare, compania belgiană fiind foarte cunoscută în special pentru echipamentele sale extrem de eficiente în activitățile din cariere și balastiere, precum și reciclare din demolări.

Mașini & Utilaje: Care sunt așteptările și planurile de vânzare pentru anul în curs? Alexandru Soare: Luand în considerare situația actuală, în contextul interesului general crescut în domeniul reciclării materialelor, așteptările noastre sunt direcționate mai ales către partea de reciclare a deșeurilor (provenite din demolări sau industriale). Totodată, ne adresăm și segmentului de producție a agregatelor de carieră și balastieră, KEESTRACK fiind unul dintre producătorii importanți de concasoare mobile (cu fălci, cu impact, cu con), stații de sortare mobile (scalpere și clasificatoare), ciururi rotative pentru agregate, precum și benzi transportoare mobile. Mașini & Utilaje: Cum apreciați nivelul actual al pieței pentru astfel de utilaje și care este cererea pentru aceste echipamente? Alexandru Soare: În perioada actuală, cererea pentru aceste echipamente este scăzută datorită scăderii generale a pieței de construcții. Mașini & Utilaje: Estimați o creștere a cererii pentru aceste echipamente? Alexandru Soare: Ne așteptăm însă la o creștere a cererii datorată proiectelor de reciclare a materialelor.

18

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

În același timp, ne adresăm și companiilor care dețin deja echipamente second hand ale acestui producător și care au nevoie de service, piese de schimb și consumabile pentru echipamentele deja existente în România. Mașini & Utilaje: Ce surse de finanțare oferiți clienților pentru achiziția acestor utilaje: leasing, accesare fonduri, finanțare directă de la producător? Alexandru Soare: Ca și pentru celelalte echipamente distribuite de catre IRCAT-CO în România, oferim clienților noștri posibilitatea achiziționării echipamentelor KEESTRACK atât în leasing, cât și prin intermediul fondurilor europene.

Fabricile KEESTRACK aflate în Europa furnizează echipamente performante, de ultimă generație, conforme normelor CE.


Soluțiile KEESTRACK pentru SORTARE – scalperele (pentru cariere dar și reciclare din demolări), cât și clasificatoarele cu site clasice (pentru obținerea sorturilor exacte de agregate), oferă soluții de înaltă performanță și mobilitate ridicată, indiferent de sarcină. Mașini & Utilaje: Va exista un departament separat care va gestiona în termeni de vânzare și servicii postvânzare acest nou brand? Alexandru Soare: Echipamentele KEESTRACK se integrează în actualul departament destinat utilajelor pentru construcții, în cele mai multe cazuri putându-se utiliza împreună cu echipamentele DOOSAN sau TANA pe care le distribuim. Mașini & Utilaje: Care sunt avantajele și beneficiile pe care le prezintă echipamentele Keestrack prin comparație cu produsele competitoare existente deja în piața din România: cost mic de achiziție, costuri reduse de întreținere și mentenanță, productivitate sporită etc.?

Alexandru Soare: Fiecare produs Keestrack este proiectat pentru a fi extrem de eficient din punct de vedere al costurilor, cuprinzând mai multe soluții inovatoare. Gama KEESTRACK de CONCASOARE cu fălci, cu con și cu impact oferă performanțe imbatabile și mobilitate sporită într-o gamă largă de aplicații. Avantajele principale sunt: forma superioară a produsului final; cea mai mare rată de reducere a dimensiunilor agregatelor procesate; abilitatea de a monitoriza de la distanță procesul de lucru; buncăr de alimentare potrivit atât pentru încărcătoarele frontale cat și pentru excavatoare; sunt echipamente compacte, ușor de transportat.

Avantaje principale comparative cu alți producători: sunt disponibile și versiuni plug-in electrice, în scopul economisirii energiei; au cel mai mic consum de combustibil din gama lor de echipamente. BENZILE TRANSPORTOARE KEESTRACK au un standard ridicat în sectorul manipulării de agregate, cu cele mai bune performanțe indiferent de aplicație. Economisesc 75% din costuri în comparație cu utilajele de încărcare, nefiind necesar un operator. Sunt disponibile în mai multe variante de actionare: diesel/hidraulic, diesel/ electric și plug-in (conectare directă la rețeaua de electricitate). Prezintă mobilitate sporită datorită deplasării pe șenile. Mașini & Utilaje: Ce pachet de servicii asigurați pentru noul brand din portofoliu: service și mentenanță, piese de schimb, garanții? Alexandru Soare: Ca și pentru celelalte mărci din portofoliul nostru, asigurăm întregul pachet de servicii necesare deținătorilor de astfel de echipamente: mentenanță, service, garanția produselor, piese de schimb și consumabile, instruirea operatorilor și a personalului implicat în monitorizarea activității acestor echipamente. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

19


AWARD

Seria G de încărcă a câștigat prestigiosul premiu pentru Lansate în anul 2016 și introduse pe piață în anul 2017, încărcătoarele frontale pe roți din Seria G de la CASE reprezintă unul dintre produsele selectate spre a fi premiate de Muzeul de Arhitectură și Design «Chicago Atheneum» și de Centrul European pentru Arhitectură, Artă, Design și Studii Urbane, dintre miile de produse prezentate juriului de cei mai importanți producători și firme de proiectare din întreaga lume.

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

L

a sfârșitul anului trecut, CASE Construction Equipment a primit unul dintre premiile Good Design™ 2017 la categoria «Proiectare Industrială», decernat de juriul de la Chicago Atheneum, care va asigura integrarea conceptului de încărcător pe roți CASE din Seria G în colecția permanentă de design a muzeului. Această serie reprezintă ultima generație a acestei linii dovedite de produse a brandulul CASE, care stabilește noi standarde în ceea ce privește confortul și siguranța în exploatare.

20

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


toare pe roți CASE

Good Design™ perfecțiune în design

Fiecare element al cabinei operatorului a fost proiectat în ideea că cel aflat la comenzi se va simți ca într-un automobil cu performanțe industriale, aceasta datorită ergonomiei îmbunătățite a postului de lucru, confortului superior, inovației practice și tehnologiei intuitive folosite, care fac din încărcătoarele din Seria G cele mai ușor de folosit produse ale brandului. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

21


AWARD funcțiile încărcătorului cât și direcția mașinii. Această facilitate reduce oboseala operatorului, în special în timpul aplicațiilor repetitive și a celor care solicită încărcătorul la întreaga lui capacitate. Totodată, cotierele largi montate la scaun, în spatele joystick-urilor, ameliorează controlul încărcărcătorului și confortul operatorului. Interfața premium asigurată de monitorul de control cu diagonala de 8" și cameră video spate integrată, oferă o navigare intuitivă printre informațiile despre funcționarea mașinii și setările acesteia. Sistemul de control automat al climei HVAC asigură temperatura ideală în cabină, iar la temperaturi scăzute scaunul cu încălzire se dovedește deosebit de util. Eficiența filtrării primare și a recirculării aerului înlătură 99% dintre particulele de praf, asigurându-se astfel un mediu de lucru curat în cabină.

Această recunoaștere vine o dată cu a 50-a aniversare a acestui prestigios premiu care, în anul 2017 s-a remarcat prin participarea unui număr record de companii ce figurează în clasamentul „Fortune Global 500” al celor mai mari corporații din lume după cifra de afaceri anuală și de importante firme de design din lume. Cu ocazia decernării premiului Good Design™ 2017 încărcătoarelor pe roți CASE din Seria G, președintele brandului pentru afacerile CNH Industrial CE, a fost încântat să declare următoarele:

„Am concurat împotriva elitei mondiale în domeniu, iar Seria G a fost desemnată câștigătoare. Această distincție prestigioasă reprezintă consacrarea unei îndelungate tradiții axate pe perfecțiune a încărcătoarelor pe roți CASE, acum, când ne pregătim să sărbătorim a 60-a aniversare a acestei linii de produse, ce va avea loc anul viitor.”

22

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Designul cabinei încărcătoarelor CASE din Seria G le asigură acestora cea mai bună vizibilitate de jur împrejur în categoria încărcătoarelor frontale pe roți. Parbrizul dintr-o singură bucată oferă o vedere panoramică spre înainte, neobstrucționată de vreun element de rezistență al caroseriei, iar vizibilitatea spre înapoi este mult îmbunătățită, fiind asigurată de patru oglinzi retrovizoare exterioare, incluzând și două cu câmp mare de vizibilitate, plus două oglinzi retrovizoare interioare, toate omologate R46 ECE-ONU, la care se adaugă o cameră video spate care transmite imaginile pe un monitor cu diagonala de 8", sistemul de dezaburire a geamului spate și capota motorului, îngustată și cu înclinație pronunțată. Totodată, pachetul de lumini de lucru cu LED oferă o vizibilitate excelentă în caz de lumină scăzută. Interiorul cabinei a fost proiectat în ideea maximizării spațiului de lucru pentru operator, oferind în același timp spații de depozitare adecvate, inclusiv un spațiu de refrigerare, în conformitate cu cerințele beneficiarilor. În plus față de comada clasică a direcției cu volan, operatorul dispune și de un joystick ergonomic pentru comanda direcției, care îi oferă acestuia o stație de operare simetrică (două joystick-uri) pentru a controla cu ambele mâini atât

Cabina operatorului nu este fixată rigid de șasiul mașinii, ci prin intermediul unor tampoane elastice, iar acest lucru, alături de o antifonare eficace, de scaunul ergonomic cu suspensie activă pneumatică și poziționarea motorului mult în spatele cabinei, contribuie la reducerea considerabilă a nivelului de zgomot și a vibrațiilor în cabină, asigurând astfel operatorului un confort superior de operare. În aceste condiții, nivelul zgomotului în interiorul cabinei, măsurat conform normelor ISO aplicabile, nu depășește 69 dB, iar vibrațiile transmise operatorului nu depășesc 0,5 m/s2. Pentru CASE, etapa de concepție a reprezentat un factor important în procesul de dezvoltare a produsului și a fost esențială atunci când a venit vorba de a oferi confort superior de operare și operare intuitivă a Seriei G de încărcătoare frontale pe roți. În căutarea designului de calitate, care combină stilul și funcționalitatea, brandul CASE a decis să valorifice experiența și resursele Centrului de Design «CNH Industrial». Premiul Good Design™ 2017 este dovada calității ridicate a designului, rezultat al concentrării și eforturilor brandului în acest domeniu.


TRUCKS

Echipa din România a câştigat locul al II-lea la

Finala Internaţională Optifuel Challenge 2017

Rezultatul foarte bun a reprezentat nu doar recunoaşterea performanţei concurentului român şi a serviciilor de instruire în conducerea economică, oferite de Renault Trucks în ţara noastră, ci şi un mare câştig de imagine pentru industria de transport din România.

Campionul nostru naţional, Adrian Ţintea de la Ţintar Spedition a câştigat locul al II-lea la marea Finala Internaţională Renault Trucks Optifuel Challenge 2017 de la Toledo din 18 octombrie, la care au concurat cei mai eficienţi 29 de şoferi din 29 de ţări. Este cel mai bun loc ocupat de echipa din România în istoria acestui concurs şi este prima dată când pe podium se află transportatori din sud-estul Europei.

O

ptifuel Challenge răsplăteşte o dată la doi ani cei mai buni eco-şoferi, respectiv cel mai bun raport între consum şi viteza medie, astfel încât proba de concurs să reprezinte cât mai fidel necesităţile unei curse normale de transport. În această finală s-au întrecut 29 de şoferi din 29 de ţări, selectaţi pe plan local din peste 2.500 de concurenţi. Locul I i-a revenit şoferului din Bulgaria, locul al II-lea lui Adrian Ţintea din România şi al III-lea competitorului din Luxembourg. Un premiul special "Fun" a fost acordat echipei din Tunisia pentru umorul şi entuziasmul lor pe tot parcursul competiţiei. Ca de fiecare dată, punctajul a fost dat 10% de chestionarul teoretic privind conducerea raţională, 30% de consum, 30% de viteza medie şi 30% de stilul de condus economic (rulare liberă, număr de apăsări ale pedalei de frână şi consum în zona verde). Deoarece traseul s-a desfăşurat în condiţii de trafic normal, organizatorii au pus la dispoziţie un camion de referinţă pentru a corecta eventualele diferenţe de trafic, vreme şi a asigura tuturor şanse egale.

Premiul obţinut de Adrian Ţintea este un voucher de service pentru companie în valoare de 5.000 euro şi încă un voucher de 2.000 euro pentru el în calitate de sofer. Locul I a câştigat un camion T Optifuel şi 6.000 euro pentru şofer, iar locul al III-lea beneficiază de un voucher de service de 2.500 euro şi 1.000 euro pentru şofer.

Optifuel Challenge ilustrează perfect angajamentul Renault Trucks faţă de clienții săi în ceea ce priveşte economia de carburant, precum şi abordarea sa globală a relaţiei dintre autovehicul, conducător auto şi servicii de instruire în scopul reducerii durabile a consumului de combustibil chiar de la primul kilometru parcurs.

Traseul de aproximativ 40 minute, parcurs la volanul unui Renault Trucks T480 Optifuel, dotat cu motor de 13l, a fost deosebit de solicitant, cu multe dealuri, curbe, sensuri giratorii, intersecţii, dar şi o porţiune de autostradă pentru testarea abilităţilor complete ale competitorilor. Pe întreaga durată a finalei, concurenţii au putut fi urmăriţi în timp real de susţinători pe un ecran mare, grație soluției de gestionare a flotei Optifleet.

Adrian Ţintea a ieşit învingător în cadrul finalei naţionale Optifuel Challenge de la Braşov din luna iulie. Cu această ocazie s-au întrecut 30 de finalişti selectaţi în urma preselecţiilor locale la centrele service Renault Trucks din Cluj, Oradea, Bucureşti, Bacău, Braşov, Buzău, Piteşti, Timişoara şi Constanța. În România, au acceptat provocarea stilului de condus eco peste 200 de şoferi profesionişti, reprezentând 150 de companii de transport, însumând peste 6.000 km pe parcursul a 3 luni.

Lista ţărilor participante la Finala Internaţională Optifuel Challenge 2017: Algeria, Germania, Belgia, Bulgaria, Chile, Croaţia, Spania, Estonia, Franţa, Finlanda, Ungaria, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Moroc, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Marea Britanie, Serbia, Slovenia, Elveţia, Tunisia şi Ucraina.

24

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


ADVERTORIAL

PFREUNDT Câştig cu fiecare cupă

Sistem de cântarire pentru încărcătoare frontale Totul se află sub control: Datele. Costurile. Timpul.

Verificabil Metrologic

• • • • •

Montare simplă, chiar şi ulterior; Rapid şi de înaltă precizie; Nu necesită întreţinere; Acces global la date; Alternativă avantajoasă la cântarul pentru camioane.

Sistem electronic de cântărire

• • •

Sisteme consacrate pentru utilizarea îndelungată; Operare intuitivă; Conectare la PFREUNDT Web Portal.

Senzori digitali de presiune

• • •

Senzor de presiune a uleiului cu protecţie împotriva suprasarcinii; Control integrat al temperaturii; Elemente de asamblare filetate uşor de montat.

Senzori ai domeniului de măsurare

• • •

Pentru o cântărire dinamică în fluxul muncii; Definire fiabilă a domeniului de cântărire; Montare simplă.

COLCEAR GROUP Tel./Fax: 0256-206.611 Mobil: 0741-219.081 E-mail: office@colceargroup.ro

www.colceargroup.ro 26

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


INTERVIU

Piroux Industrie România crește capacitatea de producție Grupul Piroux Industrie a deschis prima unitate de producție din țara noastră în anul 2001 la Mioveni, în orașul Pitești. Piroux Industrie România oferă servicii de prelucrare a metalelor, ambutisare, tăiere cu laser, sudură, cataforeză și vopsire. Printre principalii clienți ai companiei se numără producătorul de echipamente telescopice Haulotte și producătorul de automobile Dacia. TEXT: Maria NAE, Dan SCARLAT

E

chipamentele Haulotte sunt vândute în România prin CDP Access, unic distribuitor al mărcii. Un update al activității companiei ne-a fost făcut de către Stanislas Delayat - Director General CDP Access - Groupe Piroux.

Mașini și Utilaje: Ce produse metalice

sunt realizate în unitatea de producție Piroux de la Mioveni, pentru Haulotte? Stanislas Delayat: În unitatea de producție Piroux Industrie de la Mioveni sunt produse coșuri, șasiuri și brațe articulate pentru utilajele Haulotte.

Haulotte își propune ca anul acesta să revină la nivelul vânzărilor din anii 2007-2008. Gama de utilaje telescopice articulate Haulotte s-a reînnoit complet în cursul a patru ani. Urmează reînnoirea gamei de foarfeci electrice în următorii doi ani. Mașini și Utilaje: Unde se face

asambalarea utilajelor Haulotte? Stanilas Delayat: Asamblarea utilajelor se face exclusiv în fabricile Haulotte. Pe lângă cele 3 fabrici din Franța și fabrica din România, Haulotte produce și în China și SUA.

28

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Mașini și Utilaje: Care este durata de

viața a unei generații de modele? Stanilas Delayat: Generația de nacele electrice au o durată de viață mai mare decât nacelele diesel, dat fiind faptul că ele sunt folosite mai mult în interior și astfel sunt ferite de condițiile meteo și intemperii. În schimb durata medie de folosință a unui echipament diesel este de 10 ani. Dacă în anii 2000, Haulotte se axa pe creșterea producției, în prezent se investește foarte mult în dezvoltarea de noi produse. În cadrul unei expoziții la care am participat anul trecut, Haulotte a prezentat noul model de nacelă articulată full electrică, complet monitorizată prin camere și senzori.

În unitatea de producție Piroux Industrie de la Mioveni sunt produse coșuri, șasiuri și brațe articulate pentru utilajele Haulotte. Capacitatea de producție a crescut anul trecut cu 10-15%, iar pentru anul acesta previziunile arată o creștere de 30%.


Formarea poate să dureze de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de cerințele postului și complexitatea acestora.

Anul acesta vom deschide o nouă fabrică la Târgu-Jiu. Cerința de a crește capacitatea de producție a fost motivul principal pentru a deschide această nouă facilitate. Unitatea de producție va deservi clienții Piroux Industrie România, printre care și Haulotte. Unitatea dispune de o capacitate de extindere pe 3ha, și o să creeze pentru început 150 de locuri de muncă, capacitatea totală fiind de 300 de posturi de lucru.

Prioritatea Haulotte este de a garanta siguranța și securitatea operatorului, astfel că echipamentul este complet monitorizat, iar informațiile pot fi accesate pe telefon prin citirea codului QR. Mai mult, centura de siguranță a utilajului este inteligentă și poate determina dacă operatorul este sau nu, în poziție corectă pentru a manevra echipamentul Mașini și Utilaje: Care sunt avantajele

conectării și monitorizării inteligente a utilajelor? Stanilas Delayat: Conectarea inteligentă a echipamentelor este extrem de utilă pentru zona de service și reparații. La modelele RTJ, la modele noi, brațe diesel, erorile sunt vizualizate în meniu, și arată ce piesă este defectă și unde este ea localizată pe mașină, astfel că tehnicianul știe exact locul unde trebuie să intervină.

Mașini și Utilaje: Care sunt planurile de

dezvoltare pentru anul în curs? Stanilas Delayat: După cum spuneam se urmărește o creștere a capacității de producție, fapt determinat în principal de cerințele de producție tot mai mari ale clienților. Desigur, această creștere determină și mărirea efectivului de personal. Este destul de dificil să găsim persoane calificate pentru posturile pe care le avem disponibile, astfel că trebuie să asigurăm formarea internă a lucrătorilor.

Targetul general de creștere a capacității de producție pentru anul 2018 este de 20%. Pentru echipamentele Haulotte targetul este de 30%. Grupul Piroux Industries este unul dintre principalii furnizori de piese metalice pentru Haulotte, prin fabricile din România, Turcia și Franța. Piroux Industrie România dispune în prezent de o hală de producție de sudură și o cataforeză care a fost dată în folosință la finalul anului trecut. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

29


INTERVIU

NUEVO CONSTRUCT

Pasiunea noastră pentru brandul JCB Cel mai important pilon în dezvoltarea oricărui business este cuvântul: „Încredere”. Pornind de la această deviză, compania Nuevo Construct s-a dezvoltat armonios începând cu anul 2004, devenind singura firmă din România ce comercializează piese de schimb, consumabile şi accesorii exclusiv pentru utilaje JCB. TEXT: Maria NAE

D

espre valorile și planurile de dezvoltare ale companiei, ne-a relatat într-un amplu și sincer interviu Adrian Sabău - Director Marketing Nuevo Construct.

Mașini și Utilaje: Când a luat ființă compania Nuevo Construct și care au fost planurile de început ale companiei? Adrian Sabău: Compania a fost înființată în anul 2004 odată cu achiziționarea primului buldoexcavator JCB 3CX. Am ales un utilaj multifuncțional pentru a putea efectua cât mai multe servicii specifice pregătirii terenului pentru construcții și nu numai. Am ales JCB pentru că este brandul care a inventat buldoexcavatorul dar și pentru faptul că mentenanța utilajului este foarte accesibilă comparativ cu alte branduri disponibile pe piața Europeană. Un alt motiv pentru care am ales marca JCB a fost calitatea premium pe care constructorul o oferă utilajelor sale de peste 75 de ani.

30

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Mașini și Utilaje: Care sunt domeniile de activitate ale acesteia? Adrian Sabău: După circa 2 ani de activitate în domeniul serviciilor, Nuevo Construct a ales calea comerțului, datorită faptului că la acea dată nu exista nici o companie în România care să ofere într-un timp rezonabil piese de schimb, consumabile și service profesionist pentru întreținerea utilajelor JCB. Mașini și Utilaje: Pentru ce mărci de echipamente asigurați piese de schimb și accesorii? Adrian Sabău: În acest moment Nuevo Construct comercializează piese de schimb, consumabile și accesorii exclusiv pentru utilaje JCB. Suntem singura companie din România care este axată exclusiv pe brandul JCB. Desigur livrăm piese de schimb și pentru motoarele care echipează utilajele JCB cum ar fi: Perkins, Dieselmax, Isuzu.

Din 2006 până astăzi, domeniul principal de activitate a rămas: Comerț cu piese de schimb și accesorii pentru utilaje de construcții. Nu există un cod CAEN cu această activitate, însă această ar fi descrierea corectă a activităţii noastre.


Nuevo Construct Team - Turda

Menționăm pentru cititorii dumneavaostră care încă nu se află în portofoliul nostru de clienți că Nuevo Construct nu este reprezentant oficial al brandului JCB în România. Acest lucru conferă un avantaj pentru clienții noştri prin faptul că oferim întreaga gamă de piese originale care o poate oferi reprezentanța la prețuri competitive, însă şi piese OEM şi Aftermarket de calitate foarte bună, la un preț excepţional. Mașini și Utilaje: Cum ați luat deciza începerii colaborării cu INTERPART? Adrian Sabău: În anul 2009, am avut o întâlnire cu fondatorii companiei Interpart din Marea Britanie. Au fost plăcut surprinşi de pasiunea noastră pentru brandul JCB, dar şi de cunoştintele tehnice şi de faptul că eram la curent cu caracteristicile pieței din România. Astfel, la scurt timp toți clienții din România au avut posibilitatea să achiziționeze piese de schimb pentru utilaje JCB, comercializate de Nuevo Construct sub sigla Interpart. Începând cu anul 2009, Nuevo Construct a devenit unicul distribuitor în România al produselor Interpart.

Peste 175000 de articole JCB, Originale, OEM şi Aftermarket sunt disponibile deținătorilor de echipamente şi utilaje JCB din România, prin intermediul firmei Nuevo Construct. Mașini și Utilaje: Aveți/Ați avut şi alți furnizori cu care lucrați pentru alte mărci? Adrian Sabău: Pe segmentul ataşamentelor pentru utilaje de construcții colaborăm cu firma JAB. Compania JAB are toate facilităţile de producție în Korea de Sud, însă furnizarea produselor în Europa se face prin punctul de desfacere din Rotterdam (Olanda). Astfel, orice ataşament care nu se află în stoc poate fi livrat în 2-3 zile din Olanda.

Menționăm că ataşamentele JAB sunt de calitate premium la preţuri accesibile. Picoane, cuple rapide, plăci vibrante, pulverizatoare, graifere, pentru diverse aplicații şi diverse tipuri şi tonaje de utilaje pot fi dotate cu ataşamente JAB, comercializate prin intermediul Nuevo Construct. Aş menţiona faptul că în urmă cu câțiva ani am luat decizia să oprim furnizarea de piese pentru utilaje multi brand. Pe scurt: de toate pentru toți. Începând din 2007, am focusat toată atenția pe brandul JCB, astfel, clienții Nuevo Construct găsesc întodeauna răspunsuri la întrebările lor, dar mai ales, soluții la problemele lor. Mașini și Utilaje: Livrarea pieselor se face din depozite locale (România) sau pe comandă din stocul furnizorului? Care este timpul de livrare al pieselor? Adrian Sabău: Cele mai uzuale piese de schimb şi consumabile pentru utilaje JCB sunt întodeauna disponibile în stoc. Deţinem cel mai mare depozit independent de piese pentru utilaje JCB din România. Clienții pot ridica piesele de schimb solicitate în aceeaşi zi de la unul din sediile noastre sau pot solicita livrarea acestora în 24 de ore, prin intermediul companiilor de curierat. Pentru produsele care sunt lipsă stoc putem oferi livrare express în 24-48 ore direct din Marea Britanie. Această variantă implică achitarea contravalorii curieratului internațional. Pentru clienții care nu doresc să achite serviciile de curierat internațional, livrarea se face în temen de 3-5 zile lucrătoare de la data comenzii iar prețul transportului din Marea Britanie în România este suportat de Nuevo Cosntruct. Mașini și Utilaje: Câte depozite aveți în România? Adrian Sabău: În prezent Nuevo Construct îşi deserveşte clienții prin intermediul a trei puncte de distribuție, fiecare având stoc propriu. Sediul central se află la Turda, județul Cluj, locație din care distribuim piese

de schimb pentru utilaje JCB la nivel local, regional şi național. Celelalte două sedii, Otopeni şi Iaşi, distribuie piese de schimb la nivel local şi regional, în special pentru clienții care doresc să ridice produsele dorite, în aceaşi zi. Mașini și Utilaje: Ce garanție oferiți pentru piesele originale? Dar pentru cele aftermarket? Adrian Sabău: Mulți consumatori asociază sintagmă, „piesă originală = calitate”, deci garanția durabilității, ceea ce este corect în majoritatea cazurilor, insă sunt şi consumatori care consideră că prețul pieselor originale practicate de reprezentanţe, indiferent că amintim de utilaje sau autovehicole, uneori, nu este unul corect. Aş menționa faptul că brandul JCB practică prețuri avantajoase pentru piesele originale, dacă facem comparație cu alte mărci de utilaje întâlnite în România. Acum, dacă toți consumatorii ar ştii că nici un producător de utilaje sau autoturisme nu produce, geamuri/parbrize, acumulatori, componente electrice, componente hidraulice, bucşi/ bolțuri, ş.a.m d. atunci poate şi-ar reconsidera opțiunile înaintea deciziei de a cumpăra un produs Original sau unul Aftermarket. Atât produsele ambalate cu logo-ul JCB cât şi cele ambalate în logo-ul Interpart (Aftermarket) sunt achiziționate de la producători care respectă toate standardele de calitate impuse de legislația în vigoare, producătorul echipamentelor, dar mai important, impuse de consumator. Chiar dacă există o diferență de culoare a ambalajului, conținutul şi durabilitatea produselor din interior, sunt la acelaşi nivel. Produsele Interpart sunt testate zilnic de zeci de mii de clienți din peste 75 de ţări, test care a început în anul 1975 odată cu primele produse livrate de Interpart. Aceste produse, în multe cazuri provin de la acelaşi fabricant sau de la un fost fabricant de la care a cumpărat şi JCB la un moment dat. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

31


INTERVIU În acest caz produsele sunt OEM (Original Equipment Manufacturer) iar interpretarea în limba română ar fi: Componentele/Piesele care le-a folosit fabricantul (cazul nostru JCB), provenite de la acelaşi furnizor, la data fabricației. Pe scurt am putea spune: Ambalaj diferit cu conținut identic. Desigur, şi garanţia este identică atât la produsele Originale cât şi la cele OEM sau Aftermarket, şi anume: 12 luni de la data facturării. Mașini și Utilaje: Ca o constatare generală, clientul înclină spre achiziția de piese originale sau piese aftermarket? Adrian Sabău: Clienții aleg în proporție de 95% produsul aftermarket atunci când reperul solicitat este disponibil. Clienții noştrii au testat şi au înțeles calitatea, respectiv durabilitatea produselor Interpart, în consecință aleg să plătească un preţ corect atunci când au această opțiune. Majoritatea pieselor de schimb uzuale, sunt disponibile în portofoliul Interpart şi desigur în stocurile Nuevo Construct.

Mașini și Utilaje: Din experiența de până acum, ce recomandați clienților care doresc calitate la preţ scăzut? Adrian Sabău: Dacă discutăm strict de achiziția şi mentenanța utilajelor JCB, recomandăm tuturor posesorilor de utilaje JCB care încă nu fac parte din portofoliul nostru de clienți, să ne testeze. Mașini și Utilaje: Cum reuşiţi să vă menţineţi poziția în piața, prin comparație cu ceilalți furnizori concurenți?

Nuevo Construct nu oferă produse cu preț scăzut, ci așa cum am menționat mai sus: „Calitate la preț corect”. În prețul ofertat veți regăsi: personal calificat care va înțelege cu adevărat ce doriți, consultanță specializată pentru decizii corecte, ofertare rapidă, produse de calitate superioară cu o mare disponibilitate în stoc, livrare expres, garanție. Asta primesc toți clienții Nuevo Construct indiferent dacă dețin unul sau mai multe utilaje JCB. 32

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Adrian Sabău: Cred că cel mai important pilon în dezvoltarea oricărui business este cuvântul: „Încredere”. Din acest cuvânt derivă alte cuvinte, cum ar fi: seriozitatea, onestitatea, pasiunea de a oferi un produs excepţional la un preț corect. Insă cu aceste cuvinte nu trebuie să priveşti doar înainte spre clienții companiei, ci şi în spate, spre furnizorii companiei, indiferent dacă sunt produse, materii prime, servicii de transport etc. Fără furnizorii de încredere în spate, nu poţi să oferi prea multe puncte forte clienților din față. Ei, după ce sunt clare şi respecate aceste principii se mai adaugă puțină inovație venită de la o echipă bine pregătită. Considerăm că în acest moment avem câteva puncte forte care sunt apreciate de clienții noştrii. Orice client simte atunci când îi înţelegi problema semnalată şi îi oferi rapid, exact soluțiile de care au nevoie în mod gratuit sau la costuri optime. Mașini și Utilaje: Care sunt obiectivele de activitate şi dezvoltare pentru anul în curs? Adrian Sabău: În a doua parte a anului 2017 am deschis noul sediu de la Iaşi şi am început dezvoltarea unui nou website care îl puteţi vizita la www.nuevoconstruct.ro. Prin noul punct de distribuție, dorim să fim mai aproape de clienții din Moldova, iar prin noul website dorim să avem o mai bună prezentare a produselor şi serviciilor oferite de comapania noastră. Cu toate că de circa 10 ani am ajutat diverşi clienți să îşi reînoiască parcul de utilaje JCB, nu am avut campanii de promovare prea vocale pentru acest serviciu. În anul 2018 vom adăuga o nouă secțiune pe noul site al companiei, prin care vom promova achiziția avantajoasă de utilaje JCB în parteneriat cu diverşi finanțatori. Totodată, în a doua parte a anului 2018, dorim să reactivăm departamentul service. Astfel clienții Nuevo Construct vor beneficia din nou de echipe de service mobil pentru lucrările cu grad ridicat de complexitate. De asemenea în fiecare lună adaugăm în portofoliul Nuevo Construct noi repere JCB OEM şi Aftermarket penrtu a facilita clienților noştrii cât mai multe produse

de calitate la preț corect. Acesta este rezultatul colaborării strânse între noi şi partenerii noştrii din Marea Britanie. Mașini și Utilaje: Cum aşteptați să evolueze piața pieselor de schimb originale şi aftermarket în anii următori? Adrian Sabău: Considerăm că în anul 2018 nu vom vedea ceva spectaculos nici în achiziția de echipamente noi şi nici în achiziția echipamentelor second hand, fapt pentru care estimăm o stagnare a pieței pieselor de schimb. Dacă ne uităm puțin mai departe, începând cu anul 2020, piața utilajelor de construcții ar trebui să aibă o creştere uşoară. Eu cred că densitatea utilajelor multifuncționale este unul din indiciile care ne arată că piața de echipamente şi utilaje de construcții din România, nu este încă matură. Asta ne arată că potențialul pentru utilaje specializate rămâne ridicat, însă cu condiția ca politicile economice să fie favorabile investitorilor din această branşă. Mașini și Utilaje: Cum afectează schimbările fiscale bună desfăşurare a activităţii companiei? Adrian Sabău: Chiar dacă compania Nuevo Construct nu este afectată direct de toate modificările fiscale, sunt afectați majoritatea cliențiilor noştri, care indirect se resfrânge şi asupra noastră. Asta înseamnă că simțim vibrații ale modificărilor fiscale, iar din păcate, din discuțiile purtate pe această temă nu au fost prea optimiste. Consider că optimismul este un factor extrem de important atât pentru noi cât şi pentru clienții noştri, mai ales când există planuri de investiții. Desigur, concluzia o vom trage cu toții după ce vom trage linia pentru anul 2018 .


JOB REPORT

Creștere cu 20% a productivității și mai multă disponibilitate la cariera Minermix, Brazilia La cariera Minermix, situată în zona rurală a statului brazilian São Paolo, se folosește din ianuarie 2016 tehnologie de concasare de ultimă oră de la Metso. Potrivit companiei Mineração, ce exploatează cariera, durata de viață a căptușelii acestor concasoare este cu cel puțin 30% mai mare. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

Stimularea operațiunilor de concasare în mai multe etape și îmbunătățirea calității

E

xploatarea Minermix Mineração de lângă Capivari, oraș din statul São Paulo, este cea mai nouă dintre cele trei cariere deținute și exploatate de grupul Brazil's Extrabase. În ultimii șapte ani, instalația industrială de exploatare a avut o capacitate de producție nominală de 200.000 de tone de material procesat pe lună. Aceasta, în condițiile în care s-a folosit o linie de procesare echipată pentru concasarea primară și secundară, urmată de o etapă de concasare terțiară. În această carieră, spre deosebire de celelalte două, procesul de producție este structurat pentru a se lucra cu un singur stoc de materii prime, nu cu două stocuri. De aceea, la exploatarea Minermix Mineração, etapa de concasare terțiară necesita o intensificare a ritmului de producție.

34

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


Potrivit supervizorului exploatării Minermix Mineração José Nilson, concasorul cu con Metso MX4™ Multi-Action a fost instalat cu sprijinul direct acordat de compania Metso, inclusiv instruirea operatorului, iar de la punerea în funcțiune a noului concasor și până în prezent a rezultat o creștere cu 20% a productivității lucrului. În evaluarea lui José Nilson, câștigul de productivitate poate ajunge până la 30%, cu reglaje suplimentare.

Sporirea cu 20% mai mult a productivității

În același timp, la Minermix s-a dorit realizarea unei producții de calitate superioară, așa încât s-a urmărit reducerea prezenței materialelor prăfoase din componența producției de nisip din pietriș – nisip destinat în principal stațiilor de betoane care, pentru obținerea unui beton de calitate superioară impun restricții severe în ceea ce privește cantitățile de particule fine de piatră (praf) din componența materiei prime.

Supervizorul atribuie această îmbunătățire a productivității producției, în principal, faptului că echipamentul permite efectuarea de reglaje în timp ce funcționează la capacitatea maximă și fără a se opri alimentarea lui sau, cu alte cuvinte, echipamentul poate fi utilizat la puterea maximă și nu este necesară oprirea lui pe perioada efectuării reglajelor.

Minermix a urmărit, de asemenea, asigurarea celui mai înalt grad de standardizare a acestui produs finit care, având în vedere necesitatea de a regla continuu echipamentul utilizat, a constituit o provocare continuă. Această operațiune, conform aprecierilor companiei, s-a dovedit mai productivă, deoarece, cu utilajele Metso de ultimă generație, operatorul echipamentelor trebuia să efectueze mai puține reglaje.

Stația de concasare Minermix din Capivari este aprovizionată cu bazalt extras dintr-o carieră de suprafață situată la o distanță de aproape un kilometru de unitatea de producție. Echipamentul folosit în prima etapă de concasare, cea primară, este un concasor cu fălci Metso Nordberg® C125™, iar în următoarea etapă, cea de concasare secundară, se folosește un concasor cu con Nordberg® HP400™. Toate materialele care necesită o prelucrare ulterioară etapei a doua trec prin două etape analoage de concasare terțiară. Până în ianuarie 2016, etapa de concasare terțiară era asigurată de două concasoare cu con Nordberg HP4 care au fost instalate la începutul exploatării carierei, în anul 2010. Din ianuarie 2016, un concasor cu con Metso MX4™ Multi-Action funcționează alături de un concasor cu con original HP4. Numărul 4 din componența tipului de concasor reprezintă puterea concasorului (400 CP).

„Echipamentul atinge un randament de 95% și, atunci când se ajunge la vârful de producție, echipamentul însuși face corecții pentru a echilibra producția,” spunea Nilson. Stabilitatea producției a permis, de asemenea, o reducere cu 5 – 10% a cantității de particule fine de piatră (praf), un produs secundar nedorit în producția de nisip prelucrat destinat stațiilor de beton. „Este posibil să nu pară mult, dar această reducere are un impact notabil asupra producției noastre zilnice,” explica José Nilson.

Mai multă disponibilitate cu tehnologia patentată Multi-Action

Funcționarea concasorului cu con MX4™ se bazează pe tehnologia brevetată Multi-Action, care combină principiul axului flotant și al batiului rotativ într-un singur concasor. Modul în care a fost proiectat, designul optim al cavității de concasare, direcția de deplasare a rocilor și acțiunea de concasare eficient distribuită generează mișcarea de sfărâmare ideală rocă contra rocă, fapt care conferă acestui model de concasor cu con posibilitatea de a funcționa până la limita maximă de utilizare a pieselor de uzură (care reprezintă până la 70% din masa lor), ceea ce, în final, asigură intervale extinse de întreținere și o producție ridicată. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

35


JOB REPORT Revoluționarul concasor cu con Metso MX După lansarea oficială pe piața nord americană, ce a avut loc în martie 2017, la expoziția internațională ConExpo ce s-a desfășurat în Las Vegas, revoluționarul concasor cu con MX4™ a fost lansat oficial și pe piața europeană, în august 2017, în cadrul celei de a 10-a ediții a târgului internațional Steinexpo.

Disponibilitatea efectivă a lui Metso MX4™ este semnificativ mai ridicată (+10%) în raport cu concasoarele cu con tradiționale. Înlocuirea pieselor uzate se face după aproximativ 1.200 ore de funcționare, perioadă de timp cu o treime mai lungă decât la celalte modele de concasoare cu con.

În fiecare săptămână concasorul MX4™ este calibrat prin inițierea unei proceduri automate care durează cel mult cinci minute. În timpul procedurii de calibrare se determină gradul de uzură a pieselor uzate și se reglează parametrii de funcționare pe baza acestor constatări.

„MX4™ lucrează pe tot parcursul zilei de lucru reglând automat deschiderea/ configurarea sau puterea concasorului conform specificațiilor noastre de producție,” adăuga José Nilson. Acest mod de reglare dinamică a sarcinilor parțiale și compensarea uzurii fără oprirea alimentării asigură mai mult timp de concasare efectivă a materiei prime. O alarmă sonoră avertizează operatorul dacă temperatura și presiunea, nivelul uleiului etc. depășesc parametrii de siguranță stabiliți în prealabil.

Această evaluare permite, de asemenea, corectarea oricărui parametru care nu este conform cu ceea ce a fost prestabilit de Minermix pentru a atinge forma dorită a produsului final și distribuția granulometrică, eliminând în același timp și produsele secundare necorespunzătoare. În aceste condiții, potrivit companiei, durata de viață a căptușelii concasorului este cu cel puțin 30% mai mare.

Nelson remarca faptul că funcționarea automată a concasorului cu con MX4™ este o altă caracteristică care a îmbunătățit procesul de operare în general. Se pot cu ușurință controla și automatiza parametri cum ar fi nivelul de material din camera de concasare, turația batiului rotativ, puterea, comanda și presiunea pistonului. „Operatorul pornește echipamentul cu o singură atingere a ecranului tactil de comandă a a concasorului, ecran care permite, de asemenea, monitorizarea funcționării concasorului pe tot parcursul zilei de lucru și care, la sfârșit, când echipamentul este oprit, ne dă un raport final,” a detaliat Nelson.

Până la debutul european, mai mult de 20 de concasoare MX au fost vândute în întreaga lume, iar după cum a declarat Jouni Mähönen, vicepreședinte pentru vânzări la nivel global și asistență pentru produse Metso: „Vânzările de concasoare MX au depășit într-adevăr așteptările noastre și sunt dovezi ale cerințelor clienților noștri pentru un timp de funcționare mai mare și costuri de operare reduse. Concasorul cu con MX de la Metso, combinând tehnologiile de reglaj ale axului flotant și ale batiului rotativ [disponibile anterior numai separat pe concasoarele cu con], se pretează cel mai bine la cerințele actuale ale producătorilor de agregate.” Și adăuga: „Credem că, după SteinExpo, interesul pentru MX va fi ridicat și în Europa”. Acum, când producătorii de agregate se confruntă cu presiuni crescânde asupra eficienței și managementului costurilor, Metso MX cu tehnologia patentată Multi-Action s-a dovedit cel mai rentabil concasor de pe piață. Acesta asigură realizarea de economii la costurile operaționale de 10% sau mai mult în comparație cu concasoarele conice tradiționale. Economiile realizate, în ceea ce privește piesele de uzură, combinate cu posibilitatea de a funcționa efectiv și continuu, chiar și atunci când sunt efectuate reglaje, oferă un punct de plecare clar pentru reducerea costului pe tonă în orice aplicație de carieră sau de minerit.

Specificații tehnice generale ale concasorul cu con Metso MX4™

Metso MX4™ Putere maximă

315 kW

Deschiderea maximă de alimentare

257 mm

Reglajul minim

8 mm

Diametrul conului

1.175 mm

Lungime*

3.700 mm

Lățime*

2.840 mm

Înălțime*

2.930 mm

Masa operațională*

21.200 kg

Capacitate de producție maximă**

430 – 600 t/h

Producție de balast**

160 – 220 t/h

Agregate 0/20 mm**

220 – 285 t/h

Agregate 0/10 mm**

130 – 160 t/h

Producție de nisip**

60 – 80 t/h

* Pentru o instalație completă: concasor și șasiu, suport motor, blindaje și buncăr alimentare; ** Capacitățile de producție indicate depind de distribuția granulometrică la alimentare, de camera de concasare și proprietățile fizice ale materialului prelucrat.

36

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


INTERVIU

Made in Romania:

ROM WELD CONCEPT Societatea comercială ROM WELD CONCEPT este activă pe piaţa românească din anul 2013 şi are ca obiect principal de activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente metalice.

D

inamica şi performanţa la ROM WELD este susţinută atât de o echipă profesionistă cât şi de tehnologia avansată folosită. ROM WELD execută lucrări atât în cadrul atelierului cât şi pe şantier şi deţine echipamente de sudură automate, de ultima generaţie. Orientat în permanenţă spre cerinţele pieţei şi satisfacerea necesităţilor clienţilor prin oferirea unor servicii în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale în vigoare, în condiţiile respectării normelor de siguranţă şi calitate a construcţiilor şi de protejare a mediului înconjurător, domnul Laurenţiu Dogeanu, Managerul societăţii ne dezvăluie planurile de viitor ale companiei.

38

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Mașini & Utilaje: Povestiţi-ne despre domeniul de activitate al companiei, cum ați început activitatea, dar şi despre istoricul acesteia pe piața din România. Ce anume v-a motivat să începeți activitatea? Laurenţiu Dogeanu: ROM WELD CONCEPT a luat ființa în 2013 din dorința de a expune serviciile prestate pentru anumite procedee de sudură şi a demonstra că industria sudurii poate fi o artă.

Am început de la un echipament de sudură cu care puteam suda numai ceva simplu și am ajuns la a avea toate tipurile de echipamente de sudură și a efectua servicii în domeniile solicitate de beneficiari. Dorința de a renaște această industrie și de a promova serviciile care în afara țării sunt foarte bine plătite și apreciate m-a motivat să lupt continuu pentru țara mea.


Mașini & Utilaje: Care sunt noutăţile din punct de vedere a evoluţiei tehnologiei, care se regăsesc în produsele din portofoliu? Laurenţiu Dogeanu: În 2018 ROM WELD CONCEPT și-a propus să vină pe piața cu o nouă tehnică de sudură, respectiv un procedeu de sudură ce va putea câștiga atât timp în execuția lucrărilor cât și forța de muncă.

Mașini & Utilaje: Care este portofoliul de produse al companiei și care sunt domeniile de activitate targetate? Laurenţiu Dogeanu: Portofoliul serviciilor este variat, respectiv Procedeul de sudare electrică cu arc, sudarea electrică cu arc definește toate procedeele de sudare electrică prin topire (temperatură ridicată, presiune redusă), la care cordonul sudat se formează prin solidificarea comună a materialelor de bază și a materialului de adaos;

Procedeul WIG (TIG) - (Wolfram Inert Gas) sau sudarea cu electrod nefuzibil în mediu de gaz inert este o altă variantă derivată din sudarea SEI; sudura/montarea de rezervoare sub presiune, instalații tehnologice inox și confecții speciale inox.

Cel mai nou procedeu pe care l-am promovat este SUDURA ORBITALĂ care constă în înlocuirea rotirii componentelor de sudat faţă de flacăra de gaze pentru sudare menținută fixă cu o mișcare orbitală a capului dotat cu o sursă termică faţă de componentele de sudat fixe.

Ca și target doresc extinderea contractelor pentru serviciile de sudură inox. Acest tip de procedeu impune anumite standarde alte calității astfel încât produsul finit să fie fără defecte și la o calitate net superioară.

Procedeul SEI (Sudarea cu Electrod Învelit) care este de fapt procedeul tradițional de sudare și mai este întâlnit sub denumirea de sudare manuală electrică (SME). Sudarea efectivă este realizată cu ajutorul unei surse de tensiune/curent; Procedeul MIG/MAG (automat și manual) care este o îmbunătățire a procesului de sudare SEI. Cu toate că procesul de sudare este asemănător, totuși aparatele de sudare precum și pistoletul de sudare se deosebesc semnificativ. Diferența majoră o constă introducerea de gaz protector la locul sudării, care înlocuiește învelișul electrodului;

Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

39


INTERVIU Metoda a fost denumită astfel deoarece mişcarea capului se face pe o orbită descrisă de diametrul elementelor tubulare de sudat. În timpul sudării orbitale, munca sudorului este integral înlocuită cu mişcarea mecanică a capului de sudare faţă de îmbinarea sudată fixă. Mașini & Utilaje: Care este evoluţia cifrei de afaceri rezultate din întreaga activitate a vânzării produselor din portofoliu? Cum veți estimaţi că va fi acest an din acest punct de vedere?

Mașini & Utilaje: Ce planuri are aveți pentru perioada imediat următoare? Dar pe termen mediu şi lung? Laurenţiu Dogeanu: ROM WELD CONCEPT doreşte să se dezvolte pe plan intern şi chiar pe plan internațional. Investirea în echipamente şi în personal calificat reprezintă o prioritate pe care o tratăm cu maximă seriozitate. Mașini & Utilaje: Ce feedback aveţi de la clienţii care deja folosesc produsele ROM WELD CONCEPT? Care este procentul de returning clients şi cum reuşiți să păstrați mereu aproape clientul? Comparativ, care este procentul de clienţi noi?

Laurenţiu Dogeanu: ROM WELD CONCEPT se află într-o continuă dezvoltare profesională, lucru ce şi-a pus accent şi pe cifra de afaceri, aceasta parcurgând un flux crescător. 2018 estimez a fi cu mult mai profitabil decât anul anterior, luându-se în considerare procedeele de sudură ce urmează a fi promovate. Mașini & Utilaje: Ce părere aveți cu privire la concurenţa din piața? Ați avut de-a face cu practici de concurenţă neloială? Cum le-ați combătut? Laurenţiu Dogeanu: Concurența există şi acesta este un lucru benefic. Calitatea serviciilor prestate de echipa mea a dovedit că este net superioară şi a învins barierile ce s-au interpus.

40

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Laurenţiu Dogeanu: Feedback-ul primit din partea principalilor beneficiari al serviciilor ROM WELD CONCEPT este marcat prin repetarea cererilor de oferta pentru anumite servicii, servicii finalizate prin semnarea de noi contracte. Calitatea serviciilor oferite acordă încredere clientului vechi sau nou şi reuşeşte să închege o relație de parteneriat destul de stabilă. Procentul de clienți noi este de 15-20%.


MADE IN ROMANIA

Producător și furnizor de instalații de ridicat

Made in Romania Cu o experiență de peste 27 de ani în domeniul instalațiilor de ridicat, compania Elmas din Brașov produce și comercializează în România o gamă completă de macarale industriale sistem DEMAG și ascensoare marca Elmas.

D

e la începutul anului 2005 sunt fabricate la Brașov o paletă diversificată de macarale industriale monogrindă, bigrindă sau portal, adaptate diferitelor aplicații industriale sau comerciale care presupun creșterea productivității în cadrul fluxului de materiale. Elmas produce și livrează poduri rulante sistem Demag pentru sarcini între 1,6 și 300 tone, cu ecartamente între 6 și 40 de metri, la înalte standarde de calitate. Toate macaralele industriale realizate poarta marcajul CE.

Din ianuarie 2016, Elmas fabrică la Brașov într-o facilitate de producție echipată cu tehnologie de ultima oră, noile macarale industriale cu grindă principală cu zabrele (tip V), care dispun de un design complet revoluționar în domeniu. Macaralele industriale de tip V aduc multiple avantaje:

• • • •

Compania brașoveană deține certificat pentru sistemul de management conform cerințelor din normele EN ISO 38342 :2005, EN 10901:2009+A1:2011, SR EN ISO 9001:2015, SR EN ISO 14001:2015, SR OHSAS 18001:2008 si SR EN ISO 50001:2011.

• • •

o greutate proprie redusă cu o medie de 17 procente; o durată de utilizare de până la 500.000 de cicluri de încărcare; fiabilitate îmbunătățită pentru manipularea sarcinilor; reducerea caracteristicilor de oscilație cu 30%; precizie și poziționare crescută la transportul încărcăturilor; design-ul optimizat reduce rezistența la vânt cu până la 55%; funcționale și pentru operațiuni de manipulare sarcini în mediul exterior.

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Macarale industriale grindă cu zăbrele (tip V)

Laboratorul de Încercări este acreditat RENAR și autorizat ISCIR pentru efectuarea de încercări nedistructive, spectrochimice, mecanice și metalografice. Încercările nedistructive cuprind: examinări vizuale, examinări cu lichide penetrante, examinări cu particule magnetice și examinări cu ultrasunete. Încercările spectrochimice sunt analize spectrale de emisie optică pentru fonte și oțeluri. Încercările mecanice au drept scop determinarea proprietăților mecanice ale materialelor. Sunt efectuate urmatoarele tipuri de încercări mecanice: încercări la tracțiune, încercări de duritate de tip Brinell, Vickers și Rockwell, încercări la încovoiere, încercări la îndoire și încercări de reziliență.

Macarale industriale grindă tip cheson

42

Prin intermediul propriului Laborator de Încercări, pe parcursul procesului de producție a macaralelor industriale sunt realizate diferite examinări și teste care conduc la furnizarea unor produse de calitate și fiabile.

Încercările metalografice sunt destinate studierii structurii materialelor metalice și a îmbinării acestora prin sudură.


Atât pe fluxul de producție cât și la punerea în funcțiune, realizăm examinări, verificări și teste specifice pentru gama de ascensoare fabricate. Produsele comercializate poartă marcajul CE 2003, îndeplinesc cerințele din Directiva 2014/33/EU, Anexa XI, Modul H1 și corespund standardelor SR EN 81-20:2015, SR EN 81-50:2015, SR EN 81-21+A1:2012.

Fabricație macarale industriale

Fabricație ascensoare

Compania Elmas reprezintă în acest moment singurul producător autohton de ascensoare, oferind soluții 100% personalizate și exclusive. Sunt fabricate la Brașov o gamă completă de ascensoare pentru persoane, lifturi pentru materiale și ascensoare auto echipate cu componente fiabile care asigură o durată îndelungată de funcționare. De la comenzi în cabină sau de palier cu funcții capacitive, cabine integral panoramice, motoare electrice performanțe până la panouri de comandă cu funcții programabile și software Elmas sau sisteme de monitorizare de la distanță a ascensoarele (SED), s-a dezvoltat o vastă paletă de ascensoare adaptate conform aplicației clientului. Ascensoarele auto marca Elmas oferă o cale de acces de la nivelul străzii la zonele de parcare, fără a fi nevoie de rampe. Atât autoturismul cât și șoferul sunt transportați repede și convenabil către spaţiile de parcare situate suprateran sau subteran faţă de nivelul de acces.

Cabina ascensorului auto cu o construcţie robustă este compusă dintr-un cadru exterior și izolată contra zgomotului și vibraţiilor.

Sistemul de poziţionare al autoturismelor asigură informaţii șoferului privind poziţia corectă a autoturismului său, pentru a evita contactul cu ușile în timpul închiderii lor. Dacă unul din indicatorii de culoare verde se aprinde la intrare, autoturismul trebuie să fie dat în spate sau în faţă conform indicaţiilor săgeţilor. Când poziţionarea este corectă, indicatorul cu lumina verde se stinge și indicatorul de culoare roșie „STOP” se aprinde. În acest moment șoferul poate activa ascensorul și ușile se vor închide. La sosirea în staţia de destinaţie, o lumină verde va indica direcţia de ieșire.

Ascensoare pentru persoane

Ascensoare auto

Orice produs Elmas fabricat la Brașov este oferit clienților împreună cu un pachet complet de servicii: consultanță tehnică, proiectare specializată, documentații tehnice complete, montaj, service cu acoperire națională și înafara țării (Bulgaria, Ungaria, Moldova), lucrări de întreținere și revizie, piese de schimb exclusiv originale, service call center 24 h/7zile. Elmas poate efectua examinări și verificări în utilizare pentru macarale, ascensoare, stivuitoare pentru determinarea duratei remanente de folosință, în condiții de siguranță, conform cerințelor din Prescripțiile Tehnice, din colecția ISCIR. Detalii complete despre produsele fabricate la Braşov puteţi obţine prin intermediul site-urilor

www.podurirulante.ro www.ascensoare.ro . Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

43


JOB REPORT

Tehnologiile WIRTGEN GROUP

garantează succesul unor lucrări de reabilitare de calitate a pistelor aeroportului Frankfurt/Main

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

Fraport AG, operatorul aeroportului Frankfurt, reînnoiește la fiecare șapte ani suprafața de rulare a pistelelor. Atunci când a venit rândul reabilitării părții centrale a pistei, de altfel cea mai solicitată, rapiditatea și calitatea de execuție a lucrărilor au constituit motivele suficiente pentru a atribui mașinilor specializate de la Wirtegen Group poziții cheie în cadrul acestui proiect.

44

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

O

astfel de lucrare – în speță frezarea căii de rulare și apoi turnarea de precizie a straturilor de asfalt – ar fi fost, în mod normal, o lucrare obișnuită, dacă nu ar fi trebuit executată în termene extrem de strânse și cu cerințe de calitate ridicate. În fapt, a fost vorba de reabilitarea părții centrale a pistei (4 km lungime, 60 m lățime), a celui de-al treilea aeroport ca mărime din Europa. Pentru a perturba cât mai puțin traficul aerian, lucrarea trebuia să se desfășoare foarte rapid și, totodată, trebuia să ofere un înalt coeficient de siguranță pe parcursul exploatării ulterioare a pistei. Antreprenorul general Heitkamp Erd- und Straßenbau GmbH a avut la dispoziție doar o fereastră de 60 de ore pentru a efectua toate lucrările de rebilitare a pistei centrale, perioadă de timp în care au fost prelucrate aproximativ 20.000 de tone de material.


Patru mașini de frezat la rece Wirtgen, de înaltă performanță, dezvoltând o putere totală de peste 3.500 CP Pentru a finaliza cât mai repede posibil lucrările de frezare a pistei centrale a aeroportului, societatea GMS Fahrbahnsanierungen GmbH a lucrat cu patru mașini mari de frezat Wirtgen, cu lățimea de frezare de la 2 m la 2,20 m. Având o putere însumată de peste 3.500 CP (2.600 kW), aceste mașini de frezat de înaltă performanță au mărunțit o suprafață de peste 80.000 mp de asfalt pe o lungime de 2,6 km, 31 m lățime, până la o adâncime de 5 cm. Au fost necesare 19 ore de lucru pentru a freza și a curăța această suprafață.

Productivitate sporită cu WIDRIVE Mașinile de frezat la rece model W 250i, W 210i și W 2200 ce au fost folosite la această lucrare au fost special proiectate pentru a asigura o producție continuă de înaltă performanță. „Pe șantiere de această mărime, punctele critice sunt, de obicei, îndepărtarea materialului măcinat și aprovizionarea cu apă”, spunea Klaus Korman, Șef de șantier din partea GMS. De asemenea, pentru a scurta timpii de transport a materialului măcinat, a fost înființată o zonă de depozitare intermediară pe terenurile aeroportului.

Pentru aprovizionarea cu apă, avantajele sistemului de control Wirtgen WIDRIVE au fost în mod clar evidente. Pe lângă viteza de rotație a tamburului de frezare și viteza conveiorului, acesta monitorizează și comandă și instalația de udare în funcție de viteza de avans și adâncimea de frezare. Astfel, WIDRIVE pornește automat alimentarea cu apă atunci când tamburul de frezat este coborât în poziția de lucru și o oprește când procesul de frezare este întrerupt. În plus, sistemul crește sau scade automat presiunea pompei de apă în funcție de sarcina motorului și de viteza de frezare. Toate aceste caracteristici reduc semnificativ consumul de apă și fac mult mai eficient procesul de frezare.

Conceptul cu două motoare înseamnă o putere mai mare În special modelele W210i și W 250i sunt capabile să atingă niveluri excepționale de performanță datorită celor două motoare diesel individuale cu care sunt echipate și care funcționează împreună doar când condițiile de lucru necesită această cerință. În același timp, grație tehnologiei WIDRIVE, aceste mașini de frezat mari se dovedesc a fi deosebit de eficiente în utilizarea energiei, fiind astfel mai prietenoase cu mediul. Un alt avantaj îl constituie montarea motoarelor pe «silent bloc-uri» care absorb șocurile și vibrațiile datorate funcționării motoarelor, contribuind în același timp și la reducerea poluării sonore. Astfel, operatorul nu resimte nici o vibrație la locul său de muncă.

Turnarea îmbrăcăminții asfaltice în două schimburi de noapte Odată ce mașinile mari de frezat și-au terminat lucrările lor, iar suprafața prelucrată a fost curățată, a fost aplicat un strat aderent de acoperire care a servit ca bază noul strat de asfalt. Turnarea asfaltului s-a făcut în două schimburi de noapte, începând de la ora 17 până a doua zi dimineața, la ora 7. În acest interval de timp, aprovizionarea cu asfalt de la stația de asfalt a putut fi efectuată cu lejeritate de cele 35 de trenuri rutiere cu semiremorci, ce nu au mai fost stânjenite de blocajele rutiere obișnuite în cursul zilei, în jurul aeroportului din Frankfurt. În fiecare din cele două nopți, echipa de la Heitkamp a turnat îmbrăcăminte de beton bituminos AC 11 DS, bogat în agregate, pe o suprafață de 40.000 mp. Axel Konrad, Șef de proiect la Fraport AG, a explicat motivele ce i-au determinat să aleagă acest material: „Datorită conținutului ridicat de pietriș, acest material oferă un coeficient de rezistență ridicat la compresiune și șoc a structurii granulare.

Acest lucru este esențial pentru aeronave deoarece, dacă agregatele sunt separate de amestec, acestea pot deteriora motoarele deosebit de sensibile ale avioanelor. Un alt motiv este acela că aceste material este mai ușor de curățat de urmele de cauciuc abraziv rămas pe pistă de la anvelope.”

Patru alimentatoare Vögele pentru patru finisoare Vögele Turnarea asfaltului suprafeței de rulare a pistei a fost asigurată de patru trenuri de asfaltare formate, fiecare, dintr-un finisor de asfalt Vögele și un alimentator mobil de mixtură de asfalt Vögele. Toate mașinile, împreună puteau asigura o producție de aproximativ 500 de tone de asfalt turnat pe oră. Și această fază a lucrării a trebuit să fie executată foarte rapid și, bineînțeles, de înaltă calitate. În specificația tehnică a ofertei, Fraport a solicitat ca turnarea asfaltului să fie executată cu alimentatoare de mixtură de asfalt deoarece planeitatea suprafeței centrale a pistei este un criteriu esențial pentru operatorii aeroportuari.

„Într-un astfel de proiect, alimentatorele sunt pur și simplu ideale pentru că se evită astfel denivelările și rosturile în suprafața asfaltată.”

Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

45


JOB REPORT Pentru execuția acestei lucrări, Jörg Pigorsch, Șef de șantier principal din partea Heitkamp, s-a folosit de patru alimentatoare mobile Vögele, de înaltă performanță, din seria PowerFeeder, model MT 3000-2i.

Acesta poate prelua în doar 60 de secunde o încărcătură de 25 tone de mixtură asfaltică din bena semiremorcii.

Înainte de a se transfera mixtura asfaltică din alimentator în finisor, aceasta este omogenizată de șnecuri conice speciale, amplasate transversal în interiorul buncărului de alimentare al modelului MT 3000-2i. Mixtura mai rece de la margini este amestecată cu mixtura mai caldă, iar mixtura asfaltică aflată în segregare, provenind din descărcarea benei de transport, face obiectul unei omogenizări mecanice. În plus, un încălzitor cu infraroșu menține conveiorul la o tempeartură optimă, care împiedică lipirea mixturii asfaltice de banda transportoare. În spatele alimentatoarelor, patru finisoare de asfalt Vögele au acționat permanent pentru turnarea asfaltului pe o lățime de 31 m, folosind tehnica «cald lângă cald». Au fost utilizate două finisoare de asfalt model SUPER 1800-3i, un finisor de asfalt model SUPER 2100-2i și un model SUPER 1900-3i care, de altfel, a jucat rolul de utilaj conducător. Noul sistem intuitiv de operare s-a dovedit rapid extrem de benefic, în special pe perioada lucrărilor efectuate noaptea. Astfel, consola de comandă a

46

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

operatorului are un monitor color de dimensiuni generoase, care asigură un afișaj de înaltă rezoluție, vizibil chiar și în condiții de iluminare slabă.

Manipulare de calitate a mixturii asfaltice O altă caracteristică forte a finisoarelor de asfalt SUPER 1900-3i și SUPER 1800-3i este modul cum este asigurată manipularea mixturii asfalatice de la buncăr până la suprafața pe care este turnat materialul: în aceste mașini, reglarea proporțională a alimentării cu materie primă asigură monitorizarea permanentă a cantității de mixtură asflatică pentru a garanta o cantitate optimă de amestec în fața șapei. În plus, poziția față de sol a șnecului de distribuție a mixturii asfaltice – încluzând elementele de protecție a lanțurilor de antrenare, lagărele exterioare și plăcile de încadrare a șnecului – sunt reglabile continuu până la 15 cm, prin comandă hidraulică, pe toată lungimea de lucru. Aceasta are ca rezultat o distribuție optimă a asfaltului, chiar și la turnarea

straturilor subțiri sau în cazul variației grosimii de asfalt pe același tronson de lucru. Datorită diametrului mare a aripilor șnecului (400 mm), șurubul de distribuție asigură repartizarea optimă a asfaltului, fără segregare, chiar și pe lățimi mari de lucru. Aceasta a reprezentat un avantaj major la lucrarea efectuată pe aeroportul din Frankfurt, unde lățimea de turnare era de 7,5 la 8 m.

Compactoarele Hamm, prima alegere pentru compactarea finală Pentru etapa finală a proiectului, patru mașini de compactat Hamm de tip DV85 au fost utilizate. Acești cilindri compactori tandem, cu ambele role pivotante și o masă operațională de peste 9 tone, oferă operatorilor o excelentă vizibilitate și un control complet, permițând acestora să lucreze în condiții de siguranță. Din cabina cu geamuri mari, pe laterale până la podea, este asigurată o vedere de jur-împrejur perfectă, asupra întregii zone de lucru și a rolelor. În plus, din interiorul cabinei, marginile rolelor sunt perfect vizibile, fără nici o obstrucție.


În timpul operațiunilor de noapte de pe aeroportul din Frankfurt, operatorii mașinilor de compactat au avut posibilitatea de a se convinge de importanța unui sistem de iluminare de calitate. Aceasta deoarece, antreprenorul general Hetkamp echipase cilindrii compactori Hamm cu proiectoare de lucru foarte luminoase cu LED-uri, precum și cu sisteme de iluminare a cilindrilor și a marginilor acestora, asigurând astfel atât siguranța cât și calitatea lucrărilor executate noaptea.

O altă caracteristică a cilindrilor compactori Hamm, care asigură calitatea de excepție a lucrărilor, este funcția de inversare netedă. Compactoarele Hamm îi ajută pe operatori la lucru deoarece cilindrul de compactare este frânat și accelerat automat. Cu marginile optim bordurate, rolele previn efectiv scufundarea și deplasarea în lateral a asfaltului compactat, realizand o suprafață netedă de excepție.

Sistemul de direcție pe pivot, de înaltă precizie, este, de asemenea, de mare ajutor pentru operator. Rezistența opusă la acționarea volanului de direcție se adaptează vitezei de deplasare, evitându-se astfel mișcările de direcție cu șocuri. Și nu în cele din urmă, acești cilindrii compactori au posibilitatea de a se deplasa în stilul „crab”, dispunând de un decalaj foarte mare între cele două role, ce pot fi liber reglate. În acest mod de deplasare, cu ale sale role cu o lățime de 1,68 m, aceste compactor Hamm are posibilitatea să compacteze o suprafață de asfalt cu lățimea maximă de 2,99 m.

Productivitate și eficiență grație sistemului Hammtronic În timpul operațiunilor de compactare, cilindrii compactori Hamm au arătat încă o dată că sunt deosebit de economici și, totodată, au un randament de lucru deosebit de ridicat. Acest caracteristici se datorează și sistemului electronic de management Hammtronic, ce monitorizează funcționarea motorului și deplasarea mașinii.

Acest sistem adaptează transmisia hidrostatică, vibrația și oscilația tamburului, precum și turația motorului, la condițiile curente existente pe șantier. Reglarea perfectă a mașinii asigură o calitate optimă a compactării. În plus, consumul de combustibil și emisiile poluante de gaze și sonore sunt reduse.

Mașinile de WIRTGEN Grup: fiabilitate pe toată linia După două zile și trei nopți, Jörg Pigorsch, Șef principal al proiectului, a putut să-și anunțe clientul de finalizarea lucrărilor la termenele convenite. „Mașinile de la Wirtgen Group s-au remarcat din nou prin fiabilitatea lor cu totul deosebită. De aceea, pentru proiecte cu termene critice de execuție, mă bazez pe mașinile Wirtgen, Vögele și Hamm. În plus, serviciile de asistență pentru mentenanță sunt excelente. Dacă o componentă se strică, sucursalele grupului Wirtgen ne pun imediat la dispoziție piese de schimb, mașini de înlocuire sau tehnicieni de service competenți.” După finalizarea lucrărilor de asfaltare, Fraport a lucrat încă 12 ore suplimentare, sub înaltă presiune, pentru a termina pista centrală, unde mai trebuiau instalate noile lumini de marcare cu LED-uri, mai economice și mai durabile. La exact ora 5 diminața, pista a fost redeschisă traficului aerian.

Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

47


DEZVOLTARE

Nokian Heavy Tyres își mărește capacitatea de producție cu 50%, prin investiții de 70 milioane de euro Nokian Heavy Tyres Ltd, parte a grupului Nokian Tyres, își mărește capacitatea de producție cu 50% prin investiții totale de aproximativ 70 milioane de euro în fabrica sa din orașul finlandez Nokia, investiții care vor fi realizate pe parcursul următorilor trei ani. Odată cu creșterea capacității de producție, vor fi angajate aproximativ 50 de persoane noi pentru producerea anvelopelor heavy tyres.

"Ne dorim să creștem concentrându-ne pe serviciile pentru clienți, siguranță și calitate. Facem acest pas important împreună cu personalul nostru devotat."

P

iața internațională a anvelopelor heavy tyres a evoluat pozitiv, iar vânzările au crescut. De asemenea, doresc să susținem dezvoltarea clienților prin mărirea capacității de producție în fabrica din Nokia, Finlanda. Orașul finlandez Nokia este alegerea firească pentru locația fabricii, datorită personalului calificat și capabilităților de a realiza produse de înaltă calitate în unitatea modernizată,” afirmă Manu Salmi, vicepreședinte al unității Nokian Heavy Tyres.

Obiectivul constă în creșterea capacității maxime de producție a anvelopelor heavy tyres de la aproximativ 20 milioane kg la 32 milioane kg.

Nokian Heavy Tyres - expertiză personalizată, din ținuturile nordice Nokian Heavy Tyres Ltd a semnat, de asemenea, un acord cu sindicatul local pentru a crește competitivitatea prin flexibilitate. Acest acord motivează personalul să își dezvolte abilități multiple. Acordul va fi în vigoare până la finalul anului 2020.

Dezvoltarea produselor Nokian Heavy Tyres se bazează pe cei 80 de ani de expertiză în domeniul anvelopelor de iarnă și pe înțelegerea profundă a condițiilor meteorologice extreme. Nokian Heavy Tyres este liderul global de piață în anvelope forestiere, iar experiența sa în condițiile meteorologice specifice schimbărilor de anotimpuri, în mediul sever specific ținuturilor nordice, cât și eforturile sale pe termen lung de dezvoltare a produselor concentrându-se pe selecția atentă a componentelor, au poziționat Nokian Heavy Tyres printre liderii globali în producția de anvelope speciale. Produsele Nokian Tyres sunt recunoscute pentru calitatea lor superioară care garantează o durată de viață ridicată și funcționarea fiabilă într-o varietatea de condiții de utilizare.

48

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


VIZITĂ

Studenții de la Facultatea de Utilaj Tehnologic

în vizită la Bergerat Monnoyeur România În data de 6.12.2017, Moş Niculae a pregătit o surpriză studenţilor anilor II şi III de la Facultatea de Utilaj Tehnologic Bucureşti.

S

urpriza a constat într-o vizită amplă şi interesantă la grupul Bergerat Monnoyeur din Bucureşti la invitaţia doamnei Valentina Burciu – responsabilul Promovare şi Comunicare din cadrul Bergerat Monnoyeur România.

Vizita s-a desfăşurat în prima parte a zilei şi a constat într-o vizionare a parcului de utilaje şi a atelierului de reparaţii capitale de la sediul firmei din Mogoşoaia.

Vizita s-a finalizat cu o prezentare meticuloasă a firmei realizată de dl. ing. Alexandru Păsărin - Product Support Manager la Bergerat Monnoyeur Romania.

Pe tot parcursul acestei incursiuni am fost însoţiţi de personal de specialitate, care a oferit explicaţii pertinente la fiecare echipament în parte şi a răspuns întrebărilor ridicate de studenţi.

Mai mult decât atât, sub supravegherea atentă a celor în cauză, câtorva studenţi şi chiar studente le-a fost oferită posibilitatea de a manevra un încărcator frontal CAT 950 K.

Finalul acestei expuneri a fost încununat de prezenţa unora dintre angajaţii actuali din firmă, foşti absolvenţi ai facultăţii noastre de profil, care au avut scurte intervenţii asupra evoluţiei lor de la stadiul de student - inginer absolvent – angajat şi a importanţei pregătirii teoretice de pe băncile facultăţii, dar mai ales a experienţei practice. Studenţii au fost foarte atenţi, receptivi şi încântaţi de această acţiune cu valenţe multiple. Pozele spun totul! Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

49


RECORD

Nou record: În 2017, divizia Vans a Mercedes-Benz a depășit pentru prima oară pragul de 400.000 unități vândute • Vânzările diviziei au înregistrat o creștere anuală de 12%, ajungând la 401.000 autovehicule la nivelul tuturor regiunilor • Toate modelele diviziei au înregistrat cele mai bune vânzări din istorie – inclusiv legendarul Sprinter, în ultimul an înainte de apariția noului model • Modelele Vito și Clasa V au înregistrat cele mai bune vânzări la nivel de divizie • La rezultatele excelente ale Mercedes-Benz Vans a contribuit și lansarea pe piață a noului Mercedes-Benz Clasa X, în noiembrie 2017

D

ivizia Vans a Mercedes-Benz a atins un nou record la nivel de vânzări în 2017, depășind în premieră pragul de 400.000 unități comercializate pe parcursul unui an. Prin acest nou rezultat pozitiv, divizia înregistrează al cincilea an consecutiv de creștere. Pe baza rezultatelor inițiale din luna decembrie 2017, vânzările întregii divizii de autovehicule comerciale ușoare a Mercedes-Benz au crescut cu aproximativ 12% față de nivelul anului precedent, totalul autovehiculelor comercializate de Mercedes-Benz Vans în 2017 ridicându-se la 401.000 unități. Toate modelele au contribuit la rezultatul-record al MercedesBenz Vans, fiecare dintre modele înregistrând cele mai bune rezultate de vânzări de la debutul lor pe piață. Legendarul model Mercedes-Benz Sprinter a înregistrat, de asemenea, cele mai bune vânzări din toate timpurile, în anul care prefațează apariția noului model Sprinter.

50

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

“Strategia de dezvoltare la nivel global a MercedesBenz Vans a fost foarte eficientă și în 2017. Am stabilit recorduri de vânzări pentru al patrulea an consecutiv, ceea ce reprezintă o performanță de excepție pentru echipa noastră globală.

Totodată, avem așteptări mari de la 2018: prin noul Sprinter, vom marca cea mai importantă lansare la nivelul segmentului internațional de autovehicule comerciale ușoare. Noul model Sprinter va face primii pași la nivelul acestui segment de piață în ceea ce privește adaptarea la era digitală.”


Cel mai puternic vector de creștere – pe lângă succesul operațiunilor de flote – a constat în cererea puternică la nivelul modelelelor MercedesBenz Vito și Clasa V.

Mercedes-Benz Vito

Cel mai puternic vector de creștere – pe lângă succesul operațiunilor de flote – a constat în cererea puternică la nivelul modelelelor Mercedes-Benz Vito și Clasa V. În 2017, ambele modele au fost disponibile în premieră pe piața din China. Noul Mercedes-Benz Clasa X, primul pick-up Mercedes-Benz, a fost lansat pe piață în luna noiembrie 2017. Raportul final la nivel global în cadrul diviziei Vans a Mercedes-Benz va fi prezentat în cadrul conferinței de presă anuale a grupului Daimler, programată să aibă loc pe 1 februarie 2018. Astfel, noul Sprinter va etala exact acele soluții care le permit clienților noștri să fie mai eficienți în derularea afacerilor lor într-o lume conectată – atât la nivel de sisteme hardware încorporate în autovehicul, cât și prin noile servicii de conectivitate.”

“Suntem foarte mulțumiți de debutul noului Clasa X în Europa. Răspunsul consumatorilor este extrem de pozitiv. Vom continua să lansăm Clasa X pe piețe noi în decursul acestui an, ceea ce va contribui la vânzările noastre la nivel de divizie.”

Creștere în toate regiunile și numeroase recorduri stabilite

Vânzările Mercedes-Benz Vans au crescut în 2017 la nivelul tuturor regiunilor, stabilind multiple recorduri. Astfel, în regiunea EU30, vânzările s-au majorat cu circa 9% față de 2016, ajungând la aproximativ 273.300 autovehicule (2016: 249.900 unități), cu o creștere de aproximativ 10% în Germania, unde au fost comercializate aproximativ 105.800 unități (2016: 96.100) – ambele valori stabilind noi recorduri pentru divizia MercedesBenz Vans. Creșteri au fost înregistrate de asemenea în regiunea NAFTA, unde au fost comercializate circa 44.800 unități în 2017, cu 3% mai mult decât în 2016 (43.400 unități), iar un nou record a fost stabilit în Statele Unite ale Americii, unde divizia de autovehicule comerciale a Mercedes-Benz a înregistrat 34.200 unități vândute în 2017, cu 1% față de rezultatul din 2016 (33.700 unități). Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

51


RECORD

Mercedes-Benz Clasa X

Creșterea vânzărilor a fost evidentă, de asemenea, în America de Sud, unde numărul total de autovehicule comerciale ușoare Mercedes-Benz a crescut cu 31% față de 2016, până la 16.400 unități (față de 12.500 unități în 2016). Impulsionate de lansarea comercială a modelelor Vito și Clasa V, vânzările Mercedes-Benz Vans au înregistrat aici o creștere de circa 75%, până la 23.800 unități (2016: 13.600).

Nou record pentru Sprinter în anul care prefațează lansarea noului model

Mercedes-Benz Sprinter și-a confirmat reputația de a fi unul dintre cele mai de succes autovehicule comerciale ale tuturor timpurilor, cât și de best-seller la nivelul diviziei Mercedes-Benz Vans, în 2017. Mercedes-Benz Sprinter a inventat segmentul autovehiculelor comerciale ușoare de mari dimensiuni în 1995 și l-a redefinit constant, începând cu debutul său pe piață. Modelul Sprinter a circulat pe drumurile din peste 130 țări din toată lumea, înregistrând un total de 3,4 milioane unități vândute de la prima sa apariție pe piață. Actuala generație a Sprinter se află pe piață începând cu anul 2006.

52

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

La nivel global, MercedesBenz Vans a comercializat 200.000 modele Sprinter, marcând cel mai bun rezultat anual din istoria modelului (în creștere cu 4% față de cele 193.400 modele comercializate în 2016) – în contextul ultimului an pe piață al actualului model.

Succesorul actualei generații a modelului Sprinter va avea premiera mondială în luna februarie. Noul Sprinter este primul autovehicul al diviziei MercedesBenz Vans care va integra principiile fundamentale ale inițiativei adVANce. Inițiativa producătorului de autovehicule comerciale ușoare are obiectivul de a furniza soluții holistice de transport și mobilitate. Echipat cu cele mai noi tehnologii de conectivitate, noul Sprinter devine parte a internet of things, deschizând astfel posibilitatea de implementare a unor soluții complet noi și personalizabile la nivelul autovehiculului. Spre exemplu, soluții unice pentru zona de încărcare vor fi în viitor disponibile pentru activități specifice. În plus, începând cu 2019, noul Sprinter va putea fi echipat cu motorizări electrice.

Modelele de dimensiuni medii – Vito și Clasa V – cei mai puternici vectori de creștere

În segmentul mediu al autovehiculelor comerciale ușoare, vânzările realizate în 2017, de circa 171.100 unități, au crescut considerabil (22%) față de anul precedent (2016: 140.000 unități). Astfel,


pe lângă Sprinter, segmentul mediu a captat o importanță majoră la nivelul operațiunilor Mercedes-Benz Vans. Vânzările Vito au crecut semnificativ anul trecut, cu circa 21%, ajungând la un total de aproximativ 111.800 unități în 2017 (față de 92.100 unități, în 2016), stabilind astfel un nou record anual. Anul trecut, Mercedes-Benz Clasa V a continuat să fie o opțiune foarte populară în rândul clienților, depășind recordul stabilit în 2016 (48.700 unități vândute) cu 22%, înregistrând circa 59.300 unități vândute în 2017. Ambele autovehicule au avut, în 2017, primii ani compleți de vânzări pe piața din China, factor ce a contribuit la creșterea puternică a diviziei Vans. Cele două autovehicule sunt “realizate în China, pentru China”, la fabrica Daimler și Fuzian Benz Automotive Co. Ltd (FBAC) din Fuzhou. Familia de modele Marco Polo și-a majorat, de asemenea, contribuția la strategia de dezvoltare “MercedesBenz Vans Goes Global” în anul 2017. Modelul Marco Polo a devenit disponibil cu volan pe partea dreaptă în Marea Britanie în luna mai 2017, iar varianta Marco Polo ACTIVITY a fost lansată în Australia în iunie 2017, marcând prima apariție a unui model Marco Polo în afara granițelor continentului european.

În 2018, Mercedes-Benz vizează creșterea disponibilității la nivel internațional pe piața autovehiculelor comerciale ușoare dedicate activităților turistice, un exemplu fiind piețele care necesită variante cu volan pe partea dreaptă a vehiculului, cum este cazul Japoniei, prin modelul Marco Polo HORIZON.

Electrificarea întregii flote de autovehicule comerciale ușoare Daimler În noiembrie 2017, Mercedes-Benz Vans a anunțat că va oferi toate modelele sale de autovehicule comerciale ușoare cu variante de motorizare electrică. Primul model va fi eVito, acesta fiind disponibil la precomandă începând cu finalul lunii noiembrie 2017, cu primele livrări urmând a fi realizate în cea de-a doua jumătate a anului 2018.

Capacitatea totală de 41 kWh a bateriilor eVito îi va permite autovehiculului să atingă o autonomie de aproximativ 150 kilometri. Chiar și în condiții de utilizare nefavorabile, cum este cazul temperaturilor ambientale scăzute sau în condiții de încărcare maximă, autonomia maximă va depăși valoarea de 100 de kilometri. Astfel, autovehiculul comercial ușor electric de dimensiuni medii reprezintă soluția ideală pentru activitățile de

transporturi urbane, cât și pentru comercianți și proprietari de afaceri. Versiunile electrice ale modelelor Sprinter și Citan își vor face apariția pe piață în 2019. Vânzările din 2017 ale versiunii Mercedes-Benz Citan cu motorizări convenționale au crescut cu circa 5% la nivel global, majorându-se de la 24.900 unități în 2016, la 26.100 unități pe parcursul anului trecut.

Start de succes pentru Mercedes-Benz Clasa X

Noul pick-up Mercedes-Benz a fost lansat pe piețele din Europa în noiembrie 2017. Până la finele anului trecut, au fost livrate aproximativ 3.300 unități Clasa X exclusiv în Europa. Mercedes-Benz Vans va lansa pickup-ul pe piețele din Africa de Sud și Australia în prima parte a anului 2018, urmând să se extindă către Argentina și Brazilia în 2019. Potrivit estimărilor, piața va crește de la cele 2,2 milioane unități comercializate anual (2016) la aproximativ 3,2 milioane unități, până în anul 2026 (creștere de 43% între 2016 și 2026).

Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

53


ANALIZĂ

Estimări optimiste versus realități pesimiste: un nou minim pentru contribuția la PIB a sectorului construcțiilor Industria, alături de comerț și servicii sunt sectoarele în care se concretizează cele mai multe investiții însă, în ultimul an, interesul pentru acestea a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani, reprezentând doar 64% din total, după ce în 2013, 2014 și 2015 acestea reprezentau 79%, 77%, respectiv 80% din total.

D

PIB-ul României va depăși o mie de miliarde până în 2020!

Dacă evoluția întregului PIB al României a beneficiat de estimări relativ corecte în ultimii ani, procentul reprezentat de contribuția sectorului de construcții în formarea lui nu a coincis cu estimările optimiste ale CNP, intuirea valorii exacte dovedindu-se a fi o adevărată loterie.

Cert este că, în anul precedent, CNP a estimat o creștere a PIB cu 4.8% în 2016, iar această creștere s-a adeverit întocmai. Ajuns la peste 760 miliarde de lei, PIB-ul României va puncta în perioada 20172020, conform CNP, creșteri reale estimate cuprinse între 5.2% și 5.7%, urmând direcția către recordul absolut de 1 bilion.

Datele prezentate de Comisia de Prognoză estimau că în 2016 construcțiile vor reprezenta o pondere de 7.7% din PIB însă, în realitate sectorul a înregistrat doar 6% - cea mai mică pondere din ultimii 8 ani. La polul opus, în 2014 se estima că în 2015 construcțiile vor contribui cu 6.5% la formarea PIB, însă realitatea a depășit așteptările, procentul ajungând la 7.4%, cu aproape 1% mai mult decât fusese estimat.

e această scădere a profitat sectorul construcțiilor care a ajuns să reprezinte 18% din totalul investițiilor, cu 6 puncte procentuale în creștere față de 2015 dar și o felie generoasă de 13% compusă din alte activități, semn că investitorii din România și-au deschis orizonturile și spre alte domenii. Singura prezență constantă în această structură rămâne sectorul agricol, care pare să fi rămas blocat la o pondere de 5% din total pentru al 4-lea an consecutiv.

Anual, Comisia Națională de Prognoză (CNP) se pronunță cu o serie de estimări în ceea ce privește evoluția economiei, iar estimările pentru următorii 4 ani sunt foarte optimiste. Dacă cifrele prognozate se adeveresc, Produsul Intern Brut al României va atinge în 2020 o bornă extrem de importantă: pragul de o mie de miliarde (1 bilion)!

Structura investițiilor nete pe activități ale economiei naționale în 2013, 2014 și 2015 (sursă: insse.ro)

Având în vedere aceste situații contrastante, așteptările pentru următorii ani sunt puse sub semnul întrebării, însă remarcăm optimismul Comisiei de Prognoză care menține aceeași poziție și este de părere că sectorul construcțiilor va ajunge să contribuie cu aproximativ 8% în formarea PIB în următorii 3 ani, îndreptându-se treptat spre o valoare adaugată brută de peste 70 de miliarde de lei.

Evoluția PIB în perioada 2014-2018 și creșterea reală (%) față de anul anterior (sursă: cnp.ro)

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

PIB(mld.lei)

557,3

586,7

637,6

666,6

712,8

761,5

816,5

879,5

946,7

1014,0

PIB creștere reală

2,3%

0,6%

3,4%

2,9%

3,8%

4,8%

5,2%

5,5%

5,7%

5,7%

54

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


Doar cifre pe plus în următorii 3 ani pentru ramurile cu cel mai mare impact asupra construcțiilor!

Conform estimărilor, contribuția construcțiilor la creșterea reală a PIB rămâne blocată la valoarea de 0,5% în următorii 3 ani, iar industria și serviciile rămân în continuare motoarele principale care vor contribui la creșterea reală a PIB.

CNP estimează că producția în industrie și construcții va fi ușor fluctuantă în perioada 2018-2010, dar va rămâne pe plus în ambele sectoare. Până în 2020 ne așteptăm la scăderea producției din industrie până la 4.4%, fapt care va aduce cu sine și scăderea valorii adaugate brute până la 4.6%. În ceea ce privește construcțiile, evoluția producției va atinge un nivel sănătos în 2019, cu o creștere de 6.5 procente, dar va reveni la 6% până în 2020.

La final de 2017, toate cele 8 ramuri din producția industrială care au cel mai mare impact asupra pieței construcțiilor vor puncta evoluții pozitive, conform estimărilor CNP. Vedeta absolută a creșterilor din industrie rămâne în acest an și în următorii 3 ani producția de echipamente electrice. La polul opus se situează prelucrarea lemnului și fabricarea produselor din lemn, care va puncta creșteri mai modeste cuprinse între 1.2 și 1.5% în următorii 3 ani. Anul acesta, cele mai mari creșteri din industrie vor fi punctate de fabricarea echipamentelor electrice (6.5%), industria metalurgică (+5.5%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+4.9%) și industria construcțiilor metalice (+4.9%). Remarcăm aici evoluția pozitivă a producției de mașini și utilaje, care vine după 2 ani consecutivi de scăderi.

Structura PIB în 2016 pe categorii de resurse și utilizări (sursă: insse.ro)

Acesta este un fragment din Top 100 Antreprenori Generali în Construcții, analiză realizată anual de IBC Focus, ajunsă în acest an la a 8-a ediție. Studiul a fost publicat în format print la finalul lunii noiembrie 2017 și cuprinde zeci de grafice și analize cu privire la piața construcțiilor din România, inclusiv lista completă cu cei mai puternici antreprenori din România și cele mai importante proiecte pe care aceștia le-au avut în derulare în ultimul an.

Proiectele celor mai puternici antreprenori precum și informații complete despre tot ce se construiește în Romania pot fi accesate pe Victa.ro, o platformă inteligentă dezvoltată de IBC Focus cu scopul de a revoluționa modul de ofertare la șantierele în lucru din România. Victa este o asistentă virtuală de ofertare la proiecte și șantiere care deține 11 abilități extraordinare, pe care te invităm să le descoperi accesând platforma.

Evoluția producției industriale (serie brută), modificări procentuale față de anul anterior (sursă: cnp.ro)

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Fabricarea substanțelor și a produselor chimice

-3,2%

7,8%

2,3%

-5,3%

-6,9%

4,2%

5,5%

5,6%

5,4%

Fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice

-0,4%

6,7%

5,4%

8,2%

3,5%

4,3%

3,8%

2,8%

1,5%

Industria construcțiilor metalice

-4,6%

3,5%

1,4%

8,7%

5,8%

4,9%

4,7%

4,2%

3,5%

Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn

8,5%

12,3%

-2,7%

-2%

0,8%

1,4%

1,5%

1,5%

1,2%

Industria metalurgică

-7,1%

-7,8%

4,4%

3,4%

-0,8%

5,5%

5,3%

5,0%

4,7%

Fabricarea echipamentelor electrice

-0,4%

20,0%

13,7

8,0%

15,8

6,5%

6,0%

6,0%

5,7%

Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente

9,4%

11,6%

3,6%

-12,3%

-3,0%

4,9%

4,7%

5,0%

4,7%

Fabricarea de mobilă

3,3%

10,8%

2,9%

7,9%

10,0%

3,2%

3,8%

3,8%

3,4%

Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

55


ANALIZĂ

Retrospectiva 2017

Stadiul principalelor proiecte de autostrăzi în România Noul model de contract național După ce au fost criticate vehement de constructori, proiectanți, consultanți, dar și de societatea civilă și mai ales de Comisia Europeană, autoritățile au, în sfârșit, proiectul de Hotărâre de Guvern pe circuitul intern de avizare și au promis că până la final de 2017 vom avea HG publicată în Monitorul Oficial, intrând în vigoare noul contract de model național, cel care va ține locul contractului FIDIC în România. Mai mult, autoritățile au promis că vor lansa noi licitații abia după ce acest contract își va produce efectele. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu actualele licitații lansate (pentru care se aplică prevederile OMT 600, ordin de ministru emis pe 30 mai), unii specialiști opinând că aceste licitații trebuie anulate și re-lansate.

Autostrăzi noi, în perspectivă

În acest moment România are aproximativ 748 km de autostradă în exploatare și aproape 187 km contractați, aflați în diverse grade de execuție. Am încheiat anul 2017 cu doar 15 km deschiși circulației în acest an, un tronson pe Autostrada A1 între nodurile Margina și Dumbrava/ Traian Vuia, segment care era gata încă din decembrie 2016, însă abia pe 6 martie 2017 au fost dați în folosință. TEXT: Ionuț CIUREA, Președinte Asociația Proinfrastructura

Autostrada Transilvania, în bună parte deblocată

U

na dintre puținele vești foarte bune din 2017 este emiterea acordului de mediu pentru Autostrada A3 între Borș și Ogra pe 6 noiembrie.

La doar câteva zile au fost emise mai multe autorizații de construire pentru trei loturi aflate în execuție între Câmpia Turzii și Ogra. Astfel că pe acest segment acum există front de lucru și constructorii pot înainta bine în 2018. Între Borș și Suplacu de Barcău avem 3 licitații active, aflate în faza depunerii ofertelor, termen amânat pentru 2018.

56

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018

Mai mult, se dorește scoaterea la licitație, probabil în primul trimestru al anului viitor, a încă 4 sau 5 loturi din Autostrada Transilvania între Suplacu de Barcău și Nădășelu (în apropiere de Cluj-Napoca). Dacă tot vorbim de Autostrada A3, trebuie să amintim de „ciotul” de 6,5 km în zona metropolitană București care ar putea fi gata la începutul verii anului viitor dacă i se va asigura suficientă finanțare (progresul fizic în acest moment este de aproximativ 65%, iar stadiul financiar este doar la 35%). Avem și un contract nou semnat: 6,3 km de autostradă în zona metropolitană Brașov, mai precis între Râșnov și Cristian. Contractul a fost semnat pe 2 octombrie 2017 și are termen de execuție 24 de luni.

CNAIR a lansat în acest an și 3 loturi din Autostrada A0 Centura București, semiinelul de sud. Licitațiile se află acum la faza de evaluare oferte, cu termen 12 ianuarie 2018, însă cu siguranță acesta va fi amânat. Autostrada de Centură ar trebui să faciliteze tranzitul Capitalei de la vest la est, conectând A1 și A2 prin sudul orașului. Autostrada A8 Târgu Mureș-Târgu NeamțIași este încă departe de realitate, existând doar promisiuni, intenții și planuri pe hârtie. Aici s-a pierdut un an de zile, CNAIR evitând responsabilitatea pe care o are în clarificarea investigațiilor DNA și ale Curții de Conturi. În ciuda promisiunilor, această autostradă este blocată total. Autostrada A13 între Sibiu (conexiune cu A1 la Boita) și Făgăraș înaintează în pas de melc, fiind la faza de actualizare a studiului de fezabilitate care, teoretic, ar trebui să fie gata în mai 2018. Însă nu va fi gata atunci, studiul geotehnic nefiind început. Din informațiile noastre, autostrada are traseu aprobat de JASPERS. Tot pe hârtie este și Autostrada A7 PloieștiBuzău-Bacău-Pașcani. Avem 4 licitații active pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, licitații pentru care s-a amânat depunerea ofertelor de zeci de ori! Într-un final, s-au depus ofertele, aflate încă în evaluare, deși s-au deschis din luna iulie 2017!


INOVAȚIE

Bosch a fost prezent în Las Vegas la CES 2018 Concentrare pe tehnologiile pentru orașe conectate La CES 2018, care a avut loc în Las Vegas, în perioada 9-12 ianuarie 2018, Bosch a demonstrat că orașul inteligent conectat de mâine este deja o realitate. Furnizorul de tehnologie și servicii a prezentat soluții inovatoare și servicii pentru mobilitatea urbană și pentru un mediu de lucru conectat, precum și pentru casele și clădirile inteligente.

Soluții pentru orașele conectate: siguranță, eficiență energetică, stres redus

S

capă de grija parcărilor: Bosch va prezenta diferite soluții pentru parcarea conectată și automatizată. Parcarea comunitară permite conducătorilor auto să găsească ceea ce a devenit o raritate în zonele rezidențiale și centrele urbane: un loc liber de parcare. Pe măsură ce conduc, autoturismele recunosc și măsoară automat mărimea spaţiului dintre autoturismele parcate, transmițând datele în timp real către o hartă digitală a spațiului de parcare ce permite șoferilor să identifice locuri de parcare vacante.

Parcarea automată cu valet de la Bosch face un pas înainte - parcarea auto fără niciun efort necesar din partea conducătorului auto. Conducătorii auto își lasă vehiculul la intrarea în garaj și trimit o comandă corespunzătoare de la aplicația smartphone: mașina caută apoi un loc vacant pe cont propriu și parchează acolo fără ajutor. Un factor care face parcarea automatizată o realitate este infrastructura inteligentă de tip parcare-garaj, care se conectează la software-ul vehiculului de la bord. Sursă de alimentare inteligentă cu microgrilele DC: Microgrilele sunt relativ mici, controlate independent de sistemele de gestionare a energiei care pot genera energie în clădiri mari. Capacitatea lor de a funcționa atât pe combustibilii tradiționali, cât și pe cei regenerabili denotă o susţinere excelentă a mediului înconjurător. Microgrila DC Bosch a fost dezvoltată în S.U.A. ca parte a unui proiect strategic cu scopul de a dezvolta noi oportunități de afaceri pentru companie la început de drum.

Un alt avantaj major al microgrilelor este autosuficiența lor, constituind o sursă de putere fiabilă atunci când un inconvenient legat de vreme sau de securitate afectează grila mai largă. Spre deosebire de cele convenționale, microgrilele Bosch funcționează pe curent continuu (DC) în loc de curent alternativ (AC), permițând economii de energie de până la zece procente.

Încă din 2015, Bosch a echipat o instalație existentă în Fort Bragg, Carolina de Nord, cu o soluție de microgrilă pentru clădiri inteligente, care furnizează o electricitate mai puțin costisitoare și mai ecologică.

Avertizare prealabilă de inundații

O nouă soluție Bosch oferă o avertizare prealabilă referitoare la posibile inundații prin monitorizarea digitală a nivelurilor râurilor și ale altor surse de apă aproape de orașe, în timp real. Până în prezent, nivelul apei a fost întotdeauna măsurat prin mijloace mecanice. Pot dura ore până când datele să fie disponibile pentru terțe părți. Bosch testează în prezent sistemul de monitorizare a inundațiilor întrun proiect pilot pe râul Neckar din Ludwigsburg, Germania. Acolo, sondele și camerele cu senzor ultrasonic urmăresc modificările la nivelul apei, viteza apei și debitul acesteia. Aceste date sunt trimise spre evaluare către Bosch IoT Cloud. Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

57


INOVAȚIE O singură înregistrare este suficientă pentru a obține acces permanent la mii de mașini, biciclete și scutere. Aceasta înseamnă că sunt necesare mai puține aplicații. MyScotty a debutat în Germania la jumătatea anului 2017, iar alte țări urmează să continue demersul.

Când pragurile critice sunt depășite, alertele prealabile sunt trimise prin SMS către persoanele, municipalitățile, rezidenții și proprietarii de afaceri afectați. Acest lucru le oferă suficient timp să ia măsuri de precauție împotriva inundațiilor sau daunelor provocate de inundații. Un număr de municipalități predispuse la inundații din India și America de Sud și-au exprimat deja interesul pentru această soluţie.

Startup-urile Bosch dezvoltă soluții pentru orașe inteligente

Aplicația Vivatar - un înger digital de pază

La CES 2018, două startup-uri ale acestei platforme vor prezenta soluțiile lor pentru orașul conectat. Una dintre acestea este aplicația MyScotty care le permite utilizatorilor să plătească și pentru serviciile de mobilitate comună locală de la diferiți furnizori.

Alergatul pe întuneric sau mersul acasă pe jos după ce ultimul autobuz a plecat este suficient pentru a face pe oricine să se simtă incomod. Aici își face apariția aplicația Vivatar Bosch. Oamenii o pot folosi pentru a contacta prietenii și familia și pentru a fi "escortați" digital prin intermediul GPS-ului. Utilizatorii decid singuri când vor fi însoțiți și de către cine. Versiunea Premium a Vivatar acordă utilizatorilor acces la serviciul de asistență de urgență Bosch 24 de ore din 24, o echipă de urgență instruită profesional.

Bosch dorește să abordeze noi domenii de afaceri rapid cu platforma start-up dezvoltată la nivel intern. În același timp, Startup-urile inovatoare care o utilizează beneficiază de infrastructura furnizată și de experiența îndelungată a unui furnizor de tehnologie și servicii cum este Bosch.

O altă soluție, centrul inteligent de mobilitate BePart, se află încă în faza de dezvoltare. Este menit să permită orașelor mai mari sau mai mici să evite congestionarea prin devierea traficului în timpul orei de vârf. Navetiștii pot primi recomandări în timp real de la autoritățile locale și își pot ajusta rutele corespunzător. Scopul este de a îmbunătăți calitatea aerului în centrele de aglomerare urbană. Proiectele pilot inițiale se vor desfășura în unul sau două orașe din Germania în 2018.

Noua mobilitate a viitorului Călătorii urbane inteligente, sigure și fără stres

Locul pilotului din generația următoare: Bosch livrează un loc al pilotului futurist pentru următoarea generație de autovehicule. Vizitatorii CES 2018 pot experimenta live un afișaj complet și un concept de control într-un vehicul demonstrativ bazat pe Cadillac Escalade. Cu cele cinci afișaje interconectate, interfața dintre șofer și vehicul (HMI) face ca șofatul sa fie o experiență mai sigură și mai puțin stresantă, și permite șoferilor să se concentreze mai bine asupra situației traficului. O cameră de pilotaj și un software de recunoaștere vocală recunoaște șoferul și încarcă automat nu numai setările lor personale pentru scaun și oglinzi, dar și melodiile lor preferate. Fără a fi nevoiți să își ia ochii de pe șosea, șoferii pot să opereze sistemele de informații, de navigație și sistemele de climatizare, fie prin intermediul controlului vocal, fie printr-un ecran digital.

58

masinisiutilaje.ro Ianuarie 2018


Profile for Masini si Utilaje

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Ianuarie 2018  

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Ianuarie 2018  

Advertisement