__MAIN_TEXT__

Page 1

EVENIMENT

PreIntermat 2018 Paris, Franța

EVENIMENT

PreCemat 2018 Ford Trucks și Cefin Trucks 1 an în România

FEBRUARIE 2018

ANIVERSARE

Anul XIII, Nr. 2 (144)

Hanovra, Germania

METSO Soluții peste orice așteptări ÎN AVANPREMIERĂ LA INTERMAT 2018, OFERTA REÎNNOITĂ DE PRODUSE CASE CE


SCANEAZĂ

DESCOPERĂ

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro

Despre planuri, antreprenoriat şi jurnalistică

D

eunăzi vorbeam cu unul dintre colaboratorii noştri care îmi spunea: “Păi tu ar trebui să ştii, doar eşti antreprenor, nu?”. I-am răspuns mai în glumă, mai în serios, că nu ştiu şi că sincer mă mir aproape zilnic de cum merg lucrurile înainte, în ciuda a tot ce se întâmplă în jur: atâtea necunoscute, variabile şi schimbări care intervin în continuu! Cumva, printr-o combinaţie de experienţă, instinct, planuri şi şansă, lucrurile funcţionează şi se dezvoltă!

Aceasta m-a făcut să mă gândesc la ceva ce am citit recent despre antreprenor şi regula celor trei de doi care i se aplică. Se spune că dacă ai reuşit să menţii o activitate pentru minim 2 ani, ai minim 2 angajaţi şi deserveşti minim 2 clienţi, în mod constant, te poţi considera antreprenor. Privit din acest punct de vedere, noi am depăşit cu mult această regulă minimală a celor trei de doi. Asta nu înseamnă că devine mai puţin complicat. Cât oare din această continuitate este susţinută de planuri? Cât de necesare sunt aceste planuri la începutul fiecărui an? “Dacă vrei să îl faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i de planurile tale!” Cu toate acestea, planurile sunt o absolută necesitate. Aşadar, planurile par la prima vedere un paradox. Cu toate că sunt absolut necesare, deoarece trebuie menţinută direcţia clară către care ne îndreptăm, ceea ce întâlnim pe drumul parcurs nu este aceeaşi cu ceea ce ne plănuim. Rezultă de aici o altă caracteristică a antreprenorului, şi anume flexibilitatea acestuia, provenită din viteza de reacţie la nou şi de a lua o decizie în consecinţă. În cadrul acestui mix de informaţii care stau la baza deciziilor ne situăm şi noi, publicaţia Maşini şi Utilaje pentru Construcţii. Obiectivul nostru principal este să fim o sursă cât mai completă şi transparentă de informaţii pentru piaţă, care să inspire la luarea celor mai argumentate decizii. Zilnic ne străduim în acest sens. Şi noi ne facem la rândul nostru planuri. Nu ştim ce ne va aduce viitorul, însă ştim că ne facem treaba cu multă dedicaţie şi interes, iar feedback-ul pieţei se simte. Aşadar, să ne facem planuri şi să fim mereu atenţi la ce ne aduce atât anul, cât şi clipa!

Cornelia Rotaru Publisher AUDIENȚĂ GENERALĂ AG SRL

4

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

PR & Communication Coordinator

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XIII, Nr. 2 (144) FEBRUARIE 2018


Februarie Sumar

Zoom In

12

8

News ConstructExpo2018

10 Eveniment Trofeul Calității ARACO - 2017, Ediția a XXII-a

Industry

12 Cover Story Concasoarele high-tech de la METSO în cadrul proiectului Tunelul Koralm 16 Aniversare FORD TRUCKS, un an în România și 4,5 milioane de euro investiți 18 Avanpremieră Ofertă reînnoită de produse CASE CE la INTERMAT 2018

16

18

22 Interviu SANDVIK oferă soluții aplicate către client

Machinery

32 Award Recunoaștere internațională a Grupului MANITOU cu ocazia decernării „Premiilor INTERMAT pentru Inovație” 34 Concasare & Sortare LEM TRACK 7040 echipament compact performant de concasare și sortare

36

36 Utilaje Concasor cu impact KEESTRACK R6E de la IRCAT-CO 38 Concasare & Sortare Performanțe ridicate sub marca ÇELIK MAKINA oferite de SC OK TRANSPORT EUROGRUP SRL

54 57

Focus Plus

54 Eveniment Premiile INTERMAT Innovation Awards 2018 57 Inovație Bosch a fost prezent în Las Vegas la CES 2018

Pag. 26 Premieră Noul concept de comandă „Easy Drive” pe compactorul pe pneuri HAMM GRW 280i Pag. 30 Advertorial Sistem cantarire pentru incarcatoare frontale de la PFREUNDT Pag. 40 Utilaje EPIROC, noua divizie pentru carieră și minerit de la Atlas Copco Pag. 44 Utilaje KREDMASH, producător staţii de asfalt, staţii de betoane și utilaje de întreţinere drumuri Pag. 46 Eveniment Preview for CeMAT 2018 Pag. 48 Autocamioane Volvo Trucks dorește ca tot mai puține autocamioane să circule în timpul traficului urban aglomerat Pag. 50 Strategie BRIDGESTONE lansează o nouă politică de achiziții ecologice și durabile Pag. 52 Sortare Pentru orice aplicație de prelucrare a mineralelor TEREX are echipamentul adecvat


Innovating Simplicity

Automacaraua

AT 253 Combinația optimă între tehnologia de ultimă oră și ușurința în utilizare


NEWS

Între 8 și 11 martie, la Romexpo au loc opt evenimente cu tematica "construcții, ambient, home & deco, energie și mediu"

1.200 de specialiști în construcții participă la hackatonul #reCONSTRUIM Ediția 2018 a celui mai mare târg de tehnologii, echipamente, utilaje şi materiale pentru construcţii din România, CONSTRUCT EXPO, va avea loc între 8 şi 11 martie. La eveniment se reunesc firme importante din domeniu, fiind o ocazie pentru antreprenorii şi experţii în construcţii să dezbată subiecte la zi despre tendințele, politicile şi viitorul industriei de resort. Construct Expo se adresează şi publicului larg interesat de echipamente şi utilaje pentru uz propriu.

P

e langă componenta expozițională, evenimentul beneficiază și de o serie de activități conexe menite să aducă laolaltă specialiști (ingineri, arhitecți, manageri), asociații, autorități de la nivelul administrației centrale, producători, importatori și distribuitori de produse și servicii dedicate tuturor categoriilor de construcții. CONSTRUCT EXPO se va desfășura într-unul din noile spații expoziționale pe care Romexpo le-a finalizat în 2017, Pavilionul B2. #reCONSTRUIM, 1200 de specialiști, 120 de teme de dezbatere!

8

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Noutatea ediției 2018 a Construct Expo înseamnă organizarea evenimentului #reCONSTRUIM, cu format de hackathon, care va reuni 1200 de specialiști (arhitecți, ingineri, avocați, economiști) și studenți, viitori specialiști. Pe parcursul celor 4 zile, aceștia vor dezbate 120 de teme de interes din domeniul construcțiilor. Evenimentul este organizat de inițiatorii primului hackathon de arhitectură cu 300 de specialiști, NOVEMBarh, desfășurat în noiembrie 2017. Pe parcursul fiecărei zile a #reCONSTRUIM, specialiștii participanți se vor organiza în echipe de câte 10 (1 team-leader, 3 arhitecți, 3 ingineri, 1 avocat, 1 economist / dezvoltator imobiliar / specialist din alt domeniu relaționat cu cel al construcțiilor și 1 student). 300 de specialiști își vor aduce ideile mai aproape de realizare în fiecare zi, la 30 de mese. De asemenea, timp de o oră, în fiecare dintre zilele #reCONSTRUIM, se vor organiza tururi de networking ale specialiștilor în Pavilionul B2 - Romexpo, pentru ca aceștia să intre în legatură directă cu reprezentanții companiilor expozante și pentru a se informa sau a achiziționa produsele și serviciile acestora. Subiectele dezbătute în cadrul #reCONSTRUIM, eveniment conex al Construct Expo, se vor încadra în 4 teme majore:

• Ziua I – 8 martie Tema principală: SAFETY - Securitate la incendiu, cutremur, școli sigure; • Ziua II – 9 martie Tema principală: LEGISLAȚIE - Codul construcțiilor, ITP pentru construcții, sincronizare legislativă, simplificarea procesului de avizare; • Ziua III – 10 martie Tema principală – FINANCIAR: - prevenția costă de șapte ori mai ieftin decât dezastrul, - proiectul de exploatare - criteriu de performanță în construcții, - Financiar - Legal - Tehnic - Asigurare - de la concept și proiectare până la șantier și exploatare, - banca, un partener responsabil, - suprataxare pentru clădiri neconforme / ilegale, - PI din PIB, cum aducem 5% suplimentar la PIB. • Ziua IV – 11 martie Tema principală: SMART & GREEN NZEB, BIM, sustenabilitate. Locurile în cadrul echipelor de specialiști #reCONSTRUIM se ocupă în ordinea înscrierilor. Înscrierile se fac în avans. Expozanții și vizitatorii Construct Expo vor putea participa și la o serie de mini-seminare pe subiecte de interes general, organizate tot ca parte a #reCONSTRUIM.


EVENIMENT

Trofeul Calității ARACO - 2017, Ediția a XXII-a Trofeul Calității ARACO este o distincție profesională care a fost instituită în vederea stimulării preocupărilor pentru creșterea calității construcțiilor, dar și pentru a recompensa realizările deosebite în acest domeniu.

T

rofeul se acordă societăților de construcții pentru lucrări de complexitate și calitate ridicată, finalizate în anul anterior acordării distincției.

O condiție deosebit de importantă la momentul instituirii Trofeului Calității ARACO (având în vedere perioada în care Legea 10/1995 abia începea să se aplice), a fost aceea de a fi acordat numai societăților de construcții care au sistem de asigurare a calității implementat. Această condiție a stimulat multe firme să grăbească implementarea unui program propriu de asigurare a calității, fapt care a condus implicit la creșterea calității în întreaga industrie a construcțiilor.

Prima decernare de premii în cadrul Trofeului Calității ARACO a avut loc în februarie 1995, pentru lucrări încheiate și date în folosință în cursul anului 1994. Juriul care verifică și avizează lucrările propuse pentru acordarea distincției a fost format de-a lungul timpului din personalități recunoscute din domeniile execuție, proiectare, cercetare și învățământ superior din sectorul de construcții, dar și din reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții. Menționăm aici numele domnului prof. univ. emerit dr. ing. Panaite Mazilu - membru de onoare al Academiei Române, care a fost prezent încă de la prima ediție a Trofeului Calității ARACO, până la trecerea în neființă. Trofeul Calității ARACO a fost folosit de către firmele cărora le-a fost acordat ca argument pentru demonstrarea capacității tehnice în cadrul procedurilor de atribuire aferente proceselor de achiziții publice.

10

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Sfârșitul anului 2017 a consemnat organizarea celei de a XXII-a ediții a Trofeului Calității ARACO, având ca obiect evidențierea lucrărilor finalizate pe parcursul anului 2016. Evenimentul s-a desfășurat în condițiile în care sectorul de construcții nu a înregistrat revirimentul așteptat în lipsa unui program de investiții guvernamentale coerent și susținut financiar. La această ediție au fost analizate un număr de 17 lucrări, dintre care 11 au

fost nominalizate, de juriul desemnat, să li se acorde premiul Trofeul Calității ARACO 2017. La eveniment au participat 92 de reprezentanți ai societăților de construcții membre ARACO, precum și reprezentanți ai organizațiilor profesionale și patronale cu profil divers, cadre universitare și de cercetare care activează în sectorul de construcții, reprezentanți ai unor organisme de stat.

Câștigătorii Trofeului Calității ARACO 2017

Societatea comercială

Denumirea lucrării

CONEST S.A. Iași

Consolidare și restaurare imobil în vederea înființării muzeului municipal Iași

BOG’ART S.R.L. București

Construire depozit logistic, clădire administrativă, birouri, zonă servicii, parcare, împrejmuire, rețele și construcții aferente rețelelor, accese, LIDL - Lugoj

ACI CLUJ S.A. Cluj - Napoca

Proiectare tehnologică, confecționare, premontaj și montaj structură metalică - Cluj Business Center

METROUL S.A. București, SOMET S.A. București, TIAB S.A. București

Magistrala 4, Gara de Nord – lac Străulești, secțiunea parc Bazilescu – lac Străulești

INSPET S.A. Ploiești

Subtraversarea Dunării în vederea interconectării sistemelor de transport gaze naturale din România și Bulgaria prin două conducte magistrale Stație de comprimare gaze și uscare gaze naturale aferente depozitului Sărmășel – jud. Mureș

IMSAT S.A. București

Modernizarea instalațiilor electrice și de automatizare la fabrica de ciment din Mbeiya din Tanzania

RECON S.A. Craiova

Centrul turistic pentru agrement și sport Craiova

NORD CONFOREST S.A. Cluj – Napoca

Construire complex de agrement – bază sportivă în cartierul Gheorghieni, Cluj - Napoca

HIDROCONSTRUCTIA S.A. București

Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Sălaj

STRABAG S.R.L. București

Construire stație de sortare și stație de tratare microbiologică - localitatea Malovăț, jud. Mehedinți

IRIDEX GROUP CONSTRUCȚII S.R.L. Voluntari

Închidere depozit neconform și construcție depozit conform și stație de sortare în localitatea Ianca


COVER STORY

În cadrul proiectului Tunelul Koralm, concasoarele high-tech de la Metso joacă un rol vital, cu un consum redus de energie și un impact minim asupra mediului TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

Două soluții incomparabile de concasare de la Metso sunt folosite la construirea tunelului feroviar Koralm, din Austria: o instalație de concasare staționară, deosebit de adaptabilă la exigențele variabile impuse de lucrări, folosită în exteriorul tunelului și un concasor mobil cu fălci, cu acționare electrică, folosit în interior. Ambele au asigurat respectarea calendarului de lucru al acestui exigent proiect, care face parte din noua rețea europeană de transport feroviar.

C

ompania națională de transport feroviar ÖBB - Infrastructură, din Austria, construiește o nouă linie de cale ferată de mare viteză între orașele Graz și Klagenfurt, pe o lungime de 130 km. Noua linie de cale ferată austriacă, denumită «Koralmbahn», programată a fi inaugurată la sfârșitul anului 2023, străbate Alpii Austrieci și include construcția celui mai lung tunel feroviar din Austria, în lungime de 32,8 km. La încheierea lucrărilor, pe această linie dublă de cale ferată vor circula, la mai mult de 1.200 m sub pământ, trenuri grele de marfă de până la 2.000 t masă totală, tractate de o singură locomotivă. Pe această linie vor circula până la 250 de trenuri pe zi, cu o viteză maximă de 250 km/h, ceea ce va reduce timpul curent de deplasare de la 3 ore la mai puțin de o oră.

12

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

«Koralmbahn» face parte din Coridorul European Marea Baltică – Marea Adriatică, cu o lungime de 2.400 km, ce va lega în final orașele Gdansk, de pe coasta de nord

a Poloniei, cu orașul Bologna, din nordul Italiei, traversând Republica Cehă și Slovacia și asigurând o legătură directă între două mari capitale, Varșovia și Viena.


Lucrările pentru execuția tronsonului de tunel au fost începute în 2011 și se vor încheia în 2019. S-a pornit cu construcția a două tuneluri cu câte o singură linie, situate la o distanță de 25 m până la 50 m și conectate prin treceri la fiecare 500 m, iar în partea centrală s-a construit o stație de urgență și o zonă de salvare, în lungime de 900 m. La începutul lucrărilor s-a folosit metoda NATM, pe primii kilometrii de tunel, iar mai apoi s-a continuat, cu metoda TBM (Tunnel Boring Machines), folosindu-se în acest sens mașini de forare cu scut dublu, cu diametrul de 9,93 m. Metoda NATM s-a mai folosit la săparea trecerilor și a zonei de salvare de 900 m. Sectorul KAT3 a implicat lărgirea tunelului de explorare, precum și construcția unui tunel paralel, nou. Astfel, mai mult de 11,5 km s-au realizat prin metoda NATM, iar pentru restul de 11,9 km s-a utilizat metoda TBM. Lucrările au început în 2014, iar finalizarea tunelului este preconizată pentru anul 2020. Stabilirea unor organizări de șantier la suprafață, în aproprierea portalurilor sectorului KAT2, a fost exclusă din motive de mediu, astfel încât, pentru coborârea echipamentelor de forare a fost folosit puțul de ventilație „Leibenfeld”, de circa 60 m adâncime, construit la capătul nordic al portalului sectorului.

Concasare în interiorul și în exteriorul tunelului

ARGE Koralm Tunnel a folosit o instalație completă de concasare Metso, cu trei trepte de concasare și sortare, pentru prelucrarea materialelor rezultate din forarea tunelului cu ajutorul TBM-urilor. Procesul tehnologic, elaborat de Metso, asigură cea mai mare flexibilitate a unei instalații complete de concasare și de sortare și ușurează reglajul instalației în funcție de cerințele diferite și marea diversitate a proprietăților materiei prime.

Detaliile proiectului

Construcția tunelului Koralm, de sub munții Koralpe, din Alpii Austrieci, a implicat împărțirea lucrărilor în trei sectoare de lucru, dintre care două mai importante, KAT2 și KAT3, au fost încredințate spre execuție companiei mixte ARGE Koralm Tunnel, formată din asocierea Strabag și Jäger Bau GmbH, respectiv companiei Porr Bau GmbH. Sectorul KAT1, implica construcția liniei duble de cale ferată pe teren deschis, construcția a patru poduri și o secțiune de tunel dublu de doar 2,3 km, care au necesitat metode convenționale de găurit și folosirea

de explozibili. Lucrările au început în 2008 și au fost finalizate în 2013, folosindu-se pentru execuția celor două tuneluri alăturate metoda NATM (New Austrian Tunneling Method), dezvoltată pentru prima oară în Austria, între 1957 și 1965, care are la bază două operații: torcretarea și bulonarea. Sectorul KAT2 reprezintă cea mai lungă secțiune a proiectului, până 18 km de tunel dublu, dar și cel mai mare contract de construcții atribuit vreodată în Austria.

Una dintre principalele provocări din cadrul proiectului Tunelul Koralm, care se desfășoară într-o pitorească regiune montană, a constituit-o locul de unde se extrăgea materia primă pentru fabricarea betonului ce urma a fi utilizat pentru consolidarea tunelului. Folosind instalația staționară instalată în afara tunelului, 25% din cantitatea de rocă extrasă din tunel a putut fi prelucrată ulterior în agregate de înaltă calitate, care au fost folosite în tunel sub forma de segmente prefabricate din beton turnat. Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

13


COVER STORY Pe de altă parte, un concasor mobil cu fălci operat de Porr Bau GmbH, modelul Lokotrack LT120AE cu acționare complet electrică, a lucrat la capacitate maximă în interiorul tunelului. Această unitate cu șenile este astfel proiectată încât, datorită gabaritului compact, să poată lucra în condiții optime în subteran, realizând concasarea primară a tuturor materialelor situate.

„De exemplu, agregatele care conțin mică sunt prelucrate în concasorul cu impact cu ax vertical Barmac, care curăță eficient agregatele de aceste impurități nedorite. După trecerea prin Barmac, granulele de nisip cu dimensiunile de 0 – 3 mm sunt prelucrate cu ajutorul unui clasificator cu spălare și decantare pentru a fi utilizate ca nisip calibrat pentru producția de beton.”

Materialului sfărâmat de concasorul mobil pe șenile era apoi transportat la suprafață de-a lungul tunelului, cu ajutorul benzilor transportoare. Folosirea acestei metode de transport a materiei prime a condus la economii, atât de energie, cât și de costuri, făcând posibilă curățarea rapidă a tunelului după explozii și scurtarea distanțelor parcurse de încărcătoarele frontale pe pneuri, de la fața tunelului până la concasorul mobil. Pe măsură ce lucrările în tunel avansau, unitatea mobilă pe șenile era mutată spre fața tunelului cu câte 500 m.

„Ca bonus, întotdeauna obținem un coeficient de formă optim atunci când folosim concasorul Barmac,” adaugă Robert Goliasch.

Utilizarea concasorului mobil Lokotrack în interiorul tunelului aduce satisfacție Având în vedere spațiul limitat de lucru din tunel, pentru concasarea primară a materiei prime rezultate în urma lucrărilor la sectorul KAT1 al tunelului Koralm, Metso a proiectat în timp real, pornind de la concasorul de succes LT120, lansat pe piață în 2012, un model special de concasor mobil, Lokotrack LT120AE, cu acționare electrică și prevăzut cu buncăr de alimentare cu înălțime de încărcare redusă și alimentator de tip șenilă.

Concasoarele staționare Metso se adaptează rapid la variația structurilor geologice

După aproape trei ani de la începerea lucrărilor de forare a tunelurilor, Strabag și Jäger Bau GmbH au avansat de la puțul de ventilație „Leibenfeld” aproximativ 10 km spre nord-vest, 9,2 km spre sud-vest, 0,6 km spre nord-est și 0,7 km spre sud-est. Lucrările pentru forarea tunelului s-au dovedit deosebit de solicitante din cauza variației structurii geologice a straturilor de rocă străbătute de tunel, de multe ori neașteptată, deoarece, chiar dacă pe traseul stabilit pentru tunel au fost efectuate prospecțiuni geologice, muntele a rezervat deseori surprize. Toate materialele extrase de TMB, cu dimensiunile între 16 și 250 mm, au fost prelucrate în instalația staționară de concasare, amplasată în exteriorul tunelului. Instalația staționară de concasare este formată dintr-un concasor secundar cu con, Nordberg GP200S, la care se adaugă un concasor terțiar cu con, Nordberg HP4 și un concasor cu impact cu ax vertical, Barmac B7150SE, toate livrate de Metso. Metso a livrat alături de concasoare, pompele și sitele din poliuretan Trellex, iar Marti Technik a furnizat ciurururile, benzile transportoare, sistemele de automatizare și structuri metalice. „Suntem mulțumiți că putem să lucrăm cu această instalație, în special pentru cât de ușor este de utilizat și cât de lesne se poate regla. Asigurând în permanență o capacitate de producție de 300 t/h, am reușit să reacționăm cu succes la variațiile structurilor geologice și să garantăm atât un procentaj ridicat, cât și o calitate bună a materialelor pentru producția de agregate”, declara Robert Goliasch, Director Tehnic la compania mixtă ARGE Koralm Tunnel. „Tehnologia know-how de la Metso ne permite să folosim concasoarele în mod flexibil și să efectuăm reglaje chiar și de 5 – 7 ori pe zi. Putem oricând să alegem cel mai bun proces tehnologic, să trecem peste o etapă de concasare sau să recirculăm materialul cu precizie în funcție de structura geologică a rocilor cu care alimentăm instalația.”

14

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Prezervarea naturii prin reîntoarcerea în tunel a aproximativ 2 milioane de tone de material excavat Una dintre prioritățile deosebit de importatnte care au fost avute în vedere în cadrul proiectului Tunelul Koralm, a fost aceea de a se conserva natura și peisajele de excepție din zonă, importante pentru turismul local, și de a minimiza impactul negativ al lucrărilor asupra locuitorilor.

Opt milioane de tone de material excavat din tunel au fost refolosite ca materie primă. Aproximativ 2 milioane de tone, sub formă de agregate, au fost folosite pentru fabricarea segmentelor prefabricate de beton ce au fost folosite la îmbrăcarea tunelului. Aproximativ 3 milioane de tone vor fi utilizate ca material de umplere pentru așezarea șinelor de cale ferată și pentru construirea de ziduri antizgomot, iar restul au fost transportate, pe o linie de cale ferată direct din șantier, spre a ecologiza și a nivela terenul unei vechi cariere. Pe lângă manipularea materialelor și beneficiile ecologice, refolosirea materialelor excavate din tunel a contribuit la conservarea naturii și a redus în mod semnificativ nevoia de rambleiere a liniei de cale ferată din alte surse. De asemenea, s-a redus traficul rutier greu, deoarece o cantitate mai mică de agregate trebuia transportată pe șantier. Lângă puțul de ventilație „Leibenfeld” a fost amenajtă o stație pentru fabricarea betonului și o linie mecanizată de turnare a segmentelor de cerc prefabricate, din beton armat. În secțiunile de tunel executate cu mijloace clasice de foraj și prin pușcare, pereții tunelului au fost torcretați și apoi au fost placați cu elemente prefabricate de beton turnat. În secțiunile tunelului la care s-a folosit TBM, segmetele de beton armat sunt instalate foarte aproape de capul de tăiere. În interstițiul dintre tunel și segmentele de beton, pietrișul natural spălat și mortarul acționează împreună ca un element flexibil pentru a umple luftul.

Energia necesară funcționării mașinii este asigurată de la o sursă externă de energie electrică sau, opțional, de la un generator diesel-electric. Motorul diesel este utilizat numai pentru a deplasa mașina, pe măsură ce tunelul se extinde. „Am ales Metso pentru că doar ei puteau proiecta o unitate compactă pentru noi. Metso a fabricat, conform cerințelor clientului, un concasor special, destinat a fi utilizat într-un spațiu de lucru îngust. După ce am lucrat cu concasorul Lokotrack timp de peste șase luni, putem spune că suntem foarte mulțumiți de performanțele și fiabilitatea acestuia”, spunea Andreas Zraunig, inginer la Porr Bau GmbH, desemnat să coordoneze funcționarea echipamentului. Modelul Lokotrack LT120AE, construit pe baza concasorului cu fălci Nordberg® C120™, este alimentat cu rocă cu dimensiunea de 0 – 800 mm, rezultată după explozii. Pentru concasare, distanța între fălci este reglată la 100 – 150 mm. Agregatele astfel obținute după concasare, având dimensiunile de 0 – 250 mm, sunt transportate mai departe pe o bandă transportoare fixă. S-a estimat că pe parcursul desfășurării proiectului, LT120AE va concasa peste un milion de tone de rocă. „Capacitatea de concasare a concasorului cu fălci de la Metso satisface necesitățile noastre. Alimentat de două încărcătoare frontale, capacitatea noastră de producție este de aproximativ 300 tph, dar instalația este capabilă de până la 500 tph. Noi operăm cu LT120AE cam 16 ore pe zi”, declară Andreas Zraunig. „Chiar dacă concasăm roci dintre cele mai abrazive, piesele de uzură de la Metso pentru Lokotrack par să dureze destul de bine. După patru luni am întors fălcile de uzură, iar acum lucrăm tot cu piesele de uzură originale”, adaugă el.


ANIVERSARE

Ford Trucks Un an în România, 4,5 milioane de euro investiți Pe data de 2 februarie am fost prezenți la evenimentul organizat de Cefin Trucks împreună cu Ford Trucks, care și-au aniversat primul an de colaborare fructuoasă în România.

C

efin Trucks are la activ peste 20 de ani de experiență în vânzarea de vehicule comerciale, peste 27.000 camioane vândute, peste 300.000 lucrări de mentenanță și reparații pentru camioane, cât și infrastructură la nivel național pentru vânzare și service. De asemenea, Ford Trucks este unul dintre cei mai mari producători internaționali de camioane grele din lume. Produc o gamă largă de vehicule, care include autotractoare, camioane de construcții și vehicule speciale, cu o greutate de peste 16 tone.

16

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Cei doi parteneri și-au anunțat rezultatele pentru primul an de colaborare, cât și obiectivele pentru anul 2018. Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks a oferit în cadrul prezentării sale și informații detaliate despre situația pieței de vehicule comerciale pe segmentele targetate de Cefin Trucks. Puteți citi detalii în materialul care urmează. Cefin Trucks aniversează un an de activitate ca unic importator și distribuitor al Ford Trucks în România. Construcția brandului Ford Trucks în țara noastră a presupus, până în prezent, investiții de 4,5 milioane euro.

Din aceștia, 1,5 milioane euro au fost alocați cheltuielilor de start-up, dezvoltării rețelei naționale de distribuție, procesului de rebranding și asigurării standardelor tehnice necesare, pentru oferirea serviciilor post-vânzare Ford Trucks, în centrele de pe teritoriul întregii țări. Restul de 3 milioane euro au fost investiți în stocurile de vehicule și piese de schimb. Ford Trucks oferă pe piața din România o soluție complexă de eficientizare pentru domeniul Transporturi și Construcții. Pe lângă calitatea produselor, demonstrată la nivel internațional de mai bine de 50 ani, calitate care garantează un consum de combustibil și costuri de utilizare reduse, oferim servicii post-vânzare de calitate și prețuri competitive, soluții financiare optimizate, servicii de TradeIn foarte avantajoase, servicii de BuyBack, servicii de instruire a utilizatorilor și nu în ultimul rând servicii telematice, care pe lângă transparență participă substanțial la gestionarea și reducerea costurilor de utilizare.


“Încrederea clienților noștri este cel mai important lucru pe care l-am câștigat în primul an de activitate Ford Trucks. Faptul că majoritatea acestora se află deja la a doua achiziție de vehicule comerciale Ford Trucks reconfirmă calitatea produselor și serviciilor pe care le oferim.”

Pentru Vânzările de Vehicule Specializate, cota de piață a fost de 6.73% (peste 35% din piața de gunoiere compactoare), iar pentru Transporturi de 1.11%.

Detalierea pe segmente vizează o cota de piață de peste 20% pentru vehiculele destinate domeniului construcții, și de peste 9% pentru vehiculele specializate.

Pentru 2018, compania estimează o creștere a pieței de vehicule comerciale grele cu aproximativ 5 – 10% și își asumă un obiectiv de 360 de vehicule, ceea ce înseamnă o cotă de piață de 5%.

Evolutia Pieței de Vehicule Comerciale MMA>16T

Estimare Evoluția Pieței 2018 - MMA>16T

După primul an de activitate, Rețeaua Națională Ford Trucks include 12 birouri de vânzări și centre de asistență postvânzare în București, Constanța, Brașov, Craiova, Arad, Deva, Bacău, Suceava, Baia Mare, Oradea, Timișoara și Cluj. În fiecare dintre aceste centre se găsesc, alături de personal specializat, echipamente de diagnoză și un stoc optimizat de piese de schimb Ford Trucks. După lansarea oficială din 9 Mai 2017, în doar câteva luni de activitate, Cefin Trucks, în calitate de importator și distribuitor al Ford Trucks, a înregistrat vânzări de 158 de vehicule comerciale, către aproximativ 50 de clienți. Astfel, Ford Trucks intră pe piața românească cu o cotă de piață de 2,58% pe segmentul vehiculelor comerciale cu masa maximă autorizată de peste 16 tone. Cel mai puternic impact a fost înregistrat de vânzările de vehicule destinate domeniului Construcții, unde cota de piață în 2017 a fost de 16.83%.

2017 - Vânzări Vehicule Comerciale MMA>16T

Transport

Romania

5.757 unități

Ford Trucks

64 unități - cota de piață 1.11% (5.56% din segmentul Short Haul)

Construcții Vehicule Speciale

Romania

315 unități

Ford Trucks

53 unități - cota de piață 16.83%

Romania

609 unități

Ford Trucks

41 unități - cota de piață 6.73% (36.28% pentru Gunoiere)

Total

Ford Trucks

158 unități - cota de piață 2.36%

Ianuarie 2018 masinisiutilaje.ro

17


AVANPREMIERĂ

În avanpremieră la INTERMAT 2018,

oferta reînnoită de produse CASE CE

O dată la trei ani, INTERMAT devine una dintre cele mai mari expoziții dedicate mașinilor, utilajelor, tehnologiilor și materialelor pentru construcții. Următoarea ediție, ce va sta sub semnul schimbării și inovației, se va desfășura în perioada 23-28 aprilie 2018, la Paris. Sub tematica «Construim lumea de mâine, astăzi», CASE Construction Equipment (CE) va expune gama sa de mașini destinate sectoarelor de infrastructură rutieră, construcții urbane, reciclare și exploatare cariere, adoptând o prezentare specifică fiecărui sector. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

O ofertă de produse pentru fiecare misiune

C

ontinuând strategia brandului de a oferi clienților săi cele mai noi echipamente, tehnologii și servicii adaptate cerințelor specifice, care să îi ajute să își sporească eficiența și profitabilitatea afacerii, la standul CASE CE vor fi prezentate modelele reprezentative introduse pe piață în ultimile 12 luni, care vor reflecta astfel importantele investiții realizate de constructor în dezvoltarea de produse și tehnologii noi.

18

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

CASE CE și infrastructura rutieră Oferta cuprinzătoare a lui CASE include buldozere și autogredere, într-o gamă care se potrivește perfect necesităților antreprenorilor europeni și care le oferă soluții care combină productivitatea maximă cu un cost total de proprietate foarte competitiv. Autogrederul model 836C ce va fi expus și ale cărui performanțe sunt pe deplin dovedite, respectă standardul de emisii poluante UE Stage IV, grație tehnologiei brevetate Hi-eSCR dezvoltată de FPT Industrial. Acest sistem de post-tratare a gazelor de evacuare prezintă numeroase avantaje în ceea ce privește performanțele și fiabilitatea motorului,

Totodată, alături de produsele mărcii CASE destinate sectoarelor de infrastructură rutieră, construcții urbane, reciclare și exploatare cariere, vor fi expuse autovehicule de transport pentru industria construcțiilor, fabricate de brandurile IVECO și IVECO Astra, firme care alături de CASE CE fac parte din marea familie a holdingului CNH Industrial.


precum și costurile de exploatare. 836C, cu ale sale soluții tehnice exclusive pe care le oferă, asigură operatorilor în timpul lucrului un confort fără egal, asociat unei remarcabile maniabilități a mașinii, ceea ce face din autogrederul CASE un lider pe acest segment de clasă. CASE va expune, de asemenea, buldozerul 1650M special conceput pentru a spori productivitatea lucrărilor. Acesta dispune de numeroase atuuri: un sistem de post-tratare a gazelor de evacuare cu tehnologie avansată de reducere catalitică selectivă (SCR) dezvoltată de FPT Industrial, o tramsmisie hidrostatică de înaltă performanță, care asigură o capacitate constantă de tracțiune, o gamă largă de echipamente de lucru dedicate, toate acestea pentru a îmbunătăți multifuncționalitatea mașinii. Trenul de rulare reproiectat se distinge prin fiabilitatea sa, iar piesele sale componente sunt proiectate astfel încât să dureze mai mult, costurile de întreținere să fie mai reduse și, în ansamblu, să garanteze un nivel ridicat de performanță în cele mai grele condiții de șantier.

un compromis asupra performanțelor. Aceste excavatoare asigură cea mai ridicată capacitate de ridicare din categoria lor și se remarcă prin marea lor productivitate într-o mare varietate de aplicații. Integrarea pe excavatoarele seriei D a tehnologiilor de reducere catalitică selectivă (SCR) și a catalizatorului de oxidare diesel (DOC), fără filtru de particule diesel (DPF), asigură respectarea standardului de emisii poluante UE Stage IV și ajută la optimizarea duratei de funcționare și a performanțelor mașinii, precum și la reducerea costurilor de exploatare. Un alt produs CASE ce va fi expus, este renumitul buldoexcavator 695ST căruia, anul trecut, i s-au adus mai multe îmbunătățiri. Astfel, motorul, pentru a se încadra în prescripțiile UE Stage IV, a beneficiat de un upgrade la instalația de evacuare a gazelor arse, prin integrarea tehnologiei SCR dezvoltată de FPT Internațional. Modernizarea buldoexcavatorului a inclus, de asemenea, reproiectarea cinematicii brațului cu cupă, pentru adaptarea traiectoriei cupei la cerințele variate din aplicațiile urbane. Geometria în linie a brațului convine operatorilor care doresc să lucreze la distanță, să aibă forță ridicată de rupere, dar în același timp vor să beneficieze de o vizibilitate extinsă asupra zonei de lucru din spatele mașinii. Geometria brațului, beneficiind de ADNul CASE, reprezintă

Oferta de mașini CASE, destinate lucrărilor de infrastructură, este completată de noile autovehicule de șantier Stralis X-WAY, ale mărcii IVECO. Noua gamă de produse Stralis X-WAY, special concepută pentru lucrări urbane și logistică în construcții, combină cele mai bune și mai noi tehnologii de eficiență a consumului de combustibil și de siguranță activă și pasivă pe care le întâlnim la modelele actuale IVECO, cu robustețea renumită și capacitățile tot-teren ale renumitelor modele IVECO Trackker. Toate acestea pentru a asigura o productivitate ridicată și un cost total de proprietate remarcabil.

CASE CE și construcțiile urbane: eficiență și maniabilitate înainte de orice

Firmele de construcții au la dispoziție o gamă largă de echipamente CASE care combină performanțele ridicate cu manevrabilitatea, agilitatea și polivalența, tot atâtea caracteristici necesare pentru a optimiza productivitatea pe șantierele urbane. Excavatorul pe șenile CX145DSR ce va fi expus la INTERMAT 2018, reprezintă mașina perfectă pentru proiectele de construcții urbane, unde spațiul de manevră este limitat. Modelele SR de la CASE aduc pe șantier toate avantajele seriei D de excavatoare, putând lucra în spații restrânse fără nici

soluția ideală atunci când condițiile de lucru sunt dificile, deoarece partea glisantă este exterioară, iar componentele sunt protejate la impact și împotriva pătrunderii materialelor. În ceea ce privește lucrările efectuate pe șantierele urbane, agilitatea mașinilor pentru construcții se dovedește a fi primordială, iar noile mini-excavatoare CASE din seria C, cu o masă operațională de la 1,7 la 6,0 tone, nu au egal în această privință.

Alături de CX17C va fi expus și CX26C de 2,6 tone. Acesta iese în evidență prin excelenta plajă de lucru dovedită, fiind cel mai bun la clasa sa de greutate în ceea ce privește distanța, înălțimea și adâncimea maxime de săpare, cât și unghiurile ample de balansare ale brațelor. Acest mini-excavtor se dovedește, totodată, deosebit de polivalent, datorită bogatei oferte de opționale disponibile: mai multe lungimi de brațe, lest suplimentar și diferite tipuri de șenile. În ceea ce privește cele două circuite hidraulice auxiliare controlate cu ajutorul joystickului multifuncțional, acestea permit utilizarea unei game variate de echipamente de lucru atașabile. Afișând cele mai bune rezultate din categoria lor în ceea ce privește puterea și forța de săpare la cupă, încărcătoarele compacte pe pneuri CASE fac minuni în spațiile restrânse din șantierele de construcții, unde remarcabilele performanțe și productivitate ridicată sunt asociate condițiilor de lucru confortabile, precum și vizibilității excelente, asigurate operatorului de cea mai largă cabină din acest segment de piață. De asemenea, ideale pentru șantierele urbane de construcții se dovedesc miniîncărcătoarele articulate de la CASE. Pentru cele două modele mai mici, 21F și 121F, CASE oferă la alegere, timoneria de ridcare cu cinematica paralelă (XT), cea mai potrivită pentru transportul și manipularea precisă a paleților, deoarece asigură o vizibilitate totală asupra sarcinii și a mașinii, sau timoneria cu cinematica în Z, cea mai performantă și care asigură o forță de smulgere superioară. Antreprenorii din zona de construcții urbane vor aprecia, de asemenea, prezența la stand a camionului ușor IVECO Daily și a unei autobetoniere IVECO Stralis X-WAY NP. Noul model de camion Daily, cu a sa masă totală admisă de 7,2 tone și o sarcină utila de până la 4.700 kg, a primit de-a lungul timpului mai multe premii care i-au asigurat o reputație solidă în ceea ce privește puterea, polivalența, performanțele și durabilitatea sa. Standul va găzdui varianta Daily Hi-Matic NP (cutie de viteze automatizată – combustibil gaz natural), parte a familiei Daily Blue Power, care oferă soluții sustenabile și eficiente pentru aplicații urbane și care a fost recent premiată cu distincția de «Van Internațional» al anului 2018.

CX17C, care va fi expus la stand, garantează în clasa sa o productivitate, un confort și o siguranță inegalabile în spații strâmte de lucru. Debit hidraulic ridicat asigură mini-excavatorului o mai mare eficiență de săpare și cilcuri mai rapide. Funcția de «retrogradare automată», standard pe mini-excavatoare, optimizează viteza de deplasare și forța de tracțiune și, alături de sistemul hidraulic auxiliar contribuie la îndeplinirea mai rapidă a sarcinilor de lucru. Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

19


AVANPREMIERĂ În partea de stand alocată construcțiilor urbane va prezenta, în premieră, o betonieră electrică CIFA amplasată pe o un șasiu cu 4 axe, IVECO Stralis X-WAY NP cu Bio-CNG. Această autobetonieră, deosebit de silențioasă și cu emisii CO2 și de particule aproape de zero, oferă caracteristici operaționale excelente, având o capacitate de încărcare cu beton de 8 mc – similară celor mai bune autobetoniere diesel. Modelele Stralis X-WAY NP și Daily HiMatic NP, funcționând cu gaz natural grație tehnologiei de vârf promovată de IVECO, oferă un avantaj ecologic suplimentar în activitățile logistice din construcții desfășurate în centrele urbane, cu restricții pentru autovehiculele diesel și pentru șantierele unde se lucrează non-stop și pentru care există constrângeri privind nivelul zgomotului emis în timpul lucrărilor.

Echipamente concepute pentru mediul dur al sectorului de reciclare Pentru sectorul de reciclare și gestionare a deșeurilor, CASE propune o gamă variată de echipamente special proiectate pentru condițiile extrem de dure de lucru din acest sector.

La stand va fi prezent încărcătorul frontal din Seria G, 821G Waste Handler, configurat pentru încărcarea deșeurilor. Pe acest încărcător frontal pe pneuri este implementată tehnologia dovedită Hi-eSCR, dezvoltată de FPT Industrial, care nu necesită sistemele EGR și DPF și are marele avantaj că temperatura gazelor de evacuare este scăzută, astfel încât se poate opera cu încărcătorul în siguranță în aproprierea materialelor inflamabile. La standul CASE va fi expus și excavatorul pe șenile CX290D SL (Scrap Loading) echipat cu un braț drept ranforsat și un braț tip «gât de lebădă», proiectat special pentru a asigura performanță, fiabilitate și durabilitate în aplicații de încărcare a deșeurilor. Pentru sectorul de reciclare CASE mai oferă și varianta CX290D MH (Material Handling), pentru manipularea materialelor.

mașini efciente, ce asigură niveluri remarcabile de productivitate, performanțe constant ridicate, fiabilitate, putere și costuri de exploatare competitive. Puternicul încărcător compact pe pneuri SV340, cu ridicare verticală, a fost și el modernizat anul trecut. Performanțele i-au fost îmbunătățite, a crescut forța de smulgere la cupă, iar cabina, cea mai spațioasă din această categorie, garantează vizibilitatea de jur împrejur, caracteristică deosebit de importantă în sectorul de reciclare și gestionare a deșeurilor. Capota compartimentului motor, ranforsată, asigură o protecție excelentă în mediul dur în care funcționează mașina. Un IVECO Stralis X-WAY Hook Lifter, deosebit de manevrabil, cu dimensiuni compacte, gardă la sol ridicată și o impresionantă sarcină utilă, va fi prezentat la stand pentru a completa oferta CASE pentru industria de reciclare.

CASE CE și exploatarea carierelor – zoom asupra productivității și fiabilității Pentru a garanta niveluri ridicate de productivitate în sectorul exploatărilor din cariere, CASE propune tehnologii de vârf și

Va fi prezent la stand excavatorul pe șenile CX750D, cel mai mare și mai puternic excavator din gama CASE. Prezentat în premieră la Steinexpo 2017, acest excavator, cu cei 512 CP și o forță de excavare la cupă de 366 kN, oferă cea mai bună productivitate din clasa sa. Motorul cu care este echipat respectă norma de poluare UE Stage IV, chiar dacă nu este echipat cu DPF, iar întreținerea acestuia și costurile de exploatare sunt minime. CX750D, ca și majoritatea excavatoarelor din Seria D, are șasiul, trenul de rulare și echipamentele atașate ranforsate, ceea ce îi garantează funcționarea în cele mai grele condiții, cu o productivitate maximă. De asemenea, la stand va fi expus și modelul CX300D, de 30 de tone, care oferă cele cele mai bune performanțe din clasa sa, chiar și în condițiile dificile întâlnite în cariere. Încărcătoarele frontale pe pneuri din Seria G, recompensate cu premiul Good Design™ 2017, reprezintă și ele, realmente, un avantaj pentru exploatările din cariere. Modele reprezentative vor fi prezente în stand, ele având rezervate locurile de onoare, mai ales că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la inaugurarea acestei linii de produse. De la înălțimea spațioasei cabine, prin largul parbriz panoramic dintr-o singură bucată, operatorul beneficiază de o vizibilitate superioară în timpul lucrului, iar excelentul raport sarcină utilă/masă proprie garantează o productivitate maximă. Totodată, condițiile de lucru asigurate operatorului se situează la cel mai ridicat nivel de confort: cabină presurizată prevăzută cu filtre HEPA și filtre de carbon activ, interfață de control high-tech, consolă ergonomică de comandă montată pe scaun, la îndemâna operatorului și controlul direcției prin joystick. Printre mașinile destinate sectorului de exploatare în cariere, va fi prezentă și o autobasculantă IVECO Astra HD9 8x6 EURO VI. Fiecare detaliu al acestui vehicul, de la transmisia de înaltă performanță la concepția simplă a sistemelor electronic, a fost dezvoltată pentru a oferi cel mai ridicat randament de lucru, durabilitate și fiabilitate în cele mai dificile condiții de exploatare.

20

masinisiutilaje.ro Februarie 2018


INTERVIU

oferă soluții aplicate către client În această ediție specială de concasare și sortare vă prezentăm un proiect Out-of the Box în care Sandvik România a dovedit încă o dată flexibilitatea și adaptabilitatea echipamentelor propuse de suedezi. O aplicație absolut inedită, dar mai ales de succes am găsit-o la compania ROCA Obiecte Sanitare din București. Despre întregul proiect am avut plăcerea să discutăm cu Cornel Costache-Operations Manager ROCA România și Cristian Rusu- Business Line Manager C&S Russia and CIS - Sandvik Mining and Rock Technology.

TEXT: Maria NAE, Dan SCARLAT

R

OCA Obiecte Sanitare face parte din grupul spaniol Roca SANTORINO ce deține 80 de fabrici la nivel mondial. Compania Roca este prezentă în România de la finele anului 2006, când a preluat de la compania austriacă Lasselsberger fabrica de obiecte sanitare Cesarom din București. Compania produce obiecte sanitare în zona de ceramică. Mașini&Utilaje: Care este piața de desfacere pentru produsele fabricate în România? Cornel Costache: Zona pe care o acoperim cu vânzare directă, în afară de România, este Republica Moldova și Ungaria. O parte din producție deservește piața internă, iar o parte din producție merge și către alte companii din grup precum Italia, Spania, Brazilia, Croația, spațiul ex-iugoslav, acestea fiind vânzări inter-company.

22

masinisiutilaje.ro Februarie 2018


Mașini&Utilaje: Care este capacitatea de producție a fabricii? Cornel Costache: Capacitatea de producție a fabricii din România a cunoscut o perioadă mai dificilă o dată cu criza din 2008, însă această situație a fost depășită și începând cu anul 2013 activitatea a început să înregistreze o creștere. În prezent se lucrează la capacitatea totală a fabricii, însă o dificultate pe care o întâmpinăm în momentul de față este lipsa forței de muncă, ceea ce ne împiedică să funcționăm la adevărata capacitate de producție. Capacitatea totală de producție anuală este 500.000 piese /an.

Mașini&Utilaje: Când a fost luată decizia achiziționării unui nou echipament de concasare? Cornel Costache: Anterior achiziționării echipamentului Sandvik a fost folosit un concasor foarte vechi, cu o tehnologie mult depășită prin raport cu necesitățile și cerințele actuale. Decizia achiziționării unui nou concasor a fost luată în anul 2016 când a fost introdus și în bugetul pentru anul 2017. Fostul echipament nu era performant, noul concasor nici nu suportă comparație.

Cornel COSTACHE Operations Manager Roca Obiecte Sanitare

Concasorul actual este în zona de normalitate. Este de departe cea mai importantă investiție din ultimii ani și cu siguranță cea mai așteptată, mai ales de către managerul de producție. Cornel COSTACHE Operations Manager Roca Obiecte Sanitare

Cristian Rusu Business Line Manager C&S Russia and CIS - Sandvik Mining and Rock Technology

Mașini&Utilaje: Care sunt materialele concasate? Cornel Costache: Produsele care sunt neconforme (sparte, fisurate, lovite) sau cele care sunt deteriorate în procesul de transport și manipulare. Acestea sunt depozitate într-o zonă special amenajată și sunt considerate reziduuri. O parte din aceste reziduuri sunt reintroduse în procesul de producție și o parte sunt date către firme specializate de reciclare. Mașini&Utilaje: Cum a descurs procesul de implementare a noului echipament? Cristian Rusu: Validarea soluției tehnice înainte de semnarea contractului a fost realizată prin testarea unor mostre de material ce urma a fi procesat, într-un echipament similar. Rezultatele obținute au confirmat estimările legate de produsul finit din fluxurile tehnologice, toleranța în ceea ce privește dimensiunea maximă încadrându-se în +-5%. Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

23


INTERVIU Aș dori să mulțumesc pe această cale partenerilor de la Roca pentru suportul acordat pe durata de implemetare a proiectului în partea de structuri metalice și automatizări. Mașini&Utilaje: Ce echipamente s-au folosit pentru întregul ansamblu? Cristian Rusu: Stația de concasare este compusă dintr-un Concasor CH 420, ciur, alimentator și benzi transportoare. Este practic un circuit închis pentru că nu se poate face spargerea într-o singură trecere și ca atare astfel a fost nevoie și de un ciur care să calibreze produsul și apoi refuzul este trimis înapoi în concasor. Sistemul este complet automatizat, aceasta dispune de un panou de comandă și control de ultimă generație SANREMO. Instalarea a durat aproximativ 1 lună.

Mașini&Utilaje: Care este capacitatea de concasare a noii stații Sandvik? Cornel Costache: Capacitatea de concasare este incomparabilă și acoperă pe deplin nevoile noastre. Produsul concasat are o granulometrie foarte mică de -8 mm, iar în piață există potențiali clienți pentru acest produs. Astfel dispunem acum și de oportunitatea de a valorifica acest reziduu, deși nu acesta era scopul nostru principal, dar recunosc că este un avantaj bine-venit, am trecut dintr-o zonă de minus într-o zonă de plus. Și dacă am dubla capacitatea de producție, stație de concasare este pe deplin în măsură să facă față.

Concasor Hydrocone CH420 Concasorul cu con Hydrocone CH420 chiar dacă este cel mai mic din gamă, este unul din echipamentele preferate de beneficiarii noștrii datorită flexibilităţii în aplicaţii.

Mașini&Utilaje: Ce v-a determinat să dați curs unei astfel de cerințe?

Concasorul se poate echipa cu 7 feluri de blindaje interschimbabile, de la extra grosier (EC) până la extra fin (EF) , alimentare de la 155 mm până la 31mm .

Cristian Rusu: În ceea ce privește concasarea/sortarea Sandvik Mining and Rock Technology aplicațiile tipice provin din rândul carierelor și balastierelor. Fexibilitatea echipamentelor și expertiza colegilor noștrii din România ne-au permis să dezvoltăm o soluție customizată pentru acest proiect. A fost o provocare pentru noi și suntem extrem de mulțumiți de rezultatul final.

În același timp și excentricitatea se poate regla de la 13 mm până la 28 de mm ceea ce conferă echipamentului o aplicabilitate foarte elastică (variată). Echipamentul se recomandă atât în industria materialelor de construcţii (balastiere, cariere) cât și în alte domenii cum ar fi reciclarea domeniu în care România este deficitară faţă de restul Europei.

24

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Concasorul este prevăzut cu un sistem monitorizare, control și automatizare, SANREMO, de ultimă generaţie, care conferă echipamentului un control total în timpul exploatării:

Rapoarte zilnice/săptămânale/ lunare prin web sau e-mail;

Rapoarte sumare;

Rapoartele energetice;

Raporte privind uzura blindajelor

Compensare automata a uzurii

Protectie impotriva patrunderii accidentale in camera de concasare a obiectelor metalice

Rapoartele de utilizare a echipamentelor.


PREMIERĂ

În premieră mondială pe compactorul pe pneuri

HAMM GRW 280i Noul concept de comandă "Easy Drive" și caracteristici complexe de deplasare Au trecut mai mult de 50 de ani de când firma HAMM – Tirschenreuth a lansat pe piață, cu un mare succes, gama GRW (Gummi Rad Walze) - primele compactoare statice pe pneuri din lume, cu acționare hidrostatică la roți. Cu 8 ani în urmă, HAMM AG, de astă dată făcând parte din WIRTGEN Group, revoluționează acest tip de mașină de compactat prin noua serie GRW 280i, cu a sa ramă de șasiu asimetrică și redefinește noua generație de compactoare pe pneuri, astfel încât, astăzi, acestea sunt cele mai căutate modele de pe piață. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

Î

n primăvara acestui an, HAMM va prezenta, cu GRW 280i, ultimile inovații pe segmentul de piață al compactoarelor pe pneuri. Compactorul pe pneuri GRW 280i este pus în mișcare de un motor diesel Deutz, răcit cu apă, cu 4 cilindri în linie și 3,6 litri, ce dezvoltă 85 kW la 2.000 rpm. Tehnologia de tratare a gazelor de evacuare se bazează pe un catalizator de oxidare diesel (DOC) și pe sistemul de reducere catalitica selectivă (SCR), la care se adaugă un filtru de particule cu regenerare automată, ceea ce asigură respectarea standardelor de emisii poluante UE Stage IV și US – EPA Tier 4F.

GRW 280i este primul compactor pe pneuri pe care este instalat conceptul de comandă "Easy Drive”. Totodată, la acest compactor static se remarcă îmbunătățirile suplimentare aduse transmisiei hidrostatice la roțile spate și sistemului de lestare extrem de flexibil – toate acestea asigurând o compactare optimă și de o calitate extraordinară. La aceste caracteristici se mai adaugă un confort de operare deosebit, o vizibilitate excepțională asupra roților, mașinii, suprafeței de lucru și șantierului, precum și o siguranță maximă.

26

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Conceptul „Easy Drive” este acum disponibil și pe compactoarele pe pneuri O dată cu designul asimetric al ramei șasiului și trecerea la o cabină modernă, HAMM a regândit în totalitate conceptul de compactor static clasic pe pneuri, cu ceva timp în urmă. În prezent, constructorul din Tirschenreuth a trecut la o etapă superioară de evoluție a produsului: prin integrarea sistemului de comandă „Easy Drive” în segmentul compactoarelor pe pneuri, GRW 280i marchează debutul unei noi ere în tehnica compactării. Recompensat de mai multe distincții, conceptul de comandă HAMM asigură o operare intuitivă a mașinii și iese în evidență prin platforma postului de comandă - control a compactorului, extrem de ergonomică. Platforma postului de comandă - control a lui GRW 280i, cu scaun cu suspensie și tablou de bord cu volan, integrate, reprezintă cel mai modern concept de filozofie de operare intuitivă și ergonomie, instalat pe compactoarele cu rulouri. „Această platformă simplifică operarea compactoarelor complexe și face posibilă eliminarea comenzilor accesate de la meniuri complicate”, explica Gottfried Beer, director de marketing la HAMM. Operarea comenzilor mașinii este foarte simplă și ușor de controlat deoarece identificarea acestora se face doar prin pictograme.


Cele câteva comutatoare și comenzi sunt judicios dispuse și la îndemâna operatorului așezat pe scaunul din fața tabloului de bord. Toate compactoarele pe care este instalat conceptul de comandă „Easy Drive” sunt manevrate cu ajutorul unui volan de direcție. Controlul propulsiei mașinii se face de la un joystick integrat în cotiera multifuncțională din dreapta scaunului, cu comutatoare foarte vizibile și dispuse ergonomic. Deoarece HAMM a pus la punct un concept compatibil cu toată gama de compactoare, elementele de comandă îndeplinesc mereu aceleași funcțiuni și se găsesc întotdeauna în același loc al postului de comandă – control al compactoarelor „Easy Drive”, fie că este vorba de compactoare cu role tandem, compactoare monocilindru și compactoare pe pneuri.

Aceasta conduce la creștere eficienței lucrului, deoarece operatorii pot trece de la un compactor la altul foarte ușor, fără a fi necesară o perioadă de acomodare.

Concept de lestare flexibil În ceea ce privește masa operațională a compactorului GRW 280i, HAMM a optimizat masa statică a mașinii, în sensul adaptării acesteia la condițiile specifice fiecărei activități. Astfel, prin reproiectarea compartimentului central de lestare dintre axe și a ramei șasiului, cu deschideri la partea inferioară și sertare, montarea/ demontarea greutăților adiționale de balast se face lesne, cu mijloace simple de șantier. Lestul, format din elemente prefabricate din oțel, magnetită sau beton, pot fi introduse

sau retrase din compartimentul de lestare cu ajutorul unui stivuitor sau al unui încărcător frontal echipat cu furci. HAMM livrează clienților seturi de lest perfect adaptate pentru acest scop. În acest fel, fiecare client poate să utilizeze compactorul cu propriile plăci de lestare. Acest lucru asigură o mai mare flexibilitate în ceea ce privește ajustarea greutății compactorului și a presiunii specifice pe sol.

Datorită poziționării bine gândite a compartimetului de lestare și a posibilității de a varia greutatea de lestare în trepte de aproximativ o tonă, de la circa 10,5 t masa proprie cu cabină la circa 28 t masă totală, sarcina este întotdeauna repartizată uniform pe cele două axe, ceea ce asigură condiția perfectă pentru o conpactare de cea mai bună calitate.

Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

27


PREMIERĂ Caracteristici complexe de operare pentru o compactare optimă

Transmisia hidrostatică ce asigură tracțiune roților axei spate asigură compactorului pe pneuri GRW 280i o viteză de deplasare ridicată – atât pentru deplasare la punctul de lucru, cât și pentru activitățile curente de compactare. Grație sistemului electronic de management al mașinii Hammtronic, operatorul poate regla continuu viteza de deplasare între 0 și 19 km/h, în funcție de fiecare situație de lucru. Totodată, o comandă rotativă de preselecție, situată pe tabloul de bord, permite reglarea precisă a vitezei de lucru prescrisă. În plus, controlul inteligent al deplasarii compactorului creează condițiile necesare pentru o compactare de excepție: softurile implementate în calculatorul mașinii asigură o accelerare și o frânare uniformă și lină. Această caracteristică de deplasare evită apariția de neregularități pe suprafața compactată. Pe modelul 2018 al compactorului pe pneuri GRW 280i este montată o axă față directoare reproiectată, adaptată la viteza maximă ridicată de deplasare. Aceasta este dotată cu frâne cu discuri care asigură forța de frânare necesară opririi compactorului în deplină siguranță, chiar și atunci când acesta se deplasează cu viteza maximă, lestat la masa maximă. Sistemul de control al forței de tracțiune (ASR), oferit la cerere, garantează o tracțiune optimă pe parcursul efectuării lucrărilor pe terenuri neuniforme sau pe suprafețe cu diferite temperaturi.

Ingenioasa suspensie a roților față asigură o repartiție echilibrată a sarcinii

Pentru suspensia roților față, HAMM a avut în vedere, de asemenea, o soluție inovatoare: două brațe inferioare oscilante, cu cilindru amortizor de balans amplasat în spatele axei roților și centrul de oscilație în fața axei, sunt situate între perechile roților față ale lui GRW 280i, asigurând o distribuție uniformă a sarcinii pe roțile față, independent de structura solului. În acest mod, prin menținerea unei presiuni uniforme pe sol, sunt reduse denivelările la compactare. Alt avantaj al acestei suspensii rezidă în concepția constructivă care asigură operatorului un câmp de vizibilitate la sol degajat, fără obturări, datorat designului capotei plonjate mult în față.

Vedere neobstrucționată asupra șantierului Rama șasiului asimetrică – una dintre caracteristicile particulare ale compactoarelor GRW de la HAMM – urmează decalajul de cale dintre perechile de roți din față și cele din spate. Acest tip de șasiu este un atribut al mărcii și reprezintă un avantaj din punct de vedere al calității compactării, deoarece oferă o vizibilitate optimă directă sau prin oglinda retrovizoare asupra flancului exterior drept al pneurilor din față, respectiv cel stâng al pneurilor din spate. Similar, pentru a asigura vizibilitatea directă prin geamurile cabinei asupra celuilalt flanc exterior al pneurilor, atât în față cât și în spate, sunt practicate orificii adecvate în structura șasiului. Astfel conducerea precisă lângă bordură devine foarte simplă. De asemenea, opțional, HAMM poate echipa compactorul cu dispozitive pentru iluminarea pneurilor pentru o vizualizare mai bună a pneurilor atunci când se lucrează noaptea.

28

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

În plus, construcția compactă a lui GRW 280i, designul capotei și a rezervorului de combustibil, poziția înaltă a scaunului, scaunul culisant lateral, până la marginea platformei cabinei, o dată cu platforma și pivotant stânga/dreapta cu ±900, precum și cabina spațioasă, cu parbriz și lunetă panoramice, dintr-o bucată, și geamuri laterale ample, până la podea, oferă operatorului un post de lucru cu o vizibilitate perfectă în toate direcțiile, astfel încât acesta poate sesiza la timp persoanele și obiectele, chiar și pe cele situate în imediata apropriere a compactorului Bineînțeles că HAMM respectă cele mai recente și stricte cerințe referitoare la câmpul vizual al operatorului.

Soluții practice pentru stropire

Instalația de umflare a pneurilor permite ajustarea precisă a presiunii pe solution

Caracteristici tehnice generale

Pentru compactorul pe pneuri GRW 280i, ce foarte curând va fi prezentat publicului larg, sarcina pe roată variază de la 1,25 t la 3,5 t, în funcție de de modul de lestare. Posibilitatea ca operatorul să poată modifica din cabină presiunea din pneuri permite adaptarea perfectă a presiunii pe sol și a amprentei la sol a anvelopelor, asigurându-se astfel un efect de compactare optim pentru fiecare aplicație. Modificare presiunii de umflare a pneurilor se face prin apăsarea unui buton și are un efect egal și uniform la toate cele 8 roți de pe cele două axe.

De la comenzile dedicate, amplasate pe cotiera multifuncțională, sunt comandate rampele de stropire cu presiune, cu duze de pulverizare dispuse chiar deasupra mijlocului fiecărei anvelope. Compactorul GRW 280i este echipat standard cu un mare rezervor de apă cu triplă filtare și, opțional, HAMM îl poate echipa în plus și cu un rezervor suplimentar pentru aditivi. Aditivii sunt dozați și amestecați automat în funcție de specificații, evitânduse astfel amestecarea manuală prealabilă și riscul de segregare chimică. Operatorul poate modifica în timpul compactării cantitatea de apă sau de agent anti-aderent pulverizate pe anvelope.

O perfectă întreținere, în deplină siguranță

Pentru a garanta securitatea muncii în timpul lucrărilor de mentenanță, HAMM a pus la punct o soluție inteligentă pentru a avea acces la platforma superioară de unde se fac lucrările de întreținere: treptele de acces, stânga/dreapta, sunt grupate și sunt integrate în conturul caroseriei, putând fi cu ușurință rabătute spre exterior (1800). În această poziție, ele sunt foarte vizibile, astfel încât operatorul nu are cum să uite să le rotească în poziția inițială, după finalizarea lucrărilor de întreținere. Toate punctele de control sunt dispuse pe partea din dreapta motorului, ceea ce facilitează întreținerea zilnică și crește eficiența. Platforma superioară de întreținere, de lângă capota motorului, oferă un suport ferm și garantează siguranța operatorului în timpul lucrărilor de întreținere.

Noul compactor pe pneuri GRW 280i va fi lansat pe piață în mai multe versiuni, cu sau fără cabină închisă, cu diferite mase operaționale de bază (10 t, 12 t, 16 t, 20 t, 24 t și 28 t). Mașinile sunt capabile să transporte diferite cantități de lest, mai mult sau mai puțin, în funcție de masa lor operațională de bază. Toate versiunile vor avea aceleași deimensiuni exterioare. Lățimea la flancul exterior al pneurilor, pe ambele axe, este de 1.830 mm pentru toate versiunile. Compactorul are o lățimea maximă de lucru, continuă, de 2.084 mm, determinată de decalajul de cale dintre cele două axe.


ADVERTORIAL

Sistem de cântarire PFREUNDT pentru încărcătoare frontale

Câştig cu fiecare cupă

Totul se află sub control: Datele. Costurile. Timpul. Verificabil Metrologic

• • • • •

Montare simplă, chiar şi ulterior; Rapid şi de înaltă precizie; Nu necesită întreţinere; Acces global la date; Alternativă avantajoasă la cântarul pentru camioane.

Sistem electronic de cântărire

• • •

Sisteme consacrate pentru utilizarea îndelungată; Operare intuitivă; Conectare la PFREUNDT Web Portal.

Senzori digitali de presiune

• • •

Senzor de presiune a uleiului cu protecţie împotriva suprasarcinii; Control integrat al temperaturii; Elemente de asamblare filetate uşor de montat.

Senzori ai domeniului de măsurare

• • •

Pentru o cântărire dinamică în fluxul muncii; Definire fiabilă a domeniului de cântărire; Montare simplă.

COLCEAR GROUP Tel./Fax: 0256-206.611 Mobil: 0741-219.081 E-mail: office@colceargroup.ro

www.colceargroup.ro 30

masinisiutilaje.ro Februarie 2018


AWARD

Recunoaștere internațională a Grupului Manitou

cu ocazia decernării "Premiilor INTERMAT pentru Inovație" La a 7 – a ediție a concursului internațional «INTERMAT Innovation Awards» au fost premiate echipamente, soluții tehnice, servicii și produse care contribuie la progresul industriei, construcțiilor, infrastructurilor și materialelor. Un juriu format din 13 specialiști europeni au ales să recompenseze 13 laureați dintre cele 90 de produse prezentate de către expozanții înregistrați la salonul intenațional INTERMAT Paris și World of Concrete Europe 2018. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

A

șa cum ne-am obișnuit de atâția ani, Pre – INTERMAT a avut loc cu trei luni înainte de deschiderea oficială a salonului internațional pentru construcții și infrastructură INTERMAT Paris care, anul acesta se va desfășura în perioada 23 – 28 aprilie. Două zile de întâlniri exclusive între viitorii expozanți și ziariști din întreaga lume, desfășurate între 18 și 19 ianuarie, au asigurat o vizibilitate unică asupra a ceea ce va fi expus la salonul ce va avea ca temă principală reînnoirea – pentru a construi lumea de mâine. Totodată, pe data de 18 ianuarie, au fost anunțați în avanpremieră câștigătorii Premiilor INTERMAT pentru Inovație.

Grupul Manitou, lider mondial în manipularea mărfurilor pe orice teren, a câștigat la această ediție a "Premiilor INTERMAT pentru Inovație" premiul "Componente și Accesorii" la categoria "Echipamente pentru ridicare, manipulare și transport." 32

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Această distincție recompensează Grupul Manitou pentru sistemul tehnic de stabilizare a mașinii la sol, implementat pe manipulatoarele cu braț telescopic rotativ MRT 2470 și MRT 3050. Grupul Manitou, deschizător de drumuri noi pe piața stivuitoarelor telescopice rotative și, de câteva decenii, lider în acest sector, a repuratat un mare succes o dată cu lansarea modelelor MRT 2470 și MRT 3050. Lansate în anul 2017, în cadrul unui show de excepție în formatul de prezentare „Keynote”, distribuit concomitent mai multor mii de utilizatori de internet, pe toate rețelele de socializare ale grupului și ale distribuitorilor, aceste două modele de manipulatoare telescopice rotative au asigurat grupului câștigarea premiului „Componente și Accesorii” la concursul internațional «INTERMAT Innovation Awards». Juriul format din 13 profesioniști europeni din 7 țări diferite, din sectoarele cercetării și industriei construcțiilor, au votat ca, la categoria „Echipamente pentru ridicare, manipulare și transport” premiul să fie atribuit sistemului tehnic inovativ, patentat de Manitou, de măsurare a solicitărilor și deformațiilor dezvoltate de-a lungul tijelor cilindrilor hidraulici ce acționează stabilizatorii manipulatoarelor telescopice rotative MRT 2470 și MRT 3050.

Acest sistem de recunoaștere îmbunătățește citirea datelor referitoare la tensiunea aplicată solului de talpa stabilzatorilor, furnizată de câte un tensiometru special, instalat pe fiecare stabilizator, și care măsoară deformațiile micrometrice ale tijelor cilindrilor. Aceste date permit calculatorului mașinii să recunoască poziția mașinii față de sol și să modifice automat capacitatea de încărcare. Totodată, aceste informații permit operatorului să identifice pe un monitor presiunea stabilizatorilor pe sol și mărimea elongației tălpii față de poziția strânsă, ceea ce asigură un plus de siguraranță atunci când stabilizatorii sunt utilizați. Sistemul a făcut obiectul unui brevet de invenție în Italia și este în curs de aprobare la nivel european. „Noi căutăm în permanență să optimizăm experiența de lucru a utilizatorilor noștri. Datorită acestui nou sistem, dezvoltat și brevetat de Manitou, operațiunile de manipulare sunt mai precise și mai sigure, ceea ce permite clienților noștri să-și mărească considerabil productivitatea. Decernat de un juriu format din experți din domeniul construcțiilor și infrastructurilor, acest premiu ne face să ne simțim mândri. El vine să recompenseze, să recunoască și să sublinieze activitatea noastră de cercetare și dezvoltare desfășurată pe parcursul mai multor ani.” - declara Arnaud Boyer, Vice Președinte Marketing și Dezvoltarea Produselor la Manitou.


CONCASARE/SORTARE

LEM TRACK 7040 echipament compact performant de concasare și sortare Lem Track 7040 este un echipament compact de concasare, puternic, productiv și ușor de manevrat fabricat de compania Komplet Recycling Systems, Italia. Komplet Recycling Systems este lider în lume pe piața sistemelor de tratare și a echipamentelor de reciclare a deșeurilor. Furnizează echipamente în Europa, America, Africa, China și Australia.

Z

i de zi apar noi provocări în domeniul tehnologiilor de mediu iar nevoile clienților sunt îndeplinite prin furnizarea echipamentelor și utilajelor foarte performante. Prin cercetările constante și know-how-ul dobândit în timp, se dezvoltă soluții optime pentru protejarea mediului înconjurător. Succesul pe care Komplet Recycling Systems îl înregistrează, se datorează și este susținut de implicarea 100% a angajaților săi precum și a viziunii clare pe care compania o are protejarea mediului și a oamenilor. Lem Track 7040 este unul dintre cele mai performante concasoare. Viteza, manevrabilitatea, portabilitatea și operarea cu ușurință sunt principalele calități ale acestuia.

34

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Concasoarele sunt utilaje destinate spargerii tuturor felurilor de piatră, minereurilor și materiarelor de construcţii. Sunt utilaje versatile, folosite la reciclarea materialelor rămase în urma demolării, pentru separarea fierului fiind dotat cu separator magnetic. Sunt utilizate, de asemenea, pentru sfărâmarea mai multor tipuri de roci, minereuri sau a materialelor din construcții.

Este soluția ideală pentru toate companiile care doresc să înceapă o afacere de reciclare. Durata de utilizare este una foarte mare pentru acest concasor, fiind extrem de eficient și fiabil.

Caracteristici principale

Productivitate

10-100 to./oră

Dimensiune la alimentare

0-500 mm

Puterea instalată

90 CP

Greutate

13 to.

Reglajul deschiderii fălcilor se face cu ajutorul radiocomenzii, fiind hidraulic. Rotația fălcilor poate fi inversată, fiind utilă mai ales în cazul materialelor umede.

Dotat cu mini stație de sortare pe 2 nivele cu 3 sorturi și 3 benzi.


UTILAJE

Concasor cu impact

KEESTRACK R6E - Vârf de gamă

Gama de aplicaţii • Concasarea primară şi secundară a agregatelor de carieră şi a altor materii prime; • Reciclarea betonului din demolări şi a deşeurilor din construcţii. Dimensiunile mari ale gurii de alimentare a concasorului, 970 mm x 1300 mm, fac posibilă concasarea primară a agregatelor de carieră fără utilizarea în prealabil a unui alt concasor primar. Capacitatea de concasare a acestui concasor cu impact este de 450500 t/h , în funcţie de configurarea maşinii. Echipamentul poate fi dotat cu presortator cu două etaje dar şi cu o staţie de sortare finală şi banda de recirculare.

Specificații tehnice

Dimensiuni de lucru/Dimensiuni de transport • Lungime (fără sortator): 16,70 m/16,70 m; • Lăţime (fără sortator): 3,20 m/3,00 m; • Înălţime: 4,10 m/3,67 m; Masa aproximativă (fără sortator): 50 t. • Lungime (cu sortator): 20,10 m/17,80 m; • Lăţime (cu sortator): 11,80 m/3,20 m; • Înălţime: 4,15 m/3,67 m; Masa aproximativă (cu sortator): 62 t.

Modelul Keestrack R6E este disponibil în două variante de acționare: 1. Acţionare diesel-electric: motorul diesel acţionează direct grupul de concasare şi alimentatorul, celelalte sisteme fiind acţionate electric prin intermediul generatorului; 2. Acţionare full electric: toate sistemele, inclusiv grupul de concasare, sunt acţionate electric prin intermediul generatorului. 36

masinisiutilaje.ro Februarie 2018


Unitatea de acţionare Motor diesel marca/model • VOLVO/TAD 1650 GE, turaţie constantă; • Clasa: Tier 3 EU STAGE III A; • Puterea: 450 kW (600 CP)/1.800 rot/min; • Cuplul maxim: 2.722 Nm la 1.800 rot/min. Generatorul - varianta 1 150 kVA la 50 Hz - 1.500 rot/min; -acționare diesel-electric: motorul diesel acţionează direct grupul de concasare, alimentatorul şi ventilatorul, celelalte sisteme fiind acţionate electric prin intermediul generatorului. Generatorul - varianta 2 550 kVA la 50 Hz - 1.500 rot/min; -acționare diesel-electric : grupul de concasare şi celelalte sisteme sunt acţionate electric prin intermediul generatorului. Buncăr alimentare: 7 m³; Alimentator vibrant: dimensiuni 2.400 mm x 1.250 mm; Grup concasare: acţionat direct de către motorul termic, sau electric; Dimensiunea gurii de alimentare: 970 mm x 1.300 mm;

Banda de evacuare principală concasor: Lungime 8.500 mm x lăţime 1.400 mm; Înălţime de descărcare banda principală: 4.100 mm; Sortator final cu două etaje şi banda de recirculare: dimensiuni 4.500 mm x 1.500 mm;

Banda de evacuare principală sortator final: Lungime 1.900 mm x lăţime 650 mm; Înălţime de descărcare banda principală: 4.150 mm; Banda de recirculare din sortator final în concasor: Lungime 7.680 mm x lăţime 650 mm; Înălţime de descărcare banda laterală: 4.000 mm;

Banda de evacuare laterală a fracţiei medii din sortatorul final (opţional): Lungime 8.200 mm x lăţime 800 mm.

Opţional, utilajul poate fi echipat cu următoarele dotări suplimentare: • Radiocomandă cu 10 funcţii pentru controlul deplasării şi al funcţiilor principale; • Instalaţie de gresare centralizată; • Remorcă cu 4 axe, tip DOLLY, utilizată pentru concasorul echipat cu staţia de sortare finală în cazul transportului pe drumurile publice.

Avantajele utilizării concasoarelor şi staţiilor mobile de sortare produse de către compania KEESTRACK: • Calitate ridicată; • Performanţe şi fiabilitate excelente ale unităţilor de concasare; • Concasoare pentru roci naturale de carieră precum şi pentru materialele rezultate din demolări; • Staţiile de sortare sunt destinate atât sortarii uscate cât şi sortarii cu spălare; • Costuri specifice minime pe tona concasată şi sortată, ceea ce conduce la majorarea marjei de profit.

Dimensiuni rotor: lăţime 1.250 mm/diametru 1.267 mm; Greutate rotor: 6.100 kg;

Consumul de combustibil al acestor echipamente este redus cu 20 - 25% faţă de sistemele standard, prin utilizarea pompelor hidraulice dotate cu LOAD SENSING.

Toate produsele

Keestrack

sunt comercializate din 2018 de

IRCAT-CO

www.ircat.ro

reprezentant oficial în România.

Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

37


CONCASARE/SORTARE

Performanțe ridicate sub marca

Çelik Makina

oferite de SC OK TRANSPORT EUROGRUP SRL Societatea comercială OK TRANSPORT EUROGRUP SRL este o companie cu capital 100% românesc, fondată în 2007 având la baza principii solide pe piaţa de desfacere în domeniul comerţului. Anii următori au fost marcaţi de colaborări foarte frumoase şi prospere pe piaţa desfacerii în domeniul comercial din România. Societatea este importatoare din Turcia a următoarelor produse: utilaje pentru balastieră şi anume: Staţii de Sortare Agregate Minerale, Staţii de Concasare şi utilaje individuale.

S

uplimentar aceasta asigură la cerere service permanent pentru utilajele vândute şi stoc permanent de piese de schimb, montajul şi punerea în funcţiune a utilajelor pentru balastieră şi carieră, precum şi garanţie. Societatea este unic importator al produselor menţionate mai sus din ţara de origine, respectiv Turcia-Marca: Celik Makina. Firma este înfiinţată în 1993 de către Ali Osman ÇELİK. Çelik Makina, a ajuns să dețină o poziție importantă în sectorul său, făcând investiții eficiente în toate etapele de la proiectarea fazei la serviciile post-vânzare. În plus, aceasta asigură satisfacția clienților cu politica sa de calitate care permite piese de schimb şi servicii de îngrijire şi întreținere pentru mai mulți ani. Astfel, câştigă o fiabilitate larg răspândită prin standardele sale universale de calitate a produselor.

38

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Çelik Makina exportă în peste 25 de țări datorită performanțelor sale ridicate, gamei largi de produse şi sistemelor de management al calității. Aceasta continuă să funcționeze prin faptul că este o marcă dorită şi continuă să răspundă cererilor crescânde provenite din piața internă şi străină, cu mulţi ani de experienţă în domeniul comerţului, cu producţie de clasă mondială şi documente de calitate. Datorită experienței dobândite şi a sistemelor de management al calității obținute, asigură calitatea produsului care respectă standardele globale. În materie de concasare respectiv sortare regăsim în gama OK TRANSPORT următoarele echipamente şi utilaje: • STAŢII DE SORTARE ŞI CONCASARE - Piatra concasată de diferite sortimente. Toate produsele extrase din cariera de piatră;

• STAŢIA DE SORTARE AGREGATE MINERALE FIIND COMPUSĂ DIN: - Ciur vibrant cu patru nivele - suprafața până la 18 mp; - Buncăr de alimentare; - Alimentatoare primare respectiv benzi transportare; - Benzile transportoare sunt destinate transportului de material în cariere şi staţii de sortare - Recuperatoare de nisip; - Echipamente de spălare. • ECHIPAMENTE ŞI ACCESORII PENTRU STAŢIE DE CONCASARE CUM AR FI: -Concasoare cu fălci ; -Concasore primare cu impact; -Concasor terţiar cu impact; -Concasoare cu con. Produsele furnizate sunt în conformitate cu normele europene, iar calitatea este caracteristica lor pincipală.


UTILAJE

EPIROC

"Cu Epiroc am descoperit un nume scurt, distinct și atemporal, perfect pentru industria minieră și inginerie civilă."

Un nou brand pentru industria de carieră și minerit Atlas Copco a anunțat în ianuarie 2017 intenția de a propune o divizare a Grupului în două companii, Atlas Copco și Epiroc. Atlas Copco se va concentra pe clienții industriali, iar noua companie Epiroc, se va concentra pe clienții din minerit, infrastructură și resurse naturale. Oficial de la 1 ianuarie 2018 Epiroc AB este compania mamă a tuturor companiilor Epiroc, dar va continua să facă parte din grupul Atlas Copco.

N

oua companie EPIROC va prezenta anul acesta la Intermat 2018, ce va avea loc la Paris, o gamă completă de utilaje și echipamente perfecte pentru industria carierei și mineritului. Dintre acestea amintim pulverizatoarele Meyco ME5 care sunt alegerea ideală pentru proiecte de tuneluri civile. Acestea au o rază de înălțime de la 4 până la 15 m, cu o rata de avans de până la 14 m. Pentru excavarea rocilor din subteran EPIROC va prezenta Unigrout Flex M – Instalație flexibilă și fiabilă de injectare a cimentului. Fabricată în Suedia, instalația Unigrout Flex M garantează o întreținere facilă și o durată de utilzare îndelungată. Instalația este polivalentă și profitabilă, și asigură o rentabilitate ridicată a investiției. Unigrout Flex M este o instalație completă și compactă, rapid și ușor de deplasat și de utilizat. Pentru foraj de suprafață și de explorare EPIROC propune SmartROC C50. Cu o precizie superioară în foraj oferă rezulatate optime, siguranță sporită și calitate în operațiunile de pușcare din exploatările miniere de suprafață și carierele de agregate și calcar. Echipamentul prezintă un consum redus de combustibil și o valoarea scăzută a pierderilor de energie asigurând astfel o durata lungă de viață și un cost total redus de funcționare.

40

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Un echipament multifuncțional este FlexiROC T20R

Acesta are o largă zonă de acțiune a brațului ce face ca echipamentul să fie potrivit pentru o varietate de aplicații din construcții, inclusiv pentru lucrări în subteran. Echipamentul are o performanță excelentă de foraj datorată perforatorului hidraulic de roci COP 1435, ce dezvoltă o putere maximă de impact de 14 kW. Este un echipament care, cu adevărat, poate îndeplini mai multe funcțiuni.

Cei prezenți la Intermat vor putea găsi în protofoliul EPIROC și cea mai rapidă mașină de tăiere cu sârmă diamantată - Speedcut 100 Hp. Viteza ridicată de tăiere, de până la 45 mp/h, consumul redus de sârmă diamantată precum și control total al procesului de tăiere a blocurilor de piatră, recomandă această mașină ca fiind cea mai perfomantă din piață.


UTILAJE

KREDMASH Producător staţii de asfalt, staţii de betoane şi utilaje de întreţinere drumuri

Având o experienţă de peste 65 de ani şi 20.000 de staţii de asfalt produse, multe dintre ele având peste 30 de ani de exploatare (inclusiv în România), societatea ucraineană KREDMASH este unul din producătorii principali de staţii de asfalt din Europa.

Î

n ultimii ani, inginerii şi constructorii fabricii, motivaţi de concurenţa tot mai mare în domeniu, şi-au revizuit atitudinea faţă de clienţi, îmbunătăţind tehnologiile şi calitatea produselor, astfel devenind competitivi pe piaţa mondială, implementând sistemul de management al calităţii şi obţinând certificarea CE a staţiilor de asfalt.

Societatea KREDMASH oferă clienţilor:

44

o gamă largă de modele a staţiilor de asfalt, cu o productivitate de 56 t/h, 64 t/h,80 t/h,110 t/h, 160 t/h şi 200 t/h, care funcţionează în regim automat, semiautomat sau manual, pe alimentare cu gaz natural, motorină sau CLU cu sistem de filtrare cu saci ecologici; masinisiutilaje.ro Februarie 2018

staţii de asfalt staţionare şi semimobile, modulare, montate în varianta orizontală sau verticală pe fundaţii de beton sau pe tălpi metalice, pe platforma betonată. Toate părţile componente a staţiilor sunt concepute pentru a fi transportate cu camioane, ce se încadrează în dimensiunile de gabarit şi greutate pentru circulaţia pe drumurile publice; instalaţie pentru adăugarea în mixtura asfaltică a fibrelor de celuloză; echiparea staţiilor de asfalt cu rezervoare de păstrare şi încălzire a bitumului, orizontale sau verticale de 30, 40 sau 60 mc. Încălzirea bitumului se efectuează cu ulei termic cu ajutorul centralei de încălzire ulei

Principala preocupare a societăţii este nu doar de a oferi produse de calitate şi fiabile, dar şi fabricarea şi livrarea în termeni scurţi a utilajelor, montarea şi instalarea la locaţii, obţinerea produsului finit controlat, cântărit şi omogen.

• • •

„Massenza” sau cu arzător flacăra directă; instalaţie de filtrare a prafului prin saci conform normelor ecologice europene. Praful se poate depozita în silozul de praf şi va fi folosit în reţeta mixturii împreună cu filerul; buncăr izolat termic pentru depozitare material cald cu capacitate de stocare mare; buncăre alimentare cu agregate până la cinci tipuri de fracţii; piese de schimb, componente şi consumabile de calitate, pe toată perioada de exploatare prin reţeaua proprie de dealeri autorizaţi.

O noutate în producţie este:

- fabricarea staţiei de betoane, cu o capacitate de 60 mc/h,care va primi certificarea CE în timpul apropiat; - reciclator asfalt RA-801, material utilizat – frezura de asfalt sau material decopertat; - instalaţie răspândit emulsie bituminoasă; - sistem de împrăştiere material antiderapant.


Firma Vikos Impex Utilaje este dealer exclusiv în România a companiei KREDMASH din Ucraina, companie producătoare de stații de asfalt și a companiei STIM & KONTUR din Belarus, producătoare de mașini de marcaj rutier și utilaje pentru construcții drumuri. Vikos Impex Utilaje se ocupă și cu comercializarea pieselor de schimb pentru stații de asfalt, oferind asfel o gamă largă de soluții pentru proiectele existente.

Societatea „KREDMASH” menţine şi implementează standardele de management, calitate şi protecţie a mediului, dovadă fiind numărul crescut de staţii de asfalt livrate în fiecare an. Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

45


EVENIMENT

Preview for CeMAT 2018 (23–27 Aprilie) Revista Maşini şi Utilaje pentru Construcţii a luat parte la începutul lunii februarie a.c. la Pre-Cemat în Hanovra, Germania, eveniment ce a reunit peste 200 de jurnalişti din 28 de ţări, dar şi 40 de expozanţi din ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Olanda şi Germania şi a reprezentat un preview al târgului propriuzis CeMAT, cel mai important eveniment care acoperă sectorul intralogisticii şi lanţul managementului de aprovizionare din data de 23-27 Aprilie 2018. Tot cu această ocazie un juriu de specialitate a realizat testele pentru premiul “Internaţional Forklift Truck of the Year 2018“, iar ceremonia de premiere va avea loc în seara de deschidere a târgului de intralogistică, din aprilie 2018.

TEXT: Oana PATACHE, Hanovra-Germania

D

omeniul de acoperire al acestuia cuprinde întregul sector de logistică, de la stivuitoare cu un consum redus de energie şi camioane industriale, sisteme de manipulare automate şi foarte sofisticate, dispozitive de ridicare şi platforme de lucru aeriene până la sisteme de depozitare foarte ingenioase de ultimă generaţie şi nu în ultimul rând macarale şi echipamente de ridicat, platforme de lucru la înălţime, soluţii logistice robotice şi tehnologii de împachetat.

46

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

HANNOVER MESSE şi CeMAT îşi vor combina forţele şi vor duce Industria 4.0 la un alt nivel. Împreună vor deschide o fereastră spre un viitor în care producţia digitalizată, sistemele integrate de energie şi soluţiile inteligente de logistică vor schimba radical modul în care trăim, lucrăm şi facem afaceri. În scenariul fiecărei fabrici a viitorului, rolurile principale vor fi jucate de doi factori principali: oamenii şi maşinile. Pentru ca aceştia să atingă performanțe superioare puterea integrării digitale va trebui să fie valorificată la maxim. “Integrarea tehnologiei de automatizare, a platformelor IT şi de învăţare a maşinilor va duce Industria 4.0 la următorul nivel”, a declarat Dr. Jochen Köckler, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Deutsche Messe. “Cu tema principală <Integrated Industry- Connect & Collaborate>, HANNOVER MESSE 2018 va permite vizitatorilor din întreaga lume să experimenteze noile forme de afaceri, de lucru şi de colaborare, care sunt făcute posibile prin conexiunea noastră, peisajul industrial digital conectat în reţea. Aceştia vor asista în prim rând la avantajele industriei integrate: productivitate sporită, locuri de muncă pentru viitor şi modele noi de afaceri interesante.”

“Împreună cu HANNOVER MESSE, realizăm o platformă unică de cunoaştere pentru digitalizarea lanţului de aprovizionare, oferind numeroase soluţii şi inovaţii ca niciunde altundeva în lume.”

Anul acesta CeMAT va avea un alt set excelent de forumuri. Împreună cu parteneri importanți precum VDMA (Asociaţia germană a industriei mecanice), BVL (Asociaţia germane de logistică), Institutul Fraunhofer IML şi Institutul EHI Retail, CeMAT va expune oportunităţile prezentate de noul concept al Logisticii 4.0, evidenţiind cele mai recente soluţii practice.


AUTOCAMIOANE

Volvo Trucks dorește ca tot mai puține autocamioane să circule în timpul traficului urban aglomerat În 2019, Volvo Trucks va începe vânzarea autocamioanelor electrice în Europa, iar primele unități vor fi puse în funcțiune pentru clienți de referință, încă din acest an. Autocamioanele electrice reduc considerabil poluarea fonică și emisiile de gaze de eșapament și deschid calea către noi modalități de gestionare a logisticii. Mai multe sarcini de transport pot fi efectuate în timpul nopții și mai puține autocamioane trebuie să-și dispute spațiul șoselelor în orele de vârf. „Electromobilitatea este în deplină concordanță cu angajamentul asumat de Volvo Trucks pe termen lung pentru dezvoltarea urbană durabilă și pentru emisii zero”, spune Claes Nilsson, președintele Volvo Trucks.

P

rin utilizarea de autocamioane cu motoare electrice pentru transportul de mărfuri în zonele urbane, răspundem simultan mai multor provocări. Fără poluare fonică perturbatoare și gaze de eșapament, va fi posibil să ne desfășurăm activitatea în zone urbane mai sensibile.

48

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Transportul se poate face, de asemenea, în intervale de timp mai puțin aglomerate, de exemplu, seara târziu și noaptea. Acest lucru va reduce congestionarea de pe șosele în timpul traficului aglomerat din cursul zilei, permițând ca atât rețeaua de drumuri, cât și vehiculele să fie utilizate mult mai eficient decât în prezent", spune Claes Nilsson. Un proiect recent, Off Peak City Distribution (Distribuția urbană a traficului în afara orelor de vârf), realizat de orașul Stockholm, Suedia, și de Institutul Regal de Tehnologie KTH, a studiat efectele transportului de mărfuri pe timp de noapte în centrul orașului Stockholm. Deoarece autocamioanele au evitat să opereze în cursul traficului aglomerat, sarcinile de transport au fost efectuate în doar o treime din timpul necesar în mod normal. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții în mediul urban, trebuie adoptate soluții mai sustenabile de transport. Cu o logistică bine dezvoltată și printr-o utilizare mai eficientă a drumurilor seara și în timpul nopții, este posibil ca multe vehicule de mici dimensiuni să fie înlocuite cu vehicule mai puține, dar de dimensiuni mai mari, contribuind astfel la reducerea emisiilor și la decongestionarea traficului. Un autocamion de distribuție are o capacitate de încărcare de zece ori mai mare decât o autoutilitară obișnuită. În cazul în care mai multe sarcini de transport ar putea fi efectuate în timpul orelor când pe drum sunt mai puțini oameni, acest lucru va reduce, de asemenea, în mod semnificativ riscul de accidente. „Tehnologia și expertiza noastră în ceea ce privește electromobilitatea se bazează pe soluții comerciale deja dovedite, aflate în uz pe autobuzele electrice Volvo, și pe soluțiile introduse pentru autocamioanele hibride Volvo încă din 2010.

Vehiculele în sine reprezintă doar o parte din ceea ce este necesar pentru ca electrificarea pe scară largă să aibă succes. Facilitarea transportului sustenabil pe termen lung este o problemă complexă care necesită o gamă holistică și amplă de măsuri. Acționăm în strânsă colaborare cu clienții, cu orașele, cu furnizorii de infrastructură de taxare și cu alte părți interesate, cu scopul de a crea cadrul necesar pentru autocamioanele electrice", spune Jonas Odermalm, Directorul departamentului de strategia produselor pentru autocamioanele cu tonaj mediu de la Volvo Trucks.

"Credem în electrificarea completă a distribuției urbane, ca un prim pas care trebuie făcut. În orice caz, avem în vedere electrificarea și pentru alte aplicații de transport. Acesta este doar începutul."

Date:

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și ONU, 60% din populația planetei - circa 5 miliarde de oameni - va locui în orașe până în 2030. Aceasta este o creștere de puțin peste 1 miliard în comparație cu nivelurile actuale. Acest ritm rapid de urbanizare va exercita presiuni enorme la nivelul sistemelor de trafic care, în multe cazuri, sunt deja insuficiente pentru a satisface nevoile actuale. În cadrul UE, s-a făcut estimarea potrivit căreia congestionarea și problemele legate de trafic costă aproximativ 100 de miliarde de euro pe an.


STRATEGIE

Bridgestone lansează o nouă politică de achiziții ecologice și durabile pentru furnizori și parteneri Bridgestone, cea mai mare companie de anvelope și produse din cauciuc din lume, anunţă o nouă politică globală privind achizițiile durabile și achizițiile publice ecologice. Noua politică va reprezenta un instrument de comunicare, va promova cele mai bune practici și va fi o îmbunătățire a industriei ce va identifica și va evalua furnizorii calificați. Politica reflectă un angajament al companiei față de programarea achizițiilor care va aduce beneficii de lungă durată pentru mediul înconjurător și pentru ariile economică și socială. Politica este aplicabilă atât serviciilor procurate și tuturor materialelor achiziționate, precum și tuturor furnizorilor la nivel global.

N

oua noastră politică reprezintă un pas esențial în respectarea angajamentului global de responsabilitate socială oferit de Grupul Bridgestone prin campania „Our Way to Serve”, care oferă un cadru concret pentru business, dezvoltarea produselor și interacțiunea cu clienții și comunitățile”, afirmă Masaaki Tsuya, CEO și reprezentant executiv al Bridgestone Corporation.

Noua politică se aliniază cu campania Bridgestone „Our Way to Serve” și cu obiectivul acesteia de a utiliza în producţie materiale 100% durabile, pe o durată îndelungată de timp, cel puțin până în anul 2050. Acestă politică combină linii utilizate anterior de către companie într-un singur document care stabilește cerințele minime pentru o bună desfășurare Bridgestone, precum și practicile pe care le preferă pentru a contribui la realizarea mai rapidă a lanțurilor de aprovizionare durabile. În calitate de utilizator al cauciucului natural, politica descrie așteptările Bridgestone cu privire la problemele critice din cadrul lanțului complex de aprovizionare cu cauciuc natural din lume.

50

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

În acest document extins, politica abordează patru domenii majore de interes: • Transparența - inclusiv trasabilitatea și buna guvernare; • Conformitatea - respectarea legilor și a reglementărilor din țările și regiunile în care Bridgestone desfășoară activități comerciale; • Calitatea, costul, livrarea (QCD) și inovaţia - asigurarea unor materiale și servicii de înaltă calitate, livrate la timp și la costuri rezonabile, urmărind tehnologiile inovatoare care sprijină îmbunătățirile în cadrul comunităților globale; • Practicile durabile de achiziții - încorporând achiziții responsabile din punct de vedere ecologic, cum ar fi respectarea legilor și reglementărilor de mediu, respectarea drepturilor omului, utilizarea apei, utilizarea și conservarea terenurilor, sănătatea, siguranța, prevenirea dezastrelor și rezistența. În cursul elaborării politicii finale, Bridgestone a dobândit cunoștințe de la părțile interesate externe, inclusiv consultanți internaționali, organizații neguvernamentale (ONG), furnizori de materiale, producători de cauciuc natural și clienți principali, pentru a contura o politică

"Ne recunoaștem capacitatea și responsabilitatea de a conduce schimbări și îmbunătățiri în modul în care industria interacționează cu mediul și comunitățile din întreaga lume. Ne așteptăm ca furnizorii și partenerii noștri să colaboreze cu noi în căutarea unor lanțuri de aprovizionare ecologice și durabile, eforturi care nu se termină și care necesită colaborări cu toți cei implicati din industrie. Acest lucru include și comunicarea cu publicul larg pentru a genera o implicare și o conștientizare mai largă a publicului.”

completă care să reflecte atât standardele din industrie, cât și cele mai bune practici, fiind susținută de un plan eficient de implementare și comunicare. Disponibilă în 12 limbi, politica va fi pusă în aplicare și reglementată la nivel regional. Ca prim pas imediat, Bridgestone va acorda prioritate colaborării strânse cu angajații, furnizorii și clienții săi dar și cu alți experți din industrie pentru implementarea acestei politicii. În următoarele 18 luni, Bridgestone va colabora cu furnizorii și partenerii săi pentru a se asigura că au primit politica și că o înțeleg în totalitate. În urma acestor colaborări, furnizorii vor primi apoi un chestionar de autoevaluare. Bridgestone elaborează în prezent o evaluare suplimentară a furnizorului de trasabilitate a cauciucului natural și va lucra în parteneriat cu industria și cu alți experți calificați pentru a ajuta la susținerea monitorizării continue a respectării de către furnizori. Bridgestone se angajează să colaboreze cu alte părți interesate externe, inclusiv universități, asociații industriale și ONG-uri, pentru a revizui în mod continuu eventualele observaţii. Acest angajament va fi valoros pentru ulterioare îmbunătăţiri și revizuiri ale politicii.


SORTARE

Pentru orice aplicație de prelucrare a mineralelor

TEREX are echipamentul adecvat Prelucrarea mineralelor este o activitate pe care TEREX a abordat-o cu foarte multă atenție. Calea pe care TEREX a urmat-o pentru dezvoltarea echipamentelor specifice acestor activități este pavată cu evoluții constante, TEREX s-a angajat să furnizeze, în concordanță cu necesitățile clienților, produse și servicii care să contribuie la ameliorarea condițiilor de lucru și la protecția mediului, oriunde în lume, asigurând în același timp rentabilitatea activităților.

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

P

rin integrarea în corporația TEREX a unora dintre cele mai cunoscute branduri de pe piața echipamentelor și instalațiilor pentru prelucrarea mineralelor, familia de branduri TEREX – Powerrscreen, Terex Minerals Processing, Terex Finlay, Terex Washing Systems, Terex Ecotec, EvoQuip și Terex Conveyors - a reușit să ofere o gamă de echipamente pe cât de diversă, pe atât de exhaustivă, modelată de ani de inovații, experiență și competență tehnică, profesionalitate. Utilizarea acestor echipamente, cărora le este asociată o rețea globală de vânzări, servicii și asistență de specialitate, adaugă în fiecare clipă de funcționare valoare la materialele prelucrate.

52

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Terex® M1700 Washplant, de la TEREX Washing Systems Compania Terex Washing Systems (TWS) oferă sectorului spălării mineralelor o gamă foarte completă de produse pentru aplicații dintre cele mai diverse. Sistemele Terex de spălare a mineralelor se remarcă prin fiabilitatea deosebită, ușurința cu care pot fi transportate și manevrate pe șantier, precum și prin ușurința și rapiditatea cu care pot fi instalate pe șantier.

Terex® M1700 Washplant este o stație de sortare/ spălare mobilă, pe șenile sau pe roți, de dimensiuni medii, foarte solicitată pe piață. Versiunea pe roți permite transportul în regim de semiremorcă tractată de un autotractor cu șa. Versiunea pe șenile se poate deplasa autonom în șantier.

M1700 este complet echipată cu buncăr de alimentare și benzi transportoare laterale, pliabile hidraulic. Capabilă să separe până la 5 produse finale, instalația poate fi configurată să funcționeze și în modul de sortare uscată, adaptările făcându-se în doar câteva ore, ceea ce o așează în categoria stațiilor mobile cu ecrane de spălare dintre cele mai polivalente de pe piață. De asemenea, ca și alte instalații similare de la TWS, M1700 poate funcționa autonom sau ca parte a unei instalații de spălare integrală, această însușire accentuându-i caracterul flexibil. Ea poate fi utilizată în aplicații precum tratamentul cărbunelui, a pietrei concasate, materialelor reciclate, minereului de fier, nisipului și pietrișului.

Avantajele acestei stații de sortare/ spălare sunt deosebite:

• • • •

Capacitate mare de producție (depinde de dimensiunile ochiurilor și tipul de material); Instalare rapidă pe șantier, sub 15 minute; Mobilitate maximă și presiune redusă la sol, asigurată de trenul de rulare cu șenile; Telecomandă amovibilă cu cablu, cu carcasă ranforsată;


• •

Opțional telecomandă radio;

Înclinarea ciurului reglabilă hidraulic, pentru performanțe de sortare optime;

Sistem hidraulic de înaltă performanță (pompe și motoare hidraulice cu corp din fontă și radiator răcire ulei);

Opțional, ciur vibrant cu profil jos, cu unu etaj sau două și basculare telecomandată. Construcție cu înclinare reglabilă, complet nituită; Sistem de spălare a agregatelor cu bare de spălare cu duze de presiune pe toate etajele ciurului;

CTE SOLUTION UTILAJE SPECIALIZATE

www.ctesolution.ro

• • • •

Etaj inferior divizat pentru producția a două calități de nisipului; Conveioare pliabile hidraulice; Reglaj hidraulic a înclinării ecranului de sortare; Scară de acces și pasarelă, pentru supravegherea modului de funcționare a ciurului.

Powerscreen® Warrior 1400, de la Powerscreen Cu echipamentele din gama Warrior, compania Powerscreen oferă pieței o diversitate de stații mobile de sortare, special configurate pentru aplicații grele, dar totuși deosebit de flexibile și capabile să separe o mare varietate de materiale dintre cele mai dificile și mai solicitante în aplicații de exploatare din cariere, balastiere, mine și stații de reciclare pentru deșeuri mixte din construcții, demolări, inclusiv deșeuri verzi, lemn, sol de suprafață etc.

Stațiile mobile de sortare Powerscreen Warrior sunt special configurate pentru aplicații „heavyduty”, în care dimensiunile materialului prelucrat sunt foarte mari, fapt pentru care ciurul are o construcție robustă, iar alimentarea cu materie primă se face din buncăr direct pe ciur, fără bandă transportoare.

Powerscreen® 1400X și 1400XE sunt stații mobile de sortare destinate întreprinderilor mici și mijlocii a căror producție necesită un echipament „heavy-duty”, de înaltă performanță, polivalent și ușor de transportat. Aceste stații mobile de sortare oferă performanțe îmbunătățite și costuri reduse de exploatare, iar designul lor facilitează operațiunile de mentenanță. Ele reprezintă verisunile evoluate ale ale originalului Warrior 1400, care a fost, probabil, cea mai frecvent utilizată stație mobilă de sortare din lume. Staţia mobilă de sortare Warrior 1400X, încă din faza de proiect, a fost gândită să fie cât mai eficientă. În ansamblu, datorită funcţionării motorului la turaţii reduse și datorită implementării unor sisteme hidraulice îmbunătăţite, 1400X a oferit o reducere a consumului de combustibil de până la 15% în comparaţie cu predecesorul său. Aceasta, cât și performanţele îmbunătăţite, au reprezentat atuuri importante care s-au tradus printr-o reducere substanţială a costurilor de funcţionare pe întreaga durată de viaţă a instalaţiei și o mentenanţă facilă. Operarea mult mai facilă, timpul de instalare/ dezinstalare mai scurt decât la modelul precedent și concepţia constructivă a lui Warrior 1400X sunt alte elemente care-l recomandă ca un vârf de gamă.

Unghiul de înclinare a sitei a fost sporit, ceea ce a condus la creștere capacităţii de stocare a benzilor cu 25%. În plus, modificările aduse șasiului utilajului și opţiunea de bandă laterală pliabilă au făcut ca nivelul capacităţii de stocare a benzilor să se dubleze în comparaţie cu modelul anterior Warrior 1400. Warrior 1400X beneficiază și de o mobilitate superioară, având două viteze de deplasare, iar modul HighSpeed o face cea mai rapidă staţie de sortare mobilă din clasa ei. Pornind de la succesul de piață repurtat de modelul Warrior 1400X și pentru o abordare a aplicațiilor specifice de sortare într-o manieră mai ecologică, specialiștii de la Powewrscreen au dezvoltat ulterior stația mobilă de sortare Warrior 1400XE, special concepută pentru a funcționa cu energie electrică. Avantajul principal al acestei stații mobile de sortare oferită pieței în anul 2016, constă în posibilitatea de a fi alimentată cu energie electrică în mai multe moduri, fapt pentru care utilizarea acestei mașini în spații închise devine deosebit de practică, mai ales că nivelul de zgomot emis este foarte scăzut. Astfel ea poate fi alimentată de la propriul generator de 72kVA sau poate fi conectată la o rețea de energie electrică, situație în care costurile de exploatare vor fi mai reduse. De asemenea, Warrior 1400XE poate fi alimentat cu energie electrică de la un concasor Powerscreen cu sistem dual de acționare, Diesel și electric, în acest caz consumul de combustibil suplimentar dovedindu-se a fi extrem de redus în comparație cu beneficiile adoptării unei soluții de lucru combinate pe șantier. Reducerea considerabilă a operațiunilor de mentenanță, prin inexistența unui motor termic, se dovedește a fi un avantaj suplimentar. Warrior 1400XE se bazează pe succesul modelului standard Warrior 1400X, ce asigură o capacitate de stocare excelentă. Totodată, el beneficiază de mai multe funcţionalităţi importante de întreţinere și mentenanţă, inclusiv sistemul Powerscreen „Stay-Clean” poziţionat sub dispozitivul de alimentare și un sistem de ridicare a ecranului dublu de sortare pentru a facilita operaţiunile de schimbare a variatelor site cu grile din tablă perforată, plasă împletită din sârmă de oțel, de tip degete în cascadă sau bare cu secțiune rotundă ori rectangulară, etc. Warrior 1400XE impresionează și prin performanţele sale de lucru. În funcţie de materialul de alimentare utilizat, capacitatea sa de producţie poate ajunge până la 500 t/h. Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

53


EVENIMENT

Premiile INTERMAT

Innovation Awards 2018

în centrul provocărilor tehnologice din domeniul construcțiilor

Pentru anul 2018, competiția internațională a subliniat câteva tendințe puternice ale pieței, cum ar fi digitalizarea instrumentelor (dezvoltarea aplicațiilor, BIM și robotică), dezvoltarea soluțiilor de mediu și creșterea conștientizării măsurilor de siguranță și prevenirea riscurilor în diverse procese.

TEXT: Maria NAE, Oana PATACHE - Paris, Franța

Cea de-a șaptea ediție a expoziției internaționale pentru construcții și infrastructură, Intermat 2018, a fost precedată de tradițională sesiune de presă Pre-Intermat, organizată la Paris (Maison de la Mutualité) în perioada 17-19 ianuarie. Am participat cu maxim interes la două zile intense și pline de informații, în care cele peste 100 de companii prezente șiau expus în avanpremieră ultimele noutăți în domeniu. Acestea vor fi dezvăluite în totalitate în cadrul INTERMAT Paris, 23-28 aprilie 2018 la Paris (Centrul de Expoziții Paris-Nord Villepinte), unde sunt așteptați aproximativ 1.500 de expozanți și aproape 200.000 de vizitatori din 167 de țări.

54

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

I

NTERMAT, expoziția internațională pentru construcții și infrastructură, a anunțat joi, 18 ianuarie, la Paris (Maison de la Mutualité), câștigătorii premiilor INTERMAT Innovation Awards. Cu rolul de rampă de lansare pentru inovație la nivel mondial în sectorul construcțiilor și lucrărilor publice, competiția a desemnat 13 câștigători din cele 90 de concursuri.


• PREMIUL PENTRU

COMPONENTE&ACCESORII: 360SMARTCONNECT (prin transformarea betonului într-o interfață cu datele și serviciile asociate structurii, 360SmartConnect permite fiecăruia proprietar să creeze noi valori pentru ei înșiși sau pentru succesorii lor).

În cadrul acestei ediții au fost decernate și cinci premii speciale pentru START-UP.

• DIGITAL TRANSITION: EFA FRANCE – EVAS

(primul sistem integrat de control vocal cu o baza de date încorporată care comunică în interfața CAN BUS: multi-difuzoare, disponibila în mai multe limbi și care funcționează off-line.

Inovația internațională în centrul atenției

Recunoscut pe scară internationala ca un punct de referinta pentru sectorul construcțiilor, Premiile de Inovație INTERMAT 2018 oferă o scenă pentru afișarea inovației în domeniul echipamentelor, mașinilor și proceselor utilizate în construcții și producția de materiale. Grupul de jurizare prezidat de Bruno Cavagné, președintele Federației Franceze pentru Lucrări Publice, a fost compus din 13 experți internaționali din industria utilizatoare de mașini pentru construcții. Sectoarele pentru care au fost acordate premii au fost: lucrări publice, inginerie civilă, drumuri, clădiri, închirieri de echipamente și industria betonului. Câștigătorii celei de-a 7-a ediție a premiilor INTERMAT pentru inovație:

EARTHMOVING & DEMOLITION • PREMIUL PENTRU UTILAJE & ECHIPAMENTE: VOLVO CE – EX2

(Prototip de excavator full electric, cu zero emisii de carbon, care oferă o eficiență de 10 ori mai mare și un nivel de zgomot de zece ori mai mic decât nivelul unei versiuni convenționale).

• PREMIUL PENTRU COMPONENTE &

ACCESORII: DMIC - UBIWAN®SMART (Soluție de gestiune conectată pentru utilaje și echipamente pentru construcții).

ROADS, MINERALS & FOUNDATION • PREMIUL PENTRU UTILAJE&ECHIPAMENTE: FAYAT- TRX 100% (O instalație de asfalt cu un amestec fierbinte, unic în lume, capabilă să reintegreze 100% până la 0% RAP în amestecuri fierbinți și calde).

• PREMIUL PENTRU

COMPONENTE&ACCESORII: RB3D EXO PUSH (Un exoschelet care asistă grebla mecanică în operațiile de nivelare manuală a asfaltului.

LIFTING, HANDLING & TRANSPORTATION • PREMIUL PENTRU UTILAJE&ECHIPAMENTE: HINOWA S.p.A – Lightlift 33.17 Platformă de lucru Performance IIIS (16.5 m rază de acțiune, 32.5 m înălțime de lucru, capacitate de încărcare de 230 kg, multiple mișcări simultane și un coș mai mare și mai confortabil).

• PREMIUL PENTRU COMPONENTE & ACCESORII: MANITOU GROUP -

Sistemul tehnic de stabilizare a mașinii la sol, implementat pe manipulatoarele cu braț telescopic rotativ MRT 2470 și MRT 3050.

BUILDINGS & CONCRETE SECTOR • PREMIUL PENTRU UTILAJE&ECHIPAMENTE: ALPHI – MaxUpDown (Sistem pentru manipularea panourilor de cofraj MaxiDalle).

• ENERGY TRANSITION: MECALAC Mecalac e12

(primul excavator compact pe roți din lume care rulează numai pe electricitate, fără a compromite durata de viață, performanța si compactitatea bateriei).

• START-UP BY EUROVIA: MATOS Matos Connect

(Soluție pentru companiile de închiriere a echipamentelor care operează în domeniul lucrărilor publice).

• WORLD OF CONCRETE EUROPE: SIKA FRANCE

– proces 3D de tipărire a betonului (combinând inovația robotică aplicată industriei de beton, produce un element de beton într-o formă sau design original într-un timp scurt. Avantajul fundamental al printului 3D este flexibilitatea remarcabilă.

• SAFETY: SIMA – Fierăstrău de tăiere a lemnului HandSafe (dincolo de numeroasele elemente de siguranță obligatorii pe care trebuie sa le respecte aceasta mașină, noua versiunea a SIMA HANDSAFE dispune de un sistem unic și exclusiv de siguranță pentru a opri instant lama în secunda în care atinge pielea umană.

Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

55


INOVAȚIE

Bosch a fost prezent în Las Vegas la CES 2018 Concentrare pe tehnologiile pentru orașe conectate La CES 2018, care a avut loc în Las Vegas, în perioada 9-12 ianuarie 2018, Bosch a demonstrat că orașul inteligent conectat de mâine este deja o realitate. Furnizorul de tehnologie și servicii a prezentat soluții inovatoare și servicii pentru mobilitatea urbană și pentru un mediu de lucru conectat, precum și pentru casele și clădirile inteligente.

Camioane grele conectate la logistica optimizată Împreună cu Daimler Trucks și Fleetboard, Bosch a dezvoltat o platformă comună de telematică, pe care managerii flotei o pot utiliza pentru a monitoriza starea tehnică a componentelor vehiculului. Aceasta îi avertizează cu privire la eventuale defecțiuni înainte de a se întâmpla, ajutând la evitarea reparațiilor neplanificate, optimizând vizitele programate în service și sporind fiabilitatea livrărilor. Soluția de telematică pionieră Bosch pentru camioanele grele inteligente a primit premiul CES 2018 pentru inovație în categoria Tech For A Better World.

Alerte în situații critice prin comunicarea vehicul-la-x Un blocaj de trafic dincolo de vârful unui deal sau un vehicul care intră brusc dintr-un drum lateral ascuns: atunci când vehiculele comunică între ele și cu împrejurimile lor, trimit avertizări cu privire la situațiile critice și fac șofatul mai sigur și mai puțin stresant. Noua unitate de control a conectivității CCU dezvoltată de Bosch este o unitate de bord care reglează comunicarea vehicul-la-x (vehicul-la-orice). CCU vehicul-la-x este compatibil cu toate standardele actuale de comunicare, cum ar fi Wi-Fi, LTE sau DSRC, și poate fi implementat oriunde în lume.

B

osch va prezenta servicii de mobilitate pentru vehiculele conectate într-o mașinăconcept nouă bazată pe BMW i3. Pe măsură ce crește numărul de vehicule conectate – conform Gartner, aproximativ 250 de milioane de automobile vor fi conectate la nivel mondial până în 2020 – la fel crește și potențialul noilor servicii digitale. Bosch oferă o gamă largă de servicii pentru vehicule care pot ajuta șoferii să găsească un loc liber de alimentare sau un loc de parcare cu un minim de efort. Alte servicii includ avertizarea conducătorului auto privind un drum greșit și activarea automată a unui apel de urgență după un accident.

Mobilitatea viitorului: Mașina de prezentare conectată Bosch încorporează viitorul mobilității Mașina de prezentare este întotdeauna on-line și conectată la împrejurimile sale, precum și la casa inteligentă a proprietarului. Această conectivitate permite șoferilor să rezerve cel mai apropiat „ebike” sau să închidă ferestrele la domiciliu dacă începe să plouă – este suficientă atingerea sau glisarea ecranului.

Utilizarea convenabilă a aplicațiilor pe motociclete și alte vehicule pe două roți Prin soluția mySPIN de integrare a smartphone-urilor, Bosch le permite călătorilor pe vehicule cu două roți să acceseze cu ușurință funcții avansate cum ar fi: navigația, sunetul personal și vremea pe smartphone-urile lor. Deja disponibil pentru mașini începând din 2014, mySPIN a fost acum optimizat pentru vehiculele cu două roți și autosporturi. La CES 2018, Bosch demonstrează soluţia mySPIN pe un vehicul rutier de la BRP: un Can-Am® Spyder® F3 Limited.

Securitatea vehiculelor conectate Sistemul IDPS de detectare și prevenire a intruziunilor, dezvoltat de Escrypt, o filială Bosch, utilizează un software de securitate dedicat pentru a recunoaște și analiza potențialele atacuri asupra vehiculelor conectate, permițând luarea rapidă a unor măsuri eficiente de protecție a vehiculelor individuale sau a unei flote întregi. Escrypt, un specialist în securitate, va lansa și o soluție de securitate a datelor pentru comunicarea vehiculla-x la CES 2018. Februarie 2018 masinisiutilaje.ro

57


Un senzor de accelerație mic, dar performant Un nou senzor MEMS, extrem de eficient din punct de vedere energetic, BMA400, este utilizat în aplicații de uzură și aplicații IoT. Consumă de zece ori mai puțină energie decât produsele existente, oferind în același timp aceeași performanță. Acest lucru ajută bateriile să dureze mai mult și extinde semnificativ durata de viață a bateriilor dispozitivelor.

Casele inteligente se bazează pe software și pe tehnologia cu senzori Aspiratorul robotizat cu inteligență artificială Roxxter

În plus, ele îmbunătățesc sistemele de alarmă prin verificarea situației printr-o înregistrare video imediat după declanșarea notificării de alarmă.

Bosch este un pionier când vine vorba de conectivitatea în bucătărie. Anul trecut, compania și-a rotunjit portofoliul de dispozitive cu funcții web pentru toate categoriile de aparate. Dar casa inteligentă nu este completă încă. Anul acesta, Bosch lansează primul aspirator robotizat conectat: Roxxter. Acest ajutor de înaltă performanță este echipat cu senzori care scanează și realizează hărți interactive ale mediului său.

Platforma pentru clădiri conectate

Datorită RoomSelect, pot fi oferite sarcini specifice, precum și instrucțiuni despre zonele unde nu trebuie să meargă. Roxxter poate fi chiar controlat prin comandă vocală folosind Amazon Alexa spunând, de exemplu: "Alexa, du aspiratorul robotizat Home Connect în camera de zi!" Din toamna anului 2017, a fost posibilă și operarea soluţiilor de cameră de supraveghere pentru case inteligente utilizând comenzile vocale Amazon Alexa, devenind unele dintre primele camere care au oferit vreodată această opțiune. Începând cu anul 2018, întreg sistemul Bosch pentru case inteligente va putea fi operat cu ajutorul comenzilor vocale.

Camere premiate pentru o locuință sigură Camera de supraveghere interioară de 360° și camera externă Eyes, ambele premiate în cadrul RED DOT AWARD 2017, sunt disponibile ca soluții inteligente și independente. Începând cu anul 2018, va fi posibilă integrarea acestora în soluțiile de sistem pentru case inteligente de la Bosch, dacă se dorește.

58

masinisiutilaje.ro Februarie 2018

Soluția bazată pe cloud analizează date din tehnologia de construcții și senzori, cum ar fi calitatea aerului și activitatea umană. Prin urmare, platforma oferă o bază pentru gestionarea eficientă a clădirilor, de exemplu prin întreținerea predictivă și abordările spre creșterea productivității. De asemenea, oferă informații despre utilizarea camerei și utilizarea spațiului de lucru. De exemplu, aceasta permite angajaților din birouri cu stații de lucru flexibile să găsească rapid următorul spațiu disponibil și să permită implementarea optimă a serviciilor de curățenie. Detectarea faptului că oamenii sunt prezenți și localizarea echipamentului ajută la optimizarea proceselor din interiorul clădirii. Soluția a fost dezvoltată pe baza gamei Bosch IoT.

Senzorul de accelerație este deosebit de interesant pentru aplicațiile din casa inteligentă, cum ar fi sistemele de securitate. Un pedometru integrat, eficient din punct de vedere energetic, face de asemenea posibilă echiparea unor noi dispozitive purtate pe corp, cum ar fi ceasurile de mână normale, cu o funcție de detectare a activității fără costuri majore de dezvoltare. Senzorul a primit un Premiu de Inovație CES 2018 în categoria Tehnologii Incorporate. La CES, vizitatorii au experimentat BMA400 interactiv jucând un joc de zaruri la standul Bosch # 14028 în zona Smart Home.

Interfață interactivă cu utilizatorul Utilizarea dispozitivelor electronice în viața de zi cu zi este în creștere - fie că sunt purtate în timpul călătoriei sau în casa inteligentă. Acest lucru face din ce în ce mai importantă îmbunătățirea modului în care oamenii și tehnologia interacționează. O componentă cheie pentru astfel de soluții este microscanner-ul Bosch. Acesta creează interfețe virtuale flexibile și intuitive și le proiectează la o rezoluție înaltă pe orice suprafață obișnuită. Acest senzor mic poate fi astfel utilizat pentru a realiza o interfață precisă, la cerere, pentru Internetul lucrurilor, inclusiv pentru aparatele de uz casnic, tablete și roboți sociali, ca și exemple. Rezultatul este capacitatea de a interacționa cu dispozitive într-un mod intuitiv și ușor de utilizat, permițând integrarea fără probleme a funcțiilor lor în viața cotidiană.


Profile for Masini si Utilaje

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Februarie 2018  

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Februarie 2018  

Advertisement