__MAIN_TEXT__

Page 1

www.masinisiutilaje.ro

EVENIMENT

Tracto-Technik Hands On Days

9-13 aprilie, Lennenstadt, Germania

SINTEZA

Anul XIII, Nr. 4 (146)

CECE 2018

APRILIE 2018

Ce ne rezervă viitorul?

JOB REPORT

Încărcătoarele frontale CASE

profitabile în orice moment

Sandvik Quarry Process Optimization III 12-13 aprilie, Băile Tușnad

PUTEREA GRUPULUI WIRTGEN - FORȚĂ MOTRICE ÎN CONSTRUCȚIA CELUI MAI MARE AEROPORT DIN LUME


SCANEAZĂ

DESCOPERĂ

EDITOR AUDIENȚĂ GENERALĂ AG Str. Roma, nr. 16, Parter ap. 2, sector 1, cod 011744 București, România Tel.: +40749144944 office@masinisiutilaje.ro www.masinisiutilaje.ro ISSN 1841-9631 PARTENER OFICIAL AL:

PREŞEDINTE GRUP PRESĂ AUDIENŢĂ GENERALĂ AG SRL V.BUZDUGAN Publisher

Cornelia ROTARU

cornelia.rotaru@masinisiutilaje.ro Redactor Șef

Ing. Valeriu BEZDEDEANU

vali.bezdedeanu@masinisiutilaje.ro Marketing Manager

Maria NAE

maria.nae@masinisiutilaje.ro

Vizita în Germania

PR & Communication Coordinator

ăptămâna trecută, 9-13 aprilie, am fost în vizită la fabrica Tracto-Technik din Lennenstadt, Germania, în cadrul unui eveniment foarte special care a durat o săptămână întreagă, Hands-On Days. La eveniment au fost prezenţi toţi partenerii Tracto-Technik din întreaga reţea mondială de dealeri, toată “familia” TT, cum s-ar spune. Am vizitat atât fabrica TT, fabrica nouă încă nefinalizată, birourile, cât şi expoziţia cu toate produsele din gama Tracto Technik, atât de inovatoare şi forward-thinking. Ce să spun, ziua rigoare nemţească, seara bere la fel de nemţească, într-un cadru prietenesc şi relaxat. Am inclus în ediţia de faţă un material introductiv despre noutăţile aflate la eveniment, urmând să detaliem în ediţia de mai a publicaţiei noastre Trenchless România.

dan.scarlat@masinisiutilaje.ro

S

Cu această ocazie am aflat şi ceva mai mult despre istoria TT, despre iniţiatorul acestei companii şi viziunea sa complexă asupra lumii – Paul Schmitd. Cu o pregătire tehnică riguroasă, acesta a proiectat iniţial tractoare agricole, ca apoi să vină cu ideea “cârtițelor” care deja au făcut istorie la nivel mondial în prezent. Compania în prezent este condusă de fiul acestuia, Wolfgand Schmitd şi are un board directoral compus din patru persoane. TT este de asemenea implicată şi în multe proiecte de research&development inovative, testând idei şi creând prototipuri de produse care vor dezvolta şi mai mult domeniul no-dig. După cum autonomia este în trend şi este experimentată la nivel de auto, camioane, ideea de “cârtiță” autonomă este de asemenea testată actualmente în cadrul unuia dintre proiectele la care participa şi TT. Viitorul este al autonomiei, se pare, atât pe şosele/în oraşe/etc., cât şi chiar SUB acestea. Pot spune că m-am întors şi mă simt că după inspirarea unui aer proaspăt (mai ales că Lennenstadt este situat într-o regiune de deal şi aer proaspăt am avut şi la propriu) şi că viitorul sună interesant, văzut prin ochii unor oameni vizionari şi puşi pe treabă. Săptămâna viitoare urmează Intermat Paris 2018, eveniment la care vom fi de asemenea prezenţi şi de unde vom reveni cu noutăţi! Acestea însă în ediţia viitoare.

Cu bine până atunci, Cornelia Rotaru Publisher AUDIENȚĂ GENERALĂ AG SRL

4

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Oana PATACHE

oana.patache@masinisiutilaje.ro Redactor

Dan SCARLAT Redactor

Ing. Teodor JERPELEA Responsabil distribuție/abonamente

Eugen TROICIU

eugen.troiciu@masinisiutilaje.ro Redactor

Olga JUC

Redactor de specialitate onorific

Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Petre ZAFIU Graphic Designer

Lucian IORGULESCU

DISTRIBUȚIE POȘTA ROMÂNĂ ROMÂNIA & REP. MOLDOVA

Reproducerea integrală sau parțială a articolelor sau imaginilor apărute în revistă este permisă numai cu acordul scris al editorului. Editorul nu răspunde pentru textele conținute de articolele publicitare, reclame și interviuri. Editorul a făcut toate eforturile pentru a asigura corectitudinea informațiilor publicate în această revistă și nu poate fi făcut responsabil pentru erorile apărute accidental.

Anul XIII, Nr. 4 (146) APRILIE 2018


Aprilie Sumar

14

Zoom In 8

NEWS SaMoTer: #FOLLOWTHEBEAT

10 Sinteză Industria europeană de echipamente de construcție se confruntă cu incertitudini

Industry

18

14 Cover Story Sandvik Quarry Process Optimization - a treia ediție a unui succes 18 Lansare JCB face istorie din nou – Partea a II-a 22 Utilaje Metso urmează să instaleze în America de Nord primul său Lindemann™ EtaRip™

22

24 Utilaje CTE Trailers, un nume dedicat transportului rutier și utilajelor pentru construcții

24

Machinery

30 Utilaje Încărcătoarele frontale de la CASE, profitabile în orice moment 34 Turneu Caterpillar lansează în Europa Roadshow-ul NEW RANGE. NEW RULES.

30

36 Advertorial Sistem de cântărire pentru încărcătoare frontale de la PFREUNDT 40 Trucks Platforma RoadStars powered by Mercedes-Benz Trucks

34

58

Focus Plus

52 Eveniment Lorencic Bauservice, soluţia pentru utilaje și mărfuri profesionale 58 Trucks Premieră pentru primul autocamion integral electric produs de Volvo Trucks

News Noul Director General Schmitz Cargobull România Pag. 26 Utilaje Puterea Grupului Wirtgen, forță motrice în Pag. 44 Investiție ELMAS investește în energia verde Pag. 46 Eveniment Hands On Days by Tracto-Technik Pag. 48 Coboți Universal Robots oferă avantaje competitive și stimulează crearea de locuri de muncă cu ajutorul roboţilor Pag. 50 Tehnologii Scania anunţă un parteneriat pentru mersul în convoi semi-automat Pag. 59 Eveniment Trenchless Romania Conference & Exhibition, ediţia a III-a Pag. 62 News Suedia a inaugurat prima autostradă electrificată, pe care pot fi transportate mărfuri în mod nepoluant Pag. 62 News Goodyear lansează noua gamă de anvelope pentru Pag. 12

construcția celui mai mare aeroport din lume, situat în Turcia

camioanele de tonaj redus


NEWS

SAMOTER: #FOLLOWTHEBEAT Târgul internațional de echipamente pentru construcții se întoarce la Veronafiere în perioada 22-25 martie 2020 Cea de-a 31-a ediție SaMoTer, programată la Centrul Expozițional Verona în 2020 va avea loc între 22-25 martie, de duminică până miecuri, precedată de o zi dedicată exclusiv pentru presa comercială și clienţii de top ai companiilor expozante, pe bază de invitație, sâmbătă, 21 martie.

E

xpoziția internațională trienală dedicată lumii echipamentelor de construcții este cel mai important eveniment din acest sector din Italia care, potrivit ultimelor date puse la dispoziție de către perspectiva SaMoTer-Prometeia, a realizat exporturi de peste 2,4 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului 2017. În plus față de expoziție și zona de afaceri, care a atras 450 de companii în 2017 (25% internaționale), se pune un accent deosebit pe inovația tehnologică, conținutul și instruirea aprofundată a operatorilor.

8

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

SaMoTer 2020 întâmpină, de asemenea, întoarcerea Asphaltica, expoziția dedicată asfaltului și infrastructurii rutiere, organizat împreună cu Siteb (Asociația Italiană de Asfalt Rutier și Bitum). În plus, principalele parteneriate strategice cu CECE (Comitetul European de Echipamente pentru Construcţii) și Unacea (Uniunea Italiană a Echipamentelor de Construcții și Atașamente) au fost reînnoite, în timp ce datele sectorului de monitorizare SaMoTer beneficiază încă o dată de consultanța companiei Prometeia cu informația introdusă de Unacea.

"În organizarea evenimentului SaMoTer 2020 continuăm calea modernizării și dezvoltării inițiată odată cu ediția din 2017 – așa cum afirmă și noul slogan pentru campania promoțională: #FOLLOWTHEBEAT.”, a declarat Giovanni Mantovani, CEO și director general al Veronafiere.


SINTEZĂ

Industria europeană de echipamente de construcție se confruntă cu incertitudini Vânzările de echipamente de construcție în Europa au crescut cu 15% în 2017, după un prim trimestru puternic al anului, creșterea a încetinit în cel de al doilea. Nivelurile actuale de vânzări se situează la egalitate cu nivelurile înregistrate în 2006 și 2008, dar industria este încă cu 20% sub nivelul maxim din 2007. Piețele problematice din Europa de Sud, Europa Centrală și de Est au înregistrat o creștere peste niveluri medii. Drept urmare, disparitatea Nord-Sud devine din ce în ce mai puțin pronunțată. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului economic anual CECE 2018.

Performanța în 2017

T

endința pozitivă a pieței europene a echipamentelor de construcții a fost confirmată în 2017. "A fost o ușurare să vedem că recuperarea Italiei și Spaniei continuă și chiar are un impuls", a explicat Sebastian Popp, expert economic la CECE. "Chiar dacă Europa de Sud este încă la un nivel relativ scăzut, este important de observat că decalajul dintre nord și sud se micșorează." Pe piețele de volum mare din Europa de Nord și de Vest, sectorul este aproape de nivelurile istorice record.

Factorii care ar putea avea un impact negativ asupra industriei includ criza de comerț liber, precum și incertitudinile politice și economice în curs de desfășurare, cum ar fi Brexit.

10

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

"Recuperarea continuă a industriei de construcții din Europa, îmbunătățirea afacerilor în sectoarele exploatării miniere și carierelor de piatră, precum și un mediu economic favorabil cu dobânzi reduse au stimulat investițiile", a spus Popp. În cazul în care niciuna dintre aceste elemente fundamentale nu se modifică semnificativ în 2018, cererea ar trebui să rămână, de asemenea, puternică în 2018.

de beton consideră că afacerile lor pot scădea în următoarele șase luni. Producătorii de subansamble și piese de schimb au fost cei mai optimiști în sondajul din februarie, aproape 80% dintre companii anticipând o creștere suplimentară. Cu toate acestea, timpul de livrare a mașinilor ar putea deveni, de asemenea, un factor limitator semnificativ pentru creșterea vânzărilor în 2018.

Perspectivă pentru 2018 Barometrul de afaceri CECE a ajuns la noi înălțimi la începutul anului 2018. Valoarea indicelui din februarie a depășit nivelurile anterioare înregistrate din primăvara anului 2017, 75% dintre producătorii europeni își descriu afacerea curentă că fiind bună sau foarte bună, iar alte 21% consideră că aceasta este satisfăcătoare. Aceasta este opinia cea mai pozitivă înregistrată vreodată de sondajul CECE lunar. Cu toate acestea, au existat unele diferențe între grupurile de produse.

Pe măsură ce cererea de echipamente a crescut în întreaga lume, multe regiuni înregistrând o creștere, capacitățile de producție ale producătorilor se pot dovedi insuficiente pentru a servi toate piețele în același ritm. Mulți producători au raportat deja unele dificultăți în obținerea de componente de la furnizorii lor la rata necesară. Un factor suplimentar pe piețele foarte puternice din Europa de Vest este disponibilitatea limitată a operatorilor de utilaje, ceea ce reprezintă o limitare în vânzările de echipamente.

În timp ce în jur de 70% dintre producătorii de echipamente terasiere și de infrastructuri rutiere anticipează o creștere a vânzărilor, doar 40% dintre producătorii de echipamente de beton se așteaptă să înregistreze o creștere suplimentară. În plus, 20% dintre producătorii de echipamente

Având în vedere gama de factori care susțin și limitează vânzările de echipamente, o creștere de 5% până la 10% pe piața europeană reprezintă o previziune realistă pentru anul 2018. Acest lucru ar însemna al cincilea an consecutiv de creștere pentru industria utilajelor de construcții.


NEWS

Noul Director General

Schmitz Cargobull România

Filiala Schmitz Cargobull AG din România l-a desemnat pe dl. Roland W. Schacht la conducerea companiei. Noul Director General, un manager cu experienţã vastã în domeniul automotive, se ocupã acum de pieţele din România, Grecia, Cipru şi Republica Moldova.

C

u o experienţă de peste 25 de ani în industria automotive, Schacht şi-a inceput cariera în domeniul Marketing şi Management, ocupând apoi funcţii de conducere în numeroase companii multinaţionale de succes. Înainte de a se alătura Schmitz Cargobull în poziţia de Director General pentru pieţele din România, Grecia, Cipru şi Republica Moldova, dl.Schacht a ocupat o funcţie de conducere în cadrul MAN Trucks & Bus Europa de Est/CIS. Schmitz Cargobull este lider de piaţă în Europa, fiind principalul producător de semiremorci pentru transportul de mărfuri cu temperatură controlată, mărfuri generale şi mărfuri în vrac, dar şi principalul producător de suprastructuri, conducând detaşat în Romania, cu peste 50% cotă de piață în sectorul semiremorcilor. Dl. Schacht se va concentra pe consolidarea acestei poziţii în piaţã.

Cu o producție anuală de aproximativ 58.000 de remorci şi cu o medie de 5.800 de angajați, Schmitz Cargobull AG este cel mai important producător european de semiremorci pentru transportul mărfurilor cu temperatură controlată, mărfuri generale şi mărfuri în vrac, dar şi principalul producător de suprastructuri. Compania a realizat vânzări de peste 2,0 miliarde de euro în anul 2016/2017.

12

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

“Roland W. Schacht are o expertiză importantă în transporturi şi în industria vehiculelor comerciale şi cu siguranţă, va aduce plus de valoare echipei noastre, datorită cunoştinţelor sale de vânzări şi abilităţilor sale manageriale”, declară Boris Billich, Directorul de Vânzări al Schmitz Cargobull AG. “Suntem foarte încântaţi de faptul că domnul Schacht s-a alăturat Schmitz Cargobull şi aşteptăm cu nerăbdare această colaborare pentru a continua dezvoltarea Schmitz România şi a regiunii extinse.”

În calitate de pionier în industrie, compania germană a dezvoltat o strategie cuprinzătoare şi a stabilit în mod constant standarde de calitate care acoperă toate nivelurile: de la cercetare şi dezvoltare până la servicii de producție şi servicii de specialitate, precum telematica semiremorcilor, finanțare, piese de schimb, dezvoltând de asemenea şi piața vânzărilor de vehicule second-hand.

“Sunt convins cã succesul Schmitz Cargobull în România depinde în cea mai mare mãsura de satisfacţia clienţilor, de performanţa echipei, dar si de relaţiile de parteneriat pe care le vom stabili. Scopul meu este sã continui -alãturi de echipã- scrierea acestei poveşti de succes.”


COVER STORY

Sandvik Quarry Process Optimization III A treia ediție a unui succes

TEXT: Dan SCARLAT, Oana PATACHE

În prima parte a lunii aprilie a avut loc la Băile Tușnad cea de-a treia ediție a seminarului Sandvik Quarry Process Optimization. Așa cum s-a întâmplat încă de la debut, evenimentul a fost un succes, bucurându-se de aprecierea tuturor celor prezenți. 14

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018


A

juns la a treia ediție, Seminarul Sandvik și-a confirmat statutul de eveniment anual. Ca de obicei, au fost prezenți peste 100 de invitați din toată România, mai ales că locația a fost inspirat aleasă, fiind rezonabil accesibilă din diverse părți ale țării.

Sandvik este un grup industrial din Suedia, cu o tradiţie de 150 de ani în proiectarea şi fabricarea unora dintre cele mai avansate produse din punct de vedere tehnic, grup ce deţine poziţia de lider mondial în anumite domenii, care includ instrumente pentru industria minieră şi construcții sau echipamente pentru forare. Scopul a fost și anul acesta de a aduce laolaltă reprezentanți ai celor mai puternice companii care activează pe piața producției de agregate și de a oferi acestora, printr-o abordare extrem de transparentă, un aport de cunoștințe și de noțiuni prin intermediul specialiștilor Sandvik. Invitații au putut afla care sunt metodele de a-și minimiza costurile de producție și cum trebuie gândită o investiție în domeniul producerii de agregate de la A la Z. Ediția de anul acesta l-a avut ca invitat pe Stefan Wikstedt, Product Manager Crushing Wears, care a prezentat diverse tehnologii dezvoltate de compania suedeză. Acestea au inclus „Flexifeed”, un sistem patentat conținând două blindate într-unul singur (unul extragrosier și unul grosier), testat inițial pe stațiile mobile și destinat situațiilor în care alimentarea materialului nu este constantă. Cu ajutorul acestei soluții, durata de viață a blindajului a fost extinsă cu 20-50% iar rata de producție a crescut cu 5%. O altă tehnologie, exclusiv de la Sandvik și destinată concasoarelor superioare, implică posibilitatea înlocuirii părții inferioare a inelului concav în continuarea profilului uzat. La concasoarele superioare cu fălci, pentru aplicații extrem de abrazive, este disponibil un nou aliaj, M8, gândit pentru a afecta pozitiv costul pe tonă produsă. un alt tip de material exclusiv Sandvik este HX900, care poate crește durata de viață a blindajelor laterale de 5-7 ori.

Prezentarea a inclus și un studiu de caz comparativ între o cameră de concasare Sandvik și una competitoare, la care diferența în favoarea suedezilor urca până la 10.000 de tone în plus anual de material procesat. De altfel, referitor la acest aspect, Stefan Wikstedt a declarat ”lucrez cu produsele acestea de 30 de ani și nu am pierdut niciodată vreo competiție dacă ne uitam la capacitatea de material procesat.” Participanții au luat parte și la o simulare de soft concasor, care poate eficientiza producția în funcție de anumite informații stricte care trebuie introduse. În cazul în care valorile de lucru sunt introduse corect, acuratețea este de 95-97%. Aplicația „OptiAgg” este specifică fiecărei aplicații în parte, tine de modelul matematic al materialul, al rocii clientului și al configurației alese pentru stație.

De la teorie la practică

Ca de obicei, evenimentul a cuprins și o vizită la o stație sortare concasare, aparținând companiei Dio Andezit și situată în Malnaș. Ca o picanterie, anul trecut, la finalul părții teoretice, participanții au creat un flux teoretic de sortare concasare, pe care, cu ocazia acestei ediții, cei prezenți l-au putut vedea pe viu, chiar dacă într-o variantă ușor adaptată. Stația nu era finalizată, ceea ce a adus o nouă tematică evenimentului.

Practic, prima ediție a inclus o vizită la poate cea mai modernă stație de acest tip din țară, care fusese inaugurată cu scurt timp înainte. În 2017, participanții au putut vizita o stație care livra deja de ani buni, având așadar șansa de a aprecia rezistența în timp a produselor Sandvik. Iar anul acesta am putut vedea echipamentele în timpul procesului de instalare. Este vorba de o stație cu capacitatea totală de 300 de tone/oră, proiect caracterizat printr-o flexibilitate extinsă, cu posibilitatea de a produce concomitent foarte multe tipuri de produse. Cât despre reușita evenimentului în sine, poate cel mai bine a pus „punctul pe i” Nelu Ochi, chiar beneficiarul stației vizitate și client Sandvik încă din 2006, a cărui intervenție a încheiat partea teoretică a programului. Acesta a apreciat șansa pe care seminarul o oferă de a socializa și de a împărți opinii în folosul tuturor celor prezenți. ”Sandvik are mereu o soluție bună, iar noi am avut nevoie de una specială, care a fost asigurată fără probleme de echipa din România. Oamenii aceștia au venit în afacerea mea ca și cum ar fi fost și afacerea lor. Mi-au oferit cea mai bună soluție pentru nevoile mele, m-au ajutat și pe zona de finanțare, practic nu mai rămăsese decât să mi-o dea gratis” a glumit acesta cu privire la reușita parteneriatului cu Sandvik.

Aprilie 2018 masinisiutilaje.ro

15


COVER STORY Interviu Cristian Rusu, Business Line Manager C&S, Sales Area Russia and CIS, Sandvik Mining and Rock Technology. Mașini&Utilaje: Cred că deja putem

spune că seminarul Sandvik este un eveniment de tradiție. Care sunt impresiile după trei ediții? Ce s-a îmbunătățit și ce mai e de făcut pentru anii următori? Cristian Rusu: Sunt extrem de mulțumit deoarece prezența a crescut de la an la an. Consider că unul dintre cele mai mari căștiguri atât pentru Sandvik cât și pentru participanți este faptul că am reușit să creăm o comunitate în cadrul căreia se schimbă impresii, bune practici etc. Feedback-ul clienților este extrem de important pentru noi deoarece ceea ce facem este perfectibil iar părerile acestora ne ajută să dezvoltăm ulterior produsele astfel încât să satisfacă cerințele clienților noștrii. Noi dorim să fim referința în industrie și să stabilim standarde la cel mai înalt nivel iar acest lucru nu se poate realiza fără partenerii noștri ce operează echipamentele Sandvik. În fiecare an am ridicat ștacheta și vom face acest lucru și pentru ediția de anul viitor. Deja este conturată structura evenimentului de anul viitor dar din păcate nu pot dezvălui mai multe detalii pentru că nu vreau să stric surpriza.

Mașini&Utilaje: A reușit acest eveniment

să ducă la optimizări ale diverselor aplicații, așa cum și-a propus inițial? Cristian Rusu: Scopul nostru declarat a fost acesta iar discuțiile extrem de constructive avute cu participanții pe durata evenimentului îmi dau convingerea că am realizat ceea ce ne-am propus. Sandvik nu vinde echipamente ci soluții pentru concasare-sortare. Noi vedem relația cu clienții ca pe un parteneriat și acceptăm provocările oferite în a studia aplicația partenerilor noștri și de a le optimiza astfel încât costurile operaționale să scadă iar

partenerul nostru să devină extrem de competitiv într-o piață destul de dificilă precum cea din România. Investim foarte mult în expertiza colegilor noștri pentru că din punctul meu de vedere factorul uman este extrem de important și oricât de performant ar fi un echipament nu va excela fără suportul corespunzător. Investim foarte mult în partea de suport informatic de care angajații Sandvik au nevoie în a răspunde provocărilor din piață ca atare una dintre prioritățile Sandvik este dezvoltarea programelor de simulare atât a stațiilor/procesului de concasare cât și a ceea ce se întâmplă în camera de concasare în ideea de a optimiza atât mixul de produse și capacitatea dar și de a scade uzura și implicit costurile operaționale. Dorim să scoatem din ecuație ghicitul iar ceea ce propunem partenerilor să fie extrem de bine documentat. Aceste softuri de simulare stau la baza garanțiilor de proces pe care le emitem. Mașini&Utilaje: Cum s-a prezentat anul

2017 din punct de vedere comercial și care sunt perspectivele pentru 2018? Cristian Rusu: Din punct de vedere comercial în 2017 ne-am atins targetele de vânzări dar a fost mult sub potențialul pieței din România. Potențialul este extrem de mare și sunt optimist pentru viitor.

16

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018


LANSARE

JCB Cu o săptămână înainte de sosirea primăverii 2018 și în acord cu renașterea naturii, în cadrul unui fabulos eveniment de lansare, JCB a prezentat în avanpremieră, în exclusivitate reprezentanților presei de specialitate din Europa, primele produse ale noilor generații de excavatoare pe șenile, mini – excavatoare electrice și nacele foarfecă cu baterii litiu–ion.

18

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

face istorie din nou! TEXT: Maria NAE - Rocester, Staffordshire UK, Ing. Valeriu BEZDEDEANU


M

ini-excavatorul electric JCB 19C-1 E-TEC va fi lansat în cursul acestui an. Având la bază versiunea de top a modelului cu consolă spate scurtă (19C-1) lansat anul trecut, noul mini-excavator folosește un motor electric și 3 pachete de baterii modulare de ultimă generație cu celule litiu-ion NMC, ce echipează vehiculele electrice cele mai recente. Fiecare pachet de baterii, protejat de o carcasă robustă, este conceput să reziste condițiilor extreme de utilizare de pe șantiere. Integrarea pe acest mini-excavator a celor mai recente tehnologii din domeniu asigură motorului electric, alimentat la 48 V, un randament ridicat. Acesta oferă un cuplu motor instantaneu superior celui generat de motorul diesel standard instalat pe modelul convențional.

Motorul acționează un sistem hidraulic Bosch Rexroth confirmat, care asigură aceleași performanțe de excavare cu cele a mini-excavtorului standard de 1,9 tone. Combinarea sistemelor electrice și hidraulice asigură un randament ridicat și necesită cerințe de răcire inferioare sistemului clasic (diesel – hidraulic). Instalarea unui mic radiator de răcire a uleiului, echipat cu un ventilator electric de putere scăzută și decuplare automată, contribuie la prelungirea duratei de viață a bateriilor și reduce nivelul de zgomot emis de mașină. Încărcarea completă a bateriilor asigură o zi de lucru completă, într-un ciclu de lucru normal, sau patru ore de funcționare în condiții extreme. JCB 19C-1 E-TEC este dezvoltat pe același șasiu cu ecartament variabil și poate fi echipat cu aceleași echipamente de săpare ca și modelul diesel astfel încât, cu brațul balansier de 1.100 mm, poate atinge o adâncime maximă de săpare de 2.576 mm. Totodată, posibilitatea de echipare cu o largă gamă de echipamente atașate face din acest mini-excavator un instrument ideal în proiectele de demolare și renovare.

"Cu noul excavator 220X, JCB a atins noi nivele de calitate în ceea ce privește dezvoltarea produselor și fabricarea mașinilor, pentru a satisface așteptările tuturor clienților noștri de pe piața excavatoarelor. Fiecare detaliu a fost examinat cu atenție și a fost optimizat, pentru a asigura mașinilor durabilitate maximă și fiabilitate în exploatare.

Mai mult de atât, noi am căutat să simplificăm sarcina operatorului, dar și a tehnicianului de service, pentru a reduce perioadele de imobilizare a excavatorului și a spori rentabilitatea. Excavatorul JCB 220X marchează apariția unei nou generații de excavatoare JCB care, mulți ani de acum încolo, vor lucra cu fidelitate pentru profesioniști."

Aprilie 2018 masinisiutilaje.ro

19


LANSARE Mini-excavatorul electric beneficiază de brațe reproiectate, iar toate furtunurile hidraulice de presiune, pentru o mai bună protecție, sunt montate în interiorul structurii brațelor. Articulațiile brațelor și ale lamei sunt prevăzute cu bucșe grafitate care asigură extinderea intervalelor de gresare la 500 de ore, iar toate punctele de gresare sunt amplasate pe aceeași parte a mașinii.

Confortul operatorului a constituit o prioritate absolută în concepția noului excavator JCB 220X. Cabina, cu o structură complet nouă va fi montată pe toate modelele din Seria X. Cabina este cu 100 mm mai lungă și are o lățime de 1 m. Cadrul de rezistență ROPS este integrat în structura cabinei, iar geamurile panoramice sunt plane.

Excavatorul pe șenile JCB 220X

Nivelul de zgomot în interiorul cabinei este incredibil de scăzut, nedepășind 68 dB(A) la nivelul urechilor operatorului, față de 73 dB(A) la generația anterioară, iar vibrațiile transmise sunt mult diminuate grație unui nou sistem de amortizare, cu 4 silentblocuri pe care este așezată cabina.

JCB a dezvoltat pe parcursul a 4 ani un nou excavator pe șenile, modelul JCB 220X, primul produs din noua generație de excavatoare pe șenile din «Seria X». Acest nou excavator de 22 de tone va înlocui omologul său din «Seria JS», o gamă de mașini ce a fost proiectată de constructorul japonez Sumitomo. Pe parcursul celor 4 ani, JCB a evaluat mașinile concurenței, a colectat peste 1.000 de cerințe din partea clienților și a pus la punct un program intensiv de încercări și verificări a componentelor și mașinilor testate, care a permis atingerea nivelelor optime de calitate și fiabilitate rezultate din feedbackul primit de la clienți. De acum încolo, «Seria X» va fi completată, pornind de la modelul 220X, cu celelalte modele solicitate de clienți, mai ușoare și mai grele.

Caracteristicile definitorii ale noului excavator sunt: • cabină cu 15% mai spațioasă, cu structura ROPS integrată și beneficiind de o izolație fonică superioară; • structura superioară cu 200 mm mai lată, pentru o amplasare optimizată a componentelor în spațiul de sub capotă; • poziționarea brațului principal pe axa mediană longitudinală a mașinii, pentru o mai bună precizie de excavare și o durabilitate superioară; • productivitate sporită cu 10% și un consum de combustibil redus cu până la 15%; • concepție ergonomică a postului de lucru al operatorului, cu o interfață intuitivă și simplu de utilizat; • capota motorului și capace de acces mai robuste, pentru o mai mare rezistență și o protecție sporită.

Pentru a asigura o vizibilitate optimă, motorașul ștergătorului de parbriz este amplasat în partea stângă, jos, a parbrizului. Pentru confortul operatorului sunt disponibile 3 versiuni de scaun Grammer care, printre alte funcționalități, au opțional capacitatea de încălzire și ventilație. Joystick-urile de comandă sunt amplasate pe console fixate la armătura scaunului. Podeaua plată și covorașul de cauciuc, reproiectat, asigură o curățare mai ușoară a interiorului cabinei. Atenția la detalii este evidentă la JCB 220X. Un contor de ore de funcționare suplimentar este amplasat în interiorul cabinei astfel încât să fie vizibil din exterior, de la nivelul solului. Ansamblul de comenzi, ergonomice, sunt în totalitate gândite pentru confortul operatorului, fiind dispuse pe o nouă consolă cu comenzi montată pe scaun. În fața operatorului, pe partea dreaptă, este amplasat un monitor cu display de 7 inch, cu poziție reglabilă, ce afișează funcționalități și meniuri intuitive, accesibile prin intermediul unui comenzi rotative asemănătoare touchpad-ului auto. Accesarea rapidă a modurilor de funcționare afișate pe monitor și existența unor butoane dedicate fiecărei funcții, asigură operatorului posibilitatea de a executa mult mai rapid operații regulate. Podeaua în zona de repaos a picioarelor, pedalele și levierele de direcție au fost reproiectate în sensul sporirii confortului operatorului în timpul lucrului.

În plus, excavatorul poate fi echipat din fabrică cu un sistem GPS, cu un dispozitiv de atașare rapid a echipamentelor de lucru, cu cap hidraulic rotativ și înclinabil, precum și cu un sistem centralizat de ungere.

Concepută și dezvoltată pentru a oferi clienților maximum de eficiență și rentabilitate, cu un nou aspect exterior robust și impunător și afișând prin fiecare componentă o durabilitate și o fiabilitate de neegalat, noua Serie X se va impune, fără îndoială, pe piața excavatoarelor cu șenile.

Proiectarea excavatorului cu o lățime mai mare, de 2,7 m, a permis inginerilor de la JCB să poziționeze central brațul principal. În această poziție a brațului se reduc forțele exercitate pe coroana dințată de orientare a turelei, iar operatorului i se oferă o precizie mai mare în timpul operațiunilor de excavare și posibilitatea de a lucra cu cupe de capacitate mai mare. Lățimea mai mare a suprastructurii superioare a permis o amplasare optimă a componentelor, agregatelor și contragreutăților. Pachetul de răcire redimensionat, a fost prevăzut cu radiatoare cu fante mai mari și opțional, poate fi prevăzut cu grătare de protecție suplimentare detașabile. Capace mari, cu fețe duble din oțel ambutisat, sunt amplasate pe părțile laterale, pentru un acces facil de la nivelul solului, și deasupra capotei motorului. Motoarele JCB EcoMAX de pe excavatorul JCB 220X, cu norma de poluare UE Stage IV, au fost testate mai mult de 110.000 de ore pe 70 de mașini diferite, în condiții de mediu și în aplicații dintre cele mai dificile. În ceea ce privește componentele hidraulice, JCB lucrează cu pompe hidraulice și distribuitoare de ultimă generație de la Kawasaki și Kayaba. Diametrele furtunurilor hidraulice de înaltă presiune au fost sporite, pentru a se asigura un debit superior fără a se modifica viteza de curgere, scăzând astfel nivelul de uzură și crescând durata de viață a furtunurilor. Fără a modifica brațul principal sau balansieru, JCB oferă opțiunea de poziție flotantă a brațului, ceea ce asigură o nivelare fină și ameliorează eficacitatea ciocanului hidraulic, prin aplicarea unei presiuni adaptate la echipamentul de lucru. Instalarea pe fluxul de fabricație de supape hidraulice de siguranță, face ca excavatorul să fie apt și pentru operațiuni de ridicare de sarcini, iar montarea opțională a unei supape de siguranță pe cilindrul hidraulic de acționare a cupei, permite utilizarea furcilor pentru palete.

20

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018


UTILAJE

Metso urmează să instaleze în America de Nord

primul său Lindemann™ EtaRip™ Compania finlandeză Metso a anunțat că a primit o comandă pentru livrarea în America de Nord a unui prim tocător de mărunțire primară de înaltă performanță pentru reciclarea metalelor, model Lindemann™ EtaRip™.

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

C

lientul, compania Milliron Iron & Metal din orașul Mansfield, statul Ohio, Statele Unite ale Americii, este una dintre cele mai importante companii de reciclare cu servicii complete din regiune. Pentru Milliron Iron & Metal alegerea Metso ca furnizor al echipamentelor pentru procesul de reciclare a metalelor a oferit cea mai bună performanță în ansamblu, având în vedere rețeaua de service și suportul tehnic asigurat de Metso în America de Nord, iar tocătorul de mărunțire primară Metso Lindemann™ EtaRip™, a reprezentat soluția ideală datorită designului robust și a performanțelor mașinii. Mai mult, soluția oferită de Metso respectă reglementările restrictive de mediu și comerciale impuse în America de Nord și și-a dovedit deja capacitățile performanțe de lucru în multe țări la nivel global. „Suntem încântați că ne-am asigurat prima comandă EtaRip în America de Nord”, spunea Keith Carroll, vice-președintele Metso Metal Recycling America de Nord, cu sediul la San Antonio. „Instalația va fi instalată în toamna anului 2018. Odată ce instalația va fi pusă în funcțiune, suntem încrezători că atunci clientul nostru va fi mulțumit de decizia noastră. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare să putem demonstra unui nou public beneficiile pe care le oferă acest produs.”

EtaRip asigură o eficiență operațională optimă Tocătorul de mărunțire primară Metso Lindemann™ EtaRip™ este o mașină de reciclare a metalelor cu turație redusă și cu un cuplu ridicat, care pre-procesează baloți de metale uzate sau vehicule scoase din uz, materialul astfel mărunțit urmând să alimenteze un tocător automat. Operațiunea de mărunțire primară are ca rezultat un material de alimentare mai omogen, mai ușor de prelucrat, care la rândul său permite tocătorului automat să funcționeze cu o eficiență optimă.

22

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Designul avansat al lui Metso Lindemann™ EtaRip™ asigură creșterea duratei de viață a pieselor turnate ale tocătorului, reducerea sarcinilor electrice de vărf din sistemul de antrenare principal și asigură o protecție împotriva materialelor care nu pot fi destrămate, din interiorul baloților sau a materialelor voluminoase.

Mai mult, este redus foarte mult riscul producerii unor explozii accidentale în interiorul camerei de mărunțire, care ar putea provoca grave probleme de mediu sau daune semnificative ale instalației.

Zeci de ani de experiență în reciclarea metalelor Oferta de produse Metso pentru reciclarea metalelor acoperă, practic, un larg evantai de soluții eficiente pentru mărunțirea, compactarea și separarea oricăror tipuri de resturi metalice, fiind una dintre cele mai cuprinzătoare din industria de profil. Prin intermediul liniilor de produse Lindemann™, Texas Shredder™ și N-Series™, Metso oferă o gamă completă de tocătoare de mărunțire primară, tocătoare automate, foarfece, prese de balotat și prese de brichetat, precum și posibilitatea de a dezvolta soluții tehnice personalizate pentru cerințele specifice ale clienților procesatori de deșeuri feroase și neferoase. Numitorul comun pentru toate soluțiile de produse Metso pentru reciclarea metalelor este eficiența lor ridicată, consumul redus de energie și fiabilitatea lor, dar și faptul că sunt recunoscute la nivel mondial ca puncte de referință pentru toate tipurile de produse similare. De asemenea, implementarea tehnologiilor de ultimă generație, configurarea completă a serviciilor și respectarea celor mai înalte standarde de siguranță și de mediu sunt apreciate și recunoscute de utilizatorii acestor produse.


UTILAJE

"Ne stă în putere!"

CTE Trailers

Un nume dedicat transportului rutier și utilajelor pentru construcții Binecunoscut pe piața din România ca fiind dealer-ul exclusiv al remorcilor și semiremorcilor fabricate de concernul german Krone, grupul de firme CTE a dezvoltat în ultimii ani o rețea de vânzare și service impresionantă și în domeniul vehiculelor și utilajelor specializate pentru construcții din gama Meiller, și nu numai. Aproape tot ce are roți sau șenile și poate transporta materiale de construcții sau executa lucrări în acest domeniu, își găsește un reprezentant de marcă “Premium” în oferta CTE Trailers, unele dintre modele ajungând să devină într-un timp relativ scurt chiar lideri pe piață.

Î

nceputul l-a făcut desigur semiremorca Krone, un model specializat pentru transportul materialelor de construcții, a cărei robustețe a devenit legendară printre transportatorii de profil, care și-au dorit ulterior și un model dotat cu macara proprie sau montată pe capul tractor pentru încărcarea și descărcarea independentă față de posibilitățile șantierului de destinație. CTE Trailers a făcut posibilă și o astfel de variantă, tot așa cum, după ce a preluat și extins rețeaua de vânzare și de service pentru nu mai puțin cunoscutele semiremorci basculante Meiller, și a început și montajul benelor basculante ale acestui producător pe orice șasiu de camion 6x4 sau 8x4 în atelierele sale din Ciorogârla lângă București. Între timp, peste 150 autobasculante echipate de CTE Trailers muncesc cu succes pe șantierele din țară. Au urmat apoi trailerele “pentru grei” echipate cu 2 – 6 osii, fixe sau viratoare, având șasie rigide sau extensibile în lungime și în lățime, și cu sarcini utile de la 25 și până la peste 100 tone, un sector

24

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

în care CTE Trailers deține cu mărcile sale Faymonville și Max Trailer poziția de top din România. Astăzi, compania CTE Solution din cadrul grupului completează oferta cu o întreagă gamă de utilaje pentru construcții, începând cu miniexcavatoare, încărcătoare frontale compacte sau articulate, excavatoare pe roți sau pe șenile de orice dimensiuni și capacități, compact dumpere, excavatoare pentru material handling etc., și terminând cu diverse atașamente hidraulice și alte accesorii pentru utilaje deja existente.

Și în acest sector, mărcile reprezentate de CTE sunt dintre cele mai cunoscute din branșe: Hyundai (divizia utilaje construcții) și Mecalac (Franța). Adevăratul capital îl găsim însă la CTE în cei ce lucrează acolo; de la consilierea în vânzare, poate cel mai important pas în realizarea unei afaceri corecte, și până la serviciul de After Sales, profesionalismul și pregătirea specialiștilor școlarizați intensiv la producătorii utilajelor reprezintă adevărata carte de vizită a firmei.


UTILAJE

Puterea Grupului Wirtgen - forță motrice în construcția celui mai mare aeroport din lume, situat în Turcia

Cele mai reprezentative instalații și mașini produse de Wirtgen, Vögele, Hamm și Benninghoven sunt implicate în construcția noului aeroport internațional din Istanbul, Turcia. TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

D

upă doar trei ani de lucrări, cel mai mare aeroport din lume, din punct de vedere al numărului de pasageri și al volumului de marfă ce-l vor tranzita, își va deschide porțile în acest an, inițial cu două piste, urmând ca în anul 2019 să devină funcțională o a treia pistă, iar din anul 2028, când se estimează că va fi definitivat proiectul, șase piste vor fi diponibile pentru decolarea și aterizarea avioanelor.

Noul aeroport internațional situat la 35 km de Istanbul, cu denumirea oficială «Istanbul Yeni Havalimani», reprezintă la această oră cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Turciei. Așa cum adesea le întâlnim pe șantierele aeroporturilor importante din lume, tehnologiile dezvoltate de Grupul Wirtgen sunt primele care apar pe radarul intervențiilor de lucru. Același lucru l-a făcut și dezvoltatorul IGA, un consorțiu ce grupează cinci antreprenori de top din Turcia, angrenați în execuția proiectului: Cengiz, MAPA, Limak, Kolin și Kalyon. Aceste societăți de construcții au optat pentru o flotă formată din peste 50 de mașini și instalații livrate de Grupul Wirtgen. Mai precis, instalații de mixare a asfaltului de la Bennighoven, finisoare de asfalt de la Vögele precum și compactoare monocilindrice pentru lucrări de terasare și compactoare tandem pentru asfalt, de

26

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

la Hamm. De asemenea, pentru execuția căilor de rulare betonate dintre piste, au fost utilizate finisoarele de beton cu cofraj glisant de la Wirtgen.

Stabilizatoarele de sol de la Wirtgen și compactoarele Hamm au creat fundații perfecte Lucrările de terasament pentru noul aeroport au reprezentat în sine un proiect de mare anvergură. Aceasta și pentru că noul aeroport este construit pe locul unei foste exploatări miniere de suprafață, șantierul având o suprafață de 9.000 ha, iar structura solului necoeziv a necesitat consolidări extinse și multă muncă de pregătire pentru a realiza o fundație cu capacitate portantă ridicată. O provocare căreia cele trei stabilizatoare de sol WR 240, WR 200 și WR 2500, precum și cele zece compactoare monocilindrice Hamm, tip 3516, cu o masă operațională de 16 tone, i-au făcut față cu brio. Odată ce solul a fost perfect stabilizat de mașinile WR, compactoarele monocilindrice din Seria 3000 au putut să compacteze cu ușurință solul necoeziv format din pietriș și piatră concasată, demonstrându-și încă o dată performanțele de top: forța centrifugă ridicată și sarcina liniară statică. Bandă după bandă de rulare, aceste mașini au compactat materialele descărcate din mii de de vehicule cu bene basculante și răspândite de gredere la o înălțime de 30 – 40 cm, formând astfel fundația acestei infrastructuri uriașe. Un avantaj cheie a tehnologiei Hamm pentru lucrările de terasare îl reprezintă articulația în 3 puncte dezvoltată de Hamm, ce asigură compactoarelor o mobilitate remarcabilă pe orice teren și manevrarea acestora în condiții de siguranță maximă, chiar și la deplasarea pe terenuri accidentate. În plus, grație amortizării eficiente a șocurilor, se remarcă confortul sporit asigurat operatorului.

Șase centrale de asfalt Benninghoven formează coloana vertebrală a șantierului O prezentare simplă a flotei de vehicule de transport a materialelor evidențiază dimensiunea gigantică a proiectului: mai mult de 3.000 de vehicule moderne de transport greu (autobasculante și semiremorci cu bene basculante) sunt utilizate în cadrul proiectului, multe dintre ele pentru transportul mixturii asfaltice. Mixturile asfaltice de înaltă calitate folosite la acoperirea pistelor sunt produse de șase centrale de asfalt Benninghoven, câte una de tip TBA 3000 și TBA 4000 și două de tip ECO 3000, respectiv două de tip ECO 4000, având capacități de mixare de 240 t/h și 320 t/h. Acestea corespund unei producții ce poate atinge până la 1.680 t/h, în funcție de tipul de asfalt ce trebuie produs. Pentru calea de rulare a avioanelor a fost utilizat beton asfaltic cu conținut ridicat de mastic (Splittmastix), cu bitum tratat cu lianți polimerici. Acest material este optim a fi utilizat pentru suprafețe care sunt supuse unor solicitări extrem de puternice, fiind compus dintr-un amestec cu un conținut ridicat de rocă, bitum polimeric și aditivi de stabilizare pentru bitum. Proporția componentelor este determinată astfel încât să se obțină o rezistență deosebit de ridicată la deformare și să se realizeze straturi de rulare rezistente la uzură, sigure pentru trafic și cu o durată lungă de viață. Toate centralele de asfalt Benninghoven sunt capabile de procese de producție complexe – inclusiv centrala de asfalt transportabilă TBA sau centrala ECO care este instalată într-un container.


UTILAJE

„O cutie mare cu minuni”: ECO aduce flexibilitate

Asfaltarea unei suprafețe de 2,2 milioane de metri pătrați

Finisoarele de beton cu cofraj glisant de la Wirtgen dau naștere căilor de rulare

Centrala de asfalt Benninghoven ECO este alegerea perfectă pentru șantiere temporare, cum este cel de la Istanbul. O astfel de instalație combină tehnologiile ultramoderne create de Benninghoven cu un standard de producție ridicat, toate adunate în containere compacte, ce garantează mobilitate maximă și flexibilitate. Centralele de tip ECO pot fi utilizate ca unități staționare, dar pot fi, de asemenea, transportate fără probleme de la un șantier la altul, pe apă, pe calea ferată sau pe drumurile publice, deoarece toate componentele principale sunt amplasate în containere standardizate (20 sau 40 picioare). Aceste instalații performanțe cu opțiuni bine definite garantează totodată o calitate optimă a mixturilor asfaltice.

Cele 12 finisoare Vögele sunt echipate cu sisteme extensibile sau fixe de turnare a șapei, de tip AB 600 TV sau SB 250 TV. Sistemele extensibile continuu de tip AB 600 TV au o lățime de bază de 3 m și pot ajunge până la o lățime de lucru de 9,5 m. Pe șantierul noului aeroport de la Istanbul, finisoarele Highway Class SUPER 19002, echipate cu sistemele AB 600 TV, au turnat șapa pe o lățime de 7,5 m. Celelalte finisoare, SUPER 2100-2 și SUPER 2100-3, tot din clasa Highway, au turnat stratul de asfalt cu ajutorul sistemelor fixe SB 250 TV, a căror lățime de bază de 2,5 m, dar care pot fi extinse în trepte până la 13 m, prin mijloace mecanice sau hidraulice.

Atunci când vine vorba de construirea unor căi de rulare din beton, consorțiul IGA nu acceptă nici un compromis și se bazează pe Wirtgen, lider pe piața finisoarelor de beton cu cofraj glisant. Inițial, pentru lucrările de pavare cu beton au fost folosite două modele SP 500 cu dispozitiv de introducere a barei de dibluri, o mașină SP 25 și o mașină TCM 95 pentru tratarea ulterioară a suprafeței betonului, care au realizat căi de rulare de 40 cm înălțime și 2 până la 6 m lățime.

O altă caracteristică definitorie a modelului ECO – ca și în cazul tuturor centralelor Benninghoven – este reprezentată de componentele robuste, de înaltă calitate din care este construit și care necesită un nivel scăzut de întreținere. Finisoarele Vögele desfășurate în formație de zbor O formație de lucru formată din 12 finisoare Vögele a lucrat pentru a așterne mixtura asfaltică pe pistele de decolare – aterizare, precum și o serie de căi de rulare. Trei finisoare de asfalt de ultimă generație, tip SUPER 2100-3, au lucrat alături de alte modele din generația anterioară (trei SUPER 2100-2 și șase SUPER 1900-2). Aceste finisoare de asfalt, cu multe mii de ore de funcționare la activul lor, au reprezentat dovada vie a longetivității extreme și a fiabilității tehnologiei Vögele. Ele au acoperit primele trei piste, din cele șase prevăzute, cu trei straturi de mixturi asfaltice: un strat de bază de 29 cm, un strat de legătură de 12 cm și stratul căii de rulare de 4 cm.

28

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Lățimea de lucru pe șantier a fost de 12 m. În aceste configurații finisoarele pe șenile au lucrat în modul «cald lângă cald» pentru a turna asfaltul pe pistele de 3.750 m și 4.100 m lungime și 75 m lățime, ca și pe unele căi de rulare de legătură, respectând cu strictețe exigentele cerințe de calitate și productivitate impuse de proiectul ce impunea asfaltarea unei suprafețe de 2,2 milioane mp.

Cilindrii compactori tandem Hamm compactează pistelelor Compactarea întinselor suprafețe asfaltice este realizată de peste 20 de cilindri compactori tandem Hamm din seriile HD+ și HD, care asigură o compactare rapidă a unei largi suprafețe, grație tamburilor cu lățime mare. La final, efectul de frământare și de strivire a suprafeței căii de rulare generat de compactoarele pe pneuri GRW 280-10 și GRW 15 garantează o excelentă etanșare a suprafeței pistei. Activitatea coordonată a atât de multor compactoare pe pistele în lucru generează un trafic intrens. Prin urmare este crucială o bună vizibilitate pe șantier pentru a se lucra eficient și pentru a fi prevenite accidentele. Iar compactoarele Hamm, din acest punct de vedere, oferă operatorului o excelentă vizibilitate panoramică, fie că este vorba de postul de conducere deschis sau de cabina în întregime vitrată, care asigură o vizibilitate fără obstrucții asupra zonelor de lucru, direct la nivelul cilindrilor și în jurul compactorului.

Cu toate că această tehnologie a apărut acum mulți ani, caliatea lucrărilor a suscitat un asemenea entuziasm pe șantier încât clientul a comandat un alt ansamblu de mașini alcătuit dintr-un SP 500 – unul dintre ultimile finisoare cu cofraj glisant de acest tip – și un TCM 95, de la uzina Wirtgen din Windhagen (Germania). Veritabil model de succes a lui Wirtgen, SP 500 a fost înlocuit de noua serie SP 60. Finisoarele de beton cu cofraj glisant din această serie sunt folosite cu succes în aplicații „inset” și „offset” și pot fi echipate cu diverse opțiuni, printre altele și cu dispozitivul de introducere a barei de dibluri. Cele trei mașini SP 500 utilizate la Istanbul inserează dibluri la intervale de 38 – 50 cm asigurând astfel nivelul corect al plăcilor adiacente.

Mașina de tratament a suprafeței, TCM 95, asigură o structură optimă a suprafeței de beton Wirtgen TCM 95 este copilotul ideal pentru finisorul de beton cu cofraj glisant SP 500 din clasă mijlocie, dar și pentru mașinile din noile serii SP 60 și SP 90. Această mașină pentru tratarea și protejarea suprafeței betonului este echipată cu o rampă de pulverizare și un dispozitiv de măturare automate. După ce este realizată prin măturare textura dorită a suprafeței betonului, sistemul de pulverizare împrăștie apa pe suprafețele de beton proaspăt pentru a întârzia evaporarea umezelii și a elimina tensiunile interne ce riscă să provoace apariția fisurilor la suprafața betonului. TCM este echipat cu un șasiu cu patru roți și acoperă lățimi de lucru de până la 9,5 m.


UTILAJE

Încărcătoarele frontale de la CASE, profitabile în orice moment În portul comercial Ravenna, șase încărcătoare frontale de la CASE sunt utilizate de societatea Ecofert pentru manipularea și încărcarea îngrășămintelor în calele cargoboturilor.

TEXT: Ing. Valeriu BEZDEDEANU

Pentru aceste operațiuni sunt utilizate șase încărcătoare frontale pe CASE 721F care au fost achiziționate după o atentă analiză a ofertei de piață, tocmai pentru că aceste mașini garantează excelente costuri de operare și necesită operațiuni de mentenanță concentrate. Necesitățile societății Ecofert au fost bine rezumate de Franco Amadon, administratorul societății: „Noi lucrăm 24 de ore din 24 pentru a nu întrerupe niciodată producția și, de aceea, noi avem nevoie de mașini foarte fiabile și care să genereze costuri scăzute de exploatere, iar mașinile CASE exact asta ne oferă.”

Încărcătoarele frontale CASE 721F de 14 tone au fost alegerea evidentă. Aceste mașini extrem de robuste, ce înglobează tehnologie de ultimă generație, sunt concepute pentru a asigura o manevrabiltate excepțională, forță mare la cupă și un consum redus de combustibil.

Îngrășământul granulat manipulat de Ecofert pentru Yara, o mare firmă norvegiană cu o unitate de producție în Ravenna, este depozitat în șapte depozite situate într-o zonă ce acoperă cinsprezece hectare. Încărcătoarele frontale încarcă îngrășamântul granulat din depozit în buncăre de alimentare, de unde, cu ajutorul unor benzi transportoare acesta este trimis în silozuri pentru ambalare. La fiecare ciclu de operare, un încărcător frontal 721F poate manipula 4000 kg de îngrășământ granulat.

E

cofert este o societate comercială ce operează în portul comercial Ravenna, situat pe coasta estică a Italiei, în nordul Mării Adriatice. Activitatea acestei societăți se desfășoară pe durata a trei schimburi și constă în manipularea și transportul îngrășămintelor granulare în calele cargoboturilor.

30

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Ecofert a ales să încheie contractul de achiziție cu MAIE, concesionarul local CASE pentru regiunea Emilia Romagna din Italia. După cum spunea și Andrea Dal Bello, Directorul de Vânzări de la MAIE: „Clientul nostru avea nevoie de încărcătoare frontale capabile să transporte încărcături grele de la depozite la docul de încărcare și apoi să încarce îngrășământul în calele cargoboturilor ce vor pleca din Ravenna către țări din întreaga lume.”

În plus, în afara de cantitatea de material pe care o pot manipula, aceste încărcătoare frontale de la CASE oferă în mod clar și alte avantaje. Motoarele instalate pe aceste mașini dispun de tehnologia CASE HI-eSCR, care nu mai necesită recircularea gazelor de evacuare și nici existența în sistemul de post-tratare a gazelor a filtrului de particule diesel (DPF). Această tehnologie utilizează componente durabile, ce nu necesită întreținere și care asigură un consum redus de combustibil. Un alt avantaj este asigurat de temperatura scăzută a gazelor de evacuare (maximum 2000 C), mult mai scăzută decât la sistemele prevăzute cu DPF, care permite utilizarea mașinilor în aproprierea materialelor inflamabile.


UTILAJE O altă caracteristică existentă pe modelele achiziționate, extrem de valoroasă în aplicațiile de manipulare a materialelor, este opțiunea CASE Heavy Duty Cooling, care împiedică înfundarea celulelor radiatorului. O grilă de intrare foarte fină oprește particulele mai mari, iar carcasele etanșe ale radiatoarelor garantează o filtrare 100% a aerului de răcire. În același timp, suprafața mare a radiatoarelor sporește performanța funcției de auto-curățire a ventilatorului reversibil.

În aceste condiții, nu este de loc o coincidență că mașinile CASE reprezintă două treimi din flota companiei, care include și noile încărcătoare din Seria G utilizate în momentul de față într-unul dintre centrele sale de reciclare. Relația cu MAIE, distribuitorul CASE din Ravenna, este de asemenea importantă pentru Ecofert deoarece, după cum spunea Dl. Franco Amadori: „Lucrăm cu MAIE din 2009 și, pentru a treia oară, am cumpărat de la ei mașini noi. Ei au o rețea de service bine implementată în teritoriu și garantează un sprijin imediat ori de câte ori avem nevoie. Ei cunosc bine afacerea noastră și au experiența necesară pentru a răspunde cerințelor noastre.”

32

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Profesionalismul, competența și experiența specialiștilor de la MAIE a avut ca rezultat acțiuni extrem de concrete. Dl. Andrea Dal Bello explica toate acestea: „Încărcătoarele frontale CASE livrate către Ecofert au fost adaptate pentru a se potrivi condițiilor de lucru specifice. Suplimentar, peste vopsea a fost aplicată o ceară specială pentru a ne asigura că îngrășământul nu corodează, iar unele componente structurale au fost înlocuite cu un material rezistent la acțiunea abrazivă a prafului.” De asemenea, echipamentele atașate au fost adaptate, așa cum este cazul benei care a fost modificată pentru a se conforma regulilor de circulație impuse pe drumurile publice, așa cum se impune pentru vehiculele utilizate în porturi. Mai ales operatorii noilor încărcătoare frontale sunt mulțumiți. Unul dintre aceștia, Gianluca Pollini, spunea: „Motorul este puternic și face față cu brio ciclurilor de lucru în care alternează fazele de încărcare cu cele de deplasare pe distanțe lungi. Încărcătoarele frontale sunt extrem de ușor de manevrat, ceea ce reprezintă un atu atunci când activitatea se desfășoară în incinta depozitelor.”

De asemenea, operatorii au numai comentarii pozitive cu privire la vizibilitatea și confortul pe care îl oferă cabina: „Grație formei plonjate a capotei motorul este asigurată o vizibilitate excepțională spre spate și, în plus, aceasta este optimizată de camera video posterioară. Și, deoarece se lucrează multe ore pe zi, chiar și confortul cabinei devine extrem de important, iar acestui CASE i se pot acorda cinci stele pentru scaunul ergonomic reglabil pe înălțime și sistemelor de ventilație, filtrare și presurizare a aerului.”

Confort, putere, eficiență a costurilor, iată elementele definitorii care demonstrează că încărcătoarele frontale CASE reprezintă cheia profitabilității indiferent de materialul pe care acestea îl manipulează.


TURNEU

Caterpillar lansează în Europa

Roadshow-ul

NEW RANGE. NEW RULES.

Începând cu 15 aprilie până pe 30 iunie două camioane de prezentare special construite, personalizate în întregime cu imagini grafice ale noilor modele de excavatoare și inscripționate cu noua deviză NEW RANGE. NEW RULES. vor vizita 11 țări și vor fi prezente la peste 30 de evenimente organizate de dealeri pentru clienții din Europa.

Noua gamă de excavatoare hidraulice Cat® 320 GC, 320 și 323 aduce noi standarde de tehnologie, randament în producție, consum eficient de combustibil, confort al operatorului și întreținere ușoară pentru clasa de 20 de tone, stabilind reguli noi pentru evaluarea caracteristicilor și performanțelor utilajelor din această categorie.

Î

n consecință, Caterpillar dorește să introducă aceste modele noi pe piețele din Europa prin turneul de prezentare NEW RANGE. NEW RULES., cu un tur al principalelor orașe din Europa. Dealerii Cat® invită clienții să descopere caracteristicile și avantajele noilor modele, cum ar fi tehnologia integrată Cat® Connect, care poate genera o creștere a eficienței de operare de până la 45 la sută față de operațiunile obișnuite de nivelare; consumul de combustibil este, de asemenea, redus cu până la 25 de procente, iar costurile de întreținere cu până 15 la sută. Vizitatorii vor putea vedea direct de la sursă puterea și versatilitatea excavatoarelor Next Generation, testându-le caracteristicile și performanța. Această abordare structurată pentru introducerea modelelor din seria Next Generation prin campania NEW RANGE. NEW RULES. va oferi clienților informații detaliate pentru a lua decizii în cunoștință de cauză atunci când cumpără produse.

34

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Bergerat Monnoyeur va organiza mai multe evenimente în România. Evenimentul de lansare va avea loc la București – Mogoșoaia, pe 12 și 13 iunie și va fi urmat de evenimente la: Bacău (15 iunie), Sebeș-Alba (19 iunie).

Găsiți mai multe informații și vă puteți înregistra pentru acest eveniment la www.newrangenewrules.com


ADVERTORIAL

PFREUNDT Câştig cu fiecare cupă

Sistem de cântarire pentru încărcătoare frontale Totul se află sub control: Datele. Costurile. Timpul. Verificabil Metrologic

• • • • •

Montare simplă, chiar şi ulterior; Rapid şi de înaltă precizie; Nu necesită întreţinere; Acces global la date; Alternativă avantajoasă la cântarul pentru camioane.

Sistem electronic de cântărire

• • •

Sisteme consacrate pentru utilizarea îndelungată; Operare intuitivă; Conectare la PFREUNDT Web Portal.

Senzori digitali de presiune

• • •

Senzor de presiune a uleiului cu protecţie împotriva suprasarcinii; Control integrat al temperaturii; Elemente de asamblare filetate uşor de montat.

Senzori ai domeniului de măsurare

• • •

Pentru o cântărire dinamică în fluxul muncii; Definire fiabilă a domeniului de cântărire; Montare simplă.

COLCEAR GROUP Tel./Fax: 0256-206.611 Mobil: 0741-219.081 E-mail: office@colceargroup.ro

www.colceargroup.ro 36

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018


TRUCKS

Platforma RoadStars Powered by Mercedes-Benz Trucks

Locul de întâlnire al poveștilor cu și despre camioane și cei care le conduc - aniversează doi ani de la lansarea în România Interviuri cu șoferi profesioniști, informații și reportaje despre evenimente și competiții locale sau internaționale, recomandări utile pentru șoferii și transportatorii experimentați sau pentru cei aflați la început de drum - acestea sunt doar câteva dintre subiectele disponibile pe platforma RoadStars powered by Mercedes-Benz Trucks. Dedicată șoferilor, transportatorilor, antreprenorilor și pasionaților de camioane, platforma online interactivă RoadStars a fost lansată de Mercedes-Benz Trucks în România în martie 2016. RoadStars România - poveştile de drum ale şoferilor români

R

oadStars România a prezentat poveștile adunate în cele două săptămâni petrecute într-un Mercedes-Benz Actros pe drumurile Europei în cadrul proiectului #RoadStarsTrip, organizat la finalul anului 2017. În cadrul interviurilor cu șoferii români întâlniți pe traseu, am observat că pasiunea pentru camioane nu cunoaște limite. Unii șoferi au moștenit această meserie din familie, precum Andreea Lăcătuș, Ionuț Dumbravă și Olimpiu Sărac, alţii au descoperit-o mai târziu, dar o practică cu aceeași plăcere, cum este cazul lui Pavel Groza.

40

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Discuțiile cu aceștia ne-au confirmat că pentru obținerea performanței în transporturi este nevoie de mai mult decât pasiunea moștenită de la părinți sau dezvoltată individual. Cursurile de pregătire și specializare sunt esențiale pentru transportatori, indiferent de nivelul de experiență al șoferilor, iar echipa RoadStars România a abordat acest subiect cu toți șoferii întâlniți, concluziile fiind cuprinse într-un articol dedicat disponibil pe RoadStars România. Totodată, RoadStars România a prezentat 10 parcări recomandate de pe traseul #RoadStars Trip, din Ungaria, Austria, Germania, Olanda, pentru șoferii începători, dar și recomandări de locuri pentru servit masa.

Din universul Mercedes-Benz Trucks La fiecare trei minute, în cadrul fabricii Mercedes-Benz din Wörth sunt asamblate o cabină şi un şasiu. De jumătate de secol, fabrica Mercedes-Benz din Wörth este cea mai mare fabrică de asamblare a camioanelor din întreaga lume, putând fi descoperită acum şi online, în seria de materiale video „Fabrica”.

RoadStars Trophy 2018 – cea mai așteptată provocare pentru șoferii de camioane Competiția lansată în 2015 de Mercedes-Benz sub denumirea Truck Trophy continuă în 2018 sub numele RoadStars Trophy. Concursul oferă șansa tuturor șoferilor de autocamioane, indiferent de vârstă, sex, experiență profesională sau modelul de autocamion pe care îl conduc, să ia parte la experiența memorabilă.


TRUCKS Înscrierile pentru RoadStars Trophy 2018 s-au realizat exclusiv prin intermediul platformei online RoadStars, în perioada 12 decembrie 2017 - 4 februarie 2018. Selecția participanților în etapa națională a RoadStars Trophy a fost efectuată prin tragere la sorți, extragerea fiind realizată de reprezentanții Daimler AG. Cei zece participanți care au concurat pentru RoadStars Trophy în perioada 17-18 martie, în etapa națională a competiției din acest an, sunt: Alexandru Cristea (23 ani), Costin Tudor (28 ani), Cristian Antonescu (44 ani), Eduard Stoica (38 ani), Ionel Coconașu (30 ani), Mihai Cosmin Fleschin (36 ani), Mihai Talos (32 ani), Cosmin Rizea (27 ani), Nina Cătă (27 ani) și Petronel Andrieș (44 ani). După două zile de concurs și opt probe care le-au testat abilitățile de echipă, dexteritatea, agilitatea, curajul și rezistența, Cosmin Rizea și Ionel Coconașu au reușit să acumuleze cele mai multe puncte. Cei doi vor reprezenta România în marea finală RoadStars Trophy, unde se vor confrunta cu reprezentanți din alte șase țări europene. Locul de desfășurare și data Marii Finale vor fi anunțate după ce toate țările participante își vor fi încheiat etapele de calificări.

42

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Safety Training și Tipper Show – cei mai buni şoferi se pregătesc alături de profesioniști Pe 17 martie, la Baden-Airpark (Germania), Mercedes-Benz Trucks a organizat Safety Training, un instructaj dedicat siguranței în trafic efectuat de echipa Mercedes-Benz TruckTraining. La eveniment au participat 24 de membri RoadStars din Elveția, Germania, Marea Britanie, Olanda și România, selectați prin tragere la sorți dintre sutele de candidați înscriși pe RoadStars. Cursurile au avut atât o componentă teoretică, cât și activități practice: poziția corectă a scaunelor, câmpul vizual ideal și tehnici de conducere, anticiparea și evitarea unor situații periculoase, frânarea și evitarea obstacolelor la diferite viteze, precum și pe suprafețe diferite, conducerea corectă în curbe și frânarea optimă, precum și exerciții aplicate cu o semiremorcă specializată. Un alt eveniment dedicat membrilor RoadStars este Tipper Show, un test-drive offroad cu autobasculante organizat la Wörth, în Germania. Pentru a putea participa la astfel de evenimente exclusiviste, pentru a fi la curent cu toate articolele publicate și competiţiile organizate sau pentru a socializa cu ceilalţi membri activi, utilizatorii RoadStars

trebuie să se înregistreze cu numele și numărul permisul de conducere pentru camioane, primind astfel statutul de membru cu "Volan Albastru".

Despre RoadStars powered by Mercedes-Benz Trucks RoadStars este o platformă online interactivă, lansată de Mercedes-Benz Trucks, dedicată transportatorilor, șoferilor și celor pasionați de camioane. Fie că sunt șoferi, transportatori, antreprenori sau fani ai camioanelor, pe RoadStars fiecare găsește exact informația de care are nevoie. Interfața dinamică, conținutul video, articolele exclusive și funcțiile social media sunt invitația de a deveni membru al platformei.

Disponibilă în 19 limbi naționale, platforma RoadStars, lansată în România în 2016, oferă utilizatorilor posibilitatea de a intra într-o comunitate activă, unde fiecare poate comenta, încărca imagini, discuta sau împărtăşi conținut.


INVESTIȚIE

ELMAS investește în energia verde Se dotează cu panouri fotovoltaice pe propria hală de producție cu o suprafață de 5.000 metri pătrați

Bazându-se în special pe dezvoltarea exportului, va exista o creștere sustenabilă între 5 și 7%. Producția de macarale a fost optimizată ca urmare a creșterii volumului de comenzi.

Compania brașoveană Elmas a ajuns la aproximativ 360 de angajați la finele anului trecut, urmând ca anul acesta să se apropie de 400 de locuri de muncă create la Brașov. Compania caută ingineri mecanici, ingineri de vânzări, ingineri tehnologi, electromecanici, sudori, operatori CNC, lăcătuși și mecanici.”

E

lmas a investit anul trecut 1,5 milioane de euro în construcția și utilarea unei cantine moderne la fabrica de macarale industriale și structuri metalice, în montarea unui stocator de gaze tehnice, precum și în retehnologizarea facilităților de producție.

44

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Pentru acest an, compania și-a programat investiții importante în montarea de panouri fotovoltaice pe propria hală de producție cu o suprafață de 5.000 de metri pătrați (exclusiv pentru consumul propriu de energie), în retehnologizarea fabricii de macarale industriale și structuri metalice prin achiziția unui centru CNC cu cap de debitare cu plasmă pentru profile și țevi, laser tracker portabil pentru măsurători 3D, în realizarea unui sistem de monitorizare a parametrilor de consum electric (măsură prevăzută în baza certificării ISO 5001 pentru managementul energiei, obținută în 2017), precum și în continuarea proiectului „Parcării automatizate Hirscher“ din centrul istoric al Brașovului.

Anul trecut, compania a dezvoltat și implementat proiectele Arhisafe, o soluție de arhivare pentru spații restrânse, ascensorul electric Cirro A, precum și macaralele pivotante Elmas. Compania se așteaptă la o creștere a business-ului în următorii ani. Compania Elmas Brașov a fost înfiinţată în 1990, având capital 100% românesc. Activitatea principală a firmei este fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat. Sediul central al societăţii este în Brașov, spaţiile de producţie, depozitare, reparaţii și cel administrativ întinzându-se pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. Compania are opt puncte de lucru la nivel naţional și trei societăţi comerciale cu același obiect de activitate în ţările vecine Moldova, Bulgaria, Ungaria.


EVENIMENT

Live Trenchless Technologies

HANDS ON DAYS

by Tracto-Technik 9-13 Aprilie, Lennestadt Toată lumea trenchless a fost prezentă în perioada 9-13 aprilie la cea de-a unsprezecea ediție HANDS ON DAYS organizată de Tracto-Technik la sediul său din Lennestadt. Pe durata celor 5 zile de eveniment participanții au fost întreținuți prezentări, demonstrații live și show-uri extraordinare. TEXT: Maria NAE, Cornelia ROTARU – Lennestadt, Germania

H

ands On Days este un eveniment unic care oferă ocazia exclusivă de a cunoaşte şi testa cel mai noi produse dedicate tehnologiei trenchless. Programul evenimentului, ce îmbină teoria cu practica, a cuprins prezentări multilingve oferind fiecărui participant posibilitatea de a afla ultimele noutăţi în domeniu.

46

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Au fost expuse cele mai reprezentative produse Tracto-Technik precum: forezele GRUNDOMAT, ciocanele GRUNDORAM, sistemele de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL, echipamentele de reabilitare GRUNDOBURST şi utilajul de foraj radialînclinat GEODRILL 8R.

Preocuparea permananentă a specialiştilor TT pentru inovarea tehnologiilor trenchless se reflectă în calitatea şi tehnologia noilor produse. Astfel la acest eveniment, au fost prezentate noile tendinţe şi chiar prototipurile funcţionale ale viitoarelor foreze pneumatice GRUNDOMAT N75 şi N95 Servo, cu acţionarea schimbării de sens din unitatea de amestec şi control, având ca scop creşterea uşurinţei în exploatare şi implicit a productivităţii lucrului, cu rezultate clare în profitul obţinut de utilizator.


În cadrul evenimentului au fost efectuate demonstraţii live pentru tehnica dislocării solului cu ajutorul forezelor pneumatice GRUNDOMAT, tehnica instalării ţevilor cu GRUNDORAM, dar şi pentru tehnica keyhole cu sistemele GRUNDOCORE.

"Apropierea față de clienţii din întreaga lume este un factor cheie într-o relaţie fructuoasă şi de succes pentru toate părţile. Cunoştinţele şi informaţiile dobândite la un astfel de eveniment, răspunsurile la toate întrebările şi cerinţele clienţilor reprezintă o valoare importantă pentru toţi." Trenchless Romania Team & Klaus Andres - National Sales Germany Tracto-Technik Gmbh Pentru a prezenta într-un mod clar şi precis sistemele NO-DIG, a fost creat un spaţiu special aranjat în TRACTOCITY. La eveniment a fost expusă toată gama de produse TT, începând cu calsicele şi renumitele foreze pneumatice GRUNDOMAT, ciocanele pneumatice GRUNDORAM, continuând cu utilajele de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL modelele 4x, 15XP, 28N şi 18ACS, GRUNDOPIT, în cele două variante Power şi Keyhole, precum şi întreaga gamă de maşini pentru reabilitare subterană, GRUNDOBORE şi utilajul de înlocuire a conductelor vechi GRUNDOBURST. S-au efectuat demonstraţii practice cu toate aceste utilaje. Suplimentar s-au ţinut şi o serie de conferinţe ce au prezentat aplicaţii specifice fiecărui tip de tehnologie, finalizate cu sesiuni de întrebări şi răspunsuri. Soluţiile oferite de TT aduc reduceri semnificative de costuri şi de timpi de lucru; poluarea, impactul fonic şi disconfortul din zona de lucru sunt mult reduse aplicând aceste tehnologii.

La eveniment au participat clienţi, parteneri şi invitaţi speciali din Europa, Maroc şi Australia. Numărul mare de participanţi a confirmat faptul că există un interes extraordinar pentru aceste tehnologii şi aplicaţiile lor, precum şi pentru calitatea utilajelor Tracto Technik, existând posibilitatea de a vedea "pe viu" la lucru utilajele TT, şi chiar de a testa aceste echipamente.

Thorsten Schulte - Regional Marketing Manager Tracto-Technik GmbH "Trenchless solutions for expanding fibre optic networks”

Aprilie 2018 masinisiutilaje.ro

47


COBOȚI

Universal Robots oferă avantaje competitive şi stimulează crearea de locuri de muncă cu ajutorul roboţilor Potrivit Federaţiei Internaţionale de Robotică (IFR), aproximativ 1,3 milioane de roboţi industriali urmează să fie puşi în funcţiune în fabricile de pe întregul mapamond. În plus, un raport referitor la deficitul de resurse umane calificate realizat de Deloitte estimează că în următorul deceniu vor apărea 3,4 milioane de locuri de muncă, pentru care vor exista doar 1,4 milioane de candidaţi calificaţi.

le aduc pentru o gamă largă de utilizări, precum şi angajamentului continuu al personalului şi partenerilor noştri pentru a face din tehnologia Universal Robots opțiunea numărul unu a clienților”, a declarat Jürgen von Hollen, Preşedinte, Universal Robots.

I

Expansiune globală

ndustria românească are nevoie de 10.000 de roboţi industriali. Producătorii industriali din România au nevoie de investiţii masive în automatizare şi robotizare pentru a se adapta la actualele condiţii, caracterizate de creşterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat şi necesitatea asimilării în producţie a produselor cu valoare adăugată ridicată. Cererea în creştere pentru roboții săi colaborativi (coboți), echipamente prietenoase cu utilizatorii, care nu necesită instalarea de grilaje de securitate şi sunt eficiente din punctul de vedere al costurilor, a ridicat în 2017 veniturile companiei Universal Robots la 170 de milioane USD (1,125 mld. coroane daneze), reprezentând o majorare cu 72% comparativ cu anul anterior. Odense, Danemarca, 7 martie 2018 – Rezultatul anual al Universal Robots – venituri ce au depăşit în premieră granița de 1 miliard de coroane daneze, atingând astfel un obiectiv stabilit în 2013 – s-a datorat în mare măsură performanței impresionante din ultimul trimestru al anului, care a adus venituri de 54 de milioane USD, un avans de 61% față de aceeaşi perioadă din 2016 şi totodată cel mai bun rezultat trimestrial din istoria companiei. Marja profitului operațional a fost mai mult decât dublă, de la 9% în 2016 la 19% în 2017. „Considerăm că această creştere anuală a veniturilor, de 72%, reprezintă o performanță fără precedent în istoria companiei şi se datorează atât conştientizării avantajelor economice pe care roboții noştri colaborativi

48

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

„În perspectiva anului 2018, anticipăm o creştere a veniturilor de minimum 50%”, a mai spus von Hollen. „Ne aşteptăm ca segmentul coboților să continue a fi în următorii ani unul dintre principalii vectori de dezvoltare a pieței de soluții de automatizare. De asemenea, mă aştept ca Universal Robots să continue să îşi fructifice poziția de lider pe segmentul coboților pentru a înregistra în 2018 o rată de creştere cel puțin egală cu media pieței de profil. Aceasta înseamnă că trebuie să ne concentrăm asupra obiectivelor proprii – de a fi în avangarda soluțiilor tehnologice, dezvoltând platforma Universal Robots+ şi continuând să ne extindem prezența şi acoperirea la nivel regional din punctul de vedere al vânzărilor şi serviciilor de mentenanță.”

Ca exemplu al climatului investițional favorabil de la nivel global, Universal Robots a deschis două centre de reparații – primele din afara granițelor Danemarcei – în Statele Unite ale Americii şi China, pentru a fi mai aproape de utilizatori. Recent, Universal Robots a mai deschis o subsidiară în Boston, SUA, care reprezintă primul pas către extinderea departamentelor de funcțiuni globale în afara granițelor Danemarcei. De asemenea, Universal Robots va continua să îşi concentreze eforturile asupra lărgirii ecosistemului Universal Robots+, precum şi a Universal Robots Academy, care a ajuns de curând la 20.000 de utilizatori în întreaga lume.

"Clienții noștri nu își pot permite scăderea productivității, astfel încât vrem să evităm cu orice preț întreruperea fluxului de producție. Unul dintre obiectivele noastre este că roboții Universal Robots să nu stea nefolosiți în așteptarea reparațiilor sau a pieselor de schimb.”


Noiembrie 2017 masinisiutilaje.ro

49


TEHNOLOGII

Parteneriat pentru mersul în convoi semi-automat Scania anunţă încheierea unui parteneriat cu compania finlandeză Ahola Transport pentru implementarea unor noi tehnologii de transport pe drumurile nordice. Acest lucru reprezintă primul contract încheiat în Europa pentru conectarea camioanelor în convoi semiautonom pe drumurile publice. Parteneriatul va avea la bază şi dezvoltarea altor noi tehnologii de transport privind asistenţa şoferului.

Pentru a folosi pe scară largă noile tehnologii de transport, trebuie dezvoltate în paralel legislaţia şi acceptarea publică. Deci, sunt esenţiale teste în situaţii reale de trafic şi în diverse condiţii climatice. Acest acord reprezintă un pas semnificativ către conectarea camioanelor în convoi semi-autonom, viabil şi din punct de vedere comercial.

În plus faţă de mersul in convoi, noile funcţii de asistenţă a şoferului vor permite livrarea la timp, printr-o planificare optimizată a rutei şi vitezei, pentru ca transportul de mărfuri să fie mai eficient. În plus faţă de efectele pozitive asupra mediului rezultate din fluxul optimizat al traficului, îmbunătățirea coeficientului aerodinamic obţinut prin conectarea camioanelor în convoi reduce consumul de combustibil şi deci emisiile de carbon.

"Ahola Transport este o companie progresistă, care a adoptat digitalizarea pentru a-şi îmbunătăţi operaţiunile de transport şi a-şi planifica rutele. Cu parteneri precum Ahola Transport, putem testa împreună noile tehnologii care vor face parte dintr-un ecosistem de transport al viitorului şi putem verifica dacă este eficient şi sigur."

Hans Ahola, Preşedintele Director General al Ahola Transport adaugă: „Pentru noi este important să îmbunătăţim munca şoferilor noştri cu ajutorul noii tehnologii. Soluţiile planificate ne ajută să îndeplinim dorinţele clienţilor noştri de a avea livrări mai rapide, şi de asemenea, ne permit să protejăm mediul. Asocierea noastră cu Scania a început odată cu primul camion, în anul 1959, şi suntem încântaţi să extindem cooperarea cu noi soluţii”.

Aceste noi tehnologii au şi potenţialul de a uşura rolul şoferului. Din moment ce camionul principal controlează convoiul, şoferii din următoarele camioane pot, de exemplu, îndeplini sarcini administrative.

Cu reguli mai flexibile în privinţa timpului de condus şi perioadelor de odihnă, acest lucru ar putea deschide oportunităţi uriaşe şoferilor de camioane pe distanţă lungă să se întoarcă acasă, în loc să doarmă în camion.

A

hola Transport Oyj va folosi camioanele şi tehnologia Scania pe şoselele finlandeze pentru a testa mersul in convoi semi-autonom cu trei sau mai multe camioane conectate. În timpul acestor teste, şoferii vor opera toate camioanele. Totuşi, şoferul primului camion controlează întregul convoi, iar următoarele camioane sunt conduse în mod autonom.

50

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018


UMAR


EVENIMENT Graco este companie americană, lider mondial în echipamente Airless. Aceasta oferă echipamente pentru o varietate mare de materiale pulverizabile: vopsele lavabile sau pe bază de solvenţi, gleturi pe bază de ipsos sau argilă, vopsele decorative, substanţe de impregnare sau hidroizolaţii. Revista Maşini şi Utilaje pentru Construcţii a luat parte la Lorencic Bauservice evenimentul organizat de Lorencic Bauservice, în perioada este în România cel mai 20-21 martie 2018, în comună Giroc, cel mai cochet orăşel mare distribuitor de de lângă Timişoara, eveniment dedicat clienţilor, cu scopul echipamente Graco pentru de a facilita acestora asistența necesară în utilizarea construcţii şi oferă prin aparatelor Airless marca Graco. În decursul celor două zile filialele sale din Bucureşti, au luat parte peste 50 de clienţi care au asistat la prezentări Cluj şi Timişoara atât atât teoretice cât şi practice ale acestor utilaje realizate produse Graco, cât şi de experţii Graco utilizând materiale Murexin, furnizate de consumabile, piese de Kema, unic importator în România al acestor produse. schimb şi service.

Lorencic Bauservice Soluţia pentru utilaje şi mărfuri profesionale

TEXT: Oana PATACHE - Giroc, Timiș

L

orencic oferă constructorilor specializaţi în structuri, șape, tencuieli, faţade, zugrăveli și altor profesioniști din construcţii o gamă amplă de produse.

Mașini&Utilaje: V-aţi propus să faceţi o tradiţie din organizarea de astfel de evenimente pentru clienţi?

Gama curentă conţine peste 2.000 de articole, iar întregul catalog oferă peste 20.000 produse profesionale de la mărci de top, precum și mărcile proprii Lorencic și Profox. Astfel, compania este catalogată ca fiind furnizor de servicii complete pentru utilaje de construcții, accesorii și materiale de construcţii profesionale.

Interviu Răzvan Tudor, Director General Lorencic Bauservice Mașini&Utilaje: Care este poziţia Lorencic Bauservice pe piaţa echipamentelor de construcţii din România?

Mașini&Utilaje: Care a fost feedback-ul clienţilor în urma evenimentului organizat la Giroc?

Răzvan Tudor: LORENCIC s-a dezvoltat ca legătură a constructorilor cu echipamentele și materialele de construcţii cele mai avansate. În 30 de ani de experienţă, LORENCIC s-a specializat ca furnizor și consultant pentru constructori; mărfurile și echipamentele companiei sunt selectate exclusiv de la cei mai renumiţi furnizori europeni: PUTZMEISTER, PFT-KNAUF, GRACO, SOLA, CATNIC, PROTEKTOR, KAUFMANN, GEDA, TYROLIT, METABO, PRAMAC, MUREXIN etc.

Răzvan Tudor: Întâlnirile Lorencic se axează pe eficientă și pe abordare informală, care să faciliteze comunicarea. Din reacţiile constructorilor noștri, ei așteaptă aceste evenimente din două motive: văd-cunosc-testează echipamente și materiale performante, dar în același timp și socializează cu ceilalţi constructori din piaţă, căutând și discutând soluţii la problemele cu care se confruntă.

52

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Răzvan Tudor: Lorencic face parte din grupul austriac SIH care are în România și alte afaceri în domeniul materialelor de construcţii, precum Baumit, Austrotherm, Kema (Murexin) și Wopfinger Transportbeton. Avem așadar o bază vastă de soluţii – atât echipamente și cât și materiale. Segmentul construcțiilor de talie mică și medie precum și al meseriașilor nu este în atenţia multor producători de materiale și echipamente. De aceea Lorencic și-a propus să îi susţină pe constructorii aflaţi în dezvoltare, oferind know-how și soluţii eficiente, de cea mai bună calitate. Firește că vom continua întâlnirile cu constructorii, ele se vor desfășura în perioadele de pauză în construcţii, la sfârșit și început de an. Mașini&Utilaje: De ce aţi recomanda utilajele Graco clienţilor? Răzvan Tudor: Pe fondul accelerării construcţiilor, în ultimii ani a crescut semnificativ segmentul constructorilor de calibru mediu. Acești constructori au debutat deseori cu o singură echipă, ajungând treptat să acceseze lucrări mari și să gestioneze mai multe echipe. Ei sunt astăzi în faţa unor noi provocări: viteza de lucru crescută, calitate constantă, costuri minime și lipsa de personal.


Graco Inc este recunoscută ca lider de calitate în piața pulverizatoarelor Airless. Ca lider în industrie, Graco oferă cea mai mare linie de echipamente și accesorii de vopsire de calitate din lume. Contractorii au recunoscut compania Graco la nivel mondial și au încredere în acest brand de peste 40 de ani.

Din aceste considerente, utilajele sunt soluţia inevitabilă. Ele oferă viteze mari de lucru, costuri reduse de material şi de manoperă, precum şi o calitate constantă.

Viteza – pulverizarea Airless este mai rapidă, astfel, mai multe proiecte pot fi finalizate în mai puțin timp, cu mai puțin efort. Această metodă fiind de până la 4 ori mai rapidă decât varianta tradiţională manuală;

echipamentele de pulverizare Airless se obţine un randament de 150 m2/oră (inclusiv pregătirea şi mascarea). Pentru aplicarea tencuielii (glet): 100 m2 pot fi aplicați manual pe zi şi minim 600 m2 cu utilajele Airless, dar se poate ajunge şi la 1000 mp/zi.

Calitatea – aparatele de pulverizare Airless aplică un strat uniform de material pe toate tipurile de suprafețe, lăsând un finisaj de înaltă calitate;

Pulverizatoarele din seria ProContractor au toate caracteristicile din seria Standard, plus:

Mașini&Utilaje: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale Lorencic Bauservice pentru anul în curs? Răzvan Tudor: Anul trecut am avut o creştere a volumului de peste 26%. Creşterea s-a bazat pe seriozitate şi tenacitate, atât în relaţia cu partenerii noştri cât şi în cadrul echipei noastre. Anul acesta venim cu două programe out-ofbox pentru constructori: • O selecţie de echipamente cu garanţie ‘pe viață’; • O promoţie aniversară cu mărfuri profesionale de folosinţă curentă dar şi cu noutăţi pentru piaţa din România.

*** Fondată în 1926, compania Graco este lider mondial în echipamente de aplicare a fluidelor. Pornind de la o companie mică de familie, Graco Inc. a devenit unul dintre cei mai importanți producători de echipamente şi sisteme de aplicare a fluidelor. În strânsă colaborare cu distribuitori specializați, Graco oferă aceste tehnologii într-o gamă largă de aplicații, continuând să investească pentru a oferi soluții pe piața globală.

Aparatul de pulverizare Airless oferă un mod uşor şi economic de a acoperiri suprafața indiferent de cantitatea de material folosit. Într-adevăr, contractorii profesionişti preferă să utilizeze pulverizatoare Airless pentru mai multe motive, cele mai populare fiind:

Versatilitate – aparatele de pulverizare pot fi utilizate pentru o gamă largă de materiale, atât la interior cât şi la exterior şi pot fi transportate cu uşurință dintr-un punct de lucru în altul.

După introducerea modelului Mark V pe piaţă, la mijlocul anilor `90, Graco a devenit un deschizător de drum pentru pulverizarea Airless a tencuielilor. Viteza garantată de tehnologia Airless, combinată cu un finisaj foarte fin, a devenit un standard în industrie. Unul dintre utilajele folosite în cadrul demonstraței de la Giroc este modelul Mark VII Procontractor, superior modelului anterior. Puterea şi capacitatea fac ca această maşină să fie cu adevărat multifuncţională pentru lucrări mari de vopsire, atât pentru interior cât şi pentru exterior. Făcând o comparație, putem spune că manual se poate vopsi o suprafață de 50 m2/oră (cu perii şi role), în timp ce cu

Pregătit pentru pulverizare – Economisiţi timpul alocat setării, graţie celor 30,5 m de furtun şi pistolului deja ataşat şi pregătit pentru utilizare;

Sistem de demontare al pompei ProConnect 2 – Schimbaţi pompa fără a utiliza scule în câteva secunde, pentru a putea reveni rapid la lucru;

Sistem de protecţie al pompei WatchDog – Protejează pompa de deteriorare când se epuizează vopseaua sau materialul texturat sau când se rupe un furtun;

QuikReel – Derulaţi şi rulaţi până la 91 m de furtun în câteva secunde, fără a vă face griji pentru zonele răsucite sau îndoite;

Afişaj LED – Afişajul LED luminos, uşor de citit indică valoarea presiunii, contorul orelor lucrate/durata de viaţă/litraj şi diagnosticarea automată;

Trusă de scule încorporată – Eliminaţi frustrarea şi economisiţi timp pentru că nu va trebui să mai căutaţi duze, filtre şi scule. Aprilie 2018 masinisiutilaje.ro

53


EVENIMENT

Pompa de lavabilă Airless Mark VII folosită pentru finisaje Mark VII

220V

puterea motorului: 1,9kW;

tipul motorului: motor fără perii, cu alimentare pe curent continuu;

presiune maximă de lucru: 230 bar;

volum maxim transportat: 6,0 l/min.;

dimensiunea maximă a duzei: cu vopsea: 0,041“, cu masă de şpaclu: 0,047“;

furtun: 1/2'' x 15 m x 2 buc;

furtun Blue Max: 3/8'' x 3.5 ml;

pistol pentru stropit: HD Blue pentru masă de şpaclu;

duză standard: HDA531/541;

greutate: 73kg.

Interviu Zoltán Kaszas, CED Country Manager Graco Mașini&Utilaje: Când aţi început prima dată colaborarea cu firma Lorencic Bauservice? Cum vedeţi această colaborare până în prezent? Zoltán Kaszas: Am început colaborarea acum 8 ani în România, Graco are distribuitori speciali în fiecare țară. Datorită recentelor dezvoltări organizaționale Lorencic din ultima perioadă, cred că există o colaborare solidă, iar prin intermediul celor 3 puncte de lucru din Bucureşti, Cluj şi Timişoara popularizarea acestor produse se va extinde de la an la an. Mașini&Utilaje: Care sunt avantajele utilizării echipamentelor Graco? Zoltán Kaszas: Graco este producătorul echipamentelor de pulverizare Airless şi a început această tehnologie în 1926, dar prima maşină de pulverizare pe care au făcut-o a fost acum 60 de ani, astfel încât în acest an va fi aniversarea a 60 de ani de când a fost produs primul utilaj Airless.

54

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Principalul avantaj este că puteți lucra cu tot felul de materiale care se pot pulveriza ca de exemplu: vopseaua de dispersie, vopsea lavabilă şi vopsea de exterior.

persoane în loc de 2-3 persoane cât este suficient pentru a utiliza utilajul. Aşadar cea mai bună opţiune este utilizarea echipamentului. Numărul de persoane asigură costuri mai mici şi este eliminată dependența fața de lipsa forței de muncă calificată.

Aşadar, principalul avantaj este versatilitatea, există numeroase oportunități utilizând o gamă variată de materiale. Alt avantaj al acestor utilaje este viteza, puteți lucra cel puțin de 4 ori mai repede utilizând echipamentul decât realizând aplicarea manuală.

Mașini&Utilaje: Referindu-ne la operarea utilajelor, cum este pentru utilizatorul final? Au nevoie de un training?

Chiar şi cu maşinile mici poți avea o acoperire 100-120 m2/h, deci este un avantaj considerabil față de munca manuală. Mașini&Utilaje: Referitor la calitate, am înțeles că folosirea utilajelor Graco este cea mai bună opțiune, cum este pe termen lung? Zoltán Kaszas: Calitatea este foarte importantă pentru că dacă lucrați cu pensulă sau cu role, cantitatea de material care rămâne pe întinderea suprafeţei nu este aceeaşi. Pensula preia uneori mai mult, alteori mai puțin material. Calitatea pulverizării, este dată de distribuția uniformă a materialului într-o grosime constantă. Mașini&Utilaje: Vor exista costuri mai mici pentru utilizatorul final? Zoltán Kaszas: Înainte de toate trebuie să calculăm costul; în acest sens, dacă se lucrează numai manual trebuie să se angajeze mai mulți oameni, 5-10

Zoltán Kaszas: Da, este foarte important ca distribuitorii să facă o primă demonstraţie împreună cu clientul, aşa că reprezentantul de vânzări de la Lorencic merge întotdeauna la locul de muncă şi îl învață pe utilizatorul final cum să folosească echipamentul achiziţionat, care sunt cele mai importante lucruri pe care să le ia în considerare, cum să cureţe maşina, deoarece funcționarea utilajului este una, dar mentenența acestuia este, de asemenea, foarte importantă. Aşadar dacă ați terminat lucrul, nu trebuie să vă grăbiți, trebuie să dedicați 5-10 minute pentru curățenia finală. Mașini&Utilaje: Trebuie să utilizați anumite produse pentru a le curăța? Zoltán Kaszas: Da, desigur, în funcție de tipul de material, dacă materialul a fost amestecat cu apă, atunci trebuie să spălați sistemul cu apă, iar dacă a fost amestecat cu solvent, care este, de asemenea o posibilitate, trebuie să spălați sistemul cu solvent. Și avem câteva materiale de conservare speciale, în cazul neutilizarii utilajului o anumită perioadă de timp, de exemplu pe timp de iarnă, este mai bine să puneți lichidul special în pompă, acesta protejând interiorul pompei împotriva coroziunii şi păstrarea acestuia pentru o perioadă lungă de timp.


Innovating Simplicity

Automacaraua

AT 253 Combinația optimă între tehnologia de ultimă oră și ușurința în utilizare


TRUCKS

Premieră pentru primul autocamion integral electric produs de

Volvo Trucks Volvo Trucks prezintă acum primul autocamion integral electric pentru utilizare comercială – modelul Volvo FL Electric pentru distribuție urbană sau pentru alte aplicații de transport, precum colectarea deșeurilor. Vânzările și producția în serie pentru noul model vor începe anul viitor, în Europa. Cu lansarea acestui camion, Volvo Trucks se află în avangarda soluțiilor pentru transportul electrificat de mărfuri în orașe.

S

untem extrem de mândri să prezentăm primul model din gama de autocamioane Volvo propulsate integral prin intermediul energiei electrice, pregătite pentru utilizarea în traficul de zi cu zi. Cu acest model, orașele care vizează dezvoltarea urbană sustenabilă vor avea posibilitatea să beneficieze de avantajele transporturilor cu autocamioane electrificate", spune Claes Nilsson, Președintele Volvo Trucks. Beneficiind de o calitate mai bună a aerului și de un nivel mai redus de zgomot în oraș, este posibilă proiectarea locuințelor și a infrastructurii mult mai ușor decât în prezent. Un autocamion electric fără emisii poate fi utilizat în terminale interioare și zone protejate ecologic.

58

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Nivelul scăzut de zgomot creează oportunități pentru creșterea activităților din timpul nopții, reducând, astfel, aglomerația din trafic în cursul zilei. Există un interes considerabil pe piață față de autocamioanele electrice. Mulți potențiali clienți sunt interesați de oportunitățile generate de noua tehnologie și de modul în care aceasta poate influența operațiunile pe care le desfășoară. „Pentru a asigura o tranziție flexibilă și sigură, vom oferi soluții holistice bazate pe necesitățile individuale ale fiecărui client în parte, în ceea ce privește ciclurile de deplasare, sarcina utilă, disponibilitatea, gama de activități și alți parametri. O astfel de soluție poate cuprinde totul, de la analiza traseului și optimizarea bateriei, până la service și finanțare.

Volvo Trucks lucrează îndeaproape cu mai mulți furnizori de echipamente de încărcare. Scopul este, ca întotdeauna, acela de a le oferi clienților un nivel ridicat de disponibilitate și productivitate", spune Jonas Odermalm, șef al departamentului pentru strategia de produse Volvo FL și Volvo FE de la Volvo Trucks. Oferta Volvo Trucks este susținută de experiența acumulată de către Volvo Group în ceea ce privește soluțiile de transport electrificat. Compania soră Volvo Buses a vândut peste 4.000 de autobuze electrice începând cu 2010. Tehnologia utilizată pentru propulsia și stocarea energiei în cazul autocamioanelor Volvo FL Electric a fost încercată și testată minuțios de la bun început și este susținută de rețeaua extinsă de centre Volvo Trucks de vânzări, service și piese de schimb.


Date tehnice

Volvo Trucks consideră că este esențial să se adopte o viziune globală asupra electrificării sectorului de transport, pentru a face față provocărilor permanente în domenii precum generarea de energie electrică și bateriile.

• • •

„Știm din experiență cât de important este ca orașele, furnizorii de energie și producătorii de vehicule să coopereze, pentru ca electrificarea pe scară largă să devină o realitate. Prin stimulente atractive, standarde agreate și o strategie pe termen lung pentru planificarea urbană și extinderea infrastructurii de încărcare, procesul poate avansa într-un ritm mult mai susținut", explică Jonas Odermalm. „De exemplu, pentru a garanta faptul că materiile prime pentru baterii sunt extrase într-un mod responsabil, Volvo Group lucrează cu rețeaua Drive Sustainably, care are rolul special de monitorizare a acestei probleme. Volvo Group este, de asemenea, implicat în diverse proiecte în cadrul cărora bateriile vehiculelor electrice de mare tonaj primesc o a doua șansă, fiind reutilizate pentru stocarea energiei.

Nu au fost soluționate, încă, toate problemele legate de gestionarea bateriilor, dar lucrăm în mod activ atât în cadrul Grupului, cât și alături de alți actori de pe piață, pentru a susține dezvoltarea în acest sens și a crea soluțiile necesare", spune Jonas Odermalm. Primele autocamioane din gama Volvo FL Electric intră, în prezent, în activitatea de zi cu zi în flotele unor clienți din Goteborg, acasa la Volvo Trucks.

Autocamion alimentat integral cu energie electrică, pentru distribuție, colectarea deșeurilor și alte aplicații în condiții urbane, cu o capacitate de 16 tone masa totală maximă autorizată; Lanț cinematic: motor electric de 185 kW, putere maximă/putere continuă de 130 kW, transmisie cu două viteze, ax cardanic, punte spate. Cuplul maxim motor electric este de 425 Nm. Cuplu maxim pe puntea spate - de 16 kNm; Stocarea energiei: 2-6 baterii litiu-ion, însumând 100-300 kWh; Autonomie: până la 300 km; Încărcarea: CA, prin rețeaua de alimentare (22 kW) sau încărcare rapidă CC prin CCS/Combo2 pentru până la 150 kW; Timp de reîncărcare: de la baterii descărcate până la baterii complet încărcate: încărcare rapidă 1-2 ore (CC), pe timp de noapte până la 10 ore (CA), cu o capacitate maximă a bateriei de 300 kWh; Primele două autocamioane Volvo FL Electric vor fi operate de compania de colectare și reciclare a deșeurilor menajere Renova și de firma de transport TGM;

Proiectul Off Peak City Distribution (Distribuția urbană a traficului în afara orelor de vârf) a studiat efectele transportului de mărfuri pe timp de noapte în centrul orașului Stockholm. Datorită faptului că s-au evitat orele de vârf din trafic, autocamioanele și-au putut efectua activitățile în doar o treime din timp, comparativ cu operațiunile din timpul zilei.

Aprilie 2018 masinisiutilaje.ro

59


EVENIMENT

Mai rapid, mai economic, mai sustenabil prin tehnologiile no-dig!

Trenchless Romania Conference & Exhibition Ediția a III-a Tehnologii de subtraversare pentru Smart Communities

Dacă luăm la pas aproape orice oraș din România observăm atât pe trotuare, cât și pe suprafața carosabilă eternele fâșii de asfalt mereu spart și reînnoit, odată cu orice lucrare de reabilitare, înlocuire sau intervenție la infrastructura de țevi care traversează subteranul orașului. De câte ori nu am stat în trafic cu orele mergând pe o singura bandă, datorită lucrărilor la conductele de apă, gaze, canalizare, fibră optică etc.?

I

nstalarea și reabilitarea conductelor subterane pentru utilități publice precum cele de apă, canalizare, fibră optică, gaze creează șantiere de lucru care perturbă și îngreunează traficul, mai ales în zonele urbane. Pentru a evita toate aceste blocaje se pot utiliza tehnologii de subtraversare trenchless, care permit efectuarea lucrărilor pentru utilitățile publice fără a fi necesară excavarea de șanțuri. Tehnologiile trenchless sunt soluţia optimă pentru traversarea de drumuri și a altor coridoare de transport, precum și a râurilor și a căilor navigabile. Metodele de forare fără șanţ deschis pot fi utilizate și pentru instalarea, reabilitarea și înlocuirea utilităţilor subterane situate în zone sensibile din punct de vedere ecologic și locaţii în care accesul este limitat datorită existenţei unor structuri de construcţie și vegetaţie. În cele mai multe dintre cazuri, tehnologiile de forare fără șanţ deschis sunt singurele viabile pentru construcţii, acestea fiind totodată și cele mai puţin costisitoare și mai puţin distructive. Mai mult decât atât, în a doua jumătate a anului 2017 Uniunea Europeană a aprobat investirea a 266 milioane de euro, prin Fondul de Coeziune, pentru patru mari proiecte de infrastructură și de gestiune a apei apotabile în România. Numai pentru periferia Bucureștiului se vor aloca 196.5 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de colectare a apelor uzate.

60

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Trenchless Romania Conference & Exhibition este singurul eveniment din regiune care promovează tehnologiile trenchless. Aflat deja la cea de-a 3-a ediția, evenimentul va avea loc în data de 13 Iunie 2018, la Hotel Caro Club în București. Primele două ediții ale evenimentului (2016 și 2017) au reunit peste 200 de companii naționale și internaționale din domeniu.

Evenimentul aduce împreună producătorii și distribuitorii de utilaje și tehnologii dedicate sectorului no-dig, pentru foraj orizontal dirijat (hdd), pipejacking, pipe bursting, microtunnelling, reabilitare a conductelor (CIPP), precum și alte tehnologii trenchless ce reprezintă soluții ideale pentru instalarea utilităților subterane din zonele urbane cu trafic intens.

Evenimentul va găzdui Trenchless Romania Awards, momentul special în care sunt premiate cele mai relevante proiecte care au folosit tehnologii no-dig din regiune.

Înregistrează-te pe www.trenchless-romania.com


NEWS

Suedia a inaugurat prima autostradă electrificată, pe care pot fi transportate mărfuri în mod nepoluant Lucrând în parteneriat cu fabricantul auto Scania, autorităţile suedeze au inaugurat primul tronson de drum electrificat, care poate fi străbătut de camioane hibride diesel/electric.

D

eocamdată la stadiu de concept, tronsonul de drum electrificat se întinde pe numai 2 Km de-a lungul autostrăzii E16 din centrul Suediei, scopul său fiind de a demonstra potenţialul unui nou tip de vehicule pentru transporturi de marfă.

Spre deosebire de trenuri şi tramvaie, care folosesc un singur pantograf pentru alimentarea cu energie, camioanele hibride propuse de Scania au nevoie de două pantografe retractabile care se pot conecta şi deconecta din mers, spre exemplu pentru depăşirea unui obstacol sau alt vehicul mai lent.

Echipate şi cu motoare bazate pe combustie internă, certificate Euro 6 şi adaptate pentru funcţionarea cu biocombustibili, noile camioane Scania pot funcţiona şi în afara tronsonului de drum special amenajat, cuplând motorul convenţional atunci când nu este disponibilă o sursă de energie alternativă.

Potrivit lui Nils-Gunnar Vågstedt, unul dintre cercetătorii Scania responsabili cu dezvoltarea vehiculelor electrice, potenţialul pentru economisirea de combustibil prin folosirea tronsoanelor de drum electrificate este considerabil, tehnologiile dezvoltate de companie constituind fundaţia unu nou sistem de transport nepoluant.

Goodyear lansează noua gamă de anvelope pentru camioanele de tonaj redus Goodyear lansează noile modele de anvelope KMAX S și KMAX D, pe jantă de 17.5” și 19.5”, care sunt disponibile începând cu luna aprilie a acestui an. Cele două modele au fost dezvoltate pentru a echipa atât vehiculele hibrid și electrice cât și clasicele motoare diesel.

P

rincipalul obiectiv în procesul de dezvoltare a acestor anvelope a fost optimizarea numărului de kilometri, în acelaşi timp punându-se accent pe puterea mare de tracțiune, precizia direcției şi nivelul ridicat de durabilitate ale vehiculelor folosite pentru parcurgerea unor distanțe lungi.

62

masinisiutilaje.ro Aprilie 2018

Designul celor două noi modele este în concordanță cu toate reglementările actuale ale anvelopelor de iarnă, dar şi cu cele care urmează să apară. Optimizarea rezistenței la rulare are ca efect un consum redus de energie, ceea ce înseamnă o economie de combustibil semnificativ îmbunătățită. “Noile anvelope, extensie a gamei de succes KMAX, sunt destinate echipării vehiculelor care rulează pe distanțe lungi şi răspund aşteptărilor clienților noştri cu privire la anvelopele pe jantă de 17.5” şi 19.5” pentru camioanele de tonaj redus. Aceste anvelope sunt extrem de robuste şi versatile, ideale pentru orice tip de vehicul, indiferent de condițiile de drum.

Anvelopele KMAX S şi KMAX D, înlocuiesc modelele Goodyear RHS II, respectiv RHS II (+) şi au la bază tehnologia KMAX, combinată cu construcția robustă a carcasei. În comparație cu produsele anterioare, avantajele care ajută la reducerea costurilor operaționale ale acestor noi modele sunt performanța pe distanțe lungi, versatilitatea funcțională într-un spectru larg de condiții sau situații de drum, împreună cu durabilitatea crescută în condiții de utilizare nefavorabile.

De asemenea, noua gamă ține cont şi de lansarea de noi vehicule şi tehnologii care ne aduc din ce în ce mai aproape de introducerea vehiculelor hibrid şi electrice. Anvelopele KMAX au fost create pentru operatorii ale căror vehicule sunt preponderent implicate în servicii de distribuție, unde kilometrajul crescut reprezintă principala cerință economică. În combinație cu gama variată de servicii şi soluții pentru flote pe care o oferă Goodyear, aceste produse oferă siguranța şi profitabilitatea afacerii”, a declarat Benjamin Willot, Director Goodyear Marketing Commercial Tires Europe.


Profile for Masini si Utilaje

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Aprilie 2018  

Revista Masini si Utilaje pentru Constructii - Aprilie 2018  

Advertisement