__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1

Ota

talteen

Marttojen s i m y t y i v l se

s a op

omaan kotiin


Hyvä arki kuuluu kaikille Olemme koonneet tähän oppaaseen parhaat vinkkimme helpottamaan arkeasi. Martoilla on toimivia neuvoja niin kodinhoitoon, omista rahoista huolehtimiseen, kierrätykseen kuin ruuanlaittoonkin. Kun kotona on kaikki hyvin, on helpompi keskittyä myös opintoihin, työntekoon ja harrastuksiin. Marttojen nettisivuilta löydät lisää vinkkejä ja ruokaohjeita. Kurkkaa myös MartatTV Youtubessa. Apua saat myös Martat.fi-sivujen chatista. Onnea omaan kotiin!


Puhdas koti Siivoaminen lisää kodin viihtyisyyttä. Samalla pidät kodistasi huolta ja huoneilma pysyy hyvänä. Suunnittele milloin ja mitä siivoat. Jaa töitä eri päiville. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, voit unohtaa suursiivoukset ja likaa räjäyttävät aineet. Kun koti on järjestyksessä, myös ajatukset pysyvät järjestyksessä!


4 Siivouskalenteri Päivittäin

»»Tuuleta »»Järjestä tavarat »»Siisti keittiö »»Poista roskat ja tahrat

Viikoittain

Silloin tällöin

»»Imuroi lattiat ja matot »»Pyyhi lattiat tarvittaessa »»Pyyhi pölyt ja sormenjäljet pinnoilta »»Pese wc ja kylpyhuone »»Tyhjennä kierrätysastiat »»Hoida kukat

»»Pese ikkunat »»Järjestä ja pyyhi kaapit, hyllyt ja laatikot »»Pese sisustustekstiilejä (tyynyt, täkit, päiväpeitot jne.) »»Puhdista lattiat perusteellisemmin ja pyyhi lattialistat »»Pese lattiakaivo ja liesituuletin »»Puhdista tuuletusventtiilit ja patterit »»Huolla kodinkoneet

Pida sänky puhtaana ja raikkaana »»Tuuleta vuode ennen petaamista. »»Vaihda tyynyliinat 1-2 viikon välein. »»Vaihda lakanat noin kerran pari kuukaudessa. Allergisen kannattaa vaihtaa useammin. »»Pese tyynyt ja peitot 1-2 kertaa vuodessa. Imuroi patjat silloin tällöin.

Huom

Luonnolliset siivousaineet ovat usein toimivia, mutta pelkästään niiden avulla ei voi kotia hoitaa. Nykyaikaisten siivousaineiden ja luonnonmukaisten tuotteiden käyttö tukevat toisiaan.

Kotona on hyvä olla ainakin nämä:

»»Käsiastianpesuaine »»Yleispuhdistusaine »»Hapan puhdistusaine kalkinpoistoon »»WC:n puhdistusaine


5 Ekologiset siivousniksit Hyviä siivousaineita löytyy keittiöstä. Ekosiivoojan varusteisiin kuuluvat mm. väkiviinaetikka, ruokasooda, sitruuna ja suola. Kokeile niitä ensin, ennen kuin käytät vahvempia aineita.Näin voit vähentää kemikaalien käyttöä.

Lattiakaivon puhdistaminen

»»Kaada lattiakaivoon 1/21 dl ruokasoodaa ja 1-2 dl väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada kaivoon 10 l kiehuvaa vettä. Tällä samalla ohjeella avaat myös tukkeutuneen viemärin.

Hedelmäkärpäset pois

»»Laita laakeaan astiaan kylmää vettä, sokeria, väkiviinaetikkaa ja pari tippaa käsiastianpesuainetta. Vaihda seosta muutaman päivän välein.

Kalan & valkosipulin haju pois käsistä

»»Hiero käteesi 2tl ruokasoodaa. Pese pois.

Keraaminen liesi

»»Lieden kalkkitahrat poistat sitruunalla tai etikalla.

Leikkuulaudan puhdistaminen

»»Sivele leikkuulautaan seosta, jossa on 1 rkl ruokasoodaa, 1 rkl suolaa ja 1 rkl vettä. Huuhtele kuumalla vedellä.

Valurautaisen keittolevyn puhdistus

»»Hankaa sokeripalalla valurautaisen keittolevyn suojarenkaat puhtaaksi.

Kahvinkeittimen kalkinpoisto

»»Kaada keittimen vesisäiliöön etikka-vesiliuosta (1:1) ½-2/3 kannun tilavuudesta. Laita keittimen suodatinosa paikoilleen. Kytke virta päälle. »»Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois. Anna liuoksen vaikuttaa 5-10 minuuttia. Kytke virta uudelleen päälle ja anna lopun liuoksen valua kannuun. »»Keitä tämän jälkeen keittimessä 2-4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele pannu.

Kahvi- ja teekuppien tummien jälkien puhdistaminen

»»Ota kostutettuun sienipesimeen tai astianpesuharjaan ruokasoodaa. Harjaa tummia ja pinttyneitä kohtia. Huuhdo kupit.

Palaneen kattilan puhdistaminen

»»Hiero astiaa sienipesimellä, jossa on ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa. Huuhtele astia. »»TAI täytä ¼ astiasta vedellä ja lisää 5 rkl ruokasoodaa. Kuumenna seos kiehumapisteeseen, sammuta lämpö ja jätä soodavesi jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kaavi ja harjaa astia.

Uunin puhdistaminen

»»Sekoita 2 rkl suolaa, 2 rkl ruokasoodaa ja kuumaa vettä keskenään tahnaksi. Levitä uunin pinnoille. Anna vaikuttaa noin 2 tuntia tai yön yli ja hankaa puhtaaksi karkealla sienellä. Huuhtele lämpimällä vedellä. »»TAI kokeile vaikeampiin tahroihin mäntysuopaliuosta: levitä liuosta tahroille ja kuumenna uuni 50 asteeseen. Anna jäähtyä. Harjaa uuni pehmeällä harjalla ja pyyhi veteen kostutetulla liinalla.


6 Pyykkipäivä Vaatteita ja kodin tekstiilejä on hyvä pestä säännöllisesti. Vältä kuitenkin turhia pesuja. Näin säästät omaa työtä, vaatteita, rahaa ja ympäristöä. Joskus pelkkä tuuletus, tahrojen poisto ja harjaus riittävät.

Pese oikein

»»Noudata tekstiilin hoito-ohjetta. »»Lajittele pyykki: Värin mukaan (tummat ja vaaleat), pesulämpötilan sekä -menetelmän mukaan. »»Valitse oikea pesuaine (kirjopesuaine tai valkopesuaine) ja annostele sitä ohjeen mukaan. »»Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita. »»Pese täysiä koneellisia.

Tiesitkö

»»Kun pesulämpötila nousee 40 asteesta 60 asteeseen, energiankulutus kaksinkertaistuu. »»Kaikki lika ei kuitenkaan lähde matalissa pesulämpötiloissa. Esimerkiksi lakanat ja pyyhkeet on hyvä pestä 60 asteessa.

Ole kaukaa viisas

»»Harkitse ostoksiasi ja pohdi vaatteen laatua ja materiaalia. Selvitä, kestääkö vaate vesipesun. Kun hoidat tekstiilejä niiden hoito-ohjeiden mukaan, pidennät tekstiilien käyttöikää.

Vinkki

Kun ostat vaatteita kirpputorilta, pese vaatteet ennen käyttöönottoa mahdollisten tuholaisten varalta. Vaatteet voi myös pakastaa muovipussissa.


7 Tahrat pois Kaikki tahrat eivät lähde pesussa, vaan ne pitää käsitellä erikseen ennen koneeseen laittamista. Tärkeää on ensin tunnistaa tahra ja sitten toimia – mitä nopeammin poistat tahran, sitä todennäköisemmin saat sen puhtaaksi.

Kahvi ja tee

»»Huuhtele heti kylmällä vedellä. Voit käyttää apuna käsiastianpesuainetta. »»Esikäsittele vanha tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella. Pese lopuksi pesuaineella hoito-ohjeen mukaan.

Kuulakärkikynä / Tussi

»»Kokeile hiuslakkaa. Suihkauta tahraan lakkaa, pyyhi froteepyyhkeellä ja huuhtele haalealla vedellä. Pese lopuksi hoito-ohjeen mukaan. »»Voit kokeilla myös tahranpoistoainetta tai denaturoitua spriitä (mm. Sinol). Huuhtele vedellä. Hiero vielä tahran päälle hieman nestemäistä pyykinpesuainetta. Huuhtele käsittelykohta vedellä. »»Pese lopuksi pesuaineella hoito-ohjeen mukaan.

Mustikka

»»Pese tuoreena kuumalla vedellä ja käsiastian- pesuaineella. »»Esikäsittele vanhat marjatahrat ennen pesua sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Voit kokeilla myös sitruunamehua tahraan. »»Pese lopuksi valkaisupitoisella pesuaineella hoito-ohjeen mukaan.

Vinkki

»»Kokeile ensin mietoa ainetta. Jos siitä ei ole apua, valitse voimakkaampi. »»Sappisaippua ja nestemäinen pyykinpesuaine tehoavat moneen tahraan.

Punaviini

»»Tuoreeseen tahraan tehoaa usein astianpesuaine ja huuhtelu lämpimällä vedellä. Voit myös ripotella tuoreen tahran päälle suolaa. Anna vaikuttaa. Myös kivennäisvesi voi laimentaa tahraa. »»Esikäsittele vanha tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. »»Pese lopuksi valkopesu- aineella hoito-ohjeen mukaan.

Veri

»»Tuore tahra lähtee kylmällä vedellä. »»Esikäsittele vanha tahra nestemäisellä pyykinpesu- aineella tai tahranpoisto- aineella. »»Pese lopuksi hoito-ohjeen mukaan.


Omat rahat Oman talouden hallinnassa auttaa lyhyen aikavälin budjetointi. Tee esimerkiksi viikko- tai päiväbudjetti, johon lasket, kuinka paljon rahaa on käytettävissä ruokaan ja muihin menoihin.


9 Säännölliset tulot

Säännölliset menot

Merkitse taulukkoon kaikki kuukausittain saamasi tulot ja etuudet. Merkitse myös päivä, jolloin raha tulee tilillesi. Löydät tietoja tuloista verkkopankista. Laske lopuksi kaikki tulot yhteen.

Selvitä mitä joka kuukausi toistuvia menoja ja laskuja sinulla on (vuokra, sähkö, netti). Käytä apuna edellisten kuukausien tilitapahtumia. Merkitse taulukkoon kaikki toistuvat menosi. Laske lopuksi kaikki menot yhteen.

Päivämäärä

Päivämäärä

Tulo €

Yhteensä

Meno €

Yhteensä

Rahaa arkimenoihin Laske seuraavaksi paljonko sinulle jää käytettäväksi rahaa kuukaudessa muihin arkimenoihin. Katso aiemmista taulukoista säännölliset tulosi sekä menosi ja merkitse ne alla olevaan taulukkoon. Laske sen jälkeen tulojen ja menojen erotus. Tämän rahan on riitettävä arkimenoihin, kuten ruokaan, vaatteisiin, ulkona syömiseen ja harrastuksiin.

Säännölliset tulot yhteensä Säännölliset menot yhteensä Käytettävissä arkimenoihin €/kk


10

Vinkki

»»Vältä heräteostoksia. Muutama kahden euron ostos viikossa voi yllättäen kerryttää vuositasolla sievoisen loven lompakkoosi.

Arjen säästövinkit

1

Kirjaa ylös tulosi ja kiinteät menosi mahdollisimman tarkasti. Näin sinulla on tiedossa, paljonko rahaa on kuukaudessa käytettävissä. Hyvänä apuvälineenä tässä toimii esimerkiksi Penno. (www. penno.fi) Budjetoi ja suunnittele viikoittainen ruokalistasi etukäteen. Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Säilytä kuitit ja tutki niiden avulla, paljonko sinulla menee rahaa erilaisiin heräteostoihin. Niitä vähentämällä voit säästää vuodessa ison summan.

2

3

4

Valmista ruokaa ja leivo kotona. Opiskelijahintainen lounas kampuksella on usein edullinen vaihtoehto, mutta päivällinen ravintolassa tai mukaan haettu pizza voivat tehdä ison loven budjettiin. Tee ruokaa yhdessä kavereiden tai perheen kanssa. Edullinen ja herkullinen ruoka sekä mukava seura ovat toimiva yhdistelmä. Vertaile elintarvikkeiden kilohintoja ja hyödynnä satokausituotteiden halvempi hinta. Voisiko esimerkiksi jonkin kodinkoneen tai vaatteen hankkia käytettynä tai lainata uuden ostamisen sijaan? Tarvitsemaasi tavaraa voit kysyä lainaan esimerkiksi kirjastosta tai naapurilta.

5

6 7

8

Pysy kärryillä sopimuksistasi. Vertaa, kilpailuta ja säästä esimerkiksi sähkössä tai puhelinliittymässä. Hyödynnä opiskelija- alennukset. Kassalla opiskelijakorttia näyttämällä voi saada yllättäviä alennuksia. Avaa säästötili. Pienikin summa kuussa vie säästötavoitteitasi eteenpäin ja auttaa varautumaan tuleviin menoihin.

9

10

Bonusvinkki: Liity Marttoihin. Opiskelijana saat jäsenmaksun halvemmalla.Lisää arjen säästövinkkejä: www.martat.fi

Esimerkkejä

Take away -kahvi 2 € 2 krt/vko

Virvoitusjuoma 2,6 € 2 krt/vko

Proteiinipatukka 1,45 € 1 krt/vko

Smoothie 2,35 € 1 krt/vko

Vuodessa 208 €

Vuodessa 270,40 €

Vuodessa 75,4 €

Vuodessa 122,2 €

Pieni karkkipussi 1,79 € 2 krt/vko Vuodessa 186,2 €

Kun jätät virvoitusjuomat ostamatta, saat 270 eurolla esimerkiksi lentoliput Berliiniin tai vuoden kuntosalikortin.


11 Kierrättäminen kannattaa Osta vain tarpeeseen. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löydät pienellä rahalla käytettyjä huonekaluja, kodin tavaroita ja vaatteita. Kierrättäminen on fiksu tapa säästää rahaa ja luontoa. Jätteen välttämisestä ja kierrätyksestä huolimatta kodissa syntyy aina jonkin verran jätettä. Melkein kaikki jätteet kelpaavat kuitenkin uusiokäyttöön, joten ne kannattaa lajitella ja viedä oikeisiin keräysastioihin.

Lajittele ainakin nämä »»Biojäte »»Paperi »»Pahvi + kartonki »»Palautuspullot ja -tölkit »»Lasi »»Metalli »»Vaaralliset jätteet »»Tarkista tarkemmat lajitteluohjeet omasta roskakatoksestasi. Lisää neuvoja ja vinkkejä kierrättämiseen löydät Marttojen nettisivuilta.

Vinkki

Vaatteiden kierrätys »»Maailmanlaajuisesti katsottuna vaatteita tuotetaan yhdeksän kertaa enemmän, kuin niitä kulutetaan. Monet ihmiset ostavat vaatteita yli oman tarpeen. Kirpputoreilta löytyy vaatteita, joita ei ole koskaan käytetty. Suomessa syntyy miljoonia kiloja tekstiilijätettä vuodessa, noin 10 kg henkeä kohden.

Ota käyttöön kestohedelmäpussit.

Ruokahävikki »»Suomalainen heittää vuosittain hukkaan keskimäärin yli 20 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruoan lisäksi haaskaamme samalla typpeä ja fosforia. Ruokahävikistä pulitamme yhdessä vuosittain 500 miljoonan euron turhan ruokalaskun. »»Ratkaisu: Ota vain se, minkä syöt.

Vinkit vaatejätteen vähentämiseen: Harkitse, korjaa ja kierrätä »»Tee inventaario: Tutustu vaatekomerosi sisältöön. Harkitse ostoksiasi jo ennen kauppaan lähtöä. »»Tunne ostoksesi: Ota selvää, missä vaate on valmistettu. Tutustu hoito-ohjeisiin. Pohdi vaatteen laatua ja materiaalia. »»Huolehdi: Älä pese turhaan, joskus tuuletus riittää. Poista tahrat mahdollisimman pian. Oio ja ripusta vaatteet pesun jälkeen. »»Pidä kunnossa: Nappi irti, housuissa reikä, pariton sukka? Kerää korjattavat koriin, jonka sisällön käyt säännöllisesti läpi. »»Lainaa, vaihda, kierrätä: Anna ystävälle, myy kierrätysryhmässä tai kirpparilla tai lahjoita hyväntekeväisyyteen vaate, jota et enää itse käytä.Erityisesti juhlavaatteet kannattaa lainata tai vuokrata.


Mita ruuaksi Kelan tukema opiskelijalounas on monipuolinen ja edullinen. Opiskelijan on kuitenkin syötävä muulloinkin. Eniten arjessa säästää itse tekemällä, joten ruoanlaittotaidot kannattaa ottaa haltuun.


13 »»Terveellisesti voi syödä monella tavalla. Kun ruoka on värikästä ja monipuolista, se sisältää myös paljon ravintoaineita. Ravitseva ruoka voi olla itse tehtyä, koulussa, työpaikalla tai ravintolassa syötyä tai kaupasta ostettua. On tärkeää osata valita oikein. Kun päivän ateriat ovat monipuolisia ja ruokarytmi säännöllinen, ei yksittäisiin ravintoaineisiin tarvitse kiinnittää huomiota. Löydä oma tapasi syödä hyvin!

Löydät herkullisia reseptejä ja lisävinkkejä ruokailuun osoitteesta www.martat.fi

Vinkki

Aina on syytä juhlaan! Olemme suunnitelleet sinulle menuehdotuksen , jota voit hyödyntää niin tupareiden, synttäreiden kuin muidenkin illanistujaisten tarjoiluiden suunnittelussa. Menu sopii mainiosti alkusyksyyn! Vinkit juhlien järjestämiseen ja tarjoiluihin »»Tarjoiluja mietittäessä kannattaa arvioida vieraiden määrä ja miettiä tarjottavat sen mukaan. Tärkeää on, että kaikille riittää syötävää, kuitenkin niin, ettei ruokaa jää paljon yli. Esimerkiksi pellillisestä suolaista piirakkaa tulee noin 20 palaa ja niitä kannattaa varata jokaiselle pari palaa. »»Juhliin kannattaa valmistaa helposti syötäviä ruokia. Sormin syötävät naposteltavat, piirakka tai pizza toimivat aina. »»Illanistujaiset voi myös järjestää nyyttikestiperiaatteella. Kun jokainen tuo jotakin, järjestäminen sujuu vaivattomasti. Kannattaa sopia etukäteen, mitä kukakin tuo. »»Erityisruokavaliot on hyvä pitää mielessä, niin että jokaiselle juhlijalle löytyy sopivaa syötävää.

Vertaile hintoja. Ruokatarvikkeissa aina yksikköhinnaltaan halvin vaihtoehto ei ole se edullisin, sillä pakkauskoot vaihtelevat. Kannattaa vertailla kilohintoja. Kalleinta on poisheitetty ruoka. Helposti pilaantuvia aineksia ei siis kannata hankkia suuria määriä, jos niitä ei tule käytettyä.


Me14nu

Rosmariinileipä

Härkäpaputahna

4 ½ dl vettä 1 rkl sokeria ½ tl suolaa 1 pussi kuivahiivaa 9-10 dl vehnäjauhoja 2 rkl oliiviöljyä

4 dl tuoreita, pakastettuja tai säilöttyjä härkäpapuja 3 valkosipulinkynttä 2 rkl sitruunamehua 1 dl tillisilppua 1 dl rypsi- tai oliiviöljyä 0,5 tl suolaa

Pinnalle: 3 rkl öljyä rosmariinia 1-1 1/2 rkl karkeaa suolaa »»Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva kolmeen desilitraan jauhoja. Vatkaa seos lämpimään veteen ja anna seistä lämpimässä kunnes se alkaa kuplia. »»Alusta taikina vehnäjauhoilla pehmeäksi. Lisää lopuksi öljy. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle ja taputtele ohuehkoksi leiväksi. Anna kohota. »»Pistele leipä, voitele pinta öljyllä ja ripottele päälle rosmariinia ja karkeaa suolaa. Paista uunissa 225°C:ssa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Koristeeksi: tilliä ja sitruunalohkoja »»Kypsennä tuoreet härkäpavut tai sulata pakastetut tai huuhtele säilykepavut. »»Hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta tahnaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Tarkista maku. »»Laita tahna tarjoilukulhoon ja koristele tillin oksilla ja sitruunalohkoilla. Tahna sopii leivän päälle, dippikastikkeeksi tai vaikkapa uuniperunan täytteeksi. Tahnan voi tehdä myös esim. pensastai salkopavuista.


15

Couscoussalaatti 3 dl couscoussuurimoita 3 ½ dl vettä 1 tl suolaa 1 sitruuna 1 dl öljyä suolaa ja mustapippuria 2 tomaattia ½ kurkku 1 pieni nippu kevätsipulia 2-4 tuoretta punaista chiliä 3 kourallista tuoreita yrttejä (basilikaa, korianteria, minttua, sileälehtistä persiljaa)

Vinkki Paahdettu paprika

»»Sekoita kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen couscoussuurimot. Nosta kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä 5 minuuttia kannen alla. »»Raasta hyvin pestyn sitruunan keltainen kuori. Sekoita se ja sitruunan mehu sekä öljy, ripaus suolaa ja pippuria keskenään ja lisää suurimoiden joukkoon. Anna seoksen jäähtyä. »»Pilko tomaatit ja kurkut ja hienonna kevätsipulit. Poista chileistä siemenet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Lisää ainekset couscousin joukkoon ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua tunti pari ennen tarjoilua.

Couscousia on helppo muunnella. Lisää salaattiin esimerkiksi paahdettua paprikaa ja kesäkurpitsaa:

»»Pane 3 paprikaa kuumaan uuniin (250°C), ja paahda ne kauttaaltaan tummiksi, kääntele silloin tällöin. Siirä paprikat kulhoon, peitä kelmulla ja anna höyrystyä 5 min. Kuori paprikat, poista siemenet ja leikkaa malto viipaleiksi.

Kesäkurpitsa

»»Leikkaa puolikas kesäkurpitsa viipaleiksi. Paahda viipaleita paistinpannulla molemmin puolin, kunnes ne saavat kauniin värin.


16


17

Kirsikkatomaattisalaatti

Pikaleivokset

1/2 dl vettä 1/2 dl omenaviinietikkaa 2–3 tl hunajaa 2–3 valkosipulinkynttä 1 tl mustapippurirouhetta 1/4 tl suolaa 1/2 dl rypsiöljyä 250 g kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja noin 200 g leipäjuustoa 1 ruukku rukolaa 1 ruukku jääsalaattia 1 dl viipaloituja oliiveja

vohveleita, kauralastuja tai -keksejä vispi- tai kuohukermaa vaniljakastikejauhetta marjoja, esim. vadelmia tomusokeria

»»Mittaa vesi, viinietikka, hunaja, viipaloidut valkosipulinkynnet, pippuri ja suola kattilaan. Kuumenna sekoitellen höyryäväksi. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon öljy. »»Pane tomaatit kulhoon. Kaada kastike tomaattien päälle ja anna jäähtyä. Leikkaa leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja revi rukola sekä jääsalaatti suupaloiksi. »»Pane tarjoiluastiaan vuorotellen anekset. Valuta osa marinointiliemestä salaatille ja kaada loppu siivilöitynä tarjolle esimerkiksi pieneen kannuun.

»»Sekoita kermaan vaniljakastikejauhetta sen verran, että seos maistuu hyvälle. Jauheen ansiosta kermasta tulee hyvän makuista, tanakkaa vaahtoa. »»Levitä tarjoiluvadille vohveleita tai keksejä. Lusikoi vaahtoa niiden päälle. Ripottele marjoja pinnalle ja nosta toinen vohveli kanneksi. Tupsuta tomusokeria leivosten päälle.

Vinkki

»»Voit valmistaa kauralastut myös itse. Ohjeen kauralastuihin löydät marttojen nettisivuilta www.martat.fi.


18

Rocky road

Vihreä minttujuoma

200 g tummaa ja/ tai maitosuklaata ½ dl rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä pieninä paloina ½ dl pekaanipähkinöitä ½ dl suolapähkinöitä 100 g vaahtokarkkeja

2-3 dl silputtuja mintunlehtiä hiven sokeria 1 ½ dl kiehuvan kuumaa vettä 1 appelsiinin mehu 1 sitruunan mehu 1/3 l sitruunalimonadia, jääkuutioita sitruunaviipaleita

»»Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata suklaa mikrossa niin, että sekoittelet seosta pienin väliajoin. »»Hienonna pähkinöitä hieman veitsellä. Pähkinät saavat olla melko suuria paloja.Jos vaahtokarkit ovat hyvin suuria, paloittele hieman niitäkin. »»Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Levitä seos voi- tai leivinpaperin päälle vuokaan. Nosta kylmään jähmettymään. »»Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi terävällä veitsellä.

Koristeeksi: tuoreita mintunlehtiä »»Sekoita hienonnetut mintunlehdet ja sokeri. Lisää kuuma vesi. Jäähdytä. »»Lisää juuri ennen tarjoilua appelsiinin ja sitruunan mehu, limonadi, jääkuutiot ja kokonaiset lehdet.


19

Uskallatko tehdä elämäntapatestin? Ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan? Pikatestin tuloksena saat sinulle räätälöityjä vinkkejä, joilla säästät aikaa ja rahaa sekä parannat elämänlaatuasi. Ja luonto kiittää! Tee testi osoitteessa: elamantapatesti.sitra.fi


20

Nauti elamasta Opiskeluaika on lyhyt ajanjakso elämässä. Hetkistä näkkärin ja kaurapuuron äärellä kannattaa nauttia, vaikka se ei aina niin herkkua olisikaan. Tasapaino on kaiken a ja o. Kun syöt, nukut ja liikut säännöllisesti sekä pidät huolta sosiaalisista suhteistasi, pärjäät jo pitkälle. Mikäli kuitenkin jokin varjostaa elämääsi, ota ajoissa yhteyttä ammattilaisiin. Älä jää yksin hankalien asioiden kanssa, olipa se sitten esimerkiksi terveyteen tai talouteen liittyvää, sillä apua on aina saatavilla. Tutki uteliaasti, kysy rohkeasti, pyydä apua ja nauti täysillä!

Elämä on parasta itse tehtynä www.martat.fi 2018

Profile for Marttaliitto

Marttojen selviytymisopas omaan kotiin  

Opiskeluaika on lyhyt ajanjakso elämässä. Hetkistä näkkärin ja kaurapuuron äärellä kannattaa nauttia, vaikka se ei aina niin herkkua olisika...

Marttojen selviytymisopas omaan kotiin  

Opiskeluaika on lyhyt ajanjakso elämässä. Hetkistä näkkärin ja kaurapuuron äärellä kannattaa nauttia, vaikka se ei aina niin herkkua olisika...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded