Page 1

MARK

PORTFOLIO

RAINVILLE

mrainville1.618@gmail.com


Existing kitchen & dining building built in the 1930’s. Developed client’s evolving requirements into permitted Construction Documents. Officiated Construction Administration: site visits, job meetings, submittal & RFI review & response. Photo documentation of site conditions for use in office. Respond to durability, security, and separation client requirements.

MARK

RAINVILLE

mrainville1.618@gmail.com

Acton Rehabilitation Center Kitchen / Dining Refurb. Viniegra & Viniegra Acton, CA

WORK EXPERIENCE

PROJECT ARCHITECT/MGR.


mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE WORK EXPERIENCE

PROJECT ARCHITECT/MGR.

MARK

Tray Pass Thru Window


ADA upgrade of existing recreation facility, including the addition of a public service window for gym equipment. Executed Design Development through Construction Documents utilizing Revit. Sole Revit operator, turned around client comments within one week.

MARK

RAINVILLE

mrainville1.618@gmail.com

City of Los Angeles Central Rec. Center Viniegra & Viniegra Los Angeles, CA

Women’s Toilet Room

Toilet Vestibule

WORK EXPERIENCE

PROJECT ARCHITECT/MGR.


mrainville1.618@gmail.com 5

6

7

8

9

10

11

12

13

RAINVILLE

4

14

15

16

KEYNOTE LEGEND KEYNOTE TEXT

Men’s Toilet Room

5 6 7 8 9

K 2"

10 11 12 13

J

14 15 16

2

8(W-ADA-SIDE) . LR C 0" 5'-

105 104

A6.2

TOILET VESTIBULE 102

(E) JAN. CLOSET

12

2'-0"

2'-4"

1

102

C

3

3'-0"

D

3'-1"

103

3

C URINAL MFR: BRADLEY MODEL: URI8302FM

F 5

1(O-A) 6

3

A6.0

(E) MAIN OFFICE 104

(O-C)3

N

G

3 1

M BABY CHANGING STATION MFR: BOBRICK (KOALA KARE) MODEL: KB-100-00

A N

1'-10"

104

G

N

4'-6"

MIN. 10 A8.0

4

N HAND DRYER MFR: BOBRICK MODEL: B-708

1 5

1'-0"

N 2'-4 1/2"

1'-10"

F

7'-6 1/2"

6"

10 A8.0

P 36" GRAB BAR MFR: BOBRICK MODEL: B-6806x36

(E) OFFICE / STORAGE

3 A10.0

Q 42" GRAB BAR MFR: BOBRICK MODEL: B-6806x42

105

R HI-LO WATER FOUNTAIN MFR: HAWS MODEL: 1119.14

B 11 A8.0

11 R

7 A5.0 1'-5"

A

Sheet Version 3.0

2

5'-0"

11 A8.0

103

2'-9"

3'-0"

LEGEND:

6"

ENLARGED TOILET ROOM PLAN 1/2" = 1'-0"

Enlarged Floor Plans 1 2 3

1

4

5

6

7

SANITARY NAPKIN DISPENSER MFR: BOBRICK MODEL: B-2706-25

K SANITARY NAPKIN DISPOSAL MFR: BOBRICK MODEL: B-354

2'-1" CLR.

F A

H TOILET SEAT COVER DISPENSER MFR: BOBRICK MODEL: B-221

1

J

. LR C 0" 5'-

GLASS MIRROR MFR: BOBRICK MODEL: B-290 SERIES (18" X 30")

G RECESSED PAPER TOWEL DISP. & DISPOSAL MFR: BOBRICK MODEL: B-3944

2

M

E

105

3'-0"

5'-7"

E

E SOAP DISPENSER MFR: BOBRICK MODEL: B-2111

106

4

F

A10.0 6'-6"

C

D TOILET PAPER DISPENSER MFR: BOBRICK MODEL: B-2893

7 A6.0

1

(E) STORAGE

14

3

F

5'-11 1/2"

101

EQ

A

B WATER CLOSET W/ SEAT & COVER MFR: ACORN ENGINEERING MODEL: 2100-W-1-CN (**AT ADA TOILETS, PUSH BUTTON FLUSH TO BE LOCATED ON WIDE SIDE OF TOILET, OFFSET 1'-0" FROM CENTER OF TOILET**)

A10.0 6 A5.0

2 15

1'-10"

E

A LAVATORY MFR: ACORN ENGINEERING LAVATORY: 1951 (18" RECTANGULAR LAVATORY) FAUCET: CHICAGO 802-VE2805-665ABCP

W1

J

A

C

TOILET ROOM ACCESSORIES:

106 8

4

(W-D)1

1'-10"

EQ

13

3'-3"

7'-2"

9 A6.0

6 A6.0

E

2'-6"

HALLWAY

2(W-B) A6.2

12

15

1"

4

4

3

(E) CMU WALL OPENING A6.0

5

2

6'-6 1/2"

3

A10.0

1"

(M-B)

EQ

3'-2 1/2"

B

1

(M-C)3

D

K

13

EQ

4(M-A) A6.1

2

(W-A)

1"

H

M

7

5 10

1"

16

E

9

D

12

6(V-A) A6.2

7"

EQ

C

. LR C 0" 5'-

12

3'-0"

B

2'-6"

3'-4"

F

4'-0"

5"

1"

D

H

18'-5"

EQ

14

3

6

(O-B)

12

103

107

34" MIN. CLR.

3'-0"

B

1"

7"

18" MIN. CLR.

K

(W-C)

EQ

3'-0"

H

5'-0" CLR.

1"

7

(V-B)

5"

7'-3"

3'-0"

(V.I.F.)

2'-2"

(V-C)

12

5'-0"

B D

100

14

5"

H

EQ

18" MIN. 2'-0"

34" MIN. CLR.

101

17

2 A2.1

1'-7"

5'-2"

MIN.

1"

5'-1"

32" MIN. CLR.

32" MIN. CLR.

5'-3 1/2"

2'-0" P

WOMEN'S TOILET

H

B

14

2'-0"

D

MEN'S TOILET

(O-D)

1'-0"

MIN.

1'-6"

1'-6"

Q

P

12 3'-0"

MAX.

MIN. 5(M-ADA-SIDE) A6.1

5"

MAX.

B

2'-0"

. LR C 0" 5'-

H

1'-0"

D

1'-0"

MIN.

Q H

17

4'-6" MIN.

1'-0"

(E) 6'-0"

17

4'-6" MIN.

I

22'-4 1/2"

A5.0

G

REVISION DATES (DESIGN STAGE ONLY)

(E) DOOR TO REMAIN (E) WINDOW TO REMAIN (E) WALL TO REMAIN, PATCH & REPAIR VCT OVER (E) CONCRETE SLAB / SUB-FLOOR VINYL PLANK FLOORING OVER (E) CONCRETE SLAB / SUB-FLOOR (E) FLOOR TO REMAIN (E) FENCE / GATE RELOCATED, STRIPPED & PAINTED FENCE / GATE W/PAINT TO MATCH EXISTING LINE OF GATE IN SECURED OPEN POSITION (E) DOOR FROM ADJACENT POOL BUILDING, (E) GATED & LOCKED CONDITION. HI-LOW WATER FOUNTAIN WITH 30X48 CLEAR SPACE, COMPLYING WITH SECTION 1115B.4.6 FLOOR & CEILING ANCHORED S.S TOILET PARTITIONS, STILES & DOORS W/ #4 SATIN FINISH WALL MOUNTED S.S. URINAL PARTITION W/CONTINUOUS WALL BRACKET 8X8 PORCELAIN FLOOR TILE SET W/ LATICRETE SYSTEM WALL MOUNTED URINAL, S.S. SECURITY TYPE W/ CONCEALED FLUSH-VALVE ADA URINAL INSTALLATION W/ AN ELONGATED RIM PROJECTING MIN. OF 14" TO MAX. OF 17" FROM WALL AND MAX. 17" A.F.F. (E) OPENING INFILLED W/ VENEER CMU, PAINT, GROUT JOINTS & EXTERIOR SURFACE TO MATCH ADJACENT CMU WALL CONDITIONS.

MARK

L

(M-D)

THE CITY OF LOS ANGELES OR ITS OFFICERS OR AGENTS SHALL NOT BE RESPONSIBLE FOR THE ACCURACY OR COMPLETENESS OF ELECTRONIC COPIES OF THIS PLAN SHEET

KEY VALUE 1 2 3 4

8

1 HR FIRE WALL

ENLARGED FLOOR PLAN 1/4" = 1'-0"

9

10

11

12

13

14

WORK EXPERIENCE

PROJECT ARCHITECT/MGR.

15

16

19528 VENTURA BLVD. #636 TARZANA, CALIFORNIA 91356 TEL - 818.705.2566 FAX - 818.705.2434

3

SPACE PLANNING ARCHITECTURE INTERIOR DESIGN

2

Viniegra & Viniegra

1


Generated construction documents from previously approved conceptual design package. Worked with inhouse structural engineer to produce structural drawings. Project was located on a tight site behind an existing commercial building. There was adequate parking with the three private garages of the six units. One unit was designed to be ADA adaptable. (Taught myself ArchiCAD within a month to functional level.)

MARK

RAINVILLE

mrainville1.618@gmail.com

Lake - Arcata Lofts LACO Associates Arcata, CA

WORK EXPERIENCE

CONST. DOC. PRODUCTION


WORK EXPERIENCE

ENVIRO./GEO. DRAFTING

MARK

RAINVILLE

Efficiently drafted geotechnical and environmental figures ahead of schedule and under budget. Figures included site plans, monitoring well location maps, groundwater contaminant maps, trench logs and fault hazard maps.

mrainville1.618@gmail.com

Geotech, Enviro. Drafting LACO Associates Eureka, CA


mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE MARK

WESTLAKE PROMENADE RETAIL BUILDING - NORTH ELEVATION

WESTLAKE PROMENADE RETAIL BUILDING - WEST ELEVATION

WORK EXPERIENCE PROJECT ARCHITECT


WORK EXPERIENCE PROJECT ARCHITECT

MARK

RAINVILLE

Worked with Principal Architect to produce various schemes for client presentations. Developed set and followed project through permitting. New retail shell building adjacent to a restuarant project also under development in the office.

mrainville1.618@gmail.com

Westlake Retail Shell SFJones Architect, Inc. Westlake Promenade, LA, CA


mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE MARK

Render of Entry from Hotel

Reality of Entry from Hotel

WORK EXPERIENCE PROJECT ARCHITECT


RAINVILLE

Reality of Main Restaurant Entry Canopy

Floor Plan

WORK EXPERIENCE PROJECT ARCHITECT

MARK

Render of Main Restaurant Entry Canopy

Daily Grill - LAX, renovated an under developed hotel restaurant, installed a brand name restaurant servicing patrons and room service. There were many structural and permitting hurdles to clear before drawings were completed and finally permitted. Such as concrete shear wall locations, egress vs. shared egress, and parking restrictions based on square footage. The renovation required nonstructural storefront adjustments to install new entry and patio doors. The existing cook line was removed and an exhibition kitchen was installed dividing the hotel and the restaurant kitchens.

mrainville1.618@gmail.com

Daily Grill Restaurant SFJones Architect, Inc. Westin Hotel - LAX, LA, CA


mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE MARK

Mass. Maritime Academy PCA, Inc. Buzzards Bay, MA

-Phase 1 - Life Safety Upgrade, coordinatng plumbing consultant and architectural finishes. Exposed piping above a perferated metal panel ceiling created an experience reminiscent of the lower decks of a ship. Lighting levels and wall finishes were also upgraded. -Phase 2 - Two-story buildover of an existing four-story dormitory building. Cadets were able to reside in the existing building during construction of the new floors above and a new core with accessible elevator. This was achieved by scheduling the heaviest construction during school breaks. The Academy also wanted to advance its renewable technologies for economical and student benefit. An 80KW photovoltaic array was installed covering most of the new roof, which compliments their existing 660 KW wind turbine.

Final Photo of Sun Shade

Project received: LEED Gold Certification.

View of 2-story Addition

WORK EXPERIENCE

DRAFTSMAN/DESIGNER

00-DECK Cooridor (exposed piping, like lower decks of a ship)


Phase 1 included the elevator, entry, grand stair, main lobby and upper level lounges. Phase 2 , 3, 4 and 5 reprogramed underused parts of the dorm building’s half basement creating more lounge space for students, while also including a handful of ADA adaptable dorm rooms.

mrainville1.618@gmail.com

Project involved coordinating various mechanical, electrical and plumbing upgrades. The architectural design consisted of a new entry vestibule with grand stair and the addition of an elevator within an existing stairwell. The budget and schedule were very tight due to the short summer break. Also there was an accessibility threshold; whereby, if the budget surpassed that threshold every non-compliant element of the building would have to be addressed. The total cost required phasing for future work, in order to remain below the threshold.

RAINVILLE

Westfield State College PCA, Inc. Scanlon Hall, Wesfield, MA

New Monumental Stair and Entry Patio (Credit: Bruce T. Martin)

WORK EXPERIENCE

DESIGNER/DRAFTSMAN

MARK

New Stair and Lounges


mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE MARK

Studio 5: Theater Project Northeastern University Boston, MA

Our site was the last undeveloped lot in Central Square, Cambridge, MA. Within the 75 foot by 125 foot site, our program was to include a restaurant, an entry lobby, intermission areas, indoor and outdoor theaters with control booths, rehearsal spaces, practice spaces, a loading dock, private circulation for performers, some parking and storage. The restaurant is located at ground level on the main street, Massachusetts Avenue, to allow patronage as an independent entity. The main entry is set back from the property line with the intermission lobby overhanging. The main circulation core rises behind the glass box of the intermission lobby, covered in patinaed copper, a material found on roofs and ornamentation in the area. The main stage area designed to be a split stage servicing both the indoor and outdoor theaters. The outdoor theater had a structurally integrated glazing and sunshade system.

SCHOOL WORK

URBAN IN-FILL THEATER

Revit Rendering (in progress)


Initial Heavy Steel Sketch

Structural Axon Detail

Perspective from Track

Site Plan

SCHOOL WORK

TECHNICAL STRUCTURE

mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE

Structural Section

The class was charged with designing a Sports Pavilion in the Fens, a park in Boston, MA. The pavilion’s program included a snack bar, seating, equipment storage and restrooms. The repeated steel structural member (details at left) would start from a footing, slip up through the floor, support the bar, interact with angular supports and support a glazed facade. The glazing closed and locked when not in use; when in use, the glazing opened creating covered outdoor seating. The front and rear glazed panels are raised and lowered by a central winch system. The two private areas, bathrooms and the sports storage/ snack bar were wrapped in sheet steel bookending the central seating/viewing area.

MARK

Studio 5: Sports Pavilion Northeastern University Boston, MA


Created a detailed scale model for light studies. The model is Renzo Piano’s De Menil Foundation Collection in Houston, Texas. Recreating the leaf-like louvers afixed to a triangular structural truss proved difficult. The actual louvers are constructed of ferrous concrete, a material out of my reach. Therefore, many experiments went into discovering other ways of creating such thin and sculpted light reflective louvers. The final construction used a spine with laser cut ribs, wrapped in vellum and spray painted white. Also the triangluar truss system was laser cut in order to acheive such slender elements.

MARK

RAINVILLE

mrainville1.618@gmail.com

Environmental Systems Northeastern University Boston, MA

De Menil Foundation: Light Study Model

Light Study: Near Mid-day

SCHOOL WORK

LIGHT STUDY MODEL

Light Study: Early Morning


Broad Street Elevation

FRANKLIN ST.

PED. PLAZA

CUSTOM HOUSE ST.

Exploded Programmatic Axon

Site Plan

SCHOOL WORK

URBAN MIXED USE

mrainville1.618@gmail.com

Structurally the core (black) is the backbone of the building. Each office floor (light blue) is supported angularly back to the core as well as from the floor above. The housing block (yellow) is the “backpack� cantilevered off the core. Both office and housing are serviced by this main circulation core via separate lobbies and elevator banks. The office lobby is located on the ground floor with the more private housing lobby at the mezzanine. Located along Custom House Street was the restaurant and retail face of the building.

RAINVILLE

Lobby Perspective

Sited off the new Rose Kennedy Greenway, near Rowes Wharf in Boston, MA. There was an existing historic building on the site with a road that divided the site into two plots. Using similar materials and style of the existing building, created an addition for ground floor retail with gallery space above. By elevating the housing block a visual link is opened to the Greenway and a pedestrian plaza was created.

MARK

Studio 4: Mixed Use Northeastern University Boston, MA


MARK

SCHOOL WORK

RE-DESIGN DWGS

RAINVILLE mrainville1.618@gmail.com


SCHOOL WORK

S U N S T U DY M O D E L

MARK

RAINVILLE

A foam core and plexiglass sun study model for our Environmental Systems class. The study house was designed by David Chipperfield. Our tasks were to document and understand the house then redesign it using techniques learned in the class such as passive solar energy, natural ventilation, proper site position and more.

mrainville1.618@gmail.com

Environmental Systems Northeastern University Boston, MA


mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE MARK

Stained Glass Project Continuing Education Cambridge, MA

Starting this project came from the idea of using some sort of mathmatic series for a source of order. I chose the Fibonacci Sequence, and through many iterations came to my initial sketch below. From there created various color studies and looked into textured glass. Having brought the color studies to the stained glass store, allowed the owner to best service my color choices and textural thoughts.

Color Studies

Initial Sketch

PERSONAL WORK STAINED GLASS

Finished Project in Window


Uffizi and Vespa, Silk Screen Print

Piazza della Repubblica, Black and White Print

View behind Window Bars, Black and White Print

PERSONAL WORK

SILK SCREEN & PHOTO

mrainville1.618@gmail.com

RAINVILLE

While studying abroad, I took on a full set of classes including architecture studio, black and white photography, serigraphy and environmental design. The silk screen print (serigraph) was created from black and white photos printed on litho film to create the screens. The black and white prints were taken on a 35mm camera using a convex mirror to reflect what is behind the camera in a wide angle format.

MARK

Serigraphy, Photography S.A.C.I. Florence, Italy

Mark Rainville - Portfolio - 2014  

Mark Rainville's architecture portfolio of work, school and personal experience.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you