Page 1

Najbolje retro lokacije Londona Starinski stil je opet u gradu, od tradicional­nih prodavnica slatkiša do ležernih doživljaja.

15


O

d Fitzrovia do Covent Bašte, London je pri­grlio svoju očaravajuću, ali i ponekad gordu prošlost. Svaka epoha, počev od haotičnih dvadesetih pa do ležernih šezdesetih je zastupljena, sa novim promena­ma tradicionalnih lokala: jeftine radnje slatkiša, skrivena zabra­njena druženja, pa čak i balovi. Umesto da se šepure kao sta­ro­modne relikvije, ova mesta privlače pažnju inteligentnih mladih ljudi koji ne mogu da se zasite nostalgičnog putovanja gradom. Oni veličaju nadahnut dizajn, stilove, i davno prošle načine života sa oduševljenjem.

16


17


Na čelu londonske retro renesan­se je šećer. Iza sjajne jagoda crve­ne fasade u Covent Bašti, britan­ske kolekcionarske posla­stičar­ni­­ce se vraćaju u život kod Hope and Greenwood, radnje slatkiša u stilu pede­setih koja je dobila ime po svojim ljubiteljima slatkiša. Staklene tegle i slatkiše kristalnog oblika bi baka jedva do­čekala da napuni do vrha sa kla­sičnim i dalje dobro poznatim britanskim slatkišima--Humbugs od mente, ruffles od maline, i svetla semafo­ ra lollies. Ovo je vrsta mesta koja bi čak i odrasle koji su na striktnoj dijeti privukla da sebi do­puste ovo zadovoljstvo (kao i sla­tke misli) iz davno prošlih dana.


19


Nedaleko u modernom, novom naselju Marble Arch, Cocomaya privlači obožavaoce sa svojim domaćim ručno pravljenim čo­ koladama koje su tako blizu, na dohvat ruke, izložene ispod sta­ kla na mermernim policama sa tradicionalnim ogledalima. U mestima kao što su Treacle na istočnom kraju uživaju lokalni stanovnici kao i posetioci jer ih podseća na opuštene britanske restorane koji služe dobro poz­ nate Jammy Dodgers i kolače sa puterom.

20


21


22


Bourne & Hollingsworth (koji su dobili ime po robnoj kući koja je tu davno postojala) je definitivno više za odrasle; Fetzrovia, začuđujući bar u podrumu je uređen da u potpunosti izgleda kao bakina kuća, sve zajedno sa cvetnim dezenima i dosadnim dekorom. Smešni akcenti kao što je kamin pun starih boca od šampanjca, ukazuju na ekstravaganciju u stilu boite joie de vivre. U noćima u stilu pedesetih, kokteli od dzina su služeni u čajnicima, dok je Billie Holiday svirala u pozadini.

23


24

Geales, u Nothing Hill-u, je idealno mesto za početak ili kraj noćnog života u londonskom stilu. Senka prošle 1939. nanovo renovirana rad­ nja ribe i čipsa daje slabijim gurmanima mogućnost da iskuse stariji londonski šmek; zlatnu, delikatno prženu tresku i bakalar što je i glavni delikates restorana, upotpunjen sa elegantnim slanim specijalitetima kao što su sveže ostrige i klasičnim koktelima sa škampima. Bez obzira gde išli u London, staromodni stil je i dalje prisutan svuda. Stara moda se vraća!--u engleskom retro-ludom gradu. Autor: Adrien Glover

24


25

Article about London's retro hot spots  

An article about London's best retro hot spots published in a 2011 january issue of a Serbian online travel magazine "PUTUJEM magazin" putuj...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you