__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1


2


ЛЕТОПИС за школску 2019 / 2020. годину

септембар 2020.


4


У понедељак 2. септембра 2020. школско звоно је означило почетак школске 2019/20 године за 846 ученика и 78 наставника разредне и предметне наставе у матичној школи и издвојеним одељеима у Јовановцу, Горњој Сабанти и Великим пчелицама.

ПРИЈЕМ ПРВАКА Свечани пријем првака школске 2019/2020. године одржан је у Дечјем позоришту 2. септембра 2019. године са почетком у 11,00..

ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ Прозивка ученика ПЕТОГ разреда је у понедељак, 2.9.2019. у 7,45 сати испред ђачког улаза. Распоред ученика по сменама за класична одељења је: Прва смена су ДРУГИ и ТРЕЋИ разред Друга смена су ПРВИ И ЧЕТВРТИ разред Ученици од ПЕТОГ до ОСМОГ разреда су у преподневној смени од 8,00 сати. Ученици у издвојеним одељењима у Горњој Сабанти, Јовановцу и Великим Пчелицама су прва смена.

5


САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ Ученици старијих разреда наше школе, заједно са својим наставницама биологије, географије и хемије, посетили су 16. сајам пољопривреде на Шумадија сајму. Наши ђаци забавили су се посматрајући модерне пољопривредне машине, дегустирали воће домаћих проузвођача и дружили се са домаћим животињама. На овај начин започели смо школску годину у којој планирамо много излета и заједничких активности које ће ђацима олакшати и улепшати учење. Снежана Сретеновић Вукадиновић, проф.биологије Миланка Марић, проф.биологије Елизабета Миловић, проф.географије и историје Мирјана Симић, проф.географије Светлана Матић, проф.хемије

УЧЕНИЦИ 1/3 СУ ПОЧЕТАК ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ ОБЕЛЕЖИЛИ ИЗЛЕТОМ У ЕКО-ПАРКУ

6


САЈАМ ЗДРАВЉА У нашем граду одржава се четврти Регионални сајам здравља. Ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда који су заинтересовани за медицину и здраве стилове живота, посетили су сајам са својим наставницама и обишли штандове неколико здравствених установа, приватних ординација, апотека и излагача који нуде здраве производе и едукативне савете.

Најхрабрији међу нама искористили су могућност да провере своје здравље. Снежана Сретеновић Вукадиновић, проф.биологије Миланка Марић, проф.биологије Елизабета Миловић, проф.географије и историје Мирјана Симић, проф.географије Светлана Матић, проф.хемије

ПРВО МЕСТО НА ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ "Путовање кроз Крагујевац улицама културе и историје" Ученица 7. разреда Нађа Кунарац освојила је 1. место на литерарном конкурсу “Путујем кроз мој Крагујевац улицама културе и историје” који је организовао Центар за образовање Крагујевац, у сарадњи са Центром за промоцију науке из Београда. Нађа је у свом саставу истакла шта је оно што наш град чини посебаним и другачијим у односу на све остале градове. Награда је уручена током манифестације Европска ноћ истраживача, у петак, 27.септембра 2019. године на Ђачком тргу. Татјана Ивановић, наставник српског језика

7


ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ ПЕСНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА "ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ ДЕТЕ" У среду, 2. октобра 2019. године први пут у Kрагујевцу је одржан Фестивал дечијег песничког стваралаштва "Желим да будем дете". Покретач манифестације је крагујевачки писац за децу Александар Јањушевић, а придружили су се и остали дечији писци, суграђани, са истом жељом да деца Kрагујевца добију фестивал по којем ће се овај град препознавати.

Манифестација и свечана додела награда одржана је у организацији Удружења "Где су књиге, нема бриге" у Kњажевско-српском театру. На фестивалу се такмичио 51 ученик из 11 крагујевачких основних школа, а мећу награђенима се нашла и наша ученица 7. разреда Теодора Јоксимовић.

УЧЕНИЦИ 3/1УГОСТИЛИ ПРЕДШКОЛЦЕ У оквиру "Дечје недеље", ученици 3/1, су угостили предшколце и организовали заједничко дружење кроз научене игроказе и елементарне игре.

8


АТЛЕТИКА 2019. Девојке су одбраниле титулу градског и окружног првака у атлетици

Златне медаље : Магдалена Стевановић - 100м Невена Величковић - скок у даљ Ана Софија Вељковић - скок у вис Штафета 4x100м Сребрне медаље : Тамара Васић - 300м Јана Јанковић - 600м Пето место: Нађа Штудер-бацање кугле Ђурђа Бајић - скок у даљ Kод дечака само једна медаља, сребрна Богдана Биочанина у скоку у вис.

9


УГЛЕДНИ ЧАС 2019 У истуреном одељењу наше школе у Горњој Сабанти 15. октобра одежан је угледни час са ученицима осмог разреда.

Поведени искуством са семинара, наставници су одлучили да примене новостечене идеје. Тема часа је била упознавање живота и рада славних француских физичара Марије и Пјера Кирија. Ученици су са великом посвећеношћу и интересовањем, а на велику радост предавача, и присутни гости такође, учествовали у дебати на тему "Мариа Кири била је успешнија у проучавању радиоактивности од Пјера Кирија". За овај час била је неопходна припремљеност ученика који су користили технологију и прикупљали идеје путем интернета. Предавачи на овом часу били су Марија Антић, Виолета Мишић и Драган Ђорђевић а позиву су се одазвале колеге Љиљана Гаљак, Бојана Антић, Слађана Радисављевић, Жељко Марковић, Снежана Сретеновић Вукадиновић, педагог школе Нада Милутиновић и психолог школе Снежана Симовић.

ЗАСАЂЕНО ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ

10


МОНОДРАМА “МИЛУНКА САВИЋ” Ученици виших разреда наше школе имали су част да 22.10.2019.године присуствују извођењу монодраме “Милунка Савић” у интерпретацији глумице Југословенског драмског позоришта Весне Станковић. Лична исповест у првом лицу жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа највиша одликовања – орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима, медаљу Милош Обилић, једина жена у свету одликована Француским Ратним крстом са палмом, два ордена Легије части.

LA DOUCE FRANCE - СЛАТКА ФРАНЦУСКА Ученици наше школе који уче француски језик имали су јединствену прилику да присуствују и уживају у својеврсном игроказу француске културе, музике и гастрономије. Програм је реализован 13.11. у СКЦ-у и представљао занимљиву комбинацију француске музике, квиза и маскенбала. Осмислили су га студенти Филума, али и средњошколци и основци који воле и користе овај романтични и милозвучни језик, заједно са својим професорима. Крај програма за већину посетиоца представљао је најлепши део вечери- уживање у француским специјалитетима попут помфрита, бакиног колача, палачинки.. Наставник француског језика, Марија Антић

11


ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ "ДАБАР"

На Међународном такмичењу из информатичке и рачунарске писмености "Дабар", одржаном у периоду од 17. до 22. новембра 2019. године, од 53000 такмичара 300 је остварило пласман на републички ниво такмичења, а међу њима и ученици наше школе, Јован Новокмет и Душан Тодоровић, који су били међу првих 40 ученика у својој категорији. Они су уједно и једини основци из Kрагујевца који ће заједно са пласираним средњошколцима из Прве крагујевачке гимназије представљати свој град на предстојећем Републичком такмичењу 25. јануара 2020. године. Марија Андоновић Радојевић, предметни наставник

РАДИОНИЦА ЗА УЧЕНИКЕ/ДЕЧАКЕ 8.РАЗРЕДА ''КО ЈЕ ПРАВИ ШМЕКЕР?'' Поводом међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, Иван Ђорђевић, специјални педагог Установе социјалне заштите ''Кнегиња Љубица'' одржао је радионицу за дечаке 8. разреда са циљем развијања хумaних односа међу половима и развијања свести о потреби спречавања свих облика насиља, укључујући насиље над женама.

12


Ученици су показали високу мотивацију за учешће у радионици. Најпре су одгледали кратак филма затим дискутовали, износили своје ставове и конкретне предлоге за констуктивне начине решавања сукоба. Педагошко – психолошка служба

ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПЛИВАЊА 2019. На Окружном такмичењу из пливања СВЕТОЗАРЦИ су освојили 13 .медаља.

Златна медаља: 1.Реља Мишић 5-1 краул 2.Огњен Стевић 4-4 делфин Сребрна медаља: 1.Планић Михаило 2-1 краул 2.Урукало Марија 3-3 леђно 3.Рајковић Теодора 3-2 краул 4.Kостић Милица 2-2 краул 5.Биоцанин Јанко 3-2 краул 6.Јовановић Емилија 7-1 краул 7.Петровић Софија 5-1 краул Бронзана медаља: 1.Планић Петра 6-1 краул 2.Јовковић Огњен 5-1 леђнно 3.Јасовић Исидора 7-3 краул 4.Петровић Неда 2-4 краул Реља Мишић и и Огњен Стевић у мају, представљају нашу школу, на ШKОЛСKОЈ ОЛИМПИЈАДИРЕПУБЛИЧKО ТАKМИЧЕЊЕ у Новом Саду !!!

13


ДИГИТАЛНА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ Неспорно је да су интернет и дигитална технологија постали саставни део живота деце широм света, да пружају могућност за бржу комуникацију, учење, истраживање, али и за забаву.

Међутим, нове технологије носе са собом и ризике, па је потребно предузети одређене мере заштите у циљу постизања боље дигиталне безбедности. Управо из оваквих разлога ученици 5. разреда су у среду, 4.12.2019. присуствовали предавању под називом “Дигитална безбедност деце”. Ученицима је указано на чињеницу да истраживање интернета може да их изложи сајтовима са штетним садржајима, као што су садржаји који заговарају насиље или подстичу неадекватно понашање.

Посебно је истакнуто да на интернету увек постоји ризик од предатора, међу којима су и педофили и да због релативне анонимности коју интернет пружа, постоји могућност злоупотреба и коришћења интернета ради вређања, уцењивања, претњи, насиља и злоупотреба фотографија и личних података. Да би се спречиле такве нежељене појаве наглашен је значај кампање "Твој интернет број" и промоција Националног контакт центра за безбедност деце на интернету и телефона 19833, који могу позвати сви који имају потребу да добију савет или пријаве нежељену или негативну комуникацију у онлајн свету. Координатор Тима за превенцију насиља

14


ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА ИЗ ВРТИЋА „СУНЦЕ“

У свечаној сали наше школе смо 5. 12. угостили предшколце из Предшколске установе „Сунце“. У оквиру радионице на тему Јесен смо рецитовали и певали песмице, правили радове са сликама везаним за јесен, правили ражњиће од воћа и поврћа. Након завршене радионице, повели смо мале другаре кроз нашу школу и испричали им како изгледа један дан у нашој школи, како и где учимо и како проводимо слободно време. Растали смо се пуни утисака и већ договорили следеће дружење. Радионицу су припремиле: Љиљана Вукосављевић, Мира Машић, Татјана Стојановић, Милосава Матовић и њихови ученици

ВАТЕРПОЛИСТИ РАДНИЧКОГ СУ ПОСЕТИЛИ НАШУ ШКОЛУ У петак 6. децембра, поводом освајања Kупа Србије ватерполисти Радничког су посетили нашу школу. Ученици су их дочекали огромним аплаузом. Разговарали са њима, дружили се, постављали им питања. Ватерполисти су поклонили школи ватерполо лопту са њиховим потписима.

15


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ 2019/2020 Општинско такмичење из математике је одржано 07. 12. 2019. године у ОШ ''Драгиша Михаиловић''. Нашу школу је представљало 38 ученика од III до VIII разреда (без ученика VII разреда). Освојили су укупно 3 прве награде, 3 друге награде, 6 трећих награда и 11 похвала за постигнуте резултате. Трећи разред Наталија Ђоковић – прва награда Теодора Рајковић – друга награда Страхиња Томашевић – друга награда Лана Миленковић – трећа награда Давид Димић – похвала Лана Дамњановић – похвала Тара Савић – похвала Елена Николић – похвала Ана Петровић – похвала

Четврти разред Ана Барнић – друга награда Лена Стефановић – трећа награда Новак Срећковић – трећа награда

Пети разред Јанко Рајковић – прва награда Каја Савић – прва награда Јакша Глишић – трећа награда Анђела Лазаревић – трећа награда Вељко Грбовић – похвала Милица Станојевић – похвала Станко Савић – похвала

Шести разред Димитрије Томић – трећа награда Лена Димитријевић – похвала Софија Анђелковић – похвала

Осми разред Александар Спасојевић – похвала

Општинско такмичење је највиши ниво такмичења за ученике трећег разреда, а сви остали награђени и похваљени ученици су се пласирали на окружно такмичење. Стручно веће за математику

16


ПРЕДАВАЊА НА ТЕМУ: ЗДРАВИ СТИЛОВИ ЖИВОТА И ЗАШТИТА ПСИХО-ФИЗИЧКОГ ЗДРАВЉА Са циљем подизања свести о штетним ефектима болести зависности, Институт за јавно здравље Крагујевац укључује се у активности на сузбијању њиховог коришћења, и примарној превенцији односно спречавању настанка болести зависности.

Институт врши стални саветодвни рад са основним циљем едукације младих о здравим стиловима живота у сарадњи са докторком Зденком Караклајић. У склопу својих редовних здравствено-васпитних активности у виду предавања и трибина, спроводи се примарна превенција алкохолизма, конзумирања цигарета и осталих психоактивних супстанци. Током децембра одржана су предавања на тему здравих стилова живота и заштите психофизичког здравља: 03.12.2019. предавање за ученике 6.разреда 17.12. 2019. предавање за ученике 5. и 8. разреда Едукација ученика о здравим стиловима живота и превенцији болести зависности, наставиће се и током јануара 2020. Педагошко-психолошка служба

17


ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ У оквиру недеље предновогодишње чаролије, у нашој школи је 25.12.2019. год. одржан шоу под називом “Jа имам таленат” за ученике млађих разреда. Ученици су показали своја умећа из спорта, гимнастике, балета, певања, сликања, свирања музичких инструмената.

Учешће је узело око тридесет ученика 4.-ог разреда и једна ученица 2.разреда. У организацији су учествовали: Учитељице 4.разреда Татјана Стојановић Љиљана Вукосављевић Мира Машић Учитељ-Слободан Глишић Иванка Дукић-дизајн диплома

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ 2020 У оквиру недеље предновогодишње чаролије, у нашој школи је 26.12.2019. год. одржан Новогодишњи концерт, који су припремили ученици виших разреда.

Концерт су организовале наставнице: Милена Славковић Гавриловић, Татјана Ивановић, ЈеленаМаглешева

18


НОВОГОДИШЊИ ВАШАР 2020 Ученици наше школе су, већ традиционално, последње недеље децембра организовали Новогодишњи вашар. Ученици млађих разреда су, са својим учитељима, правили украсе и честитке, док су ученици виших разреда у оквиру секције Креатива са наставницама Снежаном Танасковић и Снежаном Дакић правили своја новогодишња уметничка дела.

Милован Танасковић Бели је одржао и радионицу на којој је показао ученицима како се у кућним условима могу правити свеће. Поред тога, изложио је и своје уметничке, ручно рађене свеће, које су јединствене на нашим просторима.

ШКОЛА ТЕНИСА Задовољство нам је да вас обавестимо да смо једна од дванаест школа у Србији која ће учествовати у пројекту ,,Тенис у школама за ђаке од 1. до 4. разреда“. У другом полугодишту кренуће реализација овог пројекта, у коме ће учествовати ученици другог разреда. Наставу тениса са њима ће спроводити професор физичког васпитања Арнаут Стефан и тениски тренер Цветковић Зорица. План часова је такав да ће се спроводити у фискултурној сали, једном недељно у трајању од сат и по времена, и што је најбитније за наше ученике, тренинзи (часови) су бесплатни. Захваљујемо се Тениском савезу Србије и Министарству просвете на указаном поверењу, и уступању реквизита за извођење овог пројекта.

19


KODIGRANJE2020 - ПРВИ УСПЕХ МБОТИЧАРА У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ Пристигли су дуго очекивани резултати онлајн кола такмичења у програмирању мбот робота Битка за знање - KОДиграње Фонда Б92, које је одржано крајем децембра 2019. Од 80 тимова основних школа у Србији тим ОШ "Светозар Марковић" из Kрагујевца је у првих пет. Задовољни резултатом настављамо са припремама за следеће коло такмичења. Ментор Марија Анодновић Радојевић, наставник информатике и рачунарства, педагошки саветник

LA FÊTE DES VOISINS - ПРАЗНИК КОМШИЈА Пратећи пример Француске у којој се Празник комшија празнује већ двадесетак година, ученици осмог разреда школе у Горњој Сабанти дружили су се са друговима-комшијама шестацима и угостили све остале ученике и наставнике у школи. На менију су се нашли различити производи инспирисани француском кухињом, попут сирева и кроасана, али је било и "чисто" српских чварака, сувог меса...

Припремиле наставнице: Виолета Мишић Марија Антић

20


ДАБРОВИ ЗАВРШИЛИ СЕЗОНУ СА ОСВОЈЕНИМ ПРВИМ МЕСТОМ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ У суботу, 25. јануара 2020. у Елктротехничкој шкои „Михајло Пупин“ у Новом Саду одржан је Републички ниво Међународног такмичења из информатичке и рачунарске писмености "Дабар". Међу 300 најуспешнијих такмичара у Србији, који су се такмичили на овом престижном такмичењу у решавању логичких задатака, били су и Душан Тодоровић 8/4 и Јован Новокмет 8/4. Ученицима су уручене Похвале за учешће на Републичком такмичењу.

Душан Тодоровић је освојио прво место. Ментор Марија Анодновић Радојевић, наставник информатике и рачунарства, педагошки саветник

СВЕТОВСКА АКАДЕМИЈА 2020

Светосавском академијом обележена школска слава 27. јануара 2020. године за ученике, родитеље и све запослене. Домаћин славе ове школске године била је Елизабета Миловић, насатвник историје и географије.

21


ЧЕПОВИ ЗА ДИСТРОФИЧАРЕ Ученици који чувају животну средину

ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО - ЈЕДАН ОБИЧАН ЧАС

Играмо игрице и учимо да програмирамо уз Run Marco. У друштву је увек лепше и лакше.

22


IN ENGLISH, PLEASE!

Своје познавање енглеског језика су показали ученици одељења 7/3 и 7/4 кроз неколико угледних часова. На њима су ученици водили временску прогнозу, представљали занимљиве дестинације као агенти у туристичкој агенцији, или пак представљали неко занимљиво и укусно јело. Почев од организовања у парове и групе, преко припреме материјала, увежбавања истог на енглеском језику, до саме презентације, ученици су показали да су и више него дорасли једном оваквом пројекту. Како и сами схватају, основни циљ учења страног језика је комуникација. Било нам је и више него занимљиво на овим часовима, а поред конверзације на енглеском језику, дегустирали смо и укусна јела, сазнали понешто о неким интересантним местима и видели како изгледа водити временску прогнозу на енглеском језику.

23


ДПИОС2020 – ШКОЛСКИ НИВО ТАКМИЧЕЊА Ново такмичење, нови успеси наших информатичара У недељу, 9. фебруара, је одржан квалификациони ниво Државног првенства истраживачких радова основаца Србије. Девет ученика је остварило пласман на окружни ниво такмичења освојивши једно од прва три места у категорији: ИНФОРМАТИКА. РЕЗУЛТАТИ: Мартина Дробњаковић 7/1 и Душан Тодоровић 8/4 су освојили прво место, Лара Рашковић 7/1, Страхиња Алексић 7/4, Илија Јевтић 7/3, Урош Раковић7/1, Александар Ракић 7/3 и Јован Новокмет 8/4 друго место, а Томислав Петровић 5/4 и Јанко Лекић 5/2 треће место. Предметни наставник Марија Андоновић-Радојевић

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА 2020 Успешно учешће на Општинском такмичењу из Енглеског језика На општинском такмичењу из енглеског језика, одржаног 24. фебруара 2020. године, наши ученици су постигли велики успех. Петар Станковић 8/3 је освојио друго место, Софија Николић 8/1 и Софија Славковић 8/3 су освојиле треће место и тако се сви пласирали се на окружно такмичење. Јован Новокмет 8/1 са 29 и Николина Kицевска 8/3 су, такође, постигли одличан успех.

ТЕНИС Данас, 27. 2. 2020. године, одржан је први час тениса ученика другог разреда. Тренингу су присуствовали сви пријављени ученици, њих 62. У предвиђеном термину од сат и по времена (два школска часа), ученици су се упознали са основним правилима тениса. Од наредног часа, биће формиране три групе.

24


ИНФОС2020 - ОКРУЖНИ НИВО

У суботу, 7. марта је одржан Окружни ниво Међународног такмичења талентованих ученика из ИНФОРМАТИKЕ у организацији Регионалног центра за таленте Бор и Kреативног центра Цезарбор. РЕЗУЛТАТИ СА ОКРУЖНОГ ниова МЕЂУНАРОДНОГ ТАКМИЧЕЊА ИНФОС 2020 1. место Душан Тодоровић 8-4, Јован Новокмет 8-4, Мартина Дробњаковић 7-1, Александар Ракић 7-3, Илија Јевтић 7-3, Страхиња Алексић 7-4 2.место Лара Рашковић 7-1, Урош Раковић 7-1, Јана Јовановић 5-2 3.место Јанко Лекић 5-2, Мина Бигић 5-2. Ови ученици биће представници наше школе на Републичком нивоу такмичења. Предметни наставник Марија Андоновић-Радојевић

МАТЕМАТИКА - ОКРУЖНИ НИВО 2020. Окружно такмичење из математике је одржано 7. 3. 2020. године у Првој крагујевачкој гимназији. Нашу школу је представљало 23 ученика од IV до VIII разреда (без ученика VII разреда). Освојили су укупно 1 прву награду, 2 друге награде, 1 трећу награду и 2 похвале за постигнуте резултате. РЕЗУЛТАТИ СА ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ МАТЕМАТИКЕ школске 2019/2020. године Четврти разред Шести разред Новак Срећковић – трећа награда Димитрије Томић – похвала Пети разред Јанко Рајковић – прва награда Каја Савић – друга награда Јакша Глишић – друга награда Вељко Грбовић – похвала Стручно веће за математику

25


ДПИОС2020 - ОКРУЖНИ НИВО 2020.

Други дан за редом ученици наше школе остварују одличне резултате на такмичењу из информатике. У недељу 8. марта је одржан окружни ниво смотре Државно првенство истраживачких радова. За научну област ИНФОРМАТИKА остварени су следећи резултати: Прво место - Јанко Лекић 5/2 Друго место - Душан Тодоровић 8/4 Треће место - Томислав Петровић 5/4, Мартина Дробњаковић 7/1, Лара Рашковић 7/1, Урош Ракобић 7/1, Александар Ракић 7/3 и Илија Јевтић 7/3. Ови ученици ће нас представљати на Републичкој смотри предвођени својом менторком, Маријом Андоновић-Радојевић

КОДИГРАЊЕ - РЕЗУЛТАТИ ФИЗИЧКОГ КОЛА На међународном такмичењу у програмирању мбот робота "КОДиграње" фондације Б92 тим наше школе, у саставу Теодора Врањешевић 6/3, Душан Тодоровић 8/4 и Јован Новокмет 8/4, освојили су друго место у држави у укупном пласману након онлајн и физичког кола, и тиме се нашли у 15 најуспешнијих тимова који ће се такмичити на Државном нивоу такмичења! Ово је четврто такмичење из информатике у овој школској години на коме учествују ученици наше школе и остварују пласман на републички ниво такмичења. Предметни наставник Марија Андоновић-Радојевић

Нажалост, услед епидемиолошке ситуације у земљи ово је био и последњи одржани ниво такмичења у програмирању Мбот робота.

26


15. МАРТА 2020. ГОДИНЕ ПРОГЛАШЕНО ЈЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ Проглашењем ванредног стања у земљи учионе су остале празне а настава се реализује на даљину путем имејла, вибер група, мудла, гугл учионица и других платформи.

Допис МПНТ

Министарство просвете, науке и технолошког развој упутило данас је обавезујућу препоруку свим основним и средњим школама у Републици Србији, а циљу превенције ширења евентуалне инфекције. Министарство је подсетило школе да се придржавају мера у складу са здравственим препорукама, а на терену су просветна и санитарна инспекција које надзиру школе у вези са применом мера хигијене. У допису се наводи да је потребно да школе предузму следеће: --редовно одржавање школског простора: проветравање учионица, чишћење дворишта и учионица и редовно пражњење корпи за отпатке, користећи рукавице; -прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и површина клупа; -редовно снабдевање сапуном тоалета, учионица и трпезарија; подстицање ученика на прање руку; -препоручити ученицима и одраслима да не додирују очи, уста и нос неопраним рукама; не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду; -употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке; -планирати часове одељенског старешине у свим разредима посвећене одржавању личне хигијене и непосредног окружења, али и комуникацији која није подложна паници и ширењу непроверених информација; -препоручити родитељима и ученицима да се одложе прославе и дружења; -планирати активности ученичког парламента које ће подстицати ученике на редовно одржавање личне хигијене и одржавање школског простора; -поставити препоруке о превентивним активностима на сајт школе; -у оквиру наставних и ваннаставних активности планирати, у складу са предметном облашћу, васпитноздравствене теме односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања. У допису је указано и на то да је потребно да школе заштитите ученике и родитеље од непожељне панике. Извор: МПНТ

Препоруке "БАТУТА"

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” указује на важност примене општих превентивних мера које подразумевају следеће: Често прање руку сапуном и топлом водому трајању од 20 секунд, најмање, или коришћење средстава за дезинфекцију на бази алкохола. Избегавање блиских контаката са особама које имају повишену температуру, кијају или кашљу. Kод кашљљања или кијања уста и нос треба прекривати унутрашњом страном лакта или папирном марамицом. Марамица се одмах баца у канту за отпатке са поклопцем, после чега треба опрати руке. Избегавање поздрављања, руковања и љубљења, а са саговорницима се одржава раздаљина од најмање једног метра. Избегавање додиривања очију, носа и уста неопраним рукама. Често проветравање просторија у којима боравите. Избегавање окупљања са већим бројем људи у затвореном простору. Антибиотике не треба узимати на своју руку. Због ризика од могуће заразе новим коронавирусом грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса САРС-CoV 2.

27


УПИС У ПРВИ РАЗРЕД 31. марта 2020. је почео упис деце рођена од 1. марта 2013. године до 1. марта 2014. године. Обзиром на епидемиолошку ситуацију упис је реализован електронским путем.

РЕПУБЛИЧКА СМОТРА “ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ИСТРАЖИВАЧКИХ РАДОВА ДПИОС2020”

У недељу, 5. априла 2020. одржана је Републичка смотра "Државно првенство истраживачких радова" у организацији Регионалног центра за таленте Бор. Због ванредне ситуације такмичење је реализовано онлајн. Показан висок ниво знања на теоретском делу и одбрањени радови за научну област информатика донели су лепа признања нашим ученицима. За истраживачки рад под називом "Примена сензора у роботици на примеру мбот робота" Душан Тодоровић 8/4 освојио је ПРВО место. Александар Ракић 7/3 са темом истраживачког рада "Google Slides vs MS Power Point" и Илија Јевтић 7/3 са темом"Roblox" освојили су ДРУГО место, док су Мартина Дробњаковић 7/1 са истраживачким радом о "Стив Џобсу" и Јанко Лекић 5/2 о "Ади Бајрон" oсвојили ТРЕЋЕ место. Без освојених награда али врло успешни били су и Лара Рашковић 7/1 , Урош Раковић 7/1 и Томислав Петровић 5/4. Ментор Марија Андоновић-Радојеви, наставник информатике и рачунарства, педагошки саветник

28


РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ТАЛЕНТОВАНИХ УЧЕНИКА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ ИНФОС2020 У суботу, 10. маја 2020. одржано је РЕПУБЛИЧКО такмичење талентованих ученика из информатике у организацији Регионалног центар за таленте Бор и Центра за развој креативност "Цезар" Бор. Такмичење је реализовано онлајн. Наши ученици су остварили изузетне резултате. ПРВО место:  Јанко Лекић 5/2,  Мартина Дробњаковић 7/1,  Страхиња Алексић 7/4,  Душан Тодоровић 8/4 и  Јован Новокмет 8/4, ТРЕЋЕ место:  Мина Бигић 5/2 и  Јана Јовановић 5/2. Ови ученици су остварили и пласман на Међународни ниво такмичења. Ментор: Марија Андоновић-Радојевић

ЧЛАНОВИ ИНФОРМАТИЧКЕ СЕКЦИЈЕ

Чланови информатичке секције који су напорним радом и залагањем представљали нашу школу и наш град и остварили изузетне резултате на бројним такмичењима из информатике и рачунарства током ове школске године. Напомена: На слици недостаје Страхиња Алексић.

29


УСПЕШНИ И НА МЕЂУНАРОДНОМ НИВОУ ТАКМИЧЕЊА ИНФОС2020 У суботу, 6. јуна 2020. реализовано је последње такмичење из информатике, МЕЂУНАРОДНИ ниво такмичења талентованих ученика из информатике (онлајн). И овог пута ученици наше школе остварили су одличне резултате. ПРВО место:  Страхиња Алексић 7/4 и  Јанко Лекић 5/2 ДРУГО место:  Мина Бигић 5/2 и ТРЕЋЕ место:  Јана Јовановић 5/2. За освојено прво место Страхиња Алексић и Јанко Лекић су награђени вредним наградама од стране организатора такмичења. Ментор: Марија Андоновић-Радојевић наставник информатике и рачунарства педагошки саветник

30


**** С обзиром на новонасталу ситуацију, наставници и ученици су се у најкраћем року, успешно укључили у онлајн наставу. Ученици осмог разреда су успешно завршили школску годину, полагањм завршног испита.

Уредници Летописа: Директор школе мр Татјана Маринковић Тим за летопис за школску 2019/20 Техничка обрада и корице Марија Андоновић Радојевић

септембар 2020.

31


32

Profile for Marija Andonovic Radojevic

Letopis 2019/2020  

Letopis Osnovne škole "Svetozar Marković" u Kragujevcu za školsku godinu 2019/2020.

Letopis 2019/2020  

Letopis Osnovne škole "Svetozar Marković" u Kragujevcu za školsku godinu 2019/2020.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded