Page 1

FORRÁS 2020. január 15. • IX. évfolyam 1. szám

HÉVÍZI

HÉVÍZ VÁROS LAPJA • A MARATON LAPCSOPORT TAGJA

Isten közel jön, s társul szegődik Udvardy György veszprémi érsek szerint nekünk is tudni kell leborulni… 

Parkolás és vízelvezetés Főként a szabálytalanul parkoló autók okozta nehézségekre és vízelvezetési problémákra hívták fel a figyelmet a hozzászólók az év végén rendezett közmeghallgatáson, de olyanok is akadtak, akik a város beruházásait, elvégzett munkáit dicsérték. A fórumon Papp Gábor polgármester Hévíz pénzügyi helyzetéről elmondta, az 5,322 milliárd forintos költségvetésből mintegy kétmilliárdot fordított a város fejlesztésekre, a település és az intézmények működtetésére, továbbá különféle támogatásokra pedig a teljes ös�szeg mintegy felét költik. A helyhatóság fontosabb saját bevételei közül idegenforgalmi adóból 560 millió, iparűzési adóból 425 millió, építményadóból pedig 224 millió forint folyik be. A hatékony, feladatközpontú munkavégzést az is jól jelzi, hogy 236 fő az intézményi létszám, amely kevesebb, mint 2016-ban volt. (Folytatás a 2. oldalon.)

8. oldal

Ortodox templomot építenek a városban

December utolsó napjaiban istentisztelet keretében helyezték el a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom alapkövét Hévízen, az Ady utcában. A 15×15 méter alapterületű, 12 méter magas, hagymakupolás ortodox templom építése tavasszal kezdődhet, s a tervek szerint egy évet vesz majd igénybe. (Részletek a 3. oldalon.)

Buli, hajnalig

Sztárok egész sora lépett fel Hévíz szabadtéri szilveszteri buliján a Deák téren, ahol nagyon sokan – helyiek, illetve hazai és külföldi turisták – buliztak együtt. Vincze Lilla, Heincz Gábor Biga és Abaházi Csaba kitűnő hangulatot teremtett. (Cikkünk a 6. oldalon.)

Fantasztikus hangulatú koncerttel köszöntötte az új évet a kibővült Happy Dixieland Band. (Továbbiak a 6. oldalon.)

Szövetségben a térség sikereiért

Az egyre szorosabb együttműködésre és a térség jövőbeli sikereire is koccintottak Zala vezető politikusai Hévíz újévköszöntő fogadásán. Képünkön Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, Papp Gábor, Hévíz és Nagy Bálint, Keszthely első embere (Tudósításunk a 4–5. oldalon olvasható.)


2

közélet

HÉVÍZI

2020. január 15.

Folytatódik Hévíz megújítása, 2020-ban is számos beruházás indul

LAPSZÉL Vízhiányra kell számítani Január 17-én, pénteken 8 és 12 óra között fenntartási munkálatok miatt vízhiány és nyomáscsökkenés várható Hévízen, a Kossuth utca Ady és Park utca közötti szakaszán, hívja fel a figyelmet a DRV. Bővebb információ a DRV Info Vonalon, a 06-80/240240-es telefonszámon, az 1-es menüpont hívásával kérhető. (vl)

A magyar kultúrát ünnepeljük Január 23-án, csütörtökön 18 órakor kezdődik a mag yar kultúra napja alkalmából Rátóti Zoltán és Huzella Péter Egy ország című zenés irodalmi estje a városháza dísztermében. A belépés díjtalan. (vl)

Zárva lesz a könyvtár Január 11. és 27. között zárva tart a városi könyvtár, amely a nyitást követően az olvasás élménye mellett rögtön két érdekes programot is kínál, tájékoztatta lapunkat az intézmény. 27-én, hétfőn 11 órakor kezdődik dr. Fűzfa Balázs rendhagyó irodalomórája. Az irodalomtörténész ezúttal Arany János balladáinak világába kalauzolja az érdeklődőket, fókuszban a Szondi két apródjával. 30-án, csütörtökön 11 órától pedig Németh Ferenc fafaragó népi iparművész vezeti be a megjelenteket mestersége rejtelmeibe. (vl)

FORRÁS HÉVÍZI

HÉVÍZI VÁROS LAPJA A MARATON LAPCSOPORT TAGJA

(Folytatás az 1. oldalról.) Az elmúlt esztendő beruházásait bemutatva a polgármester kiemelte a Széchenyi utca teljes felújítását, amit az építész szakma nívódíjjal ismert el, továbbá a nagyparkoló átépítését, illetve az Aquamarin parkoló kialakítását, amely 58 helyet kínál a környéken megszűnt 54 helyett. Kisebb, de fontos fejlesztésnek nevezte Papp Gábor a Csányi köz helyreállítását, a Zrínyi utcai ivóvízvezeték-rekonstrukciót, illetve a Hévíz SK számos projektjét, a fedett lelátó kialakításától az öltözőépület felújításán át a nagy műfüves pálya világításának korszerűsítéséig. – A közösségekre, intézményekre is figyeltünk – tette hozzá –, például az általános iskola lépcsőfelújításával vagy a Teréz Anyaotthon folyamatos fejlesztéseivel, jelezve, hogy a város a legkisebbektől a legidősebbekig minden polgáráról igyekszik gondoskodni. A már megkezdődött vagy tervezett programok sorában Papp Gábor beszélt a közlekedésfejlesztésről, aminek része az új autóbusz-állomás kialakítása, illetve a régi kiköltöztetése, amely után teljesen megújul a belváros, illetve kerékpárutakat és -sávokat hoznak létre. A Deák tér, buszpályaudvar, Kölcsey utca átépítésével egy olyan városmag jön létre, amely a turizmust és az itt élők igényeit is szolgálja. Idén 290 millió forintból teljesen megújul a termelői piac, a Festetics és a Schulhof sétány, utóbbi folytatásaként a tavat körülölelő sétaút készül. – A harmadik ütemmel folytatódik s egyben zárul a térfigyelő kamerarendszer kialakítása – ismertette a városvezető –, amelynek

A majdnem kétórás közmeghallgatás első felében Papp Gábor tartott prezentációt a városról, majd a jelenlévők kérdeztek és mondták el javaslataikat eredményeként 60 kamera szavatolja majd a biztonságot, ezeket bekötjük a rendőrségre és a közterület-felügyeletre is. Hévíz már most is biztonságos város, ez is oka annak, hogy kedvelik a turisták, s ezt szeretnénk tovább erősíteni. Papp Gábor bejelentette azt is, állami beruházásban, 750 millió forintból új sportés rendezvénycsarnok épül Hévízen, illetve a nemzeti parkkal és a gyógykórházzal közösen folytatódik az átfogó tóvédelmi program, aminek részeként megújítják a véderdőt és sétautakat alakítanak ki.

A Szabó Lőrinc utcában víz- és szennyvízcsatorna, illetve játszótér és grund épül, a Széchenyi utcában pedig további parkolók és sétány. Az egregyi domb oldalában az Árpád-kori templomig vezető kálváriát alakítanak ki, az iskolai műfüves pálya helyén pedig egy rekortán burkolatú, meg világított, multifunk­ cionális sporttér jön létre. A tervek között szerepel, hogy megújítják a városi parkolást, s egy „okos rendszer” jön létre, kamerás, illetve geoszenzoros érzékelőkkel, sorompókkal és automatákkal.

(Cél)egyenesben… Egyenesbe kerülhet a Hévíz–Balaton Airport helyzete, jelentette ki a közmeghallgatáson Papp Gábor. Jelezte, 2020-ban megkezdődik a 6,6 milliárdos, állami forrásból megvalósuló infrastruktúra-fejlesztés, a norvég befektetők pedig elkezdik, mintegy 5 milliárd forintból, a nemzetközi pilótaiskola építését, amelynek részeként kollégium, számos tanterem, két, szimulátorokkal felszerelt hangár létesül, illetve 17 négyszemélyes kisgép is érkezik, amelyeken a hallgatók gyakorolhatnak. A polgármester elmondta, az oktatás-képzés nem jár zajterheléssel, a környéken élők nyugalmát mindez nem zavarja majd. Hozzátette, a reptér fejlődése következtében két éven belül menetrend szerinti járatok indulhatnak, például – a tervek szerint – Londonba, Frankfurtba, Tel-Avivba és Norvégiába.

HÉVÍZI FORRÁS – IMPRESSZUM:

A majdnem kétórás közmeghallgatás második felében a díszteremben jelen lévők kérdeztek, illetve mondták el javaslataikat. Többen is felhívták a figyelmet a belvárosban, illetve az intézmények környékén szabály talanul parkolókra, amire Papp Gábor úgy reagált, a rendőrséggel és a közterületfelüg yelettel karöltve „a zéró tolerancia felé haladunk”. Érkezett jelzés a benzinkút közelében található gátnál, illetve az egregyi árokban feltorlódott hordalékkal kapcsolatban, akadt, aki azt javasolta, a nyári forróság idején locsolják az utakat, akárcsak a ’60-as években, amikor erre a célra a tó vizét használták, más a Park utca alsó, jelenleg kavicsos szakaszának felújítására tett javaslatot. (pá)

Szerkeszti: a szerkesztőbizottság Főszerkesztő: Heffler György Lapigazgató: Valu Sándor Felelős szerkesztő: Varga Lívia Ki­adja: Maraton Lapcsoport – Multivízió Kiadói Kft., 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős kiadó: Heffler György és Vida-Varga Andrea ügyvezető igazgatók Szerkesztőség: 8900 Zalaegerszeg, Kossuth út 45–49., Tel.: 06-20/273-0316 e-mail: hevizforras@maraton.hu. Hirdetési információ: Maraton Lapcsoport Kft., 8900 Zalaegerszeg, Kossuth út 45–49., Tel.: 06-20/273-0316, e-mail: heviziforras@maraton.hu. Nyomdai munkák: Extra Média Nyomda Kft. – 8000 Székesfehérvár, Fecskepart Felelős vezető: Szabó Dániel • Megrendelés száma: HVF 1/2020 • Megjelenik 3500 példányban. Terjeszti a DMH Magyarország Kft. • HU ISSN 2416-2817 • A szerkesztőség fenntartja magának a jogot az olvasói levelek tartalmának szerkesztésére és közlésére. A Maraton Lapcsoport Kft. politikai hirdetéseket nem fogad be.


fókusz

2020. január 15.

HÉVÍZI

3

Ortodox templomot építenek a városban Egy új, ortodox templom alapkövét helyezték el december utolsó napjaiban a városban. A Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett istenháza 400 millió forintos kormányzati támogatásból épül fel az Ady utcában. – Csodás nap a mai. Felemelő, egyházunk életében rendkívül fontos eseménynek lehetünk részesei: leraktuk templomunk alapkövét – mondta az ünnepi istentisztelet után Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, hozzátéve: a hagyomány szerint 1500 esztendeje a Római Birodalom egyik legnagyobb hatású u r a l ko d ó j a , Theodosius császár ezen a helyen gyógyult ki súlyos betegségéből, s a város azóta is arról híres, hogy nagyon sok ember szerezte itt vissza egészségét. – A gyógyulás azonban bonyolult folyamat: nem elégséges hozzá az orvoslás és a gyógyvíz jóté-

kony hatása, az egészség ugyanis Isten kegyelmi adománya – fogalmazott a püspök, a Jóisten áldását kérve az építkezésre és annak segítőire. – Nagy öröm nekünk, hévízieknek, hogy az általunk évek óta formált terv végre valósággá válik, hiszen a városban és környékén nagyon sok orosz ajkú, ortodox vallású hívő él, s évről évre egyre több orosz és ukrán vendég érkezik hozzánk – bocsátotta előre Papp Gábor polgármester, megköszönve az állam templomépítéshez nyújtott segítségét. Mint elmondta: a kormány három templom felújítására és egy új építésére 2,4 milliárd fo-

Bekerül az egyházmegye évkönyveibe Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Márk metropolita azért a támogatásért, amelyben a magyar kormány az egyházmegyét részesítette – tájékoztatta a távirati irodát Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. „A történelmi templomok felújítása és az új hévízi templom felépítése örök időkre bekerül az egyházmegye évkönyveibe, mint különleges példája annak, ahogyan egy állam vezetője hozzájárul a lelki értékek és a keresztény kultúra újjászületéséhez és megerősítéséhez Magyarországon” – írta az egyházi vezető, hangsúlyozva: mély tiszteletet vált ki ez az álláspont, amelyet a miniszterelnök az európai keresztény értékek és a történelmi egyházak védelme, az erkölcs és a hagyományok megőrzése és megerősítése kérdésében képvisel.

Márk metropolita (középen) istentiszteleten kérte a Jóisten áldását az építkezésre s megáldotta az alapkövet rint támogatást biztosított a Vajna-Éliás István hévízi kőletételt követően Kim Magyar Ortodox Egyházme- diakónus is. Nyikolaj, hozzátéve: jelenleg gyének még 2017-ben. A A hévízi ortodox egyház- katolikus templomokban 15×15 méter alapterületű, 12 községet hét esztendeje hoz- tartják istentiszteleteiket. méter magas, hagymakupo- ta létre az Orosz Ortodox – Állandó híveink száma lás templom építése harminc-negyven, tavasszal kezdődhet, de karácsony és s a tervek szerint egy húsvét alkalmával évet vesz majd igény300–400 ember vesz be. részt istentiszteleteA templom ünnepéinken – tudtuk meg lyes alapkőletételén Vajna-Éliás István jelen voltak a Magyar diakónustól, aki Ortodox Egyházmehozzátette: a tempgye vezetői és a hélom felépülte után víz-keszthelyi ortoremélhetőleg még dox közösség képvitöbb hívet tudnak selői s tagjai, Márk majd megszólítani a metropolita mellett térségben. Siluan, a MagyarorMint elhangzott: szági Román Ortoaz eg yházmeg ye dox Egyházmegye három magántulajgyulai püspöke, Kim A 15×15 méter alapterületű, 12 méter magas, donú telket vásáNyikolaj, a Hévízi hagymakupolás templom építése tavasszal rolt meg és vont Ortodox Egyházköz- kezdődhet. Így néz majd ki össze Hévízen, az ség parókusa, Kádár Ady utcában, s a Iván budapesti parókus, va- Egyház Szent Szinódusa, az mértéktartó templom terlamint Bulah Szvjatoszlav itt élő és gyógyuló orosz ajkú veit az önkormányzattal is püspöki tanácsos. Az isten- ortodox keresztények igé- egyeztette. tiszteleten közreműködött nyére – tájékoztatott az alapVarga Lívia

Ünnepélyes aláírás. Kim Nyikolaj, Papp Gábor, Márk és VajnaÉliás István (b-j) Az alapkő…

A templom ünnepélyes alapkőletételén jelen voltak a hévízkeszthelyi ortodox közösség képviselői s tagjai is


4

HÉVÍZI

közélet

2020. január 15.

„Tágabb környezetünkkel e még nagyobb eredményeket Folytatódik a város megújítása, fejlesztése 2020-ban is, fogalmazott Papp Gábor polgármester a hagyományos újévköszöntő fogadáson, leszögezve, a térség települései között egyre szorosabb a kapcsolat, amely a turizmust és a gazdaság egészét tekintve is sikerrel kecsegtet. Tavaly számos jelentős beruházás kezdődött, illetve befejeződött Hévízen, összegzett Papp Gábor, majd sorolta: teljesen megújult a Széchenyi utca, ami már régi adósság volt, az eredményt pedig az építész szakma köztérmegújítási nívódíjjal ismerte el. Emellett újjászületett a nagyparkoló, rendbe tették a Zrínyi utcai ivóvízvezetékeket, folytatták a tóvédelmi programot s új kamerarendszert telepítettek. Papp Gábor kiemelte, kiváló az önkormányzat kapcsolata a városban működő egyházakkal, egyesületekkel, civil szervezetekkel, illetve a kormányzati és a rendvédelmi szervekkel, szolgáltatókkal, vállalkozásokkal, de hasonlóan erős a partnerség a térség városaival, így Keszthel�-

lyel, Zalaegerszeggel, Zalakarossal, s a környező, nyugat-balatoni településekkel, amely kapcsolat további szorosabbra fűzése az előrelépés záloga. – Hiszem, hogy tágabb környezetünkkel együttműködve még nag yobb eredményeket érhetünk el, ha mindannyian beleadjuk e kapcsolatokba azt a tő-

két, amivel rendelkezünk s azokat a tapasztalatokat, amelyek az egyes települések számára hasznosnak mutatkoztak az eltelt időszakban – szögezte le a polgármester. – Bízom abban, hog y pa r t ner s é g ü n k ugyanolyan jó és szilárd marad, mint eddig, sőt, tovább erősítjük azt. „Ebben az évben is sok munkánk lesz, ismét igazítunk Hévíz arcán, lehetőségein”, mondta Papp Gábor. A fontosabb beruházások sorában megemlítette, hogy megkezdődik a Hévíz–Balaton Airport fejlesztése, kitelepítik az autóbusz-pályaudvart s újat építenek helyette, megújul a Kölcsey utca, a teljes bel-

A Thrills sikere Az újévköszöntő fogadáson nagy sikert aratott a hévízi Thrills akusztikus duó, amely 2018 tavaszán alakult. Töreki Tilda az Illyés Gyula Általános Iskolában kedvelte meg az éneklést, most pedig Berkes Dániel tanítványként folyamatosan képzi magát. Szatmári Zsolt eleinte rockzenekarokban tépte a húrokat, de érdeklődése a natúr hangzás, az akusztikus gitár felé fordult. A rendezvényen a duó egy-egy Margaret Island- és Szabó Balázs Bandája-szerzemény után a Magyar Vándor közkedvelt betétdalát, Az otthon itt van címűt is eljátszotta.


közélet

2020. január 15.

együttműködve t érhetünk el” város és a termelői piac, illetve felépül a város új sportcsarnoka, s két sétányt alakítanak ki, amelyeken körbejárható lesz a teljes g yóg ytó. A Hotel Aqua­m arin eladásából származó összeget pedig főként út- és közműfejlesztésre fordítják. S mindezeken túl is több beruházást tervez a város. – Felújítjuk a Szabó Lőrinc utcát, ahol játszóteret és grundot építünk, az iskolában pedig rekortán pálya létesül – folytatta a sort Papp Gábor. – A Széchenyi utcában további parkolókat tervezünk, és korszerű technológiával szeretnénk megoldani a fizetős parkolást a városban. Ha ez meg valósul, hazai viszonylatban példaként szolgálhatunk, ugyanis a rendszert Mag yarországon még sehol nem alkalmazzák. És ha már 2020-at írunk, egy különleges kiadvánnyal készülünk a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára, amely a hazai és Kárpát-medencei irodalmi körökben minden bizonnyal hasonlóan jó visszhangot kelt, mint az

1956 – A másik forradalom című kiadvány. Munkáink nagy része ismét átmeneti nehézségekkel, a megszokott komfortzóna időnkénti átlépésével jár majd, de úgy gondolom, ha képesek vagyunk látni az egészet, a munkák végén ránk váró eredményt, az átalakult várost, akkor képesek leszünk arra is, hogy a nehézségeket valóban átmenetiként kezeljük, és arra törekedjünk, hogy azokat együtt és mielőbb oldjuk meg, számoljuk fel. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere pohárköszöntőjében szintén hitet tett a térségi együttműködés fontossága mellett, amely a régió fejlődését eredményezi, segíti. Leszögezte, ezen belül is Hévíznek és Keszthelynek példaértékűen kell közösen munkálkodnia, s kihasználnia a kínálkozó lehetőségeket. Hévíz újévköszöntő fogadásán egy helyi formáció, a Thrills akusztikus duó – Töreki Tilda és Szatmári Zsolt – szórakoztatta a vendégeket ismert magyar slágerek különleges feldolgozásaival. (vl)

HÉVÍZI

5


6

HÉVÍZI

program

2020. január 15.

Fantasztikus bulival, vidáman búcsúzott az óév Sztárfellépőkkel, vidáman és nagyon sokan búcsúztatták együtt az óesztendőt Hévíz szabadtéri szilveszteri buliján. A közösen ünneplőket éjfél után meglepetésprodukció is várta. A Deák téren hévíziek, hazai és külföldi turisták közösen mulattak együtt, ebben segítségükre volt Abaházi Csaba, az est házigazdája, a Sing Sing együttes egykori frontembere, rádiós műsorvezető, aki lapunknak úgy fogalmazott, fantasztikus a hévízi buli, jó látni, hogy ilyen sokan szórakoznak együtt a belvárosban. – Örömmel jöttem, mert eddig nem sok alkalmam volt Hévízen időt tölteni – mondta. – Egyszer, amikor a Class FM-mel turnéztunk, s körbejártuk a Balatont, egy éjszakát itt töltöt-

Több ezren köszöntötték együtt az újévet a Deák téren tünk. Emlékszem, fáradtan érkeztünk, s amikor beléptünk a szálloda éttermébe, nagyon finom borokat rendeltünk. Iszogattunk, beszélgettünk, amikor egyszer csak megjelent Zacher Gábor. Nem tudtuk eldönteni, hogy valaki tréfát űz velünk vagy a látásunkkal van már gond… A közönség DJ Dorian zenéire bulizhatott, s

sztárvendégekben sem volt hiány. Vincze Lilla legnépszerűbb slágereit énekelte el, és elmesélte, többször fürdött már a világszerte eg yedülálló g yóg ytóban, amit nagyon kedvel. – Szeretek itt a virágok között úszkálni, nagyra értékelem a termálkultúrát – fogalmazott. Heincz Gábor Biga pedig a hévízi nagyszínpadon

is bizonyította különleges tehetségét, egy szál gitárral teremtett fantasztikus bulihangulatot, olyan dalokat játszva, amelyeket a közönség ismer és kedvel, s vele együtt énekelt. Közvetlenül éjfél előtt Abaházi Csabával közösen számolt vissza a publikum, majd a Himnusz után látványos tűzijáték kezdődött: több száz rakétát lőttek az

égbe, ami több ezer fényjelenséggel örvendeztette meg a felhőtlenül szórakozó tömeget. Ezek után pedig jött a meglepetés. Abaházi Csaba is beállt a sztárfellépők sorába, és Sing Sing-dalokat, rocknótákat és világslágereket énekelt, majd DJ Dorian folytatta a bulit – egészen hajnalig. (pá)

Dixie-vel köszöntötték az újesztendőt Fantasztikus hangulatú újévköszöntő koncertet adott a Happy Dixieland Band a városháza dísztermében. A programban csupa népszerű, közkedvelt sláger szerepelt, ami zajos sikert aratott. Telt ház – hazai és külföldi vendégek – előtt Hévíz város immáron kilencéves zenekara a dixie muzsikán kívül charlestont, boogiewoogie-t, hazai és nemzetközi örökzöld dallamokat, régi filmslágereket játszott, amelyek sorában felcsendült például a Yes sir, a Hamvadó cigarettavég, a Maga rég nem lesz a világon és a Hello Dolly is. – A zenekar a sugallatomra jött létre 2011-ben – elevenítette fel a kezdeteket Varga Csilla művelődés-

szervező, az est konferansziéja –, azért, hogy az első Boldog Békeidők Hévíze című rendezvényünkön játsszon. Az eredeti tervek szerint csak erre a programra állt össze a csapat, de akkora sikere volt, hogy a tagok együtt maradtak, s immár kilenc éve muzsikálnak közösen. Azóta eljutottak az ország számos nagy fesztiváljára, két CD-lemezt adtak ki, és remek repertoárral rendelkeznek. Babos Lajos, a Happy Dixieland Band vezetője a

A kibővült Happy Dixieland Band vidám koncertje felforrósította a hangulatot a telt házas díszteremben hangverseny előtt lapunknak elmondta, elégedetten tekintenek vissza 2019-re, amely mérföldkő volt a zenekar életében. – Sikeres volt a tavalyi esztendőnk, amely a változás éve volt – fogalmazott a muzsikus, –, hiszen új tagokkal, két csodálatos hölggyel bővült a zenekarunk. Ők a zenei élmények

mellett a vizuális hatást is fokozzák… Nag yon sok próba és számos fellépés van már közösen mögöttünk, így mostanra összecsiszolódtunk, érkezésükkel pedig színesebb lett a műsorpalettánk. A repertoárba a bővüléssel újabb dalok kerültek, és vannak régebbi szerzemények, amely „ráncfelvarrá-

son estek át”, s új zenei köntösben szólalnak meg a fellépéseken. Babos Lajos arról is beszélt, idén is több hazai és külföldi szereplést terveznek, hiszen szeretnék „minél szélesebb körben népszerűsíteni a dixieland műfajt, s emellett büszkén képviselni Hévízt”. (pá)


program

2020. január 15.

HÉVÍZI

7

Zenés évkezdet: nincs megállás a kultúrában Alighogy véget ért a szabadtéri szilveszteri buli a belvárosban, megkezdődött az Újévköszöntő hét, amelyen esténként nívós – helyi és vendég- – zenekarok, előadók léptek fel a Festetics téren, a karácsonyfa közelében, ahol csütörtöktől vasárnapig napközben míves portékák vására várta a vendégeket kézműves élelmiszerekkel és dísztárgyakkal. Ez az évnyitó program már hagyomány Hévízen, s van rá igény, fogalmazott Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója, – A városban igazán forgalmas időszaknak számít az évkezdet – szögezte le a direktor –, a két ünnep között nagyon sokan érkeznek, s ez jellemző egészen a pravoszláv karácsony végéig. Természetesen nekünk ehhez alkalmazkodni kell, hiszen a vendégeknek szükségük van programra, kulturális élményre. Az Újévköszöntő hét egy bensőséges, családias fesztivál, amelynek különleges hangulata van. Az első napon Zsigmond Lala muzsikált a Festetics téren, akinek nem ismeretlen a Nyugat-Balaton vidéke, hiszen Keszthelyen született és Hévízen is számtalanszor fellépett már. A zenész kön�nyed műsort állított össze, amelyben a saját dalok mellett retró és mai slágerek feldolgozásai is helyet kaptak. Pénteken Berkes Dániel fiatal tanítványai léptek a közönség elég, akik nemzetközi összeállítással, jórészt világslágerekkel szórakoztatták a publikumot.

A fiatal, Szombathelyen született zenész a vasi városban tanult magánének szakon, majd elvégezte a Pécsi Tudományegyetem énekművész-tanár szakát, s már az Berkes Dániel tanítványai nemzetközi slágereket adtak elő, képünkön Pap Rebeka és Eliza

Az Újévköszöntő hét koncertjeire hazai és külföldi vendégek A Jazzpéntek sorozat első estjén, most pénteken, Berki Tamás is kíváncsiak voltak és Sárik Péter lép fel a városháza dísztermében egyetemi évek alatt belekóstolt a színházi munkába is. Zalában több helyen, így Zalaegerszegen és Hévízen foglalkozik tehetséges növendékekkel, akik számára példakép is. Saját példájából tudja, ez fontos egy-egy zenés életút alakulásában. – Tizennégy éves koromban találkoztam a manapság leginkább az Ocho Macho zenekarból ismert Müller

Péter jazz-zongoristával, aki nagy hatással volt rám – mondta Berkes Dániel. – Középiskolai éveimben egyre jobban érdekelt a hangszer és a műfaj, s később is voltak olyan zenészek és mesterek, akiknek sokat köszönhetek. Szombaton a Soulfool Band Trió, vasárnap pedig a Hortus M. Singers varázsolta el az érdeklődők sokaságát, utóbbi a jazz, a klasszikus és

a pop műfajból állította össze egyedi hangzásvilágú, különleges koncertjének repertoárját. Zenés rendezvényeknek a folytatásban sem lesz híján Hévíz, hiszen ezen a héten kezdődik a Jazzpéntek sorozat, amely májusig tart. Az első esten 19 órától Berki Tamás és Sárik Péter lép fel a városháza dísztermében. Ők régóta zenélnek együtt kü-

lönböző formációkban, duóban pedig 2012 óta lépnek színpadra. Minden Délibáb címmel kiadott lemezük 2015-ben Fonogram-díjat kapott „az év hazai jazzalbuma” kategóriában. Az albumon és a koncertek repertoárjában egyaránt régi és új Berki-szerzemények, valamint jazzörökzöldek hallhatók, újszerű feldolgozásban. (pá)

Szemetet szedtek a kifolyónál Megtisztították a hévízi kifolyó környékét egy baráti társaság tagjai újév napján A kezdeményezéshez csatlakoztak a Hévízi Futóés Fitness Egyesület tagjai, akik az elmúlt évben több szemétszedési akciót is szerveztek a városban. – Korábban eljártunk a szigligeti újévi csobbanásra – fogalmazott Bognár Balázs, az egyesület elnöke,

aki most magánemberként vett részt a megmozdulásban. – Idén viszont úgy döntöttünk, nem a Balatonban fürdőzünk az év első napján, hanem itthon maradunk, a kifolyónál, és összeszedjük a szemetet a környéken. Ezzel hagyományt szeretnénk teremteni, s a jövőben talán még több embert megszólítani, bár a létszámra már most sem lehetett panasz.

Mint Bognár Balázs elmondta, sokféle eldobált hulladékot találtak, a palackok mellett pelenkát és papucsokat is. Minden résztvevő – gyerekek és felnőttek – nagy elánnal vetette magát a munkába, sőt, a baráti csoporthoz mintegy 20 arra sétáló turista is Az év első napján rendbe tették a környéket a résztvevők csatlakozott, ők is kiváló ötletnek tartották a kezdemé- munka s az együtt töltött mára örömet okozott, fogalnyezést. Az újévkezdő civil idő minden résztvevő szá- mazott az elnök. (pá)


8

HÉVÍZI

hitvilág

2020. január 15.

Isten közel jön hozzánk, s társul szegődik Udvardy György veszprémi érsek lobbantotta lángra Papp Gábor polgármesterrel közösen a szeretet gyertyáját a város adventi koszorúján a negyedik adventi vasárnapon. Ez volt a főpásztor első hivatalos látogatása a fürdővárosban beiktatása óta. Miutá n Péntekné Vizkelety Márta református és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész áldást mondott, az érsek kiemelte, karácsonykor olyan Isten érkezik, aki gyermekként születik, betölti az ígéretét, hűséges az emberhez és igaz, szent, jó, szép vág yakat ébreszt, amiket csak ő tud betölteni – önmagával. – Isten közel jön hozzánk, társul szegődik, és mindannyiunk életét, sorsát végigéli – fogalmazott az egyházmegye vezetője, hozzátéve: ez erősíti a lelkünket, hogy legyen akaratunk az ő szándéka s a tőle tanult módon élni, szeretni és szolgálni: közösséget, kapcsolatokat, kultúrát. Hit kell ahhoz, hogy ahogyan a pásztorok, a napkeleti bölcsek leborultak a

csillag által vezérelt helyen a gyermek előtt, úgy mi is meg tudjuk ezt tenni – tette hozzá –, és felfedezzük a hozzánk érkező Istent. – Ezt az Istent nem mi hívogattuk, nem mi vagyunk azok, akik kérték, hog y jöjjön, vag y éppen bármit is fel tudnánk mutatni, ami miatt megkönyörül rajtunk és megérkezik. Ő akar jönni hozzánk, ő akarja a mi életünket élni. Nagyon nagy ajándék ez. Nem is tudom, mi lenne, ha karácsony ünnepéből kivennénk az Úr Jézust, vagy az ember életéből kivennénk a karácsonyt. Remény vesztett, céltalan, száraz falevél módjára széltől söpört gyenge kis lények lennénk. De nem ilyenek vag yunk, mert Krisztusban megnyilvánult számunkra Istenünk

A negyedik adventi gyertyát Udvardy György és Papp Gábor gyújtotta meg a város adventi koszorúján emberszerető jósága és Szítsuk fel a szándékot befogadni, s az ő személye bölcsessége, s ezt köszön- magunkban, hogy akarjuk szerint cselekedni, mondjük meg. ezt az Istent megismerni, ta Udvardy György. (pá)

A kenyér nem csak egy étel… Gundel János professzor volt a napokban a hévízi teológiai szabadegyetem vendége, aki a bibliai ételekről tartott előadást az érdeklődőknek a plébánia hittantermében. Ez volt a hagyományos előadás-sorozat idei első alkalma, amelyen a híres vendéglátós família leszármazottja főként a kenyérről és a sóról beszélt hallgatóságának. Gundel János korábban mezőgazdasággal, az állattakarmányozás tudományával foglalkozott, majd nyugdíjba vonulása, 2006 óta a Budapesti Gazdasági Egyetem vendéglá­ tóipari karán tanít, s adja át a fiatal nemzedéknek a család szellemi örökségét, Gundel János szerint a Biblia táplálkozásra vonatkozó intel- amely a mai napig a hazai gasztronómia alappillére. mei az egészségünket is szolgálják

Hévízen a Bibliában megjelenő ételekről beszélt, felhíva a figyelmet arra, hogy a magyar nyelvben az élet, a búza és a kenyér egymás szinonimái. A kenyér nemcsak egy étel, amit megeszünk, hanem óriási többletjelentése van, fogalmazott a táplálkozástudományi szakember a Hévízi Televíziónak nyilatkozva. Sok szólásban, nyelvi képben helyet kap, például: „olyan jószívű, hogy kenyérre lehet kenni”, „úgy összevesztünk, hogy kenyértörésre ment a dolog”, vagy éppen

a megélhetésre vonatkozó „kenyérkereset” kifejezés. – A kenyér tehát egy csodálatos „valami” – mondta. – Ma Magyarországon a Pékszövetség adatai szerint 140-féle kenyeret sütnek, ami jól mutatja: rendkívül sokféleképpen lehet elkészíteni. És ne feledkezzünk meg arról, hogy a kenyér történelme is fantasztikus, a Bibliában is számos helyen utalnak rá. A Szentírás táplálkozásra vonatkozó intelmei pedig, így például a böjt megtartása, a hal- és húsfog yasztás szabályozása vagy a mértékletességre szóló figyelmeztetés, az egészségünket is szolgálják, tette hozzá Gundel János professzor. (pá)


turizmus

2020. január 15.

HÉVÍZI

9

Felélénkítették a turizmust az év végi ünnepek Hévízre szólt a legnagyobb összegű foglalás

Hévíz karácsonykor és szilveszterkor is ott volt a legnépszerűbb úti célok között

A Szallas.hu adatai szerint 30 százalékkal emelkedett az általuk közvetített forgalom karácsonykor, és 24 százalékkal nőtt a foglalások száma 2018-hoz képest Magyarországon.   Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója a szállásfoglaló közleményében kiemeli: 2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a december 22–26. közötti időszakra közvetített forgalom Magyarországon. A kommüniké szerint belföldön annak

ellenére emelkedett a foglalások száma, hogy ünnepekkor a szállásadók gyakran másfél- vagy akár két és félszeres árral dolgoznak. A legtöbben az apartmanok (27 százalék), a vendégházak (19 százalék) és a panziók (18 százalék) közül választottak, de fokozott volt az érdeklődés a három- (17 szá-

zalék) és négycsillagos (14 százalék) hotelek iránt is. A megyék közül Heves, Zala és Pest részesült legnagyobb arányban a forgalomból. A legnépszerűbb úti cél karácsonykor Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula, Zalakaros és Eger volt, közölte a Szallas.hu. Szilveszterkor átlagosan 64 ezer forintot költöttek szálláshelyre a magyarok, ez az összeg alig két százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában mértnél. A foglalások 57 százaléka 50 ezer forint alatti volt, 26 százalékuk 50–100 ezer

forintba került. A portál adatai szerint a legdrágább üdülés 885 500 forintra rúgott, a legkedvezőbb árú pedig 2950 forintba került. Szigetvári József jelezte: a vendégek 38 százaléka két, míg 26 százaléka egy estét töltött a szálláshelyen. A Szallas.hu által közvetített pénzforgalom 10 százalékkal nőtt, a foglalások száma pedig közel 8 százalékkal bővült szilveszterkor a megelőző évhez képest. A kikapcsolódásra vágyók jellemzően 71 nappal előre foglalták le az év végi pihenés helyszínét. A legfel-

Karácsonykor az átlagos foglalási érték 53 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, 97 ezer forintot tett ki. A legtöbben (36 százalék) 50 ezer forint alatt költöttek szálláshelyükre, a vendégek kevesebb mint harmada 50–100 ezer forintot szánt a karácsonyi kikapcsolódásra. A foglalások 10 százaléka 200 ezer forint feletti volt. A legnagyobb összegű foglalás 1 millió 250 ezer forint értékű volt és Hévízre szólt, a legolcsóbb foglalás pedig 5000 forint volt, Parádon. kapottabb belföldi úti célok között volt Siófok, Hajdúszoboszló, Szeged, Eger és Budapest, továbbá sokan látogattak el Hévízre, Gyulára, Zalakarosra, Miskolctapolcára és Sárvárra is. Akik pedig külföldön köszöntötték a 2020-as esztendőt, jellemzően Ausztria, Szlovákia síparadicsomait keresték fel, illetve Lengyelországban, Csehországban és Romániában is voltak magyar szilveszterezők, olvasható a közleményben. (vl)

Felhívás szálláshely-üzemeltetőknek Tisztelt Szálláshely-üzemeltető! Felhívjuk a szíves figyelmét, hogy az Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyv (továbbiakban: IFA könyv) záradékoltatási határideje és a 2019es vendégforgalmi jelentés leadási határideje 2020. január 31. (A vendégforgalmi jelentés nyomtatványa a https://onkormanyzat.heviz.hu/ heviz/e-ugyintezes/ honlapról is letölthető.) Az idegenforgalmiadó-bevallás és a vendégforgalmi jelentés elektronikus beadható a https://heviz.asp.lgov.hu/ és a https://ohp-20.asp.lgov.hu/ nyitolap portálon keresztül. Tájékoztatjuk továbbá, hogy adóhatóságunk 2019-ben is fokozott figyelmet fordított az interneten található szálláshelyhirdetések tartalmára. Számos esetben eljárt, és a közeljövőben is tervez az interneten található információknak köszönhetően idegenforgalmiadó-ellenőrzést indítani. A záradékolás alkalmával összevetésre kerülnek a bevallások az IFA könyv adataival, valamint a hatóság által ismert internetes portálok vendégfoglalásával, ezért ha az interneten is hirdet, és eltérést tapasztal a korábban benyújtott bevallásaiban szereplő vendégéjszakák és az adóhatóság által ki-

mutatható vendégéjszakák számát illetően, úgy javasoljuk, hogy a hiányzó vendégeket, illetve a hiányzó vendégéjszakákat vezesse be az IFA könyvbe, nyújtsa be azokról pótlólag a bevallásokat, és az idegenforgalmi adót fizesse be az adóhatóságnak. Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett szálláshely-szolgáltató az ellenőrzés megindításáig önként teljesíti nyilvántartás vezetési, adóbevallási és adófizetési kötelezettségét, úgy adóbírság kiszabására nem kerül sor. Az idegenforgalmi adó mértéke 2020-ban 530 Ft/fő/vendégéjszaka. Felhívjuk a szállásadók figyelmét, hogy 2020. január 1. napjától a szálláshelyeken kötelező olyan szálláshelykezelő szoftver használata, amely alkalmas az NTAK rendszerrel való kommunikációra és az irányába történő adatküldés ellátására. Az idegenforgalmi adókötelezettséggel kapcsolatban felmerülő kérdése esetén kérjük, keresse Pángerné Toplak Éva idegenforgalmi adóügyintézőt (Hévízi Polgármesteri Hivatal 110. számú iroda, tel.: 83/500-861). Együttműködését előre is köszönjük! Hévízi Polgármesteri Hivatal


10

HÉVÍZI

sport

2020. január 15.

Kiemelkedően sikeres évet zártak az ökölvívók Két országos bajnoki érmet és egy diákolimpiai ezüstöt szereztek tavaly a Hévíz SK ökölvívó szakosztályának versenyzői, emellett számos viadalról tértek haza helyezéssel – nem csak a bunyót tekintve. A Hévíz Boksz Team (HBT) évadzárón értékelte 2019 történéseit, amelynek kapcsán Kepli József János szakosztályvezető lapunknak kijelentette: ez kiemelkedő év volt a HBT életében. – Olyan szerencsés helyzetben voltunk, hog y a megfelelő súlycsoportban és korosztályban tudtuk leg jobbjainkat indítani, azokat, akik még ide jártak középiskolába s velünk tudtak edzeni vagy utolsó éves korosztályos versenyzőként már megértek a jó eredményekre – érzékeltette a sikeres szereplés egyik fontos elemét a sportvezető. Hazai szinten magasan jegyzett eredmény Orsós Patrícia országos bajnoki címe és diákolimpiai ezüstje, juniorban Bangó Bendegúz ob 2. helyezése, illetve Födelmesi Linda és Jancsi Barbara diákolimpiai bronzérme. Ezeken kívül is számos hazai és nemzetközi kupáról tértek haza he-

Fotó: Hévíz Boksz Team

Az első idei edzésnapon. Versenyzők és hobbisták közösen kezdték az alapozást lyezésekkel a HBT sportolói, s nemcsak az ökölvívó sportág eseményeiről. – Nekünk sok úgynevezett hobbistánk van – mondta Kepli József János. – Ők nem indulnak ökölvívóversenyen, de velünk edzenek, készülnek, s például terep- és váltófutó, hegyimaraton vagy éppen crossfit viadalokra nevezzük őket, amelyeken rendkívül sikeresen szerepelnek. Mi alapvetően nem utánpótlás-nevelő egyesületként működünk, hobbi klubként alakultunk, hogy megismertessük, népszerűsítsük a sportágat, és lehetőséget teremtsünk az intenzív fizikai megpróbáltatásra. Ezt a célt sikerült maradéktalanul teljesítenünk, ám közben a verse-

nyeztetésben is rutint szereztünk, ismerjük a hazai ökölvívómezőnyt, az edzőket és azokat a partnere-

mekül kiegészítik eg y- számukra a felkészüléshez mást. Az utánpótlásban szükséges feltételeket. most már vannak olyan fiaA szakosztályvezető kitalok, akikben van fantá- emelte, vigyáznak a gyerekekre edzéseken és versenyeken, ugyanakkor hangsúlyozta: a közhiedelemNégy ezüst mel ellentétben az ökölvíNégy ezüstéremmel gazdagította a Hévíz Sportkör ökölvás nem veszélyes, vannak vívó szakosztályának éremgyűjteményét a futókülönítolyan nem kontakt sportmény, amely részt vett az évzáró, immár 25. Szilveszteri ágak, amelyekben jóval naDecathlon Mountain Man Marathonon Zalaegerszegen. gyobb számban és súlyoJandó Nikoletta teljes, Molnár Tünde Karolina és Gyanis sabb sérülések fordulnak Alexandra félmaratonon, Németh Dominik, valamint elő. Födelmesi Linda pedig a 10,5 kilométeres hegyi sprintfuA Hévíz Boksz Team tagtamon indult. jai – versenyzők és Ezüstös helyen végzett Födelmesi Linda, Jandó Nikolethobbisták együtt – január ta, illetve Molnár Tünde Karolina korosztályában és abelején alapozó munkába szolútban is. kezdtek, amelynek fő célja az izomépítés. A jó idő beálltával, várhatóan március ket, akikkel lehet készülni. zia, s ki is jelentették, hogy elejétől, a konditermes, Emellett sikerült olyan szeretnének versenyezni, súlyzós edzéseket felváltja edzői stábot kialakíta- mi pedig mindent megte- a kardiómozgás, a futás és nunk, amelynek tagjai re- szünk, hog y biztosítsuk a technikai felkészítés. (pá)

Ötszáz fiatal futballozott három napon át Idén is megrendezte a Hévíz SK labdarúgó szakosztály a Téli Kupát a 9, 10, 11, 12 és 13 éves korosztály játékosai számára. A tornára számos neves sportegyesület csapatai érkeztek, és összességében mintegy 500 fiatal lépett pályára a három nap során. A kupa mérkőzései hatalmas izgalmakat hoztak, feszültséggel teli csaták, utolsó másodpercben

történő, sorsfordító gólok, hatalmas védések jellemezték a csatákat. A dobogós csapatok kupával, érmekkel, a különdíjasok trófeával gazdagodtak, s minden részt vevő együttes oklevelet kapott. Szabó Imre, a Hévíz SK elnöke elmondta, a kupa hatalmas sikert aratott, a visszajelzések és a mintegy 500 gyermek mosolygós, elégedett arca a bizo-

nyíték arra, hogy a Téli Kupát idén is érdemes volt megszervezni, s ezt a hagyományt a jövőben is folytatni szeretnék. Eredmények: 9 évesek tornája: 1. Siófoki Bányász SE, 2. FC Ajka, 3. Tapolcai VSE …, 8. Hévíz SK. 10 évesek tornája: 1. Király SZE, 2. FC Nagykanizsa, 3. Szombathelyi Haladás VSE …, 5. Hévíz SK.

A korcsoportban a gólkirály a hévízi Kemény Kálmán Kolos lett. 11 évesek tornája: 1. Siófoki Bányász SE, 2. Szombathelyi Haladás VSE, 3. Kaposvári Rákóczi BFLA …, 7. Hévíz SK. 12 évesek tornája: 1. Szombathelyi Haladás VSE, 2. Király SZE, 3. Siófoki Bányász SE …, 6. Hévíz SK II …, 8. Hévíz SK I. Ebben a korosztályban a legjobb me-

zőnyjátékosnak, társbérletben a szombathelyi Hári Kevinnel, a Hévíz II-ben szereplő Réz Richárdot választották, a gólkirály Kiglics Milán (Hévíz SK II.) lett. 13 évesek tornája: 1. Szombathelyi Haladás VSE, 2. Marcali VFC, 3. Kaposvári Rákóczi BFLA, 4. Hévíz SK. A legjobb kapusnak járó díjat a hévízi Boda Alex érdemelte ki. Forrás-információ


sport

2020. január 15.

Az úszók ünnepe, olimpiai bajnokkal Évet értékelt s díjazta legjobbjait a Keszthelyi Kiscápák SE a hévízi Fontana moziban. A programon részt vett Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, aki előadásában kitartásra és töretlen hitre biztatta a sportegyesület fiataljait, akik az elmúlt évi teljesítményükért járó jutalmat tőle vehették át. Risztov Éva olimpiai aranyérmét is elhozta a Kiscápák évértékelő gálájára a fiatalok, akinek pályafutása rendkívül gazdag, hiszen az olimpiai elsőség mellett háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, egyszeres Európabajnoki bronzérmes, hatszoros rövidpályás Európabajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között pedig ötvennyolc magyar bajnoki címet szerzett. Szántó Kata, a Kiscápák SE elnöke, aki férjével,

Csala Tamással edzőként is dolgozik az egyesületnél, lapunknak felelevenítette, a munkát 2011-ben hét gyerekkel kezdték, azután évről évre egyre többen csatlakoztak hozzájuk, s mind sikeresebben szerepeltek. Tavaly hét úszójuk szerzett országos bajnoki érmeket, s majdnem tucatnyi versenyzőjük szerepel a nemzeti ranglista első 10 helyezettje között. A hévízi Bibógimnáziumban tanuló serdülő válogatott Hetyei Nóra pedig hat versenyszámban vezeti a korosztályos ranglistát. Ő lett tavalyi eredményei alapján a 2005-ös korosztály legeredményesebb lány úszója Magyarországon, az Európai Úszó Szövetség év végi budapesti gáláján kitüntetést vehetett át edzőjével, Csala Tamással együtt. S Zala megye és Keszthely legjobb serdülő sportolójává váA válogatott Hetyei Nórának Papp Gábor és Kepli József Já- lasztották a 2019-es erednos is gratulált kiváló eredményeihez ményei alapján.

Hetyei Nóra nyáron részt vett az Európai Ifjúsági Olimpián Bakuban, ahol 6., 7. és 10. helyezést szerzett, a decemberi rövidpályás országos bajnokságon pedig 400 vegyesen Hosszú Katinkával (is) versenyzett a döntőben, 14 évesen. Jelenleg 67 megyecsúcsot tart. A kiválóságot Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Kepli József János alpolgármester is köszöntötte. A városvezető töretlen fejlődést, kellő hitet és akaratot kívánt a Bibó-gimnázium kilencedikes diákjának, s Hévíz nevében továbbra is támogatásáról biztosította a Kiscápák SE-t. Szántó Kata arról is beszélt a Forrásnak, az idei esztendő egyik fontos célja, hogy Nóri a korosztályos bajnokságokon minél jobb helyezést érjen el, s kijusson a junior Eb-re, ami nem könnyű feladat. – Kemény szintidők vannak, de megpróbáljuk – szögezte le az elnök.

11

Jutalmaztak és futottak Mozgalmas volt az év vége, év eleje a Hévízi Futó- és Fitness Egyesületnél (HFFE). Hagyományosan, a futófesztiválra legnépesebb létszámmal érkezett osztályt jutalmazták, szilveszterkor pedig évbúcsúztató futást szerveztek, pezsgőzéssel. Bognár Balázs elnök elmondta, Szalai Klára osztálya, a keszthelyi Csány-Szendrey-iskola 4.b-sei nyerték ezúttal is a legnépesebb küldöttségnek járó címet. Ennek eldöntésére mindig azt vizsgálják, hogy az osztálylétszámhoz képest mennyien húztak futócipőt a hévízi fesztiválon. A keszthelyi diákokat a hévízi Puszedli kávézóban látták vendégül. Az évzáró futást de­ cember 31-én tartották. A 4 kilométeres távot a résztvevők rendőri biztosítás mellett teljesítették, mintegy ötvenen. Közülük majdnem húszan a Hévízen pihenő vendégek közül kerültek ki. A cipőkoptatás után a Puszedliben folytatódott a program, ahol a sportolók emlékérmet kaptak, s pezsgővel – no meg kalóriapótló édességekkel – búcsúztatták 2019-et. Az egyesület idei tervei kapcsán Bognár Balázs elmondta, a futófesztivált a Giróhoz közeli hétvégén, május közepén szervezik meg, s lesznek fitnesznapok is, valamint szeretnének egy spártai jellegű akadálypályát kialakítani, hogy ott is rendezhessenek versenyeket. (pá)

TŰZIFA, FENYŐFŰRÉSZÁRU Az akció a megjelenéstől 2020.02.29-ig tart.

Fenyőfűrészáru deszka, palló, gerenda, lécek minden méretben, tetőszerkezetek komplett faanyagai közvetlenül a feldolgozótól, a legjobb árakon eladók. Telephely: Eurofa Kft. 8352 Bazsi Máriamajor Tel.: 06-30/929-6972

375889

169418

EUTR: AA5811791

FENYŐ SZÉldESZkA AkcIó! Egy bála 10.000 Ft!

223168

A 2012-es londoni ötkarikás játékok 10 kilométeres nyíltvízi győztese gazdag és eredményes pályafutásáról mesélt a fiataloknak, szülőknek és vendégeknek, kiemelve a családi háttér fontosságát, illetve a mindent legyőző akaratot. Risztov Éva olimpiai aranyérmét is elhozta, sőt, a gála végén mindenkivel vállalt közös képet, és még sokáig beszélgetett a kiscápás versenyzőkkel, családtagokkal. Személyében igazi példaképpel ismerkedhettek meg

HÉVÍZI


12

HÉVÍZI

mozaik

2020. január 15.

Nyugdíjba vonul Szaknyéri András

A gyógyulás esélye

Az előző évekhez hasonlóan tavaly is magas nézőszámot produkált a hévízi Fontana Filmszínház. Ezt bizonyítja az is, hogy az év utolsó napjaiban az ötvenezredik mozilátogatót köszöntötték. Ez, Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ vezetője szerint hatalmas eredmény, hiszen or-

Jótékonysági műsort szervez egy agydaganatban szenvedő zalai kisfiú gyógyu­ lásának megsegítésére a Bibó István Gimnáziumért Alapítvány a városháza dísztermében.

moziban nézi meg azokat a filmeket, amelyek felkeltik érdeklődését. Az ünnepségen a mozit 2008 óta vezető Szaknyéri Andrást is elbúcsúztatták, január 1-jén ugyanis nyugdíjba vonult. Tudására és szakmai tapasztalatára azonban a jövőben is számítanak. Papp Gábor polgármester leszögezte: a mozi a város egyik ikonikus pontjává vált, amelyet „kötelességünk megőrizni”. Létjogosultságát mi sem jelzi jobban, mint a magas kihasználtság. A rendezvényen elhangzott: megőrizve a mozi hangulatát, tervben van az előcsarnok és a pénztár felújíKöszöntés és búcsú. Szaknyéri András, Papp Gábor, Hermann tása, és új szellőző­ be­ ren­ dezésre is szükség van. Katalin és Szijártó Péter

Az esten csütörtökön 17 órától az Illyés Gyula Általános Iskola és AMI, valamint a Bibó-gimnázium diákjai és tanárai lépnek fel, a helyszíni adományokat egy Zalaapátiban élő, nyolcéves fiú gyógykezelésének támogatására szánják a szervezők, akinek édesanyja, Galuskáné Csöndes Eszter a Bibó-gimnázium óraadó tanára. Galuska Dávid egy pedagógus házaspár negyedik gyermeke. Tavaly rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak nála, megműtötték, de állapota a további kemóés sugárkezelések ellenére sem javul. Egyetlen esélye maradt: egy németországi komplex terápia, amelynek legalább 30 millió forint a költsége. Ez egy előzetes orvosi becslés, a sok kiutazás és hosszabb ott-tartózkodás, valamint az esetleges további kezeléssorozat ennél jóval többe, akár 45–50 millió forintba is kerülhet.

A nagybeteg Galuska Dávidért az egész megye megmozdult Dávidért az egész megye megmozdult, több helyen is tartottak, illetve szerveznek a napokban jótékonysági megmozdulásokat, s létrejött egy licitoldal is, amelyhez már majdnem 10 ezren csatlakoztak. Itt magánszemélyek, vállalkozók bocsátanak árverésre tárgyakat, szolgáltatásokat, Zalaapáti önkormányzata pedig 1 millió forintot ajánlott fel. A gyűjtéshez az ország más pontjain is sokan csatlakoztak, több színművész pedig Fb-oldalán osztotta meg a felhívást. (pá)

Várjuk jelzéseiket! Szeretnénk, ha a Forrás újság minden hévízi háztartásba eljutna, ezért kérjük, amennyiben a lap terjesztésével kapcsolatban észrevétele van, írjon e-mailt a heviziforras.terjesztes@ maraton.hu címre.

2év2 e

169415

szágos szinten átlagosan 30–40 százalékos visszaesés volt a jellemző a nézőszámokban. Ezúttal egy helyi törzsvendég, a Hévízi Rendőrörs munkatársa, Szijártó Péter lett az ötvenezredik mozilátogató, számolt be róla a Hévízi Televízió. Mint elmondta: ha teheti,

Hévíz, Kodály Z. u. 50.

ANTENNA SZERELÉS, SZERVIZELÉS Magyar, német, orosz, angol, és egyéb idegen nyelvű csatornák havidíj mentesen.

+36-83/340-310 +36-30/9477-552

www.antennacenter.hu

Hévízi Forrás - 2020. 01. 15.  

Hévízi Forrás - 2020. 01. 15.  

Profile for maraton

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded