Page 1

06

Primària EL PODER DE L’EMPATIA Amb aquesta activitat pretenem Reflexionar sobre el valor de l'empatia: conèixer què significa, la seva importància i els avantatges d'incorporar-la a les nostres vides.

Ens basem en…

Què és l'empatia? L'empatia és la capacitat de posar-se en el lloc del altres. És fonamental per comprendre en profunditat tot el que l’altre/a tracta de transmetre'ns i així poder-hi establir un diàleg. Les persones empàtiques són aquelles capaces d'entendre els problemes i motivacions aliens, no solament a través de l'escolta activa sinó també a través de la interpretació del llenguatge no verbal. L'empatia és una qualitat que ens ajuda a relacionar-nos millor amb els qui ens envolten, i no només engloba el fet que un/a entengui què li passa a l’altre/a sinó també que li importi o comparteixi els sentiments aliens. Des de quan som empàtics? L'empatia és una qualitat que es comença a desenvolupar en la infància i que, en general, està més desenvolupada en aquelles persones que han viscut en un entorn en el qual s'han sentit compreses i acceptades. Per això és molt important el paper que juguen els adults educadors (mares, pares, professorat, etc.), que han d'ensenyar als nens i nenes, no només a expressar els propis sentiments, sinó també a descobrir i entendre els dels altres. No obstant això, l'empatia és una qualitat que desenvolupem al llarg de tota la nostra vida.

Durarà

Necessitarem

L’activitat està pensada per realitzar-se en una sessió.

Cadires

Cicles 1

1ª fase:     

Col·loqueu els participants asseguts en cercle, cada un en la seva cadira. Una de les persones romandrà dempeus en el centre, perquè col·locarem una cadira de menys. Expliqueu el desenvolupament de la dinàmica: la persona que és al centre haurà de dir en veu alta una cosa que li agradi especialment, per exemple: “M'agrada la xocolata”. En aquest moment, tots els que comparteixin aquest gust hauran de canviar-se de cadira. Serà llavors quan la persona que era al centre aprofitarà per ocupar una cadira. La persona que s'hagi quedat dempeus realitzarà la mateixa acció.

1


06

Primària 2ª fase: cal reflexionar Aquesta activitat ens servirà per:  Jugar amb la idea de “posar-nos en el lloc de l’altre” utilitzant els canvis de posició que es realitzen durant la dinàmica. Ocupem les cadires d’altres, ens canviem amb ells, i això ens ajuda a explicar el poder de l'empatia.  Aprendre dels altres, de les seves experiències, dels seus interessos.  Reflexionar com és de fàcil entendre l’altre quan compartim gustos. És més difícil quan no ens agraden les mateixes coses, però l'autèntic Superheroi també és capaç de posar-se en el lloc de l’altre en aquestes situacions i ha d'intentar-ho sempre.

3ª fase: el meu mirall Si hem aconseguit adquirir el poder de l'empatia significarà que som capaços de posar-nos en la pell dels altres, i això vol dir que entenem com se senten. Podem realitzar una dinàmica senzilla per completar l'activitat anterior i afermar el que s’ha treballat en la primera part:   

Col·loqueu els participants per parelles, l’un davant de l’altre, a una distància curta. Expliqueu el desenvolupament de l'activitat: en un primer torn un/a dels dos components començarà a realitzar moviments que el seu “contrari” haurà d’imitar com si fos un mirall. En un segon torn s’intercanviaran els papers.

Reflexionem:  Ficar-se en la pell de l'altre significa ser una sola persona amb ell. Això és el que han d'aconseguir, anar totalment sincronitzats en els seus moviments, com si d'un autèntic reflex en un mirall es tractés.

Conclusió Una de les principals eines d'un autèntic Superheroi és saber posar-se en el lloc dels altres. Si no som capaços d’empatitzar mai arribarem a conèixer en profunditat les situacions i sentiments dels que ens envolten i, per tant, no tindrem una visió real del que s’esdevé ni serem capaços d'oferir una ajuda eficaç a aquestes persones.

2

Act El Poder de l'Empatia cat p 8  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you