__MAIN_TEXT__

Page 1

Digitale schoolkrant Basisschool Jan Ligthart Borne Digitale schoolkrant Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Dag leerlingen en ouder(s) / verzorger(s) van de Jan Ligthart, Voor jullie ligt de PBS-krant van de Jan Ligthart. Elk jaar willen wij elkaar informeren over hoe PBS wordt beleefd en uitgevoerd op onze school. Dit jaar is geen uitzondering. Wij wensen jullie veel plezier met het doornemen van deze najaars-PBS-krant. Wat is het toch een bijzondere tijd om ons heen. De aanwezigheid van het Corona-virus en de daarbij behorende maatregelen zorgen ervoor dat alles wat vorig jaar nog normaal was, ineens een stuk minder vanzelfsprekend is. Ook bij ons op school zien we dit terug. We proberen zo normaal mogelijk te werken, maar helaas lukt dit niet altijd. De leerkrachten zitten 1,5 meter van elkaar, de ouders mogen niet in school en ook andere volwassenen die niet strikt noodzakelijk zijn voor ons onderwijs kunnen nog niet komen. Dit is soms best lastig. Gelukkig hebben we nog niet echt veel te maken gehad met leerlingen en/of leerkrachten die ziek zijn geworden door het vervelende Corona-virus. Hopelijk blijft dit ook zo! In deze tijd, waarin we op het journaal en in de krant niet altijd fijn nieuws te horen krijgen, is het zeker van belang om een positieve blik en een zo positief mogelijk gevoel te houden. Daarom hebben we deze PBS-krant gemaakt. Zoals iedereen binnen onze school weet gaat de PBS-wijze uit van de positief, wenselijke verwachtingen en uitgangspunten. Juist nu is en blijft het van belang om deze te zien en er naar te handelen. De leerlingen hebben een bijdrage geleverd aan deze Positive-Behavior-Support-Krant. Zij geven hierin aan wat zij van waarde vinden met betrekking tot PBS en hoe zij het positief en wenselijke ervaren in de groep. Zij, als de ervaringsdeskundigen van de school, kunnen hier het beste iets over melden. We hopen dat we allen deze tijd zo goed mogelijk doorkomen, waarbij we binnen de grenzen van de huidige realiteit toch het goede kunnen blijven zien en doen. Dit geldt niet alleen voor de tijd op school, maar ook zeker thuis! Samen zullen we zorgen voor de school en elkaar. Kalm aan en goed gaan!

Robert Franken (dir) b.s. Jan Ligthart


Maak je eigen emoji. Neem een eikel en bedenk de leukste, gekste en vreemdste emojis.


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hallo allemaal, Wij zijn groep 0/1/2 en we hebben de afgelopen weken veel geleerd over PBS. Voor veel nieuwe kinderen is PBS helemaal nieuw. We hebben al gedragslessen gehad, waar juf het goede en foute voorbeeld laat zien en tot slot weer het goede. We moeten we toch om juf lachen als ze het foute voorbeeld laat zien! In deze week, voor de herfstvakantie, herhalen we de gedragsverwachtingen die we de afgelopen weken hebben geleerd, zoals ‘we helpen elkaar’, ‘we hangen onze spullen op de juiste plek aan de kapstok’, ‘we lopen naast onze fiets’ en ‘iedereen is anders en dat is prima’. We hebben allemaal al eigen beloningen verdiend met de PBS-kaartjes. We kunnen kiezen uit veel beloningen zoals verkleed naar school komen, op de stoel van juf zitten, een speelgoedje of de fiets mee naar school nemen of de volgende dag het helpende handje zijn. We worden heel blij van de beloningen! Ook hebben we onze eerste groepsbeloning verdiend, we hebben een film gekeken met popcorn! Daarvoor hebben we 10 muntjes verzameld. Nu gaan we weer een nieuwe groepsbeloning bedenken voor de komende tijd. De eerste weken van het nieuwe schooljaar noemen we De Gouden Weken. Het zijn de belangrijkste weken om samen een fijne groep te vormen. Als thema hierbij hadden we ‘Het Kleurenmonster’. Samen met het kleurenmonster leerden we onze eigen emoties kennen. Op dit moment zijn we bezig met het thema ‘ridders en kastelen’. Na de herfstvakantie starten we met het thema ‘herfst’. Groetjes van alle kinderen van groep 0/1/2, juf Mieke en juf Hilde

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Leeftijd: Vanaf 4 jaar.

Auteur: Elisenda Roca Illustrator: Rocio Bonilla Uitgever: De vier Windstreken ISBN: 9789051168303

Hallo, mijn naam is Lucia. Ik heb een ondeugend hondje. Hij heet Kiko. Samen met mijn vriendinnetjes en vriendjes ben ik alles aan het klaarzetten voor het grote buurtfeest. Er wonen hier veel verschillende families, maar we hebben één ding gemeen: we helpen elkaar en houden van elkaar. We zijn één grote familie. Ga je met ons mee? Een lief inclusief prentenboek over verschillende nationaliteiten, gezinssamenstellingen en een meisje met het syndroom van Down.

Leeftijd: 4 – 6 jaar. Auteur: Jörg Mühle Uitgever: Gottmer ISBN: 9789025771454

Beer vindt in het bos drie paddenstoelen. Hij brengt ze naar Wezel, die heerlijk kan koken. Als de paddenstoelen klaar zijn, krijgen de vrienden ruzie over wie de derde paddenstoel mag opeten. Dan wordt het probleem onverwacht opgelost. Prentenboek met grappige tekeningen in rustige kleuren.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Leeftijd: vanaf 7 jaar Schrijfster: Sylvia Vanden Heede Illustrator: ThĂŠ Tjong-Khing Uitgever: Lannoo ISBN: 9789401441322

Vos en Haas reizen met Rob naar Egypte. Ze varen de Nijl af en bezoeken een tempel, een markt en een piramide. Ze leren ook hoe een mummie ontstaat. Groot formaat prentvertelling. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Leeftijd: 6 t/m 8 jaar Auteur: Maria Isabel Sanchez Vegara Illustrator: Sveta Dorosheva Uitgever: De Vier Windstreken ISBN: 9789051166965

Anne Frank was een joods meisje dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog moest verschuilen. Ze schreef haar verhaal op in een dagboek, totdat haar schuilplaats werd ontdekt en ze naar een kamp werd gebracht. Prentenboek over het leven van Anne Frank (1929-1945). Met zwart-wit kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Leeftijd: 9 t/m 12 jaar Auteur: Selma Noort Illustrator: Martijn van der Linden Uitgever: Leopold •

ISBN: 9789025867645

Het is 1953 en het begint heel hard te stormen. Liesje wordt ‘s nachts wakker gemaakt door haar moeder. De zee komt eraan en ze moeten de spullen veilig stellen. De stoelen worden op tafel gezet, belangrijke spullen en wat eten wordt in een kussensloop mee naar boven genomen en de familie trekt zich terug op de slaapkamers. Al gauw blijkt dat dat ook niet hoog genoeg is, de zee komt wel erg ver omhoog. Van vader krijgen de dames zwemles op een houten stoel. Minuten, uren en zelfs dagen kruipen voorbij. Het water blijft maar stijgen, zelfs als de familie denkt dat de vloed geweest is, blijft het water maar stijgen. Het eten en drinken raakt op en het is ijskoud. Hoe lang zal het duren voor er hulp komt? Als er weer een bootje met mensen langs komt, klimt vader het dak op. Hij hijst zijn dochters ook het dak op. Gillend probeerde ik papa vast te grijpen. Hij sloeg mijn handen weg. Ik zag zijn tanden glinsteren. Hij leek een bange hond die gaat bijten. Hij zei iets tegen me maar ik kon hem niet verstaan. Zijn woorden waaiden weg. Ik plaste in mijn broek van angst. Toen gooide hij me van het dak af.

Leeftijd: vanaf 11 jaar Auteur: Vivian den holander Uitgever: Van Holkema en Warendorf ISBM: 9789000368259

Trudi (8) komt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in een Japans kamp terecht. Ze maakt daar veel verdrietige, maar soms ook vrolijke dingen mee.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


`

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Goed gedrag kun je leren! “Positieve actie leidt tot positief gedrag”

Een klein stukje herhaling; wat is PBS PBS helpt om een veilige leeromgeving te creëren, waarin sprake is van een goede basisondersteuning voor alle leerlingen. Vanuit gedeelde waarden (veiligheid, zorgzaamheid, zelfstandigheid en respect) is het oorspronkelijke gedrag van leerlingen in de gezamenlijke ruimtes van de school in kaart gebracht.

Waarom PBS? Onderzoek toont aan dat PBS een bewezen positief effect heeft op het schoolklimaat: • • • •

Er zijn minder gedragsincidenten Er is meer rust op school De effectieve lestijd neemt toe, waardoor leerprestaties verbeteren Leerkrachten ervaren meer plezier in hun werk.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hoe? Op de Jan Ligthart is een PBS-team samengesteld. Dit team verzamelt, systematisch gegevens en biedt een basis om het proces aan te sturen, te monitoren en te evalueren. Het gedrag wordt in kaart gebracht. Deze verzamelde gegevens worden met het hele schoolteam besproken. Dit is een belangrijke succesfactor die bijdraagt aan duurzame implementatie van SWPBS bij ons op school. Daarnaast proberen de leerkrachten gedragsverwachtingen op de leerlingen over te brengen en gewenst gedrag positief te bekrachtigen. Met mopperen kom je immers niet ver.. en bovendien weet je dan nog steeds niet wat wél de bedoeling is. Belangrijke kenmerken van PBS -

-

-

Schoolbrede aanpak: sociale vaardigheden en sociaal gedrag aanleren vanuit schoolbreed gedragen waarden. Vanuit deze waarden worden concrete gedragsverwachtingen opgesteld die onder meer in lessen worden aangeleerd. Verder leren de leerlingen onze waarden in alle mogelijke situaties toe te passen zoals tijdens de groepslessen, in pauzes, bij de gym, uitstapjes, feestelijke activiteiten en schoolreizen. Preventie: door op een positieve wijze gedrag aan te leren, voorkom je in veel gevallen probleemgedrag. Positieve bekrachtiging: door te benoemen én ook te bekrachtigen wat er goed gaat, werkt onze school preventief aan het creëren van een positief klimaat. Een positief en warm schoolklimaat, een uitdagende, betekenisvolle leeromgeving en goed klassenmanagement zijn belangrijke elementen in het PBS-model. Data gestuurd: op basis van data uit metingen bepaalt onze school de benodigde interventies. Het resultaat van het aangeleerde gedrag wordt nadien ook gemeten.

Belonen van goed gedrag Iedere week staan er nieuwe gedragsverwachtingen centraal, die onder de aandacht worden gebracht en geoefend worden. Wanneer leerkrachten (en andere medewerkers) kans zien om een compliment te geven aan een leerling voor het feit dat deze zich positief gedraagt, zullen zij dit doen. Dit gebeurt met een opmerking, een schouderklopje, knipoog, maar ook met kaartjes. Met deze kaartjes sparen leerlingen voor kleine, kosteloze, persoonlijke beloningen. Daarnaast worden munten verzameld in de “groepsbuis” voor een groepsbeloning.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Een kaartje of munt geeft extra gewicht aan een compliment en maakt een compliment ‘speciaal’. Een kaartje stimuleert kinderen die het moeilijk vinden om een compliment te ontvangen, om het compliment goed ‘binnen te laten komen’. Doordat het kind iets tastbaars ontvangt, krijgt hij de kans om op een later moment nog even naar de kaartjes te kijken en te bedenken waarvoor hij die ook alweer heeft gekregen. Bovendien kan dit kaartje een positieve spiraal in gang zetten waarmee het gewenste gedrag extra wordt versterkt. Lessen in goed gedrag ‘Lessen in goed gedrag’ worden preventief ingezet, nog voordat zich problemen voordoen, met als doel gewenst gedrag bij leerlingen te versterken. Wanneer kinderen goed zijn toegerust om zich te houden aan de geldende waarden en gedragsverwachtingen, dan kunnen zij ongehinderd en succesvol functioneren op school. Positief bekrachtigen Een positieve benadering, waarbij wij systematisch aandacht besteden aan wat kinderen goed doen, is een belangrijke manier om gewenst gedrag te laten toenemen en kinderen nieuwe vaardigheden te leren. Wanneer we structureel aandacht besteden aan gedrag dat wij graag zien en dit positief bekrachtigen, neemt de kans toe dat de leerlingen dit gedrag vaker zullen laten zien. Immers: wat je aandacht geeft groeit. De kans dat kinderen op school, bij het buurthuis, op de sportclub en thuis meer gewenst gedrag gaan vertonen neemt dan ook toe wanneer er veel aandacht is voor dat wat kinderen en jongeren goed doen.

Ouders en PBS U kunt ons helpen door thuis de gedragsverwachtingen te bespreken en te oefenen met uw kind. Daarnaast kunt u gedragsverwachtingen opstellen voor bij u thuis. U kunt dan concreet opschrijven welk gedrag u verwacht. U kunt hiervoor bij ons terecht voor meer informatie en/of hulp.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Positief bekrachtigen kan altijd en overal. Het stimuleren van gewenst gedrag door positieve bekrachtiging is als een plant laten groeien en bloeien. Wil een klein, net ontkiemd plantje groter groeien, dan heeft het licht nodig. Zonnestralen die op het plantje schijnen en het die energie geven om te groeien. Zo is het met gedrag ook. Als je gedrag wilt laten toenemen, laten groeien, moet dit gedrag in het licht komen te staan. Licht in de vorm van aandacht en positieve bekrachtiging. Door gewenst gedrag in het zonnetje te zetten, zal het gaan groeien en bloeien. Op de Jan Ligthart zorgen we dus voor genoeg licht voor het gedrag dat wij willen stimuleren.

Aandacht voor ongewenst gedrag minimaliseren Ondanks het feit dat we als volwassenen veel tijd en energie stoppen in het positief ‘zien’ van kinderen in de verhouding 4:1, zullen er altijd momenten blijven waarop kinderen op een negatieve manier op zoek gaan naar aandacht. Wanneer kinderen klein ongewenst gedrag laten zien en we hier veel aandacht aan geven, dan ervaren kinderen dat het loont om dit gedrag te vertonen, en zal het toenemen. Het is op dit soort momenten dan ook belangrijk om de aandacht voor het ongewenste gedrag minimaal te houden en de focus zo snel mogelijk weer te verleggen naar dat wat goed gaat. Door de aandacht voor ongewenst gedrag te minimaliseren, wordt het ongewenste gedrag niet gevoed en dooft het uit. Immers: wat je aandacht geeft groeit. Door de aandacht voor ongewenst gedrag te beperken, met als doel klein ongewenst gedrag om te buigen, kan met een kleine interventie een groot effect worden gesorteerd. Net zoals positieve bekrachtiging van gedrag, heeft het minimaliseren van de aandacht voor ongewenst gedrag een preventieve werking.

Kijk met positieve blik en je ziet positief gedrag groeien! Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hallo allemaal, Hier een berichtje van groep 1/2! We zijn dit schooljaar begonnen met de Gouden weken. In deze weken zijn we bezig geweest met groepsvormende spelletjes, elkaar leren kennen en hebben we over gevoelens gepraat. Want hoe ga je nou met elkaar om in de klas. We hadden 2 appels, tegen de ene appel deden we heel lief, gaven we de appel veel complimenten en zorgden goed voor de appel. Tegen de andere appel zeiden we lelijke dingen, we lieten de appel vallen en waren gemeen tegen hem. Hierna hebben we de appels opengesneden om te kijken hoe ze zich van binnen voelden. Aan de buitenkant zagen we namelijk niets. Ze zagen er hetzelfde uit. Toch bleek de appel waar we lelijk tegen waren, zich van binnen heel rot te voelen (de appel was helemaal bruin en beurs). De appel waar we lief tegen waren en die we veel complimenten gaven was heel mooi van binnen. Tot slot hebben we gepraat over hoe de kinderen zich liever voelen als de rotte of blijde appel. Iedereen wilde zich als een blijde appel voelen, dan moeten we elkaar dus veel complimenten geven!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hieronder een aantal foto’s van een groepsvormend spelletje. Op muziek lopen de kinderen rond in de speelzaal, elke keer als de muziek stopt moeten ze hun hand op een matje leggen. Elke ronde verdwijnt er een matje, er komen dus steeds meer kinderen op een matje. Tot slot moet iedereen zijn of haar hand op één matje leggen. Dan moet je goed samenwerken met elkaar!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


We leren samen spelen en overleggen tijdens het spelen van gezelschapsspelletjes.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Onze eerste groepsbeloning: pannenkoekenfeest in de klas! Hmmm dat smaakt lekker!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hallo Allemaal, Hierbij even een stukje over onze groep 3. We zijn deze eerste periode van het schooljaar bezig geweest met het vormen van een groep waarin iedereen mag zijn wie die wil zijn. Het voelen van de veiligheid en het uitspreken van onze ideeĂŤn hoe wij vinden dat we met elkaar om horen te gaan, waren daarin een belangrijk onderdeel. Het leren samenwerken met anderen is daarin regelmatig aanbod gekomen. Want de groep is natuurlijk wel samengekomen met kinderen uit 2 verschillende groepen.

Samen werken

De ballon mag niet vallen Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Wij gaan op een respectvolle manier met elkaar en de materialen om!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


We hebben met de kinderen samen groepsregels gemaakt. Deze hebben wij positief geformuleerd in een klassengesprek. En zijn bestempeld met onze dikke duimen!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Jantje gaat bij oma en opa logeren. Jantje zegt: 'Oma, ik moet piesen.' Oma zegt: 'Bah wat een vies woord, zeg maar fluiten.' Even later gaan ze slapen. Jantje krijgt een nachtmerrie en mag bij oma en opa in bed slapen. Jantje zegt: 'Opa, ik moet fluiten.' Opa zegt: 'Jantje, je kunt toch niet zomaar midden in de nacht fluiten.' Jantje zegt: 'Maar ik moet echt!' Opa zegt: 'Ach, doe het dan maar heel zachtjes in mijn oor.'

Jantje loopt langs het gemeentehuis. Hij spuugt op het raam . De burgemeester komt boos naar buiten en vraagt aan Jantje: “Hoe zou je moeder het vinden als ik dat bij jou thuis zou doen?” Jantje zegt: “Nou, dat zou ze heel knap vinden, want wij wonen op de 10e verdieping.”

Twee oenen willen vuur maken. Zegt de ene oen tegen de ander: “Weet je zeker dat de lucifers het doen?” Zegt de andere: “Ja hoor, ik heb ze allemaal uitgeprobeerd!”

Kim en Geert staan op een brug. Kim: ‘Ik weet zeker dat de Maas hieronder ligt.’ Geert: ‘Welnee Kim, hieronder ligt de Waal!’ Kim denkt even na en zegt dan: ‘Weet je wat, ik spring naar beneden en dan weten we wat het is.’ Even later komt Kim weer boven, ze zit onder de blauwe plekken. ‘Ik weet wat hieronder ligt. Een snelweg.’

Rens vraagt aan Mieke: “Waarom eet jij pleisters?” Mieke zegt: “Ik heb zo’n buikpijn!”

Een olifant stapt in de bus. “Dat heb ik nog nooit gezien! Een olifant in de bus!” zegt de buschauffeur. “Dat klopt,” zegt de olifant. “Morgen is mijn brommer weer gemaakt!” Digitale schoolkrant

Matthijs zegt tegen Joris: “Zeg jij eens heel snel: de boot zinkt, de boot zinkt, de boot zinkt!” Joris probeert het heel snel. Matthijs zegt: “Ik kan het Basisschool Jan Ligthart sneller:Borne blub, blub….”


Glijbaan en ladderspel onder 20 9+4=

5+7=

3+8=

6+6=

8+3=

3+9=

7+9=

4+7=

2+9=

7+7=

5+7=

8+8=

7+5=

9+9=

8+5=

6+8=

7+8=

4+7=

5+9=

3+9=

7+4=

6+9=

9+6=

14 + 0 =

6+7=

8+9=

7+5=

5+9=

Š Miranda Tholen


In groep 3/4 krijgen we iedere week een andere les over gedrag. Een voorbeeld hiervan is hoe we onze spullen op de juiste plek aan de kapstok hangen. Op de foto hieronder zie je hoe een plaat met de gedragsregel erop eruit ziet. Daarnaast zie je hoe goed wij dit al kunnen en doen!

Wanneer we laten zien hoe goed we dit al kunnen, kunnen we zowel een individuele beloning als een groepsbeloning verdienen! Voorbeelden van een individuele beloning zijn; het meenemen van een knuffel, tien minuten langer buiten mogen spelen, met een gellpen mogen schrijven en even bij de kleuters helpen. Een individuele beloning mogen we uitvoeren als we drie kaartjes hebben verdiend. Ook kunnen we als groep een beloning verdienen! Met de hele klas kunnen we munten verdienen, wanneer we 15 munten hebben gespaard, kan de groepsbeloning worden uitgevoerd. Dit keer sparen we voor een bioscoopmiddag! Hieronder zie je foto’s van zowel de groepsbeloning als de individuele beloning.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hieronder zie je waar we onze kaartjes in verzamelen. Zo kunnen we goed bijhouden hoeveel kaartjes we al hebben verdiend.

In de klas hebben we dagelijks ĂŠĂŠn of twee complimenten mol(len). Juf kiest deze leerlingen uit en legt het onderstaande briefje in hun etui. Het is de bedoeling dat de complimenten mol die dag veel complimenten uitdeelt aan andere kinderen in de klas. Aan het einde van de dag raden de kinderen in de klas wie deze dag de complimentenmol was! Deze wordt dan uiteraard bekend gemaakt. Om andere kinderen op het andere spoor te brengen, kunnen kinderen die de dag geen mol zijn, wel complimenten gaan uitdelen! Op deze manier kunnen andere kinderen denken dat hij/zij de mol is, ook al is dat niet zo! In de klas is dit iedere dag opnieuw weer een groot succes en worden er prachtige en vele complimenten uitgedeeld!

Als groep 3/4 hebben we zelf een stukje over onze klas geschreven om te vertellen waarom we een leuke klas hebben. We hebben namelijk een hele leuke en gezellige klas waarin we lief voor elkaar zijn. We hebben een lieve juf die ons veel helpt. Ook helpen we elkaar. Niet alleen wanneer een kind het rekenen of lezen lastig vindt, maar ook wanneer we zien dat iemand verdrietig is. Onze klas is heel leuk, omdat we veel leuk werk doen, zoals rekenen, schrijven, buitenspelen, spelling, taal, lezen, estaffette, zwemmen en zelfs de toetsen zijn leuk! Tot slot zijn we aardig voor elkaar. Dit doen we door netjes dankjewel te zeggen, complimenten te geven. Ook wanneer iemand valt, diegene helpen op te staan. We maken tekeningen voor elkaar, geven elkaar uitleg, maken grapjes met elkaar en moeten vaak lachen.

We hebben gewoon een leuke en fijne klas!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hier zie je tekeningen die een paar kinderen uit onze klas hebben gemaakt. Op de tekeningen zie je hoe we een pbs-kaartje in ons vak stoppen, omdat we er ĂŠĂŠn hebben verdiend. Ook zie je tekeningen over hoe wij andere kinderen helpen.

Op de volgende bladzijde staat een beloningsbingo die we zelf hebben bedacht!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart BorneDigitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hoi, wij zijn Sem en Sam B. Wij voetballen altijd in de pauze. Wij hebben ook spelletjes gespeeld: -tik tik wie ben ik is; je tikt iemand aan en die moet raden wie het is. -spiegelen in tweetallen; elkaar nadoen -bal rond laten gaan met opdrachten -ik ga op reis en neem mee De vakken die we hebben zijn rekenen, gym , taal, engel, toets, cito, Chromebook en kahoot. Als het pauze is en we gaan eten dan kijken we vaak het NOS jeugdjournaal, film, GVR, natuur, Minnie mouse, Donald Duck. Wij hebben ook nog een klassendienst. Wij hebben ook PBS. Als je 3 kaartjes hebt mag je een beloning kiezen: Een puzzelblad, speelgoed mee enz.

We deden leuke spelletjes zoals commando pinkelen: iemand zegt commando pinkelen dan moet je het doen en als je het niet zegt moet je het niet doen. En het spelletje ik ga op reis en neem mee: ik ga op reis en neem mee een tandenborstel, het is heel leuk hoor. We hebben ook gedaan dat je met een bal moet gooien naar elkaar en dat juf de tijd opneemt. We hebben cito gedaan en hvo is dat je meer over jezelf, over een ander en over de wereld leert en we doen taal, spelling, rekenen ,Chromebook en spelletjes. Levend memory is mij lievelingsspel. Dan moet je in tweetallen en dan gaan twee kinderen naar de gang, je moet dan een beweging met die gene doen en als je geraden bent dan moet je zitten probeer het zelf maar eens. Groetjes Evi

Digitale schoolkrant

We gingen in het speellokaal in een kring stokken door geven, dat was natuurlijk super leuk. We hebben dit jaar voor het eerst hvo. We hebben ik ga op reis en ik neem mee gedaan. Een woord was tandenborstel en dat was super leuk. Ook had ik een beloning voor 3 PBS kaartjes. Ik nam een knuffel mee. Als je 3 kaartjes hebt dan kan je die inleveren en dan mag iets meenemen of iets doen en ik mocht met Owen buiten spelen. Groetjes Sam van der A

Levend memory is dat 2 mensen naar de gang gaan en dat tweetallen een dansje maken en dan moeten de 2 mensen naar binnen komen en dan moeten ze het dansje raden. Tess en Nore

Basisschool Jan Ligthart Borne


Hoi ik ben Mart. Ik vond mijn beloning super leuk. Ik nam mijn knuffel mee lekker knuffelen. We deden ook lummeltje met de knuffel toen we mochten spelen, bijna de hele klas deed mee. Ik vond het zo leuk dat ik de volgende keer weer een knuffel mee neem. Hoe ik aan de beloning kwam? Als je iets goed doet krijg je een PBS kaartje en als je er 3 hebt kun je een beloning uit kiezen uit het beloon menu: knuffel mee, wisselen voor een munt, speelgoed mee, buiten spelen en iemand kiezen, samen met juf leerkracht zijn en nog veel meer.

We hadden de vakantie. Het was heel leuk maar jammer de vakantie was voorbij en toen hadden we school. We gingen spelletjes doen met de juf en meester en toen natuurlijk werken taal, rekenen, spelling, estafette, dictee, bloon op het Chromebook en het is echt super leuk!!! We hebben een kahoot Quiz op het Chromebook gedaan. Roos en Lot

Los onderstaande woordzoeker op en je weet wat onze klas is!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


-tafels meppen -memory -kaboem -bingo -happertje -versla de fidget spinner

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Voor Bram Je bent zo lief voor mij altijd. Van Daan

Voor Lindsay Je bent lief, aardig en schattig. Van Wessel

Voor Sam B Je doet je best en ik vind je leuk. Van Dylan

Voor Roos Je bent lief en je bent leuk. Van Naomi

Voor Brent Je kan goed voetballen. Van Guus

Voor mama Je bent heel lief, spontaan en mooi. Van Evi

Voor meneer Djesse Je doet goed je best. Van Bram

Voor Tess Je bent mijn beste BFF en je bent lief! Van Nore

Voor Mart Je hebt een mooie trui. Van Sem

Voor Daan Je kan heel goed voetballen. Van Brent

Voor Maud Je hebt altijd mooie kleren aan. Van Amber

Lieve Lotte Ik vind jou leuk om mee te spelen. Groetjes Marith

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Voor Dex Je bent mooi en je bent altijd leuk aan het spelen met Merel. Je hebt mooie ogen en kleren. Van Lotte

Voor Cico de parkiet Je bent zo mooi groen. Van Mart

Voor papa Ik vind het knap dat je alles zo snel kan; brood maken, ontbijt en onze kleren klaar legt. Van Daniek

Digitale schoolkrant

Voor Mart Je bent behulpzaam en je werkt vaak met mij samen. Van Sam van der A

Voor Jill Hij is heel dapper en hij is lief. Hij troost mensen. Van Owen

Voor Lotte Je bent lief en stoer en dapper en ik voel me veilig bij jou. Liefs Lot xxx

Voor papa Patrick en mama Jullie zorgen goed voor mij en zijn grappig. Van Nout

Voor Lotte Je bent lief en mooi en aardig en je hebt mooi kleren aan. Van Rosalien

Voor Daniek Wat heb je mooie kleren aan en mooi schoenen. Van Maud

Voor Brent Ik vind dat je goed kunt voetballen en ik vind je lief. Van Sam B

Voor Sam B Je bent zo grappig. Van Gijs

Voor Nore Je bent mijn beste vriendin en ik vind je leuk en ik vind je aardig. Van Tess

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Maak samen met je kind een beloningshapper Het is natuurlijk heel fijn om beloond te worden na een dag hard werken. Aan de hand van deze zelf te maken beloningshapper, kun je een beloning voor een taak of opdracht afspreken met je kind. Vul op de lege driehoeken verschillende soorten beloningen in die je samen met je kind hebt bedacht. Vouw de vragentapper vervolgens volgens instructie in elkaar en zet hem in bij de start van een taak of opdracht. Zowel jij als ouder, als je kind kunnen de vragentapper vasthouden. Degene die de vragentapper vast heeft is de ‘happer’ en vraagt de ander een getal onder de 10 te noemen. Zo vaak beweegt de ‘happer’ de beloningshapper heen en weer. Dan mag er een kleur of een cijfer gekozen worden om bij de uiteindelijke beloning uit te komen. Veel succes en plezier!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Geef een klasgenoot een compliment. Via de maatjeskiezer op het digibord kregen we een klasgenootje toegewezen waarvoor wij een compliment moesten schrijven. Hier moesten we best even goed over nadenken, want het mocht niet te makkelijk zijn. Hoe je een goed compliment moet geven, hebben we geleerd en volgens ons is dat best gelukt. Omdat we 1 leerling over hadden, heeft juf Mandy een compliment voor Eva geschreven!

Jesse

AnaĂŻs

Daan

Nour

Daa n

Lennard

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Tygo Lindsay

Eva

Marthijs

Tessa

Bram Bra,

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Geef een klasgenoot een compliment.

Juf Mandy

Maaike

Gijs Hi Tygo, Je bent goed in voetballen en een grote vriend van mij.

Van Vera voor Tess

Groetjes, Dex Hi Cesar, Je bent grappig en behulpzaam en je kunt goed sporten. Groetjes, Lex

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Milou

Cesar

Tess

Job

Hoi Ivo Je hebt humor en het is knap hoe je met je doofheid omgaat. Groetjes, Rens

Matthijs Hi Rens Je bent heel rustig en ik kan goed met je spelen. Groetjes, Ivo

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Keesje zit binnen. Dan gaat de bel. Keesje doet open en voor de deur staat een man. Man: ‘Is je vader thuis?’ Keesje: ‘Nee, die is overreden door een tractor.’ Man: ‘Is je moeder thuis?’ Keesje: ‘Nee, die is ook overreden door een tractor.’ Man: ‘Is je zus dan thuis?’ Keesje: ‘Nee, die is ook overreden door een tractor.’ Man: ‘Maar wat doe jij dan de hele dag alleen?’ Keesje: ‘Oh, een beetje op de tractor rijden!’

Een man koopt een grote hond. Hij vraagt aan de verkoper: “Houdt deze hond wel van kinderen?” De verkoper zegt: “Ja, maar u kunt beter hondenkoekjes kopen! Die zijn goedkoper!”

Een man komt voor de vijfde keer een bioscoopkaartje kopen. De verkoopster vraagt: “Ben je hier nu weer?” “Jazeker,” zegt de man. “Maar bij de ingang scheuren ze steeds mijn kaartje kapot!” Digitale schoolkrant

Twee dieven willen ontsnappen uit de gevangenis. Ze moeten over honderd hoge muren voor ze buiten zijn. Na een hele tijd zijn ze over 99 muren geklommen. Zegt de ene dief: “Ik ben zo moe! Zullen we teruggaan?”

Twee oenen maken een pakje koekjes open. Ze zijn allemaal gebroken, behalve ééntje. Ze maken ruzie over het ene koekje. Na een tijdje heeft één van de oenen een plan: “We breken het hele koekje in tweeën, dan hebben we allebei een heel koekje!”

Robin gooit een pot inkt in de vissenkom. Zijn moeder zegt: “Waarom doe je dat?” Robin zegt: “Ik wil een inktvis!

Karel zegt tegen Joop: “Vannacht zat er een kwispel op mijn dak!” Joop vraagt: “Wat is een kwispel?” “Hoe weet ik dat nou?” zegt Karel. “Ik ga echt niet midden in de nacht op Basisschool Jan Ligthart Borne het dak kijken!”


Hallo allemaal, De afgelopen eerste weken van het jaar, hebben we samen al hard gewerkt in groep 6. We hebben veel nieuwe dingen geleerd en ook veel gedaan aan groepsvorming en PBS. We willen namelijk allemaal met plezier naar school en het is belangrijk dat iedereen zich daarom aan de verwachtingen houdt en we lief zijn voor elkaar. Tijdens de gouden weken, hebben we veel samenwerkspelletjes gedaan, maar ook spelletjes om elkaar opnieuw te leren kennen. Zelfs tijdens de gymlessen kwamen de samenwerkspelletjes terug. Ook zijn de zaakvakken nu echt een groot vakgebied in groep 6 en hebben we gewerkt met Topomaster. Een gaaf spel waardoor we de topografie van Nederland leren. Dit spel vinden we geweldig. Ook hebben we het tijdens de Kinderboekenweek over de prehistorie gehad en vooral veel geleerd over de hunebedden. We hebben zelf ook hunebedden gebouwd in de zandbak. Tijdens de week van het pesten, hebben we de hele week in de klas gewerkt over pesten. We waren erg onder de indruk van het hart dat juf had geknipt en vouwen in had gemaakt. Verschillende leerlingen hadden geprobeerd om deze vouwen weer uit het hart te krijgen, maar dit lukte niet. We leerden dat elke vouw in het hart stond voor een litteken van een pestmoment. We schrokken hier best van en beseften nog meer wat pesten met een mens doet. Het verschil tussen pesten en plagen weten we nu heel goed en we gaan proberen om het geleerde ook terug te laten komen tijdens het samen spelen en samen leren! En, omdat we graag iets voor andere kinderen willen doen en dat ook heel goed bij PBS past, hebben we voor de stichting de verjaardagsbox Borne, allemaal dozen beschilderd. Omdat er veel kinderen in Borne zijn die onder de armoedegrens leven, hebben die papa’s en mama’s vaak geen geld voor extraatjes. Zelfs de verjaardag van één van de kinderen vieren zit er soms niet in en dat vinden wij heel sneu. Een verjaardag hoort toch één van de leukste dagen van het jaar te zijn? Dat verdient elk kind, en daarom zorgen ze in Borne dat ook die kinderen een leuk verjaardagsfeest kunnen vieren. Ze krijgen een gevulde doos met slingers, ballonnen, traktaties voor school, een taartbon én een cadeautje. En die dozen hebben wij beschilderd. De verwachtingen respect en zorgzaamheid hebben we besproken en we konden heel goed vertellen waarom dit nu zo goed bij het dozen schilderen paste. We hebben er echt ons best op gedaan en ze zijn prachtig geworden. De komende tijd gaan we bezig met het leren van breuken en zijn we begonnen met werkwoordspelling. Ook doen we veel aan bewegend leren en coöperatieve werkvormen. Dit maakt het leren leuker en we onthouden veel beter. Wij gaan er een tof jaar van maken samen! Groetjes van alle kinderen en juf Agnes en juf Mandy uit groep 6

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Uitleg van Sybelle Velthuis, vrijwilligster bij de verjaardagsbox en ouder bij ons op school. En daarna aan de slag. Alleen of met een groepje.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Na een paar keer flink schilderen, zijn de dozen af en kunnen ze naar de verjaardagsbox toe. We hopen dat veel kinderen blij worden van onze boxen! Zijn ze niet schitterend geworden?

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


https://verjaardagsboxborne.nl/

https://verjaardagsboxborne.nl/

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


PBS in Groep 7 wat is PBS? We zijn lief voor elkaar. we staan voor elkaar klaar. we hebben respect voor elkaar. Hoe kan je kaartjes verdienen? Je kan kaartjes verdienen als je goed aan het werk bent of als je je juf/meester helpt. Als je dan drie kaartjes hebt kan je een beloning doen door bijvoorbeeld in een groep te gaan helpen enzo. hoe kan je muntjes verdienen? je kan muntjes verdienen met de hele klas. als je bijvoorbeeld met de hele klas de gymles goed doet kan je ook een muntje verdienen, en als je de hele dag goed hebt gewerkt met de hele klas kan je ook een muntje of muntjes verdienen. als je vijftien muntjes hebt kan je een beloning met je hele klas. hoe was onze groepsbeloning? (groep7) onze groepsbeloning was heel erg leuk. misschien wel de leukste ooit? wat hebben we gedaan met de groepsbeloning? (groep7) Wij hebben met de groepsbeloning een chill middag gehad! We hebben: wafels,suikerspin en popcorn hebben we gemaakt! het was heel lekker! En meneer (Julian) had de Xbox en de wii meegenomen, dus daar hebben een paar kinderen ook nog achter gezeten! dat was ook heel leuk! het was dus super gezellig met de groepsbeloning/chill middag! Tess K

Wat is PBS? Heb respect voor elkaar. lief zijn voor elkaar. hoe verdien je muntjes? Door goede dingen te doen met de hele klas. Bijvoorbeeld een goede gymles. hoe verdien je kaartjes? Door goede dingen te doen. Bijvoorbeeld elkaar te helpen. zelfstandigheid Voor jezelf werken. Met jezelf bezighouden. veiligheid Dat je veilig op school komt. Dat je je veilig in de groep voelt. Dat je veilig buiten kan spelen. Dat je met een fijn gevoel naar huis gaat. Dat je je thuis veilig voelt. zorgzaamheid Elkaar helpen. Lief tegen elkaar zijn. Voor elkaar klaar staan.

Thijs, Sven en Tess H

Het leven in groep 7 We beginnen de dag met lezen en daarna gaan we vaak rekenen doen. Na rekenen doen we meestal nog spelling of taal. Dan hebben we pauze en bekijken we het jeugdjournaal en bespreken we de stelling van de dag. Dan gaan we naar buiten!!! Daarna hebben we nog leeslink, geschiedenis of werken we op een Chromebook. Op dinsdag en donderdag hebben we altijd gym. Op vrijdag HVO en maandagmiddag en vrijdagmiddag handvaardigheid Elvis

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Maatjeswerk Hoe werkt maatjeswerk? Je zit elke week naast iemand anders. In de klas hangt het schema zodat je kan zien wanneer je naast wie zit. Elke vrijdagmiddag maken we de nieuwe tweetallen voor de week erop. En opgeven moment zit je naast je beste vriend/vriendin .Dus het is niet heel erg dat je misschien eerst naast iemand zit die je niet zo aardig vindt.

Energizers in groep 7 In de klas hebben wij een rad hangen met daarop allemaal energizers (zie foto). Als beloning mogen wij hier vaak aan draaien en dan gaan we dat spel doen. Deze spelletjes vinden wij erg leuk! 1. Gok een hok. 2. Levend memory. Figuur 1 Schema Maatjeswerk 3. Meneer zegt. 4. Kip en boer. 5. Galgje Sophie en Merle B

Wat is maatjeswerk? Je werkt samen met degene waar je de hele week naast zit. In groep 7 werken we veel samen en op deze manier hebben we nooit discussies over wie met wie gaat samenwerken. Ook zorgen we er dan voor dat je eens samenwerkt met iemand waarmee je anders nooit zou samenwerken.

Waarom doen wij maatjeswerk? We doen maatjeswerk om elkaar te leren kennen daarom zitten we elke week naast iemand anders.En om beter met elkaar samen te gaan werken. Elke vrijdag moeten we 3 dingen opschrijven die we nog niet wisten over degene naast wie we zitten.

Daniek, Mats, Cas

Uitleg van 2 spelletjes Levend Memory 2 personen staan op de gang en de rest maakt een 2 tal je bedenkt samen met je 2 tal een beweging, de 2 die op de gang staan die komen weer de klas in en raden welke 2 kinderen bij elkaar horen en de 2 namen die genoemd worden doen hun beweging, als ze bij elkaar horen gaan ze zitten en die het goed geraden heeft krijgt een puntje Galgje Zo speel je het: Iemand bedenkt een woord en zet stippen/streepjes op het bord. De kinderen raden letter voor letter het woord als de letter fout is komt er een stukje van de tekening bij.

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Films in groep 7

Vakken in groep 7

Bij ons in de groep kijken we tijdens de 2e pauze wel eens een stuk van een film en in de middag kijken we ook als beloning wel eens een film. Deze films hebben we al gekeken

Rekenen Spelling Taal begrijpend lezen geschiedenis leeslink lezen gym engels

13 in de oorlog Dit is een serie die gaat over de Tweede wereldoorlog. Hierin zie je hoe kinderen deze beleefden. Spijt Is een film over een jongen en die wordt gepest,hij zoekt mensen om hem te verdedigen Scooby Doo Is een film en gaat over een team met een hond en zitten vast op een spookeiland en moeten de magische kracht stoppen. Johny English Een frans man wil heel graag de kroonjuwelen maar geen zorgen want geheim agent Jonny english behandelt de zaak. Kappen Gaat over drie jongens zijn beste vrienden maar wanneer ze naar de middelbare school gaan gaan twee beste vrienden om met een student zal dat goed aflopen? Snuf de hond en het spookslot Gaat over een mens met een hond die een spookslot gevonden hebben en de legende gaat dat een zwarte man daar nog rond spookt.

Wat vinden we leuk van werk en sport bij school? Onze groep vind gym van meneer Julian erg leuk! En geschiedenis vind de hele klas ook leuk om dat het soms best spannend is, want je leert best veel daarvan en het is ook heel leuk. werken in groep 7 is best veel maar soms ook niet want we doen ook heel veel spelletje en dat vinden we heel leuk. Maar werken is wel heel belangrijk omdat je het echt heel veel voor later nodig hebt. Dus leren is goed voor je. Nina

Wall of Fame Hoe ziet de Wall of Fame eruit?

Nout, Daan en Stijn Gewoon wat info over onze groep radje draaien doen we vaak!! het is een rad met veel spelletjes en dingen om te doen. we draaien eraan en waar het op landt spelen we. we hebben ook groeps beloningen, we krijgen een muntje als de hele groep wat goeds doet! en bij de 15 doen we een beloning!! zoals: ipad mee, film kijken met hapjes, en veel meer! we hebben ook veel stelletjes! oh ja! tosti dag, de dag waarop we tosti maken! 1 keer per dag! onze top 3 dingen aan groep 7: 3, tosti dag, 2, beloningen 1,de mensen! Yfke en Thomas

Digitale schoolkrant

Waarom doen wij de Wall of Fame? Zodat wij eraan denken om lief te zijn voor elkaar en leuk met elkaar omgaan. We leren dan om elkaar wat meer te gunnen Hoe kom je op de Wall of Fame Als je iets doet voor een ander, iemand iets gunt Suuz en Anne

Basisschool Jan Ligthart Borne


KINDERPOSTZEGELS Wat is KPZ? Met KPZ halen we geld op voor het goede doel. Dit jaar helpen we ruim 90.000 kinderen voor een veilig huis en een veilige kamer! Wat doen we? We gaan langs de deuren om geld op te halen. Door Corona gaat het natuurlijk anders, en dat is ook jammer! Maar het ging wel goed. We kregen een box mee. Als we langs de deuren gaan leggen we de box voor de deur. Maar we hebben ook een QR-code. Waarom doen we KPZ? We willen graag 90.000 kinderen helpen om een veilig thuis te krijgen. Hoeveel geld hebben wij al opgehaald? We hebben ongeveer â‚Ź4000 opgehaald Wat kunnen wij winnen? We kunnen een schoolreisje naar Duinrell winnen! En een workshop van team dylanheagens winnen! Hoe cool!! Merle M & Jasmijn

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Gebruik je hand om de volgende dieren te tekenen


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Het Cruijffveld We hebben in de klas gepraat over de activiteiten buiten de klas en welke afspraken daarbij horen. We zitten nu in groep 8 en daar hoort ook een houding bij. Onze eerste activiteit zou het voetbaltoernooi zijn geweest. We hebben geoefend voor het voetbaltoernooi op het Cruijff veldje en daarna mochten we even vrij spelen op het volleybalveld en op het basketbalveldje. Alleen een ding was echt heel irritant want er waren wespen en bijen en die irriteerde ons de hele tijd. En toen gingen we weer terug naar school. Einde, groetjes Rijan en Nick De Gymlessen De gym draait veel om sport en spel. En voor de gym hebben we wat regels: als je boos bent moet je even uitstappen, het draait niet om winst en verlies en als de teams niet eerlijk zijn maak je nieuwe. Bij de gym spelen we soms in teams, soms ieder voor zich of in een klein team. Het is belangrijk dat als een team blijft winnen dat je niet door blijft gaan, want je moet dan gewoon de teams wisselen want anders blijft het andere team verliezen en dan gaan hun zich rot voelen. We hebben soms ook echt leuke gymlessen zoals: tien tellen in de rimboe, bunker trefbal en touwzwaaien enz., Zulke spellen zijn vaak wel het leukst, maar daar mag je niet alles doen, want bij die spellen heb je vaak ook wel regels. Bij ons gaat het best goed, want we hebben in de klas veel aandacht aan de gymlessen besteed. We hebben nu echt een leuke regel, als de gymles goed verloopt krijgen we vaak een muntje. Van Hidde, Stef en Jasmyn. Hoe werkt groep 8 met PBS (kaartjes en muntjes? Als je een kaartje krijgt, betekent dat je iets goed hebt gedaan zoals: Stil gewerkt, iemand geholpen, aardig geweest maar dat heb je dan alleen gedaan of misschien met z’n tweeën dan krijg de andere ook een kaartje. Als je 3 kaartjes hebt mag je een beloning uitkiezen voor jezelf zoals: Knuffel meenemen, 15 minuten langer buiten spelen enz. Je hebt ook ´´muntjes.´´ Die zijn voor de hele groep bijv. Als de groep sportief heeft gegymd, iedereen stil heeft gewerkt enz. Als je 15 muntjes hebt, mag je een beloning uitkiezen voor de hele groep zoals: De dag chillen en wafels maken, naar het Hulsbeek of een ander uitje. Hopelijk weet je nu maar over ´´pbs kaartjes en muntjes.´´ Groetjes Ayla :3 Mandje met kaartjes We schrijven een gebeurtenis op en doen het in de mand, de leraar leest het op en je moet gokken wie het heeft meegemaakt. Zo leer je elkaar op een andere manier toch beter kennen! Groeten: Evi, Arak en Jelke!

Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Het Hulsbeek We hadden een groepsbeloning en gingen naar het Hulsbeek. Iedereen was goed voorbereid (Zwemspullen, Eten, Handdoeken) We moesten ver fietsen maar het viel wel mee. Het was voor een goed doel! We waren er eindelijk (na een uur...) En gingen meteen eten en omkleden om te zwemmen. Je had allemaal parcours en zelfs een kabelbaan! Ver in het water is een soort vlot en de meeste kinderen (en meester) gingen daar heen! Toen aten we alles op! We maakten een groepsfoto en gingen weer terug. Groetjes: Britt, Bente, Lucia Stroom Esch PBS Het voetbaltoernooi ging door corona niet door, dus we zijn in plaats van het toernooi naar de Stroom Esch gegaan. We mochten snoep meenemen. We hadden dit uitje niet heel goed voorbereid maar we hebben met de hele klas het goed opgepakt en het gezellig gehad met elkaar. We hebben met elkaar gewandeld en gevoetbald. Groetjes, Ahmad Hulsbeek Het was leuk, maar we moesten fietsen waardoor iedereen moe werd. Toen we daar waren, gingen we zwemmen en spelen. Het was leuk en iedereen mocht snoep en chips meenemen. Maar toen wij daar waren was de duikplank weg, maar het was nog steeds leuk. Het houten blok van de duikplank was er nog, dus we gingen bommetjes doen. Er waren ook veel speeltuinen maar ik ging daar niet spelen, dus ik weet niet of het leuk was. Dilyan Cruijfveld We gingen naar het Johan Cruijf veldje om te trainen voor het voetbaltoernooi. Naast voetballen, gingen sommigen ook volleyballen of verstoppertje spelen. Even rustig eten. We gingen ook pasen oefenen. De jongens moesten meer pasen naar de meiden en niet zo vaak scoren. Dat deden we 2 keer. Toen kregen we te horen dat het toernooi niet doorging. Dat kwam door het coronavirus. Groeten, Nila, Dani en Lilly. Arak, Evi, Jelke Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne


Digitale schoolkrant Digitale schoolkrant

Basisschool Jan Ligthart Borne Basisschool Jan Ligthart Borne

Profile for mandydebr

PBS schoolkrant Jan Ligthart  

Een schoolkrant vol met nieuwtjes, ideetjes, uitleg en interessante dingen over PBS bij ons op school.

PBS schoolkrant Jan Ligthart  

Een schoolkrant vol met nieuwtjes, ideetjes, uitleg en interessante dingen over PBS bij ons op school.

Profile for mandydebr
Advertisement