Page 1

augustus 2012


Inhoud

Lezen 4. Hoe kan ik mijn kind helpen bij angst? 8. Buitenspelen met Chick-a-dees 10. Welke voedingsstooffen zijn belangrijk 14. Trakteren kan je leren 16. Lastige vragen 20. De leukste tas 21. Oma als gastouder 24. Remo stottert nit meer 28. Naar de brugklas 30. Puberhuid 32. Verondersteld denken bij je kind 36. Wat als je kind en zijn leraar niet op ĂŠĂŠn lijn zitten ?

Musthaves 3. Happywrapper 6. School is leuk, of niet ? 12. Lunchtime 15. Hip vervoer 18. de Kledingmakelaar 19, Schoolstuff 22. Schoolwise 26. Pimp je kamer 31. Puberhuid

Kortingscode 15. Tas Obaby 23. Rokjes Zazou

Winnen 9. Weekend Farmcamps 13. 4 drinkwaterflessen 19. 4 vriendenboekjes 23. 2 t-shirts FunkyXS 31. Beautymoment Giftcard


Aqua € 10,95

Pink € 10,95

Red € 10,95 Poppedop.com


4 jaar, je kindje mag naar school! Joepie! Of toch niet? Wat nu als je kind bang is? Hoe ga je daar Hoe kan ik mijn mee om?

kind helpen bij angst ?

Angst is een hele normale emotie Een nuttig beschermingsmechanisme. Een oerinstinct wat ons beschermt voor werkelijk gevaar, bv als we worden aangevallen door een tijger. Maar waar ons oerinstinct geen raad mee weet zijn ‘onwerkelijke’ angsten. Angsten die voortkomen uit gedachten en overtuigingen, van jezelf óf van je omgeving. Jouw angst? Moeder en kind zijn één en als een moeder veel angst kent (bewust of onbewust) is het voor het kind bijna onmogelijk om ook niet angst te voelen. De kans is dus heel reëel dat de angst die je kind voelt niet altijd zíjn angst is….. Als je als ouder zelf angst hebt om je emoties écht te voelen zal jouw kind ook leren om zijn emoties niet te tonen. Een kind dat niet erkend wordt in zijn gevoelens kan op slot raken. Hij leert dan dat het beter is zijn gevoel niet serieus te nemen. 

Dus ga eens bij jezelf na hoe vaak en hoeveel angst jij in je leven voelt.

Hoe ga je om met de emotie angst? Iedereen is bang wanneer hij/zij met iets wordt geconfronteerd dat helemaal nieuw is. En naar de basisschool gaan bijvoorbeeld is heel erg nieuw. Als er dan volwassenen om je heen tegen je zeggen: ‘Spannend hè!’ dan ga je het vanzelf wel spannend en misschien wel eng vinden….. Maar hoe ga je met die angst om? Erken je ‘m en ga je toch in je kracht staan? Of stel je je hulpeloos op en laat je je weerhouden door de angst? Angst leert je jezelf te overwinnen. Iedere overwinning maakt je sterker omdat je inziet dat angst vaak iets is wat je zelf bedenkt. En die gedachte kun je vervangen door een fijnere gedachte! Het echte probleem van angst is terug te voeren naar de innerlijke overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg.’ Angst maakt dat je je slap en klein voelt; je kracht wordt letterlijk ‘opgegeten’.


Angst en het lichaam

Het grootste goed wat je je kind mee kan geven is de overtuiging dat hij altijd volmaakt is, altijd prachtig is én voortdurend aan verandering onderhevig.

Angst praat met ons via het lichaam. Als er spanning in je gedachten ontstaat, voel je die spanning ook in je lichaam. Hoe kun je je ‘Jij bent geweldig, wat kind helpen te ontspannen? er ook gebeurt!’ Laat hem zijn ogen sluiten en vertellen waar hij de angst in zijn lichaam voelt. Vaak is dit de buik. Praat er verder niet over. Vraag je kind zijn adem naar die plek te sturen en diep door de angst daar heen te ademen. Het kind blaast op deze manier de angst met zijn adem naar buiten. En ruimt simpelweg zijn lichaam op. Smeer hem elke dag in, masseer of aai ‘m als hij in bed ligt. Maak met je handen een denkbeeldig coconnetje om je kind heen en vertel hem dat hij veilig en beschermd is. Aandacht: neem de angst serieus (wimpel hem niet weg)  Leer je kind te praten over wat het op zijn hart heeft, over wat het voelt.  Én luister actief, zonder te onderbreken. Respect: maak het niet kleiner, troost niet te snel en kom niet te snel met een oplossing. Leer kinderen zeggen: ‘Ik voel angst’ in plaats van ‘Ik ben bang’. Op deze manier identificeren ze zich niet met de angst maar is het ‘slechts’ een gevoel. En maak een plan; wat kun je doen om je angsten aan te pakken? Vraag je kind wat hem helpt om zijn kracht weer te voelen. Maak samen de stapjes bijvoorbeeld kleiner, totdat het voor je kind uitdagend maar haalbaar voelt. Het gaat erom dat het kind zich veilig gaat voelen. Vanuit veiligheid worden de stapjes vanzelf groter. 

 

Wil je meer weten over bewust en ontspannen ouderschap? Kijk dan eens op www.innerheart.nl en schrijf je daar in voor de gratis inspiratiemail van Nadine.


Zodat mama hetzelfde arm dragen als jij en ze toch ee is als jij op school zit!

Pinklil €1

Een warmteknuffel waarmee je kindje lekker kan knuffelen voor– en na het schoolgaan

Littlebliss € 21,95


mbandje kan en beetje bij je

lyforgirls 17,50

Maar de nkt jouw kindje d aar and ers over? H iermee m aak je h et makkel ijker!

Je eigen t-shirt wat je speciaal voor je eerste schooldag mooi kan inkleuren!

In de dop â‚Ź 19,95


Herinner je je nog dat je buiten speelde totdat je moeder je naar binnen riep voor het eten? Op de één of andere manier zijn dit slechts herinneringen en maken deze steeds minder deel uit van die van ónze kinderen. Jammer want voor mij zijn de mooiste herinneringen die van eindeloos buiten spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Buiten spelen is van belang om ontspanning en plezier te creëren na een intensieve schooldag!

Wat is er leuker dan zingen in de regen? Trek je regenpak en je regenlaarzen aan, zet je zuidwester op en zoek de mooiste plassen om in te dansen en springen. Heb je geen regenjas? Geen nood: een vuilniszak waar je een gat voor je hoofd en armen in knipt is ook al genoeg. Als je kan zingen in de regen, waarom niet schilderen of tekenen? Een regenachtige dag kan je schilderij of tekening veranderen in een waar kunstwerk. Maak binnen een tekening of schilderij met water-afwasbare stiften of waterverf en leg hem daarna heel even in de regen. Leg hem binnen te drogen op een krant en zie wat de regen ervan heeft gemaakt.

Misan deelt haar ervaringen over buitenspelen in haar blog en heeft een eigen webwinkel met buitenspeelkleding voor jonge kinderen: Chick-a-dees.nl

Met mooi weer mag water natuurlijk niet ontbreken. Verzamel plastic flessen zoals die van shampoo, wasmiddel, de ranjafles en wat je nog meer kunt vinden. Knip de bodem uit de fles en verwijder de dop. Maak de flessen vast met sterk tape of spijkers op bijvoorbeeld een schutting, of met touw aan je balkon.

Begin bovenaan en werk naar beneden. Zorg ervoor dat de bodem van de fles een stukje naar boven wijst en de hals/dop van de fles naar beneden in de volgende fles en maak zo een parcours. Als je in de bovenste fles water giet zul je zien dat het water via de flessen naar beneden loopt en zo heb je je eigen waterval.


Winactie !

Geef antwoord op de vraag: Wat is de top 5 voor kids bij Farmcamps ?

Mail je antwoord naar winactie@mamsatwork.nl o.v.v. Farmcamps en like ons op FB


De vakantie is een feit, maar ook zonder school gaan kinderen door met leren ! Om optimaal te kunnen spelen, leren en pret te maken heeft het kinderlichaam voedingsstoffen nodig. Maar waar hebben ze nu eigenlijk behoefte aan, en waarom? We bespreken twee belangrijke voedingsstoffen: en geven een paar tips. Omega-3 Deze term kom je bijna overal tegen, maar wat is het nu precies? Omega-3 is een groep vetzuren, die voornamelijk voorkomen in vis. De belangrijkste zijn EPA en DHA. Het lichaam heeft deze stoffen nodig om bijvoorbeeld hersenweefsel op te bouwen en processen goed te laten verlopen, bijvoorbeeld de informatie-overdracht in de hersenen. Daarom worden ze vaak gebruikt bij kinderen als die last hebben van druk gedrag of die zich moeilijk kunnen concentreren. Het gaat niet om een wondermiddel, maar om het aanvullen van tekorten die bij heel veel kinderen (en volwassenen) aanwezig zijn. Door de tekorten aan te vullen zorg je dat het kind optimaal gebruik kan maken van zijn of haar eigen mogelijkheden. Tot een jaar of vijf zijn de hersenen en het immuunsysteem van een kind nog volop in ontwikkeling. Het heeft daarom andere voedingsstoffen nodig dan oudere kinderen. Er bestaan speciale visolie-supplementen met aardbeiensmaak voor kinderen tot 5 jaar en voor kinderen vanaf 5 jaar. Voor volwassenen en kinderen die geen aardbeiensmaak (meer) nodig hebben, zijn er nog completere supplementen die naast Omega-3 ook vetoplosbare vitamines en goede darmflorabacteriën bevatten. ‘Gewoon’ voldoende vette vis eten kan natuurlijk ook!

Zorg dat je kind voldoende water drinkt. Dit zorgt dat het lichaam alle voedingsstoffen goed kan inzetten en afvalstofen goed kan afvoeren. De opname van voedingsstoffen begint bij de darmflora. Heb je het idee dat je kind geen goede darmflora heeft (bijvoorbeeld omdat het regelmatig last heeft van dunne ontlasting of juist verstopping), dan kun je een darmflora-preparaat overwegen.


Vitamine D Wij kennen vitamine D vooral als ‘zonvitamine’ en vanwege het positieve effect op de botopbouw. Maar wist je dat het ook een rol speelt in het immuunsysteem en bij een optimale hersenwerking? Vitamine D heeft veel meer functies dan we ons realiseren, maar helaas hebben veel mensen er een tekort aan. We denken vaak dat een kwartiertje zon per dag voldoende is, maar dat blijkt in ons bewolkte kikkerlandje niet altijd het geval. Zonnebrandmiddelen blokkeren niet alleen de schadelijke zonnestralen maar verlagen ook de vitamine D-aanmaak in de huid. Stuur je de kinderen liever niet de zon in (of zitten ze met een regenachtige zomer stiekem toch de hele dag binnen), dan kun je denken aan een supplement. Er zijn vitamine D-supplementen op basis van zuivere olijfolie, die geschikt zijn voor

Heeft je kind examens en last van zenuwen? Magnesium kan helpen de kalmte te bewaren. Bij een Magnesium tekort steekt nervositeit ook eerder de kop op! Je kunt het laten inslikken of er een voetenbadje mee maken, want het wordt prima opgenomen door de huid. Veel magnesium vind je ook in groene bladgroenten, sesamzaadjes en sojamelk.

Nienke Tode-Gottenbos studeerde Voeding en Gezondheid, Fytotherapie en Darmfloratherapie. Ze zet haar kennis onder andere in binnen haar eigen praktijk en Centrum voor Moeder en Kind. Ze draagt haar kennis graag over op een begrijpelijke manier, zodat die bereikbaar wordt voor iedereen en ouders praktische handreikingen krijgen om zichzelf en hun kinderen gezond te maken en te houden. www.voormoederenkind.nl


Hippe Kinderspullen € 14,95

Om te zoenen, toch ?

Aapje4kids

Voor de echte lego-freak!

€ 7,50

Mijn Blokje Drinken verboden tijdens het rijden!

€ 21,50


Winactie ! Geef antwoord op de vraag hoeveel verschillende varianten er bestaan van dedopper flessen

Uitstekend voor het milieu !

Win 1 van de 4 gepersonaliseerde drinkwaterflessen van dedopper.nl

Mail naar winactie@mamsatwork.nl o.v.v. Dopper en like onze Facebookpagina!

Koken en Tafelen € 9,95—€ 11,95

Herbruikbare lunchskins, milieuvriendelijk en helemaal hip!


Trakteren kan je leren ! Schooltraktatie: een lekkere hamburger! Het is altijd lastig om weer met een leuke schooltraktatie te komen. Maar met deze zoete hamburger maakt je dochter of zoon zeker de blits in de klas! De hamburger is gemaakt van een whoopie, de nieuwe trend op taartdecoratie gebied! En nog lekker ook ;) Benodigdheden: - whoopiemix - chocolademousse - gele, rode en groene fondant - whoopiebakblik (optie)

Hoe maak je het? Bak de whoopies in een whoopiebakblik volgens het recept van de mix. Het kan ook zonder het bakblik. Spuit dan met een spuitzak rondjes op bakpapier. Maak alvast de chocolademousse of nog makkelijk gebruik kant en klare chocolademousse. Rol de gele fondant uit tot een dunne lap. Snijd hier kleine vierkantjes uit. Vervolgens met een ronde uitsteker (of gebruik bijvoorbeeld een klein dopje) steek je er her en der Meng de groene fondant met een klein beetje gele . Kneed dit niet helemaal door! Snij hier onregelmatige lapjes uit zodat het een beetje lijkt op sla. Snij de afgekoelde whoopies door midden. Leg op de ene helft de sla en vul vervolgens deze helft met de mousse. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak. Leg er dan een plakje kaas en tomaat op. De andere helft

Dit artikel is geschreven door Marije Woertman van Zoet&Zo Deventer, de zoetste taartdecoratiewinkel in Deventer!

www.zoetenzodeventer.nl


Hip Vervoer Zazou € 9,95

Zazou € 23,95

Kitchen Gardenshop € 13,00

Roos en Tijn € 49,95

Obaby € 14,95

Gebruik de code Mamsmagazine voor de korting op de tas van Obaby


Lastige vragen “Mam, wat is seks eigenlijk?” Bij de geboorte van een kind, worden ook ouders geboren. Ouders blijven is geen kunst, maar ouders zijn valt niet altijd mee.

Er zijn veel soorten ouders en daarom moet je ook doen wat bij jouw opvoedingsstijl past. Hieronder vind je tips die praktisch haal baar zijn.

  

Vraag jezelf af: Waarom wil mijn kind antwoord op deze vraag? Vraag dan aan je kind: “Wat denk je zelf?” Luister heel goed naar wat je kind zegt en hoe hij dat doet. Ondertussen heb jij bedenktijd om over een antwoord na te denken.

Hartje zomer de vraag krijgen “Bestaat Sinterklaas nu wel of niet?” Of terwijl je net je aardappel in je mond wilt stoppen, vraagt je 6-jarige:”Wat is seks eigenlijk?” Hoe vaak komt het voor dat je wordt overvallen door een vraag waar kinderen heel graag het antwoord op willen weten en liefst dan ook meteen. Kinderen herkennen lichaamstaal en weten als jij in de lach schiet dat ze iets hebben benoemd wat heel interessant is! Ze kleden hun vraag niet in, maar zijn vaak heel direct en confronterend. Laat je dus niet overvallen en neem de tijd om het gesprek open in te gaan.

Geen antwoord geven is ook een antwoord, maar voor een kind ook een afwijzing.

Geef geen ellenlange antwoorden en houd het kort. Leg het initiatief van gesprek voeren bij je kind en laat haar of hem maar praten. Herhaal het antwoord van het kind. “dus jij zegt dat seks is als twee mensen elkaar lief vinden en willen kussen? Wat wil je dan nog van mij weten?” Blijf zo steeds korte vragen tussentijds stellen en laat je kind hardop uitspreken hoe hij of zij tegen dingen aankijkt. Je kind heeft vaak al veel antwoorden bedacht en wil checken of dat ook klopt. Gebruik humor en een ontspannen sfeer. Vertel niet meer dan nodig passend bij de leeftijd en bij jouw kind. Ga niet uit van wat leeftijdsgenoten al weten of moeten weten, maar leef je in. “Ik kan nog eens iets van jou leren! Dat is fijn!” Je hoeft er niet om heen te draaien of te liegen. Geniet van jullie mooie moment samen. Laat je verrassen door de gezichtspunten van waaruit jouw kind tegen de wereld en dingen aankijkt.


 

Je kind bepaalt wanneer het gesprek is afgelopen als je tussendoor checkt: ”Wil je nog meer weten of is dit genoeg?” Is het gesprek ten einde, dan mag je jouw ingehouden lach tevoorschijn toveren!

Communicatie is het overbrengen van een boodschap. Het is het duidelijk maken van je wensen, je behoeftes en je mening. Voor kinderen is het van groot belang dat er naar hen wordt geluisterd en dat ze de moeite waard zijn! Kinderen houden je een spiegel voor en meestal valt het reuze mee wat je daarin ziet! Het is super dat wij nog zoveel van kinderen kunnen leren, als we maar veel naar ze blijven kijken en luisteren! Over Désirée Brugmans Zij heeft ruim 20 jaar ervaring in het reguliere basis- en speciaal onderwijs. Daarna is ze gaan werken als hulpverlener, ervaringsdeskundige en gezinscoach om ouders/kinderen/jongeren te gaan ondersteunen. Dit alles komt samen in SPRING! Naast individuele coaching en training geeft zij gesprekstechnieken in groepen


Geeft je kleding een tweede kans! Zij maken het (ver)kopen van kleding een stuk eenvoudiger(ook voor traktaties & kinderworkshops).

www.dekledingmakelaar.nl 0180-324946 of 06-26156509

pullover € 7,95

etui € 0,35

turnpakje € 6,50

gum € 0,35

buttons € 0,30

notitieboek € 0,60


Winactie !

Geeft 4 vriendenboekjes weg!

Geef antwoord op de vraag: ‘hoeveel kosten deze vriendenboekjes ?’ Mail dit antwoord naar winactie@mamsatwork.nl o.v.v. busmus en like onze facebook pagina

Schaaplekker Etui € 14,95

Prikkeltje bedankboek € 7,95


Hoe het begon ... Cynthia Haaswijk was op zoek naar een goede en leuke schooltas voor haar dochter die toentertijd 6 jaar oud was. Het kleine rugtasje waarmee ze tot en met groep 2 naar school ging, was veel te klein om een pauze hap en drinken in mee te nemen. Ook komen er kunstwerken, huiswerk of brieven van de juf mee naar huis. Telkens dat onhandige gesjouw met die losse papieren en tekeningen onder de arm, waarvan de helft wegwaait voordat ze bij het hek zijn. Twee jaar geleden maakte Cynthia de school tas van haar dochter omdat ze toen geen leuke, praktische, hippe tas kon vinden die langer mee zou gaan dan een paar maanden. Eentje die er anders uit zag dan andere tas sen, zonder flauwe beertjes, poesjes of be kende figuren. Eentje die ze zonder moeite gewoon schoon kon maken. Op het schoolplein waren de reacties lovend maar ze was te druk met communicatieadviseur zijn om dat goed op te pikken. Nu, na bijna 9 maanden lang solliciteren zonder een gesprek te krijgen, heeft ze besloten zelfstandig te gaan! Ze gaat doen waar ze blij van wordt en start een webwinkel in unieke, handgemaakte coole en leuke schooltassen. Stevig, lichtgewicht, hip, handig en makkelijk in gebruik en onderhoud. Haar webwinkel is nog niet klaar, maar Cynthia gunt ieder kind zo’n schooltas. Email of twitter haar en zij kan je alles vertellen over de mogelijkheden om te bestellen!


Oma loop je mee? Eigenwijs kijkt mijn kleinkind mij aan, ze is net vier en is onlangs gestart op de basisschool, in de kleuterklas. Als oudste van het gezin is zij de eerste die stappen mag maken in de “grote-kinderwereld”. “Hoelang ik al oppas”? Oma Tiny glimlacht, “je kan het uittellen, Lis is bijna vier, dus al ruim drie en een half jaar. Ik ben minder gaan werken om op mijn kleinkinderen, Lis en haar broertje Sam 1.5 jaar, te passen en krijg daarvoor gewoon betaald. Hun ouders mogen, omdat ik officieel een gastouder ben, kinderopvangtoeslag van de overheid aanvragen om mij te betalen”. Voor zowel de ouders als de gastouderoma voelt dit goed. “Lis was er heel erg aan toe om naar school te gaan, ook al vind ze het nu wel erg spannend. Ze slaapt wat minder goed en is snel afgeleid.” zegt oma Tiny. “Het is erg leuk om te zien hoe de oudere kinderen in de klas Lis meenemen en uitleggen wat ze moet doen. De juf houdt er rekening mee dat ze moet wennen en zelf neem ik wat meer tijd om in rust met haar door te brengen na school”. Melissa, de moeder van Lis: “Ook nu Lis naar school gaat hebben we bewust voor gastouderopvang door oma gekozen. Ik heb even een Buitenschoolse Opvang (BSO) overwogen, maar we zijn snel van dat idee afgestapt. Dat oma oppast heeft alleen maar voordelen: “Lis kan nu als ze te moe is maar een halve dag naar school, wordt thuis opgevangen waardoor ze straks bij vriendjes of vriendinnetjes kan spelen en de opvang is flexibel”. Het geeft mij als ouder meer vrijheid, mijn kosten zijn lager en het is rustiger en overzichtelijker voor de kinderen”. Als ik naar mijn werk moet om half 8 dan zijn Lis en Sam aangekleed “. “En ik ontbijt met ze”, zegt oma, “en vul de broodtrommel. Daarna breng ik Lis naar school, ‘jas onder de luizencape en fruit in de fruitbak’. Na het zwaaien ga ik met Sam naar huis. Om 14.30 haal ik haar weer op. Er staan heel wat opa’s en oma’s op het schoolplein! “. Wilt u meer weten?, heeft u specifieke vragen? of wilt u vrijblijvend meer informatie over de mogelijkheden van gastouderopvang door familie of derden? neemt u dan contact op met ViaViela. Het gastouderbureau, heeft 67 vestigingen in heel Nederland en is daarmee het grootste gastouderbureau van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.viaviela.nl


Sjoen sieraden € 25,00

Janey Kidswear € 29,95

Sammikids € 41,95 Daantje4kids strijkapplicatie € 5,95


Geef antwoord op de vraag wanneer dit merk is opgericht, en win een shirt naar keuze van FunkyXS. Mail je antwoord naar winactie@mamsatwork.nl o.v.v. Funky en like onze Facebookpagina

Winactie ! Gebruik de code ‘back’ om een rokje van € 44,95 voor € 24,95 te kunnen bestellen bij Zazou

Zazou € 24,95


Remo stottert niet meer de Del Ferro Methode Remo Roest, 11 jaar, stotterde zijn hele leven. In februari van dit jaar deed hij een tiendaagse cursus vloeiend spreken volgens de Del Ferro-methode, bij het Del Ferro Instituut in Amsterdam. Zijn moeder Elise Roest: ‘In die korte tijd is hij veel zelfverzekerder geworden. Met het oog op de middelbare school waar hij volgend jaar naartoe moet, vind ik dat heel fijn.’

Stiller Remo is jarenlang naar logopedie geweest, maar dat hielp niet. Elise: ‘Hij snapte niet goed wat hij daar deed. Remo heeft het stotteren nooit als een groot probleem ervaren. Onder andere omdat hij veel steun krijgt van de kinderen op school. Hij zit in een fijne klas. Maar op een middelbare school gaat dat wel anders. Wij voorzagen problemen en bovendien merkten we dat hij stiller en teruggetrokkener werd. Dus we vonden het moment aangebroken om een goede deskundige te zoeken.’

Gemotiveerd Via via kwamen ze bij het Del Ferro Instituut terecht. Op de voorlichtingsdag herkende Remo de verhalen van andere mensen die ook stotteren. Het je onprettig voelen in bepaalde spreeksituaties en geen controle hebben over je ademhaling tijdens het spreken, daar hebben veel mensen last van die stotteren. ‘Ik had meegedaan aan een voorleeswedstrijd in de klas en die had ik gewonnen’, herinnert Remo zich één van zijn ervaringen. ‘Toen moest ik voor de hele school voorlezen. Door de spanning ging het mis. Ik stopte met de wedstrijd en voelde me zo rot. Ik dacht: zo wil ik me nooit meer voelen. Ik wil van mijn stotteren afkomen. Daarom ging ik de tiendaagse cursus volgen bij Del Ferro!’


Durf alles te zeggen De Del Ferro-methode is een wetenschappelijk beproefde methode om definitief af te rekenen met stotteren. De Del Ferro-methode is gericht op het fysieke ontstaan en de waarneembare symptomen van stotteren en gebaseerd op de succesvolle ademhalingstechniek van Del Ferro. Daarnaast wordt er gewerkt aan het afbouwen van spreekangst en het opbouwen van zelfvertrouwen. ‘Om helemaal van je stotteren af te komen, heb je veel doorzettingsvermogen nodig’, zegt Remo. ‘Je moet de techniek een tijdje lang iedere dag toepassen, overal en altijd. Totdat vloeiend spreken vanzelf gaat. Daarvoor moet je dus heel graag van het stotteren af willen komen, en dat wilde ik! Nu ik niet meer stotter, durf ik weer alles te zeggen wat ik wil. Ook als ik ruzie heb. En ik ben ook niet meer benauwd en hees.’

Onbevangener Volgens zijn moeder is Remo onbevanger geworden. Flexibeler ook. En wat is er voor Remo veranderd? ‘Ik praat nu meer dan vroeger, ik ben helemaal niet meer bang om te praten en dat is echt super.’ Lachend zegt Elise dat dat komt omdat hij veel vertrouwen heeft gekregen om ‘normaal’ te praten. Wij als familie zijn zo gelukkig, want Remo stottert helemaal niet meer!

Over het Del Ferro Institute en haar methode In 1978 deed operazanger en zangpedagoog Leonard Del Ferro een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren en ontwikkelde hij de Del Ferro Methode. De specifieke middenriftraining vormt de basis van elke cursus. Bij de juiste toepassing leidt het direct tot blijvend resultaat. Als aanvulling op de cursus voor mensen die stotteren ontwikkelde hij als eerste een ademhalingsmethode ter behandeling en voorkoming van hyperventilatie. In 1992 heeft zijn dochter, Ingrid Del Ferro, zijn visie verder uitgedragen in het Del Ferro Instituut, met vestigingen in Nederland en Duitsland. De methode wordt vergoed door de zorgverzekeraars.


Kleur op tafel € 27,50 Voeg wat kleur toe aan een saai bureau!

De bonte Koe € 9,95

Leuk en Meer € 159,00

Lekker luieren na schooltijd !


Rinske Interieurstyling € 9,95 Coole kapstok om ‘even’ te laten weten wat je van school vindt!

Kidzsupplies € 27,50 Stoere muursticker

Lekker ravotkussen Hip & Blizz € 69,95

Super blitze en coole zitzak!


Naar de brugklas ! Zowel voor je kind als voor jou is de brugklas een nieuwe mijlpaal. Deze tips zijn onmisbaar met een brugpieper (in spé) in huis! Huiswerk Huiswerk in je agenda noteren, boeken mee naar huis en niet in je locker laten liggen, een planning maken … Zelfstandig huiswerk maken thuis ‘aan de keukentafel’ is voor veel kinderen best lastig. Juist in de brugklas kan je kind jouw support goed gebruiken! Hoe kan je je kind helpen? Lees hier de 5 huiswerktips van de Opvoeddesk Is het toch lastig voor je kind om thuis huiswerk te maken? Overweeg huiswerkbegeleiding! Het voordeel van een huiswerkklas is de begeleiding, het huiswerk is klaar als je kind thuiskomt, een rustige werkplek, geen strijd thuis en je tiener leert om zelfstandig zijn huiswerk te maken. Op sommige scholen gaan alle brugklassers standaard naar een huiswerkklas op school, maar de meeste huiswerkklassen vind je bij een huiswerkinstituut. App als schoolcoach Er is een handige App ontwikkeld voor tieners met autisme! De Dunov Middelbare schoolcoach. De App helpt bij het plannen en maken van huiswerk. Voor meer informatie klik hier of download de app via je smartphone. Vriendschappen worden belangrijker De overgang van het voortgezet onderwijs zorgt ervoor dat de contacttijd met je kind met 35% vermindert t.o.v. de basisschoolleeftijd. Pubers hebben een drukker school- en sportprogramma en vinden contact met hun eigen (vaak digitale) netwerk aan vrienden het belangrijkst. Kijk mee en doe mee. Ga ook op Facebook en ontdek Twitter! Onderzoek wijst uit dat moeders bovenaan de lijst van meest gebelde personen in de mobiel van een puber staan. Als moeder speel je dus wel degelijk een belangrijke rol in het leven van je puber! Boekentip Waarom luistert mijn puber niet meer naar mij? Wat doet hij toch de hele tijd op zijn kamer? Waarom kan ik zo moeilijk hoogte van hem krijgen? Waarom zijn pubers zo gevoelig voor groepsdruk en zoeken ze de grenzen op? Al deze vragen worden beantwoord in het nieuwe boek ‘Het sociale brein van de puber’ van auteur Eveline Crone.


Botsingen in huis Pubers staan niet stil bij wat andere nodig hebben. Er vinden allerlei ontwikkelingen in hun lichaam en hersenen plaats, waardoor ze ongemotiveerd kunnen overkomen en zich slecht aan afspraken houden. Gedoe over huiswerk en huisregels? Ga samen om de tafel zitten en laat elk gezinslid oplossingen bedenken hoe het weer gezellig kan worden. Doe dat zelf ook zonder verwijten of ruzie te maken. Kijk of en hoe je samen aan elkaars wensen tegemoet kunt komen. Zet de afspraken op papier en stel vast dat het zo een stuk gezelliger moet kunnen worden de komende week, omdat iedereen beter aan zijn trekken SterkID kamp De sterkID kampen van Stichting De Ster zijn een aanrader voor brugklassers in spĂŠ om vol zelfvertrouwen naar de brugklas te gaan. Samen met coole begeleiders beleeft je puber allerlei leuke en lastige brugklassituaties en hoe je daarmee omgaat. Je kan bijvoorbeeld op SterkID leren hoe je vrienden maakt op je nieuwe school en hoe je om kan gaan met bovenbouwers. Ook zijn er supergave kampactiviteiten zoals: pimp je agenda, het leren van stoere dansmoves en je eerste klassenfeest. Kijk op www.sterkamp.nl voor meer info. Concentreren kan je leren! Voor kinderen die snel zijn afgeleid en moeite hebben om zich te concentreren, kinderen met leerproblemen en/of AD(H)D kan de Cogmed Werkgeheugentraining uitkomst bieden. De Cogmed Werkgeheugen Training kan het gehele jaar gevolgd worden. Indien gewenst ook tijdens de zomermaanden. Zo profiteert je zoon/dochter optimaal van de training in het nieuwe schooljaar. Kijk voor meer info over deze training en

035-6957020 www.opvoeddesk.nl


Hoe verzorg ik een puberhuid? Een goede reiniging is stap 1 en daarmee ook de belangrijkste stap voor de verzorging van een puberhuid. Vaak wordt de huid niet of niet voldoende gereinigd. Daarnaast worden er vaak producten gebruikt met zeer agressieve ingrediënten. Niet doen! Een goede reiniging bestaat uit een cleanser en een tonic. Alcohol is een ingrediënt wat de puistjes uitdroogt, dit lijkt interessant maar is het absoluut niet! Het droogt de huid enorm uit. Gebruik geen producten met alcohol in de reiniging. Tevens is het belangrijk om een goede crème te gebruiken. Indien de puberhuid als vervelend wordt ervaren. Lees: puistjes, mee-eters, bultjes, roodheden etc, dan is het verstandig om langs de schoonheidsspecialist te gaan.

Online Drogist cleanser € 8,69

Hier wordt gekeken naar de ernst van de situatie en er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Wanneer het acne betreft, is het verstandig om naar een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste te gaan. Een doorverwijzing naar de huisarts komt veel voor. Acne is het resultaat van een proces dat in gang wordt gezet door de hormonale veranderingen in de puberteit. Daardoor worden de talgklieren groter en productiever. Ga niet krabben of zelf aan de slag, want dit leidt vaak tot nog meer ontstekingen en op den duur littekens. Laat de situatie even beoor delen door een schoonheidsspecialiste en laat een behandelplan opstellen. Kim, onze vaste schoonheidsspecialiste, buigt zich ook over de puberhuid. Wil je meer weten, dan kan je contact met haar opnemen. www.schoonheidinasten.nl


Winactie ! Win een Beautymoment Giftcard t.w.v. € 40,00 Geef antwoord op de vraag bij hoeveel beautysalons je deze giftcard kan inleveren Mail je antwoord naar winactie@mamsatwork.n l o.v.v. Beautymoment en like onze Facebookpagina

Biocosmetica lipbalm € 11,95

Truus Tonic zonder Alcohol € 5,89 Online Drogist Deo € 2,99


Hoe verondersteld denken* je k *

Het verondersteld denken ontstaat bij een normale intelligentie vanaf ongeveer 12 jaar en kan vele jaren in beslag nemen.

De relatie met je kinderen is steeds in beweging door de ontwikkeling van personen en tijd. De ontwikkeling van je kind staat in het teken van het vinden van de eigen identiteit, het loskomen van ouders en het verdiepen van relaties met leeftijdsgenoten. Jullie relatie is dus gedoemd te veranderen. Het hoort bij het levensproces van jouw kind en jou als moeder. Meer inzicht in de wijze van ontwikkeling waarop de relaties van je kind veranderen, geeft je als ouder een handvat bij het ondersteunen van deze transformatie. JE KIND IS EEN ANDER MENS AAN HET WORDEN: WEES NIEUWSGIERIG EN LEER HEM/HAAR OPNIEUW KENNEN. DOE SAMEN DINGEN DIE HIJ/ZIJ GRAAG MET JE WIL DOEN EN PRAAT OP DIE MOMENTEN. De relatie met zichzelf De denkwereld van je kind Door afscheiding van hypofyse hormonen verandert het denkvermogen van kinderen en wordt verondersteld denken mogelijk. Je kind is in staat te redeneren over de alternatieven die zouden kunnen zijn, naast wat er werkelijk is. Wie is je kind? Het verondersteld denken past je kind overal op toe, ook op zichzelf. De zoektocht naar de identiteit begint daardoor met identiteitsverwarring. Door het verondersteld denken is de eigen identiteit niet meer vanzelfsprekend gelijk aan de werkelijkheid zoals deze nu is, maar is alles mogelijk. Een keuze is nog niet gemaakt. Deze keuze wordt onderzocht door te experimenteren. STA EXPERIMENTEREN MET GROEPEN EN VOORKEUREN ZONDER INMENGING TOE, ZODAT JE KIND ZONDER VROEGTIJDIGE AFSLUITING EEN KEUZE KAN MAKEN. TREK GRENZEN BIJ ONOMKEERBAAR GEVAAR, NIET BIJ DE LEEFTIJDSGEBONDEN NIEUWSGIERIGHEID. Het onderzoek naar de eigen identiteit wordt bemoeilijkt door onze cultuur. Media en politiek willen ons laten geloven dat succes en schoonheid maakbaar en dus haalbaar voor iedereen zijn. In deze voorgehouden maakbare wereld waarin alles mogelijk lijkt wil je kind kiezen voor het beste alternatief. Verondersteld denken over de eigen identiteit kan daardoor leiden tot sombere stemmingen, een gevoel van falen en kan het fragiele zelfbeeld van je kind doen wankelen als in praktijk niet alle alternatieven haalbaar blijken.


kind en jullie relatie verandert BIJ ALGEMEEN GEBREK AAN EIGENWAARDEN INVENTARISEER SAMEN MET JE KIND WELKE DOMEINEN HIJ/ZIJ VAN ZICHZELF POSITIEF VINDT. SCHRIJF DEZE SAMEN OP ZODAT JE KUNT TERUG LEZEN. De relatie met de ouders Onschuldig oefenen van de nieuwe denkstijl Het nieuwe denkvermogen opent een hele andere wereld gevuld met een werkelijkheid die niet logisch en zinvol is, maar vol tegenstrijdigheden. Hoewel er grote individuele verschillen bestaan over de wijze waarop men omgaat met het nieuwe denkvermogen, oefenen kinderen vaak enthousiast met hun nieuwe vaardigheden: argumenteren en discussiëren. WANNEER JE KIND GOED ARGUMENTEERT, COMPLIMENTEER DAN. HOUD EENS BIJ HOE JULLIE ARGUMENTEN BEGINNEN EN EINDIGEN. BEGIN ZELF

EEN ARGUMENT MET PLEZIER EN ZIE HOE DAT HET GESPREK BEÏNVLOEDT.

Er is veel om over te discussiëren. Als volwassene heb je tegenstrijdigheden geaccepteerd. Voor je kind is deze tegenstrijdigheid echter een heel nieuw gegeven waarop verbaasd en idealistisch gereageerd wordt. VERWONDER JEZELF OOK OVER DE WERELD EN

RESPECTEER DE

IDEALISTISCHE BLIK VAN JE KIND KIJK (MET JE PARTNER) EENS NAAR FOTO’S VAN TOEN JULLIE KIND WAREN. WAT DEED JE TOEN? HOE VOELDE JIJ JEZELF? WAAR WERD JE HEEL ERG KWAAD OM?

Bewust beoefenen van de eigen denkstijl Om straks als gezonde volwassene in relaties zichzelf te blijven, dient je kind eerst zichzelf te worden bij jou. Het uiten van verschil hoeft geen afstand te betekenen in een relatie. Zo kun je als moeder je kind leren dat jullie beide een eigen individu zijn met een eigen mening en grenzen zonder dat dit leidt tot verlies van liefde en relationele nabijheid. RUSTIGE REACTIES OP PERIODIEKE PRIKKELBAARHEID VEROORZAAKT DOOR HORMONEN ZORGEN VOOR GEMAKKELIJKER HERSTEL VAN PSYCHISCH EVENWICHT.


De relatie met groepsgenoten Anderen helpen de identiteit te ontwikkelen Om de eigen identiteit te ontwikkelen zijn anderen nodig. Allereerst om te kunnen vergelijken. Je kind heeft identificatiefiguren nodig om te experimenteren hoe het is om zoals de ander te zijn. Dat gaat gemakkelijk binnen een subcultuur die gebaseerd is op reputatie, spiegelen en stereotypes. Ten tweede zijn anderen nodig om feedback te geven. In het leven van je kind zijn ouders nog steeds belangrijk voor de toekomst gerichte processen (studie, partner, huisvesting). In het alledaagse bestaan hechten zij vooral waarde aan de feedback van hun vrienden en subcultuur. OUDERS EN ANDERE BELANGRIJKE VOLWASSENEN MOGEN MEEPRATEN OVER TOEKOMSTIG GERICHTE PROCESSEN. DOE DAT OOK! OP EEN MOMENT DAT JE KIND HIER OPEN VOOR STAAT, STEL JE ONDERZOEKENDE VRAGEN ZONDER OORDEEL, MAAR UIT NIEUWSGIERIGHEID. Voorbereiding op liefdesrelaties Vriendschappen bereiden je kind voor op latere liefdesrelaties. Een vriendschap is gebaseerd op intimiteit, gelijkwaardigheid, wederkerigheid en interactie. Vriendschap leert daardoor sociale vaardigheden aan met leden buiten het gezin. In eerdere jaren is dit geoefend met vrienden van hetzelfde geslacht. Gedurende de tijd vormen zich steeds grotere en gemengde groepen, om op een veilige manier relaties aan te kunnen gaan met leeftijdsgenoten van een andere sekse. BESPREEK RELATIONELE EN SEKSUELE ONDERWERPEN VANAF JONGE LEEFTIJD, ZODAT ER MINDER SCHROOM IS RONDOM DEZE ONDERWERPEN. Verliefd worden is ook onderdeel van de zoektocht naar een eigen identiteit, en daarmee het afzetten tegen de ouders. Het is geen verassing dat jongeren in deze periode verliefd worden op de juiste persoon volgens hun vrienden, en verliefd op de onjuiste persoon volgens de ouders. Na de puberteit komt jongvolwassenheid. Daarin is de ontwikkeling van identiteit afgerond en staat het vinden van een stabiele liefdesrelatie centraal. Maar zover is het nog niet. Eerst gaan jullie beiden op volle kracht de puberteit overleven.


Over psycholoog Mirella Brok Expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in (liefdes)relaties. Naast individuele begeleiding geeft zij lezingen en trainingen (waaronder ‘Seksuele vrijheid met grenzen’ en GGD’s ‘Gastlessen Lentekriebels’). Maandelijks publiceer ik artikelen, oefeningen en radio uitzendingen over relaties op overpsychologie.nl.

"Beste mama's, hoe lopen de administratieve zaken thuis? Nog overzicht? Zo niet, dan help ik graag, als Professional Organizer, om het overzicht terug te krijgen!" Loes Keuper, Ja-ZOO, Jouw Zaken Op Orde !


Wat als jouw kind en de lera Ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs en hun leraren. Soms loopt het lekker en soms niet. Hoe ga je hier als ouder mee om? Wanneer neem je actie richting de leerkracht? Naast dat er veel goed kan gaan tussen leerling en leerkracht kan er van alles misgaan. Vaak heeft dit te maken met communicatie. De leraar en de leerling zitten niet op dezelfde golflengte en praten langs elkaar heen, waardoor ze elkaar niet begrijpen. Tijdens het schrijven van dit artikel realiseer ik mezelf dat er geen pasklare oplossing is, omdat elk kind anders is en ook elke leerkracht. Daarom is effectieve communicatie heel belangrijk. Van effectieve communicatie is er sprake als er een goed contact is, leerkracht en leerling op dezelfde golflengte zitten en de boodschap daadwerkelijk overkomt. Dit kan al lastig zijn omdat iedereen zijn eigen communicatievoorkeur heeft. Een gevolg van effectieve communicatie is dat er ruimte is voor het verhaal van 2 kanten, maar ook: “dat je zegt wat je doet “ en “doet wat je zegt”. Vaak zijn we als ouder niet bij de situatie tussen leerling en leerkracht en komt je kind thuis met zijn/haar eigen verhaal. Voorbeelden kunnen zijn: “de leerkracht moet mij niet, hij moet mij altijd hebben”. “ik heb niets gedaan en ik moet strafwerk maken” “ik snap het niet en hij wil het niet uitleggen” “hij geeft een andere leerling meer tijd voor het huiswerk”. “de leerkracht verwacht van de kinderen dat ze op tijd hun huiswerk inleveren, terwijl hij of zij zelf niet op tijd de cijfers op internet zet”. Aan de hand van het verhaal van je zoon of dochter zou je kunnen concluderen dat: “de leerkracht geen begrip heeft” “de leerkracht kinderen niet gelijk behandelt, snel straf geeft en misbruik maakt van zijn machtspositie” “de leerkracht niet goed les geeft”. “de leerkracht niet goed bezig is” “de leerkracht niet consequent is” We vormen ons oordeel aan de hand van wat onze zoon of dochter ons vertelt over de leerkracht en andersom en trekken hieruit onze eigen conclusies. Belangrijk is je te realiseren dat je alleen iets kunt met daadwerkelijke feiten. Geen interpretaties of oordelen over je zoon of dochter of de leerkracht. Onze interpretaties vormen namelijk onze eigen waarheid en dat hoeft niet per definitie ook de waarheid van de ander te zijn. En in die zin hebben we in wezen allemaal gelijk. Daarom is het zo belangrijk om te luisteren zonder oordeel. Alleen vanuit een neutrale positie kun je helder en effectief reageren en vragen stellen om erachter te komen wat er bij de ander speelt.


aar niet op één lijn zitten ? Als ouder is het ook belangrijk om achter je kind te staan opdat het zich veilig en gesteund voelt. Wanneer je kind zich gesteund voelt en je bent zonder oordeel, dan zal hij of zij vertellen wat er gebeurd is of wat er speelt. Ga niet pushen, wanneer je denkt dat er iets speelt en je kind wil er op dat moment niet over praten. Laat je kind weten dat je er bent, als het ergens over praten wil. Wanneer je kind bij je komt om te praten maak dan ook op dat moment tijd vrij. Alleen als het echt niet anders kan geef het dan aan en spreek een tijdstip kort daarna af, waar je wel tijd hebt of maakt. Vraag aan je kind wat het zelf wil en wat het nodig heeft in de situatie en wat het van jou verlangt, ook al ben je misschien geneigd je eigen plan te trekken. Dan laat je je namelijk leiden door je emoties. En eerlijk … als ouder van 3 opgroeiende kinderen weet ik als geen ander dat het moeilijk kan zijn. Toch weet ik dat wanneer je je emoties kunt parkeren, een neutrale positie in kunt nemen, vragen stelt en oprecht luistert je de beste gesprekken kunt hebben met je kind en/of de leerkracht. Door vragen te stellen komt je kind mogelijk zelf tot een oplossing of kan het kind aangeven dat actie van jou als ouder gewenst is. Neem je kind hierin serieus en respecteer de keuze die het op dat moment maak, ook al ben je het er niet altijd mee eens. Blijven dingen te lang doorsudderen en heb je intuïtief het gevoel dat je als ouder iets moet doen richting de leerkracht, leg het plan dan altijd eerst voor aan je kind en vraag of het er mee eens is. Het is ook nog mogelijk dat je voorstelt om een gesprek aan te gaan met leerling, leerkracht en ouder.    

Wees neutraal en oordeel niet, want oordeel staat een goed contact in de weg. Luister naar wat de ander te vertellen heeft en wees hierbij volledig met de aandacht bij de ander. Vragen stellen en doorvragen: Stel zoveel mogelijk open vragen. Open vragen zijn die vragen waardoor je kind met zijn of haar eigen antwoorden komt. Samenvatten: Herhaal de belangrijkste woorden/zinnen van de ander in dezelfde taal van de ander. Op deze manier sluit je aan bij de ander en check je of datgene wat je gehoord ook datgene is wat de ander bedoelt. Waarnemen: Wat zie je de ander doen? Wat hoor je de ander zeggen? En wat voel je erbij? Over Hetty Bosman-Boerstal Zij zet mensen in beweging en begeleidt ze in hun persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Dit doet zij zowel individueel als groepsgewijs binnen haar bedrijf IN & OUTSIDE coaching en training


Met dank aan de diverse professionals. Hun artikelen geven extra waarde aan dit Magazine

Doe mee aan de vele mooie winacties

Het o Mam Mam een O Lees onze artikelen en blogs over de combinatie werk en gezin!

Vraag onze professionals gratis om advies!

Met je webshop adverteren op MamsatWork of in het Magazine ?

T Meebloggen op MamsatWork? Mail ons!

Bezoek de winkelstraat met ruim 150 webshops! En lees hun aanbiedingen in het winkelnieuws


Colofon

n het a v n e p ontwer ine van gaz a M s m eer w s i k or msatW weest! je ge t s e e f nde e n g l o v r de a a n p O .. editie .

T

F P

Conce pt en re Mam satW alisatie: ork Vormgeving: Joyce van de Pas Redactie: as P e d n a v Joyce Diverse ontwerpen : Marlieke van der Willik

Mamsmagazine, editie Back to school  

Mamsmagazine, editie Bak to School, hèt online magazine voor de werkende moeder. Vol tips, artikelen, winacties en handige producten.

Mamsmagazine, editie Back to school  

Mamsmagazine, editie Bak to School, hèt online magazine voor de werkende moeder. Vol tips, artikelen, winacties en handige producten.

Advertisement