Page 1

Cressi T10 en T10-SC Master

Duiken met een elektrische deken Hmmmm...Wat is dit lekker zeg. Een uur na de eerste duik zit ik nog te bibberen langs de kant, hoewel het zwembadwater toch 21 graden is. Dankbaar neem ik het aanbod aan als buddy Rob zegt dat hij nog een verwarmd ondervest van Thermalution bij zich heeft. Met de afstandsbediening zet ik het op stand 1, om dan na een paar minuten op te schakelen naar de tweede stand. Een aangename warmte verspreidt zich over mijn rug en al snel heb ik het niet meer koud. Nog enthousiaster ben ik als ik hoor dat het hemdje ook onder een natpak gebruikt kan worden. Dat maakt de tweede duik een stuk aangenamer. Niet dat 21 graden echt koud is, maar als je anderhalf uur doodstil in het water ligt voor oefeningen, krijgt je toch de bibbers.

baar zijn. Een volle accu gaat 120 minuten mee, wat betekent dat je na duizend duiken de accu moet vervangen, een flinke kostenpost. Aan de andere kant, dat is nog geen vijftig cent per duik. Het vest maakt het voor- en naseizoen een stuk langer, een bikkel zou er zelfs de winter mee kunnen doorduiken in natpak. www.thermalution.nl/blue-grade -- Malini Witlox.

Met al je spullen een stuk langs de dijk lopen, en bij terugkeer nooit meer natte zooi in je auto. De Easyboxx is een kunststof box op wielen met een inhoud van 150 liter die je in een handomdraai op de trekhaak van de auto bevestigt. Voor duikers is een variant gemaakt waarbij je een fles in een beugel kunt zetten (voor transport over de dijk, niet op de snelweg!). Er is bovendien een uitschuifbare rvs stang waaraan je meerdere pakken te drogen kunt hangen. Zeg maar een mobiele, persoonlijke vijfsterren hotspot voor aan de waterkant. www.easyboxx.de

De afstandsbediening laat ik op de kant liggen en ik zet het hemdje vooraf aan. Dat is niet handig want bij de korte wandeltocht van kleedkamer naar het water drukt de backplate van mijn wing tegen de warmtespiralen aan, wat het iets te warm maakt. Snel het water in. Direct is het weer aangenaam. Na een uur duiken vraagt instructeur Sander of ik het al koud heb. Koud? Wie, ik, hoe kom je daarbij, ik heb het juist warm! De elektrisch verwarmde warmtevezel zorgt ervoor dat niet alleen de huid van mijn rug verwarmd wordt maar mijn hele huid. Afstandsbediening Met mijn allerliefste gezicht vraag ik buddy Rob of ik het een dag mag houden, zodat ik er de volgende dag weer twee duiken in kan maken. Yes, hij gaat akkoord, maar heeft de oplader niet bij zich. Ik zet bij beide duiken de warmtestand op 1, uit angst dat anders de batterijen te snel leeg raken. Het blijkt warm genoeg te zijn voor het zwembadwater en weer maak ik twee heerlijke duiken. Tijdens de laatste duik zet ik het hemd met de afstandsbediening zelfs even iets harder, aan de achterkant voel je een korte vibratie als teken dat de warmtestand omhoog is gezet. Een keer kort vibreren is stand 1, twee keer is stand 2 en drie keer staat voor stand 3. Als je hem uitzet voel je twee lange vibraties, zodat je er zeker van bent dat het systeem echt uit is. De afstandsbediening kan mee onder water zodat je tijdens de duik de temperatuur kunt regelen. Het vestje dat ik aanhad was de Blue Grade van Thermalution en is tot vijftig meter te gebruiken onder zowel een droogpak als een natpak. De accu’s zijn handig weggewerkt in twee pockets onder de oksels, daar voel je niks van. Alleen de ontvanger van de afstandsbediening zou meer opzij mogen zitten, die valt net onder de rand van het backpack. Van de aanschafprijs schrik ik: 495 euro. Dan is er ook nog de Green Grade (tot 10 meter, 395 euro) en de Yellow Grade (tot 100 meter, 795 euro). Daar komt nog bij dat de twee lithium-polymeer accu’s maximaal vijfhonderd keer oplaad-

58

Cressi heeft een nieuwe ademautomaat in twee versies: de T10 Master en de T10-SC Master. De automaat heeft een gebalanceerde eerste trap. Het verschil tussen de twee varianten is de gesloten koudwaterkit van de T10-SC. De T10-SC is hierdoor beter geschikt voor het duiken in Nederlands water. De koudwaterkit heeft als bijkomend voordeel dat de membraan schoon en droog blijft. De T10 heeft vier lage- en twee hoge druk poorten. Het binnenwerk van de eerste trap staat loodrecht op de luchtstroom, waardoor de slangen netjes te arrangeren zijn. Een nieuwe coating (PVD, Physical Vapor Deposition) maakt de eerste trap beter bestand tegen slijtage. De gebalanceerde Master Ellipse tweede trap heeft een metalen knop waarmee de ademweerstand is af te stellen. De Master Ellipse is daarnaast uitgerust met een interne warmtegeleider, zodat ook de tweede trap geschikt is voor het duiken in koud water. www.cressi.com – Peter Dahler.

Nikon met kindermenu Waterdicht en schokbestendig, dat zijn kort samengevat de kwaliteiten van twee nieuwe compact camera’s van Nikon: de COOLPIX AW130 en de COOLPIX S33. De AW130 is waterdicht tot dertig meter en heeft een 16 megapixel sensor en een 24 mm groothoeklens met 5x optische zoom. De beelden (foto of Full HD video) zijn meteen te delen via de ingebouwde Wi-Fi. De S33 is meer geschikt voor gebruik bij het snorkelen of de bovenwatersport. Waterdicht tot tien meter, en met beeldstabilisatie en gezichtsherkenning (zelfs onder water) schiet je er nooit naast. Standaard gebruikt de S33 een eenvoudig menu voor kinderen, maar er is ook een vollediger menu voor volwassenen in te stellen. En camera voor het hele gezin.

COOLPIX S33 COOLPIX AW130

Cressi Newton De Newton is het nieuwe, compacte polsmodel duikcomputer van Cressi. Ondanks het kleine formaat van slechts 48 mm doorsnee is deze computer prima af te lezen. Het scherm beslaat door het slimme design een groot deel van de diameter.

Het Thermalution warmtevest kan ook onder een natpak worden gedragen. Zo wordt een lange oefenduik een stuk aangenamer. (Foto: Rob Aarsen).

De computer is te gebruiken voor zowel lucht als nitrox en de duikmodus maakt gebruik van het Cressi RGBM algoritme. De duikcomputer is om te zetten naar het andere gas, zelfs als de computer nog aan het calculeren is na een duik. De zuurstofdruk is in te stellen op waarden tussen de 1,2 bar en 1,6 bar. Ook het zuurstofpercentage is instelbaar voor waarden tussen de 21% en 99%. In het logboek van de Cressi Newton kunnen tot zeventig duikuren met compleet duikprofiel opgeslagen worden. Een PC/Mac interface is optioneel en te gebruiken voorFoto duiksimulaties en het opslaan van je logboek. De Cressi Newton heeft een fraai Italiaans Pieter Rutten. design en de polsband is in vijf kleuren verkrijgbaar. www.cressi.com – Peter Dahler.

ONDERWATERSPORT

|

MEI / JUNI 2015

«

59

Duiken met een electrische deken  

Magazine Onderwatersport. Mei/juni 2015. Auteur: Malini Witlox

Duiken met een electrische deken  

Magazine Onderwatersport. Mei/juni 2015. Auteur: Malini Witlox

Advertisement