Page 1

Nieuws .11

tekst Malini Witlox

Olympische allure Roeivereniging Vidar krijgt een nieuwe botenloods. De aannemer is al bezig, de werkzaamheden moeten in juni klaar zijn. Ook nieuw zijn het botenhuis, de bestuurskamer en de opslagruimte. Univers nam een virtueel kijkje bij de nieuwe uitvalbasis.

G

ewapend met een stapel bouwtekeningen toont Sandra Bouwman, voorzitter van het bouwbestuur van Vidar, de verschillen tussen het nieuwe en oude pand. “De oude loods van golfplaat is inmiddels afgebroken. Het oude stenen pand waar onder meer de borrelkamer en de bestuurskamer zaten blijft wel staan, maar krijgt een facelift. De bestuurskamer wordt verbouwd tot bibliotheek, de ergokamer (met roeimachines) verandert in een huiskamer waar de roeiers kunnen relaxen. We bouwen vier delen bij. Er komt een nieuwe bestuurskamer/vergaderruimte, een nieuwe opslag, een botenloods en een botenhuis.” Met dat botenhuis richt Vidar zich op nationale en internationale topploegen, die een geschikte trainingslocatie zoeken. Bouwman: “Vidar moet dé trainingslocatie van Nederland worden. De omstandigheden zijn hier erg goed. Het water is rustig en het is meestal windstil. Vorig jaar heeft de Canadese vrouwenploeg hier al getraind. Maar we hadden geen plaats voor hun boten, die lagen buiten. Straks kunnen de topploegen ruimte afhuren in het botenhuis. Het trainingscomplex krijgt Olympische allure. Komende zomer komen er al diverse topploegen op bezoek die op weg zijn naar de Olympische Spelen in Londen.” Het nieuwe botenhuis bestaat uit twee verdiepingen. Onderin

komen de roeiboten, bovenin staat een krachttrainingsruimte gepland. “We hadden hier voorheen alleen plek voor ergometers. De roeiers moesten voor krachttraining naar het sportcentrum fietsen. Nu zit alles op één locatie. De botenstellingen op de benedenverdieping kunnen we verwijderen. We kunnen er dan feesten geven. Op de tweede verdieping komt ook een balkon, waar een dj kan staan.” De boten van de Vidraten liggen in een nieuwe botenloods van maar liefst 725 vierkante meter. “De vorige loods was echt te klein. We stalden overal boten. Ter vergelijking: in de oude loods konden we 52 boten kwijt, in de nieuwe loods passen er 97.” Het nieuwe pand krijgt tevens een glasvezelnet dat wordt geschakeld met de ICT-infrastructuur van de universiteit, zodat de roeiers tussen de trainingen door hun huiswerk kunnen maken. De totale kosten van de nieuwbouw en de renovatie: 1,2 miljoen euro. Een bedrag dat door subsidies van de gemeente, de provincie, de universiteit Rabobank en Heineken bijeen wordt gebracht. Tevens zamelen de Vidraten zelf geld in via diverse acties. Bouwman: “We starten binnenkort met de bouwweken. Dan kunnen de leden activiteiten organiseren waarmee ze geld binnenhalen. We hebben hier ook een bouwteller, waarop te zien is hoeveel de Vidar-disputen hebben binnengehaald.”

Univers 1 maart 2012

Olympische allure  
Olympische allure  

Univers Magazine, 1 maart 2012. www.universonline.nl Uitgeverij: Tilburg University. Auteur: Malini Witlox

Advertisement