Page 1

10. Science & School tekst Malini Witlox

Tilburg Summer School blokken in je vakantie

“De aarde wordt bedreigd door een ramp. Er is een ruimtevaartschip waarmee je kunt ontsnappen, maar daar passen maar vijftien mensen in: drie van jullie moeten dus afvallen. Beargumenteer waarom jij mee zou mogen.” Het is geen makkelijke opdracht die Linda Mous, docent Engels, haar klas geeft. De studenten bereiden zich via de Tilburg University Summer School voor op de IELTS – een internationale test voor Engelse vaardigheid.

D

aar komt nog bij dat de studenten in dit Engelstalige rollenspel zichzelf niet spelen. Iedereen heeft een briefje mogen trekken met daarop een karakter. De een is een twaalfjarig Koreaans meisje, de ander een 50-jarige geoloog. Voor bovengenoemde cursus hebben zich negentien geïnteresseerden aangemeld − maar in totaal biedt de Tilburg University Summer School (TUSS) dertien cursussen, wat neerkomt op 215 deelnemers uit 35 verschillende landen. Een nieuw record. Ter vergelijking: vorig jaar waren er 140 inschrijvingen voor de Summer School. Die vergelijking gaat overigens een beetje mank, want ook het cursusaanbod is flink gestegen. Nieuw zijn onder meer de cursussen Spanish for beginners, Spanish Intermediate, English Academic Writing, Academic Dutch en Visual Legal Advocacy. De tarieven van een cursus variëren, van een paar honderd euro tot duizend euro. Dat lijkt veel, maar vergeleken met andere universiteiten zit Tilburg met dat tarief in de middenmoot, aldus Mous, die tevens coördinator bij de TUSS is. “Kijk eens naar een universiteit als Cambridge, die vragen veel meer.”

Niet saai Studeren in je welverdiende vakantie. Het is misschien wel goed voor je cv, maar de gemiddelde student gaat toch liever feesten aan de Spaanse Costa. Zijn de TUSS-studenten dan nerds? All work and no play makes Jack a dull boy, luidt het Engelse spreekwoord immers. Toch zijn de studenten die aan de les van Linda Mous deelnemen geen nerds, noch anderszins saai. Ja, ze zijn netjes op tijd en direct stil als dat gevraagd wordt, maar verder gedragen ze zich gewoon als de standaard student. Zelfs hun cijfers zijn niet hoger dan gemiddeld. Volgens Arjen Mosselman, coördinator bij de TUSS, gaat het niet per se om excellente, maar wel om zeer gemotiveerde studenten die zich inschrijven voor de Summer School. “Dat moet ook wel. De cursussen zijn erg intensief. Ze leren in een paar weken wat ze normaal in een semester leren. Wie denkt dat een zomercursus lang leve de lol is, heeft het verkeerd. Het is hard werken. We horen van de studenten vaak dat het iets zwaarder was dan verwacht. Maar als UvT willen we ook kwaliteit leveren.

Univers 18 augustus 2011

Studenten zijn dan ook erg tevreden met het niveau van de cursus en organisatie.”

Internationaal gezelschap Nog een klasje dan. Het is vrijdagochtend 9.00 uur als we bij de cursus International Entrepreneurship aanschuiven. Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management, geeft normaal les in Leiden, maar is nu naar Tilburg gekomen om iets te vertellen over faillissementen. Rond 9.00 uur zitten echter nog maar twee studenten klaar voor de les. “Ze hebben het Brabants kwartiertje al ontdekt”, lacht Adriaanse. Een kwartiertje later komen inderdaad ook de andere deelnemers binnen. 12 studenten − waarvan slechts eentje uit Nederland. De rest is verdeeld over landen als Amerika, Brazilië. Spanje, China en Portugal. Het is tekenend voor de internationale inslag van de TUSS: ongeveer eenderde van de deelnemers komt uit Nederland, tweederde komt uit het buitenland. Daarvan komt de helft binnenkort in Nederland studeren. “We zullen het vanochtend hebben over bedrijven die in de problemen zitten”, begint Adriaanse zijn interactieve les. “Hebben jullie zelf ervaringen met bedrijven die failliet zijn gegaan? Waardoor kwam dat?” De studenten denken hardop mee, en er komen vele oorzaken naar boven: niet goed naar de medewerkers op de werkvloer luisteren, te snelle uitbreiding, gebrek aan visie.

Tevreden Na de les laat Diogo Stilwell (24) uit Portugal weten erg tevreden te zijn met de cursus. “Het verbreedt mijn horizon. Portugal heeft veel last van de economische crisis. Ik ben bioloog, maar kan ik die sector geen werk vinden en wil me zo omscholen. En ik heb hier al veel geleerd.” Ook Ru Wan (21) is positief. Ze is van origine afkomstig uit China, maar zat op school in de Verenigde Staten, waar ze een brochure tegenkwam over de Tilburgse Summer School. “Ik wil een foundation starten. De Tilburgse universiteit was de enige school die in de zomer een businessprogramma bood. Alle andere universiteiten boden alleen een summer school over cultuur. Ik heb de afgelopen week erg veel inspiratie opgedaan. Het is fijn dat ondernemers in de les komen vertellen over hun ervaringen.”

Tilburg Summer School: blokken in je vakantie  

Univers Magazine, 18 augustus 2011. www.universonline.nl Uitgeverij: Tilburg University. Auteur: Malini Witlox

Tilburg Summer School: blokken in je vakantie  

Univers Magazine, 18 augustus 2011. www.universonline.nl Uitgeverij: Tilburg University. Auteur: Malini Witlox

Advertisement