Page 1

Bussloo: onder water wachten op de bus In Bussloo, vlakbij Deventer en Apeldoorn, vind je onder water twee stadsbussen en een onderwaterhuis. Bijna driehonderd meter lijn onder water wijst de weg, dus kunnen navigeren is geen must. Alhoewel....

18

Het is een zonnige dag, het water ligt er rimpelloos bij. De duikstek Bussloo maakt deel uit van het veel grotere gelijknamige recreatiegebied en de duikstek maakt nog geen achtste deel uit van de hele plas. Parkeren kost 4 euro en kan direct tegenover de duikstek. Het is dan nog honderd meter lopen naar het strandje, over een groot grasveld met bomen waar ook zwemmers en zonaanbidders liggen. Het strand is voorzien van een eenvoudig gebouw met toiletten, zo'n pand dat je ook langs de Franse tolweg regelmatig ziet, met aan de zijkant een informatiebord met een (verouderde) plattegrond van de duikstek. Te water gaan is eenvoudig, via een trapje van enkele treden, al is de onderste trede erg diep doordat de zandbodem wat is weggespoeld. Eruit komen is via opgehoopt zand aan de zijkant echter eenvoudig. Bushalte Het is een paar meter uitzwemmen tot het eerste metalen plateau, ideaal om met cursisten wat oefeningen te doen. Vanaf de oefenvlonder loopt een touw naar links en naar rechts. Van tevoren hebben we al uitgebreid de kaart bij het toiletgebouw bestudeerd. Er zijn verschillende lijnen die allemaal naar een ander onderwaterobject lopen. Bus 1, inclusief bushalte, bus 2, een bestelbus, een bandenrif, een pijpenrif met grote rioleringspijpen, tankbodems waar jonge vis kan schuilen, een fraai wrakje van een pleziervaartuig. Kan niet missen, gewoon de lijnen volgen, denken we. Van het onderwaterhuis helemaal rechts in de plas naar het wrakje is het 300 meter, aldus de kaart. We kiezen voor links, maar bij de eerste splitsing van lijnen gaan we al twijfelen. Klopt dit wel? Rechts aanhouden dan maar. Uiteindelijk blijken we niet het bedoelde parcours te zwemmen, maar met een omweg komen we toch langs een kerstboom onder water, het scheepsjacht op ongeveer 6,5 meter diepte (in prima staat) en bij een bestelbus. De deuren staan open, evenals de achterklep. Groene alg bedekt het stuur en de stoelen zijn zanderig maar nog intact, net als de versnellingspook. Via de lijnen zwemmen we door en uiteindelijk komen we toch uit bij de de eerste bushalte en

Hotspot | Door Malini Witlox. Foto’s: Rob Aarsen en Paul Koetsier-Jeursen.

de bus op 6 meter diepte. Er zijn nauwelijks duikers en het zicht is prima, ongeveer drie meter. De binnenbekleding is totaal vergaan en de meeste stoelen zijn eruit gesloopt, waardoor het wel makkelijk is om erdoorheen te zwemmen. Mijn buddy 'stapt' voorin in en achterin weer uit, ik doe het andersom. Alleen wat stalen frames zijn nog herkenbaar van de bus die ooit met ongeveer 50 zitplaatsen door de straten van een Nederlandse stad reed om mensen naar de plek van bestemming te brengen. We kijken nog even naar de bushalte en besluiten de lijnen weer terug te volgen tot het beginpunt. Qua vis worden we deze duik niet verwend. De tweede duik zijn we van plan om de andere bus te bekijken. We zwemmen via de vlonder uit naar bus 1, waar vandaan drie lijnen vertrekken, allemaal netjes gelabeld met de eindbestemming. Het blijkt echter lastiger dan verwacht. Er zou een directe lijn van bus 1 naar bus 2 moeten lopen, daarna verder leidend naar het onderwaterhuis, maar hoever we ook zwemmen, we zien geen bus en komen dan opeens bij het onderwaterhuis uit. Dat ziet eruit als een omgekeerde kleine silo met bovenin wat bierflesjes en raampjes. Net groot genoeg voor één persoon om even binnen te gaan en te kijken, niet groot genoeg om lang te blijven. Onder water overleggen we even. Op zoek naar de bus of er maar gewoon een leuke duik van maken zonder gespeur. De keuze is duidelijk en we gaan in het ondiepe op een meter of drie terug. Aan deze kant zitten in het ondiepe genoeg vissen, al zijn ze nog geen halve centimeter groot. Honderden minivisjes zwemmen om ons heen. Tussen het riet speuren we naar grotere vissen zoals karpers en brasem maar zonder resultaat.

1

2

Onderwaterpark Bussloo is minder bekend dan Vinkeveen maar er is net zoveel te zien aan objecten en het traject is veel langer. Nu alleen die bus nog vinden, iets wat ook de andere duikers niet gelukt bleek te zijn. (Op Duikersgids staat inmiddels een melding van andere duikers dat het touw niet meer doorloopt naar de bus).

4

ONDERWATERSPORT

|

NOVEMBER / DECEMBER 2016

3

5

1. Bus 1 (Rob Aarsen). 2. Het jacht verkeert nog in goede staat (Rob Aarsen). 3. Stellage met waterlelies (Rob Aarsen). 4. Rivierkreeft (Paul Koetsier-Jeursen). 5. Overal kan jonge vis schuilen (Paul KoetsierJeursen).

« »

19

Bussloo: onder water wachten op de bus  
Bussloo: onder water wachten op de bus  

Magazine Onderwatersport. November/december 2016. Auteur: Malini Witlox.

Advertisement