Page 1

12. Coverstory

tekst Malini Witlox en Madelon Verwijmeren illustraties Pascal Tieman fotografie Dolph Cantrijn

Wonen in Tilburg

lekker goedkoop Deze zomer werden 705 kamers en studio’s in Talent Square opgeleverd, in het najaar volgden 264 studio’s in Pax. En dan is er in augustus ook nog eens een vergunning afgegeven voor de komst van 179 studio’s aan de Noordhoekring. In Tilburg is een sprint ingezet als het gaat om studentenhuisvesting. Leegstand van oudere kamers en van studentenkamers buiten de ringbanen dreigt.

‘K

amer vrij, 18 vierkante meter, 275 euro. Vlakbij centrum.’ Op het prikbord bij de mensa hangt dit briefje. Eronder acht kleine afscheurstrookjes met telefoonnummers. Er is er slechts één afgescheurd. Niet vreemd, de concurrentie is groot. Er hangen nog acht andere vergelijkbare oproepen op het bord. Terwijl studenten in Amsterdam en Utrecht zich suf zoeken naar een betaalbare kamer, is er in Tilburg keuze genoeg. Studenten die een kamer zoeken en niet al te kieskeurig zijn over de locatie, kunnen morgen de sleutel krijgen.

‘Huisjesmelkers zullen wel voelen dat er nieuwe kamers bijkomen’ Een jaar of tien geleden was de situatie anders. Nog steeds geen Amsterdamse toestanden, maar je moest bijna een jaar wachten op een betaalbare studentenkamer. De nood was zo hoog dat in 2004 oude asielzoekerswoningen bij Stappegoor werden omgebouwd tot studentenkamers. Prognoses en behoeften werden in kaart gebracht. Zo ontstonden de bouwplannen voor Pax en Talent Square. Die twee panden (bijna duizend kamers in totaal) zijn vrijwel tegelijkertijd opgeleverd. Ook ligt de koopsector op haar gat, waardoor veel particulieren kamers proberen te slijten aan studenten. En dan zijn er nog commerciële partijen die grote plannen hebben. Leegstand lijkt onvermijdelijk, maar de diverse verhuurders zien het voor hun eigen toko rooskleurig in. Er zou animo genoeg zijn, vooral voor de luxere kamers/studio’s met eigen keuken en badkamer. De huur ligt dan wel wat hoger, maar als zo’n studio een eigen voordeur heeft, kun je als student huur-

Univers 14 november 2013

toeslag krijgen. Dan woon je soms nog goedkoper dan in een kleine kamer van twaalf vierkante meter met een vieze gedeelde keuken en altijd bezette badkamer, geven ze aan.

Huisjesmelkers Berend de Vries is als wethouder verantwoordelijk voor de studentenwoningen in de stad. Hij erkent dat het aanbod aan studentenhuisvesting – door Pax en Talent Square – momenteel groot is. Een overschot dreigt. “Dat vinden we niet erg. Er zijn kamers waarbij je vraagtekens kunt stellen bij de kwaliteit of de betaalbaarheid. Lekkages, verloederd, duur. De huisjesmelkers die die kamers verhuren zullen wel voelen dat er nieuwe kamers bijkomen. Studenten krijgen meer keuzemogelijkheden.” De Vries verwijst naar de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, die in 2012 is opgesteld in opdracht van het ministerie van Onderwijs en Kences (Kenniscentrum Studentenhuisvesting). Volgens de monitor studeren er in 2020 in Tilburg bijna 27-duizend studenten. Om de groei in studentenaantal op te vangen, zijn er 880 extra studentenkamers nodig. Iets wat met de oplevering van de nieuwe panden is gerealiseerd. De wethouder: “Bij onze berekeningen gaan we er vanuit dat de helft van het aanbod door particulieren wordt verzorgd en de andere helft door de corporaties.” →


Coverstory .13

Naam: Leeftijd: Studie:

Ghyslaine Krebbekx 21 Master Communicatie & Informatiewetenschappen aan Tilburg University

“Mijn woning is niet zo heel groot, maar ik vind de ruimte een fijne maat. Natuurlijk, groter is nooit verkeerd, maar het is zeker niet te klein”, vertelt Ghyslaine liefkozend over haar studio in TalentSquare. Ze woont

er sinds augustus. Ghyslaine: “Voorheen woonde ik in een studentenhuis, helemaal in West. Nu vond ik dat het tijd werd dat ik écht op mezelf ging wonen. Dit was een mooie uitkomst. De studio werd opgeleverd zonder meubels, die had ik zelf natuurlijk al.” Het balkonnetje is een van haar favoriete plekjes: “De bank past er maar net op, maar in de zomer is het lekker om daar te zitten.” Het balkon is afgesloten met een raam, maar dat kan open. “Ik zit ook graag in de vensterbank.

Daar zit ik vaak te ontbijten of gewoon lekker met mijn mobiel te spelen.” Koken doet Ghyslaine meestal zelf. “Meestal kook ik pasta, zelden staan er aardappels, vlees en groente op het menu. Ik ben namelijk niet zo’n aardappeleter”, vertelt de studente master Communicatie en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Ze woont nu zo’n drie maanden in haar studiootje en heeft het er erg naar haar zin.

Univers 14 november 2013


14. Coverstory

Wonen in Tilburg: lekker goedkoop Dit voorjaar veranderde de gemeente Tilburg de regels voor kamerverhuur in de wijken. Het aantal gebieden met concentraties van kamerverhuurpanden neemt toe en de leefbaarheid van buurten neemt hierdoor af, menen de bestuurders. In de oude verordening voor kamerverhuur waren gebieden aangewezen waar nieuwe kamerverhuur niet was toegestaan, omdat er al teveel studentenhuizen waren. Voor andere delen van de stad waren er echter geen beperkingen. Het afstandscriterium ligt voortaan bij eengezinswoningen op 25 meter, vanaf de gevel van het pand. Als er binnen die afstand al een ander studentenhuis is, wordt een verzoek geweigerd. De Vries: “We gaan nu dus van geval tot geval toetsen of de spreiding voldoende is. Studenten moeten in de wijk kunnen wonen, maar we willen de druk op de leefbaarheid niet te hoog maken.”

‘Kannibalisme’ Studenten die hartje centrum willen wonen, kunnen terecht in Pax, aan de achterkant van het Pieter Vreedeplein. Pax bestaat uit 264 studio’s, verdeeld over drie gebouwen. Het eerste pand

‘We waren wel bang voor kannibalisme. Maar tot nu toe is daar geen sprake van’ met 52 zelfstandige kamers is in augustus opgeleverd. Volgens Teun Giljamse, manager studentenhuisvesting bij Wonen Breburg, is de animo overweldigend. “Binnen anderhalf uur nadat studenten konden intekenen was de oplevering van de eerste fase (52 studio’s) drie keer overtekend. We waren wel bang voor kannibalisme. We hielden er rekening mee dat studenten uit hun oude kamer zouden vertrekken en dat daar leegstand zou komen. Maar tot nu toe is daar geen sprake van. Misschien wel in de volgende fases.” WonenBreburg is de grootste aanbieder van studentaccommodatie in Tilburg. In totaal gaat het om 2.700 kamers, duizend meer dan vijf jaar geleden. Giljamse over de toekomst: “Demografisch gezien blijft het aantal studenten groeien. Ik denk niet dat de eventuele afschaffing van de basisbeurs effect zal hebben. Er is door de jaren heen al het nodige veranderd, onder

meer door de komst van de OV-kaart en de tempobeurs. Het aantal studenten dat een kamer zoekt is ondanks deze maatregelen blijven groeien. Door de toename van studentenkamers zal de duurste huisvesting in de toekomst misschien lastig te verhuren zijn. Als corporatie hebben we daar geen last van, wij zijn op die markt niet actief. Bovendien, bij WonenBreburg staan ruim veertigduizend mensen ingeschreven. Er zijn genoeg werkende jongeren die huisvesting zoeken. Als we de studio’s niet vol krijgen met studenten, kunnen we desnoods besluiten ze op termijn ook aan andere mensen te verhuren. Op dit moment is dat in elk geval niet aan de orde.”

Talent Square Vergelijkbare positieve geluiden hoor je bij Talent Square, een wooncampus voor internationale studenten en expats vlakbij het station. De 455 studio’s en 250 kamers werden werden in augustus opgeleverd. Inmiddels zitten alle studio’s en kamers vol. Woordvoerder Marleen Wickering: “Er is zelfs een wachtlijst voor de studio’s waar bijna honderd mensen op staan. De goedkoopste studio’s gingen het eerste weg, daarna de duurdere. 75 procent van de studio’s is bewoond door Nederlandse studenten, de rest door internationale. Die hadden vooral belangstelling voor de ingerichte kamers.”

Noordhoekring Een van de grootste particuliere aanbieders van studenthuisvesting in Tilburg (bijna duizend studentenkamers) is Stuworld van vastgoedondernemer Bas van de Ven. Hij kreeg in augustus een vergunning voor de bouw van 170 studentenwoningen aan de Noordhoekring. Het gaat om studio’s van 26 vierkante meter met eigen keuken en badkamer. Van de Ven verwacht dat er door de nieuwe panden in de binnenstad leegstand zal ontstaan buiten de Tilburgse ringbanen. “Nederlandse studenten willen vlakbij het centrum wonen, internationale studenten vlakbij de universiteit. Woningen buiten de ring komen straks leeg te staan. Dat geldt ook voor kamers bij hospita’s en kleine kamers die duur of slecht onderhouden zijn.” Het dupeert dan misschien hospita’s of huisjesmelkers, al met al lijkt de Tilburgse student door de nieuwe kamers goed af te zijn. Er komt meer keuze, de kamers zijn in betere staat en door het grote aanbod ook niet duur. Tevens zijn kamers in Tilburg relatief goedkoop. Je betaalt hier de helft minder dan in Amsterdam. Wonen doe je als student duidelijk beter in Tilburg dan in de Randstad. Zeker nu de overheid wil snijden in de studiefinanciering is dat niet verkeerd.

Wie in Tilburg studeert, hoeft niet veel flappen te tappen. Tilburg is de goedkoopste studentenstad van Nederland als het op wonen aankomt, blijkt uit onderzoek van het Nibud. In Tilburg betaal je gemiddeld 18 euro per vierkante meter. Een behoorlijk verschil met bijvoorbeeld Amsterdam, waar je zo’n 30 euro moet neertellen voor deze oppervlakte. Na Amsterdam zijn Utrecht en Leiden de duurste steden.

Univers 14 november 2013


Coverstory .15 Naam: Mikola Vanik Leeftijd: 22 Studie: Bachelor Rechten Een bedbank, een tafeltje van de Ikea, een lekkere zitstoel en een bureau met een gewone stoel. Daar moet Mikola Vanik (22) uit Slowakije het mee doen. “Dat is geen probleem. Ik ben toch meestal op de universiteit. Daar studeer ik, dat gaat hier meestal niet zo goed. Als ik toch thuis ben, slaap ik meestal”, grapt hij. “Maar ik probeer ook wel eens om hier te studeren, lees een boek of zit een beetje met

mijn computer te spelen.” Vanik woont in een basisstudio in TalentSquare: “Geen enkel meubelstuk hier is van mij. Dat vond ik niet erg, ik hoef niet zo nodig mijn kamer zelf in te richten”, vertelt hij nuchter. Voorheen studeerde Vanik in Praag: “Daar was het wel groter, maar hier is alles dichter bij elkaar, compacter. Ik doe alles op de fiets, erg leuk. Daarbij zitten hier veel internationale studenten, dat is leuk voor mij.” Hoe hij die mensen kent? “Van de barbecue in augustus. Ook wonen veel van mijn klasgenoten hier.” Vanik is bezig aan zijn eerste jaar van de studie Rechten.

Univers 14 november 2013

Wonen in Tilburg: lekker goedkoop  

Univers Magazine, coverstory, 14 november 2013. www.universonline.nl Uitgeverij: Tilburg University. Auteur: Malini Witlox

Wonen in Tilburg: lekker goedkoop  

Univers Magazine, coverstory, 14 november 2013. www.universonline.nl Uitgeverij: Tilburg University. Auteur: Malini Witlox

Advertisement