Page 1

Nori se je vse to zgodilo, a ni prav nič navdušena. Nekaj mora storiti in to hitro. Še dobro, da je njen prijatelj Oskar strokovnjak za izmišljevanje najgenialnejših načrtov.

Oblikovano v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo.

Care Santos

Prodam očeta Ilustracije Andrés Guerrero Prevedla Barbara Pregelj

Prodam očeta

V novi dogodivščini junakov zgodbe Prodam mamo (2014), Care Santos trdi, da sta domišljija in ljubezen najboljši orodji za reševanje družinskih težav.

Care Santos

Kaj se zgodi, ko se oče, ki ga tako močno pogrešaš, nenadoma vrne? In ti povrh vsega še pove, da bo odslej ves svoj čas namenil tebi? Pa še hišnega ljubljenčka ti podari in dom uredi, da je videti kot srednjeveški grad?

Didaktični materiali.

Vaše mnenje šteje na www.malinc.si

9 789616 886161

Malinc

20,50€ ISBN 978-961-6886-16-1

Malinc


5 Kakšni so zares POPOLNI očetje (po mnenju otrok)

1. Popolni oče nikoli ne zahteva, da pospraviš sobo in te nikoli ne vpraša, kaj imaš za domačo nalogo. 2. Popolni oče si vedno želi, da bi lahko šel s tabo tja, ker se je mogoče zabavati: v bazen z žogicami, v zabaviščni park ali ležat na raztegljive postelje. In ko je tam, gre s tabo na vsa igrala in ne gleda na uro. Vseeno mu je, kdaj je treba oditi. Nikoli ne odide bolj zgodaj samo zato, da ne bi ob prometni konici padel v gnečo. 3. Popolnega očeta ne moti, če se umažeš ali če umažeš njega. Prav tako ga ne moti, če uničiš pravkar kupljene čevlje.

51


4. Popolni oče nikoli ne krega, ne kriči, se ne jezi, ne govori, »ker jaz tako pravim«, te ne kaznuje tako, da moraš kaj v svoji sobi (ali pa kje drugje) ponovno premisliti in ti ne pravi, da si že dovolj velika in moraš biti bolj odgovorna. 5. Popolni oče nima nič proti, da neprestano ješ pokovko, sladkarije, pico in veliko, veliko čokolade. Niti pod razno mu ne pade na pamet, da bi pripravljal jedi iz ribe, zelenjave ali stročnic (pa tudi ne špinače, špargljev, zelene in ...).

52


6. Popolnemu očetu so všeč filmi o piratih (pa tudi o mumijah, o pustolovskih medvedih, o vesoljskih vojščakih, o spužvah, ki nosijo hlače, o lepih deklicah, ki si želijo postati pevke, o uročenih hišah, o zaljubljenih zombijih, o avtobusih s tacami, ki so podobni mačkam in še ... ), ki si jih tudi z veseljem ogleda skupaj s tabo. 7. Popolni oče ne misli, da je televizija samo njegova, ko je na sporedu nogometna tekma (se pravi, skoraj vedno). In seveda ne odnese televizije iz jedilnice, na njeno mesto pa ne postavi cvetličnega šopka. In dovoliti ti, da gledaš risanke v tvojem jeziku.

53


8. Ko popolni oče pravi: »Greva večerjat,« hoče v resnici pogosto reči: »Naročila si bova pico.« 9. Popolni oče nikoli ne dela, nikoli mu ni treba narediti tega, kar bi že zdavnaj moralo biti narejeno, nikoli ne govori po telefonu in ti ne reče: »Malo počakaj, zdaj govorim po telefonu.« Popolni oče doma nikoli ne prižge računalnika in ne bolšči v ekran ure in ure, pri tem pa pozabi na vse okoli sebe. 10. Popolni oče ve, da je računalnik mogoče uporabljati še za vrsto drugih reči, ne samo za domače naloge. Na primer za klepetanje s prijatelji, za igro, za gledanje smešnic, za fotografiranje in pošiljanje slik prijateljem. Poleg tega popolni oče vse to počne tudi sam.

54


11. Ob deževnih dneh popolni oče z veseljem hodi po lužah. Rad tudi dela figure iz mivke, krasi stene stanovanja s stenskimi risbami, mesi testo za piškote z rokami, hodi spat po polnoči in ti dovoli, da vedno, ko tako hočeš, spiš na napihljivi blazini. 12. Popolni oče nikoli ne reče: »Vprašaj mamo,« ker mu je vedno vse jasno. Prav tako nikoli ne reče: »Ubogaj mamo,« ne, »ne govori tako s svojo mamo,« pa tudi ne, »če bom moral priti tja, ti bo še žal«. 13. Seveda popolni oče ne kadi. Zelo dobro ve, da je kajenje nezdravo in da moti druge. Poleg tega tudi smrdi in je zelo neprijetno.

K

KLI

K

KLI

55


14. Popolni oče se vsak dan obrije in nikoli ne pika, ko mu daš lubčka. Še več: diši po kolonjski vodi in po čistem. Že ko ga povohaš, bi ga najraje še enkrat poljubila. 15. Popolni oče ima na mobitelu veliko igric in ti ga vedno posodi, ko ti je dolgčas. Poleg tega ne kriči, če ti po pomoti pade na tla. Saj res, ko smo že pri mobitelih. Popolni oče ti nikoli ne reče: »Nisi še dovolj velika za mobitel,« pač pa ti ga kupi takoj, ko ga zanj prosiš, in ti ga napolni vedno, ko se ti izprazni.

Super!

56


16. Popolni oče ti nikoli ne pozabi dati žepnine. In od časa do časa ti jo poviša, ne da bi ga za to morala prositi. In pusti ti, da jo zapraviš za to, kar sama hočeš, na primer za sladkarije. 17. Popolni oče ti nikoli ne reče: »Pokaži zobe,« ko si si jih ravno umila. V resnici mu je vseeno, če si jih dan ali dva sploh ne umiješ. 18. Popolni oče nikoli ne reče: »Malo počakaj, zdaj sem zelo utrujen,« tudi če je zares zelo utrujen.

57


19. Popolni oče ni zelo prijazen z novo učiteljico, še posebej, če je ta zelo lepa, zelo mlada in zelo prijazna. POZOR: Skoraj noben popolni oče ni sposoben vsega tega početi naenkrat. POZOR DRUGIČ: Vse to velja tudi za popolne mame. Mislim, da še nisem spoznala takšnega očeta ali mame. To je zato, ker so nekatere besede zelo nenavadne: njihov pomen je odvisen od tega, ki jih izreče. »Popoln« je ena izmed njih.

58

Profile for Založba Malinc

Prodam očeta  

Nova dogodivščina Nore in Oskarja. Tokrat se Nora odloči, da bo uredila svoje težave z očetom.

Prodam očeta  

Nova dogodivščina Nore in Oskarja. Tokrat se Nora odloči, da bo uredila svoje težave z očetom.

Profile for malinc.si
Advertisement