Loppi tutuksi 2020

Page 1

LOPPI

TUTUKSI 2020

Kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta! Keskellä kasvu-suomea


Kannen kuva: Kari Paukola, Valkeavesi soi konsertista Jalolautalla 4.6.2019.

Sisältö

Tekstiosan Kunnanjohtajan tervehdys Erkki Ranta on 25. Lopen Uupunut Valokuituhanke etenee Kunta tiedottaa Luontopoluilla vilkasta Kisojen kesää valmisteltu Räyskälässä Tasolta toiselle taiteen perusopetuksessa Wanha Syrjä on herätetty eloon Lopen Seurakunta Lopen Shell - hyvän palvelun yritys vuosimallia 2019 Yhdistykset juhlivat tasa vuosikymmeniä Tervetuloa maalle Vapaa-aikatoimella tiedossa vilkas tapahtumakesä Lopen vapaa-aikatoimen kesäkivaa Loppi lyhyesti Lopen Opisto juhlii syksyllä viiskymppisiä Juha Majasalmi on myynyt talopaketteja jo yli 30 vuotta Lopen Yrittäjät Sarkaa, Ryhtiä ja Loimua paikallisesta tehtaasta Tietoa kalastuksesta

3 5 6 7 8 10 12 14 16 18 19 20 23 24 26 27 28 29 31 32

Kalastuksen suosio on vankkumaton 33 Korona tuntui ja näkyi kunnan uusien viranhaltijoiden arjessa 34 Uusi rakennustarkastaja on Onni Jokelainen 38 Urheilukenttä valmiina kesäkauteen! 39 Lopen vaakunassa järvet, rauta ja Hämeen värit Kyläyhdistykset Asu ja yritä Lopella

2

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

41 41 42

Lopen oma tietosanakirja julkaistu jo 50 vuoden ajan 44 ”Himmetä ei muistot koskaan saa” 45 Isot tapahtumat koronan takia kesätauolla 46 Ruokailijan vinkit Lopella 48 Uudet kirjat valottavat Lopen historiaa ja nykyisyyttä 50 Koskicafe Mylly avaa juhannuksena 51 Syöksy argentiinalaisen tangon syövereihin 52 Lopen palvelut 53 Kohteita Lopella 54 Juhla- ja kokoontumistiloja Lopella 56 Tee hyvää itsellesi! 57 Venla Hatakka johtaa kesätorien valmisteluja 58 Lopen tapahtumat 2020 60 Vedenjakelun häiriöistä 63 Lopen terveyspalvelut 64 Erilaiset hankkeet tuovat monenlaista hyvää Lopelle 66 Tietoa jätehuollosta 2020 68 Haja-asutuksen jätevesien käsittely 69 Lopen kunnankirjasto ja kirjastoauton aikataulut 70 Vapaa-ajan asukkailla suuri rooli Lopen kehittymisessä 72 Lopelle tulee Etelä-Suomen ainoa 300 metrin kiväärirata MuistojaJoentaan kyläyhdistyksen 40-vuotistaipaleelta Palvelu hakemisto

74 75 76


TÄSTÄKIN SELVITÄÄN

L

oppi Tutuksi-julkaisu on ilmestynyt kuntalaisten, loma-asukkaiden ja muiden lukijoiden iloksi nyt jo 50 vuotta. Melkoinen saavutus! Lehti on pyritty tekemään kuntalaisia ja vapaa-ajanasukkaita palvelevaksi tietopaketiksi, jota voi hyödyntää monella tavalla. Kunnanjohtajana olen vuosittaisesta julkaisusta varsin ylpeä ja toivon, että lehti jatkaa ilmestymistään vielä vähintään toiset 50 vuotta. Juhlajulkaisusta kun on kyse, olisin toivonut, että voisin kirjoittaa tätä kunnanjohtajan tervehdystäni hieman toisenlaisessa tilanteessa. Jos olisin kirjoittanut tekstin muutamaa viikoa aikaisemmin, en olisi voinut kuvitella missä tilanteessa Lopen kunta, koko Suomi ja maailma tällä hetkellä on. Tilanne tuli kaikille meille eteen varoittamatta ja yllättäen. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on maan hallituksen johdolla ryhdytty toimiin keinoilla, joita ei ole sotien jälkeen Suomessa ole toteutettu. Valmiuslaki on otettu käyttöön ja kansalaisten perusoikeuksia sen perusteella rajoitettu. Elämme todellakin poikkeuksellisia aikoja. Vaikka jokaisen mieltä varmasti juuri nyt painaa epävarmuuden tuomat huolet, pitää muistaa, että elämää on kriisin jälkeenkin ja synkkyyteen on turha vaipua. Vaikka tämä on lähihistoriassamme ainutkertainen ja -laatuinen tilanne, on vaikeuksia ollut ennenkin ja kaikesta on aina selvitty – tavalla taikka toisella! Jo nyt, vaikka tätä kirjoittaessani koronakriisi on vasta alussa, haluan kiittää lämpimästi kaikkia virkamiehiä, luottamushenkilöitä ja kuntalaisia tavasta, jolla kriisin hoitamiseen on suhtauduttu ja millaisella tarmolla haasteisiin on tartuttu. Olen todella ylpeä kaikkien panoksesta ja loppilaisesta sisusta! Vielä on liian aikaista ennustaa, miten rankasti kriisi vaikuttaa Lopen kunnan talouteen. Pitää olla tyytyväinen, että kunnan taloudesta on pidetty huolta myös parempina aikoina,

sillä Lopen talous on tällä hetkellä monia muita kuntia vakaammassa tilanteessa. Kuntalaisille tarjottavat palvelut on voitu pitää hyvällä tasolla ja ainakin toistaiseksi tilanne on monista uhkakuvista huolimatta tasapainossa. Täytyy toivoa, että kriisi jää pelättyä lyhyemmäksi ja kuntalaiset ja yritykset pääsevät jatkamaan normaalia arkeaan pahimpia arvioita nopeammin. Nyt jos koskaan onkin tärkeää, että paikallisia palveluita käytetään ja yrittäjien jatkamismahdollisuuksia tuetaan. Ja kun jonain päivänä myös Te loma-asukkaat pääsette mökeillenne palaamaan, niin käyttäkää loppilaisten yrittäjien tarjoamia palveluja mahdollisuuksienne mukaan. Paikallisen yrittäjyyden selviäminen on tärkeää koko kunnan elinvoimaisuuden vuoksi.

Upeaa yhteishenkeä On ollut hienoa huomata, miten upealla tavalla yhteishenkeä ja toisista välittämistä on Lopella kaiken kriisin keskellä löytynyt. Paikalliset ruokapalveluyrittäjät ovat kehoittaneet kuntalaisia käyttämään myös muiden paikallisten yritysten noutoruokapalveluja. Maanviljelijät ovat organisoineet kylvöapurinkiä avustamaan kevätkynnöissä, mikäli jollain maatilalla ollaan vaikeuksissa koronaan sairastumisen vuoksi. Seurakunta on organisoinut vapaaehtoistoimintaa esimerkiksi ikäihmisten kauppa- ja apteekkitarpeiden täyttämiseksi. Myös kyläyhdistykset ja seurat ovat olleet aktiivisia vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä. Esimerkkejä on paljon. Myös monet

kunnan ja seurakunnan palvelut on pyritty tarjoamaan kuntalaisille sähköisin välinen. Esimerkiksi Lopen seurakunnan jumalanpalveluksia on voinut seurata internetin kautta. Kunnan liikuntatoimi jakaa vinkkejä netissä ja kunnan nuorisotyötä on siirretty verkkoon normaalitoiminnan rajoitusten vuoksi. Voi olla, että tämä kriisi tuo tullessaan myös monia hyviä asioita. Uusia toimintamalleja, sähköisten apuvälineiden laajempaa hyödyntämistä ja vaikka mitä. Ja uskon, että tämä poikkeustila entisestään lisää toisista huolehtimista ja muista välittämistä myös sen jälkeen, kun kriisi on selätetty. Venymistä ja toisista välittämistä tarvitaan nyt enemmän kuin kenties koskaan sota-aikojen jälkeen. Yhteen hiileen puhaltaminen ja muiden huomioiminen on nyt tärkeää niin Lopen kunnan kuin koko yhteiskunnan kannalta.

Kyllä me tästä yhdessä selviämme. Lopella 1.4.2020 Mikko Salmela kunnanjohtaja LOPPI TUTUKSI

3


Kuva: Katri Mikonmäki

Luutaharjun Samolle Lähde ystävä, kanssani Lopelle Samo polkua kulkemaan. Minkä päivät kiersivät kireälle, polun poimuun se painellaan. Saat riemua tilalle reppuhun, kääröksi kaiken evään. Lähde uskaltain matkalle, silloin kun ensi silmut heräävät kevään. Tiedäthän, aamuisin aurinko salaa aivan, kuuta tapaa. Soi villinä lintujen konsertto maahisten meno on vapaa. Kaukana Ryssänvuorella käki reviirin rajoja kukkuu. Paimentytön lemmenunelma jossain menneisyydessä nukkuu. Rinne raskainkin helppo on ylöspäin kulje se voittoisasti. Istu penkille hetkeksi, hengähtäin ja alaspäin varovasti.

4

Kuin siunaus, aina uudestaan rauha levittyy kesäyön ylle. Lähde silloin Samolle kulkemaan aivan vaiti kävelylle. Kuuntele, kuuntele kehrääjää, kuuntele hiljaisuutta. Joku sielussa säikkynyt kipenää kun se etsii liekkiä uutta. Suviyön tyyni avaruus uusia voimia takaa. Mieli mi lähteissä harhoja huus jälleen kerran on tyyni ja vakaa. Milloin solusi vajaina valittaa paina poskes vasten männyn kaarnaa. Se vanhus voimakses luovuttaa jylhän luonnon mahtavaa saarnaa. Riisu kengät, on jalkojes alla maa. Ole avoin, aito ja paljas. Tuuli hyväilee, pyyteettä rakastaa täyttäen vajaan maljas.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Näe kevään ja kesän iloinen leikki aisti mennyttä aikaa. Koe syksyn haapojen mahtava meikki suolammien silmien taikaa. Tulee aika lehdetön, autio, mieli harhailee, täysin vajaa. Toisille paisteen suo aurinko, epätoivo sun rattaillas ajaa. Lähde silloin yksinäs kulkemaan, mielen myrskyt kun raivoaa. Kun ei kestä ystävä ainutkaan luonto silloikin lohduttaa.

Ella Toivonen


Erkki Ranta

on 25. Lopen Uupunut Latumestari Erkki Rannan työn jälki huomattu kauempanakin posti- ja Aamuposti Viikko-lehdet. Äänestyksen tulos julkistettiin joulun alla.

Vuoden 2018 talvella riitti lunta hyvin latujen tekoon. Tänä vuonna tästä saatiin vain unelmoida. Kuvassa Erkki Ranta moottorikelkan vierellä.

T

alvet eivät ole toistensa veljiä. Tämän huomasi päättyneen ”talvenkin” aikana. Nyt ei saatu kunnostettua käytännössä yhtään Samolatua. –Ennen tätä pahimpana talvena Samolatuja kunnostettiin 37 kertaa. Ja yhden tosi pahan talven aikana ladut rakennettiin kolmeen kertaan täysin uusiksi. Joskus riittää moottorikelkalla ja höylällä ajo, joskus tarvitaan lapiota. Ja joskus moottorisahaa. Näin kertoo Lopen Samoojien latuvastaava Erkki Ranta. Hän on 25. Lopen Uupunut. Valinta tapahtui yleisöäänestyksellä, jonka perinteiseen tyyliin toteuttivat kotiseutuyhdistys Loppi-Seura, Lopen lukio sekä Aamu-

Äänestyksessä annettiin kaikkiaan reilut 260 ääntä. Viime vuosien trendi jatkui, eli yhä suurempi osa äänistä tulee sähköpostilla tai tekstiviestillä. Äänestää saavat Lopella asuvat, vapaa-aikaansa Lopella viettävät sekä ne joilla on juuret Lopella. Nytkin ääniä tuli niin Ranskasta, Saksasta kuin Sveitsistä.

Samoojien Kalamajalla on ollut talviaikaan viikonloppuisin kahvio, kunnon kelien vallitessa riittää sielläkin kävijöitä. He tulevat tietenkin hiihtäen, toteaa vuodesta 2008 latuja ylläpitänyt Ranta. –Silloin jäin eläkkeelle veturinkuljettajan työstä. Latujen kunnostus alkoi ensin vanhalla moottorikelkalla, sitten uudemmilla. Kunnon latu-uran tekemiseen tarvitaan noin 15 senttimetriä lunta, kertoo omia latujaan myös itse hiihtelevä Ranta. Latujen lisäksi Erkki Ranta tunnetaan myös kesäisten polkujen ylläpidosta. Ne ovat koetuksella esimerkiksi Poronpolun ja Loppi Trail-tapahtumien aikaan. KA Lopen Samoojat ry juhli viime syksynä 40-vuotista taivallustaan.

Erkki Rannan ääniosuus oli noin neljännes. Kakkoseksi, selvästi Rannan taakse, sijoittui pitokokki Mervi Korpela ja kolmanneksi yrittäjäaktiivi, monessa mukana oleva Jarmo Laukkanen. Kaikkiaan ääniä sai 14 henkeä, joista kymmenen oli valintatoimikunnan ennakolta nimeämiä ehdokkaita. Lopen Samoojien latuverkolla on normaalisti paljon käyttäjiä. Osasyynä tähän on latujen jatkuva huolto ja hyvä kunto. Osansa tietenkin saavat hienot maisemat. –Täällä käy hiihtäjiä isolta alueelta, jopa pääkaupunkiseudulta. Ja palaute on ollut ihan mukavaa, pyrimme tarttumaan epäkohtiin heti kun mahdollista.

Arvonimen luovutustilaisuudessa keskellä Erkki Ranta, oikealla puolella Loppi-Seuran Eeva Sahari ja Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela. Vasemmalla Lopen lukion rehtori Vilho Ylönen ja Aamupostin uutispäällikkö Marko Kekki.

Lopen Uupunut on aikaansaava henkilö, joka on vuoden tai vuosien aikana uupumatta uurastanut kanssaihmistensä eteen, ollut heille ystävällinen sekä pitänyt hyvää huolta Lopen maineesta. LOPPI TUTUKSI

5


Valokuituhanke etenee

L

open kärkihankkeena on saada koko kunnan alueelle nopea ja vakaa laajakaista valokuidulla. Kuituverkko rakennetaan Lopen kyliin osuuskuntapohjaisesti, jolloin hankkeille on mahdollista saada 70% julkinen tuki tukikelpoisista kustannuksista. Lopen valokuiduttamista edistetään tällä hetkellä kolmella eri hankkeella, joista projektissaan pisimmällä on Järventaustan kyläkuituosuuskunta. Viime kesänä alkoivat kuituhankkeen maastotyöt ja joulukuussa talkootyönä ryhdyttiin puhaltamaan valokuitua kuituputkiin. Nimensä mukaisesti Järventaustan kylästä alun perin lähtenyt hanke on nyt laajentumassa Läyliäisiin ja Kirkonkylälle. Tämän mahdollisti se, kun Lopen kunta päätti vetää kuitukaapelin Lopen etelärajalta maantie 132:n vartta pitkin Läyliäisten kautta Kirkonkylään. Kesällä Järventaustan kyläkuituosuuskunnalla on tarkoitus aloittaa kaivuutöitä useassa eri kohteessa hankealueellaan.

-Osuuskuntamme on pyrkinyt hankkimaan paljon tietoa ja taitoa omiin käsiimme, että voimme tehdä mahdollisimman monet asiat itse ja näin säästää selvää rahaa, Järventaustan kyläkuituosuuskunnan puheenjohtaja Esko Leino kertoo. Valokuituasiaan on herätty Lopen länsija itäpuolellakin, ja talvi on ollut valokuituinfojen ja kartoitustyön täyteinen. Länsi- ja Itä-Lopen valokuituhankkeet ovat tällä hetkellä tukihakemusvaiheessa. Länsi-Lopen hankealue kattaa Topenon, Vojakkalan, Hunsalan, Pilpalan, Tevännön ja Räyskälän alueet. Itä-Lopen hanke koskee kyliä Launonen, Kormu ja Joentaka. Itä-Lopen hankkeella on mahdollisuus laajentua Sajaniemeen. Valokuituhankkeiden toteutumisen edellytyksenä on ihmisten kiinnostus kuidun hankintaan. Koko kunnan valokuituprojektin etenemistä voi seurata osoitteessa www.lopenkuitu.fi, jossa voi myös ilmoittaa kiinnostuksensa kuidusta. Paperisia lomakkeita voi palauttaa kirjaston, Tokmannin ja Launosten K-marketin valokuitupostilaatikoihin. SK

Itä-Lopen valokuitutilaisuuksissa Joentaan ja Launosten kouluilla on ollut yhteensä noin sata osallistujaa.

6

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Järventaustan kyläkuituosuuskunta jatkaa maastotöitä ensi kesänä useassa eri kohteessa hankealueellaan. Kuva: Markku Siivola

Länsi-Lopella on kokoonnuttu valokuituinfon merkeissä jo useaan kertaan, Hannes Uusitalon ja Jarkko Mikkolan johdolla.


LOPEN KUNTA

Kunta tiedottaa LOPEN KUNNAN KOULUT

Läyliäisten ja Pilpalan koulut Aluerehtori Jukka Mursula, 019 758 6222, 040 330 6222

Yhdystie 5, 12700 Loppi www.loppi.fi Vaihde 019 758 6000 Sähköposti: lopen.kunta(at)loppi.fi etunimi.sukunimi(at)loppi.fi Kunnanjohtaja Mikko Salmela, 019 758 6001, 040 630 6401 Talouspäällikkö Marita Forsberg, 019 758 60208, 040 846 6308 Hallintopäällikkö Katja Väistö, 019 758 6016, 050 520 2643 Viestintäsuunnittelija Eija Heinonen, 019 758 6032, 050 500 2166 Perusturvajohtaja Kaisa Lepola, 019 758 6249, 040 676 6249

Kirkonkylän, Länsi-Lopen ja Joentaan koulut

Lopen yläkoulu ja lukio

Aluerehtori Erika Kauppi-Nykänen, 019 758 6187, 040 330 6187

Rehtori Vilho Ylönen, 019 758 6265, 040 330 6265

Perusturvan hallintopäällikkö Mikko O. Salmela, 019 758 6059, 050 405 9084

Launosten ja Kormun koulut

Lopen 0pisto

Vanhuspalvelujen johtaja Anne Hintsala, 019 758 6150

Aluerehtori Susanna Eljaala-Ojala, 019 758 6209, 040 330 6209

Rehtori Mia Pätsi, 019 758 6770, 050 343 0378

Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Seija Rimpiläinen, 019 758 6177, 050 468 6585 Työllisyyskoordinaattori Sirkku Jabang, 019 758 6151, 040 330 6151

KUNNANTALO ON SULJETTU 1. - 31.7.2020 Virastossa toimii kuitenkin sulkemisaikanakin päivystys. Tapaamisesta on erikseen sovittava asianomaisen henkilön kanssa, puh. 019 758 6000.

Sivistysjohtaja Mika Silvennoinen, 019 758 6030, 040 3306030 Varhaiskasvatuspäällikkö Marianna Kokko, 019 758 6015, 040 330 6015 Kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen, 019 758 6035, 040 330 6035 Liikuntasuunnittelija Mira Sydänmaa, 040 330 6033 Liikunnanohjaaja Satu Suomalainen, 040 716 6235 Nuoriso-ohjaaja Pauli Suonpuro, 040 330 6036 Nuoriso-ohjaaja Noora Hyppönen, 040 194 6075 Vapaa-aikaohjaaja Aliisa Ketonen, 050 373 5982 Tekninen johtaja Timo Rahikainen, 019 758 6040, 040 330 6040

PALVELUPISTE ROSAMUNDA

Kiinteistöpäällikkö, LVI-teknikko Pasi Träff, 019 758 6050, 050 321 4924

Kunnankirjasto, Kauppatie 3, 019 758 6006

Maankäyttöpäällikkö Pekka Säteri, 019 758 6041, 040 330 6041 Rakennustarkastaja Onni Jokelainen, 019 758 6052, 050 376 1163

Avoinna ma, ti, to klo 9 - 19 Ke, pe klo 9 - 16 Arkipyhäaattoina klo 9 - 16 La 1.9. - 30.4. klo 10 - 14

Kiinteistötarkastaja Kirsti Santakangas, 019 758 6018

www.loppi.fi

Maaseutuasiamies Antero Pöysti, 03 680 1872 antero.poysti(at)janakkala.fi Asuntosihteeri Leena Ravantti, 019 758 6013, 040 330 6013


Hurmaava Tokholmannokka löytyy Iso-Melkuttimen etelärannalta.

Luontopoluilla vilkasta - Lähiliikkuminen on nyt pop!

L

uonnossa liikkuminen virkistää mieltä ja tutkitusti laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Lopella on upeita ulkoilukohteita, jotka vetävät liikkujia myös kauempaa. Tämä on toki tiedetty, mutta silti Metsähallituksen vuodenvaihteessa julkaisemat kävijämäärät Komiolta ja Melkuttimelta yllättivät; laskureihin kertyi ajalle 18.6.-31.12.2019 kaikkiaan 7241 kävijää Komiolla ja huikeat 12 989 ulkoilijaa Melkuttimella! Laskurit ovat toiminnassa myös kuluvana vuonna, jotta saadaan vertailulukemia. Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteet, joissa laskureita on ollut useampana vuonna, ovat näyttäneen kävijämäärien kasvua, ja tätä tukevat myös paikalliset havainnot - parkkialueet alkavat käydä ahtaiksi vilkkaimpina päivinä, vaikka polut vetävätkin. Pysäköintialueille onkin kaavailtu laajennuksia ja kunnostusta. Lumettomaksi osoittautunut talvi on osaltaan lisännyt ulkoilureittien käyttöä myös talvikaudella. Erityisesti maastopyöräilijöitä

8

on ollut paljon liikkeellä. Melkuttimen kierto pyöräillenkin onnistuu, moni suuntaa täältä myös Poronpolun pyöräilyreitistöille ja Komion ja Luutasuon suuntaan.

Muista käytössäännöt Lisääntyviin kävijämääriin on varauduttu myös huollon puolelta; tulentekopaikkojen puuvarastoja on täytetty reilulla kädellä jo talvea vasten, ja kevään tullen huoltokerrat

Ulkoilureiteillä tulenteko on sallittu vain merkityillä nuotiopaikoilla, tällöinkin metsäpalovaroitus huomioon ottaen.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


tihenevät. Kesäkaudella mm. Melkuttimella poiketaan tarkistamassa tilanne viikottain. Ylläpidetyillä reitistöillä tulenteko on sallittu vain rakennetuille, merkityille tulentekopaikoille, metsä- ja ruohopalovaroitukset huomioon ottaen. Kun liikkujia on paljon, ruuhkautuvat helposti myös taukopaikat, ja tulee kiusaus rakentaa oma nuotio johonkin lähelle. Tämä on kuitenkin täysin kiellettyä, ja näitä ylimääräisiä nuotiopaikkoja on toistuvasti huollon puolesta jouduttu siivoamaan pois.

ta (P-alueen os. Opintie 6 Loppi kk) lähtevät Isokorkeen kuntoratapolut ovat ympärivuotisessa käytössä. Täältä löytyy 1,5 km, 3 km, 4 km ja 5km kesäreitit ja lumitalvina hiihtoladut 1,5 km ja 3km (valaistut), sekä 4 km. Samoin Läyliäisistä löytyy kuntorata (P-alueen os. Vesikopintie 180) ja kesäreitit 1,2 km, 3 km (kaksi eri reittiä) ja 6 km. Näistä lyhin lenkki on lumitalvisin hiihdettävissä, ja lisäksi tehdään sään salliessa 5 km hiihtolatu.

Maastopyöräilijöiden osuus ulkoilureiteillä on viime vuosina lisääntynyt.

Huomattava on myös, että metsäpalovaroituksen aikana avotulta ei saa tehdä myöskään virallisille tulentekopaikoille, sillä nuotiopaikka ei ole tulisija. Ylläpidettyjä laavuja saa käyttää yöpymiseen, ja telttansa saa pystyttää laavujen lähimaastoon. Iso-Melkuttimen laavuilla on kuivakäymälät. Huolletuilla ulkoilureitistöillä pätevät jokamiehenoikeudet; marjoja ja sieniä saa kerätä, mutta puita, pensaita ja oksia ei saa tuhota tai katkoa, roskaaminen on kielletty. Myös lemmikit on pidettävä luonnossa liikkuessa kiinni.

Luontoa lähellä

Edellämainittujen kuntoratojen kartat löytyvät loppi.fi -sivustolta. Launosissa on myös koulun läheisyydessä kuntorata 2,2 km, Sajaniemessä 750m rata ja Topenolla 1,5 km, näitä ratoja ylläpitää kyläyhdistykset.

Lopen ulkoilureiteistä Luutaharjun Samo, Melkuttimen kierto ja Poronpolun reitit sekä Pääjärvi ja Kivisammaljärvi kuuluvat Hämeen Ilvesreitistöön, joka yhdistää toistakymmentä erilaista kansallispuistoa, virkistysaluetta ja luonnonsuojelualuetta Hämeen järviylängöllä. Hämeen Ilvesreitti on merkitty maastoon ilvestunnuksin ja keltaisin merkein. Melkuttimen kierto on merkitty sinisin merkein.

Uusia reittejä tulossa Ojajärvelle ollaan myös suunniteltu useampaa uutta kiertoreittiä ja näille yhdysreittiä kirkonkylältä niin, että täältä päin pääsisi kävellen reitistöille. Tavoitteena olisi saada ko. reitit tehdyksi vielä kuluvan vuoden aikana. Lopen kunnan Ulkoilureitit ja luontokohteet -esitteestä löytyvät kattavasti alueen ulkoilukohteet, taukopaikat, vene- ja uimapaikat ym. infoa luonnossa liikkujille. Esitettä on saatavilla niin kunnantalolla kuin kirjastossakin sekä loppi.fi. SS

Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas päästäkseen ulkoilemaan metsäpoluille. Lopen kirkonkylällä koulukeskuksen urheilualueelLOPPI TUTUKSI

9


Kisojen kesää valmisteltu Räyskälässä

R

äyskälän Ilmailukeskuksessa on valmistauduttu todelliseen kisojen kesään - kalenteriin on merkitty peräti seitsemät purjelentokisat. Suunnitelmissa on aloittaa kilpailukesä toukokuulla Räyskälä Openin merkeissä. Heti kesäkuun alkuun suunniteltu Räyskälä Masters on tuonut kiinnostuneita yhteydenottoja myös ulkomailta. Kun samaan aikaan kisataan myös kaikkien luokkien purjelennon SM-mitaleista, saataneen paikalle myös kansallisen purjelennon parhaimmisto. - Niistä tulee kivat kisat, todennäköisesti mukaan saadaan yli 50 kilpailijaa, kertoo Räyskälä-Säätiön toiminnanjohtaja Mari Heikkilä. Samaan aikaan kisataan myös kaikkien luokkien purjelennon SM-mitaleista.

Purjelentokisat jatkuvat heinäkuussa perinteisillä Jannen kisoilla. Elokusssa vuorossa on EFRY-GP kahtena viikonlopuna, maaliinlaskun SM syyskuun alussa ja Kolmen kerhon maaliinlaskukisa päättää kisakauden.

harrastajia, ja lupaavasti myös tämän kesän viikko on täyttymässä. - Nuoret oppivat todella nopeasti, ja tämä on hyvä ja edullinen väylä tutustua lajiin matalalla kynnyksellä, toteaa Mari Heikkilä.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kisoja myös paikanpäälle, vaikkapa ravintola Huhkajalammen palveluista nauttien.

Myös tutustumislennot tarjoavat kivan tavan päästä taivaalle. Elokuun ilmailuviikonlopusta on myös tullut vuosi vuodelta suositumpi, koko perheen ilmailutapahtuma, jolloin ilmailuun ja erilaisiin koneisiin sekä Räyskälän kenttään pääsee tutustumaan läheltä.

Ilmailua läpi kesän Kisojen väliin mahtuu runsaasti ”purjelentoharrastajan arkea”. Alkava kesä Räyskälässä varataan kokonaan ilmailulle, edellissyksynä päällystetyistä kiitoteistä nauttien. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty purjelennon tutustumisviikko heti juhannuksen jälkeen toi lajin pariin uusia nuoria

Räyskälän ilmailukeskuksessa on tiedossa aktiivinen ilmailukesä purjelentokisojen merkeissä.

10

Ilmailukeskuksen alueella järjestettävät Radioamatöörien kesäleiri ja nojapyöräilyn SM-kisat eivät vaikuta lentotoimintaan. SS

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Räyskälä-Säätiön toiminnanjohtaja Mari Heikkilä toivottaa yleisön tervetulleeksi tutustumaan lentotoimintaan. Kentällä järjestetään esittelykierrokset joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina touko-elokuussa. Lähto kierroksille on ravintolarakennuksen edestä.


Räyskälässä tapahtuu 2020

Räyskälä Open 16.-23.5. Räyskälä Masters ja purjelennon SM 6.-13.6. Purjelennon tutustumisviikko 22.-27.6. Radioamatöörien kesäleiri 16.-18.7. Jannen kisat 19.-26.7. Nojapyöräilyn SM-kisat 1.-2.8. EFRY GP 7.—9.8. ja 14.-16.8 Ilmailuviikonloppu 15.-16.8. Maaliinlaskun SM 5.-6.9. Kolmen kerhon maaliinlaskukisa syyskuulla

Elokuun puolivälin ilmailuviikonloppuna Räyskälässä voi nähdä myös harvinaisempia lentokoneita. Viime kesän vetonaulana oli historiallinen DC-3.

LOPPI TUTUKSI

11


Tasolta toiselle taiteen perusopetuksessa - Lopella mahdollisuus opiskella tanssia, musiikkia ja teatteria 12

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Taiteen perusopetus on ainutlaatuinen suomalainen taideopetuksen muoto lapsille ja nuorille. Opetus on luvanvaraista ja sitä saavat antaa kunnat tai yksityiset koulut kunnan tai Opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla, opetusta säätelee taiteen perusopetuksesta annettu laki ja asetus.


T

aiteen perusopetuksessa on käytössä yleinen ja laaja oppimäärä, jotka eroavat toisistaan tavoitteiltaan, sisällöiltään sekä laajuudeltaan. Opetushallitus laatii ja vahvistaa oppimäärien perusteet, minkä pohjalta opetuksen järjestäjä tekee oman suunnitelmansa, joka täydentää opetushallituksen perusteita. Taiteen perusopetus on tasolta toiselle etenevää. Opetusta antava oppilaitos antaa opiskelijoille päättötodistuksen opintojen jälkeen. Laajan oppimäärän opintoihin kuuluu myös päättötyön tekeminen. Taiteen perusopetukseen voi tutusta tarkemmin opetushallituksen sivuilla.

Tavoitteellista opetusta, ammattilaisten toimesta Vuodenvaihteessa Riihimäen Nuorisoteatterilla oli syytä juhlaan; pitkäaikainen haave opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä taiteen perusopetuksen järjestämisluvasta kävi toteen, kun uusia lupia kymmenen vuoden tauon jälkeen oli jaossa. Saatu lupa nähtiin arvokkaana tunnustuksena Riihimäen Nuorisoteatterin pitkäjänteisestä työstä taiteen perusopetuksen kentällä. Nuorisoteatteri on toiminut Riihimäellä vuodesta 1991, ja sillä on opintoryhmä myös Lopella. Riihimäen Nuorisoteatteri tuottaa vuosittain noin 20 ensi-iltaa. Viime kesän kesäteatteriesityksenä nähtiin Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset (kuva). Tänä vuonna Allinnan Montussa Ella ja jättipotti. Kuva Jutta Taipale.

Lopella toimivan Etelä-Hämeen Tanssiopiston tanssin laajan oppimäärän opetuslupa laajeni samassa yhteydessä myös Riihimäelle. Tanssiopisto on toiminut Lopella syksystä 2003 alkaen, ja se sai jo vuonna 2008 opetuksen järjestämisluvan ja valtionosuuden opetus- ja

kulttuuriministeriöltä Lopen ja Hausjärven opetukseen. Tanssiopistossa opiskellaan balettia tai nykytanssia laajan oppimäärän pääaineena. Jo 60 vuoden ajan alueella toiminut Riihimäen musiikkiopisto tarjoaa puolestaan monipuolista ja laadukasta taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista soiton- ja laulunopetusta. Opiskella voi sekä klassista musiikkia että rytmimusiikkia. Nuorisoteatteri tarjoaa taiteen perusopetusta noin 550 lapselle ja nuorelle, Tanssiopisto lähes 300:lle ja Riihimäen musiikkiopisto, muskari mukaan lukien, 660:lle. Taiteen perusopetus on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää. Laajan oppimäärän perusopintojen päättötodistuksen saa 800 oppitunnin opintojen jälkeen (noin 14 vuotiaana), 500 oppitunnin lisäopintojen ja päättötyön jälkeen saa laajan oppimäärän päättötodistuksen (noin 19 vuotiaana). Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opinnot antavat valmiudet myös taiteenalan ammatti- ja jatko-opintoihin. SK

Etelä-Hämeen Tanssiopiston Lopen salilla oppitunnit pyörivät viitenä iltana viikossa. Tiivis harjoittelu tuottaa tulosta; balettiryhmät esiintyivät joulun alla Pähkinänsärkijä-esityksissä; esitykset pyörivät täysille katsomoille jo toista vuotta. Kuva Maiju Milad.

Anni Kortesalmi (9v) opiskelee toista vuotta Riihimäen Musiikkiopistossa, Harri Sarvela puolestaan opettaa jo 27. lukuvuottaan. Kuva Elsa Argillander.

LOPPI TUTUKSI

13


Näyttelyitä, tapahtumia ja talkoita - Wanha Syrjä on herätetty eloon Järventaustan Wanhassa Syrjässä on alkamassa viides toimintakesä Lopen Syrjä-seuran johdolla. Luvassa on tänäkin vuonna kivaa yhteistyötä ja monenmoisia kulttuuririentoja niin eri yhdistysten kuin kyläläistenkin kanssa. Woikukkafestareilla muistellaan vanhoja perinneleikkejä, ohjelmalliset kahvikutsut tarjoavat sen seitsemän sorttia ja ohjelmavälipaloja, runoteatteria on luvassa heinäkuussa ja elokuiset luku- ja kirjallisuusillat palaavat ohjelmaan.

Lopen Syrjä-seuran puheenjohtaja Erja Noroviita ja sihteeri Pirjo Juhela ovat tartuttaneet Syrjä-innostuksensa kyläläisiin ja kulttuuriväkeen ympäri Loppea ja Etelä-Suomea.

14

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Wanha Syrjä on herätetty uuteen eloon. Erilaiset tapahtumat kutsuvat mukaan kaikenikäisiä. Viime kesän kantripäivä toi mukanaan mm. hevostelua ja rivitanssia. Kuva Jussi Laukkanen.

Mikä Syrjä?

Viime kesänä avattiin etelän puoleinen eteinen ja korjattiin ulko-ovien ikkunat. Haaveissa olisi saada tälle puolelle rakennetuksi joskus entisen mallinen lasikuisti. Kuva Erja Noroviita.

H

yvän suosion saanutta näyttelytoimintaa jatketaan. Tuvan seiniä tulevat koristamaan hyvinkääläisen tunnetun taidemaalarin Kaapo Wirtasen (1886-1959) työt

Tarmolla kunnostustoimiin

Huittien taidekokoelmasta. Kallaksentien varrella kesiään viettävän lIntuharrastaja ja -valokuvaaja Timo Aarnion valokuvanäyttely kiinnostanee linturetkelle tulijoita ja muita

kymmenvuotisen vuokrasopimuksen Lopen kunnan kanssa. Viime kesänä aloiteltiinkin jo ikkunoiden kunnostusprojektia, ja tätä on tarkoitus jatkaa tänäkin vuonna. Leader-han-

luonnossa liikkujia.

kerahaa on anottu niin kaivonkunnostukseen kuin itse talonkin korjaukseen. Talkoita jatketaan myös pihapiiriä raivaten. Kunta teki talvella suunnitelut ja hallitut hakkuut metsittynyttä peltoa harventaen, puistomaisuutta tavoitellen. Nyt näkyvät pellot ja valoa tulvii jälleen Wanhan Syrjänkin pihaan! SS

- Syrjään toivotaankin paljon kävijöitä, ja jos aukioloajat eivät sovi, voi soittaa sihteerille tai puheenjohtajalle ja sopia vierailusta, toteaa puheenjohtaja Erja Noroviita.

Syrjän rakennusten korjaaminen ja kunnostaminen, sekä avustusten haku remontointiin on nyt mahdollista, kun Syrjä-seura solmi

Syrjä on Lopen kunnan omistama Järventaustassa sijaitseva entinen vauras talonpoikaistalo (os. Kallaksentie 77). 1800-luvun alun emäntänä Syrjässä oli Maija-Stiina, jonka asus­teisiin pohjau­ tuu Lopen naisen kansal­lis­puku. Syrjässä viettivät kesiään 1800-luvun lopulla peräti 40 vuoden ajan suoma­ lais­ mie­ liset Goden­ hjelmit ja Krohnin suvun jälke­läisiä, muun muassa Aino Krohn, myöhem­min suomalais-virolaisena kirjailijana tunnetuksi tullut Aino Kallas. Suomenkieli oli keskiössä ”herrasväen” ja paikallisten kesässä ja Syrjällä onkin näin omin­ takei­ set yhteydet Lopen ja Suomen kehitykseen ja kulttuuriin.

"Se Syrjän tunnelma!" Tuo tunnelma, joka luo vaikuttavan taustapohjan eri tapahtumille. Ne hirret, ne kuluneet lattialankut, lukuisten ihmisten jalkojen kuluttamat vuosien saatossa. Tapahtumat voivat olla mitä erilaisimpia, laidasta laitaan. Ja aina taustalla "se Syrjän tunnelma" - salliva, tervetulleeksi toivottava, historiaan johdatteleva. Tunnelmaa tukevat seuran lahjoituksina saamat tuolit, pöydät ja ne "manklatut" pöytäliinat ja ruusukupitkin, ja kaikkien talkoolaisnaisten aherrus. - Pirjo Juhela LOPPI TUTUKSI

15


Lopen Seurakunta

16

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


LOPEN KIRKKO (Pilpalantie 1, Loppi) Messu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10 (ei 21.6.) Kirkkokahvit messun jälkeen Avoinna tiekirkkona 10.6.-4.8. klo 11-16 Konfirmaatiot 3.5., 14.6., 28.6. ja 14.7. klo 10 Vapaa-ajan loppilaisten kirkkopyhä su 19.7. klo 10

VANHA KIRKKO (Pilpalantie 97, Loppi) Nähtävyyskirkko 1660-luvun lopulta, vaatimaton, puhutteleva hirsikirkko. Avoinna 10.6.-4.8. ma-su klo 12-16, sekä lisäksi to klo 16-20, muina aikoina sopimuksen mukaan (juhannusaattona suljettu). Iltahartaus torstaisin 4.6.- 27.8. klo 20 Su 21.6. klo 10.15 perinnejumalanpalvelus

YHTEYSTIEDOT Kirkkoherranvirasto seurakunnan virastotalolla (Pilpalantie 3, 12700 Loppi) palvelee kaikissa seurakuntaa koskevissa asioissa ma-pe klo 9-12, muuna aikana sopimuksen mukaan puh. 050 4264100. kirkkoherra Tuomas Hynynen 040 411 0101 kappalainen Ilkka Juote 050 307 5658 seurakuntapastori Sari Salmi 050 553 4018 kanttori Taina Sulkanen 050 366 2246 diakonissa Auli Kovalainen 050 383 3480 nuorisotyönohjaaja Kari Mononen 050 533 4813 nuorisotyönohjaaja / varhaisnuoret Saija Lohikoski 050 359 8349 varhaiskasvatuksen työalajohtaja Sirpa Stenblom 050 373 9356 kiinteistö- ja hautausmaa-asiat Olli Levoniemi 045 635 8623 kirkon suntio Anu Korpioksa 050 524 1880 taloustoimisto / talouspäällikkö Pirjo Kuuluvainen 050 592 6940 ” / palkat, laskut Maija Lindfors 040 566 6605 Kesijärven leirikeskus/keittiö Merja Sokka 050 569 2584 Seurakunnan kotisivut: www.lopenseurakunta.fi Sähköposti: loppi.seurakunta@evl.fi Sähköposti /työntekijät: etunimi.sukunimi@evl.fi Facebook: www.facebook.com/lopenseurakunta

SEURAKUNNAN TAPAHTUMIA 4.6.-27.8. torstai-iltaisin klo 20 iltahartaus Lopen vanhassa kirkossa (Pilpalantie 97) Ti 9.6. klo 20 iltakirkko Läyliäisten Rukoushuoneella (Läyliäistenraitti 104).

KAPPELI (Pilpalantie 2, Loppi) Avoinna sopimuksen mukaan.

LÄYLIÄISTEN RUKOUSHUONE (Läyliäistenraitti 104, Läyliäinen) Iltakirkot tiistaisin 9.6., 14.7. ja 4.8. klo 20

KESIJÄRVEN LEIRIKESKUS (Nikulantie 210, Launonen) Kaikille avoimet saunaillat leirikeskuksen rantasaunalla tiistai-iltaisin 16.6.-18.8. klo 17-20. Juhannusjuhla juhannusaattona 19.6., lipunnosto ja kahvit klo 17, juhannushartaus ja ohjelmaa klo 18.

Juhannusaattona, pe 19.6. juhannusjuhla Kesijärven leirikeskuksessa (Nikulantie 210, Launonen), klo 17 lipunnosto ja kahvit, klo 18 hartaus ja ohjelmaa. Su 21.6. klo 10.15 Perinnejumalanpalvelus Lopen vanhassa kirkossa 23.-25.6. kesäleiri 3-6 luokkalaisille Kesijärven leirikeskuksessa. Ilmoittautuminen. Ti 14.7. klo 20 iltakirkko Läyliäisten Rukoushuoneella (Läyliäistenraitti 104) Su 19.7. klo 10 Vapaa-ajan loppilaisten kirkkopyhä Lopen kirkossa Ti 4.8. klo 20 iltakirkko Läyliäisten Rukoushuoneella (Läyliäistenraitti 104) 5.-6.8. kesäleiri 1-3 luokkalaisille Kesijärven leirikeskuksessa. Ilmoittautuminen. La 8.8. Retki Vivamon raamattukylään. Ma 10.8. klo 18 kouluun lähtevien siunaaminen Lopen kirkossa. Su 16.8. klo 14 seurakunnallinen yhteislaulutilaisuus Vojakkalan lavalla, mm. pastori Ilkka Juotteen lauluja Keskiviikkoisin 23.9.-18.11. (ei 14.10.) puuroaamu klo 8.30-10 seurakunnan virastotalon nuortentilassa (Pilpalantie 3) To 8.10. klo 18.30 Gospelkonsertti Elmolassa, Juhani Tikkanen Band. Rippikoulujen 2021 starttikonsertti, avoin myös muille. Vapaa pääsy. 13.-14.10. syyslomaleiri 1-3 luokkalaisille Kesijärven leirikeskuksessa. Ilmoittautuminen. La 7.11. klo 11-13 Myyjäiset Lopen kirkon seurakuntasalissa (Pilpalantie 1) 21.-22.11. leiri 3-6 luokkalaisille Kesijärven leirikeskuksessa. Ilmoittautuminen. Su 29.11. klo 18.30 Maasalon adventtivesper Lopen kirkossa Su 13.12. klo 17 Kauneimmat joululaulut Lopen kirkossa La 19.12. klo 18 Metsäkirkko Launosten Eräsavulla (Nyynäistentie 836) To 24.12. klo 14.30 ja 16 Jouluaaton hartaudet Lopen kirkossa To 24.12. klo 23.30 Jouluyön laulut Lopen kirkossa, Naiskuoro Timotei

LOPPI TUTUKSI

17


Lopen Shell

- hyvän palvelun yritys vuosimallia 2019 Hyvä palvelu ja vuoropuhelu asiakkaiden kanssa on Shellillä kohdillaan. Asiakas on palvelun keskiössä ja asiakasta kuunnellaan. Se on yrityksen palvelukonsepti. Vuonna 2019 nimitys tuli nuorille yrittäjille tiukassa vaalissa.

Kanta-asiakkaille kuin koti ja piipahtajille iloinen yllätys

Tiukassa äänestyksessä huoltoasemat pitivät pintansa

Lopen Shellin yrittäjäpariskunta Sini ja Joonas Kolehmainen ovat kuunnelleet herkällä korvalla asiakkailta tulleita kehittämisideoita reilu vuosi sitten alkaneella yrittäjätaipaleella.

Lopen hyvän palvelun yritys on valittu yleisöäänestyksellä jo vuodesta 1992. Kisan järjestää Lopen Yrittäjät ry. Viime vuosina palkittuja yrityksiä ovat olleet: 2018 Eräloppi Oy, 2017 Lopen Auto ja Rengas, 2016 Lounastupa, 2015 Lopen Apteekki, 2014 K-Market Loppi, 2013 Bar Parooni, 2012 Neste Loppi, 2011 ASV Autohuolto, 2010 Läyliäisten Sähkö ja 2009 Shell Jokiniemi.

Shellin parlamentin kantajoukolle paikka on kuin toinen olohuone ja taukoa pitäville matkaajille keidas, jossa tarjotaan ruokaa, leipiä ja leivonnaisia. Omassa keittiössä tehdään ruuat myös lounaslistalle. Aivan spesiaalia ovat Shellin F1-studiot. – Parlamentin pöydästä idea tuli ja porukalla mietittiin, että miten moinen kisakatsomo voitaisiin järjestää. No, kaikki on mahdollista! Ravintola ei muuten ole auki sunnuntaisin, mutta

Äänestyksessä annettiin ääniä 20 yritykselle ja vaali oli todella tiukka. Eniten ääniä saaneet yritykset olivat muutaman äänen sisällä. Lopen Shell selvisi voittajaksi ja niukasti kakkoseksi jäi Auto- ja konekorjaamo Ismo Tölmälä. Kolmossijan jakoivat Teboil Launonen ja Neste Läyliäinen. AP

kisastudiossa on ollut tarjolla muun muassa pitsaa ja hamppareita, kertoo Sini Kolehmainen. Viimeisen vuoden aikana on Shellillä vieraillut myös ministereitä ja kansanedustajia tapaamassa loppilaisia ja kuuntelemassa kentän ääniä. Näistä viimeisempimä Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja kansanedustaja Hilkka Kemppi.

18

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

HYVÄN PALVELUN PORUKKA: Iloinen joukko hyviä palvelijoita. Edestä Sini Kolehmainen, Terhi Salminen, Heli Partanen, Tiina Leikkainen ja Joonas Kolehmainen.


Lopen purpuri, perinteinen häätanssi, nostettiin uuteen tietoisuuteen 2017 Loppi-Seuran toimesta. Lopen purpurin uusi ensiesitys nähtiin kotiseutujuhlassa Sajaniemen kesäteatterilla, ja myöhemmin myös suuressa itsenäisyyspäiväjuhlassa satavuotiasta Suomea juhlistaen.

Kotiseututyötä 70 vuotta, Loppijärven puolesta 60 vuotta - Yhdistykset juhlivat tasavuosikymmeniä

V

uosittainen kotiseutujuhla, hautausmaakävelyt, kotiseutumuseon ylläpito ja Lopen Joulu -lehden julkaisu yhteistyössä SPR Lopen osaston kanssa. Tätä kaikkea tekee 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä kotiseutuyhdistys Loppi-Seura. Loppi-Seura järjesti ensimmäisen kotiseutujuhlansa pari viikkoa perustamisensa jälkeen, elokuussa 1950. Seura hankki Lukkarin puustellina tunnetun kotiseutumuseon jo 1954 ja kartutti esineistöä ja kunnosti rakennuksen niin että se avattiin yleisölle 1961. Vuosittainen kotiseutujuhla on muodostunut perinteeksi, vuodesta 1995 alkaen heinä-elokuun vaihteeseen sijoittuvan Lopen kesäviikon huipentumana. Tiistainen hautausmaakävely sekä torstainen museon avoimet ovet ja kansallispukutuuletus Vanhan kirkon iltahartauksineen ovat vakiintuneet Loppi-Seuran järjestämäksi kesäviikon ohjelmaksi, eri yhdistysten järjestämän toiminnan oheen. Kotiseutujuhlaa vietetään tänä vuonna tavallista juhlavammin Loppi-Seuran 70-vuotista taivalta juhlistaen sunnuntaina 2.8. Pitkä historia on myös Loppijärven ystävät ry;llä. Yhdistys perustettiin 1960, kun ranta-asukkaat halusivat vaikuttaa veden pinnan korkeusvaihteluihin. Säätelyrajat saatiinkin suppeammiksi ja vastaamaan paremmin luonnollisempaa tilaa niin, että lopputulos

tyydytti myös Tervakoski Oy:ta. Nykyisellään toiminta on keskittynyt enemmän veden laadun kohentamiseen, ja asia koskettaa maanomistajien ohella myös muita loppilaisia. Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla, pyrkimyksenä auttaa järveä, jonka tila on korkeintaan tyydyttävällä tasolla. Loppijärven ystävät ry juhlistaa 60-vuotista taivaltaan vuosikokouksessaan heinäkuussa. Puolivuosikymmeniään juhlii puolestaan Lopen Harmonikat, joka järjestää 45-vuotisjuhlatanssit Vojakkalan lavalla heinäkuun viimeisenä lauantaina. Varsinainen juhlakonsertti järjestetään sunnuntaina 1.11. Loppisalissa. Vuoteen mahtuu myös Lopen opiston 50-vuotisjuhlallisuudet syyskuussa sekä muutamia tanssikeikkoja.

Loppi-Seuran keskeistä toimintaa on museon ylläpito ja kotiseutujuhlan järjestäminen. Verkon kudonta ja pauloitus kiinnostivat viime kesänä museon avointen ovien päivässä. Perinnetaidot ovat vielä hallussa Hannu Aflechtilla ja Antti Koskimäellä.

Launosissa toimiva partiolippukunta Santamäen Palokärjet ry viettää 40-vuotisjuhlavuottaan. Menneitä toiminnan vuosia muisteltiin valokuvia katsellen jo vuosikokouksen yhteydessä helmikuussa. Kesällä järjestetään pyörävaellus Ahvenanmaalle ja itsenäisyyspäivänä järjestetään perinteinen soihtukulkue ja sen jälkeen itsenäisyyspäivän juhla Launosten koululla. Tasavuosimerkkivuottaan viettävät kuluvana vuonna myös mm. Lopen Reserviläiset ry (60 vuotta), Lions Club Loppi (55 vuotta) sekä Lions Club Loppi/Maijastiinat (10 vuotta). SS

60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Loppijärven ystävät ry organisoi mm. viime syksynä järjestetyn hoitokalastuksen. Pikkukalaa nuotattiin viitenä päivänä ELY-keskuksen ja loppilaisten Lions-järjestöjen tuella. Kuva LC Loppi MaijaStiinat.

LOPPI TUTUKSI

19


Tervetuloa maalle Loppi on virkeä maaseutupitäjä, jossa on useita omilla sektoreillaan erikoistuneita maatiloja omine tuotteineen ja palveluineen.

Launosten Kartanolla pääsee ritaritunnelmaan. Kuva: Marko Laukkanen

Pappilanpuistolle tärkeitä arvoja ovat eläinten eettinen kohtelu, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja energian säästäminen. Kuva: Hannu Heikkinen

Ritareita maaseutumiljöössä Launosten Kartanolla on pitkä historia, aina 1600-luvulta lähtien. Nykyään tilan pääpaino on elämys- ja hevospalveluissa. Launosten Kartano tarjoaa paimenkoulutusta, lännenratsastusvalmennuksia, kursseja, seikkailupäiviä ja elämysmatkailua. Uutena lajina tilalle on tullut keskiaikainen ratsastaminen sotaharjoituksineen. Cowboy-päivässä pääsee kokeilemaan oikeaa

20

karjatyöskentelyä kartanon nautalaumaa paimentaen. Keskiaikaisen ratsuväen aitoihin varusteisiin pääsee puolestaan tutustumaan ritaripäivässä, jolloin voi kokeilla myös muu-

etukäteen ei tarvitse tietää mitään, perusterveys riittää.

tamia lähitaistelun perustekniikoita, jopa oikean sotaratsun kanssa.

me soveltuvat kaikille niille, jotka ovat aina halunneet olla karjapaimenia tai ihailleet ritareita, Launosten Kartano Oy:n toimitusjohtaja Virpi Jouttela kertoo.

- Ritariratsastus kilpailumielessä on kova laji, jossa pärjää, kun osaa ratsastaa hyvin. Omassa toiminnassamme yritämme kuitenkin pitää kynnyksen osallistujille matalalla, joten

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

-Räätälöivät kurssimme ja elämyspakettim-

Launosten Kartano järjestää myös seikkailupäiviä, joissa ritari-tai länkkäritunnelmaan


voi sukeltaa hauskana koko perheen seikkailuna. Tulevaisuudessa tilalla voi ratkoa myös jännittäviä pako- ja roolipelejä.

suoraan joko asiakkaan osoitteeseen tai sitten tilauksen voi noutaa sovitusti täältä meidän tilaltamme, Jouko Helander kertoo.

Launosten Kartanon ritariryhmää hevosineen voi tilata myös erilaisiin palveluyksiköihin, jolloin keskiaikatunnelmaa voidaan tuoda niidenkin iloksi, joille retkipäivä Launosiin on hankala toteuttaa.

Pappilanpuiston biodynaamisella luomutilalla viljellään noin 36 eri lajia kasviksia, juureksia ja yrttejä, jotka kasvatetaan pääosin luomusiemenistä. Näistä viidennes myydään Kantatie 54:n varrella olevassa Lopen Pehtoorissa.

Kesällä Launosten Kartano on mukana Launosten Kylä kutsuu-tapahtumassa 5.7. ja elokuussa kartanolla järjestetään jälleen karjanpaimennuskisat.

Maisemanhoitotyön edelläkävijä

-Lopen Pehtoorin kylmiössä säilyvät hyvin aremmatkin tuotteemme, kuten salaatit. Kesäisin väkeä on paljon liikkeellä ja tuotteemme menevät kaupaksi kylmiöstä saman vuorokauden aikana, Helander sanoo.

Pappilanpuiston luomutila on yksi Lopen noin kolmestakymmenestä nautakarjatilasta. Neljännesvuosisata sitten tilalle tulivat ensimmäiset itäsuomenkarjan kyytöt, jotka

Eläinten eettinen kohtelu, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja energian säästäminen ovat Pappilanpuistolle tärkeitä arvoja. Tila onkin yksi Suomen edelläkävi-

tuolloin olivat Suomessa lähes sukupuuton

jöistä maisemanhoitotyössä, jota se on to-

Halmelan vuohitilan tilapuoti palvelee lauantaisin. Kuvassa tilan isäntäpari Jonna ja Eero Ukkola.

Halmelan vuohitila toimii vuohenmaidon sopimustuottajana Juustoportille.

partaalla. Aluksi Miina Äkkijyrkältä hankitut kyytöt olivat Pappilanpuiston tilalla vain harrastelehminä, mutta nyt kyytönliha ynnä Ahvenanmaan lampaanlihan kanssa, muodostavat tärkeän osan tilan elannosta. Pappilanpuiston asiakkaita ovat lähituotannosta kiinnostuneiden ihmisten lisäksi suurkeittiöt ja ravintolat.

teuttanut jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Kesäisin Pappilanpuiston kyytöt ja lampaat laiduntavat valtakunnan tärkeimpiä perinnebiotooppeja esimerkiksi Helsingin Viikissä ja Vihdin Nuuksiossa.

Vuohenlihassa on potentiaalia

-Lihantuotannossa käytämme koko ruhon

Lopen kirkonkylällä sijaitsevalla Halmelan tilalla on viime vuosina tehty mittavia inves-

hyödyksi. Leikkaamossa liha leikataan asiakkaan toiveiden mukaisesti ja toimitetaan

tointeja maatilan kehittämiseksi. Tarkan harkinnan ja monien laskelmien jälkeen Jonna ja

Eero Ukkola ryhtyivät vuonna 2018 rakentamaan tilalleen kuttulaa. Seuraavana vuonna valmistui vuohinavetta 24-paikkaisella lypsykarusellilla. Halmelan vuohitila toimii vuohenmaidon sopimustuottajana Juustoportille. Tilalta maito haetaan kolmen päivän välein jatkojalostettavaksi, kuten maailmalla tunnustusta niittäneeksi puolivuotta kypsytetyksi Vuoden Grand Reserve (GR) juustoksi.

LOPPI TUTUKSI

21


Vuohenlihaa voidaan pitää eettisenä ja terveellisenä valintana. Huippukokit maailmalla suitsuttavat vuohenlihan olevan koostumukseltaan erinomaista, koska se sisältää vähemmän kolesterolia ja hitusen enemmän proteiinia kuin broileri. Vuohenlihassa on korkeampi rautapitoisuus kuin muissa punaisissa lihoissa. Halmelan tila pyrkii nostamaan vuohenlihan tunnettuutta erilaisin maistatuksin ja antamalla reseptivinkkejä vuohenlihan valmistukseen

Tilan emäntä, Mari Kamppi, kertoo alpakoiden olevan kysyttyjä erilaisiin tapahtumiin ja tila pyrkiikin mahdollisuuksiensa mukaan tekemään vierailuja alpakoidensa kanssa.

Halmelan vuohitila avasi viime syksynä myös tilapuodin, jonka myyntiartikkeleita ovat vuohenliha ja muut vuohituotteet.

-Ihmiset tykkäävät, kun tietävät mistä langat tulevat. Monet ovatkin halunneet noutaa verkkokauppaostoksensa suoraan tilaltamme, ja tulleet samalla tutustumaan alpakoihimme ja muihin eläimiin, Mari Kamppi kertoo.

- Suosituimmat lihatuotteet ovat olleet tuorepakastettu vuohenkäriste ja säilykeliha, Ukkola sanoo. Tilapuoti on avoinna lauantaisin klo 10-12, kesäkuusta lähtien klo 10-13. Halmelan vuohitila on mukana 11.7. Avoimet maatilat Hämeessä 2020-tapahtumassa ja 12.9. Osta tilalta!-päivässä. Halmelan vuohitila kehittelee yhteistyötä myös Brynhildrin tallin kanssa.

Alpakat kysyttyjä kavereita Kormulainen Kampin tila on erikoistunut veikeisiin alpakoihin. Niiden lisäksi tilalla on muun muassa hevosia, vuohia, lampaita ja kanoja. Alpakkoja tilalla oli aluksi kolme, mutta pikkuhiljaa niiden lukumäärä on kasvanut seitsemään.

Kampin tila tuottaa omaa alpakkalankaa ja myy sitä verkkokaupassaan yhdessä muiden alpakkalankojen ja -tuotteiden, kuten suositun raakavillan kanssa. Kaupan jujuna on maanläheisyys, pienyrittäjyys, ekologisuus ja kotimaisuus.

Alpakanvilla sopii mainiosti myös kehruuseen ja huovutukseen. Kamppi on huomannut, että itsekehrätyn langan suosio on nyt kovasti kasvussa. Kampin tila onkin hankkinut verkkokauppaansa vuokrattavaksi karstamyllyn. -Asiakkaamme ovat ihan käsittämättömän taitavia tekijöitä, kun olen saanut katsoa heidän lähettämiään valokuvia raakavillan vaiheista valmiiksi ohueksi langaksi, Mari Kamppi ihailee. SK

Kampin tilan alpakat ovat kysyttyjä erilaisissa tapahtumissa.

Lopen luonto liikuttaa

Lopen ulkoilureitit vievät kulkijan Hämeen järviylängön upeisiin maisemiin. Merkittyjä reittejä on yhteensä lähes 100 kilometriä. Laajojen metsäalueiden Loppea kaunistavat yli 300 järven ja lammen muodostamat vesistöt. Alueelta löytyy sekä harjujen kuivaa puolukkakangasta, että lähdepurojen varren saniaislehtoa. Syyskuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä Poronpolun pyöräily ja kävely yhdistelee paikallisia reittejä yhteensä 30 kilometrin matkalta.

22

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Vapaa-aikatoimella

tiedossa vilkas tapahtumakesä Lopella on koko ajan paljon tapahtumia kaiken ikäisille. Tänä kesänäkin joka viikonlopulle on oma konserttinsa.

Tiimi Lopen tapahtumien ja vapaa-aikatoiminnan takana. Takarivi: Mira Sydänmaa, Noora Hyppönen ja Pauli Suonpuro, Eija Heinonen, Tuula Pirinen. Edessä: Aliisa Ketonen ja Satu Suomalainen.

Uusi liikunnanohjaaja

Suositut reitistöt

Lopella on viime aikoina satsattu runsaasti liikunnan edistämiseen ja Lopen kunta sai toisenkin työntekijän liikuntatoimeen. Uutena liikunnanohjaajana aloitti Satu Suomalainen. Hänen tehtävänsä tarkentuvat syksyyn mennessä muun muassa kuntalaisille tehtävän tarvekartoituksen pohjalta.

Kesällä Lopen upeiden luontoreitistöjen käyttö on kuumimmillaan ja reitistöt ovat Metsähallituksen kohteiden kärkipäässä kävijäluvuiltaan: Komiolla on puolen vuoden aikana käynyt 7300 ja Melkuttimella noin 13 000 vierailijaa.

Kivoja kesäjuttuja Perinteisten uimakoulujen, kesä-Kuntalan ja kylien ja taajamien toimintapäivien lisäksi nuorisotoimen puitteissa tulossa on taikurikurssi ja kovasti kysytyt kesäretket kyläkauppa Keskiselle ja Tubeconiin. Kesän toiminnat päättävä seutukunnallinen Beach Party on siirretty pidettäväksi 9.10. Neljänä keskiviikkona luvassa on myös kesäistä tekemistä Kalamajalla.

50-vuotias Lopen Opisto Tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Lopen Opisto on aloittanut uusia yhteistyökuvioita kirjaston kanssa. Tämä näkyy tapahtumakalenterissa Novellikoukku-tilaisuuksina ja kirjailijavieraina. Juhlavuotta vietetään hyvinvoinnin teemalla ja muun muassa jumppamaratonilla. SK

Tapahtumat toteutetaan mikäli korona epidemia sen sallii.

Uutta torilla -Saadun kuntalaispalautteen mukaan, tänä vuonna pyritään torstain toreissa panostamaan entistä enemmän esiintyjiin, kertoo kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen. Torstaitori-illat toteutetaan korona -tilanteesta johtuen ja se huomioiden 6.8. - 3.9. Ensimmäisen tunnin aikana esiintyjinä nähdään paikallista osaamista. Illan pääesiintyjä astuu lavalle kello 19.

ä t s ä m ä l e i t u a N www.loppi.fi

LOPPI TUTUKSI

23


LOPEN

VAPAA-AIKATOIMEN

kesäkivaa Liikuntatoimen uimakoulut

Lopen liikuntatoimen uimakoulut toteutetaan Tervakosken uimahallissa viikoilla 23 ja 24. Tänä kesänä alkeisryhmiä on viisi ja jatkoryhmiä kaksi. Kuhunkin ryhmään mahtuu kymmenen uimakoululaista. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Uimakoulusta lähetetään lasku, joka tulee olla maksettuna ennen uimakoulun alkua. Hinta sisältää uimahallimaksun, uimaopetuksen ja todistuksen. Kaikille uimakoululaisille lähetetään sähköpostia ennen uimakoulun alkua. Vanhemmat vastaavat lasten kuljetuksesta Tervakosken uimahallille. Jokainen ryhmä kokoontuu ennen tunnin alkua uimahallin kahviossa. Kahviosta eteenpäin uimakoululaiset ovat ohjaajien vastuulla koko uimakoulun ajan. Uimarit tulevat ryhmänä takaisin kahvioon n. 5 minuuttia ennen seuraavan ryhmän aloitusaikaa. ILMOITTAUTUMINEN ALKAA 19.5. klo 8.00, sähköinen lomake löytyy https://loppi.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ilmoittautumiset/ Tiedustelut Miralle p. 040 330 6033, mira.sydanmaa@loppi.fi

ALKEISUIMAKOULUT (5 ryhmää) Kenelle Milloin Ryhmä 1 Ryhmä 2 Ryhmä 3 Ryhmä 4 Hinta

24

vuonna 2014 syntyneille ja sitä vanhemmat (yli 5-vuotiaille) 1. - 5.6. (ma-pe) klo 11.00 klo 12.00 klo 13.00 klo 14.00 35 € (sis. alv.)

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Alkeisuimakoulu antaa perusvalmiudet uimaan oppimiselle. Alkeisuimakoulun harjoitteet liittyvät vahvasti uimataidon perusasioihin, kuten veteen totuttautumiseen, kastautumiseen, kellumiseen ja liukumiseen. Oppitunneista muokataan ryhmälle sopiva kokonaisuus, jokaisen uimarin tarpeet ja osaaminen huomioiden leikkimielisyyttä unohtamatta. Perjantain uimakoulukerran jälkeen järjestetään uimakoulutodistusten jako uimahallin kahviossa.

JATKOUIMAKOULUT (2 ryhmää) Kenelle jatkouimakoulu on tarkoitettu lapsille, jotka pärjäävät isossa altaassa ja uivat vähintään 10 m myyrää. Milloin 8. - 12.6.(ma-pe) Ryhmä 1 klo 12.00 Ryhmä 2 klo 13.00 (Alkeisuimakouluryhmä jatkouima kouluun osallistuvien sisaruksille) Ryhmä 3 klo 14.00 Hinta 35 € (sis. alv.) Jatkouimakoulussa syvennetään jo opittuja uimataitoja leikkimielisyyttä unohtamatta. Uinti tapahtuu pääosin isossa altaassa. Perjantain uimakoulukerran jälkeen järjestetään todistusten jako uimahallin kahviossa.


Nuorisotoimen toimintapäivät Kesällä 2020 vietetään toimintapäiviä Lopen kylillä ja taajamissa. Päivät ovat osallistujille maksuttomia. Toimintapäivään on hyvä ottaa mukaan evästä, juotavaa ja sään mukaiset varusteet. EI ENNAKKOILMOITTAUTUMISTA Tiedustelut Aliisalle p. 050 373 5982, aliisa.ketonen@loppi.fi

Liikunta- ja pelitoimintapäivät Milloin Missä

klo 10 - 13 ti 2.6. Länsi-Lopen koululla to 4.6. Kirkonkylän koululla pe 5.6. Pilpalan koululla ma 8.6. Kormun koululla ti 9.6. Läyliäisten koululla to 11.6. Launosten koululla pe 12.6. Joentaan koululla

Askartelu- ja taidetoimintapäivät Milloin Missä

klo 10 - 13 ti 2.6. Kormun koululla to 4.6. Launosten koululla pe 5.6. Joentaan koululla ma 8.6. Länsi-Lopen koululla ti 9.6. Kirkonkylän koululla to 11.6. Läyliäisten koululla pe 12.6. Pilpalan koululla

Nuorisotoimen kesäretki keskisen kyläkaupalle Milloin Hinta

pe 26.6. Lähtö klo 8.00 Lopen linja-autoasemalta ja kyläkaupalta takaisin klo 18.00. Lopella olemme n. klo 22.00. 20 € sisältää bussikuljetuksen Loppi - Tuuri - Loppi.

SITOVAT ILMOITTAUTUMISET 22.6. mennessä p. 040 330 6036 / Pauli

Liikuntatoimen päiväleirit Lopella vietetään hauskaa ja vauhdikasta leirikesää 2020. Leirit tarjoavat mukavan ja turvallisen leirikokemuksen kesälomalaisille. Osallistuminen ei edellytä kiinnostusta tiettyyn harrastukseen vaan leirillä tehdään monipuolisesti kaikkea ohjelman mukaisesti. Mahdollisuuksien mukaan leirin ohjelmaan sisältyy liikuntaa, pelailua, askartelua, musiikkia, retkeilyä ja uimista. Päiväleiristä lähetetään lasku, joka tulee olla maksettuna ennen leirin alkua. Hinta sisältää lounaan, ohjauksen, materiaalit, valvonnan ja vakuutuksen. Päiväleirit toteutuvat, kun ilmoittautuneita leiriläisiä on vähintään 15. Kaikille leiriläisille lähetetään sähköpostia ennen päiväleirin alkua. Ohjattu toiminta alkaa joka päivä klo 9.00 Lopen kirkonkylän koulukeskuksen sisäpihalta (Opintie 2-4, 12700 Loppi) ja päättyy klo 15.00 samaan paikkaan. Paikalle voi tulla klo 8.00 ja lapsi tulee noutaa klo 16.00 mennessä.

Nuorisotoimen kesäillat kalamajalla

ILMOITTAUTUMINEN ALKAA 19.5. klo 8.00, sähköinen lomake löytyy https://loppi.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ilmoittautumiset/

Kalamaja tarjoaa nuorille päihteettömän ja turvallisen vapaaajanviettopaikan. Kalamajalla voi pelailla ja viettää vapaasti aikaa kavereiden kanssa. Mahdollisuus mm. saunomiseen, uimiseen jne.

Tiedustelut Miralle p. 040 330 6033, mira.sydanmaa@loppi.fi

Milloin

keskiviikkoisin klo 14-20 3.6., 10.6., 24.6., 1.7.

Nuorisotoimen kesäpäivät kuntalassa Kesäkuntala tarjoaa nuorille päihteettömän ja turvallisen vapaa-ajanviettopaikan. Kuntalassa voi pelailla ja viettää vapaasti aikaa kavereiden kanssa. Mahdollisuus mm. lautapelailuun, leffan katseluun jne. Milloin

PÄIVÄLEIRI 1 Milloin Kenelle Hinta

22.-26.6. (ma-pe) vuonna 2009 - 2013 syntyneille 40 € (sis. alv.)

PÄIVÄLEIRI 2 Milloin 29.6.-3.7. (ma-pe) Kenelle vuonna 2009 - 2013 syntyneille Hinta 40 € (sis. alv.)

klo 12 - 16 ma 22.6., ti 23.6., to 25.6., ma 29.6., ti 30.6., to 2.7., pe 3.7.

LOPPI TUTUKSI

25


Loppi lyhyesti Sijainti Loppi sijaitsee Etelä-Hämeessä maan väestöllisellä ja logistisella keskipistealueella. Etäisyydet kuntakeskuksesta: Helsinki 75 km - lentoasema 70 km Hämeenlinna 50 km Riihimäki (rautatieasema) 20 km Forssa 50 km Räyskälän pienlentokenttä

23 km

Yleistietoa Pinta-ala 655,8 km2 - vettä 57,4 km2 Väkiluku 31.12.2019 7.815 as. Loma-asuntoja v. 2018 3.356 kpl Lääni Etelä-Suomi Maakunta Kanta-Häme Työssäkäyntialue Pääkaupunkiseutu Kihlakunta Riihimäki Käräjäoikeus Kanta-Häme Verotoimisto Sisä-Suomi Sairaanhoitopiiri Kanta-Häme ELY-keskus Häme Jätehuolto Kiertokapula Oy

Kunnalliset palvelut Asuminen

Terveydenhuolto

Kunnan suoraan omistamat asunnot 23 Asunto-osakeyhtiöissä 18 Vuokrataloyhtiöissä 240

Toimipisteet:

Perusturva

Erikoissairaanhoito:

Hoivakoti Eedilä Hoivakoti Salmela

Kunnan talous Lainat €/asukas 31.12.2019

2.518 €

Veroprosentti Yleinen kiinteistövero Vakituinen asuinrakennus Muu asuinrakennus Rakentamaton rakennuspaikka

21,50 % 1,00 % 0,41 % 1,00 % 3,00 %

26

Paikkoja 43 12

Pajakuja 2 Kehitysvamm. asumisyksikkö Kuusela Taarinrinteen tukiasumiskeskus Päiväkeskus Pihlaja Kotihoito Ikäpiste Lopen paja

16 12

Kirkonkylän hyvinvointiasema, hammashoitola, neuvola, kotisairaanhoito, eläinlääkäri

Kanta-Hämeen keskussairaala

Elinkeinorakenne 2017 Alueella olevien työpaikkojen määrä 2062 Alkutuotannon työpaikkojen osuus 8,5 % Jalostuksen työpaikkojen osuus 24,9 % Palvelujen työpaikkojen osuus 64 %

Suurimpia työnantajia Kasvatus ja sivistys Päiväkodit - Kirkonkylässä Satakieli ja Muksumäki - Launosissa Sirkus ja Kuperkeikka (vuorohoitoa) - Läyliäisissä Pellava ja Saunatie Perhepäivähoitajia 10 Esiopetusoppilaita 83

Koulut Väkiluvun kehitys v. 1990 7.405 v. 2005 7.964 v. 1995 7.506 v. 2000 7.578 v. 2010 8.273 v. 2015 8.178 v. 2016 8.098 v. 2017 8.029 v. 2017 8.029 v. 2018 7.861 v.2019 7.828

Riihimäen seudun terveyskeskuksen ky

- peruskoulun alakouluja 7 kpl - yläkoulu - lukio Lopen opisto (kansalaisopisto)

Oppilaita 662 316 63 795

Kirjasto Pääkirjasto ja kirjastoauto Monitoimitila Fallesmanni pääkirjaston yhteydessä

Vapaa-aikapalvelut - Loppisali (monitoimitila) - Elmola (liikunta- ja kuntosali) - liikuntasalit Launosissa ja Läyliäisissä - Kirkonkylän urheilukenttä - pallokentät taajamissa - jääkiekkokaukalot ja luistelualueet   taajamissa - valaistuja kuntoratoja 5 - uimarantoja 9 - tenniskenttä - laaja latu- ja polkuverkosto - nuorisotilat kirkonkylässä, Launosissa ja Läyliäisissä - Frisbeegolf-rata kirkonkylässä

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Lopen kunta Riihimäen seudun terveyskeskus KY Alteams Oy Janavalo Oy Lakan Betoni Oy Järki-Saneeraus Oy Lopen Rakennuspuu Oy Metsäntutkimuslaitoksen Haapastensyrjän jalostusasema NB-Seinä Oy Tarkkalan Kuljetus V. Leino Oy Yhdysliikenne Oy

Kunnan hallinto 2019 valtuusto KESK 9 KOK 7 SDP 7 VAS 1 Vihreä liitto 1 Perussuomalaiset 2 Yhteensä 27 Kunnanjohtaja Mikko Salmela, 019 758 6001 tai 040 360 6401


juhlii syksyllä viiskymppisiä

Rehtori Mia Pätsi (oikealla) ja opistosihteeri Eija Heinonen suuntaavat määrätietoisesti tulevaisuuteen. Siellä odottavat itsenäisen Lopen Opiston 50-vuotisjuhlallisuudet.

L

open Opisto valmistautuu 50-vuotisjuhlintaansa varsin poikkeuksellisissa oloissa. Maaliskuussa tullut hallituksen mahtikäsky keskeytti opetustoiminnan perinteisessä muodossaan. Mutta kekseliäisyys ja uusi tekniikka astuivat kuvaan. Suurin osa eri opetusryhmistä päästiin toteuttamaan kevään aikana etäopetuksena. Tähän asti kurssit on suunniteltu lähiopetuksiksi, joissa fyysinen paikallaolo ja opastaminen ovat merkittäviä. Lähiopetuksen siirtämistä etäopetukseksi oli haastavaa mm. liikunnan, kuvataiteen ja kädentaitojen kursseilla. Mutta niissäkin päästiin eteenpäin. Vuotuiset näyttelyt järjestettiin opiston Facebook-sivuilla, jossa sai ihailla hyvinkin erilaisia kätten töitä. Oli taidetta, koristeellisuutta ja elämän värejä. Kaikesta huolimatta. Kädentaidoilla on viime vuosina ollut koko ajan suurempi osuus opiston kurssien kysynnästä. Nyt, samoihin aikoihin kuin tämä esite ilmestyy, julkaistaan internetissä opiston opinto-ohjelma kaudelle 2020-2021. -Ja kesäkuun puolen välin maissa se on jaossa paperisena versiona, kertoo opistosihteeri Eija Heinonen.

jatkaa omin voimin. Painetta yhteisen opiston perustamiseen tuli Riihimäen suunnasta, sieltä ehdotettiin jopa yhteisen opistotoiminnan käynnistämistä kuluvan vuoden elokuussa. Loppi ja Hausjärvi olivat toista mieltä. Näiden opistojen yhteisen rehtorin Mia Pätsin mukaan suurin hyötyjä muutoksesta olisi Riihimäki. Ja sekin talousmielessä saatuaan kolmen kunnan yhteenlasketut valtionosuudet. -Mutta Hausjärven ja Lopen kunnat menettäisivät päätäntävallan opistonsa toimintaan. Seudullisen kansalaisopiston toteutuessa kunnat maksaisivat Riihimäelle siitä, että Riihimäen kaupungin ylläpitämä kansalaisopisto järjestää kursseja Lopella ja Hausjärvellä. Näin totesi Mia Pätsi. Lopen sivistyslautakunta päätti kokouksessaan huhtikuun lopulla, että selvitystyö päättyy ja opistot jatkavat itsenäisinä. KA

Kevään aikana saatiin ratkaisu myös kysymykseen seudul-

Niinpä syksyllä, lokakuun 5. päivänä, päästään viettämään Lopen Opiston 50-vuotisjuhlallisuuksia omana yksikkönä, koko ajan kehittyvän toiminnan merkeissä, jos

lisesta kansalaisopistosta. Lopella ja Hausjärvellä päätettiin

koronaepidemia sen sallii.

LOPPI TUTUKSI

27


Juha Majasalmi on myynyt parhaimpina vuosina Lopelle kymmenkunta talopakettia. Päämarkkina-alue on kuitenkin pääkaupunkiseudulla.

Juha Majasalmi on myynyt talopaketteja jo yli 30 vuotta - Kodin rakentaminen on elämän suurimpia projekteja

L

open vuoden yrittäjänä 2019 palkittiin Talopalvelu J. Majasalmi Oy ja yrittäjä Juha Majasalmi, jolla on takanaan jo 33 vuoden yrittäjäura talopakettien myynnissä. Vuosikymmeniin mahtuu tuhansia toimitettuja taloja - koteja ihmisille.

Rakennusala oli tuttua jo kesätyövuosilta ja myyntityö tuntui omalta. Majasalmi ja Roger Juslenius perustivat talopaketteja toimittavan Planiatalo Oy:n 1994. Takana olivat juuri uudisrakentamisen hullut vuodet ja todellinen romahdus seurasi pian laman myötä.

- Talon rakentaminen on elämän isoimpia projekteja ihmiselle ja perheelle. Projekti on hoidettava luottamuksen arvoisesti tai muuten ei ole pitkä tie tällä alalla, pohtii Juha Majasalmi.

Tästäkin kuitenkin selvittiin, samaten kuin nyt 2010-luvun hiljaisista rakentamisen vuosista. Pikkuhiljaa omakotirakentaminen on alkanut näyttää jälleen kasvun merkkejä, erityisesti isoimpien asutuskeskusten tietämissä.

- Luottamuksen ohella hinta ja laatu on oltava kohdillaan. Myyntityötä olen tehnyt pienestä lähtien, ja sitähän tämä on; ongelmanratkaisua, jossa pyritään kaikkia osapuolia tyydyttävään pakettiin, järkevään hintaan.

- Onneksemme päämarkkina-alueemme on pääkaupunkiseutu, jossa rakentamisen tarvetta on. Täällä tonttikoot ajavat kerrosrakentamiseen, eli kaksitasoisiin moderneihin pientaloihin.

Läyliäisissä asuva Juha Majasalmi on syntyperäisiä loppilaisia; Sajaniemessä syntynyt ja kansakoulun käynyt, keskikoulun ja kauppaopiston kautta kauppakorkeakouluun päätynyt. Täältä myyntihenkinen mies ajautui yrittäjäksi heti valmistuttuaan 1986, kun pää-

Majasalmi kertoo valmistalojen keskikokojen järkevöityneen ja jo 120-140 neliöön mahtuu hyvin neljä makuuhuonetta. Räystäättömät, pulpettikattomaiset, puuverhotut ja tummaseinäiset talot ovat suosiossa.

kaupunkiseudulle etsittiin taloedustajaa.

- Talotehtaan hoitama osuus on kasvanut koko ajan - moni haluaa kaiken valmiiksi

28

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

yhdellä sopimuksella. Talomyyjä on yhteyshenkilönä välissä, kun muuttovalmiita taloja toimittava yhtiö ottaa kopin. SS

Suuntaus on koko ajan valmiimpiin, ns. muuttovalmiisiin taloihin, tietää alalla vuosikymmenet toiminut Majasalmi.


Lopen Yrittäjät - Rakentavaa yhteistyötä ja toimintaa jäsenkuntaa kuunnellen Lopelta löytyy monipuolista yrittäjäosaamista ja myös aktiivinen yrittäjäyhdistys. Järjestäytymisaste oli Kanta-Hämeen korkein vuoden 2018 lopulla, ja tavoitteeksi asetettiin jäsenmäärän kasvattaminen kuluvana vuonna jälleen yli 200:aan. Erityisesti nuoriin yrittäjiin panostetaan, mutta myös seniorijäsentoimintaa jatketaan.

Y

leisenä tavoitteena Lopen Yrittäjät ry:llä on parantaa yrittämiseen liittyviä olosuhteita paikkakunnalla.

Toiminnalla tavoitellaan myös yrittäjien fyysisen ja henkisen jaksamisen parantamista, sekä rakentavaa yhteistyötä niin sidoryhmien kuin Lopen kunnankin kanssa. Jäsenkunnan toiveita kuunnellen toimintaa uudistetaan ja kevennetään harkiten, pönöttämistä välttäen.

varapuheenjohtajana toiminut Kati Helander. Vuoden verran yrittäjäyhdistystä vetänyt Mirja Peltovuori halusi jättäytyä tehtävästä. Hän toteaa kulkeneensa Lopen Yrittäjien matkassa perustamisvuodesta lähtien, ensin isänsä Antti Kallionpään uraauurtavaa toimintaa seuraten, ja 1990-luvun lopusta reilut kymmenen vuotta itse hallituksessa eri tehtävissä toimien.

Lopen Yrittäjien vetovastuu vaihtui; vuoden pestiä hoitanut yhdistyskonkari Mirja Peltovuori jättäytyi sivuun ja varapuheenjohtajana 2019 toiminut Kati Helander tarttui puheenjohtajan nuijaan. Syksyn yrittäjäjuhlassa kiitettiin vauhtia rattaisiin laittanutta Peltovuorta kukkasin.

Kati Helander puheenjohtajaksi Syksyn vuosikokouksessa yrittäjäyhdistyk-

- Puheenjohtajan homma kuuluu nuoremmille, ei mummeleille eikä papparaisille! Olen energinen ja hyvässä kunnossa, ja mieleltäni paljon ulkonäköäni nuorempi, mutta täytän kuitenkin jo 70 vuotta, toteaa Mirja Peltovuori. Hän totesi reipastahtisen puheenjohtajavuotensa olleen antoisan, vaikkakin aikaavievän. - Pitää osata katsoa isoa kuvaa eikä takertua pieniin, summailee Peltovuori, vinkkinä seuraajalleen.

sen hallitukseen saatiin uusia toimijoita konkareiden rinnalle. Puheenjohtajaksi valittiin

Myös kouluyhteistyöhön ja yrittäjäkasvatukseen panostetaan ja mm. vierailuin viedään positiivista informaatiota yrittäjyydestä nuorille. Syksyllä saatiin Lopen Yrittäjille oma kummiluokka yläkoululta, ja nuoret olivat mukana jo Antin Adventissa paistamassa makkaraa ja tarjoilemassa mehua. Kummiluokka oli mukana myös helmikuussa yläkoululla järjestetyn entisen freestyle-laskija Pekka Hyysalon vierailujärjestelyissä.

Lopen Yrittäjien markkinatori kesän alussa on vetänyt hyvin niin myyjiä kuin ostajiakin. Tänä vuonna kesäkuun alkuun varattu toripäivää kuitenkin perutaan maailmanlaajuisen pandemian seurauksena.

LOPPI TUTUKSI

29


Yrittäjäyhdistyksen yhtenä tavoitteena on tarjota tilaisuuksissaan mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja yrittäjäkolleegoiden tapaamiseen. Sääntömuutoksen myötä siirryttiin viime vuonna yhden vuosikokouksen malliin, byrokratian vähentämiseksi. Kokouspaikkana tunnelmallinen Villa Kanttorila ja pöydässä Majan Herrojen herkut.

Yrittäjäyhteistyötä yli kuntarajojen Kati Helander (46) on tarttunut uuteen tehtäväänsä hieman jännittyneenä, mutta innoissaan. - Uusia haasteita on tullut roppakaupalla, paljon on opittavaa! Puheenjohtajuuden myötä olen saanut tutustua uusiin ihmisiin, mitä odotinkin, mutta tehtävien määrä on kyllä yllättänyt. Mielenkiintoisia tehtäviä ja tapahtumia on edessäpäin. - Hyvä yhteistyö Lopen kunnan kanssa jatkuu ja sitä kehitetään mahdollisuuksien mukaan eteenpäin. Kunta tarvitsee yrittäjiä ja yhdessä tekemällä kuntaa saadaan myös kilpailukykyisemmäksi ja kiinnostavammaksi paikaksi yrittää. - Uutena puheenjohtana haluaisin myös lisätä lähikuntien yrittäjien yhteistyötä.

Yrittäjien ja kunnan yhteistyössä järjestämät aamukahvitilaisuudet tarjoavat ajankohtaistietoa ja avaavat usein myös vierailumahdollisuuden mielenkiintoisiin yrityksiin. Viime syksynä yrittäjäväki pääsi tutustumaan Aromäen tilalla mm. perunantuotantoon.

Kati Helander on monille loppilaisille tuttu sajaniemeläisen Palvelukoti Huvikummun yrittäjänä. - Huvikumpu myytiin Mehiläiselle kesällä 2018, kertoo Helander. Jo tätä ennen, vuodenvaihteessa 2016, Kati perusti miehensä Mikko Helanderin kanssa Aleksantran, toimialana ravintola- ja kahvilatoiminta sekä kotipalvelu, ateriapalvelu ja kaikki kotiin tuotettavat palvelut. Lounasravintola Riihimäellä avattiin helmikuussa 2017 . Lopen Yrittäjät on riihimäkeläisille Helandereille tuttu jo Huvikummun ajoilta, jolloin Kati toimi myös hallituksessa. - Huomaan, että aika on kuitenkin muuttunut entisestä, eikä välttämättä parempaan suuntaan. Yhteiskunta elää erittäin kiireistä aikaa, ja me kaikki siinä mukana olemme erittäin kiireisiä. Pitäisi osata istua kiireemmäksi aikaa, ja antaa kiireen mennä, kuten mieheni minulle usein muistuttaa.

Toimintaa tutuilla urilla Lopen Yrittäjien ja kunnan hyvää yhteistyötä jatketaan tuttuun tapaan mm. avointen aa-

30

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

mukahvitilaisuuksien järjestämisellä. Myös Yritysvoimalayhteistyö tuo yhteisiä tilaisuuksia ja tarjolla on mm. yrittäjäneuvontaa. Kevääseen ja alkukesään suunnitellut tapahtumat ja yhteisriennot on kuitenkin jouduttu peruuttamaan maailmanlaajuisen korona-kriisin seurauksena (mm. Krakovan matka ja kesäkuun alun markkinatori). Jos tuttuun vuosirytmiin päästäisiin syksyn myötä, tiedossa on vuosikokous ja yrittäjäjuhla palkitsemisineen. Joulun viettoon on perinteisesti virittäydytty kunnan kanssa yhteistyössä järjestettävän Antin Adventti - myyjäistapahtuman myötä. SS


Järki-Saneerauksen uusi teollisuushalli on muodostunut Silmänkannon alueen maamerkiksi.

Sarkaa, Ryhtiä ja Loimua paikallisesta tehtaasta Järkisaneerauksen iloinen joukko tuli ensimmäisenä Silmänkantoon.

V

iime vuonna Silmänkannon alueelle siirtyneen Järki-Saneerauksen peltitehdas puskee ulos kolmea eri peltiprofiilia. Profiilien nimet Sarka, Ryhti ja Loimu löydettiin Facebook-seuraajien nimikilpailun kautta. Uuteen sijaintiin ja tiloihin tyytyväinen Järki-Saneeraus Oy toimittaa kattoremontin avaimet käteen -periaatteella. Kun koko prosessi myynnistä logistiikkaan ja asennukseen on yrityksen omissa käsissä, remontti pystytään suorittamaan nopeasti ja laadukkaasti. Lähes 70-päisen suomalaisen henkilöstön apuna toimii uusi nosturikalusto, jonka avulla vanhan katon purkua ja uuden asennusta pystytään nopeuttamaan merkittävästi.

Järki-Saneerauksen toiminta on keskitetty Lopelle. Toiminta-alueena on Etelä-Suomen kärki, noin 100-120 km säteeltä Lopelta. Asiakkaan kattopellit profiloidaan mittojen mukaan jopa tunneissa tilauksesta. Parhaimmillaan asiakkaan remontissa tarvittavat kattopellit, puutavarat sekä muut asennustarvikkeet ovat pakattuna pihassa neljä tuntia tilauksesta.

Vaikka nyt keväällä 2020 eletään poikkeuksellista aikaa koko maailmassa, yritys pyrkii pitämään toiminnan käynnissä mahdollisimman pitkään. – Tässä tilanteessa on tärkeää, että Suomi ei mene kiinni. Pyrimme pitämään meidän ammattitaitoiset työntekijämme töissä mahdollisimman pitkään, kertoo Järki-Saneerauksen toimitusjohtaja ja perustaja Eerik Säkkinen.

Materiaaleina Järki-Saneeraus käyttää SSAB:n laadukkainta Pural-pinnoitettua peltiä. Kat-

-Kattoremontti voidaan näinä aikoina tehdä kokonaan ilman lähikontaktia, totesi Säk-

toturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät ovat niin ikään kotimaisia laatutuotteita. Kattoremonttien lisäksi Järki-Saneeraus toimittaa myös valmiita tarvikepaketteja omatoimirakentajille ja -remontoijille.

kinen keväällä.-Ajat ovat haastavat, mutta jokainen voi omalta osaltaan pitää yhteiskunnan käynnissä. Järki-Saneerauksen toimittamat katot ovat Avainlippu-tuotteitta. KA

LOPPI TUTUKSI

31


Tietoa kalastuksesta Kalastonhoitomaksut vuonna 2020 45 € / vuosi, 15 € / viikko ja 6 €/päivä.

KALASTUSLUVAT www.kalastusluvat.net www.eraluvat.fi www.lopenkalatalousalue.fi

Suomessa on kalastuslakiin perustuva kalastusmaksujärjestelmä. Sen seurauksena muunlaista kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä harjoittavan 18-64- vuotiaan kalastajan on suoritettava valtiolle kalastonhoitomaksu. Kalastajan pitää pystyä tarvittaessa todistamaan ikänsä kalastuksenvalvojalle. Jokaisella kalastonhoitomaksun suorittaneella sekä jokaisella alle 18-vuotiaalla ja 65 vuotta täyttäneellä on oikeus harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla ja vieheellä koko maassa, ei kuitenkaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla eikä kohteissa, joissa kalastus on kielletty muun säännöksen nojalla. Yleiskalastusoikeudella saa onkia, pilkkiä sekä kalastaa silakkalitkalla ilman kalastuslupaa. Kalastuslaissa maksuttomalla onkimisella tarkoitetaan ilman viehettä ja heittokalastukseen soveltuvaa kelaa harjoitettavaa kalastusta, jossa käytetään yhtä vapaa ja koukkua. Kalastuslaissa maksuttomalla pilkkimisellä tarkoitetaan kalastusta yhdellä lyhyehköllä vavalla ja siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä. Kalastuksen hienouksiin pääsevät nuoret taas tutustumaan Lopen Seudun Kalavireen järjestämässä nuorten avoimessa onkitapahtumassa. Kalavire on kunnostautunut myös talvella järjestäen eri kouluille pilkkipäiviä.

32

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Kalastuksen suosio on vankkumaton

M

ikäli koronatilanne sallii, tehdään onkimista taas tutuksi lapsille ja nuorille. Tapahtumapaikkana on Saarijärven Saviniemi, jossa voidaan sijoittautua onkimaan pitäen turvalliset etäisyydet. Ajankohta on heinäkuun 4. päivänä alkaen kello 13. Ilmoittautumiset paikan päällä. Tapahtuman toteuttaa Lopen seudun Kalavire. Lisää tilanteesta kertoo lähempänä Pertti Oksanen 040 330 6339. Alustavan suunnitelman mukaan lapsia hauskuttaisivat Mimi ja Kuku kello 15.30- noin 16. Onkimiseen ja pilkkimiseen ei tarvita kalastuslupia tai kalastusmaksuja. Sen sijaan viehekalastukseen yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä

kerrallaan tarvitaan internetissä maksettava valtion kalastonhoitomaksu. Jos vapoja jne on enemmän, tarvitaan sama valtion kalastonhoitomaksu sekä paikallinen viehekalastuslupa. Oman lukunsa muodostaa kalastus lohi- ja siikapitoisten vesien virtauspaikoissa tai vesialueella, jossa on rajoitettu kalastusoikeus. Silloin tarvitaan valtion kalastonhoitomaksu ja paikallinen kalastuslupa. Pyydyskalastus katiskalla, verkolla tai muulla pyydyksellä edellyttää valtion kalastonhoitomaksun lisäksi paikallisen kalastusalueen tai kalastuskunnan pyydysmerkkiä tai pyydyskalastuslupaa. Nuotalle lähdettäessä tarvitaan edelleen valtion maksu ja paikallinen nuottakalastuslupa. Ravustuksessa tarvitaan valtion maksun lisäksi paikallisen kalastusalueen tai kalastuskunnan ravustuslupa.

Kalastus erikoisemmilla välineillä (esim. harppuunalla) edellyttää valtion maksun lisäksi paikallista kalastuslupaa. Loppijärven Ystävät ry on saanut Hämeen ELY-keskukselta tukea Loppijärven hoitokalastusta varten. Hämeen ELY-keskus on myöntänyt yhteensä liki 1,14 miljoonaa euroa avustusta vesien- ja merenhoidon toteutusta ja tulvariskien hallintaa palveleviin hankkeisiin Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla. Kanta-Hämeessä avustusta myönnettiin 15:lle hankkeelle yhteensä noin 616 000 euroa ja Päijät-Hämeessä kuudelle hankkeelle yhteensä noin 522 000 euroa. Avustettavilla hankkeilla parannetaan yhteensä ainakin 25 järven ja joen tilaa sekä toteutetaan tulvariskien hallintasuunnitelman toimia yhdellä valtakunnallisesti merkittävällä tulvariskialueella. Avustusta on myönnetty ensisijaisesti tyydyttävässä tai välttävässä tilassa olevien vesien tilan parantamiseen. Lopella kohteena oli Loppijärven tehostettu hoitokalastus (Loppi), Loppijärven Ystävät ry. KA

LOPPI TUTUKSI

33


Loppi on kevään aikana tullut tutuksi Mika Silvennoiselle.

Korona tuntui ja näkyi kunnan uusien viranhaltijoiden

arjessa

Loppi Tutuksi-julkaisu esittelee tällä kertaa kuusi viranhaltijaa, jotka ovat astuneet virkaansa edellisen painotuotteen jälkeen. Kulunutta kevättä on heillä kaikilla leimannut koronavirus, joka näkyi ja tuntui kaikilla ihan arjen työssä. 34

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Mika SIlvennoisella monipuolinen työkokemus

Opetusalaa maanlaajuisesti uhkaava ilmiö ovat oppilasmäärien putoamiset. –Tiedän, että sellainen on lähitulevaisuudessa edessä myös

palikka. –Se on muutos! Tämän on kulunut kevät raadollisesti vahvistanut.

Tammikuussa otti tehtävänsä vastaan uusi sivistysjohtaja Mika Silvennoinen. Hän tuntee opetusalan kentän eri laidat.

Lopella. Se. miten siihen pitää varautua ja millaisia ratkaisuja halutaan, on päättäjien asia. Kannatan selvää tehtävien jakoa eli luottamusorganisaatio vetää linjat ja tekee päätökset, virkamiestaho huolehtii toteutuksesta.

-Asiakkaiden toiveet ja vaatimukset vaihtelevat. Useimmissa kunnissa nousevat vanhusväestön asiat yhä isompaan rooliin. Niin myös täällä Lopella, jossa ympärivuorokautisia palveluita hyödyntävän palveluasumisen käyttöaste on selvästi korkeampi kuin eräissä lähikunnissa.

Maaliskuusta alkaen elettiin poikkeusoloista. Koulutoimessa piti hoitaa järjestelyt etäopetuksen antamista varten, samoin kotona opiskelevien ruokahuoltoon löydettiin ratkaisu. Siinä yli 570 oppilaalle haetaan parin viikon välein rautaisannos helpottamaan ruoanlaittoa. Juuri viisikymppinen kasvatustieteen maisteri Mika Silvennoinen on toiminut aluksi opettajaksi opiskelevien liitto SOOL:n pääsihteerinä. Työhistoria jatkui eri tehtävissä oppilaitoksissa, opettajien etujärjestössä, yrityselämässä oppimateriaalien kustannusjohtajana (WSOY ja Edita) kuin Lahden kaupungin palveluksessa aluepäällikkönä lasten ja nuorten kasvun vastuualueella. Silvennoisen juuret löytyvät Urjalasta.- Olen työskennellyt monessa tehtävässä Hämeessä. Loppi tuli aikanaan tutuksi asuessani Tervakoskella 2000-luvun alkuvuosina. Sitten hakeuduin Helsingin kautta Lahteen, jossa myös asun. -Lahdessa oli meneillään iso organisaatiomuutos, niinpä työtehtäväni siellä oli määräaikainen. Tietenkin perheellisenä halusin vakaamman tilanteen. Kun Lopen virka avautui haettavaksi, päätin laittaa paperit sisään. Tehtävä kiinnosti, se on haastavan laaja-alainen ja työpaikka vakituinen. Mika Silvennoinen aikoo kulkea Lopelle Lahdesta. - Pidän autolla ajamisesta, siinä ehtii miettiä ja suunnitella päivän tekemisiä. Toki kaikki työt eivät ole paikkasidonnaisia. Perhe asuu Lahdessa lähellä kaupungin keskustaa. Uusi sivistysjohtaja on liikunnan ystävä mutta myös musiikkimiehiä. –Ja vaikka tiedän, että osa loppilaisista katsoo tätä karsaasti, kannatan jääkiekon saralla Tampereen Ilvestä. Myös jalkapallo kiinnostaa, siellä olen useimmiten ollut Valkeakosken Hakan pelejä seuraamassa. Itse en enää pelaa, siitä pitää polvi huolen. Mutta harrastan edelleen maastopyöräilyä. Musiikkikin pitää Silvennoisen otteessaan. –Meillä on sellainen aikamiesten bändi, joka soittaa menneiden vuosikymmenten musiikkia. Tarjoamme rockia eri vuosikymmeniltä. Toimin rumpalina ja laulan.

Loppi on saanut uuden mutta kokeneen perusturvajohtajan. Kaisa Lepolalla on kokemusta myös päättäjäpuolelta.

Uudella perusturvajohtajalla monipuolinen kokemus kunnan toiminnoista Lopen tuore perusturvajohtaja Kaisa Lepola hoitaa virkaansa monialaisen työkokemuksen ja päivitettyjen tutkintojen avulla. Lähihoitajan tehtävästä aloittanut Lepola opiskeli työn ohessa sosionomiksi ja jatkoi yhteiskuntatieteiden maisteriksi sosiaalityön, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisopinnoin. Oman tulokulmansa asioiden hoitoon ja päätöksenteon mekaniikkaan antaa toiminta luottamustehtävissä. Kaisa Lepola on Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä Forssan alueen sote-kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja. Lepola on oppinut, että perusturvapuolella ja yleensäkin sote-asioissa on vain yksi pysyvä-

Kaisa Lepola uskoo, että kehittyvät sähköiset palvelut tulevat käytännön työtä tekevien käsien avuksi oletettua nopeammin. –Etäyhteys muutaman kerran päivässä kotona asuvan vanhuksen kanssa toisi lisää käytännön työaikaa. Tärkeää on myös henkilökohtainen kontakti, joka on monelle yksin asuvalle se tärkein kohta päivän kulussa. Näiden palvelujen ja toimintojen sovittaminen koko ajan tarkkailussa olevan kuntatalouden kanssa onkin haaste sinänsä. Kaikissa perusturvan palveluissa puhutaan työvoiman saatavuudesta. -Lopella tilanne on sosiaalitoimen puolella hyvin hallinnassa. Mutta kun puhutaan hoitotyöstä, onkin tilanne jo erilainen..

LOPPI TUTUKSI

35


Uutta ja vanhaa perusturvajohtajaa muistettiin valtuuston kokouksessa. Vasemmalta uusi perusturvajohtaja Kaisa Lepola, sosiaalihuollon erityisasiantuntijan tehtävään siirtyvä Riitta Lehtinen, kunnanjohtaja Mikko Salmela ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen.

Kaisa Lepola ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa töissä Lopella. Hän tuli kuntaan jo vuonna 2010 johtavaksi sosiaalityöntekijäksi. Sitten kuului kutsu ”omalle alueelle” Jokioisten sosiaalijohtajaksi. Sen jälkeen syntyi alueelle viiden kunnan kuntayhtymä. Lepola suuntasi taas Lopelle erityisasiantuntijaksi. Hän hoiti sittemmin perusturvajohtajan tehtävää viransijaisena, kunnes kunnanvaltuusto syyskuussa siunasi tehtävien vaihdon aikaisemman perusturvajohtaja Riitta Lehtisen kanssa. -Loppi on Forssasta juuri sopivan etäisyyden päässä, asun Forssassa 10-tien lähellä joten matka kestää vain reilut puoli tuntia.

Riitta Lehtinen halusi sosiaalihuollon erityisasiantuntijaksi

kuussa 2019, ei puheenvuoroja käytetty. Vaihdolla ei ole taloudellisia vaikutuksia. Niinpä kohta kukitettiin kunnan uusi perusturvajohtaja Kaisa Lepola sekä sosiaalihuollon erityisasiantuntija Riitta Lehtinen. Jälkimmäistä kiitettiin 14 vuoden työstä perusturvajohtajana ja ensin mainitulle toivotettiin hyvää jatkoa uudessa työtehtävässä.

Toinen Salmelan Mikko kunnantalolla Lopella on viime keväästä lähtien ollut kunnantalolla kaksi Mikko Salmelaa. Kunnanjohtajan lisäksi nimeä kantaa perusturvatoimen hallintopäällikkö Mikko Salmela. Hän tuli töihin viime huhtikuussa. Erotuksena hän käyttää O-kirjainta nimensä keskellä.

Kaisa Lepolan siirtymiseen perusturvajohtajan tehtävään liittyy tehtävien vaihto. Aikaisempi perusturvajohtaja Riitta Lehtinen on

-Vuosi tuli juuri täyteen. Olen kotoisin Tampereelta, ja opiskelen Tampereen yliopistos-

työskennellyt Lopella pitkään. Kaisa Lepola sijaisti häntä viime kuukaudet. Ja sitten, kun Lehtinen palasi varsinaiseen virkaansa, ehdotti hän virkojen vaihtoa Lepolan kanssa.

sa. Koulutukseltani olen hallintotieteiden kandidaatti. Tavoitteenani on valmistua tänä keväänä hallintotieteiden maisteriksi. Olen 28 vuotias, kertoo Salmela.

Tämä hyväksyttiin päättävissä elimissä. Niinpä kun asia tuli valtuuston päätettäväksi syys-

-Vastaan monipuolisesti perusturvan hallinnon ja talouden valmistelu- ja suunnit-

36

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Mikko O. Salmela tekee töitä, liikkuu ja opiskelee.


telutehtävistä, sekä erityisesti asiakasmaksuprosessista. Toimin myös perusturvan hallintohenkilöstön esimiehenä ja perusturvalautakunnan sihteerinä. Hän on tyytyväinen ensimmäiseen työvuoteensa Lopella. Se on ollut erittäin innostava ja työntäyteinen, ja olen päässyt osallistumaan monipuolisesti toimialan tehtävien kehittämiseen. Olen myös oppinut paljon uutta. Työyhteisö on ottanut minut todella hyvin vastaan, ja yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut sujuvaa. Salmela on selvästi liikuntaihmisiä. -Kesällä harrastan frisbeegolfia, lenkkeilyä ja beach-volleytä, ja talvella lentopalloa. Olen jo käynyt testaamassa Lopen huikean frisbeegolfradan. Ennen koronarajoitusten voimaantuloa kävin Läyliäisten Lujan ja Topeno Teamin yhteisellä lentopallovuorolla.

Kirjaston uudetkin palvelut menivät virustauolle Lopen kirjasto uusiutuu uuden kirjastotoimenjohtajan vetämänä. Mirka Riento otti viran vastaan elokuussa. Henkilökohtaisella tasolla se merkitsi hänelle työpäivän lyhentymistä. Aikaisemmin Riento kävi Lohjalla eri kirjastoissa. Nyt hänellä on pieni polkaisu työmatkanaan, asuinpaikka kun on pitkään ollut Lopen kirkonkylä. Uusinta uutta Lopen kirjastossa oli alkuvuonna lehtisalin käyttö omatoimikirjastona. Paikalle lehtisaliin pääsi Lopen kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla, joka on sama kuin verkkokirjastossa. Tämä mahdollisuus keskeytyi koronaviruksen myötä. Ovet sulkeutuivat. Hetken kuluttua loppui myös kirjaston eteen vietyjen poistokirjojen jakelu. KA

Jossakin vaiheessa palvelut palautuvat taas ennalleen. Niinpä voimme kerrata omatoimikirjaston periaatteet: Omatoimikirjastoon on 15 vuoden ikäraja, sitä nuoremmat voivat asioida kirjastossa palveluaikoina ja omatoimiaikanakin huoltajan kanssa. Sisälle omatoimikirjaston lehtien lukusaliin pääsee syöttämällä kirjastokortin pääoven vieressä olevaan lukijalaitteeseen. Sitten näppäillään tunnusluku. Jokaisen omatoimikirjaston käyttäjän on kirjauduttava sisään. Näin henkilökunta voi tarvittaessa tarkistaa kirjaston käyttäjän ja tilastoida kävijät. Ovi avautuu onnistuneen sisään kirjautumisen jälkeen automaattisesti. Järjestelmä ottaa samalla kuvan asiakkaasta. -Asiakkaan tulee varmista, ettei samalla oven avauksella sisään tule muita asiakkaita. Toki jos huoltaja vierailee lukusalissa lasten kanssa, riittää että vain huoltaja rekisteröityy, muistuttaa Riento. Asiakkaan on poistuttava kirjastosta viimeistään ennen omatoimiajan päättymistä-Lopen kirjastossa on luettavissa kaikkiaan noin 90 lehteä. Mukana ovat sanoma- ja paikallislehdet sekä hyvä kattaus aikakauslehtiä. Lehtisalin vierellä on kahviautomaatti. Siitä voi hankkia erilaisia kahveja hintaan yksi euro per kuppi.

Kirjastotoimenjohtaja Mirka Riento oli tyytyväinen kirjaston uudistuksiin. Niiden käyttöön tuli kuitenkin koronaviruksen mittainen tauko.

LOPPI TUTUKSI

37


Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski, Piquant

Onni Jokelainen tuli alkukeväällä töihinsä Lopen rakennustarkastajaksi.

Uusi rakennustarkastaja on

Onni Jokelainen

L

open tekninen toimi sai rakennusvalvontaa hoitamaan uuden rakennustarkastajan maaliskuussa. Onni Jokelainen on koulutukseltaan rakennusmestari ja isännöitsijä AIT. Tätä ennen hän on työskennellyt rakennusalalla yli 30 vuotta. Työtehtäviin ovat kuuluneet isännöinti, suunnittelija, rakennuttaja ja rakennuskonsultti. Ennen Lopelle tuloa hän toimi Nurmijärvellä useamman vuoden teknisenä isännöitsijänä ja jonkin aikaa sen jälkeen kiinteistö- ja tilahallintapäällikkönä. -Loppi kiinnosti työpaikkana, siihen vaikutti lyhyt etäisyys omalle asuinpaikalle eli Riihimäkeen. Loppi vaikuttaa oikein mukavalta maalaispitäjältä. Olen täällä liikkunut jonkin verran aikaisemmin luontopoluilla ja rantamaisemissa, toteaa 58-vuotias Jokelainen. Rakennustarkastajan tehtäviin kuuluvat lupakäsittelyt ja neuvonta. –Viimeksi mainittu on iso osa työtä, puheluita ja sähköposteja tulee paljon.

Rakennusvalvontaviranomaisena Lopen kunnassa toimii lupalautakunta. Lupapäätökset ovat pääosin viranhaltijapäätöksiä. Vapaa-ajan asuntojen osuus Lopen rakennuskannasta on suuri. –Tämä näkyy siitä, että esimerkiksi jätevesijärjestelmien puhdistusjärjestelmien lupahakemuksia tulee paljon, hyvä niin. Samoin tulee hakemuksia vapaa-ajan rakennusten muuttamiseen vakituisiksi asuinrakennuksiksi. Jokelaisen tultua Lopelle iskivät samaan aikaan päälle koronaviruksen aiheuttamat rajoitustoimet. –Ne ovat merkinneet lievää nihkeyttä töihin. Tarkastukset eri kohteissa ja esimerkiksi työmaan aloituskokoukset olivat jonkin aikaa jäissä. Lupahakemuksien käsittelyssä on myös ollut ruuhkaa. Se johtuu siitä, että jonkin aikaa Loppi oli ilman rakennustarkastajaa. Nyt olemme kuitenkin päässeet tarkastusinsinöörin kanssa hyvään vauhtiin. Onni Jokelainen harrastaa lenkkeilyä koiran kanssa, mökkeilyä Kainuussa mutta myös kitaran soittelemista. KA

Lopella on käytössä myös Lupapiste-asiointipalvelu sähköisiä lupahakemuksia varten.

38

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Curryperunat 4 henkilölle 800 g pakasteperunoita tai -kuutioita 2 rkl currytahnaa (hot tai medium currypaste) (TAI 2 tl öljyä, n. 0,25 tl chilijauhetta, 2 tl jauhettua inkivääriä, 2 tl curryjauhetta, 1-2 tl kurkumaa, 0,5 suolaa) 1 dl vettä 2 dl ruokajugurttia 0.5 tl kuminansiemeniä

Kuumenna paksupohjainen kasari ja kuullota siinä currytahnaa. Jos et käytä tahnaa, kuumenna öljy kasarissa ja kääntele mausteita hetki kuumassa öljyssä. Lisää hieman sulaneet perunat ja sekoita hyvin. Kaada kattilaan hiukan vettä, jotta perunat eivät pala pohjaan. Anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää jogurtti kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä vielä noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle kuminansiemenet. Tarjoa lisänä salaattia ja ruisleipää. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry


Urheilukenttä valmiina kesäkauteen!

V

iime kesänä valmistuneet urheilukentän kimmoisa pinnoite ja hyvä valaistus toivat loppilaisille aivan uudenlaiset olosuhteet kenttälajien harjoitteluun. Suorituspaikat, heitto- ja hyppypaikat sekä juoksurata, tulivat tarpeeseen ja ovat nyt harrastajien sekä treenaajien aktiivikäytössä. Syksyllä 2019 päästiin aloittamaan kilpailutoiminta, kun Lopen Urheilijat järjestivät ensimmäiset heittokilpailut. Päästiinpä heittämään myös kumisaappaan heiton avoimet kunnanmestaruuskilpailut.

15-vuotiaiden kärkikastiin Suomessa kuuluva Lopen Urheilijoiden Emmi Malo on harjoitellut urheilukentän heittoringissä koko kevään ajan.

Tulevana kesän suunnittelua urheiluseuroissa ovat häirinneet erilaiset koronavirusepidemian vuoksi asetetut rajoitukset. Seuroissa on noudatettu tarkasti lajiliittojen antamia ohjeita ja kieltoja. Lopen Urheilijoiden puheenjohtaja Joni Lähteen mukaan perinteisen yleisurheilukoulun mahdollinen aloitusajankohta ollut auki rajoitusten vuoksi. Myös seuran järjestämien kilpailujen ajankohdat siirtyvät näillä näkymillä syksyyn. Kilpailuorganisaatiota ehdittiin kouluttaa ja testata viime kaudella, mutta nyt se pääsee töihin näillä näkymin vasta syksyllä. Yleisurheilun vetäjä Jari Malo painottaa, että seurassa noudatetaan täsmällisesti SUL:n määräyksiä kilpailu- ja leirikoulutoiminnassa. Yleisurheilukoulua varten Lopen Urheilijoilla on vetäjät olemassa ja toiminta saadaan kyllä käyntiin nopeastikin, kun liiton asettama sulku päättyy. Kaikki yksilölajien kevään kilpailut on peruttu. Lajiharjoittelua urheilijat ovat kentällä jatkaneet itsenäisesti, jotta kunto pysyy yllä kohti loppukesää ja myöhemmin alkavaa kilpailukautta ajatellen. AP Kesällä kaikki kentällä liikkumaan!

Riemulla ei ollut rajaa, kun yleisurheilukoululaiset pääsivät viime kesänä ensimmäistä kertaa harjoituksiin uudelle kentälle.

LOPPI TUTUKSI

39


Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski

Peruna-ruohosipulivohvelit 4 henkilölle 3 munaa 2 dl maitoa 1 dl vehnäjauhoja 0.5 dl grahamjauhoja 0.5 dl pullomargariinia 2 dl perunasosetta 0.5 tl suolaa 4 rkl hienonnettua ruohosipulia Täyte 4 dl kermaviiliä 2 sipulia hienonnettuna 1 dl tuoretta, hienonnettua tilliä 6 rkl tuoretta, hienonnettua ruohosipulia Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon muut raaka-aineet. Anna taikinan turvota 15 minuuttia ja paista vohveliraudalla vohveleita. Koska taikinassa on rasvaa, tarvitset vain ensimmäisen vohvelin paistamiseen lisärasvaa.

Perunaterriini 4 henkilölle 1 kg perunoita 1 dl marinoituja, aurinkokuivattuja tomaatteja 1 ruukku(a) tuoretta basilikaa 2 valkosipulinkynttä suolaa mustapippuria 3 munaa 2.5 dl ruokakermaa 1 ruukku(a) tuoretta ruohosipulia

Leikkaa irtopohjaisen vuoan pohjalle leivinpaperi niin, että se ulottuu osin reunoillekin. Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Valuta tomaatit ja leikkaa suikaleiksi. Hienonna basilika ja ruohosipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Lado perunaviipaleet, tomaattisuikaleet, valkosipuli ja basilika kerroksittain vuokaan. Mausta perunakerrokset suolalla ja pippurilla. Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa joukkoon kerma. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla sekä hienonnetulla ruohosipulilla. Kaada muna-kermaseos vuokaan. Paista terriiniä 25 minuuttia 200-asteisen uunin alaosassa. Viipaloi pinnalle vuohenjuusto ohuina kiekkoina, makeuta pinta kevyesti hunajalla ja ripottele päälle pinjansiemeniä. Jatka paistamista edelleen noin 20 minuuttia. Anna perunakakun jäähtyä ja irrota tarjolle laakealle vadille. Voit koristaa kakun vielä basilikalla ja tomaateilla. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Tarjoa vohvelit yrttitahnan ja mädin kanssa. Voit paistaa taikinasta myös lettuja. Yrttitahna: Sekoita raaka-aineet keskenään ja tarjoa kylmänä mädin ohella Peruna-ruohosipulivohveleiden lisäkkeenä. Vinkki: Tahnasta saat kiinteämpää valuttamalla kermaviiliä 30 minuuttia ennen kuin lisäät muut aineet. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

40

Lisäksi 200 g pehmeää vuohenjuustoa pinjansiemeniä tilkka hunajaa kirsikkatomaatteja basilikanlehtiä

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Lopen

VAAKUNASSA

järvet, rauta ja Hämeen värit Lopen kunnan vaakuna on yhdistelmä järvistä, raudasta ja Hämeen maakunnan väreistä. Kunnan vaakuna hyväksyttiin valtuustossa käyttöön kesäkuussa 1952. Sen on suunnitellut taiteilija Olof Eriksson. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan syyskuussa 1952. Sisäasiainministeriön vaakunaselitys on seuraava ” kilpi aalto-koroisesti puna-hopeakatkoinen; siinä vuorovärinen raudanmerkki”. Aaltokoro kertoo Lopen pitäjän järvien runsaudesta. Väreinä taas ovat Hämeen maakunnan värit.

Mutta mikä tuo raudan merkin vaakunaan? Lopella nostettiin aikanaan todella runsaasti rautamalmia järvestä. Tätä tapahtui etenkin Länsi-Lopen alueella, toiminta oli aikanaan todella vilkasta. Mutta rauta kertoo myöskin sitkeästä työstä, jota Lopen pitäjän asukkaat ovat saaneet olemassaolonsa turvaamiseksi tehdä kautta sukupolvien.

KYLÄYHDISTYKSET JOENTAAN KYLÄYHDISTYS RY pj. Sanna Kallela, p. 0400 410 341, joentaankylayhdistys@gmail.com www.joentaka.fi

JÄRVENTAUSTAN KYLÄYHDISTYS RY pj. Risto Kanerva, p. 0400 321 202, ristoreipas54@gmail.com www.lopenjarventausta.fi fb: Lopen Järventausta

PILPALAN KYLÄT RY pj. Marimella Röök, p. 050 524 9278, marimella.rook@gmail.com www.pilpalankylat.fi fb: Pilpalan kylät ry

RÄYSKÄLÄN KYLÄYHDISTYS pj. Pauli Stenholm, p. 040 847 7506, fb: Räyskälän kyläyhdistys ry / Räyskälä

SAJANIEMELÄISET RY KORMU KYLÄYHDISTYS RY pj. Antti Koskimäki, p. 040 543 7118, koskix@hotmail.com, fb Kormun kylayhdistys

pj. Nina Harjula, p. 050 555 6099, nina.harjula@hotmail.com, fb: Sajaniemi

TOPENON-OURAJOEN KYLÄYHDISTYS RY

LOPEN SALONKYLÄN KYLÄYHDISTYS

Sami Uotila, p. 0400 851 045, uotila.sami@gmail.com

pj. Jari Kuusemo, p. 0400 482 848, jari. kuusemo@gmail.com, fb: Salonkylä Loppi

VOJAKKALALAISET RY

LÄYLIÄISTEN KYLÄYHDISTYS RY

pj. Markku Hirvenoja, p. 040 584 5874, markku.hirvenoja@poronoro.fi www.vojakkala.fi

pj. Kaisa Ketonen, p. 050 599 2091, kaisa.ketonen@gmail.com www.layliainen.fi fb: Läyliäinen LOPPI TUTUKSI

41


Asu ja yritä Lopella Rakenna Lopelle. Lopen kunnalla myynnissä oleviin omakotitontteihin on kiinnostusta. Tontteja on saatavilla kirkonkylässä, Launosissa ja Läyliäisissä. Meneillään oleva Tonnin tontti -hanke on johtanut kauppoihin ja tontteja on myyty jo seitsemän. Tonttivarauksiakin on tehty toistakymmentä. Kunta edellyttää, että rakentaminen tontilla alkaa kolmen vuoden kuluttua tontin ostamisesta.

saatu sopivia ja kiinnostavia kohteita myyntiin. Uusi ilmiö Lopen asuntomarkkinoilla ovat ostotoimeksiannot, joita on myös tehty toiselta paikkakunnalta. Se osaltaan kertoo kiinnostuksesta Lopella asumiseen ja asuntokohteisiin. Vuokra-asuminen on myös mahdollista Lopella. Kunta omistaa aravavuokra-asuntoja, vanhusten asuntoja ja vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja yhteensä noin 350. Asunnot sijaitsevat pääasiassa kaava-alueilla Kirkonkylässä, Launosissa ja Läyliäisissä. Kunnassa käytetään keskitettyä vuokra-asuntojen hakujärjestelmää. Yhdellä asuntohake-

L

open kunnan kotisivuilla on myös tietoa haja-asutusalueiden yksityisestä tonttitarjonnasta. Tonttien tiedoista ja niiden oikeellisuudesta vastaavat kunkin tontin omistaja itse Yksityisellä asunnonvälityspuolella on Lopella nähtävissä valoa tunnelin päässä. Kiinteistövälittäjä Minna Oksanen Sinun kotisi Minna O LKV Oy:stä haluaakin herätellä asunnon myyntiaikeissa olevia tarjoamaan uusia kohteita rohkeasti myyntiin. Lopella on nähtävissä valoisampaa edessäpäin, sillä kauppoja on toteutunut ripeästikin, kun kohteita on vain

42

Vanhakoski

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

muksella voi hakea asukkaaksi kaikkiin aravavuokrataloihin, vanhustenasuntoihin sekä kunnan omistamiin vuokra-asuntoihin. Asukkaita valittaessa otetaan huomioon asunnontarpeen lisäksi myös hakijan vuokranmaksukyky sekä luottotiedot. Hakijalle pyritään osoittamaan maksukykynsä mukainen asunto. Mikäli luottotiedoissa on häiriöitä, voidaan vuokrasopimus tehdä määräajaksi. Lopen Vuokratalot Oy:n asunnoista löytyy lisätietoja myös osoitteesta: www.lopenvuokratalot.fi. Yhteyshenkilönä kunnassa vuokra-asuntoasioissa on asuntosihteeri Leena Ravantti, P. 019 758 6013 tai leena.ravantti@loppi.fi.


Yritystoiminnalle todellinen helmi Lopella on Silmänkannon yritys- ja työpaikka-alue, joka on rakentamisvalmis. Alueella toimii tällä hetkellä jo yksi yritys ja toisesta tontista on uuden yrityksen kanssa tehty kaupat. Yritystonttien koot ovat 1–5 hehtaaria.

Silmänkanto

Lopen kunta on osa pääkaupunkiseudun työssäkäyntialuetta. Omalla talousalueella asuu jo reilut 100.000 henkeä ja 100 kilometrin säteellä Silmänkannosta on tavoitettavissa kolmen maakunnan potentiaali asiakkaista yhteistyökumppaneihin. Silmänkanto sijaitsee liikenteellisesti erinomaisella paikalla. alueen lähellä kulkee tie 3 (E12), joka on pohjoiseen ja etelään vievä valtaväylä. Itä-länsisuunnassa Tie 54 kulkee alueen reunassa ja on itä-länsisuunnan kulkuyhteys. Riihimäen rautatieasema sijaitsee aivan tuntumassa ja pääkaupunkiseudun satamat ja lentokenttä ovat alle 100 kilometrin etäisyydellä. Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela on myös aktiivisesti mukana Silmäkannon alueen markkinoinnissa ja myynnissä, p. 019 758 6401 tai mikko.salmela@loppi.fi.

Marjarinne

Lopen kunnassa yritys- ja omakotitonttien osalta tiedusteluihin vastaa maankäyttöpäällikkö Pekka Säteri P. 019 758 6041 tai pekka.sateri@loppi.fi. Tonttivarausohjeet, lomakkeet, Kirkonkylän, Launosten sekä Läyliäisten tonttikartat ja tonttien esittelyt löytyvät Lopen kunnan kotisivuilta https://loppi.fi/palvelut/asuminen-ja-rakentaminen. Lopen Yrittäjät ry. on yrittäjän tukena Lopella. Yrittäjäyhdistyksen tarkoitus on toimia Lopella toimivien pienten ja keskikokoisten yritysten ja yrittäjien yrittäjä-, elinkeino-, ja työnantajapoliittisena etujärjestönä. Yhdistyksen tarkoituksena on asiantuntijana ja vaikuttajana parantaa yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan. Yrittäjäyhdistyksellä oli merkittävä rooli mm. koronavirustiedottamisesta omassa jäsenkentässään keväällä 2020. AP Yhdistyksen yhteystiedot löydät osoitteesta: https://www.yrittajat.fi/hameen-yrittajat/ lopen-yrittajat.

LOPPI TUTUKSI

43


Lopen oma tietosanakirja julkaistu jo

50

vuoden ajan

Jo viidenkymmenen vuoden ajan on Loppi Tutuksi-julkaisu tarjonnut todellisen tietopaketin niin Lopen vakituisille asukkaille, vapaa-ajan asukkaille kuin matkailijoille. Yksi julkaisun tekemisen veteraaneista, eläkkeellä oleva kirjastotoimenjohtaja Tarja Toivonen muistaa kunnanjohtaja Olavi Sampon terveisiä eräässä alkuvuosien julkaisussa. -Olavi Sampo toivoi, että tästä julkaisusta olisi hyötyä niin arjen askareissa kuin vapaa-ajan vieton ohjelmoinnissa. Se oli hänen mukaansa pieni tietosanakirja Lopelta. Sitä hyödyntämällä voi hyvin viihtyä täällä, kokea ja nähdä Loppea.

tiin vasta päiväunia. –Työ oli uskomattoman suuri. Niinpä esimerkiksi linja-autojen ja kirjastoauton aikataulut naputeltiin perinteisellä kirjoituskoneella. Ja tietenkin joskus tekstiin jäi kirjoitusvirheitä. Niistä toki muistutettiin jälkeenpäin, kertoo Toivonen.

Kun Tarja Toivonen oli toteuttamassa julkai-

-Silloin julkaisu oli muodoltaan toinen kuin nykyisin. vuosien varrella julkaistut tietopaketit löytyvät kirjaston Loppi-huoneesta, kertoo Tarja Toivonen. –Mutta vuosien varrella on tullut selväksi, kuinka tärkeä tämä julkaisu lukijoilleen on. Itsekin lähetän sellaisia muutaman ulkomail-

Aikanaan julkaisun ilmestyminen oli matkailulautakunnan harteilla. Nykyisin toteutuksesta vastaa kulttuuritoimi, yhdessä elinkei-

sua, elettiin aikaa jolloin tietokoneista näh-

la

notoimen kanssa KA

-Sampo toivoi, että kaikki viihtyisivät täällä, suojelisivat luontoa ja antaisivat palautetta. Oli se sitten positiivista tai kielteistä. Periaate ei ole muuttunut. Sampon sanat elävät hyvin myös 2020-luvulla.

44

asuville

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Lopelta

lähteneille

tutuille.


”Himmetä ei muistot koskaan saa” M arskin maja on erinomainen mahdollisuus nykynuorisolle tutustua suomalaiseen valtiomieshistoriaan ja asevelihenkeen. Metsästysmaja Puneliajärven rannalla on 14. divisioonan sotilaiden rakentama syntymäpäivälahja Suomen marsalkka Mannerheimille kesällä 1942 hänen täyttäessään 75 vuotta. Opastetuilla kierroksilla voi tutustua metsästysmajan rakennushistoriaan ja historialliseen siirtoon Lopelle. Metsästysmaja oli lähellä sotamarsalkan sydäntä ja osoitus alaistensa rivimiesten kunnioituksesta häntä kohtaan. Metsästysmajan rakentamisajatuksen takana oli jääkärikenraalimajuri Erkki Raappana, joka tiesi marsalkka Mannerheimin kalastusja metsästysharrastuksesta. Majan suunnitteli arkkitehti, luutnantti Eino Pitkänen. Se rakennettiin alun perin Lieksajärven rannalle lähelle Repolan kylää Rukajärven lahdenpoukamaan selän rannalle. Marsalkka Mannerheim ehti käymään ensimmäisen ja samalla viimeisen kerran metsästysmajalla vasta syyskuussa 1942. Ensimmäinen vierailu kestikin kaksi päivää ja siihen sisältyi metsästystä ja kalastusta. Erityisesti hiekkapohjaisen lahdenpoukaman rannassa sijainneeseen saunarakennus oli Mannerheimin mieleen. Uuteen käyntiin alkuperäisessä sijaintipaikassa ei enää tullut mahdollisuutta. Päätös majan siirtämisestä tehtiin sodan loppuvaiheissa heinä-elokuussa 1944. Se purettiin siirtämistä varten ja varastoitiin Pielisjärvelle jatkosodan päätyttyä. Mannerheim osti itse maa-alueen metsästysmajaa varten Saara ja Paavo Kassarilta Leppäniemen kartanon mailta Puneliajärven rannalta keväällä 1945. Majan suunnitellut arkkitehti Eino Pitkänen osallistui suunnittelutöihin ja uudel-

Marskin maja on pystytetty Lopen Puneliajärvelle samantyyppiseen luonnonmaisemaan kuin se sijaitsi Itä-Karjalassa.

leen pystytykseen osallistui 20 rakentajaa eri rajakomppanioista. Maja nousi uudelleen Puneliajärven rantaan vuoden 1945 touko-kesäkuussa. Kenraalimajuri Raappanalla oli mieluisa tehtävä luovuttaa majan avaimet uudelleen sotamarsalkka Mannerheimille 21. kesäkuuta 1945, jolloin hän saapui ensimmäisen kerran majalle Lopelle. Mannerheim vieraili metsästysmajalla Lopella muutamia kertoja sodan jälkeen. Vierailut eivät enää olleet mahdollisia tasavallan presidentin tehtävien hoitamisen ja heikkenevän terveys vuoksi. Viimeisen kerran hän vieraili metsästysmajallaan Lopella keväällä 1948. Mannerheim lahjoitti majan vuonna 1948 Suomen Yleiselle Metsästäjäliitolle, joka totesi muutaman vuoden jälkeen, että sillä ei

ole mahdollisuutta ylläpitää majaa. Neljä upseerijärjestöä tuli apuun ja Jääkäriliitto, Kadettikunta, Suomen Reserviupseeriliitto ja Upseeriliitto perustivat yhdessä vuonna 1957 Suomen Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja ry. -nimisen yhdistyksen, joka hankki majan tontteineen ja kunnosti sen museoksi. Marskin Maja on ollut avoinna yleisölle kesäisin vuodesta 1959 ja siellä järjestetään edelleen ohjattuja museokierroksia, joilla voi tutustua sota-ajan historiaan aivan uudesta näkökulmasta. Alueella sijaitsee myös kahvilarakennus ja kenttävartiomuseo. Majalla on tarjolla myös monipuolisia ohjelma- ja ravintolapalveluja vieraiden toiveiden mukaisesti, kuten esimerkiksi lounaan voi nauttia perinteisten marsalkka Mannerheimin noudattamien lounastapojen mukaisesti. AP LOPPI TUTUKSI

45


Isot tapahtumat

Angelika Klas esiintyy Seppo Hovin ja Hannu Lehtosen kanssa.

koronan takia kesätauolla Koronaviruksen leviämisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet jättivät jälkensä myös Lopella järjestettäviin isompiin tapahtumiin. Perinteisistä tapahtumista puuttuvat esimerkiksi Perunarock, Lopen Yrittäjien markkinatori, traktorien ja wanhojen koneiden kesätapahtuma Mustajoella sekä Perunankukkapäivän markkinat. Myöskään Loppijärven valkeat yöt-soututapahtumaa ei järjestetä eikä kesäteatteria nähdä Sajaniemessä. Launosissa ei toteuteta Kylä kutsuu-tapahtumaa ennen ensi kesää.

Konsertteja tarjolla, jos… Vielä tämän julkaisun mennessä painoon ei ollut tietoa siitä, miten käy niin sanottujen pienempien kesätapahtumien. Niiden väkimäärä ei ylitä 500 henkeä, mutta jos rajaus pysyy kevään 10 hengessä, ei näitäkään pystytä tarjoamaan. Kannattaa seurata kunnan kulttuuritoimen tapahtumapalstaa ja paikallisia lehtiä.

46

Tässä pieni otos tarjonnasta. Kevyesti kesällä Tähtisumua levitetään konsertissa Läyliäisten Seuralassa keskiviikkona 1.7. kello 19. Musiikkia tarjoavat Angelika Klas, Seppo Hovi ja Hannu Lehtonen. Kuvittelevan kitaran sointuja kuullaan Lopen kappelissa perjantaina 10.7. kello 19. Santeri Rautiainen loihtii hienoja säveliä. Sunnuntaina 12.7. olisi tarjolla unohtumattomia Georg Otsin säveliä Loppisalissa kello 15. Eero Sinikannel vie kuulijat Otsin syntymän satavuotisjuhliin. Keskiviikkona 15.7. lauletaan yhdessä Räyskälän Sähkönokassa kello 18.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Huhtikuussa julkistettu isojen tapahtumien kielto päättyy mahdollisesti elokuun alussa. 1.8. kuullaan perinteinen Beatles-musiikin ilta Järventaustan Pirtillä alkaen kello 20. Esiintymässä ovat Jiri Nikkinen ja The Beatles Tribute Band.

Loppi-seura juhlii 70 vuottaan, itsenäisyysjuhlia kahtena päivänä Kotiseutuyhdistys Loppi-seura ry täyttää 70 vuotta. Juhlaa vietetään Sajaniemessä kesäteatterin tiloissa sunnuntaina 2.8. Itsenäisyyspäivän aattona järjestetään jo tuttuun tyyliin iltamat Läyliäisten Seuralassa. Päivämäärä on siis 5.12. Sunnuntaina 6.12. ovat vuorossa perinteisemmät itsenäisyyspäivän juhlallisuudet.


Maalaismarkkinat ovat usein päättäneet torikauden. Niin tapahtuu nytkin, toki kausi tulee olemaan totuttua lyhyempi. Kuvassa Tuija Kuusemo ja syksyiset kallunat.

Monenlaista musiikkia syyskaudella Korsuorkesteri ja Kyösti Mäkimattila esiintyvät Lopen koulukeskuksen Loppisalissa torstaina 6.8. kello 20. Mäkimattila esiintyy konsertin ensimmäisellä puoliajalla. Erilaista vanhempaa musiikki atarjoaa barokkikonsertti ”Le Retour”. Lopen vanhassa kirkossa esiintyvät Viola da gambat eli Johanna Kilpijärvi bassogamballa ja Maija Lampela viululla ja bassogamballa. Keskiviikkona 12.8. kuullaan Läyliäisten Seuralassa viihdettä kello 19 alkaen. Esiintymässä ovat Arja Koriseva, Minna Lintukangas, Hannu Lehtonen ja Jarno Kuusisto. Tanssin riemuun pääsee 23.8. liikuntahalli Elmolassa noin kello 10-18. Silloin pidetään tanssikilpailut ja nähdään latinoshow. Tanssikursseja vetävät Kia Lehmuskoski ja Marko Keränen. Hiukan erilaisiin tunnelmiin päästään torstaina 27.8. kansanlaulukirkossa. Se pidetään Vanhassa kirkossa kello 20, musiikista vastaavat Kirkkopelimannit. Samana iltana kello 1819.50 pidetään kansallispukujen tuuletusilta ja avoimet ovet kotiseutumuseo Lukkarin Puustellissa.

Loppisalissa sunnuntaina 11.10 kello 15. Esiintymässä on Muistelo-orkesteri. Sunnuntaina 25.10 on vuorossa juonnettu konsertti Lopen kirjaston Fallesmannissa, jossa kuullaan operetti- ja musikaalisäveliä. Esiintymässä on Ritva Kotanen. Lopen Harmonikat on viihdyttänyt jo 45 vuoden ajan. Sen kunniaksi orkesteri järjestää juhlakonsertin sunnuntaina 1.11.

Markkinat, liikuntaa ja vanhusten ohjelmaa Lopen Maalaismarkkinat pidetään torilla 26.9. kello 9-14. Olosuhteiden pakosta rauhallisen torikauden päättävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuudet ruokavarastojen täydentämiseen talven varalle. Poronpolulla pyöräillään ja kävellään taas kerran. Poronpolun polkaisu- maastopyöräilytapahtuma pidetään lauantaina 26.9. kello 8 alkaen. Varsinainen kävelytapahtuma on

vuorossa sunnuntaina 27.9. Matkaan ilmailukeskuksesta voi lähteä kello 8-12. Valtakunnallista vanhusten viikkoa vietetään 4.-11.10. Teemana on ”Onni on vanheta”. Siihen liittyvä ikäihmisten messutapahtuma on koulukeskuksen Loppisalissa 7.10. kello 13-16.30. Tarjolla on tietoa esimerkiksi ravitsemuksesta. Paikalla on myös Tuija Piepposen juontama Mummodisco Goes Loppi.

Joulua odotellessa Launosten joulupolku-tapahtuma on saanut kerta kerralta paremman suosion. Wanhojen talojen ovet ovat auki, Launosten kulttuurimaisemissa voi kulkea ja tehdä erilaisia hankintoja lauantaina 28.11.. Matkaan lähdetään kello 11 ja tapahtuma päättyy kello 15. Lopen kunnan, seurakunnan ja Lopen Yrittäjät ry:n järjestämä perinteinen Antin Adventtitapahtuma toteutetaan kunnantalon tiloissa ja piha-alueella sunnuntaina 29.11. kello 14.30 alkaen. Sieltä voi siirtyä Lopen kirkkoon Adventtivesperiin, joka alkaa kello 18.30. KA

Sunnuntaina 13.9. on Villa Kanttorilassa tarjolla kello viiden tee-konsertti. Musisoimassa on pianisti Jukka Nykänen. Tarjolla on Kartanontien kesäkahvilasta tuttuja herkkuja. Samaan aikaan eli kello 17 kuullaan gospelkonsertti Hänen äänensä. Esiintymässä ovat Siiri, Laura ja Joonatan Rautio. Tapio Rautavaaran lauluja ja elämää käydään lävitse juonellisessa viihdekonsertissa

Tapio Rautavaaran musiikkia ja tarinoita esittää Muistelo-orkesteri.

LOPPI TUTUKSI

47


Launosten Teboil

Ruokailijan vinkit Lopella Loppi Tutuksi-julkaisu keräsi tiedot Lopella toimivista ruokapaikoista. Tietojen keruu tapahtui keväällä, jolloin juuri oli astunut voimaan koronaviruksen myötä ravintoloiden ja kahviloiden aukiolokielto. Suurin osa alla mainituista yrityksistä myy kuitenkin ruokaa takeaway-periaatteella. Olemme oheistaneet myös eri pisteiden kontaktit, puhelinnumerot, sähköpostinja mahdolliset facebook-sivut. Nälkäinen varmasti mielellään soittaa tai viestittää varmistaakseen ruoan saamisen.

Launosten Teboil-huoltamolla eli Paajasen Autohuollossa kantatien varrella tehtiin melkoinen muutos. Tämä toi lisätilaa kahvilan asiakkaille ja tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia eri kahvilatuotteiden myyntiin. Päivittäin on tarjolla edullinen arkilounas, tuttuja ruokalajeja korostaen. Puhelin 019-762 029, sähköposti paajasenautohuolto@elisanet.fi ja facebook Teboil Launonen, Paajasen autohuolto oy.

Huhkajalampi Grilli-kahvila ja ravintola Kantatie 54:n kulkijoita palvelee grilli-kahvila Huhkajalampi. Sen tarjontaan kuuluvat niin kahvilaherkut, suolaiset pikkupalat kuin isommatkin ateriat. Räyskälän ilmailukeskuksessa toimii ravintola Huhkajalampi. Se tarjoaa kesäkaudella monipuoliset lounaat ja suolapalat. Puhelin 040 746 9912 Teija, Räyskälään 0400 601 379, sähköposti teija.jokelainen@suomi24.fi. Facebook Grillikahvila Huhkajalampi tai Raci

Jokiniemen Shell Kantatien varrella sijaitseva Jokiniemen Shell-huoltoasema äänestettiin joulun alla Lopen hyvän palvelun yritykseksi. Perinteisten huoltoaseman välipalojen lisäksi tarjolla on kaksi eri ruokalajia tarjoava lounas mutta myös a la carté-lista löytyy. Erikoisuutena ovat paikan päällä leivotut leivonnaiset. Kesäaikaan aukioloajat ovat pidemmät kuin talvella. Puhelimella tavoittaa 019 441 270. Sähköposti on shellloppi@icloud.com. Facebookista löytyy osoitteella Shell Loppi.

Loppi City Cafe Lopen Nesteen yhteydessä oleva kahvila-ravintola on nostanut profiiliaan juuri ruokapaikkana. Nimi on Loppi City Café. Yrittäjänä on Nina Harjula ja keittiötoimintoja vetää Teemu Matinlompolo. Arkipäivisin on tarjolla useampikin lounasvaihtoehto. City Café tunnetaan myös burgereistaan Puhelin 045 201 3370, sähköposti info@loppicitycafe.com ja facebook Loppi City Cafe.

Pizzeria Amore Erilaisen vaihtoehdon esimerkiksi lounaalle tarjoaa Kirkonkylässä, linja-autoaseman kiinteistön päädyssä toimiva Pizzeria Amore. Sieltä löytyvät niin pizzat, kebabit, grillituotteet kuin erilaiset leikkeet.

48

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Amoren herkkuja voi tilata puhelinnumeron 045 228 0028 kautta. Valikoimaan voi tutustua nettisivulla www.amorepizza.fi. Facebook-osoite on Amore Pizza Loppi.

Loppi Hovi Perinteisellä ravintolapaikalla Kirkonkylässä toimii ravintola Loppi Hovi. Tarjolla on lounaita, a la carte-lista, monipuolisia esiintyjiä ja usein myös karaokea. Kesäkauden aikana ravintolan edessä on terassi, jossa usein aurinkoisina päivinä riittää väkeä. Erikoisuutena ovat intialaista makumaailmaa esiin tuovat annokset. Toinen erikoisuus on se, että ravintolalla on tismalleen saman niminen kaima Georgian Tbilisissä. Lopella sijaitsevan Loppi Hovin puhelinnumero on 040 19220220. Facebook-sivun löytä näpyttelemällä Ravintola Loppi Hovi.

Lounastupa Ruokapaikoista pisimpään on toiminut Lounastupa. Se aloitti jo 26 vuotta sitten. Viimeisten 16 vuoden ajan on sitä Kauppatien varrella pitänyt Terhi Niittumäki.. Entiseen pankkikonttoriin rakennetussa lounaskahvilassa on päivittäin tarjollakolmen ruokalajin lounas sekä kahvia ja erilaisia leivonnaisia. Lounastuvassa ja saman rakennuksen alakerrassa sijaitsevassa toisessa kokoustilassa on pidetty monet juhlatilaisuudet, niin iloisia kuin surun hetkiä. Palveluihin kuuluu myös pitopalvelu. Terhin tavoittaa numerosta 0400-849 577.

Koskicafe Mylly Topenon Kalamyllyn tilalle avataan juhannuksena Koskicafe Mylly. Kalastustoiminta jatkuu ennallaan, onginta on maksutonta, vain saaliista maksetaan. Päivittäin lounasaikaan on tarjolla lohikeittoa ja salaattiannoksia. Lisäksi makeita ja suolaisia leivonnaisia, juureksia, marjoja ja luomumunia. Lohen ongimnta ja kahvio on avoinna kesällä maanantaista sunnuntaihin klo 10 - 20. Tiedustelut 040 048 3772.

Marskin Maja Marskin Majan yhteydessä (Marskintie 216) toimii tilausravintola, jossa on majan aukioloaikoina mahdollisuus käydä myös kahvittelemassa. Tilausravintolassa on perinteisesti

kesäsunnuntaisin pidetty todella hyvän suosion saaneita sunnuntailounaita. Sähköpostiosoite on info@marskinmaja.fi. Teuvo Zettermanin tavoittaa puhelimella 040 548 0525 ja Heikki Kujansuun 040 527 8087. Molemmille herroille on oma sähköpostiosoite muodossa nimi@marskinmaja.fi.

Sajaniemen Taidemäki Keskiviikkoisin voi Sajaniemen Taidemäellä nauttia edullisen kylälounaan kello 11.3013.30. Viitosen hinnalla saa kotiruokatyyppisen ruokailun, paikalla on usein myös tuttuja joiden kanssa voi vaihtaa kuulumisia. Osoite on Sajatie 413.

Cafe Lättis

Mullia ja mallasta Hunsalassa sijaitsevan Pelto-Seppälän tilapuodin puolivallaton pikkuveli Pelto-Seppälän Mulli&Mallas otettiin taas käyttöön. Uudistunut alkoholilaki antoi mahdollisuuden anniskeluun myös tällaisessa toimintaympäristössä. Tilapuodilla voi nyt kesäperjantaisin nauttia tukevia ja maistuvia grilliherkkuja kotimaisten pientuottajien oluiden ja lonkeroiden kera. Kuluvan vuoden uutuus ovat hunsalalaisittain toteutetut pizzat. Ja sitten puhelinnumero, joka on 0400 878 938. Sähköposti lähtee osoitteeseen puoti@peltoseppala.fi. Facebookissa on tila osoitteessa Pelto-Seppälän tila.

Mikkolan makasiiniravintola

Pilpalassa sijaitseva Cafe Lättis on yksi Lopen erikoisuuksista ruokatarjonnan puolella. Varsinainen kahvila on sisustettu vanhaan lättähattu-junanvaunuun. Pihalla on myös hyvät tilat sekä uutuutena oma myyntikioski. Paikka sijaitsee kiinnostavien tieyhteyksien lähellä, se on houkutellut usein paikalle moottoripyöräilyn harrastajia. Puhelinnumero on 045 679 1578. Facebookissa Lättistä voi ihailla naputtelemalla café lättis.

Mikkolan makasiiniravintola sijaitsee suositun Mikkolan Suoramyynnin yhteydessä. Pihapiirissä on myös savusauna. Makasiiniin on mahdollista varata ruokailu 6-22 hengen ryhmille. Raaka-aineina käytetään mahdollisimman paljon oman ja lähitilojen tuotteita. Osoitteena on Läyliäistenraitti 984, 12600 Läyliäinen. Antti Mikkolan tavoittaa 0400851 742. Sähköposti antti.mikkola@pp1.inet.fi. Facebook-sivut Mikkolan makasiiniravintola tai mikkolan suoramyynti.

Läyliäisten Neste

Perunakuoppa kesäisin

Läyliäisten Nesteen palveluihin kuuluvat edelleen huoltoaseman kahvilan tuotteet, erilaiset leivonnaiset ja suolaiset tarjonnat mutta myös lounasruokailu. Tarjolla ovat myös erilaiset hampurilaiset. Puhelinnumero on 019-443 239. Facebookista

Räyskälän kyläyhdistyksen kesäkahvila on Perunakuoppa, osoitteessa Räyskäläntie 562, 12820 Räyskälä. Nimensä se on saanut siitä, että kahvilarakennus sijaitsee tilassa, jossa aikanaan säilytettiin perunoita. Kyläyhdistyksen mukaan tarjolla ovat kylän parhaimmat pullat ja tuoreimmat kahvit. Suolaisella puolella on tarjolla paikallisia herkkuja. Perunakuoppa on tilapäisesti avoinna myös muulloin, esimerkiksi viime joulun alla. Facebook Kahvila Perunakuoppa, Räyskälän kyläyhdistyksen kesäkahvila.

löytyvät sivut Läykän Neste ja Neste Läyliäinen.

Bar Parooni Lopen ravintolaelämän keskukseksi voidaan luonnehtia Ramandeep ”Viki” Singhin vetämää Bar Paroonia keskellä Läyliäisten kylää. Ravintola on pienestä pubista laajentunut koko liiketalon kattavaksi. Tarjolla on perinteisen ravintolan palvelut. Niin buffet-lounasta, a la carte-annoksia, pizzoja kuin muutakin maistuvaa. Parooni on tuttu kylän koon huomioon ottaen tosi vetävistä esiintyjistä. Puhelimitse voi tehdä ruokatilauksia 040 687 2020, sähköpostilla raman.mahi@hotmail. com. Facebookista Paroonin löytää osoitteella Bar Parooni.

Syrjälän Marjatila Topenolla sijaitseva Syrjälän Marjatila on kehittänyt marjatilan yhteyteen myös Riihikahvilan. Siellä on marja-aikaan tarjolla leivonnaisten ja kahvin lisäksi myös suolaisia herkkuja ja niiden kanssa nautinnollisia kylmiä juomia. Osoite on Rengontie 91, puhelin 040 5294163 ja facebook Syrjälän Marjatila KA

LOPPI TUTUKSI

49


Uudet kirjat valottavat Lopen historiaa ja nykyisyyttä

Loppilaisaiheisten kirjojen määrä on vuoden sisällä kasvanut kahdella. Vuonna 2019 Marika Tudeer julkaisi romaanin ’Lähteen rannalla elämä’ ja tänä keväänä runsaasti kuvitetun tekstikokoelman nimeltä ’Makasiini: Maallemuuttajan tarinoita’.

M

Kuvia kirjassa on peräti 321, kohteina etupäässä maisemat, eläimet ja luonto.

akasiini kertoo sanoin ja kuvin elämästä maaseudulla, tässä tapauksessa Lopen Pilpalassa. Mukana on niin ruokaohjeita kuin vinkkejä arkiseen elämään. Kokonaisuus hahmottuu vuodenkierron ympärille, asiat etenevät kuukausittain keväästä kesään, syksyyn, talveen ja jälleen uuteen kevääseen. Osa jutuista on aiemmin julkaistu eri lehdissä, osa on kirjoitettu varta vasten tätä teosta varten. Mukana on muun muassa 11-sivuinen novelli Parantajan perillinen, jossa eläydytään kirkonkirjoista kerättyjen faktojen pohjalta elämään 1800-luvun lopussa. Kertomus linkittyy Sakari Pälsin poikakirjoihin ja Jukka Relaksen Pälsi-kirjaan, sillä vuonna 1895 Hunsalassa vietettiin itsensä Mäki-Miinan ja Nikodemus Matinpojan häitä. Mäki-Miina on tuttu Pälsin ja Relaksen kirjoista. Häissä kuokkii myös köyhä väki, tässä novellissa Pilpalan parantajaeukko Serafia ja hänen pojanpoikansa August Vihtori - kaikki aitoja, oikeasti eläneitä ihmisiä. ’Lähteen rannalla elämä’ –teoksen lukijat ovat kovasti kysyneet kirjalle jatkoa, ja sitä onkin Makasiinissa kahden novellin verran. ’Iitan kasviystävät’ sijoittuu kesään, ’Tuliaisia

50

Edellisvuonna ilmestynyt ’Lähteen rannalla elämä’ kertoo kansalaissodassa henkisesti vammautuneesta erakko Salinista, joka vähitellen saa uudelleen elämänsyrjästä kiinni pienen Iita-tytön avulla. Kirja sijoittuu Pilpalan kylälle vuoteen 1923. Suomessa elettiin uuden ajan murrosta maailmansodan ja kansalaissodan kurjien vuosien jälkeen. On tullut oppivelvollisuus, kansakoulut, sukunimilaki. Juna kulkee läpi Lopen ja vie suureen maailmaan. Kyläpuodissa myydään jo porsliiniesineitä ja tehtaassa tehtyjä karamellejakin. Pääkaupungin lehti uutisoi, että Hunsalasta on myyty huonoa maitoa Helsinkiin.

Högforsista’ jouluun, jolloin Iita on jo saanut oman pikkuveljen. Kaunokirjalliset tekstit ovat kuitenkin vain osa Makasiinia. Isompi osa ovat esimerkiksi ruokareseptit ja kuvaukset muun muassa hautausmaakävelystä, kyläkävelyistä ja Hunsalan punavankileiristä. Muutama loppilainen yhdistyskin saa oman esittelynsä.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Kirjan ulkoiset tapahtumat ovat tosia, mutta itse kertomus on kaunokirjallisuutta. Iita-tyttöä ja hänen äitiään Mariaa ei oikeasti ole ollut olemassa. Silti kirja kuvaa elämää sadan vuoden takaisilla syrjäkylillä mahdollisimman aidosti. Molempia kirjoja on sekä lainattavissa että ostettavissa Lopen kirjastolla. Niitä voi myös ostaa itse kirjoittajalta tai kysyä esimerkiksi Lopen kylät ry:n Facebook-ryhmästä. MT


Koskicafe Mylly avaa juhannuksena K oskicafe Mylly aloittaa toimintansa juhannuksena. Paikkana on suosittu Kalamylly, jossa on pyöritetty ongintatoimintaa jo 60-luvulta lähtien. Nyt Mirva ja Marko Leinonen ovat ottaneet paikan vetovastuun. Nimen lisäksi muuttuu paljon muutakin. Sisätiloissa on tehty remonttia ja joen vierelle tehty hieno maisematerassi. Kalastustoiminta jatkuu ennallaan. –Meiltä voi nauttia tuoreesta savustetusta lohesta luonnonkauniissa ympäristössä tai ottaa kalaherkut mukaan. Kalan voi onkia itse. Onkiminen on maksutonta, vain saaliista

maksetaan. Tai me voimme napata haavilla halutun kokoisen kalan. Omat kalastusvälineetkin ovat sallittuja, kertoo Mirva Leinonen.

Lähellä tuotetuilla raaka-aineilla on merkittävä osuus. Esimerkiksi leivonnaiset leivotaan Krannin tilan luomujauhoista.

Kalaonneen ei tarvitse luottaa, sillä kalaa voi tilata etukäteen tietylle päivälle. Tuore kala sopii niin erilaisiin kesän juhliin kuin juhannukseen. –Kaloissamme myyntipäivä on sama kuin pyyntipäivä. Tarjolla on myös Norjan lohta savustettuna 1-2 kertaa viikossa. Kalan savustus lopetetaan noin tuntia ennen sulkemisaikaa.

Tarkoituksena on päivittäin tarjota lohikeittoa lounasaikaan, myös salaattiannoksia voi ottaa vaikka mukaan.

Pöytään löytyy paljon muutakin. Mirva on itse aktiivinen leipuri, joka tekee esimerkiksi saaristolaisleipää, täyte- ja voileipäkakkuja unohtamatta suosittua savulohileipää.

Suolaisen jälkeen maistuvat makeat jäätelöt ja makeiset, suklaat ja sipsit sekä limut ja miedot alkoholijuomat paikan päällä nauttien. Kotiin tai mökille voi myös viedä erilaisia muita tuotteita. Paikalta löytyvät tuoreet juurekset ja marjat, myös luomumunat. Pienimuotoisesti on myynnissä elintarvikkeita ja kodintarvikkeita. Kesäaikaan on lohenonginta ja kahvio avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 10-20. –Tarkoitus on kehittää toimintaa myös muihin vuodenaikoihin, mietteissä on esimerkiksi Koskicafe Myllyn joulu, paljastaa Mirva Leinonen. KA

Mirva Leinosen takana uuden terassin työmaa keväällä.

Kosken kuohuja. Hyvää syötävää. Kaunista maisemaa. Kesää parhaimmillaan! LOPPI TUTUKSI

51


Syöksy argentiinalaisen tangon syövereihin

L

opellakin tuttu Pirttilahti Tango Experience on vuonna 2018 perustettu 17 muusikosta koostuva argentiinalaisen tangon huippuorkesteri. Tämä orkesteri on ainutlaatuinen koko Euroopassa. Lopelle orkesterin kytkee taustayhdistys, joka on rekisteröity paikkakunnalle. Orkesteri harjoittelee Loppisalissa.

Bandoneón on musiikin tunnusomaisin soitin. Näitä soittimia on orkesterin rivistössä peräti seitsemän kappaletta. Pirttilahti Tango Experience hakeekin soinnillaan heti vertaistaan koko Euroopassa. Muita soittimia ovat viulu, sello, kontrabasso ja piano. Orkesteri pyrkii tavoittamaan musiikissaan äärisävyjä tehden tangosta kuulijoilleen elämyksen. Tulos on samaan aikaan voimakas, herkkä, röyhkeä ja hauras.

Tangoa perinteisin soittimin ja sovituksin. Ajatus tango-orkesterin perustamisesta syntyi, kun riihimäkeläinen Sami Pirttilahti palasi elokuussa 2017 Yhdysvalloista Stowe Tango Music Festivalilta. Harjoittelu Atlantin takana suuren tango-orkesterin rivistössä argentiinalaisten huippumuusikoiden ohjauksessa vakuutti, että jotain vastaavaa oli saatava myös Suomeen. Upean soinnin takeena ovat alkuperäissovitukset Buenos Airesista. Ohjelmisto koostuu pääasiassa Anibal Troilon ja Osvaldo Pugliesen orkestereiden alkuperäisistä sovituksis-

52

ta. Troilo oli bandoneónistina esikuva kaikille hänen aikansa jälkeisille mestareille, ja muun muassa modernin tangotyylin myöhemmin kehittäneen Astor Piazzollan henkilökohtainen oppi-isä. Pianisti Osvaldo Pugliese puolestaan johti Buenos Airesin suurinta ja suosituinta tango-orkesteria.

Orkesterin kautta on mahdollisuus päästä käsiksi sellaiseen tangoon, jota meillä Pohjolassa on kuultu hyvin harvoin. Pirttilahti kuvailee sitä vanhaksi ja argentiinalaisittain perinteiseksi, mutta silti orkesterin soittajien korvaan todella rikasta ja kaikkea muuta kuin pölylle haisevaa tangoa. - Tämä musiikki on vienyt minut täysin mukanaan, kuvailee Pirttilahti orkesterin musiikkia. Soittajia orkesterissa on läheltä ja kaukaa. He ovat loistavia muusikoita ympäri Suomea. Heistä osa matkustaa satojakin kilometrejä harjoituksiin ja konsertteihin. Se on intohimoa tangoon!

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Sami Pirttilahti opiskeli harmonikansoittoa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa Mikko Luoman johdolla ja valmistui musiikkipedagogiksi vuonna 2016. Lisäksi häntä ovat opettaneet Elina Leskelä ja Kalle Välimaa. ​ Bandoneonia Sami on opiskellut lukuisilla Victor Hugo Villenan mestarikursseilla Italiassa ja Ranskassa sekä Grammy-voittaja Hector del Curton yksityistunneilla. Häntä ovat ohjanneet myös bandoneonlegendat Nestor Marconi ja Julio Oscar Pane. ​ Kansainvälisen Che Bandoneon-kilpailun Yhdysvalloissa Pirttilahti voitti vuonna 2018.

Kokoonpano tulee Suomen kaltaisessa tangomaassa todennäköisesti herättämään huomiota. Pirttilahti uskoo, että muutaman vuoden päästä orkesterimme on tuttu eri yhteyksistä jo laajalle joukolle tangomusiikin ystäviä. Koronavirustilanteen vuoksi on kevään ja kesän konsertit peruttu, mutta kaikki ovat toiveikkaita, että syksyllä rajoitukset päättyvä ja konserttitoiminta käynnistyisi. AP


Lopen

Palvelut KUNNANTALO Yhdystie 5, 12700 Loppi, www.loppi.fi vaihde 019 758 6000 Avoinna ma-pe klo 9.00-15.00.

TAKSIT

VENEMERKIT

Katso ilmoitusten sivu 100 ja 101.

Lunastus kirjaston palvelupiste Rosamundasta.

PANKIT Etelä-Hämeen Osuuspankki, Lopen konttori Kauppatie 2, 010 0500 (asiakaspalvelu) Kassapalvelut ma-pe klo 10-13, muut palvelut klo 10-16.30, lisäksi ti ajanvarauksella klo 18 saakka. Nordea Hämeenkatu 18, Hyvinkää,, 0200 3000

MATONPESUPAIKKA Matonpesupaikka on Lopen kunnanvarikon yhteydessä, os. Ojajoenkaari 20. Matonpesupaikka toimii poleteilla, joita voi lunastaa kirjaston palvelupiste Rosamundasta. Poletin hinta 7 € / tunti. Matonpesupaikka avoinna joka päivä klo 8-22.

ASIAMIESPOSTIT

METSÄNHOITOYHDISTYS KANTA-HÄME

Lopen kirjasto, Kauppatie 3, 019 758 6006

Loppi, K-Market, Kauppatie 7, 020 700 2945 Läyliäinen, K-Market Aallon kauppa Läyliäistenraitti 346, 019 443 135

Lopen toimipiste, Kauppatie 4, 12700 Loppi Raimo Kerola 0400 300 516 Jarmo Ravantti 0400 612 719 Miia Kylökäs 040 4508 944

RUOKAPAIKAT JA KAHVILAT

ALKO

Loppi Hovi, Yhdystie 8, 040 1920220 Lounastupa, Kauppatie 4, Loppi, 0400 849 577 Amore Pizza, Viertotie 1, Loppi, 045 228 0028 Frissamokka, Kauppatie 2, Loppi, 040 160 5114 Grillikahvio Huhkajalampi, Lopen kantatie 481, Launonen, 019 441 460 Loppi City Cafe, Yhdystie 1, Neste Loppi yhteydessä, 045 201 3370 Bar Parooni, Läyliäistenraitti 83, Läyliäinen, 040 687 2020 Marskin Maja, Marskintie 216, Salonkylä, 040 548 0525 tai 040 527 8087 Ravintola Huhkajalampi, Räyskälän Ilmailukeskus, Räyskäläntie 311, 0400 601 379

Yhdystie 3, Loppi, 020692 771 (asiakaspalvelu) Aukioloajat ma-to 10-18, pe 9-21, la 9-18.

MTK-LOPEN YHDISTYS

PALVELUPISTE ROSAMUNDA JA INFOPISTE

HUOLTOASEMAT Launonen, Teboil-huoltoasema ja kahvio, Lopen kantatie 850, 019 762 029 Jokiniemi, Shell-huoltoasema ja lounaskahvila, Lopen kantatie 214, 019 440 270 Loppi, Neste-huoltoasema ja lounaskahvila, Yhdystie 1, 019 440 290 Läyliäinen, Neste-huoltoasema ja lounaskahvila. Läyliäistenraitti 116, 019 443 249

SISÄ-SUOMEN VEROTOIMISTO Hämeenlinnan toimipiste Lukiokatu 26, PL 112, 13101 Hämeenlinna, 029 512000 (vaihde), www.vero.fi

HÄMEEN POLIISILAITOS Riihimäen poliisiasema Temppelikatu 8, PL 69, 11101 Riihimäki 0295 430 311 (vaihde), www.poliisi.fi Avoinna ma-pe klo 8-16.15.

KELA Käyntiosoite: Temppelikatu 9 A, Riihimäki Avoinna ma-pe klo 9-12.. Iltapäivisin klo 13–16 palvellaan ajan varanneita asiakkaita. Sähköinen asiointipalvelu ja palvelunumerot etuuksineen www.kela.fi Postiosoite: PL 30, 33056 KELA

APTEEKKI Kauppatie 7, 12700 Loppi, 019 440 017. Avoinna ma-pe 8.30-18, la 8.30-15.

MAJOITUS

LOPEN LEHTI

Erähuvila, 0207 300 888, info@evonluonto.fi Ilpola, Salonkylä, 0400 813 724 Kalamajan kämppä, 040 5061 402, jari.wilska@kolumbus.fi Camping Laakasalo, Salonkylä, 0400 687 104, camping.laakasalo@gmail.com, Marskin Majan kelohuvila, Salonkylä, 040 548 0525 tai 040 527 8087 Räyskälän Ilmailukeskus, 0400 921 260, office@rayskala.fi Räyskälän suurihuvila, 0207 300 888, info@evonluonto.fi

Viertotie 1, 12700 Loppi, 019 440 059, lopen.lehti(at)karprint.fi Konttori avoinna ma 9-17, ti 9-16, ke 9-12, to suljettu, pe 9-16.

Postiosoite: PL 10, 12701 Loppi. Liisa Salmela pj. 050 5389 246

MELAN ASIAMIES Kaarlo Siukola tavattavissa ajanvarauksella, 029 435 2665

NUOHOOJAT Kai Salmi 0400 819 562 (Kirkonkylä, Launonen, Kormu, Sajaniemi, Joentaka) Petri Tanhuanpää 040 593 3823 (Topeno, Ourajoki, Vojakkala, Salonkylä, Hunsala, Räyskälä, Teväntö, Pilpala, Läyliäinen)

KANTA-HÄMEEN PELASTUSLAITOS Riihimäen toimipiste päivystävä paloesimies 03 621 4814 päivystävä palomestari 03 621 2443 Lopen toimipiste palomestari Juhani Sudenmaa 03 621 4816

KANSALAISOPISTO Lopen opisto toimisto Lopen kunnantalon yläkerrassa, Yhdystie 5, 12700 LOPPI opistosihteeri 019 758 6032 rehtori 019 758 6770 Ilmoittautumiset kursseille alkaa 10.6.2020 klo 9 https://www.opistopalvelut.fi/loppi/. Ilmoittautua voi koko lukuvuoden ajan, mikäli kurssilla on tilaa.

AAMUPOSTI VIIKKO RIIHIMÄKI 0400 484 212, kare.asp@hanaa.fi

OSOITEKARTTA Osoitekartta myynnissä kirjaston palvelupiste Rosamundassa, hinta 10 €.

YLEINEN HÄTÄNUMERO 112

LOPPI TUTUKSI

53


HÄMEENLINNA

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 04/2013 aineistoa.

7

Kohteita

25 39

34

28

20 30

15

18

10

9 11 12 23

17

26 32 37 38 24

33

16

44 45 46 29 1

49

41 35

43 42 40

2

22

3

31

36 14 13 48

5

Etäisyydet Kirkonkylästä eri kyliin: • Läyliäinen 13 km • Räyskälä 25 km • Launonen 10 km • Sajaniemi 7 km • Pilpala 14 km • Joentaka 3 km • Topeno 10 km • Kormu 13 km • Vojakkala 20 km

54

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Katso kokoustilat ja juhlatilat sivulta 56.

RI


Lopella

IIHIMÄKI

OSTOSPAIKAT Savi-Heinä Puoti p. 019 440 765 1

seurakunnan leirikeskus p. 020 762 0503

23 Lopen Erähuvila

Ajan-Muisto Oy p. 050 566 5350

2

Harjun Puutarha, Kirpputori p. 050 523 0566

24 Marskin Maja

V. Leino Oy p. 020 7552 550 Läyliäinen 020 7552 500 Karkkila 5

Mikkolan suoramyynti p. 040 746 2968, 0400 851 742

7

Kartanoputiikki Punainen Tupa p. 040 194 3846

9

K-Market Loppi p. 020 700 2945

10 K-Market Launonen

p. 020 700 2940

11 S-market Loppi

p. 019 460 2312

11

Alko p. 020 711 2409

12 Eräloppi

p. 020 785 0212

13 K-Market Aallon Kauppa

p. 019 443 135

14 Sale Läyliäinen

p. 019 661 9100

15 Räyskälän kyläkauppa

p. 019 448 729

16 Tokmanni ja Lähiruokapuoti

22 Helsingin ortodoksisen

2

3

Majoitusta, vuokramökkejä, tekemistä ja tapahtumia www.huvila.net www.loppi.fi

Lopen Pehtoori p. 0400 851 742

MAJOITUS-, JUHLA- JA KOKOUSTILAT 17 Kesijärven leirikeskus

p. 019 426 4100, suora 019 426 4180

18 Räyskälän Suuri Huvila p. 020 7300 888 info@evonluonto.fi 20 Räyskälän ilmailukeskus, motelli p. 020 743 8810, 0400 921 260

p. 02 0730 0888 info@evonluonto.fi p. 040 548 0525 tai 040 527 8087

25 Saukkolan EK

p. 0400 680 312

Katso lisää sivulta 56

RUOKAPAIKAT JA KAHVILAT 26 Lounastupa

p. 019 440 561, 0400 849 577

26 Amore pizza

p. 045 228 0028

28 Koskicafe Mylly

p. 040 048 3772

29 Grillikahvio Huhkajalampi

p. 019 441 460

30 Ravintola Huhkajalampi/

Räyskälän Ilmailukeskus p. 0400 601 379

31 Bar Parooni

p. 019 443 130

32 Loppi Hovi

p. 044 577 6466

Katso lisää sivulta 48 ja 53

37 Kirkko ja siunauskappeli, tiekirkko p. 019 426 4100 38 Vanha kirkko, Santa Pirjo, kotiseutumuseo, Lukkarin Puustelli ja Sakari Pälsin muistokivi. p. 019 426 4100 seurakunta tai 019 758 6035 kulttuuritoimi 39 Suvitien kotieläintila

p. 040 195 9854

40 Wanha Syrjä Järventausta

p. 040 5555 387

41 Äijämäen Muinaismuistoalue

p. 040 587 4916

42 Villa Vesper

p. 041 452 8555

43 Kesäteatteri

p. 040 754 2886

49 Salo-Perinne museo

p. 040 503 1661

KUNNAN PALVELUT Kunnan varikko Matonpesupaikka, ongelma- jätteet, metalli- ja elektroniik- karomu p. 019 758 6353 tai 040 330 6353 44

45 Palvelupiste Rosamunda

NÄHTÄVYYDET JA KÄYNTIKOHTEET 33 Lopen Ampumaurheilukeskus

p. 400 480 378

34 Räyskälän ilmailukeskus

p. 0400 921 260

35 Koidulan kivi

p. 019 758 6035

36 Luonnonvarakeskuksen

Haapastensyrjän toimipaikka, puulajipuisto p. 050 391 2495

Lopen kirjastossa p. 019 758 6006

ASIAMIESPOSTIT 46 Loppi, K-Market, Kauppatie 7

p. 020 700 2945

48 Läyliäinen, K-Market

Aallon kauppa p. 019 443 135 Kaupassa apteekin palvelupiste

LOPPI TUTUKSI

55


Juhla- ja kokoontumistiloja Ampumaurheilukeskus, Nummenrannantie 769, Topeno. Erinomaiset puitteet ammunnan harrastamiseen, lisäksi kokouksille, kursseille tai yritysten virkistyspäiville. Alakerrassa tilat 40-50 hengelle, yläkerrassa oleskelutilat ja majoitustilaa viidessä huoneessa 10 hengelle. Hyvin varustettu keittiö astiastoineen. Puulämmitteinen sauna. Kari Kuparinen 050 554 8828.

40-50 henkilöä, tila on vuok-rattavissa myös erikseen. Peruskorjattu viihtyisäksi. Läyliäisten Maaja kotitalousseura ry, Elina Pirinen 045 112 7060.

Etelä-Lopen Eränkävijöiden metsästysmaja ja kota Kalamajantien varrella Pilpalan ja Tevännön rajalla ympäri vuoden vuokrattava metsästysmaja juhliin, kokouksiin, saunailtoihin tai viikonlopun viettoon. Pöytäpaikkoja ja astiat n. 40 hengelle. Pihassa kota johon mahtuu mukavasti 30 henkilöä. Kari Koski 040 838 2029 (iltaisin).

Marskin Maja, Marskintie 216 Tilausravintola Puneliajärven rannalla perhejuhlien, edustustilaisuuksien ym. järjestämiseen. Touko-syyskuussa käytössä pihapiirissä sijaitseva paviljonki, jossa myös 55 asiakaspaikkaa. Tarjoilu asiakkaan toivomusten mukaan. Tutustuminen Majan historiaan mahdollista. Teuvo Zetterman 040 548 0525 tai Heikki Kujansuu 040 527 8087.

Eräsavu, Nyynäistentie 836 Nyynäistentien varrella Launosissa sijaitseva metsästysmaja vuokrattavissa ympäri vuoden juhliin, kokouksiin, saunailtoihin ym. Pöytäpaikkoja 100120 hengelle. Myös pihapiirissä olevaa 40 hengen kotaa vuokrataan. Varaukset 050 5150 947, www.eraverkko.fi Hunsalan työväentalo, Talonraitti 35 Pilpalassa sijaitseva talo on käytössä häiden, juhlien ja tanssien pitopaikkana kesäisin. Pöytäpaikkoja n. 100 hengelle. Sirkka Salo 040 762 3213 tai Sirkka Toivonen 050 549 6219. Jalolautta Poronpoluntie 50 Vuokrattavissa elämykselliseen juhlahetkeen tai luovaan kokouspäivään ja sen jälkeiseen saunomiseen ja rentoon yhdessäoloon. Jalolauttaan voidaan ottaa enintään 12 henkilöä. Oleskelutilassa keittiö ja yläkannella grilli. Tiina Kassari 040 503 1661. Kalamaja, Hirvenharjuntie 145, Topeno Lopen Samoojat vuokraavat kunnostamaansa majaa Kalattoman rannalla myös ulkopuolisille. Toimiva keittiö, sähkö ja vesi, astiasto 30 hengelle, 10 vuodepaikkaa. Rantasauna ja uintimahdollisuus, hyvät latu- ja polkureitistöt vieressä. Lopen Samoojat, Jari Wilska, 040 506 1402. Launosten työväentalo, Jurvantie 1 Sopii perhejuhlien viettoon, kokoustilaksi, tanssien järjestämiseen sekä liikuntatilaksi. Juhlatilaisuuksissa n. 200 pöytäpaikan lisäksi tilaa myös tanssimiseen. Riittävä kahviastiasto, ruokailuastiasto 50 hengelle. Alakerran kokoussali 30-40 hengelle. Irma Niinimäki 040 5419 743. Lopen Erähuvila, Räyskäläntie 830 Kahdeksankulmaisesta hirsikodasta majoituskäyttöön saneerattu erähenkinen piilopaikka. Huvilalla on ruokailu- ja kokoustila 20 henkilölle, noin 15 vuodepaikkaa, 3-4 makuuhuonetta, Varaukset info@evonluonto.fi tai 0207 300 888. Läyliäisten Seurala, Läyliäistenraitti 106 Sopii perhejuhlien, iltamien ja tanssien järjestämiseen sekä luento- ja kokoustilaksi ym. Ruoka- ja kahviastiastot 200 hengelle. Ravintolatilaan sopii

56

Lounastupa, Kauppatie 4 Lopen kirkonkylässä sijaitseva Lounastupa sopii pienehköjen kokousten ja perhejuhlien järjestämiseen. Terhi Niittumäki 0400 849 577.

Lopella

Marskin Majan Kelohuvila Marskin Majan välittömässä läheisyydessä sijaitseva kelohonkainen huvila. Suuri tupa kokousten, edustustilaisuuksien ym. järjestämiseen. Rannassa kelohonkainen sauna. Ruokailu- ja ohjelmapalvelut tilattavissa. Majoitustilaa 17 hengelle. 040 548 0525 tai 040 527 8087.

Sajaniemen Hirviveikkojen maja ja kota, Hirsmäentie 357 Viihtyisät tilat luonnonhelmassa keskellä pitäjää. Kokoukset, perhejuhlat lastenkutsut ja saunaillat on helppo järjestää majalla. Tupa n. 40 hlölle, keittiö, wc, kaksi makuuhuonetta, saunaosasto. Lisäksi erikseen vuokrattavissa savausauna ja iso kota. Varaukset Simo Peltovuori 040 839 0663. Salonkylän talo, Rautakoskentie 856 Talo sopii perhejuhlien ja tanssien järjestämiseen. Peruskorjattu ja laajennettu, keittiö tilava ja toimiva, myös tiskikone. Tilat ja astiasto 100120 hengelle. Kahviotila (20-30 hengelle) vuokrattavissa myös erikseen. Talon pihapiirissä Salo Perinne -museo. Vuokraajana Lopen Salonkylän kyläyhdistys ry, Merja Zetterman 040 762 4488. Saukkolan EK Asiakastilaisuuksien, perhejuhlien, pikkujoulujen ym. pitopaikka. Maalaistalon noutopöydästä saatavilla useita eri ruokailuvaihtoehtoja. Saunomismahdollisuus, käytössä myös hulju.Sari ja Hannu Saukkola 0400 680 312 tai 040 728 2796. Sotaveteraanien Veljesmaja,Veteraanitie 164 Maja sijaitsee Kalatonjärven rannalla, n. 12 km Lopen kirkonkylästä Pilpalan tietä. 60 hengen juhla-/kokoustila, keittiö, täysin uusitut sauna- ja pukutilat, sähkölämmitys ja takka. Majalla nähtävillä veteraanihistoriaa kuvin, tekstein ja puhdetöin. Pihaterassi, grillikatos ja soutuvene. Käyttöaika touko-syyskuu. Varaukset 0400 822 347

Mikkolan Makasiini-ravintola ja savusauna Läyliäistenraitti 982 Vanhaan viljamakasiiniin tehty tunnelmallinen tilausravintola, jossa tarjoillaan suomalaista lähiruokaa. 30-luvulla rakennettu hirsinen savusauna lämpiää tilauksesta. Tiedustelut Antti 0400 851742.

Topenon Seurantalo, Rengontie 42 Sopii perhejuhlien, iltamien, tanssien ym. tilaisuuksien järjestämiseen. Saliin mahtuu n. 200 henkilöä ruokailemaan, samalle määrälle riittää myös astiasto. Kahvioon sopii 20 henkilöä, vuokrattavissa erikseenkin. Astiasto 230 hengelle. Juhlateltta kalusteineen vuokrattavissa lisätilaksi. Varaukset 040 577 4705.

Pilpalan Liitontalo, Rautakoskentie 2078 Ympärivuotisessa käytössä oleva talo soveltuu perhejuhlien, kokousten sekä tanssien järjestämiseen. Pöytäpaikkoja n. 140 hengelle. Toimivat sisätilat, keittiö ja WC. Pilpalan Kylät ry, Marimella Röök 050 524 9278.

Villa Kanttorila Kirkkorinne 3, on historiallinen juhlatila Lopen keskustassa, kirkonmäen sydämessä. Hyvin varustettu keittiö ja 60 hengen astiasto mahdollistavat myös omien ruokien ja juomien käytön. Tiedustelut p. 050 3000 756, info@kanttorila.fi

Räyskälän ilmailukeskus, Räyskäläntie 311 Pohjoismaiden suurin harrasteilmailukeskus on myös elämyksellinen virkistys-, kokous-, koulutus- ja leiripaikka. Puh. 020 743 8810. Alueella palvelee ravintola Huhkajalampi. Varaukset 0400 601 379.

Vojakkalan kylätupa, Vojakkalantie 56 Vojakkalan kyläkeskuksessa ympäri vuoden käytössä oleva kodikas kerho- ja kokoustila 20 hengelle. Asialliset keittiötilat astioineen käytettävissä. Varaukset 045 176 8545.

Räyskälän Suuri Huvila, Räyskäläntie 670 Kaartjärven rannalla sijaitseva piilopaikka, joka soveltuu sekä yli 100 henkilön päivätapahtumiin että intiimeihin pienemmän porukan majoittumiseen , kokouksiin, virkistymisiin tai TYKY-tapahtumiin. Vuodepaikkoja 60 henkilölle lisävuoteineen 10 makuuhuoneessa, tupakeittiö. Varaukset info@evonluonto.fi tai 0207 300 888

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Vojakkalan lava, Vojakkalantie 113 Perinteinen tanssilava vuokrattavissa kesäajan tapahtumiin ja tilaisuuksiin Vojakkalan kyläkeskuksen tuntumassa. Iso avara tanssisali ja pieni kahvio pöytineen, pihalla erillinen grilliteltta. Huom. kantovesi, ei astioita eikä varsinaista keittiötä. Varaukset 044 033 3379.


Ravitsemusasiantuntija ETM Maija Soljanlahti, Gery ry

Tee hyvää itsellesi! M ikä on asia, jonka äärelle useimmat pysähtyvät viidestä seitsemään kertaa päivässä? Ruoka ja juoma ja joskus pelkkä juoma. Fiksuilla ruoka- ja juomavalinnoilla voi tehdä itselleen ja terveydelleen yli 2000 hyvää tekoa vuoden aikana! Suomalaiset seniorit syövät tutkimusten mukaan vaihtelevasti. Osalla säännöllinen ateriointi rytmittää arkea ja kone kulkee sopivalla energiamäärällä. Myös purukalusto tykkää säännöllisyydestä. Toisilla ruokavalinnat kaipaavat pientä tarkistusta, vaikka energiaa saisi sopivasti. Toisilla taas energiaa tulee reippaasti liikaa mutta tarvittavat ravintoaineet on turvattu. Ja vähän kaikkea tältä väliltä.

JUONTAJANA T

UIJA PIEPPONE

N!

Senioreilla kiikastaa samoista asioista kuin suomalaisilla muutekin, pehmeä rasva unohtuu leivän päältä ja salaatinkastikkeesta, suolaa tulee ripoteltua liikaa. Pienillä muutoksilla suolan käyttöön ja rasvan laatuun saa aivot toimimaan kirkkaampina, sydämen pumppaamaan pehmeästi ja veren virtaamaan sopivalla vastuksella. Sen sijaan marjoja ja puuroja, näitä erittäin hyviä valintoja, seniorit tekevät nuorempiaan enemmän. Monelle maistuu tuoreet hedelmät ja juureksia on totuttu käyttämään. Onnittelut, näitä hyviä tekoja kannattaa jatkaa! Mitä enemmän ikää tulee, sitä laadukkaampaa ruokaa kannattaa kotiin kantaa ja huulille nostaa. Laadukkuutta voi tarkistaa lautasmallilla: riittävästi eli neljännes proteiinia, joka saisi olla useasti kalaa. Puolet lautasesta värikkäitä kasvikunnan tuotteita ja neljännes vaaleampaa lisäkettä, kuten perunaa. Lasiin mieluusti jotain valkoista tai vettä ja kyytipojaksi kuitupitoista leipää. Sen ihmeempiä tekoja ei tarvita oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi – vähintään viidesti päivässä!

MUMMODIS

VAPAA PÄÄSY! KO N N Ä E T S E U R A AV A N

KERRAN:

MUMMODISKO G OES LOPPI! 7.10.2020 KLO 1 5:00 -16:00 LOPPISALI, Op intie 2-4. LEVYSOITTIMIEN TAKANA DJ KUK

NORRIS!

Tekstin kirjoittaja Maija Soljanlahti luennoi aiheesta Onni on vanheta -messutapahtumassa Lopen koulukeskuksen Loppisalissa 7.10. LOPPI TUTUKSI

57


Venla Hatakka on valittu Lopen Vuoden Nuoreks vuonna 2017.

Venla Hatakka johtaa kesätorien valmisteluja

K

evät oli jännittävää aikaa 20-vuotiaalle loppilaiselle Venla Hatakalle. Epävarmuutta oli ilmassa parissakin tärkeässä asiassa. Venla on pyrkimässä opiskelemaan, ja koronan myötä eri pääsykoemenettelyt ”elivät” kevään edetessä. Kiinnostuksen kohteina ovat joko hallintotieteet tai opettajan ura. Toinen asia oli Lopen kesätorien torikoordinaattorin tehtävän alkaminen. Milloin toiminnan voisi käynnistää, muuttaisivatko valtiovallan määräykset toritapahtumien aikatauluja? Kokemusta torilla toimimisesta neitosella toki on, hän on jo kolmen vuoden ajan ollut mukana toritapahtumia valmistelemassa nuorten ryhmässä. Nyt on ensimmäistä kertaa ”iskenyt vetovastuu”. Mukaan on lähdössä viiden nuoren rautainen ryhmä auttamaan käytännön järjestelyissä. –Tietenkin hiukan jännittää, mutta enemmänkin se, milloin pääsemme kauden aloittamaan. Tähän tuli myöhemmin vastaus. Kesä-ja heinäkuun torstaitorit peruttiin. Elo- ja syyskuussa järjestetään viisi tapahtumaa. Torstaitorien aikataulutus on sellainen, että kello 17-18 välissä esiintyvät paikalliset kyvyt. Sitten kello 19 tulevat lavalle nimekkäämmät esiintyjät. Lavana käytetään jo parilta vuodelta tuttua isoa perävaunua, joka on nyt laitettu viimeisen päälle tiptop-kuntoon.

58

Janne Tulkki Venla on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen toimien esimerkiksi Lopen nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Nyt hän on työskennellyt asiakaspalvelutehtävissä Riihimäellä, sekä hoitanut eri kouluilla opettajien sijaisuuksia. Harrastuksiin kuuluvat laulaminen Timotei-kuorossa, urheilu ja kuntoilu. Luottamustehtävät lisääntyivät viime syksynä, kun Venla Hatakka valittiin Itämeren yhteistyöfoorumin hallitukseen.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Jukka-Poika

Monipuolinen kattaus esiintyjiä Jukka Poika on kesätorien tähti Torikauden näillä näkymin avaavana elokuun kuudentena tarjolla on paikallista musiikkia Soliversin tahdissa. Lapsille ohjelmaa tarjoavat laulava taikuri Jani ja hänen tanssivat eläimensä. Tuona torstaina on Lopella enemmänkin musiikkia tarjolla. Nimittäin klo 20 esiintyy Loppisalissa Korsuorkesteri ja heillä on mukana ensimmäisellä puoliajalla Kyösti Mäkimattila. Torstaina 13.8. alkuillan musiikista huolehtivat paikalliset nuorten bändit. Kello 19-20 lavan valtaa kevään yleisöäänestyksessä valittu kesän tähtiesiintyjä Jukka Poika. Torstaina 20. elokuuta toteutuu myös monen toive. Torilla esiintyy kunnon rautalankaa esittävä Pekka Tiilikainen & Beatmakers. Janne Tulkin esiintymisvuoro on torstaina 27.8. Kesätorien viimeisessä tapahtumassa 3.9.. esiintyvät Erkki Eki Liikanen ja Veli-Matti Velleri Friman. Tällöin kellot on ruuvattu asemaan 18.00. Kolmen viimeisen tapahtuman ensimmäisiä esiintyjiä valitaan kevään ja kesän aikana.

Laulava taikuri Jani & eläimet

Erkki Liikanen

Veli-Matti Friman

LOPPI TUTUKSI

59


Lopen

tapahtumat

2020 Toukokuu 23.5.-23.6.

Timo Aarnion valokuvia linnuista Wanhassa Syrjässä. Näyttely avoinna to ja su klo 15-18

Kesäkuu ti 2.6

Hyötykasviyhdistyksen Villiyrtti-ilta Kahvila Perunakuopalla (Räyskäläntie 562) klo 18

ti 2.6.

Valkeavesi soi –konsertti Jalolautalla Kreikkalaisen mytologian metsännymfi Syrinx ja Valkeaveden mystinen kauneus kohtaavat Jalolautalla Esiintyjinä Päivi Korhonen huilu, Aale Lindgren oboe, Heikki Nikula klarinetti/bassoklarinetti ja Jiri Parviainen kontrabasso. Konsertti nähtävissä facebookin kautta, fb/lopen kulttuuri- ja vapaa-aika 2.6. klo 19.

Tanssiksi -tunnit Vojakkalan lavalla perjantaisin 5.6. - 11.9 (ei 19.6. ja 10.7.) Tunnit 2*60 min eri ohjelmalla. klo 17.30-18.30 ja 18.40- 19.40. Voit tulla jompaan kumpaan ryhmään tai osallistua kumpaankin. Hinta 5 € / tunti, tai tuplatunnit 8 €. Kausikortilla 4 €/kerta. Ohjaajana Janette Koskinen. Tunnit toteutetaan MSL:n kurssituella.

Tanssiksi tunnit ovat tanssiliikuntaa, jossa tehdään helppoja yksintanssittavia askelikkoja ja pieniä tanssisarojja seuratanssimusiikin tahtiin. Kunto kohenee ja mieli kevenee, ja huomaamatta kehityt myös eri tanssilajien osaajana.

60

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Tanssit Vojakkalan lavalla Kesätanssit lauantaisin 6.6.-15.8. klo 19- 23.30, juhannuksena klo 20-1.30

6.6. 19.6. 20.6. 27.6. 4.7. 11.7. 18.7. 25.7. 1.8. 8.8. 15.8.

J. Eskelinen & Onnenkulkurit Focus & Sakke Kotilainen Patajätkä Tanssiorkesteri Ippe Mansikka Raimo Turtiainen ja Pojat, vierailijana Erkki Liikanen Pepe Enroth orkestereinnen Wiihdeorkesteri Wiva Lopen Harmonikat Harri Nuutinen & Tanssin Taika Benjamin Enroth & Tiimalasi Ari Lavu & Wireorkesteri

Vojakkalan lava, Vojakkalantie 113, järjestäjänä Vojakkalan Valpas ry. www.vojakkala.fi, fb Vojakkalan lava, p. 045 176 8545

su 7.6.

Yhteislaulutilaisuus Läyliäisten Seuralassa klo 14 Raimo Salmelan ja Antero Ketosen seurassa.

8.-13.6.

Kontrabassokurssin konsertit Lopella Pälsin tilan kappelissa Sajaniemessä to 11.6. klo 19, Topenon Erän metsästysmajalla pe 12.6. klo 19 ja Lopen kirjaston Fallesmannissa la 13.6. klo 14. Esiintyjinä nuoret kontrabasistit sekä Jiri Parviainen ja Timo Koskinen. Vapaa pääsy.

ke 10.6.

Verenluovutustilaisuus Lopen kunnantalon valtuustosalissa klo 14-18

ke 10.6.

Virsilauluilta Tamminiemen tammen alla klo 18 (Kankurinkuja 81, Hunsala, Arja ja Jorma Niemi)

la 13.6.

Avoimet Kylät-päivä • Toimintaa Kahvila Perunakuopalla Räyskäläntie 562 • Pihapuuhastelua ja kahvitarjoilu Salonkylän Talolla, Salo Perinne auki. Rautakoskentie 856 • Lillin humppajumppa Vojakkalan lavalla Vetäjänä Lilli Salomaa klo 16-18

pe 19.6.

Kokkojuhla Vojakkalassa uimarannassa, kokon sytytys klo 22, järj. Vojakkala laiset ry

la 20.6.

Juhannustanssit Järventaustan Pirtillä klo 20, esiintymässä Raija Koso Cazino-orkesteineen

to 25.6.

Torstaitori-ilta klo 17-20 Lopen torilla Esiintyjänä Mamyth

26.6.-16.8.

Kaapo Wirtasen öljyväritöiden näyttely Wanhassa Syrjässä. Näyttely avoinna to ja su klo 15-18

la 27.6.

Salonkylän kesäjuhlat klo 16 Salonkylän Talolla, pihapelejä, buffetti, Salo-Perinne auki. Parhaat pelaajat palkitaan, omat sarjat lapsille. Ilmainen sisäänpääsy. Järj. Salonkylän kyläyhdistys ja Salonkylän Sisu. Rautakoskentie 856.


Heinäkuu

Elokuu

1.-31.7. "Pintaraapaisuja" Tiina Vähämäen kuvataidenäyttely Fallesmannissa. Näyttelyssä on esillä eri pintoihin teh tyjä teoksia: puuta, metallia, paperimassaa, lasia, sekä akryylimaalauksia, öljymaalauksia, akvarellimaalauk sia ja hiilipiirroksia. Näyttely kertoo rohkeudesta, us kosta omaan itseensä ja onnistumisen tuomasta ilosta!

la 1.8.

MET-SETIN Karaoketanssit Pilpalan Liitontalolla klo 19-01.

la 1.8.

Perinteinen Beatles -musiikin ilta Järventaustan Pirtillä klo 20, esiintymässä Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band

ke 1.7.

Tähtisumua –konsertti Läyliäisten Seuralassa klo 19, esiintyjinä Angelika Klas, Seppo Hovi ja Hannu Lehtonen.

su 2.8.

Kotiseutuyhdistys Loppi-seura ry 70 vuotta, juhla Sajaniemen kesäteatterin tiloissa

la 4.7.

Etelä-Lopen MKS-kuivuritapahtuma Hunsalan kuivurilla klo 10-14

la 4.7.

Nuorten avoin onkitapahtuma Saarijärven Saviniemessä klo 13. Ilmoittautumiset paikan päällä. Tiedustelut Pertti Oksanen 040 330 6339. Lapsia hauskuuttaa Mimi ja Kuku klo 15.30-n.16.

6.8.-3.9.

Torstaitori-illat Lopen torilla klo 17-20. Torikojuista löytyy lihaa, leipää, kasviksia, vihanneksia, marjoja ja kukkia ym. ja tietysti Lopen perunaa. Ravintolasta ja kahvilasta on mahdollista ostaa monipuolista ja maukasta syötävää. Lisäksi on esiintyjiä ja ohjelmaa. Lue lisää sivulta 58.

ma 6.7.

Suven ja Runon päivä Järventaustan Wanhassa Syrjässä. Oodi sitruunalle klo 18

to 6.8.

Torstaitori-ilta Lopen torilla klo 17-20 Esiintymässä Solivers, lapsille Laulava Taikuri Jari & Tanssivat Taikaeläimet

ma 6.7.

Monologi Viimeinen päiväkäsky Marskin Majalla klo 18.30. Marsalkkana Timo Närhinsalo, esityksen jälkeen Marskin perinneateria. Tiedustelut ja varaukset 040 548 0525 tai 040 527 8087

to 6.8.

Korsuorkesteri ja Kyösti Mäkimattila Lopen koulukeskuksen Loppisalissa klo 20. Kyösti Mäkimattila esiintyy konsertin ensimmäisellä puoliajalla.

pe 10.7.

Kesäjuhlat Vojakkalan lavalla klo 18-24. Pihapelejä, kaikille avoin Lillin humppajumppa klo 18.30-19.15, loppuillan tanssimusiikista vastaa Kalla

pe 10.7.

”Kuvitteleva kitara” – konsertti Lopen kappelissa klo 19, Santeri Rautiainen, kitara

la 11.7.

Avoimet maatilat – Taste of Häme! -tapahtumassa maanviljely, ruoantuotanto sekä paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri tuodaan esiin monipuolisella ja kiinnostavalla tavalla. Lopelta mukana Halmelan vuohitila, Suvitien kotieläintila ja Pelto-Seppälän tila.

la 11.7.

Kahvila Perunakuopan Kirpparipäivä Räyskäläntie 562 klo 10-15

la 8.8.

Lopen golfmestaruuskilpailut Tuusulassa, tiedustelut Mira Sydänmaa 040 330 6033.

la 11.7.

MET-SETIN Karaoketanssit Pilpalan Liitontalolla klo 19-01.

la 8.8.

Lopen kunnanmestaruus beach-volley turnaus Läyliäisten koulun kentällä.

su 12.7.

Unohtumaton Georg Ots 100 vuotta, Eero Sinikanteleen konsertti Lopen koulukeskuksen Loppisalissa klo 15. Puffetti.

la 8.8.

Barokkikonsertti - “Le Retour” Viola da gambat Lopen vanhassa kirkossa klo 16 Johanna Kilpijärvi, bassogamba ja Maija Lampela, pardessus de viole ja bassogamba

ke 15.7.

Räyskälän perinteinen Lauluilta Räyskäläntie 682 klo 18

ti-ke 21.-22.7.

Häme Street Food –ruokatapahtuma Lopen torilla klo 10-19.

ke 12.8.

Konsertti Läyliäisten Seuralassa klo 19, esiintyjinä Arja Koriseva, Minna Lintukangas, Hannu Lehtonen ja Jarno Kuusisto.

ke 22.7.

Solos & Duos 2 -konsertti Lopen kirjaston Fallesmannissa klo 19, Tango del norte / Sami Pirttilahti ja Ville Westergård. Pääsymaksu 10 €.

to 13.8.

Torstaitori-ilta Lopen torilla klo 17-20 Esiintyjänä yleisöäänestyksen voittaja Jukka Poika, paikalliset nuorten bändit

la 25.7.

Salonkylän kirppis-toripäivä klo 10-14, Salonkylän Talolla, tule myymään ja ostamaan, myyntipaikat 5€. Buffetti, Salo-Perinne auki. Järj. Salonkylän kyläyhdistys, os. Rautakoskentie 856.,

la 15.8.

Rapujuhlat Wanhassa Syrjässä. Ohjelmaa, sisäänpääsy illalliskortilla klo 18

su 16.8.

Seurakunnallinen yhteislaulutilaisuus Vojakkalan lavalla Ilkka Juotteen johdolla klo 14

ke 19.8.

Valkeavesi soi kuutamossa klo 21 Opettaja ja oppipoika kohtaavat - Jiri Parviainen kont rabasso, Kaapo Kangas kontrabasso, Timo Koskinen piano.

su 26.7. Läyliäisten Maa- ja Kotitalousseuran perinteiset Suvipäivälliset Läyliäisten Seuralassa klo 12 to 30.7.

Kirjailija ja teos, lukuilta Wanhassa Syrjässä klo 18

LOPPI TUTUKSI

61


to 20.8.

Torstaitori-ilta Lopen torilla klo 17-20 Esiintymässä Pekka Tiilikainen & Beatmakers

su 23.8.

Tanssikilpailu / Latinoshow liikuntahalli Elmolassa n. klo 10-18, tanssikurssien vetäjät Kia Lehmuskoski ja Marko Keränen.

to 27.8.

Torstaitori-ilta Lopen torilla klo 17-20 Esiintymässä Janne Tulkki

to 27.8. Kansanlaulukirkko Vanhassa kirkossa klo 20, Kirkkopelimannit Kansallispukujen tuuletusilta, avoimet ovet kotiseu tumuseo Lukkarin Puustellissa klo 18-19.50.

la 26.9.

Poronpolun polkaisu –maastopyöräilytapahtuma, lähtö Räyskälän ilmailukeskuksesta klo 8.

la 26.9.

Syystori Räyskälän kyläkaupan pihalla klo 10 -14

su 27.9.

Poronpolku –kävelytapahtuma, lähtö Räyskälän ilmailukeskuksesta klo 8-12.

ti 29.9.

Novellikoukku kunnankirjastossa klo 18

Lokakuu 4.-11.10.

Valtakunnallinen vanhustenviikko teemalla Onni on vanheta

ke 7.10.

Onni on vanheta -messutapahtuma Lopen koulukeskuksen Loppisalissa 13-16.30, asiaa ja viihdettä ikäihmisille ja meille muillekin, ohjelmassa mm. Tee hyvää itsellesi luento/ravitsemusasiantuntija ETM Maija Soljanlahti Gery ry:stä sekä Mummodisco goes Loppi, jonka juontaa Tuija Piepponen, levysoittimien takana dj. Kuk Norris.

to 8.10.

Gospelkonsertti Elmolassa, Juhani Tikkanen Band klo 18.30

su 11.10. Tapio Rautavaara, laulut ja elämä –juonellinen viihdekonsertti Lopen koulukeskuksen Loppisalissa klo 15, Muistelo-orkesteri.

la 29.8.

Kahvila Perunakuopan kesäkauden päätös Räyskäläntie 562

la 29.8.

Kesäkauden päättäjäiset Vojakkalan lavalla karaoketanssien merkeissä klo 19-24

su 25.10.

Muistathan kai –konsertti, juonnetussa kosertissa kuullaan operetti- ja musikaalisäveliä, esiintymässä Ritva Kotanen Fallesmannissa klo 16.

la 29.8.

Venetsialaiset ilotulituksineen Järventaustan Pirtillä klo 20

ti 27.10.

Novellikoukku kunnankirjastossa klo 18

Syyskuu

Marraskuu

to 3.9. Torstaitori-ilta Lopen torilla klo 17-20 Esiintyjinä Erkki ”Eki” Liikanen ja Veli-Matti ”Velleri” Friman

su 1.11.

Lopen Harmonikat 45 vuotta juhlakonsertti Loppisalissa iltapäivällä.

la 7.11.

Isänpäivän myyjäiset kunnantalon ala-aulassa klo 9-14

ti 17.11.

Verenluovutustilaisuus Lopen kunnantalon valtuustosalissa klo 14-18

la 5.9.

Kirpputori Vojakkalan lavalla. Myyntipaikat 5€, varaukset 045 176 8545. Kahvio ja makkaragrilli palvelevat klo 10-13

su 13.9.

Kello viiden tee -konsertti. Jukka Nykänen, piano. Musiikkia & Kartanontien kesäkahvilasta tuttuja herkkuja Villa Kanttorilassa (Kirkkorinne 3, Loppi). Liput 25 euroa (sis. tarjoilun). Lippuvaraukset: www.kartanontienmusiikki.fi / 050 330 6720. klo 17

pe 20.11. Läyliäisten Maa- ja Kotitalousseuran ohjelmallinen joulukahvitilaisuus Läyliäisten Seuralassa klo 14 ma 23.11.

Kirjailijavierailu Sirpa Kähkönen kunnankirjastossa klo 18

su 13.9.

Gospelkonsertti, Hänen äänensä -Siiri & Laura Lopen kirkossa klo 17, Siiri & Laura ja Joonatan Rautio

ti 24.11.

Novellikoukku kunnankirjastossa klo 18

la 19.9.

Jatkosodan päättymisen muistopäivä, kukkien lasku veteraanipuiston muistokivelle klo 13.15, jonka jälkeen ohjelmallinen kahvitilaisuus Palvelukeskus Eedilässä.

la 28.11.

Launosten joulupolku; jouluohjelmaa, wanhojen talojen avoimet ovet, ulkoilua Launosten kulttuurimaisemissa, myynnissä herkkuja ja joululahjoja. Lisätietoa: www.facebook.com/launostenjoulupolku Klo 11-15

la 26.9.

Lopen Maalaismarkkinat Lopen torilla klo 9-14. Tiedustelut ja myyntipaikat 040 969 1986.

su 29.11.

Antin Adventtitapahtuma Lopen kunnantalon tiloissa ja piha-alueella alkaen klo 14.30

su 29.11.

Armas Maasalon Adventtivesper Lopen kirkossa klo 18.30, Kirkkokuoro

62

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Joulukuu la 5.12.

Joulumyyjäiset Vojakkalan kylätuvalla klo 10-13.30

la 5.12.

Itsenäisyyspäivän aaton iltamat Läyliäisten Seuralassa

su 6.12.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet

su 13.12.

Kauneimmat joululaulut Lopen kirkossa klo 18

ke 16.12.

Joulukonsertti Lopen kirkossa ko 19, Panssariprikaatin varusmiehistä koostuva ryhmä PVMTK-yhtye johtajanaan Kimmo Kopra sekä Heidi Kyrö

su 20.12.

Kun joulu on –konsertti Lopen kirkossa klo 18, Lopen lapsi- ja nuorisokuoro sekä Naiskuoro Timotei

ti 24.12. Jouluyön laulut Lopen kirkossa klo 23.30, Naiskuoro Timotei to 31.12.

Uudenvuoden vastaanotto Vojakkalan kylätuvalla yhdessä ruokaillen klo 20-22

Vedenjakelun häiriöistä tulee tekstiviesti kiinteistönomistajille Lopen vesilaitos tiedottaa tekstiviestillä vesilaskutusasiakkaille vedentoimituksen häiriötilanteista ja muista tiedotusta edellyttävistä asioista. Vesilaskutusasiakkaiden tulee ilmoittaa matkapuhelinnumeronsa vesilaitokselle joko kulutus-webin kautta tai sähköpostitise osoitteeseen lopen.vesilaitos@loppi.fi. Näin turvataan tiedon saaminen erilaisissa häiriötilanteissa. Kerros- ja rivitaloissa asuville tieto häiriöistä menee isännöitsijälle, joka ilmoittaa häiriöstä edelleen asukkaille. Vesilaitokselle voi ilmoittaa myös omaisen tai vaikkapa naapurin numeron, mikäli kiinteistönomistajalla ei ole matkapuhelinta.​

Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja on avoinna yleisölle 2.6.-16.8. klo 11-17, maanantaisin ja juhannusaattona suljettu. Kesäsunnuntaisin 2.6.-16.8. lounas klo 12-15 myös juhannuspäivänä. Tilauksesta avoinna ympäri vuoden. Lisätietoja kohteesta www.marskinmaja.fi. Taidegalleria – Ateljee Villa Vesper, taidetoimintaa Lopella 35 vuotta. Ateljee on avoinna sopimuksen mukaan puh. 041 452 8555 vierailevia taiteilijoita: • toukokuussa Riina Huoso ”Luontoa ja romantiikkaa”,akryyli, sekatekniikka, kaiverrus • kesäkuussa Timo Airaksinen ”Neljä vuodenaikaa”, öljymaalauksia luonnosta • heinäkuussa Tiia Bhandari ”Inspiraationi”, akryyli- ja öljymaalauksia • elokuussa Lilli Rautavaara ”Viimeinen shamaani”, akryylimaalauksia os. Villa Vesperintie 11, 12630 Sajaniemi, lisätietoja www.villavesper.fi.

Lopen seurakummam tapahtummia löytyy lisää sivulta 17 ja Räyskälän Ilmailukeskuksen tapahtumia sivulta 11.

Tapahtumat totetuvat korona-tilanteen niin salliessa.

Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli on avoinna 17.6.-2.8. (suljettu juhannuksena 19.-21.6.). Museo on avoinna ke-su klo 12-16, to lisäksi klo 18-20

Lopen vanha kirkko Santa Pirjo on nähtävyyskirkko 1660-luvun lopulta. Kirkko on avoinna 10.6.-4.8. ma-su klo 12-16, lisäksi to klo 16-20, muina aikoina sopimuksen mukaan (juhannusaattona suljettu). Iltahartaus torstaisin 4.6-27.8. klo 20, su 21.6. klo 10.15 perinnejumalanpalvelus.

LOPPI TUTUKSI

63


Lopen terveyspalvelut Perusterveydenhuollon osalta Loppi kuuluu jäsenenä Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymään. Kuntayhtymä järjestää kuntalaisille kansanterveystyön, ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkintähuollon palvelut sekä ohjaa ja seuraa erikoissairaanhoidon käyttöä. Lopen lähiasemalle aikaa varattaessa arvioidaan hoidon tarve ja sen kiireellisyys. Arvion perusteella annetaan kotihoito-ohjeet, puhelin- tai vastaanottoaika sairaanhoitajalle, lääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattihenkilölle, kuten esim. fysioterapeutille. Jos asiakkaan käytettävissä on työterveyshuolto, ohjataan asiakas ensisijaisesti ottamaan yhteyttä omaan työterveyshuoltoon. Sairaanhoitaja on paikalla ma-to klo 8.0015.30 ja pe klo 8.00-15.00 hoitaen potilaita ajanvarauksella. Ajanvaraus ma-pe klo 8.00–10.00, puh. 019 758 5950. Saat varattua ajan myös lääkärille samasta numerosta. Lääkärivastaanotto on Riihimäellä. Sairaanhoitaja tekee arvion potilaan tarvitsemasta hoidosta ja ohjaa hänet tarvittaessa eteenpäin. Vastaanottopalveluita

64

Lopen kirkonkylän lähiasema sijaitsee osoitteessa Pajatie 1.

annetaan Lopen lähiasemalla pitkäaikaispotilaiden seurannassa ja INR-poliklinikalla Marevan-potilaille ja tehdään pieniä toimenpiteitä, kuten korvahuuhteluja, haavahoitoja ja annetaan säännöllisiä lääkeinjektioita ja rokotuksia. Kiireellinen sairaanhoito järjestetään kiireellisen hoidon yksikkö PULSSI77:ssä, jossa hoidetaan kaikki välitöntä ja kiireellistä 1-3 päivän aikana hoitoa tai tutkimusta vaativat potilaat Riihimäen, Lopen

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

ja Hausjärven alueelta. Os. Kontiontie 77, 11120 Riihimäki, P. 019 758 5600. Avoinna joka päivä klo 8.00-22.00. Kanta-Hämeen keskussairaala päivystää yöaikaan os. Ahvenistontie 20, 13530 Hämeenlinna, P. 03 629 4500. Päivystys klo 22.00-8.00. Lääkäripalveluiden osalta Pihlajalinna ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä tekevät yhteistyötä Lopella.


Hätä-ja henkeä uhkaavissa tilanteissa soitetaan numeroon

112.

Pihlajalinna tekee yhteistyötä Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän kanssa Lopella.

Pihlajalinna Loppi tuottaa maksusitoumuksella lääkäripalveluita loppilaisille. Palveluihin kuuluvat yleislääkärin vastaanotto, tarvittavat laboratoriotutkimukset sekä raajojen ja keuhkojen röntgenkuvat. Maksusitoumukseen kuuluu myös mahdollinen soittoaika, jossa kerrotaan tutkimusten tulokset. Loppilaiset ovat ensin yhteydessä omaan lähiasemaansa, jossa sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin joko puhelimitse tai paikan päällä ja antaa kuntalaiselle tarvittaessa maksusitoumuksen. Maksusitoumuksen saatuaan asiakas varaa puhelimitse ajan Pihlajalinnan Lopen toimipisteeseen, P. 010 312 010. Kuntayhtymä laskuttaa kuntalaiselta asiakasmaksun oman terveyskeskushinnastonsa mukaisesti. Pihlajalinnalta ei tule asiakkaalle erillistä laskua käynnistä. Maksusitoumuksella hoidetun käynnin jälkeen asiakkuus jatkuu normaalisti omalla terveysasemalla. Lääkärin vastaanottopalvelut ja laboratoriopalvelut ovat saatavilla Pihlajalinnan Lopen toimipisteessä osoitteessa Viertotie 2, Loppi.

Neuvolapalvelut Launosten neuvola, Kartanontie 8, 12540 Launonen. Äitiysneuvola ja lastenneuvola ja perhesuunnittelu, puhelinaika ma – pe klo 8.00 – 13.00. P. 019 758 5804 (takaisinsoitto).

Lopen kirkonkylän neuvola, Pajatie 1, 12700 Loppi. Äitiysneuvola, lastenneuvola ja perhesuunnittelu (kirkonkylän, Vojakkalan, Räyskälän ja Topenon alueet), puhelinaika ma – pe klo 8.00 – 13.00, P. 019 758 5804 (takaisinsoitto). Läyliäisten neuvola, Koulutie 3, 12600 Läyliäinen. Äitiysneuvola, lastenneuvola ja perhesuunnittelu, puhelinaika ma – pe klo 8.00 – 13.00, P. 019 758 5804 (takaisinsoitto). Kouluterveydenhuollon tavoitteena Lopella on tukea lapsen ja nuoren tervettä kasvua, kehitystä ja hyvinvointia yhdessä vanhempien ja koulun kanssa. Kouluterveydenhuolto on osa oppilashuoltoa ja tavoitteena on edistää muiden toimijoiden kanssa myös koko kouluyhteisön hyvinvointia. Terveydenhoitaja on paikalla alakouluilla tiettyinä päivinä ja yläkouluilla joka päivä. Ajat ja yhteystiedot löytyvät Lopen kunnan kotisivulta. Terveydenhoitajan tarkastus on vuosittain jokaisella luokka-asteella. Vanhemmat kutsutaan mukaan 1., 5. ja 7. vuosiluokan tarkastuksiin. Terveydenhoitajan luo voi tulla keskustelemaan myös kasvamisesta ja murrosiästä, terveystottumuksiin liittyvistä asioista, jaksamisesta ja muista huolista sekä seurusteluun, seksuaalisuuteen tai ehkäisyyn liittyvissä asioissa.

Koululääkärintarkastukseen kutsutaan kaikki 1., 5. ja 8. luokkien oppilaat. 8. luokan tarkastuksessa saa tarvittaessa nuorisonterveystodistuksen. Yläkouluilla on saatavissa lisäksi fysioterapeutin vastaanottoa. Sairauksien hoito ja reseptien uusinta tapahtuu terveysasemilla. Opiskeluterveydenhuolto on Riihimäen seudun terveyskeskuksen alaista toimintaa, johon kuuluvat myös Lopen ja Hausjärven lukiot. Tehtävänä on huolehtia kokonaisvaltaisesti Riihimäen seudulla opiskelevista opiskelijoista. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin opiskelija oikeutettu, mikäli hän opiskelee Kelan opintotukilain mukaisessa opintotukeen oikeuttavassa koulutuksessa eli opinnot kestävät vähintään 2 kuukautta ammattikorkeakoulussa tai toisen asteen oppilaitoksessa ja ovat päätoimista opiskelua. Opiskeluterveydenhuollon piiriin eivät kuulu oppisopimusta suorittavat opiskelijat. Palvelut sisältävät mm. terveystarkastukset kaikille ammatillisessa koulutuksessa aloittaville opiskelijoille, lääkärintarkastukset tytöille 1.opiskeluvuonna ja pojille 2. vuonna kutsuntatarkastuksen yhteydessä sekä kartoittavat terveyskyselyt ammattikorkeakoulussa aloittaville opiskelijoille, joiden perusteella kutsutaan terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolle. AP

LOPPI TUTUKSI

65


Lopen ainutlaatuisiin matkailukohteisiin kuuluu esimerkiksi Poronpolku ja siihen liittyvä Poronpolun Polkaisu. Kuva Puneliansalmen ylityksestä kapulalossilla. Kuva Kare Asp.

Erilaiset hankkeet tuovat monenlaista hyvää Lopelle Lopen kunta on mukana useammassakin alueellisessa kehityshankkeessa. Niiden avulla haetaan uusia mahdollisuuksia alueelliseen kehittämiseen, elinkeinotoimintaan, yrittämiseen, tulokselliseen harrastustoimintaan ja matkailuun.

TriPla II työllistää TriPla II-hanke pyörii Hämeenlinnan,Forssan ja Riihimäen talousalueilla. Sen puitteissa työllistetään palkkatuella työtä etsiviä henkilöitä yhdistyksiin ja yrityksiin. Hanketta rahoittaa Hämeen TE-toimisto, mukana myös alueen kunnat. Yhteistyössä ovat mukana LounaPlussa ry ja Hämeen Kylät ry. Tavoitteena on tukea työelämään pääsyä, sinne palaamista ja sinne pysymistä mutta myös auttaa työnantajaksi ryhtyviä ja työnantajina toimivia työllistämisen haasteissa. Viime vuoden aikana loppilaisia yhdistystyönantajia oli kolme, samoin yritys- ja käyttäjäyritystyönantajia. Työkokeilussa oli kaksi henkeä, molemmat työllistyivät yhdistykseen. Loppilaisia yhdistyksiin työllistyneitä oli kaikkiaan kuusi. Kahdeksasta henkilöstä viisi jatkoi edelleen töissä, koulutukseen jatkoi kaksi ja terveydellisistä syistä

Western Lakeland Kanta-Häme edistää alueen matkailutarjontaa Eri matkailuhankkeiden yhteistyöllä toteutetaan Western Lakeland Kanta-Häme-hanketta kuluvan vuoden loppuun. Mukana hankkeen kansainvälisen matkailun teemaryhmässä on jäseninä 21 yritystä. PK-yritysten liiketoimintaa alalla pyritään kehittämään yritysten, kuntien ja Elinvoimaa Hämeeseen yhdistyksen kanssa. Mukana eri tapahtumissa on ollut jopa 90 yritystä tai organisaatiota. Esillä ovat olleet tarinallistaminen, maakunnan matkailukärjet, digitaaliset näkyvyyskanava ja myyntikanavat. Yhteistyötä on tehty Lets go Tavastia-hankkeen kanssa. ELY-keskus on antanut useampaankin kertaan rahoitusinfoa. Hankkeeseen liittyy myös se, että gotavastia-verkkosivuston nimi on vaihdettu. Nyt tiedot löytyvät osoitteella visithame.fi

muuhun ratkaisuun päätyi yksi henkilö. Hankkeen työkalupakkiin kuuluvat työvalmentajien apu, palkkatuki ja palvelut työnantajille. Hankkeen kolme tärkeää P-kirjainta tulevat sanoista pääsy, palaaminen ja pysyminen.

66

Eri tapahtumissa on keskitytty eri aihekokonaisuuksiin. Esillä ovat olleet esimerkiksi maatilat, ruokamatkailu, vastuulliset matkailumahdollisuudet ja Visit Finland-toiminta. Hankkeen hallinnoinnista vastaa HAMK.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Kestävän hevosmatkailun tiekartta tulee Hämeeseen Hevoset ovat monelle rakas harrastus. Mutta niiden parissa voi kehittää myös matkailu- ja muuta elinkeinotoimintaa. Kestävän hevosmatkailun tiekarttaa laaditaan Forssan Seudun Hippoksen, Hevosalan osaamiskeskus Hippolis ry:n ja Luonnonvarakeskus LUKE:n vetämässä hankkeessa. Se alkoi kesällä 2019 ja päättyy kuluvan vuoden loppuun. Tarkoituksena on tehdä hevosmatkailu näkyväksi osaksi alueen luontoaktiviteetteja ja ruoka- sekä matkailupalveluja. Näin palvelut olisivat helposti löydettävissä ja nousisivat esille maakunnallisissa tai valtakunnallisissa markkinointikanavissa ja matkailuviestinnässä.


Moni Lopen hevosharrastajista suuntaa kesäisin Riihimäen raviradalle järjestämään tapahtumaa, kilpailemaan tai viihtymään. Kuva Riihimäen Ravit/Seppo Kantola.

lualueiksi. Alueeseen kuuluu myös Metsähallitus Metsätalous Oy:n hallinnassa olevia monikäyttömetsiä sekä tutkimusmetsiä, joiden hoidosta ja käytöstä vastaa Luonnonvarakeskus.

Näin koottaisiin hevosmatkailun sähköinen tiekartta, johon määritetään kantahämäläisen hevosmatkailun uudet suunnat. Keskeinen osa tiekarttaa ovat kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat. Alueellisten erikoispiirteiden esille nostaminen on tärkeää. Näitä ovat luonto, suomenhevosen rooli ja Forssan Kuninkuusravit 2021. Tulokseksi halutaan selkeä kokonaisuus maakunnan hevosmatkailupalveluista ja – tarjonnasta. Niiden toivotaan jatkossa olevan helposti ja nykyaikaisesti saavutettavissa ja yhdistettävissä alueen muihin matkailupalveluihin. Näin saataisiin selkeät raamit ja tavoitteet laadukkaalle ja elinvoimaiselle hevostaloudelle ja liiketoiminnalle Kanta-Hämeessä.

Maakylän-Räyskälän hanke osana Paahde Life-ohjelmaa Maakylän-Räyskälän Natura 2000 -alueen hoidon ja käytön suunnittelua hallinnoiva Metsähallituksen hanke kuuluu osana EU-rahoitteiseen Paahde-LIFE -hankkeeseen. Metsähallitus laatii hoito- ja käyttösuunnitelman Maakylän–Räyskälän alueelle Lopella ja Tammelassa. Suunnittelualueeseen kuuluvat Natura-kohteella (FI0327003) sijaitsevat, Metsähallituksen hallinnassa olevat maat Melkuttimien, Purinsuon, Kerityn ja Komion alueilla. Mukana ovat myös Natura-alueelle perustetut yksityiset luonnonsuojelualueet. Komion luonnonsuojelualue on perustettu asetuksella 383/1995. Muut valtiolle suojeluun hankitut alueet tullaan perustamaan luonnonsuoje-

Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelma viimeistellään Metsähallituksessa. Komion luonnonsuojelualueen osalta sen vahvistaa ympäristöministeriö. Maakylän–Räyskälän alue on valtakunnallisesti merkittävä ja monimuotoinen luontotyyppien kokonaisuus Hämeen järviylängöllä. Muun muassa avaria harjumänniköitä, paahderinteitä, luonnontilaista suoluontoa, karuja ja kirkasvetisiä harjujärviä ja suppalampia sisältävä kohde tarjoaa monipuolisuudessaan tärkeän elinympäristön useille uhanalaisille ja harvinaisille lajeille. Erityisen merkittävä kohde on paahteisissa elinympäristöissä viihtyvälle lajistolle. Helppokulkuisen maaston, luonnonkauniiden maisemien ja helpon saavutettavuuden ansiosta alueesta on muodostunut suosittu retkeilykohde. Kattava reittiverkosto ja retkeilyn palvelurakenteet tukevat monipuolista luontoliikuntaa. KA

LOPPI TUTUKSI

67


TIETOA JÄTEHUOLLOSTA 2020 Jätehuollon kolme eri toimijaa Jätehuoltoviranomaisena alueellamme toimii 13 kunnan yhteinen jätelautakunta Kolmenkierto. Jätelautakunta päättää mm. jätehuoltomääräyksistä, jätetaksasta ja siitä, millainen jätehuollon palvelutaso kuntalaisille tarjotaan. Jätehuollon valvontatehtävää hoitavat kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, Lopella ympäristö- ja rakennuslautakunta. Jätehuollon palvelutehtävistä, kuten yhdyskuntajätteiden käsittelystä ja jäteneuvonnasta, vastaa Kiertokapula Oy.

Kunnan järjestämä jätteenkuljetus Lopella yhdyskuntajäte kerätään kiinteistöiltä kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena, johon kaikki kiinteistöt automaattisesti kuuluvat. Kiertokapula Oy laskuttaa kiinteistöä jäteastian tyhjennyksestä. Kiinteistöllä on oltava muodostuvalle jätemäärälle oikean kokoinen jäteastia. Yhteisen jätelautakunnan jätehuoltomääräyksissä annetaan ohjeet hyväksytyistä astiatyypeistä ja tyhjennysväleistä. Lähekkäin sijaitsevat asuin- ja lomakiinteistöt voivat järjestää yhteisen kimppakeräyksen. Kimpan vastuuhenkilö ja jäsenluettelo tulee ilmoittaa Kiertokapula Oy:n asiakaspalveluun laskutusta varten. Kimpan tulee hankkia siihen liittyneiden kiinteistöjen jätemäärälle mitoitettu jäteastia. Kimppakeräys on vapaaehtoinen ratkaisu, kiinteistön haltijaa ei voida pakottaa liittymään siihen. Kimppakeräysjärjestelyt ovat suositeltavia ja tehostavat jätteenkeräyksen toimivuutta, varsinkin haja-asutusalueella. Jäteastioiden sijoittamiseen on aina saatava lupa maaomistajalta. Riippumatta siitä, onko kyseessä yhden kiinteistön tai kimpan jätepiste, on sen haltija aina vastuussa jätepisteen siisteydestä, myös roskaantumisesta ja sen siivoamisesta.

68

Pakkausjätteiden ja jätepaperin keräys Pakkausjätteiden keräystä hoitaa Suomen pakkauskierrätys RINKI Oy (www.rinkiin.fi). Lopen keräyspisteet, mukaan lukien Paperinkeräys Oy:n jätepaperisäiliöt ja UFF:n vaatekeräyssäiliöt, ovat seuraavat:

Lopen pakkausjätteen keräyspisteet sijaitsevat kolmessa taajamassa:

Vaaralliset jätteet, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä metalliromu Kunnan teknisellä varikolla on vastaanottopisteet kotitalouksista tulevalle vaaralliselle jätteelle (ent. ongelmajäte), sähkö- ja elektroniikkaromulle sekä puhtaalle isokokoiselle metalliromulle. Vastaanotto on avoinna ainoastaan keskiviikkoisin 7.30-16.00, osoitteessa Ojajoenkaari 20. Varikolla ei oteta vastaan kyllästettyä puuta.

1. Kirkonkylä, S-Marketin piha (Yhdystie 3): lasi-, metalli-, kartonki-, muovi- ja paperijäte 2. Kirkonkylä, Kauppatien ja Peltotien risteys (Kauppatie 15): lasi-, metalli-, kartonki-, muovi- ja paperijäte sekä UFF-vaatekeräys 3. Launonen, Työväentalon piha (Jurvantie 1): lasi-, metalli-, kartonki-, muovi- ja paperijäte sekä UFF-vaatekeräys 4. Läyliäinen, Sale-kaupan piha (Läyliäisten raitti 120): lasi-, metalli-, kartonki-, muovi- ja paperijäte sekä UFF-vaatekeräys.

Kotitaloudet voivat toimittaa ko. jäte-eriä veloituksetta myös Kiertokapula Oy:n jätteidenkäsittelyalueille Karanojalle Hämeenlinnaan tai Kapulaan Hyvinkäälle. Sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan maksutta vastaan myös muissa tuottajayhteisöiden järjestämissä keräyspisteissä. Lähialueen pisteiden sijainti löytyy mm. internetosoitteesta www. serty.fi. Paristoja ja pienlaitteiden akkuja varten on kaikissa paristoja myyvissä kaupoissa ja kioskeissa keräysastiat.

Lisäksi Paperinkeräys Oy jatkaa jätepaperin keräystä seuraavissa pisteissä:

Jätteidenkäsittelyalueet

1. Kormun koulu (Ala-asteentie 18) 2. Topeno, Länsi-Lopen koulu (Topenontie 145) 3. Kirkonkylä Koulukeskus (Opintie 1-3) 4. Jokiniemi, Hietamäentien ja Nyynäisten- tien risteys 5. Sajaniemi, Sajaniemenraitin ja Voivalan tien- risteys Lasi-, metalli-, kartonki- ja paperijätteen keräysjärjestelyt ovat olemassa omakotitaloja, vapaa-ajanasuntoja ja alle viiden asunnon asunto-osakeyhtiöitä varten. Kerrostaloissa ja isommissa rivitaloyhtiöissä tulee olla omat pakkausjätteen keräysastiat yhteisen jätelautakunnan jätehuoltomääräyksissä esitettyjen huoneistomäärien mukaisesti.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Kaikki muu kuin yllä mainittu kaatopaikkakelpoinen tai hyötykäyttökelpoinen jäte tulee toimittaa Kiertokapula Oy:n vastaanottoon Hyvinkään Kapulan tai Hämeenlinnan Karanojan jätteidenkäsittelyalueille. Lisätietoja aukioloajoista, palveluista ja maksuista saa Kiertokapula Oy:n neuvontapalveluista p. 0757530011 tai internetistä www.kiertokapula.fi.


HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESIEN KÄSITTELY VAARALLISTEN JÄTTEIDEN JA SÄHKÖ-JA ELEKTRONIIKKAROMUN VASTAANOTTO KUNNAN VARIKOLLA, OJAJOEN KAARI 20, KESKIVIIKKOISIN KLO 7.30-16.00 Vastaanottopisteeseen voit viedä seuraavanlaiset romut: metalliromu, autonrenkaat, kodinkoneet, pienelektroniikka, öljyt, maalit, liuottimet, akut, loisteputketja ser-lamput. Emme vastaanota kyllästettyä puuta.

Lisätiedot Lisätietoja jätehuollosta ja sen muutoksista antavat kunnan ympäristöpäällikkö p. 0408426986, ympäristösuunnittelija p. 0403306048, yhteisen jätelautakunnan jätehuoltokoordinaattori p. (03) 6214194 ja Kiertokapula Oy:n jäteneuvojat p. 0757530011. Jätetietoa löytyy myös internetistä, esimerkiksi osoitteista: www.loppi.fi www.kiertokapula.fi www.hameenlinna.fi (asuminen ja ympäristö/asuminen/jätehuolto/yhteinen jätelautakunta Kolmenkierto) www.rinkiin.fi/kotitalouksille www.paperinkerays.fi

Kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että enintään 100 metrin etäisyydellä vesistöstä olevalla alueella tai pohjavesialueella jätevesien käsittelyjärjestelmä täyttää perustason puhdistusvaatimuksen. Muilla alueilla kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että perustason puhdistusvaatimus täyttyy, kun kiinteistöllä: 1) rakennetaan vesikäymälä tai tehdään vesi- ja viemärilaitteistoja koskeva luvanvarai nen korjaus- ja muutostyö, jossa järjestelmä uusitaan tai kokonaisuudessaan korjataan

2) tehdään rakennuksen rakentamiseen ver rattavissa oleva rakennuslupaa edellyttävä korjaus- ja muutostyö. Sijainnista riippumatta kaikilla kiinteistöillä jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Kiinteistön haltijan velvollisuudet Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia seuraavista asioista: Jäteveden käsittelyjärjestelmä Talousjätevesien käsittelyä varten kiinteistöllä tulee olla kohteeseen soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä. Käsittelyjärjestelmän soveltuvuutta arvioitaessa otetaan huomioon kiinteistön käytön aiheuttama käsittelemättömästä jätevedestä aiheutuva kuormitus, ympäristön pilaantumisen vaara ja kiinteistön sijainti vesistön läheisyydessä tai pohjavesialueella ja muut ympäristöolosuhteet.

Toimenpidelupa Mikäli jäteveden käsittelyjärjestelmää tarvitsee korjata, tulee siihen hakea rakennusvalvonnasta toimenpidelupa sähköisen Lupapiste –asioinnin kautta. Hakemukseen tulee liittää ammattitaitoisen suunnittelijan laatima jätevesisuunnitelma. Jätevesiselvitys Kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että kiinteistöllä on jätevesistä ympäristöön aiheutuvan kuormituksen arviointia varten ajantasainen selvitys. Selvityksen on sisällettävä kuvaus kiinteistön jätevesien käsittelyratkaisusta ja arvio ympäristöön aiheutuvasta kuormituksesta ja puhdistusvaatimusten täyttymisestä sekä muut järjestelmää koskevat olennaiset tiedot. Käyttö- ja huolto-ohjeet Kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että kiinteistöllä on käyttö- ja huolto-ohjeet jätevesijärjestelmästä. Käyttö- ja huolto-ohjeiden on sisällettävä tarvittavat tiedot jätevesien käsittelyjärjestelmän asianmukaista käyttöä ja kunnossapitoa varten. Jätevesijärjestelmän ylläpito Jätevesien käsittelyjärjestelmän suunnittelun ja rakentamisen lisäksi sitä on ylläpidettävä siten, että perustason puhdistusvaatimus täyttyy. Muut kuin vesikäymälän jätevedet voidaan johtaa puhdistamatta maahan, jos niiden määrä on vähäinen (ns. kantovesi), eikä niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa

LISÄTIEDOT Lisätietoja haja-asutuksen jätevesien käsittelystä antaa kunnan ympäristötoimi, lopen.ymparisto@loppi.fi. Lisätietoa löytyy kattavasti myös internetistä esim. http://kvvy.fi/tietoa/hajajatevedet/.

LOPPI TUTUKSI

69


LOPEN KUNNANKIRJASTO Avoinna: PÄÄKIRJASTO ma, ti, to 9 - 19 ke, pe 9 - 16 12700 LOPPI la 1.9. - 30.4. 10 - 14 p. 019 758 6320 arkipyhäaatto 9 - 15 s.posti: loppi.kirjasto@loppi.fi Lehtitila omatoimikäytössä https://loppi.fi/palvelut/kulttuuri-ja -vapaa-aika/kirjasto/ Kauppatie 3

KIRJASTOAUTON KESÄAIKATAULU 1.6.-26.6. ja 27.7. - 7.8.2020

Kesäkivaa kirjastosta Lainattavana myös mm. verenpainemittareita, liikuntavälineitä, keppareita, ukuleleja, kaikenlaisia pelejä ja sähkönkulutusmittari.

Kirjastoauto ei kulje 29.6.-24.7. Talviaikataulu 10.8. alkaen. puh. 040 330 6326

Maanantai 11.30 - 11.40 11.50 - 12.05 12.10 - 12.25 12.30 - 12.50 13.10 - 13.25 13.35 - 13.50 14.00 - 14.10 14.50 - 15.05 15.15 - 15.30 15.40 - 15.55 16.05 - 16.20 17.00 - 18.00

Räyskälän kantatie/Korkeamäentausta Vojakkalantie/Räyskäläntie Räyskälän Ilmailukeskus Räyskälän kauppa Rautakoskentie 879 Mäntylä - Perhontie/Niinistöntie Rautakoskentie 1233 Rautakoskentie/Lounalampi Pilpala, ent. kauppa Hunsalantie/Portaankorvankuja Hautahuhdantie 539 Läyliäinen, ent. Osuuspankin etupiha

Tiistai 11.00 -11.20 11.35 - 11.45 11.55 - 12.10 12.30 - 12.45 12.55 - 13.05 13.10 - 13.20 13.25 - 13.35 13.40 - 13.55 14.40 - 15.00 15.15 - 15.25 15.30 - 16.00

Kalevantie 149 Mustajoentie/Paistontie Mustajoentie 592 Patojantie 405 Koivistontie/Patojantie Läyliäistenraitti/Patojantie Briskin autokorjaamo Aallon kauppa Läyliäisten päiväkoti Pellava Sajatie/Mustajoentie Sajaniemi, ent. Leinon kauppa

Keskiviikko 10.10 - 10.25 10.35 - 10.50 11.20 - 11.35 13.10 - 13.25

70

Kormu, ent. kauppa Kallelantie 93 Ansalehto Järventaustantie 651

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

13.30 - 13.45 13.50 - 14.05 14.10 - 14.25 14.50 - 15.05 15.10 - 15.20

Järventaustantie/Läpikiventie Järventaustantie/Haiskarintie Pilpalantie/Järventaustantie Mustinsuontie/Sajantilantie Mustinsuontie 639

Torstai 9.50 - 10.00 10.05 - 10.20 10.25 - 10.35 10.40 - 10.55 11.10 - 11.25 12.05 - 12.20 12.25 - 12.40 13.00 - 13.15 14.00 - 14.15 14.20 - 14.45 14.55 - 15.15 15.20 - 15.35 15.50 - 16.05

Pilpalantie/Kalamajantie Kalamajantie/Tevännön pikatie Kalamajantie 1284 Kalamajantie 912 Kalamajantie/Nummenrannantie Leppäniementie 11 Kaustantie/Kalliomäentie Kytömäenkulmantie 160 Räyskälän kantatie 1942 Vojakkala, ent. kauppa Rengontie/Topenontie Ourajoentie/Rengontie Hallantie/Kotipellontie

Perjantai 11.20 - 11.35 11.45 - 12.00 12.10 - 12.25 13.05 - 13.20

Joentaan koulu Nyynäistentie/Heinijärventie Nyynäistentie/Alitalontie Launonen, huoltoasema Teboil

13.30 - 13.45 13.55 - 14.10 14.30 - 14.50 15.00 - 15.15 15.20 - 15.45

Koukkulantie 199 Kartanontie/Kokkilantie Launonen, Ratatie/Suppatie Launonen, Åvikintie/Tornitie Launonen, baari


Palvelupiste Rosamunda on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

KIRJASTOAUTON TALVIAIKATAULU 10.8.2020 - 5.6.2021

Kirjastoauto ei kulje viikoilla 42/2020 ja 8/2021 ja 21.12. - 31.12.2020 puh. 040 330 6326

Maanantai 11.45 - 12.25 12.35 - 12.45 12.50 - 13.00 13.15 - 13.25 13.30 - 13.40 13.50 - 14.10 14.55 - 15.05 15.10 - 15.20 15.30 - 15.40 15.50 - 16.00 16.10 - 16.20 17.00 - 18.00

Länsi-Lopen koulu Leppäniementie 11 Kaustantie/Kalliomäntie Vojakkala, ent. kauppa Vojakkalantie/Räyskäläntie Räyskälän kauppa Rautakoskentie 879 Rautakoskentie 1233 Rautakoskentie/Lounalampi Pilpala, ent. kauppa Hautahuhdantie 539 Läyliäinen, ent. Osuuspankin etupiha

Tiistai 9.55 - 10.10 10.20 - 10.35 10.45 - 10.55 11.00 - 11.10 11.30 - 12.50 13.25 - 13.40 13.55 - 14.05 14.10 - 14.25 15.10 - 15.30 15.45 - 15.55 16.00 - 16.15

Sajatie 387 Kalevantie 149 Mustajoentie/Paistontie Mustajoentie 592 Kytäjän koulu Hyvinkääntie/Patojantie Briskin autokorjaamo Aallon kauppa Läyliäisten päiväkoti Pellava Sajatie/Mustajoentie Sajaniemi, ent. Leinon kauppa

13.30 - 14.00 14.20 - 15.20 14.20 - 14.30 14.40 - 14.50 15.10 - 15.20

Läyliäinen, ent. Osuuspankin etupiha Palvelukeskus Eedilä, parilliset viikot Järventaustantie 651, parittomat viikot Järventaustantie/Haiskarintie, parittomat viikot Pilpalantie/Järventaustantie, parittomat viikot

Torstai 9.30 - 11.00 11.45 - 12.15 12.25 - 12.35 12.50 - 13.00 14.10 - 14.20 14.30 - 14.40 14.50 - 15.00 15.10 - 15.20 15.30 - 15.40

Läyliäisten koulu Pilpalan koulu Hunsalantie/Portaankorvankuja Pilpalantie/Kalamajantie Ourajoentie/Rengontie Rengontie/Topenontie Räyskälän kt/Korkeamäentausta Räyskälän kantatie 1942 Vojakkala, ent. kauppa

Perjantai 11.55 - 12.20 12.40 - 12.50 13.35 - 13.45 14.00 - 14.15 14.30 - 14.50 15.00 - 15.15 15.20 - 15.45

Joentaan koulu Nyynäistentie/Alitalontie Launonen, huoltoasema Teboil Koukkulantie 199 Launonen, Ratatie/Suppatie Launonen, Åvikintie/Tornitie Launonen, baari

Keskiviikko 10.00 - 10.25 10.35 - 11.15

Päiväkoti Sirkus (Ratatie/Suppatie) Launosten koulu

11.30 - 11.50 11.55 - 12.10

Kormun koulu Kormu, ent. kauppa

Aikataulumuutoksista ilmoitetaan kirjaston verkko-ja Facebook -sivuilla! LOPPI TUTUKSI

71


Vapaa-ajan asukkailla suuri rooli Lopen kehittymisessä Vapaa-ajan asukkailla on suuri merkitys Lopen palvelujen säilymisen ja samalla kunnan talouden kannalta. Tämän näkee, kun niin sanottu mökkikausi on vilkkaimmillaan. Kauppojen pysäköintipaikat ovat täynnä ja mahdollisissa tapahtumissa kuullaan vilkasta puheen sorinaa.

Vapaa-ajan asukkaat ovat myös järjestäytyneet. Esittelemme tässä kaksi merkittävää toimijaa heidän omien tiedotteidensa avulla:

mista ja päätöksistä ovat tärkeitä. Vapaa-ajan asukkailla on suuri merkitys kunnan hyvinvoinnille.

Lopen Vapaa-ajan Asukkaat ry.

Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä yhdistyksen hallituksen jäseniin:

Keitä olemme, mitä teemme? Lopen vapaa-ajanasuntoja on yli 3500. Kesällä Lopella on yhtä paljon tai enemmän mökkiläisiä kuin vakinaisia asukkaita. -Me mökkiläiset haluamme tulla oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kohdelluiksi kunnan päätöksenteossa. Siksi meillä on oma yhdistys, Lopen Vapaa-ajan Asukkaat ry. , joka edustaa mökkiläisiä yhteisissä asioissa. Lopen Vapaa-ajan Asukkaat ry. kuuluu Vapaa-ajan Asukkaiden liiton kautta Suomen Omakotiliittoon. Jäsenmaksu on 25,00€ vuodessa. Liittymällä yhdistykseen saa kaikki monipuoliset Omakotiliiton jäsenedut, esimerkiksi laki-, rakennus-, puutarha- ja energianeuvontaa, sekä Omakoti-lehden (www.omakotiliitto.fi ) Yhdistys antaa lausuntoja ja edistää kanssakäymistä vaikuttaviin toimijoihin. Yhdistys on tärkeä yhteistyökumppani kunnan kanssa. Molemminpuoliset keskustelut ja tiedon saaminen yhteisiä asioita koskevista suunnitel-

72

Juhani Kanerva, puheenjohtaja 040 58 99 162 (Läyliäinen), Heikki Heinimäki, varapuheenjohtaja 040 54 75 492 (Pilpala), Liisa Mäkelä-Balk, sihteeri 050 34 36 797 (Järventausta) Per-Olof Ahokainen 040 59 61 505 (Pilpala) Päivi Leino (Sajaniemi) Risto Sarjanen 040 07 60 510 (Pilpala) Pentti Balk 040 82 19 051 (Järventausta) Irja Kanerva, rahastonhoitaja 040 54 21 774 (Läyliäinen)

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Luoteis-Lopen Loma-asukkaat LLLa Ry -Teemme rakentavaa yhteistyötä kyläläisten kanssa. Kevään tapahtumien myötä nousivat esille ennakkoluulot. Mutta Luoteis-Lopen Loma-asukkaat ry halusi korostaa vastuullisuutta ja hyvää yhteistyötä kyläläisten kanssa, vakuuttaa yhdistys. Merkittävä palvelu on Räyskälässä taas avattu kyläkauppa. –Niin kiire ei meillä mökkiläisillä varmaan ole, ettemme ehtisi hetkeä odottamaan jos kauppa näyttää olevan hetkellisesti täynnä, todetaan yhdistyksen ”paimenkirjeessä”. Sama koskee Ravintola Huhkajalammen toimintaa ainakin toukokuun loppuun asti noutoravintolana. Vuonna 2004 perustetun yhdistyksen vuosikokous siirtynee syksyyn, mikäli laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, asunto-osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista koronavirusepidemian leviämisen rajoittamiseksi astuu voimaan. Mikäli loppukesästä voidaan jo kokoontua yli 10 hengen ryhmissä, järjestetään mahdollisesti perinteinen kesätapahtuma – siten, että riski tartuntoihin olisi mahdollisimman vähäinen.

Telkkä on tuttu näky Tourijärvellä. Kuva Esa Pitkänen.

Viime kesänä toteutettu yhteinen jätelava oli menestys sikäli, että lava saatiin täyteen, mutta enemmänkin olisi voinut olla käyttäjiä. Jätelavan oikeus on ainoastaan jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä. Se on yksi hyvä syy liittyä jäseneksi, joten toivomme, että jokainen omalta osaltaan kartuttaa jäsenmääräämme mainostamalla yhdistystä mökkinaapureilleen. Jäsenlomake löytyy nettisivuiltamme ja siellä on myös tilinumero, johon 20 € jäsenmaksun voi maksaa (vuodelle 2019 vahvistettu ja todennäköisesti myös vuoden 2020 summa). KA

LLLa ry hallitus kaudella 2019/20 on seuraava: Puheenjohtaja, Ossi Ikävalko, Yli-Mylly ossi.ikavalko@kivikonsultit.fi Varapuheenjohtaja, Sirpa Leino, Salmijärvi sirpa.leino@energia.fi Sihteeri, Leila Rajakangas, Kaita leila.rajakangas@kolumbus.fi Jäsen, rahastonhoitaja, Juha Strandman, Yli-Mylly juha.strandman@e2-software.com Jäsen, Anneli Kailokari, Vääriä anneli.kailokari@gmail.com Jäsen, Kaija Huhdankoski, Yli-Mylly kaija.huhdankoski@gmail.com Jäsen, Erkki Palonen, Salmijärvi erkki.palonen@saunalahti.fi

LOPPI TUTUKSI

73


Lopelle tulee Etelä-Suomen ainoa 300 metrin kiväärirata Lopen Ampumaurheilukeskuksen suosio kasvaa koko ajan. Tämän saa selville katsellessaan keskuksen nettisivuilta löytyvää varauskirjaa. Lisää käyttöä on luvassa, kunhan meneillään oleva Lopen Ampumaurheilukeskus 2021-hanke saadaan maaliin. Siihen liittyvät myös ensi vuonna Lopella pidettävät Suomen Metsästäjäliiton SM-kilpailut. Ampumaurheilukeskus tarjoaa viisi haulikkorataa savikiekkoheittimillä, liikkuvan maalin 100 metrin hirviradan ja rakenteilla olevan 50 metrin pienoishirviradan. 25 metrin pienoispistoolirata on varustettu luotiloukuilla, 2 ampumapaikkaa on 25 metrin pistoolirataa varten. Tarjolla on myös 50 metrin pienoiskiväärirata, 100 metrin kiväärirata jossa 20 ampumapaikkaa sekä 150 metrin kiväärirata, siinä 8 ampumapaikkaa.

Rakenteilla on 300 metrin kiväärirata. Valmiina on jo kolme IPCS/ SRA rataa ja neljäs on rakenteilla. Ampumaurheilukeskus 2021 – hankkeen tavoitteena on mahdollistaa ampumaurheilukeskuksen käyttö kansallisissa haulikko- ja kiväärilajien kilpailuissa sekä parantaa keskuksen monipuolisia harrastusmahdollisuuksia nykyisille ja uusille harrastajille. Lisäksi Etelä-Suomesta puuttuu nykyisellään 300 metrin kiväärirata. Projektin tarkoituksena on luoda tulevaisuudessakin ampumaurheilukeskuksen vaatimukset täyttävä kokonaisuus. Hankkeen suunnittelu käynnistettiin syksyllä 2016 pidetyillä työpajoilla, joissa ampumaurheilukeskuksen aktiivisia käyttäjätahoja kuultiin toiveiden ja tarpeiden kartoittamiseksi. Työpajoissa saatujen palautteiden perusteella Lopen ampumaurheilukeskukselle tehtiin päivitetty aluesuunnitelma. Suunnitelmassa on huomioitu alueen viihtyvyyden ja turvallisuuden lisäksi ampumaurheilukeskuksen lisääntyvä kävijämäärä muun muassa parkkitarpeen, yleisten tilojen sekä kilpailutoiminnan järjestämisen kannalta. KA

74

Alueelle tarpeiden pohjalta suunnitellut uudet toiminnot ja lisäykset kuvana: kuva Lopen Ampumaurheilukeskuksen internet-sivulta.

Kohde 1

Uusi liikkuva Hirvi / pienoishirvi / karju 100/50m -rata hirvi 100m ja kiskoilla siirrettävä ampumakoppi pienoishirvi / karju 50m

Kohde 2

Olympiatrap. Vanha rata puretaan ja tilalle rakennetaan kaksi 1-trap -rataa muiden haulikkoratojen suuntaisesti

Kohde 3

Luodikkoradalle rakennetaan näyttöhauta.

Kohde 4

Uusi kokous / toimitsija -rakennus haulikkoratojen takarinteeseen.

Kohde 5

Konttivarastot haulikkoratojen ja toiminta-ratojen yhteyteen 2 x Merikontti / kattotuoli –rakenne

Kohde 6

Uusi 300m rata, välipenkat 50m välein, 2 ampumapaikkaa.

Kohde 7

Toiminta-ampumaradalle rakennetaan yksi 25m rata lisää.

Kohde 8

25m pistoolirata isopistooliammuntaan lisätään pienoiskivääriradan viereen.

Kohde 9

Nykyisen compak-radan yhteyteen varaus 1-trap radalle.

Kohde 10 Yksi kohdistuspaikka, jota ei voi varata ja jolla voi turvallisesti kohdistaa riippumatta onko viereisellä radalla muuta toimintaa. Näiden lisäksi alueen parkkitilaa kasvatetaan, tie kunnostetaan ja ampumaurheilukeskuksen kilpailulajien katsomotilat järjestetään siirrettävillä katsomoilla. Yleisötapahtumia varten varaudutaan suunnitelmissa kemiallisten käymälöiden paikoilla, sekä esteettömyyteen kiinnitetään huomiota. Inva-WC alueella on jo valmiiksi aiemmin rakennetussa huoltorakennuksessa. Osaan ampumapaikkoja rakennetaan katokset.

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Muistoja

Joentaan kyläyhdistyksen toimintaa 40 vuoden ajalta 2020 Kulje ystävä kirkolta itään Isojoen taa.

Voit nähdä,

Tulet kylään nimeltä Joentaa.

miten päreitä höylätään.

Astele Jokiniemen ristiltä ylös mäen päälle,

Voit katsella,

tulet Äijämäen muinaismuistoalueelle.

miten separoidaan maitoa,

Suomen ollessa Venäjän vallan alla,

tai miten keritään lampaita.

venäläiset teettivät siellä suomalaisilla

Jos sinut nälkä yllättää,

vuosina 1916-1917 vallihautoja,

voit syödä soppatykistä keittoa höyryyvää.

joista on tallella monia muistoja:

Voit päästä kesäiseen tunnelmaan,

Suomalaiset olivat silloin viekkaita kettuja,

kun Sinut kukkaseppeleellä kruunataan.

kun työjuhdiksi valittiin laiskimpia hevosia.

Sinä voit saada sieltä jopa kumppanin kihlaten,

Nyt vallihautoja kunnostetaan,

kun teet tuohisen sormuksen.

joten voit tulla niitä katselemaan. Vieläkin toimii siellä korttirinki, jossa istui isäntä ja renki.

Kyläläiset ovat koulua ehostaneet:

Joku hävisi aikoinaan talon ja peltotilkun,

Sinne kyläpihan takentaneet.

nyt vain vaivaisen tulitikun.

Piha on saanut keinut ja karusellin, sekä komean hirsisen grillin. Kyläläiset ovat jääkiekkokaukalon pystyttäneet,

Kittilän mäen päällä on vanha kappalaisen pappila,

ja lumet pois auranneet.

joka on nyt puistona.

Koulun seinällä voit tutustua muistotauluun murheelliseen:

Pappilassa on harvinaisia lehmiä,

Siinä lukee nimi miehen

alkuperäisiä Suomen kyyttöjä.

jokaisen Joentaan koulua käyneen sodassa kaatuneen.

Kun Kittilän mäkeä alas laskeudut, näet koulun ympäristön savut:

Me kyläläiset yhdessä aikaa vietämme:

Siellä on Engelin piirtämä Konkkalan kartano,

Hauskoja ovat olleet linja-auto matkamme.

jonka isäntä oli kyläyhdistyksen ensimmäiven pomo.

Olemme pitäneet kirpputoreja,

Laskiaisena kyläläiset Konkkalan mäellä nauroivat,

sekä kaikenlaisia talkoita.

kun he alas mäkeä reellä laskivat.

Me olemme viettäneet pikkujouluja, sekä juhlallisia kesäjuhlia. Ensi kesänä

Joentaan koulu on yli 100-vuotias rakennus.

me kyläyhdistyksen 40-vuotisjuhlaa vietämme.

Yhä se on kylän keskus.

Sinut ystävä,

Kyläpäiviä siellä vietetään:

me juhliin kutsumme.

- Marja Kerovuori LOPPI TUTUKSI

75


Palvelu

hakemisto

4H-yhdistys Loppi 79 Antennit 91 Apteekkipalvelut 96 Arkkitehti- ja sisustussuunnittelua 86, 89 Askartelu- ja posliininmaalaustarvikkeita 103 Auto- ja traktorikorjaamot, varaosia ja renkaita 97, 98, 100, 101 Atk -palvelut 92 Betonituotteet 91 Elintarvikkeet ja elintarviketuotanto 84, 85, 86 Eläinlääkärit 94, 95 Etelä-Hämeen tanssiopisto 77 Graafinen suunnittelu ja painopalvelu 93, 106, 107 Hautaustoimisto 89 Fysioterapia ja hieronta 93, 95 Hirsitaloveistämöt 87 Huoltoasemat 100, 101 Huonekalujen korjaus ja entisöinti 89, 102 Hyvinvointipalvelut 83, 95 Ilma-vesilämpöpumput 88, 90, 91, 92 Jätteiden kuljetus ja käsittely 99, 101 Jätevesijärjestelmät, suunnittelu 80, 81 Kaivinkoneurakointi 100, 102 Kiinteistöjen huolto, mökkitalkkarit 91, 92, 103, 104, 107 Kiinteistönvälittäjä 78, 82, 85 Kirpputori, kierrätysmyymälä 86 Kodinkoneita 84, 89, Kokous- ja juhlapalvelut, kahvilat sekä juhlatilat 56, 86, 87, 96 Kotipalvelu 93, 94 Kukkakaupat 89 Kuljetusliikkeet 100, 101, 102 Kotieläintila, hevosia 85, 87 Kuntosali 94 Käsityömyymälät ja lahjatavarat 103 Käyttöautot 97 Laiturit 92 Leipomo 86 Lemmikkieläintarvikkeita 84 Lippusalot, mastot 103 Lomamökit, majoitus 88 LVI –liikkeet ja asennus 90,103 Maa-ainestoimittajat, maansiirto

76

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

100, 102

Maalaustyöt 87, 92 Matto- ja parkettiasennukset 88, 92 Metsurit, metsäpalvelut 90, 91 Musiikki- ja ohjelmapalvelut, äänentoisto, soitinhuolto 104 Muuraustyöt 88 Nuohouspalvelut 90 Ohjelmapalvelut 83, 96, 99 Ompelimot / tilaustyöt, ompelutarvikkeita 102 Parturi-kampaamot 93 Pieneläinkrematorio 95 Pitopalvelu 86, 87 Pyöräliike, moottorisahat, ruohonleikkurit 84, 89, 99, 104 Polttopuita 103 Poliittiset puolueet 105 Puusepänliike, ikkunat 88, 89 Puutarhat 89 Puutavaraa 89, 97, 104 Rakennusliikkeet ja rakennusurakointi, remontit 84, 87, 88, 90, 99, 91, 92, 100, 103, 104 107 Rakennuspeltityöt 91, 99 Rakennussuunnittelu ja valvonta 87, 88, 89 Rakennustarvikkeet, piharakentaminen 84, 89, 104 Rantojen ruoppaus, puhdistaminen 102 Rauta- ja maatalousmyymälät 89, 104 Ravintoterapia, ravitsemusvalmennus 83, 95 Räyskälän ilmailukeskus, lentäminen 106 Sahauspalvelut 90 Sulkapallokenttä 104 Suomen Metsästysmuseo 106 Suoramyynti, tilamyymälät 84, 85, 86, 87 Sähköasennukset, sähkösuunnittelu 88, 89 Taksit ja bussit 100, 101 Tontteja 106 Urheilu- ja harrastusvälineet 84, 88, 104 Vikapalvelut 88 Villa Vesper taideateljee 79 Vuokrataan mitä vaan 79 Valokuvauspalvelut 93, 96


Taiteen perusopetus omassa kotikunnassasi! Launonen Loppi Läyliäinen Riihimäki Ryttylä

Aarre! oppilasnäytös Riihimäen Teatterissa la 16.5. klo 14 ja 18

Kesäleirit 10‒12 vuotiaille 2.6.‒4.6. 11‒13 vuotiaille 9.6.‒11.6. Tanssiesityksiä Lopen kesätorilla 11.6. Lisätietoja puh. 044 5260 040

Myös poikien oppisisällöt! Syyslukukaudelle ilmoittautuminen käynnissä

w w w. t a n s s i o p i s t o . f i

Etelä-Hämeen Tanssiopiston peda-goginen opetus antaa jokaiselle oppilaalle mahdollisuuden kehittyä omista lähtökohdistaan. Oppilas voi harrastaa tanssia pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti omaksi ilokseen tai hankkien valmiuksia ammatillisiin opintoihin.


Asuntoasioissa apunasi Lopella

Päivi Kuhanen

Kari Salmenoja

Joni Sikiö

Kiinteistönvälittäjä, LKV, kaupanvahvistaja 040 628 2109

Kiinteistönvälittäjä, LKV 040 637 5563

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT 040 719 5535

Harri Virkki

Eine Kuisma-Saario

Merja Nummela

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, kaupanvahvistaja 040 621 1529

Toimitusjohtaja 050 399 5995

Myyntisihteeri, LKV 0500 480 385

OP Koti Etelä-Häme Oy LKV Keskuskatu 12, 11100 Riihimäki puh. 010 254 9315 opkoti.riihimaki@op.fi

op-koti.fi 010-yritysnumerot kotimaisista lanka- ja matkapuhelinliittymistä 0,0835 e/puhelu + 0,167 e/min.

78

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Kaipaavatko lapsesi

kesäksi puuhastelua

?

Taidegalleria - Ateljee Villa Vesperin 35:s Juhlavuosi Viimeinen vuosi:

Visit Villa Vesper.fi

2020 2018

Olisiko sinulla tarvetta

siivousavulle

?

Tarvitsetko

koiralle hoitajaa kesäloman ajaksi

50 vuotta taiteilijaelämää Lummelammen rannalla ja 35 vuotta taidetoimintaa Lopen Sajaniemessä 2020. Tänä vuonna ehtii vielä tutustua, sillä näyttelytoiminta päättyy tämän jälkeen. Mikael Vesperin maalauksia, veistoksia, muotokuvia, puuarkkitehtuuria ja rakennustaidetta. Oikeallla purjehdusta 20 m. kapteenin 3 krs:n komentosillan yläpuolella

Avoinna sopimuksen mukaan puh. 041-4528 555 Vierailevia taiteilijoita Villa Vesperin

maisematerassilla Sajaniemen Suvessa: Toukokuu: Riina Huoso: ”Luontoa ja romantiikkaa” ● Akryyli, sekatekniikka ja kaiverrus Kesäkuu: Timo Airaksinen: ”Neljä vuodenaikaa” ● Öljymaalauksia luonnosta Heinäkuu: Tiia Bhandari (s.Mustonen): ”Inspiraationi” ● Akryyli- ja öljymaalauksia Elokuu: Lilli Rautavaara: ”Viimeinen Shamaani” ● Akryylimaalauksia Pablo Picasso ja orvokit Vuoden teemamaalaus

Tervetuloa tutustumaan, kun vielä ehtii!

ATELJEE NÄYTTELYGALLERIA VILLA VESPER Villa Vesperintie 11, 12630 Sajaniemi, p. 041-4528 555 mikael.vesper@villavesper.inet.fi www.villavesper.fi Taidelainaamo

?

Haluaisitko apua

nurmikonleikkuussa

?

Ei hätää, ota yhteyttä Lopen 4H-yhdistykseen! Meillä on tulossa Ruokakoulu

-päiväleirit 8.-12.6.2020 sekä 27.-31.7.2020 Launosiin on myös suunnitteilla hevoskerho heinäkuusta eteenpäin! Meiltä löytyy myös työpalvelusta ahkeria nuoria, jotka voivat auttaa sinua erilaisissa kodin askareissa sekä pihatöissä, kuten nurmikonleikkuussa. 4H:n Dogsitterit voivat tulla auttamaan lemmikin hoidossa ja ulkoilutuksessa tarpeen tullen! Lisätietoja toiminnasta antaa Lopen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Kokki p. 050 5726 082 sekä toiminannohjaaja Jenni Salomaa p. 041 3172 077


UO H ! Tärkeä tiedote Lopen kunnan asukkaille ja mökkiläisille M O U H ! OM

Nyt on viimeinen hetki laittaa

JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT

KUNTO N! imalla lu oleht on no Hu

tulevaisuudell e sen uk

me ison p alv teem el sta

HUOM! Määräaika päättyi jo!

Ota yhteyttä!

Toteutamme teidän kohteeseen sopivan jätevesijärjestelmän. Yrityksemme hoitaa suunnittelun, lupapapereiden hoidon Lopen kuntaan sekä koko järjestelmän rakentamisen.

Kartoituskäynti on teille täysin ilmainen, eikä velvoita mihinkään.

Käynnin yhteydessä teemme tarjouksen hankkeelle.

Edustamme Raita Pro ja Raita Environment -tuotteita • Raidalta löytyy jätevesijärjestelmät niin isoon kuin pieneenkin kohteeseen • Suurin osa järjestelmistä ei tarvitse lainkaan sähköä eikä kemikaaleja • Toimivia ja luotettavia järjestelmiä R A K E puhdistusvaatimukset NNUS • Täyttää ankarimmat ranta- ja pohjavesialueilla • Vähäinen huoltotarve • Pieni tilantarve tontilla • Pitkäikäinen • Kaikkia järjestelmiä saa myös saneerausmalleina, eli hyväkuntoista vanhaa järjestelmää voidaan hyödyntää • Asiakkailta hyvää palautetta!

§

Talousjätevesiasetus ja ympäristönsuojelulaki

Ympäristönsuojelulain (527/2014) muutos (19/2017) ja sen perusteella annettu uusi hajajätevesiasetus (157/2017) tulivat voimaan 3.4.2017. Sääntelyä kohtuullistettiin hallitusohjelman mukaisesti. Asetus koskee kaikkia uudisrakennuksia ja kiinteistöjä, joissa tehdään rakennus- tai toimenpidelupaa vaativia korjaus- tai muutostöitä. Ranta-alueilla ja pohjavesialueilla jätevesien käsittelyjärjestelmän on täytettävä kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä määrätty perustasoa ankarampi puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä. Joissakin kiinteistöissä nykyisten järjestelmien uudistaminen riittää ja toisissa on koko järjestelmä uusittava. Jätevesijärjestelmien uusiminen vaatimukset täyttävälle tasolle edellyttää ammattimaista suunnittelua ja rakentamista.

RAKENNUS

J.Koivula myynti@rakennusjkoivula.fi

RAKENNUS J. KOIVULA OY

Koko paketti kerralla meiltä!

SOITA! 040 734 1196

Janne Koivula


Mukavuuksia mökillesi! Olemme ympäristöteknologiaan erikoistunut yritys, vuosikymmenien kokemuksella (toimintamme ympäristöteknologian piirissä on alkanut jo 1952). Toimitamme omia tuotteitamme. Ne on kehitetty meillä ja ne valmistetaan toimestamme. Toivomme, että löydät valikoimastamme ratkaisun tarpeisiisi. Haluamme sinun vakuuttuvan asiantuntemuksestamme, kuten kymmenettuhannet asiakkaamme ennen sinua. Avaimet käteen-toimitus yhteistyössä RAITA Pro -yhteistyökumppanimme kanssa. Raidan Pro-jälleenmyynti / asennus: Rakennus J. Koivula Oy Mustinsuontie 27, 12700 Loppi Puh. 040 734 1196 myynti@rakennusjkoivula.fi Toimisto ja näyttely: Kuusikkotie 25, 01380 Vantaa Domestic - 0400 856 486 Infra - 0400 912111

• BioBox-harmaavesipuhdistamot • EV in ja out -ekovessat • PA-jätevedenpuhdistamot www.domestic-shop.com


SINUN MÖKKISI VOI OLLA JONKUN TOISEN UNELMA. Anna meidän auttaa omasi myynnissä. Arvio 0€.

MAIRE SAINIO PIRTA SAINIO AUVO VIRA SARI BAMBERG MATTI KALLIO ELISA RAUSTOLA yrittäjä, LKV, AIT yrittäjä, LKV, YKV, LKV, KiAT KiAT 044 040 6788 video- ja 0400 484 998 kaupanvahvistaja 050 325 8382 044 768 6130 valokuvaaja 040 545 0627

RE/MAX HYVÄT KODIT OY Loppilainen kiinteistönvälittäjä

Markku Pietilä

82

Rakennusmestari, LKV puh. 050 586 4653

Re/max Hyvät Kodit Oy

markku.pietila@remax.fi

Kivivuorentie 4, 01620 Vantaa

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Nauti kesästä!

Asuntopalvelu Sainio Oy | Keskuskatu 13, Riihimäki | etunimi.sukunimi@kiinteistomaailma.fi


Hyvinv H yvinv iintia ntia metsässä metsässä Meillä on ympärivuoden ulkona toimiva metsäsali ja mahtavan treeniporukka! Treenaamme kesäkaudella: ti klo 18, to klo 18 ja su klo 10. Palveluihimme kuuluu ravitsemusvalmennus, elämäntapaohjaus sekä eläinavusteinen valmennus. Teemme niin luentoja, pienryhmä- kuin yksilövalmennuksia räätälöitynä sinun toiveittesi mukaan. Lisäksi tilaltamme löytyy vuokramökki ja Tentisilen puuteltta, joissa voit yöpyä.

Tarkemmat tiedot: Anu Kosonen, 0403639287 anu.kosonen@pirteeks.fi Kieppirinne 15, 12750 Pilpala

LOPPI TUTUKSI

Keskellä kasvu-suomea

Harrasta ja liiku

www.loppi.fi

www.facebook.com/pirteeksbootcamp www.facebook.com/pirteeks

83


Lopen Tokmannilla, kassojen vieressä. Avoinna aina kun Tokmannikin.

Paikallisilta tuottajilta

a

vuodenajan mukaan marjoja, yrttejä, kasviksia, t hir perunaa, juureksia, il j a uok t lihaa ja lihajalosteita, aa suoraan tuot mehuja, hilloja, hunajaa, kastikkeita, säilykkeitä, Laadukkaita peruselintarvikkeita ja erikoisuuksia leipiä, leivonnaisia Mukana mm. Aallon Marjatila, Ankkurin Tila, Krannin Tila, sekä kuivatuotteita; Mikkolan Suoramyynti, Mäkelän Luomutila, Pappilanpuisto, hiutaleita, suurimoita, Pelto-Seppälän Tila, Hirvenojan Tila, Koivunalhon Luomutila… siemeniä, jauhoja, pastoja ym. Tule katsomaan ja tutustumaan! Tuottaja/lähiruokajalostaja! Ota yhteyttä 0400 851 742 Antti, jos sinulla on tarjota jotain valikoimastamme puuttuvaa.

koko suomen kesäkauppa! TOK GARDEN

NESTEKAASUPULLON TÄYTTÖ 11 kg

PUUTARHAMULTA 40 l (0,06/l) Kalkittu ja peruslannoitettu laadukas yleismulta, joka sopii useimmille kasveille. Yksittäin 3,49/säkki

Tarjous koskee kierre- tai painoventtiilillä varustettua 11 kg:n teräspulloa. Norm. 23,95

oho, halpaa!

4 SÄKKIÄ

1000

1990

-16 %

LOPPI Jylhäntie 8 | ma– pe 8 –20, la 8 –19, su 10 –18 84

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

OUTLET TÄYNÖNJÄÄ ! HUIPPULÖYT


www.loppi.fi

Tervetuloa Sale Läyliäisiin! Kylänraitti 2

Palvelemme ma–pe 8–21 la 8–20 su 10–19

siellä missä sinäkin

RÄYSKÄLÄN KYLÄKAUPPA p. 019 448729

Mietitkö kotisi tai vapaa-ajan asuntosi myyntiä? Jos niin, soita. Pohditaan yhdessä, miten saisimme parhaimman mahdollisimman hinnan ja miten myynti hoidettaisiin. Haluan panostaa yksilöllisesti juuri Sinun Kotisi myyntiin vankalla ammattitaidolla, aktiivisuudella ja aluetuntemuksella. Toimin myös kaupanvahvistajana. Minna Oksanen LKV, YKV julkinen kaupanvahvistaja Välityspalkkio 4,96% min. 2500€ tai sopimuksen mukaan.

Sinun Kotisi Minna O LKV Oy

• päivittäistavarat • paistopiste • kesäterassi kahvitteluun Avoinna: Toukokuu Kesä-elokuu Syyskuu

ma-su ma-la su ma-su

10-17 9-18 10-18 10-17

LUOMUA LOPELTA!

perunoita • kasviksia ja juureksia yrttejä • kyytönlihaa • kananmunia

Kauppatie 8 L 2 12700 Loppi, P. 045 - 6014 108, minna.oksanen@sinunkotisilkv.fi

Suvitien kotieläintilän tilamyymälästä

www.kissahoitolasuvitie.fi

Alpakka- ja lampaanvillalangat, neuleet, lampaantaljat – oman tilan tuotantoa. Pihapiirissä kesäisin kotieläimiä. Avoinna la klo 13-16 Juhalantie 16, Topeno, p. 040 1959 854 www.suvitienkotielaintila.fi

Myynti: Lopen Pehtoori Eettistä ja ekologista luomutuotantoa Nyynäistentie 35 Jokiniemi, p. 050 5305602

LOPPI TUTUKSI

85


www.mikkolansuoramyynti.fi

Mikkolan

Suoramyynti

Lopen perunaa ja vihanneksia A. Lintukorpi Puh. 045 131 1190

KESÄKAHVILA • Maatilan suoramyynti Leipomo • Tilauskonditoria • Pitopalvelu Läyliäistenraitti 984 12600 Läyliäinen Puh. 019 447 688 Antti gsm: 0400 851 742 Anne gsm: 040 746 2968 antti.mikkola@pp1.inet.fi

SUORAMYYNTI Avoinna kesäisin: ma-pe 9-19, la 9-15, su 11-16 Muina aikoina: la 9-14 Tammikuussa suljettu. TERVETULOA!

TUNNELMALLINEN MAKASIINIRAVINTOLA JA SAVUSAUNA TILAUKSESTA!

Á la carte klo 14-20 A-oikeudet Lounas arkisin klo 11-14 Räyskäläntie 311, 12820 Räyskälä Puh. 0400 601 379 Avoinna: ark. 8-19, la 9-20, su 9-20

86

GRILLIKAHVILA HUHKAJALAMPI

Avoinna: ark. 5.30-18, la 9-17, su 10-17 Lopenkantatie 481, 12540 Launonen Puh. 019 - 441 460

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Läyliäistenraitti 83 12600 Läyliäinen 040 6872 020

Avoinna kesällä: ma-to 9-24 (02) pe 9-04, la 11-04 su 11-21


Saunaillat • kokoukset • juhlat Vuokraamme SUP-lautoja

Terhi Niittumäki

Rengontie 91 12920 Topeno syrjala@syrjalanmarjatila.fi 0405294163 tai 0405108179

www.jalolautta.fi p. 040 503 1661

Tilapuoti

Myynnissä tilan pihvikarjan lihatuotteita sekä muita lähellä tuotettuja herkkuja. Avoinna kesällä: pe klo 12-20, la 10-13 ja su 14-16

Lounastoiminta ma-pe klo 10.30-14.00.

Mulli & Mallas Kyläsillantie 184 12750 Pilpala

Lähiruokaravintola, jossa tarjolla aitoa lähiruokaa ja pienpanimo-oluita

0400-878938 0400-373533

www.peltoseppala.fi

Seuraa meitä myös Facebookissa!

Avoinna kesäperjantaisin klo 12-20 12.6 alkaen

Tilausravintola Museo Sauna Kelohuvila Ryhmäretket Kokoukset Perhejuhlat Pitopalvelu Avoinna yleisölle 2.6.-16.8.2020 klo 11-17 (ma ja juhannusaatto suljettu) Kesäsunnuntaisin lounas 7.6.-16.8.2020 klo 12-15 (myös juhannuspäivänä) Tilauksesta toimimme ympäri vuoden.

Majan Herrat Oy 040 548 0525, 040 527 8087, Marskintie 216, 12700 Loppi, www.marskinmaja.fi

LOPPI TUTUKSI

87


Sähköalan työt • Sähkösuunnittelu • Ilma-, ilmavesi-, ja maalämpöpumput • Antenniasennukset • Aurinkosähköjärjestelmät • Tarvikemyynti • Vikapalvelu Puh. 0400 483 230, 040 591 5056 Nyynäistentie 1, 12640 Jokiniemi

www.layliaistensahko.fi

sähköasennukset • ••sähköasennukset sähköasennukset • sähkösuunnitelmat • •sähkösuunnitelmat • sähkösuunnitelmat tarvikemyynti • •myymälä tarvikemyynti Tehtaankatu 1, 11710 Riihimäki Tehtaankatu Riihimäki 0400 965 2841,• 11710 040 451 6175 • 0400 680 433 0400 965 284 • 040 451 6175 • 0400 680 433 info@launossahko.fi • www.launossahko.fi info@launossahko.fi • www.launossahko.fi

Rakennus, saneeraus, remontti ym. ALAN TYÖT TMI PETRI PIIRONEN

040 533 3797 WWW.RASAPII.FI 88

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


ta on

Si

d

www.loppi.fi

t ty ö

am

t it m at

aid o ll a

• kauniit kimput arkeen ja juhlaan

• ruukkukukat, kesäkukat ym. • lahjatavaraa

Palvelemme ma-pe 9-17 la-su 9-14

LOPEN KUKKA JA LAHJA OY Jokiniementie 2 • 019-440 089

KT-HAUTAUSPALVELUT KILPIÄINEN

Kirpputori ja Kukkapuoti

Puutarhalla kukkia ja vihannesten taimia

Sajatie 544, Sajaniemi P. 050-5230566 HUOM! Uusi osoite

Toivolantie 56, Läyliäinen P. 050-3740642

Ammatitaitoa ja osaamista vuosien kokemuksella Puh. 050 545 7859 Jokiniementie 2, Loppi

Jokainen rakennusprojekti on meille yhtä tärkeä. Yhdessä saamme aikaan enemmän.

maakunnan rauta- ja maatalouskauppa

KARKKILA

020 7552 500 • LÄYLIÄINEN 020 7552 550 v.leino@k-rauta.fi • www.vleino.fi

juha.vaselius@sahkoneloset.fi LOPPI TUTUKSI

89


Suoritamme ammattitaidolla: • Pihapuiden kaadot • Tonttien raivaukset

Puh. 050 439 2042 metsapuusteri@gmail.com

www.puusteri.fi

J. Mannojan

RAKENNUSPALVELU Rakentamista yli 30v. kokemuksella

▶ UUDISRAKENTAMINEN ▶ KORJAUSRAKENTAMINEN ▶ REMONTTITYÖT ▶ VASTAAVA TYÖNJOHTAJA ▶ VAHINKOSANEERAUS

METSUR Suorittaa pihapuiden kaadot. Vakuutukset kunnossa.

LOPEN KORJAUS JA ASENNUS OY

Soita 044 306 3497

Korjausrakentaminen, liiketilaremontit, kalustetyöt, tulisija-/hormi korjaukset, terassit, yms. Kysy rohkeasti lisää

Juha Mannoja 040 7227396 jussintakkatupa@gmail.com

90

p. 040 5050 305 Esko Voivala www.lopenrakennuspalvelu.fi

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

NUOHOUSLIIKE SALMI 0400 819 562


LÄMPÖPUMPUT- JA ANTENNIASENNUKSET

30 vuoden kokemuksella! TOUKO KEKKI 0400 480 491 touko.kekki@gmail.com

Tukesin hyväksymä lämpöpumppuasentaja dna pro, digita pro, setin hyväksymä antenniasentaja.

AN

- PIHAPUIDEN KAADOT - KIIPEILYKAADOT - KANTOJYRSINNÄT - HAKETUKSET

Joni Salomaa 040 740 4316 jo.sa@outlook.com

Mäntymäentie 35, 12700 Loppi

Pakkalan Pelti Oy Kaikki rakennuspeltityöt Kattoturvavarusteet Sadevesijärjestelmät

GSM +358 40 4842 344 pakkalanpelti@gmail.com LOPPI TUTUKSI

91


050-566 3890 info@rikunap.fi www.rikunap.fi

Ulko- ja sisämaalaustyöt ammattitaidolla

Puh. 040 511 7502 Läyliäistenraitti 870 12600 Läyliäinen

Tmi Maalaus Jani Hämäläinen

maalausjani@gmail.com

Ota rohkea yhteyt sti tä!

LAITURIT, PONTTONIT KULKUVÄYLÄT, TERASSIT

040 733 1209

Kul m apontt on eilla vakaa ja kantava lai t ur i !

a a s ä Sit ilaa! t mitä

Puh. 0400 484 217, 0400 282 267 92

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


KENTÄNKULMAN Jokiniementie 10 Loppi

P. 0400 242 499

plhieronta@gmail.com www.plhierontastudio.fi

P. 0400 420 626

pietilainenanne@gmail.com www.jalkaterapia-ap.com

10

P. 041 362 3692 office@lbmvisualscom www.lbmvisuals.com

Parturi-Kampaamo Päivi Saarinen

Tornitie 3, Launonen

040 570 6332 vello.fi

Jalkaterapia Anne Pietiläinen

Hypnosynnytyskurssit, raskausajan hieronta, vauvahierontaohjaus, Elle tens -laitteen vuokraus sekä rentoutustuokioita.

• Tuoksuttomat värikäsittelyt • Leikkaukset • Kampaukset • Meikit P.s. Tulethan tuoksutta

Tarkemmat tiedot Facebookista ja www.kaunisihminen.net

Sähköinen ajanvaraus www.timma.fi/hiustulkki Yhdystie 7, Loppi

Puh. 050 409 6655

Helppoa!

Varaa aikasi Elisalle netissä 24/7

Ilman ajanvarausta ma, ti, to klo 13 - 20, pe klo 13 - 18. ke ajanvarauksella sopimuksen mukaan p. 040 352 81 71 / Mirka Ajanvaraukset ma-la sopimuksen mukaan, Myös ilta-aikoja p. 045 896 87 92 / Elisa

Taikajalat Jalkahoitoa, hierontaa, kauneutta

Myös koti- ja laitoskäynnit 050 414 8414 minna.paljakka@gmail.com Kauppatie 8, Loppi (Hairlux)

AURINKOTUPA NYT TAIDEMÄELLÄ

Hieronta, vyöhyketerapia, intialainen päähieronta, Reiki, numerologia. Päivi Jaakkola 050 3249 046 www.aurinkotupa.com auringonakka@gmail.com

Tervetuloa!

VIERTOTIE 1, 12700 LOPPI WWW.SAKSITAKSIVARIKKO.FI

Klassinen / urheiluhieroja Päivi Saarinen

Tornitie 3, Launonen

040 570 6332

LOPPI TUTUKSI

93


Kotipalvelu- ja perhetyö

FANNI

Myös kotitalouksien ja yritysten siivoukset sekä kauppakassipalvelu!

044 510 2126 kotipalvelufanni@gmail.com

Jokiniementie 10, 12700 Loppi

0400 210 867 info@lopenelainlaakariasema.fi

Lopen Eläinlääkäriasema Oy Ajanvaraus ma-pe klo 8-10, la 9-10 Nettiajanvaraus 24 h www.lopenelainlaakariasema.fi Vastaanotto ilman ajanvarausta keskiviikkoisin klo 16-18 94

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


KAIKKI HYVINVOINTIIN SAMAN KATON ALTA Fysioterapia Shockwave Apuvälineet Hieronta Personal trainer Ravintovalmennus Viertotie 11. 2700 Loppi Puh: 0505431585, 0443264060 www.lopenfysioterapia.fi PREP TIME: 1HR COOK TIME: 45MINS info@ortofix.fi TOTAL TIME: 1HR 45MINS

Surun hetkellä, mukana lemmikkisi viimeisellä matkalla Hoidamme tuhkauksen kauniisti ja vaivattomasti, lemmikkisi elämän arvoisella tavalla. Voit tuoda itse poisnukkuneen lemmikkisi meille ajanvarauksella tai autamme sinua noutamalla lemmikkisi yhteistyöeläinlääkäriasemaltamme tai suoraan kotoasi. Meiltä saat myös kauniit uurnat ja muistoesineet lemmikistäsi.

Sa

lan

a a k risil n e et

PIENELÄINKREMATORIO www.sateenkaarisillan.fi Puhelin 0400 466 337 Rautakoskentie 871, 12750 Pilpala

TAVOITTEENA KIVUTON ELÄMÄ Jäsenkorjaus

Metsäpirttilä

Mari Metsäpirttilä 045 316 4624 Heratuksentie 77, Läyliäinen www.metsapirttila.com

LOPPI TUTUKSI

95


LOPEN APTEEKKI Apteekin palveluina myös: Aallon kaupan palvelupiste, joka palvelee myös sunnuntaina 10–14 Puhelinapteekki numerossa (019) 440 017 Verkkoapteekki osoitteessa www.lopenapteekki.fi LOPEN APTEEKKI Kauppatie 7, ma–pe 8:30–18, la 9–15 www.lopenapteekki.fi

Villa Kanttorila

www.kanttorila.fi

Juhlatila kirkonmäen sydämessä Tiedustelut & varaukset: info@kanttorila.fi /villakanttorila 050 3000 756 Tulossa ihania tapahtumia: - Kello viiden tee -konsertteja Kartanontien Musiikin kanssa - Kesätapahtumia - Kursseja ym. ym.

Kirkkorinne 3, 12700 Loppi

ERÄSAVU Juhliin ja kokouksiin Suuri honkasali 40 - 90 henkilölle Saunaosasto 10 – 20 henkilölle Vuodepaikat 10 henkilölle

Varaukset www.eraverkko.fi Googlehaku: eräsavu

puh: 0505 150 947 Nyynäistentie 836, 12540 Launonen

96

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Nauti elämästä!

Lopen apteekista saat laadukkaat tuotteet, hyvät neuvot ja muunkin avun niin sairauden kuin terveyden hoitoon. Tervetuloa!


BRISKIN AUTOKORJAAMO

Läyliäistenraitti 509, 12600 Läyliäinen, puh. 040 840 4859

• Kolarikorjaukset • Ohjauskulmien mittaukset • FORTÉ -aineiden myynti • Autojen sisätilojen otsonipuhdistukset

Autokunnostus

J. Lampo

Osamaksu mahdollisuus!

• Tuulilasin vaihdot • Huollot (myös ilmastoinnit) • Peltityöt • Vahaukset • Katsastuspalvelu Jylhäntie 6 12540 Launonen Puh. 0400 924 875

EDULLISET KÄYTTÖAUTOT Lopelta

JUTENA OY www.nettiauto.com/jutena Esa Arminen 045 673 9792 OSTO/MYYNTI

www.loppi.fi

• Määräaikaishuollot, kaikki automerkit • Pakokaasumittaukset, diesel ja bensa • Vikakoodien purku • Autojen sähkölaitekorjaukset • Ilmastointilaitteiden huolto

LOPPI TUTUKSI

97


osaamme autosi ja olemme lähellä asv autohuolto oy HUOLTOPALVELUT KORJAUKSET KATSASTUSPALVELU AUTOSÄHKÖTYÖT JA VIKAHAUT LISÄVARUSTE ASENNUKSET LISÄLÄMMITTIMIEN ASENNUKSET JA HUOLLOT MAHDOLLISUUS SIJAISAUTOON OJAJOENKAARI 9, 12700 LOPPI PUH. 0400 539 748 INFO@ASVAUTOHUOLTO.FI PALVELEMME: MA–PE 8.00–16.30

www.asvautohuolto.fi

Lopella kaukolämmön tuottaa Adven www.adven.fi

98

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


MK Raudoitus Oy

KONEET PUUTARHAAN JA METSÄNHOITOON, REMONTIT, HUOLLOT JA VARAOSAT, TERVETULOA!

Teolliset raudoitteet ja asennukset Puh. 040 643 1151 www.mkraudoitus.fi

Meillä koet vanhan ajan palvelevan kaupan tunnelman.

LOPEN PYÖRÄLIIKE NYLUND

Kuva: Kari Paukola

Sajatie 387, 12630 Sajaniemi | Avoinna ark. 9-17.00, la 9-13 puh. 040 867 4066 | www.lopenpyoraliike.fi

Loppi tutuksi 2020 kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta! Kustantaja: Lopen kunta Toimituksellinen työryhmä: Tuula Pirinen, Eija Heinonen ja Kare Asp Ilmoitushankinta: Tuula Pirinen 040 330 6035, tuula.pirinen@loppi.fi

www.loppi.fi

Tekstit: Tmi Uutisloppi Kare Asp, Susanna Kortström, Ari Pakarinen ja Sisko Savolainen Painosmäärä: 15.000 kpl Sivuvalmistus: Mak Media Oy Painopaikka: Forssa Print

LOPPI TUTUKSI

99


Lohja

Nummi-Pusula

Loppi

Karkkila

TILAUSLIIKENNE 0400 795 318 myynti@paivinliikenne.fi TAKSIT: Henkilötaksi MB ja Vip-Volvo 1+8 Tilataksi /INVA 1+8 Tilataksi /INVA 1+8 Tilataksi /INVA

050 327 2731 050 339 5895 050 461 6613 050 321 2337

www.paivinliikenne.fi LIIKENNÖINTIÄ JO VUODESTA 1924

Katso Lopen seudun bussien aikataulut www.pekolanliikenne.fi

MAANRAKENNUS RAVANTTI Maanrakennus ja kaivinkonetyöt ammattitaidolla

Ota yhteyttä: 045 633 4786 (Loppi)

KETO-RAKENNUS OY

Kaivinkone • rakennusten perustukset • jätevesijärjestelmät

Kuorma-auto • kalliomursketta • hiekoitussepeliä • maansiirtoajoa • lavettikuljetuksia

Mikko Ketonen 050 547 8797

Olli Ketonen 040 837 9839

www.ketorakennus.fi

100

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


FORD SERVICE

Ansaitset parasta autollesi.

Käytä asiantuntemuksemme Fordisi parhaaksi! Tuo autosi määräaikaishuoltoon Fordliikkeeseen. Maksimoit autosi arvon, suorituskyvyn ja turvallisuuden.

Kaikkien merkkien kolarikorjaukset

- korien oikaisut mittatarkasti - sijaisautopalvelu - tuulilasien vaihdot - kaikkien vakuutusyhtiöiden - nelipistesuuntaukset vauriotarkastukset

Vahingon sattuessa, ota yhteyttä

puh. 010320 3202582 2584/Esa Vanhala p. 010

Torikatu 9, 11100 RIIHIMÄKI P. 010 320 2582, ajanvaraukset myös se-autohuolto.fi avoinna arkisin klo 7.30-17.00

Nauti kesästä!

ford.fi

Rantasen Ajo Oy LOPPI Loka- ja siirtolava-autot Puh. 040 5906 426 0400 485 728

LOPPI TUTUKSI

101


• Kuljetuksia • maa-aineksia • kaivinkoneurakointia

Helenan VERHOILUPAJA - Verhoilutyöt - Sisustus- ja korjausompelut

050-355 9503 Verhoilijamestari Helena Pöhö Ampujantie 7, 12700 Loppi www.helenanverhoilupaja.fi helenanverhoilupaja@elisanet.fi

Tilausompelimo Minna Koskinen Puh. 0400 778 411

Suonpääntie 84, Sajaniemi

• jätevesijärjestelmien rakentaminen

102

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


Ojatie 1 12600, Läyliäinen

Hannu Lahtinen Puh. 040 577 9919

• LVI-asennukset

KOIVU- JA SEKAKLAPEJA Etelä-Lopelta

0400 426 180 Ismo Nokelainen Oy Luomumaa Ab, Läyliäinen

• Uudiskohteet • Saneeraus ja huolto • KVV -työnjohtotehtävät w w w . l v i l a h t i n e n . f i

Nyt kannattaa teettää

KATTOREMONTTI! Saat uuden katon EDULLISEMMIN kuin koskaan! AUTAT pitämään Suomen rattaat pyörimässä (1 Järkikatto työllistää 7 suomalaista)!

Alumiini-, lujitemuovi- ja teräs-

LIPPUSALKOJA Vuokralla olleita lippusalkoja 5-14 m 50-200 €/kpl Veikkolan RST Oy, puh. 040 772 4244 Veikkolan.rst@pp.inet.fi

Järki-Saneeraus Oy Kantotie 3, Kormu • jarkikatto.fi p. 010 326 5100 • toimisto@jarkisaneeraus.fi

JÄRKIKATTO – koska laatu käy järkeen.

LVI ASENNUS J. HATAKKA OY 0500 482 721

LOPPI TUTUKSI

103


Lopen monipuolisin kesäkauppa!

Paljon enemmän kuin pelkkä RAUTAKAUPPA..... - Puutavaran myynti, kestopuu/sahatavara - Rakennustarvikkeet ..... sillä ERÄLOPPI OY on myös vapaa-ajan varustaja (mökkiläisen lelukauppa) - Veneet ja moottorit, kalastustarvikkeet ja -luvat - Aseet, patruunat ja ampuradan luvat Muista myös - Vaatteet, jalkineet, saappaat vapaa-aikaan ja liikuntaan mökkitalkkari- Retkeilytarvikkeet - Poikkea kauppaan, niin näet! palvelumme!

Eräloppi Oy, Kauppatie 11, 12700 Loppi, puh. 020 785 0212, sähköposti kauppa@eraloppi.com, www.eraloppi.com

www.loppi.fi

Pianohuollot, viritykset ja pienkorjaukset

104

yli 35 vuoden kokemuksella.

Veli-Pekka Heinonen Fazer- ja Hellas-pianojen sekä niiden maahantuomien merkkien valtuutettu pianonvirittäjä

Riihimäki

p. 0400 202 538

Y 114 99409

www.valtuutettupianonvirittäjä.com

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!

Perinteistä tanssi- ja viihdemusiikkia yli 40 v. kokemuksella. Rannanmaantie 4, 12600 Läyliäinen

Puh. 0400 969 302

tapio.rannanmaa@gmail.com www.tapiorannanmaa.fi


Elinvoimaa työllä ja toimeliaisuudella #lopenkepu

www.lopenkeskusta.fi

VASTUUTA KOKO LOPESTA KUNTA:

Timo Heinonen kunnanvaltuuston pj. timo@timoheinonen.fi p. 050 5122 760

Jarmo Laukkanen kunnanvaltuuston vpj. valtuustoryhmän pj.

jarmo.laukkanen@pp.inet.fi p. 040 048 0225

Eeva Pyhälammi kunnanhallituksen vpj.

Tiina Seppälä

kunnanhallituksen jäsen

eeva.pyhalammi@veteraanitalo.fi tiina@peltoseppala.fi p. 040 8682 194 p. 0400 878 938

SEURAKUNTA: Jarno Hatakka

kirkkovaltuuston vpj. 2019-2020 jarno.hatakka@gmail.com p. 040 8359 600

KIRKKOVALTUUSTON JÄSENET: Minttu Auvinen, Anne Lukana, Pieti Muhonen ja Kalevi Nevanpää

MUUT LUOTTAMUSHENKILÖT JA YHTEYSTIEDOT: www.lopenkokoomus.fi

Ollaan yhteydessä!

LOPPI TUTUKSI

105


ERÄELÄMYSTEN ÄÄRELLE METSÄSTYSMUSEOON

Tehtaankatu 23 A 11910 Riihimäki www.metsastysmuseo.fi

Räyskälän

ww

w. ray sk

ala

.fi

Tervetuloa taivaalle! Ilmailukeskuksessa tapahtuu paljon! Katso: www.rayskala.fi

www.paloheimo.fi

Rakenna Lopelle

R un ak el en m na ie s i ny t ko t i!

Omakotitalo- ja kesämökkitontteja tarjolla!

106

LOPPI TUTUKSI kuntalaisten palveluksessa jo 50 vuotta!


PF SPECIAL OY Puh. 0400 808 231 Muista hyödyntää kotitalousvähennys!

PAINOPALVELUA KÄYNTIKORTIT • POSTIKORTIT • ESITTEET • LOMAKKEET • KUTSUT • KALENTERIT • OHJELMAT • KIRJEKUORET • KIRJAT • YM.

PF SPESIAL OY Pekka Friman, Leppäkuja 6, 12700 Loppi Gsm. 0400 808 231, pekka.friman1@gmail.com ”se mitä et meiltä saa, sitä et tarvitse”

• kattotyöt • uudisrakennustyöt • saneeraukset • remontit ja korjaukset • sisä- ja ulkomaalaukset • sähköistykset • vesieristykset • suunnitteluapu • tarvikkeiden toimitus • kattojen pinnoitukset • pihojen hoito

N A U T I E L Ä M Ä S

Kiinteistöjen ja kesämökkien omistajat

LOPPI TUTUKSI

107


TAMPERE

E12

HÄMEENLINNA LAHTI

3

10

TURKU

54

RIIHIMÄKI PIETARI E18

E12 7

KOTKA

E18

HELSINKI

...tuttu

lopuksi Keskellä kasvu-suomea

Lopen kunta, Yhdystie 5, 12700 Loppi, puh. (019) 758 6000

www.loppi.fi