__MAIN_TEXT__

Page 1

1


Kuvat ja niiden oikeuksien haltijat: Kansi: Kuva: Mia Pätsi. Kuvassa kurssilaisen luonnos Kirsi Räsäsen opettamalla Posliininmaalauskurssilla. Luennot: Kuva: Marika Tudeer. Tanssi ja liikunta: Kuva: Mia Pätsi. Kuvassa Hiit-treeni -kurssilaiset Lilli Salomaan tunnilla. Kuva Mia Pätsi. Kuvataide ja valokuvaus: Kuva: Mia Pätsi. Kuvassa kurssilaisen luonnos Kirsi Räsäsen opettamalla Posliininmaalauskurssilla. Musiikki: Kuva: Mia Pätsi. Kuvassa on Lopen harmonikat -kurssin soittajia Teatteri: Kuva: Mia Pätsi. Kädentaidot: Kuva: Mia Pätsi. Kuvassa on kurssilaisen kitara valmistumassa Kimmo Koposen opettamalla Puu- ja metallityökurssilla. Kielet: Kuva: Kuva Mia Pätsi. Kuvassa opettaja Satu Tamminen ja venäjän kielen kurssilaisia. Kuva Mia Pätsi. Kuvassa opettaja Iliana Pérez ja espanjan kielen kurssilaisia. Tietotekniikka ja sukututkimus: Kuva: Pixabay Ruoka, Hyvinvointi ja kauneus: Kuva: Pixabay Tuntiopettajien esittelyt: Kuvien oikeudet tuntiopettajilla, ellei ole erikseen mainittu kuvaajaa. Kuva Sanna Mansikkaniemestä: Belen Galli. Kuva Tarja Tarimasta: Tikkurila. Kuva Kristiina Vuorelasta: Mia Pätsi Ulkoasu: MAK Media, Forssa. Paino: Sälekarin Kirjapaino Oy, Somero

Kunnantalo, Yhdystie 5, 12700 Loppi Lopen opiston toimisto sijaitsee kunnantalon toisessa kerroksessa.

Rehtori Mia Pätsi 019 758 6770, mia.patsi@hausjarvi.fi

Opistosihteeri Eija Heinonen 019 758 6032, eija.heinonen@loppi.fi

Kotisivu: www.loppi.fi/palvelut/ varhaiskasvatus-ja-koulutus/ lopen-opisto Ilmoittautuminen: www.opistopalvelut.fi/loppi Kansalaisopisto on Lopen kunnan omistama oppilaitos, jonka toimintaa tukee, ohjaa ja valvoo Opetushallitus. Hallinnosta vastaa sivistyslautakunta. Alkava lukukausi on opiston 50. toimintavuosi. Vuonna 2019 opetusta annettiin 2548 tuntia ja opiskelijoita oli yhteensä 795.

Olemme Facebookissa nimellä Lopen opisto.

2


Sisältö Lukuvuosi 2020-2021, kurssikäytännöt

4

Luennot ja novellikoukku 8 Liikunta ja tanssi 10 Kuvataide ja valokuvaus 18 Musiikki 22 Teatteri ja kirjoittaminen 26 Kädentaidot 28 Kielet 33 Tietotekniikka ja sukututkimus 36 Ruoka, kauneus ja hyvinvointi

38

Tuntiopettajien esittelyt 41 Naapuriopistot 47

3


LUKUVUOSI 2020–2021 KURSSIKÄYTÄNNÖT Ilmoittautuminen

jelmasta), nimesi, koko henkilötunnus, kotikunta, osoite, puhelinnumero, mahdollinen sähköpostiosoite, koulutustausIlmoittautuminen kansalaisopiston ta (perusaste/toinen aste/korkea aste) ja kursseille alkaa 10.kesäkuuta klo pääasiallinen toiminta (työllinen 9.00. Ilmoittautuminen opiston / työtön / opiskelija / eläkursseille tapahtuu vain Opetusta keläinen / muu). Ilmoita internetissä opistopalveei ole syys- ja erillinen laskutusosoite, lujen kautta, soittamalla talvilomalla. jos maksaja on joku muu tai käymällä toimistossa Syysloma viikolla 42: (lasten kohdalla huoltapaikan päällä. www. 12.–18.10.2020, jan tiedot). Jos ilmoitat opistopalvelut.fi/loppi tai talviloma viikolla itsesi ohella kurssille 019 758 6032 (sihteeri), kahdeksan: jonkun muun, sinulla täytyy 019 758 6770 (rehtori) 22.2.–28.2.2021. olla myös hänestä kaikki Sähköpostilla, puhelinvastaatiedot. jaan jätetyllä viestillä, tekstiviestillä tai sosiaalisen median kautta ei voi Kaikille kursseille tulee ilmoittautua ilmoittautua. ennakkoon. Opiskelijat otetaan kursseille ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssille ilmoitIlmoittautuminen on sitova. Kurssille ei tautuessasi vaTarkista kurssien tule erillistä kutsua, mutta saat haluraudu antamaan alkamis- ja tessasi vahvistuksen ilmoittumisesta seuraavat tiedot: a ik isa m ty ät sähköpostiisi. Talleta itsellesi kurssin kurssikoodi pä a! ist do ajankohta, paikka ja kellonaika. (löytyy opinto-ohkurssin tie

4


Koko lukuvuoden kurssien alennukset:

Kurssien toteutuminen Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään seitsemän. Jos ilmoittautuneiden lukumäärä jää alle minimin, kurssi perutaan viikkoa ennen sen suunniteltua alkamista. Peruttavalle kurssille ilmoittautuneille tiedotetaan asiasta etupäässä tekstiviestillä.

Työttömät, eläkeläiset ja kokoaikaiset opiskelijat: 30 % alennus kurssimaksuista. Kevätlukukaudella koko lukuvuoden kurssille ilmoittautuva: 30 % alennus kurssimaksusta.

Jos jollakin kurssilla opiskelijamäärä pienenee lukuvuoden aikana merkittävästi, joudumme lopettamaan kurssin opetussuunnitelmasta poiketen tai tiivistämään sitä. Asiasta keskustellaan aina tuntiopettajan ja kurssilaisten kanssa, jotta kaikille sopiva vaihtoehto löydetään. Tällöin kurssimaksua ei palauteta.

Alennukseen oikeuttava todistus on käytävä esittämässä opiston toimistossa kurssin alkuun mennessä. Henkilö on oikeutettu vain yhteen alennukseen yhtä kurssia kohti. OPH:n tukema koulutus: Kurssin kuvauksessa ilmoitetaan, jos Opetushallituksen opintoseteliavustus on jo huomioitu kurssimaksussa. Opintosetelikursseista ei saa muita alennuksia.

Maksut Kurssimaksu on merkitty opinto-ohjelmaan jokaisen kurssin kohdalle. Sitoudut maksamaan kurssimaksun ilmoittautuessasi kurssille. Tutustu kurssin sisältöön huolellisesti, ja kysy tarvittaessa lisätietoja opistosta. Kursseille ei ole tutustumiskertoja.

Rintamatunnuksen omaavat veteraanit on vapautettu kurssimaksuista. Kaiku-Kortti: Valtakunnallinen Kulttuuria kaikille ry. on kehittänyt Kaiku-Kortin. Kanta-Häme ottaa Kaiku-Kortin käyttöön 2021 vuoden alussa. Lopen kunnassa Kaiku-Kortin käyttöä koordinoi perusturva ja sisällön tuottaa Lopen opisto ja kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi. Yli 16-vuotias sosiaalitoimen asiakas saa halutessaan Kaiku-Kortin, jolla voi ilmoittautua mille tahansa Lopen opiston kurssille ilmaiseksi.

Laskutus ja maksaminen Lasku lähetetään opiskelijan ilmoittamaan osoitteeseen. Jos laskussa on epäselvyyksiä tai sinulla on vaikeuksia maksamisessa, ota heti laskun saatuasi yhteys opiston toimistoon. Maksamattomat kurssimaksut menevät perintään

5


kunnan muiden laskujen tavoin. Maksua ei palauteta, jos opiskelija keskeyttää kurssin.

tulematta jättäminen ei käy peruutuksesta. Peruuttamattomista kursseista laskutamme koko kurssimaksun!

Opiskeluoikeus ja vakuutusturva

Kurssimaksu on mahdollista Opistolla käy maksaa myös myös Smartum työnantajan Saldo ja ePassi! myöntämällä Smartum Saldolla tai – seteleillä sekä ePassilla ilmoittautumisen yhteydessä. Smartum-setelimaksut suoritetaan Palvelupiste Rosamundaan (Kunnankirjasto, Kauppatie 3). Älä odota opiston laskua, sillä laskun lähdettyä niitä ei voi enää maksaa Smartumilla tai ePassilla.

Lopen opisto on aikuisoppilaitos, joka järjestää myös lapsille ja nuorille suunniteltua opetusta. Opiston kurssit ja yleisluennot ovat avoimia kaikille, myös muiden kuntien asukkaille. Lopen kunnalla on kuntalaisten tapaturmavakuutus, joka on voimassa kunnan järjestämän toiminnan aikana Suomessa. Vakuutus ei koske ulkopaikkakuntalaisia, joiden täytyy halutessaan itse huolehtia vakuutusturvastaan.

Peruutus

Vaikeavammaiset voivat hakea kuljetustukea, josta lisätietoja saa sosiaalitoimistosta.

Jos haluat perua kurssin, tee se opiston toimistoon viimeistään viikkoa ennen kurssin alkamista. Tuntiopettajalle perumisen ilmoittaminen tai kurssille

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

OPETUSPAIKAT Kirkon musiikkisali Pilpalantie 1 Koulukeskus:

- Kirkonkylän alakoulu Koulurinne 8, Opintie 2-4

- Yläkoulu/ lukio (rakennukset A, B ja C) Opintie 2-4

6


Tervetuloa juhlimaan kanssamme 50-vuotiasta Lopen opistoa! 5.10.2020 KLO 18 LOPEN KOULUKESKUKSEN LOPPISALIIN Ohjelmassa menneiden muistelua ja nykypäivän opistoelämää. Juhlassa esiintyy mm. Lopen Harmonikat, Lopen Mieslaulajat, Lopen Puhallinorkesteri ja Satumaa Singers -naiskuoro.

Kirjasto Kauppatie 3 Kunnantalo Yhdystie 5 Kuntala Holvitie 4 Launosten koulu Kartanontie 8 Läyliäisten koulu Koulutie 8 Läyliäisten kudontatila Karkkilantie 247 Vojakkalan kylätupa Vojakkalantie 56

7

Tarkemmat opastukset opetuspaikkoihin löytyy opiston verkkosivuilta www.loppi.fi/palvelut/ varhaiskasvatus-jakoulutus/lopen-opisto


LUENNOT JA NOVELLIKOUKKU 130202 KIRJAILIJAVIERAANA JUSSI KONTTINEN

Tilaisuus on maksuton. Luennolle voi ilmoittautua etukäteen. Kirjailijana Sirpa Kähkönen on keskittynyt erityisesti kuvaamaan romaaneissaan ja tietoteoksissaan siviilien kokemusta sotien ja kriisien aikoina. Illan luennossa hän käsittelee sitä, miten yhteiskunnan myllerrykset ovat vaikuttaneet suomalaisten sukujen tunneperintöön.

14.9.2020 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali Ma 18.00 - 19.30 Kirjailija, toimittaja Jussi Konttinen Tilaisuus on maksuton. Luennolle voi ilmoittautua etukäteen. Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen muutti perheineen Siperian kylmimmälle alueelle Jakutiaan. Talvella pakkanen paukkui 50 asteessa ja perhe sulatti vettä jäälohkareista. Lapset kävivät siperialaista kyläkoulua ja munniharppupainotteista päiväkotia. Kirjailijavierailun aikana Konttinen kertoo Siperiasta sanoin ja kuvin. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Lopen kunnankirjaston kanssa.

810202 SÄILÖTÄÄN TERVEELLISESTI HAPATTAMALLA 2.9.2020 Kunnantalo, valtuustosali Ke 18.00 - 19.30 Kokki Lassi Tudeer 5€ Hapatus on helppoa! Tällä luennolla saat perustiedot hapatuksen eduista ja opit, miten voit hapattaa itse kotona kaalia, kurkkua ja muita vihanneksia. Opit myös, miten voit valmistaa itse kombucha- juomaa.

130201 KIRJAILIJAVIERAANA SIRPA KÄHKÖNEN 23.11.2020 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali Ma 18.00 - 19.30 Kirjailija Sirpa Kähkönen

8


määräykset, tavallisimmat sairaudet ja kanarodut sekä kanojen käyttäytyminen.

810201 RUOKAA LUONNOSTA - VIRITY VILLIVIHANNEKSIIN 21.4.2021 Kunnantalo, valtuustosali Ke 18.00 - 19.30 KM, englanninopettaja Marika Tudeer 5€ Kevät etenee ja pian on villivihannesten aika. Kurssilla opit tuntemaan yleisimpiä villivihanneksia ja – yrttejä. Lisäksi saat ruokaohjeita ja vinkkejä villivihannesten käyttöön ja säilytykseen.

610105 STRESSAATKO HERKÄSTI? 28.10.2020 Kunnantalo, valtuustosali Ke 18.30–20.15 LitM, liikunnanopettaja Tiia Kaukovuo 5€ Luennolla käydään läpi uusimpia tutkimustietoja stressistä, ja sen vaikutuksista fyysisiin ja psyykkisiin toimintoihin. Lisäksi luennolla tuodaan esille keinoja, miten voit välttää stressiä ja edistää hyvinvointiasi.

130202 NOVELLIKOUKKU 29.9.2020 - 24.11.2020 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali Ti 18.00 - 19.00 Mirka Riento, Heidi Kastelli ja Mia Pätsi Novellikoukku on maksuton tapahtuma. Novellikoukkuun voi ilmoittautua etukäteen. Novellikoukussa sukelletaan tarinoiden maailmaan. Tule mukaan oman neuletyösi kanssa tai istahda vain kuuntelemaan ääneen luettuja novelleja. Novellikoukku järjestetään yhteistyössä Lopen kunnankirjaston kanssa. Novelleja lukee Mirka Riento, Mia Pätsi ja Heidi Kastelli. Kokoontumiskerrat ovat 29.9., 27.10. ja 24.11.2020.

710101 HANKKISINKO KANOJA? 7.4.2021 Kunnantalo, valtuustosali Ke 18.00 - 20.15 KM, englanninopettaja Marika Tudeer 5€ Kanat ovat helppohoitoisia, mutta niidenkin hankinta vaatii tietoa ja harkintaa. Luennon aiheina ovat muun muassa kanojen perustarpeet, kanalan sisustus ja tarvikkeet, kanojen pidon viranomais-

9


LIIKUNTA JA TANSSI

XXL-Dance™ on liikuntamuoto niille, joiden BMI on 30 tai yli ja jotka haluavat tanssia ilman ”pakko liikkua” -fiilistä ja ryppyä otsassa. XXL-Dance™ on matalan kynnyksen liikuntaa, joka sopii monille. Mitään ei tarvitse osata valmiiksi ja tekemisestä nauttiminen on tunnin pääasia. Tunnille on ominaista hauskanpito, irrottelu ja heittäytyminen, mutta samalla myös uuden opettelu, itsensä haastaminen ja itsensä ylittämi-

TANSSI 110501 XXL-Dance™, syksy 8.9.2020 - 1.12.2020 Läyliäisten koulu, liikuntasali Ti 19.30 - 20.30 XXL-Dance ohjaaja Nina Lindroos 40 €

10


110504 XXL-DANCE® EVERYBODY, kevät

nen. XXL-Dance™ -tunti pitää sisällään lämmittelyn, koreografiallisia biisejä, itseilmaisua tanssien sekä jäähdyttelyn ja lyhyen venyttelyn.

7.1.2021 - 22.4.2021 Koulukeskus, Loppisali To 18.00 - 19.00 XXL- Dance®Everybody ohjaaja Nina Lindroos 40 € Sama sisältö kuin kurssilla 110503 XXL-DANCE®EVERYBODY, syksy.

110502 XXL-Dance™, kevät 5.1.2021 - 13.4.2021 Läyliäisten koulu, liikuntasali Ti 19.30 - 20.30 XXL-Dance ohjaaja Nina Lindroos 42 € Sama sisältö kuin kurssilla 110501 XXL-Dance™, syksy.

110505 LAVIS®lavatanssijumppa 5.9.2020 - 28.11.2020 ja 9.1.2021 - 24.4.2021 Launosten koulu, liikuntasali La 10.00 - 11.00 Liikuntaneuvoja Tiina Kuusela 55 € Lavis®-lavatanssijumppa on hauska, helppo ja hikinen liikuntamuoto, jota tanssitaan ilman paria. Tunnilla soivat tutut lavatanssikappaleet valssista jiveen, humpasta tangoon ja polkasta sambaan. Lavis®-lavatanssijumppa on niin mukavaa, että et edes huomaa kuntoilevasi. Tunnilla periaatteisiin kuuluu, että tanssiaskeleet ja koreografiat ovat niin helppoja, että mukaan pääsee tottumattomampikin tanssija. Tunnin aikana käydään monipuolisesti läpi eri lavatanssilajeja ja jokainen löytää tunnilta omat tähtihetkensä. OPH:n tukemaa koulutusta.

110503 XXL-DANCE® EVERYBODY, syksy 10.9.2020 - 3.12.2020 Koulukeskus, Loppisali To 18.00 - 19.00 XXL- Dance®Everybody ohjaaja Nina Lindroos 40 € XXL-Dance® Everybody -tunnille ovat tervetulleita kaikki ikään, kokoon, sukupuoleen tai kuntotasoon katsomatta. XXL-Dance® Everybody tunti pitää sisällään lämmittelyn, koreografiallisia biisejä, itseilmaisua tanssien sekä jäähdyttelyn ja lyhyen venyttelyn.

Monipuolista liikuntaa iloisessa seurassa! 11


110505 TANSSIKSI 26.8.2020 - 18.11.2020 ja 13.1.2021 - 21.4.2021 Läyliäisten koulu, liikuntasali Ke 19.00 - 20.00 Tanssiksi ohjaaja ja kouluttaja Leila Mäenpää 55 € Tanssiksi (ent. Latinobic) on Suomen seuratanssiliiton (SUSEL ry) hallinnoima yksintanssikonsepti, jossa liikutaan lavatanssi-, swingtanssi- ja latinalaistanssimusiikin tahdissa ja opitaan samalla paritansseissakin käytettäviä kuvioita. Tanssitaan helpohkoja askellikkoja ja koreografioita mukaansatempaaviin tanssimusiikkeihin. Sopii sekä miehille että naisille. Lisää koordinaatiota, tasapainoa ja se on hauskaa yhdessä liikkumista mukavassa ryhmässä. OPH:n tukemaa koulutusta. Huom. kokoontumiset ovat 26.8.2020–18.11.2020 ja 13.1.–21.4.2021.

830124 JUMPPAMARATON 9.1.2021 Koulukeskus, Elmola La 12.00 - 16.15 10 € Lopen opiston juhlavuonna voit tulla jumppamaratonille fiilistelemään eri vuosikymmenien jumppasuosikkien tahtiin. Ota mukaan juomapullo ja hikipyyhe. Päivän ohjelma on: klo 12.00–13.00 Tiia Kaukovuo, Kasariaerobic klo 13.05–14.05 Ninni Leppikallio, Hiit klo 14.10–15.10 Heidi Peura, Humppajumppa klo 15.15–16.15 Lilli Salomaa, Kehonhuolto

LIIKUNTA 830123 10-KORTTI käyntikertaa. Kurssin tuntiopettaja merkitsee tunnilla käynnit korttiisi. Kortti on henkilökohtainen ja sen voimassaoloaika on lukuvuoden 2020–2021 ajan. Kortti postitetaan asiakkaalle mahdollisimman pian tilaamisen jälkeen.

26.8.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 25.4.2021 35 € 10-korttia käyttämällä pääset tutustumaan eri liikunta- ja tanssiryhmiin 10

12


PILATES, ASAHI JA JOOGA

830105 ASAHI 8.9.2020 - 1.12.2020 ja 5.1.2021 - 13.4.2021 Koulukeskus, Loppisali Ti 8.50 - 9.35 Liikuntaneuvoja Hanna Vilhunen 55 € Asahi on Suomessa kehitetty terveysliikuntamuoto, joka on saanut vaikutteita itämaisista lajeista, pilateksesta ja joogasta. Asahi on kuitenkin ihan oma juttunsa ja Asahissa liikkeet on tarkoituksella suunniteltu yksinkertaisiksi. Asahi sopii kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Jokainen tekee liikkeet omaan tahtiin omaa kehoa ja hengitystä kuunnellen. Asahissa hengityksen tahdissa tehtävät liikesarjat jakaantuvat viiteen osaan: rentoutus, niska-hartia-harjoitteet, selän harjoitteet, jalkojen ja tasapainon harjoitteet sekä lopuksi hengityksen tasaaminen. Tervetuloa vahvistamaan, avaamaan, venyttämään, vetristämään ja palauttamaan kehoa. Ota hetki aikaa ja sujahda ajatuksissasi hetkeksi omaan maailmaan itsesi kanssa. Rohkeasti mukaan kokeilemaan! OPH:n tukemaa koulutusta.

830106 PILATES 8.9.2020 - 1.12.2020 ja 5.1.2021 - 13.4.2021 Koulukeskus, Loppisali Ti 8.00 - 8.45 Liikuntaneuvoja Hanna Vilhunen 55 € Kaikille sopiva Pilates, joka pohjautuu Seasonal Pilatekseen. Tunneilla tehtävät liikkeet seuraavat vuodenaikojen vaihtelua. Myöhäiskesällä painotus on erityisesti keskustassa ja haastetaan tasapainoa, kun taas syksyllä hengityksellä on keskeinen rooli. Talvella keskitytään liikkeen virtaavuuteen. Keväällä herätellään kehoa kierroilla ja sivutaivutuksilla ja kesän kynnyksellä keskitytään koordinaatioon, voimaan ja kestävyyteen. Vuodenaikojen mukaan vaihtuvat ohjelmat tuovat vaihtelua ja pitävät kehosi energisenä. Jokainen tekee liikkeet omaan tahtiin kehoansa ja hengitystänsä kuunnellen. OPH:n tukemaa koulutusta.

at, missä voi keskittyä m jel oh t se ai rt ke sin yk Ihanan siin askelkuvioihin . liikkumiseen eikä vaikei erittäin hyvä . Teemojen vaihtuvuus on 13


830101 LEMPEÄ AAMUJOOGA

hengityksen ja rentouden kautta. Tunti päättyy loppurentoutukseen ja sopii kaikenikäisille. Jokainen tekee liikkeet omaan tahtiin, omalla liikelaajuudella, omaa kehoa kuunnellen. Tarvitset itsesi ja lämpöiset vetreät vaatteet. Tervetuloa tunnille: olet sitten vasta alkaja tai jo konkari!

9.9.2020 - 2.12.2020 ja 13.1.2021 - 21.4.2021 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali Ke 9.00 - 10.30 Liikuntaneuvoja ja joogaohjaaja Hanna Vilhunen 75 € Lempeästi Aurinkotervehdyksillä päivä käyntiin. Tunnin perusteena ovat keskittyneesti suoritettavat harjoitukset, tietoinen rentoutuminen ja luonnollinen hengitys. Jooga sopii kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille. Tunnilla edetään omaa kehoa kuunnellen omassa tahdissa ja lopuksi tehdään loppurentoutuminen. Tarvitset itsesi ja lämpöiset vetreät vaatteet. Tervetuloa tunnille: olet sitten vasta alkaja tai jo konkari!

PAINONHALLINTA 610102 PAINONHALLINTAA AJATUKSELLA 2 5.9.2020 - 19.9.2020 Kunnantalo, valtuustosali La 13.00 - 15.15 LitM, liikunnanopettaja Tiia Kaukovuo 25 € Käymme lyhyesti läpi Painonhallintaa ajatuksella kurssin teemat, omat tavoitteet ja niiden seuranta sekä arjesta kumpuavat haasteet elämäntapojen toteuttamiseksi. Liikumme tällä kurssilla enemmän kuin kevään 2020 kurssilla, joten varustauduthan joustavalla vaatetuksella ja pienillä eväillä.

830102 HYVINVOINTIA JOOGASTA 9.9.2020 - 2.12.2020 ja 13.1.2021 - 21.4.2021 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali Ke 10.35 - 12.05 Liikuntaneuvoja ja joogaohjaaja Hanna Vilhunen 75 € Lempeää mielen ja kehon yhteistyötä. Tunnin tavoitteena on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tervetuloa tutustumaan omaan kehoon ja mieleen luonnollisen

Kurssi ei vastannut kurssin kuvausta . Se ylitti sen! 14


610103 ELÄMÄNTAVAT REMONTTIIN - LISÄÄ TERVEYTTÄ JA LIIKETTÄ ARKEEN

KEHONHUOLTO JA VENYTTELY 830114 LIIKETTÄ JA RYHTIÄ KEHONHUOLTO

5.9.2020 - 19.9.2020 ja 9.1.2021 - 16.1.2021 Kunnantalo, valtuustosali La 10.00 - 12.15 LitM, liikunnanopettaja Tiia Kaukovuo 30 € Oletko haaveillut terveellisistä elämäntavoista kuitenkaan pystymättä pitäytymään niissä tai koet ne hankaliksi? Oletko kokeillut kaikki mahdolliset dieetit ja liikunnat, jotta saisit painosi kuriin? Tämän kurssin tavoitteena on antaa sinulle tutkimuksiin perustuvia, uusia keinoja terveellisimpiin elämäntapoihin. Liikunnan ja rentoutumisen ohella teemme kurssilla myös ajatusharjoituksia. Ajatusharjoitusmenetelmä lisää tutkimusten mukaan omaa hyvinvointia ja terveyttä edistävien tietoisten valintojen tekemistä arjessa, jotta pysyvä elämäntapamuutos on mahdollista. Tämä kurssi soveltuu kaikille ikään ja painoon katsomatta. Ota mukaan joustava, liikuntaan sopiva varustus, oma jumppamatto ja juomapullo.

7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, Loppisali Ma 19.20 - 20.20 Lilli Salomaa 75 € Edistetään hyvinvointia ja huolletaan kehoa kokonaisvaltaisesti. Kehonhuoltotunnin tarkoituksena on lisätä liikkuvuutta, vähentää lihaskireyttä, haastaa sopivasti tasapainoa ja vahvistaa kehoa. Tunnilla hyödynnetään kehonpainoa ja virkistetään harjoituksia silloin tällöin välineillä. Tavoitteena on hyvä olo! Ota mukaan tunnille juomapullo, kenkiä emme tarvitse.

830112 VENYTTELY 9.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 21.4.2021 Launosten koulu, liikuntasali Ke 19.00 - 19.30 KM, hieroja Ninni Leppikallio 50 € Kurssilla huollamme kehoa erilaisilla venyttelyillä kokonaisvaltaisesti. Lisäämme rentoutumista hengityksen avulla. Venyttely-kurssi sopii kaikille ikään, kuntoon tai sukupuoleen katsomatta.

Aivan ihana ohjaaja ja mahtavat tunnit!!! Voisi olla vaikka 2 krt viikossa . 15


JUMPAT

telyn. Tunti sopii jokaiselle – kuntoilijalle, urheilijalle kuin vasta-alkajallekin, sillä jokainen löytää oman treenitasonsa ja haastaa sitä. Ota mukaan tunnille juomapullo, hikipyyhe ja sisäliikuntaan sopivat kengät. Rohkeasti mukaan!

830122 JUMPPAA LEMPIMUSIIKKISI TAHDISSA

830111 KUNTOJUMPPA, Launonen

7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, Loppisali Ma 16.00 - 17.00 KM, hieroja Ninni Leppikallio 75 € Koko vartaloa kuormittavilla tunneilla tehdään lihaskuntoa, kestävyyttä sekä tasapainoa parantavia harjoituksia. Jumpan taustamusiikin tuntiopettaja toteuttaa kurssilaisten toiveiden mukaan. Tule jumppaamaan lempimusiikkisi tahdissa, olkoon se humppaa, rokkia, iskelmää tai uudempia suomalaisia hittejä!

9.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 21.4.2021 Launosten koulu, liikuntasali Ke 18.00 - 18.55 KM, hieroja Ninni Leppikallio 75 € Kuntojumppa sopii kaikenikäisille liikkujille, sekä miehille että naisille. Teemme mukavan musiikin tahdissa yksinkertaisia, selkeitä ja tehokkaita liikkeitä sekä toistettavia liikesarjoja, joilla kehitetään lihasvoiman ja notkeuden lisäksi tasapainoa. Kokoontumiskerroilla teho ja tempo vaihtelevat, joten se antaa mahdollisuuden haastaa itseään. Ota mukaan vesipullo ja hikipyyhe.

830113 HIIT-TREENI 7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, Loppisali Ma 18.30 - 19.15 Tuntiopettaja Lilli Salomaa 75 € Tule hakemaan liikunnan hyödyt kompaktissa paketissa! HIIT-tehotunnilla treenataan koko kehoa kuormittavasti kehonpainoa hyödyntäen. Tunti sisältää lämmittelyn HIIT-treeniin, 20–30 minuutin korkeatehoisen harjoituksen sekä sykkeen tasauksen ja loppuverryt-

830115 HIIT-TREENI, kevät 5.5.2021 - 26.5.2021 Launosten koulu, liikuntasali Ke 18.00 - 19.00 KM, hieroja Ninni Leppikallio 20 € HIIT sopii niin kuntoilijoille, urheilijoille kuin vasta-alkajillekin. Se kohottaa kuntoa, parantaa suorituskykyä ja antaa liikkeistä riippuen räjähtävyyttä ja jopa

16


830121 EMÄNTIEN PYHÄAAMUN JUMPPA

ketteryyttä. Tunnin aluksi lämmitellään hyvin ja sen jälkeen tehdään yhtä liikettä 30 sekunnin ajan toistaen niitä 3-6 kierrosta. Kierrosten välillä pidetään pieni tauko ja tunnin lopuksi venytellään. Mukaan juomapullo, pyyhe ja reipas treenimieli!

13.9.2020 - 13.12.2020 ja 10.1.2021 - 25.4.2021 Launosten koulu, liikuntasali Su 10.35 - 11.35 Kunnon kuntalainen 2015 Heidi Peura 55 € Naisten hyvän mielen kuntojumppa: perusjumppaa, keppijumppaa, kuntopiiriä ja muuta ryhmän toiveiden mukaan. Sopii kaikenikäisille kuntotasosta riippumatta. Hikijumppaa hymyssä suin! OPH:n tukemaa koulutusta.

830119 UKKOJUMPPA 13.9.2020 - 13.12.2020 ja 10.1.2021 - 25.4.2021 Launosten koulu, liikuntasali Su 9.30 - 10.30 Kunnon kuntalainen 2015 Heidi Peura 75 € Miesten oma kuntojumppa: perusjumppaa, keppijumppaa, kuntopiiriä ja muuta ryhmän toiveiden mukaan. Sopii kaikenikäisille kuntotasosta riippumatta. Hikijumppaa hymyssä suin!

Kurssilla on kiva ja yhteisöllinen ilmapiiri .

17


KUVATAIDE JA VALOKUVAUS

110323 MAALAUS JA PIIRUSTUS, kirkonkylä

myös aloittelijoille. Kurssilla käytettäviä tekniikoita voivat esimerkiksi olla lyijykynä- tai hiilipiirustus sekä vesiväri-, akryyli tai öljyvärimaalaus. Tuntiopettaja ohjaa opiskelijoita henkilökohtaisesti muun muassa piirtämisen ja maalauksen perusteissa, kuvan rakentamisessa ja sommittelussa sekä väriopissa. Opiskelijat hankkivat itse tarvitsemansa materiaalit, mutta tuntiopettajalta saa tarvittaessa apua. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

8.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 13.4.2021 Koulukeskus, kuvataideluokka A1 Ti 17.30 - 20.00 Kuvanveistäjä, kuvataiteen maisteri Riitta Kopra 90 € Kurssilla voit löytää piilevät kuvalliset taitosi tai monipuolistaa ja syventää omaa kuvallista ilmaisuasi. Kurssi sopii

18


maalaamaan että löytämään luovuutesi. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta maalaamisesta, vaan tuntiopettaja antaa sinulle prinsiipin, tehtävän. Hiljaisuudessa maalatessa alkaa tuntea ja nähdä asioita eritavalla. Kurssi sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita maalaamisesta ja sisäisen tietonsa esiintulosta, intuition kehittymisestä. Ota mukaan omat värit ja paperia tai maalausalustoja. Ylle kannattaa pukea sellaiset vaatteet, joissa ei mahdolliset väritahrat haittaa. Pidämme myös pienen tauon, joten voit ottaa eväät mukaan.

110322 MAALAUS JA PIIRUSTUS, Launonen ja Vojakkala 9.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 21.4.2021 Launosten koulu ja Vojakkalan kylätupa Ke 15.00 - 17.30, Ke 18.00 - 20.30 Kuvataiteilija ja kuvataiteen maisteri Pilvi Ojala 90 € Kurssilla voit löytää piilevät kuvalliset taitosi tai monipuolistaa ja syventää omaa kuvallista ilmaisuasi. Kurssi sopii myös aloittelijoille. Kurssilla käytettäviä tekniikoita voivat esimerkiksi olla lyijykynä- tai hiilipiirustus sekä vesiväri-, akryyli tai öljyvärimaalaus. Tuntiopettaja ohjaa opiskelijoita henkilökohtaisesti muun muassa piirtämisen ja maalauksen perusteissa, kuvan rakentamisessa ja sommittelussa sekä väriopissa. Opiskelijat hankkivat itse tarvitsemansa materiaalit, mutta tuntiopettajalta saa tarvittaessa apua. Voit osallistua kurssille joko Vojakkalassa klo 15.00–17.30 tai Launosissa klo 18.00–20.30. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

110318 IKONIMAALAUSTA INTENSIIVISESTI, syksy 14.11.2020 - 13.12.2020 Läyliäisten koulu La 09.00 - 16.30, Su 09.00 - 16.30 Ikonimaalauksen opettaja Tarja Tarima 65 € Ikonimaalausta munatemperatekniikalla ortodoksisen perinteen mukaan. Kurssi toteutetaan ns. ”ikoniklinikkana”, eli voit tulla jatkamaan loppuun keskeneräisiä töitäsi tai aloittamaan uutta harrastusta. Vasta-alkajat aloittavat valinnaisesti Kristus-, Jumalanäiti- tai enkeli-ikonin hartia- tai puolivartalomallin. Kurssilla voidaan oppilaiden pyynnöstä, ottaa myös yhteisinä aiheina esille toivottavia osa-alueita. Opistolla on mahdollisuus maalata lattiatelineessä! Kurssi soveltuu siis kaikille kiinnostuneille. Kurssin kokoontumiskerrat ovat 14.–15.11. ja 12.–13.12.2020.

110341 VEDIC ART 28.11.2020 - 29.11.2020 Kuntala La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Vedic art -opettaja Päivi Jaakkola 30 € Vedic-art on menetelmä, jolla opit sekä

19


KUVATAIDE LAPSILLE JA NUORILLE

110331 ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUS JA MAALAUS 13.3.2021 - 14.3.2021 Kuntala La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Kuvataiteilija, kuvataiteen maisteri Pilvi Ojala 30 € Kurssilla piirretään tai maalataan alastonmallia. Tarkoituksena on perehtyä ihmisen anatomiaan lyhyiden luonnosmaisten croquis-piirrosten sekä pidempien asentoharjoitelmien avulla. Tekniikkana on lyijykynätai hiilipiirros tai maalaaminen.

110339 TAIDETTA PAPERILLE - KUVATAIDEKERHO LAPSILLE 9.9.2020 - 2.12.2020 ja 13.1.2021 - 21.4.2021 Läyliäisten koulu Ke 15.30 - 17.00 Media-assistentti ja koulunkäynnin ohjaaja Elina Nurminen 55 € Taidetta paperille on lapsille suunnattu kuvataidekerho. Tavoite on herättää kiinnostus kuvalliseen ilmaisuun, päästää mielikuvitus valloilleen ja kehittää luovaa kuvallista ilmaisua. Maalataan ja piirretään yhteisistä ja omista aiheista. Pukeuduthan työskentelyyn sopivalla tavalla. Kurssimaksun lisäksi on tarvikemaksu 13 €. Kurssilaiset voivat halutessaan osallistua kevätnäyttelyyn 2021.

110318 IKONIMAALAUSTA INTENSIIVISESTI, kevät 13.3.2021 - 11.4.2021 Läyliäisten koulu La 09.00 - 16.30, Su 09.00 - 16.30 Ikonimaalauksen opettaja Tarja Tarima 65 € Sama sisältö kuin kurssilla 110318 IKONIMAALAUSTA INTENSIIVISESTI, syksy. Kurssin kokoontumiskerrat ovat 13.–14.3. ja 10.–11.4.2021. Kurssi osallistuu halutessaan kevätnäyttelyyn 2021.

110340 KUVATAIDE LAPSILLE JA NUORILLE 9.9.2020 - 2.12.2020 ja 13.1.2021 - 21.4.2021 Koulukeskus, luokka 1 Ke 17.30 - 19.00 Askartelunohjaaja Auli Ojennus 55 € Kurssilla rohkaistaan yhtä lailla mielikuvituksen lentoa kuin pitkäjänteistä työskentelyä, hauskojen aiheiden ja monipuolisten tekniikoiden avulla.

Kiitos taas! Ihan huippuope!

20


Ti 17.00 - 20.15, La 10.00 - 16.00 Vilja Tamminen 35 € Kurssilla tutustumme pimeänä vuodenaikana kuvaamiseen, keinovalojen käyttöön ja jalustalla kuvaamiseen. Toteutamme yhdessä valokuvaustehtäviä ja teemme pienen valokuvausretken. Kurssilaisilta vaaditaan oma digitaalinen järjestelmäkamera, kamerajalusta, avointa mieltä ja vähän aikaisempaa kuvauskokemusta. Kokoontumiset 24.10. klo 17.–20.15, 24.10. klo 10–16.00 ja 27.10. klo 17.–20.15.2020.

Piirrämme, maalaamme, muotoilemme ja askartelemme iloisessa ilmapiirissä. Kuvia aiemmista kurssitöistä on nähtävillä: Facebook/Lasten kuvataide. Lukukausien alussa peritään 12 euron tarvikemaksu. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

VALOKUVAUS 110700 VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

110703 DIGIVALOKUVAUSTA ERI LAITTEILLA

15.9.2020 - 27.9.2020 Koulukeskus, luokka A7 Ti 17.30 - 20.45, La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Vilja Tamminen 35 € Valokuvauksen peruskurssilla tutustutaan valokuvauksen perusteisiin sekä järjestelmäkameran käyttöön. Toteutamme yhdessä valokuvaustehtäviä, käymme pienillä valokuvausretkillä sekä katsomme toistemme valokuvia. Kurssi edellyttää omaa digi-järjestelmäkameraa.

4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, luokka A7 Ma 18.00 - 19.30 Valokuvaaja Jukka-Pekka Spets 35 € Kurssilla tutustumme valotukseen, tarkennukseen ja sommitteluun. Harjoittelemme valaisua luonnonvalolla tai rakennetulla valolla. Muokkaamme kuvakokoa eri käyttötarkoituksia varten (tulostettavat kuvat, sähköpostilla ja someen lähetettävät kuvat). Tarkastelemme kuvia teknisen laadun ja luovuuden näkökulmasta. Kehitämme peruskuvia, ja käymme läpi digitaalisen tallentamisen keinoja. Kurssille osallistumiseen ei vaadita omaa järjestelmäkameraa, vaan kurssille voi osallistua esim. kännykkäkameralla tai pienellä digikameralla.

110701 VALOA PIMEYTEEN - PIMEÄN VUODENAJAN VALOKUVAUS 20.10.2020 - 27.10.2020 Koulukeskus, luokka A7

21


MUSIIKKI

LAULUNOPETUS opetellaan tekemään epäterveellisen kuuloisia soundeja terveellisesti opettelemalla ääniharjoitteita, jotka vahvistavat, notkeuttavat ja rentouttavat äänentuottolihaksia. Tarpeen mukaan käydään myös biisejä läpi. Ryhmäopetuksessa jokainen laulaa vuorollaan ja muut kuuntelevat. Näin ymmärrys harjoitteiden tarkoituksesta syventyy ja yksilöllisten variaatioiden löytäminen helpottuu. Kokoontumiskerrat ovat 19.9., 26.9. ja 3.10.2020.

110175 HEVILAULU 19.9.2020 - 3.10.2020 Koulukeskus, musiikkiluokka (A-talo) La 11.30 - 14.45 Muusikko Aleksi Parviainen 30 € Oletko kiinnostunut oppimaan metallimusiikissa käytettyjä erikoistekniikoita (särölaulu, hevikiljunta, örinä jne.)? Tahdotko hioa jo olemassa olevaa osaamistasi? Hevilaulukurssi sopii kaikille aloittelijasta edistyneempiin. Kurssilla

22


KUOROT

110177 MINUSTAKO LAULAJA? 4.9.2020 - 28.11.2020 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali Pe 17.00 - 18.30 Muusikko Emmi Virtanen 45 € Laulutekniikkaa ja lauluja yksin ja ryhmässä tutustuen eri aikakausien musiikkiin keskiajalta nykypäivään. Et tarvitse aiempaa yksinlaulukokemusta. Kurssilla saat myös ohjausta säestyksen kanssa laulamisesta. Valmistamme yhdessä myös musiikkiesityksen Launosten joulupolulle 28.11.2020.

110172 SATUMAA SINGERSnaiskuoro 10.9.2020 - 3.12.2020 ja 7.1.2021 - 22.4.2021 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali To 19.00 - 21.00 MuM, muusikko ja kuoronjohtaja Sanna Mansikkaniemi 90 € Tule kehittämään laulutaitojasi ja nauttimaan yhteisestä musisoinnista. Laulamme iloista ja rytmikästä ohjelmistoa uudella otteella. Kaikki laulajat ovat tervetulleita! Valmistamme mukavaa ohjelmistoa opiston konsertteihin.

110176 LATINOLAULU

110174 LOPEN MIESLAULAJAT

4.2.2021 - 4.3.2021 Kunnankirjasto, Fallesmanni-sali To 17.30 - 19.00 MuM, muusikko, kuoronjohtaja Sanna Mansikkaniemi 25 € Tykkäätkö tangoista? Sykähdyttääkö salsa? Nautitko bossa novasta? Tule laulamaan latinomaiden lauluja espanjaksi, portugaliksi ja italiaksi. Opettelemme myös äänenmuodostusta ja tulkintaa, tutustumme eri musiikkityyleihin sekä syvennymme laulujen teksteihin ja taustoihin. Kurssi sopii kaikille musiikista, kielistä ja kulttuurista kiinnostuneille tasosta riippumatta. Tule laulamaan ja oppimaan kieliä iloisessa seurassa!

8.9.2020 - 1.12.2020 ja 5.1.2021 - 13.4.2021 Kirkon musiikkisali Ti 18.30 - 20.45 KM, kuoronjohtaja, muusikko Petri Lindberg 90 € Olemme svengaava jengi ja pääset kokemaan elämyksiä kuoroyhteisössä. Ainoana instrumenttina tarvitset oman äänesi. Opit kuorossamme peruskuorolaulua sekä yksi- että moniäänisenä. Ohjelmistomme koostuu sekä suomalaisesta että ulkomaalaista mieskuoromusiikista, mutta laulamme

23


Jos instrumenttisi on piano, henkilökohtainen soittoaikasi on noin n.10–15 minuuttia. Kitaran, ukulelen ja kanteleen soitonopetus toteutetaan pienryhmäopetuksena. Ilmoittaudu ennakkoon opistoon! Kurssille otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssimaksu on alle 18-vuotiailta 75 €.

ja keikkailemme myös pop- ja rock-ohjelmistollamme. Kurssillamme opit äänenmuodostusta ja esiintymistä kuorolaulun eri genreissä. Kuorotaitojasi pääset harjoittamaan käytännössä marras-joulukuussa pidettävässä konsertissa. Kurssin lisäksi voit osallistua Lopen Mieslaulajat - yhdistyksen toimintaan. Lopen Mieslaulajat on Suomen Mieskuoroliittoon kuuluva jo yli 50 - vuotias kuoro. Kurssin tuntiopettaja on myös kuoron taiteellinen johtaja ja opetus tapahtuu hänen johdollaan. Jokainen kuorokerta sisältää sekä äänenmuodostusta että kuorolaulua.

110132 PIANOPERJANTAI 4.9.2020 - 27.11.2020 ja 4.1.2021 - 23.4.2021 Koulukeskus, musiikkiluokka (A-talo), Opintie 2-4 Pe 15.00 - 18.15 Pianonsoiton opettaja Elena Pekonen 120 € Pianokurssi sopii kaikille pianonsoitosta kiinnostuneille ja musiikista nauttiville. Pianonsoitto edistää keskittymiskykyä ja omaa musiikillista luovuutta. Kurssilla opit soittamaan eritasoisia ja erityylisiä pianokappaleita ja säestämään lauluja. Aiempi soittokokemus ei ole välttämätön. Aloitamme nuottien lukutaidosta. Henkilökohtainen opetusaika on 15 min. Oma soitin on kotona toivottava (piano, sähköpiano), mutta alussa pärjää ilmankin. Kurssiin sisältyy mahdollisuus esiintyä joulu- ja kevätkonsertissa. Opettajalla on pitkä kokemus pianonsoiton opettamisesta. Kaikenikäiset ja -tasoiset opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita! Kurssimaksu alle 18 v. 75 €.

INSTRUMENTTIOPETUS 110130 PIANO, KITARA, UKULELE TAI 5-KIELINEN KANNEL, Läyliäinen 7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Läyliäisten koulu Ma 14.30 - 17.30 Muusikko Lauri Keskinen 120 € Pianon, kitaran, ukulelen ja 5-kielisen kanteleen yksilö- ja pienryhmäopetusta opiskelijan tason mukaisesti. Sopii sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille. Kurssille ilmoittautuneet sopivat tuntiopettajan kanssa soittoajasta ma 31.8. klo 16.45–17.30 opetuspaikalla.

24


110131 UKULELEN ALKEET

kitsemaan musiikkia. Orkesteriharjoituksia, soitinryhmäharjoituksia tarvittaessa sekä esiintymisiä. Tule rohkeasti mukaan!

6.3.2021 - 13.3.2021 Koulukeskus, musiikkiluokka (A-talo) La 12.00 - 15.15 Muusikko Lauri Keskinen 25 € Ukulelen alkeita kaikenikäisille. Kurssilla opetellaan säestämään helppoja muutaman soinnun lauluja. Mikäli sinulla ei ole omaa soitinta, voit saada sen lainaan opettajalta. Ilmoita tarpeesta opiston toimistoon.

110150 LOPEN HARMONIKAT 10.9.2020 - 3.12.2020 ja 7.1.2021 - 22.4.2021 Koulukeskus, B-talo, luokka B127 To 18.30 - 20.45 Musiikkipedagogi, AMK Piia Pakarinen 90 € Ryhmäsoittoa harmonikalla orkesterikokoonpanolla sekä pienemmissä ryhmissä. Soitetaan moniäänisiä stemmasovituksia sekä monipuolista iskelmämusiikkia ja pelimannimusiikkia perussovituksina. Soiton ohessa opetellaan myös hieman tekniikkaa ja harmonikan käsittelyä. Kurssille osallistujalla tulee olla oma 5-rivinen näppäin- tai pianoharmonikka sekä kohtalainen soitto- ja nuotinlukutaito. Lisätietoa ryhmästä saa www.lopenharmonikat.fi.

ORKESTERI- JA YHTYESOITTO 110160 LOPEN PUHALLINORKESTERI 7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Kuntala Ma 18.00 - 20.45 Muusikko Jukka Hanhisalo 90 € Jos omaat puhallinsoitinkokemusta, tervetuloa vetristämään taitojasi, vaikka soittamisesta olisikin taukoa. Orkesterikokemusta sinulla ei tarvitse olla, mutta nuotinlukutaitoa tarvitset. Tavoitteena on kehittää yhteissoittoa soittamalla aiemmin harjoiteltua sekä uutta ohjelmistoa. Kurssilla opitaan kuuntelemaan viritystä, hahmottamaan musiikin rakenteita ja tul-

Kiitos, ammattitaitoinen ja innostava opettaja .

25


TEATTERI JA KIRJOITTAMINEN

110200 ILOA IMPROVISOINNISTA SYKSYYN

tusten muodossa. Tule mukaan harjoittelemaan läsnäoloa positiivisessa ympäristössä ja saamaan lisää iloa elämääsi! Kurssin opettajana toimii improvisoija ja teatteriohjaaja Kirsi Lindholm. Hän on toiminut näyttelijänä sekä kouluttajana Improvisaatioteatteri ”Neljäs Seinä” ryhmässä vuodesta 2008.

31.10.2020 - 22.11.2020 Kunnantalo, valtuustosali La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Taiteen moniottelija Kirsi Lindholm 30 € Luvassa on kaksi viikonloppua teatteri-improvisaation parissa, joihin sisältyy heittäytymistä, naurua ja tiivistä ryhmähenkeä. Kurssi lisää uskallusta heittäytyä joustavasti eri tilanteisiin, työkaluja itsesi ja toisten hyväksymiseen sekä yleiskuvan improvisaatioteatterin eri osa-alueista. Opit päästämään irti itsekritiikistä ja pitämään hauskaa mukavien, pikku hiljaa etenevien harjoi-

110201 IMPROVISOIDEN KOHTI KEVÄTTÄ 13.2.2021 - 14.3.2021 Kunnantalo, valtuustosali La 10.00 - 16.00, Su 10.00 - 16.00 Taiteen moniottelija Kirsi Lindholm 30 € Kaksi viikonloppua teatteri-improvisaation parissa: luvassa on paljon heittäy-

26


Tarinateatterin ympärillä tarinat ruokkivat toisiaan ja huomataan, että ilo ja voima ovat tarttuvia tauteja. Kirjoitamme helppoja harjoitteita ja niiden pohjalta improvisoimme pieniä hauskoja teatteriesityksiä. Pue ylle mukavat, rennot vaatteet ja tule avoin mielellä kirjoittamaan ja tekemään tarinoista teatteria. Kurssi sopii aloitteleville luovan kirjoittamisen harrastajille ja jo pidempään kirjoittaneet saavat aivan uusia näkökulmia kirjoittamiseen.

tymistä, naurua ja tiivistä ryhmähenkeä. Ryhmässä kerrataan improvisoinnin perusteita ja sukelletaan syvemmälle impron maailmaan. Sinulla ei tarvitse olla mitään kokemusta näyttelemisestä tai voit olla jo konkari esiintymisessä. Improvisaatio on hetkessä syntyvää taidetta, läsnäoloa ja heittäytymistä. Se myös kehittää esiintymisvarmuutta – niin näyttämöllä kuin arjessakin. Saat kokemusta: yhdessä toimimisesta ryhmässä, omiin ideoihin uskomisesta ja niiden jalostamisesta, toisten ideoiden kuuntelemisesta ja hyväksymisestä, oman itsekritiikin vähenemisestä, oman itseluottamuksen karttumisesta ja rohkeudesta ilmaista itseäsi ja improvisoitujen kohtausten tekemisestä. Kurssin opettajana toimii improvisoija ja teatteriohjaaja Kirsi Lindholm. Hän on toiminut näyttelijänä sekä kouluttajana Improvisaatioteatteri ”Neljäs Seinä” ryhmässä vuodesta 2008.

130200 ELÄVÄ KERTOMUS kirjoittajaryhmä 10.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 8.4.2021 Kunnantalo, kokoushuone 1 To 18.00 - 20.15 Kirjoittamisen ohjaaja Outi Uotila 50 € Kurssilla kirjoitetaan ohjattuja tehtäviä oman elämän aiheista. Tavoitteena on oppia tarinan elävöittämistä ja erilaisia kertomisen tapoja. Kurssin aikana kirjoittajalle kertyy joka kerralta pari uutta tekstiä. Ryhmässä luetaan tekstejä ja keskustellaan niistä luottamuksellisessa ilmapiirissä. Kurssi sopii jatkajille ja kirjoittamista aloitteleville, jotka haluavat tallentaa muistojaan. Kokoontumiset ovat: 10.9., 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11. ja 3.12.2020 sekä 7.1., 21.1., 4.2., 18.2., 4.3., 18.3. ja 8.4.2021.

110202 TARINASTA TEATTERIA, TEATTERISTA TARINOITA 20.3.2021 - 21.3.2021 Kunnantalo, valtuustosali La 9.00 - 15.30, Su 10.00 - 14.00 Luovan kirjoittamisen opettaja Minna Autio ja sanataide- ja tarinateatteriohjaaja Kaija Klemetti 30 € Yhdessä luovan kirjoittamisen ja tarinateatterin kautta tuomme esiin tunteita, tunnelmia, muistoja ja elettyä elämää.

27


KÄDENTAIDOT

110454 SISUSTA MAKRAMEELLA, syksy

tia solmeilusta. Voit tehdä esimerkiksi trendikkään seinävaatteen tai kassin, uudenlaisen amppelin tai persoonallisen korun. Kokoontumiskerrat ovat 18.8., 25.8. ja 1.9.2020.

18.8.2020-1.9.2020 Koulukeskus, B-talo Ti 17.30-20.45 Artenomi Leena Ruoppa 20 € Inspiroidu makrameesta! Kurssilla harjoitellaan perusteellisesti erilaiset makrameesolmut ja tutustutaan uusimpiin materiaaleihin, jonka jälkeen osaat toteuttaa ihania makrameetöitä ja naut-

110403 PUU- JA METALLITYÖT 7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, tekninen työ (C-talo) Ma 18.00 - 20.15

28


Kouluttaja Kimmo Koponen 100 € Tule tutustumaan puu- ja metallitöiden perusteisiin tai haasta itsesi opettelemalla uusi tekniikka. Suunnittelemme ja valmistamme tuntiopettajan ohjauksessa opiskelijan tarvitsemia esineitä puusta ja metallista: tarve- ja koriste-esineitä, huonekaluja, entisöintiä sekä pienkoneiden korjaus- ja huoltotöitä. Työstämme eri puumateriaaleja sekä käsin että koneellisesti ja syvennämme materiaalitietouttamme. Aloittelijoiden kanssa käymme läpi myös koneiden ja välineiden työturvallista käyttöä. Kurssilla huomioidaan opiskelijoiden taso, toiveet ja aiempi harrastuneisuus. Voit osallistua kurssille myös ilman aiempaa puutyökokemusta.

rakentamista ja kudotaan käyttö- ja sisustustekstiilejä kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Teoriaosuudessa käymme läpi työn kulkua suunnittelusta rakentamiseen ja menekkien laskemiseen aina viimeistelyyn asti. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

110432 LÄYLIÄISTEN KANKAANKUDONTA 10.9.2020 - 4.12.2020 ja 7.1.2021 - 15.4.2021 Läyliäisten kudontatila To 17.30 - 19.45 Kudonnan ammattilainen Kristiina Vuorela 100 € Tule kutomaan omia käyttö- ja sisustustekstiilejä (esim. matot, huovat, laudeliinat, kaitaliinat). Kurssi on tarkoitettu sekä vasta-alkajille että kertauskurssiksi perustiedot hallitseville. Opiskelemme kankaan suunnittelua, rakentamista ja kudomme käyttö- ja sisustustekstiilejä kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Teoriaosuudessa käymme läpi työn kulkua suunnittelusta rakentamiseen ja menekkien laskemiseen aina viimeistelyyn asti. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

110430 KIRKONKYLÄN KANKAANKUDONTA 10.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 15.4.2021 Kunnantalo, alakerta To 14.00 - 16.15 Kudonnan ammattilainen Kristiina Vuorela 90 € Tule kutomaan omia käyttö- ja sisustustekstiilejä (esim. matot, huovat, laudeliinat, kaitaliinat). Kurssi on tarkoitettu sekä aloittelijoille että konkareille. Aiheena ovat yksilölliset käyttö- ja sisustustekstiilit monipuolisesti kurssilaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Opiskelemme kankaan suunnittelua,

Olen oppinut kurssilla enemmän kuin osasin edes odottaa . 29


110444 PITSINNYPLÄYS

hyötyompeleet ja niiden käyttö eri materiaaleille, puolaaminen, paininjalan vaihto, napinläpi vetoketjun ompelu jne. Lisäksi käydään läpi miten kotihuolto tehdään ompelukoneelle.

2.9.2020–25.11.2020 ja 4.1.2021–21.4.2021 Koulukeskus, tekstiilityölk. (C-talo) Ke 17.30–20.00 Pirkko Särkimäki 90 € Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että aiemmin opiskelleille. Kurssilla perehdytään perusasioiden lisäksi erilaisten jatkuvalankaisten ja palapitsien tekniikoihin. Helminypläyksessä kuviot muodostuvat helmistä verkkopohjaa nyplätessä, ja kolmiulotteisessa helminypläyksessä käytetään kukkahelmiä, joista suunnitellaan tauluja ja koristepitsejä. Myös nyytinkipitsitekniikkaa voi käyttää nykyajan tarpeisiin. Trendipitsitekniikassa käytetään erilaisia neulelankoja, joista voi nyplätä kaulaliinan tai sisustustekstiilin. Kokeneemmat syventävät osaamistaan valmistamalla kukkakimpun, koriste-esineen, taulun, verhot, liinan, kansallispuvun pitsin tai puvun somisteen sekä muita asuja. Tarvikkeita voit ostaa tuntiopettajalta. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

110431 SAUMURI TUTUKSI 13.9.2020 Koulukeskus, Koulukeskus, tekstiilityölk. (C-talo) Su 9.00 - 14.45 Artenomi AMK Minna Koskinen 20 € Opetellaan langoittamaan oma saumuri, ja tehdään kotihuolto. Lisäksi opetellaan lukemaan käyttöohjetta sekä opetellaan oman saumurin ommelvaihtoehdot. Teemme kurssilla erilaisia harjoituksia saumurilla.

110433 AAMUPÄIVÄN AHERTAJAT 14.9.2020 - 30.11.2020 ja 11.1.2021 - 26.4.2021 Koulukeskus, tekstiilityölk. (C-talo) Ma 9.15 - 11.30 Artenomi AMK Minna Koskinen 60 € Saat tehdä yksilöllisiä käsitöitä omien toiveiden mukaan: ompelua, neulomista, virkkausta, kirjontaa ja askartelua. Voit tehdä pitkiä projekteja, toteuttaa monta pientä tai valmistaa keskeneräisen työn loppuun. Myös kansallispukujen valmistaminen on mahdollista. OPH:n

110434 OMPELUKONE TUTUKSI 12.9.2020 Koulukeskus, tekstiilityölk. (C-talo) La 9.00 - 14.45 Artenomi AMK Minna Koskinen 20 € Opetellaan ompelukoneen

30


Koulukeskus, Koulukeskuksen B-talo, luokka B127 La 10.00 - 15.00, Su 10.00 - 15.00 Tuntiopettaja Lilli Salomaa 20 € Tule kurssille tekemään tiffanylasiunelmastasi totta. Kurssilla tehdään tasolasitöitä ja opiskelijoiden toiveiden mukaan kolmiulotteisia töitä. Voit tulla tekemään keskeneräisen työsi valmiiksi tai aloittaa uuden tiffanylasityön. Lisäksi voit tehdä mosaiikkitöitä. Opistolla on käytössä hiomakone, muut työkalut tulee opiskelijalla olla itsellään. Ei lasinsulatusmahdollisuutta.

tukemaa koulutusta. Kurssi osallistuu kevätnäyttelyyn 2021.

110404 VANHOJEN IKKUNOIDEN ENTISÖINTI 17.9.2020 - 12.11.2020 Koulukeskus, tekninen työ (C-talo) To 18.00 - 20.15 Ikkunaentisöijä Lassi Tudeer 30 € Kurssi sopii niille, jotka haluavat oppia kunnostamaan vanhoja (1960-luvulta tai vanhempia) puisia ikkunoita perinteisiä materiaaleja ja menetelmiä käyttäen. Kurssilla entisöidään vanha kohtuukuntoinen puite. Harjoitusikkunaksi sopii opiskelijan oma puite. Jos sellaista ei ole, niin opettajalta saa. Kurssin jälkeen opiskelijalla on perustaidot ikkunoiden kunnostamista varten. Kurssiin kuuluu 8 kolmen tunnin rupeamaa, joista ensimmäinen on teoriaa sekä suunnittelua ja loput 7 käytännön töitä. Työvaiheita ovat muun muassa kohteen arviointi, lasien irrotus, maalin poisto, metalliosien kunnostus, pienet puukorjaukset, lasitus ja kittaus sekä maalaus ja viimeistely. Tarvittavista välineistä ja materiaaleista keskustellaan ensimmäisellä kerralla. Yhteishankinnat ja lainaaminen ovat mahdollisia.

110450 OMPELU- JA TILKKUTYÖPAJA 16.1.2021 - 17.1.2021 Launosten koulu La 9.00 - 16.15, Su 9.00 - 16.15 Tekstiilialan artesaani Katri Eskelinen 40 € Kurssi sopii kaikille ompelusta ja tilkkuilusta kiinnostuneille, myös aloittelijoille. Teemana ovat erilaiset kassit, laukut ja pussukat kurssilaisten toiveiden mukaan (lukkokehyskukkaroita, vetoketjupussukoita, tukeva kauppakassi yms.). Voit hyödyntää kierrätysmateriaaleja tai valmistaa tuotteisiin pieniä tilkkukuvioita. Kurssilla voi ommella myös peittoja, tyynyjä ja sisustustekstiilejä. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikekirje sähköpostitse viikko ennen kurssin alkua. Tutustu tuntiopettajaan etukäteen blogissa: www.tilkkula.blogspot.fi

110351 TOTEUTA TIFFANYLASI- TAI MOSAIIKKIUNELMASI 19.9.2020 - 20.9.2020

31


110446 KANKAANKUDONNAN ALKEISKURSSI

110452 SISUSTA MAKRAMEELLA, Kevät

2.3.2021 - 13.4.2021 Kunnantalo, alakerta Ti 18.00 - 20.15 Kudonnan ammattilainen Kristiina Vuorela 90 € Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille. Opettelemme kankaankudonnan perusteet ja työvaiheet sekä teoriassa että käytännössä. Kurssilaisten toiveiden mukaan kudomme helppoja töitä.

14.4.2021 - 28.4.2021 Koulukeskus, B-talo, luokka B101 Ke 17.30 - 20.45 Artenomi Leena Ruoppa 20 € Inspiroidu makrameesta! Kurssilla harjoitellaan perusteellisesti erilaiset makrameesolmut ja tutustutaan uusimpiin materiaaleihin, jonka jälkeen osaat toteuttaa ihania makrameetöitä ja nauttia solmeilusta. Voit tehdä esimerkiksi trendikkään seinävaatteen tai kassin, uudenlaisen amppelin tai persoonallisen korun. Kokoontumiskerrat ovat 14.4., 21.4. ja 28.4.2021.

110400 RETKI TAMPEREEN KÄDENTAIDOT -MESSUILLE 13.11.2020 Tampere, Suomen Kädentaito-messut, Retki Pe 7.30 - 19.00 Tuntiopettaja Lilli Salomaa 35 € Tule mukaan Lopen opiston ja Hausjärven kansalaisopiston yhteiselle retkelle Suomen Kädentaidot -messuille Tampereelle. Lähtö Loppi linja-autoasema 7.30, Oitti R-kioskin bussipysäkki 8.10, ABC Riihimäki 8.30. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä, mistä tulet kyytiin. Osallistumismaksu kerätään linja-autossa, varaa mukaan tasaraha. Ilmoittautuminen on sitova. Retken hinta sisältää edestakaisen bussikyydin sekä sisäänpääsyn messualueelle. Lähtö messuilta klo 16.30.

32


KIELET

ENGLANTI

KM, englanninopettaja Marika Tudeer 80 € Ylläpidetään ja kehitetään englannin kielen suullisia taitoja leikkien, pelien ja muun hauskanpidon muodossa. Tasoerot eivät haittaa, joten voit tulla mukaan, vaikka kokisit, ettet osaa englantia paljoakaan tai vaikka puhuisit sitä jo valmiiksi sujuvasti. Tällä kurssilla kaikki pärjäävät!

120303 FUN CLUB - LET’S HAVE FUN IN ENGLISH 8.9.2020 - 1.12.2020 ja 5.1.2021 - 13.4.2021 Kunnantalo, kokoushuone 1 Ti 18.00 - 19.30

33


dialogien ja monipuolisten rakenne- ja puheharjoitusten avulla! Kertaamme vanhaa ja opimme myös uusia rakenteita sekä laajennamme sanaston hallintaa. Aiheina ovat mm. television katselu, musiikin kuuntelu, puhelinkeskustelut, sairastaminen, olotilan ja tunnetilojen kuvaileminen, ulkonäön ja luonteenpiirteiden kuvaileminen ja pukeutuminen. Kurssi soveltuu 2-3 vuotta venäjää opiskelleille. Oppikirja: Kafe Piter 2 (kappaleesta 3 lähtien).

RUOTSI 120501 TREVLIGT TILLSAMMANS PÅ SVENSKA 24.10.2020 - 7.11.2020 Kuntala La 10.00 - 12.30 KM, englanninopettaja Marika Tudeer 20 € Pidetään hauskaa ruotsiksi! Kurssi sopii ruotsin alkeet hallitseville, tasoerot eivät haittaa mitään. Kurssilla pelataan, leikitään, näytellään ja hassutellaan. Voit siis tulla mukaan vaikka osaisit ruotsia vain ihan vähän tai hyvinkin sujuvasti. Ei myöskään haittaa, vaikket pääsisikään mukaan kaikilla kolmella kerralla.

120602 VENÄJÄN ALKEET 7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, luokka A5 Ma 17.30 - 19.00 FM Satu Tamminen 80 € Aloita venäjän opiskelu nyt! Aluksi käydään läpi aakkoset ja ääntäminen. Niiden jälkeen opetellaan tervehtimään, esittäytymään ja kertomaan itsestä, perheestä ja työstä. Kurssilla käydään läpi arkipäivän tilanteissa tarvittavaa sanastoa ja kielen perusrakenteita. Työskentely tapahtuu rauhalliseen tahtiin käytännönläheisten dialogien ja monipuolisten harjoitusten avulla. Dobro pozalovat! Oppi- kirjana Alestalo: Kafe Piter 1 (vanha versio oppikirjasta).

VENÄJÄ 120601 VENÄJÄN JATKOKURSSI 7.9.2020 - 30.11.2020 ja 4.1.2021 - 19.4.2021 Koulukeskus, luokka A5 Ma 19.10 - 20.40 FM Satu Tamminen 80 € Tule kehittämään ja syventämään venäjän kielen taitojasi käytännönläheisten

Tosi hauska ja hieno kurssi!! Opettajalla on mielikuvitusta ja innostaa oppilaita . 34


ESPANJA 120701 ESPANJA 2

Tule jatkamaan espanjan kielen opiskelua. Kurssi syventää työ- ja vapaa-ajan teemoja. Kurssi sopii ainakin kuusi vuotta espanjaa kansalaisopistossa opiskelleille. Oppikirja: Fantástico 4 kappaleesta 4. Tunneilla on paljon kommunikatiivisia harjoittelutilanteita ja kuuntelutehtäviä.

9.9.2020 - 4.12.2020 ja 13.1.2021 - 21.4.2021 Koulukeskus, luokka A5 Ke 18.50 - 20.20 Sosiologi Iliana Pérez 80 € Jatkamme opiskelua vuoden opintojen jälkeen kappaleesta 9 eteenpäin. Kurssilla esitellään espanjan kielen alkeet keskeisimmissä matkailutilanteissa. Oppikirja: Fantástico 1.

120703 ESPANJAA MATKAILIJOILLE 12.5.2021 - 26.5.2021 Koulukeskus, luokka A5 Ke 17.30 - 19.45 Sosiologi Iliana Pérez 20 € Jos olet menossa Espanjaan tai Latinalaiseen Amerikkaan, tämä pikakurssi on juuri sopiva sinulle. Opit kurssilla tärkeitä sanastoja ja peruslauseita selviytyäksesi matkallasi. Tervetuloa!

120702 LISÄÄ ESPANJAA 9.9.2020 - 4.12.2020 ja 4.1.2021 - 21.4.2021 Koulukeskus, luokka A5 Ke 17.15 - 18.45 Sosiologi Iliana Pérez 80 €

35


TIETOTEKNIIKKA JA SUKUTUTKIMUS 340101 KÄNNYKÄN KÄYTTÖOHJEET, Syksy

TIETOTEKNIIKKA

24.9.2020 - 8.10.2020 Koulukeskus, tietokoneluokka (C-talo) To 17.00 - 19.15 TVT-kouluttaja Jyrki Lindelöf Maksuton kurssi, mutta ilmoittautuminen etukäteen kurssille. Tämä kurssi sopii sinulle, joka olet juuri hankkinut tai olet hankkimassa kännykkää ja haluat tutustua sen käyttöominaisuuksiin ja perustoimintoihin. Kurssilla käymme läpi kännykän asetuksia helpompaan arkikäyttöön. Lisäksi tutustumme mm. internetin käyttöön päivittäisissä asioissa sekä sähköpostiin. Jos sinulla on oma kännykkä, ota se mukaasi. Kurssi toteutetaan Opetushallituksen laatu- ja kehittämishankerahalla (Digitaalisuuden hyödyntäminen opistotoiminnassa), jota hallinnoi ja koordinoi Riihimäen kansalaisopisto. Hanke on Riihimäen kansalaisopiston, Hausjärven kansalaisopiston, Lopen opiston ja Hyvinkään opiston yhteinen hanke 2019–2020.

340103 DIGITUTORKLINIKKA 31.8.2020 Kunnantalo Ma 16.00 - 19.15 Artenomi Leena Ruoppa Maksuton kurssi, mutta ilmoittautuminen etukäteen kurssille. Digitutorklinikalle voit osallistua koko kokoontumiskerran keston ajaksi tai tulla paikalle siksi aikaa, kun sinulle sopii. Leena Ruoppa antaa neuvoja esimerkiksi Instagramin alkeisiin, Psexpressin ja Padlet alustan käyttöön. Ota oma älylaite mukaan. Digitutorklinikka toteutetaan Opetushallituksen laatu- ja kehittämishankerahalla (Digitaalisuuden hyödyntäminen opistotoiminnassa), jota hallinnoi ja koordinoi Riihimäen kansalaisopisto. Hanke on Riihimäen kansalaisopiston, Hausjärven kansalaisopiston, Lopen opiston ja Hyvinkään opiston yhteinen hanke 2019–2020.

rssi! Tosi hauska ja hieno ku 36


340102 KÄNNYKÄN KÄYTTÖOHJEET, Kevät

opettaja Kirsi Jaakkola 45 € Kurssilla tutustutaan sukututkimuksen historiaan, nykypäivään, tutkimusmenetelmiin ja käytännesääntöihin, opetellaan lukemaan vanhoja käsialoja ja tekemään perussukututkimusta kirkollisilla väestörekisteriasiakirjoilla. Kurssilla laaditaan sukututkijan rekisteriseloste ja haetaan tarvittavat käyttöluvat. Kurssiin sisältyy kuusi lähitapaamista. Niiden välillä on harjoituksia ja oppimiskeskusteluja verkossa. Lisäksi on omakustanteinen arkistoretki Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipisteeseen kurssilaisten kanssa sovittavana ajankohtana. Kurssin alussa ohjataan verkkoavusteiseen opiskeluun. Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys (SSHY) tarjoaa kurssilaisille käyttäjätunnukset tietokantoihinsa kurssin ajaksi. Oma kannettava tietokone on kurssilla välttämätön.

14.1.2021 - 28.1.2021 Koulukeskus, tietokoneluokka (C-talo) To 17.00 - 19.15 TVT-kouluttaja Jyrki Lindelöf 20 € Sama sisältö kuin kurssilla 340101 KÄNNYKÄN KÄYTTÖOHJEET, Syksy.

SUKUTUTKIMUS 130103 SUKUTUTKIMUKSEN PERUSKURSSI 8.9.2020 - 17.11.2020 Koulukeskus, luokka A5 Ti 18.00 - 20.30 Kehittämispäällikkö, insinööri (YAMK), sukututkimuksen

37


RUOKA, KAUNEUS JA HYVINVOINTI Päivän aikana opitaan leipomaan EU:n nimisuojan mukaisia oikeita karjalanpiirakoita riisistä ja perunasta. Lisäksi tutustutaan muutamiin muihin karjalaisiin piirakoihin. Lopuksi maistellaan aikaansaannoksia. Kurssimaksu sisältää tarvikemaksun.

RUOKA 810200 LOPEN PERUNA PARASTA PÖYTÄÄN 26.9.2020 Koulukeskus, kotitalousluokka (B-talo) La 10.00 - 14.00 KM, kotitalousopettaja Auli Pulli 30 € Tietoa ja taitoa perunasta. Perunasta uutta ja vanhaa, suolaista ja makeaa. Historiaa ja perunaruokia. Kurssilla valmistetaan monipuolisia perunaruokia ja -leivonnaisia. Ruokatarvikkeet sisältyvät hintaan.

810204 VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN KOKKAUS 24.10.2020 Koulukeskus, kotitalousluokka (B-talo) La 10.00 - 14.00 Kasviskokki Päivi Jaakkola 35 € Kurssilla perehdytään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon: mitä se on ja miksi meidän kannattaa panostaa siihen. Teemme yhdessä ruokaa, jonka nautimme, kun se on valmista. Teemme alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan. Kurssilta saat mukaasi monisteita aiheesta sekä ruokareseptejä. Ota mukaan oma leikkuulauta ja leikkuuveitsi. Tuntiopettaja hankkii elintarvikkeet.

810203 KARJALANPIIRAKOITA 21.11.2020 Koulukeskus, kotitalousluokka (B-talo) La 10.00 - 14.00 Liisa Mäkelä 25 €

38


810205 HELLATON KOKKI JA KASVISRUOKA

omaa tai läheistensä mielenterveyttä (mielen hyvää vointia ja ihmisen kykyä selviytyä arjessa). Kurssin luonne ei ole terapeuttinen, vaan kurssilla käsitellään hyvää mielenterveyttä, tunnetaitoja, elämän kriisejä, ihmissuhteita ja vuorovaikutusta sekä elämänhallintaa. Mielenterveys on voimavara, joka mahdollistaa monia asioita elämässä. Kurssilla ei käsitellä mielensairauksia, eikä kurssia suositella akuutissa vaiheessa mielenterveysongelmista sairastuneille. Oppimateriaalina on Mielenterveys elämäntaitona -kirja, joka sisältyy kurssin hintaan (30 €). Kaikilla kokoontumiskerroilla läsnä olleet saavat todistuksen Mielenterveysseuralta. Kokoontumiset 16.–17.11.2019 klo 10–14.15 ja 23.11.2019 klo 10–13.30.

16.1.2021 Koulukeskus, kotitalousluokka (B-talo) La 10.00 - 14.00 Kasviskokki Päivi Jaakkola 35 € Kurssilla opit tekemään terveellistä ja maukasta ruokaa ilman hellaa tai uunia, jolloin vitamiinit ja hivenaineet säilyttävät parhaiten tehonsa. Valmistamme ruokaa ja lisukkeita mm. erilaisista kasviksista, marjoista, juureksista, pähkinöistä jne. Näin saamme riittävän lisän kasviksia ruokavalioomme. Teemme myös jälkiruokaa ja leivomme. Lopuksi maistelemme tekemiämme ruokia. Ota mukaan leikkuulauta ja leikkuuveitsi. Tuntiopettaja tuo elintarvikkeet.

610100 VYÖHYKETERAPIA 3.10.2020 - 4.10.2020 Kunnantalo, valtuustosali La 10.00 - 14.00, Su 10.00 - 14.00 Vyöhyketerapeutti Päivi Jaakkola 20 € Kurssilla opit hoitamaan erilaisia lieviä vaivoja vyöhyketerapeuttisin keinoin painelemalla ja hieromalla jalkapohjien pisteitä. Samalla autat kehoa parantamaan itse itseään. Käsittely on rentouttava, se elvyttää verenkiertoa ja parantaa aineenvaihduntaa. Sillä voidaan hoitaa mm. ruoansulatushäiriöitä, ummetusta, erilaisia kiputiloja, hormonaalisia ongelmia jne. Kaupanpäällisiksi saat vielä

HYVINVOINTI JA KAUNEUS 610103 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU®1-koulutus 3.9.2020 - 24.9.2020 Kunnantalo, kokoushuone 1 To 17.00 - 19.45 Geronomi ja mielenterveyden ensiapu1 kouluttaja Susanna Tuominen 55 € Mielenterveyden ensiapu- koulutus soveltuu kaikille, jotka haluavat vahvistaa

39


pumpulinkepeät jalat. Kurssilla käydään läpi teoriaosuus ja harjoitellaan hoitoa parityöskentelynä. Pue yllesi rennot vaatteet ja helposti riisuttavat sukat. Ota mukaan jumppa-alusta sekä pieni tyyny ja pyyheliina. Pidämme myös pienen tauon, joten voit ottaa eväät mukaan.

on erityisherkkä iho, ota mukaan esim. kookosöljyä tai Natusan baby oil, joilla voit hieronnan suorittaa. Tuntiopettaja tuo tarvittavat työskentelyvälineet.

610100 KLASSISEN HIERONNAN ALKEET

30.1.2021 Kunnantalo, valtuustosali La 10.00 - 14.00 Kosmetologi Helianne Ruotsalainen 25 € GoT-letit kurssilla pureudutaan näyttävämpiin lettikampauksiin, joiden tekeminen vaatii jo aikaisempaa letityskokemusta. Sekoitetaan eri letitystyylejä yhdeksi näyttäväksi kokonaisuudeksi. Voidaan käyttää hiuskoristeena sulkia ja solkia. Hiustenpidennystenkäyttö on suotavaa. Jos laatikossasi makaa klipsipidennykset, ota ne rohkeasti mukaan! Mitä muhkeampi tukka sen parempi! Sopii kaikille kampauksista kiinnostuneille tekijöille. Työskennellään pareittain. Voit ottaa mukaan oman hiuslakkapullon sekä harjan. Tuntiopettaja tuo muut tarvittavat kurssivälineet. Muista ottaa eväät mukaan!

810400 GAME OF THRONES -LETIT

6.3.2021 Kunnanvirasto, valtuustosali La 10.00 - 16.00 Hieroja Helianne Ruotsalainen 20 € Klassisen hieronnan alkeet sisältää kattavan teoriaosuuden. Kurssilla paneudutaan oikeanlaiseen työskentelyergonomiaan. Käytännön osuus tehdään parityönä. Saat eväät hoitaa lähimmäisiä ja mahdollisesti saat kipinän hierojan työhön. Käydään yhdessä läpi erilaisia otteita ja siten, että jokaiselle löytyy oma tapa tehdä ja hoitaa läheisiä. Muista ottaa eväät mukaan ja pukeudu rennosti. Ota mukaan jumppamatto tai muu alusta sekä pyyhkeitä vartalon peitoksi ja lämmikkeeksi. Voit ottaa jopa viltin ja pienen tyynyn. Jos sinulla

40


TUNTIOPETTAJIEN ESITTELYT sukututkimusta vuodesta 1990, käynyt useita erikoiskursseja ja tehnyt paljon omaa tutkimustyötä sekä vuodesta 2010 opettanut sukututkimusta eri kansalaisopistoissa.

Minna Autio Olen runoilija, kirjailija ja kirjoittajaohjaaja, ja olen opettanut luovaa ja voimauttavaa kirjoittamista erilaisille ryhmille vuodesta 2011. Olen valmistunut alun perin kirjastovirkailijaksi ja opiskellut kirjoittamista Viita-akatemian kolmivuotisessa kirjoittajakoulussa. Opetus- ja kirjoitustöidensä lisäksi olen työskennellyt mm. toimittajana, viestintäasiantuntijana, kustannustoimittajana ja kustantamon viestintäpäällikkönä. Facebook: www.facebook.com/RunoMinna Kirjailijablogi: Wilhelmiinan talo: www.wilhelmiinan.wordpress.com Instagram: www.instagram.com/ minnavaloa

Katri Eskelinen Olen tekstiilialan artesaani. Opetan tilkkutöitä, (vuodesta -94 alkaen) kukkaro/kassiompelua, kankaanpainantaa ja värjäystä. Kaikille kursseilleni voivat osallistua myös aloittelijat! www. tilkkula.blogspot.com, katri@ tilkkukauppa.fi

Päivi Jaakkola Jukka Hanhisalo Olen tehnyt työurani sotilasmuusikkona Kaartin soittokunnassa vuosina 1980–2009 klarinetinsoittajana ja apulaiskapellimestarina. Virkatyöni ohella opetin klarinetin- ja saksofoninsoittoa useammassa musiikkiopistossa. Tällä hetkellä olen tuntiopettajana Lopen opistossa ja Vanajaveden opistossa.

Kirsi Jaakkola Asun Lopella. Työskentelen Hämeen ammattikorkeakoulussa kehittämispäällikkönä. Koulutukseltani olen Insinööri (ylempi AMK, teknologiaosaamisen johtaminen). Olen opiskellut

41

Olen Päivi Jaakkola, kotoisin Lopelta. Polkuni on vienyt minut jo nuorena pääkaupunkiseudulle hoitoalan opintojen pariin ja työskentelemään alalle 15 vuodeksi, kunnes opinnot veivät hotelli- ja ravintola-alalle kasviskokiksi ja hotelli- ja ravintola esimieheksi. Viimeiset 20 vuotta olen tehnyt erilaisia luontaishoitoja, vuodesta 2007 paluumuuttajana Lopella, ja pitänyt näistä kursseja sekä yksityisesti että myös Hyvinkään ja Nurmijärven opistoilla 13 vuoden ajan.

Tiia Kaukovuo (LitM, LO, JET Työhyvinvointi) Olen liikuntatieteiden maisteri. Olen toiminut liikunnan- ja terveystiedon opettajana sekä asiantuntijana 35 vuotta. Viime


vuosina olen lähemmin perehtynyt työhyvinvointiin ja elämäntapamuutosten haasteisiin, Yksilöllisyys, kunnioitus ja luottamus ovat tärkeitä perusarvojani.

joittamiseen uusia näkökulmia. Tervetuloa!

Kimmo Koponen Olen ammatilliselta koulutukseltani autopeltiseppä sekä Mag-hitsaaja. Minulla on myös opistotutkinto hirsitalojen rakentamisesta.

Lauri Keskinen Olen ollut kiertävä musikantti v.1994 Hämeessä (Lopella vuodesta 1999). Kitarat, mandoliinit, kanteleet ja ukulelet autoon ja tien päälle!

Kaija Klemetti Olen sanataideohjaaja ja olen opiskellut kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa ja draamaopintoja Helsingin yliopistossa. Hämeen Kirjoittajakoulussa olen suorittanut erilaisia kursseja. Olen harrastanut ja ohjannut Tarinateatteria kaksitoista vuotta. Tarinateatterin kautta tarinasi, pieni tai suurempi, tulevat myös näkyväksi. Kirjoittaminen on ilo ja lohtu. Kurssillani saat kir-

Riitta Kopra Olen Rengossa asuva kuvanveistäjä. Valmistuin kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2016. Rakensin Helsingin Kalasatamaan ensimmäisen väliaikaisen teoksen, viisi metriä korkean Mammutin, joka katseli merelle Sompasaaren kaakkoiskulmasta. Vuonna 2015 olin Flowfestivaalin vuoden taiteilija. Ympäristötaiteella on keskeinen rooli työskentelyssäni. http:// riitta-kopra.nettisivu.org

Minna Koskinen Olen loppilainen vaatetusartenomi, AMK. Kansalaisopiston opettajana olen toiminut jo 20 vuoden ajan ohjaten erilaisia käsityöryhmiä. Sydäntä lähellä ovat myös kansallispuvut, erityisesti Lopen naisen kansallispuku, jonka syntyprosessissa sain olla mukana.

42

Tiina Kuusela Olen ohjannut liikuntatunteja yksilöohjauksesta ryhmäliikuntaan vuodesta 2016 alkaen. Aloitin Hausjärven kansalaisopistolla opettamisen syksyllä 2018. Ohjaan opistolla liikuntaa kehonhuollosta lihaskuntoharjoitteluun. Olen koulutukseltani liikuntaneuvoja sekä lähihoitaja. Tunneillani pääset halutessasi haastamaan itseäsi, nauttimaan liikunnanilosta ja sen tuomista hyvänolon tuntemuksista. Lähdetään pienin askelin liikkeelle. Olen luonteeltani avoin, huumorintajuinen, rento sekä uusia innostava. Toivottavasti tavataan tunneilla!

Ninni Leppikallio Olen koulutukseltani kasvatustieteen maisteri, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, hieroja ja ammatillinen opettaja. Ohjaus ja opetustyötä olen tehnyt vuodesta 2001 alkaen.

Petri Lindberg Toimin Lopen Mieslaulajien kurssin tuntiopettajana ja samannimisen yhdistyksen taiteellisena johtajana. Minulla on pitkä kokemus kuoronjohtamisesta. Olen suorittanut kuoronjohdon C-tutkinnon sekä muusikon ammattitutkinnon.


Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri.

Jyrki Lindelöf Olen toiminut pitkään tietotekniikan ja erityisopetuksen parissa. Tavoitteena opettaessani on huomioida jokaisen opiskelijan henkilökohtaiset tarpeet laitteen käytössä. Toivottavasti saan käännettyä tietokonetermistön kansantajuiseksi.

mähenki sai minut ryhtymään aikoinaan ohjaajaksi. Kannustan naisia BMI 30+ lähtemään rohkeasti XXL-Dance® -tunnille! www.xxldancefinland.com, www. facebook.com/xxldancefinland, www.instagram.com/xxl_dance_yourheartout

latinobic eli tanssiksi ohjaaja. Olen aiemmin opettanut Tanssiksi- kursseja Hyvinkään, Riihimäen ja Nurmijärven opistoissa.

Liisa Mäkelä Sanna Mansikkaniemi

Kirsi Lindholm Olen improvisoija ja teatteriohjaaja. Olen toiminut näyttelijänä sekä kouluttajana improvisaatioteatteri ”Neljäs Seinä”- ryhmässä vuodesta 2008. www. neljasseina.fi

Olen ennakkoluuloton taiteilija, jonka ohjelmisto ulottuu vanhasta musiikista aina tämän päivän musiikkiin saakka. Kuoronjohdon ohella instrumenttejani ovat laulu (mezzosopraano), viulu, piano, urut ja saha. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat kansanmusiikki ja latinalaisamerikkalainen musiikki. Olen valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin ja laulumusiikin osastoilta. sanna.mansikkaniemi.com

Elina Nurminen Olen työskennellyt Läyliäisten koululla ohjaajana kymmenisen vuotta. Vuodet ovat sisältäneet myös sivutoimisen opettajan tunteja. Olen opettanut sekä kuvaamataitoa että käsitöitä. Koulutukseltani olen media-assistentti ja koulunkäynninohjaaja.

Nina Lindroos Olen ”Ninnu” Lopelta, syksyllä alkaa kolmas kauteni XXL-Dance® -ohjaajana. XXL-Dance® -tunnilta saatu mahtava fiilis, tanssin nostattama endorfiini, liikunnan ilo ja nauravainen ryh-

Olen eläkkeellä oleva askartelunohjaaja. Piiraiden leipomisen olen oppinut jo lapsuudessani siirtokarjalaisessa kodissani, jossa piiraita leivottiin joka lauantai.

Leila Mäenpää Olen Leila Riihimäeltä. Olen seuratanssi-, kuntotanssi- ja

43


kansalaisopistossa ja Vantaan aikuisopistossa. www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/693506-kansalaisopistolta-ennenkokematon-veto-hevikurssilla-kiljutaan-ja-oristaan Katso ke 14.11.2018 Yle Areenassa: areena.yle.fi/1-4416009

Pilvi Ojala

Heidi Peura

Olen Lopen Launosissa asuva taidegraafikko ja kuvataiteilija. Valmistuin Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi 2001. Valmistuttuani olen toiminut vapaana taiteilijana sekä opettanut useissa vapaan sivistystyön oppilaitoksissa piirustusta, maalausta ja taidegrafiikkaa jo yli viidentoista vuoden ajan. Tällä hetkellä toimin myös taidegrafiikan tuntiopettajana Hyriassa.

Ilon kautta ja hyvällä sykkeellä! Olen kunto- ja terveysliikunnan nimeen vannova ohjaaja. Ohjauskokemusta löytyy lähes parinkymmenen vuoden edestä, mm. Lopen opistolta ja Lopen Voimistelu ja Liikunta Lovolin riveistä. Koulutusta ja osaamista olen hankkinut pääasiassa Svolin kursseilta ja ideapäiviltä. Olen suorittanut Svolin kuntojumpan ohjaajan perus- sekä jatkokurssin. Olen myös koulutettu Lavis-ohjaaja.

Piia Pakarinen Olen harmonikansoiton opettaja. Sivu/päätoimisena tuntiopettajana olen opettanut lapsia ja nuoria musiikkiopistoissa tai aikuisia kansalais- ja työväenopistoissa yhteensä lähes 20 vuotta. Harmonikkasoiton ryhmiä olen opettanut mm. Lappeenrannassa, Kokkolassa, Lahden Wellamo- opistossa ja Helsingin työväenopistossa. Olen toiminut Lounais-Hämeen musiikkiopistossa nelisen vuotta.

Elena Pekonen Minulla on kaksi musiikkialan tutkintoa - Pietarin Kulttuurikorkeakoulu 1982 (kuoronjohto ja pianonsoitto) ja Lahden Konservatorio 1993 (musiikin varhaiskasvatus). Opetuskokemusta minulla on vuodesta 1986 alkaen Suomen eri musiikkioppilaitoksissa ja kansalaisopistoissa.

Auli Pulli Olen KM, kotitalousopettajja.

Aleksi Parviainen

Iliana Perèz

Olen ammatiltani muusikko. Valmistuin Helsingin konservatoriosta vuonna 2006. Hevilaulua olen opettanut Etelä-Helsingin

Olen sosiologi ja kieltenopettaja.

44

Opettaja on iloinen , elämänmyönteinen ja erittäin mukava sekä asiansa osaava .


Leena Ruoppa

Lilli Salomaa

Satu Tamminen

Olen hämeenlinnalainen käsityötaitojen opettaja. Kursseillani käsitellään pääasiassa tekstiilimateriaaleja, mutta muutakin mikä muotoutuu käsissä. Innostun helposti uusista käsityötrendeistä, yhtälailla inspiraatio voi löytyä käsityöperinteestä. Olen kiinnostunut käsityön hyvinvointia ja luovuutta edistävästä ulottuvuudesta. Koulutukseltani olen artenomi AMK ja ammatillinen opettaja.

Olen opistolainen suurella sydämellä! Opetuskokemusta opistoissa on kertynyt viisitoista vuotta. Minut tapaat tänä lukuvuonna sekä liikunta- että kädentaidot kursseilta!

Koulutukseltani olen filosofian maisteri, pääaineeni on venäjä ja sivuaineeni latina. Olen suorittanut myös aineenopettajan kasvatustieteelliset opinnot. Opetuskokemusta on kertynyt yhteensä 20 vuotta päivälukiosta, aikuislukioista ja kansalaisopistoista.

Helianne Ruotsalainen

Pirkko Särkimäki

Olen Cidesco-kosmetologi, parturi-kampaaja ja urheiluhieroja sekä yrittäjä.

Olen toiminut nypläyksen tuntiopettajana vuodesta 1986. Olen käynyt paljon erilaisia nypläyksen erikoistekniikan kursseja. Lisäksi olen suorittanut aikuiskasvatuksen perusopinnot.

Kirsi Räsänen Olen posliininmaalauksen opettaja.

Jukka-Pekka Spets Olen uusi loppilainen ja yrittäjä, opiskellut ja vuosia ulkomailla työskennellyt valokuvaaja, videotuottaja ja ilmakuvaaja.

45

Vilja Tamminen Olen freelance-valokuvaaja ja kuvataideopettaja.

Tarja Tarima Olen sisustussuunnittelija, ja opettanut ikonimaalausta seitsemisen vuotta.


Lassi Tudeer

Susanna Tuominen

Hanna Vilhunen

Asun Pilpalassa ja kasvatan valkosipulia ja muita vihanneksia. Olen koulutukseltani puutarhuri, ikkunaentisöijä, kokki ja diplomi-insinööri. Harrastan koirien kanssa liikkumista metsässä ja musiikkia muun muassa bassoa soittaen.

Olen tekstiilialan artesaani, ohjaustoiminnan artenomi ja geronomi (vanhusalan osaaja AMK). Lisäksi olen Mielenterveysseuran mielenterveyden ensiapu® 1 kouluttaja. Mielen hyvinvointi on tärkeä osa elämää meille jokaiselle.

Olen Hanna Monnista, Vierumäeltä talvilajien linjalta valmistunut Liikuntaneuvoja, valmentaja sekä urheiluhieroja. Olen entinen kilpaurheilija ja nykyinen monipuolinen ikiliikkuja. Liikunta ja hyvinvointi alalla olen toiminut noin 15 vuotta. Olen ohjannut ja hoitanut sekä lisäkouluttanut itseäni säännöllisesti vauvoista senioreihin. Tykkään liikkua ja liikuttaa kaikenikäisiä monipuolisesti. Omaa kehoa kuunnellen saa enemmän. Nähdäänhän tunneilla.

Emmi Virtanen Olen Lopella asuva muusikko.

Marika Tudeer

Outi Uotila

Olen Lopen Pilpalassa asuva luokanopettaja, ja työskentelen Karkkilassa. Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri ja myös englanninopettaja. Harrastan lukemista ja kirjoittamista, luontoa, koiria ja kanoja. Olen myös SEY:n vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja.

Olen kirjoittamisen ohjaaja Tervakoskelta. Olen opettanut kirjoittajia ja lukemisen ystäviä kansalaisopistoissa toistakymmentä vuotta, lähinnä Lopella ja Hausjärvellä. Olen valmistunut kirjallisuusterapiaohjaajaksi 2011 ja opiskellut kotimaista kirjallisuutta (aineopinnot), äidinkieltä ja pedagogiikkaa. Pääurani olen tehnyt toimittajana. Innostun rikkaasta kielestämme ja iloisista ryhmistä!

46

Kristiina Vuorela Olen kudonnan ammattilainen.


NAAPURIOPISTOT Naapurikuntien ja lähialueen kansalaisopistojen ohjelmista löytyy mielenkiintoisia kursseja, jos omassa opistossa ei ole juuri sinulle sopivia. Keskustie 2-4, 12100 Hausjärvi, p. 019 758 6771 (sihteeri) ja 019 758 6770 (rehtori) www.hausjarvi.fi/palvelut/koulutus/kansalaisopisto Ilmoittautuminen: www.opistopalvelut.fi/hausjarvi Helenenkatu 21, 05800 Hyvinkää, p. 040 155 6332 ja 040 155 6330 www.hyvinkaanopisto.fi. Ilmoittautuminen: www.opistopalvelut.fi/hyvinkaa Puistikko 5, 11100 Riihimäki, p. 019 758 4657 tai 019 758 4656 www.riihimaki.fi/palvelut/sivistyspalvelut/kansalaisopisto Ilmoittautuminen: www.opistopalvelut.fi/riihimaki

HÄMEEN KESÄYLIOPISTO Puh. 050 550 2170 www.hameenkesayliopisto.fi

VANAJAVEDEN OPISTO Puh. 03 621 2572 www.kktavastia.fi/vanajaveden-opisto

MÄNTSÄLÄN KANSALAISOPISTO Puh. 040 314 5371 www.mantsalanopisto.fi

WELLAMO-OPISTO Puh. 03 814 4734 www.wellamo-opisto.fi

AVOIMEN YLIOPISTON TENTTIKÄYTÄNNÖT Muiden oppilaitosten opiskelijat voivat tenttiä Lopen Opistolla maksua vastaan. Yksittäiselle opiskelijalle tenttimaksu on 30 euroa/tentti. Tenttimisestä sovitaan opiston kanssa 14 päivää aikaisemmin. Opiskelija ottaa yhteyden opistoon, sopii tenttiajankohdan ja ilmoittaa yliopistolle tenttipaikan yhteystiedot. Opiskelijan velvollisuus on varmistaa tenttiä edeltävänä päivänä, että kysymykset ovat opistolla.

47


Tervetuloa kursseille oppimaan ja innostumaan!

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin.

Profile for Mainostoimisto MAK Media

Lopen Opiston Opinto-ohjelma 2020–2021  

Advertisement
Advertisement