Paltamoon kesälehti 2023

Page 1

Kesälehti

Paltamoon 2023

Paltamon kesälehti nro 12 • Paljon muutakin kuin kannet

Tässä lehdessä mm:

Kesän tapahtumatarjonta

Tapahtumista ja niiden taustoista

sivuilla 6-7 ja 11-13

Paltamolaisia yrityksiä

Yritys- ja tuote-esittelyjä

paltamolaisista yrityksistä

sivuilla 8-10, 18 ja 22

Hyvää kesää!

Paltamoon

asukaslehti No. 12

Kustantaja ja toteutus:

Pohjolan Valimo ry

Paltamon kunta

Päätoimittaja: Terhi Taikavaara

Jakelu: SSM. Paltamon taloudet, loma-asuntojen omistajat ja matkailijat.

ISSN-L 2323-8038, ISSN 2323-8038

Kiitämme henkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat antaneet valokuvia, juttuja ja juttuvinkkejä tähän lehteen.

Kesäinfo kunnantalolla

Paltamon kunnan kesäinfo palvelee kesäasukkaita, matkailijoita ja paikkakuntalaisia 5.6. - 31.7. kunnantalolla osoitteessa Salmelankuja 1 arkisin klo 10-15 (muutokset aukioloaikoihin mahdollisia) sekä kesätapahtumien yhteydessä myös lauantaisin. Päivitetyt aukioloajat tiedotetaan kunnan palvelusivustolla ja Facebookissa.

Kyselytunti kuntalaisille

Tervetuloa kuntalaisen kyselytunnille syksyllä! Paikka ja tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Tilaisuuteen ovat tervetulleet kaikki kuntalaiset keskustelemaan ja kyselemään ajankohtaisista aiheistaan. Heti tilaisuuden jälkeen järjestetään kunnanvaltuuston kokous, johon kuntalaiset ovat myös tervetulleet osallistumaan

2
Elorinteen Mansikka

Paltamon kesä

Tätä kirjoitettaessa kevät kääntyy pian kesään. Viimeiset työ- ja koulupäivät kuluvat ja pian koittaa kesäloma. Paltamossa on käynnissä monia kehityshankkeita, jotka tukevat erilaisia virkistysmahdollisuuksia, matkailun kehittymistä ja uusien elinkeinojen ja työpaikkojen syntymistä.

Paltamon vahvuus on ehdottomasti sujuva arki. Turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö sekä positiivinen kuntaimago ovat vetovoimaisen kunnan peruselementtejä. Olemme nostaneet keskiöön kunnan positiivisen näkyvyyden. Useinkaan emme tule ajatelleeksi ympärillämme olevaa hyvää emmekä muita positiivisia asioita. Monesti syynä on se, ettemme välttämättä tiedä niistä tai tiedosta niitä. Paltamon kunta viestii aktiivisesti ja monipuolisesti ajankohtaisista ja kiinnostavista asioista.

Paltamo on saanut paljon positiivista palautetta erityisesti tapahtumistaan. Paltamon kesän tapahtumat ja käyntikohteet keräävät paljon kävijöitä, Paltamosta ja kauempaakin. Eino Leino -puiston ilmaiskonserteissa

viihtyvät kaikenikäiset. Paltamossa järjestetään myös Suomen suurin vetouistelutapahtuma, Kuhakunkku. Tapahtuma on lähtenyt liikkeelle tarpeesta järjestää jotain erilaista, oheistapahtumineen. Kuhakunkun merkitys Paltamolle, sen imagolle ja yrittäjille on valtava. Sarjat ja palkinnot tekevät tästä kisasta ainutlaatuisen ja se näkyy vuosi vuodelta kasvavassa osallistujamäärässä.

Kylänraiteilta ja raittien ulkopuolelta löytyy runsaasti palveluita ja tarjontaa, oman aktiivisuuden ja innokkuuden mukaan. Monet kylät ja kyläyhdistykset järjestävät toimintaa, tapahtumia ja elämyksiä. Me tarvitsemme tulevaisuudessa näitä menestys- ja imagotekijöitä, joiden ympärille voimme rakentaa tulevaisuutta ja toimeentuloa.

Kunnan kesäinfo palvelee sinua uudessa hirsisessä kunnantalossa. Tervetuloa juttusille!

3
Pasi Ahoniemi Kunnanjohtaja

Kaksi 76 m2 huoneistoa

Maksuton varhaiskasvatus tuo helpotusta arkeen

Paltamon kunta

alkoi vuonna 2020 tarjoamaan paltamolaisille perheille maksutonta varhaiskasvatusta. Se on tuonut positiivista palautetta vanhemmilta ja positiivista näkyvyyttä mediassa.

Päiväkodinjohtaja ja varhaiskasva -

tuspäällikkö Anna Sivosen mukaan suurta muutosta asiakasmääriin ei ole tullut, on varhaiskasvatuksen maksuttomuus ollut usealle perheelle ratkaiseva tekijä Paltamoon muuttamisessa.

Sivonen kertoo, että varhaiskasvatuksen laatu syntyy yksiköiden hyvästä ilmapiiristä ja yhteisöllisyydestä. Työntekijät viihtyvät ja nauttivat työstään, joka taas heijastuu positiivisesti lapsiin.

Paltamon kunnan varhaiskasvatussuunnitelma on saanut kehuja käytännönläheisyydestä ja selkeydestä.

Työpaikkana Sivonen kuvaa Paltamon kunnan varhaiskasvatusta mukavana ja kiireettömänä. Yhteistyö on joustavaa sekä esihenkilöt ovat lähellä ja tavoitettavissa. Poikkeuksellisen hyvänä hän mainitsee kodintuntuisuuden. Perheet ja lapset tulevat hyvin tutuksi.

Tulevaisuuden työnäkymät näyttävät hyvältä: töitä riittää ja hakijoita on tasainen virta. Rekrytointihaasteina ovat toki valtakunnallinen pula alan osaajista.

Anna Sivonen on työskennellyt Paltamon kunnan varhaiskasvatuksessa jo kaksi ja puoli vuotta eikä sanojensa mukaisesti vaihtaisi päivääkään pois.

Valtatie 22:n (Tervantien) laitaan Paltamon Metelissä ilmestyvät suuret opastekyltit ovat merkki ohikulijoille, että lelujen kesä on avattu yleisölle. Näyttelyn nuket, nallet, hepat ja kipsipatsaat, vanhat kiiltokuvat, paperinuket, mekaaniset lelut ja monet, monet muut lapsuuslelut ovat ihailtavina kesänäyttelyssämme.

Moni Ruotsissa sotalapsena asunut on löytänyt oman Ruotsissa leikkimänsä näköisversion nukesta tai nallesta, jonka korvaan kuiskailtiin salaisuuksia, kun oli kova koti-ikävä. Puulelut, -hepat, ja autot kertovat ajasta, jolloin isät asemasodan aikana veisti Karjalan hongasta kirveellä

Kaksi 76 m2 huoneistoa

Kaksi 76 m2 huoneistoa

6+4 vuodepaikaa (yht. 20)

6+4 vuodepaikaa (yht. 20)

6 vuodepaikaa (yht. 12)

AALLOTAR

Bogikuja 4, Paltamo +358 400 701266

www.lomatalo-aallotar.fi

Bogikuja 4, Paltamo +358 400 701266 www.lomatalo-aallotar.fi

Bogikuja 4, Paltamo +358 400 701266 www.lomatalo-aallotar.fi

Eilisen lapset-Lelumuseo

ja puukolla lapsilleen joululahjoja siellä jossain.

Suomen pohjoisin lelumuseo Metelin Kanervassa on osa palkittua Oulujärven kierrosta Tervantien varrella Suomen kauneimman golf-kentän vierellä. Tervetuloa ihastelemaan ja nautiskelemaan idylliseen ympäristöön entisajan aarteista, muistelemaan lapsuutta ja kertomaan lapsenlapsille ajoista, jolloin ukki ja mummi olivat lapsia.

Tervetuloa

ti-su 27.6.-30.7. klo 12-18. Pääsymaksu 5 €, MobilePay ja käteinen.

www.meteliseis.com

Lyhyet
pidemmät majoitukset LOMATALO
ja
Lyhyet
pidemmät majoitukset
ja
LOMATALO AALLOTAR
Lyhyet ja pidemmät majoitukset LOMATALO
AALLOTAR
4

Kylätalo kutsuu

Vuoden vanha Paltamon hirsikunnantalo on lunastamassa roolinsa modernina kylätalona.

Elokuussa 2022 järjestetyt avajaiset imaisivat mukaansa satoja kävijöitä, jotka pääsivät nauttimaan kohtaamisista elävän musiikin, kuvataiteen ja juhlatarjoilujen parissa. Painumattomasta hirrestä rakennettu kunnantalo palvelee asiakkaita Kiehimäjoen rannassa kulttuurihistoriallisesti merkittävällä paikalla.

Kunnantalon ovat ottaneet omakseen paitsi paltamolaiset, myös kesäasukkaat, matkailijat, yhteistyökumppanit, sidosryhmät ja monet muut kiinnostuneet.

Kunnantalo on monipuolisessa käytössä kunnan omien palvelujen

lisäksi: Tilat ovat terveet, turvalliset ja esteettömät mm. kunnanvaltuuston ja -hallituksen ja muiden toimielinten työskentelylle. Aula on osoittautunut oivalliseksi paikaksi mm. taidenäyttelyjen, kirjallisuusiltojen, kansalaisopiston tuolijumpan ja Vaaran mummojen neulontakokoontumisten järjestämiseen. Vain mielikuvitus ja hirren herkkä pinta ovat rajana tilan käytölle.

Työpaikkanakin talon viihtyisyys rakentuu luonnonvalosta, puhtaasta sisäilmasta ja hengittävästä hirrestä. Näkymät Kiehimänjoelle takaavat joka päivä uudenlaisen luonnonmaiseman. Valoa tulvii käytävien päissä olevista ikkunoista ja kahvion isosta ikkunaseinästä. Kunnantalo on reilun 20 ihmisen työpaikka.

Rakennukseen on tänä vuonna vireillä julkisen taiteen hankinta.

PALTAMON KUNNANTALO

Rakentamisen kokonaiskustannukset: 2,2 milj. €

Pinta-ala: 1000 m2

Arkkitehti: Saika Design

Rakentaja: Rakennusliike Halonen Oy

Hirsirunko: Kontio-tuote

5

Aisti kesä Paltamossa

Paltamon kunta, yrittäjät ja yhdistykset tuovat

tapahtumakokonaisuudellaan vauhtia Paltamon kesään.

6

Aktiivisella Vaarankylällä vietetään juhannusjuhlia 23.6. ja Mattilan tilalla rompepäiviä 8.7.

Henna ja supersankarit

Lauantai 1.7. on Paltamossa lasten ja perheiden tapahtumapäivä. Esiinty-

jäksi Eino Leino -puiston lavalle klo 12 nousee Henna ja supersankarit -duo. Oheisohjelmassa mm. linnunpöntön rakennusta, talutusratsastusta, golfia, kesäherkuttelua ja liikunnan iloa! Lauantaina 1.7. on avoinna myös Niskalan perinteinen pihakirppis , tallitupa ja pieni kahvio klo 12-16 (Uvantie 135).

Kesäteatteria

Paltamossa kesäteatteria pääsee kokemaan kahtaalla: Paltamon harrastajateatterin ohjelmistossa on ” Rusetteja vanhasta muistista ”. Näytelmän on kirjoittanut Marko Laihinen ja sen musiikkina soivat tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan viettävän Kassu Halosen säveltämät laulut. Laulujen tekstit ovat Vexi Salmen ja Hectorin käsialaa. Esitykset 15.7. -

Paltamon kesätapahtumat järjestää

Melalahden musiikkiviikko järjestetään Lahtelan talolla 4 .- 9.7. Tanssi-

teatteri Minimi esittää rannalla teoksen Lehmä, joka kertoo lehmän ja karjakon suhteesta. Kylän yhteisrannassa toteutettavaan esitykseen on vapaa pääsy. Melalahden musiikkiviikoilla kuullaan kantaesitys Unesta minä olen tullut , joka sisältää kesäiltaan sopivaa decacordemusiikkia. Viime vuonna suuren suosion saavuttanut

taiteilijaryhmä Seela Sella, Pia Freund ja Taina-Maaria Rautasuo ihastui kauniiseen Melalahteen ja palaa tänä kesänä uudella esityksellä Mustikkarunoja ja mansikkamusiikkia. Myös pizzaviikko odottaa herkuttelijoitaan. Lue lisää sivulta 9.

Paltamossa juhlitaan Eino Leinoa runon ja suven päivänä 6.7. , joka alkaa kesäasukastapaamisella uudella kunnantalolla klo 11. Pidetty yhteislaulutilaisuus Leinon hengessä soi kesäteatterilla klo 13. Tänä vuonna erikoisristeily Höyrylaiva Koutalla

suuntaa Metelinniemestä Melalahteen nauttimaan upean Einoa-duon konsertista klo 15–19.30. Liput 30 euroa (sis. risteilyn, konsertin ja kahvit).

Ilmoittautuminen on päättynyt 1.6. Kysy vapaita paikkoja Salla Korhoselta salla.korhonen@paltamo.fi

3.8. Mieslahden kyläteatteri esittää

”Kuhaniemessä kuhisee” -näytelmän on käsikirjoittanut Pekka Kämäräinen. Hän ohjaa näytelmän yhdessä Aila Kämäräisen kanssa. Kyseessä on kevyehkö, kaiken ikäisille sopiva, hienoisesti sadunomainen näytelmä vakavasta aiheesta. Esitykset 3.–5.8.

Elokuussa on golfareiden rakastama Paltamo Open Suomen kauneimmalla golfkentällä.

Paltamon kunta yhdessä paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Erikoisristeilyä lukuun ottamatta kunnan järjestämiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Muutokset ovat mahdollisia. Seuraa Paltamon kunnan viestintää Facebookissa @Paltamon kesätapahtumat ja www.paltamo.fi/matkailu-ja -vapaa-aika/kesatapahtumat sekä tapahtumien järjestäjien viestintää omissa kanavissaan.

Oulujärven Kuhakunkku järjestetään 28. - 29.7. Paltamon kunta järjestää lapsille mato-ongintakisan tapahtuman yhteydessä Kiehimäjoen rannalla (tervavenetalaksen tienoilla). Lauantain bileistä vastaa The Bilebändi!

Lue lisää www.kuhakunkku.fi

The Bilebändi

Art Glass Meir Tiffany avaa juhannuspäivänä lasi- ja valokuvanäyttelyn sekä kesäkahvilan Melalahdessa os. Melalahden koulutie 10. Meir Tiffany järjestää myös lasikursseja. Näyttely ja kahvila ovat avoinna 25.6. – 6.8. Lisätietoja 050 562 7677.

Lelumuseo

Eilisen Lapset-lelunäyttely on avoinna 27.6. - 30.7. www.meteliseis.com

Paltamon kotiseutumuseon aukioloajat paltamoseura.fi/museo

Se paikallinen ja luotettava

Kainuun Taksivälitys Oy (muina aikoina +0,25 € / puhelu)

klo 06-20: 1,17 € / puhelu + 0,68 € / min + pvm / mpm

KELA-kyydit numerosta 0800 933 99 (0 € / puhelu)

Einoa Mari Mäntylä
7

Persoonalliset lahja- ja sisustustuotteet paltamolaisesta AnnaOliviasta

Kahden kaveruksen yritys suunnittelee ja valmistaa

laadukkaita lahja- ja käyttöesineitä kestävästi tuotetuista materiaaleista.

Persoonalliset tuotteet

syntyvät vanhaan

navettaan remontoiduissa tiloissa.

AnnaOlivia Oy on kahden kaveruksen, Jukka Laukkasen ja Santosh Guptan , yhteinen yritys. Nimi juontaa juurensa perustajien tyttärien etunimistä. Vaikka AnnaOlivia on tuore yritys, ovat sen tekijät olleet pitkään tekemisissä suunnittelun ja kansainvälisen yritystoiminnan parissa. Yhteistyötä on tehty vuosien varrella muissa merkeissä, mutta kun Santosh Gupta muutti perheineen Yhdysvalloista Suomeen, oli oikea hetki tiivistää yhteistyö yhteiseksi yritykseksi.

AnnaOlivian suunnittelija ja toinen osakas on paltamolainen Oula Jukka

Laukkanen, joka käyttää myös taiteilijanimeä Peppispappa. Hän on lisäksi kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

Historiasta löytyy veistoksia, maalauksia, taidegrafiikkaa, sarjakuvia, kirja- ja lehtikuvituksia, käyttöesineitä, yritysgrafiikkaa ja erilaisia konsepteja.

Hän on Valtion monitaiteiden toimikunnan jäsen ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikuntien jäsen.

– Keväällä kutsuivat keikalle myös Uudenmaan taidetoimikuntaan kuvitusja sarjakuvataiteen asiantuntijaksi.

On mielenkiintoista tavata eri alojen taiteilijoita eri puolilta maata. Välillä kokoukset ovat Rovaniemellä, välillä

Puhelinteline, kuten moni muukin tuote on saatavissa omalla nimellä, tekstillä tai vaikka logolla.

Helsingissä, Jukka Laukkanen kertoo. Santosh Gupta puolestaan on Yhdysvaltojen kansalainen ja AnnaOlivia Oy:n toimitusjohtaja. Hän on tehnyt pitkään töitä kansainvälisissä yrityksissä. Suomen kieltä hän on opiskellut nyt vuoden verran, ja vaikka työkielenä käytetäänkin englantia, alkaa suomenkin sanavarasto pikkuhiljaa karttumaan.

Kaverukset asuvat naapureina Kiehimänvaaralla. Jukka Laukkasen entinen studio toimii yrityksen tuotantotilana ja vanhaan navettaan on remontoitu yrityksen jälkikäsittely-, maalaus- ja varastotilat.

8
Laukkasen suunnittelemia Luumupuu-sarjan tuotteita.

Suomalaisesta koivuvanerista valmistetut korut ovat uskomattoman keveitä.

– Toimitiloja etsittiin viime kesänä, mutta vaikka liiketiloja on Paltamon katukuvassa tyhjillään, ei niihin tunnu vuokralle pääsevän. Tilan tulisi olla katutasossa ja tilavalla kulkuyhteydellä, jotta koneet saataisiin sisälle, Laukkanen miettii. AnnaOlivian tuotteet koostuvat erilaisista lahja- ja käyttöesineistä. Valikoimaan kuuluu esimerkiksi kodintekstiilejä, koruja sekä erilaisia seinä- ja pöytäkoristeita. Tekstiilit on valmistettu 100 % puuvillasta ja puutuotteet FSC-sertifioidusta koivusta.

– Yksi erikoisuutemme ovat personoidut lahjat. Jos kaipaat lahjaa, etkä keksi mitä antaisit, ota yhteyttä, Jukka Laukkanen vinkkaa.

Lue lisää: www.annaolivia.fi

Terveiset Paltamosta

Puiset kartat mistä tahansa paikasta saa myös mustana.

HEBU

Pyrin suunnittelemaan ja hankki maan laadukkaita, vastuullisesti valmistettuja tuotteita joissa hinta, laatu ja ekologisuus kohtaavat. Verkkokauppa www.hebu.fi

AURORA

Paikallisia AURORA

Handmade in Finland

tuotteita löydät lisää: sisustusaurora.fi

Naavalainen ja Leinosenpasi

Naavalaisen tuotteita ovat käsinpainetut lahja- ja sisustustekstiilit, kuten pefletit, paidat, erilaiset pussukat, kassit, tyynyliinat, torkkupeitteet jne. Metalli taipuu koriste- ja käyttöesineiksi, pajalla valmistuu mm. jätkänkynttilöitä ulko- ja sisäkäyttöön, teräsruusuja, makkaraukkoja, naulakoita jne. toiveiden mukaan.

Valmistamme tuotteita myös tilaustuotteina. Ota rohkeasti yhteyttä!

Facebookissa: Naavalainen tai leinosenpasi

lisätiedot verkkosivuilta www.angervo.fi

Juhla-, kokous- ja majoituspalvelut. Vuokravälineet kotomo.fi

LEPIKONTIE 2 C, PALTAMO P. 044 357 8828

WWW.KOTOMO.FI

9

Elorinteen pelloilla

Paltamon Mieslahdessa on harjoitettu maataloutta pitkään. Mansikanviljely alkoi muutama vuosi sitten, ja punaiset kesäherkut ovat löytäneet tiensä jo monien paltamolaisten ja kesäasukkaiden suihin.

Suomalaisten

punaposkinen ikisuosikki

Suomalaiset ovat tykästyneet mansikoihin, ja mansikanpoiminta kuuluukin monen kesälomapuuhiin. Elorinteen Mansikan marjoja voi käydä poimimassa itse tai ostaa valmiiksi poimittuina tilalta. Marjoille saa myös kotiinkuljetuksen pientä lisämaksua vastaan.

Mansikoita lähtee lisäksi kauppoihin ja torille. Mansikkalajikkeita riittää moneen makuun.

– Mansikalla pääalamme on Polkaa. Lisäksi lajikkeina ovat Lumotar, Rumba, Allegro, Sonsation, Kimberly ja Faith.

Satokausi käynnistyy varhaislajikkeilla

Työtä riittää tekijöille

Tilalla on noin 35 kausityöntekijää vuosittain. Heistä osa työskentelee mansikoiden parissa ja osa metsätöissä. Työ on fyysistä, ja sopivien työntekijöiden hakeminen täytyykin aloittaa jo talvella. Työntekijät tulevat pääosin Ukrainasta, lisäksi joukossa on Suomessa jo valmiiksi asuvia tilapäisen suojelun piirissä olevia sekä kansainvälisiä opiskelijoita. Joka kesä töissä on ollut myös muutamia suomalaisia.

Elorinteen Mansikan viljelijäpariskunta Satu Kemppainen ja Teemu Härkönen ovat jatkaneet Sadun sukutilan pitoa vuonna 2018 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Tila on ollut Sadun suvulla jo 1800-luvulta lähtien, joten viljelyperinteet ovat kunnioitettavan pitkät.

– Vuonna 2019 aloitimme mansikanviljelyn. Mansikan lisäksi viljelemme viljaa, nurmikasveja ja hernettä sekä tuotamme timotein siementä. Aiemmin tilalla on viljelty myös perunaa. Lisäksi meillä on metsäpalveluyritys Mieslahden Metsätyö, kertoo Satu Kemppainen.

juhannuksen tienoilla, toki riippuen kesän sääolosuhteista. Pääsatokausi on heinäkuussa, ja silloin elämme vuoden kiireisintä aikaa. Myöhäislajike Faithia poimitaan vielä elokuun puolellakin.

Mansikkaa saa monenlaisissa rasioissa ja vakoissa, mutta suosituin tuote on perinteinen viiden kilon mansikkalaatikko.

– Myymme myös tuoreista mansikoista valmistettua mansikkamehua, jota saa satokauden ulkopuolellakin. Lisäksi meiltä voi ostaa herneitä, vinkkaa Satu Kemppainen.

– Moni tuttu työntekijä palaa vuosi toisensa jälkeen tilallemme. Meillä on neljä lasta, jotka ovat vielä niin pieniä, että eivät osallistu työntekoon, mutta viihtyvät kuitenkin kesät erinomaisesti tilalla mansikoiden ja erilaisista kieli- ja kulttuuriympäristöistä tulevien ihmisten kanssa, sanoo Satu Kemppainen. Makoisia mansikoita on siis toivottavasti saatavilla vielä seuraavankin sukupolven viljeleminä.

Facebookissa:

ElorinteenMansikka

Olemme myös Facebookissa Paltamon KIPA KIRJAKAUPPA Puh. 08 871025 www.kainuunkirja.net Kainuun.kirja@paltamo.net 10

Melalahden musiikkiviikko tuo tänä vuonna tarjolle laulua, soittoa, runoutta ja tanssia. Tapahtumapaikka on Lahtelan talo kylän keskustassa, kylän yhteisrannan tuntumassa.

Tapahtuma alkaa kaikille avoimella yleisötapahtumalla kylänrannassa tiistaina 4.7. kello 17. Avajaisiin kutsutaan erityisesti lapsia ja kaikkia niitä, joiden mielestä lehmä on hieno eläin.

Tanssiteatteri Minimi esittää rannalla

teoksen Lehmä, joka kertoo lehmän ja karjakon suhteesta.

Melalahden musiikkiviikoilla kuullaan tänä kesänä uusi kotimainen

kantaesitys Unesta minä olen tullut .

Säveltäjä Pekka Jalkasen laulajalle ja decacordelle säveltämän teoksen esit-

tävät mezzosopraano Johanna Korhonen ja kitarataiteilija Mari Mäntylä, ja esitys on Lahtelassa perjantaina 7.7. klo 18. Samassa konsertissa on myös muuta kesäiltaan sopivaa decacordemusiikkia. Decacorde on klassinen 10-kielinen kitara. Unesta-teoksen teksti on Johanna Korhosen, ja se käsittelee maailmankaikkeuden kummallisuuksia.

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut taiteilijaryhmä Seela Sella, Pia Freund ja Taina-Maaria Rautasuo ihastui kauniiseen kyläämme ja palaa Melalahteen tänä kesänä uudella esityksellä Mustikkarunoja ja mansikkamusiikkia. Runojen ja laulujen jälkeen on mustikkapiirakkakahvit.

Melalahden Lahtelan kesäkahvilaa pitää Henriikka Korhonen, joka yhdessä puolisonsa Pekka Komulan kanssa on kunnostanut vanhan osuuskaupan talon.

Esityksiä on sunnuntaina 9.7. kaksi: klo 14 ja klo 18.

Melalahden musiikkiviikkoon liittyy myös Eino Leinon päivän risteily ja Lahtelassa pidettävä Einoa-duo n konsertti 6.7. Tämä konsertti on avoin risteilyvieraille, risteilylippuja voi ostaa Paltamon kunnasta.

Konserttien lippujen hinta 7. ja 9.7. on 20 euroa. Avajaistapahtuman Lehmä-esitys on maksuton. Melalahden musiikkiviikkojen liput kannattaa varata hyvissä ajoin.

Tiedustelut ja varaukset:

Johanna.korhonen@verkkotie.fi

tai 0405105906

Näyttelijä Seela Sella, laulaja Pia Freund ja pianisti Taina-Maaria Rautasuo ihastuivat

Melalahteen kesällä 2022 ja palaavat tänä

kesänä mustikkarunot ja mansikkamusiikki mukanaan. Viime vuonna mukana oli myös sellisti Louna Hosia.

Nälkämaassa tarjolla taas pizzaa

Melalahden Lahtelan talossa (Melalahdentie 27) toimii kesäkahvila 23.6.-6.8. perjantaista sunnuntaihin klo 12-16. Tarjolla on kahvia, teetä, virvokkeita, tuoretta pullaa ja piirakoita sekä jäätelöä. Lahtelan vierashuoneista voi tiedustella myös majoitusta. Lahtelasta vastaa Henriikka Korhonen, puhelin 044 5555279, ks. myös ajankohtaiset kuulumiset Facebook ja Insta: Visitlahtela

Viime kesänä suosiota saavuttanut

Lahtelan pizzaviikko pidetään nyt kahdesti: 30. kesäkuuta – 6. heinäkuuta ja 24.—30. heinäkuuta. Pizzakokki Hanneksella on käytössään nyt kaksi uunia ja nippu uusiakin täytevaihtoehtoja.

Pizzatilaukset puhelimitse: 0405105906

Kuhmossa asuva Mari Mäntylä on Suomen eturivin kitarataiteilijoita. Kesällä 2022 Melalahden musiikkiviikolla lampaatkin tykkäsivät Louna Hosian soitosta.
11
Pizzoja paistaa Lahtelan pizzaviikolla Hannes Kotila, kaulitsemassa Johanna Korhonen.

Paltamon kesäteatterilla on pitkä historia, sillä ensimmäiset kesäteatteriesitykset on järjestetty vuonna 1975. Esitystoiminta on ollut säännöllistä, eikä yhtään vuotta ole jäänyt väliin. Edes korona ei pystynyt katkaisemaan esitystraditiota, vaan silloin esitys toteutettiin kokoontumisrajoitusten ja turvavälien kera.

12
Rusetteja vanhasta muistista -näytelmän markkinointikuvan on tehnyt Kyösti Karttunen

Paltamon kesäteatterin toiminnasta on viime vuosina vastannut

Paltamon harrastajateatteri ry. Teatteri toimii luonnonkauniilla paikalla Kiehimänjoen rantamilla, aivan Paltamon kuntakeskuksen läheisyydessä.

Paltamon kunta osoitti kesäteatterille tontin, jolle on rakennettu osittain EU-rahoitteisena katettu katsomo ja näyttämö sekä esiintyjien sosiaaliset tilat.

Kolme vuotta sitten kesäteatteritoiminta oli vaarassa loppua, sillä pitkän linjan yhdistysaktiivit olivat ikääntyneet ja jääneet pikkuhiljaa toiminnasta pois. Uusia harrastajanäyttelijöitä ei tahtonut löytyä heidän tilalleen. Harrastajateatteri kääntyi toisen paltamolaisen yhdistyksen, Musiikkiteatteri Kapareen, puoleen ja ehdotti yhteistyötä kesäteatteritoiminnan pelastamiseksi.

Yhteistyö aloitettiin ja samalla tehtiin suunnitelma kesäteatteritoiminnan kehittämiseksi musiikkiteatterin suuntaan. Musiikkiteatteri Kapareen

Reima Uusitalo teki aiheeseen liittyvät uudet sanoitukset. Heila hakusessa -näytelmästä saakka kesäteatterin yhteistyökumppanina on ollut Kainuun Opisto, jonka järjestämällä kurssilla osa esitysten harjoituksista on voitu pitää.

laulajat ja harrastajateatterin puherooleja

tekemään tottuneet näyttelijät muodostivat hyvän työryhmän suunnitelman pohjaksi. Tavoitteeksi otettiin korkeatasoisen musiikkiteatterin

tuottaminen, jonka avulla Paltamon kesäteatteri erottuisi muista maakunnan ja muun lähialueen kesäteattereista ja saisi yleisöä maakunnan rajojen ulkopuoleltakin.

Musiikkiteatteria yhteistyöllä

Vuosina 2020–2022 on tuotettu kolme musiikkinäytelmää. Vuonna 2020 aloitettiin Jukka Itkosen kirjoittamalla Kotiseutupäivät-näytelmällä, jonka laulut kirjailija itse on säveltänyt. Vuonna

2021 esitettiin Daniela Franzenin näytelmä Heila hakusessa, jonka musiikin on säveltänyt Tom Riddo Ridberg.

Kesällä 2022 kantaesitettiin Eija-Riitta

Airon työryhmälle kirjoittama musiikkinäytelmä Aurinko, tuuli ja Laulava

Lehmä. Ilmastonmuutos- ja energiansäästöaiheisen näytelmän musiikki

koostui tutuista melodioista, joista

muutamaan Paltamon kirjastonhoitaja

Kesäteatterinäytelmien toivotaan yleensä olevan komedioita. Paltamon teatterissa on viime vuosina pyritty löytämään näytelmiä, joissa on hauskuuden lisäksi myös syvempiä teemoja. Yhteiskunnassa pinnalla olevia tai ihmiseloon liittyviä asioita, joihin katsoja voi samaistua. Näytelmän valinta on pitkällinen prosessi, ja valinta voidaan tehdä vasta kun on selvillä produktioon osallistuva näyttelijäjoukko, jotta jokaiselle löytyy omannäköinen ja sopivankokoinen rooli. Paltamon kesäteatterin esityksissä pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon paikallisuus. Näytelmien kirjoittajilta on saatu lupa sovittaa teksti paikallisiin olosuhteisiin paikannimien tai vaikkapa murteen muuttamisella alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

Laulut mittatilaustyönä

Vuodesta 2020 lähtien kaikki näytelmät on ohjannut Eija-Riitta Airo. Monipuolisen musiikkikoulutuksen saanut laulupedagogi Airo on sovittanut jokaisen näytelmän laulut mittatilaustyönä esitysten näyttelijä-laulajille. Kesällä 2023 on tulossa samalla toimintaperiaatteella toteutettava Marko Laihisen kirjoittama näytelmä Rusetteja vanhasta muistista, johon ohjaaja Airo on valinnut 70-vuotisjuhlavuottaan viettävän säveltäjä Kassu Halosen tuotannosta näytelmän roolihenkilöille sopivat laulut. Esitys vierailee Halosen Taidetalolla Mananmansalossa

viikonloppuna 22.–23. heinäkuuta. Esityksen ensi-ilta Paltamossa on 15.7. Seuraava askel musiikkiteatterin kehittämisessä on hankkia lähitulevaisuudessa teatterille tekniikkaa, joka mahdollistaa suurempien musiik kituotantojen valmistamisen. Viime vuodet on esiinnytty puoliakustisesti, näyttelijöiden puhetta ja laulua hienovaraisesti yleisäänentoistolla vahvistaen. Orkesterina on toiminut piano-basso-yhdistelmä, joka ei peitä näyttelijöiden ääniä. Jos orkesteria suurennetaan ja mukaan tulevat esimerkiksi rummut, on näyttelijöiden äänien vahvistaminen välttämätöntä. Parhaiten tarpeeseen sopivat langattomat mikrofonit lähetinlaitteineen ovat kalliita, ja yhdistys onkin keväällä 2023 hakenut apurahoja hankintojen mahdollistamiseksi.

Rusetteja vanhasta muistista -näytelmän rooleissa ovat Merja Pylvänäinen, Ritva Möttönen, Karl Fonselius, Masi Rajaniemi, Kaisu Ivanoff, Ella Kuvaja, Tuula Kortelainen, Joni Tolvanen, Xavier Heikkinen, Ari Möttönen, Tiina Korhonen, Anelma Hänninen, Meea Ala-Hiiro ja Ella Tolonen. Kahden miehen orkesterin muodostavat Pekka Partanen, piano ja Arto Koivukangas, basso ja kitara. Äänisuunnittelusta vastaa Kyösti Karttunen, tarpeiston valmistamisesta Leena Huusko, lavastuksen suunnittelua konsultoi

Tapani Homanen.

Kirjoittaja: Eija-Riitta Airo-Karttunen, kesäteatterin puheenjohtaja paltamonkesateatteri.webnode.fi

Perinteinen Rompetori

Paltamon Vaarankylällä, Mattilan tilalla, Vaarankyläntie 66

La 8.7.2023 klo 10.00 -15.00

Pöytävaraukset ja lisätietoa Eila Leinoselta puh. 0405731657 elluleinonen@gmail.com

Kuvat: Kyösti Karttunen

Mansikkaa Paltamosta 5 kg laatikko, 1,5 kg vakka, 500 g rasia, itsepoiminta. Mansikkamehua ja herneitä.

Elorinteen Mansikka

Kuusimäentie 4, Mieslahti 041 313 3687

ANNAOLIVIA.FI
IN PALTAMO 13
MADE

Jyri Saastamoinen

Aktiivinen

apteekkari

– on monessa mukana

Muutaman mutkan kautta

Paltamoon päätynyt Jyri Saastamoinen on paitsi apteekkari ja kuntapäättäjä, myös aktiivinen partiotoimija ja saksofonisti – muun muassa.

Jyri Saastamoisen tie on kulkenut Espoosta Kuopion ja Mikkelin kautta Paltamoon. Kuopiossa opiskellut ja Mikkelissä parikymmentä vuotta proviisorina vaimonsa kanssa toiminut Jyri muutti perheineen Paltamoon kymmenkunta vuotta sitten. Silloin vaimo Virva Saastamoinen haki ja sai Paltamon apteekin hoidettavakseen. – Normaalisti apteekkarin ura etenee yleensä niin, että jossakin vaiheessa haetaan isompaa apteekkia. Päätimme Virvan kanssa kuitenkin jäädä Paltamoon, sillä olemme kotiutuneet tänne hyvin ja viihdymme erinomaisesti, kertoo Jyri Saastamoinen.

Kun naapurikunnan Vaalan apteekkiin haettiin uutta apteekkaria, Jyri haki ja sai apteekin itselleen. Jyri on hakenut myös Lehtikankaan apteekkia Kajaanista, ja sekin hänelle myönnettiin. Asiasta on kuitenkin tehty valitus, joka on ollut tämän vuoden kevääseen mennessä hieman yli vuoden päivät hallinto-oikeuden käsittelyssä, mutta ratkennee piakkoin.

Paltamo on sopivan kokoinen kylä

Monipuoliset harrastukset

täyttävät vapaa-ajan

Jyri Saastamoisen vapaa-aika kuluu monenlaisten harrastusten parissa. Yksi tärkeimmistä on partio. Jyri

toimii lippukunnanjohtajana Paltamon partiolippukunnassa, Vaarojen Vaeltajissa. Harrastuksiin kuuluvat myös kalastus, metsästys, veneily, ulkoilu, saksofonin soitto, radioamatööriharrastus…

– Lähes kaikki Suomessa hyväksytyt lailliset harrastukset kuuluvat listalle, Jyri toteaa.

Paltamossa Jyrille tärkeää on luonnonläheisyys. Oman kodin ikkunasta voi katsella teerien ruokailua puiden latvoissa, ja muutenkin luonto alkaa siitä, kun ovesta astuu ulos. Kunnan roolista Jyrillä on myös selkeät näkemykset.

– Kunnan elinvoimaisuutta pitää turvata ja taloudelliset edellytykset täytyy tietenkin olla kunnossa, jotta kuntalaisten palveluja voidaan toteuttaa. Elinvoimaa ja laajempia hartioita talouteen toisivat myös uudet yritykset. Kunnan tuleekin olla yrittäjäystävällinen mahdollisuuksien tekijä, jotta yrityksiä saataisiin paikkakunnalle. Kunta on ollutkin hyvin aktiivinen esimerkiksi KaiCellin sellu- ja biotuotetehdashankkeessa, kiittelee Jyri Saastamoinen.

Luottamustoimia, eduskuntavaaliehdokkuus ja ripaus pöhköyttä

Tämän vuoden eduskuntavaaleissa Jyri Saastamoinen lähti ehdolle Kokoomuksen listalle. Paltamossa hän istuu jo kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa sekä alueellisesti maakuntahallituksen jäsenenä Kainuun Liitossa.

– Eduskuntavaaliehdokkaaksi lähdin halusta vaikuttaa. Olin jo Mikkelissä asuessani mukana kunnallispolitiikassa kuten nyt Paltamossakin. Lisäksi äitini on ollut kaksi kautta kansanedustajana, joten olen seurannut sitä työtä läheltä.

Paikka Arkadianmäellä ei tällä kertaa auennut, mutta kampanja oli hyvä kokemus.

– Paljon syntyi keskusteluja ihmisten kanssa eri asioista. Apteekissakin ihmisten kanssa toki tulee keskusteltua paljon niin arkisia kuin vähemmän arkisiakin asioita ja huolia, mutta vähän erilaisella lähestymiskulmalla.

Paltamo säilyy asuinpaikkana jatkossakin, niin hyvin Saastamoiset ovat kuntaan kotiutuneet.

– Paltamo on sopivan kokoinen kylä, jossa iso osa ihmisistä on jollakin tapaa tuttuja. Meillä ei ainakaan ole ollut ongelmaa kotiutua Paltamoon. Ehkä olemme niin pöhköjä, että ei välitetä, vaikka joku suhtautuisikin nuivasti, Jyri Saastamoinen sanoo naurahtaen.

14

Paltamon osakaskunta

ja vuoden 2022 Norssi-

isäntä Markku Jokelainen

edistävät aktiivisesti

kalastusharrastusta

Paltamossa. Etenkin nuorta

polvea pyritään innostamaan

kalastuksen pariin.

Pitkään olen kalastuksen parissa toiminut

Paltamon osakaskunnan alueeseen

kuuluu Oulujärven lisäksi Kivesjärvi, Iijärvi sekä lukuisia pienvesiä ja eri kokoisia virtavesiä. Yhteensä

kalastusaluetta

on yli 18 000 hehtaaria, joten narrattavaa riittää. Paltamon osakaskunta myy viehe- ja pyydyslupia alueensa vesistöihin. Kerätyt varat

käytetään kalastonhoitoon eli esimerkiksi kalanpoikasten istutuksiin ja kalastusalueen valvontaan. Tärkeänä osana osakaskunnan toimintaa on nuoremman polven innostaminen kalastuksen pariin.

– Kolmasluokkalaisille pidämme keväisin pilkkipäivän, jolloin opetellaan monipuolisesti pilkkimistaitoja. Yhteistyössä Kainuun vapaa-ajankalastajien

kalakummien ja muutamien talkoolaisten kanssa lapset pääsevät oppimaan toukan laittamista koukkuun, kalan irrottamista ja pilkkimistaktiikoita, kertoo Markku Jokelainen.

Vaikka kolmasluokkalaiset ovatkin pääasiallinen nuorisotyön kohderyhmä, esimerkiksi toissa vuonna koko ala-aste pääsi pilkkimään ja mato-ongelle. Myöskään varusteista ei kalastusharrastuksen aloittaminen ole Paltamossa kiinni. – Ostimme kirjastolle kolme kokonaista pilkkisettiä kairoineen, kumitoukkineen ja pilkkijakkaroineen, joten kuka tahansa pääsee varusteiden puolesta pilkkimisen alkuun ihan vain kirjastokorttia näyttämällä. Kolmasluokkalaiset saavat pilkkipäivän yhteydessä omat pilkkisetit ja kaikille ala-astelaisille lahjoitimme toissavuotisen mato-onginnan yhteydessä omat mato-onkisetit, Markku Jokelainen sanoo.

Kala-apajat keskellä kylää

Perinteisillä Paltamon kunnan yhdessä yhdistysten ja yritysten kanssa toukokuussa järjestämillä Norssikarnevaaleilla Paltamo-Seura valitsee aina myös vuoden Norssi-isännän tai -emännän. Hän on henkilö, joka vie norssi- ja kalastusperinnettä eteenpäin tai yleisesti lisää kalastukseen liittyvän toiminnan tunnettuutta. Markku Jokelainen valittiin Norssi-isännäksi viime vuonna.

– Pitkään olen kalastuksen parissa toiminut ja etenkin nuorisotyön edistäminen lienee ollut valinnan taustalla. Mukava, että huomioidaan kalastuksen eteen tehtyä työtä, Markku Jokelainen miettii.

Entä mihin isäntä itse suosittelisi Paltamossa lähtemään kaloja narraamaan? Parhaita ottipaikkoja ei tietenkään kerrota, mutta yhden vinkin Markku Jokelainen antaa:

VARASTOTILAA VUOKRATTAVANA

Talvelta suojaan veneet, autot, asuntoautot ja -vaunut...

Paltamossa, Kajaanintie 27 (ent. Vapon sahan kiinteistö)

Vuokrataan myös henkilönosturia (Dino 160)

– Todella hyvä kalapaikka Paltamossa on ihan keskellä kylää eli Oulujärven Kiehimänjokisuulla sillan molemmin puolin. Sieltä voi saada mato-ongellakin vaikka mitä, ja virvelillä etenkin. Sen helpommaksi ei kalastuspaikka varmasti voi tulla.

Oulujärvestä nousee esimerkiksi haukea, ahventa ja sitä kuningasta eli kuhaa. Virtavesissä viihtyvistä taimenesta ja harjuksesta kiinnostuneen

kannattaa suunnata jollekin osakas -

kunnan jokialueista: Kongasjoelle, Varisjoelle tai Miesjoelle. Kalastettavaa riittää lisäksi Iijärvellä ja Kivesjärvellä. Kalastuksesta kiinnostuneelle löytyy Paltamosta siis runsaasti vaihtoehtoja. Sitten vain luvat kuntoon ja kireitä siimoja!

Lisätiedot : kalastapaltamossa.fi

Eero 0400 181042
• Raimo 0400 386251 • Juha 044 307 0452
15

rakentuu vauhdikkaasti

Paltamon uuden kauppakeskuksen rakentaminen on sujunut reippaasti, ja avajaisia päästään näillä näkymin viettämään lokakuussa.

Puolangantien ja Kajaanintien risteykseen kohoava kauppakeskus rakentuu vauhdilla. Käytännön työt tontilla alkoivat vuoden vaihteessa vanhan motellirakennuksen purulla ja maansiirtotöillä. Maaliskuussa päästiin jo ra -

– Projektin startti on ollut todella tehokas, siinä ovat ammattilaiset asialla, kiittelee Paltamon K-Market Tervatorin Tuomas Sirviö.

Kauppakeskukseen tulevat uudet tilat K-Marketille. Lisäksi tiloihin siirtyvät Alko ja Paltamon apteekki.

– On hienoa, että saimme mukaan muita toimijoita. Se oli projektin onnistumisen kannalta välttämätöntä. Palvelutarjonta saman katon alta laajenee, ja asiakkaat voivat hoitaa ostoksensa yhden pysähdyksen taktiikalla, sanoo

Lisää tilaa mutta ei turhia neliöitä

Kaupan, apteekin ja Alkon lisäksi kauppakeskukseen ei ole tulossa muita toimijoita, sillä tilat on jo suunnitteluvaiheessa mitoitettu sopiviksi. K-Marketin tilat laajentuvat nykyisestä

400 neliöstä 600 neliöön, joten tilojen prosentuaalinen kasvu on mittava. Tämä oli kauppiaille Tuomas Sirviölle ja Sari Jokelaiselle henkilökuntineen ykkösprioriteetti. – Nykyiset tilat ovat jo vuosia olleet liian ahtaat. Uusissa tiloissa valikoimaa voidaan laajentaa asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Koko henkilökunnan kanssa on jo pitkään viety yksissä tuumin asiaa eteenpäin, että saataisiin uudet ja modernit tilat.

Kahvila-ravintolaa ei kauppakeskukseen saatu, mutta K-Marketin sisälle tulee pieni kahvipiste. Loistava sijainti torin kupeessa mahdollistaa vilkkaaseen kesäaikaan myös erilaista toimintaa kaupan ulkotiloissa.

Kesän ajan K-Market palvelee paltamolaisia, vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita vielä vanhoissa tiloissa. Muuttorumba koittaa syksyllä.

– Toteutuksen ajankohta on meille oikein hyvä, sillä pääsemme sopivasti joulusesongiksi uusiin tiloihin, sanoo Tuomas Sirviö tyytyväisenä.

Lue lisää:

www.k-ruoka.fi/kauppa/k-market-tervatori

Pientä purtavaa, jäätelöä, kahvia ja virvokkeita. Anniskeluoikeudet. Eino Leino-puisto, Paltamo Kesäkahvila Terwari
ma - la 7-21 su 10-21 Puolangantie 11, PALTAMO | 0400 250 760
meidät löydät myös facebookista www.facebook.com t. Sari ja Tuomas
Avoinna kesäaikaan
Tervetuloa!
16
Se aito kainuulainen kyläkauppa

Kuhakunkku

kuuluu

Paltamon kesään

yhtä varmasti kuin jäätelö ja kärpäset. Tapahtuma ei kuitenkaan ole aina ollut massiivinen kilpailu esikilpailuineen ja runsaine

oheisohjelmineen, vaan liikkeelle on lähdetty kahden miehen innosta järjestää uistelukilpailu Paltamossa.

– Asko Hurskaisen kanssa halusimme järjestää Paltamossa uistelukilpailun.

Jouni Lukkari ja Kainuun Vetouistelu

Cup hyväksyivät meidät kilpailunjärjestäjäksi, ja niin päästiin mukaan.

Ensimmäinen Kuhakunkku järjestettiin vuonna 2005, kertaa Kyösti Karjalainen tapahtuman alkua.

Ensimmäinen kilpailu järjestettiin

XXX Fishing Club Paltamoon kuuluneiden kymmenen miehen voimin. Näin

Kyösti Karjalainen kertoo historian ensimmäisestä Kuhakunkusta:

– Minä, Asko ja Laukkasen Jukka tehtiin Oulujärvi Fishing -lehti, jonka mainosmyynnin avulla saatiin palkinnot kilpailuun. Punnituksessa oli talkoomiehenä Heikkisen Aaro ja taisi olla myös isäni eli Karjalaisen Ahti .

Kisakeskus oli sillan vieressä sellainen pikkuinen puutarhateltta. Tarjoilusta vastasi rannassa Upitrek eli Heikkisen

Urpo myymällä nokipannukahvetta.

Osallistujia kisassa oli 50, ja se oli meistä menestys. Huikarin Jussin ja Karppisen Veijon (RIP) venekunta voitti kisan ihan sillan edestä saadulla isolla kuhalla. Palkintona oli Honda

BF 2,3 -perämoottori ja ”hirsikehikko”, joka oli oikeasti hirsinen puucee, naurahtaa Kyösti Karjalainen.

Kuhakunkun historia

ulottuu jo lähes parinkymmenen vuoden taakse.

Mutta mistä lähdettiin ja miten lopulta

päädyttiin järjestämään

Suomen suurinta kalastustapahtumaa?

Tapahtuma on kasvanut palkintojen mukana

Kuhakunkkua on kehitetty vuosien varrella tapahtumaksi, jossa kenellä tahansa on mahdollisuus voittaa eli tuurillakin pärjää. Osallistujia ja tapahtumakävijöitä on saatu lisää myös monenlaisella oheisohjelmalla. Suurin vaikutus kilpailun osallistujamääriin on ollut kuitenkin palkintojen kasvulla.

– Aluksi tapahtumassa oli aika peruspalkintoja, kunnes aloitimme palkitsemaan isolla perämoottorilla osallistujan, joka saisi 5 000 gramman kuhan.

Se toi lisää väkeä, mutta varsinainen kasvu lähti nopeasti liikkeelle, kun aloimme jakaa oikeasti isoja palkintoja. Seuraava pomppu tuli, kun otettiin mukaan bändit ja moottoripyöräshow.

Kovin venemäärä saatiin aikaiseksi, kun silloin ilmaisen esikisan palkintona oli 5 555 euron arvoinen Motonet-lahjakortti. Silloin mukana oli melkein 400 venettä, Kyösti Karjalainen kertaa.

Jossakin vaiheessa järjestäjät huomasivat, että nyt on kyseessä jo Suomen suurin kalastustapahtuma.

– Suurin kilpailu kalastuksen saralla

Suomessa on HK Open, mutta siinä

rentoutuisivat itse tapahtumassa kuin tekisivät talkootöitä.

– Aina on kuitenkin talkooväki löydetty ja hommat saatu hoidettua. Noin viisi vuotta sitten pidettiin kilpailun yhteydessä isommat festarit, joilla oli kymmenen ulkomaista esiintyjää. Naapurikunnassa pistivät pikavauhtia pystyyn myös festarit samalle päivälle, joten jouduimme tekemään kovasti töitä, että saatiin kävijöitä. Siitäkin selvittiin ja plussalle päästiin, kun uskottiin omaan tekemiseen, mainostettiin ja rummutettiin tapahtumaa, kertoo Kyösti Karjalainen.

Tärkein oppi Kuhakunkun historian ajalta on Kyösti Karjalaisella kirkkaana mielessä.

– Usko omaan tekemiseen ei saa näissä hommissa horjua. Se on tärkein sääntö.

Kuhakunkun vanhat lehdet ovat luettavissa issuu.com-palvelussa hakusanalla Oulujärvi Fishing.

Lue lisää www.kuhakunkku.fi

kisassa jokainen voi kalastaa missä vain eikä tarvitse tulla yhteen paikkaan. Kuhakunkussa taas ihmiset kerääntyvät nimenomaan paikan päälle, joten kalastustapahtumana

Kuhakunkku on kyllä Suomen suurin.

Talkoohommia ja uskoa omaan tekemiseen

Kuhakunkku on vaatinut historiansa aikana lukemattoman määrän talkootunteja ja paljon myös talkooväkeä.

Jälkimmäistä voi joskus olla hankala

saada etenkin keskellä kauneinta Suomen kesää, kun ihmiset mieluummin

Purental

Klassinen hieroja

Maire Komulainen

Lepikontie 2 C (Kotomo)

88300 Paltamo

Ajanvaraus: vello.fi/hierontamaiko

040 536 4456

Klassinen hieronta Kuumak vi hieronta Intia ainen päähieronta has käsittely
17
OulujärvenKuhakunkku järjestetään28.-29.7.-23

palvelee vuosikymmenten kokemuksella

Yrittäjä Jarmo Korhosesta

piti tulla liikunnanohjaaja, mutta tulikin fysioterapeutti. Vuosien aikana ovat tulleet tutuiksi paitsi ihmisten monenlaiset vaivat, myös julkisen terveydenhuollon rajut muutokset.

Paltamon Fysioterapia on perustamisestaan vuodesta 1991 lähtien tarjonnut fysioterapiaa ja hierontaa. Nykyisin yrityksen palvelut voi maksaa myös Epassilla. Kunnan ikärakenteen mukaisesti fysioterapian asiakkaina on paljon ikääntyviä, ja heidän määränsä

asiakaskunnassa on kasvanut. Myös Paltamon alueen vapaa-ajan asukkaat ovat löytäneet yrityksen palvelut.

– Vapaa-ajan asukkaat ovat paltamolaisille yrityksille erittäin tärkeitä. Heitä on meillä kesäisin paljon, ja he käyttävät kiitettävästi paltamolaisten yritysten palveluita. Jonkin verran heitä käy myös meillä asiakkaina, kertoo Jarmo Korhonen.

Terveydenhuollon

monet muutokset

Moni asiakkaista tulee fysioterapiaan lääkärin lähetteellä, mutta toki

esimerkiksi hierontaan voi hyvin tulla

ilman lähetettäkin. Yhteistyö julkisen

terveydenhuollon eli lähinnä kunnan

pystyi asiakasta hoitaessa soittamaan terveyskeskukseen ja kysymään, mitä tämän Maijan jalassa olevan haavan kanssa tehdään, ei nykyinen takaisinsoittojärjestelmä moiseen taivu. Vika ei ole tietenkään henkilökunnassa vaan järjestelmässä, Jarmo harmittelee.

Myös vuodenvaihteessa voimaan tullut fysioterapian Kela-korvauksen poisto harmittaa. Vaikka Kela-korvauksen määrä on vuosien kuluessa paljon pienentynyt, on sillä edelleen ollut tärkeä vaikutus etenkin monen pienituloisen eläkeläisen kukkarossa. Vaikka yrittäjä pyrkisi pitämään hinnat maltillisina, pidemmissä hoitosarjoissa

lasku tietenkin tahtoo kasvaa.

– Voi myös ihmetellä, miten Kela-korvausten poistaminen käy yksiin lisääntyneen kuntoutuksen tarpeen

kanssa. Työssäkäyvien pitäisi pystyä

jatkamaan työuraansa mahdollisimman

pitkään. Vanhusten hoitopaikkoja vä-

hennetään ja kotona tapahtuvaa hoitoa

Fysioterapeutti Jarmo Korhonen ja jalkaterapeutti Elina Korhonen.

terveyskeskuksen kanssa on ollut ja on yhä edelleen tärkeää – tosin siinä on tapahtunut vuosien saatossa paljon muutoksia. Jarmo Korhosella on kokemusta molemmista puolista, sillä hän oli aiemmin töissä Paltamon kunnan terveyskeskuksessa.

– Niin kauan kun toimimme omana terveyskeskuksena, asioiden hoitami nen oli helppoa ja mutkatonta. Jos oli tarvetta konsultoida lääkäriä, pystyi soittamaan ja sai aina hoitavan, asiak kaan tuntevan lääkärin puhelimeen. Nyt lähetteen tekee monesti joku väliaikainen lääkäri, joka ei välttämät tä ole enää huomenna Paltamossa töissä. Samoin hoitajien konsultointi on mennyt hankalaksi. Kun ennen

Jo 20 vuotta ratsastusta

lisätään. Mielestäni kuntoutuksella olisi

aika iso rooli molempiin tavoitteisiin pääsemisessä. Julkisen puolen voi -

mavarat eivät kaiken kuntoutuksen tarjoamiseen riitä, Korhonen sanoo. Fysioterapian ja hieronnan tarve ei ole vähentynyt, ja Paltamon Fysioterapiassa palvellaan asiakkaita ammattitaidolla entiseen malliin –muutoksista huolimatta.

www.paltamonfysioterapia.fi

Lamingon Kukka- ja Hautauspalvelu Puutarhakauppaa monipuolisesta valikoimasta Lepikontie 15 88300 Paltamo • Puh. (08) 871807 , 0400 685755 • kesäkukat • lannoitteet, mullat, kalkit, • kasvinsuojeluaineet, • maanpeittokankaat • kukkien, vihannesten ja nurmikon siemenet • Kekkilän-, Biolan-ja Bernerin tuotteita Puhelin
Kumpusentie 15
www.holltalli.fi • tuula@holltalli.fi
islanninhevosilla
Paltamon Fysioterapia
050 357 6501
• 88300 Paltamo
18

Paltamon koiraharrastajat laittavat hännät heilumaan

Yli kaksikymmentä

vuotta toiminut Paltamon

koiraharrastajat ry tarjoaa

monipuolista tekemistä niin

koirille kuin omistajillekin.

Vai miltä kuulostaisi agility, nosework tai rally-toko?

– Jonkin verran on ollut erilaisia lajikokeiluja, kuten vesipelastusta ja omilla säännöillä on koirasuunnistettukin. Lisäksi on järjestetty Yöttömän yön koiravaellus -tapahtuma. Tälle vuodelle on tulossa myös hakuun tutustumista, kertoo puheenjohtaja

Minna Oikarinen .

Tänä vuonna yhdistyksessä on suunniteltu järjestettävän Kiva koirakansalainen -testiä, josta löytyy tietoa yhdistyksen nettisivuilta.

Virallisia kokeitakin järjestetään.

Viime vuosina Paltamon koiraharrastajat on ollut aktiivisesti mukana erityisesti nosework-toiminnassa. Kokeita on järjestetty yhdessä Kainuun

Seurakoira- ja Terrierikerhon kanssa.

– Viime vuonna pidimme yhteensä

Termit tutuiksi

Nosework = Nosework on nenätyöskentelyyn keskittyvä laji, joka sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Noseworkissa koira pääsee käyttämään nenäänsä etsiessään sille opetettuja kohdehajuja erilaisissa ympäristöissä.

Vuonna 2001 perustettu Paltamon

koiraharrastajat on aktiivinen yhdistys, jossa on varsinaisten jäsenten lisäksi niin nuoriso- kuin perhejäseniäkin. Jäsenmäärä on tällä hetkellä 57.

Harrastettavia lajeja ovat esimerkiksi nosework, rally-toko, toko ja agility.

Niissä järjestetään erilaisia kursseja ja yhteistreenejä. Myös palveluskoiralajeista kiinnostuneille löytyy oma treeniporukka.

15 virallista nosework-koetta. Tänä

kesänä puolestaan järjestämme jo

kolmatta kertaa Noseviikon, jonka

aikana kokeita järjestetään eri puolilla Kainuuta. Noseviikko on meidän

toiminnassamme varmasti suurimpia ponnistuksia vuosittain, Minna kertoo.

Noseworkilla on helppo aloittaa

Paltamon koiraharrastajien toimin -

taan voi tulla mukaan millaisen koiran kanssa tahansa, kunhan rokotukset ovat kunnossa.

– Erityisesti nosework on todella matalan kynnyksen laji. Siihen on helppo lähteä mukaan, vaikka ei ihan tarkkaan tietäisi, minkälaisesta toiminnasta oma koira tykkää. Nosework sopii luonteeltaan hyvin erilaisille koirille: vilkkaita koiria toiminta voi tasoittaa ja rauhoittaa, kun taas rauhallisten ja ehkä hieman arkojen koirien itseluottamusta saadaan vahvistettua, kuvailee Minna Oikarinen.

Myös koiran ohjaajalle nosework voi olla helppo tapa aloittaa harrastus, etenkin jos esiintyminen jännittää. – Noseworkissa koira on koko ajan se, mitä seurataan ja ohjaaja hyvin toissijainen. Silloin voi olla helpompi lähteä myös virallisiin kokeisiin, kun ei tarvitse jännittää esillä oloa.

Uudet tilat parantavat harrastusmahdollisuuksia

Koiraharrastukselle avautuu uusia mahdollisuuksia, kun Paltamon koiraharrastajien uudet tilat valmistuvat kesän korvalla Konttitiellä. Tilat ovat hieman syrjemmässä kuin aiemmin,

mikä sopii koirien kanssa harrastaville oikein hyvin. Esimerkiksi agilityyn yhdistykseltä löytyy hyvin kattava estekalusto, joka saattaisi mahdollistaa jopa kilpailujen järjestämisen ainakin uusissa ulkotiloissa. – Uudet lämpimät tilat mahdollistavat paremmat harjoitteluolosuhteet ympäri vuoden. Lisäksi saadaan ulos aidattu koirakenttä, jossa mahdutaan hyvin treenaamaan lumettomaan aikaan, Minna sanoo.

Ei siis muuta kuin häntä heilumaan, ja mukaan yhdistyksen toimintaan!

Jäseneksi voi liittyä jäsensihteerin kautta, yhteystiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

www.paltamonkoiraharrastajat.com

Agility = Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu. Agilityssä ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi.

Toko = Tottelevaisuuskokeen eli tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa.

Rally-toko = Rally-toko yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa.

Maanrakennusalan palveluja yrityksille ja yksityisille.

• Teiden ja katujen rakentaminen

• kunnallistekniikka

• kiviainekset toimitetuttuna

• rakennusten pohjatyöt

• rantatyöt ym. Ota

Lähde: Suomen Kennelliitto
yhteyttä !
08 871 888 | mrl-pyykkonen.com 19
Puh.

Investoi Paltamoon -hankkeen näkymät

Investoi Paltamoon -hanke järjesti hankkeen päätteeksi maaliskuussa yritystreffit. Virtuaaliseen verkostoitumistapahtumaan osallistui yrityksiä Rovaniemeltä Söderkullaan. Tapahtumassa johtavat suomalaisyritykset kertoivat, millaisia palveluja Paltamoon suunnitellun biotuotetehtaan rakentaminen ja tuotanto vaatii.

Asiantuntijapuheenvuoroina kuultiin KaiCell Fibers Oy:n toimitusjohtaja Hannu Heikkisen biotuotetehtaan

tilannekatsaus. AFRYn asiantuntija Eeva Oikarinen esitteli biotuotetehdaskonseptia ja projektikokonaisuuksia.

– Oikarisen esitys selvensi tehtaan toiminnan monipuolisuutta: Kyseessä ei ole vain puun käsittely hakkeeksi ja jalostaminen, vaan kemikaalikierto on yhtä suuri osa toimintaa, kertoo

Investoi Paltamoon -hankkeen projektipäällikkö Esa Järvenoja.

AFRY on rakennetun ympäristön, teollisuus- ja energia-alojen sekä digitalisaation suunnittelu- ja konsultointiyhtiö.

Biotuotetehdasalueen valmistelua ja perusinfran rakentamista valotti Swecon projektipäällikkö

Riitta Juutinen . ABB:n Key Account Manager Markku Pietikäinen taas esitteli sähköistyksen ja automaation kokonaistoimittajuutta.

Erityistä mielenkiintoa herätti kiertotalousfirma Betolarin Pasi Karekiven esitys, joka käsitteli kestävää liiketoimintaa teollisuuden sivuvirroista.

– Biotuotetehtaan toiminta tuottaa mm. tuhkaa ja viherlipeäsakkaa, joiden jatkojalostamiseen Betolar on kehittänyt menetelmiä, joilla aineita hyödynnetään sidosaineena betonin valmistuksessa. Prosessi vähentää hiilidioksidipäästöjä, Järvenoja kertoo.

Oman kylän pankista

Raha- ja pankkiasioiden lisäksi meillä hoituvat myös:

AVOINNA ma 9-16

Verkostoitumistapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä henkilöä eri yrityksistä. Mukana oli myös kuntien elinkeinohenkilöitä. Tapahtumassa yritysten kesken kehkeytyi 18 yritystreffit.

Hankkeessa laadittu materiaali löytyy kunnan palvelusivustolta osiosta www.paltamo.fi/tyo-ja-elinkeinot/ investoi-paltamoon .

Uusi hankeaihio on valmisteilla liittyen uusiutuvan energian ratkaisuihin sekä biotuotetehtaan sivuvirtojen hyödyntämiseen.

Teksti: Minna Härkönen

Lisätietoja

Salla Korhonen

kehitysjohtaja

044 2885 660

salla.korhonen@paltamo.fi

- kauppakirjat ja kaupanvahvistukset

- edunvalvontavaltakirjat

- testamentit

- perunkirjoitukset

ti 9-16

ke 9-15 to 9-16

Kassapalvelut avoinna ma, to, pe 9-12

Lepikontie 19 | p. 010 258 9301 | OP Paltamo

pe 9-15 20

Helppoa ja edullista:

• luotettava ja ammattitaitoinen henkilöstö

• edullisesti, nopeasti ja vaivattomasti

• laskutamme vain tehdystä työstä

• työntekijöitämme sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus

ISO APU —

PIENEENKIN

TARPEESEEN! eurojopi.fi

Haluamme kuunnella asiakkaiden tarpeita ja tarjota heille tilanteeseen sopivaa apua hyvällä palveluasenteella

Palvelujamme:

• Kotipalvelut

• Siivoukset

• Kiinteistönhoito

• Pihatyöt

• Lumenpudotukset

• Remontoinnit

• Työvoiman vuokraus

• Roskakatokset

Hyödynnä kotitalousvähennys!

V. 2023 koti- ja hoivatyö 60 %, remontit 40 %.

Autamme asiakkaitamme kotitalousvähennyksen hakemisessa!

Ota yhteyttä!

Eija: 044 7563 664

Saija: 050 3072 899

Kiinteistönhoito: 044 2131 334

ejopi@eurojopi.fi

Puolangantie 8, 88300 PALTAMO

toimitusjohtaja Jarkko Keski-Liikala
“ “

Paluumuuttajana Paltamossa

Leppoisa ja sujuva arki

toivat Maire Komulaisen

perheineen takaisin

Paltamoon muualla

vietettyjen vuosien jälkeen.

Nyt lähellä on rakkaita

ihmisiä, kaunista luontoa ja turvallinen elinympäristö.

Kuopiossakin. Paltamossa Hieronta MaiKo on löytänyt paikkansa Kotomosta kauniin Kiehimänjoen varrelta. Teen klassista hierontaa, kuumakivihierontaa, intialaista päähierontaa ja purentalihaskäsittelyä. Olen kiitollinen kaikille asiakkailleni siitä, että olen saanut tehdä työtä, jolle on selvästi tällä kylällä tarvetta.

Millaista arkenne on Paltamossa?

80,-/2-3 hh aamiaisella

Kesälounas

12,-/hlö noutopöydästä arkisin klo 11.30-13

Kuka olet ja millainen historia sinulla on Paltamossa?

– Olen Maire Komulainen , 37 vuotta. Olen syntynyt Vaalassa, mutta vuonna 1989 olemme perheeni kanssa

muuttaneet Paltamoon. Paltamossa

kävin koulut lukioon saakka, jonka jälkeen opinnot sairaanhoitajaksi

jatkuivat Kajaanissa ja Iisalmessa ja työt veivät minut lopulta Kuopioon.

Eräänä kesäiltana Paltamossa käydessäni tapasin paltamolaislähtöisen

nykyisen aviomieheni, ja siitä meidän yhteinen taipaleemme sai alkunsa.

Perheeseemme syntyi Jännevirralla

asuessamme kaksi poikaa.

Milloin ja miksi muutitte

takaisin Paltamoon?

– Muutimme Siilinjärveltä takaisin

Paltamoon reilu vuosi sitten. Meidän

perheellemme muutto Paltamoon

tuli yhteisestä halusta. Toki siihen

tarvittiin ripaus rohkeuttakin vaihtaa

maisemaa ja myös hyvää tuuria, että saimme entisen kotimme myytyä ja miehelle töitä Kajaanista. Meille on tärkeää saada elää arkea, johon kuuluvat rakkaat ja läheisimmät ihmiset.

Puhdas ja kaunis luonto sekä rauhallinen, tuttu ja turvallinen elinympäristö ovat myös asioita, joita Paltamo meille tarjoaa. Mieheni kotitalo remontoitiin viime vuonna ja nyt siitä on tullut meidän näköisemme koti.

Mitä teet työksesi?

– Olen toiselta ammatiltani koulutettu hieroja, johon opinnot suoritin työn ohella. Yrittäjyyteen ryhtyminen pahimpana koronavuotena jännitti, mutta vahva usko ja luottamus omaan tekemiseen ja siinä onnistumiseen kantoivat. Hieronta MaiKo ehti tulla monelle tutuksi niin Siilinjärvellä kuin

– Elämä Paltamossa on leppoisaa ja helppoa. Rakastan meidän perusarkeamme täällä. Lapset viihtyvät hyvin koulussa ja heillä on paljon hyviä ystäviä, joista monet ovat tulleet tutuiksi jo aiemmin vuosien varrella mummolareissuja tehdessä. Paltamosta löytyvät kattavat ja monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet, jotka mahdollistavat täällä asumisen ja hyvän arjen eri ikäisille asukkaille.

Miltä tulevaisuus näyttää?

– Toivon, että Paltamo säilyy elinvoimaisena kylänä, joka pystyy tarjoamaan työtä muillekin paluumuuttajille ja uusille tuleville asukkaille. Toivon myös, että pystyn jatkossakin tarjoamaan oman yritykseni hierontapalveluja paltamolaisille ja kaikille muillekin kylässä kävijöille vielä pitkään.

Ajanvaraus: https://vello.fi/hierontamaiko/ Facebook & Instagram:

@hierontamaiko

Autioniemeen on rakennettu talven aikana kävely- ja maastopyöräreitti.

Reitin alkuun on tehty paikoitusalue, ja reitti on merkitty, puisin nuoliopastein sekä kuvallisin kyltein. Kylttien ja nuoliopasteiden lisäksi reitin varrella

on sinisiä kuitunauhoja reitin merkiksi. Autioniemeen käännytään VT22:lta Koikerolahdentielle. Reitin alkuun on tehty paikoitusalue, jossa sijaitsee myös reitin opastaulu.

Reitin läheisyydessä sijaitsee myös Paltamon Moottorikerho/Urheiluautoilijat ry:n laavu, jota voi käyttää omatoimiperiaatteella esim. makkaranpaistoon eli jokainen tuo omat pilkkeet tullessaan ja vie roskat mennessään. Laavun paikka on merkitty opastauluun.

Katso muut liikuntapaikat paltamo.fi

– Maire Komulainen
Tahvintie 4 • MIESLAHTI • p. 0400 731 305 www.kainuunopisto.fi
22

Kiinteistönhoito • Kirvesmiestyöt

Sisä- ja ulkoremontit • Pyörätuoliluiskat • Pihojen harjaus- ja painepesu

• Lumityöt • Liukkauden torjunta • Ulkoalueiden hoito

• Yritys- ja yksityisasiakkaat • Päivystys 24/7

Huolto / päivystys 24/7 puh. 0400 586 730

Kirvesmiestyöt

Ossi Laine puh. 040 8245 962

Sami

puh. 044 5107 498

Kuntoportaat suunnitteilla Metsätielle

Kuntalaiset ovat toivoneet Paltamoon kuntoportaita matalan kynnyksen liikunnan harrastamiseksi.

Kysyimme kuntalaisilta keväällä, mikä olisi portaille sopivin paikka. Ylivoimaisesti eniten kannatusta sai rinne, joka sijaitsee paloaseman kohdalla Metsätiellä.

Kuntoporrashanke etenee niin, että kunta valmistelee hankehakemuksen Oulujärvi Leaderille tukea varten. Oulujärvi Leader käsittelee uuden ohjelmakauden rahoitushakemuksia loka-marraskuussa.

Rakentamisen aikataulu on riippuvainen hankkeen rahoituspäätöksestä. Portaiden arvioitu valmistumisaika on 2024. Tarkempaa tietoa hankkeesta saadaan syksymmällä.

Lisätietoja

Hyvinvointiaktivaattori

Jenna Härkönen

jenna.harkonen@paltamo.fi

Laine
7272 SIJAISAUTO HUOLLON AJAKSI DIAGNOSTIIKKA JA OHJELMOINNIT HUOLLOT JA KATSASTUKSET TAKUUTYÖ JA -OSAT VARAOSAT JA LISÄVARUSTEET HITSAUSJA KORITYÖT ÖLJYT SUODATTIMET JA AUTOKEMIKAALIT PESUT, VAHAUKSET JA SISÄPUHDISTUKSET TUULILASIT JA KORJAUKSET RENKAAT VANTEET JA RENGASTYÖT ILMASTOINTIHUOLTO Mekonomen Paltamo Puh. 0400 267 223 Konttitie 5, 88300 Paltamo Sijaisauto veloituksetta! Fysioterapia/hieronta 60 min.
(norm 50)
saakka) 040 546 1593
p.040 623
45,-
31.8.-23
23

EILISEN LAPSET JA LEIKITYT LELUT

Maastopolku

omassa rauhassaan kylän tuntumassa

Tulevaisuus näyttää kirkkaalta: kuntosali ja muita liikuntaan liittyviä avauksia on kehitteillä.

Puh. 050 406 1643

www.putcine.fi

Maastopolun uutta asuinaluetta Oikarinen luonnehtii valoisaksi, auringon suuntaan avautuvaksi rinteeksi, joka sijaitsee omassa rauhassaan, hieman kylän pinnasta erillään. Metsässä viihtyvät puolukat, mustikat ja kanttarellit. – Ladut ja kuntopolku alkavat aivan alueen vierestä. Lähellä ovat päiväkoti, koulu, juna-asema. Kouluun pääsee talvella myös kilometrin matkan hiihtäen.

Kontiomäen kylä sijaitsee Kainuussa niin kätevästi, että sieltä on helppo lähteä moneen suuntaan harrastamaan ja töihin. Lyhyt matka on Paltamoon, Vuokattiin, Kajaaniin, Hyrynsalmelle ja Ristijärvelle. Oman

juna-aseman ansiosta reissuun pääsee kauemmaskin.

Oulujärvi on yllättävän lähellä. Kalalle ja veneilemään pääsee näppärästi Savirannasta.

Tulevaisuus näyttää kirkkaalta: kuntosali ja muita liikuntaan liittyviä avauksia on kehitteillä. Lapsiperheiden lisiminen on vakuuttava elämänmerkki, jos kohta monenikäinen väestö on rikkaus. Kylä pysyy eläväisenä.

Lue lisää Maastopolun asuinalueesta lehden takakannesta.

Vanhoja kipsipatsaita ja leluja | 27.6.-30.7.2023 | ti - su klo 12-18 • meteliseis.com •
Meteli seis. ry lelumuseo_eilisen_lapset
tai MobilePay LELUMUSEON NÄYTTELY mainosB2B.fi
Paltamon Metelin Kanervassa (Golftie 3) Pääsymaksu 5€ Käteinen
LVI JA SÄHKÖALAN PALVELUT
24

Yhteisöllisyys

ilmenee kyläläisten toinen toisensa kannattelemisena.

Omannäköistä elämää Kontiomäellä

– Luonnosta ja liikunnasta tykkää -

välle perheelle Kontiomäki on hyvä ja turvallinen paikka asua, sanoo 15 vuotta kylällä elänyt Miia Oikarinen .

Lapset viihtyvät pienessä eläväi -

sessä kyläkoulussa ja päiväkodissa.

– Päiväkotimme on lapsille hyvä paikka kasvaa, ja koulusta tulee sama fiilis.

Vanhemmat tuntevat toisensa. Tuntuu siltä, kuin kasvattaminen olisi jaettua.

Aikuiset katsovat toistensa lasten perään, kun he viilettävät kylällä.

– Koulu on vireä, kehittyvä ja monipuolista toimintaa järjestävä. Lasten tukena on erityisopettaja. Lisäksi

järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa, ja koululla toimii myös Nuokkari.

– Jos asukkailla ei ole omaa turva -

verkkoa sukulaisistaan, kyläläiset muodostavat omalla laillaan sellaisen.

– Yhteisöllisyys ilmenee kyläläisten

toinen toisensa kannattelemisena.

Toinen toisensa tunteminen on minusta rikkaus. Silti saa halutessaan elää itsenäisti ja omannäköistä elämää, Oikarinen sanoo.

Kyläläiset ovat aktiivisia harrastamaan ja järjestämään tapahtumia. Nopeastikin saadaan koolle vaikka jalkapalloporukka, ja luistelukaukalo on kovassa käytössä. Myös teistä huolehditaan hyvin.

Kylämäisyys käsittää sopivasti palveluja. Erinomaisesti ylläpidetyille laduille tullaan kauempaakin hiihtämään. Ladut ovatkin Oikarisen lempipaikka Kontiomäellä.

703240 1234567 08 9 ASIAKAS ANSS L S A-KOR T P U SA- OR
Miia Oikarinen tattimetsällä Kontiomäen hiekkakankailla.
25

Pimeällä näkyvät tähdet

kaveri Kalastajan

Onnistuneen kalareissun kruunaa maukkaat vene-eväät. Meiltä löydät laajan valikoiman tuotteita sekä parhaimmat herkut kesäpäivien viettoon ja kala-apajille.

– Entäpä jos kokeiltaisiin asumista Paltamossa, vihtiläiset Henna Viitasalo ja Harri Koskelo aprikoivat toissa syksynä.

Sysäyksen sai liikkeelle unelma kodista järven rannalla. Yli 20 vuotta pääkaupunkiseudulla asunut entinen paltamolainen Koskelo ja helsinkiläissyntyinen Viitasalo muuttivat viime kesänä Harrin äidiltä ostamaansa taloon Saarisen rannalle.

Mummun läheisyys ja tuki arjessa tuntuivat lasten kasvamisen kannalta tärkeiltä. Nyt perheen 3– ja 7– vuotiaat lapset saavat olla päivittäin tekemisissä mummun kanssa.

– Ajattelimme, että kun lapsilla on hyvät oltavat, niin aikuisetkin viihtyvät. Vaikka Vihdissäkin oli luonto ja

palvelut lähellä, niin olemme yllättyneitä, miten rauhallista ja stressitöntä täällä on elää. Arki on asettunut hyvin.

– Varhaiskasvatus Paltamossa on mahtavaa! Itse hieman pelkäsin etukäteen, kun tiesin, ettei vaihtomahdollisuutta ole, jos emme olisi tyytyväisiä. Mutta aivan turhaan pelkäsin! En olisi näin upeaa eskaria tai päiväkotia osannut edes unelmoida meidän lapsille, Viitasalo kiittää.

– Työskentelen samalla työnantajalla kuin aiemminkin, mutta etänä. Yrityksen pääpaikalle Keravalle pääsee kätevästi lentäen tai junalla, Koskelo sanoo.

Viitasalolla on vaatealan verkkokauppa Hebu. Sivutoimisena yrittäjänä

Viitasalo haaveilee kokopäiväisestä

yrittäjyydestä kivijalkamyymälässä Paltamon kirkonkylällä.

– Kesää kohti odotan kädet syyhyten, että pääsen tekemään pihaan omia suunnitelmia, Viitasalo hihkuu. Kalastus, luonnonläheisyydestä nauttiminen ja uiminen kuuluvat olennaisesti perheen elämään. Yhteinen unelma, kunnon rantasauna, odottaa myös unelmalistalla, ihan ulottuvilla.

– Elämä kokonaisuudessaan on rauhoittunut täällä. Pystyy keskittymään lapsiin ja yhdessäoloon. Olemme muidenkin havainnoimana iloisempia, eläväisempiä ja onnellisempia. Luonto auttaa ja merkitsee paljon, he sanovat.

Pimeällä näkyvät tähdet. Ja linnunrata.

S-kaupat.fi tilaa ruoat ja nouda meiltä

S-market Paltamo

ma–la 7–21

su 10–21

GRILLATTU KATKARAPUSALAATTI YHTEISHYVA.FI
26

Jokainen melontakerta on

Paltamon kunta on rakennuttanut

vuonna 2019 Oulujärvi Leaderin rahoituksella Metelinniemeen melontatallin. Melontatallissa on hankkeen aikana hankitut kahdeksan kajakkia ja muuta melonnassa tarvittavaa välineistöä sekä muutamia yksityisten omistamia kajakkeja.

Kunta on tehnyt yhteistyösopimuksen melontatallin ja sen välineistön käytöstä Oulujärven Melojat ry:n (OuMe) kanssa. Melontatallilta on mahdollista vuokrata paikka omalle kajakille, vuosipaikkamaksu on 20 €.

Oulujärven Melojat ry järjestää viikkomelontoja, koulutusta ja retkiä. Yhden viikon aikana on mahdollista osallistua jopa kolmeen viikkomelontaan, joihin voi osallistua, kun on suorittanut melonnan peruskurssin tai muutoin voi osoittaa omaavansa melonnan perustaidot.

Melontaharrastuksen suurin investointi on koulutus, jos ei halua hankkia omaa välineistöä. Meloja 1 -kurssin hinta on 100 €/75 €, Melonnan ABC -kurssin 50 € ja Oulujärven Melojat

ry:n jäsenmaksu on 30 €/aikuiset ja

10 €/15-18 vuotiaat. Kajakin, melan, pelastusliivit ja muut tarvittavat välineet saa viikkomelontoihin ja ohjatuille retkille käyttöön maksutta.

Meloja 1 -koulutuksessa opetellaan kajakin käsittely, eri kajakkien ja melojen ominaisuudet, turvavälineet, kajakkiin meno ja poistuminen, erilaiset melavedot, pelastautuminen ja ryhmässä melominen retkellä. Meloja 1 -kurssi voidaan toteuttaa joko viikonloppuna tai kolmen illan koulutuksena.

Melonnan ABC -koulutus on yhden illan koulutus, jossa tutustutaan melonnan perusasioihin ja kokeillaan melontaa.

Melontaretkelle lähtö on suunniteltava sääolosuhteiden mukaan ja retkelle voi ottaa esi. teltan, trangian, vettä, vaihtovaatetta ja ruokaa, jotka saa mahtumaan kajakin tavaratiloihin. Mukana pitää olla vaihtovaatetta, juotavaa, välipaloja ja turvavälineet.

– Minä melon kajakilla Oulujärvellä ja Kivesjärvellä, kertoo OuMen Anu Leinonen .

– Melominen on ihanan rentouttavaa, ja suorastaan meditatiivista tyynellä kelillä ja haastavaa ja tiukkaa keskittymistä vaativaa tuulisessa säässä.

– Pidän melonnasta paljon. Meloessa pääsee menemään omia reittejä hiljaisuudessa, ja näkee mihin on menossa myös matalassa vedessä. Jokainen melontakerta on erilainen, koska sää, seura tai reitti vaihtelee. Kuvia on mukava ottaa retkiltä, yleensä hienoja kuvia hyvässä säässä löytyy, muttei haastavista sääolosuhteista, Leinonen kertoo.

Tämän kesän aikana Paltamoon on suunnitelmissa järjestää Meloja

1 ja Melonnan ABC -koulutus sekä tutustumisilta. Tutustumisillat tulevat nopealla aikataululla sääolojen ja ohjaajien vapaiden mukaan. Näistä tietoa löytyy Oulujärven Melojien Facebook-sivuilta, www-sivulta https://oume.yhdistysavain.fi/ sekä Anu Leinonen p. 040 5479860.

Tervetuloa mukaan melomaan!

Metelinniemen uimalaituri on saatu käyttöön alkukesästä. Aallonmurtaja suojaa laituria niin että laiturin käyttö tuulisellakin säällä on turvallista. Hankalaksi osoittautunut ponnahduslauta on laiturista poistettu. Uimakopit viimeistelevät rannan miellyttävän käytön.

Meiltä paljon ihania vaatteita ja kenkiä naisille ja miehille, aikuisille sopivat mitoitukset.

Hiekat, sorat ja murskeet Maanrakennus Nosturityöt Vaihtolavat – paltamolainen perheyritys kainuunsora.com jukka.heikkinen@kainuunsora.com • 040 068 0796
iso kauppa pienessä kylässä!
Se
Palvelemme
10-15,
10-14 www.paltamonvaatetus.fi Lepikontie 8, puh. 050 407 1006 Tervetuloa! Olemme myös Facebookissa.
ma-ti
ke-pe 10-17, la
erilainen 27

Mainosalan palvelut

suunnittelusta tuotantoon

Graafinen suunnittelu | internetsivut | verkkokaupat | ikkuna- ja autoteippaukset yliteippaukset | opasteet | suurkuvatulostus | messujärjestelmät | ikkunakalvotukset digi + painotuotteet | kuvauspalvelut | kysy lisää...

Etäisyydet Päiväkotiin Kouluun Juna-asemalle Kajaaniin Lento-asemalle 1 km 1 km 1,3 km 20 km 30 km
tapahtumakesä www.paltamo.fi/matkailu-ja-vapaa-aika/kesatapahtumat Sairaalatie 1 | PALTAMO | Puh. 050 5699 177 | info@mainosB2B.fi | www.mainosB2B.fi
Tulossa vilkas