Page 1

kert

A Magnolia Art bemutatja

„Csak az a szép zöld gyep… ” Chelsea Flower Show 2012 Minden a

évben,

kertbarátokat,

május

végéhez

közeledve

növénykedvelõket,

nagy

izgalom

kerttulajdonosokat

és

fogja

el

egyáltalán

mindenkit, aki kicsit is vonzódik a természethez, hiszen egy szûk hétre megnyitja

kapuit

kertkiállítása

a

London

Chelsea Flower Show,

a

világ

legrangosabb

szívében, ahol minden a zöld élettér körül forog.

Erre az eseményre sem kiállítóként, sem látogatóként nem lehet hipp-hopp beugrani. A pályázó bemutatókertek terveit a kiállítás elõtt több, mint egy évvel le kell adni a bírálóbizottságnak, aki kiválasztja azokat a szerencséseket, akik felépíthetik nagyobb (200 m2) vagy kisebb (25 m2) bemutatókertjüket. Szponzorok a tervezés elsõ lépéseitõl jelen vannak, hiszen közösen találják ki a kert filozófiáját, apropóját, amit a tervezõ végül megjelenít a bemutatókertben. A kiállításon kertet szponzorálni rangot, és nem kis anyagi befektetést jelent egy komoly ismertséget hozó rendezvénybe, melynek óriási reklámot biztosít a média, és megtérülõ marketingereje van. A kert és a zöld rendkívül progresszív üzenethordozó jellege miatt a szponzorok olyan társadalmi problémákra irányítják rá a figyelmet, mint például a rákkutatás, a fogyatékos vagy hontalan emberek helyzete, az egyre fogyó energia, a vízhiány vagy az ökotudatosság. Akad olyan is, aki országimázs építésre, vagy éppen „csak” kereskedelmi érdekbõl (pezsgõgyár, utazási iroda) vesz részt az ese-

Szerzõ: Bossánszky Krisztina Fotó: www.magnoliaart.hu

ményen. A látogatónak sincs könnyû dolga, hiszen a jegyek már hónapokkal elõbb elfogynak. Az angol középosztály ünnepelt eseményére a királynõ és a királyi ház is ellátogat egy részükre fenntartott napon. A kiállítás természetesen sokkal több egy egyszerû kertbemutatónál: rengeteg ötlet, designelem és újdonság jelenik meg itt. Feledésbe merült növényfajok kerülhetnek ismét a figyelem középpontjába, és a kertépítés elemei között is felfedezhetünk új vagy visszatérõ anyagokat. Természetesen mindenki figyeli a trendet: ebben az évben szembetûnõ változás, hogy a rendszeresen nyírt gyepfelület szinte teljesen eltûnt a kertekbõl. Felváltotta a vadvirágos rét lágyszárú növényzete, melyet különbözõ épített elemek osztanak részekre. Ez a növényhasználat egybeesik az ökológiailag fenntartható kertek jövõben várható elterjedésével. Kevesebb fûnyírásra, kevesebb öntözésre lesz szükség, jobban odafigyelünk a csapadékvíz hasznosítására, és arra, hogy lakókörnyezetünkben õshonos növényeket válasszunk az ültetésnél. Jó példák

Lásd még: Chelsea Flower Show OCTOGON 2011/1., Green City 2011/2-3., Történeti kertek Csehországban 2011/4., Az ír kerttrendekrõl 2011/5., Fenntartható, ökológiailag mûködõ városi környezet Nemesvámoson 2011/6., III. Magyar Kertépítõ Verseny 2011/7., Peter Berg tájépítész, Németország 2012/2., Mi fán terem az ökotudatos játszótér? 2012/3., IV. Magyar Kertépítõ Verseny 2012/4., Floriade – World Horticultural Expo Hollandiában 2012/5.

erre Dr. Nigel Dunnett és Sarah Price kertjei, akik jelentõs szerepet vállaltak az idei londoni Olimpiai Park megálmodásában is, itt a fõ szempont a fenntarthatósági alapelvek érvényesítése volt. Másik változás, hogy a minimál háttérbe szorulásával eltûnt az egyféle virágszín használata: ismét színesednek a kertek, és elõtérbe kerülnek a virágzó növények, laza, hullámzó aljnövényzetet alkotva. Ennek ellenpontjaként a fa-és bokorválasztékban gyakran elõfordul a formára nyírt (topiary), vagy nevelt (kordonos) növények használata. Hazai viszonylatok között biztosan nem számíthatunk a kertkultúra hirtelen változására. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy az ökotudatos szemlélet lassan elõtérbe kerül a kertépítés terén is.

Trailfinders Australian Garden Tervezõ: Jason Hodges Szponzor: Trailfinders & Fleming’s Nurseries Díjazás: Aranyozott ezüst medál Kültéri lakószoba ausztrál módra: feltöltõdéshez, kerti partikhoz, baráti összejövetelekhez. Pálmákkal, cikászokkal, szubtrópusi növényekkel beültetett élettér, mellyel növelhetjük otthonunk területét. A kertet egyszerû, csupán levélformával és a zöld különbözõ árnyalataival díszítõ növényhasználat jellemzi. A modern design és a hightech megoldások tovább növelik a luxus érzetét.

71


The Brewin Dolphin Garden Tervezõ: Cleve West Szponzor: Brewin Dolphin Díjazás: Legjobb bemutató kert-Arany medál A kert a szponzor cég 250 éves fennállását, valamint az angol kertészkedés hagyományát hivatott ünnepelni. A laza szerkezetû, lágyszárú pipacsos-zsályás mezõ közepén szinte õrszemként állnak a formára nyírt tiszafák, amik az állandóságot fejezik ki a mezõ sokszínû, laza növényzetével szemben. A kert bejárata és régies jellege szintén az elmúlt évszázadok kertkultúrájának állít emléket.

Blue Water Garden Tervezõ: Dr. Nigel Dunnett Szponzor: Royal Bank of Canada Díjazás: Aranyozott ezüst medál A kert modern formai és épített elemei ellentétben állnak a laza rétbeültetéssel, melynek alapja 600 tõ narancssárga és vörös, apró virágú török liliom. A fõ tengely mentén húzódó élénk kék medencékben esõvizet gyûjtenek és tárolnak, amely segít a kedvezõ kerti klíma kialakításában. A fókuszpontban szárazon rakott terméskõ tetejû kerti pihenõ várja a látogatót.

Homebase Teenage Cancer Trust Garden Tervezõ: Joe Swift Szponzor: Homebase Díjazás: Arany medál Szépen kialakított cédruskapukon keresztül vezeti a látogatót a kerti sétány, melynek végén csobogó áll a fókuszpontban. Az alapvetõen szárazságtûrõ növényekkel beültetett kertet a kapuk különbözõ terekre osztják, ahol minden kis szögletben található egy-egy növényritkaság, eldugott kerti pihenõ. Elsõsorban burgundy színû virágok, írisz, cosmos és tömör lombszerkezetû, kisebb cserjék jellemzik a kertet.

Satoyama life Tervezõ: Kazuyuki Ishihara Szponzor: Ishihara Kazuyuki Design Laboratory Díjazás: Legjobb kézmûves kert-Arany medál Satoyamának hívják Japánban a síkság és a hegyek közt elterülõ vidéket, ahol a természettel szoros összhangban élték egyszerû hétköznapjaikat a kétkezi emberek. A tervezõ fõ célja megmutatni ezt a harmóniát, ami kis odafigyeléssel kialakítható ember és környezete között.

Westland Magical Garden Tervezõ: Diarmuid Gavin Szponzor: Westland Horticulture Díjazás: Aranyozott ezüst medál Miért kellene megelégedni egyetlen stílusú kerttel? Itt a megoldás: építkezzünk fölfelé, alakítsunk ki minden szinten más-más kertet. 6 emelet éppen elég is lesz a megvalósításhoz: zöldségeskert, eldugott, romantikus kerti merengõ, elegáns kerti partik helyszíne, gyerekjátszó 5 emeletnyi csúszdával, vagy kilátó a nyolcadikon, ahová a lift visz fel. Csak megállunk a tövében és eldöntjük, melyik emelethez van éppen kedvünk.

The Telegraph Garden Tervezõ: Sarah Price Szponzor: The Daily Telegraph Díjazás: Arany medál Egy szelet az angol vadonból. Ha nem látnánk a lebegõ érzést keltõ lépõköveket, amelyek a kert két végét kötik össze, szinte azt gondolhatnánk, hogy kint járunk a természetben. Évelõk, füvek és mocsári növények bújnak meg a hatalmas mészkõsziklák között. Színes, virágos növényt szinte alig találni a nyírfás liget aljnövényzetében, viszont aki ökológiailag fenntartható élettérre vágyik, annak sok ötletet kínál ez a kert.

M&G Garden Tervezõ: Andy Sturgeon Szponzor: M&G Investments Díjazás: Arany medál A kert a természetes anyagok használatát, és a hagyományos kivitelezési technikákat ötvözi egy modern angolkertben. Az aszimmetrikus kert közepén található medencébõl emelkedik ki a „rézbuborék” szoborcsoport, ami a kert eldugottabb részén újra meg újra feltûnik. Lila harangvirágok élénkítik a fehér pengefalak és burkolatok tömegét.

The Arthritis Research UK Garden Tervezõ: Thomas Hoblyn Szponzor: Arthritis Research UK Díjazás: Aranyozott ezüst medál, Közönségszavazás gyõztese Olasz reneszánsz kertek újjászületése, minimál stílussal keverve. A csobogók és szökõkutak több szinten helyezkednek el, ezáltal csempészve mozgalmasságot az egyébként sok burkolattal ellátott, statikus kertbe. A legtöbb közönségszavazatot kapott kert végében hatalmas ciprusok hangsúlyozzák a mediterrán jelleget.

73

"Csak az a szép zöld gyep..."  

Chelsea Flower Show 2012

"Csak az a szép zöld gyep..."  

Chelsea Flower Show 2012

Advertisement