Page 1

LiFO

Επιμέλεια αφιερώματος: Αλεξία Σβώλου

υγεία Φθινόπωρο όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, όπως στην ομώνυμη ταινία, αλλά και στην Αθήνα. Επιστροφή στη ρουτίνα, στη δουλειά που φορτσάρει, στις ατελείωτες υποχρεώσεις, στις ιώσεις, στο άγχος – οχ, νιώθω ένα σφίξιμο στην καρδιά! Περιτριγυρίζεσαι από μικρόβια, βομβαρδίζεσαι από ενημερωτικές εκστρατείες για σοβαρά νοσήματα, και αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να διαφυλάξεις την υγεία σου. Σου έχουμε τις απαντήσεις σε ένα χορταστικό αφιέρωμα υγείας εφ’ όλης της ύλης, για τα εμβόλια, την προστασία από τις λοιμώξεις, τους πιο διαδεδομένους καρκίνους, τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα δερματολογικά προβλήματα και για όλες εκείνες τις εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις που διώχνουν τις αποχρώσεις του γκρι από την καθημερινότητά μας, στηρίζουν την κοινωνία, προσφέρουν αλληλεγγύη και κάνουν κάθε πολίτη να νιώθει σημαντικός.

health/2019

Ένας οδηγός για να ζεις καλύτερα, με υγεία και ευεξία.

14.11.19 – lifo

39


40 lifo – 14.11.19


14.11.19 – lifo

41


καρκίνος

LiFO health/2019

Στους καρκίνους η ίαση δεν είναι πια «όνειρο». Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τις νέες θεραπείες εξαφανίζουν όγκους και χαρίζουν πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής, ακόμα και σε ασθενείς με μεταστατική νόσο. Αυτό κι αν είναι επίτευγμα που σε κάνει να χαμογελάς, να λες #vazoume_telos και να ντύνεσαι στα λευκά, ζητώντας να #foramelefko!

Ε Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida της Αλεξίας Σβώλου 42 lifo – 14.11.19

υγεία

ίναι η λέξη που δεν λες. Που φοβόσουν να ακούσεις αλλά και να αρθρώσεις. Που έμαθες σιγά-σιγά να ξορκίζεις μέσα από ταινίες σαν τη Ζωή σε δύο πράξεις (Stepmom) με τη Σούζαν Σαράντον και την τηλεοπτική σειρά «The Big C» με τη Λόρα Λίνεϊ. Βοηθάει να συνδέεις τον καρκίνο με χρώματα, το λευκό της ελπίδας, το ροζ της γυναικείας ευαισθησίας, το μοβ του φθινοπώρου, με αισιόδοξα hashtags και ανθρώπους αναγνωρίσιμους, celebrities, όπως η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο «θρύλος» Παναγιώτης Γιαννάκης, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του πρεσβευτή σε μια εκστρατεία κατά του φόβου. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπουκοβίνας, οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία. Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση. Μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστούμε πως πριν από 10 χρόνια οι μεταστατικοί καρκίνοι είχαν φτωχά ποσοστά επιβίωσης που κυμαίνονταν από 3 έως 6 μήνες. Αλλά για να δράσουν σωστά τα φάρμακα απαιτείται έγκαιρη χορήγηση, η οποία προϋποθέτει έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτό και ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παγκρέατος, ενώ φέτος μας καλεί σε ένα εθνικό προσκλητήριο και για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων, προβάλλοντας αισιόδοξα hashtags όπως #foramelefko για τον καρκίνο του πνεύμονα και #vazoume_telos στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Νοσήματα «ζόρικα» μέχρι πρόσφατα, που οι επιστημονικές εξελίξεις με επίκεντρο τις νέες ανοσοθεραπείες, τα στοχευμένα φάρμακα αλλά και τις ακτινοθεραπείες ακριβείας σε πολύ προηγμένα μηχανήματα έχουν αλλάξει το τοπίο της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης, γράφοντας ένα success story δίχως προηγούμενο.

#foramelefko Η πατρίδα μας κατέχει θλιβερό αργυρό μετάλλιο στα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη λόγω του τσιγάρου και η νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Ωστόσο δεν έχουμε εθνική στρατηγική για την καταπολέμησή του, ούτε πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει, για παράδειγμα, με τη μαστογραφία και την εξέταση PSA για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αντιστοίχως» λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Μπουκοβίνας, επισημαίνει: «Το τσιγάρο, μέσα από τον καρκίνο του πνεύμονα, άλλους καρκίνους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκοτώνει πρόωρα το 50% των καπνιστών. Τι σόι χόμπι είναι αυτό που σκοτώνει έναν στους δύο και γιατί δεν αποφασίζουν οι καπνιστές να το κόψουν;». Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 58% των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, με το στίγμα της νόσου και την ενοχή που νιώθει ο καπνιστής-ασθενής να αποτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό της. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται και η εκστρατεία #foramelefko της Roche Hellas, με προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού να ντύνονται στα λευκά, στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης. Από θεραπευτικής πλευράς, έχουν γίνει άλματα και το 22% των ασθενών ξεπερνά την πενταετία, με κάποιους τυχερούς φτάνουν τη 10ετία χάρη στις ανοσοθεραπείες, τη νεότερη γενιά των ογκολογικών φαρμάκων. Πιο «φλου» είναι η εικόνα στον καρκίνο του παγκρέατος, με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, να τονίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά του καρκίνου του παγκρέατος στην Ελλάδα και, καθώς είναι ο πιο ύπουλος καρκίνος δυστυχώς διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση. Ένα από τα μοναδικά σινιάλα της νόσου είναι ένας αδικαιολόγητος πόνος ψηλά στην πλάτη, στο ύψος που κουμπώνει το σουτιέν ή που δένουμε το μαγιό.

#vazoume_telos Η έγκαιρη διάγνωση είναι δυνατή στον καρκίνο, αρκεί να είμαστε «διαβασμένοι» και σε εγρήγορση, είναι όμως πιθανή και η εξάλειψή του; «Ναι» απαντά για τον 3ο συχνότερο γυναικείο καρκίνο –και πιο φονικό στις νεαρές ηλικίες–, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Αγοραστός. Και εξηγεί: χάρη στο νέο 9δυναμο εμβόλιο HPV, που συνιστάται για κορίτσια 11-18 ετών και αποζημιώνεται πλήρως, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τη νόσο αυτή, η οποία στην πατρίδα μας μετρά κάθε χρόνο τουλάχιστον 300 νέα περιστατικά. Η Αυστραλία, που εφάρμοσε πρόγραμμα εμβολιασμού με 95% εμβολιαστική κάλυψη, έχει περιορίσει ήδη δραστικά τη νόσο και σε 10 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξάλειψή της (δηλαδή, σε λιγότερο από 4 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους). Σε 30 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξαφάνισή της, δηλαδή σε λιγότερο από ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους. «Όλες οι γυναίκες έως 45 ετών, όσες είναι από 19 ετών και άνω και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, άνω των 26 ετών το πληρώνουν από την τσέπη τους. Όσο πιο νωρίς γίνει ο εμβολιασμός (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής) τόσο το καλύτερο, καθώς ο ιός HPV, που ενοχοποιείται για συνολικά 10 καρκίνους, μεταδίδεται με το σεξ. Μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται άμεσα με τον ιό HPV είναι και οι καρκίνοι του φάρυγγα και του λάρυγγα, με διάσημους ασθενείς, όπως ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας. Η ασπίδα της πρόληψης ολοκληρώνεται με τα DNA HPV test που αντικαθιστούν το ΠΑΠ τεστ και πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 5ετία, για να μπορούμε να πούμε «βάζουμε τέλος» στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με hashtag #vazoume_telos! στην εκστρατεία που υλοποιούν το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, η φαρμακευτική εταιρεία MSD και ο Σύλλογος Ασθενών με Καρκίνο «ΑγκαλιάΖΩ».


14.11.19 – lifo

43


αυτοάνοσα Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει αυτογκόλ! της Αλεξίας Σβώλου 44 lifo – 14.11.19

LiFO health/2019

υγεία

Τα αυτοάνοσα νοσήματα γνωρίζουν έξαρση στην εποχή μας, φαινόμενο για το οποίο ενοχοποιείται μια πληθώρα παραγόντων: από τη διατροφή και τη ζωή μακριά από τη φύση, σε αποστειρωμένα σπίτιακλουβιά, μέχρι τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό που μένει σταθερό είναι ότι είχαν, έχουν και θα έχουν αδυναμία στις γυναίκες.

Α

πό το στόμα του λύκου μέχρι τη δυσκαμψία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ο δρόμος είναι μακρύς, οδυνηρός και η λίστα των αυτοάνοσων ασθενειών περιλαμβάνει περίπου 100 νοσήματα που εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί και αρχίζει να επιτίθεται σε δικά του κύτταρα, εκλαμβάνοντάς τα ως ξένα. Δύο από τους συνήθεις υπόπτους για την επίθεση του ανοσοποιητικού στον ίδιο του τον εαυτό συνιστούν η θεωρία της υγιεινής ζωής (αποστειρωμένη, μακριά από τη φύση) και η εκτός ελέγχου μόλυνση της ατμόσφαιρας − αμφότεροι έχουν ενοχοποιηθεί για τον αυτοάνοσο διαβήτη τύπου 1. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα εκτίμησε ότι αν όλα τα κράτη περιόριζαν τις εκπομπές ρύπων θα εξοικονομούσαμε 140 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την ελάττωση των περιστατικών διαβήτη. Η αυτοανοσία γνωρίζει έξαρση, λοιπόν, καθώς το περιβάλλον όπου ζούμε γίνεται εχθρικότερο και το φαγητό πιο… «πλαστικό», ενώ δείχνει αδυναμία στις γυναίκες, πιθανότατα λόγω ορμονών. «Μία από τις πιο γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και παραμόρφωση» εξηγεί ο ρευματολόγος Παναγιώτης Τρόντζας, πρόεδρος της Επιστημονικής Ενώσεως για τη Μυοσκελετική Υγεία. Η νόσος χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών, στους καρπούς και στα πόδια. Όπως πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει πολλά διαφορετικά όργανα και συστήματα, όπως τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, οι πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία. Μία από τις αυτοάνοσες ασθένειες που φλερτάρουν με τις νεαρές ηλικίες είναι η ψωρίαση, η οποία οφείλεται στη μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού κερατινοποίησης των δερματικών κυττάρων (από 28 ημέρες στον φυσιολογικό κύκλο σε μόλις 4) και σε εκτεταμένη φλεγμονή παντού στο σώμα. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλεί είτε φαγούρα είτε πόνο στο δέρμα και οι δερματικές αλλοιώσεις είναι συχνότερες στους

αγκώνες, στα γόνατα, στην επιδερμίδα του κρανίου και χαμηλά στη μέση. Κάποιοι τύποι ψωρίασης προσβάλλουν κυρίως τις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες ή τις δερματικές πτυχώσεις γύρω από τα γεννητικά όργανα. Η ψωρίαση τείνει να είναι κληρονομική, ωστόσο εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες, όπως το στρες, ένας τραυματισμός στο δέρμα ή μια λοίμωξη. Η ψωρίαση είναι από τα νοσήματα που κουβαλούν βαρύ στίγμα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συννοσηρότητες (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιοπάθειες κ.λπ.) που βρίσκονται κάτω από την κορυφή του παγόβουνου και οφείλονται στην εκτεταμένη φλεγμονή. Εξίσου μεγάλο στίγμα φέρει και η πολλαπλή σκλήρυνση, που επίσης προτιμά τις νέες και τους νέους και έως πρόσφατα αποτελούσε την πρώτη αιτία αναπηρίας σε νέα άτομα, μετά τα τροχαία. Σε αυτό το αυτοάνοσο νόσημα το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη –μια ουσία που περιβάλλει τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και λειτουργεί σαν «μόνωση»– και στις νευρικές ίνες. Αποτέλεσμα της βλάβης αυτής είναι η κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος. Τυπικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η αδυναμία, η κόπωση, το μούδιασμα, οι δυσκολίες στη βάδιση, καθώς και οι διαταραχές της όρασης, της γαστρεντερικής λειτουργίας και του ουροποιητικού. Μια πιο άγνωστη πάθηση είναι η νόσος του Graves, μια αυτοάνοση δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό δεν καταστρέφει τα κύτταρα του αδένα αλλά πυροδοτεί την υπερβολική παραγωγή ορμονών (υπερθυρεοειδισμός). Αυτή η υπερπαραγωγή ορμονών οδηγεί σε διόγκωση του θυρεοειδούς, ταχυπαλμίες, νευρικότητα και ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους, επεισόδια διάρροιας και προβλήματα ύπνου. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες από τη νόσο του Graves είναι το οίδημα στα μάτια, με αποτέλεσμα αυτά να μοιάζουν σαν να βγαίνουν από τις κόγχες, και ένα οίδημα στον λαιμό. Κι αν όλα αυτά δεν σας αφορούν, ενδέχεται να είστε ανάμεσα στους περίπου 5.000 Έλληνες ασθενείς που

έχουν πιαστεί στο στόμα του… λύκου. Ο λύκος χαρακτηρίζεται από τις επίμονες φλεγμονές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στα αιμοφόρα αγγεία και/ή σε εσωτερικά όργανα. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι η συνηθέστερη και πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Οι εκδηλώσεις του λύκου στο σώμα καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα, με τα συμπτώματα να επηρεάζουν πολλαπλά όργανα και συστήματα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο, που καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλα. Άλλα κοινά συμπτώματα του λύκου είναι η κόπωση, ο πόνος, το πρήξιμο στις αρθρώσεις, ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Ο λύκος μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αναιμία, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια, πόνο στο στήθος, τριχόπτωση και έλκη στο στόμα. Στην εκδήλωσή του εμπλέκονται γενετικοί (κληρονομικοί), ορμονικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η πρόοδος στις θεραπείες αλλάζει το τοπίο στα αυτοάνοσα νοσήματα Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα αυτοάνοσα νοσήματα αντιμετωπίζονταν με τροποποιητικές θεραπείες που άλλαζαν την πορεία της νόσου, καθώς και με συμπτωματική θεραπεία, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα (πόνο - οίδημα). Πλέον, όμως, τα νοσήματα που οφείλονται στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού αντιμετωπίζονται με βιολογικούς παράγοντες, τη νεότερη γενιά φαρμάκων που καταστέλλει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι μεγάλη, αλλά το να παρεμβαίνεις στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν να παίζεις με το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ, θυμίζουν οι παθολόγοι.


14.11.19 – lifo

45


εμβολιασμός, γρίπη και ιώσεις 11 εκατ. ημέρες αντιβίωσης θα κερδίζαμε, εμβολιάζοντας όλα τα παιδιά. της Αλεξίας Σβώλου 46 lifo – 14.11.19

LiFO health/2019

Ο

ι ιώσεις είναι σαν τη μονότονη φθινοπωρινή βροχή. Μόλις αρχίσουν, δεν σταματούν. Πρώτα τους «θύματα» είναι τα μωράκια και τα νήπια, ειδικά όσα πάνε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, καθώς εκεί όπου μαζεύονται πολλά πιτσιρίκια, τα μικρόβια κάνουν πάρτι. Τα παιδιά είναι οι ιδανικοί φορείς των μικροβίων της γρίπης, του κρυολογήματος, της γαστρεντερίτιδας και, μόλις μπουν στο σπίτι, κολλούν πρώτα τον παππού και τη γιαγιά, που λόγω ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι, και μετά τη μαμά και τον μπαμπά. Όλα αρχίζουν με ένα γρατζούνισμα στον λαιμό, βήχα, μπούκωμα στη μύτη, κακοδιαθεσία, και ακολουθεί πυρετός, μυαλγία, πόνος στο κεφάλι ή στην κοιλιά, ανάλογα με το ένοχο μικρόβιο. Το κύμα της εποχικής γρίπης καθυστέρησε να φτάσει λόγω του παρατεταμένου καλοκαιριού, αλλά μην ξεγελιέστε από τις ήπιες θερμοκρασίες και τις ημέρες ηλιοφάνειας. Ο καλός καιρός δεν ξορκίζει τις ιώσεις, αυτό μόνο ο προληπτικός εμβολιασμός μπορεί να το κάνει και γι’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να έρχεται με SMS μήνυμα στο κινητό μας τηλέφωνο κάθε Οκτώβριο η ειδοποίηση πως πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, με το διάσημο Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να συστήνει σε όλους να έχουν ολοκληρώσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και να υπενθυμίζει ότι πολύ συχνά, μετά από μια βαριά γρίπη που εξελίχθηκε σε πνευμονία, μπορεί να εκδηλωθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο περσινός «black» απολογισμός φανερώνει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, με αριθμούς που σοκάρουν: 388 Έλληνες νόσησαν βαριά από γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς, οι 154 ασθενείς πέθαναν. Το 80% όλων των περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, που έπρεπε να έχουν κάνει οπωσδήποτε το εμβόλιο. Όμως, μόνο 15 εξ αυτών το είχαν κάνει! Όπως επισημαίνει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο εμβολιασμός για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει πως χάρη στον εμβολιασμό μειώνουμε και το παγκόσμιο πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εντός κι εκτός νοσοκομείων. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έρευνα που έδειξε ότι θα κερδίζαμε 11 εκατομμύρια ημέρες αντιβίωσης, αν καταφέρναμε να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά του κόσμου για τον πνευμονιόκοκκο, ώστε να προστατεύονται από την επιπλοκή της πνευμονίας. Η αντιβίωση αυτή όχι μόνο κοστίζει σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά εκτοξεύει στα ύψη το πρόβλημα της κατάχρησης αντιβιοτικών, δημιουργώντας ανθεκτικά στελέχη που την επόμενη φορά δεν θα «μασήσουν» με τα κοινά αντιβιοτικά. Αργά ή γρήγορα, θα φτάσει η μέρα που κανένα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν θα τα πιάνει, ούτε καν τα νέας γενιάς που θα έρθουν, τα οποία θα αποτελούνται από μονοκλωνικά αντισώματα και θα είναι πανάκριβα.

Ο προληπτικός εμβολιασμός βοηθά να μην κολλήσουν ιώσεις και λοιμώξεις τα παιδιά, να μην τις φέρουν στο σπίτι και να μην πάρουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών που οδηγούν σε ακόμα πιο ανθεκτικά μικρόβια και πιο επικίνδυνες λοιμώξεις.

υγεία

Το κακό παράδειγμα των γιατρών και των νοσηλευτών Παρότι τα ευρήματα μελετών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Κοινωνικού Βαρόμετρου δείχνουν ότι από το 2017 καταγράφηκε αύξηση των εμβολιασμών για γρίπη και πνευμονία κατά 13%, τα ποσοστά εξακολουθούν να κυμαίνονται περίπου στο 30% και να είναι απογοητευτικά με βάση τον πολύ υψηλότερο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι η απείθαρχη στάση των ίδιων των επαγγελματιών Υγείας απέναντι στον εμβολιασμό, που με τον τρόπο τους δίνουν το κακό παράδειγμα.

Αναμνηστικές δόσεις, το κρυφό «ατού» των εμβολίων Αν και κάποια εμβόλια γίνονται μόνο μία φορά, τα περισσότερα χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις για να προκαλέσουν ανοσία διαρκείας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, οι γονείς είναι συνήθως πολύ τυπικοί με τα εμβόλια των βρεφών γιατί φοβούνται, αλλά, καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν και δυναμώνουν, αρχίζουν να παραμελούν τις αναμνηστικές δόσεις. Αυτό δημιουργεί «κενά» στο τείχος ανοσίας που χτίζει το εμβόλιο και, όπως ισχύει για κάθε τείχος με κενά, τελικώς καταρρέει. Άρα, το μήνυμα είναι πως πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα το εμβολιαστικό σχήμα έτσι όπως μας δίνεται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Τι άλλο χρειαζόμαστε;

Ο περσινός «black» απολογισμός φανερώνει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, με αριθμούς που σοκάρουν: 388 Έλληνες νόσησαν βαριά από γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο οδηγός καλής υγείας, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνει τη σωστή ατομική υγιεινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν ζούμε σε αποστειρωμένα «κουτάκια» αλλά σε κοινόχρηστους χώρους μαζί με πλήθος άλλων ανθρώπων. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ –χωρίς να μας πιάνει πανικός– είναι χρήσιμα για να καθαρίζουμε τα χέρια μας αλλά και αντικείμενα όπως το τηλεκοντρόλ, το ακουστικό του τηλεφώνου, τα mp4, τα ακουστικά, το τάμπλετ, τα πόμολα σε πόρτες, φούρνο, ψυγείο και οτιδήποτε πιάνουν πολλά χέρια, όπως οι λαβές στο καρότσι ενός σούπερ μάρκετ. Επίσης, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας προτού φάμε κάτι και να φταρνιζόμαστε ή να βήχουμε σε μαντίλι που πετιέται, στον αγκώνα μας (μέσα σε ρούχο) ή εσωτερικά, μέσα στην μπλούζα μας, τραβώντας τη λαιμόκοψη. Εννοείται ότι αμέσως μετά το ρούχο πάει για πλύσιμο.


14.11.19 – lifo

47


ΕΚΕ

LiFO health/2019

Η προσφορά, ο εθελοντισμός και η κοινωνική υπευθυνότητα καλύπτουν μεγάλες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία τα πέτρινα χρόνια της κρίσης και επιπλέον λειτουργούν καθαρτικά στη συνείδηση και στην καρδιά, επιτρέποντάς μας να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια.

Σ Όταν δίνεις, έχεις γεμάτη καρδιά! της Αλεξίας Σβώλου 48 lifo – 14.11.19

υγεία

τάσου πλάι μου». Το κλασικό τραγούδι που ερμήνευσε πρώτος ο Αμερικανός τραγουδιστής Μπεν Κινγκ έγινε στην εποχή μας σύνθημα που περιγράφει με τρεις λέξεις τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούν εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμοί και άνθρωποι, ατομικά, με στόχο να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, είτε γιατί απειλούνται από τη φτώχεια είτε γιατί μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δομές υγείας και εκπαίδευσης δεν επαρκούν. Αν η οικονομική κρίση πέτυχε κάτι θετικό, είναι πως ξύπνησε την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και έκανε μόδα τον εθελοντισμό. Σήμερα εθελοντές δεν είναι πια μόνο μερικοί εκκεντρικοί ιδεαλιστές αλλά όλοι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και, φυσικά, όλες οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Γιατί, όπως λέει μια παλιά, αλλά διαχρονική φράση, όταν παίρνεις, έχεις γεμάτα χέρια, και όταν δίνεις, έχεις γεμάτη καρδιά. Η λίστα με τα παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς δεν έχει τέλος. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες μεταφράζεται σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αποστιγματοποίησης νοσημάτων, σε αποστολές κοινωνικής ιατρικής σε νησιά και ορεινά χωριά, σε νησίδες φτώχειας και αποκλεισμένους πληθυσμούς που μπορεί να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά ή ακόμα και μέσα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πολύ συχνά προσφέρονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, όπως σπιρομετρήσεις για την αναπνευστική λειτουργία, μετρήσεις σακχάρου για την πρόληψη του διαβήτη, μετρήσεις παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, μετρήσεις PSA για τον καρκίνο του προστάτη. Με αφορμή την καθολική, επιτέλους, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πολλές εκστρατείες για την αποφυγή του καπνίσματος και την πρόληψη της παχυσαρκίας πάνε στα σχολεία, καθώς εκεί πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις για να αποφευχθεί το κακό. Οι εκστρατείες που γίνονται για τις καρδιοπάθειες, τον διαβήτη, τους καρκίνους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τα ρευματολογικά νοσήματα, την ψωρίαση, την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλα στιγματισμένα νοσήματα που θεωρούνται εσφαλμένα μεταδοτικά αποτελούν παραδείγματα μιας τάσης που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται, έχοντας τέσσερις βασικούς πυλώνες. Καταρχάς, τη στήριξη της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος από τη χιονοστιβάδα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό «αγκάλιασμα» της νέας γενιάς, ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο του drain brain, και την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, της νέας απειλής που κινδυνεύει να μας μετατρέψει σε ένα έθνος παππούδων, κάτω των 8 εκατομμύριων ανθρώπων. Να μερικές κοινωνικές δράσεις που δημιουργούν θετικό αποτύπωμα σε μια κοινωνία που παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Η εκστρατεία «Το σώμα σου μιλάει. Ακουσέ

το!» της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας ταξίδεψε με την Ομάδα Αιγαίου, στο πλαίσιο της 4ημερης χειμερινής της αποστολής, σε τρία μικρά κυκλαδονήσια, την Ίο, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, προσφέροντας δωρεάν ρευματολογικές εξετάσεις και ενημέρωση για τα ρευματολογικά νοσήματα στους κατοίκους, που στην πλειονότητά τους είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι και καταπονημένοι από τις αγροτικές εργασίες. Στην ίδια χειμερινή αποστολή, στην οποία πάντοτε δηλώνει παρούσα και η δημοσιογράφος Υγείας της LifΟ, η Pfizer έστειλε εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο που προστατεύουν τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους από την πνευμονία, ενώ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έστειλε τον κινητό της μαστογράφο για να προσφέρει στις νησιώτισσες τη δυνατότητα να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία στον τόπο τους. Μια άλλη κοινωνική πρωτοβουλία, που κάθε χρόνο χαράζει σταθερά ρότα για νησιά και ορεινά χωριά, αφορά στο Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» που επισκέπτεται νησιά όπως οι Λειψοί και η Αστυπάλαια αλλά και τα ακριτικά Πομακοχώρια της Θράκης. Στην αποστολή του Οκτωβρίου στους Λειψούς συμμετείχε και η δημοσιογράφος Υγείας της LifΟ, καταγράφοντας την αγάπη με την οποία υποδέχτηκε ο τοπικός πληθυσμός, και ειδικά τα παιδιά, τους εθελοντές γιατρούς της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Μια δράση, που προσφέρει φαγητό σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν στο φάσμα της επισιτιστικής ανασφάλειας, είναι το «Μπορούμε», το οποίο έχει προσφέρει μέχρι σήμερα 30 εκατομμύρια μερίδες φαγητού πανελλαδικά. Δύο άλλες πρωτοβουλίες που βοηθούν ανθρώπους της διπλανής πόρτας να αντιμετωπίσουν βασανιστικά νοσήματα είναι οι δράσεις της Novartis Hellas «Μίλα για την ημικρανία σου» και «Βήμα Μπροστά», ενώ η επιστροφή των βιωματικών εργαστηρίων του προγράμματος «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εταιρικής της υπευθυνότητας, προσφέροντας ένα ολιστικό άγγιγμα ψυχής σε γυναίκες αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Στο νευραλγικό κομμάτι της στήριξης της νέας γενιάς και της συγκράτησης των νέων επιστημόνων, σημαντική είναι η συνεργασία της Pfizer με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην προσφορά υποτροφιών σπουδών που βοηθούν να μετατραπεί το brain drain σε brain gain για τους ίδιους τους φοιτητές και για τη χώρα. Τέλος, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, η πρωτοβουλία HOPEgenesis προχωρά, γεμίζοντας με παιδικά χαμόγελα τα σοκάκια ορεινών χωριών και μακρινών νησιών. Με σχεδόν 200 μωρά που γεννήθηκαν χάρη στη στήριξη –οικονομική και υγείας– και στο αίσθημα ασφάλειας που παρέχει η πρωτοβουλία στα ζευγάρια που φοβούνται να αποκτήσουν παιδί, το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων αναστρέφεται. Με ένα μωρό τη φορά, ένα βήμα τη φορά, με baby steps, έτσι όπως ξεκινάνε όλα τα μεγάλα ταξίδια.


14.11.19 – lifo

49


διαβήτης

LiFO health/2019

Τα ελληνόπουλα είναι πρωταθλητές Ευρώπης στην παχυσαρκία και στις ώρες τηλεθέασης, με συνέπεια να βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μεγαλώνοντας. Γιώργος Δημητριάδης, καθηγητής παθολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ο

ι μισές οικογένειες στην Ελλάδα έχουν μέλος τους άτομο με διαβήτη, με την πλειονότητα των ασθενών να νοσεί από διαβήτη τύπου 2, το «δίδυμο» αδελφάκι της παχυσαρκίας. Συνολικά, με βάση πρόσφατες έρευνες, το 11% του πληθυσμού νοσεί από διαβήτη, ενώ τα ελληνόπουλα, που κατέχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παχυσαρκία και τις ώρες τηλεθέασης εβδομαδιαίως, έχουν πολύ υψηλή πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη μεγαλώνοντας, όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Γιώργος Δημητριάδης.

Η ανησυχητική εξάπλωση του διαβήτη. της Αλεξίας Σβώλου 50 lifo – 14.11.19

υγεία

14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή – μαζί με την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες– αποτελούν τους δύο βασικούς ενόχους για την εμφάνιση του διαβήτη, με τις έρευνες να φανερώνουν πως η καθημερινή άσκηση διάρκειας μιας ώρας μαζί με την υγιεινή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 60%, όπως εξηγεί η παθολόγος-διαβητολόγος Μαγδαληνή Μπριστιάνου, διευθύντρια ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Ένας άλλος συνήθης ύποπτος για την επιδημία του αιώνα είναι το άγχος, ειδικά το άγχος που κλέβει τον ύπνο, καθώς επιβεβαιωμένα «φτιάχνει» διαβήτη στα άτομα με προδιάθεση. Επίσης, η ρύπανση της ατμόσφαιρας ενοχοποιείται για τον διαβήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κάνει τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς, αν όλα τα κράτη φρόντιζαν να μειώσουν τους ρύπους της ατμόσφαιρας, θα ελαττώνονταν τα περιστατικά διαβήτη και θα εξοικονομούσαμε 140 εκατ. δολάρια ετησίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, διεγνωσμένοι διαβητικοί είναι περισσότερα από 965.000 άτομα, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 40% δεν γνωρίζει ότι νοσεί από διαβήτη. Αυτοί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές (καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διαβητικό πόδι με κίνδυνο ακρωτηριασμού και αμφιβληστροειδοπάθεια), καθώς δεν κάνουν τίποτα για να προφυλαχτούν. Από τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, το 62% έχει ρυθμισμένο σάκχαρο, το 65% ρυθμισμένη πίεση και το 72% ρυθμισμένη LDL χοληστερόλη, αλλά μόνο το 30% έχει καταφέρει να διατηρήσει και τους τρεις παράγοντες κινδύνου σε καλή ρύθμιση, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Συνεπώς, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο για να ανεβάσουμε τον πήχη στην πρόληψη και στη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Μια δράση ρίχνει την μπάλα για τον διαβήτη στα χέρια των παιδιών Καθώς ο διαβήτης συντροφεύει την παχυσαρκία, η εμφάνισή του φλερτάρει με ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με τα παιδιά που θα νοσήσουν να κουβαλούν και βαρύτερο στίγμα. Συνολικά, απ’ όλα τα παιδιά με διαβήτη στην Ελλάδα το ένα στα δύο ζει στιγματισμένο, με σκηνές απείρου κάλλους να εξελίσσονται στα σχολεία και πολλούς μαθητές, ακόμα και εκπαιδευτικούς, να θεωρούν ότι ο λιλιπούτειος ασθενής χτυπά ενέσεις ναρκωτικών όταν κάνει την ινσουλίνη του. Για την ενημέρωση και την κατάργηση του στίγματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων και Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) πραγματοποιεί μια καινοτόμο δράση ενημέρωσης που συνδυάζει ομιλίες και σπορ στα σχολεία. Η δράση λέγεται «Βάζουμε τρίποντο στην υγεία», υλοποιείται το Σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου και θα κορυφωθεί με ένα τουρνουά μπάσκετ. Συμμετέχουν επτά σχολεία και τέσσερις γυμναστικοί σύλλογοι και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ευελπιστεί να μετατρέψει την πρωτοβουλία σε θεσμό. Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη του διαβήτη πρέπει να γίνουν στα σχολεία αλλά και στην οικογένεια, με σημαντικότερη το δίδαγμα στα παιδιά ότι πρέπει να ασκούνται, να επιλέγουν υγιεινά σνακ και να ξεκολλούν από τάμπλετ και ΡlayStation. «Ο καναπές είναι φλεγμονή» λέει η Γκόλφω Γεμιστού, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με τον Γιώργο Δημητριάδη να προσθέτει ότι η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία εκτιμά πως αν κάθε Αμερικανός έχανε ένα κιλό σωματικού βάρους θα είχαμε παγκοσμίως τρία εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά διαβήτη ετησίως.

Το τρέξιμο «φάρμακο» κατά του διαβήτη Μία ώρα άσκηση την ημέρα αποτελεί την καλύτερη μη φαρμακευτική παρέμβαση για την πρόληψη του διαβήτη. Καθώς πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε στην Αθήνα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, οι ειδικοί στέλνουν το μήνυμα πως το τρέξιμο σε κάθε λογής δρομικά γεγονότα αποτελεί ελιξίριο υγείας. Η δημοσιογράφος Υγείας της LifO έτρεξε με τον γιο ξανά στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, διαδίδοντας το μήνυμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από ηλεκτρονικούς πειρασμούς και εθισμούς. Μαμά και γιος έτρεξαν με την ομάδα Abbvie Running Team για να στηρίξουν το έργο της Μέριμνας, ενός κοινωφελούς οργανισμού με αποδέκτες παιδιά που δίνουν καθημερινά έναν πολύ πιο σκληρό αγώνα, όχι για την άθληση και την καλή φυσική κατάσταση αλλά για την επιβίωση από απειλητικά νοσήματα.


LiFO health/2019

14.11.19 – lifo

51


καρδιά

Δημοφιλείς καλλιτέχνες αναλαμβάνουν τον ρόλο του πρεσβευτή για την υγεία της καρδιάς, στέλνοντας σήματα κινδύνου για τις εσφαλμένες συμπεριφορές και αφιερώνοντας τραγούδια στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

δέρμα

υγεία

Καθώς η μέρα μικραίνει και οι φθινοπωρινές μπόρες κρύβουν τον ήλιο, το φάρμακο της φύσης με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα δερματολογικά προβλήματα αναζωπυρώνονται. Το έκζεμα, η ψωρίαση, η χρόνια κνίδωση, ακόμα και η ακμή φουντώνουν.

Φ

Μ

της Αλεξίας Σβώλου

της Αλεξίας Σβώλου

πορεί ο κόσμος να φοβάται τον καρκίνο, αλλά η καρδιά είναι αυτή που μας σκοτώνει! Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι καρδιοπάθειες αποτελούν πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου να είναι η κακή LDL χοληστερόλη, το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 3.000.000 Έλληνες έχουν υψηλή χοληστερόλη και, δυστυχώς, ένας στους δύο δεν το γνωρίζει και δεν κάνει κάτι γι’ αυτό, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευάγγελος Λυμπερόπουλος. Η πιο βουβή εκδήλωση των καρδιοπαθειών είναι η θρόμβωση, δηλαδή η δημιουργία θρόμβου που αποκολλάται και φράσσει κάποιο αγγείο. Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή, η θρόμβωση σκοτώνει περισσότερους από 55.000 Έλληνες ετησίως – ανάμεσα στα θύματά της ήταν και ο συνθέτης και τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Για την πρόληψη αυτού του μεγάλου κινδύνου της δημόσιας υγείας ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες γίνονται πρεσβευτές εκστρατειών ενημέρωσης, με τον συνθέτη και τραγουδοποιό Γιάννη Ζουγανέλη να στέλνει μετά μουσικής το μήνυμά του με ένα τραγούδι αφιερωμένο από καρδιάς στον Λαυρέντη και με τον συμπαθή ηθοποιό Κώστα Κόκλα να πρωταγωνιστεί σε ένα τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Η ζωή έχει γυρίσματα», θυμίζοντας ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου καραδοκεί. Ο ίδιος το ξέρει καλά, το έπαθε και ήταν από τους τυχερούς.

Ξύσ’ το, αλλά δεν θα περάσει!

Celebrity Heart Ambassadors 52 lifo – 14.11.19

LiFO health/2019

ούντωσα, φούντωσα» έλεγε ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στην ελληνική ταινία Αχ, αυτή η γυναίκα μου. Το ίδιο νιώθουμε κι εμείς, λόγω φαγούρας που διαρκεί πολύ, αισθήματος απώλειας άνεσης στο δέρμα, πόνου και ξυσίματος. Τα δερματολογικά νοσήματα που οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή επιστρέφουν δυναμικά μόλις σταματήσουμε τα μπάνια στη θάλασσα και μειωθεί η ευεργετική επίδραση του αντιφλεγμονώδους ήλιου στον οργανισμό μας. Το δέρμα είναι το περιτύλιγμα του σώματος και συνεπώς το πρώτο που δέχεται την αντιφλεγμονώδη επίδρασή του. Τώρα, λοιπόν, που οι μέρες μίκρυναν και ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από σύννεφα, επιστρέφει το ατοπικό έκζεμα που πλήττει 4 στα 10 παιδιά και διαταράσσει τον ύπνο τους, όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικης και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, με συνέπεια να χάνουν μία ώρα ύπνου κάθε βράδυ. Επιστρέφει η χρόνια κνίδωση, που αποτελεί χρόνιο νόσημα με βαριά επίδραση στην ποιότητα ζωής, επιστρέφει η ψωρίαση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα του σώματος αλλά και στα νύχια και στα πέλματα, όπου είναι πιο ζόρικη η θεραπεία της, και στο δέρμα του κεφαλιού. Μαζί με τα χρόνια νοσήματα του δέρματος επιστρέφουν οι αλλεργικές δερματίτιδες που οφείλονται στην πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, συγκεκριμένα στη σκόνη που προσελκύει και στην ακτινοβολία που εκπέμπει, ή στην εξωτερική σκόνη, στα ακάρεα και στους μύκητες που πλέον κάνουν πάρτι στα σπίτια λόγω της ελλιπούς θέρμανσης τον χειμώνα και της συσσώρευσης υγρασίας. Πέραν των φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς, το μυστικό είναι η σωστή ενυδάτωση του δέρματος και η αποφυγή κατάχρησης με πολύ σκληρά σαπούνια και πολύ ζεστό νερό, παράγοντες που διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος.


LiFO health/2019

ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΔΙΚΌΣ ΣΟΥ ΤΎΠΟΣ; Η ΦΡΟΝΤΊΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΉΤΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΌΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΉ ΌΣΟ ΚΙ ΕΣΎ!

Τ

ο να είσαι διαβητικός δεν σε εμποδίζει να κάνεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου», τονίζει ο Ali, ο πρώτος επαγγελματίας πυγμάχος με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πράγματι, για να επιτυχείς τους στόχους σου χρειάζεται να αγωνιστείς αλλά και να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν και ειδικούς που σε συμβουλεύουν. «Ο διαβήτης είναι μια πάθηση και αποτελεί μια πρόκληση. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση, όπως έχω αποδείξει. Το όνειρό μου ήταν να γίνω επαγγελματίας πυγμάχος. Πλέον είμαι επαγγελματίας πυγμάχος. Είμαι περήφανος που είμαι διαβητικός, γιατί αν δεν έπασχα από διαβήτη, δεν θα ασχολούμουν σήμερα με την

πυγμαχία. Ο διαβήτης μου ελέγχεται καλύτερα χάρη στην πυγμαχία, αλλά και η πυγμαχία ωφελείται από τον διαβήτη μου» συμπληρώνει ο Ali. Όταν ήταν μικρός, o Ali αντιμετώπισε πρόβλημα με την απόκτηση άδειας πυγμαχίας και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε αγώνες παίδων ή νέων. Έπρεπε να περιμένει να αγωνιστεί στην κατηγορία των ανδρών. Τελικά, όταν έφτασε στην ηλικία των 17 ετών, συμμετείχε στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα. Περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί στα 690 εκατομμύρια έως το 2045.1 Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη χρόνια πάθηση που εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Η γλυκόζη, η οποία παράγεται κατά την πέψη της τροφής, αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Πρώτα όμως πρέπει να φτάσει στα κύτταρά μας και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Στα άτομα με διαβήτη ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν επεξεργάζεται σωστά την ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν φτάνει στα κύτταρά του. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακά νοσήματα2. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν διαρκώς τα επίπεδα γλυ-

υγεία

κόζης στο αίμα τους. Τα τελευταία χρόνια η θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη έχει απομακρυνθεί από το παραδοσιακό μοντέλο ταξινόμησης της νόσου, καθώς η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διαβήτη. Τα παραδοσιακά μοντέλα που υπαγορεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει μόνο ενήλικες, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 μόνο παιδιά, δεν είναι πλέον ακριβή, καθώς και οι δύο μορφές της νόσου είναι δυνατό να παρουσιαστούν και στις δύο ηλικιακές ομάδες.1 Το μήνυμα του Ali προς τα άτομα που ζουν με διαβήτη είναι: «Αναζητήστε βοήθεια, όση περισσότερη βοήθεια μπορείτε, από επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν προς έναν καλύτερο τρόπο ζωής». Οι διαβητολόγοι ακολουθούν μια εξειδικευμένη προσέγγιση για τη φροντίδα του διαβήτη, αναγνωρίζοντας πως κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι η φροντίδα υγείας που λαμβάνει3. Η κατανόηση αλλά και η αντιμετώπιση διαφορετικών αναγκών απαιτεί κοινή προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να διαχειριζόμαστε τον διαβήτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, κάποτε, να ανακαλύψουμε τη θεραπεία του. Άρα, πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν; Στη Sanofi, πιστεύουμε ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΥΠΟ Ενημερώσου στο sanofi.gr

1.International Diabetes Federation - IDF ATLAS 2017 https://idf.org/. Last accessed 8 Ιουνίου 2018. 2. https://www.diabetes.org/diabetes 3. Inzucchi, S.E., et al., Management of hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2015: A patientcentered approach: Update to a position statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care, 2015. 38(1): p. 140-149.

14.11.19 – lifo

53


LiFO health/2019

υγεία

No smoking, το πρώτο βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα Η ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΈΧΕΙ ΤΗΝ 4Η ΘΈΣΗ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΆΝΙΣΗ ΝΈΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΏΝ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΎΜΟΝΑ ΑΝΆ 100.000 ΚΑΤΟΊΚΟΥΣ, ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΊΑ, ΤΗ ΣΕΡΒΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ.

Ιωάννης Μπουκοβίνας, ογκολόγος-παθολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

του Ιωάννη Μπουκοβίνα

54 lifo – 14.11.19

O

καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και αποτελεί τον πιο συχνό και πιο θανατηφόρο καρκίνο. Παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες. To 2018 καταγράφηκαν περίπου 2.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περισσότερα από 7.000 άτομα προσβάλλονται από τη νόσο, ενώ η χώρα μας κατέχει την 4η θέση στον κόσμο στην εμφάνιση νέων περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, μετά την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι 10 φορές συχνότερος στους καπνιστές απ’ ό,τι στους μη-καπνιστές. Ένας στους 9 καπνιστές θα αποκτήσει καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοούμε είναι και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Η καθημερινή έκθεση των μη καπνιστών επί πολλά χρόνια στο κάπνισμα άλλων επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα. Μη καπνιστές που παντρεύονται καπνιστές έχουν 20-30% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με άλλους. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικά και εμφανή από τις πρώτες ώρες. Μετά από μόλις 24 ώρες από το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται, μετά από 2 εβδομάδες η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα τις νικοτίνης, ενώ, αν κάποιος διατηρήσει τη διακοπή, θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ότι στο 1ο έτος έχει μειωθεί κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου, στα 5 έτη ο κίνδυνος για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή, ενώ, μετά από 10 έτη, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου

από καρκίνο του πνεύμονα και κάποιες άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του λάρυγγα και του παγκρέατος. Εκτός της διακοπής του καπνίσματος και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα καθώς και η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, ιδιαιτέρως στον χώρο εργασίας, να επιλέγεται σωστή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, ενώ η άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας) και η αποφυγή του άγχους στην καθημερινότητα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ο καρκίνος του πνεύμονα ταξινομείται σε μικροκυτταρικό και μη μικροκυτταρικό. Οι δύο αυτές μορφές καρκίνου έχουν διαφορετική ανάπτυξη, εξάπλωση, εξέλιξη αλλά και θεραπεία. Τα μη μικροκυτταρικά καρκινώματα είναι συχνότερα (85% των περιπτώσεων) και εξελίσσονται με πιο αργό ρυθμό. Τα μικροκυτταρικά καρκινώματα (15% των περιπτώσεων) είναι σπανιότερα, αλλά αναπτύσσονται ταχύτερα, παρουσιάζουν συχνότερα και ταχύτερα μεταστάσεις, ενώ συσχετίζονται περισσότερο με το κάπνισμα. Για τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) αναγνωρίζονται πλέον περισσότεροι από 10 υπότυποι, στους οποίους ανευρίσκονται συγκεκριμένες γονιδιακές αλλοιώσεις. Ένας υπότυπος που συνήθως προσβάλλει νεότερα άτομα (διάμεση ηλικία 52 έτη) και άτομα με ελαφρύ

ιστορικό καπνίσματος ή μη καπνιστές είναι, για παράδειγμα, ο ALK-θετικός καρκίνος του πνεύμονα. Ο ιστολογικός τύπος, καθώς και οι μεταλλάξεις που ανευρίσκονται στον όγκο παίζουν καθοριστικό ρόλο στο είδος της θεραπευτικής αγωγής, καθώς υπάρχουν σήμερα περισσότερο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες μορφές θεραπείας αλλά και πρόγνωσης. Μια νέα θεραπευτική στρατηγική, που τα τελευταία χρόνια αλλάζει το τοπίο στη θεραπεία πολλών όγκων, ανάμεσα σε αυτούς και ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία προσφέρει σημαντική ελπίδα για μακρόχρονη επιβίωση σε πολλούς ασθενείς. Ακόμα και για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στον οποίο δεν υπήρχε κλινικά σημαντική πρόοδος για περισσότερα από 20 χρόνια, έχουμε πλέον πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα για την επιβίωση με τον συνδυασμό ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Όμως, παρόλη την πρόοδο που έχει επέλθει ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, η πρόληψη ήταν και παραμένει η καλύτερη θεραπεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θα πρέπει να κινηθούμε όλοι. Έχοντας ως δεδομένο τη συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε αντικαπνιστική συμπεριφορά και νοοτροπία για να έχουμε αυτό που πραγματικά θεωρείται το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, την υγεία μας.


LiFO health/2019

Αξεπέραστη διαγνωστική ακρίβεια στη μαγνητική τομογραφία

της Αλεξίας Σβώλου

Η

μαγνητική τομογραφία είναι μία από τις πιο χρήσιμες διαγνωστικές εξετάσεις και είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι ασθενείς να κάνουν την εξέταση σε μηχάνημα υψηλής δια-

γνωστικής ευκρίνειας. Έχοντας στο επίκεντρο πάντοτε τους ασθενείς, το ΙΑΣΩ πρωτοπορεί, εγκαθιστώντας τον πιο εξελιγμένο Μαγνητικό Τομογράφο 3 TESLA Magnetom Vida. Πρόκειται για τον πρώτο Μαγνητικό Τομογράφο 3 Τesla βιομετρικής τεχνολογίας για εξατομι-

κευμένη εξέταση, ο οποίος επιτυγχάνει άριστα αποτελέσματα για κάθε εξεταζόμενο, ανεξάρτητα από την ανατομία και τη φυσιολογία του. Επιπλέον, είναι το μοναδικό σύστημα το οποίο διαθέτει 228 κανάλια και την τεχνολογία πηνίων Biomatrix. Με τον νέο εξοπλισμό, η μαγνητική τομογραφία στο ΙΑΣΩ αποκτά αξεπέραστη διαγνωστική ακρίβεια και μετατρέπεται σε μια εξατομικευμένη ιατρική εμπειρία. Συγκεκριμένα, οι μοναδικές τεχνολογίες που διαθέτει επιτυγχάνουν εξατομικευμένη εμπειρία, καθώς η διαφορετική ανατομία καθενός εξεταζόμενου δεν επηρεάζει την εξέταση, και μείωση του χρόνου πολλών εξετάσεων (σε ορισμένες εξετάσεις έως και 50%). Για παράδειγμα, επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη εξέταση ποδοκνημικής σε μόλις 10’ και ολοκληρωμένη εξέταση γόνατος σε μόλις 8’. Επίσης, πραγματοποιεί εξέταση εγκεφάλου σε μόλις 10’ και επείγουσες εξετάσεις εγκεφάλου σε μόλις 8’. Ο νέος μαγνητικός τομογράφος προσφέρει μεγαλύτερη άνεση σε πολλές εξετάσεις, αφού το κεφάλι του ασθενή βρίσκεται εκτός του μηχανήματος, και τη δυνατότητα εξετάσεων υψηλής ποιότητας με ελεύθερη αναπνοή ακόμα και σε εξετάσεις καρδιάς σε έναν μόνο καρδιακό χτύπο, καθώς και σε δυναμικές εξετάσεις ήπατος. Πραγματοποιεί αγγειογραφικές μελέτες σε ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να χορηγηθεί σκιαγραφικό και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της εικόνας εξεταζόμενων με μεταλλικά εμφυτεύματα μέσω τεχνικών μείωσης των ψευδο-εικόνων. Έχει μειωμένο θόρυβο κατά τη

υγεία διάρκεια της εξέτασης. Επιτρέπει την εύκολη και ταχεία τοποθέτηση του εξεταζόμενου απ’ οποιονδήποτε χρήστη και για οποιονδήποτε τύπο ασθενή. Πραγματοποιεί μελέτη χονδροπάθειας πριν από την έλευση μορφολογικών αλλοιώσεων, εκτίμηση καρδιακής λειτουργίας σε όλους τους ασθενείς, ακόμα και σε αυτούς με αρρυθμία, ειδικά πρωτόκολλα για παιδιατρικές εξετάσεις, ολοσωματικές εξετάσεις υψηλής διαγνωστικής αξίας για παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών και διαθέτει εξελιγμένη τεχνική TWIST δυναμικής μελέτης μαστών για ακριβέστερη σταδιοποίηση της νόσου. Επιπλέον, είναι το μοναδικό σύστημα που διαθέτει 514 κατευθύνσεις διάχυσης με το υπερευαίσθητο diffusion spectrum imaging, νέα πολυκάναλα πηνία για άριστη ποιότητα εικόνας και επιπλέον επιτάχυνση της εξέτασης (πηνίο εγκεφάλου/αυχένα 64 καναλιών, πηνίο σώματος 60 καναλιών, πηνίο σπονδυλικής στήλης 72 καναλιών, για πρώτη φορά εξειδικευμένο πηνίο 16 καναλιών για νεογέννητα και παιδιά έως 18 μηνών, μοναδικό πηνίο μαστού 18 καναλιών για άριστες 2D και 3D εικόνες, εξειδικευμένο πηνίο περιφερικής αγγειογραφίας 36 καναλιών). Info: Επειδή οι προηγμένες ιατρικές υπηρεσίες πρέπει πάντοτε να είναι οικονομικά προσιτές για τους ασθενείς, το ΙΑΣΩ προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων με 45% έκπτωση για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

14.11.19 – lifo

55


LiFO health/2019

υγεία

Μόνο η πρόληψη μπορεί να ξορκίσει τον φόβο των γονιών για τη μηνιγγίτιδα Β H ΜΗΝΙΓΓΊΤΙΔΑ B EINAI ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΑΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ, ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΆΔΕΣ ΥΨΗΛΟΎ ΚΙΝΔΎΝΟΥ.

Μ

ε το κύμα των εποχικών ιώσεων να ετοιμάζεται να σκάσει στην πόρτα μας, επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση για να αποφύγουμε νοσήματα που μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες και να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Ειδικά οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο για να ενημερωθούν και να θωρακίσουν τα παιδιά τους μέσα από τον εμβολιασμό, τη μόνη ασπίδα προστασίας από τις λοιμώξεις. Ανάμεσα στους κινδύνους που παραμονεύουν είναι και η μηνιγγίτιδα B, μια σοβαρότατη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία, με την κατάσταση του ασθενή να επιδεινώνεται ταχύτατα και να απειλείται η ζωή του ακόμα κι αν μεταφερθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Κρούσματα μηνιγγίτιδας Β καταγράφονται όλο τον χρόνο, ακόμα και την άνοιξη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν δύο κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε Ηγουμενίτσα και Κρήτη, παρότι ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και ο χειμώνας δεν έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.

80 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ ΣΕ ΤΡΊΑ ΧΡΌΝΙΑ

της Αλεξίας Σβώλου

56 lifo – 14.11.19

Την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στην επικράτεια της νόσου που οφείλεται στον «διαβόητο» μηνιγγιτιδόκοκκο Β, με πολλούς μικρούς ασθενείς, βρέφη και νήπια να νοσηλεύονται για μέρες στο νοσοκομείο και τραγική κατάληξη για πέντε πέντε βρέφη και παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, που δυστυχώς έχασαν τη μάχη. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν βρέφη και νήπια κάτω των πέντε ετών που λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι πιο ευπαθή. Η μηνιγγίτιδα Β ξεκινά ως μια οποιαδήποτε ίωση και δυστυχώς δεν δίνει ειδικά προειδοποιητικά συμπτώματα εγκαίρως. Συνήθως εκδηλώνεται πυρετός, κακοδιαθεσία, τάση για εμετό, έντονη κατάπτωση του παιδιού, απώλεια όρεξης για φαγητό και παιχνίδι, συμπτώματα που υπάρχουν σε πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Όμως, σε αντίθεση με τις άλλες ιώσεις, έχει ταχύτατη εξέλιξη, εμφανίζει ένα αιμορραγικό εξάνθημα, όταν πια η νόσος είναι προχωρημένη, και μπορεί να οδηγήσει

στον θάνατο εντός 24 ωρών, αφήνοντας μικρό παράθυρο ευκαιρίας για σωτήρια παρέμβαση. Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 10%, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει μένει με κάποιου είδους μόνιμη αναπηρία, για παράδειγμα εγκεφαλική βλάβη, ακρωτηριασμό άκρου (δάχτυλα χεριού ή ποδιού ή ολόκληρο το πέλμα, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες). Τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β φέρει στην περιοχή του φάρυγγα το 10% του πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει κανένα πρόβλημα και η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί και τον συγχρωτισμό, καθώς και με το σφάλμα που κάνουν μερικοί γονείς να καθαρίζουν στο στόμα τους την πιπίλα του μωρού τους, όταν αυτή πέφτει κάτω. Λόγω και της ευκολίας μετάδοσης μεταξύ των παιδιών, μοναδική αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

ΏΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΎΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΊΑΤΡΟ Από το 2013 υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αποζημιώνεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο γίνεται σε βρέφη και νήπια από την ηλικία των δύο μηνών και άνω και το εμβολιαστικό σχήμα εξαρτάται από την ηλικία. Καθώς αυτή την εποχή ξεκινούν οι ιώσεις, η στιγμή είναι κατάλληλη για να επισκεφτούμε τον παιδίατρο και να ενημερωθούμε εφ’ όλης της ύλης για τα οφέλη του προληπτικού εμβολιασμού, ώστε κάθε βράδυ να βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δίχως φόβους, εφιάλτες και αμφιβολίες, παρά μόνο με όνειρα και προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.


LiFO health/2019

υγεία

ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΈΦΑΝΟΥ ΦΟΎΣΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΉ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ ΤΟΥ ΤΟΜΈΑ ΚΑΡΔΙΆΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ METROPOLITAN GENERAL ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟ ΥΓΕΊΑΣ ΑΛΕΞΊΑ ΣΒΏΛΟΥ

Στέφανος Φούσας, MD, FESC, FACC, συντονιστήςδιευθυντής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General, ε. καθηγητής καρδιολογίας και τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Στην καρδιά του Metropolitan General η διάγνωση και η θεραπεία των καρδιοπαθειών Μαρινάκη, τον καρδιολόγο διευθυντή Ανδρέα Πιτταρά, την καρδιολόγο διευθύντρια Μαρία Παπαβασιλείου, καθώς και άλλους έμπειρους γιατρούς που ενίσχυσαν το Κέντρο Καρδιάς και έχουν εξαιρετική συνεργασία με το προϋπάρχον, υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό (καρδιολόγοι διευθυντές: Η. Ελευθεριάδης, Ν. Πιλάτης, Ευδ. Πετροπούλου, Β. Παπαπαναγιώτου, Θ. Λύρας, Γ. Καλοπίσης, Σ. Κούνας, Ά. Στεργίου και οι συνεργάτες τους). — Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του Τομέα Καρδιάς;  Στον Τομέα Καρδιάς αντιμετωπίζουμε τα οξέα και χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, με πρώτη προτεραιότητα το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας διαδερμικά (TAVI). Ετησίως καταγράφονται 20.000 νέα περιστατικά εμφραγμάτων, τα οποία δεν κάνουν διακρίσεις, χτυπούν άνδρες και γυναίκες και πολλά άτομα νεαρών ηλικιών. Στο νοσοκομείο μας τα περιστατικά με έμφραγμα αντιμετωπίζονται άμεσα με πρωτογενή αγγειοπλαστική, όλο το 24ώρο, από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους.  Επίσης, πρωτοπορούμε στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων που έχουν βαρύ αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερα από 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία στο Metropolitan General, σε συνεργασία με τους νευρολόγους, αντιμετωπίζονται με θρομβόλυση και θρομβοεκτομή. Πρωτοπορούμε, επίσης, στη διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (μέθοδος TAVI) που συνιστάται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

και υψηλού κινδύνου ασθενείς για ανοιχτό χειρουργείο, καθώς και στη διάγνωση και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία αποτελεί τη φυσική κατάληξη όλων των καρδιοπαθειών. Σημαντικός πυλώνας στον Τομέα Καρδιάς είναι η καρδιο-ογκολογία, σε συνεργασία με τους ογκολόγους-παθολόγους. Πρωτοστατεί η ομάδα των ηλεκτροφυσιολόγων με ablation στην κολπική μαρμαρυγή και την τοποθέτηση απινιδοτών. — Πέρα από τις πολύ υψηλού κινδύνου ιατρικές υπηρεσίες, έχετε αναπτύξει και μια πολύ σημαντική κοινωνική ιατρική δραστηριότητα. Σωστά; Ναι. Επειδή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, οργώνουμε την Ελλάδα και, σε συνεργασία με τους δήμους, υλοποιούμε ενημερωτικές ομιλίες ανοιχτές στο κοινό για την πρόληψη των ιατρικών παθήσεων και τον εμβολιασμό. Κυρίως ενημερώνουμε τους πολίτες για τις δύο ασθένειες που μπορούν να χαρακτηριστούν «μαζικοί δολοφόνοι», το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πριν από έναν μήνα ήμασταν στην ορεινή Κόνιτσα, πριν από λίγες μέρες (μόλις την περασμένη Δευτέρα) στον Δήμο Χολαργού, στις 24 Νοεμβρίου θα ταξιδέψουμε στην Αρίστη Ζαγορίου, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου θα βρεθούμε στον δήμο Πετρούπολης. Πηγαίνουμε παντού και εξηγούμε στον κόσμο τι πρέπει να γνωρίζει για πριν και μετά το οξύ σύμβαμα, καθώς ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η πρώτη αιτία θανάτου (έπονται τα τροχαία ατυχήματα και ο καρκίνος) και μπορεί να επαναληφθεί. Όμως με τα σωστά μέτρα πρόληψης το μεγάλο ποσοστό των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να αποφευχθεί!

της Αλεξίας Σβώλου

— Τι χαρακτηρίζει τον Τομέα Καρδιάς του Νοσοκομείου Metropolitan General; Η υπεροχή σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επιστημονικό δυναμικό, που μας καθιστά πρωτοπόρους στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία όλου του φάσματος των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο νοσοκομείο μας στον Χολαργό «έπιασαν λιμάνι» διακεκριμένοι επιστήμονες, με μακροχρόνια εμπειρία σε καρδιολογικά περιστατικά, προερχόμενοι από το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, το Αττικό Νοσοκομείο, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το Ιπποκράτειο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Συνεπώς, έχουμε φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και είμαστε ετοιμοπόλεμοι σε ό,τι αφορά την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των οξέων και χρόνιων περιστατικών του καρδιαγγειακού συστήματος που αποτελούν, διεθνώς και στην πατρίδα μας, πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Οι δυνατές μεταγραφές του Νοσοκομείου Metropolitan General σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Κέντρου Καρδιάς περιλαμβάνουν τον καρδιολόγο-ηλεκτροφυσιολόγο διευθυντή Γεώργιο Θεοδωράκη και τον αναπληρωτή διευθυντή Ιωάννη Ρασσιά, τον επεμβατικό καρδιολόγο διευθυντή Αίαντα Αντωνιάδη, τον καρδιολόγο και συντονιστή-διευθυντή Ιωάννη Καλλικάζαρο, τον καθηγητή καρδιο-ογκολογίας Σάββα Τουμανίδη, τον καρδιολόγο επιμελητή Κωνσταντίνο Εγγλεζόπουλο, τον καρδιολόγο αναπληρωτή διευθυντή Κωνσταντίνο Κοντό, τον πυρηνικό καρδιολόγο διευθυντή Ιωάννη Βασιλειάδη, τον καρδιολόγο διευθυντή Θεμ. Ηλιόπουλο, τον αναπληρωτή διευθυντή Ανδρέα

«ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΆΘΕΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΠΡΏΤΗ ΑΙΤΊΑ ΘΑΝΆΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ, ΓΙ’ ΑΥΤΌ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΎΜΕ ΟΜΙΛΊΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΎΣ ΔΉΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΆΤΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΉ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΏΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΞΈΟΣ ΕΜΦΡΆΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ»

14.11.19 – lifo

57


LiFO health/2019

υγεία

Εμβολιάζομαι και θωρακίζομαι για τα λοιμώδη νοσήματα ΤΑ ΕΜΒΌΛΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ, ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΎΣ ΚΑΙ ΜΕΓΆΛΟΥΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΆ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΜΒΌΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ 34 ΛΟΙΜΏΔΗ ΝΟΣΉΜΑΤΑ.

της Αλεξίας Σβώλου

58 lifo – 14.11.19

Κ

άθε χρόνο, τέτοια εποχή, στη λίστα των προτεραιοτήτων που συντάσσουμε για να ζούμε καλά με την οικογένειά μας υψηλή θέση έχει ο προληπτικός εμβολιασμός, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και μαζί θα φέρει το κύμα των εποχικών ιώσεων και λοιμώξεων. Στην ιατρική φαρέτρα υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από τουλάχιστον 34 λοιμώδη νοσήματα και, παρότι τα παιδιατρικά εμβόλια αποτελούν την αιχμή του δόρατος, γενικά ισχύει πως τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Ανάμεσά τους υπάρχουν 13 που συστήνονται για ενήλικες και προστατεύουν από 17 λοιμώδη νοσήματα, τα οποία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πλήξουν άτομα ώριμης ηλικίας. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τα εμβόλια συνιστούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο βοηθούν να σωθούν 3 εκατομμύρια ζωές και να αποφευχθούν σοβαρές ισόβιες αναπηρίες σε περισσότερα από 700.000 παιδιά. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, την οικογένειά μας και την κοινωνία συνολικά, καθώς, όταν εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού,

δεν μπορούν να «κυκλοφορήσουν» και να μεταδοθούν τα μικρόβια, με συνέπεια να δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας που τους προστατεύει όλους, ακόμα κι αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ανοσία αγέλης» και για να διατηρηθεί ισχυρό το ανοσιακό τείχος πρέπει να εμβολιάζεται περίπου το 95% του πληθυσμού. Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει χαμηλά, δημιουργούνται ρωγμές στο τείχος κι αυτό καταρρέει. Η εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να μειωθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι προφανής, να μην εμβολιαστούν τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν λόγω αμέλειας ή επιφυλακτικότητας απέναντι στα εμβόλια. Ο δεύτερος είναι να ξεχάσει ο κόσμος να κάνει τις αναμνηστικές δόσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί ανοσιακή απάντηση μακράς διάρκειας. Η πατρίδα μας έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα εθνικού εμβολιασμού και αποζημιώνει τα εμβόλια για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετές καμπάνιες με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ καθώς κι άλλες δράσεις που θυμίζουν στους γονείς τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών αλλά και πόσο χρήσιμα είναι τα εμβόλια για τους ηλικιωμένους, για τον παππού και τη γιαγιά, που αποτελούν αναπόσπαστο κομ-

μάτι της ελληνικής οικογένειας. Η καμπάνια της MSD «Εμβολιάζομαι Θωρακίζομαι» θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι πιο δραστικό από τα εμβόλια για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας και απαντά σε όσους αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα εμβόλια, παραθέτοντας τεκμηριωμένα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Στην πατρίδα μας το αντιεμβολιαστικό λόμπι βρήκε έδαφος να ρίξει ρίζες περίπου πριν από 10 χρόνια, ενώ ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν και στις χώρες του εξωτερικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία που οδηγήθηκε σε μια πρωτόγνωρη έξαρση ιλαράς, όταν ο κόσμος σταμάτησε να εμβολιάζεται. Οι οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν πως ο εμβολιασμός, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων στην υγεία, αποτελεί παρέμβαση που αξίζει και με το παραπάνω τη δαπάνη, καθώς έχει υψηλή ανταποδοτικότητα. Η ζωή, όπως και τα παραμύθια, έχει πάντοτε καλούς και κακούς πρωταγωνιστές. Τα εμβόλια είναι εκείνη η ασπίδα που μας προστατεύει από τους κακούς, μια αόρατη ασπίδα που μας καθιστά υπερ-ήρωες της διπλανής πόρτας για τα παιδιά μας, για τη δουλειά μας.


LiFO health/2019

υγεία

Ανήκεις στον νοσηλευτικό κλάδο; Η Γερμανία σε περιμένει!

ΜΙΑ ΟΜΆΔΑ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΤΗ ΖΩΉ ΣΟΥ.

Μ

πορεί η οικονομική κρίση να δείχνει ότι μας αφήνει σιγά-σιγά, αλλά η επαγγελματική ζωή και σταδιοδρομία μας δεν εξαντλούνται στην καταβολή ενός (οποιουδήποτε) μισθού. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την επιλογή πολλών εργαζομένων να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό αύριο στο εξωτερικό. Οπότε, άνεργος ή μη, ένας επαγγελματίας μπορεί και πρέπει να ψάχνει την εργασιακή του αξία και πώς αυτή θα αποδώσει καλύτερα στο παρόν και στο μέλλον του. Τα νέα είναι ευχάριστα για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο Υγείας, γιατί πολλοί από αυτούς μπορούν άμεσα να αλλάξουν τα δεδομένα της ζωής τους. Πώς; Δώστε προσοχή σε όσα ακολουθούν. Θα σας μιλήσουμε για τη Euromedicals. Πρόκειται για μια ελληνογερμανική συμβουλευτική εταιρεία για την ένταξη Ελλήνων του υγειονομικού χώρου στη Γερμανία, η οποία διασφαλίζει όχι μόνο την εύρεση εργασίας οπουδήποτε στη Γερμανία, αλλά και ολόκληρο το πακέτο relocation και ένταξης, ξεκινώντας από την εκμάθηση των γερμανικών, την επιλογή κατάλληλου εργοδότη, την προσωπική προετοιμασία στη φάση της συνέντευξης, την ανάγνωση του συμβολαίου με τα μικρά γράμματα, καθώς και ολόκληρης της διαδικασίας onboarding, δηλαδή την οργάνωση της διαμονής, των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άδεια άσκησης επαγγέλματος κ.λπ. Η ομάδα της Euromedicals απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από Έλληνες, όπως και ο ιδρυτής της, ο οποίος είναι ένας Έλληνας που αποφάσισε, πολλά χρόνια πριν, να δοκιμαστεί στη μεγάλη δύναμη της Ευρώπης. Ο λόγος για τον Δημήτρη Αρσένη, που με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας

στη Γερμανία, αποφάσισε, εδώ και 7 χρόνια, να δημιουργήσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για Έλληνες που σκέφτονται τη μετεγκατάστασή τους στη Γερμανία ή ακόμα και στην Ελβετία. Η εν λόγω συμβουλευτική θα φροντίσει θέματα που άπτονται της γλώσσας αλλά και των πρώτων βασικών αναγκών, προκειμένου να προσαρμοστεί ο επαγγελματίας το γρηγορότερο στη νέα του δουλειά και, φυσικά, στη νέα του ζωή. Οπότε, αν είσαι (πτυχιούχος ΤΕΙ/ΑΕΙ) νοσηλευτής/-τρια ή τεχνολόγος ακτινολογίας (και από το νέο έτος μαία ή φυσιοθεραπευτής/-τρια), μπορείς πολύ εύκολα να τους αναζητήσεις με μερικά κλικ, είτε στην εταιρική τους ιστοσελίδα είτε στα social media. Εκεί θα ανακαλύψεις ότι οι υπηρεσίες τους δεν επιβαρύνουν τους εργαζόμενους αλλά αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες. Οπότε, όλη η προετοιμασία πριν από την έναρξη της εργασίας αλλά και η συνεχής συμβουλευτική συνοδεία τους πρώτους έξι μήνες είναι χωρίς κόστος και κρυφές χρεώσεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις, να μάθεις και να πάρεις την απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή σου. Και αν δεν ξέρεις τη γλώσσα, μην ανησυχείς, αυτό είναι το λιγότερο σε ένα ταξίδι που έχει τόσο πολλά να σου δώσει. Η προοπτική να εξελιχθείς και να ειδικευτείς στον χώρο σου είναι κατοχυρωμένη σίγουρα. Ένα τέτοιο success story επιβεβαιώνεται καλύτερα από τα λόγια των ανθρώπων που σήμερα απολαμβάνουν τη νέα τους πορεία εκτός συνόρων. Μια βόλτα στα social media θα σε πείσει. Διαβάζουμε από posts: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οπότε θα είμαι περιεκτική και σύντομη. Η βοήθειά σας ήταν πολύτιμη, με βοηθήσατε με την πρακτική μου άσκηση και με βοηθάτε ακόμη στο νέο μου ξεκίνημα πλέον ως επαγγελματία

Υγείας στη Γερμανία. Ευχαριστώ πολύ για όλα, Euromedicals και κ. Αρσένη!», «Μετά από σχεδόν 4 μήνες εργασία στη Γερμανία ως νοσηλευτής, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Euromedicals και ιδιαίτερα τον κ. Αρσένη για την άψογη συνέργεια. Αξιόπιστος, ειλικρινής και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ευχαριστώ για τη στήριξη και την καθοδήγηση, η βοήθειά σας ήταν πιο σημαντική απ’ ό,τι μπορώ να περιγράψω. Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά», «Συγχαρητήρια στον κ. Αρσένη και, φυσικά, σε όλη την ομάδα της Euromedicals! Άριστοι επαγγελματίες, όλοι με συνέπεια στον λόγο και, κυρίως, στις πράξεις! Άψογη καθοδήγηση από το πρώτο λεπτό. Ό,τι και να πω είναι λίγο! Vielen Dank! Σας ευχαριστώ από καρδιάς!» και πάει λέγοντας. Όλη η ομάδα, άλλωστε, είναι κατά βάση Έλληνες που το τόλμησαν και ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να αλλάζεις χώρα και να ξεκινάς από την αρχή, με γεμάτες βαλίτσες και όρεξη. Θα πρέπει να ξέρεις ότι θα έχεις τον άνθρωπό σου σε όλη τη διαδικασία, κάτι που θα σου δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου ο ενθουσιασμός θα νικήσει την όποια αβεβαιότητα. Το μέλλον σου είναι εδώ και μιλάει (ελληνο)γερμανικά. Είναι σίγουρα καλό να δοκιμάσεις μια τέτοια εμπειρία στο εξωτερικό, να δεις, να μάθεις και να εξελίξεις την προσωπικότητά σου, καθώς και το γνωστικό σου αντικείμενο. Και μετά από μερικά χρόνια θα μπορέσεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να προσφέρεις στην πατρίδα σου όλα αυτά που έχεις μάθει στη Γερμανία. Sounds good! Το μέλλον σου είναι εδώ και μιλάει (ελληνο)γερμανικά. http://euromedicals.de/gr, FB: Euromedicals, Αποστολή βιογραφικών στο info@euromedicals.de

14.11.19 – lifo

59


LiFO health/2019

υγεία

Εμβολιάσου και ζήσε χωρίς τον κίνδυνο της πνευμονίας ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΊΕΣ ΆΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΏΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΕΞΑΣΘΕΝΕΊ, ΜΕ ΣΥΝΈΠΕΙΑ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΟΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΊΣ ΣΕ ΛΟΙΜΏΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΈΣ ΤΟΥΣ. Η ΠΝΕΥΜΟΝΊΑ ΕΊΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΕΠΙΠΛΟΚΉ, ΑΛΛΆ Ο ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΠΟΣΟΒΗΘΕΊ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΌ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌ. .

της Αλεξίας Σβώλου

60 lifo – 14.11.19

Σ

τις αρχές του Οκτώβρη εθελοντές γιατροί ταξίδεψαν με την Ομάδα Αιγαίου σε τρία μικρά κυκλαδονήσια της άγονης γραμμής, την Ίο, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, προσφέροντας στους κατοίκους δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμό με το 13δύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο αποτελεί «ασπίδα» για την πρόληψη της πνευμονίας. Σε αυτά τα νησιά, που είναι απομακρυσμένα και δεν διαθέτουν νοσοκομείο, μια αναπνευστική λοίμωξη τον χειμώνα μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενή αν εξελιχθεί σε πνευμονία, η οποία συχνά απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (MEΘ). Εκεί όμως νοσοκομεία δεν υπάρχουν, ούτε κλίνες ΜΕΘ φυσικά, οπότε η πρόληψη αποδεικνύεται σωτήρια, ειδικά για τους ηλικιωμένους, που συνιστούν την πλειονότητα του πληθυσμού των μικρών νησιών. Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου συστήνεται και αποζημιώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά και για νεότερα άτομα (19-64 ετών) που είναι ευπαθή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως οι καπνιστές, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και, φυσικά, όλοι οι επαγγελματίες Υγείας. Ο προληπτικός εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, της οποίας η χειρότερη επιπλοκή είναι η πνευμονία, που συνοδεύεται από τη βακτηριαιμία και τη μηνιγγίτιδα. Οι έρευνες δείχνουν πως οι μεσήλικες και τα ηλικιωμένα άτομα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν κατά την περίοδο των εποχικών λοιμώξεων και να εμφανίσουν επιπλοκές που συνοδεύονται από νοσηρότητα και θνητότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλεί 1,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, με θύματα κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους. Οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου ή η σοβαρή αρρυθμία, και επιδείνωση της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Πολύ συχνά, σε περιστατικά εμφραγμάτων σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έχει προηγηθεί μια γρίπη που εξελίχθηκε σε πνευμονία. Η

πνευμονία χαρακτηρίζεται από υψηλό οικονομικό φορτίο για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως λόγω του κόστους νοσηλείας. Σε μελέτη που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», το μέσο άμεσο κόστος της πνευμονίας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς (με μέση διάρκεια νοσηλείας 11,35 ημέρες) υπολογίστηκε στα 7.406,56 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος για τους εξωτερικούς ασθενείς δεν υπερέβη τα 110 ευρώ. Η πνευμονία μπορεί να εμφανιστεί ως σοβαρή επιπλοκή της γρίπης, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη διευκολύνει τη μόλυνση και τη νόσηση από πνευμονιόκοκκο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, καθώς το βακτήριο βρίσκει καταβεβλημένο τον οργανισμό και τον προσβάλλει ευκολότερα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΟΙ ΣΥΝΘΈΤΟΥΝ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΎ Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το δημογραφικό επιδεινώνεται και ο λαός γερνά με ταχύτατους ρυθμούς επιβάλλεται να υιοθετήσουμε διά βίου προληπτικές συμπεριφορές σε θέματα υγείας. Οι συμπεριφορές αυτές περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό καθώς και προληπτικούς ελέγχους. Επίσης, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την αποχή από το κάπνισμα και την τακτική άσκηση για τη βελτίωση της διάρκειας και της ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με τα ευρήματα των Ηνωμένων Εθνών, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών αναμένεται να φθάσει το 32% έως το 2050, από το 18% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, με την

πατρίδα μας να διαθέτει από τους πιο γηρασμένους λαούς της Ευρώπης. Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, πληθώρα ερευνών δείχνει ότι ένας από τους παράγοντες αύξησης της δαπάνης υγείας δεν προκαλείται από αυτή καθαυτήν τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά από τη γήρανση χωρίς καλή υγεία. Συνεπώς, για τη διατήρηση της υγείας, καθώς μεγαλώνουμε, ρόλο-κλειδί διαδραματίζει η ανοσοποίηση των ενηλίκων για νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, όπως είναι για παράδειγμα η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, η γρίπη και ο τέτανος. Μέσα από τον προληπτικό εμβολιασμό μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς να χάσουμε την υγεία μας, παραμένοντας γεροί και παραγωγικοί στον μικρόκοσμο της οικογένειας αλλά και σε επίπεδο κράτους.


LiFO health/2019

υγεία

Melapus.com Πανελλαδική μελέτη Ένα βήμα προς την για την αξία τής από του ψυχική υγεία μπορεί να στόματος θεραπείας σημαίνει ισορροπημένη και για την ψωρίαση χαρούμενη ζωή!

Η

ψυχική υγεία είναι πλέον ένα θέμα που βρίσκεται στην καθημερινή μας συζήτηση, ενώ συναναστρεφόμαστε συγγενείς και φίλους που παλεύουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που δεν λειτουργεί και συχνά δεν βρίσκουν σαφείς απαντήσεις. Έχει σημασία να γίνει κατανοητό ότι η ψυχική νόσος και διαταραχή, που χρήζει παρέμβασης, μπορεί να είναι και μια απλή, εντεινόμενη αϋπνία, κρίση πανικού και φθίνουσα ποιότητα στην καθημερινότητα λόγω στρες. Δυστυχώς, ο συντηρητισμός, το στίγμα και τα εύκολα συμπεράσματα δυσχεραίνουν το έργο των θεραπευτών να φέρουν τον κόσμο κοντά στην ψυχοθεραπεία. Είναι, όμως, εξαιρετικά κρίσιμο να μην περιμένει κανείς τη δραματικότερη εκδήλωση των ψυχικών νοσημάτων για να ζητήσει βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει να αντιμετωπίζεται μια διαταραχή, τόσο πιο εύκολα και ανώδυνα θα θεραπευτεί. Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα την τελευταία δεκαετία, αφού η οικονομική κρίση αλλά και η πίεση της καθημερινότητας κατέστησε τη φροντίδα της ψυχικής υγείας αναγκαία. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία έπαψε σε μεγάλο βαθμό να θεωρείται πολυτέλεια ή ντροπή και πλέον αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης στα σπίτια, τις οικογένειες και τις παρέες των καθημερινών ανθρώπων. Οι ιδρυτές της Melapus, οι ψυχίατροι Ν. Γκούβας και Ν. Νικολάου, συνδύασαν τη γνώση με την τεχνολογία και δημιούργησαν μια εύχρηστη, απλή και ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα που φέρνει πιο κοντά από ποτέ τον πολίτη στην

ψυχική υγεία. Το όραμα των ιδρυτών της πλατφόρμας (που πήρε το όνομά της από τον πρώτο ψυχίατρο της αρχαιότητας, τον Μελάμποδα) είναι να αγκαλιάσει τον ακρίτα, τον νησιώτη, τον φοβισμένο και χωρίς ελεύθερο χρόνο πολίτη, προσφέροντάς του απεριόριστη, άμεση και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας από την άνεση και την ασφάλεια του χώρου του, ανώνυμα. Η Melapus.com είναι η πρώτη πλατφόρμα ψυχικής υγείας που δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας και προγραμματισμού συνεδριών αποκλειστικά με ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους και πιστοποιημένους ψυχολόγους, καθώς και την ευκολότερη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Με απλές διαδικασίες και τη δυνατότητα της ανωνυμίας, ο ασθενής μπορεί να αναζητήσει τον ειδικό που του ταιριάζει και να κλείσει ραντεβού είτε στο γραφείο/ιατρείο του είτε διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής βιντεοκλήσης της Melapus, που δημιουργήθηκε τηρώντας όλους τους κανονισμούς που αφορούν την υγεία και τα προσωπικά δεδομένα. Η ομάδα της Melapus δουλεύει καθημερινά ώστε να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, αγγίζοντας όλες τις πτυχές ενός κοινωνικού αγαθού. Στα πρόθυρα του 2020, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όλοι έχουν δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί ο καθένας, όπου κι αν βρίσκεται, να κάνει στον εαυτό του. Melapus Ltd, 30 210 3004545 www.melapus.com, support@melapus.com

Τ

ΤΗΣ ΑΛΕΞΊΑΣ ΣΒΏΛΟΥ

η θεραπευτική αξία της απρεμιλάστης, του φαρμάκου σε μορφή χαπιού για την ψωρίαση, σφραγίζει η πρώτη πανελλαδική μελέτη που καταγράφει την εμπειρία των Ελλήνων ασθενών. Πρόκειται για αποτελέσματα από την ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης APRAISAL, τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας και αποτελούν τα πρώτα ελληνικά δεδομένα καθημερινής κλινικής εμπειρίας που παρουσιάζονται για τη συγκεκριμένη από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως η απρεμιλάστη αποτελεί μια αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της μέτριας κατά πλάκας ψωρίασης, καθώς βελτίωσε σημαντικά τόσο τους κλινικούς δείκτες αξιολόγησης της νόσου όσο και δείκτες για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ενδιάμεση αυτή ανάλυση συμπεριέλαβε 100 ασθενείς από 18 δερματολογικά κέντρα που είχαν κατά κανόνα μέτριας βαρύτητας ψωρίαση και έλαβαν έως και 6 μήνες θεραπεία με απρεμιλάστη από του στόματος, 30 mg, δύο φορές την ημέρα. Η εξάμηνη θεραπεία με απρεμιλάστη είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου, να έχει χαμηλή έως καθόλου επίδραση η νόσος στη ζωή των ασθενών στο 63% των συμμετεχόντων. Η βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών διαπιστώθηκε πολύ γρήγορα, αφού από τις 6 πρώτες εβδομάδες θεραπείας με απρεμιλάστη, το 35% των ασθενών είχε επιτύχει ήδη τον επιθυμητό στόχο. Η απρεμιλάστη, επίσης, οδήγησε σε σημαντική κλινική βελτίωση ως προς τη βαρύτητα της νόσου, την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων και των παλαμών-πελμάτων μετά από 6 μήνες θεραπείας, σύμφωνα με την κλινική αξιολόγηση

από τον θεράποντα ιατρό. Ο καθηγητής δερματολογίας-αφροδισιολογίας, Δημήτρης Ιωαννίδης, μέλος της επιστημονικής συντονιστικής επιτροπής της μελέτης APRAISAL, επισήμανε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της απρεμιλάστης στην καθημερινή κλινική πρακτική και στον ελληνικό πληθυσμό. Επιπλέον, η μελέτη, εκτός από την κλινική αξιολόγηση των γιατρών, λαμβάνει υπόψη και την αξιολόγηση των ίδιων των ασθενών για τη θεραπεία τους, μέσω πολλαπλών ερωτηματολογίων, συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη συγκεκριμένη θεραπεία. Η απρεμιλάστη φαίνεται να αποτελεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο από του στόματος, χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις κατά τη διάρκεια χορήγησής της. Είναι γενικά αισιόδοξο ότι η πρόοδος της επιστημονικής έρευνας τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζει συνεχώς τις θεραπευτικές μας επιλογές για την ψωρίαση, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Αναφορικά με τις δύσκολες εντοπίσεις της ψωρίασης, πριν από την έναρξη της θεραπείας με απρεμιλάστη το 77,6% των ασθενών είχε μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση τριχωτού κεφαλής, ωστόσο στους έξι μήνες το 50% των ατόμων πέτυχε καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα. Τα δεδομένα κατέδειξαν επίσης ότι το 64,9% των ασθενών επέδειξε σημαντική βελτίωση της ψωρίασης ονύχων στους έξι μήνες. Μεταξύ των ασθενών με εκδήλωση παλαμοπελματιαίας ψωρίασης, το 51,7% των ασθενών ήταν ελεύθερο ή σχεδόν ελεύθερο από συμπτώματα μετά από 6 μήνες θεραπείας με απρεμιλάστη, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία του φαρμάκου και στις δύσκολες εντοπίσεις της νόσου».

14.11.19 – lifo

61


LiFO health/2019

υγεία

Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά… τις ζωές των άλλων

ΘΕΩΡΕΊΣ ΠΩΣ Η ΗΠΑΤΊΤΙΔΑ C ΕΊΝΑΙ ΝΌΣΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΙΟΝΌΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΆ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΈΝΑ; ΞΑΝΑΣΚΈΨΟΥ ΤΟ, ΓΙΑΤΊ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΊΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΑΓΓΊΖΟΥΝ ΤΟΥΣ 100.000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 2/3 ΔΕΝ ΥΠΟΨΙΆΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ ΌΤΙ ΝΟΣΟΎΝ.

του Ανδρέα Πρωτοπαπά

62 lifo – 14.11.19

Ε

ίναι ύπουλη, συνοδεύεται από βαρύ στίγμα και θεωρείται εσφαλμένα ότι είναι νόσος που απειλεί μόνο μικρές ομάδες ανθρώπων, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθένα. Και μάλιστα… αθόρυβα! Σε αντίθεση με άλλες «θορυβώδεις» νόσους, η ηπατίτιδα C αργεί πολύ να δείξει τα σημάδια της. Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C, πέρα από την πιθανή ύπαρξη ενός ακαθόριστου αισθήματος αδυναμίας, εμφανίζουν συμπτώματα μόνο όταν η ασθένεια έχει πλέον φτάσει σε προχωρημένο στάδιο (πολλές φορές μετά από δεκαετίες), έχοντας οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος. Σε αυτό το στάδιο πλέον τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους με εκδηλώσεις όπως αιμορραγία, ίκτερο, ασκίτη (υγρό στην κοιλιά) και εγκεφαλοπάθεια, αποτελώντας έτσι το ηχηρό καμπανάκι του οργανισμού που κινδυνεύει. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 100.000 άτομα πάσχουν από αυτή την «αθόρυβη» νόσο και πάνω από τα 2/3 των ασθενών δεν το γνωρίζουν. Η άγνοια αυτή αποτελεί πλέον το σημαντικότερο εμπόδιο στην προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C, καθώς τo κομμάτι της θεραπείας έχει απλουστευτεί σημαντικά με τα νεότερα φάρμακα.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο από τον ιό αίμα. Εκ πρώτης όψεως, αυτό αφορά ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Είναι όμως όντως έτσι; Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης περιλαμβάνουν την κοινή χρήση αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα κάποιου ασθενή, είτε αυτά είναι προϊόντα ατομικής υγιεινής (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.λπ.) είτε πρόκειται για μολυ-

σμένες σύριγγες, κυρίως χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Επίσης τις αισθητικές παρεμβάσεις, με κυριότερες το piercing και το τατουάζ, αλλά και σπάνια την περιποίηση των νυχιών, σε περίπτωση μη σωστής αποστείρωσης των αντίστοιχων εργαλείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη δεξαμενή ασθενών που δημιουργήθηκε με τις μεταγγίσεις αίματος (λόγω ασθένειας, τραύματος, χειρουργείου) πριν από το 1992, καθώς ο ιός δεν είχε ταυτοποιηθεί έως τότε και δεν ελέγχονταν οι φιάλες αίματος όπως σήμερα. Ακόμα, τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Με βάση τα παραπάνω, το κομμάτι του πληθυσμού που έχει (ακόμα και μικρές) πιθανότητες να νοσεί χωρίς να το γνωρίζει είναι μεγάλο. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί από το 2018 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηπατίτιδα C, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον έλεγχο όλων των ατόμων μεταξύ 45 και 80 ετών αλλά και όσων εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης με βάση τους κυριότερους τρόπους μετάδοσης.

ΔΙΑΘΈΣΙΜΗ ΣΉΜΕΡΑ Η ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΕΚΡΊΖΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΠΑΤΊΤΙΔΑΣ C Παλιότερα, η θεραπεία της ηπατίτιδας C ήταν δύσκολη, γιατί πολλοί ασθενείς δεν μπορούσαν να λάβουν φάρμακα προηγούμενης γενιάς λόγω παρενεργειών. Επιπλέον, ήταν ενέσιμα και έπρεπε να λαμβάνονται για μακρά χρονικά διαστήματα. Σήμερα, οι νέας γενιάς θεραπείες είναι σε χάπι και εκριζώνουν τον ιό της ηπατίτιδας C. Η θεραπεία θεωρείται πλέον αρκετά εύκολη. Τα νεότερα αντιικά φάρμακα εμφανίζουν πολλά πλεονεκτήματα, κυριότερα εκ των οποίων τα εξής: Υψηλή αποτελεσματικότητα, με περισσότερο από το 95% των ασθενών που λαμβάνουν τη θεραπεία να πετυχαίνει πλήρη ίαση. Ο ιός δεν

αδρανοποιείται προσωρινά («κοιμάται») αλλά εκριζώνεται πλήρως. Υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες είναι συνήθως ήπιες και εμφανίζονται λόγω συγχορήγησης με φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής για άλλη νόσο. Η διαφορά είναι σημαντική σε σχέση με παλιότερες θεραπείες (ιντερφερόνη), που εμφάνιζαν σημαντικό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Έχουν απλό τρόπο χορήγησης, καθώς είναι σε μορφή χαπιού, και λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης, είναι μικρή η διάρκεια της θεραπείας (2 έως 3 μήνες). Τέλος, το κόστος της καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος για όλους τους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε διαθέτει ΑΜΚΑ μπορεί να λάβει θεραπεία.

ΤΑ ΤΡΊΑ ΣΗΜΕΊΑ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΆΣΑΙ 

Η πιθανότητα να έχεις εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζεις.  Μπορείς εύκολα να εξεταστείς στα ηπατολογικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων χωρίς ραντεβού. Τα νοσοκομεία και οι ώρες αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.kanoumethoryvo.gr. Επίσης, σε σημεία checkpoint, δωρεάν και ανώνυμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (www. mycheckpoint.gr).  Η θεραπεία είναι απλή, αποτελεσματική, ανώδυνη και δωρεάν.

Info: Το ηπατολογικό ιατρείο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής λειτουργεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ κάθε Τρίτη και δέχεται χωρίς ραντεβού οποιονδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί (και να λάβει θεραπεία εφόσον διαγνωστεί) για την ηπατίτιδα C.

Ανδρέας Πρωτοπαπάς Γαστρεντερολόγος, διευθυντής Ηπατογαστρεντερολογικού Τμήματος Α’ Προπαιδευτικής Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης


LiFO health/2019

Τριπλό χτύπημα της ανοσοθεραπείας σε διαφορετικές μορφές καρκίνου

Σ Η ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΊΑ ΒΟΗΘΆ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΎΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΆ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΆ ΕΠΙΒΊΩΣΗΣ, ΜΕ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ ΖΩΉΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΊΣ ΜΕ ΔΙΆΦΟΡΟΥΣ ΤΎΠΟΥΣ ΌΓΚΩΝ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΈΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΕΊ ΤΗΝ ΑΝΆΓΚΗ ΓΙΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΊΑ.

της Αλεξίας Σβώλου

τα εντυπωσιακά ευρήματα της επιστήμης για τη χρήση της ανοσοθεραπείας στην ογκολογία έρχονται να προστεθούν τα αποτελέσματα τριών μελετών που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2019), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των ειδικών και των ασθενών. Οι τρεις μελέτες αφορούν ασθενείς με καρκίνο με διαφορετικούς τύπους όγκων, συγκεκριμένα τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (που αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα), το μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ ή IV μετά από πλήρη χειρουργική εξαίρεση και το προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα. Τα αποτελέσματα, επίσης, κατέδειξαν ότι η διπλή θεραπεία με δύο ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες έχει μεγαλύτερα οφέλη για τους ασθενείς, σηκώνοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη των μεγάλων προσδοκιών για σημαντική παράταση της επιβίωσης με ποιότητα ζωής. Σχετικά με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, η μελέτη Φάσης 3 CheckMate-227 αξιολόγησε μια διπλή ανοσοθεραπεία με nivolumab σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ipilimumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου. Ο συνδυασμός nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab πέτυχε μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία, ανεξαρτήτως της έκφρασης του υποδοχέα PD-L1. Το ποσοστό διετούς επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν το συνδυαστικό σχήμα θεραπείας ήταν 33%, ενώ με τη χημειοθεραπεία 23% . Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά που μια διπλή ανοσο-ογκολογική θεραπεία καταδεικνύει ανώτερη συνολική επιβίωση έναντι της χημειοθεραπείας στην πρώτη γραμμή προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο ερευνητής Martin Reck από την Πνευμονολογική Κλινική Grosshansdorf του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Πνεύμονα, που συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε πως η διπλή ανοσο-ογκολογική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να παρέχει ανταποκρίσεις με διάρκεια, βάθος και ξεκάθαρο όφελος επιβίωσης στην πρώτη γραμμή θεραπείας του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη χημειοθεραπείας. Η δεύτερη μελέτη Φάσης 3 CheckMate-238, με ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση μελανώματος υψηλού κινδύνου, έδειξε ότι η επικουρική θεραπεία με nivolumab εξακολουθεί να καταδεικνύει παρατεταμένη επιβίωση, χωρίς υποτροπή της νόσου, στα τρία έτη. «Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χει-

ρουργική εξαίρεση προχωρημένου μελανώματος με υψηλό κίνδυνο υποτροπής, τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη, καταδεικνύοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επικουρικής θεραπείας με nivolumab στη μείωση των υποτροπών της νόσου» επισήμανε ο Jeffrey S. Weber, ερευνητής της μελέτης CheckMate-238 και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, στα τρία έτη παρακολούθησης, το nivolumab εξακολουθεί να καταδεικνύει ανώτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου, με ποσοστό επιβίωσης χωρίς υποτροπή της νόσου 58% και 45% αντίστοιχα για την ανοσοθεραπεία με ipilimumab. Παράλληλα, εξακολουθεί να παρατηρείται όφελος ως προς την επιβίωση χωρίς υποτροπή, σε σχέση με τις απομακρυσμένες μεταστάσεις, βάσει των σταδίων της νόσου, της κατάστασης μετάλλαξης στο γονίδιο BRAF και της έκφρασης του υποδοχέα PD-L1. Η τελευταία ανακοίνωση που ήρθε να ταράξει τα νερά στην ανοσο-ογκολογία αφορά έναν από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους, το προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα. Τα αποτελέσματα της πενταετούς παρακολούθησης από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate-067, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ESMO 2019, καταδεικνύουν βελτιωμένη συνολική επιβίωση με τον πρώτης γραμμής συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του ipilimumab ως μονοθεραπείας. Τα ποσοστά πενταετούς συνολικής επιβίωσης ήταν 52% για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab, 44% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 26% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία. Τα δεδομένα από τη μελέτη CheckMate-067 δημοσιεύτηκαν και στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicin» που θεωρείται διεθνώς η βίβλος της ιατρικής. Σχολιάζοντας τη μελέτη-ορόσημο, ο Arvin Yang, επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα του μελανώματος και

υγεία

των καρκίνων του ουρογεννητικού στη BristolMyers Squibb, επισήμανε: «Η σταθερή μακροχρόνια αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε με βάση τα πενταετή δεδομένα από τη μελέτη CheckMate-067 καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της διπλής ανοσο-ογκολογικής θεραπείας. Καταγράφουμε συναρπαστική πρόοδο στην εκπλήρωση της αποστολής μας να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο, που εμφανίζουν διάφορους τύπους όγκων». Τα ποσοστά των ασθενών που εμφάνισαν αντικειμενική ανταπόκριση παρέμειναν σταθερά στο 58% για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab, στο 45% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και στο 19% για το ipilimumab, ενώ το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισε πλήρη ανταπόκριση συνέχισε να αυξάνεται. Τα ποσοστά πλήρους ανταπόκρισης στα πέντε έτη ανέρχονται σε 22% για το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab, σε 19% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και σε 6% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία. Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσε, χωρίς να λαμβάνει θεραπεία, ήταν 74% στην ομάδα συνδυαστικής θεραπείας nivolumab με ipilimumab, 58% στην ομάδα του nivolumab ως μονοθεραπεία και 45% στην ομάδα του ipilimumab ως μονοθεραπεία. Το προφίλ ασφάλειας του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab ήταν σε συμφωνία με προηγούμενα ευρήματα.

14.11.19 – lifo

63


64 lifo – 14.11.19

Profile for Dyo Deka S.A.

LIFO - Αφιέρωμα υγεία 2019  

Αφιέρωμα υγεία 2019 από την έντυπη Lifo

LIFO - Αφιέρωμα υγεία 2019  

Αφιέρωμα υγεία 2019 από την έντυπη Lifo

Profile for maglifo