Page 1

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΜΙΚΣ

ΣΤΟ

Χ Α ΡΤΙ

 Τ1ΥΟ ο Ν ΙΑΔΊΚ Βάσει στοιχείων Bari-Focus

blade runner 2049

ΣΤΟ

Δ

www.lifo.gr Στοιχεία s Google Analytic

ολα για την αθηνα! free press δωρεαν οδηγοσ τησ πολησ κυκλοφορει καθε πεμπτη

14092017

P FR AE2 0 LV1 lI7 E W

MOYΣIKH ΘΕΑΤΡΟ ΒΙΒΛΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗ H OMΑΔΑ ΤΗΣ LIFO ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ


4 lifo – 14.9.17


Oι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα. ☛ Για το άρθρο «Ελληνική αγένεια: 10 πράγματα που σε σκοτώνουν σ’ αυτή την πόλη» που έγραψε η Χριστίνα Γαλανοπούλου: «Το θέμα δεν είναι να τα λέμε. Το θέμα είναι να αλλάξουμε. Τι θα μας κάνει να αλλάξουμε; Το σοκ και δέος της κρίσης; Η νέα διασπορά, που αποτελείται κυρίως από νέους σε ηλικία ανθρώπους, που θα γυρίζει κάθε καλοκαίρι, ή μόνιμα, πίσω, με απαιτήσεις; Το να μάθουμε να διαβάζουμε ως λαός, έτσι ώστε να “εκτεθούμε” σε νέες αξίες και να μάθουμε να επικοινωνούμε με επιχειρήματα, όχι κραυγές; Η αναβάθμιση των υποδομών (πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, αποκέντρωση, επέκταση μετρό και πρασίνου, εκπαιδευτική); Νέα φουρνιά λαϊκών διανοουμένων που θα εμπνεύσουν τον λαό να κάνει μια πολιτισμική υπέρβαση; Η Δικαιοσύνη; Η απομυθοποίηση της δαιμονοποίησης του κράτους και της αστυνομίας; Κάτι άλλο; Ένας συνδυασμός ορισμένων από τα πιο πάνω; Συγχαρητήρια για το κείμενο, το γεγονός ότι το θέτετε επί τάπητος, κ. Γαλανοπούλου». (Σχόλιο του Νίκου Νικολαΐδη - ΣΦ) ☛ Για τον πόλεμο δύο ελληνικών σελίδων του Facebook (Το Κλαρκ vs. Ναι, Είσαι Μισογύνης): « Έχοντας παρακολουθήσει τη σελίδα “Ναι, Είσαι Μισογύνης” από κοντά, μπορώ να πω ότι τουλάχιστον 9 στις 10 περιπτώσεις τα παραδείγματα που επιλέγονται για σχολιασμό (είτε προέρχονται από άνδρες είτε από γυναίκες) είναι όντως μισογυνικά. Επίσης, σε γενικές γραμμές, δεν μπορούμε να πούμε ότι η ανάλυση την οποία τεκμηριώνει η Hürrfem Sultan πάσχει, το αντίθετο μάλιστα. Και τώρα ερχόμαστε στον σχολιασμό χρηστών από το FB. Ένα πράγμα το οποίο με ενοχλούσε ήταν ότι στον κατά τόπους ορυμαγδό των σχολίων κάποιες φορές μπορεί και να ξέφευγαν ακατάλληλα σχόλια, που δεν ήταν κριτικά, δεν ήταν παραγωγικά, δεν χτυπούσαν τη φαλλοκρατία και τα στρεβλά της αλλά την ενίσχυαν. Πρόσφατα, όμως, από τη διαχείριση της σελίδας “Ναι, Είσαι Μισογύνης” έγινε ένα ποστ, το οποίο αν και λέει μάλλον αυτονόητα πράγματα, εντούτοις ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της σελίδας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τώρα, με κάτι ανθρώπους που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να σιγήσει η εν λόγω σελίδα και άλλα τέτοια συναφή, τι να πω, η τρολόβια κατάστασή τους μου προκαλεί μάλλον θλίψη. Get a life!». (Σχόλιο του Βλαχάκι, το)

feedback529

5 ΣΧΟΛΊΑ ΑΝΑΓΝΏΣΤΩΝ

α π ό τ ον α ρη δ η μ οκ ιδ η

POSTS ΓΡAΜΜΑΤΑ E-MAILS

*Στείλτε μας Feedback: feedback@lifo.gr

☛ Για το άρθρο του Δημήτρη Πολιτάκη σχετικά με το φινάλε του «Twin Peaks»: «Είναι μια σειρά που πρέπει να βιώνεται ως εμπειρία και όχι να παρακολουθείται ως σειρά. Σημασία έχει τι νιώθεις όταν το βλέπεις και όχι αν θα λυθούν όλα τα μυστήρια. Κάποια μας έκανε τη χάρη και τα απάντησε, αλλά για κάποια άλλα, όπως πάντα, μας άφησε ελεύθερους να ονειρευτούμε». (Maggie) ☛ Για το άρθρο του Θοδωρή Αντωνόπουλου «Δείξε μου το… Google search σου να σου πω ποιος είσαι»: «Το Ίντερνετ είναι ευχή και κατάρα. Όποτε έχω συζητήσει, ακόμα και με μετριοπαθείς ανθρώπους, για την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, μου παραθέτουν copy paste τα “επιχειρήματα”, κυρίως του Αδώνιδος. Όλοι τους. Τους παρουσιάζει αποσπασματικές φράσεις από αρχαία κείμενα που έχουν σωθεί, βγάζοντας και τα συμπεράσματα που θέλει, όντας σίγουρος πως κανείς απ’ αυτούς που τον διαβάζουν δεν θα κάνει καν τον κόπο να ελέγξει π.χ. τα έργα που επικαλείται στο σύνολό τους από μια απλή μετάφραση που είναι εύκολο να βρεις, είτε διαδικτυακά είτε σε βιβλία και μεταφράσεις. Π.χ. κίναιδοι στην αρχαιότητα ονομάζονταν συνήθως οι εκδιδόμενοι και θηλυπρεπείς άντρες, ακόμα και οι εκδιδόμενες γυναίκες. Μέσω των εκκλησιαστικών κειμένων η λέξη χαρακτήρισε όλους τους ομοφυλόφιλους. Ή λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι απαγορευόταν να κατέχουν δημόσια αξιώματα! Παραθέτει τον λόγο του Αισχίνη κατά Τιμάρχου, όπου ζητείται να αφαιρεθούν τα αξιώματα του τελευταίου επειδή (κατά τους Έλληνες θρησκοφασίστες) είχε σχέσεις με άντρες. Φυσικά, αν διαβάσεις το κείμενο, ο Αισχίνης ζητάει την τιμωρία επειδή ο Τίμαρχος εκπορνεύτηκε και όχι επειδή είχε σχέσεις με άντρες. Μάλιστα, ο Αισχίνης εκθέτει στο δικαστήριο (που εκπροσωπείται από τον μέσο Αθηναίο) τις δικές του έντιμες ερωτικές σχέσεις με άντρες και επίσης αναφέρει τους σεβαστούς τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα ως ζευγάρι. Και ξέρουμε ότι κέρδισε τη δίκη. Βέβαια, αυτά τα τελευταία δεν τα αναφέρουν όσοι θέλουν να κρύψουν την αλήθεια για την αρχαιότητα. Κι έτσι, ορδές Ελλήνων στο Ίντερνετ μένουν με τη λάθος γνώση που ο Άδωνις και κάθε Άδωνις φροντίζουν συστηματικά να διαδίδουν. Εύκολα και γρήγορα. Χωρίς ψάξιμο...». (Σχόλιο του tktk) ☛ Για την ανάλυση του Νικόλα Σεβαστάκη με αφορμή ένα κείμενο του Ντελίλο για τον Τραμπ: «Στη σκιά των ψυχοθεραπευμένων/δουλεμένων (και όχι) εαυτών μας, αφού έχουμε μάθει πώς να ξεπερνάμε τα προσωπικά μας όρια και διαβάσαμε κάποιο βιβλίο αυτοβελτίωσης, μείναμε μόνοι μας με αυτοβελτιωμένους και δικαιολογημένους ναρκισσισμούς/εαυτούς. Μαζί, πάντως, δεν είμαστε. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετώ την ερμηνεία του Ντελίλο, του όποιου Ντελίλο, αφού και ο ερμηνευτής από την ίδια δομή κατάγεται. Παρ’ όλα αυτά, η ύβρις που διαπράττεται ή η ηθική τυφλότητα προέρχεται από τη μονάδα (ανάλογα με το επίπεδο επιρροής/δύναμης) και εξαπλώνεται στο συλλογικό. Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το συλλογικό, μια μεγέθυνση του ατομικού πρέπει να κάνουμε, με τα ερμηνευτικά εργαλεία που επιλέγει καθένας, προφανώς». (Σχόλιο του Spyroumel)

free press Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. 14.9.17 – lifo

5


www.lifo.gr ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. ΒOΥΛΗΣ 22 105 63 ΑΘΗΝΑ T 210 3254 290 F 210 3249 785 info@lifo.gr

εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος γενικοσ διευθυντής Μιχάλης Μιχαήλ διευθυντής εκδοσησ M. Hulot εμπορική διεύθυνση Δήμητρα Πασομένου υπεύθυνος ψηφιακής ανάπτυξης Νίκος Ζαφείρης art director Χρήστος Τζοβάρας συμβουλοσ σχεδιασμου Γιάννης Καρλόπουλος

GuestEdito

–––––– αρχισυντακτeσ lifo.gr Άρης Δημοκίδης Θανάσης Χαραμής προγραμματισμός lifo.gr Αγγελική Βαξάλη Σπύρος Γκατζούνας Άγγελος Παπαστεργίου

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

––––––

a πο th γλυ κ ε ρια μπα σ δ ε κ η

συντακτική ομάδα Columnists: Νικόλας Σεβαστάκης Θοδωρής Αντωνόπουλος Δημήτρης Πολιτάκης Δημήτρης Κυριαζής

Μπορεί να σου θυμίζει τη μάνα σου, τη θεία σου που το ’χε σκάσει στα δεκάξι της με τον μαθητευόμενο κουρέα, τη γιαγιά σου με το καρεκλάκι της στους Χαιρετισμούς ή τον θείο Μπατίστα που μιλούσε στο τηλέφωνο με την Αγία Ταβιθά.

Βιβλίο: Τίνα Μανδηλαρά Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης Κινηματογράφος: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος Τάσος Μελεμενίδης Θέατρο: Λουίζα Αρκουμανέα

Μπορεί να μυρίζει ωραία ή να ’χει μια τέλεια ουλή σκωληκοειδίτιδας. Μπορεί να του πάνε τα άσπρα με το στηθοσκόπιο ή να παραπατάει υπέροχα από αμηχανία. Κάποτε αγάπησα κάποιον επειδή μύριζε σαν μια γόμα που είχα στην Ε’ Δημοτικού. Και μετά απ’ αυτόν με συγκίνησε έως λατρείας κάποιος επειδή διάβαζε τον Ροβινσώνα Κρούσο σε μια κατάληψη. Δεν ξέρεις πού θα σε στείλει ταξίδι ο άλλος. Δεν ξέρεις ποια ουλή ή ποιο σπασμένο νύχι θα σε επιστρέψει στο Πήλιο δωδεκαετή ή θα φέρει πίσω την Κυριακή που το σπίτι μύριζε Νέα Φυτίνη και ελληνική ταινία με την Άντζελα Ζήλεια. Τα ζευγάρια είναι μαζί γιατί δεν μπορούν να μην είναι μαζί. Γιατί μόνον αυτός ή αυτή ξέρουν ότι ακόμα πονάει εκείνη η γρατζουνιά στο γόνατο.   Γιατί μόνον αυτός ή αυτή ξέρουν ότι σου ανήκει το στέμμα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων, η χλωρίδα και η πανίδα κι όλες οι συνθέσεις για πιάνο και βιολί του Σούμπερτ. Κι αν το ξέρει ο άνθρωπός σου, το ξέρει κι ο κόσμος όλος.

Γεύση: Νίκη Μηταρέα StarFax: Μαριβίκυ Καλλέργη Σύνταξη: Αλέξανδρος Διακοσάββας Μερόπη Κοκκίνη Βασίλης Καψάσκης Νινέττα Γιακιντζή Φιλιώ Ράγκου Χριστίνα Γαλανοπούλου Πάνος Μιχαήλ Γιάννης Πανταζόπουλος Χρήστος Παρίδης Μαρία Παππά Λένα Φουτσιτζή Θεόφιλος Δουμάνης φωτογράφοι Σπύρος Στάβερης Πάρις Ταβιτιάν Freddie F.

φωτογραφία εξωφύλλου

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ στο «Blade Runner 2049».

assistant art director Rinétta Κοσκινίδου διόρθωση κειμένων Μαρία Δρουκοπούλου γραμματεία σύνταξης Βιβίκα Ανδριανάτου –––––– senior direct market manager Κώστας Μαντάς ρroject μanagerdirect market Αριέττα Μελισσινού direct market managers Γιώργος Λυκουργιώτης Ισιδώρα Γενούζου υποδοχή διαφήμισης Ξένια Στασινοπούλου συντονισμοσ διαφήμισης Μάγδα Τζακώστα οικονομική διεύθυνση Δημήτρης Τασιόπουλος λογιστήριο Βασίλης Κοτρωνάκης Άλκηστις Γκούμα εξωτερικες εργασιες Άκης Ιωάννου κωδικος εντυπου 7639

6 lifo – 14.9.17


14.9.17 – lifo

7


Η

Η ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΌΤΗΤΕΣ FOCUS BARI.

EΚΤΌΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΆ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΤΗΣ, Η ΝΈΑ ΜΈΤΡΗΣΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΙ ΤΗ LIFO ΩΣ ΤΟ ΤΈΤΑΡΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΌ MEDIA BRAND ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ.

ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στη συνδυασμένη αναγνωσιμότητα τίτλων

ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕDIA BRANDS

LIFO

931.200

LIFO

136.886

1. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

1.144.300

ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

817.200

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

133.196

2. REAL NEWS

1.022.400

ATHENS VOICE

533.300

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

375.200

ΑTHENS VOICE

126,925

3. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

952.800

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

375.100

4. LIFO

931.200

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

254.000

5. ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

817.200

6. ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

788.100

7. ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

602.500

8. ATHENS VOICE

533.300

9. EΦ.ΣΥΝ. ΣΑΒ/ΚΟ

375.200

10. ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒ/ΚΟ

375.100

TA ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

93.400

FULL USER EXPERIENCE

Πηγή: Focus Bari,BARI S.M.A.R.T. _ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΤΥΠΟΣ Ιούνιος –Δεκέμβριος 2016 Κοινό:Αντρες–Γυναίκες 13-74,Σύνολο Ελλάδας (6.862,1)

8 lifo – 14.9.17


14–20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

TalkoftheTown

TheBuzz απο τον γιαννη πανταζοπουλο

10 ΚΛΑΣΙΚΆ

ΜΑΓΑΖΙΆ ΤΗΣ ΑΘΉΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΙΑ

ΑΙΓΑΊΟΝ

ΛΈΝΤΖΟΣ

ΙΝΤΕΆΛ

ΤΗΝΙΑΚΌΣ

FLORAL

ΝΈΟΝ

Με μια λιτή ανακοίνωση ένας αιώνας γλυκιάς παράδοσης έφτασε στο τέλος του. Το ιστορικό κατάστημα «Αιγαίον» με τους θρυλικούς λουκουμάδες που γεύονταν οι Aθηναίοι από το 1926, στην οδό Πανεπιστημίου 46, ύστερα από 91 χρόνια ανακοίνωσε το κλείσιμό του. Διατηρώντας τη φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης και την κουλτούρα της παράδοσης, συμπεριλαμβανόταν πάντοτε στους κορυφαίους προορισμούς στην πρωτεύουσα. Κατά πάσα πιθανότητα, οι λόγοι είναι οικονομικοί, αφού στην ανακοίνωσή τους οι ιδιοκτήτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να «γλυκάνουν» και πάλι τους πελάτες, σε νέες συνθήκες, στο προσεχές μέλλον.

«Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ/ Και βλέπω έναν τύπο μαζί με σένανε/ Και σκύβω το κεφάλι να μη με δεις εσύ/ Θολώνει το μυαλό μου και σκίζεται η γη/ .../ Τριγύρω κουβεντιάζανε για τα πολιτικά/ Και πώς ο Μαύρος σούταρε δοκάρι την μπαλιά/ Κι εγώ ο μαύρος τώρα δα βλέπω πως μια στιγμή/ Να σβήσει η ζωή μου ήτανε αρκετή/ Τ’ Αγίου Βαλεντίνου, αχ πίκρα και καημέ/ Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ» έγραφε πριν από πολλά χρόνια ο Μανώλης Ρασούλης, αποτυπώνοντας την ιστορία του θρυλικού καφενείου της πλατείας Παγκρατίου στον αριθμό 3. Ξεκινώντας ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964, κατάφερε να γίνει διάσημο για τον καλύτερο φραπέ της πόλης. Το 2013 έβαλε λουκέτο μετά από 49 χρόνια ιστορίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το εμβληματικό εστιατόριο της οδού Πανεπιστημίου έκλεισε το καλοκαίρι του 2014, κατεβάζοντας ρολά ύστερα από 92 χρόνια. Μεγάλες μορφές της τέχνης και της κοινωνικής ζωής κάθισαν στα τραπέζια του και οι ιστορίες του άφησαν εποχή. Τα προβλήματα του κέντρου με τις συνεχείς διαδηλώσεις και τα επεισόδια επηρέασαν την πορεία του, με την εταιρεία να δηλώνει πτώχευση. Από το 2015 λειτουργεί με νέα επωνυμία, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Ποια φοιτητική παρέα δεν κάθισε στα πασίγνωστα τραπέζια του Τηνιακού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 50; Το «φτηνιακό», όπως το έλεγαν μεταξύ τους οι φοιτητές, ήταν γνωστό για την ξεχωριστή ποικιλία του, τους γευστικούς κεφτέδες και τις ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις. Έρωτες, χαρές και απογοητεύσεις μέσα σε 80 χρόνια ιστορίας, είτε στην ψηλοτάβανη αίθουσα είτε στις δυσεύρετες καρέκλες του πεζοδρομίου. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, ο επίσημος λόγος για το κλείσιμο ήταν η συνταξιοδότησή τους τον Δεκέμβρη του 2016.

Το περίφημο καφέ-μπαρ της πλατείας Εξαρχείων στο ισόγειο της γνωστής Μπλε Πολυκατοικίας από τον Ιούνιο του 2016 αποτελεί παρελθόν. Ύστερα από 83 χρόνια παρουσίας έκλεισε τον κύκλο του, που περιλάμβανε συζητήσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες, σεμινάρια και προβολές ταινιών, με τους ιδιοκτήτες να ανακοινώνουν ότι οι δύο λόγοι για τους οποίους έκλεισε το στέκι ήταν το αυξημένο ενοίκιο και η επικινδυνότητα της περιοχής.

Το ιστορικό καφέζαχαροπλαστείο Νέον στην πλατεία Ομονοίας, στη γωνία με τον πεζόδρομο της Δώρου, με τον υπέροχο εσωτερικό διάκοσμο και τη χαρακτηριστική επίπλωση, ιδρύθηκε από τους Περικλή Γκόσιο και Γιάννη Δούκα το 1920. Στην αρχή ονομαζόταν «Νέον Βυζάντιον», αλλά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή καθιερώθηκε ως Νέον, ώστε να αποφεύγεται κάθε συνειρμός με την εθνική καταστροφή. Παρά τις συνεχείς αλλαγές της πλατείας, το καφέ που αποτελούσε λίκνο των λογοτεχνών και έγινε πίνακας από τον Γιάννη Τσαρούχη παρέμεινε εκεί για πολλές δεκαετίες και το 2001 πέρασε στην ιδιοκτησία της επιχείρησης «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Τελικά, το 2013 άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως «Φούρνος Βενέτη» και στο καφέ του πρώτου ορόφου έχουν διατηρηθεί τα κύρια χαρακτηριστικά του παλιού καφενείου.

ΠΡΥΤΑΝΕΊΟΝ Το καλοκαίρι του 2015 λουκέτο έβαλε ένα ακόμη ιστορικό μαγαζί στη ζωντανή περιοχή του Κολωνακίου και στον κοσμικό πεζόδρομο της Μηλιώνη, στο νούμερο 7-9. Για 20 ολόκληρα χρόνια το Πρυτανείον με τους πανάκριβους πίνακες ζωγραφικής, τα χαρακτηριστικά ποτήρια και την εκλεκτή πελατεία αποτελούσε το σημείο συνάντησης της καλής κοινωνίας. Ο μεγάλος όγκος χρεών και οι οικονομικές εκκρεμότητες ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο του κοσμοπολίτικου εστιατορίου.

ΑΠΌΤΣΟΣ

ΔΥΡΌΣ

BRAZILIAN

«Β. Απότσος, ΕδώδιμαΑποικιακά» έγραφε η ταμπέλα του θρυλικού μπακάλικου στις αρχές του 1900, που αργότερα έγινε delicatessen, ουζερί, μπαρ και τραγούδι, και λειτουργούσε στη Σταδίου και στη Στοά της οδού Πανεπιστημίου 10. Έως το 1997, οπότε και έκλεισε λόγω λήξης του μισθώματος, από τον «Απότσο» πέρασαν πολιτικοί, καλλιτέχνες και σπουδαίες προσωπικότητες, σ’ ένα μαγαζί που έμελλε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Σημείο αναφοράς της πλατείας Συντάγματος, θεωρούνταν από τα αγαπημένα ελληνικά στέκια στην οδό Ξενοφώντος 10-12. Το 2012 έκλεισε εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Από το 1933 ο Ευάγγελος Σαραβάνος, που είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Βραζιλία, αποφάσισε να μυήσει τους Αθηναίους στην κουλτούρα του καφέ. Το 2002, όμως, λόγω της ανακαίνισης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού έκλεισε ο βασικός ιστορικός κύκλος του γνωστού καφέ των διανοουμένων, το οποίο κοσμούσε την οδό Βουκουρεστίου.

14.9.17 – lifo

9


TalkoftheTown

Ναι ή όχι στην εξόρυξη του χρυσού;

Απορίες

απ ό το ν γι αν ν η π α νταζ ο π ουλο

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΕΔΑΦΟΛΟΓΊΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΊΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΑΝΤΆ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ.

? 10 lifo – 14.9.17

Στον αστερισμό του χρυσού κινείται η χώρα αυτές τις μέρες, αφού η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της εξόρυξης χρυσού –από την εταιρεία Eldorado Gold– έχει εξελιχθεί στην πιο επεισοδιακή των τελευταίων ετών. «Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κόστη και τον προγραμματισμό της Eldorado και τελικά υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να προωθήσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιουσιακών στοιχείων» σημείωσε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, ενώ ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε: «Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Πάντως, η ημερομηνία-κλειδί είναι η 22η Σεπτεμβρίου, οπότε εκπνέει το τελεσίγραφο της εταιρείας προς την ελληνική κυβέρνηση». Ειδικότερα, το σκηνικό έχει ως εξής: υπέρμαχοι και πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, μια καναδική εταιρεία που απειλεί να φύγει από τη χώρα ακόμα μια φορά, όπως είχε απειλήσει να κάνει τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, απώλεια θέσεων εργασίας που φημολογείται ότι θα ξεπερνούν τις 2.000, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, φόβος νέων διαπληκτισμών και «ρήγμα» στην τοπική κοινωνία. Όλα τα παραπάνω συναποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης που προκαλεί αναβρασμό στην πολιτική και κοινωνική ζωή. «Ο τόπος δεν χωράει άλλους ανέργους», «έξω οι χρυσοθήρες», «με πόσο χρυσάφι αλλάζεις το καθαρό νερό σου», είναι μερικά από τα συνθήματα που θα συναντήσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής, τα οποία περιγράφουν τις συνθήκες ενός «ακήρυχτου διχασμού» και αποτυπώνουν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ναι ή όχι στην εξόρυξη του χρυσού; Πρόκειται, τελικά, για μια χρυσοφόρο επένδυση που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας ή για μια επικείμενη οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές; Τις απαντήσεις δίνει ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα περισσότερο από μία δεκαετία.

ΟΙ ΛΌΓΟΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΩΝ Τέτοιου μεγέθους δραστηριότητα σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους που θα προκαλέσει τόσο μεγάλη και μη αναστρέψιμη καταστροφή δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά στη χώρα μας. Με αυτό ως δεδομένο, οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, αντέδρασαν και αντιδρούν μαζικά, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και πολιτικές πεποιθήσεις, κι έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, εμβληματικό, ζωντανό και αγωνιστικό κίνημα, το Κίνημα των Σκουριών. Πρόκειται για ένα κίνημα που γνώρισε από πολύ κοντά την αστυνομική καταστολή και τις δικαστικές διώξεις. Αναλογιστείτε ότι η απήχηση αυτού του κινήματος έφτασε μέχρι τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου, εκπρόσωποι των οποίων επισκέφτηκαν την περιοχή για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να γνωρίσουν μέλη του κινήματος από κοντά.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ – ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ Αποστράγγιση του κατάφυτου όρους Κάκαβος (όπου βρίσκεται η θέση Σκουριές), το οποίο τροφοδοτεί με νερό περίπου τη μισή Χαλκιδική. Επακόλουθη καταστροφή του δάσους και εξαφάνιση της άγριας πανίδας. Επιφανειακή εξόρυξη (24.000 τόνοι την ημέρα) με χρήση εκρηκτικών (4-6 τόνοι την ημέρα), διασπορά στην ατμόσφαιρα χιλιάδων τόνων σκόνης πετρώματος που περιέχει χαλαζία, αμίαντο και βαρέα μέταλλα, όλα τοξικά για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Η λεπτή αυτή σκόνη θα μετακινηθεί με τον άνεμο και θα καλύψει ακόμη και μακρινές περιοχές. Παράλληλα, κατασκευή δύο χωμάτινων φραγμάτων ύψους περίπου 150

μέτρων σε μια ιδιαίτερα σεισμογόνο περιοχή για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών, στις οποίες θα αποτεθούν τα τοξικά απόβλητα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 66 εκατομμύρια τόνους της επεξεργασίας του εξορυσσόμενου πετρώματος. Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις είτε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υλοτομία, αλιεία) είτε στον δευτερογενή (μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων), καθώς και στον τριτογενή, κυρίως στον τουρισμό.

ΟΙ ΜΎΘΟΙ – ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΆΤΙ ΘΕΤΙΚΌ; Α) Η μεταλλευτική δραστηριότητα ασκείται στην περιοχή από την αρχαιότητα, επομένως μπορεί να συνεχιστεί; Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος αυτής της περιοχής έχει μακρά μεταλλευτική ιστορία. Αλλά ο βαθμός και οι μέθοδοι εκμετάλλευσης που εφαρμόζονταν παλιότερα διαφέρουν πάρα πολύ από αυτές που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ποσότητα που εξορυσσόταν στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ενός έτους τώρα σχεδιάζεται, και είναι τεχνικά δυνατό, να εξορύσσεται σε ένα 24ωρο. Επιπλέον, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην περιοχή επιφανειακή εξόρυξη, επομένως δεν είναι γνωστές οι συνέπειες αυτής της δραστηριότητας στους εργαζόμενους και σε κατοίκους των γύρω περιοχών. Β) Τέτοιου είδους δραστηριότητες ασκούνται σε άλλες χώρες, γιατί όχι κι εδώ; Αυτό πράγματι συμβαίνει, για παράδειγμα στον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά τέτοιες δραστηριότητες αναπτύσσονται σε σημεία που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου ο μισός πληθυσμός του Δήμου Αριστοτέλη (οι κάτοικοι των χωριών Μεγάλη Παναγία, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Στάγειρα, Γομάτι, Στρατονίκη, Αρναία) ζει σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τις Σκουριές. Γ) Έχουμε χρυσό, γιατί να μην τον εκμεταλλευτούμε; Καταρχάς, ο τίτλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ίσως να είναι παραπλανητικός, καθώς το 95% των μετοχών ανήκει σε πολυεθνική εταιρεία (Eldorado Gold), επομένως ο πιθανολογούμενος χρυσός δεν θα είναι ελληνικός. Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, πέρα από λίγες και προσωρινές θέσεις εργασίας, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα θετικό στην περιοχή.

ΑΠΏΛΕΙΑ ΘΈΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΊΑΣ Πράγματι μιλάμε για θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, και λέγεται αρκετά συχνά ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από 5.000. Αλλά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρεται ότι θα απασχολούνται 1.300 άτομα από τον 9ο χρόνο λειτουργίας των μεταλλείων κι έπειτα. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά, ούτε διατυπώνεται από κανέναν –από τους υποστηρικτές της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας–, πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά από άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στον τουρισμό και στα συναφή επαγγέλματα, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στη μελισσοκομία, στη μεταποίηση και στις κατασκευές, που μπορούν να ασκούνται για πάντα. Εξάλλου, κανείς απ’ όσους αντιτίθενται σε αυτή την επέκταση δεν ζητά να διακοπούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, όπου αυτές ασκούνται από χρόνια, και να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Εκείνο για το οποίο αγωνίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, της Χαλκιδικής αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, είναι να σταματήσει άμεσα η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, να αποκατασταθεί το περιβάλλον που έχει βάναυσα υποβαθμιστεί και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους τα παλαιά μεταλλεία με μειούμενο ρυθμό. Εξάλλου, σε έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος μπορούν να απασχοληθούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις είτε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής είτε στον δευτερογενή, καθώς και στον τριτογενή, κυρίως στον τουρισμό.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Kλείνοντας 12 χρόνια θετικής ενέργειας, η Amita Motion γιόρτασε μαζί με 65.000 φίλους σε μια απίθανη γιορτή στο Τείχος των Εθνών στο ΟΑΚΑ!

Η AMITA MOTION ΦΡΟΝΤΊΖΕΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΆ ΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Μια ακόμη εντυπωσιακή γιορτή, πλαισιωμένη από διαδραστικά events, ευφάνταστα happenings, πολύχρωμα αερόστατα και γιγάντια μπαλόνια έκανε τους 65.000 φίλους της Αmita Motion να ζήσουν ξανά μια αξέχαστη εμπειρία. Με σύνθημα «Είμαστε Θετική Ενέργεια» και ελεύθερη είσοδο, η πιο θετική ημέρα του χρόνου απέδειξε κι αυτήν τη χρονιά γιατί θεωρείται ο διαχρονικότερος μουσικός θεσμός της χώρας, από τον οποίο δεν λείπει κανείς! Με χρωματιστά αερόστατα να γεμίζουν το εντυπωσιακό stage και τον χώρο του ΟΑΚΑ, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία από νωρίς το απόγευμα να… μυηθούν στην εμπειρία της Θετικής Ενέργειας: αισιοδοξία, χαρά, ελευθερία, ελπίδα και θετική διάθεση αρκούν για να πετάξουμε ψηλά!

ΤΟ... ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΕΜΑΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο Πρεσβευτής Θετικής Ενέργειας Θέμης Γεωργαντάς καλωσόρισε τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της Ημέρας Θετικής Ενέργειας που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στο Τείχος των Εθνών. Αγαπημένοι καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής βρέθηκαν στο stage της Ημέρας Θετική Ενέργειας και πρόσφεραν μια μοναδική εμπειρία. Ο Βαγγέλης Κακουριώτης, με καλοκαιρινή διάθεση, μοίρασε στο κοινό εκατοντάδες μπάλες θαλάσσης και γέμισε τη σκηνή με θετική ενέργεια. Αμέσως μετά ο κόσμος υποδέχτηκε τον Πάνο Μουζουράκη και

την Xenia Ghali σε μια ανατρεπτική μουσική συνάντηση, ενώ ακολούθησε η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα, μαζί με τον DJ Pitsi, σε μια μοναδική περφόρμανς αλλά και με μια συνεργασία-έκπληξη με τους StarBoys. Η εντυπωσιακή Έλενα Παπαρίζου εμφανίστηκε δυναμικά μέσα από φωτιές και σε συνεργασία με τον Mark Angelo, τους Players και τον Αναστάσιο Ράμμο ανέβασαν τη διάθεση του κοινού στα ύψη. Οι ΜΕΛΙSSES, με ένα εντυπωσιακό intro, ανέβηκαν στη σκηνή και ένωσαν τις φωνές τους με το κοινό, ερμηνεύοντας το «Κύμα», και ακολούθησαν οι Playmen με τους Mad Mac, που εμφανίστηκαν στη σκηνή με μοναδικά led robots, αφήνοντας το δικό τους ξεχωριστό μουσικό αποτύπωμα. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι μεγάλες εκπλήξεις! Η Amita Motion πρόσφερε και φέτος στο κοινό κορυφαίες μουσικές στιγμές, αφού στην Ελλάδα βρέθηκαν, αποκλειστικά για την Ημέρα Θετικής Ενέργειας, οι Μarcus & Martinus, το συγκρότημα-φαινόμενο από τη Νορβηγία, καθώς και οι διεθνούς φήμης DJs NERVO και DVBBS που χάρισαν την πιο συναρπαστική μουσική εμπειρία σε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να τους απολαύσουν από κοντά. Λίγο πριν δώσουμε ραντεβού για του χρόνου, ο Θέμης Γεωργαντάς ανακοίνωσε και το νέο boy band της χώρας που αναδείχτηκε μέσα από τον μεγάλο διαγωνισμό Amita Motion Back2Bands! Πρόκειται για τους Players, οι οποίοι αμέσως μετά τη βραδιά υπέγραψαν ένα επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Universal Music και το ταξίδι για το όνειρο μόλις ξεκίνησε!

Για μια ακόμα χρονιά, την Ημέρα Θετικής Ενέργειας ανακυκλώθηκαν τα υλικά των χιλιάδων συσκευασιών που απόλαυσαν οι fans. Επιπλέον, η Amita Motion θα προχωρήσει, όπως κάθε χρόνο, στην αντιστάθμιση όλων των αέριων ρύπων που προκλήθηκαν από τη διοργάνωση.

14.9.17 – lifo

11


TalkoftheTown

Καθώς το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο μέσο κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, προσφέρουμε στο κοινό χώρους διασκέδασης που να μπορούν να αξιοποιηθούν από άτομα όλων των ικανοτήτων.

ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

α π ό τ ο ν ν ι κ όλ α σεβαστάκ η

ΔεύτερεςΣκέψεις

H 11η Σεπτεμβρίου και η ελληνική ιδεολογία.

12 lifo – 14.9.17

Δεκαέξι χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και λογικά επιστρέφουμε πια αραιά σε εκείνο το γεγονός. Θα έλεγε κανείς πως μόνο όσοι αμφισβητούν την «κυρίαρχη εκδοχή» και άλλοι μύστες των «εναλλακτικών αληθειών» δεν αισθάνονται ποτέ κούραση να ψάχνουν κάτω από τα ερείπια και να ανεμίζουν τα αποδεικτικά τους. Λίγο, ας πούμε, να σκαλίσεις στο διαδικτυακό χάος, θα βρεις τα φιλμάκια, τις αναλύσεις, τις βεβαιότητές τους για το μυστικό νόημα της μεγάλης καταστροφής. H 11/9 από την πρώτη στιγμή έγινε πεδίο συνεχούς σχολιασμού και επαναλαμβανόμενων κλιπ που στοίχειωσαν τις οθόνες. Θεωρήθηκε, φυσικά, ένα τηλεοπτικό μεγα-συμβάν που διασπάστηκε αμέσως σε μυριάδες οπτικές: από πρωτόκολλα αστυνομικής έρευνας και χρονικά δικαστικής εξιχνίασης μέχρι συνωμοσιολογικά θρίλερ και τεκμήρια πολιτικής παράνοιας. Πέρασε επίσης μέσα στη φιλοσοφία και στην κοινωνική θεωρία, στη λογοτεχνία και, φυσικά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ποπ κουλτούρας. Γύρω από τη συγκεκριμένη εμπειρία τρόμου και καταστροφής επανέκαμψαν τέλος οι συζητήσεις για τις ΗΠΑ και για τον αντιαμερικανισμό, για την «πτώση της Αυτοκρατορίας» και για τη σχέση αιτιότητας ή μη μεταξύ πολέμων και ισλαμικής τρομοκρατίας. Αξίζει όμως να ξαναγυρίζουμε εκεί, παρά αυτό τον κορεσμό, για έναν ακόμα λόγο: εκτός από όλα τα παραπάνω, η 11/9 ήταν και το γεγονός που φανέρωσε, για κάποιους από μας τουλάχιστον, ένα χάσμα που ίσως δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει σε όλη του την έκταση. Καταρχάς, η μέση ελληνική πρόσληψη του γεγονότος υιοθέτησε αυτόματα το μοτίβο περί εύλογης αγανάκτησης και οργισμένης ανταπάντησης. Πολλοί θεώρησαν τα αεροπλάνα πάνω από το Μανχάταν Ερινύες ή ένα είδος «θείας δίκης» για τις ιστορικές πλανητικές αμαρτίες του αμερικανικού κράτους. Με τον ίδιο τρόπο που είχαν δει την εμφάνιση του AIDS κάποιοι ιεροκήρυκες και υπερσυντηρητικοί της βαθιάς Αμερικής, στάθηκε και απέναντι στη δράση του Μπιν Λάντεν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού: με ένα «πληρώνεις για τις αμαρτίες σου, γριά πόρνη». Σαν να βλέπω μπροστά μου τα άπειρα συνδικαλιστικά ψηφίσματα και τα άρθρα ή να ακούω ξανά τις ιδιωτικές κουβέντες που έφταναν στο ίδιο ηθικό δίδαγμα. Πρόχειρες αναγνώσεις των άρθρων του Νόαμ Τσόμσκι και ομιλίες του Χριστόδουλου για τις αμαρτίες των Ισχυρών-του-Πλανήτη έγιναν αίφνης ένας πολτός στην υπηρεσία του Έλληνα παντογνώστη. Το θέμα δεν ήταν πια ο κλασικός πολιτικός αντιαμερικανισμός. Αυτός ανήκε σε γενιές που ήξεραν κατά πού έπεφτε η Γουατεμάλα, το Ανόι ή το Σαντιάγκο της Χιλής. Σε παραδοσιακούς αριστερούς και κεντρώους που ταύτιζαν βεβαίως την Αμερική με τον Χένρι Κίσινγκερ, το δολάριο και τα πραξικοπήματα. Κοντά ήταν ακόμα εκείνες οι προκηρύξεις της 17Ν με την εμμονή στα «κράτη-μπανανίες» και στους Γιάνκηδες-γκάνγκστερ. Στον ορίζοντα των millennials θα αναδυθεί όμως ένας πολύ διαφορετικός κώδικας: μια σχεδόν μηδενιστική και μνησίκακη απόλαυση της καταστροφής. Τα κλασικά παλαιωμένα λεξιλόγια του αντιαμερικανισμού θα τα χειριστούν γενιές που μεγάλωσαν στην πιο εξαμερικανισμένη φάση της ελληνικής κοινωνίας. Η Αμερική δεν θα είναι πλέον ένα έξω-από-εδώ, μια ξένη κι αλλόκοτη εμπειρία, όπως ήταν για τους παλαιότερους. Από τη Mεταπολίτευση και ήδη από το ’60 είχε γίνει μέρος της ελληνικής εμπειρίας και της νεανικής υποκειμενικότητας. Η ύστερη δεκαετία του ’90 και το 2000 θα γίνουν ένα εργαστήριο υβριδικών ταυτοτήτων και απρόβλεπτων συναντήσεων. Ήταν, για παράδειγμα, τότε που ένα μεγάλο μέρος του λαϊκού κόσμου της ελληνικής δεξιάς έκοψε τους δεσμούς του με τον φιλοαμερικανισμό, ο οποίος είχε επικρατήσει από το 1947 και μετά, όταν η αστική Ελλάδα συμμάχησε σταθερά με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Ο λαός της δεξιάς θα στραφεί μαζικά προς τη Σερβία και τη Ρωσία και θα ανακαλύψει με πάθος νεοφώτιστου τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Οι διαφορετικοί φόβοι για την Αμερική θα συγχωνευτούν συναισθηματικά, αν και διατηρούν τις διαφορετικές τους θεωρητικές και ιδεολογικές αφετηρίες. Λυρικοί εκπαιδευτικοί της αριστεράς και δάσκαλοι με ευαισθησίες της λαϊκής δεξιάς μπορούν στο εξής να ανταλλάσσουν τα κείμενά τους στο Διαδίκτυο, να μοιράζονται τις ανακαλύψεις τους και να συμπίπτουν στις αρνήσεις τους. Κυρίαρχο συναίσθημα αυτού του κόσμου ήταν εν τέλει η απέχθεια για την «αμερικανική» Δύση. Και αν κάποιοι διακήρυσσαν πως είναι με την Ευρώπη, εννοούσαν φυσικά μια Ευρώπη που θα γύριζε την πλάτη στην Αμερική και θα συμμαχούσε με τη Ρωσία ή τη Λατινική Αμερική. Τις μέρες εκείνου του Σεπτέμβρη και αργότερα αυτός ο κόσμος έδινε τον τόνο. Η ελληνική δημόσια ατμόσφαιρα, η ελληνική ιδεολογία, ήταν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του και απηχούσε τις διαθέσεις του. Η 11η Σεπτεμβρίου, και πιο πριν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ήταν τελικά εμπειρίες διαμόρφωσης και ψυχικών απομακρύνσεων. Ήταν πια πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συνυπάρχεις με κάποιον που δεν έκρυβε τη νοσηρή χαρά του «για τα Μπόινγκ στο Μανχάταν». Γιατί συνειδητοποιούσες πως αυτή η χαρά δεν ήταν απλώς και μόνο ηλιθιότητα και ανοησία αλλά ένας εστέτ φασισμός. Έστω και αν συχνά φορούσε το προσωπείο του πολέμου στα δεινά της παγκοσμιοποίησης.

ΑΛΕΞΊΑ ΣΑΡΠΑΝΤΙΈ ΧΩΡΟΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ»

Με τον ίδιο τρόπο που είχαν δει την εμφάνιση του AIDS κάποιοι ιεροκήρυκες και υπερσυντηρητικοί της βαθιάς Αμερικής, στάθηκε και απέναντι στη δράση του Μπιν Λάντεν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού: με ένα «πληρώνεις για τις αμαρτίες σου, γριά πόρνη».

Πες μας δυο λόγια για το «Πάρκο Χαράς: Ένα πάρκο για όλους». Το «Πάρκο Χαράς: Ένα πάρκο για όλους» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τη Δήμητρα Κοροκίδα κι εμένα τον Οκτώβριο του 2016. Το όραμά μας είναι η δημιουργία νέων αλλά και η ανάπλαση υφιστάμενων, εξωτερικών και εσωτερικών, χώρων αναψυχής και επιμόρφωσης, οι οποίοι θα διακρίνονται από καθολική προσβασιμότητα και θα έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Καθώς το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο μέσο κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, επιθυμούμε να προσφέρουμε στο κοινό χώρους διασκέδασης που να μπορούν να αξιοποιηθούν από άτομα όλων των ικανοτήτων, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας από τα πρώτα παιδικά χρόνια και τη δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας γύρω από την αναπηρία. Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, η εταιρεία αναλαμβάνει την προσαρμογή ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών μεικτών προγραμμάτων τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες όλων των ικανοτήτων και να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Τι σκοπεύετε να κάνετε, πού και πώς; Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες και εθελοντές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στους δύο κύριους άξονες δραστηριοποίησής μας: την ανάπλαση χώρων και τη δημιουργία προγραμμάτων ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Σε συνεργασία με την εταιρεία Starkid Productions αναλαμβάνουμε τη μελέτη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τον σχεδιασμό και την επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού με τρόπο που να προάγει την καθολική προσβασιμότητα και την αξιοποίηση των προϊόντων από άτομα κάθε ικανότητας. Σε όλα τα παραπάνω ξεχωριστή συμβολή έχουν επίσης άτομα με αναπηρία, γονείς παιδιών με αναπηρία αλλά και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι με τη γνώση και την εμπειρία τους συμμετέχουν με συμβουλευτικό τρόπο στο έργο. . Ποιος είναι ο στόχος σας; Ο στόχος μας είναι αρχικά η συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς προκειμένου να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε, μέσα από τη γνώση και το δίκτυο συνεργατών μας, για τον τρόπο με τον οποίο καθίσταται εφικτή η καθολική προσβασιμότητα σε χώρους που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, αρκετοί δήμοι έχουν προγραμματίσει την ανάπλαση παιδικών χαρών που συχνά χαρακτηρίζονται μη προσβάσιμες, ακόμα και επικίνδυνες. Η συνηθισμένη διαδικασία περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμού και την κατάθεση προτάσεων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και όταν αναφέρονται σε παιδικές χαρές ΑμεΑ, οι τελικές προτάσεις, λόγω έλλειψης πόρων ή και γνώσης γύρω από την καθολική προσβασιμότητα, καταλήγουν και πάλι να αδυνατούν να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά και τους ενήλικες, που μπορεί να έχουν διαφορετικής μορφής και σοβαρότητας κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές ή/και κοινωνικές δυσκολίες.

ΦΩΝΗΛΑΟΥ

α π ό τ ο ν δ η μ ή τ ρ η κ υρ ι α ζ ή


Η ΕΞΟΡΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΊΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΚΆΡΕΪ

α π ό τ ο ν δ η μ ή τρ η π ολ ιτάκ η

ShortCut

Είτε είναι βαθιά ανακουφισμένος με τη ζεν συνειδητοποίηση ότι όντως δεν μετράμε σ’ αυτό το ρευστό σύμπαν είτε γνωρίζει πια καλά ότι η ιδανική συνθήκη είναι «πλούσιος και άσημος».

Ως επιδημία εξαπλώθηκε στα μέσα δικτύωσης το «ιογενές» (viral) βιντεάκι με το παραληρηματικό, υπαρξιακό (και ιδιοφυώς ψυχαγωγικό) περφόρμανς του Τζιμ Κάρεϊ κατά τη «συνέντευξή» του στο «κόκκινο χαλί» της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη. Το ασυνείδητο του μεγάλου (σαφώς) κωμικού/ηθοποιού/ερμηνευτή/καλλιτέχνη ενεπλάκη σε ελεύθερη πάλη με το πνεύμα του Καμί και το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό, ασχέτως του αν επρόκειτο για συνειδητή τρολιά, απόπειρα αποδόμησης του συγκεκριμένου ή αντίστοιχων «επιφανειακών» θεσμών, ασυγκράτητο λιώσιμο ή ακραίο σύμπτωμα διανοητικής/ψυχολογικής κατάρρευσης: «Δεν υπάρχει νόημα σε τίποτε απ’ όλα αυτά. Έψαχνα να βρω το πιο ανούσιο πράγμα του κόσμου και να ’μαι... Θέλω να πω, πρέπει να το παραδεχτείς, όλο αυτό εδώ είναι εντελώς χωρίς νόημα…» Ηρωική η συνάδελφος με το μικρόφωνο, επιχείρησε μέσω «ανούσιων» ερωτήσεων να αποσπάσει κάποιον λογικό ειρμό, αλλά εκείνος συνέχισε απτόητος (και χαμογελαστός) την απαγγελία της κλονισμένης υπαρξιακής μπαλάντας του: «Να γιορτάζουμε είδωλα/εμβλήματα; Αυτός είναι ο πιο χαμηλός στόχος που μπορούμε να θέσουμε. Πιστεύεις στα είδωλα; Εγώ πιστεύω στις προσωπικότητες. Ούτε στις προσωπικότητες πιστεύω, πιστεύω ότι η γαλήνη βρίσκεται πέρα από την προσωπικότητα – πέρα από την εφεύρεση και τη μεταμφίεση. Πιστεύω ότι είμαστε ένα πεδίο ενέργειας που χορεύει για πάρτη του. Και δεν με νοιάζει. Δεν υπάρχει εγώ. Υπάρχουν απλά πράγματα που συμβαίνουν. Και υπάρχουν συμπλέγματα από τετράεδρα που κινούνται τριγύρω μεταξύ τους. Δεν είναι δικός μας ο κόσμος. Αυτό είναι το κλειδί. (κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα) Δεν έχουμε καμιά σημασία! Δεν μετράμε – αυτά είναι τα καλά νέα». Θεός! Είτε έχει κατακτήσει κάποιου είδους εξωσωματική ζεν αυτάρκεια είτε βρίσκεται μεθοδικά έγκλειστος στον χαρακτήρα του αείμνηστου συγγραφέα, «ψυχοναύτη», σαμάνου, «Τίμοθι Λίρι των ’90s», «διανοητικού καθοδηγητή της rave κουλτούρας» Terence McKenna, τον οποίο (υποτίθεται ότι) θα υποδυθεί σε προσεχή κινηματογραφική βιογραφία, είτε συμβαίνει κάτι άλλο, ενδεχομένως δυσοίωνο. Εκκρεμεί άλλωστε η εκδίκαση των μηνυτήριων αναφορών (κακόβουλων ή όχι, έγιναν από τους γονείς του θύματος, οπότε δύσκολο να μη ληφθούν υπόψη) εναντίον του για ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του Cathriona White, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες τον Σεπτέμβριο του 2015 από υπερβολική δόση των φαρμάκων Ambien, Propranolol και Percocet, όλα γραμμένα στο όνομα-ψευδώνυμο του Τζιμ Κάρεϊ. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που «τρίπαρε» δημοσίως (εντός ή εκτός κάποιου «χαρακτήρα») και ούτε φυσικά είναι ο πρώτος (ή ο τελευταίος) διάσημος κωμικός που εκτίθεται την ώρα που ξορκίζει δαίμονες (είτε λόγω ουσιών είτε «φυσιολογικά») σε κοινή θέα. Πρόσφατα, πάντως, το είχε κάνει με πολύ πιο δημιουργικό και εικαστικό τρόπο, όπως μαρτυρά ένα άλλο «viral» (πάνω από 3 εκατομμύρια views) βίντεο που έσκασε στο Vimeo τον Ιούλιο με τον τίτλο «I needed color» («Χρειαζόμουν Χρώμα») και τον εμφανίζει να ασχολείται με τους αφηρημένου εξπρεσιονισμού καμβάδες του, τους οποίους είχε παρουσιάσει πρώτη φορά σε μια ατομική έκθεση στο Παλμ Σπρινγκς πριν από μερικά χρόνια, υπό τον γενικό τίτλο «Nothing to see here». Εύγε και πάλι (εμένα μ’ αρέσουν, πάντως, παρ’ ότι οι συνθέσεις του προδίδουν μια κάποια διαταραχή, αλλά έτσι δεν είναι η τέχνη;)! Σε κάθε περίπτωση, δυσκολεύομαι να είμαι αντικειμενικός με κάποιον που θεώρησα ιδιοφυή από την εποχή που, άγνωστος ακόμα, εμφανιζόταν στη σειρά κωμικών σκετς «Living Color» που βλέπαμε κι εδώ στην αυγή των ’90s από το αείμνηστο κανάλι Seven X. Κατόπιν, βέβαια, έγινε σούπερ σταρ και εν μια νυκτί σχεδόν βρέθηκε να αξιώνει (και να παίρνει) 20 εκατομμύρια για κάθε ταινία με (ελάχιστο) τίμημα να βρίσκονται κάτι Δανίκες ανά τον πλανήτη που τον είχαν για καραγκιόζη. Πώς μετά να μη συμπεριφέρεται σαν να ζει σ’ έναν άγριο και τρελό και μάταιο κόσμο – πώς μετά να μη γίνονται αντανακλαστικά το πρόσωπο και το σώμα του λάστιχα που ξεχειλώνουν ανάλογα με τα όνειρα και τις φρίκες; Εδώ και χρόνια, οι εμφανίσεις του στο σινεμά έχουν εισέλθει στην κατηγορία «γενναίες αποτυχίες», όμως εκείνη η τετράδα (τουλάχιστον) The Cable Guy, The Truman Show, Άνθρωπος στο φεγγάρι (όπου, όπως δήλωσε πρόσφατα, έφτασε πολύ κοντά και ίσως αμετάκλητα στην πραγματική σχιζοφρένεια, μπαίνοντας στο πετσί ενός άλλου ιδιοφυούς παράφρονος κωμικού, του Andy Kaufman) και η Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού παραμένουν αξεπέραστες ερμηνείες από οποιονδήποτε. Τον τελευταίο καιρό περιφέρεται πού και πού σαν να έχει ρετάρει (και ίσως με τη ρετσινιά της «αποτυχημένης» ή ακόμα και «τραγικής» ιδιοφυΐας), αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν τον νοιάζει πραγματικά πια. Είτε είναι βαθιά ανακουφισμένος με τη συνειδητοποίηση ότι όντως δεν μετράμε σ’ αυτό το ρευστό σύμπαν είτε γνωρίζει πια καλά ότι η ιδανική συνθήκη είναι «πλούσιος και άσημος».

Πιστεύεις στα είδωλα; Εγώ πιστεύω στις προσωπικότητες. Ούτε στις προσωπικότητες πιστεύω, πιστεύω ότι η γαλήνη βρίσκεται πέρα από την προσωπικότητα – πέρα από την εφεύρεση και τη μεταμφίεση. Πιστεύω ότι είμαστε ένα πεδίο ενέργειας που χορεύει για πάρτη του. Και δεν με νοιάζει. Δεν υπάρχει εγώ.

14.9.17 – lifo

13


TalkoftheTown

ΈΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΚΤΊΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΨΈΛΗΣ ΖΩΝΤΑΝΕΎΕΙ ΞΑΝΆ Η οικία Ζαρίφη είναι ο απόηχος της αστικής τάξης που χάραξε την ιστορία όχι μόνο της Κυψέλης αλλά και της Αθήνας του 20ού αιώνα.

UrbanLife

α π ό τ ο ν δ η μ ή τρ η κ υ ρι αζ η

Ο φιλέλληνας αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Haile Selassie (1892-1975) έκανε θερινές διακοπές με την οικογένειά του στην οικία Ζαρίφη τη δεκαετία του ’30.

Η πρώην οικία Ζαρίφη είναι ένα από τα κτίρια της Αθήνας που ξεχειλίζουν από Ιστορία. Χτισμένη το 1924 στη διασταύρωση των οδών Επτανήσου και Άνδρου, είναι ο απόηχος της αστικής τάξης που χάραξε την ιστορία όχι μόνο της Κυψέλης αλλά και της Αθήνας του 20ού αιώνα. Με ιδιοκτήτες εμπόρους που δραστηριοποιούνταν στην Κεϋλάνη, η οικία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ιστορικής πραγματικότητας που περιλάμβανε και άλλες γειτονικές οικίες, όπως αυτή, ακριβώς δίπλα, επί της οδού Άνδρου 18. Εκεί ήταν η πρώτη έδρα του Αμερικανικού Κολλεγίου της Αθήνας για τρία χρόνια (1925-1928), πριν μετεγκατασταθεί στο Ψυχικό. Κατά τη δεκαετία του 1930 εκεί φιλοξενείται ανεπίσημα ο τότε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Haile Selassie (1892-1975) για θερινές διακοπές με την οικογένειά του. Λίγο αργότερα καθίσταται για κάποια χρόνια έδρα του εκπαιδευτικού οργανισμού «Παλλάδιο Λύκειο - Φίλιππου Δούκα», ενώ ολόκληρη η οδός Άνδρου βρίσκεται στο προσκήνιο των συγκρούσεων κατά τα Δεκεμβριανά του 1944. Το 1984 η οικία Ζαρίφη αλλάζει χέρια και το ισόγειο μετατρέπεται σε σκηνή ρεμπέτικης μουσικής. Το υπόλοιπο κτίριο όμως παρέμενε άδειο και ανενεργό από το 1978, μέχρι που άνοιξε τις πόρτες του τώρα, μετά από 40 χρόνια, για την έκθεση «Άγνωστοι Προορισμοί» που επιμελείται ο δρ. Κώστας Πράπογλου. Εννέα εικαστικοί σύγχρονης τέχνης (ένας αριθμός που παραπέμπει στις εννέα δεκαετίες ζωής του κτιρίου και αντιστοιχεί στα εννέα δωμάτια του κτιρίου) καλούνται να ανταποκριθούν σε ιδέες διαμόρφωσης ενός εννοιολογικού πλαισίου, όπως αυτό ξετυλίγεται με σημείο εκκίνησης την οικία Ζαρίφη. Ποικιλόμορφες θεματικές ενότητες που διαχειρίζονται την ύπαρξη και την εξελικτική πορεία της αρχιτεκτονικής, την κοινωνική ταυτότητα και το ανθρώπινο τοπίο, την προσωπική μυθολογία, το οικονομικό ζενίθ και ναδίρ, τη συλλογική μνήμη, το πολιτικό παρασκήνιο, αλλά και την ανάδυση μιας πραγματικότητας-κράμα νοσταλγίας, υπερηφάνειας και υφέρπουσας ελπίδας, συνοδεύουν τους καλλιτέχνες που ενεργούν ως οδηγοί και συνοδοιπόροι. Ρώτησα τον επιμελητή της έκθεσης δρ. Πράπογλου πώς κατέληξε στο συγκεκριμένο κτίριο. «Η Κυψέλη είναι μια περιοχή του κέντρου της

14 lifo – 14.9.17

Αθήνας με σημαντική ιστορία. Eκεί έζησαν σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης αλλά και όλης της Ελλάδας. Υπήρξε το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής και διανόησης, γειτονιά με αναρίθμητα θέατρα, μουσικά στέκια και επίκεντρο της διασκέδασης τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Η αρχιτεκτονική ανάπλαση του αστικού τοπίου της περιοχής ήδη από τα τέλη του 19ου και την αρχή του 20ού αιώνα με εξαίρετα δείγματα νεοκλασικής αισθητικής καθώς και μοντερνισμού και art deco ανέδειξε την Κυψέλη από πολύ νωρίς σε ένα κομμάτι της πόλης με ισχυρή αρχιτεκτονική ταυτότητα και χαρακτήρα. Αναζητούσα, λοιπόν, ένα κτίριο που να αντανακλά τον απόηχο αυτής της αίγλης, που να αποτυπώνει στο πετσί του τις κοινωνικο-ιστορικές και οικονομικές συνθήκες αλλά και τις αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, ξυπνώντας και ξαναμιλώντας μετά από πολυετή λήθαργο. Όλα αυτά τα βρήκα στην πρώην οικία Ζαρίφη επί της οδού Επτανήσου 9». Άραγε μπορούν και άλλα, εξίσου ιστορικά κτίρια που ρημάζουν χρόνο με τον χρόνο στην Κυψέλη να ξαναζωντανέψουν με παρόμοιες δράσεις; «Η διαδικασία ενεργοποίησης χώρων που έχουν παραμείνει άδειοι και σε πολυετή αχρηστία στο ιστορικό κέντρο της πόλης (της Κυψέλης συμπεριλαμβανομένης) είναι πολύπλοκη και πολλές φορές ατελέσφορη. Ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα της πρώην οικίας Ζαρίφη μετά από τέσσερις δεκαετίες, το κτίριο επανασυστήνεται με τη νέα αστική πραγματικότητα, τον δημόσιο χώρο και τα σύγχρονα οικοδομικά τετράγωνα. Η σφαίρα του αστικού και του ιδιωτικού εμπλέκονται σε μία εκ νέου διάδραση και συναλλαγή καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Η εικαστική πράξη γίνεται μέσο έκφρασης, πομπός αλλά και δέκτης αυτής της νέας συνθήκης. Ο θεατής παίζει ρόλο αυτόπτη μάρτυρα απέναντι στην ανασύνταξη μιας νέας στιγμής στην ιστορία του κτιρίου και της περιοχής. Βλέπω την έκθεση αυτή ως την αφετηρία ενός ευρύτερου προγράμματος ενεργοποίησης παράλληλων χώρων, τη διάδραση μεταξύ περισσότερων καλλιτεχνών και την ανάδειξη της περιοχής όπως της αξίζει. Ευελπιστώ η σύγχρονη τέχνη να δώσει το φιλί της ζωής στην Κυψέλη» μας είπε ο δρ. Πράπογλου.

Η Κυψέλη είναι μια περιοχή του κέντρου της Αθήνας με σημαντική ιστορία. Eκεί έζησαν σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης αλλά και όλης της Ελλάδας. Υπήρξε το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής και διανόησης, γειτονιά με αναρίθμητα θέατρα, μουσικά στέκια και επίκεντρο της διασκέδασης τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.


60' με τοn

Γιώργο Γούση

Ένα νέο περιοδικό κόμικς με τον τίτλο «Μπλε Koμήτης» είναι η ευχάριστη έκπληξη του φθινοπώρου. κει με νο: m. hulot, φ ω τογραφια: π αρις ταβιτιαν

Η τελευταία φορά που κυκλοφόρησε περιοδικό κόμικς στα περίπτερα ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν το «mov.» έκανε την απόπειρα να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της «Βαβέλ». Το μεγάλο κοινό των κόμικς όμως, και το πιο νεανικό, είχε συσπειρωθεί γύρω από το «9» της «Ελευθεροτυπίας», που για δέκα χρόνια έγινε το φυτώριο από το οποίο αναδείχτηκαν καινούργια ταλέντα και πυροδοτήθηκε μια νέα άνθηση των άλμπουμ και των graphic novels. Η «Βαβέλ», το «Παρά Πέντε» και το «9» συνεχίζουν να αποτελούν σημεία αναφοράς για τα κόμικς στην Ελλάδα, γιατί από τη δεκαετία του ’80

14.9.17 – lifo

15


TalkoftheTown

Φυσικά, το περιοδικό θα έχει χώρο για άγνωστους και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Αυτός είναι ο στόχος μας, να μαζέψουμε όλους τους φίλους των κόμικς από τρεις γενιές, που σήμερα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

μέχρι και το τέλος των ’00s δημιούργησαν δύο γενιές φίλων και κουλτούρα του κόμικ. Μετά το 2010 υπήρξε το απόλυτο χάος. Όχι επειδή έπαψαν να δημιουργούνται νέα πράγματα ή λόγω έλλειψης ταλέντων –μια επίσκεψη στο Φεστιβάλ Comicdom μπορεί να σε πείσει για το αντίθετο– αλλά επειδή τα τελευταία επτά χρόνια δεν κατάφερε κανείς να οργανώσει το (θαυμάσιο) υλικό που υπάρχει, να δώσει βήμα ώστε να φανεί ο νέος δημιουργός και κίνητρο για να δημιουργήσει η παλιότερη γενιά που έφτιαξε τη σκηνή στην Ελλάδα. Η έλλειψη μέσου, δηλαδή εντύπου, που να ενημερώνει τους φίλους του είδους τι κυκλοφορεί και να δίνει δείγματα υλικού υψηλού επιπέδου ήταν ο βασικός λόγος που το κόμικ δεν είναι πλέον αυτό που ήταν κάποτε. Από το 2010 μέχρι σήμερα φαίνεται ότι τα κόμικς έχουν παρακμάσει και αποτελούν υπόθεση ενός κοινού πολύ ειδικού, κυρίως μεγάλης ηλικίας, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το Comicdom συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, κυρίως νεαρής ηλικίας, και τα νούμερα είναι ανοδικά. «Το κοινό υπάρχει, δεν έχει όμως μόνιμη πληροφόρηση ως προς το τι συμβαίνει, κάτι σταθερό που να οργανώνει όσα υπάρχουν και να παρουσιάζει νέα πράγματα. Έτσι, δεν μπορείς να μιλάς για σκηνή, έχει χαθεί αυτό» λέει ο Γιώργος Γούσης, ο καλλιτέχνης που έχει σχεδιάσει τον Ερωτόκριτο, τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σε graphic novel των τελευταίων χρόνων, και ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς σήμερα. Ο λόγος που έχουμε συναντηθεί είναι μια είδηση που ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη με το ξεκίνημα του φθινοπώρου, ότι πριν από το τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσει ένα νέο περιοδικό κόμικς, το πρώτο μετά το κλείσιμο

διασκευή που έχει κάνει ο Πέτρος Ζερβός στην Παραλογή του Δημοσθένη Παπαμάρκου, το έμμετρο κείμενο του Γκιακ. Είναι η μάχη του Χάρου με τη χήρα. Έχει επίσης μια ιστορία του Μιχάλη Διαλυνά σε σενάριο του Δημοσθένη, ένα sci-fi στόρι με κύριους χαρακτήρες ρομπότ. Έχω κάνει κι εγώ μια “μεσαίου μήκους” ιστορία με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ από το στριπάκι του ΦΙΛ ΠΩΤ που υπήρχε στο “9”. Φυσικά, το περιοδικό θα έχει χώρο για άγνωστους και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Αυτός είναι ο στόχος μας, να μαζέψουμε όλους τους φίλους των κόμικς από τρεις γενιές, που σήμερα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Υπάρχουν αυτοί που διάβαζαν τα παλιά κόμικς και θα δουν το περιοδικό με μια νοσταλγία, η δική μου γενιά που πρόλαβε τα περιοδικά κόμικς στο μεταίχμιο, λίγο πριν χαθούν, και υπάρχουν και οι πιτσιρικάδες που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα το αγκαλιάσουν. Για μας, πρωτίστως έχει σημασία να δημιουργηθεί ένας άξονας που να βγάζει το κόμικ προς τα έξω, στο ευρύ κοινό, μια κοινότητα. Εδώ και χρόνια δεν έχεις δει κανέναν νέο σχεδιαστή, πρέπει να πας να τον ψάξεις στο Comicdom, κι ακόμα κι αν βρεις κάποιον που σου αρέσει, μένει εκεί, δεν υπάρχει συνέχεια. Δεν περνάει στο ευρύ κοινό, για να έχουν κι οι άλλοι κίνητρα να ψάξουν ή να δημιουργήσουν». Σχολιάζουμε πόσο δύσκολη είναι η θέση του αρχισυντάκτη σε ένα τέτοιο περιοδικό, που θα πρέπει να κρίνει δουλειές άλλων δημιουργών, ειδικά όσον αφορά τη νέα γενιά που δεν έχει μάθει να

του «mov.» και του «9». Το όνομά του, «Μπλε Κομήτης στην τροχιά των κόμικ». Ο Γιώργος είναι ο αρχισυντάκτης. «Θα είναι διμηνιαίο περιοδικό, για να μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα όσων ιστοριών προπαραγγέλνουμε» λέει. «Θα έχει μόνο ελληνικές δουλειές, πρωτότυπες, που θα φτιάχνονται για μας. Θέλουμε να είμαστε 5-6 μήνες μπροστά, για να έχουμε χρόνο να τις επιμελούμαστε». Εξηγεί ότι η ύλη του περιοδικού θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος κόμικ, μια κύρια ιστορία που θα εκτείνεται σε 16-20 σελίδες και αρκετές μικρότερες, μέχρι και μονοσέλιδα στριπ. «Στο πρώτο τεύχος, που θα έχει 64 σελίδες, το μεγάλο στόρι είναι μια

δέχεται κριτική και υποδείξεις, τους ξερόλες, που νομίζουν ότι είναι αυθεντίες από κούνια. «Πρέπει να κάνεις επιλογή και επιμέλεια σε ιστορίες, να μην είναι απλώς ό,τι στείλει ο καθένας. Υπάρχουν κάποια στάνταρ για να έχει υψηλό επίπεδο το περιοδικό. Έρχονται παιδιά 18 και 19 χρονών που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε συμβουλές, σε βρίζουν αν τολμήσεις να τους αλλάξεις την ιστορία. Δεν μαθαίνεις ποτέ έτσι, δεν βελτιώνεσαι. Υπήρχαν παιδιά που έφεραν αδύναμες ιστορίες και τους ζήτησα να επέμβω για να τις καλυτερέψω, όχι επειδή είμαι ειδικός, αλλά επειδή έχω κάποια εμπειρία στον χώρο – κάτι περισσότερο έχω μάθει με τα χρόνια. Κάποιος μου είπε “αυτό που θα βγει δεν θα είναι δικό μου, θα το έχεις φτιάξει εσύ”, δεν ήθελε καν βοήθεια να το κάνει καλύτερο. Ε, δεν γίνεται να θεωρείς τον εαυτό σου αυθεντία επειδή δέκα φίλοι σου στο Facebook σού γράφουν “τι φανταστικό σχέδιο και τι καταπληκτικό κείμενο”. Το πρόβλημα με τα κόμικς στην Ελλάδα δεν είναι το σκίτσο, είναι ότι τα πιο πολλά σενάρια είναι εντελώς αφελή, χαζά». Ο «Μπλε Κομήτης», εκτός από κόμικς, θα περιέχει και ένα πρωτότυπο διήγημα με εικονογράφηση, μία συνέντευξη και νέα από τον χώρο των κόμικς. «Στο τέλος του τεύχους θα υπάρχει και μια ιστορία που θα είναι από ερωτική έως πορνό, και εννοείται ότι στον “Μπλε Κομήτη” όλα επιτρέπονται» λέει ο Γιώργος. Πριν φύγει τον ρωτάω πώς του φαίνεται το νέο υλικό που έχει δει, αν υπάρχουν δουλειές που έχει ξεχωρίσει. «Υπάρχουν 10-15 άτομα που μπορείς να τα εμπιστευτείς, ότι θα κάνουν κάτι αξιόλογο, κάτι που να έχει αυτοτέλεια και να είναι ωραίο εικαστικά και ως σενάριο. Μέσα από τα μαθήματα που κάνω έχω δει πολλά νέα ταλέντα, δεν έχουν τρόπο όμως να δείξουν τη δουλειά τους και μπορεί και να μην τους μάθεις ποτέ, γιατί είναι πολύ δύσκολο να καθίσουν να σχεδιάσουν 100 σελίδες για να βγάλουν ένα βιβλίο. Αυτήν τη στιγμή τόσα ταλέντα γύρω μας είναι αόρατα. Με τον “Μπλε Κομήτη” τους δίνουμε κίνητρο να δημιουργήσουν και να μαζέψουν υλικό για αυτόνομη κυκλοφορία. Με 4-5 καλές ιστορίες μπορούν να βγάλουν άλμπουμ. Είμαι πολύ περίεργος να δω τι υλικό θα έρθει τους επόμενους μήνες». Ο «Μπλε Κομήτης» κυκλοφορεί στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

16 lifo – 14.9.17

Έρχονται παιδιά 18 και 19 χρονών που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε συμβουλές, σε βρίζουν αν τολμήσεις να τους αλλάξεις την ιστορία. Δεν μαθαίνεις ποτέ έτσι, δεν βελτιώνεσαι.


MOYΣIKH, ΘΕΑΤΡΟ, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΕΥΣΗ H OMΑΔΑ ΤΗΣ LIFO ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

P R FE V A 2 0 I L 1 E 7 l 14.9.17 – lifo

17


FALL PREVIEW 2017

C I N E M A Ο Ντενί Βιλνέβ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να σκηνοθετήσει τη συνέχεια του Blade Runner.


ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ. ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ. ΑΠΌ ΤOΝ ΓΙΆΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ


FALL PREVIEW 2017

C I N E M A

1

ΤΟ ΑΥΤΌ (IT) Σκηνοθεσία: Αντρές Μουσκιέτι Πότε: 28 Σεπτεμβρίου Στο Αυτό ο Στίβεν Κινγκ πραγματεύεται το «τραύμα» της ενηλικίωσης από τη σκοπιά του παιδιού που πέφτει από τα σύννεφα, συνειδητοποιώντας ότι καλείται να επιβιώσει σε έναν κόσμο φτιαγμένο από αδιάφορους ή ανεπαρκείς ενήλικες, όπου το Κακό κυριαρχεί – μια γνώση που βρίσκει την έξοχη μεταφορά της στο πρόσωπο του κλόουν, φιγούρας συνυφασμένης με τη χαρά, εδώ όμως προορισμένης αποκλειστικά για να βλάψει. Το εξετάζει όμως και από τη σκοπιά του ενήλικα που καλείται να επιλέξει πώς θα δράσει, φέροντας αυτό το τραύμα. Αν πιστέψουμε τις κριτικές από την Αμερική, ο Αντρές Μουσκιέτι έχει συλλάβει το πνεύμα του βιβλίου παραδίδοντας, παράλληλα, μια κοψοχολιαστική ταινία τρόμου.

BLADE RUNNER 2049 Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ Πότε: 5 Οκτωβρίου Ποιος να το ’λεγε στον Ρίντλεϊ Σκοτ, τριάντα πέντε χρόνια πριν, όταν η υπαρξιστική επιστημονική φαντασία του Blade Runner καταποντιζόταν στα ταμεία, πως η ταινία του χρόνια μετά όχι μόνο θα συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα του σινεμά του φανταστικού αλλά θα

20 lifo – 14.9.17

είχε και σίκουελ. Το δύσκολο έργο της σκηνοθεσίας ανέλαβε ο Ντενί Βιλνέβ (Arrival, Enemy) και με τον Ρότζερ Ντίκινς στη διεύθυνση φωτογραφίας ξέρουμε από τώρα πως η ταινία θα είναι χάρμα οφθαλμών – μην τα πολυλογούμε, η περιέργειά μας έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ο ΧΙΟΝΆΝΘΡΩΠΟΣ (THE SNOWMAN) Σκηνοθεσία: Τόμας Άλφρεντσον Πότε: 12 Οκτωβρίου Όσες φορές κι αν δεις το Tinker, Tailor, Soldier, Spy, θα εντοπίσεις κάτι καινούργιο, είναι γεμάτο μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν, όπως αρμόζει σε μια κατασκοπική ταινία. Του πήρε έξι χρόνια, αλλά ο Τόμας Άλφρεντσον επιστρέφει με νέα ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο, όπου ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε βρίσκεται στο κατόπι ενός επικίνδυνου serial killer. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε στη μεγάλη οθόνη ακόμα περισσότερες περιπέτειες, με τον Μάικλ Φασμπέντερ στον ρόλο του δημοφιλούς ήρωα του Νέσμπο.

Η ΆΛΛΗ ΌΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΊΔΑΣ (THE OTHER SIDE OF HOPE) Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι Πότε: 12 Οκτωβρίου

Αν έχεις δει έστω και μία ταινία του Καουρισμάκι και σε συνεπήρε το ιδιοσυγκρασιακό σινεμά του με τη ρετρό εικονογραφία, το deadpan χιούμορ και τις προσεγμένες μουσικές επιλογές, ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε καλά χέρια. Eδώ ντύνει με φινλανδικά μπλουζ(!) τις εντελώς μπλουζίστικες ιστορίες δύο διαφορετικών αντρών που η μοίρα φέρνει στο ίδιο μέρος, ένα αφημένο στην τύχη του εστιατόριο. Το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στο προσκήνιο, ο Καουρισμάκι όμως δεν κάνει, ευτυχώς, σινεμά «ντουντούκας», καταφεύγει, αντίθετα, σε έναν χαμηλόφωνο ανθρωπισμό, σε κοιτά κατευθείαν στα μάτια και δεν σου υψώνει ποτέ το δάχτυλο.

ΜΗΤΈΡΑ! (MOTHER!) Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι Πότε: 19 Οκτωβρίου Η Τζένιφερ Λόρενς υποδύεται μια γυναίκα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης στον σουρεαλιστικό εφιάλτη που σκάρωσε γύρω της ο Ντάρεν Αρονόφσκι (Black Swan, The Fountain). Πρόκειται για ταινία τρόμου που, σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές από το Φεστιβάλ Βενετίας, στοχεύει ψηλά, πραγματεύεται πολλά θέματα ταυτόχρονα, προκαλεί, διχάζει και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αγνοηθεί. Αναμένεται να αποκτήσει πιστούς φίλους, ορκισμένους εχθρούς

και, πιθανότατα, να συζητηθεί όσο καμία άλλη ταινία του φθινοπώρου.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης Πότε: 26 Οκτωβρίου Οι ενεργοί εγχώριοι δημιουργοί που κάνουν καλό αφηγηματικό σινεμά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας από αυτούς. Εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει στα μάτια μου είναι ότι στο έργο του θα εντοπίσεις στιγμές ατόφιας ελληνικότητας, εμπνευσμένες από την παραδοσιακή μυθοπλασία, ριζωμένες στο συλλογικό ασυνείδητο, που κάλλιστα μπορούν να σου σηκώσουν την τρίχα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μαλλιά της Νίκης που ασπρίζουν σε μια νύχτα στις Νύφες ή τα στοιχεία της φύσης που ανταποκρίνονται στη συντετριμμένη κραυγή της Όρσας στη Μικρά Αγγλία. Αναμφίβολα θα βρούμε τέτοιες και στη νέα του ταινία, που πραγματεύεται την εκτέλεση διακοσίων αντιστασιακών από τους Γερμανούς κατακτητές την Πρωτομαγιά του ’44 στην Καισαριανή.

ΤHE KILLING OF A SACRED DEER Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος Πότε: 2 Νοεμβρίου

2


Frantz, ο Φρανσουά Οζόν θέλησε να ξεσαλώσει και ετοίμασε αυτό εδώ το camp ερωτικό θρίλερ, όπου μια εύθραυστη γυναίκα ερωτεύεται τον ψυχαναλυτή της και μετακομίζει στο σπίτι του, για να ανακαλύψει πως της είχε κρατήσει μυστική μια πολύ σημαντική πτυχή του χαρακτήρα του. Περιμένουμε kinky ερωτισμό, ανατροπές, άφθονη σινεφίλ διάθεση και έντονο στυλιζάρισμα από μια ταινία που φιλοδοξεί να γίνει η Νο 1 «ένοχη» κινηματογραφική απόλαυση της φετινής σεζόν.

MANIFESTO

3

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η άποψή σου για το σινεμά του Γιώργου Λάνθιμου, οφείλεις να του αναγνωρίσεις πως έχει τη δική του, χαρακτηριστική ταυτότητα. Τροφοδοτεί, δε, ένα φαινόμενο που δυστυχώς τείνει να εκλείψει, τη συζήτηση γύρω από το σινεμά. Η καινούργια ταινία του Έλληνα δημιουργού παντρεύει τον Κιούμπρικ με τον Ευριπίδη και, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο που την είδε στις Κάννες, είναι «εξόχως ενοχλητική, πολύπλοκη, εξαιρετική, χωρίς περιττά στοιχεία και συμπάθεια για τον διάβολο».

4

ΈΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΌΡΙΕΝΤ ΕΞΠΡΈΣ (MURDER ON THE ORIENT EXPRESS) Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα Πότε: 9 Νοεμβρίου Ο Κένεθ Μπράνα διαδέχεται τον Σίντνεϊ Λιούμετ στα σκηνοθετικά ηνία μίας ακόμα μεταφοράς της δημοφιλέστερης ιστορίας του Ηρακλή Πουαρό, όπου το θετικό δίκαιο έρχεται σε σύγκρoυση με το φυσικό, καθιστώντας την απονομή δικαιοσύνης μια (ακόμα πιο) σύνθετη διαδικασία. Ανάμεσα στους επιβάτες του τρένου συναντάμε τους Μισέλ Φάιφερ, Τζόνι Ντεπ, Τζούντι Ντεντς, Πενέλοπε Κρουζ, Γουίλεμ Νταφό, και στον ρόλο του διάσημου Βέλγου ντετέκτιβ της Άγκαθα Κρίστι τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με ένα μουστάκι που θα αφήσει εποχή.

5

3. Τhe killing of a sacred deer 4. Paddington 2 5. Justice League 6. O Χιονάνθρωπος 7. L’ amant double

Σκηνοθεσία: Γιούλιαν Ράζενφελντ Πότε: Νοέμβριος O εικαστικός Γιούλιαν Ράζενφελντ αξιοποιεί την Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό πείραμα που άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών υπό μορφήν καλλιτεχνικής εγκατάστασης και αναμένεται να κυκλοφορήσει κανονικά στις αίθουσες το φθινόπωρο. Η δημοφιλής Αυστραλή ηθοποιός υποδύεται όχι έναν αλλά δεκατρείς διαφορετικούς χαρακτήρες στο έργο του Γερμανού καλλιτέχνη που στόχο έχει να εξερευνήσει, να προσδιορίσει και να αμφισβητήσει τον ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα, ανοίγοντας έναν ιδιαίτερο διάλογο με το κινηματογραφικό κοινό.

ΠΆΝΤΙΝΓΚΤΟΝ 2 (PADDINGTON 2) Σκηνοθεσία: Πολ Kινγκ Πότε: 30 Νοεμβρίου O αξιαγάπητος αρκούδος που κρύβει πάντα ένα σάντουιτς με μαρμελάδα στο καπέλο του αναζητά στέγη και φροντίδα εκ νέου στις σκοτεινές αίθουσες, ακριβώς στην εκπνοή του φθινοπώρου. Η πρώτη ταινία υπήρξε απρόσμενη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, προσφέροντας καλαίσθητη οικογενειακή διασκέδαση και παραπέμποντας στυλιστικά στο σινεμά του Γουές Άντερσον. Περιμένουμε κάτι αντίστοιχο από τη δεύτερη κινηματογραφική εξόρμηση του Πάντινγκτον, η οποία φαντάζει σαν έκτακτο προκαταρκτικό εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

6

JUSTICE LEAGUE

1. Το Αυτό (It) 2. Το τελευταίο σημείωμα

Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ, Τζος Γουίντον Πότε: 16 Νοεμβρίου Η Wonder Woman της Πάτι Τζένκινς διασκέδασε κάπως τις αλγεινές εντυπώσεις που άφησε το Batman vs Superman:Dawn of Justice σε φαν και κριτικούς, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον για το διευρυμένο κινηματογραφικό σύμπαν της DC. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχει το δράμα πίσω από τις κάμερες, με τον Ζακ Σνάιντερ να αφήνει τη σκηνοθεσία για να θρηνήσει τον χαμό της κόρης του και τον Τζος Γουίντον των Avengers να αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την ταινία, ξαναγυρίζοντας και ξαναγράφοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της.

L’ AMANT DOUBLE Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν Πότε: 23 Νοεμβρίου Μετά την εγκρατή μελαγχολία του

7

14.9.17 – lifo

21


FALL PREVIEW 2017

H ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ MIKE KELLEY ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΑΦΙΣΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΥΛΟΥΖΛΟΤΡΕΚ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΑΚΟΜΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

ΑΠΌ ΤOΝ ΓΙΆΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗ

Tέο Τριανταφυλλίδης «Pretzel Twist» THE BREEDER Με τον υπέροχο τίτλο «Το στρίψιμο του πρέτζελ», που είναι εμπνευσμένος από το έργο του «Prometheus» (2017), στο οποίο ένα περιστέρι καταδιώκει ένα πρέτζελ για να το φάει και το πρέτζελ στρίβει και τουμπάρει για να γλιτώσει από τα τσιμπήματα του λαίμαργου πουλιού, ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1988 και είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές Καλών Τεχνών στο UCLA, παρουσιάζει, στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, μια σειρά από έργα προσομοίωσης (live simulation), εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και ψηφιακές εκτυπώσεις, τα οποία συχνά αναφέρονται στην παράδοση της νεκρής φύσης στη ζωγραφική και συνιστούν αυτοτελείς αφηγήσεις. Ιάσονος 45, Αθήνα Aπό 21/9 έως 21/10/2017

22 lifo – 14.9.17

A R T


Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, How To Everything, 2016

Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, «How To Everything», 2016

14.9.17 – lifo

23


Zhang Yexing ΓΚΑΛΕΡΙ BERNIER/ELIADES Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση στην Ευρώπη του Kινέζου καλλιτέχνη Zhang Yexing, ο οποίος γεννήθηκε το 1981 και θεωρείται από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Στη ζωγραφική του απεικονίζονται αντικείμενα από το εργαστήριό του, σε συνθέσεις που τους αποδίδουν μια απλότητα και μια σκληρότητα, αλλά και τη δυναμική που διαμορφώνουν η μοναξιά και η επιθυμία για τον άλλο, όπως τις έχουμε δει να φιγουράρουν, ας πούμε, στις ταινίες του Wong KarWai. Επταχάλκου 11, Θησείο Aπό 28/9 έως 14/11/2017

A R T

Alfredo Romano «Angelis suis mandavit de te» βυζαντινό μουσείο Ο Alfredo Romano γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας, όπου ζει και εργάζεται. Η έκθεσή του οργανώνεται από την Galleria Giorgio Persano-Torino και θα περιλαμβάνει έργα του από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, επιλεγμένα έτσι ώστε να δημιουργείται ένας διάλογος μεταξύ αυτών και των μόνιμων εκθεμάτων του μουσείου. «Το έργο μου είναι σαν μια λιτανεία, μια προσευχή που αμφιταλαντεύεται και διαρθρώνεται ανάμεσα στην αποκάλυψη (φως) και στην απόκρυψη (σκιά)» λέει ο καλλιτέχνης. Ο λατινικός τίτλος της έκθεσης σημαίνει, σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, «έχει διατάξει τους αγγέλους του να σε φροντίσουν» και είναι μάλλον πολύ ταιριαστός για μια δουλειά που παρουσιάζεται στον συγκεκριμένο χώρο και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις αντιφάσεις ανάμεσα στη ζωή στη Magna Graecia και στη σημερινή εποχή. Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα Από 12/9 έως 12/11/2017

Slavs and Tatars «E-Z Chasm» kalfayan galleries Οι Slavs and Tatars είναι μια εικαστική κολεκτίβα που ιδρύθηκε το 2006 και έχει τρεις βασικές δραστηριότητες: εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων και διαλέξεις. Αντικείμενό τους είναι η Ευρασία, η γεωγραφική περιοχή ανατολικά του (πρώην) Τείχους του Βερολίνου και δυτικά του Σινικού Τείχους. Η έκθεση αυτή θα είναι η πρώτη τους στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνει νέα έργα τους, εμπνεόμενα από πρακτικές και φαινόμενα που συνδέονται με την πίστη και λίγο-πολύ ανιχνεύονται ως κοινά όλων των θρησκειών στο εύρος της περιοχής που μελετούν. Θα παρουσιάσουν επίσης έργα παλιότερης σειράς τους με τον τίτλο «Ανάποδη Τζιχάντ», που φωτίζουν με απρόσμενο τρόπο τη σύνδεση της Γερμανίας με μουσουλμανικές περιοχές την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Aπό 28/9 έως 27/10/2017

Chrysanne Stathacos (και Hunter Reynolds) «ΠΥΘΙΑ»

«Mike Kelley: Fortress of Solitude»

the breeder

μουσείο κυκλαδικής τέχνης

Για την πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα καλλιτέχνις δημιουργεί μια εγκατάσταση με πέταλα τριαντάφυλλων που κυκλώνουν γλυκά πολύχρωμους καθρέφτες και ένα μπρούντζινο ειδώλιο της Πυθίας, για να σχηματίσουν ένα πολύχρωμο μάνταλα, δηλαδή μια γεωμετρική μορφή συμβολικής απεικόνισης του σύμπαντος. Η εγκατάσταση και οι περφόρμανς που θα την πλαισιώσουν αναφέρονται στην πραγματικότητα των μεταβολών που επιφέρουν η ηλικία, η φθορά και η μοναξιά. Παράλληλα, θα προβάλλεται και βίντεο της περφόρμανς «The Banquet» που πραγματοποίησε η καλλιτέχνις σε συνεργασία με τον Hunter Reynolds το 1992. Ιάσονος 45, Αθήνα Aπό 21/9 έως 21/10/2017

Στη σύντομη ζωή του –από το 1954 μέχρι την αυτοκτονία του το 2012– ο Mike Kelley αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν και αναδιαμόρφωσαν την τέχνη κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Η δουλειά του απλώθηκε προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά το στυλ, τις τεχνικές, τα μέσα και τα υλικά παραγωγής και άγγιξε όλα τα ζητήματα που θέτει το τερατώδες εσώτερο εγώ. Ο Kelley γοητευόταν από τη διαρκή ικανότητά μας να συντηρούμε τον εαυτό μας, τρέφοντάς τον με επιβεβλημένες παραποιημένες αναμνήσεις από το παρελθόν μας. Έτσι, τα έργα του θα μπορούσαν να περιγραφούν και ως περίπλοκα ψυχοδράματα του εγώ, με κυρίαρχο θέμα την αναπόφευκτη και πάντα συναρπαστική πορεία προ την ολοκλήρωση της διαφθοράς, της αθωότητας και της αγνότητάς του. Θα έλεγε κάποιος ότι όλα τους έχουν κάπου κρυμμένο το κοκαλάκι της νυχτερίδας κι έτσι είναι αδύνατο να μην τα αγαπά ο κόσμος. Η έκθεση είναι η νέα παραγωγή του οργανισμού ΝΕΟΝ και η πρώτη ατομική αναδρομική του καλλιτέχνη που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από ολόκληρο το φάσμα της δουλειάς του και την επιμέλειά της έχει αναλάβει ο Douglas Fogle, ένας αξιοσημείωτος Αμερικανός συγγραφέας και επιμελητής στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι Από 16/11/17 έως 25/2/18

Mike Kelley, Estral Star #3, 1989, Found stuffed animals, tied. Ringier Collection, Switzerland. Φωτό: Gerhard Born

24 lifo – 14.9.17


μουσείο μπενάκη, κτίριο οδού πειραιώς Η έκθεση αφίσας, που παρουσιάστηκε πριν από 16 χρόνια στο Παρίσι με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τον θάνατο του Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, η οποία έκτοτε κάνει τον γύρο του κόσμου με τεράστια επιτυχία, καταφθάνει στην Αθήνα. Εκατό σπουδαίοι γραφίστες απ’ όλο τον κόσμο έχουν σχεδιάσει από μια αφίσα ως φόρο τιμής στον Γάλλο μετρ της ηδονιστικής απεικόνισης του κεφιού στη Μονμάρτη της Μπελ Επόκ. Μαζί τους θα εκτεθούν στην Αθήνα 16 αντίστοιχες αφίσες Ελλήνων συναδέλφων τους, καθώς και πέντε πρωτότυπες αφίσες του Τουλούζ-Λοτρέκ και μία του Πιερ Μπονάρ από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου. Το όλον πλαισιώνεται από έκθεση προσωπογραφιών του Τουλούζ-Λοτρέκ που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές της Σχολής Βακαλό. Πειραιώς 138 Aπό 25/9 έως 12/11/2017

FALL PREVIEW 2017

Αφιέρωμα στον ΤουλούζΛοτρέκ

«ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα» μουσείο κυκλαδικής τέχνης Το μουσείο διοργανώνει σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank αρχαία νομίσματα που προέρχονται από τα τέλη του 7ου αι. π.Χ μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για μια αρχαιολογική έκθεση που πλαισιώνεται και από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα πέραν των νομισμάτων. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα έχει μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον, δεδομένων των αναφορών και των ερμηνειών των συμβόλων που φέρουν τα νομίσματα και της άμεσης και διαρκούς σύνδεσής τους με την ανθρώπινη καθημερινότητα και ύπαρξη. Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι Νοέμβριος 2017

Ναταλία Μαντά «Ε.Σ.Α.Ε.Ι» αίθουσα τέχνης καππάτος Ο τίτλος της έκθεσης είναι το ακρωνύμιο που προκύπτει από τις ονομασίες των πέντε εικαστικών εγκαταστάσεων που παρουσιάζονται, Επιστροφή, Σιωπή, Αγωνία, Επανάληψη, Ιnertia of the King, οι οποίες συνοψίζουν μια γλυπτική αναζήτηση και μελέτη του χώρου από την καλλιτέχνιδα την τελευταία πενταετία. Επίσης, ο τίτλος αυτός υποδηλώνει μια έρευνά της που δεν τελειώνει, καθώς το κυρίαρχο αίτημα είναι η διαρκής αναζήτηση των εννοιών της μεταμόρφωσης και του αόρατου. Η Ναταλία Μαντά είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ και αυτή είναι η πρώτη της ατομική έκθεση. Αθηνάς 12, Μοναστηράκι Από 5/10 μέχρι 25/11/2017

Μαρία Καραχρήστου «Idiosyncratic fold» aίθουσα tέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» Με αφορμή τον Gilles Deleuze, που στο βιβλίο Η πτύχωση, ο Leibniz και το μπαρόκ αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως ένα σύμπαν άπειρων πτυχώσεων και επιφανειών που διπλώνονται και αναδιπλώνονται επ’ άπειρον, η καλλιτέχνις διερευνά τη μορφή της πτύχωσης με τη ματιά κάποιου που αναζητά να την αντιληφθεί ως τόπο στον χώρο για να οδηγηθεί τελικά προς την ιδέα ότι η πανταχού παρούσα πτύχωση αποτελεί μια υπαρξιακή φαντασιακή κατασκευή. Τα έργα της Μαρίας Καραχρήστου, η οποία είναι αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εντάσσονται στο φάσμα της ζωγραφικής αφαίρεσης. Βαλαωρίτου 9β, Αθήνα Από 14/9 έως 7/10/2017

14.9.17 – lifo

25


Θερμές ευχαριστίες στο εστιατόριο Cookoovaya για την πολύτιμη βοήθεια στη φωτογράφιση.

26 lifo – 14.9.17

FALL PREVIEW 2017


T a S t E ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΛΕΙΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΑΝ ΤΑ MAΓΑΖΙΑ Σύμπλεγμα ζεύγους σε εναγκαλισμό. ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ H ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΙΔΡΎΜΑΤΟΣ ΩΝΆΣΗ, 1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ. Πηλός, Μύρινα, ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ. ΑΦΡΟΔΊΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΆΚΟΥ, ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΊ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «ΕMOTIONS – ΈΝΑΣ ΚΌΣΜΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΆΤΩΝ» ΠΟΥ ΜΌΛΙΣ ΑΠΌ ΤH ΕΓΚΑΙΝΙΆΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΤΗΣ ΑΚΡΌΠΟΛΗΣ. ΝΊΚΗ ΜΗΤΑΡΈΑ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ

14.9.17 – lifo

27


FALL PREVIEW 2017

ΤΟ ΚΡΈΑΣ ΕΊΝΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΉΣ Το Pan-American φαγητό θα μας συστήσει το καινούργιο The Salty Pig στην οδό Ιπποκράτους 36 στην καρδιά της Αθήνας. Οι σεφ Δημήτρης Παντελεάκης και Φίλιππος Δημόπουλος ετοιμάζουν έναν ιδιαίτερο χώρο για γρήγορο φαγητό. «Θέλουμε να προσφέρουμε μια διαφορετική ιδέα, στήνοντας ένα real smoke house BBQ, με καπνιστήριο, rotisserie, parrilla, ακόμη και φούρνο ιταλικό για πίτες» λέει ο Δημήτρης Παντελεάκης και εξηγεί: «Θα έχουμε κρέατα νοτιοαμερικάνικα και ελληνικά, τυριά από Αργεντινή, Ουρουγουάη, Γαλλία και Ελλάδα. Επίσης, θα σερβίρουμε παραδοσιακό canadian poutine, αυθεντικό αμερικάνικο burger, tacos, σάντουιτς με το μέτρο ζεστά ή κρύα, αλλά θα υπάρχουν και πιάτα veggie. Οι μουστάρδες και οι κέτσαπ θα είναι χειροποίητες. Η απουσία του σέρβις θα φανεί στις τιμές». Το Salty Pig αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του μήνα. Η δεύτερη επιχειρηματική δράση του Γιώργου Μελισσάρη στην εστίαση θα είναι

T a S t E

ένα καινούργιο μαγαζί στην οδό Σκούφου, μια μοντέρνα rotisserie. «“Spit Jack” θα είναι η ονομασία του καινούργιου χώρου, που σημαίνει “το παιδί που γύρναγε τις σούβλες”» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Πρόκειται για έναν μικρό χώρο 20 θέσεων, όπου θα σερβίρουμε ό,τι βγαίνει από τη rotisserie, από γουρουνάκι και μπούτι αρνιού μέχρι πάπια κ.ά. Δίπλα σε αυτά θα υπάρχουν και πιάτα ημέρας. Τα κρέατα θα συνοδεύονται από μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες, ελληνικές και ξένες. Θα υπάρχει και η δυνατότητα για take away σε σάντουιτς με ψωμί τύπου μπριός που θα γεμίζεται με το κρέας της επιλογής μας. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο σεφ Μιχάλης Μερζένης». Στην Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι, το Pepe Aperitivo γίνεται Pepe και αλλάζει ρότα στην κουζίνα του. Μεταμορφώνεται σε american grill, με τον σεφ Γιάννη Στανίτσα να επιμελείται το μενού, δίνοντας έμφαση στο κρέας, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα σερβίρει και αμερικανικό brunch.

«Chicken stories» λέγεται το καινούργιο εστιατόριο στην πλατεία Αγίας Παρασκευής με το μοντέρνο design. Στην κουζίνα του πρωταγωνιστεί το φρέσκο ελληνικό κοτόπουλο σε διαφορετικές μαγειρικές εκδοχές: μπέργκερ, σάντουιτς, μπιφτέκι, τυλιγμένο σε ραπ, μέσα σε σαλάτες αλλά και με ζυμαρικά. Τη Φάρμα Μπράλου θα βρίσκουμε πλέον στην οδό Μηλιώνη, εκεί όπου ήταν το Πρυτανείο. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου. «Είναι μεγάλο πρότζεκτ. Δίπλα στο κρεοπωλείο ετοιμάζεται να ανοίξει τον Οκτώβρη το εστιατόριο» λέει ο Μιχάλης και εξηγεί: «Θα μπορεί ο πελάτης να διαλέξει το κρέας της αρεσκείας του, να ζητήσει να του το ψήσουν όπως θέλει και να το πληρώσει στην τιμή του κρεοπωλείου. Στο μενού θα υπάρχουν ορεκτικά, αλλά και κυρίως πιάτα, όπως μαγειρεμένη ουρά μοσχαρίσια».

28 lifo – 14.9.17

ΑΛΛΑΓΈΣ, ΒΕΛΤΙΏΣΕΙΣ, ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΟ ΣΤΥΛ

3

ΚΛΑΣΙΚΆ ΜΈΡΗ ΕΠΙΣΤΡΈΦΟΥΝ Το θρυλικό Rock and Roll επιστρέφει στο ιστορικό πόστο του –χαρές για τους fans του– και την επιμέλεια της κουζίνας αναλαμβάνει ο σεφ Ηλίας Σκουλάς. «Το φαγητό που θα σερβίρω θα μας κάνει 20 χρόνια νεότερους» λέει με χαμόγελο ο ανατρεπτικός Ηλίας και προσθέτει με πάθος: «Από τον ξυλόφουρνο θα βγαίνει πίτσα με κρέας. Φαγητό επιθετικό, με εντάσεις. Θα περάσουμε καλά».

Η οδός Απόλλωνος στην Πλάκα έχει γίνει πιάτσα ασιατικών. Οι πληροφορίες λένε ότι στο μαγαζί όπου βρίσκαμε το Furin Kazan, που έκλεισε, ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανοίξει καινούργιο, σερβίροντας σούσι και διατηρώντας πολλούς από τους εργαζόμενους του Furin Kazan. Εν αναμονή!

Ο σεφ Χρήστος Αθανασιάδης, γνωστός από τα εστιατόρια Nice‘n’Easy, κάνει το επόμενο βήμα, έχοντας ξεκινήσει να διαμορφώνει το πρώην Rosebud στη Σκουφά σε ιταλικό εστιατόριο, με πιθανή ονομασία Franky από τον Φρανκ Σινάτρα. Ο Χρήστος έχει εμπειρία στην ιταλική κουζίνα, έχοντας δουλέψει κάποια χρόνια στη γειτονική χώρα. «Ετοιμάζουμε την ιταλική έκδοση του Nice‘n’Easy» λέει με χαμόγελο και εξηγεί τα νέα του σχέδια και τη φιλοσοφία της κουζίνας του καινούργιου εστιατορίου. «Θα είναι ένας all day χώρος στο ύφος των εστιατορίων “Little Italy” της Νέας Υόρκης. Το στυλ της κουζίνας ακολουθεί αυτό της κεντρικής Ιταλίας, με ξυλόφουρνο στο ισόγειο που θα βγάζει και πίτσα χωρίς γλουτένη. Στο δεύτερο επίπεδο ετοιμάζεται ανοιχτή κουζίνα όπου θα φτιάχνονται φρέσκα ζυμαρικά σε μεγάλη ποικιλία μπροστά στους πελάτες. Θα σερβίρονται πιάτα ημέρας, καθώς και πιάτα με χαμηλές θερμίδες. Στην κουζίνα θα μαγειρεύει ο Παναγιώτης Μωυσής, εξειδικευμένος στην ιταλική κουζίνα». Τη φιλοσοφία του ιταλικού μενού θα σιγοντάρει μια μεγάλη λίστα κρασιών και σε ποτήρι για να συνοδεύσεις τη φοκάτσια ή τα κροστίνι. Στις 15 Οκτώβρη αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Ο σεφ Μιλτιάδης Αρμένης αναλαμβάνει την κουζίνα του εστιατορίου «Όμικρον» του Ομίλου Καστελόριζο. Ο Ελληνοϊσπανός σεφ με εμπειρία σε κουζίνες αστεράτες στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία και συνεργασία με τους Alain Ducasse και Jérôme Serres θα συστήσει πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό την ελληνική δημιουργική κουζίνα του, η οποία έχει ισπανικές επιρροές. Το «Clap the restaurant» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης του αεικίνητου Χρήστου Σοκόλη ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί μέσα του Οκτώβρη με νέα φιλοσοφία στο μενού. «Θα σερβίρονται παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής ταβέρνας με τη ματιά του γνωστού σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη» λέει ο Χρήστος και προσθέτει: «Θα δώσουμε έμφαση και στην art de la table με ρουστίκ ύφος». Ο Χρήστος έχει καινούργια σχέδια και για το Pizza Margherita στην Ερυθραία, το οποίο θα βγάζει από τον ξυλόφουρνο καινούργιες πίτσες με καινούργιες συνταγές, έχοντας ανοίξει ήδη φτερά στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στη Λεμεσό της Κύπρου. Στο Θησείο το γνωστό μας Sowl αλλάζει τα πάντα: στυλ, φιλοσοφία κουζίνας και ονομασία. Τέλος του Σεπτέμβρη θα κάνει ντεμπούτο ως Hacienda και η ονομασία του δηλώνει τις προθέσεις της κουζίνας του. «Μεξικάνικο φαγητό θα σερβίρουμε και θα δώσουμε έμφαση στην τεκίλα και ιδιαίτερα στη Μαργαρίτα, την οποία θα σερβίρει το μπαρ που επιμελείται ο bartender Σπύρος Κερκύρας» λέει ο συνιδιοκτήτης Γιώργος Μελισσάρης, προσθέτοντας: «Τη διακόσμηση έχει αναλάβει ο Γιώργος Παντελούκας και θα παραπέμπει σε μεξικάνικο σπίτι με κρεβατοκάμαρα, τραπεζαρία και μπαλκόνια. Ο Σταμάτης Λουμουσιώτης, head chef του Peyote στο Λονδίνο, έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού και στην κουζίνα θα μαγειρεύει ο Παναγιώτης Μουτσόπουλος». Αλλαγές έγιναν και στο Yolenis, με νέες συνεργασίες, νέες προτάσεις αλλά και νέα διακόσμηση. Στο ισόγειο λανσάρεται νέα πρόταση σε πίτες αλμυρές και γλυκές, εμπνευσμένες απ’ όλη την Ελλάδα, με χειροποίητο κρητικό φύλλο. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκουμε πλέον τη μαναβική, το ψυγείο με τα τυριά και τα αλλαντικά και προϊόντα deli. Το αίθριο αναδιαμορφώνεται και εκεί θα σερβίρονται πίτες, καφές, χυμοί, σαλάτες, σάντουιτς. Στο υπόγειο στήνεται κελάρι και winebar με οινικές προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα και food pairing. Η ταυτότητα του χώρου στον 1ο όροφο παραμένει, αλλά έρχεται να την υποστηρίξει μια νέα συνεργασία με το Kiku και το κρεοπωλείο Carnicero από το Ψυχικό. Στο Steak bar by Kiku θα σερβίρονται πολλά πιάτα με πρωταγωνιστή το ελληνικό κρέας. Καλή ποιότητα, σε προσιτή τιμή.


Ο chef patissier Διονύσης Αλέρτας αποχώρησε από το Δειπνοσοφιστήριο, ανέλαβε το ζαχαροπλαστείο Criollo και σύντομα θα ξεκινήσει τη συνεργασία του με τα Friday’s, που θα σερβίρουν τις γλυκές του δημιουργίες. Το εστιατόριο Βασίλαινας ενισχύει το μενού του με περισσότερο ψάρι. «Θα κάνουμε παιχνίδι με τα ψάρια και ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα επιλογής, ώστε το ψάρι της αρεσκείας του να γίνεται σούπα, ψητό, στο αλάτι, στον φούρνο ή μαγειρευτό» λέει ο Θανάσης Βασίλαινας και προσθέτει: «Επίσης, θα ενισχύσουμε το μενού με γνώριμες παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, όπως ο ροφός στιφάδο που φτιάχνουν στη Σκόπελο. Επιπλέον, η μεσημεριανή κάρτα προφέρει επιλογές τριών πιάτων με προσιτές τιμές. Τέλος, προβλέπονται εξελίξεις για το “1920”, το ιστορικό κτίριο του Πειραιά». Ο σεφ Τάκε, με προϋπηρεσία στις κουζίνες Nobu London, Matsuhisa Mykonos και Κουρσάρος στη Μύκονο, υπογράφει φέτος το μενού στο Red Door στο Κολωνάκι. Θα παρουσιάσει πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση της Ιαπωνίας σε fusion εκδοχές. Yaki niku και σούσι θα πρωταγωνιστούν, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι all time classic συνταγές του. Οι Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης θα έχουν την επιμέλεια των κοκτέιλ που θα σερβίρει η μπάρα.

Φρέσκο τηγανητό κουτσομουράκι, μπακαλιάρο φρικασέ, μέχρι και στρείδια Ροκφέλερ ξεκίνησε να σερβίρει το

καινούργιο ψαροεστιατόριο Αφρόψαρο στο Νέο Ηράκλειο. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Γιάννης Στανίτσας, προτείνοντας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες. Ο ίδιος λέει: «Προτείνω πιάτα απλά, που αναδεικνύουν τη φρέσκια ύλη. Επίσης, ένα μεγάλο ψάρι μπορεί να σερβίρεται σε διαφορετικές μαγειρικές εκδοχές, με βάση την επιθυμία του πελάτη».

«“Στον Αέρα Μεζεδοπωλείο” ονομάζεται το καινούργιο ταβερνάκι που άνοιξε στον Νέο Κόσμο, προσφέροντας καφέ και σάντουιτς το πρωί, για να πάρουν τη σκυτάλη τα μεζεδάκια. Πιάτα κλασικά, από καλαμαράκια τηγανητά και φιλέτο σαρδέλας στη σχάρα μέχρι μύδια στιφάδο. Τιμές προσιτές, χαρούμενο περιβάλλον και ζωντανή μουσική τα βράδια, για να διασκεδάζουν οι παρέες. Μια νέα γευστική πρόταση κάνει ντεμπούτο στη μοδάτη γειτονιά, το Κουκάκι. Το 7 Cactus τιμά μόνο τα

ελληνικά προϊόντα στην κουζίνα του

ΝΈΑ ΜΑΓΑΖΙA (ΜΈΧΡΙ ΣΤΙΓΜΉΣ)

Νέος, εντυπωσιακός χώρος, το All Day Cafe Bar Restaurant Blends, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στη Γλυφάδα, πάνω στην πλατεία Νυμφών. Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου Moorings στη Βουλιαγμένη κάνουν ντεμπούτο στα νότια προάστια με το Blends, που έχει ευχάριστους χώρους. Μενού μεσογειακό, με έμφαση στο κρέας, που φέρει την υπογραφή του σεφ Κώστα Λώλα, μπαρ με τάπας, κοκτέιλ και μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Μια ήσυχη γειτονιά του Μοσχάτου επέλεξε ο σεφ Μιράν Γιαγτζιάν για

να στήσει το δικό του εστιατόριο My Cuisine, με μια ιδιαίτερη

Το εστιατόριο Cookoovaya μπαίνει στην 3η χρονιά λειτουργίας, με όρεξη και πολλά καινούργια πιάτα. Στη φωτογραφία οι σαρδέλες με φάβα, μελιτζάνα και αλμύρα, ένα πιάτο που όσο κρατάει το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε.

αισθητική, που αποπνέει γαλλική αύρα. Ο Μιράν, από σχεδιαστής ειδικών κατασκευών που ήταν, αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει μάγειρας. «Δούλεψα σε διάφορα εστιατόρια και μπιστρό του Παρισιού και της Ντιζόν και επιστρέφοντας στην Αθήνα εργάστηκα σε θαλαμηγούς. Πρώτη φορά δουλεύω επαγγελματικά στην Ελλάδα. Προσπαθώ να κάνω γεύσεις μεσογειακές με επιρροές από τη Γαλλία και την Αρμενία».

και σερβίρει πιάτα με την υπογραφή του food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη. Από το πρωί προσφέρει χυμούς, καφέ και πρωινό μανιάτικο και το απόγευμα, στον κήπο με τα φραγκόσυκα, πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση, σε σύγχρονη εκτέλεση.

Στην οδό Νίκης 33 ετοιμάζεται πυρετωδώς το 333 Chef’s work shop με σεφ τον Νίκο Μικρόπουλο και την ομάδα του, που θα σερβίρουν πολλά πιάτα ημέρας με φρέσκα, εποχικά υλικά. Έμφαση στον καφέ και αφιερώματα σε γνωστές περιοχές που παράγουν καφέ, brunch και wine bar που θα σερβίρει αποκλειστικά οργανικά κρασιά από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. Στη Γλυφάδα ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα το καινούργιο μπαρ εστιατόριο Sea Spice με την καλόγουστη ναυτική διακόσμηση, σε απόσταση ανάσας από το αδελφάκι του Pere Ubu. Ο σεφ Κώστας Τσίγκας έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού. «Είναι ευέλικτο μενού, με πολλά πιάτα ημέρας που βασίζονται στα ψαρικά και στα βιολογικά προϊόντα» λέει ο Κώστας. «Παίζω ανάμεσα σε παραδοσιακά πιάτα, λίγο έθνικ και μοντέρνα». Το Steak Alive είναι το καινούργιο εστιατόριο στον Κορυδαλλό που βρήκε τη θέση του σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό με πράσινη αυλή. Η κουζίνα δίνει έμφαση στο αμερικανικό και ελληνικό κρέας, με μπριζόλες τόμαχοκ, αμερικανικά μπέργκερ κ.ά. Έχει μητροπολιτική διάθεση, τόσο στο φαγητό όσο και στο περιβάλλον.

14.9.17 – lifo

29


FALL PREVIEW 2017 Η εμφάνιση του Nicolas Jaar, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής της εποχής μας, είναι με διαφορά το απόλυτο live του φθινοπώρου.

M U S I C ΔΕΚΑ ΔΥΝΑΤΑ LIVE, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ DJS, ΚΛΑΣΙΚΉ ΜΟΥΣΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΛΆ ΑΚΌΜΗ ΘΑ ΣΕ ΣΤΉΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΡΆ ΓΙΑ ΕΙΣIΤΉΡΙΟ KΑI ΑΥΤΌ ΤΟ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ.

ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΡΊΑ ΠΑΠΠΆ 30 lifo – 14.9.17


Forest Swords Ο Matthew Barnes επιστρέφει στην Αθήνα και φέρνει μαζί του τον δίσκο που κυκλοφόρησε τον Μάιο με τίτλο «Compassion» και πήρε πολύ καλές κριτικές. Στην περσινή του εμφάνιση στο Plisskën είχε κλέψει τις εντυπώσεις με τους μυσταγωγικούς ηλεκτρονικούς ήχους του, τo ίδιο περιμένουμε να κάνει και φέτος σε ένα από τα λίγα, αλλά εκλεκτά pre-events του μεγαλύτερου φεστιβάλ νέας και πειραματικής μουσικής της πόλης που έρχεται τον Δεκέμβριο. 27/10, 21:00, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, είσοδος: €13-16 Princess Nokia Το καλοκαίρι ακύρωσε το live της στην Αθήνα λόγω υπερκόπωσης, έρχεται όμως τον Οκτώβριο ξεκούραστη και σε μεγαλύτερο χώρο. Την Princess Nokia, μία από τις ραγδαία ανερχόμενες streetwise ράπερ των τελευταίων χρόνων με εντυπωσιακά live, θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Μαζί της οι Black Athena και η Debnewb. 31/10, 21:00, Gagarin205, Λιοσίων 205, είσοδος: €12-15

Nick Cave and The Bad Seeds Είχε πολύ καιρό να έρθει ο Nick Cave από τα μέρη μας, για την ακρίβεια από το 2011. Η συγκεκριμένη συναυλία αναμένεται να είναι μια συγκλονιστική, λυτρωτική εμπειρία μετά την οικογενειακή τραγωδία (τον ξαφνικό χαμό του γιου του) που τον σημάδεψε για πάντα. Ο Νικόλας αγαπάει πολύ την Ελλάδα και τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Μαζί του θα είναι οι Warren Ellis, Martyn Casey, Thomas Wydler, Jim Sclavunos, Conway Savage, George Vjestica και ο Larry Mullins. 16/11, Γήπεδο Tae Kwon Do, Μωραϊτίνη 2, Παλαιό Φάληρο, είσοδος: €29-50

Nicolas Jaar Είναι η πρώτη φορά που έρχεται μόνος του ο Nicolas Jaar στην Αθήνα. Τον είχαμε δει στο Ejekt Festival το 2014 με το εξαιρετικό sideproject που έχει με τον Dave Harrington, τους Darkside. Εξαιρετικές όμως είναι και όλες οι σόλο δουλειές του. Από το ντεμπούτο του «Space is only noise», o 21χρονος Αμερικανο-χιλιανός είχε δείξει ότι θα φτάσει πολύ ψηλά. Ήδη θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πιο περιζήτητους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής της εποχής μας και αυτή είναι μία από τις πιο αναμενόμενες εμφανίσεις της σεζόν. 23/9, «Ιερά Οδός», Ιερά Οδός 18-20, είσοδος: €25-31

Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso U.F.O. Από τις πιο θρυλικές ψυχεδελικές μπάντες των τελευταίων 20 χρόνων και από τα συγκροτήματα που έστρεψαν τα μάτια όλου του πλανήτη στη σύγχρονη γιαπωνέζικη μουσική. Σχηματίστηκαν το 1995 από τον κιθαρίστα Kawabata Makoto και από τότε έχουν κυκλοφορήσει αναρίθμητα άλμπουμ. Στις συναυλίες τους δημιουργούν φυσικό high με τον κατακλυσμικό συνδυασμό ήχων επί σκηνής – που αρκεί και περισσεύει, όπως ορκίζονται οι σκληροπυρηνικοί φαν τους. Τους ανοίγουν οι Chickn. 23/9, 20:00, Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος, είσοδος: €19-22

The Dream Syndicate Το θρυλικό συγκρότημα του Steve Wynn, που πριν από 35 χρόνια έδωσε το δικό του στίγμα στην αμερικανική alternative ροκ σκηνή με την κυκλοφορία του ιστορικού άλμπουμ «The days of wine and roses». Διαλύθηκαν το 1989, επανασυνδέθηκαν το 2012 και μοιάζει σαν να μην πέρασε μια

μέρα. Support group στη συναυλία τους στην Αθήνα θα είναι οι Dustbowl. 4/11, 20:00, Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος, είσοδος: €23-27

Acid Baby Jesus / Dollkraut / Man Duo O Kormoranos γιορτάζει τα 15 χρόνια του στη διοργάνωση συναυλιών και πάρτι και ετοιμάζει ένα μεγάλο live event με βασικούς πρωταγωνιστές τους Acid Baby Jesus. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο τρίτο άλμπουμ του αθηναϊκού συγκροτήματος που έκανε ξανά μόδα το garage στην Ελλάδα. Έχει τίτλο «Lilac Days». Ο Kormoranos επίσης προσκαλεί τον Ολλανδό DJ Dollkraut, τους Φινλανδούς Man Duo και τους δικούς μας Voyage Limpid Sound. 6/10, 21:00, Gagarin205, Λιοσίων 205, είσοδος: €12-15

Hanni El Khatib Είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολυοργανίστες στην Αμερική αυτήν τη στιγμή. Πρώην skater και punk, ο πολυτάλαντος 36χρονος μουσικός με καταγωγή από το Ιράν και τις Φιλιππίνες έχει γράψει μερικά εξαιρετικά δημοφιλή κομμάτια και ακούγεται παντού: σε διαφημιστικά της Nike, της Converse, της Nissan και της Levi’s, αλλά και σε prime-time τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Luther», το «Suits», το «Elementary» κ.ά. Στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά. 20/10, 21:00, Gagarin205, Λιοσίων 205, είσοδος: €15-22 Sun Ra Arkestra Ο σπουδαίος Sun Ra πέθανε το 1990 από εγκεφαλικό, αλλά η μυθική ορχήστρα του συνεχίζει να κάνει εμφανίσεις με τον σαξοφωνίστα Marshall Allen στα ηνία. Μετά από τόσα χρόνια στον δρόμο συνεχίζουν ακούραστοι και θεωρούνται ακόμα μία από τις μεγαλύτερες τζαζ ορχήστρες του κόσμου. Τα live τους είναι αξέχαστη εμπειρία. Θα εμφανιστούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. 9/11, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107 Afrofuturism in Athens Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ ετοιμάζει η Στέγη που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου, με καλεσμένους μερικούς από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους εκπροσώπους του αφροφουτουρισμού: Actress, Dopplereffect, Moor Mother, A Guy Called Gerald, ATH Kids, Abdul Qadiu Haqq, Black Quantum Futurism, Reynaldo Anderson, Louis Chude-Sokei, Tabita Rezai κ.ά. Μουσικοί, εικαστικοί και συγγραφείς συζητούν πόσο επίκαιρο είναι το κίνημα του φουτουρισμού σήμερα. 9-12/11, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107

5

ΆΛΜΠΟΥΜ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ BJÖRK Το νέο άλμπουμ δεν έχει ακόμη τίτλο, αλλά είναι η πιο πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του φθινοπώρου. Είναι σε παραγωγή Arca και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον Νοέμβριο.

ARIEL PINK

Dedicated to Bobby Jameson Μόνος του πλέον, χωρίς συγκρότημα, και επιστροφή στις παλιές και περίεργες lo-fi μέρες του. Κυκλοροφορεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

KELELA

Take me Apart Η Κelela έχει ξεχωρίσει από όλη την R&B σκηνή με έναν ήχο καθαρά δικό της. Η πρώτη της δουλειά βγαίνει στις 6 Οκτωβρίου.

TAYLOR SWIFT Reputation

Έχει σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ με τα πρώτα δείγματα, για να δούμε αν θα κάνει το ίδιο με το άλμπουμ στις 10 Νοεμβρίου.

ACID BABY JESUS Lilac Days

Τρίτη δουλειά από το αθηναϊκό σχήμα που βγαίνει στη λονδρέζικη Fuzz Club, με πανέμορφες πρώτες ψυχεδελικές μελωδίες. Στις 29 Σεπτεμβρίου.

Έρχονται επίσης: six d.o.g.s - The Boy (14/9), Sem (17/9), Blank Banshee (26/9), Videogame Orchestra (4/10), Greek Beatbox Championship (25/11). Bios Romantso - Sun Araw (16/9), Space Blanket + Daniel Deluxe (13/10), Psychedelic Trips to Death (27/10). Gazi Music Hall - Michael Kiwaunka (30/9), Gramatik (25/11). Fuzz Live Music Club Grand Magus (30/9), The Underground Youth (24/11). Gagarin205 -The Big Nose Attack vs Noise Figures (28/9), All Them Witches (14/10), C-Loud Fest (21/10), The Fuzztones (28/10), Under the Pagan Moon (4/11), Kamelot (10/11). An Club Igorr (2/11), Inter Arma (19/11). Kyttaro Live - A.A. Fest II (16-17/9), Threshold (12/11). Death Disco - Molly Nison (30/9), Clan of Xymox (21/10), Architect (27/10), Mueran Hermanos (4/11). Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων - Tom Odell (20/9), Underflow - Kolida Duduk (6/10). Gazarte - Milo Z (17/9). 14.9.17 – lifo

31


ΠΑΡΤΙ

Techniques Festival 2017

Maceo Plex & Rodhad Ο Αμερικανός Eric Estornel (Maceo Plex) με καταγωγή από την Κούβα είναι ένας από τους κορυφαίους tech house παραγωγούς στην Ίμπιζα. Έχει γίνει διάσημος για το ιδιαίτερο στυλ του στα decks. Μαζί του θα ανέβει στη σκηνή ο «ευγενικός Βίκινγκ» ή ο «χασάπης της techno», όπως τον αποκαλούν, ο Γερμανός Rodhad. Τα βίαια sets του αφήνουν εποχή και οι φαν του τα χαρακτηρίζουν το «σάουντρακ της επανάστασης». Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες πληροφορίες για το event, αλλά ήδη θεωρούνται δύο από τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις του φθινοπώρου. 4/11, «Ιερά Οδός», Ιερά Οδός 7-13, Γκάζι

Lapalux

ΕΛΛΗΝΙΚΑ LIVE Συγκεντρώσαμε μερικές από τις κυριότερες ελληνικές συναυλίες για τις ημέρες που έρχονται: Γιάννης Αγγελάκας και Παύλος Παυλίδης (15/9, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων), Athens Urban Squad Festival (16/9, Μodu), Γιάννης Χαρούλης (1819/9, Κατράκειο Θέατρο), Νίκος Ξυδάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Bogaz Musique (20/9, Κηποθέατρο Παπάγου), Φοίβος Δεληβοριάς και Πάνος Μουζουράκης (20-21/9, Η ταράτσα του Φοίβου), Monsieur Mininal (23/9, Gazarte), Σταύρος Ξαρχάκος και Άλκηστις Πρωτοψάλτη (24/9, Ηρώδειο), Ψαραντώνης (3/10, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο).

32 lifo – 14.9.17

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής που γίνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Φέτος είναι η έκτη χρονιά που διοργανώνεται και φέρνει τα κορυφαία ονόματα house και techno μουσικής που παίζουν αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη. Μια τεράστια βραδιά που διαρκεί 12 ώρες και από τα δύο stages που έχει θα περάσουν, μεταξύ άλλων, οι Chris Liebing, Richie Hawtin, Solomun, Tale of Us, Fabio Florido κ.ά. Από πίσω κρύβεται η ομάδα Blend. 23/9, 23:00, «Ιερά Οδός», Ιερά Οδός 7-13, Γκάζι, είσοδος: €40-60

Ένα από τα αστέρια της Brainfeeder, της δισκογραφικής εταιρείας του Flying Lotus. Σε ηλικία 22 χρονών, ο Stuart Howard έστειλε ένα mail στον FlyLo που αποδείχτηκε καθοριστικό για την καριέρα του. Μόλις κυκλοφόρησε τη μουσική του, άρχισαν να τον αποκαλούν «Barry White της electronic». Η πορεία του μόνο ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί. Στην Αθήνα έρχεται με νέο δίσκο, το «Ruinism», και παίζει στο πλαίσιο των pre-events του Plisskën Festival. 6/10, 21:00, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, είσοδος: €10-13

Marcel Dettmann Ο Marcel Dettmann θεωρείται από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης techno. Ξεχώρισε αμέσως από τη βερολινέζικη χορευτική σκηνή και πλέον είναι ένας από τους σούπερ-σταρ DJs του θρυλικού κλαμπ Berghain, κάνοντας βραδιές που αφήνουν εποχή. Στην Αθήνα τον φέρνει η ομάδα Vault 88 και είναι ο πρώτος διεθνής καλεσμένος που εγκαινιάζει την εντυπωσιακή φετινή κλαμπ σεζόν του six d.o.g.s. H εμφάνισή του αναμένεται εκρηκτική. 6/10, 00:00, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, είσοδος: €15-20

Stream Opening with Isabela Clerc Ένας νέος χώρος για τη νυχτερινή χορευτική Αθήνα κάνει την εμφάνισή του στο Γκάζι. Το Stream για τα εγκαίνιά του διοργανώνει ένα μεγάλο πάρτι με καλεσμένη την Isabela Clerc. H Clerc, με καταγωγή από τη Σεβίλη, έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και θεωρείται από τις καλύτερες deep house παραγωγούς της Ισπανίας. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρσι. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα. 6/10, Stream Athens, Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι

Σημειώνουμε επίσης: six d.o.g.s - 2 years Bannana Boys w/ Jacks Full + Stress Case Scenario (15/9), Club Opening Weekend (29/9-1/10), Luigi Madonna (14/10). Stream Athens - Carola Pisaturo (13/10), Electric Colony w/ Ramiro Lopez (14/10), Deephase w/ Stefano Noferini (28/10). Terazza Club - Egg LDN w/ Metodi Hristov (16/9), Nusha (30/9). Maze - Secret Cinema (16/9).

Α

M U S I C

ρκετές εκπλήξεις επιφυλάσσει η φθινοπωρινή σεζόν στους λάτρεις της όπερας και της κλασικής μουσικής. Ξεκινάμε με το Μέγαρο Μουσικής στις 16 Σεπτεμβρίου, που αφιερώνει το πρώτο γκαλά όπερας του φθινοπώρου στη Μαρία Κάλλας με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό της. Στο «La Diva - 40 χρόνια» συμμετέχει η υψίφωνος Ντινάρα Αλίεβα. Στις 14 Οκτωβρίου ο Avi Avital συναντά επί σκηνής τον αδερφό του, Omer Avital, σε έναν μουσικό διάλογο κλασικής και παραδοσιακής μουσικής. Στις 30 Οκτωβρίου η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ θα παρουσιάσει τη «Λεονόρα» του Μπετόβεν, μια όπερα σε μορφή κονσέρτου, και στις 24 και 25 Νοεμβρίου, με αφορμή τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Μοντεβέρντι, ο «Ορφέας» του παρουσιάζεται διαφορετικά, υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή η αρχή γίνεται με το «Λυκόφως των Χρεών», μια παραλλαγή της γνωστής όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ, στις 6, 8, 10, 12 και 14 Οκτωβρίου. Η παράσταση θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο. Στις 15 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, με την Αγνή Μπάλτσα ως Κλυταιμνήστρα. Στις 25, 27 και 29 Οκτωβρίου ο σπουδαίος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα είναι ο Ριγκολέτο του Τζουζέππε Βέρντι. Σε δύο ημέρες, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου, με δύο ιδιαίτερες συναυλίες του σχήματος Piandaemonium. Στις 16 Νοεμβρίου και μέχρι τον Δεκέμβριο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, εμπνεόμενος από το θέατρο Νο, θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση Γιο-κι-κι, σε σενάριο και σκηνοθεσία δικά του. Ο Νοέμβριος κλείνει με την Ωραία Κοιμωμένη, το διάσημο μπαλέτο των Λίντμπεργκ και Τσαϊκόφσκι. Στο Ηρώδειο, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα ανέβει η τελευταία παράσταση του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαράμη. Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας ενώνει τις δυνάμεις της με την Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, για να παρουσιάσουν κλασικές ροκ επιτυχίες. Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Μάριος Φραγκούλης συναντά την Angela Gheorghiu και στις 4 Οκτωβρίου η Budapest Gipsy Opera τα μπαλέτα της Ουγγαρίας, ενώ στις 5 του ίδιου μήνα ανεβαίνει στη σκηνή η μοναδική βιολονίστρια Vanessa Mae. Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη θα έχει Νύχτες Κλασικής Μουσικής με καλεσμένους τους μουσικούς του Curtis Institute of Music, από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τη 1 Οκτωβρίου. Τέλος, στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το «Disney in Concert» με κλασικά θέματα από τις πιο διάσημες ταινίες κινουμένων σχεδίων του θρυλικού στούντιο.


Το μυθιστόρημα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη.

B O O K S ΤΑ ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΊΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΆ

Σημαντικά βιβλία ξένων συγγραφέων Αφήνεις τη δροσιά των φθινοπωρινών ημερών να ποτίσει κάθε ζωντανό πόρο και απολαμβάνεις τις σελίδες βιβλίων κλασικών από ένα ξεχασμένο παρελθόν αλλά και από το μέλλον των Ελλήνων που επιμένουν δυναμικά στην εξαιρετική γραφή. Και μαζί με αυτά, τα γνωστά και αγαπημένα, έρχονται νέες, δυναμικές αφίξεις να σε παρασύρουν και να σου μάθουν, για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε να είναι ο Πρώτος Άνθρωπος, όπως ήταν ο τίτλος

του χειρογράφου που δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει ο Αλμπέρ Καμί, αφού τον πρόλαβε σε ένα ωραίο σπορ αυτοκίνητο ο θάνατος, και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Από τον ίδιο οίκο μεταφράζεται επιτέλους στα ελληνικά, από την Αθηνά Δημητριάδου, η εξαίσια διηγηματογράφος, βασική εκπρόσωπος της σχολής της Αμερικής του Νότου Γιουντόρα Γουέλτι: ο πρώτος τόμος της συλλογής θα φέρει τον τίτλο Το μεγάλο δίχτυ και άλλα διηγήματα, ενώ ένας άλλος εξαίρετος εκπρόσωπος του είδους, 14.9.17 – lifo

33


FALL PREVIEW 2017

Το τελευταίο (ημιτελές) βιβλίο του Καμί Ο πρώτος άνθρωπος θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Απολαμβάνεις τις σελίδες βιβλίων κλασικών από ένα ξεχασμένο παρελθόν αλλά και από το μέλλον των Ελλήνων που επιμένουν δυναμικά στην εξαιρετική γραφή. Το φθινόπωρο των βιβλιοφάγων θα είναι άκρως ενδιαφέρον.

34 lifo – 14.9.17

ο Γκρεγκ Τζάκσον, που έκανε εντύπωση με το ντεμπούτο του Οι Άσωτοι, θα εκδοθεί από τους Αντίποδες σε μετάφραση Παναγιώτη Κεχαγιά. Οι ίδιοι εκδότες επιμένουν στη γραφή της Λισπέκτορ, εκδίδοντας κι άλλον τίτλο, Τα Κατά Α.Γ. Πάθη (μτφρ. Μάριος Χατζηπροκοπίου), ενώ οι εκδόσεις Παπαδόπουλος ποντάρουν στην Τόνι Μόρισον και στον Γυρισμό (μτφρ. Κατερίνα Σχινά). Τον κόσμο διαφορετικά θα δει μέσα από την κοιλιά της μητέρας του το αγέννητο μωρό του πολυαγαπημένου Ίαν Μακ Γιούαν στο Καρυδότσουφλο (εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά), ενώ ο Ήχος του ενός χεριού του βραβευμένου με Booker Ρίτσαρντ Φλάναγκαν μας μεταφέρει στον οδυνηρό κόσμο της προσφυγιάς (Ψυχογιός). Μεγάλη χαρά περιμένει τους φαν του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, αφού ο πολυσυζητημένος, αν και μη ολοκληρωμένος λόγω του αδόκητου θανάτου του, Χλωμός Βασιλιάς του θα κυκλοφορήσει από τον Κέδρο σε μετάφραση Γιώργου Κυριαζή. Τα ωραία Έθιμα Ταφής της Χάνα Κεντ είχαν κάνει τη διαφορά κι έτσι ο Ίκαρος επανέρχεται με νέο μυθιστόρημα της γνωστής συγγραφέως για την Ιρλανδία του 19ου αιώνα που έχει τον τίτλο Οι καλοί (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου). «Πώς ζούμε και πώς αγαπάμε όταν ξέρουμε ότι όλα αυτά που μας νοιάζουν κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν;» αναρωτιέται ο πολιτικός, αλλά κυρίως πατέρας Λίνκολν όταν βλέπει τον γιο του να ψυχορραγεί στο απρόσμενο μυθιστόρημα Λήθη και Λίνκολν του Αμερικανού Τζορτζ Σόντερς, από τις ίδιες εκδόσεις, σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη. Από τον ίδιο οίκο αναμένεται και νέο βιβλίο του Αλεχάντρο Σάμπρα με τον τίτλο Τεστ Δεξιοτήτων σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη. Άλλα, υπέροχα νέα: θα κυκλοφορήσει το Κουτσό του Χούλιο Κορτάσαρ από τις εκδόσεις Opera και το Νιξ του Νέιθαν Χιλ από τις εκδό-

σεις Αλεξάνδρεια. Όμως το καλύτερο απ’ όλα τα νέα είναι η ολοκλήρωση του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Μαρσέλ Προυστ με τον έβδομο τόμο, πάντα σε μετάφραση Παναγιώτη Πούλου, από τις εκδόσεις της Εστίας. Το διασημότερο έργο του συγγραφέα του Στόουνερ, Τζον Γουίλιαμς, αυτό που του χάρισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ το 1972, θα κυκλοφορήσει από τον Gutenberg σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου: ο Αύγουστος αφηγείται την ιστορία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου μέσα από απομνημονεύματα, αφηγήσεις, ημερολογιακές καταχωρίσεις. Δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ από Αμερικανό συγγραφέα.

Ματωμένες σελίδες Αστυνομικά θα έχουμε και φέτος σε γερές δόσεις, εννοείται από τη Διόπτρα, με τίτλους όπως Το πρωτόγονο ένστικτο του βραβευμένου Λίερ Χορστ αλλά και το Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος του Πίτερ Σουάνσον – το καλύτερο θρίλερ της χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία. Οι λάτρεις των κατασκοπευτικών ας ετοιμάζονται για το Legacy of Spies (δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί ο ελληνικός τίτλος) του Τζον Λε Καρέ (Bell) και τους Σκλάβους της μοναξιάς του Πάτρικ Χάμιλτον (εκδόσεις Στερέωμα, με εισαγωγή της Ντόρις Λέσινγκ, σε μετάφραση και επίμετρο Κατερίνας Σχινά).

Τα κλασικά μεταφράζονται ξανά Οι κλασικές υπογραφές είναι πάντα εγγύηση, όπως αυτή του Σταντάλ με το Μοναστήρι της Πάρμας σε μετάφραση Δημήτρη Στεφανάκη (Μεταίχμιο), του Γκαστόν Λερού με το περίφημο Φάντασμα της Όπερας σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου (Διόπτρα), του Γκυ ντε Μωπασάν με τους Αυτόχειρες σε μετάφρα-

ση Γιώργου Ξενάριου (Κέδρος), του Γκιστάβ Φλομπέρ με τη Γυναίκα του κόσμου και άλλες ιστορίες σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου (Gutenberg) αλλά και του Ράινερ Μαρία Ρίλκε με το μυθιστόρημα Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε σε μετάφραση-επίμετρο Αλέξανδρου Ίσαρη (Κίχλη).

Σπουδαίες βιογραφίες Συναρπαστική αναμένεται να είναι η αυτοβιογραφία του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ με το Αυτό που δεν είπες - Το παρελθόν στη Ρωσία και το ταξίδι του Νότου, όπου ο ίδιος αφηγείται την πορεία της οικογένειάς του από το ιστορικό Στάλινγκραντ στο Παρίσι και στο Λονδίνο (μτφρ. Παλμύρα Ισμηρίδου), από την Άγρα, ενώ από τον ίδιο οίκο θα δούμε να αυτοβιογραφείται ο Ζορζ Σιμενόν στο Πεντιγκρή του (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ). Κι αν έκανε αίσθηση η αφήγηση των διπλωματικών περιπετειών του Τζον Μέιναρντ Κέινς που είχε κυκλοφορήσει η Άγρα το καλοκαίρι, με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία περιμένουμε και τη βιογραφία (Μελάνι) σε μετάφραση Αννίτας Συριοπούλου αλλά και του Εμανουέλ Μακρόν που αυτοβιογραφείται, ειδικά όσον αφορά την πολιτική του διαδρομή, στην Επανάσταση (Ψυχογιός). Ωστόσο,

Η αυτοβιογραφία του Μαρκ Μαζάουερ Αυτό που δεν είπες - Το παρελθόν στη Ρωσία και το ταξίδι του Νότου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άγρα.


Το μυθιστόρημα του Χούλιο Κορτάσαρ Το Κουτσό θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Opera.

ένας Έλληνας πολιτικός όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό εκδοτικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν δύο βιογραφίες του: η μία από τον Νίκο Παπαδάκη και τις εκδόσεις της Εστίας και η άλλη με τον τίτλο Ο οραματιστής του εφικτού από τον Θάνο Βερέμη και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Φυσικά, πάντα έχει ενδιαφέρον μια συνολική έκδοση για τη ζωή και το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη από τη δημοσιογράφο Τέτα Παπαδοπούλου, με συνεντεύξεις και κείμενα γνωστών μελετητών με τον τίτλο Κορνήλιος Καστοριάδης: Είμαστε υπεύθυνοι για την Ιστορία μας (Κριτική).

Έλληνες συγγραφείς: Ολική επαναφορά Πραγματικά, χρόνια είχαμε να δούμε τόσο πλούσια και ουσιαστική εκδοτική σοδειά από τους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι επανέρχονται δυναμικά, αναδεικνύοντας όλα τα φιλολογικά είδη. Και όπως πάντα, τόσο σε εκφραστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιεχομένου, απρόβλεπτος είναι ο Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος εμφανίζεται ταυτόχρονα στο χαρτί και σε σκληρό αρχείο μέσα από ένα ιδιότυπο ψηφιακό μυθιστόρημα, το Ημερολόγιο της Αλοννήσου,

που θα κυκλοφορήσει από την Εστία και θα περιλαμβάνει το δοκίμιο «Ουροβόρος όφις», όπου ο συγγραφέας προτείνει την επαναφορά της λογοτεχνίας στις αρχέγονες καταβολές της, το διήγημα Κάσια Φράγκου - Μικρό ιστορικό, ο σύντομος βίος μιας μοναχικής κοπέλας, και ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο που αναβιώνει τις πιο ερωτικές στιγμές της αλλά περιλαμβάνει και ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής. Άπαντα τα Ποιητικά του Ταχτσή με αθησαύριστα, ως τώρα, ποιήματα, σε επιμέλεια του φιλόλογου Δημήτρη Παπανικολάου, περιμένουμε από τον Γαβριηλίδη, ενώ όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τον Κώστα Καρυωτάκη θα συμπεριληφθούν σε έναν τόμο με αυτό τον τίτλο και ποιήματα σε αυθεντική μορφή, επιστολές, κριτικές, την πρόσληψη του έργου του κ.ά. σε επιμέλεια και εισαγωγή του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη (Gutenberg). Ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα ετοιμάζει το Μεταίχμιο με εξαιρετικά μυθιστορήματα, με τη γνωστή φροντίδα της Ελένης Μπούρα, όπως το απρόσμενο, υφολογικά και κατασκευαστικά, μυθιστόρημα του Χρήστου Αγγελάκου Ψεύτικοι Δίδυμοι – μια επιστροφή που περιμέναμε καιρό μετά το άκρως ποιητικό Δάσος των Παιδιών από τον ίδιο οίκο. Ενώ ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης μας θυμίζει ότι είναι συγγραφέας πρώτης γραμμής, διαφορετικός κάθε φορά, αφού μετά το εμπνευσμένο από το προσφυγικό Πέρασμα επιστρέφει με μια συναρπαστική και άκρως πρωτότυπη ερωτική ιστορία, ιστορούμενη από δύο οπτικές γωνίες, του άνδρα και της γυναίκας, με τον τίτλο Ίσως την επόμενη φορά. Και επειδή το διήγημα έχει γερό έρμα και παράδοση στη χώρα μας, νέα, δυνατή συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Κόρες του Ηφαιστείου, με πρωταγωνιστές αγγέλους που κάνουν κουπί, φτερωτά άλογα και μαγικά χαλιά, περιμένουμε από τον Χρήστο Οικονόμου και τις εκδόσεις Πόλις, ενώ μια συλ-

λογή με οντολογικό βάθος, σαρκαστικό χιούμορ και διαφορετική ματιά για όσα αλλόκοτα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας αναμένεται από την Άγρα με τον πρωτότυπο τίτλο Τη μέρα που θα σηκωνόμουν να χορέψω και την υπογραφή του Σπύρου Γιανναρά. Εκδοτικό γεγονός αναμφίβολα συνιστά η επιστροφή της Ρέας Γαλανάκη, μιας συγγραφέως με ουσιαστική πένα, βάθος και αυθεντική στόφα. Το νέο της βιβλίο, Δυο γυναίκες - Δυο θεές (Καστανιώτης), που περιλαμβάνει δύο νουβέλες, είναι εμπνευσμένο από τα χρόνια του Χαλεπά στην Τήνο και τα χρόνια του μυθικού Μινώταυρου. Νουβέλα επιλέγει και ο Αχιλλέας Κυριακίδης: το Σώμα περιγράφει τη ζωή ενός ανθρώπου με σταθμούς τα πάθη του σώματός του και τις περιπέτειες της υγείας του (Πατάκης), ενώ νουβέλα καταθέτει και ο Ανδρέας Μήτσου με την Γκαλίνα - Η σκοτεινή οικιακή βοηθός (Καστανιώτης). Την έκπληξη κάνει ο Αποστόλης Αρτινός με επιστολικό μυθιστόρημα, το Αγαπημένη μου Lyda (Κριτική). Νέος Γιάννης Ξανθούλης, με τις γνωστές κωμικοτραγικές καταστάσεις να υπερκαλύπτουν το ελληνικό στίγμα, και τον προσωρινό τίτλο Εγώ ο Σίμος Συμεών (Διόπτρα). Ένας διαφορετικός κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο θα κυκλοφορήσει (ελεύθερος) από τον Κέδρο με την υπογραφή του Δημήτρη Σωτάκη. Ευτυχείτε - Η μισανθρωπία ως μέθοδος πνευματικής αντισύλληψης είναι ο τίτλος του πρωτότυπου πονήματος που διακηρύσσει έναν αντικομφορμιστικό τρόπο ερμηνείας του κόσμου και τη χαρά της μισανθρωπίας διά χειρός Βασίλη Τσακίρογλου από την Key Books. Σε νέα έκδοση και επίμετρο θα κυκλοφορήσει και η υπέροχη Ομορφάσχημη του Νίκου Καχτίτση από την Κίχλη – από αυτές τις ιστορίες που ποτέ δεν ξεχνάς και συνιστούν μέρος του προσωπικού μας πλούτου αλλά και των ελληνικών γραμμάτων εν γένει. ¶ 14.9.17 – lifo

35


FALL PREVIEW 2017

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΈΡΓΟ Αντιγόνη - Lonely Planet Tης Λένας Κιτσοπούλου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταλαντούχα δημιουργός θα παρουσιάσει τη νέα δουλειά της στις 14 Δεκεμβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που παραπέμπουν σε Χορό αρχαίας τραγωδίας, η συγγραφέας και σκηνοθέτις δοκιμάζει να εμβολίσει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού και απελπισμένου «εδώ και τώρα». Παίζουν: Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αντρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης κ.ά.

Έξω χιονίζει Tου Σάκη Σερέφα, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου. Εκατό χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Καθένας θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία, ζωντανεύοντας ένα σύμπαν σαρκοφάγο, αντιηρωικό, ξεκαρδιστικό αλλά και σπαρακτικό. Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Μάγδα Κόρπη. Πρεμιέρα: 16 Δεκεμβρίου.

Στέλλα κοιμήσου Tου Γιάννη Οικονομίδη, στο Εθνικό Θέατρο. Επανάληψη της περσινής επιτυχημένης παράστασης, εμπνευσμένης από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρααφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η ηρωίδα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται κι επιμένει στο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Το Στέλλα κοιμήσου γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών. Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου, Ιωάννα Κολιοπούλου, Καλλιρρόη Μυριαγκού κ.ά.

Το παιχνίδι του δολοφόνου Tων Μ. Ρέππα - Θ. Παπαθανασίου, στο θέατρο Ήβη. Το γνωστό ντουέτο υπογράφει το πρώτο του αστυνομικό έργο, αποτίνοντας φόρο τιμής στην Άγκαθα Κρίστι και στον Γιάννη Μαρή. Απρίλιος 1959. Σε μια έπαυλη στην Κηφισιά, ο εφοπλιστής Παύλος Μαυρίδης βρίσκεται νεκρός. Στη σκηνή καλείται ο αστυνόμος Στεφανίδης. Πάιζουν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Μιχάλης Μαρίνος κ.ά. Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου.

Ο παπαγάλλος μου Tης Σοφίας Τρικούπη, στο θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου. Με επίκεντρο τον χαμό ενός αγαπημένου πτηνού αναδύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Σπάνιο κείμενο της αδελφής του Χαρίλαου Τρικούπη, Σοφίας, η οποία διέθετε ισχυρή προσωπικότητα, σπινθηροβόλο πνεύμα και αισθαντική πένα. Η παράσταση παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας Tου Δημήτρη Δημητριάδη, στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά. Ο θεός Απόλλωνας ερωτεύεται την Κασσάνδρα, η οποία ζητάει ως αντάλλαγμα του έρωτά του την ικανότητα να μαντεύει αλάνθαστα το μέλλον. Ο θεός φτύνει στο στόμα της μια κατάρα, να είναι όντως η πιο ακριβής μάντισσα,

40 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΠΌ ΤΗ ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ 36 lifo – 14.9.17

T H E A T E R


Με δύναμη απ’ την Κηφισιά Των Κεχαΐδη - Χαβιαρά, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Τέσσερις γυναίκες, εγκλωβισμένες σε ένα αστικό σαλόνι των βορείων προαστίων, γίνονται φορείς της νεύρωσης, της αγωνίας και της τρομερής λαχτάρας τους για ζωή. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. Πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή.

14.9.17 – lifo

37


FALL PREVIEW 2017

ΟΙ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΕΣ αλλά να μην την πιστεύει κανείς. Στον μονόλογο αυτόν, η Κασσάνδρα συνειδητοποιεί πως θα ολοκληρωθεί μόνο όταν πάψει να αρνείται τα ανθρώπινα ένστικτα και επιτρέψει στο πνεύμα της να συνδεθεί με το σώμα της, κάνοντας έρωτα με τον Απόλλωνα. Αλλαγμένη πια, χρυσή αλλά καταραμένη, θέλει να προλάβει το κακό. Και το κακό είναι το ανολοκλήρωτο της ζωής. Σκηνικά, κοστούμια, μουσική: Θάνος Σαμαράς. Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου.

Lolita Reversed Tου Χρήστου Καρασαββίδη, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ και από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το έργο ξαναγράφει τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα δυσδιάκριτα όρια της σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης. Η παράσταση είχε ανέβει για δύο βραδιές την περασμένη άνοιξη στο Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού. Τώρα θα τη δούμε με νέα διανομή. Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη, Νικόλας Ανδρουλάκης, Κρίστελ Καπερώνη. Από 18 Οκτωβρίου.

Ναπολέων Παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από την ομάδα bijoux de kant. Η συνάντηση του ρομαντικού ποιητή Λαπαθιώτη με τον μοναχικό εκπρόσωπο της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας Γιώργο Ιωάννου. Ερμηνεύει ο Αντώνης Γκρίτσης. Πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου.

Οι «Δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Κονσταντίν Μπογκομόλοφ. Ανεβάζοντας τον Ιδανικό Σύζυγο του Όσκαρ Ουάιλντ ως trash κωμωδία ή παρουσιάζοντας τον Βασιλιά Λιρ ως καρκινοπαθή γυναίκα, ο 42χρονος Ρώσος θεωρείται ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς καλλιτέχνες του ρωσικού θεάτρου. Πρόπερσι είδαμε τους εξαιρετικούς Καραμάζοφ και φέτος αναμένουμε τη νέα δουλειά του. Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη, τον ρηξικέλευθο Μπογκομόλοφ, να εργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς. Ο Ντοστογιέφσκι προσγειώνεται στην Αθήνα και οι χίλιες σελίδες των Δαιμονισμένων ζωντανεύουν με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτες και επαναστάτες, εκτελεστές και αυτόχειρες κατακλύζουν τη σκηνή. Οι Δαιμονισμένοι γίνονται «ελληνικοί», «ρωσικοί» και οικουμενικοί. Παίζουν: Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης. Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου.

Η «Αγριόπαπια» του Ίψεν, στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. H τραγωδία της αλήθειας και το τίμημα του ιδεαλισμού βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του σπαρακτικού έργου με έντονα συμβολικά στοιχεία. Η παράσταση θα περιλαμβάνει κινηματογραφημένα μέρη που θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τη σκηνική δράση. Ο θίασος αποτελείται από τους: Άννα Μάσχα, Θέμη Πάνου, Γιάννο Περλέγκα, Γιάννη Κότσιφα και Λένα Δροσάκη. Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου.

Ο «Γάμος της Μαρία Μπράουν», βασισμένoς στην ταινία του Φασμπίντερ, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Οι περιπέτειες μιας δυναμικής Γερμανίδας στη μεταπολεμική Γερμανία, μέσα από την περίπτωση της οποίας ο Φασμπίντερ επιχειρεί μια κριτική

στο γερμανικό «θαύμα». Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα. Παίζουν επίσης: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ν. Γεωργάκης, Μ. Μουμούρης, Γ. Νταλιάνης, Γ. Συμεωνίδης. Πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου.

Ο «Φάρος» του Κόνορ Μακφέρσον, στο Θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Σ’ έναν παραθαλλάσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ μαίνεται μια καταιγίδα, τέσσερις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Πέντε άντρες που έχουν αποτύχει σε όλα θα διεκδικήσουν μια ύστατη ευκαιρία: την απόδραση απ’ το παρελθόν τους. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2006 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Παίζουν: Κων/ νος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Ψαρράς και Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Πρεμιέρα στις αρχές Οκτωβρίου.

«887» του Ρομπέρ Λεπάζ, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο διεθνώς καταξιωμένος Γαλλοκαναδός δημιουργός επισκέπτεται την παιδική του ηλικία στο Κεμπέκ του ’60, όταν κατοικούσε στο νούμερο 887 της λεωφόρου Murray. Ένα έργο μνήμης, πότε νοσταλγικό και πότε οργισμένο, ακολουθεί τη λογική των ελεύθερων συνειρμών και του ονείρου, επιχειρώντας ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι στον χρόνο. Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου.

Ο «Γλάρος» του Τσέχοφ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Ζωές που εκκρεμούν, αναβάλλονται, εξατμίζονται. Επιθυμίες που ναυαγούν σ’ ένα πιάτο σούπας. Η μοίρα του καλλιτέχνη και η σχέση του με την «αληθινή» ζωή. Το κλασικό έργο ζωντανεύει εκ νέου με ένα δυνατό καστ: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά. Πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου.

T H E A T E R 887 του Ρομπέρ Λεπάζ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

38 lifo – 14.9.17


10 ΚΛΑΣΙΚΆ ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΎΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ Πέερ Γκυντ του Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Στο αριστουργηματικό αυτό έργο του 1867 ο κορυφαίος Νορβηγός συγγραφέας επιχειρεί ένα ποιητικό ταξίδι στα βάθη του ανθρώπινου μυαλού. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Δ. Λιγνάδης, Δημήτρης Μοθωναίος κ.ά. Πρεμιέρα τον Δεκέμβριο.

Τα μάτια του έρωτα, βασισμένο στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, στο θέατρο Skrow, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μαυρογεώργη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μαρίας Φιλίνη. Ο έρωτας και το όνειρο, οι δύο μεγαλύτερες ίσως πηγές της ανθρώπινης έμπνευσης, συναντιούνται στην κωμωδία αυτή, αποδεικνύοντας πως είμαστε όλοι δυνάμει καλλιτέχνες. Παίζουν: Γ. Λατουσάκης, Μ. Παπαδοκωνσταντάκης, Σ. Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη κ.ά. Πρεμιέρα: 1 Δεκεμβρίου. Άμλετ σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε στο θέατρο Άνεσις. Η κορυφαία σαιξπηρική τραγωδία σε ελεύθερη απόδοση από τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο. Με τους Τάσο Ιορδανίδη, Ιωάννα Παππά, Άρη Λεμπεσόπουλο, Πέμη Ζούνη, Θοδωρή Κατσαφάδο. Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου. Υπηρέτης δύο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι στο θέατρο Άλφα-Ιδέα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Η ομάδα Ιδέα αναλαμβάνει να υπηρετήσει τους κώδικες του πιο ξέφρενου κωμικού είδους, της commedia dell’ arte. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γ. Δρακόπουλος, Χρ. Ευθυμίου, Στ. Λιλικάκης, Αθηνά Μουστάκα κ.ά. Πρεμιέρα: 27 Οκτωβρίου.

Το έξυπνο πουλί του Ζορζ Φεντό επιστρέφει στο Tempus Verum-Εν Αθήναις από τις 6 Οκτωβρίου. Έξι φρενήρεις ήρωες προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητά τους, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς. Διασκευή-σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης, Γιώργος Κατσής. Με τους Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Πάνο Παπαδόπουλο κ.ά. Προδοσία του Χάρολντ Πίντερ στο Μικρό Παλλάς, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και μετάφραση Μάριου Πλωρίτη. Απιστία, ψέματα, ψευδαισθήσεις: ένας κόσμος που εξυμνεί και ταυτόχρονα εξευτελίζει την αγάπη. Με τους Γιώργο Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Κατερίνα Παπαδάκη. Πρεμιέρα τον Νοέμβριο.

Νεκρή Ζώνη του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, στο θέατρο Θησείον. Μαζί του επί σκηνής οι Γιώργος Αρμένης, Αντώνης Καρυστινός, Γιάννης Στεφόπουλος και Αλέκος Συσσοβίτης. H αναξιοπιστία και η ρευστότητα της μνήμης συνδέονται με την αντίληψη πως όλες οι σχέσεις συνιστούν μια μάχη. Πρεμιέρα: 29 Νοεμβρίου. Οργισμένα Νιάτα του Τζον Όσμπορν, στο θέατρο Olvio, σε σκηνοθεσία Κίρκης Κάραλη. Το εμβληματικό έργο της ομάδας των Angry Young Men που επιτέθηκαν στην υποκρισία και στην αυταρέσκεια της βρετανικής κοινωνίας τη δεκαετία του ’50 επανέρχεται στην επικαιρότητα. Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Σήφης Πολυζωίδης, Χάρης Τζωρτζάκης και Πέγκυ Τρικαλιώτη. Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 12 Οκτωβρίου. Ο Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ, στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια, με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Μάνο Βακούση. Η σχέση ενός μεγάλου σαιξπηρικού ηθοποιού με τον αμπιγιέρ του την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αγγλία, όπου τα θέατρα εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέσω βομβαρδισμών. Τρυφερή σάτιρα του θεατρικού κόσμου αλλά και ευφυής ανατομία των σχέσεων αλληλεξάρτησης. Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου. Μόλλυ Σουήνη του Μπράιαν Φρίελ, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη. Σε αυτό το έργο του 1985 μια τυφλή κοπέλα ξαναβρίσκει το φως της μετά από επέμβαση, επιλέγει όμως και πάλι την τυφλότητα και την απομόνωση. Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Δέσποινα Σκούρτη και Δημήτρης Γεωργιάδης. Από 18 Οκτωβρίου στο Δώμα.

6

ΣΎΓΧΡΟΝA ΈΡΓΑ 7 χρόνια, παράσταση βασισμένη στην ισπανική ταινία 7 anos των Χοσέ Καμπέθα και Κρίστιαν Κόντι, στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Όταν η εφορία ανακαλύπτει μια μεγάλη απάτη στην εταιρεία τεσσάρων φίλων, πρέπει ένας από αυτούς να αναλάβει την ευθύνη για να προστατέψει τους υπόλοιπους. Ποιος θα καταλήξει στη φυλακή; Ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής θα τους βοηθήσει να βρουν τη λύση. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ορφέας Αυγουστίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Γιώργος Χριστοδούλου. Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου. Heisenberg του Σάιμον Στίβενς στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η Τζόρτζι, Αμερικανίδα στο Λονδίνο, μιλάει πολύ, γελάει, βρίζει, διεκδικεί. Ο Άλεξ, Ιρλανδός, είναι λιγομίλητος, αγαπάει τη μουσική, πενθεί ακόμα την πρώτη του αγάπη, διατηρεί ένα κρεοπωλείο που δεν πάει καλά. Έχουν περισσότερο από τριάντα χρόνια διαφορά μεταξύ τους. Τι θα προκύψει από αυτήν τη συνάντηση; Μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Περικλής Μουστάκης. Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου. Το μικρό πόνι του Πάκο Μπεθέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται όταν ο δεκάχρονος γιος τους πάει στο σχολείο κρατώντας μια τσάντα με φιγούρες από την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Εναντίον του ξεσπά ένα κύμα λεκτικής και σωματικής βίας, ενώ οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με αλήθειες που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ. Εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, ο συγγραφέας εξερευνά τα αίτια του bullying, εστιάζoντας στο θέμα της διαφορετικότητας. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή. Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου (Κάτω Χώρος). Ήρωες του Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, σε μετάφραση Μαριάννας Τόλη. Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο, αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ονειρεύονται πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια, ενώ δεν μπορούν να κουνηθούν ούτε λίγα μέτρα. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Έργο του 2003, που έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για τα βραβεία Molière. Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Τομ Στόπαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Τιμήθηκε με το βραβείο Olivier για την «καλύτερη νέα κωμωδία». Πρεμιέρα: 15 Δεκεμβρίου. Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα του Ζοέλ Πομερά σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, θα επαναληφθεί με νέα διανομή. Ιστορίες αγάπης, πόθου και απελπισίας συνθέτουν ένα παζλ-ωδή στο τραγικό και στο κωμικό του έρωτα. Πρεμιέρα τον Νοέμβριο.

Πνεύμονες του Ντάνκαν ΜακΜίλαν στο θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου. Απ’ τη μια η επιθυμία για ένα παιδί και απ’ την άλλη η αγωνία για το περιβάλλον, τον υπερπληθυσμό, την παγκόσμια κρίση και την πολιτική αστάθεια... Παίζουν, για δεύτερη χρονιά, η Βάσω Καβαλιεράτου και ο Αποστόλης Τότσικας.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΆΝΟΙ Δύο διάσημα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς θα παιχτούν φέτος σε αθηναϊκές σκηνές. Το Λεωφορείον ο Πόθος, ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού με πρωταγωνιστές τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Χάρη Φραγκούλη. Η Λυσσασμένη Γάτα θα ανέβει στο θέατρο Θησείον σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Ο ιστός του ψεύδους, της απληστίας και της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας πνίγει τα μέλη μιας οικογένειας στον αμερικανικό Νότο, σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Γουίλιαμς. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Νικήτας Τσακίρογλου, Ορέστης Τζιόβας, Ελένη Κρίτα, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου. Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου.

Τρεις ψηλές γυναίκες του Έντουαρντ Άλμπι. Επαναλαμβάνεται και φέτος στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Ο διαβρωτικός ρόλος των ψευδαισθήσεων και η ανάγκη διάλυσής τους – όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα... Ένα ατμοσφαιρικό υπαρξιακό δράμα με τις Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή. Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, το κορυφαίο έργο του Άλμπι, ανεβαίνει ξανά στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, αυτήν τη φορά με τη Δήμητρα Χατούπη στον ρόλο της Μάρθας. Ο Άκις Βλουτής διατηρεί τον ρόλο του Τζορτζ. Ο συγγραφέας καταδύεται με θάρρος και χιούμορ στα πιο ανομολόγητα βάθη ενός συζυγικού εφιάλτη. Πρεμιέρα αρχές Οκτωβρίου.

Το τίμημα του Άρθουρ Μίλερ στο θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου. Όλες οι αποφάσεις έχουν ένα τίμημα και πάντα έρχεται η ώρα που αυτό πρέπει να καταβληθεί. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος υποδύεται τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Γκρέγκορι Σόλομον στο κλασικό έργο του 1968. Μαζί του ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Χρήστος Σαπουντζής και η Ρένια Λουιζίδου. Πρεμιέρα αρχές Οκτωβρίου. Ήταν όλοι τους παιδιά μου του Άρθουρ Μίλερ, στο Θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Μια αρμονική δουλειά συνόλου, όπου όλοι οι ηθοποιοί προσφέρουν ζωτικό κομμάτι του εαυτού τους, ενώ η σκηνοθεσία κινείται με αίσθηση του μέτρου και συνέπεια. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Βασαρδάνης, Γιώργος Βουρδαμής, Δανάη Επιθυμιάδη κ.ά. Η παράσταση θα παιχτεί για δεύτερη χρονιά. Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου. Ο κήπος του Ραπατσίνι στο θέατρο Πορεία: μια συνάντηση της Όλιας Λαζαρίδου και του εικαστικού Άγγελου Παπαδημητρίου πάνω στο διήγημα του Ναθάνιελ Χόθορν Η κόρη του Ραπατσίνι (1844). Η ιστορία λαμβάνει χώρα σ’ ένα μακρινό, ακαθόριστο παρελθόν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Ο Τζιοβάνι, νεαρός φοιτητής, έρχεται να σπουδάσει στην Πάντοβα της Ιταλίας. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται τη Βεατρίκη που ζει κλεισμένη σε έναν τεχνητό κήπο γεμάτο δηλητηριασμένα φυτά, που είναι κι αυτά, όπως κι εκείνη, δημιουργήματα ενός ιδιόρρυθμου, σκοτεινού επιστήμονακηπουρού. Ο Τζιοβάνι της δίνει το αντίδοτο... Από τις 18 Οκτωβρίου.

14.9.17 – lifo

39


FALL PREVIEW 2017 40 lifo – 14.9.17


F E S ΝΎΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΈΡΑΣ T 2017 I V A L

Καθώς το καλοκαιρινό του «αδερφάκι», το Athens Open Air Film Festival, προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο στις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας, που μεταμορφώνονται σε θερινά σινεμά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και φέτος, για 23η χρονιά, στην πιο δύσκολη ίσως χρονική του συγκυρία, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, στις αίθουσες Δαναός, Ιντεάλ, Odeon Όπερα, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η περσινή υπόσχεση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Κατσίκα για επιστροφή στο «100% σινεμά» φαίνεται να τηρείται, με ένα ζουμερό πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα γούστα και διαρθρώνεται στις γνωστές ενότητες του φεστιβάλ. Το ξεφυλλίσαμε πριν απ’ όλους και ξεχωρίσαμε όσα δεν θέλουμε να χάσουμε φέτος.

ΑΠΌ ΤΟΝ M. HULOT ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΆΒΒΑ

14.9.17 – lifo

41


FALL PREVIEW 2017

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΈΝΑ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΆΛ

Επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες που έκαναν πρεμιέρα σε διεθνή φεστιβάλ.

Mother!

ΤΑΙΝΊΑ ΈΝΑΡΞΗΣ:

WONDERSTRUCK Μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του Carol, που έφερε τις πρωταγωνίστριές του μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, ο πάντα ενδιαφέρων Τοντ Χέινς επιστρέφει με το Wonderstruck που βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Μπράιαν Σέλζνικ, ο οποίος υπογράφει εδώ και τη σεναριακή διασκευή. Ένα μεγαλόκαρδο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις πρόσφατες Κάννες ενώνει ξανά τον σκηνοθέτη με την Τζούλιαν Μουρ, δεκαπέντε χρόνια μετά το Far from Ηeaven, και θα αποτελέσει την ιδανική πανηγυρική έναρξη του φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

42 lifo – 14.9.17

Επαναστάτης στη σίκαλη (Rebel in the rye) Η βιογραφία του Τζ.Ντ. Σάλιντζερ, συγγραφέα του θρυλικού Φύλακα στη Σίκαλη, είναι γεγονός: τα μαθητικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη, η θητεία του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άδοξος έρωτας, μια σειρά επαγγελματικών ματαιώσεων και μια μακροχρόνια ψυχολογική κατάρρευση, γεγονότα που τον ενέπνευσαν για τη συγγραφή και την κυκλοφορία του βιβλίου που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο κλασικά εφηβικά αναγνώσματα του 20ού αιώνα.

Ήταν σίγουρα μία από τις πολυσυζητημένες ταινίες του πρόσφατου Φεστιβάλ Βενετίας. Ο σκηνοθέτης του Ρέκβιεμ για ένα όνειρο και του Μαύρου Κύκνου επιστρέφει στο προκλητικό σινεμά που τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς του 21ου αιώνα με καστ-δυναμίτη. Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Χαβιέ Μπαρδέμ βλέπουν τη σχέση τους να δοκιμάζεται, όταν απρόσκλητοι επισκέπτες (Εντ Χάρις, Μισέλ Φάιφερ) ταράζουν την ήρεμη ρουτίνα της οικογενειακής τους εστίας. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Μια φανταστική γυναίκα (Una mujer fantastica) Ο Σεμπαστιάν Λέλιο (Gloria) και η τρανσέξουαλ ηθοποιός Ντανιέλα Βέγκα, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή του φεστιβάλ, παρασύρουν το κοινό σε μια ιστορία θαρραλέου επαναπροσδιορισμού και παραδίδουν έναν ανακλαστικό καθρέφτη της κοινωνικής υποκρισίας.

Thelma You were never really there Έξι χρόνια μετά το αξέχαστο We need to talk about Kevin, μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, η Λιν Ράμσεϊ, έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένη του φεστιβάλ, για να παρουσιάσει ένα αιματοβαμμένο θρίλερ για έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο που βουτά στην άβυσσο μιας πεσιμιστικής, εφιαλτικής πραγματικότητας και φέρνει στο μυαλό τον Ταξιτζή του Σκορσέζε.

Η Θέλμα αφήνει το θρησκόληπτο σπίτι της για σπουδές στο Όσλο και βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριάς της, τη στιγμή που πασχίζει να τιθασεύσει τις τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις της. Η Κάρι του Ντε Πάλμα συναντά τις Μέρες Οργής του Ντράγερ στο πλέον τολμηρό φιλμ του Νορβηγού Γιοακίμ Τρίερ, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες Ευρωπαίους σκηνοθέτες, υπεύθυνου για τα πολυβραβευμένα Όσλο, 31 Αυγούστου και Reprise.


ΝΎΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΈΡΑΣ 2017 Happy End Ο βραβευμένος με Όσκαρ και δύο Χρυσούς Φοίνικες Μίκαελ Χάνεκε, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο του Amour, εξερευνά την αγαπημένη του θεματική, τη βία, και πάλι στο πλαίσιο μιας εύπορης οικογένειας, η οποία εδώ είναι ιδιοκτήτρια μιας εντυπωσιακής έπαυλης στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας, όχι πολύ μακριά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, και μας βεβαιώνει για ένα πράγμα: όποιος πιστεύει στα χάπι εντ, ας είναι έτοιμος να εκπλαγεί δυσάρεστα!

Να με φωνάζεις με το όνομά σου (Call me by your name) Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983 ένας ανήσυχος 17χρονος, γόνος δύο ακαδημαϊκών, νιώθει τον αισθηματικό του κόσμο να συγκλονίζεται από έναν Αμερικανό επτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει στις έρευνες του καθηγητή πατέρα του. Η νέα ταινία του Ιταλού Λούκα Γκουαντανίνο (Είμαι ο έρωτας, A bigger splash) είναι μία από τις καλύτερες και πιο αναμενόμενες της χρονιάς και έπειτα από πληθώρα φεστιβαλικών συμμετοχών (Σάντανς, Βερολίνο, Τορόντο) συνοδευομένων από διθυράμβους θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

ΜΕΤΆ ΤΑ ΜΕΣΆΝΥΧΤΑ

Διαχρονικά ένα από τα πιο διασκεδαστικά τμήματα του φεστιβάλ, ενδείκνυται για παρεΐστικες καφρίλες, γερές δόσεις τρόμου και δυνατά γέλια, πάντα με μερικές από τις πιο εξωφρενικές ταινίες της ετήσιας κινηματογραφίας. Επιλέξαμε 4, συν το πιο αναμενόμενο θρίλερ της χρονιάς:

IT Σάρωσε στο box office της Αμερικής, συγκεντρώνοντας πάνω από 117 εκατ. δολάρια στο άνοιγμα τριημέρου, έλαβε διθυράμβους από την κριτική, ο Ξαβιέ Ντολάν το χαρακτήρισε «καλύτερη ταινία του αιώνα», ενώ το σίκουελ ήδη δρομολογείται!

ΜΑΚΕΛΕΙO (Mayhem)

Στελέχη κορυφαίου δικηγορικού γραφείου μεταμορφώνονται σε σαδιστικά κτήνη που διψούν για αίμα και σπέρμα εξαιτίας ενός ιού που απελευθερώνει τις πιο βίαιες παρορμήσεις τους. Σπλάτερ αντικαπιταλιστική σάτιρα με στοιχεία ζόμπι πανδημίας σε ένα αδιανόητο b-movie με χαρτογιακάδες που λύνουν γραβάτες και βγάζουν τα μαχαίρια κυριολεκτικά.

Το Ατελιέ (The Workshop)

The Florida Project Στη σκιά του Μαγικού Βασιλείου της Ντίσνεϊλαντ μια παρέα πιτσιρικάδων αναστατώνει καθημερινά με σκανταλιές τους ενοίκους ενός φθηνού μοτέλ, σκορπίζοντας χρώμα στις μουντές ζωές τους. Μετά τον indie θρίαμβο του Tangerine, ο Σον Μπέικερ, το φοβερό παιδί του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, έχοντας στο πλευρό του έναν εξαιρετικό Γουίλεμ Νταφό και συστήνοντας το υποκριτικό ταλέντο της μικρής Μπρούκλιν Πρινς.

Καταξιωμένη συγγραφέας αναλαμβάνει ένα θερινό εργαστήρι εκμάθησης για τους άνεργους νέους μιας παραθαλάσσιας περιοχής και έρχεται αντιμέτωπη με τον συγκρουσιακό χαρακτήρα ενός νεαρού με πιθανές ακροδεξιές τάσεις, που όμως τυχαίνει να είναι και ο πιο ταλαντούχος μαθητής της. Σε σενάριο του Ρομπέν Καμπιγιό, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης του Ανάμεσα στους τοίχους Λοράν Καντέ συνδέει το ψυχολογικό θρίλερ με μια μικρογραφία των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων που ενώνουν και χωρίζουν βίαια τη σημερινή Γαλλία.

ΡΑΝΤΕΒOY ΣΤΑ ΘΥΜΑΡAΚΙΑ (Double Date)

Χωρίς Αγάπη / Loveless Ο Μπορίς και η Ζένια συγκρούονται για την κηδεμονία του δωδεκάχρονου γιου τους, μόνο που και οι δυο προσπαθούν να τον ξεφορτωθούν, γιατί είναι και οι δύο ανίκανοι να τον μεγαλώσουν. Όταν κάποια μέρα αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός έχει εξαφανιστεί, απευθύνονται στις Αρχές για τον εντοπισμό του. Αυτό που ξεκινά ως ένα μπεργκμανικό οικογενειακό δράμα μετατρέπεται μαεστρικά από τον Ρώσο σκηνοθέτη του Λεβιάθαν σε ένα βραδυφλεγές θρίλερ μυστηρίου μέσα από το οποίο ο Σβιάγκιντσεφ εξαπολύει τα πυρά του κατά της σημερινής Ρωσίας. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Άλεξ υπόσχεται στον κολλητό του να τον βοηθήσει να χάσει την παρθενιά του πριν από τα τριάντα. Η Κίτι και η Λούλου μοιάζουν η τέλεια ευκαιρία, όμως όλα γύρω τους παραείναι ιδανικά για να είναι αληθινά. Δυστυχώς για τον Άλεξ και τον Τζιμ, οι δυο κοπέλες έχουν μια αποτρόπαιη ατζέντα να τηρήσουν.

BUSHWICK Ο θηριώδης Ντέιβ Μπατίστα του Spectre και του επερχόμενου Blade Runner 2049 πρωταγωνιστεί σε αυτή την καταιγιστική μετααποκαλυπτική περιπέτεια που προβλήθηκε σε Σάντανς και Κάννες και τοποθετείται σε μια Νέα Υόρκη η οποία έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

ΚΑΛΟI ΤΡOΠΟΙ (Good Manners)

Μια μοναχική νοσοκόμα από τις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο προσλαμβάνεται από τη μυστηριώδη και πλούσια Άνα για να γίνει νταντά του αγέννητου παιδιού της.

14.9.17 – lifo

43


Tokyo Idols Ένα εκκεντρικό χρονικό από την πολύχρωμη καρδιά του Τόκιο που καταγράφει την ψύχωση μιας ολόκληρης κουλτούρας με τη νεαρή γυναικεία σεξουαλικότητα και τους τρόπους που αυτή απενοχοποιείται στη συνείδηση μιας βαθιά συντηρητικής κοινωνίας.

Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό

με Όσκαρ και επιφανής ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ σκηνοθετεί ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για τη σύγχρονη μεταναστευτική και προσφυγική τραγωδία.

Το νησί της Μήδειας: Όταν η Κάλλας συνάντησε τον Παζολίνι Ένα μικροσκοπικό νησί στην Ιταλία κατάΑυτοί που έμειναν στο Αλέπο φερε να χωρέσει δύο από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες Καθώς οι βομβαρδισμοί στη Συρία του 20ού αιώνα: τη Μαρία Κάλλας μαίνονται, μια ομάδα απλών πολιτών και τον Πιερ Πάολο Παζολίνι. Μέσα αποφασίζει να μην εγκαταλείψει το από τις μαρτυρίες φίλων και συνερΑλέπο (Χαλέπι) και αναλαμβάνει τον γατών σκιαγραφείται το χρονικό μιας απεγκλωβισμό των κατοίκων από τα συντρίμμια μιας πάλαι ποτέ υπέροχης περιπετειώδους κινηματογραφικής συνάντησης με αφορμή τη Μήδεια και πόλης. ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, ο οποίος Η Πόλη των Φαντασμάτων Το θαρ- μονοπώλησε το ενδιαφέρον του σκανραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν, που δαλοθηρικού Τύπου της εποχής του. ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ, παρουσιάζει Σύρους Επίσης θα προβληθούν: Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντά τον Χόρβατ με πίστη, δημοσιογράφους, επικηρυγμένους αγάπη, ελπίδα της Αποστολίας Παπαϊαπό τον ISIS, επειδή διοχέτευσαν στα ωάννου και του Ηλία Γιαννακάκη, το social media ντοκουμέντα φρίκης με Ποιος τράβηξε τη σκανδάλη; του Τράβις τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Γουίλκερσον, το Φρανκ Σέρπικο, Κωνσταντίνος Τζούμας: ηθοποιός εξ ιδιοσυΤα δεινά της θάλασσας Μέσα γκρασίας και οι Γάτες της Κωνσταντινούαπό τις μνήμες χρόνων, προσωπικές πολης της Σέιντα Τορούν. μαρτυρίες και με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, η βραβευμένη

INFO Το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στις αίθουσες Δαναός 1&2, Ιντεάλ, Odeon Όπερα 1&2, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η προπώληση των καρτών διαρκείας (5, 10 και 20 προβολών αξίας €20, €35 και €60 αντίστοιχα) έχει ήδη ξεκινήσει διαδικτυακά στο Viva.gr και στο Δίκτυο Καταστημάτων Viva, και από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι εξαντλήσεως, στο Γραφείο Τύπου και Υποδοχής του Φεστιβάλ (Aegean Omiros College, Πανεπιστημίου 17, ισόγειο). Οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν και φέτος σταθερές, €5 για κάθε πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 18:55) και €6 για όλες τις υπόλοιπες (ώρα έναρξης από 19:00). Και φέτος θα διατεθούν κάρτες ΑμεΑ και προσκλήσεις για ανέργους. Περισσότερα στο aiff.gr.

Μετά τη συμμετοχή του 120 beats per minute (120 χτύποι το λεπτό) στο Διαγωνιστικό του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών και τη βράβευσή του με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ο Ρομπέν Καμπιγιό εκτινάχθηκε στην κορυφή της λίστας με τους πιο hot σύγχρονους κινηματογραφιστές. Η ταινία αποτελεί ένα παθιασμένο «κάλεσμα στα όπλα» με ήρωες τους νεαρούς ακτιβιστές της γαλλικής οργάνωσης Act Up και εξαπολύει μια απεγνωσμένη σταυροφορία αφύπνισης για τα ολέθρια ποσοστά της επιδημίας του AIDS. Οι άλλες δύο ταινίες του που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι το Revenants (2004), η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, που αποτέλεσε έμπνευση για την ιδιαίτερα επιτυχημένη, ομότιτλη τηλεοπτική γαλλική σειρά του 2012, και το Eastern Boys (Αγόρια απ’ τα ανατολικά, 2013), που βραβεύτηκε επίσης στους «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας και σκιαγραφεί με ρεαλισμό τα αδιέξοδα, τους φόβους και τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών του δρόμου του Παρισιού.

FALL PREVIEW 2017

ΑΦΙΕΡΏΜΑΤΑ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ

Πολιτικές ταινίες, η περίεργη πλευρά της ποπ κουλτούρας και η Κάλλας με τον Παζολίνι σε πέντε από τις επιλογές για τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ.

Η γεωγραφία του πόθου: Πλήρης ρετροσπεκτίβα του έργου της Κλερ Ντενί Με αφορμή τη νέα της ταινία Η λιακάδα μέσα μου, η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, οι Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιούν μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο (σχεδόν εξ ολοκλήρου απρόβλητο στις ελληνικές αίθουσες) έργο της σπουδαιότερης γυναίκας σκηνοθέτιδος στον κόσμο, που μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει κατορθώσει να τροφοδοτήσει το πιστό κοινό της με μερικές από τις πιο αξέχαστες σκηνές και ιστορίες που έχει καταγράψει το σινεμά των τελευταίων ετών. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα: Chocolat 1988 No fear, no die 1990 I can’t sleep 1994 Nenette and Boni 1996 Good Work 1999 Trouble Every Day 2001 Friday Night 2002 The Intruder 2004 35 Shots of Rum 2008 White Material 2009 Bastards 2013 Let the sunshine in 2017

ΔΙΕΘΝΈΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ

Να μερικές από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν για τη φετινή Χρυσή Αθηνά:

ΕΙΔΙΚΈΣ ΠΡΟΒΟΛΈΣ Sea Sorrow Το 2015, η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν από τη Συρία που ξεβράστηκε σε μια παραλία της Τουρκίας προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή για το προσφυγικό. Το γεγονός παρακίνησε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ να γράψει το σενάριο ενός ντοκιμαντέρ που καλύπτει την ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα. Μετά την πρώτη παρουσίαση στις Κάννες, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επιστρέφει στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον λόρδο Άλφρεντ Νταμπς, για να παρουσιάσει την ταινία που αποτελεί παράλληλα και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, σε μια βραδιά με ιδιαίτερο συμβολισμό. Το Sea Sorrow θα παρουσιαστεί στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00. Τη βραδιά θα προλογίσει η Μιμή Ντενίση και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Donnie Darko (4K) Ο ορισμός του κινηματογραφικού καλτ για τον 21ο αιώνα και η δεύτερη σημαντικότερη ανεξάρτητη ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με την αντίστοιχη λίστα του «Empire». Ο Donnie Darko «έσκασε» στο Φεστιβάλ του Σάντανς κι έπειτα προβλήθηκε σε ελάχιστες αίθουσες το 2001, όμως έκτοτε κέρδισε σταδιακά πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο μέσα από ιδιωτικές προβολές, ατελείωτες συζητήσεις και αναλύσεις, καθώς και αναγνώριση από τους κριτικούς. Η καριέρα του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Τζέικ Τζίλενχαλ εκτοξεύτηκε (ενώ αντίστοιχα ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέλι δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το ντεμπούτο του και να κάνει ξανά κάτι αξιόλογο) και πλέον η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεγάλη οθόνη, στην 4K αποκατάσταση που της αξίζει.

44 lifo – 14.9.17


ΝΎΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΈΡΑΣ 2017

ΤΑΙΝΊΑ ΛΉΞΗΣ:

Axolotl Overkill

Beach Rats

Foxtrot

Ο Θεριστής (The Sower)

Όπως το αμφίβιο του τίτλου της ταινίας, η δεκαεξάχρονη Μίφτι, μετά τον θάνατο της μητέρας της, αρνείται να μεγαλώσει. Βιώνει ένα ηδονιστικό παραλήρημα μέσα σε αλκοόλ, ναρκωτικά και ευκαιριακό σεξ. Ερωτεύεται την αρκετά μεγαλύτερή της Άλις. Όταν η σχέση τους διακοπεί, η Μίφτι θα θελήσει να εκδικηθεί. Στην προβολή θα είναι παρούσα και η 24χρονη σκηνοθέτις Χελένε Χέγκεμαν.

Από το φλερτ του με ένα κορίτσι της γειτονιάς μέχρι μια σειρά από ριψοκίνδυνα ραντεβού που κανονίζει μέσω Ίντερνετ με άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο όμορφος Φράνκι πασχίζει να ορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Την ίδια ώρα, αγωνίζεται να κρατήσει το macho προσωπείο που του επιβάλλει ο περίγυρός του.

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών, το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους.

O ανδρικός πληθυσμός ενός χωριού αιχμαλωτίζεται κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος στη Γαλλία του 1852. Απελπισμένες από την πολύμηνη απομόνωσή τους, οι γυναίκες παίρνουν έναν όρκο: για να συνεχιστεί η ζωή πρέπει να μοιραστούν οποιονδήποτε άντρα βρεθεί στο χωριό. Η Μαρίν Φρανσέν, βοηθός σκηνοθέτη των Μίκαελ Χάνεκε και Ολιβιέ Ασαγιάς, υπογράφει ένα εντυπωσιακό φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, εξερευνώντας τα λεπτά όρια μεταξύ έρωτα και επιβίωσης σε μια πανέμορφη ιστορία αγάπης.

BEAUTIFUL LOSERS: ΤΟ ΑΝΤΙ-ΗΡΩΙΚΌ ΣΙΝΕΜΆ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΧΙΟΎΣΤΟΝ Ένας από τους πραγματικά θρυλικούς σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς, ο Τζον Χιούστον είναι μέρος της μυθολογίας του Χόλιγουντ. Ζωγράφος αλλά και πυγμάχος, συγγραφέας αλλά και στρατιώτης του ιππικού, πολυταξιδεμένος και λάτρης της περιπέτειας, ο Χέμινγουεϊ του σινεμά, όπως τον αποκαλούσαν, άφησε μια παρακαταθήκη 37 ταινιών που απλώνονται σε 5 δεκαετίες, καλύπτοντας τα περισσότερα

1941

1948

1950

κινηματογραφικά είδη, από το ξεκίνημα της καριέρας του με το Γεράκι της Μάλτας μέχρι λίγο πριν από τον θάνατό του, με τους Δουβλινέζους. Ως καλλιτέχνης που αντιλήφθηκε νωρίς ότι δεν θα είχαν νόημα οι γνώσεις αν δεν ζούσε από κοντά, με ένταση και πάθος, τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής, ο Χιούστον δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του σε χαρακτήρες που μοιράζονταν κοινά στοιχεία με τον εαυτό του: πρωταγωνιστές στο έργο

1951

1956

Th Th Th Th M et ob (Τ e m (Η e as (Η e Af ( r Ο ογ e al ric ph yD ζ β a θ ο α t ησ su ερ ύγ e a a σ ick s n ίλι άκ αυ re κλ lt ju ef σσ Qu ιτ o α ρ a n ός ft lco τη ης α e g e τη τη he ς α le Μ ςΑ n ςΣ άλ n S σφ φρ τα ιέρ ierr άλ ς) ική αΜ aM το υ) ς) άδ ad ρε re )

του ήταν οι τυχοδιώκτες, οι ξεροκέφαλοι, οι ασυμβίβαστοι και οι επίμονοι αμφισβητίες, δίνοντας μια ξεχωριστή γοητεία στη συνήθως αρνητική έννοια του loser. Παρόλο που ήταν εξαιρετικός σεναριογράφος, δεν δίστασε να αναλάβει μεγάλα έργα της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας που οι περισσότεροι θεωρούσαν αδύνατο να μεταφερθούν στο σινεμά. Μετέτρεψε τη ρουτίνα της σκηνοθεσίας σε πρόκληση,

1975

πρωταγωνίστησε σε τρικυμιώδεις ιστορίες στα γυρίσματα, αλλά ήξερε να παίρνει πάντα το καλύτερο από τους ηθοποιούς του, καταφέρνοντας να στείλει στα Όσκαρ τον πατέρα του (Γουόλτερ Χιούστον) αλλά και την κόρη του (Αντζέλικα Χιούστον). Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιλέγουν 11 ταινίες με κριτήριο τους πιο αξιομνημόνευτους losers που εμφανίστηκαν στο σύνολο της φιλμογραφίας του:

1961

1972

Th (Ο e M ι Α isf i τα ίρι ts ασ το ι)

Fa Pr Th Th W i (Η t Cit (Η zzi’ (Ο e m (Ο e De ise s ιΔ y βρ τιμ άν an H Bl ου ad θρ όμ w oo ή τ on βλ ωπ ho ικη d ων or ινέ w ο πό Πρ ςπ ou ζο λη ί ο ι) τ υ θ ld b σι) ) αγ eK ινό i τα ng νβ ασ ιλι άς )

1979

1985

1987

Η ΆΛΛΗ ΠΛΕΥΡΆ ΤΗΣ ΕΛΠΊΔΑΣ (THE OTHER SIDE OF HOPE) Ο σπουδαιότερος εν ζωή Φινλανδός δημιουργός συμμετείχε φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το The οther side of hope, όπου και απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας. Το πιο καυτό ζήτημα των καιρών μας, το προσφυγικό, προσεγγίζεται με χιούμορ και αναπάντεχη ευφορία στην ιστορία δύο αντρών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, και η συνάντησή τους θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Μη αναμενόμενη επιλογή για Ταινία Λήξης, με παρόμοια θεματική, αλλά εντελώς διαφορετικό ύφος από το προ διετίας Dheepan του Ζακ Οντιάρ. (Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την AMA Films)

14.9.17 – lifo

45


ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

46 lifo – 14.9.17


14.9.17 – lifo

47


48 lifo – 14.9.17

OΛΑ OΣΑ ΘΑ ΘEΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡIΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!

LIFO

CHOICE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Περάσατε στη σχολή που θέλατε, βρήκατε το σπίτι που θα σας φιλοξενήσει όλο το διάστημα των σπουδών σας και ήρθε η στιγμή να το διαμορφώσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τον χώρο σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας αλλά και το προσωπικό σας γούστο, λαμβάνοντας υπόψη τα πρέπει και τα μη της καθημερινότητάς σας σε αυτό!

→ →

 κεφτείτε το στυλ και το ύφος που θέλετε να δώσετε στον χώρο σας. Αυτό θα Σ γίνει επιλέγοντας τα κυρίαρχα χρώματα σε έπιπλα, κουρτίνες και λευκά είδη σε συνδυασμό με τα φωτιστικά, τα διακοσμητικά αντικείμενα και τα χαλιά. Λειτουργήστε με πρακτικό μυαλό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο όπου θα περνάτε περισσότερο χρόνο, όπως το γραφείο και το καθιστικό. Επιλέξτε μια ευρύχωρη βιβλιοθήκη για τα βιβλία σας, μια άνετη καρέκλα γραφείου για να μην κουράζεστε, αν πρέπει να κάθεστε πολλές ώρες, και έναν άνετο καναπέ για να χαλαρώνετε εσείς ή/και οι φίλοι σας. Οργανώστε την κουζίνα σας με σκεύη που θα χρειαστείτε, τα λευκά είδη που πρέπει να έχετε, τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική σκούπα, σίδερο, σεσουάρ, μίνι μπλέντερ, τοστιέρα), εκτός από τις πιο σημαντικές, όπως το ψυγείο, η κουζίνα και το πλυντήριο ρούχων, που τα περισσότερα ενοικιαζόμενα σπίτια για φοιτητές ήδη έχουν. Δημιουργήστε «ευφάνταστες» πινελιές που θα δώσουν το στίγμα σας στον χώρο. Μπορεί να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα που θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα αντικείμενα του χώρου, να προσθέσετε μερικές μαξιλάρες στο πάτωμα με σχέδια που διαθέτουν «άποψη», να επιλέξετε ένα εντυπωσιακό φωτιστικό, να κάνετε το ποδήλατό σας στοιχείο statement. Αφού τελειώσετε με τη διακόσμηση και την οργάνωση των χώρων σας, κάντε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας σε ό,τι αφορά το σπίτι αλλά και αυτήν του μήνα με τα έξοδά σας. Έτσι, θα έχετε απόλυτο έλεγχο των οικονομικών σας, ώστε να είστε εντός budget, διαδικασία εξαιρετικά πολύτιμη που θα σας προστατέψει από ατυχείς συνέπειες λόγω... ασυνέπειας! Βάλτε λίγο πράσινο στη ζωή σας! Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου ή στο μπαλκόνι σας θα δώσουν χρώμα και ζωντάνια στη νέα σας κατοικία και θα κάνουν ακόμα πιο όμορφο και ζεστό τον χώρο σας. Δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε όλα σας τα υπάρχοντα στη νέα κατοικία. Είναι μια καλή αφορμή για ξεκαθάρισμα στα προσωπικά σας είδη, στα βιβλία, στις σημειώσεις αλλά και στα ρούχα που θα πάρετε. Έτσι, θα έχετε ακριβώς ό,τι χρειάζεστε, γεγονός που θα σας βοηθήσει να έχετε πιο τακτικά τις ντουλάπες, τα συρτάρια και τον χώρο σας. Αν νιώθετε μοναξιά στο νέο σας σπίτι, η συντροφιά ενός κατοικιδίου είναι πράγματι ευεργετική. Στην περίπτωση που έχετε ήδη, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας, έχοντας υπόψη ότι πρέπει να είστε συνεπείς στη φροντίδα του. Αν, πάλι, όχι, είναι μια καλή αφορμή, αρκεί, όπως και να ’χει, να πάρετε την άδεια του σπιτονοικοκύρη σας. Εξασφαλίστε την ασφάλεια του σπιτιού σας. Εκτός από το να φροντίζετε να κλείνετε παράθυρα και να κλειδώνετε φεύγοντας, ελέγχετε ότι βγάλατε τις ηλεκτρικές συσκευές που πρέπει από την πρίζα, σβήσατε τον θερμοσίφωνα και την κουζίνα και δεν έχετε αφήσει όλα τα φώτα ανοιχτά. Για καλό και για κακό, έχετε πάντα ένα δεύτερο κλειδί αφημένο σε κάποιον γείτονα εμπιστοσύνης, σε έναν συμφοιτητή ή στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Να είστε συνεπείς με την καθαριότητα και την τάξη σε καθημερινή βάση. Είναι προτιμότερο να ξοδεύετε ένα τέταρτο με μισή ώρα τη μέρα για να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους και να κάνετε μερικές δουλειές παρά να αφήνετε το σπίτι να φτάσει σε κατάσταση «βομβαρδισμού» και να πρέπει να περάσετε ατέλειωτες ώρες για να το συνεφέρετε.

→ →

→ → → →

ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΊΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΌ ΣΠΊΤΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μεσογείων 265, Νέο Ψυχικό, Αθήνα, 8011002345, +30 210 6748293 / Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, Κύπρος, +35722841500 (εγγραφές), www.unic.ac.cy Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο της Κύπρου, με περισσότερους από 11.000 φοιτητές από περισσότερες από 70 χώρες, είναι ένα καινοτόμο πανεπιστήμιο με βάση την Κύπρο και έντονη δραστηριότητα διεθνώς. Σήμερα προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών πτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, καθώς και διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών με κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Προγράμματα όπως αυτά της Ιατρικής, της Νομικής, της Φαρμακευτικής, της Λογιστικής και της Αρχιτεκτονικής έχουν εξελιχθεί στα πλέον αναγνωρισμένα και αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, πολλά από τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως αυτό της Φαρμακευτικής, βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο των Ελλήνων όσο και των Κύπριων φοιτητών. Αλλά και η Νομική Σχολή, με πάνω από 1.500 φοιτητές, είναι μία από τις πρώτες επιλογές, αφού οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων Ελληνικού Δικαίου επί όλων των γνωστικών αντικειμένων. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καινοτομεί, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Ψηφιακό Νόμισμα (MSc in Digital Currency) παγκοσμίως. Επίσης, συμμετέχει σε προγράμματα κινητικότητας/ανταλλαγής φοιτητών (Erasmus+), δίνει την ευκαιρία πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό και όλα τα προγράμματά του είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να πληρούνται όλες οι απαιτήσεις των αρμόδιων επαγγελματικών φορέων. Όποιος επιθυμεί να κάνει τις σπουδές του στην έδρα του Πανεπιστημίου στην Κύπρο θα βιώσει τη φοιτητική εμπειρία που προσφέρει κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πανεπιστημιούπολη, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό περιβάλλον.


Φοιτητικό σπίτι Κάντε το νέο σας σπίτι όσο το δυνατόν πιο όμορφο, πιο λειτουργικό και σε προσιτές τιμές με είδη σπιτιού Praktiker!

Η

στιγμή για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή ενός φοιτητή συνοδεύεται συχνά και με την αλλαγή κατοικίας, τη μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι που θα αποτελέσει το επίκεντρο της ζωής του μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψετε μια περιουσία για ένα σπίτι στο οποίο θα μείνετε μόνο κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σας ζωής. Αλλά δεν αποτελεί και λόγο για να μην το φτιάξετε όσο πιο όμορφο γίνεται, ώστε να εκπέμπει ζεστασιά και να σας δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση, ώστε να διαβάζετε με όρεξη και να το απολαμβάνετε μόνοι ή με τους φίλους σας. Στα Praktiker θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε με στυλ, άνεση και λειτουργικότητα τη φοιτητική σας στέγη, σε τιμές πραγματικά χαμηλές.

καρεκλα γραφειου zeus

βιβλιοθηκη system

κυβος lift

Χρήσιμα tips Προτού επιλέξετε τα έπιπλα για κάθε δωμάτιο, φροντίστε να ετοιμάσετε μια κάτοψη του χώρου. Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι τα έπιπλα που θα επιλέξετε θα χωράνε.

επιτραπεζιο φωτιστικο leonardo

Κάντε μια λίστα των επίπλων που χρειάζεστε, ξεκινώντας από τα πιο βασικά: κρεβάτι, γραφείο, βιβλιοθήκη, καναπέ, τραπέζι και καρέκλες. Στη συνέχεια, επιλέγετε τα δευτερεύοντα, όπως κομοδίνα, πουφ, βοηθητικά τραπεζάκια κ.λπ.

Το ίδιο θα κάνετε και με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές, αν δεν διαθέτει ήδη το σπίτι ή δεν έχει όλες όσες χρειάζεστε.

Σημειώστε τα χρηστικά αντικείμενα που πρέπει να πάρετε για να εξοπλίσετε την κουζίνα, το μπάνιο, τη κρεβατοκάμαρα, το γραφείο και το καθιστικό.

Αφού τελειώσετε με τα σημαντικά για τη λειτουργικότητα του νέου σας σπιτιού, εστιάστε στα διακοσμητικά αντικείμενα που θα διαμορφώσουν την εικόνα και το ύφος που θέλετε να δώσετε στους χώρους σας.

Και... θυμηθείτε: τα πτυσσόμενα και πολυχρηστικά έπιπλα θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε κάθε μικρό χώρο και θα σας αφήσουν ελεύθερο τον χώρο που χρειάζεστε για να κινείστε άνετα!

14.9.17 – lifo

49


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌΣ ΌΜΙΛΟΣ LE MONDE

Η ΝΟ1 ΕΠΙΛΟΓΉ ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΌ, ΤΗΝ ΕΣΤΊΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΊΑ.

Α

INFO Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο, 210 4830500 www.lemonde.edu.gr, www.lemondecentre.gr www.facebook.com/LE.MONDE.Institute

50 lifo – 14.9.17

ν υπάρχουν μερικά επαγγέλματα που διαχρονικά προσφέρουν εργασία και προοπτικές εξέλιξης ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, τότε μέσα σε αυτά είναι σίγουρα όσα έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και την εστίαση. Αλλά εργασία σε αυτούς τους τομείς δεν σημαίνει ούτε εύκολη λύση ούτε ερασιτεχνισμός. Οι επιχειρήσεις που έχουν δείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι έχουν πιστό κοινό και φημίζονται για τις υπηρεσίες τους στελεχώνονται κατεξοχήν από καταρτισμένους ανθρώπους. Στη LE MONDE γνωρίζουν καλύτερα απ’ οπουδήποτε τι θα πει κατάρτιση στον τουρισμό και τη γαστρονομία, γι’ αυτό αποτελεί σταθερά την κορυφαία επιλογή για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο χώρο. Με εξειδίκευση στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και γαστρονομικές σπουδές, άριστη υλικοτεχνική υποδομή και καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου που αποτελούν στέρεες βάσεις για εξαιρετική σταδιοδρομία. Δίνοντας έμφαση στα εργαστηριακά μαθήματα, ώστε ο σπουδαστής να βγαίνει έτοιμος επαγγελματίας, η LE MONDE προσφέρει τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους απ’ το κράτος, που αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Στις πρότυπες εγκαταστάσεις της σχολής οι σπουδαστές παίρνουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται, ενώ παράλληλα ανοίγονται δρόμοι για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω του Γραφείου Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας. Στο ΙΕΚ LE MONDE πραγματοποιούνται διετή αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών στις ειδικότητες: Hotel

Management - Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Tourism Management - Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού, Chef-Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας, Pastry Chef-Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής. Στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του εκπαιδευτικού ομίλου πραγματοποιούνται προγράμματα μετεκπαίδευσης για αποφοίτους τουριστικών ειδικοτήτων και νέους επαγγελματίες που επιθυμούν να εξελίξουν και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους τόσο στην υψηλή μαγειρική και ζαχαροπλαστική όσο και στη διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, ακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις. Ειδικότερα προσφέρονται τα προγράμματα: Eurochef και Advanced Professional Programme in Culinary Arts στην Υψηλή Μαγειρική, Europastry chef στην Υψηλή Ζαχαροπλαστική, F & B Management στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης. Παράλληλα, προσφέρονται προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης σε όσους επιθυμούν να διακριθούν στον επισιτιστικό τομέα. Ειδικότερα, πρόκειται για ταχύρρυθμη εκπαίδευση στις εξής ειδικότητες: Bar & Restaurant Management - Διεύθυνση Εστιατορίου και μπαρ, Sommelier - Οινοχόος, Barista & Coffee Expert, Barista Advanced Course, Bartender. Τέλος, η LE MONDE προσφέρει ταχύρρυθμα σεμινάρια τόσο για ερασιτέχνες που θέλουν να μυηθούν στον κόσμο της επαγγελματικής γαστρονομίας και ζαχαροπλαστικής όσο και για επαγγελματίες που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων της γαστρονομίας. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε Νοέμβριο του ακαδημαϊκού έτους.


14.9.17 – lifo

51


ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ ΑΠΟ ΤΟ

DEREE

ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

GOETHE-INSTITUT Ομήρου 14-16, Αθήνα, 210 3661000, www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath.html

GOETHE-INSTITUT

FOCUS ΣΧΟΛΉ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑΣ Λεωφ. Παπάγου 112, Ζωγράφου, 210 7750675, www.focus.edu.gr

Δίνοντας έμφαση στις γερές βάσεις απ’ την αρχή, το Goethe-Institut είναι η εγγυημένη επιλογή για εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Εδώ οι μαθητές προετοιμάζονται σωστά και με συνέπεια για τα διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εξασφαλίζοντας επαγγελματική και ακαδημαϊκή πορεία σε παγκόσμια κλίμακα. Προσφέρονται μαθήματα ευέλικτα σε ωράρια αλλά και χρονική διάρκεια, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το πρόγραμμα καθενός, μαθητή, φοιτητή ή εργαζόμενου. Από κανονικά και εντατικά μέχρι θερινά και online, με εξατομικευμένη αξιολόγηση για κατάταξη στο κατάλληλο τμήμα. Επίσης, οι μαθητές του Goethe-Institut έχουν πρόσβαση στη συμβουλευτική υπηρεσία και στη βιβλιοθήκη και τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για σπουδές στη Γερμανία, πολιτιστικές εκδηλώσεις και υποτροφίες.

Τ

ο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Ψυχολογία (ΜA in Applied Educational Psychology) στο Deree - Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν με παιδιά, εφήβους, οικογένειες και σχολεία. Το πρόγραμμα προετοιμάζει τους υποψηφίους ώστε να διενεργούν αξιολόγηση, πρόληψη και παρέμβαση στις ψυχολογικές και μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών, ενώ τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να επιτύχουν ακαδημαϊκά, κοινωνικά, συναισθηματικά. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ακαδημαϊκής θεωρίας και πρακτικής άσκησης σε οικεία με το αντικείμενο επαγγελματικά περιβάλλοντα. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για όσους θέλουν να εργαστούν με παιδιά και εφήβους, να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά μέσα από τη συμβουλευτική και την απόκτηση δεξιοτήτων, να εργαστούν ομαδικά με γονείς και δασκάλους, ώστε να στηρίξουν την ευημερία του παιδιού, να χρησιμοποιήσουν την έρευνα ως εργαλείο για να εμπλουτίσουν τις μεθόδους τους, να προαγάγουν την εκτίμηση και την υποστήριξη στην ανθρώπινη διαφορετικότητα, καθώς και να βοηθήσουν τους μαθητές να προοδεύσουν στο σπίτι, στο σχολείο και στη ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Ψυχολογία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.acg.edu/graduate/school-of-graduate-professionaleducation/masters-degree-programs/master-in-applied-educational-psychology/ ή στο τηλέφωνο 210 600 2208.

52 lifo – 14.9.17

ΤΟ ΣΠΙΡΤΟ

ΤΟ ΣΠΙΡΤΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Οι σπουδαστές πρέπει να ολοκληρώσουν έναν κύκλο 14 μεταπτυχιακών μαθημάτων που αντιστοιχούν σε σύνολο 36 διδακτικών μονάδων και να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε ένα από τα συνεργαζόμενα με το Κολλέγιο σχολεία και οργανισμούς. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο και μπορεί να διαρκέσει από ένα ακαδημαϊκό έτος (full-time) έως τρία (part-time). Τα μαθήματα προσφέρονται καθημερινές, από Δευτέρα έως Πέμπτη, 17:00-20:00. Οι νέοι σπουδαστές μπορούν να εγγραφούν στην αρχή της φθινοπωρινής, της χειμερινής και της εαρινής περιόδου.

τογράφου. Στο εργαστήρι λειτουργεί και το μουσικό τμήμα μοντέρνας και παραδοσιακής μουσικής, με ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, τραγούδι, μπάσο, ντραμς, πιάνο, μουσική παραγωγή, αλλά και ακορντεόν, μπουζούκι, λαούτο, σαντούρι κ.ά. Η πολυετής εμπειρία στη διδασκαλία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε σύγχρονου ερασιτέχνη ή επαγγελματία μουσικού, μέσω της επίσημης συνεργασίας με το Registry of Guitar Tutors (RGT) και το London College of Music (LCM). Καλλιτεχνική εκπαίδευση με ποιότητα και αξιοπιστία, σε τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή εποχή.

Σύγχρονο Εργαστήρι Τέχνης, Αποστολοπούλου 11, Κάτω Χαλάνδρι, 210 6753306, www.tospirto.com, fb: TO SPIRTO, Instagram: tospirto Μπες στον μαγικό κόσμο της τέχνης, έλα στην παρέα του Σπίρτου. Το Σπίρτο δημιουργήθηκε με σκοπό να πραγματοποιούνται μαθήματα και σεμινάρια διαφορετικών μορφών μοντέρνας τέχνης, μουσικής και εικαστικών που να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο. Στόχος του είναι να ξεφύγουv από τo στενό πλαίσιο ενός τυποποιημένου τρόπου εκμάθησης της τέχνης και να δώσουv στον μαθητή τη δυνατότητα να γνωρίσει την τέχνη και μέσα από την πρακτική της. Μεγάλη ποικιλία εικαστικών σεμιναρίων σε τομείς όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το χειροποίητο κόσμημα, το κόμικ, η εικονογράφηση, καθώς και η βιβλιοδεσία, η δημιουργική γραφή, η ιστορία της τέχνης και του κινημα-

Με πορεία που μετρά πλέον πάνω από 30 χρόνια και πολλούς καταξιωμένους αποφοίτους, η Σχολή FOCUS είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές για σπουδές στην τέχνη της φωτογραφίας και του βίντεο. Προσφέρει ένα εντατικό μονοετές πρόγραμμα, οργανωμένο ώστε να παρέχει στους σπουδαστές σε σύντομο χρονικό διάστημα την πλήρη κάλυψη στην τεχνική της φωτογραφίας, του φωτογραφικού ρεπορτάζ και του βίντεο, ενώ ένα δεύτερο, προαιρετικό έτος επιτρέπει στον σπουδαστή να αναπτύξει περισσότερο τις δεξιότητές του και να εξειδικευτεί σε τομείς όπως το ρεπορτάζ, η φωτογραφία studio, η φωτογραφία μόδας, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, το βίντεo και η καλλιτεχνική φωτογραφία. Και για όσους δεν μπορούν να έχουν καθημερινή φυσική παρουσία στα μαθήματα, η σχολή διαθέτει το πρόγραμμα EDU για μαθήματα εξ αποστάσεως.


Σχολή Χορού Αθηνών «Θοδωρής Πανάς»

Όλα τα είδη χορού σε μια σχολή υψηλού κύρους και προδιαγραφών για τους αυριανούς αλλά και σημερινούς πρωταγωνιστές της χορευτικής σκηνής στην Ελλάδα.

Χαλκηδόνιο Ωδείο

Τ

ο Χαλκηδόνιο Ωδείο, ένα πρότυπο μουσικό εκπαιδευτήριο αναγνωρισμένο από το κράτος, συνεχίζει να χαράζει σταθερή πορεία στη μουσική εκπαίδευση, έχοντας πάντα στο επίκεντρο κάθε μαθητή ξεχωριστά. Καταξιωμένοι σολίστ, καθηγητές και παιδαγωγοί αλλά και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που διδάσκει όλα τα μουσικά όργανα, κλασικά, μοντέρνα και παραδοσιακά. Παράλληλα, υπάρχουν τμήματα Φωνητικής, τμήματα για Κλασικό-Μοντέρνο Τραγούδι αλλά και Ορθοφωνίας που γίνονται σε ευρύχωρες και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας, ενώ πραγματοποιείται προετοιμασία και για το Μουσικό Πανεπιστήμιο. Η μουσική προπαιδεία και τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά (με τις ευφάνταστες θεματικές «Γερμανικά σε ΝΤΟ#», «Τα μουσικά ταξίδια του κ. ΣΟΛ», «Ταξίδι στον πλανήτη Μουσικόνιους», «Η Μελωδική Μινόρε και ο βιαστικός Ματζόρε») δίνουν τις σωστές βάσεις στα πρώτα μουσικά βήματα των παιδιών. Ωστόσο τα μαθήματα αφορούν κάθε ηλικία και κάθε μουσικό γνωστικό πεδίο. Εργαστήρια Φωνητικής, Τραγουδοποίιας, Μελοποίησης και Στιχουργικής με γνωστούς καλλιτέχνες καλύπτουν όλα τα πεδία ενδιαφέροντος γύρω από τη μουσική. Αξίζει να τονίσουμε ότι σε προηγούμενα εργαστήρια, μεταξύ των εισηγητών και των προσκεκλημένων, ήταν οι Οδυσσέας Ιωάννου, Νατάσσα Μποφίλιου, Φοίβος Δεληβοριάς, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θέμης Καραμουρατίδης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Αφροδίτη Μάνου, Λίνα Δημοπούλου, Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Στο Χαλκηδόνιο Ωδείο λειτουργεί παράλληλα Τμήμα Ζωγραφικής, ενώ νέα εργαστήρια ανακοινώνονται στη διάρκεια της χρονιάς, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε στο site (halkidonio.gr) αλλά και στην επίσημη σελίδα του ωδείου στο Facebook (Halkidonio Odeio). Δεν είναι τυχαία τα πολλά πρώτα βραβεία που έχουν αποσπάσει οι μαθητές του ωδείου σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και διεθνή φεστιβάλ. Ούτε και οι επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών στο Μουσικό Πανεπιστήμιο. Το Χαλκηδόνιο Ωδείο, εδώ και χρόνια, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ’ εμάς και τις πραγματικές αξίες της μουσικής. Αν θέλετε να ανακαλύψετε κι εσείς αυτήν τη μοναδική εμπειρία, μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα γνωριμίας με το ωδείο και τους καθηγητές. Έναρξη εγγραφών από 1η Σεπτεμβρίου και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σ

ε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, βρίσκεται η «Θοδωρής Πανάς / Σχολή Χορού Αθηνών». Ο γνωστός χορευτής και musical performer, που μεταξύ άλλων σημαντικών συνεργασιών χόρεψε στο πλευρό της Έλενας Παπαρίζου όταν κέρδισε στον διαγωνισμό της Eurovision, διδάσκει χορό σε ενήλικες και παιδιά, πλαισιωμένος από μια εξίσου ταλαντούχα ομάδα καθηγητών. Η σχολή, που στεγάζεται σε τρεις υποδειγματικές αίθουσες διδασκαλίας υψηλών προδιαγραφών, προσφέρει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη χορού, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά και στην εκγύμναση, έκφραση και καλλιτεχνική εκτόνωση των μεγαλύτερων. Με όραμα να αναβαθμίσει τη χορευτική σκηνή της Ελλάδας, η Σχολή Χορού Αθηνών είναι η ιδανική επιλογή για να ξεκινήσει ένα παιδί την ενασχόλησή του με τον χορό από πολύ μικρή ηλικία αλλά και ο κορυφαίος προορισμός για όσους θέλουν να εξελιχθούν και ασχολούνται ήδη ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη του χορού. Διδάσκεται μουσικοκινητική αγωγή για παιδιά από 3,5 έως 5 ετών και μαθήματα μπαλέτου για παιδιά άνω των 6 ετών, ενώ δίνονται εξετάσεις για πιστοποιημένα διπλώματα στο σύστημα Vaganova-Kalina Bogoeva σε όλα τα Degree. Εκτός απ’ το μπαλέτο, όμως, προσφέρεται ευρεία γκάμα χορών (σύγχρονο, funky jazz, hip hop, breakdance, latin, tango argentino αλλά και παραδοσιακοί) για να ανακαλύψουν τα παιδιά την κλίση τους και να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Παράλληλα, λειτουργούν τμήματα εφήβων/ενηλίκων για μπαλέτο και σύγχρονο σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τμήματα contemporary jazz, tango argentino, funky jazz, hip hop, breakdance, latin, oriental, pilates, barre à terre dynamic, progressive ballet & stretching και παραδοσιακών χορών. Πλάι σε αυτά προσφέρεται και το μάθημα «Express yourself by Thodoris» με τον Θοδωρή Πανά. Για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το μιούζικαλ, προσφέρονται κύκλοι σπουδών τριετούς φοίτησης, στους οποίους ο Θοδωρής Πανάς, μαζί με τον Αλέξιο Πρίφτη και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλλισόβα, σε συνεργασία με κορυφαίους στο είδος καλλιτέχνες, διδάσκει όλα τα στοιχεία που ένας περφόρμερ πρέπει να κατέχει για μια πετυχημένη πορεία στον κόσμο του μουσικού θεάτρου. Μαραθωνομάχων 51, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5158735, https://athensdanceschool.gr

Δεκελείας 71 & Σ. Σταματιάδη, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2530080 & Σολωμού 56, Μεταμόρφωση, 210 2856196 www.halkidonio.gr Facebook: Halkidonio Odeio

14.9.17 – lifo

53


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PUBLIC H CHECKLIST ΤΗΣ ΜΑΜAΣ: OΛΑ OΣΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟYΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟI ΜΑΘΗΤEΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΣΤΑ ΘΡΑΝIΑ Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς με μια επίσκεψη στα Public. Εδώ θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε τσάντες με όλους τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, όπως Barbie, Cars, Χελωνονιντζάκια, Avengers, Frozen, hello kitty, Mickey & Minnie, Minions, Spiderman, Trolls, Πέπα, Starwars, Lego, Shopkins, Emoji κ.ά. Ακόμα, επώνυμα σακίδια, όπως Russel Athletic, Parkland, City, Lycsac, J-World, No Fear, Maui, Lego, Kipling, Santoro και Cool Bee, σε τιμές που ξεκινούν από €4,99 αλλά και κασετίνες από €1,19, τετράδια από €0,25, είδη γραφής και διόρθωσης, όπως μολύβια, στιλό, γόμες και μαρκαδόρους, από €0,05. Η τεράστια ποικιλία σχολικών ειδών στα

Public περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: όλα τα σχολικά βιβλία σε πακέτα ανά τάξη, όλα τα σχολικά βοηθήματα από τους πλέον έγκριτους εκδότες, όλα τα βιβλία εκμάθησης ξένων γλωσσών που διατίθενται στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, βιβλία για κολέγια και για το πρόγραμμα I.B., λεξικά ελληνικά και ξένων γλωσσών, ανεξάντλητες επιλογές σε γραφική ύλη αλλά και τεχνολογία. Επισκεφθείτε ένα από τα 54 καταστήματα Public (Ελλάδα και Κύπρος) ή το http:// www.public.gr/cat/sxolika/. Σε 48 ώρες θα έχετε τα πάντα στην πόρτα του σπιτιού σας! Καλή σχολική χρονιά!

Η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Σεπτέμβρης σημαίνει νέο ξεκίνημα και η Κωτσόβολος έρχεται να στηρίξει κάθε νέο ξεκίνημα ουσιαστικά! Σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ, προσφέρει πρακτικές λύσεις σε μια σειρά αναγκών που δημιουργούνται κάθε φορά στο ξεκίνημα της νέας απαιτητικής σεζόν. Για όσους θέλουν τα sos για το φοιτητικό τους σπίτι, η Κωτσόβολος και η ΙΚΕΑ έχουν τη λύση! Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με αγορές άνω των €600 στα καταστήματα Κωτσόβολος κερδίζετε κουπόνι αγορών €100 για τα καταστήματα και το e-shop ΙΚΕΑ, ενώ με αγορές αξίας €600 και άνω από την IKEA κερδίζετε €100 για αγορές από τα καταστήματα Κωτσόβολος. Η εξαργύρωση των κουπονιών στα καταστήματα Κωτσόβολος και ΙΚΕΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31/10/2017. Επιπλέον, η Κωτσόβολος μελετά μαζί με τον καταναλωτή κάθε ανάγκη του, προσφέροντάς του όλες τις λύσεις για τη νέα σχολική ή φοιτητική χρονιά, τη νέα φοιτητική κατοικία αλλά και τις ευρύτερες φθινοπωρινές οικιακές ανάγκες σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και για τη μετακόμισή του! Στα καταστήματα Κωτσόβολος, Σεπτέμβριος = νέο ξεκίνημα, με το αριθμητικό σύμβολο ίσον (=) να έρχεται να λύσει όσες εξισώσεις και υπολογισμούς επιβάλλει ο Σεπτέμβριος στον καταναλωτή, παρέχοντας λύσεις που ταιριάζουν σε κάθε ανάγκη, γιατί «ξεκινάμε πάντα από τους πελάτες μας»!

54 lifo – 14.9.17


ΤheWeek

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ Τι καινούργιο ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. σελιδα

56

ΣΙΝΕΜΑ

STARFAX

CITY LAB

Οι νέες ταινίες στις αίθουσες.

Οι προβλέψεις των άστρων γ’ αυτή την εβδομάδα.

Όσα ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

σελιδα

58

σελιδα

60

σελιδα

62

ΜΟΥΣΙΚΗ

Tom Odell Eίναι μόλις 26 χρονών και μετρά δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ, εκατομμύρια πωλήσεις και views των τραγουδιών του, υποψηφιότητες και βραβεύσεις σε σημαντικούς μουσικούς θεσμούς, sold out συναυλίες και εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Glastonbury. Τον ακούσαμε πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, το 2012, όταν κυκλοφόρησε το EP «Another Love» (150.000.000 views στο ΥouΤube). Με το πρώτο του άλμπουμ «Long way down» αλλά και το δεύτερο «Wrong Crowd» έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη κοινού και κριτικών. ä 20/9, Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, 19:00, εισ.: €23-29

ΣΙΝΕΜΑ Βικτώρια και Αμπντούλ Η βασίλισσα Βικτώρια δημιουργεί μια απίθανη φιλία με έναν νέο Ινδό υπάλληλο που ονομάζεται Αμπντούλ Καρίμ, κόντρα στο πρωτόκολλο και τους κανόνες. Κριτική από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο σελιδα

58

14.9.17 – lifo

55


απο τη γεωργια παπασταμου

TheList

ΓΙ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

EVENTS

Top

7

Στα 17 του χρόνια εντάχθηκε στα Μπαλέτα Μπαλσόι ως σολίστας. Τρία χρόνια αργότερα ήταν ο πρώτος χορευτής. Μέχρι το 2010 είχε χορέψει ως πρώτος χορευτής στο ιστορικό αυτό μπαλέτο της Ρωσίας όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου: Κουρσάρος, Σπάρτακος, Δον Κιχώτης, Ζιζέλ, Καρυοθραύστης, Εσμεράλντα, Λίμνη των Κύκνων, Μπαγιαντέρα κ.λπ.

1. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Μάρκος Μέσκος, «Τα Πολλαπλά»

Ο ποιητής Μάρκος Μέσκος πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1956, δημοσιεύοντας ένα ποίημά του στην «Επιθεώρηση Τέχνης». Aκολούθησαν 22 ποιητικές συλλογές, 7 πεζογραφήματα, κάποια δοκίμια και μια έντονη, πολύμορφη παρουσία στο λογοτεχνικό προσκήνιο. Σπούδασε Γραφιστική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Σχολής Δοξιάδη κι εργάστηκε στη διαφήμιση και στις εκδόσεις, σχεδιάζοντας και εικονογραφώντας. Έξι από τα Πολλαπλά του έργα που εκτίθενται τώρα στον Φωταγωγό διακόσμησαν την πρόσφατη συλλογή ποιημάτων του Στην όχθη του Παραδείσου, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Το Ροδακιό. ä 9-19/9, Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β (εντός στοάς Κουρτάκη). Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.- Παρ. 10:00-22:00, Σάβ.Κυρ. 12:00-18:00, είσοδος ελεύθερη

τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος που έδρασε στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής». Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας και κατέγραψαν σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης. ä 15/9-12/11, Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Ωράριο λειτουργίας: Πέμ. & Κυρ. 10:00-18:00, Παρ. & Σάβ. 10:00-22:00, εισ.: 5-7 ευρώ

4. ΜΟΥΣΙΚΗ Sun Araw/ Jay Glass Dubs

3. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Αθήνα 1917: Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής Αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917, η έκθεση παρουσιάζει σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από

STOEP TH S PR ES ΚΌΜΙΚΣ Εν Αιθρία 8 Ομαδική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης με αδημοσίευτα έργα 72 Ελλήνων δημιουργών παρουσιάζουν η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College. 14-30/9, Ελληνοαμερικανική Ένωση - Γκαλερί Κέννεντυ, Mασσαλίας 22. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30, είσοδος ελεύθερη

The Boy

56 lifo – 14.9.17

Ο Ιβάν Βασίλιεφ θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος χορευτής μπαλέτου στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Αυτά είναι 10 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες γι’ αυτόν.

Γεννήθηκε στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας το 1989.

O The Boy παρουσιάζει ζωντανά στο six d.o.g.s το νέο του υλικό από το άλμπουμ «Έτοιμοι Δύο» καθώς και ήχους που «ακόμα βυζαίνουν από κάποιο επόμενο άλμπουμ που ακόμα είναι μικρό και δεν μπορεί να πει τ’ όνομά του». «Δεν ήμασταν τα λάθος παιδιά. Απλά παίζαμε τα λάθος παιχνίδια. Η Αθήνα ξέρει να λιώνει». ä 14/9, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 21:00, εισ.: 5 ευρώ

ΣΕΠΤ.

Ιβάν Βασίλιεφ

Ο Ιβάν Βασίλιεφ έχει αποσπάσει από τα μέσα χαρακτηρισμούς όπως «the boy who can fly», «ρωσικός πύραυλος», «διάδοχος του Νουρέγιεφ» αλλά και του Μπαρίσνικοφ. H διεθνής κριτική, το παγκόσμιο χορευτικό κοινό, όπως και οι ίδιοι οι ομότεχνοί του, τον τοποθετούν στην κορυφή της πυραμίδας του κλασικού μπαλέτου και τον αποδέχονται ως τον μεγαλύτερο χορευτή της γενιάς του, τον κορυφαίο στον κόσμο αυτήν τη στιγμή.

2. ΜΟΥΣΙΚΗ

14–20

THE FACE

Tο Ρομάντσο και ο Κορμοράνος συνεργάζονται σε ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα συμπαραγωγή με live εμφανίσεις από τους Sun Araw και τον Jay Glass Dubs. Οι Sun Araw, προσωπικό σχήμα του Cameron Stallones από το Τέξας των ΗΠΑ, μετρούν ήδη περισσότερες από δέκα κυκλοφορίες LP, ανάμεσα στις οποίες και το πρόσφατο «The saddle of the increate», ένα σύγχρονο, ψυχοτροπικό μουσικό έπος εμπνευσμένο (εν μέρει) από τους άθλους του Ηρακλή, και πιο συγκεκριμένα από την παράδοση του κοπαδιού του Γηρυόνη. ä 16/9, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 22:00, εισ.: 10 ευρώ

Νωρίς στην καριέρα του εμφανίστηκε στο Αmerican Ballet Theatre της Νέας Υόρκης, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στα περισσότερα μεγάλα θέατρα του κόσμου. Ο «δεμένος», αθλητικός σωματότυπός του δεν ταίριαζε ακριβώς με τα πρότυπα των Μπαλσόι και αρχικά υπήρξε αιτία αρνητικών σχολίων για τον Βασίλιεφ, που έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι έχει το «κόμπλεξ του κοντού», παρόλο που έχει ύψος 1,77. «Ξεκίνησα την καριέρα μου κόντρα στις προβλέψεις, τις αμφιβολίες, τα ερωτηματικά. Μια ρωσική παροιμία λέει “αν φοβάσαι τους λύκους, μην περπατήσεις στο δάσος”» έχει σχολιάσει ο χορευτής σχετικά με την αμφισβήτηση που δέχτηκε για το νεαρό της ηλικίας του και τον «ακατάλληλο» σωματότυπό του. Η σχέση του με την επίσης κορυφαία χορεύτρια Νατάλια Οσίποβα απασχόλησε για καιρό τον Τύπο. Κατά τη διάρκειά της εμφανίστηκαν ως special guest stars με τα Μαριίνσκι, τα Μπαλσόι, στο American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης, στη Σκάλα του Μιλάνου, στο Mπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, του Σίδνεϊ κ.λπ. Οι συνεργασίες αυτές βοήθησαν και τους δύο να εδραιώσουν τη φήμη τους και έδωσαν τεράστια ώθηση στην καριέρα τους. Αφού χώρισε με την Οσίποβα, ο Βασίλιεφ ερωτεύτηκε την κορυφαία σολίστ των Μπαλέτων Μπαλσόι, τη Μαρία Βινογκράντoβα. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2015 και πρόσφατα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Ο Ιβάν Βασίλιεφ θα χορέψει στην Αθήνα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου σε μια παράσταση αφιερωμένη στα 75 χρόνια του εμβληματικού χορευτή, δασκάλου και χορογράφου των Μπαλσόι, Μιχαήλ Λαβρόφσκι. Τα Μπαλέτα Μπαλσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι. 19-20/9, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 21:00, εισ.: 28-120 ευρώ


5. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Ένας χρόνος σε έναν δημοκρατικό κόσμο μέσα από τις εικαστικές τέχνες

PARTY Banana Virgin Party

Γιορτάζοντας τα δύο χρόνια τους, οι banana boys ετοιμάζουν πάρτι στην Αβραμιώτου με μουσική από τον JohnJohn Papadopoulos και τον ClubKid και ένα drag DJ-set/show από τη μία και μοναδική Chraja. Σε guest εμφάνιση η Φιλοθέη. 15/9, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 23:00, είσοδος ελεύθερη

Σαράντα σκίτσα του γελοιογράφου των «New York Times», Patrick Chappatte, θα φιλοξενήσει η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί μια συλλογή έργων γελοιογράφων της εφημερίδας «Η Καθημερινή» αλλά και Λατινοαμερικανών, Ισπανών και Πορτογάλων από διάφορες τοπικές εφημερίδες των αντίστοιχων χωρών, καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα στη Mafalda του Αργεντινού γελοιογράφου Joaquίn Salvador Lavado «Quino» υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής. ä 13-16/9, Ζάππειο Μέγαρο, λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, καθημερινά 10:00- 20:00, + 17/9 10:00-17:00, είσοδος ελεύθερη

Πώς διασχίζεις μια γέφυρα από κλωστή

6. ΜΟΥΣΙΚΗ Our Festival 3 Θεατρικές παραστάσεις, θέατρο δρόμου, workshop, χορός, μουσική, σινεμά, τσίρκο, 1 θεατρικό, 10 ημέρες, 27 δράσεις και 111 καλλιτέχνες σε μια πλούσια γιορτή έκφρασης και αλληλεγγύης που γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ρεματιάς μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου. Έχει καθημερινές δράσεις για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται στο allaboutfestivals.gr/festivals/our-festival. ä 9-19/9, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι). Eίσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά.

7. ΘΕΑΤΡΟ Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές

Η γκαλερί «7» παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Γιώτας Ανδριάκαινα από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Μ FESTIVAL Djangofest, Athens Gypsy Jazz festival H Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται την καθιερωμένη γιορτή της gypsy jazz. Τo Djangofest επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας μαζί με το Meet Market για ένα δυνατό διήμερο, αφιερωμένο στη μουσική του θρυλικού Django Reinhardt που μεσουράνησε στην Ευρώπη τις δεκαετίες ’30-’40. 16-17/9, Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, 18: 15, είσοδος ελεύθερη

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της μουσικής βιογραφίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μας ξανασυστήνει αυτό τον ιδιαίτερο τραγουδιστή και άνθρωπο. ä 10-24/9, Ταβέρνα Ρεβαΐζι (10-11/9 & 22-24/9), Θερμοπυλών 28 / Ταβέρνα Ρούκουνας (16-18/9), Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι, 20:30, εισ.: 10 ευρώ

ια γέφυρα από κλωστή ίσως να είναι εύθραυστη, δεν παύει όμως να υπόσχεται συναντήσεις. Έτσι, η γκαλερί «7», την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Γιώτας Ανδριάκαινα με τίτλο «Πώς διασχίζεις μια γέφυρα από κλωστή» και κεντρικό άξονα την κλωστή. Είκοσι πέντε επιτοίχια έργα και δύο κατασκευές στον χώρο φέρνουν σε συμφωνία πολλές μορφικές κατευθύνσεις με κοινή συνισταμένη τη χρήση της κλωστής. Το νήμα λειτουργεί ως εργαλείο εφάμιλλο της γραφίδας και κεντάει τον δρόμο του πάνω σε ύφασμα, σε χαρτί, σε τρυπημένο πανί μέσα σε πλαίσια (λυρικά ή αυστηρά) ) που γίνονται κι αυτά μέρος της «ζωγραφικής». Διερευνώντας τα ανθρώπινα και καλλιτεχνικά όρια, η Ανδριάκαινα μοιράζεται τις δικές της οδηγίες σχοινοβασίας και έλκει τον θεατή σε σημείο που η κλωστή γίνεται το δικό του όριο μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, πόνου και παρηγοριάς, μεταξύ των ενδεχόμενων εαυτών του. Η ανθρώπινη ζωικότητα, η καταπιεσμένη παιδικότητα, η συνομιλία βίας και τρυφερότητας διασχίζουν τα υφάσματα της εικαστικού που εγκαταλείπουν τη λεπτότητά τους για έναν εαυτό πιο σκληρό – άλλοτε από το πλεξιγκλάς, τις ρητίνες και το τσιμέντο και άλλοτε από το ίδιο το θέμα. Η Γιώτα Ανδριάκαινα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Σλοβακία, Σερβία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία. Έργα της υπάρχουν στη μόνιμη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη.

INFO Θεωρητική επιμέλεια: Μαρία Γιαγιάννου Διάρκεια έκθεσης: 26/9 έως 14/10 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:00 & 18:00-21:00 Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00 Σόλωνος 20, Αθήνα, 210 3612050 , www.gallery7.gr

14.9.17 – lifo

57


H ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό Ικανοποιητικό Μέτριο

Βικτώρια και Αμπντούλ

p

Κακό

ΈΝΑ ΚΆΠΟΙΟ ΤΈΛΟΣ The sense of an ending Σκηνοθεσία: Ρίτες Μπάτρα Πρωταγωνιστούν: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Έμιλι Μόρτιμερ

Victoria and Abdul

Ένας άντρας στοιχειώνεται από το ίδιο του το παρελθόν όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη κληρονομιά που τον αναγκάζει να αναλογιστεί την

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Άλι Φαζάλ

κατάσταση της ζωής του.

Το μυθιστόρημα που έγραψε ο Τζούλιαν Μπαρνς το 2011 και περιέγραφε τα τερτίπια της μνήμης ενός ηλικιωμένου που αλλιώς θυμάται τις ιστορίες της νιότης του και αλλιώς ανακαλύπτει πως συνέβησαν δέχεται μια ευγενέστατη, βραδυφλεγή και σχεδόν ρετρό, σαν τον ήρωά της, διασκευή που αποζημιώνει τον υπομονετικό θεατή την κατάλληλη ώρα. Ο Τζιμ Μπρόαντμπεντ, μία από τις λίγες φορές που κουβαλά τις υποχρεώσεις ενός πρωταγωνιστή, μοιάζει τέλειος για τον ρόλο του Τόνι που ψάχνει από απλή περιέργεια ένα απομεινάρι του παρελθόντος του και καταλήγει να το κάνει εμμονικά, κινούμενος στα όρια του νόμου, κρατώντας ζωντανό με την ερμηνεία του το μυστήριο γύρω από τα κίνητρα του ήρωα για μια έρευνα που δεν μοιάζει σημαντική. Εμπορικό σινεμά (δυστυχώς) σχεδόν προς εξαφάνιση, κινούμενο χωρίς ίχνος εντυπωσιασμού, που στηρίζεται στους βετεράνους σταρ του, φαινομενικά αργό στην αφήγηση, μα πολύ πλούσιο και γενναιόδωρο στις συνδέσεις και στην ολοκλήρωσή της.

Η βασίλισσα Βικτώρια δημιουργεί μια απίθανη φιλία με έναν νέο Ινδό υπάλληλο που ονομάζεται Αμπντούλ Καρίμ.

58 lifo – 14.9.17

VILLAGE RENTI 12,13 - VILLAGE MALL 12,13 - VILLAGE PAGRATI 1 VILLAGE FALIRO 1 - ODEON MAROUSI 2 - ODEON STARCITY 7 - ΑΕΛΛΩ 3 ΑΘΗΝΑΙΟΝ 2 - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 3 - ΑΙΓΛΗ 2, 3 ΘΕΡΙΝΟ - ΑΝΟΙΞΗ 1 ΑΡΚΑΔΙΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΒΑΡΚΙΖΑ 2 - ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΕΛΛΗ - ΘΗΣΕΙΟΝ ΘΕΡΙΝΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 2 - ΛΙΛΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΘΕΡΙΝΟ,2 - ΑΛΣΟΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΡΤΕΜΙΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΙΓΛΗ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΛΕΞ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΑ ΟΝΑΡ - ΣΙΣΣΥ ΘΕΡΙΝΟ - ΧΛΟΗ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ

* Κριτική από τον Τάσο Μελεμενίδη

απο τον θοδωρη κουτσογιαννοπουλο, συνοψεις ταινιών: τασοσ μελεμενιδησ

η έννοια για τη δεδομένη υστεροφημία της. Η ιστορία της με τον Αμπντούλ, τον οποίο επέβαλε ετσιθελικά στο παλάτι και διατήρησε στο πλάι της, προκαλώντας, υποτίθεται, τη θυμηδία στην αρχή και την οργή στη συνέχεια των αξιωματούχων και του γιου της, παρέμεινε άγνωστη για 100 χρόνια, ώσπου βγήκαν στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες από τα ημερολόγια του Αμπντούλ, καθώς τα ντοκουμέντα είχαν προσεκτικά εξαφανιστεί. Για να δώσει έμφαση στην ανορθόδοξη παρουσία ενός Ινδού στο παλάτι πολύ πριν από την πολιτική αφύπνιση μιας τεράστιας χώρας που κατάλαβε αργά πως δεν γίνεται να σκύβει το κεφάλι σε ένα καταρρέον σύστημα, ο Φρίαρς καταφεύγει σε ένα ελάχιστα πειστικό, σχεδόν χάρτινο πορτρέτο του Αμπντούλ, που κάνει τον Βίκτορ Μπανερτζί (το μοναδικό φάλτσο στο δηλωτικό μιας ολόκληρης εποχής colonial αριστούργημα) από το Πέρασμα στην Ινδία του Ντέιβιντ Λιν να φαντάζει ολοκληρωμένος και πολύπλοκος και τη Βικτώρια μια προχωρημένη γηραιά κυρία, ενώ όλα συνηγορούν πως είτε δεν υπήρξε ποτέ τέτοια είτε πως το συμβάν ήταν μια απλή ιστορική υποσημείωση που κάποιοι θεώρησαν μπέρδεμα να την αναδείξουν, τότε ή νωρίτερα. Εντάξει, η ταινία δεν υποστηρίζει πως πρόκειται για συγκάλυψη με σημασία ή για πολιτική σκευωρία, αλλά οι χαρακτήρες τραβιούνται στις περισσότερες σκηνές χωρίς νόημα ή κάποια σοβαρή αιτία, πέρα από τη ματιά πάνω στα μινόρε και εντελώς προσωπικά διλήμματα που αντιμετώπισε η βασίλισσα στο λυκόφως της ζωής της. Παρά τις φήμες για την αδυναμία της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του γυρίσματος μιας ταινίας μεγάλου μήκους λόγω της προβληματικής της όρασης, η σπουδαία Ντεντς μονοπωλεί το ενδιαφέρον και μαγνητίζει σε ένα παραμύθι που τεντώνει αδικαιολόγητα την πραγματικότητα και φλερτάρει φλεγματικά με τη φαντασία πολλών, από τον πραγματικό Αμπντούλ και τον συγγραφέα του βιβλίου Σραμπάνι Μπάσου μέχρι τον σεναριογράφο (του Μπίλι Έλιοτ, μεταξύ άλλων) Λι Χολ. Στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά, εκτός Διαγωνιστικού, ο Φρίαρς παρομοίασε το Βικτώρια και Αμπντούλ με το Ωραίο μου πλυντήριο, προφανώς λόγω της διαφυλετικής σχέσης. Ιεροσυλία βασιλικού μεγέθους!

Κινηματογράφος

Ο αληθινός, καλά θαμμένος, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ιστορικοί (και σίγουρα ο Στίβεν Φρίαρς και οι συνεργάτες του), πλατωνικός έρωτας της βασίλισσας Βικτώριας με τον Ινδό Αμπντούλ Καρίμ προς τα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργεί ένα μικρό σκάνδαλο στα χαρτιά, καθώς η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αψήφησε συμβουλές και κανόνες και επέλεξε να έχει στο πλευρό της έναν αταίριαστο υπήκοο, και μάλιστα έφτασε στο σημείο να τον παρακαλάει να της μάθει ούρντου, τη διάλεκτο των μουσουλμάνων Ινδών. Ο Φρίαρς επιμένει στην παρακμιακή αποδρομή μιας υπέρβαρης γυναίκας που βαριέται τις εκδηλώσεις προς τιμήν της, τα ατελείωτα γεύματα και τους ανιαρούς λόγους, με όλη τη φανφάρα και την ασημαντότητα που συνόδευε τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου – η Βικτώρια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τρώει τον άμπακο και να αποκοιμιέται στην πλουμιστή καρέκλα της, περιμένοντας το τέλος, όπως και το περιβάλλον της αυλής με τους κόλακες και τον ρεμπεσκέ πρωτότοκο, ο οποίος ελπίζει στη διαδοχή, στο μεταξύ γλεντώντας «κοσμοπολίτικα» στην Ευρώπη. Μπλέκοντας για άλλη μια φορά με τους γαλαζοαίματους, μετά τη ζουμερή και άκρως ενδιαφέρουσα Βασίλισσα, ο Στίβεν Φρίαρς, που είναι πλέον σίγουρο πως δεν δίνει δεκάρα για τη βασιλεία ως θεσμό, βλέπει το παράδοξο ταίριασμα ως αφορμή για έναν ειρωνικό αφορισμό της μοναρχίας, με λεπτό χιούμορ και ανατρεπτικούς υπαινιγμούς. Στο ταξίδι από την Ινδία για μια άσχετη αιτία, την παράδοση ενός επετειακού νομίσματος πίστης στο πρόσωπό της, ο ταπεινός και ενθουσιώδης Αμπντούλ συνοδεύεται από έναν συμπατριώτη του, ο οποίος σιχαίνεται τη βρετανική σκλαβιά και λειτουργεί ως πολιτικό σχόλιο εναντίον του Στέμματος – μια διακριτική παρουσία του Φρίαρς, ο οποίος δεν γράφει σενάρια αλλά παρεμβαίνει όσο μπορεί για να μην παρεξηγηθούν οι προσωπικές του απόψεις επί των θεμάτων που σκηνοθετεί. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα Βικτώρια λοξοδρόμησε, αφού υπήρξε και ο πραγματικός έρωτάς της με τον κύριο Brown, που τον έχουμε δει επίσης στο σινεμά, και πάλι με την Τζούντι Ντεντς στα ίδια καθήκοντα. Το δέσιμό της με τον Αμπντούλ σκιαγραφείται με τη μεταδοτική ενέργεια ενός εμφανίσιμου και εξωτικού άνδρα, ο οποίος πιστεύει σε μια παραιτημένη γυναίκα που έχει εγκλωβιστεί σε ένα πολυτελές φλερτ με την τελευταία πράξη της ζωής και της πλούσιας καριέρας της. Η Βικτώρια της Ντεντς είναι ξεροκέφαλη και αυταρχική, αλλά αφήνει να διαφανούν η ποιότητα που την έκανε τόσο σημαντική, η όρεξή της για εμπειρίες, μείον

ΑΘΗΝΑΙΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 4 - ΕΛΛΗΝΙΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΙΝΤΕΑΛ - ΚΗΦΙΣΙΑ 2 - ΛΑΪΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΘΕΡΙΝΟ - TYMVOS 3 ΘΕΡΙΝΟ - ΚΟΡΑΛΙ ΘΕΡΙΝΟ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ ΘΕΡΙΝΟ

ΠΙΚΑΔΈΡΟ Picadero Σκηνοθεσία: Μπεν Σάροκ Πρωταγωνιστούν: Μπάρμπαρα Γκοέναγκα, Τζοσέμπα Ουσαμπιάγκα Οι αποτυχημένες προσπάθειες ενός ζευγαριού να βρει έναν χώρο για να ζήσει τον έρωτά του, καθώς, όπου κι αν βρεθούν, κάποιος ή κάτι θα τους διακόψει.

Υπάρχει μια βασική κατηγοριοποίηση στις ταινίες που έχουν ως θέμα τη σύγχρονη οικονομική κρίση, ειδικότερα στην Ευρώπη. Βρίσκουμε ταινίες που θεωρητικά τη σχολιάζουν και την καταγγέλλουν, αλλά επί της ουσίας την εκμεταλλεύονται για να δικαιολογήσουν την πενιχρή ύπαρξή τους. Πλάι σε αυτές, βρίσκουμε ευτυχώς και μια πολύ μικρότερη ομάδα ταινιών με γερές βάσεις που ενσωματώνουν εύστοχα το θέμα της κρίσης ως δομικό κομμάτι τους, αφηγηματικά και αισθητικά. Η κρίση στο Πικαδέρο και οι συνέπειές της στη νέα γενιά αποτυπώνονται στο ανέκφραστο βλέμμα των δύο πρωταγωνιστών, στις σιωπές τους, στη συρρίκνωση του έρωτά τους σε πρακτική αναζήτηση ιδιωτικού χώρου για σεξ, στη μετατροπή των απλών επιθυμιών τους σε απατηλά όνειρα. Ευρηματικό μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Βρετανού Μπεν Σάροκ, γυρισμένο στη Χώρα των


Βάσκων, η φυσική ομορφιά της οποίας αντιπαραβάλλεται με τη μουντή καθημερινότητα των ηρώων. * Κριτική από τον Τάσο Μελεμενίδη ΑΒΑΝΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΕΛΛΩ ΘΕΡΙΝΟ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2 - ΔΙΑΝΑ - ΚΗΦΙΣΙΑ 2 - ΟΑΣΙΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΛΟΜΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΜΑΪΑΜΙ ΘΕΡΙΝΟ

σεν. Δυστυχώς, λείπουν η εξυπνάδα και η κόψη στους διαλόγους και η αιχμή στις καταστάσεις και συνολικά η πρωτοτυπία από μια αληθινή saga που μας ζητά να ρίξουμε μια συμπονετική ματιά σε έναν πολύπλοκο, βίαιο μέθυσο με τρυφερές αναλαμπές, σε ένα παρατεταμένο μελό που φαίνεται να έρχεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν από το φινάλε.

Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ HEDI Hedi

ΑΕΛΛΩ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ ΘΕΡΙΝΟ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ 1 - ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΘΕΡΙΝΟ - ΚΗΦΙΣΙΑ 1 - ΛΑΟΥΡΑ ΘΕΡΙΝΟ ΦΙΛΙΠ ΘΕΡΙΝΟ - ΦΙΛΟΘΕΗ ΘΕΡΙΝΟ

Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Μπεν Ατία Πρωταγωνιστούν: Ματζίντ Μαστούρα, Ριμ Μπεν Μεσαούντ

ANNABELLE: CREATION

Oι περιπέτειες του Χέντι στην Τυνησία του σήμερα, ένα πορτρέτο της Μέσης Ανατολής.

Στην Τυνησία του σήμερα οι σκέψεις του Χέντι σχετίζονται με την Αραβική Άνοιξη, χωρίς να αναφέρονται ευθέως σε αυτήν, καθώς το ντεμπούτο του Μοχάμεντ Μπεν Ατία επικεντρώνεται στην εσωτερική διαμάχη ενός νέου ανάμεσα στους νέους ορίζοντες μιας ελεύθερης ζωής και στις συμβάσεις μιας υποδεικνυόμενης, σχεδόν δικτατορικά, από τη μητέρα του. Βέβαια, ο Χέντι μπορεί να είναι η ίδια η χώρα, μια κοινωνία που υποτίθεται ότι πέρασε σε μια νέα εποχή και αρχίζει να βλέπει διλήμματα όπως η πρόοδος εναντίον του συντηρητισμού, η εξωστρέφεια και η αμφισβήτηση εναντίον της σκληρής πειθαρχίας και τήρησης παραδοσιακών αρχών. Το ταξίδι του ήρωα για μια δουλειά μοιάζει να καταλήγει σε επανάσταση καταγεγραμμένη ρεαλιστικά (υπό την επίβλεψη των Νταρντέν που λειτουργούν ως παραγωγοί), αλλά συχνά σκαλώνει σε επαναλήψεις, δικαιολογημένες από τη γοητεία του καινούργιου. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας. * Κριτική από τον Τάσο Μελεμενίδη ΔΑΝΑΟΣ 2 - ΤΡΙΑΝΟΝ

ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ Glass Castle Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Γούντι Χάρελσον, Νεϊόμι Γουότς Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία του Κρέτον περιγράφει τις περιπέτειες μιας ιδιόρρυθμης οικογένειας από την οποία δεν λείπει η αγάπη.

Βασισμένο στο memoir της Τζινέτ Γουόλς, το χρονικό της ανατροφής της από γονείς που δεν στέριωσαν πουθενά, και ειδικά από έναν πατέρα χαρισματικό και τερατώδη προς εκείνη και τα τρία αδέλφια της, το Γυάλινο Κάστρο γυροφέρνει τη ματαίωση μεγάλων υποσχέσεων και τα τραύματα, σωματικά και ψυχικά, της παιδικής ηλικίας, επιμένοντας στην ευάλωτη αξία της οικογένειας και του σπιτικού. Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα ουτοπικό σχέδιο, την εστία που ο πατέρας υπόσχεται στη δεύτερη και αγαπημένη κόρη του, η οποία εξελίσσεται σε δημοσιογράφο και αποκτά την πολυτέλεια και τη σταθερότητα που πάντα ονειρευόταν, την ίδια στιγμή που οι γονείς της έχουν φύγει από τη θλιβερή κωμόπολη και ζουν κάνοντας κατάληψη στη Νέα Υόρκη, σαν άστεγοι παλαιοχίπις, λίγο πιο μακριά από τη Wall Street στις μεγάλες της δόξες. Τα φλασμπάκ θυμίζουν πολύ το πρόσφατο και πολύ ανώτερο Captain Fantastic και η επιστροφή στο σήμερα της ταινίας θα μπορούσε να είναι η φανταστική κατάληξη των τρομερών παιδιών του Βίγκο Μόρτεν-

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σάντμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Άντονι ΛαΠάλια, Μιράντα Ότο, Στέφανι Σίγκμαν Αρκετά χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της μικρής τους κόρης, ένας κουκλοποιός και η σύζυγός του καλωσορίζουν στο σπίτι τους μια καλόγρια και μια ομάδα κοριτσιών από ένα κατεστραμμένο ορφανοτροφείο της περιοχής. Σύντομα θα γίνουν ο στόχος της δαιμονισμένης δημιουργίας του κουκλοποιού, της Άναμπελ.

Άγνωστο πώς ο Ντέιβιντ Σάντμπεργκ έχει καταφέρει να γοητεύσει αρκετούς κριτικούς, ειδικά εξ Αμερικής, πρώτα με το περσινό του Lights Out, η αφηγηματική πρωτοτυπία του οποίου βούλιαξε σύντομα λόγω της ελλιπούς διαχείρισής της, και έπειτα με τη συνέχεια της Άναμπελ, μέρος ενός γενικευμένου franchise που ξεκίνησε από το Κάλεσμα, που επανέφερε στο σινεμά του τρόμου τη μάχη του Καλού με το Κακό με θρησκευτικούς όρους. Εδώ μεταφερόμαστε στο παρελθόν και ξεκινώντας από ένα φρικτό ατύχημα μαθαίνουμε πώς δημιουργήθηκε η κούκλα Άναμπελ που σκορπά τον τρόμο, σε ένα αξιοπρεπές origin story που μπορούσε να αποτελεί πάτημα για ανατριχίλες. Η μανιέρα του Σάντμπεργκ είναι όμως ενοχλητική, λόγω της επιθετικής επιβολής των jump scares που έρχονται το ένα πίσω από το άλλο μετά από μακροσκελείς σιωπές, και αν αυτό θεωρείται από αρκετούς πταίσμα, η εξωφρενική αφηγηματική ροή, γεμάτη αφέλειες και τρύπες, υποβιβάζει το φιλμ σε ένα ανεξάντλητο σύνολο κλισέ. Ο Τζέιμς Γουάν, παραγωγός εδώ, ακόμα και ντεφορμέ, θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα. * Κριτική από τον Τάσο Μελεμενίδη VILLAGE RENTI ΘΕΡΙΝΟ,1,2,4,8,9,14,17,20 - VILLAGE MALL 2,4,5,6,8,11,14 - VILLAGE PAGRATI 4,5 - VILLAGE FALIRO 2,5,7,9 - VILLAGE AG.DIMITRIOS 1,2,3 - ODEON ESCAPE 3,6,8 - ODEON STARCITY 1,10 - ΑΕΛΛΩ 1,4 ΑΘΗΝΑΙΟΝ 1 - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 1 - ΑΝΟΙΞΗ 1 ΑΡΚΑΔΙΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 1 - ΝΑΝΑ 1,2,5 - ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΘΕΡΙΝΟ,1 - ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΘΕΡΙΝΟ - ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΘΕΡΙΝΟ - ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΑ ΟΝΑΡ - ΜΑΡΙΕΛ ΘΕΡΙΝΟ - ΣΙΝΕ ΣΕΛΗΝΗ ΘΕΡΙΝΟ

BE ON THE LIST Διαφημιστείτε στη LifO 210 32 54 290 14.9.17 – lifo

59


ΚΡΙΟΣ

Εβδομάδα αλλαγών για τους Κριούς, με έντονη συναισθηματική φόρτιση λόγω των πολλών υποχρεώσεων, από την Κυριακή και μετά όμως αρχίζουν να τακτοποιούνται αρκετά θέματα και επανέρχονται οι ρυθμοί σε νορμάλ επίπεδο. Την Πέμπτη η Νέα Σελήνη στην Παρθένο ενισχύει την ανάγκη σας για οργάνωση και αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει ακόμα τους στόχους σας, είναι ιδανική εποχή για να το κάνετε. Ευνοούνται νέα ξεκινήματα και σπουδές και μια ευχάριστη έκπληξη σας περιμένει προς το τέλος της εβδομάδας. Η είσοδος της Αφροδίτης στην Παρθένο την Πέμπτη ενισχύει την επιθυμία σας για μια μόνιμη σχέση, ανεβάζετε όμως τον πήχη πολύ ψηλά και ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε το άτομο που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα διάστημα κατά το οποίο συναντάτε πολλά καινούργια πρόσωπα και καθώς διευρύνεται ο κύκλος σας, σας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσετε την τύχη σας.

ΤΑΥΡΟΣ Αύξηση των ευθυνών σας προβλέπεται

ΖΥΓΟΣ Η βελτίωση των ικανοτήτων σας θα σας

Starfax

από τη μαριβίκυ καλλέργη (starfax@lifo.gr)

θέσεις σας εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, καινούργιες συνεργασίες ανοίγουν νέους δρόμους για εσάς και είναι ένα πολύ δημιουργικό διάστημα, κατά το οποίο βελτιώνονται τα οικονομικά σας και μπορείτε να προγραμματίσετε το μέλλον με περισσότερη σιγουριά. Η Νέα Σελήνη την Πέμπτη στην Παρθένο στρέφει την προσοχή σας σε λειτουργικά θέματα της δουλειάς σας και είναι ιδανική εποχή για να καταργήσετε τακτικές και μεθόδους που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά σας, καθώς και για να ανανεώσετε τον επαγγελματικό σας εξοπλισμό. Η φοιτητική ζωή, για όσους είναι κάτι πρωτόγνωρο, μπορεί αρχικά να μη σας ενθουσιάσει και δεν αποκλείεται σε κάποιες φάσεις να απογοητευτείτε. Επειδή είστε σε φάση προσαρμογής, δεν πρέπει να προεξοφλείτε τίποτα. Είστε από τα πλέον επικοινωνιακά άτομα και εύκολα θα δημιουργήσετε νέο κύκλο γνωριμιών με πρόσωπα με τα οποία θα μοιραστείτε κοινές εμπειρίες. Μην είστε ανυπόμονοι.

60 lifo – 14.9.17

είναι ενδιαφέρουσες και άξιες λόγου ενδεχομένως να είναι ό,τι χειρότερο για το ταίρι σας και εκεί θα τα χαλάσετε αν κάνετε του κεφαλιού σας. Επειδή οι Τοξότες είστε ενθουσιώδεις και παραβλέπετε πολύ συχνά πιθανούς κινδύνους, μην επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη και μετά επιστρέφετε πίσω με κατεβασμένη την ουρά. Φροντίστε η ενίσχυση του εισοδήματός σας να προέρχεται από πηγές που δεν προκαλούν άγχος και προβλήματα στη σχέση σας. Μπορεί να ακούσετε παράπονα από συγγενικά σας πρόσωπα, καθώς το τελευταίο διάστημα λάμπετε διά της απουσία σας από κοινωνικές υποχρεώσεις, θα πρέπει όμως να καταλάβουν όλοι πως έχετε κι εσείς τις προσωπικές σας ανάγκες και δεν μπορείτε να ικανοποιείτε τις επιθυμίες των άλλων ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, μπορείτε να αφιερώσετε κάποιες στιγμές μες στην εβδομάδα για να καλύψετε τα όποια κενά στις σχέσεις σας.

τα να αυξήσετε το εισόδημά σας και να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, υπάρχουν όμως στιγμές που από την υπερβολική σας ενασχόληση με τις λεπτομέρειες χάνετε την ουσία των πραγμάτων. Η Νέα Σελήνη στο ζώδιό σας την Πέμπτη σας καλεί να αναθεωρήσετε τα σχέδιά σας και να κάνετε τα πρώτα σταθερά βήματα για την προσέγγιση του στόχου σας. Ιδανική στιγμή για αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Η είσοδος της Αφροδίτης στο ζώδιό σας την Πέμπτη μπορεί να σας κάνει σχολαστικούς σε θέματα σπιτιού και θα κάνετε δύσκολη τη ζωή των μελών της οικογένειάς σας, αν δεν αποφύγετε τις υπερβολές. Οι συναισθηματικές σας ανάγκες στρέφονται στην αναζήτηση μιας μόνιμης σχέσης που θα σας παρέχει άνεση και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να μη δίνετε και τόση σημασία στο ερωτικό κομμάτι της υπόθεσης.

ΔΙΔΥΜΟΣ Στον επαγγελματικό τομέα οι υπο-

Η Νέα Σελήνη την Πέμπτη στην Παρθένο είναι η ιδανική εποχή για να συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές σας ανάγκες, να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά και τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. Νέες γνωριμίες θα συμβάλουν στην επαγγελματική σας ανέλιξη και θα έχετε τη στήριξη ενός σημαντικού προσώπου. Αν ξεκινάτε τώρα τη δική σας επιχείριση, δώστε έμφαση στις λεπτομέρειες και σιγουρευτείτε για την αξιοπιστία των συνεργατών σας. Είστε αρκετά αισιόδοξοι και η σιγουριά που εκπέμπετε πείθει τους συνομιλητές σας. Η βελτίωση της εμφάνισής σας ευνοείται, από την Πέμπτη όμως που περνά η Αφροδίτη στην Παρθένο θα σας απασχολήσουν κυρίως θέματα της καθημερινότητας και μπορεί να παραμελήσετε τον εαυτό σας. Η σωματική κόπωση μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και θα πρέπει να εντάξετε στη ρουτίνα σας τη γυμναστική. Στον ερωτικό τομέα, νέες γνωριμίες προσελκύουν το ενδιαφέρον σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ Οι ευκαιρίες που μπορεί για εσάς να

και για θέματα σπουδών ευνοούνται και σας δίνεται η ευκαιρία μέσα από καινούργιες γνωριμίες να επεκταθείτε και να αποκτήσετε γνώσεις και εμπειρία. Ωστόσο, επειδή στον επαγγελματικό τομέα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση και η αναζήτηση νέων και πιο παραγωγικών μεθόδων. Ιδανική εποχή για να πάρετε ρίσκα, αρκεί να μη βασίζεστε μόνο στις δυνάμεις των άλλων. Συνεταιρισμοί και νέες συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν, αποφεύγοντας τις σπασμωδικές ενέργειες. Αν καταφέρετε να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας ώστε να μη μένει στην άκρη η προσωπική σας ζωή, θα δείτε σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες πολύ συχνά χάνετε την αίσθηση του χρόνου και παραμελείτε τις ανάγκες αγαπημένων προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στις σχέσεις σας. Η Νέα Σελήνη την Πέμπτη σας καλεί να επανεξετάσετε τις προτεραιότητές σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Οι Παρθένοι έχετε τη δυνατότη-

τις επόμενες μέρες και καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, προσπαθείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, αλλά μπορεί να ξεπεράσετε τα όρια των αντοχών σας και να γίνουν λάθη. Η Αφροδίτη περνά την Πέμπτη στην Παρθένο και είναι ιδανική εποχή για να ασχοληθείτε με θέματα υγείας, κάνοντας κάποιες εξετάσεις, τσεκ-απ κ.λπ., ενώ η Νέα Σελήνη, επίσης την Πέμπτη, ευνοεί την κατάστρωση νέων πλάνων. Διαπραγματεύσεις και εμπορικές συμφωνίες χρήζουν προσοχής. Κάπως καλύτερο είναι το κλίμα στην προσωπική σας ζωή, καθώς έχετε αποφασίσει να μην κάνετε συζητήσεις για δυσάρεστα θέματα του παρελθόντος, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να σας απασχολούν και αργά ή γρήγορα μπορεί να εκτονωθούν. Ασχοληθείτε με τη βελτίωση του ψυχισμού σας μέσω ψυχοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών και θα δείτε πόσο πιο όμορφη θα γίνει η ζωή σας. Φροντίστε να διασκεδάζετε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΛΕΩΝ Ταξίδια για εμπορικούς σκοπούς καθώς

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Ακούστε προσεχτικά νέες προτάσεις συνεργασίας και μην κάνετε του ξερόλες, ειδικά σε θέματα για τα οποία δεν έχετε εμπεριστατωμένη άποψη. Η ανάγκη σας να διακριθείτε ανάμεσα στο πλήθος όσον αφορά τις γνώσεις και την εμπειρία σας μπορεί να σας κάνει προκλητικούς και αντί να κερδίσετε τις εντυπώσεις, να κοιτάτε μια δυνητική θέση εργασίας με το κιάλι. Είναι μια εποχή από την οποία δεν λείπουν οι προκλήσεις, γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη σωστού προγραμματισμού. Στην προσωπική σας ζωή υπάρχει ένα άτομο από το κοντινό σας περιβάλλον που προσπαθεί να επηρεάσει καταστάσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σύννεφα στη σχέση σας. Στο χέρι σας είναι να διαφυλάξετε τον γάμο σας, αρκεί να βάλετε αυστηρά όρια σε όσους προσπαθούν να εμπλακούν στα ερωτικά σας. Συγγενικά σας πρόσωπα καθώς και του συντρόφου σας καλό είναι να μη γνωρίζουν τα όποια προβλήματά σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Παρά το γεγονός ότι έχετε ζορι-

απασχολήσει το προσεχές διάστημα και καθώς είστε πρόθυμοι να δουλέψετε εντατικά για να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια, είστε γεμάτοι ενθουσιασμό και αδημονία για νέες προσπάθειες. Οι εργασιακές σας σχέσεις χρήζουν προσοχής και επειδή δεν ανέχεστε υποδείξεις, είναι πολύ εύκολο να προκληθεί τεταμένη ατμόσφαιρα στον χώρο της εργασίας, κάτι που θα δυσκολέψει αισθητά την καθημερινότητά σας. Διαχειριστείτε το άγχος και την πίεση της δουλειάς, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα. Μια αναστάτωση την έχετε σχετικά με ένα νέο πρόσωπο που μπήκε δυναμικά στη ζωή σας – ειδικά εσείς που έχετε ήδη μια σταθερή σχέση είστε σε μεγάλο προβληματισμό. Ενδεχομένως να αισθάνεστε γοητευμένοι και να το θεωρείτε ένα απλό παιχνίδι του μυαλού σας όλο αυτό, αν αφεθείτε όμως θα σας παρασύρει το συναίσθημα και θα τα βρείτε σκούρα στην πορεία.

στεί πολύ τους τελευταίους μήνες, παραμένετε δραστήριοι και αφοσιωμένοι στη δουλειά σας και προσπαθείτε να πιάσετε τους στόχους σας ανεξαρτήτως συνθηκών. Τώρα που οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες, είναι η κατάλληλη εποχή για να εντείνετε τις προσπάθειές σας, καθώς η Νέα Σελήνη την Κυριακή σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου ευκαιριών. Μια παράλληλη εργασία θα συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματός σας και της σωματικής σας κούρασης, οπότε έχετε κατά νου να ξεκουράζεστε τακτικά. Αλλάξτε τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες, ώστε να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας και να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις σε θέματα υγείας. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σας αναγκάζουν να παραμελείτε τον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε μόνιμη κόπωση και έλλειψη διάθεσης. Ιδανική εποχή για να κόψετε βλαβερές συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Τακτοποιήστε μέσα στις επόμενες

ΙΧΘΥΣ Αυτή την εποχή έχετε μια τάση να αμφι-

μέρες τυχόν εκκρεμότητες και οφειλές, ώστε να «έχετε πρόσωπο» και να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία σας. Η Νέα Σελήνη την Πέμπτη στην Παρθένο σας καλεί να επανεξετάσετε τα μελλοντικά σας σχέδια και να ασχοληθείτε περισσότερο με τις λεπτομέρειες που μπορεί να προκαλέσουν φύρα. Η συνεχής αναζήτηση λύσεων για την αύξηση του εισοδήματός σας σίγουρα κάποια στιγμή θα φέρει θετικά αποτελέσματα, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγετε τις σπατάλες. Σας αρέσει να είστε ο κυνηγός όσον αφορά τα ερωτικά σας, χάνετε όμως πολύ εύκολα το ενδιαφέρον σας άπαξ και κατακτήσετε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα να αλλάζετε συντρόφους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλοί από εσάς που είστε ορκισμένοι εργένηδες θα κάνετε μια καινούργια γνωριμία που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο σκέψη σας και προβλέπονται ριζικές αλλαγές στην προσωπική σας ζωή.

σβητείτε όσα ακούτε και κινδυνεύετε να παρεξηγηθείτε, ωστόσο καλά κάνετε και δεν καταπίνετε αμάσητες τις όποιες πληροφορίες. Η εποχή ευνοεί την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων, καθώς η Νέα Σελήνη την Κυριακή αυξάνει τη διάθεσή σας για καινούργια πλάνα και θα εξαρτηθούν πολλά από την επιλογή των συνεργατών σας. Αποφύγετε τους συναισθηματισμούς και εστιάστε το συμφέρον σας. Τέλος, εξοικονομήστε χρήματα για έκτακτες ανάγκες. Στην προσωπική σας ζωή τα πράγματα μοιάζουν σαφώς καλύτερα, είστε πιο τρυφεροί και συγκαταβατικοί συγκριτικά με άλλες εποχές, όμως δεν παύει το ενδιαφέρον σας γύρω από πρακτικά θέματα και εκεί μπορεί να συναντήσετε εμπόδια σε μια καινούργια σχέση. Δηλαδή αν ο άλλος είναι εντελώς χύμα, θα πρέπει να σας αδειάσει σύντομα τη γωνιά, αλλιώς θα είναι αδύνατη η συμβίωση.

SUDOKU No 522 5

3 2 7 5

2 9 8

8 7 2 1

9 5

7

4

4 1 5

6

8

2 8

7 1

Η λύση του προηγούμενου 7 5 2 1 9 8

6 9 3 7 5 4

4 1 8 3 6 2

3 4 5 2 8 9

1 7 9 6 3 5

2 8 6 4 7 1

8 6 4 5 1 7

9 2 7 8 4 3

5 3 1 9 2 6

6 2 7 1 8 9 3 5 4 3 8 9 6 4 5 2 1 7 4 1 5 7 2 3 9 6 8


14.9.17 – lifo

61


THE LIFO TEAM PICKS Πολλά τα εστιατόρια με ειδίκευση στο κρέας που θα ανοίξουν και φέτος στην πόλη μας. Αφού υπάρχει ζήτηση, γιατί όχι, θα μου πεις, και θα έχεις δίκιο. Μακάρι να δούμε περισσότερες προσπάθειες προς την άλλη κατεύθυνση πάντως. Η χορτοφαγία και η χορτοφαγική μαγειρική κάνει θαύματα και δεν είναι για να τη φοβόμαστε. Μιχάλης Μιχαήλ

Στο site της LiFO, το www.lifo.gr, αν κατέβεις τέρμα κάτω στην αρχική σελίδα, μπορείς να βρεις όλα τα τεύχη της σε pdf για να τα ξεφυλλίσεις και να τα διαβάσεις όπως ακριβώς τυπώνονται. Μου έκανε εντύπωση που το αγνοούσαν άνθρωποι που τη διαβάζουν φανατικά εδώ και χρόνια και επειδή έχουν μετακομίσει στην επαρχία, τους λείπει η έντυπη έκδοση. M. Hulot

Πράγματα που μ’ άρεσαν την περασμένη εβδομάδα: Τελείωσα την πιο πρόσφατη σεζόν του «RuPaul’s Drag Race»/ Άκουσα (πολύ) τον νέο δίσκο της Susanne Sundfør/ Ξαναδιάβασα τη νέα/πρώτη ποιητική συλλογή της Ειρήνης Γιαννάκη (Η αλφαβήτα των πραγμάτων)/ Ένας φίλος βρήκε, επιτέλους, καλή δουλειά και φεύγει για το Καζακστάν/ Κάναμε γενική καθαριότητα στο σπίτι και μοιάζει τελείως διαφορετικό. Άρης Δημοκίδης

Τα καλά: Ένα πολυσέλιδο γράμμα από φίλο που μένει στη Νέα Υόρκη. Ωραία χειρονομία μέσα στη θάλασσα των mails και των inboxes. Η χαρά αρκετών γνωστών μου για τα παιδιά τους που μπήκαν στο πανεπιστήμιο. Κάποια απ’ αυτά τα παιδιά θα τα

έχω κι εγώ φοιτητές. Ένα συναρπαστικό βιβλίο που το έχω διαβάσει πάνω από δέκα φορές και ποτέ δεν το βαριέμαι: Πρώτοι Μετανάστες του Peter Bellwood. Μπορώ να δώσω πια εξετάσεις στις μετακινήσεις του Ηomo sapiens από την Ανατολική Αφρική στην Αυστραλία. Τα κακά: Το πολιτικοεπικοινωνιακό αμπαλάζ της ΔΕΘ. Τα ωραία γυναικεία ονόματα που δίνονται σε φονικούς τυφώνες. Νικόλας Σεβαστάκης

Παρέα κορασίδων, που πρέπει να ήταν με το ζόρι 14 χρονών, συζητούσαν για το πόσο πολύ προτιμούν το τζιν από τη βότκα. Μήπως οι αρμόδιοι, αντί να κυνηγάνε μόνο τη φοροδιαφυγή και το κόψιμο αποδείξεων, να ελέγχουν και το αν οι μαγαζάτορες σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικα; Γιατί σίγουρα σερβίρουν. Σας έχει τύχει ποτέ σε μαγαζί στην Ελλάδα να ζητούν ταυτότητα στο μπαρ; Νινέττα Γιακιντζή

Παρανοϊκή σκηνή που εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από το ολοκαίνουριο Meerkat στο Κουκάκι (με τα καταπληκτικά κοκτέιλ του Γάλλου Romain Krot). Ένας γείτονας αποφάσισε ότι μάλλον δεν του αρέσει ο συνωστισμός στο νέο spot (μιλάμε για αρκετά πριν από τα μεσάνυχτα και για ένα μαγαζί με εξαιρετική ηχομόνωση) και άρχισε να πετάει γυάλινα μπουκάλια από το μπαλκόνι του, με αποτέλεσμα να πάρουν τα σκάγια κάποια από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αλλά ευτυχώς κανέναν από τους περαστικούς. Η αστυνομία φυσικά άργησε να έρθει τουλάχιστον μισή ώρα. Αλέξανδρος Διακοσάββας

Ο Dan Harmon είναι ιδιοφυΐα, αυτό το ξέρουμε. Το «Rick and Morty» είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες της εποχής μας. Το γράφω

εδώ, δίπλα σε μια φούσκα με την κεφάλα μου, και ίσως να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα πω ποτέ ως κεφάλα-φούσκα. Δεν έχω βρει άλλη, τόσο εκπληκτική σκηνή τα τελευταία χρόνια από την τελευταία στο επεισόδιο με το «Detox». «Regular Riiick»! Γεωργία Παπαστάμου

Όλοι εσείς που σιχαίνεστε τα κουκούτσια των φρούτων φάτε τώρα άσπερμα καρπούζια και σταφύλια χωρίς κουκούτσι. Είναι παντού εκεί έξω. Άοσμα και άγευστα. Είμαι έξαλλη. Θα φτιάξω κίνημα και θα το ονομάσω «Φέρτε πίσω τα κουκούτσια»! Μερόπη Κοκκίνη

«Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά...» Τι προϊστορία, είτε με αυτό τον πιο «νεωτερικό» είτε με άλλους, παρεμφερείς όρους, έχει η φράση αυτή στη νεότερη Ελλάδα; Τον σε μεγάλη έκταση ανεξερεύνητο ακόμα στην εγχώρια βιβλιογραφία βαθμό απήχησης των θεωριών περί φυλετικής υπεροχής και των χρήσεών τους πραγματεύεται ο συλλογικός τόμος Φυλετικές θεωρίες - Οι προσλήψεις και οι χρήσεις τους στις επιστήμες, τη λογοτεχνία και την Ιστορία της Τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Εξαιρετική δουλειά και πολλή τροφή για σκέψη. Θοδωρής Αντωνόπουλος

Καλές εντυπώσεις, φορέβερ: Η αξιοπρέπεια του Νίκου Γκάλη/ Το ότι έστω διά του Γάλλου Προέδρου κάποιοι επανήλθαν στον Κορνήλιο Καστοριάδη και κάποιοι τσιγκλίστηκαν να επανέλθουν στο έργο του πολύπτυχου αυτού στοχαστή/ Το ότι μαθαίνω πως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κάτι ετοιμάζει με τον Σωκράτη Μάλαμα στο στούντιό του/ Τέλος, μια και είπα Μάλαμα, ότι οι ηχολήπτες στα περισσότερα ερτζιανά ραδιόφωνα είναι εξόχως

πεπαιδευμένοι και καλόγουστοι/ ΥΓ.: Μην ξεχνάμε τη σπαρακτικά όμορφη εκτέλεση του «September Song» του Κουρτ Βάιλ από τον αγαπημένο Λου Ριντ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Τον Τομ Κρουζ τον απεχθάνομαι. Από πάντα. Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια ταινία του που να τον συμπάθησα κάπως. Ούτε καν στην εξαιρετική Συνέντευξη με έναν βρικόλακα, όπου υπήρξε όντως καλός. Όμως το American Made είναι σπουδαία ταινία για τρεις λόγους: 1) Έστω και κάπως τσαπατσούλικα, δείχνει από τι είναι φτιαγμένη η Αμερική. Το κεφάλαιο για τους Σαντινίστας, το σκάνδαλο Ιράν - Κόντρας, η ανδρείκελη πολιτική Ρίγκαν: ήταν μια παρηγοριά ότι κάποιος τα θυμάται όλα αυτά και ο θεατής μπορεί να κάνει μερικές λογικές αναγωγές που αφορούν τη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ έως τις μέρες μας. 2) Το δίδαγμα της ταινίας: αφεντικό είναι αυτός που (ξέρει να) κάνει τη δουλειά, έστω κι αν έχει κακό τέλος. Και, τέλος πάντων, αλληλούια και δόξα στους αποτελεσματικούς (έστω και αριβίστες) αυτής της ζωής. 3) Ο αντιπαθής αστέρας για πρώτη φορά φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά του. Σχεδόν ευχαριστώ τον φίλο που επέμενε να τη δούμε, ακυρώνοντας τα πλάνα για ακόμη ένα live που, τελικά, αποδείχτηκε «πατάτα». Χριστίνα Γαλανοπούλου

Τίποτε άλλο, μόνο η δημιουργία θα μας σώσει και φέτος, αφού ακόμα και ο έρωτας είναι ενίοτε καταστροφικός. Τι ωραία, όταν το φθινόπωρο μικραίνει τις μέρες και θαμπώνει την προοπτική, να έρχεται να σε σηκώνει η Μήδεια του Καραντζά, σαν μια υπόγεια υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά γιατί κάποιος, κάπου, κάπως, κάτι βλέπει. Μεγάλη παρηγοριά η τέχνη, τεράστια. Τίνα Μανδηλαρά

Το αρχι-cult-θρίλερ επεισόδιο της εβδομάδας ήταν ότι με επισκέφθηκε drone με κάμερα και στάθηκε αρκετή ώρα από πάνω μου για να καταγράψει τι ακριβώς έκανα αργά το βράδυ στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διαμένω. Ήταν πολύ ενδιαφέρον επίσης ότι ο αποστολέας του drone αδυνατούσε μάλλον να πιστέψει ότι υπάρχει άνθρωπος που χρησιμοποιεί μια ταράτσα ως «θερινό πτωχικό ανάκτορο», με διαμορφωμένο χώρο αναγνωστηρίου, στον οποίο δεσπόζει αναπαυτική σεζλόνγκ και διαθέτει εστιασμένο φωτισμό για ανάγνωση, εντομοαπωθητικό υπερσύστημα και βοηθητικό τραπεζάκι για τα βιβλία και τα κοκτέιλ. Κι έτσι, έστειλε το drone για επαναληπτική κατασκοπευτική αποστολή, δέκα λεπτά αργότερα. Αν διαβάζει αυτές τις γραμμές, τον παρακαλώ να μου διαβιβάσει μέρος έστω του φωτογραφικού υλικού για fun αξιοποίηση στο Facebook. Γιάννης Κωνσταντινίδης

Βρέθηκα για «κλείσιμο καλοκαιριού» στο νησί των ανέμων, όπως συνηθίζουν να λένε τη Μύκονο – εγώ θα έλεγα ότι ο άνεμος την έχει πάρει και την έχει σηκώσει πια ολοσχερώς. Η άλλοτε λατρεμένη παραλία της Ελιάς έχει καταντήσει η Λούτσα του νεόπλουτου Άραβα και της Ιταλίδας κομμώτριας, δεν την έχω ξαναδεί σε τέτοια αισθητική παρακμή ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τα άλλα, το νησί κόντευε να βουλιάξει από τον κόσμο κι ας προχωράμε στον Σεπτέμβρη, οι τιμές σε αξιοθαύμαστα ύψη και η χλιδή να περισσεύει, μαζί με τους ναργιλέδες! Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το πρόσφατα ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο όπου φιλοξενείται η μετα-έκθεση «Vanity» με σπάνια κοσμήματα ιστορίας επτά χιλιάδων χρόνων κυκλαδικού πολιτισμού. Από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τους τεράστιους καθρέφτες (σύμβολο

φιλαρέσκειας) μέχρι τις προθήκες όπου εκτίθενται τα αρχαία κοσμήματαευρήματα και μια συμπληρωματική αίθουσα με κοσμήματα σύγχρονων δημιουργών, όλα μοιάζουν σαν να βρίσκεσαι σε κοσμηματοπωλείο πολυτελείας, σαν αυτά λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, γύρω από την πλατεία της Μαντώς. Χρήστος Παρίδης

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, προσπαθούσα να αντιληφθώ ποιο «παραγωγικό μοντέλο» ευαγγελίζεται. Υπέρ του Μακρόν, αλλά προεκλογικά στήριζε τον ακροαριστερό Μελανσόν, με τον Μαδούρο και τον Τσάβες αλλά και με τη Μέρκελ, κατά του Μνημονίου αλλά ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι πια ο πιο άδικος φόρος. Και με τον Καμμένο αλλά και με το ΠΑΣΟΚ, το παλιό ορθόδοξο, και με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή, υπέρ των επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα και υπέρ της αναστολής αυτών. Πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα καταλήξει το συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα. Γιάννης Πανταζόπουλος

Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει αυτό: δεκατρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας συνθέτης με τεράστιο έργο (διδακτικό, συγγραφικό, συνθετικό, ηχογραφικό…) να έχει σε κυκλοφορία το πρώτο(!) μόλις άλμπουμ του (στον χώρο της πρωτοπορίας). Ο λόγος για τον Στέφανο Βασιλειάδη (1933-2004) και το LP «Εν Πυρί / Βάκχες» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από την ελληνική Holotype Editions και περιέχει avant/ ηλεκτρονικές συνθέσεις του από τη διετία 1973-74. Τούτο μπορεί να είναι το «γεγονός της χρονιάς» στην ελληνική δισκογραφία. Φώντας Τρούσας

ΑΠΌ ΌΣΑ ΖΉΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ 62 lifo – 14.9.17


14.9.17 – lifo

63


Τεύχος 530  

Lifo Mag, City Guide

Τεύχος 530  

Lifo Mag, City Guide

Advertisement