Page 1

εργο αθηνα

ποπη τσαπανιδου

στα βορεια προαστια

Ο Δήμος Αθηναίων ανακαινίζει την πόλη

Η Αθηναία της εβδομάδας

25 προτάσεις για να περάσεις καλά

απο τον δημητρη κυριαζη

απο τον m. hulot

απο τον βασιλη καψασκη

τχ.379/27032014

ολα για την αθηνα! free press δωρεαν οδηγοσ τησ πολησ κυκλοφορει καθε πεμπτη

Κωστής Παπαγιώργης 1947-2014 γραφουν: ζυραννα ζατελη αννα κοκκινου θανασησ καστανιωτησ γιωργοσ-ικαροσ μπαμπασακησ τινα μανδηλαρα σταθησ τσαγκαρουσιανοσ


2 lifo – 27.3.14


☛ Για τις 10 πιο τρομακτικές αεροπειρατείες της ιστορίας έγραψε ο Δημήτρης Κυριαζής στο προηγούμενο τεύχος και αναγνώστες πρόσθεσαν και δύο ελληνικές: Ο Toolio έγραψε: «Αρχικά, μπορεί να μην ακούγεται ως αεροπειρατεία, αλλά τεχνικά είναι: κατάληψη ελικοπτέρου δυο φορές από τα αδέλφια Παλαιοκώστα και απόδραση από τις υπερυψίστης ασφάλειας φυλακές Κορυδαλλού». Ο Ρέντης Καραμαύρος πρόσθεσε άλλη μία: «Η πρώτη αεροπειρατεία στον κόσμο έγινε στην Ελλάδα. Έξι Έλληνες κατέλαβαν αεροπλάνο πάνω απ’ τη Σκύρο και το οδήγησαν στη Γιουγκοσλαβία το 1945. Έχει γυριστεί και ταινία βασισμένη σε βιβλίο ενός εκ των πρωταγωνιστών. Για ψάξτε το!». [Σημείωση LiFO: Το ψάξαμε. Η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στον κόσμο έγινε τον Φεβρουάριο του 1931, δεκαεπτά χρόνια πριν από την ελληνική, και συνέβη στο Περού. Έκτοτε, και μέχρι το 1948, έγιναν δεκάδες ακόμα ανά τον κόσμο. Ίσως η ελληνική να ήταν η πρώτη σε επιβατικό αεροπλάνο; Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου: «Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1948 το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελευθερία” στα περίπτερα έγραφε με έντονα, κεφαλαία γράμματα “ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΩΔΗΓΗΘΗ ΒΙΑΙΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ”. Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία σε πτήση που εκτελούσε επιβατικό δρομολόγιο στον κόσμο. Δράστες ήταν 6 μαθητές της τάξης του γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη, όλοι τους παιδιά αστικών οικογενειών και πρώην μέλη της ΕΠΟΝ. Στόχος τους να καταφέρουν να περάσουν μέσα από τη Γιουγκοσλαβία στο μέτωπο του Γράμμου και να ενωθούν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος. Οι 6 νεαροί (που τελικά κατάφεραν να φτάσουν με τρένο στα Σκόπια) δικάστηκαν ερήμην, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Διώξεις και φυλακές έζησαν και οι οικογένειές τους, που δεν γνώριζαν τίποτα για τις προθέσεις των παιδιών τους. Αποτέλεσμα της πρώτης αεροπειρατείας στον κόσμο ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και η λειτουργία τους στο εξής σε αυστηρότερο πλαίσιο. Από τους 6 νεαρούς αεροπειρατές ο πιο γνωστός σήμερα είναι ο Αντώνης Βογιάζος, σκηνοθέτης και μεταφραστής του έργου του Λένιν στα ελληνικά. Το 1987, οι κρίσιμες στιγμές από την πρώτη αεροπειρατεία αναβίωσαν στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη στην ταινία Ο Κλοιός».]

α π ό τ ον α ρη δ η μ οκ ιδ η

Oι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα.

posts γράμματα e-mails

feedback378

Η πρώτη αεροπειρατεία του κόσμου ήταν ελληνική;

*Στείλτε μας Feedback: feedback@lifo.gr

☛ Λάβαμε μια επιστολή σχετικά με τη βιβλική Ρουθ, την ιστορία η οποία είχε εμπνεύσει τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο σε πρόσφατο άρθρο του. Την παραθέτουμε ολόκληρη: Αγαπητέ κύριε Τσαγκαρουσιάνε, Με αφορμή το σημείωμά σας εκδότη (edito στην ελληνική!) με τίτλο «Πώς να σκύβεις, όταν μαζεύεις τα πεσμένα στάχυα – Το δίδαγμα της καλής Ρουθ που ήταν άπορη αλλά και μεγάλη καριόλα» (LiFO, τ. 376/6.3.2014), ανέτρεξα στην Αγία Γραφή, έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, του 2003, και διάβασα τόσο την εισαγωγή όσο και το βιβλίο Ρουθ. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή και στο κείμενο, η Ρουθ, μετά τον θάνατο του συζύγου της, ακολουθεί την επίσης χήρα πεθερά της στην Ιουδαία, όπου παντρεύεται έναν μακρινό συγγενή της, τον Βοόζ. Στην υποσημείωση α αναφέρεται ότι όταν πέθαινε κάποιος άτεκνος, ο αδελφός του ή ο πλησιέστερος συγγενής του όφειλε να παντρευτεί τη χήρα για να δημιουργήσει απογόνους στον νεκρό. Ο γάμος αυτός λεγόταν «λευϊρατικός». Επίσης, στην υποσημείωση δ αναφέρεται ότι «ο πλησιέστερος συγγενής (όπως εδώ ο Βοόζ) είχε δικαίωμα προτεραιότητας στην αγορά της γης του θανόντος συγγενούς του, ώστε αυτή να παραμείνει στην οικογένεια. Σ’ αυτή την περίπτωση, όφειλε παράλληλα να υπαχθεί στον νόμο του λευϊρατικού γάμου» (όπως έκανε ο Βοόζ). Συνεπώς, η Ρουθ και ο Βοόζ ακολούθησαν τις τότε συνήθειες και το τότε ισχύον νομικό πλαίσιο που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν μελετάμε παλαιότερες περιόδους, αλλιώς κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε άσχετοι ή κακοπροαίρετοι ή και συκοφάντες (όπως κάνατε στην περίπτωση της Ρουθ που ήταν, όπως προκύπτει από το κείμενο, καλή σύζυγος και καλή συγγενής για την πεθερά της, την οποία δεν εγκατέλειψε). Φιλικότατα Π. Βασιλείου ☛ Στο άρθρο του «Η εξαφάνιση του Boeing και της κυβέρνησης» ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για την έλλειψη πολιτικού στίγματος και τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Ο Σάββας σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στελεχάρες και βουλευτές, 3 στους ΑΝΕΛ, 2 στη ΝΔ, 17 στη ΔΗΜ.ΑΡ., 26 στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο Θεοδωράκης που πρέπει να διαφοροποιηθεί από “το άλλοτε κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ και την πολιτεία του”; Από τους 1.500.000 ανέργους και ενώ υπάρχουν επαγγέλματα με 99% ανεργία, πιάσατε να ασχοληθείτε με τους δημοτικούς υπαλλήλους... Το πιάσαμε;». Ενώ ο/η artsi προσθέτει: «Αλλάζουμε κυβέρνηση και τα προβλήματα λύνονται διά μαγείας; Ποιος το πιστεύει πραγματικά αυτό; Αλλά καλά τα λέει ο @savvas. Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα για τους απολυμένους της ΕΡΤ και τους 200 εκπαιδευτικούς... Το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο πρέπει να συμβιβαστεί και να περιμένει πότε θα διοριστεί κι αυτό...».

Free Press. Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη. 27.3.14 – lifo

3


aπ ο τ ον σ ταθη τ σαγκ αρ ουσιανο

Edito

StatusUpdate εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος ... Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι μου γίνεται. διευθυντής Μιχάλης Μιχαήλ ... Το 3ο τεύχος του ΓΚΡΕΚΑ μόλις κυκλοφόρησε. Είναι ένα αριστούργημα! εμπορική διεύθυνση Δήμητρα Πασομένου art director Χρήστος Τζοβάρας ... Sweetest perfection. υπεύθυνος lifo.gr Άρης Δημοκίδης ... Μόλις αγόρασα την αυτοβιογραφία του Morrissey (αγγλική έκδοση) και ξεκίνησα να τη διαβάζω. Από μέσα μου τραγουδάω αλά Morrissey σχεδόν κάθε παράγραφο, κάθε λέξη. υπεύθυνος ψηφιακής ανάπτυξης   Νίκος Ζαφείρης ... Άνοιξα το παράθυρο και η άνοιξη μπήκε ορμητικά. Πότε θ' ανοίξω και τα μάτια μου να τη δω; συντονισμός ύλης Μαρκέλλα Ανδρικάκη ... Mια μετακόμιση να κάνει; συντακτική ομάδα columnists: Δημήτρης Ρηγόπουλος ... Με την ελπίδα να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για το Ελληνικό.... Στέλιος Κούλογλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Θεόφιλος Δουμάνης Βιβλίο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης Κινηματογράφος: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος Θέατρο: Ματίνα Καλτάκη ... Μα, τι συμβαίνει και αυξάνονται οι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς που μιλούν με θηλυπρεπή φωνή; Ας προσέξουν τις φωνές τους, ας τις δουλέψουν, οι ανδρικοί ρόλοι απαιτούν ανδρικές φωνές! Και αρρενωπότητα. Αλλιώς το δράμα καταλήγει κωμωδία. Γεύση: Νίκη Μηταρέα StarFax: Μαριβίκυ Καλλέργη ... Ο καιρός αλλάζει, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν απαράλλακτοι.

Πατέρες, φίλοι, στις ταβέρνες ίδιοι

Δημήτρης Κυριαζής ... Ό,τι έγινε στο 2ο Akomma Night ας μείνει

Με αφορμή το πέρασμα του Παπαγιώργη.

Κατερίνα Ηλιάκη ... Το παζλ στον αέρα...

Σύνταξη: Βασίλης Καψάσκης ... Ήσυχες μέρες, φίλε μου... Αλέξανδρος Διακοσάββας ... Ήρθε η ώρα για λίγο φρεσκάρισμα στα γαλλικά μου. μεταξύ μας... Δέσποινα Κοντορίζου ... Αίεν... παρελαύνειν υπείροχον έμμεναι

Δουλέψαμε, βέβαια, μαζί. Ήταν από την αρχή στη LIFO και ήταν σαφώς (λυπάμαι, αν θίγω κάποιον) ο κορυφαίος συνεργάτης της. Για το αρρενωπό σφρίγος της γλώσσας του, τη σβελτάδα των συνειρμών του (σαν τίγρης που αρπάζει το θήραμα κατέληγε στο συμπέρασμα – αστραπιαία, χωρίς πολλά πολλά), για την ανεξιθρησκία των πηγών του, την έλλειψη στόμφου και τη συνειδητή στάση του μαθητή που κρατούσε πάντα απέναντι σε όσα μελετούσε ή ζούσε (σε έναν χώρο που διακρίνεται για το αντίθετο) – επίσης ας μιλήσουν άλλοι. Το κατόρθωμά του (να ακουστεί η φιλοσοφία σαν ποδοσφαιρικός αγώνας από τρανζίστορ το απόγευμα της Κυριακής) ήταν τεράστιο και ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί σωστά. Αυτό ελπίζω να του το αναγνωρίσει η επιλήσμων συντεχνία του. Στο έντυπο αυτό έγραψε σχεδόν για όλα: βιβλία, ποδόσφαιρο, κοινωνία. Έναν μήνα πριν μπει στο νοσοκομείο του τηλεφώνησα. «Θα μου γράφεις μια ακόμη στήλη για πολιτική;» τον ρώτησα. Δέχτηκε αμέσως. «Πώς να τη λέω;». «Όπως θες!» μου απάντησε. «Πόσα;». «Ό,τι θες, μωρέ, δίνε!». Έτσι έκανε τους λογαριασμούς του. Έτσι ζούσε. Έτσι σκεφτόταν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αν οι κηδείες ήταν αλλιώς, όπως παλιά (κι όχι αυτή η μέρα με το σκληρό φως στα Μελίσσια, όπου τάφηκε δίπλα σε ένα νταμάρι, ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων που καταλάβαινες ότι τον αγάπησαν αγνά και χύμα και κλωθογύριζαν στην άπλα των τάφων σαν ζαλισμένο κοπάδι), θα ήθελα να του αφιερώσω ένα τραγούδι γι’ αντίο, μια και με τις λέξεις είμαι φτωχός μπροστά του. Όχι από τα σκυλάδικα που του άρεσαν. Αλλά ένα που άρεσε στον πατέρα μου –που πέθανε κι αυτός στην ηλικία του, πάλι από καρκίνο– και τον είχα ακούσει ένα μεσημέρι Κυριακής στην ταβέρνα να παίρνει την κιθάρα και να το λέει, ιδεωδώς ωραίος: ένα κατά βάθος μελαγχολικό τραγουδάκι του μέγιστου Ναπολιτάνου Ρομπέρτο Μουρόλο για τις άστατες γυναίκες με τη σκληρή ομορφιά, ειπωμένο όμως με έναν αδιόρατο σαρκασμό και απόσταση από τον Toto. Νομίζω θα του άρεσε.

άλλων», και ο βακαλάος-σκορδαλιά! ( και του χρόνου) intern

Νομίζω περιττεύει να μιλήσω για τον Παπαγιώργη. Μιλάνε άνθρωποι που τον συναναστράφηκαν πιο πολύ, στις επόμενες σελίδες. Είχαμε αρκετούς κοινούς φίλους και κάποιο είδος οικειότητας, που νομίζω αυτός είχε το χάρισμα να δημιουργεί. Γνωριστήκαμε ορμητικά (ένα σκυλάδικο της πλάκας στις Σπέτσες), αλλά, και πάλι, δεν έκανε κάτι άλλο ο Κωστής από το να μεθάει, τότε.

ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Boυλής 22, Αθήνα, 105 63, τηλ.: 210 3254 290, fax: 210 3249 785, info@lifo.gr

4 lifo – 27.3.14

συνεργατεσ  Χρήστος Παρίδης ... «Μικρή πιάτσα, οι ίδιες και οι ίδιες πουτάνες;» Δέσποινα Τριβόλη, M. Hulot, Θοδωρής Αντωνόπουλος ... «Ωρίμασαν τα χείλια σου / Σάλεμα της σίκαλης στον ανοιξιάτικο αγέρα το βάδισμά σου / Σε θέλω»

take 1

τo μοναδικο λαθ0σ του τεύχους 378 1 Το φεστιβάλ Moving Silence 2014 θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 30/3.

(αντιγράφοντας –και προσυπογράφοντας- Ιάσονα Ιωαννίδη) Μαρία Παππά, Bασιλική Πλιάτσικα, Ευθύμης Φιλίππου, Λάμπρος Αραπάκος, Λένα Φουτσιτζή, Εύη Λαμπροπούλου Πωλίνα Σαρρή, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Θεώνη Σκαλέρη, Τίνα Μανδηλαρά, Αντώνης Κωνσταντάρας, Μίνα Καλογερά, Θανάσης Χαραμής φωτογράφοι Σπύρος Στάβερης, Πάρις Ταβιτιάν, Αναστασία Βουτυροπούλου, Freddie F., Παντελής Ζερβός, Στάθης Μαμαλάκης, Νίκος Κατσαρός, Aλέξανδρος Ακρίβος, Ινώ Μέη, Photoharrie creative media Kώστας Στανέλλος aτελιέ Βανέσσα Φερλέ

Βρίσκετε λάθη ή παραλείψεις στη LifΟ; Στείλτε γράμμα, ή e-mail στο lathi@lifo.gr.

intern Ιάσων Δεληγιάννης-Φέτσης διόρθωση κειμένων   Μαρία Δρουκοπούλου γραμματεία σύνταξης   Βιβίκα Ανδριανάτου senior advertising manager Ισμήνη Βoυρδαχά ... Μαζί, είναι καλύτερα. senior direct market manager Κώστας Μαντάς direct market managers

Femmena, si tu na malafemmena... a st’ uocchie hê fatto chiagnere, lacreme ’e ’nfamitά...

www.lifo.gr

Σιμόνη Σούρσου

Βούλα Καραβαγγέλη, Γιώργος Λυκουργιώτης, Σπύρος Αποστολόπουλος υποδοχή διαφήμισης Ξένια Στασινοπούλου

Ο επόμενος. www.facebook.com/stathis.tsagar

στο εξωφυλλο Έργο του Τζον Ουίλιαμ Χιλ, «Άνθη Ροδακινιάς» (1874), Metropolitan Museum of Art

οικονομική διεύθυνση Δημήτρης Τασιόπουλος λογιστήριο   Βασίλης Κοτρωνάκης, Μαριαλένα Παππού, Άλκηστις Γκούμα κωδικος εντυπου 7639


27.3.14 – lifo

5


Stephen Mooney

iLoveAthens

Talk of the Town

ΕΚΘΕΣΗ

comicdom con   athens   2014 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμιξ επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά. Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν αυθεντικές σελίδες κόμιξ, graphic novels και εικονογραφήσεις κομιστών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα τα βραβεία Comicdom Awards, ο διαγωνισμός Comicdom Cosplay, προβολές, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, μπαζάρ ελληνικών καταστημάτων κόμιξ και εκδοτικών εταιρειών, sketch events με τη συμμετοχή διεθνών προσκεκλημένων και Ελλήνων σχεδιαστών κ.ά.

6 lifo – 27.3.14

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 4, 5 & 6/4. Ώρες λειτουργίας: 11.0021.30, είσοδος ελεύθερη. www.comicdom-con.gr


27.3.14 – lifo

7


Το πνεύμα του Δουβλίνου Το Jameson παρουσιάζει μια νέα συλλεκτική φιάλη με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου.

Τ

ην εθνική γιορτή των Ιρλανδών επέλεξε το δημοφιλέστερο διεθνώς ιρλανδέζικο ουίσκι για να γιορτάσει την πλούσια κληρονομιά του, παρουσιάζοντας μία νέα, συλλεκτική εμφάνιση για την εμβληματική του φιάλη. Το νέο σχέδιο της φιάλης που έχει δημιουργήσει ο βραβευμένος Ιρλανδός illustrator Dermot Flynn αντλεί την έμπνευση και τις αναφορές τoυ από την ιρλανδέζικη κουλτούρα, τα αξιοθέατα, τους ήχους και την ατμόσφαιρα του Δουβλίνου. Η ετικέτα του Dermot Flynn ζωντανεύει εικόνες και σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ιρλανδικής πρωτεύουσας, όπως η διάσημη παμπ «The Stag’s Head» ή ο ποιητής W.B. Yeats, εικόνες και χαρακτηριστικά που επενδύονται από πολλές φράσεις της τοπικής διαλέκτου. Στόχος της φιάλης είναι να τονίσει τον προσγειωμένο χαρακτήρα των Δουβλινέζων και παράλληλα να αποτίσει φόρο τιμής σε μια πόλη που έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους. H φιάλη θα διατίθεται στην Ελλάδα σε περιορισμένο αριθμό αποκλειστικά από την αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος. www.jamesonwhiskey.com www.facebook.com/jamesonwhiskey

ot Flynn

PUBLI

Ο illustrator της καμπάνιας, Derm

8 lifo – 27.3.14


27 maρtioy

2 απριλιου

2014 επιμελεια: the lifo team

κωστησ παπαγιωργησ (1947-2014)

Λίγα λόγια αγάπης και εκτίμησης για τον λαμπρότερο των Ελλήνων δοκιμιογράφων, συνεργάτη της LifΟ από το πρώτο τεύχος της, φίλο σταθερό, πρόσωπο ακέραιο και ιδιαιτέρως προσφιλές μεταξύ των Ελλήνων που διαβάζουν και σκέφτονται. γραφουν: ζυραννα ζατελη, αννα κοκκινου, θανασησ καστανιωτησ, γιωργοσ-ικαροσ μπαμπασακησ, τινα μανδηλαρα φωτογραφιες: σπυρος σταβερης 27.3.14 – lifo

9


γιατί αυτή η εμπειρία, έλεγα, ό,τι πιο ανήκουστο και αδιανόητο, που μετά απ’ αυτό δεν έχει άλλο, γιατί να μην υπάρχει τρόπος να γίνει το μεγάλο κελεπούρι σου για ένα επόμενο βιβλίο με την υπογραφή του Παπαγιώργη; Γιατί να μην το ζήσεις ότι πέθαινες και να μας το χαρίσεις «λογοτεχνική αδεία»; Αυτό με τρέλαινε και με τρελαίνει όσο το σκέφτομαι – το πόσο θα σου πήγαινε να γράψεις για τον θάνατό σου!... Όλα γύρω απ’ αυτό δεν περιστρέφονταν σάμπως στα όσα χρόνια ανέπνεες, και δη όταν κλεινόσουν στο δωματιάκι σου κι έπιανες το μολύβι; Όλα γύρω απ’ αυτό δεν περιστρέφονται και για μένα σάμπως, την φίλη σου Ζιζί, που ορφάνεψα από ’ναν τέτοιο σύμμαχο;

Talk of the Town

Καμιά δραματικότητα δεν είχαν οι κουβέντες μας, ποτέ, πλάκες κάναμε όποτε βρισκόμασταν, καλαμπούρια, κι αυτό ήταν που μου άρεζε -πέραν των άλλων- στον Κωστή· ότι δεν παίρναμε τον εαυτό μας στα σοβαρά, ούτε για υπαρξιακά μιλούσαμε ούτε για μεταφυσικά, κι είχα μια συστολή απέναντί του γενικώς, όπως κι αυτός σε μένα, αλλά και μπόλικη αβίαστη ζεστασιά – ένιωθα πως με συμπαθούσε ιδιαίτερα γιατί κι εγώ τον συμπαθούσα έτσι. Άκουγα επίτηδες αθλητικές ειδήσεις στο ραδιόφωνο όταν ήταν να τον δω, μάθαινα ονόματα ποδοσφαιριστών, μάθαινα για μεταγραφές, προπονητές και τέτοια, για να τον «ξεκουφαίνω» με τις γνώσεις μου! Το ’κανε χάζι και μου ήταν ευχάριστο, το χαιρόμουν. Κάτι φορές, δε, είχα τέτοια ρέντα -πέρα από τα ποδοσφαιρικά, εννοείται-, που μου έλεγε την άλλη μέρα η Ράνια στο τηλέφωνο πόσο καλά πέρασε ο Κωστής με τις ιστορίες μου και τι της έλεγε όταν έφευγα. Και συνάμα, στα παραμέσα, άλλος ντουνιάς. Θέλω να πω, η μύχια συνεννόηση που είχαμε μέσω των γραπτών μας. Για τα βιβλία μου δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφανε εγκωμιαστικά και τους ευχαριστώ, παράπονο δεν έχω, μα η εμβρίθεια του Παπαγιώργη (και) ως βιβλιοκριτικού, το τι έπιανε το δαιμόνιό του από τα άπιαστα και πώς το εξέπεμπε, δεν έχει το όμοιό του. Και θα μου λείψει αυτό, καλύτερα να μην πω πόσο.

το εργο του

Ντοστογιέφσκι (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Σιαμαία και ετεροθαλή (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Περί μέθης (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Η ομηρική μάχη (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Κωστή, πλάκα μου κάνεις ότι πέθανες... αφιερωμα στον κωστη παπαγιωργη Τώρα πλάκα μου κάνεις, βρε Ζυράννα, που θα γράψεις κάτι για μένα επειδή πέθανα; Για σοβαρό άνθρωπο σε είχα. Αυτό με στύλωσε πρωί-πρωί με το που άνοιξα τα μάτια σαν να με δέρναν όλη νύχτα στον ύπνο μου, επαύριο της κηδείας του – αυτό το περιπαιχτικό «κούρδισμα» του Κωστή στ’ αυτιά μου. Κι ενώ ό,τι πιο δύσκολο για μένα, και ανίερο έως, ήταν να γράψω κάτι για κείνον «κατά παραγγελία», επ’ αφορμή του θανάτου του, ενώ τον αισθάνομαι ακόμα τόσο κοντά και τόσο επίμονα παρόντα που άμα τον φωνάξω θ’ ακούσει, θα γυρίσει το κεφάλι -φευ, ουκέτι καιρός και ποτέ ξανά, μα άσε μας να λέμε, να νομίζουμε-, ενώ τελοσπάντων είχα αποφασίσει να μη γράψω τίποτα και πουθενά αυτές τις μέρες για τον Κωστή, εκτός μόνο στα τετράδιά μου κάτι ριπές αφήνοντας έτσι το ζήτημα να ωριμάσει μόνο του για αλλού και άλλοτε, τελικά, πώς έγινε δεν ξέρω κι άλλαξα γνώμη σήμερα το πρωί· εν μέρει τουλάχιστον, γιατί το αλλού και άλλοτε ξέρει να περιμένει – έτσι δεν είναι, Κωστή; Εσύ δεν μου ’λεγες πως γράφω δέκα βιβλία μέχρι να γράψω το κανονικό; Ε, λοιπόν;... Δεν θα πω για την τέχνη σου στο δοκίμιο, στη συγγραφή εν γένει, για τη λοξή και τόσο εύστοχη ματιά σου στα πράγματα, στα ανθρώπινα πάθη, αιρετική και ακαταμάχητη ματιά, που άλλη τέτοια δεν θα ανατείλει επί των ημερών μας. Δεν το κάνω γιατί μόνο μεγάλα λόγια

10 lifo – 27.3.14

μπορώ να πω και δεν θα μ’ άφηνες (για σοβαρό άνθρωπο με είχες). Άλλωστε υπάρχουν τα ίδια τα βιβλία σου, ζωντανότερα από ποτέ, κι όσοι σε γνώρισαν μέσα από αυτά θα χρειαστεί να σε ξαναβρούνε, βάζω στοίχημα, όσοι πάλι δεν είχαν την τύχη μέχρι πρότινος, καιρός να την αδράξουν, να σε μάθουν. Κωστή, πλάκα μου κάνεις ότι πέθανες, ειλικρινά, και δεν ξέρω πώς να το φέρω βόλτα. Αγράμματο παιδάκι έγινα ξανά, αναλφάβητο, τραυλίζω εδώ πέρα ζαλισμένη, «από ανάγκη»... Ήθελα να είσαι εδώ, να σε δω το βράδυ, να περάσω από τον πέμπτο όροφο επί της Μπουμπουλίνας 28, που θα άνοιγες εσύ την πόρτα, ως συνήθως, κι η Ράνια από πίσω θα χαιρετούσε πεταρίζοντας σκερτσόζικα τα σχιστά της μάτια· να καθίσουμε στην άκρη εκεί του καναπέ, να σου πω γι’ αυτό το απίστευτο και παλαβό, ότι πέθανε λέει ο Παπαγιώργης, σε σένα να το πω, όχι σε άλλον, ειδικά σε σένα, αλλιώς δεν χωνεύεται ούτε αντέχεται, πιο εύκολα να καταπιώ σπαθί παρά αυτό το «νέο» – διάολε, δεν φτάνει που πεθαίνουμε, να μην μπορούμε και να το σχολιάσουμε λιγάκι; να κουτσομπολέψουμε;... Ειδικά εσύ κι εγώ -ειδικά, επίτρεψέ μου-, δίνοντας σκουντιές αναμεταξύ μας σαν πειραχτήρια που τους έπεσε κακός λαχνός. Όλα με πόνεσαν, Κωστή, από κείνες τις πενήντα τελευταίες ημέρες σου στο Λαϊκό Νοσοκομείο, μάτωνε κρυφά η ψυχή μου όπως εσένα τα σπλάγχνα σου – όχι και τόσο «κρυφά» και πάντα Κυριακή, πάντα την Κυριακή, φόβητρο είχαν γίνει οι Κυριακές για εμάς εκεί στους διαδρόμους, οι ματωμένες Κυριακές. Όλα με πόνεσαν με τον ξεχωριστότερο τρόπο, χαλάλι σου, και μέσα σε όλα -καθώς στένευαν πια τα περιθώρια και δούλευε αντίστροφα ο χρόνος-, μέσα σε όλα, λοιπόν, με τυραννούσε και το πιο αλλόκοτο:

Γεια σου, Ασημάκη (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Μυστικά της συμπάθειας (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Σωκράτης, ο νομοθέτης που αυτοκτονεί (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ζώντες και τεθνεώτες (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Περί τα τέλη του 1987 είχα με τον Μιχάλη Γκανά μια κουβέντα για τον Κ.Π., τον οποίο ακόμη δεν γνώριζα προσωπικά. Μόλις είχα διαβάσει τα Σιαμαία και ετεροθαλή κι έλεγα στον Μιχάλη πόσο μου αρέσει αυτός ο Παπαγιώργης, πόσο η γραφή και η σκέψη του με έχουν γοητεύσει. «Αμοιβαίο», μου λέει, «και σ’ αυτόν αρέσουν πολύ τα βιβλία σου – δεν έγραψε στο Πλανόδιο για σένα;». (Τότε ήμουν ακόμη με τα δύο πρώτα, Αρραβωνιαστικιά και Ερημιά.) «Στο Πλανόδιο, του λέω «για μένα έγραψε κάποιος Κ. Πλάνης». «Μα Κ. Πλάνης και Κωστής Παπαγιώργης είναι το ίδιο πρόσωπο», μου λέει. Δεν θα ξεχάσω την έκπληξη, τη χαρά που πήρα. Λίγους μήνες αργότερα τον γνώρισα κι από κοντά τον Παπαγιώργη. Ήταν ήδη με τη Ράνια, στα επεισοδιακά ξεκινήματά τους, και είχε ήδη περάσει το πρώτο μεγάλο ντράβαλο με την υγεία του, όπου τω Άδη ήγγισεν ο άνθρωπος. Στην κυριολεξία, όπως κατάλαβα, είχε βρεθεί προ των πυλών, τον πήγε και τον έφερε εκείνη η οξεία αιμορραγική παγκρεατίτιδα λόγω της διψομανίας του... Και νομίζω πως τότε ήταν, γύρω στα σαράντα του, που ο Κωστής τα είχε κάψει όλα, είχε παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα, αλλά από ένα γινάτι ή ένα θαύμα επέζησε και έζησε και τελεσφόρησε μέσ’ απ’ τα λάθη και τα πάθη του. Και χάρι στη Ράνια βέβαια, που τον φρόντισε και τον λάτρεψε όσο τίποτα. Χάρι, επίσης, στη δικιά του απίστευτη πειθαρχία και συνέπεια: και το κρασί είχε κόψει, και το τσιγάρο κάποτε, είχε βάλει πρόγραμμα να περπατάει κάθε μέρα δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα –ήταν και το ζάκχαρο γαρ–, μόνο ένα πράσινο μήλο τού επιτρεπόταν μεσημέρι ή βράδυ, σαν «γλύκισμα» υποτίθεται, και γενικώς, ως προς αυτά, ζούσε


27.3.14 – lifo

11


Talk of the Town

βίον ασκητού ο πρώην θύων εις τον Βάκχον. Κι έλεγα, ήθελα τόσο πολύ να ελπίζω, ότι από ένα γινάτι πάλι, από ένα θαύμα, θα τη γλιτώσεις και τώρα, ακριβέ μας φίλε, θα ξεπεράσεις και τη χειρότερη ζαριά που σου έλαχε με τον καρκίνο στο πάγκρεας, που είχε αρχίσει στα μουλωχτά τις γύρες του... Έλεγα πως όσο βαρύ κουπί κι αν τραβάς, είσαι γερό σκαρί κατά βάθος και θα μας αφήσεις όλους άναυδους με τη δεύτερη «επάνοδό» σου. Πλην φευ... Παιδί της άλλης όχθης πια, Κωστή, συνεπώς κατέχεις το αίνιγμα. Ας κάνουμε καλά εμείς. — ζυράννα ζατέλη

Ζωηρή σκέψη, βαθύτατος πόνος αφιερωμα στον κωστη παπαγιωργη

Ίμερος και κλινοπάλη: το πάθος της ζηλοτυπίας (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Λάδια ξίδια (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Η κόκκινη αλεπού. Οι ξυλοδαρμοί: μισανθρωπίας προλεγόμενα (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Σύνδρομο αγοραφοβίας (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ανοίγω την πόρτα πριν σαράντα τέσσερα χρόνια στο σπίτι της Φρίντας μπροστά μου ένα αγόρι με μπούκλες μαλλιά και μια στοίβα βιβλία που έφτανε μέχρι το πρόσωπο μάτια φλογάτα δυσκολευότανε να μιλήσει δεν ήταν η Φρίντα εκεί έφυγε.. από τότε τέτοια λαχτάρα να τον βλέπω ένα βράδυ του πήγα στο ταρατσάκι της Κλεομένους ένα νεκρό γατάκι ήμουνα πολύ μικρή τότε που το μόνο που ήξερα ήταν πως ό,τι με συγκινεί είναι αρκετό το θυμόταν μου το πε στην κουζίνα τη μέρα της κηδείας του Άλλου του Βασίλη πάντα μια αδίψαστη λαχτάρα να τον δω κι όποτε τον έβλεπα δεν τον χόρταινα με ξεσήκωνε η παρουσία του τα γραφτά του τον πίστευα πολύ αυθεντικός ελεύθερος συναντούσα πάνω του αμέσως το γνήσιο συνδεδεμένο με το καλύτερο ελληνικό στοιχείο αυτό που σπάνια το συναντάμε και που με έκανε να θέλω να το ανακαλύπτω και να το ορίζω κάθε φορά οικείος ευγενής άμεσος πολύ πολύ ζωηρή σκέψη βαθύτατος πόνος κέφι μέτρο πολύ χιούμορ αυτοσαρκασμός μάγκας τόσα χρόνια που τον ξέρω ίδιος μας περίμενε στο Χαλάνδρι και εμείς πήγαμε με άμαξα με άλογο και λουλούδια και ντρεπόταν να βγει που πήγαμε έτσι στη γειτονιά του στο κηπάκι του ο πατέρας ο δάσκαλος η απουσία της μάνας του τέτοια χαρά που είχε βρει άγγελο φύλακα στο σπίτι του στο μουσείο το ποδόσφαιρο χάμω στο πάτωμα μπροστά στην τηλεόραση τα πρόσωπα που έβλεπα στο σπίτι του όλων των κατηγοριών και αφτιασίδωτα σκοτάδι μετά από παράσταση δεν ανέβηκε αμέσως είχα σβήσει τα φώτα στα καμαρίνια και η συνάντηση έγινε στο σκοτάδι ήρθε χωρίς να το ξέρω με άλλους δύο φορούσε ένα υπέροχο μαύρο δερμάτινο μπουφάν με φερμουάρ πώς του πήγαινε. — anna kokkinoy

Θυμάμαι τον Κωστή αφιερωμα στον κωστη παπαγιωργη «Ανεπίδεκτη ορθολογισμού, η αγάπη στήνει το δικό της σκηνικό» Κ.Π., Ζώντες και Τεθνεώτες «Με τη σάρκα, δηλαδή με την ορατή ψυχή» Κ.Π., Περί μέθης Τον γνώρισα στην Καλλιδρομίου, το 1980. Είχε τότε κατσαρό, βαθυκάστανο μαλλί και πλούσιο μουστάκι. Βλέμμα σαν βραχνό blues,

12 lifo – 27.3.14

αγέρωχα ηττημένο, αλλά ηττημένο όχι σε μάχη ή σε πόλεμο, ηττημένο από θέση, από τοποθέτηση, ύστερα από σοφή απόφαση, ηττημένο μπροστά στον πελώριο πλούτο και το συντριπτικό χάος του παρελθόντος της ανθρωπότητας. Αυτό το παρελθόν της ανθρωπότητας μοχθούσε αγρίως ο Κωστής να το γνωρίσει και να το κατανοήσει. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι απ’ την αρχή καταδικασμένο. Και καταδικαστικό. Σε τσακίζει. Αξίζει όμως να το τολμήσεις. Ήταν ο πιο τρυφερός ανάμεσά μας. Καμωνόταν τον κυνικό, αλλά ήταν καρδούλα. Δεν μπλέχτηκε σε καμία από τις πάμπολλες ίντριγκες της Σόλωνος. Τρικλοποδιές δεν έβαλε, ποτέ και σε κανέναν. Υπήρξε, τουναντίον, γενναιόδωρος, χωρίς να το κάνει θέμα. Κάμποσοι συγγραφείς οφείλουν στον Κωστή το ότι εκδοθήκανε, και μάλιστα με επιτυχία. Και όπως έχω πει, ξανά και ξανά, οφείλουμε στον Κωστή το ότι ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για το δοκίμιο, το δύσκολο είδος που διακόνησε δυνατά. Το τι χρωστάμε στα βιβλία που μετέφρασε είναι ανυπολόγιστο (πρόχειρα θυμίζω: Μισέλ Φουκώ, Εμμανουέλ Λεβινάς, Φρανσουά Σατλέ, Ρενέ Ζιράρ, Εμίλ Σιοράν). Το τι χρωστάμε στα όσα έγραψε για τη Μέθη, τους Ξυλοδαρμούς, την Αποτυχία, τον Εαυτό, το Βάδισμα, αλλά και για τον Όμηρο, τον Χάιντεγκερ, τον Παπαδιαμάντη, τον Χέγκελ, τον Βακαλόπουλο είναι τόσο πολύτιμο που δεν μπορώ να το πω εδώ με λέξεις. Ας επαναλάβω

βαράγαμε οχταωρίες σ’ εκείνο εκεί το θάλπος. Στο τραπέζι μας ήμασταν έξι: Βακαλόπουλος, Λάγιος, Παπαγιώργης, Αρανίτσης, Σταθόπουλος, Μπαμπασάκης. Μείναμε δύο εδώ και ο Εξόριστος της Κέρκυρας. Είχα πάει ένα μεσημέρι να τον δω και να τα πούμε. Στην Μπουμπουλίνας, όπου έμενε με τη Ράνια και τον γιο τους. Είχα πάρει ομπρέλα μαζί, μια ιρλανδέζικη ξύλινη, έριχνε καρεκλοπόδαρα όταν ξεκίνησα από το Παγκράτι όπου έμενα τότε. (Είχαμε αμφότεροι τη συνήθεια να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.) Τα είπαμε. Όταν έφυγα, είχε ήλιο λαμπρό, κλασική Αθήνα. Κάμποσες εβδομάδες μετά με ειδοποίησαν από τον εκδοτικό οίκο με τον οποίο συνεργαζόμουν ότι έχω ξεχάσει την ομπρέλα μου στον Παπαγιώργη. Ο αθεόφοβος το είχε γράψει στο «Αθηνόραμα», σαν υστερόγραφο σε μια κριτική του παρουσίαση: «Ίκαρε, πέρνα από το σπίτι, έχεις ξεχάσει την ομπρέλα σου». Όταν πέθανε ο Χρήστος, κάναμε ένα μνημόσυνο στους Κονιτοπουλαίους. Μ’ έβαλαν να καθίσω δίπλα στον Κωστή και να τον προσέχω να μην πίνει. Ο Λάγιος είπε: «Βάλαν’ τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Όπως καθόμουν δίπλα στον Κωστή, έκαψα κατά λάθος το παλτό του με το τσιγάρο μου. Μετά, μεθύσαμε όλοι και το ξεχάσαμε. Τα ξημερώματα με βρήκαν με τον Λάγιο, στο Κουκάκι. Τα τελευταία χρόνια συναντιόμασταν και τα λέγαμε όρθιοι, βαδίζοντας. Δύο φορές ήμασταν καθιστοί: μία στον Καπετάν Μιχάλη, στη Φειδίου, και μία στην ταβέρνα του Οικονόμου, στα Πετράλωνα. Έχω την πεποίθηση ότι η γλώσσα που έφτιαξε ο Κωστής είναι συγκλονιστικό αποτέλεσμα στοχασμού, διαβάσματος, διαίσθησης, ταλέντου. Κράμα κραμάτων, πλέγμα πλεγμάτων, αλιεία στα πελάγη του παρελθόντος και ατάκες από το νυν. Όλα ταιριασμένα σε ένα, όπως το είχαν κατορθώσει ο Δάντης και ο Σελίν, ο Σαίξπηρ και ο Καρούζος. Ο Παπαγιώργης είναι από τους Παλαιούς Πολύτιμους αυτού εδώ του πάθους που λέγεται Ελλάδα. Είναι στην παρέα του Πικιώνη και του Προβελέγγιου, του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου, του Τσιτσάνη και του Σαββόπουλου, του Αρανίτση και του Ράμφου, του Πεντζίκη και του Σπηλιώπουλου, του Παπατάκη και του Σταθόπουλου, του Ρέτσου και του Κουν, του Βογιατζή και του Βακαλόπουλου. — γιώργος-ίκαρος μπαμπασάκης

Λόγιος και λαϊκός μαζί αφιερωμα στον κωστη παπαγιωργη μονάχα τα λόγια του Λάγιου, στη «Νέα Εστία», δέκα χρόνια πριν: «Ο Παπαγιώργης είναι μακράν ο καλύτερος πεζογράφος τα τελευταία τριάντασαράντα χρόνια». Ρίχναμε γέλια ομηρικά. Είχαμε κατεβάσει την ιδέα να ετοιμάσουμε μια Ανθολογία Κακής Ποιήσεως. Κρίμα που δεν τελεσφόρησε το σχέδιο. Μια φορά, στο Παρασκήνιο, μου είπε ψευτομελαγχολικά: «Ου, ρε γαμώτο, την έχω πατήσει από κούνια. Είμαι πολύ κοντός για λογοτέχνης και πολύ ψηλός για φιλόσοφος». Στην Καλλιδρομίου βρισκόμασταν τακτικά τη δεκαετία του Ογδόντα. Κυρίως στο Άμα Λάχει και στο Παρασκήνιο. Αρκετές φορές και στο Τρίτο Μάτι. Ανάμεσα στο 1992 και το 1994 συναντιόμασταν κάθε βράδυ στον Ένοικο του Βαγγέλη Ζαφειρόπουλου. Καθένας για τους λόγους του, χτυπούσαμε κάρτα από τις 8 και

H απόδραση του Κωστή Παπαγιώργη από τον κόσμο του ορατού στον κόσμο του αοράτου είναι κάτι περισσότερο από αυτό που ονομάζουμε απώλεια. Ήμουν τυχερός γιατί συνδέθηκα μαζί του πριν από πολλά χρόνια, γίναμε φίλοι και στενοί συνεργάτες. Εκτός από τα βιβλία του που εκδώσαμε και επανεκδώσαμε, ο Κωστής διηύθυνε και τις σειρές μας «Ελάσσονα», «Μείζονα» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά». Ως γραφιάς ήταν λόγιος και λαϊκός μαζί. Μπορούσε να γράφει για το πιο σύνθετο φιλοσοφικό ζήτημα, διατηρώντας όμως ένα ύφος τόσο λαϊκό, που μπορούσε να αγγίξει την ψυχή κάθε αναγνώστη. Έτσι όμως ήταν και ως άνθρωπος, ένα σπάνιο υπόδειγμα διανοουμένου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το εξωτερικό. — θανασησ καστανιωτησ


27.3.14 – lifo

13


Talk of the Town

Πολυμαθίη νόον έχειν ου διδάσκει ή η πολυμάθεια δεν φέρνει το μυαλό* *Ηράκλειτος του Παπαγιώργη

αφιερωμα στον κωστη παπαγιωργη

Ο Χέγκελ και η γερμανική επανάσταση (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Κανέλλος Δεληγιάννης (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Τα καπάκια (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Τα γελαστά ζώα (Εκδόσεις Καστανιώτη)

14 lifo – 27.3.14

Σε μια ηλικία που οι λέξεις δεν είναι ποτέ αρκετές και οι εμπειρίες ανύπαρκτες, το τυλιγμένο δώρο έφτασε ως υπόσχεση ευτυχίας: «Διάβασέ το και θα εντυπωσιαστείς». Το περιεχόμενο, ένα λεπτό, σε στενόμακρο σχήμα βιβλιαράκι, με τον τίτλο Περί Μέθης, και ο συγγραφέας του άγνωστος σε μια ανίδεη μαθήτρια λυκείου όπως εγώ: Κωστής Παπαγιώργης. Τα πάντα όμως εδώ έμοιαζαν μαγικά – οι σκληρές λαϊκές εκφράσεις εναλλάσσονταν με μελίρρυτες αρχαιοπινείς φράσεις, οι μυθιστορηματικοί ήρωες συνομιλούσαν ιδανικά με περιθωριακούς, οι λέξεις λυσσομανούσαν και πάσχιζαν να βγουν έξω από το χαρτί, να γίνουν βίωμα και να μπουν κάτω από το δέρμα, φέροντας πάντα τα ίδια αρχικά, Κ.Π. Σε αντίθεση με τους τότε δασκάλους μου, ο Κωστής Παπαγιώργης επέμενε ότι ο Πλάτωνας δεν ήθελε και τόσο να αποπέμψει τους ποιητές από την ιδανική Πολιτεία του ή ότι, τέλος πάντων, ο Χάιντεγκερ δεν είναι ο δυσνόητος φασίστας (διάβασε την κατά Ντεριντά εκδοχή του Χάιντεγκερ, υποδείκνυε ο Κωστής) –και εγώ πείθομαι ότι έχει δίκιο. Οι θεωρητικές αναγνώσεις του –όπως στον αριστουργηματικό σωκρατικό Νομοθέτη που Αυτοκτονεί– και οι φιλοσοφικές μεταφράσεις του με έκαναν να αφοσιωθώ έκτοτε μανιακά στη φιλοσοφία (αντί για τη δικηγορία, όπως επιθυμούσε ο πατέρας μου). Πάσχα στα Γιάννενα κι εγώ να αγοράζω οποιοδήποτε βιβλίο του Παπαγιώργη έβλεπα μπροστά μου, αλλά τα χρήματα δεν έφταναν – το ένα από αυτά το κλέβω και ο τίτλος του Σιαμαία και Ετεροθαλή. Το πρώτο κεφάλαιο κατά σατανική σύμπτωση ξεκινούσε καταγράφοντας τις εμπειρίες του από τις κλοπές βιβλίων που έκανε ο ίδιος στη Γαλλία, ενώ ένα αδέσποτο κειμενάκι στα βάθη των σελίδων εξιστορούσε την προσωπική του εμπειρία – μια ζωή εξαντλημένη in vino veritas και in studiis veritas. Εκεί δεν έπαυε να τονίζει ότι η γλώσσα, η φιλοσοφία και η σκέψη αντιστέκονται στους υψιπετείς δασκάλους, γίνονται φλέβα που πάλλεται και ένσαρκο κομμάτι από τη ζωή. Κάπου τσίταρε ένα κομμάτι από τον Πασκάλ: «διαφθείρουμε το πνεύμα μας και την αίσθησή μας με τις συνομιλίες – και τα ιδιαίτερα ήθη», μια συμβουλή που θα με ακολουθούσε για πάντα. Ήτοι σκάσε και δούλευε. Γράφε πρώ-

τα, διάβαζε και μετά μίλα. Δεν έχεις δικαίωμα να κοιτάς ασκαρδαμυκτί τη ζωή –άλλη μια λέξη που έμαθα από τον Παπαγιώργη– αν δεν γίνεις ένας θηλυκός Σάντσο Πάντσα της γραφής, μια ανόητη που συνοδεύει αμήχανα ατελείωτες ιδέες και λέξεις. Να μένεις πάντα μακριά από οποιονδήποτε Φιλισταίο της κουλτούρας, τον οποίο ο ίδιος απεχθανόταν (βλέπε σχετικό του κείμενο Βοιωτοί και Φιλισταίοι, όπου «μπορεί ένας ποιητής, και μάλιστα πασίγνωστος, να γράφει δοκίμια για την καταγωγή της τέχνης και το νόημα της ελευθερίας, να διδάσκει στο πανεπιστήμιο, να είναι εκδότης περιοδικών, ζωγράφος με πολλές εκφράσεις, δημοσιογραφικά μορφωμένος όσο και αναγνώστης του άνθους της σκέψης, περισπούδαστος και χωρίς απορίες» και να μην έχει καταλάβει τίποτα). Η μόνιμη φοβία ότι οι λέξεις και οι εμπειρίες μου είναι λειψές με έκαναν όπως κι εκείνον υποτελή των λεξικών – και της αμφιβολίας. Το διάβασμα δεν τελείωνε ποτέ και ο τρόμος ότι ποτέ δεν θα αντιληφθώ αν ένας συγγραφέας είναι ταυτόχρονα άγιος και βαθιά εγκληματίας, όπως εκείνος στον υπέροχο Ντοστογιέφσκι του, με έκανε να νιώθω ανυπεράσπιστα λίγη. Μοναδική παρηγοριά είναι ότι εκείνος αποθέωνε, όσο μπορούσε, τα τραύματα και τις άρρωστες ιδέες – οι ανήμποροι άνθρωποι και οι καταθλιπτικοί ήταν το δικό μας περίκλειστο σύμπαν, οι δικοί μας συνένοχοι, η μοναδική ίσως παρηγοριά στο μονίμως τρύπιο από τον πόνο και την αμφιβολία στομάχι. «Μόνο βαθιά αρρωστημένοι στο πνεύμα άνθρωποι θα ήταν σε θέση να νιώσουν τον πραγματικό Ντοστογιέφσκι» έγραφε ο Παπαγιώργης τσιτάροντας Μίσκιν. Εξού και το ότι μπορούσα απενοχοποιημέ-

Εμμανουήλ Ξάνθος (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Κέντρο δηλητηριάσεων (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Τρία μουστάκια (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Περί μνήμης (Εκδόσεις Καστανιώτη)

να πλέον να διαλαλώ λειψή –ανυπεράσπιστη και χαμερπής στον έρωτα όπως οι ζηλόφθονοι ήρωές του στο Ίμερος και Κλινοπάλη–, όσο πρέπει τρωτή και ταυτόχρονα εκδικητική (Ξυλοδαρμοί) αλλά με βαθιά την ενσυναίσθηση για όσους αγαπώ και νιώθω (Μυστικά της Συμπάθειας). Κυρίως, όμως, έπρεπε να μάθω να ζω θυμούμενη την ιστορία που ανέφερε ο ίδιος σε ένα κείμενό του για έναν μαθητή του Βάρναλη, ο οποίος, όταν του ενεχείρισε μια ερωτική ποιητική συλλογή, εισέπραξε την ιδανική απάντηση: «Παιδί μου, βρες μια γυναίκα να γαμήσεις». Προτού, επομένως, αποχωρήσω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά (και πάλι στη φιλοσοφία) και ακολουθώντας τους «παπαγιώργιους» κανόνες, βάλθηκα να γυρνοβολάω στα Εξάρχεια και να μαθαίνω τα του βίου. Εκεί ανακάλυψα την άλλη ζωντανή γειτονιά του αγαπημένου μου διανοητή: έμαθα τον Ένοικο γιατί πήγαινε εκείνος, γνώρισα τις εξαρχειωτοπαρέες (να είναι καλά το Γεια σου, Ασημάκη) και άρχισα να συχνάζω σε όλες τα στέκια που ανέφερε στα εξομολογητικά του κείμενα. Κάποια στιγμή και σε καιρούς που η λέξη «Παπαγιώργης» ήταν γνωστή μόνο σε ημετέρους, τόλμησα να εμφανιστώ με δυο βιβλία του υπό μάλης σε μια εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου που ήξερα ότι γίνεται προς τιμήν του. Ο ίδιος παραξενεύτηκε που μια άγουρη «θαυμάστρια» με σπυράκια στο πρόσωπο τού έδινε το Περί Μέθης για να το υπογράψει. Δέχτηκε με πολύ μεγάλη ντροπή να το κάνει μόνο όταν του απάντησα «Παναθηναϊκός» στο κρίσιμο υπαρξιακό ερώτημα σε ποια ομάδα ανήκω και δέχτηκα να τον συνοδεύσω όταν τραγούδησε δυνατά και παράφωνα τον αγαπημένο του Διονυσίου (και λίγο αργότερα Καζαντζίδη). Μου σύστησε και την κολλητή του Ζυράννα Ζατέλη κι εγώ έφυγα ευτυχισμένη που μπορεί να μην άκουγα την ίδια μουσική με το αποσυνάγωγο είδωλό μου, αλλά ξέραμε ότι μπροστά στη μαγεία της ύπαρξης και της ζωής παραμένουμε αθεράπευτα τρωτοί. Δεν έπαψα ποτέ να τον αντιμετωπίζω ως Δάσκαλο και δεν εγκατέλειψα, σε κρίσιμες στιγμές, τα «αγχέμαχα» όπλα, καταλαβαίνοντας, όπως κι εκείνος, ότι «refuser l’ autre est une manière de l’ accepter». Αυτή ήταν η απάντησή του στη μόνιμη άρνησή μου να συγκατοικήσω με άνεση ανάμεσα στον κόσμο – Σύνδρομο Αγοραφοβίας ή μισανθρωπίας; Όπως και να ’χει, «μπροστά στο φέρετρο καταφάσκουμε πανηγυρικά στην άτρωτη ύπαρξή μας» έγραφε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας την αιώνια αδυναμία που νιώθουμε μπροστά στο κενό του θανάτου των πιο ιδανικών μας προσώπων. Αλλά κάποιοι είναι μοιραίο να ζουν πέρα από τις λέξεις, να μπαίνουν στα γραπτά και να πειράζουν για πάντα τα πλήκτρα. Άσε που βάζω τελεία και αυτή δεν λέει να μπει –ή έστω δύο (τελείες)– Κ.Π. — τίνα μανδηλαρά


27.3.14 – lifo

15


Αλητείες

αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω… Οι κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που δεν έχουν επιτυχή εφαρμογή πουθενά, έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα ❞

Η παρακμή της ελληνικής δημοσιογραφίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Doctor

α π ό το ν στ ελ ι ο koyλογλου

Ο γ.γ. της κυβέρνησης και εκ (πολύ) δεξιών του Μαξίμου,

παναγιώτης μπαλτάκος, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί για πράγματα που είναι φως-φανάρι.

Verbatim

Η ελληνική δημοσιογραφία είναι να την κλαίνε οι ρέγκες. Δεν είναι μόνο ότι απέκρυψε ή έχασε την είδηση του 21ου αιώνα –ότι η χώρα χρεοκοπεί και όπου να 'ναι η Τρόικα έρχεται – με αποτέλεσμα εφημερίδες και περιοδικά να κατρακυλούν, ακόμα κι όταν μοιράζουν στους ιθαγενείς μπιχλιμπίδια, ή τα τηλεοπτικά δελτία να σπάνε όλα τα ρεκόρ αναξιοπιστίας. Δεν είναι μόνο ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, από αυτούς που δίνουν τον τόνο, κανακεύουν τους ισχυρούς και περιφρονούν τους αδύνατους, δεν λένε ποτέ όχι στα αφεντικά και στις κάθε λογής εξουσίες, παίζουν ανενδοίαστα πολιτικά παιχνίδια (δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που στα δελτία ειδήσεών της να εμφανίζονται ρεπόρτερ οι οποίοι παπαγαλίζουν τις επίσημες θέσεις των κομμάτων που δήθεν «καλύπτουν») ή εκτελούν και συμβόλαια σαν κοινοί δολοφόνοι με πένα. Είναι και ότι καταστρέφουν ό,τι καλό πάει να γίνει. Τελευταία, αποφάσισαν να πυροβολήσουν και τα ντοκιμαντέρ. Στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε ένα φιλμ (Στο Νήμα) του οποίου οι δημιουργοί είχαν εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στην προεκλογική εκστρατεία του Αλ. Τσίπρα ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές του 2012, καταγράφοντας τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του επιτελείου του. Είναι ένα είδος ντοκιμαντέρ στη σχολή του cinema verité που καταγράφει, χωρίς να σχολιάζει άμεσα, τη δραστηριότητα των ανθρώπων που παρακολουθεί. Συχνά «πρωταγωνιστούν» και πολιτικοί σε χώρες όπου οι τελευταίοι δεν νομίζουν ότι έχουν πιάσει τον Πάπα από τα γεννητικά όργανα ή δεν φοβούνται ότι θα τους προδώσει και o ίσκιος τους. Στις ΗΠΑ το είδος εμφανίστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 1960 (τότε, δηλαδή, που οι κινηματογραφικές κάμερες είχαν γίνει πιο ελαφριές, μπορούσαν να μετακινούνται αλλά και να γράφουν ήχο), αλλά το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το περίφημο Τhe war room: κατέγραφε για περισσότερο από έναν χρόνο τη ζωή και τη δράση των δύο πολιτικών συμβούλων (Τζέιμς Κάρβιλ και Τζoρτζ Στεφανόπουλος) και της ομάδας τους που κατάφεραν να νικήσουν την αδίστακτη προπαγανδιστική μηχανή του μπαμπά Μπους στις εκλογές του 1992, αναδεικνύοντας ως Πρόεδρο τον Μπιλ Κλίντον.

επιμελεια:  θεοφιλοσ δουμανησ

Talk of the Town

16 lifo – 27.3.14

❝ Ασφαλώς και είμαι

❝ H Τρόικα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν “λευκό Kινέζο εργαζόμενο”. Έναν εργαζόμενο, δηλαδή, που θα “ζει στην Ευρώπη”, θα είναι Ευρωπαίος, αλλά θα μάθει να ζει και να εργάζεται με αμοιβές και συνθήκες ασιατικές ❞ Ο αλέξης τσίπρας για τη «Μεγάλη Πορεία» στον δοκιμαστικό σωλήνα του φιλελεύθερου ευρωπαϊκού εργαστηρίου.

❝ Θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της τουρκικής δημοκρατίας ❞ Ο ταγίπ ερντογάν προσπαθεί να δείξει τα δόντια του στα social media και αποκαλύπτει τον πανικό του.

❝ Η καθημερινότητά μας υποβαθμίστηκε, η πίστη στον εαυτό μας κλονίστηκε, η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη διασαλεύτηκε. Γίναμε το πειραματόζωο μιας συνταγής σωτηρίας από τις Βρυξέλλες ❞ Η Κόλαση έκανε στάση στην Εκάλη. Ο δημητρης δασκαλόπουλος του ΣΕΒ μετρά έναν-έναν τους καημούς που άφησε σαν κατάρα πάνω του το Μνημόνιο.

Στην ελληνική περίπτωση, οι δύο σκηνοθέτες είχαν εξασφαλίσει την πρόσβαση στον Αλ. Τσίπρα με τον όρο ότι θα άφηναν εκτός την οικογένειά του και ο τελευταίος είχε δεχθεί να προβληθεί η ταινία χωρίς να περάσει από την έγκρισή του. Η εκλογική μάχη του 2012 ήταν, έτσι κι αλλιώς, συναρπαστική και ήταν η πρώτη φορά που ένας πολιτικός αρχηγός δεχόταν να συμμετέχει σε κάτι παρόμοιο. Nα επιτέλους ένα θέμα για το οποίο οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να κάνουν ρεπορτάζ: πώς ήρθε η ιδέα στους δημιουργούς, πώς εξασφάλισαν πρόσβαση και κατάφεραν τον Τσίπρα; Ήταν δύσκολα τα γυρίσματα; Υπήρξαν συγκινητικές στιγμές ή άλλες από τις οποίες αποκλείστηκαν; Toυς ζητήθηκε να αφαιρέσουν κάποιες σκηνές; Θα το συνεχίσουν; Το πρότειναν ή θα το προτείνουν σε κανέναν άλλο πολιτικό αρχηγό; Αλλά η συνήθεια είναι δεύτερη φύση: προτίμησαν τη γαργαλιστική πλευρά, παίζοντας και κανένα πολιτικό παιχνίδι. Ένα προβληματάκι είναι ότι δεν είχαν δει το ντοκιμαντέρ. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι δεν έχουν δει ούτε ένα στη ζωή τους. Άντε, κανένα στην τηλεόραση οι πιο… μορφωμένοι. Θα σκότωναν και τη μάνα τους για να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά δεν υπήρχε. Έτσι, πήραν ένα κείμενο συντάκτη της LifO που το είχε δει και κατόπιν αυτοσχεδίασαν: απομόνωσαν την αναφορά του κειμένου (όχι του φιλμ, χωρίς δηλαδή να έχουν βεβαιωθεί ότι το κείμενό ήταν ακριβές) για μια σκηνή όπου ο Τσίπρας και το επιτελείο του παρακολουθούν την επίθεση Κασιδιάρη εναντίον Κανέλλη στην τηλεόραση και προσπάθησαν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Πήγε να το αναλάβει η νεοδημοκρατική μονταζιέρα της Συγγρού, αλλά δεν της βγήκε, κι ύστερα ανέλαβε η Λιάνα Κανέλλη: ούτε αυτή το είχε δει, αλλά ανήκει στην ίδια σχολή «δημοσιογραφίας». Αμέσως μετά στην ταινία ο Τσίπρας μιλάει με τη Δούρου για το επεισόδιο και της λέει «έλα, μανάρι μου»: δημιούργησαν ολόκληρο θέμα για μια έκφραση που συνηθίζεται ανάμεσα σε δύο συνεργάτες. Δηλαδή οι πολιτικοί πρέπει να είναι κάτι μονοκόμματοι, απάνθρωποι τύποι που πρέπει συνεχώς να είναι κολλημένοι με την πλάτη στο τοίχο για να αποφύγουν την πισώπλατη μαχαιριά; Ποιος άλλος πολιτικός θα δεχθεί να πάρει μέρος σε μια ανάλογη ταινία, όταν κινδυνεύει να γίνει θέμα ακόμα και μια γκριμάτσα του; Tην Κυριακή, μια άλλη εφημερίδα κατηγόρησε πρωτοσέλιδα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επειδή η μητέρα της τη δήλωνε παλιότερα στο ασφαλιστικό της ταμείο προκειμένου να κονομήσει 28 (αριθμός 28) ολόκληρα ευρώ τον μήνα: στη πραγματικότητα, επρόκειτο για λάθος του ταμείου που αφορούσε 400 ασφαλισμένους, αλλά εκεί θα κολλήσουν τώρα; Μάλιστα, η μητέρα της Κωνσταντοπούλου –δημοσιογράφος η ίδια, αλλά γιατί να τη ρωτήσουν– είχε καταθέσει ένσταση στο ταμείο για το λάθος! Γιατί να τους απασχολήσουν όλα αυτά; Την ώρα που ξεπουλιέται η χώρα, δεν είναι η καλύτερη –και προσφορότερη– εποχή για να εκτελέσεις συμβόλαια;

❝ Δεν ασχολούμαι με τη “σταδιοδρομία” μου, γιατί εάν με απασχολούσε αυτό, θα είχα κάνει άλλες επιλογές και θα είχα προστατέψει τον εαυτό μου ❞ Ο ευάγγελος βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς στηθοκοπιέται ότι αγνόησε την καριέρα για το κοινό καλό.

❝ Δεν μπορώ να διανύσω μεγάλες αποστάσεις, αλλά έχω τη δυνατότητα να βρεθώ όπου θέλω με τη φαντασία μου. Είναι το θαύμα που προσφέρει η ανάγνωση. Μέσα από αυτήν μπορεί να βρει κανείς το νόημα της ζωής. Στις σελίδες των βιβλίων καταργούνται ο χρόνος και ο χώρος ❞ Η νομπελίστρια συγγραφέας ναντίν γκόρντιμερ για το ταξίδι σελίδα-σελίδα.

❝ Καταστροφή! Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να πείσει καν πως είναι Πρόεδρος… Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν πια στην πολιτική. Είναι πολύ απογοητευτικό ❞ Η βραβευμένη με Σεζάρ Γαλλίδα ηθοποιός

ναταλί μπάϊγ απογοητευμένη κι αυτή από τον Φρανσουά Ολάντ που είπε τόσο πολλά κι έκανε τόσο λίγα.

Ναταλί Μπάιγ Ταγίπ Ερντογάν

Ναντίν Γκόρντιμερ Παναγιώτης Μπαλτάκος


Το «Matrix» ως ντοκιμαντέρ

α π ό το ν γι άν η βα ρουφά κ η

Nullius

Η επιστημονική φαντασία και ο ακόμα επίκαιρος Μαρξ. Τον τελευταίο καιρό το να δηλώνεις «αριστερός» ή, ακόμα χειρότερα, «μαρξιστής» κρίνεται από τους «σοβαρούς ανθρώπους» ως παραδοχή ανωριμότητας, ιδεοληψίας, επικινδυνότητας, προσκόλλησης στο ζοφερό παρελθόν κ.λπ. Αντίθετα, ο «εύελπις μεταρρυθμιστής» δεν μπορεί παρά να δηλώνει ότι έχει ξεπεράσει δίπολα τύπου Δεξιά-Αριστερά και ότι χαράσσει νέες πορείες, δανειζόμενος καλές ιδέες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Κι όμως: ο Μαρξ παραμένει επίκαιρος. Ο μόνος τρόπος για να φανεί αυτό χωρίς να υποκύψουμε σε ξύλινη γλώσσα που σκοτώνει την ψυχή και μουδιάζει τον νου είναι μέσα από το πρίσμα της... επιστημονικής φαντασίας. Στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας Εισβολή (Invasion of the body snatchers, 1956), η εξωγήινη απειλή εισβάλλει στα κορμιά των ανθρώπων υπό τη μορφή σπόρων που, εκ των έσω, σκοτώνουν την ψυχή και τον νου, μετατρέποντάς μας σε άψυχα ανδρείκελα μέσα από τα οποία οι εξωγήινοι ζουν στη γη και χτίζουν τις γήινες αποικίες τους. Τα σώματά μας είναι το μόνο που απομένει από εμάς, ταγμένα να εργάζονται ως στρατιές ρομπότ, «απελευθερωμένα» από την ελευθερία βούλησης και τη μη προβλεψιμότητα που ορίζει και ταυτίζεται με την ανθρώπινη φύση. Η φρικώδης διαδικασία που περιγράφει η ταινία μεταμορφώνει τα ανθρώπινα όντα σε συντελεστές παραγωγής που δεν διαφέρουν οντολογικά από μια ηλεκτρική γεννήτρια, ένα εργοστασιακό ρομπότ ή μια οποιαδήποτε παραγωγική μηχανή. Από μια άποψη, πρόκειται για το όνειρο των εργοδοτών: μια εργατική δύναμη πειθήνια, προβλέψιμη, αποτελεσματική, μηδενικά απαιτητική. Μια κοινωνία αποτελούμενη από «αυτόματα» που λειτουργούν αρμονικά το ένα με το άλλο, σαν τα εξαρτήματα ενός καλοσχεδιασμένου ελβετικού ρολογιού. Αν η Τρόικα ή ο ΣΕΒ μπορούσαν να μετατρέψουν την ελληνική κοινωνία σε κάτι ανάλογο πατώντας ένα κουμπί, αναμφίβολα θα το πατούσαν. Το μέγα ερώτημα, όμως, τίθεται: μια τέτοια «οικονομία» θα μπορούσε ποτέ να παραγάγει «αξία»; Ένα ελβετικό ρολόι «παράγει» τη σωστή ώρα ως «προϊόν». Όμως, αυτό το «προϊόν» έχει «αξία» μόνο στον βαθμό που κάποιος άνθρωπος το «καταναλώνει». Αν το ρολόι το «διαβάζουν» μόνο άλλες μηχανές ή άλλα ανδρείκελα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για «αξία» αλλά απλώς για «λειτουργία». Μια κοινωνία που στο σύνολό της λειτουργεί ως ένα τεράστιο ρολόι ή ως μέγα υπολογιστικό δίκτυο το οποίο ούτε χρειάζεται ούτε και εμπλέκει τον ανθρώπινο νου δεν παράγει και δεν διανέμει αξίες. Απλώς λειτουργεί στη βάση των επιμέρους λειτουργιών του κάθε εξαρτήματος – όπως η πόλη που έπεσε θύμα των body snatchers στην ταινία του 1956. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καπιταλισμός είναι αδύνατον να επιβιώσει μετά από μια τέτοια εισβολή ή μετά τη μετατροπή των εργαζόμενων σε «μονάδες» παραγωγής αντίστοιχες οντολογικά με τα κορμιά της Εισβολής. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το «καύσιμο» που κινεί τον καπιταλισμό δεν είναι άλλο από την υπεραξία των εμπορευμάτων – μια έννοια που στερείται οντολογικής βάσης όταν οι καταναλωτές των αγαθών είναι «αυτόματα» (για τα οποία τα αγαθά είναι απλές «εισροές) και όταν η ίδια, η πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία μετατρέπει άψυχους συντελεστές παραγωγής σε εκροές που κατόπιν γίνονται εισροές άλλων άψυχων μονάδων. Μια τέτοια διαδικασία, από την οποία απουσιάζει η ανθρώπινη απροσδιοριστία, αδυνατεί να παραγάγει προϊόντα που να έχουν την παραμικρή αξία, πόσο μάλιστα μεγαλύτερη εκείνης των άψυχων συντελεστών παραγωγής τους. Ο μόνος τρόπος να έχουμε αυτοματοποιημένη παραγωγή με την έννοια της αξίας να παραμένει ζωντανή είναι σε μια κοινωνία τύπου Star Trek, όπου τα υλικά αγαθά παράγονται πλήρως αυτοματοποιημένα, χωρίς τη διαμεσολάβηση της ανθρώπινης εργασίας, ενώ οι άνθρωποι καταγίνονται με φιλοσοφικές αναζητήσεις κι εξερευνούν το Διάστημα. Μια κοινωνία αμιγώς κομμουνιστική, σύμφωνα με τον ορισμό και την περιγραφή που έδωσε ο νεαρός Μαρξ τη δεκαετία του 1840. Το μέγα ζητούμενο, βέβαια, το οποίο ο Μαρξ δεν απάντησε αφορά τη μετάβαση σε μια κοινωνία τύπου Star Trek. Ο φόβος είναι ότι αντί η τεχνολογική πρόοδος να μας οδηγήσει στο Star Trek, θα μας καθηλώσει σε ένα παρόν που θυμίζει περισσότερο το Matrix. Όταν ο Μαρξ έγραφε ότι «η εργασία είναι η ζωοδόχος, μορ-

φοποιός φωτιά, η μεταβατικότητα των πραγμάτων», ενώ το κεφάλαιο αποτελεί τη «... δύναμη στην οποία πρέπει να υποκύψουμε (και που) αναπτύσσει την κοσμοπολίτικη, παγκόσμια ενέργεια με την οποία παραβιάζεται το κάθε όριο, η κάθε δέσμευση και που επιβάλλει τη μοναδική πολιτική, τη μοναδική παγκοσμιοποίηση, το μόνο όριο, τη μόνη δέσμευση», καταδείκνυε πως, ενώ η εργασία κινητοποιείται από το «ρευστό κεφάλαιο», πάντοτε κουβαλά μέσα της την ανθρώπινη απροσδιοριστία που παράγει την αξία από την οποία τρέφεται το κεφάλαιο. Εδώ έγκειται το δράμα του καπιταλισμού: όσο περισσότερο το κεφάλαιο καταφέρνει να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αψόγως λειτουργούντα «αυτόματα» (να εξαφανίζει την αντίστασή τους στην εμπορευματοποίησή τους), τόσο μικρότερη είναι η ικανότητα του καπιταλισμού να παράγει αξία και τόσο πιο κοντά έρχεται στην οικονομική κρίση και την ύφεση που αποσταθεροποιούν τη δύναμη του κεφαλαίου. Αντίθετα με τον Πόλεμο των Κόσμων του Γουέλς (1897) ή το Terminator του Κάμερον (1984), στο Matrix των αδελφών Wachowski (1999) οι μηχανές πασχίζουν να μας κρατήσουν ζωντανούς μετά την πλήρη ήττα-υποταγή μας: ως οργανικές ηλεκτρογεννήτριες! Δεν είναι παρά μια ακραία έκδοση αυτού που έγραφε ο Μαρξ: το κεφάλαιο ως η «... δύναμη στην οποία πρέπει να υποκύψουμε...». Όχι μόνο ως εργαζόμενοι αλλά και ως εργοδότες. Ως εργαζόμενοι, η επιλογή μας είναι είτε να συμμορφωθούμε, μετατρεπόμενοι σε εξαρτήματα των μηχανών, των δικτύων, των αναγκών της παραγωγής (π.χ. Μοντέρνοι Καιροί του Τσάρλι Τσάπλιν, 1936) είτε να μείνουμε στα αζήτητα της αγοράς εργασίας. Και ως εργοδότες, η επιλογή μας είναι μεταξύ του να συνθλίβουμε την όποια αντίσταση προβάλλει ο εργαζόμενος στην εμπορευματοποίηση της ψυχής του και του να πτωχεύσουμε. Πολύ απλά, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες, τείνουμε να μετατρεπόμαστε σε υπηρέτες των δημιουργημάτων μας. Σε εξαρτήματα των μηχανών. Στις ηλεκτρογεννήτριες του Matrix. Υπό αυτό το πρίσμα, η ταινία Matrix είναι πιο ενδιαφέρουσα ως ντοκιμαντέρ του παρόντος μας παρά ως επιστημονική φαντασία για ένα δυστοπικό μέλλον. Αναδεικνύει την ακόμα επίκαιρη παρατήρηση του Μαρξ για το εγγενές πρόβλημα των σημερινών κοινωνιών της αγοράς: την ειρωνεία ότι η αντίσταση που συναντά το κεφάλαιο στην προσπάθειά του να εμπορευματοποιήσει τους εργαζόμενους πλήρως (να τους μετατρέψει σε ανθρώπινο κεφάλαιο) είναι ακριβώς αυτό που διατηρεί τη δυνατότητα παραγωγής αξίας και αξιών και που, συνεπώς, επιτρέπει τη συσσώρευση κεφαλαίου. Κλείνω με μια ακόμα πτυχή του Matrix που μας αφορά άμεσα σήμερα: αρχικά, όταν οι μηχανές μετέτρεψαν τους ανθρώπους σε σκλάβους και τους χρησιμοποίησαν ως ηλεκτρογεννήτριες, οι ψυχές τους δεν άντεξαν την απομόνωση και την παντελή στέρηση ελευθερίας. Τα κορμιά ξεψυχούσαν και η οικονομία των μηχανών έπεσε σε ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό οι μηχανές δημιούργησαν το Matrix: μια εικονική πραγματικότητα που έδινε στους ανθρώπινους δούλους τους την ψευδαίσθηση μιας ελκυστικής ζωής, την ώρα που τα κορμιά εξακολουθούσαν να λειτουργούν ως άψυχες ηλεκτρογεννήτριες προς όφελος των μηχανών, του κεφαλαίου. Ο κόσμος της διαφήμισης, του μάρκετινγκ και των ΜΜΕ θα έπρεπε να έχει το Matrix ως κινηματογραφικό ίνδαλμα! Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση και όπου Τρόικα, ΟΟΣΑ και λογιών-λογιών μεταρρυθμιστές διακηρύσσουν τη μετατροπή μας σε ακριβό και πειθήνιο ανθρώπινο κεφάλαιο, το Matrix έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ως ένα φουτουριστικό ντοκιμαντέρ του σήμερα που επιβεβαιώνει ότι ο Μαρξ και οι «επικίνδυνες» αναλύσεις του παραμένουν συνταρακτικά επίκαιρες. ΥΓ.: Εκτός από την τάση να λέγεται πως ο διαχωρισμός Αριστεράς και Δεξιάς είναι ξεπερασμένος, υπάρχει και μια νέα τάση κυβερνητικών στελεχών να βγάζουν από τις ντουλάπες, και να προβάρουν, τα εμφυλιοπολεμικά κοστούμια του αντι-κομμουνισμού. Πέραν της επικινδυνότητας τέτοιων δηλώσεων, υπάρχει και ζήτημα πολιτισμού. Μιλώντας επί προσωπικού, δεν θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να δηλώνω... αντι-χριστιανός (όσο άθεος κι αν είμαι) στη βάση των εγκλημάτων των οργανωμένων Εκκλησιών (π.χ. της Ιεράς Εξέτασης). 27.3.14 – lifo

17


q Μένω στον Υμηττό, και συγκεκριμένα στην πλατεία Υμηττού, μια γειτονιά με την παλιά σημασία της λέξης. Χαμηλά σπίτια, χωρίς πολυκατοικίες, δυο-τρεις ταβέρνες, αντίστοιχα καφέ και μικρά εμπορικά μαγαζάκια.

Talk of the Town

q Τον Υμηττό τον επέλεξα γιατί είναι μια αληθινή γειτονιά! Μου θυμίζει την Κύπρο απ’ όπου κατάγομαι και όπου μεγάλωσα. Μια γειτονιά στην οποία ξέρεις τον γείτονα, τον Tραγουδιστής περιπτερά, τον μανάβη, τον χασάπη και τον μαγαζάτορα προσωπικά. Βγαίνεις από το σπίτι, χαιρετάς κόσμο και λες και Ο Δώρος μια κουβέντα με τον διπλανό σου.

Urban

α π ό τ ον δ ημήτ ρ η ρ ηγ όπ ουλο

δώρος δημοσθένους

Δημοσθένους εμφανίζεται στη σκηνή του Ιανού το Σάββατο 5/4 σ’ ένα προσωπικό πρόγραμμα και συμμετέχει σε άλλες δύο μουσικές βραδιές στις 12/4 και 13/4.

Μερικά λεπτά αναμονής παραπάνω δεν έβλαψαν κανένα.

Κυλιόμενες σκάλες, το τέλος της αξιοπρέπειας

q Μου αρέσει ιδιαίτερα ο περίπατος πάνω στο βουνό, στον Υμηττό. Εκεί νιώθω πραγματικά όμορφα, χαλαρώνω, ηρεμώ, ξεχνάω ή τακτοποιώ τις εκκρεμότητες της δουλειάς μου. Και πάντα, όταν φεύγω από εκεί, νιώθω μια θλίψη που αφήνω την ομορφιά της φύσης για να επιστρέψω και πάλι στην καθημερινότητα.

Πλατεία Υμηττού

Ένας ύμνος στη βραδύτητα.

2 Μπάρες Το 2016 θα μπουν οι μπάρες στο μετρό για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο θα μας χρεώνει ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση.

18 lifo – 27.3.14

από τον δημήτρη κυριαζή

Γραμμή 4 Αβέβαιο είναι το μέλλον της νέας γραμμής μεταξύ Ευαγγελισμού και Άλσος Βεΐκου. Έχει εξασφαλιστεί το ήμισυ της χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, αλλά πρέπει να βρεθούν άλλα 450 εκατ. ευρώ.

q Αν μπορούσα, θα ξανάφτιαχνα την πλατεία όπως ήταν παλιά, με τον πλάτανο στη μέση, χωρίς την τεράστια τεχνητή λίμνη με τα παλιά παγκάκια.

γειτονιά

1

Στο μετρό υπάρχει αυτή η διαδεδομένη συνήθεια / από το επίπεδο ακύρωσης των εισιτηρίων ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός προσπαθεί ασυναίσθητα να καταλάβει αν πλησιάζει ή όχι το τρένο / κι όταν ακουστεί ο παραμικρός βόμβος, ξεσηκώνεται μια μικρή μάχη για να προλάβουμε το τρένο που ακούμε να πλησιάζει ή νομίζουμε ότι πλησιάζει / ομολογώ ότι το έχω κάνει άπειρες φορές, χωρίς να συνειδητοποιώ τη γελοιότητα της πράξης / έχω δει αξιοπρεπείς ανθρώπους να αγριεύονται ξαφνικά και να τα δίνουν όλα προκειμένου να μη χάσουν το τρένο που περνάει εκείνη τη στιγμή / σε ένα πρόσφατο στιγμιότυπο είδα μια χαρούμενη παρέα από καλοντυμένους μεσήλικες να θυσιάζει κάθε ίχνος αυτοσεβασμού όταν ο κουστουμαρισμένος κύριος της συντροφιάς προσπαθούσε ως άλλος Άτλαντας της μυθολογίας να κρατήσει με τα χέρια του την πόρτα ενός συρμού για να προλάβουν δύο κυρίες / στην αρχή θαύμασα τη φυσική του κατάσταση γιατί κατάφερνε κάτι που θεωρούσα αδιανόητο: όλες οι άλλες πόρτες κλειστές και η δική μας μισάνοιχτη, χάρη στην αποφασιστικότητα και τη ρώμη αυτού του ανώνυμου ήρωα / οι κυρίες, όμως, δίσταζαν να μπουν / από τη μία ο φόβος μήπως η πόρτα κλείσει επάνω τους και από την άλλη μια αίσθηση ντροπής, καθώς ένας ολόκληρος συρμός παρακολουθούσε έκπληκτος τον αγώνα τους να μη χάσουν το τρένο / το γεγονός ότι σε 4 ή 5 λεπτά θα περνούσε κι άλλος συρμός έκανε ελάχιστη διαφορά / σημασία είχε να μπουν σε αυτό το τρένο και κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν μια ήττα / τελικά, συνέβη το δεύτερο χειρότερο σενάριο: η πρώτη κυρία πήδηξε στο τρένο, αλλά η δεύτερη, μπαίνοντας, πιάστηκε στην πόρτα που έκλεισε με δύναμη επάνω της / τρόμαξε η ίδια, λαχτάρησαν οι φίλοι της, αλλά ο οδηγός υποχρεώθηκε να ανοίξει την πόρτα κι έτσι μπόρεσε να στριμωχτεί δίπλα μας / όλα αυτά έγιναν σε λίγα, πολύ λίγα δευτερόλεπτα κι εγώ έμεινα να παρακολουθώ το στραπατσάρισμα της αξιοπρέπειας τεσσάρων ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι γονείς μου και οι οποίοι καταφανώς δεν βιαζόντουσαν καθόλου / αν είχα μαντέψει σωστά, επέστρεφαν από κάποια ευχάριστη δραστηριότητα, ίσως ένα θέατρο ή απλά κάποιο δείπνο / στην πραγματικότητα, αυτό που ήθελα να μάθω ήταν τι τους παρακίνησε να ζήσουν αυτή την αχρείαστη περιπέτεια μπροστά σε δεκάδες άλλους επιβάτες / μετέφερα την ερώτηση στον εαυτό μου: τι πραγματικά διακυβεύεται όταν αρχίζω το ποδοβολητό στις σκάλες του μετρό με την παραμικρή υποψία ότι το τρένο μπαίνει στον σταθμό; / τις περισσότερες φορές δεν βιάζομαι / νομίζω ότι βιάζομαι, αλλά σίγουρα δεν θα πάθω κάτι αν περιμένω τα 3 ή και τα 7 λεπτά μιας μέσης αναμονής / δεν λέω για τα 10 ή τα 12 που μπορεί να σου ξημερώσουν πολύ νωρίς ή στο τέλος της βάρδιας ή κάποιο Σαββατοκύριακο / αλλά, ακόμα και τότε, δεν χάθηκε ο κόσμος / επομένως, τι πραγματικά συμβαίνει; / νομίζω πως η απάντηση είναι η ίδια που θα μπορούσε να δοθεί και για τη συμπεριφορά μας στον δρόμο: γιατί προσπερνάμε ή αλλάζουμε λωρίδα με το παραμικρό; / γιατί παραβιάζουμε τόσο εύκολα το κόκκινο; / πού πάμε και πού θέλουμε να φτάσουμε τόσο γρήγορα; / τι το τόσο επείγον κρίνεται; / αν απαντήσουμε εδώ, την επόμενη φορά που χάσουμε το τρένο ίσως και να μας πιάσουν τα γέλια.

q Κύριο χαρακτηριστικό του Υμηττού είναι η χαμηλή δόμηση, ότι μπορείς να αντικρίζεις ουρανό, πράγμα όχι και τόσο αυτονόητο για πολλές περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι η πλούσια πολιτιστική και κοινωνική του δράση, έχοντας κατά καιρούς προτείνει θεσμούς, όπως το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, Γιορτές στους Δρόμους που εμπνεύστηκε ο Παρασκευάς Καρασούλος, ένας σημαντικός άνθρωπος του πολιτισμού που ζει και δημιουργεί στη γειτονιά μας.

q Ψωμί αγοράζω από τον φούρνο στην Ηπείρου, λαχανικά από τον κ. Μιχάλη, κρέας από τον Αμερικάνο, για καφέ πάω στη Δωδώνη, στο Greco, στο Dal Vero, για φαγητό στο Ελληνικόν του Τάκη και της Πόπης, με τα υπέροχα μαγειρευτά και το χαρακτηριστικό γέλιο της Πόπης που ακούγεται σε όλη τη γειτονιά, στο Νίκης Γεύσεις της Νίκης και για σουβλάκι στον Χρήστο. Προμηθεύομαι τα απαραίτητα από το μπακάλικο του Νικόλα, τα φαρμακεία της Αθηνάς και της Μαρίας, το χρωματοπωλείο του κ. Γιάννη και γλυκά από το Σπιτικό. q Μου αρέσουν πολύ τα πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, τα «προσφυγικά», τα οποία έκτισαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία όταν το 1928 δημιούργησαν την Κοινότητα Υμηττού και υπάρχουν ακόμα σε πολλά σημεία του. Και το παλιό καλυκοποιείο της ΠΥΡΚΑΛ, ένα υπέροχο βιομηχανικό συγκρότημα το οποίο εύχομαι, κάποια στιγμή σύντομα, να γίνει πολιτιστικό πάρκο. q Παρόλο που το λέει και το τραγούδι «Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό», δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα για να σας το πω. Τα μυστικά των ανθρώπων της πόλης τα γνωρίζουν μόνο οι τοίχοι των σπιτιών… q Απέναντι ακριβώς από το σπίτι μου, σε ένα από τα χαρακτηριστικά σπιτάκια της περιοχής, μένει ένας άντρας απροσδιόριστης ηλικίας, ρακοσυλλέκτης, ο οποίος δεν μιλά σε κανένα, δεν έχει σχέσεις με κανένα στη γειτονιά και το σπίτι του είναι γεμάτο με παλιές εφημερίδες και βινύλια.


Τα βιβλία της χρονιάς! Στην πρώτη τους εμφάνιση τα Βραβεία Βιβλίου Public έρχονται για να αναδείξουν τους καλύτερους ελληνικούς τίτλους της χρονιάς μέσα από επτά διαφορετικές κατηγορίες.

Τ

α καταστήματα Public έχουν αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια τη δική τους πολύ ιδιαίτερη σχέση με το βιβλίο. Χιλιάδες τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, πρώτες κυκλοφορίες, αποκλειστικές παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, διαλέξεις και events γύρω από τον κόσμο της λογοτεχνίας τα έχουν αναγάγει σε έναν από τους πιο αγαπημένους και πιο επιδραστικούς προορισμούς για το βιβλίο. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρυσι πέρασαν από τις πόρτες των καταστημάτων Public περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πελάτες. Φέτος, λοιπόν, τα Public αποφάσισαν να εξελίξουν ακόμη περισσότερο τη σχέση αυτή, πηγαίνοντάς την ένα βήμα παρακάτω και διοργανώνοντας τα Βραβεία Βιβλίου Public 2014. Βασικός στόχος των βραβείων, όπως σημειώνουν οι άνθρωποί του, είναι η ανάδειξη των κορυφαίων ελληνικών τίτλων που κέρδισαν την αγάπη και την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού μέσα στο 2013, τιμώντας παράλληλα τους συγγραφείς και τους εκδότες τους.

Όπως είναι φυσικό, προτεραιότητα δίνεται στις αναγνωστικές επιλογές του κοινού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στη διαδικασία ψηφοφορίας σε δύο φάσεις: στην 1η φάση, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου, ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον αγαπημένο του τίτλο μέσα από μια πληθώρα ελληνικών βιβλίων που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2013. Ο κάθε αναγνώστης θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει σε μία ή και περισσότερες κατηγορίες έναν και μόνο τίτλο βιβλίου. Η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί με την ανακοίνωση των 10 δημοφιλέστερων βιβλίων ανά κατηγορία βράβευσης, από τα οποία οι αναγνώστες θα κληθούν να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή της κάθε κατηγορίας.

Οι κατηγορίες των Βραβείων Βιβλίων Public 2014 είναι οι παρακάτω: • Μυθιστόρημα της Χρονιάς (περιλαμβάνει μυθιστόρημα, διήγημα ή νουβέλα) • Non-Fiction (περιλαμβάνει δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία ή μαρτυρία) • Ποίηση • Παιδική λογοτεχνία • Εφηβική λογοτεχνία • Μαγειρική • Μεγάλες συγκινήσεις (ή αλλιώς το βιβλίο που σε έκανε να κλάψεις με μαύρο δάκρυ ή το βιβλίο που σε έκανε να γελάσεις μέχρι δακρύων!) Τα αποτελέσματα των πρώτων Βραβείων Public θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαΐου σε μία μοναδική βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο. www.publicbookawards.gr

27.3.14 – lifo

19


2

φωνή λαού απόστολος διαμαντής

Talk of the Town

O ιστορικός και συγγραφέας μας μιλάει για την ελληνική επανάσταση του 1821 και τους μύθους γύρω από αυτήν.

1

α π ό τ ο ν δ η μ ή τ ρ η κ υρ ι α ζ ή 3

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το πιο καθοριστικό γεγονός της Επανάστασης; Κατά τη γνώμη μου, το κρίσιμο γεγονός που έκρινε την υπόθεση της εξέγερσης ήταν η μύηση στη Φιλική Εταιρεία των προκρίτων της Πελοποννήσου και των Επισκόπων. Εάν ο Πετρόμπεης στη Μάνη, ο Νοταράς στην Κόρινθο και οι άλλοι πρόκριτοι, καθώς και οι μητροπολίτες, δεν συμφωνούσαν με τη Φιλική και τον Παπαφλέσσα, δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση, καθώς οι οπλαρχηγοί αλλά και οι αγροτικοί πληθυσμοί δεν θα ήταν σε θέση να εξεγερθούν μόνοι τους. Υπήρξε ενότητα όλων των τμημάτων του υπόδουλου έθνους. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι «μύθοι» γύρω από αυτή; Οι μύθοι είναι πλευρές του ιστορικού γεγονότος, δεν αντιφάσκουν προς τα γεγονότα ποτέ. Αυτό μας λένε ο Πλάτωνας και όλοι οι σύγχρονοι ιστορικοί και φιλόσοφοι, αυτό μας λέει ακόμη και ο Κλοντ Λεβί-Στρος. Κανένας μύθος δεν δημιουργείται εν κενώ και δεν υπάρχει κανένας λαός στην οικουμένη χωρίς ζωτικούς μύθους. Σε σχέση με την ελληνική επανάσταση η γνωστή «αντιμυθολογική» στάση είναι μάλλον προέκταση της πολιτικής. Η ίδια η Επανάσταση είναι ένας τεράστιος παγκόσμιος μύθος, έχει μυθικές διαστάσεις. Για πρώτη φορά η σύγχρονη Ευρώπη είδε να αναγεννιέται ένα ιστορικό έθνος και να καταρρέει μια αυτοκρατορία μετά από λαϊκή εξέγερση. Γιατί, αλήθεια, επαναστάτησαν οι Έλληνες μετά από τόσους αιώνες; Δεν επαναστάτησαν πρώτη φορά. Στους 4 αιώνες της δουλείας είχαμε καμιά εικοσαριά σοβαρές εξεγέρσεις, ήδη από τον 16ο αιώνα. Στις αρχές του 19ου, όμως, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν στα τελευταία της κι επίσης η επέμβαση των Ρώσων μετά το 1774 στα εσωτερικά της έδινε μεγάλη ασφάλεια στους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς. Δεν είναι τυχαίο που η Φιλική Εταιρεία έγινε στην Ρωσία.

20 lifo – 27.3.14

insta lifo

5

ακ ολουθ ω ν τα ς τι ς ζ ωέ ς τ ου i n s tagr a m

4

Πόσο συνυφασμένη ήταν η θρησκευτική πίστη με το ιδανικό της ελευθερίας από τους Οθωμανούς; Απόλυτα. Η καταπίεση ήταν πρωτίστως θρησκευτική. «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» έγραψε ο Υψηλάντης στην πρώτη του επαναστατική προκήρυξη. Εξάλλου, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οι πληθυσμοί ήταν ελληνορθόδοξοι, στενά δεμένοι με την Εκκλησία τους. Ήταν δυνατόν να γίνει εξέγερση στον Μοριά και στη Στερεά, εάν ήταν αντίθετοι οι επίσκοποι; Πρωταγωνιστές στον αγώνα ήταν οι απλοί ιερείς.

Οι instagrammers της εβδομάδας 1. mattlouder's photo, 2. dimitrisda83's photo, 3. kyriakos_n's photo, 4. alexandros__k's photo, 5. didaki_'s photo, 6. evelynzotou's photo Χρησιμοποίησε το hashtag #lifo για να συμμετέχεις στην καθημερινή επιλογή του lifo.gr ή στις δημοσιεύσεις αυτής της σελίδας.

6


Party like Sailor Jerry Το απολαυστικό ρούμι από την Καραϊβική υποδέχεται την άνοιξη με ένα μοναδικό πάρτι που θα θυμίζει κάτι από καλοκαίρι.

O

σουν ξεχωριστή γεύση. Από αυτή την παράδοση ξεπήδησε και το Sailor Jerry, ένα μοναδικό blend από ρούμι Καραϊβικής με φυσικά μπαχαρικά που φέρει την υπογραφή του πατέρα των οld-school tattoos, γιατί ενσωματώνει τις αξίες του: αυθεντικότητα, τέχνη, ανεξάρτητο πνεύμα, ποιότητα που «μιλά από μόνη της». Aυτή την απαράμιλλη και σχεδόν επαναστατική αίσθηση του Sailor Jerry θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά την Τρίτη 1η Απριλίου οι κάτοικοι της πόλης σε ένα μοναδικό πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στον άπαιχτο χώρο του Holy Spirit Cocktail Bar (Λαοδίκης 41, Γλυφάδα) σε μια ατμόσφαιρα που έχει γεύση από Καραϊβική. Tη μουσική της βραδιάς θα επιμεληθεί ο DJ Γιώργος Μπακαλάκος a.k.a. Nτέιβιντ. To πάρτι ξεκινά στις 21:00. Be there!

PUBLI

Νοrman «Sailor Jerry» Collins (19111973) υπήρξε σε όλη του τη ζωή ανήσυχο πνεύμα. Αντισυμβατικός και ασυμβίβαστος, έζησε με τους δικούς του όρους, μακριά από τις παραδοσιακές νόρμες. Ναύτης, μηχανικός, ηλεκτρολόγος, ραδιοφωνικός παραγωγός, έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο για τα χαρακτηριστικά οld-school tattoos του! Πρωτοποριακά και μοναδικά όπως ο ίδιος, τα tattoos του ξεχώρισαν για τα κλασικά σχέδια, τα λαμπερά χρώματα και τη μεγάλη τους διάρκεια. Χάρη στις νέες τεχνικές που ανακάλυψε, τις νέες προδιαγραφές υγιεινής και την απαράμιλλη τεχνική του έγινε γνωστός ανάμεσα στους συναδέλφους του ως ο «Άντρας» («The Man»). Από πολλούς θεωρείται ο πατέρας των old school tattoos και το έργο του συνεχίζει να επηρέαζει μέχρι σήμερα χιλιάδες tattoo artists. Στην εποχή του, οι πραγματικοί άντρες ήταν ναύτες κι έπιναν ρούμι ανακατεμένο με μπαχαρικά από την κουζίνα του πλοίου για να του δώ-

27.3.14 – lifo

21


O Νίκος Τριανταφύλλου έχει κάνει ήχο στα περισσότερα συγκροτήματα της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής, από τους Baby Guru και τους A Victim of Society μέχρι τους Melt Mountain, τους Barbara’s Straight Son και τους Le Page. Κρύβεται επίσης πίσω από το Sonic Playground, που εδώ και 12 χρόνια αποτελεί μια δημιουργική πλατφόρμα με έδρα την Αθήνα όπου συναντιούνται κατά καιρούς νέοι καλλιτέχνες, DJs, μουσικοί, συγκροτήματα, σκηνοθέτες, γραφίστες κ.ά., με στόχο να προωθήσει τη δουλειά τους και διάφορα κοινά πρότζεκτ τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Τελευταία λειτουργεί ως ένα διεθνές digital label που κυκλοφορεί διαδικτυακά singles και δουλειές από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα. «To Sonic Playground ξεκίνησε από δύο άτομα, με σκοπό να κάνει κάποιες συναυλίες και μετά, ανάλογα με το ποιοι συμμετείχαν σε αυτό, άνοιγε και τις δραστηριότητές του. Κάποια στιγμή, γύρω στο 2000, έγινε και site, που διήρκησε μέχρι το 2006. Ήταν περίεργο, επειδή κάναμε κάποια live και είχαμε μπλέξει με κάποιους τύπους που δεν ήταν σωστοί, και είπαμε γιατί να παίρνει κάποιος την ευθύνη αυτού του πράγματος και να το στήνει λάθος και να μην την πάρουμε εμείς; Και μικροί που ήμασταν ανοίξαμε μια εταιρεία» μας λέει ο Νίκος, που τον συναντάμε βράδυ στο στούντιό του. Με τη μουσική ασχολήθηκε τυχαία. Είχε σπουδάσει ηχοληψία για τον κινηματογράφο. Μέσα από τις ταινίες γνώρισε αρκετά συγκροτήματα και του άρεσε η δουλειά τους. « Ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι δημιουργικό στις ταινίες εκείνη την εποχή και το γύρισα στη μουσική, όπου έμεινα για μεγάλο διάστημα. Βέβαια, πάντα ως ηχολήπτης δούλευα. Δεν έκανα κάτι άλλο. Δεν θα έλεγα ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε στην ελληνική μουσική εναλλακτική σκηνή. Όπως και τώρα, έτσι και τότε συνέβαιναν αρκετά πράγματα όσον αφορά τις συναυλίες, τα συγκροτήματα και τις κυκλοφορίες. Γενικά, απ’ όσο θυμάμαι από πιο παλιά, όσες μπάντες σταματάνε άλλες τόσες ξεκινάνε, με τα πάνω τους και τα κάτω τους. Βλέπω μια ιστορία η οποία κάνει κύκλους με διάφορους τρόπους. Έχουν αλλάξει πράγματα προς το καλύτερο, έχουν χαθεί, ωστόσο, άλλα. Είναι, όμως, γενικότερο φαινόμενο. Δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα αυτό, αλλά με το πώς λειτουργεί η μουσική βιομηχανία. Τότε υπήρχαν πολύ λιγότερες κυκλοφορίες. Ήταν πιο δύσκολο για μια μπάντα να ηχογραφήσει και να κάνει live με τον σωστό τρόπο. Η κυκλοφορία είχε πιο πολύ νόημα. Σήμερα, το ότι έβγαλες κάτι δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για την μπάντα ή τον κόσμο. Η πληροφορία πλέον είναι τόσο ευρεία, που σε απασχολεί μόνο τη στιγμή που τη βλέπεις. Οπότε, δεν μπορώ να σου πω ότι τώρα είναι καλύτερα ή ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες. Τα πράγματα είναι διαφορετικά, και οι μπάντες και όσοι άνθρωποι ασχολούνται με τη μουσική προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες. Το Sonic Playground βασίζεται πολύ στο DIY. Μαζεύονται 5 άνθρωποι που έχουν μια κοινή ιδέα, έναν κοινό στόχο, και τον πραγματοποιούν. Αυτό είναι το ουσιαστικό στοιχείο που το καθοδηγεί. Κατά καιρούς έχουν μαζευτεί 10 άνθρωποι για να κάνουν ένα πόρταλ ή δυο μπάντες να κάνουμε δυο κυκλοφορίες ή έχει τύχει να βρεθώ με κάποιους ανθρώπους και να κάνουμε μια ταινία, ένα βίντεο, να στήσουμε ένα live ή ένα φεστιβάλ. Αυτό άλλαζε πάντα ανάλογα με τα

38 με τον

νικο τριανταφυλλου Ένα από τα πιο ταλαντούχα νέα παιδιά στο χώρο της μουσικής και ιδρυτής της πρωτοποριακής πλατφόρμας Sonic Playground μιλά στη LifO. κ ει μ εν ο : μ αρι α π απ π α  φωτ ο : π αρι σ ταβ ι τ ι αν

άτομα. Πάντα ξεκίναγε σε ένα τραπέζι. Καθόμαστε, τρώγαμε, έπεφτε μια ιδέα και λέγαμε “ας το κάνουμε”. Και το κάναμε. Ποτέ δεν είμαι μόνος μου, πάντα είναι κι άλλος κόσμος μέσα σε αυτό. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε σταματήσει να κάνουμε φυσικές κυκλοφορίες όσον αφορά το κομμάτι του label. Δεν μπορούσε να καλυφθεί το κόστος της παραγωγής, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη. Kάναμε, όμως, πάρα πολλές ηχογραφήσεις που ήταν δύσκολο να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δισκογραφικές στην Ελλάδα. Έτσι, είπαμε να κυκλοφορούμε διαδικτυακά δύο σινγκλάκια κάθε μήνα, συν κάποια sessions, τα Sunday Tapes, τα οποία είναι live ηχογραφήσεις από συγκροτήματα. Πέρα από τα ελληνικά, ακούω πολλή μουσική στο soundcloud και το bandcamp. Είναι η πρωινή μου απασχόληση, μαζί με τον καφέ. Έβρισκα κάποια συγκροτήματα από το εξωτερικό που μου άρεσαν. Τους στέλναμε mail και αρχίζαμε να δουλεύουμε με αυτούς τους ανθρώπους και τις ιδέες τους». Μέχρι τώρα έχουν βγει 15 singles και 10 Sunday Tapes. Μπορείς να τα βρεις όλα δωρεάν στο bandcamp ή να τα κατεβάσεις από το site. Ο Νίκος έχει μια αρκετά συγκρατημένη αισιοδοξία. Πιστεύει πως πρέπει να συμβαίνουν ωραία πράγματα. «Γενικά, δεν ασχολούμαι πολύ με τα άσχημα πράγματα, τα αφήνω έξω από την πόρτα. Επίσης, δεν πιστεύω ότι πρέπει να μένουν πράγματα στο συρτάρι επειδή δεν ασχολήθηκε κανένας ποτέ με αυτά και γενικά το label λειτουργεί προωθητικά ως προς τα συγκροτήματα αυτά, δηλαδή μέσα από την κυκλοφορία γίνεται προώθηση του υλικού τους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουν να χτυπήσουν την πόρτα μιας δισκογραφικής, να κλείσουν κάποια live, κάπως να τους μάθει ο κόσμος». Και το έχουν πετύχει αυτό. Ειδικά μέσα από τις συνεργασίες τους με συγκροτήματα και μουσικούς του εξωτερικού. «Όλες οι μπάντες έχουν κάνει κάτι παραπάνω. Οι κυκλοφορίες πήγαν από την πρώτη στιγμή καλά. Για τους Le Page και τους Melt Mountain π.χ. γράφτηκαν αρκετά και γενικά έχουν πολλά plays. Δεν μένω όμως σε αυτό. Δεν θα είναι στο τέλος της χρονιάς σε λίστες με τα καλύτερα, αλλά το όλο πράγμα κινείται. Ο Hibou, για παράδειγμα, μετά τη συνεργασία μας ξεκίνησε μια περιοδεία στην Αμερική και τον πρόσεξε μέχρι και το “Pitchfork”. Οι Future το ίδιο. Τώρα κάνουν περιοδεία στη Γαλλία. Είναι μια συνεχόμενη κατάσταση στην οποία δουλεύεις». Γιατί όμως είναι δωρεάν; «Ο λόγος που είναι free και λειτουργεί έτσι είναι για να ασχοληθούν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά. Όχι ότι έχει κάτι κακό το να θέλεις να βγάλεις λεφτά από αυτό που κάνεις, κάθε άλλο. Αλλά στις μέρες μας το χρήμα είναι ανασταλτικός παράγοντας, όχι απαραίτητα βοηθητικός σ’ αυτά. Όλα αυτά έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Νομίζω ότι πρέπει να κάνεις πράγματα για να μένουν ευχαριστημένοι όλοι και να μην πιέζεις τόσο κάποιες καταστάσεις, έτσι ώστε να συμβεί κάτι άλλο από αυτό που αρχικά είχες στο μυαλό σου. Καμιά φορά, αν έχεις μεγάλη εμμονή με τον στόχο σου, μπορεί να οδηγηθείς κάπου αλλού. Όλοι σκέφτονται σε κάποια φάση της ζωής τους μήπως κάνουν κάτι λάθος – είναι στο πλαίσιο της αυτοκριτικής. Το ότι συνεχίζω όμως να το κάνω όλο αυτό σημαίνει ότι δεν το έχω σκεφτεί ως λάθος». www.sonicplayground.gr/

Το Sonic Playground βασίζεται πολύ στο DIY. Μαζεύονται 5 άνθρωποι που έχουν μια κοινή ιδέα, έναν κοινό στόχο, και τον πραγματοποιούν. Αυτό είναι το ουσιαστικό στοιχείο που το καθοδηγεί. 22 lifo – 27.3.14


27.3.14 – lifo

23


BACK TO BACK THEATRE GANESH VERSUS THE THIRD REICH

Ένας ινδός ελέφαντας-θεός και ο Χίτλερ

Ο Χρήστος Παρίδης μίλησε με τους Μπρους Γκλάντουιν και Άλις Νας, καλλιτεχνικό διευθυντή και παραγωγό αντίστοιχα της αυστραλέζικης ομάδας θεάτρου που έρχεται στη Στέγη με ένα πολυσυζητημένο έργο. Συντελεστές του, άτομα με νοητική στέρηση. Η ιστορία: ένας ινδός ελέφαντας-θεός ταξιδεύει στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ για να επανακτήσει τη σβάστικα, το πανάρχαιο σανσκριτικό σύμβολο.

Μ

ία ώρα και σαράντα λεπτά χρειάζεται η αυστραλέζικη ομάδα Back to Back Theatre για να καταρρίψει μια σειρά από κοινωνικά στερεότυπα για την ομορφιά, την αναπηρία, τον φασισμό, τη χειραγώγηση, την ηθική και τον ανθρωπισμό. Τόσο διαρκεί η σπάνιας ομορφιάς κι ευαισθησίας παράσταση που αφηγείται το ταξίδι του ινδού θεού-ελέφαντα Γκανές στη ναζιστική Γερμανία, προκειμένου να διεκδικήσει από τον Αδόλφο Χίτλερ τη σβάστικα, το πανάρχαιο σανσκριτικό σύμβολο. Ένα παραμύθι για το Ολοκαύτωμα που γράφτηκε και ερμηνεύεται από τους ηθοποιούς του Back to Back Theatre σε μια παράσταση που ταράζει. Το αυστραλέζικο Back to Βack Theatre από τη δεκαετία του ’80 προκαλεί το ντόπιο αλλά και το διεθνές κοινό να αναρωτηθεί τι σημαίνει να είναι κανείς εξοβελισμένος από την κοινωνία της ομοιομορφίας. — Αν παραδεχτούμε ότι το θέατρο ήταν ανέκαθεν το καταφύγιο ανθρώπων που η κοινωνία απέρριπτε, θα λέγατε ότι το Back to Back Theatre είναι ο ιδανικός χώρος για άτομα με ευαισθησίες; Άλις Νας: Το Back to Back Theatre υπάρχει (εξαιτίας της ταυτότητάς μας ως ομάδας ηθοποιών με νοητικές διαταραχές) μέσα στην παράδοση της μη συμβατικής τέχνης και της brut art. Αλλά είμαστε ένας θίασος που καταρχάς και πρωτίστως αναφερόμαστε σε ενδιαφέρουσα σύγχρονη τέχνη. Φιλοδοξούμε ότι παράγουμε έργο το οποίο τοποθετείται δίπλα ή συνεισφέρει σε αυτό τον κανόνα, χωρίς να τοποθετούμαστε έξω από αυτό. Έχουμε στήσει παραστάσεις τρυφερές και παραστάσεις βίαιες, παραστάσεις εσκεμμένα περίπλοκες και παραστάσεις που είναι πάρα πολύ αστείες. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ευαισθησία όσο η δημιουργική εργασία –σε οποιαδήποτε μορφή– που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά θέματα τα οποία μιλούν σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά που γίνεται από το σύνολο των ηθοποιών μας

24 lifo – 27.3.14


είναι, παραδόξως, πολύ έξυπνη. Αυτό αποτελεί συχνά αποκάλυψη για το κοινό. — Η Αυστραλία, με τη γεωγραφική και την ιστορική απόσταση από την Ευρώπη, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τους καλλιτέχνες; Μπρους Γκλάντουιν: Η θεατρική μας ομάδα προσφέρει μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας. Σε ένα ποσοστό αυτό οφείλεται στην περιοχή όπου έχουμε τη βάση μας, την Αυστραλία. Αλλά, ακόμα κι εκεί, βρισκόμαστε μακριά από το επίκεντρο πολιτισμού της, στην περιφέρεια, που από ορισμένες απόψεις είναι μικρή και απομονωμένη, κι έτσι καταλήγουμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μέρος της πρόκλησης είναι να επιμελούμαι μια δουλειά που συνδέεται με καθέναν από τους ηθοποιούς, οδηγώντας τους σε ένα δημιουργικό ταξίδι που τους ωθεί ή τους προκαλεί.

Π

οιοι είναι οι στόχοι της ομάδας από το 1987 μέχρι σήμερα και ποιοι νομίζετε ότι πρέπει να είναι από δω και πέρα; Μ.Γ.: Ο θίασος ξεκίνησε σε μια εποχή απο-ιδρυματοποίησης των ανθρώπων με νοητική υστέρηση, μέσα της δεκαετίας του ’80. Υπήρξε τότε στροφή της κυβερνητικής πολιτικής, που ξεκίνησε να στεγάζει και να υποστηρίζει τους διανοητικά δυσλειτουργικούς. Πριν από αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με τέτοιου είδους προβλήματα έμπαιναν σε ιδρύματα που στεγάζονταν σε μεγάλα βικτωριανά κτίρια στις παρυφές των πόλεων. Καθώς αυτά τα ιδρύματα έκλεισαν, εξασφαλίστηκαν κονδύλια για στέγαση, δραστηριότητες και απασχόληση αυτών των ανθρώπων. Στο Γκίλονγκ, όπου έχουμε τη βάση μας, υπάρχει μια αρκετά ζωντανή καλλιτεχνική σκηνή κι ένας αριθμός καλλιτεχνών που άρπαξαν την ευκαιρία κι έτρεξαν workshops για ανθρώπους με δυσλειτουργίες. Είναι σχεδόν αδύνατον να κάνεις θέατρο, αν δεν συνεργαστείς. Οπότε, το θέμα είναι τι πράττεις όταν αυτές οι ιδιοσυγκρασιακές ιδέες αντιμετωπίζονται με μαστοριά στο πλαίσιο του θεάτρου. Δεν βλέπουν όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας τον εαυτό τους ως διανοητικά δυσλειτουργικό. Έτσι, ακόμα και αν οι θεατές βλέπουν κάποιον επάνω στη σκηνή και σκέφτονται «αυτός έχει σίγουρα διανοητική υστέρηση», οι ηθοποιοί δεν μπαίνουν σ’ αυτήν τη λογική. Α.Ν.: Ξεκινήσαμε κάνοντας σπουδαίο θέατρο, βγαλμένο από την καρδιά και το μυαλό της ομάδας μας – αυτό νομίζω ότι το καταφέραμε. Όσο για το μέλλον, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το πού στοχεύουμε, καθώς είναι σαν να ακολουθούμε ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος της αφήγησης. Τρέμω κάθε φορά που προχωράμε μέσα σ’ αυτό το δάσος. — Πώς εμπνευστήκατε το «Ο Γκανές ενάντια στο Τρίτο Ράιχ»; Η ιδέα ότι ο ινδός ελέφαντας-θεός ζητάει από τον Χίτλερ τη σβάστικα είναι καταπληκτική… Α.Ν.: Όλες μας τις δουλειές τις ξεκινάμε μέσα από μία διαδικασία συζήτησης, έρευνας, αυτοσχεδιασμού και γραψίματος. Καμιά φορά παίρνουμε ιδέες από τις προσωπικές μας εμπειρίες, αλλά πάντα τις εξελίσσουμε σε μυθοπλασία. Πρόκειται για ένα μακρύ και κυκλικό μονοπάτι με πολλές αποκλίσεις και λάθος αφετηρίες. Όταν ξεκινήσαμε να δημιουργούμε αυτή την παράσταση, ένας ηθοποιός παθιάστηκε με τον Γκανές κι ένας άλλος ήρθε στην πρόβα ντυμένος κάπως σαν νεοναζί. Μέσα σε ένα απόγευμα πλάσαμε το πρώτο επίπεδο της παράστασης. Μ.Γ.: Όταν καταλήξαμε στην ιστορία του Γκανές που ταξιδεύει στη ναζιστική Γερμανία για να διεκδικήσει τη σβάστικα, σκεφτήκαμε

ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική ιστορία, αλλά δεν ήταν το έργο που θέλαμε. Στην πραγματικότητα, δεν είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Περιμέναμε δυο χρόνια, αλλά κάποτε ήρθε η κρίσιμη στιγμή, οπότε και αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι οι λόγοι που δεν μας επέτρεπαν να το κάνουμε στην ουσία θα το έκαναν μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εξερεύνηση γύρω από την πολιτιστική ιδιοποίηση και το ποιος έχει το δικαίωμα να λέει συγκεκριμένες ιστορίες. — Οι ηθοποιοί δημιουργούν αμηχανία στο κοινό; Μήπως με αυτό τον τρόπο κατανοούν αυτούς τους ανθρώπους ή νιώθουν ενοχές για τη συμπεριφορά τους απέναντί τους; Μ.Γ.: Το κοινό παρακολουθεί και σκέφτεται: «Βλέπω έναν διανοητικά προβληματικό άνθρωπο. Έχει ή όχι διανοητική υστέρηση αυτός ο άνθρωπος; Ξέρει τι κάνει; Έχει τον έλεγχο αυτού που κάνει;». Αυτές είναι οι ερωτήσεις που περνούν από το μυαλό των θεατών και δημιουργούνται από το θεμελιώδες γεγονός ότι παρακολουθούν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Όταν ανεβάζουμε ένα έργο ως ομάδα, αυτό λειτουργεί θετικά προκειμένου να ερευνήσουμε αυτή την αμηχανία. Μη σας πω ότι υπήρξαν φορές που στις πρόβες δεν ήμουν βέβαιος αν έβλεπα αυτοσχεδιασμό ή πραγματικές στιγμές ανάμεσα στους ηθοποιούς. — Στις διεθνείς σας τουρνέ αντιμετωπίσατε την απόρριψη ενός κοινού που ενδεχομένως δεν θέλει να ταράζονται οι νόρμες του; Στην Αυστρία, μια κοινωνία ακραία συντηρητική όπου έχετε βραβευτεί, πώς σας αντιμετώπισε το κοινό; A.Ν.: Γενικότερα, το κοινό που βλέπει τη δουλειά μας είναι ανοιχτό απέναντι στην περιπέτεια και στο άγνωστο. Διψάει για θεατρικούς ακροβατισμούς.. Όλως περιέργως, μερικές φορές το πιο δύσκολο μέρος να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας είναι η πόλη μας, το Γκίλονγκ, μια μετα-βιομηχανική πόλη με πληθυσμό 280.000 κατοίκους, μία ώρα από τη Μελβούρνη. Είναι λοιπόν το σχόλιό μας πάνω στη σύγχρονη κοινωνία του Γκίλονγκ, πώς είναι να ζεις έξω από αυτό που θα λέγαμε νόρμα στο Γκίλονγκ. Όταν παρουσιάσαμε τον Γκανές στο Φεστιβάλ της Βιέννης το 2012, το κοινό μπορώ να πω ότι ήταν απίστευτα καλλιεργημένο και θετικά προετοιμασμένο για μια φιλόδοξη θεατρική δουλειά. Σε ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση κάποιος ρώτησε: « Έχετε πάει την παράσταση στο Βερολίνο; Αναρωτιέμαι πώς θα την αντιμετώπιζαν εκεί…». Ήταν ξεκάθαρο ότι κάποιοι Βιεννέζοι θεατές ήταν της άποψης ότι ένα έργο σχετικά με τον Χίτλερ δεν αφορούσε την Αυστρία αλλά τη Γερμανία… — Νομίζετε ότι, τελικά, οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς στις φιλανθρωπικές και ουμανιστικές τους διαθέσεις; Α.Ν.: Ο κόσμος, οι άνθρωποι, είναι πολύ άνισοι στην ικανότητά τους να στηρίζουν τους συνανθρώπους τους. Έτσι, δεν είναι φρόνιμο να κάνουμε γενικεύσεις σχετικά με τη συλλογική ικανότητα για γενναιοδωρία και ενσυναίσθηση. Το Back to Back Theatre ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει θέατρο από εκεί που μοιάζει αδύνατο να δημιουργηθεί. Όπως είπε κάποτε ένας ηθοποιός μας: «Πηγαίνουμε σε μέρη που στην πραγματική ζωή δεν μπορείς να πας». Προεκτείνοντάς το, θα πω ότι η ελπίδα μας είναι πως η δουλειά του θεάτρου επιτρέπει στους ανθρώπους να φαντάζονται ένα μέρος που θα ήταν αδύνατο να μπορούσαμε να επισκεφθούμε ατομικά ή συλλογικά. Δουλεύουμε στο θέατρο επειδή πιστεύουμε ολόψυχα ότι συνεισφέρει στην οικοδόμηση μιας πολιτισμένης κοινωνίας, στην καθοδήγηση και την άνθηση της φαντασίας. ¶

ΙNFO Back to Back Theatre «Ganesh Versus the Third Reich» 2-5 Απριλίου 2014 Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 20:30 Κεντρική Σκηνή Λεωφόρος Συγγρού 107-109 www.sgt.gr

27.3.14 – lifo

25


city vibe

Αθόρυβα, αλλά συστηματικά, ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο με κωδική ονομασία « Έργο Αθήνα». Το φιλόδοξο σχέδιο σκοπεύει να συνεισφέρει στην αναζωογόνηση της πρωτεύουσας, κινούμενο σε τέσσερις βασικούς άξονες: στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού και στη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.

Εργο Α Από τον Δημήτρη Κυριαζή

26 lifo – 27.3.14


1.

βίλα «αμαλία» Στο σημείο όπου υπήρχε για χρόνια η κατάληψη της βίλας «Αμαλία» επί της Αχαρνών 8082 θα λειτουργήσει σύγχρονο σχολείο με εργαστήρια, χώρους πληροφορικής κ.λπ. Ο χώρος αποτελείται από δύο διατηρητέα όμορα κτίρια, τα οποία θα ενοποιηθούν. Η συνολική ανάπλαση θα στοιχίσει 3.500.000 ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί τη σχολική περίοδο 2015-2016. Το «κτιριακό σύμπλεγμα» περιγράφεται από δύο κτίρια με κοινό αίθριο χώρο – από τη μία ήταν η πάλαι ποτέ λεγόμενη «έπαυλη Αργυρόπουλου» (υπήρξε κατοικία του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου) και από την άλλη ένα κτίριο που λέγεται ότι υπήρξε κατοικία του Ιωάννη Ράλλη, του πρωθυπουργού της διορισμένης κατ’ εντολήν των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων κυβέρνησης (1943).

Αθήνα ινfο Δείτε όλα τα έργα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του σχεδίου «Έργο Αθήνα» στο www.developathens.gr.

27.3.14 – lifo

27


city vibe

Τ 9.

κατασκευή βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών σε κυψέλη και μεταξουργείο Κτίζονται δύο νέοι βιοκλιματικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο ένας σε οικόπεδα επί της οδού Νεοχωρίου 5, στην Άνω Κυψέλη (χωρητικότητας 16 νηπίων και 13 βρεφών), ο οποίος θα στοιχίσει 806.964 ευρώ, και ο άλλος στο Μεταξουργείο, στη διασταύρωση των οδών Λεωνιδίου και Θερμοπυλών, με κόστος 1.418.173 ευρώ.

10.

σεράφειο κολυμβητήριο Στη θέση του κατεστραμμένου από τον σεισμό του 1999 Σεράφειου Κολυμβητηρίου κατασκευάζεται κλειστό κολυμβητήριο και συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με χώρους πρασίνου και κοινωνικής υποστήριξης. Το έργο θα κοστίσει 13.963.000 ευρώ.

ο σχέδιο τελεί υπό την εποπτεία της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής του Δήμου (ΕΑΤΑ), η οποία συνεργάζεται στενά με διάφορους θεσμικούς φορείς, όπως τα εμπορικά επιμελητήρια, τα υπουργεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί κ.ά. Αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται 31 έργα, προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ. Έτοιμα προς δημοπράτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι άλλα 27 έργα με προϋπολογισμό 65,1 εκατ. ευρώ, ενώ στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται 26 έργα ύψους 47,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το σχέδιο θα απορροφήσει κονδύλια 174 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα 120 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο δήμος «φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του κράτους και να δώσει δημιουργικές ενέσεις σε τομείς που τις χρειάζονται». Η σημαντική αναβάθμιση του αστικού χώρου, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η άνθηση της νέας επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα κορυφαία αποτελέσματα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με τον κύριο Λιβάνιο. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές του σχεδίου είναι η αξιοποίηση σημαντικών υποδομών του κέντρου της Αθήνας, όπως και η ανάκτηση του δημόσιου χώρου, που είχε αφεθεί στη μοίρα του. Αρκετά ιστορικά κτίρια του κέντρου ανακαινίζονται και επισκευάζονται με σκοπό να ξαναχρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ως «φυτώρια» επιχειρηματικότητας αλλά και ως παραδοσιακοί εμπορικοί χώροι, όπως, για παράδειγμα, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Κοινόχρηστοι χώροι αναβαθμίζονται και βελτιώνονται αισθητικά με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης.

2. ΑνακατασκευΗ ΚΕντρων ΥγεΙας σε ΚυψΕλη και ΠατΗσια Οικοδομικές και μηχανολογικές επεμβάσεις απαραίτητες για την ανάπλαση των χώρων και τον εκσυχρονισμό της λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων του 5ου και 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος , με ταυτόχρονη ανανέωση του εξοπλισμού τους. Ο προϋπολογι-

28 lifo – 27.3.14

σμός του έργου είναι 1.913.040 ευρώ για το κέντρο της Κυψέλης και 1.127.934 ευρώ για τα Πατήσια.

3. ΠλατεΙα ΑγΙου ΓεωργΙου, ΚυψΕλη Ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Η πλατεία θα αναδιαμορφωθεί ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία των 4.000 τ.μ., όπως ο φανοστάτης του Τσίλερ και η ίδια η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι μία από τις πιο γνωστές και όμορφες πλατείες της Κυψέλης και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γύρω περιοχή.

4. ΑνΑπλαση κοινΟχρηστου χΩρου στην ΟδΟ ΠΑφου Αναπλάθεται ο κοινόχρηστος χώρος της οδού Πάφου σε μία ιδιαίτερα προβληματική γειτονιά, τον Άγιο Νικόλαο, στα Κάτω Πατήσια. Ο χώρος όπου γίνεται η παρέμβαση είναι 2.720 τ.μ. και περιβάλλεται από πενταώροφες πολυκατοικίες. Η παρέμβαση θα επεκταθεί ως τη Μιχαήλ Βόδα, έναν από τους πιο ωραίους δρόμους της Αθήνας, καθώς πρόκειται για έναν διευρυμένο κοινόχρηστο χώρο μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων κατά μήκους της οδού Πάφου, από την οδό Αχαρνών έως τη Μιχαήλ Βόδα. Η παρέμβαση αποσκοπεί στην αύξηση της επιφάνειας της παιδικής χαράς και της λειτουργικότητάς της, στην αύξηση του πρασίνου, στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και της κυκλοφορίας των πεζών. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 530.000 ευρώ.

5. 4ο Ειδικο Σχολειο Αθηνων Το υπάρχον κτίριο επί της οδού Ταϋγέτου 60 θα επισκευαστεί και θα μετατραπεί σε σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το σχολείο θα αποτελείται από ένα ενιαίο κτίριο με εσωτερική αυλή και θα περιλαμβάνει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, ειδική αίθουσα ψυχολόγου, ιατρείο, ειδική αίθουσα κοινωνικής λειτουργού, ειδική αίθουσα λογοθεραπείας, βιβλιοθήκη λογοθεραπείας, γενική βιβλιοθήκη, εργαστήριο εργοθεραπείας, σωματογνωσίας και αισθητηριακής αγωγής, εργαστήριο χειροτεχνίας, φυσιοθεραπευτήριο, χώρους υγιεινής, γυμναστήριο, χώρους ανάπαυσης και βοηθητικούς χώρους. Θα στοιχίσει 1.210.000 ευρώ.

6. Δημοτικη Αγορα Κυψελης Θα αποκατασταθεί το διατηρητέο κτίριο της

Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης με γνώμονα τη διατήρηση της τυπολογίας και του χαρακτήρα του κτιρίου, το οποίο έχει κηρυχθεί από το 2005 το νεότερο μνημείο Δημοτικής Αγοράς. Στόχος είναι το κτίριο να γίνει πόλος έλξης της τοπικής κοινωνίας, με καταστήματα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η συνολική ανάπλαση θα κοστίσει 2 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των δαπέδων, την αποκατάσταση των σαθρών τμημάτων, την καθαίρεση τοίχων για τη δημιουργία μεγαλύτερων καταστημάτων, την τοποθέτηση ομοιογενών κουφωμάτων και την κατασκευή στην όψη της οδού Σύρου προστατευτικού ρολού ασφαλείας (υπάρχει ήδη ένα στην πρόσοψη της Φωκίωνος Νέγρη). Πριν από περίπου έναν χρόνο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων είχε δώσει έγκριση για την αποκατάσταση ενός τμήματος της Αγοράς, όπου στεγάστηκαν και λειτουργούν Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και Σημείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (ΣΕΔ) του Δήμου Αθηναίων.

7. Κεντρο Αναπτυξης Επιχειρηματικοτητας Το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας. Θα γίνει νέα διαρρύθμιση, ώστε να διατηρηθεί η συμμετρική διάταξη και η οργανωμένη εκμετάλλευση των χώρων με τρόπο λειτουργικό για τους χρήστες, ενώ θα εγκατασταθούν νέοι ανελκυστήρες, προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως η κύρια όψη, το κεντρικό κλιμακοστάσιο, η κεντρική είσοδος και η «μνημειακή» αίθουσα του δευτέρου ορόφου, θα διατηρηθούν. Όλη η ανάπλαση θα κοστίσει 4.975.000 ευρώ.

8. Πλατεια Βαρναβα Θα γίνει ανάπλαση συνολικής έκτασης 3.500 τ.μ. με επίκεντρο την πλατεία Βαρνάβα στο Μετς, στη συμβολή των οδών Εμπεδοκλέους, Παρμενίδου, Στίλπωνος, Πύρρωνος, Μελισσού, Κρήσιλας και Πρόκλου. Θα αυξηθεί το πράσινο, θα στηθούν πέργκολες και θα τοποθετηθεί δάπεδο που θα μειώνει την αστική θερμοκρασία το καλοκαίρι, θα διαπλατυνθούν η πλατεία και τα περιμετρικά πεζοδρόμια, θα τοποθετηθούν παγκάκια και θα ενισχυθεί ο φωτισμός. Το συνολικό έργο θα στοιχίσει 560.000 ευρώ.

11.

αποκατάσταση πρώην κτιρίων καπαψ Τα κτίρια του ΚΑΠΑΨ επί των οδών Χατζηκωνσταντή, Λάμψα, Τριφυλίας και Λάκωνος αποκαθίστανται και αξιοποιούνται ως χώροι αναψυχής, διατήρησης και έκθεσης υφιστάμενων μηχανημάτων, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα διώροφο κτίριο και επτά εφαπτόμενα ισόγεια κτίρια. Το έργο θα στοιχίσει 873.061.

12.

πολιτιστικός χώρος θεοτοκοπούλου Αποκαθίσταται το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34 στα Πατήσια. Θα αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Το κτίριο θα επισκευαστεί, χωρίς να μεταβληθεί η διαρρύθμισή του, αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Το έργο θα στοιχίσει 723.800 ευρώ.


27.3.14 – lifo

29


μουσικη

nightstalker

h πιο μεγαλη ωρα ειναι τωρα Ο frontman και εγκέφαλος της θρυλικής μπάντας Aργύρης Γαλιάτσος μιλά στη LifO λίγο πριν από τη συναυλία για τα 25α γενέθλιά τους. Από την Μπιάνκα Μπογδάνου. Φωτό: Freddie F.

30 lifo – 27.3.14


Π

ότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική; Ξεκίνησα να παίζω κιθάρα στα έξι, αλλά μεγάλωσα σε οικογένεια με πολλούς μουσικούς. Ο παππούς μου ήταν ντράμερ στην Τρούμπα. Είχε παίξει με τον Χιώτη, τον Εσκενάζυ, τους πάντες. Επίσης, έπαιζε κόρνο στη Λυρική Σκηνή και ο αδερφός του έπαιζε τρομπέτα και μπάσο. Αυτός ο θείος έμενε δίπλα στο σπίτι μας κι έβγαινε κάθε μέρα στην αυλή και έκανε ασκήσεις με την τρομπέτα. Ήταν κάπως αναπόφευκτο να ασχοληθώ και εγώ με τη μουσική.

— Πότε αποφάσισες να φτιάξεις μπάντα; Μέχρι το 1988, που πήγα φαντάρος, είχα μια μπάντα και παίζαμε κυρίως μέταλ διασκευές εδώ στο σπίτι. Το πρώτο μου ροκ live ήταν ως ντράμερ αντικατάστασης στους Vaal το 1986, στη Rainbow. Μετά τη θητεία μου στο στρατό πετυχαίνω τον Ηλία και αποφασίζουμε να κάνουμε μια μπάντα. Μπαίνει και ο φίλος του ο Αντώνης τότε και πάνω που συζητούσαμε ποιος θα τραγουδάει, αποφάσισα να τραγουδάω εγώ, ο ντράμερ. Έτσι σχηματίζεται το αρχικό σχήμα των Nightstalker το 1989. Το όνομα το πήραμε ανοίγοντας στην τύχη ένα λεξικό. Το ανοίξαμε, πέσαμε πάνω στη λέξη, αυτό ήταν. — Πώς ήταν η Αθήνα τότε; Καμία σχέση. Τέλη του ’80, που ήμασταν μεταλλάδες, έβγαιναν από τα καφενεία και μας κυνηγούσαν. Ακούγαμε ό,τι θες στον δρόμο. Υπήρχαν τότε διάφορες ενεργές υποκουλτούρες. Ήταν οι πάνκηδες, οι ροκαμπιλάδες, οι σκινάδες, οι μεταλλάδες. Εμείς μονίμως πλακωνόμασταν με τους σκινάδες. Κάναμε παρέα με τους πάνκηδες κι έτσι ήμασταν αυτομάτως εχθροί. Στο καφενείο «Ελλάς», στην πλατεία Πλαστήρα όπου μεγαλώσαμε, υπήρχε ένα συνονθύλευμα χίπηδων, μεταλλάδων και πάνκηδων και λίγο πιο κάτω ήταν το Bright Shoe, όπου μαζεύονταν οι σκινάδες. Γινόταν κάθε μέρα χαμός, πλακωνόμασταν στον δρόμο. Ήταν διαφορετικά τα πράγματα τότε. Θυμάμαι ένα μαγαζί που πηγαίναμε, το λεγόμενο «Βικτώρια», στη Νίκαια. Βρισκόταν ανάμεσα σε δύο αστυνομικά τμήματα και τελικά το ανατίναξε ο ΕΛΑ. Ήταν γεμάτο χούλιγκαν του Ολυμπιακού, αν έβγαζες κίτρινο αναπτήρα, σε πέταγαν έξω με τις κλοτσιές. Είχαν πάει εκεί οι Motorhead κι έβαλαν τον ντράμερ και τον κιθαρίστα να παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο τους ξεβρακώσανε, τους βάλανε κωλόχαρτο στον κώλο που έφτανε μέχρι κάτω στο πάτωμα και τους δώσανε από μια μεγάλη μπίρα. Μετά βάλανε φωτιά στο χαρτί κι έπρεπε να πιουν την μπίρα πριν καεί ο κώλος τους (γέλια). Ήμασταν πρωτόγονοι τότε, μωρέ! — Γιατί επέλεξες να γράφεις αγγλικό στίχο; Τι να πω, παίξε σκυλάδικα με αγγλικό στίχο. Γίνεται; Θυμάσαι έναν ραδιοφωνικό σταθμό που λεγόταν «Freedom»; Το διαφημιστικό του έλεγε τότε «ακούστε ελληνικό ροκ» και το όνομα του σταθμού ήταν Freedom! Άσε μας, ρε φίλε. — Πότε κατάλαβες ότι δεν θα ζούσες μια κανονική ζωή, δουλειά-σπίτι, σπίτι-δουλειά; Μετά τον στρατό δούλεψα για λίγο στον Δήμο Βύρωνα, βοήθησα στη διαμόρφωση του Θεάτρου Βράχων. Χειρωνακτική δουλειά. Μετά ανέλαβα ένα στούντιο στα Εξάρχεια, το Echo Master. Στην αρχή το δούλευα κανονικά, μετά από λίγο καταλήξαμε να είμαστε εκεί μέσα μόνο εμείς, ε, και κάπου εκεί κατάλαβα ότι δεν θα έκανα μια φυσιολογική ζωή, αφού δεν με κάλυπτε. — Θεωρείσαι ένας από τους χαρισματικότερους frontmen στην Ελλάδα. Πότε αποφάσισες να αφήσεις τα ντραμς και γιατί; Σταμάτησα να παίζω ντραμς το 2000, γιατί το χέρι μου σταμάτησε να δουλεύει κανονικά. Ήταν και εξαντλητικό να παίζεις και να τραγουδάς ταυτόχρονα. Μεγαλώνοντας απέκτησα και πρόβλημα κυκλοφορικό και πλέον, και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να το ξανακάνω. Πάντως, η καλύτερη περίοδος των Nightstalker είναι τώρα. Είναι όλα εντονότερα. — Αν σου δινόταν η ευκαιρία να συνεργαστείς με οποιονδήποτε μουσικό, ποιος θα ήταν αυτός; Ο James Leg και ο Lemmy. Είχαν έρθει οι Motorhead την πρώτη φορά στην Αθήνα και ήξερα ότι έμεναν στο President. Κατά τις δύο το βράδυ πάω στη ρεσεψιόν και ζητάω να με συνδέσουν με το δωμάτιο του Ian Kilmister. Τον καλεί, μου το δίνει και μετά από λίγο το σηκώνει ο Lemmy, του λέω είμαι φαν, μου λέει «fuck you, I ’m sleeping» και μου το κλείνει. Βγαίνω έξω που περίμεναν οι φίλοι μου ενθουσιασμένος, «μου μίλησε ο Lemmy, μου είπε “fuck you, I ’m sleeping”!». Χαιρόμασταν όλοι μαζί. Την επόμενη μέρα, στη συναυλία, πήγα από το πρωί για να δω και το soundcheck. Με το που ξεκινάει θυμάμαι το «fuck you» και αρχίζω να σκαλώνω. Αρχίζω να τον βρίζω «που θα μου πεις εμένα» και τέτοια. Σταματάει το check και ρωτάει «Who is this guy? Throw him out». Με πετάνε έξω, αλλά βρίσκω τους Flames που παίζανε support, παίρνω το πιατίνι του ντράμερ, το κουβαλάω –και καλά, να μη φαίνομαι– και ξαναμπαίνω. — Ταξιδεύεις πολύ. Ποιο είναι το σημαντικότερο ταξίδι της ζωής σου; Το ταξίδι στην Ουγκάντα. Πήγαμε με ιεραποστολή, μέσω μιας φίλης η οποία σπούδαζε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εικόνων και μας γνώρισε έναν ορθόδοξο παπά από την Ουγκάντα που ζούσε στην Αθήνα. Κάτσαμε δεκαεπτά ημέρες και χαλάσαμε 150 ευρώ. Να δεις εκεί κάτι μόδες να μην το πιστεύεις. Μεταχειρισμένα παπούτσια φοράνε όλοι. Παιδάκι να φοράει παπούτσι 42 νούμερο – θα μεγαλώσει εκεί μέσα. Να δεις εφευρετικότητα, να φτιάχνουν παπούτσια από πλαστικά μπουκάλια, κορίτσια που μαθαίνουν πατρόν πάνω σε σακιά τσιμέντου. Ανακυκλώνονται τα πάντα. Πήγαμε σε έναν παραδοσιακό γάμο και καθίσαμε δίπλα στον γαμπρό τη στιγμή που αντάλασσαν δώρα οι οικογένειες. Ήταν οι κολοκύθες γεμισμένες με αλκοόλ, τα ζώα κι εμείς. Μας λέγανε πριν πάμε να μη βγαίνουμε το βράδυ και να προσέχουμε και τέτοια. Έπρεπε να με δεις ξημερώματα να κάνω καραόκε το Sympathy for the Devil, να κάνουν backing vocals τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια και να γίνεται πάρτι. Πήγαμε και τέσσερις μέρες στη σαβάνα σαφάρι με το βαν. Φτάνουμε κοντά σε μια αγέλη ελεφάντων, βγαίνει ο οδηγός έξω, μας λέει «βγείτε, αλλά κάντε μόνο ένα βήμα». Με το που βγαίνουμε εμείς, γυρνάει ο ελέφαντας κατευθείαν, ανοίγουν τ’ αυτιά του και χτυπάει το πόδι στη γη. Για πότε μπήκαμε μέσα στο βαν δεν φαντάζεσαι!

☛ ΙNFO *Οι Nightstalker γιορτάζουν τα 25α γενέθλιά τους την Παρασκευή 4 Απριλίου στο Gagarin 205. Η συναυλία θα έχει special guests. Εισιτήριο: 10 ευρώ.

— Είναι όντως τόσο τρομακτικοί από κοντά, ε; Εκεί και τα μυρμήγκια είναι τρομακτικά. Εκεί υποτίθεται ότι είναι οι πηγές του Νείλου. Οι κροκόδειλοι είναι έξι μέτρα. Μείναμε σε σκηνές με πινακίδες που έγραφαν «μην αφήνετε φαγητό έξω, προσελκύει άγρια ζώα». Γνωρίσαμε κάτι παιδιά και λέω «το βράδυ, πάρτι». Βάλαμε μια φωτιά σε έναν λάκκο, ήπιαμε κάτι μπίρες. περάσαμε ωραία. Κατά τις δέκα έκλεισε και η γεννήτρια, έσβησαν τη φωτιά, είπαν καληνύχτα, εγώ λέω θα κάτσω έξω – την είχα δει ότι είμαι στην Αντίπαρο. Μετά από καμιά ώρα αρχίζει ένα ζευγάρι ύαινες να με περικυκλώνει, φωνάζοντας η μία στην άλλη. Εγώ να έχω «κατεβάσει» όλα τα ντοκιμαντέρ για ύαινες στο κεφάλι μου, προσπάθησα να κοιμηθώ, μετά λέω «καλύτερα να έχω το ένα μάτι κλειστό» – φυσικά δεν κοιμήθηκα λεπτό. Αλλά δεν με έφαγαν. — Ποια είναι η κοσμοθεωρία σου; Τι εννοείς; Ενέργεια είμαστε, ρε. Και ο ήλιος από τι είναι; Θερμότητα και φως. Από το ίδιο υλικό είναι τα πάντα. We are the children of the Sun. ¶ 27.3.14 – lifo

31


απο τον m. hulot. πορτρετο: freddie f.

οιAθηναίοι

πολύ σφιγμένα, επειδή ήταν ζόρικα τα μεροκάματα, αλλά, παρά τις όποιες δυσκολίες και τραγωδίες πέρασαν οι άνθρωποι –κι αυτοί βασανίστηκαν πάρα πολύ στη ζωή τους–, ήμασταν μια πάρα πολύ χαρούμενη οικογένεια. Αυτό που μου πέρασαν είναι ότι δεν υπάρχουν όρια στα θέλω, ότι μπορείς να μπεις μέσα στο όνειρό σου και να το ζήσεις και μια μέρα αυτό που θέλεις θα το πετύχεις. Θυμάμαι τον μπαμπά μου να μου λέει «το μόνο που δεν έχουμε είναι λεφτά».

q Ήμουν κλειστό παιδί, μαζεμένο στον εαυτό του και σε έναν δεύτερο ρόλο πάντα, παρά το γεγονός ότι ήμουν το πρώτο παιδί. Από πολύ μικρή θυμάμαι μια διαρκή πάλη να γίνω λίγο καλύτερη και σε κάτι άλλο. Μετά τα 40 που άρχισα να ξεσκαλίζω μνήμες θυμήθηκα τον θείο μου, έναν άνθρωπο που πέθανε σπουδάζοντας –έπαιρνε συνέχεια πτυχία–, να με βάζει στο τραπέζι της κουζίνας και να μου λέει «εσύ μια μέρα θα μας λες τις ειδήσεις στην τηλεόραση και μετά θα μας καληνυχτίζεις και θα είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι». Αυτή ήταν μια εικόνα που έβαλε μέσα στο κεφάλι μου και δεν ξέρω αν λειτούργησε – πάντως γνώριζα από πάντα ότι ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Ο άνθρωπος είναι σαν να προγραμματίζεις κομπιούτερ, τελικά. Μπορεί να λειτουργεί και έτσι.

q Στον ελληνικό Βορρά βρέθηκα για πρώτη φορά σε εκπαιδευτική εκδρομή στο δημοτικό. Μας έδειξαν πώς δουλεύει μια εφημερίδα και γύρισα και είπα στη φίλη μου την Πόλυ: «Εγώ μια μέρα θα κάθομαι σε αυτό το γραφείο». Και στα 15 μου πήγα και χτύπησα την πόρτα του Λευτέρη Κογκαλίδη για να γίνω μέλος της ομάδας της «Νεολαίας», μιας σελίδας κάθε Κυριακή που την έγραφαν μαθητές και είχε ό,τι αφορούσε τους πιτσιρικάδες. Την επόμενη χρονιά μού ανέθεσε τον συντονισμό της ομάδας, έτσι, μετά το σχολείο, πήγαινα στην εφημερίδα και μάθαινα τη δουλειά.

q Δεν είχα ποτέ μόνιμη σχέση εργασίας, ήμουν με μπλοκάκι όλη μου τη ζωή. Κατέβηκα στη Αθήνα παρακαλώντας να βρω δουλειά. Πολύ ψαρωμένη. Ήμουν όμως σφουγγάρι και ακόμα είμαι, πάντα έκλεβα από τις ζωές των άλλων. Αν ακούσω κάτι, δεν το βγάζω από το κεφάλι μου για χρόνια. Βρήκα δουλειά στο «Τρεις στον Αέρα» που έκαναν τεράστιοι δημοσιογράφοι: Παπαδάκης, Διγενή… Έμαθα από αυτούς τους ανθρώπους πώς γίνεται η τηλεόραση, ήταν απίστευτο σχολείο. Έπρεπε να τρέξεις να βρεις το θέμα σου, να το τρακάρεις, δεν υπήρχαν τότε το Ίντερνετ και οι ευκολίες.

q Ήμουν παιδί με ανησυχίες, το έψαχνα, έτσι η μία εκπομπή τελείωνε κι έφερνε την άλλη. Κράτησε για κάνα δυο χρόνια αυτό το πράγμα και μετά ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι μου και σταμάτησα τα πάντα. Όταν χάθηκε ο άντρας μου σε δυστύχημα, ανέβηκα πάλι στη Θεσσαλονίκη, για να είμαι κοντά στους δικούς μου. Για καλή μου τύχη άνοιγε σταθμό ο ΑΝΤ1 και πήρα μια πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο 6-7 το πρωί. Ταυτόχρονα, έκανα και ρεπορτάζ για την ΕΡΤ. Όταν άνοιξε ο τηλεοπτικός σταθμός του ΑΝΤ1, άρχισα να δουλεύω στις ειδήσεις. Ήταν άνοιξη του 1992, είχε μόλις διαλυθεί η πρώην Σοβιετική Ένωση, είχαν αλλάξει οι χάρτες στα Βαλκάνια και στη Γιουγκοσλαβία γινόταν πόλεμος. Μου δόθηκε μια τρομερή ευκαιρία, επειδή είχαν αρρωστήσει οι πολεμικοί ανταποκριτές –ο Νικόλας Βαφειάδης και ο Αργύρης ο Ντινόπουλος– και άκουσα τον Παγιατάκη (που έκανε τέτοιου είδους αποστολές) να λέει στο τηλέφωνο «δεν μπορώ να πάω, έχω δουλειά». Σκέφτηκα ότι είναι η ευκαιρία της ζωής μου. Του είπα «θα πάω εγώ». Διάβασα κι έμαθα, πήρα τηλέφωνο φίλους πολιτικούς συντάκτες να μου κάνουν φροντιστήριο και έτσι πήγα στα Σκόπια. Τότε είχε πάει ο Γκλιγκόρωφ στα Ηνωμένα Έθνη και προσπαθούσε να πετύχει αναγνώριση του κρατιδίου και κατάφερα μέσα σε δέκα μέρες να γυρίσω με αποκλειστική συνέντευξή του! Ήταν θράσος, άγνοια του κινδύνου, απελπισία για τη μοναδική μου ευκαιρία, κίνητρα καθαρά οικονομικο-οικογενειακά, όλα μαζί. Ήταν ορόσημο αυτό για μένα, γιατί κατάφερα να αλλάξω επίπεδο.

q Η δυσκολία σε κάνει πιο σκληρό, αλλά οι άνθρωποι που έγιναν σκληροί λόγω δυσκολιών έχουν τρομερή ευαισθησία μέσα τους. Όταν ξέρεις τι θα πει πόνος και σκληραίνεις για να τον αντιμετωπίσεις, κατανοείς πάντα τον πόνο του άλλου. Μπορείς να «μπεις στα παπούτσια του». Να φοβάσαι τους σκληρούς χωρίς συναισθήματα, τους αδίστακτους που σκληραίνουν για να πετύχουν έναν στόχο κι όχι επειδή αναγκάστηκαν για να επιβιώσουν.

q Δεν μου αρέσει η λέξη «καριέρα». Προτιμάω

τη λέξη δουλειά και είναι μια δύσκολη δουλειά αυτή που κάνω. Επιτυχία θεωρώ το ότι έχω παραμείνει σε αυτόν το χώρο με τέτοιον τρόπο που δεν ντρέπονται τα παιδιά μου να πουν ότι είμαι μάνα τους. Μπορεί να είμαι και η χαζή της ιστορίας. Έχει να κάνει με το αξιακό σου σύστημα, το πώς σε έχει πλάσει η οικογένεια, και με τις ηθικές αξίες που έχεις αποκτήσει. Ο Τσαπανίδης με μεγάλωσε με τέτοιον τρόπο που δεν υπήρχε περίπτωση να απλώσω το χέρι μου, να πουληθώ ή να εξαρτηθώ.

q Ένας δημοσιογράφος είναι καλός όταν είναι αντικειμενικός κι όταν είναι μέσα στη ζωή.

Όταν ξέρει τι περνάει ο κόσμος. Κακά τα ψέματα, όταν έχεις μια ζωή που δεν είναι η μέση –και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης δεν ζούμε και δεν υποφέρουμε όπως ο μέσος Έλληνας σήμερα–, δεν μπορείς να έχεις άμεση επικοινωνία με τον κόσμο που δεν έχει να φάει. Έχω περάσει, όμως, από αυτό το στάδιο και ξέρω πώς είναι, και ο κύκλος στον οποίο κινούμαι δεν είναι ένας κύκλος πλούσιων ανθρώπων.

q Η όποια εξουσία ήταν συνδεδεμένη με την τηλεόραση έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό με την άνοδο των social media, γιατί ο καθένας πια μπορεί να ενημερώσει και να επηρεάσει. Βέβαια, είναι παγίδα, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία ο κανιβαλισμός και όλο αυτό το κατευθυνόμενο ρεύμα των social media, υπάρχει πολύ «πλαστό» εκεί μέσα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας συνδυασμός της διασταυρωμένης πληροφορίας με την αμεσότητα των social media για να γίνει στο μέλλον κάτι που σκίζει. Δεν γίνεται, όμως, γιατί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα τα δύο μέσα είναι σε πλήρη αντίθεση, το ένα πυροβολεί το άλλο.

q Λατρεύω τον Οικονομίδη, τον νιώθω κομμάτι της οικογένειάς μου. Τον γνώρισα πριν από δυο χρόνια, όταν μου πρότεινε να παίξω στην ταινία του. Νόμισα ότι η πρόταση στην αρχή ήταν πλάκα. Πήγα στο ραντεβού αποφασισμένη να πω ναι, αλλά δεν ήθελα να το δείξω. Μου εξήγησε τι ήθελε, όχι δημοσιογράφο, αλλά μια μαφιόζα, τη γυναίκα του ισοβίτη. Ήταν δύσκολο και ωραίο μαζί. Πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, να πάμε στο σινεμά και να τη στηρίξουμε. Να μην την απολαύσουμε μόνο αλλά να την καταλάβουμε. Έχει μία επίγευση τόσο γλυκιά αυτή η ταινία, παρόλη τη σκληρότητά της, που είναι απίστευτη.

q Η ζωή με έμαθε ότι είναι πάρα πολύ ωραία. Ότι είναι σαν ταινία όπου πρωταγωνιστείς, αλλά δεν σκηνοθετείς, κι ότι το επόμενο δευτερόλεπτο μπορεί να έρθει η ανατροπή, να χτυπήσει το τηλέφωνο και να σου παρουσιαστεί μια τρελή ευκαιρία που θα σου αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Είναι ένας ρόλος που πρέπει να αποδώσουμε, αλλά να τον ευχαριστηθούμε κιόλας. Μπορεί να βοηθήσουμε κι εμείς λίγο στη σκηνοθεσία, βάζοντας την πινελιά μας. Θέλει όμως προσοχή να μην αφαιρεθούμε με το διπλανό μας, γιατί είναι άπαξ η ζωή, μία και τέρμα, δεν βγαίνει σε DVD να την ξαναδούμε.

Πόπη Τσαπανίδου Δημοσιογράφος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ζει στην Κηφισιά. Eίναι μεγάλο σφουγγάρι, πάντα κλέβει από τις ζωές των άλλων. 32 lifo – 27.3.14

q Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη όταν οι γονείς μου ήταν πολύ νέοι, είκοσι χρονών. Τα οικονομικά μας ήταν πάντα

Info Η Πόπη Τσαπανίδου συμμετέχει στην ταινία Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη που κυκλοφορεί στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Μπορείτε να τη δείτε καθημερινά στο Star 10:00-13:00 στην ενημερωτική εκπομπή «Live U». www.ipop.gr


22.11.12 – lifo

33


H μια βολτα στη

βαρναβα

Αθήνα μοιάζει μ’ ένα τεράστιο ψηφιδωτό. Είναι δεκάδες πόλεις μέσα στην ίδια πόλη. Μικρές και μεγάλες γειτονιές που διατηρούν τις δικές τους συνήθειες κι έχουν τα δικά τους στέκια. Kάθε γειτονιά χτίζεται συνήθως γύρω από κάποιο ανεπίσημο κέντρο (έναν πεζόδρομο, ένα πάρκο ή μια πλατεία) που δεν δίνει απλώς το στίγμα και χαρακτήρα στην περιοχή αλλά τροφοδοτεί τη γειτονιά με τον παλμό και τη ζωτικότητα που έχει τόσο ανάγκη. Ένα τέτοιο κέντρο αποτελεί και η μικρή αλλά συνάμα τόσο ζωντανή και δραστήρια πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Σχεδόν αθέατη, κρυμμένη πίσω από το Καλλιμάρμαρο, στις παρυφές του Μετς, υποδέχεται δρόμους όπως η Μελισσού, η Στίλπωνος, η Κρησίλα, η Πρόκλου και η Εμπεδοκλέους. Παρά το γεγονός πως απέχει πολύ λίγο από το ιστορικό κέντρο της πόλης, η πλατεία Βαρνάβα δίνει την αίσθηση μιας παραδοσιακής συνοικιακής γειτονιάς, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Σε λίγα μόλις τετραγωγικά μπορεί να βρει κανείς πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Το Βαρνάβα café (πλατεία Βαρνάβα 1, 210 7017008) με τη χαρακτηριστική ξύλινη πρόσοψη που θυμίζει έντονα γαλλικό μπιστρό είναι ένα από τα παλιότερα spots της περιοχής, αφού μετρά πια περίπου 20 χρόνια παρουσίας στην πλατεία. Τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη έχει πάρει ένα νέο παιδί που έχει καταφέρει να διατηρήσει το παρεΐστικο κλίμα και τη φιλική ατμόσφαιρα. Ιδανικό μέρος για ένα πρώτο ποτό, για παρέες που τους αρέσει η κουβέντα μέχρι αργά το βράδυ ή ακόμα και για διάβασμα. Διαθέτει και μια μικρή βιβλιοθήκη που αξίζει τον κόπο να της ρίξετε μια ματιά. Αρκετά νεότερο, αλλά μοναδικό στο είδος του είναι και το Superfly café (Εμπεδοκλέους 28-30, 211 4046076). Ο Δημήτρης και ο Χρήστος δημιούργησαν έπειτα από πολύ ψάξιμο και με τη συνδρομή φίλων και γνωστών έναν χώρο που θυμίζει εφηβικό δωμάτιο της δεκαετίας του ’80 και δίνει στον επισκέπτη ένα έντονο αίσθημα νοσταλγίας. Κλασικά επιτραπέζια, βελάκια, παλιά περιοδικά («Μπλέικ», «Βαβέλ» κ.ά.), παιχνιδοκονσόλες και ηλεκτρονικά (SNES, Sega Mega Drive, Arcade), παλιά παιχνίδια («Κάστρα και Πολιορκητές», Ρlaymobil, τηλεκατευθυνόμενα), αφίσες συγκροτημάτων και εξώφυλλα παλιών περιοδικών βρίσκονται παντού μέσα στον χώρο για να σας ταξιδέψουν σε αναμνήσεις παιδικές και περασμένες. Κλασικό, με μοντέρνες πινελιές και καταπληκτική μπάρα, το Klik Espresso Bar (πλατεία Βαρνάβα 9α, 210 7010140) δίνει έμφαση, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του, στην ποιότητα παρασκευής του καφέ, που είναι εξαιρετική, και στο πολύ καλό σέρβις. Aρκετά συχνά, μάλιστα, φιλοξενεί και ωραίες βραδιές με έντεχνη λαϊκή και ροκ μουσική. Λίγο πιο δίπλα, το Οκτάνα (πλατεία Βαρνάβα 9, 210 7014630) συστήνει το ελληνικό κρασί μέσα από την κάβα του με την υπογραφή της οινοποιητικής εταιρείας Κατώγι και Στροφιλιά Α.Ε. και παράλληλα λειτουργεί ως ένα μοντέρνο και πολύ φρέσκο wine bar όπου μπορείτε να βρείτε τα κρασιά Οκτάνα και μια μικρή επιλογή εμφιαλωμένων κρασιών από επιλεγμένους παραγωγούς, αλλά και νόστιμα εδέσματα από πολλές γωνιές της Ελλάδας ως συνοδευτικά. Ζεστό, οικογενειακό και από τα πιο παλιά μαγαζιά της περιοχής (άνοιξε το 1972) είναι το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο Μου-

Η μικρή παγκρατιώτικη πλατεία είναι γεμάτη ζωντάνια και παλμό. Από τον Βασίλη Καψάσκη Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος

34 lifo – 27.3.14

ριές (πλ. Βαρνάβα & Κρησίλα, 210 7016100). Η κουζίνα του λειτουργεί υπό την επίβλεψη του σεφ Βασίλη Σιόγκα που δημιουργεί καθημερινά μια τεράστια ποικιλία μαγειρευτών και όχι μόνο (λαδερά, ψητά, πιάτα ημέρας) που φτιάχνονται από τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες και με έμφαση στην παράδοση. Αν δεν θέλετε να καθίσετε, μπορείτε να το πάρετε take away ή να ζητήσετε να σας το φέρουν delivery στο σπίτι. Ακριβώς απέναντι μπορεί κανείς να συναντήσει τη Mικρή Βουλή (πλ. Βαρνάβα 8, 210 7565523), ένα αυθεντικό παρεΐστικο μεζεδοπωλείο που ξεκίνησε το 2000. Η κουζίνα της σου προσφέρει φρέσκους κρεατομεζέδες, ψαρομεζέδες αλλά και χορταστικές ποικιλίες που είναι ό,τι πρέπει για τη μέση και συνοδεύονται ιδανικά με τσίπουρο, ρακή ή κρασί. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 1999, άνοιξε και το ψητοπωλείο Παλιάκης που αποτελεί μια πολύ καλή γευστική επιλογή για τους επισκέπτες της πλατείας. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα φιλικό και η ποιότητα απολύτως εγγυημένη, αφού όλα τα κρέατα έρχονται κατευθείαν από το κρεοπωλείο της οικογένειας Παλιάκη. Περιποιημένοι μεζέδες, καλό και φθηνό κρασί αλλά και διαλεγμένη ρακή θα βρείτε και στην Ανέμη (Εμπεδοκλέους 29, 210 7014172), ένα νέο μουσικό μεζεδοπωλείο που λειτουργεί από Πέμπτη ως Κυριακή για φαγητό, ποτό, τραγούδι και πολύ χορό. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί το νεανικό μουσικό σχήμα «Ρακοσυλλέκτες» που έχει προετοιμάσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από παλιά και αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Από τα πιο παλιά spots της πλατείας Βαρνάβα είναι και το Sushi Bar (Στίλπωνος 2, 210 7524354) που πρωτοάνοιξε το 1996 και ήταν το πρώτο sushi bar στην Αθήνα, γνωστό και ως «ιστορικό sushi bar»! Eκεί θα δείτε τους sushi masters να φιλετάρουν και να παρασκευάζουν μπροστά σας με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους φιλέτα ολόφρεσκων ψαριών (nigiri και sashimi) καθώς και τα δημοφιλή ρολά (maki rolls). To μυστικό της 18χρονης επιτυχίας και της διαχρονικότητάς του βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: εξαιρετική ποιότητα πρώτων υλών, άριστη γνώση της ιαπωνικής κουζίνας, σωστοί συνδυασμοί αυθεντικών υλικών και φιλόξενη διάθεση (περισσότερα στο www.thesushibar. gr). Η φιλική διάθεση και η φιλόξενη ατμόσφαιρα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και στο Πιάτσα Τσιπουράκι (πλατεία Βαρνάβα 11, 210 7016100). Ένα ζεστό, φιλόξενο στέκι που προσφέρεται για όλες τις ώρες της ημέρας για καφέ, τσίπουρο ή ουζάκι, συνοδεία νόστιμων μεζέδων που έρχονται σε μικρά πιατάκια και είναι ό,τι πρέπει για συμπλήρωμα, όπως τα ρεβίθια, οι γίγαντες, η μελιτζανοσαλάτα. Αλλά δεν είναι μόνο η αισθητική, η φιλοσοφία ή η ατμόσφαιρα των μαγαζιών της που κάνουν την πλατεία Βαρνάβα να ξεχωρίζει. Είναι κι αυτή η σπάνια συλλογικότητα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στoυς ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής. Μια συλλογικότητα που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη Γιορτή της Μουσικής που φιλοξενείται κάθε χρόνο στην περιοχή, κοντά στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6), με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Φέτος, η γιορτή της πλατείας Βαρνάβα θα κλείσει 5 χρόνια και θα το γιορτάσει ανάλογα. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ διάφορα ημιακουστικά σχήματα θα παίζουν έξω από κάθε μαγαζί της περιοχής, ενώ τη δεύτερη μέρα θα ακολουθήσει η μεγάλη συναυλία που φιλοξενείται στο κεντρικό stage που στήνεται επί της πλατείας. Για όλες τις τελευταίες πληροφορίες και σχετικά νέα μπορείτε να ενημερώνεστε στο facebook.com/ giortimousikisbarnaba. ¶

η μικρη βουλη

super fly


οκτανα

κλικ espresso cafe

sushi bar

παλιακησ

βαρναβα cafe

anemh

πιατσα τσιπουρακι

μουριεσ 27.3.14 – lifo

35


Good

Market Research

adidas Η adidas και το 1ο Open Run της χρονιάς γέμισαν το κέντρο της Αθήνας με ενέργεια! Την Τετάρτη 26/3 έγινε η εκκίνηση του 1ου adidas Open Run με θέμα #BoostAthens with endless energy που δόθηκε στο Φωκιανό-Ζάππειο (Βασιλίσσης Όλγας 1) στις 18:30. Φέτος, τα adidas Open Run θα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερα, καθώς θα έχουν διαφορετικό θέμα κάθε μήνα που θα κάνει την εμπειρία του τρεξίματος ξεχωριστή στα πιο ξεχωριστά urban spots: Φάληρο (30.04), ΟΑΚΑ (28.05), Πάρκο Τρίτση (18.06), Καβούρι (09.07), Γλυφάδα (28.09), Αθήνα (22.10). www.adidasrunningteam.gr

Lalaounis Τα φετινά πασχαλινά αυγά-μινιατούρες έχουν μοναδικά σχέδια με ημιπολύτιμες πέτρες (φίλντισι, καρνεόλη, new jade, rose quartz κ.ά.), διακοσμημένα με χρυσές ροζέτες.

Collagen ProActive

Durex Ο παγκόσμιος ηγέτης στα είδη σεξουαλικής ευεξίας, Durex, γιορτάζει την Ώρα της Γης και μας καλεί να εκμεταλλευτούμε την ώρα που τα φώτα θα είναι κλειστά και να έρθουμε κοντά με τον/την σύντροφό μας. Η Durex πιστεύει ότι τίποτα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την καλή σεξουαλική ζωή, αλλά η καθημερινή εμμονή με τα τηλέφωνα, τα laptops, τα tablets και την τηλεόραση μας απομακρύνει. Γι’ αυτό, απενεργοποιήστε τα πάντα και αποσυνδεθείτε. Η Ώρα της Γης μας δίνει την ευκαιρία να δραπετεύσουμε από την οθόνη, να αγκαλιαστούμε στο σκοτάδι και να έρθουμε πιο κοντά. Η Ώρα της Γης είναι στις 29.3.14, μεταξύ 8:309:30 μ.μ. earthhour.org

Rethink Athens Η βραδιά της Κυριακής 9 Μαρτίου ήταν μαγική για όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση στη Στοά Αρσακείου. Επί 2,5 ώρες μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, περαστικοί και κάτοικοι της Αθήνας κάθε ηλικίας απόλαυσαν μουσική και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα εμπνευσμένα από το όραμα της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας. Στους 19 ειδικά διαμορφωμένους χώρους της έκθεσης «Rethink Athens: Η Αθήνα στο Κέντρο» παρουσιάστηκαν οι οριστικές μελέτες του έργου για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πόλης με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Wind

Market Research επιμελεια: the lifo team

36 lifo – 27.3.14

Με το θέμα «Αναδυόμενα Μονοπάτια» πραγματοποιήθηκε το TEDx του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Telecom Partner τη WIND. Το Σάββατο 15 Μαρτίου στο BIOS exploring urban culture (Πειραιώς 84 Αθήνα) έλαβε χώρα μια ημέρα έμπνευσης, κινητοποίησης, γνώσης και δικτύωσης της νέας γενιάς. Εκτός από την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη για τη ροή της εκδήλωσης, η WIND έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε instant win διαγωνισμό για δύο smartphones, ενώ παράλληλα όλοι έλαβαν την ειδική προσφορά καρτοκινητής F2G για περισσότερη ομιλία και Ιnternet.

Marks & Spencer Τα Marks & Spencer παρουσίασαν τη νέα τους συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014 με ένα εντυπωσιακό fashion show σε ένα αέρινο και κατάλευκο σκηνικό.

Το αυθεντικό κολλαγόνο Collagen Pro-Active είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στα γηρατειά! Συμβάλλει καθοριστικά και δραστικά στην ανάπλαση του χόνδρου, σε κάθε είδος αρθριτικού προβλήματος, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, μειώνει την τριχόπτωση και αντιμετωπίζει δραστικά διάφορες δερματικές παθήσεις. Πλέον, μπορούμε τόσο στα πενήντα, όσο στα εξήντα και, γιατί όχι, και στα 70 μας να νιώθουμε το ίδιο όμορφα με το Collagen Pro-Active. www. collagenpower.gr


27.3.14 – lifo

37


μ ι χ α λ η σ μιχ α ηλ

ημερολόγια κουζίνας

Όταν σε τρώω, πίσω στο χωριό μου θέλω να γυρίσω

38 lifo – 27.3.14

26/3

Τεταρτη Το φαγητό που σου θυμίζει τη γενέτειρά σου, τον τόπο όπου μεγάλωσες, δεν είναι κατ’ ανάγκην αυτό που λέμε πως σου «φέρνει δάκρυα στα μάτια». Εμένα, ας πούμε, το φαγητό που μου θυμίζει την πατρίδα μου δεν το τρώω καν. Δεν μου αρέσει. Την έντονη μυρωδιά του όμως, ακόμα και την υφή του, δεν την έχω συναντήσει αλλού. Είναι κάτι άλλο. Ένα κράμα από παιδικές αναμνήσεις, ξέφτια τοπικής παράδοσης, μητρική επιμονή να δοκιμάσεις κάτι που δεν τολμούσες, είναι όλα αυτά μαζί και η συνειδητοποίηση πως όσο μεγαλώνεις όλο και περισσότερο θες να πιαστείς από κάπου. Και όλο και περισσότερο γυρνάς εκεί όπου μεγάλωσες. Νοητά τουλάχιστον. Ρώτησα τους φίλους μου στο Facebook ποιο είναι το φαγητό που τους θυμίζει την πατρίδα τους και πήρα ένα σωρό απαντήσεις. Ο φίλος που έσπευσε πρώτος να απαντήσει στο πολύ σοβαρό ερώτημά μου θυμάται την πατρίδα του όταν τρώει φάβα. Ποιος ξέρει τώρα πού είναι η φάβα τοπικό φαγητό. Λες να είναι στη Σαντορίνη; Το κυπριακό λόμπι το εκπροσώπησε νομίζω επάξια το κολοκάσι, που μαγειρεύεται κοκκινιστό με χοιρινό και σέλινο. Ειδικά αν ψήνεται με δυο σειρές ντολμάδες στην κορφή της κατσαρόλας. Τι είναι το κολοκάσι; Είναι μια ρίζα, σαν πατάτα. Έχει πιο βουτυράτη υφή και πιο πικάντικη γεύση. Ωραία είναι. Έτσι λένε. Εγώ τη σιχαίνομαι. Στο κυπριακό λόμπι θα στηρίξω το ρέσι, το φαγητό που σερβίρεται στους γάμους. Κρέας αρνιού που βράζει για ώρες σε μεγάλα καζάνια και που στο τέλος μαγειρεύεται με στάρι. Την πανέμορφη Ζάκυνθο θυμίζει σε μια φίλη το κουνουπίδι σοφιγάδο, ενώ την Κεφαλονιά την έχουν συνδέσει με τη διάσημη κρεατόπιτα. Το Άργος θυμάται με δάκρυα στα μάτια η φίλη μου όταν τρώει γκόγκιες ή κοκκινιστό με μακαρόνια με καμένο βούτυρο και τυρί. Η Μάνη μένει στη μνήμη ζωντανή με την μπουζοπούλα, τη γουρουνοπούλα. Τα μακαρόνια κουφωτά στα ηρωικά Ψαρά, σπλήνα γεμιστή με κιμά, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, αμύγδαλα κοπανισμένα και κουκουνάρι στο Αγρίνιο και πρασοκρεατόπιτα στην Έδεσσα. Την Κοζάνη θυμούνται με τα γιαπράκια, ενώ την Πάτρα (ναι, η Πάτρα έχει φαΐ αξιομνημόνευτο) τη θυμούνται όταν τρώνε βακαλάο και αλιάδα με κοκκινογούλια και πολλές κεφτέδες (διότι «κεφτέδα» είναι το σωστό, τουλάχιστον στο σόι αυτού του φίλου). Μπάμπω όταν τρώει τον Εύρο νοσταλγεί η άλλη και τη Ραχούλα Καρδίτσας σκέφτεται με Κλοτσοτύρι-Μπατζίνα-Πλαστός-Τραχανά ξινό. Μια παλιά Μυκονιάτισσα πεθυμά ομελέτα με οβριές από τα χεράκια της κ. Ασημίνας, ενώ ένα αγαπητό πρόσωπο από την Αμφίκλεια Λοκρίδος ταξιδεύει εκεί με το κοντοσούβλι. Ο Πόντος εμφανίζεται μπροστά μας όταν τα πιροσκί με πατάτα ή τυρί σερβίρονται ζεστά-ζεστά. Γριβάδι στον φούρνο αν έχεις πατέρα από την Άρνισσα Πέλλας, κεμπάπ με μπούκοβο αν η μητέρα σου είναι από Φλώρινα και μπουγάτσα, αν στη Θεσσαλονίκη μεγάλωσες. Το καστοριανό μπουρέκι το λένε γριβάδι γκαρούφα και κάνει τα αγόρια που περιφέρονται στο κέντρο να νοσταλγούν την όμορφη πόλη τους. Στην Κορινθία κατακαλόκαιρο ταξιδεύουν κάτι κρεατοφαγικές ψυχές να φάνε γκιόσα, ενώ στον Φενεό, τι άλλο, γίγαντες! Στην όμορφη Νάξο οι τηγανητές πατάτες γίνονται με τέχνη, διότι η Ναξιώτισσα στις Βρυξέλλες αυτές θυμάται και νοσταλγεί το όμορφο νησί της. Tην Καβάλα με ένα φανάρι αχνιστό (πεσκανδρίτσα) τη θυμούνται, ενώ για τα πιταρούδια (ρεβιθοκεφτέδες) τα αγόρια από τη Ρόδο θα πρόδιδαν και το μεγαλύτερο Amateur Party. Tα παιδικά του χρόνια στους πρόποδες του Παρνασσού θυμάται ένας φίλος με την πρώτη κουταλιά τραχανόσουπα με φέτα Παρνασσού και κότα σπιτική με χυλοπίτες οικιακής παραγωγής, με κατσικίσιο γάλα. Στην Καλαμάτα θέλει να ταξιδέψει όποτε πεθυμά καγιανά με παστό και λαλάγγια. Στα Χανιά θέλει να πάει όποτε θυμάται το φοβερό μπουρέκι, αλλά και τις οματές. Όλοι έχουν ένα φαΐ που τους κάνει να μπουν στο αεροπλάνο και πίσω να γυρίσουν: λαγγίτες με μέλι και φέτα, μπατζίνα, μακαρονάδα με κανέλα, ό,τι φανταστείς. Οι Λευκαδίτες θέλουν μπακαλιάρο με πατάτες σούπα και η φίλη από τα Μετέωρα θέλει την κασάτα της μητέρας της, αν και ζει στο Λονδίνο. Γαρδουμπάκια στον φούρνο πεθυμούν όσοι είναι από τη Λιβαδειά, ενώ τη Σκύρο θυμούνται όταν τρώνε κατσικάκι με πιλάφι. Πίσω στα Χανιά ταξιδεύουν πάλι με τα ντολμαδάκια με κλιματόφυλλα άνευ κιμά, σε μέγεθος νυχιού αντίχειρα. Και στην όμορφη Αστυπάλαια θέλει να γυρίσει μια φίλη όταν θυμάται τα πουγκιά με τυρί και μέλι. Το Ναύπλιο αναπολεί όταν θυμάται αρνάκι με αγκινάρες φρικασέ, μπογάνα (αρνί με πατάτες στη γάστρα που μένει σε φούρνο με ξύλα για ώρες), ένας άλλος που μένει εκτός Ελλάδος. Και αν νομίζεις πως όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα δεν έχουν κάτι για να θυμούνται την πόλη τους όταν το δοκιμάζουν, κάνεις λάθος: αθηναϊκή σφυρίδα, γεμιστά αστικού εστιατορίου, χόρτα βραστά και στο πλάι φέτα και ψωμί. Σας φιλώ!


Week

εγκαινια πρεμιερες Τι καινούργιο ξεκινάει αυτή την εβδομάδα; Σελ. 40

bibλio

θεατρο

νυχτεσ στην πολη

Η Τίνα Μανδηλαρά για το τελευταίο κείμενο του Νίκου Θέμελη. Σελ. 44

Η Ματίνα Καλτάκη για την παράσταση Καυγάδες στην Κιότζα. Σελ. 46

Ο Δημήτρης Κυριαζής για τα νυχτερινά events της εβδομάδας. Σελ. 59

Αφιέρωμα Βόρεια Προάστια Είκοσι πέντε μέρη έξω από το κέντρο της πόλης που αξίζει να επισκεφτείτε. Aπό τον Βασίλη Καψάσκη. σελ. 48

Νώε O Ντάρεν Αρονόφσκι εμπνέεται από τη βιβλική ιστορία καταστροφής και ελπίδας και παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη τη δική του εκδοχή σε μία κινηματογραφική υπερπαραγωγή με εντυπωσιακά εφέ. Τον ρόλο του Νώε που χτίζει τη μεγάλη ξύλινη κιβωτό, σώζοντας την οικογένειά του και τους εκπροσώπους όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου, υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου. Στο πλευρό του, ο Άντονι Χόπκινς στον ρόλο του Μαθουσάλα, η Τζένιφερ Κόνελι και η Έμα Γουάτσον. Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα από τη UIP. Διαβάστε την κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου στη σελ. 42. 27.3.14 – lifo

39


μη χασετε! 

n Tην ατομική έκθεση «Failure of Will» του Στέλιου Καραμανώλη στην γκαλερί CAN από τις 27/3 ως τις 3/5.

Edith the show Mε αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο της Εντίθ Πιαφ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα σε μια προσπάθεια να αποτίσει φόρο τιμής στο έργο της σημαντικής Γαλλίδας καλλιτέχνιδας. Η παράσταση Edith the show αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο, το κοινό μεταφέρεται στη Μονμάρτρη, την πιο γνωστή καλλιτεχνική γειτονιά του Παρισιού, όπου έζησε η Πιαφ, ενώ το δεύτερο κομμάτι είναι αφιερωμένο στην περίοδο των εμφανίσεών της στις μεγαλύτερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου. Την Εντίθ Πιαφ υποδύεται η Ζιλ Εγκρό, η φωνή της οποίας ερμηνεύει τα τραγούδια στην ταινία La vie en rose (Ζωή σαν τριαντάφυλλο) του Olivier Dahan με πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ. r Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Β. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333, 28-30/3. Ώρα έναρξης: 20.00, εισ.: €15-65. www.megaron.gr

Φεστιβάλ Borderline στη Στέγη

the face

Το πειραματικό μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Borderline Festival επιστρέφει με επίκεντρο την περφόρμανς και ένα μεγάλο εύρος που καλύπτει, μεταξύ άλλων, στοιχεία ακουστικής μουσικής, συνύπαρξη ακουστικών οργάνων με ηλεκτρονικά, καθώς και επανερμηνεία παρελθουσών dance τάσεων. Φέτος θα παρουσιάσει καινοτόμα προγράμματα καλλιτεχνών από διάφορες χώρες κι ακόμα δράσεις που περιλαμβάνουν χορό, εγκαταστάσεις, listening sessions, ομιλίες και εργαστήρια. r Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών - Mικρή Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800, 4-9/4. Ώρα έναρξης: 21.00, εισ.: €5-18. www.sgt.gr

Constructions Η νέα ατομική έκθεση του Ελβετού Μarc Raymond στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών αποτελείται από τρεις σειρές έργων: ντεκουπάζ σε χαρτί, γλυπτά και μονοχρωματικά χαρακτικά. Η γλώσσα της λιτής μορφής των γεωμετρικών του κατασκευών, η καθοριστική εσωτερική λογική τους που τείνει σε μια ιδέα λειτουργικότητας και η αυστηρή επιλογή των καθαρών χρωμάτων παραπέμπουν σε ρεύματα τέχνης όπως το bauhaus ή ο κονστρουκτιβισμός. O ίδιος περιγράφει τα έργα του ως συνδεσμολογίες (assemblages) καμωμένες από απλά υλικά, ως «κατασκευές επιπέδων». r Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, 210 7213938, 3/4-3/5. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10.00-14.00 & 18.00-21.00, Σάβ. 10.00-14.30. www.athensartgallery.gr

Στο πλαίσιο του αϊλοβάθενς πρότζεκτ, μιας δράσης που επιδιώκει τη δημιουργία μιας αντικειμενικής εικόνας για την Αθήνα, η γκαλερί Σκουφά φιλοξενεί τη νέα έκθεση φωτογραφίας του Γεώργιου-Κωνσταντίνου Μαλεκάκη. Ο καλλιτέχνης φωτογραφίζει την Αθήνα και αποτυπώνει με τον φακό του καθαρές εικόνες, δημιουργώντας μια ουσιαστική οπτική φόρμα της πόλης.

stop the press ! H ατομική έκθεση του Ζάφου Ξαγοράρη στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Σχέδια Ήχου» που εγκαινιάζεται στις 29/4.

Η Maria Isabel Vera Rodriguez στο Μέγαρο Mε αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη σύνθεση και την πρώτη παρουσίαση του έργου «Canto General» αλλά και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, η παγκοσμίου φήμης μεσόφωνος από το Σαντιάγκο της Χιλής έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να ερμηνεύσει τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Canto General» και «Romancero Gitano». r Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Β. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333, 27/3. Ώρα έναρξης: 20.30, εισ.: €10-35. www.megaron.gr

4 Days of Creation Το Ρομάντσο γιορτάζει τις «ημέρες δημιουργίας» φιλοξενώντας τρεις εκθέσεις, δύο συναυλίες και ένα DJ set σε τέσσερις ημέρες και σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η έκθεση φωτογραφίας «Another Photo Opportunity» του Νικόλα Παναγιωτόπουλου, του Βαγγέλη Πανταζή και του Βίκτωρα Γκόγκα, η εικαστική/ φωτογραφική έκθεση του Δημοσθένη Μπάρμπα και του Μ., ενώ στις παράλληλες δράσεις η συναυλία των Baby Guru (28/3), το DJ set των Bad Kids (29/3), το live hand drum Spyroy Pan και η τελετή απονομής των Αγώνων Νέων Σχεδιαστών. r Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 216 7003325, 27-30/3. www.romantso.gr

απο τον δημητρη κυριαζη

r Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, 210 3643025, 27/3-8/4. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Τετ.-Σάβ. 10.00-15.30, Τρ.-Πέμ.-Παρ. 10.00-15.30 & 17.30-21.00. www.skoufagallery.gr

small

Week

επιμελεια: βασιλησ καψασκησ / email: loveathens@lifo.gr

40 lifo – 27.3.14

Η χορογράφος της ομάδας «κι όμΩς κινείται» μας λέει δυο λόγια για την oμάδα της και τη νέα παράσταση «Betelgez».

Αθήνα

Χριστίνα Σουγιουλτζή

Τι είδη συνδυάζετε στις παραστάσεις σας; Το «κι όμΩς κινείται» είναι μια ομάδα που συνδυάζει χορό, ακροβασία και ζωντανή μουσική, μάλλον συνέπεια συναντήσεων και σχέσεων ανθρώπων που έφεραν στο πεδίο της ομάδας την τέχνη τους. Αυτό που συνέβη μετά είναι ότι τα όρια ανάμεσα σε χορό, ακροβασία, μουσική και λόγο άρχισαν σιγά-σιγά να θαμπώνουν. Τι είναι ο Betelgez και τι συμβολίζει; «Betelgez» λέγεται ένα αστέρι στο σύμπλεγμα του Ωρίωνα (σχετικά κοντινό μας) που το περιμένουν να εκραγεί ως σουπερνόβα. Η έκρηξη σουπερνόβα είναι ουσιαστικά η πράξη του θανάτου του αστεριού. Λόγω της μάζας τους, κάποια λίγα αστέρια, και λόγω των πιέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των στρωμάτων τους (στην παράσταση γίνεται παραλληλισμός με την κοινωνική διαστρωμάτωση), εκρήγνυνται με τρομερά βίαιο τρόπο. Μόνο αυτού του τύπου οι εκρήξεις και όχι ένας κοινός θάνατος αστεριού δίνουν όλα αυτά τα τόσο σπάνια και πολύτιμα στοιχεία, τα εντελώς όμως απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή. Είμαστε τόσο πολύτιμοι μέσα στην ευτέλεια των αντιτύπων. Τόσο σπάνιοι μέσα στην αφθονία των δυνατοτήτων. Είμαστε τόσο εύθραυστοι μέσα στη σιγουριά των προβλέψεων. Τελικά, τα πάντα πεθαίνουν ή είμαστε αθάνατοι; Θα σου απαντήσω από το κείμενο της παράστασης: «Πεθαίνουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Τα κύτταρα ανανεώνονται, το σώμα αλλάζει όλο του το υλικό και το παρόν της εμπειρίας γεννάει καινούργιους εαυτούς, για να υπερασπίζονται άθελά τους την ιδέα του σταθερού “εγώ”. Και είμαστε αθάνατοι. Από ένα υλικό που φτιάχτηκε στην αρχή του χρόνου, διαπερνάει την έννοια της μορφής και θα υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν υπάρχει τέλος». Info: «Betelgez», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 210 3418550, 30, 31/3 & 1,2/4, 21:00.


Αγρότισσες από τη Μοζαμβίκη

Countries for sale?

Γυρισμένο σε μία από τις πιο όμορφες χώρες των νοτιοανατολικών ακτών της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, το ολοκαίνουργιο ντοκιμαντέρ της ActionAid παρακολουθεί και αποτυπώνει στην κάμερα τις προσπάθειες των ανθρώπων της χώρας να κρατήσουν τη γη τους έχοντας ως αντίπαλο τις τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται με την τοπική κυβέρνηση για να αποκτήσουν ξένη γη με ελάχιστα χρήματα. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε πώς οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες καταστρέφουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές μιλούν στην κάμερα, δίνοντας τη δική τους οπτική για ένα θέμα που ελάχιστοι γνωρίζουν στην Ευρώπη. Τα λόγια των πρωταγωνιστών εναλλάσσονται με τα μαγευτικά τοπία ενός επίγειου παράδεισου μέσα από εντυπωσιακά πλάνα που καταφέρνουν να συγκινούν και μαζί να προβληματίζουν τον θεατή. Η παραγωγή του Countries for sale? είναι της Whatever Productions και η σκηνοθεσία του Γιώργου Γκιουλή. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Συγγρού 106, κοντά στο μετρό Συγγρού-Φιξ) την Πέμπτη 3 Απριλίου, στις 20:15. Η είσοδος είναι δωρεάν. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στο Μπουλντόζα που καταστρέφει χωράφι 801 11 900 800. © Nicolas Axelrod / Ruom

(c) James Oatway/Panos/ActionAid

PUBLI

To νέο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της ActionAid σε μία μοναδική προβολή στον Μικρόκοσμο.

www.actionaid.gr

στη Μοζαμβίκη, ώστε να καλλιεργηθούν βιοκαύσιμα.

φεστιβαλ

Moving Silence 2014 Μια κινηματογραφική αναζήτηση του νέου ήχου και της ποιητικότητας της βωβής κινούμενης εικόνας.

Τ

ο φεστιβάλ Μoving Silence Αθήνα 2014 (27, 28 & 30 Mαρτίου) είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της βερολινέζικης πλατφόρμας Moving Silence και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα. Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει τρία cinema concerts αφιερωμένα στη βωβή κινούμενη εικόνα και στον πειραματικό ήχο που προσφέρουν νέες οπτικοακουστικές εμπειρίες σε μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη συνάντηση ήχου και εικόνας. Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνευσμένες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ, τις οποίες έχουν επιμεληθεί ο Matthias Fritsch και δύο βερολινέζικα φεστιβάλ (Interfilm και Zebra Poetry Film Festival). Όσον αφορά το μουσικό σκέλος, οι προτάσεις προέρχονται αποκλειστικά από τον ελληνικό χώρο, ενώ, εκτός από τους μεμονωμένους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα, φέτος θα προστεθεί και μία πρωτότυπης μορφής ορχήστρα που σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες, με τη συμμετοχή πάνω από 20 νεαρών μουσικών. Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.goethe.de/athen, τηλ.: 210 3661000.

27.3.14 – lifo

41


H ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό Ικανοποιητικό Μέτριο

Νώε

p

Noah

Κακό

42 lifo 27.3.14

ΑΘΗΝΑΙΟΝ 1,2-ΙΝΤΕΑΛ-VILLAGE METRO MALL 1,5-ΝΑΝΑ Cinemax 1,2,4-ΒΑΡΚΙΖΑ 1-ΑΕΛΛΩ 1,3-CAPITOL-ΟΣΚΑΡ-VILLAGE PAGRATI 4,5 -ΑΘΗΝΑΙΟΝ 1, 4-ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 1-STER ILION 1,2,5-ΟDEON STARCITY 6-VILLAGE MALL 2,7,12,14-ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Class- ODEON KΟSMOPOLIS 7,9-ΑΤΤΑΛΟΣ-CINERAMA DIGITAL CINEMA-VILLAGE FALIRO 6,7,8,9-ΣΙΝΕΑΚ-ΦΟΙΒΟΣ-VILLAGE RENTI 1,4,8,9, 14-ΑΙΓΛΗ-ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ-ΑΝΟΙΞΗ

απο τον θοδωρη κουτσογιαννοπουλο

ακή, ο Νώε είναι ο εγγονός του Μαθουσάλα, οικογενειάρχης και φορέας μιας βαριάς κληρονομιάς της σειράς των μεγάλων πατριαρχών που έχει αναλάβει να περισώσει το ανθρώπινο γένος αλλά και όλη την επί της Γης χλωρίδα και πανίδα, με τη γνωστή κιβωτό που του φανερώθηκε ως concept διά των θείων οραμάτων. Από την άλλη, ο Νώε είναι ένας άνθρωπος που είναι σίγουρος πως εκτελεί εντολές του Πλάστη του και αποφασίζει και διατάσσει, με ένταση και εξαιρετική σκληρότητα όποτε χρειαστεί, με απώτερο σκοπό να αφανίσει το Κακό, τους λερωμένους σπόρους, τους αμαρτωλούς καταστροφείς, εκτός από τα αθώα ζώα και τα αμέτοχα φυτά, για να μηδενίσει τη ζωή και να ξαναφέρει την ισορροπία στο επίπεδο του Κήπου της Εδέμ – βράχος ο Ράσελ Κρόου. Επειδή η καρδιά της βιβλικής ιστορίας διατηρείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της (πιο πολύ θα γινόταν μια ανάγνωση της Παλαιάς Διαθήκης), τα μεγάλα διλήμματα και οι αμφιβολίες που προκύπτουν γύρω από την ορθή κρίση του ανθρώπου Νώε –διότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως ήταν τρωτός θνητός και ουχί Θεάνθρωπος– ανακόπτονται από την ευκολία... του δόγματος. Υπάρχουν στιγμές που η ταινία γίνεται προσωπική, μια ακόμα υπαρξιακή αναζήτηση του Αρονόφσκι, με πτυχές και στρώματα γύρω από την αιώνια μάχη του ανθρώπου να βρει την αγάπη και να κάνει την υπέρβαση, και άλλες που η προσπάθεια για τον σεβασμό στις πηγές αντιστρατεύεται την υπογραφή του σκηνοθέτη. Η φωτογραφία του Μάθιου Λιμπατίκ, που αξιοποιεί πλήρως τα εντυπωσιακά φυσικά σκηνικά της Ισλανδίας, καθώς και τα εφέ, δεν γίνονται ποτέ εχθροί του, διότι μοιράζονται λειτουργικά και μετρημένα στην ταινία. Αντίπαλος του Αρονόφσκι είναι μόνο το στόρι (ουσιαστικά, ένα μικρό εδάφιο στη Γένεση) που περιορίζει τις βίαιες ερωτήσεις σε απλές απαντήσεις.

Κινηματογράφος

Η εκτεταμένη και τετριμμένη φιλολογία πριν βγει μια ταινία στις αίθουσες καταντά πλέον ενοχλητική: χωρίς να έχουν δει τι γίνεται στο πανί, οι θρησκευτικές οργανώσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη με μπαράζ αποτρεπτικών ανακοινώσεων, με σκοπό να διαφυλάξουν τα ιερά κείμενα. Για το Νώε, έσπευσαν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι με ζήλο και οπισθοδρομικό οίστρο. Οι δεύτεροι απαγόρευσαν την ταινία με την απαρασάλευτη λογική πως κανείς προφήτης (ο Νώε είναι και δικός τους) δεν πρέπει να απεικονιστεί. Και οι Χριστιανοί μυρίστηκαν αιρετική προσέγγιση και, με δεδομένο ότι ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι γεννημένος Εβραίος και πρακτικά άθεος, καταδίκασαν αβλεπεί και a priori. Δεν μας ενδιαφέρει και ας μην πάνε να τη δούνε ποτέ. Να προτιμήσουν το Son of God και τον Μελ Γκίμπσον και το μεσσιανικό του σπλάτερ. Και κακώς το Χόλιγουντ μπαίνει στη διαδικασία να απαντά και να καθησυχάζει, προφανώς φοβούμενο μη χάσει χρήματα από άτυπο μποϊκοτάζ. Τα υπόλοιπα, το γράμμα του Ράσελ Κρόου στον Πάπα, η ματαίωση της συνάντησής τους στο Βατικανό, η συμβιβαστική ανακοίνωση του στούντιο και η αγανάκτηση του σκηνοθέτη για τα screen tests δεν είναι παρά μέρος της προωθητικής επικοινωνίας. Αν, ωστόσο, οι θρήσκοι την έβλεπαν, τουλάχιστον εκείνοι που δεν είναι τελειωμένοι δογματικοί, θα έμεναν ως και ενθουσιασμένοι που ένας ξεχασμένος ήρωας της Παλαιάς Διαθήκης ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο για να μας θυμίσει μία από τις πιο καραμπινάτες βιβλικές ιστορίες προειδοποίησης για την αμαρτωλή φύση του έκπτωτου ανθρώπου και τη χάρη του παντοδύναμου Θεού. Η ειρωνεία είναι πως ο Αρονόφσκι, που πάντα πραγματεύεται τον άνθρωπο ως αυτοκαταστροφικό ον, και σε δύο από τις ταινίες του, το Pi και την Πηγή της Ζωής, άγγιξε το μεταφυσικό για να καταλάβει το μεγάλο τέλος, αυτήν τη φορά που πηγαίνει στην πηγή των ερωτημάτων του, την ίδια τη θρησκεία δηλαδή, εγκλωβίζεται από τις αξιωματικές απαντήσεις που σταματάνε κάθε άλλη πιθανότητα. Δηλαδή, υπάρχουν δύο πλευρές από τις οποίες μπορεί ο θεατής να «διαβάσει» την ταινία. Από τη μία, την παραδοσι-

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου

Στην πρώτη του κανονικά έγχρωμη και αναπάντεχα σινεμασκόπ ταινία, που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου, ο Γιάννης Οικονομίδης οικοδομεί μια γκανγκστερική περιπέτεια από τα υλικά που είναι οικεία και στις προηγούμενες ταινίες του, με την προσθήκη μιας ιδιότυπης αίσθησης χιούμορ κι ενός σαφώς ευδιάκριτου και προσβάσιμου στόρι που στο συγκεκριμένο είδος τον βοηθάει να αφηγηθεί τον Γολγοθά ενός ακόμα παθητικού δέκτη επαναλαμβανόμενης κακοποίησης, του Στράτου, ενός άνδρα που έκανε φυλακή στα νιάτα του για ένα έγκλημα πάθους και τώρα δουλεύει σε έναν φούρνο, εκτελεί συμβόλαια θανάτου, έχει ένα ανεξόφλητο χρέος και ανυπομονεί για την τελική του απόδραση, σε μια κοινωνία λερωμένη και απεχθή. Καμία αντίρρηση για το συμπαγές ύφος και τη στακάτη, μυαλωμένη διεύθυνση των ηθοποιών (από την «ερασιτέχνιδα» Πόπη Τσαπανίδου μέχρι τον πάντα εξαιρετικό Βαγγέλη Μουρίκη). Ωστόσο, η μανιέρα στους διαλόγους και η μεγάλη διάρκεια εμβολίζουν τη δραματικότητα και υπονομεύουν το σασπένς, όταν χρειάζεται η ταινία να περάσει από το μετέωρο στο επείγον.

Θερινός

Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι

Εμπνευσμένος από την επική ιστορία θάρρους, θυσίας και ελπίδας, ο οραματιστής σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι φέρνει στη μεγάλη οθόνη, και μάλιστα και τρισδιάστατα, τη δική του εκδοχή του Νώε. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου υποδύεται τον διάσημο από τη Βίβλο χαρακτήρα του προφήτη του Θεού που σώζει την οικογένειά του και εκπροσώπους όλου του ζωικού βασιλείου μέσα στην κιβωτό, όταν η Γη πλήττεται από μια φονική πλημμύρα, τον βιβλικό κατακλυσμό που αφανίζει τον κόσμο. Ο διάσημος ηθοποιός ενορχηστρώνει τη διάσωση του ζωικού βασιλείου, το οποίο θα κατοικήσει στη νέα Εδέμ, έχοντας στο πλευρό του σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο «βετεράνος» Άντονι Χόπκινς στον ρόλο του Μαθουσάλα, η Τζένιφερ Κόνελι και η νεαρή σταρ του «Χάρι Πότερ», Έμα Γουάτσον. Όλοι μαζί, με προεξάρχοντα τον σκηνοθέτη, φαντάζονται και ζωντανεύουν κινηματογραφικά την άγνωστη ζωή του Νώε και της οικογένειάς του στην πορεία τους προς μια νέα ημέρα για όλη την Κτίση. Ζώα, κεραυνοί, βροχές, μάχες, εντυπωσιακά (και τρισδιάστατα) εφέ και φυσικά η τεράστια ξύλινη κιβωτός πρωταγωνιστούν στην επικών προδιαγραφών περιπέτεια που θα συμπαρασύρει με τον θεαματικό κατακλυσμό και το κοινό σε μια ιστορία καταστροφής και ελπίδας.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ

-ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ 4-STER ESCAPE ILION 7-VILLAGE 10 (RENTI)-VILLAGE 3 (MALL)-ΑΕΛΛΩ 2 CINEMAX -ΑΘΗΝΑΙΟΝ 3 CINEPOLIS -ΑΙΓΛΗ 2 -ΕΛΛΗ -ΚΗΦΙΣΙΑ 1 CINEMAX -ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ -ΝΑΝΑ 3,6 CINEMAX -ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX -ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ 2 -ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ 1 -ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 2

ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ Short Term 12 Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον Πρωταγωνιστούν: Μπριν Λάρσεν, Τζον Γκάλαχερ

Σε ένα ίδρυμα που φιλοξενεί εφήβους με ανάρμοστη συμπεριφορά εργάζεται η Γκρέις, η οποία ταυτίζεται με την Τζέιντεν, ένα νέο κορίτσι που μόλις εισήχθη και πασχίζει να ξεπεράσει τους δαίμονές του. Η ταινία, ένα τυπικό δείγμα καλοφτιαγμένου, ευαίσθητου, ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ζουμάρει στα πρόσωπα και τα παρακολουθεί στις μικρές τους καθημερινές αντιδράσεις για να αποφύγει την ανεξήγητη κοινωνική παθογένεια, ανάγοντας τη δύναμη της κοινότητας σε μοχλό ψυχικής σωτηρίας. Η Γκρέις της Μπριν Λάρσεν κινδυνεύει να δυναμιτίσει την τρυφερή της σχέση με έναν συνάδελφό της, επειδή δεν έχει επουλώσει ακόμα τις πληγές της, και η εξυπνάδα του σκηνοθέτη Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον έγκειται στη ρευστή της τοποθέτηση μέσα στο φιλικό αναμορφωτήριο: από τη μια δείχνει συμπόνια και γνώση πάνω στον χειρισμό των τροφίμων και αμέσως μετά μοιάζει να τη χρειάζεται περισσότερο και από τους «ασθενείς» – ωραία ερμηνεία. ΟΠΕΡΑ (1) -ΓΑΛΑΞΙΑΣ (1)  -ΑΒΑΝΑ  -ΙΛιΟΝ -GAZARTE  -ΣΠΟΡΤΙΓΚ (1) 


H τριλογία της απόκλισης: Οι Διαφορετικοί Divergent Σκηνοθεσία: Νιλ Μπέργκερ Πρωταγωνιστούν: Σαϊλίν Γούντλεϊ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζέι Κόρτνεϊ, Άσλεϊ Τζαντ

Μια συναρπαστική περιπέτεια η οποία αγγίζει συμπαντικές αξίες, όπως η αγάπη και η εσωτερική αναζήτηση, και μας μεταφέρει σ’ έναν μελλοντικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε ξεχωριστές φατρίες, βάσει της προσωπικότητας και των στοιχείων του χαρακτήρα τους. Η κάθε φατρία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής και όλα τα μέλη της κοινωνίας επιλέγονται για να ενταχθούν υποχρεωτικά σε μια φατρία όταν συμπληρώσουν το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους. VILLAGE METRO MALL-ΝΑΝΑ Cinemax 5-ΑΕΛΛΩ Cinemax 4-VILLAGE PAGRATI-ΓΛΥΦΑΔΑ ODEON 2-STER CINEMAS ILION 3-ΟDEON STARCITY 1,5-VILLAGE MALL 10, 13-ODEON KΟSMOPOLIS 10, 11-VILLAGE FALIRO 4-VILLAGE RENTI 2,6, 15

Ο Γερμανός Γιατρός The German Doctor Σκηνοθεσία: Λουσία Πουέντσο Πρωταγωνιστούν: Άλεξ Μπρεντεμιούλ, Ναταλία Ορέιρο, Φλορένθια Μπάδο

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο διαβόητος Γερμανός γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε κατέφυγε τη δεκαετία του ’60 στην Παταγονία της Αργεντινής. Εκεί τον φιλοξένησε μια οικογένεια στην πανσιόν τους. Όλοι, αγνοώντας την πραγματική του ταυτότητα, του συμπεριφέρονται σαν να είναι ένας καλός τους φίλος, ώσπου να ανακαλύψουν πως ζουν με έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες όλων των εποχών, τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον γνωστό από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και ως «Άγγελο του Θανάτου». ΔΑΝΑΟΣ-ΑΤΛΑΝΤΙΣ 2-ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax 2-Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό-ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON

Τα Muppets καταζητούνται Muppets most wanted Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μπόμπιν Πρωταγωνιστούν: Ρίκι Τζερβέ, Τομ Χίντλεστον

Τα Muppets βρίσκονται σε παγκόσμια περιοδεία με παραστάσεις στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο. Τα σχέδιά τους, όμως, ανατρέπονται όταν διασταυρώνονται με έναν από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του κόσμου, τον Constantine. ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ 5-ODEON STARCITY 7-STER ESCAPE ILION 1-VILLAGE 7 (RENTI)-VILLAGE 8 (MALL)

Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό A long way down Σκηνοθεσία: Πασκάλ Σομέιγ Πρωταγωνιστούν: Άαρον Πολ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ίμοτζεν Πουτς, Τόνι Κολέτ, Πιρς Μπρόσναν, Σαμ Νιλ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια απελπιστική κατάσταση κι έχουν το ίδιο σχέδιο. Αντί, όμως, να χαθούν στο κενό, συμφωνούν να μείνουν ζωντανοί και κοντά ο ένας στον άλλο μέχρι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου… τουλάχιστον. Μια δυνατή φιλία θα γεννηθεί και οι απρόβλεπτες περιπέτειες δεν σταματούν ποτέ… ODEON ΕΜΠΑΣΣΥ

aiΘoyΣeΣ αθήνα αμπελοκηποι - γκαζι - θησείο - νεάπολη ΑΑΒΟΡΑ

Ιπποκράτους 180, Νεάπολη, 2106423271-2106462253. Ο εγωιστής γίγαντας Πεμ-Τετ 22:20. Grand Central Πεμ-Τετ 18:40, 20:30

ΑΘΗΝΑΙΟΝ

Βασιλισσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι, 21077821222112112222, www. athinaioncinemas.com. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Δευ, Τετ 17:40 3D, 20:20 3D, 23:00 3D / Τρι 23:00 3D. Η ταινία Lego (μτγλ) ΣαβΚυρ 15:40. ÜΑίθουσα 2: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:10 3D. Νώε Πεμ-Τετ 19:20, 22:00. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:10 3D

ΑΣΤΥ

Κοραή 4, Αθήνα, 2103221925. Αίσθηση αμαρτίας Πεμ-Τετ 17:40, 20:00, 22:30

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D Digital

Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι, 2107773319-2107700491. ÜΑίθουσα 1: Μικρά όμορφα πλάσματα Πεμ-Τετ 18:30, 20:30, 22:30. ÜΑίθουσα 2: Πέρα από την λογική ΠεμΤετ 18:00, 20:10, 22:20

GAZARTE

Βουτάδων 34, Γκάζι, 2103452277-2103460347, www.gazarte.gr. Μικρά όμορφα πλάσματα Πεμ-Τετ 18:30, 20:30, 22:30

ΔΑΝΑΟΣ

Λεωφόρος Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι, 2106922655, www. danaoscinema.gr. ÜΑίθουσα 1: Κισμέτ-Η ζωή σαν Τούρκικη σαπουνόπερα. Πεμ-Κυρ 17:00 Ο Γερμανός γιατρός Πεμ-Τετ 18:20, 20:20, 22:20. ÜΑίθουσα 2: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 17:50, 20:00, 22:10

ΕΛΛΗ

Ακαδημίας 64, Αθήνα, 2103632789. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 16:45, 19:30, 22:15

ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON

Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου, Κολωνάκι, Αθήνα, 2107215944, www.i-ticket. gr. Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό Πεμ-Τετ 18:10, 20:20, 22:30

ΙΝΤΕΑΛ

Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 2103826720. Νώε Πεμ-Τετ 16:30, 19:15, 22:00

ΝΙΡΒΑΝΑ Cinemax Cyta

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 192, Αμπελόκηποι, 21064693982106445221, cinemax1@ otenet.gr, www.cinemax.gr. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:00, 19:45, 22:30. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ) Σαβ-Κυρ 15:00

ODEON ΟΠΕΡΑ

Ακαδημίας 57, Αθήνα, 2103622683, www.odeon.gr , www.i-ticket.gr. ÜΑίθουσα 1: Μικρά όμορφα πλάσματα Πεμ-Τετ 18:10, 20:20, 22:30. ÜΑίθουσα 2: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:40, 22:00 / ΣαβΚυρ 17:20, 19:40, 22:00

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695-2103612046, contact@tainiothiki.gr, www. tainiothiki.gr. ÜΑίθουσα 1: Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 19:00, 21:30. Ου φονεύσεις Κυρ 12:00. ÜΑίθουσα 2: Από τη γη στη σελήνη Πεμ-Τετ 18:30, 20:15, 22:00

ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax

Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα, 2103811147, cinemax1@ otenet.gr, www.cinemax. gr. Ρασομόν Πεμ-Τετ 22:00. Φθινόπωρο Πεμ-Τετ 18:00. Ο λαός προστάζει Πεμ-Τετ 19:45

αργυρούπολη αγ. δημήτριος - δάφνη ΑΤΛΑΝΤΙΣ 3D DIGITAL

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 245, Πλατεία Καλογήρων, Δάφνη, 2109711511. ÜΑίθουσα 1: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 17:50, 20:00, 22:10. ÜΑίθουσα 2: Ο Γερμανός γιατρός Πεμ-Τετ 18:20, 20:20, 22:20

VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος, 210 6104100 - 14 848 ( Γραμμή παραπόνων 214 214 7062), www. villagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:30 3D / Σαβ-Κυρ 12:00 3D, 14:15 3D, 16:30 3D. Νώε Πεμ-Τετ 18:45, 21:30, 00:15. ÜΑίθουσα 2: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 20:30, 22:40. Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:10, 18:20 / ΣαβΚυρ 11:45, 14:00, 16:10, 18:20. ÜΑίθουσα 3: Ο κος Πίμποντι

και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:50 / Σαβ-Κυρ 12:30, 14:40, 16:50 Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 19:00, 21:45, 00:30. ÜΑίθουσα 4: Ψυχρά κι ανάποδα (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00 / Σαβ-Κυρ 13:45, 16:00. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 18:45. Need for Speed ΠεμΤετ 21:00, 23:40. ÜΑίθουσα 5: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:20 / Σαβ-Κυρ 13:00, 15:10, 17:20. Νώε ΠεμΤετ 19:30 3D, 22:15 3D

ΝΑΝΑ Cinemax Cyta

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 179 Δάφνη,(στάση ΜΕΤΡΟ Αγ.Ιωάννης), Tηλ: 21097031582109706865, cinemax1@ otenet.gr, www.cinemax. gr. ÜΑίθουσα 1: Νώε ΠεμΤετ 18:40, 21:30. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:30. ÜΑίθουσα 2: Need for Speed Πεμ-Τετ 18:00. Νώε Πεμ, Τετ 20:30 3D, 23:15 3D / Παρ-Τρι 20:30, 23:15 3D. ÜΑίθουσα 3: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ-Τετ 17:45. Το μικρό ψάρι ΠεμΤετ 20:00, 22:45. Αίθουσα 4: Νώε Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00, 19:30, 22:15 / Κυρ 17:00, 19:30, 19:30, 22:15, 22:15. ÜΑίθουσα 5: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 19:45, 22:30. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ-Τετ 17:30. ÜΑίθουσα 6: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 21:00, 23:00. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 18:15

ΣΟΦΙΑ

Ευσταθιάδου 2, Πλατεία Αγίας Τριάδος, Αργυρούπολη, 2109927447-2109917094. Ο εγωιστής γίγαντας Πεμ-Τετ 22:30. Grand Central Πεμ-Τετ 18:30, 20:30

αχαρνών πατησίων

ΑΕΛΛΩ Cinemax 5+1 Cyta

12 χρόνια σκλάβος Πεμ-Τετ 19:00. Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 21:40. Αίθουσα 10: Νώε Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 20:20, 23:10 / ΣαβΚυρ 17:30, 20:20, 23:10

μαρκόπουλο πόρτο ράφτη ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜ. ΚΙΝ\ΦΟΣ

Γιαννάκη 2, Μαρκόπουλο, 22990-23924. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 19:15, 21:15

βαρκιζα γλυφάδα

ΑΘΗΝΑΙΟΝ Cinepolis

Ζησιμοπούλου 7 & Ιωάννου Μεταξά, Γλυφάδα, 2108983238-2112112222, www.athinaioncinemas.com. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ-Τετ 17:20 3D, 20:00 3D, 22:40 3D. Η ταινία Lego (μτγλ) ΣαβΚυρ 15:20 3D. ÜΑίθουσα 2: Αιωνιότητα Πεμ-Τετ 22:40. Φιλομένα Πεμ-Τετ 18:30. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 20:30. Ψυχρά κι ανάποδα (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:10. ÜΑίθουσα 3: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:00 / Σαβ-Κυρ 16:00, 18:00. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 20:10, 22:50. ÜΑίθουσα 4:Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ-Τετ 17:00 3D. Νώε Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00, 21:40 / Παρ-Σαβ 19:00, 21:40, 00:15

ΒΑΡΚΙΖΑ

Θάσου 22, 2108973926. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ-Τετ 18:45 3D, 21:20 3D. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:00 3D. ÜΑίθουσα 2: Η αόρατη γυναίκα Πεμ-Τετ 18:30, 20:30. Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 22:30. Barbie: Η Πριγκίπισσα των μαργαριταριών(μτγλ). Σαβ-Κυρ 17:00

ΓΛΥΦΑΔΑ ODEON

Πατησίων 140, 2108259975 - 2108215327, cinemax1@ otenet.gr, www.cinemax. gr. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ, Τετ 17:30, 20:15 3D, 23:00 3D / Παρ-Τρι 17:30, 20:15, 23:00 3D. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ) Σαβ-Κυρ 15:30. ÜΑίθουσα 2: Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:45, 20:30, 23:15. ÜΑίθουσα 3: Νώε ΠεμΤετ 18:45, 21:30. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:45. ÜΑίθουσα 4: Need for Speed Πεμ-Τετ 17:20. Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί Πεμ-Τετ 20:00, 22:45

Ζέππου 14 & Ξενοφώντος 31, Γλυφάδα, 2109650318, www. odeon.gr, www: i-ticket.gr. ÜΑίθουσα 1: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 20:30. Need for Speed ΠεμΤετ 22:50. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ) Πεμ-Τετ 18:00. ÜΑίθουσα 2: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 20:00, 23:00 / Σαβ-Κυρ 17:00, 20:00, 23:00

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ EUROPA CINEMAS

VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI

Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Πατησίων 77-79, σταθμός ΗΣΑΠ «Βικτώρια», 2108219298. Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 18:00, 20:20, 22:40

CAPITOL 3D CINEMA

Ιουλιανού 33-35 & Γ’ Σεπτεμβρίου 74-78, Capitol Mall (Σταθμός Βικτώρια), 2108210038, www.facebook. com/CineCapitol. Νώε Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00 3D, 21:30 3D / Κυρ 16:30 3D, 19:00 3D, 21:30 3D. Περπατώντας με τους δεινόσαυρους (μτγλ) Κυρ 12:00 3D, 14:30 3D

ΙΛΙΟΝ DIGITAL CINEMA

Τροίας 34 & Πατησίων 113, 2108810602-6955466939. Πατέρας και γιος Πεμ-Τετ 18:20. Μικρά όμορφα πλάσματα Πεμ, Παρ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 20:30, 22:30 / Σαβ 20:30

ΟΣΚΑΡ DIGITAL

Αχαρνών 330, Κάτω Πατήσια, 2102281563. Νώε Πεμ-Τετ 17:30, 20:00, 22:30

ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, 2108222702-2108215469. Πέρα από την λογική ΠεμΤετ 18:00, 22:00. Φιλομένα Πεμ-Τετ 20:00

κουκάκι νέος κόσμος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter

Λεωφόρος Συγγρού 106, 2109215305. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 18:00, 20:15, 22:45

ΟDEON STARCITY

Λεωφόρος Συγγρού 111 & Λεοντίου, Νέος Κόσμος, 14560 (από σταθερό 0,49€ ανά λεπτό και 0,98€ από κινητό ανά λεπτό), www.odeon.gr , www.iticket.gr. ÜΑίθουσα 1: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 19:10, 22:00. ÜΑίθουσα 2: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 20:30, 22:40. Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ-Τετ 18:20 3D. ÜΑίθουσα 3: Need for Speed Πεμ-Τετ 18:40, 21:20. ÜΑίθουσα 4: Need for Speed Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:40, 22:20 / Σαβ-Κυρ 16:50, 19:40, 22:20. ÜΑίθουσα 5: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 20:00, 23:00 / Σαβ-Κυρ 17:10, 20:00, 23:00. ÜΑίθουσα 6: Νώε Πεμ-Τετ 19:20, 22:10. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:00 3D. ÜΑίθουσα 7: Need for Speed Πεμ-Τετ 20:10 3D, 22:50 3D. Τα Μάππετς καταζητούνται Πεμ-Τετ 17:50. ÜΑίθουσα 8: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 19:30, 21:40. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:20. ÜΑίθουσα 9:

ζωγράφου παγκράτι

Υμηττού 110 & Χρεμωνίδου,Εμπορικό κέντρο Millennium, Παγκράτι, 210 7566240 - 14 848 (Γραμμή παραπόνων 214 214 7062), www. villagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Need for Speed Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:10, 20:50, 23:30 / Σαβ-Κυρ 19:00, 21:40, 00:20. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:00. ÜΑίθουσα 2: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:40, 21:00, 23:20 / Σαβ-Κυρ 19:30, 21:50, 00:10. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:20. ÜΑίθουσα 3: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 18:30, 21:20, 00:10. Εγώ, ο Απαισιότατος 2 (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:30. ÜΑίθουσα 4: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ-Τετ 18:00 3D. Νώε Πεμ-Τετ 20:10 3D, 23:00 3D. ÜΑίθουσα 5: Η ταινία Lego (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00 / Σαβ-Κυρ 16:50, 19:00. Νώε Πεμ-Τετ 21:10, 00:00

ΠΑΛΑΣ

Υμηττού 109, Παγκράτι, 2107511868. Μικρά Αγγλία Πεμ-Τετ 17:30. Το Πάρτι ΠεμΤετ 23:00. Φιλομένα Πεμ-Τετ 20:30

ηράκλειο νέα ιωνία

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital

Λεωφόρος Ηρακλείου 386, Νέο Ηράκλειο, 21028268732102825607, www.triaasteria. gr. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ-Τετ 17:30, 20:15 3D, 22:40 3D. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:15. ÜΑίθουσα 2: Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:15, 20:00, 22:30

ΣΙΝΕ ΜΕΛΙΝΑ

Λεωφόρος Φυλής 165, Καματερό, 2102311534. Το κυνήγι Πεμ-Τετ 19:00, 21:00

ιλιον αγ.ανάργυροι πετρούπολη ΣΙΝΕ ΜΕΛΙΝΑ

Λεωφόρος Φυλής 165, Καματερό, 2102311534. Το κυνήγι Πεμ-Τετ 19:00, 21:00

STER CINEMAS

Λεωφ.Δημοκρατίας 67α, εμπορικό κέντρο ESCAPE, Ιλιον, 801 801 7837 -210 8092690, www. stercinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Τα Μάππετς καταζητούνται Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00 / Σαβ-Κυρ 13:40, 16:00. Νώε Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:50, 21:30 / Παρ-Σαβ 18:50, 21:30, 00:10. ÜΑίθουσα 2: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 20:20 3D. Η ταινία

Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:20, 18:20 / Σαβ-Κυρ 14:20, 16:20, 18:20. Νώε ΠεμΤετ 22:30 3D. ÜΑίθουσα 3: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:00, 20:30, 23:00 / Σαβ-Κυρ 13:00, 15:30, 18:00, 20:30, 23:00. ÜΑίθουσα 4q 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 16:20, 18:40, 21:00. Need for Speed Πεμ-Τετ 23:20. Ξενοδοχείο Grand Budapest Σαβ-Κυρ 14:00. ÜΑίθουσα 5: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:10 3D, 18:10 3D / ΣαβΚυρ 14:10 3D, 16:10 3D, 18:10 3D. Νώε Πεμ-Τετ 20:50, 23:30. ÜΑίθουσα 6: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 22:00 / Παρ-Σαβ 22:00, 00:20. Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:20 / Σαβ-Κυρ 13:20, 15:20, 17:20. Need for Speed ΠεμΤετ 19:20. ÜΑίθουσα 7: Το μικρό ψάρι Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:30, 21:15 / Παρ-Σαβ 18:30, 21:15, 00:00. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:30 / Σαβ-Κυρ 14:30, 16:30

καλλιθέα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ New Star Art Cinema

Κρέμου 141, Καλλιθέα, 2109512624 -2109512604 ÜΑίθουσα 1: Κολαστήριο Πεμ-Τετ 23:00. Ελα να δεις Πεμ-Τετ 18:00. Τρία τραγούδια για τον Λένιν Πεμ-Τετ 17:00. Η τέλεια ομορφιά Πεμ-Τετ 20:30. Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο Σαβ-Κυρ 12:30, 14:30. ÜΑίθουσα 2: Dallas Buyers Club Πεμ-Τετ 23:00. Η νονά Πεμ-Τετ 18:45 Αμλετ Πεμ, Δευ 20:30. Φιλομένα Πεμ-Τετ 17:00. Δον Κιχώτης Παρ, Τρι 20:30. Ο μεγάλος Δικτάτωρ ΣαβΚυρ 12:00 Βασιλιάς Ληρ Σαβ, Τετ 20:30 Μικρά Αγγλία Σαβ-Κυρ 14:00 Η Νέα Βαβυλώνα Κυρ 20:30

κορυδαλλος κερατσίνι ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Αγίου Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός, 2104960955. Μνημείων άνδρες Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00, 21:00 / Σαβ-Κυρ 21:00, 23:05. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ-Παρ 17:00 / Σαβ 17:00, 19:00 / Κυρ 11:00, 17:00, 19:00

μαρούσι κηφισιά

VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL

Ανδρέα Παπανδρέου 35 (παράπλευρος Αττική οδού) θέση ψαλίδι, Μαρούσι, Τηλ.14 848 (Γραμμή παραπόνων 214 214 7062), www.villagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Non-Stop ΠεμΤετ 22:40. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:50, 18:00, 20:20 / Σαβ 13:40, 15:50, 18:00, 20:20 / Κυρ 11:30, 13:40, 15:50, 18:00, 20:20. ÜΑίθουσα 2: Νώε Πεμ, Παρ, Κυρ, Τετ 20:45 3D, 23:30 3D / Σαβ 20:45 3D, 23:40 3D / Τρι 23:30 3D. Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τετ 16:00 3D, 18:10 3D / Σαβ 13:50 3D, 16:00 3D, 18:10 3D / Κυρ 11:40 3D, 13:50 3D, 16:00 3D, 18:10 3D / Τρι 17:50 3D. Need for Speed Δευ 23:50 3D. ÜΑίθουσα 3: Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:00 / Σαβ 13:00, 15:00 / Κυρ 11:00, 13:00, 15:00. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:20, 20:00, 22:50. ÜΑίθουσα 5: Η ταινία Lego (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:10, 17:30 / Σαβ-Κυρ 13:00, 15:10, 17:30. Need for Speed Πεμ-Τετ 19:40, 22:20. ÜΑίθουσα 6: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 22:00. Αιωνιότητα Πεμ-Τετ 00:10. Η ταινία Lego (με υπότιτλους) Πεμ-Τετ 15:20, 17:40, 19:50. ÜΑίθουσα 7: Νώε Πεμ, Παρ, Τρι 18:30, 21:30 / Σαβ 15:30, 18:30, 21:30, 00:30 / Κυρ 15:30, 18:30, 21:30 / Δευ 23:40 / Τετ 18:30, 21:30, 00:30. ÜΑίθουσα 8: Need for Speed Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Τρι, Τετ 19:00 3D, 00:30 3D. Τα Μάππετς καταζητούνται Πεμ, Παρ, Τρι, Τετ 16:45 / Σαβ 14:20, 16:45 / Κυρ 12:00, 14:20, 16:45 / Δευ 16:15. Νώε Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Τρι, Τετ 22:10 3D / Δευ 18:30 3D, 21:30. ÜΑίθουσα 9: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 21:00, 23:20 Η ταινία Lego (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:40, 18:50 / Σαβ 14:30, 16:40, 18:50 / Κυρ 12:20, 14:30, 16:40, 18:50. ÜΑίθουσα 10: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 15:20, 18:20, 21:20, 00:20 / Κυρ 12:30, 15:20, 18:20, 21:20, 00:20. ÜΑίθουσα 11: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας. Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 15:00, 17:10, 19:20, 21:40, 00:00 / Κυρ 12:40, 15:00, 17:10, 19:20, 21:40, 00:00. ÜΑίθουσα 12: Νώε Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:30, 19:30, 22:30 / Σαβ-Κυρ 13:30, 16:30, 19:30, 22:30. ÜΑίθουσα 13: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 21:20 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας.

Σαβ-Κυρ 18:40. ÜΑίθουσα 14: Νώε Πεμ-Τετ 19:30, 22:30

ΔΙΑΝΑ

Περικλέους 14,Μαρούσι, 2108028587. Πέρα από την λογική Πεμ-Τετ 20:20. Ψάχνοντας τον Sugar man Πεμ-Σαβ 22:25 / Κυρ 16:30. Πατέρας και γιος Πεμ-Τετ 18:10. Nebraska Κυρ-Τετ 22:25

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Cyta

Λεωφόρος Κηφισίας 245, (Ζηρίνειο), Κηφισιά, 2106233567-2106232808, cinemax1@otenet.gr, www. cinemax.gr. ÜΑίθουσα 1: Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:30, 20:15, 23:00. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). ΣαβΚυρ 15:30. ÜΑίθουσα 2: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 20:30, 22:45. Ο Γερμανός γιατρός Πεμ-Τετ 18:30. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:30

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Class Cyta

Δροσίνη 6 (απέναντι από Βάρσο ), Κηφισιά, 21062316012106231933, cinemax1@ otenet.gr, www.cinemax.gr. Νώε Πεμ-Τετ 17:15, 20:00, 22:45

ODEON KΟSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ

Λεωφόρος Κηφισίας. 73 & Πουρνάρα (Κόμβος Αττικής οδού), 14560 (από σταθερό 0,49€ ανά λεπτό και 0,98€ από κινητό ανά λεπτό), www. odeon.gr, www.i-ticket.gr. ÜΑίθουσα 1: Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ-Τετ 17:20. Need for Speed ΠεμΤετ 19:40, 22:20. ÜΑίθουσα 2: 12 χρόνια σκλάβος. ΠεμΤετ 19:30 Need for Speed. Πεμ-Τετ 22:20 Ψυχρά κι ανάποδα (μτγλ). Σαβ-Κυρ 16:50. ÜΑίθουσα 3: Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 17:10, 19:20, 21:40. ÜΑίθουσα 4: Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:20 / Σαβ-Κυρ 16:00, 18:20. Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 20:30, 23:20. ÜΑίθουσα 5: Need for Speed Πεμ-Τετ 20:10 3D, 22:50 3D. Τα Μάππετς καταζητούνται Πεμ-Τετ 17:50. Barbie: Η Πριγκίπισσα των μαργαριταριών(μτγλ). Σαβ-Κυρ 16:10. ÜΑίθουσα 6: Η ταινία Lego (μτγλ)Πεμ-Τετ 17:40 3D. Νώε Πεμ-Τρι 19:50 3D, 22:40 3D / Τετ 22:40 3D. ÜΑίθουσα 7: Νώε Πεμ-Τετ 17:30, 20:20, 23:10. ÜΑίθουσα 8: Need for Speed Πεμ-Τετ 18:00, 20:40, 23:20. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 15:50. ÜΑίθουσα 9: Νώε Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:20, 22:10 / Σαβ-Κυρ 16:20, 19:20, 22:10. ÜΑίθουσα 10: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 17:10, 20:00, 23:00. ÜΑίθουσα 11: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 19:10, 22:00. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 17:00. ÜΑίθουσα 12: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας. Πεμ-Τετ 21:20, 23:30 Η ταινία Lego (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00 / Σαβ-Κυρ 16:30, 19:00

νέα σμύρνη παλαιό φάληρο

ΑΤΤΑΛΟΣ DIGITAL CINEMA Κοτιαιου & Ελευθερίου Βενιζέλου Νέα Σμύρνη, 2109331280. Νώε Πεμ-Τετ 17:40, 20:10, 22:40. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:00

CINERAMA DIGITAL CINEMA

Αγίας Κυριακής 30, Παλαιό Φάληρο, 21094035932109403595,. Νώε Πεμ-Τετ 17:30, 20:00, 22:30

VILLAGE 9 CINEMAS @ FALIRO

Παλαιά Λεωφόρος Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτινη 3 Δέλτα Παλαιού Φαλήρου, Tηλ: Τηλ.14 848 (Γραμμή παραπόνων 214 214 7062), www.villagecinemas. gr. ÜΑίθουσα 1: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 19:20 3D, 21:40, 00:00. Η ταινία Lego (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:20 3D / Σαβ-Κυρ 15:20 3D, 17:20 3D. ÜΑίθουσα 2: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 19:40, 22:00, 00:20. Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:40 / Σαβ-Κυρ 15:40, 17:40. ÜΑίθουσα 3: Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00 / Σαβ-Κυρ 15:00, 17:00. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 19:00, 21:20, 23:40. ÜΑίθουσα 4: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 18:10, 21:10, 00:00. Αίθουσα 5: Need for Speed Πεμ-Τετ 18:20, 21:00, 23:40. ÜΑίθουσα 6: Νώε Πεμ-Τετ 18:00 3D, 20:50 3D, 23:40 3D. ÜΑίθουσα 7: Νώε Πεμ-Τετ 18:40, 21:30, 00:20. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:40. ÜΑίθουσα 8: Νώε Πεμ-Σαβ 18:00, 21:00, 00:00 / Κυρ-Τετ 18:00, 21:00. ÜΑίθουσα 9: Νώε Πεμ-Τετ 19:30, 22:30

ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 18, Νέα Σμύρνη, 2109313360. ÜΑίθουσα 1: Κισμέτ-Η ζωή σαν Τούρκικη σαπουνόπερα. Πεμ-Τετ 18:30. Μικρά όμορφα πλάσματα Πεμ-Τετ 20:30, 22:30. ÜΑίθουσα 2: Φιλομένα Πεμ-Τετ 18:20, 20:20, 22:20

περιστέρι

ΦΟΙΒΟΣ DIGITAL CINEMA Εθνικής Αντιστάσεως 1, στάση ΜΕΤΡΟ Περιστέρι, 2105711105. Νώε Πεμ-Τετ 17:40, 20:00, 22:40. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 15:50

πειραιάς

ΣΙΝΕΑΚ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ Πλατεία Δημαρχείου, 2104225653. Ξενοδοχείο Grand Budapest Πεμ-Τετ 17:00. Νώε Πεμ-Τετ 19:00, 21:40

ρέντη

VILLAGE SHOPPING AND MORE

Θηβών 228 & Παρνασσού ,Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 210 4215100 - 14 848 (Γραμμή παραπόνων 214 214 7062), www. villagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ-Τετ 20:20, 23:10. ÜΑίθουσα 2: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 19:30, 22:20. ÜΑίθουσα 3: Φωτιά πάνω από την Πομπηία Πεμ-Τετ 18:50, 21:45, 00:15. ÜΑίθουσα 4: Η ταινία Lego (μτγλ) ΠεμΤετ 17:00 3D, 19:10 3D. Νώε Πεμ-Τετ 21:20 3D, 00:10 3D. ÜΑίθουσα 5: Αιωνιότητα Πεμ-Τετ 18:45, 21:15, 23:45. ÜΑίθουσα 6: Η ταινία Lego (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:15 / Σαβ-Κυρ 15:00, 17:15. Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 19:30, 22:20. ÜΑίθουσα 7: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 21:00 3D, 23:30 3D Τα Μάππετς καταζητούνται. Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:40 / Σαβ-Κυρ 16:20, 18:40. ÜΑίθουσα 8: Need for Speed Πεμ-Τετ 21:10 3D, 23:45 3D. Νώε Πεμ-Τετ 18:20 3D. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:15 3D. ÜΑίθουσα 9: Νώε Πεμ-Τετ 17:30, 20:20, 23:10. ÜΑίθουσα 10: Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:40, 20:45, 23:50. ÜΑίθουσα 11: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 17:00, 19:30, 22:00, 00:30. ÜΑίθουσα 12: Εγώ, ο Απαισιότατος 2 (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:10 / ΣαβΚυρ 15:10, 17:10. Need for Speed Πεμ-Τετ 19:10, 21:50, 00:30. ÜΑίθουσα 13: 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 20:00, 22:30. Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:50 / Σαβ-Κυρ 15:40, 17:50. ÜΑίθουσα 14: Νώε Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:20, 22:10 / Σαβ-Κυρ 16:30, 19:20, 22:10. ÜΑίθουσα 15: Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί. Πεμ-Τετ 18:00, 20:50, 23:40. ÜΑίθουσα 16: Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:20 / Σαβ-Κυρ 16:10, 18:20. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας. Πεμ-Τετ 20:30, 23:00. ÜΑίθουσα 17: Περπατώντας με τους δεινόσαυρους (μτγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00 / Σαβ-Κυρ 17:00, 17:00. 300:Η άνοδος της αυτοκρατορίας Πεμ-Τετ 19:00, 21:30, 00:00. ÜΑίθουσα 18: Μια χειμωνιάτικη ιστορία Πεμ-Τετ 20:15, 22:45. Ο κος Πίμποντι και ο Σέρμαν (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:45 / Σαβ-Κυρ 15:30, 17:45. ÜΑίθουσα 19: Ψυχρά κι ανάποδα (μτγλ). Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:30 / Σαβ-Κυρ 15:20, 17:30. Non-Stop Πεμ-Τετ 19:45, 22:15, 00:20. ÜΑίθουσα 20: Need for Speed Πεμ-Τετ 17:20, 20:10, 22:50

νέα μάκρη μάτι - τύμβος - ζούμπερι ΑΛΙΚΗ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Λεωφόρος Μαραθώνος 196, 22940-69871, kedmarahon@ yahoo.gr. Ο εγωιστής γίγαντας Πεμ-Τρι 21:00 / Τετ 19:00. Τα πουλιά Τετ 21:15

χαλάνδρι χολαργός μελίσσια ΑΒΑΝΑ

Κηφισίας 234 και Λυκούργου 3, 2106756546. Μικρά όμορφα πλάσματα Πεμ-Τετ 18:30, 20:20, 22:30

ΑΙΓΛΗ

Λεωφόρος Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, 2106841010. ÜΑίθουσα 1: Νώε Πεμ-Τετ 18:00, 20:30, 22:50 3D. Η ταινία Lego (μτγλ) Σαβ-Κυρ 16:00. ÜΑίθουσα 2: Το μικρό ψάρι Πεμ-Τετ 17:45, 20:15, 22:45

ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Μεσογείων 232 & Βεντούρη, Χολαργός, 2106525122. Νώε Πεμ-Τετ 17:00, 19:45, 22:20

χαϊδάρι

ΑΝΟΙΞΗ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ ΦΟΥ 2+1

Αγωνιστών στρατοπέδου 49, Χαϊδάρι, 21058134702105813450. ÜΑίθουσα 1: Η ταινία Lego (μτγλ) Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00 / Κυρ 12:00, 14:00, 16:00. Νώε Πεμ-Τετ 18:00, 20:30, 23:00. ÜΑίθουσα 2: Φιλομένα ΠεμΤετ 18:15. Το μικρό ψάρι ΠεμΤετ 20:00, 22:30

27.3.14 – lifo

43


παρουσιαση

«Αναχώρηση» για τον (καθαρό) κόσμο των ιδεών Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate

Tο τελευταίο κείμενο του Νίκου Θέμελη μόλις κυκλοφόρησε.

Oι ήρωες του συγγραφέα είναι με έναν ρομαντικό τρόπο υποδειγματικά πεπαιδευμένοι.

έλεγαν, δεν είχε». Διάβαζε Ντεκάρτ τα σκοτεινά βράδια δίπλα στο τζάκι, αγαπούσε τις υψιπετείς αναστοχαστικές συζητήσεις και αδυνατούσε να υποταχθεί στη βαρβαρότητα. Ήξερε, άλλωστε, ως ιδανικός στοχαστής ότι ακόμα κι ο κατά τα άλλα αγαθών προθέσεων Μαυροκορδάτος είχε στο πλευρό του τους ραγιάδες που «θα τους πληρώνουμε για χρόνια, αφού την εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας θα τη βλέπουν πάντα σαν το δοβλέτι του Σουλτάνου. Σκέψου και θα καταλάβεις τι σημαίνει…» έλεγε. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του ενός από τους απογόνους του: ο γιος του Αργύρης μπορεί να αποδείχθηκε άξιος γιος του πατέρα του, αλλά τα δυο του αγόρια δεν είχαν την ίδια τύχη. Σε αντίθεση με τον εγγονό που έφερε το όνομά του, ο έτερος γιος του Αργύρη, ο Σάκης, επιβεβαίωσε στην πράξη την προφητεία του παππού του: ως οπαδός κάθε είδους συνωμοσιολογίας, ασπάστηκε τη δική του αφήγηση, που ήθελε τους προγόνους του διεστραμμένους αστούς κι έτσι έφτασε να αποδειχθεί θιασώτης του πιο ακραίου λαϊκισμού. Όταν, όμως, είδε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο κάποτε υποστήριζε, να χάνει την εξουσία, φυσικά δεν δίστασε να κατέβει ως υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Βολεμένος σε έναν γάμο συμφερόντων, δοκησίσοφος και ρίψασπις, ο Σάκης φαίνεται να εκπροσωπεί ό,τι ο συγγραφέας, πολιτικός και διανοούμενος Θέμελης ανέκαθεν απεχθανόταν, τον τυχοδιωκτισμό και τη δημαγωγία. Συμπεριφορές που, όπως παρατηρεί, «από εξαίρεση γινότανε κανόνας, από πράξεις ντροπής μεταλλάσσονταν σε πράξεις καταξίωσης κι επιτυχίας (…), πράμα που τον έκανε να νιώθει όλο και πιο ξένος».

Κ

από thn tίνα mανδηλαρά

Βιβλίο

Ο

44 lifo – 27.3.14

θάνατος δεν είναι ο τελευταίος σταθμός ενός ανθρώπου – ειδικά αν η «αναχώρηση» δεν είναι σωματική αλλά συμβολική. Στην περίπτωση του Νίκου Θέμελη, η πρόωρη τελευτή που επήλθε πριν από τρία χρόνια δεν σήμανε ούτε το τέλος των λέξεων αλλά ούτε και το τέλος των συμβόλων. Στο κείμενο που ενδεχομένως να άφησε ημιτελές με τον τίτλο Αναχώρηση (μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) αλλά που είναι ολοκληρωμένο ως προς την άποψη των βασικών του επιδιώξεων, οι πρωταγωνιστές πεθαίνουν – όπως ο πρώτος κεντρικός του ήρωας, ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ– ή αποχωρούν, αλλά οι ιδέες τους εξακολουθούν να υπάρχουν. Λάμπουν καθώς μοιράζονται ανάμεσα σε ανθρώπους που στοχεύουν σε έναν άλλο πολιτισμένο κόσμο, δίνουν τη δική τους μάχη καθώς αγωνίζονται να βελτιώσουν ένα αβέλτερο πλήθος, κυριαρχούν καθώς αναπολούν τα μεγάλα τους ιδανικά. Είναι, εν ολίγοις, σχεδόν πλατωνικές, αφού ξεχωρίζουν στην καθαρότητά τους και δεν υποτάσσονται, σχεδόν ποτέ, στη μολυσμένη από τρομακτικά γεγονότα ιστορία. Στον κόσμο των καθαρών ιδεών, στο συμβολικό ακρωτήρι του Φινιστέρου (εμπνευσμένο από τη μυθική «Οκτάνα») όπου κατευθύνεται ο τελευταίος πρωταγωνιστής από την Αναχώρηση τα πράγματα φαντάζουν σχεδόν ιδανικά. Εκεί μοναδική κυριαρχία έχει ο λόγος και ο άνθρωπος, η λογική των επιχειρημάτων και οι αρχές του Διαφωτισμού. Κι αυτή είναι αντίστοιχα η χαρά των αναγνωσμάτων του Θέμελη: ότι δεν προσποιούνται κάτι που δεν είναι, δηλαδή απλές αφηγήσεις

ιστοριών, αλλά μεταμορφώνονται σε αφηγήσεις των ιδεών τις οποίες θα κατακτούσε ο Έλληνας, αν δεν είχε παρασυρθεί από τις σκοτεινές ατραπούς της ιστορίας, τους εμφυλίους και τον ραγιαδισμό. Τα μυθιστορήματα του Θέμελη δεν προσδοκούν τόσο να εξωραΐσουν το ποιόν των κατοίκων μιας, κατά τα άλλα, ταλανισμένης χώρας αλλά να δείξουν σε ποιο βαθμό τα τραγικά γεγονότα τούς οδήγησαν αντί για τον κόσμο των ιδεών στον άκρατο παραλογισμό. Τι έφταιξε σ’ αυτό; Ότι ακριβώς δεν υπήρξε η κατάλληλη παιδεία, ενώ απουσίαζε παντελώς η αστική τάξη ως φορέας αξιακών προτύπων. Ακολουθώντας σχεδόν κατά γράμμα τη θέση του φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη, ότι η απουσία της αστικής τάξης οδήγησε τη χώρα στην πολιτισμική παρακμή, ο Θέμελης αποδίδει όχι τυχαία στους ιδανικούς του ήρωες τα χαρακτηριστικά του μορφωμένου μεγαλοαστού. «Σε καμιά της στιγμή η ελληνική πραγματικότητα δεν διαμορφώθηκε αποκλειστικά, καθοριστικά και τελεσίδικα από μια κοινωνική τάξη, την οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “αστική”» έγραφε ο Κονδύλης, επιμένοντας στη δυτικοευρωπαϊκή έννοια του όρου. Αντίστοιχα, πάλι, οι ήρωες του Θέμελη είναι με έναν ρομαντικό τρόπο υποδειγματικά πεπαιδευμένοι, ξεκινώντας από τον βασικό του πρωταγωνιστή Λάζαρο Χατζημιχαήλ, ο οποίος έζησε τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης και «τον γνώριζε όλο το Ναύπλιο, από τον Μαυροκορδάτο και τον Κουντουριώτη μέχρι τον τελευταίο χαμάλη στο λιμάνι, προσωπικά ή κατ’ όνομα που όλοι σέβονταν και τιμούσαν. Άνθρωπος προσηνής, έντιμος και μπεσαλής, εχθρούς, όπως

νικοσ θεμελησ Η αναχώρηση

Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.: 168

αι κάπως έτσι αποφασίστηκε η τελική «αναχώρηση» για το ακρωτήρι του Φινιστέρου, ως παρηγοριά στα όσα αποτροπιαστικά αντίκριζε το alter ego του συγγραφέα, ο Λάζαρος. Μακριά από ανθρώπους στους οποίους η πιο τραγική όψη της ιστορίας είχε βρει τον ιδανικό αρνητικό εκφραστή της κι από συνθήκες που δεν ευνοούσαν την αγάπη και τον διάλογο. Με αυτά γαλουχήθηκε ο συγγραφέας και σε αυτά στόχευε με τα μυθιστορήματά του, αντιπαραβάλλοντας σε όσα ιδανικά υποστηρίζει ιστορικά παραδείγματα, τα οποία δεν διστάζει να μεταφέρει στην πιο απομυθοποιητική τους διάσταση, αποδομώντας, εν προκειμένω, ακόμα και τους κυρίαρχους μύθους της ελληνικής επανάστασης. Όπως μας πληροφορεί και η κατεξοχήν επιμελήτρια των βιβλίων του Ελένη Μπούρα, η οποία έφερε και την ευθύνη της παρούσας έκδοσης, στο σημείωμά της: «Από την έκδοση της Συμφωνίας των Ονείρων μέχρι τον Ιούλιο του 2001 τηλεφωνικά άκουγα κάποιες σκέψεις για τον καινούργιο κόσμο στον οποίο έμπαινε συγγραφικά –για την επανάσταση του ’21– και πώς οι σύγχρονοι καιροί αρχίζουν να παίρνουν σχήματα του παρελθόντος». Λόγια που απέπνεαν την πίκρα ότι η ίδια η ιστορία υποδεικνύει την ανάγκη της ύστατης φυγής. Με αυτή την πικρή γεύση, το ότι δεν αξιώθηκε να δει τους πρωταγωνιστές του να περιδιαβάζουν σε ένα ολβιόδωρο και αρμονικό πραγματικό σύμπαν, ο Νίκος Θέμελης άφησε τη δική του παρακαταθήκη στον κόσμο των ιδεών. Άλλωστε, δεν ήθελε τίποτε άλλο από το να δει τους Έλληνες, ως εχέφρονες ανθρώπους της Δύσης, να βγαίνουν περήφανοι κι ευθυτενείς από τα έγκατα του σπηλαίου χωρίς να αντικρίζουν σκιές αλλά τη μία και μοναδική αλήθεια – τη μέχρι σήμερα ανυπεράσπιστη ιδέα της σωφροσύνης. Και με αυτό το παράπονο επήλθε τελικά η οριστική και αμετάκλητη «αναχώρησή» του.


Radio Bookspotting από τον γιώργο-ίκαρο μπαμπασάκη

Τρία μυθιστορήματα ατμόσφαιρες Auster, Roth, Schlink Η δεκαετία του Εξήντα. Πολύ δυναμικό το μυθιστόρημα Αόρατος του Paul Auster (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, εκδ. Μεταίχμιο). Ανάγλυφες προβάλλουν κάποιες κρυφές πτυχές εκείνης της δεκαετίας που έζησε το μεγάλο γλέντι της συλλογικότητας, τους μεγάλους μαζικούς πειραματισμούς με ένα σωρό αντιφατικές θεωρίες και με έναν κυκεώνα αντιφατικές πράξεις, της δεκαετίας του 1960. Στα όρια κλασικού μοντερνισμού και, επίσης κλασικού, μεταμοντερνισμού, ο μετρ καταφέρνει να μας εμπλέξει σε ψυχολογικές εντάσεις και υπαρξιακούς λαβυρίνθους που μας εξοικειώνουν με τα πάντα αναπάντεχα τεχνάσματα και τις απρόσμενες τροπές του ανθρώπινου νου. Ένας νεαρός φοιτητής, ένα πάρτι, σκόρπιες αφελείς φιλοδοξίες, ένας γοητευτικός, αλλά δυσοίωνα μυστηριώδης Ευρωπαίος, μια άμουση Μούσα. Ο Άνταμ, ο Ρούντολφ, η Μαργκό. Ένας φόνος, μια αιμομικτική ερωτική παραζάλη, τέσσερα κεφάλαια, το καθένα σε άλλο ύφος γραμμένο, μια ευφυέστατη επίδειξη δεξιοτεχνίας. Ο Auster έρχεται να μας δωρίσει ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στον χρόνο και τον χώρο, που μας θυμίζει διαρκώς τη διαλεκτική αλήθειας/μυθοπλασίας, που μας εξοικειώνει (όπως κάθε μείζον λογοτέχνημα) με την ανθρώπινη φθορά, με την ίσως μάταιη αλλά πάντα γόνιμη αντιμαχία μας με τον αδυσώπητο χρόνο, με τις ψυχικές εκρήξεις που γεννούν σωματικά βατερλό, με το ψέμα που είναι ένας μπαγαμπόντης ο οποίος μεταμφιέζεται πανέξυπνα και ολέθρια σε αλήθεια. Ο Auster κεντάει μειδιώντας μακάβρια, ενώ προσποιείται τον ευδαίμονα, και ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς μεταφέρει με στιλπνή επιτυχία στα ελληνικά τον Αόρατο. Σπαραγμός και εγκαρτέρηση. Ο Μέντελ Σίνγκερ είναι ο Ιώβ. Η καρτερικότητα είναι το είδος του. Τα βάσανα είναι η μοίρα του. Ο Joseph Roth, αυτός ο τόσο διεισδυτικός συγγραφέας, είναι ο πλάστης του. Το μυθιστόρημα Ιώβ (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα) είναι από τα πιο σπαρακτικά μυθιστορήματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Κράμα του ντοστογιεφσκικού ιλίγγου και της αυστριακής φιλοσοφικής ψυχραιμίας, η πένα του Roth καταβυθίζεται στον ψυχισμό αυτού που υποφέρει μες στην καθημερινότητα που δεν δύναται ούτε να την ορίσει ούτε να την αλλάξει. Άθυρμα της μοίρας, ο Μέντελ Σίνγκερ πάσχει τόσο στο σχεδόν μεσαιωνικό, αργόσυρτο σε όλα γκέτο της Ρωσίας του Τσάρου όσο και στην ανελέητη φόρα και τη φωταγωγημένη αναισθησία των δρόμων της εξηλεκτρισμένης παράνοιας της Νέας Υόρκης. «Περπατούσε, λοιπόν, στραβός και καμπούρης στον δρόμο, ένας άνθρωπος ερείπιο, λυγίζοντας τα γόνατα και σέρνοντας τα πόδια του. Οι ειδήσεις του κόσμου και οι μέρες της εβδομάδας και οι γιορτές των άλλων κυλούσαν δίπλα του, όπως τα αυτοκίνητα περνούσαν μπροστά από ένα παλιό ρημαγμένο σπίτι» γράφει ο Roth και μεταφράζει λαμπρά η έμπειρη Μαρία Αγγελίδου. Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω. Ούτε τα δευτερόλεπτα γυρίζουν πίσω. Ο χρόνος δεν περιμένει. Η μεταμέλεια είναι χαμένη υπόθεση, αν δεν έχεις σχέση με τη διαλεκτική του χρόνου, αν δεν ξέρεις τι θα πει φθορά. Μόνο αν ξέρεις τι θα πει φθορά, γίνεται βαθιά ανθρώπινος. Και όποιος είναι βαθιά ανθρώπινος, δεν σκοτώνει. Η τρομοκρατία είναι η αφορμή. Η ανθρώπινη κατάσταση είναι το θέμα. Ο Bernhard Schlink είναι ο συγγραφέας που, όπως ο Ντοστογιέφσκι, ξέρει ότι το θέμα πάει πέραν του καλού και του κακού, το θέμα οφείλεις να το αναζητήσεις στον μέσα ίλιγγο, στη μύχια αναστάτωση. Το Σαββατοκύριακο (μτφρ. Αλέξανδρος Κάιμπελ, εκδ. Κριτική) είναι μια βαθιά ανθρώπινη πραγμάτευση του θέματος «τρομοκρατία». Ο τρομοκράτης αποφυλακίζεται, η αδελφή του (πάλι, όπως και στον Auster, απλώνεται μια αύρα αιμομιξίας) φροντίζει να περάσει ένα Σαββατοκύριακο με παλιούς συντρόφους και φίλους. Πάθη ελεγμένα από τον γερμανικό άγρυπνο (εξ)ορθολογισμό, εντάσεις μετριασμένες από τον χρόνο που κυλάει, μνήμες που υπνώττουν, προδοσίες, απέχθειες, μίση, όλα δονούνται στην παλιά αγροικία όπου συναντιούνται οι παλιοί φίλοι. Ο Schlink, στον ρόλο ενός ευφυέστατου μαέστρου και δραματουργού, μας ταξιδεύει στην πολυτάραχη δεκαετία του 1970 για να μας κάνει να στοχαστούμε το αδέξιο νυν, το σπασμωδικό τώρα. Αποφεύγω και εδώ να μιλήσω για στόρι και πλοκή, επιμένοντας ότι το σημαντικό και στα τρία μυθιστορήματα με τους μονολεκτικούς τίτλους, στον Αόρατο, στον Ιώβ και στο Σαββατοκύριακο, είναι η υποβλητική τους ατμόσφαιρα, σπουδαίο επίτευγμα κάθε συγγραφέα, κάθε δημιουργού που ξέρει πόσο σημαντικό είναι το μπόλιασμα της τέχνης με τη φιλοσοφία.

paul auster Αόρατος

Μτφρ.: Σπύρος Γιανναράς Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.: 320

joseph roth Ιώβ

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου Εκδόσεις Άγρα Σελ.: 230

bernhard schlink

To Σαββατοκύριακο Μτφρ.: Αλέξανδρος Κάιμπελ Εκδόσεις Κριτική Σελ.: 245

radiobookspotting.blogspot.gr/ 27.3.14 – lifo

45


ΚΑβΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΟΤΖΑ

Ο Γκολντόνι στον Πειραιά Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μεταφέρει επιτυχώς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Bενετού συγγραφέα.

απο τη ματινα καλτακη

Θέατρο

Κ

46 lifo – 27.3.14

άποιοι μπορεί να παραξενευτούν για το έργο που επιλέχθηκε να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που επιτέλους μπήκε δυναμικά στη θεατρική ζωή της ευρύτερης περιοχής πρωτευούσης: Καβγάδες στην Κιότζα (1762), έργο της ώριμης συγγραφικής περιόδου του Βενετού Γκολντόνι (1707-1793), λίγο πριν εγκατασταθεί οριστικά στο Παρίσι του, πικραμένος από μια ενδοθεατρική κόντρα με τον «αντίπαλό» του, Κάρλο Γκότσι (από την αμφισβήτηση που υπέστη ως προς τους νεωτερισμούς που εισήγαγε στη σκηνική γραφή και πράξη, απ’ όλους όσοι ήθελαν το θέατρο να παραμείνει καθηλωμένο στα όρια της παλιάς, αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας). Η επιλογή του σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου εκκινεί και δικαιολογείται από κρίσιμους ιστορικούς και κοινωνιολογικούς συσχετισμούς, που συνδέουν το γεγονός της επαναλειτουργίας ενός ιστορικού θεάτρου του 19ου αιώνα με την ιστορία όχι μόνο του συγκεκριμένου τόπου (Πειραιάς) αλλά του ίδιου του ελληνικού κράτους, μέσω ενός ειδικού κεφαλαίου: της ιστορίας της θεατρικής τέχνης σ’ αυτόν το δύσμοιρο τόπο της νόθας αστικοποίησης. Επειδή, ωστόσο, η καλλιτεχνική δημιουργία απαιτεί και την προσωπική εμπλοκή, επιλέγοντας τους Καβγάδες στην Κιότζα, ο Παπαβασιλείου εμμέσως αναφέρεται σε θεωρίες, αισθητικές αναζητήσεις, επιτεύγματα σημαντικών δημιουργών του ευρωπαϊκού θεάτρου του 20ού αιώνα που τροφοδότησαν μέσα στα χρόνια την προσωπική δημιουργική του πορεία. Δυο-τρία στοιχεία επεξηγούν τις ως άνω γραμμές και αποδεικνύουν το ευφυές της επιλογής: Ü Ο Γκολντόνι είναι ήδη από τον 18ο αιώνα ο πιο μεταφρασμένος κωμικός θεατρικός συγγραφέας, μετά τον Μολιέρο, αγαπητός στους πεπαιδευμένους κύκλους των Φαναριωτών, των ομογενών στην Ευρώπη και των αστών των Επτανήσων. Κυρίως μεταφράζονται έργα του που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, την ηθική διδαχή σύμφωνα με τις αξίες του «διαφωτισμένου», νέου αστικού κόσμου. Από το 1860 και εξής, πολλά έργα του Γκολντόνι εντάσσονται στο ρεπερτόριο των πρώτων επαγγελματικών θιάσων που ταξίδευαν τις παραστάσεις τους όχι μόνο στις ελληνικές πόλεις που διέθεταν θέατρα ιταλικού τύπου (Σύρος, Πάτρα, Αθήνα) αλλά και στις παροικίες του εξωτερικού. Ü Από το 1854 έως το 1880 ο Πειραιάς εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι και βι-

ομηχανικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Η ανθηρή βιομηχανική και εμπορική τάξη της πόλης θέλησε ένα Δημοτικό Θέατρο που να εξισώνει πολιτιστικά τον Πειραιά με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο βιομήχανος Τρύφων Μουτσόπουλος, δήμαρχος Πειραιά από το 1874 έως το 1883, κάλεσε τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο να κάνει τα σχέδια του θεάτρου. Εγκρίθηκαν από τις κρατικές Αρχές τον Οκτώβριο του 1883 και τον Ιούνιο του 1884 έγινε η τελετή των θεμελίων. Η οικοδόμησή του, ωστόσο, δεν ήταν απρόσκοπτη. Μέρος των αστών του Πειραιά είχε σοβαρές αμφιβολίες για το εύστοχο μιας τόσο πολυδάπανης επιλογής και για 6 χρόνια οι εργασίες σταμάτησαν (18881894). Τότε ήταν που το γιαπί του θεάτρου έγινε «αποθήκη λεμβούχων και ψαράδων» – να πώς η Κιότζα του Γκολντόνι συναντά τον Πειραιά και το θέατρό του! Το θαυμάσιο θέατρο εγκαινιάστηκε τελικά τον Απρίλιο του 1895. Ü Σ’ έναν χώρο, λοιπόν, προβολής των φιλοδοξιών της εγχώριας αστικής τάξης (της ίδιας που απέτυχε στον επί της ουσίας θεσμικό μετασχηματισμό της χώρας σ’ ένα κράτος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ζήτημα που παραμένει ανοιχτό ακόμη!) ο Παπαβασιλείου, ένας λόγιος σκηνοθέτης που υπολογίζει όσο λίγοι το ένστικτο της μίμησης και την αρχετυπική ανάγκη για παιχνίδι και χαρά και τιμά τη λαϊκή εκφραστικότητα και την εθνική έφεση στην καυστική σάτιρα, παρουσιάζει όχι μία από τις πολλές ηθικολογικές κωμωδίες του Γκολντόνι αλλά ένα έργο με πρωταγωνιστές ψαράδες και κεντήστρες, που σφύζει από λαϊκά χρώματα και ρυθμούς. Ü Επιπλέον, μέσω των Καβγάδων στην Κιότζα, όπως λέει ο ίδιος στο πρόγραμμα της παράστασης, τιμά τον μεγάλο Τζόρτζιο Στρέλερ, κορυφαίο ανάμεσα σε μια πλειάδα σπουδαίων Ευρωπαίων σκηνοθετών (Μέγιερχολντ, Βαχτάνγκοφ, Ταΐροφ, Ράινχαρντ, Ζακ Κοπώ, Ζαν Λουί Μπαρώ, Λουκίνο Βισκόντι κ.ά.) που μέσα στον 20ό αιώνα προσπάθησαν να δουν τι σημαίνει στους μοντέρνους καιρούς κομέντια ντελ άρτε, λαϊκό θέατρο, αυτοσχεδιαστικό θέατρο, χειρονομιακό παίξιμο, μάσκα και τύπος, και πώς η παράδοση, ως προς τα έργα και τις τεχνικές, μπορεί να γονιμοποιήσει το σύγχρονο θέατρο. Στους Καβγάδες στην Κιότζα όλα τα πρόσωπα είναι πρωταγωνιστές. Η υπόθεση, απλοϊκή στον πυρήνα της, μας μεταφέρει σε μια μικρή πόλη κοντά στη Βενετία, την Κιότζα, που ο Γκολντόνι γνώριζε καλά (στα νιάτα του είχε εργαστεί εκεί ως δικαστικός υπάλληλος). Ο κόσμος του

έργου αποτελείται από ψαράδες –κανείς τους δεν ξέρει, κάθε φορά που φεύγουν, αν θα ξαναγυρίσει– και τις γυναίκες τους, που περιμένουν την επιστροφή τους κεντώντας δαντέλες και κουβεντιάζοντας. Οι κόντρες μεταξύ τους δεν λείπουν: οι άντρες είναι λίγοι, οι ανύπαντρες πολλές και η μικρότητα κι η κακοήθεια περισσεύουν. Ένας καυγάς (ποια θα παντρευτεί ποιον) ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε δύο σύνολα γυναικών, που παρασύρει συζύγους και υποψήφιους μνηστήρες, γίνεται ο καμβάς για ένα μαστορικά δομημένο σκηνικό παιχνίδι πολυφωνικής καθημερινότητας. Η σύγκρουση τροφοδοτείται από τον ακήρυχτο «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα, τον διαρκή ανταγωνισμό των γυναικών και την αντιζηλία των αρσενικών και την αντίθεση μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και της κυρίαρχης αστικής τάξης, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον «εκλαμπρότατο» βοηθό του δικαστή. Ηθικώς, ουδείς ανεπίληπτος (ειδικά για τις γυναίκες το σχόλιο του Γκολντόνι είναι ανηλεές – δεν υπάρχει στο έργο ούτε μία που να μην επιδίδεται σε πονηριές κάθε λογής), αλλά το τέλος είναι αίσιο. Η ανθρώπινη φύση, πέρα από ταξικούς διαχωρισμούς, αφήνεται στα πάθη και στις αδυναμίες της.

Ο i Κάρλο Γκολντόνι Καβγάδες στην Κιότζα Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου Πρωταγωνιστούν: Άντρη Θεοδότου, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Μπούρας, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Αντώνης Πριμηκύρης, Χρήστος Σαπουντζής, Μενέλαος Χαζαράκης, Νικόλας Χανακούλας, Στράτος Χρήστου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς 210 4143310, 210 4142320 19/3-13/4, Τετ., Κυρ.: 7 μ.μ., Πέμ.-Σάβ.: 9 μ.μ., Σάβ.: 6 μ.μ. Εισ.: €8-20. Το Σάββατο 5/4 δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις.

Παπαβασιλείου επιχειρεί και κατορθώνει ένα θέατρο όπου η θεατρικότητα δεν ακυρώνει τη ρεαλιστική διάσταση του έργου – η γυμνή σκηνή (δίχτυα που κρέμονται, ένα γραφείο και δύο καρέκλες και πρόχειροι διαχωρισμοί με άσπρη κιμωλία ορίζουν τους δραματικούς τόπους) επιτρέπει την απελευθέρωση των ηθοποιών από εξωτερικούς καταναγκασμούς. Όλη η προσοχή δίνεται στον τρόπο που η υποκριτική θα διαμορφώσει μια πάλλουσα πινακοθήκη διακριτών προσώπων και στην εντέλεια με την οποία τα γκρουπαρίσματα υπηρετούν το πολυφωνικό δραματουργικό πεδίο, μια που στις περισσότερες σκηνές συμμετέχουν πολλοί ηθοποιοί ταυτοχρόνως. Η «δική» μας, λαϊκή αυτοσχεδιαστική υποκριτική, όπως διασώθηκε από τους σπουδαίους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου (με ειδική μνεία στον Χατζηχρήστο και τον Βέγγο), τιμάται αρκούντως. Η αναγκαία διαφοροποίηση των προσώπων επιτυγχάνεται ποικιλοτρόπως: με αλλαγή της σωματικής στάσης και του λεκτικού ύφους, αναλόγως της φόρτισης στην οποία βρίσκονται τα πρόσωπα (ειδικά στην περίπτωση του Αντώνη Πριμηκύρη στον ρόλο του Τίτα Νάνε), με το σωματικό, υψηλής κινητικότητας παίξιμο του Αρουραίου (αποκάλυψη ο Άγγελος Μπούρας!), με το στραμπούληγμα της γλώσσας (εγγενές κωμικό εφέ του έργου) από τον Χρήστο Σαπουντζή, με την ανάδειξη του γνήσιου κωμικού τάλαντου της Άντρης Θεοδότου, με την εντυπωσιακή στην πληρότητά της (έξοχη στο τραγούδι) ερμηνεία της Χριστίνας Μαξούρη στον ρόλο της ατίθασης Λουτσέτας, με τις διαφορετικές ερμηνευτικές ποιότητες που πετυχαίνουν η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και η Ελένη Ουζουνίδου στους παρόμοιους ρόλους των συζύγων ψαράδων. Ο έπαινος, εννοείται, αφορά το σύνολο των ηθοποιών (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Γιάννης Νταλιάνης, Μενέλαος Χαζαράκης, Νικόλας Χανακούλας και Στράτος Χρήστου). Η παράσταση ανοίγει και κλείνει μ’ ένα θαυμάσιο τραγούδι του Δημήτρη Καμαρωτού (παρεμπιπτόντως, νομίζω πως 2-3 τραγούδια ακόμη, που θα αντικαθιστούσαν κάποιες από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο συνόλων, θα απογείωναν την παράσταση). Οι ευχές για μακροημέρευση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είναι ευνόητες. Κάθε σημαντικό έργο που υπηρετεί τις τέχνες απαιτεί την προσοχή μας, από τη στιγμή που η πολιτεία παρουσιάζεται επίμονα αδιάφορη και εχθρική. Ας το στηρίξουμε όλοι.


θεατρα

της Αγκάθα Κρίστι. Σκην.: Μ. Μανουσάκης.

Ημέρες ενημέρωσης «Σπουδάζω στη Γαλλία»

Beton 7 104 Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 210 3455020. «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» των Κ. Γάκη, Αθ. Μουστάκα, Κ. Μπιμπή. «Ο θεός βαριέται τώρα τελευταία» του Πέτρου Κουμπλή. Σκηνοθ.: Μ. Γερογιάννη. Mέχρι τις 25/3/2014 «Το παγκάκι του κανένα» του Μισέλ Φάις. Σκην.: Αλ. Καλτσίκη. Mέχρι τις 13/4/2014 «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» του Μανουέλ Πουίγκ. Σκην.: Αλ. Ρίγλης.

Άβατον Ευπατριδών 3, Γκάζι, 210 3412689. «Loop» του Γιάννη Σάββα. Σκην.: Γ. Σάββας. Eρμην.: Αλ. Θωμάς, Δ. Κατσιμίρης, Άν. Μιχαλοπούλου, Γ. Σάββας. Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ. €10, 5. «Δίψα» του Ευγένιου Ο’Νιλ. Σκην.: Π. Ηλιακόπουλος. Ερμην.: Ωρ. Καραγιαννίδου, Δ. Κωνσταντίνου, Σ. Ακίνολα. Κυρ. Κυρ. 8.30 μ.μ. Τιμή: €10, 7. «Να ένας σοφός» Stand up comedy με τον Λάμπρο Φισφή. Σάβ.: 9.15 μ.μ. €10.

Πύδνας 7, Βοτανικός, Βοτανικός, 210 7512625. Mέχρι τις 27/3/2014 «Γαϊτανάκι» του Άρθουρ Σνίτσλερ. Σκην.: Αγγ. Καρυστινού.

«4.48 Ψύχωση» Σάρα Κέιν. Σκην.: Άν. Μπρούσκου.

Ακάδημος

Chandelier

ΑΛΙΚΗ Αμερικής 4, Κέντρο, 210 3210021. «Ψύλλοι στ’ αυτιά» του Ζορζ Φεντό. Σκηνοθεσία: Γ. Κακλέας.

Άλμα Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου, Μεταξουργείο, 210 5220100. «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού. Σκην.:Ηλ. Λογοθέτης. Mέχρι τις 11/4/2014 «Χωρίς δεκάρα» της Αντιγόνης Καζαντζάκη. Σκηνοθ.: Αντ. Καζαντζάκη. Α. «Μein Komplex» του Μπάμπη Κλαλιώτη. Σκην.: Μπ. Κλαλιώτη. Mέχρι τις 1/4/2014 «Λίγο ακόμα». Σκηνοθ.: Μ.Ρ. Ζάιμπελ. «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου. Σκην.: Μπ. Κλαλιώτης.

Altera Pars Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός. Τηλ.: 2103410011. «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» των Ζορζ Φεντό, Μορίς Ντεβαλιέρ. Σκηνοθ.: Ευθ. Μπαλαγιάννης. «Ο Εβραίος - Νόμος 205/1943» Σκην.-διασκ.: Π. Νάκος. Mέχρι τις 13/3/2014 «Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)» του Χουάν Μαγιόργκα. Σκην.: Π. Νάκος.

Άλφα Πατησίων 37, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια, 210 5238742. «Ένας εχθρός του λαού» του Χένρικ Ίψεν. Σκηνοθεσία-διασκευή: Στ.Ληναίος.

Αμιράλ Αμερικής 10, Κολωνάκι, 210 3639385. Μέχρι 13/4 «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο σκύλος των Μπάσκερβιλ» των Στίβεν Κάνι, Τζον Νίκολσον. Σκηνοθεσία: Γ. Οικονόμου.

ΑΝΕΣΙΣ Λεωφ. Κηφισίας 14 (2ος όροφος), Αμπελόκηποι, 210 7788778. «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» Κοινωνικό του Τζεφ Μπάρον. Σκην.: Γ. Μιχαλακόπουλος. «Μονογαμία»του Μάρκο Αντόνιο ντε λα Πάρα Σκηνοθ.:Στ. Στάγκος.

Από Μηχανής Θέατρο Ακαδήμου 13. (πίσω από το ΙΚΑ της Πειραιώς),, Μεταξουργείο. Τηλ.: 2105231131. «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Χένρικ Ίψεν. Σκην.: Κ. Μπερδέκα. «Ο πελεκάνος» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Σκην.: Φ. Αποστόλου. «Τα λουλούδια στην κυρία» του Άκη Δήμου. Σκην.: Γ. Παλούμπης.

Αποθήκη Σαρρή 40,Ψυρρή, 210 3253153. «Το κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες. Σκην.: Γ. Κακλέας.

Αρχή Μιχαήλ Βόδα 13, Σταθμός Λαρίσης, Πλ. Αττικής, 210 8810496. «Brilliant traces» της Σίντι Λου Τζόνσον. Σκην.: Ν. Καρρά.

Άττις - Νέος Χώρος Λεωνίδου 12,Μεταξουργείο, 210 3225207, 6942 841714. «Amor» του Θανάση Αλευρά. Σκην.: Θ. Τερζόπουλος.

Βεάκη Στουρνάρη 32, Εξάρχεια, 210 5223522. «Η ποντικοπαγίδα»

Πλήρες πρόγραμμα στα www.ifa.gr και www.grece.campusfrance.org. Είσοδος ελεύθερη.

Βυρσοδεψείο

Βουκουρεστίου 10, κέντρο, 210 3312343. «Πουπουλένιος» του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Σκην.: Κ. Μαρκουλάκης. «Εγώ, η Γωγώ»μονόλογος της Ελένης Γκασούκα. Σκην.: Ελ. Γκασούκα. Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Κέντρο, 210 3625119. «La nonna» του Ρομπέρτο Κόσα. Σκην.: Δ. Πιατάς.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ

Στις 29/3, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Πειραιώς 206, Ταύρος, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) θα 210 3418550. «Φευπραγματοποιηθεί η δεύτερη ημερίδα αφιερωμένη στις γάδα, εμείς και οι ΈλBIOS ληνες». «Όταν έχω σπουδές στη Γαλλία. Εκπρόσωποι από 14 πολυτεχνεία και Πειραιώς 84, Γκάζι, εσένα» του Σταμάτη 210 3425335. Mέχρι σχολές αρχιτεκτονικής θα συναντήσουν Έλληνες φοιτητές Κραουνάκη. Από τη τις 1/4/2014 «ΔιαΣπείρα Σπείρα. Μέχρι για να παρουσιάσουν τα προγράμματα σπουδών τους αλλά βολιάδα» του Μιχαήλ 30/3/2014.«ΠολιτιΜπουλγκάκοφ. Σκην.: και να απαντήσουν τυχόν ερωτήματά τους. Παράλληλα, σμός: μία κοσμική Ελ. Τσίχλη. Μέχρι τραγωδία»του Δητο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 8/4 «R.I.P. Romeos μήτρη Δημητριάδη. Ioulietta Panta». θεματικές παρουσιάσεις (10:00 π.μ.-6:00 μ.μ.) Σκην.: Γ. Σκουρλέτης. Perfomanceτων Δ. Κου«Ι love U». Σκην.: Στ. στο auditorium του ινστιτούτου. Η εκδήλωση ρούμπαλη, Φρ. Κορρού, Κραουνάκης. Κ. Λούρα. Το Κλέφτικο( πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρείας Μια Τελετουργία). Σκην.:Δ. Ιλίσια-Βολανάκης Thalès. Τσιάμης. Mέχρι τις 13/4/2014 Παπαδιαμαντοπούλου 4,

Ορφέως 174, Βοτανικός,Βοτανικός. Τηλ.: 2103453203. «Αρσενικό». Διασκ.-σκην.: Ν. Αυγουστίδης. «Ριχάρδος ΙΙ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκην.διασκ.: Έλ. Παπακωνσταντίνου. «Ντήλινγκ» του Μιχάλη Πανάδη Ερμηνεύουν: Γ. Παπαϊωάννου, Δ. Παπουτσή Τετ., Πέμ. 9.30 μ.μ., € 10. Mέχρι τις τις 30/4/2014 «Αγόραση ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου». Σκην.: Μ. Σάββα.

Αθηνών

3255444. Mέχρι τις 15/4/2014 «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο. Σκηνοθ.: Θ. Μοσχόπουλος.

Π. Μπενιζέλου 4 (δίπλα στη Μητρόπολη),Πλάκα, 210 3316330. «Locked». Κυρ. 9 μ.μ. €10 (με ποτό). «Virtualflamenco.com» της Γιώτας Μπαρόν. Σκην.: Ζ. Σολδάτου.

CAMP Ευπολίδος 4 & Απελλού 2 Πλ. Κοτζιά Κέντρο, 2103247679. Μέχρι τις 27/3 «Τρεις κι εγώ». Σκην.: Αθ. Κεφαλά. 20, 26, 27/3, 9.30 μ.μ.

El Convento Del Arte Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο,Κέντρο, 210 5200602. «Η μαφία δεν κοιμάται ποτέ» της Φιλιώς Λαζανά. Σκην.: Γ. Σαρακατσάνης. «Circus explosiva» Performance της ομάδας Νefelopetra. Μέχρι 31/3 «Μη μου ξυπνάς το παρελθόν». Σκηνοθ.:Π. Ζούνη, Φρ. Κορρού.

Coronet Φρύνης 11 & Υμηττού,Παγκράτι, 210 7012123. «Caveman» του Ρομπ Μπέκερ. Σκην.: Αναστ. Παπαστάθη.

Δημήτρης Χορν Αμερικής 10, Κολωνάκι, 210 3612500. «Ο επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ. Σκην.-μτφρ.: Γ. Κιμούλης.

Διάνα Ιπποκράτους 7,Κέντρο, 210 3626596. Μέχρι 13//4 «Καταδικός μου» των Ελένης Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη. Σκην.: Γ. Παλούμπη.

ΔΙΑΧΡΟΝΟ Πυθέου 52, Ν. Κόσμος, 210 7233229. Mέχρι τις 30/3/2014 «Κυρία με τας καμελίας VS Τραβιάτα». Σκηνοθ.-διασκ.: Γ. Διαμαντόπουλος.

Διθύραμβος Λητούς 6 & Πλ. Αγ. Λαύρας, Μαρούσι, 210 6142772. «Μην παίζεις με τα χώματα» της Στέλλας Βλαχογιάννη. Σκην.: Έφη Νιχωρίτη, Δ. Μαστορίδου.

Doors Καρνεάδου 25-29 (εμπ. κέντρο Λαιμού), Κολωνάκι, 210 7250904. «Με βασανίζουν οι γυναίκες» με τον Χάρη Ρώμα

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, 210 5288100. Μέχρι 30/3 «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου. Σκην.: Γ. Μπέζος. «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο. Σκην.: Δ. Καραντζάς. . «Πρόβα Νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Σκην.: Σ. Χατζάκης. Διασκ.: Ντ. Γιαννακοπούλου, Θ. Νιάρχος.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασ. Γεωργίου 17-19Β & Ρηγίλλης (είσοδος επί της Ρηγίλλης),Κολωνάκι, 2109242111. Μέχρι 7/4 «Το φάντασμα φεύγει». Σκην.:Αντ. Γαλέος.

Εκάτη Υακίνθου & Εκάτης 11, Κυψέλη, 210 6401931. «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν. Σκην.: Β. Λουρμπά.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου Ιουλιανού 35 & Γ΄ Σεπτεμβρίου, κέντρο. «Καλώς ήρθατε ντετέκτιβ Πουαρό». Σκηνοθ.-σύλληψη έργου: Φρ. Λύτρα.

Εμπορικόν Σαρρή 11,Ψυρρή 210 3211750.

« H εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράτιγκαν. Σκην.: Ελ. Σκότη. «Η Κολεξιόν». Σκην.: Ελ. Σκότη.

Εμπρός Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή. Mέχρι τις 23/3/2014 Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, είσοδος ελεύθερη

Εξ Αρχής Εμμ. Μπενάκη & Δερβενίων 46,Εξάρχεια, 210 3822661. «Οι Καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο. Σκην.: Ντ. Σπυρόπουλος. «ΜπεΕΛΛάς» του Ντίνου Σπυρόπουλου. Σκηνοθ.: Ντ. Σπυρόπουλος.

Επί Κολωνώ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067. Μέχρι 13/4 «Αλεπούδες» της Ντον Κινγκ Σκηνοθεσία: Ελ. Σκότη. Mέχρι τις 15/4/2014 «Η πόλη»της Λούλας Αναγνωστάκη. Σκηνοθ.: Στ. Μάινας. Mέχρι τις 13/4/2014 «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» της Ελένης Ζιώγα. Σκην.: Μ. Κάλμπαρη.

Gialino Up Stage Λεωφ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, 210 9315600. «Πέρασμα» του Νίκου Διονύσιου. Δευτ. 9 μ.μ. €12, 10.

Ζίνα Λεωφ. Αλεξάνδρας 74,Εξάρχεια, 210 6424414. «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα. Σκηνοθ.: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππα.

Ήβη Σαρρή 27, Ψυρρή, 210 3213112. «Toc Toc» του Λοράν Μπαφιέ. Σκην.: Κ. Σπυρόπουλος.Mέχρι τις 8/4/2014 «Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας ». Σκηνοθ.: Αθ. Καραγιαννοπούλου.

Θεατρική Σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» - Πολυχώρος Αθηναΐς Καστοριάς 34-36 & Ιερά Οδός, Βοτανικός, 210 3477878. «Ήλιος με δόντια» του Γιάννη Μακριδάκη. Σκην.: Β. Βασιλάκης. «Ωραία χρόνια» του Χάρολντ Πίντερ. Σκην.: Άντ. Σαπίρο.

Θέατρο Βασιλάκου Προφήτη Δανιήλ 3-5 (και Πλαταιών), Κεραμεικός, 210 3470707. «Gagarin Way» του Gregory Burke. Σκηνοθ.: Αλέξανδρος Αβρανάς. Mέχρι τις 13/4/2014 «Το παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν. Σκην.: Γρ. Καραντινάκης.

Θέατρο Διά Δύο Σπύρου Πάτση 99 & Πρέσπας, Κεραμεικός, 210 3466048. «Στη Νέα Υόρκη κάποτε» του Ουίλιαμ Γκίμπσον. Σκην.: Ν. Μίχας.

Θέατρο κάτω από τη γέφυρα Πλατεία ΗΣΑΠ, Νέο Φάληρο, 210 4816200. «Ανοιχτό ζευγάρι. εντελώς ορθάνοιχτο» του Ντάριο Φο. Σκην.: Ν. Δαφνής. «Ερωτικά γράμματα »του Α.Ρ. Γκέρνι. Σκην.: Ν. Δαφνής.

Θέατρο Κοινωνικού Διαλόγου ΠΕΨΑΕΕ Ηπείρου 41 & Αχαρνών, Κέντρο. Mέχρι τις 13/4/2014 «Η ιστορία του ζωολογικού κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι. Σκην.: Β. Οικονόμου.

Θέατρο Κωφών Ελλάδος Σαχτούρη 8-10,Ψυρρή, 210 3214708. Mέχρι τις 13/4/2014 «Κάρβουνο» του Βασίλη Βηλαρά. Σκην.: Β. Βηλαράς. Από το Θέατρο Κωφών.

Θέατρο Μουσούρη Πλ. Καρύτση, Κέντρο, 210 3310936. «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά. Σκην.: Π. Φιλιππίδης.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ (Loft) Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, 211 1010000. Mέχρι τις 27/3/2014«m/s Flora III». Σκην.: Αλ. Κοτσοβούλου. «Σε θέλω δίπλα μου» του Μίνωα Θεοχάρη. Παρ., Σάβ. 9 μ.μ. €12, 8. Mέχρι τις 26/3/2014 «Forever tango». Σκην.: Λουίς Μπράβο.

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Α & Β΄ Σκηνή) Κεφαλληνίας 16,Κυψέλη, 210 8838727. «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν. Σκην.: Στ. Λιβαθινός. 13/4/2014 «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» τουΜατέι Βίσνιεκ. Σκην.: Μ. Ξανθοπουλίδου. «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» της Φένιας Παπαδόδημα. Σκην.: Φ. Παπαδόδημα.

Θέατρο Παsάγιο 8 Θεραπειών 8,Κολωνός, 211 4083191. «2 οριζοντίως» του Τζέρι Μάγερς. Σκην.: Μ. Γεωργιάδης.

Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Υπόγειο, Φρυνίχου 14, Πλάκα 210 3222464. «Ο δρόμος περνά από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκην.:Δ. Χρονόπουλος. «Chatroom» της Έντα Γουόλς. Σκην.: Κ. Καπελώνης. Mέχρι τις 13/4/2014 «Woman» των Μάνου Καρατζογιάννη, Εύας Κοτανίδη. Σκην.: Κ. Αρβανιτάκης. Mέχρι τις 8/4/2014 «Φανερωμένες». Σκην.: Κ. Ευαγγελάκου.

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Ιλίσια, 210 7223010. «Τίρζα η βασίλισσα του ήλιου» του Άρνον Γκρούνμπεργκ. Σκην.: Κ. Φιλίππογλου.. «Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ. Σκην.: Τ. Ιορδανίδης. «Δείπνο με φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις. Σκην.: Γρ. Βαλτινός. «I will survive» των Αντ. Αλμπάνη, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Σαρακατσάνη. Σκην.: Γ. Σαρακατσάνης.

«Κάτια Δανδουλάκη» Αγ. Μελετίου 61Α, Κυψέλη, 210 8640414. Μέχρι 23/3/2014. «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» Σκηνοθ.:Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππας

Κιβωτός Πειραιώς 115, Γκάζι, 210 3417000. Μέχρι 13/4/2014. «Κτελ» των Νίκου Μουτσινά, Τζένης Διαγούπη. Σκην.: Ν. Μουτσινάς.

ΛΑΜΠΕΤΗ Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αμπελόκηποι, 2106457086. «Άντρες έτοιμοι για όλα » των Στέφεν Σινκλέρ, Άντονι ΜακΚάρτεν. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππας.

Μέγαρο Μουσικής Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη,Αμπελόκηποι, 2107282333. Μέχρι τις 23/3/2014. «Η λίμνη των κύκνων». Χορογρ.: Ρ. Τζανέλα. Μουσ. δ/νση: Ηλ. Βουδούρης

Μεταξουργείο Ακαδήμου 14 (πίσω από το ΙΚΑ της Πειραιώς), Μεταξουργείο, 210 5234382. «Η ζωή μπροστά σου» του Ρομάν Γκαρί. Σκηνοθεσία: Άν. Βαγενά. «Καλοκαίρι στα σώματα». Σκην.: Ν. Φώσκολου. «Καλιφόρνια ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκηνοθ.: Στρ. Λύκος.

Μικρό Παλλάς Αμερικής 2 (στοά Σπυρομήλιου),Κέντρο, 210 3210025. «Πράματα και Θάματα» του Θοδωρή Αθερίδη .

Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη Κεντρική Σκηνή

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 210 8217877. «Η προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δε θέλει να πεθάνει» της ομάδας kursk Σκηνοθ.: Χ. Φραγκούλης

Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου ,Εξάρχεια, 210 8253489. Mέχρι τις 9/4/2014 «Βασιλική» της Βάσως Νικολοπούλου. Σκην.: Λ. Ζαρκαδούλα. Μέχρι 13/4/2014.«Ο Νηρέας ο Βάρας» του Δημήτρη Παπαχρήστου. Σκην.:Γ. Αρμένης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Nixon Bar - Screening Room

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210 9212900. Mέχρι τις 18/2/2014 «Μεσοπέλαγα»του Σλαβομίρ Μρόζεκ. Σκηνοθ.: Αγγ. Γκιργκινούδη από την ομάδα Μπονόμπο. «Αστερισμοί» του Νικ Πέιν. Σκην.: Β. Θεοδωρόπουλος. Μέχρι τις 8/4«Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας» του Γιάννη Καλαβριανού. Σκηνοθεσία: Γ. Καλαβριανός. «Ο Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου. Σκηνοθεσία: Π. Δεντάκης. Mέχρι τις 13/4/2014 «Οι Δανειστές» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Σκην.: Θ. Γλυνάτσης. Mέχρι τις 13/4/2014 «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη. Σκηνοθ.: Δ. Αγαρτζίδη, Δ. Αναστάσογλου. Mέχρι τις 8/4/2014 «Μήδεια» του Μποστ. Σκην.: Ν. Δημητρόπουλος. «Φάουστ. εγώ μέσα στον κόσμο που ζω». Σκην.: Τζ. Κακουδάκη. Mέχρι τις 8/4/2014 «Εσωτερικό» του Μορίς Μέτερλινγκ. Σκην.: Σ. Μαραθάκη.

Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού του ΙΜΕ Ελληνικός Κόσμος Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540300, 212 2540314. «Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Λέοντος Τολστόι. Σκηνοθ.: Όλ. Λαζαρίδου, Γ. Νανούρης, Ηλ. Κουνέλας. Mέχρι τις 13/4/2014 «Ξημερώνει Κυριακή». Σκην.: Μ. Πετούση.

Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210

Αγησιλάου 61Β,Μεταξουργείο, 210 3462077. «Πάντα τέτοια» Stand up Comedy.

Olvio Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Γκάζι, 210 3414118. Mέχρι 31/32014 «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα» Κοινωνικό του Ευθύμη Φιλίππου. Διάρκεια: 90’ Σκην.: Π. Κορώνης . «Μια κανονική μέρα» της Κατερίνας Γιαννάκου. Σκην.:Μ. Κάλμπαρη.

Ορφέας Πανεπιστημίου 38, κέντρο, 2103604618. «Οίκος ευγηρίας, Η ευτυχισμένη Δύσις» του Μανώλη Κορρέ . Σκηνοθ.: Β. Πλατάκης.

Ένκε Φεζολάρι.

ΠΡΟΒΑ Ηπείρου 39 & Αχαρνών, Πλ. Βικτωρίας, 210 8818326. «Ρόζα Εσκενάζυ» μονόλογος του Παναγιώτη Μέντη. Σκηνοθεσία: Σ. Τσόγκας. «Πλύση εγκεφάλου» του Τζον Γουέινραϊτ. Σκην.: Σ. Τσόγκας.

Προσωρινός Δεινοκράτους 103,Κολωνάκι. Μέχρι 30/3/2014.«Lapsus» Μονόλογοι

Ροές Ιάκχου 16, Γκάζι, 210 3474312. Mέχρι τις 8/4/2014 «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ. Σκην.: Ν. Πασχίδης.

Skrow Αρχελάου 5, Παγκράτι, 210 7235842. Mέχρι τις 10/4/2014 «Νέοι χωρίς θεό» του Έντεν φον Χόρβατ. Σκην.: Β. Γεωργιάδου. «Μπετονένια παραλία» του Βασίλη Μαυρογεωργίου Σκηνοθ.:Β. Μαυρογεωργίου. Mέχρι τις 13/4/2014 «Οι δυο μας τώρα» του Χρήστου Αγγελάκου. Σκην.: Γ. Λεάκος, Ν. Ντρίζη, Δ. Ξανθόπουλος, Αγγ. Παπαθεμελή.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμο, 2109005800. Mέχρι τις 13/4/2014 «Το τρένο» του Λένου Χρηστίδη. Σκην.: Σ. Βγενοπούλου.

Στοά Μπισκίνη 55, 3η στάση Ζωγράφου, Ζωγράφου, 210 7702830. «Επείγονται περιστατικά» του Αρκά. Σκην.: Θ. Παπαγεωργίου. «Άσμα για το σκιάχτρο της Λουσιτανίας» του Πέτερ Βάις. Σκην.: Θ. Παπαγεωργίου.

STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210 6453300. «Ζεϊμπέκικο» της Λείας Βιτάλη. Σκην.: Φ. Μακρής. «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ. Σκηνοθ.: Κ. Ζ. Καπελώνης. Mέχρι τις 21/3/2014 «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Χουάν Μαγιόργκα. Σκην.: Δ. Μυλωνάς.

Στούντιο της οδού Πλαταιών Πλαταιών 4 ,Κεραμεικός, 213 0058407, 6984 036147. «Αιώνιος Προμηθέας» από τη Μαίρη Μαραγκουδάκη.

Σφενδόνη Μακρή 4, Μακρυγιάννη, 6978 401549. «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού». Σκην.: Δ. Αβδελιώδης. «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Σκηνοθ.: Άν. Κοκκίνου.

Τζένη Καρέζη Ακαδημίας 3, Κέντρο, 210 3636144, 210 3644921. Mέχρι τις 13/4/2014 «Η ανάκριση». Σκην.: Στ.Σ. Τσακίρης. «Αγαπημένε μου ψεύτη» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Σκην.: Τ. Λέρτας.

Tin Pan Alley (Modular Performance Space), Τουρναβίτου 6, πλ. Ασωμάτων, Θησείο, 2103 210158. Dan ‘n’ Ben - A stand up tragedy. Σκηνική Σύνθεση. Σκην.: Γ. Αδαμαντιάδης.

Τρένο στο Ρουφ (Θεατρικό Βαγόνι) Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κων/πόλεως,Ρουφ, 210 5298922. «Το τρένο των νεφών» της Ευγενίας Φακίνου. Σκην.: T. Λύγαρη.

Faust Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11,Κέντρο, 2103234095. «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη. Σκηνοθ.: Κ. Φιλίππογλου. Realism του Άντονι Νίλσον. Σκην.: Κ. Φωτιάδη.

Φούρνος

Βουκουρεστίου 5 (City Link),Κέντρο, 210 3213100. «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν. Σκην.: Γ. Κακλέας.

Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, 210 64607487. Mέχρι τις 10/4/2014 «Η Αρχή - Αθήνα 1895 - Υλικό Ροΐδης» του Μάνθου Σαντοριναίου. Mέχρι τις 15/4/2014 «Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ». Σκην.: Β. Νικολαΐδης. Mέχρι τις 12/4/2014 «Draculam» Mέχρι τις 12/4/2014 «Βιομαγεία» της Μ. Κάλμπαρη. Σκην.: Γ. Φίλιας.

Πειραιώς 131

Χυτήριο

Παλλάς

Πειραιώς 131,Γκάζι, 210 3450922. «Οι φόνισσες της Παπαδιαμάντη» των Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου. «Μες στο βρακί της» του Ζορζ Φεντό. Σκην.: Β. Μυριανθόπουλος.

Πόλη Θέατρο Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87 (δίπλα στη στάση του ΗΣΑΠ Βικτώρια), πλ. Βικτωρίας, 211 1828900. Μέχρι 26/3/2014. «Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Σκην.: Σ. Λιούλιου. «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Σκην.:

Ιερά Οδός 44,Γκάζι, 210 3412313. «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη» των Γεράσιμου Γεννατά, Γιώργου Γαλίτη. Σκην.: Θ. Χαλκιάς. «Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεσθε» του Αντώνη Τσιπιανίτη. Σκην.: Ι. Παπλωματάς.

Χώρα Αμοργού 20,Κυψέλη, 210 8673945, 210 8610714. Mέχρι τις 13/4/2014 «Ιλιάδα» του Ομήρου. Σκην.: Στ. Λιβαθινός. Μτφρ.: Δ.Ν. Μαρωνίτης.

27.3.14 – lifo

47


Oτανανεβαίνεις τηνΚηφισίας Έξω από το κέντρο της πόλης ακμάζει μια δεύτερη Αθήνα που αξίζει να την ανακαλύψετε. Η LiFO έψαξε και σας παρουσιάζει 25 μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε.

Αφιέρωμα

Προάστια

Από τον Βασίλη Καψάσκη

48 lifo – 27.3.14


27.3.14 – lifo

49


n n

Oozora

Αγίου Τρύφωνος 15 & Ομήρου, Κηφισιά, 210 8018515, www.oozora.gr

Η κουζίνα Nikkei είναι η καινούργια τάση που φιγουράρει στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και το όνομα του Oozora που σημαίνει «μεγάλος ουρανός» αγκαλιάζει την ισπανική, τη γιαπωνέζικη, την περουβιανή και την ελληνική κουζίνα με τεχνικές γιαπωνέζικες, προϊόντα ελληνικά και περουβιανή σπιρτάδα που φέρουν την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Κατριβέση. Όσον αφορά τη διακόσμηση, παράλληλες γραμμές από ξύλο στους τοίχους δίνουν μορφή σε σχέδια και χρώματα που παραπέμπουν σε γιαπωνέζικο βραχόκηπο και μαζί με τη μινιμαλιστική αισθητική, τις σκούρες αποχρώσεις και τον απαλό φωτισμό δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που ισορροπεί μεταξύ lounge και funky.

Boogie Bar

Λεωφ. Μεσογείων 236 (στάση μετρό Χολαργός), 215 5505 908

Μια ανάσα από το μετρό του Χολαργού σας περιμένει ένα από τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα cocktail bars της πόλης. Ανοιχτό από τις 10 το πρωί, σερβίρει πολύ προσεγμένα ζεστά ή κρύα ροφήματα και ιδιαίτερα σπιτικά κρύα πιάτα μέχρι το απόγευμα. Όσο πλησιάζει η νύχτα, αυτά συμπληρώνονται με τις μοναδικές, ευφάνταστες εμπνεύσεις των ταλαντούχων και με πολλά χρόνια εμπειρίας mixologists Γιάννη Μπόζοβιτς και Μυρσίνης Σπανέλη, που μαζί με τον Βασίλη Ακκογιούνογλου αποτελούν μία από τις πιο δημιουργικές ομάδες του αθηναϊκού bartending. Ολα αυτά, συνοδευόμενα από τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές των DJs που εναλλάσσονται κάθε μέρα στα decks του, κάνουν το Boogie Bar ένα από τα πιο fun hot spots της πόλης.

n

Το Σπίρτο

Βασ. Σοφίας 81, Μαρούσι, 2114060424

n LIFE GALLERY athens hotel & spa Λεωφ. Θησέως 103, Εκάλη, 211 1067400, www.lifegallery.gr

Στο καταπράσινο προάστιο της Εκάλης μπορείς να συναντήσεις έναν υπέροχο χώρο όπου η λειτουργικότητα και η ηρεμία παντρεύονται αρμονικά. Η αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου Life Gallery εκφράζεται σε ένα κτίριο απέριττου και αέρινου σχεδιασμού με επιφάνειες από γυαλί. Ανάμεσα στους υπέροχους χώρους του Life Gallery θα βρείτε το εστιατόριο Kool Life και το Kool Life bar που έχουν δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη έξοδο στα βόρεια προάστια. Η κουζίνα του εστιατορίου που επιμελείται ο Λευτέρης Λαζάρου εστιάζει στις μεσογειακές γεύσεις και δημιουργεί πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το εστιατόριο συμπληρώνεται από ένα μοντέρνο μπαρ που έχει εξελιχθεί σε meeting point της περιοχής και προσφέρεται για χαλάρωση με δροσιστικά ποτά, μοναδικά σνακ και chill out μουσικές.

50 lifo – 27.3.14

Καφενείο-πολυχώρος στο Μαρούσι όπου μπορείς να ακούσεις από Doors μέχρι Τσιτσάνη, να διαβάσεις ένα βιβλίο στο άνετο πατάρι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος, να παρακολουθήσεις live, εκθέσεις ή ακόμα και ένα ντοκιμαντέρ. Ο χώρος του μοσχοβολά από αρώματα ελληνικoύ καφέ στη χόβολη, γλυκά του κουταλιού, τσάι, ρακή, τσίπουρο, ούζο, ελληνική μπίρα και ελληνικά προϊόντα, ποικιλίες τυριών και πολλά άλλα. Θα το βρείτε ανοιχτό δίχως περιορισμούς και όρια και πάντοτε με γνώμονα την πραγματική αγάπη για τον πολιτισμό.


n

Μονοκατοικία

Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109, 6983702557, monokatikia@gmail.com, www.facebook.com/monokatikiaa

Σε μια παλιά μονοκατοικία που χρονολογείται το 1948 με 4 δωμάτια κι έναν πανέμορφο κήπο λίγο έξω από το κέντρο του Χαλανδρίου βρίσκεται ένα ζεστό και φιλόξενο εστιατόριο που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Το μενού περιλαμβάνει ξεχωριστές ελληνικές γεύσεις, όπως φρέσκες σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα (δοκιμάστε οπωσδήποτε αρνίσιο κεμπάπ με καπνιστές μελιτζάνες, τομάτες ψητές και πίτες), σπιτικά γλυκά, ψωμί δικής του παραγωγής, καφέ και διάφορα ποτά ως τέλεια συνοδευτικά. Στα συν οι προσιτές τιμές που συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής. Θα το βρείτε ανοιχτό από Τρίτη έως Παρασκευή 18:00-02:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00-02:00.

27.3.14 – lifo

51


n

beeRRaki

Kονίτσης 29, πλατεία Αναλήψεως, Βριλήσσια, 213 0297732

Το όνομά του προέρχεται από το πάντρεμα των λέξεων μπίρα και ρακί. Ο χαρακτήρας του παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα σε σύγχρονο καφενείο και «τσιπουρομπαράκι». Διακόσμηση που συνδυάζει μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια. Εναλλαγές χρωμάτων και υλικών – γεύσεων και αρωμάτων. Ξεκινάς το πρωί με καφέ, το μεσημέρι συνεχίζεις με ρακί και μπίρα… (πάντα με μεζέ!) και το βράδυ με τσιμπολόγημα και ποτό. Comfort γεύσεις με ποιοτικές πρώτες ύλες, όπως καγιανά με απάκι και μυζηθρόπιτα με μέλι. Extra tips: Η φιλόξενη παρεΐστικη αυλή του και η πληθώρα ελληνικών μπυρών.

Κάβα Ανθίδης

Κάβα Ανθίδης

Λ. Κηφισίας 76, 210 6127325, Μαρούσι / Π. Ιωακείμ 45, 210 7251050, Κολωνάκι / Γρηγορίου Λαμπράκη 77, 210 9690234, Γλυφάδα. www.anthidis.gr

Πρόκειται για την ελληνική κάβα με τη μεγαλύτερη ποικιλία κρασιών και ποτών, που συμπυκνώνει 70 χρόνια πορείας και 3 γενιές εμπειρίας. Στα καταστήματά της ποτά και κρασιά συναντούν την άψογη εξυπηρέτηση και την εξειδίκευση για τη δική σας απόλαυση. Στα ράφια της θα βρείτε 1.500 και πλέον ετικέτες κρασιού, περισσότερα από 1.000 ποτά, πάνω από 500 συνοδευτικά, αξεσουάρ και είδη δώρων, συλλεκτικές και μεγάλες φιάλες, σπάνια, εξειδικευμένα προϊόντα για μπαρ και mixologists. Μπορείτε να βρείτε και να παραγγείλετε όλα τα προϊόντα της όχι μόνο στα 3 καταστήματά της αλλά και στο www.anthidis.gr.

Κλίμα-Κλήμα

Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6096786. www.klimaklima.gr

Κλίμα-Κλήμα

n Low Χαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, 210 6202187

Έχοντας κλείσει ήδη τρία χρόνια ζωής, το μπαράκι που έβαλε τη Νέα Ερυθραία στον χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης αποτελεί ένα από τα πλέον hot spots της αθηναϊκής νύχτας. Το Low Bar μετέτρεψε το στενό της Στροφυλίου σε σοκάκι των Κυκλάδων, προσφέροντας στους... Βόρειους και όχι μόνο έναν χώρο ζεστό με αυθεντικά κοκτέιλ και πλούσια κάβα. Δυνατά του σημεία οι freestyle μουσικές, οι guest DJs και οι παραγωγοί του Εν Λευκώ που συχνά επισκέπτονται το Low αλλά και οι ξεχωριστές live βραδιές. Σύντομα, μάλιστα, το Low εξαπλώνεται, αποκτώντας έναν νέο χώρο ακριβώς απέναντί του με ξεχωριστή αισθητική και πολλά τραπεζάκια για πιο χαλαρή διάθεση.

52 lifo – 27.3.14

Πικ Νικ bar

Ένα σύγχρονο wine bar-restaurant που φέρει την υπογραφή του γνωστού σεφ Χριστόφορου Πέσκια και του έμπειρου οινολόγου-γευσιγνώστη Δημήτρη Χατζηνικολάου. Όσον αφορά τα εδέσματα, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει μικρές μπουκιές από την ελληνική επικράτεια, όπως σύγκλινο Κουράκου/Αρεόπολη, παστουρμαδέλα Σαρήμπογια, γραβιέρα 5ετίας Νάξου-Κουφόπουλου και το γνωστό αυγοτάραχο Τρικαλινού, αλλά και μεγαλύτερες για ορεξάτους, όπως φάβα Σαντορίνης με κρεμμύδια σύβραση και λάδι τρούφας. Φυσικά, από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι γλυκές επιλογές, όπως ο πολίτικος χαλβάς με παγωτό μαστίχα και τριαντάφυλλο. Κάθε δεκαπέντε μέρες το Κλίμα-Κλήμα φιλοξενεί έναν οινοπαραγωγό μέσα από την εξαιρετική οινική του λίστα, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 120 ετικέτες κρασιών απ’ όλη την Ελλάδα. Στη διάρκεια των 15 αυτών ημερών το Κλίμα-Κλήμα και ο οινοπαραγωγός ή το οινοποιείο προσφέρουν από κοινού, σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας, μία από τις 4 προτεινόμενες ποικιλίες δωρεάν και δίνουν τη δυνατότητα κατανάλωσης εντός του καταστήματος ή αγοράς για το σπίτι των συγκεκριμένων ετικετών σε προνομιακές, εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Πικ Νικ bar

Πλ. Ν. Πλαστήρα 1, Νέα Ερυθραία, 210 8077501

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το καλοβαμμένο πολύχρωμο μπαράκι συνεχίζει ν’ αρμενίζει στη στρογγυλή πλατεία Πλαστήρα της Νέας Ερυθραίας χάρη στις ταξιδιάρικες μουσικές, στα δροσερά κοκτέιλ και χαμόγελα και στα φοβερά έθνικ μεζεδάκια που τελευταία «ντελιβερίζονται» κιόλας γύρω γύρω στα βόρεια προάστια. Ανοιχτά το Σαββατοκύριακο απ’ το πρωί και τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα.


n

Home Tradition

Λεωφ. Κηφισίας 324, 210 8011051, www.hometradition.gr

Ένας προσεγμένος, εξειδικευμένος χώρος με έπιπλα και είδη σπιτιού απαράμιλλου και διαχρονικού στυλ και σχεδίασης από κορυφαίους διεθνείς σχεδιαστές που συνδυάζουν αρμονικά το κλασικό με το μοντέρνο και το σύγχρονο. Οι συλλογές του Home Tradition ανανεώνονται τακτικά και αντιπροσωπεύουν τις τελευταίες τάσεις στη διακόσμηση, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως γνώμονας καλαισθησίας και πρωτοτυπίας. Στόχος και παράδοσή του είναι να μένει πάντα πιστό στις κλασικές αρχές του στυλ, συνδυάζοντας ιδανικά την ποιότητα με την τιμή. Πρόσφατα ο χώρος του εμπλουτίστηκε από μια πιο νεανική και φρέσκια συλλογή, η οποία αποτελείται από καθημερινά καλόγουστα αντικείμενα που ταιριάζουν σε κάθε είδος σπιτιού. Η ιδέα της συλλογής «Objet Trouvé» γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να δοθεί μια πιο μοντέρνα και παιχνιδιάρικη διάσταση στη διακόσμηση του σπιτιού, μια συλλογή που επιμελήθηκε η δεύτερη γενιά που συνεχίζει στον χώρο. Παράλληλα, το Home Tradition σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε την πιο ξεχωριστή λίστα γάμου, με κλασικά και μοντέρνα κομμάτια.

Πρωτοεμφανίστηκε στην πολυσύχναστη πιάτσα της Νέας Ερυθραίας τον Αύγουστο για να ταράξει τις γαστριμαργικές συνήθειες των κατοίκων της πόλης. Στο Burger Company θα βρείτε ένα από τα καλύτερα burgers της πόλης που φτιάχνεται με βιολογικό κιμά από 100 % μοσχαρίσιο Βlack Αngus και συνοδεύεται από φρέσκες πατάτες και σπιτικές σάλτσες. Διαθέτει και delivery.

Χαρ. Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία, 210 8000670 www.theburgercompany.gr 27.3.14 – lifo

53


Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος

Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος

Χασιώτης

n

Βάρσος

Χασιώτης ξηροί καρποί

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472, www.varsos-kifisia.gr

Ερμού 7 & Διονύσου, Μαρούσι, 2108020488

Σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμπληρώνει φέτος 122 χρόνια ζωής και θεωρείται δικαίως ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Στο κλασικό πλέον και εμβληματικό κατάστημα επί της οδού Κασσαβέτη μπορεί κανείς να βρει καθημερινά εκατοντάδες είδη παραδοσιακού ελληνικού ζαχαροπλαστείου. Ρυζόγαλο, τσουρέκια σκέτα ή με γέμιση, λαχταριστοί μπαμπάδες, παστάκια, σπιτικές μαρμελάδες, σιροπιαστά, μπεζέδες, κρέμες και άφθονα ακόμα γλυκά που φτιάχνονται με πραγματικές πρώτες ύλες (χωρίς συντηρητικά ή προϊόντα σε σκόνη) γεμίζουν καθημερινά τους μεγάλους του πάγκους. Ο Βάρσος διαθέτει μια σούπερ hip σάλα με δερμάτινα ’70s καθίσματα αλλά και τραπεζάκια έξω που είναι ό,τι πρέπει τώρα που σιγά σιγά ανοίγει ο καιρός.

Γλυκιά νοσταλγία, αυτό το συναίσθημα σε αγκαλιάζει μόλις βρεθείς ανάμεσα στα αμέτρητα χρώματα, στις ταξιδιάρικες μυρωδιές και στις χειροποίητες λιχουδιές του καταστήματος Χασιώτη. Για πάνω από 40 χρόνια οι ξηροί καρποί στο Μαρούσι έχουν ένα όνομα. Τα κάθε λογής φρεσκοκαβουρδισμένα φιστίκια γεμίζουν με το άρωμά τους την καρδιά του εμπορικού κέντρου, ενώ τα ξύλινα πράσινα ταμπελάκια με την ένδειξη «Μόλις ψήσαμε» έχουν γίνει πια σήμα κατατεθέν της επιχείρησης. Το «ταξίδι» συνεχίζουν ο φρεσκοκομμένος καφές, τα πολύχρωμα αποξηραμένα φρούτα, τα αμέτρητα δημητριακά και τα εκλεκτά ζαχαρώδη και παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το μεράκι για τους ξηρούς καρπούς και ο σεβασμός και η αγάπη για τον κόσμο αποτελούν τον οδηγό και της δεύτερη γενιάς της οικογένειας, που επιτυγχάνει να φέρει την παράδοση σε απόλυτη συμφωνία με το σήμερα και το αύριο. Το χαμόγελο της οικογένειας Χασιώτη σας υποδέχεται Δευτέρα-ΤετάρτηΣάββατο από τις 08:00 ως τις 17:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή από τις 08:00 ως τις 21:00.

Popy’s Gourmet Popcorn

28ης Οκτωβρίου 1 & Βασ. Όλγας 6, Μαρούσι, 210 6123314. www.popyspopcorn.gr

Popy’s Gourmet Popcorn

Δυο αδέλφια εμπνεύστηκαν την ιδέα του μαγαζιού που προέκυψε από την αγάπη τους για το gourmet popcorn σε γεύσεις με τις οποίες ήταν εξοικειωμένοι οι ίδιοι από την Αμερική και τις συνταγές της οικογένειάς τους. To πρώτο κατάστημα λειτουργεί από τα Χριστούγεννα στο Μαρούσι, ενώ μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορούν ν’ αποστείλουν το gourmet popcorn σε όλη την Ελλάδα. Στις σταθερές γεύσεις του Popy’s Gourmet Popcorn (ButterCorn, CheeseCorn, CaramelCorn, Cashew CaramelCorn, Macadamia CaramelCorn, Chocolate CaramelCorn, The Mix) προστίθενται συνεχώς εποχικές γεύσεις, ενώ για την παραγωγή όλων των γεύσεων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και ειδικές μέθοδοι.

Echoes

Κωνσταντίνου Ωραιόπουλου 2, Νέο Ηράκλειο, 210 2790595

n

Salto Mortale

Το Echoes είναι το διαφορετικό, το μοντέρνο, το φρέσκο, το ψαγμένο. Χαμογελάς με τον δροσερό του χαρακτήρα και ανανεώνεις την αγάπη σου για τα βόρεια προάστια. Music lives, DJ sessions, bar theaters, stand up comedies και cocktail parties χωρίς τη mainstream αισθητική ενώνουν όμορφα πρόσωπα. Με την άνοιξη να μας υποδέχεται, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για την πιο καταπληκτική ταράτσα με τα extravagant cocktails που θα κάνει το Ιnstagram σας να πάρει φωτιά από τις selfies. Downtown; Why; We stay North and we say no more. Μόλις ανοίξει η ταράτσα, σας περιμένουμε για να μιλήσουμε και να πιούμε κοκτέιλ.

Πίνδου 7, Πεύκη, 210 8056490

Mετρά ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας στην περιοχή και θεωρείται ένα από τα πρώτα free style μαγαζιά των βορείων προαστίων. Η ιδιαίτερη διακόσμηση με τους ζωγραφισμένους τοίχους, το ποδήλατο που κρέμεται από το ταβάνι και τα αντικείμενα-αντίκες που δένουν το παρελθόν με το παρόν δίνουν το στίγμα του Salto Mortale. Aνοιχτό από το πρωί, προσφέρεται για καλό καφέ, ενώ το βράδυ τη σκυτάλη παίρνουν καθαρά ποτά και κοκτέιλ. Η μουσική του χαρακτηρίζεται κυρίως από σόουλ, φανκ και electronica επιλογές, ενώ συχνά φιλοξενεί πολύ γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Όταν το επισκεφθείτε, ζητήστε τη λαχταριστή αχνιστή πίτσα του.

54 lifo – 27.3.14

Echoes café


Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος

n

Δουράμπεης Oyster Αδριανείου 37, Νέο Ψυχικό, 210 6710100

To όνομα Δουράμπεης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στον χώρο της εστιάσης, αφού η θρυλική ψαροταβέρνα του Πειραιά αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνώνυμο της ποιότητας στον χώρο του ψαριoύ. Πλέον, ο Δουράμπεης απέκτησε μια δεύτερη, ενθουσιώδη εκδοχή στα βόρεια προάστια. Το Δουράμπεης Oyster στο Νέο Ψυχικό δημιουργήθηκε για να φέρει ακόμα περισσότερους Αθηναίους σε επαφή με τις πιο φρέσκες και αυθεντικές θαλασσινές γεύσεις. Σ’ έναν μοντέρνο, ωραίο χώρο με μίνιμαλ αισθητική θα απολαύσετε μεγάλη ποικιλία ψαρικών καθώς και οστρακοειδών (χτένια, κυδώνια γυαλιστερές, πετροσωλήνες, καλόγνωμες, φούσκες, αχινοί, πίνες κ.ά.) που μαγειρεύονται με σωστό τρόπο για να διατηρούν μέσα τους όλη τη φρεσκάδα της θάλασσας.

n

Azor

Λεωφ. Ανοίξεως-Σταμάτας 3, Άνοιξη, 210 8140848, 6944 431614

Δύο παιδικοί φίλοι, o Νίκος και ο Μάνος, έδωσαν σάρκα και οστά στο όνειρό τους και δημιούργησαν ένα φρέσκο all day cocktail bar μέσα σ’ ένα δροσερό κυκλαδίτικο σκηνικό όπου κυριαρχεί το λευκό. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί με καλό καφέ, συνεχίζει το απόγευμα και το βράδυ με άψογα κοκτέιλ (δοκιμάστε οπωσδήποτε το Μoscow Μule Μaracuja, το Ginger Cucumber Martini) με καλές σόουλ, φανκ, ντίσκο και ρετρό μουσικές επιλογές που εναλλάσσονται ανάλογα με τη βραδιά. Extra tip: Τα δυνατά πάρτι που διοργανώνει κάθε Παρασκευή με πολύ γνωστούς Έλληνες DJs όπως οι Νίκος Διαμαντόπουλος, Αkyllas, Kayetano, Claudia Matola και πολλοί άλλοι. 27.3.14 – lifo

55


Luxury Toys

n

Aποθήκη

Luxury Toys

Βουλής 15, Σύνταγμα, 210 3233775 / Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, 210 8940696 / Κολοκοτρώνη 8, Κηφισιά. www.luxurytoys.gr

Εθνικής Αντιστάσεως 30, Βριλήσσια, 210 6844884

Στην καρδιά των Βριλησσίων σας περιμένει ένας υπέροχα διαμορφωμένος χώρος σε industrial wooden στυλ, με τεράστια ποικιλία σε ελληνικές και ξένες μπίρες που περιλαμβάνει περισσότερες από 48 ετικέτες και 2 draught. Η κουζίνα του δημιουργεί καθημερινά πεντανόστιμα, λαχταριστά burgers από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και όχι μόνο που θα σας κάνουν να μη θέλετε να φύγετε! Ένα ζωντανό beer-burger bar για όλες τις ώρες της ημέρας! Και το καλύτερο: 17.00-19.00 happy hour (με κάθε βαρελίσια μπίρα δώρο η δεύτερη)! Ανοιχτά καθημερινά από το πρωί για υπέροχο καφέ μέχρι αργά το βράδυ!

Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος

Στα καταστήματά τους θα βρείτε μερικά από τα ωραιότερα αξεσουάρ στον χώρο της μόδας με κομμάτια που έρχονται κατευθείαν από τις γκαρνταρόμπες κορυφαίων fashionistas απ’ όλο τον κόσμο σε άριστη κατάσταση. Louis Vuitton, Hermès, Balenciaga, Chanel, Christian Dior και Gucci είναι μερικά μόνο από τα brands τα οποία θα βρείτε στα Luxury Toys σε απίστευτες τιμές. Εκτός όμως από τα αξεσουάρ, θα βρείτε τα απόλυτα must have ρολόγια της αγοράς, όπως Rolex, Panerai, Omega, Cartier, Hublot, Vacheron Constantin κ.ά. Σε περίπτωση που έχετε επώνυμες τσάντες ή αξεσουάρ, τα Luxury Toys αναλαμβάνουν να τα αγοράσουν δίνοντάς σας την καλύτερη δυνατή προσφορά, σύμφωνα με τους κανόνες της ζήτησης. Eπίσης, σας δίνουν τη δυνατότητα να μπορείτε να ανταλλάξετε την τσάντα, τα αξεσουάρ ή το ρολόι σας με κάποιο από τα προϊόντα της συλλογής. Η ομάδα των Luxury Toys είναι διακριτική και την εμπιστεύονται απόλυτα οι VIP πελάτες της. Extra tip: Σε λίγες ημέρες τα Luxury Toys θ’ αποκτήσουν ένα ακόμη κατάστημα στα βόρεια προάστια.

Altamira

Μαρούσι, Περικλέους 28, 210 6128841 / Κολωνάκι, Τσακάλωφ 36Α, 210 3614695. fb: Altamira Restaurants fan club

Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος

Altamira

Εξαιρετικές πολυεθνικές γεύσεις με επιρροές από Μεξικό, Ινδία, αραβικές χώρες και νοτιοανατολική Ασία, τις οποίες θα απολαύσετε σε έναν καλαίσθητο χώρο στο Μαρούσι (θα το βρείτε και στο Κολωνάκι), στις τέσσερις αίθουσες ενός νεοκλασικού ή στον γυάλινο κήπο, ο οποίος είναι κλειστός και θερμαινόμενος τον χειμώνα. Μαζί με τα πιάτα σας δοκιμάστε αυθεντικά εξωτικά κοκτέιλ με έθνικ μουσικές. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 18:30 και τις Κυριακές από τις 13:30 με ανοιχτό μπουφέ κι επιλογή ανάμεσα σε 22 διαφορετικές γεύσεις και ένα από τα γλυκά τους (€17-ενήλικες, €12-παιδιά). Κάθε μέρα, τόσο στο Μαρούσι όσο και στο Κολωνάκι, μενού δύο πιάτων με ποτό στα €14,50. Συχνά-πυκνά γίνονται και happenings με τη συμμετοχή πολύ γνωστών ηθοποιών και μουσικών.

Sorpresa Italiana

Χαρ. Τρικούπη 127, Ν. Ερυθραία, 210 8017886. www.sorpresaitaliana.gr

n

Bronco

Διομήδους Κυριακού 17, Κηφισιά, 210 6236691

Όταν μια γουλιά από το κοκτέιλ σε κάνει και χαμογελάς, μια μπουκιά από τα καλύτερο burgers της πόλης αρκεί για να σε ταξιδέψει στον αμερικανικό Νότο και όταν οι ροκ μουσικές σε παίρνουν μαζί τους, ξέρεις. Είσαι στο Bronco. Δεν είναι μόδα. Είναι εμπειρία!

56 lifo – 27.3.14

Sorpresa Italiana

Εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί συνώνυμο της εξειδίκευσης στον χώρο της πώλησης προϊόντων ιταλικής γαστρονομίας. Το Sorpresa Italiana διαθέτει μεγάλη γκάμα γεύσεων από ψαγμένους μικροπαραγωγούς της γειτονικής χώρας, αλλαντικά, φρέσκα γεμιστά ζυμαρικά, πολύ ιδιαίτερα αλλαντικά και τυριά, όπως Prosciutto San Daniele Riserva, Mozzarella Bufala (ακόμα και την καταπληκτική βουβαλίσια πλεξούδα!), καπνιστά τυριά (scarmoza, provola), βραβευμένα ιταλικά κρασιά και πολλά ακόμα προϊόντα που θα σας μυήσουν στα γαστριμαργικά μυστικά της ιταλικής κουζίνας.


Ψάριστον

Ψάριστον

Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, 210 2850746

Μία από τις καλύτερες και πιο προσεγμένες ψαροταβέρνες στην Αθήνα. Η φιλοσοφία της βασίζεται στη γεύση, αφού για τους ανθρώπους του το να τρως είναι μια ανάγκη, αλλά το να γεύεσαι προνόμιο. Η κουζίνα του Ψάριστον λειτουργεί υπό την απόλυτη επίβλεψη του Βασίλη Ακρίβου που δημιουργεί και σερβίρει τους πιο ανατρεπτικούς μεζέδες. Χταποδάκι μπουγιουρντί, μύδια ψημένα στη λαδόκολλα, ταραμάς τηγανητός αλλά και πετυχημένος τόνος τατάκι είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που σας περιμένουν να τις απολαύσετε. Όταν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να ζητήσετε χέλι που έρχεται ψημένο στο κεραμίδι.

Pizza Bar

Πλατεία Πλαστήρα (Αναξαγόρα 26), Νέα Ερυθραία, 210 6210319, 210 6211072

Σε ένα industrial περιβάλλον με σόουλ, φανκ, ρoκ και chill out μουσικές θα σας δοθεί η ευκαιρία να αφεθείτε σ’ ένα ταξίδι στην ιταλική γαστρονομία μαζί με υψηλής ποιότητας υλικά, μοναδικούς συνδυασμούς και αδιαπραγμάτευτη φρεσκάδα. Highlight του Pizza bar είναι η απολαυστική thin crust pizza, ενώ μεγάλα hits θεωρούνται το γλυκό calzone και η homemade frozen margarita. Ανοιχτό Τρίτη-Σάββατο, 19:00-00:30 και Κυριακή, 13:00-23:30.

Pizza Bar

27.3.14 – lifo

57


TAste of the week

Sushi and more

r Gourmet σάντουιτς στο Κολωνάκι. Pane salame, δηλαδή ψωμί και αλλαντικό. Έτσι σου συστήνεται ευθύς αμέσως, χωρίς περιστροφές, το ολοκαίνουργιο all day στέκι που φιγουράρει στον πεζόδρομο της Μηλιώνη στο Κολωνάκι, έτοιμο να αντιμετωπίσει την ακατανίκητη πείνα του περαστικού. Τα όπλα του σε αυτήν τη μάχη είναι μια τεράστια ποικιλία από panini με προσούτο, σαλάμι, ζαμπόν, μορταδέλα, σπεκ, μπρεζάολα και διάφορα συνοδευτικά σε άπειρους συνδυασμούς. Τι τραβάει η όρεξή σου; Βούτυρο Pane Salame τρούφας, μοτσαρέλα, καρδιές αγκινάρας, πιπεριές, σπαράγγια, μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί; Φαντάσου τα όλα αυτά σε συνδυασμούς με φρεσκοκομμένα αλλαντικά. Μη νομίζεις ότι το μπουκέτο από panini περιορίζεται εκεί. Υπάρχουν προτάσεις με κρεατικά –εξαιρετικό το ροσμπίφ με μανιτάρια σοταρισμένα και καραμελωμένα κρεμμύδια (€5,8)–, panini για χορτοφάγους –δοκιμάστε αυτό με μελιτζάνα ψημένη στη σχάρα, ντοματίνια βιολογικά και τυρί προβολόνε (€3,20)– και panini με ψαρικά, όπως αυτό με καπνιστό ξιφία, γλυκές πιπεριές, ντοματίνια και κάππαρη (€5, 80). Αν θες να φας με μαχαιροπίρουνο, τότε υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με ρόκα και παρμεζάνα (€12), αλλά συστήνω να πάρεις τα αυγά μάτια πάνω σε φρέσκες τηγανητές πατάτες και καπνιστές γλυκές πιπεριές (€8). Υπάρχουν ακόμα πέντε σαλάτες, αλλά το βαρύ πυροβολικό στη μάχη κατά της πείνας είναι τα χάμπουργκερ. Must το Μilionario με μοσχάρι Βlack Αngus, πολτό τρούφας, σπεκ, μανιτάρια και κόκκινο ραντίτσιο (€11). Το πρωί σερβίρει πρωινό και το απόγευμα προσφέρει aperitivo buffet για τσιμπολόγημα με το ποτό. ☛ Pane Salame, Μηλιώνη 8, Κολωνάκι, 210 3613829

The Sushi Βar, Pane Salame, Hytra Απλά, Paradiso.

hytra απλα Εδώ την κουζίνα έχει αναλάβει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ένας σεφ δημιουργικός που η μαγειρική του εκφράζει την αναγέννηση της ταπεινής κουζίνας. Η φιλοσοφία αυτή ταιριάζει με την απέριττη σάλα όπου το σκούρο ξύλο δίνει τον διακοσμητικό τόνο, ενώ κυριαρχεί η μεγάλη μπάρα που πίσω της ο Πέτρος Παρθένης ετοιμάζει ωραία κοκτέιλ, εμπνεύσεις της στιγμής.

Βγες

aπο τη νικη μηταρεα

επιτέλους

Στο πιο παλιό εστιατόριο sushi της Αθήνας. Το Sushi Bar

58 lifo – 27.3.14

ήταν ένα από τα εστιατόρια που έφεραν την αυθεντική γιαπωνέζικη κουζίνα στην αθηναϊκή εστίαση πριν από 18 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα το αθηναϊκό κοινό επιμένει να ισορροπεί στα chopsticks ολόφρεσκα φιλέτα ψαριών nigiri και sashimi αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από maki rolls. Το μυστικό της επιτυχίας; «Οι εξαιρετικά φρέσκες πρώτες ύλες, όπως ο τόνος Βονίτης από τα νερά της Μηχανιώνας, που φιλετάρουν οι εξειδικευμένοι Ασιάτες sushi masters. Όλα μαρινάρονται στην κουζίνα, δεν υπάρχει τίποτα ζεστό» λέει ο Νίκος Γαυγιωτάκης, συνιδιοκτήτης στο Sushi Bar του Ψυχικού. Όμορφος χώρος, πνιγμένος σε μια καταπράσινη αγκαλιά. Η βεράντα του, μόλις ζεστάνει ο καιρός, είναι υπέροχη. Η σάλα είναι φιλόξενη, ντυμένη με άφθονο ξύλο, μπαμπού κι εξωτικές φιγούρες ζωγραφισμένες στους τοίχους. Αυτό όμως που με κερδίζει πάντα είναι η αμεσότητα της ανοιχτής κουζίνας, με την ομάδα να δουλεύει με προσήλωση και ακρίβεια. Για αρχή, ταρτάρ σολομού The Sushi Bar με τους βελουδένιας υφής κύβους να αγκαλιάζονται διακριτικά από τη σάλτσα και να σμίγουν απολαυστικά με την τραγανή πιπεράτη ρόκα (€9,80). Ενδιαφέρουσα και η σαλάτα με φρέσκια ψίχα καβουριού με λεπτοκομμένες ροδέλες αγγουριού (€8,70). Το oshitashi, δηλαδή σπανάκι στον ατμό που αρταίνεται με σόγια σος (€8,10), κερδίζει φανατικούς οπαδούς ακόμα και ανάμεσα σε όσους δεν είναι φίλοι των χορταρικών. Το παιχνίδι γίνεται δυνατό και τα chopsticks παίρνουν φωτιά όταν καταφτάνουν στο τραπέζι torro, που είναι κοιλιά τόνου με σόγια, γουασάμπι και σουσάμι (€8,30), γεύση αληθινή, όπως και αυτή του τόνου πλάτη με καυτερή πιπεριά, σόγια σακέ και σος από κορίανδρο. Εξαιρετικό είναι το uzumaki (€8,90) που σημαίνει «τυφώνας» και σε παρασύρει με τη γευστική πανδαισία από κομμάτια τόνου, σολομού και λαυράκι που αγκαλιάζουν ένα ρολό λαχανικών. Ο ξιφίας τατάκι με γιούζου, σόγια, λάιμ και πινελιές μουστάρδας με σιναπόσπορο (€11,80) ξεδιπλώνει όμορφα την αρωματική του γεύση. Επιβάλλεται και μια ποικιλία από καλοφτιαγμένα ρολά για κάθε γούστο. Εδώ θα εκτιμήσεις την The Sushi Bar ισορροπία των ντελικάτων γεύσεων, το παιχνίδι των υφών και την ωραία παρουσίαση των πιάτων. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την πικρή σοκολάτα με τσίλι. Κόλαση! Η ευγένεια του προσωπικού και η φιλόξενη διάθεση ανεβάζουν ακόμα υψηλότερα το επίπεδο της απόλαυσης. Χαίρεσαι να βλέπεις εστιατόρια τα οποία στο πέρασμα του χρόνου αναδεικνύονται σε σταθερή, διαχρονική αξία. Είναι βέβαιο ότι το Sushi Bar κατέχει δίκαια μια θέση στην ομάδα αυτή. ☛ The Sushi Bar, Γ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729333

«ευχή» Το λαμπερό κρασί με το αχυροκίτρινο χρώμα και τα αρώματα κίτρινων φρούτων και μελιού είναι μια αποκάλυψη. «Ευχή» είναι το καινούργιο γλυκό κρασί από τη Mediterra Οινοποιητική που φτιάχνεται από τα λιαστά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Σπίνας που αναβιώνει στην Κρήτη και ωριμάζει για 5 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Paradiso

r Νέο μενού στο Hytra Απλά. H Hytra διατήρησε και φέτος το αστέρι Michelin της, κράτησε όμως και την υπόσχεση να παρουσιάσει στη Hytra Απλά ένα μενού που φοράει τα καθημερινά του. Στον τελευταίο όροφο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, δίπλα στον χώρο του αστεράτου εστιατόριου όπου μαγειρεύει ο σεφ Νίκος Καραθάνος, υπάρχει η σάλα του Hytra Απλά με τιμές εύκολα προσεγγίσιμες και φαγητό λιγότερο εξεζητημένο, αλλά εξίσου νόστιμο. Στην ανοιχτή κουζίνα επικρατεί οργασμός και η ομάδα κινείται με συντονισμένες κινήσεις υπό την μπαγκέτα του Χρύσανθου. Αρχή με καλοδεχούμενη σούπα κοτόπουλο με γιαούρτι, καλαμπόκι, φυλλαράκια μέντας και νότες μπούκοβο που χαρίζει στο νόστιμο γευστικό σύνολο πικάντικη επίγευση (€11). Ο πελτές από ψητές Hytra Απλά ντομάτες –ένα ευωδιαστό γευστικό ποίημα που μόνο ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος ξέρει να φτιάχνει με μαεστρία– παντρεύεται ιδανικά με την ελαφρά ψημένη φέτα που έρχεται στη λαδόκολλα (€9,50). Απλά και νόστιμα. Μου άρεσε και η δροσερή σαλάτα με λάχανο, μαραθόριζα, φέτες αβοκάντο και φέτα που κυριολεκτικά απογειώνει η βινεγκρέτ Jalapeno (€7,50). Σε δρόμους με άρωμα Ανατολής σε ταξιδεύει το πιάτο με χούμους που ο σεφ το συνδυάζει με φρέσκο λουκάνικο Δράμας –μια έκρηξη νοστιμιάς– και καπνιστή πάπρικα (€8). Η κιμαδόπιτα σχάρας έρχεται λεπτή και ενισχύεται με γραβιέρα, κουκουνάρι και ρόδι (€8,5). Αν και ο συνδυασμός των υλικών φαντάζει πετυχημένος, εντούτοις το πιάτο δεν κατάφερε να μείνει στη γευστική μνήμη. Το «βρόμικο», στη λογική του φαγητού του δρόμου, έρχεται με τη μορφή μπαγκέτας με ψιλοκομμένο χοιρινό, σος και πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια (€12,5). Από τα κυρίως, εντυπωσιακό είναι το κοτόπουλο σχάρας μαριναρισμένο σε πάπρικα και μπούκοβο που έρχεται πάνω σε εκπληκτικό πουρέ μελιτζάνας (€13) με ωραία υφή. Νοστιμότατη η συμφωνία του αρνίσιου κεμπά με τζατζίκι φέτας και τραγανές ψητές πίτες (€14). Για το τέλος, την έκπληξη κάνει η μους σοκολάτα με παγωτό αγριοκύμινο (€8). ☛ Hytra Απλά, Στέγη Γραμμάτων &Τεχνών, Συγγρού 107,210 3316767 r Το κρασί του Παραδείσου. «Αν στον παράδεισο σερβίρουν αλκοόλ, αυτό θα είναι το κρασί»: αυτό είναι το μότο που φιγουράρει στη λίστα κρασιών του ιταλικού εστιατορίου Paradiso, μια διαφορετική οινική λίστα από αυτές που συνήθως συναντάμε στα εστιατόρια. Εδώ, ο Γρηγόρης Μιχαήλος, AIWS International Wine & Spirits Consultant, η δεύτερη γενιά που τρέχει το μαγαζί, έχει άποψη, γνώση και αγάπη για τον οίνο. Όλο αυτό μεταφράζεται με χιούμορ, πληροφορίες αλλά και καλή τιμολόγηση για τα κρασιά που φιγουράρουν στη λίστα και ενημερώνουν ακόμα και τον αδαή για τις επιλογές του. Το μενού προσφέρει λιμπιστικές πίτσες και πιάτα κλασικά της ιταλικής κουζίνας που τιμούν οι Έλληνες. Δοκιμάσαμε πλούσια σαλάτα με τραγανή πιπεράτη ρόκα, πορτοκάλι, αβοκάντο και φουντούκια, στεφανωμένη με μανούρι ψημένο ανάλαφρα στη σχάρα και περιχυμένο με σος από ξίδι Βalsamico και μέλι (€9). Τα φρέσκα ραβιόλι ήρθαν γεμιστά με ρικότα και ταρτούφο που αγκάλιαζε απαλή ροζέ σάλτσα και ενισχυμένα με προσούτο, μοτσαρέλα, τριμμένο καρότο και μυρωδάτο δεντρολίβανο (€11,5). Καλοφτιαγμένες και πληθωρικές ήταν οι φρέσκες χωριάτικες πένες με κύβους μελιτζάνας, λίγο σκορδάκι να ανεβάζει τους τόνους, ευωδιαστό βασιλικό, κάππαρη και ντομάτα (€9,5). Πιάτο χορταστικό και νόστιμο. Η φιλοξενία και η απροσποίητη ευγένεια σου δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις με εξαιρετικές συνθήκες το γεύμα σου. ☛ Paradiso, Αποστολοπούλου 58, Κάτω Χαλάνδρι, 210 6722290


the boy live Το Αγόρι γίνεται 33 χρονών και το γιορτάζει με ένα ζωντανό rock ‘n’ roll κήρυγμα στο six d.o.g.s την Πέμπτη 27/3. Οι fans ας σπεύσουν, καθώς θα είναι το μοναδικό του live αυτή την περίοδο!

Νικήτας Κλιντ

aπο τoν δημητρη κυριαζη

Νύχτες

Αθήνα

¶ To Live: Ρόδες United διήμερο live, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 28 & 29/3, 22:00, €12. Ήρθε η ώρα του ετήσιου μεγάλου πάρτι του Νικήτα Κλιντ και της μουσικής κολεκτίβας του «Ρόδες United» που αυτήν τη χρονιά επεκτείνεται σε διήμερο. Οι Ρόδες United επιστρέφουν με τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο τους «Internet» και δύο αγαπημένους τραγουδοποιούς, τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Λεωνίδα Μπαλάφα, στη σκηνή του Gagarin. Ο Νικήτας Κλιντ είναι ένα πολυτάλαντο άτομο, ζωγραφίζει, γράφει στίχους, είναι DJ και ηγείται ενός μοναδικού σχήματος, το οποίο περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Αλιεύουμε μια δήλωσή του από το δελτίο Τύπου: «Σε καιρούς που συμβαίνουν απίστευτα πράγματα και η φρίκη πηγαίνει παρέα με ραγδαίες αλλαγές στη ζωή μας, μετά από 20 χρόνια μουσικής, μετά τη συμφιλίωσή μου με τον Μιχάλη Μυτακίδη των Αctive Member, μετά από ένα παιδί και πολλές σκατένιες ρίμες και σπασμένους ρυθμούς, ήρθε η ώρα για έναν δίσκο Ρόδες. Τα soundsystem-πάρτι, η δουλειά μας, ο δίσκος και το διήμερο στο Γκαγκάριν είναι πολιτική όσο είναι και παιχνίδι. Βγάζουμε λεφτά από τη μουσική μας –σεμνά– κι αλλάζουμε τα ποιήματα που λένε στα σχολειά. Ζούμε πολυεθνικά σ’ ένα σταυροδρόμι, την Ελλάδα, και το πάμε μπροστά βήμα-βήμα τη φορά. Χαιρετισμούς σε όλη τη σκηνή –στο παγκόσμιο hi-hop nation– και στις ρίζες. Τον νου, τα νιάτα, τα νώτα. Killah P R.I.P.». Την Παρασκευή 28/3 θ’ ανέβει στη σκηνή μαζί του ο Φοίβος Δεληβοριάς. Η συνάντηση δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς στα τελευταία του live ο γνωστός τραγουδοποιός έχει πειραματιστεί με ροκ ενορχηστρώσεις. Το Σάββατο θα είναι η ώρα του Λεωνίδα Μπαλάφα, ο οποίος μοιράζεται με τον Κλιντ την αγάπη για τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά. ¶ Το Πάρτι: In Thursdays we trust, VIBE|LOFT, Σκουζέ Miss Linenwood 3, πλ. Αγίας Ειρήνης, 6976 915747. Το Didee | Urban Life magazine εγκαινιάζει την Πέμπτη 27 Μαρτίου τη συνεργασία του με το ολοκαίνουργιο VIBE|LOFT με ένα event αφιερωμένο στη μουσική της πόλης! Τέσσερις αγαπημένοι DJs της αθηναϊκής νύχτας παίρνουν τη θέση τους στα decks και υπόσχονται να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: πανικό! Οι Miss Linenwood, Methi Blonde, ClubKid και Eliot αναλαμβάνουν τα ηνία σε ένα ξεχωριστό back to back DJ set που θα μας βάλει για τα καλά στο πνεύμα της άνοιξης! Το online magazine didee.gr δίνει ραντεβού με το κοινό της πόλης και διοργανώνει μια σειρά από events στον χώρο του Vibe Loft από τώρα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού! Μια Πέμπτη κάθε μήνα, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, θα έχει την τιμητική της και θα «γιορτάζει» τις διάφορες (και διαφορετικές) εκδοχές της urban σκηνής. ¶ Παρουσίαση δίσκου: Baby Guru, «Marginalia», Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 28/3, 22:00, είσοδος ελεύθερη. Την ερχόμενη Παρασκευή οι Baby Guru παρουσιάζουν ζωντανά το τρίτο τους άλμπουμ. Το «Marginalia» έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την πανευρωπαϊκή κυκλοφορία του «Pieces», τις ενθουσιώδεις κριτικές και τις μεγάλες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όσοι έχουν ακούσει το νέο τους άλμπουμ λένε ότι αποτελεί την πιο φιλόδοξη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος, κάτι με το οποίο συμφωνούμε κι εμείς, κρίνοντας από τα δύο πρώτα singles που έχουν κυκλοφορήσει. Αυτό που φαίνεται να επιχειρούν τα παιδιά είναι να συγχωνεύσουν την ποιοτική ποπ με τη μουσική των συνθεσάιζερ και τα απίθανα grooves. Τα 11 τραγούδια του δίσκου αποτελούν τον συμπαγή σκελετό του «Marginalia» που χαρακτηρίζεται από λυρισμό και ηλεκτρισμένους ήχους. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, τραγουδούν και στα ελληνικά! Η μαγική τριάδα και παιδικοί φίλοι, Prins Obi, King Elephant και Sir Kosmiche, είναι και πάλι πίσω απ’ όλα: σύνθεση, παραγωγή, ενορχήστρωση, ηχογραφήσεις, ενώ το mastering έγινε από τον Greg Calbi στο Sterling Sound στη Νέα Υόρκη. Baby Guru

Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης ετοιμάζεται για την Αβάνα

Ο νικήτης του ελληνικού τελικού του 10ου Havana Club International Grand Prix μιλάει στη LiFO για την εμπειρία της συμμετοχής, την προσμονή του για τον παγκόσμιο διαγωνισμό στην πρωτεύουσα της Κούβας και το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων bartenders. Γιατί αποφάσισες να λάβεις μέρος στο 10ο Havana Club International Grand Prix; Τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να δηλώσεις συμμετοχή; Αποφάσισα να λάβω μέρος γιατί θεωρώ ότι είναι ένας από τους παλιότερους και πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο. Παράλληλα, η αναγνώρισή του ως θεσμού από πασίγνωστους ανθρώπους της βιομηχανίας του αλκοόλ παγκοσμίως αλλά και οι απαιτήσεις για την εύρεση του επόμενου κλασικού κουβανέζικου κοκτέιλ έπαιξαν για μένα καθοριστικό ρόλο στο να δηλώσω συμμετοχή για δεύτερη φορά. Πως είδες τους αντιπάλους και πώς σου φάνηκε συνολικά η εμπειρία του ελληνικού τελικού; Σίγουρα, όταν δηλώνεις συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό έχεις στο μυαλό σου και τη νίκη, περίμενες όμως πως θ’ αναδειχθείς νικητής; Οι αντίπαλοί μου ήταν αντίπαλοι μόνο στα χαρτιά. Είναι ικανότατοι bartenders με πολλές διακρίσεις διεθνώς. Ο ελληνικός τελικός ήταν άρτια οργανωμένος και οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν με επαγγελματισμό και ταχύτητα. Σίγουρα είχα στο μυαλό μου τη νίκη, πίστευα πολύ στο κοκτέιλ που έφτιαξα, αλλά οι πιθανότητες ήταν ίδιες για όλους. Γιατί επέλεξες να δημιουργήσεις το κοκτέιλ Miramar Agria που έχει ως βάση το Havana Club Selecciοn de Maestros; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κοκτέιλ; Επέλεξα το καλύτερο ρούμι που έχει, κατά τη γνώμη μου, παραγάγει το Havana Club. Στο Selecciοn de Maestros η σφραγίδα των Maestros Roneros είναι αδιαμφισβήτητη! Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Miramar Agria είναι η φρεσκάδα και η ισορροπία, αλλά αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η ικανότητά του να συνοδεύει πληθώρα φαγητών. Επόμενη στάση η Αβάνα, όπου και θα συμμετάσχεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό απέναντι στους καλύτερους bartenders του κόσμου για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Πώς νιώθεις; Έχεις καθόλου άγχος; Ποια θα είναι η ιδανικότερη εξέλιξη για σένα; Έχω πολύ άγχος που θα βρεθώ στην Αβάνα σε έναν παγκόσμιο τελικό, αλλά είναι άγχος δημιουργικό και σε καμία περίπτωση φόβος. Όπως είπα, εκεί θα είμαι ίσος απέναντι ίσων και πολύ καλά προετοιμασμένος με στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Αν το καταφέρω, θα έχω εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής. Πώς βλέπεις γενικά το επίπεδο των Ελλήνων bartenders; Έχουν όρεξη, νέες ιδέες και διάθεση να πειραματιστούν με καινούργια πράγματα; Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το επίπεδο των Ελλήνων συναδέλφων μου είναι υψηλότατο. Μπορούν να διαγωνιστούν επάξια σε διεθνές επίπεδο και να διακριθούν. Έχουν πολύ μεγάλη όρεξη και συνεχώς αναζητούν νέα πράγματα. Αυτό που με φοβίζει και με απογοητεύει είναι ότι παρά τα θετικά αυτά στοιχεία, μια μεγάλη μερίδα δεν έχει βασικές γνώσεις και πειραματίζεται με νέες ιδέες. https://www.facebook.com/havanaclubgreece http://www.hcgrandprix.gr/

27.3.14 – lifo

59


agenda πολυχωροι acro club Ιερά οδός 7-11, 211 7709600. 29/3, Τελικός Red Bull BC One, 8:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24, 210 3217810. 28 & 30/3, Λένα Πλάτωνος 9:30 μ.μ., €12. 30/3 Ευανθία Ρεμπούτσικα «Τι λέει η αλεπού;», 12:00 π.μ.& 14:00 μ.μ., €10.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282333 27/3 «Η Ισπανία και η Λατινική Αμερική του Μίκη Θεοδωράκη», «Canto General» του Pablo Neruda & «Romancero Gitano» του Federico Garcia Lorca, 8:30 μ.μ., €10-80. 27/3 «Από το ρεμπέτικο στην τζαζ», Yiogos Psihoyios Trio, 8:30μ.μ., €6-25. 28/3 16η Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, 8:30 μ.μ., €5-30.28/3 Παρασκευή στις 3: Συναυλίες στη Βιβλιοθήκη, 3:00 π.μ., είσοδος ελεύθερη. 30/3 «Άκου τα έγχορδα», 11:30 μ.μ., €8-14. 1/4 Salvatore Adamo, 8:30 μ.μ., €20-75. 2/4 Ergon Ensemble-Σύγχρονη Μουσική, 3:30μ.μ., ελεύθερη είσοδος.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ Λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800. 29-30/3 & 2/4, «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο», 29/3 στις 8:00 μ.μ., 30/3 & 2/4 στις 7:00 μ.μ., €10-30.

GAZARTE Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3460347. 27/3 Έλλη Πασπαλά, 9:00 μ.μ., €8-20. 29/3

GAGARIN 205 Λιοσίων 205, 215540888. 28/3 Ρόδες-Φοίβος Δεληβοριάς, 10:00 μ.μ., €8-12. 29/3 ΡόδεςΛεωνίδας Μπαλάφας, 10:00μ.μ.,€8-12. 1/4 Kurt Vile - special quest Pall Jenkins of The Black Heart Procession, €20-22.

ΓΕΥΣΗ news PASSPORT Καραΐσκου 119, Πειραιάς, 210 4296401 28 & 29/3 Σωκράτης Μάλαμας, 10:00 μ.μ., €12-20.

ΡΥΘΜΟΣ STAGE Μαρίνου Αντύπα 38, 210 9750060. 27/3 Λυδία Σέρβου, 9:30 μ.μ., €10 με μπίρα ή κρασί. 28/3 Βασίλης Λέκκας, 10:30 μ.μ. €12 με μπίρα ή κρασί. 29/3 Κώστας Μακεδόνας-Ζωή Παπαδοπούλου, 10:30 μ.μ., €12 με μπίρα ή κρασί. 31/3 Κώστας Θωμαΐδης, 9:30 μ.μ., €12 με μπίρα ή κρασί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος, 210 9220043 Κεντρική Σκηνή: Από 15/3 και κάθε Σάββατο και Κυριακή Νατάσσα Μποφίλιου 10:30 μ.μ., €12 με ποτό. Από 14/3 και κάθε Παρασκευή. Θάνος ΜικρούτσικοςΓιάννης Κότσιρας-Ρίτα Αντωνοπούλου,10:30 μ.μ., €15 με ποτό. Club: Κάθε Σάββατο  House Band & Γ. Τεντζεράκης - Β. Ασημάκης- Γ. ΒογιαντζήςΘ.Μαυρογιώργης, 10:30 μ.μ., €10 με ποτό. 27/3 Θάνος Ανεστόπουλος & Κώστας Παρίσσης, 10:00 μ.μ., €10 με μπίρα ή κρασί. 2/4 Κατερίνα Μακαβού και Φοίβος Δεληβοριάς, 9:00μ.μ., €10 με μπίρα/κρασί. Plus: Κάθε Παρασκευή Δημήτρης Ζερβουδάκης, 10:30 μ.μ., €12 με ποτό. Κάθε Σάββατο Μελίνα Κανά και Ελένη Τσαλιγοπούλου, 10:30 μ.μ., €15 με ποτό. Κάθε Δευτέρα Γιώτα Νέγκα και Θέμης Καραμουρατίδης, 9:30 μ.μ., €12 με μπίρΑ/ κρασί. Κάθε Κυριακή Nοuvelle Vague Days, 10:00 μ.μ.

Βοτανικός live stage Ιερά Οδός και Κασσάνδρας 19, Γκάζι,210 3473835. 31/3 DMX, €20-25.

συναυλιακοι χωροι

live bars/ dinner

ΑΝΟΔΟΣ LIVE STAGE

ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Πειραιώς 183, 2103468100. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο Χάρις Αλεξίου και Τάνια Τσανακλίδου, 10:00 μ.μ., €12 με μπίρα ή κρασί.

Αναξαγόρα 3-5, 210 3425335. 28/3 Baby Guru-«Marginalia», 10:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Λ. Συγγρού 143, 210 9315600. Κάθε Σάββατο έως 29/3, Γιώργος Μαργαρίτης 11:00 μ.μ., €15 με ποτό στο μπαρ. Από 1-29/3 «Haig Yazdjian: Tα λουλούδια της Ερήμου», 11:00 μ.μ., €5. 28/3 Ζαχαρίας Καρούνης-Μάνος Αχαλινωτόπουλος, 11:00μ.μ., €12 με ποτό. 30/3 Swing Shoes & Sugahspank, 10:00 μ.μ. €12 με ποτό. 31/3 «Οι Άσοι του Loui Salvator+Νάσια Γκόφα», 10:00 μ.μ., €12 με ποτό.

ΚΟΟΚΟΟ

Εστία Κηφισίας 1, Ηράκλειο, 210 2843440 Η φιλική ατμόσφαιρα και η παιχνιδιάρικη διακόσμηση με τις έντονες αντιθέσεις χρωμάτων και το πρωτότυπο ντεκόρ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο αίθριο έχουν καθιερώσει την Εστία ως πραγματικό στέκι χαλάρωσης. Οι γαστρονομικοί πειρασμοί δεν θα σας αφήσουν να ξεγλιστρήσετε εύκολα, ενώ το ράκομελο παραμένει σταθερή αξία, φτιαγμένο με κρητική ρακή.

Αρισμαρί & Αβάρσαμο Σύρου 13-15, Γαλάτσι, 2102923401 facebook.com/ pages/ΑΡΙΣΜαΡί-ΑΒάΡΣαΜΟ Στον ζεστό και άνετο χώρο του θα δοκιμάσετε μια διαφορετική μαγειρική οπτική με πλούσιες παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές που ετοιμάζουν οι βραβευμένοι σεφ Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος και Ευάγγελος Κατσαρός. Επισκεφθείτε το και αφεθείτε σε γεύσεις από την Κρήτη και την ελληνική ύπαιθρο που αναδίδουν αρώματα από αρισμαρί και αβάρσαμο και όχι μόνο.

hot spot

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 2103210510 27/3 The Boy, gig space 9:00 μ.μ., €5. 28/3 Chinese Basement, gig space, 9:00 μ.μ., €3. 29/3 Leon, gig space, 9:00 μ.μ., €8. 30/3 Teen Daze w/ Dozen Draft, gig space 9:00μ.μ., €5. 1/4 Ηλίας Ζούτσος, gig space, 9:00 μ.μ., €6. 2/4 Drog _A_Tek, gig space, 9:00 μ.μ,€6.

TIN PAN ALLEY Τουρναβίτου 6. Αθήνα, 2103210158. 29/3 Ηρώ & Στάθης (Minor Project), 10:00 μ.μ. 28/3 Matt Elliott, 9:00 μ.μ., €12-15.

FUZZ

60 lifo – 27.3.14

Αθανασίου Διάκου 38 & Καλλιρρόης 210 9244322 & 211 402507 All day spot που σας περιμένει από το πρωί με καλό καφέ, φρέσκους χυμούς, σπιτικά κέικ, φρεσκοψημένες μπαγκέτες σε μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς, αραβικές πίτες με σπιτικό μπιφτέκι (από 100% φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά) ή φρέσκο κοτόπουλο και, φυσικά, το καλύτερο φαλάφελ της πόλης, που ενδείκνυται ειδικά τώρα που είναι Σαρακοστή.

SIX D.O.G.S

Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930. 28/3 KilekillHanno Hinkelbein-DJ Flush, 12:00 μ.μ., €12. Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817. Κάθε Σάββατο Tonis Sfinos, 10:30

Zάχαρη & Αλάτι

μ.μ., €15

Τελικός Red Bull BC One @ acro club

Vinarte Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 210 8941511 Ολοκαίνουργιο wine bar-restaurant που ήρθε για να εγκατασταθεί σε μία από τις πιο ήσυχες γειτονιές της Γλυφάδας. Οι λάτρεις του οίνου θα βρουν στο Vinarte το στέκι τους, με περισσότερες από 70 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα (25 σερβίρονται και σε ποτήρι) που ανανεώνονται συχνά και επιμελείται ο somelier του. Συνοδεύονται άψογα με ποικιλίες ιταλικών τυριών και αλλαντικών.


Ταyρος Είστε καλοί στο να εφευρίσκετε δικαιολογίες για τους άλλους, Ταύροι, αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό σας, συνηθίζετε να αναλαμβάνετε κάθε ευθύνη, χωρίς να του αναγνωρίζετε κανένα ελαφρυντικό. Αυτή την εβδομάδα μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε τις πράξεις σας με μεγαλύτερη επιείκεια, καθώς η Αφροδίτη σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να αποβάλετε την υπερβολή που σας διακατέχει τις περισσότερες φορές. Τα ερωτικά σας εξομαλύνονται σε μεγάλο βαθμό και επιτέλους βρίσκετε τον τρόπο να προωθήσετε τις ανάγκες και τα αιτήματά σας στο άτομο που σας ενδιαφέρει, χωρίς να χάσετε το δίκιο σας στο μεσοδιάστημα. Σταθερά τα επαγγελματικά σας μετά από μια μικρή περίοδο κατά την οποία κάθε σας κίνηση περνούσε από σφοδρή κριτική. Φαίνεται πως οι ικανότητές σας δεν αμφισβητούνται πλέον από κανέναν, γεγονός, όμως, που σας γεμίζει με μερικές έξτρα ευθύνες. Σε καλή φάση τα οικονομικά σας – αποφύγετε, πάντως, τις υπερβολές.

Δiδυμος

Δεν μπορείτε να αποφεύγετε για πάντα ένα δυσάρεστο καθήκον, Δίδυμοι, όσες δικαιολογίες κι αν βρίσκετε για να κρατηθείτε σε απόσταση από αυτό. Αυτή την εβδομάδα βγαίνουν από το χαλί όλες οι υποχρεώσεις που είχατε προσπαθήσει να κρύψετε το προηγούμενο διάστημα και καλά θα κάνετε να τις διεκπεραιώσετε χωρίς περαιτέρω αναβολές, γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σας κρατάνε πολλά βήματα πίσω. Ο Δίας σάς δίνει την ορμητικότητα που χρειάζεστε για να φέρετε εις πέρας κάθε εκκρεμότητα χωρίς καθυστερήσεις, ενώ οι συνθήκες γύρω σας σάς βοηθούν να εξυπηρετήσετε τους σκοπούς σας άνετα. Σε ό,τι αφορά τα ερωτικά σας, αποφύγετε τις πρωτοβουλίες, τουλάχιστον για τώρα. Δώστε στην άλλη πλευρά την ευκαιρία να σας προσεγγίσει πρώτη, γιατί εσείς έχετε ήδη εκτεθεί αρκετά. Μείνετε κοντά στην οικογένεια, τη χρειάζεστε και σας χρειάζεται πρακτικά και ψυχολογικά.

περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, γι’ αυτό καλύτερα να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας απέναντι στα άτομα που έχουν βλέψεις απέναντί εσάς ή κεντρίζουν το δικό σας ενδιαφέρον. Καλό το ερωτικό παιχνίδι και τα διάφορα πειράγματα, αλλά τα πάντα έχουν ορισμένο όριο. Εκμεταλλευτείτε την ευνοϊκή πλανητική συγκυρία για να διεκδικήσετε ευθέως αυτό που θέλετε ή να απεμπλακείτε από μια κατάσταση στην οποία ασφυκτιάτε. Δώστε περισσότερη βάση στα επαγγελματικά σας και συγκεκριμένα σε κάθε επιμέρους δουλειά που μπορεί να αναδείξει το ταλέντο και τις ικανότητές σας. Προσοχή στις συναναστροφές σας με Υδροχόους, ειδικά αν ανάμεσά σας παίζει κάτι παραπάνω από μια απλή φιλία. Έχουν τον τρόπο τους να παίρνουν αυτό που θέλουν, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος. Σε πολύ καλή φάση τα οικονομικά σας. Μην αφήσετε, όμως, τα μυαλά σας να πάρουν αέρα, φερθείτε λελογισμένα για την ώρα.

Λeων Ο χρόνος σας είναι εξαιρετικά περιορισμένος αυτές τις μέρες, γι’ αυτό και είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τον μοιράσετε δίκαια και σωστά, χωρίς να αφήσετε άτομα και καταστάσεις να σας τον σπαταλήσουν χωρίς λόγο. Ο ανταγωνισμός στη δουλειά εντείνεται εξαιτίας της επίδρασης που ασκεί ο Άρης και καλώς ή κακώς οι ευγένειες δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν να αναδειχθείτε όπως επιθυμείτε. Ετοιμαστείτε να δείξετε το σκληρό σας πρόσωπο σ’ εκείνους που ορέγονται αυτό ακριβώς που επιζητείτε κι εσείς, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσετε αθέμιτα μέσα. Οι Σκορπιοί και οι Υδροχόοι σας ασκούν ακαταμάχητη σεξουαλική έλξη, την οποία, όμως, θα πρέπει να χειριστείτε με πονηριά και ψυχραιμία. Καλό είναι να απολαύσετε την ξεγνοιασιά που σας χαρίζει ο έρωτας, αλλά μη γίνετε έρμαια των διαθέσεων των άλλων, γιατί θα το μετανιώσετε την επόμενη μέρα.

Τοξoτης Ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος, Τοξότες, όσα δίκια κι αν έχετε. Αυτή την εβδομάδα οι αφορμές για να εκραγείτε θα είναι ασυνήθιστα πολλές, αλλά εσείς πρέπει να εξετάσετε τα πράγματα με ωμότητα και ρεαλισμό και να αντιμετωπίσετε όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται από τη ρίζα του. Οι Δίδυμοι και οι Λέοντες σας συμπαρίστανται σε κάθε αγώνα που επιλέγετε να ξεκινήσετε, επομένως μη διστάσετε να τους εμπιστευτείτε ακόμα και τις πιο απόκρυφες σκέψεις σας (ειδικά αν συνδέεστε μαζί τους με συγγενικούς δεσμούς). Σε ό,τι αφορά τα ερωτικά σας, κρατήστε τις αποστάσεις σας από ένα άτομο με το οποίο έχετε μεγάλο ιστορικό και που συνηθίζει να σας εξωθεί στα άκρα. Η Αφροδίτη, άλλωστε, σας παροτρύνει να ξεφύγετε από την πεπατημένη και να εξερευνήσετε νέους ορίζοντες παρέα με καινούργια άτομα. Σταθερά τα οικονομικά σας, μετά από μια μικρή περίοδο αναταραχών.

Παρθeνος Η συνέπειά σας θα παίξει κατα-

Αιγoκερως Τα επαγγελματικά σας χαρα-

λυτικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων αυτές τις μέρες. Ό,τι κι αν συμβεί, Παρθένοι, μη δώσετε υποσχέσεις που δεν ξέρετε αν θα μπορέσετε να τηρήσετε και μην αναλάβετε ευθύνες για τις οποίες δεν είστε απολύτως σίγουροι. Στον τομέα των επαγγελματικών σας, είναι αρκετοί εκείνοι που θα προσπαθήσουν τώρα να σας στριμώξουν, αλλά αν εσείς επιμείνετε στις τίμιες και διαφανείς πρακτικές, κανείς δεν θα καταφέρει να σας φράξει τον δρόμο. Επειδή όμως τα πράγματα δεν είναι το ίδιο απλά και στον ερωτικό τομέα, ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε όσους σας υπονομεύουν με τα ίδια μέσα που χρησιμοποιούν κι αυτοί. Καλή και η καλοσύνη, αλλά μερικές φορές είναι προτιμότερο να προστατεύετε τον εαυτό και τις κατακτήσεις σας με πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Σε καλή φάση τα οικονομικά σας – ο Δίας ξεδιαλύνει το θολό τοπίο και σας δίνει σαφή κατεύθυνση.

κτηρίζονται από αστάθεια, η οποία σας επηρεάζει και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο Ερμής, βέβαια, δεν βοηθάει την κατάσταση, αφού σας προκαλεί νευρικότητα και άγχος ακόμα και στα πιο απλά θέματα. Η κατάσταση, όμως, μπορεί εύκολα να ανατραπεί, αν απευθυνθείτε στα σωστά άτομα. Αυτήν τη φορά μη βασανίσετε τον εαυτό σας πλάθοντας σενάρια κι επιδεινώνοντας μια ήδη βεβαρημένη φάση της ζωής σας. Τα προβλήματα που σας μαστίζουν είναι κυρίως επικοινωνιακά, επομένως είναι στο χέρι σας να αδράξετε τις κατάλληλες ευκαιρίες για να ξεκαθαρίσετε ορισμένα θέματα με κάποια σημαίνοντα πρόσωπα. Ο Δίας ευνοεί τα ερωτικά σας, αφού δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εκφράσει ο καθένας τα συναισθήματά του με ακρίβεια. Πάρτε περισσότερες πρωτοβουλίες απ’ ό,τι συνήθως και θα ανταμειφθείτε .

Ζυγoς

Έχετε βαρεθεί την καθημερινότητά σας κι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό από τους δικούς σας ανθρώπους, είτε ανήκουν στον στενό είτε στον ευρύτερο κύκλο σας. Ο Δίας σας εξοπλίζει με τα όπλα που χρειάζονται για να απαλλαχθείτε από ορισμένα ασήκωτα βάρη που όλο αυτό το διάστημα σας κρατούσαν πίσω, αλλά είναι στο χέρι σας να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται για νέες γνωριμίες, ακόμα κι αν αυτές προκύπτουν στον χώρο των επαγγελματικών σας ενασχολήσεων. Στην πορεία θα βρείτε τον τρόπο να εξισορροπήσετε τα συμφέροντα και τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Πατήστε στα χνάρια που σας υποδεικνύουν οι Λέοντες όσον αφορά τα ερωτικά σας. Μάλλον σας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, επομένως εμπιστευτείτε άφοβα την κρίση τους.

Σκορπιoς

Η δουλειά σας επισκιάζει κάθε άλλη ασχολία σας αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Δίας στρέφει την προσοχή σας σε όσα σχετίζονται (ακόμη και εμμέσως) με την επαγγελματική σας ανέλιξη. Ασχοληθείτε ενεργά με τα εργασιακά σας, αλλά μην τα αφήσετε να καλύψουν τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, ιδίως εκείνες που διέρχονται κρίσιμη φάση. Βρίσκεστε σε ένα περίεργο ερωτικό μονοπάτι και μόνο με λεπτούς χειρισμούς θα καταφέρετε να οδηγηθείτε στο σημείο που θέλετε. Οι Δίδυμοι και οι Καρκίνοι σας ασκούν ξεχωριστή σεξουαλική έλξη αυτό το διάστημα, αλλά καλά θα κάνετε να ενδώσετε με μέτρο στους διάφορους πειρασμούς που σας περιβάλλουν. Καλώς ή κακώς, η εικόνα που βγάζετε προς τα έξω παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα σας αντιμετωπίσει το άτομο με το οποίο θα καταλήξετε να κάνετε κάτι πιο σοβαρό. Προσοχή στα οικονομικά σας, μην αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε.

Daily starfax Καθημερινές αστρολογικές προβλέψεις στο www.lifo.gr από τη Μαριβίκυ Καλλέργη.

Υδροχoος Ο εκνευρισμός σας αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα έντονος και τα ξεσπάσματά σας δίνουν και παίρνουν, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Επειδή όμως τα πράγματα είναι ρευστά, καλύτερα να μη βασίσετε αποφάσεις και σημαντικές κινήσεις σε συναισθήματα της στιγμής και διάφορες παρορμήσεις. Το πρόσωπο με το οποίο σχετίζεστε ερωτικά σάς δίνει συνεχώς λόγους να είστε ανήσυχοι, αλλά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκαθαρίσετε το μεταξύ σας κλίμα και όχι να ενδίδετε στις προκλήσεις του. Πρόοδος στα οικονομικά σας, που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την επίδραση που σας ασκεί ένας Ζυγός του ευρύτερου περιβάλλοντός σας. Καλό είναι να βασίζεστε στις δυνάμεις σας, αλλά όταν βλέπετε πως κάποιος άλλος μπορεί να σας παράσχει πιο ουσιαστική βοήθεια, μη διστάζετε να επωφεληθείτε. Σε καλή φάση τα επαγγελματικά σας

Ιχθyς Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη, ώστε να δώσετε στα προβλήματά σας ουσιαστικές λύσεις και όχι απλώς φιλοσοφική διάσταση. Ευτυχώς, αυτές τις μέρες περιβάλλεστε από άτομα που έχουν και την πρόθεση και την ικανότητα να σας ταρακουνήσουν και να σας βγάλουν από τη στασιμότητα στην οποία περιήλθατε το τελευταίο διάστημα. Δώστε προτεραιότητα σε οικονομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και, αφού τα λύσετε, θα είστε σε θέση να καταπιαστείτε με μεγαλύτερη άνεση με όλες σας τις συναισθηματικές ανησυχίες. Τα ερωτικά σας εξομαλύνονται σχετικά εύκολα και καταφέρνετε να προβάλετε τις ανάγκες σας στον άμεσα ενδιαφερόμενο με αρκετά πειστικό τρόπο. Προσοχή όμως, ο ανταγωνισμός –ακόμα και στις σταθερές σχέσεις– δεν είναι ποτέ αμελητέος παράγοντας. Μην τον αφήσετε να επισκιάσει τα αγαθά σας κίνητρα και τον φιλόδοξο στόχο σας. Ηρεμία στη δουλειά, οι εντάσεις δεν θα σας απασχολήσουν.

Καρκiνος Τα αισθηματικά σας περιπλέκονται

από τη μαριβίκυ καλλέργη (starfax@lifo.gr)

κύκλο ανίας που σας μαστίζει τον τελευταίο καιρό, η οποία δεν μοιάζει με τίποτε απ’ όσα σας χαρακτήριζαν μέχρι πρότινος. Δοκιμάστε τις αντοχές σας και διευρύνετε τα όριά σας χωρίς φόβο – οι δυνάμεις σας, άλλωστε, είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι θέλουν ορισμένοι να πιστεύετε. Όσον αφορά τα ερωτικά σας, η συνεννόηση και η επικοινωνία θα καθορίσουν το αν και κατά πόσο η σχέση σας θα αναβαθμιστεί ή θα παραμείνει στάσιμη. Μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο, πρέπει να παλέψετε για να καταστήσετε τις προθέσεις και τα συναισθήματά σας σαφή στα άτομα που σας ενδιαφέρουν. Ευχάριστες οι εξελίξεις των επαγγελματικών σας, παρόλο τον αρνητισμό με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε. Αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται τώρα, ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα πού πρόκειται να σας βγάλει.

StarFax

Κριoς Μια νέα συνήθεια έρχεται να σπάσει τον

sudoku 4 8 3

9 5

1 9

2 4 3

2 3 2 7 1

9 3 6

7 4

2 5 1 3

8

Η λύση του προηγούμενου 7 9 2 1 8 4

6 1 4 9 5 3

5 3 8 7 6 2

2 5 7 6 1 8

4 6 3 2 9 5

1 8 9 3 4 7

3 4 1 5 2 9

8 7 5 4 3 6

9 2 6 8 7 1

5 2 9 4 7 6 8 1 3 6 8 4 3 1 2 7 9 5 3 7 1 9 8 5 6 2 4

27.3.14 – lifo

61


62 lifo – 27.3.14


Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΔΕΙ

στα περιπτερα!

ΜΙΑ μηνιαια ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. 27.3.14 – lifo

63


379  

lifo mag, city guide

Advertisement