Page 1

ο λέμι πονιφάζιο στη στέγη

από την tίνα mανδηλαρά

η άνευ όρων παράδοση της χώρας aπό τον στέλιο κούλογλου

ο πειραιάς του διονύση χαριτόπουλου

το τέλος των εκδόσεων λυμπέρη

από τον κωστή παπαγιώργη

από τον νίκο αποστόλου

Σάββατο

βράδυ στο

κέντρο

Νο1

στα τικα θεμα σ πολυs-οδηγου site

της

από τον σταύρο διοσκουρίδη

τχ.315/08112012

ολα για την αθηνα! free press δωρεαν οδηγοσ τησ πολησ κυκλοφορει καθε πεμπτη

πόλης

r .lifo.g www


2 lifo – 8.11.12


posts γράμματα e-mails

Scrap Metal, Γουίλσον και Χρυσή Αυγή

feedback314

α π ό τ ον α ρη δ η μ οκ ιδ η

Τι αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα.

*Στείλτε μας Feedback: feedback@lifo.gr

☛ Μερικές φορές τα σημαντικότερα θέματα σε αφήνουν απλώς άφωνο. Έτσι, το δημοφιλέστερο θέμα της περασμένης εβδομάδας, το ρεπορτάζ του Αντώνη Ντινιάκου «Αθήνα: η πόλη του Scrap Metal», δεν σχολιάστηκε και πολύ. To εικονογραφημένο, όμως, «Ο δρόμος του scrap σε 6 βήματα» προκάλεσε αντιδράσεις στο Ίντερνετ: «Δεν κατάλαβα ποιος είναι ο εμπνευστής του κειμένου, όμως πρέπει να τον συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνει να μισήσουμε όλοι τους πάντες! Τους μετανάστες, τους παρανόμους, τους μαντράδες (μικρούς και μεγάλους), τους βιομηχάνους που χοντροκονομάνε, τους φοροφυγάδες. Το ότι αυτοί που μας κυβερνούν εξαθλίωσαν τη χώρα, οδήγησαν στην ανεργία το εργατικό δυναμικό, έκαναν τους μισθούς και τις συντάξεις χαρτζιλίκια και μας ξεσκίζουν στους φόρους δεν σας λέει τίποτα; Μίσος, λοιπόν, και γι’ αυτούς που ζουν από τα σκουπίδια μας, διότι, εκτός των άλλων εγκλημάτων, δεν κόβουν ούτε απόδειξη...», έγραψε ο r u serius. O Asmilon ανέλαβε να υπερασπιστεί την κοινή λογική, απαντώντας του: «Απορρίπτεις, δηλαδή, το συγκεκριμένο κείμενο επειδή δεν τα βάζει με τους πολιτικούς; Ωραία λογική. Επίσης, μην κοιτάς άλλα άρθρα για ταρίφες με πειραγμένα ταξίμετρα, γιατρούς που παίρνουν φακελάκια, χρυσαυγίτες στα σχολεία. Δεν έχει νόημα αν δεν κράζουν τους κυβερνώντες, άσε που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια στον κόσμο...». Ο/η Just a Reader σημείωσε: «Αχέμ, κανείς από τους σχολιαστές δεν φάνηκε να προσέχει τη φράση “θα αποθηκεύσει πρόχειρα τους τόνους σκουπιδιών, μολύνοντας το περιβάλλον με τοξικές ουσίες άκρως καρκινογόνες για τον ανθρώπινο οργανισμό”. Λογικό δείγμα των καιρών, φυσικά... Πάντως, τις δικές μου άχρηστες συσκευές τις δίνω σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Αν η συσκευή είναι μεγάλη, τηλεφωνώ σε εταιρεία ανακύκλωσης που την παραλαμβάνει από το σπίτι μου, χωρίς χρέωση. (Δεν την αναφέρω για να μη θεωρηθεί διαφημιστικό σχόλιο.) Βλέπετε, κάποιοι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας παρά για το πού καταλήγει το μετρητό και ποιος την έχει στημένη σε ποιον». ☛ Η θεατρική κριτική της Ματίνας Καλτάκη «Οδύσσεια του Γουίλσον: Ο Όμηρος σε κόμιξ» φάνηκε δήθεν στα μάτια του σχολιαστή Όνομα δ’ Ορέστης, που έγραψε: «Πολύ δήθεν κριτική που φαντάζει βαθυστόχαστη, ενώ κατά βάθος κρύβει εμπάθεια και μικρότητα απέναντι σε μια νέα και ολοκληρωμένη πρόταση ανάγνωσης του όντως πρώτου, ίσως και τελευταίου κειμένου της δυτικής τέχνης. Τι να κάνουμε, κυρία μου, υπάρχουν

και μεγάλοι καλλιτέχνες στον κόσμο που δεν μπορούν να φτάσουν το μέγεθος της δικής σας σκέψης. Άλλη φορά θα προτείνω στον Γουίλσον να σας συμβουλεύεται πρώτα και μετά ν’ αρχίζει να δουλεύει τα έργα του. Δήθεν κριτικές, δήθεν όλα, στη χώρα του δήθεν». Η Ματίνα Καλτάκη απάντησε: «Aγαπητέ αναγνώστη, γιατί κάθεστε και ασχολείστε και χάνετε τον χρόνο σας με δήθεν κριτικές στη χώρα του δήθεν, για να καταθέσετε ένα σχόλιο, κρυμμένος/η πίσω από την ανωνυμία, που δεν αφορά την παράσταση (γιατί δεν μας λέτε γιατί διαφωνείτε, για ποιους λόγους σας άρεσε η παράσταση;) αλλά επιδιώκει να μειώσει το πρόσωπο που υπογράφει την κριτική; Ποιος είστε εσείς που θα συμβουλεύσετε τον Γουίλσον τι να κάνει; Γιατί, ειλικρινά, προβληματίζει η επαρχιώτικη και ύποπτα συντηρητική αντίληψή σας ότι ένας κριτικός στην Ελλάδα δεν δικαιούται να γράψει την άποψή του, όπως μπορεί ο Γάλλος, ο Άγγλος ή ο Γερμανός κριτικός, όταν μάλιστα αφορά μια παράσταση του κρατικού θεάτρου, που θα στοιχίσει ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια χώρα υπό κατάρρευση. ☛ Το ρεπορτάζ του Χρήστου Παρίδη «Προβάλλοντας το κακό», που εξέταζε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα media, προκάλεσε το σχόλιο του αναγνώστη Spinoza: «Αναρωτιέμαι αν τα παρακάτω βοήθησαν την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη ζωή μας: 1) Η υφέρπουσα άποψη για την εγγενή καλοσύνη των Ελλήνων. 2) Η αγανάκτηση της Αριστεράς, που κατήργησε την επιχειρηματολογία και τον Λόγο. 3) Η αποστροφή για την πολιτική (τον μόνο στίβο για τη διεκδίκηση ταξικών συμφερόντων). 4) Η απόρριψη της μετριοπάθειας. Η αγιοποίηση και η ιερότητα των “αντισυστημικών”, που τελικά κατέληξαν κυρίαρχο ρεύμα. Καμιά απαγόρευση δεν πρέπει να είναι αποδεκτή. Ούτε αυτή της Χρυσής Αυγής. Είναι αναγκαίο, όμως, να βρεθούν επιχειρήματα εναντίον του ανορθολογισμού και της μισανθρωπίας της. Μπορούμε να τα βρούμε, όμως, σε μια μεταμοντέρνα εποχή;». Ο/η Silver σχολίασε τα λεγόμενα του Κ. Τσουκαλά στο ρεπορτάζ: «Ο κ. Τσουκαλάς λέει: “Αλίμονο αν καταργήσουμε την πληροφόρηση. Διότι αν έπεφτε ένα πέπλο σιωπής για τη Χρυσή Αυγή, βάσει της ίδιας ή αντίστοιχης λογικής, θα μπορούσαν, σε σιωπηλή συνεννόηση, τα media να μη μιλάνε και για άλλα πράγματα, με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε μια απόλυτη μη-πληροφόρηση”. Συγγνώμη, δηλαδή, ο κ. Τσουκαλάς πιστεύει ότι αυτό δεν γίνεται ήδη; Είναι, λοιπόν, αυτό που αποκαλούν οι Αμερικάνοι “ivory tower intellectual”».

There is a way

«Υπάρχει τρόπος να γίνει η γειτονιά μου ελληνικό νησί»

Η ιδέα της Ασπασίας έγινε πραγματικότητα χάρη στον ΝESCAFÉ Frappé και γυρίστηκε σε νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής του MTV που μεταδόθηκε τη Δευτέρα 5/11 στις 20:00. Αυτή είναι η ιστορία της. Η Ασπασία είναι 24 ετών και πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Δικαστική Γραφολογία. Μια μέρα που έψαχνε πληροφορίες για την πρακτική της στο internet, ανακάλυψε τον διαγωνισμό του NESCAFÉ Frappé και του MTV και δήλωσε αμέσως συμμετοχή.Με τις αναμνήσεις του καλοκαιριού πολύ έντονες στη μνήμη της πίστευε πως θα μπορούσε να πάει κόντρα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, αν έκανε τη γειτονιά της να θυμίζει μονίμως ελληνικό νησί. Όταν έμαθε πως η ιδέα της επιλέχθηκε, ενθουσιάστηκε με την προοπτική πως η

Free Press. Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη.

OΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ

NESCAFÉ FRAPPÉ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ

κεντρική πλατεία της γειτονιάς της στον Ταύρο, όπου συχνάζει με την παρέα της, θ’ αποτελούσε το ιδανικό μέρος για ανάπλαση. Το επιτελείο που επιστρατεύτηκε έβαψε τους φθαρμένους τοίχους σε χρώμα γαλάζιο και λευκό, τους διακόσμησε με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τα ελληνικά νησιά και τοποθέτησε στον χώρο λουλούδια αλλά και τραπεζάκια. Έτσι, μέσα σε ένα απόγευμα η συνοικιακή πλατεία στον Ταύρο μεταμορφώθηκε σε αιγαιοπελαγίτικο νησί στην καρδιά του μοναδικού ελληνικού καλοκαιριού!

Όπου υπάρχει NescafÉ Frappé, υπάρχει τρόπος ακόμα και να μεταμορφωθεί μια γειτονιά σε ελληνικό νησί!

Join us @ www.facebook.com/Frappolis 8.11.12 – lifo

3


aπ ο τ ον σ ταθη τ σαγκ αρ ουσιανο

Edito

StatusUpdate εκδότης

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος ... Κι όμως, μια μέρα, μετά από πολλά χρόνια, θα είμαστε πάλι χαρούμενοι. Θα αγοράζουμε γρήγορα αυτοκίνητα και θα πηγαίνουμε εκδρομές στη θάλασσα.

διευθυντής

Μιχάλης Μιχαήλ ... Όλα θα πάνε καλά.

εμπορική διεύθυνση Δήμητρα Πασομένου

συμβουλος δημιουργικου

Γιάννης Καρλόπουλος ... Θα ήθελε να υποδείξει στον οδηγό της κάμπριο κόκκινης Φεράρι, που είναι σταματημένη σε φανάρι της Μιχαλακοπούλου, ότι δεν πρέπει να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

art director

Στάθης Μητρόπουλος ... Nιάου!

αρχισυνταξία

Σταύρος Διοσκουρίδης ... Θέλει να σας πει ότι στη Μόσχα υπάρχει ένα θέατρο όπου όλοι οι ηθοποιοί είναι γάτες.   

υπεύθυνος lifo.gr

φωτο: σπυροσ σταβερησ

Άρης Δημοκίδης ... Για άλλη μια φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μια μοναδική εμπειρία – βλέπεις την πόλη σου αλλιώς.

υπεύθυνος ψηφιακής ανάπτυξης Νίκος Ζαφείρης

συντονισμός ύλης

Μαρκέλλα Ανδρικάκη ... Χαίρεται πολύ που ξεκίνησε γιόγκα και πιλάτες.

συντακτική ομάδα

Με υλικά κατεδαφίσεως Ένα ταξίδι αναψυχής στη Σαλονίκη.

Οι νεότεροι του γραφείου δεν συμμερίζονται τη λύπη μου. «Κάτι πεθαίνει, κάτι θ’ αρχίσει». «Θεία δίκη μιας βαλκανικής εκδοτικής ύβρεως». Και τα λοιπά και τα λοιπά. Αν, όμως, βρίσκονταν κι αυτοί στον αφρό του κύματος εκείνα τα ανέμελα χρόνια που όλα είχαν πρηστεί από τον πυρετό του Χρηματιστηρίου, ίσως τα ίδια να έκαναν. Δεν έχω δει και τις ηθικότερες των συμπεριφορών από τη νεότερη γενιά. Στα λόγια, στα χάπενινγκ και στις καταγγελίες σκίζουν – όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως, σχεδόν όλα τα μειράκια την πάρτη τους κοιτάνε. Για να ξεφύγω από το κακό κλίμα, πήρα το τρένο την περασμένη Πέμπτη, ξαφνικά, κι ανέβηκα Θεσσαλονίκη. Σε ένα μικρό ξενοδοχείο της Κομνηνών κοιμήθηκα το πρώτο βράδυ 12 ώρες σερί και συνήλθα. Λίγοι ντόπιοι φίλοι, η αργή ζωή της επαρχίας, ο ανοιχτός ορίζοντας – τι άλλο θες! Μετά το πρώτο σοκ της κρίσης (που στον Βορρά άρχισε νωρίτερα) οι άνθρωποι το πήρανε απόφαση κι αρχίζουν να συνέρχονται. Χωρίς να έχουν απεμπολήσει ποτέ τη λαϊκή τους ρίζα, εύκολα ξανάρθανε στα ίσα τους, θυμήθηκαν από πού βαστάνε. Την Παρασκευή και το Σάββατο, με την ευγενική χορηγία των φοιτητών, όλη η πόλη ήταν στους δρόμους, ζωηρή, γελώντας, θορυβώδης – εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί. Του ’δωσα και κατάλαβε. Βέβαια, και η Θεσσαλονίκη είναι πια μια πόλη άσχετη από τους θρύλους της. Προσπαθώντας να επαναλάβω μια νύχτα μαγική, που σε έναν ημιώροφο του Βαρδάρι, στο λαϊκό κέντρον διασκεδάσεως «Τα Γούστα», είχαμε κάνει ωραίο κέφι με τον Φλωρινιώτη και το μπαλέτο του, ψαχτήκαμε στα έρημα στενά των μπορντέλων. Ερημιά και κινέζικα. Στο μόνο ζόρικο μέρος, ονόματι Παλαλάς, καμιά δεκαριά Ρουμάνοι χορεύανε κάτι μεταξύ ρέιβ, πυρρίχιου και τσιφτετελιού μαζί με πέντε τεμπέλες Ελληνίδες πόρνες, που αντί να ψωνίζονται, μεθάγανε. Στους ολόγυμνους γαλάζιους τοίχους υπήρχε ζωγραφισμένος ένας Πύργος του Άιφελ – έβλεπες τα πρόσωπα στο φως του ψυγείου. Δήθεν ξερογλειφόντουσαν, απρόθυμοι για οτιδήποτε. Βλέπαμε το θέαμα σιωπηλοί, δίχως κέφι, κι αναρωτιόμουνα τι φταίει: είδαν πολλά τέτοια τα μάτια μου και δεν μασάω ή όντως το μέρος ήταν γτπ; Και, χοπ, ξεπήδησε ο ταπεινούλης στοχασμός από τη σούπα του μυαλού μου. Κάποτε υπήρχε ένα περιθώριο που ενδιέφερε: ζεστό, κλειστό μες στον δικό του κόσμο. Είχε τα χούγια του, τη γλώσσα του, τις συνήθειές του – κράτος εν κράτει. Εκεί ζούσαν όσοι η κοινωνία δεν τους ήθελε – γι’ αυτό κι ήτανε άγριοι, παραπονεμένοι, εκδικητικοί. Αν τύχαινε να μπεις για λίγο, κλεφτά, εσύ, ένα παιδί της τάξης, ήτανε σαν να μπαίνεις σε έναν απαγορευμένο κήπο. Εξωτικό – όπως τα ονόματα που είχαν τότε: Σεχραζάντ, ο Κήπος του Αλλάχ, Το πράσινο ακρογιάλι...

Ο καθένας ζει την παρακμή της Ελλάδας μέσα από τις μικρομέγαλες καταστροφές που τον αφορούν. Στον δικό μου χώρο, που είναι οι εκδόσεις, η καταστροφή είναι σαρωτική. Σήμερα Τρίτη, ο Λυμπέρης παραδέχτηκε και αυτός τη διάλυση της επιχείρησής του, ο Ρέστης απέλυσε ένα σωρό κόσμο από τα κανάλια του, στις επόμενες μέρες αναμένεται (σύμφωνα με σοβαρές, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες) να μπει ο ΔΟΛ στο 99.

take 1

τo μοναδικο λαθοσ του τευχους 314 1 Η σωστή διεύθυνση του θεάτρου Βικτώρια που συμπεριλήφθηκε στο αφιέρωμα «Αthens on Stage» του προηγούμενου τεύχους είναι Μαγνησίας 5.

4 lifo – 8.11.12

φωτογράφοι

Σπύρος Στάβερης, Αναστασία Βουτυροπούλου, Freddie F., Παντελής Ζερβός, Στάθης Μαμαλάκης, Γεράσιμος Δομένικος, Charlie Makkos, Νίκος Κατσαρός, Ινώ Μέη, Photoharrie Rinétta Κοσκινίδου

creative media

Kώστας Στανέλλος ... Και εκεί που έλεγα πως έχω χάσει την υπομονή μου…

aτελιέ

Βανέσσα Φερλέ

διόρθωση κειμένων Μαρία Δρουκοπούλου

γραμματεία σύνταξης Ελένη Τσατσαλμά

senior advertising manager

Ισμήνη Βoυρδαχά ... Με στόχο τον τερματισμό. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη συγκίνηση που νιώθεις όταν μπαίνεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

advertising manager Μαριλίνα Στοΐλου

senior direct market manager

Όμως, με τα τούτα με τα κείνα, περάσανε ζάχαρη οι μέρες. Ξεχάστηκα στη Σαλονίκη. Καλμάρισα. Και μετά πήρα το τρένο και γύρισα στην Αθήνα. Στο Σύνταγμα. Μια μέρα πριν ψηφιστούν τα απάνθρωπα, αδιανόητα μέτρα. Ενώ δεν έχει με άνωθεν εντολή κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις κολοσσιαίες αμυντικές δαπάνες.

ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Boυλής 22, Αθήνα, 105 63, τηλ.: 210 3254 290, fax: 210 3249 785, info@lifo.gr

συνεργατεσ

Χρήστος Παρίδης, Θοδωρής Αντωνόπουλος, Κώστας Βαξεβάνης, Ευθύμης Φιλίππου, Πάνος Μιχαήλ, Λένα Φουτσιτζή, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Θεώνη Σκαλέρη, Βένα Γεωργακοπούλου, Ηλίας Μαγκλίνης, Πωλίνα Σαρρή, Τίνα Μανδηλαρά, Εύη Λαμπροπούλου

assistant art director Βρίσκετε λάθη ή παραλείψεις στη LifΟ; Στείλτε γράμμα, ή e-mail στο lathi@lifo.gr.

Τώρα, τέτοιοι κόσμοι δεν υπάρχουν. Είναι γνωστοί. Μοιράζονται στο ίντερνετ. Επηρεάζονται από την ίδια τηλεόραση, προσπαθούνε για την ίδια δόση. Έλληνες λούμπεν δεν υπάρχουν πια, η Ευδοκία καλά σαράντα. Μόνο οι μετανάστες έχουν τέτοιες κλειστές, περιθωριακές κοινότητες, που δεν τις συνέχει όμως ακριβώς το ζοριλίκι και η παρανομία – αλλά η ανάγκη της επιβίωσης μέχρι το επόμενο λιμάνι. Οι Ρουμάνοι του Παλαλά δεν θα αποκτήσουν ποτέ το μυθικό εκτόπισμα του μάγκα που χόρευε μουλωχτός στη Σεχραζάντ: άλλο να σε περιθωριοποιεί η ανάγκη και άλλο ο νόμος ή το σώμα σου.

www.lifo.gr

columnists: Νίκος Δήμου ... «Δεν απεργώ και απεργάζομαι» Δημήτρης Ρηγόπουλος ... Ανυπομονεί για τη μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της πόλης που είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος (αυτή την Κυριακή). Στέλιος Κούλογλου, Γιάνης Βαρουφάκης Θεόφιλος Δουμάνης ... Τελικά, το πετρέλαιο που κρύβει η Ελλάδα το λαθραίο θα είναι. Κάθε οικόπεδο και μια δεξαμενή. Βιβλίο: Κωστής Παπαγιώργης, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης Κινηματογράφος: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος Εικαστικά: Γιώργος Καρουζάκης Θέατρο: Ματίνα Καλτάκη Γεύση: Νίκη Μηταρέα Night Life: Φώτης Βαλλάτος StarFax: Μαριβίκυ Καλλέργη ... Πότε, επιτέλους, θ’ αλλάξει ο καιρός; Σύνταξη: Βασίλης Καψάσκης... Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για τη χώρα, μέχρι την επόμενη. Παναγιώτης Κοτροκόης Δημήτρης Κυριαζής ... Πολύ φοβάται ότι αν βγαίναμε από την κρίση μαγικά αύριο, δεν θα είχαμε μάθει το μάθημά μας.

Κώστας Μαντάς

direct market managers

Φωτεινή Δαλαμάγκα, Βούλα Καραβαγγέλη, Γιώργος Λυκουργιώτης

υποδοχή διαφήμισης

Μέρος της εθνικής διάλυσης κι εγώ.

Ξένια Στασινοπούλου

οικονομική διεύθυνση Δημήτρης Τασιόπουλος

στο εξωφυλλο Φωτογραφία του Στάθη Μαμαλάκη.

λογιστήριο

Βασίλης Κοτρωνάκης, Μαριαλένα Παππού

κωδικος εντυπου 7639


8.11.12 – lifo

5


iLoveAthens

Talk of the Town

helmut newton Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι φωτογραφίες του όρισαν τη σύγχρονη οπτική κουλτούρα. Από τα editorials του ’60 και του ’70 στα μεγάλα περιοδικά της εποχής μέχρι τα διαπεραστικά πορτρέτα του και τα γυναικεία γυμνά που έδειξαν τη γυναίκα μέσα σε μια πρωτόγνωρη υπερβολή, ο Νιούτον ένωσε για πρώτη φορά τη σάρκα με το στυλ, την αλήθεια με το όνειρο, τη διαστροφή με τη λάμψη και προκάλεσε όσο λίγοι. Η έκθεση αποτελεί αναδρομική καταγραφή του έργου του και καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτρέτο, το σεξ, το χιούμορ.

6 lifo – 8.11.12

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Εκθεσιακός χώρος Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Διάρκεια έκθεσης 13 Νοεμβρίου 2012-3 Μαρτίου 2013 Εισιτήρια: 210 9005800 www.sgt.gr


1.11.12 – lifo

7


www.lifo.g r

1.150.000 uniqu e visitors!

Google Ana lytics, μετρ ήσεις

Και τον Οκτώβριο το www.lifo.gr συνέχισε την εντυπωσιακή άνοδο που έχει σταθερά μέσα στο 2012. 1.150.000 μοναδικούς επισκέπτες 3.850.000 επισκέψεις 12.350.000 σελιδοπροβολές στοιχεία Google Analytics.

Οκτωβρίου

Όλα τα παραπάνω, καθώς και το όραμά μας να προτείνουμε κάτι διαφορετικό στο ελληνικό Διαδίκτυο, μας έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ελληνικών portals (alexa #13), αλλά και στη γενική κατάταξη (alexa #51), με υπερδιπλάσια διαφορά από τον άμεσο ανταγωνισμό.

Η σελίδα της LiFO στο Facebook ξεπέρασε τα 115.000 «like» και τα 32.000 «talking about this», το υψηλότερο σε σχέση με όλες τις σελίδες ελληνικών ΜΜΕ και όχι μόνο.

Ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή σας όλο αυτό τοn καιρό και ελπίζουμε να σας έχουμε δίπλα μας και στη συνέχεια, αφού αυτό είναι μόνο η αρχή!

8 lifo – 8.11.12


8

14

νοεμβριου

Talkof theTown

2012

Μενέλαος Καραμαγγιώλης

σκηνοθετησ Έχει ένα σπίτι γεμάτο ελέφαντες! Aπό τον Άρη Δημοκίδη σελ.17

επιμελεια:the lifo team

Οι αριθμοί της δυστυχίας

Όπου αριθμός και η μιζέρια μας. Μετά την ψήφιση του Μνημονίου, μόνο το γεγονός ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτι που μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε υπεραγορές τροφίμων.

δημόσιοι υπάλληλοι

θα απομακρυνθούν το 2012 και 25.000 το 2013. Συνολικά, μέχρι το 2016 αναμένεται να μειωθούν κατά

170,7 181,8% 150% 120%

του ΑΕΠ θα πάει το χρέος του 2012 και στο

34-35% ενδεχομένως να φτασει η ανεργία

το 2013, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατ. Έλληνες. Αντίθετα, στον προϋπολογισμό αναγράφεται ότι η ανεργία θα κυμανθεί στο 22,8%.

το 2013. Το 2017 θα πλησιάσει το

, ενώ το 2020 αποκλείεται να φτάσει το

θα μειωθούν οι συντάξεις

, σύμφωνα με ΔΝΤ.

Το βρεφικό γάλα θα παρέχεται ελεύθερα και όχι μόνο από τα φαρμακεία.

από 1.000 έως €1.500. 10% από €1.500 έως €2.000. 15% από €2.000 και πάνω. Καταργούνται όλα τα δώρα και τα επιδόματα αδείας στο Δημόσιο και στις συντάξεις.

0,1% οι συντελεστές για ακίνητη περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ. Από

2% 3%

11 40 από 12 ώρες

θα είναι οι ώρες ανάπαυσης και οι

ευρω θα ειναι τα εσοδα απο αποκρατικοποιησεις το 2012

δισ.

αγγίζουν οι περικοπές με το

Μνημόνιο

0,30 ευρω 1 ευρω

θα αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων και πάνω από του καπνού.

4,5% θα είναι η ύφεση το 2013. Στο 0,4% υπολογίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

ή ακόμα και

για όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 5 εκατ. ευρώ, όσον αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ από το 2013.

Buzz

Επεκτείνεται σε όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα η ρύθμιση που ορίζει ότι η μέση αμοιβή ανά υπάλληλο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό, συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριών και επιδομάτων.

Από 01/01/2013 εκεί πηγαίνει το όριο συνταξιοδότησης.

aπο τον σταυρο διοσκουριδη

ευρω

χρονια

50%

Ελεύθερη πώληση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

πέφτουν οι αποζημιώσεις ύστερα από την έγκαιρη προειδοποίηση. Ακόμα, «παγώνουν» οι αποζημιώσεις μετά το 16ο έτος.

555.600.000

31,5 δισ.

είναι η δόση που περιμένει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

ευρώ

πρέπει να δώσουν οι τράπεζες στο Δημόσιο μέχρι τις 21/12/2012.

24,4 δισ.

θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συνολικά ο πήχης έχει πέσει από τα 50 δισ. στα 9,5.

900.000 νοικοκυριά βρίσκονται αυτήν τη στιγμή

στα όρια της φτώχιας.

800

ώρες εργασίας

θα μοιράζονται σε έξι μέρες σε όλους τους κλάδους.

εκατομμύρια

θα αγγίξουν οι περικοπές στην Υγεία.

ακριβοτερο σε σχέση με πέρσι θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

δισ.

χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες.

Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από το υπουργείο Εργασίας.

8.11.12 – lifo

9


πήγαιναν μέρα-νύχτα στο Κορωπί, που έκαναν «αόρατα» τη δουλειά τους, δουλεύοντας για τον Όμιλο Λυμπέρη. Είναι οι άνθρωποι που πηγαίνουν τα παιδιά τους στις 8:00 το πρωί στο σχολείο και θα γυρίσουν τη νύχτα για να τα διαβάσουν, έχοντας διασχίσει όλη την Αθήνα για ένα ρεπορτάζ, μια φωτογράφιση και μια διαφήμιση. Είναι οι άνθρωποι που κάποια στιγμή συνεργάστηκαν με το «Status» ή τη «Vogue» κι έχουν κόψει δελτίο παροχής υπηρεσιών πληρώνοντας ΦΠΑ και φόρο και ακόμη αναμένουν. Εκείνοι που είναι στο «Αθηνόραμα», στο Best, στις Τεχνικές Εκδόσεις και περιμένουν πως αύριο, στις συνθήκες καταστροφής τη χώρας και διάλυσης των ΜΜΕ, πρέπει να έχουν μια δουλειά για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Αφού, λοιπόν, υπάρχουν απλήρωτοι στη Χ.Κ. Τεγόπουλος που δεν ακολούθησαν την «Εφημερίδα των Συντακτών» ή τις «6 Μέρες» του Α. Δελλατόλα και ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις, κι άλλοι τόσοι που περιμένουν επιτέλους τον Γιώργο Κουρή να πληρώσει ή να τους στείλει στο ταμείο ανεργίας, δεν δικαιολογείται κάνεις να πει πως οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λυμπέρη θα βρεθούν στο κενό. Αυτήν τη φορά, ο επιχειρηματίας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Να δώσει αποζημιώσεις, να αποπληρώσει τους πιστωτές.

Talk of the Town

350.000 ευρώ πλήρωσαν οι εταιρείες που κατασκεύαζαν ενεργειακά βραχιόλια γιατί, όπως και με το νερό του Καματερού, οι κάτοχοί τους δεν είδαν αλλαγή όσον αφορά την προσωπική τους ευεξία.

Τι θα γίνει με τους «αόρατους» εργαζόμενους του Λυμπέρη;

— νικοσ αποστολου

Το τέλος του lifestyle εντύπου έχει μεγαλύτερη σημασία για ορισμένους από την καταστροφή των εργαζομένων σε αυτά.

2

χρόνια θα αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής των Ευρωπαίων μέχρι το 2020 (www.eurohex. eu/). Αν περάσουν τα μέτρα, κανείς δεν ξέρει....

10 lifo – 8.11.12

Για την εικόνα της χλιδής του Αντώνη Λυμπέρη διαβάσαμε πολλά τις τελευταίες μέρες. Από τα ίδια έντυπα τα προηγούμενα χρόνια επευφημούσαν γι’ αυτή την ίδια πολυτέλεια, «υποκλίνονταν» στον εκδότη και πουλούσαν το lifestyle ως τρόπο ζωής. Ελάχιστοι στα χρόνια της ευμάρειας, κατά τη διάρκεια του πάρτι, έθεταν ερωτήματα για το αν τα οικονομικά της εταιρείας δικαιολογούσαν την πολυτελή γιορτή.Η πτώση του Αντώνη Λυμπέρη ακολουθεί εκείνη του Πέτρου Κωστόπουλου και του Κώστα Γιαννίκου. Το όνειρο της εκδοτικής κυριαρχίας που πέρασε μέσα από το Χρηματιστήριο, με τα λεφτά των «επενδυτών» στην περίπτωση της ΙΜΑΚΟ, των εκδόσεων Λυμπέρη και του Alter ακολουθεί την πορεία της χώρας. Το θέμα είναι τι γίνεται με την ευθύνη των

επιχειρηματιών, τα περιουσιακά στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας και τις τύχες των εργαζομένων. Είναι διαφορετική η μοίρα της οικογένειας του Αντώνη Λυμπέρη, με τις υπεραξίες που άντλησε τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο η μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού Best από τον Α. Λυμπέρη στις εκδόσεις Λυμπέρη είχε αποφέρει 5,1 εκατ. ευρώ. Διαφορετική είναι και εκείνη της εταιρείας, ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας, όπως τα περιοδικά «7 Μέρες TV», «Τηλεκοντρόλ», ΕΓΩ, μεταβιβάζονται στην Alpha Editions (Δ. Κοντομηνάς 95%, Θ. Φιλιππόπουλος 5%), ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι, ελληνικοί και διεθνείς, αναμένουν τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει και οι μοίρα των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή. Εκείνων των καθημερινών που

Σύνδρομο γκέι-ντάουν Για τους ανθρώπους που θεωρούν το μίσος τους αγάπη.

165.000 εισιτήρια έκανε πανελλαδικά το άνοιγμα του Τζέιμς Μποντ στις αίθουσες.

Το σκοταδιστικό μπλογκ καταδικάζει το υπερβλάσφημο θεατρικό Corpus Christi και καλεί τους πιστούς σε διαμαρτυρία έξω από την τελευταία παράσταση του «αντιχριστιανικού» θεάτρου, ώστε να προσελκυσθεί «το έλεος του θεού που θα δώσει και την τελική λύση».


Τι εύχονται; Να καθαρίσει η Χρυσή Αυγή; Να γίνει επιλεκτικός καταποντισμός, όπου οι φελλοί (δηλαδή οι φανατικοί) θα επιπλεύσουν; Να βγει ο Σουλεϊμάν από την τηλεόραση να τους σφάξει – και μετά, βέβαια, να τον κάψει ο Θεός; Ξεχνούν, όμως, ότι ο Θεός δεν τιμωρεί. Και γιατί δεν τιμωρεί; Διότι, όπως λέγουν οι πατέρες οι ίδιοι, ο Θεός είναι αγάπη. Και ο πλησίον αδερφός. Ή αδερφή. (Εγώ θα σας τα λέω;) Αυτοί, οι διαμαρτυρόμενοι θεούσοι, έχουν αγάπη; Πού την έχουν; Στο ψυγείο, όπου την καλύπτει ένας πάγος ασφαλείας. Τα παιδιά τους είναι στρέιτ; Χθες, η πιστή γειτόνισσά μου ούρλιαζε στον φοιτητή του τρίτου: «Είσαι πολύ γκέι. Είσαι φριχτά γκέι. Γι’ αυτό έχεις θαμπό μυαλό». Μετά έμαθα ότι ο γιος της είναι γκέι. Άρα αυτή, που κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται και για τη σεξουαλικότητά του, μισεί τους γκέι. Αγάπη, πάντως, δεν έχει. Μόνο καυτά σορτς με μικροσκοπικές τσέπες. Δεν χωράει αγάπη εκεί μέσα. Ούτε καν ο κώλος της δεν χωράει καλά-καλά. Και δεν έχει κάναν τεράστιο. Έναν κανονικό κώλο έχει, που τον παστώνει σ’ ένα ελάχιστο σορτς. Κι ένα ελάχιστο μυαλό έχει, που το παστώνει σε ένα μέτριο κεφάλι. Κι ένα στενό στέρνο, όπου παστώνει μια στενή καρδιά. Χωρίς αγάπη. Ούτε για τον γιο της. Έτσι είναι οι φανατικοί. Με ασφυκτικά σορτς και στέρνα. Και στο κεφάλι μια στέρνα. Τη φαντάζομαι έξω από το Χυτήριο να πετάει πράγματα στους γκέι με την ευκαιρία και με τα βαμμένα νύχια της. Δίπλα στις τριχωτές, κουκουλωμένες με τα μάξι θεούσες. Που το μυαλό τους το

θαμπό εγκρίνει μόνο, τι; Το σωστό, το στρέιτ, το θεόσταλτο το ζευγάρι. Που αυτή είναι μόνη ντιπ και όταν είχε γκόμενο του ούρλιαζε μέσα στα μούτρα κι αυτός την έδερνε. Επειδή το μυαλό του ήταν θαμπό. Και το πουλί του οκνό. Δεν ξέρω πώς ήταν το πουλί του. Ξέρω τον ήχο της κλοτσιάς στο σώμα μιας γυναίκας. Μιας γυναίκας που έχει συνηθίσει να κλοτσιέται. Και να υπομένει. Και να μην πιστεύει στην αγάπη. Μόνο στον Θεό. Αλλά ο Θεός είναι αγάπη, χελόου; Πιστεύει, όμως, στη θαμπάδα των γκέι. Λες και ο γιος της έγινε γκέι λόγω έλλειψης μυαλού, κάτι σαν αποτέλεσμα του Συνδρόμου Ντάουν: γκέι-ντάουν. Οι συγκεκριμένοι γκέι στο Χυτήριο είχαν άποψη, λόγο, κουλτούρα. Αυτή έχει ένα στενό σορτς, όπου δεν χωράει τίποτα. Ούτε μια κλανιά – δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που δεν κλάνουν: που παστώνουν συναισθηματικές και σωματικές εξάρσεις. Γι’ αυτό συντάσσεται με τους θεούσους. Και τηγανίζει αυγά βλέποντας πρωινάδικο κάθε πρωί που ακόμα δεν έχω κοιμηθεί και βάζω ραδιόφωνο για να την καλύψω. Και όταν τη βλέπω στο ασανσέρ θέλω να την περάσω με Άζαξ. Μπας και ξεθαμπώσει το μυαλό της. Και να της πω: «Οι πιστοί έχουν αγάπη. Εσύ είσαι παστή». Το επόμενο βιβλίο μου, Φιλιά χωρίς γλώσσα, περιέχει μικροποσότητα, μια γραμμή, βλασφημίας, αρκετή ενδεχομένως για να προκαλέσει διαμαρτυρίες που θα το διαφημίσουν σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

— εύη λαμπροπούλου

Μη χάσετε το Σ/Κ 10 και 11 Νοεμβρίου το πρώτο εικαστικό εργαστήρι του Μουσείου, που έχει ως θεματική τη γνωριμία με το αρχιτεκτονικό ρεύμα Bauhaus και καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν ομαδικά τρισδιάστατα έργα με θέμα τους τηλεφωνικούς θαλάμους από τις δεκαετίες του’30 και του 40’.

O μαγικΟς κΟσμος των τηλεπικοινωνιΩν συναντΑ τα κυρΙαρχα ρεΥματα της ΤΕχνης Απο τη ζωντάνια του ιμπρεσιονισμού μέχρι την απλότητα του αρχιτεκτονικού Bauhaus, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ εμπνέεται από την Ιστορία της Τέχνης και εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που μυεί τα παιδιά στις τάσεις και στα ρεύματα που μετασχημάτισαν τον κόσμο.

Ε

κπαιδευτικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια, προγράμματα ξενάγησης και ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που έχει ετοιμάσει το Mουσείο για την καινούργια σεζόν. Μέσα από τις δράσεις αυτές που προσφέρει δωρεάν φιλοδοξεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο των τηλεπικοινωνιών, να οξύνει τη φαντασία τους και να καλλιεργήσει μεταξύ τους το πνεύμα της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

«Τηλε-Ρευματα Τέχνης» Ανάμεσα στις προσεκτικά επιλεγμένες δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ ξεχωρίζει το περίφημο Εικαστικό Εργαστήρι που αφορά μαθητές Νηπιαγωγείου, Α’ έως Δ’ Δημοτικού και μικρούς μεμονωμένους επισκέπτες. Το Εικαστικό Εργαστήρι, που συνεχίζεται για 3η χρονιά, εστιάζει στη συναισθηματική και δημιουργική έκφραση των παιδιών μέσα

από ποικίλες εικαστικές δραστηριότητες που τους μυούν στα διαφορετικά καλλιτεχνικά κι αισθητικά ρεύματα της τέχνης, όπως το αρχιτεκτονικό ρεύμα Bauhaus, ο ζωγραφικός ρεαλισμός και ο κυβισμός στη γλυπτική. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα υλικά τεκμήρια μιας άλλης εποχής, όπως τα τηλέφωνα και οι υπαίθριοι θάλαμοι των αρχών του 20ού αιώνα. Η προσπάθεια δημιουργίας παιδαγωγικού κλίματος, επικοινωνιακού διαλόγου, πειραματισμού με υλικά και τεχνικές, η αυτενέργεια αλλά και η συνεργασία αποτελούν πάντα τις σταθερές αξίες του εργαστηρίου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2013. Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά, 210 6201899, 210 6201 999

PUBLI

του δημήτρη σταμουλη

www.ote.gr/mouseio

8.11.12 – lifo

11


α π ό τ ον δ ημήτ ρ η ρ ηγ όπ ουλο

Urban

2

q Μένω απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του Τρούμαν στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι, λίγο πιο πάνω από το Καλλιμάρμαρο. Μεταξύ της πλατείας και του αγάλματος περνάει η Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο ίδιο σημείο που κάποτε πέρναγε ο ποταμός Ιλισός – μάλιστα, υπήρχε και Σεναριογράφος γέφυρα που ένωνε τις δύο όχθες.

αλέξης καλλίτσης

1

Η Κηφισιά του καλού ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη.

Πλανήτης Κηφισιά

Ο Αλέξης Καλλίτσης είναι σεναριογράφος. Μαζί με την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Μίνωα Θεοχάρη έχει γράψει τα κείμενα για την επιθεώρηση Τι Βουλή θα παραδώσεις, μωρή, που παίζεται στο θέατρο Ζίνα. Στο ιντερνετικό ραδιόφωνο beton7artradio παρουσιάζει μια εκπομπή κοινωνικοπολιτικο-σατιρικού περιεχομένου.

Πώς η συνοικία που ήταν πάντα άπιαστη για εμάς, τα παιδιά του κέντρου, παραμένει ένας ήπιος, πλουτισμένος παράδεισος.

Ένα από τα πιο εμβληματικά ζαχαροπλαστεία της πόλης βρίσκεται στην Κηφισιά.

2 Κρίση; Ποια κρίση; Χτύπησε ή όχι η κρίση την Κηφισιά; Οι απόψεις διίστανται.

12 lifo – 8.11.12

από τον δημήτρη κυριαζή

Ο Βάρσος

Παγκράτι

γειτονιά

1

Όλοι είχαμε στα φροντιστήρια, στις σχολές, στις πρώτες μας δουλειές, παιδιά από την Κηφισιά ή την Πολιτεία που δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί μας τρέχουν τα σάλια με τα βαρετά τους προάστια, ενώ οι ίδιοι ονειρευόντουσαν τη στιγμή που θα νοίκιαζαν μια ελεεινή τρύπα στα Εξάρχεια ή στο Παγκράτι και θα αισθάνονταν, επιτέλους, «ελεύθεροι» / θεωρούσαν τις παραμυθένιες βίλες και τις νεογοτθικές επαύλεις που ήταν το φυσικό σκηνικό της βαρετής καθημερινότητάς τους κάτι ξεπερασμένο και «ψεύτικο», ενώ εμείς, στη Νέα Σμύρνη, έπρεπε να κάνουμε τον σταυρό μας που θέλαμε δέκα λεπτά με το τρόλεϊ για να φτάσουμε στον «παράδεισο» / γι’ αυτά τα παιδιά «παράδεισος» ήταν οτιδήποτε άσχημο, μαυρισμένο από το καυσαέριο και βρόμικο / ως εκ τούτου η εξιδανίκευση του κέντρου ήταν το μοιραίο αποτέλεσμα μιας εγκεφαλικής παρανόησης που οφειλόταν στην υπερέκθεση σε ένα πραγματικά πολιτισμένο περιβάλλον με πράσινο, ωραία σπίτια και σχετική ησυχία / καταλαβαίνω πως όταν είσαι 17, δυσκολεύεσαι να εκτιμήσεις την ησυχία, αλλά πάντα πίστευα πως ένα κομμάτι αυτής της κάπως αμυντικής στάσης («έλα μωρέ, η Κηφισιά...») είχε να κάνει με ασυνείδητες ενοχές, γιατί κατά βάθος ήξεραν ότι αποτελούσαν μια προνομιούχα κάστα εφήβων της Αθήνας με αυτονόητη πρόσβαση σε ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η Αθήνα της δεκαετίας του ’80 / η λίστα ήταν σχετικά μικρή, αλλά σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη δική μας, όπου μια έξοδος στα «μόλις άνοιξαν» Goody’s αποτελούσε την επιτομή ενός αξιοπρεπούς Σαββατόβραδου / για να το κάνω πιο σαφές, τα παιδιά της Κηφισιάς αποτελούσαν τους πολλά υποσχόμενους υπηκόους μιας διαφορετικής χώρας και στην πραγματικότητα οι δρόμοι μας δεν διασταυρωνόντουσαν ποτέ / αυτοί, μετά το σχολείο, θα έφευγαν για Αμερική ή για Αγγλία, εμείς θα λιώναμε την κασέτα με τους αδελφούς Κατσιμίχα και θα κουνούσαμε το κεφάλι όλο νόημα στον στίχο «ζούμε τις μικρές μας ιστορίες / στο κέντρο και τις συνοικίες / όνειρα μεθυσμένα, σχέδια ματαιωμένα / τηλέφωνα απεγνωσμένα»... / όλα αυτά τα θυμήθηκα γιατί χθες περπάτησα στην Κηφισιά ύστερα από πολύ καιρό και ήταν Δευτέρα και τα φθινοπωρινά απογεύματα της Δευτέρας ταιριάζουν στην Κηφισιά / πέφτει μια περίεργη ησυχία που, παρά το σκοτάδι και τη σχετική ψύχρα, δεν έχει τίποτα το απειλητικό μέσα της / το αντίθετο: σε τυλίγει και πηγαίνεις μαζί της / το κέντρο της Κηφισιάς είναι πολύ πιο όμορφο από αυτό που θυμόμουν / οι περισσότεροι δρόμοι είναι αυτό που οι συγκοινωνιολόγοι αποκαλούν «ήπιας κυκλοφορίας» / περνάνε αυτοκίνητα, αλλά δεν μπορούν να παρκάρουν, επομένως υπάρχει άφθονος χώρος για τους πεζούς / έτσι, περπατούσα αμέριμνος κι ευχαριστημένος χωρίς να ξέρω το γιατί / μέχρι που κατάλαβα ότι βρισκόμουν στη λωρίδα του ποδηλατόδρομου / μου έλεγε μια φίλη για «την κρίση που έχει χτυπήσει άσχημα και την Κηφισιά», αλλά, με όλη την καλή πρόθεση, η Κηφισιά, σε σύγκριση με το κέντρο της Αθήνας, είναι όπως λένε μερικοί φίλοι που έρχονται από το Παρίσι ή τη Βαρκελώνη και μας παρηγορούν, «μη νομίζεις, και στο Παρίσι αρχίζει και φαίνεται η κρίση» / και πας στο Παρίσι και όλα λάμπουν και δεν παίρνεις είδηση / όχι, στην Κηφισιά βλέπεις κλειστά καταστήματα, αλλά, αν έχεις περάσει πρόσφατα από τη Σταδίου, είναι λίγο σαν να συγκρίνεις τη Βαγδάτη με τη Γενεύη / κυρίως, όμως, θα πω αυτό και σταματάω: η Κηφισιά είναι το πιο πολιτισμένο μέρος για να ζεις σήμερα στην Αθήνα / φαντάζομαι θα έχει κι αυτή τα «προβλήματά» της, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας άλλος πλανήτης.

q Η περιοχή παλιά λεγόταν Βατραχονήσι, επειδή υπήρχαν πολλά βατράχια εδώ. Αν ζούσα πιο παλιά, από το σπίτι μου θ’ άκουγα «βρεκεκέξ κοάξ κοάξ». Τώρα ακούω την κίνηση της Βασιλέως Κωνσταντίνου... q Η γειτονιά μου είναι αυτό που λέμε «κέντρο απόκεντρο». Μια ήσυχη γωνιά δίπλα στο Ζάππειο, το Σύνταγμα και το Κολωνάκι. Και παρότι είναι γεμάτη μαγαζιά, καφέ και ταβέρνες, διατηρεί στο ακέραιο τον χαρακτήρα της γειτονιάς, με την κλασική έννοια του όρου. q Τα αγαπημένα μου σημεία στη γειτονιά είναι ό,τι υπάρχει στην πλατεία Προσκόπων και σε ακτίνα πενήντα μέτρων γύρω απ’ αυτή. O ιστορικός Μαγεμένος Αυλός, το μεταγενέστερο, αλλά διάσημο πια Αερόστατο, ο Καραβίτης (προπολεμικό καρβουνιάρικο). Η ταβέρνα του Γιώργου, ο κινηματογράφος Πτι Παλαί, το μαγαζί με τα κινέζικα φαγώσιμα, το βιντεοκλάμπ Orange, αλλά και τα μπαρ που έχουν ανοίξει πρόσφατα, ο Πέτρος με τις φιάλες Πετρογκάζ, το πρατήριο με είδη προσκοπισμού (απ’ όπου πήρε το όνομά της και η πλατεία) και πολλά άλλα, πάντα στην προαναφερθείσα ακτίνα των πενήντα μέτρων. Βρίσκεις τα πάντα. Αυτό που δεν βρίσκεις είναι να παρκάρεις. q Πριν από χρόνια, κάποιος στην πλατεία μου πούλησε μια βιντεοκάμερα, καταπληκτική ευκαιρία, μέσα σε συσκευασία, κομπλέ. Την πήρα και πήγα να τη δείξω με φοβερή υπερηφάνεια στη μάνα μου που με περίμενε για καφέ στην πλατεία. Μόλις της είπα για το κελεπούρι, με μούντζωσε. Στη συνέχεια με μούντζωσα κι εγώ όταν άνοιξα το κουτί και είδα τι είχα αγοράσει – ένα απερίγραπτο κινέζικο πλαστικό κατασκεύασμα που ντρέπεσαι να το δώσεις ακόμα και σε νήπιο. q Βρίσκω καταπληκτικό το εξής γραμμένο σε τοίχο της γειτονιάς: «Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται, αφήστε αυτούς που ονειρεύονται». Και ακριβώς από πάνω, στον ίδιο τοίχο: «Νανουρίζονται με τσόντες του οκταώρου οι πέσοντες». q «Αξιοθέατο» της γειτονιάς μου είναι το άγαλμα του Τρούμαν, το χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι ενώ το έχουν ανατινάξει τρεις-τέσσερις φορές, παραμένει ακόμα στη θέση του, αγέρωχο. q Αν είχα τη δυνατότητα ν’ αλλάξω κάτι, θα γκρέμιζα κάποιες πολυκατοικίες, αυτές που κόβουν τη θέα προς τη θάλασσα, τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη και δεν αφήνουν να περάσουν το φως και ο αέρας.


Cities in the City 15 φοιτητές και νέοι απόφοιτοι καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ δημιουργούν έργα τέχνης στην καρδιά της πόλης. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η PICAR, μέλος του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς, και το CITY LINK, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και, ειδικότερα, σε συνεργασία με το Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, με υπεύθυνους τους διδάσκοντες Άγγελο Αντωνόπουλο και Μιχάλη Μανουσάκη, διοργανώνουν την πρωτότυπη ομαδική έκθεση «Αrt and the City» σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τη σύγχρονη τέχνη, να προβάλουν και ν’ αναδείξουν το έργο νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών. Η Στοά Σπυρομήλιου θα μετατραπεί και πάλι σε ένα ζωντανό, «υπαίθριο εργαστήριο» ζωγραφικής και γλυπτικής. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα εργαστούν με θεματική τις «μικρότερες πόλεις που οι ίδιοι βιώνουν και παρατηρούν, αγαπούν ή φοβούνται να συναντούν μέσα στην πόλη όπου ζουν, την πόλη της Αθήνας: γειτονιές οικείες και ανοίκειες, άνθρωποι γνώριμοι και άγνωστοι, συμβάντα και αντικείμενα αναμενόμενα ή αναπάντεχα που το βλέμμα τους καταγράφει και συλλέγει καθημερινά θα θέλαμε να αποτυπωθούν με τον τρόπο που οι ίδιοι οι φοιτητές θα προτείνουν». Μάλιστα, οι καλλιτέχνες καλούνται να υλοποιήσουν την αρχική τους ιδέα, που μπορεί να έχουν προετοιμάσει ή όχι ως έναν βαθμό μπροστά στο κοινό. Μετά την ολοκλήρωσή τους τα έργα θα εκτεθούν σε μια ειδική εγκατάσταση στο εσωτερικό της στοάς και την τελευταία ημέρα της έκθεσης μια ειδική επιτροπή που θ’ αποτελείται από καθηγητές της ΑΣΚΤ, εκπροσώπους της PICAR και του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, θα επιλέξει τρία έργα που θα βραβευτούν με χρηματικό έπαθλο. Η βράβευση των έργων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012, στις 17:00, ενώ η έκθεση, που φέτος έχει τίτλο «Cities in the City» («Oι πόλεις στην πόλη»), θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 5 έως τις 16 Νοεμβρίου 2012.

PUBLI

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Μανώλης Αντωνάκης, Χρήστος Αρτέμης, Εβίτα Γαβριήλ, Δήμητρα Γεωργίου, Γιάννης Γιαννούτσος, Ελένη Γκινοσάτη, Σοφία Γρηγοριάδου, Στέλλα Καπεζάνου, Δέσποινα Κάρυου, Μιχάλης Κιούσης, Αγγελική Μουράτη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βασιλική Πιστικού, Ηλίας Πολυχρονιάδης και Γιώργος Σαμψωνίδης.

8.11.12 – lifo

13


❝ Η κυβέρνηση της Αθήνας, αντί να παρενοχλεί τον κ. Βαξεβάνη, ας του δώσει ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα στη χώρα: την πάταξη της φοροδιαφυγής ❞

Η άνευ όρων παράδοση της χώρας

Talk of the Town

Με ειρωνεία η εφημερίδα «guardian» γι’ αυτούς που ξέρουν να κινούν τους κοιμισμένους νόμους, μόνο όταν τρίζει το οικοδόμημά τους.

α π ό το ν στ ελ ι ο koyλογλου

Doctor

Στον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε η Ελλάδα αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει ούτε καν τα ελάχιστα όπλα που είχε.

14 lifo – 8.11.12

Verbatim επιμελεια θεοφιλοσ δουμανησ

Το κακό με τους σύγχρονους οικονομικούς πολέμους είναι ότι, σε αντίθεση με τους συμβατικούς, τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Δεν έχεις ούτε στρατεύματα κατοχής στο έδαφός σου, ούτε να καταφτάνουν τα πλοία της αυτοκρατορίας για να πάρουν τα γυναικόπαιδα σκλάβους, αν δεν πληρώσεις τη δόση. Παρότι τα θύματα είναι πολλά και οι ανθρώπινες τραγωδίες εκατομμύρια, ο εχθρός είναι λιγότερο ορατός και μισητός απ’ ό,τι στον συμβατικό, αιματηρό πόλεμο με τα όπλα και τους στρατούς. Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του οικονομικού πολέμου που ξεκίνησε το 2008 με την τραπεζική φούσκα στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και σήμερα δεν το έχει πολυκαταλάβει. Δεν είχε διορατική πολιτική ηγεσία να την οχυρώσει, όταν η κρίση περνούσε τον Ατλαντικό και η Ελλάδα βρισκόταν εκτεθειμένη λόγω των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων. Αν στο τέλος του 2009 είχαν φροντίσει να καλύψουν τις δανειακές της ανάγκες για την επόμενη χρονιά, πιθανότατα δεν θα ζούσαμε τη σημερινή τραγωδία. Το ίδιο καταστροφική ήταν και η στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο Βερολίνο, όταν η Μέρκελ αποφάσισε να προστατέψει τις δικές της τράπεζες, αφήνοντας την Ελλάδα στην τύχη της. Μετατρέποντάς την σε αποδιοπομπαίο τράγο για τα συστηματικά προβλήματα της ευρωζώνης, παρατείνοντας τη δήθεν «ελληνική» κρίση, γιατί το Βερολίνο κέρδιζε χρήματα και πολιτική επιρροή από αυτήν, και επιβάλλοντας, τέλος, μια σειρά μνημονίων που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο έναν στόχο: να πάρουν οι δανειστές τα λεφτά τους πίσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, πληρώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα θα κατέβαλλε κάποιο τίμημα. Όμως, δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για να πολεμήσει: είναι πλέον φανερό ότι η ανεκδιήγητη αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε παρά μόνο όταν οι γαλλογερμανικές τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα και επίσης ότι η χώρα δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ, σε κανένα μνημόνιο. Έπεσε αμαχητί. Ένα από τα πλέον αξιοπερίεργα φαινόμενα είναι ότι ούτε και η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται, παρότι με αυτήν τη σημαία κέρδισε στις τελευταίες εκλογές. Όταν, μάλιστα, η εντυπωσιακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε επαγγελθεί την ακύρωση των συμφωνιών με τους δανειστές, μπορούσε να αποτελέσει απέναντι στους τελευταίους ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί. Όταν αναγνωρίζεται πανηγυρικά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα νέα, επαχθέστατα μέτρα θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για τη συνέχιση της παράδοσης που θέλει την κυρίαρχη τάξη της χώρας να χάνει ή και να το βάζει στα πόδια στους πολέμους; Είχαν, άραγε, υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά ότι αν το παίξει καλός μαθητής και ζητήσει συγγνώμη από τη Μέρκελ, πράγμα που έκανε στο Βερολίνο, θα του ετοιμάσει ανακουφιστικά πακέτα, όπως έλεγε στους κυβερνητικούς εταίρους; (Ο Φ. Κουβέλης αυτό ισχυρίζεται ότι τον διαβεβαίωσαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος για να μπει στην κυβέρνηση.) Ανήκει η ηγεσία της κυβέρνησης στους ανίκανους και φοβισμένους ή στο στρατόπεδο των συνεργατών (δες Στουρνάρας), που πιστεύουν ότι οι δανειστές και η Μέρκελ έχουν δίκιο να πάρουν και τα γυναικόπαιδα; Το βέβαιο είναι ότι σε έναν πόλεμο, ακόμα και αν έχεις γνωρίσει σοβαρές ήττες, συνεχίζεις να μάχεσαι για να πάρεις ό,τι μπορείς ή διαπραγματεύεσαι μια συμφωνία. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε αυτό. Ακόμα και αν τα μέτρα ψηφιστούν, οι δανειστές δεν έχουν δεσμευτεί να εκταμιεύσουν όλη τη δόση, να επιμηκύνουν το χρέος (ως επικοινωνιακό δωράκι στους ντόπιους συνεργάτες, γιατί η επιμήκυνση δεν λύνει κανένα πρόβλημα) ή να το κουρέψουν. Μπορεί να αρχίσουν πάλι τα ήξεις-αφήξεις, να συστήσουν ένα ειδικό ταμείο στις Βρυξέλλες για την τμηματική καταβολή της δόσης, ανάλογα με τις εκθέσεις της Τρόικας. Και το βέβαιο είναι ότι σε 3 μήνες θα ζητήσουν, λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσουν τα τωρινά, κι άλλα μέτρα, τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει. Αυτό που η «Καθημερινή» εξέφραζε ως φόβο την Κυριακή, ότι δηλαδή αν Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας δεν πάρουν ένα γενναίο πακέτο, είναι τελειωμένοι πολιτικά, η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το επιβεβαίωνε: «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ίσως οδεύει προς το πολιτικό του τέλος». Δεν είναι καθόλου περίεργο: έτσι δεν συμβαίνει στον πόλεμο με όσους παραδίδουν άνευ όρων μια ολόκληρη χώρα;

❝ Αργά ή γρήγορα, το αστικό Κοινοβούλιο θα αποδειχτεί για τον λαό… κυριολεκτικά μια φυλακή… ❞ Η αλήθεια είναι ότι η αλέκα δεν έχει άδικο για τα παλαιά ανάκτορα, που ξέρουν την τέχνη να ξεπερνούν ακόμη και τα πιο δύσκολα.

❝ Το ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι πυρομανής πυροσβέστης ❞ Οι λέξεις θυμίζουν Αλέξη, αλλά είναι ένα άνθρωπος του συστήματος, ο τραπεζίτης αντιπρόεδρος της Lazard, ματιέ πιγκάς, που ξεμπροστιάζει αυτούς που ανάβουν τις φωτιές, αντί να τις σβήνουν.

❝ Στο «λίκνο του πολιτισμού» φασίστες διεισδύουν στις δυνάμεις Ασφαλείας, δεν διερευνώνται καταγγελίες για αστυνομική βία, ενώ «πυροβολούν» τον αγγελιαφόρο… Δεν θα το πω χούντα, αλλά και δημοκρατία δεν είναι ❞ Η δημοσιογράφος του «Τhe Νation» maria margaronis σε μια καίρια διαπίστωση για την ασθενή πια δημοκρατία στον τόπο που επαίρεται ότι τη γέννησε.

❝ Με ένα χρέος που υπερβαίνει, ας πούμε, το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου ❞ Από τη θέση του ισχυρού η άνγκελα μέρκελ υψώνει το νέο τείχος, που χτίζεται με ληγμένα ομόλογα.

❝ Έχω μια ιδιαίτερη αίσθηση θαυμασμού για τον Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε και κατάφερε τόσο νέος να ηγηθεί μιας παράταξης, η οποία νομοτελειακά πρέπει να πάψει να το παίζει μόνο αντιπολίτευση. Υπάρχουν κι άλλοι ρόλοι για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους αυτής της παράταξης ❞ Καλημέρα, καινούργια μου αγάπη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης γιάννης μπουτάρης κάνει την έκπληξη, εκδηλώνοντας μια όψιμη αδυναμία του.

❝ Πρέπει να χυθεί αίμα για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους με τα καλάσνικοφ και να στείλουμε και την Τρόικα και όλους από εκεί που ήρθαν ❞ Ο κώστας βουτσάς, από την άνεση των 81 χρόνων του, προτείνει επανάσταση κατά ριπάς.

❝ Όπως αγαπάω τους παπάδες και σιχαίνομαι τους δεσποτάδες, έτσι αγαπάω τους υδραυλικούς που φοροδιαφεύγουν κι όχι τους μεγάλους φοροκλέφτες που κλέβουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους ❞ Ο τζίμης πανούσης με ένα παράδειγμα για τις μεγάλες διαφορές μεταξύ κλεφτών.

Κώστας Βουτσάς Ματιέ Πιγκάς

Τζίμης Πανούσης Maria Margaronis


υπερκείμενα νίκος δήμου Απώλεια Μέλλοντος

Στρατηγική κινεζοφοβία

Nullius

α π ό το ν γι άν η βα ρουφά κ η

Πώς η Κίνα έγινε ένας βασικός άξονας στις καμπάνιες για τις αμερικανικές εκλογές. Νομίζεις ότι βλέπεις τα «προσεχώς» φουτουριστικής ταινίας. Μια τεράστια συνεδριακή αίθουσα, με high tech γραφικά παντού, όπου ο ομιλητής, ένας πολύ μοδάτος σαραντάρης Κινέζος, απευθύνεται, με τη βοήθεια εντυπωσιακών multimedia, σε καλοβαλμένους, νεαρής ηλικίας συμπατριώτες του, άνδρες και γυναίκες. Ο λόγος του, στα κινεζικά (με αγγλικούς υπότιτλους), λακωνικός, στυλιζαρισμένος, σαφής, πειστικός. «Τα κραταιά έθνη οδηγήθηκαν στην παρακμή για τον ίδιο λόγο», ξεκινά να λέει, την ώρα που οι οθόνες πίσω του, γύρω του, βομβαρδίζουν το κοινό με εικόνες και βίντεο όπου εναλλάσσονται ο Παρθενώνας, το Κολοσσαίο, η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και, τέλος, το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. «Παρήκμασαν επειδή αμέλησαν τις αρχές που τα κατέστησαν κραταιά», συνεχίζει. Ξάφνου, οι γύρω του εικόνες μετατρέπονται σε οπτική καταγραφή της Κρίσης του 2008, περνώντας εν ριπή οφθαλμού από τη Lehman Bros στα ερειπωμένα σπίτια που έχασαν οι πτωχευμένοι ιδιοκτήτες τους, στα εργοστάσια που παραμένουν κλειστά στο Ντιτρόιτ, σε διαγράμματα του αμερικανικού χρέους που αποτυπώνουν την εκθετική του πορεία. Χωρίς ανάσα, ο ομιλητής προχωρά στο ζουμί της τοποθέτησής του: «Η Αμερική προσπάθησε να ξεπεράσει την Κρίση της φορολογώντας και ξοδεύοντας». Με ένα κακεντρεχές χαμόγελο να σχηματίζεται στο πρόσωπό του, συνεχίζει: «Το χρέος τους, όμως, ανήκε σε εμάς». Ήταν το προοίμιο για το συμπέρασμά του, που το κοινό υποδέχτηκε με αυτάρεσκο γέλιο: «Τώρα εργάζονται για πάρτη μας!». Μόνο στο τέλος, όταν πέφτουν οι τίτλοι «Ψηφίστε Ρόμνεϊ, γιατί η ανεξαρτησία των ΗΠΑ απαιτεί μειώσεις του ελλείμματος», καταλαβαίνεις ότι τα τελευταία τρία λεπτά παρακολουθούσες στην τηλεόρασή σου πολιτική διαφήμιση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που επενδύει χωρίς αναστολές στον φόβο της «Κίτρινης Λαίλαπας». Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα μαθήματα της Ιστορίας έχουν ξεχαστεί. Το κραχ του 1929, καθώς και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό (αλλά λιγότερο γνωστό στην δική μας γενιά) κραχ του 1937, μας προσφέρουν δυο απλά μαθήματα. Πρώτον, όταν καταρρέει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αποτυχία συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων εγγυάται ότι η Κρίση θα διαχυθεί με μαθηματική ακρίβεια στις τέσσερις γωνιές της Γης. Δεύτερον, πολύ σύντομα ξεσπά ένας ανόητος πόλεμος (όχι πάντα με σφαίρες και αεροπλάνα) όλων εναντίον όλων. Στην Ευρώπη, σήμερα, μετά το δικό μας 1929 (το 2008), βλέπουμε αυτές τις εξελίξεις να μας πνίγουν. Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξελιχθεί σε μια αρένα όπου ο καθένας, υπό το πρόσχημα «λύσεων» που τελικά εντείνουν την Κρίση, στρέφεται εναντίον των άλλων. Στην Αμερική, οι προεδρικές εκλογές οδήγησαν σε πολιτικές διαφημίσεις, όπως αυτή που σας περιέγραψα πιο πάνω, οι οποίες βάζουν τη χώρα στην τροχιά μιας καταστροφικής σύγκρουσης με την Κίνα. Μιας σύγκρουσης από την οποία μόνο ηττημένοι θα προκύψουν. Η υπόθεση εργασίας που κρύβεται πίσω από τη διαφήμιση αυτή, και η οποία αντανακλά πλήρως την πολιτική του κ. Ρόμνεϊ, είναι η εξής: η κυβέρνηση Ομπάμα, στην προσπάθειά της να σταματήσει το κλείσιμο τρα-

πεζών και εργοστασίων, ξόδεψε κι έκοψε υπερβολικά πολλά χρήματα. Όμως αυτά τα χρήματα πήγαν χαμένα και απλώς γιγάντωσαν το χρέος της χώρας, ουσιαστικά καθιστώντας τις ΗΠΑ δέσμιες των Κινέζων οι οποίοι, πονηροί όντες, αγόρασαν τα ομόλογα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Έχοντας αγοράσει το χρέος αυτό, η Κίνα τώρα μπορεί να εκβιάζει τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας χαμηλή ισοτιμία για το ρενμίμπι (το κινεζικό νόμισμα), κάτι που «κλέβει» θέσεις εργασίας από την Αμερική. Άρα, καταλήγει το σκεπτικό των Ρεπουμπλικάνων, αυτό που προέχει είναι «να μειώσουμε το έλλειμμα, να απεγκλωβιστούμε από την Κίνα και να τους επιβάλουμε δασμούς έως ότου αποδεχτούν να αυξήσουν την ισοτιμία του νομίσματός τους». Πρόκειται για μια επιθετικά ανόητη και καταστροφική θεώρηση που, αν γίνει επίσημη πολιτική του αμερικανικού κράτους, θα μιμηθεί τη δηλητηριώδη πολιτική του Προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ, ο οποίος, μετά το 1929, επέβαλε (α) μείωση κρατικών δαπανών (ώστε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα) και (β) δασμούς στις εισαγωγές από το εξωτερικό για να «προστατέψει», δήθεν, την αμερικανική οικονομία από τους Κινέζους της εποχής. Αποτέλεσμα; Η Μεγάλη Ύφεση και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η δυστυχία μας είναι ότι και η άλλη πλευρά, λίγοπολύ, την ίδια λογική ενστερνίζεται. Γιατί μπορεί μεν ο Πρόεδρος Ομπάμα να μην καταφέρεται με το ίδιο μένος εναντίον της Κίνας, αλλά, ουσιαστικά, αποδέχεται την υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική οικονομία πλήττεται από το υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα. Και οι δύο υποψήφιοι υποδαυλίζουν (αν και όχι με το ίδιο σθένος) έναν πόλεμο εντυπώσεων εναντίον της Κίνας, καθιστώντας στο φαντασιακό του μέσου Αμερικανού τους Κινέζους πηγή δεινών για την Αμερική. Πρόκειται για κατασκευή εχθρών εκεί που δεν υπάρχουν, για τακτικές που έχουν ανασυρθεί από τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας. Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από εκείνη που απεικονίζει η τηλεοπτική διαφήμιση του κ. Ρόμνεϊ: δεν συμφέρει την Κίνα η Κρίση της Δύσης. Το ότι της ανήκει το αμερικανικό χρέος δεν ενδυναμώνει την Κίνα όσο η αμερικανική οικονομία παραπαίει. Στόχος της κινεζικής ηγεσίας δεν είναι να χρησιμοποιεί το στοκ αμερικανικών ομολόγων που διαθέτει για να κρατά το ρενμίμπι χαμηλά. Μην ξεχνάμε ότι το Πεκίνο έχει επιτρέψει στο κινεζικό νόμισμα να ανέβει 39% από το 2008 σε σχέση με το δολάριο. Μην ξεχνάμε ότι, αν ανέβει κι άλλο, θα ζημιωθούν εταιρείες, όπως η Apple, πιο πολύ από τις κινεζικές. Όχι, το Πεκίνο ξέρει καλά ότι η τύχη του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη των ΗΠΑ. Πράγματι, αντίθετα με την προπαγάνδα της τηλεοπτικής διαφήμισης που σας περιέγραψα, η παρακμή των ΗΠΑ θα αποτελέσει πλήγμα για την κινεζική βιομηχανική επανάσταση που επιτελείται. Μια μείωση των κρατικών δαπανών στην Αμερική, όπως προτείνει ο Ρόμνεϊ σήμερα (εν μέσω ύφεσης), θα συμπαρασύρει στην άβυσσο της συρρίκνωσης όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα. Διαφημίσεις τέτοιου είδους, που στρέφουν ένα μεγάλο έθνος εναντίον ενός άλλου, μπορεί να κερδίζουν ψηφοφόρους, αλλά ναρκοθετούν τον δρόμο προς το μέλλον.

n Υπήρξαν εποχές στην ιστορία όπου οι άνθρωποι δεν ζούσαν: έτρεμαν και θρηνούσαν περιμένοντας το Μεγάλο Γεγονός. Πότε ήταν η Δευτέρα Παρουσία, το Τέλος του Κόσμου, ο Κομήτης του Χάλεϋ που θα αφάνιζε τη Γη... Η γιαγιά μου διηγιόταν πώς πήραν όλοι τα βουνά το 1910 με τον φόβο του κομήτη (παρόλο που οι αστρονόμοι τον ήξεραν, αυτός αιώνες τώρα περνάει από τη Γη κάθε εβδομήντα χρόνια). n Και μετά ήταν οι στρογγυλές και μαγικές ημερομηνίες. Το 1000 μ.Χ., το 2000... τώρα στις 12.12.12, που είπανε οι Μάγιας... Περίοδοι πανικού, όπου ο κόσμος ξεχνούσε τα προβλήματά του και βυθιζόταν στο άγχος. n Ε - εμείς στην Ελλάδα ζούμε εδώ και δυόμισι χρόνια μια τέτοια εποχή, με διαδοχικούς συνεχόμενους πανικούς. Θα έρθει η δόση... δεν θα έρθει... πέφτουμε στον γκρεμό... όχι ακόμα... χανόμαστε... βουλιάζουμε... χρεοκοπούμε... Τόσο, που πια συνηθίσαμε και δεν μας κάνει πολλή εντύπωση. n Ζούμε την καθημερινή μας ζωή, παλεύουμε ο καθένας με τα προβλήματά του, εργαζόμαστε (όσοι έχουν δουλειά), ερωτευόμαστε, αρρωσταίνουμε – αλλά μέσα σε όλα αυτά έχουμε τη μόνιμη αίσθηση ότι περπατάμε επάνω σε λεπτό πάγο που κάθε στιγμή μπορεί να σπάσει και να χαθούμε σε παγωμένα βάθη. n Ζωή υπό προθεσμία. Ζωή με δόσεις. Κανένας μας δεν έχει μέλλον. Κανείς δεν κάνει σχέδια μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι ίσως η χειρότερη απώλεια. Ιδιαίτερα για τους νέους. Εμείς οι μεγάλοι, πάει: σωστά ή λάθος, το ζήσαμε το μέλλον μας. Το κάναμε παρελθόν. Αλλά οι νέοι; n Κι αναρωτιέμαι – πώς θα έρθουν η ανάπτυξη και η ανάκαμψη όταν κανείς δεν πιστεύει στο μέλλον; Όταν κάποιος δεν σπέρνει – πώς θα θερίσει; n Νομίζω ότι απ’ όλα τα πράγματα που χάσαμε –κι έχουμε χάσει πολλά– η προοπτική του μέλλοντος είναι το σημαντικότερο. Ο άνθρωπος είναι το ζώο που σχεδιάζει και προγραμματίζει. Όλα τα άλλα ζωντανά πλάσματα ζούνε στο παρόν. Η έννοια του μελλοντικού χρόνου μοιάζει να τους είναι άγνωστη. n Αλλά το ίδιο πια συμβαίνει και σ’ εμάς. Τρομαγμένα ζώα είμαστε, σε μικρούς πανικούς περνάμε τις μέρες μας, ζώντας ήσσονες καταστροφές και τρέμοντας τη μεγάλη. Ήμασταν που ήμασταν ανασφαλείς ως λαός, μας ήρθαν όλα αυτά και μας ισοπέδωσαν. n Ζητείται μέλλον. Απωλέσθη ανάμεσα στο «λεφτά υπάρχουν» και στο «δεν υπάρχει σάλιο»... 8.11.12 – lifo

15


2

φωνή λαού ιωάννα παπαοικονόμου

Talk of the Town

υπεύθυνη του ελληνικού παραρτήματος του homeΕxchange.com.

1

α π ο τ ο ν σ ταυρ ο δ ι οσ κ ουρ ι δ η 3

Τι ακριβώς είναι το homeΕxchange.com; Το HomeExchange είναι ένας τρόπος να ταξιδεύεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για διακοπές, σπουδές, δουλειά, χωρίς να πληρώνεις για τη διαμονή σου, απλώς ανταλλάσσοντας το σπίτι ή το εξοχικό σου με το σπίτι κάποιου άλλου. Το HomeExchange.com είναι η μεγαλύτερη κοινότητα ανταλλαγής σπιτιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1992 από τον Εd Kushins στην Καλιφόρνια, σε μια εποχή που οι ανταλλαγές κανονίζονταν μέσω ταχυδρομείου, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα σάιτ σε 16 διαφορετικές γλώσσες. Πόσες συμμετοχές έχει περίπου και σε ποιες χώρες; Αυτήν τη στιγμή στο HomeExchange.com υπάρχουν περισσότερα από 41.000 μέλη, με καταχωρισμένα πάνω από 75.000 σπίτια σε 140 χώρες. Υπάρχουν εκατοντάδες καταχωρίσεις στις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη) αλλά και σε πιο εναλλακτικούς προορισμούς (Κίνα, Βιετνάμ, Βραζιλία, Κάπο Βέρντε... και μία καταχώριση στην Ανταρκτική). Το σπίτι το ανταλλάσσεις για πάντα ή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Κανονίζεις την ανταλλαγή με το άλλο μέλος για όσο διάστημα συμφωνήσετε, από μερικές μέρες μέχρι... όσο θέλεις. Εγώ αν δεν δώσω το σπίτι μου, μπορώ να βρω σπίτι στο εξωτερικό; Όχι! Πρέπει να καταχωρίσεις το σπίτι σου ή το εξοχικό σου, ώστε να μπορείς να το ανταλλάξεις με κάποιο άλλο μέλος. Μπορείς, φυσικά, χωρίς εγγραφή να δεις όλες τις καταχωρίσεις στο σάιτ. Πότε ξεκίνησε το ελληνικό παράρτημα; Έλληνες μέλη στο HomeExchange.com υπάρχουν από το 2003. Αλλά από πέρσι τον Σεπτέμβριο λειτουργεί το ελληνικό παράρτημα με το σάιτ Gr.HomeExchange.com. Από τότε οι καταχωρίσεις έχουν διπλασιαστεί (από 42 σε 85), αλλά ο αριθμός είναι ακόμα μικρός για μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες εξοχικά. Παράλληλα, η Ελλάδα για τα διεθνή μέλη του HomeExchange.com είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο.

16 lifo – 8.11.12

insta lifo

5

ακ ολουθ ω ν τα ς τ ι ς ζ ωέ ς του i n s tag r a m

4

6

Οι instagrammers της εβδομάδας 1. gabnikolaidis’s photo 2. punctumath’s photo 3. johnnyga1977’s photo 4. salalaz’s photo 5. kopse_ligo’s photo 6. nazezhda’s photo Χρησιμοποίησε το hashtag #lifo για να συμμετέχεις στην καθημερινή επιλογή του lifo.gr ή στις δημοσιεύσεις αυτής της σελίδας.

Τι γλιτώνω από έξοδα; Πληρώνεις συνδρομή 35 ευρώ τον χρόνο και με αυτήν μπορείς να ανταλλάξεις το σπίτι σου απεριόριστες φορές με σπίτια από όλον τον κόσμο. Για την Ελλάδα, το HomeExchange.com είναι κάτι παραπάνω από ένα σάιτ για φθηνές διακοπές. Όσοι σπουδάζουν σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αλλά και όσοι αναζητούν ή βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό μπορούν, με το HomeExchange, να μηδενίσουν το κόστος διαμονής, ανταλλάσσοντας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί το σπίτι ή το εξοχικό τους.


95΄

Talk of the Town

με τον

Μενeλαο Καραμαγγιωλη

πέλες που έφερε ήταν, εν αγνοία της, κάτι δίμετρες τρανσέξουαλ! Δεν το πήρε χαμπάρι – ίσως και να ήταν καλύτερα». Το σπίτι είναι γεμάτο ελέφαντες σε κάθε μορφή, εκτός απ’ τη ζωντανή. Στην κουζίνα υπάρχει μια τεράστια εγκατάσταση προσώπου ελέφαντα και στο ψυγείο διαβάζω μια λίστα τα 15 είδη ελεφάντων, προσπαθώντας να βρω τι απ’ όλα είμαι εγώ. [Δεν είναι τυχαία η εμμονή με τους ελέφαντες. Στο φιλμ J.A.C.E. (δηλαδή Just another confused elephant) όλα ξεκινούν απ’ αυτό το μαγευτικό, τεράστιο ζώο]. Ο Καραμαγγιώλης στα 15 του άφησε την οικογένειά του στη Θήβα κι ήρθε στην Αθήνα. Μια απότομη ηθελημένη ενηλικίωση: ο σκοπός του ήταν να βγαίνει έξω τα βράδια και να βλέπει ταινίες. Το όνειρό του ήταν να φτιάχνει ιστορίες με ηθοποιούς και γι’ αυτό και τα ντοκιμαντέρ που έκανε φλέρταραν με τη μυθοπλασία. Μετά έκανε ραδιόφωνο –το αντιμετώπισε ως σκηνοθέτης και ντοκιμαντερίστας– και ταινίες. Πάνω από μια δεκαετία ασχολήθηκε με το J.A.C.E. Ποιο ήταν, άραγε, το πιο ενδιαφέρον πράγμα που άκουσε γι’ αυτό; «Θα σου πω το πρώτο που άκουσα, όταν παίχτηκε στην Ιαπωνία: “Δεν περιμέναμε ότι θα δούμε μια τέτοια Ελλάδα, δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει μια τέτοια Ελλάδα. Ξέραμε μόνο την τουριστική χώρα του Mamma Mia. Αυτή η Ελλάδα μας ενδιαφέρει πολύ”». Είναι αλήθεια πως η εικόνα και η αισθητική του φιλμ δεν θυμίζουν τίποτα ελληνικό κι επίσης έχει κάτι πρωτότυπο για τις καλές, σύγχρονες ελληνικές ταινίες: συνεχή πλοκή. Και δράση. (Παρά τη μεγάλη διάρκειά του, όταν είδα το J.A.C.E. ήμουν συνέχεια στην άκρη του καθίσματός μου.) Του προτείνω, αφού κάνει τον κύκλο του, να το τεμαχίσει και να το πουλήσει ως μίνι σειρά έξω. « Έχω τη φήμη του εγκεφαλικού ανθρώπου, του κουλτουριάρη, ας πούμε. Πολύς κόσμος εκπλήσσεται με αυτό το φιλμ. Ο κώδικας του σασπένς, όμως, είναι σημαντικός για μια ιστορία: είναι εύκολο να κά-

Ο σκηνοθέτης του «J.A.C.E.» έχει ένα σπίτι γεμάτο ελέφαντες σε κάθε μορφή, εκτός απ’ τη ζωντανή. κ εί μ εν ο άρης δημ ο κ ί δης

φωτο: νικος κατσαρος

«Υπάρχουν πλάσματα που η ευτυχία πέφτει μανιασμένα πάνω τους, σαν να ήταν δυστυχία – και πράγματι είναι». Απ’ αυτήν τη φράση του Φρανσουά Μοριάκ ξεκίνησε η ιδέα για τις περιπέτειες του ορφανού ήρωα της νέας ταινίας J.A.C.E. που βγαίνει αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους. Και χάρη σ’ αυτήν τη φράση βρέθηκα με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη. (Όπως θα μου έλεγε αργότερα, η επόμενή του ταινία ξεκίνησε απ’ τη φράση: « Ένα κλουβί βγήκε να ψάξει ένα πουλί».) Η συνάντηση στο γραφείο-σπίτι του σκηνοθέτη στη Φωκίωνος Νέγρη είναι προϊόν μικρής διαπραγμάτευσης. «Μήπως έχεις πρόβλημα με την περιοχή;», με ρώτησε. «Είναι πολλή ωραία, αλλά κάποιοι τη βρίσκουν υπερβολικά… ας πούμε πολύχρωμη». Φυσικά και δεν έχω, και σύντομα βρισκόμαστε να περπατάμε προς το σπίτι και βλέπουμε το προπατζίδικο της γειτονιάς, όπου είχαν γυριστεί σκηνές για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον αθλητικό σχολιαστή Γιώργο Γεωργίου (στην εξαιρετική σειρά «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» που γύρισε για την ΕΡΤ ο Καραμαγγιώλης). «Επειδή η κυρία που είχε το προπατζίδικο ντρεπόταν που όλοι οι πελάτες την ώρα του γυρίσματος ήταν αλλοδαποί, πήγε και μάζεψε και μερικές εντυπωσιακές γυναίκες για να ομορφύνουν τα πλάνα και ν’ ανέβει το πρεστίζ του μαγαζιού», λέει ο Μενέλαος καθώς ανεβαίνουμε με το ασανσέρ στο σπίτι του. « Έλα, όμως, που οι κο-

νεις μια αυτιστική, ακαδημαϊκή ταινία, προτιμότερο όμως είναι να κάνεις μια ενδιαφέρουσα. Οι άσκοποι συμβολισμοί και οι πόζες με απωθούν». Μοιάζει να το εννοεί. Ενώ στο μυαλό μου τον είχα μόνο ως τον σούπερ διαβασμένο διανοούμενο (που κάνει πολύτιμες ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα), πολλές φορές σταματάει στη μέση μιας πρότασης, μπερδεμένος μ’ αυτό που είπε. «Μαλακίες σου λέω», γελάει, «θέλω να το πω αλλιώς και μου βγαίνει… μου βγαίνει κουλτουριάρικα. Προτιμώ να σ’ το πω όπως το νιώθω». Πέρσι, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μια κοπέλα σηκώθηκε ικανοποιημένη αλλά και εκνευρισμένη μετά την προβολή του J.A.C.E. και είπε κάτι του στυλ «Επιτέλους, βαρεθήκαμε τόσα χρόνια τις δυσνόητες μαλακίες τύπου Κυνόδοντα». Πώς αντέδρασε αυτός; «Τη διέκοψα κατευθείαν, για να της πω ότι ευγνωμονώ τις καλές ταινίες τύπου Κυνόδοντα. Άνοιξαν έναν δρόμο για το ελληνικό σινεμά. Το ότι σου αρέσει ένα είδος ή μια ταινία δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκηρύξεις τα υπόλοιπα!». Του λέω πως είμαι φαν των ραδιοφωνικών του εκπομπών – που όμως έχουν σταματήσει εδώ και καιρό και η ΕΡΑ3 τις παίζει σε επαναλήψεις. Μου λέει πως κατά σύμπτωση μόλις ξανάρχισε ένας κύκλος έντεκα νέων εκπομπών του «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε;». Μου δείχνει ένα ακατάστατο δωματιάκι γεμάτο ταξινομημένα βιβλία και CDs: είναι το ραδιοφωνικό του εργαστήριο. Ανάλογα με το θέμα των εκπομπών, ψάχνει το υλικό σε διαφορετικά ράφια. Πρόσφατα ξαναμπήκε σ’ αυτό το δωμάτιο – όσο δεν έκανε εκπομπές στο Τρίτο, το είχε κλειστό. «Στρίμωξέ με με καμιά ερώτηση», μου λέει προς το τέλος. Το σκέφτομαι. Τι θα γίνει, άραγε, του λέω, αν ανοίξει η ταινία και πάνε να τη δουν μόνο 500 άτομα, όπως συμβαίνει με πολλές ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες; «Κανένα πρόβλημα. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι». Μου εξηγεί ότι για έναν σκηνοθέτη καμιά ταινία δεν «τελειώνει» τόσο εύκολα. Και να τη δουν λίγοι εδώ, μπορεί να τη δουν πολλοί αλλού. Κι αν τη δουν λίγοι τώρα, η ταινία κάνει κύκλους και ξανάρχεται. «Συνεχίζεις να είσαι πολύ διακριτικός» επιμένει, «στρίμωξέ με, λοιπόν». Όντως, υπάρχουν πράγματα που θέλω να ρωτήσω και ντρέπομαι. Ας πούμε: βγαίνοντας απ’ το δωμάτιο του ραδιοφώνου, είδα ένα καντήλι που φώτιζε τη φωτογραφία μιας γυναίκας. Ήταν, όντως, η Μαλβίνα; Είδα καλά; «Είδες καλά», λέει και εικάζω ότι μετανιώνει για την προτροπή του να τον στριμώξω. Απέναντί μου, στη βιβλιοθήκη, βλέπω και το εξώφυλλο του τεύχους του «Οδός Πανός» για τη Μαλβίνα. Η σχέση τους τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε συζητηθεί πολύ. «Είδες καλά», συνεχίζει απρόθυμα. «Το J.A.C.E., άλλωστε, είναι αφιερωμένο σ’ αυτήν. Με το που τελειώνει το φιλμ γράφει κάτι σχετικό, πριν από τα credits». Και πώς και της αφιέρωσε το φιλμ; Απ’ όλα όσα έχει κάνει στη ζωή του, πώς επέλεξε αυτό συγκεκριμένα; Διστάζει για λίγο. «Επειδή… Εκείνη την ξεκίνησε αυτή την ταινία». Δηλαδή; «Της άρεσε η ιστορία και είπε: “Λοιπόν, ξεκινάμε την ταινία”. Ήταν της γνώμης ότι αυτή η ταινία έπρεπε να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Μαζί ξεκινήσαμε». Ναι, όμως μαζί ξεκινήσατε τι; Την ιδέα; Το γράψιμο; Το γύρισμα; Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης έχει μελαγχολήσει και κοιτάζει αλλού. «Άσ’ το έτσι, ώστε το “μαζί” να τα πιάνει όλα…», είναι η τελευταία του απάντηση.

«Είναι εύκολο να κάνεις μια αυτιστική, ακαδημαϊκή ταινία, προτιμότερο όμως είναι να κάνεις μια ενδιαφέρουσα. Οι άσκοποι συμβολισμοί και οι πόζες με απωθούν». 8.11.12 – lifo

17


Ο

άγνωστος που σε λίγα λεπτά θα έβλεπα στην καρδιά της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να μου μιλάει για τα πανέμορφα, ελεύθερα Πουλιά –όπως λέγεται η παράστασή του– δεν μοιάζει με κανέναν που έχω συναντήσει μέχρι τώρα. Δεν του αρέσουν οι ευφρόσυνες εξαγγελίες της τέχνης, τα περιττά λόγια και οι φωτογραφίσεις. Αδιαφορεί για τις μοντέρνες τάσεις, τα καλλιτεχνικά ακκίσματα και αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή από το ουσιώδες και το σημαντικό. Ο Λέμι Πονιφάζιο μού εξομολογείται πως ήρθε από την άκρη του πλανήτη, τη Νέα Ζηλανδία, «όχι για να δείξω άλλη μια παράσταση αλλά για να γεννήσω κάτι, να προκαλέσω την προσοχή και την προσδοκία που έχει κανείς από την ίδια την τέχνη. Δεν επιδιώκω την απόδραση, όπως προβλέψιμα λένε οι περισσότεροι ότι είναι ο στόχος των σύγχρονων έργων –απόδραση από τι, άραγε;– αλλά την επίτευξη ενός βασικού και ανώτερου σκοπού: την ενδοσκόπηση. Γιατί, αλήθεια, κατά πόσο βλέπουμε ή πόσο μπορούμε να δούμε σήμερα τον εαυτό μας; Και δεν μιλάω για την αυτιστική αυτοναφορικότητα, ούτε για τον ναρκισσισμό. Μιλάω για την ανώτερη ουσία μας. Δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αλλά συνιστούμε κομμάτια ενός ολόκληρου κόσμου που απλώνεται πολύ πέρα απ’ όσα μπορούν να δουν τα μάτια μας και ν’ ακούσουν τα αυτιά μας. Η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο δεν μπορεί ποτέ να σταματάει στο προφανές, όπως προστάζουν οι αισθήσεις – και αυτός, τελικά, είναι ο σκοπός της τέχνης. Η αισθητηριακή αντίληψη δημιουργεί το πιο χαμηλό επίπεδο ερμηνείας και μια, αν θες, πολύ φτηνή αντίληψη για τα πράγματα Στο χέρι μας, λοιπόν, είναι να πάμε παραπέρα και να δούμε αυτό που κρύβεται πέρα από την πρώτη, σχεδόν πάντα κατευθυνόμενη ανάγνωση. Κάποιοι επιλέγουν το χαμερπές, άλ-

λοι το υψηλό, ανάλογα με το τι μπορούν και τι θέλουν να δουν. Τα πάντα είναι θέμα επιλογής και αντίληψης, αν θες να δεις την ψυχή σου, αν θες να κερδίσεις την αγάπη και όχι το μίσος. Αν σε ενδιαφέρουν η φροντίδα, η κατανόηση και η ευγνωμοσύνη». Για τον σκοπό αυτό, ο χορογράφος που είναι «εξίσου σημαντικός με την Pina Bausch και τον Merce Cunningham» έχει ετοιμάσει μια υποβλητική παράσταση που ακροβατεί με δεξιοτεχνία μεταξύ χορού και θεάτρου, με παράδοξους ήχους, αποσπάσματα και εικόνες. Στόχος της είναι να σε παρασύρει σε ένα φανταστικό φτεροκόπημα και να σε μετακινήσει από τη βεβαιότητα της καρέκλας στο κέντρο του κόσμου, είτε πρόκειται για τον μακρινό Ισημερινό, είτε για την ψυχή σου. Να σε κάνει να νιώσεις ότι κανείς δεν μπορεί να είναι πιο ελαφρύς και πιο ευτυχής, ώστε να θεωρείς πραγματικά ότι πετάει! Το φτεροκόπημα των Πουλιών είναι τόσο ηχηρό που ξεπερνά τα αφηγηματικά δεδομένα του σύγχρονου θεάτρου, ενώ ο χορός τους μάλλον αναφέρεται σε ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα παρά στην παράθεση δεξιοτήτων. Όπως μου λέει κι ο συνομιλητής μου με την μπάσα φωνή και το ηχηρό γέλιο, «το παν είναι να αποφύγεις τις εύκολες παραστατικές λύσεις. Είναι πολύ επιθετικό πράγμα η παραστατικότητα. Σαν να σου επιδεικνύει κανείς καταπρόσωπο πώς ακριβώς πρέπει να βλέπεις τα πράγματα και τι να σκεφτείς. Πέρα από τις έτοιμες λύσεις που σου παρέχουν οι υπαγορεύσεις της μαζικής κουλτούρας, υπάρχει ένας κόσμος απέραντος και όμορφος, που είναι στο χέρι σου να τον ανακαλύψεις. Ακόμη και το πώς και γιατί θα δεις μια παράσταση είναι θέμα απόφασης και άρα ηθικής τάξης. Είμαστε αυτό που βλέπουμε ή αυτό που θέλουμε, εν τέλει, να δούμε». Για τον Πονιφάζιο η προπαγάνδα κάνει καλά τη δουλειά της μέσα από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, την Εκκλησία, το θέατρο. Η συμβολική λάσπη του δυτικού πολιτισμού έχει σκεπάσει

και τις ψευδαισθήσεις μας. Και τα «Πουλιά» πώς μπαίνουν στο παιχνίδι – δεν μπορώ να μην τον ρωτήσω. «Δεν μπορείς να έχεις την ίδια αντίληψη όταν αντικρίζεις τον κόσμο από την κορυφή ενός βουνού και όταν τον βλέπεις από την καρδιά ενός σούπερ μάρκετ. Αν μετατοπίσεις την οπτική γωνία σου από εκεί και καταλάβεις ότι σε συντροφεύει ολάκερο το σύμπαν, ότι είσαι ένα τίποτα χωρίς τη θάλασσα ή τα πουλιά, θα δεις κάτι διαφορετικό να απλώνεται μπροστά σου. Κι αυτό ακριβώς κάνει η τέχνη: ανατρέπει την καθεστηκυία εικόνα. Στα νησιά του Ειρηνικού, τα πουλιά θεωρούνται αρχιτέκτονες του ουρανού και τα ζώα δημιουργοί του κόσμου, όχι υπηρέτες μας. Το δελφίνι δεν είναι παιχνίδι για τα παιδιά μας. Το δελφίνι υπάρχει για το δελφίνι. Γι’ αυτό και αποφεύγω να εντοπίσω τα πουλιά ως μέρος μιας περιβαλλοντολογικής προπαγάνδας. Εγώ απλώς θέλω να χρησιμοποιήσω τον συμβολισμό τους και να περάσω τη μαγεία της στιγμής». Ποια, όμως, είναι η απάντηση στα όσα τρομερά συμβαίνουν, όπως πρόσφατα ο τυφώνας Σάντι που σάρωσε την Αμερική, αν όχι η οικολογία; «Δεν είμαι πολιτικός να σου απαντήσω, αλλά καλλιτέχνης», είναι η σαφής απάντηση του Πονιφάζιο, αν και στο βιογραφικό του καταγράφονται σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. «Δεν θέλω να κάνω μάθημα οικολογικής συνείδησης, ούτε να κουνήσω το δάχτυλο και να σου πω ότι πρέπει να σέβεσαι το περιβάλλον. Είναι ανόητο. Το ξέρεις, άλλωστε, ήδη καλά πόσο κακό είναι να δηλητηριάζεις το ποτάμι ή να πετάς σκουπίδια. Δεν θα σου δείξω αυτό που θέλουν οι ισχυροί, ούτε αυτό που σου δείχνουν τα Μέσα, γιατί τότε δεν θα μπεις καν στον κόπο να σκεφτείς παραπέρα. Καλό είναι να σκέφτεσαι τα πράγματα δυο φορές και όχι μία, όπως θέλουν οι τηλεοράσεις. Τι πιο δημοκρατικό, άλλωστε, από το να προσπαθήσω να απελευθερώσω τη φαντασία σου;». Εννοείται ότι αρνείται να σχολιάσει το κλίμα των ημερών, μια και βρέθηκε στην Αθήνα τις

ημέρες που είχε παραλύσει η χώρα. Για τον γνωστό χορογράφο, όσα συμβαίνουν «είναι ένας ατέρμονος θόρυβος που επιδιώκει τον αποσυντονισμό μας». Ναι, αλλά μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με τις δεδομένες συνθήκες και άλλα τόσα αδιέξοδα; «Ευτυχώς, ναι, δεν είναι ανθρώπινα όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά παράλογα. Τα κατασκευάσαμε εκ των υστέρων. Μπορούμε να ζήσουμε διαφορετικά, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να μην τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία, γιατί αυτή ακριβώς είναι η ιδιοσυστασία του ανθρώπου. Είναι στη φύση του να αναζητά λύσεις και ανατροπές. Στην αρχαία Ελλάδα “άνθρωπος” σήμαινε αυτός που κοιτάζει ψηλά. Αντίστοιχα, πάλι, ο χορευτής ατενίζει από ψηλά το σύμπαν, όπως τα πουλιά, επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται τη μυστική σύνδεση με τον κόσμο. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε ο καθένας από εμάς είναι πιθανό να μπορεί να μεταβεί από τον φαινομενικό και καθημερινό κόσμο και να δει, πραγματικά, όπως έλεγαν και οι Έλληνες, τα “νοούμενα”. Η πραγματικότητα είναι απλώς ένα μικρό παράδειγμα της απεραντοσύνης. Αν πραγματικά πίστευα κι έβλεπα μόνο τον μικρόκοσμό μου, τότε η Ελλάδα δεν θα είχε καμιά αξία. Δεν θα υπήρχε καν για μένα. Δες, για παράδειγμα, την Αθήνα: είναι μια πρόκληση, αφού είναι μια πόλη γεμάτη δημιουργικές αντιφάσεις και πολλαπλές όψεις. Δεν έχει τη δεδομένη γοητεία της μελαγχολίας, όπως η Βενετία, κάτι που άλλωστε πλασάρεται ως έτοιμο τουριστικό προϊόν. Αντίθετα, στην Αθήνα η εμπειρία είναι συντριπτική. Μπορεί να σου γεννήσει ανεξάντλητες εικόνες, που δεν είναι ψεύτικες αλλά πέρα για πέρα αληθινές. Αυτή, λοιπόν, είναι και η δική μου αντίληψη για την τέχνη, στον βαθμό που δεν επιδιώκω να κατασκευάσω κάτι αλλά να περάσω ένα μήνυμα αγάπης, χωρίς εξαπάτηση και δίχως ψέμα. Γιατί η ομορφιά δεν λέει ποτέ ψέματα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ». ¶

φωτο: mau

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ. TO BIRDS WITH SKYMIRRORS του ΛEμι ΠονιφAζιο ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ. ΑΠO ΤΗΝ ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ.

ΟΡΝΙΘΕΣ2 18 lifo – 8.11.12


illustration: c_beetroot

Η προπαγάνδα κάνει καλά τη δουλειά της μέσα από το σχολείο, την Εκκλησία, το θέατρο. Η συμβολική λάσπη του δυτικού πολιτισμού έχει σκεπάσει και τις ψευδαισθήσεις μας.

aλλο βλεμμα «Δεν μπορείς να έχεις την ίδια αντίληψη όταν αντικρίζεις τον κόσμο από την κορυφή ενός βουνού και όταν τον βλέπεις από την καρδιά ενός σούπερ μάρκετ. Αν μετατοπίσεις την οπτική γωνία σου από εκεί και καταλάβεις ότι σε συντροφεύει ολάκερο το σύμπαν, ότι είσαι ένα τίποτα χωρίς τη θάλασσα ή τα πουλιά, θα δεις κάτι διαφορετικό να απλώνεται μπροστά σου».

8.11.12 – lifo

19


20 lifo – 8.11.12


Σάββατο

βράδυ στο Ο Σταύρος Διοσκουρίδης θέλει να μη μιλάμε μόνο για την παρακμή του κέντρου, γιατί όσο το κάνουμε αυτό, παραβλέπουμε πως μέρα με τη

κέντρο της

μέρα (ή, μάλλον, νύχτα με τη νύχτα) η συγκεκριμένη περιοχή γίνεται πάλι το πιο ζωντανό σημείο της πόλης.

πόλης φωτογραφιες: Στάθης Μαμαλάκης

Χαμeνοι για χρoνια στα πραγματικa προβλήματα της πόλης, αντιλαμβανόμασταν πως υπάρχουν κάποιες ώρες της ημέρας και της εβδομάδας που το κέντρο έσφυζε από ζωή, αλλά, από την άλλη, δεν μας έμεναν πολλές λέξεις για να μιλήσουμε για την «άνοιξη» της ψυχαγωγικής πλευράς του. Κι όμως, πολλές φορές δεν άκουγες την έκφραση «το κέντρο είναι κλειστό», αλλά το «κατεβαίνω στο κέντρο για ένα ποτό». Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, αν ζεις κιόλας μέσα στα όρια του ιστορικού τριγώνου, δεν είναι δα και δύσκολο να καταλάβεις πως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου η βουή του κέντρου διαμορφώνεται από ανθρώπινα γέλια και όχι από αγανακτισμένες κραυγές. Δεν χρειάζεται να λύσουμε κάποια μαθηματική εξίσωση για να βρούμε τις αιτίες που το κέντρο τραβά πάλι τον κόσμο τη νύχτα. Από εκεί που υπήρχε το Toy στην Καρύτση, το Seven Jokers στη Βουλής, το Magaze στην Αιόλου, τα τέσσερα μπαρ στην οδό Αβραμιώτου, στο Μοναστηράκι, και μερικά εστιατόρια και σουβλατζίδικα, σήμερα έχουμε δυο πιάτσες και αναρίθμητα ποτάδικα στα στενά. Το κλείσιμο πολλών καταστημάτων εξαιτίας της κρίσης, η πτώση των τιμών των ενοικίων, το πετυχημένο πείραμα του six d.o.g.s, η περίπτωση της Αγίας Ειρήνης, η προθυμία του Έλληνα να βγει απ’ το σπίτι, επιλέγοντας όμως, πλέον, μια ή δύο μέρες της εβδομάδας, που συνήθως είναι Παρασκευή και Σάββατο, οι καλές τιμές στα ποτά αλλά και η διαπίστωση ότι οι μοναδικές επιχειρήσεις που μπορούν

να «πιάσουν» αυτές τις μέρες είναι τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κάποιοι από τους λόγους. Αν προσθέσουμε σε αυτούς την εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αφαιρέσουμε, ταυτόχρονα, το πρόβλημα του πάρκινγκ, φτιάχνουμε αυτό το ανέμελα εκρηκτικό σκηνικό των βραδιών του τέλους της εβδομάδας. Το καλό και το κακό του κέντρου είναι ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα. Βρίσκεις τα πάντα και πρέπει να μπορείς να αντέχεις τα πάντα. Το μόνο που λείπει είναι κάποιο μαγαζί με ελληνική μουσική (μπορεί και όχι). Ξεκινάμε από την πλατεία Συντάγματος, εκεί στην αρχή της Καραγεώργη Σερβίας, όπου τα ακινητοποιημένα ταξί φτιάχνουν μια... πύλη, κλείνοντας τον δρόμο προς τη διασκέδαση και ανοίγοντάς τη μόνο υπό την πίεση των “επευφημιών” των άλλων οδηγών. Η Καραγεώργη Σερβίας είναι ο δρόμος που τελικά έχει τέσσερα ονόματα και τρελαίνει τα GPS (Περικλέους, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης). Παλιά, όταν συναντούσες τη Βουλής, πήγαινες μόνο προς το Seven Jokers. Πλέον, όμως, υπάρχει μονοπάτι και προς την άλλη πλευρά, αφού μέχρι το τέλος του δρόμου συναντάς πολλά μικρά στέκια που σερβίρουν από το πρωί καφέ. Συγκρατήστε το Oinoscent και το παραδοσιακό φαγητό της κυρίας Ευγενίας στη συμβολή με τη Ναυάρχου Νικοδήμου. Στην Περικλέους και Λέκκα συναντάμε ένα καινούργιο σουβλατζίδικο, το Νεοκλασσικό, που αν και υπολείπεται σε ντεκόρ, τα πάει καλύτερα στις γεύσεις και είναι ανοιχτό μέχρι 8.11.12 – lifo

21


Take FIVE

5

cocktails gin joint The Jake’s leg • 60 ml London Dry Gin • 20 ml φρέσκο λεμόνι • 15 ml σιρόπι μελιού • 10 ml γλυκό βερμούτ • 10 ml σιρόπι τζίντζερ •30 ml φασκόμηλο Σε ποτήρι του μαρτίνι χωρίς πάγο, με ένα φιλαράκι φασκόμηλο.

5

baba au rum R&B Crusta • Μπράντι • Παλαιωμένο ρούμι από την Τζαμάικα • Λικέρ πορτοκαλιού • Φρέσκο λάιμ • Αρωματικά bitter

πρόσωπα που θα συναντήσεις / Τον Στάθη τον Παντού. / Τον Ουαλό που βγάζει φωτιά από το στόμα και πίνει μια μπίρα από κάθε μπαρ. / Την καλλιτέχνιδα Μιντόρα. / Τον κύριο με τις άσπρες φαβορίτες, την τραγιάσκα, τις άσπρες κάλτσες και τη στεντόρεια φωνή που κατηγορεί τους όλους ότι είναι ασφαλίτες. / Την κυρία με το σκυλάκι που το λένε Καζού.

5

πράγματα που βρίσκεις το πρωί στα μέρη που βγαίνεις το βράδυ / Πραξιτέλους: Φωτιστικά, ηλεκτρολογικά, χαρτικά, σακούλες. / Θησέως: περιτυλίγματα, νάιλον, είδη ραπτικής, κομμωτήριο, κέντρο σπουδών. / Περικλέους: Μαξιλάρια, στρώματα, υφάσματα, κορνίζες, κοσμήματα, ρούχα. / Αιόλου: Φτηνά βρακιά, πετσέτες, παπλώματα, κουζινικά, ρούχα. / Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Φυτά, είδη κήπου, υφάσματα, τη βιβλιοθήκη του Πολιτικού της Νομικής, μαξιλάρια, σεντόνια.

22 lifo – 8.11.12

Σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι του κρασιού με ζαχαρωμένη κρούστα από πορτοκάλι στο χείλος.

αργά. Η Λέκκα έκανε ένα μικρό «μπαμ» στην περιοχή τα δύο τελευταία χρόνια, όταν στην παλιά καραβάνα, το Capu, ήρθαν και προστέθηκαν στις στοές η Αμπάριζα, το Huge και το O, που έχουν φτιάξει τη δική τους γειτονιά. Για φαγητό, τα μεσημέρια θα βρείτε πολύ καλό ψάρι στον Τριαντάφυλλο. Από την άλλη πλευρά, στο αριστερό μας χέρι, παίρνω ένα παγωτό cheesecake από τα Haagen Dazs που άνοιξαν πριν από λίγο καιρό στην οδό Διομείας, προσπερνώ το ποδήλατο με τον μοναστηριακό βασιλικό έξω από το Sabor και χώνομαι στη Θησέως. Από τη μια πλευρά άδεια, από την άλλη κοσμοπλημμύρα. Ό,τι δεν κατάφερε το Hippo στον πεζόδρομο, το κατάφερε και με το παραπάνω το success story της περιόδου που ακούει στο όνομα Drunk Sinatra. O Θοδωρής κάθεται απέξω, κερνάει μια καινούργια μάρκα βότκα και δείχνει και αυτός να παραξενεύεται με την επιτυχία του μαγαζιού. «10 με 2 δεν μπορείς να περάσεις. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο τα Σαββατοκύριακα». Απέναντι, στην κρεπερί της Κολοκοτρώνη κόσμος τελειώνει νωρίς το βράδυ του με τυρί και μαγιονέζα. Πίσω, στην Περικλέους, κόσμος φεύγει από το Φίλεμα στη γωνία με Ρόμβης και κόσμος πάει προς το Baba au rum για κοκτέιλ και για να δει για μια ακόμη φορά το κλειστό POP (ακούγεται ότι όπου να ‘ναι ξανανοίγει, με άλλο όνομα και άλλη ιδιοκτησία). Από την άλλη πλευρά, ατενίζοντας από την οδό Φωκίωνος το πίσω μέρος της πλατείας Μητροπόλεως, τα τραπεζάκια στο Heteroclito είναι γεμάτα από Έλληνες και ξένους που κρατούν στο χέρι ένα ποτήρι κρασί. Το Υπερωκεάνιο άνοιξε πριν από το καλο-

καίρι και είναι ο απόλυτος συνδυασμός αυτής της περιώνυμης εναλλακτικής διασκέδασης. Στη στοά μέσα τσίπουρο και μεζές και από πάνω, στον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας που σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε νησιώτικη αυλή το 2046, λειτουργεί ένα μπαρ. Ποδήλατα ανακατεμένα με σκαμπό, μουστάκια με φράντζες, φοιτήτριες που παλεύουν ν’ αναδείξουν την indie ταυτότητά τους και αυτοί που θέλουν να πιουν πολύ και να μην πληρώσουν πολλά. Η βόλτα συνεχίζεται στα δεξιά, όπου βρίσκουμε την πόρτα του εξεζητημένου Faust, ενώ επιβλητικό στέκεται δίπλα του ένα καμένο κτίριο (τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα μιας Κυριακής και ο θρύλος λέει πως ήταν εμπρησμός επειδή ο ιδιοκτήτης αρνιόταν να το δώσει σε κάποιον που ήθελε να το κάνει μπαρ). Αθηναΐδος πια και Καλαμιώτου, στ’ αριστερά, τη θέα προς την Καπνικαρέα κρύβει το Απεριτίφ, που ανεβαίνει πολύ τελευταία. Από την άλλη, τα τραπέζια του Μελίλωτου αδειάζουν και η μπάρα του Dude γεμίζει. Κλειστά καταστήματα με υφάσματα και φτάσαμε στην Αγία Ειρήνη. Στο Zaf γίνεται ένα πάρτι από γιάπηδες της κρίσης που ξεδίνουν με disco και στο καινούργιο Osterman συναντάω τα κορίτσια από τον «Γαστρονόμο», απόκληρους αντρικών περιοδικών και πολλούς άλλους (σαν και μένα) που πρέπει να περάσουν από το νέο στέκι της πόλης που έχει βγάλει 1.000.000 φορές φωτογραφίες στο Instagram o Βαλλάτος για να έχουν άποψη. Αν το συγκεκριμένο μαγαζί το πετυχαίναμε σε κάποιο στενό της Νέας Υόρκης, πιθανότατα θα λιποθυμούσαμε αντικρίζοντας τη διακόσμησή του, στην Αθήνα, όμως, ο φθόνος μας

κάνει να το θεωρούμε συνηθισμένο. Ο μπάρμαν κερνάει ένα σφηνάκι με βότκα (πάλι) που το συνοδεύει με μια φέτα λεμονιού, περιχυμένη με ρούμι και σιρόπι ζάχαρης. Είναι μετά τις δύο τα μεσάνυχτα και στην πλατεία Αγίας Ειρήνης τα πρόσωπα έχουν ροδοκοκκινίσει, αναζητώντας με ανησυχία τον επόμενο προορισμό. Στο Mama Roux μαζεύουν τα τραπέζια κι ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Μεθυσμένοι και άστεγοι συναντιούνται στην Αιόλου. Υπάρχει ένα σημείο στην Πραξιτέλους όπου πρέπει να έχεις υπερηρωική ακοή για να καταφέρεις να ξεχωρίσεις από πού έρχεται ο ήχος που ακούς. Είναι οι Untitled στο Key (που παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο), είναι ο Jeff στο Praxitelous (που επιμένει να έχει φτηνά ποτά) ή είναι το Χοροστάσιο στη Σκουλενίου, που μετά από χρόνια απουσίας είναι και πάλι κοντά μας; Κορίτσια βγαλμένα από το Juno συζητάνε έξω από το Key και αγόρια που μοιάζουν να ήρθαν μόλις από αντιρατσιστική πορεία μετατρέπουν τα συνθήματα σε φλερτ στο Praxitelous. Στη γωνία με τη Λεωχάρους ένας αστυνομικός κάθεται κάτω από πινακίδες με τεράστιες μπουγάτσες του Λαζαρίδη. Λίγο πιο πάνω ξενυχτάνε τα καλαμάκια «Στη Σχάρα» με ένα ευρώ και δίπλα το σκοτεινό Knox, που μέχρι στιγμής δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα από τον προκάτοχό του. Περιοδικά μόδας κρέμονται στη «βιτρίνα» του Kiosk, μοντέλα που λες ότι ξεπήδησαν από τις σελίδες του «Dapper Dan» κάθονται στο αυτοσχέδιο παγκάκι και το «Κορμί» μετράει τα ρέστα. Φτάσαμε στο σταυροδρόμι, εκεί που ενώνεται η Πραξιτέλους με τη Λέκκα και την

42 Anejo Highball • 35 ml Bacardi 8 ετών • 10 ml lime • 15 ml Orange • Curacao • 2 σταγόνες Angostura Bitters • Ginger Beer Σε ποτήρι highball, με πάγο και φέτα πορτοκαλιού.

komma bar Bronx • 2 μέρη Τζιν • ½ dry βερμούτ • ½ γλυκό βερμούτ • 1 μέρος φρέσκος • χυμός πορτοκαλιού Χτυπάμε σε σέικερ με πάγο και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι (χωρίς τον πάγο).

use Daquiri • Θρυμματισμένος πάγος • Χυμός από δύο λάιμ • Λάιμ κομμένο σε στρογγυλές φέτες • 1 κουταλάκι σιρόπι ζάχαρης • 3 μέρη λευκό ρούμι Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι του κοκτέιλ με θρυμματισμένο πάγο και μία φέτα λάιμ.


Κολοκοτρώνη, στο κέντρο του κέντρου. Η Καρύτση δεν έχασε καθόλου από την άνοδο της Αγίας Ειρήνης. Αντίθετα εδραιώθηκε, απαλλαγμένη πια από το βάρος του μονοπωλίου. Το Pairidaeza, η Μπρίζα, το Gin Joint και το Black Duck στη μία όχθη, το Use, η Κατερίνα, το Toy, το Comme il faut και το Blink συγκεντρώνουν όλες τις φυλές. Μια εσάνς από άρωμα σφολιάτας στους Μερακλήδες και δυο-τρία ακροβατικά για να αποφύγουμε τα σταθμευμένα ταξί και να τσουλήσουμε προς την Κολοκοτρώνη. Χαμός! Το χαλαρό 9, που τραβάει κρασί και κουβέντα, και το Barely Cargo, με μπίρα (από €2,50), κότσι και μίνι μπιφτέκια. Τα κόκκινα παράθυρα του Music Βox, που μερικές φορές δεν κλείνει ποτέ, το Monk και η στοά του Bartessera, που βρίσκει πάλι την αίγλη του. Κατηφορίζοντας, η αυτοκρατορία του Booze καλά κρατεί σε ένα δαιδαλώδες κτίριο που, όπου και να γυρίσεις, θα βρεις μια έκπληξη. Πάλι πίσω στην Αιόλου. Άλλοι φεύγουν για Ψυρρή, άλλοι πάνε προς Komma στη Μαυροκορδάτου. Πολλοί, σαν μαγνητισμένοι, κατεβαίνουν στο six d.o.g.s. H πόρτα του κήπου έχει κλείσει και μια μεγάλη παρέα που συναντιέται μόνο τα βράδια και δεν έχει πιει ποτέ έναν καφέ στο φως της ημέρας μαζεύεται στο άβατο της Αβραμιώτου και πρωταγωνιστεί σε σκηνές που όλοι τις θυμούνται, αλλά κανείς δεν μιλάει γι’ αυτές. Είναι πολλά, άλλωστε, τα παιδιά που κυκλοφορούν το πρωί στο κέντρο και δεν πάνε στη δουλειά τους, αλλά σπίτι τους για να ξεκουραστούν πια από τα δύσκολα και «μακρά» Σαββατοκύριακα.

5+1 πιάτα

5

σουβλάκια για τη λιγούρα / Πίτα καλαμάκι χοιρινό με πολύ γιαούρτι και καυτερή πιπεριά στον Κώστα, στη γωνία Μητροπόλεως και Πεντέλης. / Μερίδα μπιφτέκια με την κόκκινη σάλτσα το μεσημέρι στον Κώστα, στην Αγία Ειρήνη. / Καλαμάκι από μπούτι κοτόπουλο στο Meatropoleos, στην αρχή της Μητροπόλεως. / Γύρος κοτόπουλο σε πίτα σικάλεως στην οδό Λέκκα, στο Νεοκλασσικό. / Πίτα με κεμπάπ στα σουβλάκια της οδού Ρόμβης.

Κeντρο και την Τρiτη

H πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων «Βγαίνουμε Αθήνα» διανύει τη δεύτερη περίοδό της και η LifO έψαξε, ρώτησε κι έμαθε αν και κατά πόσο βοηθάει στην τόνωση της εστίασης και της διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας. Από τον Βασίλη Καψάσκη Η εμπορική κίνηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μειώθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Για να μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό αυτό φαινόμενο, ο Δήμος Αθηναίων επέλεξε μια φαινομενικά «νεκρή» ημέρα, όπως η Τρίτη, για να «ξαναζωντανέψει» το κέντρο. «Η επιλογή της Τρίτης έγινε γιατί θέλαμε να είναι ανοιχτά και τα εμπορικά μαγαζιά. Να δώσουμε μια αφορμή στον Αθηναίο που θα βγει να πάει και σε κάποιο εμπορικό να ψωνίσει. Και η Τρίτη είναι γενικά μια δύσκολη μέρα, γιατί όλοι μας θα βγούμε Παρασκευή, Σάββατο, αλλά δεν βγαίνουμε εύκολα την Τρίτη», δηλώνει στη LifO η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εύα Κοντοσταθάκου. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις ορισμένων καταστηματαρχών και τη μικρή συμμετοχή στην πρώτη φάση του προγράμματος, φαίνεται πως η δημοτική πρωτοβουλία αποδίδει καρπούς. Στη δεύτερη φάση της, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, τα συνεργαζόμενα καταστήματα έφτασαν τα 70, ενώ αρκετοί από τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους των μπαρ, των εστιατορίων

και των καφέ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία διαπιστώνουν μια αύξηση στην πληρότητα και στις κρατήσεις της Τρίτης, που κυμαίνεται από 10% έως 50%. «Μαγαζιά που συμμετέχουν μας είπαν ότι δέχονται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα για την Τρίτη, ότι έχει αυξηθεί η κίνησή τους, ότι πάνε και ζητάνε το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, ενώ κάποιοι άλλοι που δεν το γνωρίζουν, όταν ενημερωθούν, το αντιμετωπίζουν πάρα πολύ θετικά και βλέπω ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ αυξάνεται όλο αυτό», προσθέτει η κ. Κοντοσταθάκου. Η ανταπόκριση του αθηναϊκού κοινού στη δημοτική αυτή πρωτοβουλία είναι σημαντική και στον Δήμο σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προσθέσουν μία ακόμη ημέρα, ενώ συζητούν ήδη με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών την περίπτωση να μπει μια έκπτωση στα εμπορικά μαγαζιά κάθε Τρίτη.

Για να ενημερωθείτε για τις τιμέςκαι τα μαγαζιά που συμμετέχουν ή να δηλώσετε συμμετοχή επισκεφθείτε το: www.cityofathens.gr

Επιλέξτε το SWAROVSKI κολιέ που θα αναδείξει τη γοητεία σας μόνο με €50 και αισθανθείτε βασίλισσα με την υπογραφή του πιο αστραφτερού οίκου!

Η προσφορά ισχύει από 8 Νοεμβρίου έως και 17 Νοεμβρίου 2012

/ Σνίτσελ με κοτόπουλο, σουσάμι, πατάτες τηγανητές και φρέσκια μαγιονέζα στον Μελίλωτο. / Μπαρμπούνια τηγανητά με χόρτα το μεσημέρι στη Μινιατούρα, στη Ρόμβης. / Ποικιλία με σασίμι (Sashimi Kaze) στο Furin Kazan, στην οδό Απόλλωνος. / Μπιφτέκια με πατάτες στην ταράτσα του πρώτου μεγάλου κτιρίου στην Καραγεώργη Σερβίας. / Σούπερ Μπουρίτο με κοτόπουλο στο Mama Roux. / Μοσχαρίσια μπριζόλα στην οδό Βασιλικής.

H

ομορφιά είναι αξία ανεκτίμητη. Εμείς οι γυναίκες το γνωρίζουμε καλά. Θέλουμε να λάμπουμε και να γοητεύουμε. Θέλουμε να νιώθουμε σαν βασίλισσες, οι απόλυτες fashion queens. Η μαγική πινελιά στην εμφάνισή μας από τη Swarovski μας το εξασφαλίζει. Για τον μήνα Νοέμβριο η Swarovski φροντίζει για τις λαμπερές εμφανίσεις σας μέσα από την πλούσια γκάμα προσιτών κοσμημάτων της που εντυπωσιάζουν, γοητεύουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητά σας. Δέκα διαφορετικά, μοντέρνα, πολύχρωμα και νεανικά κολιέ Swarovski της συλλογής «Kingdom of Jewels» υπόσχονται να σας αιχμαλωτίσουν με τη λάμψη τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τη γοητεία σας. Αποδεχτείτε την πρόκληση να παραδοθείτε στη μαγεία τους και από τις 8 έως τις 17 Νοεμβρίου «ταξιδέψτε» μαζί με τη Swarovski στο βασίλειο των λαμπερών κολιέ της, που διατίθενται στην ειδική μοναδική τιμή των €50! Χαρίστε στον εαυτό σας τη λάμψη των κρυστάλλων Swarovski, νιώστε μοναδικά κομψή στις εμφανίσει σας και γίνετε η απόλυτη fashion queen στο σαγηνευτικό βασίλειο της μόδας.

www.swarovski.com 8.11.12 – lifo

23


Τα αγαπημενα μας της περιοχης

Οδηγός με τα καταστήματα που τραβούν την προσοχή 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρ

42

aμπάριζα

αφεντούλης

αvocado

γαραφασ

Κολοκοτρώνη 3, 6948 242455

Λέκκα 14, 210 3257644

Νίκης 30, 210 3237878

Το πλέον κοσμοπολίτικο μπαρ του κέντρου – να φανταστείς ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους του. Μια από τις καλύτερες λίστες με ευφάνταστα κοκτέιλ.

Ευρωπαϊκός αέρας σε έναν μικρό, αλλά άψογα διαμορφωμένο χώρο, όπου κυριαρχεί το ξύλο. Εξαιρετική μπάρα.

Πλατεία Αγ. Ειρήνης & Σκουζέ 2, 210 3223220

Νίκης & Ξενοφώντος 4, 210 3231490

huge

θρούμπι

Λέκκα 10, 211 0145804

Πλατεία Αγ. Ειρήνης, 210 3230928

Λιλιπούτειο μπαρ με πανέμορφη κάβα. Τον χειμώνα, αν καταφέρεις να χωρέσεις μέσα στα 10 τ.μ. της επιφάνειάς του, θα περάσεις εγγυημένα καλά. Στις ζεστές μέρες υπάρχει «ιδιωτική» στοά ακριβώς απέξω.

Arty διαθέσεις στο αδερφάκι του ομώνυμου μπαρ των Σπετσών με πίνακες στους τοίχους, ως εναλλακτικός εκθεσιακός χώρος. Από νωρίς το πρωί για καφέ και τσιμπολόγημα.

Κατάστημα με φυτά και είδη για την περιποίηση του κήπου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Πιθανότατα ο πιο εξυπηρετικός μαγαζάτορας που υπάρχει στον πλανήτη Γη.

Το μοναδικό πλήρως χορτοφαγικό caféεστιατόριο της πόλης. Θα βρεις εξωτικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, φρέσκες σαλάτες και σούπες και χορτοφαγικά πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο και την Ανατολή.

κάβα ματσούκας

κολοκοτρώνη 9

Απόλλωνος 6, Σύνταγμα, 210 3233604

Κολοκοτρώνη 9, 210 3232795

Εκτός από ποτά, μεγάλη ποικιλία σε φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς, γλυκά και ζαχαρώδη προϊόντα.

Στέκι για όλη την ημέρα, από το πρωί για καφέ και μικρά πιάτα ως αργά το βράδυ. Hint: Περάστε μια βόλτα από το πριβέ δωμάτιο του πρώτου ορόφου.

Το μεγάλο μανάβικο της γειτονιάς. Προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα – κάθε αγορά συνοδεύεται με πολιτική ανάλυση.

comme il faux bar

drunk sinatra

eκδόσεις πόλις

πλατεία Καρύτση 6, 210 3314004

Θησέως 16, 210 3313733

Αιόλου 33, 210 3643382

Ολοκαίνουργια άφιξη στην πλατεία Καρύτση. Μικρό, ζεστό και ανθρώπινο. Υπόσχεται φρέσκο μουσικό στίγμα στην πλατεία και αφιερώματα σε μουσικά κινήματα.

Το νέο σημείο αναφοράς για χίπστερ και «τρέντι φατσούλες». Το αδιαχώρητο κάθε μέρα της εβδομάδας.

Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, ανοικτά κάθε μέρα, και το Σάββατο.

κey

κiosk

κomma

μama roux

Πραξιτέλους 37, 210 3230380

Πραξιτέλους 4

Μαυροκορδάτου 6, 213 0238555

Αιόλου 48, 213 0048382

Μεταφέρει το στυλ και την ατμόσφαιρα του ιστορικού κέντρου λίγο παραδίπλα, στις «παρυφές» των Εξαρχείων. ΔΝΤ friendly (€5 το ποτό) και δυνατό line-up από τους καλύτερους DJs της πόλης.

Πολύχρωμο εστιατόριο, και ως προς τη διακόσμηση αλλά και ως προς τους θαμώνες του. Γεύσεις από διάφορες μεριές του μικρού πλανήτη μας.

«Δραστήριο» μπαρ με περιοδικές εκθέσεις, μπαζάρ κ.λπ. Ιδανικό και για καφέ και φαγητό από το πρωί. Το βράδυ θ’ ακούσεις την καλύτερη μουσική στην περιοχή.

Περίπτερο στην οδό Πραξιτέλους. Πολύ καλά ενημερωμένο όσον αφορά τα ξένα περιοδικά. Ξενυχτά και σας περιμένει.

osterman

πνύκα

pairidaeza

pauls sarz

praxitelous

seven jokers

six d.o.g.s

tailor made

Πλατεία Αγ. Ειρήνης, 210 3243331

Πετράκη 24, 210 7251941

Παρνασσού 3, 210 3210233

Μαυροκορδάτου 4, 210 3814144

Πραξιτέλους 33, 210 3224649

Βουλής 7, 210 3219225

Αβραμιώτου 6-8, 210 3210510

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, 213 0049845

Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πλατεία Αγ. Ειρήνης, που η φήμη του εξαπλώθηκε κυριολεκτικά εν μια νυκτί, από στόμα σε στόμα. Νεοϋορκέζικο feeling σε ένα παλιό υφασματοποιείο.

Φούρνος στην οδό Πετράκη. Τα καρβέλια του είναι από τα μοναδικά στην πόλη που φτιάχνονται με προζύμι.

Κάτι ανάμεσα σε λονδρέζικο μπαρ και γαλλικό μπιστρό. Χειροποίητες πίτες και πιάτο ημέρας το πρωί, μαύρα ακούσματα το βράδυ.

Στο μικρό κοσμηματοπωλείο του πεζόδρομου της Μαυροκορδάτου θα βρείτε αποκλειστικές συλλογές sentimental κοσμημάτων, επηρεασμένες από τα memorials και τα mournings του 19ου αι.

H καλύτερη ελληνική εκδοχή ενός dive bar. Το καλοκαίρι κερδίζει πόντους με τα τραπεζάκια και τα σκαμπό στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας.

Διαχρονικό στέκι με μπουρλέσκ διακόσμηση και γοητεία. Αργά το βράδυ συγκεντρώνει όλες τις φυλές της πόλης.

Η πλέον δημιουργική από τις δημιουργικές ομάδες της πόλης, έχει καταφέρει να μετατρέψει τα πάλαι ποτέ τέσσερα μπαρ της Αβραμιώτου σε έναν ενιαίο χώρο που έχει κάνει όνομα στην Ευρώπη. Τα καλύτερα, με διαφορά, events της πόλης.

Υπέροχο νεοκλασικό του Τσίλερ απέξω, πανέμορφο καφέ-μπαρ από μέσα. Ξακουστό για τον καλοψημένο καφέ του και την ιδιαίτερη διακόσμη, με τραπέζιαραπτομηχανές κ.λπ.

24 lifo – 8.11.12


ρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο Από τον Δημήτρη Κυριαζή faust

gulluoglou

heteroclito

Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 210 3234095

Νίκης 10, 210 3213959

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, 210 3239406

Αίσθηση «πειραγμένου» καμπαρέ των αρχών του 20ού αιώνα, με ανάλογη μουσική και προσωπικό. Στην υπερυψωμένη σκηνή θα συναντήσετε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κάθε εβδομάδα.

Ζαχαροπλαστείο στην οδό Νίκης με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τα συνηθισμένα σιροπιαστά, έχει καταπληκτικό παγωτό και μεθυστικό τσουρέκι.

Στο Heteroclito το κρασί είναι πολιτισμός, γνώση και προσιτή απόλαυση. Ρωτήστε τη Μαντλέν και τη Χρυσούλα για τις καλύτερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και δοκιμάστε τες πολύ πριν γίνουν ευρέως γνωστές.

magaze

oμικρον

oinoscent

Αιόλου 33, 210 3243740

Λέκκα 12, 210 3222559

Βουλής 44Α 210 3229374

Από τα πρώτα μαγαζιά στην πλατεία Αγ. Ειρήνης, πολλά χρόνια πριν η πλατεία γίνει αυτό που είναι τώρα. Ιδανικό για business lunch.

Πολύ έξυπνα στημένο μπαρ στο τέλος του πεζόδρομου της Λέκκα. Τραπέζια από παλέτες και φωτιστικά από τενεκέδες είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.

Από τα πλέον ενημερωμένα wine bars, με τις καλύτερες ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα αλλά και ιδιαίτερες ποικιλίες από αξιόλογους, μικρούς παραγωγούς. Μη χάσετε τις γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις κρασιών που διοργανώνει.

toy

yπερωκεάνιο

φίλεμα

Καρύτση 10, 210 3311555

Περικλέους 46, 210 3234945

Ρόμβης 16, 210 3250222

Το μπαρ-ορισμός της πλατείας Καρύτση. Μικρό, με σκαμπό έξω, καλή, εναλλακτική μουσική, πολυσυλλεκτική πελατεία.

Μοντέρνο καφενείο στο Σύνταγμα με πανέμορφη ταράτσα, καλό τσίπουρο, ωραίους μεζέδες και οικονομικές τιμές. Ένας συνδυασμός που έλειπε από την περιοχή.

Αυθεντικό μεζεδοπωλείο με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του είδους. Δυο διαφορετικοί χώροι, αντικριστά ο ένας στον άλλον.

5

στιγμές 5 μαγαζιά 5 τραγούδια / 21:15 Osterman The Black Heart Procession A cry for love / 23:00 Use George Nikas Bitter Taste / 00:30 Bartessera Danger Mouse & Sparklehorse Little Girl (with Julian Casablancas) / 02:00 Key Human League Things that dreams are made of / 04:00 six d.o.g.s Zombi Sapphire

5

απαραίτητα applications / Taxi Beat για να είσαι ήσυχος με την επιστροφή. / Instagram για να βλέπουν οι άλλοι τι κάνεις. / Shazam για να μην πρήζεις τον DJ για το κάθε κομμάτι. / Apergies για να ξέρεις πότε θα μπεις και πότε θα βγεις. / Athens book: βενζινάδικα, φαρμακεία, κάβες.

8.11.12 – lifo

25


από τon γιώργο καρουζάκη

οιAθηναίοι

Έχει μεταφέρει σε μάρμαρο τα αγάλματα του Τρικούπη και του Βενιζέλου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς και σήμερα βρίσκονται έξω από τη Βουλή. Το μόνο δικό του έργο είναι ένα μνημείο που έχει κάνει για μια οικογένεια στο Α’ Νεκροταφείο. Είναι τρεις άγγελοι πάνω σ’ ένα καράβι. Μοιάζει λιγάκι σαν Ρώσικη Πρωτοπορία. Δούλευα από μικρός με τον μπαμπά μου. Έτσι, ξεκίνησα να μαθαίνω σχέδιο από τη Γ’ Γυμνασίου για να δώσω στη Σχολή Καλών Τεχνών.

q Στη Σχολή Καλών Τεχνών βρέθηκα στο εργαστήριο του Κοκκινίδη. Στο τρίτο έτος άρχισα από μόνος μου να κάνω φωτογραφία. Ο Κοκκινίδης μού είπε ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει τα έργα που έκανα κι έτσι άρχισα να τα δείχνω στο εργαστήριο του Λάππα.

q Το 1996 συμμετείχα στην έκθεση «Spring Collection» του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Την ίδια χρονιά έφυγα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη. Ένιωθα πολύ δυσάρεστα στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα. Πριν φτάσω στη Νέα Υόρκη, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι υπήρχε μια πόλη όπου περπατούσαν τυφλοί άνθρωποι στον δρόμο και το λεωφορείο μπορούσε να περιμένει υπομονετικά να μπει ένας άνθρωπος με αναπηρικό καροτσάκι και όλοι να είναι χαρούμενοι στην αναμονή. Τον πρώτο χρόνο πήγαινα στο Metropolitan Museum κάθε μέρα και επειδή δεν είχα χρήματα, έτρωγα συνεχώς μακαρόνια με λάδι και λεμόνι. Τα μαγείρευα στο εργαστήριό μου, μέσα στη Σχολή.

q Το 2001, όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, έπαθα σοκ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβη. Μετά ξεκίνησε η εθνικιστική παράνοια των Αμερικάνων, ο πόλεμος στο Ιράκ και αυτή η τραγική κατάσταση. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ξύπνησα ένα πρωί με την επιθυμία να πάω στην Ινδία. Δεν ήξερα καλά-καλά πού βρίσκεται. Την ίδια μέρα πήγα στην Πρεσβεία της Ινδίας για να βγάλω βίζα. Ήταν μια παλιομοδίτικη αίθουσα με χαμηλά φώτα κοντά στην 5η Λεωφόρο. Περίμενα στην ουρά, το πάτωμα ήταν πολύ γυαλιστερό και δυο μικρά παιδάκια από την Ινδία, που τα είχε αφήσει ελεύθερα η μαμά τους, είχαν ξαπλώσει στο πάτωμα και «κολυμπούσαν» σαν βατραχάκια. Τότε σκέφτηκα: «Πρέπει να έχει ενδιαφέρον η Ινδία».

q Όταν έφτασα στο Νέο Δελχί, είπα: «Τεράστιο λάθος. Φεύγω αμέσως». Μου φάνηκε χάλια, φρίκη. Με τρόμαξε η πόλη, όπως τρομάζει όλους που πάνε πρώτη φορά. Χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο μου ζητούσαν λεφτά. Υπάρχει μια σύγχυση και μια εντελώς άλλη γλώσσα επικοινωνίας, την οποία, αρχικά, δεν καταλαβαίνεις. Έμεινα σε ένα πολύ μικρό guest house στην κεντρική αγορά. Το ίδιο βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με ξύπνησε μια μουσική που παιζόταν ζωντανά στον δρόμο. Η μουσική, όπως και όλοι οι θόρυβοι του δρόμου, «έμπαινε» στο δωμάτιο από τα μεγάλα κενά που υπήρχαν ψηλά στους τοίχους του δωματίου για να αερίζεται. Αυτή η μουσική, που την ήξερα από τη Νέα Υόρκη, ήταν η αφορμή για να μη φύγω αμέσως από τη χώρα. Το ταξίδι μου ξεκίνησε την επόμενη μέρα.

q Διαβάζοντας τη Μαχαμπαράτα, νομίζω ότι έμαθα κάποια πράγματα για τον Ινδουισμό. Είχα υπαρξιακά ερωτήματα από μικρός και νομίζω ότι βρήκα κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις στις φανταστικές αφηγήσεις που διάβαζα στα βιβλία του Ινδουισμού. Κατάλαβα ότι υπήρχε ένα αρχαίο σύστημα σκέψης που υποστήριζε τις ιδέες που είχα μικρότερος. Το ότι ένα ποτάμι μπορεί να είναι θεότητα μού φαίνεται πολύ λογικό ή όσα λέει σήμερα και η επιστήμη για την πραγματικότητα, η οποία μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτή που ξέρουμε.

q Όταν έφτασα στο Βαρανάσι τα πάντα μου φαίνονταν εξωφρενικά: ο κόσμος που κολυμπούσε στον Γάγγη, η καύση των νεκρών. Αν και ένιωθα ότι βρισκόμουν σε έναν τόπο μυστηρίου, κάτι με τρόμαζε πολύ. Είχα φρικάρει. Ύστερα από έναν χρόνο, επέστρεψα. Άρχισα να κολυμπάω στον Γάγγη καθημερινά. Κάθε φορά που έμπαινα έκανα προσευχές να μην κολλήσω καμιά αρρώστια. Τελικά, δεν έπαθα τίποτα. Κάποιες φορές έβλεπες να επιπλέει κοντά σου κάποιο πτώμα. Το πτώμα το μυρίζεις από πολύ μακριά, οπότε δεν γίνεται να πέσεις πάνω του. Απλώς κολυμπάς σε αντίθετη κατεύθυνση και το προσπερνάς. Πολλοί άνθρωποι πάνε εκεί για να πεθάνουν. Το ενδιαφέρον, όμως, του τόπου και η ιερότητά του βρίσκονται στο γεγονός ότι ήταν ιερός πολύ πριν ο Σίβα αποφασίσει να ζήσει εκεί.

q Εκεί κατάλαβα ότι τα όρια της λογικής δεν είναι ακριβώς τόσο στενά όσο τα φανταζόμαστε. Ότι η πνευματικότητα είναι αυτή που υπερβαίνει τη λογική και ότι αυτό που πιστεύεις φτάνει να μεταμορφώσει ένα υλικό σε κάτι άλλο, που λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει: το να κολυμπάς, για παράδειγμα, σε ένα ποτάμι που υποτίθεται ότι είναι βρόμικο και να νιώθεις συγκλονιστικά. Τότε κατάλαβα ότι αυτή η εμπειρία σχετίζεται και με την τέχνη, όταν νιώθεις ή πιστεύεις ότι τα χρώματα σε έναν πίνακα μπορούν μέσω του πνεύματος να συνδυαστούν για να δημιουργηθεί κάτι.

q Έψαχνα να βρω έναν τρόπο να κάνω ένα έργο που θα μπορούσε να σχολιάσει τις ιδέες και τις σκέψεις που είχαν δημιουργηθεί από την παραμονή μου στο Βαρανάσι. Κάποια στιγμή ζήτησα από ορισμένους ανθρώπους να συμβάλουν στη δημιουργία ενός έργου με ένα μικρό ποσό. Αυτοί θα ήταν παραλήπτες των έργων που θα έφτιαχνα ταξιδεύοντας, χωρίς δικό μου όχημα, από την Αθήνα στο Βαρανάσι.

q Στο πρώτο ταξίδι ήταν δέκα οι παραλήπτες. Ήθελα να δω πώς κάτι πολύ ευτελές και ασήμαντο, που δεν κοστίζει πολλά χρήματα, μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρον. Πώς μπορεί, επίσης, το εργαστήριο του καλλιτέχνη να μην είναι στο σπίτι του, αλλά κάπου έξω. Τραβούσα με μια αναλογική κάμερα φωτογραφίες, μικρές λεπτομέρειες του ταξιδιού, τις τύπωνα σε φωτοτυπίες και τις έστελνα. Ταξίδευα με λεωφορεία και τρένα. Περνούσα όλη τη μέρα μιλώντας με διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν ένιωσα ποτέ μοναξιά.

q Το 2007 ξεκίνησα ένα ανάλογο ταξίδι και στην Αθήνα, που ήταν ψυχικά επίπονο. Τότε ένιωθα ότι η Αθήνα βρισκόταν σε ένα είδος πνευματικής κόλασης, σαν να μπαίναμε στην κόλαση και ότι θα ακολουθούσε μια εξέλιξη φθοράς και διάλυσης. Δεν φανταζόμουνα ποτέ πού θα φτάναμε. Ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι αντανάκλαση του πνεύματός μας. Οι πυρκαγιές στα δάση, η αδιαφορία της πολιτείας, η διαφθορά, όλα έμοιαζαν τότε σε μένα σαν φυσικό αποτέλεσμα κάποιας πνευματικής σήψης. Όλα όσα ζούμε αυτήν τη στιγμή συνδέονται, επίσης, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ύλη, τα λεφτά, και μοιάζουν με τα προσεχώς της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Αλέξανδρος Γεωργίου

Εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει στο Παγκράτι. Όποτε έπεφτε να κολυμπήσει στον Γάγγη, έκανε την προσευχή του να μην κολλήσει καμιά αρρώστια. Τελικά, δεν έπαθε τίποτα. 26 lifo – 1.11.12

q Ο μπαμπάς μου είναι μαρμαρογλύπτης.

Info Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει έως τις 13 Ιανουαρίου 2013 την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «Χωρίς δικό μου όχημα I-V», η οποία προέκυψε από το ταξίδι που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005: ένα ταξίδι διά ξηράς από την Ελλάδα προς την Ινδία, περνώντας από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν. Στα ταξίδια του ο Γεωργίου έχει «συνοδοιπόρους» του ορισμένους ανθρώπους, στους οποίους στέλνει ταχυδρομικώς το υλικό που συλλέγει και δημιουργεί: χειροποίητες κάρτες, φωτογραφίες στις οποίες επεμβαίνει ζωγραφικά, ασπρόμαυρες επιζωγραφισμένες φωτοτυπίες, CDs με μουσική, ταινίες, βιβλία, ποιήματα κ.ά. Μέσα από το υλικό αυτό, το οποίο συνοδεύεται από συναρπαστικά και αποκαλυπτικά κείμενα, μεταφέρει στους αναγνώστες του τις προσωπικές του περιπέτειες, που τον ακολουθούν πνευματικά στο διαπολιτισμικό αυτό ταξίδι. ΕΜΣΤ, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης. www.emst.gr


Ντάκα. Ταξίδι από Βαρανάσι προς Όκλαντ. Ο Αλέξανδρος Γεωργίου φτιάχνει τα έργα του στα μέρη όπου διαμένει. Φωτογραφία του καλλιτέχνη.


ΤheGoodLifo

Market Research

Vodafone CU

Νέο concept για τα καταστήματα

ΒΕΝΕΤΗ

Και ήρθε αυτή η μία και μόνο λέξη από ένα νεανικό προϊόν, το Vodafone CU και –ω του θαύματος– είδα τη «μεγάλη εικόνα» να σχηματίζεται μπροστά μου. Restart. Επανεκκίνηση. Νέα αρχή. Νέα αντίληψη

Το νέο concept με τα δύο premium καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ 1948 ξεκινάει από την Κηφισιά και περιλαμβάνει το ψήσιμο αρτοσκευασμάτων σε ανοικτούς ξυλόφουρνους και την πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων αρτοποιίας. Πέρα από την υψηλή τους αισθητική, τα νέα καταστήματα προσφέρουν, σε ανταγωνιστικές τιμές, ολοκληρωμένες προτάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή όλη την ημέρα, όπως πρωινό, πλούσιες ποικιλίες καφέ, επώνυμα γλυκά της γαλλικής και της ιταλικής ζαχαροπλαστικής, με τη σειρά CHRISTIANO V να ξεχωρίζει, αλλά και σπιτικό φαγητό του τύπου της μεσογειακής κουζίνας, με την υπογραφή του διακεκριμένου σεφ κ. Γιάννη Τζελέπη. www.fournosveneti.gr

GAP -30% σε Oλα τα εiδη Από 1/11 έως 10/11 η GAP γιορτάζει τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της και σας προσφέρει -30% σε όλα τα είδη. Απολαύστε τις αγορές σας με πολλά δώρα και εκπλήξεις από την αγαπημένη σας μάρκα ρούχων. Αποκτήστε νέα, μοντέρνα ρούχα για όλα τα γούστα κι ευχηθείτε στα καταστήματα GAP χρόνια πολλά και καλά. Η προσφορά ισχύει για νέες αγορές με τη χρήση της κάρτας GAP. www.international.gapinc.com/gap/gr/el/home

28 lifo – 8.11.12

Γίνε ο νΕος ΤζέΪμς Μποντ με το νΕο Xperia™ T Από 1η Νοεμβρίου το Xperia™ T, τo smartphone του Τζέιμς Μποντ, βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί τη ναυαρχίδα της Sony Mobile. Το Xperia™ T δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει από τα Sony smartphones σε HD οθόνη, κάμερα και One-touch συνδεσιμότητα μέσω NFC τεχνολογίας. Διαθέτει13MP φωτογραφική κάμερα. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε το www.sonymobile.com.

Η Ρlaymobil δiπλα στην ΕΛΠiΔΑ Η Playmobil Hellas παρουσίασε το πρώτο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, το Playmobil play & give, στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Το Playmobil play & give εγκαινιάζεται φέτος και μέρος των εσόδων του θα διατεθεί για τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, το νέο έργο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ. www.playmobil.gr

Collagen Pro-Active Η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας στην Ελλάδα, το Athens Xclusive Designers Week (20-23 Οκτωβρίου 2012, Αθήνα), ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Χορηγός ήταν η εταιρεία Collagen Power με το κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής, το Collagen Pro-Active. Ενημερωθείτε για το Collagen Pro-Active και από το νέο site www.collagenpower.gr.

ALLOU! FUN PARK Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου τo Allou!Fun Park έκλεισε 10 χρόνια ζωής και το γιόρτασε με live περφόρμανς από τον TUS. Η βραδιά ξεκίνησε με live radio show από τον 89,8 ΔΡΟΜΟΣ fm και οικοδέσποινα τη Γ. Τσιμπρικίδου, που μαζί με τον ΤUS ευχήθηκαν «χρόνια πολλά» στον πιο αγαπημένο προορισμό διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Όσοι πήγαν, είχαν την ευκαιρία να πάρουν και ένα συλλεκτικό wristband για τα 10 χρόνια του πάρκου! www.allou.gr

Δωρεάν εκπαίδευση μέσω κινητού από το ALBA Graduate Business School Μέσω του ευρωπαϊκού έργου MOVE ON (move-on.exodussa. com), προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει τρεις πλήρεις σειρές μαθημάτων μέσω κινητού, φτάνοντας μέχρι τη βεβαίωση παρακολούθησης. Τα προσφερόμενα μαθήματα είναι τα εξής: Εισαγωγή στα χρηματοοικονομικά, Εισαγωγή στη διαχείριση έργων και Εισαγωγή στις διαπραγματεύσεις. Μόνη προϋπόθεση η κατοχή συσκευής iPhone με λειτουργικό σύστημα iOS 5.

Η adidas στον 30Ο ΚλασικΟ ΜαραθΩνιο ΑθηνΩν Η adidas συμμετέχει και φέτος στη μεγαλύτερη γιορτή του κλασικού αθλητισμού, τον 30ό Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, και ως επίσημος χορηγός. Θα προμηθεύσει εθελοντές, εργαζομένους αλλά και συμμετέχοντες δρομείς με το συλλεκτικό t-shirt. H adidas σας προσκαλεί να ζήσετε μια κορυφαία running εμπειρία! www.facebook.com/adidasRunning

Η Praktiker προσφΕρει αυτονομΙα και οικονομΙα στη θΕρμανση Για πρώτη φορά η Praktiker δημιουργεί έναν αμιγώς ηλεκτρονικό κατάλογο θέρμανσης με συμβουλές και περισσότερα από 350 προϊόντα, που έρχεται να «ζεστάνει» το σπίτι και είναι διαθέσιμος στο www.praktiker.gr έως τις 15 Δεκεμβρίου. Με αγορές σε είδη θέρμανσης έως τις 30/11 οι καταναλωτές επωφελούνται από μοναδικές τιμές στο κόστος μεταφοράς και εγκατάστασης, ενώ θα έχουν δώρο τον ΦΠΑ στην αγορά μονωτικών προϊόντων TESA.


ποδηλατο

Tern bicycles

Στελέχη της γνωστής εταιρείας μας λύνουν όλες τις απορίες σχετικά με τα αναδιπλούμενα ποδήλατα.

Τ

ι είναι ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο; Ένα αναδιπλούμενο (σπαστό, πτυσσόμενο) ποδήλατο διπλώνει, για εύκολη αποθήκευση και μεταφορά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά: κάποια βελτιστοποιούν το βάρος, κάποια την αναδίπλωση και κάποια τις επιδόσεις. Τα αξιόλογα προϊόντα του είδους είναι καλά στους περισσότερους από αυτούς τους τομείς. Τα ευτελή δεν είναι καλά σε κανέναν τομέα. Γιατί χρειάζομαι ένα σπαστό ποδήλατο; Το ποδήλατο είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις, όμως τα παραδοσιακά ποδήλατα έχουν μερικά σημαντικά μειονεκτήματα, όπως το ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με άλλα μέσα μετακίνησης, όπως το τρένο, το λεωφορείο, το αυτοκίνητο, δεν αποθηκεύονται εύκολα, καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο σπίτι και, αφήνοντάς τα έξω, αυξάνονται οι πιθανότητες κλοπής ή φθοράς τους. Με το πτυσσόμενο ποδήλατο δίνουμε λύση σε αυτά τα προβλήματα της πρακτικότητας των ποδηλάτων. Διπλώνει και το παίρνουμε μαζί στο τρένο για να κάνουμε πιο εύκολα μεγάλες αποστάσεις, το αποθηκεύουμε εύκολα οπουδήποτε στο σπίτι. Τα σπαστά ποδήλατα κάνουν πολύ πιο εύκολη τη συμβίωση με ένα ποδήλατο και την ένταξή του στην καθημερινότητά μας, ειδικά μέσα στην πόλη. Ακόμα και ένα σκα-

σμένο λάστιχο, που για ένα κλασικό ποδήλατο σημαίνει ότι πρέπει να το τσουλήσουμε μέχρι το ποδηλατάδικο, στο σπαστό δεν είναι πρόβλημα: το διπλώνουμε και μπαίνουμε στο λεωφορείο ή ακόμα και στο ταξί! Οι χρήστες σπαστών ποδηλάτων ανακαλύπτουν καθημερινά τις ευκολίες που προσφέρουν στον αναβάτη τους. Τα σπαστά ποδήλατα Tern είναι το ίδιο καλά στον δρόμο με ένα παραδοσιακό ποδήλατο που δεν διπλώνει; Τα Tern είναι η τελευταία λέξη στην τεχνολογία αναδιπλούμενων ποδηλάτων κι έχουν βελτιώσει σημαντικά την οδηγική τους συμπεριφορά. Οι σκελετοί των Tern είναι ίσως οι κορυφαίοι σκελετοί σπαστών ποδηλάτων με σημαντικές καινοτομίες και βελτιώσεις στα «αδύνατα» σημεία των σπαστών. Άριστα υλικά, μελετημένη σχεδίαση και ποιοτικά περιφερειακά τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Έχουν και τον πιο γρήγορο τρόπο αναδίπλωσης. Πλέον, οι διαφορές στη χρήση ενός σπαστού κι ενός κλασικού ποδηλάτου πόλης έχουν εξαλειφθεί. Αλλά η απόλυτη απόδειξη έρχεται όταν τα οδηγήσετε. Γι’ αυτό, απευθυνθείτε στον τοπικό σας αντιπρόσωπο για ένα test ride! Μερικά από τα σπαστά έχουν μικρούς τροχούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνω πετάλι σαν τρελός για να πάει γρήγορα; Η ταχύτητα του ποδηλάτου, σε σχέση με τον ρυθμό που κάνουμε πετάλι, ορίζεται από τα γρανάζια. Έτσι, με τα κατάλληλα γρανάζια τα σπαστά δεν θέλουν ούτε πιο γρήγορο πετάλι ούτε είναι πιο αργά. Κινούνται με την ταχύτητα ενός παραδοσιακού ποδηλάτου, ενώ είναι πιο ευέλικτα. Οι μικροί τροχοί είναι πιο αργοί και πιο ευαίσθητοι από τους μεγάλους τροχούς; Οι μικροί τροχοί έχουν μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, επιταχύνουν/επιβραδύνουν γρηγορότερα, κάτι που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα μέσα στην πόλη. Επίσης, έχουν μικρότερο βάρος και είναι γενικά πιο ανθεκτικοί από τους μεγάλους τροχούς. www.ternbicycles.gr , info@ternbicycles.gr , Tηλ.: 210 6109759 8.11.12 – lifo

29


Food & Style

μι χαλ η σ μ ιχ αη λ

30 lifo – 8.11.12

good things Οι καλύτερες ελληνικές ετικέτες κρασιού της σεζόν που έρχεται (vol. ΙΙ)

ημερολόγια κουζίνας

5.11

Δευτέρα Ξεφυλλίζω πολλά περιοδικά και σερφάρω σε διάφορα food blogs τον τελευταίο καιρό που προτείνουν μια κάπως πιο μοντέρνα προσέγγιση στο θέμα του φαγητού. Όταν λέω μοντέρνα, εννοώ πως έχουν μια τάση να συνδυάζουν το φαγητό με τον κόσμο της μόδας και του στυλ: «είμαστε τρέντι και μαγειρεύουμε κάπως». Άλλος τρόπος φωτογράφισης, άλλος τρόπος γραφής, όλα πολύ μοντέρνα, φωτογραφίες πιάτων, κουζινών και στρωμένων τραπεζιών ταιριασμένες με φωτογραφίες φωτομοντέλων ντυμένων στην εντέλεια, μάγειρες με θεϊκά χίπστερ σώματα, χέρια-πόδια καλυμμένα με τατουάζ, μούσια και παράξενα t-shirts παλεύουν με τα ντοματίνια, Ray-ban στην τσέπη κ.λπ. Καταρχάς, μου αρέσει που τα πράγματα προχωράνε. Kαι μου αρέσει επίσης που έχουμε καταλάβει πως το να μαγειρεύεις είναι για όλους και όχι μόνο για τους nerds της κουζίνας, που με τα περιττά τους κιλά, κουρασμένοι και ατημέλητοι, παλεύουν πάνω από τις κατσαρόλες και περιμένουν με αγωνία να πήξουν οι σαρλότ. Απλώς, εγώ απορώ πώς είναι δυνατόν να σκέφτεσαι το στυλ την ώρα που μαγειρεύεις. Το βρίσκω σχεδόν αδύνατο. Για μένα εκείνη τη στιγμή το τελευταίο μου μέλημα είναι να δείχνω στυλάτος, γίνομαι λιώμα, νοιάζομαι μόνο να γίνουν όλα σωστά. Και, φυσικά, απεχθάνομαι να μαγειρεύω μπροστά σε κόσμο. Πόρτες κλειστές μέχρι να είμαι σε θέση μάχης και όχι προετοιμασίας. Γι’ αυτό και όποτε κοιτάω αυτά τα νέα, τρέντι γκουρμεδοπεριοδικά νιώθω μια παγωμάρα απέναντι στα θέματα που προτείνουν. Δύσκολο να με πείσει το τυπάκι με το Hermès παντελόνι και το κολλαριστό πουκάμισο πως μπορεί να σοτάρει τον μπακαλιάρο που ξαρμύρισε χωρίς να στάξει ούτε μισή σταγόνα νερό πάνω στον ατσαλάκωτο εαυτό του! Σόρι κιόλας. Σε άλλα νέα, ένα κανονικό βιβλίο που έχω από παλιά δίνει μια πολύπλοκη, αλλά όχι και τόσο δύσκολη συνταγή για ένα πατέ με μπακαλιάρο που σερβίρεται με ντρέσινγκ από ντοματάκια τσέρι. Πρώτα θα παστώσω τον δικό σου μπακαλιάρο σε αλάτι, που είναι πανεύκολο. Χρειάζονται 300 γρ. φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου, στο οποίο θα ρίξω εκατό γραμμάρια καλό θαλασσινό αλάτι και μερικά κοτσάνια μαϊντανού. Θα το τυλίξω σε μεμβράνη, θα το βάλω σε πιατέλα και θα τοποθετήσω επάνω του ένα κάπως βαρύ πιάτο. Θέλει ένα 24ωρο στο ψυγείο και μετά είμαι έτοιμος - βλέπω πως η σάρκα του ψαριού έχει σφίξει και κάποια ζουμιά θα έχουν μείνει στο πιάτο. Το πλένω καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και στεγνώνω με χαρτί κουζίνας. Το κόβω σε μικρότερα κομμάτια που θα σοτάρω, αφού ρίξω πάνω τους δύο πρέζες σκόνη κάρι. Η συνταγή λέει πως καλύτερα το ψήσιμο να είναι προς το well done! Αφήνω να κρυώσουν και τα κόβω με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια, αφαιρώντας την πέτσα. Παράλληλα, βράζω μια μεγαλούτσικη πατάτα σε 300 ml γάλα, μαζί με μια σκελίδα σκόρδο σπασμένη, αλάτι και πιπέρι. Αφού ψηθεί θα σουρώσω το γάλα (το οποίο θα κρατήσω) και θα περάσω την πατάτα και το σκόρδο (προαιρετικά) από food processor. Αν το μείγμα είναι πηχτό, μπορώ να αραιώσω με το γάλα που κράτησα. Όταν κρυώσει και το μείγμα της πατάτας, ενώνω με τον μπακαλιάρο και προσθέτω λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σε αυτό το σημείο τσεκάρω πώς πάμε από αλάτι και πιπέρι. Το πατέ τελειώνει όταν προσθέσω εκατό γραμμάρια ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος και το βάλω σε φόρμα. Θέλει ψυγείο για να πήξει. Για το ντρέσινγκ θα περάσω από το food processor περίπου 250 γρ. ντοματάκια τσέρι και μετά θα σουρώσω για να πάρω καθαρό, βελουδένιο πολτό και όχι κουκούτσια κ.λπ. Σε αυτό προσθέτω μισό κουταλάκι ζάχαρη, 100 γρ. ελαιόλαδο κι ένα κουτάλι σούπας μουστάρδα Ντιζόν. Μιλάμε για το τέλειο entrée, αν έχετε τραπέζι αυτή την εποχή! Θα το σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και θα καθαρίσετε! Σας φιλώ!

ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΔΡΥΟΠΗ ΝΕΜΕΑ παραγωγος: Τσελεπός τυπος: Ερυθρός ξηρός ποικιλια: Αγιωργίτικο Κρασί προσιτό από τη νεαρή του ηλικία, με άφθονα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. Ξηρό, με μαλακή και βελούδινη γεύση. Έχει δυνατότητες παλαίωσης από τρία μέχρι πέντε χρόνια.

LA TOUR MELAS παραγωγος: Kyros Melas τυπος: Ερυθρός ξηρός ποικιλια: Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot Εξαιρετική συμπύκνωση αρωμάτων στη μύτη, με διαδοχικά «στρώματα» μαύρων φρούτων και δαμάσκηνου, νύξεις καινούργιου βαρελιού και γλυκά μπαχαρένια στοιχεία, όπως η κανέλα και η γλυκόρριζα. Στόμα ξηρό, με πληθωρικό σώμα και τανίνες «σοκολατένιες». Η επιμονή των αρωμάτων στο στόμα και η μακρά, εξελισσόμενη επίγευση συντελούν στην εξαιρετική αίσθηση ποιότητας που αφήνει σε αυτόν που το απολαμβάνει. Πιείτε το τώρα ή σε βάθος πενταετίας. Ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας και πολύ χαμηλής παραγωγής του δίνουν συλλεκτική αξία.

KTHMA ABANTIΣ SYRAH παραγωγος: ΑΒΑΝΤΙΣ τυπος: Ερυθρός ξηρός ποικιλια: Syrah Είναι το κρασί το οποίο καθιέρωσε τον Απόστολο Μούντριχα στο οινόφιλο κοινό. Θεωρείται best value for money κι ένα από τα καλύτερα δείγματα χρόνιας έρευνας και ποιότητας στην ελληνική οινοποίηση. Πλούσιο και στιβαρό, δείχνει τον ανδρικό του χαρακτήρα και υποδηλώνει έντονα την παρουσία του. Είστε υποχρεωμένοι να το δοκιμάσετε για να γνωρίσετε τα ελληνικά Syrah.

KTHMA ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ MERLOT παραγωγος: Καριπίδης τυπος: Ερυθρός ξηρός ποικιλια: Merlot Βαθύ, κόκκινο χρώμα, με ιώδεις ανταύγειες στη νεότητά του. Πυκνό αρωματικό μπουκέτο από νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου, σταφίδας, βιολέτας, σοκολάτας και βανίλιας. Στο στόμα διακρίνεται για την πυκνότητα της γεύσης, τη λιπαρότητα, την πλούσια δομή, το ρωμαλέο σώμα και την ιδιαίτερη επίγευση. Ένα κρασί με μεγάλη προοπτική στον χρόνο. Ευχαριστούμε την κάβα Ανθίδης για τις πληροφορίες. Eπιμέλεια: Βασίλης Καψάσκης, Δημήτρης Κυριαζής


Week

εγκαινια πρεμιερες

θεατρο

Τι καινούργιο ξεκινάει αυτή την εβδομάδα;

Η Ματίνα Καλτάκη για την παράσταση «Ωραίοι σαν Βερολινέζοι».

ΒΙΒΛΙΟ Ο Κωστής Παπαγιώργης για το νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου.

σελ. 31

σελ. 36

σελ. 38

βγεσ εξω! Η Νίκη Μηταρέα για τα νέα, καυτά μενού της πόλης. σελ. 41

Zarafa Σκηνοθεσία: Ρεμί Μπεζανσόν, Ζαν Κριστόφ Λι Η ιστορία μιας καμηλοπάρδαλης σε κινούμενα σχέδια. Σελ. 34

La Nonna H Nonna, η θρυλική γιαγιά που τρώει ακατάπαυστα ό,τι βρει γύρω της, εξαθλιώνοντας οικονομικά και ηθικά μια ολόκληρη οικογένεια, επιστρέφει στην Αθήνα. Το πετυχημένο ανέβασμα του 1998, το οποίο παρουσιάστηκε μάλιστα επί τρεις συνεχόμενες σεζόν, ανεβαίνει ξανά φέτος τον χειμώνα στη σκηνή του θεάτρου Ακάδημος. Η φημισμένη μαύρη κωμωδία του Ρομπέρτο Κόσα αποτελεί ένα εύστοχο σχόλιο για τη σημερινή κοινωνία και πολύ περισσότερο για τις συνθήκες που γέννησαν την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αφού μιλά για ένα «ον» που θα έφτανε να καταβροχθίσει ακόμα και τις ίδιες του τις σάρκες, προκειμένου να ικανοποιήσει την ακατάσχετη βουλιμία του. Θέατρο Ακάδημος, Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, 210 3625119. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς. Πρωτ.: Δ. Πιατάς, Π. Σκουρολιάκος, Λ. Πιστιόλα, Κλ. Γρηγοριάδης, Κ. Φλωκατούλας, Χρ. Βεντούρη, Μ. Κυριάκη. Τετ., Πέμ., 20:00, Παρ., 21:30, Σάβ. 18:00 & 19:30, Κυρ. 20:00 1.11.12 – lifo

31


μη χασετε!

n Τις live εμφανίσεις του Ιταλού καλλιτέχνη Mario Biondi στη σκηνή του Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι) το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου.

Interspace Η έκθεση της Τούλας Πλουμή συνδυάζει δυο διαφορετικές εικαστικές ενότητες που προσπαθούν να συνυπάρξουν. Η μία περιλαμβάνει χρωματιστά γλυπτά, ενώ η άλλη ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η νεαρή καλλιτέχνις προσπαθεί, μέσα από το έργο της, να αμφισβητήσει γνωστές φόρμες, αποδομώντας τα τοπία ή τα φυσικά τοπία που έχει αιχμαλωτίσει ο φωτογραφικός της φακός για να τα ανασυνθέσει αργότερα με τα πολύχρωμα, αφαιρετικά γλυπτά που τα περιβάλλουν. r Γκαλερί CAN, Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι, 210 3390833, 8 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου 2012.

Στις Αγορές του Μάνου Χατζιδάκι

☛ stop the press !

Η αλληγορική αυτή παράσταση αποτελείται από μικρές, αστείες καθημερινές ιστορίες που συναντάμε συχνά στη δική μας καθημερινότητα, με μία όμως μικρή διαφορά. Σε αυτές τις ιστορίες οι πρωταγωνιστές είναι ζώα. Πολιτισμένα ζώα που ομολογούν τις δικές τους ανασφάλειες-φοβίες και παραδίδουν μαθήματα ζωής με έναν τρόπο που θυμίζει τους μύθου του Αισώπου.

Week

επιμελεια: βασιλησ καψασκησ / email: loveathens@lifo.gr

r Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1. Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου 2012-3 Φεβρουαρίου 2013. Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Τετ., Σάβ.-Κυρ. 10:00-18:00, Πέμ.-Παρ. 10:00-20:00. www. thf.gr

32 lifo – 8.11.12

r BIOS Βαsement, Πειραιώς 84. Διάρκεια: 15 Νοεμβρίου 2012- 6 Ιανουαρίου 2013. Έναρξη 21:00. www.bios.gr

Λουίς Ραμόν Μαρίν H ομώνυμη έκθεση που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Θερβάντες είναι αφιερωμένη στον ξεχασμένο Ισπανό φωτογράφο Λουίς Ραμόν Μαρίν. Μέσα από την επιλογή των εκθεμάτων επιχειρείται η ανάδειξη της κρυμμένης ιστορίας των χρόνων πριν από τον Ισπανικό Εμφύλιο της περιόδου 1936-39 αλλά και η γνωριμία του κοινού με το έργο ενός φωτογράφου που, παρότι υπήρξε πρωτοπόρος και ένας από τους σημαντικότερους στη χώρα του, δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε. r Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου 2012-21 Δεκεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10:00-13:30 & 16:00-20:00, Σάβ. 10:00-13:30. atenas.cervantes.es/gr/

Νelly’s - Un nouveau regard (1899-1998) Έχοντας στο ενεργητικό της δεκάδες φωτογραφίσεις, εξώφυλλα και δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή περιοδικά, όπως το LIFE και το γαλλικό «Illustration», η κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη κατάφερε ν’ ασκήσει τη δική της επιρροή στην ιστορία της φωτογραφίας. Η αγάπη της για την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό την ενέπνευσε αρκετές φορές στη διάρκεια της καριέρας της. Ανάμεσα στις σημαντικές της επιτυχίες είναι οι φωτογραφίσεις της διάσημης χορεύτριας Μόνα Πάεβα γυμνής στον Παρθενώνα και των Δελφικών Εορτών του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. r Γκαλερί ΑΔ, Παλλάδος 3, Ψυρρή. Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου 2012-12 Ιανουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12:00-21:00 & Σάβ. 12:00-16:00. www.adgallery.gr

on the silver couch n o 82

Mark Mangion Καλλιτέχνης και επιμελητής με έδρα το Παρίσι και τη Μάλτα. α π ό τ ο ν α γ γ ε λο π λ ε σ σ α

Πολιτισμένα Ζώα

r Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδί, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: €10, €15, €20, €25.

— www.angelosays.com | www.twitter.com/angelosays

Έργα ζωγραφικής, σχέδια, «ζελατίνες» δουλεμένες με σινική μελάνη πάνω στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φωτογραφικού φιλμ και μικρογλυπτά του Γύζη θα δούμε στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη.

Νικόλαος Γύζης Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μια μεγάλη αναδρομική έκθεση πάνω στο έργο του Νικόλαου Γύζη. Ο σπουδαίος Τηνιακός ζωγράφος υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου, ενός εκ των σημαντικότερων εικαστικών κινημάτων του 19ου αιώνα στην Ελλάδα. Στον χώρο του Ιδρύματος θα παρουσιαστούν εκατό και πλέον έργα ζωγραφικής, σχέδια, «ζελατίνες» δουλεμένες με σινική μελάνη πάνω στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φωτογραφικού φιλμ και μικρογλυπτά έτοιμα ν’ αποκαλύψουν τις αναζητήσεις του καλλιτέχνη στον χώρο της Τέχνης.

angelo

ñ

Ένας μεγάλος Έλληνας ζωγράφος

Η ατομική έκθεση του Χρήστου Αθανασιάδη στην γκαλερί a.antonopoulou.art. (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή) που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου το θέατρο Badminton θα πλημμυρίσει από πολυαγαπημένες και αξέχαστες μελωδίες του αξεπέραστου Μάνου Χατζιδάκι. Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός εμπνέεται από τα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη που περιλαμβάνονται στους δίσκους «Λαϊκή Αγορά» και «Ρωμαϊκή Αγορά» και επιλέγει αξιόλογους ερμηνευτές για να τα παρουσιάσουν στο κοινό.

Αδέσποτη Τρεις πολύ γνωστοί καλλιτέχνες με διαφορετική αφετηρία, καταβολές και άποψη για την τέχνη τους συναντιούνται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης ζωγραφίζει γυναικείες μορφές, αμφισβητώντας τα πρότυπα της γυναικείας εικόνας του 19ου και του 20ού αιώνα, ο Πάρις Κούτσικος χρησιμοποιεί λαμπερά υλικά που παραπέμπουν σε μια glam αισθητική για να φτιάξει τα δικά του κολάζ, ενώ ο Σουηδός Daniel Egneus αποτυπώνει λεπτομέρειες που ξεχώρισε στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας ως εξωτερικός παρατηρητής. rΓκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα. Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου 2012-8 Δεκεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11:00-15:00 & 17:00-20:00, Τετ. 11:00-15:00 & Σάβ. 11:00-14:00. www.zoumboulakis.gr

Πες μου την ιστορία της ζωής σου. Περνώ πολύ χρόνο σε ταξίδια και δεν ανήκω σε κάποιο μέρος. Το σπίτι μου και όλα τα συναφή είναι πολύ σημαντικά για μένα. Υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ του να είσαι καλλιτέχνης και επιμελητής; Δεν μου αρέσουν οι διαχωριστικές γραμμές, αλλά ίσως υπάρχουν: οργάνωση, ρευστότητα, συνεργασία, απομόνωση, παρατήρηση, συντονισμός, δυσλειτουργία, έλεγχος, ανανέωση, ψευδαίσθηση, εαυτός, σύγχυση. Τι θα ‘θελες να κάνεις σε 30 χρόνια από τώρα; Στα 66 μου, δηλαδή; Να φτιάξω έναν όμορφο κήπο και ν’ ασχοληθώ με τη μουσική για πρώτη φορά.


H ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Tο Κυνήγι Jagten

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό Ικανοποιητικό Μέτριο p

Κακό Θερινός

ΕΠΤΑ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ Seven Psychopaths Σκηνοθεσία: Μάρτιν Μακντόνα Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Σαμ Ρόκγουελ, Κρίστοφεν Γουόκεν

Ο Μάρτι, ένας συγγραφέας που προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην, ονειρεύεται πως μια μέρα θα τελειώσει το σενάριο που γράφει. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτοσυγκέντρωση και έμπνευση. Ο καλύτερός του φίλος, ο Μπίλι, ένας άνεργος ηθοποιός και ενίοτε κλέφτης σκυλιών, θέλει να τον βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Χανς είναι ο συνεργός του Μπίλι, ένας θρήσκος με βίαιο παρελθόν. Ο Τσάρλι είναι ένας ψυχοπαθής γκάνγκστερ, του οποίου το σκυλί έκλεψαν ο Μπίλι με τον Χανς. Με τέτοιους χαρακτήρες να τον περιτριγυρίζουν, ο Μάρτι πρόκειται να αποκτήσει την έμπνευση που χρειάζεται, αλλά για να γράψει το σενάριο πρέπει πρώτα να κατορθώσει να μείνει ζωντανός. Συνδυασμός έξυπνων και εξυπνακίστικων ιδεών και διαλόγων σε μια ας πούμε ρεβιζιονιστική απόπειρα του Μάρτιν Μακντόνα να διαβάσει το αμερικανικό είδος της γκανγκστερικής κομεντί, γράφοντας το σενάριο με τη ματιά ενός σεναριογράφου, του ήρωά του, που διόλου τυχαία ονομάζεται Μάρτι και είναι, και αυτός, Ιρλανδός. Μετά την ουσιαστική, υπαρξιακή Αποστολή στη Μπριζ, ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης αναλώνεται σε μια έκθεση/ περιγραφή καταστάσεων, παραλληλίζοντας τον φαντασιακό μικρόκοσμο του χολιγουντιανού σινεμά με τον ψυχοπαθολογικό περίγυρο των κατ’ εξακολούθηση δολοφόνων. Το point της

Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν

όλης ιστορίας, ποιος δηλαδή είναι ο πιο τρελός, ο ηθοποιός ή ο φονιάς, βυθίζεται μέσα σε ένα αναμάσημα ταραντινίζοντος εντυπωσιασμού, το οποίο παρασύρει μερικές ωραίες και αστείες ιδέες στο πέρασμά του. Παρά το σχετικό χάος και την υπερβολή που χαρακτηρίζει τις αρχικά διασκεδαστικές ερμηνείες του Σαμ Ρόκγουελ και του Κρίστοφερ Γουόκεν, υπάρχουν συνεχώς ανατροπές που επαναφέρουν το φιλμ σε ένα ενδιαφέρον μονοπάτι, αλλά ο Μακντόνα έχει βαλθεί να στρίβει συνεχώς, μόνο και μόνο για να μην υποπέσει στο αμάρτημα της ανίας. ODEON ΕΜΠΑΣΣΥ -ΔΑΝΑΟΣ 1-ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 1 -ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ -ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ 1-ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 1, 2-STER ΙΛΙΟΝ 7-ODEON KOSMOPOLIS 10-ODEON STARCITY 3-VILLAGE MALL 9 -VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 5-VILLAGE ΡΕΝΤΗ 11, 12

J.A.C.E. Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης Πρωταγωνιστούν: Αλμπάν Ουκάζ, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Ιερώνυμος Καλετσάνος

Έχοντας γνωρίσει την ανθρώπινη σκληρότητα στον μέγιστο βαθμό από την πρώτη μέρα της ζωής του, ο Jace ξεκινά –ολομόναχος και ορφανός για δεύτερη φορά στα επτά του χρόνια– έναν άνισο αγώνα επιβίωσης. Σ’ έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση κυριαρχεί, αναγκάζεται να περάσει από τη ζωή στα φανάρια στην κόλαση του αναμορφωτηρίου και από εκεί στον θαμπό κόσμο της διαφθοράς, της πορνείας και των ναρκωτικών. Βλέποντας κάθε ελπίδα για διέξοδο συνεχώς να διαψεύδεται, συνεχίζει να

απο τον θοδωρη κουτσογιαννοπουλο

Στην εποχή που τα βίντεο μπορούν να εκτιναχθούν παγκοσμίως με ταχύτητα φωτός (το περίφημο viral) και ανυπολόγιστες επιπτώσεις, το Κυνήγι είναι μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στην αυθεντική όσο και σκληρή δοκιμασία της ρετσινιάς, σαφώς πληρέστερη κινηματογραφικά από την Αμφιβολία του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ που είδαμε πριν από μερικά χρόνια. Μετά τις πρόσφατες, φιλόδοξες αστοχίες, ο Τόμας Βίντερμπεργκ επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια του, όπως τον γνωρίσαμε στην Οικογενειακή Γιορτή, χωρίς ωστόσο τους γυμναστικούς περιορισμούς του Δόγματος. Το Κυνήγι είναι ένα απολαυστικό προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό δράμα, με επίκεντρο έναν άνδρα που δεν είναι τέλειος αλλά οι προθέσεις του είναι αποδεδειγμένα καλές. Ο Λούκας έχει την ατυχία να αρέσει σε ένα μικρό κορίτσι επιρρεπές στο ψέμα, χαμένο μέσα στην αγάπη που τρέφει γι’ αυτόν και τη στιγμιαία σύγχυση που διακατέχει ένα παιδί που παγιδεύεται στα ανεπεξέργαστα αισθήματά του. Ο τρόπος που σταδιακά αποδίδεται η απώλεια της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου εντελώς συμπαθούς, κοινωνικότατου και μέχρι τούδε λογικού και ψύχραιμου αιχμαλωτίζει και καθηλώνει, ακόμα κι αν το στόρι και η πλοκή δεν είναι και τα πιο πρωτότυπα. Οι φίλοι και το σχολείο σπεύδουν να φερθούν απαίσια σε έναν υγιή άνθρωπο και επιλέγουν να μην πιστέψουν την ενήλικη εκδοχή, αγκυλωμένοι σε ένα κλισέ περί παιδεραστίας και παρασυρμένοι από έναν αναξιόπιστο «μάρτυρα». Υπάρχουν συμπαραστάτες, αλλά η αμφιβολία έχει σφηνωθεί ούτως ή άλλως και το κλίμα είναι δηλητηριασμένο, ακόμα και για τους στενότερους υποστηρικτές του Λούκας, τον γιο, την ερωμένη και τον καλό του φίλο. Η ενδιαφέρουσα μετατόπιση γίνεται όταν ο Λούκας χάνει την αυτοπεποίθησή του νομίζοντας, με το δίκιο του, πως όλοι στρέφονται εναντίον του, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάποιοι θεατές ενδεχομένως θα πιστέψουν πως το φινάλε είναι αμήχανο, αλλά το τέλος της ιστορίας του κυνηγιού μαγισσών εναντίον ενός αθώου που πασχίζει να ανατρέψει, και όχι να αποτρέψει, κάτι που ποτέ δεν συνέβη (ένα δραματικό οξύμωρο που δεν παίρνει ποτέ τη διάσταση του θρίλερ αλλά ερμηνεύεται με χιούμορ και απελπισία) δεν θα μπορούσε παρά να είναι γλυκόπικρα τοξικό. Ο Μαντς Μίκελσεν, σπουδαίος ηθοποιός που έγινε γνωστός με τον ρόλο του μονόφθαλμου κακού στο Casino Royale, αλλά μια ματιά σε άλλα φιλμ όπου πρωταγωνιστεί, όπως για παράδειγμα το παραγνωρισμένο Valhalla Rising του Ρεφν, θα σας πείσει πως διόλου τυχαίος δεν είναι, κρατάει όλη την ταινία στο βλέμμα του και δίκαια τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών.

Κινηματογράφος

Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, μια νέα δουλειά κι επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Μάρκους. Όλα θα πάνε στραβά. Μια ιστορία, ένα απλό ψέμα. Καθώς πέφτει το χιόνι και πλησιάζουν οι γιορτές, το ψέμα εξαπλώνεται σαν ίωση. Το σοκ και η δυσπιστία ξεφεύγουν από τον έλεγχο και η μικρή κοινότητα θα βρεθεί σε μια κατάσταση μαζικής υστερίας, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.

ΙΝΤΕΑΛ -ΓΑΛΑΞΙΑΣ 1 -ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2 -ΑΒΑΝΑ -CINEPOLIS 2 -IΛΙΟΝ

8.11.12 – lifo

33


AMERICAN HORROR STORY: ASYLUM

H FOX International Channels Greece και ο OΤΕ TV διοργάνωσαν ένα ιδιαίτερο event για να υποδεχτούν τον δεύτερο κύκλο της πολυβραβευμένης αμερικανικής σειράς.

PUBLI

H

βραδιά ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και οι πολλοί κι εκλεκτοί καλεσμένοι έζησαν τον απόλυτο τρόμο χάρη στην προβολή του 1ου επεισοδίου του 2ου κύκλου της σειράς. Οι προσκεκλημένοι της FOX και του OTE TV, μαζί με τους τυχερούς συνδρομητές του OTE TV και τους αναγνώστες της LifO και του lifo.gr που κέρδισαν διπλές προσκλήσεις μέσω διαγωνισμού, απόλαυσαν πρώτοι ένα πραγματικά ιδιαίτερο happening. Οι εμβληματικοί χαρακτήρες του «American Horror Story: Asylum» έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον εντυπωσιακό χώρο που είχε μεταμορφωθεί ώστε να παραπέμπει κυριολεκτικά σε άσυλο εμπνευσμένο από τη σειρά, ενώ η προβολή του πρώτου επεισοδίου άφησε τους θεατές να ανυπομονούν για τη συνέχεια, που θα προβάλλεται αποκλειστικά στο FOX, κάθε Κυριακή στις 23:20. Προσκεκλημένοι από τον χώρο του θεάματος, των ΜΜΕ, επιχειρηματίες και fans του FOX και του OTE TV που παρευρέθηκαν στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν την ειδική έκθεση φωτογραφίας με καλλιτεχνικές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών

34 lifo – 8.11.12

της σειράς. Η κορύφωση της βραδιάς ήρθε με το πάρτι που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της προβολής, υπό τους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής, σε συνδυασμό με χαρακτηριστικές διαδραστικές εικόνες, επηρεασμένες από την ατμόσφαιρα της σειράς. Ο νέος κύκλος του «American Horror Story» συνεχίζει να εξερευνά το μοντέρνο είδος τρόμου, με όχημα μια εντελώς καινούργια ιστορία και πλοκή, νέους χαρακτήρες και διαφορετικό τίτλο: «American Horror Story: Asylum». Η πολυβραβευμένη Τζέσικα Λανγκ επιστρέφει στον ρόλο μιας καλόγριας που επιβλέπει τις εργασίες στο άσυλο – και μόνο η παρουσία της μπορεί να είναι αρκετή για να ανεβάσει κατακόρυφα τη δημοτικότητα της σειράς. Το «American Horror Story» εξαργυρώνει τη φήμη του με ρεκόρ στα ποσοστά τηλεθέασης για το δίκτυο FOX παγκοσμίως, σπάζοντας και δεύτερο ρεκόρ, με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Emmy από κάθε άλλη σειρά στην ιστορία της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης. American Horror Story: Asylum 18 Νοεμβρίου στις 23:20 στο FOX www.fox-greece.gr www.facebook.com/greecefoxchannel

πολεμά, κρατώντας καλά κρυμμένες μέσα του τις «ουλές» από τις προσωπικές του απώλειες. Η περιπλάνηση ενός βίαια πληγωμένου πλάσματος, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη δύναμή του και να διατηρήσει την ευαισθησία του, ενώ αγωνίζεται για δικαιοσύνη, συντροφικότητα και ελευθερία μέσα από την εκκωφαντική του σιωπή. Όπως και στην προηγούμενη ταινία του, το Black Out, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης έχει πολλά να πει και σπεύδει να τα δηλώσει μεγαλοφώνως, έχοντας φιλοδοξίες κινηματογραφικές και πυκνές, περιεκτικές σκηνές για να χωρέσει πολλούς, πολύχρωμους χαρακτήρες, πέρα από τον ευαίσθητο πρωταγωνιστή ενός σκληρού δράματος. Παράλληλα, ζογκλάρει με τα είδη, τέμνοντάς τα σε μια περιπέτεια που δεν αποφασίζει ποτέ αν είναι εσωτερική και υπαρξιακή ή ένα καθαρόαιμο θρίλερ. Ο Καραμαγγιώλης έχει ιδιαίτερο ταλέντο στη σκηνογραφία ως βασικό μοχλό μετακίνησης από ένα αξεπέραστο δραματικό αδιέξοδο σε μια σχεδόν εξωτική απόδραση σε έναν κόσμο φαντασιακό και ψυχοτροπικό (το τσίρκο, τα ναρκωτικά, η παρένδυση) και μια βασική αδυναμία στη συμπαγή αφήγηση της ιστορίας του. Η εισαγωγή της ταινίας και τα φλασμπάκ στη γενέτειρα του ήρωα είναι τα καλύτερα στοιχεία του έργου (μαζί και ο Χρήστος Λούλης στον ρόλο του πατέρα, μια ρεαλιστική, δυναμική ανάσα σε ένα αντικρουόμενο σύνολο υποκριτικής), ενώ το φινάλε οδηγείται σε μια συρραφή σκηνών που δεν κρατάνε το σασπένς. Η Στεφανία Γουλιώτη απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας στο περσινό Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. ODEON STARCITY 9-VILLAGE Renti 17 -VILLAGE The Mall 3 -ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ-STER ESCAPE 6-ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2-ODEON ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ 5-ΑΕΛΛΩ 2, 4-ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 4

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑ Zarafa Σκηνοθεσία: Ρεμί Μπεζανσόν, Ζαν Κριστόφ Λι

aiΘoyΣeΣ αθήνα-γκαζιαμπελοκηποιθησείο-νεάπολη ΑΑΒΟΡΑ

Ιπποκράτους 180, Νεάπολη, 210 6423271 Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar Πεμ-Τετ 18:30, 20:30, 22:30

ΑΘΗΝΑΙΟΝ

Βασιλισσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι, 210 7782122 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 17:20, 20:10, 23:00 ÜΑίθουσα 2: Skyfall Πεμ-Τετ 18:50, 21:40 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.), Σαβ-Κυρ 16:50

ΑΣΤΥ

Κοραή 4, Αθήνα, 210 3221925 Κι αν ζούσαμε όλοι μαζί? Πεμ-Τρι 17:00, 18:30, 20:30 / Τετ 17:00, 18:30 Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει Πεμ-Τρι 22:30 Anna Karenina Τετ 20:30

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D Digital

Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι, 210 7773319 ÜΑίθουσα 1: Το κυνήγι Πεμ-Τετ 20:15, 22:30 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 18:15 ÜΑίθουσα 2: Το κυνήγι Πεμ-Τετ 17:20 J.A.C.E. Πεμ-Τετ 19:30, 22:15

GAZARTE

Βουτάδων 34, Γκάζι, 210 3452277 Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar Πεμ-Τετ 18:15, 20:15, 22:15

ΔΑΝΑΟΣ

Λ. Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι, 210 6922655 ÜΑίθουσα 1: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 18:00, 20:15, 22:30 Senna Κυρ 16:00 ÜΑίθουσα 2: Αγάπη Πεμ-Τετ 17:00, 19:40, 22:20

Ευσταθιάδου 2, Πλατεία Αγίας Τριάδος, Αργυρούπολη, 210 9917094 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 18:30, 20:30, 22:30

βαρκιζα βουλιαγμένη ΒΑΡΚΙΖΑ

Θάσου 22, 210 8973926 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:20 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 17:30 3D ÜΑίθουσα 2: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 17:30 Skyfall Πεμ-Τετ 21:10 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 19:00

αχαρνών - πατησίων ΑΕΛΛΩ Cinemax 5+1 Cyta

ΝΙΡΒΑΝΑ Cinemax Cyta

ODEON ΟΠΕΡΑ

Λ. Αλεξάνδρας και Πατησίων 77-79, 210 8219298 Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 18:00, 20:20, 22:40

ΕΛΛΗ

Ακαδημίας 64, Αθήνα, 210 3632789 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 20:15 Skyfall Πεμ-Τετ 17:30, 22:15

ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON

Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου, Κολωνάκι, 210 7215944 Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 17:30, 20:00, 22:30

ΙΝΤΕΑΛ

Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 210 3826720 Το κυνήγι Πεμ-Τετ 17:40, 20:00, 22:20 Λ. Αλεξάνδρας 192, Αμπελόκηποι, 210 6469398 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 18:00, 20:15, 22:30

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ EUROPA CINEMAS

Ακαδημίας 57, Αθήνα, 210 3622683 ÜΑίθουσα 1: Αγάπη Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:45, 22:30 / Σαβ-Κυρ 17:00, 19:45, 22:30 ÜΑίθουσα 2: Η Αρπαγή 2 Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 21:00 / Σαβ-Κυρ 18:20, 21:00

CAPITOL ΖΕΦΥΡΟΣ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ

ΙΛΙΟΝ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 210 3609695 ÜΑίθουσα 1: Banksy: Η τέχνη στο δρόμο ΠεμΤετ 19:00, 20:45, 22:30 ÜΑίθουσα 2: Encardia, η πέτρα που χορεύει Πεμ-Τετ 18:30, 20:15, 22:15

ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax

Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα, 210 3811147 Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γκουέρνικα Πεμ 23:00 / Παρ, Τρι 16:30 Το αυγό του φιδιού Πεμ 21:15 / Τετ 19:00 Ο αληθινός φασισμός Πεμ 19:00 / Σαβ 20:00 / Τρι 22:30 Νύχτα και καταχνιά Πεμ 16:30 / Κυρ 17:45 / Δευ 16:30 Taxi Πεμ 17:00 Φασιστικές μπότες Παρ, Τετ 17:00 Η πτώση του Βερολίνου Παρ 17:45 / Τρι 17:30 ΣΑΛΟ 120 μέρες στα Σόδομα Παρ 22:30 Machuca Παρ 19:00 Punishment Park Παρ 21:15 Το ταμπούρλο Σαβ 22:30 / Δευ 22:30 Προσοχή ! Λύκοι Σαβ 17:00 / Τετ 18:15 Το κορίτσι των ονείρων σου Σαβ 14:30 Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη Σαβ 18:00 Ελα να δειςΣαβ 12:00 / Κυρ 14:00 / Τετ 22:00 Ο μεγάλο Δικτάτωρ Κυρ 12:00 Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν Κυρ 20:30 / Τρι 20:45 Η Σφαγή Κυρ 22:15 Η μάχη του Στάλινγκραντ Κυρ 18:30 Οι αγώνες των πρωτοπόρων Κυρ 17:00 / Τετ 17:45 Το Αστέρι Δευ 17:00 Οι τελευταίες μέρες της Σόφι Σολ Δευ 18:45 Μολώχ Δευ 20:45 Αμερική:Απελευθέρωση από τον Φασισμό Τρι 18:45 Ο θρίαμβος του Κιουρσκ Τρι 17:00 Η παρέλαση της νίκης Τετ 21:00

αργυρούπολη αγ. δημήτριος δάφνη Λ. Βουλιαγμένης 245, Πλατεία Καλογήρων, Δάφνη, 210 9711511 ÜΑίθουσα 1: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 18:00, 20:15, 22:30 ÜΑίθουσα 2: Αγάπη Πεμ-Τετ 17:20, 19:45, 22:15

VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

VILLAGE MALL 2-VILLAGE RENTH 4-VILLAGE FALIRO 6-VILLAGE PAGRATI 5-VILLAGE METRO MALL 5-ΓΑΛΑΞΙΑΣ 1 -AIΓΛΗ 2 -ΝΑΝΑ 4 -ΑΕΛΛΩ 1 -ΚΗΦΙΣΙΑ 2 -3 ΑΣΤΕΡΙΑ 1 -ΑΝΟΙΞΗΣ-ΧΟΛΑΡΓΟΣ -ΙΛΙΟΝ -CINEPOLIS 4 -BARKIZA 2 -ABANA -ΔΙΑΝΑ

ΣΟΦΙΑ

Πατησίων 140, 210 8259975 ÜΑίθουσα 1: Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar Πεμ-Τετ 19:40 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 18:00 Skyfall Πεμ-Τετ 21:30 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16:00 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 17:45, 20:00 J.A.C.E. Πεμ-Τετ 22:15 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:45 ÜΑίθουσα 3: Skyfall Πεμ-Τετ 18:00, 21:00 ParaNorman: Μια μεταφυσική ιστορία (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16:00 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 4: Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30 J.A.C.E. Πεμ-Τετ 17:00 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:00

ΑΤΛΑΝΤΙΣ 3D DIGITAL

Κάτω από ένα δέντρο μπαομπάμπ, ένας σοφός παππούς διηγείται μια ιστορία στα παιδιά που έχουν μαζευτεί γύρω του: την ιστορία της αιώνιας φιλίας μεταξύ του Μάκι, ενός αγοριού 10 ετών από την Αφρική, και της Ζαράφα, μιας ορφανής καμηλοπάρδαλης, που ο Πασάς της Αιγύπτου αποφάσισε να στείλει ως δώρο στον βασιλιά της Γαλλίας, Κάρολο Ι.

21:30 ParaNorman: Μια μεταφυσική ιστορία (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16:30 ÜΑίθουσα 3: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 17:45, 20:00, 22:15 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:45 ÜΑίθουσα 4: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:20 / Σαβ-Κυρ 16:00, 19:20 Skyfall Πεμ-Τετ 21:00 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 17:30 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 5: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:30, 22:30 / Σαβ-Κυρ 16:30, 19:30, 22:30 ÜΑίθουσα 6: Skyfall Πεμ-Τετ 17:30, 20:30, 23:30 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:30

Λ. Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος, 210 6104100 - 14 848 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τρι 18:20, 21:10, 00:00 / Τετ 18:20, 21:10 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:15 / Σαβ-Κυρ 12:15, 14:15, 16:15 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 2: Skyfall Πεμ-Τετ 16:10, 19:05, 22:00, 00:45 Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11:50, 13:45 ÜΑίθουσα 3: Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00 / Σαβ-Κυρ 12:00, 14:00, 16:00 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 20:10, 22:20 Η Αρπαγή 2 Πεμ-Τετ 18:00, 00:30 ÜΑίθουσα 4: Brave (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:10 / Σαβ-Κυρ 13:10, 15:10, 17:10 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ-Τετ 19:10, 21:20, 23:30 ÜΑίθουσα 5: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:25, 18:20 / ΣαβΚυρ 12:30, 16:25, 18:20 Skyfall Πεμ-Τετ 20:20, 23:10 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 14:45 3D

ΝΑΝΑ Cinemax Cyta

Λ. Βουλιαγμένης 179 Δάφνη, 210 9703158 ÜΑίθουσα 1: Σμύρνη: Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:30 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:45, 22:00 / Σαβ-Κυρ 17:30, 19:45, 22:00 Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:45 ÜΑίθουσα 2: Skyfall Πεμ-Τετ 18:30,

Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου, 210 3462677 Φθινόπωρο Πεμ-Τετ 17:30 California Dreamin’ Πεμ-Τετ 21:00 Ο άγνωστος Πεμ-Τετ 19:15 Τροίας 34 & Πατησίων 113, 210 8810602 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 16:30 Το κυνήγι Πεμ-Τετ 18:10, 20:20, 22:30

ΟΣΚΑΡ

Αχαρνών 330, Κάτω Πατήσια, 210 2281563 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 18:00, 20:00 Σκότωσε τους γλυκά ΠεμΤετ 22:00

ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, 210 8215469 Μεσοτοιχίες Πεμ, Παρ, Κυρ 21:15 / Σαβ, Τετ 21:15, 22:45 / Δευ-Τρι 22:45

ζωγράφου - παγκράτι VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI

Υμηττού 110 & Χρεμωνίδου, Εμπορικό Millennium, Παγκράτι, 210 7566240 - 14 848 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ, Δευ, Τρι 19:00, 21:50 / Παρ, Τετ 19:00, 21:50, 00:40 / Σαβ 13:20, 16:10, 19:00, 21:50, 00:40 / Κυρ 13:20, 16:10, 19:00, 21:50 ÜΑίθουσα 2: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ-Τετ 17:30, 19:45 Σκότωσε τους γλυκά Πεμ-Τετ 22:00, 00:10 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Σαβ 13:30, 15:30 / Κυρ 11:30, 13:30, 15:30 ÜΑίθουσα 3: Brave (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:10 / Σαβ 13:10, 15:10, 17:10 / Κυρ 11:10, 13:10, 15:10, 17:10 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 19:10, 21:20 Η Αρπαγή 2 ΠεμΤετ 23:30 ÜΑίθουσα 4: Skyfall Πεμ-Τετ 19:40, 22:30 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:00 / Σαβ 13:00 3D, 14:40, 16:20, 18:00 / Κυρ 11:20, 13:00 3D, 14:40, 16:20, 18:00 ÜΑίθουσα 5: Skyfall Πεμ-Τρι 18:20, 21:10, 00:00 / Τετ 18:20, 21:10 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:30 / Σαβ 13:00, 14:45, 16:30 / Κυρ 11:15, 13:00, 14:45, 16:30 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00

ΠΑΛΑΣ

Υμηττού 109, Παγκράτι, 210 7511868 Σμύρνη: Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 Πεμ-Τετ 18:50, 20:40, 22:30

ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ

Ριζάρη 24, Παγκράτι, 210 7291800 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 17:45 J.A.C.E. Πεμ-Τετ 19:45, 22:30

εκτός αττικής ΜΑΓΙΑ

Αβάντων 83 & Ιατρίδου, Χαλκίδα, 22210 -25625 Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30

γλυφάδα

ΑΘΗΝΑΙΟΝ Cinepolis

Ζησιμοπούλου 7 & Ιωάννου Μεταξά, Γλυφάδα, 210 8983238 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 17:20, 20:10, 23:00 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:30 ÜΑίθουσα 2: Το κυνήγι Πεμ-Τετ 18:10, 20:30, 22:40 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:50 ÜΑίθουσα 3: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 17:00 Skyfall Πεμ-Τετ 19:00, 21:50 ÜΑίθουσα 4: Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar Πεμ-Τετ 18:00 J.A.C.E. Πεμ-Τετ 20:15, 23:00

ΓΛΥΦΑΔΑ ODEON

Ζέππου 14 & Ξενοφώντος 31, Γλυφάδα, 210 9650318 ÜΑίθουσα 1: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 20:00, 22:30 / Σαβ-Κυρ 17:30, 20:00, 22:30 Η Αρπαγή 2 Τετ 21:00 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 2: Η Αρπαγή 2


Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 21:00 / Σαβ-Κυρ 18:20, 21:00 Επτά ψυχοπαθείς Τετ 20:00, 22:30

ηράκλειο νέα ιωνία

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital

Λ. Ηρακλείου 386, Νέο Ηράκλειο, 210 2826873 ÜΑίθουσα 1: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 18:40 Skyfall ΠεμΤετ 20:10, 22:45 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17:15 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 20:30, 22:30 Skyfall ΠεμΤετ 18:00 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Κυρ 16:15

ιλιον αγιοι ανάργυροι πετρούπολη ΔΗΜ.ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΟΝΑΡ

Αγίας Παρασκευής 40, ΑνάκασαΑγ. Ανάργυροι, 210 2690317 Το παιδί με το ποδήλατο Πεμ-Κυρ 19:30, 21:30 Το ασχημόπαπο κι εγώ (μεταγλ.) Σαβ 17:30 / Κυρ 11:30, 15:30, 17:30 Το Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι Δευ-Τετ 19:30, 21:30

ΣΙΝΕ ΜΕΛΙΝΑ

Λ. Φυλής 165, Καματερό, 210 2311350 Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Πεμ-Τετ 19:30, 21:30 Happy Feet 2 (μεταγλ.) Παρ-Κυρ 17:30

STER CINEMAS

Λεωφ.Δημοκρατίας 67α, εμπορικό κέντρο ESCAPE, Ιλιον, 801 801 7837 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τρι 21:00, 00:00 / Τετ 21:00 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:20, 19:10 / Σαβ-Κυρ 13:40, 15:30, 17:20, 19:10 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 17:30 Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30 Barbie: Η πριγκίπισσα και η ποπ σταρ (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 13:50, 15:45 ÜΑίθουσα 3: Skyfall Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00, 19:00, 22:00 / Κυρ 13:00, 16:00, 19:00, 22:00 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Σαβ 14:10 ÜΑίθουσα 4: Skyfall Πεμ-Τετ 17:00, 20:00, 23:00 Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 13:15, 15:10 ÜΑίθουσα 5: Skyfall Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:30, 21:30 / Παρ-Σαβ 18:30, 21:30, 00:30 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:30 3D / Σαβ-Κυρ 14:30 3D, 16:30 3D Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:30 ÜΑίθουσα 6 : J.A.C.E. Πεμ, Δευ, Τρι, Τετ 18:10, 21:10 / Παρ 18:10, 21:10, 00:10 / Σαβ 15:15, 18:10, 21:10, 00:10 / Κυρ 15:15, 18:10, 21:10 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 13:10 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:10 ÜΑίθουσα 7: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 19:10, 21:20, 23:30 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:50 / Σαβ-Κυρ 14:40, 16:50

κορυδαλλος κερατσίνι ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Αγίου Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός, 210 4960955 Αγάπη Πεμ-Παρ 20:00, 22:00 / Σαβ-Κυρ 21:30 / Δευ-Τετ 21:00 Ο Άλβιν και η παρέα του 3 (μεταγλ. ) Σαβ 13:45 Η εποχή των παγετώνων (μεταγλ.) Σαβ 12:00 Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17:30, 19:20 Rio (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15:30 Χόρτον (μεταγλ.) Κυρ 13:45 Αναστασία (μεταγλ.) Κυρ 10:30

κουκάκι νέος κόσμος

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter Λ. Συγγρού 106, 210 9215305 Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00,

20:45, 22:30 / Σαβ-Κυρ 17:15, 19:00, 20:45, 22:30

ΟDEON STARCITY

Λ. Συγγρού 111 & Λεοντίου, Νέος Κόσμος, 210 6786000 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 20:00, 23:00 / Σαβ-Κυρ 17:00, 20:00, 23:00 Χαραυγή μέρος 1 Τετ 21:30 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 2: Η Αρπαγή 2 Πεμ-Τετ 22:10 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:40 / ΣαβΚυρ 17:10, 19:40 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:10 ÜΑίθουσα 3: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 18:20, 20:50, 23:10 ÜΑίθουσα 4: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 20:10, 22:20 / Σαβ-Κυρ 17:40, 20:10, 22:20 ÜΑίθουσα 5: Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30 ÜΑίθουσα 6: Skyfall Πεμ, Παρ, Κυρ, Δευ, Τρι 18:00, 21:00 / Σαβ 18:00, 21:00, 23:50 / Τετ 18:00, 23:00 ÜΑίθουσα 7: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 21:30 / Σαβ-Κυρ 18:30, 21:30 / Τετ 21:10 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:30 3D / Σαβ-Κυρ 16:40 3D Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:20 ÜΑίθουσα 8: Παράνομοι Πεμ-Τετ 21:15 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:20 / Σαβ-Κυρ 17:20, 19:20 ÜΑίθουσα 9: J.A.C.E. Πεμ-Τετ 19:50, 22:50 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17:50 ÜΑίθουσα 10: Skyfall Πεμ-Τετ 19:00, 22:00

μαρκόπουλο πόρτο ράφτη ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Γιαννάκη 2, Μαρκόπουλο, 2299023924 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 19:30, 21:30

μαρούσι κηφισιά

VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL

Ανδρέα Παπανδρέου 35 , 14 848 ÜΑίθουσα 1: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00 / Σαβ-Κυρ 11:15, 13:30, 16:00 Η Αρπαγή 2 Πεμ-Τετ 18:30, 20:30, 22:45 ÜΑίθουσα 2: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:30, 17:15, 19:00 / Σαβ-Κυρ 12:00, 13:45, 15:30, 17:15, 19:00 Skyfall Πεμ-Τετ 20:45, 23:45 ÜΑίθουσα 3: Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00 / Σαβ-Κυρ 11:30, 13:30, 16:00 J.A.C.E. Πεμ-Τετ 18:00, 20:45, 23:30 ÜΑίθουσα 4: Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00, 17:45 / Σαβ-Κυρ 12:15, 14:15, 16:00, 17:45 ÜΑίθουσα 5: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:15, 19:30, 22:30 / Σαβ-Κυρ 13:15, 16:15, 19:30, 22:30 ÜΑίθουσα 6: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00, 19:15, 21:45 / Σαβ-Κυρ 12:30, 14:45, 17:00, 19:15, 21:45 The Dinosaur Project Πεμ-Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 7: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ 18:00, 21:15, 00:30 / Σαβ-Κυρ 14:45, 18:00, 21:15, 00:30 / Τετ 17:45, 21:00 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Τρι 17:45, 00:00 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:15 ÜΑίθουσα 8: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Παρ, Δευ 19:15, 21:30, 23:45 / Σαβ-Κυρ 21:30, 23:45 / Τετ 17:00, 19:15, 21:30 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ 15:00 3D, 17:00 3D / Σαβ-Κυρ 11:15 3D, 13:00 3D, 15:00 3D, 17:00 3D, 19:30 / Τρι 16:30 3D Skyfall Τρι 18:15, 21:15, 00:15 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 9: Brave (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:45 / Σαβ-Κυρ 12:45, 14:45, 16:45 Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 18:45, 21:00, 23:15 ÜΑίθουσα 10: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:30, 19:00, 22:00 / Σαβ-Κυρ 12:30, 15:30, 19:00, 22:00 ÜΑίθουσα 11: Σκότωσε

τους γλυκά Πεμ-Τετ 19:45, 22:15, 00:30 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:45, 17:45 / Σαβ-Κυρ 11:45, 13:45, 15:45, 17:45 ÜΑίθουσα 12: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00, 20:00, 23:00 / Σαβ-Κυρ 11:00, 14:00, 17:00, 20:00, 23:00 ÜΑίθουσα 13: Skyfall Πεμ-Παρ 19:00 / Σαβ-Τετ 19:00, 22:00 ÜΑίθουσα 14: Skyfall Πεμ-Τετ 20:00, 23:00

ΔΙΑΝΑ

Περικλέους 14,Μαρούσι, 210 8028587 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 18:00 / Κυρ 11:30, 18:00 Skyfall Πεμ-Τετ 19:50, 22:30

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Cyta

Λ. Κηφισίας 245, (Ζηρίνειο), Κηφισιά, 210 6233567 ÜΑίθουσα 1: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τετ 18:15, 20:30, 22:45 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16:15 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 20:15, 22:30 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:20 / Σαβ-Κυρ 16:20, 18:20

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Class Cyta

Δροσίνη 6, Κηφισιά, 210 6231601 Skyfall Πεμ-Τετ 17:10, 20:00, 22:50

ODEON KΟSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ

Λ. Κηφισίας .73 & Πουρνάρα 8011160000 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30 Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) ΣαβΚυρ 16:50 ÜΑίθουσα 2: Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:30 ÜΑίθουσα 3: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 18:50, 21:10 Η Αρπαγή 2 Πεμ-Τετ 23:20 ÜΑίθουσα 4: Brave (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:30 / Σαβ-Κυρ 15:30, 17:30 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ-Τετ 19:50, 22:10 ÜΑίθουσα 5: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ-Τρι 17:20 3D J.A.C.E. Πεμ-Τρι 19:40, 22:40 / Τετ 17:30, 23:20 ÜΑίθουσα 6: Skyfall Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι 20:30 / Παρ-Σαβ 20:30, 23:20 / Τετ 23:20 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:20 3D / ΣαβΚυρ 16:20 3D, 18:20 3D ÜΑίθουσα 7: Skyfall Πεμ-Τρι 19:00, 22:00 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16:40 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:20 ÜΑίθουσα 8: Skyfall Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Τρι, Τετ 19:00, 22:00 / Δευ 22:00 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:10 / ΣαβΚυρ 15:00, 17:10 ÜΑίθουσα 9: Skyfall Πεμ, Δευ, Τρι, Τετ 18:00, 21:00 / Παρ 18:00, 21:00, 00:00 / Σαβ 15:10, 18:00, 21:00, 00:00 / Κυρ 15:10, 18:00, 21:00 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:10 ÜΑίθουσα 10: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:30, 20:50, 23:10 / ΣαβΚυρ 16:00, 18:30, 20:50, 23:10 ÜΑίθουσα 11: Skyfall Πεμ, Κυρ 17:00, 20:00, 23:00 / Παρ 17:00, 23:00 / Σαβ 17:00, 20:00 / ΔευΤρι 20:00, 23:00 Καίτη Γαρμπή Live Παρ-Σαβ 23:30 Χαραυγή μέρος 1 Τετ 21:30 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 12: Παράνομοι ΠεμΤετ 22:50 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:50, 20:20 / Σαβ-Κυρ 15:20, 17:50, 20:20

νέα σμύρνη παλαιό φάληρο ΑΤΤΑΛΟΣ

Κοτιαιου & Ελευθερίου Βενιζέλου Νέα Σμύρνη, 210 9331280 Skyfall Πεμ-Τετ 17:15, 20:00, 22:45

CINERAMA

Αγίας Κυριακής 30, Παλαιό Φάληρο, 210 9403593 Η αδελφή μου Πεμ-Τετ 20:30, 22:30 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 18:30 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16:45

VILLAGE 9 CINEMAS @ FALIRO Παλαιά Λ. Ποσειδώνος 1 &

Μωραϊτινη 3 Δέλτα Παλαιού Φαλήρου, 14 848 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 19:40, 22:30 Brave (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12:20, 14:10, 16:00 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17:50 3D ÜΑίθουσα 2: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 18:10, 20:20, 22:30 Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11:00, 12:50, 14:40, 16:30, 18:20 Skyfall Σαβ, Κυρ, Τετ 20:20, 23:10 ÜΑίθουσα 3: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:10, 19:10, 21:10, 23:10 / Σαβ-Κυρ 19:10, 21:10, 23:10 Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων (μεταγλ.) Σαβ 12:30, 15:10, 17:10 / Κυρ 11:10, 13:10, 15:10, 17:10 ÜΑίθουσα 4: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:30, 20:20, 23:10 / Σαβ-Κυρ 11:50, 14:40, 17:30, 20:20, 23:10 ÜΑίθουσα 5: Επτά ψυχοπαθείς Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:45, 20:00, 22:15, 00:30 / Σαβ-Κυρ 20:00, 22:15, 00:30 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) ΣαβΚυρ 12:30, 14:00, 15:30, 17:00, 18:30 ÜΑίθουσα 6: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:15 / Σαβ-Κυρ 12:00, 13:45, 15:30, 17:15 Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ-Τετ 19:00 Skyfall Πεμ-Τετ 21:10, 00:00 ÜΑίθουσα 7: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 18:40, 21:40, 00:40 / Σαβ-Κυρ 15:40, 18:40, 21:40, 00:40 / Τετ 18:40, 21:40 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:40 ÜΑίθουσα 8: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 20:00, 23:00 / Σαβ-Κυρ 17:00, 20:00, 23:00 ÜΑίθουσα 9: Skyfall Πεμ-Σαβ 18:30, 21:30, 00:30 / Κυρ-Τετ 18:30, 21:30

νέα μάκρη μάτι ζούμπερι τύμβος

ΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ Λ. Μαραθώνος 196, 22940-69871 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Δευ, Τρι, Τετ 21:00 / Παρ-Κυρ 20:00, 22:00

πειραιάς

ΣΙΝΕΑΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πλατεία Δημαρχείου, 210 4225653 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 17:20 Skyfall Πεμ-Τετ 19:30, 22:20

περιστέρι

Σαβ-Κυρ 13:30 3D, 15:30 3D, 17:30 3D, 19:30 3D Skyfall Πεμ-Τετ 21:45 ÜΑίθουσα 8: Skyfall ΠεμΤετ 19:00, 22:00 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:00, 17:00 / Σαβ-Κυρ 13:00, 15:00, 17:00 ÜΑίθουσα 9: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:00, 18:00, 21:00, 00:00 / Σαβ-Κυρ 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, 00:00 ÜΑίθουσα 10: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:45, 19:00, 21:15, 23:45 / Σαβ-Κυρ 14:30, 16:45, 19:00, 21:15, 23:45 ÜΑίθουσα 11: Brave (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00 / Σαβ-Κυρ 12:30, 14:45, 17:00 Επτά ψυχοπαθείς Πεμ-Τρι 19:15, 21:45, 00:00 Σκότωσε τους γλυκά Τετ 19:15, 21:45 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 12: Μαδαγασκάρη 3: Οι φυγάδες της Ευρώπης (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:45, 17:45 / ΣαβΚυρ 13:45, 15:45, 17:45 Σκότωσε τους γλυκά Πεμ-Τρι 19:45, 22:00, 00:15 Επτά ψυχοπαθείς Τετ 19:45, 22:00, 00:15 ÜΑίθουσα 13: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:15, 17:45, 20:15, 22:45 / ΣαβΚυρ 12:45, 15:15, 17:45, 20:15, 22:45 ÜΑίθουσα 14: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17:00, 20:30, 23:30 / Σαβ-Κυρ 14:30, 17:00, 20:30, 23:30 ÜΑίθουσα 15: Η Αρπαγή 2 Πεμ-Τρι 19:15, 21:15, 23:15 / Τετ 18:15, 20:15, 22:15 Η παράξενη ζωή του Τίμοθι Γκριν Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 16:45 / Σαβ-Κυρ 12:15, 14:30, 16:45 / Τετ 16:00 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:15 ÜΑίθουσα 17: J.A.C.E. Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:30, 21:30, 00:30 / Σαβ-Κυρ 15:30, 18:30, 21:30, 00:30 ÜΑίθουσα 18: Η Αρπαγή 2 Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 18:15, 20:15, 22:15, 00:30 / Σαβ-Κυρ 16:15, 18:15, 20:15, 22:15, 00:30 / Τετ 19:15, 21:15, 23:15 ÜΑίθουσα 19: Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00, 21:30 / ΣαβΚυρ 13:45, 16:30, 19:00, 21:30 The Dinosaur Project Πεμ-Τετ 00:00 ÜΑίθουσα 20: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:30, 22:30 / ΣαβΚυρ 13:00, 16:00, 19:30, 22:30

ΔΗΜ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΟ

Πειραιώς & Χρυσοστόμου Σμύρνης 84, 210 4830330 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19:00, 21:00 / Σαβ-Κυρ 18:00, 20:00, 22:00 Στρουμφάκια (μεταγλ.) Σαβ 16:00 / Κυρ 11:00, 16:00

χαλάνδρι χολαργός μελίσσια ΑΒΑΝΑ

ΦΟΙΒΟΣ

Κηφισίας 234 και Λυκούργου 3, 210 6756546 Το κυνήγι Πεμ-Τετ 18:10, 20:30, 22:45 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 16:30

ρέντη

ΑΙΓΛΗ

Εθνικής Αντιστάσεως 1, Περιστέρι, 210 5711105 Skyfall Πεμ-Τετ 17:30, 20:10, 22:40

VILLAGE SHOPPING & MORE

Θηβών 228 & Παρνασσού, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 210 4215100 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 18:00, 21:00, 00:00 ÜΑίθουσα 2: Skyfall Πεμ-Τετ 20:00, 23:00 ÜΑίθουσα 3: V/H/S Πεμ-Τετ 00:15 Οι Υποψήφιοι Πεμ-Τετ 22:15 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00, 18:00, 20:00 / Σαβ-Κυρ 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00 ÜΑίθουσα 4: Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00, 17:45, 19:30 / Σαβ-Κυρ 12:30, 14:15, 16:00, 17:45, 19:30 Skyfall Πεμ-Τρι 21:30, 00:30 / Τετ 21:30 Το λυκόφως: Χαραυγή μέρος 2 Τετ 00:30 ÜΑίθουσα 5: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:30, 18:00, 20:15, 22:30 / Σαβ-Κυρ 13:15, 15:30, 18:00, 20:15, 22:30 ÜΑίθουσα 6: Skyfall Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16:00, 20:00, 23:00 / Σαβ-Κυρ 14:00, 17:00, 20:00, 23:00 ÜΑίθουσα 7: Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15:30 3D, 17:30 3D, 19:30 3D /

Λ. Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, 210 6841010 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 18:00, 20:30, 22:40 Τίνκερμπελ: Το μυστικό των νεραϊδοφτερών (μεταγλ.) ΣαβΚυρ 16:15 3D ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 20:40 Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar Πεμ-Τετ 18:30 Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 16:45 Η κληρονομιά του Μπορν Πεμ-Τετ 23:00

Απόκτησε το hol video club, κέρδισε τους πρώτους 6 μήνες δώρο και απόλαυσε νέες κυκλοφορίες, αλλά και αμέτρητες άλλες ταινίες!

The Dictactor Ο Σάσα Μπάρον Κοέν πρωταγωνιστεί σε μία ακόμα αναρχική κωμωδία εξωφρενικών καταστάσεων. Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα όπου υποδύεται τον ρόλο ενός δικτάτορα που προσπαθεί να αποτρέψει κάθε απόπειρα εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στη χώρα του, τη Γουαντίγια. Απόλαυσε τη συνέχεια της ταινίας στο hol video club.

ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Μεσογείων 232 & Βεντούρη, Χολαργός, 210 6525122Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18:00 / Σαβ 16:00, 18:00 / Κυρ 11:30, 16:00, 18:00 Skyfall Πεμ-Τετ 20:00, 22:45

Νέες Κυκλοφορίες

χαϊδάρι

ΑΝΟΙΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2+1

Αγωνιστών στρατοπέδου 49, Χαϊδάρι, 210 5813470 ÜΑίθουσα 1: Skyfall Πεμ-Τετ 19:15, 21:30, 22:30 ÜΑίθουσα 2: Brave (μεταγλ.) Πεμ-Τετ 17:15 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Πεμ-Τετ 19:00 Skyfall Πεμ-Τετ 21:00

Be on the list

13844 www.holmytv.gr

Διαφημιστείτε στη LifO 210 32 54 290 8.11.12 – lifo

35


Ωραιοι σαν Βερολινεζοι

Ακόμα και οι εναλλακτικοί έχουν κλισέ

36 lifo – 8.11.12

«Ωραίοι σαν Βερολινέζοι» Σκηνοθεσία: Δ. Τσιάμη. Ερμηνεύουν: Μ. Ανδρέου, Κ. Βούρτση, Δ. Καινός, Δ. Τσιάμης. Σκην.-κοστ.: Ελ. Στρούλια. Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 210 3425335 Παραστάσεις: Βραδ.: Πέμ.-Κυρ. 21:00. Μέχρι 18/11 Εισ.: €10. Διάρκεια: 50’

φωτο: εvi fylaktoy

Back to the future

Ο Δημήτρης Κομνηνός σκηνοθετεί Ιονέσκο και μιλά στη LifO για το έργο του μεγάλου συγγραφέα, που όχι μόνο είναι επίκαιρο αλλά είναι σαν να έρχεται από το μέλλον. Τι αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα σήμερα οι δύο οικογένειες (Σμιθ και Μάρτιν), τελικά; Είναι ο «θείος Μπάμπης» και η «θεία Φωτούλα», που παντρεύτηκαν επειδή έτσι έπρεπε, έκαναν παιδιά επειδή συνηθίζεται, μεγάλωσαν επειδή δεν είχαν επιλογή, σε μια κοινωνία που αποδέχτηκαν ως δεδομένη, που δεν έκαναν τίποτα για να την αλλάξουν και τώρα ελπίζουν στο θαύμα μιας επόμενης ζωής για να ζήσουν. Δεν είναι λίγο τραγικό αυτό; Για τραγωδία το προόριζε ο Ιονέσκο και απογοητεύτηκε πολύ όταν είδε ότι ο κόσμος έλιωνε στο γέλιο. Τελικά, όμως, συναίνεσε λέγοντας «Από τη στιγμή που το κωμικό είναι η διαίσθηση του παραλόγου, τότε, κατ’ εμέ, το κωμικό είναι πολύ πιο κοντά στην απελπισία παρά το τραγικό». Η Ελλάδα σήμερα είναι κωμική ή τραγική; Η Ελλάδα που γέννησε την τραγωδία έχει δικαιωματικά περισσότερη σχέση με το κωμικό από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όμως δεν είναι αστείο αυτό που ζούμε και χρειαζόμαστε τα αστεία για να παίρνουμε ανάσα. Η Φαλακρή Τραγουδίστρια είναι ένα πολύ αστείο έργο.

από τη ματινα καλτακη

Ω

ς τέχνη λόγου, καταρχάς, το θέατρο ανέκαθεν αρεσκόταν να ασχολείται με ό,τι το απαρτίζει, ως έννοια και πράξη. Ή ως μέσο αυτοπροσδιορισμού διά της σάτιρας και της παρωδίας – ήδη στον Αριστοφάνη οι μεγάλοι ποιητές της τραγωδίας και τα έργα τους γίνονται αντικείμενο σπουδής μέσω του ανατρεπτικού πρίσματος της κωμωδίας. Στο σύγχρονο θέατρο η ίδια η διαδικασία παραγωγής της θεατρικής πράξης γίνεται το χωροχρονικό πλαίσιο εξέλιξης ολόκληρων έργων. Η σχέση πραγματικότητας/αναπαράστασης, ο διχασμός του ηθοποιού μεταξύ αυτού που είναι και αυτού που υποδύεται, οι κατοπτρισμοί πλατείας/σκηνής, η πολυπλοκότητα του φαινομένου της πρόσληψης, αποτελούν ζητήματα διαρκούς ισχύος για συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες. Συμβαίνει, ωστόσο, να αφορούν και τους θεατές, τουλάχιστον όσους έχουν προβληματιστεί πάνω στη φράση «όλος ο κόσμος μια σκηνή», που έχουν εννοήσει, με άλλα λόγια, ότι η θεατρικότητα είναι όρος της ίδιας της ύπαρξης. Το θέατρο εν θεάτρω, ως εγκιβωτισμένη σκηνή ή ως «θέμα» ολόκληρου έργου, εκτιμάται από τους ανθρώπους του θεάτρου και τους θεατές και για έναν ακόμα λόγο: έχει υψηλή θεατρική αξία, αφού καθιστά το θέαμα, θέαμα. Η αυλαία σηκώνεται και, ως εκ θαύματος, εμφανίζεται μια σκηνή μέσα στη σκηνή! Αυτή η διπλή διαμεσολάβηση μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους: είτε ως εγγύηση απορρόφησης των θεατών στη σκηνική σύμβαση βύθισης στην ψευδαίσθηση, είτε ως μέθοδος κριτικής αποστασιοποίησης. Στη δεύτερη περίπτωση το ζητούμενο είναι να φανεί εξαρχής το «ψευδές» της αναπαράστασης, ώστε να εμποδιστεί η ταύτιση και το κοινό να σταθεί κριτικά στο θέαμα. Η παράσταση Ωραίοι σαν Βερολινέζοι της oμάδας Per-Theater-Formance στο Bios φέρνει, θα μπορούσε να πει κανείς, αυτήν τη μακρά

«παράδοση» στη μεταμοντερνιστική συνθήκη. Ο Δημήτρης Τσιάμης και οι υπόλοιποι συντελεστές της συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα κλισέ της σύγχρονης σκηνικής πράξης σε μια περφόρμανς που εκ των πραγμάτων θίγει τις κρίσιμες στις τέχνες γενικώς, και στο θέατρο ειδικώς, έννοιες της αυθεντικότητας, της επίδρασης και της αντιγραφής. Και είναι τουλάχιστον αισιόδοξη η διαπίστωση ότι νέοι δημιουργοί της ελληνικής σκηνής τολμούν να σταθούν κριτικά και να θέσουν υπό το φως των προβολέων τρόπους που υιοθετούνται χωρίς δεύτερη σκέψη από εγχώριες ομάδες ως αιχμή της πιο προχωρημένης και αυθεντικής θεατρικής έκφρασης στην Ευρώπη, και δη στη Γερμανία, που διεκδικεί, εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, τον πρώτο λόγο στο τι μπορεί να θεωρείται μοντέρνο σήμερα. Εξού και ο τίτλος της παράστασης, Ωραίοι σαν Βερολινέζοι, που αποτυπώνει καίρια το σατιρικό πνεύμα της σκηνικής δράσης. Τέσσερις ηθοποιοί αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στον κόσμο του «σκηνοθέτη και θεωρητικού του θεάτρου Γιόζεφ Μποκουσλάου Έσιλκ» (το επώνυμο είναι αναγραμματισμός της λέξης «κλισέ»), του εισηγητή του «θεάτρου του μικροφώνου». Ξεκινώντας από τη λαίλαπα των μικροφώνων (στις μέρες μας, πράγματι, μια παράσταση δεν μπορεί να θεωρείται προχωρημένη, αν οι ηθοποιοί δεν χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα μικρόφωνα), η Μάγια Ανδρέου, η Κατερίνα Βούρτση, ο Δημήτρης Καινός και ο Δημήτρης Τσιάμης θα σχολιάσουν ένα πλήθος «ιδεών» που επαναλαμβάνονται από τη μία παράσταση στην άλλη (τον αργό ή πολύ γρήγορο ρυθμό ομιλίας, το να μιλούν όλοι οι ηθοποιοί μαζί, το γυμνό σώμα που πασαλείβεται με διάφορες αηδείς ρευστές ουσίες κ.ο.κ.) Η παράσταση εκθέτει, δεν σχολιάζει. Η διάθεση είναι σαφώς σατιρική και δηκτική, αλλά με τρόπο φιλικό. Ο Δημήτρης Τσιάμης και η Per-Theater-Formance απευθύνονται στον χώρο τους, στους νέους καλλιτέχνες που, σαν τους ίδιους, αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουν την τέχνη τους. Ας αντιμετωπίσουμε, μοιάζει να λέει, κατά πρόσωπο τις επιλογές μας. Μπορεί η ευκολία και η άκοπη αναπαραγωγή να είναι καινοτόμα και αιρετική; Μπορεί η τυποποίηση να υπηρετεί ένα ουσιαστικά μοντέρνο θέατρο; Για πόσο ακόμα μπορεί το θέατρο να επιδιώκει αφύπνιση κι εγρήγορση του κοινού μέσω της αισθητικής της ασχήμιας και της νοσηρότητας; Ακόμα κι αυτή συνηθίζεται – ούτε σοκάρει ούτε «προβληματίζει» πια. Στο Ωραίοι σαν Βερολινέζοι τίθενται σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το εδώ και το τώρα της σκηνικής τέχνης, στο πλαίσιο μιας realtime και σε εξέλιξη συζήτησης για σύγχρονα όρια και αδιέξοδα. Το αυτοκριτικό χιούμορ και η συνολική διαχείριση (κείμενο κι ερμηνεία) καθιστούν την παράσταση ένα πολύ εύστοχο και διασκεδαστικό σκηνικό σχόλιο, που απευθύνεται στους ίδιους τους ανθρώπους του θεάτρου και στο μέρος του κοινού που παρακολουθεί παραστάσεις ομάδων με ανανεωτικές φιλοδοξίες και συνήθως παρωχημένα, ολίγιστα αποτελέσματα.

Θέατρο

φωτό: νικοσ κατσαροσ

Η παράσταση του Δημήτρη Τσιάμη στο Bios παραθέτει όλα τα αναγνωρίσιμα πια κλισέ του σύγχρονου θεάτρου σε μια περφόρμανς που θίγει τις κρίσιμες στις τέχνες έννοιες της αυθεντικότητας, της επίδρασης και της αντιγραφής.

Η Φαλακρή Τραγουδίστρια σκοπεύει να βγει επί σκηνής φέτος γιατί, απ’ όσο ξέρω, στην παράσταση του 2005 δεν βγήκε… Η Φαλακρή Τραγουδίστρια, που παίζεται αδιάκοπα στο θεατράκι Υσέτ του Παρισιού από το 1958, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ επί σκηνής. Μια άλλη, όμως, διάσημη τραγουδίστρια, η Εντίθ Πιαφ, ανάμεσα στους πολλούς που παρέλασαν από τις θέσεις των θεατών του έργου, έλεγε: «Έρχομαι και ξανάρχομαι να δω τη Φαλακρή Τραγουδίστρια όταν είμαι μελαγχολική». Τι μήνυμα στέλνει το έργο του Ιονέσκο στο ελληνικό κοινό της σημερινής κρίσης; Η σημερινή κρίση θυμίζει το προπολεμικό κλίμα του 1930 και το έργο, γραμμένο το 1948, στηλιτεύει το παράλογο που ακολούθησε εκείνη την περίοδο. Επομένως, το μήνυμα του Ιονέσκο, εκτός από επίκαιρο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας έρχεται… από το μέλλον. Θέατρο Βικτώρια, Μασσαλίας 5 (Γ' Σεπτεμβρίου 119), 210 8233125, από 10 Νοεμβρίου 2012. Παρ., Σάβ. 21:00, Κυρ. 20:00.


θεατρα

γείο, 210.5220100. «Παιχνίδια εξουσίας» του Πέρα Ριέρα. Σκην.: Ν. Κοντούρη.

Σκην.: Δ. Λιγνάδης. «Ο μολυβένιος στρατιώτης».

104

ALTERA PARS

Αμερικής 10, Κολωνάκι, 210 3612500. «Γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς. Σκην.: Κ.Ευαγγελάτου.

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 210 3455020. «Γυναίκα διάβολος» του Καρλ Σέχνερ. Σκην.: Δ. Σαμόλης. «Χοντροί άντρες με φούστες» του Νίκι Σίλβερ. Σκην.: Χρ. Καρχαδάκης. «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη» της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Σκην.: Β. Ατταριάν. «Hannele» του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν. Σκην.: Θ. Τοκάκης. «Η κοκόνα η Μαρώ» του Νάνου Βαλαωρίτη. Σκην.: Μ. Αδαμάκη. «I am my own wife» του Νταγκ Ράιτ. Σκην.: Ι. Βαρδάκης.

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ Σατωβριάνδου 36, Κέντρο, 210 5242211. «Ο Αλέκος βγήκε από τον παράδεισο» μουσικοθεατρική του Δ. Μαλισσόβα. «Cuba Libre» του Νίλο Κρους. Σκην.: Αν. Ρεβή. «Γυναίκα από σύμπτωση» του Ντάριο Φο. Σκην.: Γ. Καραμίχος. «Piaf» του Δημήτρη Μαλισσόβα. Σκην.: Δ. Μαλισσόβας.

AΘΗΝΑ Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Κυψέλη, 210 8237330. «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Σκην.: Χρ. Χατζηπαναγιώτης. «Σε αγαπάω, αλλά...» των Γιώργου Βάλαρη, Στέλιου Παπαδόπουλου. Σκην.: Γ. Βάλαρης.

ΑΘΗΝΩΝ Βουκουρεστίου 10, Κέντρο, 210 3312343. «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σκην.: Κ. Γάκης. «Συνέντευξη» των Τέοντορ Χόλμαν, Τέο βαν Γκογκ. Σκην.: Γ. Κιμούλης.

ΑΚΑΔΗΜΟΣ

M. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, 210 3410011. «Εμείς και ο χρόνος» του Τζον Πρίστλεϊ. Σκην.: Αλέξανδρος Κοέν. «Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ» του Όσκαρ Ουάιλντ. Σκην.: Κ. Κριτσωτάκη.

ΑΛΦΑ Πατησίων 37, Εξάρχεια, 210 5238742. «Ένας εχθρός του λαού» του Χένρικ Ίψεν. Σκην.: Στ. Ληναίος.

ΑΝΕΣΙΣ Λεωφ. Κηφισίας 14 (2ος όροφος), Αμπελόκηποι, 210.7788778. «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Τζεφ Μπάρον. Σκην.: Γ. Μιχαλακόπουλος.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210.5231131. «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Γιάννη Μαρή. Σκην.: Κ. Μπερδέκα.

ΑΠΟΘΗΚΗ Σαρρή 40, Ψυρρή, 210 3253153 «Άγρια Δύση» του Θοδωρή Αθερίδη. Σκην.: Θ. Αθερίδης.

ΑΤΤΙΣ Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, 210.5226260. «Alarme». Σκην.: Θ. Τερζόπουλος.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ 3ης Σεπτεμβρίου 119 & Μαγνησίας 5, Κυψέλη, 210 8233125. «Στη σκοινί...» μουσικοθεατρική παράσταση της Ζώγιας Σεβαστιανού. «Οι Αδέσποτοι» μουσικοθεατρική της Μέμης Σπυράτου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Κέντρο, 210 3625119 «La Νonna» του Ρομπέρτο Κόσα. Σκην.: Δ. Πιατάς.

Πανεπιστημίου 7, Κέντρο, 210 3221579. «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο. Σκην.: Γιάννης Κακλέας.

ΑΚΡΟΠΟΛ

BIOS

Ιπποκράτους 9-11, Κέντρο, 210 3643700. «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκην.: Σ. Χατζάκης.

ΑΛΙΚΗ Αμερικής 4, Κέντρο, 210 3210021. «I am what I am». Σκην.-Ερμ.: Τάκης Ζαχαράτος.

ΑΛΜΑ Ακομινάτου 15-17, Μεταξουρ-

Πειραιώς 84, Γκάζι, 210.3425335. «Ωραίοι σαν Βερολινέζοι». Σκην.: Δ. Τσιάμης. «Χταποδάκια και άλλα διηγήματα». Σκην.: Ηλ. Βογιατζηδάκης, Μ. Πανάγου, Ν. Παπανδρέου.

ΓΚΛΟΡΙΑ Ιπποκράτους 7, Κέντρο, 210 3609400. «Ο άνθρωπος της βροχής» του Νταν Γκόρντον.

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ»

ΔΙΑΝΑ Ιπποκράτους 7, Κέντρο, 210 3626596. «Κατάδικός μου» της Ελένης Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη. Σκην.: Γ. Παλούμπης.

ΔΙΑΧΡΟΝΟ

λούμπης.

ΚΙΒΩΤΟΣ Πειραιώς 115, Γκάζι, 210.3417000. «Τα βαφτίσια» των Νίκου Μουτσινά, Τζένης Διαγούπη. Σκην.: Ν. Μουτσινάς.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ Αμερικής 2, Κέντρο, 210 3210025. «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» των Αλέκου Σακελλάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου. Σκην.: Βλ. Κυριακίδης.

ΜΟΥΣΟΥΡΗ

Πυθέου 52, Ν. Κόσμος, 210 7233229. «Κυρά της θάλασσας» του Χένρικ Ίψεν. Σκην.: Γ. Βούρος, Μ. Βιδάλη.

Πλ.Καρύτση 7, Κέντρο, 210 3310936. «Ένας υπηρέτης για δύο αφεντικά» του Κάρλο Γκολντόνι. Σκην.: Πέτρος Φιλιππίδης.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Κέντρο, 210.5288173. «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Γουίλσον. «Ο Ορφέας στον Άδη» του Τενεσί Ουίλιαμς. Σκην.: Μ. Βέμπερ. «Ξένος» δύο μονόπρακτα της Λένας Κιτσοπούλου και του Γιάννη Τσίρου. Σκην.: Γ. Παλούμπης, Γ. Καλαβριανός.

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 210 8217877 «Ψευδαισθήσεις» του Ιβάν Βιριπάγεφ. Σκην.: Κ. Ευαγγελάτου.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067 «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο». Σκην.: Έλλη Σκότη. «Έρως και τέλος ή Τα δάκρυα του ψαριού μέσα στη θάλασσα» της Ελένης Τζάρου. Σκην.: Ελ. Τζάρου.

ΖΙΝΑ Λ. Αλεξάνδρας 74, Εξάρχεια, 210 6424414. «Τα ραδίκια ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη. Σκην.: Βλ. Κυριακίδης. «Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή» των Άννας Παπαγιωτοπούλου, Μ. Παπακωνσταντίνου, Π. Κοντογιαννίδης, Τ. Χαλκιάς, Δ. Λαμπόγιαννη.

ΗΒΗ Σαρρή 27, Ψυρρή, 210 3213112 «Ο παππούς έχει πίεση» της Δ. Παπαδοπούλου. Σκην.: Δ. Παπαδοπούλου, Αγγ. Τσούγκου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Νάξου 84, Κυψέλη, 210 2236890. «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» του Θανάση Βαλτινού. Σκην.-Πρωτ.: Αντ. Αντωνίου.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 210 8838727. «Λευκές Νύχτες» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Σκην.: Δ. Καταλειφός. «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σκην.: Στ. Λιβαθινός.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210 9212900 «Τα άγρια αγόρια ΙΙ» του Σάκη Παπακωνσταντίνου. «Σσσς... Κάποιος έρχεται». Σκην.: Αμ. Νίνου, Θ. Ζερίτης. «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Σκην.: Τζ. Κακουδάκη. «Το χέρι» του Τιμ Κράουτς. Σκην.: Έλ. Πέγκα. «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμ. Ροΐδη. Σκην.: Σ. Καραγιάννη. «Η αναγνώριση» του Άκη Δήμου. Σκην.: Γ. Φέστα.

ΘΕΜΕΛΙΟ Λένορμαν 82, Κολωνός, 210 8643310. «Γδαρμένος» του Ματς Σιέλμπι. Σκην.: Στρ. Πανούριος. «Η πάπισσα Ιωάννα» του Εμ. Ροΐδη. Σκην.: Ι. Σιάμου, Ζ. Τζουμάκα.

ΘΗΣΕΙΟΝ Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 3255444. «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ. Σκην.: Ακ. Καραζήσης, Ν. Χατζόπουλος.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550. «Venison». Σκηνική σύνθεση από την ομάδα The Helter Skelter Company. Σκην.: Θ. Παπακωνσταντίνου. «Ο προτελευταίος των Μόνικιν» του Πάρη Τακόπουλου. Σκην.: Νίκος Καλαμός. «Η μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα. Σκην.: Σ.Στρούμπος.

ΙΛΙΣΙΑ Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, 210 7210045. «Χάρτινα Λουλούδια» του Έγκον Γουλφ. Σκην.: Κ. Φιλίππογλου. «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίστλεϊ. Σκην.: Γρ. Βαλτινός.

ΚΑΠΠΑ Κυψέλης 2, Κυψέλη, 210 8831068. «Σωτηρία Μπέλλου – Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» της Σοφίας Αδαμίδου. Σκην.: Αθ. Καραγιαννοπούλου.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540000. «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκην.: Γ. Πα-

ΠΑΛΛΑΣ Βουκουρεστίου 5, Κέντρο, 210 3213100. «Σικάγο» των Φρεντ Εμπ, Μπομπ Φόσι. Σκην.: Στ. Φασουλής.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 Πειραιώς 131, Γκάζι, 210 3450922. «Βάλ’ τον υπουργό στην πρίζα» των Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα. Σκην.: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππας.

ΠΟΡΕΙΑ Τρικόρφων 3-5, Πλ. Βικτωρίας, 210 8210991. «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκην.: Δ. Τάρλοου.

ΠΡΟΒΑ Ηπείρου 39 & Αχαρνών, Πλ. Βικτωρίας, 210.8818326 «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν Ένσλιν» βασισμένη σε κείμενα των Φρ. Κάφκα, Κρ. Μπρίκνερ. Σκην.: Σ. Τσόγκας. «Ρόζα» του Παναγιώτη Μέντη. Σκην.: Σ. Τσόγκας.

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Εξάρχεια, 210 8252242-3 «Ακρότητες» του Ουίλιαμ Μπαστροσιμόνε. Σκην.: Έ. Μουρίκη. «Mnimonimous» των Ντ. Σπυρόπουλου, Γ. Γαλίτη, Βλ. Κυριακίδη. Σκην.: Βλ. Κυριακίδης.

ΡΟΕΣ Ιάκχου 16, Γκάζι, 210.3474312 «Ρώσικη ρουλέτα» του Άντον Τσέχοφ. Σκην.: Λ. Μελεμέ.

ΣΤΟΑ Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, 210 7702830. «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου.

STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210 6453300. «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ. Σκην.: Κ. Καπελώνης. «Ο μετρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Σκην.: Τ. Δαρδαγάνης. «Η νύχτα των δολοφόνων». Σκην.: Φ. Μακρής. «Η τελετή» του Παύλου Μάτεσι. Σκην.: Φ. Μακρής.

ΣΦΕΝΔΟΝΗ Μακρή 4, Μακρυγιάννη, 210.9246692. «Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη. Σκην.: Στ. Πατρώνης.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210 3222464. «Χαίρε Νύμφη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Σκην.: Λ. Κιτσοπούλου. «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουλ Μπέκετ. Σκην.: Κ. Καπελώνης.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΥΠΟΓΕΙΟ Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο, 210 3228706. «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά. Σκην.: Αθ. Καραγιαννοπούλου.

«ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» Ακαδημίας 3, Κέντρο, 210.3644921. «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Σκην.: Κ. Καζάκος.

ΦΟΥΡΝΟΣ Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, 210 6460748. «Οι αγνοούμενες» της Ρεζά ντε Βετ. Σκην.: Μ. Παπαγιάννης. «Όλιβ, ένας έρωτας παρολίγον κομικ-ός» των Δημήτρη Τσεκούρα, Ζωής Ξανθοπούλου, Αννίτας Καπουσίζη. Σκην.: Ζ. Ξανθοπούλου.

ΧΥΤΗΡΙΟ Ιερά Οδός 44, Γκάζι, 210 3412313. «Corpus Christi» του Τέρενς ΜακΝάλι. Σκην.: Λ. Βασιλείου. «Η φτωχούλα του Θεού» της Ελένης Γκασούκα. Σκην.: Ελ. Γκασούκα.

ΧΩΡΑ Αμοργού 20, Κυψέλη, 210.8673945. «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Σκην.: Δ. Παπαδοπούλου, Αγγ. Τσούγκου.

8.11.12 – lifo

37


ΒΙΒΛΙΟΜΑΝΙΑ

Το λίκνο της παλιάς μαγκιάς

Για την οικογένεια δεν μιλάει ο αφηγητής. Όχι γιατί όλες οι οικογένειες λίγο-πολύ μοιάζουν, αλλά επειδή η διαφορά με τον έξω κόσμο είναι το βάλσαμο που σου αποκαλύπτει τον εαυτό σου. Από την πρώτη κιόλας σελίδα το οχτάχρονο κατεβαίνει –πρώτη φορά μόνο του– για να δει από πού έρχονται τα φέρετρα «με τα λείψανα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κορέα». Ο δρόμος περνάει μέσα από τα Μανιάτικα, όπου συχνά βγαίνουν μαχαίρια. «Η μανιάτικη τιμή και υπόληψη απαιτεί αμείλικτη σοβαρότητα σε όλα γιατί είναι άντρες σοϊλίδες, πρίγκιπες του βυζαντινού θρόνου στην καταγωγή και το βαστάνε αιώνες τώρα, σαν πρίγκιπες φέρονται και το απαιτούν να τους φέρεσαι και ας μην έχουν δεύτερο παντελόνι να βάλουν. Τα αστεία και τα πειράγματα, ακόμα και μεταξύ φίλων ή συγγενών, είναι λίγα και μετρημένα, δεν ξέρεις πώς θα το πάρει ο άλλος, μια άστοχη κίνηση, μια παραπανίσια κουβέντα είναι αρκετή για να φάει η μούρη σου χώμα, όποιος και να ‘σαι, αφού είναι γνωστό πως “ο Μανιάτης νηστεύει την Παρασκευή το λάδι, αλλά τον λαδά τον σκοτώνει”». Το τέχνασμα του Χαριτόπουλου είναι περίπλοκο: βάζει το παιδί στη θέση του παρόντος, μιλάει σαν μεγάλος, αλλά το παιδί συνεχίζει να είναι παιδί. Το λιμάνι, πάντως, είναι το βασίλειο των Μανιατών. Προτού να τελειώσει το δημοτικό, το παιδί θα προλάβει να κάνει τα τρία βασικά: να μπλέξει σε αληθινό καβγά με αίματα, να φιλήσει ένα κορίτσι και να δει τον Ολυμπιακό στη Μάντρα.

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, γέννημα-θρέμμα του μεγάλου λιμανιού, επιτυγχάνει με το νέο του βιβλίο κάτι τιμαλφές: να μιλήσει για τις γυναίκες, το ζητιανόξυλο, τους καβγάδες και τον Ολυμπιακό του Πειραιά -ως βιωμένο θαύμα.

Δ

38 lifo – 8.11.12

Θ Εκ Πειραιώς Σελίδες: 416 Εκδόσεις Τόπος Τιμή: €18,40

από τον κωστή παπαγιώργη

διονυσης χαριτοπουλος

Βιβλίο

οκιμασμένος σε πολλά αφηγηματικά είδη –βιογραφία, μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, θέατρο– ο Χαριτόπουλος αναδείχτηκε σε συγγραφέα που γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς να αξιοποιήσει το υλικό του, πώς να καταστήσει το άμεσο βίωμά του κοινή υπόθεση και, κυρίως, να είναι «εκεί», στο γραπτό, όταν γράφει, και να είναι «αλλού» όταν διαβάζεται. Το Εκ Πειραιώς χαρακτηρίζεται από τον ίδιο μυθιστόρημα. Ουσιαστικά, βέβαια, έχουμε να κάνουμε με μια συναρπαστική περιγραφή του Πειραιά της δεκαετίας του ’50, την οποία βίωσε ο ίδιος και συνάμα, δίκην βιωματικού φροντιστηρίου, τον έπλασε ως άνθρωπο. Το βίωμα, όπως ξέρουμε, σπανίζει, ενώ αντίθετα τα βιβλία δίνουν την τελική μορφή στον άνθρωπο. Άνθρωπος με βαθύ ένστικτο, ο Χαριτόπουλος επινοεί την περσόνα ενός παιδιού (που ασφαλώς είναι ο ίδιος) και πασχίζει να αφηγηθεί τον κόσμο του λιμανιού και των περιχώρων, τόσο με παιδική όσο και με υπερώριμη ματιά. Το τέχνασμα είναι βαρύτιμο γιατί η ζωή δεν βιώνεται από ένα μεταλλασσόμενο εγώ, αλλά από πολλά εγώ και εποχές, οπότε ο αφηγητής επιτυγχάνει κάτι τιμαλφές: μιλάει για το παιδί και για τον πειραιώτικο κόσμο όντας μάρτυρας και συνάμα απών. Άλλωστε, σημειώνοντας ότι η διαδρομή της αφήγησης καλύπτει την κρίσιμη εικοσαετία της νεότητας, ουσιαστικά ομολογεί ότι μόνο μετά τα εξήντα –όπου λίγοπολύ βρίσκουμε όλοι ταβάνι– μπορεί κανείς να μιλήσει για τα νεανικά του χρόνια.

α πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Πειραιάς δεν έμοιαζε με την Αθήνα. Επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας αναφέρεται ως Πόρτο Λεόνε και από τους Τούρκους ως Αρσλάν Λιμάν (λιμάνι του λιονταριού, το οποίο μετέφερε ο Μοροζίνι στη Βενετία). Ακόμα και κατά την Επανάσταση, η περιοχή ήταν περίπου ακατοίκητη και η ναυτιλιακή κίνηση περιορισμένη. Οι πρόσφυγες, εσωτερικού και εξωτερικού, κατέφθασαν μετά. Με άλλα λόγια, μόνο πρόσφυγες είχε το λιμάνι και ο Περαίας φτωχολογιά που βρήκε τσίγκο ή κεραμίδι να σκεπάσει το κεφάλι της και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Εξού και η αγριότητα και οι τσαμπουκάδες. Ο αδικημένος και φτωχός δεν ανέχεται καμιά αδικία. Παίρνει τον νόμο στα χέρια του γιατί δίκιο δεν βρίσκει. Εκεί, άλλωστε, βρήκαν τρόπο να φωλιάσουν οι μάγκες. «Τα λίκνα της παλιάς μαγκιάς του Πειραιά ήταν τα αμαρτωλά στέκια της Λεύκας, οι τεκέδες της Δραπετσώνας και οι σπη-

λιές της Πειραϊκής. Στα τρία όρια, δηλαδή, της παλιάς πόλης πριν από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, ανατολικο-δυτικο-νότιο, βρήκαν καταφύγιο οι παραμεθόριοι, οι νταήδες, τα Μεγάλα Μαχαίρια και τα κάθε λογής αλάνια, μακριά από τα βλέμματα των νοικοκυραίων και του μπασκιναριού».

Σ

του Παπαστράτου δουλεύουν πάνω από 3.000 εργάτες και οι εργοδότες έχουν φιλότιμο, πληρώνουν καλά μεροκάματα και νοιάζονται τους ανθρώπους τους. Αυτοί ξεκίνησαν το δώρο εορτών προπολεμικά (μηνιάτικο Χριστουγέννων) και συνέχισαν μετά τον πόλεμο (με μηνιάτικο του Πάσχα). Αυτοί έκαναν πράγματα ανήκουστα. Την πρώτη Παιδική Στέγη στην Αγία-Σοφία, κάθε χρόνο πάντρευαν είκοσι εργάτριες στην αυλή του εργοστασίου, καλύπτοντας όλα τα έξοδα. Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, ο συγγραφέας δεν αφήνει ψίχα να πέσει κάτω. Μπορεί να έχει ιδιαίτερη αδυναμία (δηλαδή θαυμασμό) για τους μάγκες, τους Μανιάτες, τους νταϊλήδες, τους μαχαιροβγάλτες, τους νταβάδες, αλλά εκείνο που τον συνεπαίρνει είναι το σκληρό ήθος που δεν λογαριάζει τίποτα, γιατί δεν έχει τίποτε άλλο να περηφανευτεί: αν ενδώσει, χάθηκε. Εξίσου, όμως, με τα αντριλίκια τον συγκινούν και οι ζητιάνοι και οι μαυροφορεμένες που επινοούν δυστυχίες για να κλέψουν κάποιο πορτοφόλι. Κάποια ζητιάνα δείχνει τη φωτογραφία μιας ευτυχισμένης οικογένειας και οδύρεται ότι τους εσφαξαν οι κομμουνιστές, άλλος παριστάνει τον μουγγό και μοιράζει κάρτες που γράφουν ότι του έκοψαν στα «Σεπτεμβριανά» οι Τούρκοι τη γλώσσα. Να μην ξεχνάμε και τον αόμματο που κάποια βόμβα πήρε φως στην Αλβανία και στη θέση των ματιών έχει όντως δυο παγωμένους άσπρους βολβούς (που με ένα σκαμπίλι χωροφυλακίστικο οι κόρες των ματιών του επανέρχονται αυτομάτως). «Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα έκτος από ένα, να κάνεις τον ζόρικο. »Δεν υπήρξε πιο άγρια πόλη για πενήνταεξήντα χρόνια πριν από τον Δεύτερο Πόλεμο. Τα γκανγκστεριλίκια, τα πιστολίδια, τα μπουνίδια και τα μαχαιρώματα που βλέπουμε στις ταινίες, εκείνη την εποχή στον Πειραιά συνέβαιναν στην πραγματικότητα. Όλοι κουβάλαγαν πιστόλι, αν ήθελαν τη ζωή τους, ακόμα και οι νοικοκυραίοι κοιμόντουσαν με το όπλο κάτω απ’ το μαξιλάρι, και τις νύχτες ξέσπαγαν


αληθινές μάχες μεταξύ συμμοριών, νταήδων, λαθρεμπόρων, σωματεμπόρων, ενώ η αστυνομία μέτραγε ανήμπορη κάθε νύχτα “άνω των τριάντα πυροβολισμών ανά πέντε λεπτά”». Στο λιμάνι υπάρχει χρήμα και η θάλασσα ξεβράζει ένα τσούρμο ξένους τυχοδιώκτες, λαθρεμπόρους, γκάνγκστερ, καλλιτέχνιδες, μαφιόζους, διεθνείς απατεώνες, άσπρα, μαύρα, κίτρινα ρεμάλια που η ανθρώπινη ζωή γι’ αυτούς δεν αξίζει σέντσι, γίνονται αχταρμάς με τους ντόπιους, τους μαθαίνουν νέα κόλπα, μπαίνουν στα δικά τους ή αλληλοσκοτώνονται πάνω στις λοβιτούρες». Ο Τσιτσάνης άνοιξε τα μάτια στους μπούφους: «Γιατί ρωτάτε να σας πω, αφού σας είναι πια γνωστό / όταν συμβεί στα πέριξ φωτιές να καίνε / πίνουν οι μάγκες αργιλέ». Στη Δραπετσώνα οι τεκέδες ήταν αβέρτα. Με τους πρόσφυγες απλώθηκαν σε Σταθμό, Βούρλα, Χιώτικα, Μπουταίικα, Γκρεμό, Μπαρουτάδικο, Ανάσταση κ.λπ. Ο τεκές του Καπλάνη είχε αναρτημένη απέξω την πιο μοβόρικη σημαία, ένα άσπρο ματωμένο πουκάμισο... Όσο για τα οικεία ήθη, «γυναίκα, πούστης και πρεζάκιας δεν μπαίνουν σε τεκέ». Ο ρεμπέτης, γράφει ο Χαριτόπουλος, δεν ήταν μάγκας. «Μπορεί να ήταν ξηγημένος, γουστόζος, έξω καρδιά, χρυσή παρέα, αλλά, εκτός ορισμένων, στα ζόρικα ήταν κότα, δεν είχε το ειδικό βάρος του μάγκα, τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και τα κουράγια. Το ρεμπέτικο σινάφι έφερνε περισσότερο στα αλάνια, στην μποέμικη ζωή, στα σπουργίτια των μεγάλων πόλεων που ζούσαν ελεύθερα με το λίγο, ρεμπεσκέδες, ένα πουτσαρά μπουλούκι ή ρεμπέτ ασκέρι όπως τους αποκαλούσαν περιφρονητικά οι νοικοκυραίοι, μακριά από κοινωνικούς καταναγκασμούς κι ευθύνες, άστατοι, άσωτοι, ευαίσθητοι, ονειροπαρμένοι, σελέμηδες, κάνα μεροκάματο, λίγο αγαπητιλίκι, καμιά ψιλοκλοπή, όχι άγριες καταστάσεις, μικρές ποινές φυλάκισης, απόφευγαν τα μαλώματα και τους καβγάδες, και αυτά που πραγματικά τους ενδιέφεραν ήταν διασκέδαση, μαυράκι και γυναίκες». Το μπουζούκι μεταξύ τους λεγόταν « ζητιανόξυλο»....

Η

γοητεία του βιβλίου, που παραμένει αμείωτη σε κάθε της πτυχή (το ζήτημα των γυναικών το αφήσαμε στην άκρη για να το χαρεί ο αναγνώστης με τον δικό του τρόπο), και όταν ο οχτάχρονος ανακαλύπτει τα βιβλία, μειώνεται σημαντικά. Ενώ έως εκείνη τη στιγμή ζούσε ένα όνειρο, παρακολουθώντας τα ζοριλίκια των μεγάλων από το προφυλακτικό παραπέτασμα της ηλικίας, τώρα οφείλει να μπει στον χορό. Αρχίζει, μάλιστα, η εκλογή των τίτλων με τη βοήθεια του πρόθυμου βιβλιοπώλη. Στις τελευταίες σελίδες ο αναγνώστης παρακολουθεί το παιδί που βρήκε κι άλλο δρόμο για να πορευτεί, έχοντας συνάμα την εντύπωση ότι τον σεργιάνισαν σ’ έναν κόσμο μυθικών θαυμάτων. Ο Χαριτόπουλος έγραψε μια εκδοχή της βιογραφίας του, ξεναγώντας τον αναγνώστη του σε μια σκληρή πόλη. Αφού η εσωτερικότητα του καθενός μας είναι εσωτερικευμένη εξωτερικότητα, ο βίος μιας πόλης, η ιστορία της, το ποιόν των ανθρώπων της και οι επικρεμάμενοι κίνδυνοι αποτελούν υπερπολύτιμο υλικό για μια πένα που δεν χάνει την ευκαιρία να μεταμορφωθεί σε θαυματοποιό. Γειασάν!

Γιώτα Γουβέλη

Στο «Κεντρί της πεταλούδας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, οι ζωές τριών γυναικών συναντιούνται μέσω του ίδιου άντρα. Eχετε μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα σε υψηλόβαθμες θέσεις. Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε συγγραφέας; Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνω αυτό που ήθελα πάντα. Ό,τι έχω παρατηρήσει μέχρι τώρα στη ζωή θέλω να το μοιραστώ. Mεγάλο μέρος του καινούργιου σας βιβλίου, Το κεντρί της πεταλούδας, διαδραματίζεται στην επαρχία. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ελληνική επαρχία; Αθήνα-επαρχία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, που το ένα τροφοδοτεί το άλλο με παθογένεια αλλά και δημιουργικότητα. Στο Κεντρί της πεταλούδας οι δύο από τις τρεις γυναίκες έζησαν στην Αθήνα, ενώ η τρίτη παρέμεινε στην επαρχία και υποχρεώθηκε να τα βγάλει πέρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και οι τρεις, όμως, έπρεπε να πολεμήσουν με τα προσωπικά τους τέρατα. Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, είτε στην Αθήνα είτε στην επαρχία. Η Σόνια, η Φωτεινή και η Καίτη είναι οι τρεις ηρωίδες του βιβλίου που προαναφέρατε. Ποιες είναι οι βασικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους και τι «εκφράζει» ο χαρακτήρας καθεμιάς; Είναι και οι τρεις γυναίκες, ως εκ τούτου γυναικεία και η ματιά τους. Η Σόνια εκφράζει το ρομαντικό πάθος μιας ψυχικά καλλιεργημένης γυναίκας, η Φωτεινή την πρακτική και δυναμική φύση μιας επαρχιώτισσας, σίγουρης για τις αξίες της, ενώ η Καίτη εκφράζει τη γυναίκα που έχει συνθλιβεί από τη γονική καταπίεση και η μόνη ελεύθερη έκφραση του εαυτού της είναι ο ερωτισμός της. Και οι τρεις κάνουν κάτι ακραίο, γιατί η γυναίκα μπορεί να φτάσει στα άκρα για να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσιά της. Η Ρεβέκκα στο βιβλίο σας είναι μια σκληρή μητέρα, αποφασισμένη να ελέγχει για πάντα τις ζωές των κοντινών της προσώπων. Η Ελληνίδα μάνα πιστεύετε ότι κακομαθαίνει τους γιους της και δυσκολεύει, άθελά της ίσως, τη ζωή των γυναικών που διαλέγουν εκείνοι; Δεν τους κακομαθαίνει, τους χειραγωγεί (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου). Και οι τρεις ηρωίδες είναι θύματα αυτή της χειραγώγησης και, φυσικά, η καθεμιά αντιδρά. Η πλοκή του μυθιστορήματος εξωθεί τις καταστάσεις στα άκρα, ακριβώς για να καταδείξει το θέμα του, το φοβερό δίδυμο μάναγιος, που απασχολεί ανέκαθεν τις κοινωνίες, από την ιστορία του Οιδίποδα μέχρι τον Φρόιντ και τους άλλους ερευνητές της ανθρώπινης φύσης. Η Ελληνίδα μάνα είναι η προσωποποίηση της αυταπάρνησης αλλά και της καταπίεσης. Από τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως το παιδί της δεν ανήκει σε αυτήν αλλά στον εαυτό του, είναι η πιο υπέροχη μάνα. Τι ρόλο παίζει η μοίρα στη ζωή μας; Η βούλησή μας είναι 100% ελεύθερη ή υπάρχει και ένα υφέρπον σχέδιο που υπαγορεύει κάποιες μας κινήσεις; Στο Κεντρί της πεταλούδας η μοίρα σχηματοποιείται με το φαινόμενο της πεταλούδας. Όπως οι εξελίξεις, μετά το τίναγμα των φτερών της πεταλούδας, ακολουθούν τους νόμους της φύσης, έτσι και οι εξελίξεις, μετά το μοιραίο συμβάν στη ζωή των ηρώων ακολουθούν τους νόμους της ζωής. Φύση και ζωή πάνε χέρι-χέρι και ο άνθρωπος αγωνίζεται για την ελευθερία του. 8.11.12 – lifo

39


Radio Bookspotting από τον γιώργο-ίκαρο μπαμπασάκη

Ο Ευγένιος Αρανίτσης (Κέρκυρα, 1955, και λοιπά) Μια pocket και playback εισαγωγή στο σύμπαν του Ευγένιου Αρανίτση. Εμένα που με βλέπεις, άκου που σου λέω, όλο μου το έργο δεν είναι παρά μια ατέρμονη ανάπτυξη της ρήσης «Από την Αναγέννηση και μετά οι πάντες βιάζονται» του Ευγένιου Αρανίτση. Ό,τι κι αν λένε, σου λέω (Λορέντζος Νεβερδελές, Ρήσεις & Στεναγμοί).

ευγένιοσ αρανίτσησ Θάλασσα

Σελίδες: 49 Εκδόσεις Νεφέλη Τιμή: €5,52

ευγένιοσ αρανίτσησ

Λεπτομέρειες για το τέλος του κόσμου Σελίδες: 554 Εκδόσεις Ίκαρος Τιμή: €19,60

1. η κλωστή μου κρέμεται από μια ζωή [Ποιήματα & Πράξεις, εκδ. Ίκαρος, σ. 60] 2. Δεν τολμάει ούτε καν να αναρωτηθεί ποιος θα ήταν ο σωστός τρόπος να πλησιάσει. Σε αντιστάθμισμα, έχει φτιάξει ένα νοερό αντίγραφο από αχλύ, μια αιθέρια απεικόνιση εκατό τοις εκατό ιδιόκτητη, που την υποβάλλει σε όλων των ειδών τις ταπεινώσεις: της προσφέρει σπάνια λουλούδια, πανάκριβα δώρα, τον ίδιο τον εαυτό του~ μ’ άλλα λόγια, την κάνει να υποφέρει τα πάνδεινα, ώσπου εκείνη πέφτει –αν και άυλη – μ’ ένα νιαούρισμα εξουθένωσης [Φυσική, εκδ. Ίκαρος, σ. 56] 3. τέλος ο θάνος σταθόπουλος προσφωνεί Τα Θραυσματάκια «σπασμένες φράσεις», ενώ δεν πρόκειται για φράσεις, πόσο μάλλον σπασμένες φράσεις, αλλά για παγωμένα μοτίβα μέσα σε κρύσταλλο, λυρικές μορφές της ταυτολογίας: βέβαια, μιας ταυτολογίας που ακούγεται σα φύσημα στην καρδιά, ένας παλιός ανεμοδείκτης μέσα στο E=mc2 [Orphan Drugs, εκδ. Ιστός, σ. 10] 4. Εγώ κι εσύ είμαστε ανέκαθεν πεπεισμένοι ότι τα πάντα συμβαίνουν [Θάλασσα, εκδ. Νεφέλη, σ. 42] 5. Ο πατέρας μου, σε μια συζήτηση που είχαμε όταν έγινα 17 χρονώ, υπήρξε περισσότερο σαφής: «Τρία πράγματα είναι άπειρα», μου είπε: «η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, η άμμος της ερήμου, και οι συγγενείς της μάνας σου». Όταν το ανέφερα αυτό στον ποιητή Νίκο Καρούζο, κούνησε το κεφάλι του. «Πού να σου εξηγώ…», σχολίασε. Ο Καρούζος μάς έλεγε επίσης: «Το άπειρο είναι ακριβώς εκεί… Να εκεί!». Και έδειχνε, απ’ το καφενείο στην πλατεία Μαβίλη όπου καθόμαστε, απέναντι, στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας. Ταύτιζε τρόπον τινά το άπειρο με το «μυθικό απέναντι» στο οποίο αναφέρεται ο Κάφκα στη γνωστή παραβολή του [Ιστορίες που άρεσαν σε μερικούς ανθρώπους που ξέρω, εκδ. Ίκαρος, σ. 255] 6. (Ο Μπέκετ προσπαθούσε να ξεχάσει το Λόγο-ενός-νεκρού-δίχως-Λόγο, το θάνατο κάποιου που δεν του απέμενε τίποτα πλέον να πει. Έχοντας, φευ, διαβάσει Μπέκετ, θυμάμαι αυτήν ειδικά τη σιωπή: τη θυμάμαι αντί του Μπέκετ, ο οποίος –μαθαίνω– διατηρεί το κέφι του.) [Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα;, εκδ. Νεφέλη, σ. 126] 7. Έτσι εγκαινιάστηκε αυτό το καινούργιο είδος συμβίωσης που αντλούσε την ομορφιά του απ’ τις παραχωρήσεις της ντροπής στην επιθυμία, και που οι νύχτες το τύλιγαν σε μια τρικυμία από χάδια, χάδια εύγλωττα, χάδια άναρθρα, χάδια ζωηρά και υπνωτισμένα, των οποίων η σημασία χανόταν στη διαδρομή [Λεπτομέρειες για το τέλος του κόσμου, εκδ. Ίκαρος, σ. 543] 8. ο δενέγρης μου έφερε / χαϊκού. τέτοιες οντότητες, του λέω, είναι ονειρευτές που διεγείρονται άπαξ και τ’ όνειρο κοιμηθεί στην αγκαλιά τής / δημοκρατίας [Καλοκαίρι σε σκληρό δίσκο, εκδ. Νεφέλη, σ. 64] 9. Δεν μας πειράζει τίποτα. Οι αντιρρήσεις δεν ακούγονται, οι ηθικές προπαντός είναι νικημένες από την αρχή~ όσο για τις άλλες, υπάρχουν τόσα κόλπα για να τις αποφύγεις που θέλεις μια ζωή μόνο και μόνο για να δοκιμάσεις τα πιο ευχάριστα [Αφρική, εκδ. Ίκαρος, σ. 338] 10. Α, να και ένα άλλο ζευγάρι ενός μόνον γαντιού, ειδικά ραμμένου για μονόχειρες σαν τον Γερμανό κόμη Στάουφενμπεργκ [Η μαθήτρια που έγινε αμύγδαλο, εκδ. Τόπος, σ.31] 11. («Άουτττς! Γαμώτο μου, στραβοπάτησα!») Κακό τετράγωνο! Είχε δίκιο ο Χέγκελ που μας έλεγε πως η σκέψη είν’ η απόπειρα να αποφύγεις ό,τι συμβαίνει μπροστά σου~ αλλά φαίνεται, επιπλέον, πως αυτό που συμβαίνει (μπροστά σου) είν’ η απόπειρα να αποφύγεις τη σκέψη σου [Από την Αναγέννηση και μετά οι πάντες βιάζονται, Ποιητική, τεύχος πρώτο, εκδ. Πατάκης, σ. 50] 12. Ο Μπάροουζ ισχυρίστηκε ότι ψάχνει μόνον το έξω, θυμίζοντας ότι ο Μπέκετ, που έψαχνε μέσα του, βρήκε εν τέλει ένα άδειο μπουκάλι μπίρας [Ιστορίες που άρεσαν σε μερικούς ανθρώπους που ξέρω, εκδ. Ίκαρος, σ. 201] Ο Raymond Chandler, η Γυναικογυναίκα μου [copyright: Ηλίας Λάγιος], οι Φίλοι μου & των Φίλων οι Φίλοι, ο Tom Waits, ο Νίκος Καρούζος, ο Lou Reed, ο Γιώργος Χατζημιχάλης, το σκάκι, το τσίπουρο, κάποιες αλησμόνητες σελίδες του Ευγένιου Αρανίτση. Όλα τ’ άλλα, αλλάξουν δεν αλλάξουν, ο καιρός κυλάει [Λορέντζος Νεβερδελές, Ρήσεις & Στεναγμοί].

40 lifo – 8.11.12


φαντασία στο ποτήρι Πάρε γεύση από τη φθινοπωρινή Αθήνα που προσφέρεται πιάτο από το Galaxy του Hilton, πίνοντας εξαιρετικά κοκτέιλ, όπως Caesar Bloody Mary, Fresh Pumpkin Daiquiri ή Rosemary Dry Martini, με €13 και συνοδεία finger food.

la vie est… pink kong

aπο τη νικη μηταρεα

Βγες

επιτέλους

με έναν… ροζ γορίλα ανά χείρας στο μπαράκι κλέβεις όλες τις ματιές. Όταν ο King Kong κρύφτηκε στη μινιόν ροζ φιάλη έδωσε την ιδέα στην εταιρεία Μπουτάρη για το νέο ροζέ κρασί της Pink Kong. Παιχνιδιάρικο, ευχάριστο, αρωματικό κρασί σε μίνι φιάλη, με αλκοόλ 10,5%. Μια άλλη πρόταση!

r Τι γυρεύει η Αλεπού στο Κολωνάκι; Επισκέφθηκα την Αλεπού στο Κολωνάκι και σας μεταφέρω εντυπώσεις όλο νοστιμιά. Το μενού επιμελείται ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, που δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για μια παρέλαση 30 πιάτων που εναλλάσσονται καθημερινά και αναγράφονται σε έναν μαυροπίνακα. Οπότε μην αναζητήσετε κατάλογο, δεν υπάρχει. Ο χώρος είναι μινιόν, χαρούμενος και με νοσταλγικές διακοσμητικές αναφορές από άλλες εποχές. Η κουζίνα, τόση δα, καταφέρνει να βγάζει μικρά πιατάκια, νόστιμα. Λαχταριστή κρεατόπιτα με ταχίνι και κιμά (€7). Ωραιότατη και δροσερή η σαλάτα με κόκκινη κολοκύθα κομμένη κορδέλες, σέλερι, φύλλα δυόσμου και ρόδι (€5) – «έκλεψα» την ιδέα. Πετυχημένος ο μαριναρισμένος τόνος που κάθεται πάνω σε μικροσκοπικά κυβάκια από ντομάτα και αγγούρι κι ενισχύεται γευστικά από σταγόνες ελαιόλαδου με μανταρίνι (€7). Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5) είναι γευστικότατη και την ευχαριστήθηκα πάνω στο χαρουπόψωμο, όπως μόνο ο Μπαξεβάνης ξέρει να το φτιάχνει. Θα βρείτε και σουτζουκάκια με σιουφιχτά (€8) αλλά και κόκορα με χυλοπίτες (€10). Για το τέλος, η μπουγάτσα βγαίνει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης από τον φούρνο τη στιγμή που πρόκειται να σερβιριστεί, σπάει ρουθούνια και τρελαίνει τους σιελογόνους μέχρι να κρυώσει ώστε να μπορέσεις να μπήξεις με αδημονία το πιρούνι σου για να τη δοκιμάσεις. ☛ Αλεπού, Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, 210 7242717. r Αναζήτηση μετά τα 30 Κάποιοι φίλοι μού σφύριξαν κάτι για ένα καινούργιο μαγαζί, το «30 something» στο Χαλάνδρι, και φρόντισαν να μου προλάβουν ότι το «τριάντα και κάτι» σχετίζεται με το μέγεθος… της πίτσας φυσικά αλλά και με την ηλικία των ανθρώπων που το έστησαν. Καταρχάς, ο χώρος είναι συμπαθητικός και χαλαρός: τουβλάκι κόκκινο, ριγέ μαξιλάρες και αφίσες ασπρόμαυρες με την κατασκευή της γέφυρας του Σαν Φρανσίσκο το 1933. Καταπληκτικές μουσικές επιλογές. Τόσο ωραίες, που στο διπλανό τραπέζι ένα ζευγάρι άφησε την πίτσα κι άρχισε τις περιπτύξεις. Το μενού προσφέρει λίγες επιλογές, αλλά το φαγητό δεν φαίνεται να είναι το δυνατό σημείο του ακόμη, αν κρίνω από τη σαλάτα Καπρέζε (€7), με την αδιάφορη γεύση της μοτσαρέλας, και το άνευρο πιάτο με πένες, κοτόπουλο και μανιτάρια με κρέμα δεντρολίβανο (€8), που δεν «ακουγόταν» η ευωδιά του. Η πίτσα ήταν συμπαθητική, με ζύμη λεπτή και ντομάτα διακριτική, μοτσαρέλα, salciccia, παρμεζάνα και λάδι τρούφας (€12). Για το τέλος, μας κέρασαν πίτσα γλυκιά με μασκαρπόνε, μπισκότα τριμμένα, νουτέλα και ροδέλες μπανάνας από πάνω. Οι τιμές, που είναι πολύ λογικές, βελτιώνουν την εικόνα. ☛ 30 30 SOMETHING something, Cocktail & Pizza Bar, Πλ. Ηρώων 8, Χαλάνδρι, 210 6899227 r Ταγκό με Rib Eyes Σε νέο στέκι και με ωραία εμφάνιση το Meat Square & Bar υποδέχεται τους κρεατολάγνους και όχι μόνο, αφού προσφέρει πίτσες και ζυμαρικά. Μοιράζεται σε δύο αίθουσες στημένες με καλό γούστο, που δίνουν στην έξοδό σου έναν τόνο φινέτσας. Το μενού ακροβατεί ανάμεσα σε ελληνικά και ιταλικά προϊόντα. Θα φας ωραιότατο al dente σταμναγκάθι (€9) φερμένο από την Κρήτη και λουσμένο με μυρωδάτο ελαιόλαδο αλλά και εξαιρετικό χειροποίητο πρόβειο χλωροτύρι (€7,5), που συνοδεύεται με ψητές πιτούλες, περιχυμένες με γευστική σάλτσα από τσέρι ντοματίνια και δυόσμο. Είχα καιρό να δοκιμάσω συκώτι, που ήρθε σωστά ψημένο στη σχάρα και πραγματικά το ευχαριστήθηκα (€10). Η πίτσα από τον ξυλόφουρνο ήταν αυθεντική ναπολιτάνικη, με λεπτή, αέρινη ζύμη. Επέλεξα μια κλασική μαργαρίτα (€8) με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό. Μέσα από την απλότητα ανακαλύπτεις την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών. Για κυρίως, η ευγενική σερβιτόρα φέρνει στο τραπέζι σου, πάνω σε ένα ξύλο, και επιδεικνύει ελληνικά και αργεντίνικα κρέατα, από Τ-Bone, κάτι τεράστιες σταβλίσιες μπριζόλες, έως αργεντίνικα Rib Eye και Angus φιλέτα, εξηγώντας τι είναι το καθένα. Δοκίμασα μοσχαράκι γάλακτος στη σούβλα που ψήνεται με αργεντίνικη μέθοδο και σερβίρεται κρεμασμένο meat square & bar όρθιο από μια μεταλλική βάση: νόστιμο και ζουμερό το κρέας και του πήγαινε όμορφα η αρωματική μπεαρνέζ. Οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες (€4) σαν σπιρτόξυλα είναι μεγάλη αμαρτία. Το cheese cake (€6) με μανούρι και ανθότυρο ήταν χορταστικό. Η σχέση τιμής-απόδοσης για όλο το πακέτο είναι καλή. Με 16 ευρώ τρως business lunch menu με επιλογή ανάμεσα σε πρώτο, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Pas mal! ☛ Meat Square & Bar, Λ. Κηφισίας 300, Χαλάνδρι, (παράδρομος μετά από Mercedes-Λαϊνόπουλος), 210 6831300. r Κυριακάτικα μαγειρέματα Η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη τις Κυριακές τα μεσημέρια στρώνει το οικογενειακό τραπέζι, σερβίροντας τα κλασικά και αγαπημένα ελληνικά φαγητά, π.χ. πληθωρικό κοκκινιστό κρέας ή ψητό με πατάτες. Μάλιστα, το γεύμα των παιδιών είναι κερασμένο από τη Μεσπιλέα, γιατί η Ιωάννα, εκτός από σεφ, είναι μητέρα και γιαγιά η ίδια, και θέλει στο εστιατόριό της «όσο πιο πολλές οικογένειες γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι, χωρίς να σκέφτονται το κόστος στις δύσκολες μέρες που περνάμε». Επίσης, μοιράζεται τα μυστικά της Μεσπιλέα κουζίνας ανοιχτά (δωρεάν σεμινάρια μαγειρικής με τα απαραίτητα tips και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να μαγειρεύουμε νόστιμα και υγιεινά, μια φορά τον μήνα, για όλους). Δηλώστε συμμετοχή για τις 28/11 και 19/12 στο τηλέφωνο 210 3460972 ή στο seminars@mespilea.gr. r Ο οίνος έχει τρόπους Απόψε, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, οι φίλοι του κρασιού μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση από τα κρασιά του Κτήματος Σκούρα και να ταξιδέψουν στον πελοποννησιακό αμπελώνα, που φιλοξενείται στο εστιατόριο Οινοτροπία. Το μενού παντρεύει πιάτα με τις ετικέτες Μοσχοφίλερο, Viognier, Αγιωργίτικο και Fleva Syrah στην τιμή των 25 ευρώ το άτομο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς κάποιος τυχερός θα κερδίσει μια φιάλη Μέγα Οίνο Magnum. ☛ Λ. Μαραθώνος 66 & Καραμανλή, Πικέρμι, 210 6914245, 6947 562090. r Μάθε τέχνη Το κρασί έχει φανατικούς εραστές αλλά και επαγγελματίες και πιστεύω ότι το λανσάρισμα του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος οινοχοΐας του WSET London θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απευθύνεται σε όλους όσοι στοχεύουν στην επαγγελματική τους απασχόληση ως Commis Sommelier-Assistant Sommelier ή/και Sommelier σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εξειδίκευση σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι απαραίτητη και ίσως να ανοίγει κάποιες πόρτες. Πληροφορίες στο facebook της σχολής: ☛ www.facebook.com/WSPC.Wine. Education, 210 9882544 & 540. MEGAs OENOS

geysh news MIKIO Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, 6946 995740 Ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο στο Παλαιό Φάληρο που παρουσιάζει απλά πιάτα σε πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς, με κύριο μέλημα την ανάδειξη των απλών και φρέσκων υλικών και προϊόντων που έρχονται κατευθείαν και αποκλειστικά από την Κρήτη. Δυο χρόνια τώρα, το Μικιό συνδυάζει την ποιότητα των πιάτων και των προϊόντων με προσιτές τιμές, αποκτώντας έτσι το δικό του φανατικό κοινό.

ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 210 7640240 Ένα μοναδικό εστιατόριο που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού και από το μπαλκόνι του μπορείτε απολαμβάνετε μοναδική θέα σε ολόκληρο σχεδόν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Έντονες πινελιές κυκλαδίτικης αισθητικής είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την επιχείρηση, τόσο στο μενού όσο και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ξεναγηθείτε στο www.balconycyclades.com.

ΕΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ Βασ. Παύλου 99, Βούλα, 210 8995480-1 Μοντέρνο ρακάδικο με το όνομα και την υπογραφή του Γιώργου Τσελεμεντέ στην κουζίνα. Ένα ελληνικό μενού που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς, με πολλά ντόπια στοιχεία. Όλα αυτά σε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα σε γήινα χρώματα που έχει επιμεληθεί η Ισμήνη Κάραλη. Διαθέτει και αυλή για τις ζεστές μέρες. Λειτουργεί καθημερινά από τη 13:00 μέχρι τις 12:30 π.μ. www.eliaskoukoutsi.gr

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21, Νεάπολη, 2106450345 Αν είστε λάτρης του καλού ποιοτικού φαγητού, θα γίνει ο νέος σας προορισμός. Στο πλαίσιο της αναβίωσης τοπικών παραδοσιακών γεύσεων από την Ελλάδα, σας προτείνει να δοκιμάσετε συνταγές με ελληνικά, παραδοσιακά προϊόντα, κάθε 30 ημέρες. Αυτή την περίοδο γευτείτε μοναδικά αιτωλοακαρνανικά-ηπειρώτικα πιάτα. Το κατάστημα διαθέτει χώρο στάθμευσης. www.alexandra-restaurant.gr

Το MONEY BACK είναι επανάσταση Αποτελεί ένα μοναδικό και πρωτοπόρο σύστημα με το οποίο ο επιβάτης μπορεί να μετακινείται στην ουσία δωρεάν με τα ΜΜΜ, παίρνοντας πίσω όλη την αξία των χρησιμοποιημένων εισιτηρίων, συνεισφέροντας ταυτόχρονα θετικά στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την οικονομία. Το MONEY BACK (σύστημα επιστροφής χρημάτων) είναι μια εφαρμογή καταναλωτικού κινήτρου που βασίζεται στην αντίληψη «Μην το πετάς, έχει αξία» για κάτι που ήδη δαπάνησες και η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.moneybacksystem.gr.

8.11.12 – lifo

41


¶ Το τελευταίο τανγκό της Μαβίλη. Θέλω να σου πω μια ιστορία. Της πλατείας Μαβίλη. Με ένα

o miσa στο μικρό μπαρ Πίσω, στην Τιμολέοντος Βάσσου, δίπλα στο ξενοδοχείο Alexandros το «θρυλικό» Μικρό Μπαρ του κύριου Γιάννη, που τρέφει μεγάλη αγάπη για τους σκύλους, έπαιζε μουσική από κασέτες και μαγειρεύει την πιο ωραία μαγειρίτσα της περιοχής.

to mg

aπο τoν φωτη βαλλατο

Βράδυ

πόλη

λώρασ

42 lifo – 8.11.12

☛ Punk’s not dead Με τα διαπιστευτήρια μιας από τις καλύτερες live μπάντες εκεί έξω, οι Cribs έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μια συναυλία στο Κύτταρο. Ο Gary Jarman (τραγουδιστής και μπασίστας της μπάντας) διαλέγει για τη LifO τα αγαπημένα του punk άλμπουμ όλων των εποχών.

Οι Cribs θα εμφανιστούν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο Κύτταρο (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, 210 8224134). Τα εισιτήρια κοστίζουν 18 ευρώ και πωλούνται στο www. ticketarena.gr και στα Tickethouse και Public. Την ημέρα της συναυλίας θα πωλούνται μόνο στο ταμείο του συναυλιακού χώρου προς 23 ευρώ.

λάμδα και χωρίς σίγμα στο τέλος, όπως την αποκαλούν οι ταξιτζήδες, που έχουν μια εγγενή τάση να βάζουν ένα τελικό σίγμα στα τοπωνύμια (πλατεία Βάθης, οδός Μάρνης κ.λπ.). Την ιστορία μιας πλατείας που στοίχειωσε τη γενιά μας, της πλατείας που βίαια μας έμαθε το αθηναϊκό μποτιγιόν, εκεί που γράφτηκε με ντανταϊστικά γράμματα το άλφα και το ωμέγα της Μεταπολίτευσης. Στη Μαβίλη ήμασταν κάποτε όλοι ένας για όλους και όλοι για έναν. Μπίρες, πλάκες, σεξ στα όρθια στο πάρκινγκ πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, πορτοκάλια απ’ το μανάβικο της Δορυλαίου και ουίσκι με παγωμένο νερό στον Λώρα, που δεν έπινε γουλιά αλκοόλ και όταν η κουβέντα άναβε, χτύπαγε το καμπανάκι πάνω από το μπαρ, γέμιζε ξανά τα ποτήρια και ο «ναύαρχος» (ο υπέροχος κύριος Παντελής που, επειδή ήταν πολύ αδύνατος, ο Λώρας του έλεγε πάντα ότι «εσύ πήγες να βγάλεις φωτογραφία και βγήκε ακτινογραφία») ξεκινούσε ακόμα μια ιστορία από τη θητεία του στη Λεγεώνα των Ξένων στην Αίγυπτο. Ήταν σαν ταινία κάθε βράδυ εκεί στου Λώρα. Κάθε μέρα ξημέρωνε πρώτα και μετά ο Λώρας κατέβαζε τα ρολά και πήγαινε σπίτι του να ξεκουραστεί. Μέχρι και το «National Geographic» είχε έρθει και του είχε πάρει συνέντευξη λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004. Τότε, γύρω από την πλατεία υπήρχε το (παλιό) Flower με τη Βάσω στο μπαρ (τη Βάσω που μετά άνοιξε το Pairidaeza και το Drunk Sinatra) και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη μόνιμο θαμώνα και το Μπρίκι, που εξαργύρωσε τη μεγάλη επιτυχία του Παγκρατίου με ένα νέο, καταπληκτικό μπαρ που παραμένει ένα από τα πιο ωραία της Αθήνας (και στο μυαλό μου είναι η πιο σωστή ελληνική εκδοχή των βρετανικών παμπ). Υπήρχε (και υπάρχει) και ο Μικές, το ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει υπέροχο καζάν ντιπί και πασταφλόρα, το πρακτορείο Προπό «Χρουσή Μερόπη» (τώρα έχει αλλάξει επωνυμία), το ανθοπωλείο που μένει ανοιχτό μέχρι πολύ αργά το βράδυ, ένα «αρχαίο» μαγαζί με εσώρουχα, το καφενείο Αθηνά που είχε Νόβα και βλέπαμε ποδόσφαιρο τρώγοντας κεφτεδάκια (και πια έχει μετατραπεί σε μια αδιάφορη συνοικιακή καφετέρια) και μια κάβα ποτών που δεν άνοιγε σχεδόν ποτέ! Πίσω, στην Τιμολέοντος Βάσσου, δίπλα στο ξενοδοχείο Alexandros, το «θρυλικό» Μικρό Μπαρ του κύριου Γιάννη, που τρέφει μεγάλη αγάπη για τους σκύλους, έπαιζε μουσική από κασέτες και μαγειρεύει την πιο ωραία μαγειρίτσα της περιοχής. Περίπου είκοσι χρόνια μετά η πλατεία ισορροπεί μεταξύ της παλιάς αστικής της αίγλης και της νέας nightlife αφήγησης, αλλά για κάποιον λόγο συνεχίζει να μαγνητίζει σε αυτό το ιδιότυπο αθηναϊκό τρίγωνο των Βερμούδων ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα ανθρώπων, από γιάπηδες των γύρω γραφείων σε after work drinks (οι οποίοι μεθάνε αποδεδειγμένα πιο γρήγορα απ' όλους), γηραιούς περίοικους με σκυλιά που λιάζονται στα παγκάκια γύρω από το σιντριβάνι, «επαγγελματίες» πότες, περιπλανώμενους ποιητές, συγγραφείς και ζωγράφους, υπαλλήλους της Αμερικάνικης Πρεσβείας, γιατρούς της Βασιλίσσης Σοφίας, τον Αντώνη Πανούτσο και τον Γρηγόρη Ψαριανό στο MG και αστυνομικούς που κάνουν στάση για τυρόπιτες στο Everest. Και η ζωή συνεχίζεται στην πλατεία που κάποτε αποκαθήλωσε την προτομή της Αλίκης Βουγιουκλάκη και την αντικατέστησε με μια σιδερώστρα, στο πιο καταστασιακό event που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη. *το κείμενο αυτό δεν περιέχει ούτε μια φορά η προτομή της αλίκης βουγιουκλάκη τις λέξεις «καντίνα στη Μαβίλη».

Exploding Hearts Guitar Romantic

Ramones It’s Alive

The Real Losers Time To Lose

Οι Exploding Hearts ήταν μια μπάντα από το Πόρτλαντ του Όρεγκον στις αρχές του 2000. Ήταν πάνκηδες με ευαισθησία και συνδύαζαν ωμή ενέργεια με πολύ καλούς στίχους. Δυστυχώς, διαλύθηκαν όταν τρία από τα τέσσερα μέλη σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με το λεωφορείο που χρησιμοποιούσαν για την περιοδεία τους. Μια από τις καταπληκτικές και αδικοχαμένες μπάντες του Πόρτλαντ.

Όταν ήμασταν έφηβοι κρατάγαμε κάθε μέρα επί μία εβδομάδα τα λεφτά που είχαμε για να φάμε το βράδυ ώστε να αγοράσουμε αυτό το άλμπουμ και, πιστέψτε μας, άξιζε κάθε πένα από την τιμή του. Είκοσι οκτώ κομμάτια, γραμμένα live, που άξιζαν οπωσδήποτε να μείνεις νηστικός για μια εβδομάδα. Οι Ramones άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε τη μουσική.

Οι Real Losers ήταν μια μπάντα του δρόμου, ένα υπερηχητικό garage punk τέρας. Συγκέντρωνε οτιδήποτε συναρπαστικό είχε σχέση με το εφηβικό snot punkthrash. Εντελώς γαμημένα ρεμάλια, που έκαναν 2 υπέροχα LPs και μετά διαλύθηκαν

Replacements Let It Be

Sex Pistols Never Mind The Bollocks

Ο Paul Westerberg είναι από τους αγαπημένους μου στιχουργούς. Στο «Androgynous» ο τρόπος που σχολιάζει την πολιτική των δύο φύλων είναι ιδιοφυής, πνευματώδης και καυστικός, αλλά με ένα διακριτικό και ευγενικό περιτύλιγμα.

Ήταν ο αγαπημένος μου δίσκος όταν ήμουν έφηβος. Η απόλυτη punk rock μπάντα. Μας είχαν προσκαλέσει σε τουρ μαζί τους για την 30ή επέτειο του «Never mind the bollocks». Ήταν μεγάλη μας τιμή.

Huggy Bear Taking The Rough With The Smooch

Johnny Thunders and the Heartbreakers LAMF

X Ray Spex Germ Free Adolescents

Wipers Is This Real

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στους X Ray Spex είναι ότι έχουν χαβαλέ, ενώ πολλές από τις αντίστοιχες μπάντες της εποχής τους ήταν επιθετικές και σοβαροφανείς.

Ο ήχος της περιοχής του Pacific Northwest τη δεκαετία του ’80. Σκοτεινοί, καταθλιπτικοί, απελπισμένοι και δυνατοί. Τόσο σημαντικοί!

Κλασικό, ωμό, βρόμικο, αμφεταμινούχο ροκ εν ρολ. Ο Thunders θέτει το σημείο αναφοράς για το punk και το κρατάει αληθινό.

Στα ’90s, τo κίνημα των Riot Grrrl ήταν η πιο δυναμική και ακραία έκφραση του punk rock και οι Huggy Bear ήταν η μπάντα που το όριζε. Οργισμένη και εκκωφαντική, πειραματική και όμορφη, περίεργη και ανατρεπτική. Η καλύτερη μπάντα ever!

De Sades H garage punk μπάντα από τη Θεσσαλονίκη εμπνέεται από τις ιστορίες του Μαρκήσιου ντε Σαντ και ρίχνει δυναμίτες στη σκηνή. Ο Wrongman, μπασίστας του συγκροτήματος, μιλάει στη LifO λίγο πριν κατέβουν στην Αθήνα για μια συναυλία στο κ44. Γράφετε στο βιογραφικό σας ότι σας χτύπησε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ με το μαστίγιό του κι έτσι γεννήθηκε το συγκρότημα. Πότε έγινε αυτό; Πριν από καμπόσα χρόνια λοιπόν, κι εκεί που αμέριμνοι πίναμε την 83η μπιρίτσα μας, εμφανίζεται ο καλός μαρκήσιος. «Βρε τα παιδιά!». «Καλώς τον μαρκήσιο». «Γιατί μπεκροπίνετε και αλητοαράζετε, αντί να πάρετε τα όργανά σας και να κηρύξετε τον λόγο μου σε όλο τον κοσμάκη;». Έτσι κι έγινε. Βέβαια, ο μαρκήσιος άλλα όργανα εννοούσε, εμείς άλλα όργανα πήραμε και κάπου εκεί φάγαμε το μαστίγωμα. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία και χαιρόμαστε που τη μοιραστήκαμε μαζί σας. Άπιστοι... Με ποιο άλμπουμ κοιμάστε κάτω από το μαξιλάρι σας; Χρησιμοποιούμε μόνο μαξιλαροθήκη παραγεμισμένη με όλα τα καλά του κόσμου τούτου: blues, garage sixties & revival, lot of soul, punk ’n’ roll. Δεν αναφέρουμε ονόματα και LPs για να μην παρεξηγηθούν οι μάστορες. Επίσης, δεν κοιμόμαστε... Ποιο είναι το ιδανικό Φράνκεσταϊν συγκρότημα; Για να μη μακρηγορούμε, απλώς ρίξτε μια ματιά στο εξώφυλλο του «Psychedelic Jungle» των Cramps: Lux Interior (rip), Poison Ivy (ax vax), Kid Congo, Nick Knox! Tα λόγια είναι περιττά... Spooky! Προπαγανδίζετε την παντελή αποχή από σαρκικές απολαύσεις υπό punk, blues και garage ήχους. Γιατί αυτό; Κυρίως προς αποφυγή της πανάρχαιας τιμωρίας, γνωστής στο πανελλήνιον και ως «παντόφλα». Αλλά εσείς, αγαπητέ, ως πολύπειρος μουσικογράφων, θα έπρεπε να έχετε διακρίνει μια ανεπαίσθητη δόση ειρωνείας στην αριστερή ακρούλα των ξενυχτισμένων οφθαλμών μας. Καμιά ιστορία από τις συναυλίες που έχετε κάνει με Fuzztones, Juliette Lewis κ.λπ.; Μια πονεμένη ιστορία έχει να κάνει ακριβώς με τις δυο συγκεκριμένες μπάντες (Fuzztone, Juliette Lewis), για τους οποίους παίξαμε support το ίδιο βράδυ! Παίξαμε, λοιπόν, με την Juliette (προσωπική μας φίλη, πλέον, σχεδόν αγαπητικιά) σε 2.500 άτομα και ήταν το καλύτερο live μας μέχρι τότε. Τρέχοντας, προφτάσαμε ν’ ανεβούμε στην ώρα μας πριν από τους Fuzztones, οι οποίοι είναι ένα από τα αγαπημένα μας γκρουπ και κάναμε το πλέον «πιωμένο» live μας. Ζει το garage; Zει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει. Δείτε πώς ανθίζει η ελληνική σκηνή με μπάντες παντού. Για περισσότερα, καλέστε τους De Sades στα προσωπικά τους τηλέφωνα. Θα δοθεί προτεραιότητα σε ιδιοκτήτες μπαρ, κάβας, δισκοπωλείου και ευαίσθητες κορασίδες. Οι De Sades θα εμφανιστούν την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στο Τώρα Κ44, μαζί με τους This Is Nowhere. Από τη Hands in Sand κυκλοφορεί το ολοκαίνουργιο 10ιντσο «We split for the ladies» με 2 κομμάτια των De Sades και 2 των This Is Nowhere. myspace.com/desades


agenda μουσικες σκηνες ΑΥΛΑΙΑ Αγ. Όρους 15 (& Κωνσταντινουπόλεως 115), Βοτανικός, 210 3474074. Πέμπτη, Βασίλης Βασιλάτος – Ιστορίες για κρουστά, 10:15 μ.μ., €10. 9/11 Λευτέρης Γρηγορίου, Global Daoulia & Stoyan Yankoulov, 10:30 μ.μ., €9. 10/11 Altribe Band & Ελένη Δήμου, 10:30 μ.μ., €10 (με κρασί/μπίρα). Κυριακή, «Μια χώρα μουσική», 12:00 μ.μ., €10. 14/11 «Γιατί πουλί μου δεν κελαηδείς», 10:00 μ.μ., €10 (με κρασί/ μπίρα).

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ελασιδών 6, Γκάζι, 210 9014428. Σάββατο, Κίτρινα Ποδήλατα, 10:30 μ.μ.

FUZZ Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817. 10/11 Τonis Sfinos 9:30 μ.μ., €10.

GAGARIN 205 Λιοσίων 203-205, Αθήνα, 215 5400888. 9/11 Thin Lizzy, 8:00 μ.μ., €25 (προπώληση), €30 (ταμείο). 10/11 The Herbaliser, 9:00 μ.μ., €18 (προπώληση), €23 (ταμείο).

GAZOO Πειραιώς 102-104, Γκάζι, 210 3422888. Kάθε Σάββατο, Νίκος Πορτοκάλογλου + Φίλιππος Πλιάτσικας.

HALF NOTE Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. 8-11/11 Andres Pena Y Grupo. 12/11 Αντώνης Μιτζέ-

λος. 13/11 Γιώργος Σπανός.14-17/11 Encardia w/ Enza Magnolo. Τετ.-Σάβ. 10:30 μ.μ., Κυρ 9:00 μ.μ., €25, €20, €15 (φοιτ.).

KOO KOO Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930. 11/11 Oι χτισμένες των θεμελίων, 8:30 μ.μ., €12 (με ποτό).

ΡΥΘΜΟΣ Κώστας Λειβαδάς & Μαριάννα Πολυχρονίδη, 10:30 μ.μ., €12 (με μπίρα/κρασί). 3 & 10/11 Ελένη Τσαλιγοπούλου. Κυριακή, «Ο Καραγκιόζης στον Ρυθμό», 12 μ.μ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ Φραντζή & Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210 9220043 Κεντρική Σκηνή: Δευτέρα, Ελένη Βιτάλη, 10:00 μ.μ., €15 (με ποτό). Παρασκευή και Σάββατο, Αλκίνοος Ιωαννίδης, 10:30 μ.μ., €15 (με ποτό). Club: Δευτέρα, Δραμαμίνη, Κύριος Κ., Ορέστης Ντάντος, 9:00 μ.μ., €10 (με μπίρα/κρασί). Τρίτη, Δημήτρης Κοργιαλάς – Sunny Μπαλτζή, 9:30 μ.μ., €10. Τετάρτη, Βικτώρια Ταγκούλη, 10:00 μ.μ. Πέμπτη, Λεωνίδας Μπαλάφας, 9:30 μ.μ., €10. Παρασκευή και Σάββατο, House Band, 10:30 μ.μ., €10 (με ποτό). Plus: Σάββατο, Marietta Fafouti and Band, 10:30 μ.μ., €10. Παρασκευή, Χαΐνηδες, 10:30 μ.μ., €10.

πολυχωροι GAZARTE Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3452277. 9,10/11

Mario Biondi, 10:00 μ.μ., €25-45

ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917. 9/11 Τάκης Φαραζής & Μάρθα Φριντζήλα «Έξι μουσικές συνομιλίες για πιάνο και φωνή», 9:30 μ.μ., €12. 10/11 Αναστασία Μουτσάτσου, 9:30 μ.μ., €10. 12/11 Μόρφω Τσαϊρέλη & Ηρακλής Βαβάτσικας, «Η Σμύρνη που τραγουδώ», 9:30 μ.μ., €10. 13, 20/11 Τάκης Φαραζής & Λυδία Κονιόρδου, «Έξι συνομιλίες για πιάνο και φωνή», 9:30 μ.μ., €12.

PassPort Καραΐσκου 119, Πειραιάς, 210 4296401. 9/11 Κωστής Μαραβέγιας, 10:00 μ.μ., €10. 10 & 17/11 Ψαραντώνης, 10:30 μ.μ., €12 (με ποτό).

συναυλιακοι χωροι ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Συναυλίες με συμφωνικά του έργα και κύκλο τραγουδιών, 8:30 μ.μ., €6,5-40.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ Λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800. Έως 18/11 «Late Night» by Blitz, εκτός Δευτ. & Τρ., 9:00 μ.μ., €18. 7-11/11 Lemi Ponifasio/ MAU, «Birds with Skymirrors», 8:30 μ.μ., €15-28.

live bars/ dinner FAUST Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Πλ. Αγ. Ειρήνης, 210 3234095. «Sunset Limited» με τους Γ. Βούρο, Α. Συσσοβίτη, Τετ., Πέμ., Κυρ. 8:00 μ.μ., Παρ., Σάβ. 9:00 μ.μ. Κάθε Τρίτη, Irini Douka & Greggy K., 10:00 μ.μ., €5. Κάθε Τετάρτη, «Belleville», 10:00 μ.μ., €5.

FLORAL

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333. 8, 9, 10/11 Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν Jiri Kylian: One of a kind, 8:00 μ.μ., €9-65. 8/11 Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, 8:30 μ.μ., €3,5-20. 9/11 6η Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, 8:30 μ.μ., €5-30. 10/11 Η Καμεράτα σε όργανα εποχής, σε έργα Κούκου, Κουμεντάκη, Παπαδημητρίου, Lully, Rameau, Gluck, 8:30 μ.μ., €7-30. 13, 14/11 Γιάννης Μαρκόπουλος:

Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 210 3800070

GHOST HOUSE Λεπενιώτη 26, Ψυρρή, 210 3236431. 9/11 Μεθυσμένοι με νερό, €5 (με μπίρα).

Τhe Herbaliser @Fuzz

Barsol

Πλατεία Ελ. Βενιζέλου 4, Ν. Φιλαδέλφεια Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2529300 Rock μουσικές κάθε Δευτέρα και super προσφορά τα απλά ποτά 5,00€. Κάθε Πέμπτη ανακαλύψτε νέες γεύσεις με 6,00€ τα κοκτέιλ. Και μη χάσετε αυτή την Παρασκευή 9/11/12 τους PENNY & THE SWINGIN' CATS live, με κύριο ηχόχρωμά τους το swing. Opening live FRIDAY (22:30).

Ανερούβαλος

Τρώων 69, Άνω Πετράλωνα, 210 3476893 Άνοιξε πρόσφατα στην καρδιά των Πετραλώνων. Είναι ένα μοντέρνο καφενείο με καλομαγειρεμένες ποικιλίες, νοστιμότατα πιάτα και μεζεδάκια που συνοδεύονται ιδανικά με τσίπουρο, μπίρες ή κρασί, σε φοιτητικές τιμές που κυμαίνονται από €2 έως €10. 8.11.12 – lifo

43


live

hot spot

PASSPORT

Party time

ΜΩΣΑΪΚΟ Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, 210 89 83 208 Το Μωσαϊκό είναι η ενσάρκωση μιας ανάλαφρης εναλλακτικής πoπ-ροκ οντότητας στη Γλυφάδα. Ένα στέκι για όλες τις ώρες που ζει μέσα σε χρώματα και ιδιαίτερες μουσικές προηγούμενων δεκαετιών, μεταλλαγμένες σε ήχους του σήμερα. Η γεύση των κοκτέιλ αντανακλά αυτούς ακριβώς τους ποπ και ροκ ήχους. Όλο τον Νοέμβριο τα ηνία της μουσικής αναλαμβάνουν DJs που θα σας ξεσηκώσουν με τις μουσικές τους βραδιές. www.mosaikobar.gr

MIND THE CUP Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι Tο cafe-bar Mind the Cup ξεχωρίζει για τη μοναδική του αισθητική αλλά και για τα πολλά υποσχόμενα ροφήματα που προσφέρει. Ο χώρος είναι πολύ ζεστός και ιδανικά σχεδιασμένος για να σας χαρίσει μια απόδραση από την καθημερινότητα. Φρεσκοκαβουρδισμένος καφές από επιλεγμένες φάρμες, ξεχωριστά κοκτέιλ γεμάτα φαντασία, διαχρονικές μουσικές, συνθέτουν το ιδανικότερο τοπίο. el-gr.facebook.com/pages/Mind-The-Cup

Η ιστορική Mού σα του Κολωνακίου υποδέχετ αι τη Ladydust και τις θρυλικές μουσικές του πλανήτη της, το Σάββατο 10 Νοεμ βρίου του σωτήριο υ έτους 2012. Με ελεύθερη είσ οδο. Όπως πάντα, στη Χάρη τος 43. Τηλ.: 210 723618 6.

FUZZ

party fast ΠΕΜΠΤΗ 8/11 SIX D.O.G.S: Frenic: an early evening DJ set. KOMMA BAR: Fotis Valatos. DRUGSTORE: Pandora’s Box Booking 1st. Anniversary party. FAUST: Dr. Vodkatini. SIXX: Giom. INOTEKA: George Apergis. TAG BAR: Ejekted Athens «Tagged Up Thursdays». DADA: It’s Awkward Thursdays. SKULLBAR: Tales of innocent. DRUGSTORE: Dimitris Antonopoulos. CLICHÉ: Thirsty Thursdays. MISH MASH: Put Em High. BARBAR: Uplifting event. Κey Βar: Στέλλα Καλησπεράτου vs Genti Montechristo. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/11 SIX D.O.G.S: Clubkid. BIOS: Get Down feat. Marina. Key Βar: Fractal. BE.ART: Opening. ΤΩΡΑ Κ44: Say What Crew & Guest/ Dubstep party. SEVEN SINS: Stranger in Athens +Teo, Dark Elf, Dendrobates. SECOND SKIN: Goth is what we make it. LOCA CAFÉ BAR: Up ‘n’ Mad party. BIOS: Get down feat. Johnie Bee. CAMP: Darlin’ Discoteque. SIXX: Paco Osuna + Gus + Bonso + Manolaco.

KOMMA BAR: Stella Kalisperatou. DYBBUK: Agent Greg. GHOST HOUSE: Crazy Karaoke nights. SAX: Fading Soul. HOXTON: Kinomatik & Dustin. AROMA: Deep is Love. ΣΑΒΒΑΤΟ 10/11 SIX D.O.G.S: Bodj + K.atou. Key Βar: Untitled. BIOS: Rewing Guaranteed feat. Dressla. MAMACA’S: Franc Roger + DJ Angelo. ΩΡΙΟ: Dirty old punks LOCA BAR: Smooth Station Loud Party Vol. II BASEMENT: Roots in Deep w/ Dennis. DUNKEL: Flashback Saturdays ’80s style. INOTEKA: Influential Muzik. ΚΥΡΙΑΚΗ 11/11 EGOMIO ACHE: Mystique Concept party. 7 SINS CLUB: 7 Sindays Project. ROOTS: Sunday’s cocktail afternoons with the Mysterons. GREY: Senses-Soulkeez. RAINBOW ROCK BAR: Maidenance. USE: Indie Sundays. ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ: Reggae On Sunday. ΔΕΥΤΕΡΑ 12/11 SIX D.O.G.S: Miss Catalina’s Fusion Fantasies. BLACKDUCK: Remi. ΛΟΥΚΟΥΜΙ: Τα 7 Μπισκότα. DOME: The big bang theory. BAR TESSERA: Γιώργος Μιχαλόπουλος. MISH MASH: Make me sweat.

ΜΟΝΟ 17,80 € !!! 'Η 20% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Το καλύτερο Ινδικό στην Αθήνα Τριπτολέμου 41, Γκάζι, 210 3455762, f: Kohinoor indian restaurant

44 lifo – 8.11.12

210 32 54 290

Διαφημιστείτε στη LifO

SPECIAL MENU ΓΕΥΜΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ : ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΡΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ ΛΕΥΚΟ ΡΥΖΙ BASMATI ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ ΝΑΝ

Be on the list

ΤΡΙΤΗ 13/11 BIG APPLE: Best Tuesdays.

INDIAN RESTAURANT

Καραΐσκου 119, Πειραιάς, 210 4296401 Tην Παρασκευή 9/11 ο Κωστής Μαραβέγιας διασκευάζει στο PassPort μερικά από τα αγαπημένα του ρεμπέτικα, παρέα με ένα διαφορετικό σχήμα αυτήν τη φορά, με ακουστικά όργανα. Το Σάββατο 10 & 17/11 ο Ψαραντώνης, την Παρασκευή 23 & 30/11 ο Μπάμπης Στόκας και το Σάββατο 24/11 οι Baba Zula με Support τους ElektroBalkana.

Bodj @ SIX D.O.G.S

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/11 HUGE: Highin fly Wednesdays.

Πειραιώς 209 & Πατρ.Ιωακειμ. 1, Ταύρος, 210 3450817 To Σάββατο 10/11 και ώρα 21:30 ο Τonis Sfinos έρχεται να ξεσηκώσει το Fuzz Club σε ρυθμούς ’60s, ’70s και ’80s. Ο μεγιστάνας της χωρίστρας, ο τυφώνας της λεβάντας, ύστερα από το καλοκαιρινό τουρ σε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτεί την καινούργια σχολική χρονιά με αγιασμό πάθους και έρωτα. Μαζί του οι Playmates τραγουδούν και λικνίζονται με τρελό κέφι σε disco ήχους. Είσόδος: 10 ευρώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, 210 9226975 Μια πολλά υποσχόμενη σεζόν για κάθε γούστο ξεκινάει στον Σταυρό του Νότου. Οι μουσικές του σκηνές θα φιλοξενήσουν πολλά γνωστά και αγαπημένα ονόματα και σχήματα της μουσικής βιομηχανίας. Από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι μουσικοί και τεχνικοί του συνοδοιπόροι ξεκινούν τις χειμερινές τους εμφανίσεις σε μια από τις παλαιότερες και πιο ζεστές μουσικές σκηνές της Αθήνας, στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου. Είσοδος: 15 ευρώ με ποτό.

JAZZ ART Άνω Πετράλωνα, Καλλισθένους 87, πλ. Μερκούρη, 6986 516628 Μέχρι τις 24/11, και κάθε Σάββατο στις 22:10, στο Jazz Art η miss Ρlastelini σας ταξιδεύει σε φανκ, σόουλ και σουίνγκ μελωδίες από την Ξένια Γαργαλή. Μαζί της ο jazz solo σαξοφωνίστας Παναγιώτης Ράπτης, ο ανεπανάληπτος Παναγιώτης Τζινιόλης και στο πιάνο ο Περικλής Μπισκίνης. Την ίδια περίοδο, ο Δημήτρης Δημόπουλος σας υπόσχεται ένα απαιτητικό stand up comedy, το Αντί διδακτορικού, κάθε Τετάρτη μέχρι τις 21/11, στις 21:30.

ΑΠΑΝΕΜΙΑ

η Πρόσκλησ ρίου,

η 8 Νοεμβ Tην Πέμπτ n φιλοτο Tirbouso 0, 19:00-23:0 υ χώρο το νο μέ εω αν και τα ξενεί στον αν g» bu dy d the la μένει τη «Μuse an ρι πε ς της και σα κοσμήματά ντά. κο ό απ τε εί να γνωριστ Κεραπόλεως 104, ου ιν ντ τα Κωνσ 7. 10 10 μεικός, 210 34

Τέρμα Μνησικλέους & Θόλου 4, Πλάκα, 210 3248580 Από τις 25/10 και για δέκα μοναδικές βραδιές ο Κωνσταντίνος Βήτα θα βρίσκεται στην Μπουάτ Απανεμιά στην Πλάκα, για να παρουσιάσει την ακουστική πλευρά της μουσικής, όπως ακριβώς γράφτηκε πριν προστεθούν οι ηλεκτρονικές ενορχηστρώσεις. Μαζί του οι μουσικοί Lia Hide, Φώτης Καραογλάνης και Δημήτρης Πατρίκιος. Ώρα έναρξης: 21:30


Ταyρος Οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σας πληθαίνουν, κυρίως χάρη στην έμπνευση που σας παρέχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη ζωή σας. Προσοχή, όμως, Ταύροι, δεν είναι ανάγκη να βιαστείτε για τίποτα και για κανέναν. H επιπολαιότητα και οι παρορμητικές κινήσεις μόνο να σας σαμποτάρουν μπορούν. Αποφύγετε να πιέσετε άτομα και καταστάσεις, εκμεταλλευτείτε, όμως, όσο μπορείτε τον ούριο άνεμο της Αφροδίτης, προωθώντας τις ερωτικές σας επιδιώξεις. Εκφράστε με σαφήνεια τα συναισθήματά σας, χωρίς ωστόσο να αφήσετε να φανεί η όποια ανυπομονησία σας. Προσοχή στους Λέοντες και τους Σκορπιούς αυτές τις μέρες, γιατί ο ανταγωνισμός ανάμεσά σας θα είναι ιδιαίτερα έντονος και οι ακρότητες από κάθε πλευρά δεν είναι απίθανες. Κρατήστε ένα επίπεδο στις σχέσεις σας, όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται.

Δiδυμος

Καρκiνος Εκμεταλλευτείτε την προοπτική ενός ταξιδιού ή μιας μετακίνησης, Καρκίνοι, ακόμα κι αν αυτή προς το παρόν φαίνεται ισχνή. Η ανανέωση που έχετε ανάγκη θα έρθει μόνο όταν αποτινάξετε τη ρουτίνα που σας επιβλήθηκε χωρίς να τη ζητήσετε. Ο Κρόνος σας φέρνει πιο κοντά σε πρόσωπα με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά η διαδικασία αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Εξερευνήστε τις νέες σας δυνατότητες με επιφύλαξη, γιατί η απογοήτευση μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα ακόμα και τις στιγμές που θεωρείτε τους εαυτούς σας εντελώς ασφαλείς. Τα ερωτικά σας αναβαθμίζονται σημαντικά, καθώς ένα προβληματικό ζήτημα επιλύεται ανώδυνα και ελαφρύνει πολλές συνειδήσεις. Ηρεμία στα οικογενειακά σας (μετά την επεισοδιακή επέλαση της Σελήνης) που θα εξομαλύνει

τις σχέσεις σας, ακόμα και με πρόσωπα που είχατε απομακρύνει οικειοθελώς. Ο αριθμός 24 θα παίξει κομβικό ρόλο στα επαγγελματικά σας.

Λeων Αυτή την εβδομάδα σας δίνεται απλόχερα η ευκαιρία να θέσετε τους κανόνες σας, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή. Έχετε περάσει πολύ καιρό, Λέοντες, προσπαθώντας να πάτε με τα νερά των άλλων και να ακολουθήσετε κανόνες που σας επέβαλαν άσχετα πρόσωπα (χωρίς απαραίτητα να σας λάβουν υπόψη). Τώρα ήρθε η ώρα να καταστήσετε σαφείς τις προτιμήσεις σας και, βέβαια, να πάρετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις βάσει αυτών. Οι κινήσεις σας, άλλωστε, δεν θα είναι αρεστές σε όλους από δω και πέρα και αυτή είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμφιλιωθείτε. Η Αφροδίτη εντείνει τη δημιουργικότητά σας και σας δίνει το απαραίτητο θάρρος να μοιραστείτε ιδέες και όνειρα με τους γύρω σας. Προσοχή στα ερωτικά, έχετε δημιουργήσει μια εξιδανικευμένη εικόνα για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο την οποία καλά θα κάνετε να απομυθοποιήσετε σύντομα.

Παρθeνος Μην κουράζετε άλλο το μυαλό σας με περιττές σκέψεις που δεν θα εξακριβωθούν ποτέ, Παρθένοι. Αντί να αναρωτιέστε αν σας θέλει ή δεν σας θέλει, πέστε με τα μούτρα στη μάχη για να το διαπιστώσετε. Θα γλιτώσετε, έτσι, πολύτιμο χρόνο και κόπο και θα πάρετε παράλληλα τον πλήρη έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας. Ο Δίας σας βοηθάει να εγκαταλείψετε τα αδιέξοδα μονοπάτια και να αναζητήσετε καινούργια, πιο ελπιδοφόρα. Μην περιμένετε μαγικά αποτελέσματα από την αρχή. Μην παραλείψετε να επιβραβεύσετε τα πρόσωπα που σας βοήθησαν τον τελευταίο καιρό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε στην άκρη τον εγωισμό σας. Η πρόοδος των διαπροσωπικών σας σχέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστείτε τα σφάλματά σας.

Ζυγoς Δεν είναι δική σας δουλειά να συμπληρώνετε τα κενά των άλλων, Ζυγοί. Η ευγένεια ήταν ανέκαθεν το συνηθέστερο αντικείμενο εκμετάλλευσης και αυτή ακριβώς είναι η επικίνδυνη παγίδα στην οποία ενδέχεται να πέσετε. Η Αφροδίτη σας βοηθάει να προστατεύσετε τα συμφέροντα και τις αντοχές σας, ξεκαθαρίζοντας αρκετά το ερωτικό τοπίο. Σταδιακά, καταλαβαίνετε ποιοι είναι για σας και ποιοι όχι και το ραντάρ σας μαθαίνει να εντοπίζει κυρίως τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν κάτι να σας προσφέρουν. Αποφύγετε την κλεισούρα και τις ατελείωτες ώρες μες στο σπίτι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα βγείτε με πρόσωπα που γενικά δεν προτιμάτε. Οι κοινωνικές επαφές είναι τώρα το μεγάλο σας ατού, ένα όπλο που μπορεί να σας οδηγήσει στη συναισθηματική εξέλιξη που τόσο πολύ επιθυμείτε. Φυλάξτε τα χρήματά σας.

Σκορπιoς Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν όσες συζητήσεις δεν έγιναν τον τελευταίο μήνα, με ιδιαίτερα κατατοπιστικά αποτελέσματα. Ο Κρόνος ευνοεί τις αποκαλύψεις κάθε είδους, πράγμα που σημαίνει ότι η εξομολογητική σας διάθεση (σε όλους τους τομείς) θα αγγίξει υψηλότατα επίπεδα. Μια σημαντική πληροφορία, σχετική με έναν παλιό εραστή, θα φτάσει στ’ αυτιά σας και θα αλλάξει καθυστερημένα τη γνώμη σας για ένα σημαντικό περιστατικό. Είναι, άραγε, αργά για να κυνηγήσετε τα περασμένα; Εσείς είστε οι μόνοι αρμόδιοι να το κρίνετε, μη βιαστείτε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Οι ακαδημαϊκές και πνευματικές σας αναζητήσεις θα βρουν γόνιμο έδαφος αυτές τις μέρες, αλλά δεν θα πρέπει να εναποθέσετε την ελπίδα και την πίστη σας σε ένα μόνο πρόσωπο. Αφήστε τον καθένα να

σας προσφέρει ό,τι έχει, χωρίς να αποκλείετε ή να προτιμάτε πρόσωπα.

Τοξoτης Αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα στην άνεση και την ερωτική περιπέτεια, αλλά αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κατασταλάξετε σε μια συγκεκριμένη επιλογή. Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα, Τοξότες, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να ζυγίσετε τις δυνατότητές σας και να διαλέξετε την κατεύθυνση που θα σας αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος σε βάθος χρόνου. Οι Ιχθύες και οι Κριοί είναι οι πιο πιστοί σας φίλοι αυτές τις μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κινήσεις σας θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα μόνο αν βασιστούν (μερικά ή ολικά) στις παραινέσεις αυτών των ζωδίων. Η επικοινωνία στο πεδίο της δουλειάς υποβαθμίζεται, με συνέπεια να προκληθούν αρκετά λειτουργικά κωλύματα. Μην αγνοείτε την ευθύνη σας γι’ αυτή την κατάσταση, δεν είστε εντελώς αθώοι. Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας όσο προλαβαίνετε και διορθώστε ό,τι επιδέχεται διόρθωση γρήγορα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν προοπτικές βελτίωσης.

Daily starfax Καθημερινές αστρολογικές προβλέψεις στο www.lifo.gr από τη Μαριβίκυ Καλλέργη.

Αιγoκερως Το μυαλό σας καθαρίζει αυτές τις μέρες, καθώς ξεφορτώνεστε, επιτέλους, όλες εκείνες τις σκέψεις που σας στοίχειωναν επί τουλάχιστον έναν μήνα. Όσο πονεμένος κι αν είναι ένας χωρισμός, μοιραία περνάει στο παρελθόν, Αιγόκεροι. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να κρατήσετε ζωντανό κάτι που πεθαίνει από μόνο του. Ο Πλούτωνας σας φέρνει με έμμεσο τρόπο σε επαφή με τα πρόσωπα που έχουν τη δύναμη να σας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή, διαφορετική από την προηγούμενη. Μην πείτε όχι σε καινούργιες ιδέες και προτάσεις, ακόμα κι αν σας φανούν περίεργες και ξένες στην αρχή. Είναι γνωστή η ικανότητά σας να προσαρμόζεστε κι αυτό ακριβώς είναι που θα κάνετε και τώρα. Νέες ευκαιρίες αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα των επαγγελματικών, μη βιαστείτε όμως να αλλάξετε μια παγιωμένη κατάσταση.

Υδροχoος Πολλή δουλειά σας περιμένει αυτή την εβδομάδα, Υδροχόοι, αλλά η ανταμοιβή προβλέπεται μεγάλη. Ο Δίας σας χαρίζει μπόλικη ενέργεια και σας δίνει απλόχερα την ευκαιρία να διεκπεραιώσετε όλες εκείνες τις υποθέσεις που αναβάλλατε συστηματικά, είτε από φόβο είτε από απλή βαρεμάρα. Οι καταστάσεις που δημιουργούνται μέσα από τα επαγγελματικά σας βρίσκουν τρόπο να αγγίξουν τα προσωπικά σας ζητήματα, και κυρίως τα ερωτικά. Ακόμα κι αν μπλέξετε τη δουλειά με τον έρωτα (πράγμα που γενικά δεν σας το συνιστώ), φροντίστε να πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Μην υποσχεθείτε πράγματα που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, γιατί δεν διακυβεύεται μόνο η φήμη σας αλλά και η ίδια σας η επιβίωση. Βασιστείτε άφοβα στους Κριούς και τους Αιγόκερους αυτές τις μέρες.

Οι δυνάμεις σας στο επαγγελματικό πεδίο αρχίζουν να αυξάνονται και ο κόσμος σταδιακά σας βλέπει με διαφορετικά μάτια. Εκμεταλλευτείτε την ισχύ σας αλλά και τη γενικότερη επιρροή που ασκείτε σε άτομα και καταστάσεις προς το συμφέρον σας. Θυμηθείτε, όμως, η κατάχρηση των δυνατοτήτων σας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα. Αυτές τις μέρες, τα φαινόμενα απατούν, Δίδυμοι, γι’ αυτό πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι τα τελικά σας συμπεράσματα πρέπει να βασίζονται σε προσεκτική παρατήρηση και όχι σε επιπολαιότητες. Ο Δίας σας βοηθάει να δείτε τα πράγματα απαλλαγμένοι από συναισθηματισμούς, γεγονός που θα σας οδηγήσει σύντομα σε μια αγκαλιά που διώξατε χωρίς να το πολυσκεφτείτε. Μια φιλία ανακτά τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της αυτή την εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις εκείνων που έλεγαν ότι έληξε. Παλέψτε για ό,τι θεωρείτε πως αξίζει - μην αφήσετε τίποτα στην τύχη.

από τη μαριβίκυ καλλέργη (starfax@lifo.gr)

Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θα δώσουν το έναυσμα για μια σειρά αλλαγών στην προσωπική σας ζωή αλλά και στον επαγγελματικό τομέα. Η διστακτικότητα που δείξατε σε μερικά θέματα αποτελεί πια παρελθόν και η αποφασιστικότητα που σας χαρίζει ο Δίας αναβαθμίζει το προφίλ σας σημαντικά. Προσπαθήστε, αυτές τις μέρες, να βρείτε καινούργιες διεξόδους εκτόνωσης, γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, οι παλιές δεν σας εξυπηρετούν όπως πριν. Μη γίνεστε επικριτικοί με τους γύρω σας, οι ανθρώπινοι σάκοι του μποξ μπορεί να βολεύουν, αλλά μόνο αρνητικά αποτελέσματα φέρνουν μακροπρόθεσμα. Στα ερωτικά, ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τη διαρκή αναζήτηση. Κάτι η αγωνία σας να βρείτε το ιδανικό, κάτι οι ατυχείς απόπειρες του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται, τελικά, πως βρίσκεστε σε ένα τέλμα αρκετά απογοητευτικό. Κατασταλάξτε σε μια στρατηγική.

StarFax

Κριoς

Ιχθyς Η ανάγκη να σπάσετε τη ρουτίνα σας με κάποιον τρόπο γίνεται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Μην περιμένετε κάποιο θεόσταλτο σημάδι για να κάνετε τη μεγάλη αλλαγή. Η Αφροδίτη προκαλεί αναταραχές στα ερωτικά σας δεδομένα, φέρνοντας στο μυαλό σας παράγοντες που προηγουμένως σας είχαν διαφύγει. Είστε σίγουροι ότι έχετε κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη επιλογή ή μήπως, πριν δεσμευτείτε, αξίζει να διευρύνετε ακόμα λίγο το πεδίο των εμπειριών σας; Οι σχέσεις σας με μεγαλύτερα (ηλικιακά) πρόσωπα ασκούν ξεχωριστή επίδραση στη ζωή σας τώρα και σας προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Μην παρερμηνεύετε, όμως, τις συμβουλές τους, όταν βλέπετε πως δεν ταιριάζουν με αυτά που έχετε στο μυαλό σας. Δώστε χρόνο σε μια καινούργια σχέση να ανθίσει, μην την καταδικάσετε πριν την ώρα της.

sudoku 7 1

2 4

9

9 5 2 1 8

6 7 6 4

3

9 6 2

7 3 6

8

7 3

1 5

Η λύση του προηγούμενου 2 7 5 9 3 6

3 9 1 7 8 4

6 4 8 2 1 5

1 2 6 3 7 8

8 5 9 4 6 2

4 3 7 5 9 1

5 6 3 8 4 9

9 8 4 1 2 7

7 1 2 6 5 3

4 6 9 5 1 2 7 3 8 1 5 7 9 3 8 2 6 4 8 2 3 4 7 6 1 5 9

8.11.12 – lifo

45


☛ Δαφνη μανουσου Ηθοποιός, μέλος της ομάδας Square και συγγραφέας. Το πρώτο της βιβλίο «Απόψε θα χιονίσει, θα το δεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis. Φωτογραφήθηκε στη Δάφνη το Σάββατο 27.10.12 από τον Νίκο Κατσαρό.

❝ H Aθήνα έχει

κάτι ιδιαίτερο και γοητευτικό μάλλον, γιατί όσο και να σε κουράζει και να τη βαριέσαι κάποιες φορές, δεν μπορείς να τη βγάλεις εύκολα από πάνω σου» ❞

46 lifo – 8.11.12

Stay tuned για πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες της επόμενης έκθεσης Naked City

οι αθηναιοι γδυνονται για καλο σκοπο στο μουσειο μπενακη

NakedCity

φωτογραφια: νίκος κατσαρός


8.11.12 – lifo

47


48 lifo – 8.11.12

315  
315  

lifo mag, city guide

Advertisement