Page 1

www.lifo.gr

«Ο ιΑ ρι στ ερ οι

μπ ορ ου ν

να

ει να ιε ξι σο υο πι σθ οδ ρο μι κο ικ αι βι αι οι

zhteitai hγethσ Ο Στέλιος Κούλογλου για την πλήρη ανυπαρξία του ελληνικού πολιτικού συστήματος

με

το υς Δε ξι ου ς»

Γιά ννη ςΚ όκκ ος

«Το

με γΑ λο φω ςβ γΑ ζει

τη με γΑ λη σκ ιΑ»

Σώ τη Τρ ια ντ αφ ύλ λο υ

GET A LÉFO! FREE PRESS ÄÙÑÅÁÍ ÏÄÇÃÏÓ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÊÕÊËÏÖÏÑÅI ÊÁÈÅ ÐÅÌÐÔÇ No 281

Made in Britain Ο αφρος της αγγλικης συγχρονης τεχνης στο Μουσειο Μπενακη

090212Φέτος ερωτευτείτε με τις ταινίες του

σελ. 31


Κλασικά εικονογραφημένα. Η επικαιρότητα σε strip. Aπό τους GPO.

Free Press. Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη.

09-15.02.2012

YouSaidIt Γράμματα, e-mails, fax και post στο ίντερνετ που σχολιάζουν τα κείμενα της LifO ή εκφράζουν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Έβρος και Ηλεία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Οι Anonymοus χάκαραν την ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από το ACTA.

Οι «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν, που ανήκαν στη Συλλογή Εμπειρίκου, πωλήθηκαν για 250 εκατ. ευρώ στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Η απάντηση του Άνθιμου

στην Εκκλησία μας είναι εκλεγμένος από την Ιεραρχία για την επαρχία του με ισόβια μονιμότητα. Η μετάθεση είναι εξαίρεση. Είναι δε γνωστό ότι σε κάθε πόλη της πατρίδος μας ο μητροπολίτης, ο νομάρχης και τώρα ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο στρατηγός και ο ανώτατος δικαστικός ασκούν τα καθήκοντά τους έκαστος, αλλά συνεργάζονται για πολλά θέματα της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις, επιδίδουν διακρίσεις, ανταλλάσσουν απόψεις και φωτογραφίζονται αθελήτως από δημοσιογράφους και ιδιώτες. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ταύτιση ιδεών και συνυπευθυνότητα. Εντούτοις, ο κ. Κώστας Βαξεβάνης γράφει στην εφημερίδα σας: "Μια πόλη, η Θεσσαλονίκη, όπου η πιο αισχρή συντήρηση ανέβηκε στον εκκλησιαστικό άμβωνα, στον θώκο του νομάρχη, στην καρέκλα του δημάρχου. Δεν είναι τυχαίο που η τριανδρία Άνθιμου, Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλου επικράτησε στην πόλη. Ούτε είναι τυχαίο που μπορείς να βρεις δεκάδες φωτογραφίες του καθενός απ’ αυτούς με τα μέλη της μαφίας του Βορρά!". Αιδώς, κύριοι! Και προχωρεί και σε άλλη ισάξια συκοφαντία. Δεν γνωρίζω κανέναν απολύτως από τους κατηγορούμενους της υποθέσεως τοκογλυφίας, ούτε φωτογραφία υπάρχει με αυτούς, πλην του συναδέλφου σας δημοσιογράφου κ. Γεωργίου Φερέτη, τον οποίο εύρηκα να καλύπτει δημοσιογραφικά τα εκκλησιαστικά θέματα όλων σχεδόν των μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος, μέχρι και του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τον οποίο εσείς και άλλοι τον κατακρεουργήσατε, προτού να αποδειχθεί η ενοχή του. Εύγε.

γ…ς, ρε φίλε, μεσημεριάτικα;”. Ήταν Έλληνας και αφού έβαλε τα γέλια μου είπε “Πλάκα σε κάνω φιλαράκι! Κι εμένα το ίδιο με ρωτάνε κάθε μέρα και μου έχουν σπάσει τα νεύρα”». Το σύνηθες των παρατηρήσεων σημειώνει και άλλος ένας φίλος: «Αναφορικά με τους Έλληνες του εξωτερικού, ισχύει σε γενικές γραμμές ότι υφίστανται τις κλασικές παρατηρήσεις τύπου “να πληρώνατε τους φόρους σας”, “πρέπει να παίρνετε σύνταξη σαν εμάς, στα 65 σας” κ.λπ., αλλά, εντάξει, είναι άλλο να μένεις κάπου (οπότε παίζει ρόλο το άτομο και όχι η εθνικότητα) και άλλο να κάνεις τουρισμό και να Το Κορίτσι στην Πόλη βρέθηκε στο πεις σε κάποιον ότι είσαι Έλληνας. εξωτερικό. Εκεί αντιμετώπισε τα όχι Είναι η τυπική βλακεία, που ρωτάμε και τόσο κολακευτικά σχόλια των κάποιον ό,τι σχετικό έχουμε ακούσει Γάλλων για την κατάσταση στην ή διαβάσει πρόσφατα για τη χώρα Ελλάδα. Η στήλη της έφερε αναμνήτου, του τύπου “Είμαι από τη Βενεσεις και σκέψεις στους αναγνώστες ζουέλα”. “Α, είναι καλός ο Τσάβες ή της. Ο Vinm πιστεύει ότι «οι πλέον είναι δικτάτορας;”». εριστικοί είναι οι Γάλλοι, στο μικρό Οι αναμνήσεις έφτασαν και στα δείγμα των 2 περιπτώσεων που έχω eighties, αφού ένα σχόλιο αναφέρει: αντιμετωπίσει. Οι πρώτοι με ρώτη«Θυμάμαι τη δεκαετία του ’80, σε σαν γιατί τρώω σε ένα τόσο ακριβό μια μικρή πανσιόν στη Φλωρεντία εστιατόριο, αφού είμαι Έλληνας. αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε με μία Ο δεύτερος αστειευόταν συνέχεια, Δανέζα τουρίστρια που έτρωγε μαζί λέγοντας ότι ζω στο εξωτερικό, άρα μας πρωινό στη στενόχωρη τραπεζαείμαι πλούσιος, άρα δεν με απασχορία. Η κουβέντα ξεκίνησε ευχάλεί τι γίνεται στην Ελλάδα. Όταν ριστα. “Α, είστε Έλληνες;”, αλλά με ρώτησε ποια είναι η κατάστασή σταδιακά η διάθεσή της γινόταν όλο μου, απάντησα ότι τρώμε τα λεφτά και πιο επιθετική. Μας είπε για ένα που μας δανείζουν οι Γάλλοι και οι άθλιο δωμάτιο που νοίκιασε σ’ ένα Γερμανοί». Ωραίος! Και συνεχίζει νησί, τη βρόμικη σπιτονοικοκυρά «Η απολαυστικότερη φορά, πάντως, κ.λπ. Στα παράπονα της Δανέήταν όταν στη Στοκχόλμη ο ταζας δεν απαντήσαμε, την ξιτζής που θα μας πήγαινε κοιτούσαμε σιωπηλά και στο αεροδρόμιο, αφού κουνούσαμε ευγενικά ρώτησε αν ήμασταν Γράψε κι εσύ κάτι το κεφάλι. Εντύπωση, Έλληνες, έκανε και την letters@lifo.gr όμως, μου προκάλεσε κλασική ερώτηση “πώς -με τρόμαξε σχεδόν- το είναι η οικονομία στην μίσος (ήταν μίσος;) που Ελλάδα”, για ν’ ακούσει διέκρινα στο βλέμμα της». στα ελληνικά το “δεν μας

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μας έστειλε μια επιστολή ως απάντηση στο κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη για τη Θεσσαλονίκη που δημοσιεύσαμε πριν από δύο εβδομάδες. «Κύριε διευθυντά, θεωρώ χρέος μου να καταθέσω τη διαμαρτυρία μου για δυσφήμιση και συκοφαντία της ταπεινότητός μου με το δημοσίευμα " Έρωτά μου, τοκογλύφε" του κ. Κώστα Βαξεβάνη, στην εφημερίδα σας της 26/01/2012, που ήλθε σε γνώση μου μέσω του διαδικτύου. Με αφορμή τα λυπηρά γεγονότα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, ο συνεργάτης σας εμπλέκει σ’ αυτά άμεσα τον πρώην νομάρχη κ. Π. Ψωμιάδη, τον πρώην δήμαρχο κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο και άλλους, και δίκην αδέκαστου εισαγγελέως καταφέρει θανάσιμα πλήγματα κατ’ αυτών, χωρίς να έχουν δικαστεί, και πλέον τούτου χωρίς να έχουν καταδικαστεί, για υποθέσεις σχετικές με τις υπηρεσιακές τους αρμοδιότητες. Προσωπικώς δεν έχω ούτε πρόθεση ούτε δυνατότητα να υπερασπιστώ τους δύο αυτούς άντρες, με τους οποίους συνεργάστηκα προσωπικώς κατά τη διάρκεια της θητείας των στη νομαρχία και στον δήμο και ειλικρινώς τους εκτιμώ, έχουν δε μεγάλη μερίδα αποδοχής από τον λαό της Θεσσαλονίκης μας. Το ερώτημα είναι: γιατί ο συνεργάτης σας κ. Κ.Β. εμπλέκει και ταυτίζει εμένα, τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με τα πολιτικά πρόσωπα ή και, κατά την άποψή του, με την αδικημένη Θεσσαλονίκη; Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι η υπόθεση της τοκογλυφίας έχει αρχίσει από το 1995 περίπου, ενώ εγώ ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Ιούνιο του 2004! Ο κάθε μητροπολίτης

Υπηρετώ επί σαράντα σχεδόν χρόνια, ως αρχιερεύς, τη Μακεδονία και τη Θράκη, συνεργαζόμενος αρμονικά με τις αρχές και αποτελεσματικά με τον ακριτικό λαό μας. Ζητώ δε να επανορθώσετε μέσω της εφημερίδος σας όσα υβριστικά, ψευδή και συκοφαντικά έγραψε ο συνεργάτης σας εναντίον μου, διατηρώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα υπερασπίσεως του εαυτού μου στην ηλικία μου των 78 χρόνων. Ευχαριστώ, Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος»

Rembranding Greece

Η εμφάνιση της Μαντόνα στο αμερικανικό Super Bowl την Κυριακή έσπασε τα κοντέρ, όσον αφορά τα tweets ανά δευτερόλεπτο στο κοινωνικό δίκτυο.


4

09-15.02.2012

Verbatim

Επιμέλεια: Θεόφιλος Δουμάνης

«Έτσι δεν μπορεί να σωθεί η χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο». 1. Η γερμανική εφημερίδα «süddeutsche zeitung», για την προφανώς αποτυχημένη συνταγή που χορηγείται πλέον σε δόσεις θανάτου.

«Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση, που στη συνέχεια θα κατακάψει όλη την Ευρώπη». 2. Ο γιώργος καρατζαφέρης, που δεν ξέρει ότι οι μεγάλες λέξεις βγαίνουν μόνο από μεγάλα παραστήματα, έχει την αίσθηση ότι αφήνει τη μικρή παρακαταθήκη του στην ιστορία.

«Εσείς ψηφίζετε και καταψηφίζετε, αν θέλετε άλλο σύστημα, να πάτε στη Βόρεια Κορέα». 3. Η πορφυρογέννητη ντόρα μπακογιάννη, εκνευρισμένη από διαμαρτυρίες εναντίον της, προτείνει ως εναλλακτική λύση και τιμωρία την εξωτική χώρα, όπου κουμάντο κάνει μια οικογένεια.

«Οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους τη ζωή». 4. Για να πετύχεις, πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα των νέων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάριο μόντι κάνει μια απόπειρα να παρουσιάσει την προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας ως μπαρότσαρκα.

«Πολλές ελβετικές τράπεζες άρχισαν να νοικιάζουν θυρίδες ασφαλείας γνωστών ξενοδοχείων, διότι αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν πλέον στη μεγάλη πίεση από την ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση Ιταλών πελατών». 5. Στα δύσκολα, πάντα να κοιτάς στις χιονισμένες Άλπεις. Ο επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Φοροεισπράξεων, ατίλιο μπέφερα, για τον διαχρονικό δρόμο του κατατρεγμένου κεφαλαίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει ειδικά εκεί. Νομίζω ότι ο συνδυασμός τεχνολογίας και καπιταλισμού μάς έφερε έναν κόσμο εκτός ελέγχου. Και είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης, επειδή μας αρέσουν τα iPhone». 6. Η κρίση είναι στο χέρι μας. Ο Αμερικανός συγγραφέας τζόναθαν φράνζεν βλέπει τον εχθρό να κρύβεται μέσα σ’ ένα δαγκωμένο μήλο.

3

1

6

4


5

Edito Φωτό: Freddie F.

ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Boυλής 22, 105 63 - Σύνταγμα, Αθήνα τηλ. 210 3254 290, fax 210 3249 785 info@lifo.gr

Status Update (χωρίς λογοκρισία) Εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος ... Η αληθινή εντιμότητα είναι αντιδημοφιλής. Βραχυπρόθεσμα. Αλλά μετά έχεις πεθάνει.

Ψευδομακάβριος χορός

Διευθυντής Έκδοσης Μιχάλης Μιχαήλ ... Κυκλοφόρησε στα ελληνικά το «Mare Nostrum» του John Julius Norwich, που στα αγγλικά έχει τον ωραίο τίτλο «The Middle Sea», μια εξαιρετική καταγραφή της ιστορίας της Μεσογείου. Αν το βρείτε, διαβάστε το.

Πίνοντας, μια νύχτα με πανσέληνο.

Εμπορική Διεύθυνση Δήμητρα Πασομένου

Δ

Διευθυντής Σύνταξης Φώτης Βαλλάτος ... Shoplifters of the world unite and take over. Creative Director Στάθης Μητρόπουλος... Οι πανκς τα κάνουν όλα! Αρχισυνταξία Σταύρος Διοσκουρίδης ... Όσο πιο εφευρετικοί γινόμαστε στα οικονομικά, άλλο τόσο βαθαίνει η κρίση. Δέσποινα Τριβόλη ... «We ‘re making a move / We ‘re making it now / We ‘re coming out of the sidelines / Just put your hands up, it’s a raid».

Τον ξέρω. Δεξί χέρι ενός εξέχοντος απατεώνος, στα χρόνια του κρασιού και των ρόδων. Μιαν αυγή δροσάτη, το αφεντικό του βρέθηκε με κατεβασμένα βρακιά, καρατομήθηκε κι έκτοτε τρώει τα κλεμμένα του στα μουλωχτά. (Δεν είναι να τον ζηλεύεις). Και ο ήρωας της μικρής μας αλκοολικής βραδιάς βρέθηκε ξέμπαρκος στην έρημο της τιμιότητος.

Υπεύθυνος lifo.gr Άρης Δημοκίδης ... Πέντε χρόνια μετά την έναρξη σχετικής καμπάνιας απ’ τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ απαγορεύτηκε, επιτέλους, με νομοσχέδιο η λειτουργία τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα. Συντακτική Ομάδα Κωστής Παπαγιώργης Νίκος Δήμου ... «Μόνον οι φαλακροί δεν φοβούνται το κούρεμα». Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος Γιώργος Βέλτσος Κώστας Βαξεβάνης ... Θα μας σώσουν οι αρχηΓΙΟΙ. Ευθύμης Φιλίππου Στέλιος Κούλογλου Νίκη Μηταρέα Μερόπη Κοκκίνη Μαρίνα Φωκίδη Χρήστος Παρίδης Τζούλη Αγοράκη Stupid Greg ... Ένα massive respect στη Μερόπη και ένα massive «Σ’ αγαπώ» στη Δέσποινα!  Θοδωρής Αντωνόπουλος ... Όταν βλέπεις ΛΑΟΣ και ΚΚΕ να συντάσσονται σε κοινούς αγώνες, αντιλαμβάνεσαι γιατί η χώρα αυτή δεν έχει πραγματικά καμιά ελπίδα. Πάνος Μιχαήλ ... Ευτυχώς, σωθήκαμε. Θεόφιλος Δουμάνης ... Αυτές τις ημέρες το πιο after μαγαζί ήταν το Μαξίμου. Και είχε και Νταλάρα. Ηρακλής Κορέλης ... Ο «ομορφάντρας» της περιβόητης πια διαφήμισης είναι η ευέλικτη «αλεπού» κατά Isaiah Berlin, σε αντίθεση με τον αμετακίνητο «σκαντζόχοιρο» ανταγωνιστή του. Δημήτρης Ρηγόπουλος, Άρης Δημοκίδης, Λένα Φουτσιτζή, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Θεώνη Σκαλέρη, Αγιάτη Μπενάρδου Συντονισμός Ύλης Μαρκέλλα Ανδρικάκη ... Είναι ένα στενοχωρημένο ανθρωπάκι.

Κοιτάει κυκλοτερώς, μέσα απ' τον λάκκο τη μέθης του - όπως τσεκάρουν γύρω τους εκείνοι που σουφρώνουν πράγματα, την ώρα που τα σουφρώνουν. Είμαι μόλις δέκα μέτρα από αυτόν - συνεπώς ανασαίνουμε τον ίδιο αέρα. Ίσως και την ίδια ζωή. Ξέρει ότι ξέρω. Συνεπώς, εμένα αποφεύγει να με δει. Έξω βρέχει. Ας βγούμε στη βροχή. Η καταιγίδα έχει ρίξει κάτι τεράστια αλουμίνια από ψηλά, κατευθείαν πάνω σ’ ένα ολοκαίνουργιο BMW (ποιος αγοράζει αυτοκίνητα τέτοια εποχή;). Τα καρφωμένα κοντάρια διαπερνούν το σπασμένο παρμπρίζ και υψώνονται στον μαύρο ουρανό σαν ιστοί δίχως σημαία. Κρατίδιον Κομαγηνής 2012. Ανύπαρχτη Χώρα. Το νερό δροσίζει το πρόσωπό μου… «Χα, χα, χα…».

take 1

το 1 λαθοσ τoy τευχoyσ 280 1 Γράψαμε για το Design Walk, ξεχνώντας το πιο βασικό απ’ όλα: την ημερομηνία! Το Design Walk, λοιπόν, έγινε στις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου (ουπς!) Βρίσκετε λάθη ή παραλείψεις στη LifO; Στείλτε γράμμα, ή e-mail στο lathi@lifo.gr.

Assistant Art Director Rinétta Κοσκινίδου Creative Media Kώστας Στανέλλος ... RatO’Cut, μακριά από τα παιδιά. Aτελιέ Βανέσσα Φερλέ Διόρθωση Κειμένων Μαρία Δρουκοπούλου Υπεύθυνος Λίστας Δημήτρης Κυριαζής ... Η φάση είναι komma. Ιntern Βασίλης Καψάσκης Senior Advertising Manager Ισμήνη Βoυρδαχά ... Νιώθει τυχερή και ευγνώμων. Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης Νίκος Ζαφείρης Senior Direct Market Manager Κώστας Μαντάς Direct Market Managers Φωτεινή Δαλαμάγκα, Βούλα Καραβαγγέλη, Γιώργος Λυκουργιώτης Υποδοχή Διαφήμισης Ξένια Στασινοπούλου

Σώνεται η νύχτα. Κάπως μάταιη πάλι. Και δυσκολεύομαι να ζήσω σε μια πόλη που τελειώσανε τα ψέματά της, αφού χωρίς ψέματα οι πόλεις δεν αντέχονται - ξαναγίνονται μηχανές της ανάγκης. Όμως χωρίς φαντάσματα στη μηχανή, καλή ζωή δεν υπάρχει. Καλοί άνθρωποι δεν εμφανίζονται. Κι η μόνη ποίηση που φυτρώνει είναι οι ουτοπίες της αναρχίας. Καλοδεχούμενες, αλλά δεν φτάνουν.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 7639

ΑΝΑΚ ΥΚ

Ο ΤΥΠ ΕΝ

mπειτε στο w w.lifo kai ιαβw αστε .gr το τευχδο σ ακριβωσ οπωσ τυπ ωνεται

Σε ένα άλλο μπαρ βλέπω από μακριά το στέλεχος μιας σοβαρής εφημερίδος. Μια μάζα κρέατος δίχως μάτια. Κάνει κι αυτός τον σπουδαίο στο παρεάκι του. Το πλαδαρό σώμα του παίρνει πόζες μορφονιού, μπλα μπλα μπλα, μεγάλα λόγια, γύψινα ρητορείας, ντιβανομπάουλα στόμφου. Αγανακτισμένος κι αυτός! Με λιωμένες σόλες από τα ολοπρόθυμα Προσοχή / Ημι-ανάπαυσις στο πιο σκληρό Αφεντικό, στο πιο διαπλεγμένο. Με μικρομέγαλες προδοσίες στο μαγαζί όπου ζει σημειωτόν, χρόνια και χρόνια, προσπαθώντας να πιάσει την καλή -αλλά, για δες!- η ζωή πέρασε κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ, ανεβασμένοι σε έναν λόφο χαμηλό, μπορώ να σου δείξω από εδώ, Φτωχέ Διευθυντά, την Κοιλάδα της Ματαίωσης. Αυτή είναι η ζωή σου. Μια ζωή δίχως πράξεις. Μόνο με σφυρήλατες κακίες για τις πράξεις των άλλων. Πιες το ουισκάκι σου, σκέψου μια ωραία φράση να γράψεις, μπαλώσου όπως μπορείς, δάγκωσε όποιον απειλήσει τον εναέριο θώκο σου. Κάνεις κι εσύ ό,τι σε κάνει η ζωή! Κάποτε είχες ωραία μαύρα μαλλιά (τα είχα χαϊδέψει). Χα, χα, χα…

Φωνή από το νταρκ ρουμ: «Αν για κάθε γέρο που σας παίρναμε, σας δίναμε πίσω δύο νέους, θα το δεχόσασταν;». «Α, οπωσδήποτε όχι! Δεν τον αλλάζω με τίποτα». «Τρεις;». «Ούτε, ούτε…».

Οικονομική Διεύθυνση Δημήτρης Τασιόπουλος Λογιστήριο Αρετή Ανδριτσοπούλου, Βασίλης Κοτρωνάκης, Μαρία Κοκκινίδου

ΑΥΤΟ Τ ΣΤΕ Ο ΛΩ

Οι άστεγοι δεν σου ζητάνε λεφτά. Ούτε καν σε κοιτάνε. Οι μισοί ντρέπονται, οι άλλοι μισοί δεν προσέχουν πια ποιος περνάει δίπλα τους - έρημοι εντελώς. Οι περισσότεροι, στις τρύπες τους, προσπαθούν να γίνουν αόρατοι.

Γυρνάω με τα πόδια. Βαριέμαι τη μάζα των νέων - όπως κάθε μάζα. Μάλλον από άμυνα στον χαλασμό ανέπτυξαν αυτό το στυλ της σχεδόν τραμπούκικης αυτάρκειας. Που είναι λυόμενη - πυργοδέσποινες στα lego. Τους αβαντάρισε και το μάγο ίντερνετ!…Ξέρουν καλά τη μηχανική των πραγμάτων, αλλά αγνοούν παντελώς ότι υπάρχει πάντα «ένα φάντασμα στη μηχανή». Γι’ αυτό και οι περισσότεροι καταλήγουν σαν το στέλεχος της σοβαρής εφημερίδας. Δευτεραγωνιστές με μαντήλι στο πέτο και πολλά απωθημένα. Προτιμώ τους λίγους κι εκλεκτούς που σπάνε το παιχνίδι για να δουν τι έχει μέσα. Ασχέτως ηλικίας, ασχέτως τσέπης. Ξέρω γέρους που καίγονται κάθε βράδυ σαν ηλιοβασιλέματα. Αλλά δεν έρχονται στο Χιλιόμετρο των Αλκοολικών. Καίγονται στα δωμάτιά τους.

Γραμματεία Σύνταξης Ελένη Τσατσαλμά

σε ψηφιακη μορφη

Ένα πρεζάκι παρακαλάει τον φαρμακοποιό να του δώσει «λίγη μεθαδόνη». «Φύγε, φύγε!», του λέει πίσω απ’ τα κάγκελα αυτός. «Θα φωνάξω την αστυνομία». Και γυρνώντας προς το μέρος μου: «Αν δώσω σε έναν, πέφτει σύρμα και σε λίγο πλακώνει όλη η Ομόνοια». (Χρειάζεται να γραφτεί νέο ποίημα για τους φαρμακοποιούς που διανυκτερεύουν.)

Φυσάει σαν να τελειώνει ο κόσμος. Μα εδώ μέσα είναι η ζέστη του παχνιού. Κι όλοι ψιλοϋπάρχουμε - εχθροί και φίλοι. Παίζει στυλάτα σκουπίδια ο ντιτζέι, ο αγράμματος ντιτζέι, που νομίζει ότι επειδή έχει τατουάζ και γεωμετρημένη μούρη είναι ενδιαφέρων. Και πιάνει με τα δίχως αίμα δάχτυλά του τα CDs και τα κατσιάζει. Αγνοεί ότι δίχως ποίηση ούτε ένα αυγό δεν μπορείς να τηγανίσεις. Κουνάει τον (επίσης γεωμετρημένο) πισινό του και τα κορίτσια σκύβουν και ρουφάνε τα κοκτέιλ τους με τα μάτια ανυψωμένα, σαν να προσεύχονται. Κι έτσι πάει το βράδυ, ο ντιτζέι κουνάει τον μαγευτικό κορμό του και τα κορίτσια ρουφάνε λαίμαργα κι ονειροπόλα την μπόμπα τους - όλα νοθευμένα, και τα ποτά κι η μουσική κι η επιθυμία. Χα, χα, χα… Τι ωραίο μπαράκι, τι δυνατές μουσικές, τι τρέντι φατσούλες. Να θυμηθώ να πάρουμε καμιά διαφήμιση…

Φωτογράφοι Σπύρος Στάβερης, Αναστασία Βουτυροπούλου, Μαριάννα Βεριγάκη, Μάρω Θωμά, Παντελής Ζερβός, Σπύρος Σιμωτάς, Γεράσιμος Δομένικος, Charlie Makkos, Γιάννης Κωσταρής, Ινώ Μέη, Natasha Papadopoulou, Photoharrie

ολοκληρη η lifo

ιαγωνίως απ’ την μπάρα (σε μια φωλιά του Χιλιόμετρου των Αλκοολικών στο Κέντρο) βλέπω μια τσακισμένη μορφή. Δεν το ξέρει ότι είναι (τσακισμένη). Νομίζει ότι σκίζει. Στα 40 κάτι, με ακριβά ρούχα χίπστερ και βλέμμα σμέρνας. Περίβλεπτος στον κόσμο των εκδόσεων. Πίνει κοκτέιλ με όνομα τροπικό. «Χα, χα, χα...», λέει. Και το μικρό πηγάδι που τον κυκλώνει επαναλαμβάνει: «Χα, χα, χα...». Είναι χαρούμενοι.

στο εξωφυλλο: Έργο του Allen Phillip από την έκθεση «Made in Britain». Mουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς.

Στον δρόμο της επιστροφής βλέπω την πανσέληνο. Χλωμή και κίτρινη, σαν ευρώ που δύει.


7 ημέρες κουλτούρας & εκτόνωσης

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Made in Britain

Το εύρος της βρετανικής τέχνης των τελευταίων τριάντα χρόνων εξερευνά η πολυαναμενόμενη έκθεση «Μade in Britain» που ξεκινά αυτή την εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη. Μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο η βρετανική τέχνη έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή άνθηση, χάρη στο περίφημο βραβείο Turner για σύγχρονους καλλιτέχνες που θεσπίστηκε το 1984, αλλά κυρίως χάρη στο ρεύμα των νέων Βρετανών καλλιτεχνών της δεκαετίας του ‘90 (Υοung British Artists, γνωστοί και ως ΥΒΑ), όπως ο Damien Hirst, η Sarah Lucas και οι Jake and Dinos Chapman, που κατάφεραν να κάνουν την τέχνη γνωστή σ’ ένα ευρύ κοινό και τους καλλιτέχνες διάσημους. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου.

πειτε μaσ τι ετοιμαζετε: despina@lifo.gr, press@lifo.gr

«Made in Britain», 15/2-22/4, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, 210 345 3111.


STOP THE PRESS!

φωτογραφια

Α balkan tale αου h φωνη του λ

Ο George Nikas και το indie ελληνικό στερέωμα. Επιμέλεια: Σταύρος Διοσκουρίδης

λ Μαγείας To Φεστιβά τις 12/2 ίτ ποιε αι ως πραγματο in Βadm ton. στο θέατρο

Το «A balkan tale / Μια βαλκανική ιστορία» είναι ένα εγχείρημα που έχει ως στόχο να προκαλέσει τον δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Αποτελείται από μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας που ξεκινά στην Αθήνα σήμερα (9/2) και πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις. Πρόκειται για το έργο πέντε διακεκριμένων φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που απεικονίζει εκ νέου μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου, αποτυπώνοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και τη σημερινή του κατάσταση με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά. «Α balkan tale», 9/2-8/4, Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. www.balkantales.gr

Πες μου δυο τρία λόγια για το solo πρότζεκτ σου. Είναι μια συλλογή από τραγούδια που δεν κολλάνε στο setlist των Zebra Tracks, που παίζω μόνος στο σπίτι, στον Υμηττό, στη Στρώμη, σε μπαράκια όπου δεν χωράνε πολυμελείς μπάντες, σε ταράτσες και όπου αλλού βρεθώ με μια κιθάρα. Όταν τα ηχογραφώ, μου αρέσει να παίζω όλα τα όργανα. Πώς και αποφάσισες να δώσεις την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ σου σε ιταλική δισκογραφική (Green Production); Οι ελληνικές δεν σου κάνουν; Μου κάνουν. Μάλλον εγώ δεν τους έκανα. Είναι ίσως πια μόδα οι ανεξάρτητες να σου ζητούν να τους χαρίσεις το υλικό σου και να σου δίνουν μερικά βινύλια ή απλώς να συμφωνείς με μια πολυεθνική σε μια ψηφιακή κυκλοφορία και να καθυστερούν τις διαδικασίες περισσότερο και από το ελληνικό Δημόσιο. Οι Ιταλοί μου απάντησαν αμέσως, μου ζήτησαν να πουλήσω την ψυχή μου στον Σατανά για να παίξω πιο γρήγορα και από την αστραπή, το έκανα με συνοπτικές διαδικασίες, μου έστειλαν τα συμβόλαια και απλώς έβαλαν μπροστά τα υπόλοιπα μέσα σε μια εβδομάδα. Από εδώ και πέρα είναι καλύτερα για έναν μουσικό να πουλάει το «κομμάτι» παρά ολόκληρο δίσκο; Δεν μπορώ ν’ απαντήσω ακόμα γιατί βρισκόμαστε, προς το παρόν, σε μεταβατικό στάδιο. Η Lana, πάντως, έπιασε κορυφή με τα singles και πάτο με το άλμπουμ. Λέω εγώ… Κρίση και ελληνικό indie στερέωμα: αρνητικά και θετικά που έχουν προκύψει. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι κάποιες «indie» εταιρείες που προσπάθησαν, ας πούμε, να σώσουν τη σκηνή αυτοκανιβαλίζονται στην προσπάθεια διείσδυσης και σε άλλα χωράφια (γκουχ - έντεχνο - γκουχ), μπας και γλιτώσουν από την κρίση, και ταυτόχρονα το ότι οι fellow μπάντες δύσκολα μπορούν πια να πουλήσουν το ηχογραφημένο υλικό τους ή να ζητήσουν κάτι παραπάνω από μια ιντερνετική παρουσία της δουλειάς τους. Θετικό είναι ότι μπορείς να δεις νέες μπάντες που δεν τους νοιάζει πόσο τέλεια θ’ ακουστούν ή πόσο όμορφοι θα δείχνουν εκεί πάνω, αλλά απλώς παίζουν μουσική χωρίς να έχουν να χάσουν τίποτα. Και τα παιδιά από κάτω γουστάρουν. Επίσης, το ότι δεν τα σκάει τόσο ο κόσμος σε διασκέδαση-χαϊλίκι, ότι τα της Ιεράς Οδού πατώνουν κι ότι έχω περισσότερο κόσμο στα λάιβ μου.

Ακούστε κομμάτια του George Nikas στο www.soundcloud.com/ georgenikas.

ΟΠΕΡΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

κινηματογραφοσ

Μια μεγάλη διεθνής παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν βρεθεί στο Covent Garden του Λονδίνου. Ο Θρίαμβος της Κλέλιας του Γκλουκ, σε λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Πιέτρο Μεταστάζιο, είναι μια πολεμική περιπέτεια εμπνευσμένη από τις θρυλικές σελίδες της Ρωμαϊκής Ιστορίας. Το έργο σκηνοθετεί ο διάσημος σκηνοθέτης Νάιτζελ Λόουρι.

Η νέα έκθεση του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Φουτρή ξεκινάει αυτή την εβδομάδα σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ερμού. Σε μία εποχή που έχει χαρακτηριστεί από αποτυχημένες ουτοπίες και η φαντασία προβάλλει ως ο μόνος τρόπος επιβίωσης, ο Φουτρής διατυπώνει ξεκάθαρα μία συνειδητή προσπάθεια να παρουσιάσει μια μη-υπερβατική, κοσμική τέχνη που εμπεριέχει ακόμα την ελπίδα.

Τους διαφορετικούς τρόπους που έχει καταγραφεί ο ελληνικός Εμφύλιος επιχειρεί ν’ αναδείξει το αφιέρωμα που θα γίνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και θα προβάλλει από ντοκιμαντέρ και αρχειακά τεκμήρια μέχρι ταινίες μυθοπλασίας, φιλοδοξώντας να περιλάβει όλο το κινηματογραφικό υλικό που αφορά αυτήν τη σημαντική περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

«Ο θρίαμβος της Κλέλιας», 14-15/2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εισ. €14, €25, €35, 50, 210 7282333.

«Στοιχειωμένοι είμαστε, θαύματα επιδιώκουμε», Ερμού 6, (8ος όροφος), 15/2-10/3, +306972 558345.

Κλέλια

Φουτρής

Εμφύλιος

«Ο ελληνικός Εμφύλιος στην οθόνη», 9-15/2, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, 210 3609695.

επίσης, μη χάσετε: το «ηuman resources» που ξεκινά στις 10/2 στην γκαλερί genesis την έκθεση «βeyond white» της ευγενίας κουμάνταρου στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης από τις 10/2 έως τις 15/3 την έκθεση «blog diaries» στο ταf από τις 15/2 έως τις 15/3 την έκθεση φωτογραφίας «χορογραφία 2» έως τις 22/2 στο βlack duck.


8

i-Love Athens

09-15.02.2012

Φωτό: Νίκος Κρικέλης

i-wasthere η απαγωγη Τις εντυπώσεις σίγουρα έκλεψε η δουλειά της ομάδας Π6 με τίτλο «Κοινωνικά Πρότυπα», η οποία πρότεινε ένα ευφάνταστο σενάριο: όλοι οι διάσημοι, ηθοποιοί, εκδότες, πολιτικοί, μοντέλα, μπαίνουν στο Θωρηκτό Αβέρωφ και απάγονται από μια άγνωστη φράξια.

Tα είδε όλα

Δημήτρης Φουτρής Release party του περιοδικού «Lust», The Callas Studio, Σάββατο 04/02/2012 Επιμέλεια: Φώτης Βαλλάτος Τι περιελάμβανε το πρόγραμμα του event; Αρχικά, είδαμε την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση της Ελένης Μπαγάκη με τίτλο «Sex, Birds and Rocks». Ήταν ένα κολάζ φωτογραφιών γυμνών γυναικών από μια εγκυκλοπαίδεια της δεκαετίας του ‘70, την «Ερωτική Αρμονία». Συγχρόνως, υπήρχαν φωτογραφίες από εξωτικά πουλιά από παλιά τούρκικα περιοδικά, κορμοί δέντρων, μικροί κάκτοι και κάποιες πέτρες που ήταν κρεμασμένες μαζί με τις φωτογραφίες. Ήταν ένα έργο απόλυτα εναρμονισμένο με το θέμα του event, που ήταν η λαγνεία. Μετά ακολούθησε ένα πρότζεκτ του Αντρέα Κίκηρα με τίτλο «...and God creates VHS», o οποίος πρόβαλε αποσπάσματα από ρετρό ταινίες, που και αυτές είχαν να κάνουν με τη λαγνεία. Θυμάμαι, για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από μια ελληνική ταινία, όπου ένας οδηγός παίρνει με οτοστόπ μια Αγγλίδα και αρχίζει να της κάνει ερωτήσεις και να τη φλερτάρει. Ύστερα, είδαμε την περφόρμανς της Νατάσας Παπαδοπούλου, όπου η καλλιτέχνις μαζί με μια άλλη κοπέλα φορούσαν ολόσωμα κολάν στο χρώμα του δέρματος, ώστε να μοιάζουν γυμνές, και είχαν στο

κεφάλι τους έναν μικρό προτζέκτορα, από τον οποίο προέβαλλαν η μια στην άλλη την εικόνα ενός γυναικείου στήθους. Το σάουντρακ της περφόρμανς αποτελούνταν από το «Je t’ aime» του Σερζ Γκενσμπούργκ, το «A far l’ amore comincia tu» της Raffaella Carra και το «Et si tu n’ existais pas» του Joe Dassin σε remix. Τα λάιβ πώς ήταν; Πολύ καλά. Πρώτοι βγήκαν οι Velvoids με πιο σφιχτό σχήμα απ’ ό,τι τους έχουμε συνηθίσει. Ήταν μόνο δυο άτομα, μια κοπέλα στα ντραμς κι ένας κιθαρίστας, αλλά ο ήχος τους ήταν πολύ δυνατός και πολυδιάστατος, κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Μετά βγήκε ο The Boy, που έκανε αυτό το καταπληκτικό παραληρηματικό σετ του με κομμάτια από το «Κουστουμάκι», την «Ηλιοθεραπεία» και άλλες κυκλοφορίες του. Εκείνη τη στιγμή ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που δεν χωρούσες να βγεις ούτε στο μπαλκόνι. Το «Lust» πώς σου φάνηκε; Μου άρεσε πάρα πολύ το φορμάτ του, που είναι τόσο μικρό. Δεν πρόλαβα να διαβάσω τα κείμενα, αλλά φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσα προσπάθεια.

Ο Δημήτρης Φουτρής είναι εικαστικός. dimitrisfoutris.info

Design Walk / Σεβάς Χανούμ Design Walk,

σε 11 γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 04/02/2012 ταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που κατεβήκαμε στου Ψυρρή. Η γειτονιά έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ακόμα κι έτσι, πάντως, ερημωμένη όπως ήταν, έδειχνε σχεδόν όμορφη. Το φετινό Design Walk είχε άπειρο κόσμο. Στα 11 δημιουργικά γραφεία που συμμετείχαν ο κόσμος συνωστιζόταν στις σκάλες. Το φετινό θέμα ήταν πώς θα είναι η Ελλάδα το 2022 και το κάθε γραφείο είχε από μια ξεχωριστή ανάθεση. Φέτος συμμετείχαν και γραφεία που ήταν λίγο πιο μακριά, όπως το πάντα ενδιαφέρον Κ2, που βρίσκεται στη Βερανζέρου και είχε ως θέμα του την παιδεία - όσοι πήγαν μας μίλησαν για μια καλοσχεδιασμένη πρόταση. Στου Ψυρρή ξεκινήσαμε από

Η

Σεβάς Χανούμ Αγγέλων Βήμα, Δευτέρα 30/01/ 2012

να μικροαστικό σαλονάκι, φωτιστικό, καρέκλα, μαυροπίνακας, η κυρία Σεβάς Χανούμ. «Ξεκινάμε; Γράφει;». Απευθύνεται στον δημοσιογράφο που σύντομα ξεχνάει, κάνει πέρα και ξεδιπλώνει το κουβάρι μιας ζωής στο κοινό, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη μικρή σκηνή. Λαϊκή, αυστηρή, δωρική, ενίοτε περιπαικτική, βγάζει τα άπλυτά της στη φόρα. Η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ που την ενσαρκώνει μοιάζει να έχει φτάσει σε απόλυτη

Ε

το This is Amateur της οδού Πρωτογένους, με θεματολογία που αφορούσε τον καταναλωτισμό. Το concept εδώ ήταν πολύ ενδιαφέρον: το 2022 τα σπίτια έχουν ξεχειλίσει από καταναλωτικά αγαθά. Τα πόστερ (ανάμεσά τους και δύο πέη με ρολόγια) αποτελούσαν ξεκάθαρες αναφορές στην ιντερνετική αισθητική του e-bay ως το μέλλον του εμπορίου. Λίγο πιο χαμηλά, στην οδό Μιαούλη, βρισκόταν το γραφείο των Sereal Designers με θεματική σχετική με τη διακυβέρνηση. Την προσοχή μας τράβηξε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι κοινωνικής συνείδησης, σαν monopoly για ενεργούς κοινωνικά πολίτες. Η ομάδα 3 in a box, πάλι, έκανε ένα έργο που θύμιζε επίτηδες την αισθητική corporate παρουσιάσεων με θέμα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Στον αριθμό 6 της οδού Μιαούλη βρίσκεται το δημιουργικό γραφείο G, που είχε θέμα τον τουρισμό. Σε κάτασπρες προθήκες βρίσκονταν παραταγμένες στη σειρά εκατοντάδες άσπρες διαφανείς μπάλες με χιόνια (αγγλιστί

snowballs). Στην κάθε μπάλα υπήρχε κι άλλη μια «αντιπροσωπευτική» εικόνα της Ελλάδας, αποτελούμενη από φωτογραφίες του Καζαντζίδη, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της Ρούλας Κορομηλά, μέχρι και από εικόνες που θύμιζαν νοσταλγικές αφίσες του ΕΟΤ. Τις εντυπώσεις σίγουρα έκλεψε και η δουλειά της ομάδας Π6 με τίτλο «Κοινωνικά Πρότυπα», η οποία πρότεινε ένα ευφάνταστο σενάριο: όλοι οι διάσημοι, ηθοποιοί, εκδότες, πολιτικοί, μοντέλα, μπαίνουν στο Θωρηκτό Αβέρωφ και απάγονται από μια άγνωστη φράξια. Η ομάδα είχε φτιάξει μια εφημερίδα γεμάτη πρωτότυπα κείμενα που περιέγραφαν την τραγική απαγωγή αλλά και τίτλους, όπως «Ανησυχώ για την Ελένη. Σήμερα θα φτιάχναμε μαζί γιουβαρλάκια» ή « Ας επικρατήσει η λογική. Ας τους φέρουμε πίσω». Στο τέλος, όλοι έπρεπε να ψηφίσουμε αν θα τους αφήναμε μεσοπέλαγα ή θα τους κρατούσαμε. Μάλλον δεν χρειάζεται να διευκρινίσω τι ψήφισαν οι περισσότεροι. Δέσποινα Τριβόλη

ταύτιση με τη γυναίκα αυτή που πέρασε κάποτε από το μουσικό στερέωμα, συνεργάστηκε με θρύλους του ρεμπέτικου, συνδέθηκε ερωτικά με τον Καζαντζίδη, τραγούδησε στο ίδιο πάλκο με την Μπέλλου και την Πόλυ Πάνου. Όταν μιλάει γι’ αυτούς, ιδιαίτερα γι’ ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στη ζωή, νομίζεις ότι έχεις μπροστά σου την ίδια την τραγουδίστρια αυτοπροσώπως. Τέτοια είναι η δύναμη του έργου του Γιώργου Χρονά που βασίστηκε σε εκτενείς μαρτυρίες που κατέγραψε με το δημοσιογραφικό του μαγνητόφωνο την Πρωτομαγιά του 1983. Η Ελλάδα της πρώτης μεταπολεμικής εποχής, των ρεμπέτικων και των λαϊκών κέντρων, του μικρόκοσμού τους, που αργότερα αποτέλεσε συλλογική μνήμη και εθνική ταυτότητα, της σεξουαλικής καταπίεσης και της

μεγάλης περηφάνιας των ανθρώπων που μοχθούσαν για το μεροκάματο. Τα σκηνοθετικά ευρήματα του Κωνσταντίνου Ρήγου Κωνσταντίνα Μιχαήλ με την κιμωλία και την οριοθέτηση του χώρου όλως περιέργως δίνουν μια μπρεχτικού τύπου θεατρικότητα, ενώ η εκτέλεση από τον δημοσιογράφο-τραγουδιστή Γιάννη Τσεμπερλίδη των τραγουδιών που κάποτε τραγούδησε η Σεβάς με ηλεκτρονική κιθάρα και ροκ ήχο πετυχαίνει μια παράξενη σύνδεση με το σήμερα. Χρήστος Παρίδης

The weekly verdict αρησ δημοκιδησ

Δημήτρης Ρέππας

Mαντόνα

Έκανε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι του για να καθυστερήσει/ακυρώσει «δυσάρεστα μέτρα» εδώ και τόσο καιρό, που τώρα -και εξαιτίας της κωλυσιεργίας του- θα τα λουστούμε στις τρισχειρότερες εκδοχές τους...

Με νέο τραγούδι, νέα περιοδεία και μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο Super Bowl τράβηξε πάλι την παγκόσμια προσοχή πάνω της. Χωρίς ψευτοντροπές, ξέροντας ότι το αξίζει.

Comment is free! letters@lifo.gr.Η LifO δημοσιεύει ευχαρίστως τα σχόλια και τις απόψεις σας.

Γ. Χατζημαρκάκης

Ιερώνυμος

Ο ευρωβουλευτής πρότεινε ν’ αλλάξουμε όνομα (Hellas αντί για Greece) και να κάνουμε επανεκκίνηση. Θυμίζει τις ομάδες που αλλάζουν όνομα, πέφτουν κατηγορία, αλλά γλιτώνουν τα χρέη τους...

Παρότι πιο συνετός απ’ τον Χριστόδουλο, ο Αρχιεπίσκοπος αναλώνεται σε ψευτο-αντιμνημονιακή αντίσταση κι επισκέψεις συμπαράστασης στον Εφραίμ. Να δώσει τώρα (πάρα πάρα πολλά) λεφτά, αν θέλει να είναι συνεπής.

Άδικος Κόσμος Η ταινία του Φίλιππου Τσίτου με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Χρήστο Στέργιογλου παίζεται τώρα και στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι δεν βραβεύτηκε τυχαία στο εξωτερικό...


10

09-15.02.2012

Ο Ευθύμης Φιλίππου συναντά πρόσωπα που του λένε ιστορίες.

Κύριε Κυριακίδη, μπορείτε να μου μιλήσετε για διάφορα πράγματα γενικά, σας παρακαλώ; Δεν μου αρέσει ο χειμώνας καθόλου, δεν μου αρέσει η βροχή, δεν μου αρέσει η συννεφιά, δεν μου αρέσει το βουνό. Μου αρέσει πολύ ένα αιγυπτιακό φαγητό που είναι μια σούπα που λέγεται μολοχία. Μου αρέσουν αρκετά τα πατέ καθώς και τα σορμπέ. Γεννήθηκα στο Κάιρο και έζησα εκεί μέχρι τα δεκατρία μου ή τα δεκατρία μισό. Τα παιδικά μου χρόνια εκεί δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Όταν ο Νάσερ πήρε την εξουσία στην Αίγυπτο, ζήτησε το 1959 από τους Έλληνες της Αιγύπτου να πάρουν την αιγυπτιακή υπηκοότητα, εάν ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί και ο πατέρας μου αρνήθηκε κι έτσι φύγαμε μ’ ένα πλοίο και ήρθαμε στην Αθήνα* και ήταν πολύ ωραίο ταξίδι, το θυμάμαι. Είχαμε φέρει κάτι χρήματα για να αγοράσουμε ένα σπίτι, αλλά τα φάγαμε σε ξενοδοχεία όπου μέναμε μέχρι να βρούμε σπίτι ν’ αγοράσουμε. Ο αδερφός μου είχε ξαναέρθει στην Ελλάδα. Ήτανε στους προσκόπους, ήτανε 11 χρόνων κι εγώ κάπου 7, και είχανε έρθει εκδρομή στην Αθήνα κι εγώ ζήλευα και όσο έλειπε, ο πατέρας μου, μάλλον για να με ηρεμήσει, με πήγε σινεμά και όταν πήγαμε να τον πάρουμε, όταν γύρισε, τον είδα να πλησιάζει περιχαρής κι έτοιμος να μας πει τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα, κι εγώ πριν μιλήσει του είπα, «Εγώ πήγα σινεμά με τον μπαμπά, εγώ πήγα σινεμά με τον μπαμπά». Μια ταινία με την Ντόρις Ντέι ήτανε. Για τη μάνα μου όλος ο κόσμος ήταν ο άντρας της και τα παιδιά της. Όταν ο πατέρας μου πέθανε κι εγώ κι ο αδερφός μου παντρευτήκαμε, ο κόσμος της μάνας μου τελείωσε. Έμεινε μόνη της τελείως. Αυτοκτόνησε σε αργή κίνηση, αφέθηκε στον θάνατο. Έσπασε μια μέρα το πόδι της, έκανε μια εγχείρηση, ο γιατρός της είπε «το πόδι σας είναι μια χαρά, κυρία μου, και μπορείτε ξανά να περπατήσετε κανονικά» κι αυτή ξάπλωσε σ’ ένα κρεβάτι και δεν ξανασηκώθηκε ποτέ. Και μετά πέθανε. Με τον πατέρα μου είχαμε μια σχέση περίεργη, δεν τον θυμάμαι καθόλου στο Κάιρο. Εδώ γνωρίστηκα καλύτερα με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν βαρύτονος, τραγουδούσε στην όπερα του Καΐρου. Πριν πεθάνει είχε πάθει ένα εγκεφαλικό κι έμεινε σε κώμα κάποιες μέρες και πήγαινα και του μιλούσα και τον ρωτούσα διάφορα και ήξερα τις απαντήσεις που θα μου έδινε άμα δεν ήτανε σε κώμα, δεν ξέρω άμα καταλαβαίνεις τι εννοώ. Τον είχα δει μια φορά σε μια παράσταση, η Μαντάμ Μπατερφλάι ήτανε, δεν θυμάμαι τίποτα άλλο. Έχω και σε δίσκο μια ηχογράφησή του - άθλια ηχογράφηση, αλλά τουλάχιστον με βοηθάει να θυμάμαι τη χροιά της φωνής του. Λατρεύω τα ποιήματα του Σινόπουλου, τον στίχο «Είμαι ένας άνθρωπος που έρχομαι συνεχώς από τον Πύργο». Μα, δεν είναι καταπληκτικός στίχος; Ήθελα να γίνω γιατρός, αλλά δεν ήμουνα καλός στη φυσική και τη χημεία κι έπρεπε να κάνω φροντιστήριο και δεν υπήρχαν λεφτά. Έδωσα εξετάσεις στην Εθνική Τράπεζα και μπήκα με σκοπό να βγάλω λεφτά για να πληρώσω το φροντιστήριο, αλλά μετά ο πατέρας μου είπε να μη δώσω ιατρική, αλλά νομική, και τον άκουσα κι έτσι πήρα τελείως λάθος δρόμο στη ζωή μου. Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε το γράψιμο. Δεν ξέρω γιατί γράφω, δεν ξέρω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση και δεν ξέρω επίσης ποιο το νόημα να κάνει κάποιος αυτή την ερώτηση, γιατί οι άνθρωποι να ρωτάνε κάποιον που γράφει γιατί το κάνει. Γιατί κάποιος ζωγράφισε ένα μαμούθ σε μια σπηλιά και μετά ήρθε ένας άλλος από μια διπλανή σπηλιά για να δει αυτό το μαμούθ. Γι’ αυτό. Το 1972 είχα πάει με κάτι φίλους, συναδέλφους από την τράπεζα, στην Ιεράπετρα και σκυλοβαρέθηκα. Μια μέρα, διαβάζοντας εφημερίδα, είδα για τις ανασκαφές του Μαρινάτου στη Σαντορίνη και αποφάσισα να πάω στη Σαντορίνη την επόμενη μέρα μ’ ένα πλοίο που έφευγε από τον Άγιο Νικόλαο,

πήγα, έπαθα σοκ, είπα θα μείνω εδώ, γύρισα στην Αθήνα, παραιτήθηκα, πήρα κάτι λεφτά και μ’ έναν φίλο μου πήγαμε στη Σαντορίνη και ανοίξαμε ένα καφέ λίγο μπαρόκ και λίγο ρουστίκ. Δυο χρόνια κράτησε. Εν τω μεταξύ, υπήρχε από καιρό ένας έρωτας κρυφός για τη δεύτερη ξαδέρφη μου. Κάναμε πολύ παρέα, ήμουνα τρελά ερωτευμένος μαζί της, αλλά δεν μπορούσα με τίποτα να της το πω, φοβόμουνα αρκετά. Είχα έναν θείο στο Παρίσι, στην Unesco, είπα θα πάω στο Παρίσι, ταυτόχρονα είχε έρθει ο Καραμανλής στην Ελλάδα και είπα «όχι, ρε πούστη μου, μετά τη χούντα πάλι τα ίδια». Ο πατέρας μου έμοιαζε πολύ, πολύ με τον Καραμανλή εμφανισιακά. Μια μέρα πριν φύγω την πήρα τηλέφωνο και της λέω «γεια, στενοχωριέμαι πολύ που θα φύγω» και μου λέει «κι εγώ στενοχωριέμαι πολύ που θα φύγεις». Έφυγα και μετά από έναν μήνα ήρθε και με βρήκε στο Παρίσι. Δεν με πήραν ποτέ στην Unesco, κάτσαμε στο Παρίσι τρεις μήνες, φάγαμε όλα μας τα λεφτά, ζού* Ο Βασίλης λίγο πριν έρθει στην Αθήνα. σαμε μόνο τα βράδια και μετά γυρίσαμε και παντρευτήκαμε. Έχω τρεις κόρες. Η μεγάλη είναι καθηγήτρια Αγγλικών, η μεσαία είναι σοπράνο και η μικρή γέννησε πριν από λίγες μέρες ένα μωρό. Όταν γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί, άρχισα να φοβάμαι τα αεροπλάνα. Ειδικά την απογείωση, ξέρεις, εκεί που αρχίζει να τρέχει για να σηκωθεί, εκεί φοβάμαι. Κάνω πως διαβάζω, αλλά δεν μπορώ στην πραγματικότητα και διαβάζω συνεχώς την ίδια φράση ξανά και ξανά, «Καλημέρα, είπε ο Γιώργος» και μετά πάλι «Καλημέρα, είπε ο Γιώργος». Δεν είμαι καθόλου κομψός. Παλιά είχα μακριά μαλλιά και για λίγο καιρό είχα και μούσια, ενώ η αγαπημένη μου όπερα είναι ο Ορφέας και η Ευρυδίκη του Γκλουκ. Ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό προτιμώ τον Ολυμπιακό, ανάμεσα στους Beatles και τους Rollling Stones, τους Beatles, ανάμεσα στον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη τον Θεοδωράκη. Το πιο αγαπημένο μου τραγούδι απ’ όλα τα τραγούδια που έχουνε γραφτεί στον κόσμο είναι το «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα». Δεν ξέρω γιατί. Δεν ξέρω καμιά Μαργαρίτα, πόσο μάλλον μαγιοπούλα. Δεν κατάφερα ποτέ ν’ ακούσω μέταλ, ποτέ. Με το δημοτικό τραγούδι, επίσης, δεν δέθηκα ποτέ. Σιχαίνομαι τ’ αρνιά και τα κατσίκια. Βρομάνε. Το Πάσχα υποφέρω. Καπνίζω πάρα πολύ τσιγάρα Marlboro, κόκκινα. Πέρασα πριν από καιρό έναν μικρό καρκίνο, αλλά τώρα είμαι καλά και απλώς πρέπει να κάνω κάθε έξι μήνες ένα μικρό τσεκ-απ. Μου αρέσει πολύ να οδηγώ. Όταν γράφω με Times New Roman. Δεν μου αρέσουν τα άρθρα στους τίτλους. Η πρώτη φίξιον ταινία που έχω κάνει λέγεται Νυμφίος και όλοι γράφανε «Ο Νυμφίος». Αλληλουχία των κήπων, όχι η αλληλουχία των κήπων. Τα άρθρα είναι φρικτά. Μόλις μπαίνω στο σπίτι αμέσως στρίβω αριστερά, πάω στο υπνοδωμάτιο, αφήνω τα πράγματά μου και ξεντύνομαι. Μου αρέσει να παίζω χαρτιά, πόκερ παλιότερα, μετά πρέφα μετά κουμ-καν, γιατί δεν παίζει κανείς πια πρέφα. Νομίζω ότι έχουν πεθάνει πια όλοι αυτοί που παίζαν πρέφα. Δεν αντέχω τον ήχο που βγάζει το τάβλι, δεν μπορώ τους χώρους όπου φοιτητές παίζουν τάβλι. Μου αρέσει η θάλασσα, να κολυμπάω, ξέρεις, κρόουλ.

ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Ο.

Κύριε Κυριακίδη, μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η στάση του σώματός σας όταν κοιμάστε; Κοιμάμαι ή στο πλάι ή μπρούμυτα. Δεν μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ ανάσκελα. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης είναι μόλις λίγων ημερών και τα γένια του έχουν μια ανταύγεια σαν αυτή που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για να περιγράψουν τα φώτα μακριά ή κάτι τέτοιο. Δουλεύει ως γιατρός αναισθησιολόγος σε σπίτια και σε καφενεία, κάνοντας μικρές πολύωρες επεμβάσεις ρουτίνας με χαρτοκόπτες και χαρτοπετσέτες. Η φράση που χρησιμοποιεί πιο συχνά είναι η φράση «Έξω να μην, Πάχελμπελ, ξεχάσεις τον ορίζοντα, είχα, τον εσπρέσο, φυτέψει μια πορτοκαλιά, βγες λίγο, ο Don Giovanni δεν θέλει να γαμήσει, αγάπη μόνο θέλει».

Δεν κατάφερα ποτέ ν’ ακούσω μέταλ, ποτέ. Με το δημοτικό τραγούδι, επίσης, δεν δέθηκα ποτέ. Σιχαίνομαι τ’ αρνιά και τα κατσίκια. Βρομάνε.


12

09-15.02.2012

Γνώμες εικονογραφησεις: GPO

Spin Doctor

Ζητείται επειγόντως ηγέτης για τη χώρα Μόνο σοβαρές προτάσεις. Από τον Στέλιο Κούλογλου Το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία και το χρέος. Ούτε η τρόικα και οι εξωφρενικές απαιτήσεις της. Γιατί ούτε η κρίση ήρθε μόνη της, ούτε οι δανειστές: τους έφεραν τα ίδια κόμματα και οι ίδιοι πολιτικοί που υποτίθεται ότι πασχίζουν να μας βγάλουν απ’ την κρίση, αλλά τα κάνουν όλο και χειρότερα. Ήταν τόσο αξιοθρήνητο κι εξοργιστικό το θέαμά τους τις προηγούμενες μέρες. Το μόνο που δεν απαίτησε η τρόικα ήταν να πάρει τα γυναικόπαιδα για σκλάβους, όπως έκαναν στους ηττημένους παλιότερα. Σε καθαρά σαδιστικό κλίμα, ζητούσε νέα μέτρα λιτότητας για να εξισορροπηθούν οι νέες ρυθμίσεις που η ίδια απαιτεί: θα χαμηλώσουν οι μισθοί κι επομένως θα μειωθούν οι εισφορές για τα ταμεία; Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να έρθει στα ίσια το ταμείο. Μείωση των φορολογικών εσόδων από την πρόσθετη ύφεση που, το παραδέχονται ανοικτά πια, θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα; Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των

#changingGreece

Ο νέος ακτιβισμός Η Κοινωνία των Πολιτών αντεπιτίθεται. Aπό τον Στάθη Χαϊκάλη Σε μια εκδήλωση για το Κοινωνικό Κεφάλαιο στην Ελλάδα συνάντησα έναν πρωτεργάτη της Ομάδας Αιγαίου. Είναι μια λαμπρή πρωτοβουλία, όπου Έλληνες, αρκετοί γιατροί και από τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύουν με τα φουσκωτά τους σε μικρά νησιά του Αιγαίου, προσφέροντας έμπρακτη συμπαράσταση. Με αυτή την αφορμή αξίζει μια αναφορά σ’ ένα τμήμα του εθελοντισμού και ακτιβισμού που γνωρίζει ανάπτυξη στις μέρες μας. Είναι μικρόκοσμος, θα πουν κάποιοι. Αυγατίζει, θ’ αντιτείνουν οι άλλοι. Είναι μια τάση κόντρα σε όποιους είχαν

δαπανών για την υγεία και δεν συμμαζεύεται. Μέχρι που οι Μερκοζί έφτασαν να δηλώσουν από το Παρίσι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός όπου «θα τοποθετηθούν οι τόκοι του ελληνικού χρέους, ώστε τα χρήματα να είναι μονίμως διαθέσιμα», εννοείται για να μην τα φάνε οι Έλληνες. Σε τέτοιους εξευτελιστικούς όρους δεν είχαν υποχρεώσει ούτε οι νικητές τη Γερμανία μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, και αντί να κάνουν χαρακίρι για το πώς κατάντησαν την

πατρίδα τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μάλωναν για το ποιο κόμμα «έσωσε» τον 13ο και 14ο μισθό. Οι οποίοι στην ουσία, αριθμητικά δηλαδή, περικόπτονται, αφού μειώνεται ο βασικός και γι’ αυτό άλλωστε η τρόικα δεν τους ζήτησε να κόψουν και τον... ενδέκατο, κάτι που τελικώς θα δέχονταν για να σώσουν τη χώρα. Ο Σαμαράς δήλωνε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε, για πρώτη φορά, ο Καρατζαφέρης ότι δεν θα συναινέσει σε μέτρα που θα ξεκινήσουν την επανάσταση (φτου κακά) στην Ευρώπη, αν και στο τέλος θα τα υπογράψει. Ο δε Πα-

σπεύσει να κάνουν σχόλια για τους atenistas ή να μείνουν στο ότι πολλές ΜΚΟ έχουν δικαιολογημένα κακό όνομα. Αξίζει η ομιλία του καθηγητή Ηλία Παπαϊωάννου και η παρουσίαση της Λίνας Σάρη. Δίνουν και οι δύο (ιδίως η πρώτη) καταιγιστικά στοιχεία για το πόσο χαμηλό είναι στην Ελλάδα το επίπεδο του Κοινωνικού Κεφαλαίου, πόσο υπολειπόμαστε στον εθελοντισμό και γιατί αυτό έχει άμεση σχέση με την αδυναμία να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας (χρεοκοπία, διάλυση κοινωνικού ιστού). Βρες τρεις κινήσεις που σου ταιριάζουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να εντοπίσεις τρεις πρωτοβουλίες πολιτών που πάνε γάντι με τα ενδιαφέροντά σου. Στη γειτονιά σου, στο χωριό των γονιών σου, στο πανεπιστήμιο, ακόμα και στο facebook. Δώσε τρία λεπτά την ημέρα, βοήθησε κάποιους που πήραν μια πρωτοβουλία πριν από σένα. Προχώρα στην «κίνηση των 9»: έχεις τη φιλοδοξία να βοηθήσεις τη φώκια του Αιγαίου, να κάνεις μια παρέα που ασχολείται με τη νέα γενιά ελληνικής ροκ, να συνδεθείς με σταρ ελ-

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να εντοπίσεις τρεις πρωτοβουλίες πολιτών που πάνε γάντι με τα ενδιαφέροντά σου. Στη γειτονιά σου, στο χωριό των γονιών σου, στο πανεπιστήμιο, ακόμα και στο facebook.

ληνικής καταγωγής που κάνουν διεθνή καριέρα. Βρες τους πρώτους τρεις με τους οποίους θα γίνεται ο αρχικός πυρήνας και μετά άλλους 4-5 που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ξεκίνα κάτι, στο καφέ αλλά και στο ίντερνετ. Και στα δύο μαζί. Θα ξεκινήσετε 9, αλλά η εμπειρία λέει ότι θα μείνετε τρεις, ενώ στην πορεία θα προστεθούν και άλλοι που δεν το περίμενες. Αξίζει να δείτε την καταπληκτική ομιλία του Derek Sivers στο TED για το πώς μια φιλοδοξία τους ενός γίνεται κίνηση και τι σημασία έχει ο

πανδρέου έστελνε γράμμα στον Παπαδήμο, το οποίο θέτει περίπου ως όρο, για την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας. Τώρα, γιατί δεν την έκανε δυο χρόνια που ήταν πρωθυπουργός και τη ζητάει από τον νέο, μόνο ο ίδιος το ξέρει. Οι δανειστές έχουν καταλάβει ότι τους τύπους τους φτύνεις και παριστάνουν ότι βρέχει, και τους δουλεύουν ψιλό γαζί. Γιατί στην πραγματικότητα, πέρα από τον εκβιασμό της χώρας, τους ίδιους εκβιάζουν: η μόνη αιτία που παραμένουν στην εξουσία είναι ότι μπορούν να εξασφαλίσουν το δάνειο, με το οποίο «θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις». Αν δεν καταφέρουν να το πάρουν, υποχωρώντας σε οτιδήποτε τους ζητήσουν, θα τρέχουν με τα ελικόπτερα να σωθούν. Η χώρα δεν θα έπρεπε να υποκύψει στον εκβιασμό. Όχι για να αυτοκτονήσει ηρωικά, ούτε για να επιστρέψει στη μιζέρια της δραχμής. Αλλά γιατί τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει απ’ αυτά τα μέτρα, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε καινούργια, το ίδιο και περισσότερο απεχθή. Με αποτέλεσμα σύντομα η κοινωνία να καταρρεύσει, να εκραγεί ή και τα δύο μαζί. Η χώρα χρειάζεται έναν ηγέτη που θα έλεγε όχι και ας άφηνε τη Μέρκελ να αποφασίσει αν θα ρίσκαρε τη διάλυση της ευρωζώνης. Αυτός που έχει ήδη καταρρεύσει την κατάρρευση δεν την φοβάται. Αλλά ένας τέτοιος ηγέτης δεν μπορεί να βγει απ’ αυτό το πολιτικό προσωπικό. Αυτοί και τη Γερμανία να αναλάμβαναν, Ελλάδα θα την καταντούσαν.

Ο Στέλιος Κούλογλου διευθύνει το tvxs.gr και παρουσιάζει στην ΕΡΤ το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα».

δεύτερος που τον στηρίζει. Ένας νέος θέλει να κάνει το TEDxIoannina, ένας άλλος το TEDxKalamata. Χιλιάδες νέοι και λιγότερο νέοι είναι ενεργοί στο Λύκειο Ελληνίδων. Η Ομάδα Αιγαίου, οι atenistas, οι καλλιεργητές του Ελληνικού, προσφέρουν καλά πρότυπα για όποιους θέλουν να δημιουργήσουν μια δική τους, αντίστοιχη κίνηση. Κάποιος από το Ντουμπάι ξεκίνησε μια εθελοντική πρωτοβουλία για τον ελληνικό τουρισμό, το UP Greek Tourism (αν σου ταιριάζει, κάνε ένα like στο facebook και δώσε 20 δολάρια, αν σου περισσεύουν). Όλοι θα συναντηθούμε κάπου, εκεί που ενισχύεται το Κοινωνικό Κεφάλαιο από το υστέρημα των απλών ανθρώπων, τη διάθεση-χρέος άλλων που έχουν περίσσευμα, τη συμμετοχή μιας τρίτης κατηγορίας που δεν θέλει να μείνει πίσω από τις απαιτήσεις της εποχής.

Ο Στάθης Χαϊκάλης συμμετέχει σε ομάδες εθελοντών που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες, όπως το UP Greek Tourism ή το TEDxAthens. Ασχολείται με τη στρατηγική επικοινωνίας.


14

09-15.02.2012

All write

Η χαρά του ευνούχου Τα παιδιά ενός «ανώτερου» Θεού. Από τον Κώστα Βαξεβάνη Στον Τελευταίο Αυτοκράτορα του Μπερτολούτσι οι ευνούχοι, σε πομπή, μεταφέρουν μέσα σε χρυσά κασελάκια τα ακρωτηριασμένα τους όργανα. Την ανάμνηση από μια φύση που είχαν, αλλά μεταλλάχτηκε. Φρικτή εικόνα, όσο και η ίδια η πράξη του ευνουχισμού. Οι ίδιοι, όμως, είναι ευτυχισμένοι. Ανήκουν στην αυλή του αυτοκράτορα, έχουν το προνόμιο να τον υπηρετούν και την αυταπάτη πως ο ευνουχισμός θα τους χαρίσει μακροβιότητα, όπως υποστήριζαν όσοι ακόνιζαν τη φαλτσέτα πάνω στον μελλοθάνατο ανδρισμό. Η χαρά του ευνούχου είναι η χαρά μιας ακρωτηριασμένης φύσης. Της άγνοιας. Πώς είναι ο έρωτας, η ζωή, οι ορμές της; Πώς είναι να υπάρχεις και όχι να σε κατασκευάζουν για να υπηρετήσεις τον αυτοκράτορα, το χαρέμι ή τους στρατηγούς που έπρεπε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στο άτριχο και κακοποιημένο σώμα στις μακρόχρονες πολεμικές εκστρατείες; Οι ευνούχοι δεν είχαν τη δυνατότητα να μάθουν. Ήταν ευνουχισμένοι κυρίως σε αυτό. Την ανάπηρη χαρά των ευνούχων θυμήθηκα πριν από μέρες, όταν φίλη μού περιέγραφε περιστατικό με κάποιον φίλο της. Απολύθηκε πριν από μήνες, έμεινε άνεργος και κατάφερε πρόσφατα να βρει μια δουλειά που του εξασφαλίζει μετά βίας 700 ευρώ. Όταν πληρώθηκε τον πρώτο μισθό, πήγε σ’ ένα κατάστημα και αγόρασε για 300 ευρώ τα παπούτσια που για καιρό χάζευε σε περιοδικό. Ένα δώρο στον εαυτό του, φαντάζομαι, που ακόμη υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει της πείνας. Ξέρω πως αυτή η ιστορία μπορεί να φαντάζει ως και ρομαντική σε κάποιους. Ο άνθρωπος,

Breaking News

Για όλα φταίει ο «τρόπος ζωής» Όσο και να σκοτώνεις το lifestyle το κάνεις πιο δυνατό. Aπό τον Σταύρο Διοσκουρίδη Κάθε φορά που ακούγεται ο αριθμός 99 και το όνομα Γαβαλάς, ένας αρθρογράφος γράφει το δικό του κατηγορώ για το lifestyle κι ένα μικρό χωριό στη Σομαλία υδροδοτείται. Η αλήθεια είναι πως και καθόλου νιονιό να μην έχεις, δεν είναι και δύσκολο ν’ αντιληφθείς, κοιτώντας το πορτοφόλι σου, πως υπάρχουν κάποιες νέες παράμετροι που δεν σου επιτρέπουν να καταναλώνεις περισσότερα απ’ όσα βγάζεις. Γι' αυτό αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να επιβληθεί το lifestyle του ρεαλισμού, της καινοτομίας και του πολιτισμού. Debates, φόρουμ, διαλέξεις, TEDx, sites, κείμενα και διάφορα άλλα ωραία πράγματα μιλάνε για την Ελλάδα

σχεδόν ήρωας, που επέλεξε να ικανοποιήσει το όνειρό του απ’ το να φάει. Να χαρεί, ως αντιστάθμισμα για τη δυσκολία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει. Με αυτήν τη χαρά του ευνούχου που μπορεί να χαίρεται με ό,τι δημιούργησε τον ίδιο τον ακρωτηριασμό του. Στην Ελλάδα, αμέσως μετά τον Εμφύλιο, δημιουργήθηκε μια γενιά που έζησε με τον εφιάλτη του πολέμου. Η καταστροφή δεν υπήρχε πια, αλλά υπήρχαν κατεστραμμένοι άνθρωποι. Υπήρχε πάντα η απειλή της. Μετά τη Μεταπολίτευση ήρθε η γενιά των δικαιωμάτων. Άνθρωποι που θεωρούσαν πως η πρόκληση της Δημοκρατίας είναι μια προσωπική και όχι πολιτική μόνο ανάγκη. Σε αυτήν τη γενιά δεν υπήρξε ο φόβος της στέρησης. Μόνο τα φαντάσματά της. Ανέλαβαν να μπουκώνουν χοντρά παιδιά με γεμάτα κουτάλια, να στριγκλίζουν παιδικά ονόματα στις παραλίες, να ανησυχούν γι’ αυτό που κάποτε ήταν παιδικό παιχνίδι. Ο υπερπροστατευτισμός έγινε μέτρο της αγάπης, η υπερβολή ταυτίστηκε με τον γονεϊκό ρόλο και η Ελλάδα είχε μέλλον μόνο για επιστήμονες που δημιουργούσαν με το στανιό τα όνειρα μιας παλιάς, στερημένης οικογένειας. Την ίδια εποχή ο καταναλωτισμός δημιουργούσε αξίες σε 12 άτοκες δόσεις, η Δημοκρατία ταυτίστηκε με προσωπικές αξιώσεις και επιτυχία βαφτίστηκε η επιτυχής διαχείριση του «τίποτα». Ήταν τότε που άρχισε να δημιουργείται μια γενιά, που η κοινωνία και η οικογένεια πρόσφεραν άθελά τους ως καστράτους. Η γενιά που μεγάλωνε με τον κίνδυνο να γίνει η γενιά των ευνούχων. Παιδιά που μεγάλωσαν προστατευμένα από τα οικογενειακά άγχη, από τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις, από τις αντιθέσεις που διαμορφώνουν φυσιολογικά τα πράγματα. Οι ιστορικές μνήμες χρησιμοποιήθηκαν παραδόξως ως μελλοντική πιθανότητα για να εξασφαλίσουν την προσήλωση στην ευμάρεια του παρόντος. Η Ελλάδα γέμισε με μανάδες που πήγαιναν τα παιδιά ως την πόρτα του σχολείου με το αυτοκίνητο, ακόμη και αν το σπίτι απείχε 20 μέτρα, που ανησυχούσαν αορίστως για την κακοποίησή τους, ενώ οι ίδιες τα καταδίκαζαν στην ανικανότητα, που τα μάθαιναν να ταυτίζουν την ευτυχία με την αποχή από το μισό της ζωής, τη δυσκολία. Γέμισε με πατεράδες που πλήρωναν για

που «πέθανε» και για τη «σωστή» Ελλάδα που θ’ αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Μια Ελλάδα όπου όλοι θα έχουν όνειρο ν’ αποκτήσουν μια «ταμπλέτα» και να τη γεμίσουν με e-books, τα οποία θα ξεκοκαλίζουν λίγο πριν πάνε σ’ έναν underground χώρο για να δουν ένα θεατρικό διαμαντάκι που θα παρουσιάζει μια ομάδα από την Ορεστιάδα. Έτσι συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε επιδεικτικά. Η φράση «για όλα φταίει το lifestyle» που οικοδομήθηκε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τη μερίδα της «διανόησης» που νομίζει ότι επιτίθεται. Εν μέρει, είναι αλήθεια. Αξίζει, όμως, να το δούμε κι αλλιώς. Την εποχή που κυριαρχούσαν τα reality, οι πίστες, οι «κώλοι» και η φτηνή ποπ για τις μάζες, ήταν η ίδια που στη χώρα μας τυπώνονταν περισσότερα βιβλία, χτίζονταν περισσότερα θέατρα, το υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγούσε περισσότερα θεάματα και οι «πνευματικοί» άνθρωποι ήτανε σύμβουλοι πρωθυπουργών (ή συνδαιτυμόνες τους), έπαιρναν δημόσια αξιώματα και κυκλοφορούσαν με λιμουζίνες. Την περίοδο που τα glossy περιοδικά μάς κυρίευαν με την

τον λογαριασμό του κινητού του παιδιού τους όσα θα ήταν ο πρώτος μισθός που θα έπαιρναν, αν έπιαναν δουλειά. Που χαίρονταν γιατί μεγάλωναν παιδιά μακριά από τις δοκιμασίες, φτιάχνοντας έναν πριγκιπικό θρόνο το ίδιο αναγκαίο με τις καρέκλες του σπιτιού. Γέμισε με γονείς που δεν καταλάβαιναν πως ευτυχία δεν είναι το συμβόλαιο με την κενότητα, αλλά η εξοικείωση με τις ανάγκες. Η επιτυχής διαχείριση όσων πραγμάτων συμβαίνουν στη ζωή. Και πολλά απ’ αυτά είναι στ’ αλήθεια άσχημα και δύσκολα. Η αγάπη πολλές φορές ήταν ικανοποίηση αναγκών. Πόσοι αντιλαμβάνονταν την αγάπη ως την απόφαση να παραδώσουν το παιδί τους στην ανθρώπινη πραγματικότητα; Οι ξένοι φάνταζαν πολύ βάρβαροι που απαιτούσαν από τα παιδιά τους να φύγουν απ’ το σπίτι κατά την ενηλικίωση. Και οι Έλληνες, πολύ συγκροτημένοι γύρω από την «ομορφιά» της ελληνικής οικογένειας, που τάιζε μαντραχαλάδες ως τα 40 και δεν τολμούσε να σκεφτεί πως ένα παιδί, ακόμη και αν έχει σπουδάσει πυρηνικός φυσικός, πρέπει να βρει δουλειά και να εξασφαλίζει όσα απαιτούνται για να ζήσει. Προσφέραμε χωρίς όριο μια αγάπη που προσέφερε αφειδώς συναίσθημα, αλλά δεν απαιτούσε πράξη. Βαφτίσαμε ελευθερία όλες τις ελευθεριάζουσες απόψεις μας που επέτρεπαν να μην έχουμε ευθύνη. Μόνο φόβο, που με τη σειρά του δημιουργούσε συναίσθημα. Αλλά όχι πράξη. Και ξαφνικά ήρθε η κρίση. Έτοιμη να κατασπαράξει τα πάντα. Και πρώτα τους ευνούχους που δημιουργήσαμε. Ανέτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται. Ακόμη και να καταλάβουν. Χαζεύουν ακόμη βιτρίνες, ενώ δεν έχουν να φάνε, θεωρούν πως η ζωή δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτό που έχουν ζήσει κι επιμένουν να επικαλούνται το δικαίωμά τους στην επιβίωσή τους, σαν να είναι το φαΐ που θα τους ταΐσει. Στην κοινωνία που καταρρέει, οι ευνούχοι κουβαλάνε τα κασελάκια με τα ακρωτηριασμένα τους όργανα. Οι ευνοημένοι του αυτοκράτορα γονιού. Και είναι τα παιδιά μας. Η εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας» προβάλλεται από τη ΝΕΤ.

αισθητική τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει έναν σκασμό λεφτά, ώστε κάθε σχολείο στην Ελλάδα να έχει τη δική του βιβλιοθήκη. Για κάποιους λόγους που εμπλέκουν και μεγάλους «διαφωτιστικούς» οργανισμούς αυτού του τόπου, το έργο αυτό έμεινε ανολοκλήρωτο. Αυτό σήμερα έχει δύο αποτελέσματα: τα ελληνικά σχολεία, ως επί το πλείστον, δεν έχουν βιβλιοθήκες, και από την άλλη δεκάδες εκδοτικοί έχασαν μια ζωτική για την επιβίωσή τους ένεση και σήμερα εκδίδονται λιγότερα βιβλία από ποτέ. Τότε, όμως, ο ανήσυχος κόσμος δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ. Όπως τώρα, που ευχαριστιέται όταν άνθρωποι μένουν στον δρόμο, επειδή κλείνουν τα lifestyle έντυπα και νομίζουν πως έχει έρθει η νέα ελληνική αναγέννηση. Την ώρα που γελάνε, όμως, θα ήθελα να τους ενημερώσω πως η σοβαρότερη εφημερίδα της χώρας μόλις κυκλοφόρησε lifestyle τηλεοπτικό περιοδικό για να εισπράξει κάνα τάλαρο παραπάνω. «Τι είχαμε, τι χάσαμε», που λέει και η λαϊκή αοιδός. sd@lifo.gr

Υπερκείμενα

Το καμηλό παλτό Aπό τον Νίκο Δήμου p Η κυρία στεκόταν όρθια έξω από έναν μεγάλο φούρνο στην Κηφισιά. Ήταν ντυμένη απλά αλλά καλόγουστα και φαινόταν σαν να περίμενε κάποιον. Προσπερνώντας, την άκουσα να μου ψιθυρίζει: «Συγγνώμη, πεινάμε». p Σταμάτησα κατάπληκτος, βέβαιος πως δεν είχα ακούσει καλά. Όμως η κυρία, με χαμηλωμένο βλέμμα, επανέλαβε τη φράση. p Μπήκα βιαστικός στον φούρνο, αγόρασα, έκανα ψιλά και, φεύγοντας, της έβαλα στο χέρι ένα μικρό χαρτονόμισμα. Δεν μου πήγε να δώσω κέρμα. Πρόσεξα το χέρι. Ήταν περιποιημένο. Το ψιθυριστό «ευχαριστώ» σχεδόν δεν ακούστηκε. p Το συναπάντημα αυτό με συγκλόνισε σαν γροθιά στο στομάχι. Σίγουρα κάθε φτώχεια είναι οδυνηρή, αλλά η φτώχεια του νεόπτωχου αξιοπρεπούς αστού είναι πιο σκληρή. Δεν έχει μάθει την ένδεια, ζούσε μια καλή ζωή, και ξαφνικά τα χάνει όλα. Ο άλλος, που ζει χρόνια στη φτώχεια, έχει ξεδιπλώσει στρατηγικές και άμυνες τις οποίες ο νεόπτωχος δεν υποψιάζεται καν. p Και ξαφνικά ο νους μου πήγε πολλά χρόνια πίσω. Στο τέλος της φοιτητικής μου ζωής στη Γερμανία συνεργάστηκα σε μια ταινία και είχα κερδίσει αρκετά. Από τα κέρδη μου είχα αγοράσει ένα μεγαλοπρεπές καμηλό παλτό. p Γύρισα στην Ελλάδα, βρέθηκα μέσα σε μία οικογενειακή θύελλα - με αποτέλεσμα, ενώ υπηρετώ τη θητεία μου, να πρέπει ταυτόχρονα να κερδίσω τα προς το ζην. Όχι μόνο για μένα αλλά και για τη μητέρα μου. p Πέρασα δύσκολα εκείνο τον χειμώνα και συχνά κοιμήθηκα νηστικός. Όταν δεν ήμουν υπηρεσία, φορούσα πολιτικά και χτυπούσα πόρτες για δουλειά. Έκανα τα πάντα: μεταφράσεις, μαθήματα, κείμενα, αλληλογραφία. p Θυμάμαι τι ζημιά μου είχε κάνει το καμηλό παλτό. «Μα, τι ανάγκη έχεις εσύ;» ο ένας, «Α, θα παίρνεις ακριβά!» ο άλλος. Μέχρι που βρήκα να το πουλήσω και ησύχασα. Μαζί με όσα ξεπουλήσαμε τότε -χαλιά, σερβίτσια, κοσμήματα- έφυγε κι αυτό. p Προσέξτε λοιπόν: η νέα φτώχεια φοράει συχνά καμηλό παλτό. Και ξεγελάει. Αφήστε που κρύβεται διότι ντρέπεται. Δεν έχει το θάρρος της ανάγκης της. p Αναζητήστε την εκεί που δεν την περιμένετε. Δεν ζητιανεύει στις γωνίες, ούτε απαιτεί φανερά. Αλλά, ψάχνοντας, θα μάθετε για την οικογένεια του απολυμένου πενηντάρη στελέχους που στερείται, που κρυώνει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει θέρμανση, που δεν έχει για το χαράτσι και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα. Κι αν μπορείτε, βοηθήστε. Διακριτικά…


16

09-15.02.2012

Κορίτσι στην πόλη

«Δική μας είναι» Ποιοι είμαστε «εμείς»; Aπό τη Δέσποινα Τριβόλη Παρασκευή βράδυ, Κόκκινος Λωτός Παραγγέλνω στο μπαρ που θυμίζει λίγο σαλούν - πάνω από την μπαρα βρίσκεται μια ξύλινη σερβάντα που θυμίζει τσαγερί, ενώ τα ποτά είναι γραμμένα δεξιά κι αριστερά με κιμωλία (ποτό 3,70, ποτό σπέσιαλ 7, μπίρα 2,70, μοχίτο 4,20). Γυρνάω στο τραπέζι, προσπερνώντας ένα ζευγάρι που φιλιέται περιπαθώς, με τρόπο σχεδόν συγκινητικό. «Δεν είναι τέλειο να κρατάς στα χέρια σου δύο μοχίτο που κόστισαν 8,40;», μου λέει η Μπλάνκα (φαντάζομαι θα λέει «Με λένε Μπλάνκα, γιατί η μητέρα μου είναι από το Ελ Σαλβαδόρ» 100 φορές τη μέρα, αλλά θα το κάνει με χαμόγελο κάθε φορά). Έχουμε κάτσει με μια άγνωστη παρέα σ’ ένα μεγάλο τραπέζι κάτω από κινέζικα βάζα με μπαμπού, καλαμιές και πελώριες βεντάλιες. Ο διπλανός μου μας έχει ήδη πει ότι είναι αγροτικός γιατρός στο Άνω Βίτσι Αρκαδίας (όπου πίνει καφέ με τον παπά και τον δήμαρχο του χωριού στο καφενείο κάθε πρωί), αλλά και ότι η ιατρική είναι μια προσωρινή καριέρα μέχρι να γίνει διάσημος με το χέβι μέταλ συγκρότημά του. Η άγνωστη παρέα μάς έχει υιοθετήσει. «Πού τα βρήκες αυτά τα τσιγά-

ρα;», με ρωτάει ένα κοριτσάκι και μου δείχνει ένα πακέτο με κινέζικα τσιγάρα. «Μου τα έφερε η κολλητή μου από την Κίνα». «Πού ήταν στην Κίνα;», με ρωτάει ο χέβι μέταλ γιατρός. «Δεν ξέρω πού ακριβώς, νομίζω σε μια πόλη στη μέση του πουθενά». «Και γιατί πήγε εκεί;», επιμένει («ανακριτής ο χέβι μέταλ γιατρός», σκέφτομαι). «Γιατί είναι ζωγράφος και ήθελε να μάθει μια σπάνια τεχνική πορσελάνης», λέω υπομονετικά. «Ουάου, πόσο τέλειο, η κολλητή σου πρέπει να είναι υπέροχη. Είσαι κι εσύ ζωγράφος;». «Όχι, είμαι δημοσιογράφος». «Α», μου λέει απογοητευμένα και με κοιτάει σαν να βασάνισα το κουταβάκι του. Παρασκευή, 4:30 το πρωί, στο ταξί Όπως μετράω τα χρήματά μου, βλέπω ότι ακριβώς στο σημείο του δρόμου που θα με αφήσει το ταξί βρίσκονται πέντε άντρες. Δεν κάνουν κάτι, μάλλον προσπαθούν να θυμηθούν πού πάρκαραν το αυτοκίνητό τους, αλλά μάλλον παραδιαβάζω ειδήσεις τον τελευταίο καιρό, γιατί με πιάνει νευρικότητα και δεν θέλω να κατέβω από το ταξί. «Μισό λεπτό, θα περιμένετε να βρω τα κλειδιά μου», λέω στον ταξιτζή κι αρχίζω να ψαχουλεύω την τσάντα μου. «Μη φοβάσαι, δικοί μας είναι, είναι Έλληνες», μου λέει. Πάω να του πω κάτι, το μετανιώνω. Στο σπίτι μου, κι ενώ περπατάω ανάμεσα από μικρές πυραμίδες χαρτιών, βιβλίων και περιοδικών έτοιμες να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, ξανασκέφτομαι την ατάκα του ταξιτζή και, εκτός από ρατσιστική, μου φαίνεται, άθελά της, σχεδόν ειρωνική. Σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει κανένα «μας» και κανένα «εμείς». Τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου σαν τα σκυλιά. despina@lifo.gr

Φυγή προς το μέλλον. Η Αθήνα από την Εθνική Βιβλιοθήκη στις νέες εγκαταστάσεις του Δέλτα.

Urban lab

Μοναχικά Σαββατόβραδα (Ναι, η υγρασία κάνει κακό) Aπό τον Δημήτρη Ρηγόπουλο Σάββατο βράδυ, έχουμε βγει από το αγαπημένο Duende στην Τζιραίων / η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι μούσκεμα, ενώ δεν έχει βρέξει / περπατάμε μέσα στην ησυχία και δεν είμαι σίγουρος αν θα πρέπει να χαρώ με την παράξενη αυτή ερημιά / νωρίτερα, στο καλόγουστο αυτό στέκι της αστικής Αθήνας, με είχαν παρασύρει η ανεμελιά των θαμώνων και η χαμηλόφωνη βραχνή τζαζ που μας χάιδευε τ’ αυτιά / αλλά το σκοτάδι, η υγρασία και το γεγονός ότι ακούμε τα βήματά μας επειδή βαδίζουμε εντελώς μόνοι μας κάνει λίγο απόκοσμη την ατμόσφαιρα, επειδή μάλλον έχουμε συνηθίσει τον πεζόδρομο γεμάτο κόσμο / στη Μακρυγιάννη έχουμε παρέα, το μετρό είναι ακόμα ανοιχτό, κάποια μπαρ ξενυχτάνε / την ίδια ώρα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, φαντάζομαι, δεν θα έπεφτε καρφίτσα / εδώ σέρνεται το νέο μεγάλο debate / νέα πιάτσα για μπαρ ή γείτονες που υποφέρουν; / ας συνεννοηθούμε στα βασικά, δεν χρειάζεται ν’ αρπαζόμαστε με το παραμικρό / και τα μπαρ να υπάρχουν αλλά και οι κάτοικοι να μπορούν το βράδυ να κλείσουν μάτι / πάει για φούντο και το Metropolis; / κατεβασμένα ρολά στην πρόσοψη της Πανεπιστημίου, ανοιχτή μόνο η πλαϊνή είσοδος για τις προσφορές

/ αυτό μου άρεσε: αποζημίωση επιβατών κατόχων κάρτας πολλαπλών διαδρομών (μηνιαίας και ετήσιας) και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού με προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των απεργιών στις αστικές συγκοινωνίες προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών / ως κάτοχος ετήσιας κάρτας του 2011 ανήκα στα «κορόιδα» που, ενώ είχα προπληρώσει τις υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τίποτα τις ωραίες εκείνες ημέρες με τις απανωτές απεργίες / κι επειδή το είπε ο Συνήγορος του Πολίτη, κάτι έγινε, θα μου πείτε / αλλά δεν είναι κι άσχημα, ν’ ακούμε πού και πού τη φωνή της λογικής / έτσι, για να μη νομίζεις στο τέλος ότι εσύ είσαι ο τρελός / στην κατάσταση που είναι η χώρα αφηνόμαστε στην καλοσύνη των ευερ-

γετών / βουνά τα χώματα από τις εργασίες εκσκαφής στο φαληρικό Δέλτα / το εργοτάξιο του Ιδρύματος Νιάρχου μοιάζει να έχει ζωντανέψει για τα καλά / σε θετική... αναστάτωση και το Ίδρυμα Ωνάση, που ετοιμάζεται να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με την πόλη / η Στέγη τα πάει πολύ καλά με πληρότητες που αγγίζουν το 90% / νέα, μεγάλα φαρμακεία βλέπω ν’ ανοίγουν εδώ κι εκεί και αναρωτιέμαι αν πρόκειται για παράπλευρη συνέπεια του ανοίγματος του επαγγέλματος (αν άνοιξε, δηλαδή, και δεν το πήραμε είδηση) / προσωπικά, περιμένω από τον Λοβέρδο να ξαναφέρει στη Βουλή τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου τους / ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί σε μια μεγάλη πρωτεύουσα ο κόσμος πρέπει να ψάχνει σαν τον τρελό τέσσερα απογεύματα την εβδομάδα να βρει φαρμακείο ανοιχτό / είπαμε, είμαστε η τελευταία σοβιετική οικονομία στην Ευρώπη, αλλά όλα τα αστεία έχουν και τα όριά τους.

Υπερβολές

Κερατάδες και βαρύμαγκες Μια πηχτή νύχτα στην Εθνική Οδό. Aπό τον Ν.Σ. Μάργαρη Οδηγώ νύχτα κι έχω μια νύστα που με κάνει επικίνδυνο. Aπαραίτητο για την καταπολέμησή της θεωρώ το ραδιόφωνο. Όμως, όλοι οι γνωστοί σταθμοί που μπορώ να πιάσω έχουν εκπομπές για άτομα που πάσχουν από αϋπνία. Οι παραγωγοί τους προσπαθούν να οδηγήσουν τους ακροατές με κάθε τρόπο στον ύπνο. Με παθητικές, αργές φωνές και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Δεν έχω, προφανώς, τη διάθεση να οδηγήσω, διαμέσου του ύπνου, το αυτοκίνητο σε κάποιο χαντάκι της Εθνικής Οδού. Η σκέψη ότι οι συγγενείς μου -όταν εγώ θα βλέπω «τα ραδίκια ανάποδα»- θα χτίσουν στο σημείο του ατυχήματος ειδικό προσκυνητάρι με γεμίζει τρόμο και με ξυπνά. Οπότε, το επόμενο βήμα ήταν να πιάσω κάποιους «τοπικούς» ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εδώ τα λεγόμενα καψουροτράγουδα πήγαιναν κι έρχονταν. Άρχισα να σιγοτραγουδώ κι εγώ όσα ήταν περισσότερο γνωστά. Κάπου εκεί άφησα τις ιστορίες γι’ ατυχήματα και άρχισα ν’ αναλύω στα σοβαρά τους στίχους των τραγουδιών. Οπότε κι έκανα μια ανακάλυψη πρώτου μεγέθους, που έχω υποχρέωση να την παρουσιάσω. Ας θεωρηθεί το υπόλοιπο κείμενο πρόδρομη επιστημονική ανακοίνωση - θα παρουσιαστεί στο επόμενο συνέδριο που διοργανώνει ο καθηγητής κ. Γιώργος Βέλτσος με τίτλο «Η σημειολογία της ζωοκλοπής και των κερατάδων στο σύγχρονο λαϊκό ελληνικό τραγούδι». Ήταν, ας επανέλθουμε στο «εύρημα», μεγάλη η έκπληξή μου όταν συνειδητοποίησα -παρακαλώ, προσέξτε το κι εσείς- ότι, όταν τραγουδούν άνδρες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αναφέρονται σε μια άπιστη που τους παράτησε κι έφυγε με κάποιον άλλο. Ο βαρύμαγκας που τραγουδάει συνήθως την εκλιπαρεί να τον λυπηθεί και να γυρίσει πίσω. Δεν αντέχει μόνος του! Χώρια που, όταν τον παράτησε (χωρίς να τον λυπηθεί, πανάθεμά την, την αναίσθητη!) να πάει με τον άλλο, του άφησε αμανάτι και τα παιδιά. Τα οποία ζητούν τη μανούλα τους από το αντράκι που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Το οποίο και κλαίει γοερά και παρακαλά «με δακρυσμένα μάτια». Και μη μου χρησιμοποιήσετε ως αντεπιχείρημα το τραγούδι «οι άνδρες δεν κλαίνε». Διότι δεν θα προσέξατε ότι το λέει γυναίκα τραγουδίστρια. Η οποία, προφανώς, μπούχτισε με τους μοσχόμαγκες οι οποίοι κυκλοφορούν με κόκκινα μάτια από το βαλάντωμα και με κέρατα που τους εμποδίζουν να περάσουν την πόρτα! Μου φάνηκε περίεργο στην αρχή πώς ο σκληρός άνδρας -ο οποίος, ως γνωστόν, «για μια τιμή ζει»- ζητάει μονίμως και σε όλους τους τόνους από την άπιστη που του «τα φόρεσε» να γυρίσει πίσω, ακόμα και με το ζόρι. Φαίνεται ότι στην κοινωνία όπου ζούμε η αντιφατικότητα που βλέπουμε καθημερινά δεν εμφανίζεται μόνο στις συζητήσεις για το μνημόνιο αλλά και στους σκληρούς άνδρες, που διολισθαίνουν προς την ξεφτίλα και το ρεζιλίκι. Ο βαρύμαγκας, λοιπόν, στην ελληνική λαϊκή «τραγουδογραφία» είναι και συνώνυμο του κερατά!


17

The Network

Mελόδραμα Remix

Στις 10 διασώσεις της χώρας, η μία δώρο!

Road to Nowhere Ας χάσουμε τα πάντα λοιπόν Από τον Πάνο Μιχαήλ

Και ο Βενιζέλος στον κόσμο του. Από τον Άρη Δημοκίδη Καψιμο #1 «Πόσες είναι οι πιθανότητες αυτοί που έκαψαν τις γερμανικές σημαίες έξω απ’ τη Βουλή να είναι οι ίδιοι που έφριξαν με το κάψιμο της ελληνικής στα Σκόπια;». (@ kbougas) Προανηγγειλε την αποδρασή του μεσω facebook. (Και τον χασανε…) Όπως διάβασα στο lifo.gr, η αστυνομία της Τασμανίας ψάχνει έναν 19χρονο κατάδικο, ο οποίος προανήγγειλε μέσω facebook ότι θα δραπετεύσει από τις φυλακές - και έκανε πραγματικότητα την απειλή του. Ο Kyle Leslie Lynch, κακοποιός με βαρύ ποινικό μητρώο παρά το νεαρό της ηλικίας του, δραπέτευσε με παρέα έναν άλλο κατάδικο από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Risdon Vale, το απόγευμα του Σαββάτου. Δυο εβδομάδες νωρίτερα ο Lynch είχε γράψει στο προφίλ του στο facebook: «Θα βγω έξω νωρίτερα από ό,τι νομίζουν. Να με περιμένετε». Μόλις δραπέτευσε, μάλιστα, άλλαξε το status του στο facebook από «single» σε «in a relationship» (!). Πολιτισμικο σοκ: Το νεο timeline του facebook «Πολύ εκφοβιστικό το νέο timeline του facebook. Σου γράφει την αυτοβιογραφία σου με το ζόρι να πούμε. Κι άντε μετά εσύ ν’ αλλάξεις ζωή...». (@DivaniLena) Και «Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος κόσμος φρικάρει με το νέο facebook. Εγώ απλά αύξησα το Tavor και κανόνισα εξτρά συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή μου». (@AugusteCorteau) Καψιμο #2 «Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί στη Βουλή καίνε γερμανικές σημαίες και όχι τα λάβαρα των δύο κομμάτων που ψήφιζαν επί τόσα χρόνια». (@vivian_e) All together with Venizelos we can. Μου το είπε ο Θεόφιλος Δουμάνης: αν μπεις στο σάιτ του Βενιζέλου evenizelos.gr θα δεις ότι την έχει ακούσει πολύ που μιλάει απευθείας με Ευρώπη. Έχει γεμίσει την πρώτη σελίδα με celebrities της πολιτικής, Λαγκάρντ, Γιουνγκέρ, κ.λπ., και πάνω έχει ως μότο στα αγγλικά το «Αll together we can». Αναρωτιέμαι πόσο έχετε εντυπωσιαστεί με άριστα το δέκα. Παγκοσμια Ειρηνη Ο κωμικός Andy Borowitz είπε: «Αν θέλουμε πραγματικά να καθυστερήσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ας εθίσουμε όλους τους επιστήμονές τους στο twitter!». Καψιμο #3 «Όταν ο Μιχάλης Κατσαρός έλεγε «αντισταθείτε στις φοβερές σημαίες των κρατών», δεν νομίζω ότι είχε κάτι τέτοιο κατά νου». (@EiriniGiannaki)

Παρακολουθώντας το πολιτικ(άντικ)ο θέατρο των ημερών με αφορμή τις «διαπραγματεύσεις» για το PSI, γίναμε ακόμα μια φορά μάρτυρες του γνωστού επαναλαμβανόμενου σκηνικού. Συμπιεσμένες κόκκινες γραμμές, επιδεικτικές χειρονομίες εκτόνωσης, σωτηριολογικές ονειρώξεις (αυτές σε μικρότερο βαθμό) και εκθαμβωτικές περικοπές στους άτυχους που δεν αποτελούν ασφαλή ψηφοθηρική λεκάνη των κυβερνώντων. Αν περίμενες τίποτα καλύτερο, μάλλον εθελοτυφλείς αγρίως.

RETWEETS! «Στις 10 διασώσεις της χώρας, η μία δώρο!». (@parapolitiki) /// «Ωραία, ρε παιδιά, σώθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός. Κόσμο να τον πάρει να βρούμε». (@thodoriskan) /// «Ελλάδα, μια χώρα όπου όλοι κοιμούνταν με το όνειρο να γίνουν εκατομμυριούχοι και ξύπνησαν σε μια άλλη χώρα χωρίς τηλεπαιχνίδια». (@Theocharis) /// «Εγώ τον Λάκη Γαβαλά σκέφτομαι, που θα φύγει το σολάριουμ, θ’ ασπρίσει και, βγαίνοντας, κανείς δεν θα τον αναγνωρίζει». (@Alex_Gone) /// «Ναι, γεια σας, μου βάζετε μισό κιλό εθνική κυριαρχία, ένα κιλό πονοψυχιά κι ένα ματσάκι “εγώ δεν φταίω”; Θα πληρώσω με απεχθές χρέος». (@ aNameToCome) /// «“Δώσε στα παιδιά σου αρκετά ώστε να κάνουν κάτι, αλλά όχι τόσα ώστε να μην κάνουν τίποτε”. Εκπληκτική ατάκα από το Descendants». (@RenoDakota) /// «Βλέπω Chart Show και σκέφτομαι ότι μετά τη χρεοκοπία οι Νεοέλληνες θα νοσταλγούν τα μπουζούκια της εποχής 1995-2005 σαν τον χαμό της Σμύρνης». (@Inverted_A) /// «Πόσα ναρκωτικά πρέπει να πάρω για να δεχτώ ότι η ΚΝΕ διοργανώνει πορεία κατά του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά;». (@DivaniLena) /// «Για να γίνει παγκόσμιο trending topic στο twitter η Άννα Νταλάρα έπρεπε να φορέσει ένα φουλάρι στη Βουλή. Ο Αγγελόπουλος έπρεπε να πεθάνει. Αυτή είναι η Ελλάδα». (@zakkost) *Περισσότερα κάθε μέρα στη στήλη μου Bits & Pieces, στο Lifo.gr.

Angelo Says

Silver Couch no 53: Meir Kordevani Από τον Άγγελο Πλέσσα Ποια είναι η ιστορία της ζωής σου; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ιερουσαλήμ. Μετά τον στρατό σπούδασα τέχνη στο Μιλάνο και στη συνέχεια αρχιτεκτονική στο Άμστερνταμ, όπου έζησα για 10 χρόνια. Μετακόμισα στο Τελ Αβίβ το 2005, όπου άρχισα την επιμέλεια εκθέσεων και τη δημοσίευση του περιοδικού «Pic-Nic». Παλεύουμε για αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα. Τι θα άλλαζες, αν μπορούσες, στη νοοτροπία των Ισραηλινών; Έμαθα να αισθάνομαι άνετα με τους ανθρώπους που ζουν γύρω μου, συνειδητοποιώντας ότι δεν γίνεται να προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε τους άλλους, αλλά μάλλον τους εαυτούς μας... Αν και πάντα θα ψήφιζα ευγένεια, ηρεμία και μουσάτους άνδρες... O Meir Kordevani είναι επιμελητής και δημιουργός του περιοδικού «Pic-Nic» με έδρα το Τελ Αβίβ. picnicmagazine.net. www.angelosays.com | www.twitter.com/angelosays

Γνωρίζουμε καλά, άλλωστε, τη χαριτοδιπλωμένη καρμική σχέση που ενώνει τις συντεχνίες με το τοξικό πολιτικό προσωπικό. Είτε μιλάμε για τον κλάδο των μεταφορών, είτε για τους φαρμακοποιούς, είτε για τους δικηγόρους, είτε για την ιερή και ακλόνητη αγελάδα των ΔΕΚΟ, το αποτέλεσμα είναι πως η προσπάθεια διατήρησης ή προσπορισμού της κομματικής πελατείας, σε συνδυασμό με την άκαμπτη ΔΝΤ-ική θεραπεία, σαρώνουν στο διάβα τους όλους τους υπόλοιπους και μαζί τη χώρα βέβαια. Η πολιτική έχει πάψει εδώ και καιρό να προασπίζεται μια αντίληψη ζωής και πραγματικότητας που υπόσχεται ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας, όσο κι αν οι όψιμοι «διαπραγματευτές» επιχειρούν να πείσουν (και το καταφέρνουν σε κάποιο βαθμό, απ’ ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις) πως υπό τη διεύθυνση της δικής τους μπαγκέτας από την τρύπα με τη λάσπη θ’ αναδυθεί φως και θα μας συμπαρασύρει. Το Κοντά στη Λόξα σκηνικό, βέβαια, της όποιας επόμενης Βουλής, που ήδη προετοιμάζεται στα παρασκήνια, είναι κάτι που λίγοι το αναφέρουν. Προς το παρόν, επιχειρούν εντελώς φιλοτομαριστικά να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί από τα κομμάτια που τους εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο και να υψώσουν κατακόρυφα σημαιάκι ανακωχής. Η διάθεση, βέβαια, περιχαράκωσης προνομίων παραμένει στο ακέραιο. Αυτό που δεν λέει κανένας τους είναι πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα κανένα αισιόδοξο σενάριο, βασισμένο σε πειραματικά ευχολόγια, δεν πρόκειται να πετύχει τον στόχο του, όσο καλά προστατευμένα κομμάτια της σήψης δεν παραδίνονται (θυμίσου πως 12.000 κληρικοί συνεχίζουν περήφανα να μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο). Μένει να ειπωθεί κάτι ακόμη. Για να ξεπεράσουμε την καταστροφή και να τραβήξουμε μπροστά, σ’ ένα μέλλον όχι και τόσο εύκολο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κόσμος που κάποτε ταυτιστήκαμε μαζί του πρέπει να βυθιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όσο αυτό δεν συμβαίνει θα βρισκόμαστε σε στασιμότητα και παρακμή και θα αιμορραγούμε. Δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό, βέβαια, με όλα τα σημάδια να δείχνουν λυσσαλέα το αντίθετο. Ίσως προσπαθώντας να μην παρασυρθούμε από την απογοήτευση και την παραίτηση. Και ας χάσουμε τα πάντα. Καμιά φορά έτσι κερδίζεις.


18 09-15.02.2012 συνεντευξη

σωτη τριανταφυλλου

Με το νέο της βιβλίο επέστρεψε στην αυτοβιογραφική της θεματολογία, συνεχίζει να έχει καίριες και καυστικές απόψεις για την πολιτική και την Αριστερά και βρίσκει πάντα καταφύγιο στο ροκ εν ρολ. Από τη Δέσποινα Τριβόλη Φωτό: Σπύρος Στάβερης


Μ

έχρι πριν από μερικά χρόνια η Σώτη Τριανταφύλλου ήταν κυρίως γνωστή για τα μυθιστορήματά της, έχοντας μάλιστα καταφέρει κάτι δύσκολο, να πετύχει την αποδοχή και από τους κριτικούς αλλά και από το κοινό. Όλα της τα μυθιστορήματα έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Λίγοι Έλληνες συγγραφείς έχουν καταπιαστεί με τόσο διαφορετικές περιόδους ή έχουν κάνει τόσο ενδελεχή ιστορική έρευνα. Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει καταφέρει να περιγράψει εξίσου καλά τη ροκ μελαγχολία της Νέας Υόρκης, την ιστορία μιας αστικής οικογένειας Αιγυπτιωτών τον 20ό αιώνα, ακόμα και το Λονδίνο της εργατικής τάξης του 19ου αιώνα. Η ίδια περνάει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια η ιδιότητά της ως αρθρογράφου άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη, η ανταπόκριση ίσως πιο αρνητική, όταν άρχισε να γράφει όλο και περισσότερο για την πολιτική. Οι απόψεις της -κατά της Εκκλησίας, κατά της ελληνικής Αριστεράς, ακόμα και κατά της τεκνοποίησηςξένισαν πολύ κόσμο και προκάλεσαν έναν οχετό αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο. Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, έπεσε ακόμα και θύμα προπηλακισμού. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αδιάφορη απέναντι στην κριτική ή την εχθρότητα των άλλων και συνεχίζει να γράφει. Το ένατο μυθιστόρημά της που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο Για την αγάπη της γεωμετρίας έχει ως ηρωίδα την Ανατολή Μπότσαρη, ένα κορίτσι με φοβερή αδυναμία στη γεωμετρία, που μεγαλώνει σε μια μεσοαστική, πλην αριστερή οικογένεια τη δεκαετία του ‘70. Τι κάνεις τώρα στη Νέα Υόρκη; Τι είναι αυτό που σε κάνει να φεύγεις τόσο συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα; Αυτήν τη στιγμή κοιτάζω έξω απ’ το παράθυρό μου: ένα ηλιόλουστο, χειμωνιάτικο απόγευμα. Εργάζομαι σ’ ένα δημόσιο λύκειο, όπου διδάσκω αμερικανική ιστορία. Στη Νέα Υόρκη έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο. Άλλοτε μένω για μήνες, άλλοτε λιγότερο. Ζω ανάμεσα σε τρεις πόλεις στις οποίες έχω σπουδάσει και από τις οποίες έχω αποκομίσει πάρα πολλές εμπειρίες. Η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και η Αθήνα είναι το σπίτι μου. Ωστόσο, οι πιο αγαπημένοι μου άνθρωποι παραμένουν στην Αθήνα. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παιδική μας ηλικία. Και σε αυτό το βιβλίο, όπως και σε πολλά ακόμα βιβλία σου, η ηρωίδα έχει εμμονή με το ροκ εν ρολ, κάτι που είναι και προσωπική σου μανία. Πιστεύεις ότι κάθε συγγραφέας περνάει ενδόμυχα τις εμμονές του στα βιβλία του; Μάλλον έτσι είναι. Αλλά, παρότι μανία, όπως λες, το ροκ εν ρολ λείπει εντελώς από πολλά βιβλία μου. Στην περίπτωση του Για την αγάπη της γεωμετρίας ήταν απαραίτητο, διότι αποτελούσε κομμάτι της ζωής της Ανατολής Μπότσαρη και της δεκαετίας του ’70. Ισοδυναμούσε με μια επαναστατική πράξη. Πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή μας ;Υπάρχει κάποιο μουσικό κομμάτι που να σου άλλαξε τη ζωή; Τίποτα δεν με κάνει ευτυχέστερη από το ροκ εν ρολ. Τίποτα! Όταν πρωτοάκουσα Έλβις Πρίσλεϊ, κατάλαβα το μυστήριο της σεξουαλικότητας. Αυτό κι αν ήταν «αλλαγή»!

19 Γιατί διάλεξες να γράψεις ένα βιβλίο για μια ηρωίδα που αγαπά τόσο τη γεωμετρία; Σε προσωπικό επίπεδο, ποια η σχέση σου με τα μαθηματικά; Σημειώνεις στον επίλογο ότι «η ζωή είναι μια μορφή γεωμετρικής δομής». Θεωρείς ότι σχετίζεται η μαθηματική σκέψη με τη συγγραφή; Αγαπούσα πολύ τη φυσική και τη χημεία, γι’ αυτό σπούδασα Φαρμακευτική. Εκείνη την εποχή, για να μπούμε στη Φαρμακευτική, δίναμε εισαγωγικές εξετάσεις στη φυσική, τη χημεία και την έκθεση, δηλαδή στα μαθήματα στα οποία έσκιζα. Είχα κάτι θριαμβικό σχετικά μ’ αυτά τα μαθήματα, μια αίσθηση παντοδυναμίας... «Όλα τα λύνω! Βάλτε μου το δυσκολότερο πρόβλημα!», κάτι τέτοιο. Πιστεύω στη θετική σκέψη και τη λογική: η συγγραφή πρέπει να βασίζεται σε μια δομή, αλλιώς πελαγοδρομούμε, γράφουμε ό,τι μας κατέβει, κάτι που αποτελεί γνώρισμα της ελληνικής προχειρογραφίας. Έχεις σημειώσει ότι το νέο σου βιβλίο είναι ένα «προσωπικό χρονικό». Αλλά και το «Ο χρόνος πάλι» ήταν αυτοβιογραφικό. Τι είναι αυτό που σε έχει ωθήσει σε βιβλία πιο αυτοβιογραφικά; Το πέρασμα του χρόνου; Η ανάγκη επανεξέτασης της ελληνικής πραγματικότητας; Τα βιβλία όλων μας εμπνέονται από τον εαυτό μας. Το στοίχημα είναι να μετουσιώνονται σε κάτι ευρύτερο απ’ το προσωπικό βίωμα. Το Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης, το Αύριο, μια άλλη χώρα, όλα, χωρίς εξαίρεση -να μην τα απαριθμώ τώρα, είναι και πολλά-, σχετίζονται με προσωπικές εμπειρίες. Και συχνά έχουν εκληφθεί ως εκδοχές αυτοβιογραφίας, αλλά βεβαίως δεν είναι. Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία γίνονται μυθιστορηματικό υλικό. Και στο φόντο υπάρχει ένας κοινωνικός ιστός, κάτι που εκτυλίσσεται σε ευρύτερη κλίμακα και δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον άνθρωπο. Διαβάζοντας το βιβλίο, μου έκανε εντύπωση πως η Ανατολή συνεχίζει να αναπαράγει το οικογενειακό μοτίβο, ψάχνει ουσιαστικά τον άντρα-δυνάστη που θα την καταπιέσει και θα την ταλαιπωρήσει. Γιατί; Διότι αυτό συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Οι άνθρωποι, για να απελευθερωθούν από τραυματικά μοτίβα, πρέπει να υποβληθούν σε ψυχανάλυση ή κάτι τέτοιο. Σπάνια απαλλάσσονται από αυτά μόνο με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή είναι η «τραγωδία» της Ανατολής: συναντά το ίδιο πρότυπο, τον ίδιο μηχανισμό. Ακόμα και η εμπειρία της στο Χάρβαρντ είναι

Δεν θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «αριστερά» κόμματα. Τα θεωρώ παλαιοκομμουνιστικά ή σοσιαλφασιστικά. Δεν είναι το ίδιο. Η Αριστερά σέβεται τη δημοκρατία, ενώ αυτά τα κόμματα ερωτοτροπούν με ολοκληρωτικές ιδέες και πρακτικές.

η αποτυχημένη αψηφισιά μιας «αρχής», μιας εξουσίας πολύ ισχυρότερης από την ίδια. Αναφέρεις στον επίλογο ότι αποφάσισες να γράψεις μια ερωτική ιστορία σαν αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά άλλαξες γνώμη. Γιατί; Δεν είναι παρά μια παιγνιώδης φράση, απ’ αυτές που γράφουν οι συγγραφείς. Το Για την αγάπη της γεωμετρίας δεν είναι βέβαια μια ερωτική ιστορία. Είναι η αφήγηση μιας μεγάλης, συντριπτικής αποτυχίας. Όπως σ’ ένα ντέρμπι, όπου ηττάται το φαβορί. Γιατί όμως να διαλέξεις μια αποτυχημένη ερωτική ιστορία; Διάβασα κάπου ότι θεωρείς τον έρωτα υπερτιμημένο, ότι για σένα είναι μια πλάνη. Ισχύει; Οι «επιτυχημένες» ερωτικές ιστορίες δεν αποτελούν υλικό μυθοπλασίας. Για να υπάρξει μυθοπλασία χρειάζεται σύγκρουση, αντιξοότητα. Πράγματι, θεωρώ τον έρωτα υπερτιμημένο, αλλά όχι «πλάνη». Δεν είχα ποτέ ρομαντικά όνειρα, ούτε μεγάλες προσδοκίες. Έτσι, δεν έχω απογοητευτεί καθόλου από τη ζωή κι από τους ανθρώπους. Τα αισθήματα είναι ατελή, οι άνθρωποι είμαστε ατελείς. Δεν πειράζει. «Θα χάσεις αυτούς που αγαπάς -όλουςστο τέλος, θα χάσεις τον εαυτό σου και τη γη». Υπάρχει μια ματαιότητα στην τελευταία πρόταση του βιβλίου, σε όλο το βιβλίο γενικότερα, και στη στάση της ηρωίδας, που σχεδόν «μυρίζει» παραίτηση. Η μοναδική βεβαιότητα είναι ο θάνατος. Ούτε αυτό πειράζει.

Κ

άτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένοι οι ήρωες του βιβλίου είναι σαν να χτυπάς κατά κάποιο τρόπο την Αριστερά. Οι αριστεροί χαρακτήρες (Λευτέρης Μπότσαρης, Μιχάλης) είναι από οπισθοδρομικοί και βίαιοι έως μικροαστοί και μικροπρεπείς. Γιατί; Γιατί όχι; Οι Αριστεροί μπορούν να είναι εξίσου οπισθοδρομικοί και βίαιοι με τους Δεξιούς.

Πάντως, γράφεις συχνά κατά της Αριστεράς, καταλογίζοντάς της ότι είναι οπισθοδρομική και συντηρητική. Μοιάζει να σε απασχολεί ιδιαίτερα. Είμαι ιστορικός και ως ιστορικός έχω ασχοληθεί με ορισμένα πεδία περισσότερο από ό,τι με άλλα. Ένα από αυτά είναι η ευρωπαϊκή Αριστερά και οι ιδεολογικές της περιπλανήσεις και πλάνες. Πού αποδίδεις, λοιπόν, το γεγονός ότι τα δημοψηφίσματα θέλουν τα κόμματα της Αριστεράς να κερδίζουν πάνω από 40% στις επόμενες εκλογές; Δεν θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «αριστερά» κόμματα. Τα θεωρώ παλαιοκομμουνιστικά ή σοσιαλφασιστικά. Δεν είναι το ίδιο. Η Αριστερά σέβεται τη δημοκρατία, ενώ αυτά τα κόμματα ερωτοτροπούν με ολοκληρωτικές ιδέες και πρακτικές. Πράγματι, σε καταστάσεις κλυδωνισμών οι ψηφοφόροι κινούνται προς τα άκρα. Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Ζει ακόμα σε μετεμφυλιακό περιβάλλον, πιστεύει ότι η ήττα των κομμουνιστών το 1949 αποτελεί εθνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα, εθνική τραγωδία είναι ο ίδιος ο εμφύλιος πόλεμος που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Γιατί πιστεύεις ότι δεν έχει τελειώσει; Διότι δεν έχει αναλυθεί, δεν έχει τοποθετηθεί με δικαιοσύνη στην ιστορία και

στη συλλογική μας μνήμη. Τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν κατασκευάσει έναν μύθο στον οποίον προσκολλώνται και τον οποίο χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν βλακώδεις πράξεις. Μιλάς πολύ συχνά για την Αριστερά, αλλά λιγότερο για τη Δεξιά. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής Δεξιάς; Η ελληνική Δεξιά δεν είναι ένα συμπαγές σώμα. Υπάρχουν φιλελεύθεροι Δεξιοί «αστικής» προέλευσης, υπάρχουν λαϊκιστές επαρχιώτες, υπάρχουν παλαιοδεξιοί εθνικιστές, υπάρχουν παιδιά και εγγόνια δωσίλογων και δημίων. Υπάρχουν Δεξιοί που μοιάζουν με Αριστερούς και Αριστεροί που μοιάζουν με Δεξιούς. Τα όρια είναι ασαφή και οι ιδέες αλληλοεπικαλυπτόμενες. Για πολλούς οι απόψεις σου είναι «κόκκινο πανί». Γράφεις, μεταξύ άλλων, κατά της Αριστεράς, κατά της Εκκλησίας, κατά της τεκνοποίησης. Τα τελευταία χρόνια έχεις δεχτεί ανελέητη κριτική, σε έχουν απειλήσει, έχεις πέσει ακόμα και θύμα επίθεσης. Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα; Τι έχει αλλάξει; Πράγματι, γράφω περισσότερο για την πολιτική απ’ όσο παλιότερα, διότι αυτό μου ζητείται και μου επιτρέπεται σήμερα. Παλιότερα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά μού ζητούσαν διαφορετική θεματολογία. Για χρόνια οι άνθρωποι δεν ήθελαν να διαβάζουν για την πολιτική. Συχνά, όταν έγραφα πολιτικά κομμάτια, επενέβαινε ένα είδος λογοκριτή: «Τα παραλές!». Και ιδού τα αποτελέσματα της χώρας μας! Ωστόσο, όλα αυτά τα πολλά χρόνια έγραφα για τα αμερικανικά θέματα, μια κι έχω ειδίκευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον παθολογικό και τυφλό αντιαμερικανισμό που επικρατεί στην Ελλάδα και εκείνη η αρθρογραφία ήταν «κόκκινο πανί». Απλώς, δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο το ίντερνετ και η ανωνυμία, η οποία επιτρέπει τις αντιδράσεις που επιτρέπει. Σε ανώριμες χώρες, όπως η δική μας, όποιος δεν συμφωνεί με το mainstream (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, κόμμα) θεωρείται αιρετικός. Το λέει η λέξη: καλούμαστε ν’ ανήκουμε σε μια θρησκεία. Δεν ανήκω πουθενά. Ήμουν πάντα ένας ελεύθερος άνθρωπος και σέβομαι όλες, μα όλες, τις απόψεις. Όποιος με γνωρίζει προσωπικά το γνωρίζει κι αυτό. Όσο για την «ανελέητη κριτική», ειλικρινά δεν δίνω δεκάρα. Ζω τη ζωή μου με απόλυτη αταραξία. To τελευταίο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Για την αγάπη της γεωμετρίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

GREAT EXPECTATIONS «Πράγματι, θεωρώ τον έρωτα υπερτιμημένο, αλλά όχι "πλάνη". Δεν είχα ποτέ ρομαντικά όνειρα, ούτε μεγάλες προσδοκίες. Έτσι, δεν έχω απογοητευτεί καθόλου από τη ζωή κι από τους ανθρώπους. Τα αισθήματα είναι ατελή, οι άνθρωποι είμαστε ατελείς. Δεν πειράζει».


20 09-15.02.2012 in town

Ο

ι επιλογές των έργων που σκηνοθετείτε είναι προσωπικές; Στο θέατρο ιδιαίτερα, πολλές φορές εγώ είμαι αυτός που προτείνω, αλλά με την όπερα δεν είναι πάντα έτσι. Αλλά, για να πω και την αλήθεια, πολύ λίγα πράγματα έχω αρνηθεί. Ενδιαφέρομαι για πολλά και στην όπερα υπάρχουν πάρα πολλά θέματα από την ελληνική μυθολογία και την τραγωδία που συμπίπτουν με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για την ελληνική ταυτότητα. Έτσι, κάθε φορά προσπαθώ με προσωπικό και σύγχρονο τρόπο, όχι εξεζητημένα σύγχρονο, να δώσω αυτήν τη σύνδεση με το παρελθόν.

Δεν εξαιρώ τον θεατή από την παράσταση, αλλά ούτε τη φτιάχνω για εκείνον. Αν κάνουμε την παράσταση για τους θεατές, τότε χάνεται ακριβώς αυτό το υψηλό που πρέπει να βρούμε, το προσωπικό φως που πρέπει να πέφτει πάνω στα έργα.

Τι σας έκανε να φύγετε από την Ελλάδα; Είχα αποφασίσει από πολύ μικρός, από τα δέκα μου, ότι θα εργαστώ ως σκηνογράφος στο θέατρο. Το πάθος μου για το θέατρο είχε βγει μέσα από τη σκηνογραφία και με είχαν ενθαρρύνει άνθρωποι σαν τον Τσαρούχη. Ήσασταν μαθητής του; Όχι. Είχα κάνει μια έκθεση με σκηνογραφικές μακέτες στην γκαλερί Κούρος του Λεωνίδα Χρηστάκη, την περίοδο ’53-’54. Επρόκειτο για μακέτες έργων που ονειρευόμουν, που διάβαζα, που άκουγα από το ραδιόφωνο στο Θέατρο της Τετάρτης. Πολλές φορές υπήρχε και η επιρροή από παραστάσεις που έβλεπα, του Εθνικού, που βρισκόταν στην πολύ καλή του περίοδο, και του Κουν. Το Εθνικό ήταν πιο ακαδημαϊκό από εκείνο το θέατρο που πρότεινε ο Κουν… Ναι, αλλά με ένα ρεπερτόριο πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμα και στα σκηνικά του Κλώνη υπήρχε μια αφαίρεση. Δεν τα έλεγες ποτέ νατουραλιστικά. Κι από την άλλη, οι σκηνογραφίες έργων όπως η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας και η Μπερνάρντα Άλμπα σε σκηνογραφία Τσαρούχη. Ήμουν φανατικός της ζωγραφικής του Τσαρούχη. Πέρα από τον προσωπικό θαυμασμό που τρέφω γι’ αυτόν, χωρίς να έχουμε υπάρξει φίλοι, μ’ ενδιαφέρει αυτό που έχει φτιάξει. Είναι σαν να κρατάει ένα νήμα από το παρελθόν. Σαν να κρατάει όλα τα νήματα -τα στρώματα της ιστορίας και της τέχνης-, να τα τραβάει και να γίνονται κάτι το ενιαίο. Αυτό είναι που πέτυχαν ο Τσαρούχης και πολλοί άλλοι Έλληνες ζωγράφοι και ποιητές, ότι κατάφεραν να δώσουν αυτήν τη σύνδεση και το ότι το παρελθόν είναι μέρος του παρόντος. Αυτό πάντα με συγκινούσε. Τελικά, και στη δουλειά μου, ακόμα και αν πρόκειται για σύγχρονα έργα, πάντα υπάρχει αυτή η σύνδεση με το παρελθόν. Δεν είμαι αποκομμένος από τη μνήμη. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η τσαρουχική «Ηλέκτρα» σας με τον Βιτέζ το 1986. Ακριβώς. Εκεί υπήρχαν όλες αυτές οι αναφορές στην Ελλάδα του Τσαρούχη και οι προσωπικές μου μνήμες του Εμφυλίου. Είχα οργανώσει, παράλληλα με την παράσταση, μια έκθεση σκηνικών του Τσαρούχη στο θέατρο του Σαγιό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τον ίδιο τον είχα συναντήσει ελάχιστα. Δυο-τρεις φορές πιτσιρίκος, στην Ελλάδα, και αργότερα, όσο ζούσε στο Παρίσι, αλλά κάθε φορά ήταν πολύ σημαντική για μένα. Μια από τις τελευταίες φορές μου είχε πει, «Γιάννη, μη διστάζεις, πρέπει να μπεις στη σκηνοθεσία, μην είσαι ταπεινόφρων». Κι εγώ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε. Αυτή του η παρότρυνση και η δική μου ισχυρή θέληση να ανεβάσω τη Λευκή Πριγκίπισσα του Ρίλκε, ένα έργο που είχα γνωρίσει έφηβος από μια μετάφραση του Άρη Δικταίου, με έκαναν να στραφώ στη σκηνοθεσία. Δηλαδή, συνέπεσε ο Τσαρούχης με την επιμονή της συζύγου μου μερικούς μήνες αργότερα. Και τελικά, είμαι περήφανος γιατί ήταν η πρώτη φορά που ανέ-

ένας χώρος μη-εγωπάθειας. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος με τον σύγχρονο τρόπο που αντιμετωπίζονται όλα τα πράγματα, όχι μόνο το θέατρο. Στο ότι η εγωπάθεια έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο το κέντρο. Στο σύγχρονο, πάντως, θέατρο κυριαρχεί πια εκείνο του δημιουργού. Αν είναι ένα είδος θεάτρου όπως του Μπομπ Γουίλσον, που έχει δική του αισθητική, που είναι δημιούργημά του, είναι άλλο πράγμα. Αλλά υπάρχει και η απομίμηση.

γιαννης κοκκος

«ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ»

Ένας από τους κορυφαίους σκηνογράφους του γαλλικού θεάτρου, για χρόνια μόνιμος συνεργάτης του σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ, υπογράφει πια ο ίδιος ως σκηνοθέτης θεατρικές παραστάσεις, αλλά κυρίως όπερα, για τις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης. Βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα, καλεσμένος του Μεγάρου, για μια διάλεξη στο πλαίσιο του Megaron Plus και μια παράσταση που συνδύασε ποίηση, μουσική και εικόνα. Από τον Χρήστο Παρίδη

βηκε θεατρικό έργο του Ρίλκε, για τον οποίο κανείς δεν ήξερε ότι είχε γράψει θέατρο. Το θέατρο της πρωτοπορίας, όταν φτάσατε στη Γαλλία το 1963, ήταν κάτι που σας εξέπληξε; Την εποχή που σπούδαζα υπήρχαν δύο τάσεις. Η μία ήταν η τάση της μπρεχτικής σκηνογραφίας, σχεδόν γυμνή, αλλά με μια δραματουργία του χώρου. Αυτή ήταν μια σκηνογραφία που έχω δουλέψει πάρα πολύ και που παραμένει πάντοτε μέσα μου. Η άλλη τάση ήταν του Στρέλερ, μιας αισθητικής, θα λέγαμε, «ποιητικής» του θεάτρου. Οπότε, δεν ξεκινήσατε καθόλου από τον νατουραλισμό… Δεν με τράβηξε ποτέ. Υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ του νατουραλισμού και του ρεαλισμού. Το ρεαλιστικό θέατρο, αν γίνει μέσα από έναν ποιητικό ρεαλισμό, έχει μεγάλη δύναμη και πάρα πολύ ενδιαφέρον, καθώς η ποίηση είναι πολύ έντονη. Όταν είναι νατουραλιστικό, κυριαρχεί η πιστότητα της «πραγματικότητας», μιας επιφανειακής

πραγματικότητας, όπου χάνονται όλα τα στοιχεία. Χάνονται και η ποίηση και η δύναμη και το μυστήριο, το οποίο πρέπει να υπάρχει. Αναγνωρίζετε το θέατρο σήμερα στις multimedia πρωτοποριακές σκηνοθεσίες; Νομίζω ότι στο θέατρο τελικά μπορούν να γίνουν τα πάντα. Όταν έχουμε να παρουσιάσουμε το έργο ενός ποιητή ή ενός μουσικού, έστω κι αν αλλάξουμε την περίοδο, σε οτιδήποτε και αν κάνουμε πρέπει να υπάρχει η επιθυμία να βγει στην επιφάνεια η άποψή του, η οπτική του. Να δούμε με πολλή τιμιότητα το έργο του και να φέρουμε στην επιφάνεια το καίριο. Όταν η εικαστική τέχνη γίνεται η μόνη σκηνική πραγματικότητα, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα, είναι ένα θέατρο της εικόνας. Κάτι τέτοιο έχει κάλλιστα μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά πολλές φορές, όταν γίνεται τέτοιου είδους εργασία, το έργο χάνεται τελείως από υπερβολικές, προσωπικές εκφράσεις. Εγωπάθειας…; Ακριβώς, ενώ το θέατρο είναι

Συνεργαστήκατε πάρα πολλά χρόνια με τον Αντουάν Βιτέζ, έναν σκηνοθέτη που τον ενδιέφερε ένας ελιτισμός λαϊκής απήχησης. Τελικά, το θέατρο υψηλής αισθητικής περνάει στο ευρύ κοινό; Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα τίθεται μ’ αυτό τον τρόπο. Αν έχει πραγματοποιηθεί στη σκηνή αυτό που κάνει την παράσταση να στέκεται στο ύψος που πρέπει, οποιοδήποτε κοινό βλέπει την παράσταση χωρίς πρόβλημα. Προβλήματα δημιουργούνται όταν έχουμε πολλές και πολύπλοκες αναφορές. Πρέπει να υπάρχουν κι αυτές, αλλά να μην είναι εξεζητημένες. Για μένα, όπως σας είπα, το πιο σημαντικό είναι το νόημα, ό,τι φαίνεται να είναι απόλυτα κατανοητό, πρέπει να υπάρχει μια απλότητα σε αυτό που παρακολουθεί ο θεατής. Δεν εξαιρώ τον θεατή από την παράσταση, αλλά ούτε τη φτιάχνω για εκείνον. Αν κάνουμε την παράσταση για τους θεατές, τότε χάνεται ακριβώς αυτό το υψηλό που πρέπει να βρούμε, το προσωπικό φως που πρέπει να πέφτει πάνω στα έργα. Γιατί, αν βρεθεί αυτή η σχέση, το ίδιο θα γίνει και με τους θεατές. Το μυστήριο που υπάρχει βγαίνει. Το μεγάλο φως βγάζει τη μεγάλη σκιά και αυτό είναι που πάντα μ’ ενδιέφερε στη δουλειά μου. Το θέατρο μπορεί ν’ αποδοθεί με λιτότητα ή χρειάζεται την ευμάρεια; Άρχισα από ένα θέατρο πενίας. Πάντοτε ο τρόπος μου ήταν ο πιο απλός. Το θέατρο έχει μεγάλη δύναμη επειδή υπάρχει ο λόγος. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Καλοί ηθοποιοί, καλή σκηνοθεσία και μια καλή σκηνογραφία. Γιατί και άδειο να είναι το θέατρο, η σκηνογραφία τού δίνει νόημα. Στην όπερα, αντιθέτως, πολλές φορές χρειάζονται περισσότερα πράγματα για να αποδοθεί η ακρίβεια. Όταν, όμως, υπάρχουν λίγα μέσα, πρέπει να το δεχτούμε ως κάτι δημιουργικό. Ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα «σκηνογραφία» ζωής που έχετε δει στην Ελλάδα; Η αρχιτεκτονική του χώρου. Ο τρόπος που είναι προσανατολισμένα τα σπίτια. Η ίδια η αυθαιρεσία της ελληνικής αρχιτεκτονικής έχει έναν εθνικό χαρακτήρα.


22

09-15.02.2012


oi αθηναιοι23

Βάσος Γεώργας Παραγωγός, σκηνοθέτης. Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Πιστεύει στη ρήση του Γκοντάρ ότι κάθε ταινία έχει τουλάχιστον έναν θεατή, αυτόν που την έφτιαξε. Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη, Φωτό: Σπύρος Στάβερης. ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ «Το σεξ είναι πολύ σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων, αλλά η σεμνοτυφία και η ευλάβεια με την οποία το αντιμετώπισε η κοινωνία μας μάς κάνει να μοιάζουμε μ’ ένα ακάθαρτο σαλονάκι που περιμένει επισκέπτες και για να φαίνεται καθαρό το σκουπίζουμε και ρίχνουμε τη σκόνη και τη βρομιά κάτω από το χαλάκι».

> Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στα Εξάρχεια και ζω εκεί τα τελευταία σαράντα χρόνια. Δεν υπάρχουν πια οι χαρακτηριστικοί τύποι της γενιάς των Εξαρχείων. Εννοώ από τον Ιωάννου μέχρι τον Μίνω Βολανάκη. Από τον Κώστα Καραγιάννη μέχρι τον Λεωνίδα Χρηστάκη και τον Πάνο Κουτρουμπούση. Δεν υπάρχει κανένας πια. Δηλαδή, κάποιος που έχει ζήσει πάρα πολλά χρόνια εδώ νιώθει μοναξιά, απόλυτη μοναξιά. Με στενοχωρεί να βλέπω την πλατεία Εξαρχείων να γίνεται τόπος επίθεσης από αλλοδαπές κουλτούρες. Kαι με τη λέξη «αλλοδαπές» εννοώ το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Σύνταγμα, την Ομόνοια. Όλοι περνάνε μία βόλτα από τα Εξάρχεια, αλλά κανείς δεν τα αγαπάει. Τα Εξάρχεια μου θυμίζουν μία φράση που είπε πρόσφατα ο Θόδωρης Παπαντίνας σ’ ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του: «Όλοι μου ζητάνε να πάω μία βόλτα, αλλά κανείς δεν με παίρνει τηλέφωνο».

> Η Αθήνα έχει τρομοκρατημένους ανθρώπους. Και οι τρομοκρατημένοι άνθρωποι φτιάχνουν τα γκέτο. Η Αθήνα είναι κλειστή. Οι Αθηναίοι είναι κλειστοί. Δηλαδή, ο Πακιστανός μπορεί να περάσει ελεύθερος από την πλατεία Κολωνακίου; Λογικό δεν είναι να πάει στη Βάθη και να φτιάξει μια μικρή κοινότητα; Kατηγορούμε τους ξένους ότι έχουν κάνει γκέτο, αλλά εμείς τους ωθήσαμε να το κάνουν.

> Ο κινηματογράφος μού κόλλησε όταν ήμουν μικρός. Έμενα στη Λιοσίων στο ακριβώς απέναντι σπίτι από εκεί που είναι σήμερα το Gagarin. Προσπαθούσα να δω σινεμά στην «Αθηναία», που ήταν ο θερινός κινηματογράφος απέναντι. Το Για μια χούφτα δολάρια, που ήταν ακατάλληλο δι’ ανηλίκους. Τότε στα εισιτήρια υπήρχε κι ένας εφοριακός που ήλεγχε κι ένας αστυνομικός. Και φυσικά ήταν αδύνατο να μπω μέσα. Ανέβηκα σε μία αχλαδιά που ήταν απ’ έξω. Ε, το κλαδί όπου καθόμουν έσπασε, έπεσα, χτύπησα το κεφάλι κι έπαθα διάσειση. Από τότε λαλάω και τραγουδάω στο μπάνιο και παντού δηλαδή. Και όποιον πάρει ο Χάρος. Και όταν ξύπνησα, ήθελα να γίνω «σινεμάς». Όταν με ρώταγαν τι θα ήθελα να γίνω, έλεγα «σινεμάς». Δεν ήξερα τι ακριβώς, αλλά ήθελα ν' ασχοληθώ με το σινεμά.

> Ευτύχησα να είμαι βοηθός και του Κώστα Καραγιάννη και του Γιάννη Δαλιανίδη, δύο πολύ αμφιλεγόμενων κινηματογραφιστών εκείνης της εποχής. Από τον ένα έμαθα τι σημαίνει παρακμή, από τον άλλον τι σημαίνει glamorous. Τα δύο άκρα. Μετά δούλεψα με τον Φέρρη, τον Νικολαΐδη και άλλους. Δούλεψα σε ταινίες του εξωτερικού. Έβαλα το χεράκι μου να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας του Κόπολα, Ιστορίες της Νέας Υόρκης, εδώ στην Ακρόπολη. Δεν μπορώ να πω ότι έχασα τα καλύτερα. Αλλά γενικώς πιστεύω πως τα καλύτερα έρχονται. Και στο σινεμά και στη ζωή. Τι είναι καλό; Kαλό είναι να δημιουργείς συνέχεια και να μη σταματάς.

> Παρακολουθούσα από πολύ παλιά την κουλτούρα του ερωτικού σινεμά. Όχι αυτό καθαυτό το σινεμά. Την κουλτούρα των ανθρώπων που πηγαίνανε. Πηγαίναμε και κάναμε πλάκες με τον συγχωρεμένο τον Βαγγέλη Κοτρώνη. Καθόμασταν στη μέση ενός κινηματογράφου, ανοίγαμε τις ομπρέλες, και καλά ότι θα βρέξει. Ή μια άλλη φορά προσπαθήσαμε να ψήσουμε ρέγκες σ’ έναν κινηματογράφο στην Πατησίων, το Αλάσκα. Κάπου το ‘86 είχε απ’ έξω έναν τεράστιο πιγκουίνο που έλεγε «η αίθουσα δροσίζεται». Το καλοκαίρι όλοι οι εμποροϋπάλληλοι πήγαιναν εκεί το μεσημέρι για να κοιμηθούν μια-δυο ώρες και να ξαναγυρίσουν στη δουλειά τους. Ψήναμε ρέγκα και αυτοί νόμισαν ότι έπιασε φωτιά και κάλεσαν την Πυροσβεστική. Αυτή η ιστορία του «ερωτισμού», ο καθωπρεπισμός στην Ελλάδα, έχουν κάνει πολλές ταινίες να περάσουν στο περιθώριο και μόνο χάρη στο πείσμα κάποιων ανθρώπων κατάφεραν να βγουν από την αφάνεια. Και θα σου πω ότι η Ευδοκία του Δαμιανού δεν θα ήταν σήμερα αυτό που είναι, αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Χρονάς να την ανασύρει από εκεί που την ανέσυρε. Γιατί όταν βγήκε, ήταν μία αποτυχία. Θεωρώ ότι το να ρίξεις μια ματιά και σε αυτό το σινεμά είναι ιστορία, είναι μελέτη. Δεν είναι εξάσκηση της ηδονοβλεψίας. Bλέπεις μια ολόκληρη κοινωνία και τον τρόπο που εξελίχθηκε. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων, αλλά η σεμνοτυφία και η ευλάβεια με την οποία το αντιμετώπισε η κοινωνία μας μάς κάνει να μοιάζουμε με ένα ακάθαρτο σαλονάκι που περιμένει επισκέπτες και για να φαίνεται καθαρό το σκουπίζουμε και ρίχνουμε τη σκόνη και τη βρομιά κάτω από το χαλάκι.

> Το ντοκιμαντέρ Το σινεμά γυμνό που φτιάξαμε με τον Δημήτρη Κολιοδήμο ξεκινάει από το 1931 που γυρίζει ο Λάσκος το Δάφνις και Χλόη. Είναι δώδεκα ώρες ταινία. Πρέπει να σου πω με λύπη μου πως από πέρυσι που τελείωσε έχουν πεθάνει πέντε ανθρώποι. Η Λουκία η Ρικάκη, ο Παπακώστας, ο Τάσσιος, ο Νίκος ο Αντωνάκος, ο Γιάννης ο Δαλιανίδης. Εκείνη τη στιγμή εγώ και ο Δημήτρης είπαμε να προλάβουμε όσο ζουν μερικοί άνθρωποι. Μέσα στο ντοκιμαντέρ μιλάει ένας άνθρωπος που τον έψαχνα δέκα χρόνια, ο «μεγάλος Μπέρτο» που έχει υπογράψει μεγάλη σειρά ταινιών πορνό και είχε το σημερινό Tessera στην Πειραιώς, που ήταν ναός του πορνό και του σεξ. Αυτό τον άνθρωπο τον έψαχνα δέκα χρόνια. Και τον ανακάλυψα πάνω σ’ ένα βουνό στο Αιγάλεω. Ή υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που δεν τις ξέρει ο κόσμος. Πολλοί έχουν ταυτίσει την Τίνα Σπάθη με το πορνό. Η Τίνα Σπάθη, λοιπόν, δεν έχει κάνει πορνό. Έχει κάνει ερωτικές ταινίες. Κανείς δεν ξέρει ότι μετά την Τίνα Σπάθη υπήρξαν άλλες τέσσερις «Τίνα Σπάθη» που χρησιμοποίησαν το όνομά της.

> Ο Γκοντάρ λέει πως «κάθε ταινία έχει τουλάχιστον έναν θεατή, αυτόν που την έφτιαξε». Κάθε ταινία έχει μία αξία. Ακόμη και το πιο Ο Βάσος Γεώργας έχει σκηνοθετήσει μαζί με τον Δημήτρη Κολιοδήμο το δωδεκάωρο ντοκιμαντέρ «Το σινεμά γυμνό» με θέμα την ιστορία του ελληνικού ερωτικού σινεμά. Η ωριαία του εκδοχή θα προβληθεί το Σάββατο 18/02 στις 16:30 στo πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Gagarin 205. Στην πλήρη του μορφή θα κυκλοφορήσει τον Μάιο σε μια κασετίνα με 4 DVD.

τρομακτικό σκουπίδι. Είναι το πάθος που μετράει όταν κάνεις κάτι. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Δικαίωμα στην επιτυχία και στην αποτυχία έχουν όλοι. Και ένας πολύ μεγάλος σκηνοθέτης μπορεί να κάνει μια πατάτα. Και ένας πολύ ταπεινός να κάνει κάτι πολύ ωραίο. Αν έλειπε η υποκρισία, δεν ξέρω αν θα δίναμε περισσότερη σημασία σε αυτές τις ταινίες, θεωρώ, όμως, ότι η χούντα ήταν που έσπρωξε τους ανθρώπους εκεί. Οι άντρες ήταν πολύ καταπιεσμένοι από την μπότα του αρχιφύλακα και ξεσπούσαν είτε στο γήπεδο, είτε στα σινεμά, είτε στο σπίτι, κάνοντας τον «άντρα» στη γυναίκα τους. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως, αν υπήρχε λιγότερη υποκρισία, αυτή η χώρα θα μπορούσε ν’ αναγνωρίσει την κατάστασή της, θα μπορούσε να κάνει μια αυτοδιάγνωση.

> Νιώθω ότι είμαι ένας πολύ συνηθισμένος, βαρετός άνθρωπος, κάνω μια συνηθισμένη, βαρετή, αστική ζωή, έχω τις ίδιες βαρετές, αστικές συνήθειες και κάνω τον κύκλο της ζωής μου. Πιστεύω ότι όλοι εφησυχάζουν, όλοι είναι βολεμένοι. Το να γράψεις ένα ποίημα θέλει ένα βάσανο, ένα σφίξιμο στο στομάχι και για δύο, τρεις, πέντε ώρες να κοιλοπονέσεις. Το ντοκιμαντέρ που έκανα το κοιλοπόνεσα έναν χρόνο. Θυμάμαι τον Μίνω τον Βολανάκη, που όταν μετέφραζε, χανόταν, καθόταν στην πλατεία, έπινε έναν καφέ, πέρναγες, του μίλαγες και δεν σήκωνε τα μάτια του να σε κοιτάξει. Ήξερες ότι δεν έπρεπε να τον ενοχλήσεις.

> Πιστεύω ότι μπορείς να γράψεις για πράγματα που δεν έχεις ζήσει. Όπως επίσης πιστεύω ότι μπορείς να σκηνοθετήσεις πράγματα που δεν έχεις ζήσει. Μπορείς να τραγουδήσεις για πράγματα που δεν έχεις ζήσει. Όμως, τη δημιουργία ο άνθρωπος τη βρίσκει μέσα από τη συντριβή του. Και το ‘70 και το ‘80 και το 2000, την περίοδο που ονόμασες «εποχή του χασμουρητού», οι πιο πολλοί ξεκινούσαν με το εξής μότο: «Θα τους γαμήσω όλους». Θα κάνω ένα βιβλίο, μια ταινία, θα τους γαμήσω όλους. Μόνο, όμως, αν πάψεις ν’ ασχολείσαι με τους άλλους μπορείς ν’ απελευθερωθείς και να δημιουργήσεις. Ίσως έχουμε μια ελπίδα, αν φτάσουμε στην καταστροφή, στην πλήρη καταστροφή, να βγουν άνθρωποι με πολλές ευαισθησίες, που να κοιτούν διαφορετικά τον διπλανό του. Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει.


24

09-15.02.2012

TheBookLovers

Bιβλιομανία

Η καταγωγή του πνεύματος

Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Η Πασκάλ Καζανοβά αναζητά τις ρίζες και τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας πολιτείας των γραμμάτων.

Δ

εν έχουμε την πρόθεση να συνοψίσουμε το έξοχο βιβλίο της Καζανοβά, που ασφαλώς θα αποβεί σημείο αναφοράς για την ντόπια κριτική, πλην όμως μπορούμε να εκθέσουμε κάποιες από τις αρχές της. Μαθήτρια του Πιερ Μπουρντιέ και των «μεγάλων διαρκειών» της σχολής των Ανάλ και του Μπρωντέλ, η συγγραφέας αρχίζει την ανάλυσή της με τη βαλερική ιδέα της λογοτεχνίας ως χρηματιστηρίου. Υπάρχει μια αξία που ονομάζεται «πνεύμα», όπως και μια αξία που ονομάζεται πετρέλαιο, σιτάρι ή χρυσός. Κατά τον Γκαίτε υφίσταται ένα εμπόριο ιδεών μεταξύ των λαών και μια οικουμενική αγορά παγκόσμιων συναλλαγών. Ωστόσο, ενώ το χρήμα κυκλοφορεί χωρίς να μεταφράζεται, το πνεύμα -πάντα προϊόν κάποιας γλώσσας- έχει τόπο καταγωγής, ακλόνητη ιδιομορφία και στεγάζεται φυσικά σε κάποια πρωτεύουσα. Το πρώτο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται -πώς αλλιώς;- στο Παρίσι, την πόλη του πνεύματος και της λογοτεχνίας, σε αντιδιαστολή προς το Λονδίνο και το γερμανικό πνεύμα. Εφόσον γράφει στη γαλλική γλώσσα, η Καζανοβά (χωρίς να το αναφέρει) θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι του μάρτυρα υπερασπίσεως της γαλλικής που, από λίνκουα φράνκα κατά τον 19ο αιώνα, σήμερα έχασε τη μάχη από την αγγλική. Όντως, οι σελίδες για το Παρίσι είναι συγκινητικές, καθότι αποδίδουν ένα μεγαλείο που χάνει στροφές προϊόντος του χρόνου. Για να επινοηθεί η λογοτεχνία, θα πρέπει η γαλλική να αποσπαστεί από τη λατινική, και βέβαια από την Εκκλησία. Το συμπέρασμα είναι σαρωτικό: ο διεθνής χώρος της λογοτεχνίας δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η γαλλική, που καθιερώθηκε ως λογοτεχνικό πιστοποιητικό με οικουμενική εμβέλεια. Ο Χλέμπνικοφ, επειδή ακριβώς ήταν Ρώσος, συνέλαβε την ανισότητα του λογοτεχνικού εμπορίου: οι γλώσσες υπηρετούν την υπόθεση της εχθρότητας (στις λεκτικές αγορές), επιδιώκουν την ηγεμονία, με άλλα λόγια διεξάγουν «αόρατους πολέμους». Άρα, η κυριαρχία της γαλλικής καθιστά το Παρίσι πατρίδα της λογοτεχνίας, όπου όλοι -ντόπιοι και ξένοι- ανασαίνουν «το άρωμα της επίγειας ευτυχίας». Χωρίς καμιά υπερβολή, η εδραίωση της λογοτεχνίας συνεπάγεται τα αναγκαία πολιτικά συμπαρομαρτούντα. Για παράδειγμα, ο γερμανικός εθνικισμός ήταν παράγωγο του πολιτικού ανταγωνισμού με τη Γαλλία, ο πνευματικός πολιτισμός της οποίας κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Ταπεινωμένοι και ηττημένοι (όπως γράφει ο Μπερλίν), οι Γερμανοί αντέδρασαν βίαια, αρνούμενοι την υποτιθέμενη κατωτερότητά τους. Θα προηγηθεί η μετάφραση της Βίβλου από τον Λούθηρο σε γερμανική γλώσσα, που θα επιτρέψει την άνθιση των «χυδαίων γλωσσών», ήτοι της λαϊκής γλώσσας. Όπου υιοθετήθηκε ο λουθηρανισμός ή άλλες μορφές λατρείας της Μεταρρύθμισης, οι «χυδαίες γλώσσες» συνδέθηκαν με την ανάπτυξη κρατικών δομών. Σημειωτέον ότι οι μόνοι «μοντέρνοι» ποιητές που κατάφεραν να επιβληθούν στην Ευρώπη, γράφοντας σε χυδαία γλώσσα, ήταν οι τρεις ποιητές της

O γερμανικός εθνικισμός ήταν παράγωγο του πολιτικού ανταγωνισμού με τη Γαλλία, ο πνευματικός πολιτισμός της οποίας κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Τοσκάνης: Δάντης, Πετράρχης και Βοκάκιος. Η νεοπαγής γαλλική επιβάλλεται ολοκληρωτικά, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εφόσον κατατρόπωσε τη λατινική, η γαλλική γίνεται η γλώσσα της διπλωματίας, των διεθνών εγγράφων, αποβαίνει δεύτερη μητρική γλώσσα στους αριστοκρατικούς κύκλους Γερμανίας και Ρωσίας. Κατά τον 18ο αιώνα επιβάλλεται στα πριγκιπάτα και σε συγγραφείς όπως οι Γκριμ και Χόλμπαχ, οι Ιταλοί Γκαλλιάνι και Καζανόβα κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η γαλλική θεμελιώνει μια νέα ευρωπαϊκή τάξη, «μια λαϊκή διεθνή τάξη». Πρόκειται για αυτονόμηση του ευρωπαϊκού χώρου, που διέφυγε από την τυραννία της Εκκλησίας και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα θα απεξαρτηθεί από τον βασιλιά και την εθνική υπόθεση. Συνεπώς, δεν ξαφνιάζει η ιταμή στάση του Χέρντερ που υιοθετεί αντιγαλλικές θέσεις, υψώνοντας το λάβαρο των εθνικών γερμανικών ιδεών. Ωστόσο, πέρα από την ηγεμονία του Παρισιού, υπάρχει και ζει ο υπόλοιπος κόσμος. Επειδή ακριβώς το Παρίσι ήταν, θα λέγαμε, ο «λογοτεχνικός μεσημβρινός του Γκρήνουιτς», καθότι αυτό όριζε τον χρόνο και την επικαιρότητα των έργων, η περιφέρεια βογγούσε και απελπιζόταν, στην πραγματικότητα ντρεπόταν για την άσημη γλώσσα της, οι συγγραφείς ένιωθαν ανύπαρκτοι απέναντι στην αυτοκρατορία του Παρισιού. Η ομολογία του Οκτάβιου Παζ είναι αποκαλυπτική: «Άνθρωποι της περιφέρειας, κάτοικοι προαστίων της ιστορίας, εμείς οι Λατινοαμερικάνοι είμαστε οι απρόσκλητοι συνδαιτυμόνες που χώθηκαν από την πίσω πόρτα της Δύσης, οι ανεπιθύμητοι που φτάνουν στο θέατρο της νεωτερικότητας όταν τα φώτα είναι έτοιμα να σβήσουν - φτάνουμε καθυστερημένοι παντού, γεννιόμαστε όταν είναι ήδη αργά στην Ιστορία, δεν έχουμε παρελθόν, ή ακόμα κι αν έχουμε, έχουμε φτύσει τα υπολείμματά του». Κυριολεκτικά, ο παρίας συγγραφέας που μιλάει και γράφει μια γλώσσα για κάποιον περιθωρι-

πασκαλ καζανοβα η παγκοσμια πολιτεια των γραμματων

Μτφρ.: Έφη Γιαννοπούλου Σελ.: 451, τιμή: € 29,90, Εκδόσεις Πατάκη

οποιημένο λαό νιώθει ότι ζει σε έναν πλασματικό χρόνο, ότι του κάνουν έξωση από τον παρόντα χρόνο αλλά και από τον ίδιο τον παρόντα χώρο. Ο αληθινός χρόνος, αντίθετα, ήταν αυτός που βίωναν οι εκλεκτοί: Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και, βέβαια, ο εκλεκτός χρόνος της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και του Λονδίνου! Η κατακλείδα είναι υποβλητική: «Το πραγματικό παρόν δεν κατοικούσε στις χώρες μας». ο χάσμα ανάμεσα στην επαρχία και την πρωτεύουσα, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει βέβαια και για τον δικό μας τόπο και το οιοδήποτε νεοελληνικό παρόν. Παρότι ουδείς Νεοέλλην συγγραφέας αναφέρεται στο βιβλίο, μπορούμε να θυμηθούμε τα παραδείγματα του Αξελού, του Καστοριάδη και του Παπαϊωάννου, του Σεφέρη και βέβαια του Καζαντζάκη. Αναχωρώντας από την εμφυλιακή Ελλάδα, οι τρεις θεωρητικοί γράφουν στη γαλλική, διδάσκουν στα γαλλικά πανεπιστήμια, δημιουργούν έργο χωρίς να κρύβουν την απάρνηση της φυσικής τους πατρίδας. Δεν πρόκειται για απλό ελιτισμό ή για προδοσία της γενέτειρας, αλλά για προσπάθεια να υπάρξουν στον «πραγματικό» χώρο και χρόνο του πνεύματος. Αυτό συνεπάγεται απόσταση από τον παλαιό εαυτό τους κατά πρώτο λόγο, από την κατάσταση της χώρας, από το επίπεδο του ντόπιου πολιτισμού και βέβαια από την ίδια τη νεοελληνική γλώσσα που δεν αποδίδει τα δέοντα. Χωρίς υπερβολή, ήθελαν να γλιτώσουν από το ιστορικό ναυάγιο. Αντίθετα, οι δύο λογοτέχνες -θύματα κι αυτοί του ψευδούς παρόντος της περιφέρειας- κατάφεραν, με τον τρόπο του ο καθένας, να παραμείνουν στα πάτρια, διεθνοποιώντας την παρουσία τους. Αυτό το δράμα, ανθρώπων δηλαδή που γύρισαν κυριολεκτικά το μέσα έξω και πήραν όρκο κατά του εαυτού τους, κατά της γλώσσας και της πατρίδας τους, ενσαρκώνεται στις γνωστές περιπτώσεις του Μπέκετ και του Σιοράν, του Κάφκα και του Μισώ, στις οποίες -ως τέκνα κι εμείς της περιφέρειας- μπορούμε να επιμείνουμε για ευνόητους λόγους. O Ανρί Μισώ, Βέλγος και Βαλλόνος, άρα κοντινός στη Γαλλία και στη γαλλική που τη μιλάει με «προφορά», αισθάνεται την ανάγκη να βρει τον εαυτό του και να γίνει «ίδιος», πρόθεση που τον εξωθεί σε απίθανους αυτοβασανισμούς: θέλει να εξαλείψει την πατρίδα του, να κόψει κάθε δεσμό με την ατιμωτική του καταγωγή. « Έζησα», γράφει, «ενάντια στον πατέρα μου και ενάντια στη μητέρα μου, και ενάντια στον παππού μου, στη γιαγιά μου, στους προπαππούδες μου - επειδή δεν τους γνώριζα δεν μπόρεσα να πολεμήσω ενάντια στους πιο μακρινούς προγόνους μου». Ακόμη πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Σιοράν, που δήλωνε: «Η περηφάνια ενός ανθρώπου γεννημένου σε μια μικρή χώρα είναι πάντοτε

T

πληγωμένη». Μικρή χώρα υποδηλώνει μικρό εαυτό; Ο Σιοράν βιώνει τη φασιστική νεότητά του, ομολογεί ότι ήθελε ν’ αναδυθεί στην επιφάνεια της Ιστορίας, γράφει φασιστικά και αντισημιτικά κείμενα, απελπίζεται για τη «ρουμανικότητά» του, κι όταν επιστρέφει από τη Γερμανία στη Γαλλία αρνείται την εθνική του γλώσσα, υιοθετεί τη γαλλική και ζει στο Παρίσι ξένος και ενδεής (*τον βλέπαμε, τη δεκαετία του ’70, στο μουσουλμανικό φοιτητικό εστιατόριο, να τρώει με το κεφάλι κάτω. Η εμφάνισή του δεν διέφερε και πολύ από του κλοσάρ). Δεν είναι τυχαίο ότι συναναστρεφόταν τον Μισώ και έφερε τη «ρουμανικότητα» ως καταισχύνη... Όσο για την περίπτωση του Κάφκα, ήταν πιο περίπλοκη και ασφαλώς πιο συναρπαστική. Πριν απ’ όλα, ένιωθε ότι γράφει σε μια γλώσσα κλεμμένη, καθότι η γερμανική δεν ήταν μητρική του γλώσσα. Ενώ, λοιπόν, θεωρούσε τα γίντις μητρο-πατρική του γλώσσα, έγραφε στη γερμανική, αγκυλωμένος σε μια σειρά αντιφάσεις του ανέφικτου: του να μη γράφει, του να γράφει στη γερμανική, του να γράφει αλλιώς, καθώς και του να γράφει. Τυχαία μήπως έγραφε στο ημερολόγιό του ότι η λειψή αγάπη που τρέφει για τη μάνα του οφείλεται στο γεγονός ότι τον εμπόδιζε η γερμανική γλώσσα; Η λέξη Mutter είναι γελοία... Ολόκληρο το έργο του Κάφκα μπορεί να εκληφθεί ως «μεταφρασμένο» από μια γλώσσα στην οποία δεν μπορούσε να γράψει (τα γίντις) σε μια γλώσσα που δεν του ανήκε (τα γερμανικά). To αντίθετο ίσχυσε για τους Ιρλανδούς συγγραφείς Τζόυς και Μπέκετ. Την ιεραρχία μεταξύ Λονδίνου και Δουβλίνου ο Τζόυς την ανέτρεψε θεαματικά, τονίζοντας ότι, εξεγειρόμενος κατά των αγγλικών συμβάσεων, εκπήγασε η ουσία του ταλέντου του. Η δήλωση είναι συνταρακτική: «Δεν γράφω στην αγγλική γλώσσα». Επίσης, δεν ακολούθησε τη λαϊκή νοοτροπία του κελτικού λυκόφωτος, προτίμησε την πόλη και την αστικότητα. Γι’ αυτό τον βλέπουμε να χειραφετείται από την εξουσία του Λονδίνου, καταφεύγοντας στο Παρίσι που απέβη «νέος, ισχυρός τόπος για τους Ιρλανδούς». Η σχέση με τις πόλεις (Λονδίνο, Δουβλίνο, Παρίσι) δεν ήταν απλώς γεωγραφική. Σε κάθε εκπατρισμό οι συγγραφείς έψαχναν τη μούσα τους ή την αιτία της σιωπής τους. Ο Μπέκετ, για παράδειγμα, αν έφτασε σε πλήρη αποδέσμευση από τους εξωτερικούς καθορισμούς, το όφειλε στη μετακίνησή του από το Δουβλίνο στο Παρίσι. Υποταγμένος στις μορφικές επινοήσεις του Τζόυς, μονάχα στο Παρίσι θα κατορθώσει να βγει από τη σιωπή και να καταλήξει στην αποθέωση της λέξης. Ο μηδενιστικός απόηχος των κειμένων του, η καινοτόμα απελπισία, η αυτονόμηση του κειμένου από πάσα εξωτερικότητα, είναι από τα ζωτικά παράδοξα της ιρλανδικής λογοτεχνικής Ιστορίας. Άρα, οι πόλεις αναδεικνύονται σε μούσες των συγγραφέων, σε απαγορευτικούς ή δημιουργικούς τόπους, όπου οι λογοτέχνες δόξαζαν ή ανέτρεπαν το περιβάλλον που δεν ήταν αμιγώς πληθυσμιακό ή πολιτιστικό. Περιττό να πούμε ότι η Παγκόσμια πολιτεία των γραμμάτων θυμίζει τις κοινωνικές επαναστάσεις: πάντα γίνονται στις πόλεις.


ΚΛΗΡΩΣΗ H LifΟ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο κληρώνουν 5 αντίτυπα από καθένα από τα παρακάτω βιβλία, στους πέντε (5) πρώτους που θα στείλουν e-mail στο info@lifo.gr με θέμα: κλήρωση, ονοματεπώνυμο, κινητό και τον τίτλο του βιβλίου που θέλουν.

1. Tζόνι & Λούλου, Βάσια Τζανακάρη 2. Κοιμήσου μαζί μου, Τζοάνα Μπρίσκοου 3. Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα, Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες Οι νικητές θα μπορούν να παραλάβουν το βιβλίο τους από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.


26

09-15.02.2012

ΝΕΑ ΣΤΗΛ Η

Radio Bookspotting

Αντισημιτισμός και άλλες ωμότητες

Όταν η ανατομία των ιστορικών και κοινωνικών δεινών συναντάει το λάβαρο, έστω και κουρελιασμένο, της Τέχνης. Από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη

Φράνσις Μπέικον και Γουίλιαμ Μπάροουζ

πιλογή: Πιερ-Αντρέ Ταγκυέφ, Τι είναι αντισημιτισμός; (μτφρ. Αναστασία Ηλιαδέλη & Ανδρέας Πανταζόπουλος, εκδ. Εστία). Δεινός αναλυτής δεινών, όπως ο αντισημιτισμός, η άκρα Δεξιά, η συνωμοσιολογία, ο Ταγκυέφ (Παρίσι, 1946) ανατέμνει κι εκθέτει ιστορικά το αντιεβραϊκό μένος που εκκινεί ήδη από το 1321 με την εβραιολεπρώδη συνωμοσία και καλπάζει εφιαλτικά μες στους αιώνες, φτάνοντας στα όρια της απόλυτης φρίκης, του αδιανόητου θανάτου και της οργανωμένης παράνοιας, περνώντας από τις φάσεις της υποτιθέμενης παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας, της εβραιομασονικής συνωμοσίας, της εβραιοκαπιταλιστικής συνωμοσίας, της εβραιομπολσεβικικής συνωμοσίας, έως και της πρόσφατης αμερικανοσιωνιστικής συνωμοσίας. Μεστός λόγος, ψύχραιμα και συγκροτημένα επιχειρήματα, βαθύτατη ιστορική γνώση. Και παγκόσμια ελληνική πρωτιά: το δοκίμιο αυτό πρώτη φορά λαμβάνει μορφή βιβλίου στη χώρα μας.

E

επισήμανση: Σημαντικά δύο πρόσφατα βιβλία για τον εικαστικό χώρο. Η Μαντόνα Σιξτίνα (παρέα με την Αιώνια Ανάπαυση) του Βασίλι Γκρόσμαν (μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, εκδ. Άγρα) και το Φράνσις Μπέικον, Ανατομία ενός αινίγματος του Michael Peppiatt (μτφρ. Σπύρος Τσούγκος, εκδ. Μικρή Άρκτος). Πρώτη φορά εκδίδεται στα ελληνικά ο βαθύνους και φορτωμένος ισχυρές εμπειρίες Γκρόσμαν (1905-1964). Υπόδειγμα κειμένου με έμπνευση, ένα έργο τέχνης και η διαδρομή της αίγλης του μέσα στον χρόνο. Θαρρώ ότι έτσι θα

πρέπει να γράφεται η κριτική της τέχνης όταν γίνεται ιχνηλασία μέσα στην ιστορία, εναγώνια θλίψη για τις τόσες και τόσες επί Γης κολάσεις, αλλά και ανάσα λυτρωτικής αισιοδοξίας για την κατίσχυση της ανθρωπιάς με λάβαρο, έστω και κουρελιασμένο, την Τέχνη. Είκοσι έτη κύλησαν από τον θάνατο του αθάνατου Φράνσις Μπέικον (1909-1992). Ήταν αυτός που πόνταρε στην ωμότητα των πραγμάτων, ο καλλιτέχνης των άκρων, ο εκφραστής του φρικώδους. Bigger than life, πάντα, και εσκεμμένα δοσμένος στη διαλεκτική ηδονή/οδύνη, ο Μπέικον αποφάνθηκε: «Μπορείς να πεις ότι ζω σαν ένα επιχρυσωμένο τίποτα». Ο Peppiatt αμιλλάται με επιτυχία τον μέγιστο βιογράφο του Τζέιμς Τζόυς, πατριάρχη της λογοτεχνικής βιογραφίας, Richard Ellmann. επαναφορά: Τώρα που η μισή Ελλάδα, κι εγώ μαζί, είμαστε χωμένοι και χαμένοι στο 2666 που θα παρουσιαστεί από τις σελίδες μας, ιδού μια επαναφορά στο άλλο μείζον μυθιστόρημα του Roberto Bolano Άγριοι Ντετέκτιβ (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη): «Το θυμάμαι, όπως θυμάται κανείς ένα μυστηριώδες μεθύσι, βάλθηκα να μιλάω για το βιβλίο μου και βάλθηκα να μιλάω για τα ποιήματά μου» (σ. 178). Και: «Αφού είχα πιει την τεκίλα μου, γέμισα ξανά το ποτήρι μου και γέμισα και το δικό τους και τους είπα ας πιούμε στην υγεία της Σεσάρεα και είδα τα μάτια τους πόσο ευχαριστημένοι ήταν αυτοί οι διαβολεμένοι νεαροί, και τσουγκρίσαμε και οι τρεις μας ενόσω το βαρκάκι μας το ταρακουνούσε ο δυνατός μαΐστρος» (σ. 467). Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Διατηρεί το μπλογκ bookspottings. blogspot.com και παρουσιάζει κάθε Παρασκευή 5-7 το απόγευμα μια εκπομπή για το βιβλίο στο beton7artradio.gr.


28

09-15.02.2012

TheGoodLifO

personal shopper, market research, ημερολογια κουζινασ επιμeλεια: μερoπη κοκκiνη

Valentine's Special

Athens Prive Hotel

5 ερωτικές κρυψώνες για την Ημέρα των Ερωτευμένων.

Το Athens Prive Hotel, στρατηγικά τοποθετημένο μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, διαθέτει 31 προσφάτως ανακαινισμένα πολυτελή δωμάτια, το καθένα με τη δική του αισθητική και με προσωπικό στυλ, όλα όμως με κοινό παρονομαστή το υψηλότατο επίπεδο καθαριότητας. Διακριτικό και όμορφο περιβάλλον, σουίτες και δωμάτια με τζακούζι, ατομικά είδη υγιεινής, μουσική, satellite TV, διακριτική είσοδο και δωρεάν πάρκινγκ, συμπληρώνουν ιδανικά το παζλ. Τιμές ημιδιαμονής από €24. Κεραμέων 26, Πλ. Καραΐσκάκη, Στάση Μεταξουργείο, 210 5227800. www.athens-prive.gr

Hotel Kareas

Ουρaνιο Τoξο Hotel

Στο ζεστό και διακριτικό περιβάλλον του Hotel Kareas θα χαλαρώσετε και θ' απολαύσετε τις προσωπικές σας στιγμές με άνεση και στυλ. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν air condition και τηλεοράσεις, ενώ το πάρκινγκ του ξενοδοχείου είναι ασφαλές και δωρεάν. Η περιοχή του Καρέα προσφέρεται για μονοήμερες ή ακόμα πιο σύντομες αποδράσεις, με μεγάλους, οδικούς άξονες που σε φέρνουν σε χρόνο ρεκόρ έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου. Λ. Καρέα 92, Καρέας, 210 7644001

Με εμφανή πολυτέλεια αλλά και πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια με έμφαση στην καθαριότητα, το Ουράνιο Τόξο προσφέρει μια ιδανική επιλογή για ημιδιαμονή, και μάλιστα στο πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον της Άνοιξης. Τα δωμάτια είναι στυλάτα, εφοδιασμένα με δορυφορική και καλωδιακή τηλεόραση, κλιματισμό και άψογο 24ωρο room service για οποιαδήποτε ανάγκη σας. Στα συν του ξενοδοχείου το άνετο πάρκινγκ και η δεύτερη, διακριτική είσοδος. Αγίου Αθανασίου 5, Άνοιξη, 210 6217506-9

Captain’s Hotel

Carol Hotel

Το Captain’s Hotel αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους αναζητούν έναν χώρο σύγχρονο και άνετο για μια ιδανική διανυκτέρευση ή ημιδιαμονή, μακριά από το χάος του κέντρου της Αθήνας. Διαθέτει πολυτελείς σουίτες με τσακούζι και οπτικές ίνες αλλά και στρώματα νερού! Με εμπειρία χρόνων στον χώρο, το προσωπικό του ξενοδοχείου προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση και είναι διαθέσιμο για εσάς 24 ώρες το 24ωρο. Αν είστε νέος/α κάτω των 25 ετών θα πληρώσετε μόλις €25 για την ημιδιαμονή! Λ. Σχιστού & Β. Ελλάδας, Σκαραμαγκάς, 210 5578842-3, www.captains-hotel.gr

Ένα μοντέρνο και σύγχρονο συγκρότημα δωματίων που προσφέρει στους επισκέπτες του όλες τις ανέσεις για τη διαμονή τους. Η περίτεχνη διακόσμησή του, η στρατηγική του θέση, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Πειραιά, και η άψογη εξυπηρέτησή του το καθιστούν κορυφαία επιλογή για διαμονή. Σε απόσταση αναπνοής μπορείτε να βρείτε ό,τι επιθυμείτε. Aπό καφέ και μπαρ μέχρι πολύ όμορφα εστιατόρια. Δυoβουνιώτου 31 & Ακτή Πρωτοψάλτη, Πειραιάς, 210 4122933. www.hotelcarol.gr


29

PersonalShopper Shopping Therapy. Οι αγορές της εβδομάδας.

1

2

3

4

5

6

7

1. Korres Μη λιπαρό γαλάκτωμα για τη φροντίδα μετά το ξύρισμα. 2. Lateau Τα λαχταριστά γλυκά του Lateau (Πανόρμου 101, Αμπελόκηποι, 210 6922841) αποτελούν εγγυημένη επιλογή για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. 3. Swatch Σκουλαρίκια από τη Swatch Love Collection, ειδικά για την Ημέρα των Ερωτευμένων. www.swatch.com 4. NIVEA Η αγαπημένη μας Nivea σε μία «ειδική έκδοση» για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Στο πνεύμα του εορτασμού του «έρωτα», ομάδες της NIVEA το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου θα προσφέρουν την ειδική έκδοση της NIVEA Crème σε κομβικά σημεία της Αθήνας. 5. ray-ban Αυτά τα κλασικά μαύρα Ray-ban είναι τα γυαλιά ηλίου με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μόδα. www.luxottica. com. 6. Mens-X Οι επιστήμονες της Power Health δημιούργησαν το Mens-X complex, μία μοναδική, πρωτοποριακή σύνθεση για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις σεξουαλικές του επιδόσεις με φυσικό τρόπο. Power Health, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας: 210 2821500. power@ powerhealth.gr 7. H&M Αξεσουάρ από την καινούργια συλλογή της H&M. www.hm.com


30

09-15.02.2012

ΗμερολόγιαΚουζίνας

Ιννταχουντ

Μιχάλης Μιχαήλ

Ιστορίες από τη γειτονιά

Μερόπη Κοκκίνη

Μια ιδέα Τρiτη 7/2 Ακούω και διαβάζω τις κριτικές για τον «ομορφάντρα». Άλλη μια εβδομάδα αμετανόητου bashing έχει περάσει, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για να πούμε πόσο του αξίζει του τάδε που καταστράφηκε και πόσο σιχαινόμαστε τον ομορφάντρα επειδή μας δείχνει την Ελλάδα που δεν είμαστε και την Ελλάδα που απεχθανόμαστε. Μια φίλη αγαπημένη είπε το πολύ σωστό, πως δικαίως μας ενοχλεί ο ομορφάντρας, αφού εμείς όλη μέρα τρώμε cupcakes και μπαινοβγαίνουμε στο Μέγαρο, #not. Εν μέρει, το καταλαβαίνω. Είναι όλα τόσο δύσκολα που, αν με άφηνες ελεύθερο, κι εγώ θα γκρίνιαζα και θα έβριζα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή δεν είναι πόλη, δεν είναι χώρα. Ζούμε το μεγαλύτερο ψέμα του κόσμου και δεν αντιδρούμε και ξέρω πως φταίμε κι εμείς λίγο που το ανεχτήκαμε όλο αυτό τόσα χρόνια. Όμως, αρκετά με την αυτοκριτική και την κριτική στους γύρω μας. Ας τη μετριάσουμε κάπως. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού κι επειδή όλα χάθηκαν πια, αυτός που δεν αξίζει, αυτός που έκανε το λάθος, αυτός που εξαπάτησε, να είστε σίγουροι πως θα πέσει στον γκρεμό. Ναι, θα τραβήξει και πολλούς μαζί του, αλλά αυτός θα πέσει σίγουρα. Θα γίνει αυτό που θέλατε τόσα χρόνια. Οπότε, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος για περισσότερο αρνητισμό. Η ζωή θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά τα καλά πράγματα δεν θα σταματήσουν να συμβαίνουν και πρέπει να ξοδεύουμε και την τελευταία δόση ενέργειας που έχουμε για να προβάλλουμε αυτά και όχι τον αρνητισμό και την κακία. Λέγοντας όλα αυτά, τριγυρίζει στο μυαλό μου η μεγάλη κουβέντα του σκηνοθέτη Τερζόπουλου, που έλεγε τις προάλλες σ’ ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην τηλεόραση πως «χώρα που δεν έχει συμφιλιωθεί με τον Εμφύλιό της, κράτος δεν μπορεί να γίνει. Θα είναι πάντα ένα έρμαιο, ένα καντόνι». Πόσο δίκιο έχει και πόσο συχνά το διαπιστώνουμε αυτό, όταν καθημερινά το μόνο που κάνουμε είναι να τρωγόμαστε. Στα θετικά τώρα. Διαβάζω ένα βιβλίο μαγειρικής που είναι μια εξαιρετική ιδέα και μακάρι κάποιος που διαβάζει αυτήν εδώ τη στήλη να την πάρει και να την υλοποιήσει στα ελληνικά, γιατί μας λείπει η σωστή προβολή και πρέπει να βρούμε τρόπους να την κατορθώσουμε. Έτσι, για να έχουμε και κάτι

καλό, μήπως και αφήσουμε τους ομορφάντρες στην ησυχία τους. Το βιβλίο Beaneaters & Bread Soup, Portraits and Recipes from Tuscany έχει κυκλοφορήσει καμιά τετραετία τώρα, αλλά μόλις έπεσε στα χέρια μου και είναι ένα αριστούργημα. Ένας συγγραφέας γαστρονομίας που ειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα και μια φωτογράφος καταγράφουν την ιστορία της κουζίνας της Τοσκάνης μέσα από τα πορτρέτα είκοσι ανθρώπων που ζουν στην Τοσκάνη και ασχολούνται επαγγελματικά με το φαγητό. Του Gianluca Paoli, ιδιοκτήτη μιας θρυλικής παμπάλαιας τρατορίας, που ξυπνά στις έξι για ν’ ανάψει τον ξυλόφουρνό του, του μελισσοκόμου Roberto Bellini, που εκτρέφει βασιλικές μέλισσες στο νησί του Έλβα και παράγει «θείο» μέλι από τοπικά άνθη και βότανα, των δίδυμων αδελφών Padovani, που φτιάχνουν κρασί. Πέρα από την ιστορία κάθε προσώπου, οι συγγραφείς κατόρθωσαν να μαζέψουν και τις συνταγές που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αγαπούν. Το βιβλίο είναι ένα θαύμα, κάτι πολύ γλυκό, γεμάτο γνώση κι αξιοπρέπεια. Ξεφυλλίζοντας τον τόμο, αισθάνεται κανείς μεγάλη εκτίμηση για όσους αγαπούν και είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν. Διότι δεν πιστεύω πως ο Fausto Guadagni, παραγωγός ενός αλλαντικού που ονομάζεταο Lardo di Colonnata και είναι στην ουσία το λίπος από την πλάτη ενός μεγάλου χοίρου που διατηρείται σε χοντρό αλάτι, δεν έχει προβλήματα. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, είναι μια εξαιρετική ιδέα που θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί στους Έλληνες παραγωγούς και να δημιουργήσει μια ελκυστική και σύγχρονη (αλλά όχι pretentious και βλακώδη) εικόνα για τα ελληνικά προϊόντα, που είναι σπουδαία. Πόσο θα ήθελα να ξέρω τι γίνεται στα μέρη όπου φτιάχνουν τυρί στην Ήπειρο, στα ψαρονήσια του Αιγαίου, στα χωράφια με μήλα στο Πήλιο, και τι μαγειρεύουν στα σπίτια τους αυτοί οι άνθρωποι, που στην τελική θα σώσουν όλους εμάς τους Αθηναίους που επενδύσαμε σε άλλα. Σκέφτομαι πως ακόμα και σε επίπεδο ιδεών, αν σκεφτόμαστε κάτι καλό κάθε μέρα, πού θα πάει, το αρνητικό θα φύγει πραγματικά. Σας φιλώ.

Δώρα Ανδρουλιδάκη Σε όλα τα στενά της Πλάκας. ● Όταν με ρωτάνε «πού στην Πλάκα», η απάντησή μου είναι «απέναντι από του Γλυκή». Το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν το μέρος μάλλον σημαίνει πως και εκείνοι έκαναν τις κοπάνες τους από το σχολείο εκεί, για έναν ζεστό καφέ μπροστά από την ξυλόσομπα. ● Από τη νεότερη ιστορία της γειτονιάς με έχει συγκλονίσει αυτή του Τομ. Ενός Ιρλανδού που έκανε κατάληψη σε δύο κτίρια στην Κέκρoπος και Σωτήρος. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος έχασε όλη την οικογένειά του σ’ ένα δυστύχημα, ενώ βρισκόταν σε διακοπές πριν από 20 χρόνια στην Ελλάδα, και από τότε δεν γύρισε ποτέ στην πατρίδα του. Αυτήν τη στιγμή παράγει τη δική του ιδιαίτερη τέχνη του δρόμου, σαρκάζοντας καθημερινά την ελληνική πραγματικότητα, και τρέφεται από την καλοσύνη των γειτόνων. ● Από το παράθυρό μου βλέπω τον πεζόδρομο της Χατζημιχάλη, τις γάτες της γειτονιάς να σκαρφαλώνουν στην απέναντι πέργκολα και μερικές φορές τον κυρΑνέστη, έναν άστεγο που περιφέρεται, ουρλιάζοντας το πρωί «Εσύ ξέρεις», και κουνά το κεφάλι προς τα κάτω, κάθεται στο απέναντι παγκάκι κι επικοινωνεί ξανά μόνο άμα περάσει κάποιος από μπροστά του. ● Ένα από τα αγαπημένα μου καφέ στην Πλάκα είναι το Γιασεμί, στα σκαλάκια της Μνησικλέους. Στολισμένο με γλάστρες γεμάτες γεράνια, βουκαμβίλιες και φυσικά με τη μικρή νύφη, το γιασεμί. Η ιδιοκτήτρια, η κ. Μαρίζα, κάνει την ωραιότερη πορτοκαλόπιτα και γι’ αυτό την τιμώ συχνά, όπως και το ζεστό αρχοντικό τζάκι, που είναι ό,τι πρέπει όσο κρυώνει ο καιρός. ● Υπάρχει ένα κρεοπωλείο στο τέλος της Κυδαθηναίων στο οποίο, όποτε μπαίνω, έχω την εντύπωση ότι έχω εισέλθει σε χρονομηχανή κι ότι σε λίγο θα βγει να με εξυπηρετήσει ο Χατζηχρήστος ή ο Παπαγιανόπουλος. Ψηλοτάβανο και επιβλητικό, αλλά, αντίθετα με τις μπουτίκ κρέατος της εποχής μας, δεν είναι καθόλου ψυχρό. Μου αρέσει επίσης το μπακάλικο με τις δίδυμες αδερφές στην Απόλλωνος, γιατί μου έμαθαν πόσο νόστιμο φρούτο είναι το λίτσι. Στο Σινέ Παρί, τους μήνες που είναι ανοιχτό, παίρνω το κουβερλί μου και πάω να δω όποια ταινία έχει, μόνο και μόνο για να μην ανοίξω την τηλεόραση. ● Την Πλάκα τη θυμάμαι πάντα γεμάτη και ποτέ μοναχική. Χθες, από τις εννιά το βράδυ οι ταβέρνες ήταν κλειστές, το περίπτερο επίσης, και ο Βρεττός με κλειστό το ραδιοφωνάκι. Η Δώρα Ανδρουλιδάκη είναι υπεύθυνη διοργάνωσης events και επικοινωνίας στο six d.o.g.s.

michalis@lifo.gr

meropik@lifo.gr

Free Gifts

Στείλε mail και κέρδισε το απόλυτο δώρο περιποίησης σώματος από τα Body Shop. Η LifO εξασφάλισε για τους αναγνώστες της έξι (6) εκπληκτικές συσκευασίες με τη νέα σειρά σώματος Chocomania που μόλις κυκλοφόρησε από το Body Shop. Ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Chocomania είναι μια ηδονική, αισθησιακή και απολαυστική σειρά που εγγυάται ότι θα μεταφέρει εσάς, την επιδερμίδα και τις αισθήσεις σας στον παράδεισο της σοκολάτας. Χωρίς να σας κάνει να αμαρτήσετε, υπέροχα πλούσια και με πολυτελή υφή και άρωμα, η Chocomania είναι ακαταμάχητη. Η σειρά περιλαμβάνει τα: Chocomania Body Butter 50 ml, Chocomania Body Scrub 50 ml, Chocomania Shower Gel 60 ml, Chocomania Lip Butter 10 ml. Αν θες κι εσύ να κερδίσεις το φανταστικό δώρο του Body Shop, στείλε mail με τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας) στο bodyshop@lifo.gr. Η κλήρωση θα γίνει στις 13/2 και οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν για να λάβουν τα δώρα τους από ένα κατάστημα Body Shop.


TheWeek

φεβρουαριοσ δ τ τ π π σ κ 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

κινηματογράφος . . . 32 | θεατρο . . . 35 | bγεσ εξω επιτελουσ . . . 38

ffany's Sundays at Ti

Bad Teacher

Bridesmaids

an Pretty Wom

ιών; Tώρα, μαντικών ταιν ο ρ ν τω n fa ι ς του Είσα τορίες αγάπη ισ ς εί ιλ φ ο μ οι πιο δη σου στην ι στη διάθεσή να εί d o o yw eo club. Holl 's του hol vid e n ti n le a V ία κατηγορ ideo club. φανταστικό v ιο π το σ ς ο Γίνε μέλ όνο με l video club μ o h το ε σ τη κ Από 3844. λώντας στο 1 8€/μήνα, κα

www.holmytv.gr


32

Κινηματογραφοσ Η ταινiα της εβδομaδας

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ La Ronde

Shame

Σκηνοθεσία: Στιβ Μακουίν Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρι Μάλιγκαν Ο Μπράντον είναι γύρω στα 30, ζει στη Νέα Υόρκη και δεν μπορεί να χειριστεί τη σεξουαλική του ζωή. Όταν η ιδιότροπη νεότερη αδερφή του μετακομίζει στο διαμέρισμά του, ο κόσμος του Μπράντον εκτροχιάζεται.

Ε

κτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Στιβ Μακουίν δεν επέλεξε να βροντοφωνάξει τη θητεία του ως video artist στην κινηματογραφική του καριέρα, αλλά να δυναμώσει διακριτικά τη μελέτη χαρακτήρων με διάθεση ελλειπτική και μινιμαλιστική, βαδίζοντας πάνω σε κανονικά και όχι πειραματικά μονοπάτια. Αυτό σημαίνει πως δεν σνομπάρει το σινεμά, αλλά το τιμά και το εξυψώνει με τη ματιά και τον τρόπο του. Όπως και το Hunger, το Shame είναι μια μοντέρνα ταινία στο μέτρο που δεν σπεύδει να καλύψει τα «κενά» της καταγωγής των δύο πρωταγωνιστών με εξαντλητικό ψυχολογικό προφίλ και λεπτομέρειες από την παιδική τους ηλικία κι ενδεχομένως τα βιώματα που τους οδήγησαν στις ακραίες συναισθηματικές τους επιλογές (ο αδελφός στον εθισμό στην πορνογραφία, η αδελφή στην αυτοκτονική συμπεριφορά), αλλά ξεκινάει από ένα αυθεντικό in media res. Ο προαναφερθείς όρος περιγράφει ένα τέχνασμα στο δράμα, όπου η πλοκή δεν εξελίσσεται γραμμικά, αλλά αρχίζει από ένα σημείο και αναδρομικά καλύπτει το έδαφος, για να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον. Εδώ γνωρίζουμε τα δύο αδέλφια σε κενό αέρος και ποτέ δεν χρειάζεται να μάθουμε το παρελθόν, χωρίς να ξεκινάμε από ένα βαρετό παιδικό πορτρέτο. Συνεπές στον τίτλο του, το φιλμ πραγματεύεται το αίσθημα της ντροπής, που αναγκαστικά εκπορεύεται από την ανατροφή, την οικογένεια. Ο Μπράντον αρνείται οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή με το αδιάκοπο κυνήγι της ηδονής. Η αδελφή του τον αναστατώνει με την επίσκεψή της. Εκείνος φοβάται πως θα πρέπει να διακόψει τη μηχανική τελετουργία που τον βολεύει - σπίτι, δουλειά, κοινωνικές επαφές, τυχαίο σεξ, πλοήγηση στη σαρκική πλευρά του διαδικτύου. Όταν εκείνη τραγουδάει το «New York, New York» σ’ ένα κλαμπ, σε μια απίστευτη ερμηνεία της Κάρι Μάλιγκαν που αλλοιώνει για πάντα τη θριαμβική πρόσοψη του τραγουδιού όπως το γνωρίζουμε από τον Σινάτρα και τη Μινέλι, ο Μπράντον βουρκώνει, προφανώς αναπολώντας πώς είναι να συγκινείσαι από μια γνώριμη, ευάλωτη φωνή που μιλά κατευθείαν στην καρδιά σου και μαχαιρώνει την αδιαφορία του. Βλέπει με τρόμο πως έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστεί σ’ έναν απρόσωπο κόσμο που δεν υπάρχει, πως έχει δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση που καταρρέει μπροστά στη θέα της συμπόνιας και την προοπτική της επαφής. Διότι, αντίθετα με τον ήρωα του American Psycho, ο Μπράντον δεν είναι ένας κυνικός αριβίστας που επιλέγει το σεξ ως εναλλακτικό αφροδίσιο της βίας και της εξουσίας, αλλά ένα ανθρώπινο στρείδι που παραδίδεται στην αναλγησία της σάρκας ως αντίδοτο για την ευαισθησία που τον απειλεί. Αν ο Μάικλ Φασμπέντερ δεν ήταν τόσο θαρραλέος και διάφανος, η ταινία θα είχε μείνει στα χαρτιά - στη θελκτική μητροπολιτική ατμόσφαιρα, στο έξοχο νυχτερινό σάουντρακ, στα τσίλικα πλάνα. Ο Ιρλανδο-γερμανός είναι ιδιοφυής, σίγουρα το μεγαλύτερο ταλέντο που κυκλοφορεί στην κινηματογραφική πιάτσα - μακάρι να βρίσκει πάντα σενάρια και σκηνοθέτες που του αξίζουν και ξεκλειδώνουν τις δυνατότητές του, όπως ο Βρετανός Μακουίν. Και η Κάρι Μάλιγκαν βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της, σαφώς ανώτερη από το πιο στρωτό και πεπατημένο Μια κάποια εκπαίδευση. ODEON ΟΠΕΡΑ 1

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό

απο τον θοδωρη κουτσογιαννοπουλο

Σκηνοθεσία: Μαξ Οφύλς Πρωταγωνιστούν: Άντον Γουόλμπρουκ, Σιμόν Σινιορέ, Σερζ Ρεζιανί, Σιμόν Σιμόν Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1890 στη Βιέννη. Η δομή είναι σπονδυλωτή κι αποτελείται από δέκα σκηνές που αλληλοσυνδέονται και που στην καθεμιά πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι εραστών. Τα ζευγάρια είναι: η πόρνη και ο στρατιώτης, ο στρατιώτης και η υπηρέτρια, η

υπηρέτρια και ο νεαρός κύριός της, ο νεαρός κύριος και η παντρεμένη γυναίκα, η παντρεμένη γυναίκα και ο σύζυγός της, ο σύζυγος και η νεαρή κοπέλα, η νεαρή κοπέλα και ο ποιητής, ο ποιητής και η ηθοποιός, η ηθοποιός και ο κόμης, ο κόμης και η πόρνη. Το πρόσωπο που μας εισάγει στην ιστορία κι εμφανίζεται συχνά μέσα στην ταινία, επεξηγώντας μας καταστάσεις, είναι ο αφηγητής, που θέτει σε κίνηση αυτήν τη ρόδα του έρωτα. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο έρωτας; Είναι αληθινές ή όχι οι ανθρώπινες σχέσεις; Δέκα διαφορετικοί άνθρωποι, δέκα ερωτικές επαφές χωρίς συναίσθημα, δέκα πολυδιάστατες φιγούρες, χαρακτηριστικοί τύποι της βιεννέζικης κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Θα συναντηθούν, άλλοτε τυχαία,

άλλοτε προγραμματισμένα, για να ανακαλύψουν τα κρυφά μυστικά του έρωτα, που αν και μοιάζει να είναι διαρκώς παρών, τελικά είναι ο μεγαλύτερος απών... Με εφόδιο το μυστήριο του έρωτα, όπως το κατέγραψε ο Άρθουρ Σνίτσλερ (σύγχρονος και φίλος του Φρόιντ, καθώς και συγγραφέας του Traumnovelle, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα Μάτια ερμητικά κλειστά), ο δεξιοτέχνης Μαξ Οφύλς σκηνοθετεί ιστορίες σαν ένα γαϊτανάκι, κρατώντας το ενδιαφέρον, ακόμη κι όταν η ατμόσφαιρα εποχής και κάποιες από τις ερμηνείες σήμερα φαίνονται αρκετά παλιομοδίτικες. Capitol ΖΕΦΥΡΟΣ

JACK AND JILL p Σκηνοθεσία: Ντένις Ντάγκαν Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Σάντλερ, Αλ Πατσίνο, Κέιτι Χολμς Ο Jack, ένας δυναμικός διαφημιστής, έχει μια σχεδόν τέλεια ζωή στο Λος Άντζελες, με εξαίρεση τη δίδυμη αδελφή του Jill που μένει στο Μπρονξ. Κάθε χρόνο πρέπει να υπομένει την επίσκεψη της γεροντοκόρης αδερφής του για τη Μέρα των Ευχαριστιών, η οποία αυτήν τη φορά παρατείνεται για έναν μήνα. Ο Jack, σε μια προσπάθεια συμφιλίω-

Ικανοποιητικό Μέτριο p

Κακό

σης, συμφωνεί να κάνει όλα της τα χατίρια και να της προσφέρει μια πραγματική ξενάγηση στο Λος Άντζελες. Εν τω μεταξύ, η διαφημιστική του εταιρεία πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει τον Aλ Πατσίνο για την επόμενη καμπάνια των Dunkin Donuts. Ο διάσημος ηθοποιός, όμως, είναι απρόσιτος καθώς πάσχει από νευρικό κλονισμό κι έχει αρχίσει να συγχέει την πραγματικότητα με τους ρόλους που έχει υποδυθεί στο παρελθόν. Σ’ έναν αγώνα των Lakers ο Jack συνοδεύει την αδερφή του κι εντελώς συμπτωματικά συναντούν τον Πατσίνο, που δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Jill. Η Jill όμως δεν ανταποκρίνεται και ο Jack προσπαθεί ιδιοτελώς να την πείσει να δώσει μια ευκαιρία στον ερωτοχτυπημένο Πατσίνο, προ-

LIFO CHOICE ALBERT NOBBS Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Γκαρσία Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Τζάνετ Μακτίαρ, Μία Γουασικόφσκα Με σκηνικό ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δουβλίνο του 19ου αιώνα, το Albert Nobbs είναι ένα δράμα για μία γυναίκα που μεταμφιέζεται σε άντρα, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Η ταινία δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν αγαπούσε τόσο πολύ το περιεχόμενό της η Γκλεν Κλόουζ, η οποία πρωτοέπαιξε τη θεατρική εκδοχή της 30 χρόνια πριν σε μια μικρή νεοϋορκέζικη σκηνή με μεγάλη επιτυχία και διακρίσεις, και δεν αναλάμβανε την παραγωγή, συνέγραφε το σενάριο, ακόμη και τους στίχους του τραγουδιού που ακούγεται στους τίτλους τέλους! Φυσικά, πρωταγωνιστεί σε αυτό το χρονικό μιας μίζερης, αλλά περήφανης πορείας μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να παριστάνει τον άνδρα όλη της τη ζωή, ώσπου συνάντησε μια άλλη γυναίκα (Τζάνετ Μακτίαρ) που για δια-

φορετικούς λόγους κρυβόταν, μάλιστα ζώντας επίσημα «παντρεμένος» με μια άλλη γυναίκα. Υποψήφιες για Όσκαρ, η Γκλεν Κλόουζ και η Τζάνετ Μακτίαρ -θηρίο υποκριτικής στο αγγλικό θέατρο- λάμπουν όποτε μοιράζονται τις σκηνές, εμβαθύνοντας στην πραγματική αιτία, πέρα από το αξιοπερίεργο του θέματος, που το έργο έχει λόγο ύπαρξης: το όνειρο για αυτοδιάθεση και βελτίωση δεν σταματά, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες καταπίεσης. Όσο κι αν ακούγεται προσχηματικό, υπήρχαν πολλές γυναίκες στην ιστορία που μασκαρεύτηκαν για να επιβιώσουν. Ο Νομπς ήταν ένας αόρατος άνθρωπος, ένας υπηρέτης που εκπαιδεύτηκε να περνάει απαρατήρητος. Σε μια διαδρομή ελάχιστα θεαματική ξεθάρρεψε για μια στιγμή και πίστεψε πως έχει το δικαίωμα να ελπίζει. Αν και το τέλος δεν τον δικαίωσε, δεν διέψευσε τον στίχο της Βισλάβα Σιμπόρσκα που πέθανε πρόσφατα: «Δεν υπάρχει ζωή που να μην είναι αθάνατη, έστω και για μια ελάχιστη στιγμή». INTEAΛ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ 1 - ΑΒΑΝΑ ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΑΤΤΑΛΟΣ - ΔΙΑΝΑ


33 κειμένου φυσικά να τον κλείσει για το διαφημιστικό. Η όλη κατάσταση κλιμακώνεται, μέχρι που κάποια στιγμή ο Jack καταλαβαίνει ποιοι είναι οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του. Άνοιξε το τριώδιο. Μια προφανής, θορυβώδης, εντελώς πρωτόλεια μασκαράτα χαμηλού επιπέδου και ακόμη χαμηλότερου γούστου από τον Άνταμ Σάντλερ και τους συνεργάτες του, στην οποία έσυραν και τον θρυλικό Αλ Πατσίνο που υποδύεται τον εαυτό του και δείχνει την καρναβαλική του πλευρά. Τουλάχιστον, ο Τζακ Νίκολσον τη γλίτωσε την τελευταία στιγμή στο Anger Management. Ή κάνω λάθος; VILLAGE RENTI 2, 6, 10 VILLAGE MALL 9 - VILLAGE FALIRO 3, 5 - VILLAGE PAGRATI 1 - VILLAGE AG.DIMITRIOS 3 - STER ILION 7 - ODEON KOSMOPOLIS 7 - ODEON STARCITY 5 - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 1 - CINEPOLIS 3 - ΒΑΡΚΙΖΑ 1 ΦΟΙΒΟΣ - ΑΝΟΙΞΙΣ 2 - ΑΕΛΛΩ 2 - ΝΑΝΑ 5

STAR WARS EPISODE 1, THE PHANTOM MENACE (3D) Σκηνοθεσία: Τζορτζ Λούκας Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακγκρέγκορ, Λίαμ Νίσον, Νάταλι Πόρτμαν Το υποψήφιο για 3 Όσκαρ (Καλύτερων Οπτικών Εφέ, Καλύτερων Ηχητικών Εφέ, Καλύτερου Ήχου) υπερθέαμα του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει πιο εντυπωσιακό από ποτέ σε τρισδιάστατη μορφή. Η πρωτοπόρα εταιρεία παραγωγής οπτικών εφέ του Λούκας, Industrial Light & Magic, έχει στόχο να παρουσιάσει στο κοινό την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μετατροπή ταινιών σε 3D. «Αν θέλεις να έχεις καλά αποτελέσματα, χρειάζεσαι χρόνο για να

το κάνεις σωστά», δηλώνει ο Τζον Νολ, επόπτης ειδικών εφέ στην Industrial Light & Magic. «Χρειάζεσαι κριτική και καλλιτεχνική ματιά, μαζί με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, για να επιτύχεις. Δεν μπορείς να βιαστείς και να περιμένεις καλά αποτελέσματα. Για το Star Wars θα πάρουμε τον χρόνο μας, χρησιμοποιώντας όλα όσα ξέρουμε από αισθητικής και τεχνικής πλευράς, ώστε να παρουσιάσουμε στους θεατές μια φανταστική νέα “Star Wars” εμπειρία». Το θέμα είναι πως η ταινία, με τον Τζαρ Τζαρ Μπινκς, την ξύλινη σκηνοθεσία, τη φορτωμένη πλοκή και την ανέμπνευστη υπόθεση, δίχασε τους φανατικούς πριν από 12 χρόνια και τώρα επιχειρεί, με την τεχνολογική προσθήκη του τρισδιάστατου, να ισοφαρίσει κάπως το έλλειμμα ουσίας με εντονότερες εντυπώσεις. ΝΑΝΑ 4 - ODEON ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ 6 - ODEON STARCITY 6 - STER ΙΛΙΟΝ 2 - VILLAGE MALL 7 VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ 4 - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 1, 7V - VILLAGE ΡΕΝΤΗ 7 - VILLAGE METRO MALL 1

ONE FOR THE MONEY Σκηνοθεσία: Τζούλι Αν Ρόμπινσον Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Χάιγκλ, Τζον Λεγκουιζάμο Η Στέφανι Πλαμ είναι άνεργη και απένταρη, ενώ το αυτοκίνητό της έχει κατασχεθεί. Αποφασίζει να πιάσει δουλειά στον ξάδερφό της, ο οποίος έχει το δικό του γραφείο εγγυήσεων για αποφυλακίσεις. Η πρώτη της αποστολή είναι να πιάσει τον Τζο Μορέλι, πρώην μπάτσο στο Τμήμα Ηθών και παλιό φλερτ της που φυγοδικεί, ενώ του έχει απαγγελθεί κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης. ΑΕΛΛΩ 3 - ΝΑΝΑ 6 - ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 2 - ODEON ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ 9, 10 - ODEON STARCITY 10 - STER ΙΛΙΟΝ 6 - VILLAGE MALL 11 - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 2 VILLAGE ΡΕΝΤΗ 14, 18


34 συνεντευξη

κινηματογράφος Shame

αιθουσεσ

αθήνα αμπελοκηποι - γκαζι - θησείο νεάπολη ΑΑΒΟΡΑ

ΑΘΗΝΑΙΟΝ

VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Βασιλισσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι, 2107782122 ÜΑίθουσα 1: Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 18: 10, 20: 10, 22: 00 The Muppets (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16: 00 [ψηφιακό] ÜΑίθουσα 2: The Muppets (υπότ.) Πεμ-Τετ 17: 50 [ψηφιακό] Αδικος κόσμος Πεμ-Τετ 19: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 21: 00 [ψηφιακό], 23: 00 [ψηφιακό]

ΑΠΟΛΛΩΝ - Cinemax Class

Σταδίου 19, Αθήνα, 2103236811, Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 18: 30, 20: 30, 22: 15 Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι Σαβ-Κυρ 16: 00

ΑΣΤΟΡ HOLLYWOOD 3D

Σταδίου 28, Αθήνα, 2103310820 Η γυναίκα με τα μαύρα ΠεμΤετ 18: 15, 20: 15, 22: 15

ΑΣΤΥ

Κοραή 4, Αθήνα, 2103221925 Το λιμάνι της Χάβρης Πεμ-Τετ 18: 30, 20: 30, 22: 30

ΑΤΤΙΚΟΝ - Cinemax Class

Σταδίου 19, Αθήνα, 2103228821 Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι Πεμ-Τετ 17: 20, 20: 00, 22: 35

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D Digital

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Στιβ Μακουίν μας μιλά για το Shame (τη δεύτερη μετά το πολυβραβευμένο Hunger ταινία του), την τέχνη του κινηματογράφου και τον εθισμό στο σεξ.

T

ο shame γυρίστηκε πολύ εύκολα. Διασκεδάσαμε πολύ στα γυρίσματα. Νομίζω ότι, όταν φτιάχνεις μια τέτοιου είδους ταινία, χρειάζεσαι κάτι για να ξεφεύγεις. Κάποιος μου είπε ότι όταν κάνεις μια κωμωδία, τα γυρίσματα είναι φρικτά, ενώ όταν κάνεις μια σοβαρή, δραματική ταινία, είναι αστεία. Αυτό νομίζω ότι έγινε και με μας. Περάσαμε φοβερά, δεθήκαμε πολύ μεταξύ μας. Κάναμε κάτι που θεωρούσαμε ενδιαφέρον, οπότε όλοι ήμασταν συγκεντρωμένοι. το σενάριο είναι γραμμένο από μένα και τον συγγραφέα Abi Morgan (The Iron Lady). Στην αρχή είπαμε να βρεθούμε για μια ώρα, αλλά καταλήξαμε τρεις ώρες αργότερα να κάνουμε διάφορες συζητήσεις. Καταλήξαμε στο ίντερνετ και το σεξ. Και μας ήρθε η ιδέα για έναν χαρακτήρα εθισμένο στο σεξ. Τότε -τρία χρόνια πριν- το θέμα δεν ήταν τόσο της μόδας. Οπότε αυτό που με ενδιέφερε αρχικά ήταν να το ερευνήσω. Πήγαμε στις ΗΠΑ. Μιλήσαμε με έναν ψυχαναλυτή που έχει πελάτες ανθρώπους εθισμένους στο σεξ, καθώς και με τους ίδιους τους σεξομανείς. Ήταν μια έρευνα σε βάθος. Και μέσω αυτής της έρευνας, αμφισβητείς την ίδια σου την ψυχοσύνθεση. Υπεισέρχεσαι στη συμπεριφορά αυτών των ατόμων. Αυτά τα άτομα κάνουν «σεξ-δραπετεύσεις». Περνούν όλη τη μέρα στο ίντερνετ. Στην αυτοϊκανοποίηση, στον πληρωμένο έρωτα, παντού, παίρνουν τα πιο απίθανα ρίσκα. Και τι γίνεται μετά; Αφού επιστρέψουν από τη «σεξ-δραπέτευσή» τους, νιώθουν τεράστια ντροπή. Όλοι ανεξαιρέτως το επιβεβαιώνουν αυτό. Και τι κάνουν, φυσικά, για να το καλύψουν όλο αυτό; Το κάνουν ξανά. Στην αρχή ήμουν όπως όλοι. Εντάξει, χαμογελάς στην ιδέα ενός σεξομανή. Είναι όπως με τον τύπο που πίνει πολύ. «Α, έχει πλάκα μεθυσμένος. Τον θυμάσαι στο τελευταίο χριστουγεννιάτικο πάρτι; Χα, χα!». Αλλά, όταν το ποτό αρχίζει να αυξάνεται, όταν αρχίζει να γίνεται αναγκαίο για να επιβιώσει κάποιος, τότε βεβαίως μετατρέπεται σε πρόβλημα και κάπως έτσι είναι και με τον εθισμό στο σεξ. Μια ατάκα που μας έμεινε από τον ψυχαναλυτή είναι ότι «ο εθισμός στο σεξ έχει τόσο σχέση με την επιθυμία για σεξ, όσο ο αλκοολισμός με το αίσθημα της δίψας». και οι δευτερεύουσες ιστορίες των χαρακτήρων προήλθαν από πολύ εκτεταμένη έρευνα. Θυμάμαι ότι κάποιος με ρώτησε: «Γιατί δεν έκανες μια ταινία για κάποιον που του αρέσει το σεξ;». Λοιπόν, δεν θέλω να κάνω μια ταινία για ένα μουνί! Ενδιαφέρομαι για τους ανθρώπους και για τον λόγο που κάνουν κάποια πράγματα. Όλοι έχουμε ένα παρελθόν. Όταν έχεις ένα background, κάνεις πράγματα εξαιτίας του. Είναι όπως όταν παίρνεις έναν καφέ - γιατί να το κάνεις με το πουλί σου έξω;

στη σκηνή του ερωτικού τριγώνου ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Το σκέφτηκα πάρα πολύ. Τι συμβαίνει όταν βλέπεις πορνό ή γενικά ερωτικές σκηνές; Είναι πολύ απεικονιστικές και αδιάφορες. Πώς πλησιάζεις; Ήθελα να είναι τετράδα, οι τρεις τους και η κάμερα. Ήθελα να το πάω ακριβώς εκεί, όσο πιο κοντά γίνεται. είμαι ηθικολόγος, σίγουρα, όπως όλοι. Αλλά και πάλι, δεν συνεχίζουμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε; Είμαι, όμως, ηθικολόγος μ’ έναν τρόπο που να μπορώ να εξετάζω τι συμβαίνει γύρω μου. Όχι ότι είμαι κανένας άγιος ή ιερέας. Είμαι πολύ μακριά από αυτά. Αλλά, ως καλλιτέχνης, νιώθεις την ανάγκη να προβληματίζεσαι για κάτι που έχει την έννοια του επείγοντος και του πάθους. Αυτό είναι και ο κινηματογράφος, έτσι δεν είναι; Ή έτσι πρέπει να είναι. Ο κινηματογράφος μπορεί να γίνει αναγκαιότητα, το αρχικό σημείο μιας συζήτησης. Μπορεί να γίνει ένα παντοδύναμο μέσο. Και αυτό είναι που θέλω να κάνω εγώ. Ταινίες στις οποίες θα ήθελα να συμμετέχω. Νομίζω ότι το μέσο πεθαίνει. Χάνουμε κοινό. Η νεολαία δεν πρόκειται να δει ένα δράμα εποχής, έτσι δεν είναι; δεν ξέρω γιατί τόσο πολλοί καλλιτέχνες ασχολούνται τελευταία με τον κινηματογράφο. Προσωπικά, από την πρώτη μέρα ήμουν καλλιτέχνης. Ήθελα να πειραματιστώ και να παίξω με την αφήγηση μιας ιστορίας. Και αυτό ήταν όλο, στ’ αλήθεια. Τόσο απλό. Καμιά μεγάλη ιδέα. Ήθελα απλώς να παίξω με την αφήγηση μιας ιστορίας. Ο κινηματογράφος είναι πολύ θελκτικός, ψέματα; Ακόμα και ο γείτονάς μου ξέρει με τι ασχολούμαι τώρα. Πριν δεν ήξερε. μερικές φορές δεν θέλεις η τέχνη σου να αλληλεπιδρά με το σινεμά σου. Σκεφτόμουν να βάψω τα μαλλιά μου πορτοκαλί μετά την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας, μόνο και μόνο για να ξεφύγω λίγο απ’ τον εαυτό μου. Είναι πολύ δύσκολο. Εκείνη τη στιγμή το βρήκα πολύ δύσκολο. Ίσως επειδή είμαι ακριβώς εκεί μέσα και διάφορα πράγματα έρχονται στο μυαλό μου. Δεν ήταν ποτέ δύσκολο για μένα στο παρελθόν. Ίσως επειδή αυτή η διαδικασία διαρκεί πολύ καιρό, πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα και μετά να επιστρέψεις. Αλλά, σκέφτομαι στ’ αλήθεια να βάψω πορτοκαλί τα μαλλιά μου, ώστε να μην είμαι ο εαυτός μου και να βγω λίγο έξω από αυτό! κάθε συζήτηση με τους ηθοποιούς είναι διαφορετική. Κάθε προσέγγιση είναι διαφορετική. Είμαι χαρούμενος που πολλοί άνθρωποι θέλουν να δουν την ταινία, γιατί αρκετοί μου έλεγαν: «Δεν μπορείς να κάνεις αυτή την ταινία. Δεν πρέπει να κάνεις αυτή την ταινία». Οπότε, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το κοινό ανταποκρίνεται με τον τρόπο που το κάνει. Αισθάνομαι ευχαρίστηση γιατί φαίνεται να υπάρχει κοινό εκεί έξω που θέλει να βλέπει σοβαρές ταινίες.

ΑΤΛΑΝΤΙΣ 3D DIGITAL

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 245, Πλατεία Καλογήρων, Δάφνη, 210 9711511 ÜΑίθουσα 1: Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 17: 45, 20: 10, 22: 30 ÜΑίθουσα 2: Η σιδηρά κυρία Πεμ-Τετ 17: 30, 19: 45, 22: 00

Ιπποκράτους 180, Νεάπολη, 2106423271 The Artist Πεμ-Τετ 20: 30, 22: 30 Κοτόπουλο με δαμάσκηνα Πεμ-Τετ 18: 30

Shame Sex

αργυρούπολη αγιος δημήτριος - δάφνη

Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι, 2107773319 ÜΑίθουσα 1: Albert Nobbs Πεμ-Τετ 18: 10, 20: 20, 22: 30 ÜΑίθουσα 2: The Artist ΠεμΤετ 17: 10, 19: 15 Το λιμάνι της Χάβρης Πεμ-Τετ 21: 00, 22: 40

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος, 2108108080 ÜΑίθουσα 1: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 00 / Σαβ-Κυρ 12: 30, 14: 45, 17: 00 Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ-Τετ 19: 00 3D, 21: 45 3D, 00: 30 3D ÜΑίθουσα 2: Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 10 / Σαβ-Κυρ 11: 10, 13: 10, 15: 10, 17: 10 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 19: 10, 21: 20, 23: 30 ÜΑίθουσα 3: Jack and Jill Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 10, 19: 10, 21: 10, 23: 10 / Σαβ-Κυρ 11: 10, 13: 10, 15: 10, 17: 10, 19: 10, 21: 10, 23: 10 ÜΑίθουσα 4: Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ-Τετ 20: 20 Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 23: 00 Το Χρονικό Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 20, 18: 20 / Σαβ-Κυρ 12: 20, 14: 20, 16: 20, 18: 20 ÜΑίθουσα 5: Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Τετ 22: 45 3D, 00: 45 3D The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 00 / Σαβ-Κυρ 11: 30, 13: 45, 16: 00, 18: 15 The Muppets (υπότ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 15, 20: 30 / Σαβ-Κυρ 20: 30

ΝΑΝΑ Cinemax Cyta

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 192, Αμπελόκηποι, 210 6469398 J. Edgar Πεμ-Τετ 17: 20, 20: 00, 22: 40

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 179 Δάφνη, 2109703158 ÜΑίθουσα 1: The Artist Πεμ, Παρ, Δευ 17: 45 / Σαβ 15: 45, 17: 45 / Κυρ 11: 45, 13: 45, 15: 45, 17: 45 Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ-Δευ 19: 45 Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Δευ 22: 15 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 16: 45, 18: 45, 21: 00, 23: 15 ÜΑίθουσα 2: Το άλογο του πολέμου Πεμ-Τετ 19: 00 Ο Θεός της σφαγής Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 15, 21: 45, 23: 30 / Σαβ 15: 30, 17: 15, 21: 45, 23: 30 / Κυρ 12: 00, 13: 45, 15: 30, 17: 15, 21: 45, 23: 30 ÜΑίθουσα 3: Το άλογο του πολέμου Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ 17: 00 / Κυρ 11: 30, 14: 15, 17: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 20: 00, 22: 00, 00: 00 The Artist Τρι-Τετ 18: 00 ÜΑίθουσα 4: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30 3D, 20: 15 3D, 23: 00 3D / Σαβ-Κυρ 20: 15 3D, 23: 00 3D The Muppets (μεταγλ.) Σαβ 15: 50, 18: 00 / Κυρ 11: 30, 13: 40, 15: 50, 18: 00 ÜΑίθουσα 5: Jack and Jill Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 45, 18: 30, 20: 30, 22: 30 / Κυρ 12: 45, 14: 45, 16: 45, 18: 30, 20: 30, 22: 30 ÜΑίθουσα 6: Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30 / Σαβ 15: 30, 17: 30 / Κυρ 11: 45, 13: 45, 15: 30, 17: 30 One for the money Πεμ-Τετ 19: 30, 21: 30, 23: 40

ODEON ΟΠΕΡΑ

ΣΟΦΙΑ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ

βαρκιζα βουλιαγμένη

GAZARTE

Βουτάδων 34, Γκάζι, 2103452277 Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 18: 00, 20: 20, 22: 40

ΔΑΝΑΟΣ

Λεωφόρος Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι, 2106922655 ÜΑίθουσα 1: Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 17: 30, 20: 00, 22: 30 Kinshasa Symphony Κυρ 15: 30 ÜΑίθουσα 2: Η σιδηρά κυρία Πεμ-Τετ 17: 20, 19: 40, 22: 00 Future Shorts Κυρ 12: 00

ΕΛΛΗ

Ακαδημίας 64, Αθήνα, 210 3632789 Αδικος κόσμος ΠεμΤετ 18: 00, 20: 15, 22: 30

ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON

Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου, Κολωνάκι, Αθήνα, 2107215944 Οι απόγονοι ΠεμΤετ 17: 30, 20: 00, 22: 30

ΙΝΤΕΑΛ

Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 210 3826720 Albert Nobbs Πεμ-Τετ 17: 50, 20: 10, 22: 30 Ο τελευταίος χορευτής του Μάο ΣαβΚυρ 16: 00

ΝΙΡΒΑΝΑ Cinemax Cyta

Ακαδημίας 57, Αθήνα, 210 6786000 ÜΑίθουσα 1: Shame Πεμ-Τετ 17: 50, 20: 10, 22: 30 ÜΑίθουσα 2: Η σιδηρά κυρία Πεμ-Τετ 17: 40, 20: 00, 22: 20

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695 ÜΑίθουσα 1: [Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη] Οι κυνηγοί Πεμ 21: 30 Χάππυ Νταίη Παρ 19: 15 Ο Μεγαλέξανδρος Παρ 21: 00 Οι Παράνομοι Παρ 17: 30 Η κάθοδος των εννέα Σαβ 18: 00 Ο Θίασος Σαβ 20: 15 Ελένη Κυρ 17: 00 Τα παιδιά της χελιδόνας Κυρ 19: 00 Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει Κυρ 21: 00 Ούλοι Εμείς, Εφέντη Δευ 17: 30 Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος Δευ 21: 15 Τα ελληνόπαιδα Δευ 21: 15 Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδος Δευ 21: 15 Αδελφική βοήθεια Δευ 21: 15 Τα χρόνια της θύελλας Τρι 17: 45 Ψυχή βαθιά Τρι 21: 45 Γράμμος Τρι 19: 45 Καραβάν Σαράι Τετ 20: 00 Πέτρινα χρόνια Τετ 22: 00 Βασιλική Τετ 17: 45 ÜΑίθουσα 2: [Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη] Κλειστό Πεμ Νέος Παρθενώνας Παρ 20: 00 Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου 1: Αθήνα-Το μήλον της έριδος Παρ 22: 00 Μακρόνησος Σαβ 22: 00 Αλλος δρόμος δεν υπήρχε Σαβ 20: 00 Η Ζωή στους Βράχους Κυρ 20: 00 Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου 2: Με τα παραδοθέντα όπλα παρά ποδα Κυρ 22: 00 Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου 3: Τρούμαν εναντίον Μάρκου Δευ 20: 00 Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου 4: Κλιμάκωση ψυχρού & θερμού πολέμου Δευ 21: 30 Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος Τρι 20: 00 Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου 5: Ύστατη αδελφοκτονία Τρι 22: 00 Εμφύλιος λόγος Τετ 20: 00 Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου 6: Η αρχή του τέλους Τετ 22: 00

ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax

Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα, 2103811147 Ενας χωρισμός Πεμ-Τετ 17: 40, 20: 00, 22: 20

Ευσταθιάδου 2, Πλατεία Αγίας Τριάδος, Αργυρούπολη, 210 9927447The Artist Πεμ-Τετ 20: 30, 22: 30 Παράδεισος ΠεμΤετ 18: 30

ΒΑΡΚΙΖΑ

Θάσου 22, 210 8973926 ÜΑίθουσα 1: Jack and Jill ΠεμΤετ 18: 50, 20: 40, 22: 00 The Muppets (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17: 00 ÜΑίθουσα 2: Η σιδηρά κυρία Πεμ-Τετ 18: 40, 20: 35, 22: 30 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17: 00 3D

αχαρνών πατησίων

ΑΕΛΛΩ Cinemax 5+1 Cyta

Πατησίων 140, 2108259975 ÜΑίθουσα 1: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 50 / Σαβ 15: 40, 17: 50 / Κυρ 11: 30, 13: 40, 15: 40, 17: 50 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 20: 00, 22: 00, 00: 00 ÜΑίθουσα 2: Το κορίτσι με το τατουάζ ΠεμΔευ 23: 00 Jack and Jill Πεμ-Δευ 17: 00, 19: 00, 21: 00 Happy Feet 2 (μεταγλ.) Σαβ 15: 00 / Κυρ 13: 00, 15: 00 Κλειστό Τρι ÜΑίθουσα 3: One for the money Πεμ, Παρ, Δευ 17: 30, 19: 30, 21: 30, 23: 30 / Σαβ, Κυρ, Τρι, Τετ 19: 30, 21: 30, 23: 30 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ 15: 30, 17: 20 / Κυρ 11: 50, 13: 40, 15: 30, 17: 20 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 17: 20 ÜΑίθουσα 4: Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ-Δευ 23: 20 Το άλογο του πολέμου Πεμ, Παρ, Δευ 17: 40, 20: 30 / Σαβ 14: 50, 17: 40, 20: 30 / Κυρ 12: 00, 14: 50, 17: 40, 20: 30 / Τρι-Τετ 17: 40 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 20: 30, 22: 40

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Λεωφ. Αλεξάνδρας & Πατησίων 77-79, 210 8219298 Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 17: 45, 20: 15, 22: 45

CAPITOL ΖΕΦΥΡΟΣ

Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου, 210 3462677 Ο κύκλος του έρωτα Πεμ-Τετ 18: 00, 20: 00, 22: 00

ΟΣΚΑΡ

Αχαρνών 330, Κάτω Πατήσια, 210 2234130 The Artist Πεμ-Τετ 18: 10, 20: 10 J. Edgar Πεμ-Τετ 22: 15

ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, 210 8222702 The Artist ΠεμΣαβ 17: 00 / Δευ-Τετ 18: 00 Το παιδί με το ποδήλατο Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Τρι, Τετ 22: 30 / Δευ 21: 00, 22: 30

ζωγράφου παγκράτι

VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI

Υμητού 110 & Χρεμωνίδου, Εμπορικό κέντρο Millennium, Παγκράτι, 2107566240 ÜΑίθουσα 1: Jack and Jill Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30, 19: 30, 21: 45, 23: 45 / Σαβ-Κυρ 11: 20, 13: 20, 15: 20, 17: 30, 19: 30, 21: 45, 23: 45 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός της σφαγής Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 17: 50, 19: 40, 21: 30 / Σαβ, Κυρ, Τετ 19: 40, 21: 30 Happy Feet 2 (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11: 10, 13: 05, 15: 00 Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Σαβ, Κυρ, Τετ 17: 00 ÜΑίθουσα 3: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 21: 20 Το Χρονικό Πεμ-Τετ 19: 10, 00: 30 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 17: 00 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11: 40, 13: 30, 15: 30, 17: 20 Ο Θεός της σφαγής Τετ 17: 20 ÜΑίθουσα 4: Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Τετ 20: 30 3D, 22: 30 3D, 00: 30 3D The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 18: 20 / ΣαβΚυρ 11: 50, 14: 00, 16: 10, 18: 20 / Τετ 16: 10, 18: 20 Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 18: 30 3D, 21: 10 3D, 00: 00 3D / Σαβ-Κυρ 13: 00 3D, 15: 40 3D, 18: 30 3D, 21: 10 3D, 00: 00 3D Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11: 10 3D ÜΑίθουσα 5: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 18: 00 / Σαβ-Κυρ 11: 30, 13: 40, 15: 50, 18: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τρι 20: 10, 22: 15, 00: 20 / Τετ 18: 00, 20: 10, 22: 15, 00: 20

ΠΑΛΑΣ

Υμηττού 109, Παγκράτι, 210 7511868 Ενας χωρισμός Πεμ-Τετ 18: 30 Το παιδί με το ποδήλατο Πεμ-Τετ 20: 50 Παράδεισος Πεμ-Τετ 22: 40

ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ

Ριζάρη 24, Παγκράτι, 2107291800 Αδικος κόσμος Πεμ-Τετ 18: 10, 20: 20, 22: 30

γλυφάδα

ΑΘΗΝΑΙΟΝ Cinepolis

Ζησιμοπούλου 7 & Ιωάννου Μεταξά, Γλυφάδα, 2108983238 ÜΑίθουσα 1: Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 18: 40, 20: 40, 22: 50 The Muppets (μεταγλ.) ΣαβΚυρ 16: 30 [ψηφιακό] ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 18: 00, 20: 00, 22: 00 ÜΑίθουσα 3: Jack and Jill Πεμ-Τετ 18: 30, 20: 30, 22: 30 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16: 20 ÜΑίθουσα 4: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Δευ 22: 40 Το άλογο του πολέμου Πεμ-Δευ 20: 00 The Muppets (υπότ.) Πεμ-Τετ 17: 50 [ψηφιακό] The Muppets (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15: 40 [ψηφιακό] Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 20: 00, 22: 40

ΓΛΥΦΑΔΑ ODEON

Ζέππου 14 & Ξενοφώντος 31, Γλυφάδα, 2109650318 ÜΑίθουσα 1: Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 20: 20, 23: 00 / Σαβ-Κυρ 17: 30, 20: 20, 23: 00 ÜΑίθουσα 2: One for the money Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19: 30, 22: 00 / ΣαβΚυρ 17: 00, 19: 30, 22: 00

ηράκλειο νέα ιωνία

ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία, 210 2712640 Πώς να κλέψετε ενα εκατομμύριο δολάρια Πεμ-Τετ 18: 00 Τρίο Πεμ-Τετ 20: 00, 22: 00

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital

Λεωφόρος Ηρακλείου 386, Νέο Ηράκλειο, 210 2826873 ÜΑίθουσα 1: The Artist ΠεμΤετ 18: 40, 20: 30, 22: 40 The Muppets (μεταγλ.) Παρ-Κυρ 16: 40 ÜΑίθουσα 2: Το άλογο του πολέμου Πεμ-Τετ 18: 30 Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 20: 45, 22: 30

ιλιον αγ.ανάργυροι πετρούπολη STER CINEMAS

Λεωφ.Δημοκρατίας 67α, εμπορικό κέντρο ESCAPE, Ιλιον, 801 801 7837 ÜΑίθουσα 1: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 00 / Σαβ-Κυρ 12: 00, 14: 00, 16: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 18: 00, 20: 00, 22: 00, 00: 00 ÜΑίθουσα 2: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ-Τετ 17: 30 3D, 20: 00 3D, 22: 30 3D Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12: 10, 14: 00, 15: 45 ÜΑίθουσα 3: Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Πεμ-Δευ 23: 50 Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 19: 10, 21: 30 Το Χρονικό Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 20 / Σαβ-Κυρ 13: 20, 15: 20, 17: 20 Το κορίτσι με το τατουάζ Τρι-Τετ 23: 30 ÜΑίθουσα 4: Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 00 / Σαβ-Κυρ 13: 00, 15: 00, 17: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 19: 00, 21: 10, 23: 00 ÜΑίθουσα 5: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ, Κυρ, Δευ 21: 10 / Παρ-Σαβ 21: 10, 00: 10 The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ 17: 10, 19: 10 / Σαβ-Κυρ 13: 10, 15: 10, 17: 10, 19: 10 / Τρι-Τετ 17: 20 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 19: 20, 21: 30

ÜΑίθουσα 6: Το άλογο του πολέμου Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 15 / Σαβ-Κυρ 12: 00, 14: 40, 17: 15 One for the money Πεμ-Τετ 19: 40, 21: 40, 23: 40 ÜΑίθουσα 7: Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 50 / Σαβ-Κυρ 14: 20, 16: 50 Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Τετ 23: 20 Jack and Jill Πεμ, Παρ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 19: 20, 21: 20 / Σαβ 12: 20, 19: 20, 21: 20

καλλιθέα ΕΤΟΥΑΛ

Ελευθερίου Βενιζέλου 152, Πλ. Δαβάκη, Καλλιθέα, 210-9592611 Το κορίτσι με το τατουάζ ΠεμΤετ 19: 30, 22: 15 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 17: 00

κορυδαλλος κερατσίνι ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Αγίου Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός, 2104960955 Το άλογο του πολέμου Πεμ-Δευ 18: 40, 21: 10 / Τετ 18: 40 Kung Fu Panda 2 (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 15: 30 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ.) Σαβ 11: 00, 12: 15 / Κυρ 11: 00 Οι περιπέτειες του ΤενΤέν: Το μυστικό του μονόκερου Σαβ-Κυρ 17: 00 Η ιστορία του Ντεσπερό (μεταγλ.) Σαβ 14: 00 Μεγαλοφυής (μεταγλ.) Κυρ 12: 15 Εγώ, ο απαισιότατος (μεταγλ.) Κυρ 14: 00 Bright Star Τρι 22: 00 Μία ημέρα Τρι 20: 30 Το καταφύγιο Τετ 21: 00

κουκάκι νέος κόσμος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter

Λεωφόρος Συγγρού 106, 210 9215305 The Artist Πεμ-Τετ 17: 15 Αδικος κόσμος Πεμ-Τετ 19: 00, 21: 00, 23: 00

ΟDEON STARCITY

Λεωφ. Συγγρού 111 & Λεοντίου, Νέος Κόσμος, 8011160000 ÜΑίθουσα 1: Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30, 20: 00, 22: 30 / Κυρ 14: 50, 17: 30, 20: 00, 22: 30 ÜΑίθουσα 2: Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν Πεμ-Δευ 18: 10, 20: 30, 22: 50 Αγρια φύση Κυρ 11: 00 [Cinema Park] Ο πράσινος πλανήτης Κυρ 13: 00 [Cinema Park] Πέρα από τα όρια Κυρ 15: 00 [Cinema Park] Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 18: 10, 20: 30, 22: 50 ÜΑίθουσα 3: Η σιδηρά κυρία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 40, 21: 00 / Σαβ-Κυρ 16: 30, 18: 40, 21: 00 Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Τετ 23: 20 Αγρια φύση Κυρ 11: 00 [Cinema Park] Ο πράσινος πλανήτης Κυρ 13: 00 [Cinema Park] Πέρα από τα όρια Κυρ 15: 00 [Cinema Park] ÜΑίθουσα 4: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 18: 50, 22: 20 Αγρια φύση Κυρ 11: 00 [Cinema Park] Ο πράσινος πλανήτης Κυρ 13: 00 [Cinema Park] Πέρα από τα όρια Κυρ 15: 00 [Cinema Park] ÜΑίθουσα 5: Jack and Jill ΠεμΤετ 17: 10, 19: 10, 21: 10, 23: 10 Αγρια φύση Κυρ 11: 00 [Cinema Park] Ο πράσινος πλανήτης Κυρ 13: 00 [Cinema Park] Πέρα από τα όρια Κυρ 15: 00 [Cinema Park] ÜΑίθουσα 6: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 00 3D, 20: 45 3D, 23: 30 3D / Κυρ 12: 30 3D, 15: 15 3D, 18: 00 3D, 20: 45 3D, 23: 30 3D ÜΑίθουσα 7: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 00 / Κυρ 12: 20, 14: 40, 17: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 19: 30, 21: 40, 23: 50 ÜΑίθουσα 8: Το Χρονικό Πεμ-Δευ 20: 40, 22: 40 / Τρι-Τετ 22: 40 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ 16: 20, 18: 30 / Κυρ 12: 10, 14: 10, 16: 20, 18: 30 Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν Τρι-Τετ 18: 20, 20: 30 ÜΑίθουσα 9: Στενά περιθώρια Πεμ-Τετ 17: 20, 19: 40, 22: 10 ÜΑίθουσα 10: One for the money Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19: 00, 21: 20, 23: 40 / Σαβ 16: 40, 19: 00, 21: 20, 23: 40 / Κυρ 12: 00, 14: 20, 16: 40, 19: 00, 21: 20, 23: 40

μαρκόπουλο πόρτο ράφτη

ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Γιαννάκη 2, Μαρκόπουλο, 2299023924 Το άλογο του πολέμου Πεμ-Τετ 19: 00, 21: 30

μαρούσι - κηφισιά VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, 210 6104100ÜΑίθουσα 1: Αδικος κόσμος Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30 / Σαβ-Κυρ 13: 00, 15: 15, 17: 30 Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 20: 15 Το Χρονικό Πεμ-Τετ 22: 15, 00: 15 ÜΑίθουσα 2: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15: 30, 17: 45 / Σαβ-Κυρ 11: 00, 13: 15, 15: 30, 17: 45 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 20: 00, 22: 15, 00: 30 ÜΑίθουσα 3: Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ, Παρ, Δευ 17: 00, 19: 45, 22: 30 / Σαβ-Κυρ 19: 45, 22: 30 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11: 45, 13: 45, 15: 45, 17: 45 Η σιδηρά κυρία Τρι-Τετ 19: 45 J. Edgar Τρι-Τετ 17: 00, 22: 00 ÜΑίθουσα 4: Underworld: Η αναγέννηση Πεμ, Παρ, Δευ 17: 00, 21: 15, 23: 15 3D / Σαβ-Κυρ 11: 00, 13: 00, 15: 00, 17: 00, 21: 15, 23: 15 3D / Τρι-Τετ 18: 30, 20: 30 The Muppets (υπότ.) Πεμ-Δευ 19: 00 / Τρι-Τετ 16: 15 Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Τρι-Τετ 22: 30 ÜΑίθουσα 5:


35

Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ, Δευ, Τρι 15: 30, 18: 45, 21: 45 / Παρ, Τετ 15: 30, 18: 45, 21: 45, 00: 45 / Σαβ 18: 45, 21: 45, 00: 45 / Κυρ 18: 45, 21: 45 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12: 45, 14: 45, 16: 45 ÜΑίθουσα 6: Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Πεμ-Τετ 16: 00, 18: 15 Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι Πεμ-Τετ 20: 30, 23: 00 ÜΑίθουσα 7: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 00 3D, 21: 00 3D, 00: 00 3D / Σαβ-Κυρ 15: 00 3D, 18: 00 3D, 21: 00 3D, 00: 00 3D The Muppets (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12: 00 ÜΑίθουσα 8: Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15: 30, 17: 30, 19: 30, 21: 30, 23: 30 / Σαβ-Κυρ 19: 30, 21: 30, 23: 30 Happy Feet 2 (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12: 30, 14: 45, 17: 15 ÜΑίθουσα 9: Jack and Jill Πεμ, Δευ, Τρι 16: 15, 18: 30, 20: 45, 22: 45 / Παρ, Τετ 16: 15, 18: 30, 20: 45, 22: 45, 00: 45 / Σαβ 12: 15, 14: 15, 16: 15, 18: 30, 20: 45, 22: 45, 00: 45 / Κυρ 12: 15, 14: 15, 16: 15, 18: 30, 20: 45, 22: 45 ÜΑίθουσα 10: Οι απόγονοι Πεμ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 30, 19: 15, 22: 00 / Παρ 16: 30, 19: 15, 22: 00, 00: 45 / Σαβ 11: 00, 13: 45, 16: 30, 19: 15, 22: 00, 00: 45 / Κυρ 11: 00, 13: 45, 16: 30, 19: 15, 22: 00 ÜΑίθουσα 11: One for the money Πεμ, Παρ, Δευ 17: 00, 19: 15, 21: 30, 23: 45 / ΣαβΚυρ 12: 15, 14: 30, 17: 00, 21: 30, 23: 45 / Τρι-Τετ 16: 45, 19: 00, 21: 30, 23: 45 ÜΑίθουσα 12: Η σιδηρά κυρία Πεμ, Παρ, Δευ 20: 00 / Σαβ-Κυρ 14: 30, 20: 00 J. Edgar Πεμ, Παρ, Δευ 17: 15, 22: 30 / Σαβ-Κυρ 11: 45, 17: 15, 22: 30 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 16: 00, 18: 15, 20: 45, 23: 15 ÜΑίθουσα 13: Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19: 15, 22: 00 / Σαβ-Κυρ 16: 30, 19: 15, 22: 00 ÜΑίθουσα 14: Η σιδηρά κυρία Πεμ-Δευ 20: 00 J. Edgar Πεμ, Παρ, Δευ 22: 30 / Σαβ-Κυρ 17: 15, 22: 30 Ερωτας από την αρχή ΤριΤετ 20: 45, 23: 15

ΔΙΑΝΑ

Περικλέους 14,Μαρούσι, 210 8028587 Albert Nobbs ΠεμΤετ 18: 00, 20: 10, 22: 20

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Cyta

Λ. Κηφισίας 245, Κηφισιά, 2106233567 ÜΑίθουσα 1: Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι Πεμ-Τετ 18: 00, 20: 30, 23: 00 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 18: 15, 20: 00 Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι Πεμ, Παρ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ 21: 45 / Σαβ 21: 45, 00: 15 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16: 15

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax Class Cyta Δροσίνη 6, Κηφισιά, 2106231601 Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30, 20: 00, 22: 30 / Κυρ 15: 20, 17: 30, 20: 00, 22: 30

ODEON KΟSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ

Λ. Κηφισίας .73 & Πουρνάρα 8011160000 ÜΑίθουσα 1: Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ-Δευ 20: 20 Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν Πεμ, Παρ, Δευ 17: 50 / Σαβ-Κυρ 15: 30, 17: 50 Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Δευ 23: 00 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 18: 15, 20: 40, 23: 00 ÜΑίθουσα 2: Η σιδηρά κυρία Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 45, 21: 00 / Σαβ-Κυρ 16: 30, 18: 45, 21: 00 Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 23: 15 ÜΑίθουσα 3: Λάρισα: Εμπιστευτικό Πεμ-Τετ 20: 40 Το Χρονικό Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Τρι, Τετ 18: 30, 22: 40 / Δευ 22: 40 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12: 00, 14: 10, 16: 20 ÜΑίθουσα 4: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 22: 40 Το άλογο του πολέμου Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19: 40 / Σαβ-Κυρ 13: 10, 16: 10, 19: 40 ÜΑίθουσα 5: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30 / Σαβ-Κυρ 12: 50, 15: 10, 17: 30 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 19: 50, 22: 00, 00: 10 ÜΑίθουσα 6: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 00 3D, 20: 45 3D, 23: 30 3D / Σαβ-Κυρ 12: 30 3D, 15: 15 3D, 18: 00 3D, 20: 45 3D, 23: 30 3D ÜΑίθουσα 7: Jack and Jill Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 10, 19: 10, 21: 10, 23: 10 / Σαβ-Κυρ 12: 40, 15: 00, 17: 10, 19: 10, 21: 10, 23: 10 ÜΑίθουσα 8: Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 20, 20: 50, 23: 20 / Σαβ-Κυρ 13: 30, 15: 50, 18: 20, 20: 50, 23: 20 ÜΑίθουσα 9: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 10 / Σαβ-Κυρ 13: 20, 15: 40, 18: 10 One for the money Πεμ-Τετ 20: 30, 22: 50 ÜΑίθουσα 10: One for the money Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 19: 00, 21: 20, 23: 40 / Σαβ-Κυρ 12: 00, 14: 20, 16: 40, 19: 00, 21: 20, 23: 40 ÜΑίθουσα 11: Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 20: 00, 22: 30 The Muppets (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ

12: 20, 14: 40, 17: 00 Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν Τρι-Τετ 17: 50 ÜΑίθουσα 12: Στενά περιθώρια Πεμ-Τετ 17: 40, 19: 50, 22: 10

νέα σμύρνη παλαιό φάληρο ATTΑΛΟΣ

Κοτιαιου & Ελ. Βενιζέλου Νέα Σμύρνη, 2109331280 Albert Nobbs Πεμ-Τετ 18: 20, 20: 30, 22: 30

CINERAMA

Αγίας Κυριακής 30, Παλαιό Φάληρο, 2109403593 Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 22: 10 Ο τελευταίος χορευτής του Μάο Πεμ-Τετ 17: 50, 20: 00 Happy Feet 2 (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 16: 15

VILLAGE 9 CINEMAS @ FALIRO

Παλαιά Λεωφόρος Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτινη 3 Δέλτα Παλαιού Φαλήρου, 2107566240 ÜΑίθουσα 1: Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 17: 00, 19: 40, 22: 20 / Σαβ-Κυρ 19: 40, 22: 20 The Muppets (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 11: 00, 13: 10, 15: 20, 17: 30 Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Τετ 19: 00 3D, 21: 45 3D, 00: 30 3D ÜΑίθουσα 2: One for the money Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 40, 19: 50, 22: 00, 00: 10 / Σαβ-Κυρ 15: 30, 17: 40, 19: 50, 22: 00, 00: 10 ÜΑίθουσα 3: Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Δευ 21: 00 / Τρι-Τετ 19: 00 Το Χρονικό Πεμ-Δευ 17: 00, 19: 00 / ΤριΤετ 17: 00 Jack and Jill ΠεμΤετ 23: 00 Η σιδηρά κυρία Τρι-Τετ 21: 00 ÜΑίθουσα 4: Η σιδηρά κυρία Πεμ-Δευ 20: 40 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Δευ 22: 40, 00: 40 / Τρι 18: 40, 20: 40, 22: 40, 00: 40 Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Σαβ-Κυρ 12: 40, 14: 40, 16: 40, 18: 40 Οι απόγονοι Τετ 17: 00, 17: 40, 22: 20 ÜΑίθουσα 5: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 22: 30 Jack and Jill Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 30, 20: 30 / Σαβ-Κυρ 12: 30, 14: 30, 16: 30, 18: 30, 20: 30 ÜΑίθουσα 6: Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Δευ 22: 30, 00: 20 The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ 18: 20 / Σαβ-Κυρ 11: 50, 14: 00, 16: 10, 18: 20 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Δευ 20: 30 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 19: 20, 21: 40, 00: 00 ÜΑίθουσα 7: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι 19: 00 3D, 21: 45 3D, 00: 30 3D / Σαβ-Κυρ 13: 30 3D, 16: 15 3D, 19: 00 3D, 21: 45 3D, 00: 30 3D Η γυναίκα με τα μαύρα Τετ 18: 00, 20: 00, 22: 10, 00: 20 ÜΑίθουσα 8: Οι απόγονοι Πεμ-Τετ 18: 20, 21: 00, 23: 40 ÜΑίθουσα 9: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Δευ 22: 30 Στενά περιθώρια Πεμ-Δευ 18: 30, 20: 30 Ερωτας από την αρχή Τρι-Τετ 20: 30, 22: 50

ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 18, Ν. Σμύρνη, 210 9333820ÜΑίθουσα 1: Jack and Jill Πεμ-Τετ 19: 00, 21: 00, 23: 00 ÜΑίθουσα 2: Ο Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 19: 00, 20: 45, 22: 30

ρέντη

VILLAGE SHOPPING AND MORE

45, 15: 00, 17: 30, 19: 45, 22: 00, 00: 15 ÜΑίθουσα 7: Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 00 3D, 18: 45 3D, 21: 30 3D, 00: 15 3D / ΣαβΚυρ 13: 15 3D, 16: 00 3D, 18: 45 3D, 21: 30 3D, 00: 15 3D ÜΑίθουσα 8: The Muppets (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 30 / Σαβ-Κυρ 12: 00, 14: 15, 16: 30 The Muppets (υπότ.) Πεμ-Τετ 19: 00 Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ-Τετ 21: 15, 23: 30 ÜΑίθουσα 9: Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ, Δευ, Τρι 16: 00, 18: 15, 20: 30, 22: 45 / Παρ, Τετ 16: 00, 18: 15, 20: 30, 22: 45, 01: 00 / Σαβ 11: 30, 13: 45, 16: 00, 18: 15, 20: 30, 22: 45, 01: 00 / Κυρ 11: 30, 13: 45, 16: 00, 18: 15, 20: 30, 22: 45 ÜΑίθουσα 10: Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 16: 45 / Σαβ-Κυρ 12: 45, 14: 45, 16: 45 Jack and Jill Πεμ-Τετ 18: 45, 21: 00, 23: 15 ÜΑίθουσα 11: Happy Feet 2 (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 45 / Σαβ-Κυρ 12: 45, 15: 00, 17: 45 Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ-Τετ 20: 00, 23: 00 ÜΑίθουσα 12: Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 30 / Σαβ-Κυρ 11: 30, 13: 30, 15: 30, 17: 30 Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι 19: 30, 22: 15 / Παρ, Σαβ, Τετ 19: 30, 22: 15, 01: 00 ÜΑίθουσα 13: Underworld: Η αναγέννηση Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι 19: 15, 21: 15, 23: 15 / Παρ, Σαβ, Τετ 19: 15, 21: 15, 23: 15, 01: 15 Το Χρονικό Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 15 / Σαβ-Κυρ 11: 15, 13: 15, 15: 15, 17: 15 ÜΑίθουσα 14: One for the money Πεμ, Δευ, Τρι 18: 30, 20: 45, 23: 00 / Παρ, Τετ 18: 30, 20: 45, 23: 00, 01: 15 / Σαβ 11: 45, 14: 00, 16: 15, 18: 30, 20: 45, 23: 00, 01: 15 / Κυρ 11: 45, 14: 00, 16: 15, 18: 30, 20: 45, 23: 00 ÜΑίθουσα 15: Το Χρονικό Πεμ, Δευ, Τρι 18: 45, 20: 45, 22: 45 / Παρ, Τετ 18: 45, 20: 45, 22: 45, 00: 45 / Σαβ 12: 15, 14: 30, 16: 45, 18: 45, 20: 45, 22: 45, 00: 45 / Κυρ 12: 15, 14: 30, 16: 45, 18: 45, 20: 45, 22: 45 ÜΑίθουσα 16: Γάτος σπιρουνάτος (μεταγλ.) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 15 / Σαβ-Κυρ 12: 15, 14: 15, 16: 15, 18: 15 Underworld: Η αναγέννηση Πεμ-Τετ 20: 15, 22: 15, 00: 30 ÜΑίθουσα 17: Οι απόγονοι Πεμ, Παρ, Δευ 17: 15, 20: 00, 22: 30 / Σαβ 12: 15, 14: 45, 17: 15, 20: 00, 22: 30, 01: 15 / Κυρ 12: 15, 14: 45, 17: 15, 20: 00, 22: 30 / Τρι 22: 30 / Τετ 22: 30, 01: 15 Στενά περιθώρια Τρι-Τετ 17: 15, 20: 00 ÜΑίθουσα 18: Νήσος 2: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 17: 00 / Σαβ-Κυρ 12: 00, 14: 30, 17: 00 One for the money Πεμ-Τετ 19: 30, 21: 45, 00: 00 ÜΑίθουσα 19: Στενά περιθώρια Πεμ, Παρ, Δευ 17: 00, 19: 15, 21: 30, 23: 45 / Σαβ-Κυρ 12: 30, 14: 45, 17: 00, 19: 15, 21: 30, 23: 45 Ερωτας από την αρχή ΤριΤετ 17: 00, 19: 15, 21: 30, 23: 45 ÜΑίθουσα 20: Το κορίτσι με το τατουάζ Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 18: 30, 21: 30, 00: 30 / Σαβ-Κυρ 12: 30, 15: 30, 18: 30, 21: 30, 00: 30

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΟ

Μπαλτατζή & Χρυσοστόμου Σμύρνης, 2109028042 Το κορίτσι με το τατουάζ ΠεμΤετ 19: 00, 22: 00

Θηβών 228 & Παρνασσού, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 2104278600 ÜΑίθουσα 1: Η γυναίκα με τα μαύρα Πεμ, Δευ, Τρι 16: 00, 18: 15, 20: 30, 22: 45 / Παρ, Τετ 16: 00, 18: 15, 20: 30, 22: 45, 01: 00 / Σαβ 11: 30, 13: 45, 16: 00, 18: 15, ΑΒΑΝΑ 20: 30, 22: 45, 01: 00 / Κυρ Κηφισίας 234 και Λυκούργου 11: 30, 13: 45, 16: 00, 18: 15, 3, 210 6756546 The Artist 20: 30, 22: 45 ÜΑίθουσα 2: Πεμ-Τετ 16: 45, 23: 00 Albert Jack and Jill Πεμ, Παρ, Δευ, Nobbs Πεμ-Τετ 18: 30, 21: 00 Τρι, Τετ 15: 00, 17: 30, 19: 45, ΑΙΓΛΗ 22: 00, 00: 15 / Σαβ-Κυρ 12: Λ. Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, 45, 15: 00, 17: 30, 19: 45, 22: 210 6841010 ÜΑίθουσα 1: 00, 00: 15 ÜΑίθουσα 3: Το Αδικος κόσμος Πεμ-Τετ 17: άλογο του πολέμου Πεμ, 00, 19: 00, 21: 00 Η γυναίκα Παρ, Σαβ, Κυρ, Δευ, Τετ 20: με τα μαύρα Πεμ-Τετ 23: 00 00, 23: 00 Αδικος κόσμος The Muppets (μεταγλ.) ΠαρΠεμ, Παρ, Δευ, Τετ 15: 30, Κυρ 17: 00 ÜΑίθουσα 2: Ο 17: 45 / Σαβ-Κυρ 11: 00, 13: Θεός της σφαγής Πεμ-Τετ 15, 15: 30, 17: 45 / Τρι 15: 30, 19: 00, 22: 40 Η γυναίκα με 17: 45, 20: 00, 22: 15, 00: 30 τα μαύρα Πεμ-Τετ 20: 40 ÜΑίθουσα 4: Underworld: Η ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ (πρωην αναγέννηση Πεμ-Τετ 00: 15 ΑΛΟΜΑ) 3D The Muppets (μεταγλ.) Μεσογείων 232 & ΒΕντούρη, Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15: 15, Χολαργός, 2106525122 The 17: 30 / Σαβ-Κυρ 13: 00, 15: Artist Πεμ-Τετ 18: 00 Albert 15, 17: 30 Η γυναίκα με τα Nobbs Πεμ-Τετ 19: 45, 22: μαύρα Πεμ-Τετ 19: 45, 22: 15 Γάτος σπιρουνάτος (με00 ÜΑίθουσα 5: Sherlock ταγλ.) Κυρ 16: 15 Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ 15: 15, 18: 00, 20: 45, 23: 30 / Σαβ-Κυρ 12: 30, 15: 15, 18: 00, 20: 45, 23: 30 ÜΑίθουσα 6: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεJack and Jill Πεμ, ων «Μουσική και ΚινηματογράΠαρ, Δευ, Τρι, Τετ φος» του ΤΡΙΑΝΟΝ, στις 13 & 20/2 θα 15: 00, παρουσιαστεί μια ιδιαίτερα ατμοσφαι17: 30, 19: 45, ρική συναυλία ενός μικρού συνόλου 22: 00, κλασικής μουσικής υπό τον 00: 15 / ΣαβΒασίλη Ρακόπουλο με τίτλο Κυρ 12:

χαλάνδρι χολαργός μελίσσια

τριανον

«Μουσική των αστεριών». Κοδριγκτώνος 21, Πλ. Βικτωρίας, 210 8215469.

web life

θεατρα ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210 5242211. Έως 23/02, «Σκουληκότρυπα» της Γλύκας Στόιου. Σκηνοθεσία: Λ. Σταμπούλογλου. Από 21/10 «Piaf» του Δημήτρη Μαλισσόβα. Σκηνοθεσία: Δ. Μαλισσόβας. Από 24/11 «Μαντάμ Φλο» του Stephen Termperley. Μετάφρ.: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος. «Σεβάς Χανούμ» μονόλογος του Γιώργου Χρονά. Σκηνοθεσία: Κ. Ρήγος.

ΑΘΗΝΑ Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Πεδίον Άρεως, 210 8237330. «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» του Γ. Θεοδοσιάδη. Σκηνοθεσία: Χρ. Χατζηπαναγιώτης. Από 21/10 «Το Mήλο» του Γιώργου Βάλαρη.

Θεατρική Σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» - ΑΘΗΝΑΪΣ Καστοριάς 34-36 & Ιερά Οδός, Βοτανικός, 210 3477878 «Σιγά τα αίματα!...Oresteia the next generation», Σκηνοθεσία: Αγγ. Καραγιαννοπούλου. Μουσική: Στ. Κραουνάκης. «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού. Σκηνοθεσία: Ηλ. Λογοθέτης. «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν. Σκηνοθεσία: Ατ. Σαπίρο.

ΑΘΗΝΩΝ Βουκουρεστίου 10, Αθήνα, 210 3312343. «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ. Σκηνοθεσία: Γ. Κιμούλης, Κ. Μαρκουλάκης. «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σκηνοθεσία: Κ. Γάκης.

ΑΚΑΔΗΜΟΣ Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Κέντρο, 210 3625119. «Ζωή ποδήλατο» του Ντέιβ Φρίντμαν. Σκηνοθεσία: Β. Τσιβιλίκας.

Νέα εργαλεία για τον Firefox Δες πώς μπορείς να κάνεις τη νέα έκδοση του Mozilla ακόμα καλύτερη.

ΑΚΡΟΠΟΛ Ιπποκράτους 9-11, Κέντρο 210 3643700. «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Σκηνοθεσία: Στ. Λιβαθινός. «Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους» των αδελφών Γκριμ. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου. «Αμάν Αμήν» μουσική παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου για το ρεμπέτικο.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ Κυψέλης 54, Κυψέλη, 210 8827000. Από 14/10 «Η κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο. Σκηνοθεσία: Σπ. Παπαδόπουλος.

ΑΛΕΚΤΟΝ Σφακτηρίας 23, Μεταξουργείο 210 3420419. «Ο Φιάκας» του Δ. Κ. Μισιτζή. Σκηνοθεσία: Γ. Μόρτζος. «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ. Μεταφρ.: Λ. Καλλέργης. Σκηνοθεσία: Β. Πλατάκης. «Μετά την πτώση» του Δημήτρη Ξηρού. Σκηνοθεσία: Δ. Ξηρός.

Σώσε μνήμη Σε όλες τις εκδόσεις του Firefox το ίδιο παράπονο: χρησιμοποιεί πολύ μνήμη όταν σερφάρει. Αυτό, δηλαδή, για το οποίο τον χρησιμοποιείς. Το χειρότερο είναι πως όσο περισσότερο μένει ανοιχτός και χρησιμοποιείται, όσα περισσότερα tabs ανοίγεις και όσα περισσότερα add-ons του εγκαθιστάς, τόσο περισσότερα από τα resources του υπολογιστή χρησιμοποιεί. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ γνωστό σε όσους τον χρησιμοποιούν: κάποια στιγμή, μετά από πολύ search κι ενώ έχεις αρχίσει να μοιάζεις με τον Indiana Jones στο

Αμερικής 4, Αθήνα, 210 32310021. «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου. Σκηνοθεσία: Αλ. Ρήγας.

ΑΛΚΥΟΝΙΣ Ιουλιανού 42-46, Πεδίον του Άρεως 210 8815402. «Το ημερολόγιο ενός τρελού» μονόλογος του Νικολάι Γκόγκολ. Μεταφρ.: Ντ. Θεμελή. Σκηνοθεσία: Γ. Μεσσάλας.

ΑΛΜΑ

ALTERA PARS Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, 210 3410011. «Birdy» του Ουίλιαμ Γουόρτον. Σκηνοθεσία: Π. Νάκος. Από 23/1 «Η αιώνια ειρήνη» του Χουάν Μαγιόρκα. Σκηνοθεσία: Δ. Ζωγραφάκη. Ερμ.: Ομάδα Circle Team. «Bedtime stories 2.0» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Σκηνοθεσία: Γ. Ηλιόπουλος. «Αν κοιμηθείς... θα δεις κι εσύ» του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Σκηνοθεσία: Γ. Σουξές. Ερμ.: Ομάδα emotions LAB theater.

ΑΜΙΡΑΛ Αμερικής 10, Κολωνάκι 210 3639385. «O Ιβάν και τα σκυλιά» της Χάτι Νέιλορ. Σκηνοθεσία: Γ. Οικονόμου.

http://bit.ly/memory276

Synch

ΑΛΙΚΗ

Αγ. Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15, Αθήνα, 210 5220100. «Ο χορός του θανάτου» του Αυγούστου Στρίνμπεργκ. Μετάφραση: Ε. Χρυσάφη. Σκηνοθεσία: Ι. Μιχαλακοπούλου. «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ. Σκηνοθεσία: Π. Φιλιππίδης. «Τερατώδη προβλήματα» του Μάρτιν Ντάουνινγκ. Σκηνοθεσία: Τ. Ιορδανίδης.

ψηφιακό του, o Firefox κρασάρει. Ευτυχώς, στη νέα βερσιόν οι άνθρωποι του Μozilla όχι μόνο αναγνώρισαν το πρόβλημα, αλλά αποφάσισαν να κάνουν και κάτι γι’ αυτό. Πέρα από τις καλές προθέσεις της ομάδας, όμως, θα χρειαστείς και το παρακάτω add-on, ένα εργαλείο που σε ειδοποιεί πότε η κατανάλωση μνήμης από τον browser φτάνει σε επικίνδυνα ύψη, ώστε να προλάβεις τα χειρότερα.

Έλεγξε τα add-ons Αν δεν είσαι fan του γνωστού τρόπου να βλέπεις τα add-ons, δηλαδή σαν να βλέπεις μια οποιαδήποτε web page, μπορείς πάντα να γυρίσεις πίσω στο classic view. Η πύλη σου προς τη ρετρό αισθητική είναι το Classicish Add-on Manager. Πέρα από το αισθητικό του πράγματος, όμως, το να γυρίσεις στον κλασικό τρόπο έχει και κάποια πρακτικά ζητήματα. Πρώτο και καλύτερο πως μπορείς να έχεις πρόσβαση απ’ οπουδήποτε στο web, χωρίς να χρειάζεται ν’ ανοίξεις ένα νέο tab στον browser σου. Το καλό, επίσης, είναι πως μπορείς να βλέπεις ποια add-ons είναι συμβατά με τα υπόλοιπα αλλά και πως έχεις τη δυνατότητα να απενεργοποιείς όποιο θες με ένα και μόνο click. http://bit.ly/classic276

Θεωρητικά, με τον Firefox όλα σου τα bookmarks, οι κωδικοί αλλά και τα preferences συγχρονίζονται σε κάθε συσκευή σου. Η λέξη-κλειδί στην προηγούμενη πρόταση είναι το «θεωρητικά». Πολλοί χρήστες έχουν πρόβλημα με αυτό, όμως η νέα έκδοση φαίνεται να πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αν κατεβάσεις το Firefox android app και κάνεις bookmark σ’ ένα site, τότε αυτό θα εμφανιστεί και στη desktop εκδοχή του browser. Αντίστοιχη είναι και η λειτουργία με τα passwords. http://bit.ly/firefoxmobile276


36

θεατρο

Ο Αμερικάνικος Βούβαλος μικραίνει, αν περιορίσουμε την ερμηνεία του στο κοινωνικό στάτους των ηρώων.

απο τη μαtινα kaλτακη

ΑΝΕΣΙΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ»

Γιώργος Γάλλος

Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 210 7488881. «Αλήτες θεατρίνοι» του Σάιμον Γκρέι. Σκηνοθεσία:Θ. Αθερίδης. «Μαργαρίτα, μαργαρίτα» του Ορ. Μεσοχωρίτη.

ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗ Μοσχονησίων 36, Πλ. Αμερικής 210 8661168. «Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ. Σκηνοθεσία: Μ. Ξενουδάκη.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

θεατρο πορεια

Αμερικάνικος Βούβαλος

Η σύγχρονη τραγωδία του Ντέιβιντ Μάμετ με θέμα την κατάρρευση του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος και τις οικογενειακές σχέσεις μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο

Ντέιβιντ Μάμετ, ο Αμερικανοεβραίος συγγραφέας του Αμερικάνικου Βούβαλου (1975), προκάλεσε μεγάλη συζήτηση το περασμένο καλοκαίρι στους κύκλους συγγραφέων και διανοουμένων της Αμερικής. Ο λόγος; Η στροφή του σε μια σκέψη καθαρά συντηρητική, που ακυρώνει το μέχρι πρότινος τολμηρό, προοδευτικό προφίλ του. Επί δεκαετίες βασικός εκπρόσωπος των liberals στις τάξεις των Αμερικανών συγγραφέων και σεναριογράφων, ο Μάμετ προκαλεί την πρώτη ρήξη με το παρελθόν του μ’ ένα άρθρο στο «Village Voice» («Why I am no longer a brain-dead liberal», 11/3/2008), όπου ομολογεί ότι αυτά που είχε πιστέψει κι είχε εκφράσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν διαψευστεί. Τις εν λόγω απόψεις του συμπλήρωσε, τρία χρόνια μετά, με το βιβλίο Secret knowledge - On the dismantling of American culture που κυκλοφόρησε αρχές του περασμένου Ιουνίου. Εδώ πια, ο θεμιτός κατά τα άλλα προβληματισμός του φτάνει να δικαιολογεί την ελευθερία της αγοράς, αλλά όχι και το κράτος Δικαίου, επιτιθέμενος κατά της εξυγίανσης του συστήματος Υγείας και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Φτάνει, ακόμη, να καταγγέλλει τη στάση των προοδευτικών και Αριστερών της Δύσης που κατηγορούν τις τακτικές του κράτους του Ισραήλ και να ρωτά ειρωνικά και ρητορικά «πού θα βρούμε ενέργεια, αν υιοθετήσουμε την άποψη της Αριστεράς που απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια;»! Ας δεχτώ, όμως, ότι η ζωή και οι ιδέες του συγγραφέα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το έργο του κι ας δούμε τι συμβαίνει με τον Αμερικάνικο Βούβαλο. Ο Μάμετ παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο της ευνομούμενης πολιτείας. Ο Ντον, 48 ετών, έχει παλιατζίδικο και έχει υπό την προστασία του τον Μπομπ, έναν νεαρό για όλες τις δουλειές. Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Τιτς, φίλος του Ντον (στο τραπέζι του πόκερ), ένας ρατσιστής και αντιδραστικός φτωχοδιάβολος, με σπουδαίο ταλέντο να βρομίζει ακόμα και τις πιο αγνές σχέσεις - αν μπορεί να υπάρξουν τέτοιες. Η πλοκή εξελίσσεται γύρω από μια ληστεία νομισμάτων που σχεδιάζεται εκ του προχείρου και δεν πραγματοποιείται ποτέ. Η δράση μετατοπίζεται από ένα «έξω», που υπόσχεται και απειλεί, σ’ ένα «μέσα», που αφορά την εξαθλιωμένη και εν πλήρει συγχύσει συναισθηματική/διανοητική κατάσταση των προσώπων. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι

ακόμα και στον κόσμο των business, όπου η κλοπή αθωώνεται στο όνομα του κέρδους, η ανάγκη για σχέσεις φιλίας και επιστοσύνης μεταξύ ομοίων είναι ανυπέρβλητη. Ισχύει δηλαδή το εξής παράδοξο και κυνικό: χρειάζεται πίστη κι εμπιστοσύνη στους φίλους και συνεργάτες σου για να μπορέσεις να καταφέρεις κάτι σ’ ένα σύστημα που δείχνει εμπιστοσύνη μόνο σ’ ό,τι αποφέρει κέρδη και πλούτο. Νομίζω ότι ο Αμερικανικός Βούβαλος μικραίνει, αν περιορίσουμε την ερμηνεία του στο κοινωνικό στάτους των ηρώων. Με μία μετακίνηση, που θα λειτουργούσε θαυμάσια αν ο Μάμετ δεν υιοθετούσε μια γλώσσα που βρίθει από τις συνήθεις βωμολοχίες των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής, τα τρία πρόσωπα θα μπορούσαν να κινούνται σ’ ένα καλοβαλμένο κατάστημα με αντίκες, με πελάτες πλούσιους κλεπταποδόχους και συλλέκτες. Θα μπορούσε ακόμα η ίδια πλοκή να εξελισσόταν στο γραφείο κάποιου υψηλά ιστάμενου πολιτικού προσώπου που θέλει να κλέψει απόρρητα έγγραφα. Γιατί το ζήτημα του έργου δεν είναι τόσο το πλαίσιο όσο οι σχέσεις και οι ανάγκες που τις τροφοδοτούν και τις προσδιορίζουν κι αυτές έχουν να κάνουν περισσότερο με την ανθρώπινη φύση παρά με ειδικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνιστώσες. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς προσπάθησε ο Δημήτρης Τάρλοου, καθοδηγώντας τους ηθοποιούς τους σε μια τόσο φωνασκούσα ερμηνεία. Ειδικά ο καλός Γιώργος Γάλλος έπαιζε οκτάβες πάνω από την ένταση που σηκώνει τόσο το μέγεθος της θεατρικής αίθουσας όσο και η δραματουργική ισορροπία -οι μικροαπατεώνες της ιστορίας δεν μπορεί να φωνάζουν τα σχέδια τους-, παρασύροντας κατά στιγμές και τον σπουδαίο στις ψυχολογικές διακυμάνσεις του ρόλου του Αλέξανδρο Μυλωνά. Το μέτρο που έλειψε δίνει μόνον ο νέος Παναγιώτης Καλαντζής, με τη χαμηλόφωνη κι εσωτερικευμένης έντασης ερμηνεία του. Να υποθέσω ότι η σκηνοθεσία θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από το στυλ του αμερικανικού ρεαλισμού ή να παρωδήσει την αμερικανική παράδοση ιστοριών με γκάνγκστερ, έχοντας για πρότυπο το μοναδικό Pulp Fiction του Ταραντίνο; Το μόνο βέβαιο είναι ότι όχι μόνο η πρόθεσή της δεν λειτούργησε αλλά ότι και ο Αμερικάνικος Βούβαλος κρατάει πολύ κι οι διάλογοι γίνονται συχνά φλύαροι. Δεν έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από μονόπρακτο. «Αμερικάνικος Βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ. Σκηνοθεσία: Δ. Τάρλοου. Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας, 210 8210991.

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο 210 5231131. «Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ», του Εμανουέλ Νταρλέ. Μεταφ.: Μ. Πατεράκη-Γαρέφη. Σκηνοθεσία: Κ. Μπερδέκα. «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ ή Φύλλα Ημερολογίου».. Σκηνοθεσία: Ρ. Πατεράκη. Σύλληψη-επιμέλεια: Άκις Βλουτσής. «Ευγενείς αγωνίες» του Σωτήρη Σαμπάνη. Σκηνοθεσία: Τ. Τζαμαργιάς.

ΑΠΟΘΗΚΗ Σαρρή 40, Ψυρρή, Αθήνα, 210 3253153. «Σεσουάρ για δολοφόνους» των Μπρους Τζόρνταν, Μέριλιν Άμπραμς. Σκηνοθεσία: Κ. Αρβανιτάκης.

ΑΡΓΩ Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο 210 5201684-5. «Duende» μουσικοθεατρική των Ελένη Πέτα, Παναγιώτη Μάργαρη. «Παραμύθια από ψέμματα κι αλήθεια» σκηνική σύνθεση από την Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες. «Ένα τρελό τρελό χωριό» κωμωδία από την ομάδα Μυθωδία. Σκηνοθεσία: Ν. Χανιωτάκης. «Η νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιμας. Σκηνοθεσία: Αλ. Κοέν.

ΑΣΚΗΣΗ Φραγκούδη 18-20, Καλλιθεά 210 9236992. Έως 19/2 «Η καταιγίδα» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Σκηνοθεσία: Π. Μουστάκης.

ΑΤΤΙΣ Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο 210 5226260. «Ιοκάστη» του Γιάννη Κοντραφούρη. Σκηνοθεσία: Θ. Τερζόπουλος.

ΑΥΛΑΙΑ Β’ Μεραρχίας & Κουντουριώτου, Πειραιάς, 210 4522332. «Ζωή ποδήλατο» του Ντέιβ Φρίντμαν. Σκηνοθεσία: Β. Τσιβιλίκας. «Σαλταρισμένοι» του Γιώργου Κωνσταντίνου, Ελένης Ελευθεριώτη. Σκηνοθεσία: Γ. Κωνσταντίνου.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Πλαταιών & Προφ. Δανιήλ 3, Αθήνα, 210 3467735. Από 20/10 «Η θεία κι εγώ» του Μόρις Πάνιτς. Σκηνοθεσία: Π. Ζούλιας. «Φτωχοί και Άγιοι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Διασκευή: Αντ. & Κ. Κούφαλη. Σκηνοθεσία: Αν. Χρυσομάλη.

Βεάκη Στουρνάρη 32, Εξάρχεια 210 5223522. «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού. Σκηνοθεσία: Β. Νακάκης.

BETON 7 Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625. «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Π. Μιχαηλίδης. «Ο θάνατος του Αντονέλο» της Βιβής Πηνιώτη. Σκηνοθεσία: Λ. Σπετσιέρης, Κ. Παπαθεοδώρου.

BIOS Πειραιώς 84, Γκάζι, 210 3425335. «Οίκοι ανοχής» performance από την ομάδα Επτά. Σκηνοθεσία: Β. Μαστρογιάννη, Μ. Γεωργίου. «I am my own wife» του Νταγκ Ράιτ. Σκηνοθεσία: Ι. Βαρδάκης. «Η τελεία». Σκηνοθεσία: Δ. Μπογδάνος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Πανεπιστημίου 7, Αθήνα, 210 3221579. «Θα’σαι ‘δω ξανά του χρόνου». Σκηνοθεσία: Θ. Αθερίδης.

ΒΡΥΣΑΚΙ

της Μαρούλας Κλιάφα. Σκηνοθεσία: Δ. Μπίτος. Από την ομάδα Ασίπκα.

σία: Θ. Μουμουλίδης. «It’s my party!»του Μίνου Θεοχάρη. Σκηνοθεσία: Φ. Ευαγγελινός.

ΓΚΛΟΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Ιπποκράτους 7, Αθήνα, 210 3609400. Από 20/10 «Θα σε κάνω βασίλισσα» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Σκηνοθεσία: Κ. Τσιάνος. «Ο μυστηριώδης Mr. Love» της Karoline Leach. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ.

Λέσβου 8 & Απειράνθου, Κυψέλη 210 8645400. «Η νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σκηνοθεσία: Δ. Αβδελιώδης.

CABARET VOLTAIRE Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο 210 5227046. «Αυτοσχεδιάζοντας» αυτοσχεδιαστικό δρώμενο του Ευδόκιμου Τσολακίδη. Σκηνοθεσία: Όλ. Δαλέκου.

CINE TRIANON Κοδριγκτώνος 21, Κυψέλη, 210.8215469. Από 17/1 «Το τάβλι». Σκηνοθεσία-Ερμ.: Νίκος Ορφανός-Κωνσταντίνος Κάππας. «O γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος» μουσικοθεατρική παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου.

CORONET Φρύνης 11 & Υμηττού, Παγκράτι, 210 7012123. Από 20/10 «Caveman» του Ρομπ Μπέκερ. Σκηνοθεσία: Αν. Παπαστάθη. «Ανδρική νοημοσύνη, οξύμωρο;» του Ρόμπερτ Ντούμπακ. Σκηνοθεσία: Αναστ. Παπαστάθη.

ELIART Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, 211 8505650. Από 29/10 «Γυναίκα Loser» της Βίλης Σωτηροπούλου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος. «Υψηλή μαγειρική των σχέσεων» της Βίλης Σωτηροπούλου. Σκηνοθεσία: Κ. Σπανού.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Πειραιώς 254, Γκάζι, 212.2540000. «Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη. Σκηνοθεσία: Γ. Καραμίχος.

ΕΛΥΖΕ Νυμφαίου 12, Ιλίσια 210 7771766. «Η σονάτα του σεληνόφωτος, Ηδύ του έρωτος». Σκηνοθεσία: Λ. Ξάνθης.

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ Ιάκχου 19, Κεραμεικός, 6930.394959. «Η βέρα» του Δημήτρη Κεχαΐδη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος.

ΕΞ ΑΡΧΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ Αμερικής 10, Κολωνάκι 210 3612500. «Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Γουίλιαμς. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.

ΔΙΑΝΑ Ιπποκράτους 7, Κέντρο 210 3626596. «Κατάδικος μου» των Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη. Σκηνοθεσία: Γ. Παλούμπης.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ Λητούς 6 & Πλ. Αγ. Λαύρας, Μαρούσι 210 6142772. «Προσοχή! Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία» της Ολυμπίας Ταμπάκη. Σκηνοθεσία: Χρ. Σούπος.

ΔΙΠΥΛΟΝ Καλογήρου Σαμουήλ & Διπύλου, Κεραμεικός 210 3229771. «Με το μέτρο του Σαίξπηρ» βασισμένο στο «Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Ρ. Μουζενίδου.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, 210 5288100. «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Γ. Χουβαρδάς. «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία: Γ. Κακλέας. «Η νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη. Σκηνοθεσία: Β. Αρδίττης. «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση. Σκηνοθεσία: Δ. Αβδελιώτης. «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή. Σκηνοθεσία: Β. Παπαβασιλείου.

ΘΕΑΤΡΟ 104 Θεμιστοκλέους 104 & Καλλιδρομίου, Αθήνα. «Φ» της ομάδας Tandem. Σκηνοθεσία: Μ. Γερογιάννη. «Ποιός κοιμάται απόψε;» της Χρύσας Σπηλιώτη. Σκηνοθεσία: Χρ. Σπηλιώτη. «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη» της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Σκηνοθεσία: Β. Ατταριάν. «Νίνα 2» μονόλογος της Κάτιας Σπερελάκη. Σκηνοθε-

Εμμ. Μπενάκη & Δερβενίων 46, Εξάρχεια. «Το δωμάτιο της Βερόνικα» του Άιρα Λέβιν. Σκηνοθεσία: Ντ. Σπυρόπουλος. «Είμαι χάλια» του Ντίνου Σπυρόπουλου.

ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ Θεμιστοκλέους 69, Εξάρχεια 210 3300879. «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Έλ. Πατρικίου.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός 210 5138067. «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα. Σκηνοθεσία: Ελ. Σκότη. «Η Γάζα είναι.. (μαθήματα επιβίωσης)». Σκηνοθεσία: Μ. Παπαδημητρίου. «Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουέιν. Σκηνοθεσία: Λ. Μελεμέ.

ΖINA Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Εξάρχεια 210 6424414. «Σχέσεις οργής» της Φρίντα Μπιούμπι. Διασκ.Σκηνοθεσία: Άν. Βαγενά. «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά.

HBH Σαρρή 27, Ψυρρή 210 3213112 «Ο παππούς έχει πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Δ. Παπαδοπούλου, Αγγ. Τσούγκου.

GIALINO UP STAGE Λεωφ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη 210 9315600. «Καταστασιόν απελπιστίκ» του Αλέξη Ανδρίτσου. Σκηνοθεσία: Αλ. Ανδρίτσου. «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Αγγ. Κασόλα. Ερμ.: η ομάδα Πείραγμα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Νάξου 84, Πλ. Κολιάτσου 210 2236890. «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» του Θανάση Βαλτινού. Σκηνοθεσία: Αντ. Αντωνίου. «Το χέρι της κούκλας» των Θανάση Σταυροπούλου, Βαγγέλη Τάτση.

kληρωσεισ Η LifΟ εξασφάλισε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας σε σκηνοθεσία Λίλυς Μελέμε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στη Σκηνή του Φουαγέ του θεάτρου Επί Κολωνώ. Οι πέντε πρώτοι που θα στείλουν e-mail στο info@lifo.gr με θέμα: Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας, ονοματεπώνυμο και το κινητό τους θα κερδίσουν τις προσλήσεις. Οι νικητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα στο τηλέφωνο του θεάτρου 210 5138067 προκειμένου να επιβεβαιώσουν την πρόσκλησή τους και να ενημερωθούν για την ώρα προσέλευσης στο θέατρο και την ώρα έναρξης της παράστασης.

H LifΟ εξασφάλισε 5 διπλές προσκλήσεις για

Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι 210 3210179. «Ε και;» κωμωδία της ομάδας Λωτοφάγοι. «Ξένος». ΣΚηνική σύνθεση. Σκηνοθεσία: Γ. Παλούμπης, Γ. Καλαβριανός.

την παράσταση Grimm στο RABBITHOLE (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο (210 5249903) τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με e-mail και θα παραλάβουν τις προσκλήσεις τους από το ταμείο του θεάτρου μισή ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης.

Ορφέως 17, Βοτανικός, 694 6490406. «Σιωπηλές Φωνές»

στις 21:30. Οι πρώτοι που θα στείλουν e-mail στο info@lifo.gr με θέμα: κλήρωση Grimm , ονοματεπώνυμο και το κινητό τους θα κερδίσουν.

Σκηνοθεσία: Ν. Μαρμαράς, Μ. Μανώλη.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Πλατεία ΗΣΑΠ, Νέο Φάληρο 210 4816200. «Ανοιχτό ζευγάρι…εντελώς ορθάνοιχτο» του Ντάριο Φο. Σκηνοθεσία: Ν. Δαφνής.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, 211 1010000. «Αιδοίου μονόλογοι» της Ιβ Ένσλερ. Σκηνοθεσία: Αγ. Δαρλάση. «Το όργιο» του Ενρίκε Μπουεναβεντούρα. Σκηνοθεσία: Γ. Πετσόπουλος. Ερμ.: ομάδα Πολυμήχανοι.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 210 8838727. «Σόλο ντουέτο» του Τομ Κεμπίνσκι. Σκηνοθεσία: Ελ. Μποζά. «Φόνισσα» του Αλέφανδρου Παπαδιαμάντη. Σκηνοθεσία: Στ. Λιβαθηνός. «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» του Αλέξη Σταμάτη. Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, 210 6929090. Από 28/10 «Θήλυ- Anima –Devi» του Γ. Κουνδουράκη. «Τρεις δημιουργοί-τρεις ερμηνευτές» σκηνική σύνθεση. Σκηνοθεσία: Β. Κολοβός. «Η κακιά, η καλή και η άσχημη» του Γιώργου Μακρή. Σκηνοθεσία: Γ. Μακρής. Σκηνοθεσία: Π. Πριστούρης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Φρυνίχου 10, Πλάκα 210 3231591. «Ασανσέρ» του Σταυριανού Κιναλόπουλου. Σκηνοθεσία: Δ.-Μ. Σαμαράς. «Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου» του Γιάννη Κεντρωτά. Σκηνοθεσία: Κ. Πουλή. Ερμ.: ομάδα Αστούρθοι. «Μ’αγαπάς;» του Ιωάννη Παπλωματά. Σκηνοθεσία: Ι. Παπλωματάς.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα, 210 9212900. Έως 21/02 «Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη. Σκηνοθεσία: Εν. Φεζολλάρι. Από 22/10 έως 07/04 «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Τζ. Κακουλάκη. «Τα σημάδια του Κάιν». Σκηνική σύνθεση. Σκηνοθεσία: Θ. Χαλκιάς. «Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σκηνοθεσία: Β. Θεοδωρόπουλος. «Stallerhof»του Φραντς Ξάβιερ Κρετς. Σκηνοθεσία: Β. Θεοδωρόπουλος. «Μια τεράστια έκρηξη» του Β. Μαυρογεωργίου. Σκηνοθεσία: Β. Μαυρογεωργίου, Κ. Γάκης. «Θείος Βάνιας – Σκηνές από τη ζωή στην ύπαιθρο» του Άντον Τσέχοφ. Σκηνοθεσία: Έκτ. Λυγίζος, Δ. Καραντζάς.

ΘΕΑΤΡΟΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Πειραιώς 254, Ταύρος 212 2540300. «Οι άθλοι του Ηρακλή» διασκευή μύθου από την Κάρμεν Ρουγγέρη.

ΘΗΣΕΙΟΝ Τουρναβίτου 7, Ψυρρή 210 3255444. «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ. Σκηνοθεσία: Α. Καραζήσης, Ν. Χατζόπουλος. “I will survive” των Αντίνοου Αλμπάνη, Γιώργου Παπαγεωργίου, Γιάννη Σαρακατσάνη. Σκηνοθεσία: Γ. Σαρακατσάνης. «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Ν. Φώσκωλου. «Λιωμένο βούτυρο Revisited» του Σάκη Σερέφα. Σκηνοθεσία: Σ. Κακάλας.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550. «Η πολιτική ανυπακοή του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ το 2012». Perfomance από την ομάδα So7. «Τα άγρια αγόρια». Σκηνοθεσία: Σ. Παπακωνσταντίνου. «Η Γραμμή» του Ίσραελ Χόροβιτς. Σκηνοθεσία: Γ. Σουξές.

ΙΛΙΣΙΑ - ΝΤΕΝΙΣΗ Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, 210 7210045. «Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας» του Νιλ Σάιμον. Σκηνοθεσία: Γ. Βαλτινός. Από 17/10 «Ο Μαρξ στο Σόχο» του Χάουαρντ Ζιν. Σκηνοθεσία: Α. Καραγιαννοπούλου.


37 «ΚΑΠΠΑ» Κυψέλης 2, Κυψέλη 210 8831068. «Αθώος ή ένοχος» του Τζέφρεϊ Άρστερ. Σκηνοθεσία: Κ. Σπυρόπουλος. «Σωτηρία Μπέλλου η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας», βιογραφία βασισμένη στο κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου. Σκηνοθεσία: Αθ. Καραγιαννοπούλου. «Η ξανθή, η μελαχρινή και η εκδικητική κοκκινομάλλα» μονόλογος του Ρόμπερτ Χιούετ. Σκηνοθεσία: Αντ. Γαλέος.

«ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ» Αγ. Μελετίου 61Α & Πατησίων, Κυψέλη, 210 8640414. «Να κανείς ή να μη ζει;» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππας.

ΚΙΒΩΤΟΣ Πειραιώς 115, Αθήνα, 210 3417000. «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO Ερεχθείου 22, Κουκάκι, 210 9248328. «4ever» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Σκηνοθεσία: Αντ. Γύρα, Δ. Αγοράς.

Knot Gallery Μιχαλακοπούλου 206 (είσοδος από Πύρρου), Αμπελόκηποι 6940808727. «Οι δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμί. Σκηνοθεσία: Σ. Στρούμπος. Ομάδα Σημείο Μηδέν.

ΚΝΩΣΣΟΣ Πατησίων 195 & Κνωσού 11, Πατήσια 210 8677070. «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού. Σκηνοθεσία: Δ. Αβδελιώδης.

ΛΑΜΠΕΤΗ Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αμπελόκηποι 210 6457086. «Ζείτε παίδες Ελλήνων» των Αλέξανδρου Ρήγα, Δημήτρη Αποστόλου. Σκηνοθεσία: Αλ .Ρήγας.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ Ακαδημίας 59-61, Κέντρο 210 3612461. «Το μαγικό βιολί» του Νίκου Ξανθούλη. Σκηνοθεσία: Λ. Γεωργιάδου. «Ο παπουτσωμένος γάτος» του Τσέζαρ Κουί. Σκηνοθεσία: Θ. Μοσχόπουλος. «Δον Κιχώτης» μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους. Σκηνοθεσία: Βλ. Βασίλεφ.

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο 210 5234382. Έως 26/01 « Μαράν Αθά» του Θωμά Ψύρρα. Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. «Camille Claudel: το κύμα της τρέλας». Σκηνοθεσία: Στ. Κρασανάκης.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ Αμερικής 2 (στοά Σπυρομήλιου), Κέντρο 210 3210025. «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» βασισμένη στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Σκηνοθεσία: Γ. Κακλέας.

ΜΟΥΣΟΥΡΗ Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα, 210 3310936. «Χάρολντ και Μοντ» του Κόλιν Χίγκινς. Σκηνοθεσία: Π. Ζούλιας. «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς. Σκηνοθεσία: Π. Φιλιππίδης.

ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων, Κυψέλη 210 8620231. «Συνοδός πολυτελείας» της Τζέιν Άντερσον. Σκηνοθεσία: Β. Παυλάκης. Μεταφρ.: Ν. Ουράνης. «Είμαστε ακόμα ζωντανοί» των Κώστα Παπαπέτρου, Θανάση Αλφόνσο. Σκηνοθεσία: Β. Πλατάκης.

ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια, 210 8253489 «Μοναξιά στην άγρια Δύση» του Μάρτιν Μακντόνα. Σκηνοθεσία: Βλ. Κυριακίδης.

NUEVA TROVA Αθηνάς & Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι 6980091150. “Romantica” του Νεκτάριου Δημητρακόπουλου. Σκηνοθεσία: Άκης Σιδέρης. «Ιπτάμενα κόκκινα μπαρμπούνια». Σκηνοθεσία: Κ. Δανίκας, Δ. Φίλιππας.

ΟΡΦΕΑΣ Πανεπιστημίου 38, Αθήνα, 210 3604618. «Η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκό. Σκηνοθεσία: Χ. Βόρκας.

ΠΑΛΛΑΣ Βουκουρεστίου 5 (City Link), Κέντρο, 210.3213100. «Slava’s snow snow» μιμική από τον Σλάβα Πολούνιν.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Παραμυθίας 27, Μεταξουργείο, 210 3457904. «Δύσκολα τα

πράγματα» stand up comedy του Γιώργου Χατζηπαύλου. «Υγρά μάτια» του Κωνσταντίνου Παππά. Σκηνοθεσία: Κ. Παππάς. «Δουλειά δεν είχε ο διάολος, δεν έχουμε και εμείς». Σκηνοθεσία: Έλντα Πανοπούλου. Από την καλλιτεχνική ομάδα Ομήρου Παράφωνοι. «7 ½ ξανθές» της Αλμπέρτας Τσοπανάκη. Σκηνοθεσία: Αλ. Τσοπανάκη.

210 6453330. «Ιστορίες metroπάθειας». Σκηνοθεσία: Β. Καρφής. Από 24/10 «Ο κύριος Πέτερ» του Διαμαντή Γκιζιώτη. Σκηνοθεσία: Γρ. Χατζάκης. «Ριχάρδος ο Τρίτος –Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό». Σκηνοθεσία: Φ. Μακρής. «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθρουρ Μίλερ. Σκηνοθεσία: Κ. Καπελώνης.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131

Μακρή 4, Μακρυγιάννη, 210. 9246692. «Ρίττερ, Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Σκηνοθεσία – Ερμ.: Ρ. Οικονομίδου, Αν. Κοκκίνου, Δ. Καταλειφός, Π. Παπαδόπουλος.

Πειραιώς 131, Γκάζι, 210 3426802. «Ράους» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαθανασίου & Μ. Ρέππας.

ΠΕΡΟΚΕ Οδυσσέως 2, Μεταξουργείο 210 5240040. «Δείπνο ηλιθίων» του Φρανσίς Βεμπέρ. Σκηνοθεσία: Μ. Σεφερλής.

ΠΚ Κασομούλη 30, Νέος Κόσμος, 210 9011677. «Οικογένεια Τσιμπουκτσόγλου» του Χριστόφορου Αντωνιάδη. Σκηνοθεσία: Χρ. Αντωνιάδης. «Το ξέφωτο» του Στέφανου Παπατρέχα. Σκηνοθεσία: Λ. Ζούζια, Στ. Παπατρέχας.

ΠΟΡΕΙΑ Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου, Πλ.Βικτωρίας 210 8210991. «Αμερικάνικος βούβαλος» του Ντέιβιντ Μάμετ. Σκηνοθεσία: Δ. Τάρλοου.

ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ STUDIO Βαλτετσίου 45, Εξάρχεια 210 3800624. «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε. Μεταφρ.: Κ. Ταχτσής. Σκηνοθεσία: Θ. Γράμψας.

ΠΡΟΒΑ Ηπείρου 39 & Αχαρνών, Πλ. Βικτωρίας 210 8818326. «La Lupa» του Τζιοβάνι Βέργκα. Μεταφρ.: Εύα Γεωργουσοπούλου. Σκηνοθεσία: Σ. Τσόγκας. «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν Ένσλιν» βασισμένο σε κείμενα των Κάφκα, Μπρίκνερ. Σκηνοθεσία: Σ. Τσόγκας.

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Εξάρχεια 210 8252242-3. «M. Butterfly» του Ντέιβιντ Χένρι Ουάνγκ. Σκηνοθεσία: Αντ. Λουδάρος. «Πινακοφρίκη» των Κ. Νικολοπούλου, Δ. Πιέτρη. Σκηνοθεσία: Στ. Κοντομάρης. «Οι κοντοί μπροστά» του Πάνου Τσαπάρα. Σκηνοθεσία: Ν. Μαρμαράς.

RABBITHOLE Γερμανικού 20, Μεταξουργείο 210 5249903. «Η ζωή στο θέατρο» του Ντέιβιντ Μάμετ. Σκηνοθεσία: Αλ. Ρίγλης. «Έρως και τέλος ή τα δάκρυα του ψαριού μέσα στη θάλασσα» της Ελένης Τζάρου. Σκηνοθεσία: Ελ. Τζάρου. Ερμ.: Θεατρική ομάδα Λόγω Χορού. «Grimm» performance/εγκατάσταση από την ομάδα Νοσταλγία. Σκηνοθεσία: Τ. Ράλλη.

ΡΟΕΣ Ιάκχου 16, Γκάζι 210 3474312 «Η κατάρα της Ίρμα Βεπ» του Τσαρλς Λάντλαμ. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. «A steady rain» του Κιθ Χαφ. Σκηνοθεσία: Αντ. Καφετζόπουλος. Μεταφρ.: Αθ. Καραγιαννοπούλου.

ΣΗΜΕΙΟ Χαριλάου Τρικούπη 10, Καλλιθέα, 210 9229579. «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ. Μεταφρ.: Εύα Γεωργουσοπούλου. Σκηνοθεσία: Ν. Διαμαντής.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800. «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Θ. Μοσχόπουλος. «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Σκηνοθεσία: Σ. Βγενοπούλου. Ερμ.: ομάδα Grasshopper.

ΣΤΟΑ Μπισκίνη 55, Ιλίσια, 210 7702830. Από 13/10 «Φαύστα» του Μποστ. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαγεωργίου.

STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ Κυψέλης 51 & Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη, 210 8819571. «Ωχ, τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου. Σκηνοθεσία: Στ. Τζελέπης. «Τα ρολόγια της ζωής μου» της Τούλας Μπούτου. Σκηνοθεσία: Μ. Αχουριώτης. «Το τελευταίο τρένο/ ο τελατάρχης». Σκηνοθεσία: Μ. Δεστούνης. «Νουμηνία» της Ματίνας Μόσχοβη. Σκηνοθεσία: Κ. Κωνσταντόπουλος. Από το Θέατρο Συν Κάτι. «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» μονόλογος του Φίοντορ Ντοστογιέφκσι. Σκηνοθεσία: Κ. Κωνσταντόπουλος.

STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια,

ΣΦΕΝΔΟΝΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210 3222464. Από 10/11 «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ. Μεταφραση: Χούλια Σουζάνα. Σκηνοθεσία: Καπελώνης Κωστής. «Τζόρνταν» των Άννα Ρέινολτνς, Μόιρα Μπουφίνι. Σκηνοθεσία: Ν. Μαστοράκης.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΥΠΟΓΕΙΟ Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο 210 3228706. «Ο δρόμος περνά από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία: Δ. Χρονόπουλος. «Η μέθοδος Gronholm» του Χόρντι Γκαλθερόν. Σκηνοθεσία: Δ. Χρονόπουλος.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Πειραιώς 100 & Περσεφόνης, Γκάζι, 210 3461589. «Εκείνος που δέχεται χαστούκια» του Λεονίντ Αντρέγεφ. Σκηνοθεσία: Δ. Τσιάμης.

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ Σιδηροδρομικός σταθμός Ρουφ, επί της Κωνσταντινουπόλεως, Ρουφ 210 5298922. «Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπίαν. Σκηνοθεσία: Τ. Λύγαρη. «Fa(k) ebook stories», μουσικοθεατρική.

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, 210 8656004. «Μηχανή Μπέκετ ή στα βήματα του

Κραπ». Μεταφρ.: Σ. Βελέντζας. Σκηνοθεσία: Ν. Καμτσής. «Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ. Σκηνοθεσία: Ν. Αλεξίου. «Ο προτελευταίος των Μόνικιν» του Πάρι Τακόπουλου. Σκηνοθεσία: Νίκος Καλαμός.

Faust Αθηναΐδος & Καλαμιώτου, Κέντρο 210 3234095. «Graveyard Café Band/ Ελευθερία ή θάνατος» από την ομάδα Bijoux de Kant. Σκηνοθεσία: Γ. Σκουρλέτης.

ΦΟΥΡΝΟΣ Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, 210 6460748. «Θέλεις να πας μακριά;» της Άννας Μελή. «Jalousie» της Εστέρ Βιλάρ. Σκηνοθεσία: Τ. Παπαμόσχου. «Το τέλος και η αρχή» από την ομάδα Πλεύσις. «H Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου». Σκηνοθεσία: Γ. Ανδρέου.

ΧΩΡΑ Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945. «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαϊδη», της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Σκνοθεσία: Δ. Παπαδοπούλου, Αγγ. Τσούγκου. «Ψέκασα την Ελίζα» των Νίκου Μουτσινά, Τζένης Διαγούπη. Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου, ν. Μουτσινάς. «Η καλή οικογένεια» του Γιόακιν Πίρινεν. Μεταφρ.: Μ. Μέλμπεργκ. Σκηνοθεσία: Ηλ. Βογιατζηδάκης. «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Δ. Παπαδοπούλου, Αγγ. Τσούγκου. «Αδερφές» του Ιανού Σβάρνα. Σκηνοθεσία: Πρ. Τοσουνίδης. Από την ομάδα Θεατρικές Partίδες.

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΣΩΜΑΤΩΝ Ασωμάτων 6, Θησείο, 211 8009838. «Σ’έξαλλες καταστάσεις» της Κ. Ρουμελιώτη. Σκηνοθεσία: Κ. Κιμούλης. «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Σκηνοθεσία: Ανδ. Κουτσουρέλης. «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη. Σκηνοθεσία: Όλγα Τζωρτζ.


38

βγεσ εξω επιτελουσ!

Με τη Μαριέττα Φαφούτη στο Modial

Ε

Supercalifragilisticexpialidocious. Από τον Φώτη Βαλλάτο. Φωτό: Photoharrie.

ίναι το κορίτσι με το πιάνο που γράφει προσχέδια κομματιών για πρωινό (έχει ήδη πάνω από 300 στη φαρέτρα της) και οι δημοσιογράφοι την καταχωρούν under Tori Amos/ Kate Bush file. Η Μαριέττα σχεδόν δεν έχει ακούσει τίποτα από τα παραπάνω, σχεδόν δεν ακούει μουσική, δεν έχει στιβαρές μουσικές αναφορές, κάθεται πάνω από το πιάνο σαν εξωγήινη που προσγειώθηκε στον πλανήτη Γη και συνθέτει με μια παροιμιώδη ευκολία κομμάτια-συναισθηματικές βόμβες - είμαι σίγουρος ότι, αν είχε γεννηθεί στη Βρετανία, θα είχε άνετα μια υποψηφιότητα για το βραβείο Mercury. To κορίτσι με το πιάνο, όταν ξεκίνησε να γράφει μουσική («αυτό έγινε όταν είδα τον Ψαλιδοχέρη του Μπάρτον και άκουσα το σάουντρακ του Ντάνι Έλφμαν»), δεν φανταζόταν ότι μερικά χρόνια μετά θα κυκλοφορούσε ένα σπουδαίο άλμπουμ (το «Try a little romance», που ως τίτλος είναι μια ευθεία αναφορά στην εμβληματική συλλογή της Pop art records «Try a little sunshine») και θα καταχωρούνταν ως μια από τις πιο σημαντικές τραγουδοποιούς της ελληνικής σκηνής. Στο μπιλιαρδάδικο Modial όπου είμαστε απόψε το βράδυ η ατμόσφαιρα μυρίζει Τσακάλια και Ρόδα, τσάντα και κοπάνα ή ίσως και κάτι από το Για μια χούφτα δολάρια. Βετεράνοι του μπιλιάρδου βάζουν γόμα στη στέκα τους, άλλοι παίζουν γαλλικό, άλλοι αμερικανικό, η τηλεόραση παίζει ένα ρεπορτάζ των ειδήσεων για τις πλημμύρες στην Αθήνα, μια παρέα πενηντάρηδων παρακολουθεί μια παρτίδα τάβλι, σ’ ένα ράφι δυο τρόπαια από πρωταθλή-

ματα μπιλιάρδου περιστοιχίζουν έναν σταυρό, ένας πίνακας ανακοινώσεων φιλοξενεί φωτογραφίες από αγώνες (από μακριά οι εικόνες της πράσινης τσόχας μοιάζουν με πισίνα), μια διαφήμιση για πώληση βιολογικού επεξεργασμένου μελιού και ο ιδιοκτήτης κύριος Σωτήρης που έχει το μαγαζί από το 1976 (αν και το μαγαζί πρωτοάνοιξε το 1968) γεμίζει ποτήρια με μπίρα και μπολάκια με φιστίκια. « Έχω δει πολλά εδώ μέσα. Τριάντα έξι χρόνια εδώ μέσα είμαι. Παλιά είχαμε και χαρτοπαιξία, αλλά το κόψαμε, ενώ απαγορευόταν η είσοδος σε παιδιά κάτω των 17. Ε, κάποτε μπήκε ένας ψηλός, ψηλός, πού να φανταστώ ότι ήταν μικρός. Ήρθε η αστυνομία και μας πήγε αυτόφωρο γιατί τον βάλαμε μέσα στο μαγαζί. Από τότε προσέχουμε πολύ. Και να σου πω τι σημαίνει Modial; Εγώ δεν ξέρω γαλλικά, αλλά μου έχουν πει ότι σημαίνει “κοσμοπολίτικο”. Έτσι δεν είναι;», λέει ο κύριος Σωτήρης. Η Μαριέττα μου θυμίζει ότι εγώ ήμουν ο πρώτος που έγραψε κάτι γι’ αυτήν (εγώ το είχα απωθήσει στις σκοτεινές αμπαρόπορτες της μνήμης μου) και ότι τα πέντε πιο παράξενα αντικείμενα που έχει στην κατοχή της είναι μια ξανθιά περούκα, μια χαρτοταινία, ένα μπουκαλάκι με μπουρμπουλήθρες, ένα φτυάρι κι ένα σουτιέν (που δεν είναι δικό της). Μικρή, στο οικογενειακό σπίτι άκουγε ό,τι άκουγε ο πατέρας της. Νέο κύμα, ροκ, ποπ, ρεμπέτικα, λαϊκά, κλασική μουσική, ό,τι περνάει φευγαλέα από ένα παλιό κασετόφωνο στην κουζίνα πάνω από μια ομελέτα για πρωινό ή ένα κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες μια Κυριακή (ή κάθε Κυριακή). «Από την εφηβική μου ηλικία θυμάμαι να ξυπνάμε με τις αδερφές μου Σάβ-

τα, το κορίτσι στο πιάνο, έχει κι ένα σημειωβατο πρωί, να πηγαίνουμε στο κρεβάτι των ματάριο όπου σημειώνει συγχορδίες, στίχους γονιών μου και να παίζουμε και να γελάμε για τραγουδιών, ασυνάρτητα σχέδια και παραγώρες. Να τραγουδάει στα πάρτι η μαμά μας το γελίες για σουβλάκια, ενώ θα ήθελε να κάνει “Ρίτα Ριτάκι”. Να πηγαίνουμε ταξίδια και να μας τοποθετεί σαν παζλ ο μπαμπάς στα πίσω μια συναυλία σ’ ένα ζέπελιν, «ανοιχτό από τη καθίσματα για να κοιμόμαστε ήσυχες. Να πεμέση και πάνω, να σκίζει τους αιθέρες κι εμείς ριμένουμε ανυπόμονα τον παππού στο χωριό να τραγουδάμε και να παίρνει ο αέρας τα μαλνα μας φέρει σύκα. Να μας λέει η γιαγιά παραλιά μας. Α, και οι θεατές να μην ακουμπάνε σε μύθια που να πρωταγωνιστούν τρεις αδερφές. σταθερό έδαφος, αλλά να υπάρχει ένα γιγαντιΝα φτιάχνουμε σνίτσελ και πατάτες τα Σαββααίο τραμπολίνο μπροστά από τη σκηνή, πάνω τοκύριακα και να βλέπουμε ταινίες με τη Βουστο οποίο να πηδάνε και να τραγουδάνε. Εφικτό δεν ακούγεται;». Το καινούργιο της κομγιουκλάκη». O πατέρας της δεν πίστευε ποτέ μάτι από τον επερχόμενο δίσκο της έχει τον ότι η Μαριέττα, το κορίτσι στο πιάνο, θα καακατανόητο τίτλο «Kookoobadi», «που είναι τάφερνε να βγάλει έναν κανονικό δίσκο, δεν περίμενε ότι θα εξελισσόταν σε μια κανονική ένα μαγικό ξόρκι το οποίο κάνει τους ανθρώsinger-songwriter (αν και μάλλον δεν γνώριπους να χαμογελάνε και να παίρνουν τη ζωή ζε την παραπάνω ορολογία), ότι θα την άκουστα χέρια τους», μια λέξη που δεν σημαίνει γε στο ραδιόφωνο και στα τηλεοπτικά jingles τίποτα, είναι σαν το supercalifragilisticexp στα οποία έχει συνθέσει μουσική. «Φαντάσου ialidocious της Μέρι Πόπινς. Και τότε είναι ότι ο πατέρας μου ακούει το άλμπουμ ευλαπου η Μαριέττα αφήνει το πιάνο της, ανοίβικά και του αρέσει πολύ. Το βάζει και το γει την ομπρέλα της, πετάει πάνω από τα ακούει σε συνδυασμό με αυτόν το τραπέζια του μπιλιάρδου και του χοντρούλη τον Θεσσαλονικιό πινγκ-πονγκ σαν χρυσόμυγα Modial Μαυρομιχάλη 56, -πώς τον λένε- τον Πασχάπου την ελκύει το φως από 210 3620464 τα πράσινα φωτιστικά και λη Τερζή». Όταν ακούσαμε το μυαλό της μεταμε το «Hum», το πρώτο Την Πέμπτη 09/02 θα εγκαινιαστεί στο Modial η νέα έκθεση της naff_ κινεί τη λευκή μπάλα κομμάτι που διέγραψε athina με τίτλο «Landscapes» του Ισπαμεγάλη τροχιά γύρω από προς τη μεσαία αριστενού καλλιτέχνη Jose Manuel Hortelano Pi. την εναλλακτική Αθήρή τρύπα του τραπεζιού Ακούστε το νέο κομμάτι της Μαριέτνα, κάποιοι μίλησαν για και κερδίζει την παρτίτας Φαφούτη στο soundcloud.com/ τη νέα Monika, άλλοι δα. Ο κύριος Σωτήρης innerearrecords/marietta-fafoutiγια ένα σπάνιο ταλέντο κλείνει την τηλεόραση και kookoobadi. Ο νέος δίσκος που θυμίζει τον θηλυκό μια βουβαμάρα απλώνεται της θα κυκλοφορήσει τον Antony Hegarty, «δύσκολα» στην οδό Μαυρομιχάλη. Απρίλιο από την μουσικά media υποκλίθηκαν στο Inner Ear. fvallatos@lifo.gr σαρωτικό πέρασμά της. Η Μαριέτ-


40

Valentine's Special

CHOICE:

Santa Botella ΚΟΥΖΙΝΑ SANTA BOTELLA: Από το μεσημέρι στο Santa Botella βρίσκουμε την all day κουζίνα του. Μια ελαφριά κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει ζυμαρικά, ριζότι, σαλάτες, και φυσικά τα πασίγνωστα tapas, τα οποία έχουν πάρει τις καλύτερες κριτικές και συνοδεύουν εξαιρετικά το κρασί ή την μπίρα σας. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο κατατοπισμένο προσωπικό για την οποιαδήποτε απορία σας. Έχει τις γνώσεις για να σας κατευθύνει! Special tip tapas upstairs: Κάθε Δευτέρα, μετά τις 15:00, με ένα ποτήρι κρασί σας κερνάμε το tapas. ΟΙΝΟΣ: Κάθε δεύτερη Δευτέρα το Santa Upstairs φιλοξενεί γνωστά κτήματα (Σκούρας, Παυλίδης, Αβανίτης, Ζαχαριάς, Κυρ-Γιάννης, Οινομεσσηνιανική), τα οποία προτείνουν 4 διαφορετικά είδη κρα-

σιών, συνοδεία ενός από τα tapas.    Special Live: Οι Τετάρτες είναι αφιερωμένες στη Fussion Jazz: Crazy People Music. Αντώνης Ανδρέου-τρομπόνι, Δημήτρης Τσάκας-σαξόφωνο, Δημήτρης Σεβδαλής-πλήκτρα, Γιώργος Γεωργιάδηςμπάσo, Αλέξανδρος Δράκος-Kτιστάκης drums. Την Τρίτη 14/02 θα εμφανιστούν οι Hirollers και την Τρίτη 21/02 ο Mickey Pantelous. Focus: Happy Hours Upstairs 6-9 με ποτό στα €5. Παρασκευή και Σαββάτο 2 προτεινόμενα κοκτέιλ €6 όλο το βράδυ. Santa Βotella downstairs: Από τις 10 το πρωί με καφέ, ροφήματα, κοκτέιλ και ενημερωμένη μουσική σε φανκ, groove και ροκ ρυθμούς.  INFO: Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032

Επτά προτάσεις για έξοδο την ημέρα των ερωτευμένων!

ΡΙΦΙΦΙ

σημέρι για ποτό, κρασί ή μπίρα, αλλά και για μικρά, προσεγμένα, κρύα και ζεστά πιάτα. Ατμοσφαιρικό και ζεστό περιβάλλον, φτιαγμένο από πέτρα, ξύλο και σίδερο σε ημιακατέργαστες μορφές δίνουν τον τόνο στον χώρο. Οι ταλαντούχοι DJs του ξεσηκώνουν τους θαμώνες σε ροκ, φανκ, σόουλ και ‘60s ρυθμούς ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΡΙΦΙΦΙ Εμμ. Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 3300237 Κάθε Πέμπτη το αγαπημένο μας Ριφιφί μεταμορφώνεται σε μπαρ όπου μπορούμε να απολαύσουμε το ποτό μας (από €7), την μπίρα μας (€3,50) ή το κρασί μας (€4) υπό τη συνοδεία της καλύτερης λάιβ τζαζ μουσικής. Στις 9/2 στη σκηνή του Ριφιφί θα βρεθούν οι Eat your fish. Θα παίξουν μουσική, θα αυτοσχεδιάσουν και θα… φάνε το ψάρι τους σε ρυθμούς σουίνγκ, dixieland και bob.

Il Postino Γριβαίων 3, Κολωνάκι, 320 3641414 Κλασική ιταλική τρατορία στον πεζόδρομο της Γριβαίων, με παραδοσιακές συνταγές από φρέσκα υλικά. Στο μενού βρίσκουμε ορεκτικά που παρουσιάζονται σε δίσκο σαν σε μεζεδοπωλείο και αρκετές μακαρονάδες. Στη λίστα κρασιών δεσπόζει το house wine, αλλά υπάρχουν και αρκετές ιταλικές ετικέτες που αλλάζουν κάθε μήνα. Η κουζίνα είναι ανοιχτή κάθε μέρα, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 τη νύχτα. Τις καθημερινές λειτουργεί και διανομή κατ’ οίκον.

MYBAR Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή, 6947 439004 To MYBAR γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το My Dirty Valentine, ένα πρωτότυπο anti-Valentine party την Κυριακή 12/2 στις 12 τα μεσάνυχτα με τον DJ Blueworks. Θα εκτεθούν sex toys χορηγού εταιρείας, ενώ με το πρώτο ποτό θα δίδεται ένα εκπτωτικό κουπόνι για οποιαδήποτε αγορά από το κατάστημα του χορηγού! Φορέστε τα πιο kinky ρούχα σας και σπεύσατε!

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Il Postino

MYBAR

The Bar

Piedra Bar

The Bar

Ανδρέα Παπανδρέου 15, Γλυφάδα, 210 8985180 Το Τhe bar για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου διοργανώνει ένα ενδιαφέρον πάρτι με θέμα Follow your heart, κόντρα στο ρεύμα, αφιερωμένο όχι μόνο στα ζευγάρια αλλά και στις μοναχικές ψυχές, με καταπληκτική μουσική και πολλές εκπλήξεις. Ας πιούμε, λοιπόν, όλοι από το δισκοπότηρο του The Bar κι ας ελπίσουμε ότι, εάν δεν έχουμε ακόμη ερωτευτεί, θα ερωτευτούμε τη συγκεκριμένη μέρα.

Mono tapas barrestaurant

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Piedra Bar Αγαθημέρου 4 & Πειραιώς 134, Κέντρο, 210 3420700 Από την Τετάρτη ως την Κυριακή το Piedra Bar μας υποδέχεται από τις 16:00 το με-

Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607. Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529. Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080. Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376 Ιδιαίτερα επιτυχημένα εστιατόρια, που αντιμετωπίζουν τον πελάτη με ειλικρίνεια. Φιλική κι ευχάριστη ατμόσφαιρα, μοντέρνο στυλ και μπόλικη νεανική διάθεση. Η κουζίνα και το σέρβις αποπνέουν σπιτική φροντίδα, ενώ τα πιάτα αποφεύγουν τους εντυπωσιασμούς και μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά σου αλλά και το στομάχι σου! Οι τιμές, λογικότατες, είναι από τα βασικά ατού των εστιατορίων.

Mono tapas bar-restaurant

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711 Οι καθαρές γραμμές στη διακόσμηση, η ατμοσφαιρική μουσική και το άνετο μπαρ θα σας κάνουν να θέλετε να περάσετε εκεί ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σας, κουβεντιάζοντας χαλαρά με τους φίλους ή τους συνεργάτες σας, δοκιμάζοντας απίστευτα tapas και αργοπίνοντας υπέροχα κρασιά, έχοντας την επιλογή να τα δοκιμάσετε όλα και σε ποτήρι από €2,50 έως €6,50. Τα μοναδικά κοκτέιλ του και τα απίθανα πιάτα του είναι αξίες αναντικατάστατες.


41

βγες έξω επιτέλους που να φασ! barrestaurants BLACK DUCK

Χρήστου Λαδά 9Α, 210 3234760. Ο κομψός και ιδιαίτερης αισθητικής πολυχώρος -all day & night long.

DUKA

Αλωπεκής 21, Κολωνάκι, 210 36 41 545. Πολυασιατική κουζίνα, δυνατά κοκτέιλ Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 μ.μ. και Σάββατο από τις 12 το μεσημέρι.

GASPAR FOOD & MOOD

Λεωφ. Δ. Βασιλείου & Λυκούργου, Νέο Ψυχικό, 210 6775011. Νέα άφιξη στην περιοχή του Ν. Ψυχικού με ανεπανάληπτο συνδυασμό γεύσεων, ωραία κοκτέιλ και εντυπωσιακή διακόσμηση.

HARD ROCK CAFÉ GLYFADA

Ζησιμοπούλου 5Α & Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 213 009028081. Προσεγμένο μενού, γευστικά επιδόρπια και μεγάλη λίστα από κοκτέιλ υπό τους ήχους ροκ μουσικής.

LALU

Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι, 210 6233933. Μεγάλη μπάρα, δερμάτινοι καναπέδες, mainstream ακούσματα στην καρδιά του Κολωνακίου. Μενού γεμάτο μυρωδιές και γεύσεις Μεσογείου.

MATILDE PIZZA BAR

Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, 210 3411878. Αυθεντικές ιταλικές πίτσες που συνοδεύονται από πρωτότυπα κοκτέιλ σ’ ένα εντελώς νέο concept.

MONO BAR

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 2103226711. Ελληνική κουζίνα, εναλλασσόμενα λάιβ.

Saloon Piano Restaurant

Αλκμάνου 36, Ιλίσια, 210 7242208. Το πρώτο pianorestaurant της Αθήνας στα 34 χρόνια λειτουργίας του παραμένει η καλύτερη επιλογή στο είδος του.

SANTA BOTELLA

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Στο πιο κομβικό σημείο της πιάτσας της Πανόρμου, καλή μουσική, καθαρά ποτά. Ελληνική μεσογειακή κουζίνα και tapas σερβίρονται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Κάρδαμο

Εθνικού Στρατού 17, Άνω Κηφισιά, 210 6233530. Ελληνική δημιουργική κουζίνα από τον Σπύρο Μαυροειδή, πρώην σεφ του Rock ‘n’ Roll, σε όμορφο, άνετο περιβάλλον στα βόρεια προάστια. Κρητικές πινελιές στον κατάλογο, προσοχή στις πρώτες ύλες, πολύ ενημερωμένη κάβα.

Κεντρικον

Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 210 3232482. Από το 1960.

ΚΡΑΣΟΠΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΟΡΑ

ελληνικη κουζινα

Καραϊσκάκη και Αισώπου 4, Ψυρρή, 210 3211565. Περιβάλλον αστικού σπιτιού, κλασική ελληνική κουζίνα.

ΑΓΟΡΑ

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ

Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, 210 6426238 και Χατζ. Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια, 210 7252252. Καλαίσθητη διακόσμηση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μενού με επιρροές από τη διεθνή αλλά και τη μεσογειακή κουζίνα. Προσιτές τιμές σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

ΑΘΗΡΙ

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983. Ελληνικές γεύσεις σε νεοκλασικό περίγυρο διά χειρός Αλέξανδρου Καρδάση. Κυριακή ανοιχτά το μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21, πάρκο Παναθήναια, 210 6420874. Καθημερινά ανοιχτό από το μεσημέρι, με ποιοτική ελληνική κουζίνα από φρέσκα υλικά. Δωρεάν πάρκινγκ.

ΓΙΑΝΤΕΣ

Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301369. Πρόσφατα ανακαινισμένη νεο-ταβέρνα με βιολογικές ανησυχίες στην ωραιότερη αθηναϊκή αυλή, με γευστικό φαγητό και προσεγμένο σέρβις.

Δαφνη

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721. Παραπάνω από αξιόλογη παρουσία στα δυτικά. Καλά μαγειρευτά και ψαγμένα κρεατικά. €15-20

Ρόμβης 21, 2103233459.Μαγειρευτά εξαιρετικά με φρέσκα εποχικά υλικά.

Παπαδακης

Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621.

κόμελα σε πολύ χαμηλές τιμές, στον πεζόδρομο.

SCALA VINOTECA

Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, 210 3610041.

Τζιτζικας και Μερμηγκας

ψαρι

χρυσα

Βαρουλκο

Πειραιώς 80, Γκάζι-Ομόνοια, 210 5228400. Ψάρι και θαλασσινά διά χειρός του Λευτέρη Λαζάρου. €40-70

Ιστιοπλοϊκος

TIRBOUSON

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

hip ταβερνεσ Barba lazaros

Ζησιμοπούλου 24Α, Π. Φάληρο, 210 9403003. Πεϊνιρλί έξοχο. Ζωντανή μουσική το Σαββατοκύριακο. €15-22

CUCINA POVERA

Ευφορίωνος 13, Καλλιμάρμαρο, 210 7566008.

Σκουφιας

Μεγάλου Βασιλείου 50, Ρουφ, 210 3412 252. Επιβάλλεται να επισκεφτεί κανείς τη στυλάτη νεο-ταβέρνα με το ανανεωμένο και πολύ πιο προσιτό μενού. Για γνήσιες ελληνικές γεύσεις με σπιτική ποιότητα και ρακή/ρα-

CIBUS

Αίγλη Ζαππείου, 210 3369364, 210 3369300. Θέα στην Ακρόπολη και εκλεκτό μεσογειακό μενού από τον σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

Βαλτετσίου 59, 210 3202933. Σ’ έναν ωραίο κήπο που θερμαίνεται τον χειμώνα σερβίρονται φρέσκα κρέατα και ψαρικά. Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι, 210 3410107. Λιτός χώρος, ιδιαίτερες γεύσεις ελληνικής κουζίνας και ψαγμένη ποικιλία κρασιών.

κλασικα και μεσογειακα

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376 / Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529 / Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607. Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080. Αναφορές σε παλιό μπακάλικο και κατάλογος κλασικών και νεωτεριστικών μεζέδων που αλλάζει συχνά. €15-22

Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134084, 210 4134085. Σημείο αναφοράς στο Μικρολίμανο. Θαλασσινή πολυτέλεια με θέα σκάφη της μαρίνας. Έκπτωση 15% στις περσινές του τιμές.

ΡΟΖΑΛΙΑ

μένο στέκι των φανατικών του είδους και όσων ξέρουν από καλό ψάρι.

Πανταζή 56, Ηλιούπολη, 210 9709150. Αυθεντικές κυκλαδίτικες συνταγές με γνήσια τοπικά προϊόντα σ’ έναν χώρο με οικεία ατμόσφαιρα.

Μπουγιαμπες

Ζησιμοπούλου 28, Αμφιθέα, 210 9419082, 210 9425203. Το βασίλειο της καλής ψαρόσουπας. Και στο ψάρι δεν πάνε πίσω. €27-40

Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518. Πιστός στο όνομά του, σερβίρει ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Στην αυλή του με την τεράστια μουριά αφεθείτε σε γεύσεις με άρωμα θάλασσας που μένουν αξέχαστες. Το σέρβις του είναι φιλικό και άψογο, ενώ ο χώρος σε αγγίζει με την απλότητά του. Ο Θαλασσινός έχει γίνει αγαπη-

new taste - new hotel Φιλελλήνων 16, 210 3273170.

ΤΟ

Τριπτολέμου 43 & Ορφέως, Γκάζι, 210 3452052. Αρτεμισίου 4 & Κεραμεικού, Κεραμεικός, 210 3412515. Νέος χώρος και μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές πινελιές στα κυρίως. Κυριακή κλειστά.

μοντερνεσ μπριζολεσ BAR.B.Q

Ελ. Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, 210 9319675.

BURGERS ‘N’ ROSES

Κολχίδος 13, Αμπελόκηποι, 210 6446510. Μια νέα πρόταση στα αυθεντικά American Burgers.

Κανδαυλος

Περσεφόνης 47 & Ικαριέων 2, Γκάζι, 210 3424725. Η επωνυμία του σημαίνει «σουβλάκι» στα νέα ελληνικά. Με πολλές διαφορετικές συνταγές από κοτόπουλο και χοιρινό αλλά και με δύο νέα πιάτα, ο Κάνδαυλος δικαίως έχει καθιερωθεί ως απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος στην περιοχή του Γκαζιού. 10 % έκπτωση για τους φοιτητές!

MEAT & MORE

Βύρωνος 2 & Ναούσης, Πεύκη, 210 8060333. Μοντέρνος χώρος με καλό σουβλάκι και ψητά, με συνοδεία από χειροποίητες πίτες και φρέσκες τηγανητές πατάτες.

ΟΜΗΡΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΥΦΑ

Ομήρου & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3611116. Υπέρμοντέρνα σουβλακερί.

tasty lifo ωραία ελλάς

Σε ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά του Παγκρατίου, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές της πατρίδας μας. Φωτογραφίες, καρτποστάλ και αντικείμενα εποχής κοσμούν τα δωμάτιά του. Μελωδίες λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών δίνουν τον τόνο. Ο κατάλογος αποτελείται από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Σας προτείνουμε σαγανάκι μελιτζάνας, γεμιστά κανταϊφάκια, μανιτάρια του δάσους, πατάτα «έγκυο». Μη χάσετε τις «ζωντανές» βραδιές του, κάθε Τετάρτη έως Κυριακή μεσημέρι. Κρησίλα 34, Παγκράτι, 210 7525777

saloon

Το Saloon εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί από το 1971 στον χώρο του εκλεκτού φαγητού με αμέτρητους καλλιτέχνες, διανοούμενους και πολιτικούς να έχουν περάσει την πόρτα του και να έχουν διασκεδάσει με τις υπέροχες, απαλές μελωδίες του πιάνου του. Το εκπληκτικό σέρβις παραμένει το μεγαλύτερο όπλο του καταστήματος. Τα 34 χρόνια λειτουργίας του από μόνα τους λένε πολλά. Αλκμάνος 36, Ιλίσια, 210 7242208

παλιά αθήνα

Οι ιδιοκτήτες έχουν επιτύχει να δώσουν ατμόσφαιρα εποχής με λεπτομέρειες, όπως κάδρα από την παλιά Αθήνα στους τοίχους και vintage έπιπλα που παραπέμπουν σε μεζεδοπωλείο άλλων δεκαετιών, σε μια πανέμορφη μονοκατοικία. Δοκιμάστε πηλιορείτικο χοιρινό, αρνί σε χαρτί και ριθανάδεμα αλλά και μεζεδάκια σαν το «μετά συγχωρήσεως» και την «ιδιοτροπία του μάγειρα». Τις καθημερινές, παρεΐστικες μπάντες μας κρατούν συντροφιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Ζωντανές βραδιές κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Εμπεδοκλέους 75, Παγκράτι, 210 7518869


42 SIMPLY BURGERS

18380: Ν. Σμύρνη / Αμπελόκηποι / Παγκράτι / Αγ. Στέφανος / Ν. Ερυθραία / Βριλήσσια / Ν. Ηράκλειο / Αγ. Παρασκευή / Γλυφάδα / Ηλιούπολη / Πασαλιμάνι / Κορυδαλλός / Γαλάτσι / Χαλάνδρι / Π. Φάληρο / Λάρισα. Φρέσκα υλικά σημαίνει καλύτερη γεύση. Κάτι παραπάνω από «απλά» burgers!

SWE BURGER

Εκφαντίδου 37, πλατεία Δεληολάνη, Παγκράτι, 210 7568800. Γρήγορο και ποιοτικό φαγητό που κατηφόρισε πριν από λίγο καιρό από τη Θεσσαλονίκη, με τιμές που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο!

εθνικεσ κουζινεσ Αλεξανδρεια

Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, 210 8210004. Αιγυπτιο-μεσογειακό. Γλυκιά νοσταλγία για τις -όχι και τόσοχαμένες πατρίδες.

Brigante

Λεωφόρος Αμαλίας 3-4 (αφετηρία τραμ), delivery: 211 1821400. Τake away γεύσεις με άρωμα Ιταλίας. Tα καλυτερα παγωτά του κέντρου.

Dal Professore

Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου 22, Μαρούσι, 210 6149000. Αυθεντικές συνταγές από την Ιταλία, χειροποίητα ζυμαρικά.

Golden phoenix

Χαρ.Τρικούπη & Γορτυνίας, Κεφαλάρι, 210 8013588 / Τατοΐου 131, Ν. Κηφισιά, 210 8078640 /Βουλιαγμένης 120, Ελληνικό, 210 9644889 / Λ. Πεντέλης 85, Χαλάνδρι, 2106825017, 210 6844898. Βαρύς ο διάκοσμος, αλλά σας αρέσει έτσι. Πάπια Πεκίνου αλλά και σούσι. €25-35

L’ Osteria da Claudio

Κώστα Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, 210 6834228.

PANDELI

Πεντέλης 3, Κηφισιά, 210 8080787. Απευθείας από την Κωνσταντινούπολη σε ένα κομψό περιβάλλον.

POLLY MAGGOO

Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120. Νέα άφιξη στον τομέα της γαλλικής κουζίνας. Επιλεγμένα υλικά, δυνατή κάβα και υψηλές γεύσεις.

Postino (il)

Γριβαίων 3, Κολωνάκι, 210 3641414. Κλασικές συνταγές οικογενειακού ρεπερτορίου. Με delivery τις καθημερινές.

Square sushi

Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, 210 8081512, 210 8081881.

Sushi bar

Στίλβωνος 2, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524354, 210 7564964 / Γεωργ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729333, 210 6729334 / Κωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942200/ Ατλάντος 1, Π. Φάληρο, 210 9802111, 210 9802210. Όμορφα χρώματα, καλό σούσι. Και μποέμ παρουσίες στο Παγκράτι. €20-30.

ZIO PEPPE

Ν. Ιωνία: Λ. Ηρακλείου 287, 2114047481/Βούλα: Βασιλέως Παύλου 4, 210 8954280/Γαλάτσι: Λ. Βεΐκου 8, 210 2222232/ Αιγάλεω: Θηβών 389 & Ιεράς Οδού 278, 213 0052915/Δάφνη: Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 210 9762754. Πίτσα με το μέτρο με την παραδοσιακή ιταλική ζύμη σε πολλές μοναδικές γεύσεις, αλλά και ζυμαρικά, μπρουσκέτες και σαλάτες.

ταβερνεσ και μεζεδοπωλεια ΑΣΤΥ 68

Κωνσταντινουπόλεως 68, Γκάζι, 2103466896. Αστικό καφενείο με πιάτα από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα και τιμές που εκπλήσσουν ευχάριστα.

ΒΥΡΙΝΗΣ

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ, δικό του πάρκινγκ δωρεάν και σούπερ μαγειρευτά, μεζεδάκια και σούπες.

ΚΑΠΠΑΡΗ

Δωριέων 36, Α. Πετράλωνα, 210 3450288. Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές. Τέλεια αυλή.

ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ

Εμπεδοκλέους 75 & Φιλολάου, Παγκράτι, 210 7518 869, www.

βγες έξω επιτέλους palia-athina.gr. Γραφική μονοκατοικία του ‘30, με αέρα εποχής και αυλή. Παραδοσιακοί μεζέδες, υπό τους ήχους έντεχνων και ρεμπέτικων.

ΠΑΛΗΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Μνησικλέους 24, Πλάκα, 210 3222809, 210 3250092. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό.

ΣΑΛΟΣ ΛΑΓΟΣ

Τρώων 63 & Αιολέων, Άνω Πετράλωνα, 210 3471101. Γευστικές μεζεδοπροτάσεις συνοδεύουν άψογα τη ρακή, ενώ οι τιμές του ενθουσιάζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Λυσίου 26, Πλάκα, 210 32228722, 210 3218549.

ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΓΡΙΛΛΗ

Αναξαγόρα 7, Ταύρος, 210 3468017. Από το 1970. Παραδοσιακή ταβέρνα από το 1977 με ζωντανή μουσική και γευστικές απολαύσεις που δεν ξεχνιούνται.

Ψαρρας (παλια ταβερνα)

Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου, Πλάκα, 210 3218733.

ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑσ

Κρησίλα 34, 210 7525777, www.oraia-ellas.gr. Σ’ ένα όμορφο περιβάλλον ελληνική κουζίνα, νόστιμοι μεζέδες και ζωντανή μουσική χωρίς μικρόφωνα κάθε Πέμπτη-Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι.

για ολη μερα AL PASO BY CHE BUENOS AIRES Σίνα 21, Κολωνάκι, 210 3605629.

ΑΜΑΛΘΕΙΑ

night life club mainstream GAZARTE

Βουτάδων 32-34, 210 3460347, 210 3452277. Ένα dinner lounge bar με πολύ τραγούδι και εξαιρετικά λάιβ happenings. Από τα καλύτερα μαγαζιά του Γκαζιού.

Kings Club

Ελ. Βενιζέλου 214, Καλλιθέα, 210 9513140. Νέα προσθήκη στα μεγάλα, mainstream κλαμπ. Βιομηχανική αισθητική και πολλά πάρτι με ραδιοφωνικούς παραγωγούς και Έλληνες τραγουδιστές.

seven club

Κάστορος 41 & Φωκίωνος, Πειραιάς, 210 4116505, 210 4116531.

rock/ alternative clubs INTERPID FOX

Τριπτολέμου 3, Γκάζι, 210 3466055. Σαν αγγλική ροκ παμπ με τη μεγαλύτερη ποικιλία μπίρας.

MAD CLUB

Δεκελέων 12, Γκάζι, 210 3462027. Δροσερό και ποπ υπόσχεται ένα καυτό καλοκαίρι με events, λάιβ, πάρτι.

SECOND SKIN CLUB

Πλατεία Αγίων Αναργύρων 5, Ψυρρή, 693 7888408. Ανανεωμένο και σε νέα διεύθυνση συνεχίζει με λάιβ και special events, αλλά διοργανώνει και εναλλακτικές θεατρικές παραστάσεις.

φώνεται σε bar theatre!

CIRCUS

Ναυαρίνου 11, 210 3615255. Με freestyle μουσικές και αισθητική.

Daluz

Χαρ. Τρικούπη 157, Κηφισιά, 210 6253065 Αll day barrestaurant με ψαγμένη μουσική και απλές, γνήσιες γεύσεις.

EL BANDONEON CAFÉ

Ακάμαντος 11, Θησείο, 210 3479196. Με άρωμα από Αργεντινή, απευθύνεται ειδικά στους λάτρεις της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και του τάνγκο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ

Πανεπιστημίου 11, 210 3258440. Απολαύστε τον καφέ σας, ενώ περιηγείστε σε διαδρόμους και ράφια γεμάτα βιβλία.

FLOCAFE LOUNGE BAR/ RESTAURANT

Αιγαίου 2 και Λ. Συγγρού 141, Ν. Σμύρνη, 210 9343003/Ποσειδώνος και Χαράς, Ν. Μάκρη, 210 2294091164/The Mall, Νεραντζιώτισσα, Μαρούσι, 210 9758892/Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 210 9680177. Τα αγαπημένα καφέ προσθέτουν τώρα και restaurant menu και γίνονται κάτι παραπάνω.

FLORAL

Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείων, 210 3800070. Το Floral επιστρέφει! Ανανεωμένο, σε τρία επίπεδα, με φρεσκάδα και κέφι. Για καφέ, ποτό, κουβεντούλα και πολλά βιβλία.

GELEE ROYALE

Σκουφά και Σίνα 17, 210 3390929. Από το πρωί στις 7 καλό εσπρέσο, απαλές μουσικές και διάβασμα. Το βράδυ μετατρέπεται σε ατμοσφαιρικό winechampagne bar.

GINGER ALE

latin/ethnic

Θεμιστοκλέους 74, 210 3301246. Café-cocktail-lounge καλλιτεχνικό στέκι με σπιτική ατμόσφαιρα.

Δράκου 10, Κουκάκι, 210 9226225. Από τις παλαιότερες μπιραρίες της πόλης, με δυνατή κουζίνα, ανοιχτή από το πρωί. Ωραία μουσική και γιγαντοοθόνες με βιντεοκλίπ ή αθλητικά, που παραπέμπουν σε παμπ του εξωτερικού.

MESON EL MIRADOR

Half Note ( Jazz club)

CREPA CREPA

Almaz

Τριπόδων 16, 210 3224635, Πλάκα. Ιστορική κρεπερί.

Βύνη

Αγησιλάου 88, Κεραμεικός, 210 3420007. Mε υπέροχες margaritas.

clubrestaurants

Αθήνα 25ης Μαρτίου & Ειρήνης 2, Πλατεία Νέας Σμύρνης, 210 9717705/ Τραλλέων 71, Γαλάτσι, 210 2222071/ Πεζόδρομος Ηρακλείου 3-5, Χαλάνδρι, 210 6858138/ Πλατεία Ηρώων 5, 210 3218484/ Σκουφά 46, Κολωνάκι, 211 4044803/ Αλεξιουπόλεως 34, Αργυρούπολη, 210 9930700/ Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος, 210 9731190. Πολλές επιλογές από αλμυρές και γλυκές κρέπες, με πολλά υλικά για να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε την αγαπημένη σας.

Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 2103474763. Ποπ, φαν διακόσμηση, ανανεωμένες γεύσεις με street food από όλο τον κόσμο. Και λάιβ κάθε Κυριακή. €20-30

Hard rock cafe

42 coctail bar

Φιλελλήνων 18, Σύνταγμα, 210 3252758. Τρεις όροφοι αφιερωμένοι στη ροκ κουλτούρα.

Mama Roux

Αιόλου 48, Αθήνα, 213 0048382. Καινούργιος, πολύ όμορφος all day χώρος στην Αιόλου. Προσεγμένες γείσεις από μπέιγκελ, φοκάτσιες, μπέργκερ, αλλά και αρκετές λιβανέζικες πινελιές στο μενού.

OCTOBERFEST

Αγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, 210 6082999. Δεκάδες μπίρες από όλο τον κόσμο και το ιδανικό μενού για να τις συνοδεύσει. Ιδανικό σημείο στην Αγία Παρασκευή.

ΠΙΣΙΝΑ

Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, 210 4511324. Ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά του Πειραιά, με ‘60s, ‘70s αισθητική, εκπληκτική θέα, δροσιστικά κοκτέιλ και δημιουργική ελληνική κουζίνα με μειωμένες τιμές.

ROCK AND ROLL

Πλ.Φιλικής Εταιρείας 14, 210 7245938, 210 7241059. Το απόλυτο meeting point της περιοχής Κολωνακίου.

T.g.i. Fridays

Κολοκοτρώνη 35, Πλ. Κεφαλαρίου, 210 6233947-8. Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι, 210 7227721 / Λ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι, 210 6475417-8 / Υμηττού 110, Παγκράτι, 210 7560544-5 / Λαζαράκη 43, Γλυφάδα, 210 898260-9 / Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο, 210 9853281. Fun food, κοκτέιλ και χαρούμενο σέρβις. Μεγάλες οι μερίδες, κεφάτες οι διαθέσεις. Κάθε μέρα όλη μέρα. €18-25.

GALAXY BAR (HILTON)

Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7281407, 210 7281000. Aνανεωμένο, μας περιμένει να απολαύσουμε τα νέα υπέροχα κοκτέιλ του, με ή χωρίς αλκοόλ, με θέα φυσικά την Ακρόπολη.

cafe barall day Kολοκοτρώνη 3, Κέντρο, 6948242455. Από τα πλέον ευρωπαϊκά μαγαζιά του κέντρου, το 42 σε μεταφέρει σε μία διαφορετική, πιο «ευγενική» και κοσμοπολίτικη Αθήνα.

ΑΓΚΥΡΑ

Σόλωνος 124 & Εμμ. Μπενάκη, 210-3837667. Κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ, για καφέ, φαγητό ή ποτό. Χαλαρώστε στην αυλή, διαβάζοντας τ’ αγαπημένα σας βιβλία.

ΑΜΠΑΡΙΖΑ

Λέκκα 14, (εντός στοάς), Σύνταγμα, 210 3257644. Mεσοπολεμική ατμόσφαιρα, καλά κοκτέιλ, ποικιλίες εσπρέσο και τζαζ, φανκ, indie, ποπ μουσικές.

BAIRES

Σίνα 21 & Σκουφά, 210 3635458. Vintage ατμόσφαιρα, εμπνευσμένα κοκτέιλ και εξαιρετικές μουσικές.

Barrio

Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο, 210 5246564. Από το πρωί με καφέδες, χυμούς, επιτραπέζια και συνέχεια το βράδυ με φανκ, σόουλ, τζαζ, world μουσικές.

BARTESSERA

Κολοκοτρώνη 25, 210 3229805. Ένα από τα πιο σικ all day bar του κέντρου που διοργανώνει εκθέσεις και λάιβ eventsεκπλήξεις.

CAPU

Λέκκα 14, Στοά Λέκκα, Σύνταγμα, 210 3226844. Μαύρες μουσικές και πολύ κέφι.

Chandelier 

Mπενιζέλου 4 Πλάκα, 210 3316330. Καινούργιο στέκι στο κέντρο της πόλης. Ρομαντική διάθεση για διαφορετικό night out. Κάποια βράδια μεταμορ-

Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. Το αγαπημένο μουσικό στέκι υποδέχεται και φέτος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

IANOS

Σταδίου 24, 210 3217810. Το πιο μουσικό πατάρι της Αθήνας. Από το πρωί για καφέ και βιβλία και πιο αργά για ποτό και μουσικές.

ιντριγκα

Θεμιστοκλέους και Δερβενίων 60, Εξάρχεια, 210 3300936. Από το 1981 σερβίρει από το πρωί τη φημισμένη σοκολάτα του. Το βράδυ «παίζουν» καθαρά ποτά και διάφορα είδη μουσικής.

Jimmy’s coffee shop

Βαλαωρίτου 7, Κολωνάκι, 210 3610444. Ζωντανός καφέ θρύλος στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου. Στέκι γιάπηδων και ρεπόρτερ.

JUKE BOX

Λεωφόρος Παπάγου, 111, Ζωγράφου, 210 7756274. Vintage αισθητική και πλούσια δισκοθήκη, ιδανική επιλογή από το πρωί με καφέ και γλυκά μέχρι το βράδυ.

ΚΑΦΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ

Πανεπιστημίου 17, Αθήνα, 210 3258440. Μίνιμαλ ιαπωνικό στυλ διακόσμησης με μοναστηριακά τραπέζια και χαμηλή lounge μουσική. Ήρεμη, χαλαρή ατμόσφαιρα κατάλληλη για διάβασμα αλλά και σερφάρισμα με το δωρεάν wi-fi που παρέχει το καφέ.

Keybar

Πραξιτέλους 37, 210 3230380. Μεγάλωσε, ομόρφυνε. Από τις 8 το πρωί, για πλούσιο πρωινό, φρέσκο καφέ και ανανεωμένα πιάτα. Τα βράδια εξακολουθεί να αποτελεί must στη νυχτερινή διασκέδαση down town.

κοκκοι καφε

Ασκληπιού 39 & Διδότου, 210 3641981. Ωραίο σποτ σε στρατηγικό σημείο. Ιδανικό για καφέ, διάβασμα και κουβέντα με τις ώρες!

LA RAMBLA

Ακαδημίας 74, Αθήνα, 213 0099703. Φάνκι, acid jazz, brit pop ήχοι και αισθητική που παραπέμπει σε Βαρκελώνη. Happy hour: 5-9 μ.μ.

Me gusta

Θηβών 228, Village Park Αγ. Ιωάννου Ρέντη, 210 4922751. Ποπ και ρoκ. Lights snacks, γλυκά και παγωτά.

ΜΑΓΚΑΖΕ

Αιόλου 33, πλ. Αγίας Ειρήνης, 210 3243740. Ποπ πινελιές στα έπιπλα μέσα σε λαδοπράσινο


φόντο. Freestyle μουσικές.

MOKAI

Υμηττού 59, Παγκράτι, 210 7015345. Για καφέ και ελαφριά σνακ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με κοκτέιλ και πολύ κέφι.

OKIO

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4284006. Στην προβλήτα της μαρίνας για καφέ, ποτό ή αυθεντικά κοκτέιλ, με φάνκι διάθεση στις μουσικές.

Gay about town

43 Από τoν Θοδωρή Αντωνόπουλο

PAIRI DAEZA

Παρνασσού 3, Πλ. Καρύτση, 210 3210233. Στέκι του κέντρου που σημαίνει παράδεισος στα περσικά.

Passepartout

Σκουφά 47-49, 210 3645546.

PURE BLISS

Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, 210 3250360-2. Ο ιδανικότερος χώρος για στιγμές πραγματικής χαλάρωσης. Πιστεύει στην εναλλακτική φιλοσοφία, στις γεύσεις και στα ροφήματα.

Santa Botella

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Για φρέσκο καφέ, πολλά νόστιμα σάντουιτς και υπέροχα κοκτέιλ!

STORY

Κολοκοτρώνη & Θησέως 15, 211 7109312. Στο κέντρο της Αθήνας, με ενημερωμένα κοκτέιλ και house-freestyle μουσικές.

ΣΤΡΟΦΕΣ

Χάμιλτον 7 (έναντι ΑΣΟΕΕ), Αθήνα 210 8833625. Τεϊοποτείο με περισσότερα από 200 είδη τσαγιού, καφέδες, ροφήματα, τσίπουρα και ποικιλίες. Ιδιαίτερα αγαπητό στον φοιτητόκοσμο.

the bar

Ανδρέα Παπανδρέου 15, Γλυφάδα, 210 8985180.

ΤΙΚΙ ATHENS

Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη, 210 9236208. Ένα εξωτικό μπαρεστιατόριο που αγαπάει τα ‘50s και τα ‘60s.

TRAMEZZINI CAFE

Π. Ιωακείμ 46, Κολωνάκι, 210 7212322. All day ιταλικά μπαράκια που έφεραν τις γεύσεις των αυθεντικών σάντουιτς tramezzini στην Ελλάδα.

Τζιζ

Ναυαρίνου 12, Εξάρχεια, 210 3633120. Καινούργιο στέκι στη Ναυαρίνου, με όμορφη διακόσμηση και βιομηχανικά στοιχεία. Καφές και προσεγμένα πιάτα το πρωί και φοβερά κοκτέιλ ως αργά το βράδυ. Άψογη μουσική.

ΧΑΡΤΕΣ

Βαλτετσίου 35 και Ζ. Πηγής, Εξάρχεια, 210 8304778. Γευστικά σνακ και γλυκά, αγαπημένα muppets και με μερικούς από τους καλύτερους DJs.

ΦΙΛΙΟΝ

Σκουφά 34, Κολωνάκι, 210 3637758. Το αγαπούν οι άνθρωποι της τέχνης και του λόγου.

VILLA MARIETTA

Αριστοτέλους 31, Άλιμος, 210 9853188 - 6949476304. Εκατόν είκοσι ετικέτες μπίρας και 8 διαφορετικά βαρέλια.

mix and match bars 8 SIN COCTAIL BAR

Μεγάλου Αλεξάνδρου 141, Γκάζι, 2103477048. Νέα άφιξη στο Γκάζι με βιομηχανική αισθητική και ειδίκευση στα κοκτέιλ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΙΡΑΡΙΑ

Αργεντινής Δημοκρατίας 14, πάρκο Παναθήναια, 210 6450345. Καθημερινά από τις 6 έως τις 2 το βράδυ σερβίρει όλα τα είδη μπίρας σ’ έναν χώρο με παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

APOLIS SCHERZO

Άλσος Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη, 210 5068000. Θυμίζει κυκλαδίτικο μπαράκι με θέα τη θάλασσα της Αθήνας.

BARAK

Λουκιανού 8Α, Κολωνάκι, 210 7214959. Υψηλής αισθητικής pre-mium champagne bar. Με ακούσματα σουίνγκ, τζαζ, σόουλ και ‘90s.

BELAFONTE BAR

Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός, 210 3462054. Για ποτό, art deco ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ‘20 και υπέροχη λίστα κοκτέιλ.

BLINK

Πλατεία Καρύτση 10, 210 3245705. Με υπέροχη γυάλινη τζαμαρία και θέα το «αρχιπέλαγος» της πλατείας Καρύτση.

ΓΚΑΖΑΚΙ

Τριπτολέμου 31, Γκάζι, 210 3460901. Εντυπωσιακά ξύλινο! Πολύ καλά ποτά και κοκτέιλ.

Smalltown boys & girls, unite!

«Girls who are boys who like boys to be girls, who do boys like they ‘re girls, who do girls like they ‘re boys».

Ν

αι, θέλω να φύγω και θα φύγω από το πατρικό, δεν είναι εκεί η ζωή μου... Απλώς, με όλη αυτή την κατάσταση τα ‘χω λίγο χαμένα - θα βρω δουλειά, θα μου αρκεί να συντηρηθώ;». Αγωνία νεαρής «διαφορετικής» φίλης, που βέβαια τη μοιράζεται με εκατοντάδες χιλιάδες άλλα νέα παιδιά, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας. Με τη διαφορά πως για τα γκέι παιδιά ο απαραίτητος για την προσωπική ευτυχία και ολοκλήρωση «απογαλακτισμός» είναι, συνήθως, πολύ πιο ζωτική ανάγκη. Η συγκατοίκηση σε πιο μόνιμη βάση είναι μια κάποια λύση. Άλλωστε, αν κάτι κερδήθηκε πέρσι στο Σύνταγμα, είναι η συνειδητοποίηση πως την εποχή τού εγώ διαδέχεται -θέλοντας και μηη εποχή του εμείς. Στον αντίποδα, όσοι νέοι γκέι και λεσβίες δύνανται φεύγουν σούμπιτοι εξωτερικό. Κι είναι πολλοί και καλοί. Συμπτώματα και αυτά της οικονομικής κρίσης που, μαζί με τον ευρύτερο κοινωνικό συντηρητισμό που καλλιεργεί, αποδυναμώνει έννοιες όπως νεωτερικότητα, εξέλιξη, απελευθέρωση, ορατότητα.

Αλλά πόσο κατασταλαγμένος σεξουαλικά είναι, άραγε, ένας έφηβος; Πόσο γκέι, στρέιτ, μπάι ή ό,τι νιώθει; Πολλές συζητήσεις ξεσηκώνει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) που «ανθεί» σε πολλές, και μάλιστα αναπτυγμένες χώρες. Πράγματι, αρκετά αγόρια και κορίτσια ψάχνονται ερωτικά, αρνούμενα ωστόσο -από ντροπή, πεποίθηση ή αδιαφορία- να υιοθετήσουν κάποια ταυτότητα. Ατόπημα να χαρακτηρίζονται αυτόματα γκέι όσοι-ες απλώς έχουν ΚΑΙ τέτοιες εμπειρίες - ειδικά στις ηλικίες αυτές, ο ερωτικός σεχταρισμός μάλλον διχάζει παρά απελευθερώνει. Αρκετά παιδιά, ωστόσο, νιώθουν πράγματι κατασταλαγμένα ήδη από το γυμνάσιο και μόνο ανώριμα δεν τα λες. Αυτά βασικά στοχοποιούνται και σ’ εκείνα απευθύνονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης, όπως το γνωστό It Gets Better πρότζεκτ (προσεχώς και στο MTV) αλλά κι η εγχώρια καμπάνια «Ζούμε όπως κι εσύ». Bent ξανά! Το συγκλονιστικό θεατρικό του Μάρτιν Σέρμαν (1979) για το επί δεκαετίες λησμονημένο ολοκαύτωμα των «ροζ τριγώνων» ανεβάζει στις 24/2 ο Δημήτρης Καρατζιάς στον πολυχώρο Vault, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Στέφανο Κακαβούλη. Καλή επιτυχία! Είναι το τέταρτο αθηναϊκό Bent - τα προηγούμενα είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με Γιάννη Φέρτη-Πέτρο Φυσούν (1982), Σταύρο Ζαλμά-Σπύρο Σπαντίδα (1995-6), Απόστολο Γκλέτσο-Κώστα Κοντογιάννη (2002-3) . Ανάμεσα στους κατά καιρούς ερμηνευτές των κύριων ρόλων συγκαταλέγονται ο Ρίτσαρντ Γκιρ και ο Ίαν Μακ Κέλεν, «παρών» και στην ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Σον Ματάιας (1997). theolux@hotmail.com

Queer Week

9/2 We love Pet Shop Boys (ω, ναι!) party με Citizen K στα decks. Spray club, Κολωνού & Οδυσσέως, Μεταξουργείο • Για τις 9/6 ορίστηκε η Athens Pride 2012 (πλ. Κλαυθμώνος) - Οι περήφανοι εθελοντές έπιασαν ήδη δουλειά! Πληροφορίες - επικοινωνία ethelontismos@ athenspride.eu • Queer book: Η καλύτερη πλευρά των ανθρώπων του Τριστάν Γκαρσιά (Πόλις). Πώς το προσωπικό έγινε πολιτικό, πώς η αμφισβήτηση πέρασε από τα οδοφράγματα στα κρεβάτια, πού κατέληξε όλο αυτό - ωμό κι εξαιρετικά ενδιαφέρον.


44

βγες έξω επιτέλους

agenda Σοφία Κουρτίδου, 9:00 μ.μ., €6 (με ποτό).

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥCLUB

Active Member @ PassPort

μουσικες σκηνες Αρχιτεκτονική Ελασιδών 6 (από Πειραιώς 116), Γκάζι 210 9014428, 210 3420842. Κάθε Πέμπτη Μπάμπης Στόκας Κάθε Παρασκευή & Σάββατο, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κίτρινα Ποδήλατα, Τάνια Κικίδη

AN CLUB Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, 210 3305056. 9/2 Last Drive, Deus Ex Machina, Sex Beat, Soundkrash, 9:30 μ.μ., €10. 10/2 Χαοτική διάσταση / Στίγμα 90 / No mind. 11/2 The Men w / Acid Baby Jesus + Ruined Families, 10:30 μ.μ., €15. 12/2 Incongruity / Chained and desperate/ Soulless.

ΑΥΛΑΙΑ Αγ. Όρους 15 (& Κωνσταντινουπόλεως 115), Βοτανικός, 210 3474074. 13/2 Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, 10:00 μ.μ., €10. 14/2 Adriatica, 10:00 μ.μ., €10. 15/2 Σοφία Παπάζογλου, 10:00 μ.μ., €10. Πέμπτη Μάνος Πυροβολάκης, 10:00 μ.μ., €10. Παρασκευή & Σάββατο Χαΐνηδες, 10:30 μ.μ., €10.

BAR2 Αν. Μεταξά 32 και Θεμιστοκλέους, Εξάρχεια, 6973.381332. 9/2 «Άγριες Φράουλες», 10:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. 10,11/2 Ντίνος Σαδίκης, 10€. 12,13/2 Πράσινο Λεμόνι, θεατρική παράσταση, είσοδος ελεύθερη. 14/2 Σπύρος Γραμμένος, είσοδος ελεύθερη.

Gazoo Πειραιώς 102-104, 210 3422888. Νατάσα Μποφίλιου. Κάθε Σάββατο, 10:30 μ.μ., €100 (φιάλη ουίσκι), €50 (κρασί), €10 είσοδος (με ποτό).

HALF NOTE Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. 11-15/2 Opera Chaotique. Τετ.-Σάβ. 10:30 μ.μ., Κυρ 9:00 μ.μ., €25, €20, €15 (φοιτ.).

KOOKOO Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930. 10/2, Melios BalkanaMama, 10:30 μ.μ., €12 (με ποτό). 11/2 Tonis Sfinos, 11:00 μ.μ., €14 (με ποτό).

ΠΥΡΗΝΑΣ Δραγούμη & Διοχάρους, 11, 210 7237150. Σάββατο Βικτώρια Ταγκούλη, 10:30 μ.μ., €8.

ΡΥΘΜΟΣ STAGE Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, 210 9750060. 3 & 10/2 Ματθίλδη Μαγγίρα, Μάκης Δελαπόρτας. Κάθε Σάββατο «Όσα λέν’ οι τοίχοι», 11:30 μ.μ., €15. Κάθε Κυριακή Ψαρόσουπα, θεατρική παράσταση του Γιώργου Λεμπέση, 11:00 π.μ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, 210 9226975 Κάθε Παρασκευή & Σάββατο Χρήστος Θηβαίος, 10:30 μ.μ., €. Κάθε Δευτέρα Σωκράτης Μάλαμας, 9:30 μ.μ., €15 (με ποτό). Κάθε Τετάρτη Μιχάλης Τζουγανάκης, 10:00 μ.μ., €12 (με ποτό). 9/2 Jumping Fish Night special guest

CABARET VOLTAIRE

Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, 210 5227046.

3413395. Καλλιτεχνικό μπαρ με ατμόσφαιρα ανατολικού Λονδίνου.

Cocktail’s code

LA SOIREE DE vOTANIQUE

Τριπτολέμου 35, Γκάζι, 210 3458110. Χώρος με vintage αναφορές στη διακόσμηση και ψαγμένα κοκτέιλ.

Καστοριάς 37, 210 3471401, Βοτανικός. Λατρεύει το βινύλιο και το δείχνει με μια σειρά από διαφορετικά events.

DUNKEL

MYbar

Πανόρμου 117, 6944271969, 213 0409418. Ανακαινισμένο διώροφο με industrial αισθητική και πολύ δυνατή μπάρα και decks.

HOXTON

Βουτάδων 42, Γκάζι, 210

Κακουργιοδικείου 6, Mοναστηράκι, 6947 439004.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ελασιδών & Κλεάνθους 8, Γκάζι, 210 3458534. Μαύρα ακούσματα - από χιπ χoπ μέχρι φάνκι.

Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, 210 9226975 Πάνος Μουζουράκης, κάθε Δευτέρα, 10:00 μ.μ., €10. Μαρίζα Ρίζου, κάθε Τρίτη, 10:00 μ.μ. €10 (με ποτό). Ματούλα Ζαμάνη, κάθε Τετάρτη, 10 μ.μ., €10(με μπίρα/ κρασί). Imam Baildi, κάθε Πέμπτη, 10:30 μ.μ., €10 (με μπίρα/κρασί). House Band, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, 10:30 μ.μ., €10 (με μπίρα/κρασί). A DES POTES, Κάθε Κυριακή, 10:00 μ.μ., €10.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥPLUS Φραντζή & Θαρύπου 14, Νέος Κόσμος, 210 9226975 Παρασκευή Βασίλης Καζούλης, 10:30 μ.μ., €13 (με ποτό). Σάββατο Μύρωνας Στρατής, Ησαΐας Ματιάμπα, Παναγιώτης Τσακαλάκος, 10:30 μ.μ., €13 (με ποτό).

3800070. 9 & 23/2 Alive and freaking - Drinks and spirits Perfomance, 10:00 μ.μ., €5. 10/1 Sillyboy, 10:00 μ.μ. 11/2 Ramon Soto y La Chcharacha, 10:00 μ.μ., €5.

ΝΕΑ ΣΤΗΛ Η

bicycle diaries

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου

GINGERALE Θεμιστοκλέους 74, Πλ. Εξαρχείων, 210.3301246. 12/2 «Yorgos Krommydas Quartet», 9:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

MYBAR Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή, 6947439004.

SALTA COMINGO Λεπενιώτου 11, Ψυρρή. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη Comedia d’ Ellada, 10:00 μ.μ., €15 (με ποτό), €12 (φοιτ.)

SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι 210 6981032. Κάθε Τετάρτη Crazy People Music, 10:30 μ.μ., ελεύθερη είσοδος.

πολυχωροι ΑΡΓΩ

live bars/ dinner ALMAZ Τριπτοπολέμου 12, Γκάζι, 210.3474763. Κάθε Κυριακή Almaz Radio με την Όλγα Λασκαράτου και guests, 6:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

6 D.O.G.S Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 210 3210510. Δευτέρες «Έλα λαέ ν’αλαλάξεις» μουσικοθεατρική παράσταση, 10:00 μ.μ., €10. 9/2 Mavro Provato Transmitting: 700 machines + Mamma kin + Fool in the box, 9:30 μ.μ., €5. 10, 11/2 Joe Lally (Fugazi), 9:00 μ.μ., €16. 15/2 Van d’ Ark, 10:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

BIOS

Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο 210 5201684. Κάθε Σάββατο Ελένη Πέτα και Παναγιώτης Μάργαρης, 10:00 μ.μ., €15, €12 (φοιτ., άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ).

GAZARTE Βουτάδων 32-34, Γκάζι 210 3460347. Παρασκευές Φοίβος Δεληβοριάς-Μάρθα Φριντζήλα, €10:30 μ.μ., €12-40. Κάθε Σάββατο & Κυριακή Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σαβ. 10:00 μ.μ., Κυρ. 8:30 μ.μ., €15. 11,12/2 Imany, €25-45.

ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917. 10/2 «Sax de voyage», 10:00 μ.μ., €5. 11 & 18/2 Μανώλης Φάμελλος, 10:00 μ.μ., €10. 14/2 Δημήτρης Παπάζογλου, 9:00 μ.μ., €8.

Πειραιώς 84, 210 3425335

PassPort

FLORAL

Καραΐσκου 119, Πειραιάς, 210.4296401. 11/2 Active Member, 9:00 μ.μ., €10.

Θεμιστοκλέους, 80, πλατεία Εξαρχείων, 210 ΠΡΙΖΑ

Χρ. Λαδά 1, πλ. Καρύτση, 210 3244101. Φανκι μπαράκι στην πιο χαρούμενη πλατεία του κέντρου με όμορφες μουσικές και κόσμο.

ROOTS

Κωνσταντινουπόλεως & Κελεού 1, Γκάζι, 211 4035649. Indie, φανκ και Freestyle μουσικές από αγαπημένους DJs.

SALTA CONMIGO

Λεπενιώτου 11, Ψυρρή, 694 4675875. Μοναδικά tapas και ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές

εμπειρίες σε ατμόσφαιρα έντονων χρωμάτων και ήχων.

TOY CAFE

Καρύτση 10, Πλ. Καρύτση, 210 3311555. Χαλαρό, μικρό στέκι με φανατικό σινεφίλ κοινό.

ΤΡΑ ΛΑ ΛΑ

Ασκληπιού 45, 210 3628066. Ζεστασιά είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το καλλιτεχνικό αυτό στέκι.

VITAMINA

Κελέου 1-5, 210 3476887.

Ορθοπεταλιές

Μην πατάτε τους ποδηλάτες. Κάνουν καλό!

H

Η πόλη επιτέλους πάει ποδήλατο, άρα και το ποδήλατο πηγαίνει στην πόλη. Από αυτή την εβδομάδα η LifΟ φιλοξενεί μια στήλη για το ποδήλατο, φτιαγμένη με τη ματιά εκείνων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν για την ανάπτυξη του μέσου που έχει αρχίσει ν’ αλλάζει ευχάριστα την καθημερινότητά μας. Ή μήπως όχι; Μπήκε στη ζωή της πόλης φαινομενικά απότομα. Εκείνο που ξέραμε ως extreme game ή άθλημα έγινε επιλογή για τις μικρές μετακινήσεις στην πόλη ή για καφέ και ποτό - μια που ακόμη δεν έχουν αρχίσει τα αλκοτέστ για ποδήλατα.

Όλο και περισσότεροι άρχισαν ν’ ανακαλύπτουν πως για απόσταση 5 χιλιομέτρων (το 80% των αποστάσεων που καλύπτονται καθημερινά σε μια σύγχρονη πόλη) δεν απαιτούνται πάνω από 25 λεπτά και, το πιο σημαντικό, ανεξάρτητα από κίνηση, διαθεσιμότητα πάρκινγκ ή πόσο μακριά από τα μέσα μεταφοράς είναι ο προορισμός σου. Ανακάλυψαν, επίσης, πως ποδήλατο στην πόλη δεν σημαίνει κολάν κι εξοπλισμός μάχης, αλλά στυλ και απλότητα. Άρα, το μόνο που χρειάζονταν για να το χρησιμοποιήσουν -εκτός από το ίδιο το ποδήλατο, φυσικά- ήταν ένα πλατύ χαμόγελο και η ενδυματολογική επιλογή της ημέρας. Και τόσο απλά το ποδήλατο μπήκε στη ζωή μας. Και μαζί του ένα σωρό απορίες: Θα ιδρώσω; Τι να φοράω; Δεν έχει ανηφόρες; Γιατί οι ποδηλάτες περνάνε με κόκκινο; Γιατί οδηγούν επιθετικά; Μπορώ να το χρησιμοποιήσω χωρίς ποδηλατόδρομο; Τι σέλα ν' αγοράσω; Αυτά και άλλα τόσα δεν είναι παρά προφανείς απορίες σε μια κατάσταση που αλλάζει. Ερωτήματα που έχουν εύκολη απάντηση, καθώς εκείνο που χαρακτηρίζει το ποδήλατο είναι πως πρόκειται για κάτι

τόσο απλό και φυσικό για τις πόλεις όσο και το ίδιο το περπάτημα. Ο ποδηλάτης δεν είναι παρά ένας γρήγορος πεζός, που επιλέγει να μετακινείται με τη δική του ενέργεια, να μυρίζει, να βλέπει από άλλη οπτική, ν’ ακούει την πόλη του και, τελικά, να κάνει τη δική του ζωή πιο εύκολη. Δεν είναι τέλειος ούτε άγιος - γιατί ποδηλάτες είμαστε εμείς οι ίδιοι, όχι κάποια άλλη φυλή με δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αστικοί ποδηλάτες -τουλάχιστον εν δυνάμει- είμαστε όλοι εμείς που, όταν επιλέγουμε ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης, μπορεί να περνάμε ή όχι με κόκκινο, να εμποδίζουμε ή όχι το γκαράζ κάποιου και να παρκάρουμε όπου βρούμε πιο βολικά. Ακόμα κι έτσι όμως, περισσότερα ποδήλατα αποτελούν σημάδι υγείας, ζωντάνιας, δείγμα πως νέος αέρας έρχεται να φυσήξει ευχάριστα στις ελληνικές πόλεις, ξεκινώντας από τους ίδιους τους πολίτες. Και όσοι ακόμη επιλέγουν, συνειδητά, να μη χρησιμοποιούν οι ίδιοι ποδήλατο -δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να γίνουν ξαφνικά ποδηλάτες- ας μην ξεχνούν πως ένας χρήστης ποδηλάτου σημαίνει ένα αυτοκίνητο λιγότερο μπροστά τους στο φανάρι, μια θέση πάρκινγκ ελεύθερη ή μια θέση στο μετρό άδεια. Σημαίνει λιγότερο θόρυβο, λιγότερη μόλυνση και σίγουρα περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Γι’ αυτό, μην «πατάτε» τους ποδηλάτες. Τους χρειαζόμαστε! * Ο Σπύρος Παπαγεωργίου είναι εκδότης του ποδηλατικού περιοδικού ΜΒΙΚΕ. mbike.gr


45

Starfax

Από την Τζούλη Αγοράκη (starfax@lifo.gr)

Oι Καρκίνοι χρειάζονται ηθικό βελονισμό και οι Ζυγοί ξαναβρήκαν τη γοητεία τους.

3 6

5

3 7 6 1

8

4 7 2 9

σκεις το κουράγιο, σηκώνεσαι και ορθώνεις το ανάστημά σου. (1,50 είπαμε είσαι ή 1,93;)  

Λέων

Ο Κρόνος βοηθάει να πήξει το αποτυχημένο σου ζελέ, σαν να του προσθέτει ζελατίνη. Στις 14/2 ο Ερμής περνάει στους Ιχθύς και με βήμα σταθερό βρίσκεις τον δρόμο κι επιστρέφεις στον θρόνο σου (ή αλλιώς στη νεύρωσή σου). Το θέμα είναι ένα: το γκολ μπήκε. Στο ενενήντα μεν, αλλά μπήκε. Τι σημασία έχει που ήταν ένας αγώνας θρίλερ; Το εξάγωνο ΕρμήΠλούτωνα σε βοηθά ν’ αφήσεις πίσω τους παλιούς σου φόβους. Άλλωστε, στο φιλόξενο «εδώ και τώρα» νιώθεις δικαίωση και τελικά άξιζαν όλα τα «επιπλέον» που σκαρφίστηκες. Δικαιούσαι μια εβδομάδα για τον εαυτό σου κι εκείνους που αγαπάς… και για ν’ ασχοληθείς ακόμα πιο εντατικά με τη χαίτη σου και όλα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις άρχοντας της ζούγκλας. Παρθένος «Πού να γείρω το κορμί μου όταν γυρνάω από τα μπαρ και τα ξενύχτια» σ’ ακούμε να τραγουδάς και γενικά στην εκτόνωση βρίσκεις μια διέξοδο, αλλά αμέσως μετά νιώθεις ένα μεγαλύτερο κενό - ο έρωτας παίζει μαζί σου κρυφτούλι. Πας να τον βρεις, μα όλο και σου φεύγει και τρέχεις ξοπίσω του, μήπως τον προλάβεις. Του κάκου! Στις 15/2 το τετράγωνο ΑφροδίτηΠλούτωνα δίνει τροφή στις εμμονές σου και πάλι θέλεις να κάνεις την Κοκκινοσκουφίτσα που λοξοδρόμησε, τάχα μου, στο δάσος

Daily starfax Καθημερινές αστρολογικές προβλέψεις στο www.lifo.gr από την Τζούλη Αγοράκη.

5 2 2 6 8 7 9 3 8 9

1 3

7

Η λύση του προηγούμενου 1 7 2 4 5 3

6 4 8 1 2 9

5 3 9 6 8 7

9 1 6 3 7 4

3 8 5 9 1 2

4 2 7 8 6 5

2 9 4 5 3 8

7 5 1 2 4 6

8 6 3 7 9 1

6 5 1 8 4 3 7 9 2 9 3 4 2 7 1 6 8 5 8 7 2 5 6 9 1 3 4

socialmediadiaries

sudokuno245

9

καλύτερα τον Επίκουρο ή τον Τάκη τον υδραυλικό; Τι έκανα, τι δεν έκανα, τι θα μπορούσα να κάνω και δεν το έκανα, ρωτάς με έμφαση, μα το σύμπαν κάνει τον κουφό. Αντί, παλικαράκι της φακής, ν’ αναλύεις τι δεν έκανες χθες, δεν κοιτάς τι μπορείς να κάνεις από ‘δω και πέρα; Μη χάνεις άλλο πολύτιμο χρόνο στη νοσταλγία και την αναπόληση. Στις 15/2 το τετράγωνο Aφροδίτης-Πλούτωνα σε κάνει και οξύθυμο και δεν μπορείς να δεις πολύ πέρα απ’ τη μύτη σου. Οι μαθηματικοί αποκαλούν καταστροφή την απορρύθμιση ενός συστήματος από ένα άλλο. Σου λέει κάτι αυτό; Ω ναι, είσαι ο δαίμων του εαυτού σου και δίνεις στον άλλο ιερές διαστάσεις κι έτσι ,σιγά σιγά, απορρυθμίζεσαι. Ενώ δεν θέλεις άλλο κάρβουνο, γίνεσαι στο τέλος εσύ κάρβουνο από το πολύ λαμπάδιασμα και τα «λάμπεις, Μπάμπη μου».   Kαρκίνος Χρειάζεσαι έναν ηθικό βελονισμό. Ενώ τα πράγματα στρώνουν, μοιάζεις με γδαρμένο ζώο. Μέχρι τις 13/2 ο Ερμής στον Υδροχόο στρώνει και την επικοινωνία και τα οικονομικά σου και είναι απορίας άξιο πού βρίσκεις το κουράγιο για τόσο ξόδεμα. Γίνε πάλι καπετάνιος στο καράβι σου, γιατί έβαλες τον μούτσο να τιμονάρει. Βρες ένα ήσυχο λιμάνι και άντε ν’ αράξεις, να πάρεις τις ανάσες σου. Όπου και αν πας, όμως, κόψε την γκρίνια και το μίρι-μίρι. Καλές οι αντιφάσεις, αλλά και τόση νεύρωση σε ποιο αστείο να χωρέσει; Σου έχει βγει και η καρκινίσια σου βιασύνη και η εικόνα σου είναι αυτή ενός ανθρώπου που δεν ξέρει πού να πάει, αλλά, από την άλλη, τα θέλει όλα εδώ και τώρα. Στις 15/2 ο έρωτας σε δοκιμάζει, βάζοντάς σου τρικλοποδιές. Όμως βρί-

και διόλου τυχαία συνάντησε τον κακό «μαύρο» λύκο. Καλή η έξαψη, αλλά μην παραπονιέσαι μετά, αν με τα δόντια του σού ‘κανε κουρέλι το κόκκινο νεγκλιζέ φορεματάκι. Το τελευταίο διάστημα αφήνεις τις ευκαιρίες να έρχονται και να φεύγουν. Δεν είναι θέμα αντανακλαστικών, μάλλον βαριέσαι να κουνηθείς. Και όμως, το εξάγωνο Δία-Πλούτωνα γυρνάει το παιχνίδι και το τραγούδι μετατρέπεται σε «Σήκω χόρεψε, κουκλί μου, να σε δω, να σε χαρώ». Άντε, σήκω.

Ζυγός Έχεις βρει πάλι τον παλιό, καλό εαυτό σου, έχεις συνδεθεί με τη γοητεία σου κι έτσι συνδέεις τους άλλους με Κάιρο. Οk, αισθάνεσαι επάρκεια, αλλά δεν είναι λίγες οι στιγμές που το «αρέσω παιδί μου, αρέσω» σε οδηγεί σε λάθος κινήσεις, σε παραλήψεις και σε στραβοπατήματα που δεν τα προκάλεσες μεν, αλλά σε εκθέτουν. Στις 14/2 προσπάθησε να μείνει λίγη λογική στο κεφάλι σου, γιατί είσαι όλο φρου-φρου κι αρώματα, αλλά οι φαντασιώσεις σου δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και μπορεί να σε εκθέσουν. Στα επαγγελματικά σου μην ξανοίγεσαι με μεγάλα βήματα, ειδικά όταν προχωράς σε ναρκοπέδιο. Ερμής, Δίας και Πλούτωνας σού δίνουν τη συμπαντική εύνοια για να σώσεις έστω και στο παραπέντε το τομάρι σου από κάθε είδους επιπολαιότητα. Σκορπιός Ο Ερμής στις 14/2 σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με μεγαλύτερη σιγουριά και είσαι έτοιμος να τραβήξεις αποφασιστικά το τσιρότο. Προσπαθείς να περάσεις την καθημερινότητά σου με περισσότερο κυνισμό και λιγότερες επιθυμίες. Το σύμπαν, όμως, σε περιγελά με τα όλα του και λέει «αμ, δε». Το τετράγωνο Αφροδίτης-Πλούτωνα στις 15/2 ανεβάζει τα ερωτικά ντεσιμπέλ και όλα τα σταματημένα (μουδιασμένα) πάθη παίρνουν πάλι μπροστά. Στις 16/2 το εξάγωνο Ερμή-Δία σε βάζει να πάρεις αποφάσεις εδώ και τώρα. Από τις 15/2 όμως θ’ αρχίσει η καλή επίδραση.

Toυ Μανώλη Ανδριωτάκη. www.andriotakis.gr

secretcards

Κριός Πάνω κάτω η διάθεσή σου, ή αλλιώς διάθεση τραμπολίνο. Τις μισές μέρες το πας έτσι, τις μισές αλλιώς. Ένα είναι το σίγουρο: δεν υπάρχει σχέδιο πόλης και ο χρόνος φεύγει, ενώ εσύ τρέχεις λαχανιασμένος σε κάτι καλέσματα και προσπαθείς να το παίξεις ευχάριστος τύπος. Πουθενά, όμως, δεν ομολογείς ότι δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις μπάνιο κάθε πρωί. Τις προάλλες η «κατάθλα» σού έκλεινε το μάτι, φορώντας τα λιγότερα, και σου φαινόταν τόσο θελκτική. Στις 15/2 το τετράγωνο Aφροδίτης-Πλούτωνα σε κάνει να μοιάζεις στον Οθέλλο. Φυσικό είναι, έτσι που έχει πάρει τα κάτω της η αυτοπεποίθησή σου. Αλλά δεν είναι ανάγκη να σε θεωρούν και ερωτικό κοροϊδάκι. Στις 16/2 το εξάγωνο Ερμή-Δία φέρνει καλά μαντάτα για τα επαγγελματικά σου. Μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια. Είναι απορίας άξιο, πάντως, γιατί βάζεις τόσα αυτογκόλ. Ταύρος Μέχρι τις 13/2 ο Ερμής και μέχρι τις 19/2 ο Ήλιος θα κινούνται στο ζενίθ του ωροσκοπίου σου, έτσι η καριέρα γι’ ακόμα μια φορά είναι η νούμερο ένα εμμονή σου. Από την άλλη, κι ενώ έχεις δουλειές με φούντες, δεν σταματάς να κάνεις «ομορφιές». Όχι μόνο δεν άφησες τίποτα στο μαγαζάκι με τα γυαλικά, αλλά έχεις πάρει και μια βαριοπούλα και γκρεμίζεις ό,τι έχτιζες εδώ και καιρό επιμελώς. Πρόσεξε μην το μετανιώσεις αμέσως μετά ή μην κοπείς με τα γυαλιά και τα θρύψαλα. Κι ενώ στα επαγγελματικά αρχίζεις, ας πούμε, να καθιερώνεις την τρέλα σου και το πορτοφόλι σου αρχίζει να παίρνει τα πάνω του, στις ερωτικές σου συναλλαγές επικρατεί μια σύγχυση. Στις 15/2 κάποια καταπιεσμένα συναισθήματα θεριεύουν και αρχίζεις να χορεύεις φλαμένγκο, φωνάζοντας «όλε». Η γοητεία σου έχει ανέβει μεν επικίνδυνα, αλλά μοιάζει και με εκρηκτικό συνδυασμό στα χέρια σου και δεν αποκλείεται απλώς να κάνεις μια ωραία salade d’ époque.    Δίδυμος Έχεις θυμηθεί πάλι τον Πυθαγόρα. Δεν σκεφτόσουν

Μπορεί να ένιωσες την πίεση από το πιστόλι στον κρόταφό σου, αλλά, μεταξύ μας, έχεις μια τάση να το πηγαίνεις μέσω Λαμίας και όλη αυτή η καθυστέρηση για να κάνεις τελικά το «προφανές» είναι μόνο κουραστική και χρονοβόρα. Ακολούθησε, επιτέλους, την καρδιά σου - πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό; Τοξότης Ενώ δηλώνεις τύπου… διαλλακτικός και τα πράγματα τα παρατηρείς, υποτίθεται, από απόσταση και με στωικότητα, έχεις αρχίσει να ξηλώνεις εκεί που θα ήταν καλό να μπάλωνες. Κάθε σου κίνηση, κάθε σου λέξη τη μετράς σαν Εβραίος λίγο πριν πουλήσει το πιο καλό του διαμάντι. Είναι, όμως, απορίας άξιο πώς με τόση συγκέντρωση κάνεις τόσα παρορμητικά λάθη. Στις 14/2 η σύνοδος Ερμή-Ποσειδώνα σου δημιουργεί σωστό προβληματισμό. Ναι, μπορεί η πολλή σκέψη και οργάνωση τελικά να σε μπλοκάρουν. Είσαι και τζαζ τύπος εσύ, μην το ξεχνάς, και ίσως είναι καλύτερα ν’ αφεθείς στη ζωή και στα γεγονότα, παρά να προσπαθείς να τα ελέγξεις. Ω ναι, χαλάρωσε.   Αιγόκερως Έχεις και καλές ιδέες και έμπνευση αλλά και μια κούραση ακόμα και για την πιο μικρή μετατόπιση. Σαν να έχουν κουραστεί ακόμα και οι προσδοκίες σου. Βρες τρόπο ν’ αναθερμάνεις την καρδιά σου - ακόμα κι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό τούτη την ώρα μπορεί να σε χορτάσει. Στις 14/2 η σύνοδος του Ερμή με τον Ποσειδώνα φέρνει τις ευκαιρίες ακόμα πιο κοντά σου - μην πάνε χαμένες μόνο και μόνο γιατί νιώθεις βαριά τα πόδια σου. Δείξε ότι, όταν θέλεις, είσαι η «Ωραία της ημέρας» και μπορείς να κάνεις τα αρσενικά να στενάζουν στο πέρασμά σου. Με τόση γοητεία είναι κρίμα να μην αφήσεις το στίγμα σου. Στις 15/2 το τετράγωνο Αφροδίτης-Πλούτωνα σε κάνει πάλι Αιγόκερω, δηλαδή καχύποπτο, πιάνεσαι ικετευτικά από τα φουστάνια της και αναζητάς αποδείξεις αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Αυτή η ανασφάλειά σου, αχ-βαχ, όταν βγαίνει ανοίγει το στόμα της και σε κάνει

μια μπουκίτσα. Να το προσέξεις αυτό. Είναι κρίμα να κάνεις τόση προσπάθεια και για μια κλωστή να ξηλώνεις όλο το πλεκτό. Υδροχόος Με όλο αυτό το πλανητικό τουρλουμπούκι στο ζώδιό σου αλλά και με τον Ερμή από τις 14/2 να σου κάνει συμπαντικές πλάτες, τα πράγματα έχουν κάπως έτσι: γοητεύεις, ταξιδεύεις, ερωτεύεσαι, ξε-ερωτεύεσαι, αποθεώνεις, μεθάς, ξενυχτάς. Γιατί, όμως, ενώ κάνεις όλα αυτά που περίπου λαχταράς, νιώθεις και αυτό το κενό; Γιατί, ενώ δηλώνεις ότι χαλάρωσες, τελικά δεν μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά; Καθώς φαίνεται, είναι πολύ δύσκολο ν’ απαλλαγείς από τις δικές σου νευρώσεις και τα δικά σου φαντάσματα, που τώρα που κάπως ησύχασε ο θόρυβος γίνονται όλο και πιο εμφανή. Όσο και αν είναι δυσάρεστο, πρέπει ν’ ανοίξεις τα μάτια ακόμα πιο πολύ και να δεις αν ο δρόμος που έχεις πάρει, κυρίως συναισθηματικά, είναι τελικά αυτός που θες ή αυτός που απλώς σε βολεύει. Στις 14/2 η σύνοδος Ερμή-Ποσειδώνα φέρνει στην επιφάνεια ζωηρές συζητήσεις για ένα οικονομικό θέμα που σε «καίει». Είναι η στιγμή που θα βρεις την επαγγελματική λύση που γυρεύεις ή θα σε εξαπατήσουν διπλά.   Ιχθύες Ψάχνεις να δεις τι λείπει από τη ζωή σου κι αισθάνεσαι ότι λείπουν το αλάτι και η νοστιμιά. Ένας έρωτας νέας σοδειάς; Κάτι πικάντικο; Τέλος πάντων ένα κάτι, για να δικαιωθεί η προφητεία. Αισθάνεσαι ότι ο χρόνος φεύγει κι έχεις καταντήσει ένα μηχανικό ρομπότ που λειτουργεί αυτόματα. Έχεις βαρεθεί μόνο να δίνεις και όλοι να περιμένουν ακόμα κάτι από σένα. Σου έχει βγει μια συναισθηματική πίεση και τσιγκουνιά. Όμως, στις 14/2 ο Ερμής και ο Ποσειδώνας σού βάζουν στο μυαλό πάλι καλές ιδέες προς επεξεργασία. Κάνε ένα ταξίδι, καμιά σκανταλιά, γενικά κάνε κάτι που έχεις να κάνεις καιρό και, χωρίς να το καταλάβεις, θα πάρεις και πάλι μπροστά και θα μοιράζεις δώρα, αγκαλιές και χαμόγελα και θα νιώθεις ασφαλής στον βυθό που κολυμπάς.


46

09-15.02.2012

Φωτό: Jimi Drosinos

oi αθηναιοι γδυνονται για καλο σκοπο στο μουσειο μπενακη Stay tuned για πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες της επόμενης έκθεσης Naked City.

Δημήτρης Κοντόνης Πολίστας στον Νηρέα Χαλανδρίου, μοντέλο. Φωτογραφήθηκε στο ΟΑΚΑ την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012.

«Η Αθήνα είναι μαγευτική, αρκεί να ξέρεις να τη ζεις».


281  

lifo mag, city guide

Advertisement