Page 1

I N F O B L A D M A C H E L E N - D I E G E M — n° 0 5 / 2 0 1 9

4

10

16

IN DE KIJKER

DOSSIER

MILIEU

Yvette Trogh

Sociaal Huis

Klimaatengagement


pag

F

2

O OT

WEDSTRI

JD

Aan de inwoners van MachelenDiegem 2019 is bijna voorbij, het jaar waarin de nieuwe beleidsploeg vol overtuiging van start ging om onze gemeente voor zes jaar te besturen. Nu we aan de voordeur van een nieuw decennium staan, blikken we even terug op wat er het afgelopen jaar is gebeurd, en kijken we met veel interesse uit naar 2020. Zo werd er dit jaar werk gemaakt van een nieuw beleids- en meerjarenplan. De opmaak hiervan is cruciaal voor de uitvoering van het beleid tijdens de komende jaren. Enkele punten uit dit beleidsplan werpen reeds hun vruchten af.

Beeldig Machelen In deze rubriek testen we je kennis van onze gemeente. De vorige editie toonde een foto van het kasteel Pellenberg waar je nu de bib van Machelen vindt. Tijd voor een nieuwe foto-opgave, met dank aan Kayleigh Crabbé voor de foto. Herken jij deze plek? Bezorg de juiste locatie (straatnaam) vóór 13 januari 2020 aan magezien@machelen.be of Gemeente Machelen, redactieraad, Woluwestraat 1 in 1830 Machelen met vermelding van je naam en adres. Wie weet win jij twee tickets voor een voorstelling naar keuze in GC ‘t Kwadrant.

Winnaar vorige editie De winnaar van Magezien 4-2019 is Henri Peeters. Proficiat Henri!

G

EZIEN

?

Onze bedrijvenzone in Diegem trekt sinds dit jaar opnieuw tal van nationale en internationale spelers aan, wat belangrijk is voor onze tewerkstelling en economie. Niet minder dan 4 hoofdkantoren hebben voor Diegem gekozen als nieuwe uitvalsbasis. De vernieuwde visie naar omgeving, economie en mobiliteit speelt hierbij zeker een rol. Daarnaast zijn we gestart met de opmaak van een nieuw mobiliteitsplan. Sinds september 2019 wordt, in samenspraak met een gespecialiseerde partner, een analyse gemaakt van de huidige situatie en werken we een volledig nieuwe visie op vlak van mobiliteit uit voor onze gemeente. Maar naast werken moet er af en toe ook eens ontspannen worden. Graag sluit ik 2019 samen met jullie af op de vernieuwde kersthappening. En om het nieuwe jaar goed van start te laten gaan, heffen we een glaasje tijdens de nieuwjaarsdrink. Ik wens u allen van harte een heel leuke eindejaar­ periode toe, alsook veel geluk en een goede gezondheid in 2020.

Steve Claeys Schepen van Mobiliteit, Ruimtelijke ordening, Stedenbouw en Woonbeleid


pag

3

HOUD IN

Ge

zien?

2

ONDERWIJS

NUTTIGE TIP

Beeldig Machelen

Aanmelding en overzicht volwassenenaanbod

Maak geen troep met hondenpoep

4

Yvette Trogh

6

KO RT N I E U WS

8

VRIJE TIJD COLOFON

Verantwoordelijke uitgever Gemeente Machelen Woluwestraat 1 1830 Machelen 02 254 12 11 magezien@machelen.be Redactieraad magezien@machelen.be Ontwerp Superset wearesuperset.be Druk Drukkerij Bulckens Magezien is gedrukt op 100% gerecycleerd papier. Fotografie o.a. David Coppens/ Veronique De Boevere

17

WEDSTRIJD

IN DE KIJKER

Magezien is een gratis gemeentelijk magazine dat 5 keer per jaar verschijnt. Heb jij ideeën of suggesties voor een artikel? We horen het graag.

12

10

DOSSIER

Sociaal Huis

13

TERUGBLIK

Was jij er ook bij?

14

18

VEILIGHEID

Samen veilig de winter door

19

WELZIJN

KALENDER

Sociale acties in je gemeente

Uit in Machelen

15

23

LIEF EN LEED

TELEX

16

MILIEU

Klimaat en energie

23

NUTTIGE INFO

24

DIEGEZIEN?

Rita Creve


444

pag pag pag

IN DE KIJKER

Yvette Trogh Gepassioneerde ambassadeur Centrum Basiseducatie Hoe heb je Open School leren kennen? Voor ik in Machelen kwam wonen, had ik al vaak gehoord over de lessen van het CBE via een kennis die er les volgt. Later toen ik naar Machelen verhuisde, las ik erover in jullie gemeenteblad en ben ik tijdens de braderie naar de opendeurdag van CBE gegaan. Ik werd er goed ontvangen door Gert. Hij trok me over de streep om mij in te schrijven. Dat is de beste stap die ik ooit heb gezet. Welke cursussen heb je hier al gevolgd? Sinds 2011 tot nu heb ik ononderbroken heel wat cursussen gevolgd. Starten met computer en internet, foto’s bewerken, Engels, kunst en cultuur, 'Op weg naar Technopolis', natuur en milieu, geschiedenis, gezondheid, op stap met de kaart en het openbaar vervoer, rekenen … Een cursus rekenen is niet zomaar wat optellen en aftrekken. Ik leerde er procenten berekenen, op schaal tekenen. Allemaal zaken die mij heel goed van pas komen in het dagelijkse leven. Om te winkelen tijdens de solden bijvoorbeeld, en bij mijn hobby naaien. Zo kan ik nu met gemak berekenen hoeveel stof ik nodig heb. Om te schilderen kan ik uitrekenen hoe groot de oppervlakte van een muur is en hoeveel verf ik daarvoor nodig heb. De belangrijkste cursus die ik mocht volgen was de ambassadeurscursus. Ik werd gekozen omdat heel wat mensen zich herkennen in mijn verhaal. Ik had als kind geen fijne ervaringen op school en was dan ook heel onzeker. In de cursus leerde ik mijn verhaal vertellen. We oefenden dit zelfs voor een camera, voor als we dit ooit op TV of op de radio moeten brengen. Nu kan ik mijn positieve ervaringen over Open School overbrengen aan anderen. Onder alle ambassadeurs is er ook een heel goede sfeer. Als je leren bij Open School vergelijkt met jouw schoolloopbaan als kind, hoe zou je dat dan omschrijven? Als kind werd ik gepest en de andere kinderen lieten me links liggen. Daardoor kon ik niet volgen en vloog ik vaak naar de achterste rij. Dat draag je je hele leven mee. Hier bestaat dat niet, hier is iedereen belangrijk, er is tijd om iedereen te helpen. Ik

ben hier echt ‘kind aan huis’, ben hier heel graag en voel mij hier steeds heel welkom en begrepen. Naast de cursus hebben ze hier ook aandacht voor jou als mens. Er wordt geluisterd en na de lessen is er ook tijd om extra vragen te stellen of een babbeltje. Ik ben daardoor veel zelfverzekerder en open geworden. Voor mij geen bank meer op de achterste rij, maar ergens tussen de anderen. Kom je graag naar de les? Het zou echt een straf zijn voor mij mocht ik niet meer kunnen komen! Ik heb hier zoveel geleerd, niet alleen in de cursussen, maar ook over mezelf en andere mensen. Ik durf en kan nu mijn plan trekken op zoveel vlakken. Ik kan nu over veel meer meespreken, durf zelf gesprekken aan te gaan. Ik zit nooit meer in een hoekje en heb hier veel vrienden gemaakt. Welke effecten voel je in je dagelijks leven? Ik kan nu goed overweg met de computer en de smartphone, ben niet meer bang om die te gebruiken. Onlangs heb ik zelfs mijn printer thuis zelf geïnstalleerd. Vroeger durfde ik zelf geen gesprek starten, nu wel. Ik kan de apps op mijn smartphone gebruiken, bijvoorbeeld om het openbaar vervoer te gebruiken. Ook foto’s nemen en bewerken heb ik geleerd, en WhatsApp. Dat is heel leuk om nu met mijn kinderen en kleinkinderen te gebruiken. Ik wissel met mijn kleinzoon emoticons uit, we spelen spelletjes op onze tablets. Ik leerde ook PowerPoint presentaties maken en ben heel trots op de presentatie die ik maakte in de cursus ‘Taal en pc’. Ook filmpjes maken en er muziek op zetten, kaartjes en kalenders maken. Dat gebruik ik nu allemaal in mijn dagelijks leven, bijvoorbeeld op een familiefeest. Wat zou jij zeggen tegen mensen die twijfelen om een cursus te volgen, of hoe zou je hen over de streep trekken? Niet twijfelen, maar doen! Het begint allemaal bij jezelf, niemand doet het in je plaats. Zet de stap, ga binnen bij het CBE, durf informatie vragen en praat er met de mensen. Ik wil zelf graag helpen en meegaan om de stap te zetten als het te moeilijk is. Het is zo leuk eens je er aan begonnen bent.


pag

5

WIL JIJ OOK D E STA P Z E T T E N ? Kom dan zeker langs het Centrum Basiseducatie (CBE), in de Nieuwstraat 5, Machelen. Je kan ons ook bereiken op 02 252 51 50, info.vilvoorde@ cbehallevilvoorde.be of www.basiseducatie.be/ halle-vilvoorde.

Directie CBE wenst het gemeentebestuur te bedanken voor de ondersteuning en mooie locatie die hen ter beschikking wordt gesteld in ’t Kant in Machelen en ’t Zand in Diegem.


pag

Kort nieuws

6

NI

SH

WSF LA U E

t te isse m

n

N

ie

Grote kersthappening Machelen L A AT ST E N I E U W TJ E S GEZIEN? BLIJF OP DE HOOGTE!

FAC E BO O K W W W. M AC H E L E N . B E

Kom op zaterdag 14 december naar het evenementenplein aan de Bosveldsite voor tonnen kerstplezier. 30 gezellige kerstkraampjes met eten, drank en kerstartikelen zorgen voor een gezellige sfeer. Alle randactiviteiten zijn gratis! Kerstman: 17 ­— 19 u. Kerstelf: 17 ­— 18 u. Rodeo rendier: 17 ­— 23 u. IJssculptuurshow: 18 ­— 19.30 u. Optreden van BUMP: 20 ­— 22 u.

E L E K T RO N I S C H E N I E U WS B R I E F V I A www.machelen.be/ nieuwsbrieven

BOBTIP! Je hoeft zelf niet te rijden! Een elektrische pendelbus brengt je veilig en duurzaam heen en terug van Machelen en Diegem.

M A I L J E V R A AG N A A R info@machelen.be of bel naar 02 254 12 11.

Wanneer? Zaterdag 14 december van 17 tot 23 u. Waar? Evenementenplein, Bosveldsite, Heirbaan 9 Meer info: www.machelen.be/ kersthappening

Nieuwjaarsdrink 2020 Zet je feestmuts op, kleed je warm aan en zak op vrijdag 10 januari af naar onze Bosveldsite voor de nieuwjaarsdrink! Klink samen met je buur en het gemeentebestuur op het nieuwe jaar en geniet van een drankje, een lekker hapje en sfeervolle muziek! Wanneer? Vrijdag 10 januari 2020 van 19 tot 23 u. Waar? Evenementenplein, Bosveldsite, Heirbaan 9


Nieuwe leden in gemeenteraad en raad voor Maatschappelijk Welzijn

Machelen, Warmste Gemeente! De grote Bib Bake Off, onze verkoop van tapas­ plankjes na de voorstelling in GC ‘t Kwadrant, een schenking van taarten voor verkoop door Café Noisette, een schenking van de opbrengst van het programmaboekje door Sjato ’84, wafeltjes bakken en pompoensoep maken in het kinderdagverblijf, verkoop van koekjes in de cafetaria van WZC Parkhof, … teveel om op te noemen! Maar allemaal hartverwarmende initiatieven om van Machelen de Warmste Gemeente te maken! Wil je graag nog een actie op touw zetten en deel uitmaken van onze warme gemeente? Neem dan contact op met vrijetijd@machelen.be of ga langs aan het loket in de Bosveldsite.

—T  ania Van den Berghe ter vervanging van Jochem De Hertogh — Werner Lenaerts ter vervanging van Yasemin Ütkü Bijzonder Comité Sociale dienst — Tessa Liénard ter vervanging van Werner Lenaerts — Edith Poot ter vervanging van Tania Van den Berghe

De Lijn Aanpassingen dienstregeling Omdat De Lijn verwacht dat het chauffeurstekort in de regio nog een tijdje zal aanhouden en om de klanten een betrouwbaardere service te kunnen bieden, is sinds 4 november de dienstregeling licht aangepast; ook voor lijn 621 Vilvoorde – Zaventem. De Lijn verwacht na de kerstvakantie de volledige dienstregeling opnieuw te kunnen uitvoeren. Meer info: www.delijn.be/nl/ routeplanner/, via infokaartjes bij de chauffeurs en aan de haltes van de betrokken lijnen.

Het lokaal bestuur en personeel wensen u een prettig eindejaar en een schitterend 2020!

Superprestige Cyclocross De Telenet Superprestige Cyclocross doorkruist Diegem dit jaar op zondag 29 december. 16.30 uur - start Superprestige voor internationale junioren 18.05 uur – start Superprestige voor dames 20.00 uur – start Telenet Superprestige Elite Diegem Vanaf 19 uur kan je een live optreden van Yves Segers bijwonen in de grote ambiancetent aan de Kosterstraat. In het park start om 21 uur een DJ-set! Tickets kosten 12 euro, KBWB-leden 11 euro, Kinderen onder de 12 jaar gratis Info & reservatie: www.superprestigediegem.be Woon je op het parcours? Kom dan je doorgangsattest halen op dinsdag 17 december van 19 tot 21 uur of op woensdag 18 december van 14 tot 16 uur in GC ’t Kwadrant (bib Diegem), Kosterstraat 2.


pag

8

VRIJE TIJD KENT VELE GEZICHTEN

Sport, cultuur, ontmoetingen, festivals, ... Ga erop uit! RI

JE TIJ

ele

n, ontsp

V

a

nn

en

#M

ch

D

a

Animator worden? Aanbod Paasvakantie 2020 We werken volop aan een wervelend vakantie­ aanbod tijdens de Paasvakantie. Speelpleinen (3-16 jaar): van 6 april t.e.m. 10 april en van 14 april t.e.m. 17 april Sportkampen (6-12 jaar): van 6 april t.e.m. 10 april NIEUW! Dit jaar starten de inschrijvingen begin maart en dat zowel voor de paas- als de zomervakantie! Zo kan je makkelijker verlofperiodes inplannen. In februari komt de vrijetijdsgids uit met alle data.

Kom jij mee in ons leesclubje van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen?! Je kan het vergelijken met een soort leesclubje. Om de 6 weken komen we met max. 8 kinderen samen en bespreken we 2 verschillende boeken. Saai? Helemaal niet! We doen rond het boek ook telkens een leuke activiteit. Dat kan gaan van knutselen, dialoogjes voeren tot … Groep 3 (3e en 4e leerjaar) — bib van Machelen — woensdagen 15/1, 11/3 en 22/4, van 14 tot 15 uur Groep 4 (5e en 6e leerjaar) — bib van Diegem — woensdagen 11/12, 22/1, 4/3 en 15/4, van 14 tot 15 uur Het slotfeest vindt plaats in mei 2020. Interesse? Schrijf je in via bibliotheek@machelen.be met vermelding KJV + naam en leeftijd van de deelnemer. Extra informatie vind je op www.kjv.be.

Voor heel wat activiteiten tijdens de vakanties is de gemeente op zoek naar animatoren. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende initiatieven. Speelpleinen Samen met een grote groep animatoren, organiseer je toffe activiteiten op ons speelplein in de Bosveldsite. Je hebt zin voor creativiteit, verantwoordelijkheidsgevoel en je werkt graag met kinderen? Ben je 16 jaar of ouder? Dan is dit de geknipte vakantiejob voor jou! Los vakantieaanbod We organiseren ook losse uitstappen, activiteiten, workshops, … Voor de begeleiding zoeken we ook animatoren. Wil je je graag gaan uitleven met een toffe groep kinderen in de zoo, een museum, Technopolis, de kinderboerderij, … geef ons dan een seintje!

Betaal nu met Randuitcheques in GC ’t Kwadrant! Vanaf september kan je in GC ’t Kwadrant ook met Randuitcheques betalen voor comedy, theater, film, muziek, … Randuitcheques ontvang je wanneer je ingeschreven bent in een cursus Nederlands of je oefent je Nederlands via bijvoorbeeld praatgroep Combinne. Meer info? Dienst Integratie, integratie@machelen.be 02 254 12 00 of dienst Vrije tijd, vrijetijd@machelen.be 02 254 12 01

Extra vrijetijdskorting voor EDC-houders Heb je een EDC (European Disability Card), dan krijg je vanaf nu 20% korting voor voorstellingen in GC ’t Kwadrant. De avond van de voorstelling moet je je EDC meebrengen.


pag

9

MEER INFO? Contacteer de dienst Vrije tijd 02 254 12 01, vrijetijd@machelen.be of bekijk de Facebookpagina.

GC ’t Kwadrant Podiumprogramma Reservaties via: www.machelen.be/aanbod-en-tickets Zondag 15/12/2019, 15 u. — VVK € 9 | KASSA € 11 Lights! Camera! Action! 100 Jaar film in 100 minuten | Jan Verheyen Een voorstelling van de flamboyante filmregisseur en filmfanaat Jan Verheyen. Aan de hand van bekende filmquotes loodst hij je op een speelse en avontuurlijke ontdekkingsreis door de geschiedenis van de cinema. Zondag 26/01/2020, 15 u. — VVK € 9 | KASSA € 11 Duo Vermeulen en Verpoest Het verhaal van een toevallige occasionele samenwerking die uitgroeide tot een echt duo. Zij wonnen de Supernova kamermuziekwedstrijd in 2019. Licht klassiek op een speelse en aangename manier gebracht. Woensdag 29/01/2020, 15 u. — VVK € 5 | KASSA € 9 Meezingssessie ‘Gelukkig zijn’ / Theater a tot z Onder pianobegeleiding worden bekende Nederlandstalige liedjes onder de loep genomen. Hits van Bazaar, Raymond van het Groenewoud, Ann Christy, … Voor anderstaligen is dit een leuke manier om het Nederlands te oefenen! Zaterdag 08/02/2020, 20 u. — VVK € 10 | KASSA € 12 Mentalisme | Piet Kusters Maak van dichtbij kennis met mentalist Piet Kusters (Belgium’s Got Talent, Iedereen beroemd). Met zijn enthousiasme neemt hij je mee in een wereld van gedachten lezen en voorspellingen. Zaterdag 22/02/2020, 20 u. — VVK € 10 | KASSA € 8 Heyoka – Alrisha | Britt Reykebosch Heyoka is de eerste danstheatervoorstelling van Britt Reykebosch. Hedendaagse dans waarbij de dansers steeds vanuit hun eigen emoties vertrekken.

Donderdag 05/03/2020, 20 u. — VVK € 10 | KASSA € 12 Een jihad van liefde Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe Een prachtig theaterstuk gebaseerd op het gelijknamige boek van Mohamed El Bachiri. Mohamed verloor zijn vrouw bij de aanslagen van 22 maart in de Brusselse metro. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende boodschap van liefde en verzoening uit. Niemand blijft onberoerd bij deze prachtige boodschap van hoop.

Tip van de bib Het lichaam. Een reisgids. Het nieuwe boek van Bill Bryson Uitgever: Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019 Pagina's: 447 ISBN 9789045040028 (paperback) In 'Het lichaam' neemt Bryson ons mee op avontuur door het menselijk lichaam. Rijk aan informatie, onderhoudend en met humor verteld.

Studeren in gemeentelijke gebouwen Ben je voor de blok op zoek naar een rustige studeerruimte? Dan kan je hiervoor terecht in onze verschillende gebouwen! Voor wie? Leerlingen/studenten ouder dan 16 jaar en met adres in onze gemeente. Waar? Bib Machelen, GC ‘t Kwadrant en Bosveldsite Hoe aanvragen? Via vrijetijd@machelen.be of op 02 254 12 01


pag

10

SS I E R DO

a

ele

za

am

#M

ch

n, z o r

g

Sociaal Huis Wil je weten of je recht hebt op een sociale tegemoetkoming? Stapelen de facturen zich op en wil je samen je opties bekijken? Wil je een buspasje kopen voor je kinderen? Wil je Nederlands leren?


pag

11

Het Sociaal Huis is er voor jou! Kom langs en wij helpen je met al jouw welzijnsvragen of vragen van sociale aard. Welke diensten vind je er? Sociale dienst Hier kan je terecht voor advies en begeleiding van administratieve, financiële of materiële aard (zoals de medisch-sociale toelage, leefloon, tussenkomst energiefactuur, pamperbank, huisvuilzakken per stuk, …). Contact: 02 756 55 10 socialedienst@ocmw-machelen.be Rechtshulp Een jurist geeft je informatie en advies over de juridische gevolgen van problemen waar je mogelijk mee kampt. Contact: 02 756 55 22 rechtshulp@ocmw-machelen.be Dienst Onderwijs Voor informatie over het onderwijsaanbod, het aankopen van buspasjes, … kan je terecht bij de dienst Onderwijs. Contact: 02 254 12 54 onderwijs@machelen.be Dienst Integratie Wil je weten welke initiatieven de gemeente neemt rond integratie en taal? Neem dan contact op met de Integratiedienst. Contact: 02 254 12 00 integratiedienst@machelen.be Opgelet: wil je lessen Nederlands volgen? Ga dan langs bij het Agentschap Integratie en Inburgering (enkel op afspraak via 02 701 76 00).

Kind en Welzijn Benieuwd naar het aanbod voor (aanstaande) gezinnen en kinderen rond opvoedingsondersteuning, spel- en ontmoetingsinitiatieven, en andere gezinsondersteunende initiatieven? Dan kan je hier terecht met je vragen. Daarnaast wordt ook heel wat gedaan om kinderarmoede in te perken. Wat we juist doen kan je hier ook bevragen. Gemeente Machelen zet zich in om een gezonde en toegankelijke gemeente te zijn voor iedereen. Met je vragen rond welzijn, gezondheid, toegankelijk… kan je ook hier terecht. Contact: 02 756 55 14 kindenwelzijn@machelen.be Een aantal ondersteunende diensten, zoals ICT en Facilty, vonden ook hun onderdak in het Sociaal Huis.

Contact Bel ons op 02 756 55 10. Mail ons sociaalhuis@machelen.be. Of kom langs in het Sociaal Huis, Koningin Fabiolalaan 60, 1830 Machelen.

Openingsuren Sommige vragen kunnen we direct beantwoorden. Dan ben je doorlopend welkom op maandag 09 – 12 uur dinsdag 09 – 12 uur 14 – 16 uur woensdag 09 – 12 uur 14 – 16 uur donderdag 09 – 12 uur 14 – 19 uur vrijdag 09 – 12 uur Let op! De Sociale dienst heeft andere openingsuren: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9 tot 11.30 uur, donderdag van 14 tot 18.30 uur.

OP AFSPRAAK  ndere vragen moeten we dieper onderzoeken. A Voor deze vragen maak je steeds een afspraak. Wil je je maatschappelijk werker spreken? Heb je een juridische vraag? Maak dan steeds een afspraak! Dat kan telefonisch op 02 756 55 10 of via sociaalhuis@machelen.be. Of kom langs tijdens de openingsuren.


LEVENSLANG LEREN

ERWI J ND

S

am

#M

a

ch

ele

za

O

Wees actief in je gemeente

n, z o r

g

Inschrijven voor kleuter- of basisonderwijs: eerst aanmelden! Wil je je kind inschrijven in het kleuter- of basisonderwijs in Machelen voor het schooljaar 20202021? Meld je eerst aan via www.machelen.be/ aanmelden. Wie moet aanmelden? — Broers of zussen/kinderen schoolpersoneel. Zij krijgen voorrang maar moeten ook aanmelden. — Kinderen geboren in 2018. Opgelet: ook kinderen geboren in november en december 2018 die pas effectief starten met school op 1 september 2021 (dus voor schooljaar 2021-2022) — Kinderen geboren vóór 2018, die nog niet naar school gaan — Kinderen die van school willen veranderen — Kinderen op een wachtlijst van een Machelse basisschool. Sta je al op een wachtlijst, dan moet je je kind toch altijd opnieuw aanmelden. Wie moet niet aanmelden? Je kind gaat al naar een basisschool in MachelenDiegem en je wilt niet veranderen van school. Je inschrijving in die school blijft uiteraard gegarandeerd voor de hele schoolloopbaan in die basisschool. Je moet dus niet opnieuw aanmelden. Wanneer? Van 2 maart tot en met 31 maart 2020 voor alle kinderen. Voor broers/zussen/kinderen personeel is er een voorrangsregeling voorzien, zij kunnen aanmelden van 13 januari tot en met 24 januari 2020. Meer info? Dienst Onderwijs, 02 254 12 54, onderwijs@machelen.be.

Kom bijleren bij Open School

Voor volwassenen die weinig kansen hebben gekregen om te studeren. Slim mobiel bellen Dinsdag 9 tot 12 u. vanaf 21 januari 2020 Omgaan met stress Woensdag 9 tot 12 u. vanaf 22 januari 2020 Orde op je computer Vrijdag 9 u. tot 12 u. vanaf 24 januari 2020 Aan de slag met sociale media Dinsdag 13 tot 16 u. vanaf 18 februari 2020

Rekenen in het dagelijkse leven Vrijdag 9 tot 12 u. starten altijd mogelijk E-gezondheid Woensdag 9 tot 12 u. vanaf 22 april 2020 Fris je taal en spelling Maandag 18.30 tot 21.30 u. of donderdag: 13 u. – 16 u. starten altijd mogelijk Taal en PC Donderdag 9 tot 12 u. starten altijd mogelijk

Meer info? Centrum voor Basiseducatie Halle-Vilvoorde, Nieuwstraat 5, 1830 Machelen, www.cbehalle-vilvoorde.be, 02 252 51 50 of lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be

ZorgNed+ = zorgkundige + Nederlands leren Ben je anderstalig en zorg je graag voor anderen? Ben je tactvol? Kan je je inleven in de hulpvragen van je patiënt? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de beroepsopleiding zorgkundige leer je zorg aanbieden op maat. Infosessie en screening op donderdag 12 december of maandag 13 januari. VDAB, Witherenstraat 19 in Vilvoorde. Meer info? team6009@vdab.be, 02 255 92 29.


K

Ge

pag

Was jij er ook bij?

RUGBL I TE

zien?

Mail jouw foto’s van activiteiten naar magezien@machelen.be en wie weet word jij ook gezien.

13

#Machelen, zorgzaam

#Machelen, warmste gemeente

Vakantieweek

Ba

)

B

ib

ke

O ff

ig (fo to: Ka y le

r hC

ab

Uitstap andersvaliden

Seniorenfeest

#Machelen, gezond

#Machelen, kindvriendelijk

Spreuken in het straatbeeld Film ‘Everybody happy’

a

g

er

Gezonde gemeente

D

Stoelententoonstelling ‘Ik zie u zitten’

GISO, eerste graad op bosklassen

va

e nd e kin d er b e g

le

id


ZORG VOOR IEDEREEN

Sociale acties in jouw gemeente

E LZ I J N W

a

he

za

am

#m

c

l e n , z org

Serviceflat te huur ‘t Kanthof Een fraaie, huiselijke woonst met gemeenschappelijke tuin omringd met leeftijdsgenoten. Zorg- en dienstverlening op maat. Lekkere en gevarieerde maaltijden, ook in ons restaurant. En dit in het centrum van Machelen. — Permanent oproepsysteem. — Garage en berging mogelijk. — Huisdieren toegelaten. — 26 euro per dag. Info: www.machelen.be/assistentiewoningen-kanthof-serviceflats Contact: Serviceflats ’t Kanthof Nieuwstraat 5B in Machelen 02 255 01 99 - serviceflats@ ocmw-machelen.be

Info App 112 Het Rode Kruis ontwikkelde de app genaamd ‘Eerste hulp – Rode Kruis’. Deze app geeft iedereen de kans om thuis zelf de basis van eerste hulp te leren. Ook in geval van nood kan je hier terugvinden wat je kan doen. Zowel bij banale verwondingen, zoals een bloedneus of een schaafwonde, als bij ernstige ongevallen, is het belangrijk om snel en correct te reageren. De app biedt ook een handig overzicht van waar je het dichtstbijzijnde AED-toestel vindt.

DYZO: begeleiding voor ondernemers in moeilijkheden

Nieuw kinderdagverblijf ‘De Madieliefjes’ geopend

Zit jouw onderneming in financieel woelig water? Stap tijdig naar een professionele begeleider. Gemeente Machelen en Dyzo helpen je om het tij te keren. Specialisten van Dyzo vzw ondersteunen je economisch, juridisch en op psychologisch vlak. Dyzo luistert, adviseert, bemiddelt en begeleidt discreet bij specifieke situaties zoals: — rendabiliteitsonderzoek — sociale zekerheid zelfstandige — gerechtelijke reorganisatie — stopzetting of faillissement — kwijtschelding van schulden — ...

Op 17 september werd kinderdagverblijf ‘De Madieliefjes’ officieel geopend. ‘De Madieliefjes’ biedt plaats aan 72 kindjes. Dit is een uitbreiding met 16 plaatsen ten aanzien van de oude locatie.

Voor wie? (Ex-)zelfstandigen in moeilijkheden en gefailleerden, of personen die nog moeilijkheden ondervinden omwille van een vroegere zelfstandige activiteit kunnen gratis bij Dyzo terecht. Ook familie of vrienden die in hun omgeving een (ex-)ondernemer kennen die de stap niet durft te wagen, kunnen contact opnemen. Contact: telefonisch, iedere werkdag tussen 9 en 12 uur op het gratis nummer 0800 111 06, via mail naar info@dyzo.be, of via de vragenlijst op www.dyzo.be

Een nieuw gebouw én een nieuwe werking. De horizontale leefgroepen zijn ingeruild voor verticale leefgroepen, waarbij baby’s, kruipers en peuters samen in één groep opgevangen worden. Zo blijft elk kindje in principe bij dezelfde begeleiding en dezelfde kinderen. We hebben zo 4 gelijkwaardige leefgroepen, de vlindertjes, de bijtjes, de uiltjes en de lieveheersbeestjes. Elke ruimte is aangekleed met attributen en prenten in het teken van hun groepsnaam. De opening van een nieuwe kribbe en gans nieuwe werking kan uiteraard niet zonder de inzet van alle kinderbegeleiders. Na het inpakken en alles te verhuizen naar het nieuwe gebouw, staken ze ook veel energie in het uitbouwen van deze nieuwe werking en de kinderen zich thuis te laten voelen. Aan allen een dikke proficiat!


pag

Gemeente ondersteunt project in Sri-Lanka Solidariteit met mensen die het moeilijk hebben is een basiswaarde. Daarom zet de gemeente middelen in om projecten van inwoners in derde wereldlanden en in noodhulp te ondersteunen. Eerder dit jaar steunde de gemeente het project ‘Okwagaanana’ in Uganda met 2.000 euro. Nu kan ook het project Lanka Langa in Sri Lanka op 2.000 euro rekenen. Een project van Machelaars Sonja, Edgard en Ann. Deze middelen worden aangewend voor de nodige dakwerken, plafonds en herstelling elektriciteit aan de lokale technische school van Don Bosco. Deze werd getroffen door een windhoos. Hiermee, en met de niet aflatende inzet van de vrijwilligers én de eigen studenten, zullen de 300 leerlingen blijvend aanspraak kunnen maken op een kwalitatieve technische opleiding én uitzicht hebben op een betere toekomst.

15

‘Het Pallialiefje’ is geboren! Het Palliatieve Support Team van WZC Parkhof, of ‘Het Pallialiefje’ is een multidisciplinair team dat tijdig luistert naar de wensen van de resident over zijn eigen levenseinde. Een team dat residenten, familieleden en zorgverleners ondersteunt in een warme, comfortabele, professionele en liefdevolle zorg tijdens de laatste levensfase. Info: vanessa.mommens@ ocmw-machelen.be of op 02 255 01 91

Herdenking overleden bewoners WZC Parkhof Woonzorgcentrum Parkhof nam woensdag 30 oktober afscheid van haar 19 bewoners die het afgelopen jaar zijn overleden. Samen met familie, personeel en residenten werd stilgestaan bij de pijn van het afscheid nemen, maar ook bij de hoop en de mooie herinnering. De samenwerking met Het Pallialiefje en het animatieteam zorgden voor een warm samenzijn met live muziek van animator Filip Feytongs. Na de viering bood het WZC Parkhof koffie en gebak aan.

Telex Je kan tijdens het weekend of op feestdagen terecht in de Huisartsenwacht-post MiddenBrabant dringende medische hulp. Zij zijn open van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur en op feestdagen. Je kan een afspraak maken via 1733 of 02 254 62 62 of via mail naar www.wachtsdokter.be. De volgende bloedinzamelingen van het Rode Kruis in Machelen worden gehouden op 29 januari, 7 mei, 9 september en 10 november 2020 in de Bosveldsite (Heirbaan 9), van 18 tot 20.30 uur. Info via 015 44 34 91 of www. bloedgevendoetleven.be. De FOD Economie plant controles van januari tot en met april 2020 controles op de werkelijke hoeveelheid van voorverpakte producten op de Belgische markt. De campagne is gericht op winkels die zelf ter plaatse verse voedingswaren in variabele hoeveelheden voorverpakken. De controleurs zullen vulbedrijven, supermarkten, winkels van zelfstandigen en franchisehouders bezoeken. Nieuwe handelaars: Snack Délice Cockplein, Ontbijt, pizza, pasta, … A. De Cockplein 23 – 1831 Diegem – 0491 205 407 – turkoturko1978@gmail.com / Q SOUNDS PRO Geluidsinstallaties – Mohamed Akaychouh - 1831 Diegem – 0484 290 250 https://qsoundspro.wixsite.com/website


16

L I EU

#M

m

MI

Klimaat en energie, hand in hand

a

ch

ele

aa

pag

Machelen engageert zich voor het klimaat

n, duu

rz

Meer dan ooit vertellen afwisselende en steeds fellere periodes van hitte, droogte en overstromingen ons dat het klimaat verandert. De laatste jaren neemt de temperatuur op aarde toe met gemiddeld 0,2 °C. Als het zo verdergaat, overschrijdt de aarde tussen 2030 en 2052 een opwarming met 1,5 °C. Een overschrijding die we absoluut moeten vermijden. Dringend ingrijpen is dus aan de orde! Als lokaal bestuur hebben wij hefbomen in handen om het verschil te maken, zowel om minder CO2 uit te stoten (mitigatie) als om ons aan te passen aan de klimaatverandering (adaptatie). Op 18 oktober ondertekende de gemeente Machelen, samen met 63 gemeenten uit VlaamsBrabant, een nieuw klimaat­ engagement. Dit engagement is een verlenging van het klimaat­ engagement dat we in 2014 aangingen. Ook jij kan je steentje bijdragen! Er zal namelijk een nieuw actieplan opgesteld worden waarbij

wij de hulp kunnen gebruiken van onze inwoners, bedrijven, verenigingen, handelaars, scholen etc. Hou dus zeker onze berichten in de gaten!

Dim je energiekosten, ga langs bij een Energiehuis Wil je je energiefactuur verlagen, plan je renovatiewerken of heb je een vraag rond energie­ besparing? Ga dan langs bij een Energiehuis in je buurt, zie www.mijnenergiehuis.be. Hier kan je gratis informatie, advies en begeleiding krijgen. Van premies, leningen en fiscale kortingen voor het energiezuiniger maken van je woning, tot informatie over hoe te investeren in hernieuwbare energie. Ook wie in aanmerking komt voor een sociale energielening aan 0%, kan hier terecht. Tip! Teken in op de groepsaankopen! – Groepsaankoop voor isolatie, isolerende ramen, zonnepanelen en warmtepompen: www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen – Groepsaankoop elektrische (bak-)fietsen: www.machelen.be/groepsaankoop-elektrischebak-fietsen

Warmteverlies van jouw woning in kaart? Vraag een warmtescan aan Voor slechts 20 euro kan je tijdens de herfst en winter een warmtescan van je woning laten maken. Een energiedeskundige van 3Wplus gaat met een warmtebeeldcamera na waar precies in je woning de warmte verloren gaat. Na het onderzoek ontvang je een rapport waarin de warmteverliezen aangegeven worden. Wil je na de warmtescan verder advies over energiebesparende maatregelen, dan kan de energiedeskundige je daarbij helpen. Voor kwetsbare doelgroepen is een warmtescan gratis, en ze kunnen aanspraak maken op verhoogde premies.


N

TIG

Niemand vindt het leuk om hondenpoep op te ruimen. Maar het opruimen is een belangrijke taak voor jou als baasje en uit respect voor de omgeving. Wij hebben enkele tips voor je uitgezocht die het wat draaglijker maken!

Ook eigenaars die aan kwetsbare doelgroepen willen verhuren, kunnen een beroep doen op heel wat voordeeltarieven. Een warmtescan aanvragen kan via 0478 08 09 66 of benoveren@3wplus.be.

Snoeitijd In november en december controleert onze groendienst de toestand van de bomen en snoeit waar nodig. Deze straten staan eerst op de planning. Bij goede weersomstandigheden kan de dienst extra straten controleren. Machelen: Koning Albertlaan, Diegemstraat, J. Veldmansstraat, Kerklaan, Leeuwerikenlaan, Lindegaarde, Lindenplein, Melsbroeksestraat, Merelplein, Mezenstraat, Molenstraat, Vredestraat. Diegem: Groenstraat, G. Michielstraat, SintKatarinastraat, Stationsstraat, Tenaertslaan, C. Vandensteenstraat, A. Vandervekenstraat.

Nieuwe wandellus in Peutiebos In Peutiebos is een nieuwe wandellus officieel geopend voor het publiek. Door de 4,74 hectare bos toegankelijk te maken voor de inwoners, dragen we bij tot een betere woon- en leef­ kwaliteit voor iedereen. Een wandellus van 2 kilometer leidt je door het bos, via graspaden en 140 meter vlonderpaden waar de grond te drassig is. De Trawoolbeek en de talloze afvoergrachten geven het natte bosgebied een karakteristiek microreliëf. Aan de poel kan je vanop een observatieplatform van 20m2 het waterleven bewonderen. Het hele project heeft 76.000 euro gekost. Natuur en Bos gaf 61.000 euro aan subsidies, de overige kosten namen de gemeente Machelen en de stad Vilvoorde voor hun rekening. Vrijwilligers van Natuurpunt MaViSt beheren dit bosgebied al jaren.

1

Hou je hond aan de lijn! Zo heb je altijd een oogje in het zeil. Dat is trouwens verplicht op alle publieke plaatsen (parken, speelpleinen, openbare wegen en paden,…). Je mag je hond wèl los laten op de daarvoor voorziene hondenweiden.

3

Maak goed schoon! Neem bij de avondwandeling eventueel een zaklamp mee, zodat niet enkel de maan moet dienen als verlichting. Maak je niet goed schoon? Dan worden de opruim- en reinigingskosten aangerekend en riskeer je een GAS boete van 250 euro.

2

Gebruik het juiste gereedschap! Met een hondenpoepzakje kun je de poep hygiënisch en snel van de grond verwijderen. Je bent trouwens verplicht steeds in het bezit te zijn van ten minste één zakje.

TIP!

Maak geen troep met hondenpoep!

E

UT


18 18

VEILIGHEID pag pag

a

id

he

#M

ch

e l e n ve i l i ,

g

DEPARTEMENT OMGEVING

Vuurwerk, verknal je feestje niet

WWW.OMGEVINGVLAANDEREN.BE/DIERENWELZIJN

V.U.: Peter Cabus, Secretaris-generaal, Departement Omgeving,, Albert II laan 20/8, 1000 Brussel

Bespaar je huisdier een oorverdovend nieuwjaar.

TERT I P IN

S

W

Samen veilig de winter door

Heb jij al rookmelders in huis? Vanaf januari 2020 is dit verplicht in elke woning.

Het eindejaar is een tijd van gezellig samenzijn en feesten. Maar verknal je feest niet door vuurwerk af te steken en laat het over aan professionals. Vuurwerk is ook zeer angstaanjagend voor veel dieren. Ze begrijpen er niets van en proberen in paniek weg te vluchten. Laat daarom je hond enkel aan de lijn uit vóór 22 uur. Hou huisdieren binnen en weidedieren op stal.

Samen houden we de buurt sneeuw- & ijsvrij In de winterperiode wil iedereen graag veilig op zijn bestemming geraken. Dat kan door samen sneeuw en ijzel te bestrijden. Als bewoner zorg je voor een veilig voetpad en de gemeente staat in voor fietspaden en wegen.

Fietspaden — Fietspaden die op de rijweg liggen worden gestrooid door een externe strooifirma. — Fietspaden die niet op het wegdek liggen worden door de gemeente gestrooid.

Voetpaden — Het voetpad voor je woning hou je zelf proper en veilig. — In een appartementsgebouw houdt de bewoner van het gelijkvloers de stoep ijsvrij. — De gemeente maakt de voetpaden voor de openbare gebouwen sneeuw- en ijzelvrij. — Hoop de sneeuw op aan de rand van het voetpad, zodat voorbijgangers veilig kunnen passeren. De sneeuw mag niet op de straat of in de goot liggen. — Hulp nodig? Wijk-werken kan je helpen. Voor meer informatie neem je contact op via 02 254 73 45.

Autowegen — Een externe firma strooit in alle straten. — Eerst de hoofdwegen, dan de secundaire wegen. — De gewestwegen worden gestrooid door het Vlaamse Gewest. — In straten met weinig verkeer is de impact van het strooizout op de sneeuw kleiner. — De meeste strooibeurten gebeuren ’s avonds laat en ’s nachts, rekening houdend met de nachtrust van de inwoners. — Parkeer je wagen niet te dicht op de hoeken van de straat en zo dicht mogelijk tegen het voetpad.


D

E

C

E

M

B

E

R

woe. 04/12 Lijndansen INFO Femma Machelen, 0494 186 408 Nova Feestzaal, van 20-21.30 u., € 5/les, niet-leden € 6. Inschrijven niet nodig.

LENDE R KA

Ac

tiviteiten

Jouw activiteit in UIT in Machelen? De activiteiten in de kalender worden opgehaald uit www.uitinvlaanderen.be en hier verkort weergegeven. Verenigingen die hun activiteiten in de UIT-kalender willen zien verschijnen, geven deze in via www.uitdatabank.be. Heb je geen activiteit ingegeven in de Uitdatabank, dan wordt je activiteit niet opgenomen in de kalender van Magezien. De deadline om in de UiTkalender van volgende editie van Magezien te verschijnen is 6 januari 2020. Wil je een activiteit hier als wederkerend laten opnemen? Vraag dit aan via magezien@machelen.be.

zat. 07/12 Kerstwinkel Kraampjes waar je kan genieten van glühwein of jenever, hotdogs en pannenkoeken voorzien. Bezoek ook onze kerstwinkel met producten uit de eigen ateliers! De opbrengst gaat naar het sociaal fonds voor bewoners van De Klink. INFO Klim vzw Huis De Klink, 02 720 99 88 - info@klim-vzw.be Huis De Klink (Groenstraat 25), van 15-18 u., gratis zat. 07/12 Blue Remembered Hills Theaterstuk van Dennis Potter, regie van Tristan Versteven INFO Tickets Sjato ‘84, 02 251 13 09 - sjato84mach@gmail.com GC ‘t Kwadrant Zaal ‘t Zand, 20-22 u., € 10 woe. 11/12 Film - Arthur Christmas Hoe kan de Kerstman in één nacht al die miljarden cadeaus afleveren? Met een leger van strijdvaardige elfen en de laatste technische snufjes. INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, 15-17 u., gratis vrij. 13/12 Film - Rien à déclarer Twee douanebeambten vernemen dat de gescheiden Belgische en Franse douanes in de gemeente Koorkin worden samengevoegd. De Belgische Ruben Vandevoorde ziet zich gedwongen om samen te werken met zijn Franse collega en aartsvijand Mathias Ducatel. INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, 13.30-16 u., gratis

zat. 14/12 Kersthappening INFO Dienst Economie, 02 254 13 68 economie@machelen.be Evenementenplein Bosveldsite, van 17-23 u. zon. 15/12 Lights! Camera! Action! 100 jaar film in 100 minuten/ Jan Verheyen INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, 15-16.30 u. don. 19/12 Wandeling INFO Femma Machelen, 0472 555 568 Bosveldsite (rond punt Koning Albertlaan), van 9.30-13 u., € 2

vrij. 27/12 Bingonamiddag INFO Femma Machelen, 02 251 91 09 't Kanthof, 14.30-16.30 u., € 5. Taartje en koffie inbegrepen zon. 29/12 Telenet Superprestige Cyclocross INFO & RESERVATIE:

www.superprestigediegem.be Centrum Diegem, tickets € 12/ KBWB-leden € 11/- 12 j. gratis


J

A

N

U

A

R

I

vrij. 10/01 Nieuwjaarsdrink INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be Evenementenplein Bosveldsite, van 19-23 u. woe. 15/01 Film - Toy story 1 Als een flitsende nieuwe ‘space ranger’, genaamd Buzz, de wereld van de cowboy-trekpop Woody binnenstapt, ontstaat er dolkomische hilariteit onder het speelgoed. INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, van 15-17 u., gratis

woe. 12/02 Film - Toy Story 2 Wanneer Andy op zomerkamp is, wordt Woody ontvoerd door Al, een fanatieke speelgoedverzamelaar. Hij heeft Woody nodig om zijn collectie compleet te maken en wil hem in een museum achter glas zetten. Onder leiding van Buzz Lightyear komen Meneer Aardappelhoofd, Hamm, Rex en Slinky in actie in een avontuurlijke en hilarische reddingsmissie waar iedereen volop van zal genieten! INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, van 15-17 u., gratis

zat. 25/01-zon. 26/01 Machelen Lacrosse 7e eetfestijn INFO Lacrosse Machelen, secretaris@machelen-minotaurs.be BS De Sterrenhemel, zat. van 1221 u., zon. van 11.30-15 u.

don. 20/02 Heyoka - Alrisha / Britt Reykebosch Danstheatervoorstelling INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, van 20-22 u., € 10, kassa € 12; groep € 9, -26 j. € 8

zon. 26/01 Duo Vermeulen Verpoest Klassieke muziekvoorstelling INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, van 15-16 u., € 9, kassa € 11, Groep € 8, -26 j. € 7

F

E

B

R

U

A

R

I

zon. 22/03 Don Quichot/ Spoor 6 Een muzikale kindertheatervoorstelling, trouw aan het boek maar met een vrolijke knipoog naar vandaag. INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, van 10.30-11.30 u., € 6, kassa € 7 woe. 25/03 Film - Toy Story 3 Andy verhuist naar een universiteit en besluit zijn speelgoed af te staan aan een opvangcentrum. Geen goed nieuws voor zijn speelgoedvrienden. INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, van 15-17 u., gratis zon. 05/04 Jaarlijkse tearoom en trekking Lourdesreizen INFO Vrienden van Lourdes, 02 251 85 64 - els.boeykens@skynet.be Nova Feestzaal, van 15-19 u.

zat. 22/02 6e Ruilbeurs champagnecapsules INFO In Vino Veritas, 0472 484 135 - jean.dewaerheid@telenet. be - www.hobbyclubmachelen.be Bosveldsite, van 9-15 u., gratis inkom, handelaars betalen € 10

M

zat. 08/02 Mentalisme/ Piet Kusters Voorstelling INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, van 20-21.30 u., € 10, kassa € 12, groep € 9, -26 j. € 8

zon. 08/03 Aperitiefconcert Optreden van Big Band Gretry INFO Vief Seniorenknooppunt M-D, francois@bonaventure.eu GC ‘t Kwadrant, van 11-13 u., € 15, voorverkoop € 12

A

A

R

T

don. 05/03 Een Jihad van Liefde/ Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe Theaterstuk op basis van het boek van Mohamed El Bachiri die zijn vrouw verloor bij de aanslag in de Brusselse metro. INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, van 20-21.30 u., € 10, kassa € 12, groep € 9, -26 j. € 8

zon. 19/04 Sketch 2 /Bert of Roy Twee protagonisten vertrekken naar Parijs en een van hen vergeet bij het verlaten van bar Le Gallia zijn sjaal. INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be GC ‘t Kwadrant, van 15-16 u., € 10, kassa € 12; groep € 9, -26 j. € 8 woe. 06/05 Knutselen! INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, van 15-17 u., gratis


zat. 09/05 Initiatie lasercutting Arch’educ - Volkshogeschool Halle-Vilvoorde, info@archeduc.be Bosveldsite, van 13-17 u., € 30 woe. 27/05 Film - Mary Poppins Returns INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, van 15-17 u., gratis

W E D E R K E R E N D E A C T I V I T E I T E N

Kinder- en jeugdjury groep 3 INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Machelen, woe. 4/12, 15/1, 11/3 en 22/4, telkens van 14-15 u., gratis

29/4, 27/5, telkens van 15-17 u., gratis Yoga INFO Femma Machelen,

0494 186 408 Nova Feestzaal, maa. 9/12, 16/12 en 23/12, van 14.15-15.15 u., € 5, niet-leden € 7

Repair Café Met hulp van deskundigen je kapotte spullen repareren. INFO Dienst Vrije tijd, 02 254 12 01 - vrijetijd@machelen.be Bosveldsite op 18/1, 15/2, 21/3, 18/4, 16/5 en 20/6 van 10-12.30 u. Toneelworkshop Hier leer je de kneepjes van het vak. INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, 22/1, 19/2, 25/3,

BBB INFO Femma Machelen,

Gezelschapsspelletjes in de bib Ruil je lidkaart in voor een gezelschapsspel om gezellig met vrienden of familie te spelen in de leeszaal. INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Diegem, woe. 4/12, 18/12, 8/1, 5/2, 1/4, 13/5, 15-17 u., gratis Wekelijks smartphoneen/of tabletcafé INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Machelen, elke woe. van 17-19 u. tot 27/6, gratis

Kinder- en jeugdjury groep 4 INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be machelen.bibliotheek.be/kjv Bib Diegem, woe. 11/12, 22/1, 4/3 en 15/4, van 13.45-15 u., gratis Praatgroep Combinne Nederlands- en anderstaligen schuiven samen aan tafel om te praten over dagdagelijkse dingen. Koffie, thee en water staan steeds gratis klaar. Iedereen welkom! INFO Dienst Integratie, 02 254 12 00 - integratiedienst@ machelen.be Bib Diegem, elke maa. van 13-15 u., gratis. Niet tijdens schoolvakanties.

Nordic Walking/wandelen zonder poles INFO Femma Machelen, 0494 186 408 vertrek park Machelen, din. 3/12, 10/12 en 17/12, van 9.30-12 u., gratis

0494 186 408 Turnzaal BS De Windroos, din. 3/12, 10/12 en 17/12, van 20-21 u., € 5 Hobbynamiddag INFO Femma Machelen,

02 251 91 09 Nova Foyer, 5/12 en 19/12, telkens van 13.30-16 u., leden € 2 Bloedinzameling INFO Rode Kruis M-D, bloed@

machelen-diegem.rodekruis.be Bosveldsite, woe. 29/1, don.7/5, woe. 9/9 en din. 10/11, van 1820.30 u., gratis Hobby, petanque en turnen INFO Okra Diegem, 0485 454 816

of 02 720 73 26 Gildenzaal Diegem, elke din. van 13.30-17 u. Wandeling INFO Okra Diegem, 0485 454 816

CoderDojo Machelen Leren programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enz. CoderDojo laat zien dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. Voor 7-18 jarigen. Ben je  jonger dan 12 jaar? Dan word je het best begeleid door een ouder. INFO Bib Machelen, 02 252 14 34 - bibliotheek@machelen.be Bib Machelen, zat. 7/12, 11/1, 8/2, 14/3 en 11/4, van 10.30-12 u. Babybabbels Samen met je kindje van 0-3 jaar, andere mama’s, papa’s of grootouders ontmoeten. INFO Sociale dienst, 02 756 55 17 GC ‘t Kwadrant, elke maa. van 9-12 u. tot 25/6 (vakanties niet)

of 02 720 73 26 Gildenzaal Diegem, elke woe. van 13.30-17 u. Petanque en kaarten INFO Okra Diegem, 0485 454 816

of 02 720 73 26 Gildenzaal Diegem, elke don. van 13.30-17 u. Okra café INFO Okra Trefpunt Machelen,

02 251 61 19 Nova, elke 1e din. van de maand van 14-17 u. Ontmoetingsdag gepensioneerden INFO S-PLUS, 02 252 37 40 De Rode Leeuw, elke maa. van 13-18 u. Kaartspel en gezellig samenzijn INFO VIEF Liberale Bond

Gepensioneerden, 02 720 02 49 't Kanthof Machelen, elke woe.


Ruildag INFO Kon. Hobbyclub, 0499 724 240 - jean.dewaerheid @telenet.be Cafetaria WZC Parkhof, elke 1e zon. van de maand van 9.30-12 u. Teken-, schilderen boetseerlessen Voor kinderen/jongeren van 5-18 j. INFO Het Tekenateljee, 0479 874 392 - tekenateljee@gmail.com Marga Diegem, elke woe. en zat. Vrije expressie Tekenen, schilderen, boetseren, … INFO Vrij Kunstatelier M-D, 02 720 86 66 - monique.ripaud@ skynet.be Marga Diegem, elke zon. van 9-12 u. Muziekschool Les muziekinitiatie en/of les op instrument INFO Kon. Harmonie Sinte-Cecilia, 0497 315 343 - muziekschool@ harmoniemachelen.be Kinderen: elke woe. (De Windroos), vrij. (De Sterrenhemel of kasteel Pellenberg). Volwassenen: elke woe. (kasteel Pellenberg). Werken in natuurgebieden INFO Natuurpunt MaViSt,

0476 451 467 - natuur.mavist@ skynet.be Elke 1e zat. van de maand van 9-12 u. Chiro Diegem Voor jongens en meisjes van 5-18 j. INFO 0476 731 866 Chirolokalen Diegem, zon. van 14.30-19 u. Koppeldansles, de leukste les Stijldansen met 2. Kinderen vanaf 5 j. en volwassenen (beginners en gevorderden). INFO TEDA vzw, www.teda.be Sporthal Bosveld, tot 23/12, maa. (volw.) van 17-22 u., woe.(kinderen) van 13-15 u., gratis Huiswerkbegeleiding INFO Inkad, info@inkad.be www.inkad.be Jeugdlokalen Kerktorenstraat 11,

elke din. & don. tot 23/6, van 18-19 u. AA bijeenkomst INFO AA, 03 239 14 14 aamachelendiegem@hotmail. com Marga Diegem, elke vrij. an 20-22 u. Animatie, ontmoeting, spel en dans INFO Inkad, info@inkad.be, www.inkad.be Jeugdlokalen Kerktorenstraat 11, tot 31/5, elke zon. van 16-18 u. Rekenen in je hobby’s of rekenen in het huishouden INFO CBE, 02 252 51 50 lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, vrij.van 9-12 u., gratis Startcursus tablet INFO CBE, 02 252 51 50 -

lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, tot 16/1, gratis Cursus orde op je computer INFO CBE, 02 252 51 50 -

lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, tot 25/2, vrij. van 9-12 u. Op pad met je smartphone INFO CBE, 02 252 51 50 lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, tot 14/1, gratis Slim mobiel bellen INFO CBE, 02 252 51 50 -

lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, tot 20/1 op maa. van 9-12 u., gratis Cursus taal en pc INFO CBE, 02 252 51 50 - lesin-

fo@cbehalle-vilvoorde.be - www. cbehalle-vilvoorde.be CBE, op don. van 9-12 u. Starten altijd mogelijk Cursus fris je taal en spelling op INFO CBE, 02 252 51 50 -

lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, maa. van 18.30-21.30 u., don. van 9-12 u., gratis Starten altijd mogelijk.

Cursus slim mobiel bellen INFO CBE, 02 252 51 50 lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, vanaf 21/1, din. van 9-12 u. Cursus e-gezondheid INFO CBE, 02 252 51 50 -

lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, op woe. van 9-12 u., vanaf 22/4 Cursus omgaan met stress INFO CBE, 02 252 51 50 -

lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, vanaf 22/1 op woe. van 9-12 u. Digitaal loket - Wegwijs in je online administratie INFO CBE, 02 252 51 50 lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, tot 24/01, gratis Cursus kopen en verkopen op het internet INFO CBE, 02 252 51 50 lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, vanaf 19/11 op din. van 13-16 u. Cursus sociale media INFO CBE, 02 252 51 50 lesinfo@cbehalle-vilvoorde.be www.cbehalle-vilvoorde.be CBE, vanaf 18/2 op din. van 13-16 u. Tot rust komen kan je leren, eenvoudige relaxatie- en meditatieoefeningen INFO Arch’educ - Volkshogeschool Halle-Vilvoorde, info@archeduc.be GC ‘t Kwadrant, din. 21/1, 28/1, 4/2 en 11/2 van 19-22 u., € 42


pag

ERZAK RG

Ge

GEBOORTEN Chaima Rachdi 05.08 Denisa Ukëhaxhaj 01/09 Miran Yolal 02/09 Kanye Kazadi Kalenga 13/09 Abdoulaye Barry 13.06

07.10 11.10 13.10 19.10 20.10 21.10

OVERLIJDENS 04.04 Florent Wybouw 29.04 Francis Geens 02.07 Maria Boogmans 24.07 Eugeen Haak 26.07 Nicole Van Donck 28.07 Maria Schmitt 01.08 Lucienne Janssens 04.08 Juliaan Suber 05.08 Christiane Denoodt 07.08 Islam Gündoar 07.08 Carine Pietquin 08.08 Véronique De Coster 09.08 Jeanne Vandervelde 13.08 Paula Thumas 23.08 Roger Vanhorenbeeck 26.08 Denisa Samyn 26.08 Pieter Vandoren 05.09 Polydore Vanthournout 14.09 Robert Verschueren 19.09 Maria Van Cappellen 21.09 Ferdinand Devos 25.09 Astrid Bruls 25.09 Jeannine Janssens 30.09 Suzanna Van Rossem

21.10 22.10

I N F O

OPENINGSUREN O C M W D I E N S T E N Zie www.machelen.be/ diensten-ocmw, 02 756 55 10

zien?

04.10

23

OPENINGSUREN G E M E E N T E - E N P O L I T I E D I E N S T E N MA 9-12 uur gesloten DI 9-12 uur 14-16 uur WO 9-12 uur 14-16 uur DO 9-12 uur 14-19 uur VR 9-12 uur gesloten Algemeen nummer gemeentediensten 02 254 12 11 Algemeen nummer politiediensten 02 254 12 12

EN

BU

Lief en leed

N U T T I G E

SLUITINGSDAGEN, OCMW G E M E E N T E D I E N S T E N ,   B I B , & K I N D E R D A G V E R B L I J F Din. 24/12 bib gesloten Woe. 25/12 Kerstmis Don. 26/12 Tweede kerstdag Vrij. 27/12 bib Diegem gesloten Din. 31/12 bib gesloten Maa. 23 — Sluiting Din. 31/12 kinderdagverblijf Woe. 1 & Don. 2/1 Nieuwjaar Maa. 13/4 Paasmaandag

Willy Berthels Chantal Hendrickx Bernard Vanden Cruyce Marcel Sonck Jean Hens Rogier Bogaerts Maria Coppers Patricia Taylor Marcel Goeyers

HUWELIJKEN Van Leemputten De Peet 20.09 Mouha De Jaeger 21.09 Samoy Adriaenssens 25.10 Trombloy Sahin 26.10 Taqi Barkellil 06.12 De Feyter Moskwyn 07.09

HULPNUMMERS Dringende medische hulp 112 Brandweer 112 Noodfax 100 Politiehulp 101 Tele-Onthaal 106 Child Focus 110

 B R I L J A N T E N 65 B R U I LO F T E N 15.05 Jacquet Decourt 18.09 Van den Wyngaert De Decker 27.11 Vandeput Lievens  D I A M A N T E N B R U I LO F T E N 04.04 Pollet Hindyrickx 01.08 Du Bois Jacobs

60

G O U D E N B R U I LO F T E N 28.06 Dekempeneer Nobels 04.10 De Schouwer De Boeck

TROUWEN KAN OOK IN DIEGEM!

Trouwen kan ook in het vroegere gemeentehuis van Diegem. Meer info bij de dienst Burgerzaken op 02 254 12 27 of via burgerzaken@machelen.be.

50

WA C H T D I E N S T E N

Huisartsen 02 254 62 62 of 1733 www.wachtdokter.be Bel in geval van ziekte of ongeval eerst je huisarts. Bij afwezigheid bel je naar het centrale oproepnummer. De wachtpost is open van vrijdag 19 uur tot maandag 8 uur en op feestdagen vanaf de vooravond om 19 uur tot de ochtend na de feestdag 8 uur.

Apothekers 0903 99 000 (betalend € 1,50/min.) www.apotheek.be Tandartsen 0903 399 69 (betalend € 1,50/min.) www.tandarts.be Op zat.-, zon.- en feestdagen kan je van 9 tot 18 u. de tandarts van wacht bereiken.

Meer info op www.machelen.be


Rita Creve Rita (68 j.) is een van de 10 vrijwilligers die dagelijks de cafetaria van WZC Parkhof open houden. Zij ontvangen er met veel plezier de bezoekers van het woonzorgcentrum voor een drankje en een gezellige babbel. Ook Fred, Michel, Annie, Solange, Charlie, Bart, Jean, Nadine, Denise, Eric en Annemie kan je er regelmatig vinden om de bezoekers te verwelkomen. Dank voor jullie inzet! Cafetaria WZC Parkhof Donderdag 14 november 2019

Profile for Magezien

Magezien 5 - 2019  

Gemeentelijk infoblad Machelen-Diegem

Magezien 5 - 2019  

Gemeentelijk infoblad Machelen-Diegem

Profile for magezien
Advertisement