TBM 02/2021

Page 1

JAARGANG 17 NUMMER 2-3 JULI 2021

Het grootste IT- en telecomplatform van de Benelux

NEC; wereldwijd lokaal met unieke UC propositie; On-Premises, Hybride en als UCaaS’ De geschiedenis van VoIP Open RAN komt eraan Terugblik MWC21

TBMNET.nl


gigaset.com

Gigaset ION and on business trips

USB-C

HANDSFREE TALKING

HD VOICE

Gigaset ION Feature Highlights

PC SUPPORT

DESK PHONE SUPPORT

DESINFECTANT RESISTANT

MULTICELL SUPPORT

• Handsfree with brilliant HD voice & Handsetmode • HDSP ready CAT-IQ 2.0 (audio) • Proximity sensor • ECO DECT via USB dongle

• USB 2.0 connection (DECT STICK) • USB-C connection (charging cradle + main unit) • SUOTA via USB Dongle • AAA batteries


Voorwoord

Colofon TBM / Connexie is onderdeel van het grootste telecom- en ICT-platform van de Benelux.

Joost Heessels richtte in 1995 de uitgeverij Magenta Publishing op en is sindsdien actief in de telecom- en IT-sector. Daarvoor was Joost actief als hoofdredacteur bij onder meer Wegener en Elsevier.

TBM / Connexie is een uitgave van:

Kerkenbos 1015L 6546 BB Nijmegen T - 024 3454 150 Uitgever/hoofdredacteur Joost Heessels joost@magentacommunicatie.nl Eindredactie Emiel te Walvaart emiel@magentacommunicatie.nl Account- en communicatiemanager Serife Bayar serife@magentacommunicatie.nl Michiel Korsten michiel@magentacommunicatie.nl Artdirector Wendy van Cuijk Vormgeving StudioBont Marie Cecile Oosterhout en Tessa Benders Aan dit nummer werkten mee Muriel Mulder, Twan Kersten, Hans Steeman, Marjolein Straatman, Rex Vermeulen, Martijn Kregting, Rob Dierckx. Office management Silvia Weijers Anniecke van der Heijden administratie@magentacommunicatie.nl Druk Vellendrukkerij BDU Barneveld Abonnementen & adreswijzigingen abonnement@magentacommunicatie.nl Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

Beter wordt het (niet) Wat heb ik ze de afgelopen anderhalf jaar gemist: De praatjesmakers, de als-ik-maarvan-thuis-weg-ben bezoekers, de stillerds die alles van een afstandje bekijken, de nerds die-zich geen-houding-weten-te-geven-dus maar-in hun-smartphone-wegduiken, de wijsneuzen, die alles beter weten, de flirts waarvoor je vrouwelijk personeel niet veilig is, de pensionados die weinig meer te melden hebben…

het even kan onder het genot van een goede locatie en dito catering. Onze core-business is het verregaand digitaliseren van de contacten die we met elkaar hebben, via VoIP, UCaaS en wat al niet. Maar net als de meeste branches draait ook die van ons om people business. We hebben het aardig goed volgehouden,die hele coronacrisis lang, maar het wordt tijd om weer onder elkaar te zijn. Wat dat betreft verwacht ik een vol najaar, waarin iedereen wat te organiseren heeft. Dat zal flink schakelen worden. Maar laten we voordat we die hectiek induiken even genieten van de vakantieperiode. En hoe doe je dat beter dan met een goedgevulde TBM, waarin we weer alle nieuw, ontwikkelingen en trends op een rij hebben gezet.

Wat zal het fijn zijn als we elkaar weer in het echt kunnen treffen

….maar vooral u, die hartelijke, intelligente telecommer die een event bezoekt om er slimmer van te worden en andere leuke mensen te spreken. Die weet dat delen vermenigvuldigen is en die als persoon en persoonlijkheid wat toevoegt aan elke bijeenkomst.

Wat zal het fijn zijn als we elkaar weer in het echt kunnen treffen. Horen hoe het gaat, elkaar inspireren, voorstellen aan weer nieuwe mensen, lachen om een goeie grap, met als

Ik wens je vanaf deze plek dan ook een mooie zomer toe!

ISSN 1872 2865 © Copyright 2021

TBM • JULI 2021

3


Inhoud 17 JAARGANG NUMMER 2-3 JULI 2021

mplatform IT- en teleco Het grootste lux van de Bene

wijd ld e r e w ; C E N met

bride en als

-Premises, Hy

opositie; On unieke UC pr

lokaal

12

UCaaS’

nis van VoIP

De geschiede

TBMNET.nl

mt eraan

Open RAN ko

C21

Terugblik MW

Op de coverfoto van links naar rechts: Wilco van Dijk (Intermedia), Fred Spronk (NEC Enterprise Solutions)., Leon Blank (NEC Enterprise Solutions) en John de Breij (Intermedia).

03

22 4

TBM • JULI 2021

Voorwoord

NEC; WERELDWIJD LOKAAL MET UNIEKE UC PROPOSITIE; ON-PREMISES, HYBRIDE EN ALS UCAAS 15

BusinessCom ziet

Joost Heessels

volop mogelijkheden

06

Nieuws

UNIVERGE BLUE

12

NEC introduceert UNIVERGE BLUE

16

Veel aandacht voor Open RAN


20

22

BTC: strategische

TGG Services:

42

Nieuws

innovatie met de

Smart connectivity

46

Security-tips voor

gebruiker centraal

voor een slimme en

Op de koffie met

duurzame toekomst

Daan de Wever en

30

33

Ed Smit van Destiny 26

MWC2021 was bescheiden, wel interessant

26 34

Produktnieuws

Forza breidt uit met nieuwe partner managers

52

VoIP en de geschiedenis van telefonie

39

50

Column Marcel Ederveen

34

smartphones

De toekomst van de telecomwinkel

54

Column Rex Vermeulen

‘IN DE VS VIND JE GEEN KEUKENLA MET OUDE TELEFOONS’

50 TBM • JULI 2021

5


Nieuws

Geen boete VoIPGRID, wél data delen Groningse telecomprovider VoIPGRID hoeft van de rechter de eerder opgelegde boete die het Agentschap Telecom oplegde wegens het niet delen van klantgegevens met de Centraal Informatiepunt Onderzoek Tele­communicatie (CIOT)-database niet te betalen. De overheid verplicht telecomproviders om klantgegevens aan de CIOT-database aan te leveren. Het gaat dan om informatie zoals ip-adres en telefoonnummer. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor deze verplichting.

Omdat VoIPGRID weigerde de klantgegevens te delen, kreeg het een boete van 5.000 euro opgelegd, met daarnaast een dwangsom van maximaal 100.000 euro. De boete is dan wel van tafel, de rechter vond het wel nodig dat VoIPGrid de klantgegevens blijft aanleveren.

Belsimpel start nieuw bedrijf Verifai rond identiteitsverificatie Belsimpel gaat haar doorontwikkelde technologie rond identiteitsfraude en -verificatie verzelfstandigen onder de naam Verifai. “Om andere organisaties met ver­gelijkbare identiteitsverificatiebehoeften te helpen, besloten we onze technologie onder te brengen in een nieuw bedrijf”, aldus oprichter en CEO Jeroen Doorenbos. De ontwikkeling van deze activiteiten rond identiteitsverificatie is gestart toen Belsimpel in 2016 zocht naar een gebruiksvriendelijke methode om de identiteit van klanten vast te stellen zonder onnodig inbreuk te doen op de privacy bij de aanschaf van een telefoonabonnement. Verifai helpt organisaties door in haar platform ID-verificatie te combineren met een breed scala aan controles om de identiteit van klanten op een veilige manier vast te stellen.

Youfone Zakelijk gaat samenwerken met Nox Telecom Nox Telecom gaat een partnership aan met Youfone. Begin januari sprong Youfone met een nieuwe propositie in het gat dat is ontstaan na het wegvallen van een aantal providers. Voor Nox Telecom een uitgelezen mogelijkheid om de huidige propositie uit te breiden en zo beter op de wensen en be-

6

TBM • JULI 2021

hoeften van haar klanten in te kunnen spelen. Marc van Bracht, directeur Nox Telecom: “We hebben een hele bewust keuze gemaakt met het partnership met Youfone Zakelijk. Zij geven ons de kans om onze propositie uit te breiden en daarmee onze bestaande

klanten een nóg completer aanbod te doen. Er is een groep klanten die wensen heeft waar we met de huidige propositie niet aan kunnen voldoen. Met Youfone Zakelijk kan dit wel. We verwachten de komende periode daarom nieuwe klanten aan te trekken en zetten hier vol op in.”


Nieuws

WNCS voegt Zebra Technologies en Caltta toe aan portfolio WNCS BV, distributeur van portofoons, mobilofoons en andere mobiele communicatieapparatuur, heeft het Workforce Connectplatform van Zebra toegevoegd aan haar Push to Talk over Cellular-portfolio (PoC). Met de samenwerking geeft deze kenmerkende mobiele communicatietechnologie, groepscommunicatie een uitgebreide dimensie aan de traditionele portofonie en mobilofonie systemen en mobiele telefoon netwerken.

Verder heeft WNCS het Chinese merk Caltta aan zijn portfolio toegevoegd. Via zijn nieuwe Nederlandse partner wil Caltta Technologies de West-Europese markt gaan veroveren. Caltta Technologies is de voormalige Private Mobile Radio Divisie van ZTE. Het merk werd onder meer bekend door de ontwikkeling van de eerste tri-mode radio. Onlangs werd het dochterbedrijf onafhankelijk van ZTE, met als

doel een van de topaanbieders in Europa te worden op het gebied van Digitale Mobiele Radio (DMR), Push To Talk over Cellular (PoC), Long Term Evolution (LTE) en het 5G-netwerk.

Zoom met eigen events-platform

Even voorstellen:

Serife Bayar

Zoom lanceert deze zomer Zoom Events, een alles-in-één-platform voor virtuele evenementen en conferenties. Met dit nieuwe platform kunnen organisatoren van evenementen besloten of openbare live-events organiseren, ongeacht het aantal bezoekers en inclusief de mogelijkheid voor kaartverkoop. Zoom Events combineert hierin haar diensten Zoom Meetings, Chat en Video Webinars.

Grote organisaties kunnen met het nieuwe platform bedrijfsbijeenkomsten organiseren, of juist mensen van buitenaf uitnodigen voor conferenties. Kleinere organisaties en ondernemers, die nu al gebruik maken van OnZoom om virtuele bijeenkomsten zoals fitnesslessen of kookworkshops te organiseren, kunnen dit straks doen op Zoom Events.

Serife is sinds kort aan boord als Account & Communicatiemanager voor TBM. Samen met collega Michiel Korsten is zij verantwoordelijk voor alle Sales & Communicatie activiteiten rondom TBM.

en Partner Manager B2B bij Tele2. Daarnaast is ze actief op het gebied van content marketing en zal ze voor TBM regelmatig artikelen schrijven en interviews afnemen.

Serife is geen onbekende in het Telecomlandschap. Veel mensen kennen haar vanuit haar werkzaamheden binnen KPN en Tele2, maar sinds kort kun je Serife ook aan de lijn krijgen als het om TBM gaat. Serife heeft een bewezen trackrecord in de telecomsector, zo heeft ze acht jaar gewerkt als Specialistisch Accountmanager Fixed and Mobile Large Accounts bij KPN en aansluitend vijf jaar als Account Manager Large Accounts

“Ik vind het erg leuk om de telecommarkt vanuit mijn nieuwe rol aan te vliegen. Zeker omdat ik veel oud-collega’s uit mijn periode bij KPN en Tele2 weer tegenkom en goed begrijp wat de uitdagingen zijn in het telecomlandschap. Telecom blijft een kleine wereld en het is ontzettend leuk om iedereen weer te spreken en te kunnen helpen met hun exposure en marketing.” Je kunt Serife bereiken via serife@magentacommunicatie.nl.

TBM • JULI 2021

7


Nieuws

Bij Hard Rock Hotel Amsterdam heb je Wi-Fi 6 Extreme Networks heeft in samenwerking met DWE ICT een volledig in de cloud beheerd Wi-Fi 6-netwerk geïmplementeerd voor Hard Rock Hotel Amsterdam American, onderdeel van de internationale hotelketen. Het nieuwe netwerk voorziet het hotel van snellere connectiviteit en veilige, betrouwbare Wi-Fi voor gasten en medewerkers. Het IT-team van het hotel profiteert bovendien van vereenvoudigd netwerkbeheer. Met ExtremeCloud IQ heeft het IT-team van het hotel nu de beschikking over een gecentraliseerde oplossing voor cloudnetwerkmanagement. Hierdoor is het proces van het implementeren, schalen en onderhouden van apparaten op het netwerk eenvoudiger.

Nfon stapt in Meetecho voor toevoeging videoconferencing

Huawei verliezer in snelgroeiende markt telecomapparatuur

De cloud PBX-provider Nfon heeft een belang van 24,9 procent verworven in de Italiaanse WebRTC-specialist Meetecho. Hiermee wil Nfon haar eigen aanbod voor videoconferencing verder uitbouwen.

Ericsson en Nokia slagen er steeds beter in de kloof met Huawei te dichten waar het gaat om de wereldwijde verkoop van apparatuur voor telecomnetwerken. Dit blijkt uit recente cijfers van analysebureau Dell’Oro.

Klaus von Rottkay, CEO van Nfon, over de uitbouw van de Unified Communications-strategie: “De strategische samenwerking met Meetecho geeft ons directe toegang tot toonaangevende WebRTC-knowhow en versnelt de implementatie van onze eigen UC-strategie. Dit is een belangrijke stap om onze onafhankelijkheid van technologie van derden duurzaam te versterken.”

De reikwijdte van de gegevens omvat breedbandtoegang, microgolf- en optisch transport, mobiel core- en radio­ toegangsnetwerk, SP-router en Switchsets. Dell’Oro schat dat de inkomsten voor de sector in het kwartaal double digit met 15% op jaarbasis zijn gestegen Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien, piekte het wereldwijde marktaandeel van Huawei begin 2020 en is het sindsdien aanzienlijk gedaald. Vrij­wel alle andere grote leveranciers, met uitzondering van ZTE en Ciena, lijken te hebben geprofiteerd van de daling van Huawei en de tekenen zijn dat het niet-Chinese aandeel van Huawei verder blijft dalen.

8

TBM • JULI 2021


Nieuws

Wortell naar België door overname Synergics Microsoft-specialist Wortell heeft het Belgische Synergics overgenomen en breidt daarmee breidt zijn activiteiten uit naar België. Samen vormen zij de grootste Managed Service Provider met een 100 procent focus op het Microsoft platform in de Benelux, een markt waarin beide partijen afzonderlijk succesvol zijn. De verschillende Microsoft outsourcing diensten van Wortell kunnen nu door Synergics geleverd worden aan de Belgische klanten. Wortell heeft de afgelopen jaren een groot aantal standaard diensten ontwikkeld voor de inzet en het beheer van Microsoft 365 en Microsoft Azure. Ook heeft Wortell een dienst genaamd Managed Detection en Response (MDR) waarmee 24/7 bewaking tegen cyber dreigingen wordt geleverd op basis van Azure Sentinel en Microsoft Defender 365. Deze cloud diensten kunnen nu ook worden aangeboden in de Belgische markt.

Zoom neemt specialist in machinevertalen over Zoom Video Communications heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Karlsruhe Information Technology Solutions - Kites, GmbH (Kites). Deze Duitse start-up ontwikkelt real-time oplossingen voor machinevertalingen. Kites is opgericht in 2015 en heeft zijn wortels in het Karlsruhe Institute of Technology, waar mede-oprichters Dr. Alex Waibel en

Dr. Sebastian Stüker werkzaam zijn. Het team van Kites, bestaande uit 12 onderzoeks­ wetenschappers, zal het engineering-team van Zoom ondersteunen om de MT-mogelijkheden van het bedrijf verder uit te bouwen. Het doel is om door middel van verbeterde vertaal­mogelijkheden in meerdere talen de productiviteit tijdens en efficiëntie van Zoom-meetings te verhogen.

Enreach breidt verder uit met overname Finse Benemen Enreach zet opnieuw een grote stap als leidende Europese speler door nieuwe markten in Scandinavië te betreden en zich te richten op high-end middelgrote en zakelijke klanten met de toevoeging van Benemen Oy. Benemen, gevestigd in Finland, biedt aanzienlijke toegevoegde waarde aan Enreach’s Unified Communications-as-a-Service (‘UCaaS’) en Contact Center-as-a-Service (‘CCaaS’) oplossingen met kant-en-klare integraties voor belangrijke ecosysteemspelers zoals Salesforce en Microsoft. De cloudgebaseerde communicatieoplossingen omvatten volledig native vast-mobiele integratie die mogelijk wordt gemaakt doordat Benemen een mobiele virtuele netwerkoperator (MVNO) is in zijn belangrijkste markten Finland, Zweden en Polen. Voor Enreach versterkt dit zijn Europese MVNO-dekking met drie nieuwe markten.

TBM • JULI 2021

9


Nieuws

Vodafone UK ontsluit 5G mogelijkheden voor Open RAN Dell Technologies, NEC, Samsung, Wind River, Capgemini Engineering en Keysight Technologies zijn door Vodafone UK geselecteerd als strategische leveranciers om een van de grootste Open RAN-netwerken ter wereld te bouwen. Vanaf najaar 2021 zullen de belangrijkste partners samenwerken met Vodafone om de 4G- en 5G-dekking uit te breiden naar meer landelijke plaatsen in het zuidwesten van

Engeland en het grootste deel van Wales, en in een latere fase naar stedelijke gebieden te verhuizen. Vodafone richt zich in eerste instantie op de 2500 locaties in het VK die het in oktober 2020 voor OpenRAN heeft aangewezen. Het is een van de grootste implementaties ter wereld.

Omzet Logitech stijgt dankzij thuiswerken met 76 procent Logitech boekte in het afgelopen fiscaal jaar dat eind maart sloot een omzetstijging van maar liefst 76 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Hiermee passeerde de Zwitserse fabrikant van computeraccessoires en producten voor videoconferencing de omzetgrens van 5 miljard dollar. De winst

verdubbelde in het beste jaar ooit naar 947 miljoen dollar. De cijfers geven Logitech een indrukwekkend samengesteld jaarlijks groeipercentage van 21,05% in de periode van vijf jaar van 2016-2021. Logitech’s meest lucratieve bron

van inkomsten komt uit de Amerikaanse regio, die goed was voor naar schatting $ 2,2 miljard in 2021. De inkomsten uit de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) van Logitech kende de hoogste groei na een geschatte omzetgroei van 84% tot een geschatte $ 1,7 miljard.

Techone naar zestiende overname in ruim een jaar Telt u even mee. de Krachtcentrale, 14, ITSD; 15 en met de overname van Yourtelecom is de 16e overname door Techone in ruim een jaar tijd een feit. Allereerst de overname van de Krachtcentrale. Hiermee wordt het Techone ICT-aanbod met name in de regio rond Arnhem verder versterkt. Vanuit Arnhem is de Krachtcentrale uitgegroeid tot dé specialist in cloud oplossingen en systeem- en netwerkbeheer. Het bedrijf

10

TBM • JULI 2021

onderhoudt servers, werkstations en begeleidt medewerkers. Dan volgt ITSD uit Purmerend. ITSD levert ICT-producten en diensten aan bedrijven in het MKB. Het bedrijf is gespecialiseerd in het totaalbeheer van bedrijfsnetwerken en gebruikersondersteuning en biedt zowel advies, aanschaf en implementatie van ICT, VoIP en Cloud oplossingen aan. Verder is het productportfolio van ITSD ook voorzien van alle gewenste

automatiseringsdiensten en producten. En Yourtelecom is voor dit moment de laatste die zich heeft zich aangesloten bij IT-specialist Techone. Yourtelecom levert telecommunicatie oplossingen voor het MKB, opgericht in 1998 door Evert-Jan Teunissen. Het bedrijf biedt VoIP oplossingen van verschillende partijen en is daarnaast aanbieder van internetoplossingen.


Nieuws

Europese aanbesteding mobiele hardware UWV naar Centralpoint UWV heeft de Europese aanbesteding met betrekking tot mobiele hardware gegund aan Centralpoint. UWV wordt een nieuwe klant voor Centralpoint. Het contract wordt aangegaan voor een periode van tweeënhalf

jaar met een mogelijke verlenging van een keer één jaar. Centralpoint is hierdoor als enige leverancier verantwoordelijk voor de levering van mobiele hardware, bestaande uit mobiele toestellen en bijbehorende accessoires

zoals opladers, oortjes, screenprotectors en telefoonhoesjes. Het gaat om de levering voor circa 18.000 medewerkers.

Avit Group breidt partnership met Signet uit Signet en Avit Group breiden hun gezamenlijke activiteiten verder uit. Door de samenwerking met connectiviteits­leverancier Signet kan netwerk integrator Avit gebruikmaken van een landelijk dekkend netwerk van hoogwaardige breedband internetdiensten. Hiermee legt Avit onder andere een stevige basis onder

zijn managed Software Defined Wide Area Networking (SD-WAN)-dienst. De SD-WAN dienst stelt organisaties in staat een flexibele netwerk­omgeving te realiseren die de opkomst van cloud- en SaaSoplossingen eenvoudig faciliteert.

Trends ICT Groep neemt SBS-Luijk over Trends ICT Groep heeft met ingang van 1 juli IT- en telecom leverancier SBS-Luijk over­genomen en zet zo een volgende stap in haar ambitie om een landelijke speler te worden. Bas Luijk startte 21 jaar geleden in Lisse zijn telecombedrijf, wat zich richtte op zakelijke en

particuliere klanten. Onder meer via de eigen Telecombinatie winkel. Daarnaast groeide de zakelijke tak de laatste jaren snel. Zo heeft SBS-Luijk de afgelopen jaren veel bedrijven ondersteund bij de integratie van ver­nieuwende communicatiemiddelen.

Bas Luijk startte 21 jaar geleden in Lisse zijn telecombedrijf, wat zich richtte op zakelijke en particuliere klanten. Onder meer via de eigen Telecombinatie winkel. Daarnaast groeide de zakelijke tak de laatste jaren snel.

TBM • JULI 2021

11


Lancering UNIVERGE BLUE zet NEC in één klap op de cloudkaart

NEC; wereldwijd lokaal met unieke UC propositie; On-Premises, Hybride en als UCAAS De slimme werkplek van morgen, voor u vandaag! Met die boodschap introduceerde NEC afgelopen maand haar nieuwe clouddiensten UNIVERGE BLUE in Nederland. Een open en compleet Cloud Communicatie platform met Contactcenter- en File Management faciliteiten met heel veel voordelen voor partners en klanten. TBM was getuige van de introductie.

Het is half juni als we het pand van NEC in Hilversum binnenlopen. Al in de hal blijkt de stemming opperbest. We treffen het dan ook wel, want vandaag is de officiële introductie van de UNIVERGE BLUE® Cloud diensten in Nederland. Hiermee brengt NEC UNIVERGE BLUE® CONNECT, een volledig geïntegreerde Unified Communications as a Serviceoplossing (UCaaS), en NEC UNIVERGE BLUE® ENGAGE, een Contact Center as a Service (CCaaS)-oplossing, naar de

Nederlandse markt. Daarmee nestelt de wereldspeler in telecom zich in één klap tussen de koplopers in dit cloudsegment.

Born in the Cloud

Het productportfolio binnen UNIVERGE BLUE werd ruim een jaar geleden al aangekondigd in de vorm van een intensieve samenwerking tussen NEC en Intermedia, een toon­­aan­ gevende leverancier van cloud-gebaseerde Unified Communications as a Service (UCaaS) en Contact Center as a Service (CCaaS). Bert Plasman, Vice President Enterprise Channel Sales EMEA, over de samenwerking: “Om de snelle migratie naar de cloud op wereldschaal te ondersteunen, wilde NEC samenwerken met een pure en gevestigde cloud partner die een best-in-class, volledig geïntegreerde suite van UCaaSen CCaaS-oplossingen kan bieden.”

12

TBM • JULI 2021

Kortom, NEC vond vorig jaar met Intermedia een ‘born in the cloud’ partner met een zeer geavanceerde eigen cloud platform waaraan zo’n 6.500 patenten zijn gekoppeld. En Intermedia kreeg er in één klap een wereldwijde afzetmarkt bij via NEC als marktleider in diverse IT & Telecomsegmenten. De samenwerking stelt NEC in staat deze uitgekiende cloud­oplossingen wereldwijd uit te rollen.

Unieke differentiatie

Hij legt verder uit waarom NEC met de nieuwe propositie een unieke plek inneemt in de UCaaS markt: “De nieuwe spelers in dit segment gaan direct, over de channel partner heen, naar de eindklant. Bij NEC’s partnerschapsmodel draait alles echter om customer ownership. De partner blijft te allen tijde eigenaar van de klant. Hij kan zelf waarde toevoegen met additionele diensten, de tariefstructuur bepalen en desgewenst onder eigen


Coverstory

merk aanbieden. Hiermee is de partner zelf eindverantwoordelijk en onafhankelijk. Daarbij is het een alles-in-één open platform, stelt hij: ”Als deze oplossingen los van elkaar bij diverse leveranciers worden gekocht, hebben ze individueel ieder hun eigen prijskaartje en ondersteuning. UNIVERGE BLUE levert daarom een aanzienlijk kostenvoordeel op en biedt klanten alle voordelen van gestroomlijnd IT-beheer en -administratie. Vanuit één management portal kun je alle applicaties over de totale organisatie uitrollen en beheren.”

De klant bepaalt

Daarnaast levert NEC met deze uitbreiding als enige partij klanten volop keuze bij het inrichten van bedrijfscommunicatie tussen On-Premises, Hybride en pure Cloud oplossingen. “We hebben immers een sterke klantenbase in de On-Premises markt. Een aantal partijen hebben deze markt vaarwel gezegd en dat heeft ons geen windeieren gelegd. De hybride oplossing die we bieden vormt voor bestaande klanten een brug naar de cloud, waarbij we onderdelen zoals videovergaderen, chat en file management uit de cloud leveren.

Talloze ijzersterke punten

Ter versterking van het team heeft NEC recent een aantal nieuwe mensen aan boord gehaald, die zelf ook ‘born in the cloud’ zijn. Zoals Leon Blank en vanuit Intermedia Wilco van Dijk en John de Breij. “Mooi om hiervan deel uit te maken”, stellen zij enthousiast. “Telefonie is maar een deel van de geleverde dienst, het is vooral een geweldige tool om met elkaar samen te werken. Bijvoorbeeld via video­ vergaderingen waarbij dankzij AI automatisch verslagen van de vergadering worden gemaakt en gestuurd naar alle gebruikers. En het delen van en samenwerken in bestanden. Verder zit er een volwaardige online webinar tool in, zeer interessant voor bijvoorbeeld universiteiten en hogescholen en natuurlijk voor partners die

Wat biedt UNIVERGE BLUE

zich op die doelgroepen focussen. Daarnaast bieden we geavanceerde contact center applicaties vanuit dezelfde portal en open source API’s, waardoor bedrijven snel en eenvoudig met CRM en Desktop applicaties kunnen integreren. Dit alles tegen een laag vast maandelijks tarief”

Krachtige ondersteuning hybride werken

“Er zijn heel veel UCaaS aanbieders, maar het aantal wereldwijd actieve aanbieders is op de vingers van één hand te tellen”, stelt Fred Spronk, Sales Director Continental Europe, Russia & Turkey.” Onze wereldwijde scope betekent dat we een team van honderden software developers dagelijks aan de voortdurende innovatie van de UNIVERGE BLUE diensten aan het werk hebben. Wij zijn zogezegd wereldwijd lokaal.” Spronk vervolgt: ”We hebben alleen al op telefonie­­vlak honderd plus functionaliteiten, maar UNIVERGE BLUE is vooral dé oplossing voor de hybride, digitale werkplek. We bieden bijvoorbeeld ook integratie-oplossingen met Microsoft (Teams, Office 365). Bovendien heb je nooit problemen met trunking. Bij de basicversie van onze all-in-one oplossing heeft de gebruiker al standaard 3.000 belminuten per maand. Zo kun je nationaal en internationaal bellen zonder extra kosten.” Ook niet onbelangrijk; “We staan heel dicht bij onze resellers. Zij werken vanuit een beheerportal en kunnen ons altijd direct bellen voor

Als een van de meest uitgebreide open en schaalbare Cloud platforms voor de slimme werkplek, maakt UNIVERGE BLUE telefonie, chat, video vergaderen, contactcenter, beveiliging, online webinars, het delen en opslaan van bestanden, backup en recovery plus talloze productiviteitsintegraties (o.a. MS Teams, Salesforce, Office 365) mogelijk binnen één enkele omgeving. Deze diensten in een allesomvattend (alles-in-één) open Cloud communicatie­ platform met datacenters in Frankfurt en Londen wordt aangeboden voor één vast laag bedrag per maand. De eindklanten betalen alleen voor wat ze gebruiken en gebruikerslicenties zijn van maand tot maand te wijzigen.

support.” En ook op het gebied van hardware neemt NEC een bijzondere positie in. Niet alleen de eigen bureautelefoons, maar ook die van derden zoals Yealink en Polycom zijn te gebruiken met UNIVERGE BLUE en worden compleet Plug en Play geleverd. Kortom, NEC zet zich met UNIVERGE BLUE in één klap op de cloudkaart en biedt een complete cloudpropositie waarbij aan praktisch alles gedacht is. Het partnerkanaal kan aan de slag!

Voor meer informatie neem contact op met het NEC Cloud Team: T - 035 8080 365 of email via UBluehelp.NL@emea.nec.com www.univergeblue.nl

TBM • JULI 2021

13


Connectivity

Cyber Security

Kennisinstituut

Indoordekking

Mission Critical

circulaire economie

Internet of Things

Innovatie

Wat biedt BTG: • Events, bijeenkomsten, strategische tafels en netwerken • Leden & Partners • Samenwerking & belangenbehartiging • Kennisinstituut & Sourcing • Added value & producten en diensten, uitrol via TGG

BTG verbindt organisaties in hun gezamenlijke belangen op het gebied van ICT en Telecommunicatie. Binnen BTG bundelen overheidsorganisaties, commerciële bedrijven, kennisorganisaties, leveranciers van telecomdiensten en providers hun wensen, kennis en expertise. BTG is bruggenbouwer in het digitale domein. Hiervoor organiseren we een structurele lobby tussen overheid, leveranciers en leden. Ook bieden we onze leden een netwerk voor ontmoeting en kennisdeling. BTG signaleert trends en vertaalt deze in strategie, duiding en activiteiten. Daarnaast realiseren we ledenvoordeel door de bundeling van vraag en de daarop gebaseerde dienstverlening binnen de BTG-serviceorganisatie TGG.

Pelmolenlaan 10 - 3447 GW Woerden – officemanager@btg.org – Telefoon: 0348 495045 – www.btg.org


Coverstory

Distributeur BusinessCom; volop mogelijkheden voor partners met NEC UNIVERGE BLUE BusinessCom is aangesteld als een van de distributeurs van NEC UNIVERGE BLUE. BusinessCom biedt de nieuwe NEC services aan onder de naam My-Connect UNIVERGE BLUE. TBM sprak met Pre-Sales Danny Meijer over de mogelijkheden van dit nieuwe cloud platform. Wie het distributielandschap kent, begrijpt de logica van de samenwerking. BusinessCom is dé one-stop-shop distributeur voor telecom- en ICT-oplossingen, voor cloud en met een uitgebreid portfolio aan hardware. NEC UNIVERGE BLUE is een all-in-one platform met UCaaS en CCaaS, wat uitstekend past bij de resellers van BusinessCom zowel in het het mkb- en grootzakelijke segment. BusinessCom gaat NEC UNIVERGE BLUE aanbieden onder het de My-Connect paraplu, waaronder alle clouddiensten zijn verzameld.

President Enterprise Channel Sales EMEA voor NEC Enterprise Solutions aan: “De filosofie van ons partnerprogramma is ‘Wij werken voor u’, waarbij partners – in tegenstelling tot bij andere leveranciers- eigenaar blijven van de klant en de klantrelatie. Onze Go-to-market strategie is er op gericht dat we in ons land 100% van ons indirecte verkoopkanaal met geselecteerde en gecertificeerde partners en BusinessCom als distributeur behouden.”

Lage drempel

Meijer ziet een positieve toekomst voor UNIVERGE BLUE. Hij legt uit: “In tegenstelling tot veel bestaande cloud communicatieplatformen, stelt het UNIVERGE BLUE programma onze partners in staat om eigenaar van hun klanten te blijven met volledige controle over tarieven en facturering. Bovendien is het onboarding proces voor partners zeer eenvoudig, aangevuld met zeer uitgebreide online trainingen en support door de cloud specialisten van NEC. ”

Sterke totaalpropositie

Danny Meijer is opgetogen over de komst van UNIVERGE BLUE. “Eerder bood NEC vooral in de hoek van de PBX traditionele producten in een ongoing market. Nu heeft NEC met dit open en complete platform een hele sterke totaalpropositie. Het is een uitstekend complementair product met een goede roadmap. Er is nog heel veel on prem en installed base en als je dat combineert met de hybride werkplek heb je iets nieuws in handen.” De lancering biedt nog meer voordelen voor business partners, vult Bert Plasman Vice

Resellers kunnen makkelijk instappen met lage investering, snelle accreditatie en uitgebreide ondersteuning. Een ander groot voordeel is dat alle applicaties en de interface voor de gebruikers van UNIVERGE BLUE voor 100% in het Nederlands is. En de 3.000 tot 5.000 gratis belminuten die de UNIVERGE BLUE CONNECT licenties gebruikers bieden kan voor vele organisaties ook heel interessant zijn.

kunnen deze volledige propositie wegzetten met randapparatuur. Zo kunnen we Europees fulfilment doen en voor cloud in de Benelux en de Nordics. Daar ligt de wederkerigheid.” “Daarbij is NEC een betrouwbare leverancier die zijn afspraken nakomt. Ze hebben ook een hoge gunfactor natuurlijk. Dat alles past bij BusinessCom.” Verder is het platform qua hardware ook open voor andere toestellen en talloze integraties, ook nog een sterk punt. Dat heeft NEC heel open en realistisch aangepakt.” “We hebben ook wederzijds commitment afgegeven. Onze engineers getraind, en het hele partner support team zijn getraind en ik zal zelf de Pre-Sales rol op me nemen. “ De eerste enthousiaste resellers hebben zich dan ook al gemeld. Meijer tot slot: “De eerste trainingen voor deze partners zijn al achter de rug. Binnenkort volgen er ook webinars en als het kan gaan we weer een live My-Connect event organiseren waar UNIVERGE BLUE een prominente plaats krijgt, waarbij iedereen van harte is uitgenodigd om de kracht van dit platform zelf te ervaren.”

Sterke combinatie

Meijer ziet zeker de toegevoegde waarde van de samenwerking nu met NEC UNIVERGE BLUE. “We hebben de partner capaciteit en

TBM • JULI 2021

15


Innovatie

Open RAN – straks alles open? Een nieuwe ontwikkelingen in mobiele netwerken waar veel aandacht voor is, betreft Open RAN. Eigenlijk is Open RAN een verzamelnaam voor diverse ontwikkelingen om het ecosysteem van 4G en 5G netwerk apparatuur te vergroten. In dit artikel kijken we naar de achtergronden, de huidige status en wat organisaties ervan kunnen verwachten.

Sinds de jaren negentig is mobiele technologie heel lang een gesloten ecosysteem geweest met slechts enkele leveranciers. Partijen als Nokia, Ericsson, Siemens, Lucent en Alcatel leverden de netwerken waar operators 2G mobiele netwerken mee bouwden. In de tijd van 3G en de bouw van 4G werden Chinese leveranciers Huawei en ZTE ook belangrijk. Ondertussen heeft Nokia ook Siemens, Alcatel en Lucent overgenomen, waarmee er in Europa eigenlijk maar een paar grote leveranciers zijn overgebleven. In Nederland zijn in de operator radio netwerken alleen Huawei en Ericsson actief.

Virtuele functies

Een mobiel netwerk bestaat uit een centraal deel (de `core’) en een decentraal deel, bestaande uit zendmasten met radio apparatuur. De zendmasten vormen samen het RAN – het Radio Access Network. In het core netwerk van operators wordt met 4G en vooral met 5G steeds meer IT technologie toegepast, zoals gestandaardiseerde servers, virtuele machines, databases en opslag (storage).

16

TBM • JULI 2021


Innovatie

In het core netwerk van operators wordt met 4G en vooral met 5G steeds meer IT-technologie toegepast Veel IT leveranciers vinden dit erg interessant en zijn al volop betrokken in het leveren van systemen. Voorheen moest speciale apparatuur exclusief bij grote telecom leveranciers worden gekocht, maar in de 5G standaard zijn alle core netwerk onderdelen als (virtuele) functies gedefinieerd. Ook alle grote cloud providers zijn op verschillende manieren bezig om 5G core netwerk functies te bieden. Zelfs Deutsche Telekom, die je zou kunnen zien als de KPN van Duitsland, gaat voor haar core netwerk gebruik maken van Amazon Web Services.

Behoefte aan open source

Nu het 4G/5G core netwerk door allerlei IT-partijen wordt omarmd, komt er ook steeds meer aandacht om het radio netwerk met open source en standaard componenten op te bouwen. Het Telecom Infra Project (TIP) is een belangrijke speler in deze beweging. TIP is gestart door een groep operators,

IT leveranciers en Facebook. Facebook wilde graag connectiviteit naar afgelegen gebieden brengen, zodat nog meer mensen van Facebook gebruik kunnen maken. Eigenlijk dus om een alternatief voor mobiele operators te creëren. Ondertussen bestaat het bestuur van TIP vooral uit mobiele operators. Die gebruiken het initiatief vooral om 4G en 5G standaarden zodanig uit te breiden dat het radio netwerk (het RAN) op basis van standaard (IT) componenten kunnen worden gebouwd. Het initiatief wordt ondersteund door meer dan 500 bedrijven, die bijna allemaal de ambitie hebben om een rol te spelen in de uitrol van operator netwerken. Vodafone is een leidende partij in TIP en Open RAN initiatieven. Zij geven aan dat ze vooral het ecosysteem groter willen maken, meer keuzes willen hebben in leveranciers

en snellere innovatie. Maar uiteindelijk gaat het erom om de kosten van radio netwerken naar beneden te krijgen.

Focus op baseband

De 4G standaard is een flink stuk complexer dan 3G, en 3G was al weer veel complexer dan 2G. Ook 5G is weer veel complexer dan 4G, zeker als er hogere datasnelheden worden verwacht. Om dat te kunnen leveren is extreem hoge rekenkracht nodig. In de huidige 4G/5G netwerken bestaat het radio netwerk uit een Baseband onderaan de mast (met hoge rekenkracht) en Remote Radio Units (eindversterkers) achter de antenne. De Remote Radio Units (RRU) zijn ongeveer zo groot als een kleine reiskoffer en meestal hangen er meerdere bij een antenne (zie de afbeelding van een zendmast). De rekenkracht in een Baseband wordt geleverd door speciaal ontwikkelde chips.

TBM • JULI 2021

17


Innovatie

(bron: ABI Research)

Open RAN en open source De open source community heeft de ICT al heel veel gebracht. Linux is een prachtig voorbeeld en ook web applicaties en servers zijn door open communities succesvol ontwikkeld en grootschalig toegepast. Ook voor mobiele netwerken zijn al jaren open source initiatieven. De meest bekende zijn OSMoCom (Open Source Mobile Communications) en OpenBTS (voor een open source radio node). Op basis van Software Defined Radios (SDRs) is het ook mogelijk om, samen met een Linux server met open source mobiele software, een mobiel netwerk te creëren. Op dit moment zijn er verschillende initiatieven voor open source 4G/5G core netwerken. Magma core is daar een van, een andere is Open5GS. Met deze laatste heeft de auteur ook goede ervaringen. Zelf iets bouwen en configureren, wat vervolgens ook nog werkt, geeft veel voldoening!

Doortrekken naar 5G

Open RAN probeert de specificatie van IT hardware, software en radio apparatuur zoveel mogelijk open te maken. Door veel IT partijen wordt nu gefocust op de Baseband, met als doel veel servers te kunnen verkopen. De Baseband wordt daarbij weer opgesplitst in een Central Unit (CU) en Distributed Unit (DU). Dit is weergeven in de afbeelding van 5G netwerken. Die splitsing is vooral gedaan om functies te onderscheiden en zo makkelijker in standaard hardware te implementeren. Veel radio apparatuur leveranciers, die allemaal niet de huidige leveranciers zijn van radio netwerken bij operators, proberen de Remote Radio Units boven in de mast te leveren. Een radio eindversterker bestaat uit speciale hoogfrequente chips en andere elektronica, die specialistische kennis vragen. Daarnaast gaat het tegenwoordig om hoge zend­­ vermogens, terwijl het stroomverbruik zo laag mogelijk moet zijn. De afgelopen jaren heeft hierop veel innovatie plaatsgevonden.

Behoefte aan totaaloplossing

Er ontstaan nu allerlei nieuwe samen­-werkingen om tot een totaal oplossing te

18

TBM • JULI 2021

komen, hardware leveranciers, RAN software leveranciers en radio specialisten. Daarnaast is vaak een grote technische integrator betrokken. In totaal zijn er meer dan 500 partijen aangesloten bij diverse Open RAN initiatieven. Een overzicht van de ver-­ schillende grote spelers en de delen waar ze bij betrokken zijn, is afgebeeld. Vodafone heeft in Engeland begin 2021 uitgebreid Open RAN getest met verschillende leveranciers. Hun conclusie is dat voor een complete oplossing de vRAN (virtuele RAN) software van Mavenir, Parallel Wireless en Altiostar goede leveranciers zijn. Vodafone heeft in Nederland getest met NEC als systeem integrator met onder andere Altiostar voor radio units en diverse IT leveranciers.

Dure oplossing

Een complete oplossing voor een 4G Open RAN configuratie is ondertussen goed mogelijk. De 4G standaard bestaat al meer dan 10 jaar en ondertussen is het mogelijk om met standaard hardware een 4G configuratie te bouwen. Die hardware is niet geoptimaliseerd voor radio netwerken, maar ontwikkelingen in IT gaan snel. Toch ziet


Innovatie

In totaal zijn er meer dan 500 partijen aangesloten bij diverse Open RAN initiatieven

een configuratie van een Baseband in Open RAN er toch iets anders uit. (zie rechtsboven) Op dit moment zijn de kosten van een Open RAN configuratie voor de Baseband waarschijnlijk een factor 5 hoger dan een vergelijkbare radio configuratie van Huawei, Ericsson of Nokia. Omdat de ontwikkelingen snel gaan, verwacht met dat dit verschil over een paar jaar een stuk minder is. Maar de servers in de Open RAN configuratie zijn geen lichte jongens. In het voorbeeld staat bijvoorbeeld een server met 64 cores en 128 GB RAM geheugen, die al gauw enkele tien­ duizenden euro’s kost. Naast de hardware is er ook RAN software nodig en speciale radio nodes. Veel van de geboden oplossingen zijn nog volop in ontwikkeling en nog maar heel beperkt in de praktijk getest. En 5G is nog weer een grote stap moeilijker dan 4G.

Uitgebreid testen

Wij, als gebruikers van smartphones, verwachten dat mobiele netwerken altijd zonder problemen werken. Om dat te verifiëren, hebben operators soms meer dan 2.000 verschillende testcases. Normaal moet elke nieuwe combinatie van hardware

en software al deze testen ondergaan. Een leverancier die enthousiast langskomt met een nieuwe Open RAN configuratie, moet (soms weer opnieuw) een lang en kostbaar testtraject doorlopen. Open RAN oplossingen zijn op dit moment nog maar beperkt bewezen. Vodafone UK is de eerste operator die Open RAN grootschalig gaat uitrollen voor 4G in de komende jaren, maar doen dat met enkele honderden sites per jaar in rurale gebieden. Vooral op plekken waar nu helemaal geen dekking is. Behalve dat Open RAN op dit moment nog niet echt goedkoper is en dat er veel integratie en testactiviteiten nodig zijn, levert ook de support de nodige uitdagingen op. Want bij storingen in een systeem wat door veel verschillende leveranciers is geleverd, wordt het al snel complex. Er zijn uiteraard verschillende systeem integratoren die graag Open RAN leveren, maar hun tijd en inzet is niet gratis.

Nog niet uitontwikkeld

Open RAN is komende jaren nog volop in ontwikkeling. Heel veel partijen hopen een stukje van de grote taart te bemachtigen

en aan operators te kunnen leveren. Voor operators zijn er op dit moment bijna geen kant en klare oplossingen, het vergt veel energie en moeite om een nieuwe oplossing op het gewenste kwaliteitsniveau te krijgen. Open RAN is ook nog lang niet klaar voor grootschalige 5G roll-out, dat is nu echt een brug te ver. De enorme ontwikkeling die nu wel plaatsvind, zorgt ervoor dat er steeds grotere keuze komt in netwerk onderdelen. Daarmee wordt het steeds eenvoudiger om zelf private mobiele netwerken te bouwen in 4G of 5G. Dit staat lijnrecht tegenover de doelstelling die mobiele operators hebben, want die willen gebruikers het liefst diensten bieden op hun netwerken. En zo heeft de ontwikkeling van Open RAN waarschijnlijk een heel ander effect dan origineel bedoeld door operators!

Over de auteur Eildert van Dijken is Principal Consultant bij Strict en is al vele jaren bezig met mobiele communicatie. Hij is vooral betrokken bij connectiviteitsvraagstukken, voert regelmatig onderzoek uit en publiceert over nieuwe technologieën.

TBM • JULI 2021

19


BTC

STRATEGISCHE INNOVATIE STELT DE GEBRUIKER CENTRAAL Met moderne IT-oplossingen werken je collega’s makkelijker en effectiever. Dat lijkt een inkoppertje, maar toch gaat nog niet iedere organisatie hierin mee. Dat is opvallend, omdat diezelfde collega’s privé juist wél de mogelijkheden van slimme technologie omarmen. BTC streeft er naar dit gebruiksgemak ook voor de zakelijke markt te faciliteren. CEO Ray Kemp vertelt op welke manieren de organisatie hier invulling aan geeft.

20

TBM • JULI 2021


BTC

“Gebruiksgemak is het centrale thema voor een toekomst­ bestendige IT-strategie.”

Technologie maakt ons leven makkelijker

De afgelopen dertig jaar stond in het teken van ontwikkelingen waar we nu nog de vruchten van plukken. “Denk aan de opkomst van de slimme devices en de brede introductie van het internet”, blikt Ray terug. “De vaste computer is overbodig door de komst van de laptop. De wegenkaart en het stratenboek verdwenen uit de auto, en we hebben overal toegang tot alle informatie ter wereld.”

Ruimte tot innoveren

voorhanden? Hoe kunnen we collega’s nog makkelijker laten werken? We nemen de klant aan de hand, adviseren hem en laten zien waar kansen liggen. Daardoor kunnen we echt aantonen op welke manieren moderne technologie het leven van collega’s een stuk gemakkelijker maakt. Vervolgens bouwen we de oplossing op maat, dragen zorg voor configuratie en installatie en nemen ook alle beheertaken uit handen.”

Practice what you preach

Ook op zakelijk gebied veranderde veel. En toch valt er nog een wereld te winnen, ziet Ray: “Digitalisering op de werkvloer loopt nog altijd achter op ons privéleven. Eigenlijk is dat gek, want waarom zou je de voordelen en het gemak van technologie ook niet zakelijk willen benutten? We merken dat de noodzaak tot innovatie nog niet binnen alle bedrijven even groot is. IT-beheer lijkt zich nog steeds voor­ namelijk te concentreren op onderhoud en support. Maar juist door strategische innovatie laat je je collega’s makkelijker werken.”

De wens tot innovatie heeft ook de dienst­ verlening van BTC zelf aanzienlijk veranderd. “We hebben diverse onderdelen van de dienstverlening geautomatiseerd en gemoderniseerd”, licht Ray toe. “Door de vernieuwde inzichten houden we nog meer tijd over voor het helpen van de klant. Ook zijn we ons sterker gaan focussen op de specialismen connectiviteit, software development en managed services. Deze drie pijlers brengen we samen tot gebruiksvriendelijke werkplekken die nog beter aansluiten bij de individuele wensen van de gebruiker.”

IT toegankelijk maken

Regievoering over infrastructuur

Uiteindelijk is dát waar het om draait: gebruiksgemak. “Mensen werken het effectiefst als zij zakelijk net zo gemakkelijk met technologie kunnen werken als privé”, weet Ray. “Als Managed Service Provider zijn we ons hier terdege van bewust en zetten we daar hoog op in. Wij maken IT toegankelijker voor de directie, beheerder en eindgebruiker. Dat doen we in eerste instantie door processen en technologie inzichtelijk te maken.”

Proactief meekijken met de klant

Iedere invulling van de klantvraag begint bij een analyse van de bestaande situatie. Ray: “Hoe ziet zijn organisatie eruit? Hoe wordt er momenteel gewerkt? Welke IT is er al

Om deze werkplekken op maat in te richten is het belangrijk dat de onderliggende infrastructuur modern, veilig en functioneel is. “We zien vaak dat de portalen en endpoints waar klanten mee werken er fantastisch uitzien, maar de onderliggende infra wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Door de jaren heen zijn er diverse systemen en oplossingen aan elkaar gekoppeld, wat kan zorgen voor legacy IT.” “Daarom voeren we het liefst de regie over de gehele IT”, vervolgt Ray. “We verbinden applicaties en lossen verborgen gebreken tijdig op. De IT-beheerder bespaart veel tijd en moeite en kan zich richten op strategie en innovatie.”

Gebruiksgemak als centraal thema

Ray: “Het draait nooit alleen om de techniek zelf, maar om hoe je je collega’s zo gemakkelijk mogelijk laat werken. Innovatie is geen hip modewoord, maar een essentiële competentie voor toekomstgerichte organisaties. Gebruiksgemak is het geheim achter een toekomstbestendige strategie. Je ziet nu al tal van interessante concepten ontstaan die daar echt heel ver in gaan, zoals datahubs, ook wel headless ERP genoemd.”

Maatwerk op microniveau

“Datahubs maken het mogelijk om data veel sneller te verwerken. Hierbij sturen applicaties continu data van en naar een centrale datahub, waarna die data direct door andere applicaties kan worden gebruikt. Dat versnelt gegevensuitwisseling en laat collega’s veel gemakkelijker werken met applicaties die zij gebruiksvriendelijk vinden. Dit soort innovaties voorziet organisaties van slimme en vooral noodzakelijke strategische meerwaarde”, sluit Ray af.

Wilt u weten wat BTC kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan gerust contact op met een van onze accountmanagers via 088 411 00 33. Gondel 1 1186MJ Amstelveen info@btc.nl

TBM • JULI 2021

21


Op de koffie

Destiny klaar voor geografische groei na strategische overname We volgen het al een tijdje: de clash of de titans tussen Gamma, Enreach en Destiny. Destiny geeft in het laatste persbericht aan dit rijtje te zijn ontgroeid. Hiermee zet het Belgische bedrijf zichzelf strategisch slim op de Europese kaart en positioneert het zich naast RingCentral, Microsoft en Zoom. De overname van Telepo en Soluno kwam niet zomaar uit de lucht vallen en heeft ook gevolgen voor de strategie van Destiny voor de Nederlandse markt.

Daan de Wever

22

TBM • JULI 2021


Op de koffie

Ed Smit, Managing Director Nederland bij Destiny is zeer verheugd over de toevoeging van Soluno en Telepo aan de Destiny Groep. “Het verstevigt de positie op de Nederlandse UCaaS-markt. Beide bedrijven zijn een goede toevoeging aan de eerder over­­ genomen bedrijven die Destiny in Nederland het afgelopen jaar in gang heeft gezet. Deze overnames zullen we eind dit jaar afronden. Voor Destiny was de combinatie van de overname essentieel, zeker omdat Soluno gebruik maakt van de technologie van Telepo. De één kon niet zonder de ander en voor Daan de Wever, CEO van Destiny, was het essentieel dat de deal met beide organisaties tegelijkertijd plaatsvond. De combinatie is voor ons de toegevoegde waarde. Twee jaar geleden hebben we een overname gedaan in België van een organisatie die Escaux heet. Dit was onze eerste stap om zelf meer technologie­provider te worden. Vandaag schakelen we met de recente overnames een versnelling hoger op dit vlak.”

Van serviceprovider naar SaaSen technologieprovider

“Als je naar ons bedrijf kijkt, zie je dat Destiny de laatste jaren inderdaad een shift maakt van serviceprovider naar meer SaaS- en technologie­provider. Dat is een hele duidelijke koers waar wij voor gekozen hebben.” vult Daan de Wever, CEO van Destiny, aan. “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je impact wilt hebben op de manier waarop individuen en organisaties communiceren, dan moet je toegang hebben tot je eigen roadmap. We hebben een ambitieus team en ook een ambitieuze aandeelhouder die eigenlijk zeggen: als je het verschil wilt maken en je hebt de ambitie om vanuit Europa een technologie te bouwen die je niet alleen vanuit Europa kunt gebruiken, maar waar je ook wereldwijd impact mee kunt hebben, dan is het belangrijk om marktleider te zijn. Deze overnames zorgen ervoor dat we direct een groot deel van de markt in handen hebben.”

Verschil maken op de lange termijn Destiny heeft er dus bewust voor gekozen om technologie in huis te halen met deze overname, in plaats van deze zelf te ontwikkelen? “In 2009 zijn we gaan ontwikkelen met een eigen platform, maar we waren toen nog te klein om de investering in dat platform te

verantwoorden. Daarom hebben we destijds gekozen om te investeren in commerciële technologie, in Telepo. Rond 2017 begonnen we steeds sneller te groeien en dit was het moment waarop we hebben gezegd dat als we impact willen en op de lange termijn het verschil willen maken, dan wordt het technologie­component heel belangrijk. We hebben toen eerst de overname gedaan van Escaux, dit wordt gebruikt door operators zoals T-Mobile in Nederland, Orange in Frankrijk en Proximus in België. Hiermee konden we schalen. De kans om Telepo, met bijna twee miljoen gebruikers op een multi-tenant omgeving, te kunnen acquireren van het grote Canadese bedrijf Mitel, dat is

markt. Als we alleen Soluno hadden over­­ genomen, hadden we een bedrijf gehad dat in de kern volledig afhankelijk is van de motor van Telepo en je weet niet wat hiermee zou gebeuren zolang het zou vallen onder Mitel. De complexiteit van deze deal en de timing hiervan was het stukje en/en. Het was voor ons nooit en/of, maar altijd en/en. We zien ook een uitdaging binnen de Destiny Groep om een stuk innovatie verder door te voeren binnen Telepo , want daar kunnen we zeker nog versnellen. We willen toptalent gaan aantrekken en vanuit die basis ook geo­­-

gewoon een gamechanger.

“Als je naar ons

Gemeenschappelijke ambitie

bedrijf kijkt, zie je dat

Maar waarom dan niet alleen Telepo overnemen? Waarom kozen jullie ervoor om Telepo én Soluno tegelijk over te nemen? “Dat we Telepo en Soluno tegelijk hebben overgenomen, was voor ons geen opportunistisch verhaal van een bankier met een dossier van een bedrijf dat te koop staat en je mag meebieden. Het gaat over jarenlange relaties, waarbij we met ondernemers en managementteams hebben gesproken die dezelfde visie hebben en dezelfde ambitie. Mattias Ohde en Patrik Sörqvist van Soluno ken ik al jaren. Het was gewoon het juiste moment, waarbij een gemeenschappelijke ambitie is uitgegroeid in een stuk leiderschap. Daar zijn we heel sterk in. Soluno wilde ook internationaal impact creëren en heeft eerst in de Scandinavische markt een eigen soort ‘app store’ gebouwd van applicaties rond Telepo. Deze mobile-first aanpak hebben ze vervolgens gelanceerd in de Duitse en Engelse markt. Soluno is marktleider in de Scandinavische markt en zo kun je plots in één klap een grote stap zetten. Je krijgt een organisatie die een heel clean profiel heeft. Geen organisatie die her en der allerlei technologieën overneemt.”

Geen en/of, maar altijd en/en

Had de overname van Soluno dan niet op een later moment kunnen plaatsvinden? “De grote complexiteit in de overname was timing. We wilden niet alleen Telepo overnemen, want dan zouden we geen toegang hebben tot de Scandinavische

Destiny de laatste jaren inderdaad een shift maakt van serviceprovider naar meer SaaS- en technologie­provider.”

grafisch inzetten op groei. Die ambitie hebben we samen met een zeer ambitieus fonds, Apax Partners, dat ons ook de mogelijkheid geeft om dat te doen. Dat is het bijzondere aan dit verhaal. Ik weet dat onze collega’s in Europa zeggen “Oh dus jij claimt leadership?”. Ja, ik claim leadership, want er is niemand die op dit moment twee miljoen multi-tenant gebruikers in de Europese markt heeft. Die claim mogen wij dus zeker maken en we zullen nog gaan doorgroeien. Het moet allemaal één bedrijf worden en onder één merk samengaan. In bepaalde markten zullen we een duaal model zien van klanten die direct zaken met ons doen en operators die zelf bij hun gebruikers impact willen maken met onze technologie. In andere markten zullen wij alleen serviceproviders hebben die

TBM • JULI 2021

23


Samen sta je sterker. Uw klanten zijn steeds kritischer: ze willen zeker weten dat ze goed worden geholpen, niet teveel betalen en kunnen rekenen op een deskundig advies. De reparatie van hun computer, smart­ phone, tablet of wasmachine vertrouwen ze dan ook lang niet iedereen toe. Zo hebben erkende elektrotechnische reparatiebedrijven een streepje voor: ze kunnen aantonen dat ze kwaliteit leveren. Heeft u zo’n erkenning nog niet? Dan is dit een goed moment daar verandering in te brengen.

Word nu lid via technieknederland.nl


Op de koffie

Patrik Sörqvist

gebruik maken van onze technologie. Zo willen wij de komende jaren op een slimme manier doorschakelen, want daarmee kunnen we meer en meer overgaan van serviceprovider naar technologieprovider. Ik sluit niet uit dat wij nog bepaalde technische vaardigheden, al dan niet via acquisitie of via zelfontwikkeling, zullen uitbreiden. We hebben veel middelen klaar om

Ed Smit

en iets neerzetten wat voor de gebruiker zo makkelijk is. Eenvoud, makkelijk te integreren en te migreren. Je krijgt te maken met zoveel verschillende kanalen die bijeen komen en dáár willen wij het verschil maken. Hoe combineren we al die communicatiestromen en hoe kunnen we die herdistribueren en op die manier impact hebben op de manier

“Ja, ik claim leadership, want er is niemand die op dit moment twee miljoen multi-tenant gebruikers in de Europese markt heeft. Die claim mogen wij dus zeker maken.” de komende jaren extra te kunnen investeren om het platform te versnellen. Hierbij willen we heel goed luisteren naar onze partners en serviceproviders. Daar zullen we ook geen enkel compromis sluiten waardoor de governance gebroken zou worden.”

Combineren van communicatie­ stromen

Dat klinkt veelbelovend! “Wat wij gaan doen is niet zo spannend. Als je kijkt naar RingCentral, 8x8, Enreach en zelfs Broadsoft van Cisco, zij hebben allemaal serviceproviders als klant en daarnaast een directe aanpak. Uiteindelijk wil je impact hebben met technologie op een manier waarop gebruikers dit wensen. Dat is wat mij drijft. Ik vind het cool om op alle capa­­ bilities verder te kunnen bouwen, met respect voor onze partners. Veel luisteren

waarop wij als mens handelen. Hoe kun je technologie gaan inzetten die ook impact heeft op grotere maatschappelijke vraagstukken, zoals CO2, circulair, etc? We moeten als organisatie verder nadenken over hoe en waar wij echt impact kunnen maken. Dat drijft mij als CEO van Destiny.”

Geografische groei

Welke technische innovaties mogen we de komende jaren van Destiny verwachten? “Deze twee overnames waren veel werk en een grote uitdaging, maar zijn een enorme stap vooruit. We krijgen toegang tot de Scandinavische markt en toegang tot het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat gaat alleen maar groter worden. Ik geloof dat als we dat goed aanpakken dat we zeker qua geografische groei kunnen opschalen. Zolang onze investeerders mee willen kunnen wij

Rami Houbby

doorgaan. Dan kunnen we nog aanzienlijk groeien, zowel in medewerkers als in gebruikers en omzet. Wat we heel duidelijk zien is dat je goed moet kijken naar customer engagement. Hoe verbind je een klant, maar ook een medewerker, optimaal met een bedrijf. Zeker door de komst van Covid-19 is dat zeer actueel. Ik denk dat je veel hybride modellen gaat krijgen. Digitaal, maar met een human touch gaat heel belangrijk worden. Hoe kunnen wij met onze technologie organisaties ondersteunen om de best mogelijke ervaring voor hun doelgroep of community neer te zetten. Wat gaat de impact zijn van nieuwe technologieën, als AI en mobiel op de manier van communicatie? Daar willen wij een speler in zijn. Onze uitdaging ligt met name in het versnellen van technologie, innovatie en R&D.

Impact maken

Hoe past Nederland in dit plaatje? Nederland is voor Destiny een belangrijke markt. De markt is volwassen, maar er is heel veel fragmentatie. We hebben in deze markt veel geleerd en willen hier blijven leren; één van de leading challengers zijn. We zijn wat dat betreft nog niet de grootste in Nederland, maar op het gebied van cloudcommunicatie zijn we zeker de nummer twee qua operators. Door de overname van Telepo en Soluno hebben we qua technologie een hele sterke gebruikersgroep in de Nederlandse markt. Zeker omdat T-Mobile als grootste telecomprovider van Nederland onze technologie gebruikt. Hier willen wij nog meer in groeien en hier zullen wij de komende jaren op inzetten. Ik zie niet direct nieuwe overnames in Nederland. We willen mooie teams bouwen in de landen waar we al vertegenwoordigd zijn met mensen waar we trots op kunnen zijn en waar we het gevoel hebben dat we impact kunnen maken.”

TBM • JULI 2021

25


Event

MWC21: Het is cloud wat de klok slaat MWC 2021. Voor het eerst sinds lange tijd mocht de internationale telecomcommunity weer op reis om zich in Barcelona te laven aan trends, ontwikkelingen en de mogelijkheid tot live netwerken. De meesten volgende het hybride event afgelopen maand van gepaste afstand online. Eildert van Dijken van Strict zet hier op een rij wat hem opviel tijdens hét wereldevent voor telecom.

Tekst

Subtitel

MWC in maart 2020 was zo’n beetje de eerste telecombeurs die door Covid-19 niet door kon gaan. Het organiserende GSMA heeft het afgelopen jaar alles op alles gezet om in 2021 wel een hybride event te organiseren met een live component. Dat is gelukt. Weliswaar met naar schatting 20.000 bezoekers in plaats van de meer dan 100.000 die we gewend zijn van ’s werelds grootste telecomevent. En met veel grote namen die wegbleven, zoals Facebook, Cisco, Google, Samsung, Qualcom, Sony, Nokia en Ericsson. Wel van de partij, bedrijven als Huawei, ZTE en Orange. Verder onder meer een Nederlands paviljoen, En verder een interessante line up aan sprekers, waaronder Elon Musk (Tesla) en Eugene Kaspersky (Kaspersky). Ontwikkelingen Door de Covid crisis is voor heel mensen hun werk online, via de cloud, doorgegaan. Hoewel afgelopen jaar veel 5G netwerken zijn gelanceerd, heeft dat gebruikers nog niet veel

26

TBM • JULI 2021

gebracht. Toch willen heel veel partijen heel graag een plek veroveren op de 5G trein. De MWC is traditioneel een beurs waar men aan operators spullen probeert te verkopen. Dit jaar lijkt de beurs te zijn overgenomen door cloud providers. Hieronder een aantal interessante ontwikkelingen. Highlights Het Mobile World Congres was dit jaar een hybride evenement. In Barcelona was er eigenlijk niet zo heel veel aanwezig, maar online gebeurde er voldoende om het ook een interessant evenement op afstand te maken. De beurs wordt georganiseerd door de organisatie van alle mobiele operators (de GSMA – de GSM Association) en is eigenlijk een show voor en door operators. Iedereen die iets probeert te verkopen aan mobiele operators, staat normaal op de beurs. De stands van Huawei, Ericsson en Nokia (in die volgorde) zijn normaal gigantisch, waarbij ze vooral hun wereldwijde klanten ontmoeten en de laatste ontwikkelingen

willen laten zien. Meestal gebeurt dat achter gesloten deuren, uit angst dat de concurrentie meekijkt. De publieke verhalen van Ericsson en Nokia waren dit jaar erg beperkt, alleen Huawei en ZTE probeerden er in keynote sessies nog wat van te maken. Stilte voor de storm De ontwikkelingen op 5G gebied waren dit jaar heel beperkt, misschien wel een beetje

Heel veel partijen willen heel graag een plek veroveren op de 5G trein


Event

Mobiele operators moeten enorm investeren in hun netwerk, terwijl allerlei Over The Top (OTT) dienstverleners daar de vruchten van plukken

stilte voor de storm. De uitrol van 5G gaat nu gestaag. Volgens de GSMA waren er begin 2020 in totaal 50 5G netwerken gelanceerd wereldwijd, terwijl er nu meer dan 165 netwerken wereldwijd operationeel zijn. In de keynote van China Mobile werd 5G gebracht als dé hoeksteen voor digitale transformatie. Men ziet de markt verdeeld in consumenten, huishoudens enerzijds en zakelijke klanten anderzijds. Daarnaast richt men met 5G specifiek op nieuwe markten zoals Fintech en Next Generation Digital Content (zoals 3D en holografische beelden). 5G is de basis van AaaS – Ability as a Service, waarmee de maatschappij en het openbaar leven dankzij 5G, AI en data services verder wordt geholpen. Ik kreeg er iets teveel een `big brother’ gevoel bij. Paradigma verandering De keynote van Tim Höttges, CEO van Deutsche Telekom (op afstand) was wel erg interessant. Hij ziet dat mobiele operators

een hele belangrijke rol spelen in de enorme behoefte aan connectiviteit. Hij poneerde verschillende paradigma veranderingen, waarbij de diensten van de operator veranderen naar meer klantgericht, als dirigent of arrangeur van connectiviteit (‘orchestrator’) en volledig cloud gebaseerd. In de aansluitende paneldiscussie haalde hij fel uit naar Over The Top (OTT) partijen als Whatsapp en Microsoft, die allerlei communicatie diensten leveren maar geen cent betalen voor netwerk gebruik en ook niet gereguleerd worden. In zijn algemeenheid moeten mobiele operators enorm investeren in hun netwerk, terwijl allerlei Over The Top (OTT) dienstverleners zoals Netflix, Instagram, Snapchat, Zoom en Teams daar de vruchten van plukken. De rol van de mobiele operators in onze samenleving is van groot belang geworden: zonder een mobiele dataverbinding weet de jeugd de weg niet meer te vinden, gaat het werk niet meer door en wordt er ook geen pakketje meer bezorgd.

Toch is de operator meestal alleen de bitpijp, alle toegevoegde waarde komt van OTT spelers. 5G Standaarden – R16, R17 en R18 en 6G Echte grote stappen in de 5G standaard zijn niet genomen. Het is nu wachten op beschikbaarheid van toestellen en netwerken die voldoen aan Release 16, waardoor uiteindelijk nieuwe functies beschikbaar komen. Aan standaardisatie van Release 17 wordt nu hard gewerkt, waarbij vooral gekeken wordt naar functies voor private netwerken, zakelijke gebruikers en verdere verbetering van 5G in zijn algemeen. Over Release 18 is in de week van de beurs afstemming geweest, waarbij vooral gekeken is naar welke functionaliteiten in deze release moet komen. Release 18 wordt ook al 5G Advanced genoemd. De standaardisatie moet eind 2023 klaar zijn, vanaf 2025 wordt deze upgrade van 5G op de markt verwacht. Er is ook al veel aandacht voor 6G, waarbij wordt voorspelt dat de smartphone gaat

TBM • JULI 2021

27


Event

verdwijnen. We gaan onze connectiviteit als bril, horloge of armband mee nemen. De verwachting is zelfs dat we rechtstreeks met ons brein gaan communiceren. Hierop moeten we nog wel zeker tot 2030 wachten. 5G Frequenties Op de beurs werd door verschillende partijen de nadruk gelegd op het feit dat in Europa nog niet alle frequentiebanden overal beschikbaar zijn. Nederland is daarbij een goed voorbeeld:

Productlanceringen Smartphones en devices waren nauwelijks vertegenwoordigd op de beurs. De lancering van nieuwe mobiele toestellen is traditioneel rondom de beurs in februari / maart door Samsung. Ook Sony, Huawei en veel andere fabrikanten gebruikten MWC als lanceerplatform. Dit jaar is dat duidelijk anders. Er is eigenlijk geen nieuws te melden over toestellen. Alleen Qualcomm lanceerde hun Snapdragon 888+, een nieuwe processor chip. Deze wordt toegepast in 130 toestelontwerpen die vanaf eind dit jaar op de markt worden verwacht. Dit staat los van de 5G Modem chip, de X65, die in februari al is gelanceerd. Met de X65 komt ook Release 16 functionaliteit naar toestellen en 10 Gbit/s datasnelheid. De opvolger van de iPhone 12 (de 12s ?) heeft deze chip waarschijnlijk nog niet aan boord, de Samsung S22 (?) in februari 2022 mogelijk wel.

28

TBM • JULI 2021

de huidige 5G snelheid is niet echt hoger dan 4G. De 3,5 GHz band is nog niet beschikbaar en (volgens een uitspraak van de rechter in de Inmarsat zaak tijdens de week van het congres) zal de planning van september 2022 in Nederland nog wel een uitdaging worden. De 3,5 GHz band is wel noodzakelijk om echte 5G diensten te leveren in grotere gebieden. Daarnaast is nog bijna nergens in Europa de mmWave band (26 GHz) beschikbaar, waarmee de belofte van 5G pas echt kan worden waargemaakt. Dankzij mmWave zijn snelheden van meerdere gigabit per seconde mogelijk met een latency van enkele milliseconden. Er wordt veel verwacht van industriële toepassingen en het gebruik in smart factories, getuige de vele showcases tijdens de beurs. Operators en leveranciers in Europa voelen zich nu beperkt in de uitrol van 5G technologie. In Amerika en in het verre oosten loopt men nu voor. Er werd

In Amerika en in het verre oosten loopt men nu voor in de uitrol van 5G technologie

fijntjes aan herinnerd dat alle nieuwe grote tech bedrijven uit Amerika of China komen, Europa is niet de plek waar het nu gebeurd. Open RAN – klaar voor grootschalige roll-out Verschillende operators zijn begonnen met de voorzichtige uitrol van Open RAN (Radio Access Network) toepassingen. Door een open ecosysteem te creëren, willen operators (vooral in Europa) meer keuze hebben dan Nokia en Ericsson. Op het congres demonstreerden onder andere Amazon en Microsoft dat het prima mogelijk is om Open RAN toe te passen voor private netwerken. Bij verschillende cloud providers is het mogelijk om een 5G core netwerk te provisionen en een aantal Open RAN nodes toe te voegen voor het radio netwerk. Ook Qualcomm bemoeid zich met Open RAN, door een nieuwe chip te introduceren voor small cells. Er lijken nu tientallen bedrijven in staat om RAN hardware of software te leveren. Deutsche Telekom zette tijdens de week van het event hun Open RAN netwerk aan met hulp van Dell, Fujitsu, Intel, Mavenir, NEC en Supermicro. De radio nodes worden daarnaast geleverd door Fujitsu en NEC. De veelheid aan partijen die nodig zijn voor een oplossing vind ik wel een groot nadeel bij de configuratie en het beheer. Want als een functie het niet doet, waar ligt dan het probleem? 4G netwerken bouwen met Open RAN lijkt nu goed mogelijk, maar 5G Open RAN is nog wel een uitdaging. Dat het eraan komt, staat buiten kijf. 5G Slicing Nu er steeds meer 5G Stand Alone netwerken komen, waarbij ook het core netwerk 5G is,


Event

In het netwerk van China Mobile zijn special slices gebouwd om de ontwikkeling van duurzame energie en smart grid verder te ondersteunen

wordt het ook mogelijk om echte nieuwe 5G diensten te bieden middels slicing. Gebruikers kunnen een eigen plakje van het netwerk krijgen. Leveranciers zoals Ericsson, Nokia en Huawei zijn volop bezig met projecten om slicing toepasbaar te maken voor de markt. Het initiatief van Huawei, China Mobile en de China Southern Power Grid heeft zelfs een prijs gewonnen op de beurs voor de beste innovatie in de `connected economy’. In het netwerk van China Mobile zijn special slices gebouwd om de ontwikkeling van duurzame energie en smart grid verder te ondersteunen. Ik denk dat dit ook een mooi voorbeeld is van samenwerking

Online of fysiek? Dit jaar ben ik niet afgereisd naar de Mobile World Congres 2021. Veel partijen die voor mijn werkveld interessant zijn (zoals Nokia en Ericsson) waren niet aanwezig. Het oppervlakte van de beurs was ongeveer eenderde van 2019, waarbij ook nog veel ruimte was gereserveerd voor presentaties en voor onbekende partijen. Zelfs Huawei en ZTE, die normaal ook grote stands hebben, waren maar klein aanwezig. Het grootste deel van het event was daarom online. Een toegangskaart voor alle virtuele sessies kostte € 399, een fors bedrag voor voornamelijk commerciële presentaties en discussies tussen experts. De keynotes waren wel gratis online te volgen en vooral op dag 1 (grote operators) en dag 2 (Elon Musk en cloud verhalen) interessant. In de periferie hadden Amazon, Red Hat en Microsoft ook grote online events. Het evenement was denk ik geslaagd, maar wel anders. Wat ik persoonlijk miste was de mogelijkheid om met experts 1 op 1 te discussiëren en zo nieuwe ontwikkelingen beter te leren begrijpen. Daarnaast bekenden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen was er dit jaar niet bij….

tussen klant, operator en technische partners om 5G innovaties te realiseren. Alles naar de cloud Connectiviteit is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest voor cloud providers. Alles draaide om het datacenter. Nu is plotseling 5G op de radar gekomen van alle grote cloud providers. De kern van het netwerk (5G core) draait in de cloud, niet meer in het datacenter van mobiele operators. In Amerika werken de drie grote operators al samen met Amazon, Google en Microsoft. Ook wordt het mogelijk om de kern van het netwerk dichter bij de

eindgebruiker te zetten middels MEC – Mobile Edge Core. Amazon biedt hier bijvoorbeeldeen AWS Outpost voor, een complete 19” kast met voldoende power voor grotere (private) netwerken (zie afbeelding). Ook in Europa hebben diverse operators al overeenkomsten gesloten. De Nederlandse operators zijn nu druk bezig met de implementatie van nieuwe 5G core netwerken, maar er is nog niks bekend over samenwerking met cloud providers.

MWC21 – HET EINDE VAN DE MOBIELE OPERATOR? Mobiele connectiviteit speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Op veel plekken is 5G de basis voor allerlei diensten. In Barcelona werd duidelijk dat grote cloud providers samen met diverse bekende en onbekende leveranciers in staat zijn om 5G core en zelfs 5G radio oplossingen te bieden. Amazon, Google, Microsoft en anderen proberen dit nu aan operators te verkopen. Tegelijkertijd zijn deze partijen ook volop gericht op enterprise klanten. Ook aan hen proberen ze private netwerken te verkopen (al werd daar op de beurs niet zoveel over gezegd). Als de cloud providers het ook zelf kunnen (en zeker met MEC spelen ze een leidende rol), dan worden operators minder belangrijk. Voor de echte 5G toegevoegde waarde, is slicing en orchestration van groot belang. En dat spel wordt door cloud providers veel beter begrepen dan door traditionele operators. Het belang van de interne procedures en de eigen organisatie van traditionele operators kunnen ervoor zorgen dat de echte 5G toepassingen door de cloud providers worden geleverd!

TBM • JULI 2021

29


Profiel

Smart connectivity voor een slimme en duurzame toekomst met TGG Services

Petra Claessen, CEO van BTG/TGG Services

Connected impact is het jaarthema van BTG. Dit staat in nauw verband met smart connectivity. TGG, de dochterorganisatie van BTG, sluit in die zin perfect aan bij het ontwikkelen van services voor slimme en duurzame steden. BTG is knowledge driven en TGG is service driven. Voor de uitwerking van de diverse services met name voor steden, is dit verankerd binnen een van de BTG Expertgroepen.

BTG en TGG hebben een gedeelde visie en waarden, met andere proposities. BTG bestaat 35 jaar en TGG bestaat 25 jaar. Beide zijn opgericht op verzoek van de markt. Daar waar TGG zich in het recente verleden vooral richtte op TEM (Telecom Expense Management), op sms-diensten, het leveren via partners van hardware en connectiviteit met de MNO’s, is een mindshift gemaakt naar het leveren van services.

Onafhankelijke attitude Ook is op vraag vanuit de gemeentes

30

TBM • JULI 2021

ingespeeld, door te werken aan een gebundelde vraagstelling, en een pool van deskundigen aangetrokken. Deze veelal technische professionals worden momenteel ingezet via TGG bij gemeentes en zij ontzorgen op de diverse deelgebieden van de digitale infrastructuur. De vraag doet zich voor: ‘waarom worden deze professionals gezocht via TGG?’. Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Omdat we vanuit de vereniging werken aan deskundigheidsbevordering, het halen en brengen van kennis en kunde, kunnen we dit verder uitrollen via onze dochterorganisatie TGG in de vorm van

services. Vanuit deze onafhankelijke attitude als dé branchevereniging voor ICT/Telecom, kunnen wij voldoen aan deze vraag. BTG & TGG werken nauw samen om te kunnen voldoen aan vraag en aanbod.

Van een smart city naar smart society met inzet via TGG Van een smart city kunnen we eigenlijk al niet meer spreken. Aspecten omtrent mobiliteit, duurzaamheid, stadsreputatie, industrie, educatie en gezondheidszorg hebben allemaal te maken met digitale connectiviteit. Een smart city is een slimme


Profiel

stad waarbij informatietechnologie en het Internet of Things ingezet worden om de stad te beheren en te besturen. De stad moet hierdoor duurzamer en efficiënter zijn, ervoor zorgen dat inwoners, forensen en bezoekers eenvoudig binnen de stad kunnen reizen, waar economische groei kan plaatsvinden, openbare veiligheid als de veiligheidsbeleving wordt gewaarborgd en de stad voortdurend werkt aan het verbeteren van het imago en de reputatie. Maar nogmaals, van alleen het realiseren van een smart city kunnen we niet meer spreken. De ontwikkeling gaat veel verder. Als BTG en TGG werken wij samen met solution partners om oplossingen te realiseren om onze doelstellingen te realiseren en die gaan veel verder dan alleen het nastreven van een smart city. Een smart society is een benaming die veel beter past bij de innovatieve ontwikkelingen omtrent digitalisering die met elkaar verbonden zijn.

Meer over onze dochter­ onderneming TGG Onze dochteronderneming TGG zorgt voor het leveren van digitale services. En die services hebben allemaal te maken met ICT/ Telecom. Denk ook aan data science en cybersecurity. Hiervoor maakt BTG samen met haar solution partners de businessproposities en lost daarmee marktimperfecties op. Het is daarbij voor ons van belang dat we mensen bij elkaar kunnen brengen. Steeds meer onderdelen van onze samenleving worden slimmer, denk daarbij aan de gezondheidszorg, maar ook scholen en universiteiten. Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, de leden van BTG een klanten van TGG en het leveren van diensten rondom de inkoop van telecommunicatieproducten en –diensten, van levering

tot aan administratieve verwerking, neemt TGG Services voor haar rekening om zo bij te kunnen dragen aan een samenleving die digitaal steeds slimmer wordt en slim verbonden is. BTG/TGG werken op deze wijze stevig aan digitale connectiviteit.

Deze vraag om specifieke en technische kennis, doet zich steeds meer voor en daar speelt TGG adequaat op in. TGG voldoet aan de vraag vanuit de markt en ook hier kunnen we met recht zeggen: TGG building bridges in a digital environment.

TGG & BTG helpen met oplossingen bij ICT/Telecom vraagstukken

Van denken naar doen

BTG en TGG zijn complementair aan elkaar en lossen samen met onze leden, klanten en solution partners, marktimperfecties op. Werd dit voorheen gedaan door de meer traditionele product- en diensten portfolio, nu slaan we de handen ineen aan de TGG-kant, samen met partners. Ter realisatie van de diverse services, heeft TGG onlangs een Service Platform opgericht.

Een serviceplatform met drie pijlers Dit schema laat duidelijk zien waar TGG momenteel voor staat: een zeer eigentijdse service-organisatie, waar plaats en ruimte is voor de ongoing business (de meer traditionele producten en diensten waarmee TGG ‘groot mee is geworden’ en waar mee we nog steeds onze leden en llanten, ontzorgen en dit willen we vooral blijven doen. Aan de andere kant heeft TGG inmiddels een nieuwe lijn ontwikkeld, met name op het vlak van een consultancypropositie, waarmee we steden kunnen ontzorgen. Ontzorgen en helpen met het oplossen van marktimperfecties op het vlak van de digitale infrastructuur. Op deze wijze zet TGG zich al in bij de diverse gemeentes. Almere is hiervan een heel goed voorbeeld. In combinatie met de solution partners van BTG (veelal grote bedrijven en organisaties) helpen wij vanuit de TGG bij gemeentes door de inzet te leveren van technische deskundigen.

TGG is er gereed voor om samen met onze partners te werken van idee naar executie, van consultancy-inzet naar concrete realisatie van projecten. We huldigen ook het motto van denken (10 procent) naar doen (90 procent). In dit construct werken we ook samen met Young Professionals. Het is daarnaast de combinatie van het leveren

Van idee naar executie, van consultancy-inzet naar concrete realisatie van projecten van Young Professionals, in combinatie met professionals, en vanuit onze onafhankelijke attitude (want we werken met diverse partners) dat TGG Services, gebaseerd op de content van de BTG Vereniging, interessant is om in te zetten bij bedrijven en organisaties. We zijn er klaar voor om deze stappen te gaan zetten. En er ligt meer in het verschiet, zoals het ontwikkelingen van TGG Service Cloud. Maar daarover meer in ons volgende BTG/TGG In Business Magazine van november 2021.

TBM • JULI 2021

31


tot wel 60% korting iPhones & iPads

Duurzame keuze Twee jaar garantie Keurmerk Refurbished


Column

Marcel Ederveen is met zijn ruim twintig jaar ervaring in de IT-wereld een bekend gezicht. Zijn overtuiging: IT laten werken in dienst van de business. En, vindt hij, je hoeft daarvoor niet altijd iets nieuws te implementeren, maar je kunt vaak de bestaande infrastructuur beter benutten. Marcel is eigenaar van MEcom Consulting en verbonden aan NiVo network architects. Marcel Ederveen info@mecom-consulting.nl

Te veel Het was te veel en het is soms (veel) te veel. De Corona-pandemie was voor ons te veel. Wie ruim een jaar geleden had gezegd ‘dit duurt een jaar, alle beperkingen’, had misschien als reactie gekregen ‘bekijk het maar, dat gaan we niet doen’. Nu werd de horizon voor de Nederlanders steeds een beetje naar de toekomst opgeschoven en hebben we het toch maar (grotendeels) gedaan. Maar het was te veel, het bijna volledig thuiswerken, school via Zoom, wachten om weer binnen te mogen sporten, wachten om weer naar de kroeg te mogen of naar een restaurant. Het wachten werd ons soms te veel.

Tijd dus voor nieuwe projecten, uitgestelde vervangingsvragen, iedereen wil enthousiast terug naar het oude normaal. En dan is de kans reëel dat we iedere opdracht pakken, want vorig jaar was misschien niet zo heel geweldig (om wat voor reden dan ook). Maar overspelen we niet onze hand? Wordt het niet te veel? Dat vroeg mijn vrouw ook, toen er toch wel veel projecten op mijn pad kwamen. Word het je niet te veel? Soms heb je iemand nodig die je doet realiseren dat er grenzen aan kwaliteit zitten. Gelukkig is mijn vrouw zuinig op mij. Maar wat gebeurt er in de boardroom? Wat gebeurt er op de afdeling Verkoop, waar accountmanagers op target staan en graag ieder jaar nog hogere omzet willen realiseren? Is er dan iemand die zegt dat het te veel wordt? Is er dan iemand die een tegengeluid durft te laten horen? Is er dan iemand die zich realiseert dat kwaliteit belangrijker is dan oververhit omzetten te draaien? Wordt een tegengeluid (of tegenmacht in de politiek) wel op prijs gesteld.

PROJECTEN KOMEN WEER OP HANG, OOK IN ONZE BRANCHE

En laten we niet vergeten, de slachtoffers in India, Brazilië, Peru, Verenigde Staten, de landen in Afrika en waar we nog over gaan horen, het waren er te veel. Ieder mens die overlijdt aan de gevolgen van deze pandemie is er één te veel, net zoals iedere dode als gevolg van afschalen van de zorg er één te veel is en dat ieder mens die overlijdt aan een ziekte die we hadden kunnen genezen er één te veel is.

Maar we richten ons weer op in de westerse maatschappij. We gaan weer aan de slag. De beurzen zijn positief, de verwachtingen zijn hooggespannen. De projecten komen weer op gang, ook in onze branche. En dat naast de projecten als gevolg van corona met alle thuiswerkoplossingen, security-vraagstukken, het inrichten van callcenters voor testen en vaccineren en alle videovergader-oplossingen. Het aantal projecten was soms te veel.

Natuurlijk wens ik iedereen in onze branche mooie resultaten. Ik wens ook iedereen in de sector veel tevreden klanten. Maar té veel opdrachten tegelijk en tevreden klanten gaan moeilijk samen. Dat bleek recentelijk weer in een project. Daarom de vraag in zijn algemeenheid: ‘wordt het ons niet te veel?’ Ik wens u veel tevreden klanten en ook veel nieuwe tevreden klanten, maar laat het u niet te veel worden. En als u te veel ‘te veel’ heeft gelezen, dan klopt dat. Het was teveel.

TBM • JULI 2021

33


Historie

VoIP en de geschiedenis van telefonie Telefonie is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Na analoge telefonie en ISDN is VoIP nu de standaard. Maar hoe is telefonie ontstaan en wanneer kwam VoIP om de hoek kijken? Wat heeft ertoe geleid dat we vandaag de dag werken zoals we doen?

OVER DE AUTEUR Dit artikel is geschreven door Rob Dierckx (KeenSystems). KeenSystems is al sinds 2004 dé onafhankelijke white­label telecomoperator gespecialiseerd in slimme en flexibele communicatieoplossingen. Zij bieden vaste telefonie (VoIP), mobiel, VaMo, hosted PBX en verbindingen (glasvezel / xDSL). Tevens zijn ze gecertificeerd distributeur van 3CX.

Het prille begin van de telefonie vond plaats aan het begin van de 19e eeuw, wanneer de eerste experimenten met elektrische telegrafie uitgevoerd worden. Het eerste echte elektronische communicatieapparaat, de elektrische telegraaf, werd rond 1835 uitgevonden. De telegraaf zorgde ervoor dat een boodschap verstuurd kon worden over grote afstanden. In deze periode kan de analoge zender echter slechts één signaal per keer versturen.

Verbeterde telegrafie Op 14 februari 1876 werd in de Verenigde Staten door Alexander Graham Bell een patent aangevraagd op de uitvinding van

34

TBM • JULI 2021

“improvement of telegraphy” (verbetering van de telegrafie). De in het patent beschreven microfoon bestaat uit een elektromagneet met daarvoor een strakgespannen membraan. Zodra het membraan door spraak in trilling wordt gebracht, worden er stromen geïnduceerd in de windingen van de elektromagneet. Aan de andere kant van de lijn bevindt zich een identiek apparaat, maar dan net andersom, waarin de elektrische wisselstromen worden omgezet in geluid: de luidspreker. Omdat de Western Union Telegraph Company zijn patentrechten niet wilde kopen richtte Bell in 1877, samen met zijn schoonvader en financier Gardiner Green Hubbard, de Bell Telephone Company

op. Interessant feit: De telefoon van Bell werd later verbeterd op het gebied van verstaanbaarheid en reikwijdte door niemand minder dan Thomas Edison, welbekend van de gloeilamp, waar hij trouwens, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet de uitvinder van was. Met de eerste telefoons kon je maar naar één ander toestel bellen. Door de groei van het aantal telefoontoestellen ontstond de behoefte om naar meerdere toestellen te kunnen bellen. Daarvoor was een telefooncentrale met een telefoniste nodig. De beller noemde de gewenste naam (nummers waren nog niet in gebruik) en door het


Historie

Communication”. Deze publicatie vormde de basis voor de omzetting van analoge telefonie naar digitale telefonie. Het digitale proces was namelijk veel efficiënter dan het analoge proces en kon veel meer informatie bevatten. Naarmate Shannons theorieën verbeterd en geïmplementeerd werden, konden diverse internetprotocollen ontwikkeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TCP en IP die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden.

PBX en de geboorte van VoIP

De telefoon van Bell werd later verbeterd op het gebied van verstaanbaarheid en reikwijdte door niemand minder dan Thomas Edison

uitvinder, was van origine begrafenis­ ondernemer en kwam op het idee van een automatische telefooncentrale nadat hij een plaatselijke telefoniste, die een relatie had met zijn concurrent, ervan verdacht gesprekken die voor hem bedoeld waren naar deze concurrent door te zetten. In Nederland werd de eerste automatische telefooncentrale in 1925 in Haarlem in gebruik genomen. De gepatenteerde hefdraaikiezer van Strowger vormde decennialang het hart van een automatische telefooncentrale. In 1948 publiceerde Claude E. Shannons, een Amerikaanse wiskundige en elektro­ technicus, “A Mathematical Theory of

In de jaren ’70 was de telefoon inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar communicatiemiddel en steeds meer organisaties maakten gebruik van een PBX (Private Branch Exchange). Een PBX is een eigen telefooncentrale, vergelijkbaar met een huistelefooncentrale, maar er kunnen veel meer toestellen worden aangesloten. Door een PBX te gebruiken hoefde een bedrijf niet langer al zijn telefoons op het publieke telefonienetwerk (PSTN) aan te sluiten, wat kosten bespaarde. De geboorte van VoIP vond ook plaats in de jaren ’70 en wel in de zomer van 1974, wanneer onderzoekers via het Advanced Research Projects Agency (ARPANET), de voorloper van het moderne internet, een 16kb/s realtime voice sample versturen tussen twee computers die hemelsbreed zo’n 4800 kilometer van elkaar verwijderd waren. In de winter van datzelfde jaar voerde ARPANET een succesvolle proef met tweeweg spraak uit, wat de deuren naar de toekomst opende.

verbinden van de juiste draden, of later het omzetten van de juiste schakelaar, bracht de telefoniste de verbinding tot stand.

Eerste telefooncentrale In 1892 kwam de eerste automatische telefooncentrale op de markt. Deze Strowger Switch werkte op basis van een hefdraaikiezer, een elektromechanische schakelaar (kiezer), die een contact vanuit de ruststand naar één van de 100 contacten, die in tien boven elkaar gemonteerde cirkelsegmenten van tien contacten waren gerangschikt, schakelde. De hefdraaikiezers vervingen de telefonistes in de centrale. Interessant: Almon Brown Strowger, de

TBM • JULI 2021

35


Historie

De komst van het internet In de jaren ’80 groeide het thuisgebruik van computers met de zogenaamde PC (Personal Computer). Aan het eind van dit decennium kon men zich bovendien met deze PC abonneren op een Internet Service Provider, en via hun telefoonlijn inbellen op het wereldwijde web.

nodig. Voor hedendaagse begrippen niet zo spannend maar destijds waren er maar weinig consumenten die dergelijke hardware in huis hadden. Dat gecombineerd met lage internetsnelheden die zorgden voor vertraging (latency) in de gesprekken was de reden dat er in het begin nog geen run was op deze technologie.

Geholpen door de opkomst van het internet werd ISDN in de jaren ‘90 populair bij veel bedrijven. Internet liep toen namelijk nog over de analoge telefoonlijn via een analoge modem en op het moment dat er een verbinding met internet opgezet werd was een bedrijf telefonisch niet meer bereikbaar. Dat was een probleem dat ISDN oploste omdat hiermee meerdere signalen over dezelfde lijn verstuurd konden worden. Een bijkomend, maar niet minder belangrijk, voordeel was dat meerdere telefoonnummers aan dezelfde lijn gekoppeld konden worden.

Virtual PBX

Eerste VoIP­telefoon

In 1996 werd ook SIP ontwikkeld. SIP staat voor Session Initiation Protocol, een protocol voor IP­telefoonsignalen dat wordt gebruikt om VOIP­telefoongesprekken op te zetten, te onderhouden en te beëindigen. In de eerste instantie had SIP nog niets te maken met VoIP. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om mensen uit te nodigen voor multi­point conferenties op het Internet Multicast Backbone (Mbone). De eerste versie van SIP had slechts één commando, namelijk het tot stand brengen van een oproep, maar in 1999 waren er al zes commando’s mogelijk. In datzelfde jaar wordt het SIP protocol gestandaardiseerd als RFC 2543. Een van de grote voordelen van SIP ten opzichte van H.323, wat vanaf het begin de standaard

Midden jaren 90 zijn er steeds meer bedrijven die toekomst zien in het Internet en daarvoor producten ontwikkelen. Het Israëlische bedrijf Vocaltec lanceerde in 1995 de eerste VoIP telefoon, de Internet Phone. Deze Internet Phone maakte het mogelijk om computers met elkaar te laten bellen. Interessant feit: volgens het bekende blad Wired noemden veel gebruikers de Internet Phone simpelweg IPhone. Hoewel de Internet Phone een enorme stap was in het commercieel beschikbaar stellen van telefonie via internet was er nogal wat voor nodig om een verbinding te krijgen. Naast de software was een computer met geluidskaart, luidsprekers en een microfoon

36

TBM • JULI 2021

In 1996 kwam het in Californië gevestigde Virtual PBX met de eerste hosted PBX­ oplossing. Deze hosted PBX bood functies zoals find me/follow me en bediening via een web portal, zaken die on­premise PBX’en pas jaren later kregen. Ook het upscalen en downscalen was eenvoudiger en goedkoper omdat het niet nodig was om extra hardware te kopen. Toch zou het nog bijna 10 jaar duren tot een echte omslag te zien was van on­premise naar hosted PBX.

De komst van SIP

was voor VoIP, was de betere schaalbaarheid en de compatibiliteit van SIP met andere internetprotocollen. In de jaren die volgden won SIP meer terrein ten opzichte van H.323 en werd SIP trunking de standaard. In de jaren die volgden zouden zowel op het gebied van internet als op VoIP grote stappen genomen worden. Zowel hobbyisten als ondernemers bouwden aan hard­ en software die het mogelijk maakte om gesprekken te voeren tussen zowel computer – telefoon als telefoon – telefoon en bedrijven als Cisco, 3Com en Lucent introduceerden nieuwe hardware die het VoIP verkeer konden routeren.

Asterisk en zakelijk VoIP Mark Spencer, op dat moment net afgestudeerd als computer engineer, startte in 1999 zijn eigen bedrijf waarmee hij technische ondersteuning bood voor Linux gebruikers. Dit bleek een enorm succes en in korte tijd groeide het bedrijf dusdanig dat er behoefte was aan een telefooncentrale om alle inkomende gesprekken te verdelen onder de supportmedewerkers. De offertes bleken echter dermate hoog dat Mark besloot om zijn eigen IP­PBX te bouwen. Waarom ook niet? Een telefoonsysteem is in de basis toch gewoon een computer waarop telefoonsoftware draait? Hij noemde het Asterisk en besloot dat het open­source moest zijn, in plaats van zijn eigendom te


Historie

De toekomst van VoIP Onderzoek van WhaTech wijst uit dat VoIP-markt in 2022 naar verwachting 194 miljard dollar waard gaat zijn. En dat is niet zo gek. VoIP is namelijk de generatie van telefonie die perfect past in deze on-demand tijd. De tijd waarin men niet meer wil wachten op iets maar alles te allen tijde beschikbaar moet zijn. De tijd dat je achter je bureau moet zitten om bereikbaar te zijn is definitief voorbij: met vast-mobiel integratie is men altijd en overal bereikbaar via mobiel en heeft men alle benodigde functionaliteiten zoals doorverbinden, verkorte nummers en

blijven. Het open-source aspect sloeg aan en Asterisk werd door de buitenwereld opgepakt. Naarmate Asterisk aan populariteit won, nam Mark meer afstand van de ondersteuning van Linux en richtte hij zich meer op de ondersteuning en hardware voor Asterisk. In de loop der jaren ontwikkelde Asterisk zich door duizenden programmeurs die elk individueel bijgedragen hebben aan de totale groei van deze software. Onze eigen vPBX bijvoorbeeld is ook gebaseerd op Asterisk.

ISDN favoriet In de eerste jaren van dit millennium zagen steeds meer techbedrijven de voordelen van informatie-uitwisseling via IP zoals hogere snelheden, betere kwaliteit en lagere kosten. Compatibiliteit met VoIP werd steeds meer in software, switches en andere hardware ingebouwd. In 2000 maakte IP-telefonie 3 procent uit van alle telefoongesprekken, terwijl in 2003 al 25 procent van alle gesprekken via VoIP verliep. Hoewel het gebruik van VoIP dus flink groeide, vierde ISDN tot 2004 hoogtijdagen. In de VoIP markt domineerden bedrijven als het eerdergenoemde Cisco maar ook Avaya

Het open-source aspect sloeg aan en Asterisk werd door de buitenwereld opgepakt

doorschakelingen binnen handbereik. Maar VoIP is daarnaast ook een tool om diverse vormen van communicatie te inte­greren: bellen, instant messaging, e-mail, videoconferentie, desktop­ sharing, agenda’s delen en zien wie aanwezig. Oftewel Unified Communications. Het is allemaal mogelijk via een VoIP verbinding en de juiste hosted telefooncentrale, zoals bijvoorbeeld 3CX, een alles-in-een pakket dat een complete Unified Communications omgeving biedt. Kortom, de mogelijkheden die VoIP biedt zijn (vrijwel) onbeperkt en bieden veel perspectief voor de toekomst!

de VoIP markt, tot die tijd echter nog met on-premise oplossingen als Call Manager en IP Office. In 2004 zagen we de geboorte van Skype. Skype kwam op de markt als de eerste VoIP-oplossing voor het grote publiek. Ineens zag iedereen hoe makkelijk het was om waar dan ook ter wereld via een computer en het openbare internet met elkaar te bellen en het was bovendien gratis. Dit was de inspiratie voor heel wat startups, vooral in het zakelijke segment, om zich te gaan richten op hosted VoIP. Er was immers geen limiet op het aantal te bedienen klanten en de updates, upgrades, functionaliteiten en uitbreidingen waren niet meer gebonden aan een locatie of telefooncentrale op locatie maar aan het platform dat volledig in de cloud draaide. Rond 2005 was er een exponentiele toename van bedrijven die met verschillende hosted PBX-diensten de markt betraden. Vaak met zelfontwikkelde platformen op basis van open source software als Asterisk of SER. Belangrijke argumenten om voor hosted VoIP te kiezen waren, en zijn nog steeds, het gemak, de flexibiliteit en een lagere investering, naast uiteraard het overal kunnen werken: waarom investeren in een dure telefooncentrale als je deze ook als een dienst kunt afnemen? Let wel: Dit speelde nog voordat de mobiele telefoon zakelijk totaal geaccepteerd was en bureautelefoons en centrales op locatie (on-premise) nog de standaard waren. In de beginjaren lag de nadruk daarom vooral op het bekender maken van hosted VoIP toepassingen, de voordelen ervan en vooral het bewijs leveren dat het écht werkt.

Groei van VoIP In 2008 begonnen VoIP providers klanten

meer en meer te bewegen om te kiezen voor een telefonieoplossing vanuit de cloud. Lagere kosten in combinatie met meer mogelijkheden en de meer dan uitstekende uptime cijfers van de VoIP diensten over een periode van 3 jaar overtuigden veel zakelijke klanten. Daarnaast hielp de ontwikkeling van zakelijk internet ook enorm mee in het succes van VoIP. Door de uitrol van glasvezel, VDSL en COAX kregen bedrijven en organisaties de beschikking over hogere bandbreedtes in combinatie met slimmere routers waarmee het VoIP verkeer kon worden geprioriteerd voor optimale werking en stabiliteit. En dat niet zonder succes! De Nederlandse Hosted VoIP markt was medio 2015 met 820 duizend seats de best ontwikkelde binnen Europa, zo bleek uit het eerste Benelux onderzoek van de Cavell Group. Tussen 2015 en 2020 nam het gebruik van VoIP-telefonie nog verder toe. In 2017 waren er al meer VoIP-aansluitingen dan analoge en ISDN-telefonieaansluitingen. Zelfstandigen en MKB-bedrijven maakten vooral gebruik van Hosted VoIP, in het grootzakelijke segment werd vaak nog gekozen voor een on-premise telefoon­ centrale of een hybride oplossing. Qua functionaliteiten kon ISDN niet meer verder innoveren en was daarmee geen toekomstbestendige oplossing. VoIP werd en is de standaard in de markt. Sterker nog, eind 2019 stelde KPN haar ISDN-netwerk buiten gebruik en moesten klanten dus overstappen naar een alternatief. In 2020 begonnen vervolgens ook grootmachten als Microsoft en Google eigen VoIP diensten aan te bieden als toevoeging op applicaties als Teams, Skype for Business en Hangouts.

TBM • JULI 2021

37


TGG

Klaar voor de toekomst ontzorgen • samenwerking • versterking • service

Diensten zoals Telecom Expense Management (TEM) en inkoopvoordeel rondom hardware, software, beheerfuncties en RFP-adviezen. Dát is wat Telegrootgebruik B.V. (TGG) biedt. Dat doet zij als serviceorganisatie voor de leden van BTG.

www.telegrootgebruik.nl

Maar we gaan verder. We groeien sterk in onze regiefunctie binnen het ICT-Telecom-ecosysteem. We bieden en ontwikkelen nieuwe producten en diensten, op maat en afgestemd op de vraag van de markt. Vraag gerust wat we voor ú kunnen betekenen!

TGG


Productnieuws

Redactie

Highlights nieuwe produkten De redactie van TBM houdt voortdurend de nieuwste hardware en software in de gaten. Hierbij een aantal interessante introducties.

Barco vergroot portfolio met ClickShare Present Barco lanceert twee nieuwe draadloze presentatieoplossingen in de ClickShare productlijn. Hiermee kunnen bedrijven soepel de overgang maken naar de nieuwe realiteit met een mix van zowel thuiswerkers als medewerkers op kantoor. Bedrijven overal ter wereld kunnen de hybride werkplek naar eigen wens inrichten binnen de bestaande IT-infrastructuur van hun organisatie. Eén serie, twee ranges ClickShare Present is een praktische oplossing voor organisaties die hun vergaderzalen tot volledig uitgeruste hybride samenwerkingsruimtes willen omtoveren. Met de nieuwste productuitbreiding kunnen bedrijven hun bestaande vergaderomgeving met een vaste set-up zoals Microsoft Teams, Zoom of Webex Room naadloos veranderen in een hybride vergaderruimte waarin eenvoudig draadloos content gedeeld kan worden. ClickShare maakt de vergaderervaring compleet met full BYOD (Bring Your Own Device), opties voor interactiviteit en workflow-integratie. ClickShare Conference, De volledig onafhankelijke oplossing laat mensen van over de hele wereld een videovergadering opzetten via zelfgekozen communicatie apps. Met ClickShare Conference kunnen gebruikers hybride meetings hosten door een UC&C-platform te selecteren en draadloos verbinding te maken met het scherm en de AV-randapparatuur in de vergaderruimte.

Poly breidt Bluetoothserie headsets uit met Voyager Focus 2 Poly brengt met de Voyager Focus 2 de nieuwste toevoeging aan Poly’s bestsellerserie Bluetooth-headsets. De Voyager Focus 2 is volgens Poly een slimme, draadloze headset met geweldige audio en is intuïtief en gemakkelijk in gebruik. In deze headset worden Poly’s next-generation Acoustic Fence-technologie en Advanced Digital Hybrid Active Noise Cancellation (ANC) gecombineerd. De Voyager Focus 2 is uitgerust met drie niveaus van hybride ANC, onze high-performance microfoons en Poly’s Acoustic Fence-technologie. Daardoor is je call alles wat je hoort. Poly’s professionele noise-cancelling microfoons met Acoustic Fence-technologie zorgt voor Poly’s beste achtergrondgeluidonderdrukking tot nu toe, wat leidt tot kristalheldere gesprekken. De Dynamic Mute Alert-functie laat het je weten als je praat terwijl je op mute staat. Daarnaast knippert een oorschelpindicator als je in gesprek bent, zodat anderen zien dat je bezet bent. Andere slimme sensoren helpen je oproepen te beantwoorden en muziek af te spelen of te pauzeren. De slimme microfoonarm switcht automatisch tussen audio links en rechts, afhankelijk van hoe je de headset draagt. De headset gaat automatisch op mute als de arm omhoog staat, zodat je altijd de controle hebt over je gesprekken.videovergadering opzetten via zelfgekozen communicatie apps. Met ClickShare Conference kunnen gebruikers hybride meetings hosten door een UC&C-platform te selecteren en draadloos verbinding te maken met het scherm en de AV-randapparatuur in de vergaderruimte.

TBM • JULI 2021

39Productnieuws

Redactie

Logitech introduceert whiteboard voor hybride samenwerkingen Logitech creëert een verbeterde vergaderervaring voor deelnemers op afstand met de lancering van Logitech Scribe: een AI-aangedreven whiteboard camera. Logitech Scribe, verenigbaar met services zoals Microsoft Teams en Zoom, zendt whiteboard-inhoud met grote helderheid uit naar videovergaderingen, waardoor iedereen virtueel in dezelfde ruimte lijkt te verblijven, zoals de leverancier het omschrijft. Van vergaderruimten tot klaslokalen, Logitech Scribe komt op een cruciaal moment waarop hybride werken en leren steeds meer doordringt. Logitech Scribe maakt brainstormen, lesgeven en teamvergaderingen voor alle deelnemers even toegankelijk en productief dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp. Door het speelveld voor verspreide teams te egaliseren, geeft Scribe iedereen - in de kamer of op afstand - een perfect zicht op het bord.

Fortinet maakt veilige overstap 5G mogelijk Fortinet introduceert de FortiGate 7121F en FortiExtender 511F-5G. Deze nieuwe oplossingen maken een snellere en veiligere overstap naar 5G mogelijk. De Fortinet Security Fabric biedt bescherming voor 5G-omgevingen, integratie met SASE en toegang op basis van zero trust met de nieuwe FortiGate 7121F en de draadloze WAN-connectiviteit van de FortiExtender 511F-5G. De next-generation firewall FortiGate 7121F wordt van kracht voorzien door SPU ASIC’s die Fortinet in eigen beheer heeft ontwikkeld.

Capestone PSTN to 4G Gateway biedt oplossing migratie analoog naar 4G Capestone introduceert een totaaloplossing voor de migratie van analoge verbindingen naar 4G. De Capestone “PSTN TO 4G GATEWAY® bestaat uit een combinatie van hardware, software en IoT connectiviteitsoplossingen om analoge signalen te ontvangen, te converteren naar SIP om deze vervolgens te transporteren via een beveiligde 4G verbinding. Middels deze gateway krijgen bedrijven en organisaties een veilige, beproefde, redundante en toekomstbestendige totaaloplossing. Operators en netwerkeigenaren gaan de komende jaren deze analoge netwerken uitfaseren om de overstap te maken naar alternatieven, zoals glasvezel. De gespecialiseerde 4G/5G Wireless WAN & IoT distributeur Capestone biedt daarentegen een migratie oplossing aan op basis van 4G.

Voiceworks biedt nieuwe oplossingen voor klantcontactcenter Voiceworks biedt met Cloud Contact Center en Chat Conversational AI (artificial intelligence) twee nieuwe oplossingen voor klanten om hun klantcontact en klantenservice-aanbod naar een hoger niveau te tillen. Kortom; elke dag van de week omnichannel bereikbaarheid. Het Cloud Contact Center is ontwikkeld door het Spaanse Masvoz, net als Voiceworks onderdeel van de unified-communicationsgroep Enreach. Het levert een set aan tools voor organisaties om zo hun beschikbaarheid voor telefonisch klantcontact te verhogen. Verder is de oplossing eenvoudig op te schalen en modulair, en

altijd up-to-date omdat de oplossing in datacentra gehost wordt. Het Cloud Contact Center beschikt over onder meer Automatic Call Distribution, Interactive Voice Response en Automatic Speech Recognition. Spraak- en tekstherkenning De Chat Conversational AI-oplossing is gebaseerd op de technologie van het in oktober 2020 overgenomen Botsquad, dat zich specialiseert in conversational AI. Met de overname kreeg Enreach experts in spraak- en tekstherkenningstechnologie in de gelederen.

TBM • JULI 2021

41


Nieuws

ThePhoneLab eerste onafhankelijke reparatieketen voor Apple ThePhoneLab is gestart met het aanbieden van originele Apple onderdelen voor iPhone schermen en iPhone batterijen in alle winkels. Zowel voor als na de reparatie worden officiële diagnostische testen uitgevoerd met de diagnose software van Apple. Hiermee is hePhoneLab, de retailketen van de 29 jarige oprichter Boris Blijham, de eerste

onafhankelijke reparatieketen voor Apple in de Benelux. De keten telt momenteel zeven vestigingen in de Randstad, daar komt binnenkort een achtste bij in Den Haag in de Fred.

Eerste T-Mobile en OPPO partnerstore in Europa in Rotterdam De eerste T-Mobile OPPO partnerstore in Europa is sinds kort in Rotterdam te vinden. Consumenten kunnen hier de nieuwste connected producten van OPPO uitproberen en aanschaffen. De opening van deze winkel is een volgende stap in de succesvolle samenwerking tussen T-Mobile en OPPO. Met deze partnerstore zet OPPO in op een verdere groei in de Nederlandse smart device markt. In de nieuwe partnerstore kunnen consumenten kennis maken met het totale productportfolio van T-Mobile en OPPO, waaronder smartphones, slimme producten zoals de OPPO Watch en een breed aanbod aan accessoires. Daarnaast kunnen consumenten hier terecht voor antwoorden op specifieke vragen over OPPO producten en persoonlijke service

Geen IFA in Berlijn dit jaar Messe Berlin en gfu Consumer & Home Electronics GmbH kondigen gezamenlijk aan dat IFA 2021 in september niet zal plaatsvinden als een fysiek live-evenement, zoals oorspronkelijk gepland. Vorig jaar nog slaagde de organisatie er in om eind september een beurs met publiek te organiseren, zij het in afgeslankte vorm. Uiteindelijk gingen verschillende belangrijke wereldwijde gezondheidsstatistieken niet zo snel in de goede richting als gehoopt was - van de snelle opkomst van nieuwe

42

TBM • JULI 2021

COVID-19-varianten, bijvoorbeeld in Zuid-Azië, tot aanhoudende onzekerheden over de snelheid van de uitrol van vaccinatie. programma’s over de hele wereld. Dit zorgt op zijn beurt voor meer onzekerheid voor de bedrijven die toegewijd waren of geïnteresseerd waren om naar Berlijn te komen, maar ook voor de media en bezoekers - die allemaal ver vooruit moeten plannen met betrekking tot budgetten, investeringen.Een andere overweging is het feit dat Messe Berlin de strijd tegen COVID-19 blijft steunen door delen van de tentoonstellingsruimte om te bouwen tot

een vaccinatiecentrum en een noodhospitaal; Beide zullen nu waarschijnlijk langer nodig zijn dan aanvankelijk werd verwacht. IFA 2022 vindt plaats van 2 tot 6 september in Berlijn.


Nieuws

Google opent winkel in New York Google opent deze zomer haar eerste fysieke winkel. De shop in de hippe wijk Chelsea in New York gaat onder meer Pixel-smartphones, -fitnesstrackers en Nest-smarthome apparaten verkopen. Klanten kunnen er producten kopen en ervaren en bestellingen afhalen, aldus Apphabet Inc. het moederbedrijf van Google. In dezelfde wijk heeft Google ook een zogeheten urban campus, waar ruim elfduizend werknemers wonen en werken. Google treedt hiermee in de voetsporen van de succesvolle shops van Apple. Een minder goed voorbeeld is dat van Microsoft, die vorig jaar na ruim tien jaar besloot haar fysieke winkels allemaal te sluiten.

Verkoop smartphones wereldwijd veert op IDC heeft zijn prognose voor smartphones wereldwijd in 2021 verhoogd tot 1,37 miljard, een stijging van 7,7% ten opzichte van 2020, wat een slecht jaar was vanwege de pandemie, met een totaal aantal zendingen van 1,292 miljard, een daling van bijna 6% ten opzichte van 2019. Eerder dit jaar had IDC voor 2021 een groeipercentage van slechts 5,5% voorspeld, met zendingen van 1,35 miljard.

Smartphones vertonen dus meer veerkracht dan topanalisten eerder hadden voorspeld voor 2021.Dat komt door het succes van 5G-smartphones waar netwerken, maar ook door de verkoop van goedkopere 4G-smartphones in opkomende markten.

eerste jaar van groei na vier jaar van achteruitgang, zei Popal. Back-to-back kwartalen van groei overtuigden het bedrijf om de stijging door te voeren. Op basis van IDC-records zou het voorspelde verzendvolume van 1,37 miljard in 2021 bijna gelijk zijn aan het verzendvolume in 2019 van 1,372 miljard.

2021 wordt de grootste groei op jaarbasis op de smartphonemarkt sinds 2015 en ook het

Britse operator brengt EU-roamingkosten terug De Britse mobiele operator EE heeft plannen aangekondigd om klanten vanaf januari 2022 meer in rekening te brengen voor het gebruik van hun abonnementen in Europa, waarmee het de eerste operator is die roamingtarieven opnieuw invoert na de handelsovereenkomst van het land met de Europese Unie (EU). EE, eigendom van BT, zei dat degenen die vanaf 7 juli 2021 lid worden van of upgraden met de exploitant, vanaf januari 2022 £ 2 extra moeten betalen om hun tarieftoeslagen te gebruiken op 47 EU-bestemmingen.

TBM • JULI 2021

43


Nieuws

Klanten VodafoneZiggo mogen eigen modem gebruiken Het lijkt erop dat vrije modemkeuze de nieuwe norm gaat worden. Zo moet ook Vodafone­ Ziggo vrije modemkeuze aanbieden. Dit bepaalde de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten naar aanleiding van een klacht van een gebruiker. Deze gebruiker spande afgelopen oktober een zaak aan bij de Geschillencommissie, omdat hij als klant niet zelf mag bepalen welke router of modem hij aansluit op zijn Ziggo-netwerk, maar hier wel recht op zou moeten hebben. De Geschillencommissie oordeelt nu dat

klanten hun eigen router of modem zouden moeten kunnen aansluiten en dat de provider ‘het gebruik van een eigen modem/router moet faciliteren’. De mogelijk definitieve beleidsregel van de ACM zal voor veel Nederlanders goed nieuws zijn. Uit een onderzoek van één van de leden van het VTKE – AVM – in maart 2021 blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vrije modemkeuze belangrijk vindt.

Operators en leveranciers komen met keurmerk voor duurzame smartphones Vijf grote Europese operators en de toonaangevende leveranciers van Androidsmart-phones hebben samen een nieuw Eco Rating-label gelanceerd voor duurzame smartphones. De vijf telco’s zijn Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, Telia Company en Vodafone. Tot de leveranciers behoren Samsung, Huawei, Xiaomi, HMD Global (Nokia), Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, TCL/Alcatel, ZTE, Bullitt Group (CAT en Motorola rugged telefoons) en Doro. Na een gedetailleerde beoordeling krijgt elke mobiele telefoon een algemene Eco Ratingscore van maximaal 100 om de milieu-

44

TBM • JULI 2021

impact van het apparaat gedurende zijn hele levenscyclus aan te geven. De Eco Rating zal richtlijnen geven op vijf belangrijke gebieden: duurzaamheid, repareerbaarheid, recycleerbaarheid, klimaatefficiëntie en hulpbronnen­ efficiëntie. De Eco Rating komt tegemoet aan een groeiende roep van een opkomende groep consumenten voor milieubewuste en duurzame producten, de millennial en Gen Z demografie. Hoewel Apple geen deel uitmaakt van dit op Android gerichte consortium van ecolabelling, pakt het ook de milieuproblemen van zijn toekomstige klanten aan. Apple heeft

beloofd tegen 2030 100 procent CO2neutraal te zijn voor zijn toeleveringsketen en producten. In tegenstelling tot Apple is het Androidecosysteem gefragmenteerd met meerdere OEM’s, die elk hun steentje bijdragen om deze problemen aan te pakken. Maar door samen te werken om duurzaamheid onder één standaard, kwantificeerbare beoordeling te brengen, is een snellere overgang mogelijk naar een meer circulair model voor mobiele telefoons, waardoor hun levensduur wordt verlengd en hulpbronnen worden bespaard door gerecyclede materialen te gebruiken.


Nieuws

Renewd gaat samenwerken met WeForest Vanaf nu draagt iedere Renewd iPhone direct bij aan een herbebossingsproject in Ethiopië, om op deze manier zowel de natuur als de lokale bevolking een handje te helpen. Dit is het resultaat van een samenwerking, die Renewd is gestart met WeForest, om zo een directe bijdrage te kunnen leveren tegen de klimaat­ verandering. WeForest is een non-profit organisatie, die gespecialiseerd is in projecten ten goede van het klimaat, de planeet en de mensen.

Hun projecten voor herstel van het boslandschap in tropische landen transformeren hele regio’s en dragen direct bij aan 8 van de 17 Sustainable Development Goals. Met deze samenwerking maakt Renewd de belofte dat ze voor iedere iPhone die verkocht wordt zij een donatie doen aan WeForest.

Vodafone winnaar Q1 op mobiele markt Vodafone is de duidelijke winnaar op de Nederlandse mobiele markt in Q1 2021, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Het bedrijf voegde de meeste nieuwe mobiele retailklanten toe, terwijl KPN amper groeide en T-Mobile mobiele klanten verloor door een opschoning van zijn klantenbestand. Vodafone Nederland heeft in het eerste kwartaal netto 43.000 nieuwe abonnees toegevoegd, waarmee de operator nu meer dan 5,2

Thuiswerken: liever een dag zonder koffie dan zonder glasvezel

miljoen mobiele retailklanten heeft. De meeste groei boekte de provider in het B2B-segment, terwijl het bedrijf ook op de consumentenmarkt profiteerde van zijn gebundelde FMC-aanbiedingen met Ziggo. KPN slaagde erin om voor het tweede opeenvolgende kwartaal te groeien, maar voegde netto slechts 1.000 nieuwe klanten toe, aangezien de groei in het zakelijke segment en het aantal postpaidabonnees voor consu-

Vijf op de tien Nederlanders met een internetverbinding via glasvezel kunnen veel beter thuiswerken en/of hebben minder frustraties over hun internet sinds ze een glasvezelverbinding hebben. Eén op de drie zegt zelfs niet meer zonder glasvezel te kunnen. Ruim de helft van de Nederlanders met een glasvezel­verbinding zit liever een dag zonder koffie dan een dag zonder glasvezel. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Kien in opdracht van KPN heeft gehouden ter

menten vrijwel teniet werd gedaan door het verlies van 25.000 prepaidsims. KPN blijft in marktaandeel op de tweede plaats met 6,4 miljoen mobiele retailklanten. T-Mobile is sinds Q4 2020 marktleider na de overname van de MVNO Simpel en sloot Q1 2021 af met iets minder dan 6,8 miljoen retailklanten.

gelegenheid van de 3 miljoenste glasvezel­ aansluiting die het bedrijf heeft aangelegd. In totaal zijn nu 3,9 miljoen van de circa ­ 8 miljoen Nederlandse adressen op glasvezel aangesloten. Tot en met 2026 komen daar via KPN nog eens ruim 3 miljoen aan­sluitingen bij, waardoor 80% van de Nederlandse huishoudens over vijf jaar over razendsnel internet van KPN beschikt.

TBM • JULI 2021

45


Security

LET OP; JE GEGEVENS ZIJN IN GEVAAR! (EN HET LIGT NIET AAN JE SMARTPHONE)

Whatsapp-fraude, ransomware, telefoonhacks. Criminelen hebben de weg naar onze portemonnee via de smartphone gevonden. En zijn inmiddels zo geraffineerd, dat nauwelijks te zien is of je een appje krijgt van je schoonzus of van een kwaadwillende boef die je rekening wil leegtrekken. Maar zijn telefoons zo makkelijk te kraken of moet de gebruiker goed opletten? Hieronder geven we aan hoe je je hiertegen kunt wapenen.

46

TBM • JULI 2021


Het vertraagd installeren van security patches is een serieus risico, aangezien veel klanten het icoontje dat er een update is links laten liggen

Zowel via mobiele telefoons als via computers proberen criminelen consumenten en bedrijven te verleiden hun persoonlijke gegevens met hen te delen. Met name ID en bankgegevens zijn geliefd. Deze worden vervolgens gebruikt om criminele transacties te faciliteren. Ze gaan daarbij zo geraffineerd te werk, dat het voor veel gebruikers bijna onmogelijk is om te zien dat het om criminelen met kwade bedoelingen gaat ?

Hoe veilig is veilig?

Mobiele telefoons en mobiele verbindingen zijn in de kern veilig. De mobiele netwerken versleutelen hun verbindingen en deze zijn eigenlijk nooit gehacked. Ook handset­ leveranciers doen er alles aan om de veiligheid te borgen. Van de Apple iPhone wordt vaak gezegd dat hij erg gesloten is, de reden waardoor sommige mensen hem niet zo interessant vinden. Dat klopt, hij is compleet dichtgetimmerd. Daarom is hij ook veilig. Android devices zijn in principe iets minder veilig, omdat dit besturingssysteem het via side loading mogelijk maakt om apps die niet door Google Approved zijn en zich buiten de Google app store bevinden,te installeren. Hoewel ook de app store geen absolute garantie biedt dat apps altijd helemaal veilig zijn, is het wel een goede aanpak om malware te elimineren. De leveranciers scannen de apps en zorgen ervoor dat ze vrij van virussen of security breeches in een store verschijnen.

Updaten is belangrijk

Nog een belangrijk verschil tussen de twee mobiele platformen; in het ecosysteem vanAndroid zijn er veel smartphone aanbieders die zelf moeten zorgen voor de maandelijkse veiligheidsupdates. Google stelt ze beschikbaar,

maar de gebruiker ontvangt ze van zijn toestel leverancier. Samsung levert nu gedurende 5 jaar maandelijkse de security updates, maar het is aan de gebruiker om deze te installeren. Andere aanbieders hanteren de termijnen (frequentie en duur) die ze zelf kiezen. Dat vertraagd installeren van security patches is een serieus risico, aangezien veel klanten het icoontje dat er een update is links laten liggen en gelijktijdig vaak bekend is welke gaten in het besturingssysteem gerepareerd worden. Hierdoor blijven bekende security issues open staan en lopen gebruikers soms jaren met een onveilig toestel rond. Apple is hier veel strikter in, de notificaties worden steeds nadrukkelijker op je telefoon getoond en bij veel gebruikers worden updates automatisch ‘s nacht geïnstalleerd. Mits de smartphone dan aan de lader ligt. Oudere versies van het besturingssysteem worden uitgezet en kunnen niet meer geïnstalleerd/geactiveerd worden. Allemaal in het belang van optimale security.

Phising via SMS

FluBot is qua naam mogelijk nog niet zo bekend, maar duizenden mensen krijgen dagelijks berichten via deze phising software. Op de smartphone wordt een SMS met link van een bekend bedrijf ontvangen. Deze link stuurt de gebruiker naar een perfect nagebouwde website. Vaak gaat het om informatie over bijvoorbeeld een zending waarvoor invoerrechten betaald moeten worden. Wordt op de link op de website geklickt dan zal op een Android telefoon een app geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld om zogenaamd de betaling te faciliteren. De gebruiker krijgt meerdere veiligheidsmelding maar velen klikken toch door en

geven de app de rechten nodig voor zijn ongewenste activiteiten. De app scant de data op de telefoon en gebruikt de nummers om weer andere gebruikerscombinaties te vinden voor aanvallen. Maar nog belangrijker, de Accessibility-service is de kernfunctie waarmee de trojan zijn phishing-schermen bovenop andere legitieme apps kan laten zien. Dat maakt de Trojan zeer gevaarlijk.

Negen tips om je smartphone beter te beschermen

1. Vergrendel je telefoon en SIM card met een eigen (pin) code

2. Wees kritisch bij het downloaden van een ‘app’

3. Download een betrouwbareantivirus ‘app’

4. Blijf bij met goede updates 5. Altijd voorzichtig met Wi-Fi hotspots

6. Zet bluetooth, WLAN(Wi-Fi) of GPS pas aan als je het wilt gebruiken

7. Installeer een Find my Smartphone app

8. Wees altijd alert op ‘phising’ 9.

berichten, ook als ze uit betrouwbare bron lijken te komen Wees voorzichtig met het openen van links op je telefoon

TBM • JULI 2021

47


VERSTERK UW KLANTRELATIE MET PROCOVER

Bied bij de zakelijke verkoop van IT-producten en elektronica een compleet serviceproduct met verlengde garantie en dekking tegen schade en diefstal. U profiteert van extra marge én uw klant is volledig ontzorgd. Met Procover biedt u uw klanten een extra service én goede dekking tegen schade en diefstal. • • • • • •

Merkonafhankelijk, passend bij alle A-merken Het verhogen van de servicelevel Een modulair systeem naar eigen behoeftes in te richten U kunt zelf reparaties uitvoeren U houdt uw klant volledig in eigen beheer Pick up & Return service is mogelijk

Wilt u meer weten over een partnerschap met Harmony? Ik help u graag verder.


Hoe zit het met de ontmaskering van criminelen? Hoewel mobiele verbindingen dus intrinsiek veilig en versleuteld zijn, zijn mobiele operators verplicht om op last van de rechter-commissaris in speciale gevallen taps te plaatsen. Hiermee kan de informatie in de van de sessie onderschept worden. Criminelen waarderen dit uiteraard niet, voor hen een reden om speciale cryptotelefoons te gebruiken. De bekendste officiële cryptotelefoon was de BlackBerry. Deze werkte via de eigen servers in Canada. De geslotenheid van het systeem was de reden van de populariteit. De email waren met PGP versleuteld en niet te ontcijferen. Voor sommige landen was dit juist een reden om BlackBerry in de ban te doen.

Het gebruik van tweetraps authenticatie is een goede beveiliging om extra barrières op te werpen.

WhatsApp fraude

WhatsApp fraude is een identiteitsfraude die volledig gebruik maakt van de zwakte van de gebruiker. Via berichten, uit naam van bekenden, trekt de hacker de aandacht van zijn slachtoffer. Smoesjes als ik heb een nieuw nummer worden gebruikt om een bekende naam te combineren met het nummer van de hacker. Cruciaal is dat het slachtoffer de geheime activatiecode met de crimineel deelt. Pas daarna is de identiteit gestolen. Op de simpele manier vraagt de hacker met een smoesje deze code te delen, slimmere opties zijn om via een achterdeur de codes in de voicemail van het slachtoffer te krijgen. Als deze voicemail niet via een pincode beveiligd is, kan met spoofing deze code uitgeluisterd worden. Het gebruik van tweetraps authenticatie is een goede beveiliging om extra barrières op te werpen.

De software waarmee de berichten op cryptotelefoons worden versleuteld, Pretty Good Privacy (PGP), is nog steeds niet gekraakt en wordt door experts nog steeds als zeer veilig gezien. PGP kan trouwens via speciale apps op de meeste smartphones gebruikt worden. Na het oprollen van diverse netwerken namen veel criminelen anderhalf jaar geleden hun toevlucht tot Anom. Wat ze niet wisten was dat deze telefoons via informanten, dekmantelfirma’s en undercoveragenten in criminele netwerken werden verkocht. De criminelen dachten versleuteld via de telefoons met elkaar te communiceren, maar in werkelijkheid kon de politie in heel Europa met ze meeluisteren en meelezen. Het recente succes van justitie toont het gevecht tussen de opsporingsinstanties en de criminelen. In de gevallen ervoor, zoals bij Enrochat, is de encryptie zélf niet gehacked maar kon de politie inbreken op de server van de serviceprovider van de cryptotelefoons en werd zo spionage software op de gebruikte toestellen geplaatst. De zo gedistribueerde software verzamelde nieuwe berichten en het archief op de telefoon, inclusief locatiegegevens en andere data. Deze werd keurig naar de servers van de opsporingsinstanties verstuurd. De encryptie van de verbinding werd dus niet gekraakt, het was software die op de telefoons geïnjecteerd werd die de keten brak.

Naast het onderscheppen van de activatiecode brengt de crimineel ook het sociale netwerk van zijn slachtoffer in kaart. Daardoor weet hij dus wat de vrienden zijn die potentieel te benaderen zijn voor de diefstal. Door de efficiency van het systeem kan dit virus in recordtijd bijna alle mobiele nummers in gebruik verzamelen.

Let op de wachtwoorden

Steeds meer websites worden getroffen door hacks van hun klantendatabase. Gebruikers die gebruikersnaam en wachtwoord her­gebruiken hebben het probleem dat bij zo’n hack de toegang tot veel portalen bekend is. De enige remedie is het gebruik van een wachtwoordmanager die voor elke website een unieke combinatie genereert en bewaart.

inloggen via Apple een random versleuteld emailadres en wachtwoord met de site gedeeld wordt. Deze veilige methode zorgt ervoor dat de website geen combinatie in zijn archief heeft die te herleiden is tot de gebruiker en ook nooit hergebruikt wordt. Het gebruik van tweetraps authenticatie verhoogt de veiligheid voor iedereen omdat websites bij een transactie een SMS met een geheime code sturen naar de geregistreerde mobiele telefoon. Alleen de combinatie van deze code, username en wachtwoord geeft toegang tot de website.

Apple heeft nu een initiatief waarbij dankzij

TBM • JULI 2021

49


Forza Refurbished

Partner managers Forza breken lans voor circulair model in refurbished markt

‘In de VS vind je geen keukenla met oude telefoons’ In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat je bij het afsluiten van een nieuw abonnement een nieuwe telefoon krijgt en je oude toestel inlevert. Als het aan partner managers Bram Rennen en Richard Veltman van Forza Refurbished ligt, volgt Nederland nog liever gister dan vandaag dit voorbeeld van de Amerikaanse trade in cultuur. “We zouden hier in partnerships met carriers veel meer mee willen doen.”

Compagnons Bram en Richard zijn geen vreemden in de telecombranche. Voordat de mannen zich in februari van dit jaar aansloten bij de club van CEO Jan-Willem van Dijk, werkten ze onder meer tien jaar lang als franchisenemer voor INTO Telecom & IT. “Bij INTO deden we de B2B-markt en richtten we ons op de zakelijke eindgebruiker.

50

TBM • JULI 2021

Bij Forza doen we ook de B2B-markt, maar nu aan de kant van de resellers. Deze markt is veel beperkter. Als handelsagent richten we ons op het indirecte kanaal en bedienen we de key accounts van Forza, waaronder onder andere Makro en KPN, en plegen we acquisitie om de base verder uit te breiden.”

Hoewel de twee nog niet zo lang aan boord zijn bij Forza, hebben ze hun eerste successen al geboekt. Bram: “We hebben bijvoorbeeld Belsimpel als grote klant teruggewonnen. De prijs en beschikbaarheid hebben naast de kwaliteit de doorslag gegeven om toch weer voor Forza te kiezen.”


Kennis van de markt

Dat Bram en Richard beide kanten van de medaille hebben gezien, werkt volgens hen in hun voordeel. Richard: “We weten hoe een klant aankijkt tegen een abonnement in combinatie met een toestel, maar we weten ook wat een reseller belangrijk vindt en hoe het zit met bijvoorbeeld subsidies die op telefoons worden gegeven. De doelstelling van een carrier is een hele andere dan die van een winkel. Een carrier wil alleen maar connectiviteit verkopen, het toestel is dan het smeermiddel.” Bram: “Een KPN bijvoorbeeld, heeft niet primair als doelstelling om marge te maken op een toestel. Maar er zijn ook partijen die het moeten hebben van de marge op de toestellen.”

Substantiële voorraad

Bram en Richard hebben de refurbished markt sinds de start van Forza enorm zien veranderen. Richard: “Toen Jan-Willem in 2015 begon, kende de refurbished markt veel hick-ups. Zowel vanuit de consument als de zakelijke markt was er weinig vertrouwen in refurbished toestellen.” Een van de redenen waarom refurbished volgens Bram en Richard de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen is beschikbaarheid. “Naast de prijs heeft Forza hier fors op ingezet. Er liggen continu zo’n 20.000-25.000 toestellen op voorraad. Je grijpt dus nagenoeg nooit mis, wij kunnen vrijwel altijd ja verkopen.”

Stofdoek of keurmerk?

Naast prijs en beschikbaarheid heeft met name ook het Keurmerk enorm bijgedragen aan een professionaliseringsslag en een toenemend vertrouwen in refurbished. Bovendien heeft het Keurmerk het kaf van het koren gescheiden. Richard: “Voorheen kon je op elke hoek van de straat een refurbished toestel kopen. Alleen, je wist niet of er slechts een stofdoek overheen was gehaald of dat het toestel ook daad­­ werkelijk secuur was gecontroleerd. Met het Keurmerk weet je 100% zeker dat dit laatste wel is gebeurd. De toestellen worden op meer dan vijftig punten technisch gecontroleerd. Bovendien gaat het Keurmerk gepaard met twee jaar garantie op het toestel, maar ook op de batterij en de accessoires.” Bram: “Wat je nu ziet gebeuren is dat er een cyclus ontstaat. Mensen die al eens een refurbished toestel hebben gekocht, kopen de volgende keer weer een refurbished toestel. Niet zo gek, een Apple nieuw kost een

godsvermogen. Dan is het toch leuk dat je voor 300 of 400 euro hetzelfde kunt bereiken.” Ook bij resellers heeft het keurmerk veel teweeggebracht. Bram: “KPN bijvoorbeeld, heeft een bepaald imago - kwalitatief hoogstaand, duurzaam. Het merk straalt luxe uit. Refurbished toestellen zijn dan wellicht niet het eerste waar je aan zou denken. Maar sinds het Keurmerk er is, heeft KPN refurbished volledig omarmd. Ze zien het als een serieuze kans en een serieus product dat niet alleen goed is voor hun imago, maar ook voor de handel.”

Waarom laten we een telefoon die misschien nog wel 300 euro waard is gewoon liggen?” Genoeg prijsverschil

Echter, nog niet alle carriers zijn al zo ver. Bram: “Een aantal is nog nauwelijks met refurbished bezig. Ze hebben wel refurbished toestellen - want anders ben je niet duurzaam – maar voor hen is refurbished meer een marketingmiddel. De refurbished toestellen zijn bijna even duur als Apple nieuw. Maar als het prijsverschil met nieuw niet groot genoeg is, dan gaat het niet werken en kiest de consument veelal voor nieuw.” Richard: “We helpen op dit moment wel met een marktverkenning bij de grote carriers. Uiteindelijk is het toch de vraag die bepaalt. Vorig jaar zijn alleen bij Forza al 150.000 refurbished telefoons verkocht. Daar kunnen grote partijen zoals de carriers niet meer omheen. In de totale breedte zal het aandeel refurbished alleen maar groter worden. Ook in de retail liggen grote kansen, maar dan moeten partijen wel het businessmodel snappen en het een kans durven en willen geven.”

Telefoons in de keukenla

Maar liefst 90% van de refurbished toestellen die Forza verkoopt, komt uit de Verenigde Staten. Richard: “Dat heeft te maken met de Amerikaanse ‘trade in’ cultuur. Als je daar een abonnement afsluit in combinatie met de aankoop van een toestel, lever je na de

contractperiode het toestel weer in. Daar vind je dus geen keukenla waar jaren achtereen oude toestellen in verdwijnen, zoals in Nederland vaak het geval is.” Bram: “Eigenlijk is het heel raar dat we dat systeem hier nog niet kennen. Er zit immers nog een serieuze waarde aan zo’n telefoon. Waarom laten we in Nederland een telefoon die misschien nog wel 300 euro waard is gewoon liggen?” Bram en Richard zouden graag zien dat dit Amerikaanse model ook in Nederland de standaard gaat worden. Richard: “We zouden hierin graag in een samenwerking met de grote carriers veel meer mee willen doen. Dan zijn we niet alleen leverancier, maar is er echt sprake van een partnership. Bovendien doe je dan als bedrijf echt iets terug voor de maatschappij door het circulaire model.

Circulair werken

Een circulair model is volgens de mannen het ultieme doel. Richard: “Dat is zowel commercieel als vanuit duurzaamheid een ontzettend mooi model. Bovendien wordt circulair werken steeds belangrijker in de zakelijke markt. We zien nu al grotere bedrijven met wie we een deal hebben gesloten die aangeven over twee jaar hun toestellen weer te willen inleveren. Helaas is dat nog geen commodity hier in Nederland.” Volgens de mannen heeft dat ook met de leverancier – Apple zelf – te maken. Richard: “Apple wil juist dat jij als consument over twee jaar weer een nieuw toestel koopt. Maar ook daar zie je langzamerhand verandering in komen. Waar er vroeger drie tot vier jaar softwareondersteuning op een toestel zat, is dat nu wel zes of zeven jaar. Dat geeft dus ook wel aan dat zo’n toestel na twee jaar nog lang niet op is. Kijk naar de auto-industrie. Elke occasion is in feite een refurbished auto. Een auto laat je toch ook niet na twee jaar in de tuin staan?”

Ook reseller worden van Forza Refurbished? Neem contact op met Forza Refurbished via 088 144 7700. Forza Refurbished Graaf Engelbertlaan 75 4837 DS Breda www.forza-refurbished.nl

TBM • JULI 2021

51


Retail

KEN JE LOCATIE: DE NIEUWE TELECOM RETAILSTRATEGIE Retail is constant in beweging, zeker in deze tijd, maar ondanks alle ver­­anderingen hebben alle strategieën één ding gemeen: locatie. Want wat is de beste locatie om een winkel te hebben? Waar open je een nieuwe winkel, of waar kun je beter een bestaande sluiten? In welke wijken wil je zichtbaar zijn, en welke juist niet? En hoe verzorg je een optimale schapindeling en winkelvoorraad op basis van data? Voor de telecomsector zijn winkels een verlengde van de online oriëntatie. Winkels zijn er voor service, interactie en om de verkoop af te ronden. Welke winkels je waar opent (of sluit), met welk concept en met welke voorraad, het is allemaal afhankelijk van locatie. In dit artikel nemen Mark Desar, business developer telecom en commercial en Ruben Bruijning, product consultant van Esri Nederland, je mee in de wereld van retail en hoe location intelligence daar perfect in past.

De grote telecomproviders (met eigen netwerk) hebben elk een andere retailstrategie. De winkels dienen als verlengde van de online oriëntatie en om de merkbeleving te versterken. Enkele voorbeelden uit de markt. KPN heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt aan een nieuw winkelconcept. Naast een andere, warmere sfeeruitstraling, ligt de focus nu op het samenbrengen van de online en offline experience. Inmiddels hebben 4 van de 106 winkels in Nederland deze verandering ondergaan. Dit is een logische stap – klanten oriënteren zich vaak online, maar willen in sommige gevallen offline samenkomen om het product of dienst aan te schaffen. Coolblue had in 2016 dezelfde gedachte, en opende de eerste Coolbluewinkels– met een beperkt assortiment- met als doel de klantbeleving te versterken. Vodafone heeft een strategie dat het met minder telecom­ winkels ook voldoet. De winkels die wel beschikbaar blijven, krijgen een grotere oppervlakte om de merkbeleving te versterken.Mark Desar: “Waar een winkel voorheen de plek was om een nieuw abonnement af te sluiten, is de shop nu vooral een verlengde van de online ervaring. De klant oriënteert zich eerst online. Bij vragen of twijfel, kan een offline kanaal als een winkel helpen bij de beslissing. Door online data te combineren met demografische data brengt je beter in kaart hoe de footprint van winkels aangepast kan worden. Ook is het belangrijk om regelmatig de footprint te blijven controleren op basis van actuele data.”

Location Intelligence Een retailstrategie heeft een gemene deler: locatie. Location Intelligence is het visualiseren, beheren en analyseren van geografische data om strategisch inzicht te krijgen en zo complexe uitdagingen op te lossen. Ruben Bruijning: “Veel retailvraagstukken hebben een locatie­ component. Locatiekeuzes zijn te maken op basis van data. Met onze software kunnen wij data verrijken met reeds beschikbare data, zoals persona’s, demografische data en inkomstendata. Zo kunt je de data op verschillende niveaus analyseren, van macro- tot microniveau. Op deze manier komt je tot beter onderbouwde beslissingen”. Een winkel sluiten enkel op basis van omzetdata kan, maar is volgens

52

TBM • JULI 2021


Redactie

Location Intelligence wordt in de telecomsector ingezet voor o.a. de volgende doeleinden: • Retailstrategie – welke winkels openen we of sluiten we? • Voorraadstrategie– welke telefoons worden aan welke winkels geleverd op basis van demografische data? • Analyses – wat presteert goed en wat presteert ondermaats? • Multichannel- en locationmarketing, zowel offline als online.

Bruijning niet verstandig. “De strategie om uit te breiden of in te krimpen heeft hetzelfde vraagstuk: waar? De keuze baseren op alleen omzetdata is te beperkt, want er zijn nog veel meer componenten die meespelen, zoals de demografie van de omgeving, de ontwikkelingen op retailgebied op die locatie, etc. Deze informatie combineren geeft relevante inzichten. Dat betekent niet dat het onderbuikgevoel genegeerd moet worden. In tegendeel, het onderbuikgevoel kan worden ondersteund door de bijbehorende data te toetsen en zo datagedreven beslissingen te maken”, aldus Bruijning. Online en offline komt samen door Location Intelligence Maar hoe draagt Location Intelligence bij aan de on- en offline experience? Mark Desar: “De aanschaf van een mobiele telefoon met abonnement gebeurt deels online. Een grote groep, zeker de jongere generatie begint zich online te oriënteren. Welke telefoon wil ik? En welk abonnement? Geomarketing, het gebruik van geografische data in

marketingcampagnes, ondersteunt de on- en offline strategie.” Ook is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld de winkel­ indeling aan te passen op basis van locatie. Bruijning: “Wordt er online in een bepaald gebied vaak gezocht naar de nieuwste en duurste telefoon? Dan is het verstandig die op voorraad te hebben in de dichtstbijzijnde vestiging. En ook dit kan voorspellend: worden er in een omgeving veel telefoons aangeschaft van een bepaald merk? Daar kan de winkelindeling, maar ook de outdoor reclame-uitingen, op worden aangepast bij de lancering van een nieuw model. De online benadering, waar personalisatie de standaard is, is niet anders dan voor een fysieke winkel. De boodschap aanpassen aan de doelgroep op basis van Location Intelligence zorgt voor een hogere conversie.”

Toekomst winkels Met de opkomst van online winkelen is een tijdje gespeculeerd dat alle winkels in telecom zouden sluiten. Het tegendeel is echter bewezen: winkels zijn een verlengde

van de online oriëntatie. Zo investeert T-Mobile bijvoorbeeld juist in méér winkels. Volgens Mark Desar ligt de toekomst in de combinatie van online en offline. “De markt beweegt zich steeds meer richting online transacties maar waarbij de service en ervaring in de winkels plaatsvindt. Gaat het toestel kapot, zijn er vragen over de instellingen van de telefoon, abonnement, rekeningen of verlengingen, dan vindt dit in veel gevallen nog plaats in de fysieke winkel.” Desar verwacht dat er altijd fysieke winkels blijven bestaan, ook voor het aanschafproces. “Een telefoon is voor velen de belangrijkste bijzaak in hun leven. We hebben het heel de dag vast, we bellen, appen en winkelen ermee. De telefoon die mij de komende twee jaar gaat bijstaan wil ik wel eerst een keer vasthouden. Daarnaast bieden winkels een garantie, mocht ik online een keuze hebben gemaakt, maar ik heb nog vragen, dan heb ik offline een mogelijkheid deze informatie in te winnen. De servicezekerheid van een lokale winkel geeft consumenten een veilig gevoel.”

ESRI is wereldwijd specialist op het gebied van Location Intelligence. Ze helpen organisaties om zichzelf slimmer te maken via het ArcGIS-platform, een geografisch informatiesysteem (GIS) dat onder meer toegang geeft tot veel (open) data. Dit artikel is een excerpt uit het e-book ‘Location Intelligence is de nieuwe telecom retailstrategie’. De gehele versie is te downloaden via onderstaande link: https://ontdek.esri.nl/telecom-locationintelligence

TBM • JULI 2021

53


Column

Rex Vermeulen is gespecialiseerd in business-to-business marketing voor de telecommunicatie- en ICT- branche. Met een kritisch oog helpt hij organisaties en product-markt combinaties om te komen tot een resultaatgericht en creatieve aanpak. Voor TBM schrijft hij al sinds de start kritisch columns over ontwikkelingen in de IT- en Telecom. Rex Vermeulen r.vermeulen@mantor.nl

Goed verhaal…. In mijn vorige column heb ik het uitgebreid over de geweldige prestaties van de ICT-branche in pandemie tijd gehad. Dé branche die er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat de BV Nederland ‘normaal’ doordraaide, alsof er niets aan de hand was. Maar goed, de pandemie is (voor nu even) achter de rug en ik word op deze plek ingehuurd om een kritische kijk te geven. Dus weer even gedaan met de veren en schouderklopjes. Maar zo goed als jullie de communicatie-infrastructuren weten op te zetten en te onderhouden en/ of nul downtime weten te realiseren, gaat de glans daarvan een beetje verloren door de kwaliteit van de communicatie die eroverheen gaat. Laten we maar eens beginnen bij onszelf: mailtjes die onbeantwoord blijven, niet terugbellen, ondanks het standaardbericht ‘kan ik je later bellen?’ En onze nieuwe manier van vergaderen? Online of offline. Niemand die oog heeft voor elkaar. Gewoon je werk doen op de laptop en het ‘gelul’ aanhoren. Zo ongelofelijk slordig zijn we met communiceren naar elkaar. Wat zou het dan uitmaken of de infrastructuur en regelmatig uitligt? Wel belangrijk? Ga er dan ook zo mee om!

krijgen. Maar uiteraard gaat zo’n mailtje dan verder met ‘Rex, we zijn enorm tevreden en hebben nimmer zo’n prestatie gezien etc.…’ Laat me dan niet zo schrikken!! En onze klanten? Doen die het veel beter? Volgens mij niet. Vandaar bij deze de oproep: wie gaat als eerste een communicatieprotocol schrijven voor de markt? Op welke wijze communiceer je? Hoe volg je dingen op? Hoe combineer je de verschillende communicatiemogelijkheden die je tot je beschikking hebt? Dus een combinatie van QoS en QoC (Quality of Communication) Waarom hechten we (als geheel) zo’n enorm belang aan de (communicatie) drager maar dan vervolgens niet aan de inhoud?

WIE BEGINT ER MET EEN COMMUNICATIEPROTOCOL?

Het zit voor mij ook in kleine dingetjes zoals de aanhef. Ik krijg vaak een mailtje met ‘Rex, ….. En dan komt de rest. Hoezo ‘Rex’?? Wat is er mis met ‘Beste Rex? Of ‘Hoi Rex’ of wat dan ook. Als zo’n mailtje begint met ‘ Rex,….’ denk ik dat ik een enorme klacht ga

54

TBM • JULI 2021

En je kunt er zeker van zijn dat de partijen die ook op inhoud gaan schakelen daar uiteindelijk een prima verdienmodel aan kunnen hangen. Wie begint?

Als je tot zover in deze column gekomen bent en je vindt het ‘sense maken’ wat ik hier zeg, stuur je mailtje naar r.vermeulen@mantor om aan te geven dat je het een goed verhaal vindt. En ik beloof je dat ik jullie een middag uitnodig om daar samen eens over te bomen. Kijken wat jullie er mee zouden kunnen doen. Deal? O ja, en dus niet beginnen met enkel Rex;) Goed verhaal toch? Lekker kort is niet aan mij besteed….


Magenta Communicatie

HET COMMUNICATIE BUREAU MET DE AANDACHT DIE JE VERDIENT Je kent je markt, je doelgroep en je weet wat je wil bereiken. Het ontbreekt je aan tijd en expertise om de communicatie met de markt goed in te vullen. Magenta Communicatie is dé specialist als het gaat om vorm, inhoud en rendement van jouw content.

Content creatie

Content distributie

Social media marketing

Branding storytelling

Online marketing

Offline marketing

Lead generation

www.magentacommunicatie.nl TBM • JULI 2021

55


CRAZY

TELEFOONSYSTEEM

BESTANDSDELING

CONTACT CENTER

BELKOSTEN

BESTAND BACKUP

SOFTWARE OVEREENKOMSTEN

MOBIELE COMMUNICA TIE

CONFERENTIE BRUG ONSITE TRA

INING

DATA OPSLAG

VIDEO VERGADEREN

HARDWARE UPGRADES

GESPREKSOPNAME

ANTI VIRUS

CHAT SOFTWARE UPGRADES

TECHNIS CHE ONDERS TEU-

SIMPLE!

ÉÉN COMPLEET COMMUNICATIEPLATFORM - ÉÉN LAAG MAANDELIJKS TARIEF

TELEFONIE - VIDEOVERGADEREN - CHAT - FILE MANAGEMENT - INTEGRATIES - CONTACT CENTER

UNIVERGE BLUE®

BENIEUWD? WWW.UNIVERGEBLUE.NL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.