TBM 2024-1

Page 1

Met SuperVision biedt KPN Partner Network de perfecte beheer omgeving voor een MSP JAARGANG 20 NUMMER 1 MAART 2024
grootste IT- en telecomplatform van de Benelux TBMNET.nl
Field Services;
druk
service activiteiten My-Connect van BusinessCom biedt alles wat de reseller nodig heeft Lotte de Bruijn (NLDigital) in nieuwe serie Icons of ICT
Het
Axians
dagelijks
met

Hét serviceplatform voor advanced IT en communicatie-technologie

Altijd exclusief voordeel

• Telecom Expense Management, inzicht in telecom en ICT uitgaven.

• Inkoop van connectiviteitsdiensten zoals vaste en mobiele telefonie, SMS en aanleg van glas.

• Hardware zowel nieuw als gebruikt vergelijken en kopen in de webshop.

• Consultancy dienstverlening van idee tot realisatie. Onafhankelijke second opinion op telecom en ICT.

• Toegang tot producten en diensten die uw kennis vergroten via het kennisplatform.

We boost your digital transformation

BTG Services is de serviceorganisatie van BTG. BTG Services levert producten
diensten die direct te maken hebben
beide
het versnellen van de digitale transitie. btgservices.nl
en
met de missie van
organisaties:

Colofon

TBM / Connexie is onderdeel van het grootste telecom- en ICT-platform van de Benelux.

TBM / Connexie is een uitgave van:

Kerkenbos 1015L

6546 BB Nijmegen

T - 024 3454 150

Uitgever/hoofdredacteur

Joost Heessels joost@magentacommunicatie.nl

Eindredactie

Emiel te Walvaart emiel@magentacommunicatie.nl

Laurens van Aggelen

Account- en communicatiemanager Serife Bayar serife@magentacommunicatie.nl

Vormgeving

StudioBont

Marie Cecile Oosterhout en Tessa Benders

Aan dit nummer werkten mee

Muriël Mulder, Hamid Bagheri, Marjolein Straatman, Rex Vermeulen, Maroessia Karpenko, Marcel Ederveen, Floris Hulshoff Pol

Office management

Anniecke van der Heijden administratie@magentacommunicatie.nl

Druk

Veldhuis Media

Abonnementen & adreswijzigingen Doorgeven via magenta@mijntijdschrift.com 088-2266682 onder vermelding van tijdschrift en NAW-gegevens.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

ISSN 1872 2865

© Copyright 2023

Joost Heessels richtte in 1995 de uitgeverij Magenta Publishing op en is sindsdien actief in de telecom- en IT-sector. Daarvoor was hij actief als hoofdredacteur bij onder meer Wegener en Elsevier.

Het zit er weer op

Met de toonaangevende tech events CES, MWC en in wat mindere mate ISE zit het mondiale beursseizoen er voor dit jaar alweer op. In deze editie alvast een verslag van CES en ISE, op de MWC komen we uitgebreid terug, of volg de website tbmnet.nl.

Voor mij vormen de beurzen altijd een graadmeter voor wat het komend jaar gaat brengen. En dat beeld is wisselend op dit moment. Deze business gaat zo snel dat wat gisteren als een speer ging, vandaag alweer stagneert. Unified communications was booming en komt nu weer met beide benen op de grond. Er was vanaf de ISE-beursvloer nog meer dan genoeg nieuws te melden, zoals je kunt lezen in ons verslag in deze editie.

Deze business gaat zo snel dat wat gisteren als een speer ging, vandaag alweer stagneert.

MWC ontwikkelt zich ondertussen steeds meer tot dé Europese technologiebeurs waar je alle innovatie op het gebied van ICT kunt zien. Al kan de komst van de Europese versie van het zeer succesvolle GITEX in Dubai voor de lange termijn wel eens roet in het eten gooien. Op MWC was vooral private 5G hot, zeker voor Nederland, nu private 5G hier eindelijk van de grond gaat komen. In de komende editie van TBM pakken we uit met een uitgebreide special over private 5G.

Op de CES zinderde het weer als vanouds en ook hier heeft het toverwoord AI zich inmiddels in alle haarvaten van de industrie genesteld. Wat voor fraaie innovaties zorgt overigens, die bijvoorbeeld in de healthcare heel interessant zijn. Voor iedereen die klanten in die vertical heeft, is deze nabeschouwing verderop in TBM dan ook een must.

Verder is de beurs in Barcelona inmiddels zo omvangrijk, dat het je nooit lukt om in een paar dagen tijd alle relevante partijen te treffen en alle boeiende ontwikkelingen te zien. Maar voor wie de krenten uit de pap haalt en dat combineert met een jaarlijkse reünie, zoals veel van de Nederlandse partners en leveranciers ter plekke, is het een feestje. Kortom, alle grote events zijn weer ‘back to normal’, voor het geval iemand nog mocht twijfelen aan de levensvatbaarheid ervan.

Joost Heessels

TBM • MAART 2024 3
Voorwoord

Inhoud

Met SuperVision biedt KPN Partner Network de perfecte beheer omgeving voor een MSP

My-Connect van BusinessCom

‘SuperVision’, ‘Golden Master’, ‘community driven roadmap’. Even lijkt het alsof we in een serieuze science fiction film zijn beland. Maar we bevinden ons toch echt op het hoofdkantoor van KPN Partner Network in Ede. En hier is de toekomst voor MSP Nederland al werkelijkheid geworden met de recente introductie van SuperVision.

06 Nieuws

15 Supervision van KPN Partner Network de perfecte beheer omgeving voor een MSP

"MET SUPERVISION ZIE JE DIRECT OF EN WAAR DE WERKPLEKKEN BIJ EEN KLANT AFWIJKEN VAN JOUW GEWENSTE MICROSOFT CONFIGURATIE"

18 20e jubileumeditie ISE groter dan ooit

21 Cor Heide (Lydis): “Ook op softwareniveau is AI niet meer weg te denken”

24 Arnoud Dollé (EPOS): “HR-afdelingen spelen een grotere rol”

25 Bob Hanemaaijer (Humly): “Makkelijk, snel en schaalbaar is de trend”

4 TBM • MAART 2024
JAARGANG 20 NUMMER 1 MAART 2024
Het grootste IT- en telecomplatform van de Benelux TBMNET.nl Axians Field Services; dagelijks druk met service activiteiten biedt alles wat de reseller nodig heeft
21 15
Lotte de Bruijn (NLDigital) in nieuwe serie Icons of ICT

ZORG

62

TBM • MAART 2024 5
MCS biedt de zorg zekerheid én efficiency met private LTE 30 Zorg & ICT 2024 toont trends in ICT en Healthcare
CapX: Efficiënte Zorg via Private LTE
My-Connect van BusinessCom biedt alles wat de reseller nodig heeft
De tien belangrijkste werktrends van nu 34 56 60 30 44 40 Nieuw! Icons of ICT: Lotte de Bruijn (NLDigital) 43 Productnieuws 44 Axians Field Services; dagelijks druk met service activiteiten 47 Productnieuws 48 Connexie nieuws 51 Wat zijn de bedreigingen en uitdagingen voor de refurbised smartpone markt?
Gigaset verder onder de vlag van VTech
Relaxter op vakantie met een eSIM
Apple nu ook in volume grootste smartphonemaker ter wereld
CES 2024; De nieuwste onthullingen
26
33
34
38
53
54
55
56
&
60 Duurzaamheid centraal tijdens druk bezochte BTG Nieuwjaarsbijeenkomst
ICT 2024
Column Marcel Ederveen

Interstellar Group groeit door met overname RawWorks

Interstellar Group geeft haar ambitieuze groei verdere invulling met de toevoeging van IT-bedrijf RawWorks en de gelieerde managed services provider RawServices. Hiermee versterkt Interstellar Group haar positie als strategisch IT-regie- en beheerpartner voor middelgrote organisaties. Als vooraanstaande Microsoft Partner is RawWorks gespecialiseerd in infrastructure-as-code, security, softwareontwikkeling, data, cloud en workspace en biedt Interstellar daarmee een groot onderscheidend vermogen in de markt.

Greenet focust op sectorspecifieke oplossingen voor private mobile

Ook Greenet profileert zich als specialist in de markt voor private mobile, zeker nu private 5G beschikbaar is. Zij doen dit op het Mobile World Congress 2024(MWC). Greenet's aanwezigheid op het MWC is een belangrijk moment voor sectorgerichte connectiviteitsoplossingen. Greenet positioneert zich als een observator en kennispartner, klaar om expertise in mobiele privénetwerken te delen, afgestemd op de specifieke eisen van sectoren zoals de zorg, evenementen, logistiek en bouw. Greenet combineert technische ervaring en kennis en een pragmatische aanpak tot betrouwbare MPN-oplossingen voor kritieke processen binnen deze sectoren. Dit maakt processen efficiënter en veiliger, en stimuleert innovatie door het gebruik van geavanceerde 5G-technologie.

Annelien Roseboom MSP Salespersonality of the Year

Eind 2023 werd Annelien Roseboom van M2C tot winnaar uitgeroepen in de verkiezing van de MSP Sales Personality of the Year 2023, gehouden op New Business Radio. Tijdens de People Work Technology-uitzending op New Business Radio overtrof zij de negen genomineerden uit de MSP Cafés van 2023 en wist de competitie te domineren. In dezelfde verkiezing werd Nicole Muller van Kinly benoemd tot Rookie of the Year. De jury is onder de indruk van haar prestaties, gezien haar relatief korte tijd in de saleswereld.

Nieuws 6 TBM • MAART 2024

DZG versnelt groei in zorg door overname Yourizon

Het in Hoevelaken gevestigde Yourizon, gespecialiseerd in kritische alarmering, wordt onderdeel van ICT-dienstverlener Detron Zetacom Groep (DZG). DZG breidt hiermee haar positie en klantenportefeuille uit in de professionele markt voor Healthcare automatisering en alarmering. Yourizon zal na de transactie als zelfstandig merk en organisatie opereren binnen DZG. Samen met Yourizon is DZG een van de grootste bedrijven in Nederland die gespecialiseerde (zorg) domotica, communicatietechnologie en netwerkinfrastructuren adviseert, levert, integreert en beheert.

Vodcast: De impact van flexibel werken, met Joost Heessels en Chris Wiegeraad

GoBright is gespecialiseerd in Smart Workplace Solutions die de nieuwe manier van werken ondersteunen. Met de GoBright software kunnen werknemers hun werkdag tot in de laatste detail zelf organiseren. Van de werklocatie, tot aan de faciliteiten op kantoor. Werknemers kunnen het flexibele kantoor op deze manier inrichten tot een eigen persoonlijke werkplek. Naast het zorgen voor autonomie, bieden de GoBright oplossingen ook inzichten in het gebruik van het kantoor. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om strategische beslissingen te maken met betrekking op de kantoorinrichting. GoBright is de vodcastserie ‘Shaping the Human Office’ gestart, om hun kennis en expertise te delen op het gebied van flexibel werken, slimme werkomgevingen en werknemersbeleving.

Capestone verbreedt overeenkomst met CommScope

Capestone heeft haar distributieovereenkomst met CommScope uitgebreid. In mei kondigde Capestone al aan samen te werken met de internationale netwerkinfrastructuurprovider CommScope om 4G/5G private mobiele netwerkoplossingen aan te bieden. De huidige overeenkomst voegt het CommScope ERA-portfolio en passieve componenten toe aan de distributie van CommScope ONECELL-producten. Met deze overeenkomst intensiveren beide bedrijven hun samenwerking op het gebied van Private Networking.

TOPdesk versnelt groei met miljoeneninvestering CVC

Service Management softwareleverancier TOPdesk heeft een partnership gesloten met CVC Capital Partners (CVC). CVC Growth Funds verkrijgt met een investering van zo’n 200 miljoen euro een minderheidsbelang in TOPdesk. Samen met medeoprichter en CEO Wolter Smit en CFO Rob Haaring gaan ze het bedrijf versneld laten groeien en verder ontwikkelen. De investering markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van TOPdesk, dat tot nu toe nooit eerder extern kapitaal heeft aangetrokken en waarvan het meerderheidsbelang nog altijd in handen is van de oprichters. De Delftse softwareontwikkelaar levert Service Management software en helpt daarmee al bijna dertig jaar ruim 5.000 organisaties met het creëren van een consistente en goede dienstverlening.

Geuzenet brengt snel internet

naar Hamburgs havengebied

Dankzij het nieuwe strategische partnerschap tussen het Nederlandse Geuzenet, de Duitse Intra Europe Coding GmbH, en Leuchtkraft Elektrotechnik GmbH komen de unieke Fixed-Wirelessoplossingen van Geuzenet nu ook beschikbaar in de Duitse regio Hamburg. Vanwege het aanhoudende gebrek aan een goed dekkend glasvezelnetwerk richt Geuzenet zich nu op de Duitse regio Hamburg. In het havengebied bevinden zich duizenden handelsondernemingen, maakbedrijven en logistieke dienstverleners die verstoken blijven van snelle glasvezelverbindingen, en soms nog jaren moeten wachten of waar het onmogelijk voor is. Dankzij het nieuwe strategische partnerschap komt snel internet nu ook binnen het bereik van bedrijven in deze regio.

Nieuws TBM • MAART 2024 7

Voys neemt Source2Cloud Services over

Telecomprovider Voys heeft Source2Cloud Services overgenomen. Tot voor kort was dit bedrijf verantwoordelijk voor de servers waar de diensten op draaien van een groot deel van de grootzakelijke klanten van Voys. Met de overname van Source2Cloud Services beheert Voys de lokale datacenterhosting voortaan zelf. De servers voor de grootzakelijke klanten van Voys bevinden zich in datacenters verspreid over drie locaties in Nederland. Omdat de oprichter van Source2Cloud Services, Bas Dorland uit Zevenaar, toe is aan een nieuwe uitdaging, was dit voor Voys een goed moment om het bedrijf over te nemen.

Everphone krijgt financiering van 270 miljoen euro

Om duurzaam apparaatgebruik onder zakelijke klanten verder te bevorderen, heeft het Duitse Everphone, met zijn Device-as-a-Service-platform voor zakelijke smartphones en tablets, nieuwe vooraanstaande financieringsaanbieders aangetrokken: Citigroup, Phoenix Insurance, en KfW. Bovendien verzekerde Everphone zich van eigen vermogen in de Series-D-financieringsronde van Capnor en hun partner Calista, evenals van bestaande investeerders, waaronder Cadence Growth Capital en oprichter Jan Dzulko zelf. Op deze manier verdubbelt het bedrijf zijn financieringsvolume tot € 270 miljoen.

Eurofiber tekent met vier aannemers bij

Eurofiber Nederland heeft nieuwe contracten gesloten met BAM Telecom, Circet Nederland, Siers Telecom en SPIE Nederland voor de aanleg van glasvezelverbindingen. De overeenkomsten hebben een looptijd van vijf jaar. De contracten zijn een verlenging van de samenwerking met de vier bedrijven. Naast de aanleg betreft het in het geval van BAM Telecom en SPIE Nederland ook het onderhoud en schadeherstel van het Eurofiber glasvezelnetwerk.

XIXO nieuwe eigenaar

AllSystems

ICT-dienstverlener XIXO en AllSystems gaan per 1 januari samen verder onder de naam XIXO. Hierdoor ontstaat er een organisatie van ruim vijfentwintig medewerkers, die qua kennisniveau, ervaring en expertise zeer grote en complexe ICT-projecten kan realiseren. Verder wordt het productportfolio uitgebreid met extra diensten zodat de relaties van XIXO en Allsystems verder ontzorgd gaan worden. De klanten van AllSystems kunnen voortaan terugvallen op de uitgebreide expertise van XIXO. Beide bedrijven samen kunnen hun klanten nog daadkrachtiger van dienst zijn.

8 TBM • MAART 2024 Nieuws

Four IT Groep verwerft

MCC Automatisering

Four IT Groep heeft MCC Automatisering overgenomen. MCC Automatisering, gevestigd in Voorthuizen, staat bekend als een toonaangevende regionale Managed Service Provider (MSP) en implementatiepartner voor de ERPoplossingen van KING Software en Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze overname is een belangrijke stap in de ambitie van Four IT Groep om een leidende positie op de landelijke IT-markt in te nemen. Met de toevoeging van MCC Automatisering aan de groep, heeft Four IT Groep niet alleen haar MSP-portfolio aanzienlijk uitgebreid, maar ook haar regionale dekking in Nederland versterkt. De integratie van MCC Automatisering in de Four IT-familie zal resulteren in naadloze synergieën tussen alle ondernemingen binnen de groep, waaronder Four IT, Scala Solutions, Tech Bakery en D-Two.

TD SYNNEX

breidt refurbished diensten uit

Shyft Global Services, een divisie van TD SYNNEX, heeft aangekondigd dat het Cokeva, Inc., een marktleider in reparatie, heeft overgenomen. Cokeva is specialist in het testen en renoveren van IT-apparatuur met een uitgebreide geschiedenis die hoogwaardige, kosteneffectieve technologische reparatie- en supply chain-oplossingen levert voor toonaangevende technologiefabrikanten. Cokeva is actief in grote delen van de wereld, onder meer met een vestiging in Tiel. De toevoeging van Cokeva breidt de mogelijkheden van de depotreparatieservice van Shyft uit en ontgrendelt extra mogelijkheden voor Shyft-klanten met Cokeva's 20.000 vierkante meter grote operatie in Roseville, Californië.

Circular IT Group doet strategische overname in UK

Circular IT Group neemt het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Re-Tek Ltd over, marktleider op het gebied van gestructureerd, veilig en verantwoord afvoeren van overtollige IT-apparatuur. Maarten de Roos, CEO van Circular IT Group: “Dit is een belangrijke stap voor onze organisatie en een stap die de concurrentiepositie in IT life-cycle Managementdiensten versterkt. Re-Tek Ltd heeft een uitstekende reputatie en staat van dienst, een sterke klantenportefeuille en is zeer complementair vanuit meerdere perspectieven, waardoor onze visie om IT circulair te maken als Circular IT Group mogelijk is.” Circular IT Group en Re-Tek hebben al een lange en solide geschiedenis van samenwerking door een succesvolle samenwerking tussen onze ITADdochteronderneming CTC en Re-Tek, die enkele jaren teruggaat.”

Breedband-diensten Nextpertise ook via netwerk DELTA

Nextpertise, de onafhankelijke provider voor het resellerkanaal is met DELTA Netwerk een samenwerking aangegaan waardoor zij nu diensten over het glasvezelnetwerk van DELTA Netwerk kunnen leveren aan derden. DELTA Netwerk was de enige leverancier die nog ontbrak in het aanbod van Nextpertise. Dankzij deze samenwerking kunnen partners van Nextpertise nu directe internetverbindingen van alle grote netwerkleveranciers en diverse lokale initiatieven aanbieden bij hun klant.

Nieuws TBM • MAART 2024 9

TSH doet overname van KNNS & nxtoffice

De Nijmeegse IT-bedrijven KNNS & nxtoffice worden onderdeel van TSH, één van de snelst groeiende MSP-organisaties van Nederland. KNNS & nxtoffice zijn een combinatie van KNNS, een Managed Service Provider (MSP) met focus op Microsoft diensten en nxtoffice, een one-stop-shop voor (hardware) oplossingen op kantoor. De combinatie, bestaand uit ruim 50 medewerkers, krijgt met TSH toegang tot nieuwe groeikansen en inzichten, en de mogelijkheid ervaringen te delen met de ruim 1200 collega’s van de 18 andere TSH-bedrijven. KNNS & nxtoffice blijven voortbestaan onder de vertrouwde en gevestigde naam vanuit hun kantoor in Nijmegen, onder leiding van directeur Coert Tempelman en zijn managementteam.

TriNed neemt

glasvezeldienst-

verlening van Greenet over

TriNed heeft de glasvezeldienstverlening van Greenet in Flevoland overgenomen. Deze overname past in de strategie van het bedrijf om haar dekkingsgebied te vergroten. Zusterbedrijf Fiber Operator heeft eveneens de operatordiensten die Greenet verzorgt op het netwerk van Glasdraad Flevoland overgenomen. De bestaande dienstverlening zal door TriNed onder het label Greenet Fiber worden gecontinueerd. De overname past ook in de gewijzigde koers van Greenet om zich meer te focussen op de zakelijke markt en dan met name op 5G Mobile Private Network oplossingen.

Momentum zet met Horizon Telecom stap naar Europa

Momentum, mondiale service provider, neemt Horizon Telecom over, een in Nederland gevestigde mondiale aanbieder van global next-gen managed services . Deze overname versterkt de inzet van Momentum om alomvattende mondiale oplossingen te bieden en versterkt haar positie als leider in de communicatie-industrie. De toevoeging van Horizon verbetert Momentum's moderne werkplekportfolio van diensten waarmee mondiale bedrijven kunnen floreren, door een robuust klantmigratieproces te bieden voor enterprise voice, Microsoft Teams, SD-WAN en beheerde netwerkoplossingen. De toevoeging van Horizon Telecom biedt PSTN-vervangingsdiensten in 72 landen en nummerbeschikbaarheid in meer dan 150 landen, waardoor een echt mondiaal spraakaanbod mogelijk wordt.

Referit wordt onderdeel van Futureproof Group

Futureproof Group versterkt haar positie in de regio Rotterdam en breidt haar dienstenportfolio uit op het gebied van applicatieontwikkeling en applicatie & data-integratie door de succesvolle overname van Referit. Deze strategische stap biedt Referit de mogelijkheid om te profiteren van de schaalvoordelen van Futureproof Group, terwijl Referit haar eigen identiteit behoudt. Sinds de oprichting in 2007 heeft Referit zich dankzij deskundige medewerkers en een sterke klantgerichtheid ontwikkeld tot een toonaangevende speler op het gebied van cloud computing, applicatieontwikkeling en de inrichting van complete werkomgevingen. Het bedrijf biedt dienstenverlening op het gebied van cloud services, (CSP) licenties, IT-architectuur, security, applicatieontwikkeling en applicatie & data-integratie aan een diverse klantengroep.

Rinkel wordt Vast op

Mobiel-partner van Vodafone Business

Telecom aanbieders Rinkel en Vodafone Business zijn een partnership aangegaan waarbij Rinkel de partner wordt voor een opvolger van het Vast op Mobiel-product. De samenwerking van Rinkel en Vodafone maakt het voor beide bedrijven mogelijk te bouwen aan hun specialisme, wat zorgt voor de best mogelijke producten en ondersteuning voor klanten in de markt. In 2012 introduceerde Vodafone de Vast op Mobiel-dienst, als oplossing voor zakelijke gebruikers. Met de dienst kunnen ondernemers en bedrijven een mobiel telefoonnummer koppelen aan een vast telefoonnetwerk, waardoor mobiele en vaste telefonie geïntegreerd wordt.

Nieuws 10 TBM • MAART 2024

Businesscom trapt af met EK Incentive Xelion, Jabra en Gigaset

Het is het jaar van het EK-voetbal in Duitsland. Voor businesspartners die Xelion, Jabra of Gigaset inkopen bij BusinessCom is er een mooie incentive opgestart: Scoren met Xelion, Jabra, Gigaset en BusinessCom! Businesspartners dingen met deze incentive mee naar een compleet verzorgde trip naar de wedstrijd Nederland-Frankrijk op 21 juni in Leipzig, inclusief vlucht, wedstrijdkaarten en hotel.

Anywhere365 versterkt AI

kennis met overname Deepdesk

Anywhere365, wereldwijd marktleider in Enterprise Dialogue Management-software en pionier in klantenservicetechnologie, kondigt de overname aan van Deepdesk, een toonaangevende leverancier van AI Assistant-technologie. Met Deepdesk AIx helpt het bedrijf klanten bij het verbeteren van de klantervaring en communicatie door zowel eigen AI-modellen als generatieve AI (GenAI) in te zetten. De integratie van Deepdesk’s geavanceerde Intelligent AI Assistant-technologie is voor Anywhere365 een strategische stap om de positie in de markt te versterken. Deepdesk is de vierde overname van Anywhere365.

Dovilo versnelt groei met overname Effect ICT

Dovilo neemt Effect ICT over, een specialist op beheer van totale ICT-omgevingen. Deze strategische overname markeert een belangrijke mijlpaal voor Dovilo, dé speler voor het leveren van oplossingen op het gebied van data en security ICT-infrastructuur en Cloud. Dankzij de acquisitie van Effect ICT, bekend om haar Total Care concept, breidt Dovilo haar dienstenaanbod uit met beheer en versterkt het haar positie in de markt als een totaalleverancier op het gebied van moderne hybride cloudoplossingen. Met deze stap verwerft het bedrijf 30 jaar aan kennis en ervaring als aanvulling op haar eigen expertises. Voor klanten van beide partijen is dit een win-win situatie.

Vier nieuwe leden versterken NLconnect

Axians NL, DataFiber, Euronet infratechniek BV en LH Glasvezeltechniek B.V. hebben zich aangesloten bij NLconnect, de brancheorganisatie van de glasvezel- en breedbandindustrie. De vereniging groeit naar 87 leden en versterkt daarmee haar positie als het samenwerkingsplatform van de breedbandketen. Mathieu Andriessen, directeur NLconnect: "Energiezuinige glasvezel- en 5G-netwerken zijn kritische bouwstenen voor die twin transition van digitalisering en verduurzaming. De komende jaren wordt in heel veel woningen de glasvezelkabel in de meterkast afgemonteerd en voorzien we meer aansluitingen op de zakelijke markt. Ook zijn Private 5G-netwerken in opkomst. De nieuwe leden dragen bij aan die ontwikkelingen. Met de aanmeldingen kunnen we ons platform nog verder versterken. We heten de nieuwe leden dan ook van harte welkom!"

TBM • MAART 2024 11 Nieuws

TCC versterkt positie Zuid-Nederland

TCC smart IT solutions heeft JDS bedrijfsautomatisering uit Venray overgenomen. Met deze strategische acquisitie wordt ingezet op vergroting van aanwezigheid in Zuid-Nederland, bedrijfsgroei en versterking van de positie als betrouwbare en stabiele Managed Security Service Provider voor de toekomst. Met de toevoeging van JDS aan de TCC-familie heeft het bedrijf nu vestigingen in Maastricht, Tilburg en Venray. Hierdoor zal vrijwel elke locatie in Limburg en Noord-Brabant per auto binnen 30 minuten bereikbaar zijn voor zowel klant als medewerker.

Strategisch partnerschap

Cloudsuppliers en Spire Solutions

Cloudsuppliers, een toonaangevend full-service marketingcommunicatie- en leadgeneratiebureau gespecialiseerd in cloud- en datacentermarketing, kondigt met trots een samenwerking aan met Spire Solutions, een pionier in geautomatiseerde bedrijfsgroeiplatforms. Cloudsuppliers staat bekend om zijn innovatieve benadering van Marketing as a Service, met meer dan twee decennia ervaring in het aanpakken van diverse marketinguitdagingen met schaalbare, innoverende en geavanceerde onlinemarketingtechnologieën.

Tata Consultancy Services

levert 20.000 digitale werkplekken voor UWV

UWV gunt de opdracht voor werkplekdiensten aan TCS als strategisch partner voor beheer en doorontwikkeling van digitale werkplekdiensten, dit na het afronden van de aanbesteding hiervoor. Het gaat bij UWV om ruim 20.000 standaardwerkplekken en de zogenaamde klant-PC’s waar bezoekers aan de UWV-kantoren gebruik van kunnen maken. Tata Consultancy Services krijgt de opdracht, na het afronden van de aanbesteding Werkplekdiensten, die is gevoerd in de vorm van een mededingingsprocedure met onderhandeling. Belangrijke doelstellingen voor het UWV zijn een moderne, stabiele en veilige werkplek voor alle medewerkers. De technologische ontwikkelingen op het gebied van werkplekdiensten gaan razendsnel en UWV ziet in TCS de innovatieve partner die UWV de komende maximaal twaalf jaar helpt bij te blijven op dit gebied.

Axians lanceert innovatief AIOps-platform

Onlangs vond het grootste technologie event van Cisco plaats. Axians lanceerde daarom in de iconische ‘Escape Club’ in Amsterdam de nieuwste innovatieve toevoeging aan het ‘as a Service’-portfolio: het AIOps-platform. Een platform voor IT-operations gestuurd door AI en Machine Learning waarbij inzichten worden geboden voor zowel operationele efficiëntie als strategische besluitvorming. Voor Axians is de eerste dag van de week tijdens Cisco Live, inmiddels traditioneel, een avond waar klanten, collega’s en partners van Axians uit geheel Europa bijeenkomen voor een ‘Customer Appreciation Party’. De avond is georganiseerd als een blijk van dank en biedt de unieke gelegenheid om samen, in de meest iconische club van Nederland, te genieten van een avond vol entertainment, netwerken en kennismaking. Ruim 500 mensen waren hierbij aanwezig waaronder de top van Axians en Cisco in EMEA.

Gamma breidt internationale aanwezigheid verder uit

Europees telecom aanbieder Gamma

Communications kondigt de strategische overname aan van Coolwave Communications Limited, een vooraanstaande internationale aanbieder van sms- en spraakdiensten . Coolwave overbrugt de kloof tussen de traditionele wereld van spraak en messaging en de volgende generatie platforms, OTTdiensten en applicaties. Deze overname benadrukt Gamma's inspanningen om haar wereldwijde aanwezigheid te versterken en haar spraakdienstenportfolio uit te breiden. Coolwave maakt het voor carriers, OTT-spelers, CPaaS- en XaaS-providers eenvoudig en efficiënt om hun spraak- en berichtenmogelijkheden uit te breiden met oplossingen op maat. Coolwave is wereldwijd actief met een netwerk Point-of-Presence in Amsterdam, Dublin, Londen en Singapore.

12 TBM • MAART 2024 Nieuws

People’s Business

Bechtle benoemt Marijke Kasius tot Vice President voor de bedrijven van de Bechtle Group in Nederland. De 39-jarige Kasius was CEO van de Utrechtse Managed Service Provider PQR, waar ze samen met Managing Director Marco Lesmeister de leiding heeft. Marc van Rinsum neemt vanaf 1 januari de rol van Managing Director van PQR op zich. Van Rinsum was voorheen Managing Director van Fondo, een IT service provider die in april 2023 is overgenomen door en is geïntegreerd in PQR.

Wilco van Bezooijen is Managing Director geworden bij Eshgro | Cloud Services BV. Wilco heeft een achtergrond in de document management branche. Hij was tot maart 2023 Managing Director van Xerox en daarna kort CCO van Circular IT Group.

Corné van den Dungen is Algemeen Directeur en mede-eigenaar geworden van Telecom-NL BV uit Den Bosch, specialist in Telefonie, data, Cloud en internetdiensten. Hij werkte hiervoor bijna 20 jaar bij VodafoneZiggo, waarvan de laatste vier jaar als Manager Business Partner Sales.

Thomas Helbo vervult vanaf nu de rol van Chief Technology Officer (CTO) bij VodafoneZiggo. Hiermee volgt hij Eben Albertyn op, wiens vertrek in juli 2023 werd aangekondigd. Thomas Helbo heeft een rijke ervaring door verschillende functies binnen de technologiesector, zoals Chief Transformation & Strategy Officer bij TDC NET, COO bij JT Global en als CTO bij Tele2 in Zweden.

John van Voorst is gestart als Channel Manager Nederland voor Eurodistribution. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de telecomsector bij vooraanstaande A-merken en distributeurs, zoals Panzerglass, Ingram Micro, Huawei. Eurodistribution richt zich op twee bedrijfstakken: - Human-tech oplossingen voor meer veiligheid en leefcomfort van baby’s tot senioren - B2B communicatieoplossingen voor de zakelijke markt

Distributeur Capestone kondigt zijn verdere versterking van de marktpositie in de UK & Ierland aan. Capestone is een van de grootste gespecialiseerde distributeurs van 4G/5G mobiele internetoplossingen, IoT netwerken en kritische communicatie in Europa. Met meer dan 15 jaar ervaring is het bedrijf uitgegroeid tot value-added partner voor 4G/5G hardware, connectiveit en value-added services. Met de uitbreiding van Jonathan Nelson als Country Manager UK zet Capestone in op verdere groei. Eerder werkte hij voor diverse mobiele fabrikanten als Sonim, Motorola, Oppo en HTC ter ondersteuning van partners, resellers en distributeurs in Groot-Brittannië & Nordics en Benelux.

Francoise Clemes is in dienst getreden als Chief Operating Officer bij Odido Nederland. De nieuwe rol van Chief Operating Officer (COO) wordt toegevoegd aan het Executive Committee. Naast deze nieuwe bestuursfunctie zal Odido ook andere wijzigingen doorvoeren in de topstructuur van het bedrijf die op 1 februari 2024 van kracht zullen worden. Odido heeft zijn B2B en B2C activiteiten geherstructureerd en introduceert een nieuwe Mass Market afdeling, geleid door Chief Commercial Officer Mass Market Tisha van Lammeren De vernieuwde, meer gefocuste B2B organisatie zal worden geleid door de nieuwbenoemde Chief Commercial Officer Enterprise Martijn Teekens (voorheen Director B2B Sales).

TBM • MAART 2024 13
Corné van den Dungen Wilco van Bezooijen John van Voorst
"Met SuperVision zie je direct of en waar de werkplekken bij een klant afwijken van jouw gewenste Microsoft configuratie"
Mitchell Schimmer en Fabio van der Burg (links)

Met SuperVision biedt KPN Partner Network de perfecte beheer omgeving voor een MSP

‘SuperVision’, ‘Golden Master’, ‘community driven roadmap’. Even lijkt het alsof we in een serieuze science fiction film zijn beland. Maar we bevinden ons toch echt op het hoofdkantoor van KPN Partner Network in Ede. En hier is de toekomst voor MSP Nederland al werkelijkheid geworden met de recente introductie van SuperVision, zo horen we van Mitchell Schimmer en Fabio van der Burg. Ze vertellen over de nieuwste beheertool die het de MSP een flink stuk makkelijker gaat maken met het organiseren van de Microsoft 365-omgeving bij hun klanten.

Even naar het begin, wát is SuperVision nu eigenlijk. Zoals gezegd betreft het een beheertool, waarmee de MSP vanuit een blauwdruk, de zogeheten Golden Master, heel snel een volledige klantomgeving kan instellen. Die blauwdruk leg je bij elke nieuwe klant over de bestaande situatie heen, waardoor je snel imperfecties kunt signaleren of klant specifieke aanpassingen kunt doen.

Snelheid en gemak

Mitchell Schimmer, Manager Portfolio Cloud, Workplace & Security: “De dienst zorgt voor verregaande controle over Microsoft klantomgevingen en stelt de MSP in staat om snel te reageren op risico’s. Het automatiseert veelvoorkomende werkzaamheden, ondersteunt bij het verhogen van de veiligheid van werkplekken, en helpt te voldoen aan steeds strengere wetgeving. SuperVision vergelijkt continue al jouw klantomgevingen met jouw gewenste ideale Microsoft configuratie, ook wel de Golden Master genoemd. Met SuperVision zie je dus direct of en waar de werkplekken bij een klant hiervan afwijken.Hierdoor kan de MSP met dezelfde hoeveelheid mensen, meer klanten efficiënter en op een hoger serviceniveau bedienen.” Het mooie is ook de verregaande integratie met het bestaande platform OneBase. Hiermee kan de partner én ook de eindklant al hun telecom, IT en securitydiensten configureren en beheren.

Tekort aan personeel en kennis

Mitchell vervolgt: “Net als veel innovaties bij KPN Partner Network is het ontstaan vanuit de vraag; hoe kunnen we het nog makkelijker maken voor onze partners en daarnaast waarde toevoegen aan hun aanbod?

We zagen een paar jaar terug het probleem om goed personeel te werven opdoemen. Daarnaast zag je dat de originele telecompartners opschoven naar het IT-domein. Maar in feite waren ze daar vaak qua kennis en menskracht nog niet helemaal klaar voor. Daarbij was de grootste bottleneck voor vrijwel alle partners de vraag hoe grip te krijgen en te houden op het beheer van hun klantomgevingen. Als MSP met tientallen of honderden klanten, hoe houd je al die omgevingen veilig en zorg je dat de juiste policies actief staan? Dus hoe kunnen we dat via tooling eenvoudiger maken, zoals we dat bij telecom doen?

Niveau verbeteren

Als je vervolgens een kijkje achter de schermen van SuperVision neemt, kun je moeilijk om het enthousiasme van Fabio van der Burg heen. Uitgerust met zo’n 36 Microsoft certificaten kent hij vrijwel alle hoeken en gaten en vooral ook de valkuilen van de Microsoft omgeving. Als Technisch Consultant voor SuperVision in het team Business Development is het zijn taak om partners mee te nemen in de nieuwe beheertool. “Met Supervison maak je een blauwdruk van hoe je wenst dat die werkplekken bij een klant er in een Microsoft omgeving uit moeten zien. Zeg maar een tenant van Microsoft voor al je klanten. Dat noemen wij een Golden Master. SuperVision legt vervolgens automatisch jouw Golden Master en klantomgevingen tegen elkaar aan. En kijkt dan waar overlap is en waar verschillen of afwijkingen zitten. Bij geen afwijkingen zie je groene vinkjes en dan is de nieuwe omgeving snel klaar. Een afwijking kan iets zijn wat wel in mijn blauwdruk zit, maar niet in de klantomgeving. Het is direct inzichtelijk waar een afwijking zit zodat ik niet alle portalen van Microsoft langs moet om de afwijking te vinden. Ik kan dat met een klik bijwerken in die klantomgeving. Dat scheelt mij qua beheer als IT'er heel veel werk.”

Voorbeelden

Fabio noemt als voorbeeld de MS Authenticator die gebruikt kan worden voor MFA om veilig in te loggen. “Als je dit hebt ingericht voor een klant kan het alsnog gebeuren dat door omstandigheden een medewerker bij de klant het in de configuratie uitzet. Je bent daar niet direct van op de hoogte maar jouw klant is wel gelijk een stuk minder veilig aan het werk. Met SuperVision zie je dit gelijk en is het binnen een handomdraai hersteld. En als de klant van de blauwdruk wil blijven afwijken, ook als je de mogelijke gevolgen hiervan hebt uitgelegd, dan leg je deze afspraak met de klant in SuperVision vast. Zo heb je in 1 omgeving een goed totaal overzicht.” “De partner blijft altijd in controle. Hij bepaalt. Misschien dat je in die klantomgeving bewust iets even uitzet. Bijvoorbeeld wanneer je Bitlocker niet aan kunt zetten omdat er nog oude laptops in gebruik zijn. Dat biedt bovendien een mooie gelegenheid om met die klant in gesprek te gaan over de volgende stap en mogelijk een upsell: wil je veilig werken, dan moet je misschien toch eens nieuwe laptops gaan kopen.”

TBM • MAART 2024 15 Coverstory

DE VOORDELEN VAN SUPERVISION

Jouw Golden Master(s)

Creëer een standaard voor jouw set aan Microsoft-instellingen en differentieer voor specifieke klantgroepen of sectoren die jij als partner bedient.

Inzicht in afwijkingen

Altijd in controle door inzicht in de afwijkingen tussen de Golden Master en de klantomgeving.

Automatiseren

Bespaar tijd door veel voorkomende werkzaamheden van een MSP te automatiseren, zoals het aanmaken van gebruikers of het distribueren van applicaties.

Onderdeel van KPN OneBase

Gemakkelijk op 1 centraal punt Werkplekken bestellen, leveren en beheren door integratie in OneBase.

Nederlandse dienst

Veilig in een KPN datacenter en de zekerheid dat SuperVision nu en in de toekomst aansluit bij de behoeftes van de Nederlandse MSP.

Integratie met OneBase

Uniek is ook de integratie met OneBase. Fabio: “Daar zit voor mij de meeste toegevoegde waarde. Als MSP heb je met OneBase al je beheerzaken bij elkaar. Of het nu gaat om cloud-, security- en telecomdiensten, of een domeinnaam. Hier heb je alle diensten en al je beheer op één plek. Daar zit natuurlijk heel veel waarde in. Zo willen we OneBase de komende jaren verder uitbouwen tot hét partnerportaal waar jij als partner al jouw cloud-, werkplek-, security- en telecomdiensten kunt bestellen, leveren en beheren. Daarnaast weet de partner en de eindklant zich verzekerd van een superveilige omgeving. De gehele OneBase omgeving voldoet aan onze superstrenge KPN Security Policy en wordt hierop regelmatig getoetst.”

Partners enthousiast

Partners reageerden positief tijdens de launch eerder dit jaar, stelt Mitchell. “Ze herkennen het probleem binnen hun organisatie en zien de waarde van de tool voor henzelf. Het wekt ook vertrouwen dat we de tool samen met een partner hebben gebouwd.” SuperVision is een joint venture van KPN met het Veghelse Supervison. “Samen met negen ontwikkelpartners is de laatste anderhalf jaar de ontwikkeling van de tool tot stand gekomen. Het is ook echt mede door MSP's ontwikkeld. Daardoor zie je dat het heel goed aansluit bij veel van de behoeften van hun collega's. Het wordt ook bij ons de Community Driven Roadmap genoemd. Dus kom jij met een idee waarvan je denkt dat het je repeterende werkzaamheden in Microsoft configuraties zou kunnen verbeteren, dan is het fijn dat we zelf onze eigen ontwikkelkracht hebben. Dus wij hoeven niet te wachten op ontwikkeling of een goedkeuring of iets dergelijks. Nee, het gaat zo verschrikkelijk snel. Er zit daarnaast ook een dedicated team bij het OneBase platform die specifiek ervoor zorgen dat het in de front-end goed bruikbaar is, en het er meteen staat. Er is één keer in de twee weken een grote feature update. Maar als er met spoed nog iets extra's aangemaakt moet worden, dan wordt dat gewoon direct uitgevoerd.”

Cross-sell- en uitbreidmogelijkheden

Mitchell ziet duidelijk twee soorten klanten, de brownfield situatie van IT-partners die al een tool hebben, maar vaak gefragmenteerd ingericht.

En de greenfield omgeving van telecom-partners die richting IT willen bewegen. “Die kunnen vanaf blanco starten en het in één keer goed neerzetten.” Fabio vult aan: “Die greenfield-partner die naar IT wil bewegen kan bij zijn klant heel snel die cross-sell doen nu. Hij heeft maar één iemand nodig die een goede architect is voor de Golden Master en twee personen die het dashboard inrichten. Dat zorgt ervoor dat zij heel snel kunnen versnellen op hun huidige base via een mooie cross-sell. Voor partners die een telecomklant hebben waar ze Microsoft werkplekken kunnen toevoegen, is dat top. Voor de traditionele IT-partners met veel kennis over de werkplek zien wij dat zij niet zo'n grote base hebben. Ze hebben vaak een aantal grotere klanten waar ze alles goed hebben ingericht. Maar dit kost ze veel tijd en ze hebben dan niet de capaciteit om verder op te kunnen schalen naar nog meer klanten. Dus voor hen is het meer een tool om de verbreding op te zoeken. Door efficiënter te werken met behoud van kwaliteit, komt ruimte voor nieuwe klanten. Eerder kon hij één klant onboarden en deed daar vier weken over. Nu kan hij dat rustig in een korte tijd bij elkaar laten klikken door iemand die meer op de achtergrond zit.”

Roadmap

De tooling van SuperVision richt zich nu vooral op de digitale werkplek. Voorlopig is de nieuwe tool nog lang niet uitontwikkeld. De zogenaamde community driven roadmap vermeldt voor de komende maanden uitbreidingen met Exchange, SharePoint en Teams, plus een uitbreiding van het Risk Center, waaronder met NIS-2, app registrations, non-compliant devices en dergelijke. Fabio: “We hebben natuurlijk in OneBase een hele mooie inrichting hoe je je Teams telefooncentrale straks in kan richten. Dan zou het wel zo handig zijn dat je een standaard configuratie al meteen kan pushen. Dan hoef je dat niet meer telkens apart in te richten. Daarnaast zullen we rapportages gaan toevoegen, die inzicht geven in de veiligheid en compliance. Ook voor de eindklanten, we merken dat die meer inzichten willen hebben. En als partner kun je daar weer goed over adviseren. Als partner wordt je dan van reactief – reageren als er wat stuk is – meer proactief, zo van; ik zie hier een trend, mogelijk kunnen we daar wat mee. Of dat je bij de klant kunt aangeven in hoeverre hij NIScompliant is.” Kortom, SuperVision is here to stay, benadrukt Mitchell tot slot. “We blijven hierin investeren. Dat is belangrijk voor de partners om te weten.”

16 TBM • MAART 2024

Met TBM altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Iedereen heeft zijn eigen favoriete platform om nieuws en achtergronden in de sector te volgen; website, nieuwsbrief, LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram.

TBM heeft haar online platformen zo ingericht dat je het laatste nieuws op elke plek het eerst krijgt.

Zo hebben onze online media kanalen een bereik van ruim 40.000 volgers. Met daarnaast de wekelijkse nieuwsbrief naar zo’n 14.000 mailadressen en de goed bezochte website!

MaaS: Marketing as a Service

Website www.tbmnet.nl

De website van TBM is recent compleet vernieuwd. Overzichtelijker, sneller en mooier.

Nieuwsbrief TBM

Elke week het laatste nieuws uit de branche in je mailbox. (Aanmelden via het formulier op de homepage van de website).

Online magazines: issuu.com/magentapublishing

Voor leveranciers die een succesvolle online- en/of printcampagne willen doen in de IT- en Telecomsector bieden we optimaal bereik. Voor directie en marketeers die marketing op maat willen, biedt TBM Marketing as a Service. Zo richten we SEO/SEA en Linkedincampagnes in, bouwen en onderhouden we websites en verzorgen we teksten en persberichten.

Meer info op www.magentacommunicatie.nl of via info@magentacommunicatie.nl 024-345 41 50

TBM Groepen: Dutch Telecom Channel en Dutch ICT Channel

Met SuperVision biedt KPN Partner Network de perfecte beheer omgeving voor een MSP JAARGANG 20 NUMMER 1 MAART 2024 Het grootste IT- en telecomplatform van de Benelux TBMNET.nl Axians Field Services; dagelijks druk met service activiteiten My-Connect van BusinessCom biedt alles wat de reseller nodig heeft Lotte de Bruijn (NLDigital) in nieuwe serie Icons of ICT Social media
Redactie 18 TBM • MAART 2024

20e jubileumeditie ISE groter dan ooit

Integrated Systems Europe (ISE) 2024 heeft geschiedenis geschreven met de grootste beursvloer ooit, verspreid over acht hallen van de Fira de Barcelona Gran Via. De totale beursvloer van ISE 2024 was met het hoogste aantal exposanten (1.408) en de grootste beursvloeroppervlakte (82.000 m² netto) 30% groter dan vorig jaar. ISE 2024 was daarmee al de meest succesvolle editie in haar 20-jarige geschiedenis. De beurs trok ook nog eens 73.891 unieke bezoekers uit 162 landen. Ook een record sinds de start van de show in Genève in 2004. Dit vertegenwoordigt een stijging van 27% ten opzichte van de editie van 2023. In 2020 groeide het event uit haar jasje in de RAI Amsterdam en verhuisde het naar Barcelona. Veel Nederlanders waren er ook, zeker in het Unified Communications deel, wat slechts een klein deel van deze AV-beurs omvat.

Eerst wat cijfers: eenderde van de bezoekers was voor het eerst op ISE. Gemiddeld was een bezoeker ruim twee dagen op de beurs.

Vier van de vijf bezoekers was inkoopverantwoordelijk, eenderde van hen kwalificeerde zich als eindgebruiker. Hieronder waren er veel voor het UC-segment, zo constateerden ook enkele exposanten die we spraken. Van die eindgebruikers was 60 procent er voor het eerst, wat dit ook wel bevestigt.

Meest uitgebreide content programma

Het evenement, dat plaatsvond van 30 januari tot 2 februari, bood ook het meest uitgebreide content programma tot nu toe, met negen conferenties die een breed scala aan onderwerpen behandelen die cruciaal zijn voor de AV- en systeemintegratie-industrie. Gratis Tech Talks, ronden het conferentieprogramma af.

De Nederlandse digitale kunstenaar Jeroen van der Most was op dag 2 van ISE 2024 een van de mest spraakmakende keynotes van het event. Jeroen staat bekend om zijn innovatieve benadering van kunst en loopt sinds 2010 voorop bij het integreren van data, algoritmen en kunstmatige intelligentie in zijn creatieve inspanningen. Jeroen heeft kunstprojecten laten uitvoeren in opdracht van organisaties als Amnesty International, NVIDIA, NH hotels, Sogeti en Nike – Footlocker.

Naast meer dan 1.400 exposanten, waaronder meer dan 80 bedrijven die hun debuut maakten op ISE 2024, bood deze zeer speciale editie van ISE een hele reeks extra activiteiten, waaronder: de Drone-arena van 700 vierkante meter, een ISE Audio Museum, met Pink Floyd’s Dark Side of The Moon PA en Pompeii PA van WEM en vele andere pareltjes uit de audiogeschiedenis en de ISE Time Tunnelter gelegenheid van 20 jaar technologische ontwikkelingen bij ISE.

Unified communications

Alhoewel de beurs zich grotendeels focust op de professionele AV- en digital signage industrie, neemt het belang ervan voor de unified

communications industrie steeds verder toe. Het is de enige plek waar alle belangrijke spelers als Zoom, Yealink, EPOS, Logitech, Jabra, HP Poly, Gobright, Microsoft en Google aanwezig zijn, evenals tal van distributeurs als Exertis, TD Synnex/Maverick en Lydis. Duidelijk is dat dit event ook voor de Nederlandse unified communications community in Nederland het jaarlijks trefpunt is. En waarbij office-, IT- en AV-resellers bij elkaar komen. Waarbij Barcelona natuurlijk ook geen verkeerde plek is om een paar dagen door te brengen, wat veel dealers dan ook deden. De stemming onder de exposanten was gematigd positief, na de euforie in de coronajaren waarin de markt booming was. Organisaties kiezen nu veel bewuster, nemen daarvoor ook de tijd of zijn nog niet toe aan hun definitieve strategie van minder kantoorruimte, omdat ze aan langlopende huurcontracten vastzitten.

Wel is duidelijk dat men de leemte in het portfolio probeert aan te vullen door nieuwe producten, zoals EPOS (zie artikel op de volgende pagina’s), Crestron en Kramer (nieuwe Teams gecertificeerde apparaten) of door samenwerking. Zo is Nureva een samenwerking gestart met Sony en Maxhub.

Andere leveranciers willen bestaande functies opnieuw uitvinden met nieuwe functionaliteit die is ontworpen om tegemoet te komen aan hybride werknemers en beperkte vergaderruimte. Voorbeelden hiervan zijn de Dell Slim Soundbar, die aan de onderkant van de desktopmonitor van een gebruiker kan worden bevestigd, en de DTEN-videobalk die verticaal kan worden gedraaid om tussen beeldschermen in een vergaderruimte te passen.

Er is in elk geval geen eenduidige aanpak. BYOD (Bring Your Own Device) / BYOM (Bring Your Own Meeting) of platformgericht (zoals Microsoft Teams Rooms en Zoom Rooms). Zo presenteerden Logitech en Poly specifieke videobars voor deze drie platformen. Ook proberen fabrikanten hun portfolio te verbreden, zodat grotere accounts met een merk uit de voeten kunnen.

TBM • MAART 2024 19 ISE 2024

Nieuwe cloudbased platformen

Verschillende producenten kondigden nieuwe cloudbased platformen aan. Daarnaast heeft Cisco de algemene beschikbaarheid aangekondigd van de Webex Control Hub, voor het beheer van alle eigen merkhardware, presenteerde EPOS de toepassingen van zijn EXPAND-besturingseenheid, en HP/Poly bevorderde de integratie van kamerbediening met videomogelijkheden (mogelijk gemaakt door Extron Systems). Jabra lanceerde Jabra+, een cloudgebaseerd beheerplatform gebouwd op Microsoft Azure, waarmee IT-beheerders aangesloten videoapparaten kunnen bedienen. Hoewel dit softwareaanbod aanvankelijk beperkt is tot Jabra-apparaten, betekent de op API gebaseerde structuur dat er potentieel is voor interoperabiliteit met andere hardwaremerken in de toekomst.

Tijdens ISE demonstreerde Logitech Project Ghost 2.0. Deze Microsoft Teams Room-oplossing is ontwikkeld in samenwerking met SteelCase (een fabrikant van meubel-, zit- en scheidingsoplossingen voor kantoren) en OrangeBox (een ontwikkelaar van slimme werkoplossingen), op basis van feedback ontvangen op ISE 2023 en Infocomm in juni 2023. De nieuwe versie van Project Ghost biedt plaats aan twee personen, een afgedichte bovenkant en de mogelijkheid om de klep te sluiten van de deur om een volledig afgesloten ruimte te creëren, wat vooral handig zal zijn in een gedeeld kantoor.

TrueConf demonstreerde voor collaboration zijn HoloLive-bedrijfsoplossing met Eyefeelit. HoloLens streeft ernaar face-to-face interacties te benaderen tijdens virtuele vergaderingen, met behulp van Eyefeelit’s 4K transparante interactief scherm en de TrueConf VideoSDK-ontwikkelaarstoolkit. In tegenstelling tot andere augmented- en virtual realityoplossingen vereist de HoloLive geen gebruik van een 3D-bril of een VR-headset.

Sustainability

Milieubewuste initiatieven waren er volop op ISE, met een speciale duurzaamheidsworkshop

gehouden in de Fira op vrijdag 2 februari. Dit evenement werd gezamenlijk gepresenteerd door AVIXA en CEDIA, met sprekers als Logitech’s COO (Chief Operating Officer), Prakash Arunkundrum. Verschillende leveranciers, waaronder Google, Kindermann en MAXHUB, hadden hun stands volledig uit milieuvriendelijke materialen gebouwd. Logitech heeft daarnaast zijn volledige CollabOS-portfolio bijgewerkt, inclusief de TAP IP, Tap Scheduler, Rally Bar, Rally Bar Mini, Roommate en Scribe, met PCR-kunststoffen (Post-Consumer Recycled Material), wat duurzamere oplossingen biedt. Daarnaast kondigde Logitech de start aan van een wereldwijd ‘Collect and Recycle’-programma voor geselecteerde klanten. Als onderdeel van dit initiatief zal Logitech afval inzamelen en op de juiste manier recyclen voor zowel elk eigen merk als het apparaat van de concurrent.

Vóór ISE lanceerde Barco de ClickShare Bar Core en ClickShare Bar Pro. Deze aankondiging vertegenwoordigt een aanzienlijke uitbreiding van Barco’s activiteiten, dat voorheen beperkt was tot draadloze conferentie- en presentatieoplossingen. Omdat leveranciers als Biamp, Cisco, Crestron Jabra, Logitech, Poly, Sennheiser en WolfVision nieuwe videobarmodellen uitbrachten, bestond het gevaar dat Barco de kans heeft gemist om te profiteren van het succes van deze ontwikkeling. Daarom heeft Barco een videobar ontworpen waarin de ClickShare-technologie is ingebouwd. Door draadloze conferenties/ presentaties te integreren, heeft Barco twee productcategorieën gecombineerd om een nieuwe oplossing te creëren. De ClickShare Bars maken dat overbodig voor bekabelde technologie, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker wordt om BYOD-opstellingen in te zetten.

ISE keert terug naar Barcelona van 4 - 7 februari 2025. Er zijn nu al ruim meer aanmeldingen dan vorig jaar om deze tijd. Reden voor de organisatie om alvast een extra hal bij het event te betrekken.

20 TBM • MAART 2024 ISE 2024

COR HEIDE (LYDIS)

“Ook op softwareniveau is AI niet meer weg te denken”

Lydis was uiteraard prominent aanwezig op ISE, onder meer op de stand van Yealink. Het was zeker niet de eerste keer dat directeur Cor Heide van Lydis op deze wereldbeurs voor Unified Communications aanwezig was. Samen met hem kijken we terug naar ISE 2024.

Welke trends en ontwikkelingen zie je voor 2024?

We zien in de videoconferencing markt een sterke ontwikkeling in Artificial Intelligence (AI). Deze ontwikkeling speelt zowel in de hardware als de verschillende platforms een belangrijke rol. Zo kunnen camera's personen in de ruimte apart uitsnijden om hen beter in beeld te brengen en worden microfoons steeds beter in het wegfilteren van ongewenst geluid, echo's en galm.

Een belangrijk gevolg van de AI-functionaliteiten: de vergaderingen worden inclusiever. Mensen thuis, op kantoor en onderweg worden op dezelfde manier weergegeven. Op deze manier voelt iedereen zich, ongeacht locatie, een deelnemer van de meeting in plaats van enkel een waarnemer.

Ook op softwareniveau is AI niet meer weg te denken. De integratie van Copilot met Microsoft Teams en Yealink producten laat

ons toe om mensen in de zaal te herkennen op basis van hun gezicht en stem, waarna er automatisch notulen worden geschreven. Deze kunnen later worden samengevat of doorzocht door je digitale assistent.

Je ziet steeds meer dat softwarefabrikanten zoals Microsoft nauw samenwerken met

hardware fabrikanten zoals Yealink om samen tot unieke oplossingen te komen. Het herkennen en benoemen van personen in de zaal en het toevoegen van namen kan zo al op hardware niveau (camera's en microfoons) uitgevoerd worden. Zo is er minder rekenkracht nodig op de computer of in de cloud.

De integratie van Copilot met Microsoft Teams en Yealink producten laat ons toe om mensen in de zaal te herkennen op basis van hun gezicht en stem, waarna er automatisch notulen worden geschreven
TBM • MAART 2024 21

Wat zijn de nieuwe producten en diensten?

Het camerasysteem is compleet vernieuwd met een dubbele groothoekcamera met een zeer hoge resolutie. Zo kunnen we ver digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies

Naast AI zie je bij Yealink ook een gezonde focus op de Pro-AV producten. Met de doorontwikkeling van het multi-camera systeem kunnen zij in nog meer type ruimtes een gepaste oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan: aula's, grote boardrooms en combineerbare zalen. Meerdere camera's werken hier samen als één geheel en volgen zo het gesprek in de meetingruimte met de laatste vier sprekers in beeld.

Daarnaast is er op de ISE 2024 door Yealink ook een compleet nieuwe audio-lijn aangekondigd: Yealink SkySkound. Hier zorgen de nieuwe plafond microfoon (CM20) en plafond speaker (CS10) voor een verbreding van het assortiment. Zo kan een ultieme audio-ervaring worden aangeboden binnen één merk. Voor een scherpe prijs.

Met de Yealink SmartVision40 is er een nieuwe USB-videobar aangekondigd. Het camerasysteem is compleet vernieuwd met een dubbele groothoekcamera met een zeer hoge resolutie. Zo kunnen we ver digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Het beeld wordt versterkt door AI zodat elke deelnemer perfect zichtbaar is. In combinatie met Microsoft Teams kun je met de SmartVision40 ook profiteren van Spatial audio, Speaker herkenning via Copilot, Multi-video stream en alle andere functionaliteiten die we van het platform gewend zijn.

Tot slot zorgen de accessoires en uitbreidingen van het Yealink MeetingBoard ervoor dat deze veel breder ingezet kan worden. Denk hierbij aan extra optische camera's, meer microfoons, een draadloze presentatie pod voor het delen van content of BYOD en een dual screen oplossing voor zowel de 65 als 86 inch variant. Hierdoor krijgt het Yealink MeetingBoard een plek in de kleine -, middelgrote -, maar ook de grote meetingruimtes. De aangekondigde upgrade met de MCore OPS geeft je de mogelijkheid om Teams Rooms ook via het Windows-platform te voeren in dezelfde all-in-one vorm.

Wat viel je op dit jaar op de ISE?

We hadden dit jaar alle vier de dagen een zeer drukbezochte stand. Ondanks een groot team van zowel Yealink als Lydis op de stand was het een flinke klus om iedereen te woord te staan. Zo zien we elk jaar weer een stijgend succes voor de merken die wij voeren. Door de mogelijkheid te geven aan de bezoekers om de oplossingen ook daadwerkelijk te kunnen laten zien en ervaren hopen we elk jaar te blijven groeien.

Onze partners en eindklanten kijken enorm uit naar de nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen die ons dit jaar te wachten staan. Ondanks een soms wat moeilijke markt blijft de interesse in vernieuwing en investering in de toekomst zeker aanwezig. Door deze vernieuwingen te combineren met een betaalbare oplossing, hebben we met Yealink een perfecte combinatie in handen.

22 TBM • MAART 2024

De populariteit van Microsoft, hun Teams platform en Copilot was over de hele ISE terug te vinden. We hoeven er niet over te twijfelen dat het nauw samenwerken met Microsoft en het volgen van hun ontwikkelingen een goede stap is richting de snel ontwikkelende toekomst.

Er waren meer merken die jullie voeren op ISE?

Naast Yealink voeren we bij Lydis ook andere merken die vertegenwoordigd werden op de ISE 2024. Audiocodes liet hun nieuwe PTZ-camera voor de grotere ruimtes zien (verwachting: Q2 2024 beschikbaar red). Voorheen was het alleen mogelijk om Audiocodes in kleine ruimtes in te zetten, maar met deze camera kun je ook grotere ruimtes inrichten met het merk. Zo hoeven klanten niet meer te kiezen tussen merken, maar kunnen ze elke ruimte met één merk inrichten. Daarnaast heeft ook Audiocodes een focus op hun All-in-One Microsoft Teams Display waarmee er een groter publiek kan worden bereikt.

Bij Sennheiser ligt de focus op hun TeamConnect Bar in de small en medium uitvoering. Op dit moment zijn de bars ook gecertificeerd voor Microsoft Teams, dus de uitrol is aanstaande. De Sennheiser TeamConnect Ceiling 2 en TeamConnect Ceiling Medium hebben een firmware update ondergaan, waardoor ze beschikken over nog zuiverder geluid en het geluid in Microsoft

Teams ook beter is. Een belangrijk detail: de TeamConnect Ceiling 2 en Medium zijn volledig compatibel met de TeamConnect Bars. De SpeechLine van Sennheiser is ook geüpdatet waardoor ze nog beter tot hun recht komen in een vergaderruimte. Van klein tot extra grote vergaderruimtes: Sennheiser kan met zijn combinatiemogelijkheden de Pro Audio oplossing bieden in iedere ruimte.

i3-Technologies focust nog steeds op de interactieve schermen met als hoofdfocus het inspelen op de Microsoft Teams Signature rooms met hun 21:9 scherm (i3TOUCH ULTRA). Daarnaast lieten ze op de ISE uitgebreid hun nieuwe i3TOUCH X3 lijn zien. Premium schermen voor de luxere ruimtes. Op de stad van Dahua waren hun LED Walls goed vertegenwoordigd. Hierin zijn meer innovaties doorgevoerd ten behoeve van een betere beeldkwaliteit. De LED Walls zijn nog competitiever ten opzichte van de concurrent. Zo beschik je hiermee over een hoogwaardige beeldkwaliteit voor een scherpe prijs.

Het portfolio van 2N is ontworpen om een gemakkelijke en veilige toegangservaring te creëren voor zowel bewoners, integrators als gebouwbeheerders. Op de ISE waren hun nieuwste producten zichtbaar. Binnenkort komt 2N met de IP One, een compacte en strakke video-intercom met een Full HD-camera (van Axis) en een button met achtergrondverlichting. Daarnaast komt ook de 2N Access Unit QR

code lezer eraan. Een nieuwe toegangscontrole lezer die bezoekers gemakkelijk toegang biedt via QR-codes. Tot slot is de 2N Clip ook nieuw, een 4” IP-video paneel voor binnen waar veiligheid en videocommunicatie centraal staat. Naast nieuwe producten is er nu ook een tweede generatie van hun bestverkochte intercom, de IP Verso (met Full HD camera en QR-code lezer) en heeft de premium IP-Style nieuwe lay-out mogelijkheden waarbij je de interface naar wens kunt aanpassen.

Bij Algo stond hun nieuwe 8410 IP Display Speaker centraal. De visuele display speaker voor visuele en audio alarmering en notificaties. Een meldingsapparaat dat bestaat uit drie componenten: een 15,6” Lcd-scherm, luidsprekers en LED-flitsers. De combinatie maakt gesproken oproepen, visuele of hoorbare waarschuwingen en informatieve, visuele inhoud mogelijk. Bijvoorbeeld ideaal voor scholen. Daarnaast heeft hun managementtool ook een software update ondergaan waardoor je de producten nog beter kunt beheren.

TBM • MAART 2024 23
ISE 2024
Het team van Yealink

Wie ISE bezocht, kon niet om de in Aston Martin groen gekleurde stand van EPOS heen. Hier waren de nieuwste producten van EPOS te zien en te proberen. We spreken Arnoud Dollé, Sales Director Benelux en Nordics op de beurs over de noviteiten en de ISE.

Welke trends en ontwikkelingen zie je voor 2024?

ARNOUD DOLLÉ (EPOS)

“HR-afdelingen spelen een grotere rol”

“Veel werknemers nemen hun headset mee van hun bedrijfskantoor naar hun thuiskantoor en terug. Een goede headset maakt je niet alleen productiever; als de audio goed is afgestemd op je hersenen, zal hij je ook minder vermoeid maken. Daarnaast kan een goede headset je helpen om je beter te concentreren in een open kantoor omgeving. Werknemers gaan vandaag de dag vooral naar kantoor om elkaar te ontmoeten en dus een praatje te maken. Voor je het weet gaat je productiviteit omlaag omdat je constant wordt gestoord. Ook zijn steeds meer bedrijven bezig met het welzijn van hun medewerkers, hierin zie je dat HR-afdelingen ook een grotere spelen dan voorheen.”

Wat zijn jullie nieuwe producten en diensten?

“Er zijn twee nieuwe varianten toegevoegd aan de IMPACT lijn, dat is onze headset lijn die specifiek is ontwikkeld voor het open kantoor. De bestaande IMPACT 1000 (bluetooth) en 5000 (DECT) series breiden we nu uit met 2 nieuwe bedrade series. Beide series zijn gebouwd op EPOS BrainAdapt™ technologie en zorgt voor betere focus tijdens gesprekken en betere concentratie in rumoerige omgevingen.”

Wat valt je op dit jaar op de ISE?

“De trend op het gebied van video is dat er steeds meer managed solutions gebruikt worden ten opzichte van ‘bring your own device’. Daarnaast is ons opgevallen dat bezoekers van onze stand onder de indruk zijn van de EPOS voice pickup technologie van onze headsets. Ze konden ter plekke ervaren hoeveel verschil het maakt, als ontvanger

van een gesprek, welke headset je gesprekspartner gebruikt. Men is vaak gefocust op noise cancelling, maar dat is voor de gebruiker zelf heel fijn. De juiste voice pickup technologie zorgt ervoor dat jouw gesprekspartner een veel betere ervaring heeft omdat hij geen achtergrondgeluid van jou hoort.”

IMPACT 800 Serie: Wees de beste in het nieuwe open kantoor

De volgende generatie headset voor kantoormedewerkers in het nieuwe open kantoor. Verhoog de efficiëntie van medwerkers met EPOS BrainAdapt™, toonaangevende voice pickup door EPOS AI™ en adaptieve ANC. Het is de ideale headset voor:

• De werknemer die op een plek blijft zitten/Contact Center Agent

• Meer dan 80% van de dag bezig met oproepen beantwoorden

• Focus op efficiëntie en eenvoudige gespreksafhandeling

IMPACT 700 serie: Laat elk gesprek tellen

Dit is een headset die een goed en natuurlijk geluid levert, ongeacht het niveau van achtergrondgeluid. Drie digitale microfoons op basis van EPOS BrainAdapt™ bieden toonaangevende spraakopname, zodat de ontvanger het gesprek altijd goed kan verstaan. Het is de ideale headset voor:

• De werknemer die op een plek blijft zitten

• Ongeveer 50% van de dag bezig met oproepen beantwoorden

• Focus op onderdrukking van achtergrondgeluid

24 TBM • MAART 2024 ISE 2024

BOB HANEMAAIJER (HUMLY)

“Makkelijk, snel en schaalbaar is de trend”

Humly is een toonaangevend merk in workplace solutions en voor het tweede jaar op rij Platinum Sponsor van de ISE. Het complete assortiment workplace solutions van Humly bestaat uit hardware- en software oplossingen voor onder meer room booking, desk booking, wayfinding, bezoekersregistratie en 3D plattegrond visualisatie.

Het werken met een Humly reserveringssysteem voor het boeken van vergaderruimtes, werkplekken en parkeerplaatsen op kantoor heeft veel voordelen. Een efficiënte manier van werken is belangrijk voor iedere organisatie, ongeacht de grootte of het type bedrijf. De hardware van Humly is ontworpen met veel oog voor design, security en gebruiksvriendelijkheid. Zowel Humly Room Display als Humly Booking Device zijn onderscheiden met veel toonaangevende design awards. Zo vertelt Bob Hanemaaijer, Sales Manager Benelux voor Humly. We vragen hem naar zijn bevindingen van deze ISE.

Welke trends en ontwikkelingen zie je voor 2024?

“In het hybrid working vakgebied waarin Humly actief is, zien wij een sterk toenemende vraag naar oplossingen die makkelijk, snel, schaalbaar en veilig moeten zijn. Er is bij veel organisaties een verandering gaande, waarbij ook steeds vaker naar de ‘employee experience’ wordt gekeken. Verder zie ik dit jaar veel algemene doorlopende ontwikkelingen op het gebied van IT security, remote device management, IoT, AI en sustainability.”

Wat zijn jullie nieuwe producten en diensten?

“Wij hebben op de ISE hoogteverstelling van bureaus voor onze Humly Booking Device geïntroduceerd. Humly Booking Device is een geheel in eigen beheer ontwikkeld hardware product dat zowel op als onder het bureau bevestigd kan worden voor het boeken van werkplekken. De eerste integratie van hoogteverstelling is met Linak, later zullen andere fabrikanten volgen.

Naast bureaumontage kan Humly Booking Device ook aan de muur gemonteerd worden waardoor het product ook perfect geschikt is voor het boeken van bijvoorbeeld kleinere meeting rooms, belcellen, focus rooms en pods. Deze multifunctionaliteit viel bij bezoekers van de Humly stand enorm in de smaak. Alsmede de mogelijkheid om vanuit een 3D plattegrond werkplekken en vergaderruimtes te

boeken. Deze optie is ook vanuit de Microsoft Teams app te gebruiken.

Tevens hebben wij tijdens ISE 2024 een sneak preview gegeven van onze ToF presence sensor voor Humly Booking Device. Hierbij kleurt de status van een kleine vergaderruimte automatisch bij het betreden en verlaten.

Verder staan er bij Humly dit jaar diverse integraties met facility management programma’s op de planning. Kortom; veel leuke nieuwe ontwikkelingen en waardevolle uitbreidingen.”

Wat valt je op dit jaar op de ISE? Allereerst de hoge bezoekersaantallen. Zowel op de Humly stand als in algemene zin. Ik ben persoonlijk sinds 2007 op elke ISE aanwezig geweest als exposant. Na de verhuizing van Amsterdam naar Barcelona en de covidperiode zie je dat de beurs nu weer heel erg goed bezocht wordt. Deze editie viel het mij met name op dat er naast de traditionele distributeurs en resellers/system integrators, ook veel eindgebruikers waren. Erg interessant om te zien dat veel eindgebruikers uit de Benelux doelgericht en voorbereid op de Humly stand kwamen. Voor ons een leuke bevestiging dat we een succesvol product in de markt zetten. We kijken nu alweer uit naar volgend jaar!

Meer weten over Humly? Check dan www.humly.com of neem contact op via benelux@humly.com.

TBM • MAART 2024 25 ISE 2024

MCS biedt de zorg zekerheid én efficiency met private LTE

In de zorg zijn goede indoordekking en continue beschikbaarheid van het netwerk cruciaal. In zo’n missiekritische omgeving biedt private LTE enorme voordelen. Met de komst van private 5G is de aandacht voor private netwerken sterk toegenomen, merkt ook Marc Vekemans van MCS. Hij praat ons bij over de voordelen van private LTE.

Met private LTE combineer je spraak, data en andere systemen over één stabiele dataverbinding, vertelt Marc. “Dan heb je één systeem voor je gehele netwerkbehoefte in plaats van allerlei afzonderlijke systemen die met elkaar kunnen interfereren.” Hij is Business Unit Manager Private LTE bij MCS. Daarvoor werkte hij onder meer bij het toenmalige T-Mobile (Odido) en erna bij een IT-leverancier die een e-health programma leverde. “Ik heb in de health bij de Raden van Bestuur en de ITdirecteuren aan tafel gezeten, maar ook met de mensen op de werkvloer. Met deze opgedane kennis en ervaring weten wij ook heel goed wat leeft bij de eindklant. Wij snappen de markt en weten hoe belangrijk die connectiviteitslaag is voor het primaire zorgproces.”

Geen netwerk maar een oplossing

“Daarbij hebben wij ervaren radio engineers en IP-specialisten in huis”, vervolgt hij. “Die zijn allemaal gecertificeerd door o.a. Nokia, Druid en Baicells. Wij bieden onze partners kennis, uitgebreid portfolio en training. Naast private LTE zijn wij ook al jarenlang actief betrokken bij vier grote private 5G-fieldlabs. En naast private netwerken creëren wij met onze partners ook succesvolle managed IoT-oplossingen. Die werelden van IoT en private LTE/5G-netwerken komen steeds meer samen.”

“Kortom, wij brengen echte kennis in. Dat helpt om de juiste oplossingen te bieden aan de eindklant die voldoen aan hun wensen en behoeften. Dit doen wij samen met onze betrouwbare partners, de system

26 TBM • MAART 2024

Overweeg je de aanschaf van private LTE, denk dan hieraan

Selecteer de juiste partner die objectief en transparant is en het beste met je voorheeft

Een private netwerk installeren is een vak apart, dat gaat niet enkel om hardware. Zoek daarvoor een partij die wil samenwerken, in co­creatie

Vraag jezelf af: welke beschikbaarheid van het netwerk wil je, welke capaciteit moet het netwerk kunnen leveren, en welke gebruikers krijgen toegang tot het netwerk en met welke prioriteit

Inventariseer waar jouw eigen expertise zit, en waar nog kennis ontbreekt

Soms is een andere oplossing, zoals wifi of hybride, beter voor de betreffende situatie. Als MCS zullen wij dat altijd aangeven

Kijk naar de lange termijn en kies niet voor een oplossing die jou in de toekomst kan beperken qua mogelijkheden

integrators, die de connectiviteitslaag voorzien van slimme oplossingen. En tenslotte maken wij sinds vorig jaar deel uit van de Europese groep Addtech. Dit heeft onze positie als professionele marktpartij versterkt.”

“De eindklant in de zorg hoeft niet zozeer te weten welke hardware er nodig is en wat de core precies inhoudt. Die wil gewoon dat het werkt”, stelt Marc. “Die klant, of onze partner, komt meestal bij ons met een uitdaging waar zij tegenaan lopen. Je kunt dan heel plat zeggen als aanbieder: wij leveren een private LTE-netwerk, inclusief cellen met een switch ertussen, en een core. Maar dat is niet ons uitgangspunt. Wij leveren onze partners niet alleen een business kritisch netwerk, maar bieden ook support om de totaaloplossing die onze partners aan hun klant leveren goed en efficiënt te laten werken. Zodat die zorgmedewerker verzekerd is van een betrouwbaar netwerk waar met de smartphone alle zorg in het primaire proces aan hun patiënten geboden kan worden.

Voordelen

Private LTE wordt maar al te vaak vergeleken met wifi. Maar een private LTE-netwerk werkt op een afgeschermde frequentie en heeft dus geen last van interferentie met andere netwerken. Dat is een nadeel van wifi waarbij je afhankelijk kan zijn van andere wifi-gebruikers. Er zijn ook zorgpartijen die werken met een publiek netwerk. Bij deze keuze ben

je afhankelijk van een landelijke operator voor je beschikbaarheid en bereik. Marc: “Onzekerheden over je quality of service kun je in de zorg niet hebben, want in zo’n geval sta je ver af van een business kritische oplossing. En juist dat is cruciaal in een zorgomgeving, waar communicatie het verschil maakt. Bij private LTE komt jouw alarmering altijd door. En je kunt altijd bellen, ook tijdens een storing in het publieke netwerk, want daar ben je niet afhankelijk van. Daarnaast kan private LTE ook prima werken in combinatie met bestaande wifi-netwerken.”

Een private LTE-netwerk is een IP-netwerk dat schaalbaar en toekomstbestendig is. 5G is een evolutie op 4G en hierdoor zijn de netwerken die MCS levert te upgraden naar 5G. Hiermee is de keuze voor een private LTE-netwerk duurzaam en kun je zelfs private LTE-netwerken en private 5G samen laten werken voor nog meer capaciteit en functionaliteit.

Sensoring

Dat MCS beschikt over kennis van zowel private mobile als van sensortechnologie/IoT maakt haar positie wel uniek. “De zorg moet die stap nog wel maken”, stelt Marc vast. “Dat is de stap van bedrade sensoring naar draadloos. De komst van private 5G zal daar zeker voor een versnelling zorgen. Ook omdat de batterijgevoede sensoren dan veel langer mee kunnen gaan. Wij investeren daar al jarenlang in door onze betrokkenheid bij een aantal 5G-fieldlabs, zoals in het Do IoT Fieldlab waarin wij samen met de TU Delft en TNO al vier jaar private 5G-netwerken testen en use cases bouwen om de mogelijheden van 5G te onderzoeken. Wij hebben de afgelopen jaren veel ervaring kunnen opdoen met private 5G, zeker in combinatie met sensoring en aansturen van machines, drones en robots. Zodat wij er klaar voor zijn als die werelden écht samenkomen.” Het mag duidelijk zijn dat MCS als een van de eersten een perceelgebonden 5G-frequentie heeft aangevraagd en gekregen toen de overheid de mogelijkheid voor private 5G spectrum in december 2023 mogelijk maakte.

Het is overigens niet zo dat er niks gebeurt in de zorg, stelt Marc. “Er is bijvoorbeeld al valdetectie, persoonsgebonden deurontgrendeling en beaconing. Maar het zijn wel allemaal verschillende systemen. Als duidelijk is dat je met private LTE over een goede communicatielayer beschikt die het altijd doet, niet alleen voor spraak, maar ook voor data-overdracht, dan is het veel makkelijker om die keuze te maken.”

Efficiency

Niet alleen biedt private LTE voordelen in connectiviteit, het vergroot ook de efficiency binnen de zorg én het welzijn van de cliënten, stelt Marc. “In het ziekenhuis en zorgcentra lopen de medewerkers vaak met meerdere devices tegelijk rond. Alles onderbrengen op één device leidt tot een forse tijdsbesparing. Dat betekent weer meer tijd over hebben voor de zorg en handen aan het bed. Daarnaast kun je met de verkregen data hele nuttige analyses maken. Denk aan de routine om bewoners aan te kleden. Nu beginnen medewerkers vaak bij kamer 1 en lopen de kamers dan stuk voor stuk af. Maar je zou met data kunnen zien wie er al vroeg wakker is, en dan daar beginnen. Dit is niet alleen efficiënter voor de zorgmedewerker maar ook veel prettiger voor de patiënten omdat er met hun leefritme rekening gehouden wordt.”

TBM • MAART 2024 27
MCS

MCS

KLANTEN EN PARTNERS OVER MCS:

“Wij hadden veel vertrouwen in MCS door hun naamsbekend. Samen met hen hebben wij veel kennis opgedaan over private LTE. Hierdoor hebben wij de oplossing op een stabiele manier kunnen opzetten bij onze klant AxionContinu.”

Germon Stigter (Stigho Electro)

“Met private LTE hebben we een super betrouwbaar én apart netwerk voor ons primaire zorgproces.”, aldus Arco. Solis is eigenaar van het netwerk waar men de volledige controle heeft. Dit maakt het netwerk betrouwbaar en veilig. Niet primaire zaken lopen via het bestaande wifi-netwerk. “Daarnaast zijn er in ons pand veel wifi-routers van bewoners actief, deze hebben nu geen verstorend effect op het netwerk, wat bij een nieuw wifi-netwerk wel het geval zou zijn geweest. Ook het bellen via private LTE gaat probleemloos.”

Arco Por en Ciska de Groot (Zorggroep Solis)

“Het private LTE-netwerk wordt ervaren als een betrouwbaar systeem. De medewerkers die ermee moeten werken, kunnen er blindelings op vertrouwen. Ze zijn er erg enthousiast over. Omdat het netwerk zo stabiel is, kunnen zij ongehinderd hun werk blijven doen.” Peter Versteeg (AxionContinu)

“Het oude verpleegoproepsysteem gaf veel storingen en was daardoor onbetrouwbaar geworden voor ons. We zijn op zoek gegaan naar een toekomstbestendige oplossing die óók geschikt is voor het werken met een smartphone.” Nu maakt Stichting Philadelphia Zorg gebruik van een private LTE-netwerk met slimme zorgsensoren/domotica.

Jorik Vlieg (Stichting Philadelphia Zorg)

Zo zorg je dankzij een private netwerk voor betere zorg en welzijn. Plus efficiency op de werkvloer en in je bedrijfsvoering. “Van klanten krijgen wij terug dat de alarmeringen met private LTE veel betrouwbaarder zijn. Dus minder valse of ongewenste meldingen, wat ook veel tijd scheelt. Er wordt nog teveel blindgestaard op de kosten en te weinig gekeken naar de positieve directe én indirecte effecten van private LTE voor zorgorganisaties”, vertelt hij enthousiast.

Samenwerking partners

MCS beschikt in het private LTE-domein over een sterk en trouw partnernetwerk. Partners kunnen daarbij zelf kiezen van welke kennis en diensten zij gebruik willen maken. “Met ons uitgebreide portfolio leveren wij uiteraard de gewenste hardware voor hen. Maar veel vaker is er sprake van co-creatie. Samen met de partner naar de tekentafel om de wensen, behoeften en mogelijkheden van de klant in kaart te brengen om zo de beste oplossing voor hen te ontwikkelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is een sitesurvey. Wij gaan dan op locatie meten en de optimale architectuur opmaken, inclusief advies over het plaatsen van de zenders en het meest geschikte systeem. Het installatiewerk doen de partners vaak zelf. Maar onze experts ondersteunen hen meestal wel bij de configuratie en de livegang van het netwerk. Na ingebruikname kunnen onze partners en eindklanten altijd rekenen op 24x7 tweede en derde lijn support, zeker voor de zorgsector. Als de partner er bij problemen zelf niet meer uitkomt, staan onze support engineers dag en nacht klaar om de partner weer vooruit te helpen. Remote of zelfs op locatie indien nodig.”

De tevredenheid van de partners heeft voortdurend de aandacht, vertelt Marc tot slot. “Wij hebben een trouwe groep partners waar wij al jarenlang mee samenwerken, sommigen zelfs al sinds de oprichting van MCS in 1997. De tevredenheid van onze partners staat bij ons hoog in het vaandel. Die moet gewoon hoog zijn én hoog blijven. Een partnership is een mooi samenspel van onze vakkennis met hun specifieke sectorkennis. Daarmee kunnen wij uiteindelijk samen de oplossing naar een hoger niveau tillen en de beste oplossing voor de klant leveren. Daar gaat het om.”

Over MCS

MCS is al vanaf het prille begin in 1997 betrokken bij de aanleg van private netwerken. Oorspronkelijk gestart als specialist op het gebied van M2M (machine-to-machine) netwerken, wat we nu kennen als IoT, met name in de industrie. Het leveren van de connectiviteitslaag in IoT groeide al snel uit tot het kunnen leveren van private LTE-netwerken. Ze begonnen met 2G (private GSM), later met 4G (private LTE) en inmiddels leveren ze ook al 5G private netwerken. Daarnaast levert MCS ook speciale IoTnetwerken zoals private LoRaWAN en NB-IoT. Ook hebben zij als value added distributeur een uitgebreid portfolio aan hardware waarvoor zij ook de complexe configuratie verzorgen. Naast hardware houden de 25 medewerkers in de Benelux zich ook bezig met dienstverlening en support van hun oplossingen en advies aan hun strategische partners.

28 TBM • MAART 2024

Building bridges in a digital society

BTG verbindt organisaties in hun gezamenlijke belangen op het gebied van IT en Communicatietechnologie.

BTG bundelt wensen, kennis en expertise van overheids-organisaties, (commerciële) bedrijven, kennis-organisaties, leveranciers van ICT diensten en providers. BTG-leden lossen gezamenlijk marktimperfecties op.

BTG bouwt bruggen in het digitale domein. Hiervoor organiseren we een structurele lobby tussen overheid, leveranciers en leden. Ook bieden we onze leden een netwerk voor ontmoeting en kennisdeling.

BTG signaleert trends en vertaalt deze in strategie, duidingen activiteiten.

BTG: Branchevereniging BTG, Branchevereniging voor IT en Communicatietechnologie. BTG telt circa 180 leden uit de grootzakelijke markt. Dit zijn overheidsorganisaties, (commerciële) bedrijven, kennisorganisaties, leveranciers van ICT diensten en providers.

www.btg.org

Zorg & ICT dit jaar met boeiend aanbod

Zorg & ICT van 9-11 april is het grootste health tech event van Nederland en dé jaarlijkse ontmoetingsplek in de Jaarbeurs Utrecht waar (zorg) professionals uit het hele ecosysteem in één bezoek gerichte informatie en inspiratie opdoen over de nieuwste technologieën en relevante ICToplossingen. Sprekers delen hun kennis op de Tech Mainstage en exposanten tonen hun laatste innovaties. Het thema dit keer is ‘fit for the future. Dit jaar telt de beurs weer meer exposanten en ook een erg boeiend lezingenprogramma.

Tijdens de beurs staan er wederom interessante keynotes en best practices op het programma rondom zes actuele topics:

• Artificial intelligence

• Cybersecurity

• Databeschikbaarheid

• Health IoT

• Virtuele zorg

• Zorg op afstand

Hieronder kijken we wat de belangrijkste trends in die zes gebieden zijn.

AI in de gezondheidszorgsector

De gezondheidszorgsector, bekend om zijn uitgebreide datagebruik, zet met de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) een flinke stap. Door algoritmen toe te passen op enorme datasets, onthult AI nieuwe inzichten en voorheen verborgen patronen en correlaties. Dit maakt niet alleen vroege detectie en behandeling van ziekten mogelijk, maar ook de voorspelling van het verkeer op de eerste hulp. Maar wat zijn de grenzen en welke risico’s brengt AI met zich mee? En welke rol gaat wetgeving daarin spelen?

30 TBM • MAART 2024

Cybersecurity: bescherming van patiënt en gegevens

Cyberveiligheid blijkt een kritiek punt van zorg, waarbij jaarlijks honderden gezondheidszorgorganisaties wereldwijd het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. De dreiging, in combinatie met frequente datalekken, onderstreept het belang van cybersecurity in de gezondheidszorg. Desondanks zijn veel zorgorganisaties onvoldoende voorbereid en ontbreken zowel technische als organisatorische waarborgen. De gevolgen kunnen variëren van verstoringen in zorgprocessen tot reputatieschade en financiële verliezen als gevolg van ransomware. De dreigende autoriteit van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die boetes kan opleggen tot 5% van de jaaromzet wegens nalatigheid, zorgt voor extra urgentie. Experts en stakeholders op Zorg & ICT 2024 delen inzichten en ervaringen over het vergroten van de digitale weerbaarheid en het borgen van patiëntgegevens.

Naadloze gegevens-uitwisseling

Ondanks het wettelijke mandaat voor elektronische gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg blijft het bereiken van naadloze interoperabiliteit een uitdaging. De consensus over de noodzaak van elektronische gegevensuitwisseling botst met de praktische hindernissen die worden opgelegd door gesloten systemen en organisatorische fragmentatie. Het overwinnen van deze obstakels vereist gezamenlijke inspanningen van de overheid, leveranciers, zorgverleners en patiëntenorganisaties. Zorg & ICT 2024 gaat in op mogelijkheden om de vrije stroom van digitale informatie te faciliteren en de rol van verschillende belanghebbenden verkennen bij het bereiken van effectieve gegevensuitwisseling.

Health Internet of Things (Health IoT) Verbonden apparaten die gezondheidsgegevens meten en delen, zijn alomtegenwoordig in het dagelijks leven. In de gezondheidszorg

biedt het Internet of Things (IoT) ongekende mogelijkheden. Het op afstand monitoren en behandelen van patiënten wordt mogelijk, waardoor de noodzaak voor dure ziekenhuisbezoeken afneemt.

Het snijvlak van zorg en markt brengt echter uitdagingen met zich mee met betrekking tot de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en betrouwbaarheid van deze apparaten en het beheer van de enorme hoeveelheid gegenereerde data.

Virtuele zorg via Extended Reality (ER) Extended Reality (ER)-technologieën, waaronder augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR), beloven de gezondheidszorg efficiënter en veiliger te maken. Van medisch onderzoek tot de klinische praktijk: deze technologieën bieden virtuele omgevingen voor experimenten en leren. Door de potentiële voordelen en valkuilen te onderzoeken, zal Zorg & ICT 2024 de nieuwste ER-technologie demonstreren en vragen beantwoorden rond de impact van virtuele zorg op de relatie tussen zorgverlener en patiënt.

Gezondheidszorg op afstand

Het concept van gezondheidszorg thuis wint aan momentum, waarbij steeds meer zorgverleners en patiënten oplossingen voor gezondheidszorg op afstand omarmen. Deze verschuiving is duidelijk zichtbaar in de langdurige zorg, waar virtuele bezoeken door wijkverpleegkundigen steeds gebruikelijker worden. De verwachting is dat de groei van de gezondheidszorg op afstand zal versnellen, waardoor zorgaanbieders de waarde van de fysieke infrastructuur zullen heroverwegen. Er blijven uitdagingen, waardoor zorgverleners de voordelen moeten evalueren, de zorgen van burgers moeten aanpakken en moeten omgaan met de complexiteit van het implementeren van gezondheidszorg op afstand voor diverse groepen patiënten.

Exposanten en lezingenprogramma

Zoals gezegd telt Zorg & ICT dit jaar een zeer uitgebreid lezingenprogramma. Een kleine greep: Tom Faber en Aenne Merkx van het Isala Ziekenhuis over het organiseren van de zorg van de toekomst, bijvoorbeeld door zorg te verplaatsen van ziekenhuis naar dichtbij huis. Drie sprekers van het Erasmus MC vertellen over de Digitale Koers ‘28 van het Rotterdamse ziekenhuis. Patrick Groot Nuelend van Extreme Networks gaat in gesprek met een klant over netwerken in de healthcare-omgeving. Zetacom organiseert onder meer sessies over smartphones in het Rode Kruis Ziekenhuis en optimale connectiviteit, locatiebepaling in de zorg. Alphatron Medical Systems vertelt over de connectiviteit tussen hun apparatuur en de digitale ziekenhuisomgeving, waaronder het EDP. Verder presenteert KPN Health over een veilige informatie infrastructuur

Onder de exposanten vinden we dit jaar onder meer KPN Health, Avics, Detron Zetacom, Extreme Networks, Odido, Spectralink, Spie, Topdesk, Alcatel Lucent, Alphatron, Axians, Cinnovate, Com1, Cybertwice, Flash Private Mobile Networks, Pexip, Teamtelefoon, Vcare Connect, Verkerk, Voice Solutions en vele anderen.

Voor meer informatie: www.zorg-en-ict.nl

TBM • MAART 2024 31
Zorgtrends 2024

HET COMMUNICATIE BUREAU MET DE AANDACHT DIE JE VERDIENT

Je kent je markt, je doelgroep en je weet wat je wil bereiken. Het ontbreekt je aan tijd en expertise om de communicatie met de markt goed in te vullen. Magenta Communicatie is dé specialist als het gaat om vorm, inhoud en rendement van jouw content.

Magenta Communicatie
www.magentacommunicatie.nl
Content creatie Social media marketing Content distributie Online marketing Branding storytelling Lead generation
Offline marketing

CapX: Efficiënte Zorg via Private LTE

Private LTE verovert terrein in de zorgsector en biedt een oplossing voor enkele cruciale uitdagingen, waaronder beveiliging, betrouwbaarheid en dekking. In tegenstelling tot publieke netwerken, wordt Private LTE beheerd door de gebruiker en is het toegespitst op specifieke doeleinden. De zorg, een complexe en veeleisende omgeving waar missie kritieke gegevens moeiteloos hun weg moeten vinden, vindt in Private LTE een betrouwbare partner.

Veiligheid voorop

Private LTE waarborgt veiligheid door middel van encryptie en authenticatie, waardoor enkel bevoegden toegang hebben tot gevoelige informatie. Hiermee wordt niet alleen het risico op datalekken aanzienlijk verminderd, maar ook de privacy van patiënten extra beschermd.

Ongeëvenaarde Betrouwbaarheid

In vergelijking met publieke WiFi-netwerken, die vaak kampen met congestie en storingen, staat Private LTE garant voor een continue en stabiele verbinding. In de zorg is dit van essentieel belang, gezien medische professionals

Dit is CapX

te allen tijde moeten kunnen beschikken over cruciale gegevens en naadloos moeten kunnen communiceren met collega's.

Toepassingen in de Praktijk

Private LTE-netwerken worden steeds prominenter toegepast in de gezondheidszorg, van het verzamelen van patiëntgegevens tot het verhogen van de zorgkwaliteit. Ziekenhuizen benutten deze netwerken voor complexe, technische taken, zoals patiëntgegevensverzameling, veilige toegangsverlening en betrouwbare verbindingen voor medische apparatuur. Ook in zorginstellingen en GGZ

biedt Private LTE diverse voordelen, zoals het veilig delen van gegevens over patiënten en het tot stand brengen van beveiligde verbindingen binnen het zorgpark.

CapX in Actie

In ziekenhuizen fungeert Private LTE als een uitstekend alternatief voor traditionele netwerken. De mogelijkheden zijn veel, van het stroomlijnen van complexe medische procedures tot het monitoren van patiënten op een veilige en efficiënte wijze. Zorginstellingen en GGZ maken gebruik van de veelzijdigheid van Private LTE voor het verzenden van data over patiënten, het beveiligen van medewerkers tegen agressie met een geïntegreerde noodknop, en het bieden van 99,99% veiligheid en stabiliteit in missie-kritieke situaties.

Private LTE-netwerken openen de deur naar veilige, betrouwbare gegevensuitwisseling in de zorg, met onbegrensde mogelijkheden die de efficiëntie en kwaliteit van de zorg aanzienlijk verhogen.

CapX heeft een schat aan ervaring in de zorgsector en levert via channelpartners ondersteunende hardware voor missie kritische communicatie. Zowel in de cure als de care. Als Value Added Distributeur van private mobiele netwerken levert CapX oplossingen voor private GSM en –LTE. Verder denken we mee met specifieke klantwensen zoals multi-access edge computing, cellular IoT, neutral host- of maatwerkoplossingen. Selcom en CapX onder dezelfde vlag. Selcom is distributeur van hardware voor missie- en bedrijf kritische communicatieoplossingen, met een sterke focus op push-to-talk; mobiele radiocommunicatie, paging en accessoires. CapX is distributeur van private mobile networks. In de toekomst worden portofoons steeds meer geïntegreerd in de private LTE-omgeving. Ze houden een functie, naast smartphones, omdat ze robuust zijn en eenvoudig te bedienen. Private LTE en traditionele portofonie kunnen dan over hetzelfde netwerk lopen. En daar komen de werelden van Selcom en van private mobile networks distributeur CapX bij elkaar.

TBM • MAART 2024 33
34 TBM • MAART 2024
Marcel Derks, Maikel Monden, Pieter van Eldonk, Shèr Hendrix en Roy Bramer (vlnr).

Clouddiensten, verbindingen, hardware en support uit één

hand

My-Connect biedt alles wat de reseller nodig heeft

Een combinatie die uniek is in de markt: een breed pallet aan clouddiensten puur voor resellers, met aanvullende hardware te bestellen via dezelfde portal. Geheel ondersteund met de professionele kennis van een uitgebreid pre-sales-, sales- en support-team. Dat is My-Connect van BusinessCom. De mensen achter dit succesvolle label vertellen waarom My-Connect alles biedt wat de reseller nodig heeft.

Om bij het begin te beginnen: My-Connect is de merknaam voor het dienstenportfolio van ICT en Telecom distributeur BusinessCom. Het unieke aan My-Connect is de combinatie van de volgende ingrediënten: een breed pallet aan wholesale Clouddiensten voor telefonie, UC, networking en cybersecurity; SIP Trunking en verbindingen; aanvullende hardware zoals netwerkapparatuur en endpoints; de korte lijnen, kennis, kunde en ondersteuning (technisch en commercieel) die BusinessCom al jaren kenmerkt. Alles wat je als reseller nodig hebt, met flexibiliteit en keuzevrijheid.

All You Need Is…My-Connect

2024 staat daarom in het teken van All You Need Is My-Connect. BusinessCom-directeur Pieter van Eldonk legt uit waarom: “De puzzelstukken vallen in elkaar. We kunnen resellers steeds meer clouddiensten voor communicatie en networking bieden, we zijn direct distributeur van een groot aantal vendors,

hebben een volwaardige operatorstatus en we maken het steeds eenvoudiger voor business partners om het te verkopen. Tel daarbij op dat wij een passie hebben voor onze resellers; dan hebben we alles wat de reseller nodig heeft – uit één hand geleverd. Dat is uniek: wij kunnen als enige de reseller oprecht onafhankelijk adviseren wat voor zijn eindklant-projecten de beste oplossing is; een traditionele PABX-oplossing met een trunk, dan wel een volledige cloud-oplossing.”

Waarom nu in the picture?

Het merk My-Connect bestaat sinds 2016 en is volgens Van Eldonk opgericht als alternatief voor de Cloud-providers om de resellers zekerheid te geven dat hun klanten veilig zijn. Op korte termijn trekken de presales consultants en partner managers van BusinessCom opnieuw het land in met de boodschap van My-Connect.

TBM • MAART 2024 35
My-Connect

Complementair portfolio

My­Connect startte in 2016 als merknaam voor de eigen Cloud Telefonie-dienst op basis van Telepo. Inmiddels is het uitgegroeid tot een complementair portfolio. Naast mobiele telefonie, VaMo, SIP Trunking, verbindingen, Firewall as a Service, bedienpost, Contact Center en Netwerk Management as a Service, kent My­Connect meerdere smaken Cloud Telefonie met elk een eigen benadering van de markt. De huidige clouddiensten van My­connect op een rij:

My-Connect Telepo

My-Connect Xelion

My-Connect Subscription

My-Connect Univerge Blue

My­Connect Rainbow

My-Connect Cirrus

My-Connect Nexxt

My-Connect Dialogue

My-Connect Unify Phone

My-Connect Trunking

My-Connect Interconnection

My-Connect Mobile

My-Connect Firewall

My-Connect Youfone Zakelijk

My-Connect Unify PayG

www.my-connect.nl

De reden: het portfolio is aangevuld met nieuwe diensten (zie kader). “Daarnaast is de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in het bestel- en configureergemak door bijvoorbeeld de bestelportal te integreren in de webshop. Ook is fors geïnvesteerd in de datacenters om de security en stabiliteit te verstevigen”, vertelt Maikel Monden, technisch eindverantwoordelijk voor My-Connect.

Ook is er een commerciële vernieuwing doorgevoerd. Partnermanager Marcel Derks: “De licentiestructuren van de My-Connect diensten zijn allemaal vereenvoudigd. Die versimpeling is goed nieuws voor de reseller; de diensten zijn nu allemaal vanaf een bierviltje te verkopen.” Marcel benadrukt nog een ander belangrijk punt van de My-Connect diensten: het klanteigendom ligt bij de reseller. “Onze partners factureren, als reseller heb jij het contract met jouw klanten. Je bent dus te allen tijde ‘in control’ over je eigen klantenbase. We zijn niet afhankelijk van één merk; we zijn provider- en leverancier-onafhankelijk. Dus mocht één van onze leveranciers er bij wijze van spreken mee stoppen, kunnen we voor de reseller zijn klanten naar een ander platform migreren.”

Gebruiksgemak voor de reseller

Roy Bramer is verantwoordelijk voor de My-Connect portal en de onboarding van nieuwe partners. Achter de schermen werkt hij doorlopend aan het verbeteren van het gebruiksgemak voor de reseller. “We willen bestellen, configureren, beheren en factureren zo makkelijk mogelijk houden voor onze partners. Een SIP Trunk is met drie tellen aangevraagd, een Cloud Telefonie omgeving in vier minuten opgezet. Volledig zero touch kun

je zonder tussenkomst van BusinessCom als reseller 24 uur per dag nummers aanvragen, nummers porteren en een nieuwe omgeving opzetten. Er is een volledige facturatiekoppeling aanwezig waarmee de reseller kan factureren aan zijn klant. Sterker nog: door onze verruimde openingstijden is het mogelijk om tot 22.00 uur hardware te bestellen voor een Clouddienst, waarbij we de volgende dag de toestellen whitelabel op een locatie leveren en direct via autoprovisioning live zetten.”

Samenvattend is de kracht van My-Connect de combinatie van goede clouddiensten, aangevuld met het hardware assortiment van BusinessCom met verruimde openingstijden, de kennis, ondersteuning en het snelle schakelen van de mensen bij BusinessCom. Maikel Monden: “Als er iets aan de hand is met een project, dan zijn we er. We laten de reseller nooit in de kou staan.”

Nog steeds uniek in de markt

Shèr Hendrix is bij BusinessCom presales consultant voor het My-Connect portfolio en vanaf het eerste uur betrokken bij My-Connect. “Toen we startten, was de insteek vooral: één supportdesk voor de reseller voor zowel zijn Clouddienst, de verbindingen als de hardware. Dat wij alle drie deze componenten vanuit een single point of contact leveren, is nog steeds uniek in de markt.”

Shèr merkt dat de nieuwe resellers die zich melden vooral op zoek zijn naar een alternatief, omdat ze problemen ervaren of omdat er veranderingen zijn bij hun huidige provider. “Geen enkel platform kan elke vraag in de markt afdekken. Zo komen resellers bij ons

36 TBM • MAART 2024 My-Connect

Operatorstatus

Een belangrijk deel van de My-Connect diensten heeft BusinessCom end­to­end in eigen beheer: voor de Cloud Telefonie­diensten My­Connect Telepo, My-Connect SIP Trunking en My-Connect Interconnection (de verbindingen) heeft BusinessCom de operatorstatus. Deze diensten draaien in drie datacenters. Maikel Monden: “De kracht is dat we onze diensten over publiek internet transporteren. Daardoor zijn we volledig locatie onafhankelijk. Het is stabiel en veilig met encryptie op spraak en signalering. Het communicatieverkeer versturen wij via SIP over TLS, oftewel Secure SIP; een gecontroleerd protocol waarmee wij de eerste waren in Nederland. Dat is een van de redenen waarom wij via resellers ook veel huisartsenpraktijken op ons platform hebben.”

terecht voor een alternatief, want we hebben keus. Vaak kennen ze BusinessCom al vanwege de goede service die we bij hardwaredistributie leveren. Die service en snelheid over al onze linies, bieden we ook bij de clouddiensten.” Wat hij daarnaast als positieve feedback terugkrijgt, is dat er ondanks de flinke groei van BusinessCom nog steeds persoonlijk contact is en de gebruiksvriendelijkheid van de portal hoog is. “Dat was een belangrijke reden voor ons om de portal in eigen beheer en met onze eigen programmeurs te ontwikkelen en door-ontwikkelen.”

Toekomst My-Connect

Is het portfolio nu compleet? Pieter van Eldonk: “Hoewel het een volledig portfolio is, blijft het in ontwikkeling. We werken samen met meerdere vendoren die hun oplossingen naar de cloud willen brengen en we staan op het punt om nieuwe oplossingen toe te voegen. Denk aan Networking as a Service, vergaderoplossingen en op korte termijn voegen we ook zaken toe in de hoek van camera’s met vendoren als TP-Link en i-PRO. Wat uiteindelijk voor ons telt, is dat we het portfolio zo compleet mogelijk maken voor onze resellers, zodat ze keuze hebben.”

Clouddienst plus hardware

Het grote voordeel voor resellers is dat BusinessCom vanuit één loket zowel Clouddienst, verbindingen als hardware levert. Denk daarbij aan headsets, IP­toestellen, routers, switches en accesspoints. Het My-Connect portfolio wordt vormgegeven door de volgende diensten­ en hardwareleveranciers:

De ijzersterke ingrediënten van My-Connect

• Meer dan 10 Clouddiensten;

• Telefonie, UC, networking as a service, security, mobile, SIP­trunks, verbindingen;

• Uitsluitend wholesale al dan niet whitelabel; nooit facturering aan eindklant (full service);

• Klanteigendom ligt bij reseller, die factureert aan eindklant;

• Direct distributeur van aanvullende hardware van A-merken;

• Eén aanspreekpunt voor diensten, hardware, verbindingen, support;

• 24/7 technisch support met een team van 12 professionals;

• Sales en Presales team van 20 professionals;

• Korte lijnen: professioneel en persoonlijk.

TBM • MAART 2024 37 My-Connect

De tien belangrijkste werktrends van nu

In 2024 zullen meer bedrijven werkende ouders helpen bij de uitdagingen van de kinderopvang. Vanwege de adoptie van hybride werken zullen oudere generaties langer doorwerken of herintreden na het pensioen. Dat stelt IWG, de wereldwijde aanbieder van flexibele werkplekken en moederbedrijf van Regus en Spaces, in haar jaarlijkse trendrapport. Hybride werken is een trend die het komende jaar verder zal doorzetten: onderzoeken van Stanford University en andere instituten voorspellen dat ongeveer een derde van het kantoorpersoneel op langere termijn in een hybride vorm blijft werken. Hieronder zetten we de tien belangrijkste werktrends van nu op een rij.

1. De opmars van Chief Hybrid Officers

De adoptie van hybride werken leidt tot een nieuwe C-level rol: de Chief Hybrid Officer. Bedrijven zoals Meta, Microsoft en GitLab hebben al dergelijke kandidaten aangenomen. Steeds meer bedrijven zullen een CHO aanstellen om toezicht te houden op de hybride werkomgeving en deze verder optimaliseren.

Chief Hybrid Officers brengen de behoeften van werknemers op kantoor én op afstand in balans, garanderen productiviteit en pakken logistieke uitdagingen effectief aan. Een nieuwe rol die we volgend jaar naast de Chief Hybrid Officer gaan zien, is de ‘Office Synchronizer’ die verantwoordelijk is voor het optimaliseren van kantoorruimte en het waarborgen van effectieve samenwerking.

3. Werknemers verwachten meer van werkgevers

2. Aandacht voor cultuur

In een hybride werkomgeving moeten bedrijven de balans vinden tussen het stimuleren van flexibiliteit van werknemers en ervoor zorgen dat er met regelmaat voldoende tijd is voor samenwerking en persoonlijke ontmoetingen. Die balans moet ervoor zorgen dat er kaders zijn en ondanks de verschillende werkomgevingen er open communicatie is en een samenhangende identiteit. Hybride werken zorgt niet alleen voor flexibiliteit, maar ook voor een dynamische en inclusieve cultuur met ruimte voor verschillende perspectieven, wat bijdraagt aan innovatie en tevreden werknemers.

Innovatieve, secundaire arbeidsvoorwaarden worden de norm en spelen een cruciale rol in de strijd om talent. Denk aan voordelen zoals zorg voor huisdieren en ruimte voor zorgtaken. Er wordt van werkgevers meer verwacht om op een holistische manier naar de behoeften van hun hybride personeelsbestand te kijken. Werknemers hebben ook hogere verwachtingen van bedrijven als het gaat om hun mentale gezondheid en welzijn. Of het nu gaat om ouderschapsverlof, een progressief beleid voor kinderopvang of professionele hulp bij bijvoorbeeld een burn-out - bedrijven zullen beter moeten inspelen op de veranderende behoeften en eisen van hun personeel als ze het beste talent willen behouden.

4. Rol van het bedrijf bij kinderopvang

Meer bedrijven zullen de uitdaging van kinderopvang erkennen en meer ondersteuning bieden aan werkende ouders omdat dit belangrijk is voor het behoud van een divers en geschoold personeelsbestand. Uit onderzoek blijkt dat werknemers dankzij flexibiliteit meer tijd kunnen besteden aan hun gezin en hobby's. Drie op de vier (75%) hybride werknemers gebruiken de tijd die ze voorheen besteedden aan woon-werkverkeer voor zinvollere activiteiten.

38 TBM • MAART 2024 Smartphones

5. De terugkeer van de middagpauze

Met een toenemend aantal werknemers dat op zoek is naar een gezondere balans tussen werk en privé, zal de middagpauze een opleving krijgen. De flexibiliteit van hybride werken zal ervoor zorgen dat weer meer werknemers hun lunchpauze gaan opeisen om iets te gaan eten met collega's en klanten en de persoonlijke samenwerking en relaties opnieuw aan te wakkeren. Dit zal niet alleen een positieve werkplek, maar ook creativiteit en collegialiteit bevorderen.

7. Doorwerken en herintreden na pensioen

Hybride werken geeft ook oudere generaties meer flexibiliteit waardoor ze langer doorwerken of herintreden na het pensioen. Verwacht wordt dat steeds meer ervaren professionals van oudere generaties dit fenomeen omarmen en voor het eerst in hun carrière de voordelen van hybride werken verkennen met een diverser personeelsbestand en intergenerationele samenwerking als gevolg.

Onderzoeken van Stanford University en andere instituten voorspellen dat ongeveer een derde van het kantoorpersoneel op langere termijn in een hybride vorm blijft werken

6. Ruimte maken voor neurodiversiteit

Voor steeds meer werkgevers zal de aandacht voor neurodiversiteit toenemen. Neurodiversiteit betekent eenvoudigweg dat er verschillen zijn tussen de breinen van mensen en dus verschillende manieren van denken en handelen. Deze verschuiving is ook te zien in het veranderende ontwerp van kantoorruimtes. Zo wordt er vaker rekening gehouden met specifieke behoeften van neurodivergente werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van lawaai en verlichting, waarvan bekend is dat deze factoren een significante impact kunnen hebben op het welzijn van deze werknemers. Naarmate meer bedrijven zich inzetten voor inclusiviteit, zal er meer aandacht komen voor het kantoorontwerp zodat de werkplekken comfortabel zijn voor alle werknemers, waardoor de productiviteit toeneemt.

8. Groener werken

Een beleid voor hybride werken speelt een cruciale rol bij het terugdringen van CO2-uitstoot; uit onderzoek van IWG en Arup blijkt dat hybride werken de CO2-uitstoot in het Verenigd Koninkrijk met 70% kan terugdringen. Bedrijven gaan verder op zoek naar innovatieve manieren om hun CO2-uitstoot te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan kantoorlocaties met duurzame huurcontracten. De komende tijd zullen we zien dat deze huurovereenkomsten verder gaan dan energie-efficiëntie, waterbesparing, afvalvermindering en de kwaliteit van de binnenlucht.

9. Hybride werken wordt belangrijkste voordeel

De zakelijke voordelen van hybride werken zijn duidelijk. Professor Nicholas Bloom van Stanford University heeft het er al lang over dat hybride werken een win-winsituatie is voor zowel werkgevers als werknemers. Ook onderzoek van IWG wijst dat uit; 81% van de ondervraagde CFO's zien hybride werken als manier om kosten te besparen. Ook voor steeds meer werknemers is hybride werken een belangrijke eis. Zo heeft deze manier van werken veel invloed op het vermogen van bedrijven om het beste talent te vinden en te behouden. Uit onderzoek van IWG blijkt dat bijna driekwart van de werknemers (72%) alleen een baan zou overwegen waar flexibel werken is toegestaan.

10. AI

AI zal meer gebruikt en toegepast worden in het dagelijks leven. Bedrijven die zich hierin verdiepen en personeel laten zien hoe AI kan helpen bij hybride werken, zullen daar de vruchten van plukken. Werknemers voorbereiden op onvoorziene rollen en technologieën zou een prioriteit moeten worden voor bedrijven. AI kan de tijd die besteed wordt aan administratieve taken verminderen waardoor er meer ruimte overblijft om na te denken en samen te werken.

TBM • MAART 2024 39 Werktrends 2024

Lotte de Bruijn

Algemeen directeur NLDigital

Rex Vermeulen is al 17 jaar vaste columnist van TBM. Vanaf 2024 zal hij zijn column besteden aan de ‘Icons in ICT’. Personen die met hun visie en gedrag echt een stempel drukken op de branche en daardoor invloed hebben op de verdere groei en professionaliteit van de gehele sector. We starten de serie met Lotte de Bruin, Algemeen Directeur NLDigital

Toen ik vorig jaar, samen met Joost (Heessels -uitgever TBM), besloot om voor iedere uitgave een ‘Icon in ICT’ te interviewen en presenteren, ga je natuurlijk nadenken. Wie zijn nou echt die ‘game changers’ die bovengemiddeld druk zijn met iets toe te voegen aan de branche?

En dat dan op een dusdanige wijze doen dat ze ook écht van invloed zijn. Visie, daadkracht en kennis…ze moeten het allemaal aan boord hebben. De daden van deze Icons zijn vaak ook wel bekend in de branche. Maar wie is dan de persoon erachter? We gaan het onderzoeken in deze serie interviews.

Lotte kwam vervolgens als een van de eersten boven. Die is, in mijn idee, echt bezig om belangrijke onderwerpen constant op de branche agenda te zetten. Staat op de barricades als het gaat om het belang van haar leden specifiek en de branche in zijn algemeenheid. De lobby die ze doet voor de branche richting de overheid.

40 TBM • MAART 2024

Profiel

43 jaar

Gerecht: Met name de Italiaanse keuken, maar zeker ook Oosters. Drankje: Crodino als ‘frisdrank’ of anders een volle, ronde rode of witte wijn. Of…een wodka on the rocks.

Muziek: Reggaeton. Daar word ik heel blij van. En klassieke pianomuziek. Ook heerlijk.

Vakantie: Frankrijk! Mogelijk omdat ik daar gedeeltelijk ben opgegroeid.

Vrije tijd: Paardrijden en in de tuin werken of de natuur in.

Een uur Minister-President: Direct het vak ‘digitale vaardigheden’ aan het onderwijs toevoegen. Vanaf groep 1. Lijfspreuk: Heb ik niet echt. Behalve misschien 'Lief zijn voor elkaar of liever zijn voor elkaar'. Maar dat is meer een (mijn) motto.

Lotte maar even een appje sturen…

Ik heb met Lotte afgesproken in Buitenplaats Slangevegt. Een mooie plek aan de Vecht en voor ons allebei makkelijk te bereiken. Gerant Ties zit er vervolgens constant bovenop om ons een topervaring te geven, maar wel zodanig dat we ons helemaal op het gesprek kunnen concentreren.

Wat heb jij met ICT, Lotte? Want je hele carrière is tot nu toe in ICT? Tja, dat is een samenloop van omstandigheden. Mijn vader werkte voor IBM. Ik kreeg, mede daardoor, de mogelijkheid mijn scriptie voor –en bijIBM te maken. Na het afronden hiervan wilden zowel IBM als ik wel doorpakken en dus mijn stap in de ICT gaan maken. Helaas had IBM op dat moment een aannamestop. Die stap in ICT ben ik toen gaan maken bij Dell. In de sales.

Is sales jouw ding?

In eerste instantie dacht ik van niet. Maar na een traineeship zag ik in dat je samen met de klant waarde toevoegt aan hun organisatie en helpt om vraagstukken op te lossen. Ook leuk is dat het vak vraagt om veel kennis, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden en het is lekker meetbaar of je goed bent in wat je doet. Dat spreekt me wel aan.

Maar toch in een bestuursfunctie terechtgekomen?

Wat ik al aangaf; sales is leerzaam en perfect om je een branche eigen te maken. Je bent een constante verbinder tussen leverancier en afnemer/gebruiker. Dan krijg je een heel goed zicht op bewegingen en belangen.

Waar ik blij van wordt, is de kracht van verschillende perspectieven en relativeren. En dan bedoel ik om kansen en uitdagingen vanuit diverse hoeken te bekijken. Ieders belang beschouwen en deze dan te verenigen. En dat samenbrengen in balans.

Dan snap ik je huidige functie wel. Maar waarom dan (nog) in de ICT? Je vraagt nu een beetje naar de bekende weg, maar ok: ICT is een belangrijk middel om een doel te bereiken. Of dat nu gaat om welzijn of welvaart, samenleving of economie. Het biedt de mogelijkheid om complexe processen te vereenvoudigen, arbeidsproductiviteit te verhogen en zorgt zo voor prachtige oplossingen in zorg, mobiliteit etc. Wie wil daar niet in werken?

“De vraag groeit sneller dan het aanbod. We moeten nu doorpakken!”

Nou, blijkbaar niet zoveel mensen? Want ‘we’ komen nog steeds enorm tekort?

Nadat ik deze vraag heb gesteld, zie ik direct Lotte op de barricades verschijnen: ‘Bloedirritant vind ik dat! Het is echt idioot dat we het hier nog steeds over hebben. Hier ligt een essentiële taak voor het bedrijfsleven (dus niet alleen de digitale sector) en de overheid om het tekort op te lossen. Vrouwen, schoolverlaters, afgestudeerden, omscholers, nascholers… We hebben ze allemaal nodig. De vraag groeit sneller dan het aanbod. We moeten nu doorpakken!

Wat kun jij daarin doen als branchevereniging?

Wat denk je? Dat staat bij ons altijd bovenaan de agenda.

Ik verslijt bergen schoenen met wandelingen naar onze (lands)bestuurders. En ik beloof je (daar komt de verkoper weer boven) Ik geef echt niet op! Uiteraard hebben onze leden daar ook een rol in.

TBM • MAART 2024 41
Icons in ICT

Rex Vermeulen is directeur van Mantor Business Partners. Hij, en zijn bedrijf, zijn al meer dan 20 jaar actief in de telecommunicatie en ICT-branche. Mantor geeft advies over bedrijfsvoering en marktcommunicatie.Ook organiseert het bijeenkomsten en platformen ten behoeve van kennisoverdracht. Dit draagt bij aan de professionalisering van de branche en zo speelt Mantor een belangrijke rol bij het verbinden van de verschillende partijen in de keten.

5 jaar geleden is Mantor Business Partners gestart met The Taste of ICT. Beleidsbeslissers en makers uit de ICT-branche vormen een society waarin ‘proeven’ centraal staat. Prachtige distillaten of gerechten vormen de basis. Een connaisseur presenteert deze traktaties en draagt zijn kennis over. Daarna worden actuele ICT-vraagstukken behandeld en bediscussieerd. Op locatie en op reis. Besloten en op niveau. Het gewenste niveau wordt in eerste instantie gewaarborgd door de selectie van beleidsmakers uit de branche. De exclusiviteit wordt verder verhoogd door het beperkt aantal toegestane leden.

Samen vertegenwoordigen zij een heel groot deel van de branche. Ook zij vinden zich in onze vereniging in deze missie.

Heb je de concentratietendens een beetje meegekregen? Iedereen is elkaar aan het overnemen en fuseren. Ben je straks brancheverenging voor één mega ICT-bedrijf?

Ja, natuurlijk zie ik dat. Maar er zijn ook echt ondernemers die daar helemaal geen zin in hebben. Hun eigen koers willen varen en voor de passie en missie gaan en niet voor het (grote) geld. Ook fantastisch toch? Bless them! En het prachtige aan deze branche? De innovatiekracht, steeds nieuwe technologieën en toepassingen. Wat denk je van AI, IoT, AR? Het zorgt voor allemaal nieuwe ondernemingen en ondernemers. Dus nee, die ene mega ICT-onderneming zie ik niet zo snel gebeuren.

In een andere branche werken is dan voor jou ook niet denkbaar?

Oh, jazeker wel. Weet je wat mij ook enorm aanspreekt? De zorg! Maar als ik dan heel eerlijk ben, dan wel de ICT-oplossingen in de zorg. Niet alleen is het in de zorg heel tastbaar als er succesvolle nieuwe oplossingen worden toegepast, het is ook een branche die bol staat van de passie voor het vak.

Dat is altijd mijn belangrijkste maatstaf: is er passie? Want dat is ook mijn brandstof. Ik zoek een omgeving die mij motiveert, waar ik iets kan toevoegen en van betekenis kan zijn.

Een omgeving waar ik het commerciële en bestuurlijke kan combineren. Doelen bereiken door een brug te slaan tussen verschillende en complexe belangen en perspectieven. Daar bijt ik me graag in vast.

“Kruip uit je klant-leverancier relatie en maak er een ecosysteem van”

Vastbijters, die heb jij thuis toch ook?

Lachend: Bedoel je Kareltje en Jopie, mijn teckels? Ja, die zijn aardig volhardend en eigenwijs. Zij passen perfect in mijn behoefte aan balans. Overdag daadkracht en vlammen. En dan ‘s avonds even lekker met die twee wandelen. Of naar mijn andere liefde: Altaire. Een waanzinnig paard waar ik dol op ben. Het hoofd legen en ontspannen, een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Samen met mijn vriend Simon heb ik dan mijn ideale plaatje.

Dan toch nog even naar jouw ‘ideale plaatje’ in de ICT-branche. Hoe zou dat eruitzien?

Menselijk! Dat is dan direct mijn antwoord. Digitale technologie ondersteunt ons welzijn. Faciliterend in dat welzijn en ons in staat stellen om goed te zijn voor elkaar en de wereld waar we op leven. En als dat zweverig klinkt, ligt dat aan je vraag. Want je vroeg me te dromen over het ideale plaatje.

Je krijgt nu het laatste woord, Lotte. Heb je nog een boodschap aan de branche? Verruim je blik! Blijf niet in je eigen ‘bubbel’ zitten en alleen bezig zijn met wat goed voor jou is. Verdiep en verplaats je in andere mensen, andere belangen en andere behoeftes. Vertaal ze vervolgens naar een model waar iedereen blij van wordt. Kruip uit je klant-leverancier relatie en maak er een ecosysteem van. En creëer dan samen de oplossing.

Lotte en ik kletsen nog wat na. Ik vond het een mooie aftrap van deze nieuwe serie en verheug me erop om het samen te vatten in deze publicatie. Ik denk ook dat ik aan het knagende gevoel van ‘beperking’ zal moeten gaan wennen. Zo’n ‘Icon’ heeft zo’n mooie en uitgesproken visie en mening….daar kun je dagen mee praten en boeken mee vullen. Hier moeten we het nu even mee doen…

Bel Lotte anders maar.

42 TBM • MAART 2024 Icons in ICT

Zyxel Networks

lanceert switches

speciaal voor mkb en thuisgebruik

Zyxel Networks, leverancier van AI- en cloudgebaseerde netwerkoplossingen, introduceert de XMG-100 serie van 2,5GbE unmanaged switches. Deze zijn speciaal ontworpen voor de behoeften van huishoudens en het mkb en bieden een hoge doorvoer en krachtige Power-over-Ethernet (PoE)-ondersteuning voor meerdere apparaten.

De nieuwe XMG-100 switches van Zyxel zijn beschikbaar in 5-poorts en 8-poorts versies. Ze zijn eenvoudig in te stellen en leveren snelle 2,5G-prestaties op alle poorten. Dit maakt ze ideaal voor apparaten als de nieuwste WiFi 6/6E of WiFi 7 accesspoints, IP-surveillancecamera's, VoIP-telefoons, mediaspelers en smart home-apparaten zoals LED-lampen en beveiligingssensoren.

De switches worden verder geleverd met een extra 10G (SFP+) glasvezel uplink-poort om ze eenvoudig aan te kunnen sluiten op apparatuur zoals NAS-apparaten en kleine servers voor een razendsnelle overdracht van grote bestanden en video.

Extreme Networks introduceert nieuw cloudbeheerd Universal Wi-Fi 7

Access Point

Extreme Networks introduceert twee oplossingen die de netwerkconnectiviteit, beveiliging en applicatieprestaties van gedistribueerde bedrijven sterk verbeteren. Het nieuwe Wi-Fi 7 Universal Access Point AP5020 gebruikt het 6 GHz-spectrum, en de cloudbeheerde switches uit de 4000-serie zijn de meest recente toevoeging aan het Universal-portfolio van Extreme. Het access point AP5020 is ontwikkeld voor latency-gevoelige en bandbreedteintensieve applicaties en IoT-apparaten. Met het nieuwe access point kunnen bedrijven hun activiteiten effectiever beheren en moderniseren. De cloudbeheerde switches uit de 4000-serie kunnen sneller worden geïnstalleerd doordat vrijwel alle handmatige configuratie wordt geëlimineerd. In combinatie met ExtremeCloud Universal ZTNA bieden ze samen geautomatiseerde onboarding, configuratie en handhaving van securitymaatregelen om de beveiliging te versterken als organisaties overstappen naar een Zero Trust-architectuur in hun netwerk. De AP5020 en de 4000-switches gebruiken AIOps (Artificial Intelligence for IT Operations) en machine learning-functies van het ExtremeCloud IQ cloudbeheerplatform. Zo kunnen ze proactief netwerkproblemen identificeren en aanbevelingen doen die de oplossingstijd voor IT verkorten.

Zoom lanceert Apple

Vision Pro app

Dell lanceert AI-gestuurde headset

Dell introduceert een nieuwe reeks intelligente headsets, die zijn uitgerust met de nieuwste AItechnologie. Het gaat om de Dell Pro draadloze ANCheadset (WL5024) en de Dell Pro bekabelde ANC-headset (WH5024). Ze zijn beide uitgerust met ingebouwde, AI-gestuurde microfoons voor noisecancelling die achtergrondgeluiden opvangen en wegfilteren.

Zoom lanceert een app voor de 3D-bril Apple Vision Pro. Deze app combineert videovergaderen met de fysieke ruimte van gebruikers, waardoor de grenzen tussen persoonlijke vergaderingen en vergaderingen op afstand vervagen en deelnemers zich meer betrokken voelen. Zoom betreedt hiermee de wereld van spatial computing en biedt gebruikers een extra dimensie in (hybride) samenwerking. De Zoom-app op Apple Vision Pro biedt uitzonderlijke audio- en videokwaliteit en de mogelijkheid om eenvoudig vergaderingen op te zetten en tijdens vergaderingen beter samen te werken.

TBM • MAART 2024 43
Productnieuws

Axians Field Services; dagelijks druk met service activiteiten

Soms hangen ze op 100 meter hoogte in een zendmast, soms vind je ze in een datacenter van een klant. Veel mensen weten niet dat Axians elke dag zo’n 100 field engineers op de weg heeft, die ervoor zorgen dat vrijwel alle Nederlandse operators, maar ook andere glasvezel-, carrier- of private LTE/5G-aanbieders in heel Nederland 24/7 ongestoord hun diensten kunnen leveren. Op deze manier krijgt as a Service bij Axians een dubbele betekenis, aangezien steeds meer van haar dienstverlening as a Service wordt aangeboden. We praten met Richard den Braber en Jeroen Kock over deze bijzondere tak van sport binnen Axians.

Bedrijven en organisaties zijn voor hun bedrijfsactiviteiten steeds afhankelijker van goed functionerende telecom- en andere communicatienetwerken. Dit betekent vanzelfsprekend dat de netwerk- en -diensteninfrastructuur van leveranciers, de landelijke telecomoperators (carrier en fixed netwerken), (glasvezel)internetaanbieders en aanbieders van indoor- en private LTE/5G-netwerken, 24/7 storingsvrij moeten functioneren. Het gaat hierbij om de complete netwerkinfrastructuur en dienstverlening van deze leveranciers. Inclusief alle daarvoor benodigde (fysieke) installaties als zendmastinfrastructuur, noodstroomvoorzieningen en koeling, maar ook de gronden beveiligingsvoorzieningen van de locaties waar deze apparatuur is gehuisvest.

Uitbesteding de norm

Het beheer en onderhoud van deze omvangrijke en vooral ook complexe infrastructuur wordt tegenwoordig meestal door de telecomoperators uitbesteed aan derden. Hierdoor kunnen de telecomaanbieders zich beter toeleggen op hun kernactiviteiten. Ook levert dit behoorlijke kostenbesparingen op. Zeker nu operators steeds vaker meer naar hun zogenoemde CAPEX-uitgaven kijken en hierop hun OPEX-model aanpassen.

Last but not least ontbreekt het de telecomoperators en andere communicatie-aanbieder

aan het vinden van de juiste medewerkers die dit onderhoud kunnen plegen. De hierin gespecialiseerde partijen kunnen dit gat juist goed vullen.

Services van Axians

Eén van de specialisten die dit complete onderhoud plus beheer van de diverse communicatienetwerken met een speciale afdeling of business unit voor hun rekening nemen, is de ICT system-integrator Axians. “Met onze Field Services voor telecomoperators, (glasvezel) internetaanbieders en andere telecomleveranciers hebben we door heel het land ongeveer 100 ervaren en goed getrainde Field Engineers op de weg zitten voor onderhoud, beheer en het oplossen van storingen bij onze telecomklanten”, vertelt Richard den Braber, business unit manager bij Axians en al een leven lang werkzaam in deze omgeving.

“Wij voeren het onderhoud en beheer uit voor de netwerken van bijna alle Nederlandse operators. Bijvoorbeeld, waar ik zeer trots op ben, al 15 jaar lang voor Odido en diens voorganger T-Mobile Nederland. Maar ook voor de Rotterdamse haven, de ECT- en APMterminals en het Erasmus MC. En het hele C2000-netwerk van de nationale hulpdiensten.”

“We doen dit voor het hele netwerk, vanaf het datacenter tot aan het topje van de zendmast.

44 TBM • MAART 2024 Axians
Richard den Braber

Onze Field Engineers zijn in staat om binnen twee uur na het melden van een storing op een locatie deze te hebben oplost. “ En schrik niet, jaarlijks gaat het om zo’n 9.000 storingen.

“Veiligheid staat voorop”, benadrukt hij. “De medewerkers staan centraal, zeker omdat ze dagelijks op gevaarlijke locaties werken. We koesteren ze, want zonder hen kunnen we niet en onze klanten ook niet. Veel van onze engineers zijn ook al heel lang bij ons. Dat is bijzonder, want het is een concurrerende markt. Maar ze blijven ook omdat ze hier hele toffe, innovatieve dingen kunnen doen.”

“Het is vooral uniek omdat we een complete serviceorganisatie achter ons hebben staan.”

Beheersysteem voor reserve-onderdelen “De Field Engineers hoeven de problemen niet helemaal op hun eigen houtje op te lossen. Hierbij worden zij uitgebreid ondersteund”, gaat Richard verder.

“Best wel uniek is dat we op de achtergrond een heel beheersysteem hebben, we noemen dit Telecom Lifecycle Management, waarbij we op goed beveiligde locaties door heel het land een onderdelensysteem hebben ingericht. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat bij een storing niet alleen een gekwalificeerde engineer op locatie is, maar ook te vervangen onderdelen binnen de gestelde reparatietijd aanwezig zijn. Kapotte onderdelen worden ook weer meegenomen, gereviseerd of gerepareerd.”

“Deze combinatie van gekwalificeerde Field Engineers en de beschikbaarheid van de juiste onderdelen wordt geregeld via ons op planningssysteem, ServiceNow. Hiermee kunnen we ervoor zorgdragen dat de beste engineer op de juiste plek komt en dat een storing ook daadwerkelijk binnen de gestelde termijn, zeg twee uur, wordt opgelost.”

Verdere inspecties

Naast het verhelpen van storingen, inspecteren de Field Engineers van Axians preventief alle locaties van klanten op zowel de staat van de telecomapparatuur als on non-telecomzaken. Denk in het laatste geval aan bijvoorbeeld of de fysieke beveiliging als het hekwerk nog in orde is, maar ook of de grond waarop de installaties staan nog goed is en het onkruid niet te hoog staat.

Kortom, de Field Engineers van Axians doen al het onderhoud voor de klanten, zowel boven als onder de grond.

Ook dienstverlening vanuit backend

Niet alleen on-site levert Axians zijn diensten, maar ook vanuit een backend omgeving. ”We zijn eigenlijk de complete motor achter de hele serviceorganisatie van een telecomoperator als Odidio”, vult Jeroen Kock, Cliëntmanager bij Axians aan.

“Hierdoor bieden wij onze klanten veel meerwaarde. Ons onderscheidend vermogen hierbij is dat we als system-integrator

TBM • MAART 2024 45 Axians
Jeroen Kock en Richard den Braber (rechts)

‘end-to-end’ hen kunnen helpen. Hiervoor is het vooral uniek omdat we een complete serviceorganisatie achter ons hebben staan. Met alle kennis die we ook uit andere expertises van Axians kunnen halen.”

Een belangrijk voorbeeld van deze dienstverlening die zich vooral in de backend afspeelt is het eigen remote service center van Axians. “Vanuit Nederland en met Nederlands sprekende collega’s bedienen we in Nederland diverse eindklanten, het is ook een vereiste om goede service te blijven bieden met mensen die de taal spreken en begrijpen van onze klanten. Vanuit het Remote Service Center bedienen we 24/7 onze klanten en lossen we problemen en storingen op.”

Nauwe samenwerking

“Naast onze organisatie van Field Engineers, hebben we ook een hele projectorganisatie”, vertelt Richard. “Die helpen onze klanten met hun wensen te vertalen naar werkende oplossingen, bijvoorbeeld vanaf het radiodesign. Uiteindelijk worden deze oplossingen weer door onze Field Engineers geïnstalleerd omdat zij ook de verantwoordelijken zijn om deze te onderhouden.” De koppeling betekent ook dat de engineers en hun expertise al worden ingebracht tijdens de projectontwikkeling, dat voorkomt storingen later. Daarbij legt de klant de verantwoordelijkheid bij één sterke partner.

“We proberen zoveel mogelijk om storingen te voorkomen. Dat kost inspanning, maar de klant merkt daar vaak niks van. En die vraagt zich dan af waarom hij eigenlijk een dienst afneemt als er nauwelijks storingen zijn. Daarom is het belangrijk dat ze goed weten waar we mee bezig zijn en wat we achter de schermen allemaal voor ze doen.”

Niet alleen halen we de afgesproken KPI’s, maar rapporteren en evalueren we deze ook. Onder meer via onze service-tooling. Maar onze servicemanagers hebben daarnaast dagelijks contact met klanten. Vooral om te laten zien wat we kunnen doen en zo nodig bijsturen. Op die manier zitten we op technisch, strategisch en tactisch niveau met hen aan tafel. Naast dat we hierdoor de expertise naar de klant verbeteren, verbeteren we op deze manier ook onze eigen kennis en vaardigheden.”

“Dit complete beheer, van de on-site Field Engineers tot aan de expertise die we vanuit hele serviceorganisatie halen en zo goed hebben ingericht, is toch eigenlijk wel wat ons onderscheidend maakt” voegt Jeroen hieraan toe.

Uitbreiding samenwerking

Axians is van plan deze intensieve samenwerking voor het services portfolio,met klanten binnenkort nog verder te verbeteren. Richard: “Naast een ‘standaardisatie’ van de apparatuur en onderdelen die wij gebruiken, dat het onderhoud voor zowel klanten als onze eigen serviceorganisatie veel efficiënter maakt, gaan we ook proactiever bij onze klanten monitoren. Dit met bijvoorbeeld sensors in hun datacenter of andere locaties die vooraf signalen kunnen doorgeven dat er iets mogelijk aan de hand kan zijn of later kan opspelen. Predictive maintenance, zeg maar. We willen ook heel transparant zijn. Dat de klant weet dat de engineers al aan de slag zijn bijvoorbeeld.”

“De nauwe samenwerking met onze klanten hierbij geeft ons ook weer het voordeel dat we snel op de hoogte zijn van wat klanten precies willen of welke richting ze uitgaan. Doordat onze Field Engineers daar over de vloer komen, zijn zij vaak het eerste aanspreekpunt. Dat moeten we koesteren”, stelt Jeroen.

As-a-service in meerdere opzichten

Richard: “Het feit dat we een hele intensive klantenrelatie hebben en in de haarvaten van hun netwerken zitten, helpt ons ook bij het leveren van zogenoemde ‘as-a-service’diensten met toegevoegde waarde.”

Jeroen: “Doordat onze engineers vaak bij de klant komen, heb je voor dit soort diensten altijd een contact. Iemand die het netwerk heeft ontworpen, geïnstalleerd en in de gaten houdt. Aangezien we ook de service en het beheer doen, kunnen onze Field Engineers klanten altijd adviseren over bijvoorbeeld upgrades of andere nuttige diensten. Die klanten weer bij ons ‘as a service’ kunnen afnemen, omdat wij daarvoor intern over uitgebreide expertise beschikken.”

Op deze manier krijgt ‘as-a-service’ bij Axians een dubbele lading en maakt dit de ICT system-integrator uniek. Aan de ene kant levert het as-a-service field- en projectmanagementdiensten aan zijn klanten, maar aan de andere kant kan de ICT systemintegrator deze klanten door zijn uitgebreide (interne) expertise zelf diverse ‘as-aservice’-diensten leveren.

Wanneer Richard de dienstverlening samenvat, concludeert hij dat het compleet ondersteunen van de klanten toch wel het belangrijkste is. “Wij moeten zorgen dat iedereen kan blijven bellen, of blijven communiceren, doordat wij de service goed doen. Eigenlijk ben ik het er het meest trots op -en misschien zijn we daar nog iets te bescheiden in- is dat onze klanten zich op het gebied van (missiekritische) communicatie geen enkele zorgen hoeven te maken. Ik zeg het altijd maar zo: We lossen geen storingen op, maar zorgen ervoor dat iedereen blijft communiceren.”

46 TBM • MAART 2024
Axians Jeroen Kock Arnold en Marcel op hoogte

AplusK officieel distributeur van Humly in de Benelux

AplusK, een toonaangevende AV- en IT-distributeur in de Benelux, is officieel distributeur geworden van de Humly producten en oplossingen in de Benelux. Met deze samenwerking kan AplusK haar resellers volledig ondersteunen in het aanbieden van alle workplace management producten en oplossingen van Humly. Humly is een toonaangevende leverancier van Workplace Management oplossingen. De hard- en software van Humly zorgt voor betere planning en organisatie van de beschikbare ruimtes en faciliteiten, waardoor medewerkers hun tijd en beschikbare middelen optimaal kunnen benutten.

AVM met nieuwe FRITZ!producten rond Wi-Fi 7, 10Gbit/s en 5G

AVM presenteerde op MWC Barcelona nieuwe FRITZ!-producten voor thuisnetwerken via 5G, glasvezel, DSL en kabel. De hoogtepunten van de beurs zijn onder andere de FRITZ!Box 6670 Kabel. Deze FRITZ!Box brengt Wi-Fi 7, de nieuwe generatie Wi-Fi, naar kabelverbindingen. Het nieuwe kabelmodel voor DOCSIS 3.1-verbindingen combineert snel internet met Wi-Fi 7 voor gigabitsnelheden in het hele thuisnetwerk. AVM presenteerde verder de nieuwe FRITZ!Box 5690 Pro , die zowel glasvezel- als DSL-verbindingen ondersteunt. Daarnaast biedt de FRITZ!Box 5690 Pro zeer krachtige tri-band Mesh, inclusief 6 GHz, de nieuwe derde Wi-Fi-frequentieband. De FRITZ! Box 6860 5G maakt een snelle en betrouwbare internetverbinding via 5G mogelijk. Het product met vaste draadloze toegang ondersteunt zowel 5G (NSA, SA) als LTE en bereikt datasnelheden tot 1,3 gigabit/s.

Apparatuur CHERRY beschikbaar in Benelux

Copaco en CHERRY gaan een samenwerking in de Benelux aan. Deze uitbreiding van het portfolio biedt partners nog meer keuzemogelijkheden op het gebied van hoogwaardige randapparatuur. Het assortiment van CHERRY omvat onder andere producten voor B2B en industriële omgevingen, desktopsets, muizen en toetsenborden, mechanische MX-switches en cart-readers. Deze hoogwaardige producten vormen vandaag de dag de kern van het merk CHERRY.

Lancom breidt Wi-Fi 7 access point portfolio uit

LANCOM Systems gaf op MWC een uniek inkijkje in hun toekomstige Wi-Fi 7 access point portfolio. Bij de stand van Rohde & Schwarz, het moederbedrijf van LANCOM, konden geïnteresseerde bezoekers een exclusieve preview krijgen van de eerste apparaten. Deze zijn beschikbaar vanaf de zomer van 2024. Het LANCOM Wi-Fi 7 portfolio biedt alle voordelen van de nieuwste WLAN generatie, aangevuld met innovatieve functies zoals scanradio, redundant PoE-voeding en intelligent energiebeheer. De nieuwe access points worden ook geleverd in een compleet nieuwe behuizing. De nieuwe WLAN standaard Wi-Fi 7, ook bekend als IEEE 802.11be, opent de deur naar hogere datadichtheden, grotere kanaalbreedtes en nog hogere snelheden. Ook introduceert het functies zoals multi-link bediening, multi-RU en puncturing.

Van Domburg Partners voegt Inogeni toe aan UC-portfolio

Van Domburg Partners heeft de smart pro AV devices van Inogeni aan haar portfolio toegevoegd. Van Domburg Partners (onderdeel van het Britse Midwich Ltd.) is distributeur van professionele audiovisuele (AV) oplossingen in de Benelux. Inogeni biedt een breed scala aan slimme professionele AV-apparaten, waaronder cameramixers, switchers en converters, die compatibel zijn met producten van Logitech, Poly, Crestron, Barco, Jabra, Aver en Huddly, en met platformen als Zoom, Microsoft Teams en Google Meet. Door de videosignalen van camera's te mixen, converteren of schakelen, creëert Inogeni een zeer stabiele, naadloze en eersteklas AV-conferentie-ervaring De samenwerking met Inogeni was dan ook een logische keuze voor Van Domburg Partners.

TBM • MAART 2024 47
Productnieuws

Sterke positie Nederland

digitale infrastructuur niet meer vanzelfsprekend

De Nederlandse digitale infrastructuur staat aan de absolute top. Maar de positie is ook een valkuil. Op dit moment is er namelijk weinig prioriteit voor het mogelijk maken van nieuwe investeringen, voor voldoende capaciteit hiervoor op het energienet en voor fysieke ruimte om succesvol in de toekomst digitale diensten te kunnen blijven aanbieden aan bedrijven en consumenten. Dat blijkt uit de Staat van de Digitale Infrastructuur die minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het ministerie van EZK heeft voor het eerst onafhankelijk onderzoek laten doen - door Ecorys - naar de stand van zaken. Vast en mobiel internet voor consumenten en digitale toepassingen voor bedrijven zijn in Nederland vrijwel altijd snel en ongestoord beschikbaar. De digitale infrastructuur sector, waaronder telecombedrijven, internetknooppunten, datacentra en cloudaanbieders, draagt bovendien jaarlijks met 24,2 miljard euro fors bij aan de Nederlandse economie (2% van het totaal). Samen met toeleveranciers zijn ze ook goed voor zo’n 200.000 banen. De bijdrage van de sector aan de digitalisering van andere bedrijfstakken en organisaties is nog veel groter.

Veel Nederlanders voelen zich ‘achtervolgd’ op mobiel

Steeds minder telecomwinkels

Onderzoeksbureau Locatus is specialist in retail vastgoed. Jaarlijks publiceren ze de Top 100, een ranking op basis van verkooppunten per winkelformule. Odido stond eind 2023 in de top 5 stijgers met 6 nieuwe verkooppunten erbij. Odido heeft nu 119 verkooppunten. Expert vinden we op een gedeelde 72e plek, die het deelt met Electroworld. Die laatste steeg licht, door de overname van vestigingen van het gefailleerde BCC. Vodafone verdween uit de top 100, waar we overigens ook KPN niet zien. Ketens als Welcom en Phonehouse hebben te weinig vestigingen om de Top 100 te halen. Sinds de start van onze Top 100* publicatie in 2016 heeft Kruidvat niet langer de leiding als nummer 1 in de ranglijst met de meeste verkooppunten (vkp). In 2023 zijn 45 filialen van Jan Linders onder de Albert Heijn paraplu verder gegaan en daarmee is Albert Heijn de eerste winkelketen in Nederland met meer dan 1.000 filialen.

Bijna een derde van de Nederlanders (29%) heeft ooit een advertentie op hun apparaten voorbij zien komen van iets waar ze onlangs over spraken of iets wat ze op tv zagen, maar waar ze niet naar hadden gezocht. Dit blijkt uit onderzoek van NordVPN, een toonaangevend cybersecuritybedrijf. Een meerderheid van hen zag dergelijke advertenties op hun smartphone (66%), computer (54%), of tablet (30%). Bovendien voelde 4 op de 10 (39%) Nederlanders zich hierdoor gevolgd en ook bang (6%). "Dat komt door ‘ultrasonic cross-device tracking’. Dit is een trackingmethode waarbij smartphoneapps continu informatie over je verzamelen door te luisteren naar onhoorbare, hoogfrequente ultrasone geluiden uit je omgeving – allemaal zonder dat je het weet. Later delen ze deze gegevens met andere apparaten", zegt Adrianus Warmenhoven, cybersecurity-adviseur bij NordVPN.

48 TBM • MAART 2024

Minder filialen, toch hoger in de Belgische winkelvestigingen Top 100

Ondanks dat de top drie ongewijzigd blijft ten opzichte van 2023, kent de Belgische Locatus Top 100* en voornamelijk de top tien, opmerkelijke veranderingen in de ranglijst met meeste verkooppunten (vkp). Opvallend is dat de veranderingen in de ranglijst niet worden veroorzaakt door een groei van filialen bij ketens, maar juist door de afname van aantal filialen. De reden voor de verschuivingen is dat het aantal filialen van de ene keten sterker afneemt dan het aantal filialen van de ander. Zo stijgt Leonidas ondanks een afname van vijf verkooppunten van positie 14 naar 9. Van alle ketens die dit jaar of vorig jaar in de top tien stonden zijn alleen Aldi (+ 1 filiaal) en bpost (+ 2 filialen) minimaal gegroeid. De verkooppunten van de overige ketens in de top tien zijn afgenomen. Proximus daalde zes plekken naar 54 met 129 vestigingen. Orange verloor 7 verkooppunten, houdt er nog 105 over op plek 76. Excellent Electro zien we op plek 62 met 119 verkooppunten.

Inschrijving voor veiling snel 5G gestart

Het heeft even geduurd, maar vanaf donderdag 15 februari konden de landelijke operators zich melden voor de veiling van nieuwe 5G-frequenties binnen de zogenoemde 3,5 GHz-frequentieband. De veiling zelf start naar verwachting nog voor de zomer, zodat de radiofrequenties vanaf 1 augustus gebruikt kunnen worden. De veiling moet minimaal 170 miljoen euro opleveren. Het ligt voor de hand dat telecomproviders KPN, Vodafone en Odido deelnemen aan de veiling. Verder is het afwachten of partijen als Citymesh meedingen. Citymesh deed vorig jaar als nieuwkomer buiten de gevestigde operators in België mee aan de veiling en verkreeg een deel van de bandbreedte. Het bedrijf is sinds kort neergestreken in Nederland.

Lebara vernieuwt

Sim Only portfolio

Lebara introduceert een nieuw aanbod van Sim Only abonnementen. Drie abonnementen zijn in prijs verlaagd en er zijn twee nieuwe bundels toegevoegd: 6GB en 40GB. Klanten kunnen zo nóg beter kiezen voor een mobiel abonnement dat bij hen past. Voor klanten die een grote databundel willen, introduceert het bedrijf het abonnement met 40GB data. De 5GB bundel vervalt en wordt vervangen door 6GB. Het aanbod geldt voor alle nieuwe Sim Only klanten en huidige klanten die hun abonnement met 24 maanden kunnen verlengen. De prijzen voor de extra opties blijven gelijk.

Commaxx Groep

nieuwe eigenaar

Nedis

Commaxx Group, eigenaar van bekende merken als Lenco, Alecto, Melissa, Gastronoma en Fysic, kondigt de overname van Nedis aan. Deze belangrijke stap onderstreept de groeiambities en vernieuwing van Commaxx Group in de markt van consumentenelektronica en heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de activiteiten in Nederland. Commaxx, met 150 medewerkers, 70 miljoen euro omzet en hoofdvestiging in Kerkrade, is een wereldleider in de ontwikkeling en verkoop van smart choice consumentenelektronica aan nationale en internationale retailers en importeurs onder verschillende merken. Nedis is vanuit Den Bosch al meer dan 40 jaar toonaangevend op de markt voor consumentenelektronica. Wij bieden onze partners een divers en winstgevend alternatief voor A-merken van elektronica-gerelateerde oplossingen voor hun klanten, gebaseerd op de nieuwste technologieën en innovaties, terwijl we de nieuwste trends omarmen.

ACM ziet goede concurrentie, maar blijft waken

Op dit moment is er voldoende concurrentie in de telecommarkt. Dat blijkt uit het definitieve marktanalysebesluit van de ACM. Tegelijkertijd blijft de ACM waakzaam en zal zij jaarlijks de concurrentie in de telecomsector analyseren om te zorgen dat aanbieders de beste prijs-kwaliteit blijven leveren. Naar aanleiding van onderzoek constateert de ACM dat een deel van de consumenten meer kan profiteren van de mogelijkheden die de markt hen biedt. De ACM ziet dat er momenteel voldoende concurrentie is in de telecommarkt en bekrachtigt haar eerdere standpunt dat verdere regulering van de markt nu niet nodig is.

TBM • MAART 2024 49

Minder filialen, toch hoger in de Belgische winkelvestigingen Top 100

Ondanks dat de top drie ongewijzigd blijft ten opzichte van 2023, kent de Belgische Locatus Top 100* en voornamelijk de top tien, opmerkelijke veranderingen in de ranglijst met meeste verkooppunten (vkp). Opvallend is dat de veranderingen in de ranglijst niet worden veroorzaakt door een groei van filialen bij ketens, maar juist door de afname van aantal filialen. De reden voor de verschuivingen is dat het aantal filialen van de ene keten sterker afneemt dan het aantal filialen van de ander. Zo stijgt Leonidas ondanks een afname van vijf verkooppunten van positie 14 naar 9. Van alle ketens die dit jaar of vorig jaar in de top tien stonden zijn alleen Aldi (+ 1 filiaal) en bpost (+ 2 filialen) minimaal gegroeid. De verkooppunten van de overige ketens in de top tien zijn afgenomen. Proximus daalde zes plekken naar 54 met 129 vestigingen. Orange verloor 7 verkooppunten, houdt er nog 105 over op plek 76. Excellent Electro zien we op plek 62 met 119 verkooppunten.

Reinier Hendriks nieuwe CEO Fairphone

Reinier Hendriks is benoemd als Chief Executive Officer (CEO) van Fairphone. Met een carrière van meer dan twee decennia in de telecom, technologie en financiële dienstverlening, brengt Reinier een schat aan ervaring en een diepgaande toewijding aan eerlijkheid en duurzaamheid, ideaal om Fairphone naar de volgende groeifase te leiden. Reinier bekleedde diverse leidinggevende posities bekleed bij onder meer Vodafone en KPN. De CFO en Interim CEO van Fairphone, Noud Tillemans, heeft besloten Fairphone te verlaten. Half vorig jaar stapte de vorige CEO Eva Gouwens, onverwacht op. In zijn vorige functie als Group Managing Director van LeasePlan Corporation hield Reinier toezicht op de snelle uitbreiding van de organisatie, met een speciale focus op de overgang naar elektrische voertuigen.

Uber levert bestellingen Mediamarkt

Duitsland binnen 90 minuten

Vanaf het voorjaar van 2024 kunnen MediaMarkt- en Saturn-klanten in Duitsland hun technologiebestellingen in eerste instantie via “onmiddellijke levering” thuis laten bezorgen via Uber, het platform voor taxivervoer en voedselbezorging. Dit vanuit ongeveer 200 winkels in alle grote steden in Duitsland, waaronder Berlijn, Hamburg, Frankfurt, München, Keulen en Düsseldorf. naar kantoor of bijvoorbeeld direct naar het treinstation. MediaMarktSaturn is met 400 verkooppunten de grootste elektronicaretailer van Duitsland. De nieuwe dienst wordt mogelijk gemaakt door de integratie van Uber Direct, de white label bezorgservice van Uber, in de digitale kanalen van MediaMarktSaturn.

Hoe gaat het met jonge telecomoperator UNDO?

UNDO, de Belgische mobiele operator met een sterke focus op duurzaamheid, heeft in de eerste zes maanden na de start aanzienlijke vooruitgang geboekt en blijft groeien. Op 25 juli ging UNDO van start met een uniek concept in ons land: 1 boom aanplanten voor elke nieuwe abonnee en klanten kunnen bijdragen aan projecten die hun CO2-uitstoot compenseren. UNDO zet de ambities van de COP28 over het beperken van de CO2-uitstoot nu al om in de praktijk. Wat begon als een ambitieus initiatief om de ecologische voetafdruk van mobiel telefoongebruik te verminderen, krijgt na zes maanden al concreet vorm: de aanplantingen in Congo zijn begonnen. De gebruikers van UNDO realiseren impact.

Smartphonemarkt daalde in 2023 maar 4 procent

Volgens onderzoek van Canalys kende de wereldwijde smartphonemarkt in het vierde kwartaal van 2023 een groei van 8% op jaarbasis, tot 319,5 miljoen eenheden, wat verder wijst op tekenen van stabilisatie en herstel. Het totale aantal verzendingen voor het volledige jaar 2023 bedroeg 1,14 miljard eenheden, een daling van 4% ten opzichte van 2022. Ondanks de uitdagingen in de kernmarkten claimde Apple voor het eerst de toppositie met een marktaandeel van 20% en 229,2 miljoen verzendingen in 2023 Samsung volgde het bedrijf op de voet en handhaafde winstgevendheid als strategie, verscheepte 225, 4 miljoen eenheden en veroverde een marktaandeel van 20%. Xiaomi verstevigde zijn derde positie, met een marktaandeel van 13% en leveringen van in totaal 146,4 miljoen stuks. OPPO en TRANSSION staan op de vierde en vijfde plaats, met respectievelijk 9% en 8% marktaandeel.

50 TBM • MAART 2024

Wat zijn de bedreigingen en uitdagingen voor de refurbised smartpone markt?

De secundaire markt van smartphones is hot. De groeiverwachtingen zijn enorm en analisten buitelen over elkaar heen met de meest wilde voorspellingen. Zo ook het Amerikaanse International Data Corporation (IDC), een bekend en gerenommeerd onderzoeksbureau dat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw voor ons de wereldwijde telefoonmarkt analyseert. Volgens het laatste onderzoek van IDC is de globale secundaire markt dit jaar meer dan € 60 miljard groot en gaan er wereldwijd ruim 309 miljoen gebruikte smartphones over de toonbank. Maar hoe realistisch zijn al deze voorspellingen nu echt? Wat zijn de specifieke bedreigingen en uitdagingen voor de Europese markt van refurbished en gebruikte smartphones? Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen overzichtelijk op een rij.

Recent heeft de Europese Unie een overwinning op Apple behaald door het verplicht stellen van USB-C poort vanaf 28 december van dit jaar. De Amerikaanse gigant ging schoorvoetend overstag en de in september vorig jaar gelanceerde Apple iPhone 15-serie heeft nu een USB-C poort. Afgedwongen door de EU. Europa wil hiermee natuurlijk de alsmaar groeiende e-waste berg verminderen. Maar de nieuwe verordening heeft mogelijk ook een enorme impact op de Europese secundaire markt van gebruikte toestellen.

Vanaf 28 december is het namelijk ook niet meer toegestaan om gebruikte smartphones zonder zo’n USB-C oplaadpoort - en dit zijn vooral Apple iPhones - in de EU te importeren. Een beetje technisch verhaal, maar de EU eist dat geïmporteerde gebruikte telefoons aan dezelfde eisen voldoen als nieuwe toestellen. Telefoons die al in Europa waren, hoeven overigens niet aan deze eisen te voldoen. Het staat vrij om deze niet-USB-C gebruikte Europese Apple iPhones hier te blijven

verkopen. Op papier heeft dit grote gevolgen voor de Europese markt van gebruikte en refurbished smartphones, omdat Europa nog steeds afhankelijk is van geïmporteerde telefoons om aan de vraag te voldoen.

Europese import

Volgens analisten van het Britse CCS Insight kwamen in 2023 nog steeds verreweg de meeste in Europa verkochte gebruikte smartphones uit Amerika. Vorig jaar werden ruim vier keer meer toestellen in Amerika teruggenomen dan in Europa. Dat verschil wordt zonder twijfel in de komende jaren kleiner en kleiner. In totaal werden in Europa in 2023 volgens deze analisten 20 miljoen gebruikte toestellen via het georganiseerde kanaal verkocht. Hoewel de import substantieel minder was dan in 2022, kwam toch nog 55% van de in Europa verkochte gebruikte telefoons van de andere kant van de oceaan en uit Japan en werd de overige 45% lokaal ingeruild. En als de Europese regels strikt worden toegepast, dan moet de import van alle Apple iPhone-modellen van voor de iPhone 15 stoppen in 2025.

Of de regels streng worden toegepast, dat is nog maar de vraag, gezien de inconsequente handhaving van het CE-keurmerk.

CE-goedkeuring

Wat meer achtergrond over dit CE-keurmerk. Alleen mobiele telefoons met een CE-goedkeuring mogen op de Europerse markt verkocht worden. Het CE-keurmerk, dat duidelijk zichtbaar op het toestel moet zijn aangebracht, geeft aan dat het toestel voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieubescherming. Het CE-label toont aan dat het product getest is en voldoet aan de vereisten voor verkoop binnen de EU. Het waarborgt dat de telefoons veilig zijn voor gebruik en dat ze geen schade toebrengen aan gebruikers of het milieu. De richtlijnen gelden voor nieuwe toestellen maar ook voor telefoons, nieuw en gebruikt, die in Europa worden geïmporteerd.

Smartphones, zowel Apple iPhones als Android-toestellen, uit Amerika hebben dit keurmerk niet en mogen dan ook officieel

TBM • MAART 2024 51

hier niet verkocht worden. Europa-breed is de handhaving hiervan echt allesbehalve consistent. Zo zijn België en Polen heel streng en Frankrijk en Duitsland weer helemaal niet. Nederland zweeft hier ergens tussenin. Dit creëert onzekerheid voor aanbieders van gebruikte en refurbished telefoons en rechtsongelijkheid en is daardoor schadelijk voor de verdere groei van de Europese secundaire markt. Dat kan toch niet de bedoeling van de EU zijn?

De laatste jaren zijn tal van initiatieven ontplooid om de levensduur van telefoons te verlengen. Repareren en hergebruik zijn de twee pilaren om dit te bereiken.

Meer inruil in Europa is nodig Kortom lokaal, in Europa, ingeruilde toestellen hebben veel voordelen. In principe hebben zij allemaal het eerdergenoemde CE-keurmerk. Telefoons die worden ingeruild door een consument (eigenlijk btw-plichtige) en weer aan een consument worden verkocht, vallen onder het zogenaamde marge-btw belastingschema. In de praktijk betekent dit vaak een 21% prijsvoordeel. Helaas wordt hiervan in Europa, en zeker ook in ons land, op grote schaal misbruikt gemaakt en wordt de Belastingdienst ieder jaar voor vele miljoenen euro opgelicht. Het wordt tijd dat tegen overtreders krachtdadig wordt opgetreden.

Bron: CCS Insight

Over de auteur

Pieter Waasdorp, de eigenaar van Falster Consultancy, beschikt over een uitgebreid netwerk in de Europese secundaire markt. Met zijn kennis en achtergrond adviseert hij talloze reparatiebedrijven en zowel kopers als verkopers van tweedehands smartphones.

Naast marge-btw (fraude) en CE speelt de impopulariteit van de eSIM in Europa ook een belangrijke rol. Met ruim 60% van de Europese secundaire smartphone markt in handen, domineert Apple ook deze markt. En juist Apple stapt in Amerika geheel over op eSIM. Zo heeft het Amerikaanse model van de populaire Apple iPhone 14 geen simkaartslot meer. Dit is nog niet de laatste van de mogelijke bedreigingen.

Conclusie

Het reeds genoemde besluit van de EU om alleen nog maar toestellen met een USB-C oplaadpoort vanaf begin 2025 in Europa toe te staan is, samen met CE, de grootste bedreiging. Wanneer de EU dit daadwerkelijk handhaaft in Europa, dan krijgen verkopers van gebruikte telefoons het heel erg zwaar in 2025. Het wordt daarom steeds urgenter om Europese inruil verder te stimuleren.

SUMMARY

• Groeiende markt: De wereldwijde secundaire smartphonemarkt is dit jaar meer dan €60 miljard, met 309 miljoen gebruikte smartphones wereldwijd.

• EU verplicht USB-C: De EU dwingt vanaf 28 december USB-C op smartphones af, wat gevolgen kan hebben voor de Europese markt van gebruikte smartphones.

• Importbeperking zonder USB-C: Vanaf dezelfde datum is import van gebruikte smartphones zonder USB-C-poort in de EU niet toegestaan, wat de markt kan beïnvloeden.

• Cruciale CE-goedkeuring: Alleen smartphones met CEgoedkeuring mogen in Europa worden verkocht, essentieel voor zowel nieuwe als gebruikte toestellen.

• Opkomende uitdagingen: Naast USB-C-regels en CEgoedkeuring worden marge-btw-fraude, eSIM-onpopulair in Europa en Apple's overstap naar eSIM genoemd als potentiële bedreigingen voor de Europese secundaire smartphonemarkt.

52 TBM • MAART 2024
markt
Refurbished

Gigaset verder onder de vlag van VTech

Gigaset Communications, dat in de herfst van vorig jaar een onafhankelijke insolventieprocedure aanvroeg bij de regionale rechtbank, is recent overgenomen door VTech Holdings, via haar Duitse dochter Snom Solutions GmbH. VTech Holdings Limited, genoteerd aan de beurs van Hongkong, is wereldleider in elektronische leerproducten van de kindertijd tot de peuter- en kleuterschool en is ook de grootste fabrikant van thuistelefoons in de Verenigde Staten.

De overname betreft een zogeheten Assets Purchase Agreement, waarbij de activa (inclusief de productiefaciliteiten in Bocholt, Duitsland) van Gigaset Communications GmbH zijn overgenomen. De directie van Gigaset AG besloot eind september een aanvraag in te dienen bij de regionale rechtbank voor de opening van een standaard insolventieprocedure voor Gigaset AG, evenals een aanvraag voor de opening van een insolventieprocedure in eigen beheer voor haar indirecte dochteronderneming Gigaset Communications GmbH. Dat hield in dat het moederbedrijf, Gigaset AG, het faillissement aanvroeg, terwijl de operationele dochteronderneming, Gigaset Communications GmbH, een onafhankelijke herstructurering kon plannen. De ontwikkelings-, productie- en verkoopactiviteiten van Europa’s marktleider voor draadloze DECT-telefoons gingen dan ook ongewijzigd door. In januari werd die insolventieperiode door de rechtbank verlengd, waarschijnlijk liepen toen de onderhandelingen met VTech al.

Sterk merk

Gigaset is marktleider op het gebied van draadloze DECT-telefoons (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) in Europa. Het biedt ook zakelijke telefonieoplossingen voor zakelijke klanten, Android-gebaseerde mobiele communicatie en cloudgebaseerde smart homeaanbiedingen voor particuliere en zakelijke klanten. Door de overname van de activa van Gigaset zal VTech zijn leiderschaps-

positie op het gebied van draadloze telefoons voor thuisgebruik kunnen versterken, zijn marktkanalen en productportfolio's wereldwijd kunnen uitbreiden, evenals zijn productiefootprint in Europa. De overname zou ook technische talenten toevoegen aan de wereldwijde R&D-teams van VTech, waardoor synergiën in de technologische ontwikkeling van zijn producten en operationele efficiëntie zouden worden benut.

Goede aanvulling

“We zijn blij met deze strategische acquisitie. Het productportfolio van Gigaset, het Europese marktleiderschap, de geavanceerde R&D-capaciteiten en de uitmuntende productie zijn zeer complementair met VTech”, aldus Hillson Cheung, president van VTech Telecommunication Products. “Met de financiële steun en managementsteun van VTech zouden de bedrijfsactiviteiten van Gigaset na de overname kunnen worden voortgezet en richting duurzame groei en ontwikkeling kunnen gaan.”

“De overname vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in ons transitietraject.” zei Dr. Magnus Ekerot, CEO van Gigaset. “Als onderdeel van de VTech-familie zullen we een solide basis hebben om niet alleen de relatie met onze wereldwijde zakenpartners te versterken, maar ook om onze producten te faciliteren om meer consumenten en zakelijke klanten te bereiken, waardoor we een uniek platform krijgen om een nieuw tijdperk in te gaan van groei.” De overname zal naar verwachting op 2 april 2024 worden afgerond, onder voorbehoud van de vervulling van de sluitingsvoorwaarden uiteengezet in de Assets Purchase Agreement. VTech is van plan de overname met interne middelen te financieren.

TBM • MAART 2024 53

Relaxter op vakantie met een eSIM

Voor wie dit jaar buiten Europa op vakantie gaat, kan het slim zijn om een ‘embedded sim’ aan te schaffen. eSIM is de opvolger van de fysieke simkaart, maar dan digitaal. Met eSIM kun je op één toestel meerdere abonnementen gebruiken zodat je op vakantie gemakkelijk overschakelt naar een voordelige, lokale databundel.

Hoewel eSIM zo’n acht jaar geleden al werd geïntroduceerd, is nog lang niet iedereen ermee bekend. Vorig jaar koos slechts 16 procent van de mensen bij een provider die eSIM aanbiedt, voor de digitale simkaart, zo blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Laura van der Sterre, Telecom expert bij Pricewise: “Van je abonnement in Nederland kun je er met eSIM meerdere combineren zodat je gemakkelijk op één toestel overschakelt van privé naar je zakelijke abonnement. En in aanloop naar een vakantie in het buitenland zijn er internationale aanbieders waar je een tijdelijke bundel kunt afsluiten zodat je op je vakantie tegen een lager, lokaal tarief kunt blijven bellen en internetten.”

Op vakantie met eSIM

Vooral voor wie op het punt staat om buiten Europa te reizen, biedt eSIM uitkomst. Navigatie met Google maps, een filmpje op Netflix of vakantiefoto’s delen met het thuisfront; met eSIM schakel je gemakkelijk over op een bundel met het lokale tarief.

Laura van der Sterre: “Met een beetje voorbereiding hoef je niks meer te regelen als je op je bestemming bent aangekomen. Je installeert in Nederland je eSIM, gaat relaxt op vakantie en je hoeft ook niet meer te stressen over een hoge telefoonrekening bij thuiskomst.”

Voor en nadelen eSIM

Zo’n digitale simkaart kan hoge roamingkosten buiten de EU schelen, maar ook post en het gepriegel met een speld of paperclip als een traditionele SIM hiervoor vervangen moet worden. Ook het feit dat je eSIM gemakkelijk kunt gebruiken op sommige wearables, zoals een smartwatch, is handig, je kunt je abonnement dan ook gebruiken zonder smartphone in de buurt. Toch biedt nog niet iedere provider eSIM aan, je kunt op dit moment in Nederland kiezen voor een abonnement bij Odido, Simyo, KPN en Vodafone. En ook bij deze providers hangt het af van je smartphone of die eSIM ondersteunt, niet alle oudere toestellen zijn geschikt voor eSIM. Waar je ook op moet letten is het feit dat de meeste telefoons geen twee eSIM's tegelijk kunnen

aanzetten, al heb je een dual-sim telefoon. Als je reguliere abonnement dus al een eSIM is, kun je niet daarnaast een tweede (buitenlandse) eSIM aanzetten. Het beste is daarom een gewone plastic sim voor je reguliere abonnement, met een eSIM voor op reis of op de zaak.

Nieuwe tool

Over het algemeen is eSIM in een aantal stappen gemakkelijk te installeren. Tot voor kort was het soms nog zo dat je het set-up proces opnieuw moest doorlopen wanneer je een nieuwe eSIM wilde activeren. Tijdens het Mobile World Congress van vorig jaar introduceerde Google de nieuwe eSIMoverdrachtstechnologie waarmee gebruikers het mobiele abonnement van het ene apparaat naar het andere konden overzetten zonder een fysieke simkaart te hoeven gebruiken. Eerst was deze alleen beschikbaar voor de Google Pixel, maar inmiddels komt hij beschikbaar voor steeds meer Android toestellen.

54 TBM • MAART 2024 eSIM

Apple nu ook in volume grootste smartphonemaker ter wereld

Apple werd in 2023 de grootste smartphonefabrikant ter wereld, qua volume, overtrof Samsung en maakte een einde aan diens succesreeks van twaalf jaar. Het succes van Apple werd grotendeels gevoed doordat steeds meer consumenten besloten om duurdere modellen te kopen, ongeacht de prijs, vanwege hun duurzaamheid en functies. Omgekeerd heeft Samsung zich het afgelopen jaar meer gericht op het midden- en hogere segment, aangetrokken door de toegenomen winstgevendheid. Het verloor hierdoor marktaandeel aan de onderkant van de markt.

Met de toegenomen concurrentie van Chinese smartphonefabrikanten uit het lagere segment, zoals Xiaomi, Oppo en het hier onbekende Transsion, die met succes het leeuwendeel van de Afrikaanse smartphonemarkt hebben veroverd, zou het voor Samsung moeilijker kunnen worden om zijn verloren marktaandeel terug te winnen. Volgens IDC claimde Apple in 2023 een marktaandeel van 20,1% in termen van verzendingen, waarbij Samsung op 19,4% kwam en Xiaomi op 12,5%. Oppo had een marktaandeel van 8,8% en Transsion 8,1%.

Tegenvallers Apple

De volumestijging betekende overigens een broodnodige overwinning voor Apple in 2023, dat een enigszins moeilijk jaar achter de rug had. De Amerikaanse International Trade Commission verbood eind vorig jaar de import en verkoop van de Series 9 en Ultra 2 Apple-watches in de VS, nadat ze had vastgesteld dat Apple de patentrechten van fabrikant van medische apparatuur Masimo had geschonden. Het verbod had vooral betrekking op de bloed-zuurstoftrackingtechnologie van Apple Watch in de twee modellen, twee van de nieuwste in zijn assortiment. Hoewel Apple de verkoop weer kon hervatten nadat een Amerikaans hof van beroep het verbod tijdelijk had stopgezet, moet het bedrijf nog steeds een zware juridische strijd voeren en omgaan met de gevolgen voor de prijzen van het product.

Het bedrijf kondigde ook aan dat het de twee modellen opnieuw zou ontwerpen, wat een update van de software zou kunnen betekenen. Het is ook waarschijnlijk dat het nieuwe ontwerp geen pulsoximetriefunctionaliteit zal bevatten.

China en India

De smartphonemaker heeft ook een dalende vraag in China gezien, waarbij analisten schatten dat de Chinese iPhone-verkopen in de laatste week van december met maar liefst 30% op jaarbasis zijn gedaald. Dit was vooral te danken aan het feit dat andere merken, zoals Huawei en Xiaomi, steeds competitievere producten met veel functies leverden. China is van oudsher een enorme iPhone-hub, waarbij het bedrijf daar ook zijn grootste fabriek heeft. De arbeidskwesties, de Chinese handelswetten en de spanningen tussen de VS en China zijn in de loop der jaren echter aanzienlijk geëscaleerd, waardoor Apple te maken kreeg met een aantal problemen met de toeleveringsketen en de productie. Dit heeft ertoe geleid dat de fabrikant nu naar verluidt andere productiecentra overweegt, zoals India, met name Tamil Nadu en Karnataka, als onderdeel van een bredere strategische en productieverschuiving. Als gevolg hiervan werd de iPhone 14s geproduceerd in India, in plaats van in China, hoewel er nog steeds verschillende andere modellen en producten in China worden gemaakt.

een
TBM • MAART 2024 55
Apple vs. Samsung
Apple moet nog steeds
zware juridische strijd voeren en omgaan met de gevolgen voor de prijzen van het product

De nieuwste onthullingen

CES blijft de grootste én belangrijkste consumententechnologie show ter wereld. Dat mogen we weer concluderen na afloop van de editie begin 2024 in Las Vegas. In het uitgestrekte beurscomplex waren dit jaar 4.300 exposanten en 135.000 bezoekers present. Een toename van 15 procent op jaarbasis. Nog wel altijd 21% lager dan het jaar vóór de pandemie en 27% lager dan 2017, toen een absoluut bezoekersrecord werd opgetekend met 184.729 bezoekers. De kern van CES blijft consumententechnologie, wel is er steeds meer aandacht voor professionele toepassingen én voor toekomstige mobiliteit.

AI dominant op CES 2024 Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning bleven de schijnwerpers domineren op CES 2024. Innovaties op het gebied van generatieve AI, computer vision en AIaangedreven robotica waren dan ook overal aanwezig. Amazon verraste het publiek bijvoorbeeld met nieuwe generatieve, door AI aangedreven Alexa- ervaringen, waardoor onze interacties met stemassistenten werden verbeterd.

Intuition Robotics maakte een grote sprong met hun ouderenzorgrobot, ElliQ , die een grote upgrade kreeg. Deze slankere en wendbaardere versie maakt gebruik van generatieve AI om oudere gebruikers te betrekken bij activiteiten zoals schilderen en gedichten schrijven, en zo het cognitieve en sociale welzijn te bevorderen. De transformatie van ElliQ is een bewijs van hoe AI de levenskwaliteit van kwetsbare bevolkingsgroepen verbetert.

LG onthulde een wandelende, pratende slimme huisrobot als onderdeel van hun ‘Zero Labor Home’-initiatief. Deze opmerkelijke creatie beschikt over tweebenige mobiliteit, gebruikers herkenning en naadloze integratie met de slimme apparaten van LG. De AI- en machine learning-mogelijkheden tillen huishoudelijke taken naar een geheel nieuw niveau van gemak.

De persoonlijke assistent-robot Ballie van Samsung , nu uitgerust met een ingebouwde projector en verbeterde AI-mogelijkheden, evolueert van een bal naar een huisdierachtige metgezel die zich aanpast aan de behoeften en voorkeuren van zijn gebruikers. De robot heeft nu een projector die houding, gezichtshoek enz. detecteert om relevante media op de muur, het plafond of de vloer te projecteren. Ballie maakt verbinding met huishoudelijke apparaten en beheert deze om een persoonlijke ervaring te bieden en houdt de gebruiker, terwijl hij weg is, op de hoogte van de situatie thuis.

Aan de andere kant introduceerde LG ook een AI-agent die bedoeld was om gebruikers een ‘Zero Labor Home’-ervaring te bieden.

De robotagent beschikt over multimodale functionaliteit om huishoudelijke taken uit te voeren met behulp van LG's smart home-platform ThinQ. Net als Ballie maakt de slimme robot van LG verbinding met huishoudelijke apparaten voor een persoonlijke ervaring en is hij mobiel.

Dan was er GUIDi , een AI-slimme riem voor blinden en slechtzienden. Het maakt gebruik van MEMS- en AI-technologie om een persoonlijk navigatiesysteem te bieden dat werkt zonder internet of GPS. Met dubbele camera's, edge AI, sensorintegratie, haptische feedback, spraakopdrachten en een mobiele app biedt GUIDi een ongeëvenaarde navigatie-ervaring voor mensen met een visuele beperking.

56 TBM • DECEMBER 2023
CES 2024
LG Team Leader Henry Kim Speaking at CES LG Press Conference Ballie van Samsung

Op weg naar een gezondere toekomst De gezondheidszorgtechnologie was getuige van belangrijke doorbraken op CES 2024, met de nadruk op preventieve zorg en vroege diagnose. Draagbare diagnostische apparaten en AI-gestuurde systemen voor gezondheidsmonitoring worden integrale hulpmiddelen bij het beheren van gezondheid en welzijn.

Op CES demonstreerde Nobi zijn assortiment valdetecterende slimme plafondlampen. Eenmaal geïnstalleerd, kunnen de lampen detecteren of inwoners zijn gevallen en waarschuwen hulpdiensten of belangrijke contacten, en zorgen voor tweerichtingscommunicatie met zorgverleners. Ook signaleren de lampen zaken als beweging en slaapdetectie. De firma Aqaa demonstreerde sensoren

op basis van microgolven in plaats van video, waarmee ook valdetectie en andere signaleringen kunnen worden gedaan van maximaal 5 personen tegelijk. Er was van een andere firma een oplossing op basis van Wi-Fi te zien. Voor ademhalingsmonitoring had Synaptics een soortgelijke oplossing.

Motionsleep's Motion Pillow, aangedreven door AI, pakt snurken aan door het te detecteren en de hoofdpositie van de gebruiker aan te passen met airbags, waardoor de slaapkwaliteit wordt verbeterd. Het registreert ook slaapgegevens, waaronder snurkpatronen, en biedt waardevolle inzichten in de slaapgezondheid.

De door AI aangedreven telefoonapp van Cappella, die het huilen van een baby met een

nauwkeurigheid van 95% kan ‘vertalen’, is een game-changer voor ouders. Met behulp van machine learning kan het identificeren of een baby hongerig, ongemakkelijk of moe is of een luierwissel nodig heeft. Deze innovatie heeft het potentieel om verlichting en gemoedsrust te bieden aan talloze ouders over de hele wereld.

Een opvallende innovatie kwam van Formlabs, dat Premium Teeth Resin voor 3D-printen introduceerde. Deze ontwikkeling benadrukt de convergentie van 3D-printen en gezondheidszorg, en luidt een toekomst in waarin tandheelkundige zorg persoonlijker en toegankelijker wordt.

Ook videodetectie wordt steeds beter. Reolink toonde een beveiligingscamera met dubbele lens om een panoramisch blikveld te bieden. Dezelfde firma presenteerde zijn ColorX-serie –camera's die opnames in kleur mogelijk maken in donkere omgevingen. TP-Link volgde dit voorbeeld, met de release van het Tapo smart home-merk nieuwe camera's in zijn ColorPro Night Vision bereik, met een vergelijkbare verbetering bij weinig licht opname.

Slimme innovaties

De Rabbit R1 is een nieuw apparaat op de markt dat bedoeld is om menselijke interactie met smartphones efficiënter te maken. Het apparaat van $ 200 heeft een unieke vorm,

TBM • MAART 2024 57 CES 2024
Samsung CEO J.H. Han GUIDi, een AI-slimme riem Nobi en haar slimme plafondlampen

Nog wat zaken die er tussen de honderden innovaties

uitsprongen:

• Samsung Concept Flip Phone -- De nieuwe Flex In & Out-telefoon van Samsung lijkt op de Galaxy Z Flip 5, maar kan aan beide kanten worden omgedraaid.

• ASUS ROG Phone 8 – voor de eerste Android-smartphone van 2024 heeft ASUS de omvangrijke vormfactor van de vorige Republic of Gamers (ROG)-telefoons voor de ASUS ROG Phone 8 laten varen. Dat is de belangrijkste update, naast natuurlijk hardware-upgrades in de smartphone.

• Sony's nieuwe mixed reality-headset voor ruimtelijk computergebruik, bedoeld voor zakelijk gebruik. De headset maakt deel uit van het Spatial Content Creation System. Sony ontwikkelt XR-ervaringen in samenwerking met Siemens.

• ASUS opvouwbare draagbare monitor – de ASUS

ZenScreen Fold OLED heeft een resolutie van 2560 x 1920 resolutie, een 17,3” scherm, twee USB-C-poorten, een Mini HDMI-poort, VESA DisplayHDR True Black 500-certificering en 100% dekking van de bioscoop. klasse DCI-P3 kleurruimte. Oh, en hadden we al gezegd dat hij opvouwbaar is?

• Clicks-toetsenbord voor iPhone: een toetsenbord voor iPhones, geïnspireerd op de BlackBerry-telefoons, voor degenen die nog steeds hunkeren naar de gloriedagen van de eens zo populaire apparaten.

• Withings BeamO - Een slimme thermometer die vanaf een afstandje je hartslag en ademhaling kan meten. Withings zelf wil het geen thermometer noemen, maar een multiscope. Het is ook mogelijk om elektrocardiogrammen te maken en je bloedzuurstofniveau te controleren.

• FOCUS AI - is afkomstig van de Nederlandse start-up Focus, een van de 70 Nederlandse start-ups in de gokstad. Hun AI-model heeft als doel het voorspellen van de volgende grote technologie vooruitgang door AI te gebruiken om wereldwijde patentaanvragen te ontleden en interpreteren, kortom een “voorspellend AI-analyseplatform.”

• VoxAI - De Nederlandse startup met de trendy naam wil het bestelproces bij de afhaalafdeling van bijvoorbeeld McDonald's vervangen door een door ChatGPTaangestuurde chatbot.

een simkaartsleuf, een 2,88-inch scherm, een 2,3 GHz MediaTek Helios P35-processor, 128 GB opslag en 4 GB RAM, ondersteunt Wi-Fi en Bluetooth. Het werkt als een zelflerende virtuele assistent, maar met een meer menselijke interface en kan je ook makkelijk door allerlei taken op je smartphone loodsen. Het apparaat kreeg een zeer warme ontvangst op de CES en was binnen de kortste keren uitverkocht.

Talk of the town was de komst van nieuwe audioproducten met Bluetooth Low Energy (BTLE), Marktleider JBL is all-in gegaan op BTLE, met al zijn nieuwe luidsprekers gelanceerd op CES met Auracast-functionaliteit. Terwijl BTLE beschikt over een superieure geluidskwaliteit ten opzichte van klassiek Bluetooth, richtte de demo van JBL zich meer op de de mogelijkheden voor het delen van audio van technologie, laten zien hoe een van de nieuwe JBL-luidsprekers kan worden gemixt en gematcht voor stereo of koppelen van meerdere luidsprekers.

Mobiliteit

Mobiliteit neemt een steeds prominentere rol in op de CES. Zo kwamen Hyundai-dochter Supernal en Uber met de mededeling luchttaxidiensten te willen uitvoeren vanaf 2028. Dit met de op CES 2024 geïntroduceerde S-A2 eVTO, die met een kruissnelheid van 190 km/u en een bereik van 65 kilometer snel passagiers kan vervoeren. Daarnaast maakte Volkswagen bekend ChatGPT te introduceren in zijn nieuwe modellen. Mercedes was daar overigens al eerder mee gestart. Het Duitse Bosch won een CES Innovation Award voor haar Automated Valet Parking systeem, wat auto’s in staat stelt zelf naar een oplaadpunt te rijden en op te laden. Opvallend van veel nieuwe modellen was dat de auto’s steeds meer op een huiskamer gaan lijken bomvol entertainment, waarin stuur- en dergelijke verborgen zijn en door snelle chips en andere technologische snufjes de auto’s volledig autonoom zijn te besturen. Een model was ook te besturen met een Nintendo Switch.

Duurzaamheid

Sustainability was uiteraard ook een thema op deze CES, maar minder prominent dan verwacht. Urbanista onthulde zijn tweede generatie hoofdtelefoons op zonne-energie, inclusief Powerfoyle zonneceltechnologie voor oplaadmogelijkheden en gerecycled plastic. Op dezelfde manier heeft het in Nederland gevestigde technologiebedrijf Breggz zijn op maat gemaakte TWS van een nieuw modulair ontwerp voorzien, waardoor vervanging en reparatie eenvoudiger worden. Breggz is een idee van zanger Xander de Buisonjé. De oortjes kosten een lieve 1.500 euro, maar daarvoor heb je wel een soort minicomputer, waarmee je bijvoorbeeld instant kunt vertalen.

Ook minder aandacht was er voor VR/XR, en dat ondanks de lancering van de Apple VisionPro onlangs. XREAL, een van de toonaangevende merken hierin, met een mondiaal volumeaandeel van 57%, onthulde de Air 2 Ultra. Deze heeft een vanafprijs van $ 700 en een gewicht van 80g, met een resolutie van

58 TBM • MAART 2024
Opvallend van veel nieuwe modellen was dat de auto’s steeds meer op een huiskamer gaan

lijken bomvol entertainment

1920x1080ppe, waardoor het een van de beste apparaten in de categorie is. Opvallend was de aanwezighed van televisiemaker TLC in dit domein met de AR-bril Ray Neo X2 Lite van 60 gram gewicht. Er was al wel een wat zwaardere X2 versie. Beiden zijn voorzien van live vertaalfunctie.

Traditionele toepassingen voor de slimme bril Assisted Reality zijn bedoeld voor bedrijven en bieden instructies aan magazijn- en onderhoudspersoneel, waardoor laaggeschoolde werknemers on-the-job kunnen worden opgeleid en zelfs kunnen communiceren met externe experts. Ze zijn daarvoor prima geschikt, mede door hun lange batterijduur van 48 uur voor bijvoorbeeld de Z100 van Vuzix. Miniaturisatie en goedkope golfgeleiders brengen deze technologie nu in een lichtgewicht vorm naar de consument. Deze toepassing van de technologie weerspiegelt smartphone, gameconsole en pc-scherm op de bril, die een 200 inch monitor kan simuleren voor gaming en mediaconsumptie. XR voor consumenten wint snel aan populariteit, maar als smartphoneaccessoire en niet als ruimtelijk computerapparaat.

Nederlands glorie

De Oranje-stand van de zeventig Nederlandse start-ups die deelnamen aan de techbeurs CES in Las Vegas, trok dit jaar een ongekend aantal VIP's. Microsoft-topman Satya Nadella en Stevie Wonder behoorden tot de prominente bezoekers.

De Amerikaanse zanger Stevie Wonder, die honderd miljoen platen heeft verkocht, bemachtigde een Breggz-oortje. De CEO van het bedrijf uit Staverden, zanger Xander de Buisonjé, zorgde ervoor dat de 'hearable', eigenlijk meer een draadloze in-ear-computer, precies op het oor van de multi-instrumentalist paste. Stevie Wonder was zichtbaar enthousiast over de kwaliteit van het geluid. Satya Nadella bracht een bezoek aan de PhoneCam, een AI-bodycam die de drager helpt te beschermen tegen agressie en ook bewijsmateriaal verzamelt als iemand wordt bedreigd.

Infuse Video trok zijn aandacht met een AI-gedreven SaaS-videoplatform waarmee bedrijven videocontent per kijker kunnen personaliseren. Ook Carl Douglas McMillon, topman van 's werelds grootste retailer Walmart, vergaapte zich aan de innovaties. Vooral de Sevvy trok zijn aandacht, een apparaat waarmee je op lage temperaturen kunt koken en bakken. Deze methode bespaart veel energie, terwijl meer voedingsstoffen en smaak behouden blijven. Ook zijn minder suiker en zout nodig.

De Amerikaanse rapper Will I am

Nederlandse start-ups op de CES

Op CES zijn we een aantal interessante Nederlandse bedrijven tegengekomen. Dat vond ook Stevie Wonder, die het Nederlandse paviljoen met star- en scae-ups met een bezoek vereerde.

AYAVAYA · AYAVAYA heeft een capsule ontwikkeld en produceert deze met gepatenteerde technologie, die in staat is om ernstige stressklachten binnen 20 minuten te verminderen.

Bubl · Bubl herstart privacybewuste innovatie op persoonlijke gegevens door innovators in staat te stellen privacyveilige diensten in de cloud te creëren.

Bubty · Het BUBTYplatform stelt bedrijven in staat om hun flexibele personeelsbestand eenvoudig te beheren in één geïntegreerd systeem. BUBTY automatiseert en stroomlijnt het volledige

proces van het beheren van freelancers en contractors,.

Mantispectra · MantiSpectra is bezig met de industrialisatie van ChipSense™, een geminiaturiseerde spectrale chip die materiaaleigenschappen in realtime en uiterst nauwkeurig kan meten.

Scantinel · Scantinel's aanpak van het gebruik van frequentiegemoduleerde continue golf (FMCW) LiDAR-sensoren voor obstakeldetectie en vermijding, objectdetectie en -tracking, en simultane lokaliseren en in kaart brengen (SLAM) wordt beschouwd als baanbrekend en een essentieel onderdeel voor autonoom rijden.

Starnus · Starnus richt zich op de ontwikkeling van een zeer flexibele autonome mobiele robot (AMR)-oplossing, waarmee derde logistieke partijen

(3PL) effectief, efficiënt en duurzaam kunnen omgaan met hun snel veranderende activiteiten.

VRelax · VRelax is een wetenschappelijk gevalideerde Virtual Reality-app om stress te verlichten en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Whispp · Whispp's AI-spraaktechnologie zet gefluisterde en stembandgeïmpaireerde spraak om in de natuurlijke stem van een persoon, mét de bedoelde intonatie, in realtime.

WorkBoost · WorkBoost's app en dashboard vormen een micro-activatie- en feedbacksoftware systeem dat is ontworpen om managers, consultants en coaches de nodige inzichten te bieden om de betrokkenheid en vaardigheidsontwikkeling van individuen en teams te maximaliseren.

TBM • MAART 2024 59
CES 2024

Duurzaamheid centraal tijdens druk bezochte BTG Nieuwjaarsbijeenkomst

Het jaarthema van BTG voor 2024, ‘BTG Building Bridges to a Sustainable Society’, stond centraal tijdens de met ruim 165 deelnemers zeer druk bezochte BTG Nieuwjaarsbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst op 25 januari bij Sociëteit de Witte onder leiding van moderator Danny Frietman ging BTG-voorzitter Petra Claessen in op de trends en ontwikkelingen in 2024 en op welke wijze BTG haar activiteiten hierop laat aansluiten. Andere sprekers waren hoogleraar Jan Rotmans, internationale autoriteit op het gebied van transitie en duurzaamheid. Hij benadrukte de urgentie en de rol die iedereen kan nemen op het gebied van duurzaamheid. Yoel Schuller van Sail Amsterdam Foundation vertelde over de voorbereidingen op het event in 2025.

60 TBM • MAART 2024
Bestuur en directie van BTG samen met Jan Rotmans, van links naar rechts Christian Visser, Jan Rotmans, Petra Claessen, Jeroen Hofsté, Madeleine Lamers en Harry Vermeulen

Claessen benadrukt de rol van BTG in het verbinden van gebruikers, solution partners, overheid, brancheorganisaties en andere betrokkenen in het digitale domein rond duurzame digitalisering en digitale transformatie

Petra Claessen, voorzitter BTG, benadrukte het belang van duurzame digitalisering als focuspunt voor 2024. Het jaarthema van BTG voor 2024 is dan ook “BTG Building Bridges to a sustainable Society.” Vanuit die strategische scope kijkt BTG ook naar de ontwikkelingen op het vlak van de zogeheten ESG’s. Ondernemingen moeten vanaf nu verplicht verslag uitbrengen over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties. In de Europese richtlijn hiervoor (CSRD), staan de gebieden Environment, Social en Governance centraal, ook wel ESG’s genoemd. Nu bekend is hoe de samenstelling van de Vaste Kamer Commissie voor Digitalisering er uit gaat zien en zodra de formatie rond is, wil BTG, samen met een aantal partners zoals de Tech Denk Tank en iPoort, het nationale debat aanzwengelen voor “Duurzame Digitalisering.” In haar inspirerende toespraak, getiteld ‘BTG, Building Bridges to

BTG breidt management team uit met twee nieuwe directieleden

Om haar ambities te kunnen realiseren, beschikken BTG en BTG Services over een stevig en deskundig team. Sinds kort onder leiding van Jeroen Hofsté, Directeur Finance, Control & Operations voor de beide organisaties. Jeroen Hofsté trad bijna 2 jaar geleden als Manager Finance & Operations in dienst van BTG Services en is onlangs benoemd tot Directeur Finance, Control & Operations. Het betreft een verbindende functie tussen BTG Vereniging en BTG Services. De symbiose tussen beide entiteiten wordt hierdoor versterkt en verder geprofessionaliseerd.

Vanaf januari 2024 is dit team uitgebreid met een nieuwe directeur BTG & BTG Services, Harry Vermeulen. Harry is al langer betrokken bij de BTG, onder meer in het verleden als bestuurslid. Daarnaast heeft hij een solide track record in de IT, met name in het begeleiden van digitale transformaties binnen grotere organisaties als Schiphol Group en SPIE.

a Sustainable Society’, benadrukte Claessen verder de rol van BTG in het verbinden van gebruikers, solution partners, overheid, brancheorganisaties en andere betrokkenen in het digitale domein rond duurzame digitalisering en digitale transformatie. Met daarbij de nadruk op sustainability, connectivity, AI, Cybersecurit, 5G en 6G en private networks.

Kritisch mobiel breedband

De Expertisegroep KMBG (Kritische Mobiele Breedband Gebruikers) van de BTG organiseerde voorafgaand aan de Nieuwjaarsbijeenkomst een boeiende en goed bezochte bijeenkomst, waar de vraagzijde-, de aanbodzijde van de markt en de overheid samengebracht werden. De overheid heeft bij verschillende ministeries kritische toepassingen die gebruik maken van breedbandcommunicatie. In deze bijeenkomst kregen

de aanwezigen inzicht in de behoefte aan kritische communicatie bij de overheid, wat de mogelijkheden zijn binnen de overheid om frequentie spectrum aan te vragen en mogelijke oplossingsrichtingen.

Onder leiding van dagvoorzitter Antoine van der Sijs, (voorzitter BTG Expertgroep KMBG) komen onderwerpen aan bod als FRMCS (Future Railway Mobile Communication System), Connectiviteit op de Noordzee, Interworking van kritische communicatie technologieën en de Spectrum toewijzing voor de overheid, de BOP (Behoefte Onderbouwing Plan) procedure.

TBM • MAART 2024 61 BTG

Marcel Ederveen is Senior Consultant bij Mecom Consulting (verbonden aan NiVo) info@mecom-consulting.nl

We don't talk anymore

Het is de titel van een wat minder bekend hit van Cliff Richard, meer bekend bij de ouderen onder ons. U zult straks begrijpen waarom ik deze titel van stal heb gehaald.

Het is de tijd van trends. Bijna iedere zichzelf respecterende leverancier, fabrikant of beroepsvereniging heeft wel een aantal trends te melden rondom de jaarwisseling. Het is een traditie. Ieder jaar worden de trends aangescherpt of vervangen door nieuwe trends.

Maar ik wil u even meenemen naar de ‘big picture’ over de afgelopen decennia en die ook in de toekomst van belang zal zijn. Recentelijk sprak ik af met twee eminence grise van de telecomwereld voor een fijne lunch. Peter Cornelis (TKT, Zetacom) en Paul Schmidt (Siemens, NCP/EV en eigen Inkoopadviesbureau), beide al vele jaren gepensioneerd maar nog altijd geëngageerd, waren mijn gesprekspartners bij het uit de sloot halen van ‘oude koeien’.

We constateerden dat onze maatschappij door de jaren heen is veranderd van een hiërarchische naar een geïndividualiseerde maatschappij. “Nou, dat is een nieuw inzicht”, zult u zeggen. Maar als deze wijze mannen dat doorvoeren op ons vakgebied, dan zien we meer details.

De aloude degelijk telefoonsystemen kenden 100+-faciliteiten. Een inkomend telefoongesprek kwam altijd aan. Was men niet aanwezig dan zorgden routeringen automatisch dat de beller altijd gehoor kreeg. Die routeringen volgden vaak de hiërarchische structuur van de organisatie. Een telefoongesprek slaagde altijd.

Tegenwoordig durven we niet meer te bellen. We sturen liever een mailtje of een appje (zelfs het afbreken van een informatieproces doet een partijleider af met een appje). De komst van unified communications maakt het gebruik van de verschillende communicatiekanalen erg makkelijk. Maar we bellen niet meer of nauwelijks. We sturen een tweet via X en voordat we het weten zijn de misverstanden geboren. De echte gesprekken met aandachtig luisteren, doorvragen en elkaar begrijpen worden uitzondering. Er lijkt zelfs een juridische verplichting te komen tot fysieke samenspraak voor het afsluiten van contracten. Dat is niet voor niets!

Als gevolg hiervan hebben we de 100+-faciliteiten in telefoonsystemen niet meer nodig. Sommige gebruikers weten niet eens meer hoe je gesprekken moet doorverbinden. De UCoplossingen geven ons de mogelijkheid (/noodzaak) om zelf onze bereikbaarheid te regelen. De hiërarchische structuren zijn verdwenen. Omdat we niet meer telefoneren zien we ook niet meer de noodzaak om bereikbaar te zijn. Men gebruikt immers de andere kanalen. En snel handelen, snel overleggen doen we alleen nog met conference calls. De echte vergaderingen waarbij we elkaar echt in de ogen kunnen kijken en de non-verbale communicatie kunnen zien en ‘proeven’ zijn vervangen door videocalls, met overigens hele goede kwaliteit.

Is het echt allemaal zo somber? Zeker niet! Op het gebied van klimaatverandering vertelde Jan Rotmans recentelijk bij de BTG-Nieuwjaarsbijeenkomst dat een temperatuurstijging van 3 graden of hoger best reëel is. Nederland loopt grotendeels onder water. Hallo, bent u daar nog? Overigens houden wij thuis droge voeten, kijkende naar zijn nieuwe kaart van Nederland. Maar hij schetste een positief beeld hoe we daarmee om kunnen gaan. Meer ruimte voor water, minder landbouw, groene hart wordt blauwe hart (wordt er nog steeds gebouwd in de Zuidplaspolder bij Gouda?), steden worden omdijkt en verbonden met bruggen, enzovoort. U moet hem eens beluisteren, deze hoogleraar Klimaatverandering.

Zo’n positief beeld kunnen we ook schetsen op het gebied van telecom. Met de komst van 5G en 6G gaan we echt nieuwe toepassingen krijgen. AI in de contactcenter-omgeving en in Microsoft Copilot zorgt voor aardverschuivingen, multichannel communicatie en unified communications gaan écht zorgen voor verbinding en hybride werken wordt écht de nieuwe standaard. Hybride in hoofdletters. Want hybride is niet thuiswerken gecombineerd met oppasdienst. Hybride werken is je niet verschuilen in je eigen bastion. Hybride werken is het combineren van creativiteit, kennisdeling, bezinningsmomenten, e-learning, conferencing, maar ook elkaar live ontmoeten, zorgen voor onderlinge binding, teamgevoel en dat allemaal onder een nieuw, bindend en dienend leiderschap. En dus blijven communiceren, blijven praten en live ontmoeten. En laat Cliff maar ongelijk krijgen.

Ik wens u een inspirerend en (hybride) communicerend voorjaar toe. Marcel Ederveen

62 TBM • MAART 2024
Column

Caltta, Hytera, Kenwood (DMR/TETRA/PoC)
Athonet, Anktion,
Druid (Private-LTE 4G/5G)
Linux (Redhat/Centos/Debian/Ubuntu/Security)
IP-netwerken voor radio-engineers
Android Applicatie Ontwikkelen Volg nu technische trainingen in onze Academy! Interesse, of vragen? Neem contact met ons op via info@selcom.nl of telefonisch via 0529 48 88 98

De voordelen van Easy

Voice cloudtelefonie in het kort: easy, compleet en scherp geprijsd.

Dé cloudtelefonie oplossing voor het MKB

Ben je op zoek naar de perfecte cloudtelefonie-oplossing voor je MKB-klanten? En houd je van gemak?

Ontdek dan de voordelen van Pocos Easy Voice. Easy in gebruik, overstappen en beheer. Easy om zaken mee te doen. En scherp geprijsd.

Ontdek heel easy alle voordelen op pocos.nl/telefonie/easy-voice of scan de QR-code.

connectiviteit | telefonie | mobiel | cloud

-tivity that

connec beats

Redactie
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.