Tbm 08 2014

Page 1

30 okto ber: Te lecom Inspiri ence Aw ards

Jaargang 10 I Nummer 8 I Oktober 2014

Getrouwd met telecom Telecomdealers over de liefde voor hun vak

“VoWLAN haalt DECT in� In gesprek: Herwin van der Kamp Telecom Inspirience Awards: de genomineerden Als telecom uw zaak is

www.tbmnet.nl


! tan d r te an’s s 0 uu da De 20.3 e el @ u r th rsborr 17.00 u ve e beu 14 / Sacom Tim9-11-20 e 1 Tel ag D é oen sd W

Nieuw! Dean Hosted IP Telefonie (voor bedrijven van 3 tot 100+ medewerkers): Eenvoudig op één A4tje op zeer inzichtelijke en unieke wijze een complete IP centrale aanbieden, inclusief toestellen, fax, Fax2Email, thuiswerkplekken, Smartphone extensie en Dean Mobile. Iedere reseller verkoopt eenvoudig Hosted IP Telefonie met Dean Connect.

Hosted... Made easy! Dean Connect is dé Telecom provider voor Telecom en IT resellers die zich richten op de zakelijke markt. Dean Connect groeit hard. Steeds meer bedrijven kiezen voor Dean. Dean is uniek en combineert hoge besparingen met uitzonderlijke service en kwaliteit. Bovendien biedt Dean’s Partnerprogramma hoge vergoedingen en een sterk partnership. Ga ook een partnership aan met Dean, bel 085-1110851 of kijk op www.deanconnect.nl voor meer informatie. Dean ISDN (CPS/WLR) | Dean Mobile | Dean Access (SIP Trunk - VoIP) | Dean Hosted (Hosted/Cloud Telefonie - VoIP)

Dean Internet (ADSL/VDSL/SDSL/SDSL.bis/Glasvezel)

ONGEKENDE SERVICE! ENORME BESPARING!


Colofon

Inhoud

is een uitgave van

P

U

B

L

I

S

H

I

N

Liefde voor het vak

G

Bijsterhuizen 31-47 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.TBMnet.nl Twitter: @TBMnet LinkedIn: Dutch Telecom Channel

Sommigen werken al jaren in de telecom. Eén zegt er zelfs ooit in te sterven. Maar wat maakt het werk zo leuk? En waar komt de passie vandaan? Vier telecomdealers over de charmes van het vak.

P20

Hoofdredactie Sef Heldens sef.heldens@magentapublishing.nl Johan van Leeuwen (adjunct) johan.van.leeuwen@magentapublishing.nl Medewerkers Mirjam Adriaanse, Laurens van Aggelen, Edwin Feldmann, Marjolein Straatman, Anne de Haan, Joost Heessels, Martijn Kregting, Teus Molenaar, Marc Rutten, Bram Semeijn, Hans Steeman, Rex Vermeulen, Tim Wijkman, Rob Kurver Ruud Alaerds, Arthur van den Ende Accountmanager Edwin Tiggers edwin.tiggers@magentapublishing.nl Daisy van Diejen daisy.van.diejen@magentapublishing.nl

De genomineerden zijn... Het koste zweetdruppels, maar de jury van de Telecom Inspirience Awards is tot een lijst met genomineerden gekomen. De winnaars van de awards worden tijdens een feestelijke avond op 30 oktober bekend gemaakt.

P26

Dienstontwikkeling bij IT- en Telecombedrijven Wie zijn betrokken

Wie is verantwoordelijk Slechts bij 9% van de bedrijven is iemand verantwoordelijk voor dienstontwikkeling

9%

Advertentie-administratie Annet Poelen advertentie@magentapublishing.nl

Deze 9% is verder onderverdeeld in:

100 90 80 70 60

22%

50 40

45%

30

Druk BDUprint

Service mgr

n

ers Pa r

tn

Kla nte

y

ng eti

De liv er

ark M

ct du

Onduidelijkheid over dienst

Klant betrokken

Marketing betrokken

Bij 70% van de bedrijven is regelmatig onduidelijk wat de dienst wel/niet is

66%

P40

49% Klant

Geen methodiek en standaard proces

Sales

Nieuwe diensten ontwikkelen blijkt moeilijk voor resellers. Speciaal voor hen werd door Conceptsales de masterclass ‘Winstgevende diensten ontwikkelen voor telecom- en IT-bedrijven’ georganiseerd.

Gestructureerde takenlijst (33%)

58% Klant

Nieuwe diensten ontwikkelen

Workshops (34%)

Andere perceptie

Officiële reviewmeetings (41%)

Delivery

Maken dienstbeschrijving (59%) Maken businesscase (55%)

Andere perceptie

Marktonderzoek (44%)

63%

Maken go-to-market strategie (46%)

Delivery

Sales

5

Voorwoord

5

Nieuws ontwikkelde

34

Productnieuws

36

Ron van Bijsterveld, VeliQ

In gesprek: Herwin van der Kamp

38

SDC Partner Event

DECT of VoWLAN Hier blijft men praten in

39

Column Hans Steeman

Diensten worden doorvertaald naar waarde voor de klant

IT- en telecombedrijven doen dienstontwikkeling:

84% van de

diensten wordt NIET doorvertaald naar concrete klantwaarde.

16% 10

14

termen van eigenschappen, specificaties en voordelen van de dienst.

45

% elf 52 al z

%

ei g ex en te re hu rne gie lp

a lem he

3%

16

externe regie Overzicht DECT en VoWLAN interne hulp

40

Masterclass Conceptsales

20

Liefde voor het vak

43

Ambassadors of Telecom

44

Business Guide

46

Column Rex Vermeulen

22 26 30

83%

Welk rapportcijfer geven bedrijven zichzelf voor het dienstonwikkelproces

Mobile Devices

Hoe lang duurt het ontwikkelen van diensten

4 mnd

ISSN 1388-218X

e

Hoofd ICT

Andere perceptie

© Copyright 2014 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet,fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.

36%

41%

Delivery mgr

Abonnementen Sandra Timmermans abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Abonnement € 85,- (exclusief 6% BTW) Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. De algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nr.10041872.

le s

11%

m an ag em en t

11%

Pro

11%

10

Sa

Portfolio manager

Algemeen management

Dir ec ti

Vormgeving Wendy van Cuijk

20

5,2 18 mnd Telecom Inspirience Awards 1

10

Private GSM

TBM • OKTOBER 2014

3Nieuws Voorwoord

Passie Hij heeft al online gestaan en staat nu ook in de deze TBM: de lijst me genomineerden voor de Telecom Inspirience Awards. Het leverde, zoals het hoort bij prijzengala’s, reacties op. Tevreden en teleurgestelde. Gelukkig maar. Als organiserende partij hebben wij ons niet met de discussie bemoeid, maar we hebben wel bij het juryoverleg gezeten. Dat was net als vorig jaar een mooie ervaring. Het viel mij weer op dat je de ingeschreven bedrijven eigenlijk in twee groepen kunt opdelen. Een klein deel, vooral leveranciers, is er goed in om, zoals mijn opa dat vroeger noemde, van een drol een gebakje te maken. Met veel mooie woorden wordt eigenlijk niets gezegd. Het grootste deel, vooral veel dealers en resellers, is juist te bescheiden. De woorden waarmee was ingeschreven overtuigden niet. Maar toen de juryleden Google gebruikten of nog een belletje pleegden, merkten ze dat ze toch wel met een bijzonder project hadden.

Datzelfde beeld is ook tussen de regels door te lezen in het mooie verhaal dat u op pagina 20 leest. We vroegen vier dealers waarom ze van hun vak houden. Dan leer je de dealer kennen: nuchtere en bescheiden mensen, soms een tikje kritisch of negatief, maar als ze over hun vak gaan praten druipt de passie er vanaf. Mooi! Want wat er voor de telecom ook voor bedreigingen zijn geweest of nog komen, uiteindelijk gaat het om die passie. Bij ons is die passie, mede dankzij een oude bekende die terug is (zie pagina 46), in ieder geval nog lang niet verdwenen.

Johan van Leeuwen Hoofdredacteur TBM

Michiel Verhooren naar Reitsma Een opvallende transfer in de telecombranche. Michiel Verhooren wordt de nieuwe algemeen directeur van Reitsma Groep, een grote telecom en ICT-dienstverlener uit Amersfoort. Verhooren was tot voorkort directeur van Telfort Zakelijk. Daarvoor vervulde hij meerdere directiefuncties bij KPN. Verhooren volgt Bart Visser, de mede-oprichter en eigenaar, op. Die blijft als directeur van de holding betrokken bij Reitsma. “De komst van Michiel stelt mij in staat om mij volledig te wijden aan het landelijk uitrollen van de Reitsma Business Points”, geeft Visser aan. Verhooren zelf heeft veel ambitie. “Als nieuwe algemeen directeur wil ik komende jaren de verdere groei van de Reitsma Groep vormgeven om de toonaangevende Business Partner in de zakelijke Telecom en IT-markt te worden.”

TBM • OKTOBER

5


Nieuws

“Steeds meer aanvallen op mobiele apparaten” Volgens Alcatel-Lucent is het aantal aanvallen op mobiele apparaten en apparatuur voor thuisgebruik in de eerste helft van 2014 sterk is toegenomen. De gebruikers lopen een groter risico bespioneerd te worden of een rekening gepresenteerd te krijgen voor datagebruik door derden. Daarnaast wordt er steeds meer persoonlijke informatie gestolen. De cijfers van Alcatel-Lucent’s Kindsight Security Labs wijzen uit dat het aantal hackers dat zich via malware toegang verschaft tot apparatuur, blijft stijgen omdat steeds meer consumenten gebruik maken van ultrabreedband. Uit het rapport blijkt

Jan Kees de Jager CFO KPN Jan Kees de Jager wordt de nieuwe CFO van KPN. De voormalig minister van financieen volgt Steven van Schilfgaarde op. “We zijn verheugd dat we Jan Kees de Jager als nieuwe CFO kunnen presenteren. Aan zijn benoeming ging een grondige analyse van kandidaten vooraf en we zijn ervan overtuigd dat we de beste persoon hebben gevonden om de rol te vervullen en het management team te versterken”, aldus Jos Streppel, voorzitter van de raad van commissarissen. De Jager: “Ik ben zeer blij met deze mooie baan als CFO. KPN is een prachtig bedrijf met een rijke historie in een dynamische markt. Ik kijk uit naar de samenwerking met Eelco Blok, de raad van bestuur, de raad van commissarissen, mijn nieuwe KPN collega’s, de aandeelhouders en andere belanghebbenden.”

dat het aantal malware-infecties op mobiele apparatuur in de eerste zes maanden van 2014 is gestegen met 17 procent. Het infectiepercentage op vaste consumentennetwerken steeg eind juni tot 18 procent. In december 2013 bedroeg dit percentage slechts 9 procent. “Android-smartphones zijn het gemakkelijkste doelwit voor malware, maar Windows-laptops zijn nog steeds de favoriet onder de professionele cybercriminelen”, aldus Kevin McNamee, security architect en directeur van Alcatel-Lucent’s Kindsight Security Labs. “De kwaliteit en verfijning van Android-malware loopt nog achter op de complexere malware voor Windows-computers. Android-malware doet niet echt

Chinese overname Alcatel-Lucent afgerond De overname van Alcatel-Lucent door China Huaxin is afgerond. Het heeft de Chinezen 202 miljoen euro gekost. “Door deze transactie kunnen we rekenen op de steun van een sterke en erkende investeerder die de noodzakelijke middelen biedt om de ambities waar te maken”, zegt Alcatel-Lucent. Michel Emelianoff, CEO van Alcatel-Lucent Enterprise: “Met onze investeerder kunnen wij nu onze ambitie

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 351 respondenten uit het InVotes-panel van No Ties. Zakelijke respondenten kregen daarbij de vraag in hoeverre ze gebruik maken van handmatige invoer van telefoonnummers. Zo’n 50 procent

TBM • OKTOBER 2014

nastreven om een grote speler te worden in de bedrijfscommunicatiemarkt en tegelijkertijd innovatie en gebruikerservaring hoog op de agenda houden.” Yuan Xin, Chairman van China Huaxin: “We zijn bijzonder tevreden over de overname van Alcatel-Lucent Enterprise. Onze aanpak van langetermijninvesteringen zal Alcatel-Lucent Enterprise helpen zijn ambitie te realiseren, terwijl wij hiermee onze strategische positie in de arena van de bedrijfscommunicatie kunnen versterken.”

‘Zakelijke gebruiker wil niet meer handmatig nummers invoeren’ Een meerderheid van de zakelijke telefoniegebruikers vindt ‘click-to-dial’ prettiger dan handmatige invoer van een telefoonnummer. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau No Ties, in opdracht van de zakelijke telecomaanbieder Voiceworks, naar het belgedrag van zakelijke gebruikers.

6

moeite zich schuil te houden en is afhankelijk van nietsvermoedende mensen die een geïnfecteerde app installeren.”

van de respondenten gaf daarbij aan dat ze een nummer handmatig invoeren op hun vaste toestel wanneer deze op internet gevonden wordt. De rest maakt óf geen gebruik van internet om een telefoonnummer op te zoeken, óf hanteert andere belmethoden. Wanneer men een nummer in een CRM/ERP-systeem vindt, maakt men beduidend minder vaak gebruik van handmatige invoering (25 procent). Uit de verschillende mogelijkheden die de respondenten voorgelegd kregen, gaf het hoogste percentage (43 procent) de voorkeur aan een functie waarbij ze het nummer direct kunnen selecteren (select-to-dial) of aanklikken (click-todial) om een gesprek tot stand te brengen.


Nieuws

Ingram, T-Mobile en CallHosted werken samen Ingram Micro Mobility is de samenwerking aangegaan met T-Mobile en CallHosted op het gebied van vast-mobiel integratie. Ingram Micro Mobility is de samenwerking aangegaan met T-Mobile en CallHosted op het gebied van vast-mobiel integratie. “Wij hebben een verregaande samenwerking opgezet met CallHosted omdat zij een prominente speler zijn op gebied van flexibele communicatie oplossingen tussen vaste en mobiele telefonie”, aldus Ingram Micro. Het optekenen van CallHosted in combinatie met T-Mobile betekent een belangrijke extra schakel in het telecom portfolio van Ingram Micro Mobility. Hiermee wordt volgens de ICT-distributeur ingespeeld op de vast-mobiel-integratie-behoefte van onze klanten en potentiële nieuwe klanten. Brian Stout, B2B Directeur bij T-Mobile: “Onze

gezamenlijke business partners kunnen vanaf nu onze vast-mobiel-oplossingen aanbieden waarmee ondernemers de voordelen van vaste en mobiele bereikbaarheid krijgen, zonder het gedoe en de kosten van ouderwetse telefooncentrales”. Paul Smissaert, Directeur bij CallHosted: “Ondernemers willen altijd en overal bereikbaar zijn voor klanten en leveranciers. En ook voor medewerkers onderling is goede bereikbaarheid cruciaal. Voorheen waren ondernemers aangewezen op dure telefooncentrales.” “Met de combinatie van T-Mobile en CallHosted zijn wij nu in staat om T-Mobile klanten op een totale manier te voorzien van een vast-mobiel integratie”, zegt Remco Nieuwenhuyse, Sales & Marketing Director van Ingram Micro Mobility. “Deze oplossing sluit naadloos aan bij onze strategie om klanten van onze zakelijke telecom en IT resellers een totaaloplossing aan te bieden.”

Westcon neemt partners mee naar Marrakech Westcon heeft haar toppartners meegenomen naar Marrakech. Tijdens een tweedaags verblijf hebben de businesspartners samen met Avaya, Jabra en Westcon het zakelijke met het aangename kunnen combineren. De deelnemende businesspartners waren: BIS, BST Group, Forma, Helder Telecom, Imtech ICT, KPN, Winvision en ZG Telecom. “Het is mooi om met onze toppartners zo’n netwerkevent te kunnen houden”, aldus Arno Beker, sales director

Westcon UCC Benelux. “Voor Westcon is het een goede manier om onze waardering naar de partners te kunnen uiten en hen te bedanken voor de loyaliteit en inzet. De partner conference staat in het teken van kennisoverdracht, netwerken en fun en wordt door alle deelnemers steeds weer als succesvol en effectief ervaren. Het is bovendien goed te zien dat er dit jaar een aantal nieuwe partners bij zaten ten opzichte van voorgaande jaren. Dit laat ons zien dat we nog steeds groeien en onze focus juist is.”

Exertis GO Connect wordt distributeur Ruckus Wireless Ruckus Wireless, leverancier van draadloze oplossingen voor de markt van mobiele internetinfrastructuur, heeft Exertis GO Connect aangesteld als value added distributeur. Het complete portfolio van Ruckus Wireless is beschikbaar via het reseller-netwerk van Exertis GO Connect in de Benelux. “De benoeming tot value added distributeur van Ruckus Wireless is een zeer welkome uitbreiding van ons portfolio”, zegt Remco Ligtvoet, business development manager bij Exertis GO Connect. “Hiermee krijgen onze channel partners de beschikking over hoogwaardige wireless oplossingen en kansen op een nieuw verdienmodel.” Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless: “Om onze verdere expansie te ondersteunen en optimaal te kunnen profiteren van de marktgroei is een fijnmazig, indirect distributiekanaal met betrouwbare distributeurs en resellers een absolute must.”

Minister tegen roamingkosten Extra kosten voor mobiel bellen, sms’en en internetten in het buitenland moeten snel worden afgeschaft. Dat vindt Henk Kamp, de minister van Economische zaken. Kamp verzekerde de Tweede Kamer dat hij niets ziet in een recent Italiaans voorstel dat afwijkt van het door het Europees Parlement gewenste verbod op roamingkosten. De Italianen, momenteel voorzitter van de Europese Unie, willen een fair use-beleid, dat het nog steeds mogelijk maakt om kosten te rekenen voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Een meerderheid van de Nederladnse Tweede Kamer is tegen dit plan.

TBM • OKTOBER

7


Everything in your life is coming… When your job takes you away from the office, it’s crucial you can hear and be heard on every call and on every device. The next generation of audio solutions have arrived to ensure you can do just that. INTRODUCING THE SMARTER WORKING COLLECTION FROM PLANTRONICS:

ALL NEW

ALL NEW

ALL NEW

VOYAGER LEGEND™ UC

BLACKWIRE® 700

CALISTO® 620

Longer talktime and Smart Sensor™ audio technology make this the only UC headset you’ll ever need.

Don’t be tied to your desk. Switch from a desktop to a mobile headset with the detachable USB cable.

Sound professional on the go. Create your own mobile conference room with this wireless smart speakerphone.

See if you are eligible for a free trial or find out more visit plantronics.com ©2013 Plantronics, Inc. All Rights Reserved.


Nieuws

Kantelen Iedereen die mij beter kent dan als de schrijver van deze column, weet dat ik, voordat ik met Mantor begon, negen jaar directeur ben geweest van een uitgeverij/consultancy-organisatie in de foodbranche. Oftewel levensmiddelen. Of, op chique, FMCG. Ook een heerlijke branche om in te werken hoor. Ze noemen het ‘de eredivisie in de marketing’, dus dat was wel wat voor me. Ik kon het hele proces ook nauwgezet volgen; kwam bij fabrikanten, bezocht de groothandel en inkooporganisatie, had gesprekken met de supermarktondernemer en liep dan uiteindelijk zelf met een kar langs de schappen op zaterdagmiddag. Je ziet dan dus echt alles wat bedacht en ontwikkelt wordt zo door de kolom heen zakken. Een ontwikkeling die ik heb mogen volgen was de kanteling van de branche. In vervlogen tijden zat de macht absoluut bij de fabrikant. Die bepaalde of een supermarkt het product ‘mocht’ verkopen, voor welke prijs, hoeveel er op verdiend mocht worden en waar het stond op het schap. Over doorgeefluik gesproken. Dat veranderde. De supermarkten trokken de macht naar zich toe. Zij gingen hun eigen beleid bepalen en gingen de fabrikant dicteren. En niet andersom. Dat leidde in het begin tot gevoelige situaties. Hele grote bier-, frisdrank- en wasmid

del-imperiums besloten de levering stop te zetten. Het ultieme pressiemiddel. Retail heeft uiteindelijk wel op de meeste vlakken gewonnen. En toen hebben zij de handschoen op een hele professionele manier opgepakt, want ‘eredivisie in marketing’. Zij zijn zich enorm gaan verdiepen in de belangrijkste schakel: de klant. De supermarkt-organisaties weten wie hun klant is, wat ze beweegt en motiveert en, het belangrijkste, wat ze willen kopen! En? Heeft u die kanteling in onze branche ook al aan zien komen? De dealer/reseller is echt de macht naar zich aan het toehalen. Vooral in de portfoliosamenstelling en met ontwikkelingen die ‘onafhankelijkheid’ moet creëren. Leveranciers moeten bij voorkeur uitwisselbaar zijn en zodoende wordt het eerder genoemde ‘pressiemiddel’ geëlimineerd. Een hele goede zaak! Maar nu, beste reseller/dealer, moet u met grote spoed de verantwoordelijkheid die u op uw schouders gaat nemen waar gaan maken. Als u niet binnen korte tijd uw base kunt benoemen in richting, behoeftes en ontwikkeling, bent u die macht zo weer kwijt. Want aantallen en marge en dat soort zaken: daar heeft u echt nog een baas boven baas. Van harde cijfers naar ‘zachte’ kennis; het is machtig! Rex Vermeulen Directeur Mantor Marketing en Communicatie

BusinessCom sluit overeenkomst met ‘vernieuwd’ Mitel BusinessCom heeft een distributieovereenkomst gesloten met Mitel. De voormalig Aastra-distributeur speelt hiermee in op de fusie van Aastra en Mitel. “Wij zijn erg tevreden met de uitbreiding van ons partnership. Zo maakt BusinessCom haar portfolio completer en breiden wij het netwerk van partners uit”, zegt Gijs Borsboom van Mitel. BusinessCom en Mitel gaan voor partners een speciale Mitel resellersdag organiseren, met onder meer een statusupdate vanuit Mitel, een roadmap update en een zogeheten Genius Bar om vragen over producten te kunnen stellen. Tegelijk met de bekendmaking heeft Businesscom ook haar logo ge-restyled.

Mitel heeft hetzelfde gedaan. De introductie van de nieuwe merkidentiteit volgt op een periode van strategische fusies en overnames, inclusief de integratie van vier bedrijven in iets meer dan een jaar tijd, waaronder dus de fusie met Aastra. “Inspelen op kansen en veranderingen in de branche en voortdurende innovatie waren de voornaamste redenen voor ons succes in het verleden. De erfenis van ons verleden en de kansen voor onze toekomst zijn blijvend verbonden aan de naam ‘Mitel’”, zegt Terry Matthews, voorzitter van de raad van bestuur en mede-oprichter. “Onze oorspronkelijke naam wordt nu ondersteund door twee in elkaar grijpende schakels en de nieuwe tagline: ‘powering connections’ ofwel het versterken van verbindingen. Samen staan ze voor de ongekende hoeveelheid verbindingen

in de wereld waarin we nu leven en het mondiale ecosysteem van klanten, partners en leveranciers die al sinds de oprichting van Mitel meer dan veertig jaar geleden, van cruciaal belang zijn.”

TBM • OKTOBER

9


In gesprek

Herwin van der Kamp (Telecombinatie) over belangrijke zaken

“Het kan me niet snel genoeg gaan”

In de rubriek ‘In gesprek’ praten we met bekende personen uit de telecomwereld over zaken die nog belangrijker zijn dan SIP-protocollen of DECT-toestellen. In deze editie Herwin van der Kamp. Sinds iets meer dan een half jaar is hij de directeur van Telecombinatie. Hij praat onder andere over zijn ongeduldige karakter en het belang van het verzamelen van goede mensen.

10

TBM • OKTOBER 2014


In gesprek

Tekst: Johan van Leeuwen Foto’s: Wendy van Cuijk

Gefeliciteerd met je verjaardag “Haha, dankjewel. Ach, het is iets wat één keer in het jaar vanzelf gebeurt. Voor de rest is dit een dag zoals alle andere.” Hou oud ben je eigenlijk geworden? “35 jaar” Erg jong vergeleken met veel andere directeuren. Voel je jezelf in deze positie vaak jong? “Nee dat gevoel heb ik helemaal niet. Ik heb ook niet het idee dat het iets uitmaakt voor bijvoorbeeld collega’s, of dat ik door mijn leeftijd anders wordt behandeld.” Je begon je loopbaan bij Tele2 en maakte daar stormachtig carrière. Hoe is dat precies gegaan? “Op mijn 24-ste ben ik begonnen bij Tele2. Ik kwam vers van de universiteit, had op Nyenrode bedrijfskunde gestudeerd en woonde tijdelijk weer bij mijn ouders. Ik herinner me nog een gesprek aan de keukentafel waarin zij zeiden dat ik toch maar eens echt aan het werk moest. Ik werd credit controller bij Tele2. Daar had ik goed over nagedacht, de financiële hoek vond ik een goede plek om mijn carrière te beginnen. Dat bleek ook zo te zijn, ik leerde daar namelijk ook de processen aan de commerciële kant heel goed begrijpen. Het ging daarna vrij snel. Ik werd eerst productmanager vaste telefonie en daarna salesmanager bij het toen net overgenomen Versatel. Vervolgens kreeg ik de kans om in Oostenrijk voor Tele2 aan de slag gegaan.” Hoe was dat? “Lastig. We werkten vanuit Wenen. Die stad is prachtig, maar de cultuur is erg conservatief. Toen ik bij de eerste board meeting in mijn spijkerbroek kwam aanlopen werd me dat totaal niet in dank afgenomen. Ik moest echt wennen en was daar zeker niet altijd gelukkig. Maar als ik nu op die tijd terugkijk, doe ik dat positief. We hebben mooi en goed werk verricht en ik heb er enorm veel geleerd. Het was soms zwaar, maar het cliché dat je van moeilijke momenten het meeste leert is absoluut waar. Daar krijg je mentale weerbaarheid van. Toen ik twee jaar in Oostenrijk had gezeten werd BBned overgenomen en werd ik daar de managing director.” Niet lang daarna eindigde jouw tijd bij Tele2. Op een niet zo leuke manier. “Ik kan en wil daar eigenlijk niet veel over zeggen. Maar terugkijkend op de hele periode ben ik Tele2 enorm dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb gehad.”

Toen kwam Telecombinatie. “Ik heb eerst een paar maanden niets gedaan. Lekker veel gesport. Getwijfeld of ik naar het buitenland zou gaan. Wat me heel erg aansprak aan Telecombinatie was dat ik er ondernemer kon zijn. Bij Tele2 was ik ondernemend. Dat is toch iets anders. Dit past mooi als een volgende stap in mijn carrière. Bovendien zie ik veel potentieel in dit bedrijf. Het is echt bizar hoeveel talent hier aanwezig is.” Bij Tele2 had je te maken met overnames en nieuwe projecten. Is Telecombinatie daarmee vergeleken niet een beetje te kalm? “Juist niet. Bij een groot bedrijf als Tele2 is alles behoorlijk intern gericht. Veel Powerpoints en Excel-sheets. Bij Telecombinatie kun je veel sneller sturen, hoef je niet eerst een ‘investment proposal’ in te dienen. En vergis je niet hoe veel er hier gebeurt. Het boek ‘Good to Great’ van Jim Collins is toepasbaar voor de tijd waar we nu bij Telecombinatie inzitten. Het was een prima bedrijf, maar we willen nog beter worden en meegaan met de telecombranche, die in een enerverende fase zit. De eerste tip in dat boek is ‘Get the right people on the bus’.” Je zegt ‘stap voor stap’. Ben je iemand van de weg der geleidelijkheid? “Absoluut niet! Ik heb het geduld van een klein kind, kan heel kort door de bocht redeneren. Dat weet ik van mezelf. Het is niet altijd goed, maar ik geloof wel heel erg in de honderd-dagen-regel. Als iemand bij een nieuw bedrijf aan de slag gaat moet je na honderd dagen al wel duidelijk resultaten kunnen zien. Hier bij Telecombinatie stond de eerste maand voor mij in het teken van analyseren, de tweede maand van het maken van een plan en de derde maand van gas geven.” Je had het over het krijgen van de juiste mensen in de bus. Daarbij hoort ook dat je soms mensen uit de bus moet zetten. Zijn dat moeilijke beslissingen? “Heel eerlijk? Nee, dat vind ik niet moeilijk. Dat wil niet zeggen dat ik niet besef dat er ook gezinnen achter mensen schuil gaan, en dat het erg ingrijpend kan zijn. Het traject is daarom ook zeker zwaar en de gesprekken, die ik zoveel mogelijk zelf probeer te voeren, zijn niet leuk. Maar de beslissing zelf moet je in een positie als deze gewoon volkomen rationeel kunnen nemen, kijkend naar het bedrijfsbelang en de strategie die je hebt. Anders ben je niet geschikt. Daar heb ik geen moeite mee. Je moet als ondernemer niet twijfelen of beslissingen uitstellen.”

TBM • OKTOBER 2014

11


In gesprek

Is ‘fouten durven maken’ één van de belangrijkste geheimen van ondernemen? “Absoluut. Je moet niet bang zijn je hoofd te stoten. Het is toch een kwestie van ‘trial and error. Je moet af en toe ook gewoon eens iets proberen, anders ben je in mijn ogen geen ondernemer. En als dat niet werkt, moet je ook beslissingen terug durven draaien.” Wat is je ambitie met Telecombinatie? “Van een partij die vooral gespecialiseerd was in mobiele abonnementen, richten we ons nu ook op vaste telefonie, vast en mobiel in één en clouddiensten. We hebben alle netwerken in ons portfolio, hardware naar ons toegetrokken en bieden vergaande service en ondersteuning op commercieel en technisch gebied. De term ‘inkooporganisatie’ dekt dus niet meer de lading van wat wij doen. Ik zie de werelden van vast, mobiel en ICT steeds meer naar elkaar toegroeien en ik geloof erin dat wij met Telecombinatie klaar zijn voor die nieuwe toekomst.” Wat voor soort cultuur streef je als directeur binnen het bedrijf na? “Bij Telecombinatie is het tempo heel hoog. Daar houd ik van. Het kan me niet snel genoeg gaan. Verder moeten mensen elkaar durven aanspreken. Ik probeer zelf eerlijk en direct te zijn. We zitten in een periode van verandering. Dat is voor iedereen moeilijk. Want iedereen juicht verandering altijd toe, maar het liefst bij een ander. Dus moet je duidelijk zijn. En zoals ik al zei: ik ben dan niet altijd makkelijk. Ik heb respect voor de mensen die voor mij werken, zou het zelf niet kunnen.” Geef je je mensen veel vrijheid, of hak je zelf zoveel mogelijk knopen door? “Dat eerste. Ik durf anderen zeker beslissingen te laten nemen. De keren dat ik overrule komt dat meestal omdat ik zelf informatie heb die mijn collega’s niet hebben, of als het om grote uitgaven gaat. Ik zit namelijk wel op de centen. Ja, inderdaad, dat is toch die controller die in me zit.”

12

TBM • OKTOBER 2014

Maar je doet veel met de input van de mensen die hier werken? “Absoluut. Daar hecht ik heel veel waarde aan. Ik zou geen eigen kantoor willen hebben, loop hier heel veel rond.” Is dat voor jou de charme van het directeur zijn? “Dat, en vooral het bij elkaar verzamelen van een goed team. Het bundelen van verschillende soorten kennis en verschillende typen persoonlijkheden, en dat aan sturen. Dat vind ik geweldig. Ik ben hier bij Telecombinatie, maar ook bij teams die ik heb aangestuurd bij Tele2, echt enorm trots op de mensen. Ik spreek wel eens managers die afgeven op hun personeel. Daar snap ik niets van. Dat heb je toch zelf in de hand?” Had je tien jaar terug verwacht dat je carrière zo zou lopen zoals hij tot nu toe is gelopen? “Ja en nee. Toen ik van de Universiteit kwam had ik nog niet echt een idee wat ik wilde. Maar ik ben wel een carrièreplanner. Bij Tele2 vroeg een directeur me ooit waar ik wilde staan als ik dertig was, en toen heb ik geantwoord dat ik dan op zijn stoel wilde zitten. Dat is ook uitgekomen. Het lijkt soms alsof ik impulsief stappen zet, maar daar zit meestal wel een gedachte achter.” Ben je behalve een carrièreplanner ook een workaholic? “Als je het mijn vriendin zou vragen zegt ze ‘ja’. Ik ben wel echt een denker, ben continu na aan het denken over wat er anders en beter kan. Dus in die zin ben ik heel veel uren met werk bezig. En in drukke periodes, na een overname bijvoorbeeld, maak ik soms ook heel extreme weken. Maar als ik mensen hoor zeggen dat ze zeventig of tachtig uur per week aan het werk zijn doen ze volgens mij iets verkeerd. Ik probeer altijd efficiënt te werken. Heb bijvoorbeeld een hekel aan e-mail, dat weet iedereen hier. Met veel meer dan ‘prima’ of ‘oké’ beantwoord ik de meeste e-mails niet. Ik vind dat de hoeveelheid e-mails die bij bedrijven wordt verstuurd, ten koste gaat


In gesprek

van de efficiëntie. En e-mails worden ook nog eens vaak verkeerd uitgelegd. Ik ben veel meer van het bellen. Doet dat veel, vooral in de auto.” Je houdt nog genoeg tijd over voor een leven naast je werk? “Zeker. Dat heb ik ook echt nodig. Sporten is erg belangrijk voor me, vooral om mijn hoofd leeg te maken. Ik heb altijd veel gezeild. Een tijdje terug heb ik het kite-surfen ontdekt. Geweldig! Als het weer het toelaat en ik tijd heb ben ik zo vaak als mogelijk is te vinden in bijvoorbeeld Zandvoort of Wijk aan Zee. Dat is echt zo mooi, je even helemaal door de zee laten doorspoelen. Mijn hoofd is dan meteen leeg. Verder doe ik met een groepje vrienden aan wielrennen. We denken stiekem dat we heel goed zijn, maar ik vrees dat dat erg tegenvalt. En ik ben ook weer gaan golfen, dat ligt me niet altijd even goed.”

eigenlijk bijna geen last van. Ik denk, zoals gezegd, vaak na over dingen die beter kunnen. Maar dat is heel iets anders dan je zorgen maken over dingen die niet goed gaan. Zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.” Ben je per toeval in de telecom terecht gekomen? “Het is zeker niet zo dat daar altijd al een bepaalde voorliefde was. Maar ik vind het wel een enorm leuk wereldje. Wat me aanspreekt is dat het snel gaat en dat de branche in beweging is. Maar ik ben meer ‘ondernemer’ dan ‘telecommer’. Mijn ouders hebben een eigen bedrijf waar mijn broer en ik al vroeg in meedraaiden. Dat zal er altijd wel in blijven zitten.” Maar je zou dus ook ondernemer kunnen zijn in een andere branche? “Het hoeft zeker niet zo te zijn dat mijn volgende baan ook in de telecom zal zijn.”

Te ongeduldig? “Haha, misschien wel ja. Het is wel een sport waarbij je echt ‘zen’ moet zijn.” Je bent een denker, en hebt het ook over ‘het hoofd leegmaken’. Ben je ook een piekeraar? Heb je snel last van stress? “Dat valt heel erg mee. Zeker de laatste jaren heb ik daar

Naam: Herwin van der Kamp Bekend als: Directeur Telecombinatie Leeftijd: 35 Thuissituatie: Samenwonend, geen kinderen Geboorteplaats: Wezep Woonplaats: Amsterdam

TBM • OKTOBER 2014

13


Achtergrond

Tekst: Martijn Kregting

DECT versus VoWLAN: verleden versus toekomst Draadloze telefonie via DECT of via VoWLAN? Wie een paar jaar geleden de voor- en nadelen van beide draadloze technologieën vergeleek, kwam met een vrij evenwichtig rijtje. DECT was al volwassen, VoWLAN was veelbelovend maar kwam net kijken. Inmiddels is deze technologie aardig volwassen en lijkt het in voordelen DECT te overvleugelen.

We zetten, met hulp van Wouter Bakker (Dimension Data), Erik Fisscher (Croon) en Patrick Brog (SecureLink), wat mythes op een rijtje en vergelijken de twee technologieën op een aantal punten.

Mythe 1: dekking en access points

Het voordeel van DECT was de goede dekking, waardoor maar weinig access points nodig zijn. VoWLAN had veel meer access points nodig, wat de aanleg duurder maakte. Die dekking is sterk verbeterd, bijvoorbeeld met directionele antennes. Ook de QoS van VoWLAN is sterk verbeterd. Je kunt op een netwerk bijvoorbeeld spraak voorrang geven boven data. In een vooral op mobiele devices gerichte draadloze omgeving zal VoWLAN implementeren en beheren wel een uitdaging zijn. De grote diversiteit aan gebruikte devices op een netwerk is dan het voornaamste probleem, evenals het bieden van voldoende capaciteit voor spraakverkeer.

Mythe 2: VoWLAN is duurder

De prijs van het netwerk kon een jaar of vijf geleden nog wel de doorslag geven richting DECT. VoWLAN was nieuw en vrij duur. IP-DECT is echter duurder dan gewoon DECT, terwijl VoWLAN goedkoper geworden is. De prijzen liggen nu veel dichter bij elkaar. Dat maakt een keuze op basis van prijs minder eenvoudig.

Mythe 3: kwaliteit VoWLAN is slecht

In het beheer, in de overdracht van access point naar access point en in de radiotechnologie is veel verbeterd. De QoS is veel beter. Ook de VoWLAN-handsets zijn verbeterd. Daarbij maakt de huidige 802.11 ac-WiFi-standaard gebruik van een veel schonere frequentie dan een jaar of drie terug, wat de kwaliteit en capaciteit ten goede komt.

14

TBM • OKTOBER 2014


Achtergrond

VoWLAN voordeel 1: draadloos netwerk is er al

DECT voordeel 1: kans op verstoring

Vrijwel elke organisatie heeft al een draadloos netwerk. Omdat dit netwerk voor steeds meer toepassingen en door steeds meer devices gebruikt wordt, worden er ook steeds meer robuuste draadloze netwerken aangelegd die een business case voor VoWLAN vereenvoudigen. Het netwerk hoeft dan niet meer aangepast of verbeterd te worden om er over te kunnen bellen. Beheerstools zijn steeds beter, zodat er eenvoudig gescheiden virtuele netwerken gemaakt kunnen worden.

DECT blijft voor puur telefonie op het moment nog de beste technologie in (vaste) functionaliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid. De kans op verstoring is minder omdat er aparte frequenties voor worden gebruikt. Functies zoals doorverbinden, een chef-secretaresse schakel en zusteroproepen zijn bij DECT vaak nog beter geregeld, DECT kan alles bieden dat via een vaste telefoonverbinding kan. Zeker bij zorginstellingen wordt er daarom nog regelmatig bij vernieuwing van de telefonieomgeving bewust voor DECT gekozen.

VoWLAN voordeel 2: diversiteit

DECT voordeel 2: installed base groter

Een voordeel van het gebruik van het WLAN-netwerk is de diversiteit: het kan zowel voor data als spraak gebruikt worden. Op een DECT-netwerk is alleen een DECT-toestel te gebruiken, op een WLAN-netwerk is elk device met WiFi-capaciteit te gebruiken – van laptop via tablet tot VoWLAN-toestel of smartphone. De opkomst van draadloze netwerken gaat hand in hand met de opkomst van mobility. Dat zet VoWLAN steeds meer op voorsprong ten opzichte van DECT.

VoWLAN voordeel 3: minder beheer en onderhoud

IP-DECT biedt als doorontwikkeling van DECT dezelfde aanvullende diensten als VoWLAN, zoals videobewaking of alarmering. Het nadeel is dat er een derde of soms zelfs vierde netwerk onderhouden moet worden. Veel bestaande kantoren hebben nog een bedraad netwerk. Voor dataverkeer komt daar een draadloos netwerk bij. DECT is een dan een extra netwerk om te beheren en onderhouden. De TCO ligt dus hoger dan wanneer je een draadloos netwerk ook voor VoWLAN geschikt maakt en inzet.

Ex aequo: specifieke omgevingen

DECT werd vroeger ook gebruikt in sectoren zoals zorg en industrie vanwege specifieke functionaliteiten zoals de men down functie. Tegenwoordig brengen producenten zoals Ascom DECT- en VoWLAN-toestellen uit met vergelijkbare functionaliteiten. Alleen onder de motorkap ziet het er anders uit. Het gebruik van DECT of VoWLAN in specifieke omgevingen maakt dat de toestellen vaak robuuster zijn, of een langere batterijduur hebben. In het verleden betekende dat, in combinatie met de beperktere productie er van, dat de prijzen van 200-300 euro per handset vaak een stuk hoger lagen dan voor een mobieltje. Tegenwoordig zijn smartphones populair die makkelijk 500-600 euro kosten. Het prijsaspect is in beide gevallen dus geen reden om voor een mobiel netwerk, bijvoorbeeld private gsm intern en een gewoon mobiel abonnement extern, te kiezen.

DECT zelf is puur telefoniegericht en wordt in nieuwe projecten zo goed als niet meer gebruikt. Er zijn nog wel projecten waarbij IP-DECT wordt uitgerold. IP-DECT wordt door het IP-netwerk aangestuurd en kan als zodanig mee in de all-IP trend. De installed base van DECT is nog veel groter dan van VoWLAN. Het aantal aanbieders van VoWLAN-toestellen is vrij beperkt. Dit kan nog een drempel zijn voor gebruik van VoWLAN. Veel mensen gebruiken liever hun smartphone, maar een VoWLAN/SIP-client op de smartphone trekt de batterij nu nog vrij vlot leeg. Dat is met name voor ambulante werknemers niet handig. Aan dit accuprobleem wordt wel hard gewerkt door smartphone-aanbieders. Te verwachten is overigens dat dit over een jaar of twee, drie veel minder een beperking vormt.

Kleine markt Zowel voor DECT als VoWLAN geldt dat het om toepassingen gaat in een beperkt aantal omgevingen. Dat heeft vooral te maken met de vraag of er veel kenniswerkers actief zijn of veel niet-kennis werkers. In het eerste geval heeft mobiele telefonie via een smartphone over het algemeen al de overhand genomen. Beperkingen zoals de tarieven van mobiele telefonie spelen veel minder een rol, gezien de prijsdalingen en komst van flatfee bundels voor zakelijk gebruik. Dekkingsproblemen op kantoor zijn geringer geworden. Alleen de kwaliteit van mobiele gesprekken laat nog wel eens te wensen over. Niet-kenniswerkers als gebruikers van telefonie zie je vooral in industriële omgevingen. Daarnaast vormen campus-terreinen, van universiteiten, ziekenhuizen of andere zorginstellingen, een goed afzetgebied voor draadloze telefonie via DECT of VoWLAN. Ook zijn er specifieke functies, zoals van receptioniste of call-center medewerker, waar beide technologieën tot hun recht komen.

TBM • OKTOBER 2014

15


DECT & VoWLAN

Ascom d62 DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 20 uur zonder Bluetooth Stand-by tijd: 240 uur zonder screensaver Bereik: max. 300 meter (buiten) USP’s • Spraak, messaging én persoonsalarmering • Beheer op afstand • Persoonlijke login • Hoge valbestendigheid • Bluetooth (optioneel)

Ascom Myco DECT of Wi-Fi handset: WiFi Spreektijd: n.t.b. Stand-by tijd: n.t.b. Bereik: afhankelijk van gebruikte WLAN-standaard USP’s • Topdisplay • Android OS met ‘mission-critical extensions’ • Robuust en desinfecteerbaar • Professionele barcodescanner (optioneel) • Ook leverbaar als WiFi/GSM/3G-variant

16

TBM • OKTOBER 2014

Ascom d81

Ascom i62

DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 12 uur met Bluetooth zonder locatiebepaling Stand-by tijd: 120 uur met screensaver Bereik: max. 300 meter (buiten)

DECT of Wi-Fi handset: Wi-Fi Spreektijd: 15 uur met U-APSD Stand-by tijd: 100 uur zonder locatiebepaling Bereik: afhankelijk WLAN-standaard

USP’s • Spraak, messaging én persoonsalarmering • Beheer op afstand • Zeer hoge valbestendigheid • IP65 classificatie, ook voor connectoren • Bluetooth

USP’s • Ondersteuning 802.11n standaard • Spraak, messaging én persoonsalarmering • Beheer op afstand • Persoonlijke login • Hoge valbestendigheid

FRITZ!Fon C4

FRITZ!Fon MT-F

DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: Tot 10 uur Stand-by tijd: Tot 6 dagen Bereik: van tot 300 meter buiten tot 40 meter in gebouwen

DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: Tot 10 uur Stand-by tijd: Tot 6 dagen Bereik: van tot 300 meter buiten tot 40 meter in gebouwen

USP’s • Draadloze telefoon (DECT-GAP) – perfect met FRITZ!Box • Ondersteunt HD-telefonie voor een natuurlijk klankbeeld • Kleurendisplay: 240 x 320 pixel, 262.000 kleuren, hoge resolutie • RSS-feeds, internetradio en podcasts ontvangen • Besturing van UPnP-mediaservers en smart-home-apparaten

USP’s • Draadloze telefoon (DECT-GAP) – perfect met FRITZ!Box • Ondersteunt HD-telefonie voor een natuurlijk klankbeeld • Kleurendisplay: 240 x 320 pixel, 262.000 kleuren, hoge resolutie • RSS-feeds, internetradio en podcasts ontvangen • Besturing van UPnP-mediaservers en Smart-Home-apparaten


DECT & VoWLAN

FRITZ!Fon M2 DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: Tot 15 uur Stand-by tijd: Tot 10 dagen Bereik: Van tot 300 meter buiten tot 40 meter in gebouwen USP’s • Draadloze telefoon (DECT-GAP) – perfect met FRITZ!Box • Ondersteunt HD-telefonie voor een natuurlijk klankbeeld • Weergave: 112 x 65 pixel met hoge resolutie, monochroom • RSS-feeds, internetradio en podcasts ontvangen • Besturing van UPnP-mediaservers en Smart-Home-apparaten

NEC G566 DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 20 uur Stand-by tijd: 160 uur Bereik: max. 300 meter (buiten) USP’s • TFT 2-inch kleurenscherm en icoongestuurd menu • HD Voice • Toegang tot data via XML browser, CAT-iq data voorbereid • Open interface voor integratie applicaties • Plaatsbepaling door driepuntsmeting

Unify Gigaset S4 Professional DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 12 uur Stand-by tijd: 165 uur Bereik: 300 meter in vrije veld USP’s • Handsfree • Bluetooth interface • Headset aansluiting • Verlicht display en toetsenbord • Telefoonboek met 500 nummers

Mitel 632d DECT Phone Spectralink Pivot (87xx) (Verkrijgbaar via Tiptel)

DECT of Wi-Fi handset: WiFi Spreektijd: 8 uur Stand-by tijd: 2000 mAh battery pack Bereik: WiFi netwerk afhankelijk USP’s • Enterprise SIP and WLAN features, 2,4 Ghz /5 Ghz • Android-based home page, user interface, settings utility, applications • 4.3 inch Multi-touch capacitive touch screen display • Damage-resistant Dragontrail glass, IP64 • Ook met 1D/2D barcodescanner

DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 12 uur Stand-by tijd: 100 uur Bereik: 30m binnen, 300m buiten USP’s • Versturen en ontvangen van berichten via o.a. e-mail en RSS • XML gebaseerde User Interface t.b.v. applicatie-integratie • Ondersteunt video voor het bekijken van bewakingsbeelden (hotel, zorg etc.) • DECT XQ voor het verbeteren van netwerkdekking in reflecterende omgevingen • Persoonsbeveiliging (No-Movement/Man down/Ontsnapping/ push button)

Jabra PRO 925 Soort: Bluetooth Spreektijd: tot 12 uur Stand-by tijd: tot 7 dagen Bereik: Tot 100 meter draadloos bereik USP’s • Dual Connectivity: Aan te sluiten op zowel vaste telefoon als mobiele telefoon • Noise canceling microfoon • Uitgerust met NFS technologie • Kristalhelder geluid • Uitgerust met Jabra SafeTone technologie ter bescherming van het gehoor

TBM • OKTOBER

17DECT & VoWLAN

Care One+ Lydis Yealink W52P

Spectralink 8741 Pivot

DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 10 uur Stand-by tijd: 100 uur Bereik: 50 meter binnen 300 meter buiten

DECT of Wi-Fi handset: Wi-Fi Spreektijd: 8 uur Stand-by tijd: 80 uur Bereik: Netwerk afhankelijk (AP)

(Verkrijgbaar via Lydis)

USP’s • 4 Gelijktijdige gesprekken • Geïntegreerd PoE • HD geluid • 1.8” kleuren display • Tot 6 repeaters

(Verkrijgbaar via Lydis)

USP’s • Android based • Touchscreen display, dragontrail glas • Verwisselbare Accu • 2,4GHz en 5GHz • Barcode scanner (optioneel 8753)

(Verkrijgbaar via Lydis) DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: Circa 8 uur Stand-by tijd: 60 uur Bereik: 50 meter binnen, 300 meter buiten USP’s • Full Duplex handsfree • Magnetische halssluiting, zeer licht (35g • IP56 gecertificeerd • Werkt op MSF2 protocol Spectralink • Luid en zuivere geluidskwaliteit

Alcatel-Lucent 8242 DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 70 uur Stand-by tijd: 160 uur USP’s • Lichtgewicht, ergonomisch ontwerp en intuïtieve gebruikersinterface • Compatible met bestaande Alcatel-Lucent basisstations; beschermt uw investering • Notificatie & locatie gebaseerde services • Milieuvriendelijk: Economy mode gebruikt automatisch low radio emission power (25 mW peak) • Met low power mode (50 mW) zeer geschikt voor veeleisende omgevingen

Alcatel-Lucent 500 DECT of Wi-Fi handset: DECT Spreektijd: 10 uur Stand-by tijd: 100 uur USP’s • Rugged design voor veeleisende omgevingen • IP54 Ingress protectie • Persoonlijke beveiligingsopties • Verbeterde plaatsbepaling, gebruikmakend van maximaal 4 basisstations • Toestel signalering naar de server (voor hospitality, healthcare, warehousing)

Alcatel-Lucent 8128 DECT of Wi-Fi handset: Wi-Fi Spreektijd: 15 uur Stand-by tijd: 100 uur USP’s • Levert zakelijke communicatiemogelijkheden voor verhoogde responsiviteit en productiviteit • Support voor wireless beveiliging • Schokbestendig en bestand tegen stof en water • Color display, toetsenbord backlight • Aantrekkelijk ontwerp met soft paint casing

TBM • OKTOBER 2014

19


Achtergrond

Tekst: Marjolein Straatman

Sommigen werken al jaren in de telecom. Eén zegt er zelfs ooit in te sterven. Maar wat maakt het werk zo leuk? En waar komt de passie vandaan? Vier telecommers over het vak.

Liefde voor het vak

20

TBM • OKTOBER 2014

Patrick Balleur van Dutchtel

Gerrit Splinter van Splinter Voice & Data

“Ik kan me er echt in verliezen”

“Iemand helpen die schuimbekkend aan de balie staat”

“Ik ben eigenlijk technisch opgeleid maar was al op de middelbare school aan de slag met PDA’s en mobiele telefoons, wat toen nog niet echt gebruikelijk was. Het is de liefde voor gadgets die alles in gang heeft gezet. Ik doe niks met een pen en echt alles digitaal. De nieuwe iPhone 2 móest ik hebben en heb ik bemachtigd via een KLM-piloot. Al tijdens mijn studententijd in Utrecht zag ik dat er een stukje markt lag in dit gebied, en dat er relatief weinig telecomdealers waren gevestigd. Samen met Bouke Wolsak heb ik in 2011 de deuren van Dutchtel geopend. Het mooie aan de telecomwereld is dat alles rap gaat en eigenlijk alleen nog maar sneller lijkt te worden. Dat blijft me boeien. Alleen al de technologieën van smartphones volgen elkaar in ijzingwekkend tempo op, waardoor de business zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt. Het blijft daarnaast een uitdaging om met behulp van kostenanalyses samen met de klant de strategie te bepalen. Ik kan me echt verliezen in analytisch en cijfermatig werk en ga daar dan ook rustig dagen voor zitten. Meestal is een besparing van zo’n 15 procent voor de klant makkelijk haalbaar. Dat ons vak steeds meer om dienstverlening draait vind ik leuk. Je ontzorgt de klant en bent tegenwoordig veel meer een gesprekspartner dan een verkoper. Het geeft me voldoening dat we, tegen de stroom in, nog steeds groeien.”

“Sommige dingen overkomen je. Met telecom was dat ook het geval, al vind ik het nu vreselijk leuk. Ik zag een uitdaging in communicatie en dan met name in het feit dat met verbindingen de wereld veel kleiner is te maken. Als iets drie keer sneller blijkt te kunnen of twee keer zo klein kan worden gemaakt kan ik daar ontzettend van genieten. Luiheid siert de mens. Als iets makkelijker kan, moet je het zeker niet laten. Die efficiëntie maakt mijn werk interessant. De dienstverlening in de branche breidt alleen maar uit en tegelijkertijd wordt de techniek nog steeds sneller. De komende tien jaar verandert het net zo snel als de afgelopen twintig, dat is wel zeker. Alles wordt daarnaast kleiner. Ik ben daarom ook heel benieuwd wat we van nanotechniek kunnen verwachten. Dat er in de laatste 120 jaar zo ontzettend veel is ontwikkeld blijft me fascineren. De mogelijkheden van telecom zijn nu dan ook bijna onuitputtelijk. In het begin van de jaren ‘90, met de introductie van ADSL, moest je er bijna voor hebben geleerd om alles aan de praat te krijgen. Moet je kijken waar we nu zijn. Het instellen van een smartphone is tegenwoordig een fluitje van een cent en verloopt veel meer via het plug and play-principe. Waar ik het meest plezier aan beleef? Als een klant schuimbekkend aan de balie staat omdat er iets niet werkt. Het is fijn als ik hem dan kan helpen.”


Achtergrond

Dennis Beekhuizen van DB Telecom

Sjoerd Reitsma van Telecom Service Groep

“Telecomproducten zijn vaak sexy”

“Mij moeten ze dit vak uitjennen”

“Telecom was geen vak toen ik op school zat. Ik ben door een stageplek in de telecom terechtgekomen. Binnen een paar maanden ontstond het idee om in het Westland een telecomwinkel te beginnen en dat was een feit in 1995. Het ondernemen trok me meteen en de techniek ook. Het was en is nog steeds een relatief jonge en nieuwe business. Dat gegeven maakt het ook vandaag en morgen nog aantrekkelijk. Telecom is ontzettend dynamisch. Hosted telefonie is sterk groeiende op dit moment, er bestaat veel sneller internet, meer integratie van vaste en mobiele telefonie en de verdienmodellen zijn beter afgestemd met de providers. Dat stelt me in staat de klant steeds weer wat nieuws te bieden en de organisatie continu door te ontwikkelen. In plaats van het simpelweg verlengen van contracten biedt de dealer de klant meer beheersbare telefonie, functionaliteiten en besparingen. Het werk bestaat dus steeds meer uit een combinatie van diensten. Dat is uitdagend. Omdat de branche zo vaak en snel verandert ben je altijd met nieuwe dingen bezig. Ik hou wel van snelheid en daar hebben we in de telecom niet over te klagen. Bovendien zijn telecomproducten vaak sexy. Met elke nieuwe ontwikkeling ontstaat er weer een hype. Telecom lééft en de kennis up to date houden is een pittige uitdaging. Ik haal veel energie uit tevreden klanten, het team van mensen en het doorontwikkelen van een gezonde organisatie.”

“Na 20 jaar in de branche zou ik de spanning en actie niet meer kunnen missen. Daarom ga ik waarschijnlijk ook dood in de telecom. Het is een wereld die elke dag megaprikkels biedt. Inmiddels heb ik praktisch alle veranderingen wel meegemaakt, maar zeg nooit nooit. De komst van ICT en de integratie met telefonie is daarin wel de grootste, denk ik. Het was interessant en spannend om naar een heel nieuwe dimensie toe te gaan. Ook in klantcontact is het nodige veranderd. In plaats van een telefooncentrale neer te zetten en na vijf jaar weer eens te komen kijken bij een klant is de dienstverlening nu veel uitgebreider en vraag-gestuurd. Je moet als dealer veel meer op het puntje van je stoel zitten en proactief zijn. De dienstverlening wordt steeds nadrukkelijker servicegericht. Voor veel vakbroeders een niet geringe uitdaging om naar toe te migreren. Toch heb ik me in jaren niet zo vermaakt. De dynamiek! Die houdt nooit op en zorgt ervoor dat mijn werk geen dag saai is. Ook wordt er met al die ontwikkelingen steeds meer van de denkwijze gevergd. Je moet ook wel vak-leip zijn om dit werk te doen. Mij moeten ze dit vak waarschijnlijk ooit uit gaan jennen. Hoewel bijblijven echt een kunst is, is het wel zeer de moeite waard. Na al die tijd draait het mij niet meer om puur en alleen de omzet, maar om de voldoening van een klant uit de brand helpen met een gedegen oplossing in de convergente communicatie.”

TBM • OKTOBER 2014

21


Mobile Redactie devices Tekst: Tim Wijkman (GSM Helpdesk Nederland)

Nieuwe smartphones en tablets Apple iPhone 6 en Apple iPhone 6 Plus - Smartphone Na maanden van hevige geruchten heeft Apple op 9 september de lang verwachte Apple iPhone 6 en iPhone 6 Plus gepresenteerd. Beide toestellen zijn ondertussen ook in Nederland verschenen en gaan wederom als warme broodjes over de toonbank. De twee nieuwe gadgets zijn uitgerust met grotere beeldschermen. De iPhone 6 heeft een ‘gemiddeld’ beeldscherm van 4,7 inch in diagonaal gekregen, terwijl de 6 Plus met haar 5,5 inch grote beeldscherm zelfs in de ‘phablet categorie’ valt. De iPhones worden aangedreven door een nieuwe Apple A8 processor. Hierdoor zijn beide toestellen tot 20 procent sneller in vergelijking met de Apple iPhone 5S en

op grafisch gebied zelfs tot 50 procent sneller. Nieuw is de ingebouwde NFC chip. Hiermee wordt het mogelijk om betalingen te verrichten. Verder zijn beide toestellen opnieuw voorzien van een vingerafdrukscanner om het toestel biometrisch te kunnen beveiligen. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus liggen vanaf 26 september in Nederland in de winkels en zijn beide verkrijgbaar in een 16-, 64- en 128GB uitvoering.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact - Tablet Sony heeft in de tabletmarkt ondertussen al een behoorlijk goede naam op weten te bouwen met haar uitgebreide, goed vormgegeven en in het bijzonder stof- en waterdichte tablets. Tot op heden bestond het portfolio echter alleen uit grote tablets. Daar komt dit najaar verandering in. Dit najaar komt Sony met de Xperia Z3 Tablet Compact, een hoogwaardige tablet met een Full HD beeldscherm van 8 inch in diagonaal. Qua specificaties doet de tablet niet onder voor Sony’s nieuwste high-end

Samsung Galaxy Note 4 - Smartphone Internationaal is General Mobile al geen onbekenSamsung wordt gezien als de ontdekker van de phablet. In 2011 verraste het vriend en vijand met de introductie van de eerste Galaxy Note, een groot uitgevallen smartphone die het midden laat tussen een smartphone en een tablet. Nu, drie jaar later, heeft Samsung alweer de vierde generatie van de Galaxy Note gepresenteerd. De Galaxy Note 4 wordt gerekend tot de meest uitgebreide en meest complete ‘smartphones’ van dit moment. Het meest bijzondere detail aan de Note 4 is haar beeldscherm. Het beeldscherm kent net als haar voorganger een diagonaal van

22

TBM • OKTOBER 2014

5,7 inch, maar heeft een aanzienlijk hogere ‘QHD beeldschermresolutie’ (1440 x 2560 pixels). Dit levert een zogenaamde pixeldichtheid van 515 pixels per inch op, waardoor het beeld ongekend scherp is. Verder heeft Samsung flink gesleuteld aan de vormgeving. De Galaxy Note 4 heeft een metalen frame gekregen. Hierdoor oogt en voelt het toestel chique en luxe aan. Tot slot is de Note 4 ook een ‘beest’ qua prestaties met haar 2,7 GHz quad-core processor, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit.

smartphone: de Xperia Z3. Hierdoor wordt ook de tablet aangedreven door een zeer krachtige 2,5 GHz quad-core processor met maar liefst 3GB aan werkgeheugen. Ook de kwalitatief hoogwaardige 8-megapixelcamera springt uit het uitgebreide lijstje features van de Xperia Z3 Tablet Compact. Maar het meest in het oog springt wederom het design. De tablet is, zoals de naam ook aangeeft, zeer compact, opvallend dun met een dikte van slechts 6,4 mm en wederom geheel stof- en waterdicht.


Mobile Redactie devices

Huawei Ascend Mate 7 - Smartphone In korte tijd heeft Huawei zich de Europese markt in weten te vechten en ondertussen wordt het bedrijf gevreesd door haar concurrenten. Als geen ander weet het in te springen op trends in de markt. Daarbij neemt Huawei regelmatig ook risicovolle stappen, zoals met de nieuwe Huawei Ascend Mate 7. Met een beeldscherm van maar liefst 6 inch in diagonaal zal de doorsnee consument het toestel waarschijnlijk veel te groot vinden, maar het toestel laat als geen ander het midden tussen een smartphone en een tablet. Om het toestel zo compact mogelijk te houden zijn de randen (bezels) rondom het beeldscherm

extreem dun. Daardoor bestaat het oppervlak voor 83 procent uit beeldscherm. Er is momenteel geen enkele andere telefoon met een dergelijk grote verhouding tussen beeldscherm en behuizing. Met een dikte van 7,9 mm is de Ascend Mate 7 bijzonder dun. Desondanks heeft Huawei het toestel weten uit te rusten met een 4100 mAh accu, een capaciteit die tot op heden alleen in grotere tablets te vinden was. Ondanks haar grootte wordt de Ascend Mate 7 wel geprezen om haar uitgebreide specificaties, waarmee Huawei opnieuw bewijst mee te kunnen doen met de ‘groten der aarde’.

Samsung Galaxy Tab Active - Tablet Er is momenteel geen tabletfabrikant met een ruimer assortiment tablets dan Samsung. Voor zover de high-end tablets al niet geschikt waren voor zakelijk gebruik, speelt Samsung met haar nieuwe Samsung Galaxy Tab Active meer dan ooit tevoren in op de behoeften van zakelijke gebruikers. De Galaxy Tab Active is geschikt om gebruikt te worden onder zwaardere omstandigheden in bijvoorbeeld magazijnen, maar ook outdoor. De tablet is getest op valbestendigheid en is daarnaast stof- en waterdicht. Speciale connectoren maken

het mogelijk de tablet op te laden in speciale laadstations op uitgiftepunten. De tablet zelf is qua specificaties het beste te omschrijven als een middenklasse tablet met haar 1,2 GHz quad-core processor, 1,5 GB werkgeheugen en 16 gigabyte aan interne opslagcapaciteit. De Galaxy Tab Active draait op de nieuwste Android versie, momenteel Android 4.4 Kitkat.

CAT S50 - Smartphone CAT heeft min of meer de primeur naar zich toegetrokken de eerste ‘onverwoestbare’ 4G smartphone te introduceren in de vorm van de CAT S50. Het toestel voldoet aan de zwaarste eisen wat betreft stoot- en valbestendigheid, beschreven in de MIL-810 standaard van de Amerikaanse defensie. Daarnaast is de smartphone volledig stof- en waterdicht. Ook qua hardware is de CAT S50 een behoorlijk productieve smartphone met haar 4,7 inch grote HD beeldscherm, 8-megapixelcamera aan de achterzijde en haar 1,2 GHz quad-core processor. Het meest in het

oog springt nog wel haar 4G ondersteuning. De CAT S50 is niet alleen geschikt voor 4G netwerken, maar kan ook nog eens overweg met de nieuwste generatie ‘Cat.4 4G netwerken’ en ondersteunt daarmee downloadsnelheden tot maar liefst 150 Mbit/s. Daarmee is de CAT S50 een onmisbare smartphone voor iedereen met een zwaar beroep of een actieve en uitdagende lifestyle.

gsmhelpdesk.nl Tim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke Nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support voor consumenten.

TBM • OKTOBER 2014

23


Kom meer te weten over hoe u een Gigaset pro partner kunt worden. Bezoek ons op de stand op TelecomTime of neem contact op met onze Sales manager Gigaset pro Benelux op gerard.vanderroest@gigaset.com.


De evolutie van Unified Communication binnen handbereik Met trots lanceren we de ultieme business media phone op TelecomTime 2014, de gloednieuwe Maxwell 10 van Gigaset pro. Bij een bezoek aan onze stand, kunt u diverse gebruiker scenario ervaren en spelen met de diverse Maxwell 10 toestellen. We zijn in volle getale aanwezig om al uw technische vragen te beantwoorden en natuurlijk verkoopmogelijkheden van de Maxwell te bespreken. Naast de Maxwell, kunt u direct een kijkje komen nemen bij onze nieuwe telefooncentrales - de T640 en T440 - en onze DECT multicell-oplossingen.

BECAUSE IT’S YOUR BUSINESS.


Telecom Inspirience

And the nominees are... Het koste zweetdruppels, maar de jury van de Telecom Inspirience Awards is tot een lijst met genomineerden gekomen. De winnaars van de awards worden tijdens een feestelijke avond op 30 oktober bekend gemaakt. Juryleden Rex Vermeulen, Rob Kurver, Evert Jan Westera en Pieter van Opbergen gingen op een zonnige donderdag met elkaar in beraad. Mels Dees, het vijfde jurylid, was door ziekte helaas verhinderd. Eén voor één werden alle inschrijvingen, bijna tachtig in totaal, uitvoerig geana-

26

TBM • OKTOBER 2014

lyseerd. Dat ging kritisch, zoals je mag verwachten van mensen die in deze branche de afgelopen jaren al heel veel langs hebben zien komen. “Een leuk project hoor, ze hebben hun werk gedaan zoals het hoort. Maar is dit wel echt innoverend? Het gaat toch om inspiratie?”, was een illustratieve opmerking van één de vier mannen. Aan het einde van de dag trokken de stofwolken op, stonden er heel wat plusjes en minnetjes op de papieren, en bleef er een mooie lijst met genomineerden over.


Telecom Inspirience

De genomineerden: Best Business Product

Best Hosted Project

Gigaset - Maxwell 10 Sennheiser - SP 20 ML KPN - eTag Plantronics - Voyager Legend Nextel - HiveManager

0031 ICT - BENU Apotheken Zetacom - ROC Gilde Opleidingen Kreuze Telecom - Project Woonpunt

Best Platform or Appliction Samsung - Knox MCS - SmartCluster VeliQ - MobiDM Jabra - Xpress Nimava - Samsung WeVoip FirmTel - DESK Workstreampeople - Anywhere365 for Lync Voice Dialogue Management

Best UC Project i4IP - Bureau Jeugdzorg Bel Business Centre - Stella Fietsen Kreuze Telecom - Project Woonpunt

Best Mobile Project i4IP - Bureau Jeugdzorg Zetacom - ROC Gilde Opleidingen ZyXEL - Bastion Hotel Groep

Best Business Case Sennheiser - ABN Amro CanConnect - Telrol Bel Business Centre - Stella Fietsen

Best Operator Yes Telecom SpeakUp / Choozze Teleena

Op 30 oktober worden ook de winnaars van de Telecom Inspirience Awards (de overall-prijs) en de Telecom Personality Award bekend gemaakt. Hiervoor zijn geen genomineerden.

Aanwezig zijn op 30 oktober? Of u genomineerd bent of niet, het is voor iedereen mogelijk om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Telecom Inspirience Awards op 30 oktober in CitySense, Utrecht. Dit kan door een stoel of een tafel te reserveren. Meer informatie hierover is te vinden op www.telecominspirience.nl of via Daisy van Diejen (024-3454155 of daisy@magentapublishing.nl).

TBM • OKTOBER 2014

27


Advertorials

Yes E-view, dé gratis kostenanalyse tool Yes Telecom voorziet haar klanten graag van de beste service. Met de vernieuwde kostenanalysetool E-view is de klant nog beter instaat écht inzicht te krijgen en kosten te besparen. E-view, dé gratis online factuur analyse tool van Yes Telecom, is inbegrepen bij iedere aansluiting onafhankelijk van het aantal. Deze geavanceerde tool biedt de mogelijkheid om altijd kosteloos het actuele verbruik te bekijken. Zodoende kan men écht kosten besparen door eenvoudig controle (blokkades, upgrades, analyses en alarmeringen) uit te oefenen bij extensief spraak- en of dataverbruik van de medewerkers. Zo kan de klant anticiperen én actie ondernemen voordat de factuur ontvangen wordt.

De voordelen van E-view • Gratis 24/7 service tool met de laatste status van uw verbruik • Uw facturen overzichtelijk terugzien • De kosten per aansluiting bekijken • Zelf gesprekslabels aanmaken • Per categorie (naar vast, naar mobiel, servicenummer enz.) de kosten inzien • Zelf kostenplaatsen aanmaken en hier rapportages van genereren • Zelf gebruikersgegevens wijzigen en toevoegen • Zelf sms- en e-mail alarmeringen instellen • Zakelijke- en privékosten zelf definiëren en rapportages hiervan genereren

Scala Telecom aan de basis van nominatie i4IP i4IP ontving twee nominaties voor de Telecom Inspirience Awards binnen de categorie ‘Projecten’. Het betreft zowel een nominatie voor ‘Best UC Project’ als voor ‘Best Mobile Project’. Scala Telecom heeft een complexe en omvangrijke migratie afgerond bij een grote landelijke aanbieder binnen de zorg, waarbij de traditionele telecominfrastructuur deskundig is gemigreerd naar een toekomstgerichte VoIP-oplossing. De migratie is mede complex omdat het een vast-mobiel integratie in combinatie met UC betreft. En dit voor

een groot aantal aansluitingen en vier verschillende vestigingen. “Het gaat om 150 werkplek-aansluitingen en 350 mobiele abonnementen”, aldus Michiel Zwanikken, directeur van Scala Telecom. “Dankzij de migratie bespaart de landelijke zorgaanbieder op telecomkosten en is de bereikbaarheid sterk verbeterd”, aldus Vincent Suurenbroek, directeur van i4IP, die blij is met de rol van partner Scala Telecom. “Zij hebben dit omvangrijke project uitstekend opgeleverd.“

MCS genomineerd met Remote Beheer Serviceafdelingen blijken vaak een uitdaging te hebben om remote toegang te krijgen tot bedrijfs- en/of industriële netwerken. Dat leidt ertoe dat service op afstand moeilijk of zelfs onmogelijk is. SLA’s kunnen niet nagekomen worden. SmartCluster maakt remote beheer veilig, eenvoudig en eenduidig. Altijd en overal. Met SmartCluster heeft u VPN-access tot complete bedrijfs- of industriële netwerken van machine- en apparatenparken, telefooncentrales en servers.

28

TBM • OKTOBER 2014

SNMP monitoring van de achterliggende machines, apparaten in het LAN behoort optioneel tot de mogelijkheden. Benaderen van uw devices kan zowel via de pc, tablet, iPad, i-phone als het Android toestel. Belangrijkste voordelen: • Veilig remote beheer 24x7 zonder noodzakelijke IP-kennis vanaf elke locatie wereldwijd. • Eenduidig remote beheer. Eén platform voor al uw klanten. Eenvoud voor uw servicemonteurs. • Kostenbesparend: geen dedicated ISDN/IP verbindingen noodzakelijk. • Honderden klanten die u al voorgingen. Dus: ‘proven technology’.


Private GSM

Donderdag 30 oktober CitySense, Utrecht Platinum hoofdpartner Lever gratis een dossier in en maak kans op een prestigieuze award Diamond partners

www.telecominspirience.nlGold partner


Private GSM

Tekst: Teus Molenaar

Private GSM zet gestaag door Schreven we een jaar geleden nog dat Private GSM hoogstwaarschijnlijk een niche-toepassing zou zijn, tegenwoordig lijkt elk bedrijf met medewerkers die ‘rondlopen’ te kiezen voor deze communicatievorm. Een ontwikkeling die zich versterkt doorzet met de invoering van bijvoorbeeld 4G netwerken. “Je zou nu kunnen zeggen dat DECT een niche-systeem is”, zegt Victor la Bree, directeur van Private Mobility.

Schreven we een jaar geleden nog dat Private GSM hoogstwaarschijnlijk een niche-toepassing zou zijn, tegenwoordig lijkt elk bedrijf met medewerkers die ‘rondlopen’ te kiezen voor deze communicatievorm. Een ontwikkeling die zich versterkt doorzet met de invoering van bijvoorbeeld 4G netwerken. “Je zou nu kunnen zeggen dat DECT een niche-systeem is”, zegt Victor la Bree, directeur van Private Mobility. Nederland was het eerste land dat de 1800 MHz DECT guard band kostenloos ter beschikking heeft gesteld voor mobiele communicatie. Dat is het gebied waar Private GSM zich afspeelt. Nederland deed dit al in 2010; later zijn andere landen ook gevolgd, omdat de markt erom vraagt. Begin 2013 heeft het Agentschap Telecom het beschikbare spectrum nog uitgebreid om het succes van Private GSM te ondersteunen. Want het lijkt wel heel stoer als een verzorgende rondloopt met een mobiele telefoon, pieper en een tweeweg communicatiemiddel (in de volksmond walkie talkie), maar niemand zit daarop te wachten. Hooguit dat een bewaker op een festivalterrein zo’n riem vol instrumenten nog als (onbewust) intimidatiemiddel wil gebruiken, maar de

30

TBM • OKTOBER 2014

meeste mensen hebben het liefst maar één toestel waarin alle functionaliteit zit waaraan ze behoefte hebben.

Storingen In 2013 vonden er 38 grote storingen plaats in het dataverkeer bij de mobiele netwerken. Meer dan honderdduizend klanten waren hierdoor getroffen. Voor het Agentschap Telecom was dit aanleiding om in zijn jaarverslag er bij het midden- en kleinbedrijf en zorginstellingen op aan te dringen dat zij maatregelen treffen om dergelijke storingen het hoofd te bieden. Directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman van het agentschap zegt in het FD dat ook kleine bedrijven zich moeten wapenen. “In tegenstelling tot veel kleinere bedrijven hebben grotere bedrijven alternatieven in het geval van een stroom- of netwerkstoring”, aldus Spijkerman. De overstap naar Private GSM is zo’n voorziening. Want dan ben je niet afhankelijk van de drie mobiele operators in Nederland voor de onderlinge communicatie binnen het bedrijf. Het is een kwestie van zelf zenders op de juiste plaats neerzetten en alle medewerkers kunnen elkaar ‘bellen’ binnen het eigen netwerk.


Private GSM

‘Maar naarmate we mobieler worden, moeten we er beter voor Kwaliteit Dat klinkt trouwens eenvoudiger dan het is. “Je moet goed uitdokteren waar de cellen moeten komen te staan”, zegt Robin van Leyden, eigenaar/directeur van Combird. Dit bedrijf levert, voornamelijk op grond van open standaarden en open source oplossingen, communicatiemiddelen aan organisaties. Voordat Combird het netwerk uitrolt, doet het eerst pré-metingen, bij de implementatie wordt nog eens gemeten. Ditmaal met de meetapparatuur van de leverancier. “En als het netwerk al een tijdje draait, gaan we nog eens meten om na te gaan of het aan de verwachtingen voldoet. Meestal is dat het geval. Het is natuurlijk wel zo dat je die kennis in huis moet hebben”, zegt hij. Hij wijst erop dat de mobiele operators Quality of Service bieden tot aan de voordeur. “Binnen de bedrijfsmuren laat het publieke GSM het regelmatig afweten. En daar heb je geen invloed op. Als je met Private GSM zelf het netwerk bouwt, dan kun je wel zelf de zenders dusdanig plaatsen dat je optimale dekking hebt. Je moet daarbij trouwens wel rekeningen houden met het aantal mensen dat tegelijkertijd van het netwerk gebruik kan gaan maken. Tenslotte is het een gedeeld medium. Naarmate mensen mobiele zijn, kunnen zij het zich niet veroorloven niet bereikbaar te zijn. Daarom kiezen ze voor kwaliteit, dus voor Private GSM.”

concertgebouw Tivoli; of in Muziekcentrum aan het IJ. Het voordeel is dat de Private GSM-telefoon is te koppelen aan de bedrijfscentrale zodat alle functionaliteit van de vaste telefonie, zoals doorschakelen en presence, beschikbaar is. Dat Private GSM niet meteen vanaf de start volop is geïmplementeerd, heeft niet alleen met de technologie te maken. Het is niet zo dat organisaties hebben gewacht tot de kinderziekten eruit waren. Want de technologie is al bewezen. Het heeft eerder te maken met onbekendheid en met afschrijvingstermijnen. Je gaat niet meteen het DECT-systeem aan straat zetten zodra zich een vervangende technologie aanbiedt. Dat doe je pas als het DECT-netwerk is afgeschreven.

zorgen bereikbaar te zijn. Ook in het kantoor’

Actieve verkoop Nu tal van organisaties zich al bedienen van Private GSM zullen er nog veel meer volgen, zo is de verwachting van Van Leyden. “Wij voeren dan ook een actief verkoopbeleid op dit vlak. En dan beperken we ons niet tot de zorgsector. Ook hulpverleningsinstanties, de zwaailichtsector, kan hier baat bij hebben. Ook in de industrie is Private GSM een uitkomst. Ik zeg wel eens dat het enige verschil tussen industrie en zorgsector de kleur van de jas is; verder zijn de communicatiebehoeften vrijwel gelijk.”

Roamen Gratis Hij ziet Private GSM als een prima alternatief voor DECT of Voice over WLAN. Het gote voordeel is natuurlijk dat binnen het netwerk niet hoeft te worden betaald voor de communicatie (inclusief eventueel dataverkeer). Dat is volgens hem vaak de drijfveer voor organisaties om ‘privé te gaan’. Van Leyden vertelt regelmatig systemen uit te leveren elke maand. Natuurlijk in de zorgsector, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld voor kantoren die dicht bij elkaar meerdere vestigingen hebben, of voor transportbedrijven, of veilingen. Maar de medewerkers van het wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam lopen tegenwoordig ook met een Private GSM-mobiel rond. Evenals in het Utrechtse

Victor la Bree is er eveneens van overtuigd dat Private GSM zijn opmars voortzet. Zijn bedrijf heeft een technologie ontwikkeld die een volledige integratie van Publiek en Private GSM mogelijk maakt. Private Mobility is volledig gefocust op het leveren van mobiele netwerk telecom diensten, dus werkt graag met partners voor hardware en diensten als; (hosted) PBX, SIP trunks, connectivity, lokale installatie of integratie en telecom beheer. Hij is trots op de toepassing van het mobiele roamen. Met dezelfde mobiele telefoon is het mogelijk gebruik te maken van de diensten van het Private GSM-netwerk als van het mobiele GSM-netwerk. “De telefoon zoekt automatisch de meest kostenefficiënte methode voor

TBM • OKTOBER 2014

31


Private GSM

communicatie. Als je binnen het bereik van het Private GSM-netwerk komt, meldt het toestel zich automatisch aan bij dit netwerk”, legt hij uit. Wie op dat moment een gesprek voert, zal merken dat dit wordt verbroken. Hij zal opnieuw de gesprekspartner moeten opbellen om de verbinding via het andere netwerk tot stand te brengen. “Maar dat is niet anders dan wanneer je al bellend op het publieke GSM-netwerk vanuit Nederland België binnenrijdt.” Wellicht is het technisch niet eens zo heel ingewikkeld om de gesprekken door te laten lopen, maar Van Leyden ziet bewust af van een dergelijk automatisme. “Want dan krijg je geheid discussie wanneer je nog binnen het gratis netwerk belt, en wanneer de teller is gaan lopen. De mobiele operator wil natuurlijk liefst zo snel mogelijk gaan tikken. Dat soort discussies hebben we liever niet.”

een volledige dekking te komen. De dekkingsproblemen nemen met 4G zeker niet af; ik denk zelf eerder dat ze toenemen.” De ‘quality of service’ en gratis telefoonverkeer zijn belangrijkste pluspunten van Private GSM. “Maar er zijn er meer, zo kun je van alles toevoegen: alarmering, locatiegevoeligheid, pbax-koppeling. Bovendien zul je zien dat dit meer en meer als een service wordt aangeboden. De vraag is dan alleen nog maar: wilt u een draadje of draadloos? Technisch ligt hier geen uitdaging.”

Kantoorpersoneel In de ogen van La Bree gaat de belangstelling voor Private GSM zeker door. Ook bij kantoorpersoneel. “Met het mobiele werken krijgen medewerkers een smartphone. Daar willen ze niet nog een toestel bij. Maar naarmate we mobieler worden, moeten we er beter voor zorgen bereikbaar te zijn. Ook achter de voordeur; dus in het kantoor. Die kwaliteit kun je alleen borgen met Private GSM.” Hij ziet, nu operators 4G-netwerken uitrollen, dat de providers bij wijze van spreken elk bushokje van een zender voorzien. “En toch zal dat nooit genoeg zijn om tot

Waterdrinker als voorbeeld Dat Private GSM zich niet beperkt tot de zorgsector mag blijken uit het voorbeeld van de onderneming Waterdrinker. Dit bedrijf is gevestigd op de bloemenveiling in Aalsmeer. Waterdrinker is een groothandel in bloemen en planten. Het bedrijf had zijn 200 medewerkers allen uitgerust met een DECT-telefoon, maar wilde dat zij een mobiele telefoon gingen gebruiken. Daarbij wilde Waterdrinker niet afhankelijk zijn van het netwerk van een mobiele provider, omdat die signalen niet ver genoeg binnen in het bedrijfspand komen. DECT is vervolgens vervangen door Private GSM. MCS en zijn partner Combird hebben tien GSM small cells geplaatst. Sindsdien bespaart het bloemenhuis op telefoonkosten, zijn de medewerkers werkelijk mobiel en beschikken ze ook nog eens over de pbx-functionaliteit. Overal binnen de bedrijfsgrenzen hebben de medewerkers altijd een goede verbinding met hun mobiele telefoon.

32

TBM • OKTOBER 2014


Klaas Bottema over Dean Connect

Klaas Bottema is een bekende naam in de telecom. Hij is onder andere één van de aandeelhouders in ATPartners, dat investeert in turnaround, early stage- en soms ook in start-up bedrijven in verschillende sectoren. Zijn hart ligt echter nog altijd in de telecom. In maart maakte hij bekend te investeren in Dean Mobile.

De investering in Dean Mobile is volgens Bottema een logische. “Wij hebben een enorme passie voor het partnerkanaal en voor MKB-bedrijven. En wij houden van bouwen. Dit kun je goed terug zien bij Dean Connect. Dean hebben wij in 2009 hebben opgericht als zusterbedrijf van Yes Telecom, met als filosofie: Dean voor vaste telefonie en Yes voor mobiele telefonie. Wij wilden op termijn de twee bedrijven weer samen brengen om vast-mobiel aan te gaan bieden, maar KPN kocht Yes Telecom. Robert de Jager, de directeur van Dean Connect, het management en een aantal business partners hebben erg hun best gedaan om ons, als aandeelhouders, ervan te overtuigen om in mobiel te gaan. Er zat bij Dean Connect al heel wat mobiele kennis. Er zijn daarnaast steeds meer mensen uit onze ‘oude stal’ bij gekomen. Het geeft natuurlijk veel vertrouwen als die mensen zich ‘committen’ en er samen met Business Partners voor willen gaan.”

Dean Partner Store Onlangs lanceerde Dean Connect de Dean Partner Store. Bottema: “Met de DPS hebben verkopers van resellers alleen nog maar een iPad nodig met de DPS-app om telecomdiensten als bijvoorbeeld Hosted IP Telefonie te presenteren, offreren en te verkopen. Dean is hier de eerste mee, partners hebben nog niet eerder zo’n portal gezien. Ik ben er van overtuigd dat er geen andere telecomprovider is waarbij de telecom en IT-partners bijvoorbeeld zo makkelijk Hosted IP Telefonie kunnen verkopen. Ook als de verkoopmedewerker de DPS niet gebruikt, kan hij samen met de klant, met slechts één A4’tje, de gehele IP centrale inzichtelijk maken en verkopen inclusief vast-mo-

biel integratie. VaMo is voor partners heel belangrijk en die slag mag een reseller niet missen. Dean doet er alles aan om de partner te helpen en het vooral ook eenvoudig te houden. Wat ik daarbij ook belangrijk vind, is dat een telecom provider niet met haar partners concurreert, ook niet doormiddel van zuster of moedermerken. Alles moet er juist op gericht zijn om het de partner makkelijk te maken.”

Onderscheiden Dean Connect doet inmiddels dingen, waarvan Bottema zich naar eigen zeggen vroeger niet kon voorstellen dat zij die zouden gaan doen. Hij doelt onder andere op het complete vast- en mobielportfolio, onder zowel Dean Label, White Label als Wholesale, maar ook op Dean Hosted IP Telefonie dat technisch volledig is geïntegreerd in het eigen Dean-platform. Ook internet behoort inmiddels tot het productportfolio. Bottema is dan ook erg tevreden over Dean Connect. “Het Dean Team werkt ongelofelijk hard en het aantal productintroducties in de afgelopen 18 maanden is ontzettend groot. Daarnaast hoopt Dean binnenkort alweer haar 70.000ste zakelijke gebruiker aan te sluiten. Dat vind ik echt een enorme prestatie van het Dean Team en haar partners. Onze toekomstplannen? Bij Dean zitten ze natuurlijk nooit stil en zij zullen er alles aan blijven doen om zich te onderscheiden. Op woensdag 19 november om 17.00 uur organiseren we weer traditiegetrouw de Telecom Time beursborrel. Ik verheug mij er nu al op om weer met veel partners te praten.”

‘Er zat bij Dean Connect al heel wat mobiele kennis’

TBM • OKTOBER 2014

33


Productnieuws Redactie

Wereldwijde lokatiediensten voor Data veilig en M2M SIM-kaarten makkelijk terughalen Orange Business Services’s komt met een wereldwijd Machine to Machine geolocatie-aanbod. Dat volgt bedrijfsmiddelen en apparatuur, waar dan ook ter wereld en onafhankelijk van de operator, real-time via cellulaire netwerken. Bedrijven hebben de keuze uit een kant en klare versie, te bereiken via het Orange Business Services M2M webportaal, inclusief de SIM-kaart interface om locaties in kaart te brengen, of een API-optie die verder in de IT-omgeving geïntegreerd wordt. De wereldwijde geolocatiedienst

kan in minder dan een minuut de SIM-kaart op afstand uitlezen onder andere vaststellen in welk land de apparatuur zich bevindt en het netwerk of de operator waarmee het in verbinding staat. Ook ziet het de de geografische lengte- en breedtegraad van de terminal, de hardware-identiteit en het niveau van het netwerksignaal. Deze oplossing vraagt niet om softwareupdates of GPS hardwaretoevoegingen. Doordat de oplossing door een cellulair netwerk gedekt wordt, biedt het systeem geavanceerde locatiediensten voor zowel binnen als buiten.

Voiceworks komt met 4G Voiceworks introduceert een 4G-propositie, uniek voor een MVNE. Voiceworks zal 4G zonder extra kosten aanbieden en tevens een videocommunicatie app lanceren die gebruik maakt van de vernieuwende mogelijkheden van het 4G-netwerk. Naast operators als KPN, T-Mobile en Vodafone ondersteunt nu ook Voiceworks het 4G-netwerk in Nederland. Dit is mogelijk doordat KPN zijn 4G-netwerk heeft opengesteld aan Voiceworks. Voiceworks heeft een uitgebreid dienstenportfolio dat bijna geheel op 4G over gaat. Het betreft de diensten Data Pack 500, 1000, 2000 4000, het gehele Blue portfolio en alle Data Only abonnementen. Om 4G te kunnen gebruiken is er wel een telefoon nodig die geschikt is voor het 4G-netwerk. Het uitrollen van 4G biedt Voiceworks ook de mogelijkheid om zijn

34

TBM • OKTOBER 2014

videocommunicatie-app Managed UC te lanceren die dankzij het 4G-netwerk een betere videokwaliteit biedt. De Managed UC app wordt op de Telecom Time Beurs, op 19 en 20 november in Utrecht, gepresenteerd aan partners en andere belangstellenden.

Stellar Data Recovery, een data recovery-software en servicebedrijf, kondigt ‘Stellar Data Recovery voor iOS’ aan. Met deze nieuwe software kunnen gebruikers, volgens de makers, data veilig en makkelijk terughalen via de telefoon of via een iTunes back-upbestand. Onder deze data vallen items zoals contactpersonen, agenda-items, belgeschiedenis, berichten, herinneringen, Safari bookmarks en notities. ‘Stellar Data Recovery voor iOS’ is geschikt voor de iPhone 4, 4s, 5, 5c en 5s. Daarnaast is de software ook geschikt voor gebruik met Windows 7, 8 en Vista. Vanaf november dit jaar is de versie ook op Apple te gebruiken. “Deze software is een logisch vervolg op de in augustus geïntroduceerde smartphone laboratoriumdiensten van Stellar Data Recovery. We willen onze diensten voor smartphones sterk uitbreiden in de komende maanden. Zo zal versie 1.5 van de Stellar iPhone recovery voor Windows in maart 2015 uitkomen”, aldus het bedrijf.


Productnieuws Redactie

Units voor videoconferencing Polycom brengt de Polycom RealPresence Utility Cart 500 en de Polycom RealPresence EduCart 500 in Nederland op de markt. Deze nieuwe video-oplossingen zijn specifiek ontworpen voor gebruik in het bedrijfsleven en het onderwijs. De oplossingen zijn op zichzelf staande units die videoconferencing en content-sharing eenvoudig mogelijk maken op de meest uiteenlopende plaatsen, anders dan een speciaal daarvoor ingerichte vergaderruimte. Polycom zegt: “De units zijn een betaalbare, mobiele oplossing voor klanten die videosamenwerking willen implementeren in elke beschikbare ruimte die ze

maar wensen in hun bedrijf of onderwijsinstelling. Daarnaast zijn de carts zelf uit te breiden met randapparatuur als HD-documentcamera’s en projectors voor gebruik bij uitgebreide inspecties en presentaties.”“Steeds meer organisaties en sectoren willen videosamenwerking gebruiken buiten de vergaderruimte en het opnemen in hun operationele en bedrijfsprocessen”, zegt Andrew Graley, directeur Healthcare, Government en Education bij Polycom EMEA. “Oplossingen als de Utility Cart 500 en EduCart 500 van Polycom stellen mensen in staat tot visuele interactie vanaf de meest uiteenlopende locaties – of dat nu een fabrieksvloer, een project op locatie of een collegezaal is.”

Connected-home-oplossing Gigaset

Headsets voor contactcenters

Stellar Data Recovery, een data recovery-software en servicebedrijf, kondigt ‘Stellar Data Recovery voor iOS’ aan.

Plantronics introduceert een nieuwe reeks headsets voor contactcenters. De Plantronics EncorePro 500 headsetserie luidt volgens de fabrikant een nieuwe generatie headsets in voor klantinteractie.

Je besluit zelf welke ramen, deuren of ruimtes je nog wilt voorzien van een sensor. Gigaset elements kende eerder al een succesvolle introductie in onder meer Duitsland en Frankrijk. Nu is het systeem ook verkrijgbaar in Nederland. “Het systeem werkt via internet, is draadloos, uit te breiden met diverse componenten en eenvoudig te installeren, waardoor iedereen eindelijk echt kan beschikken over een ‘smart home’. Sensoren registreren precies wat er gebeurt tussen je vier muren. Zij versturen de opgeslagen gegevens

naar het basisstation via DECT-ULE. Voordelen van deze technologie zijn de hoge betrouwbaarheid, het lage energieverbruik en de hoge mate van veiligheid van gegevens. Het modulaire ontwerp zorgt er verder voor dat er zeer veel mogelijkheden en uitbreidingen beschikbaar zijn met toepassingen naar ieders behoefte”, aldus Gigaset.

“Ze zijn zeer comfortabel om de gehele dag te dragen en bieden uitstekende noise cancelling voor een optimale gesprekskwaliteit”, aldus Plantronics. “Verder zijn ze zeer betrouwbaar, waardoor ze een kostenefficiënte oplossing zijn.” De reeks omvat de volgende modellen: over-het-hoofd (EncorePro 510 en 520), overhet-oor (EncorePro 530) en aanpasbare modellen (EncorePro 540).

OutSystems komt met Platform 9 OutSystems, aanbieder van het gelijknamige open ontwikkelplatform, introduceert OutSystems Platform 9. Het zet daarmee naar eigen zeggen een nieuwe standaard voor de ontwikkeling van mobiele applicaties. “De oplossing stelt ontwikkelaars in staat gemakkelijk en snel applicaties te ontwikkelen en uit te rollen voor iOS, Android, Windows Phone en het web, op basis van één applicatieontwerp en één codebasis. OutSystems-applicaties zijn open applicaties met een standaard architectuur. Hierdoor

zijn bedrijven gevrijwaard van een vendor lock-in en kunnen ze technologische upgrades en veranderingen eenvoudig opvangen”, aldus het bedrijf. Nieuw in OutSystems Platform 9 zijn een hybride mobiele functionaliteit, een vernieuwende visualisatie-tool die het samenvoegen en verwerken van data sterk vereenvoudigt en robuuste integratie dankzij een groot aantal connectors voor veel gebruikte SaaS- en legacy-applicaties. Al meer dan 400 enterprise-organisaties gebruiken het Outsystems Platform om mobiele- en webapplicaties op te leveren.

TBM • OKTOBER

35


Interview Tekst: Johan van Leeuwen

“Cloud maakt het vaak veel te ingewikkeld”

Ron van Bijsterveld gaat met VeliQ nieuw pad op

Ron van Bijsterveld doet geen enkele moeite om zijn enthousiasme te verbergen. Waarom zou hij ook. De nieuwe CEO van VeliQ gaat met zijn bedrijf met een interessante strategiewijziging een bijzondere tijd tegemoet.

36

TBM • OKTOBER 2014


Interview

Van Bijsterveld staat sinds kort samen met Edgar Jager aan het roer bij de specialist in mobility management. Alex Bausch, de oprichter, doet een stap terug. Van Bijsterveld is geen groentje in de branche. Hij richtte begin jaren ‘90 het IT-bedrijf Co-maker op, dat uitgroeide tot een grote internationale dienstverlener en softwareproducent. Hij verkocht het een aantal jaar geleden en kwam uiteindelijk, nadat hij een tijdje uit de ICT sector verdween, bij VeliQ terecht. Eerst bekeek hij het bedrijf als een potentiële investeerder, maar nu heeft hij de taak gekregen om de nieuwe strategie vorm te geven. “We zijn begonnen met twee uitgangspunten. Professionaliseren en goed kijken naar de propositie. De markt is in beweging. Ons aanbod moet daar bij aansluiten.”

Hoofdpijn Van Bijsterveld heeft een duidelijke mening over wat hij in het telecomkanaal ziet gebeuren. “Wat je vaak ziet is dat bedrijven in de telecom onbewust denken ‘We hebben een distributiekanaal. Welke nieuwe dingen kan ik daar in duwen?’ Wij zijn eerst eens samen met onze partners gaan inzoomen op de eindklant in de non-enterprise markt. We hebben vanuit dat oogpunt een paper geschreven onder de titel ‘De pijn van Joey’. Joey is de echte naam van onze systeembeheerder. We hebben hem als symbool gebruikt voor de problematiek die veel systeembeheerders hebben bij bedrijven die in de cloud werken. De cloud wordt vaak gebracht als een manier van werken die het voor iedereen makkelijker maakt. Maar de praktijk is vaak compleet anders: de combinatie van cloud en de hele range aan nieuwe devices maakt het juist lastiger. Joey heeft vaak last van hoofdpijn. Als er een nieuwe werknemer bijkomt, kost het beschikbaar stellen van alle clouddiensten of de diverse devices van de medewerker veel tijd.”

Droom “Daar tegenover hebben we de droom van Joey gezet. Wat wil hij?”, vervolgt Van Bijsterveld. Hij geeft zelf het antwoord. “Hij wil één one-stop-shop, één trusted advisor, één contract, één factuur, maar vooral geen vendor lock-in, want hij wil vrijheid om zelf de mix van clouddiensten samen te stellen. Zonder gedoe single sign-on op alle clouddiensten in een beveiligde omgeving. Dat blijkt in de praktijk vaak een heel moeilijke combinatie.”

Nadenken Kern van de nieuwe strategie is het eigen cloudplatform van VeliQ. “We willen dat onze partners daar op proposities ontwikkelen voor de diverse marktsegmenten. Eindklanten willen helemaal niet kant en klaar een standaardoplossing kopen, zoals vaak wordt gedacht. Die willen geholpen worden, en ze willen iets dat echt bij hen past. Er is echt ruimte voor partners. Maar dan moeten ze niet teveel vast gaan zitten in het denken over distributie. Wij lossen dat distributie-vraagstuk voor hen op. Zij moeten na gaan denken over hoe ze waarde kunnen toevoegen. Het grappige is dat je dat ook ziet gebeuren. Ze krijgen nu weer ruimte in hun hoofd om daar echt mee aan de

slag te gaan.” De discussie of er bij businessmodellen rondom de cloud nog wel ruimte is voor partners, is volgens Van Bijsterveld dus een heel simpele. “Als je naar de historie kijkt: er is niet voor niets ooit een distributiekanaal ontstaan. Al die schakels voegen iets toe en hebben daarmee bestaansrecht. De markt voor cloudoplossingen is daarop geen uitzondering, ook daar is het voor onze partners mogelijk waarde toe te voegen. Wel is het zo dat de rollen veranderen en de grenzen tussen de schakels vervagen. Wat is een distributeur? Wat doet een dealer? Maar met die ontwikkeling is niets mis.”

Ecosysteem Op het platform ontstaat een ecosysteem dat door ICT-leveranciers kan worden vertaald in een aanbod richting hun klanten. Het aanbod is breed. Van bijvoorbeeld KPN EEN tot applicaties die veel meer gericht zijn op consumenten in plaats van op zakelijke gebruikers. “Want iets als Dropbox kun je niet negeren, ook niet bij bedrijven. Werknemers gaan het namelijk toch gebruiken.”

Bepalen Belangrijk detail is volgens Van Bijsterveld dat elke partner volledige vrijheid heeft in wat hij aanbiedt. “Een telco, bijvoorbeeld, kan niet bepalen dat een dienst van hen automatisch door elke dealer aan de zakelijke eindklant wordt aangeboden. Die keuze ligt bij de dealer. Het platform is zo gebouwd dat elke schakel zijn catalogus kan samenstellen en kan aanbieden aan zijn klanten. Van het begin van de keten; de fabrikant, tot het einde; het device van de eindgebruiker.” Het platform wordt wereldwijd gebruikt. “Je ziet daardoor heel interessante dingen ontstaan. Een Portugees bedrijf dat geïnteresseerd is in KPN EEN. Of een Amerikaanse oplossing, Tablet as a Service, die nu in Nederland aangeboden wordt.”

Stap voor stap Je zou verwachten dat dealers en resellers te maken krijgen met een lang gewenningsproces. Dat valt volgens Van Bijsterveld erg mee. “Onze clouddienst kan snel worden geïmplementeerd. En we begeleiden partners echt stap voor stap. Natuurlijk zijn verkopers nog wel gewend om all-in-one pakketten aan te bieden. Maar onze eerste ervaring is dat ze het echt snel snappen en grote upsell-kansen zien. Ze komen zelf nu al met heel mooie ideeën. Bijna alle partners waarmee we dit nu uitgerold hebben, kiezen ervoor om ons structureel onderdeel te maken van hun ‘offer’ bij de eindklant.”

Combinatie Volgens Van Bijsterveld heeft VeliQ met deze nieuwe strategie een unieke positie in het Nederlandse telecomkanaal. “Er is geen enkele andere partij in Nederland die doet wat wij doen. Ten eerste zijn we cloud-enabeler. Daarnaast zijn we channel-enabeler. En ten derde leveren we zelf ook waarde in de vorm van een mix van clouddiensten. Die combinatie is uniek.”

‘De combinatie van cloud en de range aan nieuwe devices maakt het juist lastiger’

TBM • OKTOBER 2014

37


Reportage

SDC partnerevent bij Donkervoort

‘Maatwerk leveren’ en ‘uniek zijn’ SDC had voor haar jaarlijkse partnerevenement de fabriek van sportwagenfabrikant Donkervoort in Lelystad als locatie uitgekozen. Na de presentaties van onder andere Voiceworks, Unify en Gigaset volgde een rondleiding door de fabriek waarbij het productieproces van de zeldzame auto’s werd gevolgd. Donkervoort-oprichter Joop Donkervoort sprak als eerste de zaal toe. De visie waarmee hij zijn bedrijf leidt bleek zeker vertaalbaar te zijn naar de telecombranche. Veelgehoorde begrippen als ‘maatwerk leveren’, ‘uniek zijn’, ‘luisteren naar en meedenken met de klant’, ‘geen concessies doen aan kwaliteit’ en ‘buiten de box denken’ worden op weinig plekken zo nageleefd als bij Donkervoort. Voiceworks, Unify en Gigaset kwamen alledrie met een bijzonder eigentijds verhaal. Nieuwe ontwikkelingen als WebRTC en Internet of Things waren een gezamenlijke rode draad. Voiceworks lichte een tipje van de sluier op over Managed Office, de dienst die het samen met Open-Xchange ontwikkelde en die het later dit jaar gaat presenteren.

38

TBM • OKTOBER 2014


Column

De zorgen van Microsoft

Tekst: Hans Steeman

Als er een ding is dat verlammend is voor een markt, dan is het een gebrek aan concurrentie. Met name in de mobiele telefoonmarkt is dat nu een feit. Een aantal jaren geleden hadden we een breed skala aan toestelleveranciers. Nokia, Siemens, Sendo, Philips, Alcatel, Motorola, Ericsson, BlackBerry en ga maar door. Nokia was eigenlijk synoniem voor een mobiele telefoon, nu kent de jeugd het merk al niet meer.

Na de introductie van de iPhone is de markt definitief veranderd en nu zijn het eigenlijk enkel Samsung en Apple die de dienst uit maken. Operators zijn daar niet gelukkig mee en hunkeren naar een derde platform. Windows Phone was daarvoor een zeer geschikte optie. Het besturingssysteem is veilig, eenvoudig te bedienen en met de support van de Nokia-engineers ook een inspiratiebron voor mooi vormgegeven producten. Na de ondergang van Nokia als zelfstandig bedrijf, is wat er van overbleef door Microsoft opgekocht en in zijn eigen organisatie, die ondanks vele jaren ploeteren nooit een voet aan de grond gekregen heeft in de mobiele wereld, opgenomen. Goede designers, vakmensen die weten hoe je de hardware van een telefoon moet ontwerpen, ze zouden in een warm nest hebben kunnen landen. Recente reorganisaties doen het ergste vrezen. Bij Microsoft zijn juist onder de voormalige Nokia medewerkers veel mensen boventallig verklaard. Daardoor moet gevreesd worden dat de slagkracht van Windows Mobile verder onder druk wordt gezet. Maar er is nog een ontwikkeling die Microsoft zorgen zal baren. De nieuwe generatie handset-leveranciers komt uit China. Zowel Huawei als ZTE hebben zich nu al in het topsegment van de markt weten de nestelen. In China zijn ze de grote leiders, in Amerika zitten ze in de top en ook in Europa zijn ze flink aan het groeien. Helaas voor Microsoft hebben beide bedrijven zeer recent Windows Phone afgezworen. Het grootste bezwaar is het keurslijf dat Microsoft qua design van hard- en software voorschrijft. Hierdoor wordt differentiatie niet eenvoudig. Bovendien blijft het ecosysteem van apps achter, waardoor voor de Chinese thuismarkt belangrijke toepassingen

niet voldoende beschikbaar zijn. Beide bedrijven zullen op basis van Android de markt verder veroveren. Dit betekent dat Microsoft op eigen kracht verder moet op een weg die al tien jaar geen succes oplevert. Terug bij af! Het mooie Nokia is als merk verdwenen en de pluriformiteit is uit de markt. Een verschraling waar niemand op zit te wachten. ZTE en Huawei gaan de markt opschudden waardoor de bestaande spelers meer tegengas moeten geven en weer creatiever gaan worden. Maar het aanbood zal beperkt blijven tot twee leidende platformen die in Californië op enkele kilometers van elkaar ontwikkeld worden. Dat zet een rem op de innovatie.

Hans Steeman is teammanager bij een internationale mobiele operator en freelance journalist. Als specialist op het gebied van telecomproducten en -technologieën schrijft hij elke maand een technische column in de TBM.

TBM • OKTOBER 2014

39


Reportage

Tekst: Sef Heldens

Telecom- en IT-resellers gaan vaak de mist in bij de ontwikkeling van nieuwe diensten. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Conceptsales en AME Research hebben gedaan onder ruim honderd telecom- en IT-bedrijven. Speciaal voor resellers werd daarom de masterclass ‘Winstgevende diensten ontwikkelen voor telecom- en IT-bedrijven’ georganiseerd.

Conceptsales leert resellers innoveren

Succesvol nieuwe diensten ontwikkelen

Dienstontwikkeling bij IT- en

Waar het bij resellers regelmatig misgaat op het vlak van nieuwe diensten, is voor Peter Vos van Conceptsales wel duidelijk: te vaak is er een groot verschil tussen wat de salesafdeling de klant belooft, wat de klant daarvan verwacht en wat de afdeling delivery uiteindelijk oplevert. Gevolg: veel tijd gaat verloren aan brandjes blussen en onderlinge afstemming achteraf. “En dan kan een dienst niet winstgevend zijn. Een bottleneck die wij dagelijks bij telecom- en IT-resellers tegenkomen”, zegt Vos. Hij ziet nog andere uitdagingen bij dienstenontwikkeling. Aller-

eerst is vaak niet duidelijk wie bij de reseller verantwoordelijk is voor het uitwerken van nieuwe diensten. En nog Wie is verantwoordelijk erger: verkopers en klanten worden te weinig betrokken Slechts bij 9% van de bedrijven bij de ontwikkeling van een nieuwe dienst. “Een pijnlijke is iemand verantwoordelijk voor dienstontwikkeling 9% aldus Vos. conclusie”,

Deze 9% is verder Hoe kom je als zakelijke reseller dan wel totin: nieuwe, onderverdeeld winstgevende en onderscheidende diensten? Juri 22% Pietersen van Conceptsales presenteerde tijdens deze masterclass acht actiepunten hiervoor.

45%

Wie 100 90 80 70 60 50 40 30

2.

Algemeen management

11%

3.

11%

11%

Delivery mgr

Service mgr

Hoofd ICT

Onduidelijkheid over dienst

Mark

Bij 70% van de bedrijven is regelmatig onduidelijk wat de dienst wel/niet is

6

Andere perceptie

49% Klant

Sales Andere perceptie

58% Klant

Delivery Andere perceptie

63% Delivery

Sales

Diensten worden doorvertaald naar waarde voor de klant

40

TBM • OKTOBER 2014

10

41

Ken uw markt en kopers “In ICT-land is het schrikbarend slecht gesteld met markten klantkennis. En dan ontwikkel je als reseller vanuit je eigen perspectief een dienst”, zegt Pietersen. Beter is het om klanten en prospects te vragen waar ze heen willen met hun bedrijf en welke obstakels ze daarbij ervaren.

Communiceer duidelijk over uw dienstenaanbod Wanneer negen accountmanagers van een reseller gevraagd wordt hun bedrijf te omschrijven, krijg je tenminste acht verschillende antwoorden, stelt Pietersen. Resellers doen er volgens hem goed aan alleen hun topdiensten in de ‘etalage’ te zetten. Net als de autodealer: in de etalage staat het topmodel, binnen in de winkel staat de rest van het assortiment. “Zorg voor een beperkt en aantrekkelijk aanbod in de etalage en laat de up- en crossselling over aan uw verkopers wanneer de klant eenmaal in de winkel is.”

Portfolio manager

Di r

1.

Maak een business case en een meetbaar go-tomarket-plan Pietersen: “Wat is het aanbod, wie de doelgroep, hoe zetten we het in de markt en hoe gaan we het verkopen? Hier wordt maar zelden over nagedacht bij de lancering van een nieuwe dienst.”

20

84% van de ontwikkelde


Reportage

Dienstontwikkeling bij IT- en Telecombedrijven

4.

Wie zijn betrokken

Wie is verantwoordelijk Slechts bij 9% van de bedrijven is iemand verantwoordelijk voor dienstontwikkeling

Richt een ‘dienstontwikkelproces’ in Op deze manier kan9%er sneller op veranderingen inge9% is verder speeld worden. Participatie is hierbij Deze belangrijk volgens onderverdeeld in: Conceptsales. Er moet intern afstemming zijn tussen marketing, sales en delivery, maar er moet ook afstem22% ming zijn met klanten. Sluit de dienst wel aan op hun 45% behoefte?

100 90 80 70 60 50 40 30 20

bij ITen Telecombedrijven Portfolio manager

dienstontwikkeling Slechts bij 9% van de bedrijven

9%

is iemand verantwoordelijk voor

dienstontwikkeling Deze 9% is verder Delivery mgr Service mgr onderverdeeld in:

Deze 9% is verder onderverdeeld in:22%

100

70 60 50

n Kl an te

tin

tn e Pa r

ke M

70

Marketing betrokken

Klant betrokken

20 40 onduidelijk wat de dienst wel/niet is

Service mgr

Hoofd ICT

Andere perceptie

58%

Onduidelijkheid over dienst

Delivery mgr

Service mgr Hoofd ICT Klant Bij 70% van de bedrijven is regelmatig

n

Kl an te

g

rs

tn e

Pa r

n

s

Kl an te

tn

Pa r

ar

ke

tin

er

g

y

M

ar

ke

tin

De liv er

De liv er

uc Pr od

le s

tm an ag em en t

le s Sa

5.66%

Sa

M

Geen methodiek Maak iemand verantwoordelijk voor het 36% en standaard proces dienstenaanbod Workshops Een ‘eigenaar’ van je diensten zorgt voor(34%) de juiste 36%Gestructureerde takenlijst (33%) 41% aandacht, focus en voortgang om je diensten aan te Marketing betrokken betrokken Officiële reviewmeetings (41%) laten sluiten Klant op de klantbehoefte. 41%

uc

49% 11%

10

ie

Portfolio manager

Pr od

Klant

11%

Andere11% perceptie

Di re ct

Algemeen management

11%

y

30

tm an ag em en t

10

ie

Portfolio manager

20

11%

Sales

Delivery

Maken dienstbeschrijving (59%)

onduidelijk wat de dienst wel/niet is

6.

g

y De liv er

80

30 50 22% Bij 70% van de bedrijven is regelmatig

45%

Delivery mgr

Sa

90 Hoofd ICT

40

Algemeen management

11%

36%

41%

90

Onduidelijkheid over dienst 60

45%

Pr od uc

Wie zijn betrokken

100

80

tm an ag em en t

ie

11% Wie zijn betrokken

Di re ct

9%

Di re ct

11%

Slechts bij 9% van de bedrijven Wie is verantwoordelijk is iemand verantwoordelijk voor

le s

Dienstontwikkeling bij IT- en Telecombedrijven

11% Wie is verantwoordelijk

rs

10

ar

Dienstontwikkeling Algemeen management

Onduidelijkheid over Andere dienstperceptie

63%

Bij 70% van de bedrijven Andere perceptieis regelmatig onduidelijk wat de dienst wel/niet is Delivery Zorg dat Sales verkoopt wat Delivery

Maken businesscase (55%)

66%

Marketing betrokken

Klant betrokken Marktonderzoek (44%) Maken go-to-market strategie (46%)

kan 49% Geen methodiek en standaard proces Bewuste over hoe de dienst dewaarde klant voor helpt, Klant afstemming Sales IT- en telecombedrijven doen dienstontwikkeling: Diensten worden doorvertaald naar de klant Andere perceptie Workshops (34%) wat de inhoud is, hoe sales hem verkoopt en hoe delivery Andere perceptie 84% van de 4 Gestructureerde takenlijst (33%) hem oplevert, creëert de juiste verwachting bij de klant. ei 5 Geen methodiek g ontwikkelde %(41%) elf 58% ex en % 2 lz Officiële reviewmeetings a te re 5lema Optimale klanttevredenheid en de mate Sales waarindiensten een dienst en standaard proces wordt NIET Klant hu rne gie Klant Delivery Maken dienstbeschrijving (59%) lp he 16% doorvertaald ‘gerepeteerd’ kan worden, bepalen het rendement, aldus Workshops (34%) Maken businesscase (55%) Andere perceptie naar concrete Andere perceptie Conceptsales. Marktonderzoek takenlijst (44%) Gestructureerde (33%) klantwaarde. Sales leveren

66%

49%

58% 63%

Delivery Klant

Maken go-to-market strategie (46%)

Officiële reviewmeetings (41%)

Hier blijft men praten in

3%

Sales Delivery termen van eigenschappen,

Diensten worden doorvertaald naar waarde voor de klant Andere perceptie

specificaties externe regie businesscase (55%) en voordelen de dienst. IT-van en telecombedrijven doenMaken dienstontwikkeling: interne hulp Marktonderzoek (44%)

84% van de ontwikkelde Delivery Sales NIET diensten wordt 16% Hoe lang duurt het doorvertaald ontwikkelen van diensten naar concrete Diensten worden doorvertaald naar waarde voor de klant klantwaarde.

63%

4 mnd

16%

Maken dienstbeschrijving (59%)

83%

84% van 18 demnd Hier blijft men praten in ontwikkelde termen van eigenschappen, specificaties diensten wordt NIET en voordelen van de dienst. doorvertaald naar concrete klantwaarde.

7.

Positioneer diensten vanuit klantwaarde en 4 Maken go-to-market ei 5 strategie (46%) g %al zelf -perspectief ex en % 2 te reg 5lema Welk rapportcijfer bedrijven zichzelf voor het ie h rn geven

he

u

e

lp dienstonwikkelproces

5,2

IT- en telecombedrijven doen dienstontwikkeling:

1

% elf 3% lz 5l2exter aane regie em

he interne hulp

45

%

ei g ex en te re hu rne gie lp

“Communiceren in een voor de klant herkenbare context en problematiek, leidt tot meer wederzijds begrip en meer vertrouwen”, zegt Juri Pietersen. “Dit brengt je 10 sneller tot meer omzet.”

Welk rapportcijfer geven bedrijven zichzelf voor het Hoe lang duurt het ontwikkelen van diensten Hier blijft men praten indienstonwikkelproces

8.

5,2

3%

specificaties 83% externe regie Onderhoud proactief uw dienstenaanbod 18 mnden voordelen van de dienst. 4 mnd interne hulp 1 10 Het structureel verwerken van ervaringen, inzichten en ideeën zorgt voor een optimale aansluiting van je diensten bij je klanten. “Dit voorkomt de onaangename verrassing Welk rapportcijfer geven bedrijven zichzelf voor het Hoe lang duurt het ontwikkelen van diensten dienstonwikkelproces dat je dienst opeens niet meer verkocht wordt”, aldus 5,2 Pietersen. 18 mnd 4 mnd 1 10 termen van eigenschappen,

83%

TBM • OKTOBER 2014

41


Advertorial

Retail Synergie is al veertien jaar telecomdistributeur. Niet van hardware, maar van diensten. Volgens Monique Davy, commercieel directeur, biedt haar organisatie de juiste ondersteuning die een telecom-reseller goed van pas komt.

Toegevoegde waarde voor de zelfstandig ondernemer

“Stel je bent heel goed in het leveren van cloud-oplossingen, hosted telefonie en internet, maar de klant vraagt om mobiel. Dan kan dat eenvoudig bij Retail Synergie”, legt Davy uit. Een reseller meldt zich als partner bij Retail Synergie aan en heeft dan de keuze uit alle abonnementen van de bekende mobiele operatoren. Zonder hiervoor een volumecontract of targetafspraak te maken met de leverancier. Davy: “Uniek is dat je bij ons in principe voor elke eindklant een andere operator kunt kiezen, zonder dat je daarmee in de problemen komt. Bij het ene bedrijf kun je dus Telfort aanbieden, terwijl je bij een andere klant beter KPN kunt aanbieden. Als dienstverlener blijf je zo onafhankelijk en kun je het beste advies geven.” Om tot het beste advies te komen voor de eindklant bieden wij de reseller commerciële verkoopondersteuning.

Klantbehoud Maar dat is niet het enige voordeel aan zaken doen met Retail Synergie. “Iedere eindklant die via ons wordt aangesloten, blijft klant van de reseller. In tegenstelling tot onze concurrenten blijft bijvoorbeeld 123 Telecom gewoon haar eigen naam dragen. Ook als we met een reseller op pad gaan naar een lastige klus bij een eindgebruiker, zullen we daar nooit als Retail Synergie aan tafel zitten,” stelt Davy. Op deze manier wil Davy de onafhankelijkheid van de reseller waarborgen. Davy: “Wij zijn echt op zoek naar dienstverleners die onafhankelijk zijn en willen blijven, maar wel behoefte hebben aan ondersteuning aan de achterkant.”

42

TBM • OKTOBER 2014

Unieke werkwijze Deze ondersteuning is heel divers en is een belangrijk onderdeel van de unieke werkwijze van Retail Synergie. “Bij ons staat een team klaar om vragen te beantwoorden. Of dit nu gaat om het melden van een probleem bij de technische helpdesk of ondersteuning bij de facturatie.” Volgens de commercieel directeur maakt de organisatieof ordergrootte van de reseller niet uit. “Voor ons maakt het niet uit of er zeven of zevenhonderd simkaarten aangesloten moeten worden. Onze diensten kunnen we voor elke organisatie of opdracht leveren.”

Nieuwe website Om de diensten nog beter onder de aandacht te brengen, heeft Retail Synergie sinds kort een nieuwe website. Hierop vindt u onder andere een beschrijving van de verschillende diensten en formules. Benieuwd hoe aanvraagsysteem Baseline werkt? Neem eens een kijkje op: www.retailsynergie.nl.

Bezoek ons op Telecom Time Ook dit jaar is Retail Synergie te vinden op de beurs Telecom Time. Bezoek stand TT43 voor een update over onze diensten en oplossingen. Komt u langs?


Ambasadors

Leisure-bijeenkomst Ambassadors

Actie op het water De jaarlijkse leisure-bijeenkomst van de Ambassadors of Telecom vond twee jaar geleden in de lucht plaats en vorig jaar op het land. Dus was dit jaar logischerwijs het water aan de beurt. In Rotterdam kregen de bezoekers een unieke rondleiding op het ss Rotterdam. Voormalig bemanningsleden vertelden over de geschiedenis van het beroemde schip. Daarna was het tijd voor actie. In RIB powerboats voeren de Ambassadors over de Nieuwe Maas. Snelheden van honderd kilometer per uur werden regelmatig aangetikt. Toen het adrenalinepijl weer gezakt was, schoof iedereen aan voor het diner.

TBM • OKTOBER 2014

43


Business Guide Redactie

INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE

Interconnect

ALL-IP SPECIALIST IN: • Bedrijfstelefonie • Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) • Datacommunicatie • VPN • Betalingsverkeer • Alarm • Internet access • Managed Firewall • Co-locatie • Lync in de Cloud • Sales & Support voor resellers

Uw partner voor: • Cloud hosting • Hosted Telecom • Glasvezel • Zakelijk DSL • Datacenter

Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit. Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

Ook in de Business Guide? Neem contact op met Nathalie Thomassen. nathalie@magentapublishing.nl

Hosting - Breedband - Datacenter Steenbok 1, 5215 MG ‘s-Hertogenbosch Park Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven telefoon: 073 - 88 000 00 www.interconnect.nl

Westcon Westcon Unified Communications & Collaboration (UCC) is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toegevoegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Network Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Tevens is Westcon de eerste distributeur met Gold Status voor Microsoft’s Partner Network Communications door het leveren van best-inclass, op Microsoft Lync-gebaseerde oplossingen. Het team van Westcon levert unieke programma’s en een goede ondersteuning waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen en waardoor wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt. Westcon UCC

Meidoornkade 12 3992 AE Houten Tel: +31 (0)30 248 94 55 Fax: +31 (0)30 248 92 00 www.westcon.nl sales@westcon.nl Leveranciers: Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Microsemi, Microsoft Lync, Oracle, Plantronics, Polycom, Sennheiser, SNOM, Sonus en Transition Networks

44

TBM • OKTOBER 2014


Genomineerd als Best Operator door Telecom Inspirience Awards. Waarom?

www.mobilehappiness.eu Daarom!

De telecom operator die het anders doet. TBM • september 2014

45


Slotpagina Redactie

Thuiskomen Op de kop af drie jaar geleden schreef ik mijn laatste column voor TBM. Na zeven jaar trouwe dienst als hoofdredacteur was het toen tijd om in andere branches te snuffelen. En nu ben ik weer terug. Als hoofdredacteur van TBM én als uitgever bij Magenta Publishing. Samen met onder andere collega Johan gaan we het platform TBM naar ‘the next level’ brengen. Drie jaar weg uit telecom, dus. Volgens de kenners is dat een eeuwigheid in onze branche. Voor de gelegenheid heb ik ‘mijn’ laatste editie van TBM uit 2011 er nog eens op na geslagen om te zien of er echt daadwerkelijk zoveel veranderd is. Ik lees over UC, P-GSM, Cloud, spraak over WLAN. Niks nieuws onder de zon… Totdat ik op pagina 38 een onderzoek tegenkom over de installed base van telecomvendors in Nederland. Met (niet meer bestaande) namen als Philips, Siemens en (binnenkort) Aastra. Daar is in ieder geval wel wat gebeurd. En - zo heb ik mij de eerste weken laten vertellen - dat is zeker niet het laatste.

Waar gaat het naartoe? Alles naar Cloud en Lync? Wie weet. Op korte termijn worden technologische trends zwaar overschat, op lange termijn onderschat. Maar wat er ook gebeurt, TBM zal als kennisplatform altijd een partner en gids zijn voor de voice-reseller. Daar ligt onze passie en daar gaan we ons voor inzetten. Dat gezegd hebbende: het voelt goed om weer terug te zijn, bijna thuiskomen. Of, zoals een telecommer mij op Twitter weer welkom heette in de branche: “Mooi hè. Uiteindelijk is er niemand ooit echt uit de telecom vertrokken. Gewoon even met een lange vakantie.” Ik spreek u snel!

Sef Heldens Hoofdredacteur en uitgever TBM

Mobiel bellen tijdens hele vliegreis

Speciaal voetpad voor smartphonegebruikers

De European Aviation Safety Agency heeft nieuwe veiligheidsregels uitgevaardigd waarin staat dat je gedurende de hele vlucht met een vliegtuig elektronische apparaten, zoals smartphones, tablets en e-readers, mag gebruiken.

In de Chinese stad Chongqing is een voetpad aangelegd, speciaal voor voetgangers die naar hun smartphone willen blijven kijken. Ondanks dat ze niet op hun omgeving letten, hinderen ze zo het andere verkeer niet.

In de nieuwe richtlijnen staat dat mobiele apparaten tijdens de hele vlucht (dus ook tijdens het landen en opstijgen) aan mogen blijven, zonder dat je ze in de speciale ‘Vliegtuig Modus’ hoeft te zetten. Deze richtlijn is een belangrijkste laatste stap in de ambitie van vliegvelden en vliegmaatschappijen om ‘gate-to-gate’ telecommunicatie en WiFi-services te bieden.

Het eerste aangelegde pad is 50 meter lang, drie meter breed en ligt naast een gewoon voetpad. De laan wordt aangeduid met een smartphone-symbool. Recent onderzoek wijst er daarbij op dat er meer ongelukken plaatsvinden door de telefoon te gebruiken tijdens het wandelen, dan tijdens het rijden. China is een opkomende smartpho nemarkt. Naar verwachting zijn er daar dan ook meer dan 500 miljoen smartphonegebruikers tegen het einde van het jaar.

bron: www.portablegear.nl Bron: www.computeridee.nl

De volgende TBM, nummer 9, verschijnt half november.

Daarin gaan we het onder andere hebben over contactcenters. Ook komen we met het jaarlijkse overzicht van SIP-toestellen en applicaties.

46

TBM • OKTOBER 2014
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.