TBM 5 2014

Page 1

Vast-m o

biel spe

cial

Jaargang 10 I Nummer 5 I mei 2014

Maxwell wordt paradepaardje Gigaset pro

In gesprek: Frank Caris FMC: vanuit vast of mobiel? Kansen met social business Als telecom uw zaak is

www.tbmnet.nl


Nieuw! Dean Hosted IP Telefonie (voor bedrijven van 3 tot 100+ medewerkers): Eenvoudig op één A4tje op zeer inzichtelijke en unieke wijze een complete IP centrale aanbieden, inclusief toestellen, fax, Fax2Email, thuiswerkplekken, Smartphone extensie en Dean Mobile. Iedere reseller verkoopt eenvoudig Hosted IP Telefonie met Dean Connect.

Hosted... Made easy! Dean Connect is dé Telecom provider voor Telecom en IT resellers die zich richten op de zakelijke markt. Dean Connect groeit hard. Steeds meer bedrijven kiezen voor Dean. Dean is uniek en combineert hoge besparingen met uitzonderlijke service en kwaliteit. Bovendien biedt Dean’s Partnerprogramma hoge vergoedingen en een sterk partnership. Ga ook een partnership aan met Dean, bel 085-1110851 of kijk op www.deanconnect.nl voor meer informatie. Dean ISDN (CPS/WLR) | Dean Mobile | Dean Access (SIP Trunk - VoIP) | Dean Hosted (Hosted/Cloud Telefonie - VoIP)

Dean Internet (ADSL/VDSL/SDSL/SDSL.bis/Glasvezel)

2

ONGEKENDE SERVICE! ENORME BESPARING! TBM • MEI 2014


Colofon

Inhoud Relativeren basis voor Frank Caris Frank Caris heeft al een behoorlijke loopbaan als ondernemer achter de rug. Het blijft voor hem ‘Het mooiste wat er is’.

P10 Het paradepaardje van Gigaset pro

P22

Bij Gigaset pro hebben ze het al een paar maanden met groot enthousiasme over de Maxwell. De videotelefoon komt deze zomer op de markt en werd bij de afgelopen CeBIT gepresenteerd.

Tech-reuzen kruisen de degens

P34

Dit jaar barst er een strijd los om de gunst van de extreem rendabele doelgroep van zakelijke gebruikers. BlackBerry, Apple, Google en Microsoft kruisen de degens. Hoe liggen de kansen?

5

Voorwoord

29

Gastcolumn Arthur van den Ende

5

Nieuws

30

Achtergrond: Security

10

In gesprek: Frank Caris

34

Strijd tussen besturingssystemen

14

Achtergrond: FMC

36

Productnieuws

18

Onderzoek over video

38

Business Guide

20

Social business

41

Tien vragen aan

22

Coverstory Gigaset

42

Column Rex Vermeulen

25

Alcatel-Lucent event

26

Mobile devices

TBM • MEI 2014

3


4

TBM • MEI 2014


Voorwoord

Crisis, what crisis? ‘De crisis is voorbij!’, juichte onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onlangs. Eén ding weet ik zeker; de crisis is niet voorbij. De crisis is geen crisis meer, maar de nieuwe werkelijkheid. Zo ook in de telecom. Waar de traditionele vastnet verkoper zijn markt ziet afkalven, kan de meer cloud georiënteerde telecommer fors groeien. In mobiel is het beeld wisselend, maar ook hier biedt de koppeling van vast en mobiel de komende tijd genoeg ministerieel positivisme.Ondertussen verandert de wereld en is de ondernemer die door kostensaneringen nog op de been is, zónder echt te innoveren, de grote verliezer. Ik ken er genoeg.

de handel verplaatst zich naar bits en bytes, cloud en mobiel. Een roepende in de woestijn, dat wil je niet zijn, toch, vooral als het geen omzet en winst oplevert. Rings a bell? Snel schakelen dan. En voor wie zuchtend denkt, weer zo’n zeurpietencolumn over de crisis: ik ben juist erg positief! Ik spreek de laatste tijd veel inventieve telecommers die het hartstikke goed doen. Dat wordt alleen maar bevestigd voor wie verder leest in dit nummer van TBM. Ik zeg, doe er uw voordeel mee.

Ze zijn er trots op telecommer in hart en nieren te zijn, te staan voor topkwaliteit en nul procent uitval in hun klantenbase. Maar zonder dat ze het merken, wordt het steeds stiller om ze heen. De karavaan trekt verder en

Joost Heessels

Nieuws

Bijzonder programma Ambassadors De komende meeting van de Ambassadors, op dinsdag 27 mei, wordt een bijzondere. Door de locatie, de insteek en de sprekers. Business is topsport. Als er in Nederland één plek is die topsport ademt, is dat Papendal. Hier bereiden de vaderlandse topsporters zich voor op hun internationale competities: EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Dit is dan ook de locatie voor de bijeenkomst van de Ambassadors. De meeting wordt in samenwerking met de Officers georganiseerd, een vergelijkbare community, maar dan met de top van de Office-branche. Topsport zal de rode draad vormen, wat overigens niet betekent dat de middag alleen voor sportliefhebbers interessant zal zijn. Edwin Lugt trapt af. Hij is de voorzitter van de succesvolle voetbalclub Go Ahaed Eagles, maar ook actief in de telecombranche. Daarna vertelt Joop

Alberda, als coach en manager een van de succesvolste personen uit de Nederlandse sportgeschiedenis, zijn visie en verhaal. De middag wordt afgesloten met de leerzame maar vooral zeer humoristische succesquiz onder leiding van cabaretier Joep van Deudekom. Hij is onder meer bekend van het programma De Kwis, met Paul de Leeuw. Tijdens deze quiz zal blijken wie hun zaakjes beter voor elkaar hebben: de Officers of de Ambassadors. De bijeenkomst begint om 15.00 uur. Wilt u aanwezig zijn? Mail naar: nathalie@magentapublishing.nl

TBM • MEI 2014

5


Nieuws

René de Vreeze Seminar Xelion over VoIP en UC nieuwe Partner Manager SB Business Communicatie

Xelion organsieert op woensdagochtend 25 juni een gratis seminar voor telecom- en IT-resellers die zich verder willen verdiepen in de snel groeiende markt voor VoIP en UC. Bezoekers worden in Hilversum uitgedaagd om na te denken over de veranderingen in de MKB markt en de kansen die dit biedt aan resellers. Xelion belooft sprekers van topniveau, die niet alleen ingaan op de marktkansen van morgen, maar ook worden mogelijkheden gedemonstreerd die aansluiten op veelgestelde vragen vanuit MKB organisaties. Kijk voor meer informatie op www.xelion.nl/inschrijven-seminar.

René de Vreeze is aangesteld als partner manager bij SB Business Communicatie. De Vreeze is meer dan 18 jaar actief in de telecommarkt en was in verschillende salesfuncties werkzaam bij onder andere T-Mobile, The Phone House en Debitel. In de functie van Partner Manager wordt De Vreeze verantwoordelijk voor het beheer en de acquisitie van partners. De Vreeze zegt zelf: “Ik kijk er naar uit om mijn kennis en ervaring in de telecommarkt en het indirecte sales kanaal te delen met mijn collega’s. SB Business Communicatie is een ambitieuze club, die sterk groeit. Ik zie dan ook een hele mooie uitdaging liggen om de groei van het bedrijf en het partnerkanaal verder vorm te geven.”

De Telecom Kick-off Mobile Society Plus van Adviseur gaat Retail Synergie verder als Fortado De Telecom Adviseur heet sinds deze maand Fortado. De oude naam paste niet meer bij de activiteiten van het bedrijf. “Er is gekozen voor een nieuwe naam omdat het bedrijf anno 2014 veel meer is dan alleen een telecom adviseur. Ook voor onafhankelijk advies op het vlak van clouddiensten en connectiviteit kunnen organisaties bij Fortado terecht”, laat het bedrijf weten. “Bijvoorbeeld als een organisatie online werkplekken wil creëren, zodat medewerkers overal kunnen werken.” De Telecom Adviseur is in 2007 opgericht. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een franchiseorganisatie met ruim 1200 klanten. Op het Fortado-hoofdkantoor in Breda zijn acht medewerkers werkzaam. Er zijn 16 franchisenemers door heel Nederland actief en dat aantal groeit gestaag. Zij ondersteunen organisaties bij het inkopen, implementeren en beheren van toekomstvaste en veilige telecom en cloud diensten. Fortado heeft een onafhankelijke positie en werkt samen met meer dan 40 providers.

6

TBM • MEI 2014

De groep zakelijke sub dealers van telecomdistributeur Retail Synergie groeit gestaag. Het bestaat nu uit ruim 125 zelfstandige ondernemers. Voor hen heeft Retail Synergie het Mobile Society Plus concept gelanceerd.

Het initiatief, bedoeld om de dienstverlening van Retail Synergie verder uit te breiden, is ontstaan vanuit de behoefte van de sub dealers. Er is nu een dedicated binnendienst medewerker bij Retail Synergie die volledig in dienst van deze Plus partners gaat werken. De Mobile Society partners kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan dit concept. Retail Synergie start met de eerste zeven ondernemers om dit vervolgens uit te gaan breiden naar de overige partners.


Nieuws

Mark Klein nieuwe algemeen directeur T-Mobile Mark Klein (42) is benoemd tot de nieuwe algemeen directeur van T-Mobile Netherlands. Klein vervulde deze functie al sinds 1 januari 2014 op ad interim basis.

Voiceworks is nu ook ISO 9001 gecertificeerd. De leverancier ziet het als ‘een belangrijke stap in de verdere professionalisering’.

Als algemeen directeur geeft Klein leiding aan het Executive Committee en heeft hij de eindverantwoordelijkheid voor alle activiteiten van T-Mobile Netherlands, dat ruim 4,3 miljoen klanten bedient. “Samen met alle collega’s ga ik verder met de transformatie van T-Mobile, waardoor we klanten nog meer waar voor hun geld bieden met een sneller en stabieler mobiel netwerk. Ik ben ervan overtuigd dat wij met de klantgerichte mentaliteit van onze mensen de tevredenheid van 4,3 miljoen klanten nog verder kunnen vergroten”, aldus Klein.

“De ISO 9001-certificering toont aan dat we een kwaliteitsmanagementsysteem hebben ingericht dat zorgt voor een consistente dienstverlening die voldoet aan wet- en regelgeving en de behoeften van klanten”, aldus Voiceworks. ISO 9001 stelt de normen voor het kwaliteitsmanagementsysteem dat gericht is op het voldoen aan de eisen van de klant en het verhogen van de klanttevredenheid.

Rocom maakt doorstart Telecomdienstverlener Rocom maakt, na een faillissement, een doorstart. Het Limburgse bedrijf ging op 7 april failliet, en maakte een week later de doorstart bekend. Directeur Robert van Rijswijck liet aan Computable weten dat het bedrijf in Venray actief blijft. Hij blijft zelf de enige aandeelhouder en bijna alle medewerkers houden hun baan. “Het bedrijf is failliet gegaan doordat de telecommarkt sterk is

Belangrijke certificering Voiceworks

veranderd. Eind 2013 hebben we een reorganisatie doorgevoerd om de organisatie in te richten op die veranderende markt. Die voorzieningen hebben te zwaar op de balans gedrukt”, aldus in datzelfde vakblad.

Stijn Nijhuis, CEO van Voiceworks: “Door middel van het ISO-certificeringproces zijn we in staat onze volledige organisatie op een objectieve manier onder de loep te nemen. We bestaan dit jaar negen jaar en zijn flink gegroeid. We vonden het tijd worden om processen formeel vast te leggen voor een hogere uniformiteit en daarmee een verbetering in de kwaliteit van onze dienstverlening.” Eerder dit jaar behaalde Voiceworks ook het ISO 27001-certificaat voor de gehele organisatie. De ISO 9001 en ISO 27001 certificaten zijn drie jaar geldig, daarna volgt opnieuw een formele audit voor verlenging van de certificeringen.

VolkerWessels Telecom viert 500.000e glasvezelaansluiting Sinds de start van de aanleg van glasvezel in 2004 heeft VolkerWessels Telecom al 500.000 woningen aangesloten op het open glasvezelnetwerk van Reggefiber. Deze mijlpaal in de samenwerking werd onlangs in Culemborg feestelijk gevierd. Dat gebeurde met de huisaansluiting van Montessorischool Parijsch. Gelijktijdig werden medewerkers van VolkerWessels Telecom en collega’s van Reggefiber in het zonnetje gezet. Arjan ten Hove is trots op de samenwerking: “De grootschalige uitrol van glasvezel in Nederland is een enorme klus. Gezamenlijk met Reggefiber hebben we het telecomlandschap voor goed veranderd.”

TBM • MEI 2014

7


Ga naar www.x2com.nl en meld je direct aan als partner!

X2com levert professionele telecom diensten aan tal van bedrijven en instellingen. Alle diensten zijn door onszelf ontwikkeld op basis van een bewezen platform. De distributie vindt plaats via een sterk netwerk van meer X2VoIP

Hoe eerder u ermee begint, hoe groter het voordeel!

dan 200 partners. Hierdoor is het mogelijk

X2desk

Uw telefooncentrale de deur uit!

om schaalvergroting toe te passen zodat

X2mobile

EĂŠn krachtige totaaloplossing voor vaste en mobiele telefonie

de best mogelijke kwaliteit nu en in de

X2connect

De beste basis voor zorgeloos bellen

toekomst betaalbaar blijft.

X2com BV

088 - 889 22 66

Biestkampweg 11

info@x2com.nl

5249 JV Rosmalen

www.x2com.nl

8

TBM • MEI 2014


Nieuws

ZyXEL in zee met Exertis Go Connect ZyXEL Communications, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen, heeft Exertis Go Connect aangesteld als distributeur voor de Benelux. Hiermee wil ZyXEL nieuwe partners aantrekken voor de verkoop van zijn wireless-, switching- en security-oplossingen. “De communicatie- en conferencing focus van Exertis Go Connect biedt een nieuwe dimensie onze channelstrategie voor de Benelux”, aldus Peter Bos, head of channel van ZyXEL Benelux. “Exertis Go Connect biedt resellers toegevoegde waarde. Resellers zijn verzekerd van goede voorraad posities, kennis en technische en commerciële trainingsmogelijkheden binnen hun specialisme.”

Remco Ligtvoet, business development manager networking en security bij Exertis GO Connect Benelux zegt: “ZyXEL heeft een compleet aanbod voor onze partners. Het is een snel groeiend merk met een productportfolio voor kosteneffectief beheer van de gehele netwerkinfrastructuur. ZyXEL is een uitstekende aanvulling op de rest van onze netwerk- en security portfolio.” “Ons portfolio richt zich op oplossingen vanuit het oogpunt communicatie, infrastructuur en conferencing en daar passen de netwerk- en security oplossingen van ZyXEL uitstekend bij. Onze resellers kunnen hun klanten nu voorzien van complete oplossingen inclusief switches, WLAN en Unified Threat Management”, aldus Ligtvoet.

Samenwerking Trends ICT Groep en Telecom Services Telecom- en ICT-dienstverleners Trends ICT Groep en Telecom Services kondigen een intensieve strategische samenwerking aan. De expertise, klantenbestanden en productportfolio’s van beide ondernemingen vullen elkaar perfect aan, zo laten beide bedrijven weten. Trends ICT Groep uit Rotterdam levert, installeert en beheert al ruim 25 jaar bedrijfscommunicatiesystemen en automatisering voor het MKB en grote ondernemingen. Telecom Services heeft twee vestigingen, Telecom Service West in Amsterdam en Telecom Service Oost in Almelo. De

Unify en BT sluiten overeenkomst Unify en BT kondigen een nieuwe, internationale overeenkomst aan voor de enterprise markt. Het doel is, volgens beide bedrijven, te kunnen voldoen aan de grote vraag vanuit de markt naar geïntegreerde en collaboratieve infrastructuur en toepassingen. “De overeenkomst maakt het voor klanten in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Luxemburg en Duitsland eenvoudiger om te profiteren van de voordelen op het gebied van productiviteit en kostenbesparing, behorend bij een gezamenlijk aanbod van oplossingen”, zo laten de bedrijven weten. Volgens de overeenkomst zal BT Unify’s OpenScape pakket van producten en diensten toevoegen aan zijn enterprise-aanbod, in combinatie met BT’s expertise op het gebied van IT-netwerken en zijn capaciteiten op het gebied van professionele diensten. Beide bedrijven kondigden ook aan dat BT Unify’s bekroonde ‘Go Forward’ partnerprogramma zal vervoegen.

onderneming is al meer dan twintig jaar actief als specialist van moderne en innovatieve telefooncentrales voor de midden- en grootzakelijk markt, dienstverleners en overheidsinstellingen. “Onze gezamenlijke slagkracht maakt van ons twee belangrijke partners in de markt voor bedrijfscommunicatiesystemen”, zegt Victor Visser, directeur van Trends ICT Groep. “Hoewel onze basis ligt in regionale klanten, maakt de samenwerking van ons een grote landelijke speler op het gebied van telecom en IT”, voegt Antoon ter Brugge, directeur van Telecom Services, toe.

Reitsma Groep en TelDaCom slaan handen ineen ICT- en telecombedrijven Reitsma Groep en TelDaCom gaan samenwerken. Ze ondertekenden samen het KPN Excellence Partnership. In de markt profileren beide bedrijven zich als Reitsma TelDaCom. Samen bieden zij als eerste ‘KPN Excellence partner’ in de regio Utrecht advies, aankoop, levering, installatie én service van het KPN-dienstenportfolio.

Rob Berendse, algemeen directeur TelDaCom: “Wij zijn altijd op zoek om de persoonlijke service naar onze relaties te optimaliseren. Daarom is het voor ons een logische keuze om de samenwerking met de Reitsma Groep aan te gaan. Door deze samenwerking kunnen wij gezamenlijk, middels het behalen van de KPN één excellence status, onze propositie richting de klant waarmaken.” Bart Visser, algemeen directeur Reitsma Groep:

“Als Excellence partner bieden we in samenwerking met TelDaCom nu een volledige dienstverlening. Naast verkoop en advies kunnen klanten bij ons ook terecht voor levering, installatie en service. Voor veel bedrijven is het van belang dat er een herkenbare totaalleverancier is.”

TBM • MEI 2014

9


In gesprek

Frank Caris over belangrijke zaken

“Relativeren blijft voor mij de basis”

10

TBM • MEI 2014


In gesprek Tekst: Johan van Leeuwen

Je bent geboren in Zwitserland. Caris: “Klopt. In Genève. Ik heb daar tot mijn veertiende gewoond. Mijn vader werkte bij de CERN, het bekende internationale onderzoekinstituut, waar in 2012 het bestaan van het Higgs deeltje bewezen werd. De hele wereld stond op zijn kop. Hij was begin jaren ‘70 medeverantwoordelijk voor de apparatuur die nodig was voor het afbuigen van de straal. Ik ging daar naar een internationale school waar Frans werd gesproken.” Toen je veertien was ging het gezin terug naar Nederland. “Dat was best lastig. Ik zat op een leeftijd waarop min of meer bepaald wordt of en wat je gaat studeren. In de familie studeerde bijna iedereen techniek. Ik was bij wijze van spreken ook voorbestemd om naar de TU in Delft te gaan. Maar zo is het door mijn hang naar ondernemerschap bij mij niet gelopen.” Wist je toen al dat je ondernemer wilde worden? “Dat werd ik heel snel. Een docent in het vak marketing zei op een dag tegen me: ‘Ik wil een reclamebureau beginnen. En ik wil dat samen met jou doen.’ Daar ben ik toen voor gegaan. Het werd snel succesvol. We focusten ons op de farmaceutische industrie en hadden daarin een paar grote klanten. Op een gegeven moment wilde mijn compagnon, die veel ouder was, het rustiger aan doen. Kleinschaliger dus. Toen heeft hij mijn deel gekocht, ook omdat ik een andere industrie in wilde. Ik heb veel aan die tijd gehad en ik heb veel respect voor hem. Hij was een soort mentor, iets dat ik nu voor anderen probeer te zijn.” Hoe ben je vervolgens in de telecom terecht gekomen?

“Ik wilde eigenlijk in de mode-industrie werken. Die richting koos ik tijdens mijn studie en het is een branche die me nog steeds erg trekt. Maar het ging daarmee in die tijd niet zo geweldig. Ik had nog steeds een band met Zwitserland, ook omdat ik toen betrokken was bij een bedrijf dat machines in Bern produceerde. Daar was net de telecommarkt geprivatiseerd. Eerder dan hier in Nederland was het voor elk bedrijf mogelijk om bijvoorbeeld telefoons te verkopen. Dat werd door de overheid zelfs gestimuleerd. Die markt stond in de kinderschoenen en ik zag daar kansen. Omdat mijn vader een technische achtergrond had, heb ik wel wat van techniek meegekregen. Ik sleutelde zelf radio’s in elkaar. Maar ik was geen techneut.” Ben je dat wel geworden? “Nee, zeker niet. Ik ben in de eerste plaats ondernemer. En daarnaast een marketing man. Maar het maakt mij niet zoveel uit of ik betrokken ben bij een telecombedrijf of in

een andere branche. Ik vind andere sectoren vaak net zo leuk. Het verschilt in wezen ook maar weinig van elkaar.” Kun je de basis van ondernemen in een paar zinnen uitleggen? “Veel te veel mensen zijn bezig met wat concurrenten doen en proberen daar tegen te vechten. Ik vertel iedereen: vecht niet tegen je concurrenten maar voor je klanten. En, als je die hebt, voor je businesspartners. Als iedereen daar al zijn energie aan zou besteden, zouden er veel meer tevreden klanten zijn. En ook meer succesvolle bedrijven. Verder moet je een bedrijf gewoon zien als een groep mensen die samen leuke dingen doen en waarde toevoegen voor een andere groep mensen, die daar geld voor over hebben.”

‘Soms hoor ik mensen wel eens zeggen dat Klaas en ik alles maar verkopen. Dat is niet waar’

Je hebt vervolgens onder meer distributeur Mobicall, wat nu onder Brightpoint valt, en Reviva opgezet. Vervolgens begon je, samen met Klaas Bottema, Yes Telecom. Hoe is dat gegaan? “Ik kende Klaas Bottema uit zijn tijd bij KPN, waar hij sales director mobiel was, en van zijn winkelketen Let’s Talk. Hij was al aan het onderhandelen met diverse operators over het opstarten van een zakelijke MVNO. Eén van die operators werd benaderd door Yes Telecom uit de UK en vroeg Klaas of hij met die partij in contact gebracht wilde worden. Inmiddels hadden Klaas en ik een aantal gesprekken gehad en besloten we samen te gaan ondernemen. Het toeval wilde dat ik in 1999 Mobicall aan CellStar Inc. had verkocht, waar Keith Curran destijds CEO van de EMEA regio was. Hij bleek vanaf 2002 ‘mister Yes Telecom’ te zijn en ik had jaren met hem gewerkt. Dus we zijn er voor gegaan. We begonnen aan een bedrijf dat duidelijke keuzes maakte. Focus op het MKB en honderd procent via partners, bijvoorbeeld. Redelijk uniek voor een operator. Als marktleider kun je dat niet doen. Maar met Yes waren we klein en onafhankelijk genoeg om die keuze wel te maken.” Vijf jaar later verkochten jullie het bedrijf aan KPN. Waarom? “Tja, waarom maak je die afweging? Laat ik zeggen dat het echt een moeilijke keuze is. Want elk bedrijf dat je hebt opgezet voelt als een kindje. Soms hoor ik mensen wel eens zeggen dat Klaas en ik alles maar verkopen. Dat is niet waar. Het grootste deel van de bedrijven dat we hebben opgezet of waarin wij investeerden, hebben we nog steeds. Maar als een bedrijf hard groeit, succesvol is en mogelijk een bedreiging vormt dan komt er interesse. En dan ga je toch gewoon de voor- en nadelen afwegen.”

TBM • MEI 2014

11


In gesprek

‘Vroeger draaide het alleen om cijfers. Nu vind ik dat dingen ook vooral leuk moeten zijn’

Jullie bleven actief bij Yes betrokken. “Dat moet je ook doen. Ten eerste ben je dat meestal verplicht voor minimaal een jaar. Maar ik vind het daarnaast ook een morele plicht tegenover iedereen. Ik zou niet anders willen. Maar het is wel iets dat altijd lastig is voor beide partijen in een overname. Ik heb het een aantal keer meergemaakt en zie het ook om me heen heel vaak gebeuren. Je voelt je enorm betrokken bij het bedrijf en je hebt een mening over de koers. Maar je hebt het niet meer echt voor het zeggen. Dat gaat heel vaak botsen. Als je je bedrijf verkoopt vind je, bijna per definitie, dat degene die het overneemt het verkeerd aanpakt. Andersom ook, want de nieuwe eigenaar vindt dat bijvoorbeeld ook rekening moet worden gehouden met het grotere geheel. En dat is ook logisch, maar wel lastig voor management en medewerkers. Overal ter wereld, in allerlei branches, gaat dat vaker fout dan goed.” Dus, wat moet je dan doen als ondernemer? “Het is hoe dan ook lastig. Ik adviseer altijd: maak een afspraak voor één jaar. Niet langer. En kijk daarna gewoon hoe het loopt.” Je bent plotsteling bij Yes Telecom gestopt. Wat was de precieze reden? “Ik zou het verhaal graag vertellen. Maar we hebben afgesproken daar geen uitlatingen over te doen.” Heb je er last van gehad? “Natuurlijk, zeker in het begin. We hebben even een forse ruzie gehad. Maar die hebben we binnen een aantal weken bijgelegd.” Je bent actief betrokken bij Dean Connect. Vroeger het zusje van Yes, maar nu een concurrent. Zeker nu jij en Klaas Bottema dit jaar investeren in een mobiele poot van het bedrijf. “Dean Connect is indertijd opgezet omdat wij de partners van Yes Telecom wilden helpen vaste telefonie aan te bieden. We besloten, met een beoogde fusie, er een separaat bedrijf voor op te zetten omdat ‘vast’ bij Yes teveel zou afleiden. Nadat Yes werd verkocht aan KPN was Dean ineens geen zusje meer. Ik ben nog steeds een van de aandeelhouders van Dean en geef over sommige dingen, bijvoorbeeld op marketinggebied, mijn advies. Het zal niemand verbazen dat het management van Dean er al langer over nadacht om op een geïntegreerde manier vast en mobiel aan te bieden. Omdat dat toch de toekomst is. Maar die toekomst is nu. Dit jaar hebben we besloten daarin te investeren.”

12

TBM • MEI 2014

Hoe gaat het met Dean? “Fantastisch. Het groeit als kool. Er werken nu meer dan dertig mensen. De resultaten zijn erg mooi. Nieuwe producten en diensten worden bij Dean aan de lopende band geïntroduceerd. Onlangs bijvoorbeeld nog het nieuwe Hotsted IP Telefonie platform en even daarvoor de nieuwe Sip functie in de Dean Partner Portal. En nu dus Dean Mobile. Binnenkort gaat Dean nog iets anders aankondigen. Iets waarmee ze opnieuw de eerste zijn.” Gaat het net zo goed met het investerings-bedrijf ATPartners, dat je ook samen met Bottema hebt opgezet? “We hebben het druk. De banken zitten op slot. Als je al het geluk hebt dat ze geld verstrekken, is dat ook echt het enige dat je aan ze hebt. Werken met een venture capital is anders. Als je er open voor staat biedt dat veel voordelen en is het bovendien veel leuker. Wij kunnen ondernemers echt vooruit helpen. Tegenwoordig zie je dat banken dat ook stimuleren. Dat ze krediet verstrekken met de voorwaarde dat een ondernemer ook een bedrijf zoals dat van ons achter zich heeft staan. Dat is voor ons en de ondernemer natuurlijk een prima ontwikkeling.” Is ondernemen leuk? “Het is het mooiste wat er is! Maar mensen die geen ondernemer zijn vergeten vaak dat je niet één, maar eigenlijk honderden bazen hebt. De bank, aandeelhouders, leveranciers, klanten. Het geeft aan de ene kant veel vrijheid, maar tegelijkertijd ook heel weinig. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Soms is dat lastig. Maar naarmate ik ouder wordt berust ik daar wel wat makkelijker in.” Word je, naarmate je langer ondernemer bent, ook harder? “Nee. Ik ben, vind ik, juist wat milder geworden. Vroeger draaide het alleen om cijfers. De laatste vijftien jaar vind ik dat dingen daarnaast ook vooral leuk moeten zijn. Dan wordt je ook wat minder hard. Maar ik zeg erbij: als de cijfers slecht zijn blijft het niet leuk.” Kun je een voorbeeld noemen? “Bij een bedrijf in het buitenland waarvan we aandeelhouder waren, werd een koers gevaren waar wij niet achter stonden. Vroeger zou ik sneller hebben ingegrepen. Nu dachten we beiden: ‘Elk land is anders. We geven ze het voordeel van de twijfel.’ We hadden achteraf gezien misschien wel moeten ingrijpen, maar hebben dat niet gedaan. De cijfers waren mogelijk minder goed maar aan de andere kant: het bleef leuk.”


In gesprek

Dat milder worden, komt dat ook omdat je al veel bereikt hebt? “Natuurlijk heb ik in zekere zin een luxepositie. Maar bij veel ondernemers werkt het vaak niet zo. Die willen vaak alleen maar meer. Ik zeg altijd: ‘Het verschil tussen ‘veel’ en ‘veel meer’ is maar klein. Er wordt door de wetenschap al tijden lang onderzoek gedaan naar het verband tussen geluk en succesvol zijn. Want mensen die veel succes hebben, zijn vaak niet gelukkig. Hoe komt dat? Wat is de oorzaak en wat is het gevolg? Wat blijkt: mensen die niet gelukkig zijn, zijn veel sterker op zoek naar iets. Die willen steeds meer, zijn zelden tevreden en bereiken juist daardoor veel. Dat heb ik niet meer zo sterk. Natuurlijk: ik heb misschien makkelijk praten. Ik weet ook wel dat de waarheid ergens in het midden ligt. Ik praat veel met jonge ambitieuze ondernemers die helemaal niets hebben, en dat is absoluut niet prettig. Maar relativeren is voor mij wel de basis. Ik merk dat ik in dit gesprek al vaak het woord ‘leuk’ heb gebruikt. Dat is geen toeval.”

Zat relativeren in je opvoeding? “Van huis uit heb ik een mentaliteit van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ meegekregen. Ik las laatst dat bij de CERN, waar mijn vader toen dus werkte, het internet is uitgevonden. Ik dacht altijd, zoals veel mensen, dat dat in het Amerikaanse leger was gebeurd. Toen ik mijn vader vroeg of hij de Brit Tim Berners-Lee, die bedenker en grondlegger van het internet is, kende, antwoordde hij: ‘Ja, ik weet wel wie dat is’. Bijzonder, toch? Berners-Lee zelf heeft kennelijk weinig aan PR gedaan en mijn vader heeft daar nooit op een verjaardag, en zelfs niet tegen ons, iets over verteld. De bescheidenheid van die mensen... dat is mooi.”

Naam: Frank Caris Bekend als: Ondernemer, (mede-) oprichter van onder andere CellStar-Mobicall Netherlands, Reviva, Yes Telecom en Dean Connect Leeftijd: 50 Thuissituatie: Woont samen met vrouw en twee dochters (13 en 10) Woonplaats: Genève (Zwitserland) TBM • MEI 2014

13


FMC

Tekst: Martijn Kregting

Zakelijke operators leveren gecombineerde vaste en mobiele diensten (FMC) in diverse smaken. Maar vaak bepaalt vooral de oorsprong van een operator en die van een reseller of vaste diensten met mobiele diensten worden gecombineerd, of andersom. Wat heeft de beste kans van slagen? Vanuit de mobiele hoek vast erbij pakken, of juist vaste diensten ook mobiel gaan aanbieden?

Vanuit vast of vanuit mobiel?

De beste aanvliegroute voor FMC

V

ast en mobiel zijn ondanks de technische vooruitgang op het gebied van FMC nog altijd aparte markten, meent directielid Stijn Nijhuis van Voiceworks. Deze hosted voice-leverancier biedt sinds 2009 ook mobiele diensten, waaronder inmiddels een aantal FMC-diensten. Van vast naar mobiel dus. Het leveren van vaste en mobiele diensten door één partner is volgens Nijhuis nog niet hetzelfde als het leveren van diensten die zowel via het vaste als mobiele netwerk lopen - waarbij communicatie centraal staat en afhankelijk van locatie en beschikbaarheid het vaste of mobiele netwerk wordt ingezet. Het combineren van vaste en mobiele telefonie gaat vaak nog niet verder dan vast en mobiel op hetzelfde nummer bereikbaar zijn. “Daarom zijn wij ook full MVNO geworden op het KPN-netwerk. Zo kunnen we zelf end-to-end connectiviteit bieden - hosted of op locatie - via een volledig eigen kernnetwerk. Dat betekent ook dat wij vrij ver kunnen gaan bij het bieden van FMC-functionaliteiten. Ongeacht of je als reseller mobiele diensten levert vanuit de cloud of meer traditioneel, in beide gevallen werkt de dienst via

14

TBM • MEI 2014

de PBX. Daarbij maakt het niet uit of het onze PBX uit de cloud is of een fysieke PBX van één van de bekende vendoren. Wij zijn een integrator, het klanteigendom blijft bij de partner liggen.”

Vanuit vast? De eerste FMC-partners van Voiceworks kwamen uit de traditionele vaste telefoniehoek. Later kwamen er ook mobiele partijen bij die vaste telefonie wilden gaan leveren. Inmiddels levert ongeveer de helft van de 220 partners van Voiceworks zowel vaste als mobiele diensten, hoewel niet allemaal FMC-diensten. “De meeste van onze vaste partners deden er al wel mobiel bij, maar dat was vooral de verkoop van simkaarten van KPN of Vodafone. Nu is er een groeiend aantal partners dat op basis van ons platform zelf of als Voiceworks-merk FMC-diensten levert, waarbij men het volledige klanteigendom heeft. Dat was voorheen niet zo.” Voiceworks levert ook als MVNE diensten aan partners die zelf MVNO willen worden. Wie zijn er MVNO op het mobiele netwerk van Voiceworks? Volgens Nijhuis veel vaste partners die ook mobiele diensten willen bieden, maar zonder het klanteigendom uit handen te geven.


FMC

‘Leverde de reseller eerst alleen vaste telefoniediensten, dan zal hij er vaak mobiele diensten bij pakken, en andersom’ “Veel partijen, ook van oorsprong mobiele aanbieders, hebben slechte ervaringen met grote operators die via directe verkoop hun klanten overnamen. Maar ook zonder dat, ben je als aanbieder van de mobiele diensten van grotere operators vooral een doorgeefluik. We hebben er zo ook veel mobiele aanbieders bij gekregen die nu hun klantrelatie voor mobiel en vast volledig in eigen hand hebben.”

Vanuit mobiel? Cees Quirijns, van mobiele operator Firmtel, benadrukt dat er verschil bestaat tussen de manier waarop een aanbieder en een klant kijken naar nut en noodzaak van vaste, mobiele of FMC-diensten. “De reseller, of dealer, kijkt vanuit zijn bestaande expertise. Leverde hij eerst alleen vaste telefoniediensten, dan zal hij er vaak mobiele diensten bij pakken, en andersom.” De klant kijkt echter naar wat hij nodig heeft op communicatiegebied. En steeds vaker wordt dat volgens Quirijns vanuit een ‘mobiel eerst’ oogpunt bekeken. Voor een groeiend aantal werknemers wordt het steeds belangrijker om overal te kunnen werken en communiceren, binnen en buiten de kantooromgeving, maar met toegang tot bedrijfsgegevens en vaste communicatiefeatures. Quirijns: “Hoewel de installed base aan vaste telefonie nog enorm groot is, werken steeds meer zakelijke eindgebruikers dan ook primair met hun mobiele toestel. Dat verschilt wel per branche. Daarnaast zijn er beroepsgroepen zoals backoffice- medewerkers en receptionistes die vooral met vaste telefonie werken. Maar zo’n zeventig procent van de werknemers gaat steeds meer richting ‘Mobile First’ gebruik. Firmtel heeft daarom ook de keuze gemaakt voor Mobile First, door een simkaart te leveren waarmee ook een virtuele PBX gebruikt kan worden.”

afgelopen jaar heeft de zakelijke operator vooral gewerkt aan het neerzetten van dienstverlening over het 4G-netwerk van KPN. Sinds het eerste kwartaal biedt Yes een eerste module (vast nummer) met vaste-telefoniefuncties bij mobiele abonnementen. In juni volgen er verschillende andere oplossingen zoals een module ‘PBX’. “Het aantal mobiele devices neemt nog altijd toe ten koste van vaste devices”, stelt algemeen directeur Lothar Steegstra van Yes. “Smartphones en tablets vervangen de vaste telefoon en de PC op de vaste werkplek in toenemende mate. Ook mensen die veel op kantoor werken, gebruiken steeds meer mobiele devices.”

4G-netwerken De komst van landelijk dekkende 4G-netwerken zorgt er ook voor dat toepassingen die men voorheen over 2/3G niet makkelijk kon gebruiken nu ook voldoende capaciteit en kwaliteit hebben als de mobiele infrastructuur wordt gebruikt. Steegstra: “Veel functionaliteiten die voorheen eigenlijk alleen via de vaste telefooncentrale werkten, worden nu ook mobiel aangeboden. Denk aan zoiets simpels, maar veel gebruikt, als doorverbinden en wachtrijen. Technisch gezien was dat allemaal al langer mogelijk, maar wat ontbrak waren de eenvoudige oplossingen met voldoende gebruiksgemak.” Quirijns van Firmtel verwacht dat met de komst van 4G-netwerken voorheen vooral vast gebruikte diensten zoals videocommunicatie en collaboration steeds meer via mobiele devices gebruikt kunnen worden. Een logische stap is dan ook dat mobiele partijen, zoals operators met een eigen platform, steeds meer vaste functies toevoegen die zowel via vaste als mobiele devices gebruikt kunnen worden.

Modules

Complex

Ook KPN’s zakelijke MVNO Yes Telecom hanteert een mobile first strategie bij de geleidelijke uitrol van vaste diensten voor Business Partners en eindklanten. Het

Quirijns refereerde al aan het verschil tussen hoe resellers en afnemende organisaties aankijken tegen wat belangrijker is, vast of mobiel. CEO Lothar Steegstra van Yes >>

TBM • MEI 2014

15


VOIP GROEIT GROEI MEE MET XELION! GRATIS MINI-SEMINAIR VOOR ICT RESELLERS! 25 Juni 10.00-12.00 Zonnestraal Hilversum

Programma 9.30 10.00 10.30 11.00

Ontvangs met koffie Keynote Ed Achterberg, directeur ICT onderzoeksbureau Telecompaper “Adapt or die” over de ernorme veranderingen in ICT Arthur van den Ende, directeur Xelion “Van telefonie naar UC” over de marktvraag vanuit het MKB en de kansen voor ICT resellers Micha Cohen, directeur Xelion “een pakkelde live demonstratie van krachtige nieuwe functies VoIP en UC voor zakelijke organisaties

Xelion is toonaangevend in de ontwikkeling van VoIP in het MKB. Steeds meer ICT resellers installeren Xelion naar grote tevredenheid bij hun klanten. De Soft pbx van Xelion is zeer rijk aan functionaliteiten en met elke operator en SIP trunk te combineren. Dat maakt Xelion optimaal flexibel en aantrekkelijk voor zowel de ICT reseller als de eindklant! Leer in 2 uur alles wat Xelion te bieden heeft, praat met experts en ontmoet resellers die succesvol zijn met Xelion .

16

Schrijf je vandaag nog in! www.xelion.nl/inschrijven-seminar/ TBM • MEI 2014


FMC

Telecom verwacht dat met name het MKB in toenemende mate de werkplekken van medewerkers rond mobiele oplossingen zal bouwen. “We zitten middenin die overgang. Ondernemers staan hier veel meer voor open. Je moet als reseller of dealer dan ook concrete oplossingen kunnen bieden.” Daar schort het volgens Steegstra aan bij veel operators die vanuit de vaste hoek mobiele oplossingen (los of geïntegreerd met vast) gaan aanbieden. De verhalen naar de klant toe zijn vaak nog erg technisch, de oplossingen vrij complex. Klanten willen gewoon gebruiksgemak, terwijl veel van onze partners vanuit de mobiele hoek komen en op vast gebied nog veel kennis ontberen. “Voor beide partijen, mobiele aanbieders en hun klanten, zijn simpele oplossingen dus aantrekkelijk. Eenvoudig in uitrollen, toepassen en gebruik. Wij bieden modules bovenop mobiele diensten. Geen PBX in de cloud, maar basis functionaliteiten voor vaste telefonie vanuit de cloud. Of het behoud van een vast nummer, dat zonder noodzaak van een PBX naar je mobiele nummer wordt doorgerouteerd.”

Niet relevant Dat betekent niet dat het aanvliegen van FMC vanuit vaste hoek trekken aan een dood paard is, verduidelijkt Steegstra. “Er blijft altijd een deelmarkt van organisaties die hun werkplekken vooral rond de vaste infrastructuur organiseren. Die markt is nog vrij groot, al wordt hij kleiner. Dat zijn ook niet de klanten van onze partners. Op de langere termijn zal het voor klanten steeds minder relevant worden hoe communicatiefunctionaliteiten geleverd worden: via het vaste, mobiele of draadloze netwerk, of hoe ze verbonden worden met IT-toepassingen. Het moet werken. In feite is dat ook al waar het nu om moet gaan bij elke telecomaanbieder.”

vinden het al innovatief wanneer ze overstappen op een vorm van VoIP. Het merendeel van het MKB koopt op dit moment vaste en mobiele diensten ook nog los in, niet als een FMC-dienst.” Als tweede reden noemt Quirijns de potentie van 4G voor het bieden van geïntegreerde vast-mobiele diensten, inclusief integratie met IT-systemen. “Wanneer VoLTE commercieel uitgerold wordt op 4G, dan kunnen spraak en data veel makkelijker gecombineerd worden. Het maakt dan eigenlijk niet zoveel meer uit of je ‘vaste’ diensten ook mobiel aanbiedt, alles is gewoon IP. Dat kunnen vaste operators en vaste resellers net zo goed, misschien soms zelfs wel beter dan van oorsprong mobiele dealers of operators. Het enige dat je nodig hebt, zijn SIP-clients voor mobiele toestellen.”

‘Er blijft altijd een deelmarkt van organisaties die hun werkplekken vooral rond de vaste infrastructuur organiseren’

Ouderwets Stijn Nijhuis, Voiceworks, denkt dat een term zoals FMC uiteindelijk sowieso ouderwets wordt. Op termijn, stelt hij, gebruiken mensen bepaalde functies en bepaalde manieren van communiceren afhankelijk van de noodzaak en de beschikbaarheid van devices. “Het zal een klant niet zo interesseren of we hem FMC aanbieden of er een andere naam op plakken, of het Mobile First of Fixed First is. Zit ik aan een bureau, dan pak ik graag een desktoptelefoon. Ben ik een helpdeskmedewerker, dan werk ik liever via een headset en een pc waarop je alle benodigde informatie over een klant hebt staan.”

Voldoende kansen Quirijns benadrukt ook dat vaste operators en resellers van vaste diensten voldoende kansen hebben op de mobiele markt. “Dat heeft twee redenen. Ook wie alleen vaste diensten en producten blijft leveren, heeft zeker in het MKB voorlopig een goede boterham. Veel MKB-ondernemingen zijn niet zo ver als de stand der techniek. Zij

TBM • MEI 2014

17


Onderzoek

Tekst: Ruud Alaerds

Hoe snel gaat het met videoconferencing in zakelijke omgevingen? Wie gebruiken het? En hoe? Kortgeleden heeft onderzoeksbureau Keala een brede marktstudie opgezet om onder andere die vraag te beantwoorden. Bij een kleine vijfhonderd bedrijven en instellingen is de stand van zaken rond het gebruik van videovergaderen bekeken.

Videoconferencing raakt ingeburgerd in zakelijk Nederland Wie? Het blijkt dat zeker een derde van alle vestigingen gebruik maakt van oplossingen op het gebied van videovergaderen. Zoals mocht worden verwacht blijken grotere organisaties wat vaker over deze faciliteiten te beschikken.

Maar er zijn zeker ook in het Nederlandse MKB relatief veel gebruikers te vinden.

Gebruik van videoconferencing oplossingen

gesegmenteerd naar werknemer 80 %

71,0%

70 % 60 % 50 %

47,7%

40 %

46,7%

49,3%

34,9%

34,0%

30 % 20 %

22,7%

10 % 0%

a.10 tot 20 werknemers

a.20 tot 50 werknemers

a.50 tot 100 werknemers

a.100 tot 200 werknemers

a.200 tot 500 werknemers

f.500 of meer werknemers

Totaal

Basis: Vestiging met 10 of meer werknemers (n-482) Bron: Keala Consultancy, Keala on ICT, 2013 2014

Ruud Alaerds is de directeur van Keala Consultancy, specialist in marktonderzoek, market intelligence en marketingadvies.

18

TBM • MEI 2014


Onderzoek

Waar? Videoconferencing is beter ingevoerd in logistieke sectoren zoals industrie en handel dan in bijvoorbeeld de bankenwereld, onderwijs of zorg.

Zakelijke dienstverleners zijn blijkbaar bij uitstek gebruikers van oplossingen voor videovergaderen.

Gebruik van videoconferencing oplossingen

gesegmenteerd naar branche 80 % 70 %

45,7%

60 % 35,5%

50 %

34,0%

34,2%

30,6%

40 %

22,7% 19,6%

30 %

15,3%

20 % 10 % 0% a.Industrie (insustrie + bouw)

b.Handel (transport + detailhandel + groothandel)

c. Zakelijk dienstverlening (zak + horeca)

d. finaciële dienstverlening

e. Onderwijs

f.Overheid

g. Zorg

Totaal

Basis: Vestiging met 10 of meer werknemers (n-482) Bron: Keala Consultancy, Keala on ICT, 2013 2014

Hoe? Opvallend is dat cloud-gebaseerde videoconferencing een hele vlucht heeft gemaakt. Reeds een kwart van alle videoconferencing oplossingen in zakelijk Nederland blijkt een cloudoplossing te zijn.

Bedrijven van tien tot twintig werknemers kiezen nog het meest voor een on premise oplossing.

Type videoconferencing oplossing

gesegmenteerd naar werknemersklasse 80 % 70 % 60 %

57,7%

52,4%

50 %

44,2%

40 % 30 % 20 %

33,7%

35,3%

42,0% 41,0%

30,4% 26,7%

26,6% 22,1% 15,8%

42,8%

49,8%

25,6% 24,6%

17,1% 12,3%

10 %

47,3% 45,3%

7,3%

0% a.10 tot 20 werknemers

a.20 tot 50 werknemers

a.50 tot 100 werknemers

a.100 tot 200 werknemers

a.200 tot 500 werknemers

f.500 of meer werknemers

Totaal

Basis: Gebruikers van videoconferencing oplossingen met 10 of meer werknemers (n=158) Bron: Keala Consultancy, Keala on ICT, 2013 2014

TBM • MEI 2014

19


Social Business

Tekst: Rob Kurver

Social Business: hype of noodzaak? Meer dan de helft van de medewerkers van Europese bedrijven is ontevreden over de technologie die door de werkgever beschikbaar wordt gesteld om samen te werken, zo bleek onlangs uit onderzoek van Deloitte en Google. Medewerkers gebruiken massaal hun eigen sociale tools, zoals Facebook, Twitter en Whatsapp, voor zakelijke doeleinden, en bedrijven kijken steeds vaker naar mogelijkheden om social business te introduceren.

S

am van Buuren, oprichter van Platform E2E, dat zich bezighoudt met het vernieuwend verbinden van medewerkers, legt uit: “Met social business ‘an sich’ los je niks op. Het is een buzzword van consultants die je helpen aan een social business strategie. Op papier. Het gaat erom een concreet business doel te kiezen: meer omzet, lagere kosten, time to market, klant tevredenheid. Het helpt dan medewerkers en andere stakeholders te betrekken. Niet eenmalig, maar direct en gedurende het hele proces: mobiel, online, realtime en social. Ik noem dat E2E-communicatie: employee-to-employee. Verbonden organisaties zijn succesvoller. Hoger marktaandeel, marges, winst. Het kan heel efficient via online platforms.”

Koppelen Van Buuren: “Organisaties starten vaak met gratis, doe-het-zelf oplossingen: WhatsApp, Yammer, gesloten Facebook groep of Google+. Tot het moment dat Google besluit Google+ af te bouwen, of dat je bedrijfsdata toch liever in Nederland hebt staan, of dat je bedrijfssystemen wilt koppelen voor single sign on, CRM, ERP, HR data... noem maar op. Of omdat je de timeline wilt uitbouwen tot interne brand portal waarbij je niet alleen mensen aan elkaar koppelt maar ook aan documenten, bedrijfsdoelen, organisatie, klanten, processen, het merk. Dat vereist meer vormgeving aan de voorkant.”

Gratis Een bekend Nederlands bedrijf dat met een soort Facebook voor bedrijven al enkele jaren de zakelijke markt probeert te veroveren is het Amsterdamse Speakap, in 2013 door Sprout lezers gekozen tot startup van het jaar. Oprichter Patrick van der Mijl: “We bieden een manier aan waarop organisaties intern beter kunnen

20

TBM • MEI 2014

communiceren en samenwerken. Dit doen we in de vorm van een besloten sociaal platform waar medewerkers informatie, kennis en documenten kunnen delen, uiteraard via alle devices.” Een versie met beperkte functionaliteit is gratis te downloaden en handig voor de voetbalclub of kleine bedrijven, voor een versie met meer mogelijkheden moet per gebruiker maandelijks een paar euro betaald worden.

Must have Voor grotere organisaties wil Speakap de complete interne communicatie regelen. Van der Mijl: “We geloven niet dat Speakap een platform ‘voor erbij’ is. We geloven in een geïntegreerde oplossing. Door een intern sociaal platform te koppelen met bestaande werkprocessen wordt het van een ‘nice to have’ een ‘must have’. Als er relevante informatie wordt gedeeld die medewerkers nodig hebben om hun werk te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld roosters of urenregistratie, is dat een mooie manier om mensen actief te betrekken.”

Duidelijkheid Waar Speakap kiest voor de integrale oplossing die zelfs E-mail moet vervangen, The Others Online uit Amersfoort zet vooral in op de communicatie vanuit het bedrijf naar de medewerkers. Matthijs te Winkel: “Onze Incrowd app biedt grotere organisaties (MKB+) een eigen corporate communicatie app om medewerkers te informeren en inspireren. Bij Incrowd zijn we ervan overtuigd dat zakelijke social-media-oplossingen een eigen plek moeten hebben op de smartphone of tablet. We willen niet alle mogelijke functionaliteit binnen onze app ondersteunen en hebben bijvoorbeeld ook geen chat-functionaliteit ingebouwd. We geloven sterk in duidelijkheid, de gebruiker moet precies


Social Business

‘Verb on d organ isatie en s zijn succe svolle r’ weten wat hij in de branded app van zijn werkgever kan vinden en wat niet.”

Slagkracht Nog weer een andere variant is Toolinq, een simpele app die aan LinkedIn gekoppeld wordt en teams realtime en mobiel antwoord geeft op hun belangrijkste business vraag: wie praat er met wie over wat? Ingrid Tapping van Toolinq vertelt: “Social media geven mensen de moge-

lijkheid om makkelijker informatie, behoeften, kennis en relaties met elkaar te delen, om socialer te zijn en meer van zichzelf te laten zien. Toolinq maakt het mogelijk dat je deze trend en behoefte van de werknemer van vandaag ook kan inzetten voor business. In Toolinq kun je met je hele team of bedrijf op een eenvoudige manier je relaties, kennis en gesprekken delen. Hierdoor vergroot je de commerciële slagkracht.”

Uitdaging voor resellers Goede implementatie in organisaties van klein tot groot is cruciaal. Sam van Buuren van Platform E2E: “De afgelopen jaren hebben we de formele organisatie geautomatiseerd, de vastomlijnde primaire processen. In elke organisatie zijn ook creatieve-, kennis- en innovatie-processen. Het is nu tijd ook dit digitaal te faciliteren. Mensen zijn het gewend vanuit de huiskamer met Facebook en Linkedin, en ze verwachten dat intussen ook op het werk. Zeker jongeren. Hoe competitiever een sector, hoe belangrijker om realtime, online, mobiel en social te opereren. Retailketens zijn een perfect voorbeeld.” Helena Blom van DNA Connect, dat organisaties helpt social business in te zetten, legt uit: “Onze rol is cruciaal bij het uitrollen van dit soort nieuwe technologie. Een meer sociale en open communicatie en keuze voor de juiste tools vraagt om inzicht in de huidige organisatiecultuur. We helpen om dit inzicht te verkrijgen en

om een keuze voor de juiste tools te maken. Ook laten we mensen erachter komen wat het gebruik hén oplevert bij het dagelijkse werk waardoor ze enthousiast worden. Hierdoor kan een gedragsverandering optreden. De gehele organisatie maakt een cultuurverandering door waarbij op een andere manier gekeken wordt naar interne communicatie. We ontwikkelen samen met de organisatie de randvoorwaarden waarbinnen deze ontwikkeling kan ontstaan.” Die cultuurverandering voltrekt zich ook bij de reseller of de trusted advisor die zijn klanten wil helpen met dit soort nieuwe tools. Ingrid Tapping van Toolinq: “De reseller van vandaag moet denk ik op zoek naar ons. Als je de meerwaarde van social business ziet dan wordt het logisch om je als reseller voor je klant ook te focussen op hoe je de zachte kant van CRM kunt koppelen aan de harde, meetbare en productieve kant.”

De auteur Rob Kurver heeft jarenlange ervaring met cloudcommunicatie. Hij is mede-oprichter van hosted voice-aanbieder Voipro. Nu focust hij zich op allerlei nieuwe vormen van communicatie.

TBM • MEI 2014

21


Coverstory

Gigaset pro pakt uit met nieuwe Maxwell

Bij Gigaset pro hebben ze het al een paar maanden met groot enthousiasme over de Maxwell. De videotelefoon komt deze zomer op de markt en werd bij de afgelopen CeBIT gepresenteerd. En dat pakte de leverancier groots aan. Met resellers en distributeurs trok het naar Hannover.

D

e Maxwell moet een paradepaardje worden, zoveel werd snel duidelijk. Salesmanager Gerard van de Roest: “We zijn al vaker naar de CeBIT geweest met partners, maar we doen het zeker niet elk jaar. Dit jaar hebben we echt iets bijzonders te melden.” En dus stonden ongeveer veertig personen op donderdagochtend klaar om naar Duitsland te vetrekken voor een tweedaagse trip. Misschien omdat hen een avondje in de ‘Münchener Bierhalle’ op het beursterrein was beloofd, maar vooral omdat ze uitleg zouden krijgen over de Maxwell 10, en er alvast even mee mochten spelen. Aandachtig luisterden ze in Hannover naar de uitleg. De rode draad van dat verhaal: wanneer je de Maxwell een videotelefoon noemt, doe je hem te kort. Het is eigenlijk een soort kameleon die multi-inzetbaar is.

Modulair De Maxwell heeft een touch-screen van iets meer dan tien inch en draait volledig op Android, wat betekent dat in de App Store applicaties kunnen worden gedownload. Het bezit een HD camera. De handset kan draadloos worden geleverd, maar ook met snoer, en kan zowel links of rechts van het scherm worden gemonteerd. Hij is modulair te verkopen. Zonder voet, wanneer hij opgehangen wordt aan een muur, of zonder de handset, wanneer het

22

TBM • MEI 2014

de gebruiker puur om het scherm gaat. Het toestel kan aangesloten worden op grotere schermen, zoals een pc of een beamer, of aan een toetsenbord of een muis. Met behulp van een speciale app is het zelfs mogelijk om telefoongesprekken op te nemen met de muis waarmee je ook je PC bedient. Ook is er een integratie met de video-deurintercom mogelijk.

Drempel Er zijn volgens Van der Roest dan ook ontelbare toepassingen denkbaar. “Denk bijvoorbeeld aan het hotelwezen. Voor een viersterrenhotel kan het een prachtig device zijn om op elke kamer neer te zetten. Het is ook heel geschikt als virtuele receptionist, waarbij het scherm bij de ontvangstbalie van een bedrijf komt te staan. Maar ik zie hem zeker ook voor me op de werkplek in het MKB. Het doel van de Maxwell is met name om ervoor te zorgen dat de drempel voor videoconferencing lager wordt. Nu zijn het vaak nog dure oplossingen voor de conference-room. Hiermee wordt het betaalbaar en beschikbaar voor de standaard werknemer.”

Enthousiast Door gebruik te maken van Android is de Maxwell erg intuïtief. Dat bleek toen de partners het toestel uit konden


Coverstory

testen op de CeBIT-stand van Gigaset. Je ziet snel welke gesprekken er binnenkomen. Je kunt met het touchscreen bellers die ‘on hold’ staan makkelijk doorschuiven naar een collega, wisselen van gesprek, of de beller toevoegen aan het gesprek en er een conference call van maken. De aanwezige dealers en distributeurs waren mede daardoor erg enthousiast. Ze zien er bovendien een markt voor, en waren onder de indruk van het design. “Het is echt Apple-achtig. Nu ik dit zie vraag me zelfs af waarom Apple zelf nog niet met zoiets is gekomen”, werd er opgemerkt.

Nieuw: Hybird 120 Gigaset Edition Op de CeBIT heeft Gigaset pro ook een splinternieuwe telefooncentrale aangekondigd: de Hybird 120 Gigaset Edition. Samen met de Gigaset pro desktop en cordless systemen is het dé oplossing voor het MKB tot 20 werknemers. Meer over deze Hybird 120 GE in de volgende editie van TBM.

Degelijk De Maxwell 10, het model dat als eerste op de markt komt, krijgt, draadloos en met voet, een adviesprijs van 599 euro mee. Kleinere en goedkopere versies volgen later, maar waren al wel te zien op de CeBIT-stand van Gigaset. Ook die konden op lovende kritieken. De Maxwell 10 wordt nu door een aantal partners van Gigaset getest en binnenkort mogen ook ongeveer tien klanten ermee aan de slag. Rond juni, zo is de verwachting, is ie leverbaar. “We blijven een degelijk Duits bedrijf”, legt Van der Roest uit. “Het komt pas in de verkoop als alle kinderziektes eruit zijn gehaald en we honderd procent zeker zijn van de kwaliteit.”

Toekomst De hamvraag blijft of er bij bedrijven over een jaar of vijf nog gebeld wordt met vaste telefoons. Van der Roest: “Vijf jaar in de toekomst kijken durf ik absoluut niet aan, dat heb ik wel afgeleerd. Maar mijn gevoel zegt dat er altijd behoefte aan zal blijven. Zeker met iets als de Maxwell.”

Specificaties Gigaset Maxwell 10

‘Het doel van de Maxwell is om ervoor te zorgen dat de drempel voor videoconferencing lager wordt’

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

10,1 inch HD touch display met een uitstekende gebruikersinterface Handset met of zonder draad, houder voor links- en rechtshandigen Tot 12 SIP-accounts Android 4.2 platform Ingebouwde HD-camera (720p), optionele externe tweede camera Spraak en audio in HD-kwaliteit Geïntegreerde microfoon aan voorzijde Drie speakers: één bas, twee tweeters Verbinding voor externe conferentiespeaker (bijvoorbeeld Gigaset disk) Open platform voor eigen business applicaties Geïntegreerde WiFi-client, Bluetooth en DECT Professionele setup met auto-provisioning (zero-touch) Gigabit Ethernet (10/100/1000) met 2-poort-switch Power over Ethernet geïntegreerd Intern telefoonboek voor 10.000 telefoonnummers Toegang tot telefoonboeken in de cloud (Google Contactpersonen, LDAP, MS Exchange) Compatible met gehoorapparaten Videobeelden in HD-kwaliteit Conferencing met maximaal vijf personen Bediening door drag and drop

TBM • MEI 2014

23


ĂŤ i g l Be


Reportage

Alcatel-Lucent Enterprise heeft haar jaarlijkse Business Partner Awards uitgereikt. Daarnaast gaven Jan Zuurbier en Gert Jonk uitleg over de ambities van het bedrijf voor het komende jaar, en de verkoop aan het Chinese Huaxin.

Tekst: Johan van Leeuwen

Alcatel-Lucent reikt awards uit en legt uit over Huaxin

In februari werden de eerste plannen over de verkoop bekend gemaakt. Nu werd er voor het eerst uitgebreid uitleg gegeven. Er werd door de aanwezige partners dan ook geïnteresseerd geluisterd naar de plannen. Jan Zuurbier, de vice-president sales van de enterprise-divisie: “Toen we met de enterprise-divisie van Alcatel-Lucent begonnen was het doel dat we zo snel mogelijk onze eigen broek op konden houden. Dat is gelukt. De ambitie is om door te groeien en dus waren we al een tijdje op zoek naar een investment partner. Dan kun je kiezen voor een fusie met een vergelijkbaar bedrijf, zoals Mitel en Aastra hebben gedaan. Dat had om meerdere redenen niet onze voorkeur.” Uiteindelijk vond Alcatel-Lucent de oplossing in China, bij het bedrijf Huaxin. Een investeringsmaatschappij met ongeveer dertig werknemers, wiens moederbedrijf zeer belangrijk is in China. Een bedrijf zonder een eigen telefonie-oplossing of platform dus. Zuurbier: “Huaxin is een bedrijf dat in andere telecombedrijven investeert.” Huaxin krijgt voor een bedrag van 268 miljoen euro 85 procent van de aandelen van Alcatel-Lucent Enterprise in handen. De overige 15 procent blijven van Alcatel. De overname is nog niet rond. Er lopen in verschillende landen, waaronder in de Verenigde Staten, trajecten die tot goedkeuring moeten leiden. Daar worden door Alcatel geen problemen mee verwacht. Volgens Zuurbier zullen de gevolgen voor werknemers en partners niet groot zijn. “We blijven een Europees bedrijf

met het hoofdkantoor in Frankrijk. Huaxin gaat geen Chinese werknemers in Europa plaatsen. Het geld van Huaxin wordt geparkeerd in de afzonderlijke landelijke divisies van Alcatel-Lucent en die investeren het weer in Alcatel-Lucent Enterprise. De patenten blijven eigendom van Alcatel-Lucent. Aan ons portfolio verandert ook niets. En we hebben de garantie dat het aantal medewerkers hetzelfde blijft, dus dat er geen gedwongen ontslagen gaan vallen.”

‘Het i s een zuiver financ iële transa ctie’

“Het grote voordeel van Huaxin is dat het een duidelijke investeringsdoelstelling heeft in de bedrijven waarin het participeert”, legt Zuurbier uit. “Het is dus een zuiver financiële transactie waar zowel een overnamesom maar ook verdere investeringen van Huaxin in Alcatel-Lucent Enterprise is gedefinieerd. Alles zodat de groeiambities in cloud en portfolio bewerkstelligd kunnen worden. Buiten dat blijft Alcatel-Lucent dus ook aandeelhouder. Dit betekent dat de relaties met Alcatel-Lucent en met de grote service providers zoals OBS, KPN en Deutsche Telekom ook gegarandeerd zijn.” Naast de uitleg over Huaxin presenteerde Gert Jonk de plannen voor 2014, presenteerde cabaretier Joep van Deudekom een erg humoristische quiz en werden de partnerprijzen uitgereikt. De prijs voor ‘Biggest Growth’ ging naar Nextira One, inmiddels onderdeel van Dimension Data. De prijs voor ‘Biggest Growth in voice sevices’ was voor Nextel. De beste Open Touch-partner werd Kreuze Telecom. Telecom Service Group werd uitgeroepen tot Best Reseller.

TBM • MEI 2014

25


Mobile devices Tekst: Tim Wijkman (GSM Helpdesk Nederland)

Nieuwe smartphones en tablets Sony Xperia Z1 Compact - Smartphone Met de Sony Xperia Z1 Compact maakt Sony een duidelijk statement. In plaats van de ‘mini-versie’ van het paradepaardje ook ‘mini’ te noemen, heeft Sony gekozen voor de naam ‘compact’ omdat de aan het woordje ‘mini’ volgens Sony een negatief imago kleeft. Bij andere fabrikanten zijn mini-versies van vlaggenschepen namelijk zeker geen alternatief en zowel op het gebied van prijs als functionaliteit behoorlijk uitgekleed. De Sony Xperia Z1 Compact is de eerste ‘mini smartphone’ die een volwaardig alternatief vormt voor haar grote broer. Net als de grote Sony

Xperia Z1 biedt ook de Xperia Z1 Compact een super snelle 2,3 GHz quad-core processor, 2 gigabyte werkgeheugen, 16 gigabyte opslagcapaciteit, de befaamde 20,7-megapixelcamera en zeer uitgebreide 2G, 3G en 4G connectiviteitsmogelijkheden. De enige verschillen ten opzichte van de grote Xperia Z1 zijn dan ook direct te herleiden naar het formaat, zoals het kleinere beeldscherm van 4,3 inch en de kleinere accu van 2300 mAh. De Sony Xperia Z1 Compact belooft door haar goede combinatie tussen formaat en functionaliteit de hardloper van dit voorjaar te gaan worden.

Acer Iconia W4 - Tablet Met de Sony Xperia Z1 Compact maakt Sony een De Acer Iconia W4 is letterlijk een computer op zakformaat. De tablet draait op Windows 8.1 en kan derhalve alle voor Windows geschikte software draaien. Standaard wordt bij de tablet Microsoft Office 2013 (Home & Student) meegeleverd, waarmee de tablet ook direct over de meest gebruikt functionaliteit beschikt. De Acer Iconia W4 heeft een compact beeldscherm van 8 inch met een resolutie van 1280 x 800 pixels. De tablet wordt aangedreven door een Intel Atom quad-core processor met een rekenkracht van 1,3 GHz. Verder heeft de Iconia W4 2 gigabyte

Motorola Moto X - Smartphone Met de Sony Xperia Z1 Compact maakt Sony In augustus vorig jaar wist Motorola de Verenigde Staten en Canada op zijn kop te zetten met de Motorola Moto X. Niet zozeer omdat de smartphone het meest uitgebreide en vooruitstrevende toestel was, maar vooral door de uitzonderlijk lage prijs in relatie tot de gebruikte hardware. Ook het feit dat toekomstige gebruikers het toestel helemaal zelf kunnen samenstellen, maakte de Motorola Moto X tot een veel besproken smartphone. Begin dit jaar is de Motorola Moto X ook voor Europa aangekondigd. Helaas zijn de personalisatieopties in Europa niet beschikbaar

26

TBM • MEI 2014

en krijgt het toestel hier een wat meer marktconforme prijs. Niet te min is de Motorola Moto X nog steeds een interessante ‘middenklasser’. Het toestel heeft een lekker groot beeldscherm van 4,7 inch en wordt aangedreven door een 1,7 GHz dual-core processor. Wat de Motorola Moto X vooral bijzonder maakt is haar 10-megapixelcamera. Omdat de mobiele divisie van Motorola in 2011 is overgenomen door Google, ontvangt de Motorola Moto X relatief snel updates naar nieuwe Android versies. Op dit moment draait de Motorola Moto X dan ook al op de nieuwste versie van Android, Android 4.4 Kitkat.

aan werkgeheugen en 32 gigabyte aan opslagcapaciteit, dat uitbreidbaar is middels MicroSD geheugenkaarten van maximaal 64 gigabyte. Wat verder opvalt is dat de Acer Icona W4 is voorzien van stereo speakers, wat de tablet uitermate geschikt maakt voor het bekijken van video’s of het spelen van games. Tot slot is de Acer Iconia W4 voorzien van een 5-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2-megapixelcamera aan de voorzijde voor videogesprekken. Met een verkoopadviesprijs van nog geen 300 euro is de Acer Iconia W4 een opvallend uitgebreide all-inone tablet.


Mobile devices

Nokia Lumia 525 - Smartphone Recente cijfers van marktonderzoekers laten zien dat het marktaandeel van het Windows Phone besturingssysteem voor smartphones de afgelopen tijd wereldwijd naar bijna 4 procent is gestegen. Nokia verkoopt ondertussen meer dan 90 procent van alle Windows Phone smartphones. De Nokia Lumia 520 is binnen het portfolio van Nokia door haar lage prijs de absolute kartrekker. Om het succes voort te zetten heeft Nokia de Lumia 525 gepresenteerd. De Nokia Lumia 525 is letterlijk een kloon van de Nokia Lumia 520, met exact dezelfde afmetingen en gewicht, hetzelfde

beeldscherm van 4 inch, dezelfde 1 GHz dual-core processor en zelfs de 5-megapixelcamera is hergebruikt. Het enige verschil is de verdubbelde hoeveelheid werkgeheugen. Doordat de Nokia Lumia 525 nu 1 gigabyte aan werkgeheugen heeft, kan het toestel met meer apps uit de Windows Phone Store overweg, waarmee het toestel weer klaar is voor de toekomst. Met haar lage verkoopprijs zal de Nokia Lumia 525 in de winkels komen te liggen met de opdracht het marktaandeel van zowel Nokia als Windows Phone weer een flinke impuls te geven.

Galaxy Tab 3 Lite 7.0 - Tablet Eind 2012 gingen al geruchten dat Samsung haar portfolio aan tablets flink wilde gaan uitbreiden, zowel aan de boven- als aan de onderkant. Die voorspellingen kwamen uit en Samsung presenteerde begin dit jaar de Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0. Met deze tablet breidt Samsung haar portfolio aan de onderkant uit. De Galaxy Tab 3 Lite 7.0 wordt de meest betaalbare tablet in het tabletportfolio van Samsung. Zoals de naam al enigszins aangeeft, heeft de Galaxy Tab 3 7.0 een eenvoudig beeldscherm van 7 inch gekregen met een resolutie van 1024 x 600 pixels. De tablet wordt aangedreven door een

eveneens eenvoudige doch ook relatief snelle 1,2 GHz dual-core processor. Zoals alle tablets van Samsung draait ook de Galaxy Tab 3 Lite 7.0 op Android. Samsung koos voor deze goedkope tablet voor Android 4.2 Jelly Bean. In de tablet heeft Samsung een accu met een capaciteit van 3600 mAh verwerkt, waarop de tablet 5 tot 10 uur onafgebroken gebruikt kan worden.

Alcatel One Touch Pop C3 - Smartphone nonsense’ telefoons en smartphones uit te brengen. Door (dure) functionaliteiten pas aan te gaan bieden wanneer de massa daar om vraagt, weet Alcatel One Touch als geen ander een erg goede prijs- kwaliteitverhouding te bereiken. De nieuwe Alcatel One Touch Pop C3 is hier weer een heel duidelijk voorbeeld van. De Pop C3 is een functionele smartphone met een eenvoudig beeldscherm van 4 inch aangedreven door toch een behoorlijk rappe 1,3 GHz dual-core processor. De Alcatel One Touch Pop C3 draait op Android 4.2 waardoor nagenoeg alle Android apps op de smartphone gebruikt kunnen worden.

Het toestel is verrassend uitgebreid op het gebied van connectiviteit, met uitgebreide 2G, 3G, Wi-Fi en bluetooth 4.0 ondersteuning. Verder ontbreekt zelfs een uitgebreide muziekspeler en een FM-radio zelfs niet aan het lijstje specificaties. Daarmee geeft Alcatel One Touch wederom haar visitekaartje af en laat zien dat goede, functionele smartphones niet duur hoeven te zijn.

gsmhelpdesk.nl Tim Wijkman is hoofdredacteur van gsmhelpdesk.nl, een onafhankelijke Nederlandse telecomwebsite met actueel telecomnieuws, uitgebreide productinformatie, reviews en support voor consumenten.

TBM • MEI 2014

27


Dinsdag 27 mei Een gecombineerde sessie met de leden van de Officers (toppers uit de Office-branche) op Papendal. Wat kunnen we leren van andere branches en van topsport? Met: Edwin Lugt - voorzitter Go Ahead Eagles en actief in de telecombranche Joop Alberda - succescoach (onder andere volleybalmannen 1996) en sportdirecteur De ‘succesquiz’ onder leiding van cabaretier Joep van Deudekom

www.ambassadorsoftelecom.nl Meer informatie of lid worden? Neem contact op met Nathalie Thomassen nathalie.thomassen@magentapublishing.nl T 024-3434191

Sponsor worden? Neem contact op met Laurens Atsma laurens.atsma@magentapublishing.nl T 024-3434190


Gastcolumn

Alles wordt mobiel... Maar wat vertel je de klant? Twee jaar geleden voorspelde iemand mij dat over tien jaar landen stoppen met het drukken van bankbiljetten. Niet meer nodig want rond 2020 betaal je alleen nog met je mobiel of PC. Klonk toen ongelofelijk maar twee jaar later weet ik dat dit gaat gebeuren. Niet alleen fabrikanten van mobieltjes, ook financiële dienstverleners, PC-bouwers, advertentieverkopers, entertainment bedrijven, iedereen zet zijn kaarten volledig op mobiel.

Arthur van den Ende, Xelion

V

er van mijn bed, denken veel telecom resellers. Als ik de telecomvakbladen lees ziet de toekomst er als volgt uit: bedrijven ruilen de PBX in voor een VoIP-telefooncentrale en willen vast en mobiel op één factuur. Dit is makkelijker en wellicht iets voordeliger. En dat verkopen we dan als vast-mobiel-integratie, aldus de grote telecom providers in ons land. Maar zo simpel zit de wereld volgens mijn niet in elkaar. Uit een recent ICT-onderzoek van Deloitte blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde zakelijke organisaties ervan overtuigd is dat de meeste van hun bedrijfsprocessen door mobiele toepassingen ondersteund gaan worden. Dat gaat wel even verder dan alleen vast en mobiel verkeer op één rekening presenteren. Het gaat over daadwerkelijke integratie van mobiel, PC en bedrijfsapplicaties. Waarom willen die zakelijke organisaties eigenlijk integratie? Niet om een paar euro te besparen op telefoonkosten. Nee, volgens datzelfde Deloitte-onderzoek is 77% op zoek naar efficiency-verbetering binnen de organisatie. Xelion heeft geïnventariseerd waar volgens MKB-organisaties die efficiëntie dan in zit. De top 5 die daar uitkomt laat zich vrij makkelijk verklaren.

1. Presence/beschikbaarheid van medewerkers Door altijd direct te zien waar collega’s zijn en of ze bereikbaar zijn worden gesprekken sneller afgewikkeld. 2. Integratie met CRM/bedrijfsapplicatie Door gegevens uit CRM/ERP te koppelen met telefonie hoef je niet meer adressen dubbel in te voeren. 3. Volledige integratie van de mobiele telefoon Altijd bereikbaar onder één nummer op vast en mobiel. Eén voicemailbox, één adresboek en één presencelijst maakt medewerkers veel beter bereikbaar. 4. Gegevens opslaan en delen met collega’s Door telefoongesprekken en andere vormen van communicatie centraal te archiveren en te kunnen terugvinden kan informatie heel makkelijk worden gedeeld tussen collega’s. 5. Elke vorm van communicatie beschikbaar op elk toestel Bellen, chat maar ook agenda en sms allemaal vanuit één programma zorgt er voor dat gebruikers veel makkelijker hun communicatie beheren. Mooi dus, al die mobiele apparaten. Maar welk verhaal vertel jij als telecom adviseur? Ik zou het wel weten en investeren in oplossingen die daadwerkelijk helpen de efficiency te realiseren waar MKB organisaties naar op zoek zijn.

TBM TBM • APRIL • MEI 2014

29


Security

Tekst: Martijn Kregting

Security is niet langer een kwestie van een firewall plaatsen en wat antivirus-software leveren. Het is veel gelaagder geworden, met, door de mobiele devices, een grotere telecomfactor. Op wat voor niveaus kan een dealer die securityvraagstukken van bedrijven oppakken?

Reseller moet adviesrol claimen bij security-vraagstuk

te e eer m der l e eer e m v p is n o ‘Er lige i e bev ’s’ eau n iv

30

TBM • MEI 2014

“Het uitgangspunt voor elke reseller moet de toenemende complexiteit van security-vraagstukken zijn. Zowel bij grotere organisaties als bij organisaties op MKB-niveau”, stelt Martijn van Lom, general manager Kaspersky Lab Benelux & Nordic. Netwerken worden complexer. Ook gaan steeds meer toepassingen en bijbehorende informatie de cloud in – hosted of SaaS. In Denemarken en Zweden loopt men daarmee voorop, maar in Nederland beginnen organisaties meer en meer te volgen. Steeds vaker worden toepassingen en data niet op het kantoor op een vaste pc binnen het bedrijfsnetwerk gebruikt. Werknemers vinden het gewoon om overal met hun mobiele device toegang te hebben tot een document, een powerpoint-presentatie of hun e-mails, ook buiten de perimeterdefensie van het bedrijfsnetwerk.

vagen van grenzen, meent André Noordam, systems engineering manager Nederland en Duitsland bij netwerkbeveiliger Fortinet. Security verandert bij bedrijven van een kasteelachtige vorm – alles binnen het kantoor is veilig, alles daarbuiten niet – in een vliegveldachtige variant. Daarbij geldt veel meer dat de mate van aanwezige en benodigde beveiliging (het niveau) afhankelijk is van factoren zoals waar welke werknemer zich bevindt en van wat voor soort toegang en device hij of zij gebruik maakt. Noordam: “Die segmentatie zie je terugkomen in het netwerk. Daar ontstaat wel een bepaalde gelaagdheid. Was een firewall vroeger vooral bedoeld om internet- en mailverkeer te filteren, nu wordt hij steeds meer gebruikt voor een volledige beveiliging van het netwerk, of het nu om intern of extern gebruik gaat.”

Grenzen

Diversiteit

In eerste instantie gaat het daarbij niet zozeer om een toenemende gelaagdheid van security, maar om het ver-

Noordam doelt op het inmiddels bekende fenomeen van BYOD, het groeiend gebruik van applicaties op internet,


Security

Cloudsecurity Niet alleen toepassingen of infrastructuur verdwijnt in de cloud of wordt als SaaS-oplossing geleverd, ook security-oplossingen zelf staan steeds vaker niet meer op locatie. Resellers kunnen zelf oplossingen bouwen, of white label doorverkopen. Van leveranciers, maar ook van distributeurs die white label oplossingen bieden. Van Lom stelt: “In Denemarken was het vijf jaar geleden al vrij normaal om klanten een security-abonnement te bieden, in Nederland begint het nu ook op te komen. Qua oplossing verandert er weinig, het wordt alleen op een andere manier geleverd en afgerekend.” Kan een reseller die zich niet te veel wil specialiseren in ICT, ook gaan leunen op het groeiend aantal security-diensten die op SaaS- of cloudbasis wordt aangeboden. Dat hangt volgens Noordam af van de klantbehoefte: “Gaat het om mail-security, dan kan dat eenvoudig via een extern draaiende security-applicatie geregeld worden.

Maar wil je bedrijfskritieke infrastructuur of applicaties goed beheren, dan kan het minder handig zijn om daar een standaard cloud-dienst voor aan te bieden.” Noordam wijst er ook op dat aanbieders van cloud-diensten zelf zich lang niet altijd met security bezig houden. “Dat verandert geleidelijk, maar in veel gevallen wordt er niet meer dan de dienst zelf met een uptime-garantie aangeboden. Je kunt als reseller of als klant wel vinden dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de cloud- of SaaS-aanbieder ligt, maar het is beter om daar zelf stappen in te ondernemen en ook te bepalen of het wel veilig genoeg is – of het het risico waard is – om een dienst cloudgebaseerd af te nemen. Ook daar kan een reseller als adviseur optreden.”

‘Je hoeft niet alles weg te go oioen of uit de clou d te leve ren’

via een SaaS- of cloud-dienst, toegang tot het WiFi-netwerk voorwerknemers en gasten. Een trend die bij grotere organisaties al langer speelt en die nu afdaalt naar midmarket-organisaties en daar beneden. Daarnaast is er sprake van vervaging van het gebruik van externe ingangen. Een poort 25 was een jaar of tien terug gereserveerd voor mail, poort 80 voor internet. Nu worden die poorten voor veel meer zaken gebruikt. Beheerders moeten kortom rekening houden met een grotere diversiteit aan gebruikte devices en besturingssystemen, met toegang van buitenaf via publieke WiFi-netwerken, met het toenemend gebruik van privé-devices voor zakelijke doeleinden en andersom.

Impact “In alle gevallen is de impact van security op het netwerk veel groter, want er is veel meer te beveiligen en op meerdere niveaus. Dat kan veel invloed hebben op het netwerk zelf, op gebieden zoals performance en latency. Als een mail een paar seconden later binnenkomt of een download duurt een paar seconden langer, dan maakt men zich daar niet druk om. Werkt je applicatie langzaam of heb je slecht toegang tot het interne WiFi-netwerk, dan gaat dat voor veel meer ergernissen zorgen, want dit beïnvloedt de

productiviteit”, stelt Noordam. Die impact van een op meer niveaus ingezette en veelomvattender security is iets waar resellers volgens Noordam goed rekening moeten houden. Grote ICT-aanbieders doen dat al meer, want zij hebben al langer met uidagingen op dit gebied te maken. Maar ICT-aanbieders die zich richten op organisaties zoals gemeenten – of van vergelijkbare omvang – zijn hier gemiddeld genomen minder ver in. Terwijl de problematiek van dergelijke klanten in de basis niet anders is.”

Uitbesteden Deze ontwikkelingen zijn voor een toenemend aantal organisaties reden om securitybeheer uit te besteden; een kans is voor de reseller. Die zal zich dan wel in toenemende mate moeten specialiseren om mee te kunnen praten over vraagstukken op gebieden zoals malware en privacy. Van Lom hierover: “Je ziet dus behalve uitdagingen voor resellers ook steeds meer kansen. Zij worden niet alleen de leverancier van een organisatie, maar ook een adviseur. Ze moeten met klanten in gesprek gaan over hun behoeften en kijken wat daar het beste bij hen past. Dat betekent wel dat het traditionele proces van trainingen en certificeringen niet meer volstaat. Als je als reseller echt >>

TBM • MEI 2014

31


U doet veel in een uur Bescherm het met een backup ReadyNAS is de meest eenvoudige manier om uw business data veilig op te slaan en te delen. De ReadyNAS is eenvoudig te installeren en te beheren en geeft u alle voordelen van cloud storage met de zekerheid van veilige, fysieke backups. ■

Bescherm uw bedrijfsgegevens met een betrouwbare back-up

Laat uw storage met de behoefte van uw bedrijf meegroeien

Altijd en overal toegang tot uw data

Standaard 5 jaar garantie

Op diverse modellen inclusief 3 jaar next business day vervanging

Nederlandstalige pre- en aftersales support ReadyNAS 312

Alles wat u nodig heeft in een elegant ontworpen storage oplossing. Uw data is veilig, toegankelijk op ieder gewenst moment via uw private cloud. Door zijn handzame formaat is het een echte aanwinst voor ieder bedrijf! Meer weten? Kijk dan op www.gostoredomore.nl

GO STORE DO MORE

Betrouwbaar. Betaalbaar. Simpel. NETGEAR Netherlands bv I Noordelijk Halfrond 22 I 2801 DE Gouda I Nederland I T: +31 (0)182 587 000 I E: info@netgear.nl I I: www.netgear.nl


Security

meer wil doen op security-gebied, dan is certificering van je technici voor Microsoft en bijvoorbeeld Cisco niet meer genoeg. Zelf geven wij bijvoorbeeld tweedaagse trainingen. Dat gaat veel verder dan alleen de technologie, we proberen een breder beeld mee te geven van wat de trends en ontwikkelingen op security-gebied zijn.” De vraag is of een gemiddelde reseller hier wel de mensen of de tijd voor heeft. Van Lom beseft dat het een investering is, maar hij stelt dat die zichzelf ook terugbetaalt. “Specialisatie is echt een must, wil je goed kunnen meepraten en meedenken over security. Je verdient het ook snel terug als je er opdrachten door binnenhaalt. Bovendien kun je als resellerpartner ook profiteren van lead generation. Dat geldt ook wanneer je je niet alleen bezighoudt met endpoint security maar ook met netwerkof gateway security en je dan met twee leveranciers werkt. Extra investeringen, maar je hebt dan ook meer te bieden.”

Aanknopingspunten Zelf levert Kaspersky Lab steeds meer rondom endpoint security, zoals mobile device management, encryptie, white listing en application control. Omdat klanten dat vragen naarmate zij zelf meer gebruikmaken van extern gehoste applicaties of van cloudoplossingen en omdat werknemers op meerdere devices werken. Van Lom: “Ook dat biedt aanknopingspunten om met klanten in gesprek te gaan, los van de mogelijkheid om een klant meer te leveren. Heeft die klant er aan gedacht wat er gebeurt wanneer een werknemer zijn tablet verliest? Kan iemand anders zo informatie stelen of via de tablet op het bedrijfsnetwerk komen? Weet de klant wel waar zijn data

gehost wordt als die niet meer op locatie staat?” Daarnaast kunnen en moeten resellers hun klanten helpen om de controle over securitybeheer en de impact van security op het netwerk terug te krijgen. Nu wordt er volgens Noordam nog te vaak uitgegaan van ideale situaties om te impact van security op een netwerk in kaart te brengen. “In de praktijk kom je zelden ideale omstandigheden tegen in het netwerk van een organisatie. Leveranciers zoals Fortinet kunnen daar resellers weer in adviseren, omdat wij daar vanuit onze expertise ervaring in hebben opgebouwd. Voor ons is het al normaal om naar de gevolgen van security voor bijvoorbeeld performance van een netwerk te kijken.”

Werkvloer In de praktijk bestaat er geen one-size-fits-all oplossing, stelt Van Lom: “Je moet als reseller goed kijken naar wat een klant nodig denkt te hebben, wat hij al heeft en wat er zinvol vervangen kan worden. Je hoeft niet alles weg te gooien of uit de cloud te gaan leveren, dat kan ook via een geleidelijke migratie. Soms wil een klant dat ook, omdat bepaalde investeringen nog niet afgeschreven zijn.” “Ook is het belangrijk te kijken naar de impact van nieuwe security-oplossingen of –beleid op bedrijfsprocessen en op hoe werknemers hun werk doen. Ga ook de werkvloer op,” stelt Van Lom. Dan kom je vaak verrassingen tegen zoals werknemers die systeembeheer omzeilen met hun eigen apps, omdat ze dat makkelijker vinden. “Daar kom je niet achter wanneer je alleen met de directie praat.”

p curity o t van se c a p r im ‘De el grote rk is ve e tw e n het en.’ geword -André

mN o orda

n ‘Specialisatie is ee en nn ku je l wi st, mu enken meepraten en –d over security ’ -Martijn van Lo m-

TBM • MEI 2014

33


Besturingssystemen Tekst: Tim Wijkman, GSM Helpdesk

Tech-reuzen kruisen de degens om gunst zakelijke gebruiker Zonder dat de meeste zakelijke smartphone bezitters er erg in hebben, belooft er dit jaar een zeer felle strijd los te gaan barsten om de gunst van de relatief kleine maar extreem rendabele doelgroep van zakelijke gebruikers. Microsoft en Google stellen hun legers op om BlackBerry en Apple, nu nog heer en meester in de zakelijke markt, aan te gaan vallen.

‘BlackBerry heeft haar weg naar boven nog niet gevonden’ 34

TBM • MEI 2014

Microsoft heeft de afgelopen jaren achter de coulissen onder de naam Windows Phone al een sterk leger opgebouwd dat nu vanuit de optrekkende mist zichtbaar wordt. Google, ambitieus als altijd, gelooft in een rollende start maar zal nog een tandje bij moeten gaan zetten met de komende Android versies. Apple kijkt vanuit haar stevige fort neer op de oprukkende legers van Microsoft, Google en op het ogenschijnlijk zinkende schip van BlackBerry. Houdt het fort van Apple stand? Kan BlackBerry haar vloot nog lang genoeg boven de waterlijn houden? Of weten de legers van Microsoft en Google terrein te winnen?

BlackBerry Als pionier van ‘cloud diensten’ was BlackBerry jarenlang heer en meester in de zakelijke smartphone markt. Als uitvinder van push e-mail, synchronisatie via de cloud en

maximale beveiliging wist het nagenoeg de gehele zakelijke markt naar zich toe te trekken. Eind vorig decennium kwam BlackBerry echter op achterstand te staan. Haar OS kon niet meer meekomen met andere smartphone besturingssystemen waarmee de uitstroom van zakelijke klanten werd ingeluid. Met het begin vorig jaar gepresenteerde BlackBerry 10 besturingssysteem hoopt BlackBerry de gunst van de zakelijke gebruiker weer terug te winnen. Maar doordat BlackBerry 10 ruim een jaar later dan gepland beschikbaar is gekomen, hebben vele voormalige BlackBerry klanten al geïnvesteerd in andere oplossingen. Daarmee lijkt de uitstroom al te groot te zijn om het tij te keren. Het BlackBerry 10 besturingssysteem, geprezen om haar veiligheid, is volgens critici pas voor 80 procent af. Sinds de komst van BlackBerry 10 heeft BlackBerry al enkele


Besturingssystemen

Sinds de komst van Android 4.0 Ice Cream Sandwich is Google duidelijk haar pijlen aan het richten op de zakelijke markt met haar specifieke wensen en eisen. Android is in de laatste vier laatste versies aanzienlijk verbeterd op het gebied van energieverbruik, stabiliteit en beveiliging. De introductie van ‘Bouncer’, een scanner die apps voor publicatie in de Google Play Store scant op malware, heeft het al een stuk veiliger gemaakt. Maar het belangrijkste risico vormt Android zelf. Aangezien het ‘open source’ is , zijn zogenaamde exploits in een mum van tijd ontwikkeld en kan iedere smartphone relatief eenvoudig gehackt worden.

‘Houdt het fort van Apple stand? Of weten de legers van Microsoft en Google terrein te winnen?’

De introductie van Android Device Manager laat zien dat Google een eigen MDM omgeving aan het optuigen is. Hoewel nog niet officieel stellen ingewijden dat de volgende Android versie gericht zal zijn op zakelijke gebruikers door vooral de beveiligingsmogelijkheden op te schroeven en meerdere authenticatievormen als vingerafdrukscanner en irisscanner te gaan ondersteunen.

Windows Phone updates uitgerold. Het feit dat nog steeds meer toestellen verkocht worden die draaien op het oude BlackBerry OS 7 platform, bewijst dat BlackBerry haar weg naar boven nog niet heeft gevonden.

iOS De afgelopen jaren heeft vooral Apple kunnen profiteren van de teneur rondom BlackBerry. Vanwege de eenvoud en het gesloten karakter van het iOS besturingssysteem alsmede de ruime zakelijke ondersteuningen zoals bijvoorbeeld Microsoft Exchange heeft Apple de iPhone op weten te werpen als zakelijk alternatief voor de BlackBerry. De iconische waarde van het toestel heeft hierbij ongetwijfeld een extra hefboomeffect teweeg gebracht. Dat de iPhone het in het zakelijke circuit momenteel erg goed doet is overigens niet alleen toe te schrijven aan de positieve eigenschappen van het besturingssysteem en het toestel. Ook de marktmacht van Apple speelt een flinke rol. Door de stevige verkooptargets die Apple nog steeds aan providers kan opleggen, wordt de iPhone dermate gesubsidieerd dat het gebruik van het toestel over een meerjarige periode goedkoper is dan een BlackBerry, een barrière waar ook Google en Microsoft tegenaan zullen gaan lopen.

Android Wereldwijd draaien al vier op de vijf smartphones op Android. Het open karakter van het besturingssysteem, alsmede het feit dat het nagenoeg gratis gebruikt kan worden door hardware fabrikanten heeft bijgedragen aan deze dominante positie. Echter, het open karakter is ook de reden dat Android het in het zakelijke segment minder goed doet.

Het Windows Phone besturingssysteem werd lange tijd gezien als underdog. Na de teloorgang van Windows Mobile heeft Microsoft zich echter in enkele jaren tijd weten te herpositioneren en komt het sterker naar buiten dan ooit te voren. Met haar ongekende integratiemogelijkheden tussen PC, tablet en smartphone en het feit dat Microsoft al hofleveranciers van zakelijke oplossingen is, heeft het zware munitie in handen gekregen die het in gaat zetten tegen de concurrentie. Recente stappen laten zien dat het bedrijf haar aanvalsplan reeds in werking heeft gezet. Zo is onlangs de licentievergoeding die Microsoft vroeg voor het gebruik van Windows Phone geschrapt, zodat het voor smartphone fabrikanten goedkoper en aantrekkelijker wordt om Windows Phone smartphones te ontwikkelen. Maar de echte klap voor de zakelijke markt deelt Microsoft uit met de introductie van haar ‘Enterprise Pack’ dat binnenkort aan Windows Phone wordt toegevoegd. Met ondersteuningen voor VPN, Enterprise Wi-Fi middels AEP-TLS, S/ MIME support voor het ondertekenen en versleutelen van mail, certificaatbeheer en uitgebreide ondersteuning voor MDM oplossingen zet Microsoft zichzelf met Windows Phone in één klap op voorsprong.

Uitkomst Wanneer Apple haar dominante positie kan vasthouden, dan geeft dat Google de tijd om in te lopen. Weet Microsoft over Apple heen te walsen met haar nieuwe wapenarsenaal, dan lijkt de strijd om de zakelijke gebruiker voor Google op voorhand al een gelopen race te zijn. BlackBerry lijkt in het hele verhaal niet voor te komen, behalve wanneer de nieuwe BlackBerry CEO John Chen, die vaker grote bedrijven van de ondergang heeft gered, weer met een Houdini-actie weet te komen. TBM • MEI 2014

35


Productnieuws

Snelle accesspoints Linksys Linksys breidt zijn zakelijke netwerkportfolio uit met twee nieuwe draadloze 802.11ac access points. Deze nieuwe access points biedt, zo zegt de fabrikant, netwerkbeheerders, resellers en bedrijven de mogelijkheid een snel draadloos netwerk te installeren of hun bestaande draadloze infrastructuur te upgraden naar de nieuwe 802.11ac-technologie. De nieuwe modellen leveren tot drie keer hogere snelheden voor aangesloten apparaten en meer Wi-Fi-mogelijkheden voor MKB-omgevingen. “Doordat er steeds meer mobiele apparaten worden gebruikt binnen zakelijke omgevingen, zoals smartphones en tablets, ontstaat

de behoefte aan snellere Wi-Fi netwerken met meer capaciteit”, zegt Steven Lin, director of product management van Linksys Business. “En doordat de Internet of Things-trend steeds meer binnen de kantooromgeving gaat spelen, zullen in de toekomst ook andere zaken worden aangesloten. Het begint met notebooks en smartphones, maar daar worden straks zoals deursloten, badge scanners, camera’s en beveiligingssensoren aan toegevoegd.”

Draadloze conference unit Oplossing voor inrichten Wi-FiAastra diensten Aastra Open komt met de SIP S850i Conference Unit. De draadloze conference unit, gebaseerd op Open Standaarden, biedt volgens de makers vrijheid en exibiliteit voor zowel audio en of videoconferencing.

De S850i van Aastra is speciaal ontworpen voor optimaal gebruik in onder andere conference rooms, boardrooms, kantoorruimtes en biedt de meest recente technologie op het gebied van beveiligde draadloze communicatie. De conference unit bestaat uit diverse componenten die volgens de makers ongekende vrijheid bieden en geven daarmee nieuwe betekenissen aan de traditionele conference oplossingen. “Door het ondersteunen van breedbandaudio technologie, levert de S850i superieure geluidskwaliteit en performance die aansluit bij al uw behoeften op het gebied van audio en of videoconferencing”, aldus Aastra.

Ruckus Wireless lanceert een cloudbased Smart Wi-Fi Access Management Service. Het is de eerste in zijn soort. Deze oplossing biedt volgens Ruckus organisaties de mogelijkheid om heel eenvoudig Wi-Fi-diensten in te richten, te beheren en te exploiteren via een gebruiksvriendelijke ‘point-and-click’ portal. “SAMS combineert de schaalbaarheid en

Nieuwe versie SwyxWare Swyx, specialist op het gebied van Unified Communications-oplossingen voor het MKB, heeft de vierde versie van SwyxWare 2013 geïntroduceerd. Een van de belangrijkste vernieuwingen is de integratie van de samenwerkingstool TeamViewer in de Swyx-client. SwyxWare is een geïntegreerde en softwarematige IP-communicatieoplossing die is afgestemd op het MKB. De software combineert alle vormen van bedrijfscommunicatie op één platform met een gebruiksvriendelijke en allesomvattende gebruikersinterface.

36

TBM • MEI 2014

kostenefficiency van een clouddienst met de toonaangevende Smart Wi-Fi producten en technologieën”, aldus Ruckus. “Het maakt de Wi-Fi-services voor gastgebruikers prettiger en eenvoudiger. Bedrijven kunnen direct draadloze hotspots inrichten voor één of meer locaties, zonder daarvoor grote datacenters te hoeven bouwen of een dure infrastructuur aan te leggen.”

“Dankzij de integratie met TeamViewer kunnen SwyxWare-gebruikers met één druk op de knop de vooraf geïnstalleerde TeamViewer-applicatie activeren en binnen enkele seconden een online vergadering starten, documenten op het bureaublad tonen of deze real-time bewerken”, leggen de makers uit. “Na de update naar de nieuwe versie van SwyxWare hoeven gebruikers alleen een licentie voor TeamViewer 9 te installeren waarna zij direct gebruik kunnen maken van de functionaliteiten.”


Productnieuws

Allround DECT-telefoon AVM Met de FRITZ!Fon C4 voegt AVM een nieuw toestel toe aan zijn aanbod van DECT-telefoons. Het toestel combineert volgens AVM een veelvoud van functionaliteiten met een aantrekkelijk design.

ten maakt dit de nieuwe FRITZ!Fon tot een allround-oplossing voor telefonie en het thuisnetwerk. Bovendien kunnen updates voor nieuwe functies met één druk op de knop geïnstalleerd worden op de FRITZ!Fon.”

De FRITZ!Fon biedt ondersteuning voor HD-telefonie en full duplex handsfree-gesprekken. In combinatie met een FRITZ!Box biedt het toestel ondersteuning voor meerdere antwoordapparaten en telefoonboeken. “Een kleurendisplay met hoge resolutie, verlicht toetsenblok en aansluiting voor een stereokoptelefoon bieden maximaal comfort tijdens het bellen en het luisteren naar muziek”, aldus AVM. De draadloze telefoon is tevens voorzien van een bewegings- en lichtsensor, een ingebouwde mediaplayer en verschillende internetservices, zoals RSS-feeds en e-mail.

Naast HD-telefonie biedt de FRITZ!Fon C4 ook een ingebouwde mediaplayer. Dit maakt het volgens AVM eenvoudig om muziekbestanden af te spelen die zijn opgeslagen op de FRITZ!Box of een mediaserver op een ander apparaat met UPnP-ondersteuning. De FRITZ!Fon kan tevens worden gebruikt als afstandsbediening voor Smart Home-toepassingen, bijvoorbeeld voor het in- en uitschakelen van apparaten via de slimme stopcontacten FRITZ!DECT 200 of FRITZ!Powerline 546E.

“In combinatie met nieuwe Smart Home-functies voor het bedienen van slimme DECT-stopcontac

Data uitwisselen tussen systemen met verschillende protocollen Koning & Hartman lanceert op 20 mei in haar vestiging te Delft de KH Information Service; een oplossing om data uit te wisselen tussen geautomatiseerde systemen, ongeacht verschillende protocollen. De KH Information Service verschaft bedrijven volgens Koning & Hartman betere informatievoorziening, zodat zij kosten kunnen besparen door het nemen van gegronde beslissingen op het gebied van operational excellence, remote monitoring, track & trace en asset management. “In industriële omgevingen is er vaak geen betaalbare en eenvoudige oplossing beschikbaar om

data uit te wisselen tussen de geautomatiseerde systemen met verschillende protocollen”, weten de makers. “Terwijl juist deze data-uitwisseling door bedrijven wordt gezien als essentieel voor het realiseren van betere informatievoorziening binnen het bedrijf. Industriële automatiserings systemen leveren namelijk een stroom aan gegevens die worden gebruikt voor onder meer procesverbetering, operational excellence, kwaliteitscontrole, traceerbaarheid, voorraadbeheer, orderverwerking, onderhouds-management en storingsdiensten. Daarom zijn data-uitwisseling tussen deze systemen en de bijbehorende rapportages en analyses van de gegevensstroom essentieel voor een effectieve bedrijfsvoering.”

Mobiel abonnement Belcentrale

Alcatel-Lucent komt met 2.0-versie OpenTouch Alcatel-Lucent Enterprise komt met nieuwe communicatiemiddelen. Alcatel-Lucent OpenTouch 2.0 zorgt er volgens het bedrijf voor dat werknemers efficiënter kunnen werken met een unieke gebruikerservaring. Hierdoor is er altijd en overal toegang tot informatie. “OpenTouch 2.0 levert een unieke gebruikerservaring met een geheel nieuwe reeks functionaliteiten voor Unified Communications en Collaboration”, aldus Alcatel-Lucent. “Deze nieuwe mogelijkheden ondersteunen standaard video en kunnen op eenvoudige wijze geïntegreerd worden. Het creëert een mobiele ervaring, biedt ondersteuning voor meerdere apparaten per gebruiker middels één enkele licentie. Dit alles verrijkt de communicatie en samenwerking binnen bedrijven waar nu de telefoon nog als primair communicatiemiddel wordt gebruikt.”

Belcentrale lanceert de dienst Mobiel Onbeperkt. Met het mobiele abonnement van de zakelijke telefonie provider bellen en sms’en de klanten onbeperkt binnen Nederland naar alle nummers binnen Nederland. Naast het onbeperkt bellen worden alle abonnement geleverd met 2 gigabyte dataverkeer tegen de hoge 4G snelheid.

TBM • MEI 2014

37


Business Guide

Televersal

INFOPACT NETWERK & COMMUNICATIE

specialties • VoIP/Telefonie • Unified Communications • Switches • Routers • Security • Voice over WLAN • Service en support • Showroom (gratis voor onze dealers) • Leveranciers gecertificeerd Trainingscenter • Professionele Pre-Sales Support

ALL-IP SPECIALIST IN: • Bedrijfstelefonie • Publieke telefonie (SIP, ISDN en Analoog) • Datacommunicatie • VPN • Betalingsverkeer • Alarm • Internet access • Managed Firewall • Co-locatie • Sales & Support voor resellers

Televersal kenmerkt zich door het leveren van een totaaloplossing en u volledig te supporteren om deze succesvol in de markt te zetten. Merken: Advitronics, Audiocodes, Avaya, Boxit, Corebridge, Chronicall, Doro, Emotion, Estos, Fasttel, Gigaset, Gigaset pro, Jabra, Key-Link, Konftel, MCS, Microsof Lync, NETGEAR, OAK, Patton, Plantronics, Polycom, Powerware, Pridis, Siemens, Tiptel en Voicegear. Televersal Nedervonder 19, 5061 JP Oisterwijk telefoon: (013) 523 11 77 fax: (013) 523 11 88 www.televersal.com

Master Distributor van:

Je wilt je organisatie voortdurend in topconditie houden. Wat je daarvoor nodig hebt is een sterk hart. Infopact zit in het hart van organisaties. Infopact ontwerpt, bouwt en onderhoudt IP-communicatiediensten voor structurele verbetering van de communicatie tussen organisaties en hun klanten. We doen dit door spraak-, data- en internetdiensten op maat te bundelen in één snel, efficiënt en veilig netwerk. Persoonlijk ondersteund door een enthousiast team van ervaren professionals. Goed bereikbaar. En steeds met dezelfde bezieling. Infopact levert hiermee een tastbare bijdrage aan gezond ondernemen door klanten. Vandaag…en morgen weer. Omdat er meer in zit. Weena 670 3012 CN Rotterdam telefoon: (088) 463 67 30 fax: (088) 463 67 99 e-mail: sales@infopact.nl www.infopact.nl

ALCADIS IP SOLUTIONS Alcadis is een netwerk specialist met een focus op breedband en draadloze connectiviteit. Met professional services en een innovatief productportfolio zijn wij een waardevolle partner voor Internet Service Providers, operators en een breed partnerkanaal. In samenwerking met onze partners realiseren wij geavanceerde verbindingen die betrouwbaar en duurzaam zijn. Alcadis Vleugelboot 8, 3991CL Houten e-mail: info@alcadis.nl telefoon: 030 – 65 85 125

Meer weten? www.nextel.nl 0318 - 66 52 00 38

TBM • MEI 2014


Business Guide

Westcon Convergence

Interconnect

Westcon Convergence is onderdeel van Westcon Group en is een klantgerichte toegevoegde waarde distributeur van marktleidende en vernieuwende ICT oplossingen en specialiseert zich in de meest geavanceerde technologieën op het gebied van Unified Communications, Network Infrastructure, Data Center en Security Oplossingen met een uitgebreid netwerk aan gespecialiseerde resellers. Het team van Westcon Convergence levert unieke programma’s en uitstekende support waarmee wij onze partners helpen de business te bevorderen. Van logistiek en financieel tot pre-sales, sales, technisch en marketing werkt Westcon met partners, waarmee wij snel en effectief kunnen inspelen op de huidige ontwikkelingen in de markt.

Uw partner voor: • Cloud hosting • Hosted Telecom • Glasvezel • Zakelijk DSL • Datacenter Hosting - Breedband - Datacenter Steenbok 1, 5215 MG ‘s-Hertogenbosch Park Forum 1041, 5657 HJ Eindhoven telefoon: 073 - 88 000 00 www.interconnect.nl

Westcon Convergence Meidoornkade 12 3992 AE Houten telefoon: +31 (0)30 248 94 55 fax: +31 (0)30 248 92 00 e-mail: sales@westcon.nl www.westcon.nl Leveranciers: Acme Packet, Active Communications, Advatel, APC, AudioCodes, Avaya, Extreme Networks, Jabra, Plantronics, Polycom, PowerDsine, SNOM en Transition Networks.

Onze dienst, Uw business Voiceworks BV, Oplagestraat 1, 1321 NK Almere Tel: 036 – 760 67 00 | Fax: 036 – 760 66 02 info@voiceworks.com | www.voiceworks.com

TBM • MEI 2014

39


Een eigen relatiemagazine? • Magenta Publishing is uitgever van bekende vakmedia en vakcongressen. • Maar wij maken ook relatiemedia en daar zijn we trots op. • Want behalve branchespecialisten zijn we ook gepassioneerde bladenmakers.

Efficiënt zakelijk gebruik smartphones

Adjiedj Bakas blikt vooruit

‘We krijgen weer meer behoefte aan persoonlijk contact’ Strak in pak en met een charmant Surinaams accent schuift trendwatcher, auteur en spreker Adjiedj Bakas regelmatig aan bij allerlei tv­ en radioprogramma’s. Media zoals Pauw & Witteman, Eén Vandaag, Omroep Max, maar ook bedrijven en ondernemersverenigingen vragen hem graag het hemd van het lijf. Ook wij onderwerpen hem aan een kruisverhoor met als thema: hoe communiceren we over vijf jaar met elkaar? Wat wordt de komende jaren belangrijk op het gebied van communicatie? “De combinatie van hightech apparatuur met persoonlijke communicatie. Als je over een paar jaar bijvoorbeeld naar een bank gaat, dan koppel je de privégegevens van je telefoon aan de gegevens van de bank. Voordat je een gesprek ingaat, weet die persoon bij de bank allang dat je komt voor een lening voor je nieuwe auto of een hypotheekgesprek. Dus die bankmedewerker kan zich meer concentreren op het contact, de service en je situatie. De behoefte aan persoonlijk contact wordt de komende jaren weer groter.” Hoe kan het dat het persoonlijke aspect toeneemt, terwijl mensen steeds minder real life contact maken? “Mensen willen terug naar het goede gesprek dat je vroeger bij de afwas voerde. We zijn doorgeschoten in ons mediagebruik. We hebben weer behoefte aan een betere balans in authentiek persoonlijk contact en de activiteiten via allerlei apparaten en sociale platformen. Je wil niet met iemand praten die de hele tijd op zijn telefoon aan het kijken is, dus we gaan dat ook steeds minder accepteren.” In hoeverre is dat een gevolg van de huidige financiële situatie? “We zijn in de rui, zoals een slang zijn oude velletje achterlaat. In die fase van het kapitalisme zitten we nu. We hebben op de pof geleefd, schulden gemaakt en nu beginnen we weer opnieuw, bij de basis: persoonlijk contact. Want juist in deze moeilijkere tijden realiseren we ons dat het daar om draait.”

16

Het feit dat we meer authentiek contact willen, betekent dat ook de ondergang van sociale media? “Dat denk ik niet. Een deel van de huidige sociale media zal weer verdwijnen, zoals dat bij sommige platformen al gebeurd of gaande is, denk aan MySpace of Hyves. Die trend zie je nu ook bij Facebook, dat is op z’n retour. Ondanks dat Facebook nog steeds onnoemelijk veel gebruikers heeft, neemt het aantal in Nederland sinds dit jaar weer af. Mensen gaan zich ergeren aan het commerciële gedoe en er wordt veel gelogen en geouwehoerd. Het zal misschien niet helemaal verdwijnen, maar ook daar zal een verschuiving plaatsvinden naar bijvoorbeeld weer een ander platform.” Welke sociale media gaan voorlopig nog niet verdwijnen? “LinkedIn heeft vooral in de zakelijke markt nog steeds een duidelijke rol. En ik denk dat Twitter voorlopig ook bestaansrecht houdt. Op consumentenniveau is het niet altijd even zinvol, denk aan de mensen die elke scheet willen delen, maar het is bijvoorbeeld een heel effectief medium voor bedrijven om direct met hun klanten in contact te komen. Dat heeft ook te maken met het persoonlijke aspect waar ik het eerder over had. Als ik een koffer op Schiphol ben kwijtgeraakt en ik bel de klantenservice van de KLM, dan kom ik er niet doorheen. Stuur ik dezelfde klacht via Twitter, dan word ik in mum van tijd op een persoonlijke manier geholpen, omdat ze me direct op Twitter kunnen aanspreken. Een ondernemer moet er rekening mee houden dat een

deel van zijn klanten actief is op sociale media en daar een gedegen strategie voor moet uitstippelen. Anderzijds moet hij zijn klanten die daar niet aan meedoen, niet verwaarlozen.” Hoe gaan we de komende jaren om met privacy? “Dat is over vijf jaar geen issue meer. We beseffen allang dat we geen privacy meer hebben. En dat is ook niet erg. Want daardoor word je bijvoorbeeld alleen geconfronteerd met reclame of aanbiedingen waar je interesse in hebt. Want waar je belangstelling naar uitgaat is geen geheim meer, omdat bedrijven je op allerlei manieren volgen.” Als privacy geen issue meer is, hoe zit het dan met veiligheid? “Bedrijven gaan, of móeten daar de komende jaren een vorm voor vinden, want een ontwikkeling als Bring Your Own Device hou je niet meer tegen. Anderzijds, toen we nog geen internet of computer hadden, gingen werknemers er ook al met bedrijfsgegevens vandoor. Dat is het risico van het vak. De mens is de afgelopen tweehonderdduizend jaar niet veranderd. Alleen gebeurt het online, in plaats van dat iemand een velletje papier met bedrijfsgevoelige informatie onder het kopieerapparaat legt. Je moet nu een andere vorm vinden om bepaalde gegevens te beschermen.” Heeft Bring Your Own Device op meer gebieden gevolgen dan alleen voor veiligheid? “Mede dankzij Bring Your Own Device

is de scheiding tussen werk en privé de laatste jaren nog veel meer vervaagd. De behoefte om daar weer een scherpere verdeling in te krijgen neemt toe. Dat zie je in Duitsland bij Volkswagen, daar worden na werktijd geen e-mails meer naar je telefoon gestuurd. En Randstad heeft een e-mailvrije dag, waardoor je wel naar kantoor moet komen en de telefoon dient te pakken.”

Toesteloverzicht

Kosten besparen op telecom

Nokia Lumia 920

BlackBerry Z10

4,5-inch IPS LCD aanraakscherm van

• •

Windows Phone 8-besturings-

krasbestendig Gorilla Glass

Handige zakelijke apps

Welke trend zien we nog over het hoofd? “Zoiets als de Google-bril, het projecteren van data in de lucht, vind ik een interessante vondst. Dan heb je namelijk geen beeldschermen meer nodig. Het is in de verre toekomst dus nog maar zeer de vraag of beeldschermen bestaansrecht hebben, want je kunt nu al allerlei dingen in de lucht projecteren, maar ook met je gedachten aansturen.”

Slimmer communiceren

Dat klinkt wel erg eng, gedachtegestuurde bommen. “Je kunt het natuurlijk ook voor veel vriendelijkere doeleinden inzetten. Er zijn al voorbeelden in de zorg, waarbij arm- en beenprothesen via gedachten kunnen worden aangestuurd. En die techniek komt steeds dichterbij. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat we met deze

HTC One

Samsung Galaxy S IV

4,7-inch full HD aanraak-

5-inch full HD Super Amoled aanraak-

Standaard uitgerust met

• •

Draait op Android 4.2

• •

Ultrapixelcamera

een LED-flitser, panoramafunctie en

1,7 GHz quadcore-proces-

veel andere extra functies

sor, 32 GB geheugen en 25 GB gratis cloudopslag via

13-megapixel camera met onder andere

1,9 GHz quadcore-processor, 16 GB

SJAAK BROUWER, ALGEMEEN DIRECTEUR MIELE

EXPERT VIERT JUBILEUMFEEST

Standaard met Wi-Fi en bluetooth 4.0, 3G- en 4G-ondersteuning

Draait standaard op iOS 6, dat in vergelijking met iOS 5 uitgebrei-

1 GHz Apple A5-processor en is verkrijgbaar in 16, 32 en 64 GB geheugen zijn optioneel

Heeft allerlei handige apps, zoals de van muziek, foto’s en games kunt genieten zonder dat je afhankelijk bent

DE FORMULERAAD

5-megapixelcamera

Group Play-functie, waarmee je samen

‘De iPad Mini heeft niet alleen een handzaam diagonaal, maar is ook slechts 7,2 millimeter ‘dik’’

van Wi-Fi of netwerkbereik

RONDETAFELGESPREK

7,9-inch aanraakscherm

• •

intern geheugen (uitbreidbaar via

die HTC over Android heen plaatst, met allerlei handige apps

OP DE KOFFIE BIJ

• •

dere Facebook-integratie kent

microSD)

Heeft een nieuwe versie van Sense, de softwarelaag

‘De camera heeft drie sensoren van 4,3-megapixels in plaats van één 13-megapixelsensor, wat de kwaliteit ten goede komt’ AANGENAAM

“het ontzorgen van de consument is de kracht van expert”, zegt Menno. als vice president is hij in nederland verantwoordelijk voor alle productgroepen van samsung. Menno ziet een vooraanstaande rol voor expert weggelegd in de belangrijkste trend die zij op dit moment zien: convergentie. Menno: “we zien dat alle producten in elkaar grijpen en die kans moeten we samen met expert oppakken.” Martijn is als sales- en marketingdirecteur verantwoordelijk voor samsung’s consumentenelektronica en heeft dezelfde visie: “expert staat bekend als de vakhandel die toegevoegde waarde levert. de producten die nu over de toonbank gaan hebben een verhaal nodig. de vakman kan dat als geen ander. expertondernemers hebben een passie voor producten. dat delen we en ik vind het belangrijk om dat gevoel samen met expert aan de consument over te brengen.”

Apple iPad Mini

scherm van krasbestendig Gorilla Glass

Android 4.1.2

Dropbox

neurowetenschap, waarbij gedachtegolven worden gelezen en geïnterpreteerd, heel gemakkelijk aan een taartje kunnen komen. Dat je alleen maar denkt ‘ik heb trek in een taartje’ en dat je op een scherm of in de lucht kunt zien waar je binnen een straal van honderd meter een taartje kunt kopen.”

Met Adobe Photoshop Touch-applicatie

‘De S-Note is een unieke tool waarmee je aantekeningen of schetsen toevoegt aan internetpagina’s, beelden of andere digitale media’

Krachtige 1,5 GHz dualcore-processor, 16 GB geheugen Met de BlackBerry Hub zie je één oogopslag al je mail, berichtjes en statusupdates

‘Met BlackBerry Balance kun je aparte notities maken voor werk en privé, zodat vertrouwelijke gegevens veilig zijn’

naast elkaar gebruikt worden

8,0-megapixel camera met

kiezen

• •

scherm

‘Er zijn al voorbeelden in de zorg, waarbij arm- en beenprothesen via gedachten kunnen worden aangestuurd’

Menno van den Berg, vice president Samsung Nederland.

foto kunt ‘terugspoelen’ om

cloudservice Het toestel heeft een ingebouwde draadloze oplader, zodat je de telefoon draadloos kunt opladen

‘MET TELEFONIE HALEN WE ACTIEF MENSEN NAAR EXPERT TOE’

‘IK denK Kan

‘de producten dIe nu over de toonBanK gaan, heBBen een verhaaL nodIg. de vaKMan Kan dat aLs geen ander’

5-megapixelcamera Dankzij 1,4 GHz quadcore-processor kunnen er gelijktijdig twee applicaties ‘split screen’

het gewenste beeld uit te

1,5 GHz dualcore-processor, 32 GB geheugen en gratis 7 GB opslagruimte op Microsoft’s SkyDrive

‘Dankzij de PureMotion HD+ technologie is het scherm zeer helder, snel en gevoelig’

WILLEM VERVOORDELDONK

Standaard met Android 4.0

met een S-pen om handgeschreven notities

Time Shift, waarmee je een

8,7-megapixel camera met Carl

10,1-inch aanraakscherm, ook te bedienen

• • •

en tekeningen te maken

waarmee je zakelijk en privé makkelijk en veilig kunt scheiden

Zeiss-lens

4,2-inch aanraakscherm Draait op gloednieuw Black-

tussen Windows Phone 8-smartphones, Windows 8-PC’s, tablets en de Xbox 360

Samsung Galaxy Tab Note 10.1

Berry 10-besturingssysteem,

systeem, synchronisatie mogelijk

• Iets met gedachten aansturen, is dat niet heel futuristisch? “Absoluut niet. De techniek bestaat al een tijd in de militaire industrie. Bij die bommenwerpers boven Afghanistan - en dan bedoel ik niet de drones, maar de bemande vliegtuigen - zat er iemand naast de piloot die de bommen losliet. Nu kan de piloot denken: ‘bom moet vallen’ en dan valt de bom.”

op de koFFie biJ | saMsung

Hot in Hardware

Voordelen van videobellen HÉT MAGAZINE OVER ZAKELIJK BELLEN & MOBIELE DATA | NR. 11 | 2012

MAGAZINE VOOR EN DOOR DE MENSEN VERBONDEN MET EXPERT | APRIL '13

‘De Galaxy S4 herkent je gezicht, je stem en je bewegingen, zodat je het toestel kunt bedienen zonder dat je het scherm hoeft aan te raken’

serieuze kansen oké, convergentie it is, passie is de gemene deler en expert kan toegevoegde waarde

leveren. Maar wat zijn precies de kansen? en hoe kan een expertondernemer daar zijn slaatje uitslaan? Menno: “de consument moet aan de hand worden meegenomen. hij komt misschien binnen voor een nieuwe televisie, maar weet niet dat hij met een tablet ook tv kan kijken, of dat hij zijn smartphone als afstandsbediening kan gebruiken. dáár ligt een grote kans voor expert. en niet op de allerlaatste plaats omdat de klantentrouw bij expert heel hoog is. de ondernemer kent zijn klant en er is een wederzijds vertrouwen.” dat samsung serieuze kansen ziet in convergentie bij expert blijkt uit het feit dat er binnenkort gestart wordt met een verbreding van het assortiment. “we gaan via expert ook notebooks aanbieden”, aldus Menno. “we willen samen met hen die trein inspringen. dit is iets dat voortkomt uit de vele interessante gesprekken die we met expert voeren. de markt verandert razendsnel en als je als ondernemer niet meegaat kijk je alleen nog maar in de achteruitkijkspiegel.”

innoveren

nieuwe markt

het is natuurlijk niet niks om een nieuwe productgroep in je assortiment op te nemen. dat samsung ervan overtuigd is dat It ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van het thuisnetwerk is duidelijk. Maar dat is niet de enige reden om het assortiment te verbreden, volgens Martijn. “als je alleen maar tv’s blijft verkopen dan groei je niet, ook al zijn het er heel veel. vorig jaar zijn er in de totale markt twee miljoen tv’s verkocht en de verwachting is dat er dit jaar 1,2 miljoen verkocht worden. dat is nog steeds heel veel, maar als je alleen daarop leunt groei je niet. dus het is nodig om de overstap naar andere categorieën te maken.” ook volgens Menno is het van essentieel belang om afstand te doen van oude denkpatronen, innoveren is het devies: “Je kunt wel heel angstig naar It kijken en eromheen blijven draaien, maar dan loopt een ander ermee weg. Je kunt er ook serieus aandacht aan besteden en de kans grijpen om het te zien als een toevoeging in de convergentiestrategie.”

eerlijk is eerlijk: voor samsung staat de verkoop van zoveel mogelijk producten voorop, maar de marges voor winkeliers staan al jarenlang onder druk. dus als we het hebben over groei voor de expertwinkels dan is er meer nodig, zo vindt ook Martijn: “als je die klant hebt meegenomen in alle mogelijkheden van het thuisnetwerk, dan wordt het voor expert interessant. want alle producten moeten natuurlijk wel goed geïnstalleerd worden om er echt profijt van te hebben. en het aanleggen van een wifi-netwerk is niet ieders favoriete hobby. Ik denk dat expert als geen ander de klant totaal kan ontzorgen en daarmee een grote kans heeft om verder te groeien.” samsung verstaat bij uitstek de kunst om nieuwe markten te creëren, of zoals Menno het treffend verwoord: ‘het stimuleren van de latente behoefte bij de consument’. Martijn daarover: “Je moet over de gfK-gedefinieerde markten kunnen heenkijken. neem

16

17

20

TC_12035_Cover_voorwoord_zakelijk magazine_voorjaar.indd 1 Process CyanProcess MagentaProcess YellowProcess Black

JuLI 2013

21

17-04-12 09:50

Meer informatie en referenties? Joost Heessels joost.heessels@magentapublishing.nl T 024-34 54 150 Sinds 1918

hét vaktij

dschrift voor

P

de hande

l in kanto

or- en aanve

rwante artike

len

Hét vak

blad

voor

de tel

eCoM

- ICt

reSell

er IN

belgIë

O R K A N T O

nl.conn

(Multi Suppl uitdaging elke dag een

maken Hoe verschil met webshop?

L

I

S

H

I

N

G

conne

xie, jaarga 2014- ng 15 tweem 02 april aande lijks 79 afgifte ANTW kantoor ER PEN X

Laarse Mike van der ies)

B

Wintereditie 3 December 201 J a a r ga n g 5 2

- eN Ce

P5091

96 > jaargang 4 > nummer > mei 2014 l toornet.n www.kan

U

exie.be

&

E N C Y E F F I C I

w w w. ka n to o r

rservaring Unify zet gebruike

e n e f f i c i e n c y.

nl Jaargang 18

Jaargan

g 10 I Numme

r 4 I April

voorop

2014

I Mei 2014 I Nummer 4

anaal voor het ict-k Het vakblad

onze ga een and en een daarvan zich ont camera we een

puzzel

volgens een rap missen, haken. M en table thuisnetw groepen “witgoe vinden. je smartp nog moe wordt v die tech nog ma


10 vragen aan… Tekst: Mirjam Adriaanse

10 vragen aan... 1

Wat is Sencit voor een club?

Sencit is een totaal leverancier van ICT-services en –diensten. We werken met een enthousiast en gemotiveerd team waarbij de klant centraal staat, professionaliteit geen loos begrip is en plezier in het werk voorop staat.

2

Wat maakt jullie anders dan anderen?

Door onze innovatieve en verfrissende klantbenadering zijn wij anders dan de meeste ICT leveranciers. Wij nemen de klant mee op reis door zijn toekomstige ICT landschap en laten zien dat ICT niet moeilijk is. Wij sluiten met de klant meestal de deal in onze eigen Sencit lounge bar met een cappuccino of goed glas wijn, dat spreekt meer aan dan een kop koffie met koekje aan een bureau in een muffig kantoor. Wij doen zaken op een transparante en informele manier en maken het voor de klant niet ingewikkelder dan het is. Onze organisatiestructuur maakt ook dat wij anders zijn dan anderen, het maakt ons flexibeler dan onze concurrenten met een eigen technische dienst. Wij kunnen direct inspelen op de snel veranderende markt, we worden hierbij niet geremd door technische ballast.

saMsung | op de koFFie biJ

K dat eXpert de KLant totaaL n ontZorgen en daarMee een grote Kans heeft oM verder te groeIen’

Martijn Lutgerink, sales- en marketingdirecteur consumenten-elektronica bij Samsung Nederland.

alaxy-camera als voorbeeld. was er droid-camera op de markt met wi-fi flinke zoomlens? nee. In plaats n hebben we gekeken hoe fotografie wikkelt, en naar wat mensen met hun willen. Met de introductie hebben nieuwe markt gecreëerd.”

lstukjes

samsung gaat de convergentie in p tempo en als je die kans niet wil is het zaak daar snel op aan te Mobiele apparaten als smartphones ets zijn de spin in het web van het werk, maar ook andere productn zullen niet achterblijven. Menno: ed gaat hier ook snel aansluiting bij het duurt niet lang meer of je kunt op phone zien hoe lang de wasmachine et draaien, of dat er een link gelegd van je koelkast naar de supermarkt. hniek is er al.” volgens hem staan we aar aan de vooravond van de grote

convergentieslag. “de puzzelstukjes vallen nu in elkaar”, zegt Menno. “de techniek, producten en content zijn er, wi-fi breidt zich steeds verder uit en ook 4g zal dit jaar voor het eerst uitgerold worden. door deze combinatie van ontwikkelingen kunnen we de behoefte om het leven van de consument aangenamer te maken enorm aanwakkeren. die rol is ons en expert op het lijf geschreven. wij zorgen voor de technische mogelijkheden, nu is het zaak dat het verhaal verteld wordt. en geloof mij, mensen zijn altijd geïnteresseerd in innovatie. als het leven gemakkelijker wordt, is de consument bereid te betalen, óók als de economie even tegenzit.”•

3 Waar vragen jullie klanten om? 17

One stop shopping en totale ontzorging voor een toekomstvaste en een flexibele ICT-oplossing, steeds vaker op basis van pay per use.

4

Welke trends volg je op de voet?

ICT ontwikkelingen voor hospitality, social media integratie, cloud, ‘Wi-Fi as a Service’ en location based services.

5

En in welke trend geloof je absoluut niet?

Dat organisaties honderd procent mobiel gaan werken. Het zal altijd een gezonde mix van fixed en mobile blijven.

6 Schuiven telecom en IT inderdaad in elkaar? Dat is al lang gebeurd, wie daar nu nog op moet inspelen heeft de boot al gemist.

7 Wat is jullie mooiste deal ooit?

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. We hebben alleen al de afgelopen maanden veel mooie innovatieve projecten in opdracht gekregen op het gebied van MS Lync, Avaya, UC en networking en Ruckus Wireless. Maar ook bij Sencit Connect, onze infrastructuur divisie hebben we mooie nationale en internationale opdrachten gekregen van klanten.

8

Voor wie of wat heb je bewondering in de branche?

Organisaties die zelf een innovatief product of dienst weten te ontwikkelen om toe te voegen aan de oplossingen van de vendors, waarmee een nichemarkt bediend kan worden.

9 Wat is de grootste bedreiging voor de telecomdealer? Als hij anno ‘nu’ nog steeds alleen een telecomdealer is.

10 Waar staat Sencit in 2020?

In 2020 zullen ICT services net zo worden aangeboden als water uit de kraan of stroom uit het stopcontact, er is niks spannends meer aan. Het verdienmodel en de toegevoegde waarde van de organisatie zit in het leveren van de juiste diensten hier omheen. Het leveren van diensten wordt belangrijker dan het nu al is. Bij Sencit zullen we blijven innoveren en nieuwe diensten ontwikkelen waardoor we in 2020 een toonaangevende organisatie zijn op het gebied van toegevoegde waarde voor de klant.

Naam: Mark Versteeg Functie: Sales Director Bedrijf: Sencit Bestaat sinds: 2009

9 ? ?3

?

1

17

TBM • MEI 2014

41


Zwart zonder suiker Als u de TBM in de bedoelde volgorde heeft gelezen en u nu bij mijn column aanbeland bent heeft u onder andere een update gekregen over Fixed Mobile Convergence of, in ‘goed’ Nederlands, Vast Mobiel Integratie. En geloof me, zodra deze TBM ook bij mij op de mat valt is dat ook het eerste dat ik ga lezen. Waarom? Omdat ik er nog steeds geen ene barst van snap! Wie nodigt mij uit voor een bak koffie en praat me dan eens even bij over deze twee vragen. A) Waarom wordt er al zo lang over geluld en interessant over gedaan en blijkt het in de praktijk zo enorm lastig te zijn om het echt voor elkaar te krijgen? En B) Wat is nou de echte toegevoegde waarde? Als ik het nou eens even helemaal plat sla en een paar jaar terug ga in de tijd kon ik me er toen nog wel iets bij voorstellen. Toen was er echt nog sprake van een ‘vaste lijn’ die via een PABX naar het toestel toe ging. En mobieltjes die konden bellen en texten. Dat mobieltje had iedereen natuurlijk altijd bij zich. Dus dan was het best wel handig dat je dat mobieltje een verlengstuk kon maken van je bureautoestel. Doorverbinden, follow-me... erg prettig allemaal! Maar nu? Is ‘fixed’ nog wel ‘fixed’? Hoeveel PABX’en worden er nog verkocht? Wat zullen we zeggen? Nog een jaar of vijf en alle ‘fixed’ komt uit de cloud? Het lijkt me toch dat je daarmee alle fysieke en psychologische barrieres die je met ‘fixed’ had, al redelijk geslecht hebt. Dan hebben we het over vijf jaar alleen nog maar over Managed Voice. Maar we blijven het wel hebben over Fixed

Mobile Convergence? Zet je dan niet twee paarden in de baan die allebei een andere kant oplopen? En dan de mobiel. De mobiel heet alleen nog maar zo omdat ie het is. Maar voor de rest is het voor iedereen gewoon het belangrijkste toestel geworden. In ieder geval als het gaat om extern verkeer. Hoe vaak belt u nog naar een relatie op zijn bedrijfsnummer? En de mobiel is inmiddels een smartphone geworden en ook daarmee doet ie zijn naam eer aan. Je kunt er alles mee! Alsof je op een pc aan het werken bent. Ik zou beginnen om de gedachtengang om te draaien. Niet de mobiel laten convergeren met vast, maar andersom! Zeg nou zelf: als u een zendmast op uw telecombedrijf zou kunnen zetten die in één keer de hele wereld zou kunnen voorzien van een signaal dan zou u het woord ‘vaste telefonie’ toch nooit meer in uw mond nemen? Zolang dat nog niet zover is moeten we denk ik met zijn allen speuren naar een oplossing om de mobiel ook in de cloud in te kunnen prikken, en klaar zijn we. Ja, omdat we dat niet redden met die ene zendmast bij u, moeten er nog een paar bij. Maar misschien moet u er eens met elkaar over gaan praten. Die mobiele telecom operators doen het zo slecht nog niet. In deze column heb ik de mazzel dat ik me van tevoren al indek. Ik kan er naast zitten! Als u dat vindt of denkt? Ik drink mijn koffie zwart zonder suiker!

Rex Vermeulen Directeur Mantor Marketing en Communicatie

En dan nog even dit...

MVV-spelers krijgen iPhone na diefstal De spelers van MVV Maastricht die kort geleden hun mobieltje waren kwijtgeraakt nadat een dief zich toegang had verschaft tot de kleedkamers, zijn weer bereikbaar. Zij kregen van het Roermondse telecombedrijf Cónect Telecom een splinternieuwe iPhone. MVV-speler Nick Kuipers laat weten de geste enorm te waarderen. “Namens de MVV-spelers wil ik dan ook directeur Geert Wintraecken in het bijzonder bedanken.” Bron: www.dichtbij.nl Foto: MVV / Frank Kerbusch

42

TBM • MEI 2014


Samsung FMC Vast en mobiel integreren zoals u het wil! Dankzij de mobiele integratie van Samsung verdwijnt de lijn tussen vaste en mobiele communicatie.

Samsung FMC WE VoIP

Samsung Wireless Enterprise

Samsung WE VoIP is door Samsung ontwikkeld vanuit het oogpunt van

Dankzij Samsung Wireless Enterprise Wi-Fi is het nog nooit zo eenvoudig

de gebruiker van de smartphone. De manier van werken op zijn of haar

geweest om Bring Your Own Device toe te voegen in een organisatie.

mobiele apparaat wijzigt niet en kan gebruik maken van de standaard dialer

Werken met eigen apparatuur is leuker dan werken met apparatuur van

die aanwezig is in het toestel. Daardoor blijft de gebruikservaring hetzelfde.

de werkgever. Men koopt de nieuwste apparatuur, omdat men dat apparaat

Met Samsung WE VoIP heeft de gebruiker de keuze om gesprekken via het

dolgraag wil hebben en gebruiken. Dit maakt de werkomstandigheden

lokale Wi-Fi netwerk, 3G, 4G of via het GSM netwerk te laten verlopen.

een stuk prettiger, waardoor werknemers met meer plezier hun werk

Hierdoor maakt de smartphone deel uit van het Samsung OffceServ 7000

zullen doen.

communicatie platform en kan men gebruik maken van alle faciliteiten die het systeem de gebruiker kan bieden.

Nimava Group BV Exclusief distributeur Samsung Nimava is met Samsung sinds 1995 de exclusieve distributeur in de Benelux. Met het team van commerciĂŤle en technische specialisten ondersteunen wij onze resellers op ieder vlak en zijn wij in staat om voor elke businesscase een passende oplossing te creĂŤren. Het persoonlijke contact met onze resellers en leveranciers hebben wij hoog in het vaandel staan en houden er een no-nonsense manier van zaken doen op na. www.nimava.nl

T 030 - 693 64 44Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.