Page 1

Sinds 1918 hĂŠt vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

> jaargang 95 > nummer 10 > december 2013 www.kantoornet.nl

Visie 2014

Schaffenburg:

balanceren tussen design en functionaliteit

Kieft All Office:

nèt dat beetje extra

Tablet- en smartphone accessoires: kansen voor vakhandel

Intercambio versterkt het dealerkanaal


“RightClick overtreft al onze verwachtingen.”

Rob Monseurs Directeur Wout Monseurs Breda

www.woutmonseurs.nl

#1 IN OFFICE SUPPLIES RightClick is dé webwinkel oplossing voor kantoorartikelen, inkt & toners, meubelen en machines. Meer dan 12,5 jaar ervaring in één handzaam pakket. RightClick herbergt talloze handige instrumenten om nieuwe markten te bereiken, efficiency te realiseren en simpelweg meer te verkopen. RightClick is voor en door klanten ontwikkeld. Niet voor niets is RightClick de #1 in de Office Supplies branche.

WebArchitects T: 020-6717171 E: info@webarchitects.nl I: www.webarchitects.nl / www.rightclick.nl

WebArchitects / RightClick is Business Partner van Thuiswinkel.org


> inhoud

P

U

B

L

I

S

H

I

N

G

Verschijnt maandelijks Onderdeel van Magenta Publishing BV MAGENTA PUBLISHING Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel.te.walvaart@magentapublishing.nl REDACTIE Laurens van Aggelen, Yvonne Keijzers, Jaap van Ekeris, Martijn Kregting, Anne de Haan, Johan van Leeuwen en Peter Damman Vormgeving Beeldstorm Opmaak Van Groot tot Klein Grafische Vormgeving ADVERTENTIE-ACQUISITIE Susanne Plank Telefoon: (024) 3454155 E-mail:susanne.plank@magentapublishing.nl Advertentie-administratie Annet Poelen email: advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen/administratie email: abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 98,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, ­tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Druk Senefelder Misset Doetinchem

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl © Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke ­toestemming van de uitgever.De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenig­vuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

COVER

Het dealerkanaal blijft belangrijk voor Staples en past binnen de multichannel strategie. Met Intercambio gebruikt Staples de kracht van de vakhandel op de lokale markt. Lees verder op pag 24.

Officers doen inspiratie op in Miele-keuken 8 Kieft All Office zweert trouw aan leverancier en klant Trouw aan klant en leverancier is de essentie van Kieft All Office. De Emmense vakhandel gaat dan ook voor langdurige relaties. Een reportage over een onderneming die niet per se hoog in Google wil staan, maar juist wel dat beetje extra wil bieden.

10 Schaffenburg: balanceren tussen design, functionaliteit en MVO Schaffenburg Office Furniture vaart een stabiele koers in de woelige wateren van de kantoorinrichtingsbranche. Het nieuwe samenwerken, duurzaamheid, circulaire economie, MVO, branding, functionaliteit en design zijn de steekwoorden.

14 Visie 2014 Ook 2013 was geen gemakkelijk jaar voor de kantoorbranche. Het motto was voor velen: overleven in een krimpende markt. Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Het voorzichtige economische herstel stemt het gemoed wat positiever, maar wel zijn veranderingen broodnodig.

30 Accessoires voor tablet en smartphone booming business Dat er een economische crisis is niet te merken aan de verkoop van smartphones en tablets. Oud en jong is er mee in de weer. Er zijn tal van randproducten op de markt die zich bij uitstek lenen voor de kantoorvakhandel. Volop kansen in een groeimarkt dus.

EN VERDER:

Officers doen inspiratie op bij Miele... Ophef over duurdere kerstzegels... Intercambio versterkt dealerkanaal... Paperworld Insider 2014... Einde van het lasertijdperk?... 9 holes met...Michel van Beek... Lezerspanel:Visie 2014, goed, beter, best.... Bureauaccessoires: de stand van zaken... EBA: Made in Balingen...

BERICHTEN

4 KBM Kort 5 Multi Supplies 6 WebArchitects 46 Kantoorplein

RUBRIEKEN

5 Column Joost Heessels 6 Op de man af 43 Marktmonitor

Reportage

8 Kieft All Office

Interview

10 Reinier Wijnbergen en Chris Wiegeraad (Schaffenburg)

Achtergrond

13 Ophef over kerstzegels 32 Epson 40 EBA (Van Randwijk)

Visie 2014

14 Branchegenoten 20 Lezerspanel

Coverstory

24 Intercambio

Event

26 Officers bij Miele 33 Paperworld Insiders 2014

Thema

30 Tablet- en smartphone accessoires 36 Bureau-accessoires

9 holes met... 38 Michel van Beek

Productnieuws

42 Laatste noviteiten

Brancheregister

44 KBM Kantoorwijzer


> NIEUWs

KBM KORT ⇢ Lexmark is opnieuw in het MPS-leiderskwadrant geplaats, dat is te vinden in het ‘Magic Quadrant: Managed Print Services Worldwide’ rapport van Gartner. In het rapport is Lexmark geëvalueerd op haar ‘toekomstvisie’ en op haar ‘vermogen om deze visie uit te voeren’. Lexmark bezit veel kennis van verticale markten, waardoor op maat gemaakte MPS-diensten aan verschillende sectoren kunnen worden geleverd. ⇢ Ook Xerox is door Gartner. Inc. in het leiderskwadrant geplaatst van het 2013 Magic Quadrant voor Managed Print Services (MPS) Worldwide. Om het aanbod van Xerox verder te versterken, heeft het bedrijf haar technologie en documentmanagement expertise gecombineerd met business process- en IT-outsourcing mogelijkheden, om klanten te helpen hun manier van werken te vereenvoudigen. ⇢ Konica Minolta is toegetreden tot de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC). Met het EICClidmaatschap vergroot Konica Minolta de performance en transparantie van zijn MVO-activiteiten. De EICC is een coalitie van 90 mondiale elektronicabedrijven die samenwerken om zowel de efficiëntie als sociale, ethische en ecologische verantwoordelijkheden met betrekking tot de supply chain wereldwijd te vergroten.

Groupe Hamelin sluit distributiecentrum in Venlo Hamelin b.v. gaat per 1 januari 2014 het distributiecentrum in Venlo sluiten. Reden voor deze sluiting is dat Groupe Hamelin in alle geledingen van de onderneming een efficiencyslag wil maken. Het moet voor meer logistieke en kostenefficiëntie zorgen. Door de centralisatie van de distributiecentra van Groupe Hamelin kan het bedrijf haar efficiëntie verbeteren, transportlijnen verkorten en daardoor de communicatie en logistiek vereenvoudigen om zo de kosten te minimaliseren. Alle logistieke activiteiten van Venlo worden vanaf januari ondergebracht in voornamelijk de distributiecentra in Gronau (Duitsland) én Mondeville (Frankrijk). Bert Janssen, general manager: “Om op de sluiting passend te anticiperen hebben wij intern reeds de noodzakelijke maatregelen getroffen. Voor de klanten vinden er minimale wijzigingen plaatsen. De bestelprocedure en franco orderwaarde blijven ongewijzigd. Het kan echter wel gebeuren dat de klant twee leveringen gaat ontvangen aangezien een deel van het productassortiment op voorraad ligt in Frankrijk en een ander deel in Duitsland.”

4 > kbm > december 2013

Sharp lanceert Cloud Portal Office Sharp heeft Cloud Portal Office gelanceerd, een cloud-oplossing die de workflow bevordert en het delen en opslaan van bestanden vereenvoudigt. Hierdoor kunnen bedrijven op een efficiëntere manier werken en makkelijker samenwerken. De oplossing biedt toegang tot bestanden via uiteenlopende hardware, zoals pc’s, multifunctionele printers (MFP’s), tablets en smartphones en is ideaal voor bedrijven die vanuit verschillende kantoren of locaties actief zijn. Met Sharp’s Cloud Portal Office voorzien bedrijven hun medewerkers van een tool om efficiënter te kunnen werken. Cloud Portal Office is ontworpen om het eenvoudiger te maken om informatie te delen. Via de portal kan men op een veilige manier toegang verkrijgen tot bestanden. Werknemers kunnen in Cloud Portal Office samenwerken, nieuwe bestanden uploaden, nieuwe mappen maken en bestanden beheren, afdrukken en delen. Dit is mogelijk vanaf elke computer, elk mobiel device, Sharp’s multifunctionele printers (MFP’s) en interactieve whiteboards (BIG PAD’s). De cloudoplossing maakt werken in teamverband gemakkelijker, doordat iedereen altijd en overal toegang heeft tot de benodigde informatie vanaf iedere gewenste locatie op een veilige manier.

Multi Supplies en De Raaij Kantoor Totaal bundelen krachten in Westland De Raaij Kantoor Totaal gaat vanaf 1 januari a.s. verder onder de naam Multi Supplies. Door de krachten van beide ondernemingen te bundelen wil Multi Supplies een vooraanstaande rol spelen in de markt van etiketten, drukwerk en kantoorbenodigdheden in het Westland. Vlnr. Hen Tetteroo, Yvonne Vanuit Honselersdijk levert De Schooneman en Ron de Raaij (De Raaij Kantoor Totaal) met Mike van Raaij Kantoor Totaal al ruim dertig jaar lang kantoorartikeder Laarse (Multi Supplies) len, -machines en -meubilair aan bedrijven in het Westland. Sinds 25 jaar is De Raaij Kantoor Totaal gevestigd op het terrein van Flora Holland, vanaf 1995 in het opvallende gebouw van het Groothandelscentrum Pyramide. Van hieruit zal Ron de Raaij als vertrouwd gezicht de activiteiten voortzetten. Multi Supplies is een begrip in de Aalsmeerse bloemen- en plantenwereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in etiketten en drukwerk, heeft een eigen printshop en is actief in verschillende sectoren. Naast etiketten en drukwerk is Multi Supplies leverancier van onder andere kantoorartikelen, papier, relatiegeschenken en facilitaire producten. Vanuit Aalsmeer worden kleine en grote bedrijven door heel Nederland geleverd. In 2012 was het Onderneming van het Jaar in Aalsmeer. Multi Supplies was al actief in het Westland. Door de overname van De Raaij Kantoor Totaal wordt de marktpositie hier versterkt en kan de service nog verder verbeterd worden.


Nieuwe vestigingen The Read Shop geopend The Read Shop heeft twee nieuwe vestigingen geopend in Etten-Leur en Lelystad. Plantage Etten-Leur is sinds 1 november 2013 The Read Shop geworden. De winkel in Etten-Leur, Winkelcentrum 27, heeft een metamorfose ondergaan en is waar mogelijk omgetoverd naar de nieuwe formulestijl. Zo is de indeling aangepast, is er centrale winkelautomatisering en heeft de winkel een breder assortiment gekregen, met onder andere kantoorartikelen, cadeaukaarten en tabak. Met name de bewegende markt is reden geweest om voor deze nieuwe winkelformule te kiezen. Met het brede assortiment van The Read Shop kunnen de ondernemers van deze winkel, de heer en mevrouw Kuijpers, veel beter uit de voeten.‘ Op de plek waar voormalig Plantage Books - dat onlangs failliet ging - was gevestigd, Kroonpassage 23 in Lelystad, is The Read Shop geopend. De winkel is helemaal omgetoverd naar de nieuwe formule en gaat van start met een kersverse ondernemer, Jos Bos. Als nieuwkomer in het boekenvak staat Bos te springen om Lelystad te voorzien in boeken, tijdschriften, wenskaarten, kantoor- en cadeauartikelen, maar ook gezelligheid.

Simpel? Nee! Een webwinkel beginnen of erbij doen. Als je dat inmiddels niet geregeld hebt, dan hoor je er niet bij. Maar is het zo simpel? Als u de kop hierboven gelezen hebt, weet u het antwoord... Sterker nog, waarschijnlijk weet u het uit eigen ervaring. Want een webwinkel inrichten en uitrollen, dat lukt nog wel. Al kost het vaak meer geld en moeite dan je zou willen. Maar dan begint het pas. Waar blijven de bezoekers? En als ze er zijn, waarom stoppen ze wel veel in hun digitale winkelkar, maar kopen ze zo weinig? En als ze al kopen, waarom verdien ik eigenlijk zo weinig? De presentatie van Ewoud van Haeften tijdens de laatste Officers bijeenkomst was voor mij en de andere aanwezigen een eye-opener. Hij is directeur van het CIB en oprichter van MKB-kantoorartikelen.nl. De kern van zijn verhaal: online doe je er niet bij. Dat moet je doen vanuit een geheel eigen organisatie, met een eigen kosten- en verdienmodel. Anders lukt het niet. En o ja, als je het goed doet, draai je de eerste drie jaar verlies. Dat is even wennen, online is gewoon business as usual. Bikkelen, schaven en dan maar hopen dat je bij de winnaars hoort. En hoor je daar niet bij - wat voor de meeste webwinkels in onze branche het geval zal zijn - is er dan geen hoop? Wel dus, want ondernemend als hij is focust Van Haeften niet alleen op online. In de analoge wereld heeft hij al wat verticale markten, zoals notarissen, succesvol voorzien van een in deze doelgroep gespecialiseerde catalogus. Er zijn dus ook nog talloze niches waarin u kunt uitblinken. Maar denk nooit meer dat online, niche of wat dan ook de kip met de gouden eieren is. Dat is niet zo. Hard en slim werken is dat wel! Joost Heessels

Bouman Kantoortotaal neemt Calipage Nobu over Bouman KantoorTotaal heeft de bedrijfsactiviteiten van Calipage NOBU In Roosendaal overgenomen. “De afgelopen jaren is het klantenbestand van Calipage NOBU aanzienlijk gegroeid. Gezien de hoge eisen die gesteld worden aan serviceverlening, klantvriendelijkheid en pro-activiteit, diende er een keuze gemaakt te worden tussen het uitbreiden van de interne organisatie van Calipage NOBU of het samengaan met een lokale organisatie met dezelfde filosofie. Er is voor het laatstgenoemde gekozen”, aldus NOBU. Alle relaties kunnen blijven rekenen op de gebruikelijke service, doorlopende garanties, identieke prijzen en franco leveringen. Daarbij zal Mickel Noordhuizen per 1 december a.s. in dienst tre-

den bij Bouman KantoorTotaal en de vaste contactpersoon blijven voor zijn huidige klanten. Bouman KantoorTotaal is recent gevestigd in een nieuw bedrijfspand op Borchwerf II, pal langs de snelweg A17 bij Roosendaal. In de ruime twee verdiepingen tellende shop & showroom biedt een uitgebreid assortiment kantoorartikelen, computer-supplies, catering & hygiëne producten, kantoor- & projectmeubilair, kopieer- & printapparatuur. Bouman KantoorTotaal is tevens gevestigd in Goes, Middelharnis, Terneuzen en Vlissingen.

Uw eigen webomgeving/site met Quick Office Quick Office is een internet-applicatie, die het kopen, verkopen, wederverkopen en administreren van elk willekeurig product of productengroep bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt. Quick Office heeft onder andere voor de volgende leveranciers koppelingen ontwikkeld: www.quickoffice.nl

Abis, Aci Supplies, Copaco, Despec, ITS Officesupplies,Tech Data, Cartridge.net, Spicers, Intercambio en Quantore.

kbm > december 2013 > 5


> NIEUWs

OP DE MAN AF Naam: Arthur Anderegg Functie: Directeur/Oprichter Bedrijf: Innobind BV

⇢ Waar en wanneer zag je het levenslicht? In Utrecht op 20 maart 1966 ⇢ Met wie deel je de voordeur? Met mijn vrouw Ooshani en drie kinderen Kiran (9), Kerani (9) en Dilan (7). ⇢ Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Verzet en eendracht van Adam Hochschild ⇢ Welke muziek luister je momenteel? Meestal zet ik de radio aan: Sublime FM, Radio 4, BNR. ⇢ Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Het ene jaar in de VS of Azië en het andere jaar in Frankrijk. ⇢ Je grootste hobby? Goede film of documentaire kijken. ⇢ Wat is je favoriete sport? Fietsen in Nederland ⇢ Je grootste ergernis? Slecht weer in de zomer ⇢ In welke auto rijd je? Renault Espace, de lange uitvoering voor extra ruimte. ⇢ Met wie zou je graag een avondje stappen? Ricky Gervais ⇢ Wat zijn voor je de geneugten des levens? BBQ’en of koken met of voor vrienden. ⇢ Eet het liefst: Allerlei variaties van stamppot, alles van de BBQ, zolang gaar en niet zwart. ⇢ Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken? Oranje in de finale. ⇢ Zou graag een dag willen ruilen met: Minister Kamp van EZ om eindelijk eens wat aan de kwakkelende Nederlandse economie te doen. ⇢ Het papiergebruik neemt af. Waarom is Innobind in 2025 nog steeds succesvol? Zolang er papier geprint wordt, is er behoefte aan Innobind. Na digitaal is Innobind het meest milieuvriendelijke systeem om je informatie te presenteren of te archiveren. ⇢ Wat is er zo leuk aan de kantoorvakhandel? Dat er zoveel mooie en leuke producten zijn, die mensen kunnen inspireren als je ze maar goed onder de aandacht brengt.

6 > kbm > december 2013

Wout Monseurs: nieuwe Right Click Apollo webshop Wout Monseurs, de vakhandel uit Breda vervangt zijn website en (Quinto) webshop met RightClick Apollo, een allesomvattende communicatie-oplossing. Projectinrichting, document oplossingen en kantoorartikelen worden uit één centraal platform beheert. “Uniek aan www.woutmonseurs.nl is het ontwerp. De manier waarop projectinrichting, document-oplossingen en kantoorartikelen in één website samen komen zorgt voor maximale synergie tussen informatie, communicatie en transactie. Zonder dat Wout Monseurs zich als ‘weer-een-webwinkel’ presenteert”, vertelt Jeroen van der Geest van WebArchitects, specialist in webwinkels. Bezoekers met interesse voor Projectinrichting bladeren door foto’s van recent opgeleverde projecten of bekijken voor Document Solutions korte filmpjes waarin de mogelijkheden van onder meer managed-printing oplossingen toegelicht wordt. Met het zelfde gemak zoeken en vinden klanten kantoorartikelen, toners, kopieerpapier en facilitaire producten die met een druk op de knop besteld kunnen worden. Rob Monseurs, directeur van Wout Monseurs: “WebArchitects is een fijne club om mee te werken. Je kunt merken dat ze een stapje verder zijn dan de rest. Een winkelwagentje op je website is iets anders dan een slimme webwinkel. Dat verschil zie je pas als je het ziet. Die jongens denken vooruit.” De website is er volledig op gericht om contact tot stand te brengen tussen Wout Monseurs en haar bezoeker. Zo zijn er op alle informatieve pagina’s ‘call-me-now’ mogelijkheden toegevoegd. “Want een project of document-oplossing verkoop je niet online, dat kan alleen door een kwaliteit gesprek en een gedegen advies. Maar dan moet je wel met de klant aan tafel zien te komen. Dat doen we met deze website. Natuurlijk verwijzen we zelf actief naar www.woutmonseurs.nl maar we mikken ook op zoekmachines”, aldus Monseurs.

Eerste Wecycle-inleverstraat voor MKB geopend Afgedankte kleine elektrische apparaten, kapotte spaarlampen en tl-buizen: MKB-bedrijven kunnen ze voortaan kwijt bij de eerste Wecycle-inleverstraat voor het MKB. De Wecycle-inleverstraat staat bij Flex MultiMedia Service in Zoetermeer. De plaatsing van de inleverbakken voor het MKB is een pilotproject van Wecycle, de stichting die inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting organiseert in Nederland. Jan Vlak (directeur Wecycle), Klaasjan de Jong (wethouder gemeente Zoetermeer) en Jerry van der Ziel (algemeen directeur Flex MultiMedia Service) openen de Wecycleinleverstraat bij Flex MultiMedia Service.


Ontdek waarom de ViewLite Formule de logische oplossing is Om vandaag de dag als bedrijf te slagen moet er met visie worden ingespeeld

ultradunne snufjes van de toekomst. Dat komt doordat het als enige oplossing

op de laatste ontwikkelingen. Die volgen elkaar constant in rap tempo op. Een

al vanaf nul kilo een dynamische hoogte- en diepteverstelling biedt.

kwestie van flexibel blijven en naar de beste oplossingen zoeken – voor de vragen die nu en in de toekomst gesteld worden.

En wist u dat u ook flink wat geld kunt besparen? ViewLite is namelijk een compleet modulair systeem wat zich volledig aanpast aan de specifieke eisen

Dit is de context waarin wij onze ViewLite serie ontwikkeld hebben. Een nieuwe

van uw organisatie. Zelfs later nog onderdelen toevoegen of verwisselen is een

familie monitorarmen die ondersteuning biedt aan wel vier 24” monitoren met

fluitje van een cent.

onafhankelijke hoogte- en diepteverstelling. De control room opstelling zoals hierboven getoond is één van de vele mogelijkheden. De ViewLite serie maakt

Vandaar dat wij graag spreken van een formule die, als het aankomt op schermen

elke werkplek ergonomischer, ongeacht de hardware.

en ergonomie, waarschijnlijk ook op uw vraagstuk een logische oplossing biedt.

Daarnaast bent u met ViewLite nu al klaar voor de alsmaar lichter wordende,

Bezoek www.dataflex.nl en ondek nog meer over de ViewLite.

A’DESIGN AWARD

W I N N E R 2013 G

O

L

D

T. +31 180 - 530 750 E. info@dataflex.nl W. www.dataflex.nl


> Reportage Tekst: Emiel te Walvaart

Kieft All Office zweert trouw aan leverancier en klant Trouw aan klant en leverancier. Deze paar woorden kenmerken de essentie van Kieft All Office. De Emmense vakhandel gaat dan ook voor langdurige relaties, waarbij de dienstverlening hoog op de agenda staat. Een reportage over een onderneming die niet per se hoog in Google wil staan, maar juist wel dat beetje extra wil bieden.

Ruud Hansler gaat voor langdurige relaties. Kieft All Office zoekt zijn eigen weg in office-land. Een heersende trend is dat steeds meer vakhandels overgaan op drop shipments, een dienst die elke distributeur inmiddels aanbiedt. Ruud Hansler, directeur Kieft All Office: “We doen bewust niet aan drop shipments. We leveren de spullen zelf bij de klant af. Het kopieerpapier zetten we naast de copier. Bij drop shipment heb je minder controle en ben je ook minder flexibel. Het directe contact met de klant is heel belangrijk bij ons. Deze hoeft maar te bellen en hij wordt persoonlijk geholpen. “

> Vraagtekens bij SEO

Met een eigen bezorgdienst draait Kieft de hand niet om voor kleine orders. “Een order van 9,95 euro wordt franco geleverd. We zitten toch hier in de regio met een eigen bezorgservice.” Op deze manier is volgens hem de binding met de klant veel groter dan alleen via de webshop en drop shipments. “Je merkt het als klanten kiezen voor een andere leverancier. We nemen dan doorgaans een paar maanden nadat ze weggelopen zijn, contact op met de klant. Men ziet dan vaak de meerwaarde van ons in. We waren bijvoorbeeld onlangs een grote relatie hier in Emmen kwijt aan grote landelijke aanbieder, maar deze kwam daar op terug. Men miste de service en was bij nader

8 > kbm > december 2013

onderzoek alweer duurder uit.” Dat wil niet zeggen dat Kieft het internet links laat liggen, maar het bedrijf investeert vooral in een efficiënte webshop (van QuickOffice, zie kader). Hansler heeft zo zijn vraagtekens bij het nut van SEO. “Er wordt altijd geroepen dat je hoog in Google moet staan. Ik vraag me af of dat zin heeft, want je hebt zo veel van die grote jongens als Staples of Lyreco die een veel groter budget hebben. Ik wil gewoon dat klanten gemakkelijk kunnen bestellen. En

we hoeven niet bovenaan Google te staan en door het hele land te leveren.”

> Vier pilaren

Kantoorvakhandel Kieft All Office bestaat uit vier pilaren: kantoorartikelen, automatisering, kantoormachines en Kantoorinrichting. Hansler: “Deze vier hebben allemaal een bepaalde rol binnen ons bedrijf. De kantoorartikelen zijn er voor de contactmomenten. De automatisering is heden ten dage gewoon nodig, wil je een

Kieft All Office De historie van Kieft All Office gaat terug naar 1973. In dat jaar begint de familie Kieft een tijdschriftenhandel in een wijk van Emmen. Een paar jaar later neemt Kieft een vakhandel in het centrum van Emmen over. Na zo’n vijftien jaar in het stadshart verhuist het bedrijf in 1991 naar een ruim pand (2000 m2) aan de Marco Polostraat op een bedrijventerrein. Kieft is een totaalleverancier en bestaat uit de business units kantoorartikelen, Kantoorinrichting, kantoormachines en automatisering. Er zijn tien mensen werkzaam. Ruud Hansler is ooit in de buitendienst begonnen bij Kieft. Hij was al jaren in deze branche werkzaam. Na een uitstapje van zeven jaar naar een automatiseringsbedrijf in Emmen keert hij terug op het oude nest en wordt in 1995 verkoopleider. In 1998 neemt Hansler de zaak over.

Vlnr Gerard van Steeg (IVS Systemhouse), Ruud Hansler (Kieft All Office) en Arthur Toepoel (QuickOffice)


Kieft in zee met QuickOffice

Projecten die Kieft heeft ingericht

Showroom van Kieft

totaalpakket bieden. Ook al is het alleen al voor de printers en copiers, want zonder IT kun je deze categorie niet goed leveren. Kantoorinrichting is er voor de langdurige contacten met de klant. Dat vergt veel dienstverlening en begeleiding.” De Emmense vakhandel zoekt ook regelmatig de samenwerking. “Bij projecten werken we samen met lokale bedrijven, zoals interieurbouwers of

terug voor die nieuwe stoel.” Het verzorgingsgebied van Kieft beslaat Drenthe, met als zwaartepunt het zuidoosten van de provincie. “Kantoorartikelen leveren we vooral in de regio, niet in de rest van Nederland. Het komt voor dat een klant een filiaal elders in het land heeft, en dan beleveren we die ook. Kantoormachines en -inrichting doen we in heel Drenthe.”

‘We hoeven niet bovenaan Google te staan en door het hele land te leveren’ facilitaire bedrijven. We doen dus niet alles zelf, maar Kieft blijft hier aanspreekpunt voor de klant.”

> Verhuis-service

De markt is in beweging, dus zoekt Kieft ook continu naar nieuwe dienstverlening. “We streven er steeds meer naar om de dienstverlening betaalbaar te maken. Het businessmodel verleggen we voor een deel naar de dienstverlening, daar willen we aan verdienen. Daar onderscheid je je mee van de grote spelers. We moeten creatief zijn met de prijzen, want op een product als ordners verdien je niet veel. Maar juist wel op andere aspecten”, aldus Hansler. Een relatief nieuwe ‘tak van sport’ voor Kieft is de verhuis-service voor meubilair en automatisering. “Dat bieden we exclusief voor de klant. Later komt hij vast

> Vaste club

Hansler hecht veel waarde aan een langdurige relatie met de leveranciers. De kantoorartikelen worden betrokken van Quantore. Op het gebied van kantoormachines is er een jarenlange relatie met Canon en Ricoh, versterkt met een eigen servicedienst. Wat betreft kantoormeubilair zijn Vepa, Drentea en Viasit de trouwe metgezellen. “Zo blijven we trouw aan een vaste club leveranciers.” Die lijn wordt ook doorgetrokken naar de klant. “Indien producten worden gevraagd die niet in het standaard assortiment te verkrijgen zijn worden deze toch geleverd, maar we prefereren langdurige relaties. We hoeven ook niet overal op te verdienen. Het mag best wat kosten om klanten binnen te krijgen en te houden”, besluit Hansler. <

Kieft is overgestapt op de webshopapplicatie van QuickOffice. QuickOffice is een internet-applicatie, die het kopen, verkopen, wederverkopen en administreren van elk willekeurig product of productengroep bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt. “ We koppelen de in- en verkoop database aan die van de leveranciers en leveren automatische updates van leveranciersinformatie. Ook de administratie verzorgen we automatisch. QuickOffice is voorzien van een volledig geïntegreerde e-mail marketing tool”, vertelt Arthur Toepoel van QuickOffice. Quick Office heeft koppelingen met leveranciers als Quantore, Cartridge. net, Abis, Alha International, Gembird, ITS, Despec, ACI Supplies, Adveo, Intercambio, Copaco, ETC+ en Tech Data. Daarnaast zijn er koppelingen mogelijk met alle boekhoudpakketten , kassasystemen en online betaalservices van Buckaroo, Multisafepay, Sisow, en Hi Pay. De vakhandel uit Emmen heeft nu één totaal geautomatiseerd systeem. Naast de front-office, geleverd door QuickOffice, wordt de back-office verzorgd door IVS Systemhouse. “Wij doen al een kleine 24 jaar de back-office voor Kieft, zoals de voorraad, kassa, CRM, koppeling met Quantore en andere leveranciers en financiën. Er is een 100 procent koppeling met QuickOffice”, aldus Gerard van Steeg van IVS Systemhouse. Hansler is vooral te spreken over de zeer geavanceerde zoekfuncties in de QuickOffice-applicatie. “Dat is de kracht van de webshop. Per contactpersoon heb je een eigen favorietenlijst. Verder is een voordeel dat de orders niet automatisch in het systeem worden ingelezen. Deze worden apart bekeken en eventueel aangepast met goedkopere alternatieven, uiteraard alles in overleg met de klant.” De Kieft-directeur heeft bewust gekozen voor een niet-geïntegreerd pakket. “Zo heb je de zaken in eigen hand. Het is goedkoper en je hebt meer flexibiliteit. Dit heb ik wel geleerd vanuit mijn automatiseringsverleden.”

kbm > december 2013 > 9


> INTERVIEW Tekst: Emiel te Walvaart

Schaffenburg speelt in op circulaire economie

Balanceren tussen design, functionaliteit en MVO Schaffenburg Office Furniture vaart een stabiele koers in de woelige wateren van de kantoorinrichtingsbranche. Het nieuwe ‘samen’werken, duurzaamheid, circulaire economie, MVO, branding, functionaliteit en design zijn hierbij belangrijke steekwoorden. ‘Oude rot’ Reinier Wijnbergen (nog even managing director) en ‘coming man’ Chris Wiegeraad (nu nog commercieel directeur) duiden de laatste en toekomstige ontwikkelingen. We zijn nog maar nauwelijks begonnen met ons gesprek of Reinier Wijnbergen kondigt een ‘nieuwtje’ aan. “We wilden het eigenlijk pas later bekend maken, maar vonden dit een mooie gelegenheid om te melden dat ik per 1 april 2014 afscheid neem als algemeen directeur van Schaffenburg Office Furniture. Nee, het is echt geen 1 april-grap. Ik vond het na 35 jaar hard werken wel tijd om in de luwte te gaan opereren en me op andere dingen te storten, zoals mijn huis in het Zwitserse Zermatt, e-commerce en onroerend goed. In Chris (Wiegeraad, red.) heeft Schaffenburg een goede opvolger.” <tk>Marktpositie Wiegeraad is de laatste jaren ‘klaargestoomd’ voor de functie en is er helemaal gereed voor. Wijnbergen blijft 100 procent eigenaar van Schaffenburg Office Furniture en wordt voorzitter van de Raad van Commissarissen. “Waarom ik terugtreed als algemeen directeur? Mijn sterkste punt is ook meteen de zwakste. Ik ben een rasondernemer maar geen goede manager. Bij een bepaalde bedrijfsgrootte moet je een stukje kunnen overdragen. Schaffenburg Office Furniture heeft momenteel een heel goede financiële en marktpositie. In 2012 hebben we het beste jaar ooit gedraaid, onder andere door de introductie van een mooie nieuwe lijn producten. En in het huidige jaar zitten we daar fractioneel onder. We groeien autonoom en zijn sinds kort ook in Hongarije (eigen vestiging) en Duitsland (via dealers) actief. Door als fabrikant een actievere marketing op te zetten halen we ook grotere opdrachten binnen. We zitten nu voor 90 procent in de projectmarkt.

10 > kbm > december 2013

Schaffenburg mag steeds meer grote projectinrichters tot haar klantenkring rekenen. “

> Eigen filosofie

Wijnbergen houdt er in dit verband een eigen filosofie op na. “Ik heb het niet over Chris Wiegenraad (l) en Reinier Wijnbergen

de slogan ‘Is het glas halfvol of halfleeg?’, maar de vraag is juist: waar zit de kraan? Je moet op het doel afgaan en eruit halen wat erin zit. De kraan kan vastzitten, dan maak je hem los of vervang je hem.” Hij heeft Schaffenburg Office Furniture groot gemaakt met zijn focus op goede,


betaalbare producten. “Ik ben echt een productgericht man”, zegt hij. “Ik begon ooit met roldeurkasten, die toentertijd wel 1000 gulden kosten. Dat vond ik verbazingwekkend. Wij waren de eerste in Nederland met kasten onder de 500 gulden. Dat was de basis voor ons succes. Later kwamen we met de P2 Office-collectie. Alle voorraadproducten zijn binnen zeven werkdagen bij de dealer. Hij heeft alleen het contact met de eindgebruiker te onderhouden, het project binnen te halen en de factuur binnen de afgesproken termijn betalen. De rest doen wij.” Maar de tijden zijn veranderd en de focus op het product is verschoven naar het conceptdenken. Wijnbergen erkent dat hij daar wat moeite mee had in het begin. Wiegeraad: “Bij de introductie vorig jaar van het U-Nite loungemeubel was Reinier daar sceptisch over. Laat dat maar aan anderen over, dit hoort toch niet bij Schaffenburg, meende hij. Maar het werd een succes.” Mede daarom verkiest Wijnbergen de luwte en geeft een nieuwe generatie de kans het bedrijf dat hij ruim

‘Gebruikers worden steeds kritischer bij het kiezen van leverancier en materialen’ twintig jaar succesvol heeft gerund, verder uit te bouwen.

> Het nieuwe samenwerken

Twee jaar geleden introduceerde Schaffenburg het concept ‘Het nieuwe samenwerken’. De slogan werd tijdens 100% design in 2011 in de Van Nelle Fabriek gelanceerd. “Daar hebben we vorig jaar een vervolg aan gegeven tijdens de partnerdag, toen onder meer de voor ons nieuwe productgroep ‘Loungen en Ontmoeten’ werd gepresenteerd. Dit zijn een uitgebreide fauteuilcollectie, twee karakteristieke bankenseries en het multifunctionele en modulair opbouwbare lounge- en werkprogramma ‘U-Nite’. Ook het samenwerken met de partners werd

Reinier Wijnbergen Reinier Wijnbergen (55) is zo’n 35 jaar geleden begonnen als importeur van brandkasten en richtte het bedrijf Rilowijn op. Later ging dit op in Polifer Europe. Vervolgens kwam hij in de kantoormeubelbranche terecht en stond aan de basis van ABC Kantoormeubelen, dat kantoormeubilair uit het lagere segment uit Italië importeert. Een kleine twintig jaar geleden werd hij grondlegger van Schaffenburg Office Furniture. Hij treedt op 1 april 2014 terug en wordt voorzitter van de Raad Van Commissarissen van de meubelfabrikant.

nog eens onderstreept. Daarnaast hebben we de samenwerking met architecten en andere partners geïntensiveerd. De markt wordt steeds breder. Samen concepten bedenken is het devies.” In 2014 komt Schaffenburg met een nieuwe slogan en concept, maar daar wil Wiegeraad nu nog niet op vooruit lopen. “Het zal in ieder geval weer kenmerkend zijn voor onze manier van werken. De markt zal er volgend jaar veel van horen.”

> Communiceren

Een van de belangrijke kenmerken is dat Schaffenburg de kernactiviteiten in eigen hand wil houden. Zo doet de organisatie haar eigen logistiek met een eigen professioneel team. Wijnbergen: “We besteden geen projecten uit aan externe vervoerders. We huizen alle projecten keurig in. We hebben zelf zes vrachtauto’s en twee trailers. Binnenkort komen daar vrachtwagens bij met de euronorm 6. Deze wagens kunnen overal in de binnensteden terecht. Dat zegt iets over hoe we zaken willen doen. We willen meedenken aan een betere en schonere omgeving en omarmen MVO. Dit past mooi in het kader van het ‘branden’ van de naam Schaffenburg.” Ook speelt de organisatie in op de nieuwe manier van inkopen en communiceren. Wiegeraad: “Het internet speelt een steeds grotere rol bij het inkopen. Wij zijn platform-onafhankelijk, zowel met de catalogus en content als de inkoopstromen. We hebben onlangs een speciale avond belegd met onze dealers over nieuwe communicatievormen. “Door gebruik

kbm > december 2013 > 11


> INTERVIEW

omdat ze langer mee moeten gaan. We kiezen ervoor om mee te doen in dergelijke conceptgedachtes en deze mede verder te ontwikkelen en vorm te geven.”

> MVO

van smartphones en social media is de dagelijkse communicatie veranderd. Daar willen we dieper op aansluiten, want over vijf tot tien jaar is die wijze van communiceren gemeengoed. We zullen dan ook de organisatie zo inrichten , zodat we kunnen blijven communiceren met onze klanten van nu en de toekomstige klanten.”

> Circulaire economie

Wiegeraad hecht er veel waarde aan dat Schaffenburg continu de samenwerking zoekt. “We houden van tijd tot tijd een zogeheten ‘architectendiner’, waarin we herkenbare problematieken delen. Een thema is dan bijvoorbeeld de revitalisering van kantoorgebouwen. We vormen dan een soort denktank van architecten, projectinrichters, gemeente, en projectontwikkelaars .” Daarnaast hebben we een bijeenkomst gehouden over het thema circulaire economie, een fenomeen dat erg in zwang begint te raken. “We zijn dan meer op macro-economisch niveau bezig en gericht op een bredere markt. De opdrachtgever is dan niet meer de eigenaar van een kantoorpand en de inrichting daarvan maar heeft wel het vruchtgebruik. Hij huurt niet het leegstaande gebouw maar het volledig ingerichte pand. De goederen gaan na afloop van de huurperiode terug naar de fabrikant omdat die nog steeds eigenaar is. Deze producten kunnen dan gerecycled, of opnieuw ingezet worden. Zo proberen we het gebruik van grondstoffen terug te dringen en bovendien daagt het fabrikanten uit betere producten te maken,

12 > kbm > december 2013

Schaffenburg gelooft dan ook oprecht in het ‘duurzaamheidsverhaal’. “Als fabrikant moet je passie hebben om dit uit te leven en dat willen we laten zien. Als je uitsluitend commerciële drijfveren hebt wat betreft MVO, dan is de kans groot dat je niet naleeft wat je zegt te doen. We lopen weliswaar niet voorop als het gaat om het implementeren van oplossingen op het gebied van MVO, maar het concept van de circulaire economie omarmen we helemaal. Gebruikers zullen steeds kritischer worden bij het kiezen van leverancier en materialen. Daar proberen we op in te spelen door zorgvuldig de materialen te kiezen voor nieuwe producten. Om die reden hebben wij een bureau opgenomen in ons assortiment met een onderstel van 100 procent aluminium. Dat is volledig herbruikbaar. Daarnaast maken

Schaffenburg Schaffenburg Office Furniture B.V. is een Nederlandse, producerende groothandel van kantoormeubilair uit Zwijndrecht. Door middel van een geselecteerd netwerk van dealers levert het bedrijf systeemmeubilair, vergaderopstellingen, opbergfaciliteiten, bureaustoelen, conferentiestoelen en directiemeubilair. Naast de productie, is Schaffenburg gespecialiseerd in het intekenen van de kantoorinrichting, logistiek en montage. De meeste standaardproducten staan op voorraad in het distributiecentrum van 5000 m² in Zwijndrecht. Het bedrijf opereert wereldwijd met productiefaciliteiten in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Met verschillende verkoopkantoren worden klanten bediend in Europa, het Midden-Oosten en in Zuid-Amerika.

exploitatie. Dan is huur of lease een meer wenselijke optie. Al met al houdt Schaffenburg de

‘We willen meedenken aan een betere en schonere omgeving en omarmen MVO’ we steeds meer gebruik van duurzame materialen. Zo bestaat de bekleding van ons loungemeubilair bijvoorbeeld uit 100 procent zuiver scheerwol”, aldus Wijnbergen. Bovendien werken we met verschillende financieringsvormen. Naast de mogelijkheid om te kopen, kunnen klanten hun inrichting ook huren of leasen. Wij merken steeds vaker dat klanten er baat bij hebben om een nieuwe inrichting ‘off-balance’ te financieren uit het resultaat van de

marktontwikkelingen nauw in de gaten. Er zijn voor volgend jaar zeker weer lanceringen van nieuwe producten in het verschiet, vooral op het gebied van gestoffeerde zitmeubelen. Wijnbergen kan met een gerust hart de ontwikkelingen op een afstand volgen. Zijn Schaffenburg zit op een strakke koers voor een gezonde, duurzame toekomst. <


> ACHTERGROND Tekst: Jaap van Ekeris

Commotie over kerstzegels

‘Tariefsverhoging is zorgelijk’ De prijsverhoging van de kerstzegels door PostNL stuit van verschillende kanten op bezwaren. Ondernemer Rob Bernink is het zat en wil de kwestie, zoals hij zelf zegt, aan de grote klok hangen. Ook Stichting Wenskaart Nederland maakt zich zorgen. Volgens PostNL is de prijsstijging ‘noodzakelijk’. “Ik denk dat iedere ondernemer die een beetje nadenkt en kan rekenen, hier niet blij mee is.” Rob Bernink, eigenaar van Bernink en van de Venne in Nijmegen, maakt zich behoorlijk boos over de forse verhoging van de tarieven voor kerstpostzegels. Ook de manier waarop dit is gecommuniceerd staat hem tegen. Hij heeft geen PostNL-balie in zijn winkel maar verkoopt de zegels als extra service bij wenskaarten. “Twintig zegels kosten

Spanjersberg zegt desgevraagd: “Dit is zorgelijk. In de eerste plaats vind ik het als uitgever teleurstellend dat ik het nieuws in de media heb moeten horen en als partner van Stichting Wenskaart, waarin ook PostNL participeert, niet op de hoogte ben gebracht. Heel vreemd. We hebben de stichting destijds opgericht om de wenskaart overeind te houden. Nu lijkt het wel alsof PostNL zichzelf aan het saboteren is. Een klant

‘Nu lijkt het wel alsof PostNL zichzelf aan het saboteren is’ nu 11 euro, vorig jaar was dat nog 8 euro. Dat betekent een stijging van ruim 30 procent! Daarbij daalt de vergoeding voor retailers zo’n 25 procent. En dat wordt zomaar even meegedeeld, zonder overleg en zonder ons vooraf te informeren. Ik moest het op de factuur lezen. Blijkbaar denkt monopolist PostNL alles naar zijn hand te kunnen zetten.”

> Teleurstellend

Bernink heeft Stichting Wenskaart Nederland op de hoogte gebracht. Hij kan zich nauwelijks voorstellen dat hij de enige is. “Van Kim Spanjersberg (Art of Cards) kreeg ik een mailtje. Na overleg heeft ze een mail naar PostNL gestuurd, met mij in cc. Ze was het met me eens en schreef dat wij onze klanten op deze manier meer en meer richting de digitale wereld duwen. Dat klopt. Ik vind trouwens dat de wenskaartenbranche ook moet opstaan.”

van ons zei zelfs: ik denk dat ik maar met de verkoop van zegels stop.” Ook Bernink twijfelt, maar blijft de postzegels vooralsnog aanbieden.

> Vervelend

Roland van Boekel, eigenaar van Animal Greetings Benelux, zit namens de uitgevers in het bestuur van Stichting Wenskaart Nederland. Hij zegt: “Dat de kerstzegels duurder zijn geworden, is heel vervelend. De wenskaartenbranche heeft daar geen baat bij. We moeten afwachten wat dit betekent voor de verkoop van kaarten rond Kerst. Aan de andere kant begrijp ik PostNL ook wel: een bedrijf dat te maken heeft met een

toename van de kosten en een daling van het aantal poststukken en de omzet, zal maatregelen moeten nemen om te bezuinigen. Als je een goed postapparaat overeind wil houden, zul je iets moeten doen. Uiteraard willen we allemaal dat ook in de toekomst een geweldig persoonlijk product als de wenskaart op een goede manier bij de ontvanger terechtkomt.” Algemeen directeur Jos Boot van RDC (waartoe onder meer The Read Shop behoort) is niet verrast door de tariefsverhoging. “Wij zijn via het contract dat wij met PostNL hebben vooraf geïnformeerd. Bovendien, als je de krant leest en het nieuws volgt, kon je weten dat dit eraan zat te komen. Deze maatregel is feitelijk vanuit de politiek ingegeven. Dat ondernemers minder verdienen aan de zegels, is jammer en wat ons betreft niet de bedoeling. Wij hebben het postbedrijf dan ook per brief gevraagd hier nog eens naar te kijken. Wat ik hoop, is dat de postbezorging van dinsdag tot en met zaterdag wel gewoon blijft bestaan. Anders krijgt de wenskaartenmarkt nog meer te verduren.”

> Genoodzaakt

Woordvoerder Herbert Brinkman van PostNL laat in een reactie weten: “De zegels zijn inderdaad duurder geworden. Vorig jaar waren ze 40 cent, nu 55 cent. Volgens mij hebben we dat via de media voldoende gecommuniceerd. De reden? Als we een goede postbezorging willen kunnen blijven bieden, zijn we genoodzaakt de tarieven te laten stijgen.” <

kbm > december 2013 > 13


> VISIE 2014 tekst: Emiel te Walvaart

Voorzichtig optimisme, maar verandering is nodig Ook 2013 was weer geen gemakkelijk jaar voor de kantoorbranche. Het motto was voor velen: overleven in een krimpende markt. Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Het voorzichtige economische herstel stemt het gemoed wat positiever, maar wel met de gedachte dat veranderingen nodig zijn. Een elftal branchegenoten blikt terug en vooruit. Arnold Theuws (Quantore): ‘crisis laat kracht MKB zien’ “Ook in 2013 is onze markt blijven dalen. Niet alleen door de economische recessie, maar ook door de digitalisering waardoor het gebruik van de klassieke kantoorartikelen daalt. De realiteit is dat we ons zullen moeten voorbereiden op een blijvende dalende markt voor onze artikelen in de komende jaren. Maar zoals altijd, in elke markt zijn kansen. “Deze crisis en de veranderende markt, heeft de kracht van het MKB laten zien. Veel van onze leden zijn er nog terwijl grote winkelketens zijn verdwenen. Blijkbaar is de flexibiliteit waarmee wij ons aan de markt en de omstandigheden kunnen aanpassen, groot. We moeten samen blijven zoeken naar de kansen in de markt. Hierbij moeten wij ons niet alleen richten op het leveren van de traditionele kantoorartikelen maar ook op de artikelen die zijn toegesneden op de behoeftes van de eindgebruiker in een kennis- en kantooromgeving. Ook zien wij kansen om samen met de leden succesvol te zijn bij grote eindgebruikers. “Daarnaast moeten wij gezamenlijk uitstralen dat we met elkaar heel groot zijn en dat de leden onderdeel uitmaken van een groter geheel. Dit moeten we duidelijker zichtbaar maken in de markt door onder andere Quantore gevel- en instore-uitstraling bij de leden. Dit moet ondersteund worden met een grotere zichtbaarheid op internet. Quantore wil graag zorgen voor een toename in naamsbekendheid, beter prijsimago en -perceptie wat ten goede komt aan de concurrentiepositie van onze leden. “In het verleden hebben wij al bewezen, door veel samen te werken, succesvol te kunnen zijn. Met de kansen die er liggen en de samenwerking met onze leden en leveranciers, zijn wij positief gestemd, zeker wanneer de economie hier een beetje meehelpt. Wij vertrouwen erop dat wij ook volgend jaar kunnen zeggen dat we ‘Nog groter in kantoorartikelen’ zijn.”

Cijfer 2013:

5 (de markt),

7,5 (Quantore); verwachting 2014: 14 > kbm > december 2013

8

Cees van Manen (Office World): ‘creatief zijn en niet alleen naar de prijs kijken’ “Terugkijkend op 2013 is het een lastig jaar geweest. Veel partijen zijn angstig, hebben een afwachtende houding. Men ontplooit weinig initiatieven. Overleven is de strategie momenteel. Uiteindelijk zal 2013 ook weer negatief eindigen, met een teruggang van ongeveer 6%. Positief is wel dat de teruggang minder is dan in de jaren hiervoor. “De berichten zijn er ook, de economie zal zich in 2014 voorzichtig herstellen. Maar een enorme groei verwacht ik niet. Niet hoger dan 0,5%. Maar daar mogen we al blij mee zijn. Dat geeft toch een beter gevoel. De grauwsluier verdwijnt. “Voor de kantoorbranche verwacht ik wederom een teruggang in omzet. De hele keten zit nog steeds (te) vol met aanbieders. Zowel aan de kant van de fabrikanten als aan die van de wederverkopers. Terwijl de vraag naar traditionele kantoorproducten alleen maar minder wordt. Vooral door het gebruik van de digitale mogelijkheden van tegenwoordig zal dit de komende jaren blijven aanhouden. “Dus moeten we ons blijven onderscheiden, vooral in het hogere segment en betere en innovatieve producten op de markt brengen. We moeten creatief zijn en niet alleen naar de prijs kijken. Daar ga je het niet meer mee redden. Het ‘Miele- concept’ is een mooi voorbeeld. Duur, maar duurzaam. Veel kwaliteit voor een redelijke prijs. Marge maken om nieuwe producten te ontwikkelen. Alleen daarmee creëer je een gezonde branche waarmee we verder kunnen. “Het motto voor 2014 is ‘durf te investeren in betere producten’. Niet alleen voor de omzet gaan. Ga voor de winst.”

Cijfer 2013:

7+


Jos Boot (RDC): ‘ook de digitale revolutie biedt volop kansen voor de retail’ “Als retailer, in de winkelstraat of op de hoek van het winkelcentrum herkenbaar als inloopboekhandel, hebben wij direct te maken met de consument die links of rechtsom last heeft van vastgoed dat onder water dreigt te staan, een baan die op de tocht staat of overheidsmaatregelen die financieel ongunstig uitpakken. Daarnaast hebben wij als retailers geen gemak van de digitale revolutie waar wij in ons bevinden. Een deel van de volumedaling is een rechtstreeks effect van deze revolutie. Deze ontwikkelingen samen creëren het zogenaamde schaareffect. Consumenten die minder uitgeven en het geld ook nog ’s aan andere dingen uitgeven. Ga er maar aan staan. “En toch is 2013 geen slecht jaar geworden. Op het totaal van onze circa.300 winkels is 10% gesloten of vertrokken en is er ook weer zo’n 10% bijgekomen. Een kwalitatieve verbetering en heel veel werk, daar het dus 60 mutaties betreft. Bijna alle winkels verkopen KBH en 82% van het volume komt bij Quantore vandaan. Op die 82% zit een index van 112%. Er ontstaat dus steeds meer concentratie. Hoe dat komt? Doordat we een stabiele en betrouwbare KBH partner hebben in Quantore en via hen rechtstreeks met A-merk leveranciers samen werken. Vanaf januari nog intensiever omdat we dan starten met de ontsluiting van de longtail (breedte, diepte assortiment) in de winkels op een heel creatieve en attractieve manier. Die A-merken maken een belangrijk verschil. Andere retailers hebben vooral hun eigen private label en beperken zich hierin qua breedte en diepte. Het succesvolle actiekanaal is voor kwaliteitskopers toch een stapje te ver van hun vertrouwde omgeving en de speciaalzaken verdwijnen omdat ze niet meer kunnen bestaan. “Wij gaan verder met het aanbieden van A merken, breedte en diepte via omnichannel, bestellen en afrekenen bij een echt mens, betrouwbaar, prettig en dienstbaar. Als je op tijd je (verdien)model weet te muteren naar de wens van de consument, biedt ook de digitale revolutie volop kansen voor de retail.”

“De traditionele markt heeft het moeilijk. Adveo ziet een duidelijke tweedeling in de dealers: zij die actief zijn en verkoopgericht; en de dealers die op een oudere, traditionele manier werken. Met name de eerste groep is succesvol en maakt gebruik van de kansen die er zijn. Adveo’s motto, ‘Here to help’ komt daar heel goed tot zijn recht. Een voorbeeld daarvan is het Office Dealconcept in Nederland, en Calipage in België. Deze groep is in 2013 ook goed gegroeid en we zullen daar samen met de partners in 2014 ook groeien. Ook in een krimpende markt kan je groeien als je op een andere manier naar de markt kijkt. Wij spreken dan ook over de nieuwe werkelijkheid en niet meer over ‘wanneer zal de crisis voorbij zijn?’. Dat betekent dat we volop kijken naar nieuwe productgroepen; slimme dingen om onze partners te helpen. Hoe kunnen we de dealer helpen om hem succesvoller te laten zijn? “De nieuwe catalogus 2014 staat vol met nieuwigheden. Een uitgebalanceerd assortiment met een uitstekende beschikbaarheid en daarboven op unieke services: dat is waar we voor staan in Europa. En daar is Nederland zeker een belangrijk land in, in 2014. Voor 2014 verwachten we dat dit een uitdagend maar mooi jaar wordt.”

Cijfer 2013:

Cijfer 2013:

8

Erwin Snoeker (Adveo): ‘ook in een krimpende markt kan je groeien’

7

Erwin Bader (OKI): ‘groei door sterke focus op kanaal’ “2013 bood OKI een andere aanblik dan veel van onze collega’s uit de printing-branche. OKI wist tot nu toe een mooie groei te realiseren. En dat is op zijn minst opmerkelijk in een markt die met circa 6% is gekrompen in 2013. Deze groei komt bij OKI onder meer voort uit een sterke focus op het kanaal, waarbij de samenwerking met dealers en distributeurs voorop staat. Daarnaast heeft de lancering van een nieuwe reeks multifunctionals ervoor gezorgd dat nieuwe marktsegmenten binnen de office-omgeving bediend kunnen worden. Een andere belangrijke introductie betrof SMART Managed Document Solutions, bestaande uit zeer kostenefficiënte en laagdrempelige print-contracten. “In 2014 ziet OKI vooral groei in MPS-oplossingen binnen het office -segment dat tot nu toe werd gedomineerd door de traditionele, kostbare A3-multifunctionals. De veranderende vraag naar print- en scanoplossingen, in combinatie met de steeds kritischere kijk op bestaande contractvormen biedt OKI enorm veel kansen. Transparantie, flexibiliteit en een lage ‘total cost of ownership’ staan hierbij voorop. De nieuwe producten en services bieden de klant een geweldig alternatief. “Maar ook de toetreding tot specifieke verticale markten, zoals reeds het geval met de nieuwe A3+ 5 kleurenprinter, biedt ruimte voor expansie. Deze benadering wordt in 2014 verder uitgebouwd, waarbij we met name middels de introductie van unieke, branche-specifieke producten nieuwe afzetmarkten voor OKI gaan creëren.”

kbm > december 2013 > 15


AT U R E S

ED

L

FE

IE

OG

THE

ALS U

E

O KI

R A N TIE

TURE IN FU

DE SI

RT EE

3

JAAR

GA

FRIENDL CO

Y

H REGIST R ZIC

TECHNO

L


> VISIE 2014

Frank Demarteau (Jalema): ‘services verkopen voor het primaire proces van klant’ “2013 was voor Jalema zeker geen topjaar. De digitalisering zet heviger door dan de jaren ervoor en de resultaten daarvan zijn merkbaar voor onze traditionele business. Archiveren is de stiel van Jalema en de traditionele mappen, of de filing, is een productgroep die niet groeit. Ondanks allerlei introducties van nieuwe producten zien we markt afnemen. Gelukkig daalt ons volume nog niet zo sterk als GfK elk kwartaal rapporteert, maar de daling is evident. We voelen dit niet alleen in Nederland maar zeker ook in de ons omringende landen, minder nog in Zuid-Europa. 2013 was voor Jalema ook het jaar waarin we ons 65-jarig bestaan vierden en een aantal nieuwe investeringen konden openen, zoals een nieuw magazijn, een nieuwe expeditie en een nieuwe fabriek voor spuitgietproducten. Anticyclische investeringen waarmee we klaar zijn voor de toekomst. Ons zusterbedrijf I-FourC rendeert prima; bij I-FourC ontwikkelen en implementeren we oplossingen voor papierloos werken. “Hopelijk wordt er door een voorzichtig herstel van de economie weer volop geïnvesteerd. En investeringen in vastgoed bijvoorbeeld zijn de goede investeringen; ook voor de office-branche. “We moeten customer loyalty creëren; hoe bindt je de klant aan je. Daartoe moet je producten maar vooral services gaan verkopen, die tot het primaire proces van de klant behoren. Dan krijg je meer klantenbinding. Jalema zal een aantal van deze services in 2014 gaan uitrollen en die bieden voor de vakhandel mooie kansen om klanten meerwaarde te bieden. Daarnaast plannen we natuurlijk ook de nodige nieuwe producten die inspelen op de huidige trends personalisering, mobile office en het nieuwe werken.”

Cijfer 2013:

5

Peter Achterberg (T3L): ‘niet doemdenken, maar denken in kansen en nieuwe mogelijkheden’ “Het jaar 2013 is een zwaar jaar geweest in vele opzichten. Je zet je tablet aan vroeger sloeg je de krant open!) en je weet dat het economisch nog steeds zwaar is. Dat is voor onze branche niet anders. Wij komen er vaak wat achteraan maar ook in onze industrie is het zeker voelbaar. Er zijn voorzichtige tekenen van herstel, maar in de office products zie ik dat nog niet terug. Wij komen hier ook vaak wat later achter aan. Dat ‘oude’ tijden zullen herleven is echter onwaarschijnlijk. De markt is erg grillig en ik verwacht dat we zeker ook nog het jaar 2014 nodig hebben om weer in ‘rustiger’ vaarwater te komen. “Een ander feit is dat de ontwikkeling van de papierconsumptie en de daaraan gerelateerde producten een jaarlijkse daling laten zien. Studies tonen aan dat dit proces nog wel even verder zal gaan. Dat betekent dat de branche hierop dient in te spelen. Dus niet doemdenken met elkaar, maar denken in kansen en nieuwe mogelijkheden. Breng vernieuwende producten en concepten als fabrikant. Stel je als dealer in op de veranderingen van distributie. Wees vooral actief zowel online als offline. “Ik vind het positief als ik inmiddels zie dat meerdere bedrijven in onze branche zich aan het onderscheiden zijn en ook ‘out of the box’ denken. Dat zullen we moeten blijven doen. Het businessmotto is gezien de ontwikkelingen: bepaal je identiteit, zorg voor de juiste infrastructuur betreffende online en offline, focus op je sterke punten en wees actief. De trends: een steeds snellere ontwikkeling in mobiliteit en digitalisering.”

Cijfer 2013:

7

Frans Davelaar (voorzitter Novaka): ‘treed duurzamer in contact met je klanten’ “2013 laadt zich generaliserend kenmerken door onzekerheid, zitten we weer in een economisch herstel of duurt de crisis nog voort. In de kantoorvakhandel is her en der enig economisch herstel merkbaar. Toch moeten we concluderen dat onze markt dit jaar met ruim 8% is gekrompen. Dit terwijl ook 2012 een daling in omzet heeft laten zien. In een moeizame economie is onze markt ook nog eens krimpend wat

betreft de traditionele artikelen. Onder invloed van verdere automatisering en ‘Apple-matisering’ zal deze trend zich ook in 2014 verder doorzetten. “Mijn visie is dan ook dat je je als bedrijf moet specialiseren of moet doorgroeien tot compleet facilitair partner voor ondernemingen. Samen met een voorzichtig herstel van de economie in 2014 zal dit moeten bijdragen tot een positieve marktontwikkeling. Een verdere bewustwording van duurzaam inkopen en duurzamere producten inkopen, alsmede meer aandacht voor ‘wie ben ik en waar sta ik voor als bedrijf?’ zijn mijns inziens trends die waarneembaar zijn. Deze trends kunnen omzetverhogend werken en zijn prima te combineren, zowel online als in een fysieke shop. “Het is van groot belang om meer dan ook met je klant in goede verbindingen te treden en zo een duurzame klantrelatie op te bouwen. Blijf met je klant in gesprek, weet wat er speelt en breng voor het voetlicht wat jij als bedrijf kunt betekenen. Het business motto voor volgend jaar wordt voor mij ‘treed duurzamer in contact met je klanten’.”

Cijfer 2013:

5

kbm > december 2013 > 17


Het is tijd voor een cadeau! Fijne feestdagen met ACI Supplies!

Ontvang 1 credit voor elke €25* die u online besteedt • Franco verzending vanaf €200 en concurrerende dropshipmentprijzen • Exclusieve beloningen via online aankopen • Geplaatste order(s) voor 17.00 uur worden dezelfde dag verzonden* • Eenvoudig bestellen via onze webshop en EDI-verbinding

www.aci-supplies.com/connect

* Bezoek onze website voor meer informatie of vraag uw verkoopvertegenwoordiger


Ewoud Bosch (edding Legamaster): ‘niet korte termijndenken met het prijswapen’

Richard Sprey (voorzitter Hameco): ‘het einde van de kantoorartikelenbranche?’

“Voor 2013 had edding Legamaster ambitieuze plannen, die het grotendeels heeft weten te realiseren. Tot juni was het een zeer lastige markt, maar in juli was er een opleving die zich daarna heeft doorgezet. Afgelopen september was de beste maand in vier jaar. Bij edding en Legamaster is er herstel opgetreden en dat zal voorduren in 2014. Met edding hebben we in de B2B markt een goede positie, in de B2C zijn we stapje voor stapje aan het herstellen. Met Legamaster hadden we in 2012 de bodem bereikt, maar sinds juni 2013 is er een positieve kentering. “Nu er op de markt tekenen van herstel zijn, moeten we onze blik vooruit richten. Laten we het positief bekijken; er zijn overal kansen. We scoren nieuwe business en doen veel aan business-development. We hebben de inzet om een 8 te scoren in 2014. Weliswaar gaat de markt niet groeien, maar hij blijft nog heel groot. Ook de audiovisuele markt krimpt, maar we doen het desondanks nog goed in die markt. Je moet je eerst afvragen wat je toegevoegde waarde en het bestaansrecht is, dan kun je succesvol zijn. Iedereen moet zijn eigen weg zoeken. Maar in ieder geval niet de prijs inzetten als enige wapen, dat is korte-termijndenken.”

“Nu we aan het eind van 2013 gekomen zijn, verwacht ik dat de omzetdaling dit jaar voor de gemiddelde kantoorvakhandelaar ergens tussen de 5 en 10% zal uitkomen. Vooral als we bedenken, dat deze omzetdaling al enkele jaren plaats vindt, kun je het afgelopen jaar kwalificeren als ‘dramatisch’ voor de één en ‘spannend’ voor een ander. “Vooral in de tweede helft van 2013 zien we soms kleine lichtpuntjes die vooruit zouden kunnen wijzen naar een mogelijk voorzichtig herstel van de economie. Ondanks het feit, dat een slechte periode in de conjunctuur leidt tot verminderde consumentenbestedingen en verminderde investeringen, moeten we van herstel van de economie het heil voor onze branche en de deelnemers aan onze branche niet verwachten. “Is er nog sprake van een kantoorartikelenbranche? Traditionele producten van de kantoorvakhandel worden verkocht door gemakswinkels als Bruna en Read Shop, warenhuizen, elektronicawinkels, automatiseerders en specifieke branchedistributeurs als Hanos. Zoals Peter Damman in een door Hameco georganiseerde bijeenkomst van de Denktank voor de kantoorvakhandel opmerkte: kantoorartikelen is geen assortiment, maar een category. Daarbij zullen klassieke kantoorartikelen steeds minder worden gebruikt en dus aangeschaft. “B2C bedrijven zullen zich moeten verbreden en moeten uitblinken in presentatie en verleiding in de winkels en op internet. Ook B2B bedrijven zullen zich moeten verbreden en kunnen zich wellicht profileren als ‘facilitair dienstverlener voor bedrijven’ waarbij men de relaties ontzorgt op het gebied van verbruiksmaterialen, meubilair, automatisering, inrichting en wellicht catering en opleidingen. En ook B2B bedrijven moeten uitblinken in communicatie en verleiding op internet. “Voor degenen die geen mogelijkheden zien hun bedrijf te veranderen, wordt 2014 dramatisch; voor degenen die deze mogelijkheden wel zien, wordt 2014 spannend. Bij Hameco hebben we het gevoel, dat onze organisatie door het dieptepunt heen is en willen we graag ons best doen om onze leden op allerlei gebied te ondersteunen.”

Cijfer 2013:

Cijfer 2013:

7+

6

Peter Damman: ‘be big, be niche or be gone!’ “2013 kan gekenmerkt worden als het jaar waarin eindelijk het realisme in de markt terugkeerde. Zelfs de grootste optimist moest nu erkennen dat de markt en het speelveld waarin de handel in office products zich afspeelt nu definitief was gewijzigd. En de oorzaak is niet alleen economische tegenwind. Traditionele kanalen en vastgeroeste denkpatronen worden ingehaald door nieuwe initiatieven en technologische ontwikkelingen. Assortimenten in bestaande kanalen worden een categorie in nieuwe afzetkanalen, en de invloed van tablets en cloud computing is nu duidelijk zichtbaar in de verkoopvolumes. “De noodzaak tot een strategische heroriëntatie is groter dan ooit. De Office Products markt is nog steeds interessant en biedt voldoende mogelijkheden maar de spelregels om mee te doen veranderen wel heel snel. In mijn gesprekken met ondernemingen in onze branche komt vaak hetzelfde thema naar voren:’hoe gaan we verder en wat moeten we veranderen om succesvol te blijven? “Schaalgrootte wordt steeds meer van belang. ‘Be big’ is doorslaggevend en brengt competitieve voordelen met zich mee. Consolidatie of intensievere samenwerking zijn hier de kenmerken van. Een andere keuze kan zijn ‘be niche’, waarbij een onderscheidend assortiment of dienstverlening het verschil kan maken. Daarnaast zijn er ook partijen die kiezen voor een hybride model, en alle manieren om klanten te bereiken benutten. “Een trend van 2014 zal zijn dat er grotere dealers zullen ontstaan met een breder verzorgingsgebied. Gesteund door efficiënte distributeurs en fabrikanten zal dit stabiliserend werken voor onze industrie. Een dergelijke trend zien we al jaren in andere bedrijfstakken. “Het is dus belangrijk om keuzes te maken en daar niet lang mee te wachten. Het afgelopen jaar was het jaar van de overgang. 2014 ziet er veelbelovend uit. Maar alleen voor die bedrijven die zich realiseren dat veranderingen noodzakelijk zijn, maar vooral ook leuk zijn.”

Cijfer 2013:

6 (Cijfer 2014: 7)

kbm > december 2013 > 19


> VISIE 2014 tekst: Martijn Kregting

2014:

goed, beter of best? De eerste stappen richting 2014 worden al gezet. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en uitdagingen? Of gewoon een zelfde soort in een al langer durende periode. Laten we met zijn allen vooral vooruitblikken en niet te veel terugkijken naar wat al gebeurd is. Hoe gaat de vakhandel van 2014 een goed, beter, beste jaar maken? Wat was opvallend of opmerkelijk in 2013? Wim Bouman, Bouman Kantoor Totaal: “Als ik naar onszelf kijk, dan is dat de opening van een nieuwe shop en showroom in Roozendaal en de overname van twee kantoorvakhandelaren in Roosendaal en in Middelharnas. Dat is toch een stukje expansie dat niet elk jaar gebeurt. Kijk ik naar de hele markt, dan is me vooral de grilligheid opgevallen. De ene week draaiden we een fantastische omzet, de andere week dacht ik soms dat het beter was om de winkel maar dicht te gooien. Dat soort pieken en dalen waren in 2013 wel extremer. Maar we zijn zeker niet pessimistisch gestemd, we draaien vrij goed.” Ronald Rietveld, EM Kantoorsystemen: “Voor onszelf zijn wij zeer tevreden met

20 > kbm > december 2013

hoe de overname van Asis is verlopen. Verrassend is dat onze kantoormeubelenomzet een mooie groei heeft. Bij kantoorartikelen zien wij dat de klanten wel erg zuinig hebben ingekocht en dat we buiten de standaard artikelen ook andere artike-

“2013 laadt zich kenmerken door onzekerheid, zitten we weer in een economisch herstel of duurt de crisis nog voort? In de kantoorvakhandel is her en der enig economisch herstel merkbaar. Toch is onze markt dit jaar met ruim 8 procent

Wim Bouman: ‘Vooral de grilligheid van de markt is mij opgevallen’ len die op kantoor worden gebruikt moeten aanbieden. Opvallend is dat de grote organisaties de kleinere kantoorvakhandel weten te vinden en tegelijk dat grote aanbieders juist met hele scherpe prijzen ook de kleine bedrijven benaderen.” Frans Davelaar, Davelaar KantoorExpert:

gekrompen, terwijl ook 2012 een daling in omzet heeft laten zien. In een moeizame economie is onze markt ook nog eens krimpend wat betreft de traditionele artikelen. Onder invloed van onder meer verdere automatisering zal deze trend zich ook in 2014 verder doorzeten. Mijn visie


First Class Quality

Frans Davelaar: ‘Je moet je specialiseren of doorgroeien tot compleet facilitair partner voor ondernemingen’ is dat je je als bedrijf moet specialiseren of moet doorgroeien tot compleet facilitair partner voor ondernemingen.” Marcel Boogerd, Kroon Leveranciers: “2013 was voor Kroon Leveranciers het meest lastige jaar tot nu toe sinds de crisis in 2009 toesloeg. Veel klanten bleken bij tijd en wijle totaal niet loyaal te zijn, opvallend veel meer dan in de voorgaande jaren.” Lucas Leenders, kantoorvakhandel Leenders: “Wat me opviel is dat een toenemend aantal potentiële klanten open stond voor een nieuwe leverancier. Vooral klanten van global spelers bleken vaak ontevreden te zijn. Natuurlijk is prijs voor hen ook belangrijk bij een overstap en we konden hen zonder veel moeite een lager tarief dan de globals bieden. Maar prijs was niet de enige reden voor een overstap, service speelde net zo goed mee.”

Was 2013 een jaar van consolidatie, herbezinning? Is 2014 het jaar van vooruitkijken?

Wim Bouman: “Wij keken het afgelopen jaar al vooruit, gezien onze groei in aantal vestigingen. We blijven kijken

samenbundeling van krachten mogelijk is, is al gebeurd. Quantore is daar een goed voorbeeld van.” Ronald Rietveld: “Eind 2012 waren wij niet tevreden over de omzet in de kantoorartikelen en logischerwijs zijn wij dus 2013 niet echt goed begonnen. Wat we nu zien is dat de handel nog steeds pieken en dalen laat zien maar dat we wel mooie omzetten draaien in de laatste maanden. Ik ga er vanuit dat we dus ook goed aan 2014 beginnen. Voor komend jaar zullen we uitgaan van een kleine groei in kantoorartikelen en een wat grotere groei in de kantoorinrichting.” Frans Davelaar: “Ik verwacht een voorzichtig herstel van de economie in 2014. Samen met een optimale markbenadering, specialisatie of facilitair partner, zal dit moeten bijdragen tot een positieve marktontwikkeling. KantoorExpert zal doorgroeien naar een complete facilitaire partner.” Marcel Boogerd: “Wij zijn al eerder vooruit gaan kijken naar de periode na de crisis en hebben de afgelopen jaren met het opschonen van ons klantenbestand en toenemende automatisering al geconsolideerd en voorbereid op de ongetwijfeld

Krug & Priester uit Balingen bouwt al meer dan 90 jaar EBA security producten. Met innovatie, kwaliteit en duurzaamheid onderscheiden deze oplossingen zich in de praktijk EBA dealer experience • Selectieve distributie • Effectieve verkoop- en marketingondersteuning • Beschikbaarheid van eigen helpdesk en service faciliteiten • Gratis installatie van de grotere modellen U kunt ook succesvol EBA oplossingen verkopen dankzij ons unieke concept. Maak een afspraak met onze dealermanager en wordt ook EBA partner! Made and produced in Germany eba.nl / paperflowsolutions.nl

Lucas Leenders: ‘2014 wordt voor ons een jaar van gematigd positief vooruit kijken’ naar mogelijkheden voor uitbreiding in 2014. Ik denk wel dat er volgend jaar minder aanbieders in de markt zullen zijn. Voor veel kleinere partijen is het lastig met de huidige inkoopcondities nog een goede marge te maken. Wat er aan

komende negatieve impact van de crisis. 2013 was wat dat betreft niet veel anders dan 2012.” Lucas Leenders: “2013 was geen geweldig jaar, vooral niet bij meubilair. We hebben meer aandacht gegeven aan onze kan-

Tel. +31 (0)182 64 06 90 www.vanrandwijk.com

kbm > december 2013 > 21


Fresh Xpress

GESPECIALISEERD IN VORMGEVING VAN AL UW UITINGEN!

Fresh Xpress

THE BACKBONE COMPANY Industrieweg 13A 1521 NC Wormerveer Tel. 020 3034949 Fax. 075 6156637 sales@backbonecompany.com

WIJ ZOEKEN OVERWINNAARS Ondernemers die geld willen verdienen kunnen contact opnemen met Jaap Portengen of Martin van Galen.

Gembird Europe B.V. Wittevrouwen 56, 1358CD Almere, The Netherlands. Phone: +31-36-5211588

176x60 mm

22 > kbm > december 2013


> VISIE 2014

Marcel Boogerd: ‘We ontwikkelen onze ICT-activiteiten steeds meer naar een aparte tak binnen onze organisatie’ toorartikelen in de marketing, wat effect heeft gehad. Er waren geen dramatische veranderingen ten opzichte van 2012. Wel zag ik dat we beter scoorden in onze ontwikkeling dan het gemiddelde van Quantore. 2014 wordt voor ons een jaar van gematigd positief vooruit kijken. Maar dat is iets dat we vanuit onszelf doen, niet vanuit de economische omstandigheden.”

Welke speerpunten heb je of bouw je uit in 2014?

Wim Bouman: “Wij geloven nog steeds in een persoonlijke aanpak, onder meer via accountmanagers. Klantcontact blijft heel belangrijk, het bieden van maatwerk waar dat nodig is. ‘One size fits all’ werkt niet meer, je moet kijken naar wat een klant echt nodig heeft buiten standaard zaken zoals office supplies. Dienstverlener worden in plaats van productverkoper, tenminste op gebieden waar dat iets toevoegt. Zaken zoals catering en schoonmaakproducten, daar breiden veel kantoorvakhandelaren hun portfolio mee uit, maar wij gaan daar wat verder mee. Zo stellen we een specialist aan op schoonmaakgebied die met accountmanagers mee kan gaan voor extra advies. De komende vijf jaar kan de kantoorvakhandel tot 30 procent minder omzet verwachten uit het traditionele portfolio. Dat moet je nu al voor zijn.” Ronald Rietveld: “Nieuwe kantoorinrichting-site, nieuwe marketing campagne, meer aandacht voor onze klanten.” Frans Davelaar: “Speerpunten voor ons bedrijf zijn het onder de aandacht brengen van duurzaam inkopen en duurzamere producten inkopen. Dit hangt dan weer nauw samen met uitleg geven aan de klant: wie zijn we, waar staan wij voor als bedrijf.” Marcel Boogerd: “Wij breiden ons portfolio uit, ronden een aantal zaken op automstiseringsgebied af, in de backoffice en onze online winkels. We willen zo een breder draagvlak krijgen bij onze klanten. Daarnaast ontwikkelen we onze ICTactiviteiten steeds meer naar een aparte tak binnen onze organisatie. We werken al

samen met een ICT-aanbieder, maar denken dat we met een eigen basis in een heel ander segment steviger in onze schoenen staan.” Lucas Leenders: “We hadden al speerpunten, die gaan we komend jaar meer benadrukken. Misschien is het ook een manco aan onze kant, maar veel klanten kennen slechts een deel van ons portfolio, ook klanten die we al een kwart eeuw hebben. We willen duidelijker naar voren brengen dat we een breder portfolio hebben. Niet alleen meubilair of kantoormachines, maar ook supplies, en vice versa. Verder is gebleken met overeenkomsten die we sloten met de Rabobank en Heinz in Nijmegen, dat we ook in staat zijn om grotere organisaties goed te bedienen.”

Wordt 2014 een goed jaar, een beter jaar dan 2013 of het beste jaar in tijden?

Wim Bouman: “Ik vind het lastig om dat te beantwoorden. Je kunt wel wat roepen, maar je weet niet of je opeens een enorme klapper maakt of met een faillissement van een grote afnemer te maken krijgt. We bluffen liever niet, maar doen gewoon ons best. Dat is onze basis.”

betalingsmentaliteit. Veel organisaties snappen dat we na deze crisis niet weer op de oude voet verder kunnen gaan, alsof er niets gebeurd is. Er is een duidelijke correctie geweest. De bomen groeien niet mee rde hemel in, dat is de nieuwe basis.” Lucas Leenders: “Ik verwacht een gematigde plus voor 2014. Natuurlijk weet je het nooit zeker. Een grote klant kan wegvallen of er kan er juist een bij komen. Ik denk dat branchebreed traditionele kantoorartikelen echt steeds minder worden, dat het minder printen her en der nu echt sporen achterlaat. Aanbieders in de kantoorvakhandel zullen breder moeten inzetten, bijvoorbeeld met facilitaire producten. Of men moet de samenwerking zoeken met andere partijen, om zo schaalvergroting te krijgen. Met een leverancier van koffiemachines bijvoorbeeld. Daar kunnen beide partijen van profiteren.”

Met welke positieve boodschap wil je 2014 ingaan?

Wim Bouman: “Gewoon goed doorgaan waar we al goed mee bezig zijn. Je moet niet negatief vooruit kijken, daarmee demotiveer je je mensen. Maar je moet wel realistisch zijn. Zaken gebeuren niet vanzelf. Als je er met zijn allen de schouders onder zet, kunnen we denk ik wel vertrouwen hebben in de toekomst.” Ronald Rietveld: “Het gaat goed, maar het kan altijd beter.” Frans Davelaar: “Waar geen vertrouwen is in de toekomst, is vooruitgang onmogelijk.

Ronald Rietveld: ‘Opvallend is dat de grote organisaties de kleinere kantoorvakhandel weten te vinden’ Ronald Rietveld: “Ik ga er vanuit dat 2014 ook weer een goed jaar gaat worden voor ons zelf en ik hoop ook voor de sector.” Frans Davelaar: “2013 was voor veel bedrijven het jaar van consolidatie, bezinning, ook voor KantoorExpert. Met de inzichten waar ik al over vertelde, gaat KantoorExpert vol goede moed het nieuwe jaar in. 2014 zal een beter resultaat moeten brengen dan 2013.” Marcel Boogerd: “2014 wordt een goed jaar en ik denk ook wel een beter jaar dan 2013. Ik heb wel het idee dat de economie structureel veranderd is. Er is een andere mentaliteit op veel gebieden, zoals de

Ik wens een ieder een goed en gezond 2014 toe.” Marcel Boogerd: “Ik hoop dat de wildgroei aan aanbieders van kantoorartikelen stopt en dat de mondiale spelers in de kantoorvakhandel met hun nadruk op prijs het moeilijk krijgen. Wanneer we dan ook de zwakkere broeders zien verdwijnen, denk ik dat de serieuze spelers in de kantoorvakmarkt in staat zal zijn om met klanten te werken op basis van meer dan alleen prijs als onderscheidend vermogen.” Lucas Leenders: “Ga meer naar je klanten toe. Maak ze duidelijk wat je hen meer te bieden hebt. Dat werkt echt.” <

kbm > december 2013 > 23


> COVERSTORY

Intercambio: vanuit kracht vakhandel aansluiten op lokale markt Het dealerkanaal blijft zeer belangrijk voor Staples in Nederland. Het past binnen de multi-channel strategie, waarmee het concern de gehele Nederlandse markt wil beslaan. Met Intercambio houdt Staples focus op het dealerkanaal om vanuit de kracht van de vakhandel aan te sluiten op de lokale markt.”Het samenbrengen van het directe en het indirecte kanaal onderscheidt ons in de markt”, zegt Conrad Hunneman, Managing Director Benelux van Staples Advantage. “We gaan de unieke positie van Intercambio binnen de Staples groep meer benutten door intensievere samenwerkingsverbanden met onze partners aan te gaan. De kracht van de gezamenlijke marktbenadering schuilt in het regionale netwerk en de kennis van de regionale markt van de partners in combinatie met de logistieke kracht van Staples. Bovendien hebben we ongeëvenaarde mogelijkheden op het gebied van fijnmazige logistiek en dropshipment”, zegt Hunneman.

> Meerdere kanalen

Een van de sterke punten van Staples is dat de marktbewerking wordt ingezet in meerdere kanalen, meent Hunneman. Naast de Online verkoop, onze Office Centres en de directe verkoop als contract stationer is er de indirecte verkoop via Intercambio. “Intercambio is een belangrijke schakel voor ons. Het versterkt onze strategie van marktbewerking. De Intercambio-partners komen op plaatsen waar wij als Staples niet komen.” Hunneman wil graag een misverstand dat nogal eens leeft in de branche, wegnemen. “Het beeld dat soms heerst is dat Staples alles rechtstreeks doet, maar dat klopt niet altijd. We hebben al een intensieve samenwerking met partners en zoeken nog steeds nieuwe partnerships met partijen waarbij we elkaar kunnen aanvullen. Zij helpen ons met nieuwe klanten en wij bieden onder meer een breed en kwalitatief assortiment en een krachtige distributie.”

> Uitbreiding assortiment

Een ander onderdeel van de groeistrategie van Intercambio is de focus op het facili-

24 > kbm > november 2013

Conrad Hunneman Conrad Hunneman is begin april 2013 aangetreden als Managing Director Benelux bij Staples Advantage. Hij is afkomstig van Douwe Egberts (DE), waar hij in 1998 begon. Na diverse marketing en sales functies bekleed te hebben, was zijn laatste job bij DE General Manager Out of home België & Luxemburg. “Het is een nieuwe tak van sport voor mij, maar DE en Staples hebben zeker overlappingen. Met mijn ervaring en contacten verwacht ik naast de traditionele Office Supply tak ook de nieuwe categorieën facilitaire & breakroom-producten verder te kunnen uitbouwen.”

Conrad Hunneman, Managing Director Benelux van Staples Advantage

taire assortiment bij dealers. Waar Staples jaar na jaar flink groeit op het gebied van facilitaire producten, blijft deze groei in het dealerkanaal nog wat achter. “Hier liggen dus duidelijke kansen. Belangrijke productgroepen in dit assortiment zijn bijvoorbeeld food & breakroom supplies, schoonmaakartikelen, hygiëne papier en koffie. Maar ook drukwerk, promotionele producten en kerstpakketten horen hierbij. Voor de eindklanten van de dealers is er veel te winnen op het gebied van efficiency

door deze artikelen voortaan ook via hun leverancier van kantoorartikelen in te kopen. We gaan de partners helpen om dit verder uit te nutten”, zegt Caby Brandenburg, die recent is aangesteld als Sales Director bij Staples Advantage. Hunneman vult aan: “We gaan ons meer richten op deze categorie producten. We gaan daar ook veel pro-actiever mee om. We vragen onze klanten door op facilitaire en breakroom-producten. Zo van: hoe zou u het vinden als we ook die artikelen kunnen


Logistiek centrum in Almere

meeleveren? Vaak weten onze klanten niet dat we deze artikelen ook kunnen leveren. We willen ons opwerpen als een one-stopshop en een totaalportfolio leveren. Hiervoor is Staples dé partner. We ontwikkelen dan ook nieuwe concepten, die veel meer behelzen dan office supplies. Of zoals ze in Amerika zeggen: beyond office supplies.” Hunneman en Brandenburg weten waar ze over praten gezien hun verleden bij Douwe Egberts (DE). “We treden actief met DE naar buiten, maar ook met andere A-merken. We willen de one-stop-shop leverancier zijn die de beste kwaliteit neerlegt. We maken het leven van de inkoper en facilitair manager gemakkelijker. De leverbetrouwbaarheid is daarbij een belangrijk onderscheidend verkoopargument”, stelt Brandenburg.

> Overname

Hunneman komt met nog een belangrijke ontwikkeling. “Per 1 december 2013 hebben we Leferink Office Supplies overgenomen. Leferink blijft partner van ons, alleen de kantoorartikelen-afdeling komt onder onze hoede. Leferink gaat zelf focussen op de andere kernactiviteiten. De reden voor de overname is dat we in het Oosten van ons land minder zijn vertegenwoordigd. De salesforce van Leferink Office Supplies komt in dienst bij Staples Advantage. Daarnaast gaan we in extra verkoopkracht investeren.” Volgens de Managing Director past het klantenbestand van Leferink heel goed bij Staples Advantage. “De klanten zitten vooral in het MKB. Voor hen gaat er eigenlijk niets veranderen. We deden de distributie al. Er komt nu een andere factuur, maar onder de streep blijft de prijs hetzelfde. Ook de accountmanager blijft gelijk, evenals de service. Kortom, de eindklanten zullen er

nauwelijks iets van merken.” Andere partijen hoeven niet ‘bevreesd’ te zijn voor een overname, stelt Hunneman. “We zijn niet op het overnamepad;

Intercambio Opgericht in 1947, levert Intercambio middels totaalconcepten alle denkbare producten voor op kantoor/ werkplek aan een geselecteerde groep partners (kantoorvakhandelaren). Het assortiment bestaat naast kantoorartikelen, papier en computer supplies bijvoorbeeld ook uit hygiëne- en cateringproducten en printmanagement oplossingen. Als onderdeel van Staples levert Intercambio vanuit een zeer geavanceerd distributiecentrum. Dit garandeert fijnmazige logistieke dienstverlening op maat. Bestellingen worden in principe via dropshipment binnen 24 uur bij de klanten van de partners geleverd, maar individuele afspraken, zoals centrale aflevering of levering op vaste dagen in de week, zijn ook mogelijk. overname is geen doel op zich. Het doel is nog steeds om autonoom te groeien. Dat doen we samen met kwalitatieve partners. In het Oosten hebben we daar een goede basis voor gelegd. Daarnaast zijn we recent intensievere samenwerkingsverbanden aangegaan met partners als B en P in Zeeland en EM Kantoorsystemen in Leerdam. We willen graag de sales-drive delen met onze partners. Die actievere samenwerking werpt zijn vruchten af. “

geen problemen, maar versterken ze elkaar juist. “We hebben in ons klantenbestand zowel internationale klanten en ministeries als bedrijven uit het MKB. Die vergen elk hun eigen benadering. Met de multichannel-aanpak vullen we elkaar aan. Onze accountmanagers werken nauw samen met de dealers. De vraag is: wat is voor de klant belangrijk? Wil hij een lokale partner? Dan heeft de klant de voordelen van de

Stand BenP tijdens Contacta 2013 distributie door een grote partij. Wil hij rechtstreeks zaken met ons doen, dan kunnen we een breed service-pakket bieden. Al met al leggen we de vraag bij de klant neer en kunnen vervolgens alles invullen.” Staples Advantage blijft ook in de toekomst de samenwerking zoeken met de kantoorvakhandel. “Van klein tot groot is men welkom, iedereen is belangrijk voor ons. We schieten niet met hagel maar voeren heel gericht gesprekken met potentiële partners. We moeten natuurlijk wel iets aan elkaar toevoegen. <

Eigen benadering

Volgens Hunneman geven het directe en indirecte kanaal binnen een organisatie

kbm > december 2013 > 25


> OFFICERS Tekst: Emiel te Walvaart

Officers: inspiratie opdoen in de Miele-keuken De derde bijeenkomst van de Officers was weer zeer geslaagd. Op een inspirerende locatie, Miele Inspirience Centre in Vianen, kwamen zo’n 45 kopstukken uit de branche bij elkaar om inspiratie op te doen voor de toekomst van de office-branche. Ewout van Haeften (CIB/ MKBkantoorartikelen. nl) en Jessika van Veen (Office Depot) hielden presentaties die stof tot discussie en nadenken boden. Gastheer voor de Officers was dit keer Miele, het degelijke Duitse A-merk in keukenapparatuur. Frank Visser, manager van de Miele Campus, sprak over de vijf kernwaarden van het Duitse familiebedrijf: kwaliteit, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, design en functionaliteit. Deze komen volgens hem in alle activiteiten van Miele naar voren. “Onze missie is om de kwaliteit van het leven te verbeteren”, aldus Visser. Daar moet al de uitgestalde geavanceerde keukenapparatuur, van stoomoven tot afzuigkap, voor zorgen. In het Inspirience Centre kunnen consumenten bijvoorbeeld een stoomoven-training volgen. “We hebben het centrum gebouwd om dichter bij de consument te komen.” Kwaliteit gaat boven alles, stelt Visser, “en daar houden we aan vast.” Niet voor niets luidt de slogan: Miele, immer besser.

> Traditioneel versus online

Ewout van Haeften, eigenaar van CIB en MKBkantoorartikelen.nl ging in op het thema ‘traditionele verkoopkanalen’ versus ‘online handel’. “De global players en de vakhandel zitten in de traditionele hoek en werken in een traditioneel business-model, waarbij de kosten voor alle partijen even hoog zijn, ook al zijn ze heel ijverig met internet bezig in een B2B-situatie. Het internet businessmodel is van toepassing op partijen als 123inkt, discountoffice.nl en mkbkantoorartikelen. nl. Daar liggen de kosten structureel lager dan bij het traditionele model.” Hij stapt met zijn beide bedrijven in beide modellen. Het CIB voorziet vooral gemeenten en niche-markten als notarissen van papier en kantoorartikelen, via accountmanagers en een webshop. De elektronische

26 > kbm > december 2013

papierveilingen van het CIB leveren aan de meerderheid van de lokale overheden het kopieerpapier. MKBkantoorartikelen. nl mikt op de onderkant van het MKB, met een ‘vlijmscherpe’ prijsstelling. “Waak u voor het herkenbaar mengen van deze twee businessmodellen. Dan rekent men

atief en uitvloeisel van de ontwikkelingen bij MKBkantoorartikelen.nl is de opzet van de CIB Dealershop (dealershop.cib. nl), dat fungeert als een inkoopplatform voor de kleinere kantoorvakhandel die ‘het Quantore-lidmaatschap niet wil of kan betalen’.

Ewout van Haeften: ‘De global players zitten gevangen in hun eigen structuur en breek dat maar eens af ten bate van het internetmodel’ zich rijk op het goedkoopste businessmodel en verslikt zich in de hoge vaste kosten van het traditionele model. Maar het ergste van alles is: de klant raakt verward en zoekt zijn heil elders. “ In de marketing propositie van MKBkantoorartikelen. nl zijn volgens Van Haeften Staples Office Centre en Viking de grootste concurrenten. “In prijsvergelijkingen zijn we echter moeiteloos goedkoper; dat laat zich verklaren omdat beide ondernemingen opereren vanuit het traditionele businessmodel, Staples met winkels en Viking is een postorderbedrijf.”

> Break-even

Van Haeften meent dat je ook weer niet eventjes een webshop opzet, zoals MKBkantoorartikelen. “Het vergt een behoorlijke investering en pas in het derde jaar draai je break-even. Daarvoor is het een dure aangelegenheid, waarbij ik pas door schade en schande wijs ben geworden. Maar je kunt pas slagen als je voldoende hebt gefaald.” Een nieuw initi-

Hij stelt ten slotte dat het nog lastig wordt voor de globals om te overleven en verwacht dat zeker 1 van de 3 het niet zal redden. “Alle drie de partijen zitten gevangen in hun eigen structuur en breek dat maar eens af ten bate van het internetmodel.” Ewout van Haeften


Jessika van Veen: ‘Vergeleken met andere branches als telecom lopen we achter en zijn we gewoon sloom op online-gebied’

Multichannel

De presentatie van Jessika van Veen, Country Manager Benelux and Senior Director Sales & Support Benelux-DACH bij Office Depot, had als thema: Multichannel: kopzorg of kans? “Het werk en thuis kruisen elkaar, onder meer door mobile working, evenals de verschillende kanalen. Het gedrag van klanten verandert, en je ziet steeds meer channel-interacties. Hierdoor moeten businessmodellen veranderen. In dit spectrum wordt de boodschap of de differentiator steeds belangrijker. We praten in onze branche nog steeds over kanalen, catalogi en producten als aparte topics. Daar gaat het niet over. Concurrenten zijn niet langer de traditionele Office Depot, Staples en Lyreco in het MKB, maar ook Hema, AH (Bol.com), lokale retail en puur online webwinkels” Office Depot loopt volgens haar tegen verschillende dilemma’s aan. “De klant bepaalt welk kanaal hij gebruikt, ‘wie is de concurrent?’ en ‘hoe loyaal is men aan het merk?” In dit kader wil Office Depot zich volgens Van Veen onderscheiden met een groot assortiment tegen een goede prijs, de unieke, geïntegreerde kanaal aanpak (buitendienst, inside sales, online, postorder, sales en contactcenter) die ‘all in place’ is, en goede service. “Maar de vraag luidt: hoe je te onderscheiden in een commodity-markt? Het gaat erom dat de klant als eerste aan jou denkt.”

> Papieren catalogus

Bij Viking gaat de transitie van postorder naar online heel snel, zeker in Nederland. “Bijna alles gaat al online, een klein gedeelte is nog mailorder. De klant uit het traditionele kanaal (mailorder) is

weliswaar loyaal, maar over tien jaar is die er niet meer. Je moet nu juist ook het nieuwe type klanten binden.” Van Veen vindt overigens de (bekende) papieren catalogus van Viking niet helemaal achterhaald. “Een deel van de online sales wordt getriggerd door de brochure. We moeten wel een manier vinden om de papieren trigger anders en goedkoper te maken.” Zij wil zich ook weer niet helemaal puur online gaan focussen. “Veel nieuwe klanten komen online binnen, en worden vervolgens middels customer profiling en segmentatie benaderd vanuit onze Viking multichannel benadering. Grotere klanten kopen ook steeds meer via internet, maar een deel blijft traditioneel en bieden wij een combinatie van online en een persoonlijke tele account manager of field account manager aan. De multichannelbenadering is afgestemd per land en dus op lokale wensen van de klant. Zo werken we in Oostenrijk met een lokale buitendienst voor Viking in combinatie met het online kanaal en een lokaal Oostenrijks contact center, omdat dit past in de Oostenrijkse cultuur waar je lokaal aanwezig moet zijn.” Van Veen komt het statement dat we in onze kantoorartikelenbranche in Nederland ‘het zeer vooruitstrevend vinden dat we online gaan, maar vergeleken met andere branches als de telecom lopen we eigenlijk achter en zijn we in feite gewoon sloom’.

kantoorartikelen 30 procent minder. De kantoorartikelenbranche is geen groeimarkt, je moet zorgen dat je winstgevend bent met teruggang in omzet in de traditionele productcategorieën en met behoud van klanten. En heroriënteren op het assortiment, de klantsegmenten en de markt. Binnen Office Depot hebben we bijvoorbeeld een groeiende categorie technology, maar daarmee moet je je bewust zijn dat je concurreert met collega’s in de technologiemarkt. Dit alles vraagt om een andere benadering. We zitten momenteel dan ook in een transitie van het traditionele naar een nieuw business model, waarbij we onze unieke multichannel-benadering als een kans zien” Voor en na de boeiende presentaties, die ook tot veel discussie in de zaal leidden, kon er volop worden genetwerkt. Het gezelschap was geanimeerd in gesprek en de huidige staat van de branche werd de maat genomen. De inspirerende dag werd besloten met een heerlijk driegangen-diner, bereid in de eigen Mielekeuken, waarin de gasten ook een kijkje konden nemen. <

Jessika van Veen

> Nieuw businessmodel

Is er toekomst voor de vakhandel? Van Veen: “Ja, maar wel in een nieuw businessmodel. De combinatie van bricks & clicks.” En voor Office Depot? “Ja, maar in welke vorm op de echte lange termijn zijn we nu mee bezig. Je moet niet alleen de catalogus en je producten online zetten. Over vijf jaar is de omzet van

kbm > december 2013 > 27


(Advertorial)

Frans Davelaar, DGA van KantoorExpert:

‘We zijn blij met onze keuze voor Nina’ KantoorExpert stapte over op Nina, de alles-in-één softwareoplossing voor de kantoorvakhandel. Frans Davelaar, DGA van KantoorExpert: “Ik geef Nina nu een 8,5. Tegelijkertijd proef je bij Logic4 de drive om samen met de gebruikers door te stoten naar een 10.” KantoorExpert biedt vanuit haar locaties in Soest, Hendrik Ido Ambacht en Katwijk een zeer uitgebreid leveringspakket van ruim 100.000 verschillende artikelen. Frans Davelaar: “Wij presenteren ons nadrukkelijk als complete facilitaire partner. Hiermee gaan we iets verder dan je van oudsher zou verstaan onder een traditionele kantoorvakhandel. De kantoorvakhandel als sector staat voor een zeer interessante uitdaging in haar bestaansgeschiedenis. De nieuwe economie vraagt van onze sector een compleet andere manier van denken en werken en dus ook van automatiseren.”

De doorslag: kijken bij collega’s “We hádden voor KantoorExpert een pakket, maar wij kregen vooral de behoefte om alles in één hand te hebben, ook gezien onze ambitie om een complete facilitaire partner te zijn. Denk dan aan de integratie van back office en front office, maar ook de website. Complicerend in dit proces is onze PostNL functie en het feit dat op onze vestigingen klanten contant betalen. Dus verlangden we van het nieuwe pakket ook een geïntegreerde kassamodule. Nina, ondanks haar nog jonge bestaanshistorie, bleek al die functies in één oplossing operationeel te hebben draaien. Dit bewees zich toen wij bij diverse collega’s zijn gaan kijken die al met Nina werkten. Eén van hen is ons zeer ter wille geweest en heeft ons volledig en in detail laten meekijken in hun keuken hoe zij nu al succesvol met Nina werken. Wij mochten een dag lang droog oefenen met Nina op basis van alle mogelijke probleemstellingen die wij maar konden bedenken. Al die testen doorstond Nina probleemloos. Dat gaf voor ons de doorslag, vooral ook omdat Nina heel flexibel bleek om te gaan met de logistiek rondom zowel diensten als producten.”

Issues direct opgepakt “In mijn loopbaan ben ik nu voor de derde keer gewisseld van pakket. Ook nu kwamen we tijdens de implementatie issues tegen die bijstelling vergden. Echter, het grote voordeel van Logic4 is dat zij het belang daarvan direct onderkenden, onmiddellijk handelden, en ook helder aangaven als een wens niet was te realiseren. In het laatste geval inspireerde

28 > kbm > december 2013

Frans Davelaar

ons en Logic4 dat weer tot het zoeken naar alternatieve oplossingen. We zijn in positieve zin zeer verrast door de snelheid waarmee via de helpdesk van Logic4 op al onze vragen wordt gereageerd. Als zoiets in het offertestadium wordt beloofd, is het daadwerkelijk meemaken daarvan in de implementatiefase een verademing.”

Nieuwe klanten door webshop Ook de implementatie van de webshop van Nina verliep rimpelloos: “Al in de eerste week ontvingen wij orders van klanten die ons anders nooit gevonden zouden hebben.” En de alles-in-één bedrijfssoftware? “Voorheen kregen we bij de andere pakketten ook goed inzicht in het reilen en zeilen van de organisatie, alleen met Nina verloopt dat significant gemakkelijker. De kracht van Nina is, en ik benadruk dit graag, dat je ermee kunt experimenteren zonder dat je er direct het hele systeem mee in de war gooit. Iets uitproberen is zeer gemakkelijk, waardoor je je het programma ook sneller eigen maakt. Logic4 investeert aantoonbaar in nieuwe kansen en mogelijkheden in Nina die voordeel brengen voor de kantoorvakhandel. Logic4 blijft Nina doorontwikkelen en alle gebruikers uit de kantoorvakhandel worden hierbij betrokken. We zijn op weg van de 8,5 naar een 10!”


Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s: Ruud Jonkers

> OFFICERS

29 > kbm > december 2013

kbm > december 2013 > 29


> Tablet- en smartphone-accessoires tekst: Laurens van Aggelen

Accessoires voor tablet en smartphone booming business

Kansen in enorme groeimarkt Er mag dan sprake zijn van een economische crisis, dat is aan de verkoop van smartphones en tablets niet bepaald te merken. Kijk om je heen en je ziet oud en jong met deze mobiele apparaten in de weer. Om het gebruiksgemak te verhogen en de producten voldoende bescherming te bieden, zijn er tal van producten op de markt die zich bij uitstek lenen om door de kantoorvakhandel te worden verkocht. Het zijn veelal aantrekkelijke producten waarvoor de gebruiker van deze apparaten best in de buidel wil tasten. Bij Sitecom verwacht men voor de komende tijd veel van de eigen producten om het WiFi bereik in huis te verbeteren, zoals de Range Extenders en Homeplugs. “Daarnaast hebben wij kort geleden een nieuw merk gelanceerd: Fresh ‘n Rebel. Daarbij verwachten we veel van onze nieuwe bluetooth speakers. De markt van bluetooth speakers groeit, iedereen heeft een smartphone met muziek en wil daarvan optimaal genieten”, aldus Virginia Yanquilevich, Chief Marketing Officer bij Sitecom. “Voor wat betreft jongeren geloven wij dat zij meer en meer waarde hechten aan mobiliteit. De accessoires die ze aanschaffen moeten passen bij hun persoonlijkheid en stijl. Ook zien we kleur, en design steeds belangrijker worden en dat producten steeds meer ‘met elkaar’ kunnen communiceren.” Yanquilevich verwacht dat er steeds minder schapruimte vrijgehouden hoeft te worden voor notebooktassen aangezien de markt daalt door de komst van tablets. Sitecom adviseert de kantoorvakhandel voor een merk te kiezen met een goede

30 > kbm > december 2013

Aalst een steeds belangrijkere rol spelen. Meer diversiteit daarin dus, zoals ook uit het interview met Sitecom al naar voren kwam.

> Ergonomie

uitgebreide line-up met een goede presentatie in de winkel. “Consumenten willen kiezen en vooral beleven.”

> Toetsenborden

Als er één product is waar in ieder geval veel vraag naar zal zijn, dan is het een toetsenbord voor een tablet, is de stellige mening van Jos van Aalst, directeur van Chesskin. “Voor het typen van langere teksten is het niet handig daarvoor het glasscherm van de tablet te gebruiken. Bij jongeren ligt dat iets anders. Vooral in de doelgroep 30+ maakt men er graag gebruik van.” Chesskin heeft ze in diverse soorten in combinatie met een beschermhoes en zelfs met muisfunctionaliteit. “De toetsenborden zijn ook geschikt om te worden gebruikt in combinatie met andere devices zoals met Media tv in combinatie met Windows pc’s.” Kleuren gaan volgens van

Michiel Struycken, Country Manager Benelux bij Jabra Business Solutions, heeft grote verwachtingen van bluetoothheadsets en een product als de Jabra Speak 510, een draagbare speakerphone met bluetooth. “De bedrade headset voor de vaste telefoon loopt daarentegen wat terug, terwijl het gebruik van de draadloze DECT headset juist weer toeneemt. Over het algemeen zien we dat voorkeuren niet zozeer gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld leeftijd. De keuze voor bepaalde producten is veel meer afhankelijk van de toepassingen waarvoor ze gebruikt worden.” Struycken is van mening dat de kantoorvakhandel er goed aan zou doen om headsets binnen het totale productenportfolio dat men aanbiedt, beter zichtbaar te maken. “Deze producten bieden uitstekende mogelijkheden tot cross-selling. Juist bij de kantoorvakhandel waar veel aandacht is voor ergonomie, liggen daar volop kansen. In het rijtje van een goede stoel en bureau-accessoires om RSI tegen te gaan, hoort ook een goede headset thuis. Zeker met het oog op gebruikers die veel telefoneren en ten gevolge van een verkeerde houding gezondheidsklachten oplopen.”

> Kwaliteitseisen

Belkin bestaat nu 30 jaar en heeft het nodige te bieden als het gaat om accessoires voor smartphones, tablets en ultrabooks.


“In de zakelijke markt zie je een overlap met de consumentenmarkt. In zakelijke oplossingen zijn weer meer extra features voor handen. Voor degenen die de producten verkopen, kunnen we ook inspelen op wensen ten aanzien van verpakkingen. Wat de producten zelf betreft zie je dat deze kleurrijker worden”, vertelt Jean Paul van de Ven, Country Manager Benelux bij Belkin. Van de Ven heeft voor de komende tijd goede verwachtingen van de verkoop van toetsenborden voor tablets, zoals hij ook een groeiende vraag constateert naar docking stations en laadoplossingen voor de snel in populariteit groeiende tablet, evenals screenoverlays en hoesjes voor de smartphone. Docking stations voor Apple, Samsung en andere Android modellen hebben we al, voor Windows op dit moment nog niet.”

> Niet op prijs kopen

Toetsenborden voor tablets zijn er te kust en te keur. Design daarbij is heel belangrijk, maar vooral dat de type-ervaring hetzelfde is als met het toetsenbord van een computer. “De Ultimate Keyboard voor iPad en Samsung kan door middel van magneetjes zien of de tablet is aangesloten en het toetsenbord gaat dan automatisch aan en koppelt met de tablet. Wordt de tablet van de magneetjes afgehaald, dan schakelt het toetsenbord automatisch, zodat batterijcapaciteit wordt gespaard.” Van de Ven stelt constateert dat gebruikers, zelfs of misschien wel juist omdat er sprake is van een economische crisis, minder op prijs kopen. Men zou steeds meer bereid zijn om dieper in de buidel te tasten, mits het product dat men koopt voldoende kwaliteit biedt. “Ik denk dat dit zeker in de kantoorvakhandel het geval is, waar men veelal met hogere verwachtingen en kwaliteitseisen over de vloer komt.” Belkin adviseert de kantoorvakhandel een productmix van niet teveel merken aan te bieden. “Maak goede afspraken met leveranciers zodat je ook bij tegenslag

kunt rekenen op goede ondersteuning. Dat is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ga wat productkeuze betreft niet te extreem. Dat is alleen maar verwarrend en zorg dat je maximaal rendement uit je schappen haalt.”

> Bescherming

Een leverancier van accessoires voor smartphones en tablets waar we de komende tijd ook in Nederland steeds meer van zullen gaan zien, is Otterbox. In Amerika al onbetwist een marktleider. Nadat de Nederlandse markt eerder vanuit Frankrijk werd bediend, is sales manager Jorgen Netten inmiddels vanuit Neder-

> Ken je klanten

“We zien een sterke groei in de vraag naar accessoires voor in de auto zoals autoladers maar vooral dashboardhouders voor smartphones”, zegt Sjoerd Pitstra, directeur Pitstar. “Automobilisten gebruiken steeds vaker apps voor navigatie en muziek en willen dan de telefoon binnen handbereik en zicht monteren. Daarnaast zijn cases in alle vormen en maten ‘hot’. Men wil zich meer en meer onderscheiden, waarbij ook een additionele functie toegevoegd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een de Credit Card case. (www.card-case. nl). Ook de markt voor tablet-accessoires is nog steeds groeiende, of beter gezegd

‘Juist voor de kantoorvakhandel zijn het mooie producten omdat ze zich onderscheiden van de vele massaproducten’ land actief in de diverse verkoopkanalen. Vooral in de b2b-markt. De producten van Otterbox liggen al in de schappen bij partijen als Bol.com, MediaMarkt en KPN, maar ook bij diverse resellers. Juist voor de kantoorvakhandel zijn het mooie producten omdat ze zich onderscheiden van de vele massaproducten. “Onze hoesjes voor tablets en smartphones bieden daadwerkelijk bescherming tegen hevige schokken. Sommige hoesjes zelfs tegen water. Laat je een telefoon of tablet vallen, dan zal het scherm niet kapot gaan”, zegt Netten. “Allereerst bespaart dat de gebruiker hoge reparatiekosten, want voor het laten repareren van een iPhone ben je zo 180 euro kwijt en dan is het nog niet eens bij een officiële dealer. Ergernis nummer één bij een kapotte smartphone is trouwens dat de gebruiker zijn toestel opeens niet meer kan gebruiken. Voor gebruikers die er intensief van mobiele apparaten gebruik maken en er afhankelijk van zijn, is bescherming dus in toenemende mate belangrijk. Daar spelen wij met onze producten op in.”

booming. Van keyboard-case tot pen/ stylus.” De meer eenvoudige bluetooth headsets kunnen in de schappen wel een beetje naar de achtergrond als het aan Pitstra ligt. “Alleen gerenommeerde headsets voor muziek zijn wel erg populair, maar puur om ermee te telefoneren is een beetje passé.” De jeugd is volgens Pitstra altijd op zoek naar identificatie. “Vroeger met de schoolagend,a nu meer met een case van een bekend merk of een licentieproduct van een bekend mode- of automerk. Zakelijke gebruikers kijken vooral naar kwaliteit en nut, minder naar prijs.” Zoals in elke vakhandel gaat het in belangrijke mate om advies en toegevoegde waarde. Pitstra: “Als het om prijs gaat wint het internet altijd. Juist wanneer de klant blij de deur uitgaat met een eenvoudig te gebruiken product dat zijn leven vergemakkelijkt, win je loyaliteit en creëer je retentie. Dus leer je klant kennen en doe een passend voorstel.” <

kbm > december 2013 > 31


> ACHTERGROND

Het einde van het lasertijdperk? Over het verschil tussen inkjetprinters en kleurenlaserprinters is de afgelopen decennia veel gezegd en geschreven. Zo zou de laserprinter meer geschikt zijn voor bedrijven en instellingen, vanwege het hoge rendement, de hoge printsnelheid en de strakke teksten. De inkjet zou vooral geschikt zijn voor thuisgebruik, foto-afdrukken en kleinere printopdrachten. Maar is dat nog wel zo? Er is een nieuwe generatie inkjetprinters speciaal voor de zakelijke markt en de specificaties nodigen uit om de (voor) oordelen over inkjet versus kleurenlaser weer eens onder de loep te nemen. Wij spraken met Oscar van der Linden, Country Manager Nederland bij printerfabrikant Epson. Kosten per pagina Een veelgehoord argument voor de laserprinter is dat hij weliswaar vaak duurder in aanschaf is, maar veel zuiniger in gebruik. Met de gemiddelde lasertoner kun je 1.500 tot 3.500 pagina’s printen. De gemiddelde inktcartridge voor consumentenprinters levert ‘slechts’ een paar honderd pagina’s. Print je meer dan 10.000 pagina’s per jaar dan leek de keuze altijd snel gemaakt: de laserprinter stond hier op eenzame hoogte. De perceptie heerst dus dat inkt duur is, maar de tijden zijn echter veranderd, volgens Oscar van der Linden: “Er zijn inmiddels inktcartridges met een rendement van 3.400 pagina’s. De cartridges zijn veel groter dan de cartridges die in de goedkopere consumentenprinters zitten en zijn relatief goedkoop. De kosten per pagina van onze nieuwe zakelijke inkjetprinters (WorkForce Pro serie) zijn hierdoor tot 50 procent lager dan bij concurrerende kleurenlaserprinters, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is. Inkjetprinters zijn dus veel efficiënter geworden in hun inktverbruik en streven hiermee de kleurenlaserprinter ruimschoots voorbij.” Epson Workforce Pro WP 4525

Epson Workforce Pro WP 4525

De snelheid Het is de algemeen heersende opvatting dat laserprinters sneller zijn dan inkjets. Is dat nog steeds zo? “Voor grote printopdrachten zijn lasers inderdaad nog altijd sneller dan inkjets,” geeft Van der Linden toe. “Maar voor heel veel bedrijven geldt dat ze voornamelijk kleine printopdrachten van een paar pagina’s naar de printer sturen en dan is de inkjet aanzienlijk sneller. Waar de laser altijd eerst moet opwarmen, kan de inkjet meteen beginnen met printen. Bij grotere printopdrachten, waarbij honderden pagina’s moeten worden afgedrukt, zal de laser de inkjet na verloop van tijd wel inhalen. Maar wordt de printer voornamelijk gebruikt om verslagen of documenten van niet meer dan een aantal pagina’s af te drukken, dan is de inkjet al klaar voor de laser zelfs maar is begonnen.”

De kwaliteit

Laserprinters staan bekend om hun duidelijke, scherpe tekstkwaliteit.

32 > kbm > december 2013

Tegenwoordig zijn de printkoppen van inkjetprinters echter veel verfijnder dan ze vroeger waren, waardoor de inkt met veel meer precisie op het papier kan worden gespoten. Van der Linden: “Je kunt daarom met een moderne inkjetprinter vergelijkbare resultaten boeken als het op scherpte van tekst aankomt. Maar ook de kleurkwaliteit kan een doorslaggevend argument zijn om voor een inkjetprinter te kiezen. Inkjetprinters zijn altijd al beter geweest in kwalitatief hoogwaardige kleurenprints dan laserprinters. Denk aan de professionele fotoprinters, dit zijn altijd inkjetprinters, er is geen fotograaf die met een laserprint werkt. Aangezien we leven in een steeds visueler ingestelde wereld is kleur erg belangrijk en wordt de kwaliteit van kleur bij het afdrukken ook belangrijker.”

Energieverbruik Vergeleken met concurrerende kleurenlaserprinters verbruikt de nieuwe generatie inkjetprinters tot wel 80% minder energie. “Voor een bedrijf met een enkele printer zal dit niet direct enorme kostenbesparingen opleveren, maar voor een bedrijf waar bijvoorbeeld vijftig printers staan en we gemakshalve even uitgaan van een periode van drie jaar, dan praten we over een besparing van energiekosten van duizenden euro’s. Het mes snijdt in dit geval dus aan twee kanten, beter voor het milieu, maar zeer zeker ook voor je portemonnee!”, stelt Van der Linden. Aanvullende informatie over de zakelijke inkjetprinters van Epson is te vinden op www.epson.nl/WorkForcePro.


> EVENT

Paperworld ervaren met vele exclusieve voordelen

First Class Security

Paperworld Insider 2014 Paperworld in Frankfurt is veruit het grootste vakevenement ter wereld op het gebied van office en stationery producten. De branche is daar niet alleen vertegenwoordigt met de nieuwste producten en innovaties maar ook voor het presenteren van nieuwe concepten en trends waarmee de resellers succesvol kunnen zijn. Aangevuld met kennis overdracht en een uitgebreide trendshow is het ook nu weer de plek om inspiratie en motivatie op te doen.

Voordelen

Er is geen reden meer om het grootste vak evenement ter wereld niet te bezoeken want de voordelen die het Paperworld Insider-programma biedt zijn volledig afgestemd op de reseller van tegenwoordig. • gratis alle dagen entree voor Paperworld en Creativeworld + garderobe • toegang tot Insider-Treff! • Insider goodie bag inclusief catalogus • persoonlijke service • gratis regionaal openbaar vervoer • en exclusieve extra’s Uitsluitend voor diegene die werkzaam zijn bij een Nederlandse kantoorvakhandel, kantoorboekhandel, of detailhandel in hobby- en kunstenaarsmaterialen is het mogelijk om kosteloos deel te nemen aan het Paperworld Insider programma en al deze exclusieve voordelen te genieten!

Zo bent u nog nooit ontvangen!

De binnenkomst bij een beurs kan nog weleens wat hectisch zijn. Paperworld Insider deelnemers hebben daar geen last van, de toegangsbadge is reeds toegezonden en de eigen (gratis) garderobe in het afgeschermde Paperworld Insider gedeelte van de beurs staat ter beschikking. U ontvangt direct uw badgehouder, de goodie bag en de beurscatalogus. U bent klaar om uw beursbezoek te starten!

Insider Treff

Beursbezoek is natuurlijk niet alleen het bezoeken van standhouders en evenementen. Het is goed om buiten de beursvloer om even tot rust te komen, wat bij te praten met collega’s of om even wat te eten. Insider Treff is de exclusieve ontmoetingsplaats voor alle Paperworld Insiders om dit te doen. De catering is verzorgd en een aangename omgeving is gecreëerd. Voor diegene die behoefte hebben aan verdere ontspanning is het mogelijk een revitaliserende massage te krijgen. Dit maakt het bezoek aan Paperworld wel een hele aangename ervaring.

Aanmelden is eenvoudig

Krug & Priester uit Balingen bouwt al meer dan 90 jaar EBA security producten. Met innovatie, kwaliteit en duurzaamheid onderscheiden deze oplossingen zich in de praktijk EBA security experience • Meest productieve documentvernietigers • Lange levensduur en hoge beschikbaarheid • Fluisterstil en praktisch in gebruik voor elke werkplek • Levenslange garantie op snijwalsen • EBA Silvercard met unieke gebruikersvoordelen EBA dealer experience • Selectieve distributie • Effectieve verkoop- en marketingondersteuning • Beschikbaarheid van eigen helpdesk en service faciliteiten • Gratis installatie van de grotere modellen U kunt ook succesvol EBA oplossingen verkopen dankzij ons unieke concept. Maak een afspraak met onze dealermanager en wordt ook EBA partner! Made and produced in Germany eba.nl / paperflowsolutions.nl / din66399.com

Aanmelden is eenvoudig en garandeert een beursbezoek met vele voordelen. Het enige wat u moet doen is vooraf via internet registreren. Op de Nederlandstalige mini-website www.hallopaperworld.nl wordt dit eenvoudig uitgelegd en vindt u de code en de link die u moet volgen om u succesvol te registreren. Daarnaast biedt de site, naast alle informatie over het Paperworld Insider programma, ook veel handige informatie om het beursbezoek van u en uw medewerkers nog verder te veraangenamen. Paperworld wordt gehouden in het centraal gelegen Frankfurt am Main van zaterdag 25 tot en met dinsdag 28 januari 2014. Tel. +31 (0)182 64 06 90 www.vanrandwijk.com


( A D V E R TO R I A L )

edding Legamaster: nieuwe activiteiten in 2014 edding Legamaster vaart een stabiele koers. Ewoud Bosch, managing director Benelux van edding Legamaster, kijkt terug op een enerverend jaar met veel positieve ontwikkelingen. Deze lijn wordt in 2014 doorgetrokken met verschillende nieuwe activiteiten, met als hoogtepunt een volledig nieuw winkelconcept.

edding edding maakte afgelopen jaar weer groei door met de toegevoegde waarde die de fabrikant biedt. De nieuwe strategie om meer focus op de consument te leggen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Hierbij richt edding zich volledig op de wensen en behoeftes van de eindgebruiker. Deze ingeslagen weg wordt voortgezet, ondanks de onzekere markt. “De consumentenmarkt heeft het moeilijk, de bestedingen staan onder druk. Deze ontwikkelingen hebben hun weerslag op de dealer.” Welke kant moeten we op? “We moeten

34 > kbm > december 2013

de huidige lijn vasthouden en de distributie verbreden. Daar moet je wel bewust mee omgaan en niet iedereen in de wielen rijden. Maar tot nu toe zijn we zeer tevreden over de nieuwe strategie met onder meer de nieuwe B2C categorie Creating & Decorating. Dat wordt in 2014 voortgezet. De dealers gaan daarvan profiteren.” Om deze doelen te verwezenlijken stopt edding veel energie in sales en marketing. Bosch gelooft heilig in een intensieve marktbewerking. “We hebben een sterke salesforce -en trade marketing-afdeling. Bovendien is er een vaste trademarketeer gekoppeld aan de klant, waardoor we nog meer service kunnen bieden. Bij elk kanaal bekijken we afzonderlijk waar de behoeftes liggen en welke activiteiten er richting de handel worden ontplooid.” Bosch vervolgt: In 2013 zien we een kleine groei, eigenlijk tegen de markt in. Hier komt de toegevoegde waarde van de sales om de hoek kijken. Mensen maken toch het onderscheid in het digitale tijdperk. We zijn dan ook niet gekrompen in de sales, een trend die je om je heen ziet. We geloven in de persoonlijke aanpak en face to face contacten.” Traditiegetrouw zal edding weer deelnemen aan de grootste consumenten- en vakbeurzen. Zo staat de Huishoudbeurs, zoals

de afgelopen jaren, weer op het programma. “De deelname hieraan is voor ons altijd heel succesvol. Hier hebben we de focus op een complete ‘edding experience’; wat kan men allemaal met onze pro-

Nieuwe lijn spuitbussen Een bijzonder nieuwtje is verder dat edding met een lijn spuitbussen met verf op de markt komt. “Deze hebben we begin dit jaar op Paperworld geïntroduceerd voor de Duitse markt. De resultaten zijn daar positief. Daarom zal deze categorie in het voorjaar aan het Nederlandse en Belgische publiek worden gepresenteerd.”


ducten doen? Het slaat goed aan bij de consument en de Huishoudbeurs is daarvoor een uitstekend podium.” Ook wordt in 2014 weer de beurs KreaDoe aangedaan, die afgelopen oktober weer een geslaagde editie opleverde voor edding. “We stonden er met de Creating&Decorating categorie. Er is echt een enorme markt voor creatieve producten.”

Nieuw winkelconcept Voor 2014 staat er ook nog een nieuw winkelconcept op stapel. “We komen met een nieuw POSconcept voor het complete edding assortiment. Een soort shop-inshop systeem, voor volgend jaar het grootste project voor edding. We lanceren het in januari op de PaperShow in België en in februari tijdens de SOC Days. Hier zal ook veel aandacht zijn voor het Backto-School assortiment.” Ook het internet laat edding zeker niet links liggen. “We gaan verder met het ontwikkelen van content voor het web. Hier liggen ook kansen voor de lokale dealer. Met een omnichannel-aanpak kan hij zorgen voor traffic naar zijn website.”

Legamaster Legamaster heeft een uitgebreid assortiment traditionele en digitale presentatiemiddelen. Bosch ziet sinds augustus een kentering in positieve zin in de zakelijke markt. “Er wordt weer meer geïnvesteerd in vooral touchscreens. Men is bereid om kantoorruimtes te upgraden met deze producten. Met name de touchscreens zie je steeds meer in de zakelijke markt. De groei zit hoog in de double digit. Bovendien worden de traditionele producten meegezogen in deze ontwikkeling. De totale groei van Legamaster, gedreven door de elektronische producten, ligt op een niveau dat we de laatste jaren niet hebben gezien.” Bosch constateert dat de eindgebruiker weer oog heeft voor kwaliteit. “Ze gaan niet voor het goedkoopste. Dit is gunstig voor de vakhandel, want die hoeft niet op prijs te verkopen.” Ook bij de Legamaster-producten maakt de sales force volgens hem het onderscheid. “We breiden zelfs de Benelux-marketing uit. Persoonlijke effectiviteit is van grote waarde voor ons.”

Nieuw bij Legamaster is een online tool voor het ontwerpen van bedrukte whiteboards. “Heeft een klant zelf een ontwerp gemaakt, dan kunnen we daarna heel snel leveren. In het eerste kwartaal van 2014 is het operationeel.” Ook met Legamaster worden diverse beurzen aangedaan in 2014, zoals Vakbeurs Facilitair, IPON 2014 en ISE. De content op het web wordt eveneens verder ontwikkeld. Ten slotte wordt het serviceconcept voor de elektronische borden verder geoptimaliseerd in 2014. Al met al gaat het edding Legamaster voor de wind. Er is volop beweging met nieuwe producten, winkelconcepten, online-tools, intensieve marktbewerking, frequente beursdeelname en een sterke focus op de eindgebruiker. Het resultaat in groei tegen de markt in. edding Legamaster gaat dan ook vol vertrouwen het nieuwe jaar in.

kbm > december 2013 > 35


> BUREAUACCESSOIRES Tekst: Anne de Haan

Bureauaccessoires: zo staat de markt ervoor

‘Schrijven? Dat is ouderwets!’ Minder printen, minder schrijven, minder documenteren… Het lijkt alsof alles in de traditionele markt van bureauaccessoires alleen maar minder wordt. Is dat ook echt zo, of liggen er nog genoeg kansen? De leveranciers tesa, T3L Group (Tarifold en 3 L), MAUL en ACCO Brands denken van wel. Zij leggen uit waarom. ‘Uitdaging’ is het sleutelwoord als het gaat om de verkoop van bureauaccessoires, daar zijn alle vier de leveranciers het over eens. Jitske Riemersma, Marketing Stationery & Food Benelux bij tesa, legt uit: “De markt ondergaat op dit moment naar mijn mening een enorme tendens van innovaties. Als je nu creatief en innoverend bent en dit goed weet over te brengen naar de markt, kun je grote slagen maken.”

> Ouderwets

uitdagingen: de wijze van werken en de markt veranderen in een snel tempo.” MAUL ziet zowel daling als groei in verschillende productgroepen, aldus Kees Broekman, Sales Manager Nederland. “De markt zal weinig tot niet meer groeien, ook niet in Nederland. Wel verwachten wij dat het onderscheidend vermogen van de producten steeds meer een bepalende factor gaat spelen. MAUL tracht ieder jaar met ‘nieuwe en frisse’ artikelen de markt te updaten, zodat de dealer ook richting de eindgebruiker wat nieuws heeft en zo nieuwe omzet kan toevoegen.”

> Vraag

Digitalisering en Het Nieuwe Werken zijn twee belangrijke oorzaken van de teruglo-

‘De wijze van werken en de markt veranderen in een snel tempo’

Peter Achterberg, Sales and Business Development Manager bij T3L Group, geeft met een beeldend voorbeeld aan hoe de toekomst van bureauaccessoires eruit zou kunnen zien. “Een interessante opmerking werd gemaakt door één van mijn kinderen die mij zag schrijven. Hij zei: ‘Schrijven is

pende verkoop. “Hierdoor wordt er minder geprint, geniet en geperforeerd”, zegt Froukje Derks, European Channel Marketing Executive bij ACCO Brands. “Daarnaast is er door Het Nieuwe Werken naar verhouding meer vraag naar home office-producten en ‘portable producten’, en minder naar echt zakelijke producten. ACCO Brands investeert daarom meer in creatie van home office bureauaccessoires.”

‘Nu zie je ook hier steeds meer online winkels naast de traditionele’ ouderwets!’ Ik denk dat het echter nooit zal verdwijnen, maar het geeft wel aan hoe de jeugd denkt. We staan dus voor veel

36 > kbm > december 2013

Volgens Riemersma van tesa komt er steeds meer vraag naar digitale services. “In andere markten zie je dat men al

veel verder is: vliegtickets worden online gekocht, inchecken doe je zelf online, boodschappenlijstjes worden gemaakt met een app… In deze branche komt het wat langzamer op gang, maar nu zie je ook hier steeds meer online winkels naast de traditionele.”

> Overlevingsstrategie

De leveranciers zetten alles op alles om zich te blijven onderscheiden met producten. T3L Group doet dat bijvoorbeeld door veel zelf te produceren. Achterberg: “T3L is een fabrikant die circa 85 procent van de producten zelf maakt. Dat is een sterkte die we verder willen uitbreiden door ontwikkeling van nieuwe producten voor meerdere toepassingen. Functioneel in combinatie met een goed design.” Broek-


man zegt over MAUL: “Je onderscheidend vermogen als leverancier zit bij de basis voor je klanten, ook op artikelniveau. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de dealer ook in kleine aantallen artikelen kan inkopen. En dat de verpakking voorzien is van alle relevante productinfo, maar ook voldoet aan nieuwe Europese regelgeving.” ACCO Brands richt zich - wat betreft bureauaccessoires - voornamelijk op home office en wil zich onderscheiden met trendy bureauaccessoires in diverse kleu-

zelf ontwikkelt en produceert. Broekman: “Ook zijn vele soorten papierklemmen, posterophangtoepassingen en magneten verrassend gegroeid.” In het assortiment van ACCO Brands zijn de Rexel ICE serie,

‘De markt zal weinig tot niet meer groeien, ook niet in Nederland’ ren en matchende sets bureauaccessoires. Crossmedia is een thema dat bij tesa hoog op de agenda staat: online combineren met offline en ervoor zorgen dat de consument je product kan vinden.

> Toppers

Sommige producten verdwijnen, andere producten stijgen juist in populariteit. Iedere leverancier heeft andere toppers. Bij MAUL zit de groei met name in de acrylproducten, het luxere assortiment en de bureauverlichting die het bedrijf

cruciaal. Derks: “Al onze productinfo, tools en handleidingen zijn te vinden op onze partnerwebsite www.accobrandspartner. com. Verder plaatsen wij persberichten en stellen we POS-materialen beschikbaar.” tesa heeft een complete online - en offline campagne opgezet rond de minidispenser. “We maken gebruik van SEO en SEA en hebben een eigen tesa Nederland-

de Rexel Croc serie en de Rexel Bamboo serie populair. Bij tesa scoort de minidispenser goed, zegt Riemersma. “Hiermee kun je heel handig cadeautjes inpakken en met de feestdagen voor de deur is dat natuurlijk een hot topic.” Achterberg van T3L vult aan: “Onze Magneto-lijn van veiligheidsproducten en het VEO displaysysteem verkopen goed. Daarnaast natuurlijk de producten rond de tablet en smartphone.”

> Promotie

Om ervoor te zorgen dat de vakhandelaar zijn werk goed kan doen, is informatie van de leveranciers

Facebookpagina. Dit doen we zodat de consument van onze producten weet en ook weet waar ze te koop zijn; bij de vakhandel dus!” T3L houdt de kantoorvakhandel op de hoogte via goede productinformatie, de website, productgerichte flyers en films met toepassingen op de website en YouTube. MAUL doet dat ook en heeft daarnaast regelmatig acties, samen met partners Quantore en Hameco. “Ook onze samenwerking met In2brands voor de dealers is belangrijk. We kunnen de dealersite koppelen aan die van In2Brands. De voordelen zijn een zelfgekozen plus-plus-assortiment, eenvoudig bestelproces, inzichtelijke voorraad en snelle levering.” <

kbm > december 2013 > 37


> 9 holes met... Tekst: Peter Damman

9 Holes met...Michel van Beek Peter Damman mag graag een rondje golfen. Deze keer speelde hij met Michel van Beek, sinds 2006 bij Fellowes en sinds mei 2012 President van Fellowes Europe. Van Beek kent de Office Supplies industrie zeer goed en werkt sinds 1988 in deze branche en leidt Fellowes succesvol in Europe. Reden genoeg om met hem een rondje te spelen. Gespeeld werd er op Princenbosch, de uitdagende baan gelegen in Bavel, onder de rook van Breda. 1. President voor Fellowes Europa is een drukke baan waarbij je veel reist. Heb je nog wel tijd om te golfen? “Ontspanning en plezier is in mijn beleving essentieel om zakelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Het vele reizen stelt me een paar keer per jaar in staat om met relaties op fraaie banen in het buitenland te spelen. Daarnaast probeer ik in Nederland twee keer per maand te spelen.” 2. Het is bekend dat Fellowes veel problemen heeft gehad met de productie van haar shredders. Hoe is de situatie nu? Kunnen we nog innovaties verwachten in deze productgroep? “Een aantal jaar geleden hebben we onze grootste fabriek in China moeten sluiten vanwege problemen met onze lokale joint-venture partner. Gelukkig zijn onze Michel van Beek, President Fellowes Europe, veel onderweg, maar toch nog tijd om te golfen.

38 > kbm > november 2013

klanten ons trouw gebleven en staat onze productie weer als een huis. Het is het een goede leerschool geweest voor de toekomstige set-up van onze supply chain en ik durf te stellen dat we sterker zijn dan voorheen. We hebben nu een state-of-the-art fabriek en R&D centrum in China, die beiden volledig eigendom van Fellowes zijn. Het assortiment en kwaliteit is geoptimaliseerd, en maar liefst 40 nieuwe machines zijn sindsdien geïntroduceerd voor elk segment van de markt. Onze nieuwe kwaliteitstandaard heeft geresulteerd in extreem lage percentages op het gebied van defecten en retouren. Ook brengen we continu innovatie in de categorie. Daarnaast lanceren we een nieuwe lijn papiervernietigers voor de retailmarkt. Marktaandeel-analyses zoals die van GfK in verschillende Europese landen bevestigen dat we sterk marktaandeel winnen, een bewijs dat we op de goede weg zijn.”

gebreid marktonderzoek gedaan, waaruit blijkt dat de interesse en behoefte voor werkgevers om medewerkers gezond te houden enorm is toegenomen. We hebben besloten om fors in de ergonomische categorie te investeren en een jaarlijkse Europese ergonomie campagne te introduceren in Europa. Deze categorie maakt inmiddels een significant deel uit van onze omzet en zal komende jaren fors blijven groeien. Wij zien uiteraard ook dat de digitalisering en het dalende papierverbruik een behoorlijke impact hebbent op de omzet van traditioneel papiergerelateerde producten in onze industrie. We blijven continu investeren in onze huidige kernproductgroepen als business-machines, maar ook fors in nieuwe productgroepen. Inmiddels bestaat een belangrijk deel van onze omzet uit producten die niet gerelateerd zijn aan het papierverbruik en ons doel is dit aandeel verder te laten groeien.”

3. Fellowes produceert en verhandelt met name traditionele kantoorartikelen. De markt voor deze producten is dalende. Hoe denkt Fellowes in de komende jaren toch een omzetgroei te realiseren? In welke productlijnen zie je nog mogelijkheden? “Het assortiment van Fellowes bestond vanaf 1913 tot 1983 slechts uit record storage bankers boxen. Vanaf 1983 hebben we vier aangrenzende productcategorieën ontwikkeld en zijn we continu gefocust op de ontwikkeling van nieuwe producten. Een voorbeeld zijn de recent geïntroduceerde Fellowes AeraMax-luchtreinigers. Een interessante markt en goed passend bij onze ergonomische health & comfort producten. Een categorie die sinds jaren enorm snel groeit binnen Fellowes. We hebben uit-

4. De verkoop van office supplies gaat nu merendeels via online aanbieders. Hoe gaat Fellowes om met deze trend en blijft er nog ruimte voor traditionele aanbieders als winkels? “Laten we niet vergeten dat de traditionele verkoopkanalen nog steeds het grootste gedeelte van de totale consumentenbesteding voor haar rekening neemt. Het zijn ook niet alleen nieuwe of recente aanbieders of gespecialiseerde webshops die profiteren van de online kansen. Veel van onze bestaande klanten zijn ook succesvol en verschuiven hun sales en marketing-activiteiten naar het web. Het is belangrijk om vast te stellen dat online ook offline verkoop stimuleert en vice versa. We hebben een duidelijke verandering gemaakt in marketing-focus en zijn nu beter in staat zowel de offline


als online aanbieders te ondersteunen. Uiteindelijk bepaalt de eindverbruiker waar zij het liefst advies vraagt en of koopt. Het is onze taak als fabrikant om al onze klanten daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen.” 5. Zie jij nog een rol voor traditionele distributeurs en inkoopverenigingen in onze branche of zijn er in de toekomst alleen nog maar rechtstreekse leveringen van fabrikant naar reseller? “Ja, maar distributeurs en resellers moeten wel service en toegevoegde waarde bieden aan hun relaties. Zichzelf profileren als persoonlijk adviseur en probleemoplosser en een aanspreekpunt voor de eindgebruiker te zijn. Zij kunnen en zullen succesvol zijn indien ze in staat zijn een toegevoegde waarde en service te bieden die andere aanbieders in hun verzorgingsgebiedgebied niet kunnen bieden. Klantgerichtheid, oplossinggerichte verkoop en een efficiënte bedrijfsvoering met beheersbare kosten zijn hierbij belangrijk. Wij geloven sterk in oplossingsgerichte verkoop die verder gaat dan alleen een doos aanbieden. Wij investeren veel in marketing activiteiten, trainingen en sales support voor de wederverkoper. We hebben dan ook recent in Nederland ons sales-team uitgebreid met twee accountmanagers, die volledig gefocust zijn op de ondersteuning van de vakhandel. In tegenstelling tot vele andere fabrikanten in onze industrie die kiezen voor consolidatie en krimpende customer support-teams, zijn wij er van overtuigd dat het tegenovergestelde de juiste weg is. Wij menen dat ondersteuning aan onze distributeurs een belangrijke toegevoegde waarde geeft en dat de fabrikanten, distributeurs, inkoopverenigingen en de dealers sterk moeten samenwerken om onze producten uiteindelijk bij de eindgebruiker te krijgen.” 6. Fellowes voert een consequent merkbeleid. Hoe staan jullie tegenover private label? “Sinds decennia is er een plaats voor private label. Het doel en effectiviteit van een private label verschilt echter enorm en is afhankelijk van de doelstelling van de reseller. Het kan onderscheidend zijn vanuit verschillende oogpunten zoals concurrentie, een beter prijspunt, het

Michel van Beek en Peter Damman zijn tevreden over het gelijke spel.

genereren van winkel-traffic of het verbeteren van de bruto marge. Het kan direct concurrerend zijn voor de A-merken, maar het kan ook aanvullend zijn aan de merken door de gebruiker een breder assortiment te bieden en tevens geeft het de mogelijkheid om het merk extra te onderscheiden. Wij ondersteunen private label-strategieën en produceren ook private label, maar alleen dan als het support biedt aan onze merkstrategie. Uiteindelijk wil een klant kunnen vergelijken. Voor Fellowes een stimulans om te investeren in nieuwe, verbeterde en onderscheidende producten die een gezonde marge bieden aan onze dealers. Intellectueel eigendom (IP) en patenten spelen hierbij een belangrijke rol. Wij investeren dan ook veel in patenten die helpen bij het beschermen van gezonde marges voor zowel onze dealers als Fellowes. Gezien de dalende marges in onze industrie is dit van levensbelang voor iedereen. Uitsluitend goedkopere private label alternatieven met lagere marges is niet de oplossing.” 7. Je hebt al een lange carrière in de branche. Wat was voor jou een van de belangrijkste veranderingen in de afgelopen 10 jaar? “Ik ben in 1988 in onze industrie begonnen en er hebben enorm veel veranderingen plaats gevonden. Variërend van consolidatie aan de fabrikanten- en resellerzijde tot de opkomst van internet die een enorme invloed heeft en zal hebben op de manier van denken, handelen en productontwikkeling. Deze ontwikkelingen zijn echter niet anders dan in andere industrieën. Wat mij toch het meest bij blijft en voldoening geeft, is de

steun en loyaliteit van onze klanten die ons in staat hebben gesteld ons terug te knokken na onze shredder-crisis drie jaar terug. Door deze support zijn we vandaag in Europa groter dan 3 jaar geleden in sales en marktaandeel.” 8. Fellowes neemt niet meer deel aan Paperworld in Frankfurt. Wat is de reden hiervan? “Peter, ik moet je corrigeren, Fellowes zal wel aanwezig zijn op Paperworld. Wij hebben bedenkingen bij bepaalde onderdelen en structuur van Paperworld maar zien het nog steeds als het enige pan-Europees platform om noviteiten te presenteren. Afhankelijk van nieuwe productontwikkelingen en lanceringen zullen we jaarlijks onze participatie overwegen. Het mag duidelijk zijn dat wij op de komende Paperworld -beurs weer veel nieuwe producten zullen introduceren.” 9. Tenslotte, je hebt vandaag opmerkelijk goed gespeeld. Heb je vraag 1 wel goed beantwoordt? “Zoals je weet kan ik best aardig golfen en je hebt het mij vandaag knap lastig gemaakt. Het leek er even op dat ik gemakkelijk zou winnen maar je hebt de laatste holes hele fraaie ballen geslagen. Ik ben tevreden met ons gelijke spel.” Naschrift: Het viel deze keer niet mee voor Damman. Van Beek is een uitstekende golfer en heeft een ijzersterke swing. Na vier holes leek alles bekeken maar Damman pakt de volgende 4 holes. Met de laatste hole onbeslist is dit een mooie uitslag. Damman blijft in deze rubriek dus ongeslagen.

kbm > december 2013 > 39


> ACHTERGROND Tekst: Joost Heessels

EBA voert kwaliteit tot bijna in perfectie door

Made in Balingen Wie zeven uur in de auto zit om enigszins verkreukeld uit te stappen in het Zuidduitse Balingen, kan niet bevroeden dat hij achter de gevel van het kantoor van de firma Krug+Priester geconfronteerd wordt met guillotines én de geheime dienst. Maar vooral met een gedreven fabrikant van kantoormachines, waar kwaliteit bijna tot in de perfectie is doorgevoerd. KBM ondernam de reis, samen met Paul Korremans, directeur van de Nederlandse leverancier van EBA, Van Randwijk – Your Data, Our Concern. Een bezoek aan een van de epicentra van de industrie van papiervernietigers is dan ook een avontuur op zich. Na een intensieve rondleiding door de productiefaciliteiten van de firma weet je waar het om draait als het om kwaliteit gaat. Om fanatieke controle en voortdurende verbeteringen in het gehele productieproces. In de filosofie van Krug+Priester hoort daar bij dat je praktisch alles zelf vervaardigt. Dus ook het spuitwerk, de metaalbewerking van de messen en zelfs het handmatig vervaardigen van de printplaten. Eén ding is na afloop duidelijk; niet voor niks horen de merken Ideal en EBA tot de A-merken op het gebied van snijmachines en papiervernietigers.

> Intensief

Wie door de bedrijfshallen loopt, verbaast zich erover wat er allemaal bij de vervaardiging van een gemiddelde papiervernietiger komt kijken. Kern van een vernietinger is het snijmechanisme. Dit wordt vervaardigd uit grote massieve hardmetalen staven, die in een boeiend proces worden gedraaid, geslepen en gefreesd tot rollen vol messcherpe inkepingen, waar het papier door wordt versnipperd. In die zin is Krug+Priester onder andere een volwaardig metaalbedrijf. Een deel van de metaalproductie gebeurt in de tweede vestiging van het bedrijf, daar waar vroeger de hoofdvestiging van EBA zat voor de overname door Krug+Priester. Wat in het productieproces ook opvalt, is dat veel van de gebruikte gereedschappen voor onderhoud en ook verschillende machines in de productie zelf zijn gemaakt. In iedere productiefase controleert een

40 > kbm > december 2013

medewerker steekproefsgewijs of de afmetingen van de zojuist vervaardigde onderdelen exact kloppen. En dat niet op één, maar op verschillende momenten. Met gekallibreerde meetinstrumenten die ook regelmatig zelf weer doorgemeten worden.

> Guillotines

Praktisch alle onderdelen van zowel papiervernietigers en snijmachines, ook vaak guillotines genoemd, zijn in eigen huis vervaardigd. In die zin is Krug+Priester een serieuze metaalproducent. Maar ook het spuitwerk van de kasten en de assemblage vindt hier in Balingen plaats. Het meest bijzonder is wel dat de printborden in de machines vanaf de printplaat helemaal in elkaar wordt gezet. Dat is uniek voor een dergelijk bedrijf. Een vijftiental dames is voortdurend aan de slag met dit uiterst precieze werk. Korremens: “Bedrijven die dit werk doen, zijn meestal erg groot. Het is ons streven dat we bij onze toeleveranciers een belangrijke partij zijn, zodat ze direct aan het werk gaan als er iets

fout is. In deze markt is die niet te vinden en omdat het zo’n cruciaal onderdeel is, hebben we besloten ook dat in eigen huis te produceren.” En dat geldt ook voor een groot aantal stekker- en andere kabels. Het beperkt aantal onderdelen dat niet in de eigen fabrieken is gemaakt, komt van een toeleverancier uit de regio. Made in Balingen heet het niet voor niks. En aan de assemblage wordt veel zorg besteed. Een grotere papiermachine bijvoorbeeld. Een medewerker zet deze compleet in elkaar op basis van de zelf geproduceerde onderdelen. Hij is hier ongeveer een dag mee bezig. Ergens diep in de fabriek is nog een klein hoekje ingeruimd voor machines die retour komen ter reparatie. Daar vallen twee zaken op. Allereerst zijn het er erg weinig. En daarnaast zijn ze erg oud. Wat wel iets

Paul Korremans springt even bij in de productie


‘Duurzaamheid weegt zwaar in de bedrijfsfilosofie. De EBA-papiervernietigers zijn als de eerste in hun soort onderscheiden met het ‘Blaue Engel’ predicaat’ zegt over de duurzaamheid van de machines die hier de fabriek verlaten. Een paar deuren verder zitten een paar hoogopgeleide ingenieurs. Zij meten voortdurend de halffabrikaten en de eindproducten op afwijkingen. Maar ook de meetinstrumenten in de fabriek, worden hier voortdurend getest op mogelijke tekortkomingen. Fanatieke controles die leiden tot nauwelijks problemen als de machines eenmaal de wijde wereld ingaan.

> Productfeatures

Ook innovatie staat hoog in het vaandel bij Krug+Priester. Zo beschikken de papiervernietigers over een ‘zero energy consumption’ mode. Na 30 minuten in de standby modus schakelt de machine automatisch de netstroom af. Het milieu en duurzaamheid wegen dan ook ook zwaar in de bedrijfsfilosofie. Niet voor niks zijn de EBA-papiervernietigers als de eerste in hun soort onderscheiden met het ‘Blaue Engel’ predikaat. Veiligheid is key, blijkt wel uit het Safety Protection System, waar onder andere de gepatenteerde zekerheidsklep en een automatische start/stop functie die wordt aangestuurd via een fotocel van alle vernietigers deel uitmaakt. En natuurlijk gebruiksgemak, wat direct zichtbaar wordt in de eenknops-bediening, Easy_Switch geheten. Het design wordt ook niet vergeten, zo zijn diverse van de kantoormachines niet alleen leverbaar in neutraal cremewit, maar ook in grijs en zwart. Daarbij is het bedrijf een pleitbezorger van de nieuwe Din-standaard DIN 66399, deze vervangt de DIN 32757. Hierin is een duidelijke omschrijving en kwalificering gegeven op het gebied van papier vernietigen. Zo werkt de DIN 66399 met drie beschermingsklassen en zes niveaus van vernietiging, variërend van snippers breder dan 12 mm en onbegrensde lengte tot een breedte van minder dan 5 mm en 1 mm breed. De Russische geheime dienst wilde zelfs een nog hoger niveau, van ongeveer de helft daarvan... <

Nederland Krug+Priester produceert en levert de merken Ideal en EBA aan de kantoor- en grafische vakhandel. In Nederland en België is van Randwijk importeur van EBA voor de kantoor- en grafische branche. Zij heeft als belangrijke speler de marketing, verkoop, logistiek, service en helpdesk onder één dak. Een belangrijke troef waarmee zij haar dealers extra ondersteunt. Krug+Priester is al vanaf 1953 actief in Nederland. De eerste vertegenwoordigende firma was Kentie in Den Haag. Dat behoorde toen nog tot het concern waar ook Intercambio onder resideerde. EBA produceerde al papiervernietigers in de jaren ‘30 en deed in Nederland al heel lang zaken met de firma WortelboerHolland. Deze firma vaart inmiddels ook onder de vlag van Van Randwijk. De hoofdvestiging is in het Zuidduitse Balingen, waar zo’n 400 mensen werken. In de meeste landen is de onderneming actief via vertegenwoordigingen. In Frankrijk, Canada en de VS zijn eigen vestigingen. In de jaren ‘90 is de firma EBA overgenomen en naast Ideal als tweede merk papiervernietigers aan het portfolio toegevoegd. De firma produceerde in den beginne duplicators oftewel stencilmachines. De productie van snijmachines kwam op gang, omdat voor deze xerografen machines moesten komen om het bedrukte papier te snijden. Na de snijmachines kwam de markt voor papiervernietigers op gang. Door de opkomst van de copier in de jaren ‘60 groeide het aandeel van papier zo fors en verdween de belangstelling voor duplicators. Daardoor kwam de focus volledig op papiervernietigers en snijmachines te liggen. De laatste echte innovatie is natuurlijk de komst van speciale machines om harde schijven onklaar te maken. Want ook in het tijdperk van digitalisering wil Krug+Priester een rol van betekenis blijven spelen.

kbm > december 2013 > 41


> PRODUCTNIEUWS

tesa: wit is het nieuwe zwart De tesa desk dispensers Easy Cut Frame en Easy Cut Compact met de anti-slip tesa Stop Pad zijn nu ook verkrijgbaar in de mooie, nieuwe trend kleur wit. ‘Wit is het nieuwe zwart’, een trend die al eerder begon in autosector en veel terugkomt in de elektronicabranche. Wit staat voor modern, elegant en stijlvol. De dispensers zijn vanaf december 2013 verkrijgbaar in de brilliant white editie naast de zwarte variant. Wie zijn huis of kantoor stijlvol wenst in te richten kan dit nu aanvullen met tesa’s desk dispensers. En natuurlijk net zo handig met de unieke tesa Stop pad waardoor de lichte dispenser op het bureau blijft staan en gemakkelijk met een hand het plakbandje afgescheurd kan worden. Geschikt voor rollen tot 19mm breed en 33m lang.

Fujitsu scanner voor snel scannen van A6-documenten Fujitsu lanceert de fi-65F, een nieuw model binnen het Fujitsu A6-flatbed-scannerconcept voor het scannen van identiteitspapieren. Met een aparte scanknop en usb-voeding biedt de fi-65F een snelle en gestroomlijnde manier om documenten in korte tijd te scannen. De fi-65F is binnen seconden klaar voor gebruik en scant in één seconde een zwart-wit document met 300 dpi. Hierdoor is informatie op drukbezochte plekken zoals luchthavens, recepties van bedrijven en hotelrecepties heel snel vast te leggen. Fujitsu levert de fi-65F met PaperStream Capture en PaperStream IP-beeldverbeterings- en driver-software. Het gaat om de meest geavanceerde beeldverwerkingstechnologie voor de fi Series-documentscanners. www.pfu.fujitsu.com/en

www.tesa.nl

Duraframe Security Specifieke veiligheidsmaatregelen, verbodsborden of reddingstekens kunnen maar beter goed in het oog springen. Ze kunnen immers van levensbelang zijn. Daarom ontwikkelde Durable nieuwe veiligheidskaders die voorzien zijn van een tweekleurige opdruk. Deze opdruk voldoet aan de ISO 3864-4 norm voor veiligheidskleuren. Hierdoor zijn ze geschikt voor de industriële sector, maar uiteraard ook voor de commerciële sector of gelijk welke B2B omgeving. Duraframe Security is opgebouwd zoals de Magaframe van Durable, namelijk twee transparante folies, die worden samengehouden door de magnetische rand. De achterzijde is zelfklevend en kleeft aan elk glad en effen oppervlak (geen extra gereedschap nodig voor de montage). Er is keuze uit drie verschillende kleurencombinaties: geel/ zwart voor veiligheidsrichtlijnen en waarschuwingen, rood/ wit voor verbodsborden en richtlijnen voor brandpreventie en groen/wit voor reddingstekens.. Voor bevestiging op metalen oppervlakken, zoals metalen rekken, kasten of deuren is er ook een versie beschikbaar met magnetische achterzijde. www.durable.nl

42 > kbm > december 2013

Nieuwe monochrome multifunctionals van Kyocera Kyocera Document Solutions versterkt haar line-up van A3 monochrome multifunctionals door het toevoegen van de snelle TASKalfa 6501i en 8001i. De machines zijn voorzien van diverse nieuwe functionaliteiten. Bovendien zijn er significante verbeteringen aangebracht ten aanzien van de milieuprestaties, beeldkwaliteit, documentverwerking en gebruiksvriendelijkheid van de machines. Met afdruksnelheden van 65 ppm en 80 ppm kunnen zelfs de meest uitgebreide opdrachten gemakkelijk worden behandeld. Deze machines passen naadloos in bestaande netwerken en maken gebruik van kenmerkende Kyocera ontwerp- en gebruiksvriendelijke functies. Voorbeelden zijn het intuïtieve kleurentouchscreen met swipe-functionaliteit. HyPAS applicatie-iconen kunnen worden toegevoegd aan het menu en aangepast aan de behoeften van de individuele gebruiker. www.kyocera.nl


> Marktmonitor

my inspiration

Einde oefening Hoe enerverend een jaar ook mag verlopen, voor je het goed en wel beseft is het einde van het jaar al weer bereikt. De Nederlandse traditie van de oudejaarsconference staat op het programma en wordt in 2013 door cabaretier Theo Maassen uitgevoerd onder de titel ‘Einde oefening’. Het is natuurlijk ondenkbaar maar een oudejaarsconference over de kantoorbranche is een lastige opgave. De branche heeft weinig op met de traditie dat bekende mensen en/of bedrijven op de korrel worden genomen. Stel je nu eens voor dat er grappen gemaakt worden over de vele golftoernooien en exclusieve locaties waar de branche haar bijeenkomsten houdt. Grappen over teksten in brochures, zinloze producten en domme antwoorden op gestelde vragen. Of over de onzichtbaarheid van de bestuurders en verantwoordelijken die als enige overeenkomst hebben dat zij in alle opzichten goed voor zichzelf kunnen zorgen. Het aan de schandpaal nagelen van alle bedrijven die hun concurrenten betichten van oneerlijke handelspraktijken of klanten bedonderen of een gehele branche afbreken is eveneens geen reden tot grote hilariteit. Natuurlijk bestaat de voorstelling niet alleen uit het uitvergroten van de misstanden. Thema’s als werkloosheid, milieu, ontwikkelingshulp en andere belangrijke onderwerpen worden ook besproken. Nee, een kantoorbranche oudejaarsconference wordt geen gezellige avond, met als meest voor de hand liggende eindconclusie dat “einde oefening” steeds dichterbij komt en dat het nu een kwestie is van overleven.

Nieuwe ideeën om inspiratie op te doen. Inspiratie kent vele vormen, vooral op het internationale trefpunt voor de papier- en schrijfwaren en kantoorbenodigdhedenbranche: nieuwe contacten, spannende productinnovaties, belangwekkende lezingen voorgedragen door experts, trendshows en speciale exposities. Dat alles maakt de Paperworld tot hét hoogtepunt van het jaar voor de gehele branche. Bestel uw toegangskaart en laat u inspireren. 25 t/m 28. 1. 2014 in Frankfurt am Main paperworld.messefrankfurt.com info@netherlands.messefrankfurt.com Tel. +31 (0) 70 262 90 71

De afgelopen jaren zijn harder en harder geworden in de zakelijke wereld en het woord overleven kan met zekere waarschijnlijkheid in 2013 worden uitgeroepen tot het meest gegeven antwoord op de vraag: “Hoe gaat het bij jullie?” Overleven, niet alleen tijdens de voorstelling, maar steeds vaker het einddoel van de kantoorvakhandel, kantoor-en projectinrichters, detaillisten in stationery en importeurs en distribiteurs in de branche. Als één ding duidelijk is dan is het wel dat het tijdperk van oefenen voor onze branche voorbij is. Zowel van binnen als van buiten de branche worden door diverse partijen regelmatig ballonnetjes opgelaten met weer een vernieuwend idee. Helaas kenmerken deze zich door het eigen belang dat immer voorop is gesteld. Veelal kosten zij de branche veel energie of kapitaal en worden voorgesteld zonder een realistische inschatting op de kans van slagen. Het zal dan ook noodzakelijk zijn om collectief tot actie over te gaan. Anders bestaat de mogelijkheid dat “einde oefening” nog eens realiteit wordt voor vele, vele branchegenoten. OFFI Instituut mail@offi.info

kbm > december 2013 > 43


Meer actueel nieuws

> Kantoorwijzer

Artikelen Hobbyartikelen

kunt u lezen op Dienstverlening

www.kantoornet.nl

Brancheorganisatie Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

Belettering/bewegwijzering

Internet service providers Kantoornet telefoon: (024) 397 80 81 info@kantoornet.nl

Pickup B.V. telefoon: (0523) 625 480 fax: (0523) 625 499

Documentmanagement

Computerbenodigheden

OKI Systems (Holland) Neptunusstraat, 29 2131 JA Hoofddorp telefoon: +31 (0) 235563740 fax:+31 (0) 235563750

Dataflex Benelux BV van Nassauweg 2-6 postbus 713 2920 CA Krimpen a/d IJssel telefoon: (0180) 53 07 50 fax: (0180) 51 85 40 info@dataflex.nl www.dataflex.nl Computerbenodigheden

Service Parts International B.V. Distributeur Server en Printer Spares, options en componenten. Hoogste SLA Paterstraat 47A 5331 EB Kerkdriel telefoon: (0418) 63 54 20 fax:(0418) 63 54 33 info@serviceparts.nl www.serviceparts.nl Opbergmiddelen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58

44 > kbm > december 2013

Kantoorartikelen Bureau-accessoires Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58

Quantore Europe BV Groot in kantoorartikelen www.quantore.com

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20 Hechtmaterialen

Draagtassen De Geus Verpakking telefoon: (070) 364 07 57

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

Franchise Multi-Office Franchise Postbus 2251, 2400 CG Alphen a/d Rijn telefoon: (0172) 24 49 99 fax: (0172) 24 49 80 franchise@multi-office.nl Aangesloten bij NVF.

Persoonlijk,Gemakkelijk,Snel GeĂŻnteresseerd? Surf naar www.paperpoint.nl Inkooporganisatie

Inkooporganisatie hameco www.hameco.nl

Pritt, Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11 Stempelen

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum telefoon: +31 35 62 50 200 Correctiemiddelen

telefoon: (040) 290 99 10 verkoop@kantoorstempels.nl verkoop@kantoorstempels.nl

Trodat Benelux BV telefoon: (0252) 62 21 66 e-mail sylvia.vanbeusekom@ trodat.net Pritt Correct-It Henkel Nederland BV telefoon: (030) 607 39 11

Kon. Fabr. Posthumus b.v. telefoon: (020) 587 27 85 fax: (020) 611 44 03 e-mail: info@royalposthumus.nl

voor alle commerciĂŤle activiteiten kunt u contact opnemen met Susanne Plank. Tel. (024) 3454155 e-mail: susanne.plank@magentapublishing.nl


Papier

Ringbanden

Maatwerk in stempels Maatwerk in stempels T. 013 523 98 telefoon: (013) 52307 07 98 retail@stempelmakers.nl retail@stempelmakers.nl Kleurproducten

Telefoon: (0164) 21 44 13 www.bruynzeel-sakura.com

PaperlinX Pollaan 1, 7202 BV Zutphen Postbus 33 7200 AA Zutphen telefoon (0575) 59 85 98 fax (0575) 59 85 97 gos.vkoffice.nl@paperlinx.com www.paperlinx.com/nl

Multo telefoon: (0573) 454017 fax: 0573 453160 email: info@multo.nl Schrijfwaren

Archiefinrichting Bruynzeel Storage Systems B.V. telefoon: (077) 306 90 00 fax: (077) 307 81 33 info@bruynzeel.org www.bruynzeel.org Kardex Archiefsystemen bv Telefoon (0348) 49 40 40 Archiefsystemen Durable Nederland bv telefoon: (0416) 54 35 43 fax: (0416) 54 30 58 Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@ hamelinbrands.com www.hamelin.nl Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalemaoffice.com

Avery Dennison Office & Consumer Products telefoon: (030) 263 21 21 Service@avery.nl

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nlP

Centraal Boekhuis tel 0345-475888 fax 0345-475898 e-mail vcklantcontacten@ centraal.boekhuis.nl Winkelinrichting

Schrijfwaren

Etiketten

Opberg-, en archiverings middelen

Transport

BIC Netherlands B.V. Hoge Mosten 6 4822 NH Breda Postbus 6444 4802 HK Breda telefoon: +31 76 201 20 00 fax: +31 76 201 20 20

Pilot Pen Nederland Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Klinkers Interieurproducties BV telefoon: (043) 3 64 42 42 info@klinkers.nl www.klinkers.nl Shop Interiors & de Shop Sprinter b.v. Bedrijventerrein “Delta” De Dinkel 3 - 5 8253 PK Dronten - Holland telefoon: 00(31) 321 333686 321 337877 fax: 00(31) 321 333564 KvK nr: 39069974 Flevoland www.shopinteriors.nl / www.shopsprinter.nl

Winkelautomatisering

Viltschrijvers en markers

Sigel

telefoon: (0575) 76 00 60 Visuele communicatie

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax: (0573) 713 101 Software

edding Legamaster B.V. Postbus 111, 7240 AC Lochem telefoon: (0573) 71 31 00 fax:(0573) 253783

Volg ons op twitter @KBM_Magazine

Avery Office Products telefoon: (030) 263 21 21

Quick Office b.v. Draaikom 13 1274 NK Huizen tel: +31 (0)35 887 1 886 www.quickoffice.nl helpdesk@quickoffice.nl

Valk Software B.V. Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksoftware.nl www.valksoftware.nl Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van: Scholtens, CB, Timmermans, Quantore en EBUZZ. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen uw branche. Van één winkel tot complete filiaaladministratie. ProPOSS is het meest rendabele en complete retail-systeem op de markt, vergelijk alles goed en overtuig u zelf! kbm > december 2013 > 45


> KANTOORPLEIN

Mensen

SOC Days ook twee keer in 2014

Wim de Goei is aan een nieuwe uitdaging begonen. Vanaf 1 november is hij werkzaam als officieel Managing Director Schaefer Shop Benelux. Afgelopen zomer kwam een eind aan zijn dienstverband bij Jalema in Reuver. Vestigingen van Schaefer Shop in de Benelux zijn te vinden in Arnhem, Brussel en Luxemburg. Het hoofdkantoor is in Betzdorf Duitsland. De Goei gaat voor Schaefer Shop in de Benelux een nieuw strategisch plan met bijbehorende contactstrategieën en promotieplannen opstellen en implementeren.

Ook in 2014 worden een voor- & najaarseditie georganiseerd van de Stationery, Office & Convenience Days. Beide edities vinden plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. De organisatie blijft in handen van Bas de Bruin, Letty Kamps en Krijn ten Hove. De voorbereidingen voor de edities in 2014 zijn alweer in volle gang en wordt het event naar eigen zeggen nog verder afgestemd op de wensen die leven in de markt. De interesse voor deelname is volgens de organisatie inmiddels groot: voor de voorjaarseditie is inmiddels 70% van de hal verhuurd of in optie genomen, voor de najaarseditie is dit 50%. “De edities in 2013 hebben we in korte tijd moeten organiseren. Daardoor konden we een aantal zaken nog niet helemaal invullen zoals we voor ogen hadden. Aan die zaken hebben we het afgelopen jaar volop gewerkt. Bezoekers en deelnemers die ons goed wisten te vinden, geven ons hun vertrouwen voor de komende edities”, aldus Krijn ten Hove. Het thema voor de voorjaarseditie is Onderscheidende assortimenten’. Ook is er weer ruimte voor diverse side events en activiteitenpleinen. De bedoeling is een ‘Schoolplein’ te creëren, waar de Back to School verkooppunten de nieuwste schoolartikelen kopen. Daarnaast is er met de leveranciers overleg om extra activiteiten op te zetten ten behoeve van de bezoekers. Het Spellenplein dat is opgezet samen met Boosterbox, keert ook terug. Verder staat er een Fine Art Gallery op de rol. De Stationery, Office & Convenience Days is een vakevent voor retailers, e-tailers en dealers die zich bezig houden met de in- en verkoop, im- en export, productie en ontwikkeling van office producten, luxe schrijf- en lederwaren, stationery, back to schoolartikelen, wenskaarten, hobbyartikelen, souvenirs, gifts, speelgoed en spellen, tijdschriften, boeken een aanverwante producten en diensten. De voorjaarseditie van de Stationery, Office & Convenience Days wordt gehouden van 9 t/m 11 februari 2014 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Prijswinnaars Schneider Roadshow 2013 Begin mei lanceerde Kangaro-KTC in samenwerking met Schneider GmbH de campagne ‘Schneider Roadshow 2013’. Doel van deze campagne was het verhogen van de naamsbekendheid van Schneider en het opdoen van gebruikservaring met de soepel schrijvende Schneider pennen bij eindgebruikers. Tijdens de Roadshow werden maar liefst 32 Universiteiten en Hoge Scholen in Nederland en België bezocht door het Schneider promotieteam die ruim 40.000 monsterkaarten met een Schneider Edge hebben uitgedeeld. Aan deze monsterkaart zat een wedstrijd verbonden met als hoofdprijs maar liefst € 5.000,-. De Roadshow werd verder ondersteund door een wedstrijd op de Facebook-pagina van Schneider waarbij deelnemers door het oplossen van zes uitdagende games mee konden dingen naar een MacBook Pro of één van de drie iPads. De prijzen zijn onlangs uitgereikt aan de gelukkige prijswinnaars. Momenteel zijn Kangaro-KTC en Schneider druk bezig met de voorbereiding voor de campagne 2014 waarmee zij de dealers en eindgebruikers weer zullen verrassen. Gabriëlla, winnares van de € 5.000,met Bob Keijzer, marketing-manager bij Kangaro-KTC.

Nick, winnaar van de MacBook Pro met René Bruines, salesmanager bij Kangaro-KTC.

STABILO bepaalde vanaf eind november het straatbeeld met een opvallende abri campagne voor de STABILO EASYoriginal metallic edition. De geselecteerde panelen bevinden zich in de directe omgeving van belangrijke verkooppunten van schrijfwaren.

Agenda

Januari 2014

15 - 17 Vakbeurs Facilitair 2014 ‘s-Hertogenbosch 19 - 20 Paper Show 2014 Leuven (B) 25 - 28 Paperworld 2014 Frankfurt

Februari 2014 46 > kbm > december 2013

9 - 11 SOC Days ‘s-Hertogenbosch


Focus op producten PaperlinX levert graag de beste kwaliteit tegen de meest competitieve voorwaarden. Als marktleider zijn wij een aantrekkelijke partner voor leveranciers van topproducten over de hele wereld. Alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten. Daarom streven wij continue naar verbetering en vernieuwing van ons aanbod. Met maximale focus. www.paperlinx.com/nl

maximum focus


Kbm 2013 10  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you