Page 1

jaargang

20 x nummer 5 x oktober 2017

w

www.connexieb2b.nl

CONNEXIE

Co ver

x smart phone x smart home x smart life

Yes Telecom biedt tailormade totaal oplossingen

Nokia is back! pagina 18

Interview met Sebastiaan Rigter van MediaMarkt pagina 36

Mystery shopping

“verkopen jullie ook breedband?� pagina 56

#connexieb2b #smartphone #smarthome #smartlife

nne

xie

=

nie

uw

d!

IFA SPECIAL van pag. 24-34


Nu bij

new moto g5s Sleek design. Stunning pictures.

MOTOROLA, Stylized M Logo, MOTO and the MOTO family of marks are trademarks of Motorola Trademark Holdings, LLC. Š 2017 Motorola Mobility LLC. Designed and manufactured by Motorola Mobility LLC, a subsidiary of Lenovo.

Tech Data en Connexie organiseerden op 4 september hun jaarlijkse Nederlandse IFA borrel! Het was net als in voorgaande jaren weer een gezellige mogelijkheid om alle nieuwigheden en ontwikkelingen van de beurs te bespreken in een informele sfeer. Kijk op pagina 34 voor het volledige verslag!


Tech Data Mobile Unlimited possibilities with moto mods

Bij Tech Data Mobile kunt u niet alleen one-stop-shoppen voor de allernieuwste smartphones, tablets, wearables en accessoires, maar ook voor abonnementen en prepaid-pakketten. Wij zijn tevens uw partner met kennis van zaken op het gebied van logistieke oplossingen en marketing services. Bestel nu via: www.techdatamobile.nl


Tech Data Mobile

the new moto x 4

helloperfection precision-crafted glass & metal design dual rear cameras with advanced imaging

Het Abonnementen-team van Tech Data Mobile bestaat uit gespecialiseerde accountmanagers en backoffice medewerkers die u kunnen ondersteunen op alle Vodafone diensten. Door het maken van jaarafspraken met de netwerken en onze partners stellen wij u in staat om zeer concurrerend te werken. Indien gewenst, leveren wij diverse marketing activiteiten, waardoor de samenwerking met de betreffende netwerken optimaal wordt benut.


Voorwoord

Connexie verschijnt 7 keer per jaar.

Magenta Publishing BV Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon +31 (0)24 34 54 150 info@magentapublishing.nl ALG. DIRECTEUR / UITGEVER Joost Heessels HOOFDREDACTEUR HP van Tilburg TRAFFIC & SALES Eveline Sommerdijk eveline@magentapublishing.nl advertentie@magentapublishing.nl EINDREDACTEUR Hans Hooft REDACTIE & MEDEWERKERS Richard Bordes, Daisy van Diejen, Eildert van Dijken, Joost Heessels, Sef Heldens, Ronald Kunneman, Marco Mekenkamp, Hans Peter van Tilburg, Pieter Waasdorp, Silvia Wijers, Daphne Toonen MYSTERIESHOPPING Retail Reality VORMGEVING & DTP Wendy van Cuijk ADVERTENTIEVERKOOP Tanja Faber tanja@magentapublishing.nl DRUK BDUprint Onze dank gaat uit naar een ieder die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze uitgave. ABONNEMENTEN Voor nieuwe aanmeldingen: abonnement@magentapublishing.nl Een abonnement op Connexie kost per jaar €85,- inclusief verzendkosten. Als vakblad zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan ervan uit dat u het blad ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt uw abonnement steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. Opzeggen kan per e-mail, post. De opzegtermijn is 2 maanden voor het einde van uw abonnementsperiode. Als opzegdatum geldt de datum waarop uw opzegging is ontvangen. Indien u hierom verzoekt, ontvangt u een bevestiging van uw opzegging met daarin de definitieve einddatum van uw abonnement. ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven per e-mail of schriftelijk. abonnement@magentapublishing.nl DIVERSEN Connexie mag niet worden gereproduceerd, geheel noch gedeeltelijk, zonder schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever. Connexie / Magenta Publishing is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Connexie / Magenta Publishing is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden, welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Connexie behoudt zich het recht voor om ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren. Over uitslagen van prijsvragen en/of speciale acties kan niet gecorrespondeerd worden. Abonneegegevens worden ten behoeve van de verzending van deze uitgave opgenomen in een geautomatiseerd bestand en conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens verwerkt. Deze gegevens gebruiken wij ook om geïnteresseerden te informeren over onze uitgaven, acties en dergelijke. Indien u hiertegen bezwaar heeft kunt u dit kenbaar maken bij Magenta Publishing onder vermelding van Connexie Verzendbestand.

Frisse nieuwe start In uw handen de vernieuwde Connexie met een fijne frisse blik op een nieuwe fase van de mobiele telefoon. Die smartphone staat niet meer op zichzelf, maar is onderdeel geworden van ons smarthome en smart life. Het is het meest centrale apparaat in ons leven, we kunnen geen moment zonder. En daar mogen wij gelukkig een leuk magazine voor maken voor de mensen die werken bij operators, distributeurs, fabrikanten en vooral voor iedereen die in een telecom of consumenten electronicawinkel werkt. We keken al breder dan alleen de mobiel en de simkaart, maar gaan nu nog nadrukkelijker de focus leggen op alle apparaten die ons leven leuk maken. En dan hadden we het geluk dat te mogen doen precies op het moment dat we een halve week op de IFA mochten rondlopen. Als ik door de poorten van de IFA ben gelopen, heb ik altijd hetzelfde gevoel als dat ik vroeger had toen ik de Efteling binnenging. Eerst naar de Python, want daar staat nu nog geen rij en dan snel door naar de Vogelrock. Bij de IFA was het ruim 30 hallen volop feest, want wie houdt er nu niet van om onbeperkt innovaties op het gebied van consumenten electronica te kijken. Ja, die mensen zullen er wel zijn, maar die werken dan hopelijk niet in onze sector. Jongens en meisjes, dames en heren: wat een feest was het weer. We leven zonder dat we het in de gaten hebben in een complete science fiction wereld waarin de robotstofzuiger de eencellige is van wat er nog allemaal aan zit te komen. Zelf vond ik de koelkast van LG waarop je kon kloppen, waarmee het beeldscherm op de deur transparant werd, het leukste. Briljant gevonden. Hadden we het nodig? Nee, misschien niet. Gaan we het omarmen en kopen: ja dat denk ik wel. Net zoals alle auto’s straks elektrisch of waterstof zijn, hebben bijna alle koelkasten in 2025 een beeldscherm. En! ze zijn sowieso verbonden met internet, want er was nu op de IFA al bijna geen apparaat te vinden dat naast stroom aan de wifi zat. Ik wens jullie allemaal veel inspiratie in deze tijd die naast uitdagingen vooral heel veel kansen biedt voor het telecom en CE kanaal!

HP van Tilburg hp@magentapublishing.nl

Nieuw bij Magenta: Eveline Sommerdijk Per 1 september is Eveline Sommerdijk toegevoegd aan het team van Connexie. Eveline zal het aanspreekpunt zijn voor alle fabrikanten, de klanten en de lezers van het magazine en de website.

‘Werken voor een blad dat gaat over Smartphones, ons belangrijkste apparaat, dat leek me meteen leuk! Na het behalen van mijn diploma ben ik vrijwel meteen aan de slag gegaan in de consumenten elektronica in een buitendienstfunctie voor Philips via het bedrijf Hamilton Bright. Ik vind het altijd al een erg interessante branche en kijk er naar uit om hier met Connexie verder mee te gaan. Ook de steeds groter wordende ‘Smarthome’-markt vind ik erg interessant; apparaten die kunnen vertellen dat een pak melk in de koelkast bijna leeg is, of die ervoor kunnen zorgen dat er ‘s morgens een kop thee voor me klaar staat... daar wil ik meer van weten! Ik heb erg veel zin in deze nieuwe uitdaging! Voor nieuws, vragen en opmerkingen kun je me mailen op eveline@magentapublishing.nl”


© 2017 HMD Global. Alle rechten voorbehouden. HMD Global Oy is de exclusieve licentiehouder van het merk Nokia voor telefoons en tablets. Nokia is een geregistreerd handelsmerk van de Nokia Corporation. Google, Google Photos en Android zijn handelsmerken van Google Inc. De Android Robot is een reproductie van de creatie die door Google ontworpen en gedeeld werd, en wordt gebruikt in naleving van de voorschriften zoals die beschreven staan in de Creative Commons 3.0 Attribution License. Alle andere handelsmerken behoren toe aan hun respectievelijke eigenaars. Verschillen in aanbod zijn mogelijk. Controleer de lokale beschikbaarheid. Inhoud van de schermen is opgenomen en gesimuleerd met professionele camera-apparatuur. Alle beelden zijn enkel ter illustratie.

Main

Front

Dual

Nokia 8 Deel beide kanten van het verhaal

#UniteFor #Bothie

Nu beschikbaar voor € 599

Dual-Sight modus

Nokia OZO spatial 360° audio

De nieuwste Android™

Gebruik de camera’s vooren achteraan gelijktijdig om momenten vast te leggen die het waard zijn om te delen

Creëer 4K video’s in indrukwekkend hifi 3D-geluid

Een overzichtelijke en veilige interface met de beste Google applicaties

@Nokiamobile


--- INHOUD --5 voorwoord

Yes Telecom

7 Inhoudsopgave 8

Samsung Galaxy note8

10

Ipone X is uit

11

Telecombatie nieuwe directeur

13

Swoop shirtsponsor Vitesse

15

Samsung Galaxy store

16

Techdata Mobile event

18

Nokia is back

20

A&C Update

22

Crosscall bij Copaco

24 IFA

42 29

Koelkast, klop klop

30

Samsung IFA

31

Samsung Gear Sport

33

Wiko imponeert

34

Connexie TD stube

35

Sony Xperia XZ Premium

36

Media Markt Sebastiaan Rigter

38

Roamen niet zonder problemen in EU

41

TNWC viert vijfjarig bestaan

42

Yes Telecom

44

Smart home steeds meer ingeburgerd

46

Smartphones in het verkeer

LG V30 geĂŻntroduceerd

16

Event Smart repair

Nokia is back

7 belangrijkste trends op de IFA

28

Techdata Mobile event

47 Dividino 48

26

Televakcenters

50

Routit Vision

62

Graham Awards

52 Smartphonehoesjes 54

Capestone gaat Energizer telefoons distribueren

55

Clearplex biedt screenprotectie 2.0

56

Mystery shopping

60 Televakcenters 62

Routit Vision

64 Universit 66

Op de koffie

68

Phone House franchisers start door

69 Personalia

18

60

70

Column Richard Bordes

connexie 5 X 2017

7


Product

En dit is de Samsung Galaxy Note8 Met de Note8 die eind augustus werd geïntroduceerd schudt Samsung definitief de geschiedenis van de Note7 van zich af. Met een groter scherm dan de Galaxy S8 en een pen om nauwkeurig mee te kunnen werken is de Note duidelijk gepositioneerd als working device. “Wij hebben nauw samengewerkt met Samsung om de kwaliteit en veiligheid van de smartphone te kunnen garanderen. De Galaxy Note8 heeft een volledige serie strenge tests succesvol doorstaan, van de veiligheid van het toestel zelf tot de batterij,” zegt Sajeev Jesudas, President, UL International.

Passie onder gebruikers

“De passie onder Note-gebruikers is groot. Zij zijn een blijvende inspiratiebron voor ons. Wij hebben de nieuwe Note voor hen ontworpen,” zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “Van het Infinity Display tot de slimmere S Pen en de meest krachtige Dual Camera, de Galaxy Note8 stelt je

8

connexie 5 X 2017

in staat dingen te doen die je nooit voor mogelijk hebt gehouden.” De Galaxy Note8 heeft het grootste scherm ooit op een Note. Toch kun je de smartphone door de slanke body comfortabel in de hand houden. Op het 6,3 inch Quad HD+ Super AMOLED Infinity Display zie je meer, terwijl je minder hoeft te scrollen. Je hebt meer ruimte om te kijken, te lezen en te tekenen. Dat maakt de Galaxy Note8 tot een ultieme smartphone om te multitasken. Met de nieuwe functie App Pair kun je op de Galaxy Note8 alle kanten op.

S Pen

Sinds de introductie is de S Pen een van de meest kenmerkende eigenschappen van de

Note. Op de Galaxy Note8 is de S Pen sterk verbeterd met nieuwe manieren om te schrijven, tekenen en communiceren. De S Pen heeft een fijnere punt en verbeterde drukgevoeligheid. Via Live Message kunnen animaties en tekeningen op platforms die GIFs (AGIF) ondersteunen gemaakt worden. Dit was nog niet eerder mogelijk met de S Pen. Dankzij het Always On Display blijf je precies op de hoogte van je notificaties, zonder dat je je telefoon hoeft te ontgrendelen. Met de S Pen Translate kunnen niet alleen losse woorden, maar ook complete zinnen worden vertaald. Dit kan in 71 talen.

Camera

De Galaxy Note8 is uitgerust met twee 12 MP camera’s aan de achterkant met Optical Image Stabilization (OIS) op zowel de groothoeklens als de telelens. X


Water- en stofbestendig: Note dankzij de IP68 water- en stofbestendigheid en de S Pen kan er zelfs geschreven worden als het display nat is.

Dual Capture Mode:

Je kunt met de beide camera’s aan de achterkant twee foto’s tegelijkertijd maken en die ook nog eens bewaren.

De groothoeklens heeft een Dual

Pixel sensor met snelle Auto Focus, zodat je ook bij weinig licht scherpe foto’s maakt. Snel draadloos opladen: De Galaxy Note8 ondersteunt de meest geavanceerde draadloze opslag die op dit moment mogelijk is.

Innovatieve mobiele ervaring: Samsung DeX zorgt

voor een desktop ervaring via je smartphone.

Veiligheid: De Galaxy Note8 biedt meerdere biometrische authenticatiemogelijkheden, zoals iris en vingerafdruk scannen. Samsung KNOX zorgt voor eersteklasveiligheid op zowel hardware- als softwareniveau.

De batterij van de Galaxy Note8 heeft Samsungs 8-Point Battery Safety Check ondergaan. Dit is de strengste batterijtest in de industrie.

connexie 5 X 2017

9


Nieuws

Apple X geïntroduceerd Camera’s

Gezichtsherkenning

Achterop de telefoon zit een 12 megapixel-camera met twee lenzen. Hiermee kunnen ook 4K-video’s met 60 frames per seconde worden vastgelegd. Slowmotion-video’s worden met 240 frames per seconde vastgelegd, twee keer zo veel als bij eerdere modellen. De selfiecamera voorop filmt met een full hd-resolutie.

De nieuwe iPhone kan met gezichtsherkenning worden ontgrendeld. Voor de Face ID-functie wordt een 3D-scanner gebruikt.

Thuisknop

Met het grotere scherm is de thuisknop gesneuveld. Om terug te keren naar het thuisscherm moet van beneden naar boven worden geveegd met een vinger.

Draadloos opladen

De nieuwe iPhone kan draadloos worden opgeladen. Daarvoor gebruikt Apple de Qi-standaard, die verschillende Android-smartphones eerder al invoerden. Fijn dat Apple nu dus eens in de pas loopt met de rest van de markt.

iPhone 8 en 8 Plus

Naast de iPhone X presenteerde Apple ook de iPhone 8 en 8 Plus. Deze telefoons lijken qua ontwerp meer op de iPhone 7 en 7 Plus van afgelopen jaar, maar zijn voorzien van nieuwe hardware. De iPhone 8 en 8 Plus hebben nu ook een glazen achterzijde en een metalen rand.

Apple heeft deze week een nieuwe, nagenoeg randloze iPhone geïntroduceerd. Deze nieuwe iPhone met de naam X die refereert aan het tienjarig bestaan van de iPhone, laat volgens kenners de grootste verandering sinds 2013 zien. Eer aan Steve Jobs

De show van Apple begon met een eerbetoon aan Apple-icoon Steve Jobs. De aankondiging was het eerste evenement in het nieuwe Steve Jobs Theater, een onderdeel van het majestueuze nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino. De persconferentie startte met een geluidsfragment waarin Jobs spreekt over zijn filosofie. “Ik hoor graag zijn stem en zijn inspirerende boodschap”, zei Tim Cook, die Jobs opvolgde als directeur. “Het heeft even geduurd, maar we kunnen nu naar hem terugkijken

10

connexie 5 X 2017

met plezier in plaats van verdriet. Steve’s geest en levensfilosofie zullen altijd het DNA van Apple vormen.”

Spectaculair hoog geprijsd Het is logisch dat de iPhone X de meest geavanceerde iPhone is tot nu toe is. Het is daarbij ook spectaculair hoog geprijsd. Je mag het ook duur noemen, maar dat zal de Applefreaks alleen maar blij maken, want nu kunnen zij zich weer onderscheiden van iedereen die met een oud model loopt. De iPhone X gaat over

de toonbank voor prijzen vanaf 1.159 euro. Daarmee boort Apple een nieuw prijssegment aan op de smartphonemarkt. Je kunt er ook een knappe notebook voor kopen, maar blijkbaar gelden er momenteel omgekeerde wetten: hoe kleiner het scherm hoe duurder het apparaat. De iPhone X kan vanaf 3 november voor 1.159 euro met 64 GB opslagruimte en 1.329 euro met 256 GB opslagruimte. De voorverkoop start een week eerder. Zoals gebruikelijk zal de productie van de X in eerste instantie beperkt zijn.

OLED

In totaal toonde Apple drie nieuwe iPhones. Naast de randloze iPhone X brengt Apple ook de iPhone 8 en 8 Plus op de markt. Dat

zijn vernieuwde versies van de bestaande iPhone 7 en 7 Plus. De voorkant van de iPhone X wordt bijna volledig bedekt door een OLED-beeldscherm van 5,8 inch, met alleen aan de bovenkant een kleine rand voor de selfiecamera, 3D-gezichtsscanner en luidspreker. Het scherm is extra langwerpig en heeft een resolutie van 2436 bij 1125 pixels. De enige fabrikant ter wereld die OLED produceert is LG, dus daaraan is dit topscherm dan waarschijnlijk ook te danken. Duidelijk is ook dat Apple hiermee een half jaar na dato Samsung volgt dat met de S8 al een bijna randloos model introduceerde. Het is voor het eerst dat Apple gebruikmaakt van de OLED-technologie in een iPhone. X


Nieuws

Eric-Jan Doorenbosch nieuwe directeur Telecombinatie Eric-Jan Doorenbosch is vanaf heden werkzaam als directeur van Telecombinatie consumer. Herwin van der Kamp blijft algemeen directeur van het hele concern en Matthijs van IJzeren directeur van Telecombinatie zakelijk. Met Eric-Jan haalt Telecombinatie een zeer ervaren kracht binnen. “De afgelopen periode hebben we veel geïnvesteerd in het neerzetten van het fundament van onze strategie waarin we de stap willen maken van sim naar huishouden. Het mobiele portfolio is uitgebreid met o.a. breedband, energie, verzekeringen en domotica-oplossingen. Daarnaast hebben we een eigen systeem ontwikkeld wat het mogelijk maakt om al deze diensten te verkopen. Nu start een fase waarbij we onze strategie ook echt naar buiten gaan uitdragen. Een nieuwe fase met grote uitdagingen. Daarom ben ik zeer blij met Eric-Jan als nieuwe kracht aan boord. Met zijn ervaring gaan we zeker de stappen kunnen zetten die we voor ogen hebben”, aldus Herwin van der Kamp.  Eric-Jan Doorenbosch is onder andere werkzaam geweest bij Sony, PlanetInternet, Hi en PhoneHouse. Zo heeft hij het merk Hi destijds groot gemaakt en is tot 2015 directeur geweest van PhoneHouse Nederland. “Mijn focus zal komen te liggen bij het activeren en accelereren van de Telecombinatie strategie. Denk dan aan het verder uitbreiden van het portfolio (met bijvoorbeeld nieuwe energieleveranciers en repair) en het introduceren van een nieuwe Telecombinatie positionering richting de klanten. Ik ben erg enthousiast om nu voor Telecombinatie aan de slag te gaan!” X

connexie 5 X 2017

11


Nieuws

Algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit en directeur-oprichter Joshua Kappen van SWOOP

SWOOP nieuwe hoofdsponsor Vitesse SWOOP is deze zomer de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse geworden. De samenwerkingsovereenkomst werd vandaag ondertekend op Papendal door algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit en directeur-oprichter Joshua Kappen van SWOOP. Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zaterdag 5 augustus speelde Vitesse voor het eerst in een officieel duel in het nieuwe tricot met SWOOP op de borst. Ondertussen gaat Vitesse ook als enige Nederlandse club de Europa League in als winnaar van de bekerfinale. Verder heeft de

Arnhemse club de ambitie om de klassieke top3 uit te dagen. “Dat challengen past ons wel”, zegt Joshua Kappen daarover.

club met een betrokken achterban”, aldus Joshua Kappen. “Wij herkennen ons in de ambities en dragen daar graag aan bij.”

Joost de Wit licht de samenwerking toe: “Met dit sponsorschap kiest SWOOP voor landelijke naamsbekendheid. En dat doen ze niet zomaar. SWOOP is een snel groeiend bedrijf dat goed bij Vitesse past: ambitieus, ondernemend, innovatief en talentvol. We werken al een jaar samen en kijken ernaar uit dit te verstevigen en succesvol te maken.” “Vitesse is een prachtige

Swoop timmert sinds vorige jaar hard aan de weg om het bekendste merk in de refurbished markt te worden. Het bedrijf regelt en levert ook veel producten en life-cycle diensten aan het telecomkanaal. In de december editie van Connexie zal een uitgebreid interview met Joshua Kappen, de ondernemer achter Swoop komen te staan. X

connexie 5 X 2017

13


93%

4 van de 5 werknemers vinden dat lawaai op kantoor afleidt.

van de kantoormedewerkers ondervindt hinder van lawaai.

Te veel lawaai Top 3 van de grootste klachten over lawaai:

Meest voorkomende effecten van geluid:

1. Luidruchtige collega’s 2. Telefoongesprekken 3. Elektronische kantoorapparatuur

• Lagere productiviteit • Stress • Fysieke klachten zoals hoofdpijn

Een probleem te luid om te negeren De tijd dat je gewoon de deur van je kantoor kon dicht trekken om in alle rust een belangrijk telefoontje te plegen, is voorbij. Sterker nog, velen van ons hebben niet eens een eigen kantoor. Vandaag de dag plegen wij onze telefoontjes in drukke, open kantoren, thuis of zelfs onderweg.

VOYAGER FOCUS UC Slechts één van de vele oplossingen om ongewild lawaai te bestrijden

Ons recente onderzoek, uitgevoerd bij meer dan 1200 bedrijven, heeft uitgewezen dat lawaai op de werkplek een groeiend probleem is. Maar liefst 9 van de 10 werknemers heeft hier last van. Maak gebruik van onze producten voor minder onnodig lawaai en een verbeterde samenwerking op jouw kantoor.

Bezoek voor meer informatie onze website, waar je tools, handleidingen, whitepapers en infographics vindt om lawaai op jouw kantoor te verslaan: plantronics.com/beat-noise © 2017 Plantronics, Inc.

Active Noise Cancelling


Nieuws

Samsung opent Galaxy Studio in Amsterdam Galaxy-ecosysteem Samsung live te ervaren Na Galaxy Studio’s in steden als Los Angeles, Las Vegas en New York opende Samsung op 12 september de deuren van de eerste Galaxy Studio in Nederland. In de state-of-the-art omgeving van de Galaxy Studio ervaart men de nieuwste producten en diensten van Samsung, zoals de Note8 en de laatste wearables Gear Sport en Gear Fit2 Pro, die men zelf ervaart door een fitnesscompetitie aan te gaan. Ook is het mogelijk een sneeuwstorm in 360⁰ te beleven of ondergedompeld te worden in de wereld van VR. De Galaxy Studio blijft drie maanden staan en bevindt zich in het Arenapark, ter hoogte van de Johan Cruijff Arena en AFAS Live. “In onze studio ervaren bezoekers Samsung Galaxy-ervaringen uit de eerste hand,” zegt Menno van den Berg, Vice President Mobile van Samsung Nederland. ”Bij al onze producten gaat het erom wat ze doen met mensen en hoe ze hun dagelijks leven veraangenamen. In de Samsung Galaxy Studio zien we dat live voor onze ogen gebeuren.” In de Galaxy Studio worden de mogelijkheden van het Galaxy-ecosysteem ontdekt. Zoals gamen in VR in 4D-stoelen die meebewegen of

een sneeuwstorm meemaken in de 360°-globe. Op vrijdagmiddag is het mogelijk om deel te nemen aan een virtuele wijntour in de VRmibo, waarbij de wijn écht te proeven is. Ook de nieuwe Samsung Galaxy Note8 is aanwezig: in verschillende belevingen ontdekt men de mogelijkheden van het nieuwste toestel van Samsung en de bijbehorende S-pen. Tot slot is er een machine aanwezig die hoesjes voor de Galaxy Note8 en Galaxy S8 direct kan graveren om smartphones te personaliseren.

De Samsung Galaxy Studio opende 12 september. Daarna is de Galaxy Studio drie maanden lang dagelijks geopend op zondag tot en met woensdag van 12:00 tot 20:00 uur en op donderdag tot en met zaterdag van 12:00 tot 22:00 uur. X

connexie 5 X 2017

15


Distributie

Tech Data ontvangt de markt thuis Op woensdag 13 september had Tech Data Mobile de deuren van het pand in Bodegraven aan de A12 opengezet voor haar leveranciers en klanten. Het idee om iedereen eens ‘thuis’ te ontvangen werd erg gewaardeerd door de bezoekers.

16

connexie 5 X 2017


inhoud

Tech Data Mobile verruilde begin 2017 haar vertrouwde zetel in Naarden voor een afdeling in het grote Tech Data pand in Bodegraven. Daarmee werd de integratie als divisie binnen het totale ICT portfolio verder gestalte gegeven “Natuurlijk zijn er werknemers en klanten die met weemoed terugdenken aan de goede oude tijd van MCC naast de witte toren aan de A1.” , zegt Mario van Lemmen als we hem treffen op zijn open huis. “ Zelf mag ik ook wat langer in de auto zitten”, zegt Van Lemmen tijdens de opening van het plenaire gedeelte. Maar het is het waard, want nu we ook fysiek onderdeel zijn van het grotere ICT geheel kunnen we ook sneller bruggen slaan zijn en totaaloplossingen bieden aan de retailer, resellers en hun klanten. De tijd dat telecommunicatie en mobiel een afgescheiden channel was ligt definitief achter ons en dat maakt dat we de C in ICT integraal moeten benaderen. Het feit dat we letterlijk maar een paar stappen hoeven te zetten om aan het bureau van een collega van IT hardware, cloudspecialist of AV consultant van Maverick

te staan, maak dat we veel sneller kunnen schakelen. Laten we wel wezen: ook resellers of retailers kunnen het zich niet meer permitteren om op één paard te wedden. En de eindklant vraagt ook een adviserende partij die vanuit meerdere invalshoeken advies, installatie en onderhoud kan bieden. Telecom is definitief een onderdeel geworden van ICT en dat biedt dan ook juist weer veel kansen.“ Het mooiste compliment over de nuttige, maar vooral ook gezellige middag en avond in Bodegraven, kwam misschien nog wel van Ronald Horn van BTC toen hij opmerkte: “Het is eigenlijk net alsof we hier weer bij de start van een nieuwe industrie zijn. Er staan wat tafeltjes met toestellen van alle belangrijke merken, een paar banners, er zijn blikjes cola en straks een lekker Italiaans buffet met o.a. lasagne en pesto. Het had bijna net zo goed bij Mario thuis kunnen zijn.” Zo was de sfeer en aandacht zeker ook te noemen toen General Sales Manager Bas Scheepens het stokje in het plenaire gedeelte

overnam van Mario. Hij vertelde tijdens zijn korte uiteenzetting over Tech Data onder meer: “Wij zijn een open huis waar iedereen, zowel vendors als resellers altijd welkom zijn. We slaan bruggen tussen de divisies en denken mee met jullie. Daarom hebben wij de Collection of Specialists in huis; en daarmee het vermogen om crossdisciplinair binnen één organisatie te opereren en tot de gewenste oplossing te komen. Wij moeten groeien omdat de marges onder druk staan en dat doen we ook. Maar uiteindelijk willen we net als jullie groeien omdat we samen meer waarde toevoegen in advies, service en diensten. Dat is de weg te gaan.” Na de presentatie van Mario en Bas was het de beurt aan de heren van Swissconnection om een geslaagde presentatie te geven over spannende nieuwe winkelconcepten in Europa. Iedereen was het er na afloop over eens dat een eenvoudig event ook heel nuttig en gezellig kan zijn. Zo kan het dus ook. X

connexie 5 X 2017

17


Nieuws

Er had geen andere titel boven dit artikel kunnen staan dan Nokia is back. We treffen de duidelijke trotse Stefan De Clerck van HMD tijdens de stijlvolle introductieparty in het Westerpark in Amsterdam.

NOKIA is back 18

connexie 5 X 2017


Tekst_HP van Tilburg

En dit is het vlaggenschip : de Nokia 8

De Nokia 8 is de trotse topper van de herleving van Nokia. Voor nog geen €600 biedt Nokia een toestel dat kan wedijveren qua prestaties met alle flagships van de concurrentie die momenteel over de toonbank gaan in het hogere segment en dit zowel qua specs als op prijs. Naast de nieuwste, kale Android-versie biedt HMD Global 3 uitstekende Carl Zeis lenzen met 13 Megapixel camera aan, aluminium behuizing en 5,3 inch-AMOLED-beeldscherm met een QHD-resolutie. Met de Snapdragon 835-chipset en 4 GB werkgeheugen draait de smartphone snel zonder dat er een zware gebruikersinterface wordt gevergd. Uit de eerste reviews op internet concluderen de experts dat het toestel uitstekend presteert op verschillende gebieden zoals gebruikerservaring, prestaties en het vertonen van grafische beelden. De aluminium behuizing is net als bij de goedkopere Nokia’s zeer solide en is in dit geval bovendien stof- en spatwaterdicht. Met Bluetooth 5.0 kunnen meerdere bluetooth-apparaten tegelijkertijd worden verbonden en vanaf een grotere afstand worden gebruikt.

Belangrijkste specificaties Nokia 8 • • • • • • •

HMD

Voor wie dat gemist had: HMD is het bedrijf dat voortkomt uit een samenwerking tussen ex-Nokia mensen en de investeerders achter het Taiwanese Foxconn. Niet de minste partijen leggen we voor aan Stefan De Clerck, die in de Benelux verantwoordelijk is voor de HMD sales en marketing organisatie. Stefan werkte eerder voor Nokia en later voor Microsoft. Voor velen in de sector is hij een oude bekende. Hij reageert op de opzet van HMD: “Nee zeker niet de minste partijen. HMD is dan ook niet zo maar per ongeluk ontstaan. Er zit een duidelijk plan en een lange termijn strategie achter. Natuurlijk is het merk Nokia dat we mogen gebruiken mooi, maar terugkomen is niet per se makkelijk. Je moet het wel waarmaken. De eerste resultaten van de Nokia3310, Nokia 3, 5 en 6 zijn boven verwachting goed. Helaas bracht dat direct een luxe-probleem op van schaarste en wat andere start-up hick-ups. HMD is als een uitermate lean&mean

5,3 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels Snapdragon 835-chipset, bijgestaan door 4 GB werkgeheugen en  64 GB opslaggeheugen Primaire camera: Carl, Zeiss 13MP kleurenlens en een 13MP monochrome lens, alsook een 13MP Carl Zeiss kleurenlens aan de voorkant Nokia 8.Bluetooth 5.0 Draait op Android 7.1.1 Nougat, maar HMD belooft binnenkort ook al heel snel de upgrade naar Android 8 IP54-certificering 3090 mAh batterij

bedrijf op gezet, hetgeen korte lijnen en efficiency betekent. Voor de bliksemstart was het voor onze kleine team echter wel heel hard aanpoten. Nu lijken de zaken soepeler te gaan, zeker ook omdat we in de Benelux kunnen bogen op de kracht van onze logistieke en sales partner A&C-Systems.

Kwaliteit tegen lage prijs

Wat opvalt aan de Nokia serie aan de onderkant is dat er 3 Android smartphones vlak achter elkaar zitten in de range onder de €249. Dat is waarschijnlijk ook niet een bedrag dat voor niets gekozen is. Als je de toestellen vasthoudt, de kwaliteit voelt en je kijkt naar de specs dan kun je niet anders concluderen dat het oude Nokiagevoel terug is. Stefan De Clerck zegt daarover: “HMD wil en gaat toestellen onder een hoogwaardig merk als Nokia leveren die excellent presteren en veel waarde voor geld bieden. Deze eerste serie is daarvan het bewijs en geloof me als ik zeg dat er nog veel moois aankomt. Voorlopig zijn we trots op

het resultaat van de Nokia3,5 en 6 serie en laten we hier vandaag met de Nokia8 ook een mooi topmodel zien dat met de beste mee kan.”

Fashion

Hoe anders was alles gelopen als Nokia ruim 12 jaar geleden met de komst van de eerste smartphones direct haar eigen besturingssysteem Symbian had laten vallen en voor Microsoft had gekozen. Dat deden ze pas veel later toen het eigenlijk al te laat was en de grote base aan apps de kant van Apple en Google opgingen. Dan was en is uiteindelijk zowel voor Nokia als voor Microsoft het grote probleem geweest. “Ja wie zal het zeggen”, merkt Stefan op: “Maar belangrijker voor nu is dat we met het grootse OS – en dat is Androidwerken en dat het merk Nokia nog volop leeft onder consumenten en zakelijke gebruikers. We zetten voor de consumentenmarkt volop in op jongeren en fashion. Dat zie je hier vandaag en dat lijkt nu al aan te slaan. Jongeren vinden het een leuk merk en staan er

zeker voor open. Maar ook onze trouwe doelgroep van weleer in de wat oudere leeftijdscategorieën zullen we niet vergeten. Verder was Nokia ook sterk in de zakelijke markt. Daar gaan we in de komende periode ook onze flinke stappen maken. “ Duidelijk was dat de hipheid er in het Westerpark vanaf sprong en dat er veel jonge mensen waren die het merk Nokia nog goed kenden en zeker niet uitsloten met het merk gezien te willen worden. Duidelijk is ook dat de operators onder leiding van een grote campagne van KPN en de retail er ook veel vertrouwen in lijken te hebben. De aanwezigen uit het retailkanaal spraken ook allemaal met veel respect over de come-back. Het enige minpuntje wat besproken werd, was de beschikbaarheid. Dat zou je een luxe-probleem kunnen noemen. Maar volgens Stefan De Clerck werd die situatie langzaam maar zeker getackeld. Deze episode wordt vervolgd. Voorlopig stellen we Nokia is back in town. X

connexie 5 X 2017

19


Distributie

Update met Sem Baars van A&C-systems Nederland Dat is dankzij ons specialisme in telecom

Eigenlijk bewijst A&C systems dat convergentie niet altijd de enige weg hoeft te zijn voor de telecommarkt. Waar de meeste telecom distri’s opgingen in grote IT broadliners blijft het van oorsprong Belgische A&C systems doorgroeien, waarbij het deze zomer zelf twee acquisities deed van de branchegenoten Globalsat en Teleqare. Maar er is meer goed nieuws te melden vanuit het HQ in Hoegaarden en het Nederlandse kantoor in Zaltbommel. Acquisities

Op 1 juni kondigde A&C systems de overname aan van de Luxemburgse branchegenoot Globalsat. Directeur en grootaandeelhouder Bruno Lisen zei over die overname toen: “A&C systems werkt op deze manier actief aan het verder uitbouwen van haar product- en dienstenportfolio. Met de overname van Loop hebben we een duidelijke stap gemaakt naar de uitbreiding van ons dienstenaanbod, denk daarbij aan buy-back, refurbishing en repair-activiteiten. Door de commerciële activiteiten van Global Sat België over te nemen kiezen we vandaag resoluut voor een zeer sterke, klantgerichte aanpak.” Als we Bruno Lisen en Sem Baars tegenkomen op de introductie van de Nokia8 op het Westerpark feliciteren we de heren uiteraard met deze acquisitie. “Morgen nog maar eens bellen”, zegt Sem Baars. “Want dan hebben we nog meer leuk nieuws.” De volgende ochtend plopt het bericht in de mailbox dat TeleQare van Kevin Cremer wordt opgenomen in de A&C-Systems organisatie. A&C systems zal dankzij dit akkoord de meerderheidsaandeelhouder worden van TeleQare. TeleQare, actief sinds 2012, is een fulfilment bedrijf gespecialiseerd in accessoires voor mobiele toestellen met focus op sourcing en verpakking. Zij bieden totaaloplossingen aan voor bedrijven die goederen aankopen in China. Naast een commerciële dienst in Europa en Hong Kong, warehousing in Guangzhou (China) en Velp (NL), beschikt TeleQare ook over een eigen design afdeling, een quality control departement en onderhoudt het lokale procurement team in China nauwe contacten met de fabrikanten. TeleQare heeft 48 mensen in dienst en realiseerde in 2016 een omzet van 10 miljoen dollar. Kortom allemaal nieuws dat erop duidt dat A&C-systems de ambitie heeft door te willen groeien.

Nokia

Natuurlijk hebben we het in de entourage van de introductie van de Nokia8 met Sem Baars ook over wat dit merk doet voor A&C systems. Sem Baars was in februari al laaiend enthousiast toen we hem op weg naar het MWC spraken over de terugkeer van dit merk. Maar nu liggen de producten ook daadwerkelijk in de magazijnen. Wat heeft het gedaan voor A&C systems vragen we. “Heel veel”, antwoordt hij direct. “Er zijn deuren voor ons opengegaan die anders waarschijnlijk dicht waren gebleven en dat heeft naast de levering van Nokia ook de mogelijkheid gegeven andere producten te leveren aan nieuwe partijen als bijvoorbeeld Media Markt.

20

connexie 5 X 2017

Het is onvoorstelbaar met welk enthousiasme Nokia door operators als KPN en daarmee ook door de retail wordt ontvangen. Uiteraard moet ook de consument het merk weer oppakken. Maar alle signalen staan op groen en er was zelfs sprake van een flinke schaarste. Dat lijkt een luxe probleem, maar juist dat zijn ook problemen waar wij als logistieke partner vreselijk druk mee zijn. Het houden van voorraad is slechts één van onze taken. Het gaat uiteindelijk om het totale palet, waarbij we ook steeds vaker de dropshipments doen bij eindklanten voor e-tailers. Dat is een sterk groeiende tak van sport, waar wij door eigen automatisering en een logistiek centrum in Hoegaarden kunnen excelleren.’

Low ends

Met Nokia heeft A&C systems een merk erbij dat in eerste instantie met de Nokia 3, 5 en 6 onder de €250 speelt. Hoewel de Nokia8 dan weer een vlaggenschip in het topsegment is. Maar A&C systems voert ook nog merken als Acer, Wiko en Alcatel. Hoe zit dat met de onderkant van de markt? Zien andere distri’s dat over het hoofd vragen we aan Sem Baars. Hij antwoordt daarop: “Nee, dat niet per se denk ik. Maar zeker is wel dat wij door ons specialisme in telecom juist ook heel goed dat low-end segment kunnen invullen. Ik ben van mening dat je dat alleen maar goed kunt als je focus hebt, snel kunt schakelen en heel vaak kleine plukjes kunt leveren. De tijd dat retailers zelf een voorraadje aanleggen is voorbij. Er zijn al tientallen modellen van Apple en Samsung. Dan wil je ook niet nog eens van elk model aan de onderkant een stuk of tig totaal aan toestellen hebben liggen. Maar dat hoeft ook niet, want daar zijn wij voor. En dan hebben we ook nog eens een groot palet aan passende accessoires. Vandaag bestellen en morgen aan de klant in de winkel leveren. Dat hoeft echt geen probleem te zijn als je de klant helpt met wat zaken als installatie. Toestellen aan de onderkant winnen aan marktaandeel. Dat is ook terecht, want die bieden ook steeds meer value for money en doen ook feitelijk slechts weinig onder voor die hele dure smartphones. Laat de klant de keuze maken. Wij helpen met de levering.“ X


A&C Systems Businessdays Op do. 20 en wo. 21 september organiseerde A&C haar ondertussen traditionele Businessdays in Innstyle in Maarssen. Tijdens deze dagen konden klanten uitgebreid kennis maken met de bestaande en nieuwe merken van A&C Systems. Naast de uitgebreide accessoire wanden waren dat ook de smartphones van merken zoals Wiko, Nokia, Alcatel en Huawei. Het werden weer twee druk bezochte dagen met onder meer mensen vanuit MediaMarkt, Telecombinatie, Kijkshop en Phone House. 

Sem Baars

connexie 5 X 2017

21


Distributie

Copaco wordt de distributeur in Nederland

Outdoorspecialist Crosscall klaar voor Nederlandse markt Het merk voor outdoor mobiele technologie, Crosscall, lanceert nu ook in Nederland een complete range outdoor toestellen. Dit Franse merk heeft de ambitie om nummer ĂŠĂŠn op de Nederlandse markt voor outdoor toestellen te worden. De distributie van de toestellen en accessoires wordt in Nederland exclusief verzorgd door Copaco.

22

connexie 5 X 2017


Business

Outdoor toestellen

Er waren altijd al outdoor toestellen op de Nederlandse markt, maar nog nooit was er een merk dat vanuit dit specialisme breed inzette op zowel de consumenten als zakelijke markt. In een tijd dat de smartphone overal mee naar toe gaat- dus ook met sporten en moeilijke buitenklussen- is de vraag naar toestellen die tegen een stootje sterk toegenomen. Crosscall, in Frankrijk al marktleider voor mobiele outdoor telefonie, wil zijn succesvolle model op de Nederlandse markt afstemmen met een strategie die gebaseerd is op distributie via diverse kanalen. “Het telecomkanaal is uiteraard het eerst aangewezen kanaal om onze toestellen te verkopen, maar ook het sportkanaal zullen we gaan vinden met dit merk”, zegt countrymanager Ben Gal over de distributiestrategie van Crosscall. “In Frankrijk en een paar andere landen hebben we laten zien dat onze wind, water en stootbestendige toestellen aanslaan. Nu kunnen we er ook in Nederland vol tegen aan in letterlijke en figuurlijke zin.”

TREKKER-X3 Het nieuwste exemplaar van Crosscall zit vol met technologie en CROSSCALL-knowhow. Met de TREKKER-X3, een waterdichte en schokbestendige smartphone zijn unieke en originele outdooractiviteiten mogelijk. Het ontwerp is zeker zeer elegant te noemen. Met de 16MP-fotocamera en 5” Full HD scherm kan het toestel goed mee met de beste in zijn niet-ruggedised klasse.

Distributie via Copaco

Cyril Vidal, voorzitter en oprichter van Crosscall zegt over de keuze voor Copaco: “Copaco is voor Crosscall een strategische partner. Het bedrijf heeft een fantastische trackrecord in zowel de Retail als de Business to Business markt.” Ben Gal, de countrymanager Benelux, voegt toe: “Wij zijn onder de indruk van hun hands-on mentaliteit van Copaco en kunnen met hen echt samenwerken als een team in de markt”. Marcel Donders van Copaco is ook enthousiast over de potentie van Crosscall: “Met de toevoeging van Crosscall aan ons portfolio wordt ons aanbod van ruggedised producten nog uitgebreider en completer. De producten zijn zowel geschikt voor de retail als de B2B markt wat uniek is in dit segment. De onderscheidende producten en sterke marketingpropositie gaan ervoor zorgen dat Crosscall zijn ambities in de Nederlandse markt waar gaat maken.” X

SPIDER-X4 De SPIDER-X4 heeft een groot display, een 2MP fotocamera en een 3G+verbinding. Dit is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een compact mobieltje met een uitstekend prestatievermogen dat tegen de natuurelementen is opgewassen.

connexie 5 X 2017

23


IFA

Wat een hardware feest@IFA! De IFA is het koningsbal van de Consumenten Electronica hardware. De ultieme kick voor iedereen die van gadgets en innovatie houdt. Ruim 30 grote hallen vol met spullen en merken die je onmogelijk in een paar dagen allemaal goed kan bestuderen. Voor iedereen die geweest is en vooral voor de mensen die dit gigantische event moesten laten gaan: een kleine impressie.

24

connexie 5 X 2017


Tekst: HP van Tilburg

IFA begon 93 jaar geleden met radiotoestellen en zelfs Albert Einstein heeft ooit nog eens de tentoonstelling geopend.

93 jaar oud en springlevend

IFA begon 93 jaar geleden met radiotoestellen en zelfs Albert Einstein heeft ooit nog eens de tentoonstelling geopend. De beurs trok dit jaar 1878 exposanten en 245.000 bezoekers aan. Er worden ook zaken gedaan op de beurs, in 2016 zelfs voor 4,5 miljard euro. In 2017 leek de beurs weer een slag groter met ook een tweede locatie in het centrum, al hoorde je daar niet al te beste dingen over. In feite wordt de IFA in het hippe Berlijn steeds groter waar de Cebit in de troosteloze Hannover Messe het met steeds minder moet doen. Het is misschien ook geen eerlijke strijd, waarbij het MWC in Barcelona en de ISE in Amsterdam de andere rising stars zijn. Maar de IFA swingt vooral omdat er spullen te vinden zijn die iedereen snapt en ook omdat het een soort Efteling is met de laatste technische innovaties. Het nadeel dat je dan maar op de koop toe moet nemen is dat je door de consumenten heen moet wurmen. Maar zolang je niet te lang bij het live-cooking in de Miele en Bosch hal blijft hangen of steeds maar een gratis koffie wilt hebben bij Nespresso dan valt het allemaal best wel mee.

Mooie accessoires

Het begint al als je de U-Bahn uitkomt en in de verte het torenhoge logo van de IFA ziet opduiken. We mogen weer. Maar waar te beginnen? Natuurlijk schrijven we voor een van oorsprong telecomvakblad en ben ik met accessoire-koningin Tanja Faber op pad en dus is het op zondag de hele dag smartphones kijken en accessoire-lijnen bestuderen. Vooral de stand van HAMA is weer uitermate indrukwekkend. Verzin iets en het is er te zien. Commercieel manager in Nederland Christian van de Boogaart, die we al in de restauratie-coupe in de trein waren tegengekomen, ontvangt ons hartelijk. We krijgen een rondleiding en een

lekker Duits worstje met Senf. Wat hebben onze oosterburen het dan toch netjes voor elkaar. Die kwaliteit straalt toch ook zeker van de hele stand van HAMA af. Maar ook de andere accessoire-merken en distri’s zetten hun beste beentje voor. Onderweg naar de accessoire slang – dat is een zigzaggende gang met allemaal kleine innovatieve merken – scoor ik even een Panzerglass voor m’n Nokia3 bij oud-collega Jimmy Olsen die ondertussen een dikke Porsche kan rijden van deze voortreffelijke screenprotector. De Panzerglass stand wordt ook steeds groter en er is ondertussen een contract aangegaan met Christiano Ronaldo. Dat is ook geen kattenpis. Uiteraard schudden we ook nog even een handje met Marco Rietdijk van Dividino die ook in Nederland heel succesvol is met Panzerglass. We treffen verderop onze Sander Vos van Valenta die met zijn team fruitig op de Valenta stand staat. “We laten hier ook onze instaplijn Accezz zien”, zegt hij terwijl we even bijpraten over de beurs en de innovaties. Op naar Wiko, waar we van de Nederlandse countrymanager Ab Segrouchni en de nieuwe marketeer Monique Alvares een vlotte rondleiding krijgen langs het rijke spectrum aan mooie toestellen tegen prijzen van nog geen 25% van een nieuwe iPhone. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. “Het moeilijke is en blijft met name de jongeren van de grote twee merken af te snoepen“, zegt Ab. “Maar geloof me dat er ook steeds meer mensen een rationele beslissing nemen om geen €1000, maar €250 uit te geven voor een Wiko ervaring die zeker niet onderdoet voor zo’n duur high-end apparaat.”

Virtual everything

En zo wordt het ook weer maandag, de dag dat de handel zich verzamelt. A&C is onder leiding van Sem Baars in de vroege ochtend

met het vliegtuig vertrokken en staat met de hele klas inkopers al om 10.30 uur voor de stand van Acer. Helaas is deze stand nogal dicht waardoor andere bezoekers er weinig van mee krijgen. Dan gaan we weer met frisse zin de beurs op. Het is sound, vision en feeling wat de klok slaat. Alle zintuigen worden continu geprikkeld en het is het waard om het fantastische weer buiten te negeren. De soundbars en speakers worden steeds beter, je oren kunnen het niet geloven. De beeldschermen konden al bijna niet helderder meer, maar elke keer ben je toch weer verbaasd. De TV tunnel van LG is indrukwekkend en zou inderdaad in geen enkel pretpark met een beetje allure mogen ontbreken. En verder zijn er robots die maaien, robots die zuigen, robots die de ramen poetsen en wasmachines die zo goed wassen dat er geen mens meer nodig lijkt te zijn. Mannen kunnen voortaan permanent gaan vissen en vrouwen een leuke feelgoodmovie kijken in hun eigen thuisbioscoop. De planeet aarde wordt er qua wereldvrede niet gezelliger op, maar de toekomst is fantastisch en nu al begonnen. We hebben het niet door, maar we zitten midden in een science fictionfilm die steeds sneller gaat.

Smarthome

En dan is er nog een volledige smarthome hal waar ik me op m’n de laatste dag in gezelschap met distributeur en smart home specialist BNS volledig op focus. Smart home is al lang een niet-ingevulde belofte, maar lijkt nu toch echt van de grond te komen. Volg deze Connexie nauwlettend, want we gaan hier veel aandacht aan geven. Slimme huizen beginnen met slimme mensen die er voor open staan en vooral ook met slimme retailers die er mee aan de slag gaan. In de volgende editie een complete special. X

connexie 5 X 2017

25


IFA

7

De belangrijkste

Trends op de IFA Alle journalisten die bij thuiskomst rapporteerden over de grootste techshow van Europa waren het eens over het feit dat Voice Command, Augmented reality en Smart Home de megatrends waren op de IFA. We zetten de 7 belangrijkste trends op een rijtje, waarbij Smart Home eigenlijk overal in zit.

1

Praat met je apparaat: de slimme speaker bedient het huis

De luisterende en sprekende assistant Alexa van Amazon werkt steeds meer samen met veel andere elektronica in huis. Overal op de IFA zag je van die slimme tantes in een doosje. Maar echt lekker werken deed het nog nergens. De spraakverwarring is ook al behoorlijk groot met alle verschillende digitale assistenten. LG’s apparaten werken met Amazon, Google en LG’s eigen gesproken bediening. Apple (niet op de beurs) komt binnenkort met een speaker die naar Siri luistert en Samsung zal niet lang op zich laten wachten. Tijd voor een Esperanto voor de assistenten. Nog even een jaartje of twee doorontwikkelen …?!

26

connexie 4 X 2017

2

Music out the box

Het was er al een paar jaar, maar ze worden steeds beter die kleine speakers die volledige ruimtes met stevige beats vullen. JBL, een audiomerk van het door Samsung overgenomen Harman, komt met een Boombox die 24 uur lang op topvolume kan knallen. Zulke bluetoothluidsprekers zijn lekkere doorverkopen en volumemakers voor de retail. Er worden er in 2017 wereldwijd 55 miljoen van verkocht, schat GfK. Dat is een toename van 25 procent. De smartphone is de primaire muziekbron en muziekabonnementen via streaming slaan aan bij de massa. Spotify, Apple en nu ook Media Markt zijn bezig de streaming markt verder te veroveren. Is er een overtreffende trap?

3

Draadloze koptelefoons: dag kabel!

Draadjes aan je oren is uit want de draadloze koptelefoon is nu echt top geworden. Apple nam het voortouw door de hoofdtelefoonkabel te schrappen uit de iPhone, en de rest van de industrie springt daarop in. Hoewel het soms ook echt lekker kan zijn om ergens een micro-jack in te stoppen als de batterij van je headset leeg is. Sony introduceerde op IFA de WX-1000, een in-ear set van 220 euro die ook achtergrondruis verwijdert. Het bijhorende doosje dient, net als bij Apple’s Airpods, als extra accu. Ze gooiden er hoge ogen… oren mee.


Tekst: HP van Tilburg

4

Bron: NRC

Wearables: fitness wint het van de smartwatch

De smartwatch komt maar langzaam door, hoewel er dit jaar naar schatting toch al 161 miljoen wearables worden verkocht. Wat is er nu echt handig aan vragen mensen zich af. Draagbare gadgets zijn wel heel populair onder sporters. Fitbit en Samsung kwamen met nieuwe sporthorloges. TomTom introduceerde geen nieuw horloge maar nieuwe software die je ‘fitnessleeftijd’ berekent – ter motivatie. Dus sport is even de as waar de retail op moet gaan zitten.

6

5

Virtual en augmented reality, nog steeds virtueel

Op de beurzen in Barcelona en Berlijn zitten de mensen al een paar jaar met een bril op hun hoofd in een virtuele achtbaan bij Samsung. In de Efteling is het ook allemaal te beleven, maar thuis willen mensen er nog niet echt aan. Het is misschien net als met de 3D televisie en de kromme TV’s : leuk voor op een show, maar niet echt nodig voor je dagelijkse leven waarin je naar DWDD en Heel Holland bakt kijkt. Laat staan augmented reality, waarvan de marketing toepassing het uitzoeken van de juiste kleur Tesla wel leuk is, maar de verdere toepassingen waarschijnlijk op korte termijn alleen in de porno industrie zullen worden teruggezien.

Smartphones: het mocht dit keer van LG komen

De smartphone – er worden er dit jaar 1,5 miljard verkocht-, dat is toch wel ons beste techvriendje. Omdat Samsung dit jaar de Note 8 op een eigen evenement introduceerde en Apple de week na de IFA, ging de aandacht in Berlijn uit naar de LG V30, een high end-telefoon met een 6-inchscherm en veelbelovende specificaties. Verder waren er heel veel platte en goedkope Android telefoons te zien bij merken als Lenovo, Acer, Wiko, Asus. Ook de senioren merken Doro, Emporia en Beaphon waren er. Dat is wellicht toch nog altijd een onderschat merk in een tijd waar meer dan 50% van Nederland ouder is dan 55 jaar.

7

Televisie: OLED wordt nu een beetje betaalbaar

De prijzen van schermen met organische leds dalen. Een 4K-scherm van 55 inch kost nog maar zo’n 1.600 euro. Maar de echte topper onder de TV’s is toch wel de OLED televisie waarop wederom LG het patent heeft. Zwarter dan zwart en ook kleurrijker dan kleurrijk. Led en plasma zijn uit , Qled is mooi, maar OLED heeft de toekomst.

connexie 5 X 2017

27


IFA

LG V30 Het was even stil rondom LG en ook het Nederlandse team van LG. Maar het was het wachten waard, want daar stonden we dan toch op de IFA op het laatste station van de rondleiding op de LG stand met de immer enthousiaste country manager Bas Dekker de nieuwe baby te bewonderen. En ze noemden hem de LG V30. De LG V30 heeft net als de opponenten van de big two een voorkantvullend scherm en heeft verder ook grote gelijkenissen met de LG G6. Een Snapdragon 835-chip, 4GB RAM, 64GB opslagruimte en 3300 mAh-accu maken het paradepaardje compleet. Daarmee kan LG zich moeiteloos meten met de beste jongetjes in de klas op dit moment. De V30 probeert zich echter vooral te onderscheiden door de dubbele 16 megapixel-camera aan de achterkant. Die vangt meer licht op dan andere Android-smartphones en bevat verschillende functies om professionele video’s te schieten. Daarnaast heeft LG de UX van de V30 van een update voorzien. Door meer gepersonaliseerde opties toe te voegen, wordt het nieuwe vlaggenschip extra gebruiksvriendelijk. De nieuwe UX 6.0+ is dusdanig geoptimaliseerd dat het perfect werkt met het indrukwekkende 18:9 OLED FullVision display. Daarnaast is het Always-on Display uitgebreid met verschillende acties zoals Quick Tools en Music Player. De LG V30 is ook voorzien van Face Recognition. Hierdoor kan de smartphone direct ontgrendeld worden door middel van de camera aan de voorkant, zelfs wanneer het display uit staat – het is dus niet nodig eerst de aan/uit knop in te drukken. De smartphone kan daarnaast, zonder een knop in te drukken of het scherm te slepen, ontgrendeld worden door middel van Voice Recognition. Dit wordt ondersteund door Qualcomm Aqstic Voice UI-technologie waardoor deze functies, die altijd aan staan, zeer weinig batterij nodig hebben. De LGV30 komt eind dit jaar op de Nederlandse markt. Voor de retail betekent dit een extra alternatief in het topsegment tegen een scherpe prijs. X

28

connexie 5 X 2017


Koelkasten van LG instaview worden smart

Koelkast, klop klop ..

Veel mensen vonden het de leukste innnovatie op de IFA: de koelkast bij LG met een beeldscherm op de deur. Het is een volledig scherm verbonden met internet, uiteraard waarop je even gezellig kunt youtuben, recepten kan opzoeken, het boodschappenbriefje kunt schrijven, wat kunt bestellen op ah.nl of kan Wordfeuden. Maar dat was het nog niet, want twee keer kloppen op het scherm en het wordt transparant en daarmee kun je de inhoud bekijken. Nog makkelijker: de koelkast bekijkt zelf de inhoud voor je met een aantal camera’s die je uiteraard op een app kunt bekijken; altijd en overal. En zo weet je of je nog spruitjes hebt of dat de toetjes er door je puberkids uitgesnacked zijn. En dan nog iets leuks: voor de kleine dingen kun je ook het subdeurtje openen: net als het achterraam in een BMW 5 serie. Hoe hebben we ooit zonder gekund?!  X

connexie 5 X 2017

29


IFA

Samsung

toont dat het onmogelijke het nieuwe ‘normaal’ wordt op IFA 2017 Op IFA 2017 in Berlijn presenteerde Samsung nieuwe producten en innovatieve technologie die van het nu nog onmogelijke het nieuwe ‘normaal’ gaan maken. Samsung verwacht snel nieuwe standaarden te kunnen zetten. Grootste TV range van Europa

Ondanks de grote nadruk en aandacht voor mobiel blijft Samsung ook zeer veel aandacht geven aan innovatie op het gebied van large formats: oftewel TV’s. Zo lanceerde Samsung de 43 inch versie van The Frame. The Frame is een TV en een kunstwerk in één. Als je de TV uitzet, verandert het scherm in een van de 100 beschikbare kunstwerken. Samsung gaat de QLED TV line-up in Europa uitbreiden. De Q8F, een platte versie van de curved Q8C, komt uit in de maten 55 en 65 inch waardoor het onderdeel wordt van de TV line-up die bestaat uit veertien Full QLED TVs, in curved en platte modellen van 49 tot 88 inch. Op IFA introduceerde Samsung ‘s werelds grootste QLED gaming monitor, de CHG90 met 49 inch en met een brede kijkhoek van 178 graden.

Betekenisvolle innovaties voor het huishouden

Ook op het gebied van huishoudelijke apparaten was er bij Samsung veel innovatie te zien. Zo was er de wasmachine WW8800M met de nieuwe technologie QuickDrive™, die in de helft van de tijd van een gewone wasbeurt je kleren schoon heeft. Of de krachtige steelstofzuiger de POWERstick PRO™, die je huis ook op lastig bereikbare plekken schoon maakt. Ook liet Samsung de nieuwe categorie koelkasten met daarop een beeldscherm met de naam Family Hub weer zien. Deze koelkasten spreken nu Engels, Duits, Frans en Italiaans en geven via een Family Hub/ Samsung Connect integratie de mogelijkheid om apparaten in huis aan te sturen. Als ‘diamond member’ van de Open Connectivity Foundation (OCF) leidt Samsung de wereldwijde standaardisatie van de IoT-technologie. Samsung is de eerste in de industrie die een OCF-certificering ontving voor de Smart TV’s, Family Hub koelkasten en airconditioners.

Samenwerking met HARMAN

Samsung werkt sinds een half jaar samen met HARMAN. Na zes maanden samenwerken is Samsung al wereldleider in connected car technologie met meer dan 50 miljoen auto’s die gebruikmaken van de technologie van HARMAN en Samsung. Met hun samenwerking willen Samsung en HARMAN mobiliteit en entertainment opnieuw uitvinden door de creatie van ongekende audio- en visuele ervaringen. Een goed voorbeeld is Samsungs nieuwe HDR LED-scherm voor bioscopen met een doorsnede van meer dan 10 meter. Projectie wordt zo dus langzaam maar zeker ook op grote formaten vervangen voor schermtechnologie. X

30

connexie 5 X 2017


Naar buiten!

Samsung Gear Sport Samsung lanceert de wearables Gear Sport, Gear Fit2 Pro en Gear IconX. Ook de wearable werd niet over het hoofd gezien op de Samsung stand op de IFA. Er werden drie nieuwe devices getoond: een waterbestendige smartwatch, een waterbestendige fitnessarmband en een nieuwe generatie draadloze fitnessoordopjes Gear IconX. De Gear Sport en Gear Fit2

De Gear Sport is een slanke en veelzijdige smartwatch met Super AMOLED 1,2 inch scherm, die de focus legt op fitness, terwijl de Gear Fit2 Pro met curved Super AMOLED 1,5 inch touchscreen een geavanceerde GPS sportarmband met slimme functies is. Beide devices hebben een verbeterde hartslagmonitor en maken het makkelijk je sportprestaties bij te houden. Tijdens de work-out kan er met de draadloze fitnessoordopjes Gear IconX naar eigen muziek worden geluisterd. Dat kan ook offline en zelfs ook zonder een smartphone. De Gear Sport en Gear Fit2 Pro zijn beide waterbestendig om zo met Speedo’s trainingsapp Speedo On zwemprestaties bij te houden. In de app kan de gebruiker eigen fitnessdoelen vaststellen, prestaties verwerken en vorderingen bijhouden.

De sociale dimensie kan op de bijbehorende app niet ontbreken. Zo kunnen andere zwemmers gevolgd worden, kan er meegedaan worden aan challenges en kunnen prestaties gedeeld worden. De data van Speedo On zijn te gebruiken met Samsung Health, het fitness tracking platform van Samsung. Zo ontstaat een overzichtelijk beeld van het eigen gezondheids- en fitnessniveau. Beide smartwatches hebben een automatische activiteitenherkenning, ze herkennen wat je aan het doen bent, van basketballen, rennen, fietsen tot ‘Dynamic Activities’. Dat laatste kan van alles zijn, zoals dansen of het wandelen over de IFA.

Gear IconX

Samsung bracht met de Gear IconX stijlvolle draadloze oordopjes waarmee het mogelijk is om via het Bixby protocol met stemcommando’s in het Engels het volume te regelen. Dit kan onder andere in combinatie met de Samsung Galaxy Note8, Galaxy S8 en Galaxy S8+. De Gear IconX oordopjes zijn voorzien van de fitnessfunctie Running Coach en hebben 4 GB aan intern geheugen. De Gear Fit2 Pro is vanaf 15 september in Nederland verkrijgbaar, de Gear Sport komt op 27 oktober uit en de Gear IconX verschijnt in oktober/november. X

connexie 5 X 2017

31


Wij verzekeren, u profiteert! WERTGARANTIE biedt maatwerk garantie- en serviceconcepten voor fabrikanten, retailers en e-tailers in consumentenelektronica. Meer klantenbinding De uitstekende coulante service van WERTGARANTIE zorgt voor tevreden klanten en extra klantenbinding. Meer winst U ontvangt een aantrekkelijke bemiddelingsvergoeding. Dat zorgt direct voor meer omzet en marge. Online oplossingen Met onze kant-en-klare plugins zijn onze verzekeringsproducten eenvoudig te integreren in uw webshop.

Professionele begeleiding WERTGARANTIE verzorgt professionele trainingen en voorziet in reclamemiddelen. Actuele kennis van wet- & regelgeving De nieuwe regels voor kredietverschaffing bieden extra kansen voor garantie- en serviceconcepten. Maak daarom snel een afspraak. Bel 088 2500-650 of stuur een mail naar zakelijk@wertgarantie.com.

WERTGARANTIE AG Breite StraĂ&#x;e 8 | 30159 Hannover | Duitsland E-Mail: service.nl@wertgarantie.com | www.wertgarantie.com Member of WERTGARANTIE Group

Gemakkelijk. Goed. Verzekerd.


IFA

Wiko imponeert! Tijdens IFA 2017 heeft smartphonefabrikant Wiko haar nieuwe, indrukwekkende View range getoond. View, bestaande uit 3 modellen: VIEW, VIEW XL en VIEW Prime hebben een optimale beeldverhouding van 18:9 en een unieke screen-to-body ratio. Gebruikers kunnen hierdoor meer content tot zich nemen en worden films kijken, gamen en door foto’s scrollen nog comfortabeler. De nieuwe split-screenfunctie maakt multitasken, mede door de snelle processoren (Quadcore processor van Qualcom voor de VIEW en VIEW XL en een Octacore processor voor de VIEW Prime), gemakkelijker. Alle modellen in de nieuwe range van Wiko zijn ontworpen voor het nemen van prachtige foto’s voor elke situatie. De Wiko VIEW Prime is zelfs voorzien van een dubbele selfiecamera: een van 20 megapixel én een van 8 megapixel. De hoofdcamera’s van alle types binnen de range bieden verschillende features als Live Artistic Blur, waarmee je eenvoudig het onderwerp op een foto kunt benadrukken door een wazige achtergrond te creëren. Of de Super Pixel-functie die de resolutie tot 52 megapixel vergroot en details en texturen haarscherp vastlegt. Video’s worden voorzien van net dat beetje meer creativiteit en energie met dankzij videostabilisatie. Zo komen beelden in het 5,7 inch scherm van de VIEW en het 5,99 inch scherm van de XL perfect tot hun recht. De range is verkrijgbaar in de kleuren Black, Cherry Red, Deep Bleen en Gold in een prijsrange van € 179 tot € 269. X

connexie 5 X 2017

33


IFA

Techdata und Connexie am IFA Oktoberfest. We houden bij Techdata en Connexie van tradities: en dat is ondertussen de Techdata Connexie netwerkborrel op de maandag op de IFA! Meer dan 150 Nederlanders verzamelden zich bij de Oktoberfest Biertent unter der TV Turm om daar gezellig met elkaar bij te praten over de innovaties op de IFA. Meest gestelde vraag daar was: “Heb je wat leuks gezien?“ Natuurlijk hadden we dat. Al was het maar het volgende glaasje Bayrisches Bier wat er aankwam. Op weer naar de Netwerkborrel, Connexie Casa op het MWC op maandag 26 februari 2018 in Barcelona. X

34

connexie 5 X 2017


Review

Sony Xperia XZ Premium Na enkele ingrijpende reorganisaties en het vasthouden aan de strategie lijkt Sony weer op de goede weg te zijn. Connexie kreeg de mogelijkheid om het nieuwe vlaggenschip, de Sony Xperia XZ Premium, te testen. Design en uitvoering

Het toestel heeft het uiterlijk dat je van een Sony smartphone kunt verwachten: rechthoekig, afgeronde zijkanten, robuust en uiterst degelijk. De behuizing van de Xperia XZ Premium bestaat uit plastic zijkanten, een metalen onder- en bovenkant en natuurlijk een glazen – het speciale glasbestendige Gorilla Glass – voor- en achterkant. Hoewel het toestel goed in de hand ligt is het met 195 gram wel relatief zwaar. Ter vergelijking: de Samsung S8 weegt 155 gram. Zoals bij de meeste high-end Sony-toestellen is de Xperia XZ Premium bestand tegen vocht en stof. Sony kiest ervoor om de in de aan/ uit-knop geïntegreerde vingerafdruksensor aan de zijkant van het toestel te plaatsen. Hierdoor kun je eenvoudig, razendsnel en op een bijna ‘natuurlijke’ wijze het toestel ontgrendelen. Hiermee heeft dit toestel niet alleen een goede scanner, maar ook de best geplaatste sensor die Connexie ooit heeft getest.

Hardware

Voor het eerst werd de technologie van de hoogwaardige Bravia-tv’s ook gebruikt bij de ontwikkeling van het scherm de Xperia XZ Premium. Daarmee is het de eerste smartphone met een echt 4K HDR-scherm. Het 5.46-inch beeldscherm heeft een ongekend hoge resolutie van 3.840 x 2.160 pixels en een daarbij horende 807 pixel per inch (ppi). Zowel de resolutie als het aantal ppi’s zijn een record. En inderdaad: het scherm spettert. Heldere kleuren en een spectaculair contrast met veel diepte. Het kloppende hart van deze Xperia is de alom geprezen Qualcomm Snapdragon 835 processor, ondersteund met maar liefst 4GB intern geheugen. Uit een door ons uitgevoerde Antutu-benchmarktest blijkt dat de Xperia XZ Premium met een score van 177.936 punten echt razendsnel uit de test komt en makkelijk kan concurreren met de top Samsung- en Apple-smartphones.

Camera

Sony staat natuurlijk bekend om de superieure cameratechnologie. Met een 13-MP selfiecam en een 19-MP camera behoort deze nieuwe Xperia echt tot de topcategorie telefoons wat camera betreft. In de XZ Premium zit de unieke ‘Motion Eye’-camera waarbij er geïntegreerd geheugen in de sensor zit. Hierdoor kan de camera vijf keer snellere uitleessnelheden bereiken dan conventionele modellen. Tijdens het filmen met de Xperia XZ Premium kan er op elk moment voor een slow motion moment gekozen worden – dit kan zelfs ook meerdere keren tijdens het filmen – waarna de camera 960 fps (frames per seconde) gaat opnemen.

Conclusie

Met een adviesverkoopprijs van 749 euro is deze nieuwe Sony Xperia XZ Premium zeker niet de goedkoopste smartphone die op dit moment te koop is in ons land. Wel krijg je voor dit geld een supersnelle telefoon met een uniek hogeresolutiescherm. Als het toestel ook frequent wordt gebruikt als camera, dan is de nieuwe Xperia XZ Premium wellicht de beste smartphone, die op dit moment te koop is X

connexie 5 X 2017

35


Retail

Gesprek met Sebastiaan Rigter, Director Telecom MediaMarkt Nederland

Connected life begint bij telecom 36

connexie 5 X 2017


Tekst: HP van Tilburg

MediaMarkt

timmert met haar nieuwe winkelconcept – pilot Eindhoven – hard aan de weg op het gebied van smartphone, home & life. De verantwoordelijke voor telecom, Sebastiaan Rigter geeft toelichting op de strategie die telecom in het brede spectrum naar een nieuwe levensfase tilt.

Connected

Uiteraard hebben we het met Sebastiaan in het begin even over het verleden in telecomland. We lopen beiden lang mee en weten elkaar snel te vinden als we moeten constateren dat de tijden definitief veranderd zijn. Qua verdienmodel is dat niet per se ten gunste helaas. “Maar”, zegt Sebastiaan optimistisch, “er zijn juist ook heel veel mogelijkheden en kansen nu. Telecom is het begin van de connected wereld. Breedband is de basis van alle diensten en met je smartphone bedien je straks je halve huishouden. Dat vind ik het beste voorbeeld dat alles slim en verbonden met elkaar gaat worden. De tijd dat je met je telefoon alleen belde en sms-te is wel voorbij. Telecom staat daarbij zeer centraal in onze winkels, want daar start je digitale reis. Bij ons kun je terecht voor alle mobiele diensten van alle grote operators. Daarnaast hebben we in onze winkels een Ziggo shop daar kun je terecht voor de diensten van Ziggo.”

Phonehouse failliet en toen

Het gesprek komt al snel op The Phonehouse, het bedrijf waar Sebastiaan zelf ook 9 jaar voor werkte. Hoe kijkt hij terug op de gebeurtenissen van begin dit jaar? “Dat was toch wel een verrassing. Natuurlijk wisten we wel dat er wat problemen waren, maar dit ging ineens erg snel. En zo hadden wij bij MediaMarkt in één keer niets meer qua connectiviteit. De uitdaging was hoe kunnen we zo snel mogelijk weer de consument bedienen. Maar met de hulp van alle operators hadden we binnen een week eigen dealercodes binnen. De hardware deden we al zelf. Hierdoor waren we al snel weer in staat om klanten te helpen met hun mobiele aansluiting. Al moeten we nog altijd aan veel consumenten uitleggen dat ze ook terecht kunnen voor abonnementen. Daar blijft letterlijk werk aan de winkel.”

Smartbar

MediaMarkt trok vorig jaar de aandacht met de start van de Smartbar waar de consument tegen betaling een aantal diensten kan afnemen. Dat is nogal revolutionair in Telecom waar alle service altijd gratis leek te zijn. Sebastiaan zegt daarover: “We hadden altijd de servicebalie, dat was eerst de Geek Squad vanuit de Phonehouse. Uiteindelijk is dat onderdeel geworden van de Smartbar en dat was eigenlijk direct een succes. Mensen blijken het geen probleem te vinden om te betalen voor een service als het installeren van een nieuwe telefoon. Dat is echt voor veel mensen een lastige klus. En mensen kunnen ook terecht voor een schermreparatie. Klaar terwijl je wacht. We gaan nu ook naar mensen thuis toe. Zo komen we bijvoorbeeld ook Sonos installeren. En met de opkomst van smart home oplossingen valt er ook steeds meer te adviseren en in te stellen op locatie.”

Pilot Eindhoven

Een paar maanden geleden (her)opende Media Markt in Eindhoven de nieuwe pilotstore waarin innovatie en connectiviteit centraal staan. Sebastiaan zegt daarover: “We hebben in dat nieuwe concept de verbonden mens als uitgangspunt genomen. Er is zo veel meer beleving gecreëerd. Gaming, cooking, koffie proeven. Dat is er allemaal te doen. Iedereen moet even gaan kijken. Echt heel indrukwekkend al zeggen wij het zelf. Wij laten zien dat we er als MediaMarkt zijn voor het gehele gezin. Vanuit de MediaMarkt club kaart kunnen we ontzettend veel extra’s tegen nog aantrekkelijkere prijzen bieden. In Eindhoven laten start ups hun product laten zien. Daar zitten hele leuke innovaties bij. En we hebben een robot die je mobiel naar de kassa brengt waar je ’m kunt afrekenen. Ja, dat is een beetje fun, maar ook functioneel. En over innovaties gesproken, we hebben deze maand ook JUKE aangekondigd in samenwerking met Talpa Radio, daarmee begeven we ons ook nadrukkelijk in de wedstrijd van een eigen content dienst, want dat wordt ook steeds groter.” X

Talpa Radio en MediaMarkt lanceren radio- en muziekstreamingdienst JUKE Talpa Radio en MediaMarkt zien kansen in het verbinden van hun huidige entertainment- en serviceaanbod met de groeiende on demand behoeften van gebruikers. De twee marktleiders in radio, muziek en entertainment bundelen de krachten en hebben samen de strategische joint-venture JUKE Nederland B.V. opgericht. JUKE is een nieuw Nederlands digitaal platform waar radio, streaming en on demand muziek samenkomen. JUKE maakt het mogelijk om overal radio te luisteren én on demand muziek te streamen. JUKE golft zo mee op het ritme van de dag en de ‘mood’ van de gebruiker. Luisteraars kunnen zich door hun favoriete radio-dj of artiest aan de hand laten nemen om uit 40 miljoen nummers de nieuwste en leukste muziek te ontdekken. Daarnaast kunnen ze straks nummers die zij op radio horen direct aan hun eigen playlist toevoegen.

connexie 5 X 2017

37


Kennis

Roaming

goedkoop

maar niet snel Afgelopen zomer was het dan eindelijk zover: onze smartphones kunnen we nu zonder hoge roamingkosten in Europa gebruiken. Alleen prepaidgebruikers mogen niet meedoen, de rest van Nederland heeft in het buitenland veel foto’s en video’s gedeeld. Ook online navigatie, file-informatie en toeristische informatie werden in het buitenland veel gebruikt. Tweakers en RTLZ rapporteerden deze zomer over de grote hoeveelheid klachten die de operators in Nederland kregen. De mobiele verbindingen in het buitenland gaven regelmatig problemen. Tim Paulus van Telecompaper legde uit dat we in Nederland verwend zijn. 4G is in het buitenland niet overal beschikbaar en er kunnen vele bottlenecks zijn tussen het buitenlandse netwerk en Nederland. In dit artikel gaan we de bottlenecks bekijken en hoe deze kunnen worden opgelost.

38

connexie 5 X 2017


Op 15 juni 2017 was het eindelijk zover: de internationale roamingkosten werden binnen de EU afgeschaft. Het was de Europese Commissie en met name Commissaris Neelie Smit-Kroes al vele jaren een doorn in het oog, het zat de vrije beweging van personen binnen de EU in de weg. Vooral operators hebben met succes gelobbyd om deze bron van inkomsten in stand te houden. De datum is daardoor een aantal keren aangepast. Omdat dit proces veel werd tegengewerkt, is in 2014 besloten dat operators verplicht moesten toestaan dat burgers in het buitenland gebruik mochten maken van een lokale partij om het internetverkeer af te handelen. Deze ‘EU internet’ optie zat bijvoorbeeld in de Apple iOS 8 release (zie afbeelding). ‘Local Break Out’ (LBO) was de officiële term voor deze functie. Ook moest het mogelijk zijn om data gebruik in het buitenland van een andere partij te kopen, de zogenaamde ‘Alternative Roaming Partner’ (ARP). Hiervoor moest je dan een extra contract afsluiten met een lokale operator. Alle operators hebben zich gehouden aan deze regelgeving door toegang te bieden aan anderen, maar geen enkele operator (behalve een kleine partij in Litouwen) bood deze dienst aan. Een hele slimme manier om te voldoen aan de wet en tegelijk als industrie dit initiatief tegen te werken. In 2015 is deze wetgeving vervolgens weer verdwenen, waarschijnlijk tijdens de onderhandelingen over de afschaffing van de roamingkosten. Toch is de Local Break Out functie wel belangrijk in het licht van de huidige problemen, zoals we verder in dit artikel zullen zien.

Wat levert roaming op?

In het verleden was een aanzienlijk deel van de omzet van mobiele operators gerelateerd aan internationale roaming. Er werd daarom door Nederlandse operators bijvoorbeeld veel zorg besteed aan een goede dekking op Schiphol en langs de grens: het was de kunst om buitenlandse toeristen (vooral die uit het Verre Oosten of uit Amerika) te vangen op het eigen netwerk om zo de roaming inkomsten te maximaliseren. Waarschijnlijk was in de zomerperiode 25% van de omzet gebaseerd op roaming. Waarschijnlijk hebben veel lezers ooit te maken gehad met hoge rekeningen vanwege mobiel gebruik in het buitenland. Een rekening van 50 Euro of hoger kwam veel voor, maar enkele honderden

euro’s was (helaas) ook geen uitzondering. Tegenwoordig zijn de roaming inkomsten van operators ongeveer 5-10% van de omzet. De roaming wordt voor een deel verdiend door gasten op de Nederlandse netwerken, het ander deel door Nederlandse gebruikers op bezoek in het buitenland. Door onderlinge verrekening tussen operators worden de opbrengsten verdeeld, maar het meeste geld wordt verdiend door buitenlandse gasten op het eigen netwerk. De landen met veel buitenlandse toeristen (zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Italië in de zomer) verdienen dan het meest. Door het afschaffen van de Europese roamingkosten verliest KPN volgens eigen zeggen 40-50 miljoen euro (https://www.rtlz.nl/business/ bedrijven/kpn-verwacht-klap-van-40-miljoendoor-afschaffen-roaming), wat slechts een paar procent van de jaarlijkse omzet is.

Waarom werkt het niet goed op de camping?

De werkelijke kosten van roaming zijn zeer beperkt, zolang er geen extra investeringen noodzakelijk zijn. Zoals ook door Telecompaper werd gemeld, zijn we in Nederland wel verwend met de beste netwerken ter wereld. Dit is door P3, een onafhankelijk internationaal bedrijf, gemeten en ook hier in Connexie is er over geschreven. Buitenlandse netwerken zoals in Frankrijk en Italië zijn in de grote steden ook erg goed, maar in de vakantiegebieden niet altijd zo goed. Om een voorbeeld te noemen: voor de Nederlandse en buitenlandse gasten heeft Vodafone speciaal een netwerk gebouwd langs de Zeeuwse kust en de vele stranden. (Foto Nederlands strand?) Dit deel van het netwerk heeft buiten de vakantieperiode relatief weinig gebruikers, maar toch heeft Vodafone hiervoor de investeringen gedaan. Buitenlandse operators hebben te maken met relatief veel landelijke gebieden en enorme oppervlakten in vergelijking tot Nederland. En 4G dekking is lang niet zo wijd verspreid zoals hier, waardoor je op vakantie vaak niet verder komt dan 3G. Helaas heeft 3G nu eenmaal gemiddeld een veel lagere datasnelheid dan 4G. Daarnaast hebben nog niet alle Nederlandse operators 4G roaming contracten met het buitenland (zie kader 4G Roaming). Dus ook al is er 4G beschikbaar, kan het nog steeds voorkomen dat je geen toegang krijgt. De laatste reden dat de verbinding kan tegenvallen,

is het feit dat al het mobiele dataverkeer eerst naar Nederland wordt getransporteerd. Deze internationale pijplijnen zijn niet altijd gedimensioneerd op het huidig verkeer.

Internationale Uitwisseling

Voor de afhandeling van de gesprekken naar het buitenland zijn wel dure internationale verbindingen nodig. Door de lage tarieven zal er groei zijn op spraak, maar veruit de meeste groei is van het dataverkeer. Internationaal wordt alle data afgehandeld op een uitwisselpunt of ook ‘exchange’. Voor 2G en 3G verkeer is er de GPRS Roaming eXchange (GRX), voor 4G is er de IP eXchange (IPX). De Amsterdam Internet eXchange (AMS-IX) is wereldwijd een belangrijk internet knooppunt. Hier is ook een GRX en een IPX gemaakt. Veel grote operators gebruiken dit punt om onderling verkeer uit te wisselen. Alle verbindingen tussen operators moeten stuk voor stuk geconfigureerd en getest worden. Hiervoor werken IP en Telecom specialisten van beide operators samen. Iedere operator moet deze klus alleen voor Europa al enkele tientallen keren herhalen. Ondanks dat we sinds 2013/2014 al 4G hebben, is dit nog lang niet voor alle landen geregeld. De data die je op vakantie in Spanje of Italië gebruikt, wordt waarschijnlijk in Amsterdam weer uitgewisseld met je Nederlandse operator. Daarna gaat het waarschijnlijk via dezelfde AMS-IX weer naar het internet. Dus alle Whatsapp verkeer gaat minstens 2 keer over de AMS-IX als je in het buitenland een bericht verstuurd of een foto ontvangt (zie afbeelding met Italië als voorbeeld). De lokale verbinding met het internet van de grote operators in Nederland is ongeveer 100 Gbit/s, terwijl de internationale verbinding misschien maar 1Gbit/s (3G GRX roaming) of ongeveer 2 tot 10 Gbit/s is (4G Roaming). De dikte van de pijlen in de afbeelding geven een idee van de capaciteit van de verbindingen. Als de internationale verbinding met Amsterdam niet het verkeer aan kan (wat afgelopen zomer regelmatig voorkwam), is de datasnelheid in het buitenland helaas ook lager. Een veel gehoorde klacht was dat een sim van een lokale operator veel sneller was dan X

connexie 5 X 2017

39


bereikbaar zijn zoals j bereikbaar zijn zoals jij wilt

www.speakup.nl


Event

jij wilt TNWC viert vijfjarig bestaan Op zaterdag 23 september vierde TNWC dat het vijf jaar geleden was dat deze distributeur werd opgericht. De resellers, retailers en andere partners van TNWC werden in de sfeervolle Steentjeskerk in Eindhoven getrakteerd op een feestelijk 4 gangen diner. Oprichter en huidige eigenaar Dennis Boerekamps was duidelijk in z’n nopjes: ”Als ik zo om me heen kijk, dan ben ik vooral trots op de mooie en trouwe klanten die we hebben opgebouwd. Uiteraard ben ik ook blij dat er zo veel van deze klanten hier vandaag zijn om dit jubileum met ons te vieren.“ X

connexie 5 X 2017

41


Coverstory

Totaalcommunicatie zo flexibel als Yes is Resellers en retailers die zich richten op de MKB-markt weten dat ze aan Yes Telecom een flexibele en zeer benaderbare partner hebben. Recent heeft Yes Telecom ook vaste telefonie toegevoegd aan het assortiment. Wat is het verschil dat Yes Telecom wil maken in deze markt? Dat is de belangrijkste vraag die we voorleggen aan salesmanager Jeroen Nauta en technisch consultant Tim Verbrugge.

42

connexie 5 X 2017


Tekst HP van Tilburg Beeld: Marco Mekenkamp

Vraaggesprek:

Jeroen Nauta en Tim Verbrugge - Yes Telecom

Kunnen jullie allereerst uitleggen wat Yes verstaat onder haar totaal communicatieoplossing? Tim Verbrugge: Ja, natuurlijk kunnen we dat. Met onze totaaloplossingen beschikt een eindklant over toekomstbestendige, flexibele en kostenefficiënte zakelijke telefonie. Wij zorgen er samen met de reseller voor dat de klant altijd bereikbaar is. Dat doen we door het combineren van een dedicated internetverbinding, routers en switches en vaste IP-toestellen. Gesprekken naar het vaste nummer komen bijvoorbeeld binnen op het vaste toestel en op de mobiel, hierdoor hoeft er nooit een gesprek gemist te worden. Tegelijkertijd profiteert de eindklant van de voordelen van hosted telefonie, zoals koppelingen van telefonie aan CRM-software en het gebruik van belgroepen. Kostenefficiënt en schaalbaar. Onze hosted-telefonie verloopt volledig via de cloud, zodat ook nog eens flink bespaard wordt op het gebruik en onderhoud van dure koperverbindingen. En groeit of krimpt het bedrijf? Dan verandert onze professionele telefooncentrale in de cloud altijd flexibel met de organisatie mee. Je betaalt dus alleen voor datgene wat je echt gebruikt.

Telecom wel degelijk een andere benadering voor de reseller en z’n eindklant. Wat heel diep in het DNA van ons bedrijf zit, is dat we altijd samen met de reseller kijken wat de optimale oplossing voor zijn of haar klant is. Ook snappen wij heel goed dat we altijd in competitie zijn met andere aanbieders en dat we dus de marktprijs moeten matchen indien nodig. Daarin zijn wij denk ik wel uniek. We gaan voor de langetermijnrelatie en zullen in die zin altijd flexibeler zijn dan andere aanbieders in de markt. Bovendien zijn wij zeer benaderbaar en kun je altijd iemand bereiken voor een vraag of oplossing.

Jullie bieden daarmee ook het gemak van één leverancier, toch? Tim Verbrugge: Zeker, dat is het ook. Met onze totaaloplossingen profiteert een eindklant van alle voordelen van één aanspreekpunt. Ze hebben dus niet langer te maken met verschillende providers en losse contracten. In plaats daarvan ervaar je het gemak van één contract, één factuur en één vast bedrag per maand per medewerker. Zo behoudt de klant en zijn gekoppelde reseller het overzicht en komt de eindklant niet voor vervelende verrassingen te staan. We zorgen er niet alleen voor dat klanten snel de voordelen van hosted telefonie ervaren maar hier ook in de toekomst van kunnen blijven profiteren omdat we namelijk alle beheer en onderhoud uit handen nemen. Yes Telecom monitort de internetverbinding en rolt periodieke updates uit die de telefonie-oplossing veilig en stabiel houden.

Tot slot, vraag aan Tim: is het een moeilijk product om te verkopen, technisch? Tim Verbrugge: Laat ik eerlijk zeggen dat het minder simpel is dan alleen een simkaart verkopen, maar het valt ook weer heel erg mee. Wij bieden onze resellers alle ondersteuning en kunnen ook bij de implementatie helpen. Daarbij bieden we continu kennissessies aan, waarbij de reseller binnen no time weer up to par is. Eigenlijk hebben we wat dat betreft tot zo ver nooit een reseller gehad die daar niet uitkwam. Het leuke is, dat als ze het eenmaal in de vingers hebben, het enthousiasme voor voor onze hosted telefonie oplossing ontwikkeld voor het MKB snel groeit. X

Hoe zit het met de retail, die steeds vaker zzp’er en kleinbedrijf bedienen. Is dit ook iets voor hen? Jeroen Nauta: Ja, dit is juist een uitermate geschikte propositie voor de retailer die ook kleinzakelijke klanten bedient. In dat segment was Yes altijd al heel sterk voor mobiel en bieden we nu ook een vaste internetlijn en de vaste telefonieoplossing daarop. Daarmee hebben we een totaaloplossing die wel even iets meer is toegesneden op de zakelijke markt dan de all-in-one-oplossingen die er zijn voor de consumentenmarkt.

Waar zit jullie onderscheidend vermogen, wat doen jullie anders dan anderen? Jeroen Nauta: Ik snap dat je die vraag stelt, want het product dat we leveren is niet compleet nieuw of anders. Sterker nog, het mag best bekend zijn dat we hiervoor samenwerken met KPN en zusterbedrijf Routit. Maar toch bieden wij als Yes

connexie 5 X 2017

43


Smart Home

Volop kansen voor fysieke winkels

Smart Home steeds meer ingeburgerd Het afgelopen jaar is de bekendheid met Smart Home onder Nederlanders gestegen van 38 naar 50 procent. Van hen geeft 60 procent aan zeer geĂŻnteresseerd te zijn, zo blijkt uit de nieuwste meting van de GfK Smart Home Monitor.

44

connexie 5 X 2017


Tekst: Joost Heesels

In 2016 concludeerde GfK dat ‘slechts’ 38% van de consumenten op zijn minst bekend is met Smart Home, nu ligt dat op ruim 50%. Nog altijd is het profiel van geïnteresseerden overwegend mannelijk (58% man vs 42% vrouw), in de leeftijd tussen 18-49 en hoogopgeleid.

voor een vast bedrag, 27% gaat voor alleen een maandbedrag en 19% voor een vast bedrag + maandbedrag. Een abonnementsvorm biedt dus mogelijkheden, mits de voordelen en voorwaarden maar duidelijk worden gecommuniceerd.

Speciaalzaak

Gezondheid en beveiliging

Consumenten zien steeds vaker de voordelen van Smart Home, met name als het gaat om controle en gemak. Eén op de drie Leading Edge Consumers (voorlopers) verwachten zelfs binnen nu en twee jaar hun huis volledig smart te hebben. Naast kosten (51%) is privacy dan ook (30%) de belangrijkste reden om Smart Home oplossingen niet aan te schaffen.

Smart Home oplossingen zijn vooral interessant vanwege energiebesparing, betere controle en/of mogelijke kostenbesparing en het gemak dat je de oplossingen overal kunt bedienen. Consumenten verwachten steeds vaker dat Smart Home ervoor zorgt dat alles in huis automatisch gebeurt en ze nergens aan hoeven te denken. Op categorieniveau zien we dat de interesse in Smart Gezondheid en Smart Beveiliging het meest stijgt. X

Internet is de belangrijkste bron van informatie bij de aanschaf van Smart Home oplossingen. Onafhankelijke websites als beoordelingssites (46%) en informatieve websites (45%) hebben de voorkeur boven de websites van fabrikanten en (web)winkels (beide 34%). Voor de aanschaflocatie is er niet één partij die er bovenuit steekt. De elektronicaspeciaalzaak wordt het vaakst genoemd. De fysieke winkel iets vaker (30%) dan de online winkel (26%). Maar ook de installateur (25%) en direct via de fabrikant (20%) zijn opties die veel worden overwogen. Hier lijken dus kansen te liggen voor (nieuwe) aanbieders die zich met Smart Home willen profileren.

Opvallend: virtuele assistenten zijn voorlopig alleen nog voor de niche; 63% heeft voorkeur voor een reguliere bediening. Een op de drie consumenten lijkt het leuk om apparaten via de stem te besturen, maar als ze moeten kiezen, gaat een overgrote meerderheid (ca 63%) toch voor reguliere bediening van smart apparaten en niet voor stem bestuurd (12%). Dit heeft waarschijnlijk met de beperkte bekendheid te maken: slechts een kwart van de consumenten weet wat virtuele assistenten zijn.

Bijna de helft van de consumenten is bij de aanschaf van een Smart Home oplossing bereid om maandelijks een bedrag te betalen. 34% gaat

connexie 5 X 2017

45


Nieuws

Tekst: Marco Mekenkamp

Smartphonegebruik

in auto storender dan beschonken achter stuur De helft van de automobilisten ergert zich aan medeweggebruikers die met hun mobiele telefoon bezig zijn tijdens het autorijden. Een grote stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In 2015 stond deze ergernis nog op een achtste plaats en werd door een procent van de respondenten genoemd als een van de drie grootste ergernissen in het verkeer. Dit blijkt uit het Grote Auto&Verkeer Onderzoek van Allsecur, uitgevoerd door Team Vier. De Nederlandse automobilist stoort zich in het verkeer het meest aan bumperklevers (61 procent). Dit wordt op de voet gevolgd door automobilisten die met hun telefoon bezig zijn (49 procent). Dit staat dus nog voor bestuurders die in beschonken toestand in de auto stappen (46 procent).

Schuldig

Aan de respondenten van het onderzoek is ook gevraagd of zij zich zelf ook schuldig maken aan het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden. Drie op de tien respondenten geeft toe weleens onveilig gebruik te maken van de smartphone tijdens het rijden. Een andere 36 procent geeft aan de smartphone ook te gebruiken, maar alleen op een ‘veilige’ manier (handsfree bellen, navigatie in een houder). Mannen gebruiken de smartphone vaker onveilig dan vrouwen, 33 versus 26 procent.

Aantal kilometers

Het smartphonegebruik tijdens het autorijden, hangt ook sterk samen met het aantal gereden kilometers per jaar: • 0 tot 10.000 kilometer per jaar: 52 procent geeft aan smartphone in de auto te gebruiken. • 10.000 tot 15.000 kilometer per jaar: 71 procent geeft aan smartphone in de auto te gebruiken. • 15.000 tot 20.000 kilometer per jaar: 71 procent geeft aan smartphone in de auto te gebruiken. • 20.000 of meer: 87 procent geeft aan smartphone in de auto te gebruiken.

Bumperkleven en beschonken rijden

Bumperkleven is geen onbekende ergernis. Ook in eerdere edities van het Grote Auto&Verkeer Onderzoek stond deze ergernis op een eerste of tweede positie. Mannen ergeren zich relatief vaker aan ‘ongevaarlijkere’ zaken op de weg (linksrijden, langzaam rijden, files en extreme snelheidsbeperkingen), terwijl vrouwen zich vooral ergeren aan ‘gevaarlijkere’ zaken (automobilisten die bezig zijn met hun telefoon, bumperklevers, snelheidsduivels en beschonken bestuurders). X

46

connexie 5 X 2017

Top 10 ergernissen

De complete top 10 ergernissen van 2017 ziet er als volgt uit: • • • • • • • • • •

- Bumperklevers (61 procent) - Automobilisten die met telefoon bezig zijn (49 procent) - Beschonken bestuurders (46 procent) - Linksrijders (32 procent) - Snelheidsduivels (30 procent) - Langzame rijders (25 procent) - Afval uit het raam gooien (21 procent) - Files (12 procent) - Te extreme snelheidsbeperkingen (11 procent) - Omleidingen (5 procent)

Allsecur voert jaarlijks Het Grote Auto&Verkeer Onderzoek uit samen met marktonderzoeksbureau Team Vier. In totaal deden dit jaar 1.026 respondenten mee aan het online onderzoek. De doelgroep is de Nederlandse autorijder in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Met dit onderzoek wil Allsecur alles te weten komen over de Nederlandse autorijder in de auto en op de weg.


Distributie

Dividino scoort met de General Mobile Android One GM6

Testconclusie van Androidworld

Conclusie General Mobile GM6 review

De General Mobile GM6 biedt een Pixel-achtige ervaring, maar dan honderden euro’s goedkoper dan een Google-vlaggenschip. De smartphone heeft het beste van Android aan boord, inclusief genoeg rekenkracht en accuduur voor alledaags gebruik. Fans van een standaardversie van Googles besturingssysteem halen hun hart op met het toestel. Fanatieke fotografen en enthousiaste gamers kunnen echter beter iets meer uitgeven aan een smartphone.

Dividino distributeur SWOOP

In dit voorjaar tekende Dividino een overeenkomst met het snelgroeiende refurbished merk SWOOP. De twee challengers van de gevestigde orde wisten elkaar vooral te vinden in mentaliteit en de wil om te groeien door het bieden van optimale service. Dividino zal voor retailers en resellers het aanspreekpunt worden voor de refurbished iPhones en Samsungs van SWOOP. Ook voor de repairservices en het buy-back programma zal Dividino het aanspreekpunt voor het kanaal vormen.

Toestellen die een pure versie van Android bieden, zijn eigenlijk altijd al zeer populair geweest. Distributeur Dividino, bekend van PanzerGlass werkt met het merk General Mobile aan een gestage opmars. De Android One GM6, die dit voorjaar geïntroduceerd werd en zonder toeters en bellen draait, maakt het toestel populair. De Android One GM6 biedt een combinatie van robuust aanvoelende hardware en de laatste software. Naast het voordeel van het gebruik van de nieuwste versie van Android Nougat (en 1 oktober is de releasedatum van Android Oreo), kunnen gebruikers selfies maken met de 8 MP Front camera met flits. Bij het ontwikkelen van het Android One GM6-model is rekening gehouden met de meest recente verwachtingen van de klanten. De fingerprint functie is aanwezig en, zoals we gewend zijn van General Mobile, biedt de smartphone een dual-Sim functionaliteit. Selfies zijn erg belangrijk, dus biedt de

GM6 een unieke camera-ervaring met de 8 MP-Front camera met flits en de 13 MP-Rear camera met Dual Tone Flash. Dankzij de 64 bit MT6737T (4x1.5GHz) krachtige processor, die ontwikkeld is in samenwerking met MediaTek en LTE-modem, profiteren gebruikers van een ultrasnelle internetervaring op hun smartphones. Bij de ontwikkeling van Android One GM6 werd gekozen voor het 5-inch scherm dat met één hand kan worden bediend en GorillaGlass: het meest duurzame display dat Corning dit jaar geïntroduceerd heeft. Als we commercieel directeur Marco Rietdijk tegenkomen op de Summerfair is het toestel net uit. Hij is zeer tevreden met de eerste salesresultaten en hij zegt: “Weet je, voor een prijs net onder de 200 euro bieden we met de GM6 een toestel dat iedere concurrentie aankan. Retailers bieden we met de GM6 een smartphone waar zowel de jonge als de oudere doelgroep heel blij van wordt.” Uiteraard zijn de originele General Mobile accessoires als een folio case en een TPU case en ook een PanzerGlass leverbaar voor deze betaalbare smartphone. X

connexie 5 X 2017

47


Alle tech trends en technieken in één dag Kom ook naar het Mobile Repair Event 2017 6 november in Cinemec te Ede Voor ondernemers en mobile reparateurs: • Tech trends voor 2018, Tom Coronel en een Bright TV uitpakparty. • Workshops waar je diréct profijt van hebt. • Informatiemarkt met toonaangevende reparatiebedrijven en leveranciers. • Kennismaken met collega-ondernemers uit heel Nederland.

Mis deze dag niet! Lees meer en meld je aan via www.uneto-vni.nl/mobile-repair-event-2017


Event

Meld je aan en laat je één dag bijpraten over tech trends en mobile repair

Alle tech trends en Mobile Repair Event technieken in één dag Kom ook naar het Mobile Repair Event 2017

Na twee eerdere succesvolle edities organiseert brancheorganisatie UNETO-VNI ook dit jaar weer het Mobile Repair Event. Deze keer: hoe blijf je succesvol in de veranderende 6 november Cinemec en groeiende mobile repairinmarkt? SpeeltejeEde in op refurbished of bied je bijvoorbeeld juist service op locatie aan? Dit en nog veel meer op 6 november in Cinemec te Ede.

Voor ondernemers en mobile reparateurs:

De mobile repair markt verandert snel. Wil je als ondernemer succesvol blijven in deze groeiende markt, dan is het slim dat je op de ontwikkelingen Mobile RepairTom EventCoronel brengt je inen ééneen dag Bright op de hoogte van alle trends en laat je aan de • Techinspeelt. trendsHet voor 2018, TV uitpakparty. slag gaan met je technische skills en ondernemerschap. • Workshops je diréct profijt van hebt. Leer in een workshop de techniek waar voor repair, zoals ESD en solderen, of leer hoe je nog meer kwaliteit kunt bieden bij reparaties. Bekijk de nieuwste gadgets en praat mee over de laatste trends in tech met de mannen van Bright TV. Bezoek de • Informatiemarkt met toonaangevende reparatiebedrijven en leveranciers. workshop van een shopcoach, van wie je leert hoe je op een praktische manier je online successen verbetert. Of volg een workshop over VR/AR/360, privacy, messaging bots, smart city en smart home. Natuurlijk is er ook ruim de gelegenheid om • Kennismaken met collega-ondernemers uit heel Nederland. collega’s te ontmoeten, met elkaar te netwerken en de informatiemarkt te bezoeken.

Mobile Repair Event: wat kun je allemaal verwachten? 1. 2. 3.

Tech trends voor 2018, Tom Coronel en een Bright TV uitpakparty Workshops waar je diréct profijt van hebt Informatiemarkt met toonaangevende reparatiebedrijven en leveranciers Kennismaken met collega-ondernemers uit heel Nederland

Mis deze dag niet! Lees meer en meld je aan via www.uneto-vni.nl/mobile-repair-event-2017

Kortom, een dag die je niet wilt missen! Wij zien je graag op 6 november in Ede. Lees meer en meld je aan via www.uneto-vni.nl/mobile-repair-event-2017

17.095 Advertentie Mobile Repair A4.indd 1

6

november 2017 connexie 5 X 2017

05-09-17 15:

49


Event

De Graham Awards zijn in de afgelopen tien jaar een begrip geworden in de Nederlandse telecom- en consumentenelektronicasector. Op 6 november worden de Graham Awards op initiatief van het telecomvakblad Connexie opnieuw uitgereikt aan de partijen in deze sector die een optimale presentatie hebben geleverd. De Graham Awards staan dit jaar in het teken van service, kwaliteit en prestatie. De uitreiking vindt plaats tijdens het Mobile Repair Event van Uneto-Vni, dat op 6 oktober plaats vindt in het Cinemec in Ede.

Partners De Graham Awards worden in eerste plaats mogelijk gemaakt door de partijen die de neutrale metingen verrichten”

Uneto-Vni: Branche Organisatie voor de technische installatiebranche. Uneto-Vni is nadrukkelijk betrokken in de kwaliteitsverbetering van de service, installatie en repair in de telecom, IT en installatiebranche.

Metro/TmG: Elke dag wordt Metro nog door heel veel reizigers in het OV gelezen. Maar Metro doet het vooral opvallend goed als app op de mobiele telefoon. Metro vroeg haar lezers namens de Graham Awards twee dingen: welke telefoon heb je, welke operator heb je, waar heb je je abonnement en/of toestel gekocht en zou je dit aanbevelen?

50

connexie 5 X 2017

Bellen.com: Ooit was hij de jongste internetondernemer van

Nederland: Ben Woldring. Hij bouwde bellen.com uit tot het grootste telecomvergelijkingsplatform. Die status heeft Bellen.com nog steeds. Bellen.com is mede-aanjager van het aantal stemmers op de awards.

Retail Reality: Vanaf de start van de Graham Awards in 2007 was Retail Reality betrokken als dé partij om onafhankelijk onderzoek te doen via mystery shopping naar de beste telecomretailer van Nederland. Ook dit jaar bezocht Retail reality weer alle winkelketens. KCM: Het onderzoeksbureau KCM is dé absolute specialist als het gaat om het meten van NPS scores. Dankzij de bijdrage van KCM is de kwaliteit en onafhankelijkheid van de Graham Awards ook dit jaar gewaarborgd. Dit is de eerste onafhankelijke NPS meting onder operators ooit.


De awards voor 2017 Beste telecom retailer

Ooit begonnen de Graham Awards in 2005 als de verkiezing ‘Telecom Retailer van het Jaar’. Vanuit deze ‘roots’ bouwen we aan een nieuwe fase in een tijd waarin het leveren van kwaliteit en service aan klanten belangrijker is dan ooit. Retail Reality bezocht van elke keten minimaal drie winkels en lette vooral op advies en service. Beste telecom e-tailer De strijd tussen de clicks en de bricks werd de afgelopen jaren steeds meer in de richting van de e-tailers beslecht. Toch moeten ze in tijden dat het steeds meer gaat om service ook vol met toegevoegde waarde aan de slag. Wie is de beste telecom e-tailers als het gaat om vindbaarheid, een heldere website en een goede bestelprocedure? Retail Reality toetste de webwinkels van de operators en grote online spelers.

Beste reparatiewinkel

In samenwerking met branchevereniging Uneto-Vni werkt Connexie aan de verbetering van de kwaliteit van reparaties van smartphones en tablets. Het begint met bewustwording, technische trainingen, vindbaarheid en de kwaliteit en de prijs van de reparatie zelf. Dat is niet altijd makkelijk. Uit een nominatielijst van 10 winkels selecteerde Retail Reality na een ronde mystery shopping de beste reparatiewinkel van 2017. De operator met de hoogste NPS Alle netwerken spreken er allemaal dagelijks intern over en managers worden erop afgerekend. Maar is nooit een neutrale NPS-meting uitgevoerd die alle Nederlandse operators naast elkaar zet. Dus uniek in 2017: welke operator wint de Graham Award voor de hoogste NPS-score? X

connexie 5 X 2017

51


Artikel

Smartphonehoesjeszakelijk.nl

fijne partner voor resellers en retailers Ze zijn één van die succesverhalen in telecomland: de jonge ondernemers van Smartphonehoesjes.nl en Smartphonehoesjeszakelijk.nl groeien heel hard. Dat doen ze omdat ze een perfecte webshop hebben, maar zeker ook omdat ze heel goed samenwerken met retailers en zakelijke resellers. Met name voor dat laatste segment is er een aparte afdeling gestart die resellers helpt de perfecte match te maken met de protectiewensen van hun klanten. Iedereen die werkt en op pad gaat met een laptop en/ of smartphone moet de juiste protectie hebben voor z’n portable gear. You can’t do without, want deze kwetsbare apparaten mogen bij een val niet stuk gaan. Want dat is A) irritant en duur en B) kost veel tijd om alles weer op orde te krijgen. Daarom verkoopt elke slimme retailer en reseller - en dat zijn ze allemaal! - bij elk device een hoesje, sleeve of bumper. En ja, daar kan ook altijd een extra charger, powerbank of fijne headset bij. Smartphonehoesjeszakelijk.nl heeft zowel in Nederland, als in het verre Oosten, een grote inkoopafdeling. Verder hebben zij de mogelijkheid om bijna alles wat om een smartphone kan in huis te

bedrukken. En omdat dit binnenhuis gebeurt, gaat dit snel en vakkundig. Zo kunnen resellers hun klanten dus aanbieden om batches hoezen te voorzien van een eigen logo of print. Dat kan projectmatig of voor afdelingen waar werknemers de toestellen vaak in het zicht houden, zoals bijvoorbeeld bij koeriersdiensten, een professionele uitstraling geven. X

Dit is Smartphonehoesjes.nl Smartphonehoesjes.nl is opgericht in 2011 en gevestigd te Leusden. Sinds de oprichting is zij snel uitgegroeid tot de grootste aanbieder van smartphone- en tabletaccessoires in de consumentenmarkt. In 2013 werd de zakelijke markt betreden, waarmee de website Smartphonehoesjeszakelijk.nl in het leven werd geroepen. Dit leidde tot een groot succes dankzij het unieke en zeer uitgebreide assortiment dat bestaat uit meer dan 40.000 kwalitatieve producten. • • • • •

Standaard assortiment, business development voor uw sales afdeling Diverse IT-koppelingen zoals Onetrail en /CSVXML datafeeds Dropshipment mogelijk Veel ervaring in maatwerkprocessen en bedrukkingen Geen verzendkosten

www.smartphonehoesjeszakelijk.nl info@smartphonehoesjeszakelijk.nl +31(0)33 2022159 52

connexie 5 X 2017


inhoud

connexie 5 X 2017

53


Distributie

Capestone gaat robuuste Energizer telefoons distribueren

Energizer is wereldwijd bekend om haar batterijen en micro SD kaarten. Met de robuuste telefoons wil de fabrikant consumenten gebruiksgemak, een mooi en functioneel ontwerp en ultieme betrouwbaarheid bieden. Gevarieerd aanbod aan robuuste telefoons “Energizer is een perfecte aanvulling op ons huidige assortiment aan robuuste telefoons”, zegt Capestone’s category manager Patrick Eijsackers. “Energizer heeft een gevarieerd aanbod; dat betekent meer keus voor eindgebruikers en extra verkoopkansen voor resellers.” Energizer portfolio Capestone neemt om te beginnen drie telefoons op in het portfolio: • Energizer Energy 100, robuuste feature phone • Energizer Energy 400 LTE, robuuste 4G smartphone • Energizer Energy 520 LTE, geavanceerde en extreem robuuste 4G smartphone Deze toestellen zijn vanaf nu verkrijgbaar. Later dit jaar volgen er nog enkele nieuwe modellen die Capestone ook in het portfolio zal opnemen. Krachtige batterijen De Energizer Energy toestellen zijn voorzien van krachtige batterijen. Bij de Energy 100 is de spreektijd maar liefst 11 uur (1500mAh), de Energy 520 LTE hoeft pas na 15 uur weer opgeladen te worden (4000 mAh). X

54

connexie 5 X 2017


Product

Clearplex biedt screenprotectie 2.0 Morecases is in Nederland de distributeur geworden van Clearplex, een screenprotecter van folie die per toestel op maat geprint wordt. Deze technologie maakt het mogelijk om zonder specifieke voorraad toch elk toestel van protectie te kunnen voorzien. Van Carwrappen naar smartdevices protectie

Clearplex is een Amerikaanse firma die gespecialiseerd is in het wrappen van auto’s met een gepatenteerd folie. Toen bleek dat deze supersterke zelfhelende folie niet alleen voor Lamborghini’s en Ferrari maar ook voor smartphones, tablets, laptops, camera’s, horloges geschikt bleek, ontstond een geheel nieuwe productlijn en marktbenadering. Er werd een speciale machine ontwikkeld waarmee de retailer op reseller en op locatie de passende protector kan snijden.

Voordeel voor Retailers

Daniel Dieleman van Morecases is enthousiast over deze innovatie: “Middels een on-demand systeem gekoppeld aan deze snijmachine en op basis van een bijna alles omvattende database heeft de telecomspecialist met Clearplex voor alle toestellen een oplossing. Nooit meer nee-verkoop, nooit meer afschrijving en nooit meer te veel voorraad aangezien je enkel snijdt wat je nodig hebt. Het snijden en bevestigen van Clearplex is een beleving op zichzelf en geeft de klant een duidelijk gevoel van value for money in combinatie met een oplossing op maat. Naast screenprotectie biedt Clearplex ook backprotectie. Voor vele consumenten eindelijk een oplossing voor de krasgevoelige achterkanten en voor de winkelier 100% additionele omzet. Daarbij breekt Clearplex niet omdat het folie is. Clearplex is een 100% retail concept waarmee de retailer zich kan onderscheiden zonder voorraadrisico’s. Dat maakt dit concept zo uniek, kansrijk en daarom succesvol.” X

connexie 5 X 2017

55


Mysteryshopper

Mystery shopping: welke winkel scoort het beste? De vernieuwde Connexie legt nog meer nadruk op retail en de kwaliteit daarvoor. Daarom krijgt de vertrouwde rubriek Mystery Shopping die verzorgd wordt door het gespecialiseerde bureau Retail Reality in de komende periode weer een prominente plek. Case: Voor deze ronde gingen onze mystery shoppers langs de winkels met de vraag wat het aanbod was op het gebied van alles-in-één. Dat bleek dus duidelijk nog niet overal in het aanbod te zitten….

Media Markt Almere

Winkelbeeld

Verzorgd, opgeruimd en gangpaden zijn vrij. Goede voorraad, producten aantrekkelijk gepresenteerd. Productgroepen zijn geprijsd, maar het is niet altijd duidelijk welke prijs bij welk product hoort.

Begroeting en contact

acceptabel en de winkel wordt zeker aanbevolen. Klant staat centraal. Medewerkers zijn representatief en verzorgd en staan verspreid door de winkel. Gemeend vriendelijk, warme uitstraling een geïnteresseerde open houding. Er werd koffie aangeboden.

Verkoopvaardigheid

Noemt eigenschappen product en de bijbehorende algemene voordelen. Biedt 2 à 3 alternatieven aan, geeft uitleg over het verschil en de voordelen voor de klant. Vat wensen samen. Persoonlijk en hartelijk afscheid. Medewerker wijst naar Essent verkoper, voor een vrijblijvend gesprek.

Er is wel wachttijd maar die is

Winkelbeeld: 8,8 Begroeting en contact: 9,0 Verkoopvaardigheid: 9,1

9,0

Telecombinatie Almere

Winkelbeeld

Verzorgd, opgeruimd en gangpaden zijn vrij. Goede voorraad, producten aantrekkelijk gepresenteerd. Duidelijke prijskaarten.

Begroeting en contact

Er is één medewerker aanwezig,

56

connexie 5 X 2017

die is representatief en actief met winkel bezig. Vriendelijke begroeting, maar de uitstraling had wat warmer gemogen.

Verkoopvaardigheid

Verwijst de klant duidelijk en vriendelijk naar het product. Interesse in de klant. Noemt eigenschappen

product. Biedt alternatieven aan. Wensen worden niet samengevat, medewerker laat initiatief bij de klant en gebruikt geen afsluittechniek.

Winkelbeeld: 9,4 Begroeting en contact: 7,2 Verkoopvaardigheid: 5,6

7,4


BCC Almere

Winkelbeeld

Mooie winkel op makkelijk bereikbare locatie . Verzorgd, netjes, goed gevuld, toegankelijke gangpaden, aanbiedingen op prominente plaats incl. prijskaart en showmodel. Het is duidelijk welk product bij welke prijs hoort.

Begroeting en contact

Dragen hetzelfde uniform, representatief en verzorgd. Meerdere medewerkers in de winkel, hangen

op één punt in de winkel. Geen begroeting. Medewerker is vriendelijk, geen warme uitstraling.

tv. Er wordt direct aangegeven dat zij dat niet hebben. Ik word verwezen naar de kpn winkel.

Toelichting op hoofdgebied “Begroeting en contact”

Verkoopvaardigheid

Ik word bij binnenkomst niet begroet. Wanneer ik een medewerker aanspreek word ik wel vriendelijk, maar niet bijzonder begroet. Ik vraag naar gsm abonnementen en dan in combinatie met vast en

Medewerker gebaart in richting van schap, loopt niet mee. Onvoldoende interesse. Biedt geen alternatief aan. Geen moeite gedaan om los abonnement aan te bieden of eventueel verder te vragen, BCC biedt geen pakketten aan.

Winkelbeeld: 8,8 Begroeting en contact: 5,3 Verkoopvaardigheid: 3,0

5,7

Welcom Bunschoten Winkelbeeld

Het winkelbeeld is overzichtelijk met een aantrekkelijke uitstraling. De winkel is verzorgd, maar de producten zouden wat overzichtelijker gepresenteerd kunnen worden.

Begroeting en contact

Er is op het moment van bezoek

één medewerker aanwezig. Die is representatief en verzorgd, niet actief bezig. Er is een vriendelijke begroeting die wel wat persoonlijker had gemogen.

Verkoopvaardigheid

Wijst naar schap, loopt niet mee. Lijkt vooral alleen plichtmatig geïnteresseerd te zijn. Noemt

eigenschappen product, onvoldoende alternatieven, geeft geen voordelen aan, vat wensen niet samen, geen afsluittechniek en laat initiatief tot koop bij klant, acceptabele wachttijd. Niet aanbevelen aan vrienden. Medewerker wilt met klant op internet kijken voor informatie.

Winkelbeeld: 6,1 Begroeting en contact: 6,1 Verkoopvaardigheid: 4,0

5,4

The Phonehouse Huizen

Winkelbeeld

Winkel ligt in een leuke winkelstraat en is goed zichtbaar. Winkel nodigt uit om naar binnen te gaan en is vrij neutraal, schoon en verzorgd. Aanbiedingen prominente plaats & prijskaarten hangen er, maar het is niet altijd duidelijk wat bij wat hoort.

tatief en verzorgd. Zijn verspreid in de winkel en actief bezig, klant staat centraal. Meteen een vriendelijke begroeting, gemeend vriendelijk en een open houding. Prettige en deskundige hulp, vriendelijke begroeting terwijl men druk was

Begroeting en contact

Verkoopvaardigheid

Medewerkers dragen uniform, zijn als team herkenbaar. Represen-

De medewerker duidelijk en wijst vriendelijk naar het product en

loopt indien mogelijk mee met de klant. Oprechte interesse in de klant. Noemt eigenschappen product en vertaalt deze naar specifieke voordelen voor de klant, gerelateerd aan verhaal van klant. Biedt 2/3 alternatieven aan. Vat wensen samen. Medewerker neemt hartelijk en persoonlijk afscheid. Ziggo compleet en KPN internet tv wordt aangeboden.

Winkelbeeld: 7,1 Begroeting en contact: 8,8 Verkoopvaardigheid: 7,6

7,8 connexie 5 X 2017

57


Mysteryshopper

T-Mobile Shop Leiden

Winkelbeeld

De winkel is verzorgd, opgeruimd en gangpaden zijn vrij van obstakels. Nauwelijks lege plekken, aantrekkelijk gepresenteerd. Aanbiedingen staan op een prominente plaats en voorzien van prijskaart. Zowel binnen als buiten productgroepen een duidelijke prijskaart. Schone nette winkel en zeer toegankelijk door de kleurstelling

Begroeting en contact

Als team herkenbaar met uniform,

representatief, verzorgd. Actief met winkel bezig. Geen begroeting. Medewerker is vriendelijk, maar heeft weinig warme uitstraling. Bij binnenkomst zijn de medewerkers bezig. Eén met een klant de andere is met een gsm bezig. Er wordt mij gevraagd of ik een korte vraag heb, ik geef aan dat dat afhangt van zijn antwoord. Verhaal is onduidelijk. Ik geef aan dat ik een compleet pakket wil met mobiel en vaste telefonie en internet en tv. Ik krijg kort te horen dat zij dat niet hebben. Als ik even doorvraag,

blijkt dat zij wel internet tv en vast in een pakket hebben maar dat mobiel los gaat en geen voordeel biedt.

Winkelbeeld: 8,8 Begroeting en contact: 6,2 Verkoopvaardigheid: 2,6

Verkoopvaardigheid

Onvoldoende interesse, noemt geen voordelen voor de klant, alleen de eigenschappen van product. Geen alternatieven, vat wensen niet samen, plichtmatig afscheid. Kort gesprek.

5,9

KPN Winkel Leiden

Winkelbeeld

De winkel is verzorgd, opgeruimd en gangpaden zijn vrij van obstakels. Aanbiedingen staan op een prominente plaats met prijskaart. Zowel binnen als buiten productgroepen een duidelijke prijskaart. Het is een nette overzichtelijke winkel, die echter niet direct opvalt in het straatbeeld. Winkel is erg zakelijk

Begroeting en contact Uniform, herkenbaar.

Representatief en verzorgd. Meerdere medewerkers aanwezig. Klant centraal, vriendelijke begroeting en gesprek, maar zakelijk en wat afstandelijk. Onacceptabele wachttijd.

Verkoopvaardigheid

Medewerker loopt indien mogelijk mee naar schap, onvoldoende interesse in klant, noemt slechts eigenschappen van product en algemene voordelen. KPN compleet wordt aangeboden.

Er wordt geen energie aangeboden. De verkoper kent zijn producten goed. Legt mij ook uit wat het voordeel is als ik alle mobiele telefonie onderbreng bij KPN en de kortingen die ik dan krijg. Advies is voornamelijk toegespitst op het prijsvoordeel en niet zozeer op wat echt zou passen bij mij. Vriendelijk en plichtmatig afscheid.

Winkelbeeld: 8,3 Begroeting en contact: 8,3 Verkoopvaardigheid: 4,8

7,1

Vodafone Leidschendam Winkelbeeld

Netjes en uitnodigend, schoon, entree en etalage netjes, winkel is open en heet je welkom. Verzorgd, opgeruimd en gangpaden zijn vrij van obstakels.

Begroeting en contact

Er is één medewerker aanwezig, representatief, actief en verzorgd. Begroeting is gemeend vriendelijk, warme uitstraling en open houding.

58

connexie 5 X 2017

Spreekt met 2 woorden en is geïnteresseerd. De medewerker is bij binnenkomst bezig met een klant. Ik word netjes begroet met de mededeling dat hij zo bij mij komt. Vrijwel direct komt de medewerker naar mij toe en vraagt wat hij kan doen.

Verkoopvaardigheid

Verwijst klant naar product en loopt indien mogelijk mee. Interesse

in klant, noemt eigenschappen product en vertaald deze naar voordelen verhaal klant. Er worden 2 of 3 alternatieven aangeboden. Vat wensen samen. Neemt hartelijk en persoonlijk afscheid. Ziggo complete en Ziggo max worden aangeboden. Verschillen worden duidelijk gemaakt.

Winkelbeeld: 10,0 Begroeting en contact: 9,3 Verkoopvaardigheid: 8,9

9,4


Optie1

Lichtenvoorde Winkelbeeld

Neutrale uitstraling, verzorgd en schoon. Aanbiedingen op prominente plaats, maar zonder prijskaart. Niet altijd duidelijk welke prijs bij welk product hoort. De winkel valt niet op in het straatbeeld. Winkel is verder wel netjes

Is actief met winkel bezig. Wel een begroeting. De medewerker stelt gerichte vragen en weet voor mij 2 pakketten te noemen die het beste passen. De medewerker weet duidelijk waar hij over praat. Alles wat hij verteld kan ik later ook zo teruglezen bij de provider

Begroeting en contact

Verkoopvaardigheid

Er is één medewerker aanwezig, die representatief en verzorgd is.

in klant, noemt eigenschappen product en vertaald deze naar voordelen verhaal klant. 2/3 alternatieven worden aangeboden. Vat wensen samen. Neemt hartelijk en persoonlijk afscheid, maar vat niet het hele verhaal samen. KPN en Ziggo worden aangeboden. Duidelijke voorkeur voor KPN door medewerker.

Verwijst klant naar product en loopt indien mogelijk mee. Interesse

Winkelbeeld: 6,1 Begroeting en contact: 8,6 Verkoopvaardigheid: 8,0

7,6

Ritel

Rotterdam Winkelbeeld

Neutrale uitstraling, verzorgd en schoon. Wel gevulde voorraad, maar soms niet aantrekkelijk gepresenteerd. Aanbiedingen op prominente plaats, maar zonder prijskaart. Productgroepen niet duidelijk geprijsd. Winkel oog rommelig en druk, maar is wel schoon.

Begroeting en contact

Overeenkomsten in kleding, maar niet uniform. Niet representatief.

Meerdere medewerkers hangen op één punt in winkel en er is geen begroeting. Medewerker is vriendelijk, maar heeft duidelijk geen plezier in zijn/haar werk. Hij/ zij is plichtmatig/gemaakt vriendelijk en vindt het vervelend dat hij/zij gestoord worden in het gesprek met collega’s. de medewerker aanspreek vraagt hij/zij wat ik wil, ik geef aan nu een mobiel te hebben bij KPN en dat ik aan het kijken ben voor iets nieuws en dan ook alles thuis in één pakket wil hebben.

De medewerker praat vervolgens alleen over KPN en bied niets anders aan.

Verkoopvaardigheid

Gebaart onduidelijk in richting van schaplocatie, loopt niet mee. Vat wensen niet samen, noemt geen voordelen. Gebruikt geen afsluittechnieken en laat initiatief bij klant. Plichtmatig en onpersoonlijk afscheid. KPN compleet wordt aangeboden.

Winkelbeeld: 5,6 Begroeting en contact: 2,7 Verkoopvaardigheid: 2,6

3,6

connexie 5 X 2017

59


Advertorial

Televak Centers wederom Vodafone Distributor of the Year Op het jaarlijkse Vodafone Business Partner of the Year event 2017 is Televak Centers voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Distributor of the Year. Televak Centers is de zakelijke telecomdistributeur in Mobility, Infrastructuur en Cloud-oplossingen.Marck Bakers, directeur van Televak Centers, is met recht trots op deze prestatie van zijn team. “Wij tonen hiermee aan dat we in een markt die voor de volle 100 procent in beweging is en op zijn kop staat, in staat zijn om alles goed onder controle te houden en daarin zowel de rol naar onze partners als providers zoals Vodafone niet uit het oog verliezen. We hebben heel goed gepresteerd in een markt waarin het verdienmodel onderuit gaat en de markt krimpt. Het afgelopen jaar hebben we groei weten te realiseren. De basiselementen 60

connexie 5 X 2017

staan goed bij Televak Centers waardoor we de dynamiek van de markt aankunnen.” Willem Garritsen, salesmanager Televak Centers: “Dit is een waardering voor ons businessmodel dat gericht is op het gezamenlijk ontwikkelen van onze partners, waarin zij ondersteund worden in sales, marketing, service, operations en IT. Ons doel is te allen tijde om samen met de partner meer rendement realiseren.”

Waarde toevoegen

Vanuit Vodafone zijn er uiteraard lovende woorden voor de winnende distributeur. Partnermanager Fouad El Barkaoui: “Om voor de tweede keer op rij de Distributor Award te winnen, is echt een topprestatie. Chapeau voor het gehele team van Televak Centers. Alleen met zo’n team en visie, kun je waarde toevoegen voor zowel de business partners als VodafoneZiggo.”

Corné van den Dungen, salesmanager indirect sales Vodafone voegt hier aan toe: “Het gebeurt niet zomaar dat Televak Centers voor de tweede keer op rij deze award wint. Hiervoor heb je een team nodig dat de verwachtingen van de business partners, maar ook van VodafoneZiggo, keer op keer weet te overtreffen. Televak Centers heeft zo’n team. Elk individu heeft op eigen wijze de partner en klant bovenaan staan. Elk uur, elke dag. En alle individuen samen vormen, onder de bezielende leiding van mensenmens Marck Bakers, het team dat jaar na jaar in de top meespeelt. Ik wil Televak Centers bedanken voor alle energie die zij het afgelopen jaar in de klanten en partners gestoken heeft. Keep living up the partner and customer promise!”


“Dankzij het meedenkend vermogen van Televak Centers, de strategische samenwerking en het onderling spiegelen over de juiste oplossing per klant, kan Unica Schutte ICT haar corporate klanten tevreden stellen. Daarbij is de kwaliteit van de producten en dienstverlening te allen tijde geborgd.” Jannes Janssen - Unica Schutte ICT.

“Door de samensmelting van onze kennis, die van Televak Centers en van Vodafone zijn we in staat geweest een aantal Total Comms-trajecten van A tot Z te managen.” Kees Jongeling - DTC Systems.

“Door ontzorging en ondersteuning, vanuit Televak Centers, kunnen wij onze focus houden op het benutten van onze kansen in de markt en de eindgebruiker de volledige aandacht

“Het altijd bereikbaar zijn, de flexibele inzet en de snelheid van Televak Centers stelt ons in staat om ons bedrijf in deze markt onderscheidend te presenteren.” Martijn van Dijk - Green-XS.

en service geven waarvoor we staan. Mede daardoor zijn we in staat geweest om de prijs voor ‘Connectivity Partner of the Year’ wederom te bemachtigen.” Bart Hoezen - Slim Telecom.

Steenoven 2 5626 DK Eindhoven 040 213 8888 www.televakcenters.nl

connexie 5 X 2017

61


Event Tekst: HP van Tilburg

RoutIT Vision 2017

Perfecte show, Transform naar new business

RoutIT Vision is een begrip in resellerland. Het event bestaat uit een grote expo met meer dan 45 standhouders en een serie presentaties vanuit RoutIT waarin de innovaties getoond worden. Deze show wordt in eigen huis in Ede 4 dagen herhaald om iedere RoutIT partner een kans te geven om op een geschikt moment langs te komen.

62

connexie 5 X 2017


Volle bak, mooie show

Op de eerste dag dat RoutIT Vision zijn deuren open deed was de presentatiezaal direct helemaal gevuld. In de mail vooraf met de uitnodiging had één van de twee directeuren Marc Kruijs ons al enthousiast gemeld dat het volle bak zou worden. Niets te veel gezegd dus. Tot ver achter in de zaal konden de mensen aanschuiven om de presentaties rondom het thema van 2017 -Transform -mee te maken. Wie al eens bij RoutIT Vision is geweest, weet dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. De audiovisuele ondersteuning is top, de video’s zijn helemaal af en de visuals knallen van het enorme Led-scherm. De eigen mensen die spreken hebben hun teksten zeer goed voorbereid en vervallen feitelijk nooit in een stotter. Kortom, het is een show zoals je die normaal vaak in de US meemaakt, maar niet in ons polderlandje. Daaruit blijkt ook de professionaliteit en ambitie die RoutIT ook uitstraalt in de roadmap en de automatisering die het aan haar partners biedt.

Inhoud presentaties

Alle productmanagers van RoutIT krijgen tijdens hun presentaties de kans om de innovaties en speciale offers toe te lichten. Dat gaat met leuke metaforen en praktische cases gepaard. Directeur Paul Velders deed de aftrap waarin hij de toehoorders welkom heette op het podium van de transformatie. “De digitale transformatie is in volle gang en dat betekent voor u als ICT-partner en adviseur veel kansen, maar ook de noodzaak om het goede voorbeeld te geven en u heel snel aan te passen”, zei hij onder meer. En daarmee was direct ook de rode draad van de middag te pakken. In alle volgende presentaties werden de nieuwe producten en processen getoond. RoutIT besteedt veel aandacht aan de automatisering van de automatisering, waarmee we bedoelen dat de processen voor de ICT-partners vanuit onder meer de portal IRMA steeds eenvoudiger worden gemaakt. Marc Kruijs kondigde tijdens zijn afsluitende presentatie aan dat er ook een app komt waarin eindgebruikers hun RoutIT diensten makkelijker kunnen gaan managen. Uiteraard wel met een link naar en supervisie van de ICT-partner. Verder werd in de presentaties een mooie opbouw gekozen langs nieuwe breedband aansluitmogelijkheden met onder meer een nieuwe samenwerking met CAIW en proposities met KPN, Eurofiber en Tele2. Ook mobiele connectiviteit kwam volop aan bod, met onder andere uitgebreide data only abonnementen. Daarboven

op kan uiteraard VoIP van Broadsoft, Office 365 en de twee jaar geleden gestarte 247Alarm meldkamerdiensten aangesloten worden. Het verkopen van deze 247 diensten is ondertussen van een rariteit – new business – naar een hele logische stap gemaakt. Dat heet dan toch wel een knap staaltje business development. En dat is toch wat ICT resellers in een tijd van dalende marges op vast en mobiel goed kunnen gebruiken. Frank Ruigrok gaf op de voor hem zo kenmerkende inspirerende wijze nog een lezing over hoe je als reseller heel handig producten kunt stapelen en zo meer service kan combineren met een betere marge en grotere lock-in bij de eindklant: “RoutIT doet daar de komende tijd een mooie stapelkorting boven op.” Duidelijk is dat RoutIT al lang geen VoIP leverancier meer is, maar een full service provider waarmee resellers een zeer breed palet aan diensten kunnen aanbieden aan de eindklant. En zo worden ze zelf van reseller naar de status managed service provider (MSP) geholpen.

Veranderen, maar ook tradities

Na afloop van de presentaties praten we onder het genot van een colaatje even na met Marc Kruijs en Paul Velders. “Weet je wat het is, er is eigenlijk geen andere weg te gaan voor ICT-partners dan met ons-mee-te-transformeren en nieuwe diensten als 247Services en Office 365 aan te bieden. De marges op traditionele telecomproducten als vast en mobiel staan onder druk. En het mooie is dat we vandaag hebben aangekondigd dat we 247Alarm feitelijk gratis mee gaan leveren met onze internetaansluitingen. Hoe mooi kun je het hebben. Maar daarmee laten we het niet, want we bieden alle ingrediënten om de digitale werkplek samen te stellen en te onderhouden. VoIP is daarmee slechts één van de applicaties, zij het wel een hele belangrijke.” Marc Kruijs vult hem aan: “Het belangrijkste wat we vandaag en de andere dagen van RoutIT Vision willen meegeven is dat transformatie noodzakelijk is. En dat is een fantastische kans voor onze partners, omdat de verandering een verdieping betekent van de relatie met de eindklant. En laat voor ons nu die ICT partner de eindklant zijn.” Bij het laatste moet hij lachen en sluit hij af met: “Dus nu snel de Expo op en ook samen met onze partners gaan genieten van de jaarlijkse Vision Barbecue, want we houden hier dan van veranderen maar juist ook weer van tradities.“

connexie 5 X 2017

63


Interview

Universit, Commerce Services Platform ready to operate De opkomst van de Cloud heeft de rol van de ICT-reseller of -adviseur veranderd, maar niet minder relevant gemaakt. Alle MKB-bedrijven willen bij voorkeur één leverancier voor alle goederen en diensten op het vlak van IT en Telecom. Een leverancier die begeleiding biedt bij het samenstellen van de juiste mix van software, connectiviteit en hardware maar die ook de levering verzorgt en het eerste aanspreekpunt is bij eventuele problemen. In de afgelopen jaren heeft Universit onder leiding van Ron van Bijsterveld een volwaardig Commerce Services Platform gebouwd. Een platform waarmee operators, distributeurs en hun aangesloten resellers in staat worden gesteld goederen en diensten te verkopen, leveren, installeren en beheren. Of je dat wat Universit doet in een notendop kunt samenvatten, vragen we aan Ron van Bijsterveld. “Natuurlijk kan ik dat”, antwoordt hij direct. “Elk MKB-bedrijf heeft iemand nodig die hem helpt bij de keuze van de juiste mix van goederen en diensten op het vlak van IT en Telecom. De opkomst van smart connected devices en de Cloud lijken zaken eenvoudiger te hebben gemaakt, maar niets is minder waar. De snelheid van verandering maakt dat er steeds nieuwe keuzes gemaakt moeten worden. De connectiviteit, vast en mobiel, moet perfect passen, de juiste hardware moet gekocht, geïnstalleerd en beveiligd worden en daar moet dan weer de juiste software op draaien. Voor al deze processen - marketing, verkoop, beheer en facturatie - biedt Universit een platform.”

Outsourcen ICT

Er zijn voldoende kansen voor het kanaal omdat veel bedrijven hun ICT-operatie aan het outsourcen zijn. Aan de andere kant moeten operators, distributeurs en hun resellers door de dalende tarieven en marges hun processen rationaliseren. Ron van Bijsterveld zegt daarover: “Steeds meer nationale en internationale operators en distributeurs kiezen voor ons platform. De combinatie van ons platform met het juiste portfolio, hun backoffice diensten, zoals financiering, 24x7 support en de juiste kanalen, vormt de basis voor het succes. Op basis van ons platform, worden allerlei

64

connexie 5 X 2017

verschillende oplossingen in de markt gezet van workspace-as-a-service tot IoT-oplossingen voor diverse marktsegementen.”

Mobiel of vast, telecom of IT

We komen met Ron te spreken over de samenkomende werelden van Telecom en IT. Op de vraag hoe hij hier naar kijkt reageert hij adequaat: “Het is evident dat telecom en IT nu echt convergeren. Je ziet steeds meer bedrijven fuseren en van gescheiden kanalen is eigenlijk geen sprake meer, al zie je natuurlijk wel specialismen omdat het totale ICT-spectrum te groot is om dit generiek aan te vliegen. De snel dalende prijzen en de vergoedingen van mobiele data en VoIP-oplossingen maken dat telecomspecialisten IT-diensten moeten gaan toevoegen om te overleven. Anderzijds gaan IT-spelers ook telecomdiensten leveren en beheren om zodoende hun markt te verbreden. Dit alles wordt versterkt door klanten die gewoon één aanspreekpunt willen voor IT en Telecom. Deze convergentie maakt dat het ICT-kanaal versneld moet veranderen. De enige manier om dat snel en juist te doen is door de processen optimaal te automatiseren.”

Commerce

Een klantproces begint altijd met ‘Commerce’; het makkelijk kunnen verkopen en leveren van de juiste IT- en Telecom-goederen en -diensten. Ron van Bijsterveld: “Hierbij draait om het om het bundelen, cross-sellen, up-sellen en vervolgens snel en foutloos kunnen leveren van de gekozen goederen en diensten. Vanzelfsprekend moeten goederen en diensten (abonnementen) na levering worden beheerd en aangepast als de behoefte van de klant wijzigt. Dat noemen we dan Customer management.

Ook dat zit standaard in het Universit platform.”

Aan de slag’

Waarom dan Universit en niet een ander commerce platform leggen we aan Ron van Bijsterveld voor. “Omdat wij specialist zijn op het vlak van IT en Telecom”, antwoordt hij. “Wij hebben heel veel tijd en miljoenen geïnvesteerd in een gespecialiseerd platform dat als een SaaS-dienst geleverd wordt. Daarbij kunnen wij een implementatie van 90 dagen garanderen. Universit is gebouwd op basis van de behoefte van operators, distributeurs en hun channel partners waarbij het gaat om de verkoop van producten en diensten maar zeker ook om het beheer daarvan.” Of er dan geen concurrenten zijn, willen we nog weten. Ron van Bijsterveld: “Ja natuurlijk hebben wij concurrenten, maar E-commerce platformen zoals SalesForce Commerce en SAP Hybris zijn niet specifiek voor de IT- en Telecommarkt gebouwd en bieden geen functionaliteit voor B2B channelpartners die niet alleen moeten verkopen maar ook in dezelfde omgeving hun klanten willen beheren. Andere oplossingen zijn weer specifiek rondom Cloud-diensten gebouwd, bieden geen functionaliteit voor vaste, mobiele of M2M-connectiviteit of zijn duur en vergen een lange implementatietijd. Universit is proven technology en direct klaar om te gebruiken. Klanten betalen ons een bedrag per maand op basis van hun marge en/of op basis van het aantal gebruikers van het platform. Voor sommigen is dat nog even wennen, maar maatwerk is gewoon te duur en niet concurrentieel onderscheidend. Nike, Adidas en Puma maken toch ook allemaal gebruik van SAP? Wij zorgen ervoor dat ze binnen 90 dagen op het platform draaien en ‘powered by Universit’ zijn.”


Tekst: HP van Tilburg

USP’s Universit • •

-Specialistisch platform voor IT en Telecom; -Focus op B2B verkoop van goederen en diensten via indirecte kanalen; -De behoefte van de MKB-klant staat centraal: bundeling goederen/diensten tot oplossingen; -Ondersteunt ook het beheer van IT- en Telecom-goederen en -diensten.

connexie 5 X 2017

65


Op de koffie

Op de koffie: Marco Mekenkamp, voormalig eindredacteur Connexie

DE MARKT KAN ZEKER MEER COMPETITIE GEBRUIKEN AAN ALLES KOMT EEN EINDE. DE MAN DIE IN FEBRUARI 2008 DE REDACTIE VAN CONNEXIE KWAM VERSTERKEN EN AL VRIJ SNEL ALS EINDREDACTEUR BEELDBEPALEND VOOR DIT MAGAZINE WAS, STOPT ERMEE. ALS JOURNALIST KON HIJ IN DIT MAGAZINE NOOIT ZIJN EIGEN MENING GEVEN. DUS: KOM MAAR OP!

66

connexie 5 X 2017


Tekst HP van Tilburg Foto’s Stephan Homan

Marco, best wel bijzonder om zo bij elkaar te zitten. Het einde van een tijdperk? Het is inderdaad apart om zo met jou te praten. Samen zijn we vele jaren lang het gezicht naar buiten geweest van dit prachtige telecomblad. Jij wat meer op de voorgrond, en ik wat vaker op de achtergrond. Het einde van een tijdperk? Ja, misschien is dat wel zo. Tuurlijk, Connexie zal, als ik geen eindredacteur meer ben, veranderen. Maar is dat erg? Ik denk het niet. Het is tijd om ruimte te maken voor een nieuwe generatie in een periode dat de markt is veranderd en de doelgroep in telecomretail fiks jonger is. Wat deed je voordat je bij Connexie kwam? Heel veelzijdig. Zo had ik voor woonbladen geschreven en wist ik bijvoorbeeld alles over keukens, aanrechtbladen, kranen, badkamers, douchebakken, vloertegels, open haarden. Ik heb voor kabelkranten geschreven maar ook algemene en politieke verslaggeving gedaan voor regionale dagbladen. Heel leuk was de functie van theaterrecensent waarin ik mijn persoonlijke mening mocht geven. Maar wat heel weinig mensen weten, is dat ik een webshop op het gebied van mobiele telefonie heb gehad. Vertel daar eens wat meer over? Aan het begin van het internettijdperk waren er een paar webshops die mobiele telefoons en abonnementen verkochten. Die winkels richtten zich op consumenten, maar toonden online de prijzen exclusief btw en verzendkosten. Als journalist vond ik dat onacceptabel. En toen ben ik, met een budget van 250 gulden, een webshop begonnen. Met gewoon eerlijke informatie, geen verborgen kosten en vooral begrijpelijke teksten. Binnen negen maanden zat daar meer dan een miljoen omzet in. En daarmee is eigenlijk de basis gelegd voor mijn rol binnen Connexie. Je hebt in jouw Connexie-tijd veel zien veranderen! Ik kwam in 2008 maar de veranderingen waren er al vanaf het eerste begin van gsm in 1994. De oude rotten in het vak kennen merknamen zoals Debitel, Talkline en Dutchtone nog. De huidige generatie winkelmedewerkers haalt bij die namen vermoedelijk de schouders op. Ze zullen waarschijnlijk – door hun interne cursussen – nog wel weten dat Nokia ooit dé dominante partij was op het gebied van mobieltjes. En misschien maakt dat merk binnenkort wel een echte comeback. Persoonlijk hoop ik dat dit gaat lukken want de markt kan best weer een beetje beweging gebruiken. Ik hoop daarbij ook dat merken met het kanaal blijven handelen en met het kanaal rekening houden. En ik hoop ook

dat ze benaderbaar blijven. Dat kan best. Als ik Menno van den Berg, de managing director Samsung Nederland, een appje stuur, dan krijg ik altijd snel antwoord. Samsung is wat dat betreft het voorbeeld van een bedrijf die de markt – en daarmee ons ook – steeds heeft gesteund. Hoe zie jij de combinatie van commercie en journalistiek? Zoiets kan je niet in algemene bewoordingen samenvatten. Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld het NOS Journaal en Connexie. Als het om Connexie Magazine gaat, dan denk ik dat commercie en journalistiek onder voorwaarden prima samen kunnen gaan. In Connexie stonden regelmatig gesponsorde artikelen, maar ik probeerde er altijd voor te waken dat er geen ‘Ik ben Jan en ik kan er wat van’-verhalen verschenen. Daar heeft de lezer niets aan. Een artikel moet een boodschap hebben. In dat streven ben ik redelijk geslaagd. Hoe zie jij de combinatie van online en papier? Online is perfect voor het echte nieuws. Kort en snel. De lezer wil krachtige info, de spanningsboog is laag. Een iets te lang artikel en men leest niet meer. Bij een papieren magazine moet je niet meer voor primeurs gaan. Als je het aan de jonge marketeers van tegenwoordig vraagt is print uit de tijd. Zo denken zij. Maar ze realiseren zich niet dat ze met al hun online uitingen net zo goed heel veel waste hebben. Wat heeft het bijvoorbeeld voor zin om iemand wekenlang te retargetten met hotels bij Frankfurt als ’ie één keer een hotelletje geboekt heeft op doorreis naar de winterport. Het grote voordeel van print – ja, dus ook van deze Connexie – is dat het in your face op tafel ligt en niet kunt wegklikken. Deze Connexie ligt bij meer dan 2500 outlets op de leestafel in winkel of in de kantine. Tot slot. En jij kent als geen ander mijn laatste vraag, toch? Ja, ik moet nu wat vertellen over mezelf en mijn levensmotto. Voor vrijwel iedereen die in deze rubriek aan het woord is gekomen – en ik weet dat, want bij de meeste edities van ‘Op de koffie’ heb ik de foto’s mogen maken – was dat de lastigste vraag. Het werd van professioneel ineens heel persoonlijk. Wat moet ik zeggen? Ik ben in augustus 52 jaar geworden, ik heb een prachtige dochter van 23 jaar en ik heb al meer dan zeven jaar een latrelatie met een bijna 17 jaar jongere vriendin. Is dat genoeg? En wat ik hoop dat anderen van mij zeggen? Marco: leuke vent!

connexie 5 X 2017

67


Retail

Phone House franchisers starten door Voor de hele telecommarkt kwam het faillissement van Phone House in het voorjaar van 2017 als een tamelijke verrassing. Vanaf het eerste moment hebben de voormalig franchisers zich verenigd. Ze besloten door te starten en richtten daartoe een coöperatie op. Tijdens het Techdata Mobile Event lopen we Anton Kooijman van de coöperatie van de ondernemers tegen het lijf. We besluiten samen om nu reeds kort wat vragen te beantwoorden en in de volgende editie met Jean Paul Verhaaren van de uitvoerende coöperatie wat meer de diepte in te gaan. Goed je hiertegen te komen Anton, hoe gaat het met de Phone House doorstart? Laten we vooropstellen dat we hier niet te maken hebben met een klassieke doorstart zoals je dat zoveel hoort. Feitelijk hebben we een geheel nieuwe juridische entiteit opgericht om de belangen en de continuïteit van de Phone House ondernemers te kunnen waarborgen. Naast de coöperatie, die feitelijk het eigendom is van alle ondernemers, is er ook een coöperatie opgericht die de uitvoering doet van de centrale winkelformule. Van die eerste ben ik de voorzitter en de tweede wordt uitvoerend geleid door Jean Paul Verhaaren. Hoe kijk je naar de achterliggende periode? Uiteraard als zeer hectisch en ongewenst, maar dat mag geen verrassing zijn. Zo’n situatie als waarin wij als ondernemers terecht kwamen is natuurlijk in alle opzichten onwenselijk. Echter vanaf het eerste moment hebben we de regie in handen genomen met als doel doorstart en toekomst. Het goede nieuws van de nieuw ontstaande situatie is dat we 68

connexie 5 X 2017

met z’n allen wel veel meer grip hebben op de operatie en de keuzes die gemaakt gaan worden. We hebben veel vertrouwen in Jean Paul Verhaaren en zijn team. En de consumenten, hoe kijken die nu tegen jullie aan? Dat is moeilijk te zeggen en zal ook per dorp en stad verschillen. Onze naam “Phone House” heeft vanzelfsprekend een flinke deuk opgelopen maar de winkels van de ondernemers zitten veelal in de wat kleinere dorpen of in stadwijken. Zij zijn daar de zogenoemde “local hero’s”. Zodra de ondernemer zijn zaken goed op orde heeft en volop met zijn klanten communiceert is er feitelijk weinig aan de hand. Klanten blijven komen en hebben dan veelal niet in de gaten dat er zaken veranderd zijn. En dat is precies wat we willen. Nu is het vooral zaak om vertrouwen en continuïteit uit te stralen. Dat is ons eigenlijk heel goed gelukt. Operationeel zijn de ergste hobbels genomen en kunnen contracten en bestellingen gewoon weer doorgang vinden. Wel zullen alle ondernemers verantwoordelijk zijn voor hun eigen solvabiliteit. Daarin is nu wel wat veranderd dus. Maar nogmaals: wij zijn echt heel blij met het vertrouwen dat we van operators en leveranciers hebben gekregen en snappen ook prima dat we dit samen weer moeten gaan uitbreiden. De eerste stap is gezet. De markt voor mobiel is totaal grillig en minder lucratief voor iedereen. Wat gaan jullie doen? Het is duidelijk dat Phone House niet uit luxe failliet is gegaan en dat de marktomstandigheden voor iedereen in de markt sterk veranderd zijn. Laten we ook zeggen dat de marges op mobiel zwaar onder druk staan. Maar we draaien nu wel op een zeer lage overhead en op basis van 100% ondernemerschap. Toekomstgericht volgen we de markt op de voet, proberen innovatief en creatief nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen en zien daarom de toekomst vol vertrouwen tegemoet!


Personalia Sinds 1 september 2017 is Ibrahim Özkal de nieuwe marketing manager van de toonaangevende Nederlandse leverancier van refurbished iPhones Renewd. Ibrahim is 26 jaar en woont in Utrecht. Hij heeft een bachelor in Marketing en een master in Media Psychologie. Voordat Ibrahim bij Renewd in dienst kwam heeft hij onder andere bij de IT-dienstverleners Sogeti en Raet gewerkt en bij Suitsupply. Nu staat hij klaar om de wereld van refurbished iPhones te veroveren met Renewd. In zijn vrije tijd doet Ibrahim veel aan sport, reist hij de wereld af en is sinds september dit jaar officieel KNVB scheidsrechter.

Monique Alvares is onlangs aangesteld al Marketing Manager voor Wiko Nederland. Zij zal het Nederlandse team ondersteunen in de verdere groei van dit jonge, succesvolle merk. Voorheen werkte Monique als Marketing Manger voor de Zweedse keten van Hans Anders Retail Group, Direkt Optik. Foto by Sharon Berger

BNS logistics breidt team uit. Distributeur en logistieke servicepartner BNS Logistics in Vianen heeft deze zomer haar team uitgebreid met Irene Meijdam als Marketing Communciatie Manager en Randy van Wort als Product Manager Smart Home. BNS Logistics legt zich steeds meer toe op smarthome/buildings specialist. Vanuit die centrale positie worden er in de komende periode en aantal nieuwe productlijnen naar retail en e-tailers uitgerold. Irene Meijdam werkte voor BNS voor ALSO en de vereniging installatietechniek TVVL. Randy van Wort studeerde onlangs af op het thema smarthome bij Electrostyling. 

In augustus is Martijn van der Meer begonnen als Category Manager Telecom & Digital Imaging op het hoofdkantoor van BCC op Schipholrijk. Ruimt 10 jaar geleden verruilde Martijn een aanstelling bij BCC voor een nieuwe uitdaging bij Phone House. Nu is hij dus weer terug bij BCC. We legden hem tijdens zijn bezoek aan de IFA een paar korte vragen voor. Zo Martijn, weer terug op het oude nest, voelt dat ook zo?  Misschien een beetje, maar 10 jaar geleden is een lange tijd en dus het oude nest BCC voelt ook net zo goed weer als een compleet nieuw elan, eigenlijk werk ik bij een nieuw bedrijf waar ik toevallig de weg nog weet. Hier bij BCC is ook een heleboel veranderd. Het leuke is dat ik het specialisme voor telecom dat ik bij Phone House heb ontwikkeld nu hier kan inzetten als onderdeel van een totaalstrategie.  Hoe belangrijk is telecom, of ik geloof dat het grijsgoed heet binnen de CE winkels, voor BCC?

Dat wordt steeds belangrijker. In een van de vorige editie van Connexie gaf Manuel Buskop toelichting op de strategie van BCC. Daarin gaf hij aan dat we bij BCC de invalshoek volgen van smarthome en smartlife. De smartphone is in ons dagelijkse leven steeds meer het controlepaneel geworden waarmee we onze dag doorkomen en apparaten om ons heen aansturen. Daarom is de smartphone, naast interessante en winstgevende productgroep ook steeds relevanter geworden in het productportfolio van BCC.

individuele beslissing geweest. Je zit nu echter ook steeds meer familie-pakketten inclusief breedband, TV en mobiel: juist daarin kunnen wij het verschil maken. Daarbij zal mijn opdracht naast het samenstellen van een goed actueel assortiment door een totaaloplossing van mobiel los of i.c.m. een abonnement ook verzekeringen en accessoires aan te bieden tegen scherpe prijzen.

Waarin willen jullie bij BCC het verschil maken ten opzicht van andere CE aanbieders of het telecomkanaal? In een tijd dat smarthome sterk in opkomst is hebben wij het voordeel dat we mobiel, telecom en connectiviteit als integraal onderdeel van alle machines in huis kunnen benaderen. BCC is altijd heel sterk geweest in TV’s en witgoed. Daarmee benaderen we mensen ook vanuit hun huis en familie-situatie. Mobiel is altijd meer een

connexie 5 X 2017

69


Column

Ben jij wel sociaal genoeg? Het beroep van verkoper in ons land wordt zwaar onderschat. Het is een schande dat geen enkele hboof universitaire instelling hier, ooit groot geworden door de overzeese handel, verkopen als vak doceert. Op een dag zit je in je nette pak achter het stuur van je leaseauto naar je eerste klant. Veel succes!

niet eens 50 procent van zijn of haar target. Ligt dat aan hun targets?

Binnen organisaties worden de eigen verkopers vaak niet vertrouwd. Het

verkopers het al na één keer bij hun prospect opgeven. En slechts 10

zijn die ‘snelle jongens’, maar gelukkig steeds meer meiden, met vlotte babbels en te dure auto’s. Zij worden met een scheef oog aangekeken maar zij zijn wel degene die jouw klanten moeten verleiden. Zij worden nog steeds amper opgeleid door hun werkgever. Natuurlijk, wij geven ze een producttechnische training. En stappen ze vol met specs en technische feitjes. Nu maar hopen dat zij zelf wijzer zijn en al die onzin niet

Dat zou kunnen, maar ik denk van niet. Ze worden gewoon met te weinig zinvolle bagage op reis gestuurd. In B2B-verkopen worden 80 procent van de deals pas gesloten tussen het vijfde en twaalfde contact met de klant. Een gegeven dat niet zo gek in de oren klinkt. Wat meer dan opmerkelijk is, is dat 48 procent van de procent blijft volhouden na de derde keer! Helaas lijden de meesten tegenwoordig aan de het ‘customer fright trauma syndroom’. Zij zijn te bang om de klant te bellen, hem op LinkedIn een bericht te sturen. Laat staan eens te bellen of voor een kop koffie langs te gaan. Een woud aan gemiste kansen om de concurrentie buiten

bij de klant gaan herhalen.

de deur te houden dus.

Verkopen is namelijk de kunst van het verleiden. Dat vergt subtiliteit,

Terug naar de belofte van Social Selling. Natuurlijk is het gebruik van

gevoel voor de gevoelens van de ander en het kunnen inschatten van de beweegredenen van degene die jij probeert te aan trekken. Verkoop is geen vluggertje maar het bouwen aan langdurige relaties. En niet met één persoon, maar misschien wel met een hele groep van beslissers en belanghebbenden. Om dat goed te kunnen heeft iedere goede verkoper een sociale GPS nodig. Zonder die eigenschap raak je de weg geheid kwijt in de ‘customer journey’ van je klant. Verdiep je eens in hem of haar zonder je elevator speech riedeltje af te draaien.

sociale media noodzakelijk om nog succesvoller te zijn. 80 procent van de B2B-verkooptrajecten start daar en nergens anders. Ruim voordat jij door hebt dat de klant interesse heeft, is hij die al online aan het ontwikkelen. Maar waarom lukt het dan niet bij jouw organisatie? Heel simpel. Het gaat namelijk niet alleen over een geweldig LinkedIn-profiel en een paar door de marketingmanager voorgekauwde updates over het bedrijf. Het succes zit veel dieper. In het begrijpen van het sociale aspect zonder dat het een kunstje wordt. Autistische verkopers zullen nooit succesvol worden. Ben jij wel sociaal genoeg?

Ik kan het wetenschappelijk niet onderbouwen, maar mijn jarenlange ervaring bij vele organisaties leert dat 80 procent van de verkopers niet de 80 procent van hun budget weet te halen. Sterker nog, 50 procent haalt

Richard Bordes is Strategic B2B Marketing & Social Media Expert en Founder van de LinkedIn Business Game 70

connexie 5 X 2017


Yes Mobiel Kantoor Uw telefooncentrale in de cloud

Yes. Eindelijk exibel. Veel ondernemingen maken nog gebruik van een vaste lijn. En terecht! Een vast nummer straalt namelijk professionaliteit uit en een vaste telefooncentrale biedt allerlei voordelen. Yes Telecom combineert alle voordelen van een vast nummer met die van een mobiel: Yes Mobiel Kantoor. Uw telefooncentrale in de cloud. Met Yes Mobiel Kantoor bent u altijd en overal bereikbaar en u mist nooit meer een belangrijk gesprek als u buiten de deur bent. Onze hosted telefonieoplossing verhuist uw telefooncentrale namelijk naar de cloud. Zo heeft u geen kosten meer voor aanschaf en onderhoud van een vaste telefooncentrale.

Voor meer informatie of de dichtstbijzijnde Business Partner gaat u naar www.yestelecom.nl

DĂŠ Business Solutions Provider


Do bigger things

Connexie 5 2017  

smart phone X smart home X smart life