Page 1

04 Jaargang 3 2019

NIEUWE ENERGIE IN CARE EN RETAIL

Saskia Egas Reparaz (Etos):

“Onze grote kracht is onze vertrouwensrol”

KOMETEN, METEOREN, SUPERNOVA; de eerste genomineerden zijn binnen!

IGJ start met actieve handhaving melatonine-producten

Wat we kunnen leren van Britse apothekers

www.who-cares.nl


5 KENMERKEN

van een effectief Q10-preparaat

Zelfde kwaliteit als medicijnen

Wetenschappelijk gedocumenteerd effect Een goedkoop Q10-preparaat kan toch duur blijken te zijn als het geen effect heeft. Dan hebt u uw geld verspild. Als de effectiviteit ervan echter gedocumenteerd is met onderzoek dat in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift werd gepubliceerd, dan weet u zeker dat u een veilig en effectief product hebt.

De actieve stof van een Q10-product moet na inname door het lichaam worden opgenomen om werkzaam te zijn. Er moet daarom documentatie aanwezig zijn die de concentratie Q10 in het bloed voor en na inname van het product laat zien. Opneembaarheid (%) vergeleken met die van Bio-Quinon Q10

100%

(mg/liter) × uren (%)

66%

1 Bio-Quinon Q10

2

60%

3

58%

4

3 andere Q10 producten

Het lichaam zelf Q10 aanmaken, maar onderzoek Q10 is eenkan natuurlijke energiebron die door laat zien dat de lichaamseigen productie al afneemt iedereen kan worden gebruikt. Studies laten na het 20e levensjaar. echter zien dat ouderen,intensieve sporters en hartpatiënten baat kunnen hebben bij een hogere dosis van de voedingsstof dan gemiddeld.

Vrij van onwerkzame Q10-kristallen Veel Q10-preparaten bevatten onoplosbare en niet opneembare Q10-kristallen in olie. Zulke kristallen kunnen alleen oplossen wanneer ze blootgesteld worden aan temperaturen ver boven onze lichaamstemperatuur. Pharma Nord heeft een patent op een methode die de kristallen in “sneeuwvlokken” verandert die snel bij lichaamstemperatuur in de maag oplossen. Dat garandeert een effectieve opname in het lichaam.

Bio-Quinon Q10 Gold van Pharma Nord is een verantwoorde keuze. Het preparaat is in meer dan 100 wetenschappelijke studies gebruikt, waarvan 25 dubbelblind en placebo-gecontroleerd werden uitgevoerd. Het bevat gepatenteerde Q10 “sneeuwvlokken”, die het lichaam snel opneemt. De hele productie vindt plaats in Pharma Nords farmaceutische fabriek en wordt gecontroleerd door de Deense voedsel- en geneesmiddel-autoriteiten.

Q10 grondstof van medische kwaliteit Om Q10-preparaten naar de eisen van medicijnproductie te kunnen maken, is een Q10-grondstof van medische kwaliteit vereist. Dat garandeert dat de verwerkte stof van hoge en gelijkblijvende kwaliteit is en geen onzuiverheden bevat.

www.pharmanord.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief en bekijk al onze producten op www.pharmanord.nl. Meer weten? Bel ons op 035-5430991 of email naar info@pharmanord.nl

NL_Q10_Ad_WhoCares_210x297_0519

Metingen van de opname na innemen van het product

Voedingssupplementen worden gefabriceerd volgens de richtlijnen voor voedsel. Anders dan medicijnen, hoeven supplementen hun effectiviteit niet aan te tonen. Maar als een Q10-preparaat wordt vervaardigd naar farmaceutische maatstaven, dan worden de grondstoffen en het productieproces streng gecontroleerd. Alles moet gedocumenteerd worden, net als bij medicijnen.


Colofon who-cares is een uitgave van Giesbers’ Media / Magenta Communicatie Bijsterhuizen 3147 6604 LV Wijchen tel: (024) 345 41 50 www.who-cares.nl Twitter: @who-cares.nl Hoofdredacteur Antal Giesbers 06-54 662 104 antal@who-cares.nl redeactionele medewerker Eline Giesbers eline@who-cares.nl Accountmanager/ advertentieadministratie Michiel Korsten 06-41 149 771 michiel@who-cares.nl Financiële administratie Silvia Wijers silvia@magentacommunicatie.nl Vormgeving Wendy van Cuijk Uitgevers Joost Heessels Antal Giesbers Abonnementen aanvragen via Silvia Wijers silvia@magentacommunicatie.nl Abonnementen en adreswijzigingen €abonnement@ magentacommunicatie.nl Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd. who-cares wordt gemaakt met inachtneming van de richtlijnen van KOAG/KAG. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuisthedenin deze uitgave. ©2019

Push & pull Wat is precies de rol van de zelfzorgspecialist - in de maatschappij en in het retaillandschap? Die vraag wordt steeds nijpender. Mensen moeten meer zelf de regie voeren over althans een deel van hun zorg. Dat brengt belangrijke verantwoordelijkheden met zich mee voor die mensen, maar ook voor de zorgsector, die hen daarin toch moeten blijven monitoren en begeleiden. En de opkomst van het begrip fake news heeft in de zelfzorgwereld niet alleen voor veel onduidelijkheid gezorgd, het hindert het werk van mensen in de sector, omdat zij zich soms door ingevreten ONwaarheden moeten heenvechten. De tweede ontwikkeling is die binnen retail zelf. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven heeft een filosofie ontwikkeld voor de drogisterijbranche, waarin deze een rol gaat spelen als nulde-lijnszorgspecialist. De gedachte is dat we mensen ertoe brengen om met (wat de dokter noemt:) ‘kleine kwaaltjes’ eerst bij de drogist langs te gaan alvorens naar de dokter te stappen. Neprofarm heeft laten uitrekenen dat dat een forse grote hoop geld kan besparen in de specialistische zorg. De KNDB ziet goede mogelijkheden voor de drogist als leefstijladviseur, en geeft aan dat drogisten een bredere rol in hun werkomgeving kunnen spelen. Het betekent een nieuw, ander leven voor de drogist - mits men hierin slaagt. En de apotheker? Die ziet zijn marges afnemen, en verhoudingsgewijs neemt het belang van zelfzorg (handverkoop) toe. Maar het betekent wel dat apothekers meer commercieel moeten gaan denken - ZONDER hun medische ethiek te grabbel te gooien. Ook zij kunnen een actievere rol in hun omgeving spelen, en moeten dus de deur uit - of zich specialiseren.

Nederland. En die zitten naar mijn gevoel in een spagaat. Ook zij zien dat zelfzorg een belangrijke factor kan zijn in het terugdringen van de zorgkosten. Echter: zelfzorg wordt niet vergoed, en dus hebben zij de tools niet in handen om hun beschikbare fondsen ook in te zetten voor zelfzorg (lees: preventie). Het is bijna een administratief probleem: we hebben geen bestelregel voor zelfzorg, en dus kunnen we er geen gelden aan alloceren. Dit is dus een verhaal van push versus pull. Met de pull zit het wel goed: zowel drogisten als apotheken moeten die pull meer gaan uitoefenen, en zullen dat ook wel doen. Nu de push nog: kunnen overheid en zorgverzekeraars het systeem zo herinrichten dat de consument ook richting zelfzorg gedirigeerd wordt? Ik weet een ding zeker: áls het lukt, dan is die beweging ook meteen immens!

Antal Giesbers uitgever

De Achilleshiel in dit streven is de rol van andere stakeholders. Ik heb onlangs een uitgebreid gesprek gehad met Zorgverzekeraars

ISSN 2665-9700

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

3


+

Neutraliseert brandend maagzuur

Gaat zure oprispingen tegen

SNEL & LANG TO T TOT OT 4 UUR

Dit is een geneesmiddel. Dit middel wordt gebruikt voor klachten als gevolg van brandend maagzuur, zure oprispingen en indigestie. Lees voor het kopen de aanwijzing op de verpakking. 2019-NL-060. KOAG-nr. 2559-1019-4397.


i

INHOUDSOPGAVE who-cares

Interview 6 Saskia Egas Reparaz

over haar visie en de

toekomst van Etos

KOMETEN, METEOREN, SUPERNOVA

Focus 18 Hoe Arkopharma de

25

klant lokaal ondersteunt

Onderzoek

Branchenieuws

20 Data voorspelt accuraat

11 De stand van zaken:

hoe klanten op

melatonine, rechtszaak

introducties reageren

Etos, Week van de Pijn

Column 13 Marinus van Loon

De genomineerden van de eerste helft van 2019 zijn binnen. En u kunt stemmen!

Column 22 Harry Piet Zelfzorg & Internet of Things

Focus

37 De top tien van

12 De nieuwste

meestgebruikte

gezondheidsapps

themacampagne van DA

In dialoog 14 Hans Wilmink over

het nieuwe ĂŠlan van

Pharma Nord

Reportage 16 Birmingham: inzichten

van The Pharmacy Show

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

5


Interview ///

Saskia Egas Reparaz (Etos):

“Onze grote kracht is onze vertrouwensrol” Sinds oktober 2018 geeft Saskia Egas Reparaz leiding aan Etos. Ze heeft die tijd gebruikt om het bedrijf en de markt echt te leren kennen, en was tot nu toe ook niet scheutig met interviews. Nu, op de vooravond van de viering van een eeuwlang Etos, gaat ze het gesprek aan… Saskia Egas Reparaz, sinds een jaar algemeen directeur van Etos, heeft haar hele carrière gewerkt voor Ahold; begonnen als managementtrainee, kwam zij via diverse functies in 2016 terecht in de Aholddirectie. “Ik was verantwoordelijk voor marketing, online, communicatie en de formule. Door mijn achtergrond in financiële economie heb ik een goed inzicht in cijfers, dat helpt zeker.”

“Ik ben niet iemand die uitgaat van vooronderstellingen”

6

De overstap naar Etos was voor haar natuurlijk geen grote overgang, maar toch: “Je komt bij Etos wel in een ander bedrijf terecht, dat niet 1 op 1 te vergelijken is met Albert Heijn. Het is een aparte organisatie met zijn eigen werkwijze en cultuur, en andere uitdagingen. Ik heb, toen ik aan het roer kwam te staan, dus wel de tijd genomen om het goed te leren kennen.” In hoeverre kwam jouw beeld van Etos overeen met de werkelijkheid? “Dat klopte aardig. Maar ik ben niet iemand die uitgaat van vooronderstellingen. Ik heb de mensen op de winkelvloer leren kennen, en de klanten, ik heb de analyses doorgenomen. Dat gaf me een beeld van een trots bedrijf, en

eigenlijk ook een groot bedrijf, want we zitten inmiddels in circa 550 winkelstraten in Nederland.” Wat viel je het meeste op? “De grote kracht van Etos is de vertrouwensrol die je speelt in de relatie met de klant. Ik weet dat van mijzelf: ik heb drie kinderen, en als die ziek zijn, of probleempjes hebben, dan wil je dat er iemand is die je vertrouwt en die je kan helpen. Die rol speelt Etos in de relatie met klanten: als die een vraag heeft, of twijfelt aan een aanpak, dan weet je dat je bij Etos goed geholpen wordt. Want hier zitten mensen met verstand die goed getraind zijn.”

Klanten Hoe ziet dat klantenprofiel eruit? Het beeld is toch dat Etos hoger scoort bij jongere consumenten dan bij oudere. “Dat is niet mijn ervaring. Ik zie iedereen bij ons binnenkomen. Wel meer vrouwen dan mannen, maar alle leeftijden

zijn bij ons welkom. Ik ben blij en trots dat jong en oud zich bij ons thuisvoelt.”

Ondernemers Een bijzondere uitdaging lijkt me altijd weer om een club te managen die voor de helft bestaat uit eigen winkels, en de andere helft uit zelfstandigen. Wringt dat? “Ik vind van niet. Maar de relatie is wel anders. Ik ben heel blij met franchisers, het werkt in mijn ervaring zo dat zij er kort op zijn kritisch en niet bang om feedback te geven. Daar heeft Etos veel voordeel van! We hebben een open en transparante dialoog met ze, hun mening is meegenomen in onze nieuwe visie en strategie. Onze relatie met zelfstandige ondernemers durf ik zeker goed te noemen. Ik vind die combinatie van eigen winkels en zelfstandigen dus ook een lekkere mix.” Die mix is zeker de laatste 10 jaren ongeveer 50/50 geweest. Hoe kijk je daar

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Interview

“Ik vind die combinatie van eigen winkels en zelfstandigen een lekkere mix”

tegenaan: gaat dat veranderen of blijft dat een bewust streven? Of is het puur toeval? “Zo kijk ik er niet naar. Als een ondernemer bij ons komt, dan gaan wij van harte het gesprek aan. Mijn deur staat altijd open. Wij kijken meer naar kansen: het gaat om goede plekken, en dat uitbouwen. Soms is dat met een eigen winkels, soms is dat voor een zelfstandige. We hebben een plekspecifieke aanpak waarin Etos goed rendeert. “ Waar zie je die mogelijkheden? We kijken continu naar

Gezondheidsplein Gaan jullie je meer profileren als een clicks&bricks-retailer? “We zijn al honderd jaar een betrouwbare gezondheidspartner en dan willen we ook in de toekomst blijven. Wij willen ervoor zorgen dat klanten lekker in hun vel zitten en zich goed voelen. Het doel is en blijft om klanten te helpen en naar de juiste (medische zorg)specialist door te sturen. Maar mensen veranderen, de maatschappij verandert, en dus klanten ook. Wij zien dat onze klanten 24/7 behoefte hebben aan gezondheidsinformatie: in de winkels vragen mensen om advies; in onze winkels zijn 2400 medewerkers opgeleid tot drogist. Daarbuiten gaan ze googelen. Ze komen dan ook op een van de gezondheids-

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

«

“Ondernemers, daar heeft Etos veel voordeel van”

mogelijkheden voor ons netwerk. Fysieke aanwezigheid gaan we steeds meer moet combineren met onze online-strategie.

Saskia Egas Reparaz Sinds oktober 2018 is Saskia Egas Reparaz de nieuwe algemeen directeur van Etos. Zij heeft haar hele werkende leven bij Ahold doorgebracht.

7


Interview ///

platforms van de Solvo Groep. Etos heeft deze platforms overgenomen, dus de adviesfunctie van Etos wordt online aangevuld door Solvo-experts - denk aan diëtisten en fysiotherapeuten. Op de platforms vinden mensen gecheckte en betrouwbare gezondheidsinformatie. Gezondheidsplein. nl is opgericht in 1998 en al ruim twintig jaar expert in het vertalen van medische, wetenschappelijke teksten naar begrijpelijke informatie voor de consument. Gezondheidsplein.nl is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over zijn of haar gezondheid. Bijvoorbeeld of de klachten aanleiding zijn voor een huisartsbezoek, of meer informatie over een zojuist gestelde diagnose. Op de sites vind je duidelijke, actuele en betrouwbare informatie die met behulp van professionals tot stand is gekomen. Op deze manier kunnen we zowel fysiek als online gezondheidsinfor-

8

matie geven. Wat we doen, is de kracht van de platforms combineren met de kracht van Etos.”

Nieuwe koers Verandert ook de fysieke winkel van Etos? “Onze winkels staan nu vooral in het teken van health en beauty. Maar dat gaat veranderen. Het beste voorbeeld daarvan is te zien in Leidschendam, waar in juni een pilotwinkel is geopend. We kijken daar veel breder: alles wat de klant nodig heeft om zich goed te voelen. Van huidverzorgingsmiddelen en make-up tot slaapadvies, vitamines en mineralen, en gezondheidsmetingen. In Leidschendam zijn er zelfscankassa’s. De klanten reageren daar heel positief op. Er komen elders in het land nog zo’n vijf van dit soort pilotwinkels. Uiteindelijk moet dit nieuwe concept naar alle winkels worden uitgerold.” Hoe is de reactie op deze

nieuwe koers? “Ongeveer de helft van de winkels is in handen van franchisers. Ook zij staan achter de nieuwe koers. Ze zijn enthousiast, ze juichen het toe. Dat is ook de reden dat ze voor Etos kiezen: ze verwachten dat we met onze tijd meegaan. Zonder franchisers kunnen we ook niet. Die staan heel dicht bij onze klant en geven direct terug wat beter moet. Wat betreft het aantal winkels: we kijken altijd naar ons netwerk hoe dat sterk kan blijven. Dat betekent dat je moet blijven investeren in de winkels. Dat doen we dus met Leidschendam en een aantal nieuwe pilotwinkels. Maar we doen dat 12 ook door te kijken of de winkel nog op de goede plek staat of dat die juist een stukje naar links of naar rechts moet. Zo blijven we dat doen.”

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Interview

100 jaar Etos In 1919 werd in Philipsdorp in Strijp de eerste kruidenierswinkel van de Philips Coรถperatieve Verbruiksvereeniging geopend. Het bedrijf had het welzijn van zijn personeel hoog in het vaandel, maar na iedere loonsverhoging reageerde de Eindhovense middenstand met eenzelfde verhoging van de prijzen. Daarom opende Philips een eigen winkel waar alleen personeel terecht kon. Het bleek een schot in de roos. Na tien jaar stagneerde de omzet echter. De coรถperatie werd verzelfstandigd en ging verder onder de naam Etos (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking) en kon iedereen bij de winkel inkopen doen. Sinds 1973 is het bedrijf onderdeel van Ahold Delhaize en groeide het uit tot een drogisterijketen met 550 winkels, waarvan een deel franchise. In 2018 is Etos is voor de zevende keer in acht jaar verkozen tot Beste Drogisterij van Nederland. Daarvoor deed onafhankelijk marktonderzoekbureau GfK onderzoek onder 6000 consumenten. Op 5 van de 8 onderzochte aspecten scoort Etos het hoogst, waaronder op deskundigheid en kwaliteit.

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

9


2018


\\\ Nieuws

IGJ start met handhaving melatonine Ondanks dat de rechter heeft bepaald dat producten die melatonine bevatten, niet sec op dat ingrediënt beoordeeld mogen worden, maar als volledig product, start de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) met handhaving op de verkoop van melatonineproducten. Dat leidt tot veel onzekerheid en onrust in de branche. Bij het perse gaan van deze editie van who-cares lijkt te de bom te barsten: ondanks dat de rechter duidelijk heeft bepaald dat IGJ niet zomaar melatonineproducten uit winkels mag weren op basis van de hoeveelheid werkzame stof, heeft deze inspectiedienst toch bekendgemaakt

te beginnen met het (intensiveren van) het handhaven. Wat dit precies inhoudt, is nog niet duidelijk, maar leidt er wel toe dat retailers vragen stellen aan hun leveranciers over de toelaatbaarheid van de verkoop van specifieke producten en dat de leveranciers, bij monde van bijvoorbeeld NPN, vragen stelt aan de IGJ. Zeker aangezien IGJ nog helemaal geen beoordelingen van specifieke producten heeft bekendgemaakt, is er onrust omdat niet duidelijk is wat handhaving dus betekent. Navraag bij IGJ levert in ieder geval de wetenschap op dat in eerste instantie producten worden beoordeeld; het is dus

niet zo dat producten direct uit het schap verwijderd (moeten) worden. “Aangetroffen producten worden bemonsterd en geanalyseerd op identiteit en gehalte van werkzame stoffen”, meldt ons Senior Inspecteur van IGJ dr. Jan Lammers. “Ik kan niet inschatten hoeveel tijd het onderzoek van een product in beslag gaat nemen. Nadat het onderzoek is uitgevoerd, zal de inspectie een conclusie trekken omtrent de status van een product en bij een geconstateerde overtreding van de geneesmiddelenwet handhavend optreden.” Wat de actuele stand van zaken is, kunt u lezen op who-cares.nl

CBD sleept Albert Heijn voor rechter Het Centraal Bureau voor de Drogisterijbedrijven (CBD) is naar de rechter gestapt om een einde te maken aan Drogist Op Afstand (DOA) van Albert Heijn. Dit nadat duidelijk werd dat toezichthouder Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) niet handhavend optreedt. AH heeft een systeem ontwikkeld om in supermarkten toch UAD-geneesmiddelen te kunnen verkopen: in plaats van dat er een gediplomeerde drogist aanwezig is, kan de klant via een in het schap aanwezige tablet met telefoonhoorn

contact zoeken met een (assistent)drogist op afstand. Toen AH daarmee startte, heeft CBD onmiddellijk aan IGJ gevraagd hier handhavend tegen op te treden, omdat DOA in strijd is met art. 62 lid 2 van de Geneesmiddelenwet. IGJ heeft aan dat verzoek geen gevolg gegeven en dus is op 15 oktober CBD hiertegen in beroep gegaan bij de rechtbank. Marten Hummel, directeur CBD: “De verkoopmethode van Albert Heijn voldoet niet aan de verantwoorde zorg zoals die bedoeld is in de Geneesmiddelenwet bij geneesmiddelen die uitsluitend bij

apotheek en drogist verkrijgbaar zijn. Dat brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee.” Ook Consumentenbond en IVM De Consumentenbond en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) denken er zo over, en hebben een open brief gestuurd aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Meer lezen? Ga naar who-cares.nl

Marten Hummel, directeur CBD: “Met de gezamenlijke landelijke publiekscampagne kunnen we als branche aantonen dat de drogist hét aanspreekpunt in de winkel is voor verantwoorde zorg bij kleine kwalen.” Tijdens de campagne geeft ieder bedrijf zelf invulling aan het thema. Dit jaar zal er extra aandacht zijn voor activiteiten op de winkelvoer. Het CBD ontwikkelt verschillende materialen die de bedrijven kunnen gebruiken in hun communicatie met de

klant. Het gaat om onder meer een online kennisquiz, een online en print magazine met informatie over veilig medicatiegebruik bij pijn en content op maat. Ook zal het CBD met de resultaten van de Pijnpeiling zorgen voor media-aandacht voor de drogist, de Erkend Specialist in Zelfzorg. Meer weten? Ga naar who-cares.nl

Week van de Pijn Op 11 november is de landelijke publiekscampagne Week van de pijn weer gestart. De campagne is georganiseerd door de gezamenlijke drogisterijbranche. Consumenten overschatten de eigen kennis van pijnstillers en onderschatten de risico’s. Ook vragen ze niet altijd advies aan de aanwezige (assistent)drogisten. Daarom organiseert de sector onder regie van het CBD voor de derde keer de Week van de Pijn.

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

11


Focus ///

DA GezondheidsCheck:

‘Met stressmetingen is ‘t pakket compleet’ DA heeft 2019 aangegrepen om met vier thema’s flink uit te pakken. Daarbij werd een gezondheidsfocus gekoppeld aan een of enkele gezondheidschecks. Na het hart, de huid en bewegen staat nu de algehele mentale gezondheid centraal - inclusief twee nieuwe metingen. “DA wil bekendstaan als de gezondheidscoach voor consumenten”, vertelt directeur van NDS Ruud van Munster. “Die positie laden wij met concrete services en diensten. Metingen vormen daar een kernonderdeel van.” Hoofd Marketing Anouk Planting: “Consumenten krijgen steeds meer te maken met overgewicht, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol - en we slapen slecht. Vaak nemen ze er niet de tijd voor om met die klachten naar de huisarts te gaan. Wij kunnen laagdrempelige

12

gezondheidsdiensten, zoals het meten van cholesterol, makkelijk opnemen in de reguliere gang van de consument naar de drogist.” Van Munster: “Onze ondernemers kunnen zich ermee onderscheiden, voeren een ander gesprek met hun klant, en dat genereert klantentrouw.” “Bij het vorige thema zijn we al begonnen met een voorzichtige introductie van de DA GezondheidsCheck”, zegt Planting. “Dat is de overkoepelende naam voor alle beschikbare checks.”

Check! In de laatste campagne van dit jaar (“Check!” genaamd), introduceert DA twee nieuwe metingen en herhalen ze alle bestaande. De nieuwe checks zijn: * glucose: gemeten wordt het zogeheten bloedglucosegehalte, dat een indicatie geeft voor diabetes. * stress: er worden, naast een arteriële gezondheidsanalyse, diverse waarden gemeten die bijdragen aan de stressweerstand. Gemeten worden de fysieke stress, de mentale stress, de relatie daartussen, en de stressweerstand. “Met de introductie van deze laatste campagne zijn we voorlopig - compleet in de aangeboden checks”, aldus Van Munster.

Vertrouwen en onderscheid In totaal hebben DA-ondernemers nu de mogelijkheid om hun klanten de volgende checks te bieden: * cholesterol * huid * body * bloeddruk * glucose * stress “Ook deze campagne biedt de ondernemer verkoopmogelijkheden”, aldus Van Munster. “Maar uiteindelijk gaat het erom dat de consument het vertrouwen krijgt om bij ons iets met gezondheid te doen. Dit draait primair om formule-onderscheid, het aanboren van nieuwe klantgroepen en het loyaler maken van bestaande klanten.

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Column

Ik ben van origine drogist, maar verkeer nu al enige jaren in de branche van complementaire zorgverleners. Het is een andere wereld, alhoewel beide branches veel met zelfzorg van doen hebben. En ik zie ook wel op ander gebied overlap tussen complementaire zorgverleners en… ja, wat eigenlijk? De term ‘verkoper van zelfzorggeneesmiddelen’ valt uit de toon vind ik, het woord ‘leverancier’ valt af, en bij ‘distributeur’ denk ik aan laadperrons en volautomatische orderpicksystemen. ‘Adviseur’ dan maar? Dat schuurt weer met ‘t woord ‘zelfzorg’. Misschien denkt u nu: Marinus dwaalt af… Maar in feite ben ik al tot de kern van de zaak gekomen: identiteit. U ontleent uw identiteit niet alleen aan uzelf en uw zaak: een groot deel van uw identiteit wordt bepaald door de groep waartoe u behoort, en u heeft zich daarnaar gevormd: u bent drogist, of apotheker, gezondheids- of zelfzorgspecialist - er zijn nog meer smaken. Die ‘communale identiteit’ stuit soms op weerstand. Dat merk ik dat ook bij mijn collegae uit de opleidingsklassen: er is een weerstand om zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Soms gebeurt dat uit principiële overwegingen: ‘ik wil volledig onafhankelijk mijn beroep uitoefenen, zonder inmenging op wat voor gebied ook’. Maar bij enig doorvragen, rolt er ook nog wel eens wat anders over tafel: de contributie is te hoog; de vermeende of echte inmenging van verzekeraars bij het vaststellen van de opleidingscriteria staat tegen; waarom bepaalt de beroepsvereniging wat het beroep precies inhoudt? Ik noem dat in gewoon Nederlands: gedoe. Maar het NIET georganiseerd in een beroeps(groepen)vereniging, kent mijns inziens echter veel grotere bezwaren dan hierboven genoemd.

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

Want hoe gaat u de broodnodige contacten met ‘stake holders’ zoals overheden, verzekeraars, landelijke media en anderen onderhouden? Wie zorgt ervoor dat uw beroepsidentiteit herkenbaar is en blijft? Vooral richting uw doelgroep, de patiënt/consument, is dat essentieel. U wilt toch niet dat een grote marktpartij het uithangbord wordt voor uw branche? Want dan denkt het grote publiek, als het over uw branche gaat, alleen nog maar aan deze ene partij! Ik ben destijds altijd aangesloten geweest bij mijn beroepsvereniging, en dat ben ik in mijn huidige branche ook: de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Die doet ook precies wat je van een beroepsvereniging mag verwachten: dat er richting publiek, de doelgroep, verzekeraars, overheid en andere beroepsbeoefenaars in de complementaire zorg een duidelijk beeld is van wat orthomoleculaire geneeskunde inhoudt. U mag verwachten dat ook uw branchevereniging in staat is om uw rol en positie in de Nederlandse maatschappij adequaat uit te dragen. Belangrijk is volgens mij wel dat alle geledingen binnen de branche daarin op basis van gelijkwaardigheid samenwerken. Ik herinner mij dat de NCDB, een voormalige brancheorganisatie voor drogisten, ooit een erecode voor het handelen van de drogist heeft opgesteld. Die erecode was onderdeel van een streven tot een beter vakinhoudelijk imago van de drogist, waardoor het grote publiek niet elke pijnstiller meer een aspirine noemt. Zo’n imago is essentieel, anders doe je een groot aantal vakinhoudelijk uitstekende drogisten zeer tekort. Een nieuwe erecode is volgens mij echt geen overbodige luxe!

«

Woord van eer Marinus van Loon Orthomoleculair therapeut en drogist 1989-2013 eigenaar van drogisterij Meindersma in Sneek

13


In dialoog ///

“Onze producten worden gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek”

Hans Wilmink, Pharma Nord:

“Wij helpen je met het uitvoeren van je vak” De vorige country manager nam eind vorig jaar afscheid van Pharma Nord. Zijn opvolger, Hans Wilmink, staat inmiddels alweer sinds 1 maart van dit jaar aan roer. A propos: dat roer: het gaat niet om, maar een koerswijziging is er wel. Hans Wilmink heeft na zijn opleiding in de internationale marketing vrijwel zijn hele werkzame leven doorgebracht bij zorggerelateerde bedrijven. “Ik ben ooit als zaterdaghulp begonnen in de Gezond & Wel van Raven in Almelo. Onder zijn zoon werd ik filiaalmanager, uiteindelijk regionaal manager van zes filialen.Daarna ben ik overgestapt naar de (farmaceutische) buitendienst bij Zambon en ConvaTec, waarna ik een tiental jaren heb gewerkt bij Dentsply Sirona, dat zich specialiseert in de tandheelkunde. Eind vorig jaar ben ik in contact gekomen met Pharma Nord en kon ik uiteindelijk de rol van country manager op mij nemen. Wat was je indruk van Pharma Nord?

14

“Pharma Nord kende het uit mijn Gezond & Wel-tijd: goede producten, goede marketing. Ik heb zelf ook altijd voor A-merken gewerkt: een prijsvechters ligt mij niet. Ik ben ervan overtuigd dat de meerwaarde van Pharma Nord bestaat uit kwalitatief goede producten en een goed verhaal, prijsacties doen daar eerder afbreuk aan. Pharma Nord staat voor kwaliteit en past daarom goed bij mij. Mijn indruk is wel dat de swung een beetje uit de organisatie was. Ik vind dat we te defensief zijn geweest. Maar dat gaat nu veranderen.” Wat is de kern van die verandering? Professionalisering? Focus? Een andere mentaliteit? “Een combinatie van alledrie.

Ik denk dat we qua marketing te vaak van koers veranderd zijn. Daardoor wordt je boodschap inconsistent en je beeld bij de consument diffuus. Die boodschap heeft een focus nodig: één duidelijke boodschap, die je in een paar bullet points kunt uitleggen.”

Training “Ook willen we een andere relatie met retailers opbouwen, gericht op kwaliteit en de lange termijn. Dus als wij dan bij je langskomen, dan moet de focus niet alleen liggen op hoe goed onze producten zijn. Onze boodschap is voortaan: wij gaan je helpen bij het uitvoeren van je vak. Dus je praat niet over Pharma Nord, maar bijvoorbeeld over weerstand. Ik heb geleerd: een goede verkoper hoor je niet, die stelt alleen de juiste vragen.” De rol van de buitendienst gaat dus veranderen… “Inderdaad. Onze focus op

inhoud betekent dat we -via onze buitendienst, onze trainers en onze communicatie- meer aandacht gaan besteden aan het informeren en trainen van de mensen die onze producten adviseren. En dus willen we onze mensen kennis meegeven, advies skills én commercieel inzicht. Onze nieuwe trainingscoördinator, Leonie de Jong, legt zich, met input van Ewout Overeem, volledig toe op een plan om onze doelgroepen (winkelpersoneel, therapeuten, specialisten) te trainen. We zetten daar twee vaste trainsters en drie free-lancers voor in. Belangrijk is dat je het heel simpel uitlegt waarom zou je - bijvoorbeeld - magnesium innemen? Als je klant dat begrijpt, dan leg je daarna uit waarom je het beste voor Pharma Nord kiest. Keep it short and simple, en focus je op enkele bullet points.” Het klinkt alsof de Pharma Nord Academy niet meer bij

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ In dialoog

“Een goede verkoper hoor je niet, die stelt alleen de juiste vragen”

deze aanpak past… Wilmink glimlacht: “Je hebt voor verschillende niveau’s een andere aanpak nodig. Voor een basic begrip van onze producten willen we een goed een eenvoudige training aanbieden. Daarnaast hebben we een advanced training voor de winkels die zich op gezondheid focussen. En op het master class-niveau gaan we echt diep in op de materie. Dat is en blijft de Pharma Nord Academy voor echte gezondheidsspecialisten en therapeuten.” Krijg je daarmee de zalen tegenwoordig nog gevuld? “Als wij avonden in ’t land organiseren, dan komen daar veel retailers op af, dus die behoefte is er zeker. De retailorganisaties zien ook dat wij investeren in hun ondernemers, en dat die zich daarmee kunnen onderscheiden Wij leggen we de nadruk op de zelfstandigen. Dan heb je het over best veel advieswinkels en gezondheidswinkels. We hebben een heel intensieve samenwerking met de ondernemers die de meerwaarde van Pharma Nord zien zitten. En als een organisatie als NDS met metingen aan de slag gaat, dan sluiten wij daar graag bij aan met opleiding en producten die daar perfect bij aansluiten. Daarnaast worden ook de masterclasses die we organiseren voor therapeuten en

andere specialisten prima bezocht en is de feedback zeer positief

Q10 en seleen Het assortiment van Pharma Nord bestaat uit pakweg veertig verschillende producten. Toch ligt de laatste jaren jullie focus binnen het assortiment vooral op Q10 en seleen. Waarom is dat zo? En gaat dat veranderen? “De focus ligt op Q10 en seleen omdat we daar ijzersterke argumenten voor hebben. Onze producten worden gebruikt bij wetenschappelijke onderzoeken, Bio-Quinone Q10 is zelfs hèt referentieproduct voor de International Coenzyme Q10 Association. Het unieke is dat niet alleen onze grondstoffen wetenschappelijk zijn onderzocht op hun werkzaamheid, maar dat onze wetenschappelijke studies worden gedaan met eindproducten bij mensen. Je hoort vaak van andere partijen: ‘Ons product is wetenschappelijk getest. De vraag die ik me daarbij altijd stel; wat heb je onderzocht en bij welke groepen? Onze eindproducten zijn en worden onderzocht op de werking bij mensen. De onderzoeksdatabase van Pharma Nord bevat meer dan 9.000 wetenschappelijke studies – inclusief een groot aantal onderzoeken die met eigen preparaten zijn uitgevoerd. Die database is

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

Hans Wilmink Country manager Pharma Nord

de hoeksteen van de productontwikkeling. Dat we de maatstaf zo hoog hebben liggen, benadrukken we met ons kwaliteitslogo: de gouden vijzel.” Je staat inmiddels negen maanden aan het roer. Waar sta je nu met al deze plannen? “We zijn op veel gebieden stappen aan het zetten. Het is nog te vroeg voor , onze target is duidelijk: focus, met een duidelijk vijfjarenplan! We moeten ons niet laten afleiden door allerlei bijzaken. Daarnaast is een van mijn eigen targets het verder professionaliseren van de

organisatie. Pharma Nord drijft erg op ervaringen vanuit onderbuikgevoel, maar kan wat meer structuur gebruiken. Daar wil ik me de komende jaren ook voor inzetten. En ook op het gebied van communicatie gaan jullie nog veel van Pharma Nord horen en zien.”

15


Reportage ///

Ja, relax- en massagestoelen zijn we wel vaker tegengekomen, meestal op vliegvelden. Maar deze fabrikant propageert deze stoelen ook als een interessante toevoeging aan de services van de zelfzorgspecialist!

The Pharmacy Show 2019 (Birmingham)

Zelfzorg kan ook in Engeland belangrijkere rol spelen We gingen een maandje geleden op weg naar Birmingham om daar de tweedaagse Pharmacy Show te bezoeken: een vakbeurs voor apothekers. Welke inzichten deden we daar op? Welke producten trokken onze aandacht? Maar ook: kunnen we leren van Britse apothekers? The Pharmacy Show wordt elk jaar georganiseerd in de grote beurshallen van Birmingham nabij het internationale vliegveld. Hoewel het bezoekersaantal wel terugloopt, blijft de beurs belangrijk,

en ontmoet iedereen elkaar daar. Het bezoek is ook internationaal georiënteerd, maar wel (logischerwijs) gefocust op de apothekerswereld. Op deze pagina’s geven we u een aantal eye-catchers die

wij op de beurs tegenkwamen. Niet alles helemaal nieuw, maar wel interessant. Naast productpresentaties op beursstands, was er ook een uitgebreid tweedaags lezingenprogramma. Daar hebben wij één lezing uitgeplukt, omdat die ons inziens ook voor Nederlandse zelfzorgspecialisten interessant is. Dat was het verhaal van Barry Hopkins, Head of Independent Pharmacies bij Bayer, die Britse apothekers duidelijk maakte dat zij, zonder daar echt veel moeite voor te doen, makkelijk meer omzet uit hun zaak kunnen halen. Die extra omzet komt uit de verkoop van zelfzorg. ‘Hoeveel moeite kost het u om per dag zes zelfzorgproducten te adviseren? Toch niet veel? Dat is gemiddeld £ 41,- extra per dag. Dus dat levert u per jaar circa £15.000,- extra omzet op.” Het is interessant om te zien dat de mentaliteit onder apothekers in Groot-Brittannië en Nederland niet echt van elkaar verschilt. In beide landen onderkennen apothekers zelf wel het belang van de verkoop van zelfzorgproducten voor hun omzet. Er is echter ook een significant verschil: in Nederland heeft elke apothekersassistent daartoe een opleiding gevolgd. De drempel is daar dat

16

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Reportage

Nooit eerder gezien: een balsem speciaal voor de behandeling van nieuwe tatouages. En die zijn in Nederland ook in opkomst, dus…

Véél aandacht voor CBD. Britten moeten bij wet hun CBD-olie van elders halen. En dus wordt er geadverteerd met echte Hollandse CBD-olie. ‘t Is weer eens wat anders dan klompen en tulpen…

Een zelfcheckzuil. De verkoper vertelt dat hij ze al aan Nederlands klanten levert - maar dat zijn bedrijven, niet retailers!

handverkoop niet echt op het (medische) netvlies staat en nauwelijks meegenomen wordt in een adviesgesprek. Ook staat de handverkoop vaak op een aparte plek gepositioneerd en kan de medewerker vaak moeilijk achter de balie vandaankomen. In het Verenigd Koninkrijk bestaat het overgrote deel van de locatie uit die handverkoop, het interieur heeft de uitstraling van een drogisterij met een iets minder commerciële uitstraling, en: het personeel op de vloer heeft vaak juist geen specifieke opleiding gevolgd. Hier is de discrepantie tussen apotheker en zijn personeel dus extra groot, en ontstaat de neiging om dat verschil in stand te houden.

International Group, dat zich specialiseert in e-learning voor apothekers. In de innovatieve e-cursus wordt de trainee meegenomen naar niet alleen het inzicht dat zelfzorg een belangrijke pijler onder het ‘future proof’ maken van de apotheek is, maar krijgt hij ook tools in handen om dat actief op te pakken. Waarbij niet alleen het commerciële voordeel belicht wordt, maar ook de groeiende rol van de apotheker in zijn gemeenschap. Benieuwd of deze inzichten ook u kunnen helpen? Ga dan naar: www.pharmacymagazine.co.uk/325811-bayer-business-programme/managers

De stand van een makelaar gespecialiseerd in de aan- en verkoop van apotheken.

e-learning Het begint natuurlijk met het inzicht van de apotheker zelf dat de verkoop van zelfzorg een boost aan de omzet kan geven. “Wij willen apothekers erbij ondersteunen om dat inzicht over te brengen op hun personeel, en ze te motiveren handverkoop actief in hun gesprek mee te nemen”, aldus Hopkins. Om het personeel op te leiden heeft Bayer de samenwerking gezocht met het Britse Communications

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

Zo kan het dus ook: wandelstokken met zeer trendy designs! Zo trendy dat de verkoopster bang was dat we ze wilden namaken!

17


Focus ///

In DA Van Nistelrooij, v.l.n.r. Louis Verberne, Jackelien van Nistelrooij en Helmy van Heumen

Arkopharma investeert in ondernemers

De kracht van lokale aandacht Goede producten hebben goed advies nodig. En dat vraagt om goed-onderlegde, enthousiaste retailers die met passie én kennis de dialoog met de consument aangaan. Dit inzicht heeft bij Arkopharma geleid tot een driedelig ondersteuningsprogramma, stevig gefundeerd in een uniek assortiment. “Het belang van een goede retailer, die het vertrouwen van zijn klant heeft en diens probleem optimaal kan oplossen, is essentieel voor zowel de retailer als voor ons”, zegt Etienne van Maurik, commercieel directeur van Arkopharma Nederland. “Alleen als de retailer een goed inzicht heeft in de unieke USP’s van ons aanbod, kan hij dat adequaat meenemen in zijn adviesgesprek. Dat betekent weer dat wij het enorm belangrijk vinden dat die retailer goed onderlegd is.”

18

Arkopharma heeft daartoe een ondersteuningsprogramma ontwikkeld, dat ondernemers vooral ook lokaal ondersteunt om zich te profileren én om zich in kennis te onderscheiden. “Ten eerste hebben wij een uitgebreid trainingsprogramma ontwikkeld, waarbij we intensief - en op lokatie - het kennisniveau van de verkoopteams optimaliseren”, aldus Van Maurik. “Daarnaast voeren we naar wens op lokatie cholesterolchecks uit. Dat trekt mensen naar je winkel,

waarmee je een diepgaandere relatie kunt opbouwen. En tot slot zorgen wij voor een actieve, specifiek op de retailer afgestemde communicatie. Die lokale aandacht werkt heel goed om zowel de retailer als Arkopharma over de bühne te krijgen. Die lokale ondersteuning doen wij overal in Nederland.” Een winkel die hier momenteel van profiteert is DA Van Nistelrooij in Oss. Zelfstandig ondernemer Jackelien van Nistelrooij en haar team werken daarbij samen met zelfverklaard ‘arkoloog’, hoofdvertegenwoordiger Louis Verberne. “We kennen elkaar al heel lang”, vertelt Van Nistelrooij, “want ik werkte ook al met hem samen toen ik nog bij Henk van der Doelen van O’Chelle in dienst was.”

De winkel van Van Nistelrooij zit al sinds de bouw van het winkelcentrum in Oss, zo’n veertig jaar geleden, op dezelfde plek; oorspronkelijk onder de DA-vlag, toen als O’Chelle, en sinds zes jaar onder leiding van Van Nistelrooij. De winkel is al die tijd 150m2 VVO groot gebleven, en heeft sinds twintig jaar Kruidvat als ‘overbuur’, “maar dat houdt me scherp”, aldus Van Nistelrooij.

Investeren Zowel achter de balie als in de aangrenzende schappen staat een substantieel zelfzorg-assortiment. Van Nistelrooij kiest daarbij zichtbaar voor een presentatie op basis van merken, maar wijkt in die clustering wel af. “Zo staan van Arkopharma alle VMS-pro-

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Focus

ducten bij elkaar, maar bij specifieke indicaties, zoals luizen, zet ik gericht Arkopharma producten neer.” Zelfzorg vormt een substantieel aandeel in haar omzet - en assortiment. “Ik denk dat meer dan de helft van onze omzet uit zelfzorg komt”, aldus Van Nistelrooij. “We hebben zelfzorg steeds meer uitgebreid”, zegt Van Heumen. “Het is ook zo ontzettend interessant en leuk om je erin te verdiepen, dus we investeren enorm in trainingen.” Verberne heeft aan twee teams op locatie de training verzorgd. “Dat werkt beter dan in een grote zaal honderd mensen instrueren. Je merkt toch dat mensen in hun eigen omgeving, met hun collega’s om zich heen, ontvankelijker zijn, en makkelijker vragen stellen. Maar ook daarbuiten zorgt ik voor kennisondersteuning. Onze contacten zijn dan ook niet zozeer op verkoop gericht, maar zijn primair inhoudelijk.” “Daar ben ik erg blij mee’, zegt Van Heumen, “want ik kan hem ook bellen als ik in de winkel een vraag krijg waar ik wat overleg over wil. Vaak weet je het wel, maar het is fijn om een steuntje in de rug te hebben. En de klant ziet dat je echt je best voor ze doet!”

Olfae Arkopharma investeert hier in lokale ondersteuning, vertelt Verberne: “Wat we doen, is dat we op onze kosten in lokale media advertenties zetten voor specifieke Arkophar-

ma-producten. Maar dan wel gekoppeld aan de lokale zelfstandige ondernemers. En niet gericht op prijs of actie, zoals dat zo vaak gebeurt, maar op inhoud. Mensen die interesse tonen, gaan gericht naar Jackelien voor onze producten. Win-win! We vragen van haar dan wel om het betreffende product prominent in haar winkel te presenteren. In dit geval is dat de nieuwe Olfae-range, een olfactotherapie assortiment waarmee met behulp van een microvernevelaar ruim 60 populaire zelfzorg indicaties effectief kunnen worden bestreden waaronder slaapproblemen en stress. Dat hebben we onlangs geïntroduceerd, en daarover gaat dan ook de advertentie die we recentelijk in lokale kranten hebben geplaatst.”

Uniek “Lokale samenwerking is een strategische keus”, zegt Verberne. “Want kennis is niet alleen macht: je kunt je er ook optimaal mee onderscheiden. We doen dit al 5 jaar. De resultaten zijn goed en de ondernemers zijn enthousiast.” Waarvan Akte. “Die lokale aanpak is echt effectief”, zegt Van Nistelrooij. “Dat Arkopharma dit zelf initieert en financiert, zorgt ervoor dat het voor ons geen drempel opwerpt in handling en kosten. Perfect! Dit bedrijf ondersteunt op een geweldige manier.”

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

Cholesterolmetingen “Meten is weten”, zegt orthomoleculair therapeut Wim Van de Bunt. “Als je een te hoog cholesterolgehalte hebt, voel je daar niks van. Maar het is wel een belangrijke oorzaak van hersen- en hartinfarcten!” Wim doet voor Arkopharma op locatie cholesterolchecks vandaag is hij bij Boots op Hoog-Catharijne in Utrecht. “De meeste dagen zit ‘t van ‘s ochtends tot ‘s avonds stampvol, dankzij de goede samenwerking met de lokale ondernemer.” Met overtuiging adviseert hij mensen met een hoog cholesterol Arkosterol. Het is een uniek product, waarvan de werking is bewezen, op basis van Rode Gist Rijst en Policosanol. Deze combinatie heeft dezelfde werking als een statine maar kent vrijwel geen bijwerkingen. Ook bevat het, omdat het gefermenteerd is, geen suiker meer. En omdat je tweemaal daags 5mg inneemt, in plaats van eenmaal 10mg, is de opname ervan ook een stuk beter dan van andere producten.” 

Trainingen Toos Hoogduin is al tien jaar bij Arkopharma in dienst als fytoconsulente. Gewapend met die kennis verzorgt zij op locatie bij winkels trainingen. “Bij apotheken overdag en rouleren de assistentes in kleine groepjes om de geneesmiddelen uitgifte niet te belemmeren en bij drogisterijen meestal ‘s avonds”, zegt ze. “Gemiddeld zit ik wel eens in de drie maanden bij een verkooppunt aan tafel; zo kan ik een seizoensgerichte training geven.” Ondanks tien jaar ervaring blijft haar training zich ontwikkelen. “Vooral omdat we nieuwe producten moeten uitleggen, maar ik leer zelf ook veel bij. Op dit moment hebben we met Olfae een uniek concept in handen: dat heeft echter wel de nodige uitleg nodig.”

19


Onderzoek ///

Gijsbert den Hertog: “We geven haarfijn aan met welke afzetvolumes een leverancier en een retailer rekening kunnen houden.”

Innoveren niet langer ‘glazen bol’-werk Het lijkt steeds weer een kwestie van geluk hebben: welke producten doen het goed in de markt, welke introductie scoort hoog bij de consument? Succes blijkt echter zeer goed te voorspellen. Samen met onderzoeksbureau TSCV gaan wij daar in de komende edities van who-cares dieper op in… Niets is zo moeilijk als het succesvol ontwikkelen van een nieuw product. In het innovatietraject moeten er vele keuzes gemaakt worden. En hoe weet u nu dat dit de juiste keuzes zijn die u uiteindelijk het meeste succes opleveren? Hoe ontwikkel je succesvolle innovaties en toets je die aan de markt van vandaag? Het kan, en met een hoge mate van accuratesse. Onderzoeksbureau The Smart Vision Company (TSVC) ontwikkelde daartoe een aantal unieke en betrouwbare tools.

20

TSVC is een Nederlands bedrijf dat in 2001 werd opgericht door Gijsbert den Hertog. Het is inmiddels actief in meerdere landen iN Europa. “Met meer dan 25 jaar ervaring in marketing informatie en consultancy onder de riem, weet ik dat de introductie van een nieuw concept of product enorm veel tijd, geld en moeite kost, maar in de praktijk wordt slechts 20% van de nieuwe introducties een succes”, weet hij. “Ik ben met TSCV begonnen om te bepalen welke innovaties écht kansrijk zijn. Dat is geen ‘glazen bol’werk: wij gebruiken unieke onderzoeksmethoden met data op basis van constant in ontwikkeling zijnde algoritmes. Op basis van de uitkomsten van ons onderzoek doen wij bijzonder betrouwbare voorspellingen, waardoor je gemakkelijk een gedegen go/no-go beslissing neemt. Maar ook als een product al langer in de markt staat, kunnen wij exact aangeven welke product-eigenschappen van een merk of product succesvol zijn. Dit werk in elke markt. Zelfs kunnen we aangeven wat de aanpassing van zo’n eigenschap

betekent voor volumes en marktaandeel. We geven volledig openheid van zaken, en daardoor kun je makkelijk zelf ‘spelen’ met spreadsheets tot je het optimale assortiment en de optimale marketingmix hebt gevonden.”

Accurate score Hoe werkt het? “We leggen de eigenschappen van producten voor aan respondenten, en meten hun onbewuste voorkeuren. Daarbij maken we gebruik van gerenommeerde onderzoekpanels, zowel online als offline, waarmee we elke gewenste respondentengroep kunnen onderzoeken. De beoordeling van respondenten gaat door een fuik van overwegen, kopen en conversie. Met andere woorden: welke producten zou je eventueel overwegen, welke selectie maak je daaruit, en welk product neem je uiteindelijk mee naar huis. Dit levert soms zeer verrassende inzichten. Zo kan je merk hoog scoren, maar je logo niet. Of is de consument erg enthousiast over de werking, maar straalt de verpakking dat zijns inziens niet uit. Door op deze en meer factoren metingen te verrichten, komen we uit op een eindscore die heel accuraat aangeeft hoe goed een product scoort. En dat betekent dat we haarfijn kunnen aangeven met welke afzetvolumes een leverancier

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Onderzoek

2

en een retailer rekening kunnen houden. 70% Van de voorspellingen van TSCV wijken maximaal 5% af van het uiteindelijk gerealiseerde volume. In marktonderzoekstermen is een afwijking van 5% excellent. Kortom: onze voorspellingen zijn zeer nauwkeurig en betrouwbaar.” TSCV heeft intussen veel ervaring met deze metingen, en heeft, zo blijkt uit testimonials die op de website te vinden zijn, het proces van hit & miss aanmerkelijk verfijnd. “Onze klanten vertrouwen op onze voorspellingen. Doordat je alleen investeert in innovaties met daadwerkelijk potentieel, bespaar je veel kosten en maximaliseer je je winst. En ondertussen neem je een voorsprong op de concurrentie met concepten en producten die succesvol zijn.”

Strijden Who-cares gaat in samenwerking met TSCV de innovatiekracht van de zelfzorgmarkt belichten én verbeteren. Daartoe bieden we partijen in de markt de mogelijkheid om hun specifieke product te laten ‘strijden’ met de categorie waarin het thuishoort, en met concurrerende producten. “Per factor krijg je daarbij inzicht in of je above of below fair share presteert. En wat de uiteindelijke succeswaarde is van een innovatie.”

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

3

In een geanonimiseerde analyse zetten we een product (Innovatie X, in dit geval een spier-gel) af tegen de categorie zoals die in een schap gepositioneerd is (warming en cooling gels en balsems). * 1: In de eerste fase kijkt TSCV naar welke keuzes consumenten maken. Dat begint bij het overwegen van producten, de gerichte keus voor producten en ten slotte de conversie. Blauw staat daarbij voor het percentage mensen dat voor Innovatie X kiest, geel is het gemiddelde van het schap: de grijze balk toont dan waar het product in de fair share scoort(blauw minus wit). * 2: In de tweede reeks wordt deze analyse onderbouwd door de onbewuste keuze-invloed van diverse factoren. Om specifiek te zijn: de prijs, de waarde van het merk, de fysieke productvorm (spray, lotion, crème), de werking (in dit geval verwarming of verkoeling), de verpakking (potje, tube etc.), de hoofdkleur van de verpakking en tot slot het logo of de primaire verpakkingsillustratie). Ook hier staat blauw voor ons product Innovatie X, oranje is de gemiddelde schapscore, grijs is het verschil ertussen. * 3: De derde staafgrafiek heeft een factor eruitgelicht: het effect van de hoofdkleur. Daarbij is zichtbaar dat de kleur geel het beste scoort in deze categorie, gevolgd door wit en blauw. Rood en oranje scoren beduidend slechter.

21


Column ///

Achterhaalde wetenschap Beste lezer, ik heb u een bekentenis te maken. Ik heb het licht gezien: ik ben een geldwolf, een uitbuiter en een kwakzalver - en mijn klant is een randdebiel. Dat inzicht dank ik aan dokter Cees Renckens en Arjan Lubach. Ik laat het licht nu ook over u schijnen… Wie is Renckens? Hij is vrouwenarts in ruste (dus eigenlijk gewoon mijnheer Renckens), en was jaren voorzitter van de vereniging tegen kwakzalverij. Ik ken deze vereniging goed: ze hebben leuke ingangen bij de media. Tegelijkertijd zijn ze rigide en obsessief, en hebben een dwangmatige focus op het neersabelen van alles wat niet wetenschappelijk onderbouwd of evidence based is. Laatst kreeg ik van deze mijnheer een brief op hoge poten: in zijn uiterst ongenuanceerde schrijven sommeerde hij me onmiddellijk te stoppen met het

22

in mijn winkel ruimte geven aan een iriscopist. Hij vond dat kwakzalverij. En gebruikte woorden als: geldwolf, uitbuiting en zo nog wat. Ik ga hier niet verder op in, noch of iriscopie al dan niet zinnig is. Ben ik een geldwolf? U mag het zeggen u wél. Niét Renckens, wiens vereniging het stiekem gaat om het in stand houden van de statuur van reguliere geneeskunde en het verdienmodel van Big Pharma. Oordeelt u zelf. Ik krijg niets van die iriscopist: dankzijn hem heb ik alleen zo nu en dan een extra klant over de

vloer die begrijpt dat suppletie, in zijn algemeenheid en ook specifiek, belangrijk is. En á propos het dwangmatig neersabelen van alles wat niet wetenschappelijk onderbouwd of evidence based is: vijftig jaar geleden werden er nog speciale sigaretten verkocht tegen astma. En zei de huisarts, met wetenschappelijke onderbouwing, dat af en toe roken ontspannend kan werken en dus best mocht. Benieuwd of dokter Renckens dat zijn patiënten ook heeft aanbevolen…

Gewoon Toch is die kwalificatie van mijn persoontje als het schuim der aarde niet wat mij het meeste trof. Wat wel? Zijn onbedoelde kwalificatie van gezondheidszorg - hij noemde dat: ‘gewone geneeskunde’.

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


Gewone geneeskunde is een containerbegrip, een verzamelnaam voor alle zorg die bijdraagt aan de gezondheid van de Nederlanders, zowel curatief als preventief. We hebben het dus over zowel reguliere als niet-reguliere artsen, maar bijvoorbeeld ook sportscholen en meditatieclubjes. En denk verder aan alternatieve genezers, die de aandacht aan hun patiënten geven waar de huisarts vaak geen tijd en aandacht voor heeft. Ook preventieprogramma’s vallen hier onder: het tussen de oren krijgen van het belang van stoppen met roken, is óók gewone geneeskunde.

Nul effect Wat is het effect van de brief van Renckens, en van zijn vereniging? Ik zeg absoluut niet dat niet tegen misstanden moet worden opgetreden, maar deze radicale houding is contraproductief. Hoeveel gezondheidswinst levert dit ons land op? Ik denk: niets. Er zit zelfs een donkere de keerzijde aan de medaille die mijnheer Renckens zo trots op de borst draagt: het is inmiddels duidelijk dat een substantieel deel van de evidence based geneesmiddelen niet werkzaam of zelfs schadelijk is. Maar dat noemen we dan weer geen kwakzalverij. Het aandeel van alternatieve geneeskunde stijgt alleen maar en de schade door niet-werkzame en schadelijke medicatie, en het tekort aan aandacht en tijd in de reguliere geneeskunde, is vele malen groter. Dáár hoor ik de vrouwenarts in ruste helemaal niet over reppen!

What if Als dokter Kwak en consorten het roer nu eens zouden omgooien en ruimte gaven aan verder onderzoek naar bijvoorbeeld

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

omega3 vetzuren, Q10, magnesium, vitamine D-insufficiëntie en ga zo maar door: dat zou een stuk waardevoller zijn. Laat ik - in de geest van dokter Renkens, het eens zo formuleren: dat is natuurlijk niet in het belang van Big Pharma! Of van die arme huisartsen, die in hun opleiding zo geconditioneerd zijn dat er gewoon geen ruimte is voor andere zienswijzen. Heb ik het zo goed gechargeerd, waarde dokter? Als uw vereniging al haar geld en inspanning eens anders zou aanwenden? Als ze de naam van de vereniging eens zouden veranderen van ‘tegen kwakzalverij’ in: ‘tegen de verkoop van suikerhoudende (fris)dranken ‘ zal de gezondheidswinst vele malen groter zijn! Als Max Verstappen met een blikje Red Bull in de hand een interview houdt, begin dan eens met boze brieven schrijven. Daarin zit op termijn veel meer gezondheidswinst. Maar ja, het is bekend: “the health industry does not care about food and the food industry does not care about health”. Beide industrieën houden elkaar in de lucht. Dat neem ik dokter Renckens natuurlijk niet kwalijk, maar dat is wel de context waarbinnen ik mijn kritiek op hem uit.

Sprookjes Tot slot: is het niet veelzeggend dat juist veel hoogopgeleiden zich verdiepen in hun eigen gezondheid en “shoppen”tussen de reguliere gezondheidszorg en alternatieve zorgverleners? Het zijn vaak juist de hogeropgeleiden die bewust en consistent supplementen gebruiken. Dit zijn mensen die bewust, geïnformeerd en vaak met volle overtuiging die alternatieve en o, zo gewone gezondheidszorg

«

\\\ column

Harry Piet is al 35 jaar drogist en rasondernemer in Noord-Holland

opzoeken. Jammer dat Arjan Lubach, toen die zich vorig jaar voor het ‘anti’-karretje liet spannen en zich met die wetenschap geen raad wist, deze mensen in een geforceerde twist wegzette als de ‘bakfietsgeneratie’. Daar kun je even over grijnzen, maar je kunt die mensen dus absoluut NIET neerzetten als willoze slachtoffers - iets wat dokter Renckens en consorten wel blijven benadrukken. Waarom? Omdat zij ervan uitgaan dat iedereen die diep in de vorige eeuw geen geneeskunde heeft gestudeerd, een randdebiel is die niet zelf kan nadenken over zijn eigen gezondheid. Maar dat is een opvatting van geneeskunde en gezondheidszorg van nog een eeuw daarvoor. Wij weten beter: de moderne wereld zit anders in elkaar, en blijft zich ontwikkelen. Dus als jij mij een kwakzalver noemt, dan past het dat ik jou een sprookjesverteller noem. Ook dat vak is allang uitgestorven…

23


r o o v

G

d j i t N EE

n j i p d f o

ho

2X SNELLER opgenomen dan gewone 400 mg ibuprofen tabletten Nurofen Fastine Liquid Caps 400 mg, capsule, zacht. Dit is een geneesmiddel. De werkzame stof in dit middel is ibuprofen. Niet te gebruiken: bij maagklachten, bij astma, bij gebruik van antistollingsmiddelen, gedurende de laatste 3 maanden van de zwangerschap, bij een lichaamsgewicht lager dan 40 kg en bij een leeftijd jonger dan 12 jaar. Lees voor het kopen de aanwijzing op de verpakking. 2019-NL-060. KOAG-nr. 2559-1019-4397.


\\\ Awards

Awards KOMETEN, METEOREN, SUPERNOVA De genomineerden van de eerste helft van 2019 zijn binnen. En u kunt stemmen!

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

25


Awards /// de Dit zijn bbers! kanshe p de Stem o de roeien en snelstg ucten d o r p g r zelfzo hte verkoc t s e e m in de ucties introd an helft v eerste 2019

2019

Komeet Award 2019 1

Nicotinell

14

Davitamon Compleet

GlaxxoSmithKline CH

Omega Pharma NL

2 Nicorette

15

Valdispert Nacht

Johnson & Johnson

Vemedia

3

Bronchostop Direct

16

Niquitin Clear

Omega Pharma NL

Omega Pharma NL

4

Salus Floradix

17 Excilor

Oce Bio Nederland

Vemedia

5 Imodium 18 Nurofen

Johnson & Johnson

6 Otrivin 19

Daktarin OTC

GlaxxoSmithKline CH

Johnson & Johnson

7

Fluimicil Vastzittende Hoest

20

Iberogast-Stw

Zambon Ned

Bayer Consumer Health

21

Lucovitaal Multi+

PK Benelux

8 Bepanthen

Bayer Consumer Health

9 Perskindol

26

Reckitt Benckiser HC

22

Lucovitaal CBD

OTC Medical

PK Benelux

10

Lucovitaal Magnesium Citraat

23

Valdispert CBD

PK Benelux

Vemedia

11

Natterman Nacht

24

Lucovitaal Rooibos Thee

Vemedia

PK Benelux

12

Vitamine D-Pch

25

Dr. Original

Teva Nederland

OTC Medical

13

Canesten Gyno1

Bayer Consumer Health

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Awards

2019

Meteoor Award 2019 1

15 Valdispert Nacht Dragee 30

Vemedia

GlaxxoSmithKline CH

2

Iberolax Sachets 10

16

Metarelax MG8 Sachet 20

Bayer Consumer Health

Metagenics NL

3

Waterpokken - VSM Spray 50ML

17

Impress Kruidendrank 200g

VSM

KrĂźger

4

Iberolax Sachets 20

18

Davitamon Junior1p

Bayer Consumer Health

Aardbei Smelttablet 75

5

Davitamon Magnesium 3in1 Tabl 30

Omega Pharma NL

Omega Pharma NL

19

Rescue Remedy Bach Plus

6

Metarelax - MG8 Tabl 45

Druppels 20ml

Metagenics NL

TS-Products

7

Davitamon Magnesium

20

Davitamon Junior1p Aardbei

Citraat Tabl 60

Smelttablet 150

Omega Pharma NL

Omega Pharma NL

8

Dr. Original Reinigingsvloeistof 30ml

21

Dr. Original Alc. Gedenat. 70%

OTC Medical

OTC Medical

9

Lucovitaal CBD-olie 5ml

22

Disney Gummies Multivitamine St.W 60

PK Benelux

It’s a small world

10

Lucovitaal D-Manosse Bruistablet 14

23

Synofit Premium Groene

PK Benelux

Lipmossel 2 200ml

11

Dr. Original Reinigingsvloeistof 10ml

Synofit Europe

OTC Medical

24

Golden Naturals Scutellaria

12

Lucovitaal Zwemmerseczeem

Neusspray 20ml

Gel 25ml

Natusor Gezondheidsproducten

PK Benelux

25

Lucovitaal Silicium Druppel 30ml

13

Gaviscon 250mg Pepermunt

PK Benelux

Kauwtablet 48

Reckitt Benckiser HC

14

Hansaplast Wondspray 50ml

Beiersdorf

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

Nicotinell Kauwgom 2mg 72 CLMI

27


Awards ///

U kunt stemmen! Nu de top 25 van beste producten in de KOMETEN en METEOREN-categorieën bekend zijn, dankzij de omzetcinfers die ons geleverd worden door onderzoeksbureau IQVIA, kan de volgende fase beginnen. Want ook nu bent u degene die de voorselectie maakt voor de verkiezing van de Supernova Award. En dat betekent dat u uw stem kunt uitbreengen op alle producten in deze special: de producten in de KOMETEN en METEOREN top 25, de producten op de volgende pagina’s, maar ook de producten die u op deze pagina’s vindt. Uw stem bepaalt welke producten voorgeselecteerd worden om door onderzoeksbureau Wilt u stemmen? Ga dan naar who-cares.nl.

Hansaplast Wondspray 50ml Introductie: april 2019 Leverancier: Beiersdorf USP’s: Hansaplast Wondspray is een pijnvrije en effectieve manier om wonden te reinigen van vuil en bacteriën en om infecties te voorkomen. Het is een makkelijk te gebruiken spray voor de ontsmettende reiniging van kleine acute wonden zoals sneeën, schaafwonden, eerste- en kleine tweedegraads brandwonden en open blaren. De spray kan ook worden gebruikt voor chronische wonden en postoperatieve wondzorg. Hansaplast Wondspray is kleurloos, vrij van alcohol en prikt niet tijdens het aanbrengen.

Lucovitaal Multi+ Vrouw Introductie: 30 oktober 2018 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Hooggedoseerde multivitamine speciaal voor de vrouw • Met Zink voor een normale hormoonhuishouding • Gunstige invloed op de algehele gezondheid en vitaliteit

28

Lucovitaal Multi+ Man Introductie: 30 oktober 2018 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Hooggedoseerde multivitamine speciaal voor de man • Met Zink voor het behoud van normale testosterongehalten • Gunstige invloed op de algehele gezondheid en vitaliteit

Lucovitaal Silicium Druppels Introductie: 21 januari 2019 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Silicium met een hoge biologische beschikbaarheid • Met Zink wat goed is voor de huid, haren en nagels • Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau en het immuunsysteem

Lucovitaal D-mannose Blaasontsteking 14 bruistabletten

Lucovitaal Magnesium 400 mg citraat poeder 100 gram

Introductie: 13 maart 2019 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Geen microbiële resistentie • Medisch hulpmiddel klasse IIa • Kan in combinatie met andere geneesmiddelen worden gebruikt (bijvoorbeeld antibiotica)

Introductie: 29 augustus 2019 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Bevat 400 mg elementaire Magnesium per portie (uit citraat) • Goed voor de werking van de spieren en het zenuwstelsel • Neutrale smaak, goed oplosbaar in water en andere dranken, yoghurt en kwark

Lucovitaal Cannabidiol Sinaasappel Mint 5% 10ml

Lucovitaal Voetschimmel Zwemmerseczeem spray

Introductie: 17 september 2018 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Extra sterke 5% CBD olie • Met aangename sinaasappel mint smaak • Niet psychoactief, geen bijwerkingen

Introductie: 12 juni 2019 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Behandelt en beschermt • Verlicht jeuk, voorkomt onaangename geur • Hygiënisch en snel

Lucovitaal Cannabidiol CBD 10% 5ml

Lucovitaal Magnesium 400mg Citraat 60

Introductie: 9 januari 2019 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Extra sterke 10% CBD olie • Niet psychoactief, geen bijwerkingen • Middels CO2 extractie methode

tabletten Introductie: 14 april 2015 Leverancier: PK Benelux USP’s: • Goed voor de werking van de spieren • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel • Ideaal voor tijdens en na het sporten

Voor meer informatie en gen, ldin productafbeear ga na res.nl www.who-ca

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Awards

GSK-nominaties: Nicotinell en Otrivin Nicotinell kan je helpen! Stoppen met roken is moeilijk. Nicotinell kan helpen op weg naar het stoppen. Een pleister vermindert 24 uur lang de trek in een sigaret. Wordt het op een gegeven moment toch nog moeilijk dan kan een kauwgom of zuigtablet de trek snel verminderen. Het gebruik van deze combinatie verhoogt de slagingskans! Nicotinell (nicotine) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken als u niet-roker bent. Handelsmerken zijn eigendom of in licentie gegeven aan de GSK groep. ©2019 de GSK groep of de licentiegever. CHNL/CHNICOT/0013/19

Nicotinell Kauwgom Cool Mint 2 mg 12 stuks Nicotinell kauwgom geeft tijdens het kauwen de nicotine af die nodig is om je behoefte naar sigaretten weg te nemen. Nicotinell kauwgom is verkrijgbaar in verschillende sterktes en smaken, zodat je smaken kunt variëren om te kijken wat voor jou het beste werkt om te stoppen met roken. Nicotinell (nicotine) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken als u niet-roker bent. Handelsmerken zijn eigendom of in licentie gegeven aan de GSK groep. ©2019 de GSK groep of de licentiegever. CHNL/ CHNICOT/0016

Verstopte neus of loopneus? Otrivin! De Otrivin neussprays en andere oplossingen reinigen, bevochtigen en openen je neus. Bij veel mensen kan het gebruik van neusspray of -druppels helpen. Probeer altijd eerst verlichting te creëren met een neusspray met een oplossing van zeezout als de neus verstopt zit. Houden de klachten aan of merk je geen verbetering, dan kun je overgaan op een neusspray met de werkzame stof xylometazoline. Het Otrivin assortiment bevat geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Otrivin Duo niet gebruiken onder de 18 jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter of gebruiksaanwijzing. Handelsmerken zijn eigendom of in licentie gegeven aan de GSK groep. ©2019 de GSK groep of de licentiegever. CHNL/CHOTRI/0025/19

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

29


Awards ///

Johnson & Johnson:

“Kern van ons succes is kansen aangrijpen” Johnson & Johnson is een van s’werelds grootste healthcarebedrijven, en is in Nederland vooral bekend van Nicorette, Imodium en Daktarin. “Johnson & Johnson staat al jaren garant voor een stabiele categorieomzet”, zegt Bas Louwers, Head Customer & Shopper Marketing. “Waarom? Omdat wij kansen in de markt met beide handen aangrijpen. Goed voorbeeld van die strategie is de introductie van Nicorette Mondspray.” “De markten waarin wij opereren worden gekenmerkt door een sterke concurrentie”, vertelt Liset Letsch-Dooijeweerd, Category Manager OTC. “Desondanks zijn we in staat onze sterke positie te behouden. Dit jaar wisten we die positie zelfs te verstevigen door een double digit groei - en dat met hetzelfde assortiment!” Hoe lukt Johnson & Johnson dat? “Als er zich kansen voordoen in de markt, dan moet je die met beide handen aangrijpen”, vertelt Louwers. “We houden continue een oog op het schap zodat we snel kansen herkennen en kunnen

30

opschalen. Vervolgens zijn korte lijntjes met de handel dan cruciaal om die kansen te kunnen verzilveren. Uiteraard zijn de kwaliteit van je product en de betrouwbaarheid van je merk(en) dan wel voorwaarden om ook de shopper bij het schap te kunnen overtuigen.”

Nicorette Johnson & Johnson is wereldwijd marktleider binnen de categorie NRT, met name met het merk Nicorette. “Het is onze missie om mensen te helpen met stoppen met roken, want dat is verre van gemakkelijk”, vertelt

Letsch-Dooijeweerd. “Onder het merk Nicorette bieden wij zeer effectieve producten aan waarbij wij streven naar een brede verkrijgbaarheid. Dankzij de AV status op nicorette® kunnen wij ons assortiment daarom ook aanbieden in de supermarkt. Nicorette is volgens (bron) YTD het sterkstgroeiende NRT-merk in Nederland, zowel in drug als in food. “Deze sterke groei zien we zowel terug in ons gum-assortiment (+69%) als in ons unieke spray-segment (+54%)**”, vertelt Channel Manager Wim Schipper.

Innovatiekracht Meest recente innovatie is Nicorette Mondspray: een unieke nicotinevervanger, in de vorm van een spray die in de mond verstoven wordt en die de trek in een sigaret na 30 seconden verlicht*. “De sterke groei van ons unieke spraysegment is mede gedreven door de

lancering van onze fruit en mint variant in Q4 2018”, zegt Schipper. “Onze mint-variant is al verschillende jaren op de markt, maar we zien toch dat nog steeds veel mensen een nieuwe stoppoging aangaan met behulp van onze spray. Daarnaast draagt een continue investering in media en ondersteuning op de winkelvloer bij aan het succes.” Het Nicorette Spray-concept is een duidelijk voorbeeld van de innovatiekracht van Johnson & Johnson, zegt Louwers: “In zo’n product zie je duidelijk de expertise van de verschillende divisies samenkomen, met een duidelijke focus op Health. Zo spelen wij actief in op nieuwe ontwikkelingen, en versterken we de positie van Johnson & Johnson als een van ‘s werelds grootste healthcare-bedrijven.” * 2 verstuivingen 1 mg/spray **Nielsen data YTD wk34 vs Y-1, Food-Drug incl. Food-Ecom

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Awards

Hoog resultaat in nachtrust en wrattenbehandeling:

Vijf topscorers van Vemedia Vemedia scoort hoge ogen als het gaat om nachtrust: maar liefst vier producten van Vemedia in deze categorie prijken in de top 25 van KOMETEN en METEOREN! Het vijfde product is effectief tegen wratten.

Viermaal introduceerde Vemedia producten die een betere nachtrust ondersteunen: Natterman Voor Alle Hoest Nacht, Valdispert Dag & Nacht,Valdispert Nacht Melatonine en een Sleepzz 5mg Forte 3-in-1 tablet. Daarnaast werd Excilor Steelwratjes Behandeling goed door de consument opgepakt.

voor stresssituaties en innerlijke onrust overdag, en bij onrust in de nacht. “Overdag werkt het ontspannend en rustgevend, en houdt je alert in stresssituaties. ’s Nachts bevordert het een goede en ontspannen nachtrust. Het is veilig in gebruik en geeft geen gewenning.” www.valdispert.nl

* Natterman Voor Alle Hoest Nacht geïntroduceerd in week 37 van 2018. Het is specifiek ontwikkeld voor de nachtelijke droge en vastzittende hoest. “De hoestdrank bevat natuurlijke plantenextracten die verlichting geven en een verzachtend effect hebben op nachtelijke droge en vastzittende hoest”, meldt Vemedia Consumer Health Care. “Het vermindert het hoesten in de nacht, wat tot een betere nachtrust kan leiden. Vemedia heeft ook een kindervariant ontwikkeld: Natterman Voor Alle Hoest Nacht Kids.” www.natterman.nl

* Onder de merknaam Valdispert introduceerde Vemedia in week 18 van 2018 ook nog Valdispert Nacht Melatonine. “Het bevat melatonine, valeriaanwortelextract, slaapmutsje en 5-htp L-tryptofaan. “Deze krachtige drievoudige formule helpt je om sneller in slaap te vallen, is veilig in gebruik en geeft geen gewenning.” www. valdispert.nl

* Valdispert Dag & Nacht werd in week 15 van dit jaar geïntroduceerd. Het product, op basis van valeriaanwortelextract, rhodiola, melatonine en kamille, is bedoeld

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

vertraagd afgegeven aan het lichaam. Melatonine helpt sneller in slaap te vallen, en geeft geen gewenning.” www.sleepzz.nl * In week 9 van 2019 introduceerde Vemedia Excilor Steelwratjes Behandeling. “Dit product is klinisch bewezen met een effectieve verwijdering binnen zes dagen. Een plat, zelfklevend stukje pleister oefent druk uit op de kern van het steelwratje. Dit snijdt de bloedtoevoer af en zorgt ervoor dat het steelwratje slinkt en er binnen 6 dagen afvalt, binnen de pleister zelf. De behandeling zorgt zo voor minimaal ongemak, maar met uitstekend cosmetisch resultaat.” www.excilor.com

* Tot slot is er de recente introductie Sleepzz 5mg Forte 3-in-1 tablet. “De afgifte van melatonine aan het lichaam geschiedt in drie fases. De eerste laag bevat 3 mg, lost na inname direct op en helpt sneller in slaap te vallen. De tweede laag met 1mg melatonine heeft een vrijgaveprofiel dat vergelijkbaar is met een normaal tabletje. De derde laag, die eveneens 1mg melatonine bevat, wordt

31


EFFECTIEVE MILDE VERLICHTING VAN OBSTIPATIE W! U E I N Zonder krampen

Zonder buikpijn

Werkt op natuurlijke wijze met het water in je lichaam

Zonder plotselinge aandrang

A DV I S E E R T U

O O K?

De voordelen van IberoLax: Effectief: brengt de ontlasting na 24-48 uur op natuurlijke wijze op gang Mild: zeer zelden bijwerkingen en geen interactie met andere geneesmiddelen bekend Zonder smaak Geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden* Geschikt voor diabetici Glutenvrij, lactosevrij, geschikt voor een natriumarm dieet Meer informatie op www.iberolax.nl

* Jonge kinderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven: gebruik alleen in overleg met een arts. Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. L.NL.MKT.CH.03.2019.0370


\\\ Awards

7 Nominaties

Omega Pharma gaat voor 100% aandacht In de rankings voor de snelstgroeiende zelfzorgproducten en meestverkochte introducties van de eerste helft van 2019 scoort Omega Pharma maar liefst zeven keer! Met name Davitamon is prominent aanwezig, maar ook Bronchostop en Niquitin scoren hoog. Zit er een strategie achter deze hoge successcore? “Ja”, zegt marketingdirecteur Geert Heestermans: “Altijd meer dan 100% aandacht!” Tijdens de uitreiking van de Kometen, Meteoren en Supernova Awards van 2018 mocht Omega Pharma vijftien keer oorkondes en zelfs een award in ontvangst te nemen. Niet verwonderlijk dus dat ook dit jaar Omega Pharma prominent in de lijsten voorkomt, met maar liefst zeven nominaties. In de categorie Meteoren staat Davitamon centraal. De eerste nominatie is voor Davitamon Magnesium 3-in-1 (30 tabletten), met de unieke Triple Layer-technologie, die ervoor zorgt dat magnesium in drie verschillende fasen aan het lichaam wordt afgegeven. Davitamon Magnesium Citraat (60 tabletten), voor spieren, botten en het zenuwstelsel, kan gebruikt worden om vermoeidheid te verminderen.

Verder scoren Davitamon Junior 1-3 Aardbei in zowel verpakkingen met 75 en 150 smelttabletten erg hoog. “Deze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen die nog moeten leren kauwen” aldus Heestermans. “Het is afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 1 jaar.” Davitamon Compleet, een brede range vitamine- en mineralenproducten, is een kanshebber voor een Komeet award. De range legt onder meer de focus op mannen en vrouwen in diverse leeftijdscategorieën, met 30 tabletten multivitamines en mineralen voor de Man, en 60 tabletten en voor de vrouw Compleet Vrouw. Verder is Davitamon Compleet Weerstand een belangrijke propositie, met een combinatie van vitamines en

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

mineralen die goed zijn voor de weerstand. . Er is een uitgebreid assortiment van dragees, bruistabletten en kauwvitamines. Tot slot zijn er nog DavitamonCompleet Vitamine-Kuur, 6 drinkflesjes met vloeibare vitamines ter ondersteuning van je weerstand. en Compleet Omega-3 Visolie (70 capsules), goed voor het hart en de hersenfunctie

Kanshebbers Twee andere kanshebbers in deze categorie zijn Bronchostop Direct en Niquitin Clear. “Bronchostop Direct verlicht onmiddelijk zowel vastzittende als droge hoest door de hoestreceptoren te bedekken met een beschermende laag”, zegt Heestermans. “De honing en heemstwortel bedekken en verzachten het ontstoken slijmvlies in de keel.” De range bestaat uit Bronchostop Direct met Honing, en Bronchostop Direct met Honing Junior. geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Niquitin Clear is een transparante pleister in drie verschillende sterktes,

die therapeutische nicotine afgeven om minder last te hebben van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. “De effectiviteit is klinisch bewezen”, zegt Heestermans: “Je hebt met Niquitin Clear twee keer meer kans om te stoppen met roken dan met wilskracht alleen.”

Effect Heestermans weet wel waarom Omega Pharma zo hoog scoort in de rankings: “Alleen als wij écht geloven in een product of merk, zetten we er onze schouders onder. Het is belangrijk dat je al je energie effectief inzet, en dus heeft Omega Pharma een strategie van focussen op merken en producten waarvan we heilig overtuigd zijn. Dus al deze producten krijgijgen van ons 100% aandacht. Het effect daarvan is nu onder meer zichtbaar in de hoge scores bij zelfzorgretailers.”

33


Focus ///

Lisanne Rijk (GSK): “De groep vijftigplussers groeit en dus krijgen steeds meer mensen last van chronische gewrichtspijn.”

«

Nieuwe variant wordt leidend

Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% gel GSK Consumer denkt mee met zijn klanten. Daarom ligt de nadruk bij Voltaren niet op de werking (de verlichting van gewrichtspijn), maar op het effect: plezier in het leven. In die lijn past de nieuwste innovatie waarmee de Voltaren-range wordt uitgebreid: emulgel met een dubbele concentratie aan: voor meer gebruiksgemak. Maar met de introductie wordt ook de gebruikersgroep van Voltaren uitgebreid… Met de joint venture met Novartis kwam in 2017 het merk Voltaren in het portfolio van GSK terecht.”Voltaren richt zich op (voornamelijk) 50-plussers met gewrichtspijn”, vertelt Lisanne Rijk, customer marketing manager voor de pijn-merken van GSK. “Zeker 50% van de mensen in die leeftijdscategorie heeft er last van, een kwart van alle Nederlanders! 42% Van de mensen die pijn ervaren, zegt dat gewrichtspijn hun levensvreugde belemmert: dan zijn bijna 6 miljoen Nederlanders - en die doelgroep groeit alleen maar!”** En dat terwijl we juist steeds

34

meer en langer beweeglijk willen blijven. ”Tuinieren, boodschappen, op stap gaan: mensen genieten meer van het leven”, zegt Rijk. “Daarbij draait het om ‘joy of movement’: bewegen blijft een plezier. Maar als je last krijgt van gewrichtspijnen, dan ga je minder bewegen waardoor je vaak ook meer pijn krijgt. Minder mobiliteit leidt ook tot verminderde sociale contacten, de kring van mensen om je heen wordt kleiner. Voltaren streeft ernaar om mensen het plezier in bewegen terug te geven. En dat lukt: 53% van onze gebruikers zegt dat

Voltaren verlichting geeft en het plezier in het leven terug brengt. Wij gaan voor een gewrichtspijnvrij leven in Nederland: dat is niet alleen onze merkenvisie, dat is bijna een morele ambitie.” Een belangrijke USP van Voltaren: het komt in de vorm van een emulgel.“Twee jaar gheleden hebben we emulgel geintroduceerd, en we weten intussen dat de consument emulgel nu automatisch associëren met Voltaren: als je Voltaren zegt, dan zeggen mensen: ‘O, Voltaren emulgel’. Dat woord is geland bij de doelgroep”, aldus Rijk. “En er is altijd de koppeling met gewrichtspijn: het zit in de mindset dat voltaren de pijn verlicht en de ontsteking remt.” Voltaren heeft nog een andere USP, zegt Rijk: “De meeste producten die bij gewrichtspijn worden verkocht, zijn op basis van paracetamol. Dat is vooral een pijnstiller. Voltaren daaren-

tegen is de enige A-merk ontstekingsremmer op basis van diclofenac: een bewezen werkzame NSAID om ontstekingen te remmen. Dat is een sterk pluspunt!”

Extra sterk De Voltaren-range bestaat uit zeven producten in drie categorieën. Als eerste Voltaren Emulgel 1,16% (een instapmodel van 60gr, een verpakking van 120gr, een gemakspropositie van 120gr met een doseer- en smeerdop, en eentje van 180gr voor loyale klanten, met een makkelijk te openen dop - wel zo handig voor iemand met gewrichtspijn! Daarnaast zijn er Voltaren K 12,5mg-pillen in verpakkingen van 10 en 20 stuks, en een apothekersvariant met 25mg-pillen. Tot slot zijn er de Voltaren Warmtepleisters - het enige medisch hulpmiddel zonder diclofenac, maar met ijzerdeeltjes: bij het openen van de verpakking

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019


\\\ Focus * Voltaren Warmtepleister is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Voltaren K (diclofenac kalium) en Voltaren Emulgel (diclofenac diethylammonium) zijn een geneesmiddel. Voltaren K: Niet gebruiken bij hart-en bloedsaandoeningen en ernstige lever/nieraandoeningen. Voltaren Emulgel: Gebruik bij gewrichtspijn van knie of vinger. Voltaren Emulgel en Voltaren K: Niet gebruiken als u ooit een allergische reactie heeft gehad voor diclofenac of andere medicijnen om pijn, koorts of ontsteking te behandelen of tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Lees voor gebruik de bijsluiter. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. © 2019 de GSK groep of de licentiegever. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHVOLT/0047/19 ** Global Pain Index NL 2017

creëren deze een warmteeffect. Voltaren staat, zegt Rijk, binnen de categorie spier- en gewrichtspijn op nummer een. “We zijn voor topische producten marktleider met een omzetaandeel van 35%, met een substantiële afstand tot de rest van de markt: de nummer twee zit net boven de 10%. En sinds we Voltaren in handen hebben, zijn we met double digits blijven groeien.” Die toppositie verplicht, vindt Rijk, en daarom dat GSK de range nu uitbreidt met een innovatie die vooral meer gemak moet opleveren: een emulgel in een extra sterke variant. Rijk wijst naar demografische ontwikkelingen als basis voor deze introductie: “De groep vijftigplussers groeit en dus krijgen steeds meer mensen last van chronische gewrichtspijn. Een belangrijk inzicht is dat deze groep over het algemeen al veel pillen slikken vanwege de toenemende gezondheidsproblemen bij het stijgen van de leeftijd. Die mensen hebben er behoefte aan om vooral niet meer te slikken - of meer gezondheidshandelingen te verrichten. De huidige Voltaren Emulgel 1,16% werkt zes uur, en dus moet je het viermaal daags gebruiken. De nieuwe variant heeft een dubbele dosis werkzame stof (2,32%)

en werkt dus niet zes maar twaalf uur lang. Het betekent dus gemak voor oude mensen met gewrichtspijn: ze hoeven nu nog maar tweemaal daags Voltaren emulgel te gebruiken. Daarnaast hebben we een penetratiebevorderende stof toegevoegd waardoor de werkzame stof nog beter tot de gewrichtsontsteking doordringt.” De propositie is op zich helder genoeg, maar het vraagt toch om goede communicatie, weet Rijk. “Minder vaak aanbrengen betekent gebruiksgemak. Dat moet je goed uitleggen aan de consument, dus gebruiken we in al onze campagnes dezelfde claim - dat is onze kracht.”

Voltaren gaat leiden - we zetten daar above en below the line ook vol op in. De huidige 1,16% gaan we nog

steeds verder blijven ondersteunen.

Dubbele werking, dus dubbele prijs? Nee, alhoewel de consument wel wat meer betaalt voor dit nieuwe product. Ondanks dat mensen met gewrichtsklachten niet meer Voltaren zullen gaan gebruiken, leidt de introductie niet tot kannibalisatie, zegt Rijk: “De huidige Voltaren 1,61%-gebruikers, vooral mensen met chronische gewrichtspijn, gaan we namelijk uptraden naar de extra sterke variant, omdat vooral zij profiteren van meer gebruiksgemak. De nieuwe variant met 2,32% werkzame stof wordt dan ook de nieuwe standaard, dat de groei van

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

35


STAUDT werkt nauw samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Hand therapie

Litteken creme

Een intensief verzorgende handcrème, voor een duurzaam herstel en langdurige bescherming. Speciale siliconenlaag biedt bescherming tegen externe invloeden. Actieve ingrediënten verzorgen het natuurlijk herstelproces. Al 20 jaar gebruikt door plastisch chirurgen

Staudt is nu verkrijgbaar bij uw groothandel of neem contact op met:

Wond zalf

Speciale creme voor de verzorging van littekens, tengevolge van operaties, brandwonden, ongevallen of acne. Samengesteld uit de beste ingredienten met bewezen effectiviteit. Ondersteunt de huid bij het natuurlijk herstel. Positieve uitwerking op het cosmetische resultaat.

Mediphos OTC Consumer Health BV www.mediphos-otc.com

De zalf bevordert het herstel van (niet) geïnfecteerde wonden; snij- en schaafwonden, kloven, zweren en verbrandingen van de huid. De zalf legt een beschermend laagje over de wond dat het genezingsproces versterkt,. Werkt antimicrobiële, ontstekingsremmend en bevordert de aanmaak van nieuw huidepitheel.

Mail: cs@mediphos-otc.com Tel: 0317-351838


\\\ Zelfzorg en Internet of Things

Top 10 van apps Gezondheid om je pols Tegenwoordig heeft 84% van de Nederlanders een smartphone en zijn er ongeveer 3 miljoen apps beschikbaar, waaronder ook een hoop apps die ondersteunen in de gezondheid. Uit een onderzoek van Patienline (februari 2019) kwam een top tien van gezondheidsapps naar voren, die het meest gebruikt worden.

1. Stappenteller

2. Voeding

3. EHBO

De stappenteller staat meestal standaard op een smartphone. Naast dat het interessant kan zijn om te kijken hoeveel stappen je zet op een dag, kan het ook zeer nuttig zijn om deze app te gebruiken om te kijken of je genoeg beweging krijgt per dag.

Voedingsapps geven inzicht in het voedingspatroon van de consument. Dit ondersteunt de consument in de bewustwording van gezond gedrag en welke stappen hij hierbij kan zetten. Er apps waarmee je de hoeveelheid geconsumeerde calorieĂŤn per dag bij kunt houden en apps met gezonde recepten. Maar er zijn er ook die ondersteunen in het volhouden van een dieet.

Het primaire doel van de EHBO-app is dat je snel kunt handelen in geval van nood. In de app staat beschreven wat je in verschillende noodsituaties moet doen en wat het verschil kan maken tussen leven of dood. Ook is het mogelijk deze instructies af te spelen, zodat je intussen hulp kunt verlenen.

4. FITBIT

5. Slaapanalyse

Deze app is een combinatie van een stappenteller, een calorieĂŤn-teller en het is mogelijk om fysieke activiteiten op te slaan. Verder kan in veel gevallen een overzicht getoond worden van de hartslag, het stressniveau en het slaappatroon. Aangezien Fitbit-trackers steeds populairder worden, zijn er ook genoeg apps ontwikkeld die een overzicht geven van alle informatie die deze tracker verzameld heeft. Dit alles geeft een overzicht van je gezondheid in het algemeen, wat kan helpen bij het leiden van een gezonder leven.

Goed en voldoende slapen is belangrijk voor je gezondheid. Er zijn verschillende apps die het slaappatroon monitoren, door informatie te verzamelen via de sensoren van de smartphone. De gebruiker krijgt zo inzicht in zijn slaappatroon, en kan deze indien nodig proberen te veranderen. Ook kan het nuttig zijn voor de huisarts, omdat die zo aanvullende informatie krijgt die kan ondersteunen in een behandeling.

WHO-CARES /// NOVEMBER /// 2019

37


Zelfzorg en Internet of Things ///

6. Hartfunctie

7. Mindfullness

8. Thuisarts

In Nederland zijn er ruim 200.000 patiënten met hartritmestoornissen, waarvoor apps die de hartslag meten zeer handig kunnen zijn. De patiënt krijgt inzicht in de hartslag, en de gegevens kunnen direct worden doorgestuurd naar de behandelend arts. Daarnaast zijn er apps die informatie verzamelen over het hartritme, om op deze manier te helpen in het op tijd opsporen van hart- en vaatziekten.

Tegenwoordig doen veel mensen aan mindfulness, om door middel van meditatie het stressniveau te verminderen of zelfs burn-outs te voorkomen. Dit soort apps stellen verschillende meditatielessen ter beschikking, zodat mensen waar en wanneer ze willen aan mindfulness kunnen doen.

Deze app geeft een overzicht van allerlei informatie over klachten of ongemakken die je kunt hebben. Daarnaast zijn er zelftesten beschikbaar die laten zien of een bezoek aan de huisarts nodig is.

9. Stoppen met roken

10. Hulp op zak

Een dergelijke app helpt en motiveert bij het stoppen met roken. Een voorbeeld hiervan is de app Stopstone, die jongeren informatie geeft over de voordelen van stoppen. Door middel van de app Quit Buddy is het mogelijk om bij te houden hoe lang je geen sigaret hebt gerookt, wat je via social media kunt delen. Dit kan een extra incentive zijn om het vol te houden. Ook leer je welke voordelen voor de gezondheid niet-roken met zich meebrengt.

Wanneer je gezondheidsproblemen ondervindt op vakantie, is deze app er om informatie te geven over verschillende ziekten en aandoeningen van het desbetreffende land. De app geeft ook informatie over inentingen, en bevat het een medisch woordenboek met negen verschillende talen, voor het geval je naar een buitenlandse arts moet. Tot slot bevat deze app de nummers van de Nederlandse alarmcentrales en je verzekeringsgegevens.

• Strategisch advies • Marktanalyse • Bemiddeling zoals bij keuze formule, bedrijfsoverdracht of merkoverdracht • Branche presentatie tijdens bedrijfsmeetings/voor buitenlandse managers

45 ja ar actie f in u branc w he

The price of darkness is higher than the cost of light

www.salimansconsultancy.nl

rene@s

06 30 0

5 88 64 sconsu ltancy.n

aliman

l


NIEUW! IN HET HOEST SEGMENT BISOLVON DUAL

bij droge hoest en keelirritatie! Verlicht droge hoest Verzacht de geïrriteerde keel Direct verzachtend

Natuurlijke ingrediënten. Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

BISOLVON 2-IN-1

suikervrij in sachet

SANL.BISO2.19.10.0540

Bij droge en vastzittende hoest Suikervrij Handig om mee te nemen

Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Bisolvon, geen moment verloren! www.bisolvon.nl


Stressmomenten ? ® Blijf MetaRelax . 1

MetaRelax® bevat: Organisch magnesiumzout: magnesiumglycerofosfaat • in een goede dosering • met actieve B-vitamines: direct beschikbaar voor opname in het lichaam • met vitamine D 1

MetaRelax® bevat folaat

Helpt bij het in slaap vallen2 Bevordert een goede en gezonde nachtrust2

MetaSleep® bevat extracten van valeriaan en citroenmelisse. claims in afwachting van Europese toelating

2

Profile for Magenta communicatie

Who-Cares 04/2019  

Who-Cares 04/2019