Rent.it 05/2019

Page 1

RENT•IT

05

jaargang 15 december 2019

Platform voor de verhuurbranche

Forumdiscussie Electrificatie Review Verticaaldagen Events 2020

www.rentit.nl


INNOVATIEVE VERHUURSOFTWARE Voor oplossingen die net zo uniek zijn als u

BEL ONS OP +31 (0) 85 0020805 Bezoek onze website www.mcsverhuursoftware.nl om te ontdekken waarom MCS de beste keuze is als uw vertrouwde softwarepartner. WINNAAR TVTA - “INTERNATIONAL TECH COMPANY”

BIJZONDER AANBEVOLEN HIRE ASSOCIATION EUROPE – “LEVERANCIER VAN HET JAAR”


Voorwoord

Colofon RENT IT is een uitgave van

Verleden en toekomst Kerkenbos 1015L, 6546 BB Nijmegen Telefoon +31 (0)24 34 54 150 www.magentacommunicatie.nl www.rentit.nl UITGEVER Joost Heessels HOOFDREDACTEUR Joost Heessels EINDREDACTEUR Antal Giesbers redactie@rentit.nl MEDEWERKERS Dennis de Groot, Michael van Helden, Job Lefrandt SALES & MARKETING Berend Kruithof (06) 23315293 berend@magentacommunicatie.nl VORMGEVING Wendy van Cuijk wendy@magentacommunicatie.nl DRUK Vellendrukkerij BDU Barneveld. ABONNEMENTEN & ADRESWIJZIGINGEN abonnement@magentacommunicatie.nl Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd.

Het einde van elk jaar noopt tot een terugblik, maar vooral tot vooruitkijken. Dat is al zo sinds het begin van de jaartelling. Dat is eigenlijk best wel wat: vanaf het moment dat mensen zich bewust werden van een jaareinde, zal er een soort van melancholie in hen zijn opgekomen, naast een vreugdevolle vooruitblik naar wat er kan komen. Ik wil in deze traditie aansluiten en dit moment aangrijpen om een wat persoonlijker redactioneel te schrijven. Voor mij persoonlijk is dit namelijk een bijzonder moment in relatie tot het vakblad Rent.it: het is precies een jaar geleden dat mij gevraagd werd om de redactionele teugels ter hand te nemen. En in dat jaar hebben er grote veranderingen plaatsgevonden, denk ik: het blad is meer gefocust, het is actiever in de markt gaan staan, we proberen onszelf ook meer zichtbaar te maken. Intussen gaat ook de branche door grote veranderingen, zoals de drive tot electrificatie en de immense toename van digitalisering. Dat zal enerzijds een welkome blik op de toekomst zijn, maar misschien leidt het ook tot een melancholische blik naar vroeger. Dat is natuurlijk niet erg, want het geeft geen pas om het verleden zomaar bij het oud vuil te zetten: er zit waarde in dat verleden omdat het daar is, dat u de waarde van uw bedrijf - of van uzelf - heeft opgebouwd. En dat moment van een nieuw jaar, een nieuw cijfer: 2020, is natuurlijk fictioneel. We leven in een continuïteit van tijd, dus alles gaat gewoon door. En zoals ik het zie, gaat deze branche prachtige ontwikkelingen tegemoet. Waar ik met plezier over zal schrijven. Samen met U! Namens het team van Rent.it wens ik u een mooie kerst, een goed nieuw jaar en een zeer bijzonder 2020 toe!

Antal Giesbers Eindredacteur

ADMINISTRATIE Silvia Wijers administratie@magentacommunicatie.nl ALGEMENE INFORMATIE info@magentacommunicatie.nl Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nummer 09109239. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. © Copyright 2019 ISSN 1572-4905

DECEMBER 2019

RENT•IT

3


Magenta Communicatie

DĂŠ contentspecialist voor uw branche

Wist u dat Magenta naast vakbladen, websites en meetings ook steeds vaker actief is als contentprovider van leveranciers en vakhandels. Wilt u uw (online) zichtbaarheid vergroten? Een betere SEO? Wij leveren op regelmatige basis kwalitatieve content in de vorm van artikelen en berichten. En zorgen dat deze via uw en onze kanalen optimaal onder de aandacht van uw doelgroep komen.

www.magentacommunicatie.nl


Rent•it

14

17

28

3

Voorwoord

22

Nieuws van IPAF

6

Verhurend Nederland nadert 100e lid

24

Column: Job Lefrandt

7

Nieuws

25

Levering Kwak: TB300

13

De kracht van Servicemonteur

26

Column: Michael van Helden

14

Events 2020: grote beurzen in het komende jaar

28

Review Verticaaldagen

16

Safetylift bevestigt band met A1 Verhuur

31

Column: Dennis de Groot

17

Forumdiscussie Electrificatie

32

Kerstwensen van de branche

20

Column: Berend Kruithof

34

Magenta: effectief communiceren

DECEMBER 2019

RENT•IT

5


• Nieuws Update Verhurend Nederland:

Magische grens van 100 leden bijna bereikt

Donderdag 21 november jongstleden was Verhurend Nederland te gast bij het Miele Experience Center in Vianen. Een boeiende bijeenkomst, extra bijzonder door een bijzondere mededeling -vertelt bestuurslid Bram Cobben van de branche-organisatie… Ongetwijfeld is het markante gebouw van Miele menig passant op de A2 opgevallen. En wij kunnen wel stellen dat het er vanb innen even goed, zo niet nog mooier uitziet dan van buiten. ‘Immer besser’ is de lijfspreuk van dit Duitse merk, waarvan een of meerdere apparaten in menig Nederlands huishouden terug te vinden zijn. Op 21 november was Verhurend Nederland er te gast. Na een kort voorwoord van onze altijd enthousiaste voorzitter Remko Mol, was het woord aan Patrica Slootjes, marketing directeur bij Miele. Zij gaf een korte introductie van het bedrijf en nam ons toen mee in de markt waarin Miele opereert, op zakelijk maar met name op particulier gebied. Door de grote veranderingen bij de jongere generatie consumenten dient met name een traditioneel en kwalitatief hoogwaardig (lees: duurder) merk als Miele pro-actief te handelen, om te zorgen dat zij met de vergrijzing niet teveel marktaandeel verliezen. Met initiatieven als tijdelijk, op abonnementbasis, een wasmachine in bezit krijgen, het opzetten van een wasen strijkservice in de grotere steden en het deelnemen aan de Powerwash op Lowlands (google maar even, een leuk concept dat volop in de marketingprijzen is gevallen) proberen zij de aanstaande generatie te bereiken en enthousiast te krijgen voor hun producten - en met succes. Na de presentatie van onze gastvrouw werd er door drie van onze donateurleden middels een korte pitch een product of

6

RENT•IT

DECEMBER 2019

dienst onder de aandacht gebracht. Indubatt borduurde nog voort op de deeleconomie met de verhuur en verkoop van batterijen. Met de huidige actualiteiten omtrent CO2-uitstoot, waren de volledige elektrische hoogwerker van Riwal en de hybride stroomvoorziening voor evenementen van de Groene-aggregaat een schot in de roos

Honderdste lid

Na afsluiting van het formele programma werd er onder het genot van een hapje en drankje nog lang nagepraat en genetwerkt. Zoals onze voorzitter reeds vermeldde in zijn introductie, hopen we dit jaar nog het honderdste lid te mogen verwelkomen bij onze vereniging. Mocht u dit willen zijn of wilt u vrijblijvend informatie ontvangen over een lidmaatschap, kijk dan op www.verhurendnederland.nl of mail naar info@verhurendnederland.nl. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen en tevens hopen wij op eenzelfde massale opkomst op de volgende bijeenkomst begin 2020. Wij als bestuur gaan in ieder geval weer ons best doen om de inhoud en locatie van deze bijeenkomst te overtreffen!


De wereldwijde autoriteit in aangedreven hoogwerk toegangstechniek

Als u een van deze gebruikt,

Boels wil Cramo overnemen Familiebedrijf Boels Rental heeft een bod heeft gedaan om Cramo te kopen van haar aandeelhouders. Cramo is het op een na grootste verhuurbedrijf van Europa, met een sterke vertegenwoordiging in Scandinavië en haar hoofdkantoor in Finland. Boels Rental in Sittard neemt het Scandinavische Cramo over voor een bedrag 592 miljoen euro, zo blijkt uit het persbericht van Boels. De combinatie leidt tot een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 1,2 miljard euro. De overname is er volgens Boels een van ongekende proportie binnen de verhuurbranche, want daarmee wordt Boels een leidende speler op de Europese markt. Samen zijn de bedrijven goed voor een jaaromzet 1,2 miljard euro, met in totaal 750 opslagdepots in heel Europa. De overname is ook logisch, gezien het werkterrein van beide bedrijven: terwijl Boels Rental met name actief is in landen als de Benelux, Groot-Brittannië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, is Cramo, naast in Scandinavië, sterk vertegenwoordigd in Centraal- en Oost-Europa. Cramo is het op een na grootste materiaalverhuurbedrijf van Europa, met circa 150.000 klanten in 11 markten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Helsinki. De Board of Directors van Cramo heeft unaniem besloten om de aandeelhouders te adviseren om het overnamebod aan te nemen. De overname heeft naar verluidt geen onmiddellijk effect op Cramo’s management, werknemers, locatie en materiaal. Wel zal Boels de samenstelling van Board of Directors veranderen om zo de nieuwe eigenaarstructuur van Cramo te laten zien. Boels heeft circa 4200 mensen in dienst; bij Cramo werken bijna 2700 mensen.

dan heeft u deze nodig.

IPAF gecertificeerde trainingscentra leiden jaarlijks meer dan 150.000 bedieners op in het veilige en effectieve gebruik van hoogwerkers.

Opleiding mogelijk in meer dan 10 talen. eLearnin g-module beschikb aar.

De IPAF PAL Card wordt wereldwijd door vele industrieën erkend als bewijs dat uw personeel is opgeleid volgens de hoogste veiligheidsnormen en voldoet aan alle wettelijke vereisten.

IPAF gecertificeerde trainingscentra vindt u op www.ipaf.org/nl Het IPAF opleidingsprogramma is door de Duitse TÜV gecertificeerd overeenkomstig ISO norm 18878.


• Nieuws

Nieuwe vestiging in Zwolle Riwal Hoogwerkers breidt uit

Riwal Hoogwerkers, verhuur- en verkoopspecialist van hoogwerkers en verreikers, breidt uit met een nieuwe vestiging in Zwolle. Riwal is sinds 1968 gespecialiseerd in veilig en efficiënt werken op hoogte, en is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een kennispartner en totaalleverancier voor klanten van klein tot groot

in nagenoeg iedere branche. Riwal is actief in 16 verschillende landen, heeft 75 vestigingen, meer dan 2.350 medewerkers en beschikt over een internationale verhuurvloot van meer dan 19.000 machines. In Zwolle is op vrijdag 15 november officieel de zevende vestiging van Riwal in Nederland geopend. Door de centrale ligging van Zwolle

vergroot Riwal zijn aanwezigheid in de regio. Daarnaast sluit de opening van deze nieuwe vestiging naadloos aan bij de strategie om de klanten een landelijke dekking te bieden in Nederland. “Duurzaamheid is niet alleen voor onze klanten van belang, maar ook voor Riwal zelf”, aldus het persbericht. “Hier is bij de verbouwing van het nieuwe pand over nagedacht en wordt er onder andere geen gebruik gemaakt van gas.” Glenn Verburg, Algemeen Directeur Riwal, laat weten: “Met de opening van de nieuwe vestiging in Zwolle zorgt Riwal ervoor dat de klant altijd hetzelfde aanspreekpunt heeft in de buurt. Hierdoor is het makkelijker om een bezoek snel in te plannen, waarbij we onze klanten adviseren over het gebruik van de juiste machine. Daarnaast verhoogt het de transportefficiëntie, door de korte afstand naar de klant, en zijn we snel ter plaatse mocht support noodzakelijk zijn.”

BIJ SCHADE

VERVANGENDE HOOGWERKER

VERHUUR

(MET EN ZONDER PE RSONEEL)

Bent u ook op hoog niveau verzekerd?

Kerkbuurt 17 | 3361 BB Sliedrecht | 0184 - 414066 www.hoogwerkerverzekeren.nl


Nieuws

Nieuwe tele-handler van Manitou Manitou introduceert een nieuwe tele-handler, met een maximum hefcapaciteit van 12.000 pond en een tilhoogte tot 17 meter. “We kregen van onze klanten veel vragen naar een Manitou telehandler die constructiematerialen aankon die groter dan gebruikelijk zijn”, zegt Steve Kiskunas, product manager telescopic handlers bij Manitou Group. “De Manitou MTA 12055 combineert een hoge capaciteit en tilhoogte met een grote voorwaartse reikwijdte, waardoor hij perfect is voor taken in bijvoorbeeld de infrastructuur, bruggenbouw en power generation.” De Manitou MTA 12055 heeft een draairadius van meer dan 3,5 meter, een exclusieve single joystick control waarmee gebruikers de functionaliteiten van de machine kunnen bedienen. “Het design is erop afgestemd dat gebruikers uitstekende zicht hebben over de top van de motor en voor onderhoud gemakkelijk bij onderdelen kunnen”, aldus Manitou. Additionele features zijn een maximale frontale reikwijdte van meer dan 12 meter, een standaard vierwielaandrijving, externe hydrauliek en self-leveling vorken. Optioneel zijn een afgesloten cabine met

verwarming of air conditioning, een LED-licht kit, een camera voor achteruitkijken en radar. Manitou heeft ook een Personnel Work Platform System (PWP) ontwikkeld, dat de tijdelijk de transmissie kan loskoppelen, de stabilisator

voor de achter-as inschakelt, en automatisch de handrem inschakelt als de machine als een werkplatform wordt gebruikt. Manitou levert daarnaast een brede range aan attachments voor de MTA 12055.

Nieuwe Ditch Witch De nieuwe Ditch Witch-generatie, de RT80, is gebouwd om zijn veelzijdigheid, en is met name geschikt voor taken in beperkte ruimte van bewoonde omgevingen.

beperktere budgetten en drukkere ondergrondse netwerken, dus hebben zij een machine nodig die in die omstandigheden optimaal kan opereren.

Vanuit die mindset hebben we de nieuwe versie van de RT80 ontwikkeld.”

Met name ondergronds constructiewerkzaamheden in steden kunnen leiden tot diverse beperkingen en unieke uitdagingen - zeker als je daar geen flexibele machine voor hebt. Om aan deze behoefte te voldoen, is de nieuwe trencher RT80 ontwikkeld. Met een smaller, meer modulair design vormt het een welkome aanvulling op de Ditch Witch-familie, waarmee gebruikers hun productiviteit in stadsprojecten kunnen optimaliseren. De kleinere machine is ideaal voor sleuven graven, trilploegen en micro-trenching, in beperkte werkruimten waar grotere machines niet vrijuit kunnen opereren. “De RT80 trencher is gebouwd voor flexibiliteit,” aldus Chris Thompson, Ditch Witch product manager, heavy-duty trenchers. “Opdrachtgevers worden geconfronteerd met strakkere deadlines,

DECEMBER 2019 RENT•IT

9


2 0 2 0

2 0 2 0

DE ZAKELIJKE ONTMOETINGSPLAATS voor de wereldwijde verhuursector en kopers van compacte bouwmachines International Rental Exhibition

9-11 Juni 2020 MECC Maastricht, Nederland

International Rental Exhibition

In juni 2020 is Maastricht de plek waar de verhuurbranche samenkomt. Zorg dat ook u erbij bent!

9-11 June 2020 MECC Maastricht, The Netherlands

Ga naar www.ireshow.com en registreer nu voor gratis toegang. In officiële samenwerking met:

Uw IRE bezoekersbadge geeft ook recht op een gratis bezoek aan APEX, dé vakbeurs op het gebied van mobiele werkplatforms en allerlei soorten hoogwerkers, die gelijktijdig met IRE plaatsvindt: www.apexshow.com

MEER ‘LIFE’ IN UW LIFT

Master-distributor Europe U.S. Battery

T (0318) 69 61 92 E info@wetac.com www.wetac.com


Nieuws

Bauma Shanghai op stoom De voorbereidingen voor de Bauma, die komend jaar plaatsvindt in Shanghai, zijn in volle gang. Omdat de vraag gestegen is, verwacht de organisatie dat de beurs snel volgeboekt zal zijn. Met nog bijna een jaar te gaan zijn de voorbereidingen voor Bauma China in volle gang. De tiende internationale beurs voor bouw- en constructiemachines wordt gehouden van 24 tot 27 november 2020 in en om het Shanghai New International Expo Centre (SNIEC). Nu al hebben zich meer bedrijven ingeschreven voor de beurs dan twee jaar geleden, en dus zal naar verwachting het volledige expositieterrein nodig zijn om alle exposanten te huisvesten. Sinds de start in 2002 is Bauma China uitgegroeid tot het grootste en belangrijkste industrie-event van heel Azië: tijdens de vorige editie presenteerden zich hier 3.350 standhouders aan 212.000 bezoekers. Bauma China sluit qua opzet en thema’s aan bij de afgelopen Bauma in Duitsland. De focus ligt op digitalisering en automatisering, de belangrijkste drivers van de constructiemachine-industrie.

Logimat De internationale vakbeurs voor intra-logistieke oplossingen en process management plaats in de Messe Stuttgart van 10-12 maart 2020. Logimat voorziet bezoekers van een inzichtelijke overview van alle belangrijke thema’s van de sector. Want de continu-veranderende market vragen om een flexibele en innovatieve logistiek. Dit vraagt om een goed inzicht in de veelheid in het aanbod voor oplossingen binnen interne processen. In maart tonen internationale standhouders innovatieve technologieën, producten, systemen en oplossingen voor rationalisatie, proces-optimalisatie en kostenreductie voor in-company logistieke processen.

DECEMBER 2019 RENT•IT

11


• Nieuws Concept X:

Doosan presenteert bouwplaats van de toekomst Doosan Infracore presenteerde onlangs het nieuwe Concept X op zijn proefterrein in Boryeong, Korea. ‘Concept X’ is een besturingsoplossing voor apparatuur en machines op de bouwplaats. De technologie is ontworpen om de productiviteit en de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren en komt in 2025 beschikbaar voor commercieel gebruik. Concept X omvat een breed scala aan geavanceerde, industriële technologieën zoals beeldherkenning, cognitieve besturingstechnologieën, technologie voor autonoom rijden, 5G-afstandsbediening, 3D-drone-analyses, technologieën voor het voorspellen van fouten

en een nauwkeurige planning en toewijzing van de workload. Hoewel zelfrijdende machines al eerder in de bouw geïntroduceerd werden, is Doosan Infracore’s introductie van onbemande automatiseringstechnologieën als onderdeel van het hele bouwproces een wereldprimeur. De nieuwe technologieën die tijdens de demonstratie werden gepresenteerd, omvatten onder meer een technologie die ontworpen is om driedimensionele plattegronden van werkterreinen te maken met gegevens die door drones worden gescand. Dankzij deze technologie kan onbemand bouwmaterieel zoals graafmachines en wielladers het werk op elke locatie uitvoeren.

Concept X is een technologie die eveneens de real-time monitoring van de voortgang van het werk mogelijk maakt. Doosan Infracore vertelde dat de oplossing de productiviteit op de bouwplaats en de economische haalbaarheid van projecten aanzienlijk zal verbeteren, met name door de tijd en kosten die nodig zijn voor de exploitatie van bouwmachines te verminderen. De nieuwe technologieën leiden ook tot een aanzienlijke verbetering van de veiligheid voor de werknemers op de bouwplaats. Doosan Infracore verwacht Concept X in 2025 op de markt te kunnen brengen.

BOMAG Open Dagen De Kemp Groep organiseert voor het eerst de BOMAG Open Dagen in De Meern, waar bezoekers kennis kunnen maken met de mensen van de Kemp Groep en alles te weten kunnen komen over BOMAG-innovaties en meer. Thematisch is er gekozen voor een specifieke Innovatiedag en een Machinistendag.

12

RENT•IT

DECEMBER 2019

Naast diverse demonstraties van bijvoorbeeld de BOMAG BF 200 C-2 Stage V asfaltspreidmachine, presenteert BOMAG het gloednieuwe ‘Asfalt Pro’ systeem, een open-sourceplatform dat real time inzicht geeft in het gehele asfalteringsproces. Naast het specifieke wegenbouwmaterieel is het

volledige leveringsprogramma met het grondverdichtings- en compacte materieel te bekijken en te ervaren. De BOMAG Innovatiedag vindt plaats op vrijdag 10 januari, van 10.00 tot 21.00 uur. De BOMAG Machinistendag op zaterdag 11 januari van 08.00 tot 16.00 uur.


Rent.it

De kracht van Servicemonteur Servicemonteur.eu is een merk-onafhankelijke service provider met als specialisatie hoogwerkers, verreikers en grondverzetmachines. Wij repareren, onderhouden reviseren - en keuren uw machines conform de richtlijnen van de fabrikant bij u op locatie of in onze goeduitgeruste werkplaats in Oosterhout. Doordat wij een erkend servicepartner zijn van meerdere merken, kunnen wij u een totaalpakket aanbieden voor alle machines in uw vloot, hoe uitgebreid en divers deze ook is. Wij maken altijd gebruik van originele onderdelen en werken louter conform de voorschriften van de fabrikanten, zodat uw machines optimaal inzetbaar zijn met de minst mogelijke downtime.

Naast incidenteel onderhoud kunt u bij ons ook terecht voor speciale wensen: aanpassen van machines, ombouwen van machines en allerlei onderhoudspakketten, welke zijn afgestemd op het type machine. Servicemonteur.eu streeft ernaar om door gedegen periodiek onderhoud en keuringen bij te dragen aan een zo efficiënt mogelijke inzet van uw machines, tegen de laagste kosten. Naast de service kunt u ook bij ons terecht voor de kopen van nieuwe of gebruikte machines, of advies.

DECEMBER 2019 RENT•IT

13


• Events

Maastricht 9-11 juni 2020:

APEX en IRE keren terug naar Maastricht APEX 2020, die in juni zal plaatsvinden, is de tiende editie van deze beurs voor mobiele werkplatforms. IRE 2020, die gelijktijdig zal plaatsvinden, is bedoeld voor de verhuurmarkt en compacte bouwmachines. Het is voor de vijfde keer dat IRE wordt georganiseerd. “Beide beurzen doen het prima - en samen doen ze het nog eens extra goed,” zegt Tony Kenter, Managing Director van organisator IPI (Industrial Promotions International) uit Goor. APEX, de internationale vakbeurs op het gebied van mobiele werkplatforms, en allerlei soorten hoogwerkers viert in 2020 zijn tiende editie in 2020 met een terugkeer naar Maastricht, de stad waar in 1996 de tentoonstelling voor de eerste keer werd gehouden. Van 9 tot en met 11 juni zullen ruim 100 exposanten zowel binnen als buiten het MECC allerlei soorten hoogwerkers, verreikers, werkliften, schaarliften, verticale werkplatforms en ander hoogwaardig steigermateriaal presenteren. Naast nagenoeg alle topfabrikanten uit Europa en de

14

RENT•IT

DECEMBER 2019

VS geven ook fabrikanten uit China acte de présence in Maastricht. Het driedaagse evenement geeft de bezoeker de gelegenheid om te netwerken, trends vast te stellen, kennis en ervaring uit te wisselen en om state-of-the-art technologie en innovatie te bekijken. Het driedaagse evenement geeft de bezoeker de gelegenheid om te netwerken, trends vast te stellen, kennis en ervaring uit te wisselen en om state-of-the-art technologie en innovatie te bekijken. IRE 2020, de zakelijke ontmoetingsplaats voor de wereldwijde verhuursector en kopers van compacte bouwmachines, verhuist mee naar het MECC, samen met de ERA-conventie en de European Rental Awards. Exposanten zijn fabrikanten en leveranciers van compacte bouwmachines, generatoren, compressoren, lichttorens, pompen, minigravers, elektrische gereedschappen, verdichtingsapparatuur, verhuursoftware, asset-trackingtechnologie, klein gereedschap en apparatuur, hoogwerkers/steigers en tuin- en terreinmachines. De jaarlijkse ERA Convention viert ook een jubileum, want die vindt voor de vijftien keer plaats, op 10 en 11 juni, in


Events

APEX 9 - 11 / IRE juni 20 20 M

combinatie met de International Rental Exhibition en European Rental Awards.

Groei

“Apex groeit zichtbaar”, zegt Tony Kenter: “We constateren in vergelijking met de vorige editie een groei van 10% in standhouders én standruimte - in concreto hebben we tot nu toe voor 2020 101 standhouders geboekt. We zien vooral dat Chinese partijen de weg naar Europa hebben gevonden. Met name op het buitenterrein is er zoveel bijgekomen dat het qua oppervlak net zo groot is als de APEX tentoonstellingsruimte binnen in het MECC. IRE heeft zich geconsolideerd met ruim 60 standhouders, en we constateren dat met name de combinatie van beide beurzen door de bezoekers erg wordt gewaardeerd. Samen worden ze nog beter bezocht dan wanneer we ze los van elkaar organiseren.” Toch wordt niet overwogen om beide beurzen dan ook echt onder één naam samen te voegen, zegt Tony Kenter: “Dat zou ten koste gaan van de identiteit van beide beurzen, die wel overlap kennen, maar zich toch apart manifesteren. Zo heeft vanaf de eerste dag de ERA (European Rental Association) zich aan IRE gecommitteerd, en worden tijdens de IRE

MECC

ECC M

aastric

ht

Maastr icht lig t op he de E25 t kruisp en de A79. G unt va n de A Brusse ratis sh 2, l Zaven uttlebu temww ssen v an w .apexs www.i how.co reshow m .com e Düsse n ldorf A irports .

het ERA galadiner gehouden, met uitreiking van de European Rental Awards. Ook de Apex heeft zo zijn eigen signatuur, met een commitment van de IPAF. Daarnaast wordt Apex ondersteund door het vakblad Access International, en IRE door International Rental News.”

DECEMBER 2019

RENT•IT

15


• Rent•it Safety Lift als strategische partner:

Nieuwe Socage autohoogwerker voor A1 Verhuur

De officiële overhandiging van de sleutels: Martin van Ginkel (l) ontvangt ze uit handen van Nils van den Berg

A1 Verhuur ontving begin december een gloednieuwe Socage 25D Extreme autohoogwerker: directeur Martin van Ginkel ontving de sleutel uit handen van directeur Nils van den Berg van Safety Lift. De levering betekent niet alleen een belangrijke asset voor A1 Verhuur, maar is ook de bestendiging van een jarenlange samenwerking. A1 Verhuur specialiseert zich in het verhuren van bouwmaterieel, van handgereedschap tot hoogwerkers, en grondverzet. Zijn klanten zitten dan ook primair in het grond-, wegen- en waterbouwcircuit. A1 Verhuur is gevestigd in Nijkerk. Daar ligt de origine van het bedrijf, zegt Van Ginkel: “Naast onze vestigingen in Nijkerk, Zeewolde en Ermelo, hebben we Skippy-Rent Machineverhuur in 2018 overgenomen met vestigingen in Barneveld, Ede en Harderwijk.” Safety Lift en A1 Verhuur werken al zeker tien jaar samen, zegt Van den Berg: “We hebben in het verleden onder meer Hinowa spinhoogwerkers geleverd en Airo schaarhoogwerkers, naast Hinowa gemotoriseerde rupsdumpers. Met deze Socage kiest A1 Verhuur dus voor een trouwe leverancier.” “Het draait om samenwerken”, zegt Van Ginkel, “dat is waar de bv Nederland groot mee is geworden. Ik ben zelf echt een netwerkman, ik heb een klik met Safety Lift. Ze zijn voor ons een strategische partner.” De nieuw-geleverde Socage 25D Extreme is een autohoogwerker die met een werkhoogte van 24,50 meter en een zijdelings werkbereik van 12,70 meter. De bak is volledig draaibaar en is volledig electrisch aangedreven. Deze machine is full-options, met onder andere het hydraulisch

16

RENT•IT

DECEMBER 2019

uitschuiven van de stempels, en een stempelautomaat vanuit de werkbak. Ook zit er op deze machine een Go-home functie. De Socage 25D Extreme is gebouwd op het chassis van een Iveco Daily. “Het grote voordeel van deze autohoogwerker is dat je er geen apart vervoer voor nodig hebt. Daarnaast is hij gemakkelijk te bedienen en snel. Ideaal voor klanten als gemeentes, hoveniers, schilders en glazenwassers.” De nieuwe autohoogwerker is netjes geleverd in de rode bedrijfskleur van A1 Verhuur. Safety Lift bleek ook op ander vlak klanttevredenheid

hoog op de prioriteitenlijst te hebben staan, zegt Van den Berg: “De wachttijd voor de machine liep fors uit. Wij vonden niet dat onze klant daar het slachtoffer van mocht worden, dus hebben wij zelf besloten om via ons zusterbedrijf Safety Rent een vergelijkbare machine aan A1 Verhuur aan te bieden, zodat zij bestaande opdrachten en klanten gewoon konden bedienen. We hebben goede service hoog in het vaandel staan en komen onze afspraken altijd na.” Het is dit wat de relatie kenmerkt, zegt Van Ginkel: “Safety Lift is een partner die echt met ons meedenkt. We worden ook altijd uitgenodigd voor testen en demonstraties. Dus toen wij onze oude autohoogwerker moesten vervangen, heb ik niet hoeven nadenken. Sterker nog: ik heb niet eens een andere offerte opgevraagd. DAT is samenwerken: je kunt op de ander vertrouwen!”


Forumdiscussie

Electrificatie: wanneer is het interessant? Welke mogelijkheden bestaan er om over te stappen naar electrisch aangedreven voertuigen? Bij de aanschaf van kleinere nieuwe machines wordt die optie inmiddels bijna standaard aangeboden, maar het kan soms nog duivels duur zijn - in vergelijking met een ‘ouderwetse’ verbrandingsmotor. Dan kan er ook nog een keus gemaakt worden uit machines die worden aangedreven met lithiumaccu’s, of met lood/ zuuraccu’s. Voor wie zijn machinepark nog niet heeft afgeschreven, is ombouwen een optie. Maar daarnaast hebben diesel-aangedreven machines nog steeds een belangrijke rol te spelen. Electrisch aangedreven bouwmachines krijgen een steeds grotere rol te spelen omdat er vanuit de maatschappij een eis is naar machines die minder overlast (kunnen) veroorzaken in specifieke werkomstandigheden, en die milieuvriendelijker en duurzamer zijn. Het was die eis die aan de wieg staat van Electrical Special Tools (EST), vertelt mede-eigenaar Rens de Bruijn: “Tegenwoordig kun je in de sloop, en bij steden binnen de milieuzone,niet meer alle taken uitvoeren met een verbrandingsmotor. Een van onze mensen, geïnteresseerd in electrische machines, heeft de aanzet ertoe gegeven om te kijken of we voor die taken een electrische machine konden ontwikkelen.” Waar zit met name de interesse om electrisch aangedreven machines in te zetten? “Met name verhuurbedrijven hebben veel interesse”, zegt (functie) Evert van den Broek van Tobroco Giant. “Qua gebruikers zien we dat ze veel worden ingezet in de bouw, maar ook in de agrarische sector. Die sector pakt het nog slimmer aan door middels zonnepanelen de machines in ieder geval voor een deel op te laden.” “Bepaalde opdrachtgevers dat er in een binnenomgeving machines worden gebruikt die geen CO2-uitstoot hebben en geen lawaai maken”,

zegt Jos van Grootveld, eigenaar van Smart Platform Solutions (SPS). “Het is met name in dat soort omstandigheden, waar het gebruik van een machine met verbrandingsmotor botst met het welbevinden van werkers en gebruikers, dat de eis van de gebruiker de doorslag geeft. Maar dat wil niet zeggen dat electrificatie voor alle situaties de oplossing is.” Dat beaamt Van den Broek: “Het is lastig om de prestatie van electrisch af te zetten tegen die van diesel, maar het moet gezegd dat bij een elektrische machine de bedieningssnelheid hoger is (de machine reageert directer) en veel koppel met een hoge werksnelheid tot gevolg. Daarnaast kan laden qua infrastructuur een probleem zijn. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende stroom aanwezig is op de bouwplaats om de machines op te laden?” Paul van der Meer, directeur verkoopmarketing van Wetac Battery Group en mede-eigenaar Wetac Motive Solutions, wijst erop dat niet altijd het voordeel bij de accu’s ligt. “We zien bij zware machines, zoals bijvoorbeeld liften die heel hoog kunnen en een zware inzet kennen, dat een verbrandingsmotor sterker is. Ook gaat het aanvullen van energie minder snel dan diesel tanken.” “Voor sommige taken is de accu-aangedreven machine inderdaad wat trager. Maar dit is een

gevolg van een consensus tussen het optimaliseren van het (stroom)verbruik en het toepassen van een accu-capaciteit die nog financieel te verantwoorden is”, zegt Van Grootveld.

Voordelen

Een belangrijk voordeel van electrisch aangedreven machines is dat zij een stuk milieuvriendelijker en duurzamer zijn. Het is echter ook duidelijk dat een dergelijk ‘immaterieel’ voordeel erg geholpen wordt als het ook een economisch voordeel oplevert. Dus is de vraag: welke concrete, praktische en economische voordelen hebben electrisch aangedreven machines? “In gebruik is dat duidelijk”, zegt De Bruijn. “Als een dieselmotor draait, dan kost je dat circa 3 liter per uur. Een electrische machines kost in dezelfde tijd maar een paar kwartjes. Het heeft minder onderhoud nodig en kent een langere levensduur. ” Van Grootveld: “Een belangrijk voordeel is dat je op locatie geen CO2-uitstoot hebt, en weinig geluidsoverlast. Dat laatste moet je niet onderschatten: doordat de machine zo weinig geluid produceert, kun je op een normale wijze met elkaar praten en ontstaat er minder spraakverwarring. Het is dus ook nog eens veiliger in gebruik.” “Electrische machines behoeven minder onderhoud want ze hebben beduidend minder bewegende delen”, zegt Van der Meer. “En de kans dat de machine uitvalt, door kou bijvoorbeeld, is beduidend lager - al kunnen ook electrische machines last van kou hebben, bijvoorbeeld bij het opladen.” Hij wijst nog op een aantal andere voordelen: zo kan een electrische machine veel compacter gebouwd worden omdat een accu nu eenmaal

DECEMBER 2019 RENT•IT

17


• Forumdiscussie minder ruimte inneemt dan een verbrandingsmotor. En omdat hij overal op te laden is, is hij flexibeler in gebruik. Maar wat is het meest economisch: lithium of lood/zuurbatterijen? “Een machine die draait op lithiumbatterijen is duurder”, zegt De Bruijn. “De aanschafprijs is echt nog wel een issue. Maar hij kan wel een dag lang draaien. En bij ongevallen kan een lood/zuur-accu gaan lekken.”.” “Er is nog een belangrijk verschil dat in het voordeel van lithium uitpakt”, zegt Van den Broek: “Een lood/zuuraccu moet eigenlijk helemaal leeg zijn, wil je hem goed opladen. Een lithiumaccu kun je opladen wanneer je wilt.” Helaas hangt er ook een sterk misverstand rondom het gebruik van electrisch aangedreven machines. “Veel mensen denken dat je er nog geen dag mee kunt werken”, zegt Van Grootveld. “Dat is een hardnekkig misverstand. Mensen vergeten dat als een electrische machine niet werkt, hij geen energie verbruikt. Terwijl een verbrandingsmotor vaak blijkt draaien, en dus energie blijft verbruiken.” Ook Van den Broek weet dat: “We hebben dat kunnen meten bij klanten. Als die aangaven dat een machine zeker zes uur in bedrijf was geweest, bleek hij in de praktijk maar twee uur lang een echte prestatie te hebben geleverd.” Van der Meer: “De gedachte dat een accu minder krachtig is, is hardnekkig. Maar ik wijs je er even op dat de snelste rondetijd op de Nurnbürgring is neergezet door een electrische auto! De power van electrisch is vele malen groter.”

Ombouw

Economisch gezien zijn kleinere electrisch aangedreven machines in het voordeel, meent Van der Meer. “Voor grotere machines is het nog te duur, maar waar ligt het omslagpunt? In eerste instantie zijn accu-aangedreven machines duurder, maar het gaat om de totale gebruiksduur.” En dus wordt er gekeken naar ombouwmogelijkheden. Is dat ook duur? De Bruijn meent van niet: “Wij kunnen zo’n machine afschrijven in tijd die ervoor staat. Dat komt omdat de aanschaf wel hoger ligt, maar je daarna lagere onderhouds- en brandstofkosten hebt. En bedenk dat ook een lagere CO2-emissie financieel enorm voordelig uitpakt. In Groningen kreeg een stratenmaker de opdracht omdat hij het werk volledig electrisch liet uitvoeren. Zijn prijs lag aanzienlijk boven die van anderen, maar hij kreeg dat wel vergoed. Je

18

RENT•IT

DECEMBER 2019


Forumdiscussie

verdient je machine dus eerder terug doordat je beter kunt inschrijven op bijvoorbeeld aanbestedingen.” Dat ziet ook Van der Meer: “In grote aanbestedingen is de carbon footprint actueel. En als jij als aannemer je stikstofuitstoot kunt beperken, dan mag jij wèl bouwen! De overheid laat dus zien dat prijs niet alles is, en dat het dus loont om te investeren in electrificatie.” Van Grootveld beaamt dat: “Ook ombouw is kostbaar, maar als je gaat rekenen dan daalt het verschil snel. Enerzijds omdat je lagere brandstof en onderhoudskosten hebt, maar ook omdat je opdrachten binnenkunt halen door je onderscheidend en betrokken op te stellen. En dat laatste is niet in cijfers uit te drukken!” Het is wel evident dat de drive naar electrificatie vanuit de overheid en grote opdrachtgevers komt. De particulier of kleine aannemer kijkt er veel minder naar. “Soms komt het tijdens de oriënterende fase ter sprake, en soms heb je geen keus: bij de renovatie van een monumentaal Utrechts pand moest er binnen wel een electrische machine worden ingezet - je had geen keus”, zegt De Bruijn. “Maar als je voor het afgraven van je tuin opeens 40% extra moet betalen voor een electrische machine, dan wordt de overweging vaak anders.” Van der Meer: “De ervaring leert dat in de offerte wat er onder aan de streep staat de doorslag geeft, niet of het electrisch is. We vinden het allemaal een goed idee - tot we de portemonnaie moeten trekken.” Het is duidelijk dat de branche, via zijn klanten, gedreven wordt tot electrificatie. “De klant MOET overstappen, en wij faciliteren dat”, zegt De Bruijn. “Met name de stikstofproblematiek speelt ons daarbij in de kaart, want bij bijna alle aanbestedingen wordt het eerder gegund als de machines electrisch zijn.” “Oorspronkelijk waren de eisen die de overheid stelde aan het gebruik van machines gericht op het verbeteren van gezonde werkomstandigheden”, zegt Van der Meer. “Maar inmiddels worden die eisen doorgetrokken naar de bredere omgeving, en worden CO2 en roet een issue. In liften in ziekenhuizen mogen geen natte accu’s worden gebruikt, of machines met verbrandingsmoto.” Van Grootveld wijst wel op een grote beperking van het streven naar electrificatie: “We moeten niet vergeten dat je als bedrijf niet zomaar even een nieuwe machine koopt. Veel bedrijven zullen eerst het bestaand machinepark af willen schrijven. Een mogelijke tussenoplossing kan voor dergelijke situaties het retrofit elektrificeren kunnen zijn; bijvoorbeeld in die gevallen waarbij

ingrijpend onderhoud aan de verbrandingsmotor plaats moet vinden. En je hebt natuurlijk bedrijven die halsstarrig vasthouden aan het bestaande. In sommige gevallen ook wel begrijpelijk, maar duidelijk is, dat er iets moet gebeuren. En als de markt het zelf niet op gaat pakken, is de kans zeer groot dat de overheid het af gaat dwingen. Het advies is dan ook, om er in ieder gevel tijdig over na te gaan denken.” Van den Broek: “Het bis krom dat overheden een bedrijf echt voor het blok kunnen zetten, doordat ze daarnaast subsidies verstrekken voor electrische machines. Dat werkt lastig, want wat doe je zodra het subsidiepotje op is? Hoe leg ik dat uit aan een klant die met die verwachting een electrische machine wil kopen?” Van Grootveld: “Rijkswaterstaat streeft naar een emissieloze bouwplaats in 2030. Dat staat of valt ermee of de hele keten vanopdrachtgevers daar wel voor willen betalen.” Is de toekomst helemaal aan electrificatie? Het wordt betwijfeld. De Bruijn: “Voor kleinere machines zal lithium de keus blijven, maar dat is ook wel het maximale wat we uit liothioum kunnen halen. Voor grotere machines moeten we naar andere energievormen kijken. De meest logische is de brandstofcel. Dat zal niet zo lang meer duren, want het is al mogelijk om waterstof in tanks te vervoeren naar de werkplek in het veld.” Van den Broek: “Velen zullen nog de kat uit de boom kijken, enerzijds vanwege de kosten, anderzijds vanwege de misverstanden rondom prestaties. Maar ik denk dat mensen snel zullen gaan inzien dat electrificatie een belangrijke nieuwe stap is die ze zullen moeten zetten.” Van Grootveld: “Electrificatie is de weg die we hebben ingeslagen, en die weg blijven we vooralsnog volgen. Als de brandstofcel beschikbaar zou zijn voor mobiele machines, dan ga je wel stappen maken, want dan komen ook de grotere machines in het bereik om te elektrificeren. Maar de diesel is nog lang niet dood!” Ook Van der Meer ziet het genuanceerd: “Vroeger dachten we dat LPG de oplossing was, maar zijn we met zijn allen op LPG gaan rijden? Nee. Ik denk dus niet dat electrificatie alles gaat overnemen. Diesel werkt zelfs aan een come back. Er komt een nieuwe generatie diesel aan met 90% minder uitstoot. Of denk eens aan CNG-gas, waar schepen op varen: dat is veel schoner dan diesel! Het wordt volgens mij én verbrandingsmotor én electrificatie.”

DECEMBER 2019 RENT•IT

19


• Column

Bouw een muurtje om uw klant Het idee van het bouwen van een muur om een klant, is dat hoe solider, hoger of breder de muur is, hoe groter de kans is dat de klant jaren klant blijft. En dat heeft zin, want het kost zeven keer meer inspanning om een nieuwe klant te vinden dan om een klant te behouden… Features & benefits

Waarom kopen klanten bij u? Natuurlijk moet het product aan de klanteisen voldoen. Dus de eerste steen van de muur is aan de klant duidelijk maken dat uw product hét product is. Kent u het begrip ‘feature & benefits’? In het Nederlands noemen we dat: ‘functie en voordeel’. Vaak hoor ik de features van een product in plaats van de benefits. We beschrijven de trekkracht van de motor (feature) terwijl de klant geïnteresseerd is of hij zijn caravan goed door de Zwitserse bergen heenkrijgt (benefit). De muren zijn wit (feature), maar witte muren brengen rust in huis en zorgen ervoor dat accessoires zoals schilderijen mooi uitkomen (benefit). Dus het koppelen van de features van uw product aan de benefits voor de specifieke klant, is deze eerste steen van de muur - of zijn dit al meerdere stenen? De grootste stenen zijn die benefits die uw concurrent niet heeft. Weten we welke dat zijn?

20

RENT•IT

DECEMBER 2019

Uw hele organisatie

Maar er zijn nog zoveel meer stenen die een klantrelatie langdurig maken. Dat is bijvoorbeeld ook uw hele organisatie. Vaak kennen de klanten de eerstelijnsmensen, zoals de verkoper, de servicemonteur en de transporteur, persoonlijk. Maar wat zouden andere mensen in uw organisatie kunnen doen aan een optimale klantrelatie? Hoe kennen de mensen in uw bedrijf de klant? Zijn ze bereid om alles te doen om de klant tevreden te houden? Maar als ze uw klant beter begrijpen en weten wat de gevoelige punten zijn, weten ze ook hoe beter ze de klant kunnen helpen. Als ze de klant eens ontmoeten, is de betrokkenheid al zoveel groter. Nodig de klant eens uit bij uw bedrijf en stel de belangrijke mensen aan hem voor. Denk hierbij ook aan de mensen die op de achtergrond zorgen voor optimale service, zoals de telefoniste en de mensen van de boekhouding. Weer een steen, of misschien wel een aantal stenen.

Ook hier is het belangrijk om te weten of u het beter of slechter doet dan uw concurrenten.

Klantbezoek

Als een klant uw bedrijf bezoekt, zijn er nog meer stenen te stapelen. Een goede sfeer binnen uw bedrijf is de eerste: klanten voelen zich op hun gemak als de sfeer goed is. Ik moet denken aan een klantbezoek dat ik ooit meemaakte bij een fabriek: er heerste een heel goede sfeer, en iedereen was vriendelijk en betrokken. Top! Ik haal er een detail uit: de klanten kregen koffie in een plastic bekertje. Dit kan twee verschillende signalen afgeven. 1: wij zijn een productiebedrijf en geen verkoopkantoor, dus welkom binnen de familie. Of 2: wij vinden u niet belangrijk genoeg om de koffie netjes te presenteren. Als we weten hoe onze klant denkt, kunnen we hier een extra steen mee verdienen.

Uw mensen bij de klant

Andersom kan het ook: uw mensen komen bij de klant over de vloer. Dan zijn er belangrijke vragen te stellen. Hoe wordt er service verleend aan de klant? Hoe wordt uw product afgeleverd


Column

bij de klant? Is de chauffeur behulpzaam en vriendelijk? Hoe zorgen we ervoor dat een servicemonteur makkelijk onderhoud kan plegen? Ik ken verkopers uit het verleden die apparatuur lieten plaatsen in ruimtes waar monteurs weinig tot niet kunnen werken. Het gebeurt dan makkelijk dat de monteur zijn collega in aanwezigheid van de klant afkraakt. Slimmer is om die collega op uw eigen kantoor aan te spreken over de slechte service voor de klant.

Hufterig gedrag

Mijn eigen irritatie: hoe gedragen uw mensen zich op de weg als zij onderweg zijn met een auto met uw bedrijfsnaam erop? Hufterig gedrag van uw collega in het openbaar kan rare gevolgen hebben als een klant een beslissing moet nemen. En dat zónder dat u het weet…

Als de klant u laat weten wat hij van uw hele organisatie vindt, dan stelt u dat in staat om uitleg te geven of een aanpassing te doen. Maar vaak vertelt de klant u dat niet. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Hoe hoog is uw muur?

Er zijn nog zoveel stenen te bedenken. Misschien kunt u met uw organisatie rond de tafel gaan zitten om een lijst te maken met ideeën. Kies er er dan tien en ga na hoe die optimaal gebruikt kunnen worden. En : hoe scoren de concurrenten op deze tien punten? Leg richting uw klant de nadruk op de punten waar u beter in bent. En vraag eens hoe anderen het volgens uw klanten op dit punt doen. U zult versteld staan van de informatie die zij geven…

Reageren? Interesse om ook anders om te gaan met commercie? Neem dan contact op met: Commercieel Anders Berend Kruithof mail: berend@commercieelanders.nl tel.: 0623315299


• IPAF IPAF heeft nieuwe CEO en algemeen directeur

Peter Douglas sinds 1 december aangetreden De International Powered Access Federation (IPAF) is verheugd om Peter Douglas aan te kondigen als zijn nieuwe CEO en algemeen directeur, na een grondig wervingsproces dat bijna vijftig kandidaten trok van over de hele wereld. Douglas treedt op 1 december 2019 in functie en zal gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk. “De afgelopen paar jaar is IPAF van hoogtepunt naar hoogtepunt gegaan, en heeft het geïnnoveerd om zijn trainingscursussen bij te werken in nieuwe talen en e-learning, virtual-realitytoepassingen ontwikkeld en opwindende nieuwe evenementen gecreëerd”, zegt Norty Turner, president van IPAF die deel uitmaakte van het wervings- en selectiepanel. “Met Douglas in het Verenigd Koninkrijk wordt het wereldwijde hoofdkantoor van IPAF geconsolideerd en is volledige ondersteuning mogelijk van de kernmarkt en ledenbasis van de organisatie, welke de afgelopen jaren meer PAL Cards dan ooit heeft opgeleverd. Vanaf de oprichting in het Verenigd Koninkrijk in 1983 is IPAF door uitbreiding naar nieuwe gebieden uitgegroeid tot een werkelijk wereldwijde federatie en levert het nu training, veiligheidsbegeleiding en technische expertise in meerdere talen in zeventig landen. Het is zeker een spannende tijd voor Peter Douglas om aan boord te komen.” Andy Studdert, die dienst deed als interim CEO van IPAF en de werving heeft geleid, merkt op: “Ik ben verheugd om te bevestigen dat ons wervingsproces enkele zeer indrukwekkende kandidaten heeft aangetrokken en dat na een zeer competitieve en brede zoektocht Douglas is geselecteerd om deze organisatie te leiden terwijl deze verder groeit en bloeit. Ik ben vereerd om de leiding over IPAF over te dragen aan zo’n gekwalificeerde en enthousiaste CEO. Douglas zal IPAF naar het volgende niveau van uitmuntendheid voeren.” Peter Douglas: “Ik ben verheugd en vereerd om de kans te krijgen om leiding te geven aan zo’n erkende en gerespecteerde wereldwijde veiligheids-, technische en trainingsorganisatie. Ik kijk uit naar de uitdaging om de industrie van aangedreven hoogwerk toegangstechniek wereldwijd zo veilig mogelijk te maken.” Hij voegt daaraan toe: “Het is een voorrecht om te zijn geselecteerd voor deze opwindende rol en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan. Het werk van iedereen die betrokken is bij IPAF is zo waardevol; het bevorderen van veilig en effectief gebruik van aangedreven hoogwerk toegangstechniek wereldwijd en ervoor zorgen dat mensen die tijdelijke werkzaamheden op hoogte uitvoeren aan het einde van elke dag veilig thuis komen is zo zinvol als een baan maar kan zijn. Ik ben erg dankbaar dat ik deze fantastische kans heb gekregen om mijn ideeën en expertise in te zetten en kijk ernaar uit om opnieuw samen te werken met het IPAF-personeel en collega’s uit de branche.”

22

RENT•IT

DECEMBER 2019


IPAF

Summit en IAPA’s 2020

Nominaties en reservering nu open

De nominaties voor de International Awards for Powered Access (IAPA’s) zijn open. Awards hosts IPAF en Access International nodigen alle geïnteresseerden uit hun aanvragen zo spoedig mogelijk in te dienen en hun plek te reserveren voor de 2020 IPAF Summit & IAPA’s, op 23 april 2020 in het Millennium Gloucester Hotel in Kensington, Londen. De IAPA’s zijn de meest prestigieuze en gerespecteerde prijzen in onze branche. Bedrijven en individuele deelnemers kunnen zichzelf aanmelden of andere bedrijven of personen nomineren - dat kan voor meer dan één prijs en meermaals per categorie, voor ondernomen activiteiten en producten die tussen september 2018 en september 2019 zijn uitgebracht. In 2020 omvat de volledige lijst van IAPA-categorieën: Verhuurbedrijf van aangedreven hoogwerk toegangstechniek van het jaar; Bijdrage aan veilig werken op hoogte; Digitale ontwikkelingsprijs; IAPA-prijs voor innovatieve technologie; IPAF-trainingscentrum van het jaar; IPAF-instructeur van het jaar; Product van het jaar – Hefsteigers en bouwliften; Product van het jaar – Schaarhoogwerkers en verticale masten; Product van het jaar – Zelfaangedreven giekhoogwerkers en atriumliften; Product van het jaar – Op voertuig en aanhanger gemonteerd; IPAF/Access International Lifetime Achievement Award. Een onafhankelijk jurypanel van leiders in de

hoogwerk-toegangstechniekbranche bepaalt de winnaars: hun oordeel wordt bekendgemaakt tijdens het galadiner van de IAPA’s, dat jaarlijks zo’n 450 deelnemers trekt.

Beste praktijken

“Het is geweldig om te zien hoe onze leden zich achter deze awards scharen”, zegt Andy Studdert, interim CEO en algemeen directeur van IPAF. “Het IAPA-diner is een fantastische gelegenheid om onze wereldwijde branche samen te brengen voor een viering van beste praktijken. En het is ook een leuk sociaal en netwerkevenement op zichzelf.” Hij gaat verder: “Ik moedig iedereen aan de prijzencategorieën te bekijken en na te denken over welke personen of producten erkenning verdienen volgens hen en degene te nomineren die zij het allerbeste in de branche vinden. De awards trekken gewoonlijk honderden inzendingen en deze sterke concurrentie wordt weerspiegeld in het kaliber van de uiteindelijke categoriewinnaars.”

Hij besluit: “Op dit moment ronden we de samenstelling van het jurypanel af en we kijken uit naar een zeer sterke set inzendingen voor hen om door te nemen in het begin van het nieuwe jaar. Bezoek intussen www.iapa-summit. info voor meer informatie en reserveer uw plek bij de 2020 IPAF Summit & IAPA’s in Londen.”

Deelname

Deelname aan de awards is gratis. Lever inzendingen in het Engels in via de officiële deelnameformulieren (zie www.iapa-summit.info). Omdat de deadline voor de nominaties binnenkort sluit, wordt iedereen die wil deelnemen geadviseerd om een inzending zo spoedig mogelijk in te dienen.

Digitale transformatie is onvermijdelijk Technologie: effect op banen en werkzaamheden Hoe online zichtbaar te zijn

DECEMBER 2019 RENT•IT

23


• Rent.it Rechts Joop Bettink en Mats Kraamer van Kwak Hoogwerkers.

Wereldprimeur voor Nederland:

Oplevering eerste RUTHMANN TB300, 30 meter op 3,5t / B-Rijbewijs Onlangs heeft Ruthmann de eerste hoogwerker uit de nieuwe TB-serie opgeleverd aan Groupe KILOUTOU, een TB270 Pro. Groupe KILOUTOU is een Frans verhuurbedrijf met vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje en Italië. Ruthmann schrijft in zijn persbericht: Nederland heeft de primeur voor de levering van de allereerste TB300. De TB300 is in het voorjaar van dit jaar gepresenteerd op de BAUMA in München, samen met de overige modellen uit de vernieuwde TB-serie: de TB270 Pro en TB290 Pro. Daarnaast vond onder meer de presentatie plaatst van de telescoop-metjib-modellen, de TBR230 en TBR260. Nederland is sinds jaar en dag een markt waar de 3,5t-machines van Ruthmann zeer succesvol zijn. Begonnen in 2002 met de TB220, 22 meter met klapsteunen, daarna een TB220 met horizontaal-verticale steunen. In 2010 was er een doorbraak met de TB270, in 2016 de TB290 en nu het (voorlopig) hoogtepunt de TB300. Ook in zijdelings bereik - misschien nog wel belangrijker dan de werkhoogte - zijn de ontwikkelingen op zijn minst spectaculair te noemen: van 13,1 meter in 2002 naar 18,1 meter in 2019. De allereerste TB300 in Nederland is geleverd aan Bettink Service Team, een service- en dienstverlener in de windsector voor het beheer en onderhoud van windturbines. Grondlegger en oprichter Joop Bettink startte zijn bedrijf in 1996. Hij begon met kleinere turbines, met in de loop der tijd ook grotere. Het specialisme en de kennis van Bettink Service Team is ondertussen dusdanig bekend dat men inmiddels wereldwijd om advies en assistentie

24

RENT•IT

DECEMBER 2019

bij windprojecten wordt gevraagd (voor nadere informatie zie www.bettink.nl) Bettink Service Team heeft ervaring opgedaan met Ruthmann hoogwerkers door deze in eerste instantie in te huren. Zoals dat vaak gaat met het inhuren van machines: als de werkzaamheden toenemen en men besluit om zelf tot aanschaf over te gaan, dan maken goede ervaringen de keuze makkelijk. Wij danken Joop Bettink en zijn team voor de keuze voor de Ruthmann TB300. Dat ook de nieuwe TB-serie een succes is, blijkt uit de in 2020 geplande opleveringen. Volg onze berichtgeving op LinkedIn en via onze website www.kwak.nl, die binnenkort geheel vernieuwd online gaat. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die de hoogwerkers van Ruthmann u te bieden hebben, wenst u vrijblijvend informatie of een demonstratie laat ons dat weten. U kunt ons bereiken via telefoon 035 5242244 of email info@kwak.nl. Wij zien uit naar uw reactie en zijn u graag van dienst.

de TB300 met twee turbines van het type waaraan men onderhoudswerkzaamheden wil gaan uitvoeren met de TB300.


Column

Online onder de loep:

Content marketing? Moeilijk? Welke zoekwoorden doen het goed, welke niet? Welke sites vallen op, in positieve of negatieve zin? Job Lefrandt, directeur van online marketingbureau Brightcircle, geeft u een pagina vol tips en adviezen om uw online marketing te boosten. Samen met Magenta Communicatie, uitgever van onder meer Rent. it, werkt Brightcircle aan content-marketingoplossingen voor klanten, van websitebouw via SEO, SEA en Linkedin-campagnes tot en met multichannel contentmarketing. Interesse? Kijk voor meer informatie op www.magentacommunicatie.nl Wilt u ook meegenomen worden in onze analyses van de markt? Stuur een mailtje naar info@magentacommunicatie.nl

Er wordt aan alle kanten verteld dat content marketing nodig is om klanten te werven en zichtbaar te blijven. Maar hoe doe je dat? En is het eigenlijk wel zo ingewikkeld? Hoe kom je mensen uit je doelgroep tegen? Het kan zijn dat je ze tegen het lijf loopt op een netwerkborrel, langs het sportveld of bij een andere klant. Niet dat die personen of bedrijven meteen jouw dienst nodig hebben, maar misschien over een maand of een jaar wèl. Het is dus van belang om contact met ze te houden. Dit kan ook via de online kanalen: je stuurt een email waarin je informatie geeft over de veranderingen in jouw werkveld. Dat doe je natuurlijk om te helpen, om contact te houden en om te inspireren. Maar je doet het uiteindelijk om op de radar van je potentiële klant te blijven. Klinkt mooi, maar hoe werkt dit in de praktijk? Stel dat je als verhuurbedrijf op het sportveld met iemand in gesprek raakt, en wat blijkt: hij is net een bouwbedrijf gestart. Hij heeft niet metéén je diensten nodig, dus hoe houd je dat contact warm?

LinkedIn

Je begint met een connectie te maken op Linkedin, zodat je connected bent. Daarnaast kun je die persoon ook een persoonlijke mail sturen over hoe leuk het gesprek was. Tegelijkertijd toon je ook interesse in de onderneming van de ander. En natuurlijk nodig je die persoon meteen uit om je nieuwsbrief te volgen. In de daaropvolgende nieuwsbrieven zet je berichten van je website over de nieuwste machine die je hebt aangekocht en die te huur is. En je legt uit wat de voordelen zijn ten opzichte van de oude machine. Hiermee bedoel ik geen directe reclame van je bedrijf, maar gewoon een goede uitleg. Datzelfde artikel plaatst je natuurlijk ook op Linkedin. En zo gaat dat een paar weken of maanden door. De persoon die je een tijd geleden bent tegengekomen, ziet je artikelen voorbijkomen

op Linkedin of in de nieuwsbrief. In dezelfde periode groeit zijn bedrijf en heeft hij mensen aangenomen. Nu heeft hij opeens wèl zaken nodig die hij moet huren, omdat zijn bedrijf zo hard groeit. Op dat moment hoeft die persoon niet meer na te denken over waar machines kan huren: hij heeft jou telkens voorbij zien komen en denkt meteen: ‘Die moet ik even bellen’. Zo krijg je die nieuwe klant binnen.

Informeren…

Werkt dit ook voor U? Ja. Elke B2B-organisatie kan saleskansen creëren met content marketing. Belangrijk is dat je heel goed snapt wat relevant is voor je klanten. Essentieel is dat je het geduld hebt om te informeren in plaats van overtuigen. Dus als je steengoede content ontwikkelt of laat ontwikkelen, en je plaatst en deelt dit structureel, dan raken jouw berichten niet ondergesneeuwd tussen al die andere nieuwsberichten en Linkedin-updates. Dat doe je met regelmaat en ritme in je nieuws. Niet schreeuwen, maar door het persoonlijk en inhoudelijk relevant te houden. Dan steek jij er met kop en schouder bovenuit.

DECEMBER 2019

RENT•IT

25


• Column

Voorkom dat je klanten verliest door teveel te vragen Bij Rentpro leveren we wekelijks nieuwe verhuur-webwinkels op. Het valt ons op dat de focus van veel van onze klanten vaak ligt op marketing en het behalen van omzet, of op het zo volledig mogelijk laten binnenkomen van bestellingen, zodat de afhandeling bij de bestelling helemaal compleet wordt ingevuld.

Bij de volledige focus op marketing richt onze klant zich voluit op Google-optimalisatie en -conversie. Hoe kun je zoveel mogelijk relevante bezoekers generen en deze maximaal converteren naar bestellende klanten? Hoe krijgen we meer omzet? Meestal hebben we dan contact met een commercieel medewerker. Bij de volledige focus op de afhandeling richt onze klant zich erop dat zijn klanten alle informatie vooraf zo volledig mogelijk moeten invullen, voordat ze een bestelling kunnen plaatsen. Het doel is dan vaak dat er bij binnenkomst van een bestelling geen extra vragen meer aan de klant gesteld hoeven worden.

26

RENT•IT

DECEMBER 2019

Meestal hebben we dan contact met iemand die juist verantwoordelijk is voor de (administratieve) afhandeling van de bestellingen. Van beide type werknemers is het begrijpelijk dat ze deze focus hebben. Ze worden hier immers op afgerekend. Juist omdat ons pakket bestaat uit zowel de verhuurwebshop als de verhuursoftware, zien we dat beide punten aandacht verdienen. Tegelijkertijd zien we ook dat als je doorslaat naar één kant, dit nadelige gevolgen kan hebben voor de andere kant. Het is dus zaak om hier een balans in te vinden.


Column

Als voorbeeld kan ik een grote verhuurder van bouwmachines en gereedschap noemen uit het noorden van het land (geen klant van ons). Als je je via zijn website als nieuwe klant wilt aanmelden, dan moet je enorm veel verplichte velden invullen. Los van je Kamer van Koophandel-nummer (wie weet hem uit zijn hoofd?) moet je verplicht je branche selecteren (waarom eigenlijk?), IBAN-nummer invullen (blijkbaar willen ze de betaling van mijn rekening incasseren?), het land van de bank(h oeveel buitenlandse klanten zouden ze hebben?), PDF-uittreksel Kamer van Koophandel uploaden - en nog wat velden. Het zetten van je handtekening met je muis hebben ze inmiddels weggehaald.

Informatiedrang

Ik kan mij heel goed voorstellen dat deze verhuurder van grote en dure machines heel graag wil weten wie zijn machines gaat huren. Het huurbedrag staat niet in verhouding tot de waarde van de machines die ze in goed vertrouwen uitleveren. Alleen denk ik dat in dit geval de financiële man (die verantwoordelijk is voor credit checks) de overhand heeft gehad bij het inregelen van het bestelproces van de website. Dat is jammer, want je website is eigenlijk een marketing tool. Deze informatiedrang gaat – in deze fase van het bestelproces – ten koste van de conversie. Een bekende conversieregel luidt: hoe meer velden je vraagt, hoe lager je conversie. Als je bijvoorbeeld een extra veld zoals een geboortedatum aan je klanten vraagt, neemt de conversie af: meer mensen zullen afhaken voordat het formulier helemaal ingevuld is. Vraag jezelf dus bij elk veld af of je die informatie echt nodig hebt. Gebruik het minimaal aantal velden dat je nodig hebt. Overigens begrijp ik de wens van de eerdergenoemde klant om deze vragen te stellen heel goed. Mijn advies is dat je deze extra vragen pas na het plaatsen van de bestelling stelt. Je wilt je klanten zo makkelijk mogelijk een bestelling laten plaatsen. Bij voorkeur moet het ook mogelijk zijn om zonder account te bestellen en zonder dat je lastige dingen moet opzoeken (of zelfs uploaden). Dit zal je conversie (en dus je omzet) enorm ten goede komen. Vervolgens regel je de verhuursoftware zo in dat bestaande (eerder gecontroleerde) klanten automatisch goedgekeurd worden. Bij nieuwe klanten kun je, indien nodig, deze extra informatie vragen. Dat is een proces dat je ook zou kunnen automatiseren, zodat je er verder geen omkijken naar hebt. Op deze manier heb je een mooie balans tussen marketing en afhandeling van je bestellingen. Loop sowieso altijd kritisch alle velden door: welke informatie heb ik echt nodig en ga ik ook echt wat doen met deze informatie?

Maximale flexibiliteit niet altijd handig

velden voor de start- en einddatum van de huurperiode, de starttijd en eindtijd van het evenement, en de eerste en laatste mogelijkheid voor het bezorgen en retour halen van de spullen. Op zich begrijpelijk dat deze informatie je aan de afhandelingskant helpt om beter te plannen. Onze ervaring leert echter dat als je teveel van dit soort datum- en tijdvelden in de winkelwagen zet, teveel websitebezoekers in verwarring raken. Voor jou als verhuurder is het gesneden koek, hier werk je dagelijks mee. Een gemiddelde klant moet er even over nadenken. En dat is precies waar het foutgaat. ‘Don’t make me think’ is een mooi boek over usability (gebruikersvriendelijkheid) van websites. De korte strekking van het boek is dat je je website zo moet inregelen dat je bezoekers op de automatische piloot door je (bestel)proces heenloodst. Zodra ze moeten nadenken, beginnen ze te twijfelen. Dat is dodelijk voor je conversie en kost je dus omzet. Diverse tests hebben dat bij ons aangetoond. Als je doorslaat in conversie en geen rekening houdt met de afhandeling, is dit ook niet handig. Denk hierbij aan een webshop waar geen beschikbaarheid van producten aan is gekoppeld. Dan kun je bestellingen binnenkrijgen die je niet waar kunt maken. Dat levert je dan aan de afhandelingskant problemen op. Het kan je conversie verhogen om bijvoorbeeld het telefoonnummer van je klant niet te vragen. Maar omdat dit waarschijnlijk essentiële informatie is, die je wel nodig hebt bij je afhandeling, zou ik dat dus toch wel doen. De clou is dus om balans te vinden tussen conversie en afhandeling. Je wilt aan de ene kant dat je bestellingen goed doorkomen, en aan de andere kant dat je voldoende informatie hebt om deze bestellingen goed af te handelen. Er zijn geen ‘one size fits all’-oplossingen, maar wel belangrijke uitgangspunten waar je rekening mee kunt houden. Soms zijn er goede redenen om extra informatie te vragen, die mogelijk ten kosten gaat van je conversie. En soms is het verstandig om te besluiten om je conversie focus te geven, ten kosten van een extra administratieve handeling verderop in het proces. We denken hier graag in mee.

Wil jij de juiste balans vinden op jouw website en ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw verhuurbedrijf? Neem dan contact op met Michael van Helden www.rentpro.nl 024-3592595

Een ander voorbeeld is de winkelwagen uitbreiden met veel velden om je klant ‘maximale flexibiliteit te geven’. Denk aan

DECEMBER 2019

RENT•IT

27


• Event

Verticaaldagen:

‘Iets minder bezoekers, maar een beter resultaat’ Verticaaldagen was een tikkeltje anders dit jaar. Dat kwam vooral doordat de fysieke scheiding tussen deze beurs en de SGA Vakdagen was weggehaald, zodat bezoekers vrijelijk beide beurzen konden bezoeken… Organisator Easyfairs had voor een licht aangepaste opzet gekozen van de Verticaaldagen-beurs: hoewel de beurs al enkele jaren tegelijkertijd met de SGA Vakdagen op dezelfde locatie wordt georganiseerd (de evenementenhal in Gorinchem), was de fysieke scheidingswand tussen beide beurzen weggenomen. “Daardoor werd de beurs als veel opener ervaren,’ zegt Lambert van Gameren van Easyfairs. “Ook de sfeer vond men beter dan voorheen.” Dat die sfeer beter was, is volgens Dennis de Groot van Hoogwerkerverzekeringen mede te danken aan de mix met SGA Vakdagen. “Ik heb Verticaaldagen een aantal jaren meegemaakt, sinds 2018 ook als standhouder, voor ons is het oudejongens krentenbrood. Maar wat de

28

RENT•IT

DECEMBER 2019

sfeer niet versterkt, is als je alleen een paar hoogwerkers neerzet met een statafeltje erbij. Of wanneer je een hoekje boekt en niks met de stand doet. Dat hebben de SGA-jongens veel beter begrepen: die maken echt werk van hun stand. Gelukkig zag ik ook op Verticaaldagen nu wel stands die echt aantrokken.” Een standhouder die flink had uitgepakt, en daar ook een pluim voor kreeg, was nieuwkomer LGMG. Dat had ook wel wat te vertellen, want tot voor kort was dit merk in Nederland hoegenaamd niet bekend, zegt sales manager Benelux Maurice Jassies: “LGMG is een Chinese producent die begin van dit jaar een Nederlandse vestiging heeft geopend. Daarmee vormt het een positieve uitzondering op Chinese

producenten, want als eerste brengt het zijn producten op een Europese manier op de markt. LGMG heeft ervoor gekozen om de klant voorop te stellen en dus een vestiging in Nederland te starten. Want daarmee kunnen we goede service en onderhoud garanderen.”

Bezoekers

Easyfairs noteerde dit jaar 6800 bezoekers; dat zijn er 200 minder dan vorig jaar, maar, zegt de organisatie, de kwaliteit van de bezoekers was wel hoger. Het aantal standhouders was gelijk gebleven, maar verschillende onder hen hadden wel gekozen voor meer oppervlak voor hun stand. Een eigen inschatting is dat circa vijfhonderd bezoekers gericht op Verticaaldagen afkwamen. Jassies vond de bezoekersaantallen wat teleurstellend: “De mix met SGA Vakdagen kán interessant zijn, maar omdat de beurzen qua standhouders niet door elkaar liepen, merkte je


Event

dat met name standhouders op het scheidingsgebied met SGA Vakdagen daar voordeel aan hadden; de overflow vanuit SGA aan het eind van de Verticaaldagenbeurs veel minder dan vooraan.” Profiteerde hij zelf van die overflow? “Ja, maar je bent daardoor ook druk bezig met mensen waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niks bij je kopen. Ik heb in totaal zo’n vijftig serieuze bezoekers op de stand gehad, en we hebben deals gesloten. De beurs heeft echter wel verandering gebracht in onze naamsbekendheid - en heeft ook geleid tot substantiële opdrachten.” Voor De Groot gold een andere dynamiek: “Voor ons was interessant dat we inmiddels serieus worden genomen als dedicated verzekeraar. We worden niet meer gezien als die mannen in stoffige pakken die duur zijn en de helft van de tijd toch niet uitbetalen. Integendeel: we werden nu ook door mede-standhouders bij

een verkoopgesprek betrokken, om vanuit verzekeringsperspectief eea tot te lichten. Wij zijn tevreden over het aantal en de kwaliteit van de bezoekers. Je weet dat het er nooit veel zijn, maar het is wel heel nuttig!” Naar buiten Van meerdere zijden wordt duidelijk gemaakt dat er op de beurs ook daadwerkelijk verkoop werd bedreven: Verticaaldagen is niet alleen een relatiebeurs. Dit zegt ook Van Gameren. “Het ging niet alleen om prospects die in de weken erna werden verzilverd, maar zelfs op de beurs werd echt verkocht!” Hij geeft aan dat er binnenkort gekeken wordt naar mogelijke verbeteringen van de beurs. “Er zijn verschillende deelnemers die graag weer naar buiten zouden willen met de beurs, zodat ze hun hoogwerkers ook echt kunnen demonstreren. Dat moet dan wel in het voorjaar zijn, maar dan kunnen we het niet combineren met

SGA Vakdagen.” Er is inmiddels een enquête uitgegaan onder bezoekers aan de beurs om te zien hoe de beurs in 2021 verbeterd kan worden. Ook wordt er in januari gebrainstormd met beursdeelnemers. Wij zullen u de uitslagen daarvan tzt melden. In 2020 vindt er geen Verticaaldagen plaats vanwege de organisatie van Apex.

DECEMBER 2019 RENT•IT

29


• Event

Verticaaldagen ook noviteitenbeurs De Verticaaldagen worden nadrukkelijk door partijen aangegrepen om zich te profileren met noviteiten of opvallende nieuwtjes. het zijn er te veel om op te noemen. We doen een greep uit het aanbod: • • • • • •

• • • • • • • •

30

RENT•IT

DECEMBER 2019

Haulotte presenteerde de Pulseo Blue Strategy, de eerste telg van de HA20LE low emmission-reeks. Eurosupply toonde enthousiast de nieuwe hybride autohoogwerker MT 162 van Multitel. Fontexx heeft met EHM E-serie de eerste en tot op heden de enige hoogwerker die volledig elektrisch is voor zowel rijden als sturen. Heli heeft nieuw in het programma de Maeda MK1033: een= vouwbare kraan op rupsonderstel. inSphire gaf een gratis demonstratie van de Bemand Materieel verhuurmodule IPAF concentreerde zich op de Street Smart veiligheidscampagne, die aandacht besteedt aande gevaren van het gebruik van hoogwerkers op of nabij wegen. KTS toonde dat het inmiddels al 25 jaar actief is met de verkoop en service van hoogwerkers onder de merken CMC, Dino en Klubb Kwak Hoogwerkers en Ruthmann legden de nadruk op 3,5t autohoogwerkerinnovaties. LGMG introduceerde nieuwe modellen, waaronder de SS-lijn babyscissors. MCS presenteerde de vernieuwde MCS Resource Planner. Peinemann presenteerde zich als zakenpartner en dienstverlener in de wereld van horizontaal, verticaal en wegtransport. Safety Lift vertegenwoordigt inmiddels merken als Almac, Airo, Socage en Palazanni Servicemonteur profileerde zich als hoogstaande partij in hoogwerkeronderhoud en reparatieservice. Viavac presenteerde de laatstontwikkelde glaszuiger voor vlak glas, de VIAVAC GBL, een klein formaat glaszuiger voor groot hijswerk.


Column

De vele vormen van diefstal Een bijna standaarddekking in veel polissen is Diefstal. Zo ook bij hoogwerkerverzekeren.nl. Maar diefstal komt in verschillende soorten en maten…

Dennis de Groot 40 jaar jong en bijna 20 jaar actief in het verzekeringsvak. Sinds 2011 actief betrokken bij het opzetten en ontwikkelen van Hoogwerkerverzekeren.nl en sinds 2016 ook IPAF gecertificeerd voor het bedienen van hoogwerkers. Het verzekeren van hoogwerkers, hijskranen en ander hoog werkend materieel is inmiddels uitgegroeid tot mijn specialisatie/passie.

Over hoogwerkerverzekeren.nl Hoogwerkerverzekeren.nl is dé specialist op het gebied van het verzekeren van hoogwerkers, hijskranen en ander hoog werkend materieel. Met een team van enthousiaste en gekwalificeerde medewerkers proberen we innovatief onze verzekeringen en aanverwante diensten te blijven ontwikkelen. Wij spelen graag in op de wensen van onze klanten of op ontwikkelingen uit de branche.

Diefstal kent, in verzekeringstechnische zin, vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan: • Diefstal van het gehele object • Diefstal van onderdelen • Een poging tot diefstal • Verduistering

geen verrassing zijn. Als we alles bij elkaar optellen: berging en transport, het herstel zelf en het inhuren van een vervangende hoogwerker, kwamen we al snel op een schadebedrag van rond de € 40.000,-.

Diefstal van het gehele object

Dit klinkt alsof het allemaal erg is meegevallen. Soms is dat ook zo en zijn er alleen camerabeelden van de poging en verder geen schade. Maar soms is de braakschade aan de stalling of het object zelf ook behoorlijk groot. De frustratie van de dief als hij erachter komt dat zijn poging op niets gaat uitlopen, veroorzaakt wel eens een dusdanige kortsluiting in zijn hoofd dat besloten wordt om bijvoorbeeld alles maar in de fik te steken. Puur uit frustratie en/of vandalisme, of om gewoon domweg sporen uit te wissen.

Om met ‘Diefstal van het gehele object’ te beginnen: dit komt gelukkig (in verhouding) niet zo heel vaak voor in de hoogwerkerbranche. Nu zijn het over het algemeen natuurlijk ook objecten waar de gemiddelde dief zich niet heel snel mee uit de voeten kan maken. Er is, los van de standaard inbrekersuitrusting, al snel extra ‘hulpmaterieel’ nodig, in de vorm van een (vracht)auto met aanhanger. Toch komt het wel degelijk voor; het dievengilde is namelijk best een creatieve beroepsgroep. Zo is er bij een cliënt van ons een verreiker ontvreemd - op klaarlichte dag, zonder dat iemand het doorhad. De dief in kwestie had zich namelijk goed voorbereid en deed zich zelfverzekerd voor als personeelslid van het bedrijf, compleet met eenzelfde shirtje. Omwonenden hadden hem keurig een inspectierondje zien maken om de machine, om vervolgens in te stappen, de machine vakkundig te starten en weg te rijden. Wat de meeste omwonenden niet gezien hadden, was dat er een vrachtwagencombinatie om de hoek stond en dat de verreiker op de dieplader werd gereden, om vervolgens onopvallend te verdwijnen.

Diefstal van onderdelen

Dit komt wel vaker voor. Het kan in sommige gevallen bijna net zo’n financieel nadelig effect hebben als de diefstal van een volledige machine. Wij kennen een schadegeval waarbij het complete accupakket uit een hybride hoogwerker is weggenomen, toen deze op een bouwplaats was achtergelaten. Dat de demontage van dit accupakket niet heel vakkundig gegaan is, zal

Poging tot diefstal

Verduistering

Een hele aparte tak binnen het palet van diefstal. Het gaat hier dan eigenlijk om het ‘meenemen’, met toestemming van de eigenaar. Een huurder meldt zich dan bijvoorbeeld keurig bij een verhuurder, hij doorloopt vooraf keurig alle controles of hij ziet er dusdanig betrouwbaar uit dat de medewerker van de verhuurder het proces wat soepeler doorloopt dan gebruikelijk. De huurder krijgt de machine netjes mee, maar komt hem nooit meer terugbrengen. En de identificatiedocumenten blijken toch vals te zijn. Diefstal, in zijn vele vormen, is bijna niet te voorkomen. Met een goed preventiebeleid, zowel technisch als organisatorisch, kunnen we het wel zo veel mogelijk vertragen of zo lastig mogelijk maken. Een goede verzekering, die zoveel mogelijk vormen van diefstal dekt, is daarbij een onmisbaar vangnet.

DECEMBER 2019

RENT•IT

31


• Rent•it Verhurend Nederland wenst u prettige feestdagen. Maak 2020 extra succesvol en wordt lid van het grootste netwerkplatform van de verhuur in Nederland!

‘Wij wensen u en uw familie Mooie dagen en een goed en Gelukkig Nieuwjaar! Ook in 2020 zullen wij u opnieuw met raad en daad bijstaan.’

Rent.it is in 2019 een nieuwe weg ingeslagen, en we zullen ook in 2020 verder aan de weg timmeren. Samen met u! Het team van Rent.it wenst u fijne feestdagen, en een voorspoedig nieuw jaar.

RENT•IT Het team van Hoogwerkerverzekeren wenst u prettige feestdagen en een 2020 op “Hoog niveau” !!

32

RENT•IT

DECEMBER 2019


Rent•it

“MCS Rental Software wenst iedereen een fantastisch Kerstfeest en Nieuwjaar toe en we kijken ernaar uit om meer verhuurbedrijven te helpen om hun doelstellingen te realiseren in 2020.”

Kwak Hoogwerker Centrum wenst een ieder het allerbeste voor het nieuwejaar. Succes, geluk, liefde maar vooral gezondheid. En een succesvol EK natuurlijk.

I-TeQ wenst u prettige feestdagen en een gezond en succesvol 2020!

Unieke software voor unieke verhuurbedrijven! www.kratoz.nl

Rentpro wenst je prettige feestdagen en een gezond en succesvol 2020! We bedanken onze klanten voor het vertrouwen. Op meer omzet en tijdsbesparingen in 2020“

Safetylift en Safety Rent kijken terug op een succesvol jaar en gaan vol vertrouwen, en samen met u, de toekomst tegemoet. Wij wensen u een fijne kerst toe, en een voorspoedig 2020!

IPAF wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! Het hele team van Servicemonteur wenst u een mooie kerst toe, en een zeer succesvol 2020!

Wetac Battery Company wenst u fijne feestdagen en een energiek 2020. Ook komend jaar staan wij graag voor u klaar met onze batterijen en acculaders!

Magenta Communicatie is, naast uitgever van Rent.it, ook steeds vaker actief als marketingspecialist voor bedrijven in de verhuursector. Dit in de vorm van Marketing as a Service (MaaS). We gaan MaaS verder uitbouwen in 2020, en wensen u een goede kerst en een succesvol 2020 toe, samen met Magenta!

DECEMBER 2019

RENT•IT

33


• Advertorial

Extra: Marketing-as-a-Service

Wij zetten onze expertise op communicatiegebied en vakkennis van de markt met succes in voor marketing/communicatie-ondersteuning voor onze partners. Zo verzorgen wij advies en uitvoering op maat voor IT channel-communicatie, contentcreatie, curatie en distributie in en voor het Nederlandse ICT en Telecom Channel. Maar ook voor de verhuurmarkt. Zo versterken we u online en offline zichtbaarheid in het kanaal.

Magenta Communicatie is groot geworden door het bouwen en onderhouden van platforms voor bepaalde beroepsgroepen, zoals telecom. Een platform omvat een aantal media, in print, online en social, en daarnaast live-events rond thema’s, netwerken en awards. Sinds enkele jaren maakt ook Marketing as a Service (MaaS) onderdeel uit van onze dienstverlening. Hierbij ondersteunen wij onze klanten op het gebied van marketing.

Want: • We kennen de markt • We beheersen het communicatievak • We beschikken over een eigen platform om uw boodschap effectief te communiceren • We hebben het meest uitgebreide en actieve adressenbestand in een CRM en een persoonlijk en warm netwerk in de sector

Wij focussen ons daarbij op de markten waarbinnen we met onze platformen actief zijn, waaronder de verhuurmarkt Wij hebben kennis van de markt, we hebben kennis en kunde op het gebied van communicatie en marketing algemeen en we beschikken over eigen kanalen om de boodschap van onze klanten snel en doeltreffend weg te zetten.

Deze diensten kunnen bestaan uit: • Creatie van content (van persbericht en artikel tot teksten website, posts en whitepapers) • Bouwen en onderhouden van websites • Ontwerp en vormgeving • Onderhouden van social-mediakanalen en -profielen • Inzetten SEO- en SEA-campagnes • Persberichten, opstellen en verzending naar de Nederlandse mediatech pers • Social-mediacampagnes (LinkedIn, Facebook) • Opzetten lead generation platform (Salesfeed) • Database marketing Ons team, bestaat uit specialisten op het gebied van content, marketing, sales en vormgeving, kent uw markt en staat dagelijks klaar om uw uitdagingen op het gebied van marketing en sales vorm te geven.

www.magentacommunicatie.nl

34

RENT•IT

DECEMBER 2019


Maak van de visie van vandaag

De werkelijkheid van morgen Verbeter uw diensten. Reduceer uw kosten. Stimuleer uw groei. Vergroot uw kennis. Verhoog uw capaciteit.

Verhuur Software

Laat inspHire voor u werken


TRACK driven SCISSOR LIFTS

600TS SERIES

1200TS SERIES

400TS SERIES

» UP TO 1.500 KG LIFTING CAPACITY

» UP TO 3.000 KG LIFTING CAPACITY

» UP TO 800 KG LIFTING CAPACITY

» 90 DEGREES ROTATION

» 90 DEGREES ROTATION

» LEVELLING FEATURES

» LEVELLING FEATURES

» LEVELLING FEATURES

» DUAL ROLL-OUT DECK

OMEGASOLUTIONS.BIZ