KBM 1 2017

Page 1

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen /// jaargang 99 • nummer 1 • februari 2017

www.kantoornet.nl

Kantoor Bussines Magazine

FriXion Colors groot succes

>> Terugblik Paperworld 2017

>> IVA Groep naar nieuw karakter

>> Serieuze doorbraak Circulaire Economie


Kosteloos toegang tot het Quantore assortiment! Dealershop.cib.nl is de online winkel van CIB Centraal InkoopBureau speciaal voor de kantoorvakhandel. Het CIB levert al sinds 1937 totaaloplossingen voor de kantooromgeving. In deze gebruiksvriendelijke webshop vindt u als dealer in kantoorartikelen alles wat u nodig heeft. U wilt uw kantoorartikelen snel kunnen bestellen en ontvangen, op het door u gewenste afleveradres. En u verwacht uiterst scherpe prijzen. Als lid van inkoopvereniging Quantore kunnen we u dit allemaal garanderen. Quantore Europe B.V. is de grootste voorraadhoudende in- en verkooporganisatie van kantoorartikelen in de Benelux. Uw voordelen: • Geen lidmaatschapskosten • Ruim 22.000 artikelen uit voorraad leverbaar • Dropshipment mogelijkheden • Levering binnen 1 werkdag • Gratis verzending vanaf € 250,- ex BTW • Telefonisch bereikbaar voor al uw vragen

CIB Centraal InkoopBureau BV Postbus 330 2700 AH Zoetermeer telefoon: 079 36 38 400 e-mail: dealershop@cib.nl

H REGIST R ZIC

3

RT EE

ALS U

dealershop.cib.nl

JA A R

GA

R A N TIE


Berichten 4

Branchenieuws

36 Productnieuws Rubrieken 4

Column Joost Heessels

6

Selfie

38

Kantoorplein

42 Column Jos van Dalfsen 42 Colofon Achtergrond 7

Overname Staples

Inhoud Van copyshop naar one stop adviseur Het is een hectisch jaar geweest voor de IVA Groep, want er moest voor eind 2016 een nieuw onderkomen gevonden worden. En omdat IVA Groep door en door Rotterdams is, moest de nieuwe vestiging ook wel in de oude omgeving blijven. Met de verhuizing verandert de IVA Groep ook nadrukkelijk van karakter.

8

Europe Vakhandel van de maand 8

IVA Groep

Schrijfwaren in 5 stellingen

Event 10 Jalemadag 12

Paperworld 2017

35 Officers

Wat zijn de laatste trends in schrijfwaren? KBM legde enkele partijen uit de branche van schrijfwaren een aantal stellingen voor over thema's als prijs, kwaliteit, uitstraling, onderscheid en digitalisering.

Thema 16 Schrijfwaren Documentmanagement 18 Security Reportage 20 Triple S Coverstory 22 Pilot Pen Winkelinrichting 24 Klinkers Retail 26 Next Consumer Kantoorinrichting 28 Circulaire inrichting Lunchen met‌ 32 Frank Heus Lezerspanel 34 Plannen voor 2017 Brancheregister 40 KBM Kantoorwijzer

16

Terugblik Paperwor ld p agina 12

2017: 'serieuze doorbraak Circulaire Economie in kantoorinrichting' De centrale overheid wil alleen nog maar circulair omgaan met kantoorinrichting. Ruim 60 partijen hebben de convenant Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend, waarvan circulair inkopen een stevig deel uitmaakt. Verschillende gemeenten zijn marktverkenningen aan het houden rondom de mogelijkheden tot circulair inkopen van hun inrichting. En allen komen tot de conclusie dat die mogelijkheden inmiddels alom vertegenwoordigd en zeer interessant zijn.

28 KBM /// / FEBRUARI 2017

3


Nieuws

Column

De Chinezen komen… Mijn opa riep het vroeger al, let op de Chinezen. Die zijn met zoveel, die komen onze kant op. En op de vriendelijke, onopvallende wijze die deze mensen over het algemeen kenmerkt, veroveren ze langzaam maar zeker de wereld. Ik werd daar vanmorgen weer mee geconfronteerd, toen ik las dat Alibaba met de grootste containerverlader Maersk een deal heeft om containerruimte aan boord van haar schepen te verladen. Ik las het in een Belgische krant, en alle 5.000 expediteurs in de Antwerpse haven zijn nu in alle staten. Via een muisklik bestel je containerruimte op de lijn China-Nederland. Handig ook voor het nieuwe initiatief van Frans Davelaar en voor alle andere leveranciers die het overgrote deel van hun assortiment uit China halen.

Ik heb hier al eerder gewaarschuwd voor Alibaba, waarvan de power in Nederland nog fors wordt onderschat. Niet door de Amazon’s, BOL’s en Coolblues van deze wereld. Die zien het gele gevaar wel aankomen. Enkele tienduizenden webdevelopers optimaliseren dagelijks de sites van Alibaba. Het bedrijf heeft een eigen bank, Alipay, met 400 miljoen gebruikers. Op 11 november 2016, singles day in China, verkocht het bedrijf in een dag voor 400 miljard euro aan artikelen. Ook in Nederland lijkt singles day aan te slaan overigens, iets om in de gaten te houden. Lacherig doen om Chinese restaurants, sambal bij?, hebben we al lang achter ons gelaten. Dat de Chinezen ook steeds meer grip krijgen op zaken als retail, transport en betalingsverkeer….daar moeten we nog even aan wennen.

Primera ziet omzet stijgen in 2016 Winkelketen Primera heeft in haar jubileumjaar (25 jarig bestaan) een omzet van 686 miljoen gerealiseerd, een stijging van 3% ten opzichte van 2015. Tabak neemt ook in 2016 nog altijd het grootste deel van de omzet voor haar rekening. Er werd in 2016 behoorlijk ingezet op het 'gemaksassortiment'. De keten doelt daarmee op diensten, zoals PostNL en zaken die steeds vaker uit dorpen en wijkcentra verdwijnen, zoals OV-dienstverlening en

pasfotoservice. Alsook de mogelijkheid om in de buurt een 'last minute cadeautje' te kopen. De winkelketen telt inmiddels 490 winkels, waarvan 14 nieuwe winkels in 2016. Voor het komende halfjaar staan de eerste 8 openingen en 20 verbouwingen van Primera winkels gepland. Naar verwachting zal de 500ste Primera-winkel eind 2017 worden geopend.

Joost Heessels

CloudSuite: investering voor internationale uitbreiding CloudSuite, een e-commerce platform voor groothandels, merkfabrikanten en retailers, heeft een niet nader gespecificeerde investering opgehaald bij investeringsmaatschappij 5square en bestaande investeerders. Het bedrijf gaat het geld gebruiken voor verdere uitbouw van het platform en toekomstige uitbreiding naar België, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië.CloudSuite richt zich op de B2B markt. Met de cloudoplossing kunnen (internationale) groothandels, merkfabrikanten en complexe retailbedrijven hun e-commerce ‘toekomstbestendig’ maken. Zij kunnen hun producten via eigen online kanalen verkopen: aan inkopers, direct aan de consument en via online marktplaatsen. De software is ERP-onafhankelijk en integreert met grote betaalproviders, e-mailmarketing- en chatsoftware.

4

KBM //// FEBRUARI 2017


De Projectinrichter sluit 2016 af met recordomzet De koers die De Projectinrichter in 2016 inzette leverde voor dat jaar een recordomzet op. Meer aandacht voor de verschillende doelgroepen, zoals interieurarchitecten, projectmanagementbureaus en zakelijke markt èn het uitbreiden van het tender- en aanbestedingenteam zorgde voor meer en grotere orders. In 2016 heeft De Projectinrichter, samen met verschillende partijen, onder andere de kantoren van Segway, Atlassian, Zumtobel, Service Now, Holland & Barrett, Zetacom, TAQA, Social Blue, Algemene Onderwijsbond, IGT en Shimano Benelux ingericht. In het gemeentehuis van Purmerend is 5000 m² projecttapijt en 600 m² marmoleum gelegd en 15 filialen van De Hypotheker zijn voorzien van een nieuwe vloer met PVC-stroken en tapijttegels. De bijbehorende personele groei bleef ook niet achter en inmiddels werken er 27 medewerkers in de showroom-vestigingen Purmerend en Rotterdam.

Maul concentreert zijn distributieactiviteiten in Nederland Maul gaat het nieuwe jaar in met één distributiepartner, In2brands, naast de bekende groothandels. In de Benelux is het merk Maul de afgelopen jaren mede vertegenwoordigd geweest door Desq (sinds 2007) uit Zeewolde, naast In2Brands (sinds 2012). Marktontwikkelingen, merkprofilering en de directe aanwezigheid van Maul GmbH in de Benelux (sinds 2011) heeft geleidt tot de keuze om met één distributiepartner verder te gaan vanaf 1 januari 2017, naast groothandels als Quantore, Adveo en Prios. MAUL GmbH is een moderne en innovatieve onderneming in de branche, als producent van kantoorartikelen, bureau-verlichting en presentatiemiddelen. In2Brands vertegenwoordigt Maul sinds 2012, naast andere niet concurrerende merken en producten. Het gehele Maul-assortiment is bij In2Brands 24/7 online te bestellen (www.in2brands.nl) De orders kunnen via dropshipment bij de klanten worden bezorgd. ongeacht aantal of minimum orderwaarde.

WebArchitects wordt Propellor WebArchitects heeft haar naam veranderd in Propellor en wil hiermee in Nederland en andere Europese landen verder van de grond komen. In mei 2016 heeft heeft André Kuipers Propellor gelanceerd. Ook in België gaat de onderneming verder onder de naam Propellor. Zo maken wordt duidelijk gemaakt dat men letterlijk de grens wil overschrijden. In het combineren van webwinkels met E-marketing. In het bieden van oplossingen. Een ambitie die in de toekomst nog meer kracht wordt bijgezet, door onder de naam Propellor projecten in Nederland en andere Europese landen van de grond te laten komen. WebArchitects wordt dus Propellor. Sinds 1 januari 2017 is de naam veranderd, maar de professionals en de kwaliteit die de van het Amsterdamse bedrijf kent, die blijven. "Ons team van ervaren, gedreven medewerkers blijft u ondersteunen", aldus Propellor. Alle informatie over de diensten is vanaf nu op www.propellor.eu te vinden.

KBM /// FEBRUARI 2017

5


Selfie van...

Selfie van...

Albert Blikman Functie:

Channel Manager Imaging Supplies Bedrijf:

Canon Nederland N.V.

Waar en wanneer zag je het levenslicht? Ik ben geboren op 8 juni 1967 in het mooie Apeldoorn. Met wie deel je de voordeur? Ons gezin bestaat uit vijf personen; ik deel de voordeur met mijn vrouw Belinda, mijn twee dochters Anne en Merel van 18 en 16 jaar en mijn zoon Noud van 13. Er verandert nogal wat de laatste tijd. Anne is dit jaar gaan studeren in Maastricht en Merel doet binnenkort eindexamen. Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? Een boekje dat Canon heeft uitgereikt aan partners wat gaat over ‘Internet of Things’ van Willem Vermeend en Jan Willem Timmer. Interessante ontwikkeling die ook voor onze branche uitermate relevant kan zijn. Naar welke muziek luister je veel? Dat is heel divers; ik vind heel veel verschillende muziekstijlen leuk en ben zelfs de rapmuziek waar mijn zoon naar luistert gaan waarderen. Beroepshalve ben ik natuurlijk veel onderweg en luister dan veel naar de radio (ja, dat bestaat ook nog!). Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Wij zijn echte Italië-gangers. De sfeer, de natuur, de mensen, en natuurlijk het eten; Italië heeft veel te bieden! Afgelopen jaar hebben we in Toscane gebivakkeerd, een prachtige authentieke streek. Je grootste hobby? Sporten (waar het helaas soms wat te weinig van komt). Verder is dat lezen en klussen; echt met je handen wat maken en laten ontstaan vind ik een prettige afwisseling met mijn werk. Wat is je favoriete sport? Naast voetbal, wat ik niet meer echt actief beoefen, is dat hockey en tennis. Met name bij tennis ben ik ook actief binnen het verenigingswezen. Met wie zou je graag een avondje stappen? Ik heb gehoord dat Angelina Jolie weer vrij is…. Nee, gewoon met leuke mensen een avond lekker eten, bijpraten en daarna op stap is altijd goed. Met collega’s, vrienden of familie. Eet het liefst: Als liefhebber van Italië eet ik natuurlijk graag allerlei pastagerechten.

6

KBM /// FEBRUARI 2017

Welke persoon of onderneming bewonder je in de branche? Ik ben zeer onder de indruk van een groot deel van onze klanten; over het algemeen zijn dit innovatieve, ondernemende professionals, die met een groot hart voor de zaak bouwen aan hun toekomst. Vanuit mijn rol zie ik dat met name bij onze Canon Accredited Partners en bij onze klanten in de grafische sector. Zou graag een dag willen ruilen met: Een directeur van een van onze fabrikanten in de papierindustrie. Een schakel eerder in de keten. Wat zijn de praktische uitdagingen waar zij mee worstelen? En hoe worden die gemanaged? Kan ik meteen de inkoopcondities van Canon wat naar beneden bijstellen. Over 20 jaar is het papierloze kantoor een feit. Waar of niet waar? Waarom? Niet waar. Een periode van 20 jaar is natuurlijk lang, maar ik acht het niet waarschijnlijk dat het papierloze kantoor dan een feit is. De toename van de hoeveelheid en beschikbaarheid van informatie neemt toe. Dit zal de afname van het papiervolume binnen het kantoor niet volledig compenseren, maar papier zal wel aanwezig blijven als een van de informatiedragers. Het zal ook beïnvloed worden door de manier van werken en communiceren van de volgende generatie kantoorwerkers. Maak een keuze: inkjet of laser? Waarom? Hiertussen is onmogelijk een keuze te maken, aangezien beide technologieën hun voordelen bieden en het dus van de applicatie afhangt welke technologie de beste keuze is. Voor Imaging Supplies als medialeverancier voor alle verkoopkanalen van Canon maakt het ook niet uit; wij hebben als digital printspecialist voor beide technologieën de juiste materialen beschikbaar. Wat is er zo boeiend aan de printing-branche? De ontwikkelingen gaan razendsnel. Canon anticipeert op de trends en innovaties in de door haar bediende marktsegmenten. En dat zijn er nogal wat! Dit voorjaar bijvoorbeeld, zal binnen grootformaat een uiterst productieve roll-to-roll printer beschikbaar komen met een nieuwe UVgel-printtechnologie. De kenmerken en voordelen van deze technologie resulteren in kosteneffectieve, niet-toxische, duurzame, kleurvaste, hoogwaardige prints op bijna alle flexibele media. Voorlopig zijn er voor Canon Imaging Supplies voldoende mogelijkheden om te groeien; ik kijk met plezier vooruit naar de spannende toekomst die we tegemoet gaan.


Achtergrond

Verkoop Staples Europe: 'kansen voor vakhandel' Na Office Depot Europe is nu ook de Europese business van Staples verkocht aan een investeringsmaatschappij. Geeft dat weer kansen voor de vakhandel? Enkele reacties uit de markt.

business weer op de rit te krijgen en daardoor intern gericht zijn. En het gevaar is dan dat in die periode de klanten worden 'vergeten'."

Veel activiteit in markt

profiteren van alle recente

Peter Damman (ex President Europe- Corporate Express / Staples): "De verkoop van de Europese divisie van Staples komt natuurlijk niet als een verrassing. Gesprekken waren al langer gaande en de verkoop van de Retail Divisie in het Verenigd Koninkrijk gaf al aan dat Staples serieus was met de plannen om zich te focussen op de thuismarkt en de internationale aspiraties te laten voor wat het was. Nu hebben dus de twee grootste partijen van onze industrie (Office Depot, Staples) zich teruggetrokken uit Europa en zijn in handen gekomen van private equity clubs. Deze kopen een bedrijf natuurlijk niet omdat ze zo gek zijn op kantoorartikelen, maar wel omdat ze zien dat er nog een voldoende grote markt is waar je succesvol in kan opereren, mits je alles efficiënt organiseert en reorganiseert. Het zou mij niet verbazen dat er op korte termijn nog onderdelen of regio's van Staples Europa worden doorverkocht aan andere partijen. Gevolg zal zijn dat er wederom veel 'activiteit' in de markt komt. Ik verwacht dat de nieuwe eigenaar snel wil handelen met zijn plannen en uitvoeren van strategie. Immers snelheid is meer dan ooit belangrijk. Staples Europe heeft de laatste jaren al veel goede beslissingen genomen om de business te herpositioneren. Dus dat maakt dat de nieuwe eigenaar een goede start kan maken. De zelfstandige dealer kan profiteren van alle recente ontwikkelingen. Immers de twee grootste partijen zullen op korte termijn het druk hebben met de

'De zelfstandige dealer kan ontwikkelingen, want de twee grootste partijen zullen voorlopig intern gericht zijn' Verwondering

Arnold Theuws (directeur Quantore): "De verkoop van Staples zou plaatsvinden voor het einde van het jaar en dat is ook gebeurd. Met name voor de medewerkers is dit goed nieuws, net voor de feestdagen. Ik realiseer me natuurlijk wel dat de veranderingen hiermee niet ophouden voor deze medewerkers. Het proces blijft me wel verwonderen. Een jaar geleden zouden de twee mastodonten in kantoorartikelen Staples en Office Depot gaan fuseren. Nu zijn beide bedrijven in Europa verkocht aan investeringsmaatschappijen. En dan te bedenken dat Office Depot ruim tien jaar geleden Guilbert en Staples ongeveer gelijktijdig Corporate Express voor fenomenale bedragen hebben gekocht. We weten in ieder geval zeker dat de aandeelhouders niet heel blij zijn geworden van deze aankopen. Dit zegt natuurlijk ook iets over de verdiencapaciteit van onze industrie en zeker voor multinationals. Maar in elke markt zijn kansen en deze zie ik zeker voor het midden- en kleinbedrijf. Zeker omdat de

meerderheid van deze bedrijven wel in staat zijn geweest om te overleven en geld te verdienen in onze industrie."

Vakkennis en gunfactor

Chris Kolvenbach (De Rijk Kantoorshop): "Het was een te verwachten stap. Ik denk ook al langer dat Nederland te klein is voor meerdere van deze grote spelers, zoals Office Depot, Lyreco en Staples. Dat zal de reden van de vorige eigenaren zijn geweest om het te verkopen. Of het voor ons nieuwe kansen zal gaan bieden, is afwachten. Ik denk juist andersom, ik denk dat een goede lokale vakhandel, die zowel gebruik maakt van een fysieke als een digitale winkel, concurrerend kan zijn voor de grote jongens. Door middel van drop shipments zal een lokale vakhandel ook met zijn prijzen interessanter zijn voor de eindgebruiker. En de lokale vakhandel heeft meestal veel meer vakkennis en zit veel hoger in de gunfactor. Verschillende tools waardoor wij als vakhandel de concurrentie aankunnen." Frans Davelaar (KantoorExpert, voorzitter Novaka): "Het is voor elke betrokkenen fijn dat er duidelijkheid is over de toekomst van Staples. Natuurlijk in eerste plaats voor de direct betrokkenen. Het ligt voor de hand dat een investeringsmaatschappij het bedrijf binnen afzienbare tijd goed winstgevend wil maken. Kostenbesparing, verhoging van marge en afstoten van activiteiten zijn hiervoor veel gebruikte instrumenten. Deze uitvoering zou ertoe kunnen leiden dat er meer ruimte in de markt ontstaat voor de overige spelers."

KBM /// FEBRUARI 2017

7


l e d n a d Vakh n

aa m e d van

IVA Groep uit Rotterdam

Van copyshop naar one stop adviseur Hans Hofhuis

Het is een hectisch jaar geweest voor de IVA Groep, want er moest voor eind 2016 een nieuw onderkomen gevonden worden. En omdat IVA Groep door en door Rotterdams is, moest de nieuwe vestiging ook wel in de oude omgeving blijven. Met de verhuizing verandert de IVA Groep ook nadrukkelijk van karakter. IVA Groep resideert sinds kort op een nieuwe locatie: een mooi pand aan de Boompjes, pal aan de Maas. “Ik ben hier niet opgegroeid, maar ik houd van de grote stad, ik houd van het water en de schepen. Daarnaast komen van oudsher onze klanten hier vandaan: de lokale bedrijven, maar ook de studenten die straks het bedrijfsleven ingaan”, zegt directeur Hans Hofhuis. “We hebben het nieuwe pand echt ingericht als showroom. Klanten die hier binnenkomen zien meteen dat we ook meubilair verkopen, naast multifuctionals. We tonen onze diensten en de mogelijkheden tot maatwerk. Het assortiment kantoorartikelen is maar marginaal aanwezig: we verkopen dat nu vrijwel volledig via onze webshop. We veranderen naar een one stop shopping concept: we worden reclamebureau en projectinrichter.”

In Voor Alles

Hofhuis staat vanaf het ontstaan van de IVA Groep in 1984 aan het roer. “Er was toen een bedrijf, IVA Verkoop, dat deed PC-privé-projecten om ambtenaren thuis aan de computer te krijgen, en de verzorging van data-entry. Dat vroeg mij een kopieerbedrijf op te starten in Rotterdam. Dat werd de IVA Groep. Ik begon zelf achter de kopieermachines, maar kon er al gauw twee man personeel bijnemen. Ik had vanaf het begin de visie: onze verdienmogelijkheden zitten in het ontzorgen van mensen

8

KBM /// FEBRUARI 2017

en bedrijven. Onze basis lag bij particulieren en studenten, maar we konden het bedrijfsleven meer gaan bedienen. We zijn er toen drukwerk bij gaan doen, en kantoorartikelen. Toen ze om kopieermachines vroegen, zijn we dat ook gaan verkopen, naast kantoormeubilair. Tegenwoordig werken we hier met dertig mensen.” IVA, dat stond oorspronkelijk voor Instituut Voor Automatisering. “Tegenwoordig zeg ik gewoon: In Voor Alles. We blijven ons aanpassen: u vraagt, wij draaien. Veranderen is essentieel. Je kunt wel schelden op wat er in de markt en in de wereld gebeurt, maar dat houd je niet tegen. Je moet bij de tijd blijven.” De laatste economische crisis maakte dat maar wat duidelijk. “Wij hadden daar eigenlijk geen last van, tot opeens de hele bouwwereld de helft van zijn mensen ontsloeg. Dat waren onze klanten, en meteen knalde onze omzet met 20% omlaag. Ik had het wel zien aankomen, maar dat het zo hard zou gaan, verraste me toch wel. We hebben toen in een open discussie een nieuwe focus voor het bedrijf geformuleerd.”

Visie op wat werkt

IVA Groep omvat nu drie focusgroepen: IVA Communicatie, IVA Office en IVA Print & Sign. “IVA Communicatie is feitelijk ons reclamebureau. Voor een website, een reclamecampagne maar ook de hele huisstijl kun je bij ons terecht. IVA Office omvat onze kantoorinrichting (inclusief de multifunctionals en kantoorartikelen), IVA Print & Sign onze traditionele drukwerken sign-activiteiten. Het mooie is natuurlijk dat al die activiteiten in elkaar grijpen. Dus als we een bedrijf helpen met zijn huisstijl, dan kunnen we daar ook al het drukwerk en de signing voor doen, maar er bijvoorbeeld ook de inrichting van de kantoorruimte bij invullen, zodat alles op elkaar aansluit.” De rol van de IVA Groep verandert dus, zegt Hofhuis: “We


Flexibiliteit blijft ’t toverwoord, ook in de toekomst. komen uit een zwaar gedateerd pand, dat nog de uitstraling had van een copyshop en een kantoorartikelenwinkel. Maar de klant moet ons niet langer zien als een leverancier van office producten: IVA Groep is een actieve adviseur die je helpt met een goede uitstraling en een goede communicatie, maar er ook voor zorgt dat de werkplek goed is voorzien en ingericht. Vandaar ons nieuwe motto, dat je hier op de ramen ziet staan: ‘IVA: Visie op wat werkt’.

Marketingstrategie

Het betekent ook dat de IVA Groep met een andere laag in de bedrijfsorganisatie aan tafel moet zitten, zegt Hofhuis. “Je bent tenslotte strategisch met elkaar in overleg, het gaat niet langer om de aankoop van een enkel product maar om een totaalplaa tje. Dat bereik je door een goede marketingstrategie en internetaanwezigheid, dat doe je ook door veel netwerken. En we hebben onze mensen getraind zodat ze op dat niveau kunnen opereren. Onze mensen zijn echt meegegroeid met onze visie.” Hofhuis ziet daarvan al de vruchten: “We krijgen steeds grotere opdrachten, we schrijven in op opdrachten van zes ton en bouwen websites van 30.000 euro. We denken mee met onze klanten, we sparren vaker met ze. Dat vinden ze fijn, want ze hebben gewoon tijdgebrek, dus waarderen ze een partner die hen ontzorgt.”

Nieuwe webshop

Een andere manier van ontzorgen is daar zijn waar je klant zit. “Daarom zijn we gestopt met een fysieke winkel voor kantoorartikelen. Want deze producten wil de klant gewoon snel online bestellen, daar komen ze echt niet meer voor langs. We hadden al een website, maar wij worden nu Office Deal Partner van Adveo. We haken daarbij aan bij de nieuwe webshop van

Adveo, maar dan in onze eigen look and feel. Die site is eind januari in de lucht.” Het nadeel van een webshop is wel dat IVA Groep er zijn adviesfunctie niet goed in kwijt kan, erkent Hofhuis. “We zorgen wel dat we telefonisch goed bereikbaar zijn om direct vragen te kunnen beantwoorden, maar voor wie ’s avonds nog wat wil bestellen, is dat geen oplossing. Maar de behoefte om op je gemak, waar en wanneer je maar wilt, te kunnen bestellen, vinden mensen veel belangrijker. We hebben inmiddels al zeven webshops, ook voor drukwerk, printwerk en relatiegeschenken.”

Groei vanzelf

Flexibiliteit blijft ’t toverwoord, ook in de toekomst. Daarom dat Hofhuis zich niet teveel waagt aan koffiedik-kijken. “Drie jaar vooruitzien vind ik al lang. Er hoeft maar iets raars te gebeuren in de wereld of de situatie is alweer helemaal anders. Ik kan je wel zeggen wat wij de komende tijd gaan doen. We gaan echt inzetten op de verdere uitrol van ons reclamebureau: we willen laten zien dat we dat echt kunnen. Daar zie ik groeimogelijkheden in, maar ik denk echter niet dat we nog veel in menskracht zullen groeien. Ik wil niet te groot worden. Ik geloof meer in samenwerken met andere bedrijven en samen die groei verwezenlijken. Onze focus ligt dus niet direct op groei, maar op nieuwe dingen opzetten. Als je dat werk goed doet en biedt wat je klanten nodig hebben, dan komt groei vanzelf.”

Websites IVA Groep www.ivadrukwerk.nl www.ivarelatiegeschenken.nl www.ivakantoorartikelen.nl

www.monsterposter.nl www.action-repro.nl www.printopdoek.nl www.posters-printen.nl

KBM /// / FEBRUARI 2017

9


Innovatie

Joan Westendorff: Innoveren doe je samen met de vakhandel

Toekomst centraal tijdens Innovatiedag Jalema De afgelopen tien jaar heeft Jalema zijn positie op de markt voor opbergen en archiveren flink versterkt. Door overnames, maar ook door talloze innovaties. En vernieuwen houdt nooit op. Vandaar dat Jalema eind december een Innovatie & Inspiratiedag organiseerde. KBM was erbij. Joan Westendorff, CEO Jalema, heette alle gasten hartelijk welkom ‘Mooi dat we vandaag elkaar kunnen inspireren, start hij zijn welkomstwoord. Laten we opnieuw naar de keten van de kantoorartikelen kijken en samen met de branche nieuwe dingen maken. Dat is de doelstelling voor deze Innovatie & Inspiratie dag bij Jalema.’

'De vakhandel moet meer gaan werken met zogeheten recurrent modellen' Bakens verzetten

Na de voorstelronde en de rondleiding door de spuitgietfabriek, de productiehal van de mappen en Jalemaclip en zusterbedrijf I-FourC, presenteert Joost Heessels, CEO van Magenta, de trends en ontwikkelingen anno 2017. En al die trends worden vertaald naar ontwikkelingen die de kantoorboekhandel raken. Belangrijke stappen die genomen moeten worden. Het is tijd

10

KBM /// FEBRUARI 2017

om de bakens te verzetten! (zie kader) Jalema heeft de laatste periode haar bakens ook verzet naar (Europese) kantoorartikelenfabrikant. Dit heeft geresulteerd in een aantal nieuwe producten die op de Innovatie & Inspiratiedag aan de aanwezige vakhandelaren zijn gepresenteerd. Jalema heeft een breed assortiment aan gerecyclede mappen, waarvan er nog miljoenen verkocht worden. Een nieuwe aanwinst is de Bulkmap waarin tot wel 11 cm losbladig bewaard kan worden. Deze map is de ultieme oplossing voor de juridische branche.

Hybride

Jalema heeft dit jaar de Multolijn overgenomen en zal hier de studenten en young professionals mee bedienen. Discussie ontstaat over de 23-ringband, de 11-ringband en de 4-ringband. Wat is nu het meest gekocht in Nederland? Bekend is dat scholen voorschrijven welke schoolartikelen nodig zijn voor het aankomende schooljaar. En die lijst verschilt elk jaar. Ideeën worden gespuid en kansen gezocht. Een nieuwe aanpak is noodzakelijk. Jalema ziet ook een belangrijke verschuiving naar de hybride wereld, zoals we dat noemen. De combinatie leggen tussen de papieren en digitale wereld is een stap die Jalema in de komende tijd gaat maken, denk dan aan bedrijfsformulieren die via een app ook beschikbaar zijn op je telefoon of pc. Die invulling zien de aanwezige vakhandelaren ook als een stap voor de toekomst.


Innovatie

Innovatie staat hoog in het vaandel bij Jalema. Niet voor niks vindt de meeting plaats in de Innofabriek tegenover het hoofdkantoor van Jalema. De Innofabriek is door Joan Westendorff gestart in de periode dat hij een stapje terug deed binnen de organisatie. Hier zijn tal van innovaties ontwikkeld. Enkele daarvan vinden nu ook hun weg richting het Jalema-assortiment. Zoals een verrijdbaar presentatiebord, dat dubbelzijdig gebruikt kan worden door de combinatie whiteboard en krijtborden. En dat kan dienen als mobiele scheidingswand of verrijdbaar presentatiebord. Over designing gesproken. Uniek zijn de kunststof brievenbakjes waarin verschillende kleuren gemengd worden tijdens het productieproces, wat leidt tot fraaie marmerpatronen. En bovendien unieke producten, want er zijn er geen twee hetzelfde. Verder presenteerde Jalema een nieuwe lijn thermomappen en bindapparatuur onder de merknaam Jalema. Hiermee kunnen documenten en ook complete boekwerken eenvoudig

en stevig worden ingebonden. Naast een mooi assortiment aan producten en diensten blijkt uit de discussie dat de kantoorvakhandel video’s belangrijk vindt ter promotie van die producten. Duidelijk is dat video-marketing een belangrijk onderdeel is geworden van de complete marketingmix die een kantoorvakhandel beschikbaar moet hebben. Daarnaast zijn fysieke en digitale flyers noodzakelijk en is de verpakking ook een marketingtool.

'Het is tijd om de bakens te verzetten'

De toekomst van kantoor De presentatie van Joost Heessels ging over de veranderingen die er op ons afkomen en die consequenties hebben op onze manier van werken en de manier waarop we werkgerelateerde artikelen kopen en gebruiken. Om te beginnen gaf hij aan hoe innovatief Jalema als bedrijf is. Niet alleen zijn er in het recente verleden talrijke Awards gewonnen, ook de omslag naar de digitalisering is met het bedrjif I-FourC heel succesvol ingevuld. Dan hebben we het nog niet eens over de Innofabriek, de talloze productinnovaties en de innovatieve rol als initiator van werkplekken voor mensen met een beperking. De grootste veranderingen in de maatschappij hebben uiteraard te maken met de verdergaande digitalisering. Dat leidt er mede toe dat mensen minder loyaal zijn, vluchtiger en ook mobieler. De komst van de zogeheten Millenials op de arbeidsmarkt zal ook voor veranderingen zorgen. Jonge mensen, geboren rond het jaar 2000, met een andere kijk op de wereld en op werken. Een generatie die is opgegroeid met internet en smartphones, en minder hecht aan materiële zaken en status. Zoals gezegd leidt digitalisering tot vele veranderingen rond werken. Artificial intelligence (robotisering) leidt tot het verdwijnen van veel banen. Een technologie als virtual reality zal ook het werken, leren en recreëren van mensen veranderen. Big data en algoritmes hebben steeds meer invloed op gedragsbeïnvloeding en

marketing. Door Internet of Things is communicatie nu ook met allerlei apparaten mogelijk. Zo kun je een copier op afstand uitlezen en weten of er een monteur naartoe moet of een nieuwe cartridge, om maar wat te noemen. Chatbots oftewel spraakherkenning zal een belangrijk instrument worden in het aansturen van apparaten. En ook de driverless car gaat al op kortere termijn veel veranderen. De auto als de grootste app die je hebt. Die fungeert als je personal assistent en werkplek ineen. En dan is er de opkomst van collaboration. Tools en software om nog beter samen te werken. Overleggen kan via je smartphone, projecten kun je opzetten via Facebook Workplace, TRello of Slack. Kortom, de rol van de fysieke werkplek zal fors veranderen. Leveranciers van kantoorgerelateerde producten zullen daar rekening mee moeten houden. Ze zullen meer van product- naar dienstenleverancier moeten en meer moeten gaan werken met zogeheten recurrent modellen, waarbij klanten via een abonnementenmodel gegarandeerd zijn van bijvoorbeeld voldoende producten en support via een fixed price. Ook zal de branche een antwoord moeten formulieren op de opkomst van grote digitale platformen als Alibaba en Amazon, die in de toekomst ook de kantoorwerker van producten en diensten zal gaan voorzien. Bekijk deze presentatie op http://www.slideshare.net/ JoostHeessels/jalema-innovatiedag-2016

KBM /// / FEBRUARI 2017

11


Event

‘Hello Tomorrow’ geen ‘Goodbye!’ tegen het verleden Paperworld 2017 had een andere opzet dan in de voorafgaande jaren: het aanbod was meer geconcentreerd en gefocust. Voor het kantoor van de toekomst betekende dat meer inzicht.

De beursorganisatie had de beurs dit jaar een stuk overzichtelijker gemaakt door verwante producten en producenten bij elkaar te plaatsen. Daardoor kreeg de beurs meer focus en hoefde de beursganger niet stad en land af te lopen. Nu was dat toch al wat gemakkelijker geworden omdat de beurs wat gekrompen is - hal 3.1 was dit jaar niet in gebruik - maar de concentratie in productgroepen en diensten zorgde er wel voor dat je als bezoeker een beter overzicht had van wat er wordt aangeboden. Het is wellicht ook te beargumenteren dat door deze concentratie de sfeer op de beurs wat spannender wordt, omdat directe concurrenten nu letterlijk in elkaars schootsveld liggen.

12

KBM /// FEBRUARI 2017

Kwaliteit gestegen

Dat is ook wel nodig, omdat Paperworld te maken heeft met een bezoekersaantal dat onder druk staat. Het aantal branchegenoten dat dit jaar naar Frankfurt afreisde, lag wat lager dan in 2016. Uit Nederland kwamen vorig jaar 1033 bezoekers, dit jaar waren dat er 1002, volgens de officiële telling. Gelukkig was dat in lijn met wat vele exposanten verwacht hadden, zo bleek uit reacties van standhouders. Omdat die verwachting dus ‘gemanaged’ werd, viel het bezoek uiteindelijk vooral positief uit: lag de kwantiteit wat lager, de kwaliteit was gestegen. De meeste standhouders die ik sprak, bleken dan ook tevreden over het verloop van de beurs.


Tekst: Antal Giesbers

Natuurlijk is Paperworld allang geen handelsbeurs meer - in de zin dat er op de beurs veel deals worden gesloten. Op Paperworld wordt het voorwerk verricht, en in de komende weken worden de deals beklonken. Verder is het vooral werken aan je imago, netwerken, zorgen dat je er bent en dat je gezien wordt. Het gezien worden geldt vooral voor de eigen markt en de bestaande klanten: waar nog echte potentiële klanten worden gevonden is niet in in onze contreien, maar in Zuid- en Oost-Europa, en daarbuiten. Hier zijn nog kleinere, zich ontwikkelende markten te vinden die de Frankfurter Messe gebruiken om echt hun slag te slaan.

Future Office

In hal 3 waren de leveranciers van Office Supplies samengebracht. Onder hen namen als HSM, Acco, DesQ, Durable, Maul, Pelikan Hardcopy, Jalema, Navigator Company, Trodat, Tarifold, Colop, Dahle en Tesa. Zij waren gegroepeerd rondom de centrale stand Future Office. Hier toonde Paperworld het kantoor van de toekomst. Daarbij was gekozen voor een conceptmatige aanpak, en dat was eigenlijk jammer. In feite bestond Future Office namelijk uit aandachtspunten waar met name kantoorarchitecten en ontwerpers veel baat bij hadden. Dat leek ook nadrukkelijk de bedoeling van de beursorganisatie: het aantrekken van een ander type bezoekers naast de bestaande. Met een focus op Duitsland. Er werd gekeken naar het effect van licht en signing, er was aandacht voor retraite-achtige cocooning in het kantoor, en o ja, die lekkere geur kwam niet van enkele geparfumeerde dames van de stand, maar van een geperforeerde kubus die

dienst deed als een soort rookmachine. Vooral de zintuigen werden dus aangesproken, maar al deze concepten werden niet samengebracht tot een concrete visualisatie van het kantoor van de toekomst. Daarin zou Paperworld nog een slag kunnen maken. Zeker omdat uit reacties van Nederlandse exposanten bleek dat, omdat wij hierin nu eenmaal enkele jaren voorliggen op onze Oosterburen, de impact voor Nederlandse bezoekers minder groot zal zijn.

Menselijke rituelen

Het concept van Future Office bestond echter ook uit een reeks lezingen, en die bleken over het algemeen interessant en van hoog niveau. Bijzonder was bijvoorbeeld de lezing van Monika Lepel van Lepel & Lepel, die erop wees dat je in het ontwerp en de inrichting van kantoren vooral de dagelijkse menselijke rituelen niet moet uitvlakken. Waarmee zij bedoelde: de mens heeft zo zijn dagelijkse eigenaardigheden, en die moeten in het kantoor hun plek krijgen: een plek om even bij te kletsen of je haar te doen, een plek om je tas te droppen of je jas op te hangen. Zijzelf levert tegenwoordig kantoorontwerpen bewust ‘imperfect’ af omdat mensen, als zij aankomen, altijd nog even wat willen prutsen aan hun omgeving: de luxaflex verstellen, wat spulletjes ordenen, et cetera. Hoe digitaler, hoe meer aandacht er moet zijn voor die rituelen, was de boodschap. Daarmee bewijst Future Office gelukkig dat de blik op de toekomst niet betekent dat het heden vergeten wordt.

Printersupplies

In hal 6 waren de fabrikanten van printersupplies samenge-

KBM /// / FEBRUARI 2017

13


Event

bracht. Zo'n 150 bedrijven presenteerden hier hun nieuwe producten en technische verbeteringen in het compatibele printing-segment, zoals recycled printersupplies en hardcopy componenten. Uit Nederland stond er onder meer Katun EDC, naast Nederlandse vertegenwoordiging van het Franse Armor. Interessant was dat het matchmaking-programma, dat daar in 2016 op Paperworld werd geïntroduceerd, zo goed is ontvangen dat het werd aangeboden aan alle Paperworld-exposanten. Hierdoor konden exposanten beter in contact komen met nieuwe klanten.

Creativeworld

Creativeworld, dat voor de kantoorvakhandel ook van groot belang is, had dit jaar een intensief aanvullend programma, inclusief een door Nederland ingericht Holland Paviljoen. Hier was een zichtbare groei van het aantal exposanten (335 exposanten nu tegen 298 in 2016). “Creativeworld drijft op het gevarieerde en interessante programma van events dat we hebben ontwikkeld in samenwerking met onze exposanten. Bezoekers willen niet alleen de laatste producten zien maar ze ook vasthouden en testen. Zij willen de trends zelf uitproberen en onderwerpen die relevant zijn voor de sector bediscussiëren”, vertelde Christmasworld director Michael Reichhold.

Nepartikelen

Overigens heeft de internationale branche misschien ook wel wat aan haar imago te doen: tijdens de beurzen Paperworld en Christmasworld heeft de Duitse douane 1500 mogelijke nepartikelen in beslag genomen. En het gros daarvan kwam van Paperworld: vooral pennen, notitieboeken, visitekaartjes en affiches bleken populair bij vervalsers. Daarbij wordt dan wel opgemerkt dat het gros van deze verdachte artikelen uit China kwam, maar er waren ook producten uit Nederland en België bij! Zorgwekkend is dat de douane duidelijk merkt dat zowel het kopiëren van designs als het plagiëren en verkopen onder andermans merknaam flink toegenomen is.

Een greep uit het aanbod van exposanten ACCO Brands: nadruk op verbeterde productiviteit op kantoor

ACCO Brands, specialist in kantoorartikelen, was weer

14

KBM /// FEBRUARI 2017

aanwezig met zijn belangrijkste merken - Rexel, GBC, Nobo en Kensington. ACCO Brands zal de nadruk leggen op drie productcategorieën: kantoormachines, visuele communicatie en gezondheid & welzijn. De bezoekers kregen een selectie te zien van nieuwe producten, waaronder de verbeterde Rexel Auto Feed papiervernietigers. Naast het Auto-Feed-assortiment werden ook de Promax papiervernietigers gepresenteerd. Deze nieuwe papiervernietigers zijn bestemd voor het MKB en hebben een looptijd die tot drie keer langer is dan die van vergelijkbare machines. In de categorie visuele communicatie kreegijgt de bezoeker een vernieuwd Nobo-assortiment te zien met nadruk op de laatste technieken op het gebied van whiteboard-oppervlak. Tot slot toonde ACCO zijn uitgebreide aanbod van producten die de gezondheid en het welzijn stimuleren, variërend van persoonlijke luchtreinigers tot geluid reducerende panelen en prijswinnende daglichtlampen. Nu gezondheid en welzijn op de werkplek steeds belangrijker worden, heeft ACCO dit thema bovenaan de lijst van productontwikkelingen gezet. Hiernaast konden bezoekers bij de ACCO stand ook de vernieuwde en verbeterde kantoormachines bewonderen, waaronder de nog snellere GBC Fusion lamineermachines.

HSM: innovatie van morgen voor het hedendaagse kantoor

HSM GmbH + Co. KG, de Zuid-Duitse fabrikant in Kantoortechniek, toonde nieuwe product- en beleveniswerelden rondom het thema databeveiliging. De drie datavernietigers van de HSM SECURIO Professional-serie overtuigen door geruisarme werking en perfect afgestemd snijwerk voor constant hoge snijprestaties. Door de grote opvangvolumes is het ledigen van vernietigd materiaal tot het minimum beperkt en zijn daardoor uiterst geschikt voor grotere werkgroepen tot en met circa 15 personen. De HSM shredstar lijn heeft een compleet vernieuwde outfit gekregen – met modern design in de trendy kleur wit – en is uitgebreid met nieuwe functies. De apparaten onderscheiden zich door hun compact en modern design, door groot prestatievermogen en een eenvoudige bediening – bij een goede prijs-prestatie-verhouding. Door het separate cd-snijwerk laten zich ook cd’s en dvd’s evenals credit- en klantenkaarten moeiteloos vernietigen. HSM heeft haar datavernietigerslijn HSM Pure uitgebreid met


een nog een model, de HSM Pure 730, en daarmee de lijn volledig gemaakt. Een bijzondere clou van dit model is de automatische opheffing van papierophoping. Het apparaat herkent vroegtijdig of er teveel papier ingevoerd werd en reageert zelfstandig.

Jalema richt zich op Europese markt

Jalema heeft haar bakens het afgelopen jaar verzet en richt zich op de Europese markt voor kantoorartikelen. Jalema ontwikkelt en produceert kantoorartikelen in Nederland. Dit zijn producten op het gebied van opbergen, archiveren en presenteren. Op Paperworld presenteerde Jalema een selectie van haar nieuwe assortiment, maar was daarnaast ook met het vertrouwde informatiemanagement assortiment aanwezig. Jalema ontwikkelde het afgelopen jaar nieuwe moderne kleurlijnen voor haar kantoorartikelen, verbreedde haar assortiment met presentatiesystemen en kreeg door een overname een mooie aanvulling op haar mappenlijnen. Deze combinatie zorgt ervoor dat Jalema een breed assortiment heeft als fabrikant.

Asia Pulp & Paper Group (APP) speelt in op deze trend en toonde diverse producten: • Inspira notitieboekjes - Kleurrijke designs en formaten voor kinderen en volwassenen • Enlivo assortiment – Notitieboekjes, schriftjes, enveloppen en kopieerpapier voor kantoor en school • Kokoru papier – Golvend knutselpapier in verschillende kleuren • Paperline en Hybrite – Kopieerpapier voor dagelijks gebruik, presentaties en brieven APP gaf bezoekers ook een update over haar initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Drie jaar geleden is de papierproducent met hun bosbeschermingsbeleid (Forest Conservation Policy – FCP) gestart om een einde te maken aan ontbossing.

Moorman: Binding, Framing en Creative

Thema’s dit jaar waren Binding, Framing en Creative. Binding: boekbindmaterialen zoals foamboard, dit geeft agenda’s, fotoboeken en omslagen een luxe uitstraling, grafisch karton, beplakt- en gestreken karton, hardbord. Framing: kunstenaarsmaterialen, zoals passepartoutkarton, zelfklevende materialen, achtertikkarton, aquarelpapier, zuurvrije materialen Creative: hobby en graphic art materialen zoals lichtgewicht kunststof- en karton platen in meer dan 170 specificaties van A4 tot 160x305 cm (foamboard, kapa, falconboard), artboard, gekleurd karton, sprankelend karton, suéde karton et cetera.

Asia Pulp & Paper Group introduceert kantoorartikelen

Papier is en blijft een cruciaal onderdeel van onze samenleving. Ook al vindt steeds meer communicatie digitaal plaats, papier zal zeker niet verdwijnen. Uit onderzoek van Technavio blijkt dat de Europese markt voor kantoorbenodigdheden en schrijfwaren tot 2020 jaarlijks met 2% groeit. De import van notitieboekjes is tussen 2011 en 2015 gemiddeld met 4.7% gegroeid.

KBM /// / FEBRUARI 2017

15


Schrijfwaren

Schrijfwaren in 5 stellingen Wat zijn de laatste trends in schrijfwaren? KBM legde enkele partijen uit de branche van schrijfwaren een aantal stellingen voor over thema's als prijs, kwaliteit, uitstraling, onderscheid en digitalisering.

De prijs is een belangrijke factor voor de aankoop van schrijfwaren.

Belinda Harmsen (marketing manager bij Stabilo): "Prijs is belangrijk, maar kwaliteit en vertrouwen nog belangrijker. Als consumenten weten dat je kwalitatieve producten verkoopt, zijn ze bereid daarvoor ook te betalen. Mensen kiezen bewust voor kwaliteit en betalen daar graag meer voor. Mensen die kiezen voor goedkoop, zijn vaak ook bereid om genoegen te nemen met mindere kwaliteit. Dus kwaliteit en prijs moeten gewoon goed in verhouding zijn." Roland Santegoeds namens Pilot Pen Nederland: "Minstens zo belangrijk zijn kwaliteit en duurzaamheid. Pilot Pen biedt daarom pennen in alle segmenten; betaalbare kwaliteitspennen als de G2 en de voor 87% uit gerecycled materiaal bestaande B2P balpen." Maurice Schijns (International Key Account Manager Tombow): "Dit hangt af van het segment schrijfwaren waarover wordt gesproken. Bij de goedkope pennen die iedereen aanbiedt draait het uiteindelijk wel vaak om de prijs, maar in het luxe schrijfwaren-segment (bijvoorbeeld pennen vanaf € 40,-) is de prijs van ondergeschikt belang. Vaak speelt hier luxe, uitstraling, merk, status, et cetera. een veel belangrijkere rol."

De digitalisering is funest voor de toekomst van schrijfwaren.

Harmsen: "Nee hoor, léren schrijven zal altijd blijven, dus de

16

KBM /// FEBRUARI 2017

doelgroep lagere school zal altijd blijven schrijven. Ook middelbare scholieren zullen altijd blijven schrijven, de digitalisering zal daar niet zo veel aan veranderen. Dus in schrijven, kleuren en tekenen zal door de digitalisering niet heel veel veranderen hoor…Dat blijven mensen gewoon doen." Santegoeds: "Het is belangrijk om te blijven innoveren in een altijd veranderende markt. De vraag naar schrijfwaren zal altijd blijven, het is daarbij belangrijk om goed naar de markt te luisteren. Zo introduceerden we afgelopen jaar een uitgumbare viltstift, de FriXion Color. Tijdens de Benelux Office Products Awards 2016 ontving deze pen een award in de categorie Writing & Drawing Instruments." Schijns: "Dit zal niet zo’n vaart lopen. Naast digitale media zullen mensen steeds 'kleine' aantekeningen blijven maken. In het luxe schrijfwaren-segment geldt vaak dat mensen met een mooie pen willen schrijven (of gezien worden), net als met een mooi horloge, nieuwste iPhone of coole auto."

Luxe schrijfwaren zijn in trek nu de economie weer aantrekt.

Santegoeds: "Naast schrijfcomfort blijft uitstraling erg belangrijk. We merken met name in de zakelijke markt een stijgende vraag naar luxe schrijfwaren als de Capless en de uitgumbare FriXion LX." Schijns: "Luxe schrijfwaren zijn eigenlijk altijd hot gebleven, maar door de aantrekkende economie kunnen mensen weer iets meer uitgeven."


De kantoorvakhandel kan zich niet onderscheiden met schrijfwaren.

Harmsen: "De kantoorvakhandel kan zich juist goed onderscheiden met schrijfwaren, door te kiezen voor de merken waar de consument naar vraagt en deze goed, mooi en uitgebreid te presenteren in de winkel. Daarmee trek je mensen je winkel in, op schrijf- en tekenspullen komen mensen altijd af. Schrijven, kleuren en tekenen is voor elke leeftijd en leuk voor jezelf of als cadeautje, dus ideaal, de doelgroep is enorm breed." Santegoeds: "Juist door een uitgekiend assortiment af te stemmen op de lokale doelgroep kan de kantoorvakhandel zich uitermate goed onderscheiden." Schijns: "Met de alledaagse (goedkope) schrijfwaren is dat vaak het geval want deze markt is zodanig transparant dat je dan al heel snel alleen over de prijs spreekt. Dus geen echt onderscheidend vermogen. Toch kan de vakhandel zich ook daarin onderscheiden door alles aan te bieden. Dit houdt in een totale complete range aan producten en niet alleen die producten die de buurman ook heeft. "Met luxe schrijfwaren heeft men zich al altijd kunnen onderscheiden, maar ook hier geldt niet alleen de krenten uit de pap te nemen (maar ook een onbekendere retro/design merk nemen, bijvoorbeeld Tombow)."

Een pen moet een mix zijn tussen uitstraling en kwaliteit Harmsen: "Absoluut. Een pen moet er mooi uitzien, fantastisch

schrijven en van stevig materiaal van goede kwaliteit zijn van binnen en buiten." Santegoeds: "Naast functionaliteit en kwaliteit vinden wij uitstraling erg belangrijk. We besteden altijd veel aandacht aan een eigentijds design. Dit vind je bijvoorbeeld terug bij de G2 Victoria. Deze pen ontleent zijn naam aan het kenmerkende Victoriaans design, dat zorgt voor een vleugje gedistingeerde glamour." Schijns: "Voor luxere schrijfwaren geldt dat wel, voor de onderkant van de markt geldt vaak helaas alleen de prijs."

"Scholieren zullen altijd blijven schrijven, de digitalisering zal daar niet zo veel aan veranderen"


Security

Scannen en printen in beveiligde documentenomgeving Print en scant u nog documenten in een onbeveiligde omgeving? Dan bent u in principe strafbaar. Doe er wat aan!

HP citeert een Amerikaans onderzoek dat eind 2015 vaststelde dat de multifunctionele printers (MFP’s) in 6 op de 10 ondernemingen onvoldoende of helemaal niet beschermd zijn tegen onbevoegd gebruik, misbruik en (virus-/hack-)aanvallen van buitenaf. In een bedrijfsnetwerk is een MFP zowel beginpunt (scanner) als eindpunt (printer) van dat netwerk. Zonder security-maatregelen rond de MFP is het bedrijfsinformatienetwerk uitermate kwetsbaar. Daarmee is in feite de hele organisatie kwetsbaar. Daar komt bij dat sinds ruim een jaar de Wet meldplicht datalekken van kracht is. Deze wet beoogt de bescherming van persoonsgegevens. Het lekken van data, inclusief de onrechtmatige toegang tot die data en het wijzigen of vernietigen van gegevens, dient onmiddellijk bij het College bescherming persoonsgegevens te worden gemeld en is bovendien strafbaar. Tijd dus om de MFP’s in uw organisatie onder de loep te nemen. Daarbij spelen de volgende aspecten een rol van betekenis: controle op de toegang tot de MFP’s, bescherming van het netwerk, bescherming van de MFP zelf, bescherming van de documenten en het beheer van de documentenomgeving.

Controle op toegang

Het minste wat u kunt doen om de documentenomgeving te beschermen, is toezicht houden op wie er toegang heeft tot de functies van de MFP, in het bijzonder printen en scannen. Canon, HP, Konica Minolta, OKI, Ricoh, Toshiba, Xerox en diverse andere aanbieders van MFP’s hebben hiervoor geavanceerde systemen voorhanden, meestal op basis van pasjes, pincodes of biometrische kenmerken. Van belang is dat de autorisatiebestanden (wie mogen er printen en/of scannen?) actueel worden gehouden en dat de autorisaties van vertrokken medewerkers

18

KBM /// FEBRUARI 2017

daadwerkelijk worden ingetrokken. In steeds meer organisaties worden mogelijkheden geboden om vanaf een smartphone of tablet printopdrachten naar een MFP te sturen. Hiervoor zijn aanvullende beschermingsmaatregelen noodzakelijk. OKI bijvoorbeeld zorgt voor een effectieve scheiding tussen toegang tot de MFP’s via het bedrijfsnetwerk (bedraad) enerzijds en via draadloze devices anderzijds.

Bescherming van netwerk

Hackers en verspreiders van malware en virussen zoeken via netwerken toegang tot gegevensbestanden. Afscherming van het IP-adres van de MFP met een firewall en het blokkeren van niet gebruikte poorten en protocollen zijn maatregelen die enige bescherming bieden. HP bijvoorbeeld gebruikt tools als ArcSight en Splunk die continu het netwerk monitoren op aanvallen van buitenaf. Xerox zet hiervoor de securitypakketten van McAfee in, die te vergelijken zijn met de virusscanners voor PC’s. Daarnaast zijn er leveranciers die ervoor zorgen dat de informatie tussen de server en de MFP altijd versleuteld wordt verzonden, zodat iemand die het netwerk onbevoegd aftapt, niets met de informatie kan beginnen. Er zijn uiteenlopende protocollen (zoals SSL/TSL) en standaarden (waaronder IEEE802.1x) die verdere beveiliging van de communicatie over netwerken bevorderen.

Bescherming van de MFP

De meeste MFP’s hebben een harde schijf waarop print- en scanbestanden worden opgeslagen. Zonder security-maatregelen bouwt deze schijf dus in de loop van de tijd een schat aan bedrijfsinformatie op, waarmee louche types heel vervelende dingen kunnen doen. Steeds meer fabrikanten zorgen ervoor


Tekst: Hans-Erik de Kruyff

Uitgesteld printen na identificatie via pasje met Canon

dat registraties na een instelbare tijd worden overschreven, zodat in principe alleen nog de laatste print- of scanopdrachten op de schijf staan. Bovendien kunnen die opdrachten met een 128-bits of zelfs 256-bits algoritme versleuteld op de schijf staan, zodat een hacker er waarschijnlijk geen chocolade van kan maken. Onder andere Sharp en Toshiba gaan nog een stap verder door de harde schijf ontoegankelijk te maken op het moment dat de schijf van de MFP wordt gescheiden.

Bescherming van de documenten

Wat altijd vermeden moet worden is een tijdspanne tussen het moment dat iemand een printopdracht geeft en het moment dat deze persoon bij de printer is om de geprinte documenten op te halen. Immers, in die tijdspanne kunnen onbevoegden de documenten inzien of zelfs stelen: een datalek van de eerste orde. De oplossing heet 'uitgesteld printen', waarbij de printserver de opdracht vasthoudt tot de opdrachtgever zich met zijn of haar ID-pasje, pincode of biometrische kenmerk bij de MFP meldt en identificeert. Pas daarna begint de MFP met printen en de opdrachtgever kan er persoonlijk op toezien dat niemand anders dan hij of zij kennis neemt van de geprinte informatie. Daarnaast zijn er tal van aanvullende mogelijkheden om documenten te beschermen tegen oneigenlijk gebruik. Denk aan een digitale handtekening bij een gescand PDF document, die meteen aangeeft wie gerechtigd is om dit document te wijzigen of te verwijderen; aan encryptie van PDF documenten, zodat een PDF alleen met een wachtwoord is te openen, en aan kopieerbewaking, bijvoorbeeld door aan een geprint document een watermerk toe te voegen die het kopiëren van dat document onmogelijk maakt.

Laat nooit documenten onbeheerd in de MFP liggen

Beheer documentenomgeving

Om netwerken, MFP’s en documenten te kunnen beschermen tegen aanvallen en misbruik, is een integrale aanpak een vereiste. Het helpt niet om alleen toegangscontrole of alleen een virusscanner in te voeren. Het is altijd èn – èn. Nóg beter is een holistische aanpak voor de gehele levensduur van documenten, van creatie tot en met de uiteindelijke verwijdering en vernietiging van papieren en digitale documenten. Verder is van belang dat eenmaal ingevoerde procedures en standaarden systematisch worden gecheckt en bijgewerkt. Kloppen de autorisatielijsten nog wel en zijn alle software-updates doorgevoerd? Op de websites van leveranciers als Canon, HP, Konica Minolta en Toshiba is al veel over deze materie te vinden. Bovendien hebben deze leveranciers (maar ook andere) adviseurs in dienst die gespecialiseerd zijn in security. Het kan nuttig zijn om van die expertise gebruik te maken.

KBM /// / FEBRUARI 2017

19


Triple s

Triple S uit Wijchen

Groei met een persoonlijke benadering Solutions, Services en Supplies, daar staat Triple S voor. De onderneming uit het Gelderse Wijchen brengt dit in de praktijk door de klant van begin tot eind te ontzorgen met 'alles voor kantoor'.

20

KBM /// FEBRUARI 2017


Tekst: Emiel te Walvaart

"We zijn eigenlijk geen traditionele vakhandel. Wij zijn vanuit de printerverkoop gekomen en hebben dat uitgebreid. We verkochten al toners en waarom zouden we dan geen papier kunnen leveren. Klanten vroegen erom en zo hebben we ons assortiment uitgebreid met pennen, potloden, ordners, et cetera. Kortom, we kunnen alle kantoorartikelen leveren", vertelt Peter Schook jr., directeur bij Triple S.

Corebusiness

Peter Schook sr. begon in 2000 met een service-organisatie voor printers. Na een paar jaar nam hij ook de verkoop van printers en mfp's op zich. De corebusiness werd het leveren van printers met een eigen service. Met de merken OKI en Lexmark richt Triple S zich op het MKB. Aanvullend worden ook de garantiewerkzaamheden voor deze merken gedaan. In 2008 begon Triple S met een webshop voor kantoorartikelen, die onlangs helemaal is geupdate. Er wordt gebruikgemaakt van het e-commerce platform van QuickOffice. "Via de webshop allesupplies.nl bieden we onze klanten alles wat je op kantoor nodig hebt. We willen naar een organisatie die alles levert voor het kantoor in het MKB-segment."

'Dat er zo min mogelijk wordt geprint op kantoor zien we niet' De kantoorartikelen worden vanuit het magazijn van Quantore via drop shipments aan de klant geleverd. "We hebben nauwelijks zelf voorraad, behalve papier en toners voor de contracten. Zo hebben we de mogelijkheid om de zelfde dag nog te leveren."

Verkopers op de weg

Wat afzetgebied betreft ligt de focus op de regio met een uitloop tot Amsterdam en Zwolle. "Maar voor onze grafische producten die we in het assortiment hebben, leveren we landelijk." Triple S heeft vier verkopers in dienst, die continu op de weg moeten zijn, en bestaande klanten moeten onderhouden en nieuwe klanten moeten werven. "Deze zijn in feite adviseurs die voldoende kennis hebben van de printerproducten. Eén verkoper is helemaal gespecialiseerd in kantoorartikelen, want dat vergt een heel ander advies dan printers." Dat er zo veel buitendienst-medewerkers in dienst zijn, heeft een reden. Hij staat namelijk voor een persoonlijke benadering van relaties. "Ik geloof niet in een model om producten alleen online te verkopen. We zien onze webshop ook meer als een extra service voor onze klanten." De focus van de verkoper ligt op het geven van een duidelijk advies over wat de printkosten worden. Dat kan al of niet door middel van Managed Print Services (MPS). "Je ziet MPS opkomen, maar de keuze ligt altijd bij de klant. Wij willen de klant ontzorgen maar dat kan in sommige situaties ook zonder MPS contract.”

Stijging kantoorartikelen

De garantie-afhandeling die Triple S ook voor zijn rekening neemt, is altijd persoonlijk. "Geen van-het-kastje-naar-de-muursituatie, maar de eerste medewerker die je spreekt neemt het probleem van je aan en draagt zorg voor een oplossing." Schook merkt weinig van een dalende markt voor kantoorartikelen en printers. "Wij zien de laatste jaren alleen maar een stijging van kantoorartikelen. Dat komt door nieuwe klanten en bestaande printerklanten die steeds meer bij ons afnemen. Ook wat betreft printers is er ook nog steeds groei. Dat er zo min mogelijk wordt geprint op kantoor zien we niet. Nog steeds wordt er veel geprint omdat het blijkbaar toch nodig is." Maar Triple S concentreert zich niet bepaald op zo veel mogelijk afdrukken. "De MFP kan steeds meer en daardoor kun je veel besparen op afdrukken. Een van de doelstellingen is dan ook om een advies voor besparing mee te geven. Een consult begint bij wat de klant doet op het gebied van documentmanagement en wat hij nodig heeft."

Continuïteit

Naast kantoorartikelen en printers is Triple S op zoek naar nieuwe segmenten. "We doen al wat op het gebied van meubilair, maar dan gaat het om een losse bureaustoel of een bureau. We willen naast printers ook meer kennis krijgen van wat er op kantoor nodig is. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met inbindmachines, die mooi aanvullend zijn op de printers en diensten die we leveren." De zoektocht naar nieuwe klanten staat niet per se hoog op de ranglijst van Triple S. "We streven juist naar een lange termijn relatie met de klanten. Je kunt wel veel geld stoppen in het vinden van klanten, maar dat kun je beter besteden aan bestaande klanten. Voor hen leveren we een totaalproduct." In de toekomst wil Schook verder groeien en meer diensten leveren. "Dat hebben we de laatste jaren ook gedaan en dat moeten we ook volhouden. Om nog meer specialist te worden, willen we verder groeien. Groei is echter niet het doel, maar de continuïteit van de organisatie staat voorop."

Bij Triple S werken in totaal negen mensen. Vier daarvan zitten in de verkoop en vier zijn ondersteunend in administratie, logistiek, service en verkoop binnendienst. Peter Schook sr. is (nog) directeur maar die functie gaat langzamerhand over naar Peter Schook jr., die vooral verantwoordelijk is voor de operationele zaken. "Maar eigenlijk vind ik de verdeling van functies niet belangrijk, iedereen die hier werkt moet alles wat gedaan moet worden, kunnen aanpakken", aldus Schook jr.

KBM /// / FEBRUARI 2017

21


Coverstory

Viltstiften met uitwisbare inkt

FriXion Colors groot succes

De FriXion pennen – met hun geniale uitwisbare inkt – zijn razend populair. Niet zo gek, want ze schrijven niet alleen soepel, ook is de inkt snel en zonder beschadigingen aan het papier uit te gummen. Inmiddels is de FriXion-familie van Pilot Pen uitgebreid met een nieuw lid: FriXion Colors. En ook deze viltstift met uitwisbare inkt is een succesnummer: hij vliegt de winkel uit én won in 2016 de felbegeerde Benelux Office Products Award in de categorie Writing & Drawing Instruments. Van journalisten, docenten en ontwerpers tot studenten en scholieren: iedereen is enthousiast over de unieke eigenschappen van de FriXion pennen en markeerstiften. De nieuwste telg in de familie is de FriXion Colors: een serie viltstiften met dezelfde uitwisbare inkt. Ideaal voor de doelgroep die FriXion al kent én een nieuwe groep fans: tekenende en kleurende kids! Want hun kunstwerkjes en kleurplaten zijn dankzij de uitwisbare inkt altijd perfect, zelfs als er per ongeluk buiten de lijntjes is gekleurd.

Geen stinkende stiften meer

Naast de unieke mogelijkheid om stukjes tekst en tekening te wissen, liggen de FriXion Colors viltstiften ook nog eens lekker in de hand. De inkt droogt snel, zonder te vlekken. Perfect voor snelle tekenaars en enthousiaste kleurders. Ander groot voordeel is dat de inkt volledig geurloos is: dus geen stinkende stiften meer! Ook deze FriXion-telg verdient daarom een prominent plekje in de betere kantoorboekhandel.

Twaalf sprankelende kleuren

Met FriXion Colors kan iedereen zijn creativiteit de vrije loop laten. Gaat het de verkeerde kant op? Gewoon wissen en opnieuw beginnen. De FriXion Colors viltstiften zijn voorzien van een medium penpunt en verkrijgbaar in maar liefst twaalf sprankelende kleuren: van geel, blauw en rood tot violet, oranje en limoengroen. Eindeloos variëren en veranderen dus. De viltstiften zijn los verkrijgbaar of in handzame sets van zes of twaalf stuks. Onmisbaar voor creatievelingen van alle leeftijden.

Schrijven, wrijven en corrigeren

De viltstiften van FriXion Colors hebben dezelfde eigenschappen als de FriXion pennen en markeerstiften. Dankzij de innovatieve warmtegevoelige inkt is doorhalen of verbeteren met correctievloeistof niet meer nodig. Even met het kunststof uiteinde van de FriXion over de inkt wrijven en foutjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zonder een spoor achter te laten: er ontstaan geen vlekken en het papier beschadigt niet. Ook wachten is niet nodig: direct na het gummen is het papier weer klaar om opnieuw op te tekenen, schrijven of kleuren. Schrijven, wrijven en corrigeren dus, zo vaak je maar wilt. De inkt van de FriXions is bovendien altijd te wissen, dus ook weken later. Een uniek kenmerk waar geen enkele andere viltstift aan kan tippen.

22

KBM /// FEBRUARI 2017

Wilt u meer weten over het uitgebreide FriXion assortiment en uw verkoopmogelijkheden voor deze bijzondere serie pennen, markers en viltstiften met uitwisbare inkt? Kijk op www.pilotpen.nl of mail naar info@pilotpen.nl.


Pilot: al bijna 100 jaar Alle leden van de FriXion familie: • • • • • • •

FriXion Ball: de tijdloze, soepele inktroller FriXion Point: de ‘scherpe’ pen voor extra fijn schrift FriXion LX: de stijlvolle pen voor veeleisende schrijvers FriXion Light: de tekstmarker in opvallende kleuren FriXion Clicker: de pen die extra klikt bij het afsluiten FriXon 4 Colors: de pen met vier verschillende kleuren FriXion Colors: de viltstift met uitwisbare inkt

toonaangevend in schrijfwaren

Pilot Pen staat al bijna een eeuw synoniem voor vernieuwing in de wereld van schijfwaren en kantoorbenodigdheden. In 2018 mag het bedrijf maar liefst 100 kaarsjes uitblazen! Door continu te investeren in research & development en goed te kijken naar de ontwikkelingen in de markt, weet het bedrijf telkens nieuwe topproducten te lanceren. Praktisch én fraai vormgegeven. Hiermee boekt Pilot Pen wereldwijd succes. Uiteraard staat aandacht voor het milieu bij Pilot hoog in het vaandel. Zo zijn bijna alle pennen en stiften navulbaar en voldoen alle fabrieken aan de ISO 14001-norm en daarmee aan strenge milieuvoorschriften. BENELUX

FriXion Colors in

het kort:

ften in 12 kleuren

• viltsti unt • medium penp t ink are mb gu • uit s oo url • ge nder vieze vlekken • gummen zo beschadigen nder het papier te • gummen zo chrijfbaar • direct overs

Winnaar Benelux Office Products Award Elk jaar is het weer spannend welke innovatieve producten de prestigieuze Benelux Office Products Awards in de wacht slepen. Tijdens de Benelux Office Night, die werd gehouden op 5 oktober jl. in het Zalmhuis in Rotterdam, werden de winnaars van 2016 bekend gemaakt. In de categorie Writing & Drawing Instruments ging de FriXion Colors er met de Award vandoor. De onafhankelijke en deskundige jury –bestaande uit dealers, eindgebruikers, branchedeskundigen en de vakpers – roemden de vele voordelen van deze unieke viltstift.

KBM /// / FEBRUARI 2017

23


Klinkers Tekst: Laurens van Aggelen

Klinkers: zo vader zo zoon Anno 2017 is het voor Eric Klinkers een mooi moment om trots terug te kijken op het rijke verleden van zijn bedrijf. Het is dit jaar namelijk 90 jaar geleden dat zijn grootvader het bedrijf begon. Kleinzoon Eric is inmiddels de derde generatie die deze succesvolle onderneming weet te leiden met dezelfde gedrevenheid en passie waarmee zijn grootvader en later zijn vader destijds aan het roer stonden. De focus van Klinkers Interieurproducties ligt op het creëren en realiseren van retailconcepten, interieurmaatwerk en displays. De gedreven kennis van de retailmarkt, uitstekende designcapaciteiten, een hoog kwaliteitsstreven en een onstuitbare drang tot innoveren, staan borg voor een bedrijf met een grote innerlijke kracht. Nadat grootvader zijn bedrijf in 1927 had laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, begon hij met het omzagen van bomen om die vervolgens met zijn Landrover naar de houtzagerij te brengen. Daar werden er planken van gezaagd en moesten ze vervolgens drie jaar drogen voordat hij er als houtbewerker mee aan de slag kon om er meubels van te maken. In de jaren zestig werden ook zijn drie zoons actief in het bedrijf, waaronder de vader van de huidige eigenaar. "Onze bedrijfsactiviteiten werden toen verder uitgebreid. Zo hielden we ons vanaf dat moment ook bezig met stofferen, gordijnen en de inkoop en verkoop van meubels", vertelt Klinkers.

Winkelsysteem

De vader van Klinkers junior bedacht in dit tijd een nieuw winkelsysteem waarbij het ging om meubels waarbij het bedrijf vanaf dat moment in kantoorvakhandelland goede sier maakt.

24

KBM /// FEBRUARI 2017

Hiermee werden beurzen aangedaan en maakte het bedrijf een significante groei door. Daardoor was het noodzakelijk het pand in Beek (L) waar het allemaal begon te verlaten en intrek te nemen in een bedrijfspand in Ulenstraten (L), alwaar Klinkers anno 2017 nog altijd gevestigd is. Vanuit dit pand werd inmiddels ook de internationale markt bediend en werd er geleverd aan klanten in België, Frankrijk en Zweden. Eric Klinkers en zijn adviseur Christian Neyrinck zijn elk dé contactpersoon van A tot Z voor de Benelux en Frankrijk, zowel voor totaalprojecten als kleine renovaties.

Geschikte oplossing

In 1981 werd het bedrijf door de drie broers opgesplitst, waarbij de ene broer doorging met winkels, de ander met administratie en de derde broer met fabricage. Klinkers junior begon in 1987 ook in de zaak te werken om het bedrijf in 1989 van zijn vader over te nemen. "Eigenlijk wilde mijn vader het bedrijf aan iemand anders overdoen omdat hij het mij 'niet aan wilde doen', maar ik ben blij dat het uiteindelijk anders is gegaan." Samen met de klant kijken naar de meest geschikte oplossing en hem daarbij adviseren, is wat Klinkers het allermooiste vindt aan zijn werk. "De enige parameter die telt, is de kassa. Het is heerlijk als je iets kunt bieden waarmee de klant uiteindelijk twintig procent meer omzet binnen weet te halen. Om voor iedere winkel iets speciaals te bedenken. Daarvoor kom ik graag bij mijn klanten langs. Desnoods 's avonds. Is de deal gesloten dan waardeert men zeer wanneer ik nog even blijf om na te praten. Dat geeft iedere keer weer een fantastisch gevoel."


90 JAAR KLINKERS

90% KORTING DE EERSTE 10 KLANTEN GENIETEN EEN KORTING VAN 9% EXTRA OP DE NETTO OFFERTEPRIJS!

RETAIL WINKELINTERIEUR MAATWERK DISPLAYS

Burg. Visschersstraat 141 NL-6235 EB Ulestraten

T. +31 (0)43 364 42 42 info@klinkers.nl

www.klinkers.nl


Retail

The Next Consumer

De Menselijke Factor Maakt de traditionele winkel nog een kans bij de verwende nieuwe consument? Volgens een onderzoek van het Nederlandse onderzoeksbureau Q&A, in opdracht van ABN AMRO, wel. Maar dan moet er bij de detaillist nog heel wat gebeuren. Want de nieuwe consument, die houdt van kopen op internet, is opgestaan en wil in de fysieke winkel in de watten worden gelegd. Zo niet, dan blijft de portemonnee op slot. Dit is een tendens die volgens onderzoeker John Terra van onderzoek- & adviesbureau Q&A nog wel eens op zou kunnen gaan voor heel wat Europese consumenten. De nieuwe consument tippelt op drie elementen die hij of zij in de winkel hoopt te vinden: efficiency (snel winkelen, niet misgrijpen), experience (beleving in de winkel, ervaren en uitproberen) en expertise (kennis en specialisme van het winkelpersoneel).

26

KBM /// FEBRUARI 2017

De Nederlandse ABN AMRO is een bank waarbij veel detaillisten bankieren. ABN AMRO acht het hebben van kennis van trends en ontwikkelingen in de sectoren waarin hun klanten opereren van belang voor een goede klantrelatie. Reden waarom zij onderzocht welke elementen de consument de fysieke winkel in blijft trekken. Dit onderzoek onder 3.500 consumenten is uitgevoerd door Q&A te Amersfoort. Sector Analist Retail van deze bank, Saskia van de Scheur, die zelf uit een ondernemersnest komt: “Wat blijkt: perspectief is er zeker. Maar dan moeten retailers wel nú nadenken over hun bestaansrecht. Want de omnichannel winkelomgeving breidt zich onverminderd uit en dat vraagt om nieuwe rollen van fysieke winkeliers.”

Personeel

Consumenten geven per type detaillist duidelijk aan waarom ze de komende jaren nog wél naar de fysieke winkel willen komen. Bijvoorbeeld om een product meteen mee te kunnen nemen, het eerst te passen of uit te proberen of om vragen te kunnen stellen aan een deskundige medewerker. Hoewel


sommige online-retailers pogingen doen om deze functies te vervullen, hebben fysieke winkels hier nog altijd een voorsprong in. De online winkels hebben dit fenomeen inmiddels ontdekt en beginnen ook fysieke winkels. John Terra: “De kleine ondernemer onderscheidt zich met zijn expertise. Veel consumenten oriënteren zich online, maar komen de winkel binnen omdat ze verwachten dat de verkoper de échte kennis over het product bezit. De kracht van de winkel in de toekomst zit in het personeel! Dat moet de kennis en kunde hebben. Primaire eisen zijn natuurlijk gastvrijheid en vriendelijkheid van personeel, dat is ook een vorm van expertise. Maar de know-how zit ook in het specialistische en exclusieve assortiment, daar kun je ook specialist in zijn. De specialist kan de juiste selectie voor de consument maken.”

Expertise

Steeds meer, ook kleine, ondernemers opereren multichannel. Ze hebben zowel een website als een winkel. Komen er klanten, al dan niet gelokt door de site van de winkelier, dan verwachten ze een welhaast koninklijke behandeling. Terra: “De factor mens is dán juist belangrijk, maar het blijkt dat winkeliers wat dat betreft te weinig in hun medewerkers hebben geïnvesteerd. Dat is ook te zien aan de zogenaamde Net Promotor Score*), een methode om de tevredenheid van de klant te meten. De factor mens in relatie tot dienstverlening scoort hierop heel hoog. Je klanten zijn de beste promotors.”

Experience

De nieuwe consument wil in zekere zin ook nog eens worden vermaakt. Hij wil beleven. Schoenen en kleding passen is één van de sensaties die een klant in de fysieke winkel wil beleven. Sommige detailzaken gaan met experience wel heel ver. Er zijn in Nederland kledingwinkels waar mannen kunnen biljarten of zich even laten scheren in de barbershop, terwijl hun vrouw haar garderobe uitzoekt. Ontdekken en entertainment scoren hoog, evenals samen met anderen plezier beleven in de winkel. De nieuwe consument wil verrast worden en iets nieuws ervaren. “Retailers kunnen hierop inspelen”, aldus het rapport, “door hun winkelinrichting op deze wens af te stemmen, technologie te gebruiken of persoonlijke service te bieden.” Winkels die enig theater laten zien doen het niet alleen goed in binnensteden, maar ook daarbuiten. Vooral daar waar touch en feel belangrijk zijn, willen consumenten gaarne hun centjes uitgeven.

zo is, dan moet de winkelier ervoor zorgen dat het begeerde snel beschikbaar is, of zelfs thuis bij de koper wordt geleverd. Daar speelt online-technologie een belangrijke rol bij. Retailers die willen excelleren op efficiency moeten omnichannel zijn. Daarin kunnen de onlineshops het niet winnen van de winkel. Van de Scheur: “Als in een bepaalde sector efficiency belangrijk is, dan is dat een oproep aan de retailer om zijn voorraadpositie op peil te houden. Alleen dán is een bezoek aan de winkel voor de nieuwe consument efficiënt.”

Bestaansrecht

De conclusie van het rapport is dat de Next Consumer nog steeds graag naar de fysieke winkel gaat. Die retailers die investeren in efficiency, experience en expertise én zich hiermee weten te onderscheiden, krijgen de hoogste gunfactor van de consument. Prijs hoeft dan niet doorslaggevend te zijn. Terra en Van de Scheur zijn ervan overtuigd dat winkels die aan die voorwaarden voldoen, ook in de toekomst op de gunst van de consument mogen rekenen. Het hele rapport is te downloaden op het volgende internetadres: https://insights.abnamro.nl/2015/09/consument-van-detoekomst-komt-naar-de-winkel/ *) De Net Promotor Score De Net Promoter Score, of kortweg NPS®, meet in welke mate klanten het bedrijf aan zouden bevelen aan hun omgeving. Het concept is in het begin van de 21e eeuw ontwikkeld door Satmetrix, Bain & Company en Fred Reichheld. Het begrip werd in eerste instantie populair door het boek ‘De ultieme vraag’ van Fred Reichheld en is sindsdien omarmd door toonaangevende wereldwijd opererende bedrijven als de standaard voor het meten en verbeteren van klantenloyaliteit. NPS is een meetmethode die aangeeft in hoeverre de dienstverlening en producten de moeite waard zijn om aan anderen te vertellen. Het heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen dankzij zijn eenvoud en de directe koppeling met het voorspellen van winstgevende groei. Medewerkers op alle niveaus van de organisatie begrijpen het en het opent de deur om klantgericht te veranderen en prestaties te verbeteren. Bron: www.netpromotor.nl

Efficiency

De nieuwe consument houdt ook van opschieten, blijkt uit het rapport. Winkelen, met name in de supermarkt, moet niet te lang duren. In zekere mate geldt dat ook voor andere winkeltypen. De consument moet ervan op aan kunnen dat de producten die hij zoekt ook werkelijk voorradig zijn. Als dat niet

Auteur: Dick W.A. Maes Broekema Titel: The Next Consumer | De menselijke factor Tijdschrift: Instore Only Magazine; uitgave van Holbox BV, oktober 2016

KBM /// / FEBRUARI 2017

27


Circulaire kantoorinrichting

Circulaire kantoorinrichting

2017: 'serieuze doorbraak Circulaire Economie in kantoorinrichting' De centrale overheid wil alleen nog maar circulair omgaan met kantoorinrichting. Ruim 60 partijen hebben de convenant Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend, waarvan circulair inkopen een stevig deel uitmaakt. Verschillende gemeenten zijn marktverkenningen aan het houden rondom de mogelijkheden tot circulair inkopen van hun inrichting. En allen komen tot de conclusie dat die mogelijkheden inmiddels alom vertegenwoordigd en zeer interessant zijn. Al deze overheden samen representeren een aanzienlijk deel van de vraag naar kantoorinrichting, wat niet wil zeggen dat zij de enige partijen zijn die de waarde inzien van circulair verantwoord inkopen. Ook de zakelijke markt ontdekt steeds vaker de aantrekkelijke kanten van slim omgaan met materialen, ons milieu en je besteedbare middelen. Circulaire Economie in kantoorinrichting leidt tot het ontwikkelen van meubellijnen die gebruik maken van materialen met een vorig leven, tot het toepassen van biobased grondstoffen, tot het ontwerpen op basis van aanpasbaarheid (in kleur, formaat, verstelbaarheid, materiaaltoepassingen etc.) en het optimaal

28

KBM /// FEBRUARI 2017

kunnen onderhouden en repareren van die producten. Daarnaast steken veel partijen, aan de vraag- ĂŠn aanbodzijde, in op het verlengen van de levensduur van bestaande inrichtingen. Dat kan door het opnieuw toepassen ervan in (deels) geactualiseerde omgevingen, maar dat kan ook betrekking hebben op het volledig omvormen van ladenblokken tot lockerkasten en roldeurkasten die de body vormen voor loungebank-opstellingen.

Products as a Service

In de facility management wereld is met de komst van de activiteiten gerelateerde werkomgeving, gekoppeld aan 'Het Nieuwe Werken', al geruime tijd duidelijk dat het bieden van de juiste functionaliteit belangrijker is dan het bezitten ervan. Medewerkers hebben de beschikking over een variĂŤteit aan soorten omgevingen, op kantoor en daarbuiten en worden daarin gefaciliteerd met mobiele ICT en de toegang tot al hun informatie vanuit de cloud en het internet in het algemeen. Deze beweging kun je zien als het dematerialiseren van het hebben van spullen, naar het kunnen gebruiken van faciliteiten, waar en wanneer je maar wilt. Producten worden een middel om service te ontvangen. Van daaruit is het nog slechts een kleine stap om die producten zelf als een service te gaan zien. En dat is waar


Circulaire Economie Met Circulaire Economie wordt een nieuwe vorm van omgaan met materialen aangeduid, die als effect heeft dat grondstoffen in de kringloop blijven, verspilling wordt voorkomen, waarde zo veel en zo lang mogelijk behouden blijft en al in de ontwerpfase wordt nagedacht over hoe dit zo effectief mogelijk vorm kan krijgen en behouden. Om een einde te maken aan de huidige 'delven-maken-gebruiken-afdanken' economie zijn nieuwe businessmodellen nodig, die het uitdagend en aantrekkelijk maken om producten lang te kunnen en willen gebruiken, repareer baar te maken, modulair te ontwerpen en te kiezen voor grondstoffen die al een vorig leven hebben gehad, of juist erg goed opnieuw te gebruiken zijn. Dit gaat dus aanzienlijk verder dan het recyclen van ons afval. Circulaire Economie vraagt om een mindset waarin we pro-actief en preventief producten gaan gebruiken, die bijdragen aan een verantwoorde manier van omgaan met grondstoffen, energie en talent.

de koplopers in de markt van Circulaire Economie nu hun pijlen op richten: Products as a Service.

Waarom is Product as a Service een middel om de Circulaire Economie te stimuleren? De uitdaging bij het in de kringloop houden van grondstoffen, is om na de technische gebruiksperiode van een product, richting de volgende levensfase, vanuit een zo hoog mogelijk waardesysteem te opereren. In plaats van directe recycling op grondstofniveau, is het verstandiger om de producten zelf eerst opnieuw toe te passen of ze op componentniveau her te gebruiken.

Tapijttegels die je schoonmaakt en sowieso goed hebt onderhouden, hebben een hoge hergebruikwaarde, doordat daar ook de arbeid en de energie nog in verdisconteerd zitten vanuit de productie. Stop je die tegels na 7 jaar afschrijving in de shredder, om zo de basismaterialen te recyclen, dan heb je alleen nog maar de grondstof ingrediënten die waarde vertegenwoordigen. Dat is in de ogen van velen wel circulair, maar toch een vorm van verspilling en druist in tegen het principe van waardebehoud dat we nastreven in een Circulaire Economie.

Tesla-effect

Ter illustratie een voorbeeld uit de auto-industrie: een nieuwe auto die de showroom verlaat, verliest per direct een groot deel van haar financiële waarde en na enkele intensieve jaren is de handelswaarde teruggelopen naar een fractie van de koopprijs. Met de komst van auto’s als de Tesla’s komt hier verandering in, doordat een elektrisch aangedreven auto minder slijtagegevoelige delen heeft en dus technisch niet in kwaliteit terug loopt en regelmatig een ICT update krijgt, waardoor de auto letterlijk en figuurlijk up-to-date blijft. Waardebehoud is dus optimaal. (Op

zo’n investering zou je dus eigenlijk niet af hoeven te schrijven. Alleen boekhoudkundig zal de accountant daar anders over denken?) Voor een reguliere fabrikant van auto’s gaat dit' Tesla-effect' ten koste van het vertrouwde verdienmodel, namelijk: onderhoudsfacturen sturen en zo snel mogelijk weer een nieuwe auto verkopen. Wanneer een autofabrikant eigenaar blijft en de auto als een dienst / een service aanbiedt, heeft de producent er ineens wel belang bij dat die auto lang meegaat, geen onderhoud vraagt, zo zuinig mogelijk rijdt en een zo hoog mogelijke (hergebruik)waarde houdt. Waarde van de auto zelf, daarna op onderdelenniveau en als dat technisch niet meer gaat, op grondstoffenniveau. En dat zijn nu precies eigenschappen die nodig zijn om producenten te verleiden tot het realiseren van een economie die zorgvuldig omgaat met middelen, verspilling tegengaat, waarde behoudt en dus vanuit kwaliteit en prestaties redeneert, in plaats van winstmaximalisatie op het moment van verkoop.

KBM /// / FEBRUARI 2017

29


Circulaire economie

Niet het bezit, maar toegang hebben tot....

In de auto-industrie worden hierdoor ook deelautoconcepten ineens aantrekkelijk voor producenten, waardoor je ziet dat de grote merken zich inkopen in deelplatforms en zich verdiepen in ICT en big-data rondom vraag en aanbod in mobiliteit. Zij willen aanbieders worden van vervoersdiensten, aangezien zij inzien dat het privé en zakelijk autobezit in de komende jaren een stuk minder vanzelfsprekend zullen worden. ( In de zakelijke markt kennen we al lang de lease-rijders, daar doet dit wellicht aan denken, maar de verschillen van het via een leasemaatschappij aanbieden van een auto, ten opzichte van het leveren van 'mobiliteit als een service' zijn groot. ) Deze lijn van denken, waarin producten als een dienst worden aangeboden, is toepasbaar op (kopieer)machines, verlichting, gevels, daken, wegen en bruggen, maar is vooral bekend geworden in de ICT en de digitalisering in het algemeen, denk aan het werken vanuit de cloud en de manier waarop Netflix en Spotify hun diensten aanbieden. Niet het bezit, maar toegang hebben tot ... in hun geval films, series en muziek, is wat daarin de waardepropositie biedt. In de kantoorinrichting doen zich momenteel vergelijkbare ontwikkelingen voor.

Circulaire Economie Service Company

Een van de voorbeelden daarvan hebben we in eigen huis. De activiteiten gerelateerde werkomgeving van ons KplusV kantoor in Arnhem, wordt aangeboden als een service en is ingericht vanuit de CESCo filosofie, wat staat voor Circulaire Economie Service Company. In een CESCo vormt een coalitie aan leveranciers samen een organisatie, die de klant bedient op basis van een service, waarbij de producten eigendom blijven van die organisatie, de CESCo en de klant betaalt voor de prestatie die zij aangeboden krijgt. Aan het eind van de contractperiode wordt dat contract verlengd, of gaan de spullen terug naar de leveranciers, die er een toepasselijke, zo hoogwaardig mogelijke, nieuwe bestemming voor vinden en er opnieuw een verdienmodel aan ontlenen. Op deze manier hoeft een gebruiker niet te investeren en krijgt hij wel de kwaliteit die hij wenst. Leveranciers zorgen namelijk voor hoogwaardige spullen en goed onderhoud, aangezien zij zelf geen kosten willen hoeven te maken in verband met slijtage, uitval en het moeten vervangen van (delen van) de inrichting. Met 'Product as a Service'- oplossingen, het kunnen verlengen van de levensduur van bestaande producten en een almaar groeiend assortiment aan vloerbedekking, zitmeubelen en bureauopstellingen, die geschikt zijn om circulair verantwoord toe te passen, wordt de opdrachtgever gedwongen zijn/haar

30

KBM /// FEBRUARI 2017

rol te heroverwegen. Wat wil ik? Welke ambities heeft mijn organisatie? Hoe vraag ik de markt uit en wat wordt daarin mijn inkoopbeleid? Want wil ik eigenaar zijn, of ontzorgd worden? En investeer ik zelf in inventaris, of ben ik blij wanneer ik onze financiële middelen in plaats daarvan kan inzetten voor onze bedrijfsvoering?

Innovatiepartners

Het effect van al deze nieuwe opties en de meervoudigheid aan kansen en uitdagingen, maken dat inkopers er verstandig aan doen om innovatie gericht te gaan inkopen. Inkopers van koplopende bedrijven in de Circulaire Economie ontwikkelen zich als een soort innovatiemanager en creëren nieuwe samenwerkingsverbanden met hun supply chain, die zij als innovatiepartners benaderen en uitdagen. Dat is een logische ontwikkeling vanuit de maakindustrie bekeken. Voor gebruikers ligt dat iets anders, maar ook daar liggen vergelijkbare kansen om echt verschil te maken, door aanbieders als innovatiepartners uit te dagen tot hoogwaardige circulaire prestaties. Als Stichting Circulaire Economie begeleiden wij inkopers bij innovatie-gericht circulair inkopen. We creëren daarmee de mogelijkheid om de markt haar meest excellente en innovatieve proposities te laten aanbieden. We dagen coalities van aanbieders uit zich op basis van hun visie en aanpak te presenteren en op die manier vorm te geven aan de ambities van de opdrachtgever en haar gebruikers. Deze methodiek noemen wij Rapid Circular Contracting en passen wij inmiddels toe in uiteenlopende branches. Naast een aanbesteding voor koude en warme dranken, expo-paviljoenen en de renovatie van straten en rioleringen in de buitenruimte van een na-oorlogse wijk, passen we deze manier van innovatie-gericht uitvragen ook toe in de kantoorinrichting en daar hebben we hoge verwachtingen bij. Er kunnen immers opmerkelijke resultaten worden geboekt, aangezien aanbieders in ruime mate zijn voorgesorteerd op het circulair maken van de werk-, leer- en recreëer-omgeving. En juist daarom is het niet verstandig om als inkopende partij zelf volledig voor te sorteren op een exact omschreven (circulaire) oplossing, aangezien je daarmee de creativiteit en het vakmanschap van innovatieve koplopers volledig ondermijnt, (of het te veel richt op één specifiek concept uit de markt, wat juridisch gezien niet mag), terwijl je de hele markt juist wilt uitdagen om voor jouw situatie, de meest waardevolle circulair verantwoorde oplossing te ontwikkelen.

Koplopers

Nederlandse inrichtingsproducenten lopen voorop in technisch systeemdenken en het circulair willen maken van hun supply


'Ook de zakelijke markt ontdekt steeds vaker de aantrekkelijke kanten van slim omgaan met materialen, ons milieu en je besteedbare middelen'

chain; de harde kant van materialen en productie. De echte koplopers zoeken het inmiddels in het nadenken over de manier waarop zij relaties kunnen ontzorgen in hun circulaire ambities en realiseren zich dat, circulair gezien, hun werk en betrokkenheid niet meer ophoudt bij de oplevering. Dit raakt de wat minder harde kanten van het ontwikkelen van een Circulaire Economie, zoals de manier van organiseren en bijbehorende businessmodellen, waarbij verantwoordelijkheid hebben en houden, retourlogistiek en het onderhouden van een effectieve relatie met de gebruiker, centraal komen te staan.

senteerd, geeft het kabinet aan dat we in 2050 een volledig circulaire samenleving moeten zijn geworden, met 2030 als perspectief voor het behalen van een aantal tussendoelstellingen. Inmiddels hebben verschillende provincies, regio’s en gemeenten de ambitie uitgesproken in 2030 volledig afvalloos te willen zijn. Dit houdt in, ongeacht je regio, dat wanneer een van jullie binnenkort een nieuwe inrichting bestelt, die minimaal 10 jaar mee hoort te gaan, je al in het bereik van die 2030 zit en je er dus nu al voor behoort te zorgen dat niets van wat je nu bestelt tegen die tijd als 'afval' mag worden betiteld.

Daar waar enkele jaren geleden leveranciers en hun directies nog wat onwennig regeerden op aspecten van een Circulaire Economie, hebben diezelfde leidinggevenden inmiddels hun systemen behoorlijk op orde; om te inventariseren, te optimaliseren, te beheren en circulaire mogelijkheden te integreren. Vele aanbieders ontwikkelen op deze manier hun eigen unieke proposities, maar allemaal werken ze aan het vormen van nieuwe coalities, het ontwikkelen van alternatieve businessmodellen en het uitgebreid omarmen van uiteenlopende kansen in deze nieuwe economie.

Met dit als officiĂŤle circulaire stok achter de deur en de waardevolle voorbeelden uit de afgelopen jaren, die laten zien dat het kan en hoe het werkt, doen zich nu kansen voor om het verschil te maken en daar in vele opzichten van te profiteren. Ik verwacht, dat in 2017, juist in de inrichtingsbranche, grote circulaire stappen zullen worden gezet en dat wie nu nog niet op dit spoor zit, geconfronteerd gaat worden met een sterk veranderende vraag en een samenleving die er druk op zal zetten om je te verantwoorden waarom je niet beweegt in een circulaire richting. En dat geldt voor inkopers, facility managers, architecten, product ontwerpers, producenten, dealers, adviseurs, ontwikkelaars en vastgoedbeheerders en ieder ander die een rol speelt in het realiseren en beheren van inrichtingen.

Volledig circulaire samenleving in 2050

In het 'Rijksbrede Programma Circulaire Economie' dat door minister Kamp is en staatssecretaris Dijksma in 2016 is gepre-

KBM /// / FEBRUARI 2017

31


Culinair lunchen met...

Culinair lunchen met... Frank Heus

Peter Damman mag graag lunchen. Deze keer werd hij uitgenodigd door Frank Heus, Country Director Benelux van Bolton Adhesives. Heus zit vol met energie en is continu bezig met zijn klanten en is bovendien zeer geïnteresseerd in de toekomstige nieuwe afzetkanalen. Hij is dan ook kind aan huis bij alle nieuwe snelgroeiende partijen in de markt. Tevens is hij een inspirerende spreker die graag zijn visie op de 'nieuwe wereld' deelt. Het gesprek ging dus niet alleen over het Office-kanaal, maar vooral over het zien van kansen. Locatie was de beroemde Brasserie Kaat Mossel in Rotterdam. Een uitstekende keuze van Bourgondiër Heus die echt verstand heeft van culinaire zaken.

1. Kan je iets vertellen over Bolton Adhesives? "Wij zijn onderdeel van de Bolton groep. Bolton Adhesives produceert, en doet de verkoop en marketing van onder meer Bison, Velpon, UHU en vochtvreters (Airmax). Dat doen wij in 126 landen voor de professionele en de consumentenmarkt. We hebben ook bijvoorbeeld merken als WC-eend, Collistar, Dubro, Riomar in ons concern. Onze focus ligt echt op de A-merken." 2. Wat zijn je belangrijkste verantwoordelijkheden? "Het succes van je bedrijf wordt voor een groot gedeelte bepaald door de mensen die er werken. Passie is daarbij belangrijk. Met passie innoveren wij, en zoeken naar nieuwe markten. Natuurlijk ben ik verantwoordelijk als Country Director voor de resultaten maar het continu aanpassen van je sales en marketingstrategie, zodat de klant altijd onze producten kan kopen waar en wanneer hij dat wil is natuurlijk ook een spannende uitdaging." 3. Jullie doen veel aan marketing. Zijn deze inspanningen meetbaar? "Jazeker! Uiteraard zijn onze verkoopcijfers de eerste indicator of we ons werk goed doen. Daarnaast geven cijfers van bijvoorbeeld GfK een heel goed beeld hoe je presteert in de markt. Maar we doen ook consumentenonderzoeken. Ook klachten kunnen een goede bron van informatie zijn. De feedback van consumenten helpt ons om te verbeteren. En vaak komen hier ook ideeën voor nieuwe producten uit, zelfs uit klachten. Immers uit frustratie over een product of toepassing volgt vaak innovatie." 4. Tegenwoordig is relatiemarketing een veel gebruikte term. Wat doen jullie hieraan? "Wij organiseren bijvoorbeeld om de twee jaar Bison-partner avonden, waarbij wij onze partners uitnodigen om met het nieuwste assortiment kennis te maken en te praten met specialisten over de producten. Uiteraard vinden wij het ook belangrijk om regelmatig een uitje met onze partners te doen, zeker als dat bijdraagt aan onze gezamenlijke doelstellingen. Maar uiteindelijk is een zakelijke relatie grotendeels op feiten gebaseerd. Immers, als het lukt om voor beiden het maximale rendement uit een assortiment te halen, dan verkrijg je al snel de status van voorkeurleverancier. We zijn een bedrijf met gepassioneerde medewerkers en onze partners zien dit en waarderen dat." 5. Hoe zie jij beurzen en businessclubs? "Het is van groot belang dat een branche regelmatig bij elkaar komt, van fabrikant tot retailer, kortom iedereen. Maar ook bedrijven die verwant zijn met een branche wil ik ook graag tegenkomen bij clubs of bijeenkomsten. Je leert van elkaar en krijgt inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan een reclamebureau. Ook nieuwkomers moet je direct bij een brancheclub binnenhalen. Zij zijn vaak de

32

KBM /// FEBRUARI 2017


Tekst: Peter Damman

wegbereiders van de toekomst. En als je ergens naar toe gaat, voeg dan iets toe. Ik zeg altijd learn or leave'' ! Ik erger mij dus ook wel aan mensen die lid zijn van een club maar zelden komen. Een gemiste kans." 6. Jullie zijn ook actief in andere markten dan de office-markt Wat zie je als de grootste verschillen? "De office-markt blijft traditioneel. Alleen al het feit dat de office en kantoorvak-markt gedicteerd wordt door een dominante verdeler is geen goede zaak. Het zou fijn als er meer partijen zouden komen die zo groot worden, dan komt de markt pas echt in beweging. In de food- en DIYmarkt wordt veel meer informatie gedeeld en samengewerkt, waardoor deze markten zich veel sneller ontwikkelen. De office-branche kan veel meer doen om consumenten en eindgebruikers te bereiken middels social media, vakbladen, tv en radio-commercials et cetera. Maar dan moet de dynamiek wel omhoog. En daar heb je gedreven mensen voor nodig."

7. Hoe loopt de distributie van jullie producten? "Wij leveren niet rechtstreeks aan de eindgebruiker. Onze distributie verloopt via partners zoals grossiers, distributeurs, full merchandising bureaus, onliners, retailers et cetera. Maar als de markt verandert en er komen nieuwe wegen, dan staan wij altijd open om ons distributiemodel te herzien." 8. Heb je nog een advies aan de kantoorbranche? Mijn motto is 'The companies that innovate at the speed of change, will survive'. De kantoorvak-wereld gaat veel te traag, veranderingen worden niet gezien of te laat omarmd. Als ze niet oppassen worden ze straks de nieuwe Kodak, V&D of Free Record Shop. En we weten allemaal hoe het met deze partijen is afgelopen. De wereld verandert snel en daar zal je op moeten inspelen met je business."

9. Ten slotte, we zijn hier in een beroemd Rotterdams restaurant. Zelf ooit horeca ambities gehad? "Nou Peter, ik heb elke dag wel ambitie om iets te starten. Ik word bijvoorbeeld geĂŻnspireerd door dit restaurant. De mensen werken hier met plezier, de producten zijn altijd vers, en de kaart verandert regelmatig met verrassende en nieuwe gerechten. Maar horeca zou voor mij niet voldoende uitdaging bieden. Het moet voor mij spannender. Zo ben ik twee jaar geleden de uitdaging aangegaan om een dag een winkel van 5000 m2 over te nemen van een retailorganisatie. Met een team van fabrikanten en medewerkers wisten wij de omzet 25% te laten groeien zonder extra korting te geven. Dus zeg nooit dat fabrikanten niets van ondernemen afweten.. Misschien wordt ik ooit ondernemer, want ik hou van de Hollandse VOC-mentaliteit. Maar voorlopig heb ik het fantastisch naar mijn zin bij Bolton waar ik veel vrijheid krijg om het bedrijf te runnen."

unchen met Frank Heus is een belevenis. De energie spat er van af. Werken met inzet en enthousiasme is zijn motto. Hij heeft enorme passie voor zijn bedrijf, producten en medewerkers, maar ook voor veranderingen. Heus is een harde werker die nog echt rent voor zijn partners. En als spreker weet hij groepen te boeien met zijn visie over de toekomst. Het gaat goed met Bolton Adhesives. Maar Heus is nooit lang tevreden. Het kan immers altijd nog beter. En dat houdt hem elke dag bezig.

KBM /// / FEBRUARI 2017

33


Lezerspannel

Tekst: Martijn Kregting

Vruchten plukken nu de weg omhoog is ingezet 2016 leek voor het eerst in lange tijd weer een jaar waarin de weg omhoog echt ingezet werd voor veel partijen, actief in de kantoorvakhandel. Nu voor veel aanbieders in de kantoorvakhandel ook 2017 een positief jaar lijkt te worden, lijkt het tijd om hier de vruchten van te plukken. Wat zijn zoal de plannen? Frans Davelaar, Kantoor Expert Groep “2016 was voor ons bedrijf als geheel geen slecht jaar. Wat wel opvalt, is dat de verschillende onderdelen van ons bedrijf ook echt zeer verschillende resultaten laten zien. Het doel voor 2017 is het resultaat te verbeteren maar dit vooral ook te realiseren door de onderdelen welke in 2016 achterbleven mee te laten presteren. “Voor onze winkels: Gebr Winter Amsterdam willen we gaan verbreden naar nieuwe aanpalende segmenten en zorgen voor meer beleving, roering, in de winkels. De consument moet verrast worden, de collega’s moeten proactief met de klant bezig zijn. Aangevuld met meer marketing Moeten wij de doelstellingen gaan halen. “Voor onze business to business tak - KantoorExpert en MaritiemExpert - zal de focus gaan liggen op vooral actiever te worden op het gebied van marketing en (persoonlijk) account management, dus meer de klantaanpak. Dit wordt aangevuld met meer marketing en communicatie. Qua uitbreiding van ons producten portfolio kijken wij altijd om ons heen.” Chris Kolvenbach, De Rijk Kantoorshop “Wij willen vooral actiever te worden op het gebied van marketing en (persoonlijk) account management, dus meer de klantaanpak dan het portfolio te verbeteren. Om te beginnen zullen wij half februari onze nieuwe webshop openen, hiermee gaan we onder de arm naar wat bredere bedrijfsterreinen toe, zoals in onze regio Medel Tiel, en Bijsterhuizen

34

KBM /// FEBRUARI 2017

(Wijchen Nijmegen). Verder gaan wij komend jaar, onze B2B en B2C verder uit elkaar halen, waardoor wij denken dat beide businessvormen sterker worden.” Ted van Erp, Hedera Kantoorefficiency “Onze focus ligt op het selecteren en uitbreiden van producten binnen merk-/categoriegroepen, om daarmee extra diepgang te bereiken in het assortiment. Hiermee wordt het onderscheidend vermogen van de organisatie vergroot. Het credo: niet breder – ofwel niet meer van ‘dezelfde’ producten van andere merken - maar dieper gaan binnen de al aanwezige merken. Dat vertalen we in zowel kwantiteit (aantal artikelen) als kwaliteit (artikelcontent).” Lucas Leenders, Leenders Thuis op Kantoor “Eind 2016 begon de markt weer wat aan te trekken, met name op het gebied van meubilair. Dat was de voorgaande jaren toch wat slap geweest. Ik merkte dat wat we eerder in 2016 hadden gezaaid, nu eindelijk tot bloei begon te komen. Die lijn willen we komend jaar zo goed mogelijk doorzetten. “Daarnaast willen we ons richten op wat grotere afnemers, bedrijven en instanties. Veel eenpitters en kleine kantoren zoeken toch steeds meer online naar de goedkoopste producten. Grotere bedrijven hebben daar minder tijd voor. Je merkt dat ze nu echt steeds vaker aangeven: we willen ontzorgd worden, regel het maar voor ons. “Dat zie je terug in steeds meer contracten op het gebied van kastvoorraad aanvullen. Voor ons en voor de klant biedt dat meer zekerheid. Verder vragen we steeds vaker facturen op van potentiele klanten en bieden we hen dezelfde kwaliteit en dienstverlening aan voor een lagere prijs. Vaak heeft een lokale leverancier dan toch de voorkeur. Energiemaatschappijen doen het ook zo, waarom wij niet?”


Event

Officers: bijzondere ambiance in Amsterdam Geen informele kerstborrel dit jaar. Nee, de Officers luidden het jaar uit op een speciale bijeenkomst in de Groote Industriele Club in hartje Amsterdam. Een gezellige bijeenkomst, waarbij een quizmaster de algemene en branchekennis van de aanwezige Officers onder de loep nam. Een goede sessie, met uiteraard veel ruimte ook om te netwerken en te genieten van het diner en de bijzondere ambiance van deze unieke sociĂŤteit op de Dam. Tijdens de bijeenkomst zijn ook de ambitieuze plannen van de Officers voor 2017 en erna belicht. Naast een upgrade van de bestaande events gaan we komend jaar ook een aantal nieuwe Officers verwelkomen. En stimuleren we via een Young Officers-programma de aanwas van jonge, talentvolle branchegenoten. Verder zoeken we nadrukkelijk samenwerking met bestaande initiatieven van andere organisaties in de branche. Zo zijn er plannen om een gezamenlijk branchefeest te organiseren in het najaar. Nadere informatie hierover volgt binnenkort!

KBM /// / FEBRUARI 2017

35


Productnieuws

HERMA Prijsetiketten: prijzen, maar dan gelijk goed Als labelhanger aan kleding of juweliersetiket aan ringen en op allerlei oppervlakken: prijsetiketten moeten niet alleen goed hechten, maar de barcodes die erop afgedrukt worden, moeten ook perfect leesbaar zijn. Beide eigenschappen zijn gecombineerd in de professionele prijsetiketten en -stickers van HERMA. Lijmresten op geprijsde artikelen en producten behoren tot het verleden: de prijsetiketten van HERMA met hun Movables-technologie hechten betrouwbaar op alle oppervlakken en kunnen ook weer zonder problemen verwijderd worden en opnieuw opgeplakt worden. Ook de Power-etiketten behoren tot het assortiment prijsetiketten van HERMA. Door hun extreem sterke hechting krijgt het manipuleren van

prijsetiketten geen kans.Het assortiment HERMA prijsetiketten omvat diverse formaten. Ze zijn ook leverbaar als labelhangers en als ringetiketten. Deze laatsten zijn bijzonder geschikt voor het prijzen van sieraden, brillen en andere artikelen met een geringe diameter. De labelhangers zijn gemaakt van met folie versterkt papier, aan beide zijden te bedrukken en dankzij hun microperforatie eenvoudig los te nemen. Alle etiketten zijn geschikt voor bedrukking met laserprinters in kleur en zwart-wit en kopieerapparaten in zwart-wit en kleur. De prijsetiketten zijn ook perfect te ontwerpen en af te drukken met de gratis online-etikettensoftware. www.herma.nl

Nieuwe enveloppenswatches van Antalis Antalis lanceert twee nieuwe enveloppenswatches voor de lijnen Speedmail, Antalis Premium en Prestige enveloppen inclusief papier voor een complete huisstijl. In een meer en meer competitieve markt beantwoordt het Speedmail-assortiment, samen met Print Speed laser-jet, de behoefte aan een witte basishuisstijl. Een huisstijl zonder franje, maar van hoge kwaliteit die betrouwbaarheid garandeert. Antalis Premium en Prestige enveloppen staan bekend om hun topkwaliteit en het brede

assortiment sluitingen, snitten, formaten en gramgewichten. De combinatie met de papierkwaliteit Edixion Laser zorgt voor een kwalitatief geheel, aldus Antalis. Antalis brengt van beide enveloppen en papiercombinaties nu een nieuwe swatch uit, waarin een aantal onbedrukte enveloppen en een vel van elk gramgewicht preprintpapier is opgenomen. Tevens zit er een voorbeeld in van een bedrukte envelop: Print Speed en Edixion zijn in vierkleuren op plano vellen recto-verso bedrukt. De bedrukte vellen zijn uitgestanst en verwerkt in de enveloppenmachine. www.antalis.nl

Snelle draagbare zakelijke scanners Epson introduceert twee nieuwe draagbare zakelijke scanners met hoge snelheden. De WorkForce DS310 en DS-360W maken documentbeheer eenvoudig, snel en effectief terwijl je onderweg bent. Dankzij het bijzonder lichte en compacte design zijn ze ideaal om mee te nemen in een tas of op te bergen in een lade, zodat mobiele werknemers zowel op kantoor als onderweg eenvoudig en snel papierwerk kunnen digitaliseren. De ingebouwde batterij en draadloze connectiviteit van de DS-360W bezorgen de

36

KBM /// FEBRUARI 2017

gebruiker een geheel draadloze draagbare scanervaring. Steve King, productmanager, Epson Europe, zegt: "Met deze snelste draagbare zakelijke scanners op de markt kunt u eenvoudig scannen waar u ook bent1, met 25 ppm1, zowel dubbel- als enkelzijdig, in kleur en zwartwit met een resolutie van 300 dpi. Vanwege de SuperSpeed USB 3.0-aansluitmogelijkheden en een documentinvoer van 20 pagina's zijn de scanners nog efficiĂŤnter geworden. Dankzij de ingebouwde batterij, draadloze connectiviteit en mobiele oplaadmogelijkheid via USB kunt u scannen waar u ook bent."

www.epson.nl


849 BRUT ROSÉ-pen van Caran d’Ache De catwalk is de bakermat van trends. Daar ontstond ook de metallic trend die dit seizoen het hart van menig modeliefhebber verovert. Daarom introduceerde de Zwitserse producent van hoogwaardige schrijfinstrumenten, Caran d’Ache, zijn iconische 849-pen in een exclusieve roségouden metallic uitvoering. De 849 BRUT ROSÉ is een must have voor iedere schrijfliefhebber: zijn fonkelende roségouden kleur doet hem schitteren – tijdens het schrijven, maar ook als pronkstuk op je bureau, aldus Caran d'Ache. "Of je de pen nu thuis gebruikt voor boodschappenlijstjes, tijdens vergaderingen op je werk of er prachtige fictie mee schrijft – de 849 BRUT ROSÉ is de ster van elk etui. De karakteristiek zeshoekige 849-pen is dankzij de aluminium behuizing licht van gewicht en ligt ultiem comfortabel in

de hand. Zoals alle producten van Caran d’Ache is de pen zeer betrouwbaar: dankzij de befaamde Goliath-vulling ontwikkeld in de Caran d’Ache-ateliers in Genève, schrijft hij tot wel zeshonderd A4’tjes vol." www.carandache.com

Develop introduceert ineo+ 658 serie Develop introduceert de nieuwe ineo+ 658 serie (de bizhub +458, +558 en +658). Behalve dat de systemen nog gebruikersvriendelijker zijn dan hun voorgangers en dat ze een uitgebreide keuze aan afwerkingsopties bieden, is de nieuwe serie ontworpen voor een hogere productiviteit, betrouwbaarheid en kwaliteit bij het produceren van kantoordocumenten. Dit maakt de ineo+ 658 serie met name geschikt voor afdelingen of gebruikersgroepen waar deze eigenschappen erg belangrijk zijn, zoals advocatenkantoren of financiële afdelingen. Een aantal nieuwe functies van de ineo+ 658 serie verbetert de kantoorproductiviteit. Een nieuw ontwikkelde dual-scan documentin voer met hoge capaciteit, biedt een stabiele scanfunctie met hoge snelheid. Een hogere kopieer- en scansnelheid is vooral handig in werkomgevingen met grote volumes, zoals

advocatenkantoren of educatieve instellingen. De prestaties en betrouwbaarheid van het scanproces zijn gemaximaliseerd dankzij de optionele ultrasone sensoren die zijn aangebracht in de documentinvoer, die ervoor zorgen dat elke pagina afzonderlijk wordt gescand zonder Multi-feed. In combinatie met verschillende beveiligingsmogelijkheden waarborgt dit een 100 procent beveiligde en betrouwbare scan-workflow, wat vooral belangrijk is voor juridische documenten, zoals contracten of facturen. www.develop.nl

Headsets voor mobiele kantoorwerkers Sennheiser introduceert zes nieuwe Culture Plus Mobile headsets. De headsets hebben een slimme, dubbele connectiviteit, 3,5mm jack en een afneembare USB-kabel. Met deze nieuwe modellen zijn kantoormedewerkers mobieler en kunnen bedrijven Unified Communications sneller toepassen. Volledig verbonden zijn is uitgegroeid tot de norm voor vrijwel elke kantoormedewerker, maar voor veel werknemers blijft de technische integratie van allerlei vormen van communicatie en voordelen hiervan relatief beperkt. Veel UC-oplossingen bieden uitstekende communicatiemogelijkheden zowel op kantoor als op iemands bureau, maar missen waardevolle flexibiliteit op het moment dat de gebruiker wil werken in een mobiele omgeving. Met de nieuwe Culture Plus Mobile varianten, introduceert Sennheiser een nieuwe headsetoplossing met dubbele connectiviteit, zodat de gebruiker zijn bureau en PC kan verlaten door

simpelweg de USB-kabel los te maken. De standaard 3,5mm jack van de headsetkabels kan vervolgens worden aangesloten op een mobiele telefoon of tablet om tijdens de werkdag de flexibiliteit en mobiliteit te verhogen. www.sennheiser.nl

KBM /// / FEBRUARI 2017

37


Kantoorplein

euw i n p o e r o t n a u Q lid van BPGI

h opnieuw t Quantore zic n dit jaar heef va ng ga in ternational et M ucts Groups In j Busines Prod bi n te lo es ng aa voor zelf(BPGI). kingsverband tste samenwer oo gr t he meer dan is Al t Di ren te wereld. oorvakhandela nt ka doel ge als di et an st GI opgezet m leden werd BP ge r ht van jaa ac kr en op fti vij van de inko n en verbeteren ele ikk tw on t he n. onderneminge met BPGI eeronafhankelijke ich pr ter samen eo ed m als t or de hernieuw Quantore heef e verwacht do or nt ua Q . ikt urrentiepositie der al veel bere rnationale conc king haar inte er w en m sa de . en verbeteren am Liebregts, verder te kunn recteur, en Willi di n ee em alg s, veArnold Theuw ts in respectie g nemen plaa tin ke ar m en Council. hoofd inkoop de Purchasing Managers en lijk de Board of

Quantore verw acht do or de hernieuwde sam enwerking haar internation ale concurrentiepositie ver der te kunnen verbeteren.

et m e e z n i t a a g Bruna DHL en Sandd

en a gaan funger inkels van Brun w rd de on ieh dr post van De ongeveer or pakketjes en verstuurpunt vo en alwinkels in de ha te op rs als l Bruna de ee za r jaa n gi Be L. an Ronald van Sandd en DH egt Sandd-topm , z en uw n bo a's zijn voorzie grote steden om oeten alle Brun m r jaa ee tw rd lgens een woo de Laar. Binnen Bruna praat vo s. lie ba inice g, rv samenwerkin van nieuwe se rtijen over een pa re de tie an op et t echter geen voerster ook m n de Laar is he Va s en lg L. Vo . Sandd en DH clusief PostNL loket komt als hter hetzelfde ac NL st Po al- en verzendt ha da enhonderd op fti vij er ve n ge DHL heeft al on samenwerkinge kt ook verdere oe rz de on d punten. Sand stbezorging. met t gebied van po samenwerking met DHL op he g van uit dat de no als or . vo en et er rdvoerster w PostNL gaat zo laat een woo , et ez tg e or W vo a-winkels. Bruna wordt el van de Brun en t overgrote de g en we hebb kin ''Wij zitten in he er er de samenw ov en ed vr te inueren." zijn uitermate die gaan cont ouwen dat we het volste vertr

38

KBM /// FEBRUARI 2017

Elba viert eeuwfeest in 20

17

Op ieder kantoor en in elke archiefkast zijn ze te vinden: de herkenbare ordners en mappen van Elba. In 2017 bestaat het bed rijf 100 jaar. In die eeuw is het indust riële en digitale revoluties niet gelukt om de onvolp rezen status van uitgeki ende archiveringsoplossingen als ordners en hangmapp en te verslaan, stelt Elba. Sterker nog, de ordner s en mappen staan nog ste eds als een huis en zull en ook toekomstige generaties in staat stellen om geb ruik te maken van archivering soplossingen voor doc um enten en gegevens. De oorspr ong gaat terug naar 191 7 waar in de Duitse stad Elberfeld-Barmen, in de nab ijheid van Wuppertal, Elb a het levenslicht zag. Van daa g de dag is Elba naar eig en zeggen een vooraanst aan d merk en staat al 100 jaa r bekend om de hoge kwaliteit van duizenden verschillen de soorten kantoorartike len. Op 1 januari 2011 hee ft Elba Benelux zijn kra cht en gebundeld met Oxford Ben elux onder de naam Gro upe Hamelin Benelux. Al 100 jaar brengt Elba overzic ht bij jong en oud en heeft generaties laten opgroe ien met Elba. Elba is een bee tje van ons allemaal en dat zal worden gevierd in 2017, aldus de fabrikant.

Elba is een beetje van o en dat zal word ns allemaal en gevierd in 2017.


De Adveo catalogus 2017 is er

De gloednieuwe catalogus van Adveo is er. Het einde van maanden hard werk om de resellers van Adveo Benelux én hun klanten het mooiste resultaat te gara nderen. Wie beweert dat gedrukte med ia op sterven na dood is, hee ft duidelijk nog geen kennis gem aakt met de catalogi van Adv eo, meent de distributeur. Ook deze nieuwe versie blijft de referentie bij uitstek, met naar eigen zeg gen het meest uitgebreide gamma dat de hele sector te bieden heeft. De combinatie van de geprinte catalogus die als tastbaar ove rzicht gebruikt wordt en de web shop waarop men in enkele kliks bestelt, is de perfecte combina tie van wat de huidige, digitale maa tschappij te bieden heeft. Over elk product in de cata logus is nagedacht: wat blijft in het assortiment? Wat komt erbi j? Hoe kan Adveo resellers steeds het

beste gamma bieden? Adv eo is zich bewust van het feit dat die behoeften jaarlijks blijven evo lueren. Zo is er ieder jaar mee r vraag naar facilitaire producten, een productgroep die instaat voo r efficiëntiewinst, werktevredenhe id en professionalisme. Pro duc ten als snacks, frisdranken, koffie, thee, water, hygiëne en meu bilair zijn dan ook onmisbaar geworde n in het assortiment van de moderne dealer.

Na een grondige selectie wer den niet minder dan bijna 13.0 00 producten en 792 pagina’s in een mooie lay-out gegoten , met een moderne en kwalitatieve uits traling.

mende o k r o o v t s e e m De 5 tes n o o w e g r o o t n a irritante k

’s van hun collega de gewoontes n de vin s er d erknem p, dat wer Nederlandse w rzoek van Shar t blijkt uit onde Da d. en or kers. st er ig regelmat kantoormedew 4 Nederlandse 50 r de on rd uitgevoe schuldig, rste instantie on ntes lijken in ee oo w ge de samene or nd vo De vervele ering vormen m lem be e uz een serie tvangen maar kunnen Werknemers on in organisaties. er fe ks orden er w w t, en laa werking informatie te ig belangrijke at lm n een ge va re i’ eld oo tz bijvoorbe oeten de ‘ro aderingen of m rg ve in n ke ro onderb en. chte gewooncollega opruim orkomende sle vo st ee m de t inter k onthul enten in de pr Het onderzoe eprinte docum tg ui e di ’s ), ga % r: colle nvullen (51,20 tes op kantoo rpapier niet aa te in pr t he ), 2,60% %), vergeten laten liggen (5 eringen (47,60 n tijdens vergad n ke re rb de s vergaderinge on elkaar 90%) en tijden 2, (4 len de te rmatie belangrijke info n (40,30%). telefoon werke of p to lap op een de meeste kers elkaar in . ntoormedewer ka t da is d en orende gedrag Opvall eken op het st pr ns aa ijk nl rsoo gevallen niet pe

agenda Februari

tionery &

stanbul Sta 22 - 26 2017 I Office Fair Maart 15 Officers.

Nederlands e werknem ers vinden de gewo on tes van hu n collega’s regelmatig storend.

KBM /// / FEBRUARI 2017

39


Kantoorwijzer Dienstverlening Brancheorganisatie

Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Schrijfwaren Pilot pen

Valk Solutions B.V.

Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksolutions.nl www.valksolutions.nl

Groothandel Adveo Nederland BV Victorialaan 15 5213 JG – ’s Hertogenbosch tel.: +31 (0)36 54 91 030 fax: +31 (0)36 54 91 039 e-mail: info.nl@adveo.com www.adveo.com

Prios BV Prios biedt u een uitgebalanceerd assortiment kantoorartikelen. U treft uiteraard de bekende A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen. Bij Prios betaalt u geen lidmaatschap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip. Prios BV Valkenburgerlaan 21 2103 AK Heemstede T: 023-7436175 E: info@prios.nl W: www.prios.nl

40

KBM //// FEBRUARI 2017

Winkelautomatisering

Bureau accessoires

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum T: +31 35 62 50 200 F: +31 35 62 50 240 E: tesa.operations@tesa.com

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van CB en Quantore. Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen de boek- en kantoorvakhandel. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. Automatisering van Valk Software is compleet zonder verassingen achteraf. Bezoek onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Opberg- en archiverings-middelen

Ringbanden

Archiefsystemen

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: sales.hamelinNL@hamelinbrands.com www.hamelin.nl

Multo telefoon: (0573) 454017 fax: 0573 453160 email: info@multo.nl

Inkooporganisatie Jalema

Quantore Europe BV

telefoon: (077) 476 76 76 www.jalema.com.

Groot in kantoorartikelen www.quantore.comK


Etiketten

Kantoor- en werkplekartikelen MAUL GmbH J.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D) Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl www.maul.nl Producent van MAUL , Hebel • Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau • Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires • Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun • Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires • Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Avery Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print (werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/cadeau. Avery Benelux De Bouw 107, 3991 SZ Houten Tel.: +31 (0)30 263 21 21 e-mail: service@avery.nl www.avery.eu

ICT & Ergonomie Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux. Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl Avery produceert voor

the label company

Papier Double A International Network B.V.

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11, 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nlP

Oostplein 423 3061CH Rotterdam Tel. + 31 - (0)10 222 9090 Fax + 31 - (0)10 222 9080 info@DoubleApaper.nl www.DoubleApaper.nl

KBM /// FEBRUARI 2017

41


Column

Het beursseizoen is weer geopend Pfff ….. Paperworld in Frankfurt is weer achter de rug. Vermoeide benen, hoofd vol indrukken en inspiratie, droge mond van het praten, een tas vol met documentatie, telefoon vol met foto’s en in de trein op de terugweg weer een beetje op adem kunnen komen met af en toe een hazeslaapje. Het beursseizoen begon natuurlijk al wat eerder met de beurs Trendz (wil niet echt lukken met standhouders uit de officebranche), Webwinkelvakdagen, Papershow Leuven, ShowUp en de Vakbeurs Facilitair. Paperworld is natuurlijk voor onze branche wel de beurs der beurzen, daar wordt de toon gezet. En hoe! Standhouders uit de hele wereld vliegen in om zich te presenteren, innovaties te laten zien, nieuwe productente introduceren. Het is net een bijenkorf. Druk verkeer van bezoekers die zich door de gangpaden, trappen en hallen slepen met tassen die steeds voller worden. Wat ik zelf zeer bijzonder vond is de specialshow van Mr. Books & Mrs. Paper. Als ik toch een boekhandel had, dan wist ik het wel. Elke maand mijn winkel in de sfeer brengen zoals zij het presenteren. In een keer klaar! Niks meer aan doen, alleen een beetje

finetunen met de 'couleur locale'. Echter, VWC is geen boekhandel. De mooie presentatie Future Office en de Trend Show 2017/2018 kijken vooruit naar de werkplek van morgen, kleurtrends, gadgets die straks standaard zijn, en met deze trends kan ik bij VWC wel iets, we zijn toch bezig om de showroom wat aan te passen. Nemen we die ontwikkeling mooi mee in de plannen! Beursbezoek kost tijd en energie, maar het geeft je ook weer veel inspiratie en een frisse blik. Laat ik deze eerste column eindigen met een oproep: Maak dit jaar meer tijd vrij voor beurzen! Jos van Dalfsen, vestigingsmanager en MT- lid bij de VWC Group

Colofon KBM is een uitgave van

Magenta Publishing BV Bijsterhuizen 31-47, 6604 LV Wijchen Telefoon (024) 345 41 50 email: kbm@kantoornet.nl www.kantoornet.nl Hoofdredactie Joost Heessels Emiel te Walvaart (adjunct) Telefoon (024) 345 41 54 emiel@magentapublishing.nl Redactie Laurens van Aggelen, Martijn Kregting, Anne de Haan, Antal Giesbers,Peter Damman

42

KBM /// FEBRUARI 2017

Vormgeving Wendy van Cuijk

Druk BDU print

Advertentie-acquisitie Simone Brands, (024) 3454150, simone@magentapublishing.nl

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX Amsterdam Telefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

Advertentie - administratie advertentie@magentapublishing.nl Abonnementen - administratie abonnement@magentapublishing.nl Abonnementsprijzen Nederland € 125,Prijzen excl. 6% btw Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

© Copyright 2017 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag

worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872


Data bijeenkomsten Officers 2017 bekend! Een toonaangevende rol in de branche? Een duidelijke mening? En een visie die u graag deelt en uitstraalt? Dan behoort u tot hĂŠt Officenetwerk van Nederland!

Bijeenkomst 1

Bijeenkomst 2

Bijeenkomst 3

Bijeenkomst 4

15 maart

Meer info?

Ook deel uitmaken van dit toonaangevende netwerk? Mail naar simone@magentapubishing.nl of wies@magentapublishing.nl

Officers wordt mede mogelijk gemaakt door

4 oktober

7 juni

21 december


HWIOLLNYOEY EUY

STICK TICCK TOME ?

LIJMROLLER RANGE De nieuwe Pritt Lijmrollers komen met een nieuwe generatie lijmtape. Dankzij de honingraatstructuur hebben ze een superieure lijmkracht die extra precies en schoon aangebracht kan worden. Bewezen door de natuur!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.